In het verleden heeft Climategate.nl verschillende keren aandacht geschonken aan de Urgenda-zaak. Zie bijvoorbeeld hier.
Afgezien van de wanverhouding tussen kosten baten – de kosten lopen in de tientallen miljarden en de baten in termen van verminderde opwarming van de atmosfeer zijn zó gering dat ze niet aantoonbaar zijn – leek ons de schending van de trias politica het belangrijkste argument tegen de inwilliging van de eis van Urgenda. Maar – verrassing! – de rechter was een andere mening toegedaan.
Zijn uitspraak in het voordeel van Urgenda werd – opnieuw verrassing! – door het Hof bevestigd in hoger beroep. Nu luidt de bel voor de laatste (?) cassatieronde voor de Hoge Raad.
Zal de Hoge Raad het vonnis van het Hof overnemen of zal deze het vonnis verwerpen? Douwe Jan Elzinga vermoedt dat dit laatste het geval zal zijn.
Een gastbijdrage van prof. mr. dr. Douwe Jan Elzinga (hoogleraar Staatsrecht Universiteit Groningen).
Er wordt wel stevig getwijfeld of dat doel precies in 2020 haalbaar is, maar vanwege het rechterlijke oordeel staat het doel als zodanig in politiek Den Haag nauwelijks ter discussie. En dat is wel een merkwaardig fenomeen. Er loopt immers nog een cassatieprocedure bij de Hoge Raad. In dat kader wordt door de staat betwist of het gerechtshof hier wel op de juiste wijze een onrechtmatigheid heeft geconstrueerd. De cruciale staatsrechtelijke vraag is hoever de bemoeienis van de rechter kan reiken. Kan een rechter de politiek op percentages binden? En waarom is een CO2-reductie van 25 % aanvaardbaar, maar een reductie van 23% of 20 % niet?
Kernvraag is dus of die onrechtmatigheid door het Hof op de juiste wijze in elkaar is gestoken. Op voorhand kan in ieder geval worden gesteld dat vele rechters zullen volgen indien deze wijze van interventie door de Hoge Raad zal worden gebillijkt. Er wordt dan een ‘Rubicon’ overschreden en de precedentwerking zal enorm zijn. Alleen al om die reden zal de Hoge Raad hier grote bezwaren hebben en waarschijnlijk een streep zetten door de uitspraak van het Hof.
Maar er is meer en dat meerdere zal de doorslag gaan geven. De beste analyse van de uitspraak van het Hof is geschreven door collega Leonard Besselink (zie hier). Besselink signaleert in de eerste plaats een groot verschil tussen de uitspraak van het Hof en die van de rechtbank. De rechtbank constateerde een onrechtmatige daad van de Nederlandse staat en vulde die onrechtmatige daad met internationale verplichtingen die Nederland is aangegaan, maar die niet rechtstreeks doorwerken in de Nederlandse rechtsorde. Dat wordt in het vakjargon ‘reflexwerking’ genoemd.
Het Hof kwam weliswaar tot dezelfde conclusie als de rechtbank, maar volgde daartoe een geheel andere route. Nu werden de rechtstreeks werkende bepalingen 2 en 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM) in het geweer gebracht. Is er sprake van een schending of een dreigende schending dan zou de rechter gelegitimeerd zijn om de staat tot de orde te roepen.
Besselink stelt vast dat deze route weliswaar meer kan overtuigen dan die van de rechtbank, maar constateert tegelijkertijd dat ook het Hof niet rechtstreeks werkende verplichtingen van de Nederlandse staat nodig heeft om de schending van de art. 2 en 8 EVRM te vullen. In dat licht moet de conclusie zijn dat dan in feite het onderscheid tussen rechtstreeks werkende en niet-rechtstreeks werkende internationale voorschriften wordt opgeblazen, in ieder geval heel sterk wordt gerelativeerd.
De Hoge Raad zal daar zeker niet aan willen en al helemaal niet indien de rechtsplicht voor de Staat ook nog eens in nauwgezette percentages wordt vastgelegd en er bovendien een immense precedentwerking op de loer ligt. In de cassatieprocedure zal op deze en diverse aanvullende gronden het onrechtmatigheidsoordeel van het Hof worden betwist.
De Nederlandse staat speelt in dit cassatieproces een ijzersterke kaart en de kans dat de Hoge Raad hier een andere draai aan kan geven is vrijwel nul. Het averechtse effect van een dergelijke cassatie zou wel eens kunnen zijn dat de staat zich door het negatieve oordeel van de Hoge Raad gerechtigd zal voelen om opnieuw de klimaatinterventies te temporiseren. Een dergelijk effect is weliswaar zeer te betreuren, maar dat neemt niet weg dat de Hoge Raad geheel terecht een halt toe gaat roepen aan rechterlijke interventies die de politieke autonomie te vergaand beperken.
Bron hier.
Ben ik de enige die hier zijn oude klompen niet onder durft te verwedden?
In het “oude” Nederland geloof ik direct dat de Hoge Raad de wet volgt en het verstand laat spreken wbt de consequenties.
De vraag is echter of dat nu ook nog zo is. Alles wijst er op dat autonome landen moeten verdwijnen in het Grote Rijk van Europa. Het handhaven van dit vonnis zou een prachtige duw richting EU zijn waarbij het gros van “onze volksvertegenwoordigers” gaat juichen. Zal me benieuwen of de Hoge Raad daar nog ongevoelig voor is. Ik vrees met grote vreze.
@Leo Bokkum 9 mrt 2019 om 03:24
Precies!
De juristerij speelt een dubbelrol: invloed op de wetgeving door het aanbrengen van “back doors” (waar Huawei van wordt beschuldigd) waardoor de juristerij in het veld de mazen in de wetgeving kunnen blijven gebruiken.
Als de uitspraak blijft staan dan riekt dat naar een staatsgreep door de rechterlijke macht en is de Grondwet aan een herziening toe.
Ik moet direct denken aan de wijze woorden van de heer van stand, Olivier B Bommel: ” recht is iets kroms, dat verbogen is.”
ja, mooi!
Er is nog een leuke: “Het geld dat stom is, maakt recht wat krom is”.
Veronderstel dat Nederland zich aan de uitspraak moet houden en de regering gaat zeer drastische maatregelen nemen om het doel te halen. Wat technisch helemaal niet kan maar goed. Er mag nog maar 1 dag in de week auto gereden worden. Vluchten binnen Europa zijn verboden, je gaat maar met de trein en de industrie wordt aan banden gelegt. Personeel kan niet op het werk verschijnen. Buiten het feit dat wij niets meer verdienen en massaal werkloos zijn. Omdat niemand iets verdiend kunnen er ook geen belastingen betaald worden dus bittere armoede. Omdat vervuilende schepen de havens niet meer aan mogen doen moet ook de Westerschelde afgesloten worden. Daar is al een conflict want Nederland moet dit volgens EU verdragen open houden. Onze zuider- en oosterburen hoeven zich niet aan de afspraak te houden. Daarbij komt dat een ieder in Nederland die maar genoeg subsidie ontvangt naar de rechter kan stappen als hij/zij het niet met de beslissingen van het kabinet eens is. Ik denk dat deze actiegroepen heel snel aan populariteit gaan winnen.
u vergeet iets we kunnen niet met de trein wand de kolen centrales moeten dicht en dan is er te weinig stroom voor handen om de treinen te laten rijden en zullen er bedrijven die zorgen voor de voedsel voorziening ook moeten sluiten om te min energie.leve de klimaat wet .
Twee opmerkingen.
De rechtspraak kan bepalen wat ze wil, maar uiteindelijk is het de burger in het stemhokje of in een geel hesje die bepaalt wat er echt gaat gebeuren en de onderzoeken naar wat de burger nog aanvaardbaar vindt stemmen mij vooralsnog gerust.
De laatste alinea stelt mij niet gerust, of ik begrijp niet wat er staat. “”Een dergelijk effect is weliswaar zeer te betreuren”. Waar slaat dat op? Iemand?
Elzinga is een klimaatgelovige vermoed ik.
Je bedoelt dat hij geen klimaatwetenschapper is en vertrouwen heeft in de uitkomsten van het werk van wetenschappers die zich wel bezighouden met het klimaat ?
Met geloven heeft het niets te maken, dit in tegenstelling tot de “ sceptici” die het wel met geloven moeten doen wegens gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van hun opinie
Ga er maar van uit dat dit niet blijft staan, dit is toch te gek voor woorden dat dit hoe het nu is al zo ver heeft kunnen komen.
heeft iemand vanmorgen de EO uitzending gezien daar waren ze de kinderen aan het hersen spoelen over het klimaat als u kunt terug zien moet u dat zeker doen volgend deze uitzending word het oceaan water van onderen verhit zodat het uizet en dan gaat de zee spiegel omhoog pure waan zin want zet een glas water in de zon en binnen korte tijd is een gedeelte verdampt en is het volume niet meer geworden. prima werk EO en NCRV.
Jazeker Theo, en hoeveel Euro’s van de Nederlandse belastingbetalers zou deze onzinnige rechtzaak inmiddels al gekost hebben?
Ik had dit artikel al eerder gelezen en ook mijn eerste gedachte was: “Eerst zien dan geloven”
Gezien recent voornemen kolencentrale Hembrug te sluiten lijkt de politiek toch nog een tot mislukken gedoemde poging te doen zich aan uitspraak rechters te willen houden. Het zal wel een tactische zet zijn.
In deze chaotische tijd waarin de politiek grip op veel zaken kwijt raakt verdwijnen de grenzen tussen wetenschap en politiek en zoals hier duidelijk is ook met de rechterlijke macht (trias politica).
Overigens is die inmenging van rechterlijke macht in de politiek in deze Urgenda zaak niet de eerste keer want in proces Wilders en de wijze waarop dit in gang is gezet is de rechterlijke macht ook (met zelfs aandrang vanuit politiek) op de stoel van de politiek gaan zitten.
Frans,
In het zeer aan te bevelen boek over Stalin (Het hof van de rode tsaar, van Sebag Montefiore) wordt verhaald over de stand van de natuurkunde tijdens de terreur van Stalin c.s.
In de USSR was sprake van een van de echte natuurkunde afwijkende Communistische natuurkunde.
Gaan de tijden zich herhalen??
En als dat dan het geval is, laten ze dan die vervelende zwaartekrachtwet ook eens aanpakken, ben ik meteen van mijn overgewicht af.
Ja Frans,
Het gaat nu echt beginnen, sluiting centrales. Ik ben benieuwd wanneer de eerste load-sharing maatregelen genomen gaan worden als er stroomtekorten ontstaan.
Dan maar een eigen generator kopen, als je niet in de kou of duisternis wil zitten
groet
maup
Ach de wal zal het schip wel keren. Als de burger er achterkomt dat hij/zij zelf alle klimaatmaatregelen gaat betalen en dat het maximale resultaat, 0,0003 graden Celsius minder temperatuurstijging, niet te meten is.
Zul je snel zien hoeveel hesjes er in Nederland zijn. Ik stel wel voor om oranje hesjes te dragen, dat past beter bij Nederlanders.
Als het resultaat niet te meten is, dan is dat eigenlijk geld weggooien, terwijl we het pensioenprobleem de zorgproblemen, het onderwijsprobleem en de armoede hadden kunnen oplossen.
Amen!
Als de Staat aan het vonnis zou voldoen, dan zou ze simpelweg de economie moeten afremmen voor het percentage, dat overeenkomt met die 25 %. vwb deze zaak , en voor de overige 70 % in 2050. Tot het niveau van Guinea, het armste land ter wereld met een inkomen per capita van 538 Us dollar en geheel koolstofarm. ( zie artikel )
Tekst op mijn website : ” de economie is voor 100 % gebaseerd op het verbranden van (fossiele) brandstoffen ” . Of men dat nu wil of niet en daarbij komt CO2 vrij . NB : ook verbranden van houtsnippers – bio – levert CO2 uitstoot op . (Wat dat betreft hierbij het – verheugende – bericht, dat een aantal organisaties van over de gehele wereld, een aanklacht hebben neergelegd bij de EU, tegen haar besluit om het verbranden van bossen CO2 neutraal te verklaren, zonder welke de doelstellingen nooit gerealiseerd konden worden en zonder welke er ook geen grondslag onder de aanklacht van Urgenda zou zijn geweest )
Ergo: de welvaart van de mensen, hier, maar ook in arme landen, is volledig gebaseerd op de beschikbaarheid van goedkope brandstoffen die worden verbrand in (warmte ) machines : motoren turbines , die op hun beurt bv generatoren aandrijven en de economie aldus op peil houden. Zonder die brandstoffen worden mensen twee eeuwen teruggeworpen. Als mensen vrijwillig zo willen leven – wat niet eens kan – dan moeten ze dat lekker doen, maar het is wat anders, als een actiegroepje met een kruidenvrouwtje aan het hoofd, betaald door de postcode loterij – daar is ie weer – via de rechter zou bepalen, dat we dat allemaal zouden moeten willen. Dát zou juist tegen de genoemde artikelen indruisen.
De rechter koos hier voor het kruidenvrouwtje en haar volgelingen. Die met haar Carbon Bubble stelling, impliciet zeggen: dat mensen in arme landen als Guinea de toegang tot welvaart zal worden onthouden.
Wie en wat moeten hier nu eigenlijk voor de – Internationale – rechter gedaagd worden ?
http://bureaulesswatts.nl/het-voorzorgs-beginsel/
“Het voorzorgsbeginsel is een nobel beginsel” stelt van der AA op zijn website. Daar is toch wel een kanttekening bij te plaatsen. Het is vooral een verdienmodel voor beleggers in valse gepropagandeerde angst.
Dergelijke valse angstpropaganda als verdienmodel heet een in het Engels een “racket” of als actie “racketeering”, en kan als misdrijf worden aangemerkt. https://en.wikipedia.org/wiki/Racket_(crime)
We lijden het meest voor de dingen die men vreest, zo luidt een bekend Nederlands spreekwoord.
Schadeverzekeringsbedrijven betalen wereldwijd gemiddeld maar 40% aan schades uit van de ingelegde premies. De rest is op aan operations, overhead, grote winst en uitkering aan de aandeelhouders.
Het klimaat warmt minder op dan we moeten geloven van de alarmistische grafieken van het VN-IPCC en de zeespiegel stijgt ook al decennia niet harder.
“Amersfoort aan Zee” is daarom angstpropaganda uit een carnavaleske of misschien wel een misdadige klimaatwetenschap.
Het voorzorgsbeginsel als meme is de drager geworden van alle loze effectloze klimaatinvesteringen, zonder dat de politici nog terug te hoeven kijken naar de echte kritische klimaat- en energiewetenschap. De jarenlange rijksgesubsidieerde klimaat angstpropaganda heeft zijn stampwerk gedaan bij de goedgelovige burgers, die klimaat-religieus gedrogeerd zijn geworden.
De echte kritische klimaat- en energiewetenschap heeft zowel de angstpropaganda als de ideologische en commercieel gedreven uitkomsten van de RutteIII-klimaattafels betiteld als onzinnig en ineffectief klimaatbeheersingsbeleid (0,0003 grC klimaat-“winst” aan het einde van de 21ste eeuw).
Het voorzorgprincipe zou moeten zijn dat de Tweede kamer weer haar kritische taak zou moeten uitvoeren op het heilloze RutteIII energie-akkoord uit 2013 en het heilloze aanstaande klimaat-akkoord van 2019.
De cassatie / arrest door de Hoge Raad in de kwestie aangespannen door Urgenda tegen de Staat in een civiel proces, aangaande hun onzinnige politieke claim tegen de uitvoerende macht, kan niet anders gaan luiden dan: NIET ONTVANKELIJK!
De Trias Politica (scheiding der machten) moet heilig zijn, ook voor de Hoge Raad, bij een moderne parlementaire democratie, dus ook in Nederland!
Het voorzorgsbeginsel wordt vaak ingeroepen door klimaatalarmisten die zonder argumenten zitten ..
@Bert Pijnse van der Aa 10:25
Om een idee te krijgen wat de realiteit voor onze industrie is:
14.3 Mt CO2 besparing via de PvdA/GL-heffing (uit Klimaatakkoord)
lees het slot van de tekst van
https://youtu.be/GTrVvUjbDa4t#t=4m14s
Wat een zielige vertoning van al de gehersenspoelde kindjes op het Malieveld
En die watermeloen Rutte komt ook nog even een duit in het zakje doen.
Dus dan maar stemmen op FvD de laatste partij die nog wat wil doen tegen dit geweld
groet
maup
De klimaatuitspraak van tafel maar de kolencentrale Hemweg gaat volgend jaar dicht. https://nos.nl/artikel/2274887-kolencentrale-hemweg-volgend-jaar-al-dicht.html …… dus.
Goed joh.
Ben je blij Hermie?
Hemweg centrale dicht, hiep hoi, importeren we de goedkoopste stroom uit Duitsland, Polen of de Oekraïne.
Alleen domme linkse mensen juichen.
200 mensen in de WW, en minimaal 55 miljoen naar Vattenval voor de restwaarde.
In Amsterdam zal voor grootverbruikers de prijs omhoog gaan, misschien gaan die dan ook wel weg.
Nog meer werklozen, nog minder bedrijven, links op weg naar de socialistische neergang van een land.
Samen met de parkeertarieven, en het wegpesten van auto’s is Islamsterdam op weg als het Venezuela aan de Amstel.
Om aan de Urgenda-doelen te voldoen, moet het kabinet nog voor 2021 9 miljoen ton extra CO2 besparen, bleek in januari. Met het sluiten van de centrale zou zo’n 1,9 miljoen ton CO2 bespaard kunnen worden, becijferden experts eerder. Wat de sluiting van de centrale gaat kosten is nog niet bekend. De onderhandelingen met Nuon zijn nog niet afgerond.
Verstandig is, de centrale om te bouwen naar kernenergie of vloeibaar LNG-gas.
Die aardgas optie staat sinds 2012 er naast, Hemweg 9? 440mw gasgestookte hoogrendement?
@ Hermie, ….. DUS ??
(Webmaster, gelieve deze reactie onder offtopic te plaatsen, het lukt niet daar rechtsstreeks te reageren (Forbidden, you have no permission…..))
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/06/co2-uit-de-lucht-halen-zo-doen-ze-het-in-zwitserland/
“Ondanks de nog hoge kostprijs zijn de installaties die Climeworks gebouwd heeft toch rendabel. Dat komt omdat het CO2 dat ze uit de lucht filteren verkocht wordt als grondstof. In Hinwil bijvoorbeeld gaat het CO2 naar een aanpalend tuinbouwbedrijf dat de CO2 gebruikt als meststof om tomaten te doen groeien. Ook een frisdrankproducent is afnemer. Die gebruikt het CO2 als gas om water en limonades te doen bruisen. “
Mijn bedenkingen:
Hoe filtert men nadien de O2 weer uit die tuinbouwserres zonder dat de CO2 opnieuw ontsnapt?
Kon men niet gewoon bomen planten?
De planten nemen de CO2 voor een deel op, de rest ontsnapt naar buiten.
Met dit soort verhalen heb ik wat moeite.
Het doet me denken aan perioden in mijn werkende leven waarin ik te maken had met bedrijfsprocessen: operators produceerden dagboeken en die gegevens vervolgen daarna kritiekloos hun weg naar boven in de organisatie waar steeds minder vakkennis werd aangetroffen.
De IPCC klimaatmodellen staan op drijfzand. Dat had de rechter moeten concluderen.
De voordelen van fossiele brandstoffen zijn honderd maal groter dan de nadelen.
Urgenda wees de staat op haar zorgplicht maar een eerste plicht is de zorg voor voldoende betrouwbare en betaalbare energie.
De rechter heeft zijn oordeel gebaseerd op onbewezen uitgangspunten, wat duidt op activisme.
In het energieplan van Urgenda wordt beslag gelegd op 3,5x de oppervlakte van Nederland voor biomassa.
Alleen al op grond van deze onzin (zijn wij soms het uitverkoren volk) kon de rechter de Urgenda eis direct naar de prullenbak verwijzen.
Kunnen we Orban niet een paar jaartjes lenen?
beter Vaclav Klaus (blauwe planeet in groene kluisters)
Of Donald Trump!
De regering moet volgens wet de burger bescherming bieden.
Je kunt bescherming bieden door burgers tegen co2 gevaren bieden die op een hypothese gebaseerd zijn, of je kunt burgers beschermen tegen nodeloze armoede en ellende.
Hij heeft dus zonder kennis gehandeld, anders had hij het laatste moeten kiezen.
Zal wel een groen geverfde rechter zijn geweest.
We moeten niet beschermd worden tegen het klimaat, maar tegen klimaatbeleid.
Dit beleid gaat Nederland kapot maken.
” De IPCC klimaatmodellen staan op drijfzand. Dat had de rechter moeten concluderen.”
Want? Daar was geen discussie over tussen de overheid en Urgenda, daarover was geen uitspraak gevraagd.
We kunnen dus concluderen dat David gewoon maar wat babbelt
“We”? Spreek voor jezelf Jan!
Gerard,
Oh was de rechter wel gevraagd om inhoudelijk te reageren over de klimaatwetenschap dan?
De rechter oordeelde ongevraagd Jan.
Erik
2 partijen gaan naar de rechter ….
Hoezo ongevraagd ?
Zei heijen zuur…bij gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing…
Bij een politiek conflict dient een rechter niet vonnis te wijzen op grond van zijn vooringenomen standpunt. Dat hoort bij de politiek.
De rechters dienen teruggefloten te worden. Schoenmaker hou je bij je leest.
Is hier wellicht sprake van een bewuste strategie.
Bij de rechtspraak in eerste aanleg (Kantonrechter of Rechtbank) of in hoger beroep (Hof) kunnen uitspraken nog wel eens in tegenspraak met elkaar zijn.
Laten we vooral zeer dankbaar zijn voor deze onafhankelijkheid van de rechter(s); een groot goed voor het behoud waarvan velen hun leven hebben gegeven in Nazi-Duitsland, de voormalige Sovjetsatelieten, Noord-Korea, Combodja, China (leest u mee meneer Rosenmuller) enz.
Echter, we hebben afgesproken, langs democratische weg, dat een uitspraak in cassatie door de Hoge Raad bindend is voor alle lagere rechtbanken.
Door nu ervoor te zorgen, dat uiteindelijk de Hoge Raad een uitspraak gaat doen, waarvan ook ik verwacht, dat die de uitspraak van het Hof gaat vernietigen, zonder de zaak terug te verwijzen naar het Hof, is voor langere tijd gewaarborgd, dat deze idioterie zich niet zal herhalen.
Dan hoeven we ook de grondwet niet te veranderen.
“Laten we vooral zeer dankbaar zijn voor deze onafhankelijkheid van de rechter(s)…..”
Ja, maar niet in aanbiddende zin en blijvend bedenken dat er geen democratische controle op mogelijk is.
Intussen deed een deel van de politiek en maatschappij alsof de uitspraak van een rechtbank wel bindend was en wordt er alvast een relatief schone kolencentrale gesloten.
En dan praat ik nog niet eens over het leed dat de bevolking inmiddels is aangedaan door de groene geseling ;-)
Ik zie niets liever dan dat alle kolencentrales per omgaande gesloten worden, zeker nu het nog een beetje koud is buiten. Heel Nederland komt dan op slag plat te liggen. Twee weken zo houden, dan is iedereen wel genezen, behalve degenen die naar Engeland vluchten.
Helaas tonen rechters zich vaker incompetent ..
“Het averechtse effect van een dergelijke cassatie zou wel eens kunnen zijn dat de staat zich door het negatieve oordeel van de Hoge Raad gerechtigd zal voelen om opnieuw de klimaatinterventies te temporiseren.”
Ik denk daar héél anders over en zou ‘temporiseren’ erg toejuichen.
Beter nog zou het zijn om geheel te stoppen met het plan € 1000+ miljard te verspillen omdat het effect nul is.
Maar ik geloof helemaal niet dat men het beleid zal wijzigen, het gaat niet om het klimaat maar om het geld.
[Als men het zelf geloofde was men vóór kernenergie]
Ik vind het ronduit schokkend dat de rechter is meegegaan met de activistische fantasieën van Urgenda.
Nergens ter wereld is bewezen dat met zon en wind de infrastructuur is te handhaven waarmee windmolens en zonnepanelen werden geproduceerd.
Volkomen uit de lucht gegrepen is het Urgenda idee dat een “smartgrid” de energietekorten en onbetrouwbaarheid van zonnepanelen en windmolens kan gladstrijken. I.t.t. het klimaat weten we van energie alles af.
Maar de rechter vond het kennelijk niet nodig deskundigen op dit terrein te raadplegen.
Schokkend nogmaals.
De rechterlijke macht heeft zich volkomen gediskwalificeerd door de technologische basis van ons bestaan te ontkennen.
Laat die rechters maar eens aangeven waar alle energie vandaan moet komen. O, uit de helder blauwe lucht natuurlijk.
Het wordt tijd dat rechters beter gescreend worden, en onder democratische controle gebracht worden. Wat hebben we aan rechters die erop uit zijn onze sameleving naar de afgrond te leiden.
@David 9 mrt 2019 om 11:37 Hier sluit ik mij bij aan . Het oordeel van de rechter berustte op een vooroordeel en raakte wetenschappelijk kant noch wal. Die rechter sprak geen recht, maar gaf Urgenda gelijk zpnder wettelijke of wetenschappelijke (falende klimaatmodellen, nep 97% consensus en geflopte hockeystickgrafiek) basis, maar omdat hij vond dat er haast gemaakt moest worden met dat klimaatbeleid. Urgenda was hem welkom om dit persoonlijke doel te bereiken.Bovendien schond die rechter de Trias Politica. Het op de loer liggende gevaar, zie het artikel, is dat die rechter Urgenda vrij spel gaf het hele Nederlandse klimaatbeleid tot tenminste die 25% te bepalen. Nu al bepleit Urgenda gedreven door haar machtswellust het drinken van melk wettelijk terug te dringen, veehouders aan de bedelstaf te brengen etc. Het hek is van de dam als hier geen halt aan wordt toegeroepen. Zo betoogt het artikel.
Er staat dus heel veel op het spel. Anders breekt de klimaattirannie pas echt los.
Uit de informatie die ik van politici hoor, is niet de uitspraak van de rechter de reden voor grote maatregelen, maar hun overtuiging dat er iets moet gebeuren. Ik vermoed dat als de Hoge Raad de vonnissen van tafel kaart, er politiek niets zal veranderen.
De paniek slaat toch een beetje toe. In het AD van vandaag wordt in 18 vragen en antwoorden de absolute waarheid over de klimaatrampen die ons te wachten staan haarfijn uit de doeken gedaan.
Het al vele male onderuit gehaalde argument van de 97% of het knullige “wegwerken” van de hittegolven door het KNMI komen uiteraard niet aan bod.
Oh ja, en dan die zgn. wetenschappers van Climatgate. Er wordt nog net niet gezegd dat het een stel demente ouwe lullen zijn, maar het scheelt niet veel.
sinds die oude climategate wetenschappers de collegebanken verlieten zijn de natuurwetten niet gewijzigd.
Ach wat doet het er allemaal toe? Die jongeren zitten straks met de brokken.
Wie niet horen wil moet voelen.
AnthonyF, ik heb het item van het AD ‘Klimaatverwarring’ toch iets genuanceerder gelezen.
Ik vond de opzet wel aardig om met vragen een poging te doen om ‘klimaatverwarring’ te ontrafelen.
De klimaatsceptici werden bij naam genoemd en wat hun boodschap is. Het AD geeft hiermee aan dat we rekening moeten houden met deze groep, gezien de toename van klimaatscepsis en de opkomst van de partij van Baudet. Daarna zelfs nog een verwijzing naar de website van Climategate. Gratis reclame dus.
Citaat:
‘ Hun boodschap, kort samengevat: geef geen geld uit aan peperdure klimaatmaatregelen, want er is nog te veel onzekerheid over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Hebben zij een punt?’
En in het item werd het getal van 97% concensus gerelativeerd:
‘Zeker 90 procent van de wetenschappers wereldwijd is het daarover eens, blijkt uit metastudies. Onder de wetenschappers die het klimaat als vakgebied hebben, ligt dat percentage hoger dan onder wetenschappers die zich er zijdelings mee bezighouden.
Dat betekent niet dat onder klimaatwetenschappers geen onzekerheid bestaat. Integendeel. Hóe gevoelig het klimaat precies is voor CO2, is bijvoorbeeld nog de vraag. In modellen die voorspellen hoe sterk de aarde opwarmt, zit dan ook een behoorlijk grote onzekerheidsmarge’
Karin, zeker; ik geef je geen ongelijk. Maar, het zit volgens mij toch in een paar kleine dingen die het toch vilein maken.
“Gepensioneerde” bijvoorbeeld. Ben je dan intellectueel uitgerangeerd als je gepensioneerd bent?
90% in het algemeen en bij klimaatwetenschappers nog een wat hoger percentage.
Dit is sneeky. Zitter er onder die gepensioneerden dan helemaal geen klimaatwetenschappers of zo?
Tenen krommend interview, waar alleen aan de usual suspects om commentaar gevraagd werd. Het nu net gepresenteerde rapport door 4 deskundigen over de betrouwbaarheid van het KNMI werd niet eens vermeld, laat staan de inhoud besproken.
Erg betrouwbare krant dat AD, ik zou graag het abonnement opzeggen, maar ik heb mijn vrouw nog niet zover. Komt nog wel hoop ik.
ErikN, niet doen voorlopig, dat opzeggen.
Waarom ze het doen weet ik niet, maar ik ben een positief ingesteld mens, dus ik ga er voorlopig van uit, dat hier een soort van hoor en wederhoor is toegepast. Ik heb het dan over het artikel vandaag in het AD waarin een zeer verstandige wetenschapper (Helaas kan ik het op de site niet meer zo snel terugvinden, het zal toch niet snel weer zijn verwijdert?) oproept om vooral niet in paniek te raken.Kern van het artikel is, dat wat we in Europa doen totaal geen zoden aan de dijk zet.
Investeer in 2e en 3e wereldlanden.
Zeer lezenswaardig en een ferme draai om de oren voor de klimaatreli’s.
Sorry, toch maar opzeggen. Ik doelde op het artikel in de Telegraaf over Nic Lewis. Zeer lezenswaardig.
AnthonyF
“Het al vele male onderuit gehaalde argument van de 97%”
HIer zijn maar liefst acht studies (zowel enquetes en literatuuranalyses) die wel degelijk aantonen dat er een overgrote meerderheid van klimaatwetenschappers achter de AGW-theorie staan.
Doran and Zimmerman, 2009: 97% in 2009 (N=79)
Anderegg et al, 2010: 97% in 2010 (N=200)
Cook et al, 2013: 97% in de periode 1991-2011 (N=4014)
Verheggen et al, 2012: 89% in 2012 (N=623)
Stenhouse et al, 2013: 93% in 2013 (N=124)
Carlton et al, 2015: 97% in 2014 (N=306)
Pew Research Center, 2015: 93% in 2015 (N=132)
Bray & Von Storch, 2016, 94% in 2015-2016 (N = 633)
Om met de eerste te beginnen: je zoekt onder aardwetenschappers naar klimaatwetenschappers. Je vindt er 79. Je vraagt of ze achter de AGW-theorie staan. 77/79 beamen dat. Hoe wordt dat dan onderuit gehaald?
” het knullige “wegwerken” van de hittegolven door het KNMI “
EIgenlijk is het net omgekeerd: het knullige “bewijzen” dat er iets mis zou zijn bij deze homogenisatie door het KNMI. Het rapport van Crok & co evat immers verschillende loze beweringen en insinuaties.
climategate.nl/2019/03/gesjoemel-met-temperatuurdata/#comment-2239975
climategate.nl/2019/03/gesjoemel-met-temperatuurdata/#comment-2239982
climategate.nl/2019/03/gesjoemel-met-temperatuurdata/#comment-2240025
climategate.nl/2019/03/gesjoemel-met-temperatuurdata/comment-page-1/#comment-2239958
climategate.nl/2019/03/het-raadsel-van-de-verdwenen-hittegolven/comment-page-1/#comment-2240027 (en de verdere misleidende reacties daarop, van de auteur!)
Crok en consorten konden het KNMI werk niet reproduceren. Daarmee zijn ze al af. Broddelwerk dus. Einde discussie. Storm in een glas water.
Ronald, er zijn twee mogelijke verklaringen waarom Crok en co dat werk niet konden reproduceren.
1. Die amateurs zijn amateurs en hebben het niet goed begrepen.
2. Het KNMI is corrupt en hebben de data vervalst
1. lijkt het meest logische. Maar voor diegenen met een blinde overtuiging, moet het natuurlijk 2 zijn.
Zijn het amateurs? Kijk eens naar mijn reactie ‘Henk dJ 8 mrt 2019 om 18:33 ‘ op https://www.climategate.nl/2019/03/het-raadsel-van-de-verdwenen-hittegolven. Eén van hen kan zelfs niet correct citeren uit zijn eigen publicatie!!! Hij beweerde -gebaseerd op zijn eigen studie- dat “na homogenisatie nog maar 26% van de tropische dagen werden gemeten voor 1950”, maar als je de studie bekijkt, dan blijkt het 47% te zijn.
Henk, met 26% procent bedoelen ze dat het aantal hittegolven in De Bilt vóór 1906-1951 26% is van het aantal tussen 1951-2016. Voor andere plaatsen in Nederland ligt dat percentage hoger, tussen de 35 en 37%. Een wat gekunstelde vergelijking.
Maar sowieso zijn onderzoekers die slechts werken met Excel amateurs.
Ronald, ik weet dat de homogenisatie een vermindering van 26% in aantal hittegolven veroorzaakte.
Maar kijk eens terug naar wat Dijkstra schreef, in de link die ik gaf. Hij schreef zelf dat die 26% een vermindering in de tropsiche dagen was, niet in hittegolven. Blijkbaar is hij zo’n amateur dat hij zijn eigen ‘onderzoek’ resultaten niet correct kan citeren!
Leuk weetje. In het recent rapport hebben ze het over “van 164 tropische dagen naar 76, en van 23 naar 7 hittegolven”. Dat is dus 46% en 30%. Dus geen van beiden is 26%! En ik merk nu ook op dat ze in hun samenvatting ook dezelfde fout maken van het door elkaar halen van tropsiche dagen en hittegolven: “4…. Het percentage tropische dagen … in De Bilt zakt naar 26%”.
Het zijn dus wel degelijk amateurs, die zo’n elementaire fouten maken in hun analyse en conclusie.
Trouwens, het is eigenlijk idioot om percentages te berekenen wanneer de noemer in de breuk maar 23 is.
@Ronald 9 mrt 2019 om 22:34
“Maar sowieso zijn onderzoekers die slechts werken met Excel amateurs.”
Je laat je nu wel heel goed kennen: de achterkant van een sigarendoosje zou voor een wetenschapper in hart en nieren voldoende moeten zijn.
Dat jouw werkgever (en zeer waarschijnlijk de belastingbetaler) zich scheel betaald aan computerapparatuur en programmatuur wil niet zeggen dat er zinvol mee om wordt gegaan.
Je past netjes bij Henk dJ: een academische opleiding gevolgd en meer arrogantie dan inzicht verworven.
Nee Henk, je snapt het niet.
Tot nog toe maak jij er een behoorlijke Jan Boel(s) van met je Excel sommetjes leidend tot een intercept van -9.1 graden.
Henk,
hou toch eens op met je 97%. Slaat toch nergens op, heeft niks met wetenschap te maken.
Het onderzoeken van abstracts is gedaan omdat de AGW ‘ers geen argumenten meer hadden. We hebben al eerder zulke nonsens uitspraken gezien, 97% van de geestelijken gelooft dat god bestaat, wij van wceend geloven sterk in wceend enz.
Één paper kan dit hele bouwwerk onderuit halen, in feite is dit al meerdere malen gedaan, maar niet aanvaard door de pseudowetenschap en de bang gemaakte politici.
Ronald
Maar sowieso zijn onderzoekers die slechts werken met Excel amateurs.
Je kunt kennelijk niet met Excel omgaan. Ga maar statistiek doen met je R programma.
Excel heeft veel meer mogelijkheden.
Geen enkele serieuze wetenschapper gebruikt Excel. Excel is leuk voor boekhouders en managers en voor simpele sommetjes. Crok en consorten konden het KNMI werk niet reproduceren met Excel. Daarmee zijn ze al af. Broddelwerk dus. Einde discussie. Storm in een glas water.
Ronald, waar kan ik vinden dat replicatie met Excel gebeurd is?
zoek op het woord Excel in het rapport
Dank Ronald, ik heb rapport nog niet gelezen.
Maar goed eerste tref:
“Voor het berekenen van de percentielen verwijst het KNMI naar Hyndman en Fan (1996). Niet vermeld wordt welke methode er is gebruikt van de diverse mogelijkheden die door deze auteurs zijn genoemd. Volgens Wikipedia (2018) zijn er 5 hoofdmethoden om percentielen te bepalen, met een aantal subvarianten. In Excel zijn vanaf 2013 twee percentiel-functies beschikbaar: percentielen.exc en percentielen.inc. Het verschil zit in het wel of niet meetellen van de mediaan bij de beide helften van de populatie. Inclusieve percentielen liggen dichter bij de mediaan dan exclusieve percentielen en dit verschil neemt toe naarmate een getal verder van de mediaan af ligt. Wij hebben de inclusieve en de exclusieve methode gebruikt en het effect daarvan onderzocht op de resultaten van de….”
Mijn vraag: wat hadden ze anders moeten gebruiken dan Excel?
@Anne 10 mrt 2019 om 01:35
“.. wat hadden ze anders moeten gebruiken dan Excel?”
Ieder ander programma waarvan de “single licence” tenminste een paar duizend euro per jaar kost.
Het moet toch algemeen bekend worden verondersteld dat de prijs de kwaliteit bepaald?
Zo wordt een politiek verdrag ook nooit ondertekend met een BIC van de Action en rijd je met een Bugatti of Ferrari een stuk sneller in een 30 km zone.
Zo vergaat het ook blaaskakende wetenschappers: 1+1 reken je uit met R en liefst op een bakbeest van een computer.
Wellicht aardig om te vertellen dat ik in de jaren ’80 op computers van Digital Equipment (DEC) DECcalc (een spreadsheetprogramma) mocht aantreffen.
DEC was toen dè computer voor researchdoeleinden.
DECcalc werd overvleugeld door 20/20 van Access Technologie dat later werd ingelijfd door Microsoft en gemixed met Excel (DEC werd ook opgekocht door MS en het DEC operating system werd de basis van Windows NT en Windows 7).
Het geniepige zit in de verschuilmogelijkheid: hoe ontoegankelijk het rekengereedschap is, hoe makkelijker je kunt frommelen met de uitkomsten: het gepeupel kan het toch niet controleren.
Dat is ook de truuk van overvette planburo’s die nog steeds beweren dat iedereen er financieel op vooruit gaat en de zaken bedonderen omdat ze niet echt weten waar ze mee bezig zijn.
De ‘grote experten’ van climategate laten hun licht weer schijnen….
@ErikN
“Excel heeft veel meer mogelijkheden [om statistiek te doen dan het programma R].”
Blijkbaar heeft ErikN nog nooit R gebruikt, want anders zou hij dat nooit schrijven. Probeer eens een logistic regressie of een Cox-regressie te doen in Excel (om maar enkele voorbeeldjes te noemen). Het is mogelijk, maar je moet heel wat stappen zetten (en zorgen dat je geen domme fouten daarin maakt) omdat er geen functie in Excel voor bestaat. In R bestaat daar natuurlijk wel een functie voor.
@Boels
“Ieder ander programma waarvan de “single licence” tenminste een paar duizend euro per jaar kost.”
Blijkbaar weet Boels niet dat R gratis te downloaden is. Terwijl Excel NIET gratis is!
En ondertussen is het afleidingsmanoeuvre toch maar weer mooi ingezet, niet? Waarom gaan jullie niet in op mijn opmerking dat Crok & co knullige amateurs zijn die fouten hebben gemaakt in hun rapport?
Misschien omdat men liever een zienswijze afwacht van experts waarvan men zeker weet dat het experts zijn ipv een anoniem die zégt dat hij er verstand van heeft?
Leo Bokkum, je moet geen “expert” te zijn om na te kunnen gaan dat 7 op 23 geen 26% maar wel 30% is. Je moet geen expert te zijn om na te gaan dat “van 164 tropische dagen naar 76”, geen 26% is, maar 46% (Henk dJ 9 mrt 2019 om 22:57). Het enige wat je daarvoor moet kunnen, is lezen wat er in het rapport staat, een pen en blaadje papier (of rekenmachientje) hebben en een kritische geest hebben. Je hoeft daarvoor echt niet te wachten op “experts waarvan men zeker weet dat het experts zijn”. Je kunt gewoon zelf vaststellen dat “Crok & co knullige amateurs zijn die fouten hebben gemaakt in hun rapport”
@Henk dJ 10 mrt 2019 om 08:13
R-Open heb ik geïnstalleerd en ik kan het linken aan Excel.
Biedt geen voordeel boven Excel.
Ik kan wel aangeleverde scripts verwerken.
Welk programma heeft het KNMI gebruikt?
Ah, Boels, je weet dus dat er degelijke programma’s bestaan die gratis zijn. Je was dus bewust misleidend toen je schreef: “eder ander programma waarvan de “single licence” tenminste een paar duizend euro per jaar kost.”
“[R-Open] Biedt geen voordeel boven Excel”
Voor jou misschien. Maar het heeft wel degelijk veel meer mogelijkheden.
Je vraag: “Welk programma heeft het KNMI gebruikt?”
Indien je nu eens de moeite zou hebben gedaan om te lezen hoe het KNMI die homogenisatie had gedaan, of de moeite zou hebben gedaan om het rapport van Crok & co te lezen, dan had je dat geweten. Ik geef je een tip: het is gratis software!
En waarom ga je niet in op mijn opmerking ““Crok & co knullige amateurs zijn die fouten hebben gemaakt in hun rapport”. Omdat je wel doorhebt dat ik gelijk heb, maar je niet integer genoeg bent om dat toe te geven?
@HenkdJ, ik moet toegeven dat de beschrijving percentages op CG me wat verwarrend overkomt. Zal de komende nachten kijken of ik tijd heb om het rapport te doorgronden. Kom er op terug.
Als de auteurs me niet voor zijn tenminste.
Die 26% had ik met wat puzzelen al snel gevonden. Dat is het verschil tussen de tropische dagen van voor de homogenisatie tov wat de auteurs hebben berekend. 164 – 122 dagen.
Volgens mij komt hier de 26% vandaan; blz 32:
“We hebben het effect van de span op de correcties diepgaander onderzocht. Voor een aantal varianten van de span voor de twee smoothings hebben we de Tx-reeks van De Bilt gecorrigeerd, de tropische dagen geteld en het percentage daarvan berekend dat vóór 1951 valt. Dat is gedaan met percentielen die zijn berekend exclusief de mediaan en inclusief de mediaan. Figuur 17 laat het resultaat zien. Hoe lager de span van de smoothing, hoe minder tropische dagen voor 1951 geteld worden. Bij percentielen inclusief de mediaan zijn de verschillen het grootst. Het laagste dat we gevonden hebben is 29,2% (de laagste span in beide smoothings bij percentielen inclusief de mediaan). Het getal 26%, waar de gehomogeniseerde reeks van het KNMI toe leidt, hebben we niet kunnen reproduceren.”
Het ontbreken van relevante kennis bij de rechterlijke macht blijkt ook in het Urgenda-vonnis in eerste aanleg, bevestigd door het Hof. 99% van de rechters zijn alfa’s, maar in zaken waar het uitsluitend om Beta-gestuurde problemen gaat zoals bij het klimaat, komt een activistisch aangelegde rechter mooi weg door haar gebrek aan benodigde kennis. Zoals in het Urgenda-vonnis. En dit is helaas geen uitzondering.
Het droevige is, dat de rechterlijke macht zich hiervan te weinig bewust is.
Rechters horen alleen alleen naar de feiten te kijken, maar als die (ver)vals(t) zijn is de uitspraak ook niet meer te vertrouwen.
Slimme teams van advocaten brengen de “feiten” op zo’n wijze dat de rechter niet anders kan concluderen dan…
Deze uitspraak laat zien dat de rechters niet meer opgewassen zijn tegen teams van advocaten die kwaad in de zin hebben.
Dit heeft niet meer met recht te maken, maar met gelijk of ongelijk.
Dat zelfde zie je gebeuren bij bv islamitische scholen of instellingen die alles aanvechten.
Eenmaal gelijk krijgen betekend recht hebben op in ons land.
Mevrouw Minnesma had gewoon een flinke trap onder haar hol moeten krijgen.
Cornelia, dat is zeker waar, als je soms ziet hoe ze criminelen op een slinkse wijze vrij krijgen, of door een vormfout, krijg je idd twijfels of het rechtssysteem nog van deze tijd is.
Je moet blijkbaar nog oppassen wat je zegt ook, zie hier een voorbeeld uit Tholen, mensen die tegen grootschalige zonneparken in hun omgeving zijn.
bndestem.nl/tholen/brandstichting-in-tholen-na-verzet-tegen-zonneparken-bewoner-laat-zich-niet-bang-maken~a5bb73eb4/
Zal wel weer een groenlinks activist zijn die geen argumenten meer heeft. Laat groenlinks ook maar op hun auto’s passen.
In Nederland kennen we de scheiding der machten. De politiek wordt geacht niet op de stoel van de rechter plaats te nemen en de rechter wordt geacht niet op de stoel van de politiek plaats te nemen. Dat laatste is gebeurd met de Urgenda uitspraak. Ik verwacht dan dat de Hoge Raad het vonnis van het Hof zal verwerpen. Als dit niet gebeurt dan is de weg vrij om een zaak te starten die de staat verplicht om per direct 2% van het BBP te besteden aan defensie, aangezien deze NAVO-norm een afspraak is tussen de NAVO-lidstaten, en de Nederlandse overheid de verplichting heeft om te zorgen dat haar inwoners beschermd wordt tegen agressie van buitenaf. Dus indien de Hoge Raad de uitspraak van het Hof niet verwerpt dan ligt precedentwerking op de loer, zoals terecht in het artikel wordt gesteld.
Ik lees dat in Californië na de enorme bosbranden de elektriciteitsmaatschappijen voor 7 miljard zijn aangeklaagd.
Oorzaak : ontplofte transformatoren wegens netinstabiliteit door zonnepanelen ?
Ja ze zijn weer goed bezig, 4 van de 5 sluiten en stroom uit het buitenland.
Je kunt ook zeggen, sluit alle tankstations en haal brandstof uit het buitenland.
Tja doe ik toch al, ik ben dus goed bezig, wist ik nog niet eens.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/25/kolencentrales-kunnen-wel-eens-de-oplossing-zijn-a3651813
Ja hoor, stroom uit Duitse bruinkool is veeeel schoner. Lang leve de linkse stupiditeit.
Climategate.nl in het nieuws, met toch wel een paar fouten in hun bericht.
https://www.ad.nl/binnenland/klaar-met-alle-meningen-over-klimaatverandering-dit-zijn-de-feiten~ace1349c/
Ja, het wetenschappelijk ‘niveau’ van het AD is hierin schokkend.
AD een van de Nederlandstalige EU propaganda kanalen… De spreekbuis van de elite… zien dat het ijs steeds dunner wordt. Daar komen de leugentjes en halve waarheden weer.
Ook wel iets om met 18 punten je gelijk te willen halen.
Zo zou ik met gemak aan kunnen tonen dat autoruiten tegenwoordig eerder een ster in de ruit krijgen dan vroeger omdat het tegenwoordig meer voorkomt.
Zelfs al zouden al die halve waarheden en leugens over het klimaat waar zijn, dan nóg heeft de burger niets aan die +1000 miljard aan maatregelen die geen bal uithalen.
“Bij nationale onderzoeksinstituten als het KNMI en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wordt door geen wetenschapper meer betwijfeld dat de mens verantwoordelijk is voor de huidige klimaatverandering.”
Tja, twee slechts twee Nederlandse organisaties, die vreselijk profiteren van de klimaatwaanzin, zeggen dat je twijfels hebt is voor die bedrijven hetzelfde als tegen je baas zeggen dat je het nog rustig aan hebt gedaan terwijl ze je net voordragen voor een forse salaris verhoging.
Natuurlijk twijfelen ze niet, en niet alleen de wetenschapper, nee, ook de koffiedame is er heilig van overtuigt. Klimaatwaanzin betekend weer gezellige middagen met veel vergaderingen en appeltaart bij de koffie.
@Cornelia, heb je dan nog niet gemerkt dat er steeds minder rode appels te krijgen zijn?
Komt door de klimaatverandering, ze worden ieder jaar groener.
Klaar met alle meningen over klimaatverandering? Dit zijn de feiten.
Hier gaat het al mis. Niet alle feiten zijn feiten. Sommige feiten zijn meer wetenschappelijke meningen dan feiten met voldoende wetenschappelijke basis.
Verder heel in kort op punten.
1. Opwarming correct ofschoon de gemeten stijging van temperatuur nog te onnauwkeurig is. Modellen doen niet ter zake daarover later. Andere constateringen zijn deels juist maar de er aan gegeven oorzaak is nog onvoldoende bewezen.
2. Daar gaat het om die relatie CO2 en opwarming is nog onvoldoende bewezen om reden die ook ligt in erkennen van niet weten wat temperatuurstijging is bij verdubbeling van CO2 niveau.
3. Door onvoldoende kennis over werking processen die klimaatverandering bepalen is er vanuit wetenschap er niet echt zinnige conclusies te trekken wel biedt het ruimte voor veel doemscenario’s op grond van modelprojecties.
4. Ja logisch maar op grond van te weinig kennis over interacties in processen (zie 3) is niet bekend op welke wijze extra CO2 door klimaatsysteem wordt verwerkt. Het blijft herhalen van we weten nog gewoon te weinig dus blijft gissen over.
5. Voor bepalen invloed van mens op klimaat zullen we eerst deze processen moeten kennen.
6. Over positief effect van meer CO2 wil ik het bewust niet hebben. Het moet niet als tegenargument dienen voor het andere standpunt dat nog te weinig basis heeft.
7. Sorry maar dat is gissen of misschien zien wat men wil zien.
8. Weer sorry maar dan kan men ook gaan nadenken over de gevolgen van het inslaan van een te grote meteoriet. Dit is gewoon het middel angst om AGW er door te kunnen drukken.
9. Zie 8.
10. Bij zoveel onkunde zou ik bijna hopen dat ik hier ja op kan antwoorden.
11. Ja laten we het over milieu hebben want daar liggen wel veel en bewezen problemen die door zorg over toekomstig klimaat volledig onderbelicht blijven. Misschien maar dat is complotdenken ook de bedoeling.
12. Als braaf gelijk is aan dom ja.
Verder stop ik even het schaatsen begint.
Tot zo ver de vertier niet onderbouwde opinie van ene Frans Galjee, een persoon zonder enige aantoonbare relevante wetenschappelijke achtergrond op het gebied van klimaat verandering, wel natuurlijk met een hele sterke opinie op dat gebied
Tot zo ver de vertier niet onderbouwde opinie van ene J van der Heijden, een persoon zonder enige aantoonbare relevante wetenschappelijke achtergrond op het gebied van klimaat verandering, wel natuurlijk met een hele sterke opinie op dat gebied.
Tot zo ver de verder niet onderbouwde opinie van ene Frans Galjee en ene Leo Bokkum, twee personen zonder enige aantoonbare relevante wetenschappelijke achtergrond op het gebied van klimaat verandering, wel natuurlijk met een hele sterke opinie op dat gebied.
Kan één van hen misschien even uitleggen waarom zij deze mening toegedaan zijn? Bijvoorbeeld, puntje 2. Daarin staat “niet weten wat temperatuurstijging is bij verdubbeling van CO2 niveau”. Lees de wetenschappelijke literatuur daar eens over na, of de samenvatting daarvan in een IPCC rapport. Dan zie je daar wel een getal staan. Er staat ook een onzekerheidsmarge bij. DUs pretenderen dat er niets over geweten is, dat is dus gewoonweg stemmingmakerij om de eigen niet-onderbouwbare opinie te kunnen verdedigen.
AD artikel. Zie Theo 16:16
Ik lees niemand de les. Doe er mee wat je wil.
Nee
Ook een mooi stuk voor te lezen, ze weten het voor zeker voor 99,9999% dat de mens voor opwarming zorgt.
Al zou het niet zo zijn dan maken ze het wel zo.
https://opiniez.com/2019/03/09/het-knmi-en-het-raadsel-van-de-verdwenen-hittegolven/robertbor101/
Wat Is de consensus Guido
Laten we geen lastige vragen stellen.