Onder deze titel schreef Jaap Tielbeke onlangs een artikel in de Groene Amsterdammer, waarin alle sjibbolets van de klimaathysterie weer eens de revue passeerden en de wetenschappers en anderen die zo hun twijfels hebben bij de menselijke broeikashypothese, werden uitgemaakt voor ‘geharnaste klimaatontkenners’, ‘schuimbekkend trollenleger’, ‘pseudosceptici’, ‘fanatieke twijfelzaaiers’ en ‘verwarde kwakzalvers’.
Het was weer een hoogstandje van vaderlandse journalistiek. Gaat het hier om een ervaren wetenschapsjournalist, die zijn sporen heeft verdiend op het gebied van klimaat? Oeps! Jaap Tielbeke is helemaal geen wetenschapsjournalist, maar heeft internationale betrekkingen en filosofie gestudeerd. Een journalistieke beunhaas dus wat betreft ‘klimaat’ – een terrein waarvan hij geen verstand heeft, zoals zal blijken.
Citaat:
Nu de verduurzaming van Nederland vorm moet krijgen, proberen pseudosceptici het klimaatdebat te verstoren met een desinformatiecampagne. Hun tactieken zijn bekend, maar daarom niet minder hinderlijk.
En Galileo Galilei dan? Ging hij niet ook dwars tegen de vermeende consensus in, gedreven door een onstilbare honger naar de waarheid, onbevreesd voor intimidatie en wars van dogma’s? Is zijn verhaal niet het ultieme bewijs dat de meerderheid niet altijd het gelijk aan haar zijde heeft? Nee, geharnaste klimaatontkenners laten zich niet zomaar overtuigen door de tegenwerping dat minstens 97 procent van de klimaatwetenschappers het erover eens is dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Zoals Galileo de leerstellingen van de katholieke kerk trotseerde, zo weigeren zij zich te conformeren aan de ‘klimaatreligie’. Hoe groter de overeenstemming, hoe verdachter de bevindingen, lijkt hun credo.
Die 97% is een hardnekkig sprookje, zoals we hier al zo vaak hebben betoogd. Zie bijvoorbeeld hier. Een echt grondige deconstructie van de 97% door Marcel Crok vindt u hier. Maar tot op heden is dat nog niet ingezonken. Had Tielbeke niet even een fact check moeten doen voordat hij deze desinformatie neerpende? Los daarvan, consensus is geen wetenschappelijk bewijs. Verwijzing daarnaar is een zwaktebod, ja, zelfs een duidelijk signaal dat er iets niet klopt met de bewijsvoering.
Citaat:
Dat er mensen bestaan die weigeren te geloven dat de mens de temperatuur doet stijgen, is geen nieuws.
Alweer onzin. Klimaatsceptici erkennen de opwarming van de atmosfeer. De overgrote meerderheid erkent een menselijke rol daarin. Maar zij beklemtonen, op goede gronden, de onzekerheid over hoe groot die rol is. In het algemeen achten zij deze rol van beperkte betekenis. En zeker niet alarmerend!
Citaat:
Maar sinds de presentatie van het voorlopige klimaatakkoord is het duurzaamheidsdebat een frontlinie geworden van de voortwoekerende cultuuroorlog.
Alweer onzin. Het klimaatakkoord heeft slechts zijdelings met duurzaamheid te maken. Die twee moeten goed van elkaar worden onderscheiden. Het klimaatdebat richt zich vooral op hernieuwbare energie. Die heeft weinig tot niets te maken met milieu, duurzaamheid, vermindering van CO2-uitstoot of zelfs met klimaat. Het grootste deel van de zogenaamde duurzame energie bestaat uit het verbranden van houtsnippers voor elektriciteitsopwekking, waarvoor natuur wordt vernietigd en bossen worden opgebrand, hetgeen tot verhoogde CO2–uitstoot leidt. Zie hier.
Wind– en zonne–energie zijn niet allen duur en milieuonvriendelijk, maar leiden bovendien niet of nauwelijks tot verminderde CO2–uitstoot. Voor het opruimen van windmolens en zonnepanelen na het verstrijken van hun levensduur zijn nog geen goede milieuvriendelijke opties voorhanden. Verder maken zij slechts een minuscuul deel uit van het totale energieverbruik. Zie hier.
Citaat:
Naar goed gebruik gaat zo’n cultuuroorlog gepaard met een desinformatiecampagne, compleet met verdraaide feiten, misleidende data en klinkklare onzin. En wie hoopte dat dit offensief beperkt zou blijven tot sociale media of obscure websites komt bedrogen uit. Vlak voor de jaarwisseling pakte De Telegraaf groot uit met nieuws over een ‘manifest’ dat was ondertekend door ‘24 professoren, ingenieurs en andere experts’. Daarin waarschuwen ze voor ‘rampzalige’ gevolgen van de klimaatwet. ‘Handhaving ervan veroorzaakt een catastrofe van armoede, kou en honger. Economisch maakt het Nederland tot een derdewereldland.’
Wetenschappelijke onderbouwing voor die tamelijk alarmistische stelling ontbreekt, maar dat mag eigenlijk geen verrassing wekken als je het lijstje ‘deskundigen’ onder de loep neemt. Bijna een derde van de ondertekenaars werkte vroeger bij Shell en minder dan de helft komt uit de wetenschap, ontdekte weblog Sargasso. Alle academici zijn bovendien al lang en breed met emeritaat en geen enkele heeft een achtergrond in klimaatwetenschap. Dat verklaart waarschijnlijk waarom er in het Telegraaf-artikel gretig wordt geput uit het standaardrepertoire van klimaatontkenners (laten we wel wezen: met ‘scepsis’ heeft dit niets te maken).
Inmiddels hebben nog zo’n 1500 mensen het manifest ondertekend. Vele van de eerste ondertekenaars hebben een hoogst respectabele wetenschappelijke staat van dienst, zulks in tegenstelling tot de vele klimaatactivisten die thans het maatschappelijke debat domineren. Wat weten Nijpels, Samsom, Minnesma, Notenboom, Rotmans en Thijssen bijvoorbeeld van klimaat af? En heeft Hiemstra over klimaat gepubliceerd in de peer-reviewed literatuur? En wat is er mis met de Shell–achtergrond van een aantal ondertekenaars? Zij hebben verantwoordelijke functies vervuld bij een bedrijf dat van grote betekenis is geweest – en nog is – voor de welvaartsgroei die Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog heeft gekend. Niet alleen Shell maar ook andere fossiele energiebedrijven hebben ons generaties lang van betaalbare energie voorzien, waarvan wij allen hebben geprofiteerd. Diskwalificeert dat hun steun voor het manifest? Laten we alsjeblieft serieus blijven!
Citaat:
Populair is de laatste tijd vooral het argument dat iedere inspanning vergeefs is, omdat onze nationale bijdrage verwaarloosbaar is. Alsof er ook maar iemand is die zal beweren dat Nederland in z’n eentje het hoofd kan bieden aan zo’n overweldigend mondiaal probleem. Daarom zijn er internationale afspraken gemaakt.
Ja, en het blijkt dat die internationale afspraken niet-bindend en boterzacht zijn. Zie hier. Laten we toch alsjeblieft realistisch blijven.
Citaat:
In het spiegeluniversum van klimaatontkenners is het de groene beweging die beleidsmakers in de houdgreep heeft, de hard werkende Nederlander op kosten jaagt en ondertussen haar eigen zakken vult. Het is een even brutale als bespottelijke omkering. In werkelijkheid is het natuurlijk de fossiele industrie die politieke invloed koopt, alles in het werk stelt om haar schadelijke winstmodel overeind te houden en de rekening doorschuift naar de belastingbetaler. Onderzoekers van Drexel University becijferden dat er in Amerika tussen 2000 en 2016 meer dan twee miljard dollar werd uitgegeven aan de lobby rondom klimaatbeleid.
Twee miljard dollar in 16 jaar (als het al waar is) is een schijntje als dat wordt vergeleken met de bedragen die zijn gemoeid met de (officiële) klimaatpropaganda. Zie hier.
Citaat:
Terwijl we al lang weten wat waar is en wat niet. Het valt allemaal te lezen in de IPCC-rapporten die met iedere update verontrustender klinken. Die rapporten zijn het resultaat van werkelijk sceptische wetenschapsbeoefening, het onophoudelijk toetsen van hypotheses en die waar nodig bijstellen en aanscherpen. Juist daarom is de consensus over klimaatverandering zo stevig: sinds de Britse fysicus John Tyndall in 1859 het broeikaseffect beschreef, zijn er talloze onderzoeken gedaan naar het effect van de menselijke activiteit en de uitstoot van CO2 op de temperatuur op aarde en hoewel de wetenschap nooit af is, staat één ding buiten kijf: als we de uitstoot van broeikasgassen niet rap terugdringen, zal het leven op aarde voor toekomstige generaties een stuk onaangenamer worden. Daar verandert een manifest van een stel verwarde kwakzalvers die zich moedige vrijdenkers wanen niets aan, net zo min als dat zwaartekracht zich laat afschaffen met een referendum. Om Galileo te parafraseren: eppur si scalda (en toch warmt het op).
Aldus Jaap Tielbeke in de Groene Amsterdammer.
Lees verder hier.
Maar waar blijft dan toch die verschrikkelijke opwarming?
Al met al een presenteert Tielbeke een aaneenschakeling van citaten uit de klimaatalarmistische catechismus, zonder dat de auteur ook maar enig benul toont van de inhoudelijke tekortkomingen daarvan, de wetenschappelijke bezwaren die daartegen zijn ingebracht, en dat alles zonder enige verwijzing naar recente literatuur, alsmede het feit dat het klimaatalarmisme niet klopt de waarnemingen.
En dan de olifant in de zaal! Opnieuw geen melding van de gigantische wanverhouding tussen de astronomische kosten van het klimaatbeleid, dat thans in ons land in de stijgers staat, zo’n 1000 miljard euro, en het hypothetische temperatuureffect daarvan: 0,000 en nog wat graden Celsius minder opwarming in 2100. Maar ja, zoals Heer Bommel placht te zeggen tegen Tom Poes: ‘Geld speelt geen rol, jonge vriend.’
Zoals wij hier al zo vaak hebben betoogd, is ‘antropogene klimaatverandering’ verheven tot een pseudo–religie – een dogma waaraan niet meer mag worden getwijfeld en waarvan de ‘ketters’ dienen te worden gestigmatiseerd en geëxcommuniceerd, zo niet erger.
Jaap Tielbeke toont zich in dit artikel een ideologisch gedreven ignoramus. Naast journalist voor de Groene Amsterdammer, is hij ook werkgroepbegeleider filosofie van de managementwetenschappen aan de Radbouduniveriteit in Nijmegen. Het ondermaatse wetenschappelijke en respectloze gehalte van zijn stukje lijkt mij geen aanbeveling voor deze universiteit. Een openhartig gesprek met zijn decaan lijkt mij het minste om te voorkomen dat hij ook in de toekomst het verspreiden van geplagieerde desinformatie blijft verkiezen boven het zoeken naar waarheid.
Hoera!:
‘VVD trekt handen af van klimaatakkoord’
De VVD zet grote vraagtekens bij het drie weken geleden gepresenteerde klimaatakkoord. Volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is de kans ,,nihil’’ dat hij de grote hoeveelheid ingrijpende milieumaatregelen uit het akkoord allemaal gaat uitvoeren.
Volgens Dijkhoff zijn ‘gewone mensen’ niet genoeg gehoord aan de zogenoemde klimaattafels waar diverse belangengroeperingen de plannen bespraken. ,,Ik maak een groot voorbehoud over hoe ver ik meega in dat polderproduct, als het gaat om de effecten op de portemonnee van gewone mensen. Je kunt mensen toch niet een Tesla in pesten?! Je hebt toch niet ineens een ton op je rekening klaarstaan?’’, zegt Dijkhoff in de krant.
https://www.ad.nl/politiek/vvd-trekt-handen-af-van-klimaatakkoord~ac00841b/
Scheffer, heb je dan niets van het verleden geleerd? Je weet toch dat politici in het algemeen, en VVDers in het bijzonder, seriële bedriegers zijn? Dit is een doorzichtige poging om in het zicht van de verkiezngen de schade te beperken. Na 20 maart is het geheugen van Klaas weer gewist en gaat hij met een schone lei verder.
@ Chemical
Helemaal mee eens. Belangrijker vind ik de bijdrage van Hans Wiegel in de Telegraaf waar hij wijst op manifest en zijn oud- collegae politici oproep daar eens kennis van te nemen en met opstellers in contact te treden.
@Scheffer, De politiek is eindverantwoordelijk. De volksvertegenwoordiging is er voor om naar de mensen te luisteren. Zie je wel dat de democratie werkt? Zie je de wel dat MSM niet gehersenspoeld is? Maar juich niet te vroeg, je zegt het zelf: ” de kans is nihil, dat hij de grote hoeveelheid ingrijpende milieumaatregelen uit het akkoord allemaal gaat uitvoeren.” Er worden er dus een aantal geschrapt. Er zijn 600 maatregelen. Ben je gelukkig als er 500 overblijven? Dat zou mooi zijn, iedereen blij!
Hermie
Je bent wel erg snel blij te maken. De simpele veronderstelling dat er 500 doorgaan is genoeg. Voor mij is dat wensdenken. Ik zou eerst graag weten welke. Mogelijk zitten er enkele zinnige bij. Dat mag ik tenminste hopen. Mee bepalen lukt zo niet. Dat hebben we zomaar uit handen gegeven. Of is het ons uit handen genomen? Zo bezien kan er in het democratische proces wel wat verbeterd worden vind je niet?
@Peter, Geen idee. Het was maar een voorbeeld. Van mij part zijn het er maar 60 van de 600. Er zijn een paar belangrijke. Kolencentrales sluiten is hoe dan ook nummer 1.
En elke maatregel kan stuk voor stuk besproken worden. Wie zegt van niet dan? Aan de klimaattafels zaten slechts uitvoerenden. Adviseurs aan de politiek. Niets dan ook niets hoeft daarvan worden overgenomen. Wat wil jij verbeteren aan de democratie?
Hermie
Daar hebben we het hier al vaker over gehad. Het lijkt me niet raadzaam een project dat als het belangrijkste wordt aangemerkt zo nadrukkelijk buiten de echte democratische besluitvorming te houden zonder daar in verkiezingsprogramma’s en wat er aan vooraf ging duidelijk en met kostenberekeningen de instemming van de burger voor gevraagd te hebben. Het heeft mij teveel van die uitspraak: Houd jij ze dom, dan houd ik ze arm.
Daarbij heb ik niet de indruk dat de Volksvertegenwoordigers echt weten waar het over gaat. De uitkomst is van tevoren vastgelegd, de besluiten worden daaraan aangepast. Want we hebben in Parijs iets afgesproken. Nou ik niet hoor. En velen met mij niet.
@Peter, Het was zonder meer duidelijk dat partijen als VVD en CDA vierkant achter klimaatbeleid stonden en nog steeds staan. In Europa is tenminste 40% voor 2030 toegezegd door vrijwel alle partijen. De maatregelen van energieakkoord uit 2013 lopen al jaren. Wat hebben mensen dan gedacht, het is nu wel genoeg? Waar haal je dat idee vandaan? De kosten van dat akkoord waren duidelijk. Wat hebben de mensen dan gedacht, de komende jaren wordt het gratis?
Het valt niet buiten de democratische besluitvorming? Hoe kom je daar bij. Ik ben erg blij dat Dijkhoff nu zeer duidelijk heeft gemaakt wat ik hier al maanden lang aangeef. De politiek heeft het laatste woord. Mensen aan de klimaattafels zijn slechts adviseurs.
Het klopt dat jij Parijs niet hebt afgesproken. En velen staan er niet achter. Maar die velen zijn niet genoeg. Bij lange na niet. Een overgrote meerderheid staat achter klimaatbeleid. Je mag natuurlijk blijven protesteren, maar accepteer wel de democratie.
Hermie
Uiteraard geloof ik in de democratie. Maar volgens mij kan dat beter en kennelijk is dat volgens velen zo. Kijk maar eens naar het vertrouwen dat burgers uitspreken m.b.t. politici. Dat kan wel wat beter denk ik dan.
En ja, je kunt het niet iedereen naar de zin maken. De tijd zal het wel leren. Heel veel mensen vinden het allemaal prima als hen de redding in het vooruitzicht wordt gesteld. Maar als het wat gaat kosten wordt het een ander verhaal en gaan ze vaak kritischer kijken naar wat ze voor hun zuur verdiende centen krijgen.
Gespeelde onenigheid natuurlijk. Dijkhof mag in opdracht wat kreten slaken in de hoop dat het volkomen terechte verlies van vertrouwen wat beperkt blijft. Best wel slim trouwens. Maar we prikken er zo door heen.
In opdracht nog wel. En wie zou de opdracht dan gegeven hebben Gert?
Jullie hebben wel een beetje gelijk met je kanttekeningen, Hermie/Chemical. Maar het is een eerste stap op weg naar de papierversnipperaar van deze zwalkende klimaat-ineffectieve mega dure klimaatwet o.l.v. VVD-dissident Nijpels en zijn belangen verstrengelde clubjes.
Het is ook verkiezingsretoriek van de VVD voor 20 maart a.s.. Het zet het kabinet wel op scherp tegenover coalitiepartners D66 en CU. VVD probeert het grote gevaar van het op sociale-media zeer succesvolle FvD de wind uit de zeilen te nemen.
Het is ook wel voorspelbaar dat VVD er nu mee komt. Mijn eerdere analyse was dat als kabinet-RutteIII aan het einde komt (al dan niet bij volle termijn) Rutte’s recent aangemeten klimaatimago ongeschonden is om een serieuze pretendent-opvolger van Jean Claude Druncker te worden.
Rutte noemde gisteravond bij de vrijdag-persconferentie het een moeilijk jaar worden voor het kabinet.
@Scheffer, Natuurlijk, Maar dit is waar ik al maandenlang dag in dag uit op hamer. Heb vertrouwen in de democratie. Wie aan de klimaattafels zitten zijn slechts uitvoerenden. De politiek kan en mag het in de prullebak mikken.
Hermie, ik denk dat vriend Nijpels toch iets anders denkt over “…het in de prullenbak mikken.”
‘Het kabinet is nu aan zet om het Klimaatakkoord concreet te maken’,
“Ik wijs er nadrukkelijk op dat eenvoudig nee zeggen tegen voorstellen er niet bij is.”
https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2018/09/ed-nijpels-het-kabinet-is-nu-aan-zet-101265150
@Chemical, Nee zeggen tegen alle maatregelen is Dijkhoff ook helemaal niet van plan. Je kan overigens ook nog alle 600 maatregelen inwisselen tegen 1 maatregel: CO2 beprijzing.
Dat zie je verkeerd, Hermie! CO2-beprijzing is de grootste angst voor de burgers, industrie, export, (detail-)handel en de voor de economie als geheel (en voor de “Volkspartij” VVD), als de andere landen dat niet gaan doen, en dat gaan ze niet doen.
Een blunder voor de verkiezingsuitslag van de VVD is in de maak als de VVD CO2-beprijzing als klimaat-panacee gaan voorstellen.
@Scheffer, CO2 beprijzing gaat ook zeker niet gebeuren ondanks dat economen als Nordhaus en Tol dat al jarenlang aanbevelen. Vorige week nog Vermeend en van der Ploeg. https://www.telegraaf.nl/financieel/2986582/column-rutte-moet-snel-kiezen-voor-ander-klimaatbeleid
En dus blijven we een beetje aanrommelen met 600 maatregelen….
Hermie,
Ik had het niet over Dijkhoff, maar over jouw boude uitspraak dat “de politiek kan en mag had het ( akkoord) in de orullenbak mikken”.
We moeten vertrouwen hebben in de democratie? De VVD was via het kabinet al die tijd nauw betrokken bij de totstandkoming van het klimaatakkoord. Dat Klaas Dijkhoff er nu zogenaamd afstand van neemt is uiteraard pure verkiezingsretoriek.
Hermie, Er staat gewoon in het klimaatakkoord dat ik al voor 2030 verplicht van het gas afgesloten kan worden. Ik heb dan nog wel de keuzevrijheid om individueel voor een eigen warmteoplossing te kiezen, maar als dit leidt tot een kostenstijging in het “collectieve aanbod”, dan moet ik behalve voor mijn eigen warmteoplossing, ook nog dokken voor de door mij (…) veroorzaakte kostenstijging in het “collectieve aanbod” voor mijn wijk. Dat wordt geregeld via het “kostenveroorzakingsprincipe”…
https://www.klimaatakkoord.nl/gebouwde-omgeving/documenten/publicaties/2019/01/08/achtergrondnotitie-gebouwde-omgeving-wijkgerichte-aanpak
Hermie, welke (keuze)vrijheid heb ik dan nog??? Ik wordt sowieso gedwongen om FvD te stemmen.
@Verwardeman, Nee, In het klimaatakkoord staat niet dat jij voor 2030 verplicht van het gas af moet. Ook hoef je niet mee te gaan in een “collectieve aanbod”. Bovendien is het een concept waar de politiek natuurlijk het laatste woord over heeft. Dat heet democratie. Ik heb het vermoeden dat je het verwart met: “Ik krijg mijn zin niet en dus is het niet democratisch.” Maar zo werkt het natuurlijk niet. Dijkhoff mag het als volksvertegenwoordiger in de prullebak mikken maar ook omarmen. In beide gevallen is dat democratie. In beide gevallen heb je ontevreden mensen. Kunnen we het iedereen naar het zin maken?
Hermie, je bent een verstokte klimaatakkoord ontkenner!
“Uiterlijk eind 2021 heeft elke gemeente een transitievisie warmte voor de gehele gemeente. Het totaal van de transitievisies warmte (voor alle gemeenten opgeteld) is gericht op het aardgasvrij maken van 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen in de periode 2022 t/m 2030, met het oog op het CO2–arm maken van de gebouwde omgeving.”
“Individuele of groepjes gebouweigenaren kunnen niet kiezen voor (hybride oplossingen met) groen gas indien het collectieve aanbod een ander warmte-alternatief is.”
Waar staat dat ik niet voor 2030 gedwongen van het gas kan worden afgesloten?
Verder zou het democratisch zijn geweest als Klaas Dijkhoff, in de aanloop van de afgelopen 2e kamerverkiezingen, gewoon eerlijk zou zijn geweest naar de kiezer toe, over wat de VVD werkelijk wil gaan doen op het gebied van de “energietransitie”. Dat hij nu doet alsof hij zich van zijn eigen klimaatakkoord distantiëert heet gewoon kiezersbedrog. Daar mag ik mijn eigen mening over hebben in een democratie. Of mag dat niet van Hermie???
@Verwarde man, Jij mag natuurlijk een eigen mening hebben. Die mening deel ik niet. Ik zou niet weten waarom al bij de verkiezingen dit soort details moeten worden overlegd. En met eerlijkheid heeft dat al helemaal niets te maken. Wat zeer duidelijk was dat de VVD achter klimaatbeleid stond en staat zoals afgesproken in Europa. Wat hebben mensen dan gedacht? Dat word een autoloze zondag? Dat kost ons niets?
1,5 miljoen huizen en gebouwen? Er staan al meer dan een half miljoen warmtepompen geïnstalleerd. Met 750.000 nieuwbouw huizen erbij ben ik er al. Het stelt eigenlijk niet zo veel voor. Maar ik wil niet bagatelliseren, je bent er blijkbaar heel bang voor dat je afgesloten gaat worden. Ik vertrouw Dijkhoff die duidelijk heeft gesteld dat dit niet gaat gebeuren. Ik denk ook dat dit 1 van de punten is waar nog een hartig woordje in de politiek over gesproken gaat worden. Veel mensen zijn onzeker. De politiek zal deze mensen gerust moeten stellen. Let maar op de komende maanden. Er zal duidelijkheid over komen.
Hermie, het gaat om 1,5 miljoen bestaande woningen. Je kunt daar niet op eens 750 duizend nog niet bestaande woningen van aftrekken. Verder verkoop je onzin over meer dan een half miljoen reeds geïnstalleerde warmtepompen. Dat zijn waarschijnlijk meest hybride systemen (zoals bij mij thuis) die geen huizen gasvrij maken. Toch is het winst dat je eindelijk niet meer tegenspreekt dat ik al ver voor 2030 verplicht van het gas kan worden afgesloten, waar voor de verkiezingen bij mijn beste weten hooguit na 2050 was gecommuniceerd. Hermie, Vind je het werkelijk een “detail” om in alle verkiezingsprogramma’s te verzwijgen dat alle huishoudens in dit land verplicht en totaal overhaast van hun belangrijkste energievoorziening worden afgesloten tegen kosten oplopend tot 100 duizend euro per woning? Ik noem dat een ongekende en in dit land nooit eerder geziene vorm van kiezersbedrog.
https://www.nporadio1.nl/achtergrond/9175-van-het-gas-af-dat-gaat-je-klauwen-met-geld-kosten
@Verwarde man, Ik heb mij vergist. Het is inderdaad exclusief nieuwe woningbouw. 1,5 miljoen bestaande woningbouw dus. Volgens opgave CBS zijn er nu meer dan een half miljoen warmtepompen. Let wel, dit is in de totale gebouwde omgeving dus niet alleen in de woningen. Hier wordt hybride niet aangegeven. Elders lees ik dat er ongeveer 20.000 hybride zijn. https://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=82380NED&LA=NL
Je moet eens goed nadenken welke voorstelling van zaken je nu maakt. De tweede kamer wordt voor 4 jaar gekozen. Zou nu elk detail van te voren vermeld moeten worden en zo niet dan mag dat niet worden ingevoerd? Voor 4 jaar lang? Meen je dat werkelijk? Zo werkt dat niet natuurlijk.
Maar de volksvertegenwoordiging zit er niet voor niets. Hun taak is om zeer kritisch te zijn en hoeven de voorgestelde maatregelen ook helemaal niet te accepteren.
Let op mijn woorden. Er komen duidelijke garanties. Niemand hoeft zomaar van het gas af. Ik zou mij maar niet ongerust maken. Wacht de komende maanden maar rustig af. Er zal flink gestreept worden in de voorstellen.
Scheffer,
Coalitie is nu definitief uit elkaar gespeeld, want CDA gaat ook niet mee doen. Dus 33+19 tegen 19+5 zetels. Kansloos dus.
Dat is goed nieuws Scheffer, eindelijk begint men schijnbaar na te denken in Den Haag.
Toen ik dit verhaal aan het lezen was moest ik denken aan de middeleeuwen toen de kasteelheren het voor het zeggen hadden.
Deed je niet wat ze zeiden, dat had je grote kans dat je aan de galg kwam te hangen om de anderen af te schrikken en onwil uit te bannen.
Gisteren al geschreven:
Artikelen groene A gelezen en direct even gekeken naar de cv van deze JaapTielbeke.
Nu dit jochie van rond 30 jaar kan leuk schrijven maar hem ontbreekt de achtergrondkennis op terrein waar hij over oordeelt. Internationale betrekkingen en filosofie, ach het is een mooie mix, maar geeft hem nog geen vrijbrief van wijsheid om over andere zaken te kunnen oordelen. Kortom over dit onderwerp van klimaat of klimaatdiscussie l*lt hij uit zijn nek.
En dan zal ik daaronder maar dezelfde vraag zetten die ik gisteren aan je gesteld heb.
@Frans, Ik heb het stuk ook gelezen. Er zijn delen waar ik mij aan erger maar er zijn ook delen die zeer herkenbaar zijn. Wat is je grootste bezwaar tegen wat Tielbeke schrijft? Ik neem aan dat je wel snapt dat leeftijd of studie niet heel erg bepalend zijn om een algemeen stuk over klimaatproblematiek te mogen schrijven.
Tja Frans, als dat je argumenten zijn. De schrijver vsn bovenstaand artikeltje kan leuk schrijven maar hem ontbreekt de achtergrondkennis op terrein waar hij over oordeelt. Economie, ach het is een mooi vakgebied, maar geeft hem nog geen vrijbrief van wijsheid om over andere zaken te kunnen oordelen. Was hij niet degene die 10 jaar geleden globale afkoeling voorspelde en daarmee een weddenschap verloor? Kortom over dit onderwerp van klimaat of klimaatdiscussie l*lt hij uit zijn nek.
Ronald
Na hoeveel jaren (zelf)studie mag je jezelf klimaatkenner, of zelfs wetenschapper noemen?
Hans heeft een indrukwekkende geschiedenis op dit gebied, en Jaap?
Erik, je mag jezelf klimaatkenner of klimaatwetenschapper noemen als je aantoonbaar een substantiële bijdrage hebt geleverd aan kennisvermeerdering op dit onderwerp. Nieuwe kennis die er eerder nog niet was. Blogjes schrijven is duidelijk onvoldoende om die kwalificatie te verdienen. Dat is slechts selectief shoppen in kennis eerder vergaard door anderen. De reactie (Hans Labohm (Hoofdredacteur) 12 januari 2019 om 14:31) is een ander voorbeeld van een te beperkte inhoudelijke kennis.
En mogen we dan jou, jvdH, Henkdj, Gerrit Hiemstra als zodanig betitelen? Of Ed Nijpels en Samson. Of Rutte en Wiebes. Of peter kuipers Munneke, of lord Monckton en Bart Verheggen.
Wat voor substantiele bijdrage heeft elk geleverd?
Niets, op Kuipers Munneke na. Hij is de enige die met z’n poten in de modder zich met klimaatgerelateerde vraagstukken heeft beziggehouden en daarover wetenschappelijk heeft gepubliceerd.
ErikN, ik heb hier al meermaals geschreven dat ik geen klimaatwetenschapper ben. Ik ben wel wetenschapper. Ik ben bovendien één van de weinigen hier die explciet de beperkingen van zijn eigen kennis durft toe te geven. Ik heb dan ook al meermaals geschreven dat ik niet altijd alle details van de klimaatwetenschap ken.
Daarom ook dat ik niet twijfel om de conclusies over te nemen van de klimaatwetenschap. Wanneer zo goed als alle klimaatwetenschappers concluderen dat de mens de oorzaak is van de huidige klimaatopwarming en dat dit op termijn tot grote maatschappelijke problemen zal leiden, waarom zou ik daar dan aan moeten twijfelen? Nochthans zijn er hier verschillende personen die menen het beter te weten, andere ‘conclusies’ menen te moeten trekken, maar die nooit hun overtuiging kunnen onderbouwen.
Stoort dat jou dan niet?
Is het een idee om een lijst te maken van wetenschappers die wél ALLE details en hun onderlinge samenhang van de klimaatwetenschap kennen?
Het feit dat iemand wetenschapper is zegt mij niets. Wetenschappers bedriegen en liegen niet meer of minder dan andere mensen of beroepsgroepen. Er zullen goudeerlijke mensen bij zitten en ook door-en-door criminele types.
@Ronald
Hoeveel klimaatwetenschappers hebben “nieuwe kennis die er eerder nog niet was” ingebracht?
En dan wel fundamentele kennis, stoeien met computers valt er buiten.
De klimaatwetenschap zit al decennia in het slop als het om fundamentele kennis gaat.
Ach Boels “in het slop” klinkt meteen weer zo overdreven. Zijn er veel nieuwe inzichten in de relativiteitstheorie de laatste decennia? Zit dat vakgebied dan in het slop?
Wetenschap gaat vaak in kleine stapjes. De laatste jaren wordt er veel werk verricht aan het koppelen van atmosfeer- en oceaan modellen. De processen die in beide spelen worden ook steeds beter begrepen dankzij een toename aan nieuwe waarneemsystemen.
Johan Dijkman
Liegen en bedriegen is helemaal niet nodig. De expertises van al die wetenschappers zijn zo divers dat velen ervan van hun collegae aannemen dat de Wetenschappers met CO2 expertise op het goede spoor zitten. Als er uit die kleine kring weinig of géén ander onderzoek komt wordt het denk ik voor waar aangenomen. Iets wat algemeen gebeurd en waar sommigen hier ook steeds op aandringen.
Als iemand die aan de hand van pollenonderzoek tot de bevinding komt dat er op een bepaalde plaats een ander klimaat heeft geheerst in de aardgeschiedenis en daarover klimaat georiënteerd een wetenschappelijk artikel publiceert schrijft, is hij/zij een klimaatwetenschapper. Betekent dat dan ook dat hij/zij enige expertise heeft in de atmosferische wisselwerkingen m.b.t. CO2?
Net als de meeste politici lopen ze dan gewoon achter de muziek aan. Je moet aardig wat kennis van natuur en scheikunde in je mars hebben om het Klimaatsysteem ook maar enigszins te begrijpen. Ik kan dat al helemaal niet. Maar er is nog zoveel tegenspraak en niet weten, dat de claims van AGW-ers me op zijn minst overdreven lijken te zijn. Doe daar het alarmsausje nog bij en de onheuse manier waarop AGW-ers hun opponenten tegemoet treden en mijn wantrouwen is gewekt. Temeer omdat de financiële en persoonlijke belangen zo groot zijn
@Ronald,
Leuk gevonden die vergelijking maar zoals vaak bij vergelijken gaat het om voor gemak genegeerde verschillen zoals ErikN ook al zich afvroeg in zijn retorische vraag: “Hans heeft een indrukwekkende geschiedenis op dit gebied, en Jaap?”
Ik blijf als eenling ongeacht kamp iedereen beoordelen op inhoud. Echter waar inhoud ontbreekt of duidelijk bewust geweld wordt aangedaan haak ik af. Er zijn dus lieden waarop ik niet meer reageer. Anderen kiezen er voor wel in debat te gaan maar ik kies er voor het te laten bij mijn conclusie en oordeel.
Frans, je beweert ” Echter waar inhoud ontbreekt of duidelijk bewust geweld wordt aangedaan haak ik af”. Wat vind je dan van de artikelen hier op climategate.nl. Hier wordt maar al te vaak bewust de waarheid geweld aangedaan. Om maar één puntje aan te halen, de mantra van de “97%”. Steeds weer probeert men via selectieve of misleidende interpretaties de indruk te scheppen dat er geen overweldigende meerderheid van klimaatwetenschappers tot de conclusie zijn gekomen dat de feiten AGW ondersteunen. Hans Labohm geeft hierboven daarvoor twee linkjes, maar beiden blijken eigenlijk heel selectief te zijn. Als je hun tekst leest, dan klinkt het natuurlijk overtuigend. Maar als je dan zelf verder zoekt, dan blijkt dat ze je gewoon een rad voor de ogen willen draaien. Dit is hier al meermaals aangekaart. Hans Labohm weet dit dus. Maar toch blijft hij vrolijk meedoen en blijft hij de leugen herhalen.
@Hdj 12 januari 2019 om 17:28 75 op de 77 zich klimaatwetenschappers noemenden homines universalis is niet erg overtuigend. Jij tuint er dus ook in wat aantoont dat je van correcte wetenschapsbeoefening niets begrijpt.
John Cook heeft het fraudelente 97% rapport geschreven. Dat rapport was overigens geen enquête, ze keken hoeveel klimaatgerelateerde papers het over agw had. Het gros van die papers was geen klimaat onderzoek maar uit de sociaalwetenschappelijke en fauna onderzoek, bijvoorbeeld vanuit de hypothetische stelling wat er gebeurt als het klimaat veranderd. Daarnaast zijn er ook papers vanuit de initiële batch weggegooid om vage redenen, om tot die 97% te komen
Dezelfde John Cook heeft in samenwerking met het Nederlandse overheidsinstituut PBL een interne enquête gehouden, onder 1800 “klimaatwetenschappers” Daaruit blijkt dat de consensus voor de AR5 stelling slechts 42,9% is.
De AR5 stelling stelt dat het extreem waarschijnlijk is (>95%) dat meer dan de helft van de opwarming door broeikasgassen van de mens komt.
https://www.youtube.com/watch?v=gGcAt8tV3VM
De Nederlandse regering weet dus dat er zelfs bij personen welke voor hun werk afhankelijk zijn van met de stroom meegaan er geen consensus is voor >50%. En toch steunen ze IPCC modellen welke uitgaan van bijna 100% opwarming door de mens.
Hier het PBL rapport
https://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/publicaties/pbl-2015-climate-science-survey-questions-and-responses_01731.pdf
Voel u vrij om te blijven liegen over de zogenaamde overgrote deel van de klimaatwetenschappers, maar het siert u niet.
MP, je post weer exact dezelfde nonsens als een week geleden. Dus zal ik ook maar dezelfde rechtzetting moeten posten:(www.climategate.nl/2019/01/de-klimaatziener-xynix/#comment-2228849)
“MP, ik raad je aan om eens de paper van Cook zelf te lezen, in plaats van al de leugens en verdraaiingen daarover die in de blogsfeer bestaan. Xynix Hetzler baseert zich enkel op een analyse van 2009 (die trouwens niet van Cook is!), en negeert alles dat er in de 10 jaar daarna is gebeurt. Maar kijk eens naar wat Cook en collega’s echt schreven, in 2013: http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/2/024024/pdf
Dan ga je bijvoorbeeld vaststellen dat het aantal veel groter is dan de “slechts 75 op 77 deelnemers in een enquête”. Daar gaat het over “1 944 climate abstracts from 1991–2011 matching the topics ‘global climate change’ or ‘global warming’. We find that 66.4% of abstracts expressed no position on AGW, 32.6% endorsed AGW, 0.7% rejected AGW”. Kun je zelf de aantallen berekenen? Kun je zelf vaststellen dat het percentage in de abstracts met een standpunt zelfs nog hoger is dan 97%? Ze baseerden zich niet alleen op hun eigen interpretatie van de gepubliceerde abstracts. Ze contacteerden daarna ook nog eens de auteurs om hun standpunt te bevragen. Ja, en daar staat die 97%. Maar dat is dus wel gebaseerd op 774 personen. Er zijn nog verschillende andere studies, die natuurlijk lichtjes andere percentages bekomen, maar steeds blijkt dat AGW wordt ondersteund door de overgrote meerderheid van de klimaatwetenschappers.
Nu dat je de link hebt naar de studie van Cook et al, leg nu eens uit wat er “fradulent” is aan deze paper!
O ja, en die studie van het PBL, dat was geen “interne poll”, maar een ‘internationale peiling’. En dit was helemaal niet samen gedaan met Cook. Het was ook niet bij “1800 bij IPCC aangesloten “klimaatwetenschappers” “. Slechts zo’n 10% van de gepeilden had meegewerkt aan het AR4-IPCC rapport. En dat youtube-verhaaltje, dat is ook een verdraaiing. Het negeert immers de 20% die geen expliciet antwoord hebben gegeven. Lees gewoon eens goed dat rapport (waarvan je zelf een link gaf), in plaats van blindelings al die AGW-negationistische leugens te geloven!
Trouwens, hier is er nog een survey, van Bray & von Storch: researchgate.net/publication/316170360_The_Bray_and_von_Storch_5th_International_Survey_of_Climate_Scientists_20152016/download
Als je echt integer bent en al die rapporten leest in plaats van enkel de AGW-negationistische propaganda erover, dan zul je altijd vaststellen dat de overgrote meerderheid van de klimaatwetenschappers uit alle beschikbare data en kennis concluderen dat de AGW-theorie de verklaring geeft voor de huidige opwarming.”
MP, ik hoop dat je deze keer echt eens nadenkt over wat hier staat.
Het hele bovenstaande artikeltje valt en staat met het citaat:
“Alweer onzin. Klimaatsceptici erkennen de opwarming van de atmosfeer. De overgrote meerderheid erkent een menselijke rol daarin. Maar zij beklemtonen, op goede gronden, de onzekerheid over hoe groot die rol is. In het algemeen achten zij deze rol van beperkte betekenis. En zeker niet alarmerend!” (vet gedrukt van mij).
Die gronden zijn juist niet goed en daarom krijgen ze op wetenschappelijk niveau tot op heden dan ook geen poot aan de grond.
Wat mij eigenlijk het meeste opviel toen ik dat artikel las, was het zinnetje “De overgrote meerderheid [van de klimaatsceptici] erkent een menselijke rol daarin.” Ik vroeg met toen af: en hoe zit het dan met de klimaatsceptici hier op climategate.nl? Ik heb de indruk dat figuren zoals (onder andere) Hans Labohm of Scheffer of Jeroen Hetzler juist niet aanvaarden dat er een menselijke rol is in de klimaatopwarming.
Maar Ronald, je hebt wel gelijk, hun overtuiging is niet gestoeld op goede gronden.
Waar blijft toch die gevaarlijke opwarming door CO2, waar is toch die gevaarlijke zeespiegel stijging? Waar zijn al die extra tornado’s tgv de opwarming?
Erik, wie (en wanneer) heeft verkondigd dat de verschijnselen die je noemt in 2019 gaan plaatsvinden?
Ronald,
het is toch “2 voor 12”?
Massa’s (pseudo) wetenschappers hebben dat meerdere keren verkondigd, Volgens mijn herinnering hebben jij en je makkers dat nooit weersproken.
Erik,
Ik en mijn makkers hebben nooit gezegd dat er rampen zouden plaats vinden in 2019, maar ik zal je een paar geheimpjes verklappen…..
1. We zijn nog niet gestopt met het verbranden van fossiele brandstoffen
2. We kunnen ook niet van de ene op de andere dag stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen en er is ook geen weldenkend mens die dat voorstelt
3. Zelfs al zouden we nu stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen stopt de opwarming niet direct
Dus het is 2 voor 12 voor het straten met maatregelen, maar dat betekend dat je iets vooruit moet kijken en natuurlijk een klein beetje compassie moet hebben met de generaties na jou
Fijn Erik, dat je de vraag ontwijkt. Geen antwoord is het meest duidelijke antwoord.
Ronald
Jij stelt mij een vraag.
Erik, wie (en wanneer) heeft verkondigd dat de verschijnselen die je noemt in 2019 gaan plaatsvinden?
Ik heb het woord 2019 niet in de mond genomen. Ik constateer dat al vele jaren grote rampen voorspeld worden en dat het nu of nooit is, vijf voor twaalf is.
Ik heb misschien een bril nodig, nog niks gezien.
ErikN, ja er wordt al jaren “verkondigd” dat de kans op rampen en verandering in klimaat en weer gaan plaatsvinden. Maar er wordt altijd ook bij vermeld dat dit gradueel zal zijn. De eerste tekenen zijn er al: de globale temperatuur stijgt, tornado’s komen noordelijker aan land in de VS, …
Je kunt nu misschien nog doen alsof er niets aan de hand is. Je kunt wachten tot het erger wordt. Maar nu kun je nog actie ondernemen. Als je wacht tot het onaanvaardbaar erg wordt, dan ga je er niets meer aan kunnen doen, en gaat het alleen maar nog erger worden.
@ErikN Je vraagt : ” Waar blijft toch die gevaarlijke opwarming door CO2, waar is toch die gevaarlijke zeespiegel stijging? Waar zijn al die extra tornado’s tgv de opwarming? ”
Die vraag stel je nu. Het is 2019. Dan is het toch logisch dat Ronald je vraagt:
” wie (en wanneer) heeft verkondigd dat de verschijnselen die je noemt in 2019 gaan plaatsvinden? ”
Waarom ontwijk je de vraag? En hoe flauw is het dan om te zeggen:
” 2019 moet nog beginnen.”
hermie
ik ontwijk gene vraag. Ik heb het niet over de toekomst, ik doe niet aan profetieën. Er wordt al vele jaren alarm geslagen over van alles en nog wat.
Tot dusverre zijn volgens mij nog geen klimaatrampen gebeurt. Wel een kleine behaaglijke temperatuur toename, en iets meer CO2, goed voor de vergroening.
Laat je toch niks wijsmaken Hermie, kijk zelf goed om je heen naar al die dreigende ‘gevaren”.
Het enige gevaar dat ik zie is de nederlandse regering met hun idiote pannen om een niet bestaand probleem aan te pakken.
ErikN zegt: ” Waar blijft toch die gevaarlijke opwarming door CO2, waar is toch die gevaarlijke zeespiegel stijging? Waar zijn al die extra tornado’s tgv de opwarming?”
Ronald en Hermie vragen: Wie heeft er dan een voorspelling gedaan voor 2019?
ErikN zegt dan : ” 2019 moet nog beginnen, ik doe niet aan profetieën ”
Ik had blijkbaar moeten vragen: “Wie heeft er dan voorspellingen gedaan voor de afgelopen tijd tot aan vandaag?”
Ik zie ook geen klimaatrampen ErikN, maar ik doe niet net alsof die voor het heden zijn voorspelt. Niet door de klimaatwetenschap in iedere geval. Echte klimaatongemakken worden pas na 2050 verwacht.
Maak je niet ongerust ErikN ik laat mij niets wijsmaken. In ieder geval niet door doorzichtige woordspelletjes van ErikN.
Hermie
Echte klimaatongemakken worden pas na 2050 verwacht.
lekker makkelijk, iets zover vooruitschuiven dat niemand het kan controleren. Je kunt net zo goed voorspellen dat in 2050 de nieuwe ijstijd gaat beginnen, met steeds strengere winters en veel rampspoed. Berg je maar Hermie in je kasteel, zorg voor veel kolen om je koude kamers te verwarmen.
@ErikN, Er is niets vooruitgeschoven. Voorspellingen van de klimaatwetenschap voor de afgelopen jaren tot aan vandaag hebben nooit gevaarlijke opwarming en ernstige ongemakken aangegeven. Neem nu eens de stijging van de IPCC projectie voor de zeespiegelstijging. Die is altijd behoudend geweest. Nu wordt tussen de 20 – 80 cm aangegeven voor 2100. Wat denk je dat dit voor 2020 of 2050 is? Kijk maar eens naar de projectie, heel veel zal dat niet zijn.
Wat wij kunnen controleren is de voorspellingen gedaan in het verleden. Om dat te doen moeten we eerst de voorspellingen kennen. Ik heb geen weet van voorspellingen van 30 jaar geleden door klimaatwetenschappers voor de afgelopen jaren anders dan een beetje opwarming en een beetje zeespiegelstijging. Die voorspellingen zijn uitgekomen. Van andere voorspellingen hoor ik graag. Wie? Wanneer? Wat?
De klimaatwetenschap staat bol van voorspellingen die nooit uitgekomen zijn. Hebben ze ervan geleerd? Ogenschijnlijk niet. Ze blijven maar doormekkeren in dezelfde trant.
Omdat dat heel veel geld oplevert. Van bangmakerij kun je heel rijk worden. De kerk geldt wat mij betreft als vroeg voorbeeld.
@ErikN, Welke voorspelling is er dan gedaan voor het jaar 2019 die niet is uitgekomen?
Hermie
2019 moet nog beginnen, ik ben geen profeet. Ik ken de toekomst niet. Laten we maar even afwachten of het noordzee water ons binnenkort tot aan de lippen staat.
Kijk even naar de You Tube filmpjes van Tony Heller. Mooiste vind ik het voorbeeld van de Maladiven. Eind jaren 80 waren de klimaatspecialisten het erover eens: de Maladiven zouden over 30 jaar onder water staan. Sterker nog: zo rond 1992 zouden ze er geen drinkwater meer hebben. 2 jaar geleden stond er een artikel in The Guardian: “Maladives switches focus from climate threat to mass tourisme”. De klimaatdreiging heeft blijkbaar niet voldoende opgeleverd.
JohnSP, Die lezing klopt niet. Er is slechts een krantenknipseltje van een ambtenaar op de Malediven die dat heeft gezegd 30 jaar geleden. Er is geen enkele klimaatspecialist die dat heeft gezegd.
Ze hebben het kennelijk ook niet weersproken, of heb jij daar voorbeelden van?
Het is op allerlei int conferenties aan de orde geweest als een vd aanstormende rampen.
@ErikN, Wie zijn ‘ze’ ? Wat hadden ze moeten weerspreken en waarom? Op welke conferenties is wat gezegd en door wie? Wie heeft aanstormende rampen voorspeld voor de afgelopen jaren tot aan vandaag? Wie dan ErikN?
Vruggink niet slechts een ambtenaar, het hele kabinet van de Makdiven heeft onder water vergaderd om zo een statement te maken, voorafgaand aan de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen.
Beste Hans Erren, De aangever, JohnSP, heeft het over vermeende voorspellingen van 30 jaar gelden.
1. Heeft het hele kabinet van de Malediven onder water vergaderd 30 jaar geleden?
2. Waren de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen 30 jaar gelden?
3. Mag ik je een cursus begrijpend lezen aanbieden?
@JohnSP, in plaats van naar dramatische youtube-filmpjes te kijken, zou je ook een kunnen terugkijken naar de wetenschappelijke studies die in de jaren 1990-2000 werden gepubliceerd over de te verwachtten stijging van de zeespiegel. Daarin staan gewoonlijk waarden van 1-3 meter tegen 2100. Kun je zelf inschatten wat dit dan betekent over een periode van 30 jaar? Kun je zelf inschatten wat dat betekent voor de Maldiven?
@Henk dJ, O ja? Welke wetenschappelijke studies die in de jaren 1990 -2000 werden gepubliceerd staan gewoonlijk waarden van 1-3 meter tegen 2100?
En dit stuk werd op Linked in door vriend en vijand opgevoerd. Onder andere door Super oppertunist en propagandist Hans Schneider: consultant energy transition at Liander, onder het motto , je ergste vijand is je vriend in de strijd tegen klimaat – sceptici . Tielbeke en Schneider hebben gemeen dat ze kennelijk toch de boel op scherp willen zetten met hun gore insinuaties. Mijn ‘ emotionele reactie was een combinatie van ‘ walging ‘ en woede toen ik het las, onderweg naar mijn oude moeder :
“Interessant artikel over de mensen die willens en wetens onzin verspreiden over het klimaatprobleem.
Mijn eerste reflex is om hen hetzelfde te benaderen als demente ouderen: niet boos worden, niet tegenspreken, maar ondertussen wel zorgen dat ze het paardenrookvlees niet aan de poes voeren en het kattenvoer niet zelf opeten.
Maar als je er iets verder over nadenkt zitten er andere problemen achter: angst en boosheid. Angst voor verandering en boosheid over onrechtvaardigheid, bijvoorbeeld ten aanzien van de verdeling van de kosten en baten.
En emoties moet je mijns inziens altijd serieus nemen. Waarom ben je zo bang en boos? En dáár iets aan doen. Dat is niet alleen de taak van de politiek, maar zeker ook de verantwoordelijkheid van ons allemaal.
En oh ja: sociale media zijn dan zeker niet het handigste kanaal. Een gesprek op een feestje, aan de kantinetafel, op school, langs het voetbalveld of aan de ontbijttafel werkt volgens mij veel beter. “
” En emoties moet je mijns inziens altijd serieus nemen. Waarom ben je zo bang en boos? En dáár iets aan doen. ”
Dat vraag ik met ook altijd af van de ” sceptici” wat drijft ze in de handen van fantasten?
Maar begrijpen doe ik ze niet
@Bert ” Maar als je er iets verder over nadenkt zitten er andere problemen achter: angst en boosheid. Angst voor verandering en boosheid over onrechtvaardigheid, bijvoorbeeld ten aanzien van de verdeling van de kosten en baten. En emoties moet je mijns inziens altijd serieus nemen. Waarom ben je zo bang en boos? ”
Precies Bert, Precies.
@Hermie
Je moet wel altijd uitkijken dat angst niet in woede uitslaat….
Kijk naar de gele hesjes.
In Nederland zijn ze nog braaf en beschaafd, tot de dag dat het echt pijn gaat doen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.
Ik persoonlijk denk, en dat denken meerderen, dat ze best wat over hebben om milieu en klimaat te verbeteren. Het is ook vaak een zaak van goede informatie geven aan burgers. Kijk eens naar inzamelen van plastic, papier, batterijen, zuinige auto’s, en noem maar op.
Er wordt met bedragen gegooid of het de staatsloterij is, dit maakt mensen die niet goed bij kas zitten angstig, er word gepraat van de mensen moeten de grond onder hun huis maar aan de gemeente te verkopen als ze het geld niet hebben.
Denk je dat de burger daar blij van word?
En bij ieder weerbericht wat een beetje afwijkt van het zogenaamde normale, gelijk er achter aan dit komt door de klimaatverandering.
Licht mensen eens iets op een normale manier uit, ook zo dat de lager opgeleiden hier iets van snappen. Een plan dat iedereen begrijpt.
Geef mensen zekerheden.
En niet van in 2030 moet dit en in 2050 moeten we van het gas.
Daar worden burgers onzeker van, lijkt me ook logisch.
Soms moeten mensen zo gestuurd worden dat ze er een lekker gevoel aan over houden, en niet dat ze huis en haard verliezen.
Zo zou men nu al op een goede manier bij kunnen brengen wat ze verdienen aan een zuinige verwarmingsketel te investeren. Laats zag ik dat er een oude staande ketel langs de weg staan waar instalateurs een nieuwe aan het plaatsen waren, dan denk ik is toch niet te geloven dat die mensen nog steeds met dat ding gestookt hebben.
Ze hebben zeker al 2 HR ketels aan extra gas verstookt in die tijd.
Mensen weten het soms niet eens wat een HR ketel is.
Zo heb ik een vriend, die snapt daar ook allemaal niets van, maar ziet wel als ik een letter of woord verkeerd schrijf.
@Theo, Precies. Helemaal waar. Die onzekerheden moeten zoveel als mogelijk weggenomen worden. Er moet vertrouwen voor in de plaats komen. Maar helpt het als er mensen zijn die de onzekerheid bewust aanwakkeren? Helpt het om elkaar op te jutten met slogans als ‘1.000 miljard?’
Laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat filosofen op zoek zijn naar wijsheid. Tielbeke heeft die al gevonden begrijp ik. Hier klopt iets niet.
Wat stoort je nu het meest aan het verhaal van Tielbeke?
Hermie
Zijn geleende argumenten onder het mom van wetenschap.
@Peter, Volgens mij heeft hij alles geleend. Dat is op zich niet zo erg, er zijn maar weinig mensen die origineel zijn. Dus ik weet nog niets. Er is vast wel iets bij waar je extra boos over werd?
Hermie
Dat lenen lijkt me niet zo erg als je er vragen bij stelt. Maar hij debiteert alleen zekerheden en diskwalificeert anderen op basis daarvan.
@Peter, Je blijft vaag. Welk deel in de tekst van Tielbeke heb je de meeste moeite?
Vruggink, niet zo zuigen svp…
Hermie
Ik heb niet in het minst de neiging elke alinea in de methode Hermie te analyseren. Het hele stuk is een schotschrift met enkel het doel mensen met een andere mening onderuit te halen aan de hand van geleende argumenten. Om daarin een rangorde aan te brengen laat ik met plezier aan jou over.
@Peter, Nee, ik heb ook geen neiging om elke alinea te analyseren. Dat was een keertje leuk. Maar nu zitten we alleen maar met boe! boe! boe! commentaar. Wat nu de meeste weerzin oplevert blijft nu onbekend.
Een aantal passages vond ik irritant en onterecht. Maar een aantal ook wel zeer herkenbaar zoals deze:
” schilder je tegenstanders af als een dominante kliek die geen tegenspraak duldt en je meet jezelf automatisch de heroïsche rol van verzetsstrijder aan. Jij zegt wat ‘niet gezegd mag worden’ en trekt je niets aan van de verstikkende ‘politieke correctheid’. Of het nu gaat over migratie of over duurzaamheid, je vijand is dezelfde: de ‘deugende’ elite die het land naar de knoppen helpt. Eerst door de grenzen wagenwijd open te zetten, nu door burgers peperdure warmtepompen door de strot te duwen. Maar jij laat je niet misleiden door de alarmistische verhalen van de zogenaamde ‘klimaatwetenschappers’, jij weet dat het allemaal indoctrinatie is. Alleen hoor je dat natuurlijk niet in de mainstream media.”
We zullen het verder op jouw verzoek hier dan maar bij laten.
@Hans van Dalen. Dat klopt niet. Ik stel een vraag. Dan zijn er vervolgens 3 mogelijkheden.
1. de vraag negeren (en daarmee is de kous af, ik vraag dan niet verder door)
2. de vraag beantwoorden
3. uitleggen waarom hij de vraag niet wil of kan beantwoorden
Maar Peter gaat verder. Ook goed, dan ga ik het gesprek aan. wat is daar mis mee?
Ach Vruggink, het artikel in de Groene Amsterdammer is gewoon een persoonlijke aanval op critici van de klimaatangst, zodat Tielbeke niet op de inhoud van de kritiek hoeft in te gaan.
Dat je dit zelf niet ziet kunt constateren is tekenend voor je tunnelvisie.
@Hans Erren, Ik heb het stuk gelezen en irriteer mij sterk aan een aantal uitspraken. Zo vind ik steeds maar weer over een vergelijk met de tabakslobby beginnen irritant. Maar er zijn wel delen die herkenbaar zijn. Je kan natuurlijk met z’n allen boe!, boe! boe! gaan roepen als op de voetbaltribune, maar dat wil dan niet zeggen dat je inhoudelijk een hoogstaande reactie levert.
Welke delen van het stuk raken je het meest?
Hernan, bij skeptische artikelen ben je er als de kippen bij om alinea voor alinea nauwkeurig te wegen, en bij dit schotschrift in de groene Amsterdammer laat je dit na, dat valt wel op.
@Hans Erren, Een keertje is leuk. We blijven niet aan de gang. Ik heb zelf tenminste al iets aangegeven wat ik vond van de inhoud. Van anderen hoor ik slechts boe! boe! boe! Maar specifiek wat nu bijvoorbeeld de grootste beledigingen zijn hoor ik niet. Duidelijk is dat het de sceptici raakt. Dat weet ik want ik voel het ook. Maar ik ben een klimaatbastaard, half scepticus, half AGW adept. Ik voel daardoor beide kanten.
De vorige keer had ik een analyse gemaakt omdat ‘bullshitbingo’ de aanleiding was. Alom algemene afkeuring alhier. Boe! Boe! Boe! Maar wie ging er inhoudelijk op in? He-le-maal niemand.
Filosofie is de wetenschap die zich bezighoudt.
Het is wel duidelijk en hij geeft het zelf nog toe ook, dat dhr. v.d. Heijden er niets van begrijpt. Toch nog enige zelfkennis als het ware…
“De overgrote meerderheid van de wetenschappers is het met elkaar eens.” Iemand die zich hier op beroept, diskwalificeert zich in mijn ogen als wetenschapper. Wetenschap is namelijk geen democratie, het is geen consensus. Het is onzinnig om te beweren dat als de meerderheid van de wetenschappers er zo over denkt, het dan ook zo is. Want waar ligt dan de grens van de ‘overgrote meerderheid’? Is dat bij 97 %, bij 89,7653 %, bij ongeveer 64 % of bij 50,5 %?
Wetenschap is onderzoeken, verifiëren en falsificeren. Het is níet roepen dat als de meerderheid het met elkaar eens is, de statische kans dat het zo is dan het grootst is (zoals ik een wetenschapper ooit hoorde beweren).
De term ‘klimaatontkenners’ is tamelijk stompzinnig en wordt vooral gebezigd door klimaatkerkgangers. Niemand ontkent namelijk het klimaat. Wat grote groepen mensen wel vraagtekens bij zetten is de mate waarin de mens verantwoordelijk is voor het fenomeen van opwarming van de aarde. Die sceptici vragen zich namelijk af wie, wat en hoe er verantwoordelijk was voor opwarming en afkoeling van de aarde toen er nog géén menselijke invloed kon zijn. Tevens de vraag hoe het kan dat die ‘oude’ oorzaken van klimaatverandering nu geen rol spelen.
Maar ja voor de groep mensen die angst en klimaatrampspoed verkondigen bestaat de groep sceptici voornamelijk uit niet ter zake kundige alfa’s, complottheoriedenkers, pseudo-wetenschappers en door oliemaatschappijen betaalde wetenschappers.
@Johan Dijkman,
Popper zal zich omdraaien in zijn graf over het meerderheidsargument.
“The game of science is, in principle, without end. He who decides one day that scientific statements do not call for any further test, and that they can be regarded as finally verified, retires from the game.”
Inderdaad Johan en Michiel, het meerderheidsargument in niet voldoende. Je moet je echter wel eens afvragen waarom die meerderheid allemaal tot dezelfde conclusie komen? Was het een overtuiging – zoals toen 400 jaar geleden iedereen dacht dat de zon rond de aarde draaide en 200 jaar geleden iedereen dacht dat God alle planten en dieren had geschapen? Of komt nagenoeg iedereeen in die meerderheid tot de conclusie omdat ze allemaal van oordeel zijn dat de data, feiten, analyses maar tot één conclusie kunnen leiden?
Wat moeten wij doen indien we zelf onvoldoende kennis hebben? Gewoon negeren wat die meerderheid concludeert? Dan maar geloven wat we in de blogsfeer lezen?
Als wetenschapper kan ik maar één conclusie trekken: mijn collega’s van de klimaatwetenschap blijken heel wat data en kennis over het klimaat te beschikken. Ze weten nog niet alles, maar ik zie geen enkele reden om te twijfelen aan het oordeel van de overgrote meerderheid. De verschillen zitten in de nuances – hoe groot is de impact van de mens – maar de essentie is: de mens is de oorzaak van de huidige klimaatopwarming.
Of waren het die 200 vooraanstaande geleerden die het niet met Einsteins relativiteitstheorie eens waren en hun bezwaren ook nog aan het papier toevertrouwden? Of was het Einstein die het het grondig oneens was met Heisenberg? “A monstrous misrepresentation” was Einsteins mening, maar hij had wel ongelijk.
Je hoeft niet te geloven wat in de blogsfeer aan zin en onzin wordt verteld. Je hoeft alleen maar kritische vragen te stellen. Als je daar geen antwoord op krijgt, doordat je meteen in de klimaatontkennershoek wordt geduwd, dan stijgt het wantrouwen in de wetenschappers.
Wat dacht je hoeveel budget een wetenschapper krijgt als in zijn plan van aanpak staat dat hij het tegendeel van de antropogene klimaatsverandering wil aantonen?
“Wat dacht je hoeveel budget een wetenschapper krijgt als in zijn plan van aanpak staat dat hij het tegendeel van de antropogene klimaatsverandering wil aantonen?”
Dit is ook weer één van de mantra’s van de zelfverklaarde ‘scpetici’: dat al die klimaatwetenschappers wel mooi in de pas moeten lopen om onderzoeksbudgetten te bekomen. Weerom een verzinsel dat kant noch wal raakt. Als je je conclusie al op voorhand hebt getrokken en die in je aanvraag schrijft, dan ben je nooit goed bezig. Terecht dus dat je geen geld krijgt. Maar als je schrijft dat je een bepaald aspect verder wil bestuderen, omdat dit een belangrijke peiler is in de AGW-theorie, en die aanvraag goed motiveert, waarom zou je dan geen geld krijgen? Indien je dan met dat geld degelijk onderzoek doet, en dat op een correcte manier rapporteert, dan doe je aan goede wetenschap.
En dan je verwijzingen naar Einstein. Dat lees je vaak in de blogosfeer. Maar eigenlijk gaat het allemaal over het bedrijven van correcte wetenschap. De relativiteitstheorie was niet vanaf dag één al volledig gefinaliseerd. Het was nog niet af. Er waren (en zijn nog steeds) punten die niet gekend en bestudeerd waren. Natuurlijk konden daarrond dan bezwaren worden over geuit. Maar dat wordt nu maar al te vaak verkeerd voorgesteld, om dan als drogargumentatie te gebruiken om (ongegronde) twijfel te zaaien over de klimaatwetenschap.
Veel gestudeerd, maar weinig geleerd. Die verwijzingen naar de platte aarde en de aarde om de zon lees je vaak ik de klimaatkerkbijbel.
Henk, dream on. Tegen zo veel naïviteit ben ik niet bestand. Kom je ivoren wetenschapstoren uit en praat op straat met mensen. Maar die raad zal je niet opvolgen, want jij hebt gestudeerd en ik niet.
Een familielid van me doet onderzoeken op wetenschappelijke basis voor een middelgrote gemeente. regelmatig krijgt hij verzoeken tot onderzoek en krijgt hij de uitkomsten er al vast bij. Als hij afwijkt van die uitkomsten staat, heeft hij een probleem. Hij heeft gezin en dikke hypotheek .Hij is niet van plan zijn baan op te geven, want hij het geld hard nodig. Maar arbeidsbevrediging is nul. En hoe hij over de politiek denkt, laat zich raden.
Johan, jouw familielid heeft geen ruggengraat. Vertel hem dat maar. En wel heel erg simplistisch om dat slappe familielid te projecteren op alle wetenschappers. Is dat jouw wereldbeeld? Ik zou zeggen, praat ook eens met andere wetenschappers. Kan heel verhelderend werken.
Over maten en gewichten; De Groene heeft 20.000 abonnees en is totaal ongeloofwaardig en irrelevant. Was vroeger het hobbyschriftje van Martin van Amerongen en Wouter Gortzak, dat vroeger via mijn broer wel eens in huis kwam. Heeft zich altijd wel voor een bepaald karretje laten spannen. Ontwikkelingshulp, communisme, kraakbeweging, feminisme en nu weer klimaat. Nee, het heeft geen belang.
Hier zit veel waarheid in.
https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/01/nederland-sociaal-tolerant-liberaal-democratisch-en-individualistisch-al-lang-niet-meer/
3 intrasante links die gister in t niews waren maar niet in nl https://www.rt.com/news/448550-magnetic-field-navigational-mystery/
https://www.nature.com/articles/d41586-019-00007-1
https://www.youtube.com/watch?v=YKudW8uLDbo
Ik zie aankomen dat er uiteindelijk een compromis komt waarbij we gelukkig moeten zijn met tientallen jaren van grote onnodige schade i.p.v. onvoorstelbaar grote onnodige schade.
Want iedereen heeft een beetje gelijk en de waarheid ligt in ’t midden enz. enz..
Aan kernenergie doen we hier niets tot het over een jaar of 30 onontkoombaar wordt na ontwikkelingen elders.
Er is een troost Jan. Wat er dan ook besloten wordt door de democratie, we zitten er niet aan vast. We tekenen niet voor ons leven. En wat die schade betreft. Voor welke schade ben je eigenlijk zo bang? En als het echt schadelijk wordt en het pijn doet, denk je dan niet dat we dan evalueren en een andere koers gaan varen? En hoe rampzalig is het om eventjes niet al te veel aan kernenergie te doen? Wind op zee is nu veel goedkoper. Wie zit er op te wachten om miljarden aan subsidie voor kernenergie te betalen?
Is wind op zee wel zo goedkoop? Waarom betalen we dan allemaal een opslag duurzame energie op onze energie rekening?
Gaat die opslag er nu af omdat we zoveel winst maken met onze molens?
@ErikN, Goedkoper dan kernenergie wil niet zeggen subsidie vrij. Dat laatste is nu met 1 windpark gebeurd. We betalen ODE omdat de uitgaven niet allemaal subsidie vrij zijn. Er is een grote lijst met diverse subsidies. Misschien moet je daar eens naar kijken om een beeld te krijgen. ODE is niet alleen voor wind op zee.
Hermie
Vergeet nu nu steeds de netwerkkosten die in het geval van wind op zee beduidend hoger zijn dan die van een gascentrale op land?
En vergeet je gemakshalve ook de back-up kosten? Ben je politicus of gewoon glad als een aal?
Nee, @Peter, dat vergeet Hermie niet, Tennet investeert 6 miljard in versterking van het netwerk inclusief de aansluitkosten voor windparken op zee. Is 6 miljard veel? Dat valt wel mee. Als je die investeringen over een jaar of 30 afschrijft en 50/50 verdeelt over bedrijfsleven en burgers zoals afgesproken dan merk je daar nauwelijks iets van.
Een winddeel energie is nu veel goedkoper dan kernenergie. Zou je moeten kiezen in de toekomst voor alleen kernenergie of alleen wind dan is kernenergie natuurlijk veel goedkoper. Alleen wind is onbetaalbaar door backup en opslag. Maar wie wil er nu alleen maar wind? Dat zijn toch slechts een paar dromers van Urgenda?
@Hermie
Een stekkerdoos van 4 miljard voor het geplande en goedgekeurde windpark.
Tennet laat duidelijk weten dat de volgende 2 stekkerdozen wel eens 6 miljard per stuk gaan kosten.
Dat is dan 16 miljard plus de door jou opgevoerde 6 miljard voor de versterking van het netwerk, totaal 22 miljard.
Denk je dat het daar bij blijft?
Wel leuk dat je de onnodige kosten voor een onnutte energieproductie weet te bagatelliseren door creatief te boekhouden.
Onderhoud en vervanging vergeet je gemakshalve.
Voor 22 miljard heb je (vrijwel) een moderne kerncentrale en was de aanpassing van de infrastruktuur niet of nauwelijks nodig geweest.
Technisch personeel is niet te vinden, of denk je dat filosofen ook kabels kunnen trekken?
@Boels, Die bedragen heb ik nog nooit gehoord. Kom maar op met je bron….. Waar haal je dat vandaan?
Hermie
Eerst noem je het niet en dan kom je met valt wel mee, daarmee kun je alles goed praten. Die kosten komen bij elk windpark terug.
Als een deel van die energievoorziening, wind dus, niet deugt door back-up en opslag, dan stop je ermee tot het door de oplossing van die opslag echt een feestje wordt zoals is beloofd. En ga je verder met oplossingen die wel werken.
Die leg je vervolgens weer langs dezelfde maatlat. deugt het of deugt het niet. Gewoon kosten baten. Domme dingen doe je niet om je burgers te plezieren.
Een winddeel is nu goedkoper dan kernenergie? Als je de back-up niet meerekend bedoel je. Maak met dat zootje windmolens nu ze er staan maar waterstof als je zo nodig minder van aardgas gebruik wilt maken.
En laat die gascentrales maar op vol rendement draaien als je afgeschreven kolencentrales gaat sluiten i.p.v. op een laag onrendabel pitje. Maar faseer op een nuchtere manier uit en loop geen kilometers voor de troep uit. We maken ons onsterfelijk belachelijk met de haast die we hebben om het beste jongetje van de klas te zijn.
@Peter, de keren dat ik hier de 6 miljard investering van Tennet heb uitgelegd zijn niet te tellen. Hoe komt het dat je dat gemist hebt? Of heb je moeite informatie te onthouden?
Een energie deel wind is op dit moment veel goedkoper dan kernenergie. Back up hoef ik op dit moment niet mee te rekenen. Backup is pas nodig zodra er een groot aandeel wind draait. Dat is nu niet het geval. Centrales hoeven nu alleen maar wat harder of zachter te draaien.
NL loopt voorlopig in de EU achter de muziek aan. Zweden staat op 55% Duitsland op 30% NL staat op 18% Hoe kom je er bij dat NL in de EU voor de muziek uit loopt?
Natuurlijk faseren we kolencentrales uit op een nuchtere manier. We hebben in NL 40 gascentrales staan die dat op kunnen vangen. Wat is nu het probleem?
Hermie
De geschatte kosten zijn tot 2023 begroot. Daarna is er 1,5 cent per Kwh nodig om uit de kosten te komen en die kosten zitten dan in de stroomprijs.
Die back-up is dagelijks nodig als achtervang omdat de windenergie met voorrang op het net wordt gezet en dat tot meer inefficiëntie leidt.
Je blijft voortdurend appels met peren vergelijken met je 55%, 30% en 18 % Het aandeel biobrandstoffen lijkt je niet te deren, het verschil tussen waterkracht en windmolens evenmin. Kijk gewoon eens naar de energiemix van die landen. Zo blijft het bij inhoudsloos geleuter.
Met onze grote plannen zijn we zot bezig als het middel erger is dan de kwaal en dat is het geval als er elke keer subsidie bij moet om de rekening sluitend te krijgen. Je ondergraaft je concurrentiepositie. En daarmee je werkgelegenheid.
@Peter, Ik denk niet dat bij die opgave van CO2 reductie biobrandstoffen een grote rol spelen. Maar als jij met een duidelijk bronvermelding kan aantonen dat dit wel zo is dan hou ik mij aanbevolen. CO2 reductie = CO2 reductie. Appels met appels.
Die 1,5 Kwh voor het netwerk zou best kunnen kloppen. Wat is je probleem?
Hermie wie is er nu kort van memorie. Het gaat om kosten versus baten en hoe die kosten worden betaald. Als die in de windstroomprijs ziten is dat dus gewoon een kostenpost die op iedere stroomgebruiker wordt verhaald. Je moet dus bij je bewering over de kosten van windstroom alle kosten meenemen voor een eerlijk vergelijk met andere vormen van energie.
Dat zijn dus niet alleen de goedkopere windparken maar ook de dure. Als de windparken de energieprijs dus opdrijven dan mag dat ook gezegd worden. Als er geen slimmer alternatief is dan moet het maar. Net als bij een kaarsje gaan zitten als het licht uitvalt als het niet waait. Dan heb je ook licht, maar tegen een veel hogere prijs. Je kunt ook een knijpkat nemen.
In de energiemix van Duitsland spelen die biobrandstoffen een belangrijke rol. helaas is die niet in zijn samenstellende componenten uitgesplitst,
Maar de biomassa is even groot als het aandeel wind van de 30.000 windmolens die er staan. cijfers uit 2015.
https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/ommekeer-voor-de-duitse-energiewende
Weet je, op het moment dat Annechien van het NOS journaal in december 2018 staat te verkondigen dat de warme zomer van 2018 het gevolg is van het opwarmen van de aarde, staat ze flauwekul te bazelen. Misschien is het wel zo, misschien ook niet en is het een volkomen normale fluctuatie van het weer. Veel mensen begrijpen dat een warme zomer nog geen warm klimaat maakt.
De één na warmste zomer was overigens die van 1826. Was er toen ook al sprake van antropogene opwarming?
Johan
het tekent de klimaatveranderaars alhier dat ze daar geen afstand van nemen. Dit is een maat voor het betrouwbaarheids gehalte van deze lieden.
Johan de waargenomen trend is natter, niet droger, dus óf een droge zomer past niet in de klimaatmodellen, of de natte trend past niet in de klimaatmodellen.
Eén natte/droge zomer zegt niets over trend, dus jouw conclusie is op voorhand fout Hans. Ik had beter van je verwacht. De warme zomer van 2018 waarover Annechien sprak past wel in een trend.
Nee Ronald, als de langjarige trend natter is dan is een enkele droge zomer geen bewijs dat het droger gaat worden. Niet de bewijslast omkeren hè.
Dat is precies wat ik zei, Hans
.ronald 12/1 19.59….mij is opgevallen dat de hoge temperaturen van de zomer congruent lopen met wolkenloze dagen in die periode….dan toch: its the sun stupid?…of heeft de co2 deze zomer de wolken weggejaagd?..mvg…bart f…
Bart, de relatief wolkeloze zomer van 2018 heeft niets te maken met CO2, maar alles met de specifieke atmosferische circulatie van die zomer; meer dan gemiddeld oostelijk. Dat voert droge lucht aan, ergo minder dan gemiddelde wolkenvorming.
@Johan Dijkman
“De één na warmste zomer was overigens die van 1826. Was er toen ook al sprake van antropogene opwarming?”
Op zich een terechte opmerking, hoewel je met wat nadenken zelf ook wel het antwoord zou kunnen geven. De temperatuurwaarnemingen kun je ontleden in een systematische component en een toevallige component.
In de systematische component speelt klimaatverandering mee, maar ook bijvoorbeeld de meetopstelling en de omgeving.
In de toevallige component speelt de luchtdrukverdeling van een bepaalde periode mee, met het bijbehorende weer, maar ook heel lokale verschijnselen zoals het optreden van buien, mist etc.
De systematische component bepalen we met de normaal van de temperatuur (gemiddelde over 30 jaar), en de toevallige component krijg je door de normaal van de gemeten of berekende temperatuur af te trekken.
De zomer van 1826 was destijds 2,9 graden warmer dan de destijds geldende normaal. De zomer van 2018 was slechts 1,4 graden warmer dan de nu geldende normaal. Oftewel: de zomer van 1826 was destijds een grote uitschieter naar boven. Voor de zomer van het afgelopen jaar was dat veel minder het geval, en speelt klimaatverandering ook een grote rol. De gemiddelde temperatuur van de zomermaanden is 1,5 graden warmer geworden dan in 1826.
Overigens: de temperatuur van 1826 is een reconstructie uit metingen in Haarlem en Zwanenburg die slechts enkele malen per dag werden uitgevoerd. Ook de meetopstelling voldeed niet aan de huidige normen. Dat alles geeft de nodige onzekerheid.
http://www.logboekweer.nl/Antiek/Haarlem1801_Temp.pdf
Goed gezien dus van Annechien van het NOS-journaal, en Johan Dijksman bazelt maar wat.
Tja, je kunt natuurlijk wachten tot er een nieuwe Galileo komt, maar waarschijnlijker is dat die niet komt. Zoveel Galileo’s kent de historie immers niet. Tussen de 1500 ondertekenaars van het manifest is hij nog niet gedetecteerd.
1500! Hans Labohm meldt geregeld met trots dat zijn website zeer druk bezocht wordt. Dan kunnen we maar één conclusie trekken: de overgrote meerderheid van de bezoekers is niet bereid het manifest te tekenen.
En wat is nu 1500? Bij 130.000 (1% van de kiesgerechtigden) ondertekenaars, dan begint het langzamerhand wat te worden. De 1% is net gepasseerd ……
Ronald,
Tja, wij zouden natuurlijk liefst willen dat er meer mensen zouden ondertekenen. Het zijn ook meer mensen geweest, maar er ging bij enkele honderden iets mis met de technische afwikkeling van de bevestiging.
Inderdaad, de website heeft de laatste maanden een spectaculaire groei gekend wat betreft het aantal bezoekers en weergegeven pagina’s. Maar tientallen jaren klimaatindoctrinatie kan natuurlijk niet zo maar worden uitgewist.
Maar wij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Zodra de Nederlander merkt dat het hem ernstig in de portemonnee gaat raken, zal hij wakker worden. En wij willen graag als wekker dienen.
Oh ja, bijna vergeten! Heb je de implicaties van het interview van Klaas Dijkhoff vanochtend in ‘De Telegraaf’ al laten bezinken?
Zou je ons misschien deelgenoot willen maken van je evaluatie daarvan?
Klaas Dijkhoff? Is dat een klimaatwetenschapper dan? Tja Hans hoe werkt een politicus. Moet ik je dat echt uitleggen?
Volgens mij zij Dijkhof alleen dat hij de burger niet op laat draaien voor alle kosten van de gepresenteerde plannen. Daar hoef je toch geen klimaatwetenschapper voor te zijn.
Is de klimaatwetenschap geen gesubsidieerde wetenschap waar tegen betaling gezocht wordt naar antwoorden voor de opdrachtgever in plaats van onderzoek uit nieuwsgierigheid? Hoeveel wetenschap is dat eigenlijk wel?
1500, en dan (volgens Labhom toch), nog “enkele honderden iets mis met de technische afwikkeling”…
Kijk eens naar het manifest dat in Frankrijk circuleert. Dat is een manifest dat de inactie van de Franse overheid aanklaagt. In vier dagen werd dat maar liefst 2.000.000 maal ondertekend!
https://fr.euronews.com/2018/12/24/climat-l-affaire-du-siecle-bat-des-records
Dus eventjes rekenen:
1.500 van de 17.000.000 Nederlanders (in meer dan 2 weken). Dat is 0.009% die tegen een doortastend klimaatbeleid zijn.
2.000.000 van de 67.000.000 Fransen (in 4 dagen), dat is 4.5% die voor een doortastend klimaatbeleid zijn. En dat is 500x meer dan het “klimaatmanifest” van Le Pair & co
Frankrijk is dan ook bekend van haar REVOLUTIE, Nederland van het oneindig polderen. Vive la France.
Dat is niet wat ik in de media lees Ronald die zien in deze droge zomer een bewijs van de rampspoed die ons staat te wachten.
Kan prima in een opwarmend klimaat. Nattere, warmere, drogere zomers. Meer hittegolven. Overheersende trend op basis van huidige inzichten: warmer en natter, maar we zitten op het randje met warmer en droger. Beide opties liggen open, maar gemiddeld warmer in ieder geval, tenzij ….
Ronald wat is een nattere drogere zomer?
Hermie heeft gelijk, je hebt moeite met lezen.
je hebt gelijk Ronald, natter, droger, kouder, warmer, storm, windstilte alles wijst op klimaatverandering door de mens met als oorzaak 2 ppm CO2 per jaar toename. The science is settled.
Ronald.
‘ …maar we zitten op het randje met warmer en droger..’
Welk randje bedoel je? Zeg je dat het steeds warmer en droger gaat worden?
Dus de hoeveelheid neerslag gaat ineens omlaag terwijl de trend opwaarts is? https://www.clo.nl/sites/default/files/styles/clo_infographic/public/infographics/0508_001g_clo_06_nl.png?itok=w8ZZuoxf
Martin, de laatste inzichten geven aan dat in een opwarmend klimaat de zomers in noord Europa gemiddeld natter worden en in zuid Europa droger. Waar ligt de grens? Niet ver bij ons vandaan. We zitten nu nog net aan de natte kant.
Ronald. Dank voor je antwoord.
Ik kijk naar de hoeveelheid regenval in Firenze, Palerma en Pisa in Italië maar ik zie niet dat daar steeds minder regen valt sinds 1940. Pisa laat daarentegen wel een marginale afname zien in de hoeveelheid regenval.
https://www.researchgate.net/profile/Puppala_Kumar/publication/259493465/figure/fig3/AS:269702643580928@1441313529023/Gaussian-filters-of-precipitation-at-Firenze-Pisa-and-Palermo-of-Italy.png
Ligt de grens toch iets verder zuidelijk?
Ronald. In de hele west-mediterraan regio is geen trend in de precipitatie waargenomen over eeuwen.
‘Western Mediterranean precipitation over the last 300 years from instrumental observations’
https://www.researchgate.net/profile/Dario_Camuffo2/publication/257449502_Mixed_nonlinear_regression_for_modelling_historical_temperatures_in_Central-Southern_Italy/links/54be530d0cf218d4a16a5a2f/Mixed-nonlinear-regression-for-modelling-historical-temperatures-in-Central-Southern-Italy.pdf?origin=publication_detail
Ik had het over toekomstig klimaat.
Je had het over een denkbeeldig randje dat niet bestaat.
Ja Ronald, het was erg nat deze zomer.
een toekomstig randje bepaald door klimaatmodellen
Het omgekeerde is waar. Want in de ijstijd toen was er pas droogte en de zeespiegel lag ruim 100 meter lager. Hoe warmer, des te meer precipitatie.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Younger_Dryas_and_Air_Temperature_Changes.jpg
http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/toekomstige-zomers-mogelijk-droger-dan-gedacht
Helaas is het KNMI een alarmistisch politiek gedreven frauderend bolwerk. Het KNMI heeft ook de temperatuurdata voor 1951 naar beneden bijgesteld om de geopperde opwarming door de mens kracht bij te zetten. Zo zijn hittegolven uit de jaren ’40 verdwenen.
Wat het KNMI te melden heeft over het verleden en de toekomst daar moet je geen waarde aan hechten.
Ah, je bent ook al zo’n complottertje, Martin. Daar valt geen normaal gesprek mee te voeren. De groeten, Martin.
In dromenland wordt het steeds droger Ronald. Ook in de sahara is steeds meer regenval. Het randje waar je het over hebt bestaat niet.
https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/06/01/15/29412C6800000578-3105940-image-m-82_1433169717563.jpg
Klimaatontkenners bestaan toch niet?
Zo heb je o.a. een landklimaat en een zeeklimaat.
Een filoslaaf heeft het woord klimaatontkenner verzonnen.
Boeiend.
Boels,
wat is het tegengestelde van klimaatontkenner?
Klimaatbekenner, klimaaterkenner, klimaatkenner, kilimaatontontkenner enz
Of zullen we het maar houden op klimaathystericus, klimaatgekkie, klimaatidioot, klimaatalarmliefhebber, klimaatsimpelmans enz
Er valt veel te verzinnen.
‘Ontkenner’ is gekoppeld aan de holocaust. Als je niet aan de warmtepomp wilt ben je een SS-kampbeul die mensen de dood injaagt.. Zo ongeveer. Of erger.
We hebben het over een religie, de klimaatreligie. En als je niet alles klakkeloos gelooft ben je een ketter, en moet je kapot. Het moet ook allemaal op hun manier. Als je bijvoorbeeld inzoomt op overbevolking, nee, dat willen ze niet. Ze houden stevig vast aan hun utopie, en beginnen als een wilde om zich heen te slaan als je niet alles als waar aanneemt. Dan schudden ze het stof van hun voeten en dan zal het jou erger vergaan in de dag des oordeels. Waar heb ik dat toch eerder gehoord?!
Griesmeel
Inderdaad overbevolking willen ze niet, teveel CO2
Echter veel migratie willen ze wel.
Wat willen ze nou
Veel migratie, veel overbevolking en veel CO2
Of
Minder, minder, minder
Minder, minder, minder, is ook minder uitstoot en vervuiling.
Ik vind de teneur van de reacties van ‘Griesmeel’ en ‘Erik’ enigszins verontrustend. Niet verrassend, daarvoor loop ik al te lang mee, maar toch: “verontrustend”.
@paai:
Wat is er mis aan ietwat minder “politiek correcte” verwijzingen?
Socialistisch links verliest aanhang omdat de verheffing van het proletariaat dankzij fossiel is gelukt en dan is een instroom van kansarmen welkom.
Dat de ontvolking van delen van het Midden-Oosten en Afrika geo-politieke gevolgen kan hebben nu de huidige Turkse machthebbers met een schuin oog kijken naar de wederopstanding van een groot Turks rijk (naar analogie van ruim honderd jaar geleden) is kennelijk van minder belang.
Het artikel van Tielbeke bevestigt wat ik al dacht: het aantal studenten en afgestudeerden is gigantisch gestegen. Komt het omdat kinderen steeds slimmer worden, of zegt het meer iets over de kwaliteit van het (wetenschappelijk) onderwijs. Ik vrees het laatste…
@Reijnier, De stijging van het aantal studenten zegt iets over de instroom van het aantal buitenlandse studenten. De binnenlandse instroom is iets afgenomen. De stijging over het aantal afgestudeerden (absoluut ja, relatief weet ik niet) kan meerdere oorzaken hebben. Tegenwoordig heeft lang studeren financiële consequenties. De stok achter de deur is veel groter.
Ik had er een bij moeten zetten. Mijn opmerking ging over de onwetenschappelijkheid van het broddelwerkje van Tielbeke.
Maar nu ik er echt over nadenk, heb ik meer gelijk dan ik dacht. Tegenwoordig worden scholen en universiteiten afgerekend op het aantal geslaagden. Dat heeft tot gevolg dat leerlingen en studenten ‘toetsgericht’ studeren en niet méér leren dan wat dáár strikt voor nodig is.
@Reijnier, Het stuk van Tielbeke is ook geen wetenschap maar een opiniestuk. Zo zijn er wel veel meer opinie stukken. Opinie is wat anders dan een wetenschappelijke studie. Voor het schrijven van een opiniestuk hoef je ook geen wetenschapper te zijn. Heb je nog iets op te merken over de inhoud van het stuk? Wat raakt je nu het meest ?
Reijnier,
“ Maar nu ik er echt over nadenk, heb ik meer gelijk dan ik dacht.“
Totaal off-topic maar ik vind deze uitspraak briljant!
Iets voor op een tegeltje.
Oeps, het systeem lust geen smilies. Nu is het een raar eerste zinnetje geworden…
Als we het over academische kwaliteit hebben, zijn er mijns inziens twee zaken op te merken:
1) Op basis van postmoderne invloeden in alle onderwijslagen, is conceptueel denkvermogen sterk aangetast. Dat begint al vroeg, bijvoorbeeld door conceptueel materiaal te behandelen alsof het perceptueel materiaal is, zonder acht te slaan op systematiek, volgordelijkheid, causaliteit en hiërarchie van kennis. Zelfs in de technische disciplines kom ik dit tegen waar men klakkeloos aannames accepteert, zolang het maar in het gangbare (modieuze) paradigma past (vliegtuigontwerp verwordt tot “groen” vliegtuigontwerp, wat bijdraagt om ‘onze planeet te redden’)
En natuurlijk ook in de menswetenschappen, daar is dit juist ook begonnen: Kantiaanse filosofie is nog steeds dominant en radicale en heel redelijke alternatieven worden doodgezwegen en actief buitengesloten; klinkt dat bekend?
In Utrecht zijn hele volksstammen aan sociale wetenschappers die hun bestaansrecht (en gevoel van eigenwaarde?!) inmiddels ontlenen aan de grote D’s: Duurzaamheid en Diversiteit. In de Culturele Antropologie is men heel blij met AGW en nog meer met “Klimaatverandering”: eindeloze studies op groep X die gevolgen (“externaliteiten”) ondervindt van handelen van groep Y (“witte westerse vleesetende mannen”). Het kostje is gekocht! Dat brengt ons op punt 2, het economisch academisch model en de invloed van broodheren.
2) Moet ik hier nog over uitwijden? De effectieve symbiose tussen wetenschapsinstituten en politiek in de context van een machtige en onbegrenste staat, is welbekend. Het tweede deel van Truman’s afscheidsrede betrof het “scientific-bureaucratic complex”. Dat zien wij hier volop in actie. Op Economische faculteiten worden bij voorkeur “overheidsvriendelijke” theorieën gekoesterd (Keynes’ theorie is zelfs standaard kost voor scholieren). Piketty’s booschap en leidraad van “ongelijkheid” is koren op vele molens. De uitkomst van “Klimaatwetenschap post-1988” staat vanzelfsprekend vast. Complexe computermodellen met vermogen om de gewenste alarmistische scenario’s te leveren. KNMI zou wel heeeel sterk in de integere schoenen hebben moeten staan om aan deze roep weerstand te bieden.
Tja, en dan die wetenschappers. Dat blijven ook maar mensen. Met hypotheken en met beperkt zicht op een stukje werkelijkheid. En bovenal vaak met een (onverdiend) schuldgevoel ten aanzien van Westerse welvaart.
Maar gelukkig ook vaak met integriteit en met skepsis en autonomie. Vooral de emeritus hooggeleerden of ingenieurs die de tijd en middelen en motivatie hebben om zich te verdiepen in bedrog en pseudowetenschap. Laten we ze eren en vooral op kritische handen dragen!
@Cyril “ere wie ere toekomt” Em hooggeleerden doen mij niets. Onder de sceptici heb je er een aantal. Van hun argumentatie ben ik zelden onder de indruk.
begrijp je hun argumenten niet?
Henk
Een stuk hoger op deze draad schreef je dat je vanaf circa 2000 1 tot 3 m zeespiegelstijging in 2100 verwacht
neem het gemiddelde, 2 meter per eeuw, dit is in 20 jaar (nu) 40 cm.
Echte de gemeten werkelijkheid bij Den Helder een stijging vanaf 2000 van 3 cm.
Overdrijving dus 40/3=13.3 is 1330%
@ErikN, Henk DJ was dan ook een beetje in de war. Er zijn geen studies die 30 jaar geleden 1 -3 meter zeespiegestijging voor 2100 hebben voorspeld. Hooguit studies die theoretische mogelijkheden hebben aangeven. Theoretische mogelijkheden zijn er altijd. Maar die zijn nooit vertaalt in een voorspelling of projectie.
IPCC gebruikt zowel voor temperatuur als zeespiegelstijging 3 standaard deviaties om die theoretische mogelijkheden aan te geven (terwijl 2 standaard deviaties gebruikelijk is)
Waarmee ze dus aangeven dat ze zelf voor 99.73% zeker weten dat de bovengrens van de projectiewaarden nooit gaat gebeuren.
MSM, klimaat alarmistische wetenschappelijke sites, en politici gebruiken die bovenwaarden wel in hun argumentatie ….en dat is zeer kwalijk omdat veel mensen nu echt geloven dat het reële projecties zijn.
@MP, Het klopt dat vooral in de media en sommige politici gebruik maken van bovenwaarden in hun argumentatie en dat is zeer kwalijk omdat veel mensen nu echt geloven dat het reële projecties zijn. Maar zijn er projecties gemaakt 30 jaar geleden die verontrustende stijging hebben voorspeld voor 2018 -2020? Daar hebben we het nu over.
Zo zijn er ook in de vorige eeuw al studies die de instabiliteit van Antarctica beschrijven. Wie weet is er eens een journalist geweest in komkommertijd die een pakkende kop nodig had. Maar sorry, we hebben het toch over voorspellingen/projecties van de wetenschap neem ik aan? Er is altijd wel een gek te vinden die de ondergang van de wereld voorspelt.
De vermeende doemvoorspellingen van 30 jaar geleden is een populair en terugkomend thema onder klimaatsceptici. Bij doorvragen komen ze niet veel verder dan vage krantenknipsels aangedragen door Tony Heller. Jaap Tielbeke had dit ‘verschijnsel’ ook op kunnen nemen in zijn tekst.
Dat soort voorspellingen komen/kwamen vanuit o.a. Al Gore. O.a. via zijn klimaat films, en persoonlijke uitspraken.
Die films zijn op scholen verplicht getoond aan miljoenen kinderen. Wat een ernstige vorm van indoctrinatie is, door (ongefundeerde) angst aan te praten gaat het in het gevoelssysteem zitten, en bij veel mensen wint gevoel van ratio.
https://www.iedm.org/fr/70299-al-gores-predictions-of-doom-scramble-his-message
MP, zitten er grote fouten in de film van Al Gore?
En waarom ga je niet in op de vraag “Maar zijn er projecties gemaakt 30 jaar geleden die verontrustende stijging hebben voorspeld voor 2018 -2020?”
@MP, de film van AL Gore was uit 2006.
1: Welke voorspellingen zijn er gedaan in 2006 voor de periode 2018-2020?
2. Is AL Gore een wetenschapper?
3. Vervangt een filmpje soms wetenschappelijke studies?
@ Henk DJ
Zitten er waarheden in de film van Al Gore?
Het begint met de lange termijn ice core grafiek, waarin hij probeert aan te tonen dat temperatuur co2 volgt, bij nader inzien blijkt dat die data toont dat het andersom is.
Vervolgens koppelt hij co2 spectrum analyse op Hawaï (Mauna Loa) aan de ice core.waardes Terwijl satelliet spectrum analyse ons leert dat rond de evenaar de co2 concentratie het hoogst is.
Hoe verder je naar het Noorden of zuiden gaat, hoe lager de c02 gehalte wordt. Zo heeft Noorwegen ongeveer 40 ppm minder dan rond de evenaar, en op de Noord en Zuidpool zal het dus ten minste nog 40 ppm lager zijn. Maximale waarden van 320 ppm op de zuidpool betekend dus dat toen de maximale waarde in de buurt van de evenaar ongeveer 400 ppm was.
Daarnaast is er sprake van “ice core gas diffusion”. Door de hoge druk in het ijs kan gas zich verspreiden waardoor de fluctuatie minder lijkt dan werkelijk het geval was, maar dat terzijde.
Heel veel mensen denken dus dat 400 ppm nooit is voorgekomen, dat 320 de max was tienduizenden jaren lang, terwijl dat afhankelijk is waar je meet.
http://1.bp.blogspot.com/-5j73T6zL0y4/UbV9wR8sOiI/AAAAAAAAFPo/tB38e0gmOhc/s1600/ScreenShot3526.jpg
———————
Voor 1980 was de “consensus” en MSM headlines dat er een ijstijd zou komen (ook door menselijke uitstoot). Omdat ze toen de afkoelende fase van de oceaan cyclus (ongeveer 35 jaar) door projecteerden tot het oneindige. Hetgeen IPCC nu omgekeerd doet, het door projecteren van de opwarmende fase van de oceanen tot in het oneindige.
@MP, Hele lange verhalen over de film van Al Gore. Lekker belangrijk. Ik pas.
“Voor 1980 was de “consensus” en MSM headlines dat er een ijstijd zou komen”
Nee, MP. Er was geen wetenschappelijke consensus. Louter enkele wetenschappers die dit beweerden en dat werd opgeblazen in de media. Geloof toch niet alles wat er in de blogosfeer staat!
En ik herhaal: waarom ga je niet in op de vraag van Hermie “Maar zijn er projecties gemaakt 30 jaar geleden die verontrustende stijging hebben voorspeld voor 2018 -2020?”
@ Henk DJ
Niet vanuit IPCC, daar gaat de waaier in de grafiek pas later flink omhoog.
Wat de IPCC modellen wel voorspelden is een sterke versnelling van zeespiegelstijging naar nu meer dan 4 mm per jaar, hetgeen een bevestiging zou zijn voor hun doem scenario’s over 81 jaar.
Vanuit tide gauge metingen is er ruim 100 jaar geen versnelling in de trend, vanaf 2010 zelfs een scherpe daling.
https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2017/05/clip_image002.jpg
Vanuit NASA satelliet metingen leek het even te versnellen, maar ook daar al 3 jaar bijna geen stijging. Ongeveer 0.6 mm per jaar, terwijl de modellen meer dan 4 mm projecteerden.
https://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/
En als we kijken waar de stijging waargenomen wordt en verwacht wordt in de verre toekomst is natuurlijk helemaal een lachertje. Bijna alle stijging verwacht met rond de Noordpool en een band iets ten noorden van de zuidpool ….waar niemand woont.
Dit verklaard ook het verschil tussen tide gauge meting en satelliet meting, tide gauge meet in de bewoonde wereld, satelliet ook de polen.
http://www.cmar.csiro.au/sealevel/sl_proj_regional.html
Guido 13 januari 2019 om 8:53
@Peter: Uiteraard, kijk eens naar de absorptie van een ‘gemiddelde’ atmosfeer met 280 ppm.
Dat is een mooi plaatje van het IR absorptiespectrum. De meeste plaatjes die ik ken hebben een absorptie van ~15% bij 10 µm, wellicht is bij dit plaatje een wat hogere waterdampgehalte gebruikt. Een verdubbeling van CO₂ naar 560 ppm verlaagt de emissie en ik neem direct aan dat dit overeenkomt met 3.7 W/m².
Maar dit is niet het hele verhaal. Als de atmosfeer een uniforme temperatuur zou hebben en goed gemengd werd, zou er nauwelijks een broeikaseffect zijn. Echter wegens de lapse rate straalt CO₂ bij hogere concentraties uit bij een lagere temperatuur, dus minder uitstraling.
Een subtiel effect wordt bv veroorzaakt door de 15 µm Q branch. Verdere verhoging van CO₂ kan leiden tot extra uitstraling rond deze golflengte, het emissieniveau naar het heelal reikt tot in de tropopauze. Uit het bovengenoemde absorptiespectrum kan dat niet afgeleid worden.
“Warmte gaat via radiatie altijd van warm naar koud.”
Ja dat klopt wel MP, maar toch maak je een hardnekkige denkfout die op dit forum al vele malen is weerlegd.
Radiatie gaat alle kanten op, ook van koud naar warm. Er is alleen een netto warmtestroom van warm naar koud.
Als je in een kamer een ijsje van -1 graad naast een warm object legt zal dat warme object sneller afkoelen. Als je een ijsje van -20 graden neerlegt zal het warme object nog sneller afkoelen. Waarom? De straling die het warme object uitzendt wordt onvoldoende gecompenseerd door de straling die het object terugontvangt van het ijsje.
Mijns inziens gaat de compensatie via convectie, maar dat terzijde.
In deze hypothese is de zon buiten beschouwing gehouden, co2 is het ijsje in de atmosfeer, en het warme object de aarde en oppervlakte niveau van de atmosfeer. co2 is zelfs een heel koud ijsje gezien de kleine spectrum dat het opvangt en door overlap met waterdamp.
Quote “Als je in een kamer een ijsje van -1 graad naast een warm object legt zal dat warme object sneller afkoelen ”
Dus u geeft toe dat per saldo meer co2 de aarde en oppervlakte niveau van de atmosfeer meer zal afkoelen?
Sorry MP, je snapt zelfs de meest elemenrtaire natuurkunde niet. Ik geef het op.
Planck’s Law bewijst dat radiatie van een koud object (co2) niet een warm object verder kan opwarmen (of de energie verhogen). Een object met een lage frequenties (zoals co2) kan niet een lichaam met een hogere frequency (aarde) opwarmen omdat in het lichaam met de hoge frequenties de lage frequenties al op een max zitten
http://hockeyschtick.blogspot.com/2015/08/plancks-law-proves-why-radiation-from.html
Deze discussie verloopt eerder volgens Murphey’s Law :-)
Natuurlijk kan een koud object niet een warm object laten opwarmen. Maar het koude object kan het warme object wel sneller laten afkoelen, doordat het minder (of minder energierijke) straling terugzendt.
Voorwerpen wisselen voortdurend straling uit. Wanneer een voorwerp minder stralingsenergie ontvangt dan dat het uitzendt zal het afkoelen.
Er zijn een hope rare sites die je op het verkeerde been proberen te zetten. Sommige mensen zijn daar ontvankelijk voor. Verspil je tijd er niet aan. Notrickszone is er één, hockeyschtick zal er ook een zijn. Climategate.nl zelf ook wanneer het over klimaatwetenschap gaat. Over energiebeleid worden er ook wel eens zinvolle dingen gezegd.
De greenhouse gas theorie gaat de mist in als je met die theorie de temperatuur op andere planeten probeert te calculeren, vooral Venus met 96.5 % co2
Terwijl met een simpele som welke enkel rekening houdt met druk en dichtheid en gemiddeld moleculair gewicht van de atmosfeer de gemiddelde oppervlakte temperatuur op alle planetaire lichamen met een druk boven 10 kPA (0.1 bar) makkelijk berekend kan worden.
De 33 Kelvin extra oppervlakte temperatuur op aarde komt of door het greenhouse effect, of door “solar insulation” en “auto-compression”, beide kunnen niet tegelijk waar zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=WfuafZbpyII
@Giudo
Het gaat er helemaal niet om of het grappig is. Het gaat er om dat je steeds correlatie met causaliteit verwart. De correlatie tussen CO2 en temperatuur geldt voor de periode 1975-2000, daarbuiten niet. Als er geen eenduidige correlatie bestaat over lange periode, hoe kun je dan causaliteit aannemelijk maken? De periode 1945-1975 is er een negatieve correlatie te zien tussen CO2 en temperatuur, daarna is er een positieve correlatie. Hoe moet ik dat duiden?
De enige fysische verklaring die ik voor opwarming door CO2 vind is dat CO2 IR-straling absorbeert. Nou en? Als die initiele opwarming nu eens teniet gedaan wordt door een groter warmteverlies door evaporatie, dan warmt er niks op. Ga daar nu eens op in.
Fantastisch dat je dan een kritisch stuk schrijft over een artikel maar dat je dan al de titel van het artikel verkeerd gequote hebt. Dit was namelijk “Drie procent nep-Galileo’s”.Goed onderzoekswerk.