Een bijdrage van de natuur-, wetenschapsjournalist & fotograaf Rypke Zeilmaker.
Bron Interessante Tijden hier.
Maarten Huygen en Frank van Kolfschoten, schrijven op 6 september in de NRC voorzichtig wat ik al jaren vaststel bij clubs als Imares, NIOZ enz … als de overheid onderzoek financiert, bepalen ambtenaren het frame waarbinnen onderzoek plaatsvindt: de sturende probleemstelling, alsof ze de blik van de onderzoeker in één richting duwen, zoals de afbeelding treffend toont.
En dus beïnvloedt de opdrachtgever – de overheid – soms ook de uitkomsten. Probleem 1, framing, lijkt mij groter dan probleem 2, directe sturing, maar NRC benadrukt probleem 2. Terwijl de overheid en haar KNAW alles stuurt: doordat je domweg GEEN geld krijgt voor onderzoek dat staatsbelang ondergraaft.
Ik voeg er hier daarom aan toe dat instituten als het KNAW dus niet zonder zonde zijn: omdat ze betaald door de Europese Commissie met een jaarbudget van 140 miljoen belasting–euro’s aan beleidsrechtvaardigend onderzoek doen, zoals voor Horizon 2020.
De wetenschap is dood en begraven, leve de wetenschap
De overheid stelt natuurlijk eisen aan wie haar geld aanneemt. Het NRC–artikel focust hier vooral op een Rijksreglement voor opdrachtfinanciering dat tegen de beroepseer van academici in zou gaan, de Arvodi, Algemene Rijksvoorwaarden Diensten. Dat komt een tikje hypocriet over.
Want waarom zou het rijk geen voorwaarden mogen stellen aan de mensen die zijn geld aannemen? Is dat niet het fundamentele doel van alle beleid en subsidie: het bestendigen van de machtsbasis van de staat, via kweek van medeplichtigen aan lastenverzwaring?
Onderzoekers zullen nooit budget krijgen voor onderzoek dat de beleidsuitgangspunten weerspreekt, probleem 1.
Told you so….
Bij probleem 1 ligt een veel groter probleem dan het klassieke ‘wie betaalt, wie bepaalt’–mechanisme op korte termijn probleem 2 dat NRC lijkt te benadrukken. Je hoeft bij je onderzoek geen directe druk van de opdrachtgever te krijgen, om op langere termijn toch zijn belangen te dienen.
Doe dus niet langer alsof overheids–gefinancierd onderzoek ‘neutraal’ zou zijn. Want je zou geen geld krijgen, ook niet via de KNAW, als je onderzoek staatsbelangen ondermijnt.
De NRC–redacteuren openen met de ervaringen van Piet Rijk van het voormalige Landbouw Economisch Instituut (LEI) in Wageningen, dat nu onder Engelse naam voor (bijna uitsluitend) de Nederlandse overheid zijn inkomen binnensleept.
Piet Rijk kreeg de opdracht van ‘een hoge ambtenaar’ om het ganzenprobleem rond Schiphol in kaart te brengen in vastomlijnd gebied. Maar toen hij toevallig (= ‘serendipiditeit’) ganzenproblemen BUITEN dat gebied vond die bedreigender waren voor vliegverkeer, zou de ambtenaar eisen dat hij dat niet in het rapport vermeldde. En zo meer.
Dit geval klinkt als het voormalige Alterra en Imares (ook met Engelse namen in de Nederlandse markt), de Wageningse plagen van respectievelijk landbouw en visserij, als rapport–producent voor de groene beleidsbureaucratie en windmolen–industrie. Zij dienen de implementatie van de 2030 Agenda (klimaat, gender, biodiversiteit–blabla).
Niet regelrechte manipulatie maar probleemstelling dicteert uitkomsten. Het NRC–duo moet over eieren lopen gelet op de belangen van hun abonnees, D66–‘ers met een kwaliteits–zelfbeeld. Daarom missen zij volgens mij een belangrijker aspect.
Zodra de overheid een opdracht uitgeeft, hoeven de resultaten die de gesubsidieerde onderzoekers vinden nog niet eens te worden verdraaid. Het ligt subtieler, dan regelrechte directe druk.
Binnen de gegeven onderzoekstijd van zo’n rapportje KUN je vaak geen resultaten leveren die iets waardevols zeggen, althans bij milieuwetenschappelijk onderzoek. Voor je iets van een ‘trend’ vaststellen kunt, moet je over decennia data van gelijkwaardige kwaliteit beschikken. Je zou ook een ‘nul’–situatie als referentie moeten hebben van: ‘stel dat we geen beleid hadden, zou dat verschil maken’?
De overheid bepaalt het frame waarbinnen het onderzoek plaatsvindt, de probleemstelling. En los van de resultaten, hoe meer onderzoek binnen dat frame plaatsvindt, hoe meer dat frame een zweem van ‘belang’ krijgt. Je wordt betaald om in één richting te kijken, die van de overheid.
Voor falsificatie is domweg geen geld of financieel belang. Dus of een resultaat al of niet empirisch geldig is of statistisch significant, is zo minder van belang, dan het frame waarin het gegoten wordt. De overheid bepaalt waar WEL en NIET onderzoek naar gedaan wordt, omdat zij alle onderzoeksgelden beheert.
Je kunt de KNAW ook zien als de overheid, die staan op de payroll van Europa en het globalisme–circuit. Daarover zo meer.
Er ontstaat dus een enorm papierstapeltje WEL–onderzoek dat lopende beleidsbelangen dient, die de NRC–lezers als belanghebbenden van academie–subsidies een warm hart toedragen: ‘duurzame energie’. En onderzoek naar de rechtvaardiging van die inefficiënte en peperdure energievormen bij uitstek ‘de’ klimaatverandering: meestal met uitkomst ‘het is nog erger dan we dachten’.
Terwijl van het NIET–onderzoek, dus de falsificatie van de beleidslijn weinig tot geen publicaties verschijnen. Zo bepaalt dus de rapportstapel en via overheidsinstituten toegekende onderzoeksgelden naar beleidsmode wat ‘waar’ heet. Los van de vraag of het ook waar IS, gemeten naar fatsoenlijke empirische normen.
Zo sprak ik een ecoloog die zich ‘klimaat-prostituee’ noemde: dat hij iets alarmerends over ‘het klimaat’ moet roepen om zijn onderzoek gefinancierd te krijgen.
Maar je ziet het ook bij al die vanuit Brussel en Den Haag opgelegde onderzoeken naar ‘bodemberoering door visserij’. In de jaren ’90 was er al het Impact 1+2-onderzoek van NIOZ. Tot de spijt van die onderzoekers vonden ze eigenlijk dat op dynamische zandbodems, waar de meeste platvissers actief zijn, die visserij-effecten op bodemleven niet significant zijn. Eutrofiëring zou meer trends verklaren sinds 1900.
Maar de Brusselse beleidstrein heeft een eigen belang, waarvoor ze onderzoekers betaalt: er moet WEL gevonden worden dat ‘bodemberoering’ vreselijk is, dat heet ‘integrity of the sea floor’ in de Kaderrichtlijn Marien.
Dus komt er weer een nieuw onderzoeksprogramma, BENTHIS en alle onderzoekers doen weer braaf mee.
Daarom kun je veel werk van instituten als Wageningen UR (het voormalige Imares en Alterra) met een zak zeezout nemen, en dient een commissie ingesteld van onderzoekers die een peer–to–peer–proces start.
Bij instituten als het financieel noodlijdende NIOZ is het overigens weinig rooskleuriger. Die doen onderzoek naar wat de beleidsmode toestaat, zoals ‘de’ klimaatverandering. Maar ze weigeren openlijk te erkennen dat milieubeleid veel als ‘negatief’ bestempelde trends rond Wad en kustzone sinds de jaren ’90 verklaart.
Zouden ze openlijk de belangrijkste trends onderschrijven – gegroeide predatie en afgenomen voedselrijkdom door milieubeleid – dan kun je de helft van het NIOZ en Imares naar huis sturen. Nu kunnen ze eindeloos door met ‘monitoren’ en ‘meer onderzoek’. Alles onder de vlag van het mysterie van de verdwenen visstand, maar wij beschuldigen alvast de visserij, omdat de overheid die toch al wil wegpesten.
KNAW–budget ook volledig op payroll van de beleidstrein
Ook de KNAW is niet zonder zonde. Wat de NRC nooit zal opschrijven, maar wat niettemin waar is: de KNAW is even goed een intellectueel beïnvloed instituut, volgens probleemlijn 1. Dat krijg je als er 140 miljoen publieke euro’s per jaar op het spel staan.
Ze hangen uitsluitend aan het infuus van de Haagse en Brusselse beleidstreinen – treinen die weer onder invloed staat van VN-instituten als UNEP en multinationals. Geen onderzoeker zal een onderzoek publiceren dat tegen de uitgangspunten van programma’s als HORIZON 2020 ingaat, het onderzoek dat ‘wij willen meer Europa en meer windmolens’ moet rechtvaardigen. Omdat ze daar geen geld voor krijgen.
Bureaucraten in Brussel hebben een heel pakket voorwaarden voor financiering: Euro–federalisering is daarvan misschien wel de belangrijkste, dat je met alle EU-lidstaten moet samenwerken.
Ook dient het onderzoek propaganda–doelen: academische autoriteit moet beleid rechtvaardigen. Toen ze een wetenschapper aannamen in Brussel, die beleid bekritiseerde, vloog die er ook direct uit (haar naam is mij even ontschoten).
De publieke opinie is een gekocht fenomeen. Dat wat mensen het vaakst horen met de meeste (academische) autoriteit omkleed, is datgene waar het meeste geld voor is. En dat heet dan ‘waar’.
Er zal geen enkel onderzoek plaatsvinden dat alarmisme over ‘de’ ecologische crisis van context voorziet. Omdat diezelfde Europese Commissie ook al die milieuclubs met tientallen miljoenen euro’s per jaar financiert. Om ons schrik aan te jagen met milieu–alarmisme, zodat ‘Meer Europa’ noodzakelijk is. Ook de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) fêteert een kip met gouden academie–eieren: ongefundeerd milieu–alarmisme.
Mijn ervaringen met Hein de Baar, de oceaan–verzuurder van het NIOZ bevestigen dat. Die stuurde zijn jurist op mij af, toen hij mij wat al te vrijmoedig informatie had verstrekt over Carol Turley van de Universiteit van Plymouth. En ik dat ook nog – afgezwakt – weergaf voor een artikel in EOS. ‘Dat mens is gek’ zei hij letterlijk over deze oceaanzuur–alarmist, met een grote vinger in de pap van het IPCC-klimaatcircuit en de UNEP.
Maar dat alarmisme was wel mooi de bron van zijn eigen financiering, het EPOCA–onderzoek (30 miljoen euro Europees belastinggeld). En stel dat mijn artikel uit zou komen, dan zou daar gedonder van komen. Kortom: er is geen financiële prikkel voor onderzoekers om alarmisme openlijk te bestrijden. Er is wel een financiële prikkel om dat alarmisme in de lucht te houden. En die is onderzoekers meer dierbaar dan de integriteit van wetenschapscommunicatie. Ze slachten de kip met gouden klimaateieren niet.
NRC Handelsblad blijft wetenschap romantiseren
Het probleem van ‘de’ wetenschap, betonrot aan het fundament, ligt dus veel subtieler en dieper. Misschien mogen we dat over 10 jaar dan weer in de NRC lezen wanneer het is teruggekeerd tot zijn ouderwetse degelijkheid. Ik verwacht van niet, want het NRC is natuurlijk geen objectief medium, maar de roeptoeter van een zuil: van atheïsten, ambtenaren en academici op de payroll van de staat. Mensen die hun baan danken aan de uitbreiding van de bureaucratie en regulering. Het is een politiek lobby– en advertorialorgaan voor de belangen van D66 of erger, mensen die uitbreiding van de staat in alle haarvaten faciliteren.
Het ontbreekt aan ouderwets zondebesef bij seculiere atheïsten van D66 of erger: mensen met een gevaarlijk en uitzinnig bijgeloof: het geloof in zichzelf of zelfs ‘de rede’. Terwijl je verlangen om de waarheid te vinden natuurlijk vooraf moet gaan aan wat voor rede dan ook. Moraal is het startpunt van alle onderzoek, niet ‘de rede’. Waarom wil je het weten?
We proeven bij het wereldbeeld van NRC–abonnees en journaille (ook bij mijn VWN–collegae) een soort geschiedsvervalsing. Alsof ‘De Verlichting’ bij het Westen na een periode van duisternis genaamd ‘Christendom’ het ‘Licht der Rede’ deed zien.
Die Franse borstkloppers over zichzelf als Voltaire, een arrogante beursspeculant en miljonair die niemand nog leest. En de schrijver over ‘kinderopvoeding’ die al zijn kinderen te vondeling legde (Rousseau). Logica is toch al wat millennia ouder dan ‘de Verlichting’.
Laten we eens ophouden met de romantisering van die atheïstische revolutie van Jacobijnse koppensnellers, leidend tot de 20ste–eeuwse lijkenbergen van het marxisme. Wie klaagt over commercialisering, agendeert liever ook de duistere achterkant van het Progressivisme met haar beroep op ‘De Wetenschap’. Dat kon je al bij Francis Bacon in de 17de eeuw voorzien: kennis om ‘macht’ te vergaren, greep op de natuur inclusief andere mensen.
Greep op andermans geld is daar slechts één van vele uitingen van. Die romantisering van wetenschappers komt wel eens onpasselijk over. Bedenk dat Dolfie met zijn Sociaal Darwinisme in een wetenschappelijke traditie stond. (‘Mijn Strijd’ om het bestaan)
Er is geen reden om wetenschap op een voetstuk te zetten. Zeker niet wanneer dat leidt tot ontkennen van ‘De Ziel’ en het afschrijven van het onmeetbare als ‘sfeer’. Zaken die iedereen met Wijsheid en open zintuigen wel ervaart.
Belangrijker is dat je jezelf en anderen niet voor de gek wilt houden, iets dat je iedere dag zelf continue moet oefenen. Een geesteshouding. Gezond zelfwantrouwen, zelftwijfel. Volgens de Freudiaanse kwakzalverij, de atheïstische zielszorg, zou die twijfel aan je ego een ‘stoornis’ zijn, in plaats van een deugd.
Meer ‘red tape’ en overheidscommissies kunnen aan dat fundamentele probleem in het seculiere Westen – een geestesgesteldheid – niets veranderen. Geestelijke armoe en de uitdijende techno-bureaucratie zijn een Siamese Tweeling, met atheïsme als vader.
En de staat is in die geestloze filosofie God’s plaatsvervanger op aarde. Het probleem is tot oplossing gemaakt. Die bureaucratische Mephistoles stelt natuurlijk eisen aan Dr Faustus, wanneer die geleerde zijn geld aanneemt.
Conclusie: wie zonder zonde is …
Huygen en Van Kolfschoten schrijven het artikel dus vanuit een typisch NRC–frame. Dus portretteren ze ‘de’ wetenschappers als hogepriesters van het secularisme.
Die belangeloze zoekers der waarheid, hoeders der hogere beschaving, opboksend tegen boze ambtenaartjes die hun diepgewortelde verlangen tot niets dan de waarheid geweld aan willen doen. Onbedoeld geven ze dus een fundamenteler probleem weer: het onvermogen tot kritische zelfreflectie, omdat ze daar geen belang bij hebben.
Een vorm van etalage–poetsen waar je Lex Bouter van het Netherlands Research Integrity Network ook op kan betrappen. Een openbare schuldbelijdenis of enig zondebesef: kunnen we dat nu ook eens tegemoet zien?
Alleen wanneer politieke klassenvijanden hun subsidie bedreigen of Marxistische clichés in het geding zijn, dan hangen die ‘wetenschappers’ plots de publieke held uit.
De wetenschap is dood, maar Trudy leeft
Je bijt niet in de hand die je voert. Als NRC ook subsidie krijgt, is het een Staatscourant, en haar Rusland-berichtgeving lijkt rechtstreeks uit CIA/NAVO-koker afkomstig.
Het is ook juist het NRC, die op gezag van milieuclubjes oproept tot vergaand overheidsingrijpen, op basis van kwestieuze wetenschap.
Maar dat terzijde. De wetenschap is dood. Leve de wetenschap.
Is er geen pragmatischer oplossing? Mijn voorstel zou zijn: vorm een comité onderzoekers die het werk van wetenschappers – ook als dat zogenaamd pier rievjoet is – toetst. En als het rammelt, moeten ze alle onderzoeksgeld terugbetalen, inclusief naming and shaming in de dagbladen. Nu zijn die merendeels linkse academici alleen heel flink wanneer hun morele superioriteitsgevoelens gekwetst worden.
Pak die progressievelingen in academia dus eens goed aan, die daar verkokerde specialismen, die het eigen terreintje verdedigen tot behoud van eigen inkomen.
Dat moet dan met particulier geld plaatsvinden, betaald door bijzonder gemotiveerde mensen die dagelijks last hebben van wat ik al het Bureaucratisch Academisch Complex (BAC) noem. Niemand is objectief, dat is ook onbelangrijk. Als wat je schrijft maar verifieerbaar is, een standaard die je altijd op jezelf kunt toepassen.
Maar? Is het ook waar? (But is it True?, de Aaron Wildawsky–methode.)
Immers, stel dat een ingenieursbedrijf dankzij rekenfouten een vliegtuig bouwt, dat bij de proefvlucht uit de lucht dondert. Dan krijgen ze ook de rekening. Bij wat zich ‘wetenschapper’ noemt, academische profiteurs of erger aan het beleidssubsidie–infuus, moeten we maar geloven dat ze het goed bedoelen. Dus krijg je klimaatvliegtuigen met modieus ontwerp, los van de vraag of ze ook betrouwbaar het luchtruim kiezen.
Minder wetenschap, meer menselijkheid
Het grotere probleem dat daaronder schuilt is: de overschatting van het belang van wetenschap. Zij ontleent haar status aan het succes van Newtoniaanse fysica (die niet ‘waar’ is, maar wel voorspellende waarde heeft), de industriële revolutie en betere hygiëne voor de volksgezondheid.
Niet aan een Hoogleraar Transitiekunde of Klassieke Leuterkunde, of ‘Sustainability Systems Management’. Wel maken Transitiekundigen en Leuterkundigen misbruik van de sociale status van wetenschap om hun Utopische politiek aan ons te verkopen. Omdat mensen iets eerder aannemen als er ‘dr’ of ‘prof.’ voor staat.
Alle vakgroepen waar ‘duurzaam’, ‘sustainable’, ‘biodiversiteit’ of ‘klimaat’ in zit kun je per direct wel opheffen. Ga liever eens onderzoek doen naar de gevolgen van al die medicijnresten die in het milieu geloosd worden, van De Pil tot wat ze in bejaarden pompen aan pillenrotzooi.
Mijn einddoel zou zijn, MINDER wetenschap, zodat je meer menselijkheid krijgt in plaats van al die mobieltjesstarende robotmensen.
Je kunt vaker beter gewoon ‘domweg wat doen en we zien wel’: het verschil tussen die houding en eindeloze stapels rapporten ‘meer onderzoek’ zou als eindresultaat wel eens niet significant kunnen zijn. Wat nu voor ‘wetenschap’ doorgaat moet vaak ook beleidsmakers indekken, verantwoordelijkheid afschuiven. Of het dient als machtsmiddel om het democratische proces te versmallen tot ‘de experts’.
We sluiten daarom af met het beroemde citaat van Francis Bacon (1561-1626), vader van de wetenschappelijke revolutie:
Human knowlegde and human power meet in one; for where the cause is not known the effect cannot be produced. Nature TO BE COMMANDED must be obeyed, and that which in contemplation is as the cause is in operation as the rule.
Als macht (over de natuur, inclusief de menselijke natuur) het basisstreven was van de wetenschappelijke revolutie, hoe gek is het dan dat de staat haar eisen oplegt aan academici? Is dat niet al eeuwenlang bekend?
Feitelijk zegt Zeilmaker kort samengevat: Alle rijksgesubsidieerde wetenschap is gecorrumpeerd, de mainstream journalistiek is ingebed in de zittende macht van de politiek en levert slechts lippendienst, de ambtenarij (de werkeljke macht) bepalen het frame van het wetenschappelijke onderzoek in hun strikt beperkende onderzoeksopdrachten. De geldstromen voor de wetenschap starten vanuit een “hogere beschaving” strevende ideologisch geinfiltreerde supranationale ambtelijke organen. Er is geen kritische wetenschap meer, alleen nog gepolitiseerde gestuurde wetenschap. Het hele verdienmodel in de wetenschap is gebaseerd op gepolitiseerde subsidie.
En dat wisten we eigenlijk al zolang………
Samengevat: “wetenschap op bestelling” .
Maar het herhaalde beroep op consensus wees eerder al op de vervlechting van fantasie en werkelijkheid.
Scheffer
Maar wie doet er iets aan? Iedereen lijkt ingekapseld in belangen. Iedereen lijkt een universitaire studie te moeten volgen. De ingangsniveaus moeten aangepast en het begintraject vereenvoudigt. Dat leidt zeker niet tot méér kwaliteit. Het verhoogt de druk op onderzoeksgelden om al die matige studenten uiteindelijk toch aan een job te helpen. De bezem moet er stevig door. Nu wordt al regelmatig geopperd dat veel onderzoeken de toets der kritiek niet kunnen doorstaan.
[De bezem moet er stevig door]
daar is een simpele oplossing voor: voer in de onderbouw van VWO en Gym het oude HBS programma in met veel meer nadruk op de exacte vakken. Dat reduceert het aantal leerlingen met 50% is de schatting. Het niveau van HBO en MBO neemt dan toe evenals het niveau van de “werkvloer”. Nu is de idiote situatie ontstaan dat die werkvloer voor de dommen is. Want je bent was iemand als je coördineert, aanstuurt, managed of beleid maakt. Bovendien moet elke werkende vakman of vrouw ook nog eens een legertje managers aan het werk houden door elke handeling te registreren.
David
Helemaal eens. Maar als ik de minister van Onderwijs in het huidige kabinet hoor beweren dat het allemaal minder zwaar moet en dat studenten het anders niet bij kunnen benen, vraag ik me af of wat je voorstelt ooit zal gebeuren. Het is nu toch vooral “u vraagt wij draaien” als het om onderzoek gaat.
Wetenschappelijk onderzoek behoort te gebeuren los van het belang van de financier of dat nu de overheid of het bedrijfsleven is en behoort tevens gecontroleerd te worden door onafhankelijke partijen. Het huidige systeem deugt dus niet en daarom is wantrouwen op zijn plaats.
waarbij onderscheid dient te worden gemaakt tussen wel- en niet beleidsgevoelige wetenschap.
Chemie, elektronica of mechanica : daar zijn de uitkomsten simpelweg goed of fout.
Het probleem ontstaat bij wetenschap die onaf is en waar hooguit voortschrijdend inzicht is te bespeuren.
Nu wordt die onvolwassen wetenschap door bureaucraten als vaststaand aangenomen omdat het goed in de kraam te pas komt.
Dat doet aan Diederik Stapel denken, wel een heel klein mannetje vergeleken met de klimaatzwendel.
Inderdaad zo hen je bijvoorbeeld de gesponsorde onzin van Willie Soon, Harde, Scafetta en natuurlijk de ideologische gemotiveerde boekjes van salomon Kroonenberg (geen onderzoek bekend)
Maar dat zal je wel weer niet bedoelen
Hoe kan jij überhaupt beoordelen of onderzoek wel of niet deugdelijk is ?
Je leest het niet en begrijpen die jw het ook niet
De wetenschap prostitueert zich in de energie- en klimaatdiscussie. (prostitutie=je eer verkopen)
Interessant is de opvoering van hondje Trudy.
Want dieren reageren op wat zij waarnemen, die kan je geen alarmisme aanpraten.
Ook stellen dieren geen existentiële vragen zoals waartoe wij op aarde zijn of wie het universum heeft geschapen.
De wetenschap verschaft inzichten, maar heeft als probleem dat elk antwoord een veelvoud aan nieuwe vragen oproept dus de onzekerheid vergroot. Op existentiële vragen kan alleen de kerk antwoord geven.
Spiritualiteit is het besef van onwetendheid, bij Trudy treffen we dat niet aan wat wel zo rustig is.
Daarom verlaagt het gezelschap van Trudy de bloeddruk.
Een paar glazen wijn of bier dient hetzelfde doel.
Mijn uitgangspunt is dat mensen niet veel verschillen, dus ook gelovigen en atheïsten niet.
Beide hebben de behoefte aan indamming van existentiële angsten.
Het oude geloof was een prima firewall tegen angst.
Een paar kerkelijke uitspraken:
1. de mens werkt voor de glorie van God (= wij doen ons best)
2. maar de toekomst is in Zijn hand (=wij kennen de toekomst niet en zijn daar dus ook niet verantwoordelijk voor)
3. God heeft zijn schepselen lief (= wij hebben vertrouwen in het menselijk vernuft)
Dat geeft rust.
Het probleem van de mens is de vervaging van fantasie en werkelijkheid (waak of droom ik).
Hemel en aarde dienen gescheiden te blijven.
Maar de secularisatie heeft God op aarde gebracht en gefeminiseerd tot Moeder Aarde.
Aangezien leven niet mogelijk is zonder de aarde te exploiteren, roept industrialisering nu diepe angsten op.
Want de spade in je moeder zetten is een criminele daad.
Bovendien wordt de mens opeens wel verantwoordelijk voor een toekomst die niemand kent.
Wederom roept dit angst op. Postmortale afrekening vindt nu op aarde plaats waar het vroeger de hemel was.
Valse profeten en andere verkopers van schijnzekerheden ruiken hun kansen.
Alarmisme is een uiterst succesvol business model. Zo is de evolutie immers: amoreel, als het maar werkt. Alles vreet elkaar op.
Exploitatie van angst ligt steeds aan de basis. Dat is de angst voor gebrek (energie, grondstoffen) die elites of bureaucraten de consumptie van onderdanen doet beperken. Die de zeggenschap over die grondstoffen wil verkrijgen voor de eigen groep.
De RK kerk is wel zo slim om personen bij hun leven niet heilig te verklaren, want dat kan veel narigheid opleveren.
Om dezelfde reden hoort God niet op aarde.
De ontkerkelijking kan voor velen bevrijding hebben betekend.
Maar de prijs is wel hoog als we daar het klimaatalarmisme voor terug krijgen.
Dit artikel zou natuurlijk nooit ooit gepubliceerd worden, als ik bovenstaande goed begrijp: http://notrickszone.com/2018/09/19/new-study-german-mid-sized-e-cars-produce-less-co2-than-diesel-autos-but-only-after-585000-kilometers/ . Wel heel interessant!
Mooi onderwerp voor een hoofdartikel. De Elektrische auto geeft meer CO2 uitstoot dan een middenklasse diesel / benzine auto. Is ook al eerder gemeld op climagate.nl.
We doen er allemaal aan mee, hij zelf ook, zo stelt onafhankelijke criticus Willem Middelkoop op café Weltschmerz en in zijn boek “Patronen van bedrog” ; https://www.bol.com/nl/c/willem-middelkoop/28412/ We zitten ingepakt in het gecorrumpeerde systeem.
Er is geen nu andere weg dan het rijksgesubsidieerde verdienmodel voor wetenschap, de industrie van groot kapitaal beleggers en klimaatspeculanten, “groene” banken en verzekeraars, de klimaat-consultancy bandwagon, waterstof en warmtepompen lobbyisten, ultra-linkse ideologische Niet Gekozen Organisaties (NGO’s), vakbonden en werkgeversorganisaties en laatst maar niet de minste alarmistische beïnvloeder de Postcode Loterij.
Kritiek op ideologische economisch rampzalige dwalingen, zoals het (aanstaande) RutteIII-klimaat-akkoord vanuit met doemverhalen gehypte klimaattafels om nog meer zogenaamd “duurzame” maatregelen zoals zwaaipalen te kunnen plempen, dat wordt geweerd uit de mainstream media en papieren pers.
“Duurzame” maatregelen, die géén enkele CO2-besparen, slechts een onmeetbaar kleine 0,0007 grCelcius klimaatwinst oplevert, maar wel tussen 500 ~ 800 miljard € eco-lasten de consument en de MKB gaat kosten, de komende 20 jaar.
“One person’s craziness is another person’s reality.” – Tim Burton
Precies dat wat ik in mijn actieve jaren als onderzoeker heb ervaren. De teloorgang van de wetenschap. Er is geen onafhankelijke wetenschap meer en deze mededeling werd lang weggehoond. Ik heb de wetenschap zien afglijden naar situatie dat idd ambtenaren bepaalden hoe projecten werden verdeeld vanuit een reeds aanwezig doel. Verwijs naar Global warming en je kans stijgt dat jouw projectvoorstel wordt gehonoreerd was de aanwijzing van de leiding. Vaak zelfs moest een onderzoek een grote kans hebben een reeds bepaald vermoeden te bevestigen. En het onderzoek moest vallen binnen de wetten van de commerciële tak van de opdrachtgever. Niet zelden kon het hoofdstuk conclusies al worden geschreven nog voor onderzoek zelfs al was gestart.
Op deze wijze is ontstaan wat ik noem selffulfilling Science.
Deze situatie maakt mede de slechte staat van de wetenschap waardoor lieden met weinig zelfreflectie of een weinig zeggende baan zichzelf als wetenschapper gaan opwerpen. Doet het goed op feestjes als je kunt vertellen dat je bezig bent de aarde te redden.
En vanuit een dergelijke gepolitiseerde wetenschap ontstaat dan de 100% verzonnen “Vleeshufter”, maar ook het IPCC is géén wetenschappelijk onderzoeksinstituut, maar vooral een ideologisch politiek gesubsidieerde organisatie, die per definitie gewantrouwd moet worden.
Zo’n systeem waarbij politiek, media en wetenschap gezamenlijk het grote publiek bedriegen uit machtshonger en om geldelijk gewin kan alleen bestaan dankzij domheid, luiheid en gemakzucht aan de kant van het publiek. Nooit is er meer informatie beschikbaar geweest dan nu, gratis nog wel, en desondanks laat men zich een rad voor ogen draaien. Alleen al het feit dat je straks geen gas meer mag verstoken voor de verwarming van je huis maar intussen wel ongebreideld en belastingvrij kerosine kan verbruiken voor je vakantie zou ons toch aan het denken moeten zetten over de kwaliteit van de Overheid. Maar nee, als schapen en koeien laten de meesten zich uitkleden en uitmelken, gelovend dat men het beste met ze voor heeft.
Het Technisch Weekblad was eens een goede bron van technische ontwikkelingen maar gleed af naar een parochie blaadje van de groene kerk.
Adverteerders moet je niet voor het hoofd stoten immers. Handel = handel.
Michael Mann’s hockeystick fraude komt opnieuw onder de chirurgische lampen van onafhankelijke wetenschappers met de aanstaande vrijgave van vele verborgen tot nu toe achtergehouden 90.000 pagina’s in de zaak die bekend werd als de ClimateGate wetenschappelijke fraude bij het fabriceren van alarmistische klimaatgrafieken op basis van historische temperatuur reconstructies.
https://wattsupwiththat.com/2018/09/19/climategate-continues-release-of-university-of-arizona-climate-emails-imminent/?utm_source=CCNet+Newsletter&utm_campaign=295fcf71ae-EMAIL_CAMPAIGN_2018_09_20_07_51&utm_medium=email&utm_term=0_fe4b2f45ef-295fcf71ae-36462929
Nee scheffer,
Mann zijn werk is al lang vergeten alleen de goedegelovigen kunnen het niet achter zich laten en zitten te wachten totdat een groepje propagandisten de emails uit elkaar trekken en te verdraaien
If you give me six lines written by the hand of the most honest of men, I will find something in them which will hang him.
dus laat staan wat je met 10.000 e-mails moet doen, in de tussen tijd ben ik geïnteresseerd in de e-mails van FME law
Nee hoor, is nog steeds heel actueel onderwerp, Heyden, zowel de betekenis van de statistisch door Mann opvallend weg gepoetste MWP en ook wetenschappelijke fraude is heden weer erg actueel. De laatste verjaart niet!
Dus niet down-playen deze klassieker in wetenschapsfraude. Het vormt nog immer de basis van het huidige klimaatalarmisme en van de valse ideologische doem propaganda, waar de amorfe massa nog steeds mee wordt bedonderd.
Ik ben benieuwd hoeveel pagina’s op essentiële frauduleuze bewijzen in de tekst bij overdracht inmiddels werden gezwart…………….
Scheffer
1. 8 onderzoeken later was er geen enkel teken van fraude gevonden
2. de hockeystick is niet de basis van het huidige “klimaatalarmisme”
3. De hockeystick is achterhaald en intussen zijn de bevindingen van Mann met enige regelmaat bevestigd door nieuw onderzoek
NEE! 1,2,3, NEE! het hockeystick-alarmisme zit nog steeds aanhoudend voor een gedeelte in de IPCC AR5 for policy-makers, trol!
Scheffer
Als jij de hockeystick alarmistisch vind miet je misschien eens hulp zoeken of gewoon accepteren dat er een echt probleem is
De eerste stap is echt het erkennen dat je een probleem hebt! Daarna wordt het echt vanzelf beter
Echt en als je daarna denkt dat je “ links” moet worden dat is niet waar , je mag gewoon rechts blijven en toch klimaatverandering accepteren!
SCheffer, wat was het centrale punt dat men 30 jaar geleden maakte met de hockeystick? Dat er een stijging was in temperatuur, die nog nooit zo uitgesproken was geweest. E Ner werd toen voorzichtig geopperd dat dit wellicht was door de luchtvervuiling door de mens.
Ondertussen zijn we 30 jaar verder.
Is er een stijging in temperatuur? JA
Is die stijging sneller dan ooit voordien? JA
Kan dit verklaard worden door AGW? JA
Is er een andere goed onderbouwde verklaring dat dat dit AGW zou worden veroorzaakt? NEE
Blijven de AGW-negationisten dit allemaal negeren? JA
We wachten de onafhankelijk analyse af. Schande dat men geen openheid wilde geven hoe Mann’s klimaat-hockeystick was gefabriceerd, ondanks de onwettigheid van de geslotenheid van het wetenschappelijk proces. Als je verdacht van wetenschapsfraude wil zijn dan moet je zo handelen zoals Mann c.s.
Verder alle JA’s van je zijn NEE’s, dj, er is géén versnelde opwarming en er is géén versnelde zeespiegelstijging gemeten. Ook niet met de sprookjes van een smeltend Antartica, dat alleen maar netto ijslagen erbij krijgt ondanks afbrokeling aan de randen .
De CO2-temperatuur-(C-)AGW “correlatie” is feitelijk maar voor 20 jaren tussen 1978 en 1998 te veronderstellen, duizenden jaren daarvoor is er alleen een omgekeerde correlatie, temperatuur verandering die CO2-verandering aandreef. En ook nu geen enkele reden voor politiek paniek zaaien met misplaatst klimaat en zeespiegel alarmisme.
Vandaag ging het artikel over de keerzijde van door de Staat gesubsidieerd slechte wetenschap alleen passend in het straatje van de politiek van de zittende macht. We zitten in het bootje en kunnen alleen maar de nonsens van het klimaatalarmisme aantonen.
De trollen bewijzen vandaag wederom er niets van opgestoken te hebben, ondanks dat het al vele keren in het verleden op climategate.nl en ook daarbuiten op de toenemende IPCC / (C-)AGW-kritische wetenschappelijke websites is aangetoond, dat de klimaat-“wetenschap” voornamelijk ideologisch is vervuild.
Scheffer
Het enige wat ik had kunnen leren vandaag dat jij absoluut kritiekloos alles geloofd wat jouw mening bevestigd
Natuurlijk wist ik dat al.
Geen van de punten die je ons probeert wijs te maken is ook maar enigszins onderbouwd en je papegaait alleen maar propaganda na.
Oh en het clubje wat zo wanhopig op zoek is naar de e-mails van Mann is een lobbyclubje en dus niet onafhankelijk en ieder wetenschapper die het geprobeerd heeft is het gelukt het werk van Mann te herhalen, de goedgelovigen is het niet gelukt, maar die hebben het dan ook niet geprobeerd
Scheffer, kijk jij probeert gewoon mijn woorden te verdraaien en me woorden in de mond te leggen. Je reactie zit weer vol met drogredenen nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden.
Kun je me een grafiek tonen die toont dat er in de afgelopen jaren GEEN temperatuurstijging is ten opzichte van 30 jaar geleden? Gebaseerd op temperaturen werelwijd, is het 0.8°C. Zelfs gebaseerd op de favoriet van de AGW-negationisten, de satellietmetingen van UAH, zit het gemiddel 0.5°C hoger
De correlatie tussen deze recente opwarming en CO2-uittsoot, en het oorzakelijk verband, zijn wel degelijk aangetoond in verschillende onafhankelijke studies. Ik heb de deze al meermaals aangehaald: http://www.nature.com/articles/srep21691. DIe heeft het zowel over de recente opwarming als over de paleoklimatologie. Geen enkele AGW-negationist die hier inhoudelijke kritiek op kan geven! Ze hanteren meestal gewoon de klassieke taktiek: negeren wat niet in hun overtuiging past. Of een enkeling probeert met wat simplistische argumenten of cherrypicking en verdraaiing (drogreden!), de studie in diskrediet te brengen.
SCheffer: weerleg dus deze studie, of aanvaard de conclusies ervan!
Tegen o.a. onderlinge afspraken als hieronder in de links zijn vastgelegd is het voorlopig bijna vechten tegen de bierkaai.
http://www.17doelendiejedeelt.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontwikkelingssamenwerking/internationale-afspraken-ontwikkelingssamenwerking/global-goals-werelddoelen-voor-duurzame-ontwikkeling
https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/
Cathrien, en waarom zou je vechten tegen “Een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Dat is de kern van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen” of “The Sustainable Development Goals are the blueprint to achieve a better and more sustainable future for all. They address the global challenges we face, including those related to poverty, inequality, climate, environmental degradation, prosperity, and peace and justice. “?
Rypke, het is precies het fraaie artikel geworden wat ik van jou verwacht had, geweldig!!
Zeilmaker, de zeespiegelstijging: Is er acceleratie gemeten? Nee. !!!!!
Slechts met ongeveer 1,7 mm per jaar, zo tonen de getijdenbakens zoals bij Den Helder. 1,9 mm netto waarvan 0,2 per jaar omdat het land een beetje kantelt.
De zeespiegelstijging, het stokpaardje van de RutteIII offshore & baggerlobby, de leugenachtige aandrijving in de alarmistische klimaat-doem-propaganda door onze overheid.
Zeilmaker: Schiet je TV kapot er komen alleen klimaatleugens uit!
http://www.interessantetijden.nl/2018/09/20/met-1-doorgeladen-mitrailleur-bij-springtij-is-klimaatprobleem-opgelost/
En dat alles uit de dikke duim van Rypke, maar Scheffer geloofd het want bevestigd zijn opinie
Ik denk dat Rypke iets vaker over zijn schouder moet kijken om te zien wat er achter hem aan de hand is.
Dit soort uitspraken doet meestal weinig goeds voor iemands gezondheid.
Zet hem op man, goed bezig!
Ik denk dat de uitslagen van wetenschappelijk onderzoek al heel erg lang worden gestuurd , ofwel door door de industrie, ofwel door de politiek . Graag wil ik daarbij wijzen op , wat we nu als de grootste wetenschapper ooit beschouwen : Albert Einstein . Die werd in eerste instantie uitgemaakt voor een loser en moest werken op een patentburo . Na zijn ontdeking werd hij voorgedragen voor de Nobel prijs, maar dat werd tegengehouden door de toen zittende macht. Kijk de prachtigge serie over het leven en werk van Einstein op Discovery . ( dat overigens ook is besmet met het klimaat virus , want levert kijkers op )
Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Dat klinkt aannemelijk, maar het is geen concreet bewijs. Wetenschappers die de klimaathype ontkenden werd ook vaak verweten dat ze namens de olie-industrie spraken. Het omdraaien van dat verwijt overtuigt mij daarom niet. Je kunt ook niet zeggen dat de aarde plat is omdat wetenschappers die de aarde rond vinden betaald worden door Shell, KNAW of wie dan ook.
Uiteindelijk wordt iedereen betaald, elke wetenschapper maar ook elke bakker en elke buschauffeur.
En ik kan met gemak een tiental ernstig liegende “wetenschappers” opnoemen. Wier onzin door honderden peer reviews werd gesteund.
Maar daar tegenover staan ontelbaar veel wetenschappers die ongelooflijk goed werk verricht hebben. Buiten de sociale w̶e̶r̶k̶p̶l̶a̶a̶t̶s̶e̶n̶ vakgebieden wordt gewerkt aan levensreddende medicijnen, steeds zuiniger motoren, verkenning van het heelal, diepe inzichten in evolutie tot voorbij atomair niveau, noem maar op.
Ik wil echte wetenschappen niet zomaar afvallen vanwege een paar rotte appels. Zeker niet als “ze worden betaald” het sterkste argument is.
Er is genoeg concrete kritiek op de klimaathype te bedenken. Neem het alarmisme over de laatste hittegolf; ondertussen worden 16 van de 23 hittegolven tussen 1901 en 1951 eventjes “weggepoetst” door het KNMI.
https://klimaatgek.nl/wordpress/2018/09/06/het-raadsel-van-de-verdwenen-hittegolven-deel-4/
Dat zijn feiten waar je een discussie mee kan voeren.
Met het leggen van verbanden tussen atheïsten, wetenschappers en concentratiekampen lukt dat niet.
de innovatie op allerlei gebieden is fenomenaal.
Daar steekt de achterlijkheid van het energie- en klimaatbeleid schril bij af.
“als de overheid onderzoek financiert, bepalen ambtenaren het frame waarbinnen onderzoek plaatsvindt: […] En dus beïnvloedt de opdrachtgever – de overheid – soms ook de uitkomsten.”
Het is toch logisch dat de overheid een kader afspreekt waarin het onderzoek dat ze financiert, moet worden uitgevoerd? Als men een overeenkomst afsluit, dan spreekt men toch af waarover het gaat? Wat verwacht men anders?
Misschien heb ik het gemist, maar kan er iemand een concreet voorbeeld geven van waar werd vastgelegd welke uitkomst men moest bekomen? Voor zover ik kan nagaan, is het enkel een vastleggen van welk onderzoek er moest gedaan worden.
Henk,
Om bewijs vragen dat is toch dom! Voor je het weet moet je wat gaan uitzoeken en lezen om er vervolgens misschien achter te komen dat iets wat je heel erg hard geloofd gewoon een sprookje is
Dan moet je feiten gaan accepteren en voor je het weet ben je links, brrrr
Psychiatrische hulp is je gegund, Heyden!
Shheffer: Kun je echt niet anders dan ad hominem reageren? https://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden#Ad_hominem_(op_de_persoon)
Henk
“Misschien heb ik het gemist, maar kan er iemand een concreet voorbeeld geven van waar werd vastgelegd welke uitkomst men moest bekomen?”
Maar Henk denk je nu echt dat dat op papier werd vastgelegd? Nee dat gebeurde in bedekte termen in mondeling overleg over kansen projectvoorstel en tijdens tussenrapportages. Bij ontwikkeling in een ‘verkeerde richting’ werd de kans (geen kans) op een vervolgopdracht even aangestipt. Dit alles dus heel subtiel maar dat kan jij je ook wel voorstellen ook al komt het je niet goed uit.
“ Het is toch logisch dat de overheid een kader afspreekt waarin het onderzoek dat ze financiert, moet worden uitgevoerd? Als men een overeenkomst afsluit, dan spreekt men toch af waarover het gaat? Wat verwacht men anders? “
Ja, dat klopt en daar is niets mis mee maar dat is dus hier in deze discussie niet aan de orde en dat weet jij ook.
Mvg,
Dus, geen enkel bewijs maar toch overtuigd dat het zo is.
Bedankt, je bevestigde mijn vermoeden.
Mooi stuk Zeilmaker, zeer bedankt.
De rot zit inderdaad diep in academia en de woekering gaat subtiel. Dat we over tien jaar zullen lezen dat de wetenschap is teruggekeerd naar haar oude degelijkheid lijkt me een illusie. Daarvoor duurt het verval al te lang en zijn de maatschappelijke krachten te sterk.
De wetenschap is haar onafhankelijkheid kwijt geraakt. Dat geldt op alle terreinen, dus ook voor de klimatologie; zo bezien niets nieuws dus.
Als oorzaken noem je sturing en framing. Beide zijn terecht: de overheid heeft teveel invloed en de media worden niet moe een bombardement los te laten op argeloze burgers. En dat laatste lijkt me nou net een derde cruciale factor.
Waar is de kritische zin gebleven? Bij wetenschappers, bij media én bij leken, zeg maar de gemiddelde, mondige burger. Twee voorbeelden uit de klimatologie, een oud en een recent.
Na het lekken van de cilmategate mails, werd daar wel over bericht, maar in de marge. De foezelaars werden nauwelijks ter verantwoording geroepen. Integendeel, men ging gewoon door en kwam met nóg sterkere overdrijvingen.
Rahmsdorf liet de ijskap versneld afsmelten en kwam met sprookjes over een ongekende zeespiegelstijging. Anno 2018 neemt Deltares dat gewoon over en komt met meters stijging. De enige onzekerheid is of het 1, 2, 3 of 4 meter zal zijn, maar deze eeuw gebeurt het.
Om met het laatste te beginnen: waarom slikt iedereen (journalisten, de NOS, de mondige burger) dat als zoete koek? Iedereen weet dat NL een lange traditie heeft in de strijd tegen het water, velen kennen het begrip NAP en sommigen weten dat Rijkswaterstaat een paar eeuwen meetgegevens heeft. Waarom komt niemand (journalist, NOS, burger) op het idee om eens te kijken hoe het verloop de afgelopen eeuwen was? Waarom neemt iedereen klakkeloos aan dat wat Deltares zegt ook klopt? De wetenschapper is gecorrumpeerd, de journalist is zijn kritische zin verloren en de burger, ach die gelooft het wel. Als ‘de overheid’ het zegt, zal het wel waar zijn…………
Climategate laat zien wat er mis in academia en politiek. De bluffende fraudeurs werden niet aan de tand gevoeld in eigen huis, niet ondervraagd door de media noch door kritische politici op de pijnbank gelegd. Integendeel, onder dekking van media en poltiek, werden hun beweringen steeds extremer.
Toen tenslotte kul-argumenten als consensus en ‘the science is settled’ werden aangevoerd, bleef het oorverdovend stil in academia en de pers. De politiek nam het alarmisme gretig over en de burger……..die sliep door.
Enig zelfreinigend vermogen bleek toch wel aanwezig. De New Scientist stond eerst vierkant achter de bedriegers. Maar na zijn pensionering schreef Fred Pearce, de oud-hoofdredacteur, het boek ‘The Climate files’.
Een ander positief effect was het ontstaan van deze site, maar hoeveel invloed heeft die nou Hans?
Noud,
Cri de coeur!
Je schrijft: ‘Een ander positief effect was het ontstaan van deze site, maar hoeveel invloed heeft die nou Hans?’
Antwoord: Dat weten we niet precies. Zeker, te weinig! Maar onderhuids begint het toch te borrelen. Achter de schermen merken we positieve ontwikkelingen.
Wat het Deltares-rapport betreft, zie mijn ‘posting’ van morgenochtend.
@Noud: “De New Scientist stond eerst vierkant achter de bedriegers. Maar na zijn pensionering schreef Fred Pearce, de oud-hoofdredacteur, het boek ‘The Climate files’.”
En wat was de conclusie in dat boek? “none of the 1,073 emails, or the 3,587 files containing documents, raw data and computer code upsets the 200-year-old science behind the “greenhouse effect”. We might wish it weren’t so, but the world still has a problem. A big problem”.https://www.transitionculture.org/2010/07/29/book-review-the-climate-files-by-fred-pearce/
@ Hans Labohm: “het ontstaan van deze site, maar hoeveel invloed heeft die nou Hans?’” Het feit dat deze site nog steeds loze beschuldigingen blijft uiten over “climategate”, gebaseerd op cherrypicking, verdraaiingen, insinuaties en leugens, is wel één van de verklaringen waarom deze site nog steeds geen enkele impact heeft op het maatschappelijke debat
Nou HenkdJ. Fred Pearce zou wel gek zijn om het greenhouse effect te ontkennen en volgens mij doet niemand dat hier. Kern van het boek is dat de gedragingen van de betrokken wetenschappers niet door de beugel kunnen. Dat was een volslagen tournure van de redactie van de New Scientist. Maar ja, ook weer ná zijn pensionering.
Lezen dat boek, want dat heb je kennelijk niet gedaan
Tot. zeg 30 jaar terug, was De Wetenschap hoeder van de waarheid. Sterk in stelling nemen maar nooit te beroerd om opnieuw te beginnen wanneer iemand ook maar de geringste twijfel wist te zaaien. In haar glorieuze zegetocht marcheren Einstein, Dirac, Lorenz en vele anderen, ook uit andere vakgebieden dan de natuurkunde.
Inmiddels is ze verworden tot leverancier van ‘waarheid op bestelling’. Ik heb verschillende keren meegemaakt dat gesponsorde sprekers op congressen gewoon vertelden wat hun broodheer aanstond. En dat met nog steeds het aureool van de wetenschap op hunne kop…
Hier wordt toch wel erg de nadruk gelegd op de macht van de ambtenaar. De realiteit is dat de ambtenaar opdracht krijgt om bijvoorbeeld onderzoek te doen naar een bepaald probleem, hij verzint dat zelf niet. Wanneer de overheid een onderzoeksopdracht verstrekt dan staat daarin omschreven wat die onderzoeksopdracht inhoudt en degene die die opdracht krijgt wordt geacht dit dan ook uit te voeren, daar heeft die overheid recht op. De onderzoeker mag ook aangeven dat er nog andere aspecten aan het onderzoek vastzitten wanneer hij of zij dit nodig acht. Het is aan de overheid om eventueel een vervolg of aanvullend onderzoek te laten uitvoeren. In de opdracht ligt uiteraard opgesloten in welke richting het onderzoek zal plaatsvinden, maar dat is ook de bedoeling, zo gaat dat bij alle overheden, grote bedrijven en ook bij studies of afstudeeropdrachten. In de politiek is het aan de betreffende Minister(s) om hun oordeel te geven en daarna de volksvertegenwoordigers. Het is dan wel de bedoeling dat die documenten wel gelezen en begrepen worden en daar kun je grote vraagtekens bijzetten, zeker omtrent de Klimaatrapporten en het Klimaatakkoord van Parijs van 12 december 2015. Deze documenten zijn bijna als hamerstukken in beide kamers van de Staten Generaal afgehandeld. De controleurs van de democratie moeten hun werk, waarvoor ze dik betaald worden uitvoeren en ik laat het aan u over om dit te beoordelen.
Het zou zo moeten zijn dat het aan de wetenschapper is of eea nog wel wetenschappelijk valt te verantwoorden.
Moreel gedrag begint bij iedereen en sommige beroepsgroepen in het bijzonder.
Een wetenschapper behoort de wetenschap te hanteren volgens de wetenschappelijke methode.
Een arts behoort volgens de eed van Hippocrates te handelen.
Elk individueel mens behoort vanuit een innerlijk moreel besef zijn/haar keuzes te maken.
@Anne: maar het is de vraag of we in die rapporten de wetenschap horen of de interpretatie van PR afdelingen en communicatiedeskundigen.
Ontmoette wetenschapper van ECN die mij toevertrouwde dat windenergie flauwekul is. Even later juichend rapport ECN over windmolens met de naam van dit heerschap er boven.
We hebben te maken met moreel verval.
Het lieg- en bedrieg kabinet Rutte is een Pinokkio kabinet die ondanks alles maar door kan gaan.
Wanneer komen mensen tot inzicht dat een limiet bereikt is?
En wanneer gaan mensen daarnaar handelen?
Zolang de portemonnaie het toestaat?
De poppenspelers zouden in het parlement te vinden moeten zijn.
Maar ik zie alleen maar meer pinokkio’s.
Volg de touwtjes en je moet wel concluderen dat de eed/belofte op de Grondwet een valse is.
Plaats een goedwerkende leugendetector bij de uitgangspoorten van parlement en overheidsinstellingen; komt alleen het lagere ondersteunende personeel naar buiten.
Hartelijk dank voor alle reacties
Er is sinds mijn vertrek nog weinig aan de reageerders-populatie veranderd, maar een aantal reacties vind ik wel interessant
Die van Arie legt in mijn optiek een blindheid bloot die nu net aan de basis staat van het probleem:
Er is genoeg concrete kritiek op de klimaathype te bedenken. Neem het alarmisme over de laatste hittegolf; ondertussen worden 16 van de 23 hittegolven tussen 1901 en 1951 eventjes “weggepoetst” door het KNMI.
https://klimaatgek.nl/wordpress/2018/09/06/het-raadsel-van-de-verdwenen-hittegolven-deel-4/
Dat zijn feiten waar je een discussie mee kan voeren.
Met het leggen van verbanden tussen atheïsten, wetenschappers en concentratiekampen lukt dat niet.
De kern van mijn argument kun je dus niet mee leven: de basis van het gehele probleem is namelijk zondenbesef, een theologisch-filosofische insteek
Technische argumenten leiden daar maar van af
[zondenbesef]
maar wat is een zonde?
Op zonde dient straf te volgen, daar zullen de meesten het wel mee eens zijn.
Laten we het eens omkeren: we worden gestraft en concluderen op grond daarvan dat we blijkbaar zondigden.
Wie uit het raam springt en zijn benen breekt krijgt straf, dat was zondigen tegen de natuurwetten.
Nu genieten we hier van welvaart, geen straf dus.
@Interessante tijden,
Wat er mis met een technische argumenten in een technische discussie?
Temperaturen kun je meten, oorzaken van temperatuurstijgingen en dalingen kun je achterhalen. Al is dat een zeer ingewikkeld verhaal, vandaar de tegenstellingen in dit debat.
“Zondenbesef” is vooral een religieuze aangelegenheid. En dus extreem subjectief; een hindoe mag geen rundvlees eten, een christen wel.
Dus om wiens zondenbesef gaat het dan?
En wat is de invloed daarvan op het klimaat, of het klimaatdebat?
Als ik zeg dat iemand steelt moet ik daar tenminste een concreet voorbeeld van kunnen geven. Anders heet dat officieel “laster”, en kan ik worden aangeklaagd. Als ik zeg dat iemand liegt moet ik dat dus ook aan kunnen tonen met tenminste een voorbeeld. Je kunt niet de hele klimaatwetenschap van bedrog beschuldigen zonder één concreet voorbeeld te noemen.
In bovenstaande column wordt zelfs nog een verband gelegd tussen atheïsme, wetenschap en de holocaust; dat is nogal wat. Een gebrek aan technische argumentatie verhullen met godwins; dat lijkt me de basis van een veel groter probleem.
Arie,
“In bovenstaande column wordt zelfs nog een verband gelegd tussen atheïsme, wetenschap en de holocaust; dat is nogal wat. Een gebrek aan technische argumentatie verhullen met godwins; dat lijkt me de basis van een veel groter probleem.”
Ja mee eens en die Godwin over de holocaust is begonnen met de uitspraak van een voormalig hoofd van IPCC die klimaatontkenners (al idioot want niemand doet dat) vergeleek met holocaust ontkenners. Dat wekt woede op en terecht.
Over dat meten van zaken als grondslag voor de AGW hypothese en de mogelijke gevolgen ervan is zeer veel te melden maar idd dat is verre van eenvoudig om het maar even niet anders te noemen.
Mvg,
Frans
@Frans Galjee,
Soortgelijke uitlatingen vanuit het IPCC zijn natuurlijk net zo walgelijk. Al vallen ze daar minder op omdat de linkse kerk eigenlijk al sinds 1969 elke discussie meent te “winnen” met godwins.
Alleen clubjes en dictators die daadwerkelijk genocide predikten of pleegden, zijn door links nooit met nazisme in verband gebracht. Voornamelijk natuurlijk omdat links zelf decennialang dolenthousiast achter clubjes als de rode khmer, raf, hamas, en roergangers Stalin, Mao, Saddam en Arafat aanliep.
Maar ik had het nu specifiek over bovenstaande column. En daar kwam de godwin van de AGW-sceptische auteur.
Bovendien los van die godwin, het is weinig inhoudelijk om een hele beroepsgroep weg te zetten als onbetrouwbaar “want ze worden betaald door de overheid”. Leraren, agenten en verplegers in verzorgingshuizen worden ook door de overheid betaalt, dat zegt niks over hun integriteit.
Ondertussen mis ik in die column een concreet voorbeeld van fraude door de wetenschappers; toch het punt van die hele column. Dat de discussie moeilijk is, is geen excuus. Sterker nog, je hoeft geen klimaatwetenschapper te zijn om concrete feiten aan te dragen, zoals het voorbeeld van de “verdwenen hittegolven” tussen 1901 en 1951 laat zien.
Arie
“Bovendien los van die godwin, het is weinig inhoudelijk om een hele beroepsgroep weg te zetten als onbetrouwbaar “want ze worden betaald door de overheid”. “
Ja, dat is ook te kort door de bocht. Het is ook niet de beroepsgroep zelf die onbetrouwbaar is maar het is de situatie waaronder die beroepsgroep het oorspronkelijk eerbare werk moet verrichten. Ja de klant bepaalt en betaalt en dat maakt het goed kunnen uitoefenen van het vak wetenschap lastig zo niet onmogelijk. Het is als het doorlopend moeten manoeuvreren tussen het belang van goede uitoefening wetenschap en het belang van de klant die te vaak slechts geïnteresseerd is in een verlangde uitkomst. Die overheid heeft de wetenschap gegijzeld voor uitvoering van beleid. Een beleid overigens waarvoor diezelfde wetenschap mede verantwoordelijk is geweest door eerder toe te geven aan oneigenlijke druk en beïnvloeding vanuit die overheid. Haast als onderdeel van huidig handelen of besturen maakt daarbij dat oorspronkelijke wijze van wetenschap bedrijven is vervangen door de nieuwe versie van PNS ( Post Normal Science) een uitgeklede vorm van ‘wetenschap’ waar men al te snel genoegen neemt met wat men al ‘als best’ meent te weten.
“Leraren, agenten en verplegers in verzorgingshuizen worden ook door de overheid betaalt, dat zegt niks over hun integriteit.”
Wel voor leraren en agenten is het ook lastig hun beroep goed te kunnen uitoefenen. Wat wordt onderwezen en hoe al dan niet met ‘homogenisering’ van de geschiedenis wordt mede van boven opgelegd. De wijze waarop de agent kan en mag functioneren ligt ook vast. In beide gevallen kan hierdoor de integriteit onder druk komen.
“ Ondertussen mis ik in die column een concreet voorbeeld van fraude door de wetenschappers; toch het punt van die hele column. “
Fraude is hier ook niet het juiste woord en volgens mijn interpretatie van column ook niet bedoeld. Soms gaan zaken gewoon fout zonder dat er sprake is van bewust frauduleus handelen.
“Dat de discussie moeilijk is, is geen excuus. Sterker nog, je hoeft geen klimaatwetenschapper te zijn om concrete feiten aan te dragen, zoals het voorbeeld van de “verdwenen hittegolven” tussen 1901 en 1951 laat zien.”
Inderdaad en zo zijn er meer voorbeelden. Misschien geen fraude maar wel foutief handelen vanuit goede bedoeling maar dat laatste maakt het nog niet minder fout.
Mvg,
Frans
@Frans,
Ik ben het grotendeels met je eens. Maar of we bepaalde conclusies nu als “fraude” of als “foutief handelen” bestempelen is puur cosmetisch. Waar het om gaat is dat een dergelijk verwijt onderbouwd moet worden met concrete voorbeelden.
En dat leraren een bepaald lesprogramma volgen en politiemensen de Nederlandse wet als uitgangspunt hanteren lijkt me ook niet onlogisch. Het tegenovergestelde is chaos en willekeur.
Zolang er maar openlijk over alle meningsverschillen gesproken kan worden, hoeft niemands integriteit niet onder druk te komen.
[hele beroepsgroep weg te zetten als onbetrouwbaar “want ze worden betaald door de overheid]
Over wetenschappers gaat het hier.
Maar wie horen we eigenlijk ? Is dat een wetenschappers of zijn dat PR afdelingen, communicatie medewerkers of bureaucraten?
Vergelijk IPCC WG1 met de SPM. Die summaries blijken soms eerder te verschijnen dan de artikelen die ze samenvatten voor beleidsmakers.
Paar jaar geleden eens deelgenomen aan een discussie (panel) van ECN over de energietransitie.
Die hebben een afdeling met sociologen om bij de bevolking weerstanden tegen nieuwe technologie weg te nemen.
De discussie ging niet over techniek maar over beïnvloeding, daar was zelfs een Groningse prof. in de psychologie voor uitgenodigd.