Een bijdrage van Jeroen Hetzler.
Inmiddels heb ik het boek van Marc Morano, The politically incorrect guide to climate change, bijna uit (de rest is geen verrassing)
Alleen al de titel is interessant, met name de woorden politically incorrect. Waardoor zijn deze 2 woorden zo intrigerend? Welbeschouwd bergt de term iets van heersende/op handen zijnde censuur en dictatuur in zich. Dit is niet zo verwonderlijk in deze tijd waarin links populistische groeperingen deze maatschappij hun eenzijdige moralistische wereldbeeld (met geweld) proberen op te dringen en in hun ogen onwelgevallige elementen buiten te sluiten, te demoniseren, te ridiculiseren of te marginaliseren.
Dit blijkt ook uit politieke debatten. Het klimaatdebat vormt hierop geen uitzondering. Marc Morano toont aan hoe basale wetenschap en wetenschapsbeoefening stelselmatig uit het klimaatbeleid zijn verdreven om plaats te maken voor een politiek correcte dogmatische leer (lees: religie), waarbij sancties te verwachten zijn tegen de onverlaten die er een andere mening op na houden, kinderen krijgen of hun CO2-budget overschrijden. Morano beschrijft diverse gevallen van middeleeuwse praktijken als beschuldigingen van ketterij voor wie niet in de doctrine meegaat. Interessant is nu waar die doctrine vandaan komt? En bovendien: welke agenda hier achter schuil gaat?
We kunnen een paar zaken vaststellen, dan wel vragen stellen:
Is er sprake van een klimaat- en acuut energieprobleem? Antwoord: nee.
Belanghebbenden echter bij genoemde leer dringen de burger al 50 jaar een catastrofaal toekomstscenario op dat op speculatie gebaseerd is.
Kantelpunten blijven al 50 jaar achter de kim te verdwijnen zoals men de maan ook niet dichterbij krijgt op de snelweg. Ze zijn gebaseerd op fantasie, het eigenbelang om in aanmerking te blijven voor subsidie en de naïviteit van burger die zich erdoor steeds weer laat beïnvloeden.
De uitstervende ijsbeer, miljoenen klimaatvluchtelingen, ijsvrije polen moeten decennialang steeds vooruitgeschoven worden of blijken regelrechte onzin. Helaas is dit geen reden voor politiek correcte gelovigen om een wat kritischer houding aan te nemen. Des te meer is dit een bewijs voor hun wetenschappelijke ongeletterdheid dan wel hun financiële belang dan wel angst voor baanverlies dan wel hun politieke agenda.
Dit laatste, de politieke agenda, wordt onderstreept door uitspraken gedaan op het hoogste niveau. Diverse belanghebbenden streven via de VN en het IPCC (Summary for policymakers) naar een wereldhegemonie waarvan o.a. miljardairs als Soros en Al Gore het meest profijt trekken, alsmede grote milieuclubs.
De ironie is bovendien dat in die kringen o.a ook UN IPCC het niet gaat om de wetenschap. Naomi Klein is een van de velen. Zie hier:
During the panel discussion, Klein was asked: “Even if climate change issue did not exist, you would be calling for same structural changes. Klein responded: ‘Yeah.’ Following the panel, Climate Depot asked Klein if she would support all the same climate “solutions” even if the science was wrong.“Yes, I would still be for social justice even if there was not climate change. Yes, you caught me Marc,” Klein answered sarcastically as she abruptly ended the interview. [Also see: EU Commissioner: Global Warming Policy Is Right Even If Science Is Wrong.]Klein told the activists she recommended “weaving this [climate] movement into all of our movements.” (Zie hier).
En:
The Industrial Revolution was also a transformation, but it wasn’t a guided transformation from a centralized policy perspective. This is a centralized transformation that is taking place because governments have decided that they need to listen to science. So it’s a very, very different transformation and one that is going to make the life of everyone on the planet very different. (Zie hier.)
De rol van klimaat doet dus niet ter zake, maar is een excellent middel om de burger de stuipen op het lijf te jagen met apocalyptische onzin die er helaas als koek ingaat met dank aan de coöperatieve, zij het journalistieke plicht verzakende, media; dit is wel iets anders dan het ontstaan van diezelfde dagbladen als Trouw en het Parool tijdens de oorlog. Nu lijkt dat ontstaansideaal van verzet geheel te zijn verloochend ten gunste van politieke correctheid ofwel aantallen abonnees. Rampen en apocalyptische scenario’s verkopen beter dan de melding dat er geen klimaat- en energieprobleem is. Wat banaal.
Hier komen nog bij de misleidende hockeystick-grafiek, Climate Gate, de uit de lucht geplukte 2-gradendoelstelling, de weinig verheffende lastercampagne tegen Susan Crockford (zie hier) en de nep-97% consensus. Hoe onnozel kun je bovendien zijn als klimaatwetenschapper om de opwarming door menselijke CO2 even zeker te stellen als het verband tussen roken en kanker, met een positieve correlatie van slechts 18 jaar op 4,5 miljard jaar?
Wat verder nog meer voeding geeft aan bedenkingen is dat er sprake is van eugenetica. Al weer een bewijs voor streven naar dominantie. Former Vice President Al Gore and Microsoft founder Bill Gates said at the World Economic Forum in Davos:
that contraception is a key in controlling the proliferation of unusual weather they say is endangering the world. Gore said Africa’s population is expected to surpass India’s and China’s by the mid-21st century and will be more than both combined by the end of the century. (Zie hier)
Wie zijn die mensen die mij menen te kunnen decreteren wanneer ik mijn wasmachine mag gebruiken? Wie zijn die lui die wereldburgers menen te kunnen decreteren hoeveel kinderen zij mogen hebben? Waar halen deze lieden dergelijke arrogantie vandaan? Zo wordt onze democratische maatschappij omgezet in een marxistische dictatuur met de trekken van de Chinese dictatuur (door Figueres zo geadoreerd). Wel andere dictaturen moraliserend toespreken, maar pal voor onze neus ontwikkelt zich een Europese dictatuur van ongekende omvang onder het mom van planeet redden.
We kunnen vaststellen dat deze punten kennelijk het beste is dat de incestueuze groep van klimaatwetenschappers onze maatschappij te bieden heeft. Het spreekt vanzelf dat hier niet veel respect voor valt op te brengen.
Intussen gaan onze maatschappij en de generatie na ons gebukt onder een kolossale financiële machinerie (lees schuldenberg) van subsidies aan die incestueuze groep van onderzoekers die hun wetenschappelijke integriteit bereid zijn te verkwanselen voor nieuwe miljarden. Of zoals het hier wordt geformuleerd:
Too many (the majority) of climate research scientists are quite willing to prostitute their science by giving these politicians what they want.
Zie hier.
Om deze financiële vleespotten, gelijk de Egyptische vleespotten van weleer, in stand te houden zoekt men zijn toevlucht tot de meest barokke claims om de angst er bij de burger goed in te hameren met volle medewerking van de media als het NOS-journaal. Doel: al die miljarden moeten de burger immers met deze kletsverhalen wel worden afgetroggeld om in de diepe zakken van de belanghebbende van het Eco Industrieel Complex te doen verdwijnen. Onder die claims vinden we, ironisch genoeg gegeven het bovenstaande citaat, dat prostitutie zal toenemen door de opwarming. Het is maar wat voor prostitutie men bedoelt. Ook treffen we claims aan als toename van verkeersongevallen, kroegrellen en Post-tramautische stressstoornis. Wat een vindingrijkheid om aan subsidie te komen!
Zo kennen we ook deze claim:
Actor Alec Baldwin thinks anyone who’s skeptical about the threat of climate change suffers from a form of mental illness.
Zie hier.
Ook dit is kennelijk iets wat klimaatwetenschap te bieden heeft. Toch iets anders dan wat gebeurde na bijvoorbeeld de publicatie van de relativiteitstheorie van Einstein.
Tot slot schromen dergelijke lieden niet om ook kinderen te indoctrineren, zeg maar ecologisch kindermisbruik om het EIC-verdienmodel in stand te houden. Kinderen behoren de kans te krijgen wetenschappelijk kritisch te leren denken. Deze kans wordt hen ontnomen door opwarmingsfratsen die Sovjet-kinderklassen niet zouden misstaan. Het is een stuitende vertoning waartegen echte klimaatwetenschappers stelling zouden moeten nemen. Oorverdovende stilte in plaats, wat geloofwaardigheid niet bevordert.
Alles bij elkaar genomen ontstaat er een weinig verheffend beeld van de hedendaagse klimaatwetenschap. Lindzen zei dat de klimaatwetenschap decennia van onafhankelijk onderzoek achterop is geraakt door dit alles. Een waar woord, want als dit alles bij elkaar genomen het moreel hoogste is en op zeer discutabele basis stoelende dat de klimaatwetenschap te bieden heeft te, dan mag elk weldenkend mens zijn vraagtekens stellen bij al die boude apocalyptische uitspraken. Waaraan ontlenen de protagonisten van de AGW-hypothese het recht om kinderen te indoctrineren, de burger af te persen ter wille van hun eigen Marxistische agenda, financiering van het privé vermogen van Soros, Al Gore, de windindustrie, instandhouding van subsidiestromen, et cetera? Hier is geen wetenschappelijke rechtvaardiging voor, slechts graaien met orden van grootte die het salaris van ING-topman Hamers met het 100-voudige overtreffen. Dit alles versterkt het idee dat de opwarmingshype niet meer is dan een gefabriceerde mythe is om veel geld aan te verdienen en een immoreel totalitair wereldrijk te stichten. Ik betreur diegenen op universiteiten die zich in dienst moeten stellen van die mythe als deel van het systeem. Zo ging het er 80 jaar geleden eender aan toe.
De banaliteit van het kwaad.
Het ”klimaatprobleem” wordt inderdaad verkocht als een soort apocalypse.
Zonder met empirische data onderbouwde argumenten over een toename van bijv. langere perioden met droogte, meer aardbevingen tornado’s etc. mag je zeker twijfels hebben.
Het is echter wel aangetoond dat co2 een schadelijk effect heeft op de gezondheid, en feit is ook dat fossiele brandstoffen op raken. Er moeten dus wel dingen veranderen maar de focus zou moeten liggen op de werkelijke en grijpbare problemen en niet alles afschuiven op het ”klimaatprobleem”.
Wel wordt het probleem van de stijgende zeespiegel steeds beter wetenschappelijk onderbouwd, en als alle grote steden aan de kust onder water lopen hebben we als mensheid toch wel een groot probleem.
Geloof niks, maar probeer zo veel mogelijk zo goed mogelijk te begrijpen !
@Keyboard: CO2 schadelijk effect op gezondheid? Waar is dat aangetoond?
Schade aan gezondheid pas bij veel en veel hoger concentraties, ordegrootte 20000 ppm of zo, correct me if I’m wrong.
Raken fossiele brandstoffen op? Is wel de boodschap die we te horen krijgen, maar er is wat tegengeluid hoor, zie bijv. https://www.geotrendlines.nl/raakt-de-olie-wel-op/
Stijgende zeespiegel, daar is op deze site al zo vaak over aangetoond dat dit gewoon een lineaire zeer gestage stijging is is die al honderden jaren aan de gang is, en dus prima op te anticiperen.
inderdaad, probeer zo veel mogelijk te begrijpen.. ;-)
Wat is het bewijs voor jouw keyboard? Opwarmingsperioden blijken gunstiger dan afkoelingsperioden. De sterftecijfers in afkoelingsperioden zijn aanmerkelijk hoger. Meer CO2 betekent meer vergroening en meer opbrengst in de landbouw, is een feit. Ook dat is positief. En de positieve correlatie tussen CO2 en opwarmingstheorame is maar een maximale 15% in de laatste 165 jaar. Neem je de periode een aantal honderden jaren langer dan wordt de correlatie zelfs negatief. CO2 stijging volgt de zonneactiviteit met zo’n 800 jaar vertraging als je richting de ijstijden gaat meten.
By the way. Hetzler heeft ee punt. De CAGW-hoax dient slechts een links machtspolitiek doel en de multinaltionals lachhen zich een kriek. Naomi Klein kan het niet duidelijker stellen.
@Keyboard Uw bewering is misleidend, want het verdrijven van de voor ons noodzakelijke zuurstof door een zodanige concentratietoename van een ander atmosferisch gas (zie onderzeeboten). Dit is iets anders dan het door uw gesuggereerde ‘causale’ verband tussen CO2 en onze gezondheid.
Het basis idee om onafhankelijk te zijn van energieleveranciers uit kwalijke landen was ok. Het idee om na te denken over het uilwonen van onze planeet, was ok. Het idee van gratis energie uit zo’n en wind, prachtig. Echter het pathologisch omarmen van het foute argument dat een natuurlijk klimaatproces een ramp is omdat de mens bestaat, dat geloven nog maar heel weinigen. Zoals bij de EU doorziet de burger de listen en opportunniteiten bij het klimaatmisbruik. Zoals bij de drie NEE referenda (EU grondwet, Oekraïne, Sleepnet) en zo dadelijk de Donorwet zal de bevolking zich afkeren van de Klimaatleugen. Kan niet wachten.
Ik hoop dat dit inderdaad zo uitpakt, maar de klimaat lobby is behoorlijk machtig en zal zich zeker niet zo maar gewonnen geven omdat de financiële belangen domweg te groot zijn. Ik vrees dat er iets meer nodig is dan een nee stem bij referenda, want daar wordt weinig mee gedaan. Het stuk van Jeroen Hetzler staat bol van feitelijk bewijs hoe irrationeel ze bezig zijn en toch wordt er nauwelijks op gereageerd in de media. Meesters in wegkijken en geen aandacht geven dus.
Het stuk van Jeroen staat vol met duimzuigsels en iemand die kritisch naar die claims kijkt doet een facepalm en loopt dan door
[uitwonen van de planeet] de boodschap van Greenpeace is goed aangekomen :-)
Het “moeder Aarde ” idee is vals, niemand zal zijn fiets of de tegeltjes in zijn badkamer “moeder” noemen. De aarde is meer ons “nest” maar vooral leverancier van bouwmaterialen. Daar hebben we geen keuze in, leven is de aarde exploiteren. Maar ons nest moeten we natuurlijk niet bevuilen. Met genoeg energie kan je je rommel opruimen, afval recyclen tot nieuwe grondstoffen. Armoede geeft troep. Zie verder het EcoModernisme.
http://ecomodernisme.backcover.be/
Ik erger me kapot aan de activistische demagogische nieuwsartikeltjes van KNMI.
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/late-start-natuur
En wat is daar activistisch en demagogisch aan?
Dat ze iets vertellen wat jij niet wil horen is nog geen teken van een van beide
Maar ik neem aan dat jij een goede wetenschappelijke onderbouwing hebt voor je opmerking ?
KNMI = pseudowetenschap.
KNMI heeft theorie over opwarming van klimaat (AGW)
op basis van deze theorie gebruikt KNMI een klimaatmodel en “berekent” hiermee de klimaatscenario’s voor 2085.
KNMI zegt dat het klimaatscenario voor 2085 inderdaad laat zien dat het in 2085
warmer is dan nu en dat hiermee de theorie is bevestigd.
Nou draai je door, Kees Deelstra.
De afgelopen 30 jaar is het voorjaar gemiddeld steeds vroeger begonnen, dat blijkt gewoon uit metingen.
http://www.logboekweer.nl/Fenologie/TsomOntwikkeling30jr.pdf
Er is geen goede reden op aan te nemen dat die trend gestopt is. En het KNMI kan best extrapoleren hoe dat er over 30 jaar of 80 jaar uitziet. Daarmee bevestig je niet het model, dat doe je met metingen. Je moet niet alles door elkaar halen.
De definitie van het begin van het groeiseizoen vind ik wel vaag. De temperatuursom (zie figuur) geeft een eenduidiger resultaat.
Extrapoleren is altijd een hachelijke zaak. Vooral als je eigenlijk niet weet wat je doet.
Pruts maar eens wat met de kleinste kwadraten methode en curve fitting. Hele kleine veranderingen in coëfficiënten van een polynoom kunnen de uitslag machtig heen en weer laten zwiepen.
Nu weet ik wel dat weinig dingen zo zeker overkomen als computer uitdraaien maar helaas: shit in = shit out.
David, curve fitting is een hobby van sommige mensen op dit forum. Dat heeft weinig met de modellen van het KNMI te maken.
In Duitsland ligt dat toch geheel anders…
https://www.eike-klima-energie.eu/2017/04/16/seit-30-jahren-sinken-die-vorfruehlingstemperaturen-in-deutschland-trotz-steigender-co2-werte-warum/
“With four parameters I can fit an elephant, and with five I can make him wiggle his trunk”
Dat is waarop het klimaatalarmisme is gegrondvest!
https://stevengoddard.wordpress.com/2011/04/18/with-four-parameters-i-can-fit-an-elephant-and-with-five-i-can-make-him-wiggle-his-trunk/
@Bart Mee eens dat er een opwarming, met horten en stoten overigens, heeft plaatsgevonden na de Kleine IJstijd. Wij zitten sinds 1998 weer in een periode van geringe opwarming. Niets aan de hand. Wat wel bedenkelijk is hier de praktijk van modellen en extrapolaties op onrealistische lange termijnen. Modellen weerspiegen onzekerheid, geen zekerheid, integendeel, want het onzekerheidsinterval neemt in de toekomst juist sterk toe. Modelparameters worden als zekerheden gehanteerd en dreigen steeds meer de plaats in te nemen van observaties. Het KNMI bijvoorbeeld presenteerde zijn klimaatmodellen (code rood voor het klimaat) met uitspraken als ‘het gaat vaker en harder regenen’. Als je vraagt hoe zeker is deze ‘vaststelling’, dan blijft er weinig over van die ‘zekerheid’. Dit is geen wetenschappelijk verantwoorde presentatie van het KNMI en dit mag men dit instituut euvel duiden. Men zou het boek Uncertainty van W. Briggs moeten lezen.
Kees Deelstra, kijk hier maar even voor de trends van de temperatuur in Duitsland. Met de gemiddelden over periodes van 30 jaar per maand voor een groot aantal stations.
http://www.logboekweer.nl/Deutschland/Deutschland.htm
Eike doet aan cherry-picking; ze beginnen hun grafiek precies na een reeks koude jaren (85-86-87). Als je dan een rechte trendlijn trekt is je beginpunt te hoog. Misschien eens een cursusje statistiek volgen?
Hetzler, ik zou het wat zorgvuldiger formuleren: modellen weerspiegelen een trend met daaromheen een onzekerheidsmarge. Die onzekerheid is het gevolg van complexe fysische processen die (nog) moeilijk te modelleren zijn, wolken bijvoorbeeld. Omdat die onzekerheid wel goed bekend is kun je toch een goede verwachting maken met een realistische onzekerheidsmarge. Modelverbeteringen de afgelopen decennia hebben er toe geleid dat de onzekerheidsmarges steeds kleiner worden. Langzaam, maar zeker.
Voor klimaatverwachtingen komen daarbovenop natuurlijke veranderingen die zich niet of moeilijk laten voorspellen, zoals vulkanisme, zon instraling, etc.. Daarnaast nog menselijke invloed die zich niet laat voorspellen, zoals uitstoot van fijnstof, CO2, etc. Daarom is het zinvol om klimaatscenario’s te presenteren i.p.v. 1 mogelijke oplossing.
Fysisch is het heel logisch dat het (gemiddeld) harder zal regenen in een warmer klimaat (zie de tropen). De modellen reproduceren dat ook netjes en daarom is dat terug te zien in de klimaatscenario’s van het KNMI
Die “met daaromheen een onzekerheidsmarge” wordt niet/nooit gecommuniceerd door de officials.
Wel de 97% van de onwetenschappelijke “consensus”.
Dat is waar de wetenschap wordt misbruikt door de alarmistische marketing / propaganda door de klimaatbandwagon met in hun gevolg internationale “duurzaam” klimaatspeculanten/-beleggers.
Onzekerheidsmarges worden wel degelijk gecommuniceerd. Nog nooit van ‘de pluim’ gehoord bij weermodellen? http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weer-en-klimaatpluim
En zie je in deze klimaatmodellen (http://blogs.reading.ac.uk/climate-lab-book/files/2014/01/fig-nearterm_all_UPDATE_2018-panela.png) ook geen pluim?
Je conclusie in je laatste alinea wordt dus niet ondersteund door je eerdere alinea’s en zullen we dan ook maar gewoon negeren.
Onzekerheidsmarges worden wel degelijk gecommuniceerd. Nog nooit van ‘de pluim’ gehoord bij weermodellen?
En zie je in deze klimaatmodellen (http://blogs.reading.ac.uk/climate-lab-book/files/2014/01/fig-nearterm_all_UPDATE_2018-panela.png) ook geen pluim?
Je conclusie in je laatste alinea wordt dus niet ondersteund door je eerdere alinea’s en zullen we dan ook maar gewoon negeren.
Ik heb het over propaganda door officials van de politieke bandwagon, Ronald. KNMI en hun TV-weermannen zijn overigens ook een goed voorbeeld van de alarmistische bovenkant van de klimaatmodelgrafieken te benadrukken, terwijl de 20 jaar recente metingen door de low orbital climate satellites ver onder de ondergrens van de IPCC klimaatmodelgrafieken blijft.
“Dr. Christy Sets the Record Straight”
http://www.globalwarming.org/2016/02/05/satellites-and-global-warming-dr-christy-sets-the-record-straight/
Arthur kent het KNMI en zet een veel genuanceerder beeld neer. Nuance en kennis gaan vaak samen; hoe minder kennis van zaken des te ongenuanceerder de mening.
En het is al eerder geegd, maar je hebt het blijkbaar niet willen zien; de discrepantie tussen satelliet retrieved temperatuur data en surface temperatuur data is opgelost. Ze zijn netjes met elkaar in overeenstemming.
journals.ametsoc.org/doi/full/10.1175/JCLI-D-13-00767.1.
Het wordt tijd dat je jouw bronnen eens kritisch onder loep neemt. Je verspeidt continu misinformatie. Telkens weer. Ook nu weer.
“It is known that there is a problem because there are multiple groups that create satellite temperature records. For instance, NOAA, Remote Sensing Systems (RSS), and the University of Alabama Huntsville (UAH). The problem is, their results don’t agree with each other. In particular, the UAH team, led by Dr. John Christy and Dr. Roy Spencer (who have discounted the importance and occurrence of climate change for years) present results that differ quite a bit from the others. In fact, in the current paper, it is stated that “Despite using the same basic radiometer measurements, tropical TMT trend differences between these groups differ by a factor of three.”
http://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2015/mar/25/one-satellite-data-set-is-underestimating-global-warming
The Guardian wordt alhier nauwelijks serieus genomen als overbekend staande politiek gemoitiveerde IPCC-adept en klimaat / “duurzaam” alarmitische krant, zonder enige reputatie als kritische klimaatwetenschappelijke signatuur hebbend, Ronald. Probeer het nog eens! Christy en Spencer zijn al 30 jaar betrouwbaar en consequent.
Scheffer, the Guardian verwijst naar een peer-reviewed paper. Of wordt dat ook niet serieus genomen alhier? Waar is het corresponderende peer-reviewed paper van Christy en Spencer?
Als het paper te moeilijk is, dan hier in meer hapklare brokken: http://www.realclimate.org/index.php/archives/2016/05/comparing-models-to-the-satellite-datasets/. Wel lezen hoor! Even uit de bubbel stappen.
Je verwijst steeds naar blogs en studies die achterhaald zijn en/of aantoonbaar van dubieuze kwaliteit. Doe je dat bewust? Waarom? Wat streef je na?
In welke giga-bubbel zit het gesubsidieerde klimaatalarmisme van de Niet Gekozen Organisaties (NGO’s) en actie-“wetenschappers”.
Kritiek ontkennen / afwijzen op het IPCC en hun overdreven alarmistische klimaatmodellen is dom en koppig. John Christie niet peer-reviewed, Ronald, dat is bluf.
Peer-Reviewed Papers by John Christie:
Spencer, Roy W.; Christy, John R. (1990). “Precise Monitoring of Global Temperature Trends from Satellites”. Science 247 (4950): 1558–1562. Bibcode:1990Sci…247.1558S. PMID 17782811. doi:10.1126/science.247.4950.1558.
Dutton, Ellsworth G.; Christy, John R. (1992). “Solar radiative forcing at selected locations and evidence for global lower tropospheric cooling following the eruptions of El Chichon and Pinatubo”. Geophysical Research Letters 19 (23): 2313–2316. Bibcode:1992GeoRL..19.2313D. doi:10.1029/92GL02495.
Christy, John R.; Spencer, Roy W.; Braswell, William D. (1999). “MSU Tropospheric Temperatures: Dataset Construction and Radiosonde Comparisons”. Journal of Atmospheric and Oceanic Technology 17 (9): 1153–1170. Bibcode:2000JAtOT..17.1153C. doi:10.1175/1520-0426(2000)0172.0.CO;2.
Christy, John R.; Spencer, Roy W.; Norris, William B.; Braswella, William D.; Parker, David E. (2003). “Error Estimates of Version 5.0 of MSU–AMSU Bulk Atmospheric Temperatures”. Journal of Atmospheric and Oceanic Technology 20 (5): 613–629. Bibcode:2003JAtOT..20..613C. doi:10.1175/1520-0426(2003)202.0.CO;2.
Douglass, David H.; Christy, John R.; Pearson, Benjamin D.; Singer, S. Fred (2008). “A comparison of tropical temperature trends with model predictions”. International Journal of Climatology 28 (13): 1693–1701. Bibcode:2008IJCli..28.1693D. doi:10.1002/joc.1651.
Douglass, David H.; Christy, John R. (2009). “Limits on CO2 Forcing From Recent Temperature Data of Earth”. Energy & Environment 20 (1–2): 177–189. Bibcode:2008arXiv0809.0581D. arXiv:0809.0581. doi:10.1260/095830509787689277.
Christy, John R.; Herman, Benjamin; Pielke Sr., Roger et al. (2010). “What Do Observational Datasets Say About Modeled Tropospheric Temperature Trends Since 1979?”. Remote Sensing 2 (9): 2148–2169. Bibcode:2010RemS….2.2148C. doi:10.3390/rs2092148.
Scheffer, geen papers van hun hand na 2010 en dat is precies de periode waarin de discrepantie tussen satelliet retrieved temperatuur data en surface temperatuur data werd opgelost. Christy en Spencer hebben hun bijdrage geleverd, maar zaten er naast. Zie mijn eerdere links daarover.
De figuur in onderstaande link vat jouw literatuurverwijzingen mooi en heel overzichtelijk samen en daarmee ook de problemen die ze hadden met hun correcties..
https://www.google.nl/amp/s/amp.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2015/apr/06/revealing-interview-with-top-contrarian-climate-scientists
Dus nogmaals. Je verwijst steeds naar blogs en studies die achterhaald zijn en/of aantoonbaar van dubieuze kwaliteit. Doe je dat bewust? Waarom? Wat streef je na?
Het klopt dat het voorjaar tegenwoordig gemiddeld een stuk vroeger begint dan 30 jaar geleden. En dit jaar is daar een uitzondering op. De statistiek is grillig.
Het zal ook wel kloppen dat de natuur in de toekomst nog vroeger op gang komt, bij een voortgaande opwarming.
Maar verder is het stukje van het KNMI onnavolgbaar. De definitie van het begin van het groeiseizoen is niet goed hanteerbaar voor afzonderlijke jaren. Ik heb er een vraag over gesteld aan het KNMI. Nog geen antwoord op gekregen.
2013 Koudste lente in ruim 40 jaar. Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 7,4°C tegen 9,5 °C normaal, is de zeer koude lente van 2013 te vergelijken met die van 1970. Alle drie de afzonderlijke maanden verliepen koud
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2013/lente
2015
Met een gemiddelde temperatuur van 9,2 °C tegen 9,5 °C normaal, was de lente van 2015 vrij koel. Maart en april weken niet of nauwelijks af van het langjarig gemiddelde, maar in de maand mei lag de gemiddelde temperatuur met 12,4 °C ruim onder het langjarig gemiddelde van 13,1 °C.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2015/lente
2016 Lente kwam laat op gang maar eindigde warm. De gemiddelde temperatuur over de drie lentemaanden was in De Bilt met 9,5 °C gelijk aan het langjarige gemiddelde. Na de op één na zachtste winter in ruim drie eeuwen ging de lente juist koud van start. Maart had een gemiddelde temperatuur van 5,4 °C tegen 6,2 °C normaal.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2016/lente
Kees, de instinker is dat het KNMI het langjarig gemiddelde steeds corrigeert voor de klimaatverandering. Er wordt nu gerekend met het gemiddelde over 1981-2010. Dat ligt heel wat hoger dan het gemiddelde over 1961-1990. Dat laatste wordt internationaal vaak als standaard gehouden.
Hier een overzicht van het verloop van de temperatuursom in de jaren vanaf 1977. Er zit veel variatie in. Klopt wel dat er de laatste jaren geen vervroeging valt waar te nemen. Daar tegenover staat een enorme sprong eind jaren ’80. We krijgen daar nu een soort correctie voor. Maar de toevalscomponent van het regionale klimaat laat zich niet voorspellen. De achterliggende opwarming wel.
Ik was de linkvergeten:
http://www.logboekweer.nl/Fenologie/DeBilt_Tsom_Fenologie.pdf
Kees, met selectief citeren kun je altijd wel je eigen overtuiging ‘bewijzen’.
Kijk gewoon eens naar de 10 meest extreem warme en koude lentes:
9 van de 10 warmste lentes vielen in de afgelopen 20 jaar.
1 van de 10 koudste lentes viel in de afgelopen 20 jaar.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/seizoensextremen/lente
nl.wikipedia.org/wiki/Kievit#Data_en_vindplaatsen_eerste_kievitsei
Ik vertrouw er wel op Dat het KNMI goede overzichten heeft over de lente-temperaturen. Maar het zegt weinig tot niets over bijv. plantengroei en groeiseizoen.
In het voorjaar, v.a. begin feb kunnen we typisch lenteplanten zien opkomen, zoals Vroegeling, Speenkruid, Klein Hoefblad, Muskuskruid, Maarts viooltje. Voor die planten maakt het niet of ze al in februari of pas in maart kunnen groeien en bloeien. Als ze 2 weken later beginnen, sterven ze ook 2 weken later af. En hun groeitijd is maar enkele weken, daarna verdwijnen ze weer tot het volgende jaar.
Bomen zetten hun nieuwe bladeren pas uit eind april en staan in mei pas vol in blad. Die bomen zal het worst wezen of de lente nu 3 weken eerder of later is begonnen. Vele processen bij planten, zoals het vormen van bloemknoppen, bladknoppen en bladval worden niet bepaald door temperatuur. Het is een ingewikkeld stelsel van plantenhormonen die dat regelen en de produktie van die hormonen is afhankelijk van de daglengte.
Er wordt gesuggereerd dat bij opwarming het groeiseizoen langer wordt. Alsof alle planten groeien vanaf het eerste lentezonnetje tot en met de laatste donkere herfstdag. De meeste kruidachtige planten hebben maar een groeiperiode van 1 of 2 maanden. Dat kan zijn in de lente, de zomer of de herfst. Herfsttijloos is een grote krokuachtige bloem die pas te zien is in de natuur in de late herfst. Die wordt totaal niet beinvloed door lente- of zomertemperaturen, neerslag e.d.
Die neiging van wetenschappelijke instituten om buiten hun terrein uitspraken te gaan doen over klimaatverandering vind ik erg storend.
Een soortgelijk geval vond ik in de blog van Rypke Zeilmaker over de vogelstand in nederland. SOVON, die de vogelpopulatie in nederland in kaart brengt meent in het jaarverslag te moeten stellen dat door de klimaatverandering vele vogelsoorten in nederland bedreigd worden.Je zou dan verwachten dat door de opwarming de warme soorten naar het noorden zouden verdwijnen. Uit de gegevens van SOVON blijkt echter het omgekeerde. Terwijl we er nog veel zuidelijke soorten hebben bijgekregen.
Schoenmaker blijf bij je leest.
Bart
Wel eens van de NAO index gehoord en de effecten daarvan op de temperatuur in Nederland.
Kijk eens naar de grafiek in dit artikel.
http://www.meteoschoonebeek.nl/noord_atlantische_oscilatie_nao_index
En de verwachting is dat we wel eer een keer in een forse negatieve NAO terecht gaan komen zoals in de jaren 50 tot 70 en kort in de jaren 80.
Het KNMI roept steeds dat we sneller opwarmen dan de rest van de wereld ik denk dat de oorzaak wel duidelijk is.
De KNMI roeptoeteren dat als gevolg van de klimaatverandering we (in de toekomst) steeds vaker te maken krijgen met hoogwater in onze rivieren. Kijk eens naar de volgende grafiek op basis van keiharde data. De trend is dalend!
https://drive.google.com/file/d/1qQ4PNmL-lyCQlapHwSCW9THlR2ASsPs-/view
@Bart: “Kees, de instinker is dat het KNMI het langjarig gemiddelde steeds corrigeert voor de klimaatverandering.” wat betekent dat eigenlijk?? Is dit een vorm van data-manipulatie?
Kees Deelstra, je verandert opeens van onderwerp. Wat staat er precies in je figuur? Hoe kan het dat 2018 er al bijstaat?
De gedachte dat er in een opwarmend klimaat meer regen kan vallen is helemaal niet vreemd. Dat is een kwestie van fysica. Maar misschien vergeet het KNMI dat de hoogste afvoer in het verleden kwam door combinaties van veel regen en smeltende sneeuw in het stroomgebied van de Rijn. Ook ijsdammen speelden een rol. Het eerste is wellicht zeldzamer geworden, het tweede komt al helemaal niet meer voor. Dit is hier al eens ter sprake geweest,
Het om de 10 jaar vaststellen van nieuwe normalen is natuurlijk geen datamanipulatie, het is sinds jaar en dag gebruik bij het KNMI. In een veranderend klimaat kan het wel mensen op het verkeerde been zetten, zoals uit je reactie blijkt.
“De gedachte dat er in een opwarmend klimaat meer regen kan vallen is helemaal niet vreemd.” inderdaad het is niet meer dan een gedachte.. en niet empirisch ondersteund met data.
https://www.eike-klima-energie.eu/2017/08/22/verschiebt-der-klimawandel-europas-hochwaesser-dramatisch/
de zeer actuele data is afkomstig van de maker van http://www.waterpeilen.nl/
Jeroen Hetzler is het levende bewijs dat als je een leugen maar vaak genoeg herhaald hij vanzelf als waarheid wordt aangenomen
Wat een slappen hap
Alle wetenschappelijke onderbouwing van zijn goedgelovigheid ontbreekt
Zoals Lepair al treffend in zijn boek opmerkte hebben we “de verlichting de rug toegekeerd”.
https://www.bol.com/nl/p/de-toekomst-achter-ons/1001004011754436/
Vaclav Klaus ziet onze vrijheid in gevaar.https://www.hln.be/wetenschap-planeet/milieu/-vrijheid-en-welvaart-belangrijker-dan-klimaat~a5d242f2/
De energietransitie heeft alle trekken van Mao’s “Grote sprong Voorwaarts” .
Mij werden de ogen geopend door dit boek:
https://www.bol.com/nl/f/why-nations-fail/9200000008973898/?Referrer=ADVNLGOO002008J-YZC6UR6ZHUENK-226740458382&Referrer=ADVNLGOO002008J-YZC6UR6ZHUENK-226740458382&gclid=EAIaIQobChMIqtH40I6M2gIVtArTCh1_KAHWEAAYASAAEgIfhvD_BwE&gclsrc=aw.ds
“why nations fail”
De geschiedenis is een aaneenschakeling van elites die de bevolking uitzuigen, innovatie tegenhouden uit angst voor gebrek.
Die angst voor (toekomstig) gebrek is m.i. de kern. Zie club van Rome, veroordeling van consumentisme, bestrijding van technisch- industriële samenleving, afwijzing van kernenergie. Het is tevens een uiting van gering vertrouwen in het menselijk vernuft.
Pardon erg slordig van mij, ik heb altijd geloofd dat CO2 giftig is maar dit is inderdaad niet het geval. Te veel CO2 in de atmosfeer zorgt er wel voor dat er minder zonlicht op de aarde komt waardoor klimaatwetenschappers vrezen voor een ijstijd. maar dat die ijstijd er sowieso komt is toch al zo goed als zeker, zou misschien ook wel goed zijn voor de mensheid eindelijk eens een gezamenlijk probleem wat je niet kunt bombarderen.
Ik doelde op het fijn stof wat vrij komt bij bijvoorbeeld verbranding of tijdens het autorijden. ; https://www.youtube.com/watch?v=H-OAlCa3DX8
Olie raakt tegen 2050 op als we in dit tempo doorgaan met grotendeels verspillen of het toepassen voor verkeerde doeleinden. https://www.youtube.com/watch?v=H-OAlCa3DX8
Stijgende zeespiegel is inderdaad op te anticiperen maar dan moet er wel wat veranderen in het economisch systeem.
tweede link moest deze zijn ; https://www.visionair.nl/techniek-2/visionaire-projecten/wanneer-raken-we-door-onze-grondstoffen-heen/
Bij de nieuwe wereldheerschappij van Hetzler.
Kees Deelstra 27 maart 2018 om 10:17
Je zegt: “Ik erger me kapot aan de activistische demagogische nieuwsartikeltjes van KNMI.
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/late-start-natuur”
Je irritatie deel ik vanwege een enkele zin in dit PR persbericht. “Door de opwarming van het klimaat neemt de lengte van het groeiseizoen toe”
Klinkt niet erg wetenschappelijk: warmt het klimaat op? Klimaat is een fenomeen, niet iets dat kan opwarmen. De aarde warmt sinds anderhalve eeuw een beetje op. De ergernis gaat uiteraard iets dieper: dat hier een fenomeen als verlenging van het groeiseizoen als van zelf sprekend aan een mondiale oppervlaktetemperatuurstijging wordt toegeschreven zonder vermelding wat zich op verschillende breedtegraden, in de onderscheidene klimaatzones afspeelt. Erg kort door de bocht dus.
Je zegt vervolgens 27 maart 2018 om 11:35 “KNMI = pseudowetenschap”. Waarop Bart Vreeken reageert 27 maart 2018 om 12:15 met Nou draai je door, Kees Deelstra.
Daar ben ik het mee eens. Er zijn heel capabele wetenschappers bij het KNMI werkzaam. De vraag is echter of allen zich scharen achter een stemmingmakend persbericht dat van ‘verkopers’ van onderzoek afkomstig is.
In dit verband wijs ik op een correctie die Ronald (op het blog van Leoardo) 24 maart 2018 om 19:56 tegen een onvoldoende genuanceerde opmerking mijnerzijds aanbracht.
De mijne was: “ ik begrijp niet waarom hedendaagse aanhangers van de main stream view zich in deze theoretische beschouwingen (van de complexiteitstheorie) niet willen verdiepen. Ik vrees, onvermogen om over de grenzen van hun eigen discipline heen te kijken.”
Ronald respondeerde met: “Dat valt reuze mee hoor, zie bijv. http://www.swi-wiskunde.nl/swi2015/wp-content/uploads/sites/2/2016/05/KNMI_popproc_2015.pdf”
En daarmee moest ik ongelijk erkennen. De in dit bericht aangehaalde beschouwing in dit KNMI persbericht was mij ontgaan.
Het gaat hier dan om de verbetering van de klimaatmodellering. Ik heb me inmiddels daarin verdiept. Het motto van dit KNMI persbericht spreekt mij aan: ‘Weermodellen bundelen krachten’
Mijn conclusie is deze.
Er lijken onder de klimaatmodelmakers drie scholen naast elkaar te hebben gewerkt. Fysici die proberen de complexe verschijnselen in steeds ingewikkelder algoritmen te vangen. Probleem daarbij is dat tal van (stromings) processen (Navier Strokes) op zich al heel complex zijn zodat er geparametriseerd moet worden. Tennekes, een specialist op dit gebied, heeft al lang geleden betwijfeld of deze benadering ooit verhelderend zou zijn. Het is een school die in andere natuurwetenschappen (e.g. de biologie) holistisch wordt genoemd. Deze biologen school hield vast aan het bestuderen van het ‘lichaam’ als geheel.
Daarnaast is er de school van de reductionisten ontstaan, de moleculair biologen, die de aandacht op de deelprocessen gingen leggen. (Hoe werkt DNA, eiwitsynthese?) . In de biologie begon men werkelijk vorderingen te maken toen de scholen zich in elkaars benaderingswijzen begonnen te verdiepen, anno 1970. Het jaar waarbij moleculair biologen voor het eerst tot een biologisch wereldcongres (in Den Haag) toegang kregen.
In de huidige klimatologie lijkt deze toenadering tussen holisten en reductionisten nu ook te beginnen.
Dat stemt mij hoopvol omdat het uitgangspunt van de modelmakers die met elkaar van gedachte aan het wisselen zijn hun aandacht niet a priori op een mogelijk CO2 effect concentreren. Ik denk dat het uiteindelijk resultaat van de holistische en reductionistische benadering zal zijn dat CO2 niet aan de knoppen draait die het broeikaseffect bepalen.
Wellicht hebben deze modelmakers dit al wel door, maar durven hun stem in de heersende alarmistische main stream cultuur nog niet te verheffen. Waar kennis van nieuwe begrippen over complexiteit nog niet lijkt door te dringen.
Maar wellicht ook niet onder AGW antagonisten die de protagonisten trachten te bestrijden met twisten over de betekenis van statistische analyses van trends in complexe systemen waaruit niet zondermeer een causaal verband blijkt. Ik hamer maar weer eens op mijn suggestie, lees eens een boek Cohen en Stewart (1994) ‘The collapse of chaos, discovering simplicity in a complex world.’
Nee joh, die macht is allang overgenomen!!!
Het klimaat is alleen een grote afleiding!
Daarom wordt er zo veel over gesproken.
Kijk maar hier op de site. Allemaal redelijk slimme mensen, en waar hebben ze het over?
Over klimaat. Hoe bedoel je je met een kluitje het riet in laten sturen? En dan trots zijn als je nog riet en modder vind ook?
Dus voor zover hier ook niet over politiek gesproken mag worden, is het debat dus ook niet eens alleen gekaderd door de welbekende beperkingen die ‘de wetenschap’ zichzelf op legt, maar ook nog eens, omdat de hoofdkern van de onderwerpoplegging zich niet eens mag laten benoemen, want dat is dus niet eens wetenschap! En al helemaal geen klimaat!!!
Wat dat wel is? Misschien zijn jullie toch niet zo slim als ik geloof/denk/verwacht/projecteer wanneer iemand zich dat afvraagt.
Dat is politiek.
Dat is hier het flexibel dynamisch transformerende wezentje in de kamer die zowel mug als olifant is. Voor de ene is het niet eens noemenswaardig, voor de ander is het de spil waar de hele as van het kwaad op draait.
Het is je wel duidelijk welke ik ben zeker? Althans, dat zou het kunnen zijn. Voor de moderators wel in ieder geval, want dan verwijderen ze een bericht van mij, waarvan hun volgens mij zoiets hebben als; wat zit die trol nou steeds hier met een bazooka op een muggetje te schieten?
Ik heb zoiets van; wat zit die site nou constant over het klimaat te trollen!?
Wat heeft het klimaat nou weer gedaan!?!? Nou, blijkbaar is het vandaag weer verantwoordelijk voor een internationale coup ofzo!?
Maar voor mij is dat muggetje dus de olifant. De olifant in de kamer.
Jullie discussiëren hier slechts per gevolg van de kaders, waar jullie zich net als in de wetenschap, zelfs op voorstaan: ,,Nee! Daar kijken wij niet naar! Dat ligt buiten ons kader.”
Hoeveel was het? Honderd miljoen per jaar? En wie ging dat betalen?
Nou, wij toch? En dat stond voor ons buiten discussie? Nee, sorry, ik ben niet overtuigd, ik word gewoon keihard afgeperst met geweld, jullie ook, en die gaan het zitten hebben over klimaat?
Over waar dat geld hoe aan uitgegeven wordt? We skippen voor het gemak maar gewoon de hele enige echte oorzaak? Hoe we constant elke maand gewoon weer afgeperst worden?
Maar goed, weer een poging.. ik zal wel weer zien hoe snel het weggemodereerd wordt.
En Leo, geef die aandacht maar aan je kinderen en/of kleinkinderen!
Ik kom hier niet om aandacht te krijgen hoor, maar om terug te schreeuwen naar de bron die zo schreeuwt om ‘het klimaat’ in welke richting/strekking/hoedanigheid dan ook.
Want of je nu voor tegen midden of mede stander bent van de klimaatdiscussie, dus alarmist of negationist, je bent het er in ieder geval beiden roerend over eens, dat de klimaatdiscussie degene is die gevoerd zou moeten worden.
Gadverdamme joh!!!
@AA
“ik word gewoon keihard afgeperst met geweld, jullie ook, en die gaan het zitten hebben over klimaat?“
Je punt is duidelijk en ik kan het er ook mee eens zijn. Het is ook mij een raadsel dat we ons hier bezighouden met klimaat of AGW terwijl dat gedoe slechts een middel is/was om het nieuwe verdienmodel van energietransitie als doel basis te geven. En zoals altijd zijn het als OWers weer enkele slimmeriken die er met ons geld rijk worden. Daartoe in staat gesteld door de nitwits van de overheden.
Bedankt!!!
Heb je het nou tegen mij AA?
Zoja, dan heb je klepel noch klok, laat staan een plank om mis te slaan.
Kan mij die klimaatdiscussie boeien, de stompzinnige transitie zoals die nu wordt uitgevoerd is véél erger.
WIe is die auteur Marc Morano ook al weer?
Kijk nog eens op https://www.climategate.nl/2018/03/marc-morano-luis-pels-klimaatalarmisten/ Henk dJ 2 maart 2018 om 18:45.
Of om het gemakkelijjk te maken:
““Marc Morano: Luis in de pels van klimaatalarmisten”
Er bestaan ook nog andere omschrijvingen voor hem, zoals “criminal against humanity, against planet Earth itself” en “misinformer of the year 2012”: https://www.mediamatters.org/research/2012/12/27/climate-change-misinformer-of-the-year-marc-mor/191878
Hij is, samen met o.a. Ivar Giaever, Anthony Watts en Richard Lindzen (die zijn boek reviewen), bezieler van het Heartland Institute. Dat instituut beschrijft zichzelf als een libertaire lobby-groep, voor “personal liberty and limited government”. Antropogene klimaatopwarming impliceert echter dat overheden zich moeten engageren om de toekomst te beschermen voor onze (klein)kinderen. Dat staat dus haaks tegenover de visie van Heartland. Zij moeten dus principieel tegen de wetenschappelijke visie zijn. Zij vertrekken dus van hun overtuiging, en proberen dan de data, kennis en inzichten zo te herinterpreteren om hun lobby-werk te doen.”
Als je het vanuit dat standpunt bekijkt, dan kun je alleen maar bevestigen wat JvdH schreef:
“het levende bewijs dat als je een leugen maar vaak genoeg herhaald hij vanzelf als waarheid wordt aangenomen.[…] Alle wetenschappelijke onderbouwing […] ontbreekt”
Henk dJ,
Je hebt de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.
Je schrijft: ‘Hij [Marc Morano] is, samen met o.a. Ivar Giaever, Anthony Watts en Richard Lindzen (die zijn boek reviewen), bezieler van het Heartland Institute.’
Maar Morano is meer door Heartland bezield dan andersom. Hij is geen wetenschapper, maar een begenadigd popularisator.
De wetenschappers die aan de wieg stonden van de eerste klimaatactiviteiten van het Heartland Institute waren onder meer Fred Singer, Graigh Idso, Bob Carter en Patrick Michaels. De anderen kwamen er later bij.
De wetenschappers die Heartland inzake klimaat adviseren zijn allesbehalve tegen de wetenschappelijke visie, maar voorstander van ‘evidence-based science’. Daar schort het nog wel eens aan bij de mainstream.
Hans, jij beweert dat Morano en het Heartland Inistituut zich baseren op advies van wetenschappers. Dus kom ik weer terug met mijn vraag: is de de “wetenschappelijke visie” van deze wetenschappers gebaseerd op de zeer brede consensus van de klimaatwetenschappers? Of zijn het wetenschappers uit de zeer kleine minderheid die AGW ontkennen of minimaliseren?
Eventjes op Wikipedia gekeken naar die personen die jij opnoemt:
Fred Singer:
“Singer is best known for his denial of the health risks of passive smoking”
“Singer wrote that “there is no convincing evidence that the global climate is actually warming.” (NB: Morano of Michaels erkennen wel dat er klimaatopwarming is)
Bob Carter:
“In April 2006, he argued against climate change being “man-made” by asserting that the global average temperature “had stopped” ”
Craig Idso:
“Idso received $11,600 per month in 2012 from the Heartland Institute.” Wiens brood men eet, dienst woord men deelt…
O ja: “Science” is altijd “evidence-based”. Dus met mooie woordjes te gebruiken bewijs je niets. ZO wordt je misschien wel een “begenadigd popularisator”, maar dat kan ook een omschrijving zijn van een volksmenner of een populist.
De drogredenen (ad hominem) versterken uw eigen argumenten niet.
Wat toch weer een buitengewoon fraaie loepzuivere demonstratie van groupthink. Dank je wel, Henk
Weet je nog?:
climategate.nl/2018/03/betekenis-van-arons-vragen-voor-de-publieke-discussie-en-de-daarop-volgende-besluitvorming/ (17 maart 2018 om 10:36 )
Groupthink van diegenen die menen dat AGW kan geminimaliseerd worden? Akkoord!
Gewoon blijven negeren dat de ‘experten’ een klein groepje zijn, die elkaar tegenspreken in verband met de wetenschap, maar allemaal een libertaire visie hebben.
.he’ henk…ik wacht nog op je antwoord over prof. Sinn en Lubach…weet je nog?…mvg…bart.
En waar heb je die vraag dan aan mij gesteld? Als je echt een antwoord wil, geef dan eventjes een link!
Maar ik heb ook veel onbeantwoorde vragen:
” ik heb reeds meerdere malen gevraagd: “Waarom zouden we een niet–klimaatwetenschapper moeten geloven, wanneer >95% van de klimaatwetenschappers iets anders zegt?” Nog nooit heb ik daar een afdoend antwoord op gekregen. Er waren geregeld wel reacties, maar wanneer ik die weerom ontkrachte, dan kwam de stilte”
https://www.climategate.nl/2018/03/analyse-van-de-agw-negationist/
De suggestie in de implicatie is dat >95% van de klimaatwetenschappers het ergens over eens is. Als de premisse ongeldig is, dan volgt daar de conclusie niet uit.
Maar de premisse is wel geldig. Je kunt discussiëren of het 90% of 95% of 97% is, of zelfs 85%. Maar de vaststelling is: een overgrote meerderheid.
Henk
Antropogene klimaatopwarming impliceert echter dat overheden zich moeten engageren om de toekomst te beschermen voor onze (klein)kinderen.
Je kunt even goed beweren dat de komende generaties beschermd moeten worden tegen de huidige klimaatgekte. Die oplossingen biedt die absoluut niet duurzaam zijn en tot een grote verarming zullen leiden.
De genoemde implicatie is een politieke of activistische stellingname en geen logische of wetenschappelijke.
Inderdaad een politieke beslissing, maar wel gebaseerd op wetenschap.
Ter verdere toelichting over moderne klimaatwetenschap: https://www.youtube.com/watch?v=EmDeqrTemBg
http://www.woodfortrees.org/plot/uah6/from:1998/to:2016/trend/plot/uah6/plot/uah6/from:2015.25/trend/plot/uah6/from:1987/to:1998/trend/plot/uah6/from:1978/to:1988/trend
De opwarming kan misschien te maken hebben met een el nino effect.
Bekijk de periode 1998-2016, 18 jaar dus. Een sprong omhoog in de temperatuur na 1998 en daarna in 2016.
Totaal circa 0,18 graad over 18 jaar, dus 1 graad per eeuw.
Lineaire regressie van 1998-2016 levert circa 0,7 graad per eeuw. Niet al teveel verschillend. Geen CO2 nodig als verklaring vd opwarming. Natuurlijke variatie.
De installatiebranche ziet het al helemaal zitten:
Groot nieuws op radio 1 nieuws en BNR.
https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10341797/cv-ketels-in-de-ban-vanaf-2021
Zeldzame prietpraat (onmogelijk in dergelijke korte tijd), wensdenken, marketmaking, dictaturiaal voorzetje vanuit het VVD-klimaat-industrieel-complex-installatiebranche-speculanten.
Beter nieuws was om extra stikstof fabrieken te gaan (om-)bouwen om LNG tot “Gronings”type aardgas te produceren.
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/189825/Gasunie-Bouw-stikstoffabriek-Zuidbroek-mogelijk-weer-optie
Scheffer (30 april 2018 om 10:13) verwijst naar een additioneel hoofdstuk, dat Morano niet in zijn boek heeft opgenomen, omdat anders “the book was too long to include it”.
Spijtig dat hij niet hetzelfde dacht over de titel van zijn boek. Dat is wel één woord te lang. Hij had het woord “Politically” er uit moeten laten: “The Politically Incorrect Guide to Climate Change”
Morano is geen neutrale persoon die over klimaatverandering schrijft. Hij maakt deel uit van het Heartland Institute, dat zichzelf omschrijft als een “libertaire lobbygroep”. De visie van libertairen is dat er zo weinig mogelijk sturing door overheid mag zijn. En dan betekent dus dat je –gewoon vanuit politiek standpunt en zonder rekening te houden met wetenschappelijke bewijzen- je AGW niet als problematisch mag beschouwen. Want als je het als een probleem zou beschouwen, dan zou je moeten concluderen dat er iets aan moet gedaan worden, en dan bots dat met je overtuiging. Dus je kunt dan alleen maar de wetenschap kennis negeren!
Als je de reviews over dit boek leest, dan vallen die in twee groepen: de “believers”, die in dit boek het ‘bewijs’ van hun overtuiging zien. En dan heb je de kritische denkers, die opmerken dat Morano met geen enkel degelijk onderbouwd argument komt, maar dat het gewoon “the same old tired and disproved right wing blogosphere talking points, rehashed yet again” bevat (zoals een reactie op Amazon het zo mooi verwoord).
Jullie moeten echt eens kijken naar TONY HELLER, deze man kan blijkbaar aantonen dat er met de data waar het grootste gedeelte van onze “klimaat wetenschap” op is gebaseerd is geknoeid. Deze man geloofd ook dat de trend cyclisch is, dan wat warmer en dan weer wat kouder.. Hij kan ook aantonen dat de data gamanipuleerd is om de stijging in temperatuur overeen te laten klmen met de stijging in CO2..