Een bijdrage van Dick Thoenes.
Eeuwen lang gingen aanhangers van allerlei protestantse religies wekelijks naar de kerk om de vermaningen van de predikanten aan te horen. De boodschap was ongeveer: jullie zijn allemaal zondaars en jullie zullen gestraft worden voor je zonden. Het was gebruikelijk om te dreigen met wat bekend stond als ‘Hel en Verdoemenis’. Nog niet zo lang geleden was dat vooral in onze bible belt vrij gebruikelijk.
Deze gedachtegang is kenmerkend geworden voor onze Christelijke cultuur. Als ongelovige meen ik toch te kunnen opmerken dat dit niet de essentie van het Christendom is, maar dat deze vooral gaat over naastenliefde en medemenselijkheid. Daarin onderscheidt het Christendom zich overigens van alle andere wereldgodsdiensten.
Maar de behoefte aan gepreek over Hel en Verdoemenis zit diep in ons volk en die is ook nu nog overal herkenbaar. Velen hebben inmiddels het Christelijke geloof verlaten, maar daarvoor is een ander geloof in de plaats gekomen: het klimaatgeloof, inclusief het idee van Hel en Verdoemenis. Dit geloof is ongeveer gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
- De aarde warmt op en dat is slecht.
- Die opwarming wordt veroorzaakt door het stijgende CO2-gehalte van de atmosfeer.
- Door het verstoken van brandstoffen (waarbij CO2 wordt uitgestoten) is de mens verantwoordelijk voor deze stijging en dus schuldig aan de opwarming van de aarde.
- Wanneer de mens doorgaat met CO2 uit te stoten zal de aarde verder opwarmen. Er dreigt dus Hel en Verdoemenis.
Deze stellingen zijn alle vier aantoonbaar onjuist, zoals blijkt uit serieus klimaatonderzoek. Maar je ziet overal politici en allerlei ‘opiniemakers’ op de televisie die graag met een ernstige blik en met opgeheven vingertje ons er op wijzen dat wij schuldig zijn aan de fatale opwarming van de aarde. Ja we zouden zelfs een kritiek ‘kantelpunt’ (tipping point) al bijna zijn gepasseerd en daarna zou er geen redding meer mogelijk zijn. Dit is in feite volkomen onzin, maar dat deert de predikers niet.
Het gaat hier over Het Grote Misverstand van deze tijd: ‘de mens veroorzaakt klimaatverandering’ en die zou slecht zijn voor de wereld. Ik wil dit kort toelichten:
- Wanneer men zegt dat ‘de aarde opwarmt’ bedoelt men dat de gemiddelde temperatuur van de onderste laag van de atmosfeer toeneemt. Dit is een moeilijk punt, omdat men dat gemiddelde niet nauwkeurig kan bepalen. Er zijn aanwijzingen dat dit gemiddelde 0,4°C is gestegen in de jaren 1980-2000, terwijl er daarvoor geen stijging optrad en daarna ook niet. Maar deze aanwijzingen zijn behoorlijk onzeker, want we kunnen dat gemiddelde niet zo nauwkeurig bepalen. Daar zijn drie redenen voor: er zijn over de hele wereld niet voldoende meetstations, er treden voortdurend ‘fasenovergangen’ op (water dat verdampt of condenseert, ijs dat wordt gevormd of smelt) die gepaard gaan met warmte-effecten waardoor de gemiddelde temperatuur vanzelf verandert. In de derde plaats is er de theorie van de thermodynamica, die leert dat je temperaturen niet kunt optellen (er bestaan geen ‘hoeveelheden’ temperatuur) zodat je ze ook niet kunt middelen. Satellietmetingen geven een beter (schijnbaar) wereldgemiddelde, maar dit is gebaseerd op spectroscopische metingen en die geven indirecte informatie over de temperatuur, met de daarbij behorende onzekerheid van interpretatie. En de beide andere bezwaren blijven geldig.
- Het is nooit aangetoond dat meer CO2 in de atmosfeer inderdaad leidt tot hogere temperaturen. Dit wordt verwacht op basis van de ‘broeikashypothese’. Het broeikaseffect wordt veroorzaakt door absorptie (door waterdamp en CO2) van infraroodstraling die het door het aardoppervlak wordt uitgezonden, waarbij de temperatuur van de onderste luchtlaag stijgt. Daardoor stijgt ook de oppervlaktetemperatuur. Er bestaan echter in de atmosfeer allerlei andere processen die het broeikaseffect voor een groot deel compenseren. De belangrijkste is de verdamping van water, gevolgd door vorming van wolken, die een deel van het zonlicht tegenhouden. Daarbij komen de grote luchtstromingen die temperatuurpieken afvlakken. Dit zijn waarschijnlijk redenen dat men het broeikaseffect in de atmosfeer nooit heeft kunnen aantonen. Uit geologisch onderzoek is wel het omgekeerde gebleken, namelijk dat bij stijgende temperatuur het CO2-gehalte toeneemt (door verdamping uit de oceanen).
- Het is niet aangetoond dat het stijgende CO2-gehalte van de atmosfeer voor een belangrijk deel door menselijke emissies veroorzaakt zou zijn, al lijkt dit op het eerste gezicht aannemelijk. De CO2-concentratie in de atmosfeer wordt in de eerste plaats bepaald door de wisselwerking met de oceanen. Uit stofbalansen blijkt dat van de CO2 die door de mens wordt uitgestoten 98% door de natuur wordt opgenomen terwijl 2% in de atmosfeer achterblijft. Dezelfde getallen gelden voor de natuurlijke CO2-productie, die ongeveer twintig maal groter is dan de menselijke. Hoe de CO2-opname verdeeld is over planten en zeewater is niet precies bekend. Wel weten we dat de plantengroei over de hele wereld de laatste decennia belangrijk is toegenomen. De oplosbaarheid van CO2 in water neemt evenwel af met toenemende temperatuur en het is daarom ook denkbaar dat het toegenomen CO2-gehalte van de atmosfeer het gevolg is van een zeer lichte temperatuurstijging van het oceaanwater.
- Aangezien momenteel al meer dan 90% van het absorbeerbare infrarood wordt geabsorbeerd, kan een verdere verhoging van het CO2-gehalte weinig effect meer hebben. En als die ‘verzadiging’ (100% absorptie) eenmaal is bereikt, zal meer CO2 helemaal geen invloed meer kunnen hebben op de temperatuur. We kunnen dus rustig doorgaan met onbeperkte hoeveelheden CO2 uit te stoten.
Alle echte klimaatwetenschappers, de onderzoekers, zullen dit bevestigen. Helaas luistert onze overheid niet naar de klimaatwetenschappers maar uitsluitend naar de klimaatrekenaars. Dit zijn de lieden die klimaatmodellen maken en met behulp van computers de toekomst proberen te voorspellen. Deze modellen zijn weliswaar zeer geavanceerd, maar ze hebben enige fundamentele gebreken. Er wordt een denkbeeldige relatie tussen CO2 en de temperatuur ingevoerd en er zijn veel te weinig gegevens bekend over de vorming van wolken. Toch worden die voorspellingen als evangelie gehanteerd. En niet alleen door onze overheid in Den Haag, maar ook door de EU-overheid in Brussel en door de VN-overheid in New York.
Klimaatverandering?
Op het grote misverstand is een enorme beweging gebaseerd die de dreiging van een ernstige ‘klimaatverandering’ verkondigt. Met dit woord wordt een wereldwijde opwarming bedoeld die door de mensheid veroorzaakt zou worden. Hel en Verdoemenis, dus. Het idee van wereldwijde klimaatverandering wordt overal gepresenteerd als een vaststaand feit, dat allerlei gevolgen zou hebben: warmere zomers, zachtere winters, meer overstromingen, veranderde flora en fauna enz. Verder worden er allerlei onheilsvoorspellingen aan de klimaatverandering verbonden, dingen die zouden kunnen gebeuren en dus volgens de alarmisten zullen gebeuren. Deze ideeën zijn allemaal uit de lucht gegrepen, maar worden gepresenteerd als onwrikbare waarheden.
Deze beweging heeft het mogelijk gemaakt om ongelooflijke bedragen aan gemeenschapsgeld uit te geven aan ‘klimaat-maatregelen’. De belangrijkste is het terugdringen van de CO2-uitstoot. Deze heeft echter geen aantoonbare invloed op het klimaat gehad en zal dat in de toekomst ook niet kunnen hebben.
Er gaan hier wel reusachtige sommen geld om en de beweging die klimaatverandering verkondigt, vertegenwoordigt grote belangengroepen (die leven van overheidssubsidies). Het terugdringen van de CO2-uitstoot heeft feitelijk geen enkele zin. Het heeft wel ernstige bezwaren en niet alleen financiële. We moeten bedenken dat CO2 met water de grondstof is voor alle gewassen en daardoor ook de grondstof van alle levende organismen, inclusief de mens. Het is goed om er eens bij stil te staan dat elk koolstofatoom in ons lichaam, of het nu gebonden is in koolhydraten, eiwitten of vetten, ooit gebonden aan zuurstof in de vorm van CO2 in de atmosfeer heeft gezeten. Zouden we het CO2-gehalte van de atmosfeer vergaand verlagen, dan zou alle leven op aarde uitsterven. Verhoging resulteert in verhoogde landbouwopbrengsten wereldwijd. Met de nog steeds sterk groeiende wereldbevolking is dit van buitengewoon groot belang om eventuele hongersnoden te voorkomen. Vermindering van de CO2-uitstoot kan in dit verband worden gezien als een misdaad tegen de mensheid.
Bestaat er dan geen klimaatverandering? Jawel, die bestaat overal en heeft altijd bestaan, maar dan op lokaal niveau. Hier in Nederland waren bijvoorbeeld in de jaren ’40 de winters veel kouder dan nu, zodat we kunnen zeggen dat ‘het klimaat’ is veranderd. De vraag is echter: welk klimaat? Het antwoord is: het lokale klimaat in noordwest Europa. Maar dat heeft niets met een gemiddeld wereldklimaat te maken. Noordwest Europa bedekt maar een heel klein stukje van het aardoppervlak (minder dan 0,5%). Gelijktijdig wordt het op allerlei andere gebieden in de wereld kouder of ook warmer terwijl het gemiddelde klimaat ongeveer hetzelfde blijft. Die lokale klimaatveranderingen zijn van alle tijden en horen bij het leven op deze aarde.
Is er dan nooit sprake van wereldwijde klimaatveranderingen? Ja, die waren er zeker in geologische tijden. Tienduizend jaren geleden hadden we hier de laatste ijstijd. We bevinden ons nu in een ‘interglaciaal’, een warme periode tussen twee ijstijden in. Over ruim tienduizend jaar zal er een volgende ijstijd optreden. Dan zal weer heel Scandinavië met een dikke ijslaag worden bedekt. Alle steden zullen worden vernietigd en de mensen zullen naar het zuiden trekken.
En treedt er dan nu in 2018 geen klimaatverandering op? Ja, maar uitsluitend op lokaal niveau. Er is momenteel geen sprake van wereldwijde klimaatverandering. De verhalen daarover zijn allemaal speculatief. Er is in de toekomst natuurlijk wel klimaatverandering mogelijk. Wat er zal gebeuren weten we niet, want we kunnen het klimaat van de toekomst niet voorspellen, ondanks al die mooie computerprogramma’s. We kunnen verwachtingen uitspreken, maar die zijn altijd gebaseerd op veronderstellingen en zijn dus altijd onzeker. Volgens astronomen lijkt het overigens waarschijnlijker dat er wereldwijde afkoeling zal gaan optreden dan opwarming. Helaas, want een opwarming zou veel gunstiger zijn (hogere landbouwopbrengsten, lager energieverbruik, minder doden door de kou). Een eventuele afkoeling zou tot aanzienlijke daling van de welvaart kunnen leiden.
Energievoorziening
De welvaart van de mensheid wordt voor een belangrijk deel bepaald door de mogelijkheden van energievoorziening. Deze is overal in de wereld voor het grootste deel gebaseerd op de verbranding van fossiele brandstoffen (steenkool, aardolie en aardgas). In de landen met een opkomende economie zien we dan ook een enorme stijging van het energiegebruik. Die zal zich bij een verdere welvaartsontwikkeling nog in belangrijke mate voortzetten.
Zijn er ook andere bruikbare energiebronnen voor toepassing op grote schaal? Er zijn er momenteel twee: waterkracht en kernenergie, beide geschikt voor de opwekking van elektrische energie. Voor waterkracht heb je een regenachtig bergland nodig zoals Scandinavië of de Alpen. Kernenergie kan overal op grote schaal worden toegepast. Het lijkt dat de ontwikkeling van thoriumreactoren het meest belovend is. Er is tegenwoordig veel ondeskundig gepraat over de risico’s van kernenergie. Die risico’s bestaan, maar uit evaluatie blijkt dat ze kleiner zijn dan die van andere vormen van energieopwekking.
Er zijn ook lieden die pleiten voor wind- en zonne-energie. Deze vormen van energieopwekking hebben echter het principiële nadeel dat zij geen betrouwbare leverantie van stroom kunnen garanderen. Het waait 75% van de tijd niet hard genoeg of te hard, en 85% van de tijd schijnt de zon niet (in West Europa). Aangezien we stroom niet grootschalig kunnen opslaan, zijn deze methoden niet bruikbaar voor stroomvoorziening op grote schaal. Als het niet hard genoeg waait en als de zon niet schijnt (en dat komt vaak voor) zouden we zonder stroom zitten.
Er bestaat in Nederland tegenwoordig een dwaze stroming die ‘van het gas af’ wil. Er wordt niet bij gezegd hoe we dan onze woningen moeten verwarmen. Met de open haard? Niet praktisch en sterk vervuilend. Elektrisch? Is driemaal zo duur als gas en vraagt ook driemaal zoveel brandstof om het op te wekken. Met warmtepompen? Ontzettend duur en in een dicht bevolkt land onmogelijk vanwege de ruimte die nodig is om de ondergrondse warmtewisselaars aan te leggen. En kost ook meer energie dan gasverwarming. Verwarming met gas is in allerlei opzichten de beste methode. Daarom worden nu in allerlei landen gasnetten aangelegd. En als er niet meer voldoende aardgas beschikbaar is, kan men overgaan op kolenvergassing. Steenkool is er voorlopig nog voldoende. Met moderne technieken kan luchtverontreiniging effectief worden tegengegaan.
Het klimaatakkoord
Er is door onze regering een plan opgesteld dat nu het ‘klimaatakkoord’ wordt genoemd, dat moet leiden tot een ‘klimaatwet’. Het gaat om het uitgeven van astronomische bedragen aan gemeenschapsgeld die feitelijk geen enkel nuttig doel dienen. Zij zijn ingegeven door het geloof in Hel en Verdoemenis, maar daarbij ontbreekt de ratio volledig. Behalve dan dat we in Europa het braafste jongetje van de klas willen zijn. Er bestaat tegenwoordig een onoverbrugbare kloof tussen de politieke ‘werkelijkheid’ en de wetenschappelijke werkelijkheid. Als die miljarden verslindende plannen doorgaan kunnen we volgens berekening door Marcel Crok de gemiddelde temperatuur van de atmosfeer met 0,0003 graad beperken. Mooi hè?
Het is ongelooflijk dat zo iets verschrikkelijks in dit land mogelijk is. De belangrijkste oorzaak is dat tegenwoordig de meeste politici geen benul hebben van natuurwetenschappen. Verder is vrijheid van meningsuiting sterk onder druk komen te staan. In de pers en op de televisie worden kritische argumenten tegen de klimaat- en energiedwaasheden strikt geweerd. Deskundigen die zich kritisch uitlaten worden belachelijk gemaakt en beledigd, met name op het internet. Als je niet gelooft in Hel en Verdoemenis word je als ketter beschouwd en buitengesloten.
Zo stevenen we in dit land inderdaad af op Hel en Verdoemenis, maar dan in een heel andere betekenis dan die welke bedoeld wordt door de klimaatgelovigen.
***
Dick Thoenes is coauteur van ‘Man-made Global Warming: Unravelling a Dogma’.
Zie hier.
“Dit is een moeilijk punt, omdat men dat gemiddelde niet nauwkeurig kan bepalen. Er zijn aanwijzingen dat dit gemiddelde 0,4°C is gestegen in de jaren 1980-2000, terwijl er daarvoor geen stijging optrad en daarna ook niet.”
En dat is natuurlijk aantoonbare onzin.
“Het is nooit aangetoond dat meer CO2 in de atmosfeer inderdaad leidt tot hogere temperaturen. “”
En ook dat is aantoonbare onzin
“Aangezien momenteel al meer dan 90% van het absorbeerbare infrarood wordt geabsorbeerd, kan een verdere verhoging van het CO2-gehalte weinig effect meer hebben.”
En weer onzin, toch knap om in 4 punten 4 fouten te hebben!
“Het is niet aangetoond dat het stijgende CO2-gehalte van de atmosfeer voor een belangrijk deel door menselijke emissies veroorzaakt zou zijn, ”
En al weer onzin
“Alle echte klimaatwetenschappers, de onderzoekers, zullen dit bevestigen. ”
Nou Dick we wachten! Waar is het onderzoek wat jouw mening onderbouwd? Of ben je bezig met het herhalen van dogma’s ?
De alarmisten doen meestal niet meer dan dogma’s herhalen, terwijl de sceptici reageren met wetenschappelijke of zakelijke argumenten. Deze worden dan door de alarmisten genegeerd of verworpen, maar niet weerlegd. climategate.nl/2016/07/klimaatdiscussie/
” Volgens astronomen lijkt het overigens waarschijnlijker dat er wereldwijde afkoeling zal gaan optreden dan opwarming.”
En daar zijn de astronomen weer, en weer vraag ik naar welke dan eigenlijk, en waar hebben ze dat beschreven?
” Elektrisch? Is driemaal zo duur als gas en vraagt ook driemaal zoveel brandstof om het op te wekken. Met warmtepompen? Ontzettend duur en in een dicht bevolkt land onmogelijk vanwege de ruimte die nodig is om de ondergrondse warmtewisselaars aan te leggen. En kost ook meer energie dan gasverwarming.”
Al weer niet onderbouwde onzin.
“Verder is vrijheid van meningsuiting sterk onder druk komen te staan. In de pers en op de televisie worden kritische argumenten tegen de klimaat- en energiedwaasheden strikt geweerd. Deskundigen die zich kritisch uitlaten worden belachelijk gemaakt en beledigd, met name op het internet. ”
Welke deskundigen heb je het over? Want ik ken ze niet, wel wat mensen die niet onderbouwde onzin spuien en toch ook regelmatig op de buis zijn geweest.
het herhalen van dogma’s is echt niet voldoende Dick
“Objectiviteit, bronnenonderzoek en feiten checken is immers niet iedereen gegeven.” climategate.nl/2017/01/de-journalistieke-elite/
linkjesman, je bent echt werkelijk iets van de honderdste persoon die zich op deze site komt melden als degene die wel even “de sceptici” van een grondig weerwoord zal voorzien, de mond zal snoeren. Bij deze voorspel ik je: je zult afdruipen.
“En dat is natuurlijk aantoonbare onzin.”
“En ook dat is aantoonbare onzin”
“En weer onzin, toch knap om in 4 punten 4 fouten te hebben!”
“En al weer onzin”
“Al weer niet onderbouwde onzin.”
Nou, je bent linkjesman of niet. Onderbouwen wat je zegt meneer de linkjesman. Niet alleen maar roeptoeteren
Aad,
Het adagium is immers: wie beweert moet bewijzen. climategate.nl/2018/08/het-echte-feest/
Ik wacht dus op de onderbouwing van Dick Thoenens!
Ik weet ook wel dat die niet zal komen, want hij heeft geen onderbouwing, maar ik wil hem toch wel een kans geven! Anders kan jij misschien een keer je best doen en zoeken naar onderbouwing.
Maar ik weet het het is niet aan de “sceptici” om hun mening te onderbouwen, dat geld alleen voor “alarmisten” en die onderbouwing kan je daarna vrolijk negeren om het 2 maanden later weer vrolijk te herhalen.
Zo probeerde Dick ook hier al de overweldigende invloed van de zon te verkopen
climategate.nl/2017/07/klimaatverandering-klimaatalarmisme-en-klimaatbeleid/comment-page-1/#comment-2160610
Ook zonder enige wetenschappelijke onderbouwing. Jammer dat geen “scepticus” vraagt om onderbouwing van een mening, als het overeenkomt met jouw opinie is het schijnbaar waar!
T2000, ik loop hier al een jaar of 9 rond, tot nu toe heb je nog geen reden gegeven om af te druipen, maar het is natuurlijk wel vervelend dat we niet verder komen in de discussie omdat de “sceptici” geen zin hebben in een inhoudelijke discussie
Oh, Jan, jij bent het! Aah, okay, dan weet ik op welk niveau ik moet insteken.
Maar jij bent toch de vogeltjesman, hoezo linkjesman…..?
Ah Tije , ik ben het inderdaad! En inderdaad je moet de discussie op een behoorlijk nivo gaan voeren met onderbouwing in plaats van iemand vogeltjesman te noemen als je mij wil overtuigen, maar ik weet dat je geen onderbouwing hebt voor je mening dus laat maar zitten
Hahaha, je hebt nog steeds geen humor Jan!
Nee, meneer de linkjesman. Jij beweert ook. Onderbouwen dus. Linkjes! Hup, aan het werk!
Aad,
Hitchens Razor is van toepassing
“What can be asserted without evidence can be dismissed without evidence”
Dus ik hoef niet te onderbouwen, Dick wel!
Maar goed,
het eerste punt
http://www.woodfortrees.org/plot/gistemp/from:1900/mean:12/plot/gistemp/from:1980/to:2000/trend/plot/gistemp/from:2000/to:2018/trend/plot/gistemp/from:1900/to:1980/trend
Totale onzin dus, iedereen weet het, maar Dick niet schijnbaar.
De tijdschalen zijn zo gekozen dat er altijd een stijgende trend is te zien. Tussen 1945 en 1980 is de trend dalend.Sinds 1998 vlak. http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/ Lekker manipuleren met grafiekkies. En dan ieder commentaar aantoonbare onzin noemen. Dat kan beter meneer de linkjesman. Hop aan het werk!
Aad,
verder niet onderbouwde onzin, zelf UAH laat stijging zien sinds 1998
0.075 ±0.162 °C/decade (2σ)
Al is het nog niet statistisch significant en natuurlijk is UAH kersenplukken en in 1998 beginnen ook al
Dus aantoonbare onzin. Verder schreef Dick
“Er zijn aanwijzingen dat dit gemiddelde 0,4°C is gestegen in de jaren 1980-2000, terwijl er daarvoor geen stijging optrad en daarna ook niet”
En dat heb ik aangetoond als zijnde totale onzin.
Het is natuurlijk jammer dat je dat zou moeten toegeven maar het is niet anders
Maar jij bent iet gevoelig voor goed onderbouwde argumenten, jammer hoor
linkjesman.
Zonder weerstand de zon ontkennen als aandrijvende factor in het klimaat.
Een zonontkenner!
het is weer een hoop heen-en-weer geroep, zonder vooruitgang.
Maar linkjesman heeft een punt: dit is het zoveelste artikel op CG zonder onderbouwing. En die gaat nooit komen, want vaak is het heel eenvoudig om aan te tonen dat de bewering fout is.
Er is wel degelijk een opwarmin, of je nu kijkt naar UAH of instrumentale metingen
http://www.woodfortrees.org/plot/gistemp/from:1840/to:2018/mean:36/plot/uah6/mean:36
Voor Hans Labohm: het is gewoon nonsens om te beweren (zoals het artikel doet) dat je geen gemiddelden van temperaturen kunt berekenen. Volledig uit de lucht gegrepen en het zuiverste bewijs dat de auteur geen enkele kennis over het onerrwerp heeft. Dit overstijgt echt niet het niveau van een complottertjes-siite.
Dat parallelle universum in Nederland heet het politieke academisch-klimaat-industrieel-complex dat gebaseerd is op religieuze dogma van de klimaat-CO2-catastrophe. De toegeëigende meme’s van de dominees uit milieubeweging, zoals “klimaatverandering”(=van alle tijden) zijn impliciet geworden alarmistische CO2-doemtitels en ondersteunen de klimaat-intimidatie vanuit ideologische actiegroepen met een politiek verborgen agenda, met de achterliggende doelstelling van het stichten van een proletarische-klimaat-dictatuur op wereldschaal.
Dank Thoenes, prima artikel, nog eens de klimaatfeiten te onderstrepen!
De gesubsidieerde klimaat-beleggers-speculanten op politiek rechts zuigen de voormalig arbeiders / lagere inkomens van “intellectueel” Links uit door een uiterst kostbare “duurzame” en effectloze “groene” energiepolitieke klimaatalarmistische agenda, die tot op heden geheel niks aan CO2-reductie heeft geresulteerd en ook niks in de toekomst aan klimaatbeheersing bijdraagt..
De journaille en staatsmedia in Nederland speelt kritiekloos onder één hoedje op basis van deze ideologische klimaatalarmistische agenda en duldt geen wetenschappelijke kritiek. Met allerlei dubieuze marketing / propaganda zoals “uitstervende” ijsberen, “smeltend” Antarctica en feestreisjes naar Nova Zembla voor “verontruste” ondernemers wordt de ideologie voortgeduwd, tot werkelijk niemand het meer geloofd.
Het is inderdaad ongelofelijk dat dit kan gebeuren in een land als Nederland, geen woorden voor.
Mooi geschreven artikel, met helder uiteengezette standpunten.
Speciaal voor de mensen die op zoek zijn naar onderbouwing.
De website Energieopwek.nl is aangepast en uitgebreid met informatie over de opgewekte energie uit de volgende bronnen:
warmtepompen, bij-en meestook biomassa in kolencentrales, houtkachels, afvalcentrales, biomassa, bio-olie, geothermie, overige.
Energieopwek.nl matigt zich daar geen oordeel over aan over de gehanteerde rekenmethodes en houdt zich strikt aan de internationale afspraken over wat als duurzame energie wordt aangemerkt.
Een MWh-teller houdt het aantal duurzaam opgewekte MWh bij in een tempo varierend van circa 0,5 tot 2 MWh per seconde.
Het totale energieverbruik is door gesteld op 1.600.000 MWh per dag, omgerekend is dat is 1.111 MWh per seconde.
En dan te bedenken dat de meeste opwekkingsmethodes in de praktijk geen of nauwelijks CO2-uitstootreductie opleveren.
Vel zelf een oordeel over deze cijfers en het resultaat van de investeringen.
Leen.
Op het afgebeelde grafiekje van Energieopwek.n gaat de Y-as maar tot 4 Gw. Zo op het oog lijkt de groene opgewekte energie nog wat. Als de Y-as de waarde van het dagelijkse maximale elektriciteit verbruik liet zien (16 GW) dan is duidelijk dat de groene energie weinig voorstelt.
Ik zie liever een eerlijke afbeelding.
Energieopwek.nl toont in de grafieken alle (volgens de definitie) in Nederland duurzaam opgewekte energie.
In vergelijking met de elektriciteitsproductie 17,5GW schaal (zie https://www.tennet.eu/nl/elektriciteitsmarkt/data-dashboard/productie/) is het al magertjes, maar in vergelijking met het Nederlandse finale energieverbruik, door Energieopwek.nl gesteld op 1.600.000 MW, voel je op je klompen* aan dat het behalen van de energie(klimaat)doelstellingen een paar maten te groot is voor heren politiek en de betalende burger.
*Klompen = duurzaam schoeisel uit vroegere tijden
Brandt ook uitstekend in de biomassa-bijgestookte-elektriciteitscentrale of gewoon thuis in de houtkachel.
Ik vind het wel vreemd dat vandaag 29 augustus de warmtepompen 324MW produceren rond 10.30u. Warmtepompen zijn toch bedoeld voor verwarming? Wat staan die nu dan te produceren terwijl de buitentemperatuur hier op 18°C staat? Kan het misschien zijn dat warmtepompen altijd aan staan en nu de woonkamers op 19°C zetten? Ik kan anders die 324MW niet verklaren.
Wat ik overigens nog veel vreemder vind, hoe meet je het aandeel van de warmtepompen? Zit daar software op die gegevens doorgeeft aan de netbeheerder?
Via info@energieopwek.nl kun je vragen stellen en graag de antwoorden met ons delen.
Ben nog steeds in discussie met energieopwek. Ik ben nog niet tevreden met hun uitleg.
Energieopwek.nl
15:51 (1 uur geleden)
aan ik
Beste Aad,
We zullen er voor zorgen dat we nog even kritisch inzoomen in de cijfers om je vraag te beantwoorden. Het model is uiteindelijk een benadering aan de hand van statistieken en cijfers over de inzet van verschillende type warmtepompen, waaronder naast de lucht warmtepomp ook de hybride en grondgebonden warmtepomp.
We komen erop terug, met feedback worden de modellen alleen maar beter.
Dit is het laatste antwoord op mijn vraag waarom die 324MW verklaard kan worden door het opwarmen van tapwater door warmtepompen. Mijn stelling was dat in het opwarmen van tapwater de warmtepomp wel het meest inefficient is, zeker als ie niet hoeft te draaien om je huis op te warmen.
De mens kent bewustzijn. De consequentie daarvan is het besef van onwetendheid, wat ons plaatst in een volstrekt onbegrijpelijk universum.
Dat wekt angsten op.
Om te kunnen leven moet die existentiële angst, twijfel en onzekerheid worden ingedamd. Dat deed traditioneel de kerk door antwoorden te geven op vragen over het onbekende.
(soms door de wetenschap ingehaald)
Toen het onwaarschijnlijk werd dat het opperwezen op een wolk huisde werd een foutje gemaakt: HIJ verhuisde naar de aarde, waar een zwart gat meer op zijn plaats zou zijn geweest.
De kerk was altijd wel zo slim om iemand nooit bij leven heilig te verklaren. De narigheid die dat kan geven ligt voor de hand.
Om dezelfde reden hoort God niet op aarde. Maar God is nu Moeder Aarde, wilde natuur is heiligverklaard. In plaats van in de hemel te worden afgerekend op aardse zonden treft ons (nageslacht) nu de zondvloed. De mens wordt hiermee verantwoordelijk voor een onbekende toekomst: dat zaait angst. Leven is verder niet mogelijk zonder de aarde te exploiteren, maar de spade of boor in je moeder zetten is crimineel. Opnieuw wordt hiermee angst opgewekt. Droogtes en overstromingen zijn nu de wraak van Moeder Aarde. Met de secularisatie is de firewall tegen angst bezweken. Opportunisten grijpen hun kansen om dit business model uit te buiten.
Vandaag 3 artikelen in BN deStem. Groene energie kost zeeën van ruimte. Met een groeiende wereldbevolking die voedsel nodig heeft een schande om goede landbouwgrond te gebruiken voor zonnepanelen en windmolens. Het tweede artikel, studie naar de effecten van de te plaatsen windmolens langs de A16. Vogels en vleermuizen worden de dupe. Wanneer er vogels aankomen stoppen de molens. Hoe verzinnen ze het. Nog minder rendement. Het laatste artikel, gemeente Roosendaal verwerpt allen ingediende initiatieven voor zonneparken.
Dan wat zou er mis zijn met een verhoging van de temperatuur, gaan de mensen die in opwarming geloven vertellen dat de Eskimo’s maar weer beter in iglo’s kunnen gaan wonen ? dat de opbrengsten van groenten en gewassen in de Sahel maar minder moet worden vanwege meer CO2. Heel egoistisch gebaseerd op een geloof in wetenschappers die erbij gebaat zijn subsidies binnen te halen.
@David:
“De mens kent bewustzijn. De consequentie daarvan is het besef van onwetendheid, wat ons plaatst in een volstrekt onbegrijpelijk universum.
Dat wekt angsten op.”
Of nieuwsgierigheid, de wil om het (nog) ondoorgrondelijke te doorgronden.
Het stomste wat men kan doen is slaafs achter (altijd valse) profeten en proleten aan te lopen.
Het zijn juist de tussenpersonen, de verkopers van eeuwiglevenverzekeringen die vermeden moeten worden als de pest.
Grof, maar wel illustratief:
Chicago Cardinal: Global Warming, Migrants Are ‘Bigger Agenda’ than Sex Abuse
https://www.breitbart.com/big-government/2018/08/28/chicago-cardinal-global-warming-migrants-are-bigger-agenda-than-sex-abuse/
@Boels. Mee eens.
Wetenschap geeft antwoord op vragen maar werpt tegelijkertijd juist meer vragen op.
Er komt dus nooit een definitief antwoord zoals de kerk dat wel geeft.
Dick
Bedankt voor je heldere betoog.
Degenen die stelselmatig met “onzin” als onderbouwing komen aandragen, kan iedereen maar het best totaal negeren.
Peter
Hoeft Dick niets te onderbouwen ? Of kan jij zo controleren of wat dick schrijft logische natuurkunde is ? Ik kan alleen zeggen dat ik eerder verzocht heb met Dick te discussiëren maar de onderbouwing van zijn mening ontbreekt steeds weer wat het lastig maakt om na te kijken waarom hij dat denkt
Voor zover ik weet zit hij er 100% naast maar ik laat me graag verrassen !
het is het klassieke scenario: “overtuigend” voor diegenen die er niets van afweten, maar volledig nonsens voor iemand met zelfs maar een beetje kennis van wetenschap.
@Peter, het zou aardig zijn wanneer je terugkomt op jouw commentaar nadat je het comment van bijvoorbeeld Guido hebt gelezen. Ik snap namelijk niet hoe je tot een andere kwalificatie dan onzin zou moeten komen.
Marc
Zoals ik eerder al opmerkte: ik ga als niét natuur- en scheikundige voor het begrijpelijke verhaal. Degene die zich te groot en te goed voelt om zijn boodschap op een verstaanbare manier te vertolken, sla ik gewoon over. Alsmede degenen die zich op een denigrerende manier over anderen uitlaten. Methode: de knuppel in het hoenderhok.
Dat was mijn motief om van tijd tot tijd op deze site deel te nemen. Weg van de hoogdravende eigenwijzigheid van de zelf benoemde wetenschappers.
Zeg simpelweg waar iemand de fout ingaat, waar hij/zij zich vergist. Autoriteitsargumenten overtuigen me niet en nooit. Een samenhangend en logisch verhaal mogelijk wel.
De betogen van Guido heb ik voor zover inhoudelijk het onderwerp CO2 en de mogelijke verzadiging en klimaatgevoeligheid tot me genomen. Alsmede die van Hans Erren. Voorlopig wacht ik even op het betoog van Arthur Rörsch.
Ach Peter, ik weet zeker dat het verhaal van Arthur Rörsch voor jou totaal onbegrijpelijk zal zijn, maar het duimpje omhoog voor hem heb je al klaar staan.
Overigens vraag ik me zo langzamerhand wel af of Arthur nog een beetje vertrouwen heeft in zijn verhaal. We horen nu al maanden dat zijn ‘working document’ binnen 2 weken openbaar wordt gemaakt. Het wil maar niet komen …..
Enzo
Van het koeterwaals dat uit jouw reacties tevoorschijn komt begrijp ik inderdaad weinig of niets. Ik krijg ook steeds erg het idee dat je de buikspreekpop of het alterego van andere alarmisten bent. Maar ik ben mijn boekje al weer te buiten gegaan omdat ik me had voorgenomen niet op je te reageren. Soms kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Tabee.
Misschien mag ik de lezers aanraden eens iets over klimaatwetenschappen te lezen, bijvoorbeeld van Richard Lindzen, Robert Carter (†), Roy Spencer, John Christy, Judith Curry, Tim Ball, Vincent Gray, Lennart Bengtsson, Ole Humlum, Nils Mörner. Lees eens een stuk of tien van hun boeken. Ik moet dit echter de heer die schrijft onder de schuilnaam “linkjesman” nadrukkelijk afraden. Voor het goed kunnen schelden is onwetendheid immers essentieel.
Dick
En ik kan jou eens aanraden om eens wetenschappelijk onderzoek te lezen en je mening daarop te baseren in plaats van je verder niet onderbouwde mening te blijven ventileren
En Dick ik heb nog hoopjes vragen uitstaan uit vorige stukjes
Ja nooit antwoord of onderbouwing gekregen ja dan wordt de toon wat anders
Geeft biet begin eens met onderbouwen van je mening met wetenschappelijk onderzoek dan wordt de toon ook wat beter
@JvdH: het zal ongeveer 3 jaar geleden zijn dat ik jou heb gevraagd of en in welke mate CO2 de temperatuur beïnvloedt en dit met wetenschappelijk onderzoek te bewijzen. Nooit een antwoord van jou ontvangen. Toch valt het me op dat jij anderen steeds maar prest om jouw vragen te beantwoorden en natuurlijk wetenschappelijk te onderbouwen. In de klimaatdiscussie speelt CO2 een zeer prominente rol, dus het moet voor jou een makkie zijn om met een niet te weerleggen bewijs te komen.
Werff, probeer eens het ipcc rapport te lezen, Climate Change 2013: The Physical Science Basis, hoofdstuk 6.
https://www.ipcc.ch/report/ar5/wg1/
Dat is een synthese van de stand van het onderzoek enkele jaren geleden. Dat zit vol met verwijzingen naar primaire bronnen met verschillende deelaspecten die het totale plaatje onderbouwen dat CO2 de temperatuur beïnvloedt.
Nee Henk (of JvdH, Linkjesman of Janos) nu moet ik weer rapporten lezen, maar daar heb ik niet om gevraagd. Ik heb JvdH gevraagd om met wetenschappelijk bewijs te komen en dat krijg ik niet. Als ik me niet vergis zijn er nogal wat prominente wetenschappers die een heel andere opvatting hebben en van mening zijn dat er veel onduidelijkheden zijn m.b.t. CO2 en klimaat. Mijn vraag blijft dus staan, kom met een sluitend bewijs en als je dat niet, geef het toe en stel je in het vervolg wat bescheidener op.
Werff, waarom aanzie je een wetenschappelijk onderbouwd rapport niet als een wetenschappelijk bewijs? Je probeert je gewoon achter drogargumenten te verbergen. WIl je dat ik je dan de lijst geef met de honderden publicaties waarop dit rapport is gebaseerd? Of wat wil je dan wel hebben?
“ALs ik me niet vergis…” Je vergist je dus wel, Je bent blijkbaar van mening dat er “prominente wetenschappers die een heel andere opvatting hebben”. Maar die blijken er niet te zijn. Wetenschappers zijn mensen die wetenschappelijke bewijs publiceren in wetenschappelijke studies. Geregeld zijn er er agw-negationisten die wel beweren dat er zo’n wetenschappers zijn, maar ze kunnen dat nooit onderbouwen met een verwijzing naar die studies.
Werf,
Een toename van CO2 zorget er voor dat OLR afneemt
agwobserver.wordpress.com/2009/08/02/papers-on-changes-in-olr-due-to-ghgs/
en dat DLR toeneemt
agwobserver.wordpress.com/2009/08/19/papers-on-changes-in-dlr/
alles zoals je dat zo verwachten als gevolg van de fysische eigenschappen van CO2
agwobserver.wordpress.com/2009/09/25/papers-on-laboratory-measurements-of-co2-absorption-properties/
agwobserver.wordpress.com/2010/04/03/papers-on-the-theory-of-co2-absorption-properties/
er zijn dan ook hele goede redenen om aan te nemen dat de zon niet verantwoordelijk is voor de opwarming
agwobserver.wordpress.com/2013/01/07/papers-on-the-role-of-the-sun-in-recent-global-warming/
” ik me niet vergis zijn er nogal wat prominente wetenschappers die een heel andere opvatting hebben en van mening zijn dat er veel onduidelijkheden zijn m.b.t. CO2 en klimaat. ”
Oh en wie zijn dat? en waar hebben ze hun mening gepubliceerd?
Linkesman,
De DLR neemt toe, jazeker. Een volle 0,2 W/m2 per decennium, direct toe te schrijven aan de toename van CO2 in de atmosfeer. Feldman et al 2015 in je eigen link. Probleem is echter dat de toename van SW shortwave radiation, oftewel zonneschijn (SSR) per decennium een orde van grootte hoger ligt volgens een keur aan bronnen genoemd in de IPCC WG1AR5 Chap02 para 2.3.3.1.
ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/wg1/WG1AR5_Chapter02_FINAL.pdf
Als je daarmee uitgaat van zo’n 2 W/m2 global brightening per decennium, hoe verhoudt zich dat tot die 0,2 W/m2 van Feldman et al?
De vraag is natuurlijk voor hoeveel afkoeling heeft de “dimming” gezorgd?
Tja, goede vraag. Voor het uitbreken van de klimaatoorlog, toen klimaat nog wetenschap was, was er sprake van een halve graad afkoeling.
climategate.nl/2015/09/de-kleine-ijstijd-van-1945-1974/
climategate.nl/2015/10/mysterieuze-verdwijning-van-een-halve-graad/
Maar onder de huidige oorlogsomstandigheden is dat natuurlijk politiek uiterst incorrect en dogmatische ketterij en daarom heeft men toen die halve graad maar verbannen. Weg ermee. Kraait geen haan naar.
Maar een ander probleempje, alleen maar puur wetenschappelijk hoor, dogmatisch totaal insignificant. Als de inkomende zonneschijn een trend heeft van -zeg twee watt per vierkante meter, en je wilt dat balanceren met de uitgaande langgolvige infrarood straling, dan moet deze, de zogenaamde OLR, dus ook omhoog met een vergelijkbare waarde. Maar als de OLR omhoog gaat en daardoor meer wordt geabsorbeerd in de atmosfeer, dan gaat deze dus ook meer infrarood terugstralen, de DLR. Je vraagt je daarom af hoe het komt dat Feldman et al slechts 0,2 watt per vierkante meter hebben gemeten. Bovendien kun je die verhoging van straling dus niet op het conto van meer CO2 schrijven. maar puur op de aanwezigheid van meer straling door meer warmte. Maar laat dat de pret niet drukken. Wie is er nu nog geïnteresseerd in de waarheid, als er een wereld moet worden gered.
Beste Dick
Mijn complimenten voor dit gedegen en duidelijk artikel.
Uit het hart gegrepen!
Respect is jouw beloning en verdienste!
Hartelijke groet
Ap
Ap,
Kon jij de argumenten van Dick wel controleren?
Knap ik niet :(
Kan jij mij verlichten en de onderbouwing geven?
Of ben jij zo goedgelovig dat je iedereen geloofd die jouw mening bevestigd en de anderen uitscheld voor “imbeciel” en vervolgens de discussie als gesloten beschouwd
climategate.nl/2018/08/nutatie-een-van-de-mogelijke-oorzaken-van-regionale-klimaatverandering/comment-page-1/#comment-2210455
Mooie samenvatting. Wat een toonbeeld van redelijkheid. Dank.
“Maar de behoefte aan gepreek over Hel en Verdoemenis zit diep in ons volk en die is ook nu nog overal herkenbaar. ”
Nietzsche noemde dit de slavenmoraliteit van de zwakken. En daar had hij gelijk in. Zo nu en dan weet die zich meester te maken van het collectief en dan heb je de poppen aan het dansen. In de kerk bijvoorbeeld ja, een en ander verwrong de boodschap van naastenliefde en compassie tot een angstreligie vol bloedvergieten.
En nu dus in de wetenschap. Van de Koningin van de objectiviteit is zij verworden tot spreekster in dienst van degene die het meeste betaald. Niet alleen wat betreft het klimaat hoor, overal wordt gesjoemeld met onderzoeksresultaten, meer dan vroeger30. Maar daar is het wel het meest duidelijk.
Heb niet alles gelezen omdat ik al huppend door de teksten bevestigingen weet te vinden in die van Dick.
Als aanvulling miste ik de tussenstap van christendom naar communisme/socialisme.
Maar kan dat gemist hebben.
@Dick Mooi artikel dat de zaken weer eens op een rijtje zet. Het zijn zorgelijke ontwikkelen die worden aangetipt. Zo is er de uitholling van onze democratie waarvoor hier de kiem is gelegd door het Energieakkoord van 2013 en het Klimaatakkoord. Er gaan zelfs hier en daar stemmen op om huishoudens te dwingen tot het aangaan van grote leningen om die nutteloze fratsen te bekostigen. Daaraan is de uitholling van onze welvaart/koopkracht gekoppeld. Een kind kan begrijpen dat met inferieure energiebronnen elke moderne maatschappij terugvalt naar de Middeleeuwen. Dit is ook aangetoond.
Helaas valt het Christelijke schuld en boete-besef in vruchtbare bodem van de ideologie die zich het felst inzet voor klimaatpropaganda teneinde absolute macht uit te oefenen. Zie als voorbeeld voornoemde dwang. Het behoeft geen verwondering dat zelfverrijking in het kielzog is gevolgd. Al Gore is hiermee begonnen. Beter bekend als het Eco Industrieel Complex.
Er zij altijd lezers die om “onderbouwing” roepen. Daar is deze site natuurlijk niet voor, dan zou je per artikel minstens 50 blz. nodig hebben. Ik ben nu 22 jaar bezig met studie van het klimaat en het lijkt mij af en toe nuttig om hiervan een korte samenvatting te geven. Sommige lezers waarderen dat.
Maar voor andere lezers telt maar één ding en dat is niet wetenschap, maar wantrouwen tegen iedereen die met kennis aankomt. Vandaar hun hatelijkheden, hun gescheld, hun beledigingen. Zij hebben niets anders in te brengen. Mensen met kennis zijn verdacht en moeten met alle middelen worden bestreden. Daar leeft het klimaatalarmisme van.
Dick, in 1901 werd het logaritmisch absorptie effect van CO2 experimenteel vastgesteld. Hoezo “bijna verzadigd”?
John Koch, Beiträge zur Kenntnis der Wärmeabsorption in Kohlensäure., Öfversigt af Kongl. Vetenskaps-Akademiens Förhandlinger, 1901. N:o 6 p 475-488
http://members.casema.nl/errenwijlens/co2/Koch_fig1.gif
“Er zij altijd lezers die om “onderbouwing” roepen. Daar is deze site natuurlijk niet voor,”
Wat een grappig excuus om te verantwoorden dat je volledige nonsens mag verkondigen.
“dan zou je per artikel minstens 50 blz. nodig hebben. ”
Nee, je kunt perfect de onderbouwing geven door te verwijzen naar betrouwbare studies via hyperlinks. Dat is een zeer zwak excuus om geen onderbouwing te geven.
Voor mij telt er maar één ding: en dat is wetenschap. En dat betekent dan dat je al je beweringen kunt onderbouwen. Dat betekent niet “wantrouwen”. Onderbouwing is gewoon expliciet aangeven waarop je elk stapje in je argumentatie baseert. Zo kan iedereen die je argumentatie volgt, verifiëren of dat stapje correct is. Wanneer jij bevoorbeeld beweert dat je geen gemiddelden kunt nemen van temperaturen, dan is dat in mijn ogen een redeneerfout. In mijn jaren van wetenschappelijk onderzoek heb ik immers al heel vaak gemiddelden bepaald van temperaturen. OF kijk gewoon eens hier: ook gemiddelde temperaturen: http://www.klimaatinfo.nl/nederland/amsterdam.htm.JIj geeft geen onderbouwing waarom je geen gemiddelden mag nemen, dus in mijn ogen heb jij daar nonsens verkondigd. Het doen er dan niet toe dat jij het autoriteitsargument “Ik ben nu 22 jaar bezig met studie van het klimaat ” hanteert, je maakt blijkbaar absurede fouten en je bent niet bereid om daar dan op in te gaan door ze te verdedigen met een onderbouwing.
Beetje jammer weer. Jij onderbouwt jouw 4 punten zelf met dat echte klimaatwetenschappers dat allemaal zullen beamen. Ik heb hier echte klimaatwetenschappers inhoudelijk zien reageren dat het niet klopt wat je stelt en daar ga je niet op in. In plaats van dat noem je inhoudelijke argumenten hatelijkheden, gescheld en beledigingen en klop je jezelf op de borst met 22 jaar klimaatstudie. Voor mij een teken dat de column geen stand houdt en dat trots in de weg zit om dat toe te geven.
Dit zal wel weer beschouwd worden als een hatelijke reactie dus nu ik dat stempel waarschijnlijk heb kan ik ook wel een leuk linkje geven naar een andere klimaatblog waar echte klimaatwetenschappers niet zo onder de indruk zijn van jouw klimaatkennis. https://klimaatverandering.wordpress.com/2017/07/28/de-ingenieursblik-van-dick-thoenes-berust-niet-op-feiten/
Misschien niet netjes maar minder erg dan de sneer naar iedereen die het waagt om de inhoud ter discussie te stellen.
Marc
Kun je me zeggen wie Hans Custers eigenlijk is. Ik heb al een aantal malen geprobeerd dat te achterhalen, maar dat is me niet gelukt. Wel heb ik regelmatig zijn bijdragen gelezen, maar vanuit welke expertise hij redeneert is me niet duidelijk. Overigens vind ik het niet sterk via een ander op deze manier te te reageren.
Peter, wat doet het er toe wie Hans Custers eigenlijk is? Wil je aan de hand van het autoriteitsargument (een drogargumentatie!) dan kunnen beweren dat je zijn blog kunt negeren? En waarom zou je dat dan niet doen voor Dick Thoenens, Hans Labohm, ….
Vraag jezelf eens af: welke kennis of ervaring hebben Hans Labohm of Dick die je denkt dat Hans Custers niet heeft? Zijn het wetenschappers? Nee. Doen ze origineel wetenschappelijk onderzoek op klimaat? Nee. Dus waarom de achtergrond van de ene in vraag stellen en van de andere niet? Gewoon omdat de ene iets beweert dat in je overtuiging past? Dat is confirmation bias.
Je beweert dat je op zoek bent naar kennis over het klimaat. Klik dan eens op “het pseudosceptische standaardrepertoire” in het artikel van Hans Custers. Je krijgt dan een (lange!) lijst van foute argumenten die ‘klimaat-sceptici’ maken – allemaal met duidelijke uitleg waarom het verkeerd is.
Voor de liefhebbers:
http://www.barrettbellamyclimate.com/
Heb je die link wel gelezen Dick?
Beste kritikasters van Dick Thoenes. Misschien oordeelt u te snel. Het lijkt me goed eerst even netjes de duimpjes onder het artikel te bekijken voordat u oordeelt: 52 omhoog, 5 omlaag, op het moment van schrijven. Dat is ruim 91% consensus dat Dick Thoenes hier prima werk heeft afgeleverd: “the Dick is settled”.
“Te snel” is hier zeker niet van toepassing Pim
Toch wel. De consensus is inmiddels een procent puntje gedaald, maar wel stabieler met meer stemmen. Dick is nog altijd settled.
Pim, vind jij dan niet dat Dick Thoenes zijn punten moet kunnen onderbouwen? Hij lijkt totaal niet in staat inhoudelijk in te gaan op de punten van Hans en Guido. Dan zijn het toch niet meer dan holle frasen?
Onderbouwing? Wel nee joh. We leven in een democratisch land; meeste stemmen gelden. De tussenstand is 57-7. Dick is big.
Laat me raden… Wanttoknow…
Ik zou zeggen en oppassen nu…
Ik laat het niet weer gebeuren dat een website naar filistijnen wordt geholpen door “oprechte” beta’s of oprechte wetenschappers…
Ophouden hiermee dus!
Lever opbouwend commentaar en anders nok in de VREDESNAAM af.
Onderbouwen? Lees de literatuur, dan ben je even bezig. Ik geef alleen maar een korte samenvatting.
Overigens staat alles ter discussie, We weten van het aardse klimaat nog maar erg weinig. We zijn allen zoekende. Maar je schiet er niets mee op door alles wat je niet bevalt “onzin” te noemen, zoals sommigen doen. Zeg dan hoe het wel is, dan is er discussie mogelijk.
Weet je Dick, ik kan het niet verifieeren; ik ben aan jullie allemaal overgeleverd om op een bepaald niveau de discussie te kunnen voeren.
Wat ik belangrijk vind is dat een ieder deelt en meedeelt maar wel vanuit de juiste intentie.
En die intentie daar zet ik vaak mijn vraagtekens bij.
Wetenschap moet gaan over waarheidsvinding, maar elk menselijk leven moet daar ook over gaan.
En niet alleen in kader van klimaat of weer.
We zijn allemaal inbegrepen in het levensdrama.
Pim, en wie denk je dat al die ‘duimpjes-omhoog’ aanklikt? Climategate.nl is voor AGW-negationisten en dergelijke, dus ze gaan elke nonsens die in hun kraam past goed vidnden. Zoiets bewijst dus niets.
Vraag Rotterdammers wat ze van Feyenoord vinden, en ze geven allemaal een duimpje-omhoog. Vraag het aan Amsterdammers, en je hebt allemaal duimpjes-omlaag.
Wat je met deze stemmen registreert, dat is gewoon opinie die binnen een bepaalde groep leeft.
Als men het heeft over “the science is settled” in het kader van klimaatonderzoek, dan heeft men het niet over opinie, maar over degelijk wetenschappelijk onderzoek: de fundamenten kloppen, het verdere onderzoek is rond de fine-tuning.Indien je dat verschil niet begrijpt, dan heb je enkel een opinie, maar geen gefundeerde opinie.
Dick je schrijft:
Aangezien momenteel al meer dan 90% van het absorbeerbare infrarood wordt geabsorbeerd, kan een verdere verhoging van het CO2-gehalte weinig effect meer hebben.
Hoe kom je erbij dat 90% van net infrarood geabsorbeerd wordt? Koch toonde al in 1901 experimenteel aan dat de totale absorptie van co2 in de atmosfeer maar rond de 12% ligt. (300 atm.cm )
http://members.casema.nl/errenwijlens/co2/Koch_fig1.gif
Dat de absorptiegraad van CO2 > 90% is lees je overal, dus ik meende dat dit algemeen aanvaarde kennis was. Er zijn echter ook lieden die menen dat de absorptie in de onderste laag van de atmosfeer al 100% is. Als iemand een beter cijfer weet hoor ik dat graag.
De infraroodabsorptie in de 15 micronlijn< Is zelfs 100%, de totale absorptie van de 15 micron band is 12%
https://klimaathype.wordpress.com/2015/12/14/over-de-verzadiging-van-het-co2-spectrum/
Hans Erren; En hoeveel kan de temperatuur dan nog stijgen?
Verzadiging van het CO2 spectrum treedt op rond 20000 ppm, dat zijn zes verdubbelingen. Met een klimaatgevoeligheid van 1.5 is dat dus negen graden. Opmerkelijk is dat dit overeenkomt met het Sscotese warming greenhouse van 23.5 graden, veel heter is de aarde in bet verleden niet geweest, een indirect bewijs dus voor lage climate sensitivity.
https://www.researchgate.net/profile/Christopher_Scotese3/publication/275277369/figure/fig8/AS:614234891243530@1523456418780/The-New-and-Improved-Global-Temperature-Curve-for-the-Last-540-Million-Years-PETM.jpg
En voor de goede orde: nee HenkdeJ en JanvdH, dat is niet genoeg voor een verschikkelijke opwarming.
Dick,
Over punt 3: ‘Het is niet aangetoond dat het stijgende CO2-gehalte van de atmosfeer voor een belangrijk deel door menselijke emissies veroorzaakt zou zijn…’
Dit is juist uitgebreid aangetoond. B.v. de O2 afname in de atmosfeer stemt goed overeen met de CO2 toename, zie Engelbeen:
http://www.ferdinand-engelbeen.be/klimaat/co2_origin.html#The_oxygen_use
De afname van de 13C/12C verhouding in de atmosfeer kan goed verklaard worden door de introductie van fossiele brandstoffen, zou CO2 uit de oceaan komen dan zou die verhouding licht stijgen.
De relatie tussen oplosbaarheid van CO2 in water en temperatuur is 16 ppm/K.
Een temperatuurstijging van 1 K zou het CO2 gehalte 16 ppm kunnen laten stijgen naar ~300 ppm. De waarde is echter veel hoger, ~400 ppm.
Dick
Ik ben maar een leek zoals je weet. Dat het CO2 gehalte in de atmosfeer stijgt t.g.v. het verstoken van fossiele brandstoffen en andere menselijke activiteiten hield ik altijd voor logisch. Tot ik vernam dat de oppervlakte aan ijs noordpool sinds ik meen 1956 slonk. CO2 wordt opgenomen aan de polen in ijskoud water en komt samen met verdampend water vrij aan de oppervlakte van de rest van de oceanen. De detectie van antropogeen CO2 zou mogelijk zijn door de vermindering van C14 dat niet meer voorkomt in fossiele brandstoffen en dus ook niet in CO2 afkomstig uit de verbranding daarvan.
Dat van C13 en C12 is nieuw voor mij.
Kun je me uitleggen waarom CO2 niet gewoon opgenomen wordt in het aardse systeem?
Of kunnen die periodieke warmtecycli die de opgenomen zonne-energie in dieper water tot ik meen 100 meter niet verantwoordelijk zijn voor die extra warmteafgifte en daarmee met het extra vrijkomen van CO2? Zonlicht dringt dieper door dan alleen tot de oppervlakte van de oceanen. Dat klopt toch?
En dus op die manier (na 600 jaar) zorgen voor de stijging van het CO2 gehalte in de atmosfeer?
Waarom CO2 niet gewoon wordt opgenomen in het aardse system.
De opname is vertraagd net als water op een koffiefilter. Of water in een trechter.
https://klimaathype.wordpress.com/2009/06/06/de-co2-cyclus/
Ook al weer negen jaar oud…
Hans Erren
Nogmaals bedankt. Die animatie met bakjes had ik al eerder op jouw site gezien, maar de link zag ik over het hoofd. Nog eens goed bekijken.
Aan de reactie van Bart Verheggen zie ik dat die het allemaal nogal somber inziet. Als ik van jouw gedachte uitga is daar minder reden toe.
Zoals ik al eerder opmerkte. Voor mij is dit allemaal voor het merendeel nieuw. 1,5 jaar geleden ongeveer begonnen na stennis in een natuurclub waar twijfel ook verboden was. Ik heb nog heel wat in te halen. Zo actueel mogelijke en zo breed mogelijk ondersteunde informatie is dus van belang. Duizenden rapporten en hun verwijzingen lezen en begrijpen, die misschien ook nog deels achterhaald zijn, gaat dus niet meer lukken. Ik hoop dat je daar begrip voor hebt. Ik probeer niet meer dan de zaak in grote lijnen te overzien om het ook anderen op een compacte maar correcte manier duidelijk te maken.
Dank voor deze interessante informatie.
Dank voor deze interessante informatie
Of water op een weiland na een stortbui.
Of de dagelijkse file op de A4bij Zoeterwoude
Of de rij bij de kassa van de supermarkt.
Of de rij bij de ingang van een voetbalstadion
Of waarom mensen niet allemaal tegelijk de trein uit kunnen.
Of warmteuitstraling bij de aanwezigheid van broeikasgassen.
Bart Vreeken
Denkbeeldig, Vraagt iemand: hoe komt het dat de aarde opwarmt. Antwoord: dat komt omdat er CO2 in de atmosfeer zit en dat percentage steeds hoger wordt door het extra toevoegen door de mens van CO2 door zijn activiteiten. CO2 is een broeikasgas dat de opgenomen warmtestraling vertraagt afgeeft aan de ruimte om op die manier de thermodynamische balans te herstellen. Vraag: Hoe lang houdt dat CO2 die warmte dan vast? en wat gebeurt er als die warmte/energie weer wordt afgegeven en waaraan dan wel? Waarom verdwijnt dat extra CO2 niet in de vegetatie en in de oceanen en sedimenten.
Antwoord: Dat hangt af van de opnamecapaciteit van het natuurlijke systeem en dat duurt 38 jaar. Vraag: Hoezo 38 jaar? Hoe kom je daaraan?
Ik ben kweker, in mijn kas wordt het toegevoegde CO2 meteen in de biomassa opgenomen en planten gaan sneller groeien. Leg eens uit?
Antwoord: Dat CO2 door fotosynthese in voedsel vastgelegd en komt na consumptie vrijwel meteen weer vrij via je adem en ontlasting terug in de atmosfeer. Er moeten dus andere factoren zijn om CO2 permanent in sedimenten vast te leggen via de kalkskeletten van zeedieren of het rechtstreeks verbinden van CO2 aan opgeloste kalk in zeewater. Mogelijk duurt dat 38 jaar? Wie het weet mag het zeggen. Ik ga de link van Hans Erren nog eens bestuderen. Maar van dat oplossen van CO2 in ijskoud zeewater heb ik nog niets vernomen. Waar of niet waar?
Er is gisteren nog al wat gehakketakt. Ik keerde me bijna vol afschuw af.
Dick Thoenes had iets doms gezegd, dacht ik ook. Ik pik er uit: CO2-toename niet door de mens. En iedereen die kon buitelen buitelde over hem heen. Mijn eerste gedachte was: niet slim Dick.
Ik kan alleen niet geloven dat Dick niet slim is. Dus ik heb er een tweede gedachte aan gewijd.
En ik dacht: het moet toch heel simpel zijn, voor al die buitelaars, om aan te tonen dat Dick fout zit. Als wij moleculen CO2 kunnen tellen, en weten wat daarvan van de mens is, dan weten we de rest ook, mag ik aannemen.
Dus hier komt ie. Van al die buitelaars wil ik graag, dat ze gewoon even de boekhouding laten zien, en op die manier onomstotelijk kunnen vaststellen dat Dick fout zit.
Ik neem aan, dat er een boekhouding is.
Dat de voorraad CO2-moleculen per 1 jan 2017 bekend was.
Ik neem aan dat ook de herkomst van die CO2 bekend is: zoveel, van de menselijke uitademing, zoveel van de menselijke productieprocessen, zoveel uit de oceaan, etc.
… en wat er nog meer aan soort voorraad aanwezig is.
Let wel: alles bekend, want anders heeft Dick gelijk: de veroorzaker is niet aan te wijzen.
Ik neem aan dat de productie van 2017 bekend is.
Zoveel uitademing mens.
Zoveel productieprocessen mens.
Zoveel uit de oceaan.
… en wat er nog meer aan soort productie aanwezig is.
Let wel: alles bekend, want anders heeft Dick gelijk: de veroorzaker is niet aan te wijzen.
Ik neem aan dat de afname 2017 bekend is.
Zoveel opname planten.
Zoveel opname oceanen.
… en wat er nog meer aan soort afname aanwezig is.
Let wel: alles bekend, want anders heeft Dick gelijk: de veroorzaker is niet aan te wijzen.
Nu de voorraad CO2-moleculen per 1 jan 2018, naar bekende herkomst.
Let wel: alles bekend, want anders heeft Dick gelijk: de veroorzaker is niet aan te wijzen.
Een kolommenbalans graag – jullie weten vast wel wat dat is.
Er wordt allang over CO2 gesproken, dus bereiden jullie – die buitelaars bedoel ik – je vast voor: mocht de uitkomst niet helemaal voor zich zelf spreken kom ik ook om de kolommenbalans van eind 2016, en eind 2015 en … ad absurdum.
Als één van die buitelaars – of alle buitelaars, kan ik ook nog zien of er consensus is – mij die getallen leveren, onderbouwd natuurlijk, geen aannames, geen resultaten van modellen, vooral geen linkje linkjesman – gewoon: allemaal bij observatie geteld – zal ik voor jullie uitrekenen wie, in rangvolgorde, de grootste bijdrage aan de CO2-toename levert, en of de mens dus inderdaad als schuldige moet worden aangewezen.
Ik wacht af.
Iets voor onze aartswetenschapper De Jong met zijn wetenschappelijke methode misschien.
Misschien iets voor Marc, die voor mij nog aan het uitzoeken is of hij competent was om te zeggen dat Kirstein onzin uitgekraamd heeft, en misschien ook daarmee kan aantonen of hij nu zelf competent is, of bij om vast te stellen dat Dick Thoenes
correctie laatste zin:
Misschien iets voor Marc, die voor mij nog aan het uitzoeken is of hij competent was om te zeggen dat Kirstein onzin uitgekraamd heeft, en misschien daarmee kan aantonen of hij nu zelf competent is, of by proxy van Guido heeft vastgesteld dat Dick Thoenes onzinnig bezig is.
Leonardo,
uiteraard zijn alle uitstoot in orde grotes bekend en duidelijk, eigenlijk is het heel simpel en heb je maar een paar getalletjes nodih hoeveel de uitstoot uit de oceanen en hoeveel de bomen opnemen is absoluut niet interessant (al is het wel bekend), het is gewoon boekhouden en niets anders
Voorbeeldje,
Je hebt een pensioen van EUR 1000 / maand en een partner die een onbekend pensioen heeft, dat wordt samen op 1 rekening gestort en daar gaan vervolgens maandelijks de kosten vanaf. Aan het begin van het jaar staat de rekening op 0 euro, door het jaar heen fluctueren zowel uitgaven als inkomsten iets (vakantiegeld, belastingdienst, ziektekosten etc.) maar aan het eind van het jaar staat je rekening weer op 0 EURO, de inkomsten en de uitgaven waren keurig in balans.
Nu krijg je op 1 januari een verhoging van je pensioen van 100 euro, mooi want eindelijk inflatie correctie etc. en dus een goede reden voor een keertje extra uit eten, en natuurlijk al die zaken die duurder zijn geworden, aan het eind van het jaar staat er 600 euro op je bank rekening, hoe komt dat? Wat zou het saldo zijn geweest als je geen EUR 100 in de maand extra had gekregen?
Zo werkt het ook met CO2, de menselijke uitstoot van CO2 is ongeveer 2x zo hoog als de toename van CO2 in de atmosfeer
https://www.skepticalscience.com/human-co2-smaller-than-natural-emissions-intermediate.htm
de boekhouding, linkjesman, je hebt toch economie gedaan … geen uitvluchtjes … en al helemaal geen linkjes van skeptical science – of ik beschouw je nog steeds als hoogst onkundig bètamannetje en zwendelaar
https://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/wg1/WG1AR5_Chapter06_FINAL.pdf
Leonardo, de keurige samenvatting met alle gegevens en het wetenschappelijk onderzoek om het te onderbouwen
Ik constateer dat Van der Heijden niet levert, en daarmee precies doet wat ie gedurig anderen verwijt, gedurig voor zolang ik hem nu ken.
Waarom niet? Dat weet ik niet. Dat onttrekt zich aan mijn waarneming. Maar ik zie een paar mogelijkheden.
Of hij ziet een kreet staan en houdt zich daaraan vast. Dat heb ik geconstateerd bij “zijn” bewijs van AGW, bij “zijn” AGW is ook nog gemeten.
Of Van der Heijden denkt: laat ze zelf dat rapport maar lezen, tegen de tijd dat ze begrijpen dat er niet staat wat ik gezegd heb dat er staat, zit ik allang weer in een andere discussie.
Of Van der Heijden ziet iemand de klok luiden, weet niet alleen niet van de klepel, maar zelfs de karakteristieken van de klok ontgaan hem. Hij begrijpt niks van die rapportages, en kan ze dus ook niet overzetten in eigen bewoordingen.
Ik concludeer daarmee ook iets: Van der Heijden kan niet leveren.
Van der Heijden’s grot van Plato: hij ziet een klok hoog in de toren bewegen, en verzint er zijn verhaal bij.
Ik constateer wel iets anders. Van der Heijden is iemand die gedurig een grote bek opentrekt naar iedereen, maar in een hoekje duikt zo gauw er naar daadwerkelijk inzicht gevraagd wordt.
’t Is al eerder tegen je gezegd Van der Heijden, en ik herhaal het maar: ga fietsen, dat is misschien ook nog beter voor je gezondheid, dan de hele dag gebukt achter een luikje zitten te wachten op een onwelgevallige mening.
En ga deze nu maar aan Pavlov melden, en val mij niet meer lastig. Ik zie liever een andere buitelaar, iemand die in ieder geval inzicht toont.
Leonardo,
ik lever wel, een uitgebreid document vol met een gedetailleerde onderbouwing over het hoe en wat van de CO2 uitstoot, alles keurig met wetenschappelijke onderbouwing.
Maar het is natuurlijk makkelijker om een lange lap nietszeggende tekst te typen dan een goede wetenschappelijke samenvatting te lezen die je ook zelf had kunnen opzoeken.
Ja en inderdaad AGW is gemeten, alleen als het inzicht ontbreekt dat AGW een gevolg is van het verminderen van OLR dan ben je natuurlijk al snel verloren, en als je dan denkt dat binnen de natuurkunde het net zo werkt als binnen de wiskunde dan blijkt natuurlijk wel dat je helemaal geen verstand hebt van wetenschap.
Je moet jouw gebrek aan inzicht niet op mij projecteren, maar het is natuurlijk makkelijker om mij de schuld te geven van jouw volkomen gebrek aan inzicht.
Maar ik blijf nog wel op jou reageren hoor, en ik houd ook nog steeds heel veel van je.
En als je mijn commentaar niet meer wil lezen dan doe je dat toch niet. Wel vind ik het vervelend dat je mij een zwendelaar noemt, dat vind ik niet netjes, maar goed dat is natuurlijk een teken van een fatsoenlijke discussie.
Leonardo, waarom een berekening over doen terwijl het ipcc in de link van Jan van der Heijden vanaf pagina 488 dat allemaal netjes weergeeft?
Waarom de beschuldiging aan van der Heijden terwijl de gevraagde boekhouding inclusief foutmarges gewoon in de IPCC link staat?
Marc,
Omdat Leonardo liever geloofd en een hekel heeft aan de TOON van het debat en liever iets aanneemt van mensen die aardig zijn dan van mensen die hem juist willen informeren.
En dat geloofd hij heel erg, en afstappen van je geloof is heel lastig.
En natuurlijk is Dick Thoenens wel een aardige man die doet alsof hij er verstand van heeft en hij claimt dat hij er 22 jaar op gestudeerd heeft dus het zal wel waar zijn
Leonardo,
Er zijn diverse boekhoudingen die de menselijke invloed op het verhogen van het CO2 gehalte in de atmosfeer kunnen ondersteunen, zie mijn bovenstaande commentaar van 00:17.
Laat ik er één uitlichten.
Over de winning van olie en steenkool zijn cijfers bekend, men mag aannemen dat alles gebruikt wordt voor verbranding. Dan wordt zuurstof verbruikt en omgezet in CO2.
Sinds 1990 wordt het zuurstof gehalte in de atmosfeer nauwkeurig gemeten.
De gemeten afname van zuurstof komt goed overeen met de door verbranding geproduceerde CO2.
Ik geloof je graag, Dirk – en ik bedoel dat niet sceptisch.
Maar ik wil de hele boekhouding, van één van die buitelaars. Ik wil zien dat er inzicht is. Volledig En als dat er blijkt te zijn, wil ik hun buitelen wel begrijpen, en ook nog volgen.
En anders wordt er voor mij door iedereen gebuiteld by proxy op het inzicht van een invullende wijsneus.
leonardo, ik voeg me toe aan jvdh en marc: de gedetailleerde boekhouding staat al jzren in hoofdstuk 6 van ar5 van het ipcc. We kunnen daar getallen uithalen en je tonen, maar dan gaat er toch maar weer een beschuldiging zijn van onvolledigheid of cherrypicken. Dus lees gewoon eens wat daar staat in plaats van te blijven roepen!
Dick
Ik weet dat bij verbranden zuurstof zich bindt aan CO2. En dat vegetatie het omgekeerde doet door fotosynthese. Het lijkt me dan logisch te veronderstellen dat die fotosynthese beperkter is geworden.
Waardoor? Omdat de mensheid met zijn toenemende akkers en slinkende oerwouden langer gebonden CO2 in korter gebonden CO2 heeft omgewisseld. Dat proces van fotosynthese doet zich ook in oceanen voor. Of het ook daar door een of andere oorzaak verstoord is weet ik niet.
Uiteindelijk is ook een oerwoud qua CO2 opslag maar tamelijk kort omdat elk volgroeid bos CO2 neutraal is.
Maar niet in de groeifase. En ook niet in de affakkelfase.
Maar dat wil nog steeds niet zeggen dat het extra CO2 daarom een probleem zou vormen door de daaruit voortkomende extra opwarming.
Mogelijk is dat ook gunstig. Misschien levert het op de ene plaats problemen op en op de andere voordelen. Alhoewel er ook weer kommer en kwel wordt uitgekreten over de vergroening die minder gezonde planten op zou leveren. Duidelijk is in ieder geval dat planten voor mens en dier een levensvoorwaarde zijn.
Dirk Visser.
“… de menselijke invloed op het verhogen van het CO2 gehalte in de atmosfeer…”
Die kan je niet onderbouwen want die is niet waarneembaar. CO2 stijgt lineair de afgelopen decennia.
woodfortrees.org/plot/esrl-co2/from:1980/plot/esrl-co2/from:1980/trend
Maar de CO2-uitstoot is veel hoger na de eeuwwiseling. Geen lineaire trend.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions#/media/File:Carbon_dioxide_emissions_due_to_consumption_in_China.png
Overigens suggereert de afname van 14CO2 in de atmosfeer na het kernbommenverdrag van 1963 dat de CO2-cyclus veel korter duurt dan hier wordt gesugereerd.
Murry Salby heeft het hierover in zijn lezingen op youtube
youtube.com/watch?v=sGZqWMEpyUM
Martin,
De steenkoolproductie is ruim 8 gigaton per jaar, aardolie krap 4 gigaton per jaar. Het koolstofgehalte van steenkool en aardolie is 80 à 90 %, dat geeft ~10 gigaton koolstof (GtC) per jaar. Met aardgas is niet rekening gehouden. Dit wordt allemaal verbrand.
De jaarlijkse toename van CO2 in de atmosfeer komt neer op 4 GtC.
De vraag is niet of dit van fossiele brandstoffen afkomstig is, maar waar die overige 6 GtC blijft. Antwoord: een deel lost op in de oceanen en een deel wordt opgenomen door de biosfeer.
De jaarlijkse atmosferische koolstofcyclus is ~200 GtC. Die fluctueert met de seizoenen, zie de grafieken van oa Mauna Loa of Barrow.
De atmosfeer bevat ~800 GtC. Dat geeft een gemiddelde verblijftijd van 4 jaar. Echter een groot deel van de opgenomen CO2 zit in éénjarige (voedsel) gewassen, dat komt alweer snel terug in de atmosfeer.
De afname van de 14C kernbom piek houdt daarmee rekening, de gemiddelde verblijftijd blijkt daaruit ~15 jaar te zijn.
Als de reservoirs waarmee de atmosfeer zijn CO2 uitwisselt vol waren, dwz geen extra opnamecapaciteit hadden, dan zou alle door mensen geproduceerde CO2 alleen maar uitgeruild kunnen worden met CO2 uit de reservoirs, er zou geen netto opname van CO2 zijn. Gelukkig is dat niet het geval, zoals ik hierboven heb aangegeven. Voor deze aanspraak op extra opnamecapacteit kan ook een gemiddelde verblijftijd van CO2 in de atmosfeer berekend worden: ~50 jaar.
Dirk Visser.
“De jaarlijkse toename van CO2 in de atmosfeer komt neer op 4 GtC.”
Klopt om en nabij. Maar waar komt die extra CO2 vandaan? Op earth.nullschool.net/#current/chem/surface/level/overlay=co2sc/orthographic=0.25,-9.41,495/loc=23.196,-6.880 zie je dat de CO2 concentraties niet het hoogst zijn boven de geïndustrialiseerde gebieden maar boven de tropen. Dit spreekt tegen dat de CO2 toeneemt door alleen fossiele brandstofverbranding.
“…de grafieken van oa Mauna Loa of Barrow….”
Deze suggereren dat de opnametijd van CO2 door de omgeving veel lager kan zijn dan dan 50 jaren. In een jaar tijd neemt de curve toe met ca. 10 ppm en neemt daarna in 3 maanden af met ca. 7 ppm
woodfortrees.org/plot/esrl-co2/from:2015/to:2017/plot/esrl-co2/from:2015/to:2017/trend
“Echter een groot deel van de opgenomen CO2 zit in éénjarige (voedsel) gewassen, dat komt alweer snel terug in de atmosfeer.”
Planten nemen overdag CO2 op en als het donker is nemen ze O2 op. En overigens het volgende jaar groeien de gewassen weer en nemen ze de CO2 die deze uitstootte weer op. Hier is sprake van een balans.
Je onderbouwt niet dat dat de CO2 lineair stijgt vanaf 1980. Toen was de uitstoot door fossiele verbranding veel lager ca. 5 gt/y tegenover nu ca.10 gt/y. Dit zou een kromme in de toename van CO2 in de atmosfeer moeten veroorzaken als ik jou moet geloven, maar dit is niet het geval zoals ik in mijn vorige berichte aankaartte. De CO2 stijgt lineair sinds 1980.
Maar in het beginsel is er twijfel over het gesuggereerde feit dat de basisgehalte van CO2 in de atmosfeer in het interglaciaal voor de industrialisatie ca. 285 ppm is. Er wordt hier uitgegaan van CO2 waarden die gevonden worden in ijskernen. Maar de ijskernen zijn onderhevig geweest aan o.a. verdampend en smeltend ijs. Ook zijn er in het verleden in het begin van de 19e eeuw veel hogere CO2 waarden gemeten in de atmosfeer
encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS8vnTJIXWp0uZQf4rnOWs7OilwNehW7pHu8HY-PiJoHC-t-kom
In ca. 1810 was er sprake van een CO2 gehalte in de atmosfeer tussen 400 en 550 ppm.
Martin,
De menselijke uitstoot van 10 GtC valt inderdaad niet op tussen de 200 GtC die de natuur uitstoot in voornamelijk de tropen.
Lokaal kunnen afwijkende CO2 gehalten gemeten worden. Echter de metingen van Mauna Loa, ver buiten storende invloeden, geeft een goed beeld van het globale CO2 gehalte in de atmosfeer. In de 19de eeuw was er nog geen inzicht waar dit goed te meten was.
Dirk.
Die metingen uit die afbeelding zijn samengesteld uit 90000 metingen verricht door notabele wetenschappers. Neemt niet weg dat de metingen van toen minder nauwkeurig zijn dan nu, maar toch opvallende resultaten die zo van tafel moeten worden geveegd.
Martin Wie?,
Leuk dat plaatje van earth.nulschool.net met de CO2 concentratie. Maar wat staat er eigenlijk? Legenda ontbreekt, tijdsperiode ontbreekt.
Hier zie je het totale verloop in 2016. Het verandert steeds. In de tropen nemen bomen overdag CO2 op, en geven het ’s nachts weer af. In de gematigde zones komen daar de seizoenen overheen. We zien ook de uitstoot van bebouwde gebieden, bosbranden, en misschien wel vulkanen. En dat alles wervelt door elkaar heen door de veranderende luchtstromingen.
https://www.youtube.com/watch?v=Oc2JNZiB_Lo
Ik zou niet weten waarom gezonde oerwouden netto CO2 moeten uitstoten. Dat kan alleen als er organisch materiaal verloren gaat, bijvoorbeeld door bosbranden of door afbraak van veenbodems.
Bart Vreeken.
friendsofscience.org/assets/documents/180CO2_summary.pdf Daar is op pagina 2 een overzicht van verantwoordelijken voor de metingen verricht in de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw.
Interessante video bedankt. In de herfst en winter zie ik een toename in de uitstoot.
nl.wikipedia.org/wiki/Ademhaling_(plant) “…Tijdens de nacht vindt bij gebrek aan zonlicht enkel het omgekeerde plaats (dissimilatie of ademhaling). Hier wordt glucose dankzij zuurstofgas omgezet in koolstofdioxide en waterdamp…”
Martin,
het werk van Beck is al vakkundig afgekraakt en iedereen die in 2018 nog met Beck loopt te leuren is niet geïnformeerd
“friends of science” zijn misschien wel vrienden, maar niet van de wetenschap
https://www.sourcewatch.org/index.php/Friends_of_Science
@Martin, Ferdinand Engelbeen veegt de dubieuze CO2 analyse van Beck wel van tafel.
http://www.ferdinand-engelbeen.be/klimaat/beck_data.html
Wat mij tegenstaat aan de discussie met Dick Thoenens is dat hij claimt dat hij als “Scepticus”
“de sceptici reageren met wetenschappelijke of zakelijke argumenten.”
Voor mij worden wetenschappelijke en zakelijke argumenten gewoon goed onderbouwd te zijn.
En dat ontbreekt iedere keer weer. Zelfs iets heel erg simpels als de verzadiging van het CO2 spectrum, daarvoor heeft Hans Erren speciaal voor Dick Thoenens een blog geschreven en vervolgens komt Dick langs, kijkt er naar maar negeert het vervolgens, maar hij beweert het vrolijk na 3 jaar weer hetzelfde.
Ook het argument dat het geven van referenties te veel ruimte zou kosten, is natuurlijk in de tijd van het internet volkomen kul, je hoeft de referenties niet uit te printen en op te sturen met de post, je kunt zelfs een aparte pagina maken met de referenties als je denkt dat dat beter is, en het zelfde heeft Dick al eerder beweert
Maar wat je ook vraagt aan een “scepticus” er komt nooit een wetenschappelijke onderbouwing en natuurlijk wordt het standpunt niet aangepast
https://www.climategate.nl/2017/08/over-klimaatvoorspellingen/#comment-2169121
https://www.climategate.nl/2016/07/klimaatdiscussie/
Het verband tussen de CO2 concentratie in de atmosfeer en de menselijke uitstoot is niet zo simpel. De natuur produceert ongeveer 150 GtC/jaar en de mens 8 GtC/jaar (1 GtC is 1 miljard ton koolstof gebonden als CO2). Van die 158 GtC wordt 98% in de oceanen geabsorbeerd en 2% blijft achter in de atmosfeer, dat is ongeveer 3 GtC/jaar en dat komt overeen met ongeveer 1,5 ppm/jaar concentratiestijging. Hiervan is dus slechts 8/157 = 5% afkomstig van de mens.Van die 158 GtC/jaar wordt 155 GtC/jaar opgenomen door de natuur (oceaan + planten) waarvan naar schatting de helft door de planten. Dat is 3% meer dan vroeger. De aarde wordt dus groener en dat is ook waargenomen.
Dick
Dit is tenminste een antwoord dat ik zelfs kan begrijpen.
Vrij van de heers- en verdeelpolitiek van enkelingen hier op de site. Die ik om die reden dus stelselmatig negeer. Ze komen niet verder dan iets in niets verpakt.
Gestamel op basis van de autoriteit van anderen.
Peter
Het is dan ook wetenschappelijke nonsens
Maar dat kan jij niet beoordelen
Beste Dick,
Als ik je goed begrijp, suggereer je dat de mens voor slechts 5% verantwoordelijk is voor de huidige CO2 stijging. Correct me if I’m wrong.
Dan ga ik nu je sommetje ook eens doen met exact dezelfde getallen als jij, maar met een iets andere conclusie. De crux zit ‘m in het woordje stijging. Die is om die reden vetgedrukt.
De natuur produceert ongeveer 150 GtC/jaar. Duizenden jaren lang, voor de pre-industriële periode, was de CO2 concentratie vrij stabiel rondom 280 ppm. Dat betekent dat de natuur in die evenwichtsperiode ook 150 GtC/jaar opnam.
Sinds de pre-industriële periode komt er door de mens momenteel 8 GtC/jaar bij. Daarvan wordt 5GtC/jaar opgenomen door de natuur oceaan en planten) (in totaal dan inderdaad 155 GtC/jaar) en 3 GtC/jaar blijft achter in de atmosfeer. Dat komt overeen met ongeveer 1,5 ppm/jaar concentratiestijging. Dus ja, 8/158 = 5% van de totale productie is afkomstig van de mens, maar de mens is voor 100% verantwoordelijk voor de 1,5 ppm/jaar CO2stijging.
En dit beantwoordt dan ook meteen (leonardo 30 augustus 2018 om 09:13), volgens mij.
Ronald
Het lijkt me glashelder dat de mens verantwoordelijk is voor de stijging. Linksom of rechtsom. We brengen nu eenmaal CO2 versneld in de atmosfeer door tal van oorzaken.
Het probleem is kennelijk dat het niet volledig wordt opgenomen in de gangbare, mogelijk als ideaal geziene koolstofkringloop met 285 ppm in de atmosfeer.
We hebben koolstof dat over lagere tijd gebonden was door oerwoudkap en verbranden toegevoegd aan de atmosfeer. Hout was altijd nog een heel belangrijke brandstof. En daar kort circulerend CO2 voor in de plaats gebracht. Bijv. sojaplantages. Geen idee hoeveel dat in die 60 jaar is geweest.
Hans Erren heeft het over een vertraagd opname proces (38 jaar) tot er een nieuw evenwicht ontstaat. Mijn vraag is, waardoor is dat opnameproces vertraagd. Dan moet je dus die hele koolstofkringloop bekijken. Dus niet alleen de vegetatie en het leven op land en in de oceanen, maar ook het uit de oceaan komende CO2 en het weer opnemen van CO2 bij de polen en het vastleggen van CO2 in kalkskeletten en kalksedimenten. Uiteindelijk zijn die sedimenten de langste en de grootste sink. Of vergis ik me? Ik hoor het graag.
drogredenering van dick thoen!
Als 98% wordt opgenomen in de oceaan, dan 2% niet. Dat is dus 3GtC te veel. Waar komt die vandaan? Dat is 100% van de mens!
Maar peter vond die absurde redenering van 5% van chris blijkbaar toch ietd dat jij kon begrijpen….
En hier ligt het begin van een antwoord, mbv van de CO2-evenwichten in de OCEANEN is eea redelijk te berekenen. Helaas duurt het aanpassen van de vele evenwichten vermoedelijk langer dan 1000 jaar. Bij m’n KOI-vijvers werkte het allemaal goed, dus moet de dynamiek van de grote oceanen beter meegenomen worden. ERG LASTIG
jij dan, Marc, blij weer eens iets van je te horen.
Zet jij nu voor mij even de Verlies- en Winstrekening van de CO2 op. Je ziet hierboven, Dick Thoenes maakt een begin, en kennelijk is het niet rechttoe rechtaan. Ik begrijp dat het geen probleem voor je is om die van Dick te verbeteren.
’t Is meer dan een invuloefening hoor. ’t Is niet voor niks dat sommigen (waaronder ik) hier vragen om het in eigen bewoordingen te doen. Het laat zien dat iemand, die altijd maar roept dat we onzin uitkramen, dat met recht en rede mag roepen.
Dat we dus niet van doen hebben met onderbouwing door de onderbouw.
Nou ja, ik wil wel van je aannemen dat dat geen probleem is. Helemaal begrijpen doe ik het niet. Want er staat nog een vraag open. Van toen je over BTW en EB en AOW sprak.
Ik ga die ouwe koe niet uit de sloot halen, maar daar waar je die opmerking maakte, zat je ook een hele energierekening op te maken, over warmtepompen en zo. En ik heb je toen gevraagd – en niet voor niks: Ik heb wel mijn vraag nog open staan – en ik stel die maar duidelijk en heel eerlijk: wat moet ik aan met jouw inzichten over de energierekening, gegeven je oordeel over de AOW [van Peter van Beurden]. Want, waar EB voor is, en hoe AOW werkt staat ook ongeveer voor ieders geestesoog die een beetje verstand heeft van overheidsrekeningen – bij mij in ieder geval – alsof het gedrukt staat.
Dus doe mij een lol, pak jij mijn huidige vraag even op, en beantwoord en passant die openstaande vraag nog even.
O ja, en beantwoord dan ook nog even die andere openstaande vraag: heb jij de competenties om te beoordelen dat Kirstein onzin uitkraamt, of doe je dat … uh … by proxy zogezeid. Von den Klimarealisten vielleicht? Of, wat daarbij geïncludeerd was: voor zover je het by proxy doet, heb je de competentie om vast te stellen dat die Klimarealisten competent zijn.
Ik ga mezelf niet herhalen. CO2 balans, zie IPCC. Het is compleet nutteloos wanneer ik dat zou reproduceren terwijl jezelf ook de moeite kan nemen om die IPCC link te openen en zelf eens te gaan lezen. Ik kan het i.i.g. niet beter dan dat. Dick Thoenes zou dat wel moeten kunnen met zijn 22 jaar klimaatwetenschap maar die komt ook niet verder dan een oversimplificatie die in de verste verte niet lijkt op het volledige verhaal.
Voor de rest, ik heb geen zin in rekensommetjes maken, heb ze vaak genoeg gemaakt en heb nooit gezegd dat ik een positieve businesscase kan maken bij renovatie en overstap op een warmtepomp. Daar is aardgas momenteel te goedkoop voor en is erg afhankelijk van de isolatiegraad van de woning en afhankelijk van aanwezigheid van lage temperatuurverwarming.
Ik ben hier verder niet om overheidsbeleid te verdedigen maar slechts voor meer context geven of al dan niet bewust foute sigarendoosjesberekeningen doorprikken.
En ja, aangezien ik zelf geen klimaatwetenschapper ben maar de kritieken wel redelijk begrijp beoordeel ik uiteraard by proxy nadat ik mij verdiept heb in de kritieken. Niemand hier zal een wetenschappelijk rapport reproduceren en op basis daarvan onderbouwde kritiek op climategate geven. In plaats van dat wordt hier ook gewoon wuwt, climatedepot en notrickszone nagepraat.
duidelijk, Marc
Bij jou moet ik ook niet zijn om te kijken of de alarmisten iets meer van het verhaal snappen dan de ouderling waar Gods woord soepel in glijdt: lees Jes. 3 vers 24 … of … je bent zeker vergeten wat in de brief aan de Romeinen, hoofdstuk 8 staat geschreven – de oversimplificaties van het morele vraagstuk.
Overigens, herhalen doe je jezelf vaak genoeg: iedere keer als je tegen iemand zegt dat er onderbouwd moet worden, of dat het onzin is wat ie zegt – sorry, je wisselt soms af, je neemt ook wel eens het woord bullshit in je mond.
Persoonlijk geloof ik niet dat je de competentie hebt om dat te roepen. En ik geloof ook niet dat je de competentie hebt om de competentie van die Klimarealisten te beoordelen.
Ik heb je niet gevraagd om overheidsbeleid te verdedigen, ik heb je gevraagd om je eigen beleid te verdedigen: je keuze om te geloven wat je wilt geloven en je keuze om anderen de les te lezen als die het niet met jouw keuze eens zijn.
Leonardo
Het Is heel simpel
De oceanen nemen netto CO2 op
De biosfeer neemt netto CO2 op
Bij de verbranding van koolwaterstoffen ontstaat CO2
De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer neemt minder toe dan de hoeveelheid die ontstaat bij de verbranding van CO2
Dick wil je laten geloven dat de CO2 uit de oceanen komt maar dat kan niet want die nemen CO2 op
Voor de hoeveelheden en de 100000 details kijk je in het IPCC rapport
Het zijn gewoon massabalanzen standaard werk voor iedere procestechnoloog
Ik begrijp dat het voor alle Alpha’s wat lastiger is
Op ons dorp … mijn geboortedorp was gevuld met aardige mensen waar je ook nog om kon lachen … op ons dorp liep een vrolijke snuiter rond. Ik zeg dat zo, omdat ik niet helemaal meer goed voor de geest heb of ie nou de slimste was, of gewoon gek.
Iedere keer als ik hem tegen kwam … gelukkig was dat niet te vaak, maar wel vaak genoeg om een plezierige kijk op de mensheid te bewaren … iedere keer dus riep ie al van verre: hee kereltje, ‘k weet een nog leuke mop, joh, en dan wist je al wat er kwam, want hij vertelde altijd dezelfde mop.
Luister zei die. Ik heb een uitvinder gekend, en die heeft een radio uitgevonden met wel duizend lampen d’r in. Hij speelde wel niet, maar hij gaf toch goed licht.
En dan liep ie weer verder … hahaha … schuddebuikend.
Maar Leonardo, heb jij wel de competenties om de klimaatgerelateerde artikelen op climategate inhoudelijk te beoordelen of kom je niet verder dan het zoeken naar bevestiging van jouw eigen mening inzake AGW en iedereen die daarin afwijkt moet haast incompetent zijn.
Marc, ik geloof niet dat jij de postings op climategate (goed) leest. Anders had je van mijn laatste posting – Klimaatverandering – vaker ondergelopen tunneltjes begrepen dat ik helemaal niks tegen opvattingen over klimaat heb. Ik heb uitgelegd dat ik ze niet goed uitgelegd vind. Zoals jij nu weer weigert om te laten zien hoe je geloof in elkaar steekt.
En in niet goed uitgelegde problemen wil ik geen geld stoppen.
Ja, in financiën en financiering van projecten ben ik heel erg competent. En in nog een paar dingen die hier een rol spelen … zoals modellen. Dus van mij mag jij je borst nat maken!
Ik geloof inderdaad dat jij de artikelen op climategate met een heel gekleurde bril leest.
Skepticisme is geen vrijbrief om onzin uit te kramen.
Over die opmerkingen van Dick over menselijke CO2 in de atmosfeer, hier is een belangwekkende koppeling: http://edberry.com/blog/ed-berry/human-co2-not-change-climate/
Since human carbon dioxide emissions are only 5 percent of nature’s carbon dioxide emissions, human carbon dioxide could have caused only 2 percent of 5 percent, or 0.1 percent, decrease in carbon-13. So, human carbon dioxide cannot have caused an 18 percent decrease.
Present human emissions add an equilibrium level of 18 ppm, which is the product of human carbon dioxide inflow of 4.5 ppm per year multiplied by the carbon dioxide residence time of 4 years. Present natural emissions add an equilibrium level of 392 ppm, to get today’s 410 ppm.
Enzo 29 augustus 2018 om 21.57
Je zult nog even moeten wachten op de bekendmaking van de beschouwing die ik met drie fysici aan het opstellen ben met de ‘working paper’ onder de titel “The search for autonomous regulatory processes in the global atmosphere “ met de ondertitel “Rethinking the conceptual model of the earth green house”. Ik schat tot oktober omdat we stelingnamen zorgvuldig moeten formuleren om voldoende geloofwaardig bij opponenten over te komen. De beschouwing wordt in de eerste plaats geadresseerd aan de KNAW, onze nationale hoeder van de kwaliteit van de wetenschapsbeoefening. We hebben geen behoefte controverses over de werking van de aardse broeikas op het niveau van tijdschrift artikelen aan de orde te stellen. Hun referees zitten vastgeroest in voorgenomen stellingnamen die een heroverweging in de weg staat.
De huidige main stream in de klimatologie heeft nooit serieus de beginselen van autonome regeling gebruikt om tot een inzicht over de werking van de broeikas te komen. Hoogst waarschijnlijk bij gebrek aan kennis in deze kring van die beginselen en recente vorderingen in de complexiteitstheorie die op die regulering betrekking hebben in complexe open thermodynamische systemen. (Zo’n systeem is de aardse broeikas).
Onze beschouwing is in de eerste plaats gebaseerd op gerapporteerde waarnemingen in erkende wetenschappelijke tijdschriften en degelijke handboeken op de gebieden fysica en meteorologie. We komen dan tot de conclusie dat de interpretatie van die waarnemingen in een geheel ander licht komen te staan als we, reeds lang bekende beginselen van autonome regelprocessen, in aanmerking nemen. Wat tot merkwaardige, kortzichtige conclusies in de main stream leidt over de invloed van CO2 op de broeikas, met als gevolg onvoldoende wetenschappelijke basis om beperking van de humane CO2 uitstoot te propageren, met grote economische gevolgen.
We moeten bekendmaking van de ‘working paper’ nog even uitstellen, omdat we dagelijks bij het narekenen van de bewerking van data zoals in de main stream nu gebeurt, op steeds meer onzorgvuldigheden, zelfs principiële misvattingen stuiten wat betreft de fysische onderbouwing van die bewerkingen. Veel hoofdstukken in rapporten IPCC WG1 zijn waardevol met verwijzing naar de literatuur wat betreft waarnemingen. Maar in het licht van het optreden van autonome regulatie processen komen de interpretaties daarvan in een geheel ander daglicht te staan. De crux in ons betoog is dat die regelprocessen op zeer verschillede breedte graden tussen O en 85 NB op verschillende wijze tot uitdrukking komen. Iets waaraan de main stream geen aandacht besteedt, als men al enige aandacht aan die regelprocessen schenkt. En onze kritiek daarop geldt ook voor beschouwingen van Dick Thoenes, Spencer, Curry, deNova etc in het sceptische kamp. (Spencer bijvoorbeeld is een creationist met weinig begrip voor hoe gedurende de biologische evolutie ook regelprocessen zijn geevolutioneerd ).
Als ‘beterweters’ staan we als Davids tegenover Goliaths. De kogel in onze ‘slinger’ is de autonome regulatie. Of die doel treft is afhankelijk van het vermogen van mensen om enig begrip voor laterale denken en het ontwikkelen van serendipiteit op te brengen. Wegwezen van tunnel visies is het instrument om de wetenschap in een bepaalde discipline vooruit te brengen. ‘Trollen’ op deze site climategate.nl blijkt dit geheel te ontgaan omdat ze geen kennis hebben van wat de wetenschap werkelijk vooruit brengt. Daarom besteed ik geen tijd meer aan kritiek leveren op allerhande beweringen over noodzakelijke onderbouwingen op grond van waarnemingen die so-wie-so eenzijdig worden geïnterpreteerd. Een ‘trol’, of netter uitgedrukt een dwarsliggende denker in zowel het alarmistische als sceptische kant, verdient aandacht als hij/zij zelf met een nieuw, creatief idee komt om de klimaatproblematiek te benaderen.
Dick,
Op mijn vraag naar de kolommenbalans dan wel Verlies- en Winstrekening CO2 heb ik geen antwoord gekregen. Ik had dat ook niet verwacht. Wel is mij een document aangereikt, dat die boekhouding zou bevatten. Dat viel vies tegen (‘k had ook niet anders verwacht, gezien de aanreiker).
Ik kreeg overigens de “boekhouding” van 2011 – dus met de actualiteit, en daarmee met de controleerbaarheid, kan niks mis wezen.
Hier wat schattingen die de boekhouding “kloppend” moeten maken van CO2-emissies (PgC) en groei daarvan: 555±85 / 375±30 / 180±80 / 240±10 / 155±30 / 160±90 / 9,5±8 / 0,9±0,8 / 2,0±0,1.
Overbodig om op te merken dat het hier om schattingen gaat, waar modellen aan te pas komen.
Nou ja, boekhouding van 2011? De “metingen” vatten de periode 1750-2011 samen (de laatste 3 zijn groeicijfers).
Dit zijn cijfers waar een boekhouder niet mee aan kan komen, maar IPCC spreekt van een very high level of confidence (niet onbegrijpelijk bij 160±90 of 0,9±0,8). Waar komt dat vandaan. Zoals ze zelf in een voetnote zegt: different confidence levels can be assigned, but increasing levels of evidence and degrees of agreement are correlated with increasing confidence.
Wel, als je de science settled verklaart op basis van consensus dan zou het vreemd zijn als er iets anders uit was gekomen dan een very high level of confidence. Deze correlatie staat als een huis!
Wat betekent dit voor mij?
Heel simpel, dat jij, wat mij betreft, een punt hebt met: Het is niet aangetoond dat het stijgende CO2-gehalte van de atmosfeer voor een belangrijk deel door menselijke emissies veroorzaakt zou zijn …. Veel hangt af van het precieze gewicht dat de modellen in deze schattingen hebben.
Het is uiteraard aan jou om ons te overtuigen.
Maar het is beter om de onzekerheid die er is te benoemen, dan te verdoezelen met de gesloten rijen die uit de IPCC-burelen marcheren.
Dirk Visser,
Ik lees net, onder Arthur, dat je de argumentatie over de menselijke bijdrage aan de CO2 toename als nauwelijks weerlegbaar [beoordeelt.]
Bedoel je daarmee dat voor jou de mens als een belangrijke of als de belangrijkste bijdrager moet worden beschouwd?
Begrijp je dat ik, met zo’n baaierd aan inzichten (Hans Erren, Arthur Rörsch, Dick Thoenes, jij en daarnaast de officiëlen) die recht van spreken, dan wel recht van twijfelen hebben, het verhaal van de opwarming nog even niet aangetoond vind? Als ik manager was van de transitietent, zou ik mezelf nog even achter de oren krabben, en pas op de plaats maken.
Leonardo,
De opwarming is een ander verhaal. Vooralsnog houd ik het erop dat die voornamelijk een natuurlijke oorzaak heeft en dat een menselijke bijdrage zeker niet uit te sluiten is. De tijd zal het leren. De geforceerde energietransitie zie ik als een hobby van politici op kosten van de burger.
Het wordt politici en beleidsmakers, of desnoods de manager van de transitietent, ook wel heel makkelijk gemaakt. Een politicus weet niets van klimaatwetenschap, dat kan ook niet, en dus laat hij zich informeren over “het veld”. Dan ziet hij op de ene speelhelft een overgrote meerderheid aan wetenschappers die het IPCC standpunt onderstreept en aan de andere kant een relatief kleine groep wetenschappers die dat standpunt bestrijdt, de zogenaamde klimaatsceptici. Bovendien ziet de politicus dat deze groep sceptici het onderling ook totaal niets eens is. Gisteravond, hier op CG, nog legde Artur Rörsch Dick Thoenes, Judith Curry, Roy Spencer en Hans Erren over de knie. De politicus staat er als scheidsrechter tussen, overziet het geheel, en moet een beslissing nemen. En overdenkt wellicht zelfs heel even de optie: “moet ik mijn beleid baseren op het sceptische standpunt, waar ze elkaar de tent uitjagen?”. Maar laat die optie dan al heel snel varen.
Overigens is onder de sceptici ook de overgrote meerderheid overtuigd van de menselijke invloed op temperatuurstijging, de zogenaamde luke-warmers. Zij zitten op de ondergrens van de IPCC klimaatgevoeligheid. Het speelveld overziend is de boodschap voor de politicus dus wel duidelijk: vrijwel alle wetenschappers zijn het erover eens dat de mens verantwoordelijk is voor globale temperatuurstijging. Broeikasgassen zijn de cruciale factor daarin. En daar kun je als politicus beleid op maken. De manager van de transitietent hoeft zich dus helemaal niet achter de oren te krabben. Voor hem is het zo klaar als een klontje.
@Ronald:
Ik hoor geen van de “AGW”-wetenschappers bezwaar maken tegen “hernieuwbare” energie.
Elders schreef ik:
Zonder PV-panelen wordt een deel van de zonne-energie teruggekaatst.
Met PV-panelen wordt een deel van de zonne-energie omgezet in elektriciteit en wordt er minder zonne-energie teruggekaatst.
Eén belangrijke klimaatparameter is de albedo, mede bepalend voor klimaatverandering.
Men maakt zich wel druk over smeltend drijfijs i.v.m. de albedo en niet om de neven effecten van PV-panelen.
Vreemd.
Ronald,
Zelfs als je niets van klimaat afweet, kun je – als politicus of geïnteresseerde leek, of wie dan ook – ook naar de metingen kijken. Ze staan allemaal op internet.
CO2:
https://www.google.com/search?q=Manao+Loa+co2&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwimicvHgJjdAhURyKQKHeDuD2IQ_AUICigB&biw=1366&bih=611#imgrc=RpJgtvg3Nsbp1M:
Temperatuur:
http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_July_2018_v6.jpg
N.m.m. is dat voldoende om – op zijn minst – vraagtekens te plaatsen bij de AGW-hypothese. Dat zou voor elk weldenkend mens voldoende dienen te zijn … behalve natuurlijk voor degenen die nooit iets anders hebben gehoord dan de boodschap van de klimatologische mainstream.
Hans,
Wat jij voorstelt, dat doet alleen een slechte politicus.
Een goede politicus zal bij het plaatje van Spencer vragen wat er langs de y-as staat en hoe zich dat verhoudt tot de pre-industriële periode. Vervolgens zal hij vragen of CO2 de enige parameter is die invloed heeft op de temperatuur in de lage troposfeer. Vervolgens zal hij vragen naar eenzelfde plaatje als dat van Spencer, maar dan gecorrigeerd voor variabiliteit in de zonkracht, vulkaanas en ruis van El Nino/La Nina en AMO.
Het resulterende temperatuurplaatje legt hij vervolgens weer naast het CO2 plaatje om te zien of hij een verband ziet. Pas dan is zijn analyse veel meer compleet en kan hij onderbouwde en zinvoller conclusies trekken.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd of Hans L bovenstaande reacties van Guido en Ronald heeft begrepen. Ik denk van wel.
” Het is niet aangetoond dat het stijgende CO2-gehalte van de atmosfeer voor een belangrijk deel door menselijke emissies veroorzaakt zou zijn”
Uiteraard is dat wel aangetoond en natuurlijk is er geen weldenkend mens die er aan twijfeld dat de stijging 100% antropogeen is, iets wat goed na te rekenen zou moeten zijn voor iedereen met een klein beetje meer dan lagere school en een goed verstand, ook een opleiding van na de mammoet wet schijn te helpen!
Iets wat voor iedereen die wel eens een verlies of winst rekening gemakt heeft, of een massabalans gemaakt heeft binnen 3 seconden duidelijk zou moeten zijn.
Maar als je inderdaad het meest basale inzicht mist en niet je best wil doen dan blijft twijfel inderdaad over.
Dat ligt niet aan de verstrekte gegevens of aan de aangevers van de gegevens of aan de personen die je wel degelijk de uitleg hebben gegeven, maar echt alleen aan jou (en Dick en Arthur (die hetzelfde geloof heeft)
De enige pas op de plaats die noodzakelijk is, is het luisteren naar standpunten van mensen die schijnbaar niet in staat zijn de meest elementaire dingen te begrijpen
Leonardo, “geen antwoord gekregen”? dan heb je mijn rekensommetje niet gezien. Bewust genegeerd? Of per ongeluk gemist? Hier dan nogmaals voor jou.
https://www.climategate.nl/2018/08/76572/comment-page-1/#comment-2213060
De getallen van Dick Thoenes tonen zeer juist aan “dat het stijgende CO2-gehalte van de atmosfeer voor een belangrijk deel door menselijke emissies veroorzaakt zou zijn”. Dick zat er gewoon naast.
Mijn inzicht in de humane bijdrage aan de CO2 toename is niet zo groot durf ik te bekennen. Hans Erren (en Engelbeen) kunnen best gelijk hebben maar het rekensommetje van Hans is me te simpel. Als we voortschrijdend inzicht willen na streven in de wetenschapsbeoefening wisselen modelberekeningen, theorieontwikkeling en toetsing aan waarnemingen elkaar voortdurend af. De basis voor mijn twijfel aan stellige beweringen (over zowel oorzaak van CO2 toename als de uitwerking van diens absorptie- en emissie banden) is dat er mechanismen aan ten grond kunnen liggen, die tot dusver over het hoofd zijn gezien. ‘Missing links’.
Guido 31 augustus 2018 13.23
Zoals ik al schreef Hans E kan best gelijk hebben.
Maar ik blijf kijken naar ‘missing links’.
En maar: de litteratuur over WAARNEMINGEN is mij best wel redelijk bekend ( ik kan er ook mogelijk wel een paar hebben gemist.) En ik zei al, IPCC WG1 geeft waardevolle informatie over publicaties. Maar uit die publicaties volgt niet direct voortschrijdend inzicht. Zoals ik opmerkte, ze zijn voor andere interpretaties dan de main stream doet gevoelig.
Dat is een belangrijke basis voor onze ‘Rethinking’ met de grondslag dat mem autonome regulatie processen niet in aanmerking neemt (en we kunnen er zonder meer drie opnoemen die de oppervlakte temperatuur binnen bepaalde grenzen houdt), en wel degelijk ook dat iedere nieuwe visie niet aan (betrouwbare) waarnemingen voorbij mag gaan. Stuk voor stuk bekijken we waarnemingen of onze heroverwegingen in strijdt zijn met die waarnemingen. (Tot nu toe, nog niet gevonden). Over twee maanden daag ik je uit te argumenteren waarom enige (betrouwbare) waarneming niet in overeenstemming is met de heroverweging gebaseerd op het optreden van autonome regulatie.
Ter zake over een paar door jou gemaakte opmerkingen.
Dat de zuurstof afname correspondeert met de fossiele verbranding lijkt me volstrekt logisch. Maar het lijkt mij onlogisch dat daaruit zou volgen dat enige andere bron geen bijdrage zou leveren aan de CO2 accumulatie.
Aan de isotoop labeling 12/13 C hecht ik grote betekenis. Maar als wat we een tracer noemen. Die helpt het spoor te volgen waar de totale GtC uit de atmosfeer verdwijnt. Aan de pool dus, naar de diepzee (een betrouwbare waarneming). Kwantitatief klopt er ergens iets niet dat alleen humane emissie verantwoordelijk zou zijn voor de accumulatie. Ik meen dit in de main stream litteratuur (IPCC) ook erkend te hebben gezien. Een alternatieve bron kan zijn dat door de lokale toename van de oppervlakte temperatuur de biosfeer in de oceanen is veranderd en micro-organismen, (algen) net als fossiele brandstof, de verhouding 12/13 C veranderden.
Verontschuldig mij dat ik de komende maanden me op climategate.nl niet meer in discussies meng. (Ik deed dat slechts dit keer omdat Enzo mijn naam vermeldde).
Met collegae in de fysica ben ik erg druk bezig om onze heroverweging van het conceptuele model voor de aardse broeikas te legitimeren. (Op basis dus van negeren van autonome regulatie door de main stream) . Daarnaast formuleren we hoe dit negeren leidt tot andere interpretaties van waarnemingen dan de gebruikelijke in de main stream. Maar daarnaast zijn er ook nog wel vier fysische misvattingen te vermelden, en hoe modelberekeningen te interpreteren, die algemeen in de main stream leven. (Twijfel dus aan algemene wetenschappelijke competentie in de main stream. Zoals Lindsen (MIT) eens durfde opperen in een US senaatmeting, de klimatologie heeft een opvallende aantrekkingskracht onder mediocre fysici).
Op voorhand toch nog iets meer over de opbouw van onze working paper. Die is niet primair gericht op het aantonen van een wel dan niet optreden van een CO2 effect. We betwisten de aannamen in het main stream conceptuele model hoe een aardse broeikas tot stand komt. De beschouwing van een effect van toenemende CO2 concentratie daarop, is eigenlijk maar een bijkomstigheid. Maar het is wel een interessant invloed die helpt om de basis van de werking van de aardse broeikas te doorgronden.
Mijn gevoelen is dat deze benadering je alsnog niet aanspreekt, dat je vast blijft houden aan eenzijdige interpretaties van de main stream van waarnemingen.
Vooruitlopend op onze conclusies, (onderbouwd met theoretische fysica, thermodynamische beginselen, waarnemingen in situ en in aanmerking nemend bekende autonome regelmechanismen) lukt het ons niet een conditie voor de aarde broeikas te vinden, waarbij een verdubbeling van CO2 concentratie aanleiding zou kunnen zijn tot een potentiële mondiale gemiddelde temperatuurverhoging van het oppervlak >0.02 C.
Arthur
Je reactie sterkt me in de veronderstelling dat er andere mechanismen aan het werk zijn dan tot nu toe in kaart zijn gebracht. Of het nu minder opname is door verkleining van het oplossend oppervlak ijskoud water of de voortdurende oerwoudkap en het daarmee samenhangende toenemende houtgebruik en daarmee weer samenhangende tekort aan langduriger opslag in de groeifase van oerwoud en bos. Of de achteruitgang in opslagcapaciteit in oceanen. Mogelijk brengt je studie een oplossing en een aanpassing of verandering van inzicht. De hele heisa gaat per saldo over een relatief kort traject.
Mijns inziens kan uitgaan van dezelfde veronderstellingen en schattingen van Het IPCC nooit leiden tot een veranderd inzicht. Dezelfde gegevens en uitgangspunten leiden nu eenmaal, ook na meerdere keren doorrekenen, tot dezelfde uitkomst. Een benadering langs een andere route is dus noodzaak. Ik wens je daarbij veel succes.
Peter van Beurden 31 augustus 23.58
Nog éen opmerking van mij, als laatste, na mijn response aan Guido hieronder 17.47 uur, naar aanleiding van het verwijt dat JvdH je maakt (14.12) dat je niet antwoordt op een vraag van hem en hij zich onheus voelt bejegend.
Ik heb me nog eens beraden waarom ‘trollen’ op deze site niet serieus worden genomen. Ik wil alleen voor mezelf spreken.
Ze gooien voornamelijk met verwijzingen naar main stream artikelen, die we dan niet zouden willen lezen. Dat is pertinent niet waar. Vervolgens beroepen ze zich er op dat in discussies als op deze site we onvoorwaardelijk moeten geloven in erkende, gerenommeerde wetenschappers. Dat wil zeggen, gerenommeerd in de eigen kring van de main stream. Ik heb al een paar keer laten doorschemeren dat er twijfels bestaan aan de wetenschappelijke competentie van hen die in de main stream de dienst uit maken. Gerenommeerd in eigen kring betekent dan niet zo veel meer. En waarop toetst dan een buitenstaander of iemand het predicaat gerenommeerd verdient?
In de hoofd natuurwetenschappelijke disciplines, fysica, astronomie, chemie, biologie is iemand gerenommeerd die tenminste twee doorbraken in inzichten heeft teweeg gebracht. Dat baant de weg naar de najaarszitting van de Zweedse academie in Stockholm. Dick Thoenes is in Europa op het gebied van de procestechologie zo iemand die respect heeft afgedwongen binnen en buiten eigen kring. Daarom hoeven we echter ook van hem niet elk woord te geloven. De basis voor blijvende wetenschappelijk gezag blijft kracht van argumentatie. Ook een Nobelprijswinnaar kan na de hand van de Zweedse Koning op het podium te hebben geschud onzin verkopen. Een typisch voorbeeld is iemand die twee Nobelprijzen ontving en daarna op hol sloeg met allerhande uit de lucht gegrepen beweringen over de werking van vitamine C.
Maar om nu van voren af aan te beginnen, kan iemand mij een meteoroloog/klimatoloog noemen die na Buys Ballot (1850), of in de stralingsfysica na Schwarzchild (1904) , Einstein (1924) een nieuw inzicht (in de fysica) geeft geproduceerd? We horen het ‘trollen’ al direct weer zeggen, dat is dus lang gevestigde wetenschap. Maar waarom kloppen de waarnemingen dan niet met de theorieën? Zelfs de IPC kring erkent dat, en zegt dan, er zijn nog veel onzekerheden. Maar wie kan die patstelling doorbreken?
De onderzoekers die doorbraken hebben geleverd hebben allen een kenmerk gemeen: vermogen tot lateraal denken of wel genoemd serendipiteit. En we kunnen constateren dat recente doorbraken in de hoofd natuurwetenschappelijke disciplines ook aan dit vermogen ten grondslag liggen.
En aan dat vermogen lijkt het mij in de huidige mainstream klimatologie ernstig te ontbreken. Door- en luchtfietsen op gevestigde paradigma’s is een kenmerk dat steeds weer blijkt. (Helaas ook bij Guido, met alle respect voor zijn kennis).
Vraag aan ‘trol’ maar eigenlijk ook aan iedere deelnemer in discussies op Climategate.nl: weet U überhaupt wel wat serendipiteit is?
Litteratuur: “Analogie, De kern van ons denken” D. Hofstatdter, E. Sander . Oorspronkelijke uitgave New York Times (2013), Nederlandse vertaling Atlas/contact (2014)
Natuurlijk kent iedereen het begrip serendipiteit. En zo niet, dan toch, met dank aan Google. Maar hij die zich beroept op serendipiteit moet wel leveren en voorlopig blijkt dat proces lastiger dan eerder ingeschat.
Ronald 41 augustus 2018 23.01
Toegegeven, ik was wat kort door de bocht door de indruk te wekken dat serendipiteit gelijk is aan lateraal denken. Maar ze hangen wel samen. Beide zijn kenmerken van de wetenschappers die in een discipline een doorbrak teweeg hebben gebracht
Arthur
Ik voel me gesterkt door je woorden. Een open mind helpt mij meer dan 100 wijzende vingers en linkjes naar voor mij vrijwel onleesbare wetenschappelijke rapporten. Liever nar, dan gelovige. Liever vragensteller dan betweter. En wat die serendipiteit betreft, in het huidige klimaatdebat is oproeien tegen de stroom van 1000den rapporten een erg lastige. Het vraagt moed, kennis en doorzettingsvermogen. Ik wens je alle succes.
Peter,
jij bent geen vragensteller,, maar iemand zonder de juiste kennis die wel denkt het beter te weten dan wetenschappers die op dat vakgebied werkzaam zijn
Arthur,
Peter stelt zelf
“Mijn natuurkundige en scheikundige kennis is vrijwel nul.”
en ik vroeg op dat zelfde draadje
“Dat is in vedergeval eerlijk en dan stelt zich direct de volgende vraag, hoe kan je dan de uitspraken van die en gene controleren of ze hout snijden?”
En daar heb ik nog steeds geen antwoord op, raar dat ik dat graag wil weten?
https://www.climategate.nl/2018/07/75558/comment-page-1/#comment-2206879
De nar vraagt wel maar is nooit tevreden met de uitleg, maar weet wel zeker dat de “sceptici” op het goede spoor zitten. Hoe kan hij dat controleren?
“Ik heb al een paar keer laten doorschemeren dat er twijfels bestaan aan de wetenschappelijke competentie van hen die in de main stream de dienst uit maken.”
Inderdaad dat heb je al een paar keer gedaan, dat is eigenlijk de basis van je positie, jij weet het beter dan mensen die een leven lang ergens onderzoek naar hebben gedaan, waarom dat zo is? Geen idee, we zullen je op je woord moeten geloven.
“Dick Thoenes is in Europa op het gebied van de procestechologie zo iemand die respect heeft afgedwongen binnen en buiten eigen kring.”
Misschien wel, ik heb een beetje een probleem met proces technologen die niet is staat zijn een simpele massabalans op te stellen en proberen onwetenden wijs te maken dat de stijging van het CO2 nivo niet antropogeen is.
Ik ken mijn beperkingen en weet dat ik geen wetenschapper ben en pretendeer het ook niet beter te weten dan al die wetenschappers, dus lees ik wetenschappelijke bronnen en sta open voor iedereen die met een wetenschappelijke bron komt, echter als iemand iets beweert ga ik zoeken en kritisch lezen waarom ik dat beweert wordt.
Bij “sceptici” kom ik er meestal achter dat de onderliggende wetenschappelijke artikelen niet goed worden geintepreteerd, dan kan je wel lateraal denken maar voor mij komt het dan meer over als duim zuigen.
Maar goed er staat al jaren een vraag open richting de procestechnoloog Arthur Rorsch die ook al beweerde dat de stijging van het CO2 niveau niet antropogeen was.
Jammer ik wacht nog steeds (en verwacht helemaal geen antwoord)
http://sargasso.nl/kleine-ijstijd-op-komst/#comment-818139
Maar daarna komt wel steeds de sneer dat ik niet lateraal kan denken of dat ik zelf geen wetenschappelijk werk doe, dat pretendeer ik dan ook vooral niet. Jij en Dick Thoenens denken het wel beter te weten dan de wetenschappers, maar blijven echt gigantische bokken schieten (zonder daarna je mening aan te passen)
Ik heb dan ook lage verwachtingen van de impact van jouw nog te publiceren stuk, echter verwacht dat jij niet zult accepteren dat de kwaliteit onder de maat is en dat het daarom niet wordt geaccepteerd, maar het zal er wel op uitdraaien dat de mainstream niet open staat voor jouw juiste mening
Arthur,
Peter stelt zelf
“Mijn natuurkundige en scheikundige kennis is vrijwel nul.”
en ik vroeg op dat zelfde draadje
“Dat is in vedergeval eerlijk en dan stelt zich direct de volgende vraag, hoe kan je dan de uitspraken van die en gene controleren of ze hout snijden?”
En daar heb ik nog steeds geen antwoord op, raar dat ik dat graag wil weten?
climategate.nl/2018/07/75558/comment-page-1/#comment-2206879
De nar vraagt wel maar is nooit tevreden met de uitleg, maar weet wel zeker dat de “sceptici” op het goede spoor zitten. Hoe kan hij dat controleren?
“Ik heb al een paar keer laten doorschemeren dat er twijfels bestaan aan de wetenschappelijke competentie van hen die in de main stream de dienst uit maken.”
Inderdaad dat heb je al een paar keer gedaan, dat is eigenlijk de basis van je positie, jij weet het beter dan mensen die een leven lang ergens onderzoek naar hebben gedaan, waarom dat zo is? Geen idee, we zullen je op je woord moeten geloven.
“Dick Thoenes is in Europa op het gebied van de procestechologie zo iemand die respect heeft afgedwongen binnen en buiten eigen kring.”
Misschien wel, ik heb een beetje een probleem met proces technologen die niet is staat zijn een simpele massabalans op te stellen en proberen onwetenden wijs te maken dat de stijging van het CO2 nivo niet antropogeen is.
Ik ken mijn beperkingen en weet dat ik geen wetenschapper ben en pretendeer het ook niet beter te weten dan al die wetenschappers, dus lees ik wetenschappelijke bronnen en sta open voor iedereen die met een wetenschappelijke bron komt, echter als iemand iets beweert ga ik zoeken en kritisch lezen waarom ik dat beweert wordt.
Bij “sceptici” kom ik er meestal achter dat de onderliggende wetenschappelijke artikelen niet goed worden geintepreteerd, dan kan je wel lateraal denken maar voor mij komt het dan meer over als duim zuigen.
Maar goed er staat al jaren een vraag open richting de procestechnoloog Arthur Rorsch die ook al beweerde dat de stijging van het CO2 niveau niet antropogeen was.
Jammer ik wacht nog steeds (en verwacht helemaal geen antwoord)
sargasso.nl/kleine-ijstijd-op-komst/#comment-818139
Maar daarna komt wel steeds de sneer dat ik niet lateraal kan denken of dat ik zelf geen wetenschappelijk werk doe, dat pretendeer ik dan ook vooral niet. Jij en Dick Thoenens denken het wel beter te weten dan de wetenschappers, maar blijven echt gigantische bokken schieten (zonder daarna je mening aan te passen)
Ik heb dan ook lage verwachtingen van de impact van jouw nog te publiceren stuk, echter verwacht dat jij niet zult accepteren dat de kwaliteit onder de maat is en dat het daarom niet wordt geaccepteerd, maar het zal er wel op uitdraaien dat de mainstream niet open staat voor jouw juiste mening
Heyden, heb jij wèl natuurkundige en scheikundige kennis? Nooit iets van gemerkt………….
Scheffer
Dat komt omdat jij liever in slogans praat en denkt
Geeft niet, jij vent schijnbaar erg vatbaar voor propaganda
Zulke mensen zijn er nu eenmaal
Maar probeer eens eens te vragen naar een wetenschappelijke onderbouwing voordat je iemand op zijn woord geloofd
Er zal een wereld voor je open gaan!
Oh en ok ik ben proces technoloog
@J. van der Heijden 31 augustus 2018 om 14:12
”
ftp://ftp.ncdc.noaa.gov/pub/data/paleo/icecore/antarctica/antarctica2015co2composite.txt
de resolutie is ongeveer iedere 40-50 jaar een data punt, een stijging over 100+ jaar was dus zeker gevonden”
Het is een Mannistische compositie en daar is alles mee gezegd.
De stapgrootte in de tijd is minimaal 0.020 en maximaal 4171.25 kalenderjaar, met een gemiddelde van 424.06 en eenstandaardafwijking van 497.23
Daarom krijg je een hockey stick en hoort het in de prullenbak.
Onheus?
Ja, klagen bij NOAA.
Boels er is een wel co2 hockeystick, maar er is geen temperatuur hockeystick, omdat bomen co2 proxies zijn.
Het misleidende zit in de kleine stapgrootte van recente metingen.
Als je van de laatste 424 jaren het gemiddelde neemt krijg je ~320 ppm.
Hoe groter de stapgrootte hoe meer de pieken worden weggemoffeld (en vv.)
Ja Boels, en juist dat maakt die laatste 424 jaar tot de enige statistisch significante uitschieter in een reeks van honderd duizenden jaren. Dat past in wat Mann betoogt.
Dat is te gemakkelijk.
1. het is formeel fout om verschillende meetreeksen aan elkaar te koppelen
2. zeker als de resoluties in tijd gigantisch verschillen 1:20856
Ruwweg is de huidige gemiddelde CO2-concentratie (400-285)/2 = 343 met een resolutie ~170 jaar.
(285 in 1850 en 400 in 2019).
Pas als men van ijskernen een resolutie haalt van tenminste 1 kalenderjaar zou je de metingen met Hawaï mogen vergelijken.
Nee hoor Boels, je kunt prima twee meetreeksen aan elkaar koppelen. Dat vereist wel dat je de fouteneigenschappen van beide meetreeksen goed kent. Met satellietdata doen ze niet anders. Die gaan nu eenmaal veelal geen tientallen jaren mee. En hebben bovendien verschillende resoluties, in dit geval spatieel.
En ik zal het je nog sterker vertellen. Naarmate jij de tijdreeksen van CO2 over steeds grotere perioden gaat middelen, wordt de uitschieter van het laatste punt van de reeks (waarin de huidige tijd zit) steeds significanter. Precies het punt van Mann.
Nee, dat is een “gewoonte” die alleen in de klimatologie wordt gebruikt.
IJskernen bevatten gecomprimeerde data, de uitschieters zijn verdwenen.
Over 10.000 jaar vragen wetenschappers zich af waar al die drukte over klimaatverandering vandaan kwam.
Als gezegd Boels, meetreeksen koppelen is een noodzakelijke en goede gewoonte.
“de uitschieters zijn verdwenen“? Iets kan toch pas verdwijnen als het er geweest is? En dat weet je dus niet ;-).