Onder de titel, ‘Abbruchstimmung in Deutschland. Vielen Windparks droht das Aus. Der Rückbau könnte zu unerwarteten Problemen führen’, schreef Alex Reichmuth voor de ‘Basler Zeitung’ over de ontmanteling van windenergieinstallaties in Duitsland. Ik pik er een aantal elementen uit.
Veel windparken in Duitsland zullen binnenkort moeten worden ontmanteld. De demontage kan tot onverwachte problemen leiden. Vanaf 2020 vervalt de jaarlijkse subsidie voor duizenden windturbines in de Bondsrepubliek. De exploitanten moeten dan hun elektriciteit aanbieden op de open markt – maar daar zijn de prijzen op een dieptepunt.
Er staan nu bijna 29.000 windturbines in Duitsland. Vorig jaar waren ze goed voor ongeveer 16 procent van de elektriciteitsproductie. Na tientallen jaren van windenergie zou het stilleggen van veel installaties echter binnenkort kunnen leiden tot een daling van de productie. De reden is niet dat de installaties niet langer functioneren, maar dat de subsidiëring binnenkort afloopt. De Duitse wet op de hernieuwbare energie, die in 2000 van kracht werd, garandeert exploitanten van windparken 20 jaar kostendekkende tarieven voor de elektriciteit die ze in het net invoeren. Vanaf 2020 zal deze financiering elk jaar voor duizenden windturbines verlopen. De exploitanten moeten dan hun elektriciteit aanbieden op de open markt, waar de prijzen zich op een dieptepunt bevinden. In veel gevallen is het onwaarschijnlijk dat de opbrengsten van het in bedrijf houden van de installaties kostendekkend zullen zijn, omdat vele na twintig jaar gebruik meer onderhoud nodig hebben en soms ook dure reparaties.
In 2020 vervalt de financiering voor 5700 installaties met een totale geïnstalleerd vermogen van 4500 megawatt (MW). In de volgende jaren zou dit tussen 2000 en 3000 MW kunnen zijn, waarvoor de overheidssubsidie wordt beëindigd. De Duitse vereniging van windenergie schat dat tegen 2023 de subsidie voor ongeveer 14.000 MW geïnstalleerd vermogen wegvalt, wat meer dan een kwart is van de Duitse windenergiecapaciteit op het land. Hoeveel installaties werkelijk van het net gaan, hangt af van de toekomstige elektriciteitsprijs. Als die zo laag blijft als nu, zouden meer installaties kunnen worden uitgeschakeld dan er nieuwe worden bijgebouwd.
De ontmanteling van windturbines is echter niet zonder problemen. Tegenwoordig kunnen oude installaties nog steeds met winst worden verkocht naar andere delen van de wereld, zoals Oost-Europa, Rusland of Noord-Afrika. Maar het aanbod van goed onderhouden, oude installaties stijgt en zou binnenkort de vraag kunnen overtreffen. Dan blijft alleen de ontmanteling van installaties over. En deze kost veel geld. Volgens het ‘Bundesverband Windenergie’ kost deze per megawatt naar verwachting 30.000 euro. Voor een grote turbine komt men zo al snel tot een bedrag van zes cijfers. Veel exploitanten, waaronder gemeenten, zijn waarschijnlijk niet voorbereid op deze kosten.
Het recyclen van de componenten vormt een bijzondere uitdaging bij de ontmanteling. “We hebben windturbines gebouwd met enorme subsidies, maar niemand dacht eraan wat er naderhand met de apparatuur zou gebeuren, bijvoorbeeld dat de gebruikte onderdelen recyclebaar moesten zijn”, zegt Herwart Wilms, Managing Director van het grootste afvalbedrijf van Duitsland, Remondis.
Het materiaal van stalen onderdelen of koperen buizen is zeer goed recyclebaar. De rotorbladen vormen echter een probleem. Die bestaan uit een mengsel van glas- en koolstofvezels en zijn gelijmd met polyesterharsen. Die kunnen niet meer van elkaar worden gescheiden.
Ook moeten de betonsokkels van de windmolens worden verwijderd. Dat kan al gauw meerdere honderdduizenden euro’s kosten. Vele exploitanten hebben daarmee geen rekening gehouden en daarvoor geen reserveringen getroffen. Maar de voor andere activiteiten zo strenge Duitse milieuregels worden in dit geval soepeltjes toegepast. Slechts de bovenste twee tot drie meter van de sokkels hoeven te worden verwijderd.
Aldus Alex Reichmuth.
Lees verder hier.
Wat zal dat een feest worden bij onze buren als dit scenario zo blijft. Zou er ruimte komen voor een storm van kritiek en verontwaardiging? Je vraagt je toch af waar het gezonde verstand gebleven is. Maar ja, misschien wordt er wel een draai aangegeven, want het gezichtsverlies is natuurlijk megagroot. We gaan het zien.
Nog interessanter bij onze oosterburen wordt de sluiting van de resterende kerncentrales. Neemt bruinkool het dan over van uranium?
KOMT GOED! kAngela zit toch bij onze vriend Donald, kan ze hem gelijk om raad vragen hoe om te gaan met de ‘energiewende’
Genieten.
Ik verwacht niet dat de stroomprijs zal stijgen. In tegendeel. Duitsland heeft dankzij de Energiewende zo’n beetje de duurste stroom van de wereld. Dit komt ondermeer omdat de stroom van conventionele centrales die geproduceerd wordt, maar niet verkocht, ook moet worden betaald. Dit omdat groene stroom voorrang heeft op het net. Doordat er minder groene stroom geproduceerd gaat worden, doordat windturbines worden gesloopt, gaan de conventionele centrales minder voor de katse kut draaien en kan de stroomprijs nog verder zakken.
Windmolens sorry windturbines dus,
In discussies over windenergie noem ik als enig voordeel van windturbines het feit dat deze molens snel geplaatst kunnen worden. Een nog groter voordeel is dus ook dat ze nog sneller weer kunnen worden afgebroken en deels met kosten van energie en geld kunnen worden gerecycled.
En nu maar hopen dat deze ‘oplossing’ van windenergie in tijd van in bedrijf zijn meer energie heeft opgewekt dan er aan energie is ingestopt om deze molens te bouwen te plaatsen te onderhouden, af te breken en te recyclen. (Helaas dus)
En nu maar hopen dat deze ‘oplossing’ van windenergie in tijd van bedrijf zijn meer geld heeft opgeleverd dan er aan geld is ingestopt inclusief het geld van de burgers als subsidie uitgegeven door onze overheden. (Ook helaas dus maar er zijn natuurlijk altijd sommetjes te maken die een andere uitkomst zullen opleveren)
De wind molens Duitsland krijgen een garantie prijs voor de geleverde stroom voor een periode van 20 jaar.
Daarnaast hebben zij voorrang bij de stroomlevering op het net. Alles wat ze kunnen leveren wordt tegen de garantie prijs betaald.
Ik vraag mij af of na afloop van die twintigjarige subsidie periode de voorrang op het net ook verloopt.
Ook om die reden zou het voor de windmolen eigenaar minder interessant worden om door te gaan.
Duurzamer lijkt het om in Nederland geen windmolens op land meer te bouwen maar de dan vrij gekomen subsidie te gebruiken om die afgeschreven Duitse molens in bedrijf te houden (tot ze instorten).
Het net van Duitsland en Nederland zit immers aan elkaar gekoppeld.
Voor het streven van het klimaat akkoord zou dit cijfermatig voor Nederland ongunstig uitpakken maar voor het wereldwijde streven maakt het niets uit.
Mooi plaatje met erboven: “zonnewende” , suggereert de terugkeer van het gezonde verstand.
Het blijkt achteraf duur betaalde onzin te zijn geweest. Iets waar iedereen met gezond verstand al voor gewaarschuwd heeft.
Onze regering heeft echter haar zinnen gezet om versneld windparken neer te zetten.
Die weten dit ook allemaal maar iedereen verdient aan de subsidie, behalve de belastingbetaler natuurlijk.
Gebeurt ook in Nederland. Vorig jaar zijn 6 van de 7 windmolens in de buurt van Berkhout vervangen door exemplaren die er identiek uitzien. Hiervoor werd zelfs de oude fundering verwijderd en vervolgens weer opnieuw opgebouwd.:
https://www.noordhollandsdagblad.nl/hoorn-enkhuizen/fundament-molens-stuk-gebeukt
Zucht, … weer een paniekverhaal, zonder ook maar enige onderbouwing….
Het enige feit dat hier staat, is dat in 2020 de subsidie stopt voor de windmolens.
En dan wordt er maar direct geïnsinueerd dat al die molens zullen stoppen met draaien, dat ze zullen ontmanteld worden, dat er veel kosten zullen zijn, enzovoort. Weerom stemmingmakerij en propaganda, zonder ook maar enige onderbouwing!
Leg eens uit: waarom zouden na 20 jaar de kosten niet afgeschreven zijn? Waarom kunnen de molens niet gewoon blijven draaien? Waarom zouden ze verlieslatend zijn? Denk eventjes na: er worden tegenwoordig in andere landen ook windmolens gebouwd zonder subsidies!
Is er iemand die hier met degelijk onderbouwde cijfertjes kan aantonen dat dit “klimaatalarmisme” niet gewoon een propaganda is van een klimaatontkenner. Want Alex Reichmuth is een gekende AGW-negationist, en hij schrijft dan ook nog in een krant die eigendom is van twee industriemagnaten!
@dj Daarom is productie met economisch afgeschreven machines die bovendien 75% van de tijd gedwongen stilstaan zonder dat je weet wanneer, zo lucratief. Natuurlijk gaan windmolenaars over op vervanging, want dan start de subsidie weer. Elementaire economie. Niks alarmisme. En er is niemand die het klimaat ontkent net zo min als het ontkennen van een dier.
Hetzler kan wel met blinde overtuigingen komen, maar niet met de gevraagde cijfers…
Probeer eens wat onderbouwing te geven!
Don’t feed the trolls !!
Jeroen,
de vraag is natuurlijk wat meer oplevert
1. Niet investeren en alleen onderhoud plegen dan hoef je in die alleen maar de meer om te zetten dan je onderhoudskosten
2. de locatie herontwikkelen / bestaande turbines upgraden
windpowermonthly.com/article/1161695/upgrade-old-turbines-full-potential
powermag.com/wind-turbine-repowering-horizon/
insideclimatenews.org/news/27032018/wind-power-blades-capacity-clean-energy-technology-jobs-ge-siemens-leeward-midamerican-repowering
3. Nieuwe turbines ontwikkelen met of zonder subsidie
Maar goed een degelijke economische analyse is natuurlijk niet iets wat je van een bosbouweconoom mag verwachten
Marcos,
Ik begrijp dat je van mening bent dat Jeroen Hetzler wat aan het trollen is, maar ik denk toch dat er mensen zijn op dit forum die open staan voor duidelijke en goed onderbouwde argumenten. Ik zou dan ook willen vragen om op te houden met het steeds weer herhalen van je zinnetje, dat draagt namelijk niet bij aan een serieuze en inhoudelijke discussie
Don’t feed the trolls !! (En natuurlijk bedoel ik jou zuiger)
Marcos,
Ik begrijp dat je van mening bent dat Jeroen Hetzler wat aan het trollen is, maar ik denk toch dat er mensen zijn op dit forum die open staan voor duidelijke en goed onderbouwde argumenten. Ik zou dan ook willen vragen om op te houden met het steeds weer herhalen van je zinnetje, dat draagt namelijk niet bij aan een serieuze en inhoudelijke discussie.
En steeds weer datzelfde zinnetje herhalen zonder enige verdere uitleg, dat is pas trollen!
Dj, de (C-)AGW is HET paniekverhaal!
Ook de salderingsregeling voor zonnepanelen gaat aflopen in 2021, zo is het plan van het kabinet RutteIII (echter nog niet definitief besloten) . Minister Kamp uit RutteII wilde de salderingsregeling nog tot 2023 handhaven, maar dat is reeds van tafel. Nu met de aardgaswende, Groningen- en NAM-compensaties gaat de “groene” subsidiestroom naar verwachting geheel op de schop.
Droom gerust verder………………..
Scheffer, ik herhaal:
“Leg eens uit: waarom zouden na 20 jaar de kosten niet afgeschreven zijn? Waarom kunnen de molens niet gewoon blijven draaien? Waarom zouden ze verlieslatend zijn? Denk eventjes na: er worden tegenwoordig in andere landen ook windmolens gebouwd zonder subsidies!
Is er iemand die hier met degelijk onderbouwde cijfertjes kan aantonen dat dit “klimaatalarmisme” niet gewoon een propaganda is van een klimaatontkenner.”
Of ga je dat weer gewoon negeren? Ga je blijven de mantra’s herhalen zonder te onderbouwen?