Eerder maakte Climategate.nl melding van alarmerende berichten over zeespiegelstijging onder de titel: Alarmistisch één-tweetje Vrij Nederland/NOS over zeespiegelstijging – factcheck.
Hierbij werd door Vrij Nederland weer allerlei klimaatellende over het publiek uitgestort, in het bijzonder een extreem hoge stijging van de zeespiegel. En de NOS kon natuurlijk niet achterblijven om dit alarmerende bericht aan den volke kond te doen.
Naar aanleiding daarvan hebben we de NOS gewezen op haar stelselmatig alarmistische klimaatberichtgeving, c.q. paniekzaaierij. Maar, zoals al eerder het geval was, kregen we een weliswaar snelle en keurige, maar toch afwijzende reactie van de hoofdredacteur van het NOS-journaal, Marcel Gelauff. Kortom, opnieuw nul op het rekest!
Gelauff:
In mijn ogen betreft dit een adequaat een zakelijk artikel waarin wordt beschreven hoe een aantal experts aankijkt tegen de aanpak van de eventuele zeespiegelstijging.
Op geen enkele manier beleef ik dit artikel overigens als alarmistisch. Uiteraard hoeft niet iedereen het eens te zijn met de conclusies of suggesties van deze experts, maar dat maakt het daarmee nog geen journalistiek onjuist artikel of een apocalyptische fantasiescenario’s m.b.t. de zeespiegelstijging. Te meer omdat in het artikel juist zeer nadrukkelijk wordt gepleit voor een maatschappelijk debat hierover.
Ik moet wel zeggen dat ik uw mail op enkele onderdelen als onprettig ervaar. U stuurt hem naar de betrokken collega maar blijkbaar is er een reden om de mail als bcc ook naar de hoofdredacteur te sturen. Ik begrijp niet goed wat u daarmee wilt. Er is in elk geval geen enkele aanleiding voor. Het betreft een buitengewoon kundige collega die in grote openheid en betrokkenheid de journalistieke discussie over deze portefeuille voert daar waar hij gevoerd moet worden. Geheimen zijn er niet en hoeven niet te worden blootgelegd.
Dat mij een onprettig gevoel bekruipt, ontstaat toch vooral door het einde van uw mail, waar u schrijft: Wat te doen? Weer een klacht? Met de bijkomende reputatieschade van de NOS? Of zou een gesprek wat kou uit de lucht kunnen nemen?
Ik heb geen behoefte hier grote woorden aan te wijden, maar ik zie in elk geval geen aanleiding om in te gaan op uw verzoek om een gesprek.
Aldus Gelauff.
Zie verder hier.
Wie schetst onze verbazing dat Cor Speksnijder in – uitgerekend – De Volkskrant berichtte over een recent rapport van Deltares (o.l.v. Marjolijn Haasnoot), waarin een realistische analyse wordt gepresenteerd van de zeespiegelstijging. Zie hier.
Ik citeer:
Zijn alle voorspellingen over de oprukkende zee overdreven? Die indruk kun je krijgen bij het lezen van het recente rapport van het gerenommeerde kennisinstituut Deltares. Daarin staat dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust minder is gestegen dan klimaatscenario’s hadden aangegeven. De stijging is de afgelopen decennia niet sneller gegaan.
Onderzoekers werkten drie jaar aan een nieuwe methode om de zeespiegelstijging bij alle variatie in weer, wind en getijden nauwkeuriger te bepalen. Ze combineerden metingen, satellietwaarnemingen, modelberekeningen en archiefstudie. Ze verbeterden het onderscheid tussen bodemdaling en zeespiegelstijging. [Het onderzoek van Deltares is hier te vinden.]
Dit leidde tot de conclusie dat de zeespiegel bij Nederland de afgelopen 128 jaar met gemiddeld 1,86 millimeter per jaar is gestegen tot 6 centimeter boven NAP en dat die stijging in die periode geen versnelling vertoont. Als je deze lijn zou doortrekken kom je aan het einde van de eeuw op een zeeniveau dat nog geen 20 centimeter hoger ligt dan het huidige.
Dat is een heel ander vooruitzicht dan bijvoorbeeld de prognose van het IPCC – het VN-panel voor klimaatverandering – dat een globaal gemiddelde stijging van 80 centimeter in het jaar 2100 aannemelijk acht. En anders ook dan klimaatscenario’s van het KNMI uit 2006 en 2014, waarin rekening wordt gehouden met een stijging van 25 tot 85 centimeter in het jaar 2085. De (verbeterde) metingen van de zeespiegel blijven achter bij de mogelijke stijgingen die in het verleden waren voorzien. Zijn de computermodellen te alarmistisch geweest?
Bovenstaande vraag werd door Climategate.nl reeds vele malen beantwoord met een volmondig ‘ja’. Maar de MSM, waaronder de NOS, bleven doof en blind voor onze kritiek.
Onlangs hebben Fred Udo en Hugo Matthijssen daarover geschreven: Zie hier en hier.
Ikzelf heb daar véle jaren geleden ook over geschreven naar aanleiding van het werk van de Veerman–commissie, onder de titel: ‘Wie betaalt de Veerman?‘
Deze ‘posting’ is van 2015, maar daarin wordt verwezen naar mijn eerdere ‘posting’ van 2008!
Citaat:
Ik heb daar al eens eerder over geschreven – voor zover ik mij herinner voor de Leeuwarder Courant – naar aanleiding van de presentatie van het rapport van de Commissie Veerman in september 2008. Door Trouw werd daar destijds zeer kritisch over geschreven door Lex Oomkes onder de titel: ‘De pr-show van Veerman’. In het licht van het oprukkende obscurantisme is het vandaag de dag ondenkbaar dat Trouw nog een dergelijk sceptisch artikel zou plaatsen, dat in strijd is met het AGW-evangelie (AGW = ‘ Anthropogenic Global Warming’) .
Mijn eigen artikel is op wonderlijke wijze van internet verdwenen. Ik kon het niet meer met Google of Yahoo vinden. Met de ‘Wayback machine’ lukte het wèl (maar de afbeeldingen waren verdwenen).
Hieronder de reconstructie van het artikel – met afbeeldingen.
Wie betaalt de Veerman? Aanname zeespiegelstijging in Rapport Deltacommissie bizar.
Zie verder hier:
Hieruit blijkt maar weer eens dat de bevolking stelselmatig voor het lapje wordt gehouden door de klimaatalarmisten en dat de MSM daar kritiekloos achteraan lopen.
Maar het is positief te waarderen dat Deltares nu met een realistische analyse komt en dat de Volkskrant daarvan melding maakt. Zouden we nog een publieke rechtzetting van de NOS m.b.t. eerdere verspreiding van ‘apocalyptische fantasiescenario’s’ mogen verwachten? Ik heb er een zwaar hoofd in. Maar wie weet. Ik zal Marcel Gelauff maar weer eens een e-mailtje sturen.
Hoe het ook zij, het is toch weer een klein stapje op weg naar de bestrijding van de klimaathysterie. Maar om een decennialange klimaatindoctrinatie ongedaan te maken, is er nog een lange weg te gaan.
cherry-picking. Zoals gebruikelijk hier.
Waarom denk je dat er dat sprake is van cherry-picking Ronald? https://goo.gl/images/m4KuJ5
Heb jij het Volkskrant artikel gelezen, Hermie?
Dit artikel? Ja dat heb ik gelezen. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/zijn-alle-voorspellingen-over-de-stijging-van-de-zeespiegel-overdreven-~b3c2bd2a/
Jazeker, dat artikel. Vind je bovenstaand artikel een goede afspiegeling (wordt de boodschap van het VK artikel hier goed weergegeven) of mis je daarin substantiële elementen?
Ja, ik denk wel dat bovenstaand artikel een goede weergave is van het VK artikel. Wat vindt je van het VK artikel?
Ik vind het VK artikel een stuk genuanceerder en veel minder stelling dan bovenstaand artikel.
In bovenstaand artikel kom ik alleen de naam Marjolijn Haasnoot tegen. In het VK artikel lees ik veel meer namen, en een instituut, die er ook iets van vinden. Daarvan zie ik in het bovenstaande artikel niets terug.
Wat Marjolijn Haasnoot ook zegt is: “Dat de metingen langs de Nederlandse kust geen versnelling van de zeespiegelstijging te zien geven, wil niet zeggen dat die versnelling er niet is en niet zál komen. …..Wereldwijd doet die versnelling zich al voor”
Deze nuance lees ik niet terug in bovenstaand artikel.
Dit alles laat zich bovenstaand artikel samenvatten met één woord: cherry-picking.
De link naar het onderzoek is in bovenstaand artikel opgenomen. Iedereen kan zelf het onderzoek lezen en een oordeel vormen. https://www.deltares.nl/app/uploads/2019/03/Zeespiegelmonitor-2018-final.pdf
Maar waar het mij eigenlijk om gaat is dat als je een beschuldiging van cherry-picking uit, terecht of niet, dat je dan aangeeft wat je sterk mist in het artikel. Welk citaat zou je nog willen bijvoegen?
Dat geef ik toch aan, Hermie? De nuance.
De uitspraak van Haasnoot, die ik hierboven aanhaal, wordt in bovenstaand artikel, bewust of onbewust weggelaten. Het VK heeft ook uitspraken van Fedor Baart, Riccardo Riva en Thomas Frederikse. Het totaal plaatje dat deze personen schetsen is een stuk genuanceerder dan bovenstaand artikeltje.
Het zou me verbazen als je dat niet inziet.
Welk citaat uit het VK artikel zou je graag nog willen bijvoegen?
Geen enkele Hermie, Het heeft weinig zin een volledige copy-paste te doen. De mensen kunnen het VK artikel zelf lezen. Wat men hier wel had kunnen proberen te doen is de teneur van de analyses van de anderen in eigen woorden samen te vatten en toe te voegen om het volledige beeld dat geschetst wordt in het VK artikel én Deltares rapport recht te doen. Daar is nu geen sprake van. Om bekende redenen.
Ik laat het verder aan de meelezer of hij/zij volledig geïnformeerd wil worden door het volledige Deltares rapport te lezen of slechts de beperkende climategate samenvatting o.b.v. cherry-picking.
.
Ronald voelt zich lekkerder bij de suggestieve pro klimaatwaanzin schrijfstijl van het linkse propagandablad.
Gezond verstand en feiten vallen altijd slecht bij de “gevoel” lezers.
Ronald wil graag een beetje meer cherry picken passend in zijn eigen straatje….
probeer dat eens uit te leggen en te onderbouwen, hans
Weerom kronkelredeneringen van Labohm… Hij wil inzoemen op een artikel in de Volkskrant. Waarom gaat hij dan eerst nog eens wat zitten herkauwen op een brief van de hoofdredacteur van het NOS-journaal? Een brief waarbij de ombudsman trouwens beweerde dat de NOS gelijk had? (Maar dat wil Labohm natuurlijk niet erkennen).
Dan het kersenplukken van Labohm uit het artikel van Speksnijder. Wat Labohm toont, is de inleiding, met als openingszin “Zijn alle voorspellingen over de oprukkende zee overdreven?”. Wat hij dan lekker negeert, is de verdere nuancering in het artikel. “‘Als je een lijn trekt tussen metingen over 130 jaar is het heel lastig om veranderingen te detecteren die pas in de laatste decennia hebben plaatsgevonden”.
Een heel opmerkelijke zin is deze “Mensen kunnen metingen gebruiken om hun eigen inzichten te onderbouwen. Ik sluit niet uit dat dit ook nu zal gebeuren”. Juist wat Labohm hier nu doet : een vreugdedansje omdat hij de metingen zo kan interpreteren dat ze in zijn overtuiging passen. En lekker de gegevens over de rest van de wereld negeren… En rap weer een artikeltje schrijven in een poging om de bevolking stelselmatig voor het lapje te houden…
Zie hier:
https://www.deltares.nl/nl/nieuws/nauwkeuriger-inzicht-huidige-zeespiegel-langs-de-nederlandse-kust/
Letterlijk citaat:
“De conclusie is dat de zeespiegel de afgelopen 128 jaar met 1,86 mm per jaar (18,6 cm per eeuw) is gestegen en dat de stijging niet is versneld.”
Mijn conclusie: hysterie volledig ontkracht door meten is weten. Next.
Rem,
Niet de verklaring daarvoor over het hoofd zien
” Een belangrijke factor waardoor de zeespiegelstijging in Nederland lager is dan wereldwijd, is dat door het zwaartekrachteffect het ijs dat smelt en afkalft op Groenland niet bij Nederland terechtkomt. Dat de Nederlandse zeespiegel in de toekomst sneller kan stijgen is een scenario waarmee rekening gehouden wordt. Oorzaak hiervoor is dat het ijs op Antarctica steeds sneller afbreekt en smelt en onze kant op kan komen.”
Next !
Rekening houden met een mogelijk scenario is een vooronderstelling. Daarom is adaptie ook een keyfactor in het te voeren beleid, wees voorbereid op de nog niet bewezen mogelijkheid dat er etc… Maar de metingen geven de versnelling vooralsnog nog niet aan. Adaptie is een goede raadgever, paniekerigeheid niet.
@Janos:
Dat “zwaartekrachteffect” speelt geen rol bij Antarctica?
Boels,
Ja natuurlijk wel, maar als je een klein beetje nieuwsgierig was geweest (en ik weet het dat ben je niet want je loopt als een volleerd groepsdenkertje achter je groepje aan), dan had je kunnen weten dat de afname van ijs op Groenland sneller is dan dat van Antarctica.
https://climate.nasa.gov/vital-signs/ice-sheets/
Maar goed dan moet je nieuwsgierig genoeg zijn om ongeveer 2 seconden google te gebruiken.
Iets wat je van een groepsdenkertje natuurlijk niet kan verwachten.
Rem,
de metingen geven wel versnelling aan, echter alleen nog niet in Nederland. De metingen geven ook aan dat het afsmelten van Antarctica ana het versnellen is. Het is echt extreem dom om te veronderstellen dat dat gaat ophouden en inderdaad adaptatie is belangrijk, voorbereid zijn op de nog niet bewezen mogelijkheid dat het zwaartekracht veld onder je voeten plotseling omdraaid is niet echt verstandig
J van der Heijden,
als het smeltwater van Groenland niet in staat is om af te dalen naar Europa toe door de zwaartekracht hoe kan het smeltwater van de Noordpool ooit Nederland of andere landen bereiken? De zwaarte kracht is nu eenmaal het sterkst op de polen omdat de aarde daar wat platter is en daardoor liggen de polen dichter bij het centrum van de aarde.
Die 1,86 mm/jaar is in beperkte mate nog relatief. Er wordt wel gemeten ten opzichte van het NAP, maar hierin zit geen correctie voor isostasie en tektoniek. Dit aandeel bedraagt ca. 0,2 mm/jaar, zodat de absolute stijging van de zeespiegel 1,7 mm/jaar bedraagt.
Henkdj
Veel geschreeuw en weinig wol een oud gezegde maar het past wel aardig bij je reactie.
Hier de zeespiegelmonitor van deltaris.
http://publications.deltares.nl/11202193_000.pdf
Als je nu eens een dag uittrekt om die goed door te lezen en dan met een onderbouwde reactie te komen dan kunnen we praten.
Hugo,
Als je nu eens je opinie in het vervolg zou onderbouwen zouden we inderdaad kunnen praten.
Helaas ben je beter in het verspreiden van je geloof dan in een fatsoenlijk debat
@Hugo,
“Veel geschreeuw en weinig wol”
Huge, denk hier eens over na: Dat is eigenlijk een samenvatting van de meeste artikelen op climategate.nl… Stemmingmakerij, loze beweringen, selectief citeren, de uitgebreide kennis van de klimaatwetenschap negeren, …
in die 64 jaar dat ik hier rondloop en de 55 jaar dat ik bewust ben is de zee met hoogwater vlissingen net zo laag als vroeger. gewoon kijken en zien
Waar wij mee geconfronteerd worden zijn de waarnemingen tegenover verwachtingen. Twee Deltares rapporten. De ene over de feiten de ander over de verwachtingen. 2 mm stijging per jaar laten de waarnemingen zien. De verwachting 2 meter in 2100. En daar moeten we het mee doen. Zijn de metingen een garantie voor de toekomst?
Hernie
Deltaris geeft nu duidelijk aan dat je van de waarnemingen uit moet gaan omdat er geen versnelling is waargenomen.
Dan blijkt het model met als uitkomst tot 2. meter in 2100 niet overeen te komen met de werkelijkheid en dan dien je de modelberekening naar de prullenbak te verwijzen.
Hugo,
er is niets, maar dan ook echt helemaal niets dat 2 meter in 2100 uitsluit omdat de wereldwijde versnelling wel is waargenomen, ook de afname van het ijs op Antarctica is waargenomen.
Dus de ” modellen” van de DK-tjes moeten terug naar waar ze vandaan komen, de prullenbak
Hugo, Ik heb het idee dat Deltares dat niet zegt. Dit is het rapport, die conclusie heb ik blijkbaar gemist? https://www.deltares.nl/app/uploads/2019/03/Zeespiegelmonitor-2018-final.pdf
@ J van der Heijden.
Ja er is niets dat 2 meter in 2100 uitsluit. Volgens AWG is dit mogelijk. Een vesnelling van de stijging zou dan ook deze theorie kracht bij zetten. Echter het wordt in de praktijk (nog) niet waargenomen. Volgens mij is er nog geen reden om daar veel aandacht aan te geven of daar enigszins paniekerig over te doen.
Adriaan,
ja hoor de versnelling van de stijging is wereldwijd gewoon waargenomen.
De enige reden om paniekerig te doen is dat er een enorm gedeelte van de bevolking bewust zijn ogen sluit voor het probleem.
Kenmerken, stemt FvD, PVV of rechter vleugel VVD.
@vdH
Kom je nog met de representatieve peilschalen waaruit de versnelling blijkt? Ik denk het niet hè…. Ik wacht nog steeds…
@vdH
“er is niets, maar dan ook echt helemaal niets dat 2 meter in 2100 uitsluit “.
Er is niets maar dan ook echt helemaal niets dat een meteoriet inslag voor het jaar 2100 uitsluit.
Er is niets maar dan ook niets dat een vreselijke ramp voor 2100 uitsluit.
@Hermie:
Zijn verwachtingen een garantie voor de toekomst?
Ik zie iets van het kleutereffect (een kind dat bewust wordt van de omgeving en vragen begint te stellen, zoals “waar blijft de zon als het donker wordt”. Een kosmologe/kosmoloog in wording.)
Men constateert dan een verandering, poneert die als uniek en gevaarlijk, exponeert dat naar morgen en zie daar een belangrijke publikatie die de mensheid moet wakker houden.
Tot de verandering van teken verandert.
De basis van AGW is gelegd door natuurkundigen in de 19de eeuw toen nog ‘niemand’ stilstond bij zeespeigelstijging. Die basis wordt onder andere uitgedragen door Climategate prominent Nick Lewis. Op basis van zijn verwachte opwarming kan je een zeespiegelstijging scenario maken. Hoe we daar mee om moeten gaan is iets waar je over na kunt denken en over kunt hebben.
@Hermie:
Het probleem zit niet in metingen die al dan niet veranderingen aangeven.
Het probleem zit in de extrapolatiemethoden en waardehechten daar aan.
De innerlijke opdracht van veel modelleurs is het zo alarmistisch mogelijke voorspellingen te construeren.
Logisch eigenlijk, anders vallen de publicaties niet op.
Geloof is sektarische klimaatsprookjes is nog steeds sterker dan de feiten, zo blijkt bij de dagelijkse milieuclub-trollen.
Zijn feiten van vandaag een garantie voor de toekomst?
Hermie blz 54
6.2 Versnelt de zeespiegelstijging?
Of er een versnelling is stellen we vast door de modellen met versnelling (met acceleratieterm en
met knik) te vergelijken met het model zonder versnelling. Geen van beide versnellingsmodellen
zijn een significante verbetering ten opzichte van het model zonder versnelling. Dat wil zeggen
dat we onder de aanname dat er geen versnelling is een acceleratie of knik hadden verwacht
zo groot als we die gezien hebben. Beide modellen zijn vanuit de AIC vergelijking wel een beter
model.
Zoals beschreven in sectie 5.4.2 kiezen we op basis van de combinatie van deze twee criteria voor het model zonder versnelling.
Het model met een acceleratie term laat een vertraagde
zeespiegel zien (−0.0001 ± 0.0040 mm/jaar2
). Het model met een knik in 1993 laat een hogere
zeespiegel zien 2.4mm/jaar na 1993 dan ervoor 1.8mm/jaar, een extra 0.63 ± 0.75 mm/jaar.
Dit beantwoordt vraag 3, of er sprake is van een versnelling van de zeespiegel langs de Nederlandse kust
Je kan van alles verzinnen om achterliggende politieke doelstellingen te verwezenlijken. Klimaat, CO2-reductie of Brexit komt uit zelfde type diepe bron. Vandaar FvD en GroenLinks die in een politieke loopgravenoorlog zijn beland.
Je kan van alles verzinnen om achterliggende politieke doelstellingen te verwezenlijken. Klimaat, CO2-reductie of Brexit. Het kan ook zijn dat verwachtingen hun basis vinden in de wetenschap. Zo zou je de verwachte opwarming van climategate prominent Nick Lewis kunnen gebruiken om scenario’s te maken voor de zeespiegelstijging.
“Geloof is sektarische klimaatsprookjes is nog steeds sterker dan de feiten,”
Ja Scheffer, lees maar eens de sprookjes die dagelijks op climategate verteld worden. Sprookjes die de brede kennis van de klimaatwetenschap negeren. Sprookjes die verteld worden om mensen op te zetten tegen de “elite”, om zo op een populistische manier stemmen te ronselen voor de eigen ‘sekte’…
Maar wanneer je durft nadenken en vraagt voor onderbouwing van die sprookjes-artikelen, dan wordt je zwartgemaakt, uitgemaakt voor “trol”, loze beweringen dat je betaald wordt voor het plaatsen van reacties,…
En zo verteld een ieder zijn sprookje over de toekomst. Het sprookje van Henk is 200 cm in 2100, het sprookje van Scheffer is 20 cm in 2100. Denk je dat het sprookje van Scheffer onmogelijk is Henk?
Hermie, leg me geen woorden in de mond! Ik heb nooit iets geschreven over wat ik verwacht als zeespiegelstijging in 2100!
“Denk je dat het sprookje van Scheffer onmogelijk is Henk?”
Wat ik denk, dat doet er eigenlijk niet veel toe. Wat de klimaatwetenschap hierover meent te concluderen is veel relevanter. AR5 schat het in op 0.5 tot 1.2m. En die 0.5 is de ondergrens van het RCP2.6 low-emission scenario.
Dus Scheffer zal met heel goede argumenten moeten afkomen om zijn 20 cm te verdedigen tegenover al die klimaatwetenschappers – zeker wanneer hij een FvD-strategie wil volgen van een nietszeggend klimaatbeleid voeren.
Wat het IPCC zegt kan ik in hun rapporten lezen Henk, maar ik ben wel benieuwd naar jouw verwachting. Het kan dus geen twee meter worden?
Hermie, waarom denk je dat ik een andere conclusie zou trekken dan de klimaatwetenschappers?
Waarom wil je mijn mening weten? Elders schreef je vandaag nog dat je mijn reacties (“grijsgedraaide plaatjes”) niet leest….
NOAA: average global sea level rise rate of 1.7-1.8 mm/yr. https://sunshinehours.net/2019/03/06/noaa-average-global-sea-level-rise-rate-of-1-7-1-8-mm-yr/
Grappig dat dit artikel aantoont dat de reactie van Gelauf correct was.
Ja, dat schrijft Hans Labohm dan ook ” …. kregen we een weliswaar snelle en keurige, maar toch afwijzende reactie ” Wat anders kan de NOS doen? hun eigen wetenschap verzinnen wordt erg lastig, daar is de NOS niet voor.
NPO en NOS zouden eens de kritische klimaatwetenschap kunnen citeren, echter dat is heiligschennis in de religie van de de alarmistische watermeloenen.
Jongens alsjeblieft. Gelauff, SOCIALE ACADEMIE, je weet wel, waar ze leren dat 2 + 2 echt niet altijd 4 hoeft te zijn. Dai is ook maar een mening die alleen maar bij Beta’s leeft. Wij linkse Alfa’s weten wel beter.
Nou, die Gelauff dus.
Wat heeft Baudet eigenlijk gestudeerd? Natuurkunde?
Waarom zou de opleidingsrichting, van belang zijn?
We willen toch niet bestuurd worden door specialisten?
Sommige mensen passen gewoon niet in opleidingshokjes.
Denk je dat het volk ook maar iets interesseert wat Baudet geleerd of gestudeerd heeft?
Het volk wil af van deze elitaire regering die niets anders doet dan de lager en midden inkomens bedotten en bedriegen.
Als ze dat nu nog niet snappen.
Wat heeft Labohm gestudeerd? Economie! De discipline waar je altijd zegt “niet naar het verleden kijken, de koers kan stijgen of kan dalen… je niet baseren op je kennis, want het kan altijd anders uitdraaien… nooit een harde uitspraak doen, want je weet nooit hoe het uitdraait…”
EN dat past hij dan toe op de klimaatwetenschap. Maar zo werkt wetenschap natuurlijk niet
Het gaat inderdaad niet over wat iemand gestudeerd heeft maar wat hij doet met de intellectuele vaardigheden die hij heeft ontwikkeld. Kritisch blijven denken, zoals gebruikelijk bij de klimaatrealisten of blindelings achter doorgaans linkse dogmatici aan blijven hollen richting rand van de afgrond en niet doorhebben dat het die lui alleen maar gaat over het verkrijgen van macht.
Uiteindelijk gaat het altijd over de strijd tussen de “Have’s”en de “Have-not’s”
Natuurlijk is er niets mis mee als je als have-not tot de have’s wil behoren, maar ga er dan wel gewoon hard voor werken i.p.v. te proberen de welvaart van de have’s af te pakken.
Uiteindelijk zijn alle dictators van een koude kermis thuisgekomen; links of rechts.
“wat hij doet met de intellectuele vaardigheden die hij heeft ontwikkeld”
Correct AnthonyF, maar dan kom ik tot dezelfde conclusie: de strategie van Labohm blijft twijfel zaaien “de koers kan stijgen of kan dalen” … loze beweringen “want het kan altijd anders uitdraaien…je weet nooit hoe het uitdraait…”. En dan natuurlijk ook het negeren van de kennis van de klimaatwetenschap en het blindelings vasthouden aan zijn overtuiging.
Gebruik nu eens je eigen “intellectuele vaardigheden”, om na te denken over deze zin (lichtjes aangepast van wat je zelf schreef): Kritisch blijven denken, zoals gebruikelijk bij de klimaatwetenschappers, of blindelings achter doorgaans populistische dogmatici aan blijven hollen richting rand van de afgrond en niet doorhebben dat het die lui alleen maar gaat over het verkrijgen van macht. Deze zin is volgens mij vrij algemeen van toepassing, maar zeer actueel na de recente verkiezingen!
Het KNMI is het oneens met de Deltares studie en wil daarover alleen met wetenschappers praten Dus niet sociale Gelauff, niet historische Rutte, niet boer Veerman. Kanjer Labohm c.s. zijn wetenschappers pur sang, die mogen dus echt niet meedoen. Zo ook niet de historische Uyl van Minerva. Blijven over de meteomannen als Hiemstra c.s. in een debat met zichzelf. Dan heb je altijd 97% concensus, die weer 35% of zo iets blijkt te zijn.
Het feit dat er geen versnelling in het stijgen van de zeespiegel in Nederland wordt waargenomen is geen bewijs tegen AGW.
Het geeft alleen aan dat verwachtingen op grond van deze theorie (nog) niet uitkomen.
Het zelfde geldt voor het de toename van weerextremen, het verdwijnen van ijs in Antartica en op Groenland en het uitsterven van ijsberen. Allemaal zaken waar we blij mee zouden moeten zijn.
Het klimaat in Nederland is de laatste jaren natuurlijk wel aan verandering onderhevig geweest. Dat is normaal.
Ik ben van mening dat het klimaat in Nederland is verbeterd.
Dat is ook mijn mening. Ik ben blij met de klimaatverandering in Nederland. Zijn we er nog zo blij mee over 100 jaar? Dat is de lastige vraag die zo moeilijk is te beantwoorden.
Beste Hermie,
Dat is inderdaad een lastige vraag. Ik denk niet dat jij of ik dat gaan meemaken. Het kost te veel moeite om angstig te zijn voor zaken die zouden kunnen gebeuren.
De vraag is altijd hoe groot is de kans?
Ik schat de kans dat we tenonder gaan aan een Global Nucleair War (GNW) veel groter dan aan AGW.
Wordt het niet tijd dat de VN zich meer zouden inspannen om het doel te bereiken, waarvoor ze zijn opgericht? Wereldvrede.
Ik schat de kans dat de mensheid eensgezind rampen t.g.v. AGW kan afwenden, nog kleiner dan de kans op wereldvrede.
Oh, en wereldvrede kost niets en levert veel op!
Wereldvrede…… misschien moeten we beginnen met een klein beetje vrede op climategate….
Hermie, helemaal mee eens!
Hermie,
Wat er over 100 jaar gebeurt weet niemand.
Ik zou daarom willen voorstellen dat de politiek van links tot rechts gaan samenwerken en dat de klimaatwet voorlopig voor 5 jaar in de ijskast gaat. En ook stoppen met (ondemocratische) windmolen plannen op land gedurende die periode.
Indien na 5 jaar de zeespiegelstijging aan de Nederlandse kust nog geen versnelling laat zien, verlengen we de periode weer met 5 jaar enz.
De zeespiegelstijging is waarschijnlijk een betere maat dan de globale atmosfeer temperatuur, die nog al eens wild kan varieren.
hermie..9.13….we?..of onze van welvaart beroofde kleinkinderen?…mvg…bart.
Wat een prachtige voorstellen ErikN!, “dat de politiek van links tot rechts gaan samenwerken” Wat betreft die klimaatwet, van mij mag die gerust in de ijskast, maar aan de andere kant is deze tamelijk boterzacht dat je er misschien ook niet heel erg druk over hoeft te maken. Als het aan mij ligt mogen ook de (ondemocratische) windmolen plannen op land gedurende die periode in de ijskast. En op zich een idee om maatregelen te koppelen aan de mate van opwarming of aan zeespiegelstijging.
“Ik ben van mening dat het klimaat in Nederland is verbeterd.”
ZIjn de boeren daar ook tevreden mee, denk je? Hoe was hun oogst vorig jaar?
Henk dj,
Ik begrijp dat je graag klimaat wil, waar iedereen mee tevreden is. Dat wil ik eigenlijk ook wel.
Ik dacht dat jij klimaatwetenschapper bent?
Dus dat wat je nu zegt slaat nergens op.
Je kunt ook zeggen heb je er minder door gegeten?
twee jaar geleden gingen de Nederlanders massaal een last minute reis boeken naar zonnige oorden omdat het in Nederland zo’n pest weer was.
Henk dJ, ik zal nog een keer op mijn hurken gaan zitten en dan reageer ik niet meer op je gebrabbel.
Wellicht is het je ontgaan, maar veel economen hebben een stevige beta achtergrond te weten wiskunde en statistiek. En ja, economen weten als geen ander, dat je uit het verleden niet zo maar de toekomst kan uitrekenen. Niet voor niets staat er steeds bij het aanbieden van beleggingsproducten altijd het zinnetje, dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. Deltares is zich daar zeer van bewust en sluit zeker niet uit, dat de trend tot op heden niet ineens kan ombuigen, zowel positief als negatief.
Maar goed, ik begrijp dat de klap van de 6 meter van die flapdrol van Gore naar de 20 cm van Deltares best wel even iets is wat je moet verwerken. Neem de tijd jongen, maar hou op met je zielige gezuig.
PS, Liep je toevallig ook mee zaterdag met een doek voor je gezicht in die optocht van anti-facsisten die opriepen om Baudet dood te schieten?
Dat noemen we ook wel ‘weer’.
Twee boeren zitten in dezelfde kerk. Tijdens het gebed geeft de voorganger tijd voor persoonlijke gebeden tot God. De ene boer bidt: “Oh God, laat het droog blijven, mijn eerste graan is rijp en moet nodig geoogst worden”. De tweede boer heeft zijn eerst oogst binnen en bid “Oh God, laat het zo snel mogelijk gaan regenen, de vogels zouden anders aal het zaad opgegeten hebben voor het opkomt”.
Weer op bestelling, we verkeren meer en meer in de illusie dat alles maakbaar is. Laat de platte wereld van beeldschermen nou totaal iets anders zijn dan de echte wereld.
Tip om CO2-uitstoot te beperken: laat u niet cremeren, maar zo snel mogelijk begraven!
Zijn de boeren er ook blij mee? Het is maar net welke boer je het vraagt. Wat 50 jaar geleden nog als absoluut voor onmogelijk werd gehouden is nu een veelbelovende agrarische activiteit aan het worden; het verbouwen van wijn. Volgens deskundigen begint de kwaliteit van de Nederlandse wijnen heel behoorlijk te worden. Kortom, gewoon op tijd de bakens verzetten en niet blijven vasthouden aan tradities.
De Engelse vakbonden, uiteraard op streng socialistische leest geschoeid, hebben het jarenlang voor elkaar gekregen, dat bij de overschakeling van stoom op diesel en electrisch er toch een stoker mee moest op de locomotief, die daar uiteraard niets te doen had. Die macht van de vakbonden werd uiteindelijk gebroken door de Iron Lady Margaret Thatcher.
Ik kijk uit naar Bretonse temperaturen in NL.
Zo’n twee graad warmer, precies genoeg om aangenaam te zijn.
Ik ook, vooral in de winter. En als het nu drie graden wordt?
Dan krijgen we iets van Zuid-Franse temperaturen Hermie. Gezien de hoeveelheid Nederlanders die daar op vakantie gaan lijkt dat niet echt erg te zijn. :-)
Dat zou best kunnen Leo, ik zie er ook niet tegenop. En hoe warm zal het dan inmiddels geworden zijn in Zuid Frankrijk?
Waarschijnlijk kouder Hermie, de warmte in Nederland zal een verandering in de luchtstromingen veroorzaken waardoor er een koude straalstroom ontstaat, Saint-Gaudens wordt dan omgedoopt in Saint-congélateur.
Eens even graven in krantenartikelen uit het verleden, mooi dat dat makkelijk kan, hier een artikel uit de volkskrant:
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=zeespiegelstijging&coll=ddd&identifier=ABCDDD%3A010857006%3Ampeg21%3Aa0209&resultsidentifier=ABCDDD%3A010857006%3Ampeg21%3Aa0209
In 1987 is er al “paniek”, we zijn inmiddels alweer meer dan 30 jaar verder, maar waar blijft de vermeende versnelde stijging? Het wil maar niet lukken.
Zoekend op delpjer.nl met het keyword “zeespiegelstijging” valt mij op dat er sinds eind jaren 80 over wordt “gealarmeerd”. Then it has begon, the bullshit.
Nog een paniekzaaiertje, De Telegraaf,1978, citaat:
“Een ook voor ons land rampzalige stijging van het zeeniveau zou zich in de komende vijftig jaar kunnen voltrekken … Door het smelten van het poolijs zou de zeespiegel al snel vijf meter hoger kunnen komen te liggen.”
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=stijging+van+de+zeespiegel&coll=ddd&page=1&facets%5Bperiode%5D%5B%5D=1%7C20e_eeuw%7C1970-1979%7C&identifier=ddd%3A011199262%3Ampeg21%3Aa0188&resultsidentifier=ddd%3A011199262%3Ampeg21%3Aa0188
Correctie, het begon al veel eerder. De Telegraaf heeft bijgeleerd, wanneer volgt de rest?
De Telegraaf zat er dus naast.
Je bedoelt jh Mercer zat er naast.
@Boels, Dank je wel, je hebt helemaal gelijk, 100 jaar verder. Waarom heeft REM het dan over 30 jaar verder?
Heeft de volkskrant een jaartal genoemd?
De Volkskrant 12-11-1987
“Deze stijging leidt volgens de huidige klimaatmodellen tot een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde met ongeveer 1,5 tot 4,5 graden Celsius in de komende honderd jaar. Als gevolg daarvan zullen ijskappen aan de polen smelten en het waterniveau in de oceanen stijgen. De huidige modellen geven een zeespiegelstijging aan van twintig tot honderdveertig centimeter. ”
Inmiddels weten we wel dat er geen ijskappen op de N-pool zijn ;-)
Heeft de volkskrant een jaartal genoemd?
@Hermie:
1987 plus 100 = 2087.
T2087 = T1987+1,5C
of
T2087 = T1987 + 4,5C
“1,5 tot 4,5 graden Celsius” zou je ook kunnen schrijven als:
met
1 sigma 3,0+/-2,1
of met
5 sigma 3,0+/- 10,6 ;-)
@Boels, Dank je wel, je hebt helemaal gelijk, 100 jaar verder. Waarom heeft REM het dan over 30 jaar verder?
Zeespiegelstijging en AGW, ik zie het verband niet op basis van fysica.
Als je uitgaat van AGW, ga je ervan uit dat de atmosfeer opwarmt. Maar hoe ga je nu die opwarming van de atmosfeer vertalen naar opwarming van oceanen en afsmelten Arctica en Antarctica? Met opwarming van 1° C van de lucht zou je theoretisch de oceanen met 1/1100 °C op kunnen warmen. Die 1100 is de verhouding in warmtecapaciteit tussen lucht en water.
Los van dat je dat niet kunt meten zal het ook niet gebeuren. Mocht de atmosfeer het oppervlaktewater al opwarmen, dan wordt dat direkt teniet gedaan door afkoeling door verdamping.
Smelten van ijs door middel van lucht erboven ziet er nog wat moeilijker uit. Daar komt naast de opwarming van het ijs ook nog eens de smeltenergie van ijs naar water bovenop. Als je dat allemaal moet doen met die 1° C of 2° C of 5° C dan kom je een paar atmosferen tekort om dat voor elkaar te krijgen. Nog los van het feit dat warme lucht meestal opstijgt en niet afdaalt om grote ijsvlakten of oceanen op te warmen.
De enige manier om oceanen op te warmen is door instraling van de zon. Die warmere oceanen kunnen dan als de stroming goed is ervoor zorgen dat er meer arctisch zeeijs smelt. Dat is een verschijnsel dat regelmatig gebeurt. Maar het is in de geschiedenis een op- en neergaande beweging.
Het heeft allemaal niks te maken met opwarming van de atmosfeer en heeft dus ook niks te maken met wat CO2 wel of niet doet in die atmosfeer.
Het is toch inmiddels ieder al bekend dat ze ons een oor aandraaien.
Overal waar kijkt willen ze de mens hypnotiseren, met hun slogan dit komt door klimaatverandering.
Het enige wat door klimaatverandering komt is niet opwarming maar verarming, als ze met deze bulshit doorgaan.
Je ziet het niet Aad. Veel anderen zien het verband op basis van fysica wel. Er bestaat dus een verschil in opvatting. De oceanen zijn de afgelopen 100 jaar warmer geworden. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Jij ook?
Het gaat er niet om dat ik het niet zie. Ik probeer op basis van fysica uit te leggen dat opwarming van de oceanen door atmosferische opwarming niet gebeurt.
Of ik het eens ben met de stelling dat de oceanen opwarmen? Als het al gebeurt komt dat door de zon, misschien ook door onderzeese vulkanische aktiviteit.
Maar hoe temperatuurverloop van de oceanen is heb ik geen zicht op. In het verleden hebben we maar schaarse meetgegevens, meestal langs vaarroutes van schepen, dus een zeer beperkte dekking. De meetmethodes zijn ook niet betrouwbaar. Wat denk je dat er met de temperatuur gebeurt als je een blikken emmer aan een touw eerst 30 meter omhoog moet hijsen? Metingen van diepere lagen in de oceaan kennen we nauwelijks uit het verleden.
Pas sinds een jaar of 30 worden er meer betrouwbare metingen gedaan met de Argos-boeien. Dat ziet er al heel wat beter uit. Metingen op verschillende diepte, betere spreiding. Misschien dat we over 60 jaar een beter zicht hebben op het temperatuurverloop in oceanen. Tegelijk wordt er ook meer onderzoek gedaan naar de invloed van oceaanstromingen. Dat is erg belangrijk om iets te weten te komen over warmteverplaatsing binnen oceanen. Maar het lijkt me allemaal wat vroeg om nu direkt conclusies te gaan verbinden aan die eerste onderzoeksresultaten.
Laat ik het wat breder trekken. Veel mensen gaan er van uit dat de oceanen opwarmen op basis van de beschikbare gegevens. Ook menen velen dat die opwarming van de oceanen wordt veroorzaakt door de mens. Er is dus verschil in opvatting op basis van dezelfde fysica waar jij je op beroept. Welke fysica heeft gelijk?
Aad,
” Zeespiegelstijging en AGW, ik zie het verband niet op basis van fysica.”
Hmmm ijs heeft de vervelende gewoonte te smelten bij 0C, als het warmer wordt zal het aantal gebieden waar het boven de 0C is toenemen.
Ijs smelt wordt water en komt uit in de oceanen.
Verder zet warmer water uit
En warmere lucht kan meer waterdamp bevatten, dus dan zakt het zeespiegeltje aan de wand weer. Opgelost!
Goh, van der Heijden.
Waarom waren ijsbergen ook al weer zo gevaarlijk? Oh ja, slechts 1/10 steekt boven water en 9/10 zit onder water. De overlevenden van de Titanic wisten daar alles van.
Conclusie, het volume van een bepaalde hoeveelheid ijs is groter dan het volume van dezelfde hoeveelheid water, in kg of tonnen gemeten. Anders gezegd, het soortelijk gewicht van ijs is kleiner dan dat van water.
Dus zal bij het smelten van het ijs het volume voorlopig eerst afnemen, totdat al het ijs is gesmolten en pas daarna, heel lang daarna, kan het volume van het water inderdaad toenemen door opwarming, tenminste als de temperatuur van het water boven de 4 graad celsius komt. Tussen 0 en 4 graden krimpt water immers. Volgens mij leerden wij, die van voor de mammoetwet dus, dit al op de lagere school. Ik weet overigens niet hoe snel dit soort processen gaan, maar gelet op de ongelooflijk grote hoeveelheden ijs, dan wel water, veronderstel ik, dat we eerder in eeuwen dan in jaren moeten rekenen.
Bij het smelten van het landijs op Groenland en Antarctica zal door het wegvallen van het enorme gewicht aan ijs er ook sprake zijn van bodemstijging zoals in Noorwegen.
Maar dat moet wel ergens vandaan komen. Daling van de omringende zeebodem ligt voor de hand met als gevolg daling van de zeespiegel.
@AnthonyF, Wie maakt zich zorgen over het smelten van ijsbergen?
“Zeespiegelstijging en AGW, ik zie het verband niet op basis van fysica.”
Fysici en andere wetenschappers zien het wel…. Wie zal ik vertrouwen? Aad of hen?????
De oceanen worden opgewarmd door de zon, en warmen op hun beurt de atmosfeer op. De atmosfeer warmt dus niet de oceanen op.
Tijdens onze cruise langs de Noorse kust het Viking museum bezocht. Uit onderzoek blijkt dat ten tijde van de Vikingen, ca 1100 jaar geleden, de zeespiegel daar ca 1,50 meter hoger stond dan nu.
Sinds de zware ijskap van de laatste ijstijd is verdwenen, komt Noorwegen omhoog Henk.
Welk tempo, 1,50m in 110 jaar?
Ik bedoel : Welk tempo, 1,50m in 1100 jaar?
Ligt er aan waar je in Scandinavië kijkt Gerard,
Klein beetje naar beneden scrollen zie je links een kaartje met de waargenomen stijgsnelheden:
http://users.telenet.be/hhs-heist1/aardrijkskunde/EndogeneProcessen.htm
El Niño
Tegenwoordig verschijnen er steeds meer studies die de opwarming door het sterke onderzeese vulkanisme – binnen het omvangrijke en geologisch zeer complexe gebied rond oostelijk Nieuw Guinea en de Salomon Eilanden – waarschijnlijker achten. Sterke aardbevingsactiviteit aldaar gaat vaak vooraf aan een El Nino.
De nos. Iedere zin is gelogen.
Groeten, Ben
Nee Ben, niet iedere NOS zin is gelogen. Het meeste wat ze daar verkondigen is wel waar, maar het gaat om dat ondoorzichtige stukje met onwaarheden, leugens, en politiek gemotiveerde verdraaiingen, weglatingen en eenzijdige belichtingen. Dat is het gevaar van deze linkse staatszender.
@Johan, inderdaad in de sport, het weer en de ongelukken valt het wel mee. Met links heeft de nos niets van doen.
Het valt ook niet mee om journaal te brengen voor simpele zielen, sinds Marga van Praag is dat namelijk tot norm verheven.
Hermie, op basis van de AGW-hypothese worden een aantal gevolgen van de opwarming op een rijtje gezet. Ze volgen allemaal als logisch op de eerste stap, toenemende CO2-concentratie door de mens.
Meer CO2 > opwarming atmosfeer > zeespiegelstijging >afname biodiversiteit > meer droogte > meer regen > meer hurricanes > meer klimaatvluchtelingen
Ik verzin dit rijtje niet maar kan wel uitleggen dat die zgn logische gevolgen niet logisch zijn. Ik heb dat nu gedaan voor zeespiegelstijging maar kan het ook voor de andere punten wel aangeven. Dat is niet gebaseerd op verschil in fysica. Dat is meer gebaseerd op logische stappen die je wel of niet wilt zetten.
Als ook het KNMI in een van haar teksten beweert dat het versterkt broeikaseffect voor opwarming van het oceaanwater leidt, dat weer leidt tot zeespiegelstijging, zitten ze gewoon fout. Ik weet zeker dat het KNMI niet uit kan leggen hoe een opwarming van de lucht nu tot opwarming van het oceaanwater kan leiden. Dat kan geen enkele fysicus.
Toch zijn er fysici die het hebben uitgelegd en dat is ook op het internet bevinden. Jij zegt dat ze fout zitten, anderen denken weer van niet. Welke fysica heeft gelijk? Laat ik het in het midden houden. Welke benadering kan overtuigen?
Hermie, de groep met de grootste consensus heeft gelijk.
Hermie. Wie maakt zich zorgen over het smelten van ijsbergen?
Nou, ik niet. Maar de algemene klimaathysterie gaat in zijn kern om de volgende redenering. Door de opwarming van de atmosfeer, veroorzaakt door de mens (De CO2 fictie) zal de zeespiegel stijgen omdat er ijs gaat smelten. Voor veel goedwillende alfa’s is ijs gewoon ijs en kennen ze hoogstwaarschijnlijk niet het verschil tussen drijfijs, de Noordpool dus, en landijs. Vandaar even mijn opmerking over het ijs op de Noordpool. Maar ik ga verder want ik zeg ook iets over het smelten van het landijs op Antarctica en Groenlanden de mogelijke gevolgen daarvan. Of ben je zover niet gekomen?
@AnthonyF Ja dat heb ik gelezen. Of stijging en daling van bodem in evenwicht blijven weet ik niet.
@Aad. Een groot probleem met de hedendaagse wetenschap is de corruptie. Wetenschappers zijn al lang niet meer onafhankelijk en dus ook hun wetenschap niet. Dat is precies ook het probleem in het huidige klimaatverhaal waar wetenschappers worden opgevoerd als brengers van de waarheid maar dat al lang niet meer zijn. En Jan met de Pet is op geen enkele wijze in staat om dit te doorgronden en wordt dus gemakkelijk op het verkeerde been gezet. In het CO2 verhaal is met enige kennis van natuurkunde gemakkelijk te begrijpen dat het totale flauwekul is, maar hoeveel mensen hebben zulke kennis? Dat zijn er toch relatief weinig. Gelukkig is er maar een natuurkunde, dus de waarheid in deze komt vanzelf boven drijven.
Groeten, Ben
@Ben, “Corruptie” is natuurlijk een stuk makkelijker te roepen dan werkelijk aan te tonen. Wat wel raar is dat nu juist natuurkundigen laten zien dat AGW bestaat. Natuurkundigen zijn het blijkbaar niet eens.
@Hermie. Geen enkele serieuze natuurkundige zal roepen dat AGW bestaat. Het NL academische systeem is extreem gevoelig voor corruptie, via 3de geldstroom etc. Het aantal corruptiegevallen is al lang niet meer te tellen. Heb zelf 45 jaar in de wetenschap gezeten, gelukkig in een segment waar corruptie geen rol kan spelen.
Aad
De wetenschap veronderstelt dat meer CO2 in de atmosfeer de warmteafgifte van de door de zon opgewarmde oceanen bemoeilijkt. Daardoor stijgt dan de temperatuur vd oceanen. Dus door minder warmteafgifte wordt de temperatuur hoger.
In theorie is dit juist, maar werkt in de praktijk mi niet vanwege de zeer lage concentratie CO2 en de nog veel lagere toename van CO2.
Stel dat die fysici gelijk hebben en de lucht warmt de oceanen op. Laten we voor het gemak een 1km dikke laag van de atmosfeer nemen die 1 km oceaanwater diep gaat opwarmen met die 1° c. Dan kom je op 1/1100 ° C temperatuurstijging van die bovenste kilometer oceaan. Hebben ze dat kunnen meten? Zou het invloed hebben op de uitzetting van oceaanwater? Op het afsmelten van de poolkappen?
En als die 1° C opwarming van de atmosfeer nu is verdwenen in het opwarmen van de oceanen? Waar is dan de opwarming van de aarde gebleven? Dat was toch het probleem. Opwarming van de aarde is opwarming van de atmosfeer, dat is wat we meten en ons zo druk over maken. Niet over die 1/1100 °C van die oceanen.
Heb je die vraag al eens aan fysici zelf gesteld?
Aad en Hermie.
Ik ben blij dat jullie hier op deze wijze een discussie voeren.
Samen tonen jullie aan hoe complex deze materie is. Beide verhalen zetten mij aan het denken.
Ik begrijp dat mensen hier, waarschijnlijk door hun bevlogenheid, moeite hebben om afstand te nemen van hun eigen overtuiging. Dat vind ik dan weer jammer, want hun woorden missen dan overtuigingskracht.
Aad,
Je redenering dat de atmosfeer de oceanen met niet meer dan 1/1100 graad kan opwarmen is fysisch niet correct. Het verschil in warmtecapaciteit heeft alleen invloed op het tempo van de opwarming, niet op de grootte van de opwarming zelf. In je redenering transporteer je de warmte-inhoud van 1 km lucht naar 1 km water waarbij je dus aanneemt dat de temperatuur van de lucht met 1 graad daalt. Dit zal uiteraard niet gebeuren. Zet als voorbeeld maar eens een grote bak met ijskoud water in je huiskamer en hang er een thermometer in. Houd de temperatuur van je huiskamer continu op 21 graden. Je zult zien dat de temperatuur van het water in de bak uiteindelijk ook op 21 graden zal uitkomen. Dat kan, afhankelijk van de grootte van de bak water, zeer lang duren, maar het gebeurt wel.
Het punt m.b.t. het opwarmen van de oceanen vanuit de atmosfeer is meer dat het warmtetransport van lucht naar water zeer moeizaam verloopt. Lucht kan d.m.v. warmtestraling en via contact van luchtstromingen met de oppervlakte van het water wel iets van warmte in het water pompen maar dit zijn zeer inefficiënte mechanismen. Bovendien zal een deel van die moeizaam getransporteerde warmte weer gebruikt worden om water te verdampen. De enige efficiënte methode om het oceaanwater te verwarmen is door de directe inval van zonlicht (en eventueel vulkaanuitbarstingen op de bodem van de oceaan) maar dat werkt maar tot ongeveer 100 m diepte. Bedenk daarbij ook nog dat het oceaanwater van onderaf gekoeld wordt. T.g.v de thermohaliene circulatie ligt de temperatuur op de bodem van de oceanen vlakbij het vriespunt en die kou sijpelt geleidelijk door naar de hogere lagen van de oceaan. Zonder die circulatie zou de gemiddelde temperatuur van de oceanen ook ongeveer 15 graden zijn in plaats van de pakweg 5 graden die het nu is.
@ Ries,
Mee eens.
Ries
Aad neemt een km atmosfeer, dat vertegenwoordigt een hoeveelheid extra warmte als we naar 1 graad opwarming ervan kijken.
Vervolgens kijkt hij met hoeveel graden die hoeveelheid warmte een laag van een km in de oceanen kan opwarmen.
Daar zit de factor 1100 tussen vh verschil in warmte capaciteit. Dus Aad heeft gelijk als we naar de evenwichtstoestand kijken.
We hebben het niet over de overgangstoestand voordat dit bereikt wordt.
Ik denk dat het voorstel van Ries om maar een grote bak met ijskoud water in je huiskamer te plaatsen een goed idee is voor mensen die het eerst moeten zien en dan pas kunnen geloven. Evengoed, het komt er opnieuw op neer dat mensen die menen best wel wat van fysica te snappen al snel in een “welles, nietes” situatie terechtkomen. dat zou ze toch te denken moeten geven als ze sceptisch zijn ingesteld en ook begrijpen dat ook hun eigen logica niet altijd de juiste hoeft te zijn.
Hermie, lees het tweede paragraaf van Ries’ s reactie nog eens goed.
Moest een bak met koud water opgesteld zijn in een warme ruimte, maar dat water wordt langs een warmtewisselaar , buiten in de kou, gepompt (als thermohaliene circulatie) dan zie ik er weinig logica in dat dat water zou opwarmen.
En zeker al niet als de temperatuur van dat water de grootte van die wamtewisselaar bepaalt (termostatisch effect Arctisch zeeijs).
@Willy, Die heb ik zeker gelezen. Daar heb ik ook niets op aan te merken. Maar er is misschien wel iets aan toe te voegen?
En lees mijn opmerking ook nog eens: ” Evengoed, het komt er opnieuw op neer dat mensen die menen best wel wat van fysica te snappen al snel in een “welles, nietes” situatie terechtkomen. ” Er zijn vele natuurkundigen die aangeven dat de oceanen op warmen door AGW.
ErikN 18:02,
Ik begrijp heel goed de redenering van Aad. Zijn redenering is dat een temperatuurverhoging van 1 graad van de lucht een kolom water van gelijke lengte met niet meer dan 1/1100 graad kan verhogen t.g.v. de factor 1100 verschil in warmtecapaciteit tussen water en lucht. Dat is alleen waar als je de extra warmte-inhoud van de lucht corresponderend met de 1 graad temperatuurverhoging overbrengt naar het water en daarmee de lucht met 1 graad afkoelt. Dat gebeurt uiteraard niet want alle processen die gezorgd hebben voor die 1 graad temperatuurstijging zijn nog steeds onverminderd werkzaam. De opwarming van het water zal dus onverminderd doorgaan en niet stoppen bij 1/1100 graad. Bij de eventuele opwarming van de oceanen t.g.v. een eventueel extra broeikaseffect t.g.v. CO2 toename gaat het om het warmtetransport van lucht naar water en niet om het verschil in warmtecapaciteit.
Ries
Aad kijkt niet naar het transient gebeuren maar naar het eind resultaat, dus we gaan van een begintoestand met 1 graad verhoging in de atmosfeer naar de eindtoestand met 1/1100 graad verhoging in een zelfde volume in de oceaan. De hoeveelheid energie is dan hetzelfde.
Nog even ter aanvulling. Bovenstaande geeft het maximale effect, of het inderdaad zal gebeuren wordt bepaald door de kinetiek van het proces. Ik ben van mening dat in ieder geval CO2 in de atmosfeer nooit de opwarming van de oceaan kan verklaren. Veel te weinig CO2 en veel te weinig mogelijke mechanismen.
Maar ook de atmosfeer als geheel zal het in optimale kinetische omstandigheden van warmteoverdracht niet verder brengen dan de bovenvermelde 1/1100.
Ik hoop dat mijn punt zo duidelijker wordt.
ErikN 20:55
Tsja, Erik, Je begrijpt dus niet wat ik schrijf. Wat jij een eindresultaat noemt is een niet mogelijk tussenresultaat waarbij de temperatuur van de lucht 1 graad is gedaald. De hoeveelheid energie zou dan inderdaad hetzelfde zijn, maar die situatie kan niet voorkomen omdat de temperatuur van de lucht niet zal dalen. Kijk naar mijn voorbeeld met de bak ijswater in de huiskamer. Het water zal opwarmen maar de temperatuur in de huiskamer zal daar niet door dalen.
ErikN 23:25
Erik, Er is geen maximaal effect. Die 1/1100 graad is een zinloze parameter. 1100 is alleen maar de verhouding tussen de warmtecapaciteiten en heeft verder geen betekenis. Kijk weer naar mijn voorbeeld van de bak ijswater in de huiskamer. Het water zal opwarmen tot de volledige temperatuur van de huiskamer en niet tot 1/1100 van het temperatuurverschil. Ik ben het overigens wel met je eens dat de toename van CO2 in de atmosfeer niet de temperatuurstijging in de oceanen kan verklaren.
Wel Ries, als de toename van CO2 in de atmosfeer niet de temperatuurstijging in de oceanen kan verklaren dan :
1. Vele fysici zijn het niet met je eens:
2. Wat verklaart de opwarming van de oceanen.
Hermie, In de eerste plaats, om misverstanden te voorkomen, ik heb het hierboven over de opwarming van de diepe oceaan, en niet over de opwarming van de oppervlaktelaag. Die oppervlaktelaag kan ook volgens mij wel enigszins opgewarmd worden door een hogere luchttemperatuur, al zal de warmteoverdracht tussen lucht en water zoals gezegd zeer moeizaam zijn. Die opwarming kan zich verder uitbreiden tot een paar honderd meter diep maar zal niet door de thermocline heen komen.
Als gesproken wordt over de opwarming van de oceanen gaat het veelal over de diepe oceaan en dan vooral over de oceaan tot een diepte van 2 km. Dat is namelijk de grootste diepte tot waar de Argo boeien afdalen. Dat is trouwens maar de helft van de gemiddelde diepte van de oceanen dus de helft van de diepzee blijft buiten beeld. Als er data gepresenteerd worden over de opwarming van de oceaan wordt dat veelal gedaan in de vorm van de toename van de warmte inhoud van alle oceanen tot een diepte van 2000 m (dan krijg je namelijk lekker grote getallen) en niet als de relatieve toename van de warmte inhoud (dat levert hele lage percentages op) of als toename van de gemiddelde temperatuur. Die temperatuur is nu juist wat door de Argo boeien gemeten wordt. Als je die temperatuurgrafiekjes bekijkt zie je dat de temperatuurstijging in de oceanen niet hoger is dan 0,01 tot 0,03 ̊C in 14 jaar beneden een diepte van 200 m. Pas op dieptes boven 100 m komt de temperatuurstijging boven de 0,1 ̊C in 14 jaar. De temperatuurstijging is dus heel klein (op de rand van de meetnauwkeurigheid van de boeien) maar bestaat wel. Het is interessant om te zien dat de temperatuurstijging begint op de grootste diepte en zich geleidelijk naar boven uitbreidt. Dat is dus juist tegengesteld aan wat zou moeten gebeuren als de temperatuurstijging het gevolg zou zijn van de toename van het broeikaseffect, want dan zou de warmte van boven moeten komen. Verder zijn er grote regionale verschillen. De temperatuurstijging in de oceanen rond de evenaar is het hoogst, in de zuidelijke oceanen is de stijging kleiner en in de noordelijke oceanen is tot 1400 m diepte zelfs sprake van een vrij sterke daling. Ik concludeer hieruit dat de minieme temperatuurvariaties in de diepzee beneden de thermocline helemaal niets te maken hebben met een broeikaseffect maar waarschijnlijk te maken hebben met variërende zeestromingen of eventueel lokaal met onderzeese vulkaanuitbarstingen.
Hermie, ik ben me er van bewust dat veel AGW adepten het niet met mij eens zijn. Maar zolang zij niet overtuigend kunnen laten zien hoe de temperatuurvariaties in de diepzee kunnen worden verklaard door een toename van het broeikaseffect aan het oppervlak, houd ik het er op dat zij lijden aan de ontembare zucht om elke variatie in de natuur te interpreteren als het gevolg van klimaatverandering door CO2 toename.
@Ries, 2/3 van de OHC vinden we in de eerste 700 meter. Voor het klimaat is slechts de SST van belang. Ik weet niets van de diepzee.
Hermie, ik ben het met je eens dat de diepzee niet van belang is voor het klimaat, in ieder geval niet voor termijnen korter dan een aantal eeuwen. Niettemin wordt in de diverse publicaties over de opwarming van de oceanen doodleuk gesproken over dieptes tot 2000 m en dieptes tot 700 m. Die twee getallen zijn alleen maar historische artefacten. De 2000 m omdat we sinds de tewaterlating van de Argo boeien tot die diepte kunnen meten, de 700 m omdat er voor het tijdperk van de Argo boeien alleen tot die diepte wat metingen beschikbaar zijn. Ze hebben dus niets te maken met (bijv. voor het klimaat) essentiële zones in de oceaan. De 700 m zone zit in de diepe oceaan ver beneden de thermocline. Voor het klimaat is alleen de bovenste 100 m van belang. In die zone treden ook relevante temperatuurvariaties op. Zoals eerder gezegd kan warmteoverdracht van lucht naar water maar zeer moeizaam plaatsvinden. Het leeuwendeel van alle temperatuurvariaties in de bovenste 100 m heeft te maken met de instraling van de zon. Kleine variaties hierin hebben al gauw een groter effect dan alle warmtestroom van lucht naar water. André Bijkerk heeft hier vorig jaar nog een verhaal over geschreven.
@Ries, Mee eens. Warmteoverdracht van lucht naar water kan moeizaam plaatsvinden. Maar het feit is wel dat het gebeurd. Maar even heel simpel: Als de atmosfeer opwarmt zal de oceaan minder warmte hoeven afstaan aan de atmosfeer en houdt dan meer warmte vast. Fysici over heel de wereld twijfelen er niet aan dat er diverse warmte overdrachtsprocessen zijn en twijfelen er dan ook niet aan dat door het broeikas effect de oceaan opwarmt. Heel simpel: Zonder opwarming van de oceanen is er geen global warming!
De warmteoverdracht van atmosfeer naar water is helemaal niet zo moeizaam. Door allerlei processen (golven, vorming van schuim, invallende neerslag, verdamping, condensatie) is er een intensief contact tussen atmosfeer en water. Ook in Nederland is ’s winters simpel te constateren dat het oppervlaktewater opwarmt als er zachte lucht binnenstroomt. Ook bij bewolkte lucht, dus zonder noemenswaardige instraling.
Aad,
Fysica en boerenverstand.
Vergeet even de A in AGW en ga uit van GW waarin de globale (lees gemiddelde) temperatuur door natuurlijke processen die klimaatverandering bepalen bijvoorbeeld 1 graad stijgt. 70% van aardoppervlak bestaat uit water en dan zal volgens de natuurkunde en het boerenverstand toch ook het zeewater een stijging van temperatuur meekrijgen. Geen gemiddelde stijging of zelfs een afkoeling van zeewater zal ondanks ‘krachten’ die bij elke verandering optreden om verandering tegen te werken als vorm van zelfregulering ligt in eerste instantie niet in lijn van verwachting.
Dus als zeewater gemiddeld warmer wordt is er sprake van expansie en zal dat betekenen dat zeespiegel gemiddeld zal stijgen. We vergeten even smelt van landijs en gletsjers en het feit dat bij stijging zeeniveau het zeeoppervlak zal toenemen (overstromen laag gelegen land).
Volgens huidige ‘kennis’ van verandering van zeeniveau wordt ongeveer de helft aan expansie toegekend.
Zeer recent heb ik ErikN ook hierover geantwoord.
Door opwarming van aarde (nog los van oorzaak) zal het zeeniveau alleen al door uitzetting stijgen.
De hoeveelheid water is enorm en bij een gemiddelde diepte van de oceanen van rond de 3,8 km geeft een stijging van 0,1 C voor die kolom water een stijging van enkele (~10) centimeters.
Uit mijn hoofd wordt in door IPCC uitgedragen stijging zeeniveau voor ongeveer de helft toegeschreven aan thermische expansie. Door traagheid van water in het volgen opgelegde temperatuurveranderingen kan deels de lineaire trend van stijging niveau worden gekoppeld aan lineaire trend als bepaald door temperatuurtrend.
De oceaan als sink en source voor CO2 in koolstofcyclus is afhankelijk van de temperatuur. Warmer water kan minder CO2 bevatten maar dit is wel een klein onderdeel van veel elkaar beïnvloedende processen die klimaatverandering bepalen.
Mvg,
Frans
Nog een artikel dat geen spaan heel laat van de CO2 hysterie: https://file.scirp.org/pdf/NS_2018101510264849.pdf. Met commentaar kun je je het beste direct wenden naar Peter Stallinga. Kom dan wel heel gedegen uit de hoek als je serieus genomen wil worden.
Groeten, Ben
http://www.stallinga.org/Climate/index.html
@Ben, vooral de laatste zinnen van de conclusie:
“We concluderen daarom dat we het broeikaseffect als significant klimaat forceren en daarmee de antropogene global warming hypothese afwijzen. Er is nergens in een gegeven bewijs dat het toevoegen van CO 2 aan de atmosfeer de temperatuur op deze planeet aanzienlijk verhoogt. Het terugdringen van de CO2-uitstoot is daarom vrij vruchteloos en zal eigenlijk voorkomen dat de planeet groener en productiever wordt”.
Meten is weten.
Je kunt er een kersenboomgaard en een miljoen AGW-theorieën bijhalen, maar ik ben gewoon blij dat er hier geen versnelling valt waar te nemen. Hoeven we daar voorlopig geen enorme hoeveelheid geld aan te verkwisten.
Ja, juist. Meten is weten.
Er is ook helemaal geen globale verwarming meer.
Ik heb een kleine statitische proef in 2015 gedaan en de dagelijkse resultaten van 54 weerstationnen geanalyseerd.
De steekproef laat zien dat er, gemiddeld genomen, reeds globale verkoeling is, sinds ongeveer het begin van het nieuwe millennium.
https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn%3Aaaid%3Ascds%3AUS%3A42f86fb5-bd3a-4bce-a1d2-2e33fe3fa66b
[Ik heb onlnags een manier ontdekt om documenten in de doc. cloud te zetten. Kunnen jullie dit document open maken? Je bent dan een van de eerste mensen die al mijn resultaten in een document kunnen zien.]
“ Ja, juist. Meten is weten.”
Nee dus en al helemaal niet in meten van complexe en deels nog onbekende processen.
Frans, stel dat je het helemaal bij het rechte eind heb.
Waarom meten we dan van het menselijklichaam zaken als bloedruk, suikergehalte,hartslag, O2 verzadiging etc.?
Frans,
Sorry voor mijn reactie hierboven. Ik reageerde te snel. Het duurde even voor ik de diepzinnige betekenis van jouw woorden inzag.
Te gemakkelijk zeggen we meten is weten en gebruiken we die uitspraak om iets complex te ver te vereenvoudigen. Ook zijn we snel geneigd om een waarneming te zien als een bevestiging van een theorie.
Om een voorbeeld te geven.
Als niet iedere keer bij een record van de maximum temperatuur van de KNMI weer een relatie zou worden gelegd met AGW, dan zou er ook niet zoveel bezwaar zijn tegen het toepassen van homogenisatie.
“Frans, stel dat je het helemaal bij het rechte eind heb.
Waarom meten we dan van het menselijklichaam zaken als bloedruk, suikergehalte,hartslag, O2 verzadiging etc.?”
Omdat de men in medische wetenschap van vandaag meent door voldoende kennis van de belangrijkste processen in het menselijk lichaam dat genoemde metingen tot informatie leidt die functioneren of disfunctioneren kan aangeven. Wat er aan de hand is bij misfunctioneren bv koorts vereist na goed meten een goede (vakkennis) interpretatie van de gemeten data (meer metingen van ook andere grootheden).
Om van meting te komen naar kennis (weten) zijn op zijn mins twee interpretatiestappen te maken.
Dus is meten niet gelijk aan weten. Beter is door meten tot weten ( lab K Onnes) en dat is echt iets heel anders.
Adriaan oke hoor onze reacties hebben elkaar gekruist.
Mvg,
Even een beetje cherry picking. (Speciaal voor Ronald, omdat ook hij laat zien dat hij niet vies is van een lekker kersje.)
“A trend of sea level rise has been observed in Japanese coastal areas since the 1980s, but no long-term trend of rise is seen for the period from 1906 to 2018. Variations with 10- to 20-year periods (near-10-year variations) are seen for the period from 1906 to 2018.”
Nog eentje dan:
“In contrast to the globally averaged rate noted in the IPCC report, sea levels in Japanese coastal areas showed no significant rise from 1906 to 2010; the rate of rise around the country was 1.1 [0.6 to 1.6] mm/year from 1971 to 2010, and 2.8 [1.3 to 4.3] from 1993 to 2010. These figures are comparable to those observed for the global average in recent years.”
ennuh… ik heb het niet verzonnen!
Dat is heel goed mogelijk. Heb je ook naar het Zuiderlijk halfrond gekeken Johan?
Nee Hermie, hbe ik niet. Het is toch een wereldwijde trend? Of is Japan daar van uitgesloten?
Wat we zien is dat veel meetstations op het Noordelijk halfrond weinig of geen versnelling aangeven op het Zuiderlijk halfrond wel. Wat nu zo jammer is dat we nauwelijks lange meetreeksen hebben van het Zuiderlijk halfrond. Maar daar is wel het meeste water. Wil je iets zeggen over een gemiddelde zeespiegelstijging dan heb je meetstations nodig die goed verdeeld zijn over de wereld.
@ Henry Mijn virusscan geeft een bedreiging aan als ik op je link klick. Ik weet niet of dat specifiek jou bestand geldt.
@ Hermie. Nee, ik heb dat niet aan fysici gevraagd. Ik heb voldoende fysica in mijn paketten gehad om dat zelf wel te kunnen beredeneren. Laten we de waarheid maar eens in het midden laten liggen, overigens is dat niet gebruikelijk in natuurwetenschap.
Dan kan ik met logica toch tot een verrassende conclusie komen.
1. De atmosfeer kan de oceanen niet opwarmen. Dat betekent dat CO2 hoe dan ook geen invloed kan hebben op de temperatuur van het oceaanwater. Zeespiegelstijging heeft dan niks te maken met CO2-gehalte in de atmosfeer.
2. De atmosfeer kan de oceanen wel opwarmen. Als de lucht warmte afgeeft aan oceanen zal de atmosfeer ook niet opwarmen. De warmte wordt uitgesmeerd over oceanen en dat is niet merkbaar. Dan hebben we ook geen probleem van een opwarmende aarde.
Dit is niet zo maar een theoretische diskussie. Toen rond 2000 de opwarming eindigde en men sprak over de hiatus zijn er serieuze pogingen geweest van wetenschappers om aan te tonen dat de warmte in de oceanen verdwenen was. Als dat waar is dan zullen we geen probleem hebben met opwarming. De oceanen lossen dat letterlijk op.
@Aad, Je had fysica in je pakket en daarom ben je van mening dat de oceanen niet kunnen opwarmen door AGW. Daartegenover staan PhD fysici die denken dat het wel kan. Zou het helpen als je het anders gaat benaderen? De oceaan kan de atmosfeer opwarmen dat zal je direct met mij eens zijn. Maar wat nu als die atmosfeer al wat warmer is? Wat ook kan is dat je vragen gaat stellen aan natuurkundigen…
Kijk eens, ik ga je niet overtuigen. Daar ga ik geen moeite voor doen. Ik hoop alleen maar dat je je af gaat vragen waarom natuurkundigen in grote getale het totaal fout hebben. Ik zou het op zijn minst even in het midden laten en het verder onderzoeken. Neem er de tijd voor.
Aad
er zit natuurlijk echt geen virus in
om ergens een virus in een document te zetten is boven mijn kop – die IT kennis heb ik niet
Daar vertrouwde ik ook op, dus ik heb de data bekeken. Ik denk dat de waarschuwing de site betreft, waar mogelijk bestanden met virussen bij zitten.
Frans zegt
Nee dus en al helemaal niet in meten van complexe en deels nog onbekende processen.
Henry zegt
let op dat de algemene theorie van AGW nog steeds gebaseerd word op die van Tyndall en Arrhenius. Maar hun experimenten waren gedaan in/met een gesloten box….
Hun redenering is dus min of meer nog hetzelfde als wanneer je uit een douche stapt waar het water al lang niet meer heeft gelopen. Het is buiten de cabine toch nog altijd kouder als binnen want er is een vertraging van de uitstraling van hitte naar buiten.
Het volgt door simpele beredenering en observering [bv. een nacht hier in de winter zonder wolken is veel kouder als een nacht hier in winter met wolken], dat indien AGW waar zou zijn, de minimum temperatuur moet oplopen, die dan uiteiendelijk de gemiddelde temperatuur moet opdrukken.
Maar, als ik dus naar mijn resultaten kijk – en dit sluit bv. Schiphol en Eelde in- dan gebeurt dit helemaal niet.
ergo, er is geen AGW.
Je kunt gerust gaan slapen….
@ Henry,
Je trekt te gemakkelijk en te snel je stellige conclusies. Stelligheid hoort bij het AGW kamp.
@Frans
Ik kijk al bijna een dekade naar dit probleem \\
maar ik ben inderdaad nieuw op het blok hier.
Als Duitsland 630 miljard had gestoken in 3e en 4e generatie nucleair i.p.v. windmolen en zonnepaneel rommel. Dan waren ze allang co2 neutraal.
https://twitter.com/ShellenbergerMD/status/1109410917186502656
MP
Ik ben geen voorstander van nucleaire energie, meest vanwege veiligheid
Je hebt ook veel meer verkoeling nodig dan normaal {bv. gas]
bv. bij ons in Koeberg gingen alle vissen dood vanwege de warmte van het oceaan water rondom,
warm water + zon = meer H2O (g) => meer broeikas gas
dus die redenering van CO2 neutraal is nog meer domheid…
https://www.climategate.nl/2019/03/code-rood-zeepspiegelstijging-ingetrokken/comment-page-1/#comment-2243432
@ Henry,
Mijn opmerking heeft niets te maken met wat je aangeeft nieuw te zijn op deze blog.
Frisse nieuwe inzichten kunnen juist positief uitwerken.
Ook die lange tijd van besteden aan dit probleem’ is geen garantie dat probleem zou zijn opgelost. Het IPCC Is ook al lang bezig toch?
Mijn reactie van gisteren (artikel klimaatangst) op verschijnen rapport hier dan nogmaals:
Voor Echte Guido.
Uit recent rapport Deltaris zeespiegelmonitor 2018
Enkele mi belangrijke citaten uit dit rapport.
“De zeespiegel stijgt langs de Nederlandse kust minder snel dan in de rest van de wereld. “
“De relatieve zeespiegelstijging is in verschillende componenten ontbonden. We zien dat van de huidige zeespiegelstijging van 18.6 centimeter per eeuw 4.5 centimeter bestaat uit bodemdaling, gemeten over de periode 1890 tot en met 2017. In 1993 zijn we de zeespiegel ook gaan meten met satellieten. Hierdoor wordt de globale zeespiegelstijging ingeschat op 32cm/eeuw over de periode 1993-2017. “
Let op duiding “ingeschat” in bovenstaand citaat mi een juiste kwalificatie.
“De zeespiegel langs de Nederlandse kust is niet versneld. Dit hadden we wel verwacht op basis van oude projecties. Dit is belangrijk in de context van welk zeespiegelindicator gebruikt wordt voor verschillende toepassingen.”
Niet versneld langs Nederlandse kust (en waar dan wel als inschatting?)
Verder veel info in 187 pagina`s.
Rest dus vraag wat is “ ingeschat” als begrip in meten?
Die 32 cm komt overeen met de 3,2 mm/j waar de NASA op uitkomt.
Inmiddels 3,3 mm/j
https://sealevel.nasa.gov/
Rest dus vraag wat is “ ingeschat” als begrip in meten?
In de klimaat’wetenschap’ is de standaardformule voor “ ingeschat” als begrip in meten: 2 + 2 = ~ 6 of veel meer ..
Meten is het niet. Het volgt uit een berekening (rechte trendlijn) op basis van metingen op een groot aantal plaatsen, op een groot aantal momenten. Daar komt een getal uit, met een onzekerheidsmarge. Deltares vertaalt dat als ‘wordt ingeschat op …’
De keuze voor een rechte trendlijn is ook een inschatting. Je kunt ook de periode in tweeen delen en voor elke helft een trendlijn berekenen. Deltares of NASA schat in dat dat niet nodig is.
En dit soort metingen heeft, als ze de temperatuur van een grote hoeveelheid lucht zouden moeten vertegenwoordigen, ook nog eens een behoorlijke onzekerheidsmarge. Op andere gebieden zou onderzoek op basis van dit soort onzekerheden al geen wetenschap meer genoemd worden.
AD: ,,Onderzoeksbureau Deltares heeft net de Zeespiegelmonitor 2018 uitgebracht. Dat laat zien dat de gemiddelde zeespiegelstijging sinds 1880 ongeveer 19 centimeter per eeuw is en geen versnelling laat zien. Ondanks dat we al zestig, zeventig jaar CO2 in de lucht brengen. Naar mijn inschatting kunnen onze kleinkinderen straks nog steeds in Zeeland wonen. Zeeland hoeft niet te verdrinken.”
“Hoe dan ook, de klimaatangst is wat mij betreft schromelijk overdreven. Ik denk dat we aan het eind van de eeuw nog geen 1,5 meter zeespiegelstijging hebben. Heel veel prognoses zijn gebaseerd op het smelten of groeien van de ijskappen op Antarctica. Dat ding ligt er al miljoenen jaren en we doen er pas een jaar of tien onderzoek naar. Dan kun je daar gewoon geen goede uitspraken over doen. Dat is veel te kort. Eigenlijk snappen we zo weinig van het klimaat. Er is veel meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen hoe het allemaal in elkaar zit. Het is een schromelijke zelfoverschatting dat we denken het klimaat te kunnen bijstellen.”
https://www.ad.nl/zeeland/klimaatrealist-kroonenberg-zeeland-zal-niet-verdrinken~a3ced73a/
Mooi!
Als hij dat nu ook even wil onderbouwen met een wetenschappelijke publicatie in plaats van zijn verder niet onderbouwde opinie te ventileren.
Maar ja de DK-tjes geloven iedereen die hun mening bevestigd
Liefst met pal-review, hè? Is trouwens “bevestigT”.
Wiel,
Blijft het feit bestaan dat Salomon Kroonenberg uitstekend gekwalificeerd is om wetenschappelijk onderzoek op dat gebied te doen, maar dat weigert. Waarom eigenlijk? Hij zou er wereldberoemd mee kunnen worden.
Iemand die met fatsoenlijke onderbouwing de heersende wetenschappelijke theorie omverwerpt wordt beroemt !
De enige gedocumenteerde voorbeelden van PAL-review waren natuurlijk “sceptici”, maar goed zoals de waard is ……
desmogblog.com/skeptics-prefer-pal-review-over-peer-review-chris-de-freitas-pat-michaels-and-their-pals-1997-2003
Er is wel meer gedocumenteerd: https://www.forbes.com/sites/patrickmichaels/2011/06/16/peer-review-and-pal-review-in-climate-science/
Uit de FAQ van Deltares bij het rapport:
“In Nederland stijgt de zeespiegel al 20.000 jaar en deze trend zal zich blijven voortzetten, ook na 2100. Er bestaat echter veel onzekerheid over toekomstige snelheden. Op basis van de huidige klimaatscenario’s is de verwachting dat de snelheid van de zeespiegelstijging in de komende decennia, en zeker na 2050, zal gaan toenemen tot snelheden die we niet gewend zijn. Projecties laten zien dat snelheden nog hoger kunnen worden,dan waarmee we nu rekening houden in het Deltaprogramma. Vanwege deze onzekerheid ondersteunt Deltares initiatieven om een
kennisprogramma op te zetten dat zich richt op het gedrag van de grote ijskappen, de gevolgen hiervan voor zeespiegelstijging, de impact op het Nederlands waterbeheer en de te nemen maatregelen, en de informatie die wordt gebruikt voor de besluitvorming rond grote investeringen met een lange levensduur.”
Daar hoor ik de auteur van dit artikel dan weer niet over.
Van de (IPCC) projecties is inmiddels herhaaldelijk aangetoond (en gebleken uit de meetwaarden) dat deze onrealistisch zijn, omdat wordt gewerkt op basis basis van de aanname dat CO2-verhoging middels positieve feedback leidt tot (sterke) temperatuurverhoging. Uit onderzoek van statistici blijkt dat de scenario’s (is zwakker dan voorspelling of verwachting) vrijwel een functie van het stijgende CO2 niveau zijn, en dus andere (natuurlijke) factoren negeren of voor onveranderlijk houden. Deltares zal dat echt wel weten, maar wil natuurlijk graag geld verdienen met onderzoek.
Aangezien velen hier bekend zijn met deze kwestie, is e.e.a. benadrukken m.i. niet echt nodig ..
@Joost: Het rapport van Deltares is een aanrader, wat verder je opvattingen over klimaatverandering ook mogen zijn. Ik heb geen reden om te twijfelen aan de toewijding of deskundigheid van de onderzoekers. Suggereren dat Deltares ook maar wat aanrommelt om toekomstige onderzoeksopdrachten binnen te halen vind ik voorbarig paranoide en minachtend naar de staat van onze wetenschap. En jegens de bv Nederland, alsof we met elkaar niet ook iets neer hebben gezet met dit land en alsof we daar niet serieus mee omgaan. Ga maar eens praten met iemand die verstand heeft van waterbeheer, of nog leuker, zoek een lid van een waterschapsbestuur (heb je net vast zelf gekozen ;-) dat twijfelt aan de risico’s die voor de deur staan als het gaat om klimaatverandering. Kijk, mijn tijd zal het wel duren maar ik voel me verantwoordelijk en ik vind dat met dit forum de werkelijkheid doelbewust geweld wordt aangedaan. Er vindt hier geen wetenschappelijke discussie plaats, er is bijvoorbeeld geen moderator die niet-inhoudelijke bijdragen weert. Dat zijn er nogal wat – ik maak me er nu ook schuldig aan – en wat Climategate wel pretendeert te zijn, een podium voor de wetenschap, is het natuurlijk niet. Ik vind het buitengewoon interessant dit forum te volgen, maar het doel van deze site is niet waarheidsvinding. Volgens mij is dat voor bijna niemand een verrassing. Hoe dan ook, we gaan meemaken wat het is. En laten we elkaar een beetje helpen.
Het IPCC spreekt vandaag over een versnelling van de stijging van de zeespiegel met een factor 2,5 t.o.v. de periode 1900-1990; echter, eerder dit jaar is in een rapport van het onderzoeksinstituut Deltares (in opdracht van Rijkswaterstaat) dat de zeespiegelstijging aan de Nederlandse kust afgelopen 120 jaar t/m 2017 stabiel is gebleven:
“Periode 1890 – 2017
Uit de nieuwe methode kan worden geconcludeerd dat de zeespiegel, over de periode 1890 tot en met 2017, met 18,6 cm per eeuw is gestegen tot 6 cm boven NAP. Terugkijkend naar het verleden is er geen sprake van een versnelde zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust. Ook blijkt dat een deel van de gemeten zeespiegelstijging wordt veroorzaakt door bodemdaling (die is 4,5 cm per eeuw).”
Kortom, bij het IPCC werken ze waarschijnlijk op basis van een appels en peren vergelijking – waarbij satelliet gegevens worden vergeleken met metingen aan de grond, terwijl van deze laatste categorie metingen bekend is dat de snelheid van de stijging afgelopen decennia fors lager ligt t.o.v. de satelliet metingen.
Enfin, de oppervlakkige bevindingen van het IPCC matchen duidelijk niet met het uitgebreide onderzoek van Deltares m.b.t. de Nederlandse kust.
Bron onderzoek Deltares:
https://www.deltares.nl/app/uploads/2019/03/Zeespiegelmonitor-2018-final.pdf
PS. Het plaatje van Deltares toont ook aan dat het KNMI uitgaat van scenarios die in strijd zijn met de metingen aan de Nederlandse kust, want vanaf 1995 zijn de metingen langzaam steeds verder beneden de basis scenarios aan het zakken… in 2018 is de afstand het grootst (sinds 1995).
PPS. Dit plaatje uit het rapport van Deltares is nogal veelzeggend:
https://www.deltares.nl/app/uploads/2019/02/zeespiegel-figuur–735×527.png
(De zienswijze van het KNMI komt min of meer overeen met de zienswijze van het IPCC; beide hebben eigenlijk veel te weinig ook voor zienswijzen waarin uitgebreid rekening wordt gehouden met de natuurlijke variabiliteit)
En de staatsomroep NOS is er natuurlijk als de kippen bij om dat met vette koppen te melden op hun site:
https://nos.nl/artikel/2303262-nieuw-rapport-van-vn-klimaatpanel-zeespiegel-stijgt-steeds-sneller.html
Hoe zat dat ook al weer met nepnieuws??
Ook de meteorologische dienst van Japan is begin 2019 tot de conclusie gekomen dat er zich bij de kust van Japan geen versnelling in de trend heeft aangediend sinds 1906. Echter, hun onderzoek bevat een interessant plaatje met een curve die een piek toont in 1950 en een dal in 1984 – welke ik herken als waarschijnlijke een effect t.g.v. de dalende fase van de 66-jarige cyclus, zie:
https://www.data.jma.go.jp/gmd/kaiyou/data/english/sl_trend/sl_trend_graph_e.png
Wanneer geen rekening wordt gehouden met een multidecadale cyclus dan lijkt het er op dat ook in Japan sprake zou zijn van een versnelling afgelopen decennia t.o.v. de periode 1900-1990… kortom, het IPCC komt mogelijk ook t.a.v. de zeespiegel tot een te hoge trend verwachting omdat men geen rekening houdt met de tijdelijke versnelling t.g.v. de multidecenia cyclus!
Bron zeespiegel rapport Japan:
h ttps://www.data.jma.go.jp/gmd/kaiyou/english/sl_trend/sea_level_around_japan.html
Er is er hier maar één die appels met peren vergelijkt en dat is Martijn van Mensvoort. Hij vergelijkt mondiale zeespiegelstijging (appel) met twee individuele locaties (peer). Twee meetpunten zijn niet representatief voor het mondiale beeld. Martijn zit dus maar weer eens in de ruis te wroeten en mist daardoor het grotere signaal.
Okay, de zeespiegel stijgt mondiaal wel, maar in Nederland en Japan niet. Overigens geen heel klein land, dat Japan…
Misschien dat iemand kan uitleggen waarom er in Japan en Nederland niets aan de hand is en mondiaal wel?
In Nederland stijgt het wel, maar neemt het de laatste jaren sneller toe zoals de “rest” van de wereld. De reden is dat recente toename van smelt van Groenland (een van de belangrijkste redenen is van de zeespiegelversnelling) in Nederland bijna geen impact heeft op de zeespiegel vanwege zelfgravitatie-effecten.
In Japan stijgt de zeespiegel ook, maar is de decadale variabiliteit te groot om veranderingen in de globale trends korten dan een paar decades te zien.
[Zelfgravitatie: Massa trekt massa aan (gravitatie), dus de ijskap op Groenland trekt zeewater aan. Als die ijskap dan smelt, trekt deze minder water aan. Lokaal gaat dus de zeespiegelstijging. Nederland ligt redelijk dicht bij de grens waar deze regionale impact precies 0 is. Elke 1 cm mondiale zeespiegelstijging van Groenland levert (zo uit mijn hoofd) 0.4 cm bij Nederland op.]