Een gastbijdrage van Rob Walter.
Er wordt wel gezegd dat windenergie tegenwoordig goedkoop is, maar dat is een fabel. Elektriciteit uit wind is blijvend héél veel duurder dan elektriciteit uit gas of uit kernenergie.
Van meerdere kanten wordt verteld dat windenergie, vooral elektriciteit uit wind op zee, in de komende decennia goedkoper zou worden dan elektriciteit uit fossiel of kernenergie. Dat is onzin, zelfs al zou de marktprijs voor olie verdubbelen of verdrievoudigen. Het is tijd om dit soort berichten te ontzenuwen. De Nederlandse burgers en hun politieke leiders hebben er recht op te weten hoe het echt zit.
Elektriciteit die fluctueert met het windaanbod is zo niet te gebruiken.
Windturbines zijn eigenlijk parasieten van het elektriciteitsnetwerk. Windturbines produceren namelijk alleen elektriciteit als het waait. De hoeveelheid van die elektriciteit gaat op en neer met de derde macht van de windsterkte: waait het half zo hard, dan komt er nog slechts ½ x ½ x ½ = 1/8 van de hoeveelheid elektriciteit uit de windturbine.
Waait het niet, dan komt er niets uit. Waait het gemiddeld, dus weinig hard, dan komt er nagenoeg niets uit, waait het matig hard, dan komt er een ietsje meer uit, waait het echt hard, dan komt er inderdaad een beetje energie uit.
Een beetje, want wat is nou 3-6 MW, of zelfs 10 MW als het een extreem grote windturbine betreft, ten opzichte van een centrale van 1000 – 1600 MW. Maar…… zullen de windmolen aanhangers zeggen: we zetten er gewoon heel veel neer, dan kunnen we hetzelfde leveren als die elektriciteitscentrale. Mispoes !
Die centrale kan die elektriciteit continu leveren, ook als het niet waait of slechts matig waait. Die centrale kan bovendien bij- en af- regelen naarmate de vraag naar elektriciteit bij de gebruikers varieert. Dat doet die windmolen niet eens. Sterker nog, een extreem grote windturbine van 10 MW levert gemiddeld over het jaar slechts 20% van 10 MW = 2 MW. En dat fluctuerend met de wind, dus niet in de hoeveelheden en op de momenten die de gebruikers vragen. Soms levert die turbine veel te veel en soms juist te weinig.
Dergelijke willekeurig fluctuerende elektriciteit heeft een andere “waarde” dan de elektriciteit die de centrales leveren, en toch krijgen de windturbines voor deze onprettige vorm van elektriciteit dezelfde prijs per kWh als de centrales. Krijgen inderdaad, want dat is niet wat ze verdienen!
De centrales moeten immers de fluctuaties van de elektriciteit compenseren en gedwongen tegengesteld regelen. En stand-by staan als het hard waait en de wind kan wegvallen. Of, erger nog, de wind over kan gaan in harde storm, waardoor de windturbines plotseling stil zullen vallen. Dat regelen en stand-by staan brengt voor die centrales veel extra kosten met zich mee.
Op jaarbasis praat je over miljarden Euro’s, die de burger niet mag zien en die daarom niet of nauwelijks vergoed worden. Die kosten moeten natuurlijk wel worden opgebracht en zitten daarom versleuteld in de elektriciteitsprijs voor de burger. Dat is onjuist, want niet de burger zou die extra miljarden behoren op te brengen. Die kosten zouden moeten worden toegerekend aan de windturbines. Ook het feit dat de windturbines, zoals in de regelgeving vastgelegd, altijd mogen leveren, ook als er onvoldoende behoefte aan is, brengt voor de centrales in het net extra kosten met zich mee. De vraagsturing moet door de centrales worden overgenomen.
Bovendien kost dat regelen extra brandstof dus produceert extra CO2. De CO2 die juist door het inzetten van windturbines zo veel mogelijk vermeden moet worden.
Iedere windturbine meer geeft hogere kosten in het elektriciteitsnetwerk.
Naarmate het aandeel wind in de gemiddelde elektriciteitsbehoefte toeneemt stijgen de kosten voor de centrales meer dan evenredig. Zij moeten immers extremer bijregelen. De kosten voor de burger stijgen dan ook meer dan evenredig. Dus hoe meer windturbines er komen, hoe duurder de elektriciteit wordt. Je kunt ook zeggen hoe hoger de echte kostprijs van windenergie wordt. De politiek lijkt dat niet te weten, of wil dat niet weten. Die kosten worden althans verzwegen. Voor iedere uitbreiding met weer een windpark erbij zouden de daardoor veroorzaakte extra hoge netkosten bekend gemaakt moeten worden vóórdat de politiek vergunning geeft voor dat nieuwe windpark. Want iedere windturbine die erbij komt veroorzaakt nog hogere netkosten dan de voorlaatste windturbine.
Fluctuerende elektriciteit heeft nauwelijks waarde.
Voor de leek op energiegebied is dit een moeilijk verhaal. Toch is het wezenlijk belangrijk te begrijpen dat fluctuerend geleverde elektriciteit een lagere waarde heeft dan de gegarandeerde elektriciteit uit gewone centrales. Nu wordt rond de 4-5 cent/kWh betaald voor de elektriciteit uit een windturbine. Hoewel exacte berekeningen ontbreken over wat de reële waarde is van de met de wind fluctuerende elektriciteit, is het zeker dat dit veel minder moet zijn. In de reële waarde van geleverde elektriciteit behoren de kosten verwerkt te zijn voor het bijregelen door de centrales. En natuurlijk ook alle extra kosten voor de verbindingen met het elektriciteitsnet, en de kosten voor het niet meedoen aan de vraagsturing. Een reële gemiddelde waarde voor fluctuerende elektriciteit uit windturbines zal dan ergens rond de 1-2 cent/kWh liggen. Dat is ver beneden de kostprijs voor het maken van de elektriciteit met windturbines.
Opslag van elektrische energie wordt nodig bij veel meer windenergie.
De werkelijkheid ligt nog ongunstiger. Zolang het aandeel fluctuerende elektriciteit uit windturbines in de totale vraag naar elektriciteit gering is, kunnen de centrales die nog wel aanvullen tot een afgevlakte elektriciteitsstroom die aangepast is aan de vraag van de eindgebruikers. Als het aandeel uit wind groter wordt, kan dit niet meer en is opslag van elektrische energie de enige mogelijkheid om het elektrische energiesysteem in stand te houden. Nu is het jaargemiddelde aandeel elektriciteit uit al die vele windturbines in Nederland nog maar klein, nog ver onder de 10%. Dat is niet meer dan ongeveer 1,5% van alle in Nederland geconsumeerde energie (elektriciteit is slechts 13% van alle energie die wij in Nederland gebruiken).
Wanneer het aandeel elektriciteit uit wind veel verder toeneemt, begint de stabiliteit en de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet gevaar te lopen. Dat is al het geval wanneer het jaar-gemiddelde aandeel elektriciteit uit wind hoger komt dan 10-30% van het jaar-gemiddelde van de totale hoeveelheid benodigde elektriciteit. Afhankelijk van de lokale eigenschappen van het elektriciteitsnet rekenen pessimisten met 10% en optimisten met 30%, en daar ergens tussenin ligt een kantelpunt. Waarschijnlijk tussen de 10 en 15%. Boven dat kantelpunt wordt grootschalige opslag noodzakelijk (let wel: omdat elektriciteit slechts 13% is van alle energie die wij in Nederland gebruiken, is de bijdrage van de wind in onze totale energiehuishouding, dus in onze totale CO2-uitstoot, zelfs bij dat kantelpunt nog steeds klein. Niet meer dan ongeveer 2%).
Met opslag wordt windenergie helemaal onbetaalbaar.
Wanneer Nederland dus door zou gaan met steeds meer windparken in zee te laten bouwen, dan komt er een punt waarbij grootschalige opslag van elektrische energie onontkoombaar is. Afgezien van dat de techniek daarvoor nu nog niet beschikbaar is, is dat zeer kostbaar. Bij alle soorten van grootschalige opslag zijn de kosten voor de cyclus “opslaan van elektriciteit en weer terug leveren van elektriciteit” (veel) meer dan 10 cent/kWh. Bovendien kosten opslaan en weer terug leveren van elektriciteit extra energie: zo is het totaalrendement van de opslagcyclus “elektriciteit – gas – elektriciteit” op zijn best 50%. De helft van de windenergie die moet worden opgeslagen gaat dus “verloren”. Dit werkt ook nog eens flink kostenverhogend op de echte kostprijs van windenergie. Juist grootschalige windenergie zal daardoor altijd vormen van subsidie nodig hebben. En dan heb je het voor Nederland over heel veel miljarden Euro’s per jaar.
Er is eigenlijk maar één conclusie mogelijk:
Windenergie blijft duur en wordt nog duurder naarmate het aandeel windenergie groter wordt.
Aldus Rob Walter.
Bron hier.
Het verhaal is zeer aannemelijk en destijds door Le Pair en Udo beschreven aan de hand van praktijkvoorbeeld Ierland. Is er inmiddels wetenschappelijk onderzoek naar dit mechanisme?
Er is onderzoek gedaan naar het prijseffect van weersafhankelijke duurzame energie zoals wind en zon. Voorstel is om niet de standaard kostprijs methode LCOE te gebruiken maar System LCOE zie https://www.neon-energie.de/Hirth-2013-Market-Value-Renewables-Solar-Wind-Power-Variability-Price.pdf
Door profiel en onbalans kosten levert windstroom minder op (zo’n 80%). Dit is ook bij de overheid bekend en de SDE bedragen worden hier ook op aangepast via de zgn ‘profiel- en onbalansfactor’.
Maak die berekening ook eens voor zonnepanelen.
Dan moet Rob Walters eerst eens een berekening maken van de kosten van energie van een nieuwe kerncentrale anders kun je namelijk niet VERGELIJKEN. Wat wel in de kop staat, maar niet wordt gedaan.
en Ivo we wonen niet in Ierland
Geachte heer Van der Heijden,
Goed dat u me erop wijst dat we niet in Ierland wonen. Een akelig detail dat me ontschoten was toen ik aanhaalde dat ik van een onderzoek wist en hier vroeg of iemand kennis had van wetenschappelijk onderzoek. Fijn dat u me er zo alert op gewezen hebt.
Niet zo zeuren Jan! Voor jou is het toch nooit goed, jij hebt maar 1 ding in je hoofd: de wereld gaat ten onder en alleen de meest kostbare maatregelen helpen om dit te voorkomen.
Tije,
Vertel waar heb jij deze wijsheid vandaan?
Waar heb ik dit geschreven! Graag met bron dan kunnen we het allemaal nalezen!
Nou Tije, je bron ontbreekt nog steeds.
Zullen we deze maar als resultaat van de onderbuik klasseren
“Elektriciteit uit wind is blijvend héél veel duurder dan elektriciteit uit gas of uit kernenergie.”
Wat natuurlijk ontbreekt in het hele stukje is ook maar 1 woord over de toekomstige kosten van gas of kernenergie, hoe je dus die 2 zaken kan vergelijken is mij onduidelijk.
Ook niets over de negatieve kosten van klimaatverandering of ook maar 1 berekening.
verder is er natuurlijk geen enkele goede reden om met opslag te gaan werken bij absurd lage waardes als 10%
http://www.olino.org/wp-content/uploads/2009/03/ummels_phdthesis.pdf
Ummerls komt 9 jaar geleden al uit op 30%
Conclusie een niet onderbouwd stukje propaganda
Goh Jan, probeert het onderwerp weer eens te verleggen. Interessant man! Misschien kaap je de comments hier weer mee, ouwe schuinsmarcheerder.
Tije,
onderwerp verleggen?
Schrijft Rob Walter niet
““Elektriciteit uit wind is blijvend héél veel duurder dan elektriciteit uit gas of uit kernenergie.”
Of geeft Rob Walter uitgebreide referenties naar getallen voor de kosten van kernenergie? Of geeft Rob Walter ook maar 1 onderbouwing voor de kosten van opslag? Of hoeveel opslag er überhaupt nodig is?
Is het Rob Walter wel eens opgevallen dat Duitsland en Denemarken de stabielste elektriciteitsnetwerken hebben met een hele hoge penetratie van wind?
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-electricity-grid-stable-amid-energy-transition
Misschien betalen ze daarom beide wel het meeste voor de stroom.
https://1-stromvergleich.com/electricity-prices-europe/
En volgens J van der Heijden wonen we dus niet in Ierland,maar wel in Duitsland en Denemarken.
Even mijn paspoort nakijken dan.
Nee hoor Peter
We wonen niet in Duitsland
Ene Rob Walter beweert zonder enige onderbouwing dat een meer wind de stabiliteit en de betrouwbaarheid van het netwerk in gevaar brengt
Ik wijs Tije er alleen maar op dat de 2 landen met het meeste wind betrouwbaardere elektriciteit hebben dan wij
Wat je natuurlijk zou kunnen interpreteren dat meer windenergie een stabieler netwerk betekend
Maar laten we niet zo ver op de muziek vooruit lopen en wachten op de onderbouwing van rob Walter
Ga je nu fijn rob Walter stalken ? Of toch maar een keertje je sollicitatie brief voor een positie bij de ah afmaken om jouw baanbrekend economisch inzicht te verkopen ?
Nee,J van der heijden,
Ivo zegt dat dit is beschreven aan de hand van een praktijkvoorbeeld in Ierland,en uw reactie daarop is :we wonen niet in ierland.
Om vervolgens zelf ,om stabiele netwerken te beschrijven ,te wijzen naar Duitsland en Denemarken.
Begrijpt U nu werkelijk niet hoe inconsequent Uw gedrag is?
En ik dacht er eerlijk gezegt nog aan om sjouwer bij een drankenhandel te worden ,net zoals U,maar ik ben bang dat ik dan ook het ,schijnbaar, bijbehorende irritante gedrag ga vertonen,dus voorlopig maar even niet.
Ja hoor Peter als je eens bij een drankenhandel zou gaan werken zou je misschien logisch leren nadenken
Want waar het om gaat is dat er geen enkele onderbouwing is aangedragen door rob Walter dat meer wind een onstabiel netwerk betekend
Maar ik begrijp dat het vragen naar onderbouwing een nieuwe hobby is geworden maar alleen als het om mij gaat
Want de rest kan beweren wat hij wil en dat geloof je zonder enige twijfel
Dat is pas echt consequent ………
Oh en het irritante gedrag heb je goed onder de knie
Ik mis trouwens het regelmatige trol geroep
Dus dat graag in ere herstellen
Ik heb U (tot nu toe) slechts 1 maal een trol genoemd(met onderbouwing) dus regelmatig is onzin
Of ik geloof wat anderen beweren weet U niet,en is dus ook onzin
Maar nogmaals; waarom zou Ivo geen voorbeeld uit het buitenland aan mogen halen en U wel?
Ik lees regelmatig bijdragen op Climategate, inclusief lezersreacties. Daarbij is de heer Van der Heijden me al vaak negatief opgevallen. Hij zuigt, en schrijft de grootst mogelijke onzin. En vaak doet hij dat op een manier die juist de indruk wekt van een gedegen bijdrage.
Goed, over dit artikel. Het is altijd goed om een goed werkende bullshit detector te hebben om een eerste selectie te maken. Die eerste selectie kan achteraf best fout blijken te zijn, maar bij dit artikel slaat mijn bullshit detector niet aan. Integendeel. Mijn beta geschoolde verstand zegt dat dit klopt. Er mogen wat kleine details zijn waarover je kunt redetwisten. Bijvoorbeeld, in plaats van 20% levert een windmolen in de praktijk zo’n 17 a 18% van zijn nominale capaciteit. Nog iets minder dus. Dit getal komt uit het rapport “Economic Impacts from the promotion of renewable energies: The German experience, door het Rheinisch-Westfälisches Institut für Wirtschaftsforschung. Het is van oktober 2009, dus al lang bestaande kennis.
Dan wat de stabiliteit van het net betreft: Zie
http://www.manager-magazin.de/unternehmen/energie/elektronenschieber-besuch-im-nervenzentrum-der-energiewende-a-1124970.html
en vervolgens doorklikkend: http://www.manager-magazin.de/unternehmen/energie/elektronenschieber-besuch-im-nervenzentrum-der-energiewende-a-1124970-3.html
Het is een artikel over hoe vaak netbeheerder Tennet moet ingrijpen om het net stabiel te houden.
Een zin uit dit artikel: “Jeder Eingriff zur Stabilisierung des Netzes kostet Geld”, sagt Weinreich. Allein 2015 musste Tennet 1400 Mal eingreifen. Vor der Energiewende kam das nur ein paar Mal im Jahr vor.
Dit wijst wel terdege op een toenemende instabiliteit, en met het verder toenemen van het aantal windmolens wordt dit alleen maar erger.
Dit is nou typisch een onderwerp waar mensen met een achtergrond in geschiedenis, rechten, sociologie of bedrijfskunde niet over mogen beslissen. Ze missen simpelweg de begage en het analytisch denkvermogen. Hierover moet besloten worden, gebaseerd op harde feiten, door elektrotechnisch ingenieurs, natuurkundigen, en anderen die kunnen nadenken en rekenen.
JvdH
Ummels heeft een onderzoek gedaan op basis van modelberekeningen. Dat betekent dat hij uitgaat van een beperkt beeld van de werkelijkheid.
Hoe dat uitpakt kun je in de volgende tekst van hem lezen.
“Energie-Opslag Niet Nodig
Mijn onderzoek wijst verder uit dat er geen voorzieningen voor energieopslag hoeven te komen. Voor het technisch functioneren van de elektriciteitssysteem is zo’n extra buffer niet nodig, en met de enorme investeringskosten is het ook niet rendabel. De resultaten geven aan dat internationale elektriciteitshandel een veelbelovende en goedkopere oplossing is voor de inpassing van windenergie. Netbeheerder TenneT is inmiddels met de proeven gestart met een flexibelere internationale markt met Duitsland. Ook het flexibeler maken van bestaande elektriciteitscentrales is een betere oplossing. Het gebruik van warmteboilers zorgt bijvoorbeeld voor een flexibelere bedrijfsvoering van warmtekrachtcentrales, die daardoor ’s nachts ruimte kunnen maken voor wind. ”
bron:http://www.olino.org/articles/2009/04/02/windenergie-the-sky-is-the-limit/
Kijken we naar de praktijk dan blijkt dat in de werkelijke wereld het grootste probleem zit in het opvangen van weer afhankelijke stroom waaronder pieken en dalen. We kunnen geen grote hoeveelheden wind op het net plaatsen zonder reservecapaciteit in Duitsland wordt daar zelfs veel bruinkool voor ingezet. Ook gesubsidieerde overschotten verstoren de stroommarkt waardoor de stroomprijs tot 0 kan worden gereduceerd en het ontbreken van windstroom onder windkracht 4 en boven windkracht 10 betekent dat je altijd moet kunnen beschikken over reservecapaciteit.
Als je het volledige rapport van de ombudsman leest zie je wat de knelpunten zijn wat de studie van Ummels betreft.
https://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2011/221
Hugo,
als je het rapport leest en de conclusie leest en niet alleen maar is je eigen klacht geloofd dan lees je aan het einde dit
” Door het efficiëntieverlies is die reductie weliswaar lager, maar bedraagt altijd nog tussen de 91 en 93 procent in vergelijking met fossiel opgewekte elektriciteit’.”
Maar zoals je weet ben ik een groot voorstander van een oplossing waarbij de markt bepaald wat de gunstigste manier is om de CO2 uitstoot te verminderen namelijk een stevige Europese belasting op CO2 met een gelijktijdige verlaging van d belasting op werk
Maar dat zal wel weer te eenvoudig zijn voor de “sceptici”
NB: ik ben niet tegen kernenergie, zie het eigenlijk alleen als te langzaam, te duur en te on flexibel
JvdH
Daaruit blijkt dat zijn aannames niet juist zijn.
Deze tekst slaat echt nergens op. “Door het efficiëntieverlies is die reductie weliswaar lager, maar bedraagt altijd nog tussen de 91 en 93 procent in vergelijking met fossiel opgewekte elektriciteit’.”
Als je een windmolen neerzet van 4 MW dan is dat het piekvermogen van de desbetreffende windmolen.
daar zit ook het het verlies in van de energie omzetting uit lucht naar bewegingsenergie, de tandwielkast en de elektriciteitsproductie al in.
Vervolgens plaats je deze molen bij Emmen in de buurt en als je de windkaart bekijkt is dat een plaats met relatief weinig wind deze molen levert daar niet meer dan 10% van 4MW x het aantal uren per jaar. zet je hem op zee dan komt hij op ongeveer 40% en gemiddeld in Nederland is de productiefactor 21%.
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/01/Windkaartvan%20Nederland%20%282014%29.pdf
Dat betekent dat alle windmolens samen op het land in Nederland in 2020 21% x 6000 MW x het aantal uren per jaar leveren in MWu en dat weer afhankelijk met pieken en dalen. Dat is minder als een forse fossiele centrale kan leveren. De helft van de tijd leveren die windmolens dan ook minder als 20% van het opgestelde vermogen.
Dat heeft te maken met de kinetische energie die je lokaal uit lucht kunt halen.
Beste J vd Heiden verdiep je eens in de materie voor je met een reactie komt.
Hugo,
Rob Walter had het over opslag, Ummels laat zien voorlopig niet noodzakelijk en voorlopig meer dan zat reserve capaciteit voorhanden
Dan kom jij met de nationale onbudsman en gaat het over de inpasbaarheid van grootschalige windenergie
Conclusie geen probleem (91-93% efficiënt)
En nu kom je met de open deur, het waait niet altijd (ik zal je een geheimpje verklappen, dat is voor niemand een verrassing ook voor Ummels niet met zijn modellen)
Waarom zou je CO2 belasten als het geen significant effect heeft? Er is maar één antwoord mogelijk, namelijk kapitaaloverdracht naar het Eco Industrieel Complex en het daarmee in stand houden van de ideologie o.a. Maurice Strong c.s.
Ja ja
Jeroen ontkent maar weer even gemakkelijk en zinder verdere onderbouwing de werking van CO2
Geeft niet hoor Jeroen, maar dan verder ook niet zeuren over het beleid
En natuurlijk over de kosten
https://cleantechnica.com/2018/01/11/wind-solar-storage-prices-smash-records/
Wind + zon + opslag USD 0,03 kWh
Ja ja het wordt steeds duurder.
Even voor Jeroen Hetzler de vraag, wat was ook al weer het feed-in tarief voor kernenergie in de UK?
Wind + zon + opslag USD 0,03 kWh?
Schrijf dat maar op je buik. Daar klopt niets van. Reclamepraatje.
Opslag is niet alleen onmogelijk, het is gewoonweg vernietigen van geld.
http://www.groenerekenkamer.nl/6273/grootschalige-energieopslag-middel-accus-betaalbaar/
Maar droomt u rustig verder.
Heeft u trouwens zelf al zonnepanelen en rijdt u elektrisch?
Iemand die zo’n voorvechter voor de energietransitie is moet zelf wél het goede voorbeeld geven natuurlijk.
Cornelia
Wel de linkjes LEZEN natuurlijk
De groene tekenkamer is geen serieuze bron zeg maar nog onbetrouwbaarder dan Greenpeace
Geen zonnepanelen wel winddelen en een zuinige benzine
Ik echt nog even met een elektrische auto
Winddelen is niet bepaald een slimme investering. Leveren beduidend minder op dan voorgespiegeld en dan maar hopen dat die tweedehands windmolens langer dan 10 jaar operationeel blijven. En dat de onderhoudskosten niet uit de hand lopen. Zonnepanelendelen levert wel een zeer goed rendement maar dat komt hoofdzakelijk door de subsidie bij de aanleg van die projecten.
ruim japan op na kernramp en ia niet meer te betalen en op te ruimen dus kern energie heeft het ge had heel dubai zit nu in zone panelen den in olie
Ze zijn beslist niet achterlijk daar en dus ook moderne kernenergie:
https://www.enec.gov.ae/about-us/
En ja, zonnepanelen in die streken zijn zinvol om airco’s in bushokjes van energie te voorzien.
En natuurlijk om heel goedkope stroom te leveren, veel goedkoper dan die van olie
https://cleantechnica.com/2018/01/22/abu-dhabi-launch-350-megawatt-solar-tender-year/
Maar ja het is natuurlijk heel waarschijnlijk dat die GW alleen voor de bushokjes is /sarc
En omdat weer- en windenergie veel goedkoper is, zakt de energie-prijs niet: https://fd.nl/economie-politiek/1232372/minister-wiebes-energietransitie-kost-1-3-van-bbp
Je IPCC-et, benzineprijs rond €0,50 per liter en per kWh ten hoogste €0,10 per kWh all-in.
Vergelijk het laatste met rond €0,30 in BRD, DK en NL (excl. belasting vermindering per woonhuisaansluit gas òf elektra).
Omdat de belastingvermindering per woonhuis is en de hoofdbewoner kan kiezen om die toe te passen op de elektriciteitsrekening òf de gasrekening.
Het is feitelijk een inkomensondersteuning.
Iets dergelijks kennen de BRD en DK ook en zijn die prijzen ook excl. een inkomstenondersteuning.
Verkeerde beelden worden niet altijd vervangen ;-)
Maar het beeld schetste of beitelde ik niet, het is de overheid die schimmig doet.
“De centrales moeten immers de fluctuaties van de elektriciteit compenseren en gedwongen tegengesteld regelen.”
Ja, maar de centrales moeten toch al een wisselend vermogen leveren om aan te sluiten op de wisselende vraag.
Dat zou inhouden dat de kostbare maatregelen voor netbeheer i.v.m. het wisselende aanbod overbodig zijn.
Goed om te weten ;-)
helaas kun je de wisselende vraag en het wisselende aanbod niet direct tegen elkaar wegstrepen… :-)
Bart
De laagste belasting op het net midden in de nacht is ongeveer 40% van de piekbelasting overdag.
Dat betekent dat je 24/24 40% van de piekbelasting continu kunt laten doordraaien met centrales met een zeer hoog rendement tot bijna 60%. Vervolgens is het profiel van de vraag overdag ook redelijk bekend en kun je met wat meer felexibele centrales de vraag volgen je kunt vooruitkoppelen met je sturing.
Zonder windenergie haal je het maximale rendement wat mogelijk is.
Druk je in de nacht met enkele procenten gemiddeld op het net bij windkracht 7 met piekende molens je basislast van het net dan moet je dat opvangen met snelstartende centrales die niet meer halen als 30 tot 35%.
Ik denk dat het wel duidelijk is dat je met windmolens het totaal rendement van fossiel omlaag drukt en bij pieken de prijs op de stroommarkt
Ik begrijp eigenlijk niet waarom er niet meer windkracht wordt ingezet voor de polderbemaling. Dat is lekker direct, je hoeft het niet eerst om te zetten in stroom. De eisen over de marges van het polderpeil zullen nu wel strakker zijn dan in de 17e eeuw, maar je kunt er altijd nog een klein dieselgemaal naast zetten voor wat extra capaciteit.
Dit is een onderwerp wat helemaal blijft liggen omdat niemand de waterbeheerders er toe aanzet. Windenergie is alleen iets voor de stroomproducenten, lijkt het..
Polderschappen wisten heel goed dat windenergie afwezig is bij langdurende stortbuien. Nu de politiek zich letterlijk bemoeit met het polderbestuur dreigt er een afhankelijkheid van “hernieuwbaar” en is het maar de vraag of de standby-generatoren nog wel van voldoende diesel worden voorzien.
Wind kan stilvallen en dan moet er voor 100% backup zijn; welke vorm dan ook.
In Flevoland gebruikt men elektrisch aangedreven pompen en die malen er niet om of het “hernieuwbaar” is of niet.
De klimaatpropaganda gaat tussen de oren zitten van weg-, spoor en waterwegbeheerders: een beetje vorst, sneeuw of storm en NL ligt plat.
Inderdaad Boels, klimaat propaganda is tussen je oren gaan zitten, je hebt de juiste conclusie getrokken!
Nu even resetten en zelfstandig gaan nadenken, misschien ben je dan nog te redden!
Laat eens zien dat je opgeleid bent voor de Mammoetwet!
“Nu de politiek zich letterlijk bemoeit met het polderbestuur”
Is dat zo, Boels? Wat goed, dat wist ik niet. Flevoland is typisch een gebied waar je wat zou kunnen met windenergie voor de bemaling. De drooglegging van de percelen (dat is het verschil tussen maaiveld en waterpeil) is een halve meter of meer. Als het water korte tijd 20 cm hoger staat is dat niet zo erg.
Als het water maar snel afvoeit van de percelen en uit de woonwijken, maar daarvoor ligt er drainage en riolering.
Sinds 2014 zijn er waterschapsverkiezingen, vallen onder de Kiesraad.
In Flevoland zie je de (landelijke) partijpolitiek in onder andere de bestrijding van muskusratten.
Mocht niet meer en de schade aan dijken en vermeerdering van rattenpopulatie rezen de pan uit; besluit teruggedraaid.
Ook nu wordt lachwekkend stevig ingezet op “hernieuwbaar” en is het polderlandschap op heel veel plaatsen vernaggeld.
Onder goedkeurend oog van de milieufanaten.
O ja, de waterschapsverkiezingen. Ik heb twijfels of dat verbetering heeft gebracht. Het aantal bestuurslagen waarvoor gekozen moet worden is te groot geworden.
Dom om geen muskusratten meer te bestrijden.
Op de dijk bij de Ketelbrug is sinds kort weer een rij enorme windturbines verschenen. Efficiënter was geweest om een aantal windmolens in te zetten voor de polderbemaling. Er had ook nog werk gemaakt kunnen worden van een mooi design. Gemiste kans voor Flevoland.
Bart
Wind levert niet genoeg op de tijden dat het nodig is. Dan loopt eerst je polder onder en kun je de volgende paar weken het water weer wegpompen met je molens en daar zit niemand echt op te wachten.
@ Bart Vreeken
Je zegt: “Ik begrijp eigenlijk niet waarom er niet meer windkracht wordt ingezet voor de polderbemaling”.
Ik begrijp dat wel. Het probleem is de onbetrouwbaarheid van een dergelijk systeem waardoor een conventioneel backup systeem nodig blijft. Inzet van windmolens leidt dus alleen tot een extra kostenpost en op het gebied van CO2-besparing is er geen rendement te verwachten.
Wanneer gaan onze milieu-bevlogenen nu eens snappen dat de huidige hernieuwbare energiebronnen geen enkel doel dienen? Ze leiden alleen tot kostenverhogingen bij de electriciteitsproductie en dragen uiteindelijk (als alle aspecten worden meegewogen) niet bij aan vermindering van de CO2-uitstoot.
Hans,
die conclusie kan je niet trekken, maar dat weet je zelf natuurlijk ook wel.
maar goed enige onderbouwing ontbreekt zoals gewoonlijk.
Ik had het hier niet over elektriciteitsproductie, Hans van Dalen. Het kan puur mechanisch. Wel met een kleine backup.
Bart het leveringsprofiel van een windmolen is afhankelijk van de windsnelheid tot de 3e macht.
Dat betekent dat molens bij windkracht 4 beginnen met het leveren van een beetje energie.
De helft van de tijd minder dan 20% van het piekvermogen.
Dat heeft verder niets te maken met het feit of je daar een pomp of een generator aan hangt.
[polderbemaling] zo gebruikten onze voorouders hun molens: voor niet tijdkritische toepassingen. Maar de groene sprookjes zijn bedacht door milieu activisten en die beogen uw gedrag te beïnvloeden. Vandaar de focus op huishoudens en de roep om mentaliteitsverandering.
Zonnepanelen hier in Dubai? Ja, een paar, maar met overdag nauwelijks rendement, en ’s nachts al helemaal niet. We hebben wel veel zon hier, maar ook veel woestijnstof. Kortom binnen een week ligt er een dusdanige laag stof op het paneel dat het rendement weg is.
@Kim Inderdaad, dacht ik dit ook. Bovendien neemt het rendement flink af wanneer die dingen te heet worden (> 25 graden) en dat heb je al heel gauw daar. Niet voor niets komen er kerncentrales in de UAE. Die zijn een stuk goedkoper en effectiever. Daar hebben een stuk minder last van overtrokken eisen die de kosten tot onbetaalbare hoogten stuwen.
Om de hoge kosten voor windenergie enigszins te flatteren heeft men nog een truc uitgehaald. Het stopkontakt op zee wordt niet meer aangelegd op kosten van de windparken, maar komt voor rekening van Tennet, de netbeheerder Ook de verzwaring van het hoogspanningsnet mn in de kustprovincies komt voor rekening van Tennet.
Die berekenen dat weer door aan de klant. Je ziet dus de laatste jaren een oplopend bedrag op je rekening voor aansluit- en leveringskosten.
Met een groeiend aantal windparken loopt het risico op piekspanningen op als het hard waait. Als je dat niet opvangt met dikkere kabels brandt de boel gewoon door, net als je koffiezetapparaatje na kortsluiting. Of je zet de windmolens uit als het hard waait, maar dan heb je geen energie-opbrengst.
Op veel blogs lees ik over een hardnekkig misverstand over elektriciteit. Veel mensen denken dat als je wind- of zonne-energie aan het hoogspanningsnet, levert dat je diezelfde stroom er weer af kunt halen op het moment dat de zon niet schijnt of het niet waait. Het hoogspanningsnet is GEEN accu en is ook niet aangesloten op een accu.
Spanning en frequentie op het net moet altijd exact in balans zijn met de afname.
Tennet heeft daarvoor een aantal regelkamers, waar mensen dag en nacht bezig zijn met het in balans houden van spanning en frequentie. Van minuut tot minuut wordt er gecorrigeerd als de spanning te hoog of te laag dreigt te worden. Met de bestaande elektriciteitscentrales is dit al een hele klus.Met een groeiend aandeel van zon en wind wordt dit probleem van onbalans alleen maar groter. Windparken kun je nog enigszins regelen. Met alle particuliere aansluitingen van zonnepanelen op het net wordt dit een onmogelijke opgave. Je kunt moeilijk alle zonnepanelenbezitters een telefoontje geven om even te dimmen als het net overbelast dreigt te worden op een zonnige dag.
In Duitsland waar ongeveer 25% van de elektriciteit wordt opgewekt met zon en wind zit men op de grens Als het aandeel groter wordt zullen ze steeds vaker niet meer in staat zijn die onbalans nog te corrigeren. Het is gewoon wachten tot daar delen van het net gewoon uitvallen. Veel instellingen, bedrijven en particulieren zijn daar op voorbereid en hebben de dieselaggregaten al klaar staan. Maar een dagje dieselaggregaat gaat meer CO2 uitstoten dan je met je windmolens in een jaar denkt te kunnen besparen.
Het vreemde is dat of klimaatalarmisten nu wel of niet gelijk hebben met hun opwarmingstheorie, dat ze niet willen inzien dat de weg van zon- en wind een heilloze weg is. Je gaat de leveringszekerheid van stroom op het spel zetten en je gaat er geen grammetje CO2-uitstoot mee besparen.
Volgens de verder niet onderbouwde mening van ene Aad
Kameraad Janos: behalve je niet-onderbouwde refreintje ook nog iets inhoudelijks te melden ?
Nou Chemical,
Ik heb intussen diverse linkjes gegeven naar onderzoek en degelijke aanbiedingen van de kosten van wind / zon / batterijen opslag.
Ik wacht nog steeds op een duidelijk onderbouwing van de kosten van kernenergie om te kunnen controleren dat het ook echt goedkoper is zoals Rob Walter beweert!
In Australië heeft men ondervonden dat teveel windstroom tot uitval van het stroomnet leidt. Een deel van het opgestelde vermogen mag niet meer gebruikt worden.
“Je gaat de leveringszekerheid van stroom op het spel zetten en je gaat er geen grammetje CO2-uitstoot mee besparen.”
Dat laatste is ook niet de bedoeling van groen.
Die zijn in strijd gewikkeld met multinationals en willen een totalitaire linkse staat.
Ja Ja Boels,
duidelijk en onderbouwt!
Ik had het niet beter kunnen zeggen!
/sarc
“Die zijn in strijd gewikkeld met multinationals en willen een totalitaire linkse staat.”
Op het oog lijkt dat zo, maar in feite is de milieubeweging loopjongen voor de multinationals en het groot kapitaal.
Ga maar na: milieugroepen strijden tegen kolencentrales en kernenergie en het is de olie/gasindustrie die daar weer de vruchten van plukt.
Evenzo zorgt strengere milieuwetgeving voor minder concurrentie voor de multinationals; zij kunnen die nieuwe regels eenvoudig in hun gestroomlijnde processen opnemen, het MKB heeft het nakijken, voor hen wegen de extra kosten die zij moeten maken zwaar.
En dan heb je uiteraard ook nog de multinationals die gewoonweg profiteren van de subsidies voor duurzaam die mede onder druk van de milieubeweging worden uitgedeeld.
@Oerle Vandaar de term Eco Industrieel Complex. Even googelen en je vindt talloze treffers.
Naamgenoot Vermeulen schreef: ….Het vreemde is dat of klimaatalarmisten nu wel of niet gelijk hebben met hun opwarmingstheorie, dat ze niet willen inzien dat de weg van zon- en wind een heilloze weg is…….
Waarom zouden ze ook hier weer niet de rede laten prevaleren? Omdat het gelovigen zijn, denk ik.
De hoop is wel dat stijgende energieprijzen en afkalvende leveringszekerheid zullen leiden tot gemor onder het volk. Het eerst bij de industriële grootverbruikers. Zo schieten de gelovigen, via de band, toch in eigen voet.
Helder antwoord van Aad Vermeulen 25 januari 2018 om 10:31
Klopt helemaal dat de spanningshuishouding 24/7 gecontroleerd wordt en men met (overigens hiervoor extra betaalde, wat uw vastrecht beïnvloed) fossiele opwek eenheden bijregeld, het zogenaamde blindlast. Best lucratief wat maar weinig extra energie kost. Ook het regelvermogen (RV) wordt door de netbeheerders aangestuurd als de netfrequentie (de 50Hz) uit balans dreigt te gaan. Deze extra kosten(wat ook voor de energie producenten vooral leuk is als er afgeregeld dient te worden en hiervoor leuke knaken krijgen. Ook wij betalen als consument hierin mee. En ja met de 2 januari stormen gingen de prijzen best alle kanten op. check eens: http://www.tennet.org/bedrijfsvoering/Systeemgegevens_uitvoering/Systeembalans_informatie/BalansDeltaplusPrijzen.aspx
Prima verhaal naar waarheid, niet te weer leggen door een 9 jaar oud gepolitiseerd proefschrift met politiek veronderstellingen. LePair en Udo schreven de zinloosheid van windenergie voor het klimaat al 6 jaar geleden.
Windmolens blijken slechte energie-opwekkers, maar goede waterpompen! Te veel fluctuerend wisselend energie-vermogen kost de consument een vermogen. Wegstrepen van fluctuaties van “duurzaam” aanbod en fluctuerende vraag, gaat maar beperkt, ook als argument invalide, het gaat om de kans die toeneemt van een totale stroom black-out bij meer fluctuaties in de windstroomaanbod.
Windenergie gaat inderdaad nog duurder worden! Er is dus schaamteloos Energie-NEP-nieuws door Spindoctors op bijvoorbeeld Rijksoverheid.nl !
Dat “duurzaam” de energiegebruiker/consument/lage inkomen meer welvaart gaat kosten blijkt uit de projectie van “groene” MEP, SDE en SDE+ subsidies van met name de Rutte 1,2,3, (4?) kabinetten.
http://www.interessantetijden.nl/wp-content/uploads/2018/01/Screen-Shot-2018-01-22-at-12.04.47.png
Je kan de echte feiten blijven ontkennen en NEP-argumenten (onwaarheden) nieuws blijven verspreiden via overheid en staatsomroep.
Echter dat NEP-nieuws moet worden bestraft, dat vindt de EU en ook huidige kabinet minister / vice premier Ollongren.
Klaag dus de staat der Nederlander aan voor NEP-nieuws op Rijksoverheid.nl
Scheffer,
Er wordt een propaganda stukje zonder enige onderbouwing geleverd en iedereen staat te klappen hier.
Je blijft de echte feiten ontkennen en je weigert ten alle tijden je mening te onderbouwen
Er is dus schaamteloos Energie-NEP-nieuws door Spindoctors op bijvoorbeeld Rijksoverheid.nl !
http://www.interessantetijden.nl/2018/01/22/schaamteloos-energie-nepnieuws-door-spindoctors-rijksoverheid-nl/
Kom op interessante tijden, je kunt nog beter Greenpeace aanhalen voor betrouwbaar nieuws!
Als er 1 bron is van nepnieuws dan is het Rypke wel
GreenPeace is volstrekt onbetrouwbaar en vooral NEPnieuws.
Zeilmaker onderbouwt 100% zijn feiten consequent!
Ja Ja Scheffer!
Zeilmaker is een fantast die wilde verhalen schrijft over zaken waar hij geen verstand van heeft, maar wat sommige goedgelovige sukkels graag voor waar aannemen omdat het hun eigen mening bevestigd
Kameraad Janos, onderbouwen aub.
windenergie wordt niet alleen duurder: op veel momenten is het er gewoon niet en dat is het allerergste: geen energie.
In het dagblad Trouw van 24 januari staat op pagina 22 en 23 een artikel met een pleidooi voor kern energie
Er wordt gesteld dat dit duidelijk superieur is aan wind energie.
Geschreven door Jan van Erp.
Zou dit een aarzelend begin zijn van inkeer in het denken (uitvoeren) van de energie transitie.?
Hoop doet leven !
Dit is de link naar Trouw artikel door Jan van Erp:
https://www.trouw.nl/opinie/we-kunnen-echt-niet-om-kernenergie-heen~a4298e96/
Citaat uit artikel: “In Frankrijk is, als gevolg van 58 kerncentrales, de uitstoot van CO2 per kilowattuur ongeveer tien maal kleiner dan die in Duitsland en is de prijs per kilowattuur ongeveer de helft.”
Misschien kan JvdH de auteur om een onderbouwing vragen want hij roept altijd dat kernenergie veel duurder is.
Nou Cees vertel eens wanneer zijn deze kerncentrales gebouwd? En dan natuurlijk de vogende goede vraag, kunnen we ze nog voor hetzelfde bedrag bouwen?
Het antwoord op deze vraag zou natuurlijk gegeven moeten worden door Rob Walter.
Wat ik wel weet is dat Delta (toen er politiek nog ruimte was voor een kerncentrale Rutte (windmolens draaien op subsidie) I vroeg om het invoeren van een belasting op CO2
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/delta-cancelt-plannen-tweede-kerncentrale-borssele
Voor hetzelfde geld dat nu voor “hernieuwbaar” wordt geroofd en geroofd gaat worden kan je enige tientallen thoriumcentrales bouwen met als gevolg 100% CO2-vrije opwek van elektriciteit.
Jammeren over de kosten èn tegelijkertijd profeteren over de komende klimaatramp die zo nodig bestreden moet worden?
En Joop is linkser dan links, groen dus.
En……
Omdat ze links zijn hebben ze dus ongelijk als de directeur van delta vraagt om een belasting op CO2 uitstoot?
En die thorium centrales ….. laten we ze snel bestellen ! Maar waar eigenlijk ?????
Joop is toch de site van die verkrachter/aanrander Van Jole?
Hahahahahahaha joop.nl,
Het VARA-schandwebje van “onafhankelijke” “journalist ” marxist Francisco van Joole.
PRAVDA dus!
Ja ja
Mooie Ad Homs van Scheffer en Peter
Natuurlijk geen enkele onderbouwing verder
Zo kennen we de “sceptici” weer
http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/11/geluidsfragment-met-francisco-van-jole-die-zich-verontschuldigt-voor-aanranding-van-23-jarig-meisje-duikt-op/
Scheffer,
Het artikel gaat over Delta en waarom er geen 2e kerncentrale wordt gebouwd, jij gaat daar verder niet op in maar weet alleen te melden dat Frasisco van Jole schijnbaar een meisje heeft aangerand (dagelijks standaard = nep nieuws)
Allemaal heel leuk maar dat heeft dus niets met het onderwerp te maken en is dus ad hom.
Het is niet waar want hij is een aanrander, het een heeft niets met het ander te maken
https://nl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem
Maar zo kennen we onderbuikend rechts weer een slechte kennis van stijlfiguren.
Ik moest jou ook al helpen met de loaded question
J van der Heijden.
Het is natuurlijk mogelijk en zelfs niet ondenkbaar dat u in een of andere sekte leeft waar dit soort toestanden zijn toegestaan, maar in de rest van Nederland is dit gewoon aanranding.
Dat het on topic is of een waardeoordeel over de link is, beweer ik nergens. Ik vraag alleen iets.
ja peter je vraagt iets wat compleet of topic en ad hom is.
Een soort trol gedrag zeg ik maar want het voegt totaal niets toe aan de discussie
En ik neem de mening van Geenstijl & co graag met een vrachtwagentje zout, als het gebeurt is zoals beschreven dan zou het niet normaal zijn geweest. Ik was er niet bij en de dame in kwestie heeft geen aangifte gedaan voor zover ik weet. Ik ken ook de dame niet
Precies,J van der heijden U weet het niet,dus impliceer dan ook niet dat het nepnieuws is,omdat het van een website komt die U niet bevalt.
En bij mijn weten kwam het orgineel van npo radio.
Goedzo J van der heijden,staartje tussen de benen en wegwezen.
En natuurlijk mag U geenstijl & co met wat zout nemen,het is immers een vrije wereld,maar besef wel dat deze sites hun eigen broek ophouden,wat van de NPO niet gezegd kan worden,afhankelijk van wat ze krijgen van de politiek is dus per definitie niet onafhankelijk.
Ja Peter,
geen stijl moet geld verdienen en schandaal verkoopt nu eenmaal lekker en nuance niet
En verder is dit weer duidelijk een voorbeeld waarom een Ad Hom opmerking een logical fallacy is, jij verplaatst de discussie van de inhoud (bouwen van een kerncentrale/kosten) naar het gedrag van Jole
Eigenlijk is dat typisch trol gedrag
Ahh U bedoelt zoiets als dit:
J van der Heijden 25 januari 2018
Ga je nu fijn rob Walter stalken ? Of toch maar een keertje je sollicitatie brief voor een positie bij de ah afmaken om jouw baanbrekend economisch inzicht te verkopen ?
En de onderbouwing dat de Dagelijkse Standaard nepnieuws is??
Links onderbuikje weer zeker?
Anderen moeten onderbouwen en J van der heijden niet?
Peter,
ben je nu al bezig met je economische studie met als these als het duurder wordt neemt de vraag toe? Of ben je je nu aan het schamen voor die onzin.
En hoe is dat een ad hom? jij schijnt hier op deze site alleen maar bezig te zijn met het vliegen afvangen en alleen op mij te reageren. Geeft niet, maar enige kritiek naar anderen ontbreekt volledig.
Ik heb vaak genoeg op DDS gereageerd (jammer genoeg allemaal weg) om te weten dat de site volledig feiten vrij is. Scheffer strooit met nep nieuws, maar ik mag het niet terug zeggen?
Als er iemand zijn mening met grote regelmaat onderbouwd ben ik het.
Maar ga eens turven zo ik zeggen
Hmm,even denken, wie was op die topic ook alweer laf weggelopen,omdat hij mijn onderbouwingen niet kon weerleggen??
Potverdorie,dat was U,zoals gewoonlijk
En niet liegen he,ik heb alleen stroom en benzine genoemd(met cijfers!)
Waarschijnlijk bent U de enige die het nog niet doorheeft,maar ik doe al een tijdje precies hetzelfde bij U,als U bij de meeste hier op de site doet,en dat is,op een irritante manier,zeer selectief ,mensen op onzin aanspreken.
En ,ja ,U bent selectief omdat U de onzin op de ,groene,sites niet wilt weerleggen.
Peter je hebt gelijk! je hebt mijn ogen geopend ! In het vervolg ga ik voor ongekleurd nieuws naar de dagelijkse standaard!
Ga je mee gaan we samen de onzin weerleggen bij Bart Verheggen!
Oh welke onzin trouwens?
Oh en ik wil inderdaad hier openlijk toegeven dat je gelijk hebt als iets duurder wordt neemt de vraag er naar toe!
Ik was compleet abuis!
Je neusje is weer langer geworden,het ging niet over ,,iets,,maar over benzine en stroom.
En bij BV ben ik al genoeg geweest
Heb daar de onzin dat biomassa uit de VS co2 neutraal zou zijn weerlegd
Evenals de onzin dat er meer vogels sterven door kernenergie dan door windmolens,
Over die biomassa zal ik het einde van de discussie aan U tonen:
Bob Brand | juni 22, 2017 om 18:47 |
Beste Peter R,
JIJ bent degene die klaagt over: “… gewone burger die alles moet betalen.”
CO2-neutraal of zelfs CO2-negatief met biomassa is prima mogelijk als de verbrandingsgassen daarvan ondergronds opgeslagen worden (BECCS), en als er eerst nieuw bos wordt aangeplant.
Wat zei ik? Dit: “De oorzaak dat men onvoldoende reguleert …”
Wat concludeert het KNAW? “Dit document is ook geen overzicht van de totale energieproblematiek of van toekomstige ontwikkelingen. Het bespreekt alleen welk effect de regelgeving voor hout als brandstof voor kolencentrales en voor biobrandstoffen voor transport heeft …”
Precies hetzelfde.
peter.r | juni 22, 2017 om 20:30 |
Beste Bob(is dat ok?)
Dit was de zin in een antwoord op Bart Verheggen waar u dat uit haalt:
En ook wetenschappers moeten zich realiseren dat alles uiteindelijk afhangt van het draagvlak onder de gewone burger die alles moet betalen.
Vind u het nu werkelijk een goede manier om hier alleen de laatste 6 woorden uit te halen en vervolgens in een geheel andere discussie te gebruiken of ik dat apart gezegd zou hebben?
CO2-neutraal of zelfs CO2-negatief met biomassa is prima mogelijk als de verbrandingsgassen daarvan ondergronds opgeslagen worden (BECCS), en als er eerst nieuw bos wordt aangeplant
Precies Bob ,ALS en ALS,maar dat is nu niet het geval,dus worden we op dit moment bedot,en dit enkel en alleen door de druk van het energieakkoord.
https://fd.nl/economie-politiek/1132056/pvda-subsidie-voor-bijstook-biomassa-is-geld-over-de-balk-smijten
Het kabinet trekt komend jaar €8 mrd uit voor de regeling Subsidie Duurzame Energieopwekking (SDE+). Een groot deel daarvan gaat naar de financiering van de bijstook van biomassa. Tot en met 2023 zal die volgens Kamp circa €3 mrd bedragen. De minister houdt vast aan de subsidie, omdat alleen daarmee het aandeel duurzame energie van het Energieakkoord gehaald kan worden
Sorry Peter,
Ik zal direct rectificeren!
Als elektriciteit en benzine duurder worden neemt de vraag er naar toe!
Sorry sorry sorry !
Verder zal ik direct een abonnement nemen op het FD zodat ik je daar kan ondersteunen!
Beter nog J van der heijden ,U kunt ook gewoon een stukje erover schrijven op een andere site,dan is er misschien nog iemand die U serieus neemt.
Wel de linkjes meenemen,he,hier zijn ze:
Hier is de prijs vanaf 1970 ,gecorrigeerd
http://www.datagraver.com/case/benzineprijs-vanaf-1970
Een lichte stijging
En hier het verbruik vanaf benzine 1970
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=37392&D1=5,8&D2=7,11,33&D3=24-53,62,81,100,119,138,157,176,195,214&HDR=T,G1&STB=G2&VW=T
Snel je laatste kratjes opstapelen voor de baas,en U kunt aan de gang.
Ennu,niet omdraaien he, U beweert dat DDS nepnieuws is,en Uw onderbouwing is :omdat U dat vindt.
Of het nieuws daar ongekleurd is weet ik niet,maar uw onderbouwing is ehhh,ja wat is het eigenlijk?
Laat ik het maar zo zeggen:meer kan ik van U niet verwachten.
Gisteravond een zeer interessant reportage op De Duitse TV. Bij onze oosterburen staat het electriciteitsnetwerk op springen vanwege wind gevolg meer stroomuitval en hierdoor een enorme kostenpost voor industrie. Productieprocessen zijn afhankelijke van een continue stroomvoorziening.
http://www.daserste.de/information/wirtschaft-boerse/plusminus/videos/stromausfall-108.html
Alles helpt, dus ook windenergie, ook al is het niet zo veel, het is iets. Wij mensen willen steeds meer en meer en meer gebruikmaken van electriciteit. Misschien moeten we dat eens beter aanpakken!!! Ik vind het gezeur, als er wordt gezegd dat het bijna niet helpt: het helpt dus wel, mooi meegenomen lijkt mij. Kernenergie is een probleem, omdat wij niet weten wat wij met de kernafval aan moeten op een goeie manier en elektriciteit uit gas is ook niet onuitputtelijk… dus… hoera voor wind- en zonenergie, het helpt, ook al is het niet zo veel als wij zouden willen en hup, minder elektrisch, meer met de spierballen zou ik zo zeggen…
Het helpt voor geen kWh.
Wel lopen slimme jongens er op binnen ten nadele van alle gezinnen die de tientallen miljarden voor “hernieuwbaar” moeten ophoesten.
Geen geld voor zorg en onderwijs, wel voor groene onzin.
Met de thoriumkerncentrale is er geen kernafval waarmee op een achterkamertje een kernbom gemaakt kan worden..
Meer met de spierballen?
En voor 60 uur per week of meer?
Dat was tot zo’n 100 jaar geleden gebruikelijk en dat was niet leuk.
Maar misschien wel een idee voor staatssportscholen met tredmolens; kunnen we ook weer kathedralen gaan bouwen ;-)
@Loes Wind werkt averechts, want het vergroot de behoefte aan gas. Vandaar de rol van Shell c.s.. Kernafval is een politiek probleem, geen technisch omdat dit al is opgelost. Zie o.a. de eindberging van chemisch afval dat veel gevaarlijker is.
windenergie wordt duurder, maar de ontwikkelingen gaan gewoon door
Dit schreef ik hedenmorgen aan Bart Wagendorp nav zijn artikel: “De boer is in diepste wezen een anarchist die met rust gelaten wil worden. Elke overheidsmaatregel wordt als Haagse ambtenarenflauwekul van de hand gewezen.”
Goed artikel hr Wagendorp en erg actueel ook in een andere sector.
Sicco Mansholt gaf bij zijn afscheid toe dat hij een monster had geschapen met de gesubsidieerde landbouw en veeteelt.
Carola schouten heeft waarschijnlijk niet in de gaten dat haar ambtenaren een andere agenda hebben dan zij heeft . Of wel en doet ze net alsof. (het meest waarschijnlijk )
“Yes minister” is niet alleen bijzonder goed gemaakt en hilarische serie, maar ook bijzonder waarheidsgetrouw.
Zo hebben ze nu ook een serie over de klimaat-industrie gemaakt: de volgende sector die exact volgens hetzelfde scenario in het zadel wordt geholpen met welwillende hulp van het gehele journaille.
Volledig met oogkleppen op en niet gehinderd door enige kennis van zaken, want we moeten naar een CO2 arme samenleving . Dat is wat de mensen wordt voorgeschoteld om de investeringen te verantwoorden aan het volk en het land vol te plempen met gesubsidieerde windmolens en zonneparken, waterstoffabrieken en bossen opstoken in elektriciteits- en warmtecentrales en zo meer.
De truc bij elke stap is telkens het punt van ‘no return’ te passeren, net zoals die boeren en vissers altijd deden.
Pas over een aantal jaren, als de industrie gesetteld zal zijn, komen de problemen bovendrijven, waarvoor experts al ver voor de invoering hadden gewaarschuwd, maar die werden weggezet als ‘sceptici’: criminelen die de vooruitgang tegenhielden, een gevaar vormden voor de toekomst van hun kinderen (dat zijn ze vooral zelf) en het oordeel van ‘wetenschappers’ in twijfel durfden te trekken, die nog zeiden dat ‘wetenschap gewoon een kwestie van handopsteken is’.
Maar dan zal het spreekwoordelijke kalf alwéér verdronken zijn en de windhandelaren, net als de boeren en lange neus trekken naar de overheid, omdat ze weten dat die hen toch niets meer kan maken.
Want het kwam allemaal omdat de overheid zelf een belangrijke rol speelde, waarin de boer, van voedselvoorziener evolueerde tot een financial. Voedsel importeren we uit het goedkope buitenland en op onze landbouwgronden verbouwen we windmolens en zonneparken, want dat brengt vele malen meer op. (Bleeker). De burger betaalt.
De boer is geen anarchist, maar gewoon uitvoerder van het beleid! Een meer pragmatisch ingestelde en flexibele sector bestaat niet .
In het artikel van Heleen Mees in de Volkskrant van hedenochtend, werd dat nog eens duidelijk:
“Het is uitgesloten dat in Davos ook maar iets tegen klimaatverandering wordt ondernomen.”
“Het perverse is niet dat bedrijven wereldwijd profiteren van goedkope arbeid. Het perverse is dat onze politieke leiders zich juist nu opwerpen als de tassendragers van het grootkapitaal.” Aldus Heleen Mees
Wim kok, zegt die naam u nog iets?
Zowel het plan van Mansholt als dat van het energie-accoord zijn geboren uit edele motieven, maar hebben desastreuze effecten in hun uitwerking. Daar zit de overeenkomst.
Een verschil is wel dat Mansholt wist waarover hij het had en van Ed Nijpels heb ik nog niets gezien dat wijst op verstand van zaken.
Goede bedoelingen worden vaak de ergste onbedoelde uitwassen door incompetente volksvertegenwoordigers en ministers, met als bron foute analyses, bizarre politieke lulkoek, gesubsidieerd wanbeleid en als gevolg desastreuze miljarden kostende verkeerde / ineffectieve maatregelen. Zo is het SER en SER+ als ineffectieve klimaatmaatregelen te typeren, Vermeulen.
Iedereen ter info: Dit zit achter de URL van Tjipke Talsma: over agitprop / NEP-nieuws gesproken:
Tjipke Talsma: http://rekenk4mer.nl/
De site niet bezoeken, hij verdient er mee.
Jammer dat het toegelaten wordt dat zo,n vervelend ventje als van der Heijden deze site aan het verkloten is.
Dan kan hij dat erg goed verbergen
Gerry,
want het is vreemd dat ik antwoord wil op een vraag die ongeveer het belangrijkste is van de het hele verhaal
“Elektriciteit uit wind is blijvend héél veel duurder dan elektriciteit uit gas of uit kernenergie.”
Vreemd dat niemand daar over wil praten……
Ook vreemd dat de auteur zelf zijn eigen stukje niet komt verdedigen
Er zijn ontelbare vragen aan U gesteld ,waarop nooit een antwoord is gekomen,dus niet zo verongelijkt doen.
Ja Peter je hebt gelijk!
Het spijt me!
Als iets duurder wordt stijgt de vraag ernaar !
Daar had ik geen vragen over ,hoor ,dat was vrij duidelijk,en gelijk ook de reden waarom u wederom laf wegliep.
Een van der heijden -ticje zeg maar
Dhr Van der Heijden kan helemaal niet nadenken. Zoveel is wel duidelijk na het lezen van alle onzin die hij instuurt. Hoeft die man eigenlijk niet te werken?
Er blijkt hier nog een tweede “Henk” reacties te posten. Vanaf nu zal ik daarom als Henk dJ posten.
In tegenstelling tot mijn naamgenoot, vind ik de reacties van de heer Van der Heijde jusit wel constructief. Hij blijkt de studies zelf te lezen, eerder dan de opinie van anderen over die studies (hij graaft dus net iets dieper). Hij merkt vaak op waar anderen gewoon loze beweringen uiten, zonder dat ze die kunnen onderbouwen. Of hij merkt op dat een ‘onderbouwing’ gewoon een ander artikel is dat men ‘betrouwbaar’ vindt, enkel omdat het de vooringenomen overtuiging bevestigt. “confirmation bias” noemt men dat.
U bent het met hem eens,dus alles aan J van der heijden is goed,lekker simpel.
Ik zou zeggen,lees heel deze topic nog eens,vooral dat gedeelte waar hij beweert dat DDS nepnieuws verspreidt,met als argument: omdat J van der heijden dat vindt.
Jammer voor je? En inderdaad!
Misschien een domme vraag, maar wat is de referentie voor duurder?
1. Geld veranderd steeds in waarde
2. Wisselkoersen veranderen lopend
3. De prijs van olie varieert veel te veel
One and The Other, twee beste vrienden van ons, denken dat we vergelijkingen voor de aardopwarming niet met geld kunnen doen. Wie zet negatieve waardes in de economsiche balans: Natuurrampen, stormschade, waterschade, branden, enz. enz. Ze dragen alle bij tot economsiche groei, stijgend energieverbruik, en dus ook tot de aardopwarming.
Willy wil graag weten wat zijn persoonlijke leven voor een invloed heeft op de aardopwarming, maar geen eenvoudige, reproduceerbare, snel bepaalbare, betrouwbare indicator voor algemeen gebruik inzicht. CO2 is deel van ons probleem, maar ons energiegebruik is de eigenlijke oorzaak van de aardopwarming, of geloven daar de meeste mensen niet in?
Advertentie-onkomsten.
Terzijde, het stelen van (delen van) een laypout van een website is niet aardig.
Excuus, verkeerd geplaatst!
uh Nee, ik geloof daar niet (meer) in.
Niet alleen dat energie van licht en lucht op zich veel duurder is dan kolen en gas. Naarmate het aandeel van kolen en gas minder wordt gaat ook de prijs per ton daarvan omhoog. Plus dat de kolen en gascentrales subsidie nodig hebben.
David, denk niet dat het gebruik van kolen of gas ook maar enge invloed heeft op de wereldprijs daarvan. Kolen en gas gaan de wereld over. Het gedrag van China, of de strategie van GAZPROM zijn wél bepalend.
Ik vergeet te zeggen: …..het gebruik in NL……