Een bijdrage van Hugo Matthijssen.
Prima om nieuwe huizen zorgvuldig te isoleren en te voorkomen dat via koudebruggen warmte weglekt. Maar de warmtepomp draagt weinig bij aan de besparing het is de zorgvuldige isolatie van nieuwe woningen waarmee de besparing wordt gehaald een gemiddelde luchtwarmtepomp levert rond 4 kW continu vermogen bij ongeveer 7 graden.
In ons huis uit de jaren 70 zit een cv ketel die kan moduleren van 7 tot 32 kW en dat betekent dat ik ook na wat aanpassingen zoals extra dubbel gas, vloerisolatie en tocht reductie altijd een behaaglijke temperatuur te realiseren is. Betere isolatie geeft automatisch een reductie van het gasgebruik en een warme kamer blijft ook warm als het buiten kouder wordt.
De ketel kan qua productie afhankelijk van de vraag automatisch terug geregeld worden tot 7 kW en is dan prima in staat om de warmte te leveren voor huizen waar nu warmtepompen in worden geplaatst. Is de capaciteit tijdelijk te hoog dan schakelt de thermostaat automatisch uit en zo realiseer je in een moderne woning een sterk gereduceerd gasgebruik in vergelijking met mijn jaren 70 woning.
Nog beter is een kleinere modulerende ketel te plaatsen die rond 7 kW maximaal kan leveren en ook als het kouder wordt de moderne woning behaaglijk kan verwarmen zo krijg je dan tegen lage installatiekosten van rond de 800 euro een grote reductie van het gasgebruik.
Een gemiddeld luchtwarmtepomp geeft ongeveer 4 kW bij 7 graden buitenluchttemperatuur en dat betekent dat naarmate het kouder wordt het effectieve vermogen van deze warmtepomp afneemt tot vrijwel niets bij -15 graden C. Voor huisverwarming in de winter een onmogelijk apparaat.
En daar heeft de producent het volgende op gevonden een warmtepomp met een kleine CV ketel parallel aan de warmtepomp in de installatie voor als het echt koud wordt.
En daarvoor zou je dan 20.000 euro investeren?
Dat noemen ze dan de hybride warmtepomp.
Als je nu de warmtepomp weglaat en alleen deze mini CV ketel plaatst heb je in de super geïsoleerde woning naast een hoog rendement een zeer laag gasgebruik. Dat is in de huidige praktijk de goedkoopste adequate oplossing.
Ga je zoals nu oudere wijken gasloos maken dan wordt dat een compleet fiasco de oudere huizen hebben door de constructie te veel koudebruggen waardoor je in vergelijking met een nu te bouwen woning te veel energie verliest die huizen krijg je met maximale na isolatie met een luchtwarmtepomp niet warm tenzij je er een complete schil omheen bouwt.
Maar groningen dan we moeten van het gas af is een veelgehoorde kreet.
We kunnen relatief makkelijk ons Groningse gas afbouwen en toch een goede gasvoorziening in stand houden. Nederland is een grote speler in de Europese gashandel we kopen en verkopen, slaan op en transporteren veel meer gas dan het beetje wat nu nog uit Groningen komt en nu moeten we van het gas uit solidariteit met de Groningers? Onzin laten ze de schade herstellen en vergoeden maar sloop niet de best functionerende schoonste energievoorziening van Nederland. Aardgas bestaat voor het grootste deel uit waterstof CH4.
Hier kun je alles terugvinden over de gasrotonde.
De stelling is dan ook dat bij optimaal geïsoleerde moderne woningen niet meer nodig is dan 4 tot 7kW vermogen voor de verwarming. Daarvoor is een kleine modulerende gasketel de beste en meest bruikbare oplossing. Luchtwarmtepompen laten het bij -15 afweten en zijn niet in staat oudere huizen in redelijkheid hoe goed aangepast ook van voldoende warmte te voorzien in de winter.
Ik ken maar één (zeer dure) gasketel die kan moduleren van 1 naar 10 kW, de rest zit allemaal op minimaal 6-7 kW.
Het precedent is geschapen deze week. Ugenda kan / gaat vervolgens tegen de Staat procederen, dat de (technisch zielige) warmtepomp versneld wordt verplicht gesteld voor de 1 miljoen woningen van de woningcorporaties. Rechter Tan van het Gerechtshof staat nu reeds handenklappend klaar haar alarmistisch ideologisch politieke oordeel te vellen. Warmtepomp is een mensenrecht immers. (Sarc)
Leven de dictatuur!
Er lopen steeds meer verwarde mensen rond die schijnbaar ook nog steeds meer grip krijgen op ons leven door hun waanideeën.
Ha Theo,
Het enige goede nieuws is dat onder nieuwe wet verwarde
mensen zo zonder veel problemen zo opgepakt mogen worden hahahah
Gewoon even bellen : https://www.ggznieuws.nl/home/blokhuis-kondigt-landelijke-hulplijn-voor-meldingen-verward-gedrag-aan/
groet
maiup
Dan zal het uiteindelijk wel goed komen!
Chris
Als je dit soort ketels massaal toepast ( 7,7 miljoen huishoudens) dan zal die zeker goedkoper worden dan de huidige cv ketel
Mooi artikel Hugo, volgens mij beschrijf je nu een Nefit ketel, maar ja in de merken onderling zit ook niet zo veel verschil meer, wel in kwaliteit.
Dat is nu ook een goed voorbeeld over wat ik gisteren schreef, er is nog veel te behalen met techniek, technieken worden steeds beter en efficiënter, maar gun het de tijd! Zonneboilers werken trouwens ook perfect ook in de winter als de zon maar schijnt. Jammer dat ze nu zo gefocust zijn op co2 en menen dat ze geen tijd meer hebben om de techniek te verfijnen of met iets heel nieuws komen. Ik vind het ook schandalig als straks het beste gasnet van de wereld zo maar afgedankt word. Daarom vind ik waterstof ook een goed alternatief, van de week las ik nog een artikel over een Belg die het mogelijk maakte om een auto veilig thuis te tanken met waterstof. Zijn ontwikkeld systeem wat ook nog eens goedkoop, en te gebruiken tot er meer stations waren gebouwd waar je het spul kon tanken. Daarom bedoel ik er is nog veel te behalen, als men maar niet alles dwangmatig door de strot word geduwd met de ellende dien.
.Theo ik maak geen reclame maar het is goede ketel.
Mijn vorige nefit is ook heel lang meegegaan.
Klopt en super zuinig. :-)
@ Hugo,
Prima artikel en helemaal mee eens. Een opmerking over een ongelukkige zin.
“ Aardgas bestaat voor het grootste deel uit waterstof CH4.”
Mvg,
Frans
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Aardgas
Geen waterstof dus maar stikstof
Misschien wel opportuun om dit nieuwe artikel hier te plaatsen, waarbij duidelijk wordt dat het IPCC terugvalt naar 1,5 C opwarming, omdat de 2 C niet gehaald gaat worden: http://www.thegwpf.com/richard-lindzen-warming-of-any-significance-ceased-20-years-ago/ . Waarom zo’n ophef over van het gas af, terwijl er nog voor 100-en jaren gas is en waarom CO2 aanvallen, terwijl er geen enkel probleem is in de wereld met zeespiegelstijging en opwarming????
@Anton Bakker Het niet verder dan 1,5 graad laten stijgen is een veel ambitieuzere doelstelling dan 2 graden
Aansluitend bij de ode aan de CV ketel , wil ik hierbij de Micro WKK van Remeha weer ’s onder de aandacht brengen .
Die was uitgerust met een stirling motor die 1 KW aan elektrisch vermogen kon leveren . Het project werd gestopt, maar kon, gezien de ontwikkelingen, wel weer’s interessant gaan worden voor degenen die off grid willen gaan. In combinatie met een zonne boiler- installatie en een gastankje in de bun dan .
De hysterie over ‘ van het gas los ‘ en ‘warmtepompen’ wordt tot gekmakens toe door de media de wereld ingeslingerd, maar ondertussen kondigde een andere Nl se fabrikant van CV ketels onlangs aan de productie te gaan verdubbelen.
Een CV ketel heeft tov alle andere vormen van ruimteverwarming de beste prijs- prestatieverhouding, een hoog rendement , is schoon, neemt weinig ruimte in en is een adaptief verwarmingsapparaat , anders dan de warmtepomp die pas goed werkt bij een zeer constante verhouding Tin T uit . (anders daalt de COP en stijgen de kosten ) Tenslotte: warmtevraag /COP = kosten .
Warmtepompen zijn geschikt voor de koelkast, vrieskist en airco in de auto. meer niet .
“Van het gas los” en “Van het grid los”………… Na rechter mevr. Tan van het Gerechtshof deze week, in haar gepolitiseerde rechtkundige mega-uitglijder in de zaak tegen de Staat door de Niet Gekozen Organisatie (NGO) Urgenda is het nu :
“Van de gekozen Parlementaire Democratie los”
Ik ben niet heel erg thuis in de warmtepompen wereld maar heb me wel een klein beetje ingelezen. Ik ben al snel tot de conclusie gekomen dat als het gaat om een lucht water warmte pomp dat dit een spectaculair rendement geeft en uitermate geschikt voor nieuwbouw woningen. De enige vraag die in mij opkwam is deze: “waarom hebben we dat niet veel eerder gedaan”. Voor bestaande bouw is het een heel ander verhaal. Flinke investeringen zijn dan nodig voor een ombouw waarvan de kosten kunnen oplopen tot soms 50.000 euro per woning. Een lucht – lucht waterpomp waar Hugo het over heeft, is dan nog een mogelijkheid ter ondersteuning. Dat is niet veel anders dan een omgekeerde airco die je al voor 1000 Euro kan kopen. Je zal er altijd nog iets naast moeten hebben, het rendement is afhankelijk van de buitenlucht temperatuur. Een houtkachel, gas, of elektrische kachels. Mijn conclusie : Ga in de bestaande bouw niets forceren.
warmtepompen die hun energie uit het grondwater halen geven flinke energiebesparing. Wel neemt de stroomrekening toe en van gas los betekent ook elektrisch koken of bijwarmen van douchewater.
Dan is de vraag hoe die extra elektriciteit wordt opgewekt. In een gascentrale bij 50% rendement?
Geothermie kan met een EROEI van 16, niet slecht. Wel dure en onzekere aanleg.
En daar kan je niet op koken.
De toekomst is dus in nevelen gehuld. Wat is slim?
Windmolens en zonnepanelen niet. Biomassa zal ook nooit veel voorstellen.
Tot 2100 blijven we vrijwel geheel afhankelijk van kolen, olie en gas, schat ik zo in.
Warmtepompen geven een flinke energiebesparing t.o.v. gas. Niet alleen grond ->> water warmtepompen maar ook lucht ->> water warmtepompen. Warmtepompen verbruiken elektriciteit, dat verbruik neemt dan inderdaad toe. De vraag of er dan werkelijk CO2 winst te behalen is, hangt af van de energiemix van centrales. Zolang kolencentrales deel uit maken van die mix zal die winst niet spectaculair zijn. Zodra deze gesloten zijn wel. Gascentrales zullen nog heel lang moeten blijven draaien om de elektriciteit te moeten leveren. Van gas los in de huizen is niet hetzelfde als van het gas los in de centrales. De enige techniek die dat in de praktijk kan opvangen is op dit moment kernenergie. Met wind en zon heb je opslag capaciteit nodig die op dit moment niet bestaat.
Hermie
Dat flinke kun je vergeten.
De energiewinst wordt gehaald met isolatie maakt dat je met 4 kW je warmte kunt produceren.
De warmtepomp moet op centralestroom draaien en het rendement van de elektriciteitsproductie is 40%
Om dit met gas op te vangen heb je maar een klein beetje gas nodig. Aardgas bestaat uit een atoom koolstof en 4 atomen waterstof en het rendement van een ketel is ruim 100%..
Wat is dan de winst nog van de warmtepomp.
Zeker als die bij vorst nauwelijks nog bruikbaar is.
Hugo, Waar we het over eens zijn is dat isolatie een voorwaarde is en waar we het ook over eens zijn is dat je met 1 kWh afgerond zo’n 4 kWh warmte kunt produceren. Als ik opgaven van anderen volg dan kan ik van 1m3 gas 5kWh maken. Dan kan ik dus met die 5kWh dus 20 kwh warmte maken. er zit immers maximaal 10 kWh energie in een kuub gas. Dat is dus 2* zoveel. Verder is die 40% van gascentrales achterhaald. 60% wordt tegenwoordig al gehaald en het einde is nog niet in zicht.
Conclusie : onze aannames zijn verschillend. Wat zijn jouw bronnen?
Door die co2 gaat het net niet meer vriezen! :-)
De ontwikkeling van elektrische cv ketels, nu al volop te koop neemt ook verder toe.
En met Hermie ben ik het ook eens, als je oude bouw klaar moet maken voor wat zei allemaal willen kun je de boel net zo goed omstoten, dit is ook bijna niet te doen bij oudere of zieke mensen.
In de regio Venlo hebben ze geëxperimenteerd met aardwarmte, tot een temparatuur tot 80 graden Celsius, hoofdzakelijk in de kasten. Maar zijn moeten stoppen wegens steeds meer ondergrondse bevingen die ze gemeten hebben. Zo zie je maar weer dat niet alles zo maar gaat wat ze willen.
Hoe zit het met biogas uit zeewier?
Je hoort niks van grondwatervervulling bij het boren voor aardwarmte. Hoeveel boorgaten gaan er komen voor aardwarmtepompen?
Dat gevaar voor grondwatervervuiling was / is wel een politiek “groen” hot item bij boren van een enkele proefboring naar schaliegas in Nederland. Dat was het “overtuigende argument” volgens de groene kerk.
Lekker inconsequent in de “duurzame” religie.
De groene vlag wappert alleen als er subsidie binnengehaald kan worden
of als er een lekker verdienmodel aan vast zit.
maup
Leuk als hobby maar reken maar eens uit hoeveel hectaren je nodig hebt om nederland te voorzien in biodiesel.
Als het niet past moet er minder auto gereden worden. Met een rendement van 30% is 7.000 m2 van elke hectare hoe dan ook weggegooid.
@ Frans Galjee
‘ Aardgas bestaat voor het grootste deel uit waterstof CH4’ zou beter kunnen luiden ‘Aardgas (CH4) bevat 4 atomen waterstof op 1 atoom koolstof’. Dat verbrand natuurlijk heel wat beter dan biomassa (hout – CH2O), dat per koolstofatoom 1 molecuul al verbrande waterstof (H2O) bevat.
Er wordt hier wel erg veel onzin over warmtepompen verkocht… Ik heb zelf thuis twee hybride lucht-water-warmtepompen plus een CV-ketel. De eerste warmtepomp vervangt de mechanische ventilatie unit en koelt de afgezogen lucht af tot ca. 4 graden. De warmte gaat naar een 50 liter boiler voor warm tapwater en wat over is gaat indien nodig het CV-systeem in. Deze warmtepomp bespaart ca. 800 m3 gas per jaar, verbruikt veel elektriciteit, maakt binnen een hoop lawaai en neemt zowat een hele kast in… Warmtepomp twee is zo’n beetje de hybride warmtepomp die in dit artikel beschreven wordt. Dat kost geen 20.000 maar 4000 euro inclusief installatie en er ging ook nog 1700 subsidie af, dus dat geeft 2300 euro investering. De kleine binnen unit hangt naast de CV-ketel, is mooi om te zien, neemt weinig ruimte in en hoor je niet. Het probleem is uiteraard de grote, lelijke en lawaaierige buiten unit. Ook deze warmtepomp bespaart in mijn situatie ca. 800 m3 gas en gebruikt ook veel elektriciteit. Mijn gasverbruik is hiermee gedaald van ca. 2200 m3 naar ca. 600 m3 per jaar. Een PV-systeem levert (volgens de omvormer) ca. 7000 KWh per jaar en dat dekt (volgens mijn “slimme meter”) meer dan mijn complete jaarverbruik. Ik neem aan dat ik hier niet hoef uit te leggen dat die elektriciteit volstrekt totaal helemaal niet wordt geproduceerd wanneer ik het verbruik. Om dat probleem op te lossen zou ik 200 accu’s van 10 KWh per stuk nodig hebben die geen last hebben van zelfontlading…
Dit alles gaat zich terugverdienen als het allemaal 12 jaar storingsvrij blijft weken… Het terugverdienmodel is echter al opgeblazen met de afschaffing van de salderingsregeling. Als ik over 3 jaar van het gas af moet zijn mijn warmtepompen, mijn CV-ketel, mijn gaskachel en mijn gasfornuis niets meer waard en moet ik minstens 30.000 euro investeren zonder dat dit verder nog CO2 bespaart…
PS warmtepompen werken uitsluitend met lage temperatuur verwarming. Hoe lager hoe beter.
Man
lage temperatuur verwarming die het laat afweten als het echt koud is.
Stroom uit centrales in de winter dat betekent extra centrales bijbouwen als we allemaal van het gas af moeten.
Hoe gaat het nu bij een echt koude winter met het gasgebruik
En de investering 30.000 euro als je van het gas af moet.
Waarom de zorgen over huisverwarming? Het klopt dat lucht-warmtepompen nutteloos zijn als het erg koud wordt (beneden min 10). Maar de aarde warmt immers catastrofisch op? Binnenkort hebben we helemaal geen verwarming meer nodig. Het is slechts een questie van geloof.
Het menselijk functioneren begint wel te haperen vanaf ongeveer 26 graden Celsius.
Dan is luchtkoeling toch wel wenselijk en dat vreet ook energie.
Hugo,
uitstekend punt. Het lijkt mij beter dat grootschalig gestimuleerd wordt dat het gasverbruik in bestaande huizen drastisch omlaag gaat. Bestaande huizen worden al te vaak maar half geisoleerd. Ook nu nog. Doe het zo dat de ketelwatertemperatuur niet hoger hoeft te worden dan het liefst circa 35 graden in de winter. Gebruik daarbij lage temperatuur verwarming waar nodig. Ook dat krijgt weinig aandacht..
Om dat grootschalig, kosteneffectief en betaalbaar te doen is al moeilijk zat. Belangen lopen maar weinig parallel. De bouw en ook de voorlichting, begeleiding en ondersteuning is er nog veel te weinig ingesteld op praktijksituaties. Misschien dat warmtepompen en andere technieken over 10a15 jaar dan inmiddels ook veel verder uitontwikkeld zijn.
Beste Hugo,
Ik volg vanaf de zijlijn en als leek de discussies rondom “we moeten van het gas af en allemaal de de dure warmtepomp”. Volgens mij is er nog een ander alternatief nl. de CV ketel op elektra. Wel duurder dan gasgestookt maar veel minder duur dan warmtepomp met alle aanpassingen die nodig zijn. Gasloos is volgens mij een utopie maar deze vorm reduceert het wel. En i.c.m. zonnepanelen die steeds meer geplaatst worden is het denk ik ook rendabel.
Monique
Gasloos?
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/deltaplan-waterstof.html
Dit geeft de contradictie weer van het levensdoel van Politici en hun sloop van onze toekomst, zonder referenda en zonder democratie.
De willekeurige waarde van valuta regeert, doelbewuste probleemimplementatie van lobbyisten verslinden onze werkuren, onze toekomst.
Als Groot Brittannië zijn land terug heeft, kan er met Amerika weer gekozen worden voor onze toekomst, zonder fakemedia met de democratie waarvoor gevochten, zonder dat we worden bespied, belogen en bedrogen.