Zoals we op Climategate.nl reeds uit den treure hebben betoogd, wordt – in de greep van de klimaathysterie – de voorlichting over alles wat met klimaat en CO2 heeft te maken gekenmerkt door structurele desinformatie. Het is net als bij tegels lichten. Onder elke tegel komt weer van allerlei ongerechtigheid tevoorschijn.
Gisteren schreef Hugo Matthijssen over het gesjoemel met de zogenaamde 0-CO2-uitstoot van elektrische auto ‘s. De officiële cijfers bleken onjuist. Eergisteren schreef Jeroen Hetzler over de vermeende teloorgang van het Great Barrier Reef (GBF). Er is niet zo veel met het rif aan de hand.
En dan dat gedoe rond het verstoken van biomassa, dat geen besparing van CO2-uitstoot oplevert, waar nu zelfs de milieubeweging – zij het wat laat – achter is gekomen, na het eerst te hebben bepleit.
Over de kosten van het klimaatbeleid is nog steeds geen duidelijkheid van officiële zijde. Dat tilt men – voor alle zekerheid – het liefst over de Europese verkiezingen heen. Daar is vast wel over nagedacht. Stel je voor dat het partij’kartel’ daarvan nog meer schade ondervindt dan bij de provinciale verkiezingen.
Over het verwachte resultaat van het klimaatbeleid, in termen van verminderde opwarming, hult de regering zich al sinds mensenheugenis in oorverdovend stilzwijgen. Het minuscule en niet detecteerbare getal van 0,000 en nog wat minder graden Celsius opwarming in 2100, als uitkomst van het Nederlandse klimaatbeleid – dat Climategate.nl als eerste publiceerde! – is nooit officieel bevestigd, maar ook nooit ontkend! Waarom niet? Voor het antwoord op deze vraag is niet veel fantasie nodig. Het betreft hier een ernstig geval van collectieve verstandsverbijstering, waarvan de slachtoffers nog in een hardnekkige ontkenningsfase verkeren. En het feit dan velen van hen financieel profiteren van het voortduren van de klimaathype, dan wel hun politiek geloofwaardigheid daaraan hebben verbonden, is ook niet echt behulpzaam om een einde te maken aan de klimaathysterie.
Hierna weer een nieuw voorbeeld van desinformatie. Dit keer met betrekking tot de aanpassing van temperatuurreeksen door het KNMI.
Een bijdrage van Hugo Matthijssen.
Het KNMI heeft in 2016 de de resultaten van de temperatuurmetingen van vóór 1950 aangepast met behulp van een een rekenmodel. Dat wordt gemotiveerd met het verplaatsen van de meethut.
Hun tekst:
De historische temperatuurreeksen van de vijf oudste KNMI-meetstations zijn de afgelopen jaren onderzocht op onregelmatigheden die zijn ontstaan door verplaatsingen van de stations. Deze onregelmatigheden zijn opgespoord en gecorrigeerd. Dit levert een herziene temperatuurreeks op die meer betrouwbare dagtemperaturen bevat van de KNMI-stations De Kooy (Den Helder), Eelde (Groningen), De Bilt, Vlissingen en Beek (Maastricht).
Al ruim een eeuw wordt in Nederland op regelmatige basis en op vaste plaatsen dagelijks de temperatuur gemeten en vastgelegd. Dat heeft een lange tijdreeks van temperatuurmetingen opgeleverd.
Gevolgen voor warmste en koudste dagen
De aanpassingen in de reeks van dagtemperaturen voor de KNMI-stations De Kooy (Den Helder), Eelde (Groningen), De Bilt, Vlissingen en Beek (Maastricht) heeft gevolgen voor het bepalen van de warmste en koudste dagen die er in Nederland zijn geweest. Hierdoor zijn de extremenlijsten soms aangepast. Voor het station De Bilt waren de benodigde temperatuurcorrecties op warme, zonnige zomerdagen het grootst. Dit heeft ertoe geleid dat een aantal hittegolven voor 1951 zijn komen te vervallen. Immers, juist tijdens hittegolven was de gemeten temperatuur in De Bilt aantoonbaar te hoog.
Voor klimaatonderzoek heeft deze herziening geen gevolgen omdat hiervoor meerdere internationale datareeksen zijn gebruikt die op elkaar zijn afgestemd.
Tot zover het KNMI. Wat aangegeven is dat de resultaten van temperatuurreeksen niet aansluiten.. De meethut is verplaatst en het beeld is dat de metingen van nu nauwkeuriger zijn. Daarna zijn ze gaan rekenen en komen tot de conclusie dat de resultaten van de metingen van het KNMI in de Bilt tussen 1900 en 1950 naar beneden moeten worden bijgesteld. Zo zijn er veel hittegolven gemeten in de periode 1901 tot 1950 verdwenen. Deze aanpassingen zijn niet van invloed op het klimaatonderzoek is de boodschap.. Dan komt de vraag waarvoor dan wel? En dat zien we nu dagelijks bij het weerbericht we krijgen het ene warmterecord na het andere het is nog nooit zo warm geweest en zoveel hittegolven hebben we niet eerder gezien etc.
De meetreeks van de temperaturen tussen 1900 en 1950 is verlaagd met de boodschap dat de metingen van nu nauwkeuriger zijn. Zie hier. Het bericht waar dit werd aangekondigd heeft als kop ‘historische temperatuur reeksen verbeterd’. De vraag is of dit werkelijk een verbetering is. Een meting is een meting een momentopname en die ga je niet 120 jaar na de eerste meting van de reeks ‘herberekenen’.En wil je dat wel doen, dan moet je in staat zijn alle variabelen die in die 120 jaar van invloed zijn geweest bij je berekening te betrekken.
Tijdens de Ontgroeningsdag van de Groene Rekenkamer werd het rapport ‘Het raadsel van de verdwenen hittegolven’ gepresenteerd. Vier onderzoekers hielden de meetgegevens van het KNMI tegen het licht, als het gaat om hittegolven en hitterecords.
Hun tekst:
De gevolgen van de homogenisatie werden nog beter zichtbaar in de warme zomer van het afgelopen jaar. Er werden in 2018 door het KNMI twee hittegolven geteld. Media berichtten dat hittegolven nu frequenter voor komen: van één keer in de twintig jaar een eeuw geleden tot elke twee tot drie jaar nu. De bron daarvan was het KNMI, dat zich baseerde op de gehomogeniseerde cijfers.” Homogeniseren was de aanpassing van metingen van voor 1950 na verplaatsing van de meethut.
Zie hier.
Als je naar de data kijkt zie je de volgende effecten: In deze tabel uit 2015 telde het KNMI vanaf 1901 tot 1951 totaal 23 hittegolven. Vergelijk dat eens met de 7 die het KNMI nu voor deze periode momenteel telt. Het KNMI heeft zomaar 16 hittegolven weggerekend, Alle uit de periode tussen 1901 en 1951. Na 1950 is de oude tabel gelijk aan de nieuwe, maar ontbreekt in deze tabel uit 2015 de hittegolf van 30 juni 2015.
Samengevat: Het KNMI was van mening dat de meetreeksen van de oude meethut niet gekoppeld kunnen worden aan de huidige metingen van de nieuwe meethut en hebben op grond daarvan de oude metingen van voor 1950 naar beneden bijgesteld en ook de piekwaarden zijn nog extra naar beneden gebracht. Uit het onderzoek, ‘Het raadsel van de verdwenen hittegolven’, blijkt dat daar wetenschappelijk gezien wel een paar kanttekeningen zijn bij te plaatsen.
Zie hier.
De kernvraag is of de herberekening met het naar beneden bijstellen van de meetreeks tussen 1901 en 1950 wel realistisch is. Er is een praktisch benadering mogelijk. We halen er nog een variabele bij die sterk van invloed is op het verloop van de temperatuur in de omgeving van De Bilt vanaf 1901. het urban heat effect.
In het rapport, ‘Warmte-eiland effect van de gemeente Utrecht uit 2012’, van het KNMI wordt het urban heat effect gemeten in Utrecht. Zie hier.
Daarin staat:
De meeste steden in de wereld zijn warmer dan het omringende platteland. Ze vormen daardoor een warmte-eiland in het landschap, bekend als Urban Heat Island (UHI).” Tijdens dit onderzoek wordt middels mobiele temperatuurmetingen de temperatuur gemeten in de stad Utrecht en die van het KNMI in De Bilt .
Het verschil tussen de temperatuur in de stad en op het platteland neemt daarbij af van het centrum van de stad naar de buitenwijken en is vooral afhankelijk van de omvang en geometrie van de stad, tijdstip van dag en de weersomstandigheden. De groei van steden in de afgelopen honderd jaar en de daarmee samenhangende versterking van het UHI-effect wordt regelmatig aangevoerd als een van de oorzaken van de waargenomen opwarming van de aarde. Het KNMI heeft daarom mobiele metingen verricht in de stad Utrecht. De metingen geven inzicht in het UHI-fenomeen en geven een indicatie van het effect van het warmte-eiland van de stad Utrecht op de temperatuur in de Bilt.”
En daar gaat al wat mis. Er is sprake van een indicatie. Kijkt men naar het gebied rond De Bilt sinds 1900, dan is er in de nabijheid va het KNMI ook sprake van verstedelijking. De meethut van het KNMI staat nu dichter bij de bebouwing van de Bilt en er is een knooppunt van snelwegen en een aantal drukke wegen zijn vlak in de buurt. Met name bij geringe zuidwestenwind komt er warmte vanaf Utrecht richting de Bilt zie onderstaande kaart. De Rode stip is het KNMI en de witte daaronder de meethut.
Het KNMI schrijft
Het verschil tussen de temperatuur in de stad en op het platteland neemt daarbij af van het centrum van de stad naar de buitenwijken en is vooral afhankelijk van de omvang en geometrie van de stad, tijdstip van dag en de weersomstandigheden. De groei van steden in de afgelopen honderd jaar en de daarmee samenhangende versterking van het UHI-effect wordt regelmatig aangevoerd als een van de oorzaken van de waargenomen opwarming van de aarde.
Het KNMI heeft daarom mobiele metingen verricht in de stad Utrecht. De metingen geven inzicht in het UHI-fenomeen en geven een indicatie van het effect van het warmte-eiland van de stad Utrecht op de temperatuur in De Bilt.”
Duidelijk een indicatie.
De metingen vonden plaats tussen zonsondergang en zonsopkomst in de periode van 12 augustus tot 12 september 2009. Voor westenwind (13 van de 51 waarnemingen) is de temperatuur ’s nachts op het eerste deel van de route ongeveer 0.5°C hoger dan de temperatuur stroomopwaarts buiten de stad. Deze waarde is mogelijk iets te hoog omdat tijdens de waarnemingen de bewolkingsgraad relatief laag was. Uit de literatuur weten we dat de sterkte van het warmte-eiland redelijk constant is gedurende de nacht. We gaan er daarom vanuit dat de hier gepresenteerde metingen representatief zijn voor de hele nacht. Als we daarnaast een mogelijke variatie over de seizoenen verwaarlozen, dan is de voorzichtige conclusie dat nachts en voor westelijke wind (1/3 van de dagen), advectie van stadswarmte van Utrecht zorgt voor een verhoging van de temperatuur op het KNMI-terrein in De Bilt van ongeveer 0.5°C.”
Dat betekent dat er, gezien de huidige ligging, niet alleen in Utrecht sprake is van het urban heat effect maar zeker ook, zij het in mindere mate, in de Bilt. Laten we nu eens kijken naar Utrecht en omgeving tussen 1950 en nu. Hieronder de huidige situatie.
In 1900 was de Bilt en omgeving een landelijk gebied zie onderstaande kaart. Utrecht was weliswaar een stad maar de groei moest nog komen. De temperatuurmetingen van het KNMI werden in 1900 niet beïnvloed door een urban heat effect.
En hieronder de kaart van 1950, de Bilt en omgeving is nog steeds landelijk gebied.
De kaart van 2018.
Het gebied Utrecht en de Bilt in 2018
Het KNMI kwam tot de voorzichtige conclusie dat nachts en voor westelijke wind (1/3 van de dagen), advectie van stadswarmte van Utrecht zorgt voor een verhoging van de temperatuur op het KNMI-terrein in De Bilt van ongeveer 0.5°C.
Kijk ik nu naar de bovenstaande kaart dan blijkt dat het KNMI is als een eiland omgeven is door bebouwing en een grote drukke doorgaande weg. In 2006 was het verschil in temperatuur als gevolg van urban heat tussen centrum Utrecht en het KNMI 0,5 graden waarbij alleen werd rekening gehouden met het urban heat effect van Utrecht.
Als we dan kijken naar de kaarten van 1900 en 1950 dan zal duidelijk zijn dat in die periode de gemeten temperaturen in de Bilt niet zijn beïnvloed door het urban heat effect en nu wel. Dat betekent dat alle huidige temperatuurmetingen naar beneden moeten worden bijgesteld door de groeiende invloed van het urban heat effect.
Ze hebben het tegenovergestelde gedaan door de metingen vanaf 1901 tot 1950 naar beneden bij te stellen. Ga ik dan ook nog kijken naar de groei van de bebouwing en (snel) wegen direct rond De Bilt dan is het naar beneden bijstellen van de metingen met 0,5 graden nog niet genoeg.
Ga je de invloed van het urban heat effect rond de Bilt over de afgelopen 120 jaar bekijken, dan moeten de metingen van het KNMI in de Bilt van de laatste jaren naar beneden worden bijgesteld om aansluiting te krijgen met de meetreeks van 1901 tot 1950 in plaats van andersom
Wil je een vergelijking maken met de periode 1900-1950 zonder correctie voor het toenemende urban heat effect en je berekent de gemeten temperaturen tussen 1900 en 1950 omlaag, met als motivatie de recente verplaatsing van de meethut dan moet je zeker ook het toenemende urban heat rondom de meetplaats meenemen. Als gevolg van het toenemende urban heat effect had de periode 1950 tot nu naar beneden moeten worden aangepast.
Dat betekent ook dat al die records de afgelopen laatste jaren zeker niet juist zijn en de gemeten waarden tussen 1950 en nu ook naar beneden moeten worden bijgesteld.
Naschrift
Is het KNMI het enige meteorologische instituut dat de temperatuurreeksen uit het verleden op deze wijze heeft ‘gecorrigeerd’?
Nee, vele instituten hebben dat gedaan, waardoor de opwarming in de officiële statistieken sterker is dan in werkelijkheid. Het bekendste instituut is misschien wel de Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Men kan zich toch afvragen of en hoe dat allemaal internationaal is gecoördineerd en waarom? Of zou dat een spontane ontwikkeling van voortschrijdend inzicht zijn geweest? Voor het antwoord op deze vragen zie ‘The Stunning Statistical Fraud Behind The Global Warming Scare’, hier.
Syb Wynia (Elsevier), die zich heeft vastgebeten in het klimaatbeleid – en daar bijzonder intelligente analyses over schrijft – verwacht dat de onenigheid over het klimaatbeleid tot een regeringscrisis en het uiteenvallen van de coalitie zal leiden. Zie hier.
Is dat een waarschijnlijk scenario? De toekomst zal het leren.
Maar, zoals we al zo vaak eerder hebben geschreven, de allesoverheersende indruk is toch dat het klimaatkaartenhuis langzaam in elkaar zijgt. Zie hier.
Tel er nog even bij op dat de A27 verbreed is, dus meer asfaltoppervlakte, dus hogere temperatuur van de lucht erboven.
Ik heb de waarde van dergelijke temperatuurmetingen van de lucht eens goed uitgespit en ben tot de conclusie gekomen dat die metingen hooguit als een indicatie zijn te gebruiken, zeker niet als exacte waarde om er conclusies uit te mogen trekken over al dan niet opwarming / afkoeling.
Ik vermoed dat Guidonquichot narcist is.
Eigenlijk is dit gewoon bedrog, begrijpelijk, want het KNMI had als instituut weinig meer in de melk te brokkelen en nu zijn ze als brenger van slecht nieuws weer helemaal in trek.
Er gaat meer geld naar “onderzoek” en iedereen bij het KNMI is weer blij, ze floreren als nooit tevoren.
Het klimaatverhaal is de grootste zwendel van de 21e eeuw.
Vele organisaties, bedrijven, waterschappen, gemeentes, wetenschappelijke instituten alles staat in het teken van het klimaat, de gratis miljarden zorgen dat bedrijven meelopen met deze waanzin, ze draaien 100% op belastinggeld, een netto resultaat van deze miljarden is er namelijk niet.
Het is waar we uiteindelijk in terechtgekomen zijn. Uiteindelijk loopt dit niet goed af en zoals de geschiedenis laat zien, is het niet de eerste keer dat een maatschappij die op macht is gebaseerd ten dode is opgeschreven.
Ligt het aan mijn browser, of zijn er in het onderste gedeelte een paar kaarten onzichtbaar?
Leo de kaarten kun je terug vinden op de site van het kadaster.
Ligt niet aan jouw browser Leo: ik zie ze ook niet.
Logisch klinkend verhaal van Hugo.
Het zou ook meteen verklaren waarom Nederland “sneller opwarmt” dan de globale temperatuur. Want dat verschijnsel is natuurlijk wel een beetje erg vreemd voor een klein kikkerlandje waar de wind meestal binnen een paar uur overheen waait.
“Wie beweert dat NL sneller opwarmt?”
Leo Bokkum beweerde dat..
Hij beweert ook dat het “verhaal” van Hugo “logisch klinkend” is. Dat het een verhaal is (met de woorden van Hetzler: “een weerlegd sprookje”), dat klopt. Maar het is niet logisch, want het negeert de degelijke motivatie, het negeert de verschillen tussen een pagoda en een stevenson hut, de recente herhalingen van vergelijkende metingen…
Kortom, het is weer eens het herkauwen van de selectieve beweringen en insinuaties van de klimaatclowns, die enkel aandacht hebben voor hun eigen overtuiging en niet voor het geheel van de kennis.
Chris, dat er een groot verschil is tussen die twee types hut, dat heeft zelfs ook Crok & co in hun recent rapport geschreven: “Zo wees bv. de thermometer in de grote hut [pagoda] op 22 april 1942 om 14 uur 3,0 °C hoger aan dan de thermometer in de Stevensonhut”.
Het verschil hangt af van de temperatuur, vochtigheid, windsnelheid, windoriëntatie,… en kan dus ook heel groot zijn
“Het KNMI kwam tot de voorzichtige conclusie dat nachts en voor westelijke wind (1/3 van de dagen), advectie van stadswarmte van Utrecht zorgt voor een verhoging van de temperatuur op het KNMI-terrein in De Bilt van ongeveer 0.5°C.”
En zeker niet alleen voor westelijke wind, er is rond de Bilt heel veel meer bijgebouwd sinds ongeveer midden vorige eeuw: Uithof, nieuwbouw bij: Houten, Zeist, Bilthoven, Amersfoort, Nieuwegein, ja, waar niet. Dan alleen westelijke wind noemen is bezijden de waarheid.
Helemaal off-topic.
Useless idiot!
Het gaat over temperatuurmetingen.
Hij probeert je hoe dan ook te verlijden om in te gaan op zijn argumenten met geen ander doel dan de discussie onaangenaam te maken. Hij is creatief genoeg om steeds op een andere manier stekelig te zijn, net een bonte verzameling cactussen. Hij weet heel goed hoe hij dat aan moet pakken en heeft goed in de gaten hoe je op gevoelens van mensen in moet spelen. Vraag je even af of je iemand die zo tekeer gaat als vriend zou willen hebben, en je weet genoeg. Hij wordt trouwens ook grover, zie hoe hij nu de auteurs aanspreekt. Ook dit stukje en mijn advies om “Guido” in al zijn verschijningsvormen te negeren zal koren op zijn narcistische molen zijn. Verdwijnt hij hier eenmaal, hetgeen niet zo waarschijnlijk is, dan zal hij op andere websites weer terug te vinden zijn, hij wordt er waarschijnlijk voor betaald, zie ook mijn eerder geposte link:
https://legacy.gscdn.nl/archives/images/deschijnelitevandevalsemunters.pdf
“De gemiddelde temperatuur op aarde …”
Die wordt niet gemeten, wel een beetje ongelukkig berkend.
Hoort bij een gemiddelde een standaardafwijking?
Het gaat in dit topic over temperatuurmetingen.
De gemiddelde temperatuur op aarde wordt inderdaad berekend, maar waarom noem jij dat “een beetje ongelukkig berekend”? Leg eens uit!
En daar hoort GEEN “standaardafwijking” bij. Want dat hoort bij metingen. Bij berekeningen hoort een standaardfout. Maar we weten wel dat jij niets afweet van statistiek, maar graag doet alsof…
Ach ja, jij bent de enige die het weet ;-)
Soorten gemiddelde:
Getrimd gemiddelde
Gewogen gemiddelde
Harmonisch gemiddelde
Meetkundig gemiddelde
Mediaan (statistiek)
Modus (statistiek)
Rekenkundig gemiddelde
Winsorgemiddelde
Voortschrijdend gemiddelde
Gewogen voortschrijdend gemiddelde
Cumulatieve voortschrijdend gemiddelde
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemiddelde#Soorten_gemiddelde
Vertel maar eens hoe een daggemiddelde temperatuur wordt berekend aan de hand van 24 uurmetingen.
Door even op wikipedia te gaan zoeken, probeert Boels een afleidingsmanoeuvre op te starten door te doen alsof hij iets afweet van statistiek….
Heb je ook eens gekeken wat dus het verschil is tussen een standaardafwijking en een standaardfout? Wat die opmerking van mij, negeer je weer eens…
Henk dJ:
Ter uwer vermaak:
Een standaardfout heeft betrekking op metingen.
Een standaardafwijking heeft betrekking op een berekening
Nogmaals, vertel maar eens hoe een daggemiddelde temperatuur wordt berekend aan de hand van 24 uurmetingen.
Ik weet het niet, hoogedelachtbare ;-)
Men geeft het op als een constante.
Het zelfde gebeurt bij maand- en jaargemiddelden.
Wat zegt wikipedia, Boels? “De standaardfout is in de statistiek de benaming voor de standaardafwijking van het steekproefgemiddelde. De term is afkomstig uit de foutenleer om de nauwkeurigheid aan te geven van een berekend gemiddelde.”
Zoek zelf eens op wat de standaardafwijing is en leer nog eens wat basisstatistiek!
Kamperend in de Franse Alpen:
voor 9 uur ’s morgens dikke truien en wollen mutsen.
Dan komt de zon over de bergrug en binnen 15 minuten is zwemkleding aangenaam.
Wat is nu de gemiddelde temperatuur?
Wie zijn kop in de oven steekt en zijn kont in de freezer die zit gemiddeld wel goed.
Daar zijn internationaal afspraken over gemaakt David. De WMO (World Meteorological Organization) is daar leidend in.
Zie https://library.wmo.int/doc_num.php?explnum_id=4166 met daarin ook de motivatie voor homogenisering.
Boels snapt inderdaad niets van statistiek en denkt de de spreiding van de globaal gemiddelde temperatuur 15 graden is.
Ronald, de spreiding misschien wel, maar de standaardfout is veel kleiner. Zon 0.2°C meen ik me te herinneren. Maar Boels kent niet het verschil tussen spreiding/standaardafwijking/standaardeviatie en de standaardfout.
@Ronald 28 apr 2019 om 10:55
Wat hebben de Guidelines van het WMO met statistiek te maken?
Blz. 3
“..and the way in which
daily mean temperature is calculated, should be
according to national standards and documented in
metadata (see also section 4.9). Different methods are
in operational use for the calculation of daily mean
temperature.”
Kennelijk mag een instituut zelf bepalen hoe een gemiddelde wordt bepaald.
Fraai, toch?
Henk, ik spreek niet voor niets steeds over de globaal gemiddelde temperatuur. Ik wil best geloven dat de globale temperatuur een spreiding heeft van 15 graden, gegeven de enorme temperatuurverschillen globaal tot wel -60 graden Celsius in de poolgebieden tot +50 graden in woestijngebieden. Maar de spreiding in de globaal gemiddelde temperatuur is uiteraard véél kleiner. En die is nodig om een uitspraak te doen over de statistische significantie van de globaal gemiddelde temperatuurtrend.
Dat kwartje wil bij Boels nog altijd maar niet vallen.
We zijn het dus met elkaar eens Ronald.
Het probleem blijkt te zitten in het feit dat Boels het verschil niet snapt tussen enerzijds de spreiding/standaardafwijking/standaardeviatie (die 15 graden waar jij naar verwijst) en de standaardfout op het berekende gemiddelde (zo’n 0.2 graden).
Inderdaad!
@Redactie:
Het wordt toch echt tijd dat de forumterreur bestreden gaat worden.
Toetsen op IP- en mail-adres zou een begin kunnen zijn.
Nieuw mail-adres eerst toetsen met een vraag om bevestiging.
Boels,
Je bedoelt dat mensen die zomaar wat roepen gestopt moeten worden?
Je kunt ook gewoon niet reageren hoor of ingaan op Guido zijn onderbouwde argumenten…..
@Janos:
Het is laf en achterbaks en dus irritant als iemand zich hoe dan ook wil laten zien door steeds weer een andere identiteit aan te kunnen nemen.
Dat noem ik forumterreur en dient bestreden te worden.
Het is vergelijkbaar met een DOS-aanval (denial of service) en in deze vorm laakbaar, niet strafbaar.
Maar dat kan veranderen als de EU-wetgeving er door komt.
Boels,
Jij praat over forumterreur, ik vind het herhalen van lang weerlegde en verder niet onderbouwde onzin forumterreur, jij hebt daar een handje van, je zou er mee kunnen stoppen…..
Maar je bent natuurlijk niet echt tegen forumterreur alleen tegen “ alarmistische forumterreur”
Maar goed als groepsdenkertje Verwacht je natuurlijk een mindguard aan het werk zodat je lekker kan blijven denken dat je een punt hebt
“forumterreur”
Bedoel je het op de man spelen en niet op de bal?
Bedoel je het verspreiden van reeds lang weerlegde nonsens (o.a. het artikel hierboven)?
Bedoel je het stellig verdedigen van leugens?
Nee.
Het gaat om het wisselen van identiteit.
Jij doet dat niet en ik ook niet.
Dat hoort zo, want dan ben je aanspreekbaar.
Mensen die onder een pseudoniem menen te moeten reageren zijn in feite lgewoon laf.
Ze zijn bang dat ze in het èchte leven op hun reaguursels worden afgerekend.
Léon, voor jouw informatie. Ik heb hier net een reactie geplaatst, die direct is weggemodereerd. Een reactie die duidelijk maakte waarom mensen hier beter niet met hun echte naam kunnen reageren.
Ronald,
Ja, die reactie heb ik weggehaald. Daarin werd gesteld dat ik e-mailadressen van respondenten aan andere respondenten zou hebben gegeven. Dat heb ik niet gedaan en zal ik ook niet doen.
Soms zijn er grapjassen die de identiteit van anderen aannemen, zoals die van mij en die van Leonardo. Hun commentaren worden verwijderd en zij worden vervolgens in de spam gezet.
En dan is er één grapjas die per dag soms wel 10 reacties levert met tien verschillende e-mail- dan wel IP-adressen. Deze grapjas is permanent geblokkeerd.
Hans Labohm, hoe verklaar jij dan dat Leonardo mijn achternaam kent en informatie wist te melden over mijn IP adressen? En dat terwijl ik nooit persoonlijk contact heb gehad met Leonardo!
En mocht je het vergeten zijn, Hans, ik doel op deze reactie van Leonardo
https://www.climategate.nl/2019/04/81446/comment-page-1/#comment-2247793
Ronald,
Dat is een onvriendelijke reactie van Leonardo. Edoch, en helaas, een koekje van eigen deeg.
Dat laat onverlet dat ik Leonardo geen e-mailadres van jou heb gegeven. En daar ging het om.
Wie is van Bijsteren?
Ongeloofwaardig verhaal, Hans. Ook dit wist Leonardo te melden: “Opnieuw, Ronald, de vraag: wordt het teveel voor je, al die IP-adresje”, zie in draadje op
https://www.climategate.nl/2019/04/81446/comment-page-2/#comment-2248096
Informatie over IP adressen is slechts bekend bij de website beheerder(s). Dus hoe komt Leonardo aan die informatie?
Deze werkwijze is een gotspe voor een website die is voortgesproten uit ongenoegen over het vermeend verwijderen van informatie en het bedrijven van achterkamertjes politiek.
Ronald,
In het commentaar waarnaar je verwijst zie ik niets van ‘al die IP-adresjes’. Dus ik weet niet waar je het over hebt.
Nogmaals, ik verstrek geen IP- of e-mailadressen aan respondenten. In het verleden niet, in het heden niet en in de toekomst niet. En daar zul je het mee moeten doen.
Hans, ik vind het een ongeloofwaardig verhaal. Leonardo heeft duidelijk iets uit te leggen.
Ronald,
Wij hebben op andere terreinen ook verschil van mening over wat geloofwaardig is en wat niet. Maar het is zoals het is.
Hans,
Hoe kwam Kees Lepiar dan aan mijn e-mail adres?
Jan,
Ik ken geen Kees Lepiar. Maar misschien bedoel je Kees le Pair.
Wat je vraag betreft: geen idee! Ik wist niet dat hij je adres had. Maar los daarvan, heb je daarvan op enigerlei wijze schade ondervonden?
Je bent nu al vele jaren actief hier. Maar we weten nog steeds niet wie en wat je bent. Je verschuilt je nog steeds. Vind je dat normaal?
Vind je niet dat je opening van zaken moet geven? Discussiëren met open vizier in plaats vanuit de relatieve anonimiteit? Waar ben je bang voor? Velen reageren hier met naam en toenaam en geven informatie over hun achtergrond. Van jou weten we dat niet.
Jij hebt mij helemaal niet te commanderen, Van Bijsteren. Als jij wat van me wilt weten, kun je dat netjes aan mij vragen.
Persoonlijk, als ik jou was, zou ik mijn advies opvolgen en ophoepelen van deze site. Maar, als je dat pleziert, wil ik één dezer dagen ook wel één van je koningstitels oppakken hoor.
PS Hans, dat heet niet onvriendelijk hoor, dat heet: duidelijk zijn – ik ben gewoon iemand recht in de ogen te kijken en geen misverstand te laten bestaan over mijn bedoelingen.
Prima Leonardo, dan vraag ik het netjes. Kun je me alsjeblieft vertellen hoe je mijn achternaam te weten bent gekomen? En wat bedoelde je met je opmerking over ‘al die IP-adresjes’?
Bij voorbaat dank voor je antwoord.
Ligt niet aan jouw browser Leo: ik zie ze ook niet.
Dank je voor de tip: interessant
Blablabla wawawa
Dat was dus mijn commentaar op Guidonquichot.
Marcos
Hier kun je van iedere plaats in Nederland op datum oudere kaarten vinden geweldig mooi initiatief.
https://www.topotijdreis.nl/
Wat Hugo Matthijssen.volledig ‘vergeet’ te vermelden, is dat de aanpassing van de temperaturen van voor 1950 niet louter was omwille van de verplaatsing van de meethut, maar in hoofdzaak ook omwille van de verandering van het type van meethut: van een Pagoda naar een Stevenson hut.
Dat er een groot verschil is tussen die twee types hut, dat heeft zelfs ook Crok & co in hun recent rapport geschreven: “Zo wees bv. de thermometer in de grote hut [pagoda] op 22 april 1942 om 14 uur 3,0 °C hoger aan dan de thermometer in de Stevensonhut”.
Voor 1950 gebruikte men de Pagoda. Indien men dus voor 1950 een Stevenson hut had gebruikt, dan hadden de gemeten temperaturen tot 3°C lager kunnen zijn!
Willen we dus de huidige temperaturen vergelijken met die van voor 1950, dan is het dus essentieel om daar een correctie op uit te voeren. Het is dus volledig terecht dat er een correctie werd uitgevoerd.
Het is dus geen “selectieve aanpassing”. De tekst van Matthijsen is wel een “selectieve” stemmingmakerij, doordat hij helemaal niets vermeld over dit verschil in hutten.
@Henk dJ
Gewoonlijk is het achteraf aanpassen van meetgegevens “not done”, zeker niet in een wetenschappelijke omgeving.
Instrumentcorrecties zijn toegestaan, uiteraard onder strikte voorwaarden dat van de instrumenten nog tenminste één exemplaar aanwezig is en dat de verschillen tussen de instrumenten in een geconditioneerde laboratoriumomgeving worden bepaald.
Het eenvoudig weg naast elkaar leggen van de metingen van de instrumenten volstaat beslist niet.
De metingen van meteorologische fenomen zijn nooit bedoeld voor en kunnen niet dienen voor klimaatonderzoek.
Pogingen om dat wel te doen vergroten de onzekerheden alleen maar.
Kwestie van uithuilen en opnieuw beginnen, dan wel met voldoende metrologische achtergrond en een overheidsgarantie dat de omgeving van het meetveld onaangeroerd blijft.
Boels, jij bent blijkbaar van mening dat een aanpassing not done>/i> is. Dan rest er eigenlijk nog maar één oplossing volgens jou: de data van voor 1950 gewoon in de vuilbak kieperen…
Nu blijkt dat noch Hugo Matthijssen, noch Crok & co dat als een oplossing voorstellen. Zou je dan niet beter kritiek op hen geven in plaats van op mij? Of is er een ‘erecode’ onder klimaatclowns, dat je geen kritiek op elkaars nonsens geeft?
@Henk dJ:
Begrijpend lezen is niet je sterkste punt, ik schreef:
“Gewoonlijk is het achteraf aanpassen van meetgegevens “not done”, zeker niet in een wetenschappelijke omgeving.”
Begrijp je “gewoonlijk” niet?
Daarna geef ik criteria waarmee een aanpassing acceptabel is.
De gegevens van vóór 2009 (de laatste instrumentverplaatsing) zijn bruikbaar, maar qua kwaliteit onvergelijkbaar met latere metingen.
Het vervelende is dat het aanpassen van meetgegevens een lied zonder eind is.
Meetvelden en de omgevingen daarom heen zijn geen beschermde gebieden; voor zover ik kan nagaan zijn daartoe ook geen initiatieven.
Dat betekent dat omgevingsfactoren een rol blijven spelen.
Boels, kunnen we volgens jou dan ook maar iets zeggen over de historische temperaturen? Of moeten we gewoon allemaal nihilisten worden?
De leugens, niet alleen bij het KNMI, maar overal, in onze pers, de politiek is omdat onze “progressieven” in hun eigen bedachte bubbel leven.
Aan alle kanten barst die bubbel maar omdat de 2% in de top het niet wil zien wordt er gelogen, vals gespeeld, en de waarheid verdraaid.
Onze “progressieven” kunnen alleen nog maar winnen als ze vals spelen.
Het merendeel van de mensen geloofd dit niet meer maar die krijgen geen stem.
Robert Jensen legt in zijn podcast 26 uit hoe die dynamiek werkt.
https://jensenpodcast.nl/episode/de-jensen-podcast-episode-26/
Een genot om naar te luisteren.
zijn de “marxisten” nu “progressieven” geworden?
Ja Henk, het zijn exact dezelfde mensen, ze zijn marxist, maar ze noemen zichzelf liever “progressief”.
Je kunt oeverloos drammen over een graad meer of minder, ik ben van mening dat het meer effect scoort als je de onderliggende drijfveren van het klimaatbedrog bloot weet te leggen.
Net zoals de auteur van het stuk over het bedrog van het KNMI doet.
Het bedrog van deze “progressieven” houdt namelijk niet op bij het klimaat.
Je kunt je focussen op de temperatuur, maar je moet je er niet blind op staren, je moet ook het geheel overzien.
Om een beetje in de zondagse klimaatreligieuze sfeer te blijven… de duivel heeft vele gezichten.
Cornelia, het is al langer duidelijk dat jij populistisch-rechts bent. En daarom dat jij alles wat “progresief” is, als “bedrog” bestempelt.
De aanpassing van de gemeten waarden van voor 1950 is nodig om die te kunnen vergelijken met de waarden vanaf 1951, omdat die gedaan werd op een andere plaats en met een ander type van meethut. Ook Crok & co erkennen dat de verandering van meethut tot 3°C kan veroorzaken. Je moet dus een correctie doorvoeren om te kunnen vergelijken.
Het KNMI geeft een gedetailleerde en gemotiveerde uitleg over die aanpassing. Dat is dus geen bedrog. Dit is een transparante werkmethode. Merk op dat Matthijsen dat volledig negeert in het artikel hierboven. Merk ook op dat Crok & co de noodzaak voor correctie wel erkennen.
Maar in de ogen van populistisch-rechts moet je niet naar zo’n argumenten kijken. Je moet niet naar de inhoud kijken. Je moet het gewoon afdoen als “klimaatbedrog”…
Ja Henk, ik zie allerlei grafieken en hoor allerlei verhalen, die vertellen mij dat het wel meevalt, en dan is er o.a. een Henk dJ die dagelijks tientallen keren zegt dat ik naar de inhoud moet kijken.
Ik zie dat het KNMI recent, met hun moverende reden, de getallen heeft aangepast waardoor het lijkt alsof de opwarming nóg erger wordt, iets waar ze ook dagelijks blijk van weten te geven.
In concreto levert dit het KNMI direct, lof, steun en het gratis geld op.
Ik kan een heel eind mee gaan in de gevolgen van opwarming, maar waar vindt jij dit op lijken?
Cornelia. Het KNMI past de gegevens aan met “mo[ti]verende reden”. Dus wat is daar dan mis aan?
Ik kan ook een heel eind meegaan in de kritiek van klimaatclowns op het beleid. Maar als ze die kritiek dan gaan baseren op het willen negeren of selectief verdraaien van de “mo[ti]verende reden”, waar vindt jij dit op lijken?
Weerom ziet men niet het verschil tussen kritiek op klimaatBELEID en klimaatWETENSCHAP. Omdat men het niet eens is met het beleid, probeert men allerlei drogargumenten te presenteren in de hoop jou te overtuigen “dat het wel meevalt”. Blijkbaar trap jij daar dus in. Maar zo goed als alle klimaatwetenschappers zijn het er mee eens dat het NIET zal meevallen.
Henk,
Wie zijn eigenlijk de klimaatclowns? Zijn dat Mann, Verheggen, Ronald enz? Ik noem ze liever klimaat bijgelovigen.
ErikN: Enkele voorbeelden van “klimaatclowns”: Hetzler, Boels, Cornelia, Berkhout, Matthijssen, Bijkerk, Labohm,…
Klimaatclowns zijn mensen die geen kennis hebben van klimaatwetenschap, die weigeren de kennis van de klimaatwetenchap te aanvaarden, die klimaatwetenschap en klimaatbeleid door elkaar halen, en op een clowneske (potsierlijke) manier en -in weerwil van de feiten- allerlei leugens, verdraaiingen, misinterpretaties en zelfs ‘linkse/progressieve/marxistische complotten verzinnen om hun persoonlijke overtuigingen te blijven verdedigen
Henk dJ,
Gaarne gas terugnemen in je commentaren. Onthoud je van ad hominem opmerkingen. Anders …
@ H Labohm: gaarne Heyden, van Bijsteren en Hdj beperken tot 3 reacties per hoofdartikel.
Deze milieuclub-trollen hebben in de praktijk de website climategate.nl virtueel overgenomen met hun geschreeuw en ad homini!
Het is welletjes zo langzamerhand.
Hans,
Kan je Scheffer eens op zijn vingers tikken? Hij noemt me al jaren Heyden. (en dit bewust en ondanks dat ik hem er heel vaak op heb aangesproken, hij is continue aan het trollen)
Het is wel welletjes zo langzamerhand!
@Hans Labohm (28 apr 2019 om 15:13)
Ik ben het met je eens dat men ad-hominems geen goede manier van discussiëren zijn. De enige reden dat ik namen heb genoemd, is omdat er mij naar gevraagd werd.
Maar kijk ook eventjes naar de reactie vlak boven mijn reactie van 14:47 . Misschien dat je nog iemand op de vingers moet tikken?
Henk dJ,
Ik ben tegen allerlei verstorende elementen in een discussie, van welke kant ze ook komen. De discussie zou zich n.m.m. dienen te beperken tot een respectvolle uitwisselingen van inhoudelijke argumenten. Maar ik stel vast dat, in de vijftien jaar dat ik mij met de klimaatdiscussie bezig houd, zulks nog steeds niet mogelijk is. De klimaathysterie is nog steeds niet uitgewoed, nu zelfs legers kindsoldaten in de strijd worden geworpen.
Waar moet dit eindigen?
Hans,
Als je vind dat het peil van de discussie omhoog moet, begin dan eens zelf, bijvoorbeeld stop met het karakteriseren van stakende schooljeugd als “ legers kindsoldaten” en probeer ook eens in te gaan om inhoudelijke argumenten.
Oh en of je Scheffer eens een keertje kunt aanspreken om mij gewoon en respectvol Jan, van der Heijden, linkjesman of anders Janos te noemen
Hierboven heb ik al eerder deze reactie geplaatst:
Over de verschillen tussen de twee hutten zegt Klimaatgek ( https://klimaatgek.nl/wordpress/2019/04/25/warmste-tweede-paasdag-ooit-gemeten/ ) het volgende: “De vraag is nu of het op 18 april 1949 in de Stevensonhut inderdaad veel warmer was dan in de Pagodehut. We zijn er op een bepaald moment achter gekomen dat het KNMI van 1947 tot 1950 in beide hutten tegelijk gemeten heeft. We hebben intussen de resultaten van die metingen ook in ons bezit en waren benieuwd hoe véél warmer de maximum temperatuur in de Stevensonhut dan wel geworden was op 18 april 1949. Dat was 25,4 °C. Dus de maximum temperatuur op 18 april 1949 was is de Pagodehut 25,3 °C en in de Stevensonhut 25,4 °C. De Stevensonhut gaf dus op die record tweede paasdag van 1949 0,1 °C meer aan, een verwaarloosbaar verschil. “
zie reactie “Henk dJ 28 apr 2019 om 10:19”
“urban heat effect”
Dit is een standaard drogargument dat de klimaatclowns misbruiken om de globale opwarming door de mens te minimaliseren.
Ja, dit effect bestaat. Maar het kan niet volledig de opwarming verklaren. Ook langdurige meetseries op landelijke gebeiden of afgelegen eilanden tonen aan dat er een opwarming is. Ook de satellietgegevens tonen aan dat er een opwarming is.
Verder negeert Matthijssen de conclusie van het onderzoek van het KNMI, door enkel de 0,5°C te vermelden op een beperkt aantal dagen, en niet de conclusie van het volledige onderzoek te vermelden:
@Hugo Prima artikel. Net als de bevindingen overal elders, bijvoorbeeld die van Crok c.s., krijg je het idee dat je een ui aan het afpellen bent rok voor rok zodat steeds duidelijker wordt dat die volkomen rot is van binnen. Het gespartel van hen die de CAGW-fabel overeind proberen te houden, is een sneue vertoning aan het worden,
Hetzler, je kunt blijven spartelen en blijven proberen om instituten zoals het KNMI in discrediet te brengen met allerlei kronkelredeneringen, of met “bevindingen” zoals die van Crok & co waarop heel wat is af de dingen. Maar het blijft overduidelijk: de AGW-theorie is geen “fabel”, maar wel degelijk goed onderbouwd. Jij blijft die leugen herhalen, maar nog nooit heb jij ook maar enig bewijs hiervoor kunnen geven.
De AGW-theorie is onderbouwd door overdonderend veel bewijs uit studies van over de hele wereld. Jij weigert dat blijkbaar te aanvaarden en jij blijft maar herhalen dat AGW een “sprookje”, een “fabel” of “alang weerlegd” is, maar dat toont gewoon aan dat jij de werkelijkheid niet onder ogen wil zien.
@Henk dJ:
Niemand hoeft het KNMI in discrediet te brengen, dat doet het zelf wel.
Nee Boels, dat doet het niet. Jij en de andere klimaatclowns proberen het wel, maar dan met allerlei kronkelredeneringen en/of leugens.
Wat vind je van de bewering van Hetzler over “CAGW-fabel”? Ben je het met me eens dat hij geen enkel bewijs daarvoor heeft? Of is er een ‘erecode’ onder klimaatclowns, dat je geen kritiek op elkaars nonsens geeft?
@ Hugo Matthijssen: de 2de kaart moet de kaart van 1948 of 1958 zijn i.p.v. nu benoemd de kaart van 2018.
Voor de rest mee eens: KNMI zit in de alarmistische kongsi van ambtelijke overheidsadviesorganen waarbij de ideologie / politiek de uitkomst bepaald van de wetenschap.
Ja Henk, het zijn exact dezelfde mensen, ze zijn marxist, maar ze noemen zichzelf liever “progressief”.
Je kunt oeverloos drammen over een graad meer of minder, ik ben van mening dat het meer effect scoort als je de onderliggende drijfveren van het klimaatbedrog bloot weet te leggen.
Net zoals de auteur van het stuk over het bedrog van het KNMI doet.
Het bedrog van deze “progressieven” houdt namelijk niet op bij het klimaat.
Je kunt je focussen op de temperatuur, maar je moet je er niet blind op staren, je moet ook het geheel overzien.
Om een beetje in de zondagse klimaatreligieuze sfeer te blijven… de duivel heeft vele gezichten.
zie “Henk dJ 28 apr 2019 om 09:32 “
Hmmm, waar komt deze vandaan? Zelfde tijd, vreemd.
Diep triest cq een grof schandaal dat het KNMI zo’n correctie toepast, zonder echte openheid van zaken te geven. Als je enig wetenschapsethos bezit, doe je dit niet. Je laadt als KNMI de verdenking op je van bedrog. En een reden is ook nog eens aanwezig. Immers wij moeten bang gemaakt worden voor die afgrijselijke opwarming van de aarde, die al 15 jaar niet komt. Dan kunnen draconische maatregelen worden doorgedrukt.
In mijn ogen glijdt het KNMI steeds verder af, naar een politiek instituut. Als er gesproken wordt over bv sluierbewolking in de middag, gaat het meestal om geoengeneering (chemtrails). Dat er zelfs nieuwe benamingen komen voor deze kunstmatige bewolking is absurd.
De beschuldiging dat universiteiten, onderwijs ed gekaapt zijn door links blijkt helaas maar al te waar. Er mag gelogen en gesjoemeld worden om het doel te bereiken. Wordt wakker.
“dat het KNMI zo’n correctie toepast, zonder echte openheid van zaken te geven”
Behalve dan dat je op de website van het KNMI een rapport kunt terugvinden dat de methode van de correctie en de motivatie waarom die methode werd gebruikt, in detail beschreven staat!
“Er mag gelogen en gesjoemeld worden om het doel te bereiken. Wordt wakker.
Dit geldt zeker voor de klimaatclowns. Die liggen echt niet wakker van het blijven herhalen van reeds lang weerlegde leugens. Wat vind jij bijvoorbeeld van de leugen die Hetzler steeds maar blijft herhalen over het “CAGW-fabeltje”?
Het KNMI weigert een discussie, dat is veelzeggend en de minister komt een kulantwoord over deze homogenisatie.
Cijfers vertellen trouwens geen fabeltjes. Dus kijk naar de data.
We verstoken een voorraad fossiele stoffen (olie, steenkool, gas) die in ruwweg 300 miljoen jaar is gevormd. We verstoken die voorraad in pakweg 300 jaar, immers meer dan 2/3 is inmiddels opgestookt. We verbranden per jaar dus een hoeveelheid waarvoor i miljoen jaar nodig was om die te vormen. Alleen al aan olie 90 miljoen vaten per dag, met stip. En die verbranding levert CO2, 30 miljard ton per jaar, terwijl de natuurlijke productie van CO2 (planten, bossen) slechts ca 1500 miljoen ton bedraagt. Onze uitstoot aan CO2 is dus een factor 200 maal zo groot als de natuurlijke uitstoot. Feit is ook dat het CO2-gehalte van de atmosfeer in ca 1 eeuw is gestegen van plm 250 ppm naar meer dan 400 ppm (dit jaar voor het eerst boven dat getal); op weg naar een verdubbeling.Nog maar te zwijgen van de massale ontbossing (80% verdwenen in 100 jaar) , erosie door ontbossing, en verstedelijking die het weer vastleggen van CO2 uit de atmosfeer ook nog eens tegengaan. We weten ook dat de hoeveelheid energie (warmte) die wordt vastgehouden in de atmosfeer en het zeewater rechtstreeks in verband staat met het CO2-gehalte n de atmosfeer. Tegelijkertijd wordt objectief vastgesteld dat de globale temperatuur in de laatste pakweg 30 jaar van jaar tot jaar steeds hoger is, van record naar record zelfs. We ervaren dit in de vorm van smeltend poolijs, stijgende zeespiegel, verzuring van de oceanen, verandering van flora en fauna, misoogsten en droogte, megastormen, versnelde erosie, hoofdzakelijk het massaal uitsterven van planten- en diersoorten (insecten minus 80 % in een decennium) : die kunnen zich niet snel genoeg aanpassen. Vastgesteld dat in de afgelopen 10 jaar veel energie uit de atmosfeer is opgenomen door zeewater en dat die opname nu aan een soort van verzadigingspunt is aangeland, en inderdaad, we zien nu weer een (berekenbare) versnelling van de globale temperatuurstijging in de atmosfeer. Er is nog nooit een zoogdier geweest met een uitbreiding tot 8 miljard (om een zoogdier van vergelijkbare grootte te nemen: er zijn nog maar een paar honderd tijgers, en alle grotere zoogdieren staan op verdwijnen). Dat aantal is alleen mogelijk geworden door de vernietigende aanslag op de biosfeer die de mens doet -moet doen- om tot zo’n absurd aantal te geraken.Wat ik in zeer kort bestek wil betogen is, dat het volstrekt ridicuul en stupide is om te veronderstellen dat wij als genus mens niet de oorzaak zijn van de supersnelle veranderingen, die ca 100 maal sneller gaan vergeleken met de natuurlijke veranderingen op geologische tijdschaal dus. Maar bedenk ook waar dat domme gedachtengoed vandaan komt: met het gebruik van fossiele brandstoffen zijn fantastische geopolitieke en geo-economische belangen gemoeid: Rusland, nu ook weer Amerika, SaoediArabie, Lybie, Iran, Venezuela om een paar van de belangrijkste te noemen, kunnen gewoon niet meer overleven zonder hun olie-inkomsten en dat gaat niet gauw veranderen. . Het cynische is dat overschakeling op -inmiddels inherent veilig mogelijke – kernenergie (zoals vanaf de jaren 60 ook was voorzien) het klimaatprobleem had kunnen voorkomen. Maar ook daar heeft de fossiele lobby gewonnen. U mag dus 1 keer raden waar de klimaatontkenners- leugen vandaan komt.
Dit viel mij op:
“Het cynische is dat overschakeling op -inmiddels inherent veilig mogelijke – kernenergie (zoals vanaf de jaren 60 ook was voorzien) het klimaatprobleem had kunnen voorkomen.”
Het is nog niet te laat.
“U mag dus 1 keer raden waar de klimaatontkenners- leugen vandaan komt.”
Beetje vreemd, een klimaat valt niet te ontkennen.
Jaren terug is Shell uit de kernenergie gedwongen door groen en het is groen dat een fatwah over kernenergie heeft uitgesproken.
Rare wereld.
Een overwegend goed verhaal Pjotr. Dat de geopolitieke belangen een grote rol spelen bleek gisteravond zeer duidelijk uit een rapportage van Nieuwsuur. Het smelten van het Noordpoolijs leidt tot militarisering van het Noordpoolgebied.
Hans Labohm heeft het altijd over: “de verschrikkelijke opwarming die maar niet wil komen”. Labohm is een roepende in de woestijn, of beter in deze context, in het poolgebied en sluit zijn ogen voor deze ontwikkelingen.
Opwarming van de aarde leidt tot o.a. militarisering van het Noordpoolgebied mijnheer Labohm. Het heeft dus zichtbare geopolitieke gevolgen. Of ontkent u dat ook?
Wat negatief, Ronald, militarisering van het Noordpool gebied!
Doet de voordelen van o.a. 10 korter onderweg zijn van Rotterdam naar Azie en de olie en gas voorraad helemaal naar de achtergrond verdwijnen.
Evengoed politiek spannend, maar dat is die hele overdreven klimaat hysterie ook.
Er is het een en ander gebeurd ja. Dat leidt niet automatisch tot de conclusie dat de aarde daardoor versneld opwarmt. Het tegenovergestelde kan net zo goed het geval zijn, want als de atmosfeer meer stof bevat, zoals het ook doet na een vulkaanuitbarsting of na een periode van bovengrondse atoomproeven, dan heeft dat een afkoelend effect. En ja, verbranding van fossiele brandstoffen brengt stof in de atmosfeer. Overigens is stof ook weer een medium dat als condensatiekern fungeert en waardoor dus extra wolkenvorming ontstaat, hetgeen ook een afkoelend effect heeft, wellicht hangen die twee dingen samen.
Als je je zo druk maakt met woorden als ridicuul en absurd wordt het in ieder geval bij jou snel warm.
Het gaat uiteindelijk om hoe we in de toekomst ons van energie gaan voorzien op een minder schadelijke manier dan dat we dat nu doen. Er is al heel veel verbeterd, onder meer door rendementsverhoging, isolatie, zuivering van uitlaatgassen enz. Alarm-roepers dwarsbomen een verstandige en doordachte weg naar verder vooruitgang in energieopwekking, niet in het minst door oude technieken ten onrechte als duurzaam te propageren. Verder vind ik het immoreel om mensen te dwingen mee te doen in de huidige zogenaamd groene richting, die helemaal niet duurzaam is. Eerlijk voorlichten, dan kunnen mensen zelf hun beslissingen nemen. Overigens hoort subsidie achterwege te blijven, subsidie is namelijk ook immoreel omdat je mensen mee laat betalen met dingen waar ze helemaal niet achter staan. De tijd dat de meeste mensen dachten dat de bovenbazen het beter weten en het beste met hun voor hebben ligt inmiddels al een tijdje achter ons. We worden nu nog in de tang gehouden, maar dat loopt een keer helemaal mis, dan krijg je revolutie en kunnen we weer helemaal van voren af aan beginnen. Wie zit daar op te wachten?
En belasting? Is belasting ook immoreel?
Pjotr Kyrillitsch 28 apr 2019 om 09:57:
Je hele analyse is slechts een pleidooi voor R&D voor nieuwe 3de generatie kernenergiecentrales en R&D naar thorium MSR elektriciteitscentrales.
… dat het volstrekt ridicuul en stupide is om te veronderstellen dat wij als genus mens niet de oorzaak zijn …
Waarvan? Van alle ellende!
the Four Horsemen vinden dat je niet sceptisch mag staan tegenover het geloof in AGW en manmade climate change. The four horsemen dat zijn Dawkins Dennett Harris Hitchens , en ze worden the four horsemen genoemd omdat ze ten strijde trekken tegen het geloof der vaderen dat, o zo gevaarlijk, aan de kinderen door wordt gegeven.
Van Dawkins is dat voorstelbaar: een medewerkster van de Dawkins Foundation schrijft tevens mee aan de rapporten van het IPCC.
Harris vindt dat Neil deGrasse Tyson politiek niet neutraal mag blijven, als je hoort wat een nonsens Trump over het klimaat spuit.
Dennett heeft als Fellow of the Committee for Skeptical Inquiry in een open brief laten weten dat climate sceptics climate deniers genoemd moeten worden. Dat gaat een beetje in een cirkel: eerst wordt geconstateerd dat sceptics geen sceptics mogen heten maar denier genoemd moeten worden, waarna geconstateerd wordt dat alle deniers zich “falsely” sceptic noemen.
Noch Dawkins, Dennet en Harris hebben een paper op het gebied van klimaat. Als goede zonen hebben ze van hun wetenschappelijke vaders gehoord dat God echt bestaat, en dat geloven ze graag. Dus mogen ze, zonder nader onderzoek, zich met deze schepping van God, het wereldje van climate change bemoeien.
Hitchens is toch wel een geval apart.
Wat zegt Hitchens: The argument about global warming is not whether there is any warming but whether or not and to what extent human activity is responsible for it. My line on that is that we should act as if it is, for this reason: We don’t have another planet on which to run the experiment. Just as we don’t have a right to run an experiment in nuclear exchange on this planet, we have no right to run an experiment in warming it either. So if it turned out to be that there was no severe global warming threat or that it wasn’t man-made, then all we would have done would be make a mistake in analysis – which we could correct from. But if it turned out that there was and we didn’t do anything about it, then it would be too late to do anything at all. And that would lead to disaster.
Je hoort Pascal over God hoort praten en het dies irae, dies illa zingen.
Heeft Hitchens zich in deze God verdiept. Nee, ook daarover is hij heel eerlijk: I’ve heard a lot of people who strongly take the Al Gore thesis.
Yeah, and I’ve heard a lot of people who strongly take the existence of God..
As I’ve heard a lot of wise and decent people who strongly reject the Al Gore thesis.
En toen had Hitchens the four horsemen al voorzien van zijn “vlijmscherpe” razor: What can be asserted without evidence can be dismissed without evidence Een Guardian opinion maker zegt het als volgt: [The four horsemen] seem blind to the fact that backward religious sensibilities are being rehabilitated through the cause of environmentalism.
je rekent niet zo best, 1500 miljoen is 1.5 miljard en dat is dus een factor 20. Maar die 1.5 miljard is veel te laag, alleen de ademlucht van de mens bevat al ca 2 miljard ton CO2 per jaar, de beste manier om de wereld te redden is om te stoppen met ons als konijnen voort te planten.
Lijkt een groot getal, stelt niets voor. Waarom genocide voorstellen? Er zijn in massa! evenveel mieren als mensen. CO2 is een prima spulletje, de basis van het leven zoals wij dat kennen.
We kunnen wel wat beter met onze omgeving omgaan dan we nu doen, dat wel, minder verspilling en minder vervuiling.
De meetreeks in de Bilt is zo’n geliefd onderwerp van de zogenaamde ‘klimaatsceptici’ waar je nog jarenlang over kan teuten. Met Global warming en het vast stellen daarvan heeft dat nauwelijks iets te maken. 70% van de Aarde is zee en daarom is zeedata zwaar dominant. Op zee zijn geen stadseffecten.
In de mid-troposfeer waar satellieten meten zijn ook geen stadseffecten. Het totaal van zeedata-landdata-satellietdata is zeer consistent. Artikeltjes als deze zijn achterhoede gevechten en slechts voer voor complotters. En die happen dan ook gretig toe.
Weet je wat zo vreemd is Ronald, dat er op alle websites, forums en andere plekken waar op de bevindingen gereageerd kan worden, helemaal geen 97% consensus is.
Het zijn altijd, en op iedere plek, slechts een paar lieden, die de klimaatwaanzin onderschrijven.
En dat is slechts een paar procent.
Dat voor mij het overtuigende bewijs dat deze zogenaamde consensus maar door een klein groepje wordt gedragen. Het zijn toevalligerwijs ook allemaal lieden die er beter van worden.
Als het waggelt en kwaakt als een eend, dan zal het wel een eend zijn denk ik dan.
Tja Cornelia, als jij denkt dat blogjes en de reageerders aldaar representatief zijn voor kennis over klimaat dan zegt dat vooral dat je volledig vastzit in je eigen bubbel. In die bubbel zul je inderdaad geen 97% consensus vinden, daar zit namelijk zo’n 99,9% van de resterende 3%.
Cornelia, hoeveel klimaatwetenschappers zitten er op de “websites, forums en andere plekken” die jij bezoekt? Dus hoe relevant zijn die plekken om na te gaan of er onder klimaatwetenschappers een brede consensus is?
Ga naar een moskee, en je zal niemand vinden die het christendom aanhangt of die atheïst is….
Ga naar een moskee en je zal er niemand vinden die zich druk maakt over het klimaat. Alles daar in het kader van inshallah.
@Hermie:
Het bepalen van de oppervlaktetemperatuur ligt wereldwijd onder vuur, voornamelijk omdat verstedelijking en veranderend landgebruik niet verdisconteerd wordt.
Aan de ene kant kunnen meteo-instituten daar niet verantwoordelijk voor worden gesteld, aan de andere kant heb ik niets kunnen vinden (WMO) waar men daar aandacht voor heeft gevraagd bij overheden.
Het voordeel is dat het KNMI verplicht is de gegevens openbaar te maken (naar aaanleiding van een rel jaren terug), voor Ukkel (KMI, BE) ligt dat gevoeliger.
Het lijkt er op dat klimatologen werken met een handjevol datasets en daarmee/daar aan wordt fanatiek gerekend.
Ik sta er niet van te kijken dat de onderzoeksresultaten ongeveer op één lijn liggen.
Zo’n “consensus”, wat stelt het voor?
Een indicatie van de invloed van verstedelijking is te vinden in de grootte van de afname van de gemiddelde dagtemperatuur; vanaf 15 uur tot 20 uur is die groter dan van de afname na 20 uur.
Gemiddeld is de zon onder om 20 uur, er moet daarom energie van de omgeving een rol spelen.
Hermie
Het stads hitteeffect kan wel oplopen tot 9 graden verschil (humlum in oslo), maar als er niet bijgebouwd wordt of het aantal mensen in de stad toeneemt zal de opwarmingstrend weinig verschillen van het omringende landschap. Het niveau in de stad is hoger, maar de trend verandert dus aanzienlijk minder.
Climategate.nl, word ook benoemd.
https://www.dlmplus.nl/2019/04/26/4e-klimaatleugen-klimaatverandering-door-co2/
Weerom een blogje van iemand die meent het zoveel beter te weten dan alle klimaatwetenschappers…
Het feit dat hij zijn “bewijzen” haalt bij climategate.nl en niet uit de wetenschappelijke literatuur, zegt genoeg
Pjotr, het klinkt allemaal heel ernstig zoals je de cijfers hier achter elkaar opsomt. Maar ik zie dat toch anders.
Als we al 2/3 van de fossiele brandstof hebben opgestookt en als we dan met een stijging van 150ppm te maken hebben dan is er niet veel aan de hand.
Als we dan 100% van de fossiele brandstof opstoken komen we in totaal op 225ppm stijging, niet erg alarmerend. Dan komen we op ongeveer 500ppm, ietsje minder dan de 7000ppm CO2 uit het pre-Carboon.
Waar je 80% uitsterven van insecten vandaan haalt, weet ik niet. Maar ik zou me om die insecten niet zo druk maken, doen ze zelf ook niet. Als er evolutionair gezien een succesvolle groep is zijn dat wel insecten. Door snelle en massale voortplanting weten insecten zich in zeer korte tijd aan te passen aan welke verandering dan ook.
En kun je me nog eens uitleggen hoe dat in zijn werk gaat, dat verwarmen van de oceanen door de atmosfeer?
Idd beetje raar verhaal die dieren sterven niet door de co2.
Men probeert de aarde zo te houden zo als het nu is, dit gaat niet.
Hiet in Europa maken ze zich gek over die co2, mensen brainstormen iedere dag, enz.
Andere werelddelen denken er nog niet eens aan, ze maken zich niet zo gek als hier.
Aad
Leuke zienswijze. 2/3 van de fossiele voorraad heeft gezorgd voor een toename in concentratie van 280 naar 410 ppm CO2. Dus 130 ppm veroorzaakt door 2/3 vd voorraad, dus de resterende 1/3 zal dan nog de helft ervan toevoegen, 65 ppm.
Dus als alles verstookt is hebben we 130+65= 195 ppm erbij. Dit is veel minder dan een verdubbeling, dat zou 280 ppm erbij inhouden.
De temperatuur verhoging zal dan circa 195/280 * 1,2 = 0,84 graad zijn. Meer kan dus niet door CO2 geleverd worden als de 2/3 van Pjotr klopt.
Michael Limburg van EIKE heeft zich al jaren met statistieken bezig gehouden.
Volgens hem is zelfs de gemiddelde temperatuur berekenen in een grote hal over een heel jaar al een hele tour, laat staan wereldwijd.
Een ander punt wil ik graag onder de aandacht brengen is een artikel in der Spiegel van 22 maart 19 waarin twee klimaatonderzoekers van het max planck instituut aangeven dat men de laatste 40 jaar niet of nauwelijks vooruitgang hebben geboekt met de modellen. En dat de wolken nog steeds voor hen de grootste hoofdbrekers zijn.
EIKE is natuurlijk wel een lobby-organisatie, die hard probeert om twijfel te zaaien….
Het is natuurlijk wel “een hele tour” om de wereldwijde gemiddelde temperatuur te bepalen. Maar daar bestaan wel wiskundig onderbouwde methodes voor, en zelfs een aparte tak van de statistiek: ‘spatial statistics’.
Dewetenschap en de wiskunde kunnen dus veel meer dan wat een lobby-groep je proberen van te overtuigen. Zij proberen je in de eerste plaats dom te houden en te doen twijfelen.
Wat ik nog steeds niet snap, is waarom je de wereldwijde gemiddelde temperatuur zou willen bepalen. Op Antarctica is het nu -54 en in Bangkok +34 graden. Wat is nu het gemiddelde en wat betekent dit? Wat ik gelezen heb wordt global warming berekend door op verschillende plekken op aarde het verschil in temperatuur te bepalen tov het langjarig gemiddelde en hier dan het gemiddelde van te nemen. Dit betekent echter wel dat methodes en plekken waar gemeten wordt wel identiek moet zijn. Maar voor de meeste plekken op aarde is het geen enkel probleem als het daar een beetje opwarmt, dus waarom zo’n focus op global warming, beperk je tot de mogelijke probleemplekken, dus de plekken waar veel ijs ligt wat kan smelten. Verder viel mij op dat Ronald om 10:52 meedeelde dat bij de WMO beschreven staat hoe de gemiddelde dag temperatuur wordt berekend, maar ik lees alleen dat hiervoor verschillende methodes zijn. Welke dat zijn, wordt niet beschreven. De beste is volgens mij om doorlopend de temperatuur meten en hiervan vervolgens het gemiddelde uit te rekenen. Volgens mij wordt echter ook en zeker vroeger, de minimum en maximum temperatuur gemeten en daar het gemiddelde van genomen, wat vrijwel zeker niet overeenkomt met het daggemiddelde. Het bevreemd mij dat er 97% concensus is over AGW maar blijkbaar niet over de manier waarop de gemiddelde temperatuur moet worden berekend om AGW aan te kunnen tonen.
Ik denk eerder dat u zich zelf dom houdt.
U heeft het altijd over onderbouwen.
Onderbouwd u dan het belang eens wat EIKE heeft om twijfel te zaaien of zoals u zegt lobbyclub.
En duidelijk is ook dat u het artikel in der Spiegel domweg niet heeft mee gekregen.
Er zijn bij EIKE een heleboel wetenschappers die echt onderzoek doen en ook kritische kanttekeningen durven te plaatsen bij de klimaatdiscussie.
Herman Harde bijvoorbeeld of Sebastiaan Lüning.
Ik had u al eens gevraagd naar de door u gemaakte papers. U gaf zelf aan dat u zelf geen wetenschapper bent, maar dan denk ik zelf, waarom u denkt alles beter te weten dan de rest en steeds weer over anderen oordeelt die een andere mening hebben dan de door u aangehaalde wetenschappers.
Beste Bert, fijn dat je ook nadenkt over hoe er gemeten wordt, dat doe ik ook en ik heb bedacht dat er veel betere methoden zijn om te bepalen of de atmosfeer en de oceanen opwarmen of niet. Meten in een hutje gaat eigenlijk nergens over als je bedenkt welke invloeden meespelen en dat is bij langen na niet alleen urbanisatie.
@Bart,
Eigenlijk wordt er niet echt gekeken naar de globale temperatuur, maar naar de “temperatuur anomalie”, de verandering in de (globale) temperatuur over de jaren heen. KIJk bijvoorbeeld eens hier https://crudata.uea.ac.uk/~timo/diag/tempts_decadesmooth_global.png
Je ziet dus dat er geen globale temperatuur wordt getoond, maar wel een verandering.
Wanneer je kijkt naar gegevens van individuele meetstations, of van satellietdata van de gehele aarde, dan zie je dat die ook allemaal een gelijkaardige stijging tonen.
“Er zijn bij EIKE een heleboel wetenschappers die echt onderzoek…”
Leejoo,
Lees je eens wat in over Hermann Harde en de wijze waarop hij in staat wat iets via peer-review te publiceren. Hij mocht zelf zijn eigen reviewers voorstellen. Dat waren zijn vrienden, geen van hen eigenlijk een expert in het onderwerp van zijn studie, maar ze gaven natuurlijk een positieve review, waardoor zijn artikel kon gepubliceerd worden. Maar na de publicatie waren er veel klimaatwetenschappers die volledig niet begrepen dat dergelijke nonsens kon gepubliceerd worden. “The critics […] explained that Harde’s analysis was based on invalid assumptions and led to flawed results; they asked the paper be withdrawn” “the journal asked three additional experts to review Köhler’s critical commentary; all three “supported the fundamental concerns raised,” noting that the 2017 paper “contains many mistakes, misconceptions and omissions and ignores a vast body of scholarly literature on the subject.” The experts also recommended the paper be withdrawn.” https://retractionwatch.com/2018/04/23/flawed-climate-science-paper-exposed-potential-weaknesses-in-peer-review-process/
Trouwens, voor zover ik kan nagaan, is Harde een ingenieur elektronica, dus geen klimaatwetenschapper.
En wie is Sebastian Lüning? Hij is “a geologist currently working for Portuguese oil and gas energy corporation, Galp Energia” desmogblog.com/sebastian-l-ning Bij deze begrijp je dan ook weer waarom je het werk van EIKE duidelijk niet als onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek kunt beschouwen…
Henk dJ. Hoezo is EIKE ‘natuurlijk’ een lobby-club?
En voor wie lobby’en ze dan? Ik neem aan dat als jij, als wetenschapper, zoiets beweert, je er dan ook bewijzen, of op z’n minst aanwijzingen voor hebt.
Johan D: EIKE is een Europese organisatie, die zichzelf dus niet als “lobbygroep” moet uiten. Maar ze bevat verschillende leden die ook lid zijn van de Amerikaanse CFACT. Deze omschrijft zichzelf als “policy and lobbying work on the environment from a libertarian perspective”.
NB: Greenpeace is natuurlijk ook een lobbygroep. Maar die pretenderen niet dat ze het beter weten dan de klimaatwetenschappers en proberen niet om dubieuze studies gepubliceerd te krijgen om zo credibiliteit te bekomen.
Henk, jouw beweringen rieken naar… een complot!
Maar het is goed dat je het aanstipt.
En zo zal het ook wel zijn @Leejoo.
Trouwens die beredenering van @Aad kan ik me ook wel in vinden, klinkt logisch.
Eigenlijk best leuk, niemand weet hoe het echt zit.
Wat we wel weten is dat ze in Europa idioot veel geld aan die onzin uitgeven, vooral de Duitsers. Und es hat uns nicht viel gebracht.
De beste manier om een beeld te krijgen van het al dan niet stijgen of dalen van de globale temperatuur lijkt mij het kijken naar lengte- en dikteveranderingen van gletsjers. Na decennia van krimp schijnen er steeds meer gletsjers weer aan het groeien geslagen te zijn.
Als je met een dergelijke (blijde) boodschap komt zou je positive, hoopvolle geluiden verwachten uit de AGW-hoek. Niets bleek echter minder waar, elders een paar weken geleden. Wat me erg bevestigde in het idee dat het vermeende AGW-probleem over het algemeen sterk gekoesterd word.
Gert,
Groeiende gletsjers! Mooi! Heb je daar ook een goede wetenschappelijke bron van? Of moet ik blij worden omdat iemand wat beweerd zonder dat ik het kan controleren?
https://wgms.ch/latest-glacier-mass-balance-data/
Gert
Alarmisten zijn blij dat het opwarmt. Het zijn zon en warmte aanbidders. ’s winters vertrekken ze in grote getale naar de zon, liefst per vliegtuig, geeft meer CO2 en dus nog meer warmte en dus vreugde.
Goed artikel van Matthijssen. Ik heb zelf in het verleden ook een aantal dingen uitgezocht over hoe het KNMI (niet) omgaat met de effecten van UHI.
Men hangt de metingen nog steeds op aan een inmiddels meer dan 15 jaar oude onderzoek van Brandsma, waarin het UHI effect voor de locatie De Bilt wordt onderschat:
https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/joc.902
Via “modelmatige berekeningen” komt men daarin tot een UHI effect van 0,1 graden C. Dit gebaseerd op figuur 5 in het onderzoek en de omissies met betrekking tot hittebronnen in het gebied. Zo worden snelwegen A27 en A28, waar elke ochtend honderdduizenden voertuigen passeren, niet eens genoemd in het onderzoek, evenmin als de locatie van het grootste Academisch Ziekenhuis op de Uithof op ongeveer een kilometer afstand. Bovendien komt de modelmatige aanpassing (lees: demping) van het UHI-effect door introductie van windrichting, wolkenbedekking, landgebruik, vochtgehalte van de bodem etc. op mij nogal gekunsteld over.
Men beweert dus dat sinds de eerste helft van de 20e eeuw de temperatuurtoename in het meetgebied slechts 0,1 graden C bedraagt. Men negeert dus ook de ontwikkelingen sinds 2000, namelijk een verdere explosieve groei van het verkeer en de verstedelijking in het gebied rondom het KNMI.
Ik verwacht dat het UHI-effect, tezamen met het fenomeen “urban noise”, dat voor geheel Nederland geldt, inmiddels in de orde van minimaal 0,5 a 1 graden celcius zal liggen en mogelijk nog wel hoger.
Als voorbeeld kan dienen een onderzoek uitgevoerd naar UHI voor de stad Londen in 2011:
https://data.gov.uk/dataset/2ccd96f0-9689-411b-aa22-7d482a1ed57e/london-s-urban-heat-island-average-summer
“This map shows the results of an ‘UrbClim’ simulation for the mean temperature at midnight during the summer of 2011 (May to September) at a resolution of 250m. This summer has been selected as a typical summer for a West-European city.”
Plaatje:
https://data.london.gov.uk/download/london-s-urban-heat-island—average-summer/c1d10b87-7c2e-4c1f-b07b-0a6791fb1beb/Midnight%2520temps%2520summer%25202011.pdf
In de stedelijke agglomeratie van Londen worden temperatuurverschillen van meer dan 4 graden C gemeten (vooral s´nachts). In het plaatje is duidelijk te zien dat ook in tussenliggende gebieden duidelijk verhoogde temperaturen worden gemeten. Er heerst een compleet eigen microklimaat in een gebied van honderden vierkante kilometers.
Wie naar de plaatjes in het artikel van Matthijsen kijkt, kan zien dat ook het KNMI inmiddels in een zeer sterk verstedelijkt gebied ligt met hoge verkeersintensiteit. Ook hier zal inmiddels sprake zijn van een groot gebied met een eigen microklimaat en significant hogere temperaturen dan in echt ruraal gebied (men noemt het meetstation De Bilt nog steeds “ruraal”).
Zo krijgen we dus een beter beeld van de werkelijke temperaturen. En dan wordt het opwarmingsverhaal ook ineens heel anders. Het zou daarom fijn zijn als het KNMI niet alleen onderzoek zou doen naar verandering van de meetopstelling (Pagode versus Stephenson) en verplaatsing meetlocatie (200 m sic!), maar ook eens echt onderzoek zou laten doen naar het UHI effect, en dan dus niet dat bakfietsonderzoek van die stagiair in 2011: (http://projects.knmi.nl/publications/fulltexts/uhiweeramateurs_copy2.pdf )
Ik kan mij wel vinden in de schating van het UHI-effect (0,5 tot 1C).
Zelf schat ik het op 1 tot 2C op basis van gemeten temperatuur en windrichting; de complicatie is het hoogteverschil tussen het meten van de temperatuur en de windrichting en de invloed van de hoogbouw op het terrein van het KNMI (indicatief zijn de architectonische missers van stadsontwerpers als ze geen benul van bouwfysica hebben).
.
“Gisteren schreef Hugo Matthijssen over het gesjoemel met de zogenaamde 0-CO2-uitstoot van elektrische auto ‘s. Dat bleek onjuist. Eergisteren schreef Jeroen Hetzler over de vermeende teloorgang van het Great Barrier Reef. Dat bleek onjuist.”
“” Dat bleek onjuist betekent in beide gevallen dat het schrijven van Matthijssen en van Hetzler “onjuiist” was. Maar ik neem aan dat dat niet is wat werd bedoeld!
Dank Chris!
Had inderdaad beter kunnen worden geformuleerd. Verbeterd!
C.W. Schoneveld is een alfa-broer van zijn 12 jaar jonger bèta broer Chris (wel allebei gepromoveerd in Leiden).
Een onderwerp waar men niet over raakt uitgepraat.
Mijn reactie over dit onderwerp op site BV van 16 augustus 2018 op artikel:
“ Worden de warmste dagen in Nederland warmer? “
——
Homogenisatie is in sommige situaties noodzakelijk maar moet ook altijd worden gezien als een noodgreep, een middel dat toegepast moet worden als er geen andere mogelijkheid is om bv twee datasets te vergelijken of aan elkaar te koppelen. Dat te doen betekent wel dat de hieruit gecorrigeerde data van mindere kwaliteit moet worden beschouwd. Het corrigeren van oudere data verkregen via oudere technieken onder andere omstandigheden naar data en omstandigheden van nieuwe meetsituatie maakt nieuwe vervangende set aan data minder van waarde.
Juist in een tamelijk nieuwe wetenschap als de klimaatwetenschap met toch al de beperking van kort en beperkt meten en resultaten of projecties die, zacht gesteld, ter discussie staan is de ‘noodzaak’ en ‘wens’ om te homogeniseren duidelijk.
De noodzaak, omdat meetperiode liefst wordt opgerekt met data uit vroege en verre verleden teneinde in trage proces van klimaatverandering nog enige trend te kunnen vaststellen voor belangrijk geachte grootheden.
De wens om vanuit staat van huidige kennis de klimaatmodellen in hun projecties te kunnen ondersteunen. Selffulfilling Science?
De geïnteresseerde en kritische leek, zoals ook ik, zal het opmerkelijk vinden dat resultaten van homogenisatie acties, of dat gaat over ontwikkeling van globale temperatuur of stijging zeeniveau (en meer zaken) de hypothese van AGW meer draagvlak geven.
Vroegere temperatuurdata wordt verlaagd, eerder gemeten stijging van zeespiegel wordt naar beneden bijgesteld waardoor het beeld wordt gecreëerd dat globale temperatuur, ondanks korte lichte onderbreking, wel degelijk toeneemt en de zeespiegel nu zo blijkt te stijgen dat geprojecteerde niveaus voor over aantal jaren echt tot de mogelijkheden gaan behoren. Ja zelfs ondanks nog te korte meetperiode is recent een verdere versnelling gemeten sorry gedetecteerd. En natuurlijk het is settled de mens is de oorzaak van al deze ontwikkelingen – het kan niet anders.
Nog fraaier is het bekijken van satellietdata van twee instrumenten voor meting zeespiegelniveau die in hun periode van gelijktijdig meten verschillende signalen laten zien. Dat gaat voor homogenisatie nog een klus worden, niet om dat te doen maar vooral dat te doen op een wijze dat het nog enigszins verdedigbaar is om aan deze data de kwaliteit toe te kennen die berekeningen van zeeniveauverandering tot in een cijfer achter komma nog als betrouwbaar te laten overkomen.
——
Einde citaat.
Dit omgaan met data en het recent inzetten van kinderen ter verdediging van AGW hypothese of theorie toont de wanhoop aan in het AGW kamp.
Het gebrek aan feiten en kennis toont de wanhoop in het kamp van de goedgelovigen
Uw kamp dus.
Gebrekkige metingen geven zelden reden tot feiten.
En bij elk feit hoort onzekerheid.
Ja Boels, en die onzekerheid moet je dus in kaart brengen door de standaardfout te bepalen (en het inzicht dat dit iets anders is dan de standaardafwijking, zie ‘Henk dJ 27 apr 2019 om 09:29 ‘)
@Henk dJ 28 apr 2019 om 14:14
Zucht.
Lees het WMO-artikel waar Ronald naar verwijst.
Het gaat niet over de onzekerheden van de metingen op zich, maar de onzekerheden na de berekening van dag-, maand- en jaargemiddelden.
Men maakt er constanten van en gaat verder met statistiek onder de veronderstelling dat de dataset(s) een standaardverdeling hebben en er geen autocorrelatie is.
Dat laatste is natuurlijk pure onzin, want er is nu eenmaal een “prior” voor elke meting.
Kortweg, men maakt constanten die geen constanten zijn, doet als of er sprake is van een normale verdeling en autocorrelatie is afwezig.
“Men maakt er constanten van en gaat verder met statistiek “
Zucht, Boels toont weer eens dat hij niets begrijpt van statistiek.
1/ Op constanten kun je geen statistiek doen! Blijkbaar kent hij het begrip van “constanten” niet in een statistische context.
2/ Een “prior”, dat is een term uit de Bayesiaanse statistiek. Maar dat heb je dus niet nodig om gemiddelden te berekenen (descriptieve statistiek)
@Henk dJ:
24 metingen per dag
Hoe bepaalt men de gemiddelde dagtemperatuur?
Wat een ouwe koeien worden er weer uit de sloot gehaald in dit stuk. Alles is al één of meerdere keren ter sprake gekomen. Goed, nog maar een keer dan.
Over de temperatuurcorrectie (cq -aanpassing) van de meetreeks van De Bilt in 2016 is al veel gesproken. Aanleiding voor het KNMI waren de meetopstelling en meetlocatie tot 1949; deze waren niet optimaal. Anders dan bijvoorbeeld voor de metingen van Ukkel (het Belgische KMI) was er in De Bilt nooit een correctie voor uitgevoerd. Het feit dat er met terugwerkende kracht vóór 1950 nu minder hittegolven worden vastgesteld lijkt daarmee goed verdedigbaar. Op detailniveau was de correctie van het KNMI wel vreemd. Het is me bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk waarom er voor augustus meer gecorrigeerd is dan voor juni. Er blijft dus een onzekerheidsmarge. Overigens zien we de verandering vooral terug in de aantallen hittegolven. Voor de langjarige temperatuurtrend is het verschil nauwelijks van belang.
Ook een ander gevoelig punt wordt genoemd: de invloed van het stedelijk warmte-eiland (Urban Heat Island) op de metingen in De Bilt. Hoe groot is dat nu precies? Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen. Op internet is een kaart te vinden waarop voor elke plek in Nederland een waarde wordt berekend. Zoom in op de zuidrand van De Bilt.
https://www.atlasnatuurlijkkapitaal.nl/mapviewer/?config=ank_kaarten_1004201&layers=1b38c2a5-9657-3990-a748-fb588d6e8bf7,1,0.55,0;&x=93357&y=445368&zoom=6&rotation=0&baselayer=992
Voor het meetveld van De Bilt vinden we een verhoging van 0,4 – 0,6 graden. Dat is nog best veel. Maar voor de bijdrage aan de vastgestelde opwarming zou je de verhoging rond 1900 er van af moeten trekken. Afgaande op het kaartbeeld zou dat iets van 0,2 graden moeten zijn. Blijft over een extra verhoging van 0,2 – 0,4 graden sinds 1900.
Een tweede benadering is om te kijken of De Bilt uit de toon valt ten opzichte van andere stations. De kaart uit de Klimaatatlas (periode 1981 – 2010) biedt daarvoor houvast. Kies de kaart voor het hele jaar.
http://www.klimaatatlas.nl/klimaatatlas.php?wel=temperatuur&ws=kaart&wom=Gemiddelde%20temperatuur
We zien dat er een grootschalige gradiënt is van ZW naar NO over het land. In het zuiden wordt het warmer door de intensievere zon, en in het westen wordt het warmer door de invloed van de Golfstroom. De gradiënt is 0,3 graden per 60 km, of 0,1 graad per 20 km. De Bilt ligt 22 km ten noordoosten van Cabauw. Je zou verwachten dat de gemiddelde temperatuur daar 0,1 graad lager is. In plaats daar daarvan komt De Bilt 0,13 graad hoger uit (reken maar na). Conclusie: De Bilt meet 0,23 graden te hoog. Dit is in dezelfde orde van grootte als wat we afleiden uit de kaart van de UHI. Niet te verwaarlozen, maar ook niet dramatisch veel ten opzichte van de totale stijging.
De totale stijging vanaf het begin van de vorige eeuw is ongeveer 1,6 graden. Dat is meer dan de stijging over dezelfde periode in HadCrut4 (1,0 graden). Hoe verklaren we het verschil? Natuurlijk kan er in HadCrut ook wat UHI-effect zitten. Maar omdat de aardbol voor tweederde uit zee bestaat zal dit minder zijn dan in De Bilt, laten we zeggen 0,1 graad. Blijft over een extra toename van 0,7 graden in De Bilt. Daarvan is nog eens 0,15 graden te verklaren uit toenemende UHI. Blijft over 0,55 graden.
Deze extra toename is prima te verklaren uit de veranderde luchtstroming rond Nederland. We zien een toename van zuidenwind, en in februari en maart een toename van westenwind. Ook dat is klimaatverandering, en ook dat kan samenhangen met AGW. De tegenhanger hiervan vinden we in het midden en oosten van de V.S.. Daar lijkt in de winter soms sprake van een toename van koude oosten winden, waardoor de opwarming achterblijft bij Europa.
Conclusie: er wordt prima gemeten in De Bilt, al moeten we wel in de gaten houden dat er wat extra opwarming is door UHI. Deze is veel kleiner dan de toename door klimaatverandering.
Klimaatonderzoek is net als tegels lichten. Je wilt helemaal niet weten hoeveel pissebedden er onder je tegels zitten, en zolang je de tegels laat liggen heb je er ook geen last van. Pas als het terras begint te verzakken door gangen van ratten of mollen moet je er wat aan gaan doen. Dat is hier niet het geval.
Bart, De windrichting wordt bepaald door de positie van lage en hoge druk gebieden. Kun jij mij uitleggen hoe AGW die posities dermate verandert dat er in februari en maart nu meer westenwind is?
Chris, we kunnen de vraag ook andersom stellen. Als je niet aanvaardt dat het klimaat de afgelopen 50 jaar veranderde, kun je dan uitleggen waarom er in februari en maart nu meer westenwind is? je mag de uitdaging dus ook best wel in het kamp van de AGW-negationisten leggen!
Henk,
Volgens mij is de atmosfeer de afgelopen 50 jaar wel degelijk warmer geworden. Dat ontkent niemand want het is gewoon meetbaar. Wat ook meetbaar is dat CO2 is toegenomen. De vraag is of er een causaal verband is.
Nou. Huis heb je een andere verklaring? En heb je daar ook een wetenschappelijke onderbouwing voor?
“Bart, De windrichting wordt bepaald door de positie van lage en hoge druk gebieden. Kun jij mij uitleggen hoe AGW die posities dermate verandert dat er in februari en maart nu meer westenwind is?”
Dat is natuurlijk een lastige vraag, Chris. Ik constateer in de eerste plaats dat de verandering er is, en voeg er aan toe dat dat misschien ook door AGW komt. Wat betreft grootschalige stromingspatronen wordt er vermoed dat de Hadleycellen zich verder naar het noorden gaan uitstrekken. Dat zal ook gevolgen hebben voor de ligging van de druksystemen en dus de luchtstroming op onze breedte.
De sfeer die je neerzet met “Wat een ouwe koeien worden er weer uit de sloot gehaald in dit stuk.” maakt dat ik geen zin heb om je uitgebreide geschrijf te lezen, sorry.
Hé verdorie, ik had er nog zo mijn best op gedaan. :-(
Zie hier het verschil tussen een zéér inhoudelijke reactie (Bart Vreeken) en de totaal inhoudsloze reactie daarop (Gerard).
@Bart
Voor elke afwijking kan wel een verklaring worden gegeven. Probleem is echter dat die verklaring niet als bewezen kan doorgaan.
“Deze extra toename is prima te verklaren uit de veranderde luchtstroming rond Nederland. We zien een toename van zuidenwind, en in februari en maart een toename van westenwind. Ook dat is klimaatverandering, en ook dat kan samenhangen met AGW”
Ja dus prima te verklaren en het kan samenhangen met GW en mogelijk ook met AGW. Het kan allemaal alleen nu nog een bewijs voor vinden dat verband of die samenhang.
“Conclusie: er wordt prima gemeten in De Bilt”
Nu die conclusie valt gewoon uit de lucht en het gaat niet alleen over meten al dan niet gecorrigeerd (modificatie) meten maar om de interpretatiestap om via data tot informatie te komen.
Het grappige is dat ook Klimaatgek een uitgebreid betoog houdt over de invloed van de veranderde windrichting. Liefst zou hij de hele opwarming hieruit verklaren.
https://klimaatgek.nl/wordpress/luchtcirculatietypen-en-klimaatverandering/
Straalstromen = klimaatfactor.
Bart het was een verkeerde link excuus hier de juiste https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/kwetsbaarheid-van-groene-stroom
Ook op Groenland zie je de eerste tekenen van een negatieve NAO
https://www.nasa.gov/feature/jpl/cold-water-currently-slowing-fastest-greenland-glacier
@ Boels: discussie over statistiek gemiddelden toepassingen door CAGW-alarmisten, door het VN-IPCC, hun gepolitiseerde alpha-wetenschappers en de dagelijkse milieuclub-adepten is dus volstrekt zinloos, omdat ze boel(s) belazeren.
Het VN-IPCC en C-AGW-alarmisten maken vooral gebruik van in de Alpha-wetenschappen toegepaste statistical tricks or Judgmental methods voor hun ideologisch klimaatpropaganda: “Judgmental forecasting methods incorporate intuitive judgement, opinions and subjective probability estimates.”
Judgmental forecasting is used in cases where there is lack of historical data or during completely new and unique ( en ideologisch gewenste) market conditions.
Judgmental forecasting is onoorbaar in de daadwerkelijk opgemeten klimaat-temperatuur-series-statistiek, daardoor kan je door input van subjectieve parameters elke alarmistische klimaathockeystick maken die je politiek wilt propageren.
Judgmental tricks include:
* Composite forecasts
* Cooke’s method (= “expert elicitation”)
* Delphi method
* Forecast by analogy
* Scenario building
* Statistical surveys
* Technology forecasting
Hierdoor zijn de C-AGW-alarmisten instaat de politiek en de GEMIDDELDE burgers te belazeren met hun overdreven catastrofale alarmistische klimaatuitkomsten, terwijl er al decennia lang géén versnelling in de wereldwijde opwarming en géén versnelling in wereldwijde zeespiegelstijging is te METEN!
En de klimaatclowns, die proberen te belazeren door statistische basisprincipes -die door elke beta zouden gekend moeten zijn- zoals standaardafwijking en standaardfout door elkaar te halen en dan toch te doen alsof ze het allemaal zoveel beter weten!
Hierdoor zijn de klimaatclowns in staat de populistische burgers te belazeren met hun overdreven twijfelzaaierij en insinuaties van complotten en fraude, terwijl er al decennia lang een duidelijke wereldwijde opwarming is, die enkel en alleen kan verklaard worden door de AGW-theorie.
Aan de andere kant Henk, JIJ bent kennelijk niet in staat populistische burgers (wie dat ook mogen zijn) te overtuigen.
Waarom stop je er niet mee? Wie is hier in jouw dagelijkse brei van ellenlange bewijsvoering geïnteresseerd?
Denk je niet dat je jezelf diskwalificeert als “gekke Henkie”?
Als er iets populistisch is, is het wel de kilmaatkerk, met Klaver en Jetten als voorgangers. In allerhande details duiken en de zaken van meerdere kanten bekijken heeft niet veel met populisme te maken. Dit staat trouwens los van de discussie of populisme slecht zou zijn.
Verder is het onzin dat alleen de mens de opwarming kan verklaren. Het is immers niet zo dat de temperatuur de afgelopen honderden miljoenen jaren constant was. Of was er toen sprake van DGW? (Dinosaurgenic Global Warming)
@Henk dJ 28 apr 2019 om 15:06
Ik moet als “clown” toch wel erg om je lachen ;-)
Zoals A.Th.H.J. de Bie (Bert) 28 apr 2019 om 15:12 al haarfijn laat weten is de standaardfout gerelateerd aan de standaardafwijking.
Zonder de standaardafwijking te bepalen is de standaardfout niet te berekenen.
@Scheffer 28 apr 2019 om 14:52
Je omschrijft de mist die bewerkingen van oppervlaktetemperaturen omgeven ;-)
Kernpunt van mijn “ongenoegen” is de veronderstelling dat de waarden van oppervlaktemetingen behoren tot een stochastisch proces (een opeenvolging van toevallige uitkomsten).
Wikipedia:
“Een stochastisch proces is een opeenvolging van toevallige uitkomsten. In tegenstelling tot een deterministisch proces zijn de uitkomsten niet van tevoren bekend. Het stochastische proces wordt beschreven door een rij toevalstoestanden en hun bijbehorende simultane kansverdeling. Er is dus geen volledig causaal verband, er is geen sprake van sturing.”
Als het geen stochastisch proces is, dan mogen er ook geen statistische technieken gebruikt worden die op stochastiek berusten.
Henk dJ 28 apr 2019 om 14:14
“Ja Boels, en die onzekerheid moet je dus in kaart brengen door de standaardfout te bepalen (en het inzicht dat dit iets anders is dan de standaardafwijking, zie ‘Henk dJ 27 apr 2019 om 09:29 ‘)”
zelfs in wetenschappelijke tijdschriften worden standaardfout en standaarddeviatie soms door elkaar gebruikt. Standaarddeviatie geeft de mate van spreiding in getallen van een normale verdeling van onafhankelijke waarnemingen aan. De standaardfout zegt iets over de mogelijke afwijking van het berekende gemiddelde, namelijk de standaarddeviatie gedeeld door de wortel uit het aantal waarnemingen waarop dat gemiddelde is berekend. Als je dus 10.000 stations hebt waar je de gemiddelde temperatuur van die dag meet is de berekende globale gemiddelde temperatuur heel nauwkeurig, maar zegt dus niets over de nauwkeurigheid van de afzonderlijke waarnemingen, zeker niet als je alleen minimum en maximum temperatuur van die locatie meet om tot een gemiddelde van die dag te komen.
Jammer, door de indeling van deze site zijn reacties al snel niet meer terug te vinden.
Op pagina 1 van de reacties (onderaan) vind je een uitgebreide berekening van het UHI effect in De Bilt. De extra opwarming komt hierdoor uit op 0,2 a 0,3 graden. Voor de berekening is uitgegaan van de metingen in Cabauw en De Bilt, en het resultaat blijkt overeen te komen met een kaart van het berekende UHI-effect voor elke plek in Nederland.
“Populistisch”-kritisch-rechts is helaas en effectief verre in de minderheid met propagandistisch populistisch-links.
Als je de vele biljoenen / miljarden ziet die in de klimaat-alarmistische propaganda wordt gestoken door de VN, Europese Unie, Milieuclubs, George Soro’s et cum sui, de Postcode-Loterij etc. in Nederland dan stelt zogenaamd populistisch-kritisch-rechts geheel niets voor.
https://www.nationalreview.com/2015/02/global-warming-follow-money-henry-payne/
Is er eigenlijk wel eens een kritische analyse gemaakt van het totale pakket “ producten & diensten” van het KNMI ?
Moet zijn
Bart berekening of metingen?
De hamvraag ;-)
Ik vermoed dat het berekend is.
Jammer dat men het UHI-effect niet wil meten.
Moet kunnen naar analogie van de meetmethode die Berkhout ooit ontwierp voor het bepalen van industriele lawaaibronnen.
Het zijn de berekende gemiddelden over de ongecorrigeerde metingen van Cabauw en De Bilt over de periode 1989-2018. Cabauw komt uit op 10,38 graden en De Bilt op 10,51 graden. Verschil: 0,13 graden, terwijl De Bilt in het ideale geval 0,1 graad lager zou moeten zijn.Conclusie: De Bilt zit 0,23 graden te hoog. Voor het jaargemiddelde zijn alle maanden even zwaar meegerekend, volgens de richtlijnen van de WMO.
HELP!
Brainwash-klasje van Jan Terlouw vanavond, 21.15 uur op 1.
https://www.tvgids.nl/uitgelicht/duurzaamheidsles-van-jan-terlouw-1
Dit is echt vreselijk, om zijn verhaal duidelijk te maken heeft hij het over arme zwarte mensen en rijke witte mensen. En die kinderen slikken alles voor zoete koek, ze vinden het al niet eens meer gek dat hij met zo’n voorbeeld komt.
Ja Cornelia.
En de hagelstenen zijn door ons toedoen ook groter geworden, evenals de steeds meer warmere dagen!
Te seniel om over naar huis te schrijven.
Bovendien weet geen van die kinderen dat hij op een landgoed woont…..
Dus erg arm!
Op een landgoed, net als Hermie in zijn kasteel.
Gisteren een uitgebreide reactie geschreven met een berekening/ benadering van het UHI-effect in De Bilt. Ik was nog voorbijgegaan aan de ‘selectieve aanpassing van de gegevens’: waarom wel corrigeren voor de periode met de Pagode, en niet voor het toenemend UHI-effect in recente jaren?
Allereerst: de correctie van de gegevens vóór 1950 vind ik ook ongelukkig. Dat is in de eerste plaats omdat dit pas in 2016 gebeurde, en niet al in de vijftiger jaren. In Ukkel, Begië, is in de zestiger jaren gecorrigeerd. Niet handig om na de breed verspreide Klimaatatlas uit 2011 alsnog de cijfers te veranderen. Beter kun je deze handhaven en er een toelichting bij geven. De constatering dat er bij nader inzien vroeger minder hittegolven waren lijkt me op zich terecht, al weet je nooit precies hoeveel er dan weggestreept konden worden.
Ook de laatste tientallen jaren is de meting niet optimaal, door de toenemende bebouwing. Om die reden is de meetlocatie in 2008 een stukje verplaatst (200 m), nu zonder de eerdere waarnemingen te corrigeren. Daarmee is het effect nog niet helemaal weg. Voor zover ik weet voldeed de opstelling na 1950 steeds aan de eisen van de WMO. De Pagode voldeed daar niet aan, en dat maakt aanpassing van de gegevens verdedigbaar.
Discussie hierover blijft gerommel in de marge. Andere invloeden, zoals AGW en veranderingen in het stromingspatroon leveren een veel grotere bijdrage aan de vastgestelde opwarming.
Bart
Dat kan allemaal wel waar zijn, maar waar haalt het KNMI dan de arrogantie vandaan om te spreken van bv “de warmste maand xxxx sinds het begin van de metingen”. Dat slaat dan helemaal nergens op. Ze weten het niet en kunnen beter hun mond houden over de temperatuur geschiedenis.
Laten ze maar het weer voorspellen.
“de correctie van de gegevens vóór 1950 vind ik ook ongelukkig”
Dat is waar en heeft ook gevolgen voor de afbrokkelende geloofwaardigheid van het KNMI.
In dit tijdsframe van politieke manipulaties, politieke ontslagen vanwege afwijkende wetenschap van de ideologische koers (kritiek op IJsbeer-, walrus-, klimaat-, zeespiegel- en koraalrif-alarmisme en “Judgmental forecasting” door met name (supra-)nationale ambtelijke adviesorganisaties (zoals door het VN-IPCC) is dat zeer ongelukkig voor de geloofwaardigheid van het KNMI.
Na het gepolitiseerde ontslag van KNMI-directeur Henk Tennekes is vertrouwen “te paard” afgebrokkeld, nog versterkt door gerechtigd wantrouwen door hun overdreven klimaatalarmistische publicaties en klimaatrampen voorspellingen als toevoegingen in hun weerberichten.