Een gastbijdrage van Arnold Fellendans.
Ik vroeg een bekende om met mij mee te gaan naar Rotterdam, waar klimaatscepticus André Bijkerk een voordracht zou houden voor de plaatselijke KIVI-kring. Hij weigerde pertinent om mee te gaan, ‘want ik neem mijn verantwoordelijkheid voor mijn kleinkinderen.’ Dat hij dan juist mee moest om André Bijkerk van repliek te dienen, sprak hij tegen, en ook het feit dat iedereen die ik over zijn weigering vertelde het met mij eens was, bracht hem niet aan het twijfelen.
Het klimaatmodel van het IPCC was juist, hij wist het heel zeker: daaraan werkten immers veel meer mensen mee dan het ‘handjevol’ in dat clubje van mij. Ik kon praten als Brugman en hem vertellen dat ‘mijn clubje’ deel uitmaakt van een wereldomvattend netwerk van klimaatcritici, maar hij bleef bij zijn mening: hij en het IPCC wisten het beter.
Ook mijn argument dat in de wetenschap de meeste stemmen geen criterium zijn, tastte zijn zekerheid niet aan. ‘Verantwoordelijkheid nemen’ was kennelijk geen principe dat hem uit zijn wetenschappelijke opleiding in Delft was bijgebleven, met het tragische gevolg dat hij dit grondbeginsel zijn vele HBO-studenten niet had kunnen bijbrengen.
Is dit dan zo bizar?
Nee, echt bizar is het antwoord op een vraag die ik een significant aantal hoogleraren stelde, van wie enkelen een uiterst verantwoordelijke maatschappelijke positie bekleden. Geen van hen had een antwoord paraat, maar allemaal gaven ze toe deze vraag belangrijk te vinden:
Welke blijvende waarden moeten alle nieuwe academici van hun wetenschappelijke opleiding kunnen meenemen?
Uit het ontbreken van een antwoord kan de conclusie worden getrokken dat vele hoogleraren niet weten wat ‘academisch werk- en denkniveau’ inhoudt, of korter gezegd: ze kennen hun eigen core business niet. Het is bekend dat ondernemingen die te weinig inzicht hebben in hun eigen kernactiviteiten, onvermijdelijk in de problemen komen. Het is eveneens bekend dat universiteiten zich niet als ondernemingen wensen te beschouwen, hoewel ze toegeven dat ze op dit moment grote problemen hebben: te hoge werkdruk en het werven van fondsen voor onderzoek is uiterst tijdrovend. De minister van onderwijs, Ingrid van Engelshoven, heeft de universiteiten onlangs uitgenodigd zelf met voorstellen te komen die aan een oplossing voor deze problemen kunnen bijdragen.
Mijn eigen antwoord op bovenstaande, door mij aan diverse hoogleraren gestelde vraag is te vinden via www.omdeaarde.nl, de link in het onderste vakje in de tunnel (aanleg spoortunnel door de St. Gotthard). Ik noem daarin 7 ‘voorbeelden van betekenis’ die kunnen worden afgeleid uit het feit dat onze werkelijkheid complex is, en dat alle wetenschappelijke disciplines er dus op gericht moeten zijn mensen op te leiden die goed kunnen omgaan met complexiteit.
In mijn eigen antwoord staat de schokkende opbrengst van mijn onderzoek nog niet vermeld: hoogleraren nemen geen verantwoordelijkheid voor hun eigen probleem: hun onbekendheid met hun eigen core business. Het is een zwart gat in hun eigen onderwijs. Daarmee missen ze een mooie kans: toekomstige academici een voorbeeld geven dat hen actief waardevol laat zijn voor duurzame ontwikkeling. Een rector magnificus van een Nederlandse universiteit verzekerde mij dat dit gebrek aan aandacht voor complexiteit in alle universiteiten ter wereld bestaat.
Door allerlei netwerken te informeren over mijn ervaring kunnen zelfordenende processen op gang komen die mij hopelijk overbodig maken. Vanzelfsprekend leg ik mijn bizarre ervaring ook graag voor aan mijn klimaatnetwerk: onderkenning van de tunnelvisie op universiteiten biedt ons een scherper inzicht in ons complexe probleem.
Jammer dat er weinig tot geen verantwoordelijkheid meer gevoeld en genomen wordt door onze universiteiten in het bijbrengen van wetenschappelijk zuiver handelen. Hoogste tijd voor herbezinning en een open mind.
Helaas Arnold, ik kan je analyse vanaf de werkvloer slechts bevestigen. Dagelijks komt er afwisselend een student voor mij koken uit uiteenlopende disciplines (biowetenschappen, ,archeologie, kunst geschiedenis, geschiedenis en politieke wetenschappen). En zij klagen hoe zij door bepaalde hoogleraren indoctrinerend worden onderwezen.
Waarschijnlijk heb ik als oude rot meer persoonlijk contact met studenten dan menige hedendaagse hoogleraar die geen mondelinge tentamen meer afneemt. Geen weerwoord hoort. Die zijn student slechts kent uit antwoorden in multiple choice examen, als reactie op wat hij vanaf de kansel als wijsheid heeft verkondigd.
De discussie wordt interessant als de student een bachelor, master scriptie, of proefschrift moet schrijven. Dan schrik ik dus echt als de student niet gehoorzaam his masters voice (modieus) volgt. Maar gelukkig, er zijn nog steeds hoogleraren die zich als geleerden gedragen en open staan voor revolutionaire ideeën van hun studenten. .
Een structureel probleem is, dat de hoogleraar zijn promovendi kiest uit wie zich aanbiedt, die in zijn straatje past, in plaats van omgekeerd, dat de ‘master ’ zijn promotor mag kiezen waarmee hij denkt overweg te kunnen.
Beste Arthur, wat zou er moeten gebeuren om onze universiteiten en hogescholen weer te laten functioneren zodat ze onafhankelijke en vrije geesten aflevert?
Willem: wellicht door het werven van fondsen af te schaffen? Wiens brood men eet wiens woord men spreekt?
Beste Willem en Arthur, om dit gebrek te herstellen is het noodzakelijk dat alle vormen aan Opleidingen en Studies in Nederland en de EU absoluut Politiek Neutraal dienen te zijn. De nadruk dient ook te liggen op ß Bèta niveau. Dat zal ons Land, Economie en Bedrijfsleven tegoeden komen.
Arthur staat dan ook niet meer op de werkvloer maar zit thuis in zijn studeerkamer te filosoferen met gelijkgezinden
En Heyden, wat is jouw opleiding en professie?
@Aad.
Ja, ook ik ben benieuwd, maar ik denk niet dat hij ons het verlossende woord zal geven. :)
Aad,
Ik ben procesengineer en dat weet ook iedereen hier
Wow! Hij geeft iets van zich bloot! In welk vakgebied en op welk opleidingsniveau? Vertel, vertel!!
@Heyden. Dan zou ik maar niet zo hoog van de toren blazen.
Is opleidingsniveau en professie hier in dit forum zo belangrijk? Gezien het topic op dit moment… :)
@JvdH Wat een stuitende opmerking aan het adres van Rörsch. Alsof denken en onderzoeken achter de voordeur van je huis ophouden. Het zegt iets over jouw fatsoensniveau.
J van der Heijden, bent u als procesS engineer dan op een of andere manier actief in de de hernieuwbare en/of duurzame industrie ?
Wat een kleinerende zure reactie, iemand met zo’n staat van dienst, die bovendien blijk geeft nog steeds geïnteresseerd te zijn in wetenschappelijk onderwijs, verdient meer respect, zelfs als je het niet met hem eens bent.
J vd Heijden, U stelt trots dat U jarenlange ervaring hebt als Proces Engineer? Kunt U dan haarfijn uitleggen wat een Massa Balans en Energie Balans is, betekend, en wat Uw “persoonlijke sterkte” moet zijn om deze soorten van Balansen waar en werkbaar te maken? Moet voor U toch een fluitje van een Cent zijn zoals U altijd anderen de maat neemt. Ja toch?
@ vdH
“Ik ben procesengineer en dat weet ook iedereen hier”
Ah, dus geen academisch werk- en denkniveau. Dat verklaart alles…
Er is gezond verstand nodig om problemen op te lossen. Eerst veel biomassawarmtecentrales bouwen en dan de vraag stellen “is dit echt beter voor het klimaat?” dat is de verkeerde volgorde. Eerst maar een de vraag beantwoorden over de invloed van de mens op het klimaat. Vooralsnog is dat niet eens duidelijk.
Zolang niet is aangetoond dat CO2 een kwaadaardig gas is gaat dit helemaal nergens over. Het ironische eraan is dat het tegendeel is aangetoond. CO2 maakt immers de wereld groener en koolstof is de bouwstof van het leven. Al het goede komt van koolstof niet het tegenovergestelde zoals de perverse klimaatalarmisten roeptoeteren.
@Martin 1 mei 2019 om 03:30
“Er is gezond verstand nodig ..”
Vandaag in de Telegraaf:
“Toch noemt Ramez Naam, energie- en innovatie-expert van de denktank Singularity University uit Californië zich een optimist als het gaat over het CO2-probleem.
..
Zon en windenergie kunnen elkaar volgens Naam goed aanvullen voor de momenten dat het niet waait of donker is. Wel zal er in Europa een grote kabel aangelegd moeten worden, om Spaanse zonne-energie naar het noorden te krijgen en windstroom van noord naar zuid. „Hoe groter het netwerk, hoe kleiner de kans dat het nergens waait of zonnig is”, is het idee daarachter. „China legt een kabel van 3400 kilometer, die maar 10% stroom verliest. Het kan dus”, concludeert Naam, al zullen voor Europa ook batterijen nodig zijn om het hele jaar te kunnen rekenen op stroom. „Jullie continent is het allermoeilijkst. Dus zul je ook iets met stroomopslag moeten doen.”
Het rondslingeren van “hernieuwbaar” om het wiebelen tegen te gaan vergt tenminste overal een verdubbeling van de produciecapaciteit.
Is logisch nadenken verwaaid en heeft de man een zonnesteek?
Nee hoor
Het logisch denken bij Boels is verwaaid
Maar goed een groepsdenkertje en blind voor alles wat zijn mening niet bevestigd
Ik mis de onderbouwing bij het commentaar van JvdH
Boels
Alles kan. Ook lange kabels. De vraag is of je dan ook niet uitkomt in die landen waar men steeds meer onafhankelijk willen worden en die we als onbetrouwbare schurkenstaten benoemen. En dat kan linksom of rechtsom zomaar veranderen. denk maar aan het conflict in voormalig Joegoslavië. Bovendien is daarmee het grote bederf van natuur en landschap niet van de baan. Met idiote windmolens op land en zonnepanelen op akkers. Op het ene moment kakelen over de menselijke voetafdruk een op het andere moment het totale landschap domineren dat gaat er bij mij niet in. Nog los van de gevolgen van de door Attenborough bezongen natuur. Maar dat zag hij kennelijk even niet.
Inderdaad eerst nadenken, studeren, hogere eisen aan studenten voor toetreding tot universiteiten. Onderzoek los van het verlokkende geld. Onafhankelijk graag en vooral kritisch..
@J van der Heijden 1 mei 2019 om 08:14
Triest.
Snap je niet dat als een regio tekort aan energie heeft, er per definitie in een andere regio een overschot moet zijn?
@Peter van Beurden 1 mei 2019 om 08:38
Nee, niet alles kan.
Als je iets wil herverdelen moet je het eerst hebben.
Bovendien zijn de prijzen per kWh per regio verschillen:
NL huishoudens 17,06 €ct per kWh
http://www.statista.com/statistics/418106/electricity-prices-for-households-in-netherlands/
ES huishoudens 23,83 €ct per kWh
http://www.statista.com/statistics/418085/electricity-prices-for-households-in-spain/
[Weliswaar brutoprijzen incl heffingen en belasting]
Het voorbeeld van China betreft een kabel vanaf de waterkrachtcentrale (Three Gorges??), een vraaggestuurde vorm van het opwekken van elektriciteit.
Hoe meer materiaal ingezet moet worden hoe meer afval we onze kinderen nalaten, accu’s, we krijgen er bergen van als die ook nog ingezet moeten worden.
Stroom over verre afstanden, kan op een paar manieren door de spaning nog hoger de maken, frequentie veel hoger te maken of door koeling supergelijders.
Maar waarom niet gewoon simpel met kernenergie, hoeveel centrales staan er wereldwijd?
Hoe vaak gaat het mis?
Ik neem aan dat de knappe koppen nu toch wel in staat zijn om zeer veilige centrales te bouwen, zo niet dan gaan ze maar in India in de leer.
Ik bedoel waarom zo moeilijk als het makkelijker kan.
Na Tsjernobyl, zijn ze hier allemaal bang geworden, maar die technieken wat toen gebruikt werden zijn al lang voorbij, we kijken toch ook niet meer zwart wit tv met vacuüm buizen er in.
Boels nogal ja.
Boels
Het kan wel, maar de vraag is of je het moet willen. Mijn keuze is: doe nog maat een tijdje gas en zet vervolgens vol in op kernenergie. De kabels van Noord- naar Zuid-Duitsland zijn al een drama.
Wereldwijd neemt het bos areaal toe. Even een Goreaanse ” is er toevallig een link tussen de toename van CO2 en bos?
CO2 is een bijzonder functioneel gas. Planten en algen groeien daarvan. Hoe meer CO2 des te meer voedsel voor plantaardige organismen. Het is simpel te onderbouwen door de fotosynthese te analyseren. Doch is ook dit proces ingewikkeld.
Dieter doelt misschien hierop:
https://earthobservatory.nasa.gov/images/144540/china-and-india-lead-the-way-in-greening
Dat geeft inderdaad een heel ander beeld dan het plaatje van de BBC. Maar de figuur van de NASA roept wel veel vragen op. Sowieso is niet de hoeveelheid bos weergegeven, maar de hoeveelheid bebladerd oppervlak. Dat kunnen ook akkers zijn. Een akker kan er zelfs groener uitzien dan een bos. Bovendien geeft de figuur geen verandering in oppervlakte weer, maar verandering in percentage. Een toename van 50% van een zeer gering aandeel groen is nog altijd een zeer geringe toename.
De figuur roept ook vragen op ten aanzien van Nederland. Hier wordt gesuggereerd dat de hoeveelheid groen met name in het noordoosten is toegenomen, terwijl daar juist sprake is van een afname van de hoeveelheid bos/ bomen. Ik heb hierover contact gehad met iemand in Wageningen (van de Groenmonitor) maar die kon het ook niet verklaren.
Dus: de zichtbare hoeveelheid groen neemt kennelijk toe, maar de kwaliteit van de vegetatie neemt zeer waarschijnlijk af. Dit door houtkap in natuurlijk (oer)bos en vervanging door akkers en plantages.
Henk DJ CAGW-slet vergeet de kelp wouden, een van de grootste, meest productieve en dynamische ecosystemen op aarde. Erg overtuigend weer Henk.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kelp_forest
Niets kan HenkdJ van zijn pro-CAGW standpunt af krijgen. Soms is die volharding van hem terecht, soms onterecht. Ik ken HenkdJ verder niet, maar ik denk dat hij geen slecht of gemeen mens is. Hem een AGW-slet te noemen, gaat mij echt te ver. Dat verdient niemand hier.
HenkdJ, ik snap volledig wat je bedoelt. Ik respecteer je mening.
Gezond verstand…
Voorlopig lopen onze kinderen, de media en ook politici zoals van Groenlinks achter het klimaatmeisje Greta aan en wordt er zand in hun ogen gestrooid. ‘Greta heeft verstand van zaken’ hoor ik in de talkshows. ‘Ze schrijft zelf haar speeches en heeft de wetenschappelijke klimaatrapporten goed bestudeerd’. ‘Zij verdient een Nobelprijs’.
Greta heeft volgens haar moeder zelfs een gave om het CO2 gas te kunnen zien en hoe het gas zich verspreidt en de atmosfeer in een gigantische onzichtbare vuilnisbelt verandert. Dit schrijft haar moeder in haar nieuwe boek.
GroenLinks wil Greta voor 6 juni uitnodigen om in de Tweede Kamer de leden toe te spreken. Dan is er een hoorzitting voor onze klimaatspijbelaars. Greta als voorbeeld voor onze jeugd en onze kamerleden.
Het is echt bizar.
‘Greta Thunberg: Neues Buch über Familie Thunberg löst Shitstorm auf Facebook aus’
Im Post wird ein Zitat aus dem Buch verwendet. Mutter Malena schreibt dort über Greta: „Greta gehört zu den wenigen, die unsere Kohlendioxide mit bloßem Auge erkennen können. Sie sieht, wie die Treibhausgase aus unseren Schornsteinen strömen, mit dem Wind in den Himmel steigen und die Atmosphäre in eine gigantische unsichtbare Müllhalde verwandeln.“
https://www.derwesten.de/panorama/greta-thunberg-familie-schreibt-buch-und-erntet-viel-kritik-id217056933.html
https://www.spiegel.de/kultur/literatur/greta-thunberg-im-buch-szenen-aus-dem-herzen-ueber-die-klimaaktivistin-a-1265206.html
Karin
Moeder van Greta zal gedacht hebben: je moet het ijzer smeden als het heet is. Nu zijn er vast hordes gelovigen die Greta als een heilige aanbidden en dat is vast een aanjager voor de verkoop van haar boek.
Wie geeft toch telkens het neerwaartse duimpje? Hij/zij heeft werkelijk geen verstand van het fotosynthese proces. Beetje dom hoor.
@ Henk deJ,
Ik las zojuist de reacties terug op twee voorgaande artikelen op Climategate. Het valt me op dat u in uw reacties steevast probeert de indruk te wekken dat u veel kennis van zaken heeft op het gebied van de klimaatwetenschap.Toch geeft u in uw reacties zelden of nooit blijk van echte relevante kennis omdat u anderen slechts bekritiseert en hen vraagt naar een ordentelijke wetenschappelijke onderbouwing, zonder zelf ooit het overtuigende bewijs te leveren voor de juistheid van uw opvattingen. Misschien kunt u voortaan al uw kritiek vergezeld doen gaan van een wetenschappelijk geschrift waar uw gelijk door wordt aangetoond. Dat is steeds wat u anderen vraagt, dus waarom legt u uzelf niet dezelfde discipline op?
“Het staat op het internet” dus is het waar zegt Henk.
Dat is natuurlijk een dooddoener, Henk zal nooit exact een bron formuleren voor zijn stellingen, Eis voortaan namen en rugnummers als Henk weer eens een claim doet, chapter and verse, zeggen de Engelsen.
Arrhenius was een luke-warmer (Arrhenius, 1908, Das Werden der Welten, Leipzig, Akademische Verlagsgesellschaft)
Ja ja
Hans “lees Judith Curry” Erren beweert dat anderen niet specifiek zijn met hun bronnen……
Henk de factchecker
Henk dJ 27 mrt 2019 om 05:55
“Joost, het IPCC is georganiseerd sinds 2011, ..
Blijkbaar zit jij vol met blinde overtuigingen, maar durf jij niet na te gaan hoe de vork echt in de steel zit! ”
About IPCC
Created in 1988 (Bron: IPCC)
Bladzijde 57 Henk
Krijg de pip Henk
Heyden, ga je vandaag nog wat zinnigs roepen, of alleen maar op de man spelen?
@Aad, dat is wat ik ook gisteren tegen je zei, maar dat was schijnbaar een valse Aad omdat het blog werd verwijderd.
Alles draait dan een andere richting uit, volgens mij is het sommige personen het daar juist om te doen, de zaak verzieken.
Ik heb hier al eens eerder gewezen op een discussie tussen Noam Chomsky en Michael Albert, en hoe deze tegen de verantwoordelijkheid van de intellectueel aankijken. Ik haal de anekdote uit hun gesprek nog maar eens aan.
… kids [are] coming in to Harvard Law School with long hair and backpacks and social ideals and they [are] all going to go into public service, law and change the world. That’s the first year. […] around April the recruiters come for the summer jobs, the Wall Street firms. Get a cushy summer job and make a ton of money. So the students figure, What the heck? I can put on a tie and jacket and shave for one day, because I need that money and why shouldn’t I have it? So they put on a tie and a jacket for that one day and they get the job for the summer. Then they go off for the summer and when they come back in the fall, it’s ties and jackets and obedience and a shift of ideology.
(Het document staat nog op internet, google maar op een deel van deze tekst.)
Toch wil ik deze klaagzang niet ondersteunen. Ik volg Chomsky en Albert daarin niet.
De intellectuelen waren vroeger ook geen lieve jongens. Alleen al in de 20ste eeuw is er oorlog na oorlog gevoerd, vooral ook proxy-oorlogen, de atoombom is gevallen, er zijn een paar volkerenmoorden gepleegd – en vertel mij niet dat dat allemaal is voortgekomen uit de heffe des volks.
Ik vind niet dat een hoogleraar hogere verantwoordelijkheden heeft, of minder rechten dan een putjesschepper. Ieder moet zich maatschappelijk verantwoord gedragen, en ieder heeft zijn eigen publiek waarvoor hij speelt.
Ik vind dat een hoogleraar ook dezelfde rechten heeft als een putjesschepper. Dus als een hoogleraar ’s avonds voor de tv neerploft en GTST of zoiets gaat zien, moet ie dat vooral zelf weten. En als een putjesschepper ’s avonds wil gaan biljarten of bridgen moet ie dat vooral zelf weten.
En als een hoogleraar niet gaat stemmen omdat ie “de politiek een zootje vindt” doet ie misschien wel erg plat, maar met evenveel recht als de putjesschepper.
Alleen al de strijd die je hier dagelijks op climategate ziet, om te kunnen onderscheiden wat goed en kwaad is, zou iedereen er toe moeten doen besluiten – mij bijvoorbeeld! – om zich verre te houden van maatschappelijk sociaal gewoel. Veel beter voor je humeur, en, niet ondenkbaar, wellicht ook voor je gezondheid.
Laat me raden, die bekende was een van de uiterst onnozele IPCC adepten Henkdj, Heyden of Ronald?
Het zijn niet alleen professoren en HBO docenten die de studenten de ” linkse” doctrine bijbrengen. Middelbare scholen en MBO vakscholen worden eveneens geteisterd door “links geweld” van hun docenten.
@Dieter, als Hoogleraren zich al met gekozen politiek gaan bemoeien waar hebben we het dan over.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/3367880/academici-keren-zich-tegen-samenzweerder-baudet
Ja, machtmisbruik. “ik ben slim dus….”.
Als de verenigde putjesscheppers dit doen maakt het weinig indruk.
Op de een of andere manier werkt het niet zo in een democratie: one man one vote.
En democratie is een belangrijk goed….
En een ‘dictatuur van slimmen’ werkt mi niet.
Er lijken valkuilen te zitten in ‘slim zijn’ (is mijn conclusie). Hoogmoed zou ik denken.
Hoogleraren dienen zich met wetenschap te bezigen. Niet met politiek. Zij moeten studenten kritisch leren denken, leren observeren, onderzoek vaardigheden bijbrengen.
Ik heb soortgelijke ervaringen. Mensen die zelfs niet bereid zijn kennis te nemen van relevante informatie. Precies zoals de Kerkelijke autoriteiten weigerden door de telescoop van Galileo te kijken voor het bewijs van zijn stelling. Immers de gelukzalige weelde van science is settled mocht niet verstoord worden.
Zolang je in een afhankelijkheidspositie verkeert, kun je geen kritische geluiden laten horen. Dat geldt zeker voor klimaatalarmisten. We weten ook dat het hele onderwijssysteem, incl. universiteiten linkse bolwerken zijn, die geen kritiek dulden. En als er toch brood op devplank moet komen, heb je weinig keus. Dat betekent policor zijn en meehuilen met de wolven in het bos. Zo creeer je tenminste onafhankelijke, kritische mensen. Puur communisme wat we in NL hebben. Hoe totalitair wil,je het hebben.
Pieter, soms brengen ook alarmisten gelukkig een nuance in het klimaatdebat.
Zelfs Gerrit Hiemstra is om wat betreft het klimaateffect van biomassa en fossiel.
‘Gerrit Hiemstra
@GerritHiemstra
Quote: “#Biomassa is helemaal niet koolstofneutraal, [..] op de korte termijn is het verbranden van houtkorrels zelfs slechter voor het klimaat dan fossiele brandstoffen.” Helemaal mee eens’
Waarom biomassa een grotere klimaatkiller is dan steenkool
Energiebedrijf RWE stopt vanaf komende maand grote ladingen biomassa in zijn Brabantse kolencentrale. Maar pas op, waarschuwen deskundigen: hout verbranden is op korte termijn nog viezer dan steenk…
trouw.nl
@Karin, dan is de cirkel weer rond, aardgas steenkool. :-)
Maar hoe is het dan mogelijk dat al deze zogenaamde knappe wetenschappers er zo naast zitten.
Ze laten bedrijven investeren in biomassa, en nu deugd het niet meer.
Ik vind dit maar een grote afgang, wat zich dan nu weer afspeelt.
Ze geven subsidie op pallet kachels, terwijl ieder normaal denkend mens zich kan voorstellen als ieder achter de pallet kachels zit er te weinig afvalhout is.
En daarbij echt afvalhout bestaat al jaren niet meer, dit word allemaal gebruikt in bouwmaterialen, van spaanplaat tot underlayment.
En hier hebben ze zelfs niet genoeg afvalhout voor.
“Verantwoordelijkheid nemen door de elite” is een veel gebruikte emotionele propaganda in de sekte van de watermeloenen, als het over “bestrijding” van klimaatverandering gaat. Dit soort groepsdenk-propaganda werd verkocht met het magische argument dat het 5 voor 12 was met de wereld en het klimaat. Vooral de publieke sector werd een speelveld voor een kliek van elitair denkende ideologische hoge ambtenaren, adviseurs, academici en commerciële partijen (de bandwagon) die vooral wilden parasiteren op de publieke zaak, zonder de kritische klimaat en energie wetenschap te raadplegen.
In mijn afstudeerjaar (1966), Technische Hogeschool Delft, woonde ik een demonstratie van een collega afstudeer-student bij. Toen de hoogleraar de meetopstelling overzag werd hij woedend. “Deze opstelling is onveilig; een ingenieur is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn mensen. Ik zal niet zo ver gaan om je van de TH weg te sturen, wat ik eigenlijk zou moeten doen. Kom over twee maanden maar terug en niet met deze knoeierij maar met een piekfijne opstelling.
Briesend beende de man weg, de candidaat in tranen achterlatend, alle anderen doodsbleek.
Zo werd je in die tijd academisch gevormd op een manier, die je je hele leven bijbleef.
dat van volksverheffers – en de trollen die daar omheen cirkelen – is een iets groter verhaal dan van alleen volksverheffers en trollen
Het laat zich het beste vergelijken met geschiedschrijving in tijden van oorlog of quasi-oorlog. Ik zal zo’n voorbeeld nemen, mede omdat daar ook het bedreigen van de intellectuele vrijheid een rol speelt – waar de trollen hier nogal bagatelliserend over doen. Ik voel aan mijn water dat het met een te verwachten geschiedschrijving Understanding the Climate Wars dezelfde kant zal uitgaan.
Alan Dershowitz, een Amerikaanse rechtsgeleerde, heeft een boek geschreven The case for Israel. Dat is een beetje “gemodelleerd” naar From Time Immemorial van Joan Peters. Het gaat om de wortels van het Palestijns/Arabisch – Joodse conflict.
Beide boeken werden door sommige mensen als een hoax beschouwd.
Eén van die mensen was Norman Finkelstein, die ten tijde van het verschijnen van het boek van Joan Peters aan zijn doctoral dissertation werkte, en struikelde over de conclusies van het boek, en daarmee over de wetenschappelijke houdbaarheid. Finkelstein veranderde van richting, en schreef een alternatief boek, Beyond Chutzpah. Dat is zo uit en te na gedocumenteerd, dat je zou verwachten dat de eerstgenoemde boeken van tafel zouden gaan.
Niets is minder waar. Er liggen nu twee lezingen van de geschiedenis op tafel. Die van Dershowitz (oneindig veel belangrijker dan die van Peters, want Dershowitz heeft iets in de melk te brokkelen in Amerika) en die van Finkelstein. Dershowitz was not amused. Hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Finkelstein zijn baan aan DePaul University kwijtraakte, en met zijn handje kon zwaaien naar een toegezegde tenure.
Dershowitz mag in de Democratische Partij en in de omgeving van het Congres zijn verhaal houden. Daar heeft Finkelstein geen toegang. Die moet het hebben van een lezingencircuit.
Ofwel, lezing A van het conflict bestaat in omgeving A, en is onbekend in omgeving B, terwijl voor lezing B het omgekeerde geldt.
Het noodlot van de geschiedenis zelve: er zullen altijd twee lezingen zijn.
De omgevingen voor lezing A en lezing B van Understanding the Climate Wars zijn nu al ingericht, in Nederland en in de wereld, maar er is feitelijk geen communicatie. Climategate spant wel de kroon: een plek waar zowel lezing A als lezing B aan de orde komen, maar, wat het ook is, je kunt het geen communicatie noemen.
Het probleem in deze is dat de wetenschap in ons land over de laatste 10-tallen door en door gecorrumpeerd is geraakt. Dat komt door financiering vanuit het bedrijfsleven en andere geldstromen die de zoektocht naar de waarheid ondermijnen. Een onderzoeker zal niet gauw de waarheid op tafel leggen, want dat kost hem zijn baantje. Een mooi voorbeeld is natuurlijk de huidige generatie van zogenaamde klimaatwetenschappers met hun CO2 flauwekul.
Groeten, Ben
Uni-docent Utrecht geeft Thierry Baudet gelijk: ‘Kritiek op linkse hegemonie in scholen en cultuur zeker terecht!’
https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/04/uni-docent-utrecht-geeft-thierry-baudet-gelijk-kritiek-op-linkse-hegemonie-in-scholen-en-cultuur-zeker-terecht/
@Theo. daar was ik al achtergekomen.
Het zijn geen bedrijven, want bedrijven hebben een markt.
Privatiseren die handel, dan lossen de problemen zichzelf heel snel op.
in USA zijn uni’s meer geldgedreven. (
toch lijken problemen hetzelfde.
Ik kan je zeggen mijn oudste dochter heeft op verschillende Universiteiten gezeten, naar haar zeggen liepen de minste egotrippers rond op de Universiteit van Hong Kong.
Daarnaast, gaf ze nog Engelse les aan kleine kinderen vanaf 6 jaar.
Als de ouders de kinderen op kwamen halen kreeg ze ieder keer een dankbaar gebaar.
Soms heeft ze het er nog wel eens over als ze op bezoek is, een land met veel recpect en beleefdheid, niemand gooit een papiertje op de grond, en de jeugd in de tram staat op als een oudere persoon geen zitplaats heeft.
Als ik me dat dan zo aan hoor wat ze allemaal vertelt, denk ik wat zijn we hier dan ver verdwaald.
Wegens technische problemen, namens Arnold Fellendans.
Mijn belangrijkste ontdekking door mijn onderzoek vind ik dat hoogleraren zich er niet van bewust zijn dat zij heel gemakkelijk veel meer verantwoordelijkheid kunnen nemen door in hun eigen vakgebied (tunneltje) te laten zien hoe gemakkelijk de verbinding met andere vakgebieden is te leggen. Dan bieden zij toekomstige academici verbreding maar niet ten koste van verdieping. En als zij dat wel gaan doen zal de waardering die zij zullen krijgen vanzelf enorm groeien en zullen zij ook veel meer plezier in hun werk krijgen. Dit punt is wel ontdekt door professor Subramaniam, rector van de VU, die in zijn eerste diesrede, in 2015, naar ‘mijn’ Academicus 2.0 heeft verwezen. Ik heb niet waargenomen dat hij nog meer met dit inzicht gedaan heeft. Ik zal binnenkort een brief met mijn bizarre artikel naar de minister van OC&W sturen en een kopie naar Klaas Dijkhoff (i.v.m. zijn oproep aan multinationals voor meer maatschappelijke verantwoordelijkheid). Ik hoop dat de mensen die nu al op het bizarre artikel gereageerd hebben tegen die tijd een zelfordenend proces zijn begonnen door mijn antwoord via http://www.omdeaarde.nl te bezoeken.
@Henkdj, van der Heijden,
Van datgene waarvan jullie hier de ander betichten, is alles direct van toepassing op jullie zelf.
Zijn jullie zo kortzichtig dat jullie dat zelf niet zien? Dat maakt wat mij betreft jullie enorm clownesk.
Voor wie het interesseert, de lezing betrof deze elementen:
sciencetalks.nl/revisiting-the-ice-core-isotope-thermometer/
en
sciencetalks.nl/ice-age-revisited-integrated-insolation-and-the-mis-3-mystery/
Verder gaat dit artikel in essentie over interactie van processen, en het zou dus zeer gebaat zijn met analyse en commentaar van een process-engineer: sciencetalks.nl/ice-ages-unsolving-the-mystery/
https://www.sciencetalks.nl/ice-ages-unsolving-the-mystery/
De voordracht door André werd door alle ingenieurs zeer op prijs gesteld. Mochten er nog bij geweest zijn die hun geloof in het IPCC-verhaal nog niet hadden verloren, dan verlieten zij deze bijeenkomst met een nieuw zicht op de werkelijkheid.
[gebrek aan aandacht voor complexiteit]
dat kan uitgelegd worden als de ontkenning van onzekerheden, wetenschap en geloof versmelten.
Religies geven antwoorden op vragen over het onbekende.
Dat geeft de gelovigen rust.
Valse profeten verkopen ons schijnzekerheden. Aanwakkeren van angsten is goed voor hun zaken.
Wetenschap is het continu wegen van je feitenkennis en de onderzoeksresultaten. Vooral het blijvend en objectief beschouwen van andere resultaten die op het eerste oog niet met je eigen resultaten te rijmen zijn. Je afvragen of er in je eigen resultaten een fout of beperking geslopen is? Zonder voorbehoud zoeken naar de goede en foute afwegingen in de verwerking van de onderzoeksresultaten bij zowel jezelf als dat van je collegas en opponenten. Het tijdens een conferentie onder vakgenoten openlijk durven toegeven je fout zit. Dat is een kenmerk van wetenschappers die ik respecteer!
Klimaatonderzoekers en sceptici die deze belangrijke uit het oog verliezen zullen hun vakgebied nooit ontstijgen en de wetenschap geen dienst bewijzen.
oei oei wat is ze dom.
Gemeenteraadslid Sylvana Simons (Bij1) wil dat Amsterdam klimaatnoodtoestand uitroept
Terwijl de hoofdstad dat allang heeft gedaan.
https://tpo.nl/2019/04/30/gemeenteraadslid-sylvana-simons-bij1-wil-dat-amsterdam-klimaatnoodtoestand-uitroept/
.waar is ronald als je hem nodig hebt?…mvg…bart..
Mooi hoor!
“Ik heb ontdekt dat mannen door hun behoefte aan erkenning meer last hebben van tunnelvisie dan vrouwen dat hebben. Met hun tunnelvisie houden machtige mannen de complete oorlogsindustrie in stand, terwijl vrouwen, door hun wens om er aantrekkelijk uit te zien, samen hooguit de cosmetica-industrie onderhouden. Kom poseren en ik zet jouw uitdagende foto’s in een tunnel”
mymodel.nl/portfolio/omdeaarde
http://www.youtube.com/watch?v=S8-7n46x-Y8&feature=youtu.be
Dit artikel onderstreept nog maar eens waar de vinger op de zere plek moet worden gelegd. Waar blijven objectiviteit en verantwoordelijkheidsgevoel ofwel politieke neutraliteit en afweren van politieke correctheid. Nullius in Verba. Dit is actueler dan ooit waar klimaatwetenschap, hoe respectabel deze ook moge zijn, het spook van politieke en ideologische bemoeienis niet buiten de deur heeft weten te houden. Zichzelf verlaagt tot de status van een klimaat- Ahnenerbe. Dit verklaart mede het onverantwoorde klimaatbeleid dat immers als een op hol geslagen machinegeweer klimaatmaatregelen op ons afvuurt. Dit zal generaties lang de negatieve gevolgen doen voelen.
ach Ronald, ik zie dat je hier rondfietst.
ik was van plan om hier vanmorgen enig licht te doen schijnen over mijn bezig zijn met jouw anonimiteit. Je had het immers “netjes” gevraagd. Maar dat bleek gisteren al een farce te zijn, en je hebt dat veranderd in een negatieve setting. Dus dat moet nog maar even wachten. Alles op z’n tijd, Ronald. Mijn tijd, wel te verstaan.
Maar wel even dit. Hans Labohm heeft hier niks mee te maken. Ook climategate niet. Ik doe dit werk geheel en al voor eigen verantwoording en eigen rekening.
Ik kan één ding doen. Deze site verlaten, vanwege het onbeschofte gedrag van jou en je maatjes. En daar heb ik ook steeds erg veel zin in.
Ik kan één ding niet doen. Af en toe een commentje plaatsen en jullie gedrag negeren. Zo steek ik niet in elkaar.
Wel, omdat miezerige trollen zoals jij er plezier in scheppen om anderen het leven zuur te maken, probeer ik mijn bezoeken aan deze site te veraangenamen door van dat plezier ook een graantje mee te pikken. Dat is me aardig aan het lukken. Zo heb ik recent mogen ontdekken dat je een nog grotere minkukel bent dan ik al dacht.
Ik heb je gezegd: je weet nog niet half hoe leuk het kan zijn om met trollen te spelen. Julie hebben namelijk een paar behoeftes, én een paar tekortkomingen die daaruit voortvloeien, die dat heel leuk maken.
Als ik mij richt tot jou, dan zie ik iemand voor me. En dat is steevast zo’n boze buurman waarvoor de rijdende rechter is uitgevonden: een man die maar één manier heeft om z’n recht op bestaan overeind te houden en z’n frustraties te exploiteren, en dat is de buren en de buurt tot last te zijn. Dat is een hoop irritatie, dat is nog veel meer zieligheid – maar als ik in een goed humeur ben kan ik daar prima mee overweg.
Dus bij tijd en wijle zal ik mij even laten gelden tegenover jou.
PS Dit comment, en eventueel volgende, zijn nergens, en daarom altijd on topic – het gaat nl. over de vrijheid om comments te kunnen plaatsen, ongehinderd door boze buurmannen. Dus ik plaats ze bij het onderwerp van de dag.
Dat zijn weer héél véél woorden Leo, om niets wezenlijks te melden. Zonde van je tijd; het adjectief kostbare is op jou niet (meer) van toepassing.
Ik snap wel dat je mij graag weg wilt hebben, Leo. Ik heb je namelijk ontmaskerd als een onbetrouwbaar persoon, die achter de schermen informatie van reageerders opvraagt om de reageerder daarmee en public om de oren te slaan en zo het zwijgen op te leggen. Heb ik je echt zoveel pijn gedaan, Leo?
Laat iedereen zich de moeite getroosten om rond te kijken op de website van Fellendans, voordat met instemming wordt gereageerd op een bijdrage die eigenlijk weinig anders dan platitudes biedt. Ik betwijfel ten stelligste of de skeptische gemeenschap behoefte heeft aan de zondagsschrijfsels van een mannelijke feminist die meent dat tunnelvisie een ernstig probleem en dat dat allemaal komt door die vermaledijde mannen, minus Fellendans.
http://www.omdeaarde.nl/pdf/tunnelvisievanmannen.pdf
Dit kan er ook nog wel bij Krolll,
“Ik heb ontdekt dat mannen door hun behoefte aan erkenning meer last hebben van tunnelvisie dan vrouwen dat hebben. Met hun tunnelvisie houden machtige mannen de complete oorlogsindustrie in stand, terwijl vrouwen, door hun wens om er aantrekkelijk uit te zien, samen hooguit de cosmetica-industrie onderhouden. Kom poseren en ik zet jouw uitdagende foto’s in een tunnel”
Aldus Fellendans.
mymodel.nl/portfolio/omdeaarde
http://www.youtube.com/watch?v=S8-7n46x-Y8&feature=youtu.be
Het is de gebruikelijke omkering van de realiteit: hoewel in zo goed als alles per definitie een man de meest extreme verschijningsvorm van om het even welk maatschappelijk fenomeen zal zijn, is de Groene Religie voor twee derde een typisch vrouwending. Klimaathysterie is “gendered” om het te zeggen in het gangbare feministische potjeslatijn.
Hier nog een voorbeeld van wat echt bizar is:
https://www.wur.nl/nl/show/Klimaatwetenschappers-bezorgd-over-kwaliteit-discussie-over-klimaatwet.htm
Bij het lezen begonnen de weinige haren op mijn hoofd spontaan rechtop te staan, wat een hoogmoed en zelf verheerlijking door deze hoogleraren.
Je zal net een klimaatmanagement-opleiding gestart zijn en dan wordt dit in gevaar gebracht door amateurs op klimaatgebied, althans in hun ogen.
Vertegenwoordigers van deze universiteiten hebben in Werkgroep I van Het IPCC meegewerkt aam het Climate Change Report uit 2013/2014, dus met ons moet je praten in de vaste commissie Economische Zaken en Klimaat.
Ik laat het aan U over om hierover te oordelen, maar ik erger mij kapot, ze durven blijkbaar een discussie op inhoud niet aan, zielig maar ook verontrustend!!!!
Meegewerkt voor geld. Een fonds dus. Op deze manier werken veel hoogleraren. Zij moeten ook wel, anders dreigt werkloosheid. Enige objectiviteit ten spijt.
Het lijkt me beter dat de vaste commissie Economische Zaken en Klimaat eens wat echte wetenschappers uitnodigt zoals Wei-Hock Soon, Richard Lindzen, Roy Spencer, etc.
Beste Leo,
Er is een belangrijk verschil tussen een trol https://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_(internet)
en een querulant https://en.wikipedia.org/wiki/Querulant. De eerst wil alleen maar zuigen en treiteren. De tweede is oprecht overtuigd van zij heilige gelijk. Ik zou de mensen Ronald, J. Van der Heijden en Henk de Jong in de 2e categorie indelen. Hoewel zij wel eens terug pesten, wat ook wel menselijk is. Kortom hier botsen verschillende overtuigingen voortdurend. Maar dat blog ook zijn charme. Op het blog van Bart Verheggen worden querulanten al heel snel weg geintelectualiseerd.
Inderdaad. De planeet wordt groener. Nasa doelt ook op leaf green. Dat is blad. Kan gras zijn maar ook bos.
Nasa heeft ook beelden waarin duidelijk de noordpoolkap te zien is. Het ijs (lees totale oppervlakte)van nu is te vergelijken met de jaren 80 vorige eeuw. Mag ik daaruit concluderen dat de poolkap…uhh…niet is verdwenen?
De poolkap is inderdaad niet verdwenen, Dieter, wel een stuk kleiner geworden en stukken kleiner dan in de jaren 80 van de vorige eeuw.
http://www.woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-n/mean:12
De scheepvaart neemt toe in het Noordpoolgebied evenals de militaire bewegingen. Allemaal extra aanwijzingen dat het ijs daar gestaag verder wegsmelt en men verwacht dat het zal blijven wegsmelten.
So f-ing what… De ijsberen zijn happy en verder is alles mooi zoals het is.
@ Dieter.
Daarnaast groeien planten minder stomata’s (vaatjes waarmee co2 wordt opgezogen) als de co2 gehalte hoger is. Dat verminderd waterverlies via de stomata’s en zorgt ervoor dat planten minder water nodig hebben. Hetgeen woestijnen en andere droge gebieden groener maakt.
https://twitter.com/EcoSenseNow/status/1122896345755471872
Terug naar de vraag van morgen aan mij van Willem 04.02 wat moet er gebeuren?
Ht is een beetje vervelend naar publicaties daarover (Science Friction, Humanities) van mij zelf te verwijzen, maar die zou een geïnteresseerde toch eerst eens kunnen lezen alvorens een opmerking wordt geplaatst ‘Arthur staat niet op de werkvloer en filosofeert alleen maar met gelijkgezienden’(JvdH)
In ieder geval, het probleem van het afglijden van de universiteit van het beginsel om zelf denkende mensen op te leiden, is verre van uniek in ons land maar speelt in GB minstens zo sterk.
Een paar aanhalingen uit Science Friction
12 Zoektocht naar een nieuwe Renaissance in de wetenschapsbeoefening
Inleiding
De keuze van de titel van dit laatste hoofdstuk werd ingegeven door de sombere kijk die met name Eco en Vacca hebben gegeven op algemene ontwikkelingen in de hedendaagse westerse samenleving. Zij zien hierin een sfeer ontstaan die vergelijkbaar zou zijn met die in de vroege Middeleeuwen.
(Eco, Umberto. 1986. Travels in hyperreality: essays. Translated by William Weaver. San Diego: Hartcourt Brace & Company.
Vacca, Roberto. 1974, 2000. The coming dark age. New York: Anchor/Doubleday. http://www.printandread.com/darkage.html (geraadpleegd 4-4-2016).)
Vacca schreef :
De tekst die de ondergang van de wereld beschrijft, wist massa’s mensen ervan te overtuigen dat in het jaar 1000 na Chr. de wereld tot een einde zou komen. Met het gevoel verdoemd en machteloos te zijn, vluchtten zij in gebed en boetedoening.
Zijn vergelijking met de huidige tijd bracht hem tot de stelling:
dat onze grote technologische stelsels van menselijke organisatie en samenwerking voortdurend de ordelijke beheersbaarheid te boven gaan.
Vacca komt niet tot een beschouwing van de huidige sfeer in de wetenschappelijke gemeenschap. Maar een vergelijking daarmee dringt zich op naar aanleiding van de in het voorgaande hoofdstuk behandelde toegenomen complexiteit van de financieringsstructuur, mede door de opgelegde politieke invloed.
12.6 Het wetenschappelijk leiderschap: inspiratie versus bevelvoering
En daarin dit schema drie vragen adequaat leren te beatwoorden:
– How do we know?
Wat weten we niet?
En waarom niet?
– Why do we believe?
Waarom denken anderen anderszins?
Is het ‘geloof’ gebaseerd op waarnemingen of op politieke of ethische overtuigingen?
– What is the evidence for?
Wat brengen opponenten op tegen de gestelde evidenties?
In hoeverre zijn theorieën voldoende tegen elkaar
Dit zjn de grondbeginselen in teaching waarop de fysicus Arons heeft gewezen.
Arons, A.B. 1983. “Achieving wider scientific literacy.” Daedalus: Journal of the American Academy of Arts and Sciences 112(2), pp. 91-122; Arons, A.B. 1997. “Marks of scientific literacy.” In: Teaching introductory physics. New York: John Wiley and Sons, pp. 345-46. people.westminstercollege.edu/faculty/pconwell/teaching/mark_of_sci_literacy.pdf (geraadpleegd 30-3-2016).
Zie ook Hodson, Derek. 1998. Teaching and learning science: a personalized approach. Philadelphia: Open University Press, p. 2vv.
Gezien de belangstelling voor mijn onderzoek over tunnelvisie zal ik daarover z.s.m. een videootje produceren. Hierbij een link naar een lijst voorbeelden van fout geloven, aansluitend bij de reactie van Arthur Rörsch. http://i67.tinypic.com/104l3b7.jpg
Hopelijk gaan er toch wel een paar mensen hiernaar kijken: http://www.omdeaarde.nl/pdf/maatschappelijkonverantwoordonderwijs.pdf . een idee voor een geheel nieuwe generatie academici.
Mannen en hun tunnelvisie
Zo kort mogelijke onderbouwing van een idee, want niet meer relevant voor deze website.
Het idee dat mannen, gemiddeld genomen, meer last van tunnelvisie moeten hebben, is terug te voeren tot ‘The mating mind’ van de Amerikaanse psycholoog Geoffrey Miller. Daarin staat dat een verschil tussen mannen en vrouwen is aan te wijzen in hun manier van aandacht trekken. Mannen willen aandacht van zoveel mogelijk mensen, onder wie ook zoveel mogelijk vrouwen; verhoogt hun kans om hun genen te delen. Vrouwen willen het liefst aandacht van een fijne man die zo goed mogelijk voor haar hele familie zorgen kan.
En toen bedacht ik dat domme mannen denken dat stoer doen vrouwen aantrekt, maar dat intelligente mannen het liefst goede ideeën gebruiken. Krijgen zij eenmaal erkenning voor een goed idee, dan willen ze die erkenning niet meer kwijt, doordat die een geweldig lekker gevoel geeft. Dat bezorgt ook zeer intelligente mannen soms een gevaarlijk sterke tunnelvisie, als zij door dat lekkere gevoel niet meer erg goed kunnen luisteren.
Steun voor dit idee kreeg ik van Susan Blackmore (auteur van The meme machine’, met een voorwoord door Richard Dawkins), van Susan Pinker en van Geoffrey Miller.
Maar de relevantie van dit idee is sterk verminderd, leerde ik door communicatie met leden van het Climategate-netwerk. Doordat de temperatuur van de aarde al twee jaar helemaal niet meer stijgt en het kooldioxide-gehalte wel, net als de schatting van de energietransitiekosten, is de relevantie van dit netwerk binnenkort totaal verdwenen. De natuur zal de waarheid over haarzelf gewoon zelf vertellen.
NL WO. Duidelijk uit balans:
https://www.dumpert.nl/mediabase/7674907/a0bf79b8/college_gaat_fout.html
M.b.t. het artikel: Er wordt niet of nauwelijks meer getwijfeld. Twijfel is de moeder van de wetenschap.
Je ziet het hier op de site ook. Het enige waar AGW-ers aan twijfelen is het gezond verstand van hun opponenten.
Er is zelfs geen sprake van twijfel ten aanzien van de averechts werkende oplossingen. Niet al te veel energie aan verspillen dus.
https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20190503_71526519/paul-cliteur-moet-afstand-nemen-van-baudet-of-opstappen-als-hoogleraar?utm_source=google&utm_medium=organic
Journalistieke “vrijheid”: uit z’n verband gerukt en uit op sensatie.
Cliteur en Stolker kunnen prima door 1 deur, Leidse traditie: dwarsdenken moet!
Hoog tijd blijkbaar, dat Carel Stolker als lid van de deugpolitie en tegenstander van het vrije woord afstand doet van zijn functie bij de universiteit, aangezien het academisch klimaat ernstig kan lijden onder het wanbeleid dat dreigt bij dergelijke figuren.
@Leonardo
Je reactie is beneden elk peil.
Schelden en nog eens schelden, het slaat werkelijk nergens op.
Gaan jullie zo met elkaar om in de academische wereld?
Ik dacht dat jullie een voorbeeld functie hadden?
Het is opvallend en stuitend hoe vaak op deze site
de man wordt gespeeld en niet de bal, in het voetbal krijg je dan
een rode kaart. Zou hier ook moeten gebeuren, weg met al die
scheld kanonnades en aanvallen op de persoon i.p.v. je standpunt
te verdedigen of de ander te wijzen op foute argumentatie.
hm … welkom Hans,
hm … nogmaals … beneden alle peil, zeg je
uh … je hebt je het peil van de trollen nog niet echt eigen gemaakt, zie ik
cherry-picking dus … nu al, en je staat nog maar aan het begin van je carrière