Een gastbijdrage van Eric Blondeel (België).
Bron: Pjotr’s Dwarsliggers.
We weten over het klimaat eigenlijk weinig, en vast veel minder dan de postmoderne mens gelooft. Maar één ding is wel heel zeker: het klimaat was altijd doorlopend in beweging, is dat vandaag ook nog en er is geen enkele reden om aan te nemen dat het ooit anders zal worden.
Onlangs nam Joke Schauvlieghe, de Vlaamse minister bevoegd voor de klimaatproblematiek ontslag. Dra bleek dat ze daartoe gedwongen werd door een groen-linkse coalitie die haar bestookte met honderden sms’jes en (inderdaad ook) door haar eigen emotionele reactie erop, inclusief een leugen. Het kot was te klein, maar niet voor de onverantwoordelijke pestjochies, want die staan op het juiste blaadje bij de media inclusief de VRT.
Er waren nogal wat mensen die van haar partijvoorzitter (Wouter Beke, CD&V) verwacht hadden dat hij haar zou verdedigen, maar dat gebeurde niet. Begrijpelijk toen bekend werd dat ook groen-linkse leden binnen de eigen zuil (o.a. vakbond en mutualiteit) betrokken waren in deze beschadigingscampagne. Beke koos voor die talrijke kiezers, hoewel hij die later – toen de minister al dood en begraven was – wegzette als groene-extreemlinkse activisten die het klimaatthema gekaapt hadden. Deze partijpolitieke kaping mag dan voor politici die in de bubbel van de particratie leven belangrijk zijn, nog véél belangrijker is dat de wetenschap zelf gekaapt werd door diezelfde groen-linkse pseudo-wetenschappers en -activisten met een politieke agenda, die niets te maken heeft met de opwarming van de aarde.
Pjotrs klimaatprikkel
Alle wetenschappers (ook IPCC) zijn akkoord dat de opwarming van de aarde niet alleen het gevolg is van de antropogene CO2-uitstoot maar ook van natuurlijke fenomenen.
Bij wijze van hersenprikkel een vraag:
Wie kan mij uitleggen waarom studenten op school wél recht hebben op informatie over de menselijke oorzaak van de opwarming van de aarde maar géén recht hebben op informatie over de opwarming door natuurlijke fenomenen (zoals de zonnewerking, de invloed van waterdamp, oceaanstromingen, …), terwijl ook iedereen hoort te weten dat een vermindering van de CO2-uitstoot daar niets kan aan veranderen?
Klimaatwetenschap gekaapt
Het verleden
In het verleden heeft de temperatuur op de aarde veel sterker gevarieerd dan we vandaag zien, en dat zonder enige menselijke invloed, dus door natuurlijke processen die we weliswaar gedeeltelijk maar verre van volledig begrijpen. Tussen de ijstijden en de warme periodes (Romeins tijdperk en Middeleeuwen) lag ongeveer 10°C verschil. De voorbije 20.000 jaar, dus na de laatste ijstijd, is de aarde fors opgewarmd, wat aan de volgende zeespiegelgrafiek – onrechtstreeks weliswaar – af te lezen is: 180 meter stijging!
De laatste 7.000 jaar is die opwarming sterk afgezwakt doorgegaan: zie grafiek hierboven.
De laatste 40 jaar warmt de aarde schommelend traag op aan een tempo van minder dan 1°C per eeuw.
De CO2-hypothese: stand van zaken
Al sinds enige tijd beweren sommigen dat de CO2-concentratie in de atmosfeer de voornaamste drijvende kracht achter de klimaatverandering is. Dat is weliswaar onjuist, maar ook niet helemaal uit de lucht gegrepen. Het is inderdaad waar dat zonder atmosfeer de temperatuur meer dan 30ºC lager zou liggen. Het ‘broeikaseffect’ bestaat dus wel degelijk en het is belangrijk. Daaruit afleiden dat CO2 de voornaamste of zelfs de enige factor zou zijn die het klimaat stuurt, gaat echter veel te ver. Er zijn namelijk in de geologische geschiedenis periodes geweest met duidelijk hogere CO2-concentraties en desondanks lagere temperaturen dan nu. Veel wijst erop dat de invloed van CO2 – en broeikasgassen in het algemeen – op de temperatuur een soort verzadigingseffect toont en niet zoals veelal aangenomen – weliswaar logaritmisch – blijft stijgen. Vanaf een bepaalde concentratie maakt het blijkbaar niet meer veel uit.
Vandaag wordt veel aandacht besteed aan, en zelfs angst gezaaid voor, een mogelijke bijkomende menselijke (antropogene) opwarming door de productie van ‘antropogene broeikasgassen’. Het akkoord van Parijs (COP21) wil deze laatste invloed tot een temperatuurstijging van 1,5°C beperken. Daar zijn enkele ernstige problemen mee. Om te beginnen is de ‘antropogene’ bijdrage bovenop de sowieso optredende natuurlijke opwarming niet direct onafhankelijk meetbaar. Ze wordt berekend met behulp van het IPCC -klimaatmodel. Voor iedereen die ooit met de constructie van mathematische modellen te maken had gaan bij de term ‘klimaatmodel’ alle alarmbellen af.
Het klimaat is een ontzettend complex gegeven, waarvan we vandaag de vele samenhangen vast niet kwantitatief en zelfs niet volledig kwalitatief begrijpen. Desondanks kunnen modellen bij de studie van dergelijke systemen nuttig zijn om een beter gevoel voor het relatief belang van samenhangen en parameters te ontwikkelen.
Als prognostische instrumenten zijn dergelijke modellen echter volledig ongeschikt. Om voorspellingen toe te laten moet een model verifieerbaar volledig en exact zijn. In een vroeger artikel hebben we op de mogelijkheden en grenzen van modellen gewezen. In dit speciaal geval komt daar nog bij dat de modellen, die ondertussen ongeveer twintig jaar oud zijn, bewijsbaar fout zijn en consistent te hoge temperaturen voorspellen. Immers de temperaturen die ze toen voor de toekomst voorspelden, zouden we nu moeten kunnen meten, want de toenmalige toekomst is nu! Maar de door die modellen voorspelde temperaturen kloppen helemaal niet met de gemeten waarden, zoals we vandaag empirisch kunnen vaststellen. In dit verband verwijzen we naar de grafiek van professor John Christy, die we in vorige artikels ook al aanhaalden.
Gedurende de laatste twintig jaar is meer kennis ter beschikking gekomen. Die is nog altijd ver van voldoende om gegarandeerd betrouwbare prognostische modellen te kunnen bouwen, maar volstaat wel om de meest voor de hand liggende foutenbronnen te elimineren. De modellen werden echter niet aangepast. Dat is niet enkel onbegrijpelijk maar, in het licht van de extreem dure klimaattransitie die op geen betere basis dan die modellen in overweging genomen wordt, ook hoogst onverantwoordelijk. Deze handelwijze is enkel begrijpelijk indien het inderdaad de bedoeling is ongegronde paniek te veroorzaken.
Manipulatie van de publieke opinie
Er wordt onder de bevolking een tweevoudige verwarring onderhouden. Enerzijds zijn er de voorspellingen die stoelen op een klimaatmodel van bedenkelijke kwaliteit (hierna zal aangetoond worden dat in dit model het verband tussen CO2-concentratie en temperatuurstijging fout wordt ingeschat, en dat de antropogene bijdrage met minstens een factor 10 overschat is). Anderzijds laat men uitschijnen (ook scientists4cimate maakt met punt 2 deze fout) dat de 1,5°C waarover we het altijd hebben, het verschil is tussen de huidige gemeten temperatuur en de referentietemperatuur die in het akkoord van Parijs dubieus geformuleerd is als ’t.o.v. de pre-industriële periode’, wat absoluut fout is, want men neemt daardoor aan dat de huidige natuurlijke opwarming van de aarde veroorzaakt is door de CO2. Voeg daar nog bij het door elkaar gebruiken van temperatuur (een parameter van het weer) en klimaat en de burger is compleet het noorden kwijt.
Een andere (ongewilde?) manipulatie is het achterhouden van resultaten, zo was er hoge interesse voor de bosbranden in California zogezegd wegens de ‘catastrofale’ opwarming van de aarde, nu blijkt een oorzaak het elektriciteitsnet te zijn wat de voorstanders van groene energie niet graag horen. Dus wordt het gewoon niet vermeld.
‘Experten’ hanteren foutieve gegevens
‘De Afspraak’ van 23 januari [Belgisch TV-programma] was deels gewijd aan ‘iedereen klimaatexpert’ met tussenkomsten van Maarten Boudry (filosoof) en Tine Hens (journaliste ‘MO’ magazine). Beiden vertolkten de IPCC standpunten van rond de jaren 2000 terwijl de nieuwe verworven, ook door het IPCC gepubliceerde, wetenschappelijke resultaten niet ingebracht of genegeerd werden. Beiden boden ook geen zicht op de aankomende maatschappelijke risico’s die hun standpunten uitlokken.
Ook bij de media loopt het aanpassen van de gebruikte feitenbasis aan de nieuwste kennisstand ernstig fout. Zo is er de stelling dat vlees eten veel schadelijker is voor het milieu dan transport en dit als gevolg van een FAO-publicatie waarbij knollen (levensduur cyclus analyse) met citroenen (netto uitstoot) vergeleken werden. Het FAO gaf in 2006 18% en nu 14,5% als aandeel van de vleesconsumptie in broeikasgasproductie. Dat bedrag is zo hoog omdat ontbossing (te) zwaar doorweegt en transport zwaar onderschat is. Het IPCC geeft 5%, EPA 3,9%, de BBC 3% en een publicatie in PNAS geeft aan dat bij een totale ban op vlees in de VS de uitstoot met 2,5% daalt. De echte uitstoot van vleesproductie ligt waarschijnlijk tussen 3 à 5%, wat ongeveer overeenstemt met het vliegverkeer. Tot vandaag wordt echter die 18% (en soms zelfs 40%) nog steeds gebruikt, niet enkel door de media maar ook door (klimaat)wetenschappers, terwijl de werkelijkheid is dat vlees verminderen voor het milieu nauwelijks effect heeft (voor het lichaam wel: dat mist daardoor vitale voedingselementen) waarbij we ook moeten bedenken dat 70% van het landbouwareaal enkel bruikbaar is voor begrazing. Dit is doemdenken en plat bedrog.
Een ander voorbeeld van geknoei met cijfers is de foute lage CO2-uitstoot van zonnepanelen door (onbewust?) foutief gebruik van genormeerde waarden voor California, ook bij de VRT.
Wetenschap heeft totaal geen zin meer als de resultaten niet correct gebruikt worden. Wordt de bevolking met opzet misleid?
Einstein zegde dat duizenden positieve resultaten geen voldoende bewijs leveren maar dat één negatief resultaat de stelling onderuithaalt. Dit betekent dat een wetenschapper vooral oog moet hebben voor de mogelijkheid van ontkrachting en niet voor bevestiging van een idee. Een goede klimaatwetenschapper is per definitie een criticus. Wetenschap is gebaseerd op voortschrijdende inzichten en is dus nooit eindigend: The science is never settled.
Wetenschap gaat over inhoud, niet over geloof en consensus (dat laatste is geen criterium dat juistheid of nauwkeurigheid garandeert). Om beide redenen is het aanhalen van een consensus onder wetenschappers als bewijs van juistheid (zoals Boudry en Hens doen) en het afwijzen van een wetenschappelijk debat totaal onwetenschappelijk en maatschappelijk schadelijk.
De geprezen consensuswetenschap is pseudo-wetenschap en ze als echte wetenschap declareren is waardeloos en gevaarlijk. Hier wreekt zich nu het enorme schisma dat door de postmoderne filosofie tussen positieve- en menswetenschappen is ontstaan: voor menswetenschappen is consensus vandaag alles, voor natuurwetenschappen was consensus nooit van enige betekenis.
Van het voortschrijdend inzicht, dat Boudry en Hens in rekening hadden moeten brengen, willen we hier een aantal voorbeelden geven. Het feit dat noch Boudry, noch Hens de details van het wetenschappelijk onderzoek kent of begrijpt moet ons niet verbazen. De zekerheid waarmee ze hun stellingen debiteren doet dat des te meer.
Het ozongat als VN-succesverhaal aanhalen, zoals Boudry deed, is niet allen fout: het is een absolute farce. De werkelijkheid is dat het ozongat, ondanks het feit dat de mensheid de VN-richtlijnen braaf volgde, nog steeds niet kleiner geworden is. Integendeel: in een gezamenlijk 2018 rapport van W. Ball et al wordt door 22 wetenschappers uit 4 verschillende landen aangetoond dat de ozondaling, tegengesteld aan de beweringen, nog altijd uitbreidt richting evenaar, wat met het bestaande ozonmodel (weeral zo’n overschat model!) niet te verklaren is.
Dertig jaar ozonwetenschap, het akkoord van Montreal en gigantische kosten hebben niets opgeleverd. Dat er momenteel een ‘consensus’ bestaat die zegt dat het anders is, verandert aan de realiteit geen jota. Dit toont aan hoe gevaarlijk het is om wetenschap enkel op basis van modellen te willen bedrijven. Dat geldt ook, en a fortiori, voor het veel te simplistisch CO2-klimaatmodel dat als prognostisch instrument volkomen waardeloos is en dan ook eclatant faalt.
De door Hens aangekondigde catastrofale antropogene opwarming bestaat enkel in berekeningen van het klimaatmodel. Maar tot op heden is de nieuwe kennis rond broeikasgassen, die de originele vertrekpunten van het klimaatmodel tegenspreekt, niet in de modellen ingevoerd. Dit is nalatigheid en wetenschappelijk misbruik.
Wetenschappelijke modellen simuleren tot een bepaalde nauwkeurigheid de werkelijkheid. Maar een voldoende precies model voor het klimaat overstijgt momenteel onze mogelijkheden nog torenhoog. Modellen worden in de wetenschap gebruikt om effecten te bestuderen en niet om voorspellingen te maken. Dat zeggen volgens een Duitse studie ook ca. 550 klimaatwetenschappers.
Essentieel voor een model is de toetsing, en die loopt hier totaal fout. De reactie daarop is mogelijk nog rampzaliger dan de fout zelf. De zware afwijkingen tussen de gemeten temperatuur en de voorspellingen door het model worden niet toegeschreven aan onvolkomenheden van het model, maar aan de aarde zelf (de ‘pauze’ of ‘hiatus’) die het koppig vertikt op te warmen zoals het model dicteert. Gekker kan het niet! De oplossing is nu zoals hoger aangegeven de natuurlijke opwarming vanaf 1800 tot nu als antropogene opwarming te bestempelen. Opnieuw is de oorzaak voor de verwarring dat de IPCC-resultaten nooit werden bijgewerkt of aangepast aan de nieuwste kennis. De media hebben het permanent geweer veranderen van schouder gewoon niet opgemerkt.
Zwakke Wetenschap
De ijskern boringen en andere metingen tonen aan dat de CO2-concentratie altijd na-ijlt (+/- 800 jaar) op de temperatuur wat mogelijk wijst op een sterke demping (effect van de oceanen). Daardoor is duidelijk dat, als er tussen temperatuur en CO2 niet enkel een correlatie bestaat maar ook een causaal verband (en dat is wel degelijk het geval: wet van Henry), de temperatuursverhoging de oorzaak moet zijn en de stijging van de CO2-concentratie het gevolg.
Het IPCC CO2-klimaatmodel is gebaseerd is op het omwisselen door Hansen van oorzaak en gevolg en het ontstaan van een circulaire redenering met een positieve terugkoppeling die totaal onbetrouwbare (te hoge) resultaten oplevert en een aarde die op hol kan slaan. Een dergelijk tipping point, waarvoor in apocalyptische termen wordt gewaarschuwd, is al vele malen overschreden: alarmisme is hier bewezen niet op zijn plaats. Het klimaatmodel is, voor wat de invloed factor CO2 betreft, onbruikbaar met het gevolg dat de ganse klimaatpaniek op drijfzand is gebouwd.
Een analyse van de gepubliceerde CO2-klimaatgevoeligheid (temperatuurstijging bij verdubbeling van CO2) over de tijd toont aan dat de inschatting van die waarde, aanvankelijk door IPCC op 3 – 4,5°C geschat, over de laatste twintig jaar gedaald is tot ca een tiende van de waarde, eigen berekeningen geven een waarde tussen 0,09 tot 0,146 °C, belangrijk om weten is dat CO2 in saturatie is, dit betekent een dalende temperatuurinvloed met stijgend CO2.
Het in de voorbije jaren gemeten temperatuurverloop komt overeen met het IPCC 4-AR-rapport voor constant CO2, (dus zero CO2-gevoeligheid) met een opwarming van 0,1°C per decade, IPCC5-AR geeft 0,78°C over 110 jaar, JMA 0,65°C/100jaar, de satelliet-metingen van de aardtemperatuur vertonen een gemiddelde stijging van ca. 0,3 tot 0,4°C/40 jaar. Het besluit is dat de gemeten opwarming overeenstemt met de waarde uit het IPCC-model bij zero CO2-klimaatgevoeligheid, wat betekent dat de werkelijke temperatuur van de aarde vrij CO2 ongevoelig is.
Het zou verkeerd zijn hier nu aan te nemen dat die CO2-gevoeligheid het enige is wat aan die klimaatmodellen niet klopt. Dat is hiermee geenszins aangetoond! Maar het gaat hier wel – waarschijnlijk – om de grootste fout omdat die gebruikt wordt als argument voor een zinloze en dure energietransitie.
Tot zover hebben we getoond dat de door de klimaatmodellen vooropgestelde invloed van de CO2-concentratie door metingen wordt tegengesproken, wat in de fysica een finaal oordeel is. Maar er zijn ook een aantal theoretische aanzetten die in volledig andere richtingen leiden. Een andere benadering is gebaseerd op een gradiëntanalyse. Daarbij blijkt dat de oceanen hier een dominante rol spelen.
Een dimensionele analyse toont aan dat de werkelijke gasdruk van de atmosfeer en niet CO2 de bepalende factor is voor temperatuur aan het oppervlak van een planeet met atmosfeer.
Verhelderend is de lezing van prof. Kroonenberg over de klimaatevolutie met bijzondere aandacht voor zon en temperatuur evenals de potentiële nabije koeling. Prof. Valentina Zharkova voorspelt in haar video, op basis van de zonneactiviteit, een sterke potentiële afkoeling voor 2020 tot 2053 met mogelijks hongersnood in 2028-2035.
Professor Zharkova is een autoriteit in de wereld van de astrofysica. Ook de fysici van de befaamde Lomonosov universiteit in Moskou delen haar mening. Of dit zo zal gebeuren hangt in hoge mate af van de wolkenvorming: een complex mechanisme. Wolken hebben een invloed van 20 à 30 W/m². Slechts 1% meer of minder wolken is bepalend voor een opwarming of afkoeling van de aarde Er zijn veel publicaties over aankomende koeling. Dit is compleet het tegendeel van wat IPCC maar vooral UNFCCC ons voorhouden. Dus: The science is not settled.
Het Wetenschappelijk Klimaat zit wel degelijk in de Problemen
Er zijn hier een vijftal indicatoren aangeleverd die aantonen dat de door het IPCC gehanteerde klimaatgevoeligheid een orde te groot is. In de normale (vroegere) wetenschappelijke wereld zouden deze het voorwerp uitmaken van een tegenanalyse bij niet-akkoord, gevolgd door een correctie indien nodig. In de klimaatwetenschap ontbreekt dit en wat je vindt is onwetenschappelijk, zoals: ‘97% van de wetenschappers is akkoord’, of ‘dat onderzoeken is tijdverlies en die tijd hebben we niet meer’, of ‘dit komt van klimaatontkenners en die mag je niet ernstig nemen’.
De klimaatwetenschap is ziek. Dit is vooral te wijten aan haar samenwerking met het IPCC en klimaatlobby’s. Daardoor worden fondsenstromen gegarandeerd maar de vrijheid van wetenschapsbeoefening en spreken wordt ondergraven. De meest ingrijpende doorbraken zijn in het verleden net geleverd door ‘dwarsliggende’ wetenschappers. Een treffend voorbeeld is het wegpesten van prof Pielke jr., van een IPCC lead author naar sportwetenschapper. Het feit dat wetenschappers onder pseudoniem schrijven om hun carrière niet te beschadigen, en dat zelfs de oprichting van een website (analoog Wikipedia) hiervoor in de steigers staat, stelt vragen over deze wetenschap.
De Stand van Zaken
Met een vrij hoge wetenschappelijke zekerheid kan gesteld worden dat de menselijke CO2-productie (die slechts 2 à 4% bedraagt van het totaal) theoretisch een geringe en zelfs nauwelijks meetbare invloed heeft op de temperatuur (dat kan jammer genoeg niet experimenteel bewezen worden). Eigenlijk is dit dus geen echt probleem. Maar de manier waarop we de situatie behandelen creëert wel problemen en mogelijk heel grote. Zoals de situatie nu is, zal niet de opwarming grote schade veroorzaken, maar wel de maatregelen tegen de natuurlijke opwarming die nu in de steigers staan.
Dit brengt ons bij twee fundamentele discussies die zouden moeten gevoerd worden, maar momenteel niet leven.
Schadelijkheid van klimaatingrepen
Klimaatplannen om CO2 te reduceren kunnen de temperatuur van de aarde niet veranderen, maar wel zeer ongewenste nevenverschijnselen vertonen.
De CCS-technieken waarbij CO2 afgezonderd en ondergronds gedumpt wordt, heeft momenteel veel aanhang. Deze techniek is voor België moeilijk en kan gevaarlijk worden, vooral de eerste jaren na injectie.
Het bannen van CO2 breng gigantische kosten mee: met 100 trillion US$ veel hoger dan de 2008 bankencrisis. Dat zal een nieuwe crisis uitlokken, die zich door een sterke verarming zal laten voelen. Gevolg: meer armen en globaal minder tewerkstelling. Maar iemand zal dit moeten betalen. De decarbonisatie heeft de omvang van jaarlijks 2% of meer aan BNP over zeg maar 20 jaar, met daarbij 2 à 3% voor de energiebesparing. Wie zal die 5% BNP dragen? Onze regering slaagt er nu nog niet in haar budget in evenwicht te brengen.
De protagonisten hiervoor dekken zich in door dit aan de rechtbanken over te laten. Waar de rechters zich onbevoegd zouden moeten verklaren is onder andere Nederland, ook in beroep, veroordeeld in de Urgenda-zaak en wordt gedwongen 25 % meer te doen. België wacht op de uitspraak in de KLIMAATZAAK in 2020.
De gevolgen zijn ver van onschuldig
Ten eerste is er de vraag: wie gaat dat betalen? Het antwoord daarop is gemakkelijk: op het einde van de rit is dat altijd de burger.
Het tweede probleem is nog veel erger, namelijk dat justitie de bevoegdheden van het parlement overneemt en de democratie op de helling komt, en dit op een ogenblik dat de burger sowieso al vindt dat de politiek hem niet meer ernstig neemt. De centrifugale krachten in Europa zullen ernstig worden versterkt door de klimaatingrepen. Een desintegratie zoals gestart met Brexit kan zich doorzetten of Europa verlammen, tenzij Europa bereid is stappen terug te zetten.
De overdrijving van de antropogene opwarming en het inprenten daarvan in de harten en geesten van de burgers is koren op de molen van de mensen die geo-engineering voorstaan. Die denken aan directe menselijke ingrepen in de atmosfeer of oceanen om het klimaat te veranderen. Voorstanders zullen inroepen dat bewezen is dat de genomen maatregelen onvoldoende zijn en dat de bevolking erachter staat. Exact dezelfde argumentatie die aangevoerd wordt voor energietransitie zal gebruikt worden voor geo-engineering. Het gaat over hetzelfde ‘doel’ maar met totaal andere en soms extreem gevaarlijke middelen.
Dit is geen utopie meer. Het IPCC is daar momenteel mee bezig en voorziet de publicatie in 2021. Het is bekend dat een aantal landen dit willen om financiële, economische en militaire redenen en het via het IPCC willen legaliseren. Dit is een horrorscenario waar de klimaatactivisten terecht zullen tegen reageren maar dan is het te laat want juist hun (valse) argumenten pro CO2-ingreep zullen gebruikt worden om dit te realiseren. Het is vijf voor twaalf voor de klimaatactivisten om zich te bezinnen.
De klimaatspijbelaars zouden in de toekomst nog weleens veel spijt van hun enthousiaste acties kunnen krijgen, want zij zullen de financiële en maatschappelijke rekening betalen voor de zinloze ingrepen waar ze nu op aandringen.
“Pjotrs klimaatprikkel”
Wie is die Pjotr, dat xij hem blindelings zouden moeten geloven?
Weerom een artikeltje vol met nonsens. Pjotr kersenplukt stukjes wetenschap maar misinterpreteert die dan zodat ze in zijn kraam passen.
Het negeert weer eens de vaststelling van zo goed als alle klimaatwetenschappers: de aarde warmt op. deze keer is dat veroorzaakt door menselijke uitstoot van co2 en het gaat grote impact hebben op de maatschappij. Positief is dat hij agw wel erkent, maar spijtig dat hij het ongefundeerd minimaliseert.
Henk, hoe groot is het aandeel van de mens in de opwarming? En wijs me de weg naar het bewijs van dat aandeel.
Aad, indien ik je nu een percentage zou geven, zou je me dan geloven?
Ik zou zeggen: begin eens met een IPCC rapport te lezen. Daar zul je al veel antwoorden vinden.
Nou nee, geloven doe ik je natuurlijk niet. Maar met een verwijzing naar een wetenschappelijk rapport waarin geconcludeerd wordt welk percentage aan de mens valt toe te schrijven kom je een heel eind. En nee, ik ga niet het IPCC rapport door zitten kluiven. Maar een professioneel klimaat-alarmist als jij hebt het bewijs binnen handbereik. Ik wacht het af Henk.
Dat wil ik ook graag weten Henk…
We hebben natuurlijke variabiliteit
We hebben antropogene variabiliteit
We hebben gehomogeniseerde/aangepaste variabiliteit
We hebben broeikasgassen variabiliteit
Wat is het gemiddelde van die variabiliteiten, Anne, op een tijdschaal van twee eeuwen?
Àntropogeen gezien
We kweken planten, bomen ea gewassen
We kweken dieren ea
We maken asfaltwegen
We bouwen huizen
We vliegen en varen er een eind op los
Dat vliegen en varen genereert nogal wat bewolking die overdag koelt maar ’s nachts verwarmd;
Het schijnt dat met name de minimum temperaturen gestegen zijn;
Zou er een verband kunnen zijn?
Het gemiddelde Ronald weet ik niet, jij wel?
Wat ik wel weet is dat de bevolkingsgroei behoorlijk is geweest.
Met deze groei is veeteelt en landbouwteelt toegenomen;
Met deze groei is asfaltering wegen en stenen bebouwing toegenomen;
Met deze groei is vlieg- en scheepvaart toegenomen; en dus ook sluierbewolking…
Deze sluierbewolking koelt overdag en verwarmd in de nacht.
De gehomogeniseerde/aangepaste variabiliteit is iets waar we zeker over moeten hebben.
Volgens mij word er nogal met algemeen bindende afspraken gewerkt.
Laat me even een grofweg schatting doen:
Natuurlijke variabiliteit 0,3
Vlieg- en vaarverkeer door sluierbewolking 0,3
Homogenisatie/adjustments 0,3
Overige menselijke invloed 0,1
Ik pleit voor een overzicht waar we naartoe kunnen gaan rekenen.
Mijn overzicht is een stap om te kunnen kwantificeren.
Kwantificatie moet weliswaar een gezamenlijke poging zijn om tot een goede verdeelsleutel te kunnen komen.
De verdeelsleutel moet in kaart gebracht worden om eea verder in te vullen.
Ronald, een Acorn 2 aanpassing van volgens mij 23% valt voor mij niet meer serieus te nemen.
Wat vind jij van de aanpassingspraktijken globaal/global gezien?
Wat weet je ervan af trouwens…
@Aad,
het is nogal een arrogante houding om kritiek te geven, maar te lui te zijn om zelf eens te zoeken. Maar ik zal je terwille zijn: kijk eens naar figuur 8.17 in dit stuk van een IPCC rapport. https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/WG1AR5_Chapter08_FINAL.pdf
@Anne,
Anne, deze cijfers van het IPCC verschillen beduidend van jouw “grofweg schatting”. Waarop baseerde je je? Buikgevoel? Blinde overtuiging? Of kun je verwijzen naar een degelijke analyse? De IPCC- waarden zijn in ieder geval wetenschappelijk onderbouwd.
Nou Henk, om me nou van luiheid te betichten is wel heel grof. Ik heb me rot gegoogeld, maar niets gevonden. vandaar mijn vraag. In het IPCC rapport dat je aanhaalt staat alleen dat er van alle kanten invloed is. Ja duhh. Maar er wordt geen conclusie getrokken voor welk percentage de mens verantwoordelijk is voor de opwarming. Dus Henk. Lulkoek. Je weet het niet. Niemand weet het.
Aad, tel gewoon alle waarden op in de figuur 8.17. En bereken dan de bijdrage van de waarde van de broeikasgassen.
Of nog eenvoudiger: kijk eens naar figuur 8.19. Daar is een mooie onderverdeling tussen “natural” en “antropogenic”. Jeziet dan ook dat het te simplistisch is om gewoon naar een percentage te vragen, omwille van foutenmarges en verandering over de tijd.
Waarom heb je zoveel tijd gestoken om via google te zoeken in plaats van gewoon even een IPCC rapport te bekijken? Dat is dan geen “luiheid”, maar wel ‘een klein beetje dom’.
Henk, Hier wordt een lijstje getoond met een beperkt aantal forcings daarin. Met bovendien een grote bandbreedte. Optellen lukt mij nog wel. Maar blijkbaar durft geen wetenschapper hier conclusies aan te verbinden. Noem mij maar niet “dom” of “lui” Henk. Ik snap dat je af en toe gefrustreerd bent, maar vier dat niet bot op mij. Dat staat een beetje dom.
Aad, je wil dus gewoon een simplistisch getalletje waarover je dan niet moet nadenken, maar waarop je dan wellicht wel kritiek gaat geven.
Maar de auteurs geven je veel meer dan dat. Ze geven meerdere bladzijden, met uitleg, onderbouwing, inzichten, beperkingen, nuances enzovoort. Maar dat negeer je dan gewoon. Je beweert dan maar dat de wetenschappers niet durven om conclusies te trekken, terwijl ze jusit heel gedetailleerd zijn in hun conclusies. Maar jij wil het blijkbaar niet lezen. Dat zegt in ieder geval veel meer over jou dan over mij of over die wetenschappers.
Henk, grofwegschatting gebaseerd op factoren die een rol spelen in de één graad discussie.
Ik heb een aanzet gegeven, niet ergens op gebaseerd, gewoon een aanzet om tot duidelijkheid te komen.
Wetenschappelijke literatuur geeft geen duidelijkheid; slechts onzekerheden.
Henk, verder ben ik zeer ongerust over vlieg- en vaarverkeer. Het wordt feitelijk buiten de boekhouding gehouden van het IPCC en vraag me ernstig en waarom; en vraag me ernstig af wat de implicaties van vermeldt verkeer betekenen voor CO2 uitstoot, H2O uitstoot, aerosolen uitstoot. En uiteraard wat deze combi bijdraagt aan een mogelijke opwarming.
Daarnaast ben ik verontrust over de visuele vervuiling van die strepentrekkerij. Wat is er in de lucht veranderd dat ze steeds meer en langer zichtbaar zijn? Lager vliegen? Hogere luchtvochtigheid? Meer vliegverkeer CBS statisch gezien is niet alleen de verklaring. Het gaat behoorlijk versneld.
Ik wil de luchten van weleer terug; en weleer is nog niet zolang geleden. Tot zo’n 20 jaar terug waren ze nog redelijk normaal.
We moeten ondertussen naar het Rijksmuseum om ze van weleer te aanschouwen.
Anne, de menselijke invloed van opwarming middels toevoegen van water(damp) aan de atmosfeer lijkt heel erg mee te vallen:
https://physicsworld.com/a/are-our-water-vapour-emissions-warming-the-climate/
Ronald, ik wil de H2O uitstoot gekwantificeerd zien.
Ben de sprookjesvertellers meer dan baggerzat.
Hoezo sprookjesvertellers, Anne? En waarom meteen weer gaan krijsen dat je alles baggerzat bent. Dat is inmiddels genoegzaam bekend. Relax en ga eerst gewoon eens rustig bekijken wat ik je gestuurd heb, inclusief een link naar een paper in Environmental Research Letters (ERL) met daarin kwantificatie.
Ronald, lieve schat, alles is genoegzaam bekend; begint ermee dat jij niet bekend bent.
Dus de rest van je uitspraken en reacties waardeer ik niet op de voorhand aan als je het niet erg vindt…
Relaxen is een goede zaak want er is veel mis, heeeeeeeel veel mis.
Jij bent het type arrogante wetenschapper met een goed betaald staatsloon die zich nog niet zorgen hoeft te maken hoe te overleven mbt de financieringsterreur vanaf Kabinet Rutte jaren geleden.
Ik ben niet onder de indruk Ronald.
Onze wereld is vergeven van vele onoprechten.
Lees onderstaand stuk mbt tot PBL; moet ik de overheid nog vertrouwen met dit soort van gedoe?
De mensen die voor de overheid werken moeten zich maar eens gaan schamen dat dit soort van idiotie onder hun ogen plaats vindt en NIEMAND DOET ZIJN BEK OPEN!!!!
https://saltmines.nl/2019/02/21/revnext-geen-uitzondering/
Anne, ik constateer dat je niet ingaat op de door mij aangereikte informatie die wel degelijk jouw vragen (op z’n minst gedeeltelijk) beantwoord. Daarentegen verzet je de doelpalen naar iets totaal anders. Heb jij het stukje van saltmines kritisch onder de loep genomen? Met eenzelfde enthousiasme als je jouw onwelgevallige stukjes kritisch tegen het licht houdt?
Lijkt mij van niet.
Henk, gewoon voor de precisie: lees je reactie nog eens een keer. En wees scherp op jezelf. Je kunt het!
Die vraag is vergeefs,zelfkritiek is Henk volkomen vreemd.
Wie is die Hdj, dat wij hem blindelings zouden moeten geloven?
@Cornelia, 7:50
@Boels 8:30
@ Nikos, 11:40
@Scheffer, 18:27
@J.Rolf, 16:58
Theo 08:27
Hebben jullie nog een inhoudelijk tegenargument, of is het enkel maar op de man af spelen dat jullie kunnen doen om je eigen overtuiging te verdedigen?
Henk dj
Ik heb je een keer of 50 om een inhoudelijk tegenargument gevraagd,maar kreeg enkel een groot stilzwijgen,dus stap maar uit je slachtofferrol.
nikos, ik heb je een keer of 10 een tegenargument gegeven. Maar jij negeerde hetgeen je niet aanstond, en verwarde opinie met feiten (“fouten”). Ik schreef toen ook al dat een ‘discussie’ zinloos was. Ik heb je daarom maar de overige 40 keer genegeerd.IK hoop dat we vanaf nu constructiever samen kunnen discussiëren.
Henk dj
Buiten gebrek aan zelfkritiek,ben je dus ook gewoon een leugenaar.
Hier is het bewijs van jouw leugen en daar heb je verder alleen maar over gezwegen.
Het gebruik neemt wel toe of niet,het wordt wel meegerekend of niet,dus gewoon feiten,niks opinie
Artikel :CO2-reductie leidt tot grote problemen
nikos 4 feb 2019 om 23:45
nikos, als ik naar het artikel ga (https://www.climategate.nl/2019/02/co2-reductie-leidt-tot-grote-problemen/), dan zie ik daar geen enkele reactie van jou of van mij. Wat denk je – heb jij een foutje gemaakt door naar dat artikel te verwijzen, of wordt er hier gecensureerd en is jouw reactie verwijderd?
Nee,het staat er nog,van de 8ste tot de 18de reactie.
de oudere reacties dus
Oh, sorry was even aan t werk.
Het goede antwoord stond niet tussen je meerkeuzevragen, nl wel gelezen, begrepen en geen bewijs idd.
Ga iets doen met je leven man.
Oeps, nu heb ik toch je reactie van 3 weken geleden teruggevonden, Nikos. De layout is nog maar eens veranderd, en je moet eerst op “oudere reacties” klikken om het tevinden. Sorry, foutje van mij dat ik dat niet direct zag…
Maar nu ik ze weer zie, wil je echt dat we terug opnieuw beginnen? Want ik zie dat je vandaag de doelpalen hebt verzet.
Nu heb je het plots niet meer over “duurzaam”, en over de OPINIE dat men daar wel of niet voldoende rekening mee houdt in het beleid. We waren het eens dat er daar geen rekening mee wordt gehouden in de regelgeving rond de berekening van CO2 uitstoot. Maar een onenigheid over een OPINIE, dat is geen FOUT. Maar jij bleef dat maar beweren en bleef negeren wanneer ik schreef dat het enkel verschil in opinie was.
Henk dj waarom heb je er toch zo een enorm probleem mee om je fouten toe te geven?
Die maken we namelijk allemaal,en vergeet niet dat JIJ die oproep deed aan iedereen om zijn fouten toe te geven
Je zegt dit:
Nikos, kijk eens goed naar het beleid: dat erkent dat niet alle biomassa CO2-neutraal is. De huidige regelgeving daarrond wordt aangepast. Dus jij zit te drammen over de huidige regelgeving, maar negeert het huidige beleid
Dat is onzin: het beleid is dat alle biomassa als co2 neutraal wordt berekend,dus ook de biomassa uit bomen ,waarvan we het eens zijn dat het niet co2 neutraal is
En die regelgeving wordt niet aangepast,ik laat je met die link zien dat de EU in sept.geloof ik heeft besloten om door te gaan met dat beleid,ondanks die brief van honderden wetenschappers.
Ook heb je gezegd dat het gebruik van biomassa is verminderd,wat gewoon niet waar is het is enkel gestegen de verwachting is dat dat tot minimaal 2030 door blijft stijgen,ook daar heb ik een link van laten zien
Dus blijf nou niet doen of je het niet begrijpt,want het is heel simpel: wat je beweerd is niet waar.
Nikos, we blijven in cirkeltjes draaien – daarom dat ik je destijds begon te negeren.
Er is een verschil tussen “regelgeving” en “beleid”. Het is dus niet “het beleid is dat alle biomassa als co2 neutraal wordt berekend”, dat is regelgeving. We waren het eens dat die berekening geen rekening houdt met duurzaamheid, toch? Ook die EU-regelgeving heeft het niet over duurzaam, akkoord?
Maar het beleid is dat er geen subsidies worden gegeven indien biomassa niet duurzaam is. Niet in Nederland en niet in vele andere Europese landen. Dat heb jij tot nu toe nooit erkent.
Dus, ik zie hier nog steeds geen “fout”. Maar ik ga nu niet zeggen dat je mijn woorden al maanden zit te verdraaien en fout te interpreteren (ook vandaag). Spelletjes van “ik zei dit en jij zei dat” kunnen anders eindeloos doorgaan en verzieken gewoon het hele debat hier. Ik zal nu de hand uitreiken en stel voor: laten we het gewoon houden op een miscommunicatie en verschil in interpretatie van de woorden “regelgeving” en “beleid” en dit idiote gedoe zo op neutrale wijze afsluiten.
Nee, Henk ,jij blijft in cirkeltjes draaien ,niet ik.
“Ook die EU-regelgeving heeft het niet over duurzaam, akkoord?
Nee die heeft het wel over duurzaam:
Europe’s decision to promote the use of wood as a “renewable fuel” will likely greatly increase Europe’s greenhouse gas emissions and cause severe harm to the world’s forests, according to a new paper published in Nature Communications
“The flaw in the directive lies in provisions that would let countries, power plants and factories claim credit toward renewable energy targets for deliberately cutting down trees to burn them for energy.”
Dat is juist het hele probleem met biomassa uit bomen.
“Maar het beleid is dat er geen subsidies worden gegeven indien biomassa niet duurzaam is. Niet in Nederland en niet in vele andere Europese landen. Dat heb jij tot nu toe nooit erkent”.
Het probleem is juist dat ze biomassa uit bomen als duurzaam blijven bestempelen.
En het beleid(energieakkoord)is erop gericht dat 16% van alle energie duurzaam moet worden opgewekt in 2023,en biomassa uit bomen mag daarbij worden meegeteld.
En dan beweerde je ook :
Henk dJ 5 feb 2019 om 04:51
“dat zowel Nederland als de EU reeds enkele jaren geleden de bocht hebben ingezet om minder biomassa te gebruiken. Het zal over enkele jaren niet meer mogen meegeteld worden.”
Ook dat is niet waar en daar ga je niet op in.
Biomassa is momenteel de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Nederland. Uit het Energieakkoord van de SER blijkt dat er plannen zijn om in 2020 bijna twee keer zoveel biomassa te gebruiken als in 2010 ter vervanging van fossiele grondstoffen. Voor 2050 zijn de plannen nog ambitieuzer
Ik hoef geen handreiking of excuses,ik wil gewoon dat je toegeeft dat je beweringen niet waar zijn,en dat het debat wordt verziekt kun je jezelf aantrekken,want jij bent degene die zijn ongelijk niet toe wil geven,ondanks je oproep.
“Het probleem is juist dat ze biomassa uit bomen als duurzaam blijven bestempelen.”
En hier zit nu juist het verschil!!!
JIj beschouwt dat als niet duurzaam. Dat is jouw OPINIE.
Er is een verschil in duurzaamheid tussen lokaal snoeihout en houtsnippers die vanuit tropisch regenwoud worden aangevoerd. En daar wordt rekening mee gehouden bij het toekennen van subsidies. ZIjn de regels voor subsidie correct? Dat is een OPINIE! Geen FOUT.
Nikos, Je blijft stukjes tekst citeren die in jou ogen fout zijn. Ik ga niet terugzoeken naar de stukjes tekst die jij negeert. Maar jij negeert gewoon hetgeen niet in je kraam past. Jij hebt nooit erkend dat er gradaties in duurzaamheid zijn in biomassa, en dat daar rekening mee wordt gehoduen.
Maar ondertussen ondergraaf je gewoon de degelijke argumenten die ik hier heb gegeven in reactie op het artikel. Ik geef in reactie op het artikel hierboven inhoudelijke commentaar. Ik wordt persoonlijk aangevallen door verschillende personen met een blinde overtuiging, die geen enkel degelijk argument kunnen presenteren. Doordat jij mij ook blijft aanvallen, verdwijnen de degelijke argumenten in de achtergrond, en blijven die mensen met hun blinde overtuiging geloven dat ze mijn argumenten kunnen negeren. Is dat echt wat jij wil? Vind jij het belangrijker om persoonlijk te kunnen scoren tegen mij, eerder dan dat de reacties gaan over de inhoudelijke argumenten in het artikel?
Probeer dus niet het heilig boontje te blijven uithangen. Je bent gewoon een stalker.
Nee Henk je liegt weer.
Jij,vd heijden en ik waren het eens dat biomassa uit bomen NIET duurzaam is,net zoals die honderden wetenschappers uit de brief,dus geen opinie.
En feit is dat men in het klimaatbeleid biomassa uit bomen als duurzaam blijft berekenen.
“Jij hebt nooit erkend dat er gradaties in duurzaamheid zijn in biomassa, en dat daar rekening mee wordt gehoduen”.
Jawel,ik heb duidelijk aangegeven dat er ook biomassa is die wel duurzaam is.
En in deze bewering van jou(waar je wederom niet op ingaat) staan dus 2 leugens(of fouten)
Henk dJ 5 feb 2019 om 04:51
“dat zowel Nederland als de EU reeds enkele jaren geleden de bocht hebben ingezet om minder biomassa te gebruiken. Het zal over enkele jaren niet meer mogen meegeteld worden.”
En ,nee Henk ik hoef niet te scoren,daarom doen we het ook hier ,waar niemand komt,het gaat er mij alleen om dat als je oproept om je fouten te erkennen,dat zelf als eerste moet doen.
En ,ja ik stalk jou,net zoals jij hier alle sceptici stalkt wanneer ze onzin verkondigen
De toon is weer gezet door de dagelijkse trollen.
Gooi ze er af!
Henk dJ is wetenschapper in een onbekend vakgebied.
Het is wanhoop met oogkleppen dat hem drijft; een kritiekloze IPCC-AGW aanhanger.
Laat hem toch, zie het als zwarte humor.
“Niet op reageren Lena!”
Helemaal voor: gooi deze lui eraf, voegen niets toe aan discussie, zelfs niet aan de vrijheid van meningsopdringing.
Heb al eens voorgesteld om ze verder te negeren, maar misschien moeten we een deal voorstellen:
Lever één bewijs dat antropogene CO2 uitstoot de oorzaak is van klimaatverandering sinds industriele revolutie en ik hou verder m’n mond en ga Groenlinks stemmen.
1’tje maar! Geen computermodel, geen laboratoriumopstelling, geen 97%, geen ‘very likely’, geen andere onzin, gewoon een hard wetenschappelijk bewijs.
Als de heren in kwestie tot die tijd hun mond houden gaat dit forum er met sprongen op vooruit.
Waar ben je niet overtuigd ?
Want ik denk dat als het iets te moeilijk wordt dat je dan al snel begint te roepen dat het een model is
Dus we beginnen maar eens simpel bij het begin
De verdubbeling van de hoeveelheid CO2 levert een temperatuur verhoging zonder feedback op van 1,1C
Ja of nee
Nee jan, als de temperatuur stijging ten gevolge van broeikasgassen in de atmosfeer 33 graden is.
Bewijs vroeg ik. Eén publicatie maar. Kan me niet wetenschappelijk genoeg zijn.
Tot die tijd: sssst!
“Lever één bewijs dat antropogene CO2 uitstoot de oorzaak is van klimaatverandering sinds industriele revolutie en ik hou verder m’n mond en ga Groenlinks stemmen.”
Wel Rolf, hier is er eentje, dat ik al vaker heb aangehaald: https://www.nature.com/articles/srep21691. Wat ga je nu doen?
1/ dit toch lekker negeren?
2/ proberen lezen, niet begrijpen en dan drogargumenten presenteren om te beweren dat het geen bewijs is?
3/ kritisch lezen en begrijpen dat dit een degelijk bewijs is? (en dus Groenlinks stemmen, maar dat laatste hoeft voor mij niet)
@ Henk dJ
In hoeverre bent u het met mij eens dat ten minste 1 IPCC stelling betwist kan worden?
@ Hermie. Verstandig om niet te antwoorden, het was een trick vraag.
Indien 1 stelling van ipcc onjuist is, dan is het niet 5 voor 12
Indien alle stellingen juist zijn, dan loopt het zo ie zo vol tot 600 ppm, en daarna maakt extra co2 bijna niks meer uit door het logaritmisch effect.
“In hoeverre bent u het met mij eens dat ten minste 1 IPCC stelling betwist kan worden?”
MP, waarom hou je het zo hypothetisch? Waarom geen concreet voorbeeld?
Hypothetisch gezien is dit natuurlijk wel mogelijk. Maar zijn er dan ook goede argumenten om die te betwisten?
Henk dj
1/ dit toch lekker negeren?
2/ proberen lezen, niet begrijpen en dan drogargumenten presenteren om te beweren dat het geen bewijs is?
Hier weet je zelf alles van.
Weer aan het stalken nikos?
Kijk eens naar “Henk dJ 20 feb 2019 om 18:10 “
De betaalde alarmisten staan weer in de rij.
Maar dat we goed voor de gek worden gehouden wisten we al langer.
Maar dat de politiek in België ook al zo ver gaat als in Duitsland is nieuw.
Dit virus wat zich snel verspreid moet snel uitgegroeid worden.
Daarom gaan we hier maar door, want dit forum word goed in de gaten gehouden google er maar eens naar.
Dit virus, het is niet alleen Duitsland, en Belgie, ook in ons land en eigenlijk in heel Europa, worden tegengeluiden aan de kant gezet en bedreigd. Zelfs in Amerika.
De drijfveren zijn altijd uit de linkse marxistische hoek, en tegen het (kapitalistische) westen. Al het moois komt rechtstreeks uit het draaiboek van Saul Alinsky.
Ze zijn uitermate goed georganiseerd, van forumstokers als henk en heien tot groepen (tegen)demonstranten, ze worden met bussen naar de bestemming gebracht en er is een heel leger aan `activisten´ dat wil strijden voor de `goede` marxistische zaak sommigen worden ook gewoon betaald.
Als je maar blijft hameren op de gedachte dat de persoon, (ze spelen altijd op één persoon tegelijk) slecht is en uit is op de vernietiging van een ander staat er vanzelf een Volkert van der Graaf op. Daarom, figuren die niets goeds in de zin hebben moet je van fora weren, de tijd dat je ongestoord op internet van gedachten kon wisselen is voorbij. Het is allemaal door de politiek gekaapt.
Zodra je door hebt dat lieden enkel komen om te frustreren moet je ze er af gooien. Wat voegen ze toe behalve een hoop clicks?
clicks zijn goed voor climategate, Cornelia, dus jouw verzoek tot bannen zal niet worden ingewilligd. Climategate heeft belangen die die van jou overstijgen. Jij bent slechts een puppet in het grotere spel dat climategate heet.
Interessant, dat wederzijdse complotdenken.
Hier nog een leuke.
https://www.wanttoknow.nl/wetenschap/klimaat/steeds-meer-ophef-over-klimaat-onzin-wetenschap/
En wat er nog allemaal te ontdekken valt.
https://www.nationalgeographic.nl/milieu/2018/11/inslagkrater-zo-groot-als-een-stad-ontdekt-onder-ijs-van-groenland
“Er zijn veel publicaties over aankomende koeling.” schrijft Eric Blondeel. Die geruchten horen we al jaren en sommigen alhier speuren de hele wereld af en zien in elke koude blob een signaal dat het niet lang meer gaat duren. Ondertussen blijft het maar opwarmen en daarom plaatsen we er nog maar een paar extra windmolens bij. Waarom? Gewoon omdat het kan!
@Hermie. Graag even allemaal doorlezen en van gefundeerd commentaar voorzien.
http://notrickszone.com/285-papers-70s-cooling-1/
http://notrickszone.com/285-papers-70s-cooling-2/
http://notrickszone.com/285-papers-70s-cooling-3/
Maar ik vermoed dat je hierop zult reageren met het commentaar dat het een klimaatsceptische website is, of zoiets.
Allemaal even prachtig @Léon. Er ontbreekt slechts één ding en dat is….afkoeling! En omdat het nog steeds maar opwarmt en opwarmt plaatsen we er nog maar een paar windmolens bij. Waarom? Gewoon omdat het kan!
Léon, Scheffer gaf een paar maand geleden ook zo’n lijstje van de trickzone:
http://www.climategate.nl/2018/11/de-voorspelde-doem-die-maar-niet-wil-komen/ Ik citeer even wat ik toen schreef:
“Eventjes factchecken. Voorspellen deze studies wel degelijk “global cooiling in the coming decades”?
1e publicatie (Usoskin et al., 2014): vermeldt helemaal niets over temperaturen op aarde
2e publicatie (Chen et al., 2015): spreekt alleen over het verleden, en dan alleen nog maar in de Ross zee. Vermeld niets over de toekomst
3epublicatie (Wang et al., 2010): bespreekt enkel de zonne-activiteit, maar geeft geen quantificatie van de impact ervan op de temperatuur op aarde. Dus zeer zwak bewijs dat er een afkoeling op ons afkomt
4e publicatie (Zharkova et al., 2015): dit gaat wel iets verder in de data-analyse dan Wang et al. Maar vermeldt helemaal niets over temperaturen op aarde.
5e publicatie (Sánchez-Sesma, 2015): vermeldt helemaal niets over temperaturen op aarde
6e publicatie ….enz….
Dus nergens een goed, wetenschappelijk onderbouwd, argument dat er een “global cooling” zou aankomen.
Maar ik had natuurlijk niets anders verwacht van de trickzone. Ze proberen je weer eens te misleiden, en jij bent er weer eens in getrapt
Dus Léon, wees eens eerlijk: heb jij zelf eerst echt eens gekeken naar die publicaties, of heb je blindelings geloofd wat de trickzone schreef?
Hermie wil gewoon het paard achter de wagen spannen. Waarom, omdat het kan.
Zo is het @Erik. Niemand hoeft zich te verdedigen voor het plaatsen van windmolens. Je mag ze ook gewoon mooi vinden. Je mag ze schoon vinden. Je mag ook vinden dat ze passen bij je geloof of ideologie. Dat mag allemaal.
“Niemand hoeft zich te verdedigen voor het plaatsen van windmolens”.
Dat is niet helemaal waar Hermie.
Formele inspraakmomenten
Er is een wettelijke verplichting tot inspraak voor windparken op verschillende momenten in de procedure. Het bevoegd gezag (gemeente, provincie of Rijk) is hiervoor verantwoordelijk. Windparken met een capaciteit van ten minste 100 MW vallen automatisch onder de rijkscoördinatieregeling (RCR).
@Hermie:
Maar natuurlijk moeten voorstanders van windenergie zich verdedigen!
Ondanks/dankzij de turbinegekte is de CO2-uitstoot niet vermindert.
Dat was wel de bedoeling van de tientallen miljarden die er ingestoken zijn.
Nee hoor @Boels, dat hoeft helemaal niet. Ook al wordt de CO2-uitstoot er niet door verminderd en ook al zou het tientallen miljarden kosten. Gewoon omdat het mooi is dat de wieken ronddraaien en lekker door de lucht suizen is al reden genoeg om voor windmolens te zijn. Dat mag Boels,
Je hebt helemaal gelijk Nikos. Voor het plaatsen van windmolens moet je je wel verdedigen. Om ze mooi te vinden en ze te wensen niet.
@Hermie:
“Gewoon omdat het mooi is dat de wieken ronddraaien en lekker door de lucht suizen is al reden genoeg om voor windmolens te zijn. ”
Aldus de verdediging van het onverdedigbare.
Als je minister was zou ik constateren dat je steek los zit.
Dat mag jij constateren Boels. Ministers worden elke dag voor knettergek uitgemaakt. Toch plaatsen de ministers windmolens. Weet je waarom? Omdat de democratie daar om vraagt.
Hermie
0,0003 graden is ook opwarming. Maar om ooit in een nieuwe ijstijd terecht te komen moet heet eerst opwarmen naar een maximum om vervolgens weer te dalen. Een ritme waartegen we weinig kunnen ondernemen. Het heet zo te zijn dat CO2 eeuwen in de atmosfeer blijft en het lang zal duren voor de gedroomde waarde van 280 ppm weer bereikt zal worden. Waarover maken we ons dan eigenlijk zo druk? Komt met het verminderen van het gebruik van fossiel op termijn vanzelf goed. Door besparing, efficiency en vooral onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. En een eerlijk onderzoek naar kosten en baten. Om één simpele reden, namelijk dat je als goed huisvader/moeder geld maar één keer uit kunt geven.
@Peter, We hebben net het kletskoek ‘onderzoek’ van Wolters&Crok gehad. Hoe durf je over eerlijkheid te beginnen. Niemand hoeft zich te verdedigen om voor peperdure windmolens te zijn. Daar mag je gewoon voor zijn zelfs al geven ze geen stroom.
Peter,
Als iedereen in de sloot springt springt Hermie ook. Waarom? Omdat het kan. Simpele ziel.
@Hermie, jij mag zeker voor windmolens zijn, ieder heeft zo zijn gedachtes daar over.
Weet je ook dat rond die molens een flink electro magnetisch veld staat. Ga daar maar eens met een veldsterkte meter staan.
Maar wat ik erger vind, de burger betaald hier flink aan mee.
En we behoren al bij de landen die veel belastingen betalen.
Neem alleen al eens benzine, meen op de 3de plaats van de wereld.
Hongkong meen ik op nummer 1.
Opslag duurzame energie word ook al steeds meer.
De overheid had lagere stroomprijs belooft, en gas iets meer, wat is nu beide zijn meer!
We betalen ons rot aan belastingen, het leven is voor laagbetaalde bijna niet meer te doen.
Tja en jullie willen het doen voor de kindertjes.
Zal ik mijn visie eens geven, want dat mag ook.
Als ze hier met dit land zo doorgaan, dan loopt China Rusland India en de rest van de far east ons met kop en schouder voorbij, en dan hebben ze onze export enz totaal niet meer nodig, en dan zitten onze kindertjes in eens niet meer in een mooie toekomst.
Want kijk maar eens wat de Chinese grote sprongen maken, zelfs even kijken aan de achterkant van de maan.
Maar ik ben het met je eens, besparingen op fossiele brandstof is goed, maar het moet wel betaalbaar blijven.
Maar voor het klimaat hoef je het echt niet te doen in dit land.
Zou zeggen succes met molens kijken.
Zo is het @ErikN, Als een duidelijke meerderheid windmolens(op zee) wil dan komen die er. Dan springen wij met z’n allen in de spreekwoordelijke sloot. Gewoon omdat het lekker is. Gewoon om die afgesproken 14% hernieuwbaar te halen. Of heel gewoon om dat het lekker is vies veel geld uit te geven. En jij hebt met je dwarsliggende minderheid gewoon het nakijken.
Hermie,
een kruik gaat zolang te water tot hij barst. Er komt echt wel een bijltjes dag. Dan gaan heel veel lieden aan de schandpaal. Waarom, omdat het dan kan.
Erik
Ik verwacht inderdaad de schandpaal voor de “ sceptici”
Er komt een tijd dat men zich af gaat vragen waarom er niet veel eerde actie is genomen
Hermie
Voor mijn part zet je die windmolen in je achtertuin. Het fatsoen vraagt dan wel dat je het er met alle buren eens wordt die er mogelijk last van ondervinden. Maar blijkbaar zal dat je een zorg zijn. Democratie begint in je eigen omgeving. Of ben je de gelukkige bezitter van een groot stuk land dat je aan een windmolenboer kunt verhuren die dan wel even regelt hoe je met ondemocratische middelen de subsidiemachine kunt laten werken?
Mee eens @Peter. Daarom zetten we ze als het aan mij ligt alleen nog maar op zee.
Hermie,
Wat was er nu ook al weer kletskoek? De berekening van de regering?
Wat bezielt je eigenlijk met de onbezonnen uitspraken die je doet. Afspraken om de afspraken, los van de deugdelijkheid ervan. Los van een degelijke kosten baten analyse? Mij is geleerd: “Denk aleer ge doende bent en doende denk dan nog. Maar dat is kennelijk niet aan jou besteed als ik je uitlatingen lees.
@Peter. De berekening van Wolters& Crok is kletskoek.
Volgens Wiebes is het “gekwantificeerde kletskoek” Baudet durfde daarna geen vragen meer te stellen. Jammer, Wiebes had hem daarna alle hoeken van de kamer kunnen laten zien.
Hermie
Laat die windmolens nu ze er toch zijn gewoon waterstof maken. Voor de industrie, het zwaar transport, de scheepvaart en haal die netverstorende apparaten van het net af. Dan kan ook de netverzwaring achterwege blijven. Wat mij betreft weg met die voorrangsregeling op het net zodat de conventionele centrales die dan nog nodig zijn op hun beste rendement kunnen werken. Als dan blijkt dat die windmolens kostendekkend in een behoefte voorzien is het tot de tijd dat ze versleten zijn op zee een optie.
Rentabiliteit is wel de maatlat waar ze langs moeten worden gelegd. Niet dat versluierende gedoe van het niet meetellen van een deel van de dubbele kosten. Hetzelfde geldt voor elektriciteit uit zonne-energie.
Waar stonden die 7 grootste vervuilers ook al weer? Concentreer je actie daarop. Maar niet de drogreden vertolken dat de industrie een CO2 tax moet gaan betalen. Dit versluiert alleen dat die dient om de transitie met schijnargumenten betaalbaar gepraat moet worden. De kosten komen linksom of rechtsom toch bij de burgers terecht al hebben sommige politieke partijen dat nog steeds niet in de gaten. Of ze verhullen dat bewust.
@Peter, Indien de kosten linksom of rechtsom toch bij de burgers terechtkomen dan kunnen we net zo goed al de belastingen voor de bedrijven afschaffen en voortaan bij de burgers innen. Maar als je dat voorstelt zullen de burgers bleek om de neus worden en haastig zeggen: Nou nee, zo had ik het niet bedoeld. Het is dan ook lariekoek die Wolters&Crok weer lanceren. We leven in een open wereld economie en een groot deel van wat bedrijven produceren wordt geëxporteerd en aan de andere kant koop jij spullen die overal gemaakt worden behalve in Nederland. Jij als burger hebt keus om te kopen wat je wilt maar ook wat je niet wilt. Wat wel zo is dat verhoging van de kosten voor de industrie in eigen land ongunstig is voor hun concurrentie positie. Maar CO2 tax bestaat overal al in Europa en is in Nederland relatief laag. http://www.nvde.nl/wp-content/uploads/2018/11/Prijs-CO2-met-EU-ETS.jpg Nederland bungelt onderaan met alle maatregelen. Stop met dat kinderlijke gejank. Het is een achterhaalde discussie. De afspraken zijn duidelijk.
@Hermie schreef:
Als dat nou je overtuiging is, wat doe je hier dan nog Herman?
Sceptici hebben in al die jaren nog geen deuk in een pakje boter geslagen. Ze hebben nog geen molen of paneeltje tegengehouden. Dus waar maak je jezelf druk om? Iedere discussie die je hier voert is toch achterhaald en onnodig omdat er duidelijke afspraken zijn?
Wat is je probleem nou eigenlijk dat je uren per dag verspilt op een blog vol mensen die helemaal niets hebben in te brengen en ook niets meer kunnen veranderen aan de afspraken?
@Hermie.
Kun je hiermee beter uit de voeten?
http://notrickszone.com/2018/12/27/92-new-papers-link-solar-forcing-to-climate-some-predict-a-solar-induced-global-cooling-by-2030/
Ook prachtig @Léon. Er ontbreekt nog steeds maar één ding: afkoeling. En zonder afkoeling heb je niets. Je mag gerust op je kop gaan staan met alleen een geel hesje aan, het maakt geen indruk. Alleen maar reden om nog meer windmolens te plaatsen.
Leon
Misschien kan hij ook hier zijn voordeel mee doen. Vergelijking Frankrijk-Duitsland op ernergiegebied.
https://www.eike-klima-energie.eu/2019/02/19/falls-es-fuer-die-rettung-des-klimas-notwendig-ist-energie-so-teuer-zu-machen-warum-ist-dann-energie-in-frankreich-so-billig/
Maar ik denk dat EIKE meteen besmet wordt verklaard.
Hermie.
Er is nu waarschijnlijk afkoeling. Maar niet zichtbaar door het fysieke ‘adjustment’ mechanisme van opwarming.
Dus het warmt niet op door CO2 maar door adjustment. En het koelt nu niet af eveneens door adjustment.
Adjustment is het belangrijkste opwarm mechanisme. We moeten dus niet CO2 maar adjustment bestrijden.
Ook de zeespiegel daalt niet, ook door adjustment.
Grijp in Hermie, doe er wat aan. Waarom? Omdat het kan.
@ErikN, Nee, er is geen afkoeling. Het warmt op.
@Hermie,
Dat doen jullie toch ook maar dan anders om.
Jaren roepen jullie al de zeespiegel stijgt!
Vorig jaar werd geroepen, de warme droge zomer komt door klimaatverandering.
Het jaar daarvoor was regen hagel en wind, kwam weer door de klimaatverandering.
Gisteren was ik even bij de huisarts, werd verteld over de radio de waterschappen hadden het zo druk om ons van schoon drinkwater te voorzien, kwam door de klimaatverandering.
Het word een gekkenhuis met jullie alarm bellen.
Wat als het nu -10 was, kwam dat zeker ook door de klimaatverandering.
Ik heb gisteren nog een doco van (Birma) Myanmar gezien, daar ligt een berg met eeuwige sneeuw, nog steeds niet gesmolten.
En natuurrampen zijn er ook geweest net als in meerdere landen.
Het enige wat daar nog niet klopt is de regering, zal ook wel door de klimaatverandering komen.
Weet je 1 punt voor de alarmisten, 1 punt voor de sceptische trek die van elkaar af, en de uitkomst is 0. Niks loos.
“jullie?” Ik wil gewoon windmolens omdat het kan!
@Hermie
u denkt ook hier over na?
http://www.novini.nl/rotorbladen-windmolens-niet-recycleerbaar/
@Hermie. Het is wel eerlijk van je. Je wil het omdat het kan.
Niet omdat het zin heeft. Effectief is. CO2 bespaart. De beste maatregel tegen de laagste kosten.
Nee, omdat het kan. Sterk argument Hermie!
@johan den haag, Zeker wel, net als alle andere zaken die moeilijk recylebaar zijn. of denk je soms dat alleen windmolen bladen lastig her te gebruiken zijn? Zo dom zal je toch niet zijn johan? En vanwege al dat oneigenlijke gezeur wil ik vooral nog meer windmolens. Gewoon om ze keihard door je strot heen te douwen.
Het begint nu wel erg gekleuter te worden Herman…
Ja @Hans van Dalen, Het is een kleuterspeelplaats. Daarom kom jij toch ook hier elke dag om je plasje te doen?
Ja @Aad, Niemand hoeft zich te verdedigen om voor windmolens te zijn. Zeker niet t.o.v. extreem rechtse schreeuwers. Het debat is voorbij, we gaan naar de stembus.
De extreem rechtsen zijn de normale mensen. De huidige regering diskwalificeert zich. Ze is gebouwd op 4 populistische partijen.
Ik adviseer je om een weekje vakantie te nemen Herman. Volgens mij gaat het niet helemaal goed met je…
Je kan wel windmolens willen Hermie, maar tot nu toe lukt het niet best met realiseren van windmolenprojecten op land. Tenzij je ze allemaal in jouw achtertuin wil neerzetten.
Bijna bij ieder project ontstaat er lokaal weerstand.
Ik weet nog goed hoe in 2016 in de provinciale staten van ZH motie 705 ‘lusten en lasten’ ingebracht werd door D66, om het leed van omwonenden van windturbines te verzachten. De motie werd aangenomen, maar tot nu toe is er in de praktijk niet veel van terecht gekomen. Lokale energiecooperaties proberen omwonenden te laten participeren in de windmolens. Je kan dan een winddeel kopen met een hoog rendement. Maar wanneer je een winddeel koopt verlies je je recht op planschade. En daar denken omwonenden meer compensatie mee te behalen. De winddelen worden bijna altijd aangekocht door niet-omwonenden of gehaaide investeerders die er rijk van willen worden.
Sanne Akerboom is vorig jaar afgestudeerd op burgerparticipatie bij windenergieprojecten en waarom het een en ander niet van de grond komt.
Zij zat aan de klimaattafel als jong professional en als lid van KEK.
https://www.klimaatenergiekoepel.nl/
http://www.uva.nl/content/evenementen/promoties/2018/10/tussen-publieke-participatie-en-de-energietransitie-windparken.html
Omdat jij graag meer windmolens wil, ben ik benieuwd naar jouw mening hoe je participatie bij windenergieprojecten kan verbeteren. En dan bedoel ik zowel inspraak bij de besluitvorming en tot standkoming van het project en vooral de keuze van de locatie, als ook wanneer je medeeigenaar wil worden van een windmolen.
Ik ben zelf tegen windmolens dichtbij de bebouwde omgeving en zeker niet in en nabij natuurgebieden. Daarnaast ben ik niet overtuigd van windenergie als stabiele energiebron.
@Hermie, Inderdaad je mag vóór windmolens zijn. Maar zonder argumenten, kom je alleen te staan. Ik hoef me gelukkig ook niet te verdedigen om tegen windmolens te zijn. Maar ik heb wel zo mijn argumenten. Dus niet alleen maar tegen omdat het kan.
@Aad, Zodra er argumenten komen stoppen tegenstanders vlug de vingertjes in de oren. Die fase is geweest. We gaan naar de stembus.
Goed Hermie, doen we dat. Niet meer zeiken dan.
Helemaal mee eens Aad. Stop eens met dat gezeik.
@Hermie En nu een stap verder naar windmolens maken met windmolens: omdat het niet kan
@ Hermie, ik heb u al geruime tijd het voordeel van de twijfel gegeven, maar met uw bovenstaande reacties … “gewoon omdat het kan” … diskwalificeert u zich. Als windmolens wat u betreft mogen draaien omdat de milieuclubs en huidige politici het mogelijk hebben gemaakt de burgers een rad voor ogen te draaien en hen nu de rekening te presenteren voor hun goedgelovigheid, vind ik dat een misselijkmakende houding.
Tja Willem zo worden we misselijk van elkaar. We plaatsen windmolens gewoon omdat het kan. Je gaat mij toch niet vertellen dat wij rekening met schreeuwers moeten houden?
@Hermie,
Vind je dit nog een beetje normaal wat je schrijft?
Volgens mij moet je naar de Paaz, dit gaat te ver.
johan den haag, Zeker wel, net als alle andere zaken die moeilijk recylebaar zijn. of denk je soms dat alleen windmolen bladen lastig her te gebruiken zijn? Zo dom zal je toch niet zijn johan? En vanwege al dat oneigenlijke gezeur wil ik vooral nog meer windmolens. Gewoon om ze keihard door je strot heen te douwen.
Wat is er daar mis aan @Theo?
Het is niet uitgeloten dat Henk deJ gespecialiseerd is in Rhetological Fallacies. Een minder bekend vakgebied wat echter wijd en zijd wordt toegepast. Hier meer info: https://informationisbeautiful.net/visualizations/rhetological-fallacies/
Nico, hou die website goed bij, en check de volgende 5 artikelen die hier op climategate gaan verschijnen eens af tegenover die drogargumenten.
Durf eens kritisch na te denken! Vraag eens aan jezelf: val je niet voor de “Confirmation Bias”? Kritiekloos aanvaarden wat in je kraam past, en niet open staan voor tegenargumenten?
Een duidelijk betoog waarin de onzekerheden, waar ook ik mee zit, duidelijk uiteen worden gezet. Er zullen weer veel niet inhoudelijke aanvallen volgen. Uiteraard met het zich telkens weer beroepen op de geadoreerde wetenschappers van het IPCC. Het venijn daarbij zit in de samenvatting van de onderliggende wetenschappelijke onderzoeken. En in het financiële belang van allerlei aangesloten landen. Dat belang lijkt me zwaar gepolitiseerd.
Dat is wat ik niet vindt deugen aan het IPCC. De ca. 60 pagina’s bevattende samenvatting voor politici is een lachertje. Een veel te smalle basis om de maatregelen en de uitgaven die daarmee samenhangen op een verantwoorde basis te doen. Klimaatverandering is van alle tijden. Moet je dan niets doen en op je handen gaan zitten? Zeker is dat fossiele brandstoffen oit opraken. Het is dus nuttig om aan vervanging daarvan te werken. Maar de haast die nu gemaakt wordt wijst op andere belangen.
Wat een lachertje is dat iemand die weigert wetenschappelijk onderzoek te lezen zich wel goed genoeg geïnformeerd vind om een mening te hebben over de samenvatting van het wg1 rapport
Hoe kan jij dat beoordelen Peter ? Heb jij het wg1 rapport gelezen ? Heb jij het onderliggende onderzoek gelezen ? Wat wordt er niet of niet voldoende meegenomen in de samenvatting ?
U bent wrsl iemand die denkt dat als u wetenschappelijke artikelen leest er ook een mening over mag hebben. Wat is uw staat van dienst dat anderen mogen aannemen dat u in staat bent om een oordeel te mogen vellen over wat anderen vinden. Heeft u wetenschappelijke publicaties geschreven? Heeft u aantoonbare wetenschappelijke literatuurstudie op uw naam staan? Wordt u gevraagd om peer reviews te geven? Of bent u ,net als Klaver en Jetten, iemand die wis – en natuurkunde niet snapten op de middelbare school en nu durven te beweren dat ze de complexe materie die klimaatverandering is wel doorgronden?
Klimaatwetenschap is een dubieuze wetenschap. De reden is de bemoeienis van de politiek ermee. Met grote subsidie stromen gaat de wetenschap overstag om gewenste onderzoek resultaten te presenteren.
Neem bijv dat men 1,5 graad opwarming wil vermijden. Opwarming ten opzichte van wanneer? En gewone natuurlijke opwarming, of alleen opwarming door CO2?
Het is natuurlijk veel zinvoller te kijken naar optimale temperaturen en CO2 gehalte. Welke temperatuur is het meest goed (gezond), of het meest aangenaam voor ons? En welk percentage CO2 is optimaal voor onze voedselvoorziening. Zolang hierover nog geen kennis bestaat zijn de boven genoemde kreten geblaat in de ruimte,
Willen mensen als Henk, Ronald, Jan en Hermie nou echt terug naar de situatie van 1800? Zijn het nu echt zulke elfstedentocht liefhebbers? Met magere landbouwopbrengsten?
Ik vind persoonlijk de huidige opwarming zeer plezierig, je hoeft niet meer met het vliegtuig naar Spanje en kunt rondom huis genieten van de iets hogere temperaturen.
Henk cs kunnen er voor kiezen in Lapland te gaan wonen, lekker koud in de winter.
Dus klimaatwetenschap kom op met een temperatuur waar we naar moeten streven, een temperatuur die ons een lang en gezond leven biedt.
Als de 33 graden temperatuur verhoging door broeikasgassen komt, dan geeft een eenvoudige berekening dat dit een klimaat gevoeligheid van 0,45 graad impliceert.
Echter op basis van de huidige temperatuur en CO2 stijgingen kun je ook een klimaat gevoeligheid van 1,2 graad aannemelijk maken. Maar dat houdt dan weer in dat het temperatuur verschil van een atmosfeer met de huidige broeikasgassen en een zonder al gauw 90 graden verschil geeft. Dus 90 graden stijging door broeikasgassen CO2 en H2O damp.
Als de mensen die reageren op de klimaatdiscussie geen verstand hebben van de relatie tussen modellen en de werkelijkheid moeten we die totaal negeren. Modellen (of afbeeldingen) maken doen we dagelijks in ons hoofd, op papier of via de computer. Er zijn twee type modellen: kenmodellen (modellen die we gebruiken om de werkelijkheid te leren kennen, daarbij doen we hypotheses en checken daarna aan de hand van de feitelijke metingen of deze kloppen), maakmodellen (modellen die we maken om aan de hand daarvan in de realiteit iets te maken) . Van primair belang bij het maken van een model van de werkelijkheid is het afbakenen van het model waarover we het hebben. Wat het klimaatsysteem precies is onbekend en dus falen we al op het eerste criterium van het zinvol maken van een model. Als we al een goed systeem hebben afgebakend (quod non) zijn twee karakteristieken van het deel van de werkelijkheid dat wordt beschouwd van belang: de interne stabiliteit en de dynamiek van de omgeving. In het geval van de klimaatdiscussie gaat het om (1) de interne stabiliteit van het “klimaatsysteem” en (2) de factoren in de omgeving ervan die een rol spelen. Iedere serieuze wetenschapper kan weten dat (1) het klimaatsysteem verre van stabiel is, niet te voorspellen, noch op korte, noch op middellange en al helemaal niet op lange termijn en (2) de invloed van de omgevingsfactoren op het systeem onbekend zijn en sterker nog onbekend is welke omgevingsfactoren van belang zijn voor het gedrag van het systeem. Wanneer ondeskundige “hype” volgers reageren op de klimaatdiscussie moeten we zien als een serieuze bedreiging van ons nageslacht. Natuurlijk moeten we on bezinnen op de bevolkingsgroei in de wereld (voedsel, water, etc.) en vermindering van consumptie (waarom twee keer per jaar nieuwe mobiele telefoon, waarom elektrische fietsen, ….. ) Het lijkt erop dat bepaalde groepen van de samenleving weer een excuus hebben gevonden om over de werkelijke problemen te zwijgen. Misschien moeten zij eens nadenken over de woorden van Wittgenstein: “What can be said at all, can be said clearly; and whereof one cannot speak thereof one must be silent.”
Hans, je hebt volkomen gelijk. Een chaotisch systeem is niet te modelleren. Nu is het gevolg dat eigenlijk alleen de EU van de G20 enorm aan het investeren is in molens en panelen met als gevolg dat de energiekosten het dubbele zijn van de andere G20 landen, zie: https://www.thegwpf.com/eu-commission-study-reveals-international-competitive-disadvantage-of-climate-policies/ . De EU heeft zelf dir rapport gemaakt en Ratcliffe (rijkste man van Engeland) zegt dan ook dat er niet meer in de EU geïnvesteerd wordt. Wij zijn echt stapelgek geworden en nu gaat ook onze energieprijs waanzinnig omhoog met alle gevolgen vandien.
Nooit van de vlinder van Lorenz gehoord, Anton Bakker? Een chaotisch systeem dat zich prima laat modelleren en geordende stabiele oplossingen kent.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lorenz_system
Waarom zou het klimaatsysteem geen geordende oplossingen kennen?
Ronald
Doe eens een voorspelling van de zeespiegelstijging in de komende 10 jaar aan de Nederlandse kust. Dus graad de stijging in 2029. Dat is een redelijke termijn om te kijken of je model klopt.
Je begrijpt het niet, Erik. Het Lorentzmodel heeft niets van doen met zeespiegelstijging.
Elke keer als je de Lorentz attractor met de zelfde parameters start, komt er het zelfde uit.
Dat is geen argument dat de fysische werkelijkheid goed te modelleren is. Infinitesimale wijzigingen bij bifurcatiepunten geven snel enorme verschillen.
Neem bv de machine om lotto getallen te bepalen, de beginsituatie is steeds dezelfde.
Een uitspraak van modelleur van chaotische systemen zou dan zijn: Die machine deugt niet! Er komen elke keer andere getallen uit!
Dirk, daarom moet je de Lorentz attractor ook steeds een andere beginwaarde gegeven, net zo als men doet om de “pluim” te genereren. Is de uitkomst dan chaos? Welnee. Op korte termijn is dat een prima weersverwachting, waarbij de spreiding van de pluim de onzekerheid aangeeft. Op lange termijn (> 14 dagen) is de uitkomst de model klimatologie. Is dat ongecontroleerde chaos? Lijkt me niet.
Een klimaattoestand is dus niet simpelweg een random trekking uit een lotto bak van alle mogelijke uitkomsten.
“Een klimaattoestand is dus niet simpelweg een random trekking uit een lotto bak van alle mogelijke uitkomsten.”
Maar een klimaatmodel komt wel uit de bak van alle mogelijke modellen.
Hoe weet u dat u het juiste model gebruikt?
Uw voorbeeld heeft maar drie parameters, klimaat heeft er duizenden.
Ronald,
Je zegt dat de pluim niet chaotisch is. Daar ben ik het mee eens. Het weer heeft een aanzienlijke autocorrelatie.
Maar ik vind de pluim meestal sterk divergeren. Ook nu, terwijl het weer vrij rustig is.
Voor over twee weken geeft de ECMWF pluim voor regio midden als laagste maximum 0°C en als hoogste minimum 9°C. Daar heb je weinig aan.
Willy, er is niet één juist klimaatmodel. Net zoals er niet één juist weermodel is. Net zoals er niet één juist vliegtuig is. Er is wel een verzameling klimaatmodellen die allen in eenzelfde richting wijzen. De “ruis” eromheen vertegenwoordigd de onzekerheid in de parameterisaties van de verschillende modellen. Net zoals er een verzameling vliegtuigen is die allen van A naar B vliegen, volgens verschillende routes (de “ruis” rondom het gemiddelde), maar gemiddeld eenzelfde pad afleggen. Welk vliegtuig legt de beste route af? Kun je dat op voorhand zeggen?
Oh ja, Dirk de pluim divergeert, maar vliegt nooit uit de bocht. Hoe kan dat voor een chaotisch systeem, denk jij?
“Voor over twee weken geeft de ECMWF pluim voor regio midden als laagste maximum 0°C en als hoogste minimum 9°C. Daar heb je weinig aan”
Is dat zo? Pak alle temperaturen vanaf 1900 voor 5 maart. Wat zegt het gemiddelde jou en de spreiding daarop? Is dat informatiever dan de pluim? Anders gesteld, geeft het weermodel jou meer informatie dan klimatologie?
Interessant draadje. Wat me niet duidelijk is waar en hoe weermodellen anders zijn dan klimaatmodellen.
Anne, probeer eens zelf te zoeken naar het antwoord, bijvoorbeeld aan de hand van de volgende vragen,
Heeft een verandering in de concentratie van broeikasgassen invloed op de weersverwachting voor de komende 2 weken?
Heeft een verandering in zonneactiviteit invloed op de weersverwachting voor de komende 2 weken?
En hebben deze factoren invloed op het klimaat van over 100 jaar? Welke van deze factoren zou je meenemen in een klimaatmodel en welke in een weermodel?
Ronald, uw vliegtuigen zijn geprogrammeerd om precies naar B te vliegen, natuurlijk zijn er verschillende routes mogelijk naargelang omstandigheden, maar die vormen geen pluim, wel een band. Geen enkele vleugelslag van een vlinder zal B veranderen. Vliegroutes van A naar B is geen chaotisch systeem.
Bij klimaatmodellen is B onbekend. Het is daar precies de oneigenlijke bedoeling B te trachten te bepalen.
Kent u al de factoren die het klimaat zullen bepalen? Zoals bv de preciese invloed van kosmische straling op wolkvorming of de temperatuur van onderzeese stromingen die ooit zullen bovenkomen enz. enz. enz. En welk model gaat u kiezen uit de bak met alle mogelijke modellen, eentje dat er op voorhand vanuit gaat dat bij stijgende temperatuur de relatieve vochtigheid gelijk blijft of eentje waar die juist daalt?
Gelukkig is het klimaat niet volledig chaotisch en kunnen er verstandige dingen gezegd worden door het bestuderen van eventuele cycli.
Anton Bakker, het klimaat is niet puur chaotisch maar kleine wisselingen zijn lastiger te voorspellen naarmate de tijdsspanne van de prognose toeneemt. Grotere en tragere veranderingen tussen metastabiele toestanden zijn wel degelijk te modelleren.
Dus wat Hans en Anton zeggen is dat chaotische systemen niet te modelleren zijn. Zeggen ze dat daarmee de meervoudig onderscheiden wetenschapper Edward Norton Lorentz, de bedenker van the butterfly effect en de wiskunde achter modellen van chaotische systemen, het helemaal mis heeft?
Als het antwoord ontkennend is spreken ze zichzelf tegen.
Als ze de wiskunde achter the butterfly effect erkennen kunnen ze niet gelijktijdig zeggen dat chaotische systemen niet te modelleren zijn.
Voor de geïnteresseerde mensen die zich afvragen wie Lorentz is en Hans en Anton zop op het eerste gezicht niet direct geloven: https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Norton_Lorenz
Moet sneller typen, Ronald was me voor.
Echte wiskundigen en wetenschappers vegen hier de vloer meer aan. Geloven in de chaos theorie zegt iets over de brains van de gelovers.
Nou Marc, dan mag jij Hans R. Stol van repliek dienen op dit nietzeggende commentaar.
Lorentz zou waarschijnlijk de eerste zijn die zou protesteren tegen de manier waarop vandaag klimaatmodellen (mis)bruikt worden. Het is precies het butterfly-effect dat voorspellen onmogelijk maakt!
Lorentz liet bv een model twee maal lopen met inputs die heel miniem (slechts een duizendste) van elkaar verschilden en kwam al heel snel tot verassend verschillende resultaten (vandaar butterfly- effect: één vleugslag van een vlinder
kan het verschil maken tussen węl of niet een orkaan).
Dat wil niet zeggen dat er geen geordende oplossingen zijn voor een klimaatmodel: Snowball Earth is er zo een.
Ik zet de Jan van der Heijden joker in.
Kan je jouw extreme uitspraken onderbouwen dr. ir. Hans R. Stol?
dr. ir. Hans R. Stol
Los van het feit dat ik het met de reactie grotendeels eens ben, speel ik toch even advocaat van de duivel. Wie bepaald er nu precies wat overbodig is. Hoeveel vakanties per jaar je mag hebben en ergens anders op de planeet aarde je mag hebben. Hoe vaak je je in nieuwe kleren mag steken en hoeveel vlees je mag eten. Hoe vaak je nieuwe meubels mag aanschaffen en welke studies je mag volgen. We hoeven elkaar op dit punt de maat niet te nemen. Ik ben voor soberheid en effectieve maatregelen om feitelijk geconstateerde bedreigingen de baas te blijven of te worden.
Waar het volgens mij vooral om gaat is het belang van goedkope en zo schoon mogelijke energie. Daarnaast enige bescheidenheid in het opsouperen van de ruimte die we delen met andere aardbewoners. D.w.z. de zorg voor de biodiversiteit die al zo vaak een bron is geweest van vele uitvindingen waarmee we ons leven steeds leefbaarder wisten en weten te maken. Goedkope energie die het ons mogelijk maakt de opbrengsten per ha. te vergroten. Mijnbouw op een zo schoon en efficiënt mogelijke manier te bedrijven en de resten van productie en afgedankte gebruiksgoederen te recyclen. Dat kan alleen met goedkope energie. Wordt die energie duur, of kunstmatig duur gemaakt, dan gaat het onherroepelijk ten koste van recycling en andere bestedingen. Zoals gezondheidszorg, onderwijs, criminaliteitsbestrijding etc. Daarom ben ik een aanhanger van de visie van Matt Ridley.
@H. Stol Hier kan ok het volgende aan toevoegen. Economische modellen hebben zeer veel gemeen met natuurwetenschappelijke modellering, zeker waar het de onderliggende wiskunde betreft. Het gaat altijd om het oplossen van stelsels gekoppelde differentiaalvergelijkingen waarbij problemen met singuliere punten en chaos altijd op de loer liggen. Toch kennen wij niemand, zeker ook geen enkele econoom, die met droge ogen betoogt dat deze modellen voorspellingen kunnen doen die een realiteitswaarde tot over 50 jaar of meer zullen hebben. Het is dan ook bizar dat een aantal natuurwetenschappers van mening is dat de huidige klimaatmodellen dat vermogen wel zouden hebben. Het gaat nogmaals om de voorspellende waarde van dergelijke modellen, niet of ze überhaupt wel te maken zijn. Het is dus onjuist zonder meer te beweren dat modelleren onmogelijk is, maar dit dan ook niet waar het omgaat.
Geweldige reactie, heer Stol.
Even relativeren, het wordt er zelfs stil van. :)
Wie zei trouwens ook alweer dat die modellen goed waren om het klimaat te begrijpen maar ongeschikt om het te voorspellen?
Het punt is dat toekomst alleen in te schatten is op basis van een model of een combinatie van modellen. Per definitie. Dat de complexiteit van de atmosfeer impliceert dat kleine verschillen in begincondities grote gevolgen kan hebben voor de evolutie van de voorspelde waarden is waar, en dat gebeurt in de werkelijkheid ook. Kleine geleidelijke veranderingen in de beginwaarden leiden daardoor tot “chaotische” variaties op langere termijn. Toch blijken dit soort systemen, in werkelijkheid en in model, tot gescheiden metastabiele uitkomsten te leiden. Bijvoorbeeld een met een gemiddeld lagere en een gemiddeld hogere temperatuur. Per uitkomst zijn er wanordelijke varaties in temperatuur om een gemiddelde dat sterk kan verschillen van dat van het andere metastabiele gemiddelde. Dit fenomeen, dat zich ook buiten klimaatprocessen voordoet, is zeer algemeen voor complexe processen. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van soorten in de evolutie. De klimaatmodellen geven ook aan dat er warmere en koudere evenwichtsituaties zijn, en dat relatief kleine verschillen in de onput (zonneintensiteit, albedo, zeestromingen, isolerende wrerking door CO2) de atmosfeer van de ene naar de andere metastabiele toestand kunnen laten flippen. Als dat gebeurt zijn de rapen gaar voor heel veel soorten op aarde en onze wereldeconomie. CO2 lijkt zo’n effect te kunnen hebben, en we zouden een enorm risico nemen als we het zouden bagatelliseren.
Laat ik vooropstellen ik ben geen klimaatdeskundige, maar er wel in geinteresseerd. Ik ben een “oud vrouwtje” met vooropleiding HBS-B en daar leerde je nog je gezonde verstand te gebruiken en kritisch te zijn en niet zomaar alles geloven wat er wordt beweerd. Ik verbaas me daarom ook hoe het mogelijk is dat men denkt instaat te zijn om ons klimaat te veranderen door het verminderen van de CO2 concentratie en dan nog met die idiote maatregelen. Gelukkig werd ik attent gemaakt op Climategate.nl. Een verademing!!!. De artikels op dit forum inclusief Pjotr’s Dwarsliggers zijn geweldig.
Wat me verbaast, zijn de reacties van ene DJ die in sprookjes gelooft en iemand die graag met molentjes loopt. Hier wordt nog op gereageerd ook. Ik zou zeggen niet op reageren ze begrijpen het toch niet.
Wat ik veel erger vind is dat in 2050 de oude Jette, Klaver en de Trollen zeggen: mensen we zijn nu straatarm, maar….we hebben het geflikt. Het klimaat is niet gestegen, de ijskappen zijn niet gesmolten, de ijsberen lopen weer vrolijk rond en de zeespiegel is niet gestegen.
We hebben wel een klein probleemen zitten nu met bergen afgedankte zonnepanelen, molenwieken en batterijen en hebben geen geld meer om daar wat aan te doen. Zoek dat nu maar zelf uit, wij zitten in China heerlijk van ons pensioen te genieten.
Hedi
Wat heb je aan een ‘beter’ klimaat als het land onleefbaar is geworden.
De doemdenkers hebben echt geen windmolens in hun tuin, en ook geen
warmtepomp in hun huis. Ook gaan ze graag met het vliegtuig op vakantie en eten ze er goed van.
EricN
Zelfs al zouden ze dat allemaal wel hebben of doen, het lijkt me geen reden om dat bij anderen af te dwingen. Graag zonnepanelen op je dak, lekker onafhankelijk van de energieleverancier, doen zou ik zeggen. Maar wel graag helemaal zelf financieren en niet over de rug van degene die daaraan geen behoeft heeft. Graag een wokkelwindmolen in de tuin, dan graag zonder overlast aan de buren. Een composttoilet, prima maar wel graag zonder stank voor anderen. enz.
Wat me inderdaad wel erg stoort is de hypocrisie van allerlei alarmroepers die menen dat hun missie hen het recht geeft de hele wereld over te vliegen om overal dik betaalde lezingen te gaan geven. Maar dat mag niet gezegd worden, want dan speel je op de persoon. Voor mij geldt, practise what you preach. Zowel voor mezelf als voor anderen. Met als voordeel, goed voorbeeld doet goed volgen.
Hedi, kun je eens uitleggen waar jij denkt dat je met alleen maar een “vooropleiding HBS-B en … je gezonde verstand” het beter meent te weten dan zo goed als alle klimaatwetenschappers? Zij die duizenden hoogopgeleide personen allemaal dommer dan jij?
Je zult opmerken dat hier op climategate.nl de vaststellingen van deze klimaatwetenschappers systematisch wordt verdraaid of genegeerd. Aan de hand van die verdraaiingen wil men kritiek geven op het beleid. Dat is toch ‘een klein beetje dom’, niet?
Ik heb geen enkel probleem met kritiek op het klimaatbeleid. Maar baseer het niet op leugens! Het is veel constructiever om de kennis van de wetenschap te aanvaarden en dan samen te discussiëren over hoe we daarmee verder moeten, in plaats van met foute argumenten af te komen. Want als je foute argumenten hanteert, dan wordt je (terecht) genegeerd.
Ik zou wel eens willen weten wat er gebeurd als een flinke X-flair ons landje bereikt.
Ik denk over een jaar of 7 8 zitten we weer midden in de cyclus.
De kans is klein dat het gebeurt, maar het kan wel.
Goed artikel Hans.
Het probleem begint bij de klimaatmodellen, die in geen geval gebruikt zouden mogen worden voor voorspellingen zoals jij al schrijft.
Hier een verdere analyse over de klimaatmodellen:
https://holoceneclimate.com/klimaatmodellen.html
Ah, daar is tie weer. Het leugen model van Christy. En dan nu hoe het echt zit. http://blogs.reading.ac.uk/climate-lab-book/files/2014/01/fig-nearterm_all_UPDATE_2018-panela.png
En daar is de spaghetti van hermie weer. De data zijn op miraculeuze wijze omhoog geschoten.
En laten we wel wezen, als model en werkelijkheid niet kloppen pas je natuurlijk de werkelijkheid aan. En zie dan klopt het. Hoera, the science is settled.
@Hermie 19 feb 2019 om 17:53 – Antwoorden
En waar haal jij die 0,8 °C opwarming sinds 1990 vandaan? (“Observations” in jouw grafiek)
@Tom, Heb ik iets geroepen over 0,8 °C opwarming sinds 1990? Ik denk dat de IPCC modellen dat ook niet aangeven Toch? Je zou wel kunnen zeggen dat het er op lijkt dat waarnemingen wat aan de onderkant blijven. Maar dat is het dan ook. http://blogs.reading.ac.uk/climate-lab-book/files/2014/01/fig-nearterm_all_UPDATE_2018.png
Misschien moet je een paar jaartjes geduld hebben. Als het verder gaat afkoelen komen de modellen steeds meer onder druk te staan. Maar nu nog even niet.
Hermie, je plaatst een grafiek waarin 0,8 °C gemeten (“Observed”) opwarming sinds 1990 van af te lezen is. Dus, ja. Jij hebt dat geroepen.
Helemaal eens overigens over die paar jaartjes geduld die we moeten hebben om de klimaatzwendel een halt toe te roepen.
Hermie, wat stuur jij toch een totale flauwekul! Je weet zo langzamerhand dat de temperatuurmetingen enorm worden gefraudeerd met de zogenaamde homogenisering. Jij neemt niets aan wat in jouw straatje past, maar hier toch even een aardig artikel over de echte zogenaamde opwarming de laatste 50 jaar: http://notrickszone.com/2019/02/18/there-has-been-just-0-1c-of-unremarkable-global-warming-in-the-last-50-years/ . Kijk nog eens naar Tony Heller, daar kan je nog veel van leren over fraude betreffende de homogenisering.
Welnee @Anton Bakker, er wordt niet met temperatuurmetingen gefraudeerd. Dat is jouw verwrongen beeld van de werkelijkheid. https://www.quest.nl/test/ben-jij-een-complotdenker
@Tom, De IPCC projecties geven een trend tussen +0,13 °C/decennium en +0,30 °C/decennium. De werkelijk geobserveerde trend sinds 1990 ligt daar keurig tussen. Aan de onderkant, dat wel.
Zelfs in het geval dat de homogenisaties ter goede trouw zouden uitgevoerd zijn, zijn de aangebrachte veranderingen van dezelfde grootorde als de temperatuursverandering die men daarmee tracht te bewijzen. Is dat niet een beetje zwak als wetenschappellijk bewijsmateriaal?
Hermie
De verticale spreiding van jouw rijstebrijberg van temperatuur waarnemingen is ongeveer even groot als het totale temperatuur signaal vanaf 1850.
Zo klopt het nogal gauw.
@ErikN, Het vreemde is dat we aan de ene kant sceptici horen klagen over een grote spreiding en vervolgens luidkeels horen verkondigen dat we niets weten en alles onzeker is. rare jongens die sceptici. Tik,tik,tik,tik,tik. Nee, het klopt niet al gauw. Want alle modeluitkomsten geven opwarming aan. Aan de onderkant tenminste 0.13 graad per decennia en dat is al niet weinig.
Hermie ik kom op circa 0,7 graad uit voor stijging vd oppervlakte temperatuur vh zeewater sinds 1850.
http://woodfortrees.org/plot/hadsst3gl/last:2013/detrend:0.725/fourier/low-pass:3/high-pass/inverse-fourier/detrend:-0.725/plot/hadsst3gl/from:1880/to:1910/trend/plot/hadsst3gl/from:1943/to:1976/trend/plot/hadsst3gl/from:1910/to:1943/trend/plot/hadsst3gl/compress:12/plot/hadsst3gl/from:1850/to:1880/trend/plot/hadsst3gl/trend/plot/hadsst3gl/from:1976/to:2005/trend/plot/hadsst3gl/from:1998/to:2015/trend
Leuk voor je Erik.
@Hermie 20 feb 2019 om 00:18
Je bent het dus niet met me eens dat de enorme spreiding tussen klimaatmodellen gewoon betekent dat die modellen fout zijn? Hermie, er is maar één werkelijkheid en al die modellen zijn niet in staat om die werkelijkheid te voorspellen.
Het IPCC werkt met het gemiddelde van foute modellen. Dat is pseudo-wetenschap.
https://holoceneclimate.com/klimaatmodellen.html
Hoezo geeft een spreiding aan dat de modellen fout zijn? Een modelrun levert een verwachting. De werkelijke waarden zullen daar voor 99% zekerheid NAAST die lijn komen te liggen. Is daarmee dat model fout? Stel de modellen geven aan dat de opwarming in 2100 tussen 1 graad en 3 graden komt te liggen. Wat wordt de werkelijke waarde? 1,5 graad? Alle modelruns daarboven en daaronder zou je dan ‘fout’ kunnen noemen. Wat een troost. @Tom, het is een lariekoek redenatie.
Hermie
Toch een heel speciale manier om resultaten weer te geven. Waar ligt de grens? Je kunt de spaghetti zover oprekken, vergroten, dat het altijd alle data omvat.
Op mij komt het dus over dat alle modellen (runs) fout zijn. En het wordt verdoezeld met de spaghetti.
Het is net zo als met religies, die kunnen ook nooit alle gelijk hebben. Op zijn hoogst is er er 1. Maar waarschijnlijker is dat ze alle ongelijk hebben.
En het is dus raar om modelresultaten, waarvan je weet dat ze zeer waarschijnlijk alle in meerdere of mindere mate niet kloppen, ook nog eens te gaan middelen.
Gooi alle runs maar weg en hou er maar 1 over, diegene die het best in de buurt van de data komt. Ga daar mee verder ontwikkelen.
Dat is voor jou misschien raar. Maak het jezelf makkelijk @ErikN en kijk naar de projectie. http://blogs.reading.ac.uk/climate-lab-book/files/2014/01/fig-nearterm_all_UPDATE_2018.png
Onderstaand een repliek op een verweer van de overheid op het hoger beroep van de Stichting Verplaats Windmolens Hollandse kust tegen het plaatsen van windmolens voor de kust van Zuid Holland binnen de twaalf mijlszone.
De tekst spreekt voor zich.
Hierbij reageer ik namens Stichting Verplaats Windmolens Hollandse Kust op het Verweerschrift van het Ministerie van Economische Zaken (verder te noemen “Verweerder”) bovengenoemd, voor zover deze direct of indirect betrekking heeft op het hoger beroep dat wij in deze hebben ingesteld op 1 maart 2018.
Verweerder benoemt onder punt 1 van het verweerschrift de Kavels I t/m IV als gebieden waar de windmolenparken moeten komen voor de Hollandse Kust (zuid). Hierbij is de procedure gesplitst in de kavelbesluiten I en II en vervolgens de, nu aan de orde zijnde kavelbesluiten III en IV. Bij de ontvankelijkheid (punt 2 van het Verweerschrift) gaat Verweerder in op de overwegingen met betrekking tot ontvankelijkheid van partijen en concludeert dat belangrijke criteria voor het al dan niet belanghebbend zijn, luiden: de afstand, zicht, ruimtelijke uitstraling en naar objectieve maatstaven gemeten hinder van enige betekenis. De kavelbesluiten I tot en met IV betreffen in feite een groot project waarvan de gevolgen voor de belanghebbenden gecumuleerd voorgelegd dienen te worden. Verweerder heeft de besluiten gesplitst zodat een zorgvuldige belangenafweging van het gehele traject niet mogelijk is. Verweerder heeft in geen van haar besluiten, noch in die van de kavelbesluiten I en II, noch in die van kavelbesluiten III en IV, blijk gegeven de cumulatieve effecten te hebben gewogen. Dit is in strijd met hetgeen direct uit het gestelde in bijlage III van de EU richtlijnen voor de MER afleidbaar is, namelijk dat, onder andere met name de cumulatieve effecten van de projecten van belang zijn. Dit geldt in het bijzonder voor de aspecten afstand, ruimtelijke uitstraling en naar objectieve maatstaven gemeten hinder van enige betekenis. Zie ook bijlage R1 bron: https://www.infomil.nl/onderwerpen/integrale/mer/procedurehandleiding/proced urele-0/beslissing/bijlage-iii-eu/
Beroepen appellanten (punt 5 van verweerschrift)
Beroepsgrond “ doelstelling CO2 ”
Verweerder citeert hier Stichting Verplaats Windmolens onjuist. Zie bijvoorbeeld tweede alinea: “Een belangrijk onderdeel ……..onvoldoende waait”, deze zin wordt als citaat aangehaald doch staat niet in de tekst van het beroep. Verweerder suggereert
Stichting Verplaats Windmolens Hollandse Kust
Repliek op Verweerschrift Min. Van Economische Zaken en Klimaat Kavelbesluiten III en IV
2
dat in ons beroep wordt gesteld dat andere technologie dan die van de windmolens voor de stabiele energievoorziening in de kinderschoenen staat. Dat geldt in tegenstelling tot deze suggestie van Verweerder wel degelijk ook voor de windmolens. Verweerder springt van de hak op de tak en gaat slechts in op de studie van Le Pair en UDO, waar verweerder blijkt meer vertrouwen te hebben in modellen dan in werkelijke waarneming (zie later). In het beroep wordt ook verwezen naar publicaties van NUON en Simon Rozendaal, waar door Verweerder niet op wordt gereageerd. Inmiddels wordt steeds duidelijker dat de windmolens als alternatieve energiebron om CO2 uitstoot te verminderen niet geschikt zijn. Zie onder meer onderstaande website met het Klimaatmanifest dat door honderden wetenschappers is ondertekend. Zie ook bijlage R2 “Nieuw Klimaatalarm” bron: https://www.climategate.nl/2019/01/hernieuwbare-energie-leidt-niet-totvermindering-co2-uitstoot/ Zie in dit verband tevens het artikel in Trouw van 20 oktober 2018 (bijlage R3) waarin gerapporteerd wordt over de Industrie die mikt op groene waterstof, zodat de overtollige energie van windmolens kan worden opgeslagen. De conclusie is dat (citaat): “Waterstof zit nog tussen de hoop en hype. Alles hangt nog af van de haalbaarheidsstudies.” Ook in het artikel in het Leidsch Dagblad van 14 april 2018 (bijlage R4) valt te lezen dat “de introductie van alternatieve energiebronnen zoals windmolens complex, riskant en waarschijnlijk contraproductief is”. Tot slot citeer ik in dit verband uit een artikel uit Trouw van 27 september 2018 (bijlage R5) van Berkhout (emeritus hoogleraar geofysica TU Delft) en de Groot (geochemicus en gespecialiseerd in duurzame energieprocessen), met o.a. als citaat “zon en wind zijn aanbod gestuurd en vereisen peperdure energiebuffers”. Een ander citaat uit laatst genoemd artikel “Het voorzorgsprincipe wordt in het klimaatbeleid veelvuldig genoemd maar let wel, het voorzorgsprincipe geldt ook andersom: “Als drastische klimaatplannen kunnen leiden tot een ernstige ontwrichting van onze energie-infrastructuur, en daarmee tot een ernstige ontwrichting van de samenleving, dan zegt dit principe dat deze plannen geen doorgang mogen vinden.”
In haar kritiek op onze analyse van de toegevoegde waarde van de windmolens voor de vermindering van CO2, die onder meer gebaseerd is op de publicaties van de wetenschappers (o.a. Le Pair en Udo) die hun sporen in de praktijk hebben verdiend, maakt Verweerder een aantal verwijtbare fouten: 1. Onderschatting niveau en inhoud bezwaren. De inhoud van de door ons aangehaalde en geciteerde auteurs wordt afgedaan met een simpele pennenstreek: “de werkelijkheid in Ierland is anders dan bij ons en de modellen tonen aan dat de windmolens wel bijdragen tot de CO2 vermindering”. Talloze wetenschappers en experts op het gebied van energievoorziening vertellen hetzelfde verhaal: windmolens hebben geen toegevoegde waarde als het gaat om een bijdrage aan een stabiele energievoorziening. Wanneer het zo is dat de windmolens bijdragen aan de vermindering van de CO2 uitstoot, waarom worden en dan tientallen miljoenen aan onderzoek, met onzekere uitkomst, gestoken in de mogelijkheden de energie van de windmolens op te slaan zodat deze kunnen bijdragen aan een stabiele energie infrastructuur? 2. Overschatting modellen. Modellen zijn een hulpmiddel om de werkelijkheid te leren kennen of om deze te voorspellen. Realiteitswaarde van modellen is sterk afhankelijk van stabiliteit van het proces (in dit geval de energievoorziening) en de stabiliteit van de omgeving (in dit geval het klimaat). Op basis van (het enig beschikbare) praktijk geval is gebleken dat de windmolens geen enkele bijdrage leveren aan de vermindering van het CO2 gehalte. In de onderhavige kwestie is het onverantwoord te vertrouwen op modellen in plaats van
Stichting Verplaats Windmolens Hollandse Kust
Repliek op Verweerschrift Min. Van Economische Zaken en Klimaat Kavelbesluiten III en IV
3
gegevens uit de werkelijkheid. Het klimaat is onvoorspelbaar en niet te beïnvloeden en deskundigen uit de energiesector waarschuwen unaniem voor kans op destabiliteit van de energie-infrastructuur bij inzet van windmolens. 3. Blindelings volgen klimaatdeskundigen die zich baseren op onbetrouwbare modellen, in plaats de mening van inhoudelijke deskundigen op het gebied van geologie, natuurkunde, aardwetenschappen, wiskunde en statistiek serieus nemen. 4. Niet ingaan op door ons in beroep geciteerde publicaties van NUON en Simon Rozendaal.
Beroepsgrond “zichtbaarheid”
Verweerder faalt in haar verweer tegen het feit dat de windmolens straks permanent zichtbaar zijn over de hele horizon door zich te beroepen op meetgegevens die niet representatief zijn voor de zichtbaarheid van de windmolenparken voor Noordwijk. Zoals in het beroep gesteld is de praktijk dat de windmolens haast dagelijks zichtbaar zijn vanaf het strand van Noordwijk. Dat geldt met name in het voorjaar, de zomer en de herfst, maar ook tijdens de winter, zoals getoond in de foto in ons beroep. Curieus is dat door de zgn. klimaatverandering de zichtbaarheid van de einder is toegenomen (zie bijvoorbeeld publicatie KNMI: https://www.knmi.nl/kennis-endatacentrum/achtergrond/waarnemingen-klimaatveranderingen#zichtmist). Als Verweerder zo overtuigt is van de klimaatmodellen dienen deze resultaten ook meegenomen te worden! Bovendien is de hinder van de windmolens bij zichtbaarheid, die zoals gesteld op basis van directe waarneming veel vaker voorkomt dan Verweerder beweert, dichtbij de kust als gevolg van kavelbesluiten III en IV, vele malen hinderlijker dan nu het geval is bij het windmolenpark Luchterduinen: windmolenparken kavels III en IV zijn hoger en staan dichterbij, deze windmolenparken bestrijken de hele einder (als gevolg van het cumulatieve effect met kavelbesluiten I en II nog eens extra naar de einder toe) . Samengevat: Verweerder heeft gelijk waar zij stelt dat de zichtbaarheid van de windmolens sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden, doch faalt in de onderbouwing van deze zichtbaarheid en onderkent niet de toename van hinder bij dichtere nabijheid en hoogte van de windmolens en negeert het feit dat de windmolenparken hemelsbreed het vrije uitzicht belemmeren. Ook voor dit punt geldt dat Verweerder zich niet baseert op feiten (waarneming aan de werkelijkheid) doch op modellen, die op haar gewenste wijze worden geïnterpreteerd.
Beroepsgrond: “gevolgen toerisme”.
Verweerder volhardt in haar eerder genomen standpunt met betrekking tot de geringe gevolgen voor de beleving, recreatie en toerisme van de windmolenparken (waarbij overigens ook het cumulatieve effect van kavelbesluiten I t/m IV niet wordt gewogen) , gebaseerd op de door Verweerder betaalde onderzoeken door Decisio en Motivaction. De Stichting Vrije Horizon heeft in het najaar van 2015 Stol Consult, onder meer gespecialiseerd in statistisch onderzoek, verzocht om een onderzoek te doen naar de beleving van strandbezoekers. Dit heeft geleid tot het zgn. “rapport Stol”. Het is ons een volstrekt raadsel waarom Verweerder vindt dat dit rapport niet onafhankelijk is. Door Verweerder wordt gesteld dat de uitvoerder van het onderzoek, dr. ir. H. R. Stol, belang heeft bij de uitkomst van het onderzoek. Genoemde persoon handelde destijds namens Stol Consult, een onafhankelijk adviesbureau, was niet betrokken bij de Stichting Vrije Horizon, noch bij de Stichting verplaats Windmolens en werd niet betaald voor het onderzoek. In het “rapport Stol” wordt niet alleen kritiek geleverd op de gebrekkige statistische methode die gehanteerd is door de door Verweerder ingehuurde onderzoeksbureaus, maar ook op de interpretatie van de uitkomsten. Het
Stichting Verplaats Windmolens Hollandse Kust
Repliek op Verweerschrift Min. Van Economische Zaken en Klimaat Kavelbesluiten III en IV
4
is onbegrijpelijk en, meer noch, ernstig verwijtbaar dat Verweerder niet op de inhoudelijke argumenten wenst in te gaan, terwijl de feiten uit het rapport Stol al meer dan 3 jaar openbaar zijn. Het feit dat de privé persoon H.R. Stol bij zijn beroep bij de Raad van State met betrekking tot de kavelbesluiten I en II (uitspraak 201609667/1/R6) niet ontvankelijk werd verklaard, vanwege gebrek aan belang, maakt het verweer van Verweerder des te ongeloofwaardiger.
Hoogachtend
Stichting Verplaats Windmolens Hollandse Kust
dr. ir. H.R. Stol vicevoorzitter
bijlage R1: Bijlage III EU richtlijn milieubeoordeling projecten
bijlage R2: Nieuw Klimaatalarm
bijlage R3: Industrie mikt op groene waterstof
bijlage R4: Aan duurzaamheid kleven nadelen
bijlage R5: Wind en zon leveren niet genoeg
bijlage R6: Achtergrond waarnemingen klimaatverandering
Interressant om hier kennis van te nemen, maar dit beschrijft de visie van een partij. Ik vetwacht hier straks dan ook het wederwoord te gaan lezen.
Zouden die klimaatmodellen betrouwbaarder zijn dan het model waarmee de energieprijzen voor 2019 zijn berekend?
UN Agenda 21/2030 in 5 minuten.
https://www.youtube.com/watch?v=govL-fUAwMA
Heb je nog nieuws van het koude blob front MP?
@ Hermie
Omega blocking patroon zorgt voor mild klimaat in Nederland en Engeland. Met diepe kou blobs zowel ten westen als oosten.
Landbouwtechnisch risico als planten eerder tot groei/bloei komen en het blocking patroon verschuift waardoor wij later in het seizoen een kou blob krijgen
https://twitter.com/ClimateRealists/status/1097523251151020032
Vanuit het patroon in Canada/VS vormt zich een nieuwe reuze kou blob, met een grote kans om weer diep te zakken.
https://twitter.com/MJVentrice/status/1097220771716493314
Oh, de koude blobs komen later……
En de kindertjes spelen weer stratego.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/omstreden-gasleiding-van-rusland-naar-duitsland-nu-ook-inzet-van-strijd-tussen-europa-en-vs~b415e326/
@ Theo
Interessant om de zien hoe snel de EU banden met Rusland normaliseert. Een verkiezingsbelofte van Trump, en hij hoeft er zelf niks aan te doen. 4-d stratego
@MP, inderdaad belachelijk spelletje wat ze spelen.