Een gastbijdrage van Douwe Jan Elzinga.
Er komt weer een nieuwe vorm van regionaal bestuur aan. En dat is de regionale energiestrategie met natuurlijk ook regionale samenwerkingsverbanden. En opnieuw worden warme woorden geuit over vrijwillige deelname, ‘bottum up’-processen en kansrijke uitdagingen voor provincies, gemeenten en waterschappen. Maar evenals alle vorige keren – bij de veiligheidsregio’s, de congruente samenwerkingsverbanden in het sociaal domein, de RUD’s etc. – zullen uiteindelijk de decentrale besturen grotendeels het nakijken hebben en is wederom een vakdepartement de dominerende partij in het proces.
De RES-regio’s worden ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Op 22 mei 2016 is de Deal Pilots Regionale Energiestrategie ondertekend door de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, de VNG, UvW en het IPO. De RES-regio’s stoelen verder op een paragraaf uit het regeerakkoord. In dit akkoord wordt aangegeven dat
‘met gemeenten, provincies, waterschappen en netbeheerders (het Rijk) per regio een plan (maakt) voor verduurzaming van de gebouwde omgeving om te komen tot een programmatische aanpak met een optimale mix van energiebesparing, duurzame warmte en duurzame opwekking’.
De pilots en het regeerakkoord hebben geleid tot de RES-regio’s die in het Voorstel voor Hoofdlijnen van het Klimaatakkoord van 10 juli 2018 worden genoemd. Het voorlopige akkoord op hoofdlijnen is hierna verder uitgewerkt in het Concept Integraal Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030 van 6 november 2018.
De regionale indeling is overigens in het voorstel en in het concept niet terug te vinden. Toch is de indeling wel zo ongeveer bekend. Er is dus geen formeel besluit, er is geen aanwijzing van een minister en er is nog geen wettelijke grondslag voor de RES-regio’s.
Ook bij de GHOR, de Veiligheidsregio en de RUD werden decentrale overheden door het Rijk gevraagd om mee te werken aan de totstandkoming van samenwerkingsverbanden. Aanvankelijk leken die een vrijwillig karakter te dragen. Toch werden de samenwerkingsverbanden al vrij vroeg als tamelijk dwingend ervaren door bestuurders en volksvertegenwoordigers van decentrale overheden. Uiteindelijk heeft dat geleid tot verplicht vrijwillige samenwerking.
Het heeft er alle schijn van dat dit ook nu zal gaan gebeuren. De wetgever zal dan als sluitstuk een lex specialis opstellen. Deze lex specialis zal bevoegdheden van de decentrale overheden overdragen aan de nieuwe samenwerkingsverbanden – de RES-regio’s. Zoals bekend vermindert dat de sturingsmogelijkheden van volksvertegenwoordigers en bestuurders van de decentrale overheden, zeker als de Rijksoverheid ook nog normen en doelen gaat toevoegen aan de verplicht vrijwillige samenwerking. Verzet van de Raad van State en de Eerste Kamer heeft in het verleden niet geholpen.
Het stelsel van regionale samenwerking tussen decentrale overheden wordt in beginsel genormeerd door de Wet gemeenschappelijke regelingen. In die wet is vrijwillige samenwerking de maatstaf. Nu echter met grote regelmaat de lex specialis het algemene stelsel van de Wgr doorbreekt, is de betekenis van deze organieke wet sterk tanende.
Dit gaat met regelmaat ook ten koste van de controle-, verantwoordings- en sturingsmechanismen die in de Wgr zijn opgenomen. Op het regionale niveau functioneren geen bestuurlijke organen die direct democratisch zijn gelegitimeerd en dat impliceert dat deze figuur voor vakdepartementen buitengewoon interessant is.
In naam blijft er een koppeling aan gemeente, provincie en (waterschap), in de praktijk is er een hoge mate van nationale sturing. Er is dus weer een nieuwe aanslag op de decentrale autonomie op komst.
Bron hier.
Douwe Jan Elzinga is hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Elzinga was voorzitter van de commissie-Elzinga, de staatscommissie voor Dualisme en Lokale Democratie.
Ik ben nog steeds in tranen dat de FNV uit het “klimaatdebat” is gestapt. Die mensen hebben zoveel verstand van deze materie, hadden zoveel nuttige bijdrage kunnen leveren. Heartbroken.
De grondslag voor dit soort plannen komt van top ambtenaren van de ministeries en vind schijnbaar steun bij de partijen in de de 2de kamer. Allemaal een grote mond over China dat het een ondemocratisch land is (Beijing bepaald alles) maar we zijn hier geen haar beter. Het wordt hier steeds enger met al die vieze regeltjes zgn voor het duurzaam maken van de gebouwde omgeving. Groen links komt voor uit de oude CPN ja de communisten zijn weer terug op volle sterkte en gebruiken het klimaat als propaganda middel om op slinkse wijze ons land in een communistische staat te veranderen.
We zijn meerdere malen hiervoor gewaarschuwd helaas heeft het communisme net als in vroegere tijden de media in zijn zak. Een ieder die er tegen in opstand komt is een populist of nog erger een fascist. Links en midden hebben bewust chaos gecreëerd (wel wetten maken nul aan handhaving) en zijn nu druk bezig om regeltjes orde te scheppen. En in die regeltjes is erg geen plaatst voor decentrale autonomie. De heer Elzinga drukt ons wederom met de neus op de feiten.
De bevolking wordt wederom gewaarschuwd helaas zal ook dit tegen dovemans oren gericht zijn.
Hiermee is Nederland verworden tot het Ultieme “Roma et Romania” gelijkelijk met het toenmalige Romeinse Rijk toen bestiert door de Dictator Nero nu door Dictator Rutte. Ook het “Roma et Romania” was een overtallige Ambtelijke Organisatie die de Romaanse Burgers hun wil en dwang oplegden desnoods met geweld.
De huidige politici hebben duidelijk goed gekeken hoe Goebbels in WOll de massa manipuleerde. Helaas is dat kennelijk nog steeds mogelijk. We worden belazerd door deze regering. In de MSM kom je nooit het geluid van klimaatcritici tegen, alleen dat van de alarmisten. Dat die laatsten blind zijn voor de werkelijkheid is stuitend. Kijk alleen maar wat er langzaaam doorzijpelt over de zg klimaattafels. Gewoon bedrog. Laat uw stem horen daar waar het kan en stem in maart niet op de kliek van Rutte lll
@Pieter, Dat moet beroerd voelen als je je belazerd voelt. Ik heb met je te doen. Ik heb wel een troost voor je, er zijn toch wel van tijd tot tijd klimaatsceptici aan het woord in de MSM. Zoals deze https://www.youtube.com/watch?v=rT70xlftp5Y Als je moeite hebt met zoeken dan wil ik je best wel helpen met meer informatie. Wat ook een troost moet zijn is dat Baudet, die op dit moment de vertegenwoordiger is van het tegengeluid op het gebied van het klimaat, op flinke winst staat in de peilingen. Naarmate zijn partij groter wordt, zal er automatisch veel meer aandacht komen in de media voor de klimaatsceptici.
Goh, als je in de waan leeft dat het net zo erg is als in de tijd van Goebels dan moet dat wel beangstigend voor je zijn. Heb je een onderduikadres nodig?
Macht corrumpeert, dat is nooit anders geweest. Macht en geld hebben gemeen dat de mensen die aan die verslaving lijden er nooit genoeg van hebben terwijl ze niet inzien dat ze ziek zijn, wat overigens een onderdeel is van verslaving.
Helaas hebben deze lieden de macht over ons en misbruiken ze ons om hun verslaving te voeden.
Het principe toepassen van decentralisatie verlicht de druk op Ministeries, rijksbestuurders en Rijksuitvoeringsorganen, een trend die je kan zien als toenemend nationaal georganiseerd verzet de degens kruist met ministeriële verantwoordelijkheden. Regionalisatie biedt de regering / Kabinet mogelijk verder afstand te houden van hun zelf veroorzaakte impopulaire maatregelen (veelal rampspoed en hoge kosten voor de burgers / consument). Het is een voortzetting van de Europese trend om impopulair beleid vanuit Europese kantoren aan lidstaten op te leggen en te laten uitvoeren. Ook de uitbesteding van rijksdiensten aan commerciële partners in de markt en aan NGO’s is gestoeld op het zelfde principe, de verantwoordelijkheid voor de idee- / beleidsvorming en uitvoering bij (gesubsidieerde) decentrale partijen neer te leggen. Het houdt de ministeriële handen zo lang als mogelijk schoon (zoals bij de klimaattafels). “Je ziet het pas als je het door hebt (J. Cruijff)”
Scheffer laat ik dit nu helemaal met je eens zijn.
Wu-wei.
Niet doen!
Ik vergat nog te vermelden ……. (bij deze)
Bijkomend fenomeen is, dat nationale gesubsidieerde (ideologische, klimaat-alarmistische en “duurzame”) propaganda via NGO”s en via de rijksvoorlichting al jarenlang hand in hand gaan, echter over de hoofden van gedecentraliseerde / provinciale beleids- en uitvoeringsorganen, die te maken hebben met gebrainwashte burgers en consumenten, die hun lokale bestuurders moeten beïnvloeden om ze vooral tot spoed en actie te manen.
De Ministeriële rijksoverheid is dan slechts nog verantwoordelijk voor het draaien aan de subsidieknoppen, de toewijzing en distributie van de rijkssubsidies, iets wat tegenwoordig ook toenemend uitbesteed is aan buiten ministeriële ambtelijke organen zoals aan rijksadviesorganen als de NWO. die de klimaatonderzoekssubsidies selectief toewijst (onder de voorwaarde dat er een relatie met klimaatalarmistische / “duurzame” uitkomst te verwachten is.) “Je ziet het pas als je het door hebt (J. Cruijff)”
Een inzichtelijk artikel dat ons laat zien dat de tirannen van het klimaatbeleid hun ware gezicht beginnen te tonen. Het is een zeer verontrustend vooruitzicht, zeker nu zo velen gehersenspoeld zijn door de klimaathoax.
Moge verkiezingen of gele hesjes oordelen.
@Hetzler, Ik heb een inzichtelijk artikel gelezen wat je laat nadenken over onze democratie en voor en nadelen van boven opgelegde planmatige economie. Maar je moet me eens helpen met die tirannen van klimaatbeleid want hun gezichten zie ik niet in dit artikel. Ik merk aan je dat je angstig bent. Het moet een nachtmerrie voor je zijn dat wederom de gehersenspoelden weer gaan stemmen op de verkeerde partij. Ik heb met je te doen. Toch mooi om te horen dat je nog vertrouwen in de democratie hebt en uitkijkt naar de volgende verkiezingen. En ja, protesteren mag altijd. Dat helpt.
Vroeger kon je er nog mee wegkomen on deze slavernij democratie te noemen, het werd na WOII allemaal langzaam beter voor de gewone man. Nu wordt het weer langzaam slechte voor de gewone man. In dezelfde tijd is er een groter en dieper bewustzijn ontstaan onder de mensheid, niet in de laatste plaats door internet. We kunnen nu zien hoe we nog steeds als horigen behandelt worden, alleen zit er een dun laagje chroom overheen.
In de grondwet omschreven vrijheid is compleet ingedamd door een veelheid van wetten, waardoor er van vrijheid niets overblijft. Als een mens echt vrij is, zal die mens ook verantwoordelijk handelen. Beperk de mens in zijn vrijheid en je creëert een hoop ellende.
“Onze” democratie is een rottende hoop lijken.
Nog een aanvulling, lees de reactie van Nico:
https://www.vrijspreker.nl/wp/2018/12/kerstman-2/#comments
@Gerard, Overdrijf je niet een beetje om onze democratie een slavernij te noemen? Natuurlijk, Wie kan werken moet werken voor zijn geld. Wie geen loonslaaf wil zijn moet ondernemer worden. Het is waar wat je zegt, door wetten wordt je vrijheid beperkt. Je mag niet pakken wat je wilt, je mag geen 150 km/uur rijden, je moet een gordel om, een helm op, en ga zo maar door.
Zou het waar zijn dat indien de mens echt vrij is dat ze dan opeens verantwoordelijk gaan handelen? Nu mag je geen afval op straat gooien. Het gebeurd helaas toch. Als het wel mag gaan de mensen dan opeens wel hun afval in de prullenbak gooien? Ik zie dat niet zo.
Ik lees veel onvrede en teleurstelling in je schrijven. Wat mis je op dit moment in je leven?
@Hermie, zodra mensen onder de macht van anderen komen verandert er iets. Als je goed oplet zie je dat op allerlei fronten gebeuren. Kijk maar naar allerlei misstanden in de wereld, in het groot en in het klein. Vergeet vooral niet achter de voordeuren te kijken, wat zich daar allemaal afspeelt wil je niet weten. Ik weet er wel van, ik heb het zelf meegemaakt en velen in mijn sociale omgeving ook. Het is dan vaak de macht van de ouders die de kinderen mishandelen en misbruiken, zich niet bewust van het feit dat ze hun kinderen tot gezonde volwassenen dienen op te voeden.
Politiek is een smerige zaak (geworden, of altijd al geweest?). Het Christendom is door de machthebber van toen in Europa verspreid om mensen angst aan te jagen, verdeel en heers.
De mens leet niet in vrijheid, zo kan je ook niet zien hoe de mens zou zijn als deze wel in vrijheid zou leven.
Werken om te eten en te wonen is een prima ding, op zich… waarom zou een ander een deel van jouw opbrengst moeten hebben? Roof is het, of afzetterij, als je niet betaald ga je de gevolgen wel merken, ze komen het halen en stellen jou door je zwart te maken als voorbeeld voor hen die eigenlijk ook niet zo maar een deel van hun verdienste willen afstaan, je komt in het nieuws, inclusief de straf die voor jou speciaal is uitgekozen, allemaal heel democratisch, want het volk heeft er toch voor gekozen.
Wees eens eerlijk, wat komt er nou van terecht van alle mooie beloftes die voor de verkiezingen zijn gedaan? Al die idealen moeten het veld ruimen voor de groepsmentaliteit, het gepolder, de zucht naar nog meer macht, de bureaucratie. Lobbyisme is ook zo’n antidemocratisch ding, het wordt toch toegestaan. Wouter mag zo maar heel veel geld aan een bank geven om de bank te redden, zonder enigeparlementair overleg. Dat is goed beschouwd wèl ons geld: het zal door belastingen weer bij ons weggehaald worden.
Ik kan nog een heel lange lijst van misstanden opnoemen, maar je begrijpt het zo wel.
Wat ik mis in mijn leven is zelfbeschikking en eigen verantwoordelijkheid. Mijn ouders namen dat af, daarna nam de school het mij af en nu weet ik niet beter meer. Straks maar als demente bejaarde een rollator gaan rondduwen tot de dood er op volgt. De volgende generaties mogen zo ongeveer hetzelfde doen, alleen wel in nog meer geestelijk armoede.
@Gerard, Zelfbeschikking en eigen verantwoordelijkheid. Is het je afgenomen of heb je het weggegeven? Zelfbeschikking is een mensenrecht. Belasting is gelegitimeerde roof waar de staat het monopolie op heeft. Als je meent dat belasting betalen het recht op zelfbeschikking in de weg staat dan is de logische wens afstand te doen van die ‘plicht’. Dan wordt ook een tweede wens vervult. Het gevoel van vrijheid komt terug. Maar dan? Volgens jouw visie neemt dan vanzelf de eigen verantwoordelijkheid het over. Je bent dan in staat de verlamming van je slachtofferrol af te schudden en kan je een actieve rol innemen. Dat zou mooi zijn.
Indien we luisteren naar de gele hesjes dan valt mij twee dingen op. Aan de ene kant is de wens duidelijk om zo min mogelijk belasting te betalen maar daarbij moet wel de pensioenleeftijd terug naar 65, het eigen risico moet weg, de zorg in tact blijven en ga maar zo door. Heel kort samengevat: ‘Wel de lusten maar niet de lasten.’. De staat heeft ondertussen steeds meer geld uitgegeven dan er binnen kwam. De staat wil namelijk steeds voor kerstman spelen. Op onze kosten dan wel te verstaan. We zien dat niet alleen in eigen land maar ook in Frankrijk en vooral in Italië.
Laten we aannemen dat iedereen vrijgesteld is van belasting. Zelfbeschikking neemt toe, gevoel van vrijheid neemt toe en dus ook de eigen verantwoordelijkheid. Laten we aannemen dat mensen toch voor zieken en ouderen willen zorgen. Of ben je hier op tegen? Zorg voor zieken en ouderen neemt al direct een enorm bedrag in van het totaal budget. Wie zelfbeschikking en zelfverantwoordelijkheid op deze manier wenst te verwerven zal naar mijn mening moeten beginnen om zich goed te laten informeren wat de kosten zijn van de zaken die ze toch in stand willen houden om vervolgens aan te geven hoe we dat gaan betalen. De collectezak?
Ik wens je prettige feestdagen.
En weer moesten we het aanhoren, dit keer van Ollongren, zojuist in 1 Vandaag. Grrrrrr
“Het klimaatplan is goed voor de werkgelegenheid”
Werkgelegenheid in renewables=werkvoorziening. Volgens een onderzoek van het US Department of Energy, leveren 1 of 2 arbeiders in de traditionele energiesector net zoveel electrische output, als 79 arbeiders in de solarbusiness, althans in de USA.
Werkgelegenheid in de renewables heeft dus net zoveel economische waarde als de economische waarde van een kanaal graven met een soeplepel, als je begrijpt wat ik bedoel.
https://www.washingtonexaminer.com/todays-most-productive-energy-workers-are-in-coal-and-gas-not-solar
Het is oogsttijd voor de elite, dat is al een paar decennia heel openlijk aan de gang, daarvoor gebeurde het ook, maar op bescheidener schaal, oorlogen uitgezonderd, dat is grof verdienen voor de elite. Duitse tanks die op diesel uit de USA reden, zegt dat genoeg? Het is geen geheim dat boven een bepaalde belastingdruk onvrede gaat ontstaan met alle gevolgen van dien. Onze democratisch gekozen overheid wordt meer en meer onze democratisch gekozen onderdrukker. Als we dan uiteindelijk echt in opstand komen, dat is wat meer dan gele hesjes, dan zien we het ware gedaante van het monster dat we gevoed hebben: ze gaan er met de rijkdom vandoor ons in chaos achterlatend, terwijl we dan inmiddels zo gedemoraliseerd zijn dat we elkaar de kop in gaan slaan. Dan zeggen ze: zie je wel, het ligt aan hun, wij wilden ze alleen maar helpen, oh, wat zijn we toch goed. Zo te werk gaan doen narcisten en psychopaten. Overigens zijn die hobby’s voor velen weggelegd, stap maar in hun kringetje met je idealen en je wordt langzaam maar zeker ook een monster, voorbeelden genoeg.
@Gerard, Je hebt het over de grof verdiende elite. Is dat wat je steekt? Mensen die veel geld verdienen? Je hebt het over belastingdruk. Is dat je probleem? Belasting betalen? Je schetst een doemscenario over de chaos die ontstaat na een opstand. Elkaar de hersens in slaan. Ja, dat is zoals het meestal gaat na een opstand leert de geschiedenis ons. Een periode van wetteloosheid. Meestal kort, dan staat er weer iemand op, een dictator meestal die dan zijn wetten gaat invoeren.
De democratisch gekozen onderdrukker. Zo zou je dat kunnen zien. We kiezen leiders, onze vertegenwoordiging. Die gaan vervolgens stinkend hun best doen om voor ons te bepalen hoe wij moeten leven. Er zijn op de wereld nog vele onbewoonde eilandjes. Heb je wel eens overwogen om daar in vrijheid te gaan leven?
€6000 subsidie op EV’s.
Zou iemand kunnen/willen uitrekenen hoeveel het in uitstoot scheelt als er €6000 subsidie gegeven wordt op de nieuwprijs van een moderne benzine gestookte auto als men een auto van 8 jaar of ouder inruilt?
Gemiddeld zal het iets van 40 gram per km CO2 uitstoot schelen. Auto’s van 5-10 jaar oud leggen volgens het CBS gemiddeld 14.000 km per jaar af. Over 5 jaar gaat het dan om een besparing van 2800 kg CO2 tegen een subsidieprijs van € 6000,- is € 2143,- per ton CO2 uitstoot besparing.
Doen we hetzelfde bij de EV dan is de ontwikkeling van de CO2 uitstoot per geproduceerde kWh van belang. Deze zou tussen 2020 en 2025 gemiddeld ca 300 gram per kWh zijn. Bij een gemiddeld verbruik van 0,2 kWh per km is de CO2 uitstoot dan 60 gram per km. T.o.v. de gemiddelde uitstoot van 118 gram voor nieuwe benzineauto’s in 2018 is dat 58 gram minder. Tel daarbij op de 40 gram en je komt op 98 gram per km besparing. 70.000 km geeft dan 6860 kg CO2 en dat is € 1433 per ton CO2 uitstoot.
Dus slecht plan om benzineauto’s te gaan subsidiëren.
Daarnaast mis je de accucapaciteit voor netstabilisatiedoeleinden.
En toch is de subsidie per uitgespaarde ton CO2 veel te hoog om de subsidie te rechtvaardigen. Als EV’s op termijn een lagere TCO hebben dan een benzineauto dan is de subsidie nergens voor nodig. Het is niet zo dat de EV branch anno 2018 nog gestimuleerd moet worden.
@Marc 22 december 2018 om 10:35
Bedankt!
Ik moet het even laten bezinken ;-)
Voor het “draagvlak” is een inruilpremie voor oude auto’s stukken beter.
Marc,
“Dus slecht plan om benzineauto’s te gaan subsidiëren.”
Ja mee eens.
“ Daarnaast mis je de accucapaciteit voor netstabilisatiedoeleinden.”
Aan dat idee kan ik maar niet wennen. /sarc
“En toch is de subsidie per uitgespaarde ton CO2 veel te hoog om de subsidie te rechtvaardigen. “
Elke subsidie met dit doel zou moeten worden afgeschaft.
“Als EV’s op termijn een lagere TCO hebben dan een benzineauto dan is de subsidie nergens voor nodig.”
Ja weer waar natuurlijk en nu kijken hoe via de mogelijkheden van sturing het sommetje van TCO ten gunste van de EV kan uitvallen. Sommetjes in het veld van de energietransitie worden altijd gemaakt gericht op de gewenste uitkomst.
Het is een soort van selffulfilling Science.
“Het is niet zo dat de EV branch anno 2018 nog gestimuleerd moet worden.”
Mooi en gelijk die reclame van dat biermerk op mars En nu wachten we af.
Mvg,
Frans
Marc
Ga je bij die besparing uit van hernieuwbare energie? Mocht dat het geval zijn, dan lijkt het me dat je je rijk rekent. Voorlopig komt er maar 16% uit hernieuwbare bronnen. Biobrandstof niet meegerekend. Het zou dus zo maar kunnen dat je getallen uit je berekening door 6 gedeeld moeten worden. Het gaat dus niet om opgewekte energie, maar om daadwerkelijk afgenomen energie. Ik hoor het wel als ik me grotelijks vergis.
Je hebt het mis Peter, ik heb het over gemiddelde CO2 uitstoot van de energiemix. We hebben het hier over 2020 – 2025 waarbij er heel wat GWh aan wind- en zonne-energie bij is gekomen. Na 2030 wordt het nog beter wanneer de kolencentrales gesloten zijn.
Kern van het verhaal, de daling van de CO2 uitstoot per kWh van de energiemix in NL door afbouwen kolen en meer hernieuwbaar.
Maar eigenlijk had je dat zelf ook na kunnen gaan want je weet dat de huidige gemiddelde CO2 uitstoot per kWh ca. 500 gram is en je weet dat er heel wat windparken op zee in aanbouw zijn en je weet dat 6x 300g 1,8 kg is wat veel meer is dan 500 gram dus die factor 6 is een beetje raar.
Boels,
Laat je niet beet nemen; Onze vlaamse tuinkabouter Kris De Decker heeft dat allemaal al eens uitstekend uitgelegd.
The devil’s in the details. Ongemakkelijke waarheden komen vaak uit rekenmachines.
https://www.lowtechmagazine.be/2012/10/levenscyclusanalyse-elektrische-auto.html
Mensen die zelf niet kritisch lezen laten zich ook beetnemen. Dat artikel is uit 2012 en gaat uit van een gemiddelde levensduur van 150k km.
Ondertussen is het 2018, de energiedichtheid van accu’s is omhoog gegaan, de productie is zuiniger geworden, er zijn legio voorbeelden van Tesla’s die 500k km op een accu hebben gereden en niemand zou nu nog de aanname doen dat een accu maar 150k km meegaat.
Marc,
Ik herhaal, laat je niet beetnemen. Accupakketten van Tesla’s voor 500 km zijn groter en embedden meer energie, grondstoffen en arbeid voor productie en recycling. Zo zijn we weer terug thuis.
Overigens heb ik niks tegen EV ‘s. Wel tegen de cultus die gebouwd wordt rond dit product.
@Michiel de Pooter 22 december 2018 om 09:57
“Laat je niet beet nemen.”
Dat ben ik niet van plan ;-)
Ik ben eigenlijk met te veel zaken bezig, waarvan de hitte-eilandproblematiek er één is.
Zolang de EV’s nog moeten rijden op een mix van fossiel en “hernieuwbaar” is het de moeite waard om dat eens grafisch uit te zetten.
Als ik de tijd neem/krijg dan ga ik achter prognoses van “hernieuwbaar” aan en dan maar eens kijken waar het kantelpunt ligt.
In ieder geval lijkt het mij een beetje dwaas om het aantal EV’s zo groot te maken dat er extra fossiele elektriciteit moet worden opgewekt.