Een gastbijdrage van Peter van Beurden.
Dat de mens nadrukkelijk veel aan het aardoppervlak heeft veranderd lijkt me duidelijk. Dat dit ook klimaateffecten heeft op kleinere én grotere schaal is meetbaar en zichtbaar. Hitte-eilandeffect, door toename van akkerland en weilanden en boskap het veranderen van de kortere en de langere koolstofkringloop. Of de natuur dat als complex systeem weet op te vangen onderweg naar een nieuw evenwicht is de vraag waarvoor protagonisten en antagonisten van de (catastrofale) opwarming zich geplaatst zien.
De wereldbevolking neemt toe en daarmee de verstedelijking. Daarbij neemt de trek naar de steden wereldwijd toe. Dat vraagt om oplossingen. Want hoe je het ook draait of keert, veel gesignaleerde problemen en de daaruit voortkomende oplossingen komen van de mens. Of het nu overbevissing, plastic soep, olievervuiling, landschapsvernietiging, schaars worden van grondstoffen en de vermindering van de biodiversiteit betreft. Maar wat er nu gebeurd is niet het oplossen van het gesignaleerde probleem maar het verergeren.
Met het enorme beslag dat de mens omwille van zijn voortbestaan op de wereld legt gaat de rek er ogenschijnlijk uit. Meer oppervlak krijgen we tenslotte niet, meer zon ook niet. We moeten het dus hebben van een meer uitgekiend en minder verspillend gebruik van die ogenschijnlijk oprakende grondstoffen en de aarde tegelijkertijd leefbaar houden voor elkaar en de andere schepselen waarvan we afhankelijk zijn. We kunnen wel slimmer van de beschikbare aardoppervlakte gebruikmaken en doen dat al door te stapelen en te wonen in betonnen dozen zoals Wim Sonneveld ooit zong. En zelfs de varkensflat is dan niet meer zo ver weg, evenmin als de akkerflat met ledverlichting en zonnepaneel. Zo komt effectief gebruik van de zon en oppervlaktevergroting door stapeling samen. Zou het? Erover denken, eraan rekenen en erover communiceren kan geen kwaad
Opstapjes in die denkrichting zijn de boeken: “Ecomodernisme” en “De rationele optimist”.
Op naar méér natuur door de menselijke activiteit meer te concentreren. Op zich spreekt me dat wel aan. Dat het een aangepaste manier van bouwen vraagt is duidelijk. Met windmolens zijn we wat dat betreft op de verkeerde weg.
Een oplossing daarbij lijkt, hoe je het ook wendt of keert, de warmtepomp.
Als je ervan uitgaat dat de luchttemperatuur te hoog wordt, lijkt het logisch van die relatief hogere temperatuur gebruik te maken door die in koude periodes naar binnen te halen en in warme periodes naar buiten te blazen. Maar dat moet dan wel met zonne-energie of windenergie of kernenergie. En kan dat? Zeker niet voor de 85% energievraag van industrie en transport.
En het moet minder energie kosten dan het oplevert. De primaire zonne-energie is tenslotte gratis en moet resulteren in een lagere energierekening. Maar dan moet dat zonnepaneel ook volledig d.m.v. zonne-energie worden gemaakt en een véél hoger rendement hebben dan tot nu toe gebruikelijk is. Anders is het water naar de zee dragen. Het schept werkgelegenheid en creëert armoede op termijn.
Nu is het energetisch niet lonend omdat er méér energie ingaat dan er uit komt. De isolatie-inspanningen moeten tenslotte ook bij de kosten van de warmtepomp worden opgeteld om een reële vergelijking met het huidige energiesysteem te kunnen maken. Een reden om er toch meer energie in te stoppen dan eruit komt is de behoefte aan een andere vorm van energie die ter plaatse niet beschikbaar is. Bijvoorbeeld warmte omzetten in elektrische energie of chemische in warmte, of bewegingsenergie in elektrische enz. Dat kan alleen als er rijkdom op een ander terrein tegenover staat. Bijvoorbeeld je smartphone op vakantie in een woestijnoase opladen met zonnecellen of je zonneauto met subsidie in een wedstrijd door Australië jagen. Dát mag wat kosten!
Nu worden de kosten die samenhangen met de salderingsregeling en de backup gascentrale niet eens meegeteld en grotendeels door andere partijen betaald. Voorlopig worden we daar met elkaar dus alleen armer van zonder een verondersteld en niet onomstotelijk bewezen CO2 probleem met de gewenste gezwinde spoed op te lossen.
Een fan van windenergie ben ik niet. Vooruit, op een energieterrein als de Botlek of Maasvlakte, tussen al die andere gevaartes, is het misschien een optie, maar het bederf van het landschap en de dan overal aanwezige nadrukkelijk aanwezigheid van de mens zowel visueel als auditief is me een gruwel. Nog los van de vogel- en vleermuisslachtoffers die het als navrante oogst oplevert. Maar ja, we moeten toch wat om van het CO2 probleem af te komen. Zou dat nu écht?
Daarbij lijkt het me slechts een optie als er geen infrastructuur is om andere energie op een handige manier aan te voeren. Zoals bijvoorbeeld in tropische ontwikkelingslanden zonder deugdelijke infrastructuur. Maar dan moet je er wel de financiële middelen bij geven.
Maar in die gevallen is zonne-energie in de aanvangsfase een betere optie, en nog alleen als fossiele energie echt de bedreiging oplevert die men ons voorhoudt. En vooral om het verstoken van mest en hout uit milieu- en gezondheidsoverwegingen tegen te gaan.
Die nieuwste generatie kernenergie gaat nog wel een tijdje duren, maar gelukkig wordt daar al op allerlei plaatsen ter wereld onderzoek naar gedaan en worden er ook duidelijke stappen voorwaarts gezet. Zoals bleek uit een eerder artikel over de drijvende kerncentrale, of de modulaire kerncentrale die nu gebouwd mag gaan worden in de VS. Waarschijnlijk gaat het overigens nog wel zo’n 25 jaar duren voor er een werkende Thoriumcentrale als energievoorziening operationeel is. Vervolgens moet dat dan nog een stevig worden opgeschaald en gezien de grote behoefte aan vervangende energie op industriële manier in serie worden vervaardigd. Ieder Industrieterrein zijn eigen thoriumcentrale?
Maar als je ervan uitgaat dat de inderdaad fors toegenomen hoeveelheid CO2 een probleem is, lossen wij met onze Nederlandse klimaatinspanningen weinig op. De energievraag in de ontwikkelingslanden neemt fors toe en die energievraag wordt voorlopig niet CO2 neutraal opgelost. Zelfs niet met kernenergie. Bouwen met beton vraagt cement en staal dat weliswaar op termijn bij het verharden weer gebonden wordt, maar de productie vraagt veel, nu nog fossiele brandstof. En is nu verantwoordelijk voor 10% van de totale uitstoot van CO2. Ook veel industriële goederen komen uiteindelijk in de verbrandingsoven terecht. Dat bespáárt geen steenkool, olie of gas, levert geen CO2 besparing op maar verlengt wel het gebruikstraject van de grondstof.
Voorlopig is het dus het beste om nieuwe woningen en andere gebouwen goed te isoleren en industriële restwarmte maximaal te benutten. De gebroeders Das hadden al tekenend een aardig uitzicht neergezet op de toekomst. Misschien moet ik dat boek nog eens tevoorschijn halen.
Bedenk wel dat de directe energievraag vanuit de huishoudens, verwarming, verlichting, vervoer, etc. slechts 15% is van de totale vraag. De rest van onze energievraag zit versleuteld in de producten die we kopen. Energie die elders wordt opgewekt en gebruikt. Doe dat dan op een kostenefficiënte manier en niet door er een dubbel geldverslindend systeem voor op te zetten dat in zijn totale fase vrijwel niets bespaart aan CO2. En daar was het toch om begonnen?
Het complete werk van de de gebroeders Das heb ik de boekenkast. “Zicht op de toekomst: de wereld 80 jaar verder” heb ik (met opdracht) aan mijn zoon/kleinzoon geschonken! Ook de uitbreiding van Schiphol op een eiland voor de kust van IJmuiden, verbonden door Maglev-rail, is al getekend door ze. Over haalbaarheid en betaalbaarheid maakten de gebroeders DAS zich geen zorgen.
Mijn vader kende beiden illustrators goed vanuit zijn werk bij de KNVVL, die in hun naoorlogse jaren in de tijdschriften Vliegwereld en Avia diverse opengewerkte (toen nog geheime) Nato-vliegtuigen tekenden en daarmede voor opschudding zorgden bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).
Het PBL zal overigens moeite moeten doen in haar evaluatie van het RutteIII-klimaat-2030-akkoord haar eerdere standpunt in 2013 over windenergie op zij te schuiven:
* Het effect van de Nederlandse windenergie op de CO2 – emissie is marginaal tot onmeetbaar gering en de haalbaarheid en betaalbaarheid van de voorgenomen Nederlandse CO2-reductie in 2020 is kwestieus. Ook het CBS uitte reeds zelfde twijfels.
Als we het toch eens konden worden dat CO2 het probleem niet is, de miljarden die daardoor bespaard worden geven ons ruim de tijd om echte alternatieven te ontwikkelen zoals Thorium centrales. Er is geen reden voor paniek.
De enorme vervuiling die ontstaat als over enige tijd die molens moeten worden afgebroken is ook niet mis, vooral de wieken zijn nauwelijks te hergebruiken. Ook de kosten van verwijdering zullen niet mis zijn, die gelden zouden uit de winsten moeten worden betaald, winsten an me hoela, het blijft alleen maar kosten.
“En het moet minder energie kosten dan het oplevert. De primaire zonne-energie is tenslotte gratis en moet resulteren in een lagere energierekening.”
Lagere energierekening?
Het zijn de bezorgkosten (incl. heffingen en belastingen) die de pan uit rijzen door de wiebelstroom.
Boels,
Daarmee ben ik het helemaal eens zoals ik eerder posts al meldde. De CO2 heffing betalen we dus al en de vorm van de opslag hernieuwbare energie met daarop dan ook nog een BTW-heffing. Andere naam voor hetzelfde. De zon mag dan gratis schijnen, De zonne-energie waarover het hiér gaat is allerminst gratis. Goedkoper dan de huidige basisenergie-kosten voor Gas en Electra zou de maat moeten zijn. Zie Klimaatgek.nl. Aanschaf, onderhoud, energiesysteem zonnepanelen/zonnecollectoren, renteverlies/financiering, benodigde apparatuur/ warmtepomp/inductiekookplaat en isolatie, dat gedeeld door de gemiddelde levensduur van het totale systeem (17 jaar naar opgave van onze overheid) mag dan eigenlijk niet hoger uitkomen dan die basiskosten brandstof met daarbij opgeteld hooguit de transportkosten huidige energie. Maar daarmee is in mijn ogen al stevig gesjoemeld om aan de hogere kosten te leren wennen.
En wat doe je met de externe kosten van de huidige voorzieningen? Zoals bijvoorbeeld de kosten voor de schade aan de gezondheid zoals die met de huidige kolencentrales?
https://www.env-health.org/policies/climate-and-energy/europe-s-dark-cloud/
Die kosten “vergeet” Peter want die worden gewoon betaald uit de belasting pot.
Peter lanceert een blog stukje vol van niet onderbouwde meningen en presenteert het als een feit om bij de gewenste conclusie aan te komen.
(weigert natuurlijk zich ook maar 5 minuten yte verdiepen in de wetenschap achter AGW)
Het probleem van dat artikel is dat fijnstof erbij gehaald wordt. Laat dat nu een echt onzin probleem zijn, Hanekam, Crock en recent een artikel in Vork geven aan dat fijnstof alleen een imaginair probleem is.
U heeft wel gelijk dat kolencentrales indirect (delven van kolen) de meeste doden per hoeveelheid geleverde energie kost. Nucleair het minste. Maar hoe we dat moeten berekenen en meenemen in de kosten weet ik niet.
Het probleem is Ivo dat het “artikel” van Hanekam uit 2005 is en natuurlijk niet verschenen is in een wetenschappelijke publicatie en dat recenter werk wel wetenschappelijk is wat als basis wordt gebruikt voor mijn artikel
https://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-069X-12-43#Sec10
Uw artikel, helaas staat uw naam er niet bij, geeft in de conclusie aan dat er veel meer onderzoek nodig is. Het probleem met “uw” artikel is dat het opnieuw berust op andere onderzoeken, maar dat er niet anders dan een statistische relatie is gevonden. Mijn ervaring is dat zelfs een peer reviewed artikel met statistiek vaak niet deugt. Nog steeds is er geen lijk gevonden met dood door fijnstof.
Helaas, ik vertrouw dit onderzoek niet.
@Heiden Het bekende geneuzel over die bijkomende kosten. Dit is het trucje dat je op alles kunt toepassen wat je niet bevalt. Zo kun je de kosten van roggebrood maken in gezondheidskosten vanwege fijnstof toerekenen. Windmolens hebben achtervang nodig in de gedaante van gas- of kolencentrales. Dus kun je evengoed gezondheidskosten toerekenen aan windmolens (of ook aan zonnepanelen). Een weekje vakantie aan zee? Krijg je meer zout binnen vanuit de lucht. Ergo: gezondheidsrisico’s en dito kosten.
Zo houd je elkaar lekker bezig met die onzin die alleen maar bedoeld is om het fiasco van de AGW-hypothese te verdoezelen. Je houdt je dus bezig met onzin.
Wat zijn die gezondheidskosten van kolencentrales in Nederland, Heyden? Niet aankomen met de COPD-getallen, die vooral gevolg zijn van een groeiende vuil-intolerantie in onze smetteloze (te) schone maatschappij.
Als je buren op het rijtje bij mooi weer allemaal gaan BBQ-en met houtkool krijg je meer roet / fijnstof binnen, zo weet Simon Rozendaal te melden in “Alles wordt beter”.
CO2 is geen vervuiling, dat moet inmiddels duidelijk zijn geworden voor je, Heyden. Niet meer op terug komen dus.
CO2 is primair groeigas, breed toegepast in de “glazenstad” in het Westland.
Dan wat de roet / fijnstof betreft: In Rotterdam is op de sterkst gemeten fijnstof-plekken in Nederland aan de A13 de levensverwachting met 6 weken korter dan gemiddeld (dat werd in een modelstudie uitgewerkt). Dat is natuurlijk “vreselijk” maar ook niet meetbaar. De huizen staan er nog steeds, bewoond.
En het CBS blijft maar melden dat de levensverwachting in Nederland blijft stijgen. Kunnen dus nog wel wat kolencentrales bij in Nederland! Is goede hoog-energetische energie.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2011/47/levensverwachting-ouderen-sterk-gestegen
Niet luisteren dus naar de klimaat-milieu-zeloten, die alle kolen- en gas-centrales willen sluiten met het doel onze economie te kunnen beschadigen.
Scheffer,
“CO2 is geen vervuiling, dat moet inmiddels duidelijk zijn geworden voor je, Heyden. Niet meer op terug komen dus.”
En hoe had me dat duidelijk moeten worden? 3000 propaganda artikeltjes op climategate.nl? Gebaseerd op blogjes in plaats van fatsoenlijke wetenschappelijke publicaties?
Oh en de naam is van der Heijden, maar beleefdheid en natuurlijk het fatsoenlijk onderbouwen van je mening is natuurlijk een bijzaak
Is het je nog niet duidelijk dat CO2 geen vervuiling is JvdH? Dan wordt het hooguit tijd dat je eens echt op de wetenschappelijke toer gaat. Naast al die artikelen op climategate is er voldoende wetenschappelijk materiaal beschikbaar waarin je precies kunt nagaan wat CO2 precies is. Zeker geen vervuiling.
Onkruid is kruid op een ongewenste plaats. Wat hier onkruid is, kan ergens anders biodiversiteit heten.
Vervuiling is een stof op een ongewenste plaats. Veel stoffen zijn overal ongewenst, maar dat geldt niet voor CO2. CO2 is overal gewenst, alleen niet door iedereen in dezelfde hoeveelheden. Maar zoals Paracelsus als verkondigde, de giftigheid zit in de dosis.
Vanuit een bepaalde geloofsrichting is veel CO2 gewenst, immers, dat leidt tot meer plantengroei. Vanuit andere geloven is minder gewenst, want het zou een beetje kunnen bijdragen aan een ongewenste verandering van het klimaat. Dat heeft niets met wetenschap te maken maar met een andere weging van nut versus risico’s.
Hoe doe je dat Ivo, nut wegen versus (welke) risico’s en hoe kwantificeer je die risico’s?
Soms met de Bayesiaanse statistiek, van de milieubeweging, waarmee je elke gewenste catastrophe kan voorspellen?
Volgens mij is het geen wetenschap. Ik heb een basisopleiding met wiskunde gedaan en snap waar het over gaat maar kan het zelf niet. Risico is kans maal effect. Als je het effect groot inschat (catastrofe) is het risico groter dan als je het effect beheersbaar vindt. Risico is dus subjectief.
Ik waardeer het schadelijk effect van CO2-verhoging lager dan bv de heer Van der Heijden of milieubewegingen. Wij zullen dus het risico anders beoordelen en dus anders denken over te nemen maatregelen.
Het gaat dus niet over gelijk hebben, maar subjectieve beoordelingen. Dat zouden ze in de Tweede Kamer ook een moeten realiseren ;-)
Marc,
het is heel waarschijnlijk dat de politiek inmiddels samengaat met de belangen van de grote industrieën. Een opmerkelijke gebeurtenis was dat toen Rutte Trump bezocht hij een vijftal bazen van grote industrieën in zijn kielzog meenam. Dat waren bonzen van Shell, Philips, Schiphol en nog wat. Kennelijk mochten zij meepraten over de te volgen politiek. Ik zou dus maar oppassen om fossiele belangenclubs te scheiden van de overheid. Dat daar trouwens niet gelogen zou worden is een naïef standpunt
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/05/mark-rutte-superlobbyist-in-het-witte-huis-a1609009
@Marleen, gelukkig behartigt de politiek ook de belangen van grote multinationals. Ze zorgen voor werkgelegenheid, betalen vennootschapsbelasting en zijn goed voor de toeleverende bedrijven. SP’ers zullen dat allemaal vies vinden, ik niet. Met 1/3 van ons BBP dat door export verdiend wordt is het niet meer dan logisch dat het bedrijfsleven een belangrijke gesprekspartner is van de overheid.
Verder zeg ik helemaal niet dat er niet gelogen zou worden binnen de politiek. Maar als je gepakt wordt zijn de politieke consequenties groot. Op basis van de consequenties acht ik de kans op liegen binnen de overheid kleiner dan van politieke denktanks als bijvoorbeeld een Heartland. Die hebben namelijk ook een agenda.
En met alles is het zo, wat zijn de belangen, wat zijn de geldstromen en hoe transparant en onderbouwd zijn de geproduceerde rapporten. Dat zou de mate van een skeptische houding moeten bepalen. Hier op climategate is men vooral selectief kritisch, wanneer iets in het straatje past van een anti AGW’er gelden belangen, geldstromen en transparantie meestal niet en wordt het klakkeloos als waarheid aangenomen. Iedere onderbouwde kritiek wordt weggestemd of je krijgt de gebruikelijke ad hominems, het verzetten van doelpalen of een enorm slecht onderbouwd weerwoord met een link naar een obscuur blogje.
Andersom gelooft men niks van de overheid zonder dit deugdelijk onderbouwd wordt.
Marleen,
“het is heel waarschijnlijk dat de politiek inmiddels samengaat met de belangen van de grote industrieën……”
Ook met de “groenen”. Overal wordt een verdienmodel van gemaakt.
Dat bedoelde ik nou met door de industriën gefinancierde, dus door hen gecontroleerde, oppositie, naar Lenin. De milieubeweging als de Usefull Idiot van het globalisme met ‘het klimaat’ als vehikel.
https://www.climategate.nl/2016/04/klimaatalarmisme-kapselde-milieubeweging-in-het-systeem/
Of was jij dat niet die dat niet begreep?
Scheffer
Ik raad iedereen aan het linkje van J van der Heijden eens in ogenschouw te nemen en de situatie in Nederland in dat rapport eens nauwkeurig te bezien, vooral de grafieken. Dan kun je zien wat het effect zou kunnen zijn als wij onze schone centrales sluiten. Zie Nederland, Duitsland, België in verhouding tussen Bulgarije, Roemenie en Slowakije. En ja, leven blijft een gevaarlijke bezigheid. Maar het zou goed zijn de bedreigingen eens in onderling perspectief te zien.
Nicotine, alcohol, heroïne, THC, CBD tasten alle de volksgezondheid aan, noch niet eens genoemd de lijst kankerverwekkende stoffen te inhaleren bij het BBQ-en en bij de rook van houtkachels voor thuisverwarming.
Alle genoemden zijn niet verboden in Nederland. Waarom moderne kolencentrales met roetafvanging wel verbieden……………………?
Vanwege CO2-“vervuiling” (CO2 is vooral een nuttig en effectief groeigas) en CO2-“vervuiling” is een religieus dogma, een gotspe!
Scheffer, THC en CBD zijn rondom uit genezend dan wel symptomen verminderend en zonder bijwerkingen; dit in tegenstelling tot vele pharmaceutische middelen.
THC is min of meer verboden maar wordt onder omstandigheden als medische wiet op recept toegestaan naast het door de vingers zien van het kweken van een aantal wietplantjes.
Tabak, mits biologisch gekweekt, heeft/kent ook gezondheidsvoordelen; de Indianen weten er alles van.
Dus deze graag schrappen uit je lijstje ;)
Anne, in de THC-opgepepte wiet zijn beide als zeer verslavend en nog steeds vrij te verkrijgen, bedreigend voor de volksgezondheid zoals Nicotine. Hoge waarden THC en CBD in wiet zijn te vaak opstap naar harddrugs. THC en CBD via apotheek / doktersrecept geen enkel bezwaar. De te slappe regering en onze verfoeide gedoogcultuur zijn oorzaken. https://drugsinfoteam.nl/drugsinfo/cannabis/cannabis-risicos/
De volkgezondheid wordt daarentegen niet geschaad door moderne kolencentrales met fijnstof-afvangers.
Oh Ja! Amsterdam is de vrijstaat geworden. De politie heeft geen gezag, controle en invloed meer op de illegale drugshandel, zo meldde de Amsterdamse stadsombudsman.
Scheffer toch, THC is helemaal niet zeer verslavend. Lees jouw eigen link eens. Slechts 10% van de regelmatige wietrokers kunnen verslaafd worden. Onthoudingsverschijnselen slechts 2 weken. Veel minder verslavend dan alcohol en nicotine.
Dat wiet een gateway drug zou zijn naar harddrugs is onzin.
Maar wellicht ben je teveel beïnvloed door jouw generatiegenoten Donner en Ballin die het maar moeilijk kunnen verkroppen dat mensen baas zijn van eigen lichaam en gebruik maken van wiet en daarmee zo ver gingen dat het WODC onder druk werd gezet. Zie bijvoorbeeld de manipulatie van de WODC rapporten. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2206290-onafhankelijk-onderzoeksinstituut-onder-druk-gezet-door-politiek.html
Groeten van een niet verslaafde tevreden blower.
Als het over wiet gaat dan zijn ‘onder druk zetten van onderzoeksinstituten’ en ‘manipulatie van wetenschappelijke rapporten’ plots wel realistische mogelijkheden.
Wordt zoiets beweerd over klimaatinstituten dan is het onmiddellijk van ‘samenzweringstheorieën’ en ‘alu-hoedjes’.
Mvg (van een sporadische blower)
“Slechts 10% van de regelmatige ..”
Als de groep gebruikers aangroei vertoont dan betekent het een groei van het aantal verslaafden.
@Willy, er is een verschil. Er zijn hier mensen die per definitie een rapport niet geloven wanneer de overheid de opdrachtgever is maar ondertussen kritiekloos alles wat fossiele belangenclubs vertellen als waar aannemen.
In overheidsland is liegen een politieke doodzonde en was de kamer terecht verontwaardigd over het politiek beïnvloeden van een zogenaamd onafhankelijk onderzoeksbureau. Dat de overheid per definitie zou liegen zou al lang zijn uitgekomen in een parlementaire democratie.
Dus die eenzijdige benadering van het alleen maar kritiekloos geloven van onderzoeken die overeenkomen met eigen meningen ondanks dat er andere betere bronnen zijn die conclusies weerleggen, neigt naar het geloven in complottheorieën en heeft zijn oorsprong in cognitieve dissonantie.
Marc, bedoelt u complottheorieën ala ‘De Twijfelbrigade’? Die hebben inderdaad waarschijnlijk hun oorsprong in cognitieve dissonantie.
Wat mij een beetje bang maakt is precies andersom: de invloed die de
fossiele belangenclubs (zoals bv SHELL in NL) kunnen hebben op de overheid.
En dat die overheid nu een klimaatplan voortbrengt die uiteindelijk alleen maar die fossiele belangen gaat bestendigen.
@Willy, nee, Heb het boek de twijfelbrigade niet gelezen.
Leg maar eens uit wat volgens jou die fossiele belangen uit het klimaatplan zijn en hoe jij het anders gedaan had zonder dat de CO2 reductiedoelstelling (die door de politiek bepaald is) veranderd. Kan je dat niet dan is het een inhoudsloze beschuldiging.
Ik heb gezegd dat het me een beetje bang maakt dat het zo zou kunnen zijn, dat is geen beschuldiging.
Er wordt ons een 100%-hernieuwbare wereld tegen 2050 voorgespiegeld (zoals onlangs nog zo een 80 blz tellend rapport met vele mooie grafiekjes van, jawel, Shell).
Omschakelen zal zo goed als zeker de eerste decenia extra inzetten op gas betekenen. Tot daar alles goed, de energievoorziening moet verzekerd blijven, prima ( en goed voor, jawel, Shell). Maar de C02-reductie zal een flauw beestje blijven.
Ondertussen moet de groene ‘grote sprong voorwaarts’ gerealiseerd worden. Zelfs al zou dat technisch mogelijk zijn (wat ik sterk betwijfel), ’t is van staatswege nog altijd wachten op een begin van een financiele onderbouwing .
Waar ik een beetje bang voor ben is dat we uiteindelijk, twee of drie decenia verder, in een situatie beland zullen zijn waar we bij bv 20% hernieuwbaar/80% gas en een enorme rekening te betalen, compleet stagneren.
De CO2 reductiedoelstelling zijn precies zo geformuleerd (qua timing) dat alternatieven geen kans hebben, dus vraag me er niet naar. Hopelijk keert het tij nog, hier in België krijgt de eerste partij, die kernenergie als optie ernstig neemt, mijn stem.
@willie, ik snap jouw pessimisme. Ik heb er wat meer vertrouwen in onder voorbehoud dat men bij 80% CO2 reductie stopt. Maar dat ligt nog zo ver weg (2040) dat ik me daar nu nog niet druk over kan maken.
Wat een politieke prut van je Marc, blow je soms te veel?
THC niet verslavend? De commissie Garretsen beschouwt wiet met hoger dan 15% THC als verslavende harddrug.
https://www.jellinek.nl/ben-ik-verslaafd/cannabisverslaving/
Het ging mij niet om wiet, maar om de gepolitiseerde scheefgegroeide (in-)tolerantie in Nederland tegen “vervuilende” CO2 en tegen hyper-moderne fijnstof-afvangende-kolencentrales, die moeten sluiten van de religieus benevelde milieu-zeloten (wiet?).
Jellinek waarschuwt overigens voor wiet bij lijders aan astma, COPD, chronische bronchitis en ook voor gevolgen naar longemfyseem / longfibrose.
” De wereldbevolking neemt toe en daarmee de verstedelijking” . schrijft Peter van Beurden . Hoe komt dat ?
Matt Ridley legt dat uit in zijn boek ‘ de rationele optimist ” . Met de komst van de (stoom) machine – trein kon het land worden ontsloten en de oogsten van het land ( great plains ) worden aangevoerd . Dat had tot gevolg dat de wereldbevolking razendsnel toenam en de afhankelijkheid van het land afnam, vooral omdat daarvóor een groot deel van de oogst nodig was om de lastdieren te voeden . Het zware werk was overgenomen door machines die werden aangedreven met fossiel brandstoffen. Sinds de stoommachine ( Newcomen 1710 ) is de wereldeconomie gebaseerd op het verbranden van fossiele energie in ‘ warmtemachines ‘ , machines waarin warmte , afkomstig van het verbranden van (fossiele ) brandstoffen kan worden omgezet in mechanische arbeid : in (verbrandings)motoren en turbines . De laatste voor het aandrijven van generatoren om elektrische stroom op te wekken. Dat zal zo blijven totdat de brandstoffen op zijn, want met windmolens, zonnepanelen en installaties kan dat niet en bovendien zijn die eveneens output van industrie die bestaat dankzij die machines en motoren. ( onder brandstoffen wordt dan ook stoffen gerekend die gebruikt kunnen worden in kerncentrales . Alle energie komt van de zon , direct of indirect . Meer smaken zijn er niet .
Als mensen zich zorgen maken, zouden ze in ieder geval niet de maatregelen moeten steunen die nu worden geïmplementeerd, want dan zijn de voorraden simpelweg sneller op. én dan stijgt ook de CO2 uitstoot . Maar dat was niet het issue, hadden we op deze site al kunnen leren.
Het beste wat men had kunnen doen was dus : niets doen .
leest u nog de uitspraak van james Lovelock over hoe den mensch verstrikt is geraakt in zijn eigen schepping ( like the sorcerers apprentice ) http://www.bureaulesswatts.nl
Matt Ridley legt ook uit dat het net als in Europa zo zal gaan dat als de nu nog ontwikkelingslanden een hogere levensstandaard krijgen de bevolkingsgroei af zal nemen.
Als je al denkt dat een grotere wereldbevolking een probleem is zal de oplossing uit die hoek moeten komen. Onderzoek in Duitsland naar fijnstof wijst uit dat het merendeel van over de grens komt. Dus als wij onze schoonste kolencentrales sluiten. gaan de vuilere in bijv. Oost-Europa langer door. Het zou zinvoller zijn om dus eens naar de herkomst en naar de samenstelling van het fijnstof te kijken en naar de wijze van berekenen van die gezondheidsrisico’s. Dat mijnbouw naar steenkool risico’s met zich mee brengt is inherent aan elke vorm van mijnbouw. Veiliger werken in de onderscheiden landen kan veel oplossen, overschakelen naar gas nog meer. In CO2 reductie is de VS inmiddels kampioen dank zij de inzet van gas. Maar uiteraard moet je dat afzetten tegen hun hoge historische verbruik. Het zou dus logischer zijn er een berekening naast te maken hoe hoog het verbruik en de reductie per inwoner is. Overigens vergt het verkeer per jaar 1.250.000 verkeersdoden wereldwijd. Voortaan allemaal te voet dus.
Maar laten we toch vooral de grote lijn aanhouden. Windmolens, zonnepanelen en nog erger biobrandstof lossen niets op, zeker niet in Nederland. Het middel is mijns inziens erger dan de kwaal. Wie denkt dat hij/zij het mij overtuigend voor kan rekenen nodig ik bij deze uit om dit in een eigen verhaal met berekeningen duidelijk te maken.
Aan wishful thinking en spijkers op laag water hebben we hier erg weinig. Bij drastische verbetering van techniek in rendement en opslag is het misschien net gerommel in de marge. Hardnekkige wereldverbeteraars trekken er zelf het beste hun eigen stekker uit.
Ja je zou natuurlijk ook gewoon het rekenen aan specialisten kunnen overlaten en de bierviltjes en de onderbuik gevoelend achter je laten.
Maar Jeroen vind de niet onderbouwde mening van aardige mensen belangrijker dan de inhoud
heb je helemaal geen ‘specialisten’ voor nodig. Freek de Jonge zei het al. De rekensom gaat over lengte x hoogte x maal breedte. Het heet inhoud. Een bierviltje volstaat .
Off topic
COPD staat op de 6e plaats in de top 10 van doodsoorzaken in Nederland. Daarvan is 80% roken gerelateerd. Van die 1305 overblijvende sterfgevallen is fijnstof een mogelijke oorzaak. Het fijnstof bestaat voor een deel uit koolstofgerelateerde stoffen als roet uit uitlaatgassen en bandenstof en wegdekstof. In totaal ca 25%. Een deel komt daarvan van over de grens. Zelfs vanuit bosbranden in Canada bijv.
De hoofdoorzaak is landbouw en verkeer. In totaal is ca 15,3% van het fijnstof in Nederland als detecteerbaar uit Nederland afkomstig.
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/fijnstof-in-alle-soorten-en-maten/
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/sterfte-naar-doodsoorzaak/cijfers-context/huidige-situatie
https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/grpublication/gezondheidswinst_door_schonere_lucht_0.pdf
Maar, leven blijft een gevaarlijke zaak. Vooral voor angstige mensen.
En de levensverwachtig wordt steeds hoger ;-)
Kaarslicht en licht van olielampen wordt als gezellig ervaren, om het maar niet te hebben over fikkende wierookstaafjes.
Alle woningen en fabrieken zouden onmiddelijk ontruimd moeten worden als het RIVM daar zou meten.
zij dus
teneinde een mannelijk voorkomen
te bekomen
streefde hij een baard na
dat komt gewoon doordat zijn vader eens
gewoon omdat zijn vader in zijn jeugd
doordat zijn vader in zijn jeugd gewoon
gewoon al in zijn jeugd zijn vader toen
hij schoor zich niet
en
hij schoor zich niet
op school was hij geen al te vlotte prater
er school in hem een introverte solipsist
hij wist dat hij als enige iets werk’lijk wist
en viste liefst in ’t allerdiepste water
omdat zijn vader ooit eens tegen hem
ooit gewoon eens in zijn jeugd hem tegen
dat komt gewoon doordat zijn vader ooit
gewoon hem in zijn jeugd toen ooit al eens
de medemens, voelde hij diep, was geen confrater
maar slechts een fabel, aan hem opgedist
het levend wezen was aan zijn persoon verkwist
zo werd hij bij zijn klas per ademtocht gehater
en ja hoor
na vier dagen kon je al wat zien
en die bestond wel niet – dat was geen punt –
maar ’t filmpje was van een beroerde kwaliteit
zwaar onvoldoende voor privé-vermaaklijkheid
ooit eens tegen hem en nooit zijn moeder
nooit zijn moeder in zijn jeugd zijn vader
gewoon toen tegen hem zijn moeder ooit
nooit eens in zijn jeugd gewoon ooit vader
hij heeft zich toen het aangenamer beeld gegund
van U, vermoeide lezer …
… en ik moet U berichten:
U bent er niet al leest u zijn verdichtsels
…
het leek net of hij zich
vier dagen niet geschoren had
.eindelijk uit de kast leonardo?..cin cin…mvg…bart..
burst of laughter here, Bart
Heer, gij doorgrondt en gij kent mij,
gij weet van mijn zitten, mijn opstaan,
gij verstaat mijn gedachten van verre;
ik ga van de schrik maar gauw een grappaatje nemen
ik denk wel twee … misschien
cin cin
Bart vroeg: uit de kast, leonardo?
Ahum … laat ik dan maar even meespelen.
Enige dagen geleden werd mij verweten, zonder mijn naam te noemen – zodat er niet op de man gespeeld werd – dat ik op de man zou spelen. Wat gebeurde: iemand, die mij een leugen probeerde aan te smeren, zocht mij op. En dat ik daar niet van gediend ben, heb ik daarom heel duidelijk gemaakt.
Ook enige dagen terug, iets minder, probeerde iemand te suggereren dat ik een Sovjet NL voor zou staan, en toen ik vroeg naar de herkomst van die idee werd mij mijn onkunde ingewreven. Ik ben daar niet van gediend en dat heb ik daarom heel duidelijk gemaakt.
Is dat handig?
Nee, ik geloof zelfs dat het onhandig is. Het is denk ik contraproductief. Het brengt je nergens.
Nou ja, je verzamelt wel een hoop duimpjes omlaag. Wie duimpjes omhoog dubbel heeft, kan bij mij komen om te ruilen.
Is het verstandig.
Nee, integendeel, het is onverstandig.
Heel erg onverstandig, leonardo!
Nu wil het toeval dat ik mij omringd weet door een heleboel onverstanden – als je tenminste de opinionleaders van NL en de kudde moet geloven. Ik bevind mij in een groep onverstanden, waar een paar herdershonden op gezet zijn die ons terug moeten brengen naar die kudde van de verstandlozen.
Dus ik geloof dat ik mij in goed gezelschap bevind.
Overigens, ik ben anarchist. En anarchisten waren de eersten die doodgeslagen zijn na de Oktoberrevolutie. Dus dat ik zou sympathiseren met het communistische systeem is een lachertje van jewelste.
Ik ben anarchist, en ik ben blij dat, naast de Liberalen en de Confessionelen, ook de Socialisten vorm en inhoud hebben gegeven aan de Democratie NL. Dit zeg ik vandaag niet voor het eerst hier op deze site. Dus iedereen had dit kunnen weten.
En ik ben ook blij met het progressieve belastingsysteem, ook al legt dit iets meer druk bij mij dan bij een heleboel anderen. Daar krijg ik namelijk wat voor terug: het gevoel dat er welvaart om me heen is en ik me in alle vrijheid kan ontplooien en bewegen.
En als jullie vandaag last hebben van overheid vanwege klimaatproblemen, is dat misschien niet omdat de PvdA afwezig is, maar wel omdat jullie behoorlijk dwars gezeten worden door een combinatie van Liberalen, pseudoLiberalen, Christendemocraten en andere Christendemocraten.
Maar ook zonder dat ik dit gezegd zou hebben had iedere onverstand, die een beetje oog heeft voor sociale context, of voor persiflage, of voor analogie, of voor associatie, dit tussen de regels van mijn reacties kunnen lezen.
Gelukkig, sinds Orwell weten we dat niet alle onverstanden gelijk zijn. Alle onverstanden zijn gelijk, maar sommige onverstanden zijn meer gelijk dan andere onverstanden. En daar ben ik, als individualist, heel erg blij mee.
Leonardo,
Laat het voor wat het is.
Ik ken meerdere mensen op leeftijd die terugblikken op een leven waarin veel gebeurd is en dus doortekend zijn van de geleefde en ervaren tijdsperiode. En dat is niet mis, een paar wereldoorlogen om te beginnen, met daarna opkomend idealisme om nu echt aan een betere wereld bij te dragen, waaronder oa de Provo beweging.
Volgens mij ben je meer een alpha mens omdat je redelijk kunstzinnig georienteerd bent.
En je maakt je nog steeds zorgen omtrent de nieuwe generatie.
Laat dat los; elke generatie speelt het weer. Elk mens moet op elk moment in welke tijd dan ook terugkeren naar kernwaarden.
Mijn hartelijke groeten, Anne
wat een aardige reactie, Anne.
Allereerst, wat mijn leven zo goed gevuld maakt is dat ik geen wereldoorlog meegemaakt heb. Ze hebben de proxies uitgevonden, niet alleen een begrip voor klimatologen, maar ook voor oorlog voeren ver van je eigen land.
Ja, ik heb provootje gespeeld, en zodoende nog een klap op m’n bek gehad van een paar recht-door-zee-Amsterdammers. Op het politiebureau zeiden ze: Je zal het er wel naar gemaakt hebben jongen – en daar was de kous mee af.
Je hebt groot gelijk: iedere generatie moet het zelf oplossen. Sterker, ik ben er heilig van overtuigd: iedere generatie lost het zelf op, linksom of rechtsom.
Nogmaals, dank voor je vriendelijke reactie. Ik was van plan om de avond af te sluiten met het Hernhutters avondliedje – maar dan in mineur gespeeld.
Door jouw reactie is het, in afwachting van het responderen van mijn modem, de scheresliep geworden
komt vrienden in het ronde
minnaars van enen stiel
Weliswaar ook mineur, maar toch wel vrolijk.
Ciao ciao bella
We kunnen de nieuwe generatie het best kritisch hun eigen keuzes laten maken zonder hen met mallotige maatregelen voor de voeten te lopen. Goed Onderwijs helpt daar enorm bij. Beter dan het belastinggeld in een bodemloze put te gooien door het te besteden aan windmolens die een mogelijk probleem dat nog onderzocht en kaart gebracht moet worden eerder verergeren dan oplossen.
Leonardo
Bedankt voor je ontboezemingen. Het heeft me er toe aangezet om Rosa Luxemburg als historische figuur weer eens opnieuw onder de loep te nemen.
Die ‘ismes blijven me maar steeds in de weg zitten.
graag gedaan, Peter
.jullie hebben t nog laat gemaakt….mocht facebook inderdaad verdwijnen hebben we altijd cg nog….mvg…bart..