Dagelijks worden we door de media overspoeld met onheilsberichten over de nefaste gevolgen van de opwarming van de aarde.
Onder de titel, ‘De staat van het klimaat: gaat de wereld naar de haaien of is het allemaal flauwe praat?’, breken de Belgische ‘De Morgen’ en ‘Humo’ in een gezamenlijk artikel met deze klimaatpropaganda door een aantal klimaatprofessionals kritische vragen te stellen over de zo populaire doemverhalen, die als rechtvaardiging dienen van een uiterst kostbaar doch ineffectief klimaatbeleid. Het resultaat is ontnuchterend. Maar waarom nu pas en niet tien jaar eerder?
Ik pik er een aantal elementen uit.
Dat de aarde opwarmt, daar zijn we het allemaal – op één bewoner van het Witte Huis na – over eens. Maar over de gevolgen van die opwarming zijn de meningen verdeeld. Humo en De Morgen gaan bij een uitgelezen panel van internationale specialisten op zoek naar eerlijke antwoorden: de zeven plagen van de klimaatopwarming, en wat de mens eraan kan doen. …
Waarom stijgt het zeeniveau?
Philippe Huybrechts, glacioloog aan de VUB en lid van het VN-klimaatpanel IPCC: “Voornamelijk door het afsmelten van ijskappen en gletsjers. Gletsjers zijn onze beste klimaatindicator. Ze reageren met vertraging op het klimaat van vijftig jaar geleden. Zelfs als de opwarming vandaag stopt, zullen ze zich nog kilometers terugtrekken alvorens te stabiliseren. Door de opwarming zullen heel wat van onze gletsjers onherroepelijk verdwijnen. Dat is spijtig, maar de gevolgen zijn niet zo dramatisch. …
Jacques van Nederpelt, landbouwkundige aan de universiteiten van Amsterdam en Utrecht: “Men gooit al het ijs ter wereld graag op één hoopje. Maar een ijsklontje dat in een vol glas water smelt, doet het glas niet overlopen. Dat is de wet van Archimedes. Alleen ijs dat op het land ligt en in zee terechtkomt, zoals de ijskappen van Groenland en Antarctica, voegt water aan de oceaan toe. De ijsmassa op Antarctica is kilometers dik en vele miljoenen kubieke kilometers in omvang. Die ijsmassa brokkelt voorlopig aan de randen af. Landinwaarts merken we het tegenovergestelde effect: door de opwarming van de dampkring valt daar meer sneeuw, waardoor de ijskap aangroeit.”
Huybrechts: “… Zelfs áls de opwarming van de aarde zich doorzet, wat nog altijd geen zekerheid is, dan zal het nog honderden jaren duren voor Vlaanderen verzuipt. De kans dat het nooit zover komt, lijkt mij groter.”
De stijging van de zeespiegel zorgt wel al voor problemen: in de Stille Zuidzee staat het water verschillende eilandbewoners al aan de lippen.
Huybrechts: “Dat valt helaas niet meer te voorkomen. Een temperatuurstijging van 2 graden is te veel voor atollen die maar een halve meter boven het zeeniveau liggen. Ik vermoed dat ze tegen het einde van de eeuw worden ontruimd.”
Van Nederpelt: “Die eilanden staan er beroerd voor, al wonen er maar een paar duizend mensen. Men zoomt er graag op in omdat de beelden erg dramatisch zijn, maar we moeten eerlijk zijn: op wereldschaal heeft dat niet zoveel te betekenen.”
[Noot: Dat wordt door Nils-Axel Mörner weersproken. Zie hier.]
Onze voedselproductie is erg gevoelig voor de klimaatverandering. Regen, droogte, hittegolven, vriesperiodes en overstromingen beïnvloeden de oogst of de groei van de veestapel. Internationale rapporten waarschuwen al langer voor een dreigende instabiliteit in onze voedselproductie.
Richard Tol, hoogleraar klimaateconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en sinds 1994 lid van het VN-klimaatpanel IPCC: “Dat is een negatieve boodschap, terwijl de laatste modellen net positief zijn: ze tonen aan dat de voedselopbrengst onder invloed van een gemiddelde klimaatverandering zal toenemen. Dat komt door de zogenaamde CO2-bemesting: meer CO2 in de lucht doet planten sneller groeien en maakt ze water-efficiënter. Dezelfde modellen laten ook zien dat de negatieve gevolgen van de klimaatverandering de positieve gevolgen van de CO2-bemesting pas op het einde van deze eeuw zullen tenietdoen. Op de korte termijn hebben we dus niets te vrezen. …
In de landbouw is er al duizenden jaren een voortdurende technologische vooruitgang. Er is geen reden om aan te nemen dat die plots zou stoppen. Er is een grote bezorgdheid over Afrika, maar op dezelfde grond en in hetzelfde klimaat kun je daar vandaag al met een betere techniek tien keer zoveel uit het land halen.”
Ebi: “Jaren geleden voorspelde men voor sommige delen van de wereld een enorme achteruitgang in de landbouwproductie. Zulke studies gingen ervan uit dat boeren jaar na jaar hetzelfde gewas zouden kweken, zelfs na twee mislukte oogsten. Maar boeren zijn toch niet dom? Na een mislukte oogst zoeken ze een ander gewas om hun familie te voeden.”
Jorgen Eivind Olesen, klimaatexpert aan de Universiteit van Aarhus en voormalig lid van het IPCC: “Ik schat dat de toename in totale productie op wereldschaal niet meer dan 5 of 10 procent zal bedragen. Rusland kan zijn landbouwcapaciteit dankzij de klimaatverandering nu al verdriedubbelen, maar doet dat niet wegens corruptie en slecht beleid. En in Canada en Noorwegen, landen die ook bevoordeeld worden door de klimaatverandering, maakt de landbouw maar een klein deel uit van de totale economie. In Groenland kijken ze echt wel uit naar het moment dat het land ijsvrij wordt. Weet u trouwens hoe men de klimaatverandering daar noemt? Klimaatverbetering!”
Over het mogelijke verband tussen klimaatverandering en hongersnood.
Tol: “De studie van econoom en Nobelprijswinnaar Amartya Sen uit de jaren 70 is intussen meermaals herhaald en bevestigd. Hongersnood komt alleen voor in dictaturen en kolonies, nooit in een democratie. De voorbije eeuwen is er altijd voldoende voedsel op de wereld geweest. Het probleem is nooit de hoeveelheid, maar de verdeling ervan.”
Brengen klimatologische veranderingen ook gevaren met zich voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe ziektes?
Ebi: “Dat lijkt me eerder voer voor een spannende Hollywoodfilm. Ons interesseert vooral welke impact een temperatuurstijging van 1,5 of 2 graden op bestaande ziekten zal hebben. Op sommige plaatsen zullen muggen hun habitat en dus ook de overdracht van bepaalde ziektes kunnen vergroten. Op andere plaatsen wordt het dan weer te warm en te droog om een ziekte als malaria te verspreiden.”
Tol: “Malaria is nog altijd meer een armoedeziekte dan een klimaatziekte. George Bush en Bill Gates hebben veel middelen vrijgemaakt voor medisch onderzoek naar malaria. Op dit moment zijn we in de derde stage van het onderzoek naar een malariavaccin. Door de verspreiding van muggennetten is het aantal malariadoden de voorbije vijftien jaar met de helft verminderd. Nu zit er een vaccin aan te komen dat voor 97 procent effectief is.
Zorgt een warmer klimaat voor meer hittegolven en dus ook voor meer hittedoden?
Tol: “Ja, maar tegelijk is er een afname van het aantal koudedoden. In landen als België en Nederland zijn er traditioneel meer koude- dan hittedoden. Dat komt deels door koudestress en deels omdat we de winter binnenshuis, dicht bij elkaar, doorbrengen en dus makkelijker besmettelijke ziektes overbrengen. Warmte zorgt in onze contreien dus voor een positieve uitkomst.”
Men stelt vaak dat de rijkere landen profiteren van de klimaatopwarming en de armere landen het nog harder te verduren krijgen.
Ebi: “Dat is niet altijd zo. Kijk maar naar de natuurrampen die de VS teisteren: orkanen, overstromingen en bosbranden. In Europa veroorzaakten de hittegolven van 2003 70.000 doden. Rijkere landen hebben meer middelen om zich tegen de veranderingen te wapenen, maar immuun zijn ze niet.”
Is het mogelijk om de economische kosten van de klimaatopwarming te berekenen?
Tol: “Dat is een bijzonder complexe berekening, omdat de gevolgen zich in elke sector laten voelen.”
Over duurzame energie.
Tol: “Tot nu was de industrie van zonne- en windenergie niet levensvatbaar. Zodra de overheidssubsidies wegvielen, trok de industrie zich terug. Dat lijkt nu te veranderen: alternatieve energie zou over een tiental jaar economisch rendabel kunnen zijn.”
[Noot: Dit wordt door vele deskundigen bestreden. ‘Duurzame’ energie zal altijd 100% backup van fossiele energie nodig hebben.]
Volgens Kristof Calvo (Groen) creëert de alternatieve energiesector tienduizenden groene jobs.
Tol: “Dat is onzin. Er is hoogstens een verschuiving, want in de fossiele industrie gaan jobs verloren. In de alternatieve industrie heeft men voor dezelfde hoeveelheid energie honderd werknemers nodig, tegenover tien in de fossiele. Maar de energieprijs blijft dezelfde. Als we al banen creëren, dan zijn het slechtbetaalde.”
Welke rol speelt de financiële sector in de strijd tegen de klimaatopwarming? Ze kan leningen voor vervuilende projecten duurder maken of fossiele producten uit beleggersportefeuilles weren.
Tol: “Het idee dat beleggingsfondsen zich uit vervuilende industrieën terugtrekken, is vooral een pr-verhaal. Het klinkt goed in de media en het maakt een bedrijf aantrekkelijk voor aandeelhouders, maar het werkt averechts. Fondsen die zich terugtrekken uit ‘bruine’ energiebronnen, verlagen zo de prijs ervan. Bijgevolg zullen investeerders met minder scrupules ze voor een prikje opkopen.”
Volgens sommige bronnen zal de klimaatverandering de grootste vluchtelingencrisis aller tijden veroorzaken.
Stefan Kröpelin, klimaathistoricus van het Africa Research Center aan de Universiteit van Keulen: “Toen ik veertig jaar geleden voor het eerst naar Egypte ging, leefden er twintig miljoen mensen. Nu zijn dat er bijna honderd miljoen. Dat zorgt voor tal van conflicten, waardoor mensen op de vlucht slaan. Dat is de dramatische situatie in veel Afrikaanse landen. Ik hou niet van het woord ‘klimaatvluchteling’, omdat het de negatieve impact van de klimaatopwarming in Afrika schromelijk overschat. Het heeft eerder te maken met een exponentiële bevolkingsgroei en een overmatig gebruik van natuurlijke bronnen. Die mensen vluchten omdat ze te veel kinderen hebben die ze niet langer kunnen voeden, omdat hun landbouwgronden uitgeput en overbewerkt zijn, of omdat ze al jaren verwikkeld zijn in een conflict over water. De waarheid is dat de klimaatopwarming een minimale invloed heeft op de situatie in Afrika. Er is altijd een politieke en economische achtergrond.”
In de media duiken om de haverklap foto’s op van een uitgedroogde, Afrikaanse akker en daaronder een verwijzing naar de klimaatverandering.
Stefan Kröpelin, “… dat is een misverstand. Die droge, gescheurde akkers zijn bijna altijd het gevolg van een conflict tussen lokale boeren. Ik ken geschillen tussen stammen die al duizenden jaren aanslepen.
Van Nederpelt: “Je hoort vaak dat Afrika droger wordt, maar die stelling snijdt wetenschappelijk gezien geen hout. Als het warmer wordt, kan de atmosfeer meer vocht opnemen. Dat is een natuurkundige wet. Er valt vandaag al meer regen in de Sahel. Op satellietbeelden van landen als Burkina Faso is duidelijk te zien hoe de natuurlijke vegetatie de laatste decennia naar het noorden is opgeschoven. Men roept altijd maar dat het er droger wordt, maar dat klopt niet: er is steeds meer regenval.”
Kröpelin: “Tien jaar geleden klonk het in de media dat de Sahara naar Europa zou opschuiven en dat de hele wereld droger wordt. Maar het tegendeel is waar: de regenval neemt overal toe! … Ook de Kaspische Zee in Rusland, het grootste meer ter wereld, zou verdwijnen door de klimaatopwarming, maar in werkelijkheid zijn de uit hun voegen gebarsten katoenplantages in de omgeving de grote boosdoener. Dat hebben de Russen en de omliggende landen nu trouwens goed begrepen, want ze zijn die industrie flink aan het afbouwen. Gevolg: het meer wordt weer groter.”
De algemene aanname is wel dat diersoorten honderd tot duizend keer sneller dan normaal uitsterven.
Søren Faurby, biogeograaf aan de Universiteit van Göteborg die al jaren onderzoek voert naar het uitsterven van diersoorten: “We lezen voortdurend dat diersoorten uitsterven als gevolg van de klimaatopwarming, maar dat klopt niet helemaal. Het is bijzonder moeilijk om de exacte reden te achterhalen. Zo ging men er lange tijd van uit dat de klimaatopwarming aan de basis lag van het verdwijnen van verschillende dier- en vogelsoorten in Australië. Maar een nieuwe studie heeft aangetoond dat de gewone huiskat veel meer schade aanricht. De huiskat is een invasieve soort. Inheemse dieren zijn het niet gewend om te worden opgejaagd door een kat en kunnen zich niet verdedigen. Mocht het klimaat alleen de oorzaak zijn, dan zou de grootste uitstervingsgraad logischerwijze voorkomen in delen met de grootste klimaatverandering. Maar zulke bewijzen vinden we niet.”
Van Nederpelt: “De mens neemt steeds meer ruimte in ten nadele van de dieren. Dat is te wijten aan verstedelijking, maar ook aan boskap voor landbouw. Dat heeft niets met klimaatverandering te maken. Een groot gedeelte van de dierenwereld heeft trouwens niet zozeer last van te hoge, maar eerder van te lage temperaturen.
Alweer wat sprookjes minder.
We hebben “gelukkig” op climategate.nl de dagelijkse trollen om de dogmatisch alarmistische klimaat-milieu-intimidatie hoog te houden!
“De mens neemt steeds meer ruimte in ten nadele van de dieren. Dat is te wijten aan verstedelijking, ..”
Dat lijkt mij onjuist, een hogere populatiedichtheid geeft meer ruimte voor andere zaken.
Het gaat om het aantal per diersoort en daar hoort de mens ook bij.
Ook onjuist: “Malaria is nog altijd meer een armoedeziekte dan een klimaatziekte”. Malaria met 1,5 miljard doden sinds de GreenPeace-banvloek op DDT is een ideologische veroorzaakte ziekte.
Ook onjuist: “Malaria met 1,5 miljard doden sinds de GreenPeace-banvloek op DDT is een ideologische veroorzaakte ziekte”
Schattingen zijn dat in de beginperiode het aantal malariadoden met 1 miljoen per jaar toenam toen DDT verboden werd. Het is geen 1500 jaar geleden dat DDT is afgeschaft.
Dan ga je uit van algemeen gebruik van DDT en dat was niet het geval.
Het blijft wel gissen, de WHO bestaat nog niet zo lang.
Het argument om DDT te ontraden was de vogelstand (wordt nog steeds selectief gebruikt als er geld is).
Met zoveel vroegtijdige doden is dat verbod op DDT dus een uitermate effectieve anti-CO2 maatregel.
Malaria was wereldwijd bijna uitgeroeid tot de dogmatische gepolitiseerde DDT ban kwam ondersteund door GreenPeace. Onderzoek wees uit dat een 100 voudige dosis DDT geen wetenschappelijk merkbare gevolgen voor de gezondheid had.
Just as empirical evidence discredits the notion that DDT led to a decline in bird populations, so do the facts contradict claims that the pesticide is harmful to humans and other animals. Said the director of the World Health Organization in 1969 (three years prior to the EPA’s 1972 ban on DDT):
“DDT is so safe that no symptoms have been observed among the 130,000 spraymen or the 535 million inhabitants of sprayed houses [over the past 29 years of its existence]. No toxicity was observed in the wildlife of the countries participating in the malaria campaign. Therefore WHO has no grounds to abandon this chemical which has saved millions of lives, the discontinuation of which would result in thousands of human deaths and millions of illnesses. It has served at least 2 billion people in the world without costing a single human life by poisoning from DDT. The discontinuation of the use of DDT would be a disaster to world health.”
De massale terugkeer van malaria en de miljoenen malariadoden als gevolg past feilloos in het religieuze groene dogma dat de mens vooral schadelijk is voor de natuur en aarde.
Vandaag de dag sterft nog iedere 2 minuten een malariaslachtoffer. Met dank aan GreenPeace!
http://www.discoverthenetworks.org/viewSubCategory.asp?id=1259
Met 263k per jaar haal je jouw 1,5 miljard nooit.
Kersenplukken dus!
@ Hans mijn naam wordt hier weer misbruikt. Ik ben in Duitsland aan het fietsen en lees heel soms de berichten op CP. Ik mail je wel weer als ik wat te berichten heb tot dan zijn allen reacties met mijn naam (behalve deze dan ). VALS!
Karl Marx, het Communisme en de “Verelendungstheorie” ligt onder vuur rond zijn 200ste verjaardag, en terecht! Zijn ideologische volgers waren verantwoordelijk voor ca. 100.000.000 dodelijke slachtoffers en ze waren de allergrootste politieke milieuvervuilers ooit.
De opvolger van de Marxisme-theorie-ideologie heet / is menselijke-klimaat-milieu-vervuiling-ideologie, lees:
“The Global Warming Myth and Marxism”: icecap.us/images/uploads/GlobalWarmingMyth.pdf
En uit de geschiedenis wordt geen lering getrokken zo blijkt:
https://theconversation.com/a-marxist-approach-appropriate-for-the-climate-crisis-and-the-21st-century-92856
@Marc @Scheffer 1,5 miljard doden is inderdaad wel erg kras. De schatting van WHO in 2000 bedroeg 839.000/jaar. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat al deze doden het resultaat waren van het DDT-verbod. Sinds 2000 is het aantal doden gehalveerd door verbeterde maatregelen waaronder ophef verbod op DDT. Dus, niet gecorrigeerd voor bevolkingsgroei zou je op zijn slechtst (100% a.g.v. DDT-verbod) uitkomen op 30 jaar x 438.000 = 13 miljoen
https://ourworldindata.org/malaria
Het blijft hoe dan ook een laakbaar gegeven dat GP verweten mag worden. Ik heb zelf malaria opgelopen ten tijde van dat DDT-verbod. Ik wens het niemand toe.
GP zelf acht ik een amorele organisatie wie het uitsluitend te doen is om de eigen ideologie, financieel belang en politieke macht. Hier is het in mijn ogen misdadige beleid tegen Gouden Rijst:
https://www.climategate.nl/2014/01/greenpeace-bedrijft-misdaden-tegen-de-menselijkheid-aldus-hun-oprichter/
Hier een voorbeeld van de minachting van GP voor cultureel erfgoed:
http://bishophill.squarespace.com/blog/2014/12/23/who-is-behind-the-nazca-vandals.html
Let ook op de rol van de Postcodeloterij.
Ik koester louter minachting voor GP.
Prima Hetzler, dank! Malaria was begin jaren ’70 praktisch uitgeroeid. Tot GreenPeace ideologisch voordeel zag in hun leugenachtige propaganda voor een ban op alle chemische (bestrijdings-)producten en DDT. En nu nog steeds…………. ! Iedere 2 minuten sterft een malaria-patient, met dank aan GreenPeace!
“Nearly half of the world’s population is at risk of malaria. In 2015, there were roughly 212 million malaria cases and an estimated 429 000 malaria deaths. Increased prevention and control measures have led to a 29% reduction in malaria mortality rates globally since 2010. Sub-Saharan Africa continues to carry a disproportionately high share of the global malaria burden. In 2015, the region was home to 90% of malaria cases and 92% of malaria deaths.
http://www.who.int/features/factfiles/malaria/en/
Wat me ondertussen wel duidelijk is geworden, is dat klimaat wetenschap iig een wassen neus is…
Het is een soort ikweethetwelgodje spelen voor de buitenwereld want we hanteren de wetenschappelijke methode.
Wat is de wetenschappelijke methode waard als ie uitgebreid verkwanseld wordt aan misplaatste onderdanigheid aan bijvoorbeeld een IPCC en andere vermeende consenssussen aan het grootkapitaal?
Het postmodernistisch wetenschappelijk denken is uitgebreid aan de hand; kan iemand me vertellen wat de volgende fase is?
En laten de klimaatwetenschappers eens godverdomme eerlijk zijn dat ze het ook niet weten en dat vervolgens consensus noemen…
De cholesterol leugen IS al een feit; CO2 is de volgende…
Niet de, maar een; er zijn er namelijk velen…
Anne, en waarom denk jij dat er een “onderdanigheid aan bijvoorbeeld een IPCC en andere vermeende consenssussen aan het grootkapitaal” is en dat de klimaatwetenschappers niet eerlijk zouden zijn?
Blijkbaar heb jij je laten misleiden door de retoriek en propaganda van AGW-negationisten, want als je eens goed zou zoeken dan zul je vaststellen dat er helemaal geen enkel bewijs voor die aantijgingen is. Maar de simpele mens is gemakkelijk misleid in het wantrouwen van overheid, wetenschap, ander culturen, enz.
Denk hier eens over na. Er zijn honderden onderzoekscentra waar klimaat wordt bestudeerd. Daar werken duizenden onderzoekers. Velen zijn jonge onderzoekers, die een doctoraat wensen te behalen of post-doctoraal onderzoek doen. De grote meerderheid zal daarna ergens anders gaan werken, vaak op iets helemaal anders dan klimaatonderzoek. Indien er echt (op wereldschaal) iets dubieus zou gebeuren, hoe komt het dan dat er van die duizenden jonge onderzoekers die ondertussen ergens anders werken, er nog nooit eentje publiekelijk aan de alarmbel heeft getrokken en bewijs heeft gepresenteerd van gesjoemel?
het antwoord is duidelijk: er is geen “groot complot”. De wetenschappelijke consensus is op degelijk wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Daarom, sta kritisch tegenover die AGW-negationistische propagnada.
@Henk dJ 11 mei 2018 om 09:27:
Het zwakke punt in jouw betoog: de datasets die door relatief een handjevol klimatologen ter beschikking worden gesteld.
Als die onjuist zouden zijn dan stort het fundament van de AGW-klimatologie in elkaar.
Reproduceren en repliceren zijn grondleggende activiteiten in de wetenschap en die worden node gemist.
Boels: Het zwakke punt is jouw betoog: heb je ook maar enige reden om te veronderstellen dat “Als die onjuist zouden zijn”? Deze data komen van over de hele wereld. Indien ze onjuist zouden zijn, dan impliceer jij een wereldwijd “groot complot”. Heb je ook maar enig bewijs daarvoor???
@Henk dJ 11 mei 2018 om 20:03
Een bewijs over de juistheid of onjuistheid is er niet omdat reproduceren en repliceren niet in de mode is.
Wat pleit er voor om de datasets ongezien voor juist aan te nemen?
Niet veel meer dan geloof dat ze juist zijn.
Een groot deel van het klimaatonderzoek is gebaseerd op die datasets; het lijkt op herhaling van zetten met af en toe een inventieve variant.
In ieder geval geen noemenswaardig verbetering in het inzicht wat er gebeurt bij CO2-verdubbeling.
een wetenschapper die leugenachtige data publiceert, riskeert zijn carriere. Dus nogmaals: waarom geloof jij dat ze onjuist zijn? Behalve dan, dat dit in jouw overtuiging past?
1) Formulate a theory. 2) Make a computer simulation. 3) Compare the simulation to observed data. 4) If they don’t agree, find some way to adjust the data. If you can’t adjust the data, ignore it. 5) Be sure your fellow scientists will agree with your findings, then publish
@Hans Erren: heb je enige onderbouwing? Meer dan “gevonden op het web”?
@Boels: heb jij onderbouwing? Meer dan jouw eigen overtuiging?
@Henk dJ 13 mei 2018 om 09:10
Het heeft niets met overtuiging te maken, het gaat om principiële uitgangspunten:
1. meet zelf
2. als dat niet mogelijk is verifiëer de gegevens van anderen scrupuleus.
3. gebruik “raw data”.
Ja Boels, en wat is je conclusie van ” verifiëer de gegevens van anderen scrupuleus”? Heb jij of iemand anders ooit iets duidelijk aantoonbaars verdacht gevonden? Ik herhaal de vraag “heb jij onderbouwing? Meer dan jouw eigen overtuiging?”
Gevonden op het web
The alleged scientific method: 1) Observe something. 2) Formulate a hypothesis. 3) Devise a test. 4) If the test fails, go to #2. 5) If the test passes and is confirmed, the hypothesis might be promoted to a theory and used to prove other hypotheses. And it might not.
The actual scientific method: 1) Formulate a theory. 2) Make a computer simulation. 3) Compare the simulation to observed data. 4) If they don’t agree, find some way to adjust the data. If you can’t adjust the data, ignore it. 5) Be sure your fellow scientists will agree with your findings, then publish.
Wel voorzichtig zijn met het gebruik van zoekmachines ;-)
Ik las (WUWT?) dat de CO2-uitstoot van de Googlezoekmachinerie gelijk staat aan die van de totale luchtvaartindustrie.
Niet gegoogelt hoor, er is weer een of andere psycholoog die skeptici meent te kunnen “diagnosticeren” maar daarnee alleen zijn eigen vooroordelen tentoonstelt. Lees vooral de commentaren onder het artikel!
https://theconversation.com/the-thinking-error-at-the-root-of-science-denial-96099
de CO2-uitstoot van de Googlezoekmachinerie gelijk staat aan …
“”Het datacentrum van 120 megawatt zal jaarlijks namelijk zo’n 960 gigawattuur aan stroom verbruiken, vergelijkbaar met het stroomverbruik van bijna 400.000 huishoudens.””
“”Gelet op de CO2-uitstoot is de IT niet zo’n schone industrietak als veel mensen denken, minstens zo belangrijk is dus te zorgen dat de noodzakelijke elektriciteit zo groen mogelijk is. In de Eemshaven staan windmolens, maar onvoldoende om in Google’s stroombehoefte te voorzien.””
We hebben het hier over één datacenter in de Eemshaven. Die wordt nu dus alweer uitgebreid. Hoeveel van die dingen staan er (gepland) wereldwijd??
Linkje vergeten…
https://www.sprout.nl/artikel/wat-levert-gigadatacenter-google-op-voor-groningen
Link:
wattsupwiththat.com/2018/05/08/googles-massive-carbon-footprint-fingered-with-new-online-tool/
@Ronel:
Zelfs met de zoekmachine is het mij niet mogelijk te achterhalen hoeveel datacenters er zijn.
Google geeft voor veelbelovende verwijzingen de 440 error ;-)
Terloops wel dit gevonden:
What It Would Really Take to Reverse Climate Change
Today’s renewable energy technologies won’t save us. So what will?
spectrum.ieee.org/energy/renewables/what-it-would-really-take-to-reverse-climate-change
Automatisering en digitale technologie gebruiken nu al net zoveel energie als de complete transportsector. Stijgt ieder jaar met 10%, de laatste jaren iets afnemend door efficiëntie. De meeste energie zit in de korte lifecycle van de gadgets, zoals smartphones die snel vervangen worden door nieuwe. Windows XP draaide nog op pc’s van 150 Watt, Windows 10 eist 650 Watt.
@Hans Erren: heb je enige onderbouwing? Meer dan “gevonden op het web” of de dooddoener “alleen zijn eigen vooroordelen tentoonstelt”?
Het is een waarneming van de huidige gedegenereerde status van peer review in de klimaatwetenschap. Dat jij dat niet ziet is jouw probleem.
Tot en met 3 klopt het, vanaf 4 niet meer.
Hans, ik herhaal de vraag: “heb je enige onderbouwing? , in dit geval van de “huidige gedegenereerde status van peer review in de klimaatwetenschap”. Het is gemakkelijk om zo’n boutade te schrijven. Velen trappen er in. Maar iemand die echt nadenkt, doorziet je wel!
Henk, ik denk dat wetenschappers in het algemeen eerlijk zijn; en anders verdienen ze de titel wetenschapper niet.
Daarnaast vind ik Hans zijn aangehaalde citaat omtrent de wetenschappelijke methode zoals hij zou moeten werken maar vervolgens werkt grappig en ook tekenend. Data lijkt een levensbron/put… voor vele wetenschappers als dát wat we nodig hebben om tot waarheid te komen. Dat is natuurlijk maar de vraag. Wie levert die data naast de aloude meetstations die al sinds jaren ten dienste staan. De giga aan data komen van satellieten en daarmee dus van de Nasa. Dus niet van vele plekken.
Verder in je reactie heel veel punten die ik de moeite waard vind om afzonderlijk te bespreken, om ze dan eventueel daarna te koppelen; een belangrijke is het vertrouwen. Vertrouwen in de overheid. De overheid wordt vaak verward met de politiek en de regering; politiek is semi overheid. Vervolgens het begrip klimaatwetenschapper. Wanneer mag je je klimaatwetenschapper noemen? Volgens mij is het nu een containerbegrip die geen recht doet om een en ander te verantwoorden. De klimaatwetenschapper bestaat imo niet, wel wetenschappers die proberen de specifieke kennis vanklimaat gerelateerde wetenschappen met elkaar in verband te brengen. Is Hiemstra als meteoroloog een klimaatwetenschapper? Ik dacht het niet iig…
En Hiemstra is een voorbeeldvraag, maar ben ook benieuwd naar de status van wetenschappers die betrokken bij IPCC hebben geleid tot constatering van consensus; amen…
En een complot is het antwoord van mensen die achter de schermen kijken wat werkelijk speelt.
De wetenschap loopt altijd achter de feiten aan en blijven vasthouden totdat deze weerlegd zijn.
Complotters zitten anders in elkaar en wachten niet af… en zien vele zaken die door een betabril niet geconstateerd kunnen worden. Dat betekent niet dat omdat de beta’s het niet zien het ook niet bestaat…
Ik begeef me nu op glad ijs, maar wellicht kan er een off topic discussie hierover plaatsvinden?
Niet alleen NASA lanceert satellieten.
Ronald, idd niet alleen Nasa lanceert satellieten. Esa zou op zijn minst ook genoemd moeten worden en nog wel meer. Punt is dat de partijen vergaande samenwerking hebben en de satellieten zich eenmalig per soort in de ruimte begeven. De data die afkomstig zijn van alleen al alle aardobservatiesatellieten moet enorm zijn. In kader de vermeende klimaatopwarming vraag ik me af welke betrokken wetenschappers waarop IPCC zijn formuleringen op heeft gebaseerd, inzake de giga aan data deskundig zijn. Het lijkt me dat data-analyse op zulk een schaal een vak apart is.
Henk, het automatisme dat we een wetenschapper op de voorhand moeten vertrouwen is natuurlijk mooi maar niet reeel.
Evenals het peer review proces. Er zijn de nodige zelfkritische beschouwingen die tot menig initiatief hebben geleid. Er is roep om meer transparantie en ook om een meer open peer review proces.
Nederlands initiatief is scienceintransition.nl/over-science-in-transition
Een interessante serie artikelen over de wetenschap in De Groene; deel 1, verwijzing aldaar naar de andere delen.
https://www.groene.nl/artikel/is-de-wetenschap-in-crisis
“kan iemand me vertellen wat de volgende fase is?”
Zwijgen, doen alsof je neus bloedt.
Zoals: het experiment met dieren in de Oostvaardersplassen is gruwelijk mislukt.
Alle milieu- en natuurorganisaties, het PBL en de ecologische hap stonden te juichen bij de start van het experiment.
Instemming van onze parlementariers.
Geen van de betrokken clubs wordt ter verantwoording geroepen, niemand krijgt de wind van voren, niemand vliegt de laan uit.
Hooguit wordt men als expert opgenomen in het register van het staatsuitzendbureu waar alle afgeserveerde politici en beleidsvoorbereiders in terecht komen.
Boels, de OVP is een gruwelijk en inderdaad mislukt experiment.
En inderdaad niemand die de verantwoording neemt…
Hoe komt dat toch?Nederlanders die bivakkeren op meningen van deskundigen.
Wanneer moeten en kunnen we deskundigen vertrouwen is de vraag.
In deze zijn velen in gebreke gebleven: lang leve hun hypotheek en pensioen…
Zolang geld de motivatie is verwacht ik niet veel goeds.
Mensen zijn persoonlijk corrupt door dit voorop te stellen.
Wetenschapper of niet.
Experimentator of niet….
Wie doet wát aan goeds die het zich zelf niet ten goede komt…
Ik zou zeggen, ga allemaal van een bijstandsuitkering leven en voelen wat je dan voelt.
Geen wetenschap zal je dan kunnen helpen, je moet overleven dus is voor echte wetenschappelijke interactie geen plek.
Want feitelijk een luxeprobleem…
Wetenschappers zijn wat mij betreft sukkels in deze.
Met dank aan Martin Armstrong (bron) :
They are calling it the “Big Chill” because we have just had two years of really Global Cooling. The NASA data has shown that the last two years have been the most dramatic two-year cooling event of the last century. Ever since the ECN turned down 2015.75, we have had colder weather and rising interest rates absent inflation. That is one heck of a combination. The global average temperatures dropped 0.56°C. The previous cooling two-year period was 1982-84 fand that drop was only 0.47°C. The greatest danger we face is being totally unprepared for a cooling period which historically results in crop failures. Russia has already experienced a crop failure this year.
:)
“The NASA data has shown that the last two years have been the most dramatic two-year cooling event of the last century” Dit staat er dus op de blog van een AGW-negationist.
Maar wat lees ik op de website van NASA zelf? “Earth’s global surface temperatures in 2017 ranked as the second warmest since 1880, according to an analysis by NASA.”
https://www.giss.nasa.gov/research/news/20180118/
O ja, en de blog van Armstrong geeft een link naar realclearmarkets.com, waarop hij zich zogezegd baseert. maar als je dat leest, dan zie je dat de AGW-negationist aan het cherrypicken is, en bijvoorbeeld deze zin volledig negeert: “None of this argues against global warming. The 1950s was the last decade cooler than the previous decade, the next five decades were all warmer on average than the decade before. Two year cooling cycles, even if they set records, are statistical noise compared to the long-term trend. “