Een bijdrage van Emiel van Broekhoven (België).
Het IPCC publiceerde in januari 2019 een ‘Summary for Policymakers’ (SFP), een mededeling over de grote beleidsprincipes voor de betrokken regeringen. Deze mededeling bevatte naast de gewone grootspraak, ook een beetje mysterieus punt A.2. op pagina 7, dat stelde dat
Anthropogenic emissions alone are unlikely to cause global warming’. [1]
Het waren collega’s van de ULB die in hun tijdschrift Science – Climat et Energie, van 17/4/2019 hun grote verwondering over dit nieuwe standpunt van het IPCC/GIEC uitdrukten:
Le Giec reconnaît donc au point A.2 que les émissions humaines ne seraient pas la seule cause du réchauffement global. Incroyable mais vrai !
Er ontstond zeer snel een discussie over hoe men dit zinnetje moest lezen. Er bestaan ongetwijfeld verschillende interpretaties aansluitend op de gedachtegang in de verschillende fracties van de klimaatkerk, zelfs in de betrokken SFP van januari 2019. Ik tracht een samenhangende interpretatie te geven vanuit economisch perspectief.
Verschillende lezers van een voorgaand artikel vroegen naar de teksten achter ‘alone’ en meer uitleg inzake deze SFP van januari 2019. Deze beleidsomzwaai van het IPCC, houdt de vrij plotse erkenning in van de zonneactiviteit als een belangrijke factor in de verklaring van opwarming. Het zal misschien vele mensen verbazen, maar tot op heden werd sedert het Rapport van 2007 van het IPCC alleen CO2 gezien als een bron voor opwarming.
Uit de lezingen van prof. Herman Harde (U. Hamburg) op de Porto conferentie heb ik overgehouden, dat als men de typische IPCC aannames over de werking van serregassen aanvaardt, de opwarming met 0,74°C van de voorbije honderd jaren, voor 65% (0,48°C) kan teruggebracht worden op zonneactiviteit en voor 35% op koolstofdioxide CO2 (0,26°C).
Als men met Harde aanvaardt dat het totaal in omloop zijnde volume CO2 in de atmosfeer uiteenvalt in 85% natuurlijke CO2 en 15% menselijke (of antropogene) CO2, dan wordt de menselijke inbreng in de opwarming geraamd op 0,15*0,35 =5,25%. (In de literatuur vindt men ter zake ramingen tussen 1,5% en 6%.)
Inwerken op het totale CO2-volume, dat de opwarming bij veronderstelling veroorzaakt, door beperkingen in te voeren op de CO2-uitstoot door alle menselijke CO2 creërende activiteiten, en langs daar de opwarming, wordt onder die omstandigheden een bijna onmogelijke taak. Dus trachten in te werken op de emissies van voertuigen, vliegtuigen, kolen, gas en olieverbranding, vee, mensen, biedt praktisch geen vooruitzicht op succes. Men moet enorme inspanningen leveren – ten koste van leefwijze van de bevolking en de traditionele sectoren van de economie – om een minuscule matiging van de opwarming te bekomen. Het beleid van na 2007 gaf absolute voorrang aan een CO2 gedreven klimaatbeleid ten koste van de algemene economie.
Is dat een revolutie bij het IPCC? Ja, toch wel. Maar voor al wie de inzichten van de laatste sectie van dit artikel deelt dat we sedert het jaar 2000 afkoeling kennen en mogelijk voor een heel lange tijd een fel afkoelende wereld zullen kennen, met de duidelijke mogelijkheid dat we weldra condities van kleine ijstijd betreden, is het ook een aanpassing aan de klimaatwerkelijkheid. In de laatste sectie tonen we ook hoe de huidige afkoeling bezig is de opwarming van de vorige eeuw in versneld tempo te verslinden. Het CO2-niveau blijkt irrelevant geworden te zijn als een bepalende factor omdat er — spijts stijgende CO2 — helemaal geen opwarming meer is.
Het ‘alone’ zinnetje is dus wel belangrijk. Het gaat volgens mijn interpretatie over de verantwoording zelf van de voorliggende nieuwe klimaatactieplannen in Europa. In België, Frankrijk, Duitsland, enzovoort. Het gaat over de bron zelf van de divergentie van inzichten over het klimaatbeleid, en het IPCC maakt ter zake A2 op pagina 7 een duidelijke keuze. Voorlopig heeft ‘alone’ in de publieke opinie nog geen weerklank. In België doet Klimaatmandaat alles om het omgekeerde te doen aanvaarden, en de aandacht van ‘alone’ af te wenden.
Contrarevolutie
De ‘alone’ stelling als een revolutie zien is niet echt correct, want in feite blijkt het een contrarevolutie te zijn. Het is een terugkeer naar een vroegere stelling. In een zeer aanbevelenswaardige slideshow uit 2016 getiteld ‘Does the Sun contribute to Climate Change’, over de rol van de zon in de klimaatverandering, toont Pal Brekke van het Noorse ‘Space Centre’ (op de slides 42, 43,en 44) aan welke specifieke wijzigingen in 2007 aangebracht werden aan het klimaatmodel van het IPCC. Die waren van decisief belang voor de respectievelijke rol die toebedacht werd aan de zon en CO2. In het Rapport van 2007 werd het effect van de zon gereduceerd met 70% vergeleken met het Rapport van 2003. In het latere ontwerprapport van 2013 (slide 45), ging men volgens Brekke nog verder en werd de rol van de zon tot 0,05 op een IPCC-schaal gereduceerd, en de rol van CO2 met 1,58 tot de absolute top verheven. En in het finale rapport van 2013, werd de rol van de zon zelfs negatief. CO2 werd de enige klimaatdrijver.
De opvatting van het IPCC inzake de rol van zonne-energie in de opwarming veranderde dus tussen het Rapport van 2003 en dat van 2007. CO2 werd de klimaatdrijver bij uitstek. Om de veronderstelde opwarming te bestrijden, moest men vanaf 2007 elke creatie van CO2 door de mens beperken, hoe duur ook. Elke CO2 gewonnen op het gebruik of bij de productie van goederen door en voor de mens, was een goede zaak en zeer wenselijk. De betekenis van CO2 voor de plantengroei, de voedselproductie voor de wereldbevolking verdween naar de achtergrond als zonder enig belang. Niets stond een sterk beperkend beleid inzake menselijk CO2 in de weg, en zo konden Hulot, Nic Balthazar en de VRT-groenen, even zo goed als de professoren van Ypersele en Jouzel, en andere groene politieke voorvechters van het klimaat, industriëlen beginnen motiveren om op de klimaatkar te springen. Windmolens on land en offshore, elektrische auto’s, beperkingen op CO2-uitstoot van wagens, carbontaksen, enzovoort werden ‘the only right thing to do’. De hervorming van de energiesector werd een must, er moest een Europese klimaatinvesteringsbank worden opgestart om de kredieten van de Transition Energétique veilig te stellen (en een Europees risico te maken). Al deze activiteiten moeten dus ook via belastingen, subsidies en prijsverhogingen rendabel worden gemaakt. Geen geldtekort mocht het klimaatgeluk in de weg staan. Voor de kredieten moest natuurlijk de Draghi geldkraan verder opengaan.
Het IPCC noch de regeringen maakten daarbij een risico-analyse. De vraag wie zou opdraaien voor de belangrijke kosten van een mal-investment bleef onbeantwoord.
Hoe zouden de investeringen bijvoorbeeld kunnen mislopen?
- omdat de veronderstelde relatie tussen verminderd CO2 en de effectieve wereldtemperatuur niet zou blijken te werken zoals gedacht.
- als de wereldtemperatuur wegens een afkoeling van de zonneactiviteit toch zou dalen, in plaats van de stijgen.
In de laatste sectie van dit artikel zal ik tonen wat men zo ongeveer uit Total Solar Irradiation (TSI) metingen over de zonneactiviteit rond 2007 had kunnen weten. Achteraf gezien was er in 2007 al zeker een duidelijke afkoeling. Wie de zonnevlekken in het oog hield, zag de afkoeling reeds in actie. Maar TSI was een nieuw meetinstrument, met in het begin uiteenlopende resultaten uit verschillende methoden en satellieten.
Het is twijfelachtig of de CO2 fractie in het IPCC comité hierdoor kon overtuigd worden, als ze het al had willen bekijken. De redenering van de toenmalig sterke Maurice Strong fractie in het IPCC is:
The only hope for the planet is that the industrialised civilizations collapse. Isn’t it our responsibility to bring that about?
(In T. Ball, Human caused Global Warming, Tellwell, 2016, p.106 en volgende voor meer van die redenering.)
Het probleem werd dat de thermometers de opwarmingsverwachtingen van de CO2-promotoren niet volgde. Dus kwamen er verbeten pogingen om in de grote temperatuurindices opwarming te laten zien. En het is een apart verhaal hoe deze indices, tot bij het KNMI toe, in opwaartse zin werden herrekend! De openbare omroepen en de meeste kranten lieten zich wel door het CO2-opwarmingsverhaal op sleeptouw nemen. Hun industriële aandeelhouders lieten ze betijen. In de risico-analyses van de betrokken industriële groepen werd uiteraard aan het CO2-verhaal getwijfeld. Maar wie durfde tegen een regeringsbeleid in te gaan, dat blijkens de krantenverhalen grote steun genoot en goed opbracht?
Na de shift van 2007 werd het vanzelfsprekend voor het IPCC, en voor de Conference of Parties (COP), zijnde de conferentie van de betrokken regeringen, om een actief gesubsidieerd industrieel anti-menselijk-CO2-beleid te steunen. Het uitrustingsprogramma waarover op de Conferentie van Bali in Indonesië in 2007 sprake was, kwam er versterkt uit. Op de uitvoering van toegezegde investeringsprogramma’s kon worden aangedrongen.
Op de COP (Conference of the Parties) in Warschau 2018 bleek nog maar eens hoe machtig de voorzitter van de COP zichzelf achtte, toen die de Poolse regeringsleider, de gastheer van de Conferentie die voor zijn kolenbekken pleitte, publiek terecht wees. Landen werden publiekelijk aan de schandpaal genageld als ze hun verplichtingen en, zoals België, nieuwe toezeggingen niet nakwamen.
Met ‘alone’ staan nu de VN, de EU, en de deelnemende landen en betrokken industrieën mogelijk voor een groot probleem. Hoe dit mal-investment debacle afwikkelen?
Hoe kan het IPCC zo een beleidsomschakeling verantwoorden?
Het IPCC erkent nu dat er geen hoop is voor klimaatopwarming zonder steun van de zon. En steun van de zon, is er nu niet. De zon is voor een lange tijd in een verzwakte fase als we later genoemde klimatologen moeten geloven.
Het moet duidelijk zijn dat de ‘alone’ aanbeveling in alle geval tot grote heibel zal leiden. Wordt ze toegepast dan vallen – gegeven de klimaatdata – de nieuwe uitrustingsplannen tot niets terug. Er is dan geen nood aan een Europese klimaatbank, en er is nood aan een traditionele energiepolitiek. Maar ook vele (zeker niet alle) verleden anti-CO2-investeringen moeten in vraag worden gesteld. En een traditionele milieupolitiek kan versterkt worden, dat is vanzelfsprekend.
Keert men niet terug naar een traditionele energie- en industriële politiek, dan gaat men de afkoeling in, op de meest dure manier. De regeringen moeten dan op eigen verantwoordelijkheid met de uitrustingsplannen verder. Zeer snel dreigen hun industrieën concurrentiële druk ondergaan uit het buitenland, dat de ‘alone’ regel begint te volgen. De risico’s voor de beleggers, CO2-betrokken industrieën, regeringen en belastingbetalers stijgen zienderogen. Het populisme kan zich dan versterkt ontwikkelen.
De overgang van een CO2-alléén beleid, naar een (zon+CO2)-beleid heeft dus vergaande gevolgen. Het blijft theeblaadjes lezen, maar ik denk dat deze beslissing om ‘alone’ door te drukken, zeker niet kon genomen worden zonder extreme druk van binnen de VN zelf.
Het IPCC als instelling is glad als een paling. Iedereen praat over het IPCC-model. Het IPCC zelf zeg dat er geen is. Ik citeer uit een recente brief (5/11/2018) van de woordvoerder van het IPCC:
The IPCC doesn’t have a particular view in climate change, so the question of shifting policy doesn’t arise. (…) The IPCC doesn’t have its own model (just as we don’t do our own research)… We … don’t have to care about funding. … we aren’t motivated by money… None of our authors or elected officials are paid by IPCC for their work – they do it on a voluntary basis…
Zulke non-sequiturs, die volledig andere waarheden dekken, is men gewend van het IPCC.
Maar de sponsor van het IPCC is de VN, daarbij nu nog hoofdzakelijk gesteund door de EU. Als de IPCC geen continuïteit in zijn beleid moet nastreven, ligt de verantwoordelijkheid bij de sponsor van het IPCC, namelijk de VN of de EU.
Maar in New York, bij de VN, begint men nu anders te denken. Ik kreeg onlangs een mailtje van een bevriende Amerikaan die al jaren meedraait aan de top van de Amerikaanse klimaatindustrie.
Hi Emiel,… I noticed that we seem to be transitioning from “Global Warming through Climate Change”, now quite solidly towards “Species Extinction”. The arguments for warming seem to be evaporating. It looks like the UN will perhaps be transitioning into an IPES, “an Intergovernmental Panel on the Extinction of the Species!”
Waarom denkt de VN aan een vlucht voorwaarts? Hierover gaan de meningen weer ontzettend uit elkaar lopen. In het vroege begin was het Klimaatplan een populair succesnummer. Maar naarmate de vooropstellingen, wegsmelten van de polen, spectaculaire stijging van het waterpeil, sterke verdere opwarming (in °C, niet in groei van CO2) niet gerealiseerd geraakten, begon meer en meer twijfel te rijzen over het realisme van het actieplan en van de doelstellingen, zoals de grote transfer van middelen van de landen van het Westen naar ontwikkelingslanden die bovendien geen enkele klimaatinspanning moesten doen, en een reorganisatie van de top-industrieën (energie, auto, enz.).
De belangrijkste ‘game changer’ was ongetwijfeld het feit dat de Verenigde Staten, het stichtend land en dominante gids van de VN voor meer dan 70 jaar, goed voor 20% van het budget van de organisatie, publiek uit het IPCC en de COP trad, de budgetten aan de VN verminderde en ook dreigde de hele organisatie van de VN te verlaten. De VN zou dan grote financiële problemen tegemoet gaan en moeten zoeken naar een nieuwe referentie-sponsor. China staat klaar.
Het enthousiasme verminderde nog meer wanneer men zich realiseerde dat de uitvoering van het klimaatplan van de VN in de deelnemende landen van langsom meer tot interne populistische spanningen aanleiding gaf, buiten de traditionele politieke breuklijnen. Dat de VN die vrede moest brengen tussen de landen, een programma op de been had gebracht dat leidde tot zware interne spanningen binnen die landen zelf, die leidde kiesuitslagen met overwinningen voor de antiglobalisten, kwam bij de VN als een groot gevaar over.
Geleidelijk begon daar bovenop de realisatie door te dringen dat na de foutieve inschatting van de gevolgen van de opwarming, men van langsom meer voor de werkelijkheid van een ernstige afkoeling van het klimaat werd geplaatst, typisch volgend op een Grand Maximum. De VN, de alarmist, die zich als de grote behoeder van de bevolkingen aanzag moest met lede ogen aanzien dat mogelijk een nieuwe kleine ijstijd geloofwaardig werd. Na een forse groei van de wereldbevolking tijdens de voorspoedige 20ste eeuw, kan dat tot zeer grote bevoorradingsproblemen leiden bij een afkoeling van het klimaat. Met een CO2-standpunt zouden de VN en de EU er zeer belabberd voorstaan. De CO2 zou blijven stijgen — er is geen consensus over wat achter de CO2-groei zit — maar landen dwingen de investeringen tegen opwarming te doen, terwijl de wereld aan de kou ten onder ging, en de traditionele energie in recessie werd geduwd, was een bijzonder negatief vooruitzicht.
Ziedaar dus een aantal dwingende redenen waarom, in mijn interpretatie, de VN en misschien wel een rationele fractie binnen de EU, heeft gemanoeuvreerd om de ‘alone’ regel er door te drukken.
Wordt ‘afkoeling’ weldra het nieuwe normaal van de weerberichten?
Een groot probleem bij het discussiëren over ‘opwarming en dus ook over afkoeling’ is het vinden van een betrouwbare maatstaf om de ‘globale’ of wereldtemperatuur te meten, om te ontsnappen aan een welles-nietes-discussie over allerlei indices. Vertrekken van de bestaande thermometerhutten blijkt moeilijk, omdat hun aantal continu verandert, en de omgeving waar ze opgesteld staan ook. De aarde telt ook meer dan 70% oceanen, daar zijn geen thermometerhutten, maar men kan de oceanen niet uitsluiten. De ontwikkeling van de meting van de Total Solar Irradiation (TSI), met behulp van satellieten om zo een geldige globale meting te verkrijgen, bracht nieuwe mogelijkheden. Maar hoe staan de TSI-waarnemingen aan de rand van de atmosfeer, tegenover de waarnemingen op de vaste grond?
Een interessante oplossing is die van Easterbrook en d’Aleo die ik hieronder opneem.
Figuur 1.
Fig. 1, gemaakt door Hoyt en Schatten, toont hoe de gemiddelde vastelandstemperatuur in de VS (in °F) de temperatuur gemeten via TSI aan de top van de atmosfeer met 3 jaar vertraging volgt, en gelijktijdige keerpunten heeft.
Figuur 2.
De PDO index (Fig.2) die de oceaantemperatuur volgt heeft opeenvolgende keerpunten, met een duurtijd van een dertigtal Jaren. De keerpunten in de oceaan vallen goed samen met die aan land en in de lucht. Van 2000 tot 2030 alvast voorspelt de PDO-index zowat -0.4°C afkoeling.
Figuur 3.
Fig.3 toont de index samengesteld uit drie bronnen van temperatuurmeting. De Solar TSI aan de top van de atmosfeer. De meting via de PDO+AMO indices van de oceaantemperatuur. En de meting van de landtemperatuur. Men stelt vast hoe de jaarlijkse temperaturen enorm kunnen fluctueren, maar hoe het voortschrijdend gemiddelde van de drie samenloopt. Men ziet ook hoe de TSI (groene) index op het eind van de waarnemingen een duik maakt.
Figuur 1 toont de band tussen de temperatuur op aarde in °F (rode lijn) en de jaarlijks gemiddelde TSI over de 20ste eeuw. TSI-metingen blijken hier akkoord te zijn met een opwarming van 0,7°C over de eeuw. Fig.2 toont de PDO (Pacific Decadal Oscillation) index, en de opeenvolging van gemiddeld dertig jaar lange episodes typisch voor de oceaan langs de Amerikaanse Oost- en Westkust (AMO). Figuur 3 toont het voortschrijdend gemiddelde op elf jaar van alle drie indices over de voorbije eeuw en een stukje in de 21ste eeuw.
Wat we hieruit afleiden is dat het elf jaar voortschrijdend gemiddelde van de Totale solaire irradiatie (TSI) een goed aansluitend beeld geeft bij de andere indices.
Maar TSI is ook een nieuwe ontwikkeling. De grafiek hieronder geeft dus een beeld van de waarnemingen in de periode tussen 1950 en 2008, volgens de TSI-datasets van verschillende auteurs. Bijvoorbeeld, een uitgesproken hoogtepunt van kantoor PMOD in 1984, werd indertijd door sommigen aanzien als té gunstig voor het IPCC, maar die reeks bewoog dan naar rechts, om dan terug te pieken rond 1997-2000. Geleidelijk convergeren de metingen, en vanaf 2007 gingen alle indices als één bundel in uitgesproken steil dalende richting. Als we aannemen dat één punt TSI bijvoorbeeld goed is voor 0,5°C, dan is het verlies van, afrondend, 0,25°C tussen 2000 en 2008 goed voor 0,25/0,74 = 34% van de opwarming van de vorige eeuw. Tegen 2007 had de afnemende zonneactiviteit 34% van de opwarming van de voorgaande eeuw reeds goedgemaakt. In een voorgaand artikel kwam ik tot een 70% absorptie tegen 2020.
De afkoeling is dus wel degelijk reëel, en het gezond verstand van het ‘alone’-zinnetje wordt wel helemaal duidelijk. Met het elf jaar voortschrijdend gemiddelde van de TSI krijgt men een goed beeld. En met indices voor de oceanen en de landoppervlakten erbij, nog een veel representatiever beeld van de evolutie van de wereldtemperatuur. Als de zon afkoelt, is het met de opwarming gedaan. Ook als totaal CO2 sowieso, en menselijk CO2 vooral buiten Europa en de VS, nog stijgen.
In de loop van 2018 en 2019 hebben zich nog een aantal belangrijke feiten voorgedaan zodat het verder bijzonder moeilijk aan het worden is om de feitelijke snelle afkoeling van de temperatuur op aarde nog te loochenen. Enkele voorbeelden:
De Verenigde Staten kenden tussen oktober 2018 en april 2019 de zowat koudste winterperiode van de laatste 100 jaar.
In de ‘Agriculture’ sectie van de Wall Street Journal volg ik in het voorjaar van 2019 dagelijks het nieuws over de ongewone gigantische overstromingen van de Mississippi-Missouri in de Amerikaanse Midwest treffen. De grootste sedert mensenheugenis.
Europa bleef in het voorjaar van 2018 niet gespaard. In Frankrijk kende men de bijna-overstroming van Parijs, en het onderlopen van het Marne-bekken. De verpletterende regenval in grote delen van Frankrijk rond dezelfde tijd, werd door de analist van France-Meteo in Le Figaro onverklaarbaar geacht op basis van zijn gegevens. De klimaathistoricus Emmanuel Le Roy Ladurie, zag er echter een verband in met de jaren 1600, of het begin van de kleine IJstijd.
Werkelijk ongekend hoge sneeuwval werd in de laatste maanden nog gerapporteerd in de skigebieden van de VS (Mammuth) en in de Europese Alpen. Wordt afkoeling als norm welaan vanzelfsprekend?
En de toekomst? Daarover bestaat uiteraard geen zekerheid.
Ja dit gaat veel reacties opleveren. Eerst maar eens een nachtje over slapen.
Hans Galjee 26 mei 2019 22.21 uur
Zo’n 2 jaar bijna heb ik er al nachtjes over geslapen hoe IPCC eerder tot de slotsom kwam waarom 2*CO2 >1 C zou kunnen opleveren. Enige toelichting (‘onderbouwing’) ontbrak.
Maar het klinkt me niet sympathiek in de oren, om nu van ‘terugkrabbelen’ te gaan spreken.
Wellicht is er in SPM kring een jongere generatie aan het werk die de noodzaak ziet om van voortschrijdend inzicht gebruik te maken.
Onze eigen onderzoek aan autonome regulatie gedurende de diurnal cyclus, leidde al eerder tot een 2*CO2 effect boven land van 0.3 C. Boven zee tot een stuk minder, 0.1 C. En 70 % van het aardoppervlak is oceaan. En als er per dag een half uur een turbulente luchtstroom optreedt (een overweging die niet in mondiale GCM’’s ingebouwd, zover ik weet) dan wordt volgens ons het effect van 2*CO2 nog minder.
Als iemand de reportage van een onderzoek kent, waarbij gedurende een diurnal cycle het effect van 2^CO2 is bekeken, dan houd ik me aanbevolen.
Arthur, waarom werkt het autonome regelproces niet als de zonkracht toeneemt, zodanig dat de globale temperatuur met 1 graad opwarmt? Dat is in de verre historie vaak genoeg gebeurd.
Ronald 25 mei 2019 23.32
De waterthermostaat doet niet alle zoninstraling teniet maar houdt die binnen grenzen. Dat gebeurt elke dag. Voorbeeld:
30 N dag 78 boven land: de zonstraling die oppervlak bereikt bij heldere hemel neemt per dag toe met 1.9 W/m2 De waterthermostaat verwijdert 1.8 W/m2. Bij dit verschil van 0.1 W/m2 neemt de maximum temperatuur toe met 0.1 C per dag, De gemiddelde temperatuur neemt daarbij per dag minder toe met 0.06 C toe. De minimum temperatuur met 0.018 C . De temperatuur stijging bij zonsopkomst ligt iets lager op 0.014 C per dag.
De gemiddelde temperatuur neemt dus 0.06/0.1 = 0.6 C C/W/m2 toe.
2*CO2 belemmert de afvoer van het oppervlak met 3 W/m2 . Dat zou dus tot gevolg hebben dat de temperatuur met 1.6 C stijgt. Zo komen de SPM rekenaars waarschijnlijk tot de conclusie dat 2*CO2 een effect moet hebben van >1 C toename. Althans boven land.
Boven de oceaan stijgt de temperatuur echter veel minder snel De gemiddelde temperatuur met 0.0023 C per dag in plaats van 0.06 C. De oorzaak is de veel hogere warmtecapaciteit van water dan van grond. Per Wm2 is dat 0.023 C. Dan heeft 3 W/m2 een effect van +0.06 C ten gevolg. Er is twee keer zoveel meer oceaan dan landoppervlak
Men kan dit soort getallen echter niet zomaar mondiaal middelen omdat er ook veel uitwisseling via winden en zeestromen is tussen land en oceaan.
Je vraagt waarom 1 graad temperatuur stijging door versterkte zoninstraling niet geheel teniet wordt gedaan.
Uit bovengenoemde berekening voor het dagelijkse effect van 1.9 W/m2 toenemende zon instraling blijkt dat de waterthermostaat 90 % ongedaan maakt. Het potentiële effect van de verhoogde zoninstraling was wellicht een stuk hoger dan 1 C en de waterthermostaat heeft deze tot 1 C teruggebracht.
Voor wie deze berekeningen niet kan (wil) volgen, merk op dat in 2 dagen de zoninstraling toeneemt met bijna 4 W/m2, en dit van de zelfde orde van grootte is als het 2*CO2 effect. Als die 4 W/m2 een gemiddelde temperatuur stijging in 2 dagen ten gevolge heeft van 2*0.06 C= 0.12 C kom je op een zelfde orde van grootte uit voor het 2*CO2 effect. Op het land.
Nu is bovengenoemd effect van +0.06 C op de oceaan wellicht een onderschatting voor de langere termijn omdat het zeewater de warmte accumuleert. (Zie het effect van het zeeklimaat versus een landklimaat). Boven 30 NB wisselen zomers en winters elkaar echter af en een zee die warmte heeft geaccumuleerd zal die door verhoogde IR uitstraling weer reduceren.
Arthus dat is klimaatgevoeligheid voor de dagelijkse gang. Maar wat is de gevoeligheid voor de jaarlijkse gang, decades, multidecades en millennia?
Milankovitsj toonde al aan dat bij langperiodieke forcings de aarde veel gevoeliger is, kun jij een uitspraak doen over die frequentieafhankelijke grootte?
Terecht punt Hans Erren, die ik in iets andere bewoordingen Arthur al in een veel eerder stadium voor de voeten heb geworpen.
De temperatuur anomalie is vrijwel gelijk boven zee en land.
http://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/mean:12/plot/hadsst3gl/mean:12
Er is dus geen enkele reden aan te nemen dat de klimaatgevoeligheid verschilt boven zee en land. De dagelijkse gang is in mijn ogen dan ook niet de juiste metriek voor de bepaling van klimaatgevoeligheid.
Hans Erren 27 mei 2019 06.40
Wat versta jij onder klimaatgevoeligheid? De manier waarop daarover gesproken wordt, en vergelijkenderwijs, heeft mij nooit aangesproken. Het werkt verwarrend om het broeikaseffect te doorgronden.
Bedoel je de invloed van een ‘meespeler’, zoals bewolking of de specifieke warmtecapaciteit van oppervlakten om een bepaalde evenwichtstoestand in stand te houden of de snelheid waarmee die toestand wordt benaderd. In het laatste geval moet je van relaxatietijd spreken.
Bij het systeem van de aarde gaat het vooral om het laatste omdat perioden van opwarming en van afkoeling voortdurend elkaar afwisselen en op onderscheidende plaatsen met zeer verschillende frequenties (golflengten). De warmtecapaciteit van het zeeoppervlak is veel groter dan van het landoppervlak. Van de zee is die 1.5*10^7 van de grond gemiddeld 7*10^5 J/m2 . De zee houdt daardoor ingevangen warmte veel langer vast dan de grond. De temperatuur is een afspiegeling van de vastgehouden warmte. De temperatuurwisselingen op het vaste land zijn daardoor op elke tijdschaal veel groter dan op zee. Per dag op het land tussen 10 en 20 C. Op zee 0.1 C. Per seizoen wisselt de equatoriale oceaan hoogstens een paar graden C, op 60 NB 10 tot 12 C.
Als je aan het huidige taalgebruik wilt vast houden van climate forcings dan is de aard van het oppervlak de belangrijkste meespeler die echter traag werkt. Dennis L. Hartmann (1994). Global physical climatology (San Diego, Calif. Academic Press), schrijft in zijn leerboek dan ook ”The energy fluxes across the surface are as important to the climate as the fluxes at the top of the atmosphere “. Daar is de wolkbedekking van het grootste belang. En die doet zijn werk veel sneller wat afwisselde afkoeling en opwarming betreft over een bepaalde periode.
Waarom kijken wij nu met ons simulatiemodel vooral naar dag-nacht wisseling? Daar vinden we een autoregelmechanisme dat naar onze mening de allerbelangrijkste is voor klimaatverandering die zich tijdens de seizoenen buiten de tropen herhaald afspeelt. Krijgen we hopelijk meer inzicht in de dynamiek van het systeem.
Arthur,
Je maakt nogal een punt van de verschillen tussen zee en land. Echter, de temperatuur anomalie is vrijwel gelijk boven zee en land.
http://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/mean:12/plot/hadsst3gl/mean:12
Er is dus geen enkele reden aan te nemen dat de klimaatgevoeligheid verschilt boven zee en land. De dagelijkse gang is in mijn ogen dan ook niet de juiste metriek voor de bepaling van klimaatgevoeligheid.
In de jaarlijkse gang zie je duidelijk het effekt van waterdamp, vergelijk Jan Mayen Groenland en Siberië die allemaal dezelfde instraling hebben, maar een totaal verschillende respons.
http://members.casema.nl/errenwijlens/co2/localsignal.html
Dat gevoeligheid een laagdoorlaatfilter is zie je aan de faseverschillen tussen dagelijkse gang en jaarlijkse gang, die is voor de dagelijkse gang groter dan voor de jaarlijkse gang, de versterkingsfactor voor de dagelijkse gang is dan kleiner dan voor de jaarlijkse gang.
De dagelijkse gang piekt in de zomer om 18 uur en in de winter om 15 uur.
De jaarlijkse gang piekt in augustus in jan mayen, en in juli in Siberië
http://www.physicalgeography.net/fundamentals/7l.html
Hans Erren 27 mei 2019 20.57
Met deze gedachtegang ga ik zeker mee. De verschillen in insolatie hebben we uitvoerig bekeken. En het blijkt dat de tijdsduur van de dag wel zo belangrijk is als de hoogte van de zon aan de hemel.
Over het effect van de waterdamp komen we tot de conclusie dat de ligging van het dauwpunt op elke locatie van groot belang is om een effect van 2*CO2 te doorgronden. Ligt dat net boven de nachtelijke minimum temperatuur of daar onder dan maakt dat een hemelsbreed verschil. . Het dauwpunt aan het oppervlak is de oppervlaktetemperatuur waar een opwaarts (latent) warmte transport wordt omgezet in een neerwaartse. Er is éen groep in Nederland die zich met Cabauw meetingen daarmee bezig houdt om het optreden van nachtvorst te verklaren, zelfs in mei.
Ronald 27 mei 2019 1925
De verwijzing die je noemt is mij niet duidelijk Ik meen dat het sinds jaar en dag bekend is dat de oceaan heel anders reageert dan het land. Zoals op het land een droog meer of een geïrrigeerd maïsveld.
Welke klimaatgevoeligheid en waarvoor, concludeer je uit dit plaatje? Denk je aan CO2 toename? Hobbelt die zoveel van jaar op jaar? Dat de pieken en dalen elkaar volgen, zit hem mijns inziens in de uitwisseling van warmte, tussen klimaatzones, waar we er tenminste acht van kunnen onderscheiden, zee naast land en tropisch, subtropisch, gematigd en polair. De dragers zijn de wind en zeestromen. De wind stromen door de wijze waarop de eddies (cyclonen en anticyclonen) die over het oppervlak schuiven. En in extremen gevallen de orkanen.
Nogmaals, wat versta je onder klimaatgevoeligheid? De equatoriale oceaan gedraagt zich echt anders dan die op hogere breedte, of op de zelfde breedtegraad een landgebied.
Afserveren van onze benadering op grond van het gebruik van een moderne kreet lijkt mij niet gepast. En echt iets nieuws vertellen we niet; we keren terug tot erkende beginselen van vijftig jaar geleden. Een mondiaal schema over gemiddelden van energiestromen zoals dat van Kiehllen Trendberh is al in 1946 in de handboeken te vinden. Het vertoont kleine verschillen maar de interpretatie verschilt wel heel veel.
Wat is klimaatgevoeligheid? d_T/d_CO2. In woorden, de verandering van de mondiaal gemiddelde temperatuur ten gevolge van een verandering van de mondiaal gemiddelde CO2 hoeveelheid in de atmosfeer, inclusief feedbacks.
In (Arthur Rörsch 27 mei 2019 om 06:19) maak je verschil tussen de dagelijkse gang boven zee en boven land. En die is er uiteraard. In je analyse refereer je geregeld aan 2*CO2 en de bijbehorende 3-4 W/m2 belemmering van afvoer van energie. Je komt tot de conclusie dat 4W/m2 tot 0.12 graden temperatuurstijging boven zee leidt en 2.4 graden boven land. Omdat het oceaanoppervlak 2 keer groter is dan het landoppervlak komt de totale temperatuurstijging bij 2*CO2 uit op 0.67*0.12+0.33*2.4 = 0.87 graden (mijn berekening o.b.v. jouw getallen). Dit alles met veel mitsen en maren.
Mijn punt is dat de dagelijkse gang geen goede metriek is om de klimaatgevoeligheid te bepalen. Ik laat dat zien aan de hand van de figuur die laat zien dat de temperatuur anomalie (d_T in de klimaatgevoeligheid) boven land en zee, over lange tijd, vrijwel gelijk zijn aan elkaar. De CO2 verandering is ook vrijwel gelijk boven zee en boven land (d_CO2 in de klimaatgevoeligheid).
Er is dus geen reden om land en zee verschillend te behandelen in de context van klimaatgevoeligheid. Jij doet dat wel. Imo is de dagelijkse gang geen goede metriek voor het bepalen van de klimaatgevoeligheid.
Ronald 27 mei 20`9 23.27
Het is me met deze reactie duidelijk geworden wat er mis is met het denken in termen van uitsluitend klimaatgevoeligheid voor een stof of effect elk afzonderlijk. En zal dat later nader toelichten met het in herinnering roepen van een historische denkfout (1950) die is gemaakt over het (dodelijke) effect van ioniserende straling op biologische systemen.
Het effect van CO2 op de oppervlaktetemperatuur is een POTENTIEEL effect, NIET een eindresultaat. Het gas wekt een potentiële temperatuurstijging op. Daarna wordt op de ‘waterplaneet’ een reactie opgeroepen: Versterking van het mechanisme waarmee voelbare en latente warmte van het oppervlak wordt verwijderd. Het is vijftig jaar geleden al beschreven dat de kracht van die reactie sterk afhankelijk is van de aard van het oppervlak. En dan in het bijzonder van de hoeveelheid water die beschikbaar is om latente warmte aan het oppervlak te onttrekken.
Op de oceaan is een oneindige hoeveelheid water beschikbaar om het potentiële opwarmende effect van CO2 (vrijwel) ongedaan te maken. (Voor ca 90 %). Op het land is dit niet het geval.
Daarom is het zeer relevant om de dynamiek van het verloop van de watercyclus op oceaan en land te vergelijken. In de eerste plaats gedurende de dag-nacht cyclus omdat die gedurende die korte tijdsduur op het land snel wisselt. Daarna gaan we dit bekijken gedurende een seizoen om een langduriger effect van de ‘reparerende’ werking van de watercyclus vast te stellen.
Dit kan ik wellicht nog nader aan de hand van een andere, medische, metafoor toelichten. Als iemand een infectieziekte oploopt, reageert zijn lichaam met een ingebouwd immuun systeem. Dat immuun systeem is bij de één sterker ontwikkeld dan de ander.
De oceaan heeft een veel sterker werkend ‘immuun’ systeem tegen de ‘infectie’ met CO2 dan het land.
Arthur, ik ga bijna helemaal mee in je verhaal, maar nog wel een paar kanttekeningen.
1. “Op de oceaan is een oneindige hoeveelheid water beschikbaar om het potentiële opwarmende effect van CO2 (vrijwel) ongedaan te maken. (Voor ca 90 %). Op het land is dit niet het geval.”
Hoe verklaar je dan dat de temperatuur anomalie van de SST en boven land ongeveer gelijk zijn over een periode van 150 jaar, zie mijn eerdere figuur: http://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/mean:12/plot/hadsst3gl/mean:12? Je suggereert een lage klimaatgevoeligheid vanwege een langzamer opwarming van oceaan oppervlak dan land oppervlak. Dat is in tegenstrijd met de data van HADCRUT.
2. Ik ben het eens met de terminologie “POTENTIEEL effect, NIET een eindresultaat”. Convectie zorgt inderdaad voor afvoer van warmte van het aardoppervlak naar de open ruimte. Convectie treedt slechts op als de temperatuur hoger is dan de omgevingstemperatuur. Uniforme opwarming leidt dus niet tot convectie. Het optreden van convectie is dus inderdaad “sterk afhankelijk is van de aard van het oppervlak”. Verhoogde convectie resulteert in negatieve feedback.
3. In een opwarmend klimaat neemt de hoeveelheid waterdamp toe (7% per graad stijging – Clausius Clapeyron). Waterdamp is een sterk broeikasgas. Verhoogde waterdamp concentratie in de atmosfeer resulteert in een positieve feedback.
Uiteindelijk is het een kwestie van plussen (punt 3) en minnen (punt 2). Wat betreft punt 3 is men vrij ver. Er is sprake van een toename van waterdamp in de atmosfeer. Maar hoe zit dat met punt 2?
Ronald 28 mei 2019 14.13 uur
Ad 1 SST en land anomalie mondiaal gezien, gelijk over 150 j?
Lijkt me logisch als er een andere oorzaak is dan CO2 die gemiddeld tot de 1 C temperatuur verhoging heeft geleid. En die is voor 1965 al beschreven. HET VERLEGGEN VAN DE GRENZEN VAN DE KLIMAATZONES. (onder andere door windcirculaties en zeestromen. )
Ad 2 We kijken naar het effect van verschillende soorten convectie. De belangrijkste is de turbulente luchtstroming opwaarts (eddy) als het oppervak over breder dan een m2 opwarmt. Met ons model hebben we inmiddels berekend dat in een warm landgebied (40 NB in de zomer, temperatuur wisseling dag-nacht 41 – 20 C), een half uur turbulente luchtstroming tegen de avond voldoende is om verhoging van de gemiddelde temperatuur te voorkomen. Het ververschijnsel treedt op eilanden in de Pacific, dagelijks op. En zover ik weet ook op de Azoren.
Ad 3 CC is niet einde verhaal, geeft een relatie tussen temperatuur en RH in een statisch systeem. Voorts lijkt mij dat je over het hoofd ziet dat aan de verhoging van de waterdampspanning, verkoelende waterverdamping is voorafgegaan. De relatie daartussen heb ik je een half jaar geleden al toegelicht. Maar ik zal het opnieuw toelichten in het herziene stuk dat we hierover aan het schrijven zijn.
Inderdaad, het is steeds een kwestie van plussen en minnen. Maar het gaat niet om optellen en aftrekken van getallen, maar om de wijze waarop verschillende processen elkaar beïnvloeden wat in een state-phase diagram wordt weergegeven. Zoals we voor dynamische Diurnal Equilibrium State (DES) hebben gedaan. .
Arthur,
“Lijkt me logisch als er een andere oorzaak is dan CO2 die gemiddeld tot de 1 C temperatuur verhoging heeft geleid. En die is voor 1965 al beschreven. HET VERLEGGEN VAN DE GRENZEN VAN DE KLIMAATZONES. (onder andere door windcirculaties en zeestromen. )”
Kijk en dan hebben we het daadwerkelijk over een hypothese, die nog getoetst moet worden. Dan is blijkbaar sinds 1965 nog niet gelukt. Als die hypothese alsnog kan worden ondersteund met waarnemingen, dan gaat de AGW theorie op de schop. Overigens, Arthur, dan kun jij verder ook stoppen met jouw werk, want dan heb je aangetoond dat de klimaatgevoeligheid van CO2 (vrijwel) nul is. Volgens mij het hoofddoel van jouw exercitie.
Ad2. Prima. Nu nog even het effect (de afkoeling) netjes kwantificeren. Globaal svp. Zijn daar data van? Het onstaan van die turbulente luchtstroom en het bijbehorende gesuggereerde voorkomen van de “verhoging van de gemiddelde temperatuur”? Of is dit een hypothese? Dat piloten turbulentie ervaren in de loop van de dag als het convectieve proces goed op gang is, is bekend. Maar hoeveel afkoeling levert dat op?
Ad3. Idem. Nog even kwantificeren svp.
Dan hebben we de plussen en de minnen. En dan maar eens zien wie er aan het langste eind trekt. En dit alles vereist uiteraard kennis van hoe de verschillende processen elkaar beïnvloeden. Dat lijkt me logisch.
Wat een leuterverhaal weer. Houdt het dan nooit op? Dit is hier al vele malen besproken. Aan het begin van de vorige eeuw speelde de zon een belangrijke rol in de opwarming; de laatste 10 jaar remt de verminderde activiteit van de zon de opwarming juist af.
http://www.cdejager.com/2017/02/25/de-invloed-van-de-zon-op-het-klimaat/
Het is jammer, doordat hier steeds maar weer nieuwe stukken gedumpt worden, worden diepgaandere discussies in de kiem gesmoord. Dat is de werkwijze van Climategate.nl, gewoon een verstikkende hoeveelheid onzin, en als die ontkracht wordt staat er alweer een nieuw verhaal. Veel mensen storen zich er aan, waaronder ook de auteurs.
Je was me voor Bart, maar uiteraard ben ik het volledig met je eens. Arthur Rörsch overigens ook. climategate.nl blameert zich met dit artikel. Wederom.
Het is nog veel erger. Wat staat er op pagina 7?
A.2 Warming from anthropogenic emissions from the pre-industrial period to the present will persist for centuries to millennia and will continue to cause further long-term changes in the climate system, such as sea level rise, with associated impacts (high confidence), but these emissions alone are unlikely to cause global warming of 1.5°C (medium confidence). (Figure SPM.1) {1.2, 3.3, Figure 1.5}
Emiel van Broekhoven knipt een deel uit een zin en laat de context weg. In werkelijkheid staat er een stelling dat de opwarming door broeikasgassen alleen waarschijnlijk onder de 1,5 graden blijft; maar die stelling wordt door de betrokken wetenschappers maar matig onderschreven (medium confidence).
Een mislukte Belgenmop en een teken van minachting van de lezers van Climategate.nl.
Zeker, Bart, ik had dat vandaag eerder ook al gemeld onder het (inmiddels al weer) vorige flut artikel
(Ronald 26 mei 2019 om 16:11)
En kijk ook nog even naar de voorwaarden waaronder de opwarming tot 1,5 graad beperkt kan blijven:
“Global CO2 emissions reach net zero in 2055”.
Heeft die Emiel van Broekhoven de tekst eigenlijk wel gelezen? Of begrijpt hij geen Engels?
Zo jammer, deze twee.
Deze twee hebben toch gewoon gelijk? Ze citeren nu de gehele zin, en dan blijkt de zin opeens helemaal niet te beduiden wat het artikel suggesteerd. dat is toch extreem kwalijk van Climategate. IPCC heeft gezegd dat de tot dan toe door mens uitgestootte broeikasgassen de temperatuur waarschijnlijk niet meer dan 1.5 graden laat stijgen. Dat is hartstikke mooi. Maar dat geld dus alleen als we nu meteen stoppen met uitstoten van broeikasgassen. Nergens zegt IPCC dat dat een waarschijnlijk toekomstscenario is. En ook nergens staat er dat de huidige 1 graden opwarming niet (‘Alone’) door de mens veroorzaakt is.
Jan, dat citeert niet Climategate maar Emiel van Broekhoven in zijn artikel op Doorbraak.
En in artikel verwijst Van Broekhoven tevens naar de verwondering daarover van collega’s van de ULB in tijdschrift Science – Climat et Energie.
Met google translate is een vertaling goed te doen.
http://www.science-climat-energie.be/2019/04/17/le-co2-belge-que-represente-il-vraiment/
Hoi Anne.
Ze citeren hier wel degelijk het stuk dat hierboven gepost als bijdrage van Emiel van Broekhoven aan climategate. Doordat het hier gepost is als bijdrage aan climategate, citeert dat wel degelijk climategate. Dat het stuk wellicht door Emiel ook elders is geplaatst of dat het door anderen ook wordt bediscussierd doet niet terzake. Climategate is zelf verantwoordelijk voor de stukken die het op zijn site publiceert, ook als het bijdragen zijn van anderen.
Nergens in het IPCC staat deze zin “Anthropogenic emissions alone are unlikely to cause global warming.”, waarmee Emiel (deze bijdrage aan Climategate) opent. Bart en Ronald citeren hier de gehele zin van het IPCC: “Warming from anthropogenic emissions from the pre-industrial period to the present will persist for centuries to millennia and will continue to cause further long-term changes in the climate system, such as sea level rise, with associated impacts (high confidence), but these emissions alone are unlikely to cause global warming of 1.5°C (medium confidence)”.
De zin in het IPCC rapport heeft een geheel andere betekenis. Dat kunt u niet ontkennen. Vind u het prima dat Emiel deze zin zo heeft verdraait? En nu niet gaan verwijzen naar andere websites. Dit artikel hier citeert het IPCC rapport, dat heeft niets te maken met stukjes op andere websites. Dit is een duidelijke climategategate.
Hoi Anne.
Ze citeren hier wel degelijk het stuk dat hierboven gepost als bijdrage van Emiel van Broekhoven aan climategate. Doordat het hier gepost is als bijdrage aan climategate, citeert dat wel degelijk climategate. Dat het stuk wellicht door Emiel ook elders is geplaatst of dat het door anderen ook wordt bediscussierd doet niet terzake. Climategate is zelf verantwoordelijk voor de stukken die het op zijn site publiceert, ook als het bijdragen zijn van anderen.
Nergens in het IPCC staat deze zin “Anthropogenic emissions alone are unlikely to cause global warming.”, waarmee Emiel (deze bijdrage aan Climategate) opent. Bart en Ronald citeren hier de gehele zin van het IPCC. De zin in het IPCC rapport heeft een geheel andere betekenis. Dat kunt u niet ontkennen. Vind u het prima dat Emiel deze zin zo heeft verdraait? En nu niet gaan verwijzen naar andere websites. Dit artikel hier citeert het IPCC rapport, dat heeft niets te maken met stukjes op andere websites. Dit is een duidelijke climategategate.
Excuus voor de dubbele posting. Ging iets fout…
Jan, Emiel wijst met gelinkte tekstkoppeling (in oorspronkelijk artikel) en indicatie onderdeel/pagina direct naar volledige passage. Dat hij vervolgens deze passage “afkort” is omdat niet alleen hij maar ook anderen vraagtekens hebben omtrent het gebruik van het woord “alone”. Hoe te interpreteren. Vervolgens gaat daar de rest van het artikel over en meer…
Dus jij hebt geen probleem met het samenvatten van
“Warming from anthropogenic emissions from the pre-industrial period to the present will persist for centuries to millennia and will continue to cause further long-term changes in the climate system, such as sea level rise, with associated impacts (high confidence), but these emissions alone are unlikely to cause global warming of 1.5°C (medium confidence)”
als
“Anthropogenic emissions alone are unlikely to cause global warming”
En vervolgens de conclusie te trekken :
“Het IPCC erkent nu dat er geen hoop is voor klimaatopwarming zonder steun van de zon. En steun van de zon, is er nu niet.”. Dat is geen kwestie van interpretatie, maar van bewuste manipulatie.
Nogmaals, of anderen daar ook aan doen of niet doet niet terzake. Het staat hier op deze webpagina.
Jan, het gaat om een artikel geplaatst voor een lezerspubliek van Doorbraak. Je kunt commentaar hebben op hoe Emiel de volledigheid versus de kern waar hij het over wil hebben schrijfstijltechnisch oplost. Je kunt ook commentaar hebben op zijn interpretatie van het woordje “alone” in betreffende passage. Wat mij betreft zou de discussie onder dit artikel daarover moeten gaan en vervolgens over wat men vindt van die/zijn interpretatie en de verdere uitwerking daarvan wat heeft geleidt tot het artikel.
Tekst via google translate van artikel waarin Emiel in tweede alinea naar verwijst en waar ik bovenstaand op Anne 27 mei 2019 om 09:54 een link gegeven heb:
2. De oorzaak van de temperatuurstijging
Zoals u weet, aangezien de media er voortdurend over praten, zou de toename van 0,5 ° C alleen worden veroorzaakt door menselijke emissies van broeikasgassen, met name CO 2 . Het IPCC lijkt echter niet zo categorisch: PMS punt A.2 vertelt ons:
A.2 (pagina 7). ” De opwarming veroorzaakt door antropogene emissies van de pre-industriële periode tot nu zal eeuwen of zelfs millennia duren en zal op lange termijn veranderingen in het klimaatsysteem veroorzaken, zoals de zeespiegelstijging, met geassocieerde effecten (hoge mate van betrouwbaarheid), maar het is onwaarschijnlijk dat deze emissies alleen al een algemene opwarming van 1,5 ° C (gemiddeld vertrouwen) kunnen veroorzaken (Figuur SPM.1). ”
A.2.1 (pagina 7). “Het is onwaarschijnlijk dat antropogene emissies (inclusief broeikasgassen, aërosolen en hun precursoren) in de komende decennia een extra opwarming van meer dan 0,5 ° C veroorzaken (hoog zelfvertrouwen) of op een tijdschaal van de orde van de eeuw (gemiddeld vertrouwen). ”
A.2.2 (pagina 7). ” Door het bereiken en handhaven van de wereldwijde antropogene uitstoot van CO 2 in de buurt van nul, terwijl het verminderen van de netto stralingsforcering niet veroorzaakt door CO 2 , zou daadwerkelijk stoppen met de antropogene opwarming van de aarde op een multi-decadal (hoog vertrouwen) . ”
Het IPCC erkent daarom in punt A.2 dat menselijke emissies niet de enige oorzaak zijn van het broeikaseffect. Ongelooflijk maar waar! In punt A.2.1 vertelt het IPCC ons ook dat de opwarming niet voorbij zal zijn. Dit is ook heel duidelijk in figuur 1: een plateau wordt bereikt in 2040 of 2060 en de verkregen temperatuur is stabiel. In het ergste geval krijgen we een algemene gemiddelde temperatuur van slechts 1 ° C hoger dan vandaag. Tot slot, in punt A.2.2, vertelt het IPCC ons dat door het stoppen van de CO 2 -uitstoot we het broeikaseffect stoppen.
Anne, U doet het nu zelf ook. Punt A.2.1 leest (zie https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/sites/2/2019/05/SR15_SPM_version_report_LR.pdf ):
“Anthropogenic emissions (including greenhouse gases, aerosols and their precursors) up to the present are unlikely to
cause further warming of more than 0.5°C over the next two to three decades (high confidence) or on a century time scale
(medium confidence). {1.2.4, Figure 1.5}”
Dit is niet hetzelfde als wat u schrijft. U mist namelijk het ‘up to the present’ wat jullie steeds verzwijgen. Enkel als je enkel broeikasgassen ‘up to the present’ verrekend (en dus nu niets meer uitstoot), dan zal de opwarming verderop niet meer bedragen dan 0.5 graden. Dat is wat er staat. Het IPCC zegt niet dat menselijke emmisies niet de enige oorzaak zijn van het versterkte broeikaseffect. Ook zegt het IPCC niet dat er een plateau zal zijn. Nu niet meer verkeerd citeren uit het IPCC rapport Anne. Ik ben daar wel zo erg klaar mee. Ze zeggen juist dat als je nu stopt met uitstoot van broeikasgassen, dan houd je de temperatuur stijging beperkt tot 1.5 graden in totaal sinds pre-industr. tijdperk. Dat is wat er staat. Dat heeft niets te mae met interpretatie, maar met correct lezen en niet stiekem er woordjes uitknippen. foei!
Dit keer ben ik het met Bart eens.
AUW!
Dit grote nieuws zal de aandelen Tesla niet doen stijgen. En wat gaan de mensen zeggen die omwille van de opwarming al een warmtepomp hebben moeten kopen voor hun koopwoning? En wat zeggen zij die het allemaal zó zeker wisten?
Slechte dag voor de klimaatwaanzin, het IPCC dat terugkrabbelt samen met de winst van de sceptici bij de verkiezingen van de Europese Unie. We gaan het morgen wel eens lezen welke smoezen er bedacht worden om hun gezicht te redden.
Het IPCC krabbelt niet terug, Cornelia.
Niet in die woorden.
Maar hoe verklaar jij dan de afkoeling terwijl het eigenlijk volgens eerdere publikaties verder zou moeten opwarmen?
Er is geen afkoeling. HenryP is de enige hier die dat ook denkt.
Temperatuur na een la nina is hoger dan voor een el nino,
Ik ben zeer benieuwd hoe dit uit gaat pakken. Die nieuwe regel over ‘alone’ staat er toch echt. Door het uitbrengen van het alarmistische rapport over het uitsterven van wel een miljoen dier- en plantesoorten zag je wel dat de VN het over een andere boeg wilde gooien. Maar ik had niet verwacht dat het IPCC zichzelf direct om zeep wilde helpen.
Probleem voor de VN is natuurlijk dat haar geloofwaardigheid op het spel staat. Dat kun je voorlopig niet goed maken door een nieuwe hype te lanceren. Het gaat er natuurlijk niet om wat we daar hier op ClimateGate van vinden. Het zal vooral gaan op wat dit met de publieke opinie zal gaan doen. Of wat het gaat doen met financiers en ondernemingen nu hun verdienmodel op losse schroeven komt te staan.
Duidelijke zin voor iedereen die begrijpend kan lezen en een beetje Engels kent.
Als we nu stoppen blijven we waarschijnlijk onder 1.5C opwarming
Ben wel blij dat de goedgelovigen nu eindelijk een IPCC rapport aanvaarden
Nu nog leren lezen
Nou, stop dan Heyden. Stop dan.
Alleen al dat “waarschijnlijk” zegt genoeg.
Moeten wij ons leven opgeven omdat JIJ waarschijnlijk denkt dat dat beter is?
Laat je nakijken! Dat gaat gewoon nooit gebeuren, de leugens van de VN zullen uitkomen zodra de burgers door krijgen wat er achter zit en vooral wat het kost.
Wie gaat duizenden miljarden investeren in maatregelen die waarschijnlijk zullen helpen?
# En waarom zou je dat doen? # (Nielson)
In gedacht zie ik onafzienbare kerkhoven voor me, niet met witte kruisjes van onbekende soldaten die voor het gewin van bankiers het leven lieten, maar met in variërende staat van ontbinding verkerende roestige masten, vergeefs fier op hun kille betonnen voeten staand. Hier en daar hangt nog een rafelend stuk koolsotfvezelversterkt kunststof aan een mast. Verspreid tussen de masten delen van gondels en wieken, het onkruid begint de rommel te overwoekeren.
Aan sommige masten hangt een bordje met een naam er op, als herinnering aan hen die zo overtuigd waren van de noodzaak de molens te plaatsen. Ik lees de bordjes, stuk voor stuk en maak er foto’s van, ze komen in een heel groot album, opdat we nooit vergeten…..
Kortom. Genoeg voer voor een SF film naar een waargebeurde geschiedenis!
Welke cineast pakt deze handschoen op?
Om 06.30 uur 20 reacties en om 06.47 uur 26 reacties! Nog nooit voorgekomen!!
Een uitstekend opgezet verhaal waar weinig tegenin is te brengen. Het IPCC zal een zachte dood tegemoet gaan en vele landen zullen hun klimaatbeleid gaan aanpassen.
Er krabbelt helemaal niemand terug.
We moeten stoppen met uitstoten en dan lukt het waarschijnlijk om onder 1,5 graad opwarming per 2055 te blijven. Waarschijnlijk, maar de kans is behoorlijk groot dat het daar niet bij gaat blijven.
De schrijver van dit artikel, de heer Emiel van Broekhoven, knipt en plakt zijn verhaal bij elkaar. Dat is fraude, daar staat normaal een straf op en in de wetenschap oneervol ontslag. Maar daar heeft de heer Van Broekhoven geen kaas van gegeten.
De VN-IPCC krabbelt terug van jarenlang boude alarmistische gepolitiseerde klimaat uitspraken, de politiek en onze dagelijkse trollen verder in de verdediging drukkend van hun dogmatische ideologisch gemotiveerde stelligheid.
Ook de conclusie van slechts ca. 3% menselijke oorzaak in klimaatverandering en dus 97% natuurlijke oorzaken (vooral dominerend de zon) draagt niet bij aan de geloofwaardigheid van het aloude gepolitiseerde meme van 97% consensus dat de nog altijd politiek hooggehouden C-AGW-hypothese “staat als een huis”.
Hoe komt het dat VN-IPCC critici hier totaal niet verbaasd over zijn?
De term “kabbelt terug” past beter bij een bij uitstek politieke organisatie als het VN-IPCC.
Voortschrijdend inzicht is gezien het verleden van het gepolitiseerde VN-IPCC met de alarmist Pachauri als chairman een te zwakke aanduiding.
Scheffer
Ik ben niet verbaasd omdat er niet staat wat jij zegt dat er staat
Het klimaatgeloof wordt flink op de proef gesteld met dit artikel.
Het IPCC heeft trouwens niets met wetenschap te maken.
De VN en haar honderden organisaties hebben allemaal een politiek doel.
Ze leveren kant en klare rapporten en jurisprudentie om politieke invloed te krijgen in landen waar domme politici uit eigenbelang akkoord gaan met de inhoud.
Welk voordeel hebben de landen van Europa? Kijk naar de leden van de VN organisaties en je weet genoeg. Rusland en China doen alleen maar mee omdat ze geen enkele belemmering ervaren, ze hoeven niets te doen en mogen meedoen voor het overwicht. Alleen het rijke westen kan betalen voor de oplossingen. De rest blijft buiten schot. En dat is het enige doel van de VN niveleren op wereldniveau. Meer geld naar de NGO’s van de VN in ruil voor dikke risicoloze baantjes en politieke invloed. De Europese Unie is de eerste stap, de VN van de wereld het doel.
Het klimaat, migratie, en andere vooropgezette ‘problemen’ zijn slechts een middel.
Wie de mondiale politiek bekijkt ziet de VN als rode draad door oorlogen, migratie, klimaat en politieke doelen lopen. Als het nodig is bedenken ze er gewoon een ramp bij.
Het domme volk trapt er wel in. In vergelijking met andere landen zijn Nederlanders het meest volgzaam omdat 59% geloofd wat er in de media verteld wordt. Het hoogste ter wereld. Het is dan ook geen wonder dat de klimaatwaanzin zo goed aanslaat in ons land.
Het is wel eens fijn om te zien dat er flinke barsten in dat fundament van die nep religie beginnen te komen.
Als we in ons land een vuist willen maken is het ombuigen van de de publieke opinie een goede eerste stap. Daarbij zijn alle middelen toegestaan.
Alle middelen zijn toegestaan
Inclusief
Liegen en bedriegen
Het verdraaien en ontkennen van feiten
Alles voor het gelijk van rechts !
Oh en iedereen die na ons komt of in een ander land woont kan er gewoon in zakken !
Dramaqueen!
Liegen en bedriegen
Het verdraaien en ontkennen van feiten
Links doet niet anders, op alle gebieden.
Islam, immigratie, milieu, opbrengsten van windmolens, rendementen van warmtepompen, een oneindige stroom bodemloze putten, buurtwerkers, deradicaliseringsprogramma’s, de transitie zal Nederland geld op gaan leveren, energie wordt in de toekomst gratis.
Gast, is er ooit één enkel links idee tot een bloeiende handel gekomen anders dan rondpompen van belastinggeld?
Er wordt niets op de proef gesteld met dit artikel. Er verandert niets en er is geen nieuws.
We moeten stoppen met uitstoten en dan lukt het waarschijnlijk om onder 1,5 graad opwarming per 2055 te blijven. Waarschijnlijk, maar de kans is behoorlijk groot dat het daar niet bij gaat blijven.
De rest van je betoog doet niet ter zake, maar toch een korte reactie: het rijke Westen is nog dagelijks verder aan het uitlopen in de race om zoveel mogelijk uitstoot per hoofd van de bevolking te produceren. Dus wat is zo raar om het rijke Westen te vragen het voortouw te nemen bij de start van reductie daarvan?
“IPCC krabelt terug” . Als dat bericht nog maar op tijd , de nog ongekroonde, Keizer Timmermans bereikt
@Bert, even een mailtje sturen naar alle instanties incl de de links met de media berichten.
We hebben het er gisteren gehad, de Belgische media heeft het ook al bericht, voor diegenen die mijn laatste link hebben gelezen, Xandernieuws kwam er in eerste instantie mee toen dacht ik dit is nep nieuws.
Maar bij het IPCC staat het ook, maar toch weer een beetje anders.
Zie discussie van gisteren.
Waar ik ook wat moeite mee heb is NASA, ik dacht dat dit 100% betrouwbaar was.
Gisteren had ik een schrijven gevonden over aangroeiend ijs, er was aangroeiend en smeltend ijs maar de aangroei was meer zelfs zoveel meer dat het zorgde voor een mindere stijging van de zeespiegel.
Het was bijgewerkt tot oktober 2017 en bevestigd door Nasa.
Daarop reageerde Marc met een rapport van onderzoek dat was bijgewerkt tot december 2018, met complete andere bevindingen en wederom bevestigd door NASA met geen sterke aangroei.
Toen kwam Chris er nog bij en vertelde dat het om twee verschillende onderzoeken ging een met sataliet die liet flinke aangroei zien.
De ander met boorkernen.
Dus nu zeg ik, in 1jaar tijd zo een enorm verschil in mening en ook nog eens bevestigd door NASA, hoe betrouwbaar is het allemaal eigenlijk?
Daar word je toch wel heel sceptisch van lijkt me.
Alles is na te lezen in de commentaren van gisteren inclusief de links naar desbetreffende pagina’s.
Taalfouten inbegrepen bij mij zie ik net. :-)
Smartphone, maakt het nog moeilijker voor mij!
Theo, mee eens dat de verschillende artikelen over Antarctica het er niet duidelijker op maken. Misschien dat het onderstaande stuk meer helderheid geeft.
https://www.forbes.com/sites/kevinanderton/2019/02/21/ice-gains-in-some-parts-of-antarctica-arent-offsetting-its-losses-infographic/#4f86765b7030
Het gedrag van de ijskap op Antarctica is misschien wel het belangrijkste vraagstuk t.a.v. klimaatverandering. In ieder geval voor laaggelegen gebieden op het Noordelijk halfrond, zoals Nederland, is het van groot belang. Inderdaad is het waarschijnlijk dat de sneeuwval toeneemt op Antarctica, alleen al doordat de hoeveelheid zeeijs afneemt. Er is dan meer verdamping. Tegelijk kan de ijskap aan de randen aangetast worden, en kan het ijs sneller af gaan stromen.
Het werkelijke gevaar van de Antarctica ijskap is vulkanisme, niet ‘klimaatverandering’. Tesla-subsidies niet van toepassing.
@Bart, ik heb het door gelezen, die nieuwe satelliet ISEsat-2 met 10.000 pulsen per sec zal zeer zeker preciezer zijn, dat geloof ik zeker.
Maar de schrijver gaat uit van Zwally zijn bevindingen uit 2015, het verwarrende is dan toch onder aan het stuk van NASA dat het bijgewerkt is in oktober 2017.
Dat hadden ze dan eigenlijk niet moeten doen, sterker nog waarom hebben ze dat gedaan?
Dat zal dan voor ons een raadsel blijven.
@Jan de Jong
Onder de westrand van Antarctica ligt een groot aantal vulkanen, waarvan veel pas recent ontdekt. Als er ééntje actief wordt heeft dat alleen een lokaal effect. Er zijn ook onderzoekers die denken dat er meerdere vulkanen actief kunnen worden juist doordat de ijskap dunner wordt.
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/18/geologie-vulkanen-in-antarctica-kunnen-uitbarsten-als-de-ijskap-smelt-door-klimaatverandering-12576106-a1570349
NB Tesla-subsidie’s ben ik ook niet voor, trouwens.
Het rapport waar naar wordt gelinkt is van 2018, niet van 2019. In het gelinkte rapport staat iets totaal anders dan het gestelde: “anthropogenic emissions alone are unlikely to cause global warming’.[1]”
Ga je zelf het rapport lezen kom je bij 2 het volgende tegen (niet op pagina 7, maar 11).
-“A.2.1 Anthropogenic emissions (including greenhouse gases, aerosols and their precursors) up to the present are unlikely to cause further warming of more than 0.5°C over the next two to three decades (high confidence) or on a century time scale (medium confidence). {1.2.4, Figure 1.5”-
Waar is het gestelde “anthropogenic emissions alone are unlikely to cause global warming’.[1]” dan op gebaseerd?
Ref: https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/sites/2/2018/07/SR15_SPM_version_stand_alone_LR.pdf
@ Michiel Mans,
“Dank voor je ontwarrende uitleg Anne. Het maakt het gestelde “anthropogenic emissions alone are unlikely to cause global warming’.[1]” echter niet vindbaar.”
En daar heb je natuurlijk gelijk in. Het was een interpretatie van een oorspronkelijke tekst.
Martin, in colofon staat vermeld “Revised on January 2019 by the IPCC, Switzerland.”
Front cover layout: Nigel Hawtin
Front cover artwork: Time to Choose by Alisa Singer – environmentalgraphiti.org – © Intergovernmental Panel on Climate Change.
The artwork was inspired by a graphic from the SPM (Figure SPM.1).
© 2018 Intergovernmental Panel on Climate Change.
Revised on January 2019 by the IPCC, Switzerland.
Electronic copies of this Summary for Policymakers are available from the IPCC website ipcc.ch
ISBN 978-92-9169-151-7
En pagina 11 van pdf is pagina 7 van het rapport.
En was al vroeg op maar nog niet wakker genoeg; bedoel ipv Martin Michiel…
Dank voor je ontwarrende uitleg Anne. Het maakt het gestelde “anthropogenic emissions alone are unlikely to cause global warming’.[1]” echter niet vindbaar.
Van Broekhoven geeft een “samenvatting” van deze zin; het staat er wel maar al dan niet terecht ingekort…
A.2 Warming from anthropogenic emissions from the pre-industrial period to the present will persist for
centuries to millennia and will continue to cause further long-term changes in the climate system,
such as sea level rise, with associated impacts (high confidence), but these emissions alone are
unlikely to cause global warming of 1.5°C (medium confidence). (Figure SPM.1) {1.2, 3.3, Figure 1.5}
@ Anna en daarom verwees ik naar het oorspronkelijke document om elke interpretatie tussenstap er maar uit te halen en er een eigen oordeel over te kunnen maken.
Mijn indruk is dat IPCC wat voorzichtiger is geworden om opwarming uitsluitend aan de mens via CO2 uitstoot op te hangen.
Nee Frans, juist niet.
Ja Ronald, juist wel.
Wat is dit moeilijk, nauwelijks begrijpelijk geschreven!
@ Piet,
Ja lastig te lezen en te begrijpen en daarom heb ik (met knipoog) hier deze reactie op gegeven:
En hier dan mijn samenvatting van deze summery for policymakers voor de gewone burgers.
Er is niet zo veel aan de hand (grote kans)
We weten het eigenlijk nog niet zo goed (heel zeker)
Het kan vriezen het kan dooien maar gaat veel kosten.
—-
Maar ik wil je mijn interpretatie niet opdringen dus toch zelf proberen of je er iets van kan bakken.
Mvg
Frans
@Frans, zo had ik het gisteren ook gelezen.
Voor mij is het een bevinding waar je nog twee kanten mee uit kunt.
Maar het duid ook op zeer grote twijfels van hun kant.
En ze kunnen het ook niet zomaar in eens weer omgooien zonder een heel erg duidelijke onderbouwing van hun kant, waarom die omdraai dan weer in een keer.
Nou,
Mijn conclusie van jouw samenvatting
Frans moet wat tijd investeren in Engels en in begrijpend lezen.
Waarschijnlijk heeft Frans onderwijs “genoten” van voor de mammoetwet
@Frans Galjee 27 mei 2019 om 10:30
Iedereen weet of zou moeten weten dat een temperatuurverandering een oorzaak heeft.
In oorsprong weet een klimatoloog dat ook.
Maar als ze gaan rekenen en modelleren “vergeten” ze dat en doen alsof temperatuurmetingen een stochastisch (dus “willekeurig” of kansgebonden) karakter hebben en gebruiken ze statistisch gereedschap wat ze feitelijk niet mogen gebruiken.
Er is al eerder door diverse wetenschappers openlijk uitgesproken dat de opwarming van de aarde vooral afhankelijk is van de invloed van de zon en dat CO2 hooguit een beperkte rol speelt. Lees o.a. het artikel over de studie van Horst-Joachim Lüdecke and Carl-Otto Weiss met de conclusie: “We note that the temperature increase of the late 19th and 20th century is represented by the harmonic temperature representation, and thus is of pure multiperiodic nature. It can be expected that the periodicity of G7, lasting 2000 years so far, will persist also for the foreseeable future. It predicts a temperature drop from present to AD 2050.”
https://notrickszone.com/2017/08/01/new-study-by-germany-physicists-concludes-we-can-expect-climate-cooling-for-next-50-years/
https://benthamopen.com/contents/pdf/TOASCJ/TOASCJ-11-44.pdf
Naar het oordeel van deze wetenschappers is de invloed van de zon dus de dominante factor voor het klimaat.
Volgens de wetten van de cognitieve dissonantie kan dit bericht het startpunt zijn van een tweedeling in de groep klimaatreligieuzen.
Eén groep houdt zich fanatiek vast aan zijn overtuiging en zal tot in de krochten van zijn vermogen speuren naar argumenten om bovenstaand bericht te weerleggen. ( bijv. alles wat erop neerkomt, dat de afkoelingsperiode de grote opwarming slechts een beetje afremt).
De tweede groep bestaat uit louter solidaire, loyale gelovigen, ze volgen alles graag en vinden het fijn om ergens bij te horen.
Deze groep voegt niets toe of af, ze tellen slechts mee om een beetje massa te leveren ten faveure van de manipulators, die graag grote getallen gebruiken. (97% van enz..)
Interessant is de ophanden zijnde ommezwaai van de publieke opinie als gevolg van een daadwerkelijke afkoeling. Ze bieden de echte wetenschappers de kans om echte oplossingen te creëren.
En dat nog ruim voordat de fossiele brandstoffen op zijn.
Dan worden er schuttersputjes gegraven die zo diep zijn, dat je nooit meer iets hoort van de pseudo wetenschappers.
Of trekken ze zich terug in massale paalwoningen? Voorheen onze molens..
@ Troubadour nog dank dat jij dit onderwerp al twee dagen geleden onder onze aandacht bracht.
Mvg,
Frans
Het rapport lijkt eerder het scenario van een temperatuur stijging van 1.5C te beschrijven. Als nieuwe bevindingen aangeven, dat door de mens veroorzaakte stijging, vanaf nu tot en met de komende 20-30 jaar, zeer waarschijnlijk onder de 0.5C zal blijven, dan had men dit duidelijker moeten presenteren, meteen al vanaf het voorwoord.
Want zoiets is groot nieuws…..Hoe zit dat.
Oh ja en de Poolzee: 1x ijsvrije zomer per 100 jaar bij 1.5C stijging sinds industrialisatie en 10x ijsvrije zomers bij 2.0C stijging. Het blijft leuk die modellen
Kijk het bekvechten begint al.
https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/05/syp-wynia-krijgt-zijn-gelijk-woningcorporaties-weigeren-gasverbod-uit-te-voeren-zonder-garanties-rijksoverheid/
Terechte kritiek in de bron van dat artikel https://energeia.nl/energeia-artikel/40080712/aedes-zonder-garanties-van-het-rijk-starten-we-niet-met-van-gas-los
Koppeling van warmtenettarieven met de gasprijs is waanzin. De woco’s willen garanties voor de warmtenettarieven en willen af van de koppeling met de gasprijs die sowieso kunstmatig is.
WTF is een woco’s?
“WTF is een woco’s?”
Een soort Vestia.
Woningcorporaties.
Ah, dan kan wonicopo’s ook. Geweldig hé dat verkooptechnische jargon.
Wat vinden jullie van de analyse van zonnecycli op de website van niburu.co ?http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=12568:wetenschappers-bevestigen-onze-voorspelling-over-komende-koude-periode&catid=37:wereld&Itemid=50
Dit vind ik er van: https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/jan/09/the-imminent-mini-ice-age-myth-is-back-and-its-still-wrong
Verder, niburu is een complotsite en moet je per definitie niet serieus nemen als bron. Tip voor het debunken van dat soort shit, google op Professor Zharkova.
Over Niburu zijn het eens! :)
Nou, The Guardian is niet veel beter, hoor.
Punt A.2.1 is eigenlijk nog opmerkelijker, want afgelopen decennium was het standpunt van het IPCC dat de temperatuur met 0,2°C per decennium zal gaan stijgen, echter op basis van de 3 decennia die in A.2.1. wordt genoemd biedt het IPCC ruimte om daar dus onder te blijven wanneer je uitgaat van een temperatuurverhoging van maximaal 0,5°C.
Dit lijkt een klap in het gezicht van de Nederlandse academische klimaatwetenschappers die afgelopen tijd dachten dat de temperatuurstijging aan het eind van de eeuw met wel 5°C zal gaan oplopen. Want er zijn volgens mij geen scenarios denkbaar waarbij de temperatuurstijging komende 30 jaar eerst via slechts 0,5°C zou stijgen om vervolgens in 50 jaar met tenminste 4,3°C zou stijgen (uitgaande van dat we de eerste 0,2 graad C al achter de rug hebben om aan het eind van deze eeuw bij de 5°C te belanden).
Citaat van beide passages:
“A.2 Warming from anthropogenic emissions from the pre-industrial period to the present will persist for
centuries to millennia and will continue to cause further long-term changes in the climate system,
such as sea level rise, with associated impacts (high confidence), but these emissions alone are
unlikely to cause global warming of 1.5°C (medium confidence). (Figure SPM.1) {1.2, 3.3, Figure 1.5}
A.2.1 Anthropogenic emissions (including greenhouse gases, aerosols and their precursors) up to the present are unlikely to
cause further warming of more than 0.5°C over the next two to three decades (high confidence) or on a century time scale
(medium confidence). {1.2.4, Figure 1.5}”
Ook voor Martijn van Mensvoort geldt: kijk nog even na onder welke voorwaarden deze maximale temperatuurverhoging plaatsvindt:
“Global CO2 emissions reach net zero in 2055”.
(zie SPM)
Re: Bart Vreeken “Ook voor Martijn van Mensvoort geldt: kijk nog even na onder welke voorwaarden deze maximale temperatuurverhoging plaatsvindt:
“Global CO2 emissions reach net zero in 2055”.
(zie SPM)”
Je lijkt hier te verwijzen naar punt A.2.2, toch?.
Bij dit punt wordt geenszins gesproken over dat dit een voorwaarde zou zijn m.b.t. de genoemde 1,5°C in punt A.2 en de genoemde 0,5°C in punt A.2.1.
Bovendien, punt A.2.1 ligt nog steeds niet ver verwijderd van de verwachting dat de temperatuur met 0,2 per decennium zal gaan stijgen; ook hier zit geenszins een voorwaarde aan gekoppeld in termen van de omvang van CO2 emissies (want dit is immers een soort van ‘business as usual’ scenario).
PS. Ik hoop dat ik je niet verkeerd hebben begrepen maar je hebt niet beschreven waarom er sprake zou zijn van een voorwaarde t.a.v. zowel punt A.2 als A.2.1; dit staat immers niet expliciet vermeld in de tekst… dus ik ben wel benieuwd of je in staat bent om je input verder toe te lichten..
Martijn, het is inderdaad niet direct duidelijk wanneer je de tekst als zelfstandig document leest. Maar er is een scenario uitgewerkt waarin de emissie van CO2 (al of niet samen met andere broeikasgassen) teruggaat naar 0 in 2055. Dit wordt het meest duidelijk in Figure SPM.1 op pagina 8 (, maar het blijkt ook op een wat meer cryptische manier uit de ondertitel.
Ik denk dat de IPCC uitspraak in de SFP door menigeen in een te enge context wordt gelezen. Uit het onderliggende rapport blijkt de context, namelijk dat de max. 1,5 graad opwarming alleen haalbaar is indien de ‘door mensen veroorzaakte’ Co2 uitstoot wordt gestopt.
Re: “Ik denk dat de IPCC uitspraak in de SFP door menigeen in een te enge context wordt gelezen. Uit het onderliggende rapport blijkt de context, namelijk dat de max. 1,5 graad opwarming alleen haalbaar is indien de ‘door mensen veroorzaakte’ Co2 uitstoot wordt gestopt.”
De context is denk ik minder complex dan je suggereert, want eigenlijk beschrijft het IPCC letterlijk:
Tot +0,5 = likely (zie punt A.1: “Human activities are estimated to have caused approximately 1.0°C of global warming above pre-industrial levels, with a likely range of 0.8°C to 1.2°C. Global warming is likely to reach 1.5°C between 2030 and 2052 if it continues to increase at the current rate.”)
En meer dan +0,5°C = unlikely (zie punt A.2.2: “Anthropogenic emissions (including greenhouse gases, aerosols and their precursors) up to the present are unlikely tocause further warming of more than 0.5°C over the next two to three decades (high confidence) or on a century time scale (medium confidence).”)
PS. BIj punt A.1.1 wordt bovendien gesproken over een nogal grote range die (inmiddels) een bodem heeft van slechts 0,01°C toename per decennium. Ik ben me er niet bewust van dat ze al eerder over een range spraken met een bodem van slechts 0,1°C (ofschoon dit punt al wel in de eerste versie van het rapport van oktober 2018 werd gemaakt).
Maar martijn, je hebt er een nulletje bij verzonnen:
” Estimated anthropogenic global warming is currently increasing at 0.2°C (likely between 0.1°C and 0.3°C) per decade”
Het Franse artikel van 17 april over dit onderwerp is ook alleraardigst om te lezen:
https://www.publicmeteo.be/le-co2-belge-que-represente-il-vraiment/
PS. Het artikel kan makkelijk vertaald worden door de link in Google translate in te voeren:
https://translate.google.com/translate?sl=fr&tl=nl&u=https%3A%2F%2Fwww.publicmeteo.be%2Fle-co2-belge-que-represente-il-vraiment%2F
Ik raad eenieder aan om eens de site Recht is Krom te bezoeken. Wim Dankbaar beweert al vele jaren dat de moord op Marianne Vaatstra niet door Jasper Steringa is gepleegd, maar door asielzoekers. Resultaat: ongeveer 1 miljoen kwijt aan dwangsommen, 3 maanden cel, vrouw en kinderen weggelopen. Maar gewoon blijven volhouden. Het lijkt wel een klimaat psychopaat.
Wat bedoel je hier precies mee?
Volgens mij was er een DNA match, dus…. waar komt dit nou weer vandaan?
Leten wij eerst even wachten op de politie/NFI die de 3 liter bloed van Marianne kan vinden op het PD. Het had er moeten liggen maar het lag er niet.
Overigens, @Cornelia, in die tijd speelde er een akkefietje bij het NFI over besmette DNA samples.
Willen @AnthonyF & @Cornelia niet met mij in discussie over de moord op Marianne Vaatstra?
Jasper Steringa heeft het in ieder geval niet gedaan.
Pleur toch op met je complotten Joop. Die Wim Dankbaar is een enorme grote lul en terecht veroordeeld maar Joop ziet weer een complot. Die Steringa heeft gewoon bekend en er is DNA bewijs. Hoe dom kan je zijn om daarachter een complot te zien?
@Marc,
Knulletje van mij, waarom beantwoordt jij de vragen niet die ik bij dit complot heb gesteld? Jij bent, als super klimaatgekkie, toch zo gek op het stellen van vragen?
Tja, dwalingen van de Nederlandse OM, ondanks Lydia de Berk, de Schiedammer parkmoord, de twee van Putten, worden kennelijk niet herkend, Dwalingen van de IPCC, Michael Mann en Al Gore wel.
Aldus de grootste complotgekkie van climategate. Marianne Vaatstra er bij halen… hoe laag kun je gaan.
Je moet lezen vdlaan, het was AnthonyF die Marianne Vaatstra erbij haalde niet ik. Dat ik er toevallig redelijk in thuis ben heeft Anthony waarschijnlijk in de gaten want hij is zo stil als een muis.
Sukkel. Gaat het niet over !!!
Ik probeer in bovenstaande figuur 3 de zonnecyli (van 11 jaar en de grotere cycli van meer jaren) voor de komende decennia terug te vinden.
Als niburu “besmet” is, waar vind ik dan wél de juiste info?
KNMI durf ik niet meer te noemen, omdat deze in climategate ook door sommige discussiedeelnemers zwart is gemaakt.
Dus waar vind ik de info, die in deze discussie als “waar” wordt beoordeeld én geaccepteerd?
Wie oh wie helpt mij mee?
Tja, het wordt zo’n beetje een grabbelton.
Joop, daar ben ik weer. Was vandaag de hele dag in Andorra om boodschappen te doen. Alle dwalingen van het OM die jij noemt zijn uiteindelijk erkend en rechtgezet. Dus wat lul je nu. Mijn intentie was om te laten zien waar een met oogkleppen op vasthouden aan het eigen gelijk uit angst voor het afgaan als een gieter toe kan leiden. De schade beperkt zich in dit geval tot een volslagen idioot. Bij de klimaatbeheersing gaat een grote groep burgers enorme schade leiden. Overigens ligt mijn kennis van de zaak Vaatstra op professioneel niveau.
Maar ik ben een ruimdenkend mens en ik gun jou en je mede klimaat psychopaten de tijd om aan het idee te wennen dat jullie een andere obsessie moeten gaan zoeken.
@Anthony F,
“Alle dwalingen van het OM die jij noemt zijn uiteindelijk erkend en rechtgezet. Dus wat lul je nu.”
Vertel je er ook even bij door wie dat is rechtgezet?
Het was namelijk niet het OM.
@Anthony F,
“Overigens ligt mijn kennis van de zaak Vaatstra op professioneel niveau.”
Dan ben jij niet zo professioneel bezig geweest.
@Anthony F,
“Maar ik ben een ruimdenkend mens en ik gun jou en je mede klimaat psychopaten de tijd om aan het idee te wennen dat jullie een andere obsessie moeten gaan zoeken.”
Jij bent een ruimdenkend mens etc., etc., etc. maar had jij dan niet in de gaten dat ik ook tegen die klimaat psychopaten ben?
Jouw conclusie over mij klopt niet, dus,, het zou héél goed kunnen dat jij er bij Marianne Vaatstra professioneel behoorlijk naast zit.
Beste Joop. Het Nederlandse rechtssysteem heeft uiteindelijk gezorgd voor het rechtzetten van de gerechtelijke dwalingen. Dat systeem bestaat uit OM plus ZM.
Verder sorry om je in te delen bij de klimaatdrammers. Het woordje “mede” is een misser mijnerzijds.
Na een dag shoppen in een zonnig Andorra haal je mensen wel eens door elkaar.
Maar als je blijft geloven in de onschuld van Jasper Steringa, dan heb ik toch zo mijn twijfels.
Verder wil ik de Vaatstra zaak hier buiten beschouwing laten. Het ging mij om het dramgedrag en ik kon even geen ander voorbeeld vinden.
@Anthony F,
Nou, je hebt genoeg tijd gehad om te reageren, die tijd heb je niet benut, dus, jij bent niet serieus te nemen.
@Anthony F,
Jij schrijft dat jij professioneel bij de Vaatstra zaak betrokken bent maar dan wil ik van jou graag weten in welke hoedanigheid?
Of je leest de link die ik je gaf. https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/jan/09/the-imminent-mini-ice-age-myth-is-back-and-its-still-wrong
Verder, climategatelezers vertrouwen in het algemeen bijna niks en prijzen complotten. Dus wat doelgroep betreft is niburu wel passend :-D. Daar scoor je meer plusjes mee dan met een KNMI link. Zeker wanneer je weer in dit draadje kijkt waarbij de feitelijke reacties weer met meer dan 30 minkudo’s worden gewaardeerd puur en alleen omdat ze de bewust weggelaten context weergeven. Ik denk dat alle niburu lezers ook op climategate komen om kudo’s te strooien.
Neehhh, ik heb het niet zo op @Marc en The Duardian.
@ Paul de Ruiter
Hier is een aardige weergave van diverse natuurlijke cycli.
– 90 jaar Gleisburg cycle, deze laat de optimum periodes zien met relatief veel opwarming.
– 208 jaar Solar de Vries cycle, deze laat de minima met scherpe temperatuurdaling zien, zoals de Dalton of Maunder minimum.
– 1000 jaar Eddy cycle, een langdurige onderliggende golfbeweging.
– 2500 jaar bray cycle, , een nog langdurigere onderliggende golfbeweging.
Als de Bray en Eddy cycle positief zijn (onderliggende opwarming), dan zakt de temperatuur naar de Eddy cycle lijn bij 208 jaar Solar de Vries cycle temperatuur daling periodes. Als de Bray en Eddy cycle negatief zijn (onderliggende afkoeling), dan kan de temperatuur tot ver onder de Bray cycle wave niveau dalen.
https://www.researchgate.net/figure/The-climate-cycles-which-underpin-and-caused-the-current-period-of-global-warming-33_fig3_324599511
Bovenstaande is ingezoomd om de onderliggende trends in een 1000 jaar periode weer te geven. Hier een breder perspectief over een 11000 jaar periode. Die trend is dalend, en rond het jaar 4000 kun je spreken van een nieuwe glacial periode als die langdurige trend doorzet.
https://curryja.files.wordpress.com/2016/09/figure-18.png
Dankjewel voor de informatie. De cycli zijn complex met als belangrijkste vaststelling, dat we “klimaatontwikkelingen” langjarig (toch echt wel 20 á 50 jaar denk ik) moeten bekijken. Immers een ijstijd over 500 jaar interesseert niemand, toch?
Hier hele pagina 7
A.2 Warming from anthropogenic emissions from the pre-industrial period to the present will persist for
centuries to millennia and will continue to cause further long-term changes in the climate system,
such as sea level rise, with associated impacts (high confidence), but these emissions alone are
unlikely to cause global warming of 1.5°C (medium confidence). (Figure SPM.1) {1.2, 3.3, Figure 1.5}
A.2.1 Anthropogenic emissions (including greenhouse gases, aerosols and their precursors) up to the present are unlikely to
cause further warming of more than 0.5°C over the next two to three decades (high confidence) or on a century time scale
(medium confidence). {1.2.4, Figure 1.5}
A.2.2 Reaching and sustaining net zero global anthropogenic CO2 emissions and declining net non-CO2 radiative forcing would
halt anthropogenic global warming on multi-decadal time scales (high confidence). The maximum temperature reached is
then determined by cumulative net global anthropogenic CO2 emissions up to the time of net zero CO2 emissions (high
confidence) and the level of non-CO2 radiative forcing in the decades prior to the time that maximum temperatures are
reached (medium confidence). On longer time scales, sustained net negative global anthropogenic CO2 emissions and/
or further reductions in non-CO2 radiative forcing may still be required to prevent further warming due to Earth system
feedbacks and to reverse ocean acidification (medium confidence) and will be required to minimize sea level rise (high
confidence). {Cross-Chapter Box 2 in Chapter 1, 1.2.3, 1.2.4, Figure 1.4, 2.2.1, 2.2.2, 3.4.4.8, 3.4.5.1, 3.6.3.2}
A.3 Climate-related risks for natural and human systems are higher for global warming of 1.5°C than
at present, but lower than at 2°C (high confidence). These risks depend on the magnitude and rate
of warming, geographic location, levels of development and vulnerability, and on the choices and
implementation of adaptation and mitigation options (high confidence). (Figure SPM.2) {1.3, 3.3,
3.4, 5.6}
A.3.1 Impacts on natural and human systems from global warming have already been observed (high confidence). Many land and
ocean ecosystems and some of the services they provide have already changed due to global warming (high confidence).
(Figure SPM.2) {1.4, 3.4, 3.5}
A.3.2 Future climate-related risks depend on the rate, peak and duration of warming. In the aggregate, they are larger if global
warming exceeds 1.5°C before returning to that level by 2100 than if global warming gradually stabilizes at 1.5°C, especially
if the peak temperature is high (e.g., about 2°C) (high confidence). Some impacts may be long-lasting or irreversible, such
as the loss of some ecosystems (high confidence). {3.2, 3.4.4, 3.6.3, Cross-Chapter Box 8 in Chapter 3}
A.3.3 Adaptation and mitigation are already occurring (high confidence). Future climate-related risks would be reduced by the
upscaling and acceleration of far-reaching, multilevel and cross-sectoral climate mitigation and by both incremental and
transformational adaptation (high confidence). {1.2, 1.3, Table 3.5, 4.2.2, Cross-Chapter Box 9 in Chapter 4, Box 4.2, Box
Overigens, Emiel van Broekhoven lijkt (wellicht onbedoeld) de indruk te hebben gewekt dat er in de januari 2019 versie iets zou zijn veranderd in de tekst van het IPCC echter dit blijkt niet het geval te zijn. De oorspronkelijke Franse bron lijkt ook niet te hebben verwezen naar de januari versie van het IPCC rapport want daar wordt enkel gesproken over dat het rapport in 2018 werd gepresenteerd… er lijkt dus een misverstand te zijn ontstaan in het verhaal van Emiel op Climategate!
Want de tekst (b)lijkt in de januari 2019 versie niet anders te zijn dan in de oktober 2018 versie, zie:
Oktober 2018 versie: https://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_spm_final.pdf
Januari 2019 versie: https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/sites/2/2018/07/SR15_SPM_version_stand_alone_LR.pdf
“A.2 Warming from anthropogenic emissions from the pre-industrial period to the present will persist for
centuries to millennia and will continue to cause further long-term changes in the climate system,
such as sea level rise, with associated impacts (high confidence), but these emissions alone are
unlikely to cause global warming of 1.5°C (medium confidence). (Figure SPM.1) {1.2, 3.3, Figure 1.5}
A.2.1 Anthropogenic emissions (including greenhouse gases, aerosols and their precursors) up to the present are unlikely to
cause further warming of more than 0.5°C over the next two to three decades (high confidence) or on a century time scale
(medium confidence). {1.2.4, Figure 1.5}”
Eigenlijk als je het goed leest staat er dat de mens niet voor al deze opwarming schuldig kan zijn.
Dat geven ze dan eigenlijk een beetje met middelmatigheid toe.
Of zie ik dat fout?
Off topic: Rechtzaak tegen Mann, nu voorgelegd aan de Supreme Court of the United States.
Met een goede samenvatting van de hockeystick controverse: https://cei.org/sites/default/files/USSCPetitionforWritofCertiorari.pdf
Lees nou ook maar eens die links die ik u gaf. En op Wikipedia staat zelfs een beter overzicht. En Wegman wordt in uw overzicht genoemd als bevestigend van M&M, dus lopen ze achter of laten info weg (bewust?).
Aha, jouw referentiekader is Wikipedia. Dan weet ik genoeg.
@Chris Schoneveld,
“Aha, jouw referentiekader is Wikipedia. Dan weet ik genoeg.”
Ik ook, kan er drama’s over vertellen.
Wel lezen Schoneveld (en Joop): ik schreef: En op Wikipedia staat zelfs een beter overzicht. Wel goed lezen hè?
En begreep je wel wat er in de links stond ie ik stuurde van DeepClimate? Nee, natuurlijk niet. Je zou eens van je geloof moeten afvallen.
Foei ,Chris toch. Over de hockeystick van Mann mogen wij het niet meer hebben van de klimaatgekkies, evenals Al Gore’s zomerse optrekje aan de kust waar hij de zeespiegelstijging voor ons in de gaten kan houden.
Eigenlijk had de eerste zin van bovenstaand artikel moeten luiden, want de teksten waarover wordt gesproken zijn ongewijzigd gebleven sinds de IPCC presentatie in oktober:
“Het IPCC publiceerde in oktober 2018 een ‘Summary for Policymakers’ (SFP), een mededeling over de grote beleidsprincipes voor de betrokken regeringen.”
Martijn van Mensvoort
Interessant uitziende site heb je. Ga ik binnenkort eens beter bekijken.
Maar volgens mij mag ik uit bovenstaande reactie wel afleiden dat de door het IPCC geconstateerde opwarming naast antropogene, ook andere, (welke) oorzaken heeft. Het raadsel blijft het goed en op basis van echt bewijs, kwantificeren van die antropogene bijdrage op alle fronten en niet alleen CO2 uit fossiele brandstoffen.
“Warming from anthropogenic emissions from the pre-industrial period to the present will persist for
centuries to millennia and will continue to cause further long-term changes in the climate system,
such as sea level rise, with associated impacts (high confidence), but these emissions alone are
unlikely to cause global warming of 1.5°C (medium confidence). ”
Er staat toch echt “but these [anthropogenic] emissions alone are unlikely to cause global warming of 1.5°C”. Volgens mijn interpretatie staat daar wat er -vrij vertaald- staat: Niet alles wordt dor de mens veroorzaakt.
Helaas is mijn Engels kennelijk niet goed genoeg. Het schijnt er niet te staan. Ik, en velen met mij hier, snappen de Engelse taal niet. Althans dat begrijp ik uit de opmerkingen van de echte wetenschappers, de reageerders die wel begrijpen wat er staat.
Dus aan hen de vraag: Als er staat geschreven “but these [anthropogenic] emissions alone are unlikely to cause global warming of 1.5°C”, wat bedoeld het IPCC daar dan mee? En als ze wat anders bedoelen dan zo ongeveer iedereen, behalve wetenschappers, er uit begrijpt, waarom hebben ze dan niet geschreven wat ze echt bedoelen?
En voor de complotters onder ons: De meeste mensen gaan dood als ze 3 liter bloed hebben verloren. Echter bij steekwonden is dit bloedverlies veelal binnen het lichaam en niet er buiten (ligt aan de verwonding). Ook als de halsslagader wordt doorgesneden, treedt niet al het bloed buiten het lichaam; het meeste bloed kan in de longen stromen. treedt de dood door een andere oorzaak eerder in (bijvoorbeeld door verwurging), dan stopt het bloeden meteen zodra het hart stopt met kloppen.
Het ontbreken van die plas bloed van 3 liter bij een neergestoken slachtoffer zegt op zich dus niets.
@Johan D.,
Laat ik u geruststellen, u bent, niet geheel, van lotje getikt.
Spelen wij hier nu op de man? Als dit het niveau is van deze heren dan begrijp ik niet dat er nog gediscussieerd wordt over climate change?
Johan,
wat ze bedoelen is dat de emissies tot nu toe niet voldoende zijn om bij de 1.5C te komen
Er staat niet meer en niet minder
“wat ze bedoelen is dat de emissies tot nu toe niet voldoende zijn om bij de 1.5C te komen”
U maakt zeker een grapje, die emissies worden toch door iets of iemand veroorzaakt en het IPCC schrijft dus sat dat niet ALONE door de mens wordt veroorzaakt. PUNT.
Er staat (zie https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/sites/2/2019/05/SR15_SPM_version_report_LR.pdf ).:
“A.2 Warming from anthropogenic emissions from the pre-industrial period to the present will persist for centuries to millennia and will continue to cause further long-term changes in the climate system, such as sea level rise, with associated impacts (high confidence), but these emissions alone are unlikely to cause global warming of 1.5°C (medium confidence). (Figure SPM.1) {1.2, 3.3, Figure 1.5}”
Het onderwerp van de tweede deelzin ’these missions’ slaat dus terug op “anthropogenic emissions from the pre-industrial period to the present”. Oftewel, de reeds volbrachte anthropogene emmisies. Er staat dus (vertalen): “enkel de reeds volbrachte emmisies zijn onwaarschijnlijk voldoende om een globale opwarming van 1.5 graden te veroorzaken.”
Dat heet begrijpend lezen.
punt A1 zegt overigens:
“A.1 Human activities are estimated to have caused approximately 1.0°C of global warming above pre-industrial levels, with a likely range of 0.8°C to 1.2°C. Global warming is likely to reach 1.5°C between 2030 and 2052 if it continues to increase at the current rate. (high confidence) (Figure SPM.1) {1.2}”
Aldus is bereiken we met de huidige gang van zaken binnenkort al de 1.5 graden opwarming (als de huidige emmissies doorzetten).
en C1 zegt:
“C.1 In model pathways with no or limited overshoot of 1.5°C, global net anthropogenic CO2 emissions decline by about 45% from 2010 levels by 2030 (40–60% interquartile range), reaching net zero around 2050 (2045–2055 interquartile range). For limiting global warming to below 2°C, CO2 emissions are projected to decline by about 25% by 2030 in most pathways (10–30% interquartile range) and reach net zero around 2070 (2065–2080 interquartile range). Non-CO2 emissions in pathways that limit global warming to 1.5°C show deep reductions that are similar to those in pathways limiting warming to 2°C. (high confidence) (Figure SPM.3a) {2.1, 2.3, Table 2.4}”
Aldus zijn er duidelijk aanpassingen aan de anthorpogene CO2 emmisies noodzakelijk om onder 1.5 graden te blijven, of zelfs om onder 2 graden opwarming te blijven.
Het IPCC rapport is dus zeer duidelijk op dit punt.
daarnaast, (nu jullie opeens geinterresserd zijn in IPCC standpunten:)
A.1.1 Reflecting the long-term warming trend since pre-industrial times, observed global mean surface temperature (GMST) for the decade 2006–2015 was 0.87°C (likely between 0.75°C and 0.99°C) higher than the average over the 1850–1900 period (very high confidence). Estimated anthropogenic global warming matches the level of observed warming to within ±20% (likely range). Estimated anthropogenic global warming is currently increasing at 0.2°C (likely between 0.1°C and 0.3°C) per decade due to past and ongoing emissions (high confidence). {1.2.1, Table 1.1, 1.2.4}
Ah, een stijging van 0.1-0.3 graden per decennia. Nou, deze duidelijkheid scheelt ook weer een stuk of 100 discussies hier op climategate.
“medium confidence” betekent dat het net zo goed zou kunnen dooien als vriezen, m.a.w. de invloed kan precies even goed hoger als lager uitvallen.
Ik begrijp gewoon niet hoe de juistheid van wetenschappelijk onderzoek kan worden uitgedrukt in verschillende gradaties van ‘confidence’. Het is niet objectief meetbaar en dus moeilijk te betwisten, maar eigenlijk net zo moeilijk te verdedigen. Kortom het is een subjectieve kwalificatie en derhalve onwetenschappelijk.
Chris, zowel modellen als waarnemingen bevatten onzekerheden. Op het moment dat je die kunt kwantificeren kun je statistische uitspraken doen.
Inderdaad, als statistiek aan de grondslag ligt van een waarschijnlijkheid dan heb je een punt. Maar de ‘medium confidence’ statement heeft geen verifieerbare statistische basis.
Ja dat zat ik me straks ook al te bedenken.
Ik vind dit ook niet de juiste manier met die gradaties.
En voor veel mensen verwarrend.
Inderdaad, als statistiek aan de grondslag ligt van een waarschijnlijkheid dan heb je een punt. Maar de ‘medium confidence’ statement heeft geen verifieerbare (kwantificeerbare) statistische basis.
Als ‘medium confidence’ goed gedefinieerd en gekwantificeerd is, wat is dan het probleem?
Ronald dat is het juist vaak niet:. Lees dit kritische rapport van de IAC (in 2010 met co-chairs Robbert Dijkgraaf)
http://reviewipcc.interacademycouncil.net/report/Chapter%203%20-%20IPCC%E2%80%99s%20Evaluation%20of%20Evidence%20and%20Treatment%20of%20Uncertainty.pdf
@Chris Schoneveld
“Ik begrijp gewoon niet hoe de juistheid van wetenschappelijk onderzoek kan worden uitgedrukt in verschillende gradaties van ‘confidence’.
Het is een Summary For Policymakers. Meer duidelijkheid vinden we misschien in het complete document. Per stelling is waarschijnlijk geturfd met ja/nee/misschien voor de verschillende onderzoeken of onderzoekers. Op zich een begrijpelijke manier om de informatie te versimpelen.
Bart,
Je schrijft: ‘Op zich een begrijpelijke manier om de informatie te versimpelen.’
Lijkt mij ook. Maar is dit conform de wetenschappelijke methode? Lijkt mij niet. Dus ….
Ik heb er ook eens op liggen te zoeken.
Waar ik dan op uitkom, als ik zeg ik heb ondekt dat het 2 graden te koud is voor de tijd van het jaar.
Dan kunnen zij zeggen, we zijn het eens met je stelling, maar we beoordelen je gradatie met gemiddeld.
Hans, een vertaalslag van wat de wetenschappelijke methode oplevert naar de doelgroep die met de uitkomsten van de wetenschappelijke methode beleid moeten maken is altijd noodzakelijk. Simpelweg omdat beleidsmakers (veelal) geen klimaatwetenschappers zijn en omgekeerd.
Zo kun je alles wel rechtbreien wat krom is in naam der wetenschap ten faveure van het politieke IPCC mede opgericht door het WMO.
tjonge, wat een negatieve insteek weer.
Wetenschap moet zich niet bemoeien met politiek en beleid. WMO zijn meteorologen en geen klimaatdeskundigen maar weersdeskundigen.
Dat WMO verworden is tot een organisatie die pretendeert een verzonnen klimaatwetenschap te moeten ondersteunen middels IPCC vind ik betreurenswaardig. Klimaat wordt bestudeerd vanuit verschillende wetenschappelijk disciplines. Metereologen en dus een WMO hebben daar part nog deel aan. Ze leveren misschien knowhow vanuit hun computer/rekenmachines om het weer betrouwbaar te kunnen voorspellen. Dat maakt ze niet tot klimaatdeskundigen.
Precies! Wetenschap moet zich niet bemoeien met politiek en beleid. Maar wetenschap moet wel de politici en beleidsmakers bereiken, toch? En dat kan alleen als je elkaars taal kunt spreken. Een vertaalslag van wetenschappelijke output is dus noodzakelijk.
Je pretendeert nogal veel te weten van de WMO. Daar gewerkt? Of allemaal kennis opgedaan van internet linkjes. Internet vertelt de waarheid, toch?
Ronald, je loopt voorbij aan mijn opmerkingen omtrent WMO, meteorologen die weer- maar geen klimaatdeskundigen zijn; lijkt me dat daar ook een discussie over plaats zou moeten vinden.
Jij zegt dat “Wetenschap moet wel de politici en beleidsmakers bereiken, toch? En dat kan alleen als je elkaars taal kunt spreken. Een vertaalslag van wetenschappelijke output is dus noodzakelijk.”
De vraag is of dit moet, tenzij het compleet/deels onheilspellend is.
Jij weet niets van de WMO, Anne, anders dan wat je leest op internet. En internet vertelt de waarheid, toch?
“De vraag is of dit moet”. Ja, dat moet.
Wat moet is dat overheidsorganen als een Rijkswaterstaat bijvoorbeeld de wetenschap in de gaten moet houden om verantwoorde invulling van taken te garanderen. Maar de politiek hoeft niets hiermee tenzij een catastrofe wordt voorspeld.
Wat ik verder constateer is dat KNMI zich als een opponent van catastrofe manifesteert.
Ik vraag me af hoe dit instituut als overheidsorgaan denkt zich te mogen gedragen als het gaat om wetenschap te volgen en te includeren.
Precies, Chris. Dat was de onuitgesproken achtergrond van mijn opmerking.
@Anne,..bedoel je dat het KNMI achter de catastrofe klimaat staat? Of juist het tegen over gestelde?
Volgens mij wordt het KNMI bekostigt door de overheid. Dus concludeer ik wiens brood men eet wiens woord men spreekt.
Durk, ik denk dat KNMI in een spagaat zit. Van oudsher instituut voor meteorologie en in de tijd toenemende taken maar ook onderzoek mbt klimaat. Op pagina’s van de website is KNMI lichtelijk bevooroordeeld tot mogelijke toekomstige catastrofes.
Ik ben toch wat terughoudender waar het dat artikel betreft. Open vraag blijft nog steeds: hoe is dan de verhouding mens natuur. En onder dit laatste reken ik vooral waterdamp.
Verder zou ik willen waarschuwen niet in dezelfde wijze van argumenteren te vervallen, als CAGW’ers en modelmakers die bezigen. Ik bedoel in dit geval dan een nieuwe Kleine IJstijd projecteren, hoe plausibel en intrigerend de schattingen ook moge overkomen. Alsmede vingerwijzingen bespeuren in allerlei minder vaak voorkomende weerverschijnselen. Ik vind: eerst de feiten dan geloven.
Jeroen,
de feiten laten zien dat AGW een feit is, maar die feiten wil je niet geloven
Jammer hoor, je zult altijd genegeerd worden door verstandige mensen als het gaat over klimaatbeleid
Tuurlijk van der Heijden, wij hebben 85% natuurlijke en 15% anthropogene oorzaak maar het ligt aan de mens.
Wij hadden 61% tegen de Europese Grondwet en 39% voor, dezelfde getallen gelden voor het Oekraïne referendum.
Waar is het in het democratische proces misgegaan?
@JvdH.
Aha… ja… nu zie en snap ik het… denk ik…
Er staat níet, dat niet alleen (‘alone’) de mens verantwoordelijk is oorzaken zijn voor de stijging van de temperatuur (wat impliceert dat er ook andere oorzaken zijn); er staat wél dat de antropogene uitstoot op zichzelf (‘alone’) nog niet die 1,5 gr. C stijging veroorzaakt.
Heb ik het nu goed begrepen?
Ik had graag gezien dat het anders was, maar dat is mijn wensdenken.
Excuses aan alle wetenschappers en anderen voor mijn vooringenomenheid en cynisme!
Ik leer hier iedere dag weer, ook van de anti-klimaatsceptici. ;))
Een feit moet met objectieve waarnemingen vastgesteld en getoetst kunnen worden. Opwarming kunnen we dus een feit noemen want gemeten. De oorzaak blijft echter onderwerp van discussie. GW is dus een feit, AGW is een hypothese. Voor de diep gelovige is het bestaan van een God een feit, voor een agnost/scepticus is het een mogelijkheid, zij het zeer onwaarschijnlijk. J van der Heijden behoort tot de categorie van diep gelovigen.
Ja Chris, ik begrijp wat je bedoelt, maar ik constateer toch dat JvdH cs. soms best wel weten waar ze over schrijven/praten. Regelmatig ben ik het zeker met JanvdH en HenkdJ niet eens (en dan vooral op gebieden van maatschappelijke vraagstukken), maar ze hebben meer verstand van ‘exacte vakken’ dan ik. Dat JvdH me heeft doen inzien hoe die zin in het IPCC rapport gelezen moet worden, is wat mij betreft toch wel een plusje waard.
@Johan D,
Dan moet je toch een tijdje terug in de tijd, naar de basis van de klimaathoax, want dat was de leugen en dat is de leugen waar heden ten dage nog steeds op wordt voortgeborduurd.
Omdat dit in de media geschreven stond, ik heb daar ook meer in gelezen dan wat ik nu niet terrug kan vinden in dit IPCC rapport.
Ik neem toch niet aan dat in dat IPCC rapport ondertussen iets is verranderd?
Ik vind 2.1 wel goed dat nu ook de broeikasgassen er bij worden vermeldt en niet alleen de co2.
Nieuw – Natuurlijke cycli en trends.
https://www.youtube.com/watch?v=3biTbgx_l3c
Ik heb dit artikel vlug doorgelezen…..
Ik ben altijd wel een fan geweest van Easterbrook. Daar heb ik wel van geleerd. Leeft hij nog?
Het is natuurlijk onzin om te geloven dat de atmosfeer onze aarde ‘verwarmt’
1) omdat de meeste gassen (99.4%) voorledig doorlaatbaar zijn voor de meeste straling
2) de massa van GH gassen (0.6%) is te klein om een wezenlijke invloed op de temperatuur om ons heen te hebben.
Het zijn inderdaad de oceanen die ons weer en klimaat bepalen….
http://woodfortrees.org/plot/jisao-pdo/from:1995/to/trend/plot/jisao-pdo/plot/jisao-pdo/from:1995/to:2016/trend/plot/jisao-pdo/trend
Als we dus naar de PDO (index) kijken zien we feitelijk geen verandering over langere tijd (a miracle?)
Er was een heel kleine verhoging in T vanaf 1995 maar dit lijkt (mij) als gevolg een buitengewone toestand op de zon die de normale (dalende) trend heeft vertraagd. Die dalende trend komt wel weer terug…..(lijkt mij)
Dat weten we inderdaad van de positie van de planeten….
Afgezien van al dit gekissebis, de vraag is natuurlijk:
hoe komt Emiel van Broekhoven ertoe om te beweren dat het IPCC terugkrabbelt?
Het IPCC krabbelt niet terug.
En voor alle economen hier: HET IPCC KRABBELT NIET TERUG.
Dus: hoe komt een Respectabele Professor Personal Finance ertoe om te beweren dat het IPCC terugkrabbelt?
@Herman C,
Héél simpel, het IPCC schrijft dat CO2 emissies niet ALONE aan de mens kan worden toegeschreven.
@Joop je vergeet nog een heel belangrijk iets ook de gassen en de aerosols horen er dit keer bij! :-)
@Theo,
Tja, ik krijg de laatste tijd een hoop opmerkingen dat er een onaangename geur vanaf mijn oksels komt.
@Joop,
Ma ma, ik lach me kapot met die uitspraak van jou, geweldig
@Theo,
Tja, dat heeft iets te maken met NASA en het gat in de ozonlaag. Die bleek in de jaren 90 van de vorige eeuw niet zo groot te zijn dan men had gedacht. Daarom heeft NASA dat gat een beetje overdreven voor de werkgelegenheid.
Aldus een medewerkster van NASA op Discovery Channel.
Ben ik al zo oud en is mijn geheugen nog zo goed?
Helaas voor de klimaatyuppies, JA!
Ik geloof zomaar ineens in alle rondgaande complottheorieën, omdat ene Joop op climategate.nl daar bevlogen over rept.
@Joop, dat had ik met het grote bos sterven door de zure regen.
Nu hadden van die groene yuppies bevers uitgezet hier, en nu gingen die bevers natuurlijk bomen villen, maar een paar jaar later waren er te veel en de bomen steeds minder.
Tja de oplossing vangen en elders uitzetten, maar dat wilde die bevers niet.
Wat hebben ze nu gedaan, die beesten in het geheim kapot geschoten.
Nu zit er geen een bever meer hier.
Kijk zo zijn die groenen weer, niet aan de grote klok hangen, tegen de burgers zeggen we vangen ze en zetten ze elders uit, en dan stiekem kapot schieten.
Ik ga naar bed, groeten fijne avond.
@Ronald,
Gelukkig ben jij helemaal vrij om te geloven wat jij wilt maar of jij daar de juiste keus in gemaakt heb is nog maar de vraag?
@Theo; het vervelende van dit soort groene jongens zit hem in het feit dat zij blind zijn voor de complexe materie. Vaak een doel voor ogen hebben en daar moet en zal alles voor moeten wijken.
De bever is er een. Oostvaarderplassen is er ook een. Nu de wolf in Nederland gelokaliseerd is begaan de heren en dames wederom dezelfde stomme fout. De wolf zal zich wellicht voortplanten. De meeste Nederlanders vinden dit niet leuk. Want wolf is grote tanden, hondsdolheid en de grote boze wolf van roodkapje.
De wolf wordt door greenfreacks verheven tot het toppunt van de ecologische piramide. De wolf is -samen met de mens- aanvoerder van deze piramide. Dat gaat nooit goed. Zie de geschiedenis.
De wolf zal-ondanks zijn beschermde status- bejaagd en opgejaagd worden.