Een interview met Geard Bodifée door Rob Lemeire en (wijlen) Anne Debeil (België).
‘We leven in een tijd met een beangstigend politiek-correct klimaat, een soort DDR-systeem waarin het vrij spreken aan banden wordt gelegd.’
Gerard Bodifée heeft twijfels over veel van wat vandaag als wetenschappelijke consensus wordt voorgesteld. Maar een debat daarover is nauwelijks nog mogelijk. Volgens sommigen moet meningen die afwijken van wat als de enige waarheid wordt voorgesteld, uit de media verbannen worden, en eventueel zelfs bestraft. Ook binnen hun eigen milieu kunnen vele wetenschappers niet meer vrijuit spreken, of ze verliezen inkomsten en status.
Gerard Bodifée is doctor in de Wetenschappen, gespecialiseerd in de astrofysica, en filosoof. Dit interview werd al in 2014 afgenomen, maar is nog steeds relevant. Samen met Gerard Bodifée heb ik (RL) het interview wat geactualiseerd.
RL: Men zegt dat de tijd voor discussie over de opwarming van de aarde voorbij is. De tijd voor actie is dus aangekomen.
Bodifée: als ze zeggen dat de tijd voor discussie voorbij is, dán is er pas discussie nodig. En dan moeten we in de eerste plaats daarover discussiëren. Hoe komt het dat men zo’n dingen beweert? Een democratie leeft we van discussie. Wetenschap steunt op discussie, niet op consensus.
RL: Gaat het dan goed met het klimaat?
Bodifée: ‘Het klimaat is een grillig gegeven. In de loop van de twintigste eeuw maakten we een lichte opwarming van het klimaat mee, in de buurt van de 0,6 graden Celsius. Een lichte opwarming die in de eenentwintigste eeuw nog iets verder is toegenomen. En hoe het verder gaat, weten we niet. De onmogelijkheid te voorspellen steunt op wetenschappelijk inzicht. We hebben de huidige opwarming ook niet kunnen voorspellen; in de tachtig waarschuwden vele wetenschappers voor een mogelijke afkoeling van de aarde.
Waar gaat het om? Het klimaat is een hypercomplex systeem van interacties van de atmosfeer met oceanen, met de biosfeer waar ontzettend veel factoren werken op inwerken. Al minstens sinds de jaren zestig weten we dat het systeem intrinsiek instabiel is, zoals aangetoond door simulaties van Edward Lorenz (een bekend wiskundige en meteoroloog van de twintigste eeuw). Dat wil zeggen dat je voorspellingen hoogstens op korte termijn kunt maken. Omdat het klimaat hypergevoelig is voor de kleinste fluctuaties kunnen we onmogelijk voorspellen wat er uit gaat komen. Het is mogelijk dat een minimale afwijking in de ene of andere richting snel weer gedempt wordt en zonder gevolgen blijft, of dat zij door niet-lineaire versterking steeds verder groeit en een overheersend effect krijgt. Die onbepaaldheid is eigen aan de instabiliteit van het systeem.
Vandaar dat de computermodellen die men maakt, met alle respect voor de expertise en moeite die men erin steekt, zo goed als waardeloos zijn. Er zijn een vrijwel oneindig aantal parameters in het spel en die kan men niet allemaal opnemen in het model. Nochtans kan de geringste afwijking in een van de parameters een doorslaggevend effect hebben.
Belangrijker dan de computermodellen zijn de feitelijke gegevens. We leven in een interglaciaal tijdperk, een perioden tussen ijstijden. Nog altijd zijn we uit de laatste ijstijd aan het klimmen. Deze laatste ijstijd is tienduizend jaar geleden afgelopen, en sindsdien stijgt de temperatuur op aarde, zeer geleidelijk. Ook stijgt de zeespiegel al duizenden jaren. De Nederlanders weten er alles van, ze zijn al tijdens hun hele geschiedenis constant hun dijken aan het verhogen. Dat moeten ze blijven doen. Als weldra Florida en de Malediven onder water lopen, is dat niet de schuld van de mens.
RL: Specialisten vertellen een heel ander verhaal, hoe komt dat?
Bodifée: Er zijn genoeg specialisten die hetzelfde verhaal vertellen als ik. Maar dat het klimaat op een natuurlijke wijze evolueert, en grillig kan zijn zoals het weer (maar dan op een langere tijdschaal) wordt in de media zelden benadrukt. We leven in een tijd met een beangstigend politiek correct klimaat, ook binnen de wetenschap. We hebben een soort DDR-systeem gecreëerd. Hij of zij die carrière wil maken als klimatoloog of onderzoeker, moet wel opletten met wat hij zegt, of hij krijgt geen geld meer. De publieke opinie, gestuurd door de mainstream media, bepaalt wat het wetenschappelijk onderzoek moet opleveren. En aangezien het klimaat een voldoende complex systeem is, kunnen uit de computermodellen altijd wel de resultaten gehaald worden die beantwoorden aan de heersende opinie. Wie afwijkende voorspellingen maakt, wordt genegeerd en niet meer ernstig genomen.
AD: Hoe zouden we om moeten gaan met het klimaatdebat?
Bodifée: We moeten ons realiseren dat een wetenschappelijke consensus over een zo complex probleem onmogelijk is. Precies het feit dat de media zo vaak benadrukken dat er een wetenschappelijke consensus over de klimaatverandering bestaat, en over de rol die de mens daarbij speelt, moet ons doen twijfelen. Indien het probleem ernstig genomen wordt, kan het niet anders dan dat er uiteenlopende opvattingen over bestaan. Wat de media ook niet lijken te begrijpen is dat wetenschap steunt op discussie, niet op consensus. Een wetenschapper wil alles in vraag stellen, elke zekerheid in twijfel trekken. Dat is de rol van de wetenschap.
Als er sprake zou zijn van een consensus dan kan die niet van wetenschappelijke aard zijn. Dan is ze opgelegd, onder druk van het publiek met zijn opiniemakers en beleidsvoerders. Er is dan sprake van een obligate ideologie, niet van wetenschappelijk inzicht.
RL: Hebt u moeilijkheden gehad wegens uw opinie over het klimaat?
Bodifée: Wel, je ondervindt dat dit op vele plaatsen slecht ligt. Op radio 1 had ik vroeger een praatje op het programma ‘De Ochtend’. Ik sprak daar ook eens op een genuanceerde manier over de klimaatproblematiek, in de zin van “misschien is er een probleem en misschien is er geen probleem. Maar laten we niet pessimistisch zijn en alleen aan doemscenario’s denken”. Dat was ongeveer de strekking van mijn praatje en het was meteen mijn laatste praatje, toevallig of niet. Nooit heeft iemand me verteld waarom.
RL: bent u voldoende mee met de klimaatwetenschap om uw claims te maken?
Ik volg de literatuur niet in detail, maar ik kijk wel naar algemene principes. Ik ben geen klimatoloog. Ik ben een fysicus. Ook vanuit die achtergrond moet je in dit debat een belangrijke rol kunnen spelen. Ik ben een leerling van Ilya Prigogine, Belgisch Nobelprijswinnaar scheikunde en wetenschapsfilosoof. Hij is jammer genoeg enige jaren geleden overleden, anders zou hij vandaag een interessante stem in het debat kunnen zijn.
Prigogine wees erop dat men complexe systemen niet kan behandelen alsof ze klassieke mechanische systemen zijn waarvan je gewoon vanuit een bepaalde situatie het verdere verloop kunt berekenen. Dat kan gewoon niet. Je kunt alleen a posteriori de dingen verklaren. Dat blijkt ook voor het klimaat.
U moet eens kijken wat ze in Noord-Amerika meegemaakt hebben, met de enorme koude en sneeuwrijke winter van 2013. Wat zegt men dan? Ah ja, dat komt ook door de opwarming van de aarde. In California was het in 2014 geweldig droog. Op andere plaatsen regent het verschrikkelijk veel. In dat opzicht kan men voorspellen dat de klimaatpessimisten altijd gelijk zullen hebben want ze zullen zichzelf altijd gelijk geven, wat er ook gebeurt. Er is ook een zekere neiging om in plaats van te spreken over “global warming”, te spreken over “climate change” of over “extreem weer”. Dan zeg je eigenlijk al niets meer. Alles kan gebeuren. Die praatjes moet je doorprikken.
RL: Volgens u moet men dus geen klimaatexpert zijn, maar volstaat een gedegen wetenschappelijke opleiding, om een mening te hebben over het klimaat?
Bodifée: Klimaatexperten hebben hun plaats, maar er moet ook gesproken worden vanuit algemene inzichten, algemene waarheden. Ook sociologische en psychologische waarheden. Het feit dat mensen gevoelig zijn voor paniekstemming, dat mensen, vreemd genoeg, vaak liever slecht nieuws horen dan goed nieuws. Er bestaat die chronisch gevoel dat de wereld ten onder gaat, dat zich in de geschiedenis zo vaak heeft voorgedaan, en ook nu heel duidelijk weer de kop op steekt. De planeet gaat naar de bliksem.
Maar is er reden voor zoveel onrust? In 2013 heeft het in maart gesneeuwd. Ik herinner me dat de kranten spraken over extreem weer, hoewel sneeuw in maart volkomen normaal is. Het hele land lag plat, het verkeer stond stil, dat is wel waar, maar dat was omdat we een infrastructuur hebben opgebouwd die niet meer bestand is tegen volkomen normale weerswisselingen.
Wat is extreem en wat is normaal? Voor sommige mensen is normaal het gemiddelde. Ja, maar ook de fluctuaties rond het gemiddelde zijn normaal. Als we al eens een strenge winter of een hete zomer meemaken, dan wordt dat direct “extreem weer” genoemd – welnee, dat is volkomen normaal.
Je vindt altijd wel ergens ‘extreem weer’. Kijk eens terug met gezond verstand, zonder klimaatdeskundige te zijn, en je zult dat opmerken. Dan verbaast het me dat journalisten en publiek dat zo weinig doen. Experts moeten er zijn, maar veel meer is er behoefte aan gezond verstand en kritische zin. In de zomer van vorig jaar (2018) ontstonden in Griekenland bosbranden die ongewoon hevig waren. Alweer spraken de kranten over extreem weer en klimaatopwarming. Maar het was die zomer in Griekenland helemaal niet uitzonderlijk warm. Ik was toen een maand daar en de temperatuur schommelde rond de 25°C.
AD: Op welke manier kunnen we kritische wetenschappers motiveren om naar buiten te komen?
Bodifée: Zowat alle wetenschappers zijn tegenwoordig met handen en voeten gebonden aan instellingen, en aan fondsen waar ze niet zonder kunnen. Ze moeten publiceren. Je krijgt geen plaats meer in gezaghebbende vaktijdschriften als je niet meedoet met het correcte denken. Het vraagt een enorme moed daartegenin te gaan. Maar er zijn mensen die voldoende buiten het systeem staan. Meestal zijn dat mensen aan het einde van hun carrière, die kunnen vrijer spreken. De combinatie van veel ervaring en vrijheid van spreken is erg interessant.
Een typisch voorbeeld is Freeman Dyson, één van de meest eminente fysici op het gebied van de kwantumelektrodynamica en kosmologie. Van hem kan je niet vertellen dat hij geen bekwame wetenschapper is. Maar hij staat kritisch tegenover het hele klimaat-obligate denken. We zouden een dergelijke moed van meer wetenschappers moeten vragen. De “politiek correcte” wetenschappelijke voorstanders van de klimaathype redeneren vanuit een opgelegde ideologie, waar ze dan uiteindelijk wellicht ook zelf in beginnen te geloven.
RL: Ziet u een evolutie in het klimaatdebat?
Bodifée: Amper. Ik vind dat het altijd hardnekkiger wordt. Al is het waar dat de publieke opinie soms geweldige kantelbewegingen kan maken. Wat overigens ook niet altijd gezond is. Het is nodig het klimaatprobleem in zijn volle complexiteit op een open en serene manier te bespreken.
RL: In Nederland, Engeland en Duitsland komen klimaatsceptici gemakkelijker aan bod dan in Vlaanderen. In Nederland werd er kort geleden een onderzoeksinstituut opgericht met plaats voor het ‘andere klimaatgeluid’ (zie de Volkskrant, hier). Hebt u daar een verklaring voor?
Bodifée: Over wat daar gebeurt moeten we ons verheugen, want dat is precies wat er moet gebeuren. We mogen ook niet de andere kant opgaan en beweren dat er totaal niets aan de hand is. Neen, het is nodig een debat te voeren over dit probleem dat overigens niet alleen ingewikkeld is, maar ook interessant.
Inderdaad, in Vlaanderen vind je weinig van deze openheid van geest. Ik vind mondiaal echter ook niet zo veel openheid, hoofdzakelijk een verharding van de standpunten. Ik lees nogal wat vaktijdschriften zoals Nature en Science, de kruim van de wetenschappelijke literatuur, en ook daar tref je jammer genoeg hoofdzakelijk ééndimensionaal denken aan.
Als je het in de paradigmatheorie van Thomas Kuhn (een bekend wetenschapsfilosoof uit de twintigste eeuw) beschouwt, zitten zij nog in een klassiek paradigma, een newtoniaans denken. Ze beschouwen de aarde als een systeem dat modelleerbaar is, waar je een mechanisch model van kan maken dat je numeriek kan uitrekenen. Prigogine volgde een andere manier van denken. Het systeem is zo onstabiel dat onbeduidende fluctuaties de doorslag geven zodat je een onvoorspelbaar gedrag krijgt. Wat een rol kan spelen is natuurlijk dat de beleidsmakers niet houden van een wetenschap die hen vertelt dat de natuur zich onvoorspelbaar gedraagt. Zij willen maatregelen nemen, en dat kan maar binnen een systeem dat bestuurbaar en voorspelbaar is. Maar wetenschap is wetenschap, en niet een instrument van de politiek.
Natuurlijk moeten we ook hier genuanceerd denken. Tot op zekere hoogte en met voldoende voorbehoud zijn voorspellingen mogelijk. Maar uitrekenen hoeveel mensen er in 2050 zullen zijn omgekomen door de hitte, de droogte, de overstromingen of de extreme koude, is totale onzin. Toch wordt er nu al gesproken over de stromen klimaatvluchtelingen die op gang zullen komen, en de klimaatconflicten die zullen uitbreken. Laten we daar in hemelsnaam mee ophouden.
AD: u bent astrofysicus, welk extra inzicht geeft u dat, namelijk voor de invloed van zon en planeten op ons klimaat.
Bodifée: Vergelijkend planeetonderzoek kan in dit opzichte interessant zijn. De planeet die het meest op de aarde lijkt is Mars. Op aarde hebben we 0,04% CO2 in de lucht. Op Mars is dat 95%. Maar de dampkring van Mars is ijler dan die op aarde, de atmosferische druk bedraagt er slechts 0.6 kilopascal (tegenover 101 kilopascal op aarde). Rekening houdende met het verschil in de zwaartekracht (waardoor op Mars eenzelfde druk door een grotere massa lucht veroorzaakt wordt) volgt hieruit dat de hoeveelheid CO2 per eenheid van oppervlak op Mars ruwweg de helft is van die op aarde. Dat is minder dan op aarde, maar lang niet niets. Op Mars heb je een gemiddelde temperatuur van min 60 graden Celsius, dat is vrijwel gelijk aan de effectieve temperatuur van de planeet, d.w.z. de theoretische temperatuur die de planeet zou hebben onder invloed van de zonnestralen indien zij geen atmosfeer bezat. Dit betekent dat het broeikaseffect van de CO2 op Mars verwaarloosbaar is. Bij de aarde is dat anders. Vergelijkt men de effectieve temperatuur van de aarde met de reële gemiddelde temperatuur, dan blijkt dat onze planeet geniet van een broeikaseffect van ongeveer 40°C. De temperatuur hier zou bijna 40°C lager zijn indien de aarde geen atmosfeer zou bezitten. De aarde kent dus een aanzienlijk broeikaseffect. Waar komt dat vandaan? Hoofdzakelijk van de waterdamp, die hier in enorme hoeveelheden in de lucht zit, in veel mindere mate van de CO2.
RL: Wat kunt u zeggen over het huidige klimaatbeleid?
Bodifée: Zelfs los van de klimaatproblematiek moeten we zoeken naar andere manieren om energie te produceren dan het verbranden van fossiele brandstoffen. Dat is alleen al nodig omdat de voorraden fossiele brandstoffen binnen hooguit enkele decennia toch ongeveer opgebruikt zullen zijn. Zon en wind kunnen hun bijdrage leveren om ons van de nodige energie te voorzien, maar dat kan nooit volstaan. Ondertussen hebben de enorme aantallen windmolens al een vernietigend effect op het landschap, en wie naast zo’n ding woont moet ook maar trachten te wennen aan het eeuwig loeiend geluid of de enerverende slagschaduw. Alleen kernenergie biedt een verzekerde oplossing. Toegegeven, daar zijn andere problemen aan verbonden, maar die zijn niet onoplosbaar. Zeker niet als men terug investeert in nucleaire technologie. In elk geval produceren kerncentrales geen CO2, en om een einde wil te stellen aan het massale lozen van CO2 in de lucht, kan men niet zonder deze kernenergie. Dat men in België om politieke redenen tot een totale kernstop heeft beslist en vervolgens het debat daarover sluit, is onverantwoord. Ook Duitsland is bezig onder invloed van de groene beweging al zijn kerncentrales stil te leggen, met het gevolg dat men daar nu al heeft moeten beslissen om tot minstens 2038 gebruik te blijven maken van bruinkool en steenkool. De grote vervuilers dreigen de groenen te worden.
De generatie waartoe ik behoor treft het verwijt dat zij geprofiteerd heeft van de grote investeringen die men in de jaren vijftig, zestig en zeventig gedaan heeft voor de ontwikkeling van de kernenergie, en dan op nogal irrationele wijze deze technologie afgewezen heeft zonder zelf investeringen te doen in een alternatief. We hebben alleen geprofiteerd. Een halve eeuw lang hebben de kerncentrales ons land op een veilige en betrouwbare manier van energie voorzien, maar weldra moeten ze worden stilgelegd en meteen al dreigt energieschaarste. Het is waar dat er met kernenergie in het buitenland enkele zware ongelukken zijn gebeurd, maar alles samen heeft de nucleaire technologie veel minder slachtoffers geëist dan de steenkoolindustrie. De kernreactoren van de nieuwste generatie zullen bovendien nog veel veiliger zijn en minder afval produceren. In de verdere toekomst openen zich de mogelijkheden van kernfusie. Maar helaas, wordt ook in die revolutionaire technologie veel te weinig geïnvesteerd.
RL, AD: Bedankt dat we u hebben mogen interviewen. Het was interessant.
X X X
Gerard Bodifée werd in 6 December 2014 geïnterviewd door Anne Debeil (AD) en Rob Lemeire (RL), in opdracht van ‘De Bron’. Dat interview werd terug opgepikt en wat geactualiseerd door Gerard Bodifée en Rob Lemeire voor Doorbraak. Gerard Bodifée publiceert regelmatig op zijn website www.Bodifée.be/.
Noot: Anne Debeil stierf vorig jaar, in 2018. De laatste jaren van haar leven heeft ze zich met veel vuur ingezet om het klimaat- en energiedebat aan beide kanten van de taalgrens van België levend te houden.
Bron hier.
Zelfreinigend vermogen van de wetenschap wordt te niet gedaan door vette worsten. De consensus regeert en er hangt een dictatoriale censuurgeur in de lucht. Dit is een waarheid als een koe, met als meest treffende voorbeeld dat gisteren nu.nl heeft besloten reacties weg te modereren van de “mens-is-schuld klimaat-ontkenners”. Andere opinies worden niet meer geduld, de geïnterviewde heeft het zelf ook meegemaakt.
Wat is eigenlijk de definitie van indoctrinatie?
Van Dale: “systematische beïnvloeding met het doel eigen ideeën kritiekloos te laten aanvaarden”
Wiki: “is een vorm van manipulatie door het systematisch en eenzijdig onderwijzen van aanvechtbare overtuigingen of opvattingen, met de bedoeling dat deze kritiekloos worden aanvaard.”
Van hetgeen wat ik dagelijks via diverse kanelen consumeer heb ik de indruk dat de indoctrinatie in volle gang is:
– De (online) media schetst een eenzijidig beeld, beschouwt hun waarheid als een alomvattende waarheid en herhaalt dit.
– Andere afwijklende “waarheden” worden hierbij systematisch genegeerd en geweerd.
(lees wegmodderen, nos directeur die eerlijk toegaf tegengeluiden te negeren etc, niet meer uitnodigen van vaste gasten na bepaalde uitspraken)
– Binnen de politiek vindt min of meer hetzelfde plaatst, afwijkende meningen worden niet serieus genomen en eigen ideeën passend in de tunnelvisie worden als beleid aanvaard
– Wetenschappers buiten de consensus om hebben moeite hun onderzoek te ventileren via officiële kanelen
– Wetenschappers buiten de consensus om moeten vrezen voor subsidies/inkomstenbronnen. Dit is een andere manier om monddood te maken: draai de geldkraan maar dicht zet ze op water en brood dan piepen ze niet meer.
Nou zou je kunnen stellen dat wij hier ook geïndoctineerd zijn. Misschien wel mischien niet. Ik zie echter een groot verschil.
De klimaatkerk heeft zichzelf compleet opgehangen aan een relatief gesimplificeerde voorstelling van zaken middels modellen van een complexe werkelijkheid. Ook dicht men zich hoge voorpellende bekwaamheid toe. Met het gesimplifceerde model beoefenen ze zienerspraktijken en denken de waarheid in pacht te hebben. Hierbij zet men in op CO2 als het nieuwe vergif, een zeer eennzijdig beeld. Men heeft hierbij geen oog voor kritiek en negeert deze, kritiekloos dus. Totalen indoctrinatie
Wat mij opvalt is dat de meer onafhankelijken die oa hier vertoeven veel breder kijken en het systeem echt willen begrijpen door alternatieve visies/zienswijzen te onderzoeken. Bovendien durven ze deze ook te vertellen, men durft een afwijkende mening te hebben. Men leidt minder aan tunnelvisies en wil niet kritiekloos de eenzijdige consensus aanvaarden. Totaal niet geïndoctineerd.
En vwb dit blog vind ik het een openbaring hoe de ongenuanceerde geïndoctineerde trollen hier nog hun geluiden mogen spuien. Geen censuur, geen indoctrinatie hier. Daar zouden de consensus fora/media een voorbeeld aan moeten nemen! Het is een schande hoe de censuur op nu.nl er door is gedrukt. Deze website staat voor mij nu definitief ergens in een verloren hoekje in de boekenkast.
“Vertel een leugen vaak genoeg, luid genoeg, en lang genoeg en het volk zal je gaan geloven”.
Citaat Adolf Hitler (Lenin)
Inderdaad, daarom blijft men herhalen “1.000 miljard”, “AGW is een weerlegd sprookje”,… in de hoop dat “het volk zal je gaan geloven”
Ja, we hebben een winnaar. 7:07 reeds en die Oostenrijkse would-be schilder wordt weer eens genoemd!
Duidelijk hier ook aan de orde !
Rem, ben jij geïndoctrineerd? Heb jij een tunnelvisie?
Nu denk jij waarschijnlijk direct “Nee!!!”, maar waarom ben je daar zo zeker van?
Begrijpend lezen, Henk, niet te snel oordelen, citaat: “Misschien wel misschien niet”
Rem, “misschien wel misschien niet’ is geen antwoord. Dat is gewoon een excuus om niet te moeten toegeven dat je eigenlijk geen degelijke argumenten kunt geven voor je overtuigingen. Wat is dan het verschil met geïndoctrineerd zijn?
Bij de beoordeling van een verschijnsel gaan wij gewoonlijk uit van waarnemingen.
Dat is echter maar het halve verhaal. Net zo belangrijk is wat iets NIET is.
Voorbeeld:
een deskundige vertelt -ons leken- een geloofwaardig verhaal.
Een andere deskundige komt met een net zo fraai verhaal maar met een tegengestelde conclusie of aanbeveling.
Hoe kan dat?
Omdat wij -leken- niet weten wat de deskundigen ons NIET hebben verteld.
Bij elke extreme weersomstandigheid moeten we beseffen waar ter wereld de weersomstandigheden zeer prettig zijn, maar dat laatste is geen nieuws.
Om te weten wat deskundigen niet vertellen is vakkennis vereist.
Dit geldt bij uitbreiding ook voor diegenen je een overtuiging willen aanpraten. Wat vertellen ze je niet? Negeren ze studies. Vertellen ze je niet dat eigenlijk er geen enkel bewijs is voor hun overtuiging? Dat hun overtuiging al ontkracht is?
om je conclusie te parafraseren: Om te weten wat propagandisten niet vertellen is vakkennis vereist.
Ik zie hier bij de klimaatlobby exact hetzelfde gebeuren als wat in de laatste 20 jaar binnen de anti-rokenlobby het geval was. In dit interview zie ik ook weer bevestigd dat wetenschap te koop is. Wetenschappers lopen achter de grootste baal met geld aan, waarheidsvinding is niet meer de hoofdprioriteit. Consensus, eigenlijk een optimalisatie van politieke, financiële en individuele belangen, wordt omgedefinieerd naar de Waarheid. Niet alleen in de wetenschap, maar ook in de massamedia werkt dit mechanisme. De belangen definiëren de waarheid. En geen dieptejournalist, ook niet bij Follow the Money (ftm.nl) of Sanoma (nu.nl), die echt uitzoekt hoe welke belangen gediend worden door dit soort hypes.
Wiel, heb je enig bewijs voor de toch zware beschuldiging: “Wetenschappers lopen achter de grootste baal met geld aan, waarheidsvinding is niet meer de hoofdprioriteit. “?
zie voedingsmiddelen industrie en de “light” rage. (die vet door suiker verving)
Helaas is hier nog geen onderzoek naar gedaan, Henk dj. Ik denk dat we allemaal zouden schrikken. Ik heb het de laatste 20 jaar van heel dichtbij zien gebeuren. Zelfs wetenschappers voor de integriteitscommissie gedaagd, aangetoond hoe ze directe banden hadden met belanghebbende industrieën en ruis in hun data toegerekend hadden naar hun eigen overtuiging.Ik heb ook meegemaakt dat de MSM mensen met aantoonbare belangen in een discussie gewoon het woord daarover geven en onafhankelijken uit hun uitzendingen weren of achteraf eruit knippen. Voor mij is deze hele discussie een immense Deja Vu.
De enige vraag waar ik in deze discussie nog geen goed antwoord op heb is wie de belanghebben hier zijn behalve de NGO’s die advies hierover uitbrengen en daarvoor betaald worden.
Een stuk dat de crux van alle leugens van de Europese Unie blootlegt.
Of het nu om klimaat, islam of migratie gaat, de leugen regeert.
In de Europese Unie wordt dagelijks door duizenden medewerkers wetten en regels bedacht om de vrijheid van woord en pers aan banden te leggen.
Alle grote Europese media zijn in handen van enkele uitgevers met directe banden met de Europese Unie..
Dagelijks worden kranten en media van bovenaf gevuld met “nieuws” om de burger bezig te houden.
In alle kranten dezelfde strekking, niet omdat het waar is maar omdat dezelfde software met algoritmes wordt gebruikt.
Elke dag opnieuw wordt de nieuwsshow opgevoerd, elkaar tegensprekende berichten zorgen voor verdeeldheid onder de mensen zodat ze niet in opstand komen.
Wie écht op de hoogte wil blijven moet van nieuws zijn dagtaak maken om op internet te speuren naar ooggetuigen en nog niet verwijderde Twitterberichten.
De Europese Unie is een op marxistische basis gebaseerde totalitaire staatsvorm welke het leven van elke burger 100 % zal bepalen.
1984 komt er niet aan, het is een feit!
“In de Europese Unie wordt dagelijks door duizenden medewerkers wetten en regels bedacht om de vrijheid van woord en pers aan banden te leggen.”
Cornelia, kun je een voorbeeld geven van zo’n “wetten en regels” die “de vrijheid van woord en pers aan banden leggen”?
Of is het feit dat je dergelijke nonsens kan schrijven eigenlijk niet gewoon het beste bewijs dat jij je “vrijheid van woord” zomaar kunt verkondigen?
Ach, forumtrolletje, verruim je blikveld eens.
https://www.youtube.com/watch?v=rGiok-ijteQ
Ja, we hebben een winnaar. 7:42 nog maar en er wordt al beschuldigd van getrol, bij gebrek aan een degelijke onderbouwing.
Dat “bewijs via youtube” is ook maar een afleidingsmanoeuvre, want gaat helemaal niet over de “wetten en regels” die “de vrijheid van woord en pers aan banden leggen”.
Heerlijk he Cornelia, lekker schelden zo op de vroege ochtend.
HenkdJ: Verdiep je eens in de niet-wetenschappelijke wereld die buiten jouw bubbel bestaat. Binnen afzienbare tijd staat kritiek op de AWG-theorie gelijk aan het verspreiden van desinformatie. NU.nl is een duidelijk voorbeeld van dit voornemen.
(Oh nee, AWG is geen theorie, maar de feitelijke werkelijkheid. Sorry!)
De EU is al druk bezig om richtlijnen -die later omgezet gaan worden in nationale wetgeving- tegen desinformatie te ontwerpen.
https://ec.europa.eu/germany/news/20181205-aktionsplan-gegen-desinformation_de
Johan D.
Een hoop is al in werking getreden, het is begonnen met richtlijnen voor de pers, een duidelijk voorbeeld is de berichtgeving over migranten.
In het eerste jaar van de hordes islamitische migranten in Duitsland bijna dagelijks aanslagen, nu zijn er nog steeds dagelijkse steekpartijen, verwarde mannen die in winkelcentra om zich heen slaan, en bedreigingen van Duitsers door migranten, verkrachtingen, berovingen. Daarvan komt niets meer in de pers. Alles wordt doodgezwegen.
De mislukte energiewende in Duitsland hetzelfde verhaal, die wende is volledig mislukt, een zwabbernet, te weinig energiereserve en de Duitser betaald 6 x zoveel als voorheen, ook daar zul je niets over horen in de lugenpresse. Eigenlijk is in alle landen van Europa hetzelfde aan de gang, misstanden worden doodgezwegen en waar Europa heen wil wordt verplichte kost.
Het doet mij deugt dat ik niet de enige ben die dit door heeft. Altijd een fijn gevoel om wat bijval te krijgen!
Cornelia, ik herhaal de vraag die je negeerde: “Cornelia, kun je een voorbeeld geven van zo’n “wetten en regels” die “de vrijheid van woord en pers aan banden leggen”?”
Aangezien je het nu hebt over “richtlijnen voor de pers, een duidelijk voorbeeld is de berichtgeving over migranten”, kun je eventueel ook eens tonen wat er juist in die richtlijnen staat, en wie die heeft uitgevaardigd?
Of blijft het toch maar weer bij vage beweringen?
Henk dJ 1 mrt 2019 om 18:38
Zinloos henkie, zinloos, je bent een aanfluiting en een trol.
HenkdJ vraagt “Aangezien je het nu hebt over “richtlijnen voor de pers, een duidelijk voorbeeld is de berichtgeving over migranten”, kun je eventueel ook eens tonen wat er juist in die richtlijnen staat, en wie die heeft uitgevaardigd?”
HenkdJ, probeer zelf een keer buiten je bubbel te kijken. Niet alles in in wetenschappelijke publicaties te vangen.
Wil je weten hoe de situatie nu in Duitsland is, lees dan niet alleen Die Welt, Der Spiegel of het NATO verlengstuk ‘Bild’, maar probeer voor de verandering eens tichyseinblick, achgut, youwatch en bachheimer.com.
In Nederland is trouwens ook een zeer goede alternatief-nieuws website, namelijk Stelling.nl cq. Kleintje Muurkrant.
Erg links dat wel, maar veelal goed ingeschoten.
Niet alles geloven, vooral kritisch blijven, maar daar lees je in ieder geval niet het standaard nieuws dat de overheid je door de strot duwt.
“HenkdJ, probeer zelf een keer buiten je bubbel te kijken”
@Johan D, het feit dat ik hier lees en reageer, is eigenlijk al een mooi bewijs dat ik buiten mijn bubbe kijk…
Maar ik merk vooral op dat noch jij, noch Cornelia, een antwoord kunnen geven op mijn vraag. Denk nu zelf eens goed na waarom je daar geen antwoord op kunt geven en volg je eigen advies “niet alles geloven, vooral kritisch blijven”. Waarom kun je geen antwoord geven? Omdat het loze beweringen zijn dat de “MSM” aan de leiband loopt. Omdat de vele alternatief-nieuws website hapklare brokken kunnen presenteren die iedereen vlotjes slikt, maar die eigenlijk vol niet-onderbouwde beweringen staan.
HenkdJ, zeker een mooi bewijs dat je buiten je eigen bubbel kijkt! Goed gereageerd ;))
Ik probeer ook buiten mij bubbel te kijken door de commentaren van jouw en de andere Climategate.nl critici te lezen.
Maar je wilde een antwoord op de EU die zou werken aan het beperken van meningsvrijheid. Die heb ik je gegeven met de link naar de EU die werkt aan wetgeving om nepnieuws tegen te gaan! Duidelijker kan het niet zijn.
Aangezien kritiek op of ontkenning van de AGW al door diverse organisaties (zoals NU.nl) als nep nieuws wordt gezien, is de stap niet ver om die kritiek of ontkenning daadwerkelijk te gaan verbieden. Er zijn zelfs al mensen die voorstander zijn om de doodstraf voor AGW-ontkenners in te voeren (een voorbeeld daarvan heb ik op een andere draad laten zien).
Loopt de MSM aan een leiband? Er zijn voldoende boeken en artikelen te vinden die dit daadwerkelijk beamen. Die zijn niet geschreven door komplotters, maar door journalisten en redacteuren zelf. Zoek anders eens op Eva Herman.
Volgens jou leveren alternatief-nieuws websites hapklare brokken af. En jij denkt dat de MSM dat niet doet?
een paar jaar geleden heb ik mijn abonnement op het Technisch Weekblad opgezegd omdat het een parochieblaadje van de klimaatactivisten was geworden.
Waarschijnlijk werden toen de financiële belangen groot en wilde men de adverteerders niet voor het hoofd stoten.
@ Cornelia.
Hier een voorbeeld van nieuws topics welke door alle MSM wereldwijd verbatum herhaald worden Deze topics komen overigens uit Zwitserland, 4 am nieuws wordt het genoemd. (alle MSM nieuws bedrijven krijgen rond die tijd de nieuwe wereldwijde nieuws topics)
https://www.youtube.com/watch?v=_fHfgU8oMSo
Moet er wetenschappelijke discussie zijn? Natuurlijk!
Moet er maatschappelijke discussie zijn? Natuurlijk!
Welke discussie moet er zijn? In de eerste plaats een discussie onderbouwd met degelijke argumenten.
Is er wetenschappelijke discussie? Natuurlijk!
Wat leert ons die wetenschappelijke discussie? Dat eigenlijk alle data en analyses aantonen dat er AGW is.
Mag daar dan geen discussie meer over zijn? Natuurlijk wel. Maar de argumenten moeten dan wel degelijk onderbouwd zijn!
Is er dan geen discussie meer onder klimaatwetenschappers? Natuurlijk wel!
Er is nog veel onderzoek te doen naar verder begrijpen van AGW, naar het kwantificeren ervan, naar de inschattingen van de gevolgen van toekomstige scenario’s enzovoort. En daarover is er dan ook nog veel discussie.
Is er maatschappelijke discussie? Natuurlijk ook!
Is die altijd onderbouwd met degelijke argumenten?
Spijtig genoeg niet. Beweringen zoals “AGW is een weerlegd sprookje” “het gaat weldra afkoelen” “1.000 miljard”, dat zijn allemaal argumenten zonder ook maar enige degelijke onderbouwing. Maar die spijtig genoeg steeds terugkeren. En dat verziekt het nochtans zeer belangrijk debat.
En waar worden je stokpaarden genoemd in bovenstaand stuk? Het gaat jou alleen maar om dat dagelijkse trollen cabaret hier he? Deze Vlaamse wetenschapper onderbouwt iedere vraag met regels en zinnen vol onderbouwing. Maar het is niet het soort onderbouwing dat jullie in je trollenkraakpand willen horen he? Onderbouwing moet altijd jullie poging tot een mening onderbouwen.
Jan2, is er ergens iets waar ik aantoon dat ik het niet eens ben met Bodifée? Ik denk het niet. Het verschil is dat hij in algemeenheden praat, terwijl ik concreter ben.
@Henk dj,
‘Het verschil is dat hij in algemeenheden praat, terwijl ik concreter ben’
Welk concreet voorstel heb jij voor een constructief klimaatdebat?
Karin,
1. Laten we beginnen met het onderbouwen van onze opinie met een verwijzing naar de wetenschappelijke literatuur
@J. van der Heijden,
Je begint met punt 1. Je geeft hiermee aan dat er mogelijk nog meer punten zijn voor een constructief klimaatdebat. Ik hoor ze graag.
Met alleen onderbouwen trekken we het klimaatdebat niet uit haar impasse.
Een aantal mensen hebben sterk de behoefte om hun mening en vooral hun gevoelens te ventileren. Ik denk niet dat je dan om een wetenschappelijke onderbouwing moet vragen. Wat je er dan wel mee moet? Misschien wel niets.
Wat denk ik wel helpt is om ons af te vragen wat ons doel is van deelname van ‘het debat’
Wat leert ons die wetenschappelijke discussie? Dat eigenlijk alle data en analyses aantonen dat er AGW is.
Henk, er is global warming, Maar hoeveel draagt de mens daaraan bij, kan een toename van 2 moleculen CO2 per 1 miljoen andere de atmosfeer meetbaar opwarmen, is de huidige opwarming gevaarlijk, is er nog nooit zo’n opwarming geweest, waar is het in het verleden misgegaan met het klimaat, waarom nemen echte wetenschappers geen afstand van doempredikers uit media en politiek, enz.
“2 moleculen CO2 per 1 miljoen andere ”
280 per miljoen maakt leven op aarde mogelijk. En we zitten nu aan 400 per miljoen.
CO2 stijgt met 2 moleculen per jaar ( per miljoen andere). Bewijs eens dat daaruit de gemeten globale opwarmsnelheid per jaar volgt.
ErikN, mensen die er veel meer van afweten dan jij en ik, die hebben dat al bewezen.
De tegenstanders de mond snoeren, zoals nu.nl doet, is zeker niet de oplossing, lijkt me.Dan krijg je wat er gebeurt als je de belangrijkste predator uit een natuurlijk gebied weghaalt: hun prooidieren gaan ongelimiteerd woekeren.
En dat verziekt het nochtans zeer belangrijk debat.
De enige die volgens mij het debat verziekt ben jij.
En lekker op de man spelen, lekker he Cornelia
En jij op de vrouw. Goedemorgen.
Geert, heb je iets bij te dragen op klimaatgebied, zo niet ga dan toch buiten spelen.
Erik, heb je wel buiten gekeken hoe slecht het weer is? En koud! Hoezo opwarming…
Als er afwijkende hypotheses zijn dan
1. is het niet wetenschappelijk onderbouwd
2. als het wel wetenschappelijk onderbouwd is dan deugt de schrijver niet
3. als de schrijver niet aan te vallen is, dan is het al ergens door iemand weerlegd
Wat ik lastig vind aan de site is dat er veel mening is. Vroeger waren er twee a drie keer per week goede bijdragen die tot nadenken stemden. Nu zie ik dagelijks een verhaal dat vaal borreltafelpraat is. Daar kan ik redelijk mee omgaan (artikelen overslaan).
De reacties zijn echter steeds flauwer en persoonlijker. Die eeuwige roep om wetenschappelijke onderbouwing: dit is geen wetenschapsblog. Je gaat toch ook geen sinaasappelen eisen bij een bakker? Henk dJ en Van der Heijden (soms Ronald) hebben af en toe een punt, maar als dat bij 1 op de 100 reacties is en de rest is narrig, dan zie ik hun enkele goede bijdrage niet meer.
Daarnaast hebben Vruggink en Henk dJ een nieuwe stijl uitgeprobeerd. zuigen. Heb je daar een voorbeeld van, wat vindt je er zelf van?
Een ieder heeft een verantwoordelijkheid voor de sfeer die hier ontstaat. Vrijheid van meningsuiting kan ook hoffelijk. 10 * om wetenschappelijke onderbouwing vragen is dat niet. Mensen trol noemen (ook al snap ik zoiets wel) is dat ook niet.
Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen. Als je mijn bijdragen terugleest, zie je dat ik niet zonder zonde ben.
Kunnen we weer eens proberen?
Ivo, in essentie heb je gelijk. Maar wat is volgens jou dan de oplossing voor het aan de kaak stellen van ongefundeerde blinde overtuigingen en herhaaldelijke leugens? Ik zie geen andere aanpak dan steeds weer duidelijk maken dat het leugens zijn en/of geen enkele grond van waarheid bevatten.
Zie daarom ook ‘Henk dJ 1 mrt 2019 om 07:22’
Henk dj, ik heb je berichten gelezen, en die duiden nog steeds op wat ik zeg is zo, wat anderen zeggen is onzin!
Je zou ook op een andere manier iets kunnen brengen en woorden kunnen gebruiken als, wat vinden jullie daar van.
Een gevechts taal als jij gebruikt zal altijd tegen je werken.
Of je moet er van houden dat mensen juist tegen je zijn.
Een erg verwend kind zal het in zijn verdere leven moeilijk hebben daar hij altijd gelijk kreeg en alles kon vragen en zeggen wat die wilde in zijn domein.
De actualiteit van het interview met Bodifee ook voor NL is zeer hoog.
Het ideologische dominante geloof in de maakbaarheid van klimaatbeheersing is stuitend. De nieuwe R&D in schone veilige kernenergie staat op een laag pitje. Het rationele denken is weg gebrainwashed door jarenlange angstpropaganda via gesubsidieerde milieuclubs, via hun gepolitiseerde media-outlets aangeland tot in de klimaatalarmistische ideologische schoolboeken.
Het klimaatdebat is volledig verziekt, al jaren. Het klimaat-industrieel-complex heeft de winstkansen gezien van het gesubsidieerde klimaatalarmisme en benadrukt slechts de extra groene banen vanuit de klimaattafels, echter vergeet dat de gebruikelijke budget overschreidingen bij megalomane nationale projecten van een “klimaatwet” kunnen oplopen tot 1000 ~ 1500 miljard Eu in NL.
Het is de NL economie, de echte werkgelegenheid en de gebrainwashte buger met de lagere inkomens die de komende 30 jaar het “klimaat” gelag gaan betalen. De NL banen zullen vertrekken naar die landen die het Parijs-akkoord onzin vinden, zoals China, India etc.
Onze dagelijkse trollen beweren kritisch te zijn, echter hun aanhoudend afwijzen van alle kritiek op de toenemend noodlijdende opwarmings- /(C-)AGW-hypothese, aanhoudend afwijzen van investeren in R&D in kernenergie (als zijnde “te laat”), het gejuich voor “van het gas los” , het hoera-geroep voor het sluiten van moderne schone fijnstofafvangende kolencentrales, hun obsessie voor “duurzame” milieuvervuilende windenergie en biomassa-ernergie, en last but not least het ideologisch besmeuren van fossiele grondstoffen-, energie- en chemie producenten die we nog wel een paar 100 jaar of meer nodig zullen hebben.
Dat allles lijdt tot een giftige cocktail van een economische klimaatreligieuze zelfdestructie, nml. de energietransitie in het klimaat-ineffectieve energie-akkoord en het aanstaande klimaat-ineffectieve klimaatakoord.
Links en rechts trekken bij het klimaatdebat samen op, omdat beide politieke stromingen er baat bij hebben. Links kan de macht op de burgers vergroten door steeds meer regels en belastingen op te leggen, terwijl rechts zich suf verdient aan windmolens, PV-cellen, e-auto’s, isolatiemaatregelen, warmtepompen etc. etc.
Denk je echt dat het Shell wat kan schelen dat ze de olie moeten loslaten om vervolgens hun geld te verdienen met de energietransitie? Ondertussen weet Shell dat olie tot in lengte van dagen een onmisbaar product zal zijn, dus het maakt Shell niet uit dat ze hun geld in de ontwikkeling van de energietransitie gaan stoppen i.p.v. in het zoeken naar nieuwe gas- en olievelden. Wij betalen uiteindelijk wel.
Links en rechts trekken bij het klimaatdebat samen op, omdat beide politieke stromingen er baat bij hebben.
In feite trekken ze samen op door de Europese Unie, er is geen onderscheid meer tussen links of rechts.
Er is ook geen enkele politieke keuze meer tussen de huidige politieke partijen.
Ze doen allemaal wat de Europese Unie voorschrijft. Bij de verkiezingen beloven ze nog van alles, maar na de verkiezingen wordt gewoon het EU beleid uitgevoerd.
Er zijn in ons land maar twee partijen die dat niet doen, het Forum voor Democratie en de PVV.
Dagelijks kun je in de pers meemaken wat er gebeurd met politieke partijen, landen, of zelfs presidenten als ze de totalitaire doctrine van de Europese Unie niet ondersteunen.
Vraag je jezelf eens af waarom een dictator als Erdogan, president Erdogan wordt genoemd en de president van het meest vrije land ter wereld altijd met Trump.
De man die in amper twee jaar meer voor elkaar heeft gekregen dan zijn voorganger in acht, daar horen we niets van, behalve als zijn vrouw de verkeerde kleur schoenen aan heeft.
Het gaat in de media niet eens meer om de waarheid, alles is een leugen, er staat niets meer in de krant waar niet iets achter zit behalve de ongeveer 30% bulk inhoud die gewoon uit een computer met algoritme komen rollen en zelfs daar wordt een publieke mening mee opgedrongen, de verhalen in alle kranten van de Europese Unie zijn nagenoeg gelijk.
Daarom hoor je kritische geluiden alleen nog maar op internet uit bronnen die niet afhankelijk zijn van de stromannetjes en achterdeurtjes die de media vertellen wat ze moeten schrijven.
De verhalen hier op Climategate hebben daarom een hoger waarheidsgehalte dan de huidige media, misschien hebben ze niet voor de volle honderd procent gelijk maar ze zijn in ieder geval authentiek.
[links en rechts baat] ik zie slechts domheid.
Niemand heeft baat bij een kreperende industrie en een bevolking die onder energieschaarste gebukt gaat.
Als Shell de kraan dichtdraait dan gaan wij allemaal dood, daar is op te wachten.
Wie veranderingen voorstaat moet eerlijk de doelstellingen vermelden en de haalbaarheid testen.
Dat blijft allemaal achterwege.
“De planeet redden” en de “om toekomst van onze kinderen” is emotioneel geleuter
bedoeld om kritische vragen bij voorbaat te smoren.
De socialistische partijen moesten zich toch al de ogen uit het hoofd schamen voor het gebrek aan betaalbare woningen,
nu gaan de kosten van een onnodige energietransitie neerkomen op de meest kwetsbaren.
David, je stelt dat “Niemand heeft baat bij een kreperende industrie en een bevolking die onder energieschaarste gebukt gaat.”
De leiders van de Sovjet-Unie hebben 70 jaar van hun mensen gehouden. Althans dat beweerden ze. Uiteindelijk kostte die ‘liefde’ een paar tientallen miljoenen doden, maar kniesoor die daar op let. Stalin zei ooit: De dood van één mens is een tragedie, de dood van miljoenen slechts statistiek.
Erich Mielke, chef Stasi van DDR versie 1.0, riep een paar dagen na de val van de muur in 1989 de gedenkwaardige woorden: “Ich liebe doch alle… alle Menschen… Ich liebe doch… ich setze mich dafür ein!”
Tja zo zie je maar weer wat we in een vies geregeerd wereldje leven, ik heb het al vaker genoemd DDR communisme gaat weer zegevieren.
De alarmisten worden handen boven het hoofd gehouden, staks mogen sceptische mensen helemaal niets meer zeggen als hun nu al de mond gesnoerd word door hogere hand.
Het is al net de club van de Bilderbergers, ooit opgericht door Prins Bernhard, met als doel de burgers klein te houden.
De club is heden nog steeds actief, met onder andere lid Mark Rutte.
Daar zijn trouwens ook kamervragen over gesteld.
Maar als zo vaak, Rutte lacht die wel aan de kant, met andere woorden daar hebben jullie niks mee te maken wat daar besproken word samen met grote industriële.
Als de burger niet vlug zorgt voor een andere koers, moeten ze straks niet jammeren dat ze in de toekomst in een communistisch trekkend land gaan leven.
Gisteren heb ik nog gelezen dat mensen met een electrische auto goedkoper mogen gaan parkeren met een foto van een Tesla natuurlijk!
Ik bedoel maar, het dwingen is begonnen.
Het gegeven dat een weerwoord, door de wetenschappers tegen het co2 beleid is en daarvoor afgestraft word schrijft toch al boekdelen.
Rutte sprak een paar weken geleden nog dat de EU harder moest gaan optreden.
Ik hoop van harte dat die de volgende periode nooit meer iets te zeggen krijgt, en zijn lachen uit gaat als een kaars.
@Henk. Probeer eens te reageren zonder de krachttermen. Zoals; leugens, dom, verziekt etc. Mensen hebben gewoon een andere mening. Die mening ga je op deze manier niet bijstellen. In tegendeel.
Ga eens niet uit van je eigen gelijk. Probeer je in te leven in de gedachte van een ander.
De wetenschap is niet heilig. Altijd worden wetenschappelijke inzichten weer bijgesteld. Eigenlijk is dat de standaard.
De ene dag komt er een wetenschappelijk rapport uit dat concludeert dat Groenland in rap tempo smelt. De volgende dag wordt dit weer weerlegd door een volgend rapport.
Aad,
Stop jij dan met het gebruik van woorden zoals “trollebolleke “, “Heyden”, “Niet blaten. Beehhh”?
Ga eens niet uit van je eigen gelijk. Probeer je in te leven in de gedachte van een ander.
Kon eens met een wetenschappelijke onderbouwing van je mening in plaats van je opinie te ventileren op basis van je onderbuik?
https://www.climategate.nl/2019/02/een-tweetje-vrij-nederland-nos-over-alarmerende-zeespiegelstijging/comment-page-1/#comment-2238459
Zoals gezegd. Niet alle waarheid komt van de wetenschap. De ene dag komt er een wetenschappelijk rapport uit dat concludeert dat Groenland in rap tempo smelt. De volgende dag wordt dit weer weerlegd door een volgend rapport.
Het eerste commentaar dat je geeft ; Kom, met een wetenschappelijke onderbouwing. Nee dus. Ik stel zelf kritisch vragen. Zelf bedacht. Ik denk zelf na, en niet dogmatisch.
En als het antwoord je niet bevalt dan is diegene di heet brengt een trol en is het antwoord fout.
Wat denk je daarmee te bereiken?
Je wordt een trol, als je niet ingaat op het antwoord dat iemand geeft, of de stelling die iemand inneemt. Zoals nu.
Een constructief klimaatdebat. Meerdere mensen spreken hun wens daarvoor uit. Maar iedereen lijkt ook zeer overtuigd dat vooral de anderen het debat verzieken. Een constructief klimaatdebat, is dat eigenlijk wel mogelijk? Hoe dan?
Zonder te schelden @Hermie, en niet direct in de aanval te gaan.
Even denken met wat voor woordkeuze je antwoord geeft.
Dat geeft rust.
Dus het tegenovergestelde van de Jerry Springer show.
Uitgaan van de data Hermie, liefst van de niet gehomogeniseerde data. Gooi alle uitkomsten van modellen maar in de prullemand. Het klimaat doet waar het zin in heeft, voorspellen is niet mogelijk. Zelfs niet 1 jaar. We worden iedere keer verrast, iedere keer blijkt weer dat allerlei uitspraken van klimaatexperts en meelopers niet uitgekomen zijn.
Kijk eens waar co2 niet al goed voor is, dus niet zomaar weggooien dat spul.
Ik heb al vaker gezegd uiteindelijk kom je verder met betere technieken, die goedkoper zijn.
Deze trend is al begonnen, en zonder isolatie.
https://www.installatie.nl/nieuws/co2-warmtepomp-met-bollenbuffer-in-school/
Het lijkt wel heel erg een verkooppraatje.
Nu zal dat integraal kindcentrum -vroeger heette dat gewoon ‘school’- niets aan de installatie hebben bijgedragen omdat het gefinancierd wordt met belastinggeld.
Maar ik zou toch graag het totale kostenplaatje willen zien.
Wat heeft het gekost, wat brengt het op, wat zijn de onderhoudskosten etc.
Dat Pola en van Campen goede installateurs zijn die graag van uw geld zo’n installatie neerzetten geloof ik wel.
Tuurlijk Cornelia, dit word niet voor niets aan de grote klok gehangen.
Er is zeker een beetje reclame en propaganda bij, maar het neemt niet weg dat er toch vooruitgang is.
Alleen de uiteindelijke kosten zullen net zo duur worden als een gasgestookte ketel.
Dat er bij deze installatie geen isolatie nodig zou zijn, klopt absoluut niet!
@willy, dat klopt, dat heb je goed gezien, er staat de bestaande isolatie behoefde geen extra isolatie.
Jammer dat ze niet hebben vermeld wat voor isolatie, maar ik denk steenwol wat in die tijd het meest gangbare was.
Anders zou je inderdaad met die 34 kW het ook niet redden.
Maar voor alle zekerheid staat de oude ketel er nog.
Afgezien of het nu uit kan of niet, innovatie is altijd goed.
De uiteindelijke kosten zullen nooit in de buurt liggen van een gasgestookte ketel, gewoon omdat het een ander duurder systeem is.
Maar dat maakt verder niet uit, niet geschoten is altijd mis.
Theo, meer CO2 en opwarming zijn beide goed voor ons. Beide wel met mate natuurlijk. Kijk naar het verleden, een paar graadjes erbij zou wel fijn zijn, veel beter dan de temperatuur van 1850. En een beetje meer vergroening kan ook geen kwaad. Dus streven naar CO2 van circa 600 tot 1000 ppm. Hebben we ook een betere startpositie voor de komende ijstijd. We moeten daar al te grote dalingen van CO2 zien te voorkomen. In de afgelopen ijstijd kwamen we dicht in de buurt van het minimum vereiste voor leven. Nog 30 ppm minder en we hadden hier niet zitten discussieren.
Dat klopt helemaal EricN, voor mij mag het best wat warmer blijven.
Uiteindelijk zal de natuur zich toch weer stabiliseren, word het warmer verstoken we minder gas en minder co2 uitstoot, wat wil de mens nog meer! :-)
Een constructief klimaatdebat. Meerdere mensen spreken hun wens daarvoor uit. Maar iedereen lijkt ook zeer overtuigd dat vooral de anderen het debat verzieken. Een constructief klimaatdebat, is dat eigenlijk wel mogelijk? Hoe dan? De volgende uitstekende suggesties zijn ingebracht:
1. Niet schelden
2. Niet direct aanvallen
3. Eerst rust nemen dan pas reageren
4. Uitgaan van de data
5. De modellen in de prullenbak gooien
Dat zou een goed begin kunnen zijn. Nog meer?
De modellen weggooien heeft een hoog het kind met het badwater weggooien gehalte. Het gaat erom dat het projecties zijn met een waarschijnlijkheid. Over de waarschijnlijkheid kan je prima discussiëren. Over de onderliggende fysica in klimaatmodellen kan je ook discussiëren. Dat modellen per definitie fout zijn zeggen alleen nepsceptici.
@Marc, Zelf heb ik geen last van modellen maar als ‘klimaatsceptici’ ze in de prullenbak willen mikken dan vind ik dat een uitstekend idee omdat ik denk dat de kans op een constructief debat toeneemt. Hoe minder mistgordijnen des te beter het is. Ik neem aan dat we dan niet meer over modellen zullen praten. Dat zal voor de ‘klimaatsceptici’ nog niet meevallen. De keren dat ze er weer over beginnen zijn ontelbaar. https://www.climategate.nl/?s=modellen
Je moet natuurlijk wel de plaats van modellen weten in het process van de wetenschappelijke methode.
https://www.youtube.com/watch?v=b240PGCMwV0
“and then we compute the consequences of the guess”
Daar passen de modellen, Niet meer en niet minder.
En “if it disagrees with nature/experiment, it’s wrong”
“It doesn’t matter how smart you or your model is. If it disagrees, it’s wrong. And that simple statement is the key to science.”
Modellen zijn geen glazen bollen, alleen maar een rekensommetje die volgen uit ideeen.
@André Bijkerk, Op zich een uitstekende weergave: ” Modellen zijn geen glazen bollen, alleen maar een rekensommetje die volgen uit ideeën.” Maar als onder ‘klimaatsceptici’ “de modellen kloppen niet” niet meer dan een strijdkreet is geworden dan zie ik ze liever uit een ‘debat’ verdwijnen. Het is niet de basis. De basis is volgens velen Arrhenius. Als daar geen overeenstemming over is, heeft een debat over modellen geen enkele zin.
Arrhenius was wrong, Hermie.
http://members.casema.nl/errenwijlens/co2/arrhrev.htm
Te vergelijking : Je kan ook Mao voorstellen als voorbeeld van democratie.
Wat goed opgemerkt Scheffer. De eerste bevindingen van Arrhenius in 1896 klopten niet. In 1901 en in 10906 heeft hij dat bijgesteld. Dat is ook heel mooi te lezen in de zeer interessante link die je hebt bijgevoegd. Je levert een constructieve bijdrage aan het debat! Kan je je vinden in het uitgangspunt van Arrhenius in 1906?
klimaat modellen zijn goed om inzicht te vergaren over het klimaat.
Ze zijn echter ongeschikt om te voorspellen.
En dat is ook de enige reden dat er van al die aannames en bangmakerij niets terecht komt.
Klimaatmodellen geven dus inzicht, dat is mooi. En voor voorspellingen hoef je ze niet te gebruiken. Terug naar het begin. De basis is dat bij toename broeikasgassen in de atmosfeer de temperatuur toeneemt. Er zijn mensen die zich niet in die hypothese kunnen vinden. Mij best, ieder zijn opvatting, maar het is wel goed om dat van elkaar te weten. Wat is jouw uitgangspunt Cornelia? Die vraag is belangrijk om te bepalen hoe je een gesprek zinvol kunt voortzetten.
@Hermie
De theorie van Arrhenius is correct. Daar zal niemand aan twijfelen. Of de theorie van Arrhenius volledig toepasbaar is op het “systeem aarde” als broeikas , is echter de vraag en wordt door een groep wetenschappers met ja beantwoord en door een andere groep wetenschappers met nee.
Daarmee zie je dat de input voor klimaatmodellen aan de basis dus al verschillend kan zijn en ook zou moeten zijn. De huidige modellen gaan allemaal uit van de volledige toepasbaarheid van de theorie van Arrhenius en daarmee is het beeld dus niet compleet. Modellen die de theorie van Arrhenius slechts deels, of geheel niet, toepasbaar achten op de aardse broeikas ontbreken.
hans van dalen
Het is me onbekend wat precies jouw expertise is, mogelijk kun jij of iemand anders aan mij duidelijk maken wat er volgens jou mankeert aan de visie en de experimenten van Dr. Michael Schnell die in een lezing bij EIKE duidelijk maakt hoe het volgens hen met die opwarming door CO2 in elkaar steekt.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=984&v=uyatWldokc4
@Hans van Dalen, Het is een goed idee om verschillende input te gebruiken. Krijg je verschillende scenario’s. Prima voor een open benadering van de opwarmingsproblematiek. Als eerste zou je kunnen kijken naar de waarnemingen en kunnen vaststellen dat het in ieder geval duidelijk warmer is geworden. Aan die verwachting is dan al voldaan. Wat ook kan is berekeningen maken op basis van de waarnemingen waaruit een schatting van klimaatgevoeligheid komt. Hoe wil je het vervolgens benaderen?
Peter,
Waarom denk jij dat Dr Michael Schell een expert is, en niet een ofandere clown die je wat op de mouw wil spelden?
Herman Vruggink schreef:
Dat opwarming van de aarde gunstig is en de mensheid zal vrijwaren voor een volgende ijstijd?
Ja.
De opwarming is gunstig voor de mensheid in die zin dat we ijstijden wel eventjes kunnen doorstrepen. Daar heeft Hans Erren een goed punt. Maar hoe zit het nu met eventuele nadelige gevolgen? Het zou goed zijn om dat nog beter uit te leggen dat die gevolgen te overzien zijn. Daar zou Hans Erren een rol in kunnen spelen. Er valt wat voor te zeggen om niet modellen, die grotendeels te heet aangeven, maar berekeningen als uitgangspunt te nemen. Als we al die studies op een hoop gooien dan ligt de klimaatgevoeligheid tussen 1.2 en 3.8 graden met een best estimate van 2 graden per verdubbeling CO2. Dat is een 1.2 graad lager dan wat modellen aangeven https://www.carbonbrief.org/explainer-how-scientists-estimate-climate-sensitivity Hoe kunnen we dit nu verder het beste benaderen?
Niemand die de tegenspraak met Dr Michael Snell aandurft? Geen weerwoord van bekende zijde, wél verdachtmakingen. Zo gaat het met de bekende lieden die kennelijk niet zelf durven denken, De reactie zou immers wel eens verkeerd kunnen zijn.
@Peter, Ik spreek nauwelijks Duits en bovendien is dit mijn vakgebied niet. Wellicht kan je in een paar zinnen samenvatten wat Michael Snell zegt en of dat een verklaring is van de huidige opwarming.
Het zal technisch wel lastig zijn maar het kudos systeem zuigt hier. Het systeem van tweakers.net is veel beter waarbij alleen de scores -1 =ongewenst, 0 = irrelevant/off topic, 1 is ontopic, 2 is informatief, 3 is spotlight. Dat gecombineerd met een systeem dat alleen geregistreerd gebruikers scores mogen uitdelen en transparant is wie welke score geeft zou er toe moeten leiden dat er op basis van inhoud gescoord wordt en niet vanwege persoon. Geregistreerde gebruikers die aantoonbaar fout raten zoals ongewenst voor een on topic reactie worden de rechten voor het raten ontnomen.
Het resultaat is dat je ongewenste berichten ook echt ongewenst zijn en je default kan verbergen. De anoniempjes die nooit een reactie geven maar default alles naar beneden minnen omdat ze de persoon niet mogen, ben je dan kwijt. De op naar -100 kudos reacties van trollen als cornelia ben je dan ook kwijt.
Toevoegen opties 4 = Trollerij, 5 = Ad hominem
“De op naar -100 kudos reacties van trollen als cornelia ben je dan ook kwijt.” ┌( ͝° ͜ʖ͡°)=ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿
Verdorie, moet ik mijn vrijmibo onderbreken ook!
Ach jochie toch, nog steeds op je pikkie getrapt? (✿◠‿◠)
IK heb nog nooit de -100 gehaald. JIJ daarentegen, volgens mij niet meer op een hand te tellen hoor.
En anoniempjes die maar min blijven klikken? Onzin. Zodra je -50 haalt zit je doodeenvoudig uit je nek te zwetsen, anoniem of niet!
En dan te bedenken dat er zijn die met gemak de -100 halen, en dat nog vóór de middag. Nou, dás pas écht erg, dan ben je volgens mij….nou ja, vul zelf maar in. (˵ ͡° ͜ʖ ͡°˵)
Dat zou een goed begin kunnen zijn. Nog meer?
Niet naar de bekende weg vragen?
Naar de bekende weg vragen is wat in elk debat zeker gebeurd. Het helpt niet, maar ik zou het zelf niet direct in de groep “deconstructief” plaatsen. Niet bovenaan in ieder geval. Een vraag niet beantwoorden, dat ervaar ik zelf als veel hinderlijker. En off-topic postings?
@Hermie, een mooie aanzet om wat richtlijnen te bepalen voor een constructief debat!
De eerste reacties tonen wel al aan dat je puntje 5 (“De modellen in de prullenbak gooien”) niet correct is als richlijn, aangezien het een discussiepunt is.
Daarom hier een ander voorstel voor een puntje 5, en volgende puntjes:
1. Niet schelden
2. Niet direct aanvallen
3. Eerst rust nemen dan pas reageren
4. Uitgaan van de data
5. Aanvaard dat er mensen kunnen zijn die meer afweten van klimaat dan jijzelf
6. Ga in op vragen voor verdere uitleg, verduidelijking of onderbouwing
7. Personen die een artikel plaatsen, worden aangemoedigd om te antwoorden op de reacties (ik vraag me immers af waarom zij wel tijd nemen om een artikel te schrijven, maar dan niet ingaan op verdere vragen of opmerkingen)
8. Denk na over wat anderen al hebben geschreven (Douglas Adams schreef: “You live and learn. Some people only live”)
@Scheffer: “Toevoegen opties 4 = Trollerij, 5 = Ad hominem”, dat valt eigenlijk onder puntje 1 & 2 van Hermie
@Henk Dj, Mee eens dat modellen in de prullenbak mikken niet gedragen wordt. Veel mensen zijn hier erg verzot op die modellen en raken er niet over uitgepraat. Die suggestie strepen we dan ook weer door. Op zich goeie punten die aandraagt maar wat je punt 5 betreft is kennis handig maar niet altijd van doorslaggevende betekenis in een gesprek. Met punt 6 en 7 ben ik het geheel mee eens, maar je kan mensen niet dwingen.
ik zag dat u druk bent met de ‘modellen ‘
kwam net een uitspraak tegen die ik u niet wil onthouden : ” modellen kloppen nooit ”
“Voorspellingen zijn geen garantie voor de toekomst. Feiten en modellen kunnen helpen bij het maken van verstandige keuzes. Maar op modellen gebaseerde, rooskleurige scenario’s komen zelden of nooit uit. ”
Lees de blog van Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer http://bit.ly/2U5d8ow
@Bert Pijnse van der Aa, Wederom een mooi uitspraak. ” Feiten en modellen kunnen helpen bij het maken van verstandige keuzes”
De basis van AGW ligt in de bevinden van natuurkundigen uit de 19de eeuw. Heeft het zin om over modellen te gaan praten als die basis niet wordt onderkend?
Dus het word naar verwachting toch waterstof door de gasleiding.
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/amp/205530/Gasunie-keert-overheid-minder-winst-uit
Denk toch dat vol gaan inzetten op waterstof, lijkt me op zich wel een goede keus.
Of krijgen we dan opwarming door waterdamp?
https://www.dvhn.nl/economie/Recordhoeveelheid-import-gas-Gronings-gemaakt-24221588.html
Leidingnet geschikt maken voor waterstof kost ook weer een paar miljard.
Uit bovenstaande link:
We zien het wel weer terug in onze gasrekening…
@MP: de prijs mag 1tot 10 €/kg zijn, het rendement is ca. 50%. Is dat verstandig?
@ Noud Vermeulen.
Zo kun je ook de case maken dat het onverstandig is. Maar voor niet inpasbare wind/stroom wordt er dan gezegd dat het rendement niet uitmaakt omdat het stroom anders gedumpt wordt. Daarom is een kostprijs analyse ook zinvol.
@MP: Where you stand depends on where you sit. Economisch moge het zinvol zijn, energetisch is het zinloos. Je zet een energiedrager om in een andere met 50% rendement. Dat heet bij mij verspilling, als het gaat om ‘energietransitie’ en dat leek mij het onderwerp toch? Rare jongens, die economen.
@Leo, ik denk dat het stroomnet aanpassen ook een behoorlijke zak geld gaat kosten.
Ik zelf vind dat het mischien toch verstandig is om toch zo lang mogelijk het gasnet te gebruiken, het 10% bijmengen van waterstof werkt goed zo als te lezen is.
Een radicale ombouw naar elektriciteit met de snelheid zo als ze nu doen geeft straks grote leveringsproblemen
In oude dorpen steden liggen elektriciteit leidingen van net na WO2.
Dus lijkt me een combinatie van deze twee een goede overbrugging.
En wellicht brengt de toekomst weer betere alternatieven, die we nu nog niet weten!
@Leo, sorry was de link vergeten, en het moet 30% zijn in plaats van 10%
https://www.deingenieur.nl/artikel/bestaand-aardgasnet-kan-30-waterstof-aan
Theo,
Maandag gaat Ap Cloosterman op Climategate.nl in op de voor- en nadelen van waterstof. Conclusie: geen goede keus.
Waterstofgas is een geweldige keuze! Totdat je gaat kijken naar het productieproces, transport en opslag. Het gehele plaatje ziet er dan niet rooskleurig uit. Maar gelukkig kijken linksgroene mensen niet naar het gehele pakket inclusief onoplosbare problemen, maar hopen ze daarentegen op utopisch-technische oplossingen.
De benchmark is waterstof direct uit aardgas gewonnen, via stoom gas reformatie (1 tot 1.50 euro per kilogram).
Door de hoge capital cost is waterstof via elektrolyse zonder grid opvang ongeveer 10 euro per kilogram.
Met grid opvang ongeveer 6 euro per kilogram, maar dan is bij 30% zon/wind aandeel 70% van de waterstof niet groen. En dan is er minder gasverbruik indien de waterstof rechtstreeks uit aardgas gemaakt wordt.
Waterstof uit biomassa kan nooit de vraag dekken, veel te weinig biomassa/afvalstromen. Kosten ongeveer 3 tot 4 euro per kilogram.
4e generatie hoog temperatuur nucleair (950 graden nodig) kan in potentie wel qua kostprijs concurreren met waterstof direct gewonnen uit aardgas. Via thermochemische water splitsing.
De VHTR techniek is al voorbij de testfase, en maakt gebruik van vaste staven (modulair) zodat het licentie proces makkelijker verloopt t.o.v. bijvoorbeeld gesmolten zout reactoren
http://web.stanford.edu/group/gcep/pdfs/hydrogen_workshop/Schultz.pdf
zonnepanelen waarmee waterstof wordt geproduceerd.
Nederland één groot Pernis met al die chemische fabriekjes in de tuin en in de schuurtjes.
Wel mooie business voor glazenwassers, al die panelen.
Bestaan ook al robotjes voor.
Maar waarom het bij waterstof laten? Diethyl ether is toch veel handiger?
https://afdc.energy.gov/fuels/emerging_dme.html
zonnepanelen waarmee waterstof wordt geproduceerd:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/24/belgische-wetenschappers-kraken-de-code-voor-betaalbare-groene-w/
Waterstof klinkt mooi maar dat is het zeker niet.
Het is uitermate explosief, nu kun je een explosie van een gaskachel in huis als buren nog overleven, een waterstof explosie in een huis kost een halve wijk!
Gevaarlijke concentraties tussen 4 en 96 vol%
@ David
Dat nieuwe record van 300 liter waterstof per dag vanuit de nieuwe zonnepanelen lijkt heel wat maar is op kamertemperatuur bijna niks.
Alleen onder hoge druk kun je waterstof vloeibaar maken, anders is het een gas. En 300 liter gas is 0.3 kuub gas.
0.3 kuub waterstof gas op kamertemperatuur temperatuur (21 graden) = 0.025 kg
http://www.airproducts.com/Products/Gases/gas-facts/conversion-formulas/weight-and-volume-equivalents/hydrogen.aspx
1 kg waterstof heeft de energie equivalent van een gallon benzine. Een gallon benzine is 4 liter.
De waterstof productie is dus per dag het equivalent van 0.1 liter benzine. In de hypothese dat elke dag 0.3 kuub waterstof aangemaakt kan worden is dat vergelijkbaar met 36,5 liter benzine per jaar, bij een benzine prijs van 1.5 euro per liter is dat een prijs equivalent van 54,75 euro per jaar.
De afschrijving op de panelen is echter vele malen hoger. Resultaat is zeer dure waterstof
@MP samenpersen van waterstof tot 700bar (zoals voor auto’s) geeft 20% energieverlies.
Allemaal volkstuintjes technologie, dat zon en windgedoe.
Niemand denkt bij aardgas aan een kilogram. Maar wanneer we waterstof gaan gebruiken als vervanger van aardgas is het inzichteliijker om de kubieke meter als uitgangspunt te nemen.
Dan begrijp je meteen waarom de waterstof-enthousiasten het liever over kilogrammen hebben:
Aardgas geeft 9,7kWh per kub
Waterstof geeft 3,3kWh per kub.
Je moet dus 3X zoveel kub’s waterstof gaan verstoken tov aardgas om hetzelfde effect te krijgen.
Nou kun je er vergif op innemen dat een kub mengsel waterstofgas/aardgas niet goedkoper voor ons wordt. Oftewel weer zo’n lekkere verborgen prijsverhoging die onze klimaatridders liever niet willen weten.
Daarnaast moet nog een paar miljard worden uitgegeven om de leidingen geschikt te maken voor waterstofgas. Dat verbergt men onder “netbeheer”.
Kortom: Meer betalen voor hetzelfde. Zoals gewoonlijk bij “groene” oplossingen.
Ook nuttig om te kezen
https://www.gawalo.nl/energie/artikel/2018/12/waterstof-als-brandstof-over-de-energiedichtheid-en-kostprijs-1016909
@Hans we zullen het lezen. :-)
@#€&@ ipad toetsenbord
Vooropgesteld ik ben een leek. Volg de klimaatdiscussie al enige tijd omdat ik het een hele interessante en belangrijke discussie vind. Wat mij wel opvalt is dat er te weinig deskundige aan het woord komen in de media in het algemeen…je moet echt zoeken. Het is een politieke discussie geworden en daar is het niet beter van geworden. Geen twistpunt tussen links en rechts..ik denk van wel. En wat een nonsens wordt er op beide kampen verkondigd! Big business..ik denk van wel. Van groene rekeningen tot Co2 neutraal vliegen allemaal onzin, gewoon geld kwesties. Ook de kritiek op de AGW wordt als zeer storend ervaren waarom? Kritiek is prima toch en houd discussie open. Als ik zo’n artikel als hierboven lees is dat toch simpel hollands boeren verstand en dat werkt relativerend en is gewoon hard nodig in deze zeer verhitte discussie waar de angst regeert. Denk ik dat de mens op dit moment invloed heeft op het klimaat…zeker. Hoeveel zal nooit bekend worden denk ik..maar ja ik ben een leek…
religie gaat over de dingen die wij niet weten.
Van het klimaat wordt nog weinig begrepen, zodat discussie al snel een religieus karakter krijgt.
De wetenschap moet eerlijk zijn en aannames en onzekerheden duidelijk vermelden.
De dialoog met het opperwezen verloopt via natuurverschijnselen.
Maar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn nu geologie, ziekten en plagen biologie,
donder en bliksem is fysica.
Maar het onbegrepen klimaat is nog een prima goddelijke spreekbuis.
Zeker nu God heeft plaatsgemaakt voor Moeder Aarde.
Ik denk dat hier een mooie taak voor de media is weggelegd om leven in het klimaatdebat te krijgen,
Dat houdt in dat er op televisie weereens een debat wordt gehouden tussen, in dit geval, de alarmisten/sceptici en niet alleen tussen HenkdJ, J. van der Heijden, Hermie of Herman, Ronald etc. De zestig plussers onder ons zullen ongetwijfeld weten wat ik bedoel. Geen debat van een uurtje maar desnoods een hele avond en waar het er pittig aan toegaat, zoals wij dat in de vorige eeuw hadden.
Laten wij als startpunt CO2 nemen en of dat goed of slecht is voor het klimaat en voor ons.
8% van de sahara is vergroend, oftewel ruim 700.000 km2. Is dat slecht of is dat goed?
Joop, wat heeft dat met de stijging in CO2 te maken?
Lees eens ten gronde de studie die deze 8% vaststelde. Dan zul je tot de vaststelling moeten komen dat de auteurs geen goede verklaring kunnen vinden voor die vergroening. En je kunt ook vaststellen dat de auteurs deze “vergroening” (eigenlijk meer specifiek: struiken en bomen), niet als positief beschouwen: “a concern for rangeland management since the early 20th century, and has the potential to reduce rangeland carrying capacities of wild and domestic grazers through the displacement of herbaceous forage by trees and shrubs”.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5995890/
@Henk dJ,
En dat .gov moet het dan doen volgens jou?
Ik heb ook een .gov document waarin chemtrails met naam en toenaam worden genoemd, Er staat zelfs in dat het ecosystemen en bepaalde populaties schade moet berokkenen dan wel vernietigen en jij noemde dat een complottheorie…
@Henk dJ,
Overigens merk ik op dat in het licht van het .gov document wat ik bezit heb, het heel logisch is waarom de Amerikaanse overheid het als onwenselijk beschouwd als de sahara zou vergroenen.
Ik vraag mijzelf ook af wat er gebeurd als ik het .gov document H.R.2977 onder de neuzen van Klaver, Jetten, Thieme, Sybrand-Buma, Marijnissen etc, leg?
O, ik vergeet er nog een, Segers van de CU. De man is bijna mijn buurman maar weigert met mij in discussie te gaan.
Gezien de enorme hoeveelheid reacties van de klimaatalarmisten hier, ga ik er maar vanuit dat zij geen trek hebben in zo’n debat.
Christopher Monckton zit ook nog steeds te wachten wanneer Nobel prize laureate Al Gore genegen is de uitnodiging voor een debat te aanvaarden.
Het is hier voornamelijk een vermakelijk gekrakeel tussen aluhoedjes en klimaatjehovas die alle redelijkheid overstemt.
Hoezo, wil jij mij bestempelen als een aluhoedje?
Nieuw. De fatale fout in IPCC klimaat wetenschap.
https://www.youtube.com/watch?v=NYoOcaqCzxo
Interessant. Hebt u een idee wie de spreker is?
Niet exact. Maar hier is de lijst van sprekers op de betreffende conferentie, totaal 5 mannelijke sprekers dus 1 van die 5
https://www.evensi.us/observing-frontier-2019-conference-1901-university-boulevard-albuquerque-mexico-87102/261277138
@Mp., bedankt. (minuut 27 tot 30 heb ik een paar keren gereplayed: dus in CMIP6 met een beetje space- weather ingebracht, zou de invloed van CO2 naar zero gaan, dat belooft! Bijna jammer dat ik het niet zo voor modellen heb)
Ben Davidson, staat in de opmerkingen bij de video.
Goed verhaal, idd!
Meer info op http://www.observatoryproject.com/otf-2019.html
Ben Davidson
Space Weather News
Founder of Space Weather News,The Mobile Observatory Project, Suspicious0bservers.org. Creator of the Suspicious0bservers YouTube channel, with over 100 million views, giving out daily updates since 2011
“The Frigid Golden Age”
Climate Change, the Little Ice Age, and the Dutch Republic, 1560–1720
https://www.cambridge.org/us/academic/subjects/history/environmental-history/frigid-golden-age-climate-change-little-ice-age-and-dutch-republic-15601720?fbclid=IwAR1BwjXkGqgb8kyk7ZT9HobxM7_9TJn6lvk1XfugYC0uiHJ_qfz2vkYgRyc
4 nieuwe fouten ontdekt in de in Nature gepubliceerde gouden standaard rapport.
https://judithcurry.com/2019/03/01/critique-of-the-new-santer-et-al-2019-paper/
MP, heb jij die tekst echt gelezen en begrepen? Kun jij dan eens uitleggen wat daar staat, of geloof jij blindelings dat het fouten zijn?
Ik zal je alvast één opmerking geven: er staat daar nergens in die tekst dat er fouten werden gemaakt in de Nature publicatie. Er staat “four aspects of this study which I think weaken the conclusions considerably”. Er zijn dus geen “4 nieuwe fouten ontdekt”…
Het is en blijven moeilijke beslissingen waar veel van afhangt
https://www.rd.nl/opinie/voor-zonne-en-windenergie-geen-hoofdrol-in-nederland-1.1550623
De NOS in de bocht, kijk even wat er onder de wereldkaart staat.
Klimaatprimeur: broeikasgas methaan nog nooit zo gedetailleerd in kaart gebracht
https://nos.nl/artikel/2274052-klimaatprimeur-broeikasgas-methaan-nog-nooit-zo-gedetailleerd-in-kaart-gebracht.html
Het is en blijven moeilijke beslissingen waar veel van afhangt.
https://www.rd.nl/opinie/voor-zonne-en-windenergie-geen-hoofdrol-in-nederland-1.1550623
@Joop, kijk dat is nu wat ik bedoel, ik denk dat de methaan uitstoot wereldwijd misschien groter is dan ze dachten nu dit in beeld is gebracht.
Tel daarbij waterdamp op lachgas en noem maar op, waar zitten we dan?
Volgens de NOS in 1950 en niet in het eerste half jaar van 2018.
De schaal van 1650 tot 1950 onder de kaart is het methaangehalte in ppb.
Gefeliciteerd Dirk, ik mis alleen 2018 in de schaal.
En nog erger of die schaal ppm aangeeft.
LIVE – Nigel Farage op CPAC
https://twitter.com/wlctv_ca/status/1101611255469694976
Wat ik niet begrijp van Bodifée is, dat hij zoveel nadruk legt op wispelturigheid en onvoorspelbaarheid van klimaatverandering , aan de hand van Lorenz beschouwingen, terwijl hij zich een leerling van Prigogine. noemt. (In de jaren 80 zat ik zes jaar met Prigogine in de wetenschappelijke adviescommissie van de EEG, onder voorzitterschap van Casimir, directeur natlab Philips, en met Prigogine heb ik ook in een commissie, onder zijn voorzitterschap, de kwaliteit van een EEG onderzoek programma doorgelicht).
De theorie van Prigogine vindt men uitgebreid beschreven in: Self-organization in non-quilbrium systems; From dissipative structures to orde through fluctuations. (Nicolis&Prigogine, Wiley 1977). Een handboek dat ik nog dagelijks raadpleeg om mijn beschouwingen over klimaat STABILITEIT te onderbouwen.
Zoals (helaas) gebruikelijk in dit forum is niemand wezenlijk en inhoudelijk ingegaan op de verkondigingen van Bodifée. Wordt de discussie naar allerhande andere onderwerpen verschoven. Als enige waardevolle bijdrage zie ik de verwijzing van MP naar de identificatie van de fatale fout in IPCC klimaatwetenschap. https://www.youtube.com/watch?v=NYoOcaqCzxo
Heeft iemand daarop een waardevolle opmerking te maken?
Arthur,
Volledige duidelijkheid daarover kan natuurlijk alleen komen van Bodifée zelf, maar ik zie hierin eerder het “kleine” foutje van het door mekaar heen gebruiken van “weer” en “klimaat”.
Ons klimaat is een “gematigd zeeklimaat” .. Wispelturig klimaat zou betekenen dat we zomaar overgaan van “gematigd zeeklimaat”, naar “landklimaat”, en dan terug naar het origineel via een tijdje “woestijnklimaat”. Ik kan me moeilijk voorstellen dat Bodifée een believer is in dat .. :-).
Dat is al een tijdje zo, en zal nog wel – ondanks de “Opwarming” – een tijdje zo blijven. Dat is inderdaad de definitie van een “stabiel” klimaat.
(zet de gemeten temperatuur – een van de onderdelen van het klimaat – van Nl of B, of de wereld van de laatste paar 100 jaar in een grafiek met de enige echte SI-eenheid van temperatuur, zijnde de graad Kelvin, en je bekomt een “horizontale, rechte” lijn.)
Of mijn opmerking waardevol is laat ik in het midden Arthur, maar indien energie-uitbarstingen van de zon inderdaad (dubbel) op het conto van de mens worden geschreven, dan kan het hele AGW verhaal op de schroothoop.
Aan de ene kant snap ik niet dat zo’n simpele doch cruciale fout nu pas wordt opgemerkt, aan de andere kant verbaast het mij niet gezien mijn eigen ervaringen met kokerkijkende wetenschappers.
Ben benieuwd hoe dit verhaal afloopt, want er wordt nogal wat beweerd.
The Crisis of Science
https://www.youtube.com/watch?v=LfHEuWaPh9Q
James Corbett (Canadees onderzoeksjournalist) legt in de reportage het failliet van de wetenschap als geheel bloot. Dus niet allen binnen de klimaatwetenschap, maar vrijwel binnen alle vakgebieden. Een treurige en zorgelijke constatering.
Klopt.
De burger heeft gesproken via een enquete van Ipsos, het bureau dat doorgaans de meest betrouwbare voorspellingen doet.
Weg met de Klimaatdictatuur en inzetten op kernenergie.
Nee van der Heijden, niet zeuren over wetenschappelijke onderbouwing e.d.
Kernfusie werd gesaboteerd.
Kernenergie is geen optie, want de halfwaardetijd van verdwijnen van de radioactiviteit is duizenden jaren.
Aanpakken van de corruotie in de wetenschap zal meer oplossingen aanbieden, zeker op langere termijn, dan energie productie voorstellen uit een corrupte sector. Waar is die wetenschapper die zijn onderzoek niet gefinancierd kon krijgen?