Een bijdrage van Hugo Matthijssen.
Onlangs las ik op internet een artikel van Heleen Ekker, redacteur bij het NOS-journaal, met de volgende kop:
Kustlijn opgeven en het hogerop zoeken, dat is plan B bij zeespiegelstijging.
De kern van het artikel is:
Omdat de gevolgen zo ingrijpend zijn, is het nodig dat er nu al wordt nagedacht over de keuzes die Nederland moet maken als internationaal klimaatbeleid faalt. Dat zeggen verschillende experts op het gebied van zeespiegelstijging in Vrij Nederland.
Als de wereld er niet in slaagt om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en het Parijse Klimaatakkoord niet wordt nageleefd, zal de aarde meer opwarmen dan 1,5 of 2 graden. Dat zal ertoe leiden dat de zeespiegel steeds verder zal stijgen.
Zij schrijft haar artikel op basis van een artikel in Vrij Nederland, waarin deskundigen aangegeven dat het verhogen van dijken en extra ruimte voor rivieren mogelijk niet genoeg zal zijn om de komende zeespiegelstijging op te vangen
Een stukje uit die tekst:
De zeespiegelstijging is nog lang niet voorbij en gaat mogelijk een stuk sneller dan we eerder dachten. De grote vraag is of het Nederland zoals we dat nu kennen wel te handhaven is.
In het artikel komen diverse Nederlandse zeespiegel specialisten aan het woord, die tot nog toe hun zorgen vooral uiten binnen de eigen kring. Zo hebben klimaatonderzoekers en glaciologen groeiende twijfels over de stabiliteit van de Antarctische ijskap. De zeespiegelstijging kan hierdoor fors versnellen. En dat heeft grote consequenties voor Nederland, aldus deskundigen die kijken naar de gevolgen van de zeespiegelstijging. Om het zeewater tegen te houden, moeten de dijken hoger. De polders daarachter komen dan relatief dieper te liggen. De stijging zou zelfs zover kunnen gaan dat we het lagere deel van Nederland moeten opgeven.
Hier komt het verhaal weer van Amersfoort aan zee. Daarbij geeft ze het volgende aan:
De zeespiegel stijgt steeds sneller; het ijsverlies op Groenland en Antarctica neemt toe en satellieten meten een versnelling van de wereldwijde zeespiegelstijging. Lag de snelheid van die stijging in de 20ste eeuw onder de 2 millimeter per jaar, na het jaar 2000 was het rond de 3 millimeter en de afgelopen jaren is dat opgelopen tot 4,3 millimeter per jaar. Hoezeer die versnelling zal doorzetten is onzeker.
Kijken we naar het artikel in Vrij Nederland dan kom je daar het volgende tegen:
Rekende het laatste IPCC-rapport (2013) nog in decimeters, nu komen steeds vaker studies voorbij – ook van ons eigen KNMI – die rekenen in meters, als alles tegenzit. Daarbij wordt uitgegaan van blijvend hoge CO2-emissies en mogelijke processen die het smelten en afbreken van ijs aan de randen van de grote ijskappen versnellen. Als je daar bovenop ook nog een statistische pechmarge meeweegt, kom je op het meest ongunstige scenario: een zeespiegelstijging van 292 centimeter in 2100.
En zo komt de NOS met een zeer alarmerend artikel van de hand van NOS-redacteur Heleen Ekker met als boodschap dat naleving van de klimaatafspraken cruciaal is omdat we anders het risico lopen dat we onze kustlijn in de toekomst niet meer kunnen handhaven. In dat licht is de 1000 miljard een peulenschil als we daarmee kunnen voorkomen dat we half Nederland moeten prijsgeven en we rekening moeten gaan houden met miljoenen klimaatvluchtelingen vanuit het westen naar Drenthe – mensen die uit de ondergelopen provincies komen. Maar ook met deze voorspelde versnelling is 4,3 mm per jaar niet meer dan 43 cm per eeuw. En dat zit nog ruim binnen de marges van de projecties van het IPCC.
Om een beter inzicht te krijgen in de materie kijken we eerst naar de zeespiegelstijging. De belangrijkste vraag is wat de resultaten van de metingen van de zeespiegelstijging zijn en of er wel sprake is van een versnelling.
Dit schrijft het KNMI over de zeespiegelstijging.
In de twintigste eeuw is de zeespiegel ongeveer 20 centimeter gestegen. Volgens het IPCC is de zeespiegel aan het einde van de 21ste eeuw op wereldschaal met 26 tot 82 centimeter gestegen. Uit satellietmetingen blijkt dat het zeeniveau niet overal op aarde even snel stijgt. De zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust was de afgelopen eeuw vrijwel net zo sterk als de wereldwijde stijging.
Bij een oplopende temperatuur stijgt de zeespiegel. Dit komt door de uitzetting van zeewater, het smelten van gletsjers en kleine ijskappen en het gestaag slinken van de grote ijskappen op Groenland en Antarctica. Ook de snelle afkalving aan de randen van de Groenlandse en de West-Antarctische ijskap draagt bij aan zeespiegelstijging.
Bron hier.
Wat we hier zien is de meting over de afgelopen eeuw van 20 cm en de voorspelling van het IPCC tot 82 centimeter in 2100.
Deltares geeft ook nog een toename van de onzekerheidsmarge aan en komt met een stijging tussen 0,3 en 2 meter als we de temperatuurstijging onder de 2 graden houden. En lukt dat niet, geven zij aan, dan halen we mogelijk de 5 meter zeespiegelstijging.
En vervolgens komt Heleen Ekker van de NOS met een rampenartikel in de trant van halen we de 2 graden niet, dan bestaat er een kans dat we de lagere delen van Nederland moeten opgeven. We moeten een plan B maken omdat de gevolgen zo ingrijpend zijn, is het nodig dat er nu al wordt nagedacht over de keuzes die Nederland moet maken als internationaal klimaatbeleid faalt. Dat zeggen verschillende experts op het gebied van zeespiegelstijging in Vrij Nederland.
Als de wereld er niet in slaagt om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en het Parijse Klimaatakkoord niet wordt nageleefd, zal de aarde meer opwarmen dan 1,5 of 2 graden. Dat zal ertoe leiden dat de zeespiegel steeds verder zal stijgen. Met recht een rampscenario! En dat is het nieuws van de NOS!
Laten we eerst maar eens verder kijken.
De zeespiegelstijging gemeten
Er zijn 2 meetmethoden gebruikt om de zeespiegelstijging te meten:
- 125 jaar metingen met peilschalen en
- vanaf 1993 metingen met satellieten.
Met peilschalen aan de kust meten we al meer dan 125 jaar
Peilschalen
125 Jaar meten met peilschalen geeft een zeespiegelstijging van 1,9 mm per jaar en er is geen versnelling gemeten, ook niet de meest recente periode tussen 1993 en 2018.
Satellieten
In 1993 is het meten met satellieten gestart, daarmee meet je de hoogte van de zeespiegel over een veel groter oppervlakte met golven die constant in beweging zijn, opstuwing van water etc. Hierdoor krijg je ook andere meetwaarden en nauwkeurigheidsmarges. Met deze meetmethode wordt echter ook geen versnelling gemeten vanaf 1993.
Het PBL geeft daarover het volgende aan:
Zij berekenen de mondiale zeespiegel uit satellietwaarnemingen vanaf 1993. Over deze periode is de stijging bij benadering lineair, en bedraagt 2,6 mm per jaar, met een ondergrens van 2,2 en een bovengrens van 3,0 mm per jaar.
De onzekerheidsmarge is hier 0,4 mm naar boven en naar beneden en het zal duidelijk zijn dat meten met satellieten een heel andere meting is dan met peilschalen. Ook is duidelijk dat met beide meetmethoden geen versnelling is waargenomen.
IPCC
Vanwaar dan al die alarmerende berichten? Dan moeten we kijken naar de wijze waarop het IPCC met deze data is omgegaan.
Dit schrijft het PBL daarover:
Over de periode 1901-1990 wordt in beide benaderingen een toename van 1,2 tot 1,5 mm per jaar ‘gereconstrueerd’. Over de periode 1993-2010 wordt een sterkere toename gevonden, namelijk van 2,8 tot 3,0 mm per jaar.
Het zal duidelijk zijn dat de gemeten waarden uit het begin van de metingen worden aangepast. En je kunt je afvragen wat daar de doelstelling van is. Hoe kun je met gemeten data rommelen?
Hoe de dramatiek van de klimaatzaak berust op een minuscule fout
Stel u even voor dat u als Amerikaans parlementslid luistert naar een toespraak van een betrouwbare NASA-wetenschapper die aan de hand van een grafiek toont hoe de aarde door de opwarming afstevent op een enorme stijging van de zeespiegel. Al Gore nam toen het initiatief om daar een publieke zaak van te maken. Met zijn professioneel gemaakte film, An Inconvenient Truth, sensibiliseerde hij de ganse wereld voor de dramatische toekomst, die wereldwijd regio’s, waaronder Vlaanderen, onder water zou zetten.
Hieronder de grafiek waarmee Hansen en het IPCC met succes de politiek overtuigden van de ‘sense of urgency’. (gegevens vervolledigd met de data van de laatste jaren).
Let op! De peilschaal metingen geven al 125 een stijging aan van 1,9 mm per jaar tot nu toe zonder versnelling en de satellietmetingen geven vanaf 1993 tot nu toe 2,6 mm per jaar, met een ondergrens van 2,2 en een bovengrens van 3,0 mm per jaar”
Bron hier.
Vergelijk nu eens de gemeten waarden van de peilschaalmetingen en aanpassingen in deze grafiek. Op basis van de ‘reconstructie’ door Hansen zie je waarden waarop de voorspellingen zijn gebaseerd. Eerst reconstrueren ze de gemeten waarden sterk omlaag van 1,9 naar 0,6 mm tussen 1900 en 1930. De volgende lijn is een stijging maar nog steeds omlaag van 1,9 naar 1,4 mm. En vanaf 1993, het begin van de satellietmetingen, die uitkwam op 2,6 mm +/ – 0,4 mm zonder versnelling, trekken ze de lijn strak omhoog met 3,3 mm. Dat is datamanipulatie van de eerste orde!
Toch iets om over na te denken. Door het reconstrueren ontstaat er nu een beeld van een versnelling die tot op heden niet uit metingen is gebleken. De resultaten van deze reconstructie is volkomen in tegenspraak met de werkelijkheid. Kennelijk kon men zich niet vinden in de resultaten van de 125 jaar waargenomen peilschaalmetingen en de 2,6 mm gemeten met satellieten beide zonder een versnelling. Uitgaande van de AGW-hypothese zou er een versnelling moeten zijn, en als de versnelling niet blijkt uit de metingen dan reconstrueer je die gewoon – een handelwijze die in de klimaatwetenschap vaker voor komt. Passen de metingen niet in het model dan pas je niet je model aan maar de meetresultaten. Zien we dat vaker dat resultaten van metingen achteraf worden aangepast?
Wat ook weinig in beeld komt de laatste tijd is de sterk afgenomen temperatuurstijging vanaf 2001.
Kijken we naar de cijfers van HadCRUT4 vanaf 2001 dan blijkt dat opwarming niet meer te koppelen is aan de CO2-stijging vanaf de eeuwwisseling. De laatste piek in 2016 was een gevolg van El Niño. Na de top is de afkoeling weer ingezet.
Conclusie
1e Er is vanaf het begin van deze eeuw weinig meer te merken van de opwarming. We zitten nu met 0,2 graad over een periode van 18 jaar.
2e Er is geen versnelde zeespiegelstijging gemeten en het is methodologisch onjuist om metingen de reconstrueren door peilschaalmetingen en metingen met satellieten aan elkaar te plakken en dan op een versnelling uit te komen, zeker als ook tot nu toe de peilschaalmetingen geen versnelling hebben aangetoond. De versnelling van het IPCC en Hansen is gereconstrueerd. Zie ook hier.
Terug naar het artikel
Hun tekst:
De zeespiegel kan mogelijk (veel) sneller gaan stijgen dan tot nog toe is aangenomen in het Deltaprogramma. Deze extra versnelling heeft te maken met recente inzichten over het mogelijk versneld afbreken en smelten van het landijs op Antarctica.
Zie ook: Climate-change–driven accelerated sea-level rise detected in the altimeter era
Satellite altimetry has shown that global mean sea level has been rising at a rate of ∼3 ± 0.4 mm/y since 1993 [gemeten waarden].
Using the altimeter record coupled with careful consideration of interannual and decadal variability as well as potential instrument errors, we show that this rate is accelerating at 0.084 ± 0.025 mm/y2 [dat zijn gereconstrueerde waarden] , which agrees well with climate model projections. If sea level continues to change at this rate and acceleration, sea-level rise by 2100 (∼65 cm) will be more than than double the amount if the rate was constant at 3 mm/y.
Wat we dan ook hier zien is weer een aanpassing van gemeten waarden op basis van een projectie en het is wel erg frappant dat die waarden nu uitkomen op de projecties van het klimaatmodel.
Deze ‘extra versnelling’ is gebaseerd op modelberekeningen en de kern daarvan is dat wordt uitgegaan van een onvolledig beeld van de werkelijkheid. Het beeld van deze wetenschappers is dat de oceaan opwarmt en een deel van deze warmte verdwijnt in de onderlagen van de oceanen. Dat water dat dan in de onderlagen van de oceanen is opgeslagen en nu warmer water uit deze onderlaag van de oceanen bij Antarctica door de zeestroming weer naar boven wordt gebracht. Vervolgens gaan ze er van uit dat daardoor ijs aan de kusten van onderaf smelt en grote stukken kunnen afbreken. Het is een hypothese!
De vraag is of de data en de vooronderstellingen waarop de modelberekeningen zijn gedaan juist zijn. Als we kunnen aantonen dat het vrijwel onmogelijk is dat er warmer water uit de onderlaag van de oceanen aan de kusten van Antarctica terecht kan komen is de bodem onder deze zeer alarmerende modelberekening weg.
Dit is data van het PBL. Zichtbaar is dat de stijging zowel met satellieten en met peilschalen onveranderd lineair is en dat de versnelling van het IPCC gereconstrueerd is. Zie hier.
Ook NASA kwam eerder tot andere waarden. Er is al 10.000 jaar sprake van ijsaangroei. Maar dat onderzoek is in de mainstream klimaatwetenschap volledig genegeerd en deze resultaten worden gezien de uitkomsten van de modelberekeningen als onjuist beschouwd. Zie hier.
In dit onderzoek zie je dat uit satellietmetingen blijkt dat er sprake is van ijsaangroei. En wat opvalt is dat snelheidsveranderingen van de stroming van gletsjers gecompenseerd wordt met toename van sneeuwval. De aangroei van het ijs is na versnelling van de sneeuwval meer dan 10.000 jaar aanwezig. Tussen 2003 en 2008 is er ongeveer 82 miljard ton ijs bijgekomen. Met name de opwarming sinds de laatste ijstijd zorgt voor toename van sneeuwval.
De uitwerking
Daarbij rijzen de volgende vragen.
1e Is er sprake van opwarming rond Antarctica en dan is het antwoord ja. Dat zie je ieder jaar aan het eind van de zomer. Dan is het zeewater aan de kusten gesmolten. Alleen is deze smelt een weerkerend verschijnsel. In de zomer smelt het zeeijs en in de winter groeit het weer aan.
2e Is er sprake van smelt als gevolg van wegblazen van oppervlaktewater door de westerlies, zodat warm water uit de onderlagen van de oceaan naar boven kan stromen en daarmee de gletsjer laten smelten aan de randen. Dan komen er grote twijfels en vervolgens wordt deze theorie vertaald in een zeer alarmistisch bericht dat in 2100 de lage delen van Nederland kunnen overstromen.
Kan er door het wegblazen van oppervlaktewater door de westerlies warmer water uit de diepere lagen in de oceaan naar de kusten van Antarctica stromen?
Dat is een onmogelijkheid. De westerlies bereiken de zuidpool niet Rond de polen is er sprake van een polar cell .
Antarctica heeft zijn eigen microklimaat. De ijsmassa op het continent is zeer koud en in de lucht direct boven het ijs zijn temperaturen tot min 93 graden Celsius gemeten. Kijken we naar de meteorologie, dan zie je dat het water rond het continent een warme massa is en het ijs een koude massa. De lucht boven zee stijgt op en er ontstaat lokaal een lagedrukgebied en wordt aangevuld door van het ijs afstromende veel zwaardere koude lucht. Boven de ijsmassa ontstaat daar dan een lagere luchtdruk die wordt aangevuld met de naar boven stromende warmere oceaanlucht die vervolgens zal afkoelen en uitsneeuwt. Zie de polar Easterlies.
Dat betekent dat zolang de oceaan in de zomer aan de kust van Antarctica niet bevroren is in de zomer, er een polar cell ontstaat waar de westerlies geen invloed op kan hebben.
Het klimaat op en rond Antarctica
Laten we eens kijken wat we weten van het klimaat op en rond Antarctica.
Allereerst de zeestromen.
In het artikel ‘de transportband van de oceaan’ kun je zien dat de oceaanstromingen in de praktijk de kusten van Antarctica niet kunnen bereiken. Zie hier.
Wat we zien is een cirkelvormige zeestroming in de oceaan rond Antarctica die er voor zorgt dat het warmere water uit de oceanen om Antarctica heen circuleert en deze stromingen ook weer afbuigen naar het noorden.
Maar er wordt door al die klimaatwetenschappers in hun modellen aangegeven dat de diepe zeestromingen de warmte aanvoeren. Dat is de basis waarop al hun modelberekeningen uitgevoerd worden. In de praktijk is dat niet mogelijk, waardoor hun model niet bruikbaar is om welke voorspelling dan ook mee te doen. Het niet meer dan een hersenspinsel dat door veel klimaatwetenschappers in hun modelberekeningen als basis werd meegenomen.
Laten we nu eens naar de praktijk kijken zoals weergegeven met satellietobservaties.
We zijn nu in de gelukkige situatie dat NASA een samenvatting heeft gemaakt van alle satellietdata, die de afgelopen jaren zijn verzameld. Deze zijn in een prachtige film, aangevuld met animaties op basis van de waarnemingen op YouTube gezet. In deze film wordt een aantal processen zichtbaar die een goed beeld geven van de enorme stabiliteit van het Antarctische klimaat. En daaruit blijkt dat de rondcirkelende oceaanstroming, die in het rapport van het KNMI is aangegeven, niet alleen oppervlakkig is maar doorloopt tot op de bodem van de oceaan. En daarboven op dezelfde cirkel in dezelfde richting als de oceaanstroming bevindt zich een luchtstroming in dezelfde richting in een soort straalstroom. Er is zo een forse blokkade ontstaan voor zowel de aanvoer van warmere lucht als het warmer oceaanwater rond Antarctica.
De satellietwaarnemingen
NASA heeft alle beschikbare info gebundeld en daar een film over gemaakt aangevuld met animaties zodat hier een prachtig beeld geschetst wordt van alle processen rond en op Antarctica. Zie hier.
Als je de link volgt dan kun je zien dat er sprake is van een zeer stabiel klimaat met zeer lage temperaturen tot – 93 Celsius die voorkomen op de kilometers dikke ijslaag die gemiddeld 4 km hoog is met pieken tot 6 km.
Dat is een gevolg van een isolatie van zowel de lucht rond het continent als door een soort roterende straalstroom. Op de satellieten is ook zichtbaar dat het water rond Antarctica aan de kusten circuleert. En dat maakt dat oceaanwater de kust moeilijk kan bereiken.
Wat ook heel goed zichtbaar is is dat het zeeijs in de winter een enorme omvang aanneemt, tot wel zo groot als Afrika. IJs dat in de zomer vrijwel volledig wegsmelt.
Als het ijs in de zomer verdwenen is kan het inkomende zonlicht voor een deel de steile kusten onder het water bereiken. Zo warmt ieder jaar het kustwater en de bodem daaronder wat op. En dat is voor zover bekend de enige plaats waar zonlicht op Antarctica van invloed kan zijn op de temperatuur. Op het continent, bedekt met een ijslaag die oploopt tot 6000 meter hoog, komt elk jaar een vers laagje nieuwe sneeuw. Het zonlicht wat van laag aan de horizon binnenkomt wordt op die schuine laag verse sneeuw direct naar de ruimte teruggekaatst. Wat we zien is een zeer koude kust bedekt met ijs dat aan de randen smelt en deels wegdrijft, zodat het open kustwater enigszins wordt opgewarmd door de zon.
En die afbrekende grote ijsmassa’s dan? IJsplaten zo groot als een Nederlandse provincie horen bij een jaarlijks weerkerend natuurlijk proces. Kijk eens naar zomer en winter dan zie je hoeveel zeeijs er elk jaar weer aangroeit in de winter en in de zomer afbreekt. Sneeuw valt op het hele continent en aan de kusten stroomt een deel van het ijs in de oceanen. Is de smelt meer dan de aangroei, dan neemt de ijsmassa af. Maar uit een onderzoek van NASA in 2013 blijkt dat het ijs op Antarctica al meer dan 10.000 jaar aangroeit
Over de aangroei van Antarctica heeft NASA in 2013 is een rapport uitgebracht dat ook al eerder is aangehaald. Een aantal punten daaruit:
A new NASA study says that an increase in Antarctic snow accumulation that began 10,000 years ago is currently adding enough ice to the continent to outweigh the increased losses from its thinning glaciers. According to the new analysis of satellite data, the Antarctic ice sheet showed a net gain of 112 billion tons of ice a year from 1992 to 2001. That net gain slowed to 82 billion tons of ice per year between 2003 and 2008. The extra snowfall that began 10,000 years ago has been slowly accumulating on the ice sheet and compacting into solid ice over millennia, thickening the ice in East Antarctica and the interior of West Antarctica by an average of 0.7 inches (1.7 centimeters) per year. This small thickening, sustained over thousands of years and spread over the vast expanse of these sectors of Antarctica, corresponds to a very large gain of ice – enough to outweigh the losses from fast-flowing glaciers in other parts of the continent and reduce global sea level rise.
Map showing the rates of mass changes from ICESat 2003-2008 over Antarctica. Sums are for all of Antarctica: East Antarctica (EA, 2-17); interior West Antarctica (WA2, 1, 18, 19, and 23); coastal West Antarctica (WA1, 20-21); and the Antarctic Peninsula (24-27). A gigaton (Gt) corresponds to a billion metric tons, or 1.1 billion U.S. tons.Credits: Jay Zwally/ Journal of Glaciology.
Bron hier.
Laten we daar eens wat dieper op ingaan op basis van de satellietbeelden van NASA :
Zeeijs aangroei en afname
De praktijk is dat je zeeijs-aangroei en -afname ziet in dit gebied bij de wisseling van de seizoenen. In de winter een versnelde groei van het zeeijs, ook in de baai bij Larsen C en in de zomer zie je het zeeijs weer krimpen. Het afbreken van een grote ijsplaat is dan ook een normaal verschijnsel.
Hier een screenshot aan het eind van de zomer de Larsen baai is in deze situatie bijna ijsvrij en het landijs kun je voornamelijk op het continent vinden bij de smelt zijn de ijsschotsen weggedreven en kunnen langere perioden ronddrijven op de oceanen.
In de winter ziet het er heel anders uit dan is rond het hele continent een enorme hoeveelheid zeeijs ontstaan.
Het klimaat op Antarctica is al vele eeuwen heel stabiel. Antarctica heeft een poolklimaat en kenmerkend voor de poolgebieden is de extreem lage temperatuur, waardoor de regio’s grotendeels door ijs en sneeuw bedekt zijn. Elk jaar valt een een nieuwe laag sneeuw die in de daarop volgende jaren door de nieuwe sneeuwlagen weer wordt samengedrukt tot ijs. Zo groeit de ijslaag aan en door gletsjervorming verdwijnt weer massa de zee in. Zolang de aangroei en smelt in een zeker evenwicht is zal er geen effect zijn op de zeespiegelstijging.
De winter duurt 6 maanden. In de zomer staat de zon laag aan de horizon zodat het invallende zonlicht door de verse sneeuwlaag op het koude poolijs vrijwel volledig teruggekaatst wordt naar de ruimte (hoek van inval is hoek van uitval). Veel opwarming door de zon is er op het vasteland ook in de zomer niet. Wat we wel kunnen waarnemen is dat als het kust ijs gesmolten is de zon het oppervlak van het kustwater kan bereiken en een deel van de warmte ook door de rotsen onder water wordt opgenomen.
Er zijn nog meer factoren die een rol spelen bij het in stand blijven van de stabiliteit van het klimaat dat zijn is luchtstroming rond Antarctica en de zeestroming.
Er draait om het continent een soort straalstroom die de invloed van oceanen op het klimaat via aankomende lucht sterk belemmerd en door de eeuwenlange luchtcirculatie wordt ook de zeestroming in dezelfde richting gestuwd en blokkeert het toestromen van oceaanwater. Het effect werkt als een soort isolatie van het continent voor invloeden van buitenaf.
Een goed beeld van de luchtstroming rond Antarctica (rechtsom) in het midden het koude zeer stabiele klimaat.
Een screenshot waar de warmte zichtbaar is (infrarood). Duidelijk is te zien dat de zee rond het continent vrijwel onbereikbaar is voor het water van de omringende oceanen.
Een ander belangrijk fenomeen, dat alleen zichtbaar is rond Antarctica, is dat bij – 29 graden Fahrenheit het ijs snel bevriest en er onder het ijs zeer koud water, dat relatief gezien veel zout bevat, onder het ijs vrijkomt. Een proces dat in de Weddellzee begint en je kunt zien dat het via een trog op de bodem van de oceaan wegstroomt.
Een deel van dit zeer koude zoute water stroomt nog als een ring om het eiland en stroomt uiteindelijk, op het donkerpaarse deel, in een soort onderzeese waterval, van de omvang van 500 x groter dan de Niagara waterval, in de dalen over de bodem van de oceanen weg.
Het zal duidelijk zijn dat de rekenmodellen die er van uitgaan dat warmte in de onderste lagen van de oceanen terecht kan komen niet overeen komen met de werkelijkheid. Het zeer koude water met een hoog zoutgehalte zorgt voor de afkoeling van de onderste lagen van de oceaan rond Antarctica, zodat het opgewarmde zeewater, dat daar heen gestroomd zou zijn volgens de modellen, volledig geblokkeerd wordt.
Waar vindt dan nog opwarming plaats op dit continent?
We hebben gezien dat de kusten in de winter afkoelen en er zeer koud water de oceaan instroomt. In de zomer is er echter een heel andere situatie
We hebben gezien dat zelfs midden in de zomer op het vaste land de zon laag aan de horizon staat en door de zijkant van de kilometers hoge ijsmassa op het continent wordt teruggekaatst naar de ruimte. Het is een ijsmassa die jaarlijks bedekt wordt met een schoon laagje sneeuw, zodat opwarming van het continent door de laaghangende zon vrijwel onmogelijk is.
Aan de kusten is dat een ander geval als door de smelt van het zeeijs de kust weer omgeven is met water dan kan het zonlicht schuin het wateroppervlak bereiken en wordt deels teruggekaatst. Wat niet teruggekaatst wordt warmt lokaal het kustwater op.
Direct onder het wateroppervlak wordt niet alleen het water opgewarmd maar blijft aan de kust rond het continent stromen zodat de warmte van het ingestraalde zonlicht niet direct wegstroomt de koude oceaan in. Dat zorgt voor de gemeten hogere temperaturen waarvan in de modelberekeningen aangenomen is dat deze warmte een gevolg is van de opwarming van de aarde.
Niet alleen het water wordt in de zomer warmer, maar ook een stukje rots daaronder wat weer invloed heeft op de smelt van de gletsjers. En net als de smelt van het zeeijs vindt er ook smelt aan de rand van het landijs plaats Het zeewater circuleert rond de kust zodat de in de zomer ingestraalde warmte daar geconcentreerd blijft.
Nu zijn er ook gletsjers waaronder holtes zijn ontstaan. Aangenomen wordt dat die kunnen zijn ontstaan door een hotspot onder het ijs. Het gebied is namelijk vulkanisch en ook al zie je geen uitbarstingen, de aardwarmte zit onder de ijsmassa. En bij een hotspot kan er meer ijs wegsmelten dat met het water kan meestromen, dat onder het gewicht van de ijsmassa vloeibaar blijft. Dat zou nog een punt van onderzoek kunnen zijn.
Conclusie
1e Het beeld dat geschetst wordt van het klimaat op Antarctica is totaal onjuist.
En de veronderstelling dat een graad opwarming van de luchttemperatuur sinds 1880 invloed zou hebben op de smelt in een zuidpoolgebied waar al eeuwen sprake is van het meest stabiele klimaat in de wereld met temperaturen tot – 90 graden Celsius en een natuurlijke isolatie van zowel het zeewater als de omringende lucht is onjuist.
Ook is het, gezien de eeuwenlange circulatie van zeer koud zout water vanaf Antarctica over de bodem van de oceanen, onmogelijk dat daar door de opwarming ook warm water uit de diepste lagen van de oceanen terecht kan komen. Uit de satellietbeelden is gebleken dat het koude water over de bodem in de troggen kan doorlopen tot aan de evenaar.
2e De theorie dat vanuit de bodem van de oceaan warmer water door de westerlies naar boven komt is op 2 gronden niet mogelijk. Antarctica heeft een eigen polar cel die de wind van de westerlies blokkeert en er kan geen warmer water via de bodem van de oceanen worden aangevoerd.
3e Uit peilschaal metingen is gebleken dat er geen versnelling van de zeespiegelstijging is waar te nemen – iets wat ook sinds het begin van de satellietmetingen niet is gebleken.
4e De in de media gebrachte effecten als afbreken van zeer grote stukken zeeijs zo groot als een provincie van Nederland heeft niets met welke opwarming dan ook te maken en is een normaal verschijnsel. Smelt en aangroei van het zeeijs rond Antarctica zijn een direct gevolg van zomer en wintertemperaturen
5e Omdat Groenland en Antarctica wat smelt betreft vaak in een adem genoemd wordt, daarover een opmerking. Tijdens de middeleeuwse warmteperiode hebben er een paar honderd jaar Vikingen in dorpen aan de kust gewoond en de mensen daar leefden van veeteelt en landbouw. In die tijd was het daar veel warmer dan nu en in die periode liep ons land ook niet onder.
Ik heb gisteren weer enorm genoten van onze klimaatverbetering. Net als in de afgelopen zomer.
Inderdaad, als deze verbetering doorzet zijn we nog sneller van het gas af.
Dankzij 5,4 graden warmere feb., dan in 2018, en nette verwachting begin maart zal ieder huishouden ongeveer 150m3 gas besparen.
Scheelt toch €110 van de €330.
En we hebben natuurlijk al vaker kunnen concluderen dat Hugo Mathijsen zeer selectief omgaat met bronnen, aantoonbaar geen verstand heeft van klimaatverandering of de ontwikkeling van het Landis op Antarctica en natuurlijk weg loopt van een inhoudelijke discussie
We kunnen het stukje dan ook verder als niet geschreven beschouwen en ons vertrouwen uitspreken in het KNMI en wat gaan doen aan het verminderen van de CO2 uitstoot
Wat een droefheid
Hey heije, echt sneu deze nietszeggende reactie, en wie is “we”?
Spreek voor jezelf sufferd!
Cornelia,
Dat jij dat niet concludeerde zegt veel over jou en geeeel weinig over mij
Hugo heeft de vervelende gewoonte om 1 controversiële studie over Antarctica te blijven herhalen ( of eigenlijk het persbericht) en alle andere studies die wel op ijsverlies wijzen compleet te negeren
Daar heb ik hem al een keer of 8 op gewezen, maar als goed “ scepticus” blijft hij deze negeren en heeft hij ook geen inhoudelijk commentaar waarom de modellen van zwalkt beter zijn dan bijvoorbeeld de metingen van GRACE
Cornelia,
Ik kan echt letterlijk mijn reactie van 2 weken geleden plaatsen
https://www.climategate.nl/2019/02/79691/comment-page-1/#comment-2234514
Het grote probleem met de “sceptici”is dat ze binnen hun eigen groep niemand afvallen, groupthink zou Andre Bijkerk roepen, gelukkig laat Boels keer op keer zien dat hij een onafhankelijke denker is
@J van der Heijden, De vraag is welke studie nu eigenlijk controversieel is. https://www.trouw.nl/groen/storten-de-ijskliffen-van-antarctica-in-~ad783013/ Je moet oppassen dat je fanatisme je niet blind maakt…
@J van der Heijden, En zo zijn er meer studies met nuance. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ijs-op-antarctica-smelt-mogelijk-toch-iets-minder-snel-dan-gedacht~b07723be/
Ik wacht ook nog op het bewijs van vd Heijden dat er in peilschaalmetingen verspreid over de wereld een versnelling van de zeespiegelstijging in de laatste 30 jaar zichtbaar is. Nog steeds niet gekregen….
Hermie,
Er is inderdaad een discussie hoe snel het ijs op Antarctica smelt en inderdaad hoe snel zich dat in de toekomst gaat doorzetten.
Daar kunnen we het zeker over hebben en is ook een valide wetenschappelijke discussie.
Wat natuurlijk niet tegen spreekt dat de studie van Zwally waar Hugo naar verwijst niet controversieel is en dat de claim
” Maar uit een onderzoek van NASA in 2013 blijkt dat het ijs op Antarctica al meer dan 10.000 jaar aangroeit”
Wordt tegengesproken wordt door onder andere het werk van GRACE
https://grace.jpl.nasa.gov/resources/31/antarctic-ice-loss-2002-2016/
En aangezien ik Hugo al minimaal 6 keer heb gewezen da het werk van Zwally controversieel is zou ik een keertje verwachten dat dat bij Hugo tussen de oren komt, in plaats van dat hij als een goudvis rondjes blijft zwemmen en het iedere keer weer op nieuw moet leren
Oh Cornelia, heerlijk he dat schelden.
Dag trollebolleke Heyden. Ik had jouw bewijs van de versnelling in het stijgen van de zeespiegel nog tegoed. Voordat je de kennis en intelligentsia van anderen in twijfel trekt, kom met een wetenschappelijk bewijs, of trek je keutel in.
Aad,
Je hebt het bewijs al gekregen, maar dat wil je niet lezen.
Dan kan ik je ook niet meer helpen
https://link.springer.com/article/10.1007/s10712-011-9119-1
Zeker wel gelezen. Maar daar blijkt het niet uit. En dat heb ik je ook al gemeld.
Ja Aad het staat in het abstract maar de onderzoekers zullen er wel minder verstand van hebben dan ene Aad !
Sorry dat ik daar geen rekening mee heb gehouden !
Piepen dat het er niet staat terwijl iedereen kan lezen dat het er wel staat betekend nog niet dat ik je serieus miet nemen
Heyden, je begrijpt het niet. Lezen Heyden, lezen! Niet blaten. Beehhh!
Aad,
Leg even uit hoe ik het volgende anders kan interpreteren
“For 1993–2009 and after correcting for glacial isostatic adjustment, the estimated rate of rise is 3.2 ± 0.4 mm year−1 from the satellite data and 2.8 ± 0.8 mm year−1 from the in situ data. The global average sea-level rise from 1880 to 2009 is about 210 mm. The linear trend from 1900 to 2009 is 1.7 ± 0.2 mm year−1 and since 1961 is 1.9 ± 0.4 mm year−1. ”
Het staat er echt heel erg duidelijk
1900-2009 1.7 ± 0.2 mm /jr
Sinds 1961 1.9 ± 0.4 mm / jr
En natuurlijk
1993-2009 2.8 ± 0.8 mm / jr
Leg even uit hoe je van 1,7 bij 2,8 komt zonder dat de stijging versneld.
Janos,
Graag wetenschappelijk onderbouwen, in eigen woorden, dus geen knip-plak.
Chemical,
Hoe verwacht je dat ik iets wetenschappelijk kan onderbouwen zonder ergens naar te verwijzen en dat nog in mijn eigen woorden?
Maar begin eens hier waar ik het allemaal heb uitgekauwd, ook de linkjes volgen! En alles lezen !
https://www.climategate.nl/2018/08/76156/comment-page-1/#comments
Dat komt omdat van der Heijden het zelf ook niet snapt.
Tja, dan wordt het wel moeilijk om in eigen bewoordingen iets uit te leggen.
Leo,
Leg even uit wat de vraag is, want dat is me niet duidelijk. Voor domme mensen zoals ik kan het goed zijn om de vraag even duidelijk op
te schrijven.
@JvdH, je schrijft eergisteren, dat de zon al 60 jaar minder warmte afgeeft, waar haal je dat vandaan?
De zon word steeds groter en steeds warmer maar in beide gevallen niet in 60 jaar.
En naar de stand van wetenschap vergaat de zon en aarde samen door hitte.
Kijk eens eerst wat je daar zelf neer toetert hoog van de toren waar jij denkt te zitten als een god.
Theo,
Ik kijk naar de feiten.
woodfortrees.org/plot/pmod/mean:12/plot/pmod/trend
woodfortrees.org/plot/sidc-ssn/from:1900/mean:12/plot/sidc-ssn/from:1955/trend/plot/sidc-ssn/from:1900/to:1955/trend
Tja, heb van der Heijden ook al eens een link gestuurd van EIKE. Hermann Harde over invloed van Co2 vs Zon.
Maar ja, niet op reageren. alleen maar linkjes sturen.
Ja EIKE is dan ook een propaganda organisatie, dat heeft niets met wetenschap te maken, dat negeer ik dan dus ook als onzin.
Dus als je geen serieuze bron hebt dan hoef ik er toch niet op de reageren ?
We kunnen de reacties van van der Heijden c.s. ook gewoon als niet geschreven beschouwen. Scheelt en hoop leeswerk en ergernis over zoveel stijfkoppigheid.
Die reacties doen me altijd denken aan het verhaal van die moeder over de militaire parade waarin ook haar zoon meeliep. Alle soldaten liepen uit de pas, behalve mijn zoon.
Streng gelovigen vragen aan atheisten ook altijd om te bewijzen dat er geen hogere macht (God, Allah Hindoe enz.) bestaat.
AnthonyF,
je zou ook eens kunnen proberen een antwoord te formuleren en dat met een verwijzing naar een wetenschappelijke bron te onderbouwen
Je zult zien daar wordt de discussie veel leuker van!
@JvdH, ik zie nergens dat die TSI over 60 jaar aan het dalen is ik zie alleen een grillig patroon waarvan het gemiddelde vrij wel gelijk blijft.
Verhaal uit meerdere bronnen.
Maar zal wel weer niet goed zijn.
https://raymondhorstman.wordpress.com/2018/04/26/de-zonne-energie-over-de-zonnevlekkencyclus-24/
Van der Heijden,(Reactie op 10.35)
Sorry, maar dat is water naar de zee dragen waarbij deze site de zee is, vol met wetenschappelijke bronnen en argumenten. Dan geef ik jou weer de gelegenheid om een zogenaamd scherp antwoord te formuleren met weer om vraag om een bron, een wetenschappelijk onderzoek enz. Daar voel ik me te goed voor.
Nou Anthony laat zien !
Ik sta vol verwachting klaar !
Een wetenschappelijke onderbouwing op deze site
Ronald, Marc Henk en Guido weten me soms te verrassen met wat nieuws
Vanuit de “ sceptici” zie ik zelden wat anders dan een verwijzing naar de onlytrixkszone
Maar doe je best !
1 studie die het werk van Zwalky bevestigd aub
1 studie die laat zien dat de mondiale zeespiegelstijging niet versneld
Dus geen blogjes maar gewoon relevante wetenschappelijke input
@JvdH, dat zijn sunspots, dat is gewoon een 11 jarige cyclus en heeft niets te maken met die 60 jaar wat jij beschrijft.
De sfi komt dan zo wie zo maar heel zeldzaam over de 100.
Jij praat eergisteren over energie!
Theo,
Er is en heel goede correlatie tussen sunspots en TSI, TSI is Total Solar Irriadiance en de eenheid van TSI is W/m2, en natuurlijk is Watt Joule per seconde en de Joule is de eenheid van energie, en die neemt dus al jaren af.
woodfortrees.org/plot/pmod/mean:12/plot/pmod/trend
We ontvangen dus steeds minder energie van de zon.
en.wikipedia.org/wiki/Solar_irradiance
Sorry ik dacht dat je enige basiskennis had, ik moet dat ook niet doen natuurlijk, dom van mij, het spijt me
@JvdH, ik zie nergens dat die TSI over 60 jaar aan het dalen is ik zie alleen een grillig patroon waarvan het gemiddelde vrij wel gelijk blijft.
Verhaal uit meerdere bronnen.
Maar zal wel weer niet goed zijn.
https://raymondhorstman.wordpress.com/2018/04/26/de-zonne-energie-over-de-zonnevlekkencyclus-24/
Max
Met veel bombardie kondigt MAtthijsen in zijn titel aan “factcheck”. Maar klopt het wel wat hij hier doet ?
Even zelf wat zaken fact-checken die hij hier schreef:
“de 1000 miljard”
Vanwaar komt dit bedrag? Uit de duim van Thierry Baudet. En uit de banner bovenaan climategate.nl. Er is geen degelijke berekening waarop dit bedrag is gebaseerd.
“3e Uit peilschaal metingen is gebleken dat er geen versnelling van de zeespiegelstijging is waar te nemen – iets wat ook sinds het begin van de satellietmetingen niet is gebleken.”
Dit negeert natuurlijk al het onderzoek dat aantoont dat er wel een versnelling is van de zeespiegelstijging. De tekst hierboven bevat veel dat letterlijk werd gekopieerd uit een artikel van vorige week op climategate. Mathijssen heeft de reacties daaronder blijkbaar helemaal niet gelezen, want die zitten vol met verwijzingen naar studies die wel degelijk een versnelling aantonen.
“[Groenland] Tijdens de middeleeuwse warmteperiode hebben er een paar honderd jaar Vikingen in dorpen aan de kust gewoond en de mensen daar leefden van veeteelt en landbouw.”
Er hebben daar inderdaad mensen gewoond. Maar er is eigenlijk nagenoeg geen enkel bewijs dat ze daar echt succesvolle landbouw deden. Wellicht werd veel van hun voedsel geïmporteerd, gekocht met geld van de verkoop van walrus-ivoor. Wat wel vaststaat: er waren minstens 4 periodes van extreme honger, dus die landbouw was dus wellicht vrij marginaal. O ja, MAtthijsen, je schrijft dit onder “conclusies”, maar je hebt nergens in je artikel hier iets over geschreven dus je kunt dat helemaal niet “concluderen”.
(om deze reactie niet te lang te maken, voeg ik geen andere fouten toe van Matthijssen)
Conclusie: de “factcheck” van Hugo Matthijssen is niet degelijk uitgevoerd. Hij misbruikt dit woord om zijn eigen overtuiging en halfslachtige redeneringen kracht bij te zetten.
HenkdJ,
Ik betwijfel of je stuk hebt gelezen, laat staan hebt begrepen.
@Henk DJ
Ook jij bent, net als je vriend vd Heijden, weer volop aan het trollen. De opmerking die ik hem vorige week gaf geldt ook voor jou:
“vd Heijden (Henk DJ), je bent weer volop aan het trollen. Er is je op deze site al minstens 10x uitgelegd dat er geen sprake is van versnelling van de zeespiegelstijging bij peilschaalmetingen. Punt uit.
Ik daag je uit om 10 peilschaal-meetreeksen van minimaal 100 jaar van 10 grote steden verspreid over de wereld te laten zien waaruit een versnelling zou blijken. Dus geen geinterpreteerde of gereconstrueerde meetreeksen, maar echte peilschaalmetingen. Dat kun je niet.”
Kom maar met het bewijs Henk DJ.
Misschien is @Hans van Dalen zelf wel de grootste trol. Net zoals Henk en Heijden fanatiek roepen dat er een versnelling is, blijf jij maar blind roepen dat deze er niet is. Ook op basis van peilschalen kan geconcludeerd worden dat een versnelling waarschijnlijk is. Het is je al meerdere malen uitgelegd dat er twee halfronden zijn: een Noordelijk halfrond en een Zuidelijk Halfrond. https://journals.ametsoc.org/doi/10.1175/JCLI-D-17-0502.1
Er is geen goede spreiding over de hele wereld van 10 peilschaal-meetreeksen van minimaal 100 jaar. Vragen naar iets wat niet bestaat heeft geen zin. Op het Zuidelijk halfrond alleen maar in Australie en Nieuw Zeeland. Laten die een versnelling zien? Ik denk van wel. Maar ach, misschien ook wel niet. Reden om te gaan schelden?
Hans,
10 peilschalen is kersenplukken en wetenschappelijk gezien totale onzin.
En zelfs als ik de bekende Holgate 9 pak is er wellicht al iets van een versnelling te zien sinds 1990. https://goo.gl/images/dRbfm6
@J. van der Heijden Als je niet meer dan10 peilschaal-meetreeksen van minimaal 100 jaar hebt dan is dat nu eenmaal je hele kersenmandje. Er zijn er overigens wel meer dan 10 van die lengte maar dan ook allemaal in Europa of Noord Amerika. Daar schieten we niet zo veel mee op. De vraag is overigens wel legitiem: Lange meetreeksen zeggen ons meer.
Henk
Er is absoluut geen versnelling van de zeespiegel stijging sinds 1865, en er is ook weinig opwarming van de zeewateroppervlakte temperatuur. De zeewater temperatuur toename is 0,725 graad in de afgelopen 170 jaar, dus circa 0,4 graad per eeuw. Niet iets om je druk over te maken. Zie bijgaande figuur met de jaar data en een fourier analyse mbv de 3 eerste harmonischen.
http://woodfortrees.org/plot/hadsst3gl/detrend:0.725/fourier/low-pass:3/inverse-fourier/detrend:-0.725/from:1800/plot/hadsst3gl/compress:12/from:1800/plot/hadsst3gl/fourier/low-pass/high-pass/inverse-fourier/from:1800/offset:0.101804
Het rare is dat de temperatuur een circa 60 jarige cyclus kent, die niet zichtbaar is de lineaire stijging van de zeespiegel.
Het is dan ook vreemd dat de 60 jarige cyclus vooral bestaat tussen de oren van Erik
Jan,
Kijk nog eens goed naar de figuur. Zie je de op en neergang niet, dan snel naar de opticien Jan. Heel ernstig.
Erik,
Misschien moet je eens vragen gaan stellen bij je fourier analyse …….
Misschien zie jij wel zaken die er niet zijn
Jan
Pas jij dan eens een fourier analyse toe, er zijn verschillende mathematische tools beschikbaar als je WfT niet wil gebruiken. Kan ook in excel. Ben benieuwd naar jouw resultaat.
Erik,
Een fourier analyse geeft een cyclus aan, of dat een signaal is of toevallige ruis is een ander verhaal, zonder fysische onderbouwing is het een heel gevaarlijke tool
Daarom zie je misschien wel iets wat er gewoon niet is, in dit geval zie je de voor jou gewenste cyclus, of hij er echt is is een heel ander verhaal
Alleen de helft is al idioot veel.
Wát een lap onzin henkie. ٩(^‿^)۶
““de 1000 miljard”
Vanwaar komt dit bedrag? Uit de duim van Thierry Baudet. En uit de banner bovenaan climategate.nl. Er is geen degelijke berekening waarop dit bedrag is gebaseerd.”
Henk, kijk hier eens, allemaal wetenschappelijk bewezen door gerenommeerde onderzoek bureaus waar jij zo graag me schermt.
https://forumvoordemocratie.nl/actueel/fvd-waar-komt-die-1000-miljard-vandaan.
Oh, en je moet die 117 miljard er nog bij op tellen dat is het extraatje uit het energieakkoord.
Doe 1000 miljard, da’s een ruwe schatting voor die 40% CO2 reductie.
Het totale kostenplaatje zal veel hoger zijn omdat prijsverhogingen door energieverhoging niet eens meegenomen zijn in dit bedrag.
Die 1000 miljard is om die 40% te halen, er is nog wel meer nodig om die reductie in stand te houden.
Maar maak je geen zorgen henkie, voordat er ook maar de helft uitgegeven is zullen straatarme bewoners hun woede koelen op banken, gemeentelijke gebouwen, windmolens en zonnepanelen, gewoon omdat ze niets meer te verliezen hebben. Nu reeds 350 euro per jaar erbij, de BTW omhoog, gemeentelijke belastingen in mijn provincie +15%, auto verzekering +10%, diverse abonnementen +7%, onroerend zaak belasting +9%.
En dan hebben we nog niet één windmolen of zonnepark extra. Dit zijn enkel kosten om een begin te maken.
Elke burger is nu al minimaal 500 euro per jaar meer kwijt aan levensonderhoud. Hoelang denk jij dat dit goed blijft gaan?
Ben jij ook zo’n burger henkie? Of ben jij financieel onafhankelijk genoeg om dan nog te blijven leuren met je klimaatkletspraat?
Ben je de recessie vergeten waar we 43 miljard in banken hebben gepompt? 10 jaar economische stilstand!
Kun je je überhaupt indenken wat 1000 miljard met ons land doet?
hahahah
Een bewijs van Baudet dat Baudet gelijk heeft!
Voor de goedgelovigen…
Wat bedenkingen bij dat getal van Baudet: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gaat-het-klimaatbeleid-nederland-echt-1-000-miljard-euro-kosten-~bd4fe21a/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
” met deze voorspelde versnelling is 4,3 mm per jaar niet meer dan 43 cm per eeuw.”
Nee, Matthijsen, jij snapt het woord “versnelling” niet. Na 1 jaar is het 4,3. Na 2 jaar 8,6, met 4.3 erbij, dus al 12,9. Na 3 jaar 17,2 met 8.3 erbij. Dus na 3 jaar reeds 25,8.
ALs je het verschil niet kent tussen “versnelling” en “lineair”, dan heb je helemaal niet de juiste persoon om een “factcheck” te schrijven!
De zeespiegel stijgt zo snel dat het ijs niet meer zal drijven Henk.
Als je morgen wakker wordt is alles nog veel erger.
Als het allemaal zo snel gaat die versnelling (verdubbeling) waarom doet de overheid dan niets anders als molentjes plaatsen die hier al 5 dagen niet ronddraaien? Waarom gaan ze schiphol uitbreiden, waarom gaan ze vliegveld Beek uitbreiden, waarom geven ze vergunningen af voor nog meer industrie?
Waarom, omdat ze liever op die kleine burgertjes drammen.
Theo, het molentje bij mij in de buurt draait wel hoor! Alleen zo langzaam dat er geen stroom wordt opgewekt, maar hij wel slijt hahaha!
Ja dat klopt, af en toe beweegt er een en de andere staan weer stil.
Maar de meeste tijd staan ze er troosteloos bij.
Als we van die dingen nu stroom moesten krijgen dan steek de kaarsen maar vast aan.
Versnelling…………met met 4.3 cm jaarlijks er bovenop …………………..Ha, daar is Hdj weer, met de hockeystick van de zeespiegelstijging. Lachen……… Hij neemt zichzelf serieus, dat is wel het ergste.
Goed lezen Scheffer: die 4,3 komt wel van Matthijsen, niet van mij…
Maar hij kent blijkbaar niet het verschil tussen “versnelling” en “lineair”,
Versnelling met 4,3 mm per jaar? Henk, Henk ga terug naar school.
V(t)=V0+at
V is de stijgsnelheid,
V0 stellen we even op 0 en verwaarlozen de 1,8 mm startsnelheid.
a is jouw “versnelling” van 4,3 mm,
t is aantal jaren.
In 2050, na 31 jaar, is de stijgsnelheid dan, 31×4,3 mm= 133,3 mm per jaar (0,13 meter)
In 2100, na 81 jaar is de stijgsnelheid dan, 81x 4,3 mm= 348,3 mm per jaar (0,34 meter)
s(t)=s0+v0t+1/2at^2
Reken jij even het niveau uit in 2050 Henk.
In 2100 kan je nog in de alpen overleven Henk.
Ga even nadenken over jouw sommetje en blijf maar bij linkjes naar artikelen want rekenen is niet je sterkste punt.
Middelbare school sommetjes Henk!!
Blijft natuurlijk jammer dat die rottige peilschalen in NL geen versnelling waarnemen Henk.
Dat had met al die geroeptoeterde versnellingen, satellietmetingen, afkalvingen, enorme smeltmassa’s, studies en bewijzen toch wel een keer moeten gebeuren.
Om in de stijl van Hans te spreken: “Die verschrikkelijke versnelling die maar niet wil komen…”
Blijft natuurlijk jammer dat die rottige gedetailleerde studies well een versnelling waarnemen.
Wat jammer dat de harde praktijk van Nederlandse peilschalen die studies niet willen volgen Henk.
We hebben hier droge voeten omdat onze voorvaderen op peilschalen vertrouwden.
Peilschalen hebben zichzelf bewezen. Dat kun je van die studies pas zeggen wanneer hun onheil zichtbaar wordt op de peilschalen.
Ik heb hier al eens eerder geschreven dat de vele bulldozers en zandzuigers al lang 24/7 aan de gang hadden moeten zijn. Met windmolens houden we de zee niet tegen. Alle hens aan dek! Nood aan de man, we verzuipen!
Als het allemaal zo snel stijgt waarom wordt dan tot nu toe gewoon het reguliere dijkbewakigns-beleid gevoerd? Omdat de echte beleidsmakers niet geloven in propaganda. Als de NOS dit zo uitermate belangwekkend vindt is het dan het een idee om ons belastinggeld aan de dijkverzwaring te besteden ipv aan de NOS?
@Rem, Er worden miljarden aan kust en rivierbescherming uitgegeven. Hoe komt het dat je daar niet van op de hoogte bent?
“nu toe gewoon het reguliere dijkbewakings-beleid gevoerd”
@Rem, Dat is toch echt wel een stuk meer dan alleen onderhoud. De komende 50 jaar zijn we onder de pannen qua zeespiegel stijging. En als het gaat om de alarmistische stijging zal je moeten zoeken naar een andere aanpak. Dan helpt dijken verhogen niet meer. Lees het artikel in VN waar Hugo Matthijssen naar linkt.
Minder vlees eten Rem, dat houdt de versnelling tegen.
” We zitten nu met 0,2 graad (opwarming) over een periode van 18 jaar. ” Noem dat maar weinig. Versnelling of geen versnelling dat is de vraag. Langs de Nederlandse kust in ieder geval niet.
Ja, ik noem dat weinig, mag dat Hermie?
@Chemical Je mag natuurlijk 0,2 graad (opwarming) over een periode van 18 jaar weinig noemen. Je mag dat ook heel veel noemen. Het mag allemaal. Aan klimaatwetenschappers moet je het niet vragen. Ben je mal, als je ziek bent dan ga je toch ook niet naar de dokter?
Hermie,
Als het je allemaal te veel wordt: er zijn workshops geleid door een heuse klinaatpsycholoog https://mobile.twitter.com/hashtag/eenvandaag?src=hashtag_click
@Chemical. Dank je voor je bezorgdheid. Maar even serieus. Heb je je verdiept in wat veel of weinig is?
Jaha, 0,2 graad is veel en €117 miljard is weinig.
0,2 graad opwarming! Ahhhh. Hellluup!
Opzettelijk vals klimaatalarmisme zou strafbaar moeten zijn, net zoals het onterecht bellen van 112.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alarmnummer-112/vraag-en-antwoord/112-onterecht-bellen
Zich geld toe eigenen en dat ook nog toegeven en niet met terugwerkende kracht terug betalen zou ook bestraft moeten worden. (Energie rekening voor dit jaar.)
Dat noem ik oplichting door de overheid.
Nou scheffer, dan kan jij je borst wel natmaken!
Ik hoop dat je een stevige bankrekening hebt voor alle boetes! 1 voordeel kunnen we daar mooi de energietransitie van betalen
Zit het scheef ergens boven, Heyden? Je draait weer alles om. Je oude trollentruc. Niemand die het door heeft, toch?
Scheffer
Ik vind jouw een klimaat allarmist, je verspreid continue verder niet onderbouwde alarmistische opinies
Dan kun je onder je eigen voorstel toch een boete krijgen
Of geld dat maar 1 kant op ?
Je bent echte de weg kwijt, Heyden! Je aversie tegen elke kritiek op de )C-)AGW-hupothese begint hilarische vormen aan te nemen. Je hebt het zelf niet door, dat is het aandoenlijke!
Scheffer,
Ik heb nog geen steekhoudende kritiek gezien, maar misschien kan jij me helpen!
Oh en de naam is van der Heijden en niet Heyden
Maar goed kleine beleefdheden maken de discussie zo veel makkelijker
Trouwens even nog een update, als het vandaag niet gaat waaien staan de windmolens hoog op de Selfkant al 5 dagen stil.
Gelukkig hebben we de fossiele centrales nog Theo.
Je moet er toch niet aan denken dat we vanwege windstilte de opwekkende commentaren van het optimistische duo H&J zouden mislopen…
De geest is uit de fles. Op nujij mogen geen commentaren meer geleverd worden door klimaatontkenners. Nu ga ik niet beweren dat ik er verstand van heb maar ik erger mij wel aan de weerman van de NOS die het mooie weer te wijten was aan klimaatsverandering. Verleden jaar op 28 februari werd de halve bekerfinale tussen Feyenoord en Willem II onder Siberische toestanden gespeeld. Februari was toen veel kouder als normaal. En nu weer een stuk warmer. (in Calgery de gemiddelde februari temperatuur 13 graden lager als normaal). Maar terug naar het bovenstaande artikel. De schrik slaat nu om mijn hart. Mijn woonplaats ligt op = 1m NAP. Moet ik nu gaan isoleren of een woonboot kopen ? En waarom is men nog niet bezig met het verhogen van de dijken. Trouwens de laatste paar dagen hebben de windmolens ook niet erg bijgedragen aan het dalen van de CO2.
@F.W.Popma Isoleren mag, het kan een goede investering zijn en zich op termijn terugverdienen. Koop een rubberboot en leg die op je dak voor het geval dat. Hoe kom je erbij dat dat we de dijken niet verhogen? Daar zijn miljarden aan uitgegeven de laatste 10 jaar.
@F.W.Popma & Rem, Dit ben ik met Hermie eens: Er worden al kapitelen uitgegeven aan zeewering-verhogingen.
Binnenkort gaan ze ook aan de Afsluitdijk beginnen.
@ F.W.Popma, klimaatcensuur vind ik ook een verontrustende ontwikkeling.
Zie onderstaande uitleg van NU.nl
https://www.nu.nl/blog/5764071/waarom-klimaatverandering-ontkennen-niet-meer-mag-op-nujij.html
Gelukkig is het vanmorgen uitgebreid besproken in de podcast van Remco de Boer, publicist vraagstukken energietransitie in het FD. Het lijfblad van de ministeries.
Dat is in strijd met de vrije meningsuiting.
Alleen toegang voor blanke is het zelfde.
En dat word alleen maar erger.
Ik heb al vaker gezegd ik zie steeds meer communistische trekjes.
Net als de belasting op de energie rekening wat ik al elders geschreven heb. Geld gewoon maar toe eigenen wat niet van hun is.
Theo,
Nee hoor, je mag zeggen wat je wil, maar Nu.nl hoeft het niet te publiceren, het is een commerciële partij, terecht dat die liever niet meedoen aan het verspreiden van onzin
Iedereen heeft recht om zijn mening te uiten maar je bent niet verplicht ze een megafoon te geven. Er is geen recht van plaatsing. Een platform mag moderatie toepassen. Iedereen mag wel zijn eigen site, krant, blog, e.d. beginnen.
@Hermie, toch is dat niet helemaal juist.
De alarmisten, hebben een grotere toeter dan de sceptische.
Ze hebbe media en de overheid achter zich, de scholen, de weerberichten enz.
Ik zou echt eens een goed debat op tv willen zien en openlijk, transparant, en ieder zijn zegje laten doen, beide partijen net zoveel tijd geven om te spreken.
Dus niet als die Talkshows waar iedereen door elkaar ligt te schreeuwen.
Maar ik denk dat die linkse heren dat niet willen, want ouwe dat de burgers er een andere kijk op krijgen dan ze voorgeschoteld krijgen op onze propaganda zenders.
@Theo, Als ‘klimaatsceptici’ denken dat een debat werkelijk iets toevoegt dan kunnen ze deze zelf organiseren. Volgende week hebben ze een onderonsje geloof ik. Daar hadden ze ook een debat van kunnen maken, hebben ze niet gedaan. Als een dergelijk debat aanslaat dan zou een tv programma eventueel belangstelling kunnen krijgen. Het gaat om kijkcijfers tenslotte. Op de radio is zoiets wel eens gedaan. Maar wat verwacht je van zo’n debat? Een uurtje op tv en dan? Een ander probleem is dat er niet of nauwelijks sceptische klimaatwetenschappers zijn in actieve dienst. Wie zou dan het woord kunnen voeren? Misschien heeft omroep Max belangstelling. Een ander probleem voor de ‘klimaatsceptici’ is het ontbreken van een aantoonbare achterban. Van welke organisatie zijn ze eigenlijk? Hoeveel leden? Momenteel heb je het meest aan Baudet. Hij heeft een aantoonbare achterban.
Dan neem ik aan dat NU.nl ook niet meer de mededelingen van regeringszijde publiceert? NU.nl wil tenslotte fake news weren…
@Hermie, politics kun je niet in het hoofd kijken alleen maar voor het hoofd.
Een ding is zeker, de burger wil een andere koers, dat kan ik ook heel goed begrijpen.
En of er geen gedegen sceptische mensen zijn voor een weerwoord?
Ik denk het wel er zijn zeker mensen met genoeg kennis om een weerwoord te voeren.
Zo nu en dan hoor je of lees je dat er klimaatalarmistische wetenschappers zijn die omturnen omdat ze twijfels hebben.
Hoe zou dat komen?
Wat hebben ze ontdekt dat ze dit besluit nemen?
@Theo, Je bedoelt dat een deel van de burgers een andere koers wil. Hoe groot dat deel is zullen we gaan zien bij de aanstaande verkiezingen.
@ Ook in de UK vertelde een “klimaat expert” dat we moeten wennen aan deze hogere temperaturen door CAGW, terwijl de UK en Nederland toevallig op een unieke locatie zitten vanuit het schommelpatroon van de polar Vortex.
https://twitter.com/ClimateRealists/status/1101017210561200128
Weer een lang verhaal van Hugo Matthijssen en voor een groot deel een herhaling van zetten. Jammer dat hij weer een paar misleidende grafiekjes plaatst. Zoals de combinatie van peilgegevens en satellietgegevens; natuurlijk mag je die data niet zomaar achter elkaar plakken, maar er zijn ook figuren met een ruime overlap en dan blijkt het gewoon overeen te komen. En zoals de combinatie van CO2 concentratie en temperatuur over een korte periode. Twee verschilende parameters, uitgedrukt in verschillende eenheden. Voor de temperatuur is ruimte gemaakt voor een stijging van 2 graden over 18 jaar. Zoveel is het natuurlijk niet, en nu lijkt het in de figuur of de stijging niet veel voorstelt.
Het verhaal over de toename van de ijsmassa op Antarctica is ook niet nieuw. Het is een herinterpretatie van oudere gegevens tot en met 2013. In die periode is al te zien dat de toename afvlakt, en de voorspelling is dat deze om zal slaan in een afname.Overigens komen andere onderzoekers op een hele andere trend uit. Het lijkt ook vooral te gaan over een soort ‘Surfact Mass Balance’, waarbij geen aandacht is voor de afkalving langs de rand. Dat laatste is juist waar men zich zorgen over maakt.
Dringt de opwarming niet op Antarctica door, zoals Hugo Matthijssen suggereert? Op zich een interessante gedachte. Inderdaad, het continent ligt in veel opzichten geïsoleerd. Het filmpje van de NASA is zonder meer mooi. Het toont aan dat Antarctica de bron is van koud en extra zout bodemwater in de oceaan, een belangrijke motor achter de wereldwijde zeestromingen. Maar water wat wegstroomt moet ook weer aangevuld worden. Het is dus toch geen gesloten systeem. Netto keert water uit warmere streken terug naar Antarctica. En neemt daarmee ook een stukje opwarming mee.
Er is dus veel onduidelijkheid; het wachten is op betere gegevens, met name over de afkalving. Hopelijk komt er met GRACE FO meer duidelijkheid.
Bart wat dacht je van o.a. aanvulling met sneeuw wat uiteindelijk na een zeer lange periode weer als smelt in de kustwateren terecht komt.
Hier aanvullende informatie uit een recenter onderzoek van NASA:
https://climate.nasa.gov/news/2836/antarcticas-contribution-to-sea-level-rise-was-mitigated-by-snowfall/
De sneeuwval op Antarctica blijkt toe te nemen, maar niet genoeg om het massaverlies langs de randen te compenseren.
Bart
“De poolijsplaten groeien via sneeuwophopingen en krimpen door smelten en de productie van ijsbergen. Momenteel zijn beide ijskappen ongebalanceerd – met jaarlijks meer ijs dan ze winnen – en hun ijs verlies wordt momenteel geschat op ongeveer de helft van de waargenomen zeespiegelstijging. Zeeniveau past zich aan aan veranderingen in de sneeuwval, die moduleert hoeveel water wordt vastgezet in de ijskappen.”
Het ijsverlies is in deze redenering nog steeds een gevolg van de warmte die uit de diepte van de oceanen naar boven stroomt.
De praktijk is anders:
Door de rondcirkelende oceaanstroming stroming en de traag cirkelende watermassa rond de kusten kan in de zomer de warmte bij de kust door de zon instraling lokaal een warme massa ontstaan. Daardoor stijgt lokaal de temperatuur onder water en net boven het water ook van een kleine strook land zeer dicht bij de kust.
Ik heb het hier niet alleen over een blokkade van het “warme” water vanuit de onderlagen en de oppervlakte en onderlaag van de oceaan maar in de praktijk is er sprake van een lokale opwarming vlak bij de kust die in de zomer gemeten kan worden en zorgt voor smelt van gletsjers die ontstaat door het zeer grote lokale verschil in zomer en winter temperatuur aan de kust.
Opwarming die in de modellen waarop ook dit artikel is gebaseerd van onder uit de oceaan zou toestromen door een oppervlakte stroming aangejaagd. iets wat duidelijk niet mogelijk is.
Ga je echt kijken dan zou er als de theorie van de toestroming van het warme water rond antarctica juist zou zijn een veel grotere warme massa aan de kusten worden gevormd wat uit de infrarood beelden niet blijkt.
De kern: De directe doorstroming van warm oppervlaktewater en warm water uit de onderlaag van de oceanen wordt geblokt, er dringt altijd wel wat door maar gezien de infrarood beelden is dat marginaal.
De cirkelende stroming rond de kusten buffert de lokale opwarming door de zon in de zomer. Deze versnelde opwarming, ook van het water onder de gletsjers en de rotsen direct boven het water onder de gletsjers zorgt voor de smelt in de zomer. Dat is jaarlijks terugkerend proces waar geen versnelling door “de opwarming” van invloed kan zijn.
Waarom vriest het ijs weer zo snel aan:
Op het moment dat de zon weer achter de horizon verdwijnt is de hoeveelheid gebufferde warmte rond de kusten relatief gering, zou de stroming van warm water van onderaf komen dan zou het oppervlakte water rond de kust veel langer warm blijven terwijl in de praktijk de ijs aangroei zeer snel plaats vindt. Dat betekent dat er nauwelijks aanvoer van warm water van onderaf kan plaats vinden.
Kijk nu nog eens naar dit stukje tekst: Zeeniveau past zich aan aan veranderingen in de sneeuwval, die moduleert hoeveel water wordt vastgezet in de ijskappen.”
Daarbij wordt het microklimaat rond de kusten in de zomer over het hoofd gezien. De ijsmassa van het landijs op antarctica is zeer groot en loopt tot 6 km hoog.
De tropopauze bevindt zich boven de evenaar (18 km boven het aardoppervlak, bij polen 6 km). Dit verschil in hoogte wordt onder andere veroorzaakt door een verschil in opwarming van de atmosfeer: bij de evenaar is de opwarming groot en bij de polen klein en alleen in de zomer als de temperatuur wat stijgt en daarmee ook de tropopauze.
Dat betekent dat de top van de ijsmassa tot aan de tropopauze komt in de winter en in de zomer zal de tropopauze wat hoger liggen.
In de zomer als het zeeijs is gesmolten is het continent te zien als een enorme koude massa waardoor de lucht direct omlaag stroomt langs de hellingen. Er ontstaat aan de kust een hoge drukgebied en boven het water zal de zeer koude lucht opwarmen waardoor door stijgende opgewarmde lucht in een cirkel rond de kusten een lage drukgebied ontstaat.
De boven zee opgewarmde lucht neemt ook waterdamp op en deze vochtige lucht stroomt bovenlangs naar het land en sneeuwt daar uit. Dat zorgt voor de jaarlijks terugkerende sneeuwlaag die voornamelijk op het land terecht komt.
Beste Hugo, goede bijdrage
Natuurlijk mag je verschillend gemeten datareeksen niet zo maar aan elkaar koppelen. En dan na koppelen ook nog concluderen dat er een versnelling is. Dit tekent de wetenschappelijke kwaliteit van de klimaatwetenschap. Lang niet alle wetenschappers zullen het er mee eens zijn, maar ze spreken het ook niet tegen. Gebrek aan wetenschappelijke integriteit?
De zeespiegel stijgt vanaf circa 1860 lineair. Lineair met ook nog eens een hoge correlatie. Zelfs de beste 6e orde polynoom trend heeft nauwelijks een hogere R^2 waarde.
https://photos.app.goo.gl/NhDSULvWhgkMNmKw7
Al Gore, de klimaat goeroe voorspelde 12 jaar geleden de grootste rampen. Maar als je nu kijkt wat er werkelijk gebeurt dan kan je alleen maar concluderen dat Gore op zijn minst over een behoorlijke portie fantasie beschikt (die hem trouwens wel een hoop geld heft opgeleverd). Wetenschappers proberen dan wel de schade te beperken door te stellen dat Gore wel gelijk heeft, maar dat wij die effecten pas over 30 jaar kunnen zien.
Ja, zo kan ik het ook!.
Bijpassend links naar een vergelijkbare site:
https://www.scientias.nl/tien-jaar-klimaatdocumentaire-al-gore-hoe-staan-we-ervoor/
Matt,
Wat een niveau hebben die wetenschappers. Onbegrijpelijk dat zo iemand hoogleraar kan worden in Nederland. Veel doemprofeten.
@Popma. Toevallig heb ik gisteren ook Gerrit Hiemstra gezien. Je geeft geen goede weergave van wat hij zei. Hij gaf aan dat door de klimaatverandering de maximum temperaturen nu hoger liggen dan vroeger. Dus niet het mooie weer wordt veroorzaakt door de klimaatverandering maar de gemiddeld hogere temperaturen.
Het kan ook zo zijn doordat wij in een schonere lucht leven de instraling optimaal is. Ik werk nog wel eens in India en China maar wordt daar smerig maar niet bruin. terwijl ik hier goed moet oppassen niet te verbranden.
Geert
Hij gaf aan dat door de klimaatverandering de maximum temperaturen nu hoger liggen dan vroeger.
Het klimaat verandert altijd, kenmerk van klimaat. Wat een onnozele opmerking. Het warmt iets op, zeeopp temperatuur circa 0,7 graad in 170 jaar. Opwarming geeft natuurlijk hogere temperaturen, ook een onnozele opmerking.
Laat Gerrit zich maar bij zijn leest houden, het weer voorspellen.
Probeer nou eens wat vriendelijker te zijn. Waarom noem je hem nou onnozel? Klimaatverandering is van alle tijden maar meestal hebben we het dan over kleine veranderingen in een hele lange tijd. 0,7 graden in 170 jaar is een fikse stijging in een hele korte tijd.
Geert
Ik heb het een beetje gehad met Gerrit Hiemstra, die tepas en te onpas klimaatverandering als oorzaak van ongeveer alles ziet. Hij suggereert daarbij antropogeen CO2 als oorzaak.
Feitelijk heeft hij wel gelijk, alle weer en klimaat fenomenen komen door klimaat verandering. Het klimaat is nooit stabiel. Maar dat bedoelt Gerrit niet, hij geeft mij de schuld als ik in mijn auto rijd of mijn open haard stook. Laat Gerrit eerst maar eens bewijzen dat CO2 een belangrijke rol speelt in de opwarming van het zeeoppervlakte water. Met gemiddeld 0,4 graad per eeuw, bijna onmeetbaar klein. Niet iets om je over op te winden.
Erik
Waar denk je dat ze 170 jaar terug de oppervlakte temperatuur mee vaststelde?
op de scheepsroutes met een emmer water en een thermometer.
en dan uitkomen op 0,4 graad stijging per eeuw?
In het RTL4 nieuws op dinsdagavond vertelde de verslaggever toch echt dat die warme dag kwam door de klimaatsverandering.
Zit er ook een wiskundige in de zaal?
Ik had graag de volgende berekening gezien: Oppervlakte van een bol, in dit geval de aarde met een omtrek van 40.000km. 75% is water. Hoe moet je er nu achter komen hoeveel water je nodig hebt om de omtrek met 1 cm te laten stijgen? Is de totale hoeveelheid ijs op aarde voldoende voor die stijging, gesteld dat het allemaal zou smelten?
Dat we dan niet meer kunnen leven op deze aarde laat ik even in het midden)
Dan gaan we het van de andere kant bekijken: Als het aan 1 kant van de aarde vriest dan is het op dat moment aan de andere kant warm, zoiets heet ‘seizoenen’. Het Noordelijk halfrond heeft nu winter, dus in Australië en Antarctica is het nu zomer. We hebben heel wat sneeuw in de Alpen gekregen, zelfs Californië en het midden oosten hebben sneeuw gehad. Is hier de zeespiegel gedaald?. Is de zeespiegel in het zuiden gestegen?
De stelling is toch dat als het ijs op de zuidpool smelt wij hier met een forse stijging van de zeespiegel te maken zouden krijgen. Warm water zet dus uit, maar koud water krimpt.. resultaat= 0.
De effecten zijn zo minuscuul dat men echt niet bang moet zijn om op korte termijn echte veranderingen te zien. Afgelopen week was het warm, dat kwam door de zuidelijke wind, warme lucht uit de Sahara. Nu draait de wind weer vanuit het westen en het is meteen 10 graden kouder. Niks uitzonderlijks aan. Je hoort wel vaker dat de temperaturen warmer zijn sinds de metingen, en dar word dat keihard geroepen zodat iedereen dat hoort, zo van ; ‘zie je wel’, maar als er een getal genoemd wordt, bijvoorbeeld niet meer zo warm ‘sinds 1960’ wordt daar veel minder nadruk op gelegd. kwestie van perceptie dus.
Ik ben jarig in April. Ik heb op mijn verjaardag al in T-shirt rondgelopen en ik heb op mijn verjaardag met sneeuwballen gegooid.
Matt.
Omtrek aarde / 2 pi R geeft een straal van 6369 km.
Opp. bol is 4 pi R kwadraat .
De aarde heeft een oppervlakte van 510.100.000 vierkante kilometer
Maal 0,71 geeft een zee oppervlakte van 362171000 vierkante kilometer.
Voor 1 cm zeespiegelstijging is dan 3621 kubieke kilometer water nodig.
Op Antarctica ligt 30.000.000 kubieke kilometer ijs.
Hoeveel ijs ligt boven de zeespiegel ?
Matt,
“ Is de totale hoeveelheid ijs op aarde voldoende voor die [1cm] stijging, gesteld dat het allemaal zou smelten?”
Ja Matt en het is al vaker voorgerekend en meer dan voldoende voor gemiddelde stijging van tientallen meters.
Matt
Antarctica circa 70 meter, Groenland circa 7 meter. Door zwaartekracht effecten hebben wij niet zoveel last als Groenland helemaal smelt, van Antarctica zouden we veel last hebben daardoor.
Dank je wel Erik, Frans en J.E. Reinders voor jullie antwoord. Ik ben kunstenaar en geen wiskundige, vandaar mijn vraag.
Die antwoorden komen dus neer op het feit dat de aarde zo hard moet opwarmen dat al het ijs moet smelten wil je dat het waterniveau tientallen meters stijgt. De berekening zal best wel kunnen kloppen maar is alles behalve reëel. Ik wilde het vergelijk aantonen tussen het ene uiterste en het andere.
2 mogelijkheden: 1) of al het ijs smelt en we verzuipen met zijn allen, want dan moet de temperatuur zodanig gestegen zijn dat er op aarde absoluut geen leven meer mogelijk is.
of 2) alles bevries en dan krijg je het zelfde resultaat als punt 1.
De waarheid zal dus ergens in het midden liggen en dan hou ik het op deze uitspraak: het kan vriezen en het kan dooien.
We spreken hier ook over grote cijfers. In hoeverre de mens in staat is hier daadwerkelijk wat aan te veranderen lijkt mij een beetje teveel eer voor de mensen.
Waar ik wel absoluut voor ben is dat het woord “klimaatverandering” gewijzigd wordt in “Milieuvervuiling” en dat hier dan met dezelfde passie aandacht aan wordt gegeven.
Het eerste woord moet het gewone volk voor opdraaien en het tweede woord moet door de industrie gedragen worden dus je kunt aan de hand van de aandacht wat een woord krijgt waar de prioriteiten liggen en wie daar de hand in heeft.
Onder Groenland ligt een grote kom, paar weken geleden bekend gemaakt door Nasa, zo goed als zeker door inslag van een grote meteoriet, er ligt daar dus meer ijs als gedacht, maar als het smelt krijg je er wel een meer voor terug.
” In hoeverre de mens in staat is hier daadwerkelijk wat aan te veranderen lijkt mij een beetje teveel eer voor de mensen.”
AGW bestaat niet want ik denk niet dat het bestaat.
Ja Ja, kom maar op wetenschappers, Matt zegt het en dus heeft hij gelijk, want dat is wat hij geloofd! Nobelprijsje voor dit diepe inzicht?
@ Matt het liet mij niet los want ik had dacht ik terecht je al eerder de gevraagde berekening laten zien. En wel op 13 okt 2018 om 18:35 in artikel:
“Angstwekkende stijging van de zeespiegel?”
Waarom stel je de vraag dan opnieuw?
@hans van dalen 28 feb 2019 om 09:23 vd Heijden wacht waarschijnlijk op het moment dat de peilschaalgegevens zijn ‘gehomogeniseerd’ t.o.v. de modellen, om vervolgens vol op het orgel te gaan. Wel mooi trouwens dat de vrijheid van meningsuiting hier nog wordt gerespecteerd, i.t.t. op NU.nl
Voor alarmisten zijn de voorspellingen van de modellen waar en feitelijke waarnemingen onjuist. Met dank aan die objectieve linkse MSM.
Wil je je agenda er door drukken, dan moet je eerst paniek zaaien. Een beproefde methode, die zeker i.z. het klimaat veelvuldig wordt toegepast. Helaas trappen vele mensen er steeds weer in. Wordt wakker en ga zelf weer eens nadenken. De huidige jeugd doet dat niet en is daarom een speelbal geworden van fanatici, zoals in NL de Klavertjes en Samsoms.
@AnthonyF Het zorgt wel voor een levendige forum. Ze geven niet op.
Vroeger zeiden ze zieltjes winnen, alleen op dit forum werkt dat niet.
Ik vraag me ook af waarom ze dat doen.
Ze worden afgezeikt van alle kanten en ze komen steeds terug.
Dit klopt toch niet voor mensen met een hoger IQ!
‘Het hele doel van praktische politiek,’ schreef HL Mencken, ‘is om de bevolking gealarmeerd te houden (en daarom luidkeels om te worden geleid tot meer en meer veiligheid) door het te bedreigen met een eindeloze reeks enge sprookjes, allemaal denkbeeldig.’ Kranten, politici en de pressiegroepen bewegen zich al decennia soepel van de ene voorspelde apocalyps naar de andere (kernenergie, zure regen, de ozonlaag, gekkekoeienziekte, nanotechnologie, genetisch gemodificeerde gewassen, de millenniumbug …) zonder te wachten op het goede of foute bewijs’.
https://nl.wikipedia.org/wiki/H.L._Mencken
1.000 miljard? Geen nood. Het is minder dan de pensioenpot.
Ik vraag me af waar al het water vandaan kwam tijdens het Eemiën, toen Amersfoort dus echt aan zee lag.
Ik bedoel maar, waar zijn de hoge Co2 concentraties uit die tijd? Die waren er niet.
Wat er wel was, bosolifanten, nijlpaarden en de Rijn die ergens bij Zwolle in zee stroomde.
Dat moet je misschien niet willen, maar net als toen hadden de mensen er weinig over te vertellen als het wel gebeurde.
En de Co2 ? Nou, ongeveer 280 ppm.
Dus doorgaan met Co2 produceren of er mee stoppen maakt gewoon niets uit..
Het word echt tijd voor verkiezingen, het zijn net kleine kleuter.
https://www.ad.nl/politiek/elektrische-auto-s-mogen-straks-goedkoper-parkeren~abef5b16/
Sneeuw massa toename in het Noordelijk halfrond is zo groot dat er bijna geen ruimte meer is in de grafiek van een Canadees meteorologisch instituut.
https://sunshinehours.net/2019/02/27/snow-they-are-going-to-run-out-of-room-on-the-graph/
Zo Wilders rekent al af met een oproep verwijderen die hap.
https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/02/geert-wilders-pakt-hoofdredacteur-nu-nl-keihard-aan-wat-een-enorme-engerd/
@Matthijssen Prima verhaal, waar niks mis mee is. Discussiepuntjes zullen er altijd overblijven. Daar is het gezonde wetenschap voor. Het is mij een raadsel waar toch die obsessieve misantrope hang naar klimaatapocalyps vandaan komt. Temeer daar er geen reden voor is, zeker niet in vergelijking met het (verre) verleden. Het is mij daarom evenzeer een volstrekt raadsel welk referentiepunt als ideale temperatuur wordt aangehouden. Die 2 graden doelstelling is in elk geval volledig uit de lucht geplukt en heeft geen wetenschappelijke referentie.
Baudet speech in Parijs betreffende een conservatieve EU kritische coalitie. Hij schakelt zonder problemen en vloeiend tussen Engels, Nederlands en Frans haha
https://www.youtube.com/watch?v=pgetQTx_vDc
Nieuwe paper. Storm energie en cycloon intensiteit is flink afgenomen sinds 1979
https://twitter.com/NoTricksZone/status/1101165378309419009
Deze idioten, dat zijn toch de politci, Echte? Die lopen altijd weg met de verkeerde en onafgemaakte wetenschap en altijd hun focus op de korte termijn. Windmolens om het klimaat en de wereld te redden, dat is het voorbeeld dat je voor ogen hebt, wat dergelijke idioten doen met de “wetenschap”!
Dat bedoelde je toch te onderstrepen, Echte?
Het gaat er weer geweldig aan toe vandaag. Van het artikel heb ik in elk geval iets opgestoken. Van het gekissebiss niets. Zo te merken heeft het alom bekende duo dat nooit iets uit zichzelf te melden heeft en zich in veel woorden uitput om nietes te roepen, de joker van stal gehaald. Mag het een onsje meer zijn?
De zeespiegel is een cruciaal gegeven, zo lang die stijgt, warmt de aarde op. Er is dan netto smelt van landijs en/of uitzetting van het zeewater. De vraag is alleen hoeveel de zeespiegel stijgt. Ik denk dat de Nederlandse kuststations een betrouwbare reeks te zien geven. De Nederlandse kustmetingen worden op twee manieren beïnvloed. De Nederlandse bodem daalt door tectonische beweging, waardoor de 19 cm/eeuw stijging die al meer dan 100 jaar geldt in werkelijkheid 14 à 15 cm/eeuw is. De tweede complicatie is de verminderde aantrekking van het Noordelijk landijs dat afsmelt en dan als water wegstroomt. Dat zou kunnen betekenen dat je weer enkele cm/eeuw aan die stijging moet toevoegen. Van metingen waarin NASA en GISS de hand hebben, die technisch ongeëvenaard zijn, kunnen we na de recente aanpassingen van temperatuur- en zeespiegel data uit het verleden (!) niet meer zeker zijn. Het zijn instellingen net als IPCC en ons KNMI met politiek benoemde bazen. Pas indien we zelf in staat zijn de directe instrumentgegevens van de satellieten te analyseren, geven de op zich schitterende satelliet metingen betrouwbare informatie.
Wij wachten op de peer revieuwde publicatie van Kees !
https://www.star.nesdis.noaa.gov/sod/lsa/SeaLevelRise/LSA_SLR_timeseries.php
J van der Heijden benadrukt nog maar eens dat er geen consensus bestaat.
Uit recent rapport Deltaris zeespiegelmonitor 2018
Enkele mi belangrijke citaten uit dit rapport.
“De zeespiegel stijgt langs de Nederlandse kust minder snel dan in de rest van de wereld. “
“De relatieve zeespiegelstijging is in verschillende componenten ontbonden. We zien dat van de huidige zeespiegelstijging van 18.6 centimeter per eeuw 4.5 centimeter bestaat uit bodemdaling, gemeten over de periode 1890 tot en met 2017. In 1993 zijn we de zeespiegel ook gaan meten met satellieten. Hierdoor wordt de globale zeespiegelstijging ingeschat op 32cm/eeuw over de periode 1993-2017. “
Let op duiding “ingeschat” in bovenstaand citaat mi een juiste kwalificatie.
“De zeespiegel langs de Nederlandse kust is niet versneld. Dit hadden we wel verwacht op basis van oude projecties. Dit is belangrijk in de context van welk zeespiegelindicator gebruikt wordt voor verschillende toepassingen.”
Niet versneld langs Nederlandse kust (en waar dan wel als inschatting?)
Verder veel info in 187 pagina`s.
C .le Pair
Mijn dank voor de inhoudelijke reactie.
echteGuido
hier is een historisch perspectief,
en aan het einde van dit perspectief ben je eigenlijk bly dat de aarde niet koeler wordt…
https://foresight.org/some-historical-perspective/
Dit ice core onderzoek is onweerlegbaar waar en heft mij er toe geleid mijn eigen onderzoek te doen.
Ik kon geen verwarming van de aarde meting agv de toevoeging van CO2….
http://breadonthewater.co.za/2018/05/04/which-way-will-the-wind-be-blowing-genesis-41-vs-27/
Welke metingen heb jy dan zelf gedaan?