Een gastbijdrage van Reynier Pronk.
Nu mijn eerdere stukje tot zoveel reacties heeft geleid, waarvoor dank, denk ik dat het nodig is om enkele onderwerpen nader toe te lichten.
Feasibility
Begint een project niet met een feasibility (study)? Vroeg iemand. Het antwoord is nee, want waarom zou je een heel project optuigen als de uitkomst van de haalbaarheidsstudie negatief kan uitpakken en je het project vervolgens weer moet afblazen? Een groter gevaar is trouwens, dat het project, ondanks de ongunstige uitkomsten van de studie, toch wordt doorgezet, want ‘wij zijn nu eenmaal al begonnen en lekker bezig’.
NB: Niet elke feasibility study leidt tot een project en niet elk project wordt voorafgegaan door een feasibility study.
Alvorens de akkoorden van Parijs te ratificeren, was een haalbaarheidsstudie op z’n plaats geweest. Deze had moeten worden uitgevoerd door een klein team van onafhankelijke deskundigen uit verschillende vakgebieden/disciplines.
Wat vooral niet had mogen gebeuren is: allerlei belanghebbenden (en niet eens allemaal) het onderling maar laten uitmaken. Inderdaad: de klimaattafels. Ik denk niet dat het nodig is om uit te leggen waarom dit een slecht idee was en is.
(Drie)dubbele doelstelling – een goed idee?
Terecht werd gewezen op het feit dat klimaat en energietransitie twee verschillende zaken zijn, maar ze liggen wel in elkaars verlengde. Wiebes heeft hier ook nog ‘van het gas af’ aan toegevoegd. Die doelstelling is er om andere redenen in gefietst. Andere landen gaan juist over op aardgas (!) als ‘klimaatmaatregel’.
Een project moet slechts één (hoofd)doelstelling hebben; de andere zijn dan randvoorwaarden of zelfs andere projecten. Waarom? Als je drie doelstellingen nastreeft, dan gaan die elkaar vroeg of laat in de weg zitten.
Stel: ‘Versneld van het gas af’ krijgt voorrang, dan moeten er andere keuzes worden gemaakt om in de energiebehoefte te voorzien. Dat kan leiden tot het langer open moeten houden van kolencentrales, het inkopen van bruinkoolstroom uit Duitsland of kernstroom uit Frankrijk. De klimaatdoelstellingen worden daardoor ondergeschikt gemaakt aan ‘van het gas af’ en, was klimaat niet juist onze hoofddoelstelling? Als ‘van het gas af’ een randvoorwaarde was geweest, dan ontstaat zo’n dilemma, of beter: ‘trilemma’ niet.
Een grotere valkuil is nog CO2-reductie als doelstelling (eigenlijk is dit eerder een taakstelling dan een doelstelling). Was de centrale doelstelling niet dat de opwarming moest worden beperkt? Stel dat Nederland de CO2-doelstelling haalt en de temperatuur loopt ondanks dat toch op? Is ons project dan geslaagd, want doelstelling is immers behaald?
Wat als blijkt dat de temperatuur helemaal niet verder stijgt, maar daalt en we eigenlijk CO2 terug de atmosfeer in zouden moeten pompen(:-), maar dat staat niet in de doelstelling dus gaan we dan ijzerenheinig door? Wat als wij Tatasteel en Shell het land uit zouden pesten en ze gaan elders de productie en dus de CO2-uitstoot verhogen? CO2- doelstelling gehaald; missie geslaagd?
Een dergelijke doelstelling is dus niet SMART en had daarom nooit geaccepteerd mogen worden.
(Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden)
Als het een taakstelling is, wie houdt dan de centrale doelstelling in de gaten? En, hoe verhoudt zich dat dan tot de soevereiniteit van elk individueel land? En wat als andere landen zich er niet aan houden? Een boete? Met de huidige rentestand zal een land graag een boete betalen en zo z’n verplichtingen afkopen.
Probleem of risico?
Er werd betwijfeld of het project had moeten gaan over het oplossen van een probleem, of het mitigeren van een risico. Er is volgens de schrijver immers al een probleem?
Bij mijn weten zijn er nog geen dijken doorgebroken, noch is de complete bevolking van de Alblasserwaard op drift geraakt richting Utrechtse heuvelrug Dus welk probleem wij nu al hebben is mij niet duidelijk. Dat het iets warmer is geworden? Is dat een probleem?
Wij geven op dit moment miljarden uit aan dijkverhoging, gebaseerd op een rapport van de commissie Veerman (die toegegeven heeft sterk te hebben overdreven). Dat is daardoor een mitigerende maatregel die leidt tot overdreven hoge dijken. Dat lijkt mij voorlopig meer dan afdoende in het geval de zeespiegel het is z’n bol krijgt om stevig te stijgen (wat die bij mijn weten nog niet doet). Overigens, als Veerman niet had overdreven had het ons veel geld bespaard.
Een risico kent overigens twee kanten: de gebeurtenis zelf en de impact die het heeft. Bijvoorbeeld: Als de weersvoorspelling is dat wij volgende week grote hoeveelheden regen kunnen verwachten, dan heb je pas een probleem als je een buitenactiviteit hebt gepland, (laten we zeggen: een tuinfeest of het bezoeken van een festival). Misschien moeten die worden uitgesteld, of worden verplaatst naar een sporthal of grote schuur. Als je alleen maar je hond hoeft uit te laten, dan volstaat een paraplu en als je die niet hebt wordt je nat of blijf je lekker binnen (=adaptatie).
Wat ik niet kan is de regenbui voorkomen. Wij moeten leven met het feit dat niet alles te voorkomen is. Ik kan bijvoorbeeld ook niet voorkomen dat de opwarming van de aardatmosfeer beperkt blijft tot 1,5 °C. U wel? Welke maatregel wij ook nemen, het zal niet (kunnen) leiden tot de 1,5°C doelstelling al was het alleen al om dat tijdens het project niet kan worden gemeten hoever we daarmee zijn.
Stel dat het zeewater toch over de dijken komt. Gaan we dan als een haas extra centrales sluiten, windmolens bijbouwen en extra zonneparken aanleggen in de hoop het klimaat op andere gedachten te brengen? Dat lijkt me niet. Dan rest ons niets anders dan met de gevolgen te leven.
Nog even terug naar de Business Case en de opties die aan de hand daarvan moeten worden afgewogen: (Dit is slechts een voorbeeld.)
-
Do nothing: In dat geval leggen we de bouw van wind- en zonneparken stil en wachten we de ontwikkelingen rustig af. Dat is de enig juiste optie; wij kunnen immers op geen enkele manier de einddoelstelling van Parijs (helpen) halen. Doorgaan is dan geldverspilling. Onze huidige infrastructuur kan dan rustig in stand blijven.
-
Do minimum: De dijkverhogingen ronden wij nog af en we maken een noodscenario voor als het toch mis mocht gaan. Er worden nieuwe eisen gesteld voor nieuwbouw en nieuwe bedrijfsactiviteiten; de bestaande infrastructuur blijft gehandhaafd.
-
Do something: Dat zou kunnen inhouden dat wetenschappers en bedrijfsleven gestimuleerd worden om nieuwe technieken ontwikkelen om op termijn schonere producten te maken.
Business Case
Wanneer is een project geslaagd? Niet als het eindresultaat is geleverd; niet als er binnen budget en tijdbestek is opgeleverd en zelfs niet als de vereiste kwaliteit is geleverd. Wanneer dan wel?
Als het beoogde zakelijke doel is bereikt, vastgelegd in de Business Case.
M.a.w. je kunt geheel volgens specificatie, op tijd en binnen budget een nieuw type mobieltje op de markt zetten, maar als de concurrent eerder komt dan jij, met een beter en/of goedkoper toestel, dan heb je het nakijken en heb je je voor niets ingespannen en ben je bovendien je investering kwijt.
De opwerkingsfabriek in Kalkar (u weet wel: waarvoor wij jarenlang een zg. ‘Kalkar-heffing’ moesten betalen) zal wellicht hebben voldaan alle eisen. Het glas zal geheven zijn op de tijdige oplevering, maar die fabriek was bij oplevering al obsoleet.
De Amsterdamse containerhaven heeft jarenlang werkloos gewacht op het eerste containerschip.
De HSL had al jaren in vol bedrijf moeten zijn en is dat tot op de dag van vandaag nog niet.
Is het maken van een Business Case zaligmakend? Helaas niet. Omdat zowel het project als de implementatie, het gebruik van de resultaten en het incasseren van de baten in de toekomst liggen, kan er naar hartenlust gefantaseerd worden over de kosten (te laag) als de opbrengsten (te hoog) als de risico’s (te optimistisch).
De schrijvers van een BC doen dat vaak willens en wetens om er iets door te drukken of juist tegen te houden (met de omgekeerde argumentatie). Ze worden er immers er toch niet op afgerekend als het aan het licht komt?
In mijn optiek is het bewust schrijven van een verkeerde Business Case een vorm van fraude en oplichting, want het kost de gemeenschap vele miljarden.
Eén reageerder vond de Noord/Zuid-lijn prachtig. Dan kunnen we elkaar een hand geven, want dat vind ik ook! Maar in de Business Case stond dat er dagelijks gemiddeld 200.000 betalende reizigers gebruik van zouden maken. Dat wordt bij lange na niet gehaald. Uit eigen ervaring weet ik dat de bovengrondse trams boordevol zitten, en de metro niet.
Bovendien heeft de gemeente het gebruik willen ‘stimuleren’ door een paar belangrijke bovengrondse lijnen op te heffen. Dat leidt misschien wel tot extra reizigers, maar levert geen extra geld op.
De kosten zijn gestegen van 1,4 miljard tot meer dan 3 miljard en de oplevering was oorspronkelijk gepland in 2011. Geen wonder dat de erfpacht, de OZB en de parkeertarieven in Amsterdam de pan uit rijzen!
De Betuwelijn is gebaseerd op de verwachting dat er elke drie minuten een goederentrein zou vertrekken naar Duitsland. Dat dit argument is geslikt, gaat mijn begrip te boven. Iedere weldenkende burger kan uitrekenen hoeveel treinstellen, locs en rangeerterreinen je daarvoor nodig hebt. Dat is technisch uitgesloten. De infrastructuur in Duitsland is nog lang niet aangepast. Met een beetje geluk zie je er soms een goederentrein overheen rijden. Een alternatief was geweest: 40 extra binnenschepen(!).
Modellen
Tegen wetenschappelijke modellen heb ik op zich geen bezwaar. Het wordt pas een probleem als men projecties in de (verre) toekomst als ‘100% waar presenteert en daar zijn bijna alle wetenschappers het over eens’ gaat uitventen. Nogmaals: in de toekomst kijken is een vaardigheid die bij mijn weten nog niet is uitgevonden.
Vanwege de enorme consequenties vind ik ook dit een vorm van fraude die vervolging verdient. Zeker nu gebleken is dat men niet verifieerbare/reproduceerbare homogenisaties met data uit het verleden heeft toegepast. Dit zet de bijl aan de wortels van de zuivere wetenschap!
Randvoorwaarden
Door het ontbreken van een projectmatige aanpak, zijn ook randvoorwaarden niet overwogen. Laat ik er een paar noemen:
- de te kiezen oplossingen mogen niet tot verrommeling van het landschap leiden;
- de vervangende energiebronnen dienen vraaggestuurd te zijn en niet aanbodgestuurd;
- de gekozen oplossingen moeten t.o.v. de huidige, op z’n minst gelijkwaardig, en bij voorkeur beter zijn voor zowel bedrijven als burgers;
- de economie mag er niet onder lijden en onze concurrentiepositie mag niet worden aangetast.
Dat zou leveranciers dwingen om met vernieuwende oplossingen te komen. En zeg niet dat er geen tijd meer te verliezen is, want er is tijd genoeg. Kijk nog even hier naar.
Bedenk dat onze voorouders blij waren niet meer afhankelijk te zijn van wind of daglicht. Dat heeft tot enorme productiviteitsverhoging en welvaart geleid. Nu de omgekeerde weg is ingeslagen, valt terugval te vrezen. Maar ook ik kan niet in de toekomst kijken …
Draagvlak
Zouden bovengenoemde randvoorwaarden zijn toegepast, dan had de Crisis & Herstelwet in de la kunnen blijven liggen. Alleen door dwang kan de agenda worden doorgedrukt. Ik houd niet van voorspellen, maar het zou zomaar kunnen dat het hele project juist op draagvlak sneuvelt. Een ijzeren wet is dat je nog zo’n mooi project kunt hebben, maar zonder draagvlak wordt het niets.
De slachtoffers in Meeden en Utrecht verdienen onze steun.
R Pronk
NB: Ik heb steeds voor het gemak over projecten gesproken, terwijl het hier gaat over een zg. programma; een samenhangend geheel van projecten met een gemeenschappelijke Business Case. Hiervoor gelden echter dezelfde principes.
Bij Beta’s zijn risico’s problemen, bij Alpha’s en Gamma’s zijn het altijd “uitdagingen”, waarbij kritische kanttekeningen worden weggewuifd. Bij risicovolle projecten is een model of prototype en / of pilot een middel om de haalbaarheid beter in te kunnen schatten. Sociale, culturele en gesubsidieerde veranderingsprojecten mislukken met grotere kans dan technische projecten en ongesubsidieerde projecten. Bij de overheids veranderingsprojecten is de slaagkans om bovengenoemde redenen laag. 3 op de 4 projecten bij de overheid mislukken. Hoe groter de veranderingsambitie des te groter de kans op mislukking bij de overheidsprojecten. Wijzigende politieke invloed op doelstellingen tijdens langdurige projecten is een recept voor mislukking. Bent Flyfbjerg beschreef dit alles reeds in: https://www.bol.com/nl/f/megaprojects-and-risk/35336290/
De aanstaande klimaatwet heeft alle kenmerken van een bij voorbaat mislukt veranderingsproject.
@Scheffer. Tijdens mijn diensttijd (op latere leeftijd) werd er nimmer over problemen gesproken, altijd waren het uitdagingen. De groep (Genie CIMIC). De jongens waren toch echt Beta’s.
Het gebruik van de term “Alfa”s” tegenover “Beta’s” als synoniemen voor onwetenschappelijk redeneren tegenover wetenschappelijk redeneren is het beledigen van degenen die bezig zijn in de Alfa wetenschappen. De wetenschappelijke normen gelden voor beide groepen in gelijke mate. Misbruik komt ook op beide terreinen voor. Deze site verdient zijn bestaan nu juist terecht het meest wegens misbruik in de Beta-wetenschappen!
Nog even dit: alfa’s kunnen soms wel een bijdrage leveren, b.v. over de zin
“Er werd betwijfeld of het project had moeten gaan over het oplossen van een probleem, of het mitigeren van een risico. Er is volgens de schrijver immers al een probleem?”
Met “betwijfeld” wordt hier waarschijnlijk bedoeld: “er werd ‘ge’twijfeld tussen de vraag of…., en het mitigeren…”
Reynier Pronk is een man naar mijn hart. ‘Het zou zomaar kunnen dat het hele project op het draagvlak sneuvelt’, schrijft hij. Dat geloof ik ook! Ik hoop het zelfs..
Laten we dan meteen maar van de Betuwelijn de langste promenade van de wereld maken, dan vervalt die kostenpost ook!
Inderdaad enigszins troostend, dat ‘Het zou zomaar kunnen dat het hele project op het draagvlak sneuvelt’
Zou je denken? De Nederlandse overheid met de VVD van Rutte aan het roer voert een ‘verdeel en heers’ spelletje met zijn burgers. De burgers zijn al jarenlang gehersenspoeld met fabels, leugens en doemdenken over de zgn. klimaatcrisis. Nederland mag volgens de klimaatridders die het hier bestuurlijk voor het zeggen hebben aan de bedelstaf worden gebracht zolang dit de temperatuur op aarde maar omlaag brengt (met 0,000000..graad Celsius).
ik draai de vraag weer om : stel de studies hadden uitgewezen dat er geen business cases waren geweest voor genoemde projecten. Incluis de energietransiitie.
Was dat dan goed geweest voor de economie of juist niet .
Stel: dat Bart Verheggen morgen minister Wiebes belt met de mededeling dat CO2 en hoax is en Minnesma toegeeft dat ze niet wist waarover ze het had en Wiebes daarop direct de SDE- regeling en alle projecten per dierct stopzet
Is dat dan goed voor de economie of niet goed .
Stel, dat Brussel terugkomt op haar schreden en besluit dat hout verbranden vanaf morgen toch CO2uitsoot veroorzaakt en dient te worden meegenomen in de berekeningen van het PBL.
Wordt dan de bouw van mega hout kachels stilgelegd en komt dan de hele perfide keten tot stilstand ? en het milieu gered ?
Stel: idem voor biodiesel en UCO (used cooking oil ) en Tropische bossen behouden incluis de Oerang Oetang .
Stel : dat ,in plaats van plastic de hele wereld overslepen om in elke schakel van de keten toegevoegde waarde te creëren , men zou besluiten het lokaal te verbranden en de warmte wellicht nuttig gebruiken .
Zou dat beter zijn voor het miliieu …..? En de economie ?
PS. ik heb nog nooit de metro genomen in Amsterdam en Rotterdam .
Moet je een keer doen van der AA. Als risico manager bij de overheidsofferte van de overall maintenance (7 jaar onderhoudscontract) voor de NZL (Noord-Zuidlijn-Amstredam) mijn opdrachtgever behoedt voor vele miljoenen verlies en schadeclaimse bij deelname, en dus de offerte, redelijke voorwaarden en risico afwentelingen afgewezen. Imtech en anderen stonken er wel in met miljoenen overschrijdingen van projectbudgetten. Overigens mooie Metro die NZL.
Scheffer e.a. Ik heb jarenlange ervaring met overheidsprojecten op ICT gebied. Alles wat jij, van de AA, Pronk enz naar voren brengen is zeer herkenbaar.Mijn ervaring is bovendien, dat bij de overheid projecten vaak worden aangepast onder druk van bijvoorbeeld milieudrammers in de loop van het project. Dan is het einde zoek. Zijn er dan geen lessen uit het verleden? Och, lees eens in de Goelag Archipel van Solzenitsjin het verhaal over de aanleg van het Witte Zee kanaal in de jaren 30 van de vorige eeuw. Dan weet je meteen waar projecten op basis van Marxistische ideologien op uit draaien.
DE economie bestaat niet.
Werkgelegenheid is altijd een speerpunt van politici geweest, zelfs als er nauwelijks sprake is van gelegenheid tot werken of het ontbreken van arbeidspotentieel.
Net als goederen wordt er dan blind geïmporteerd.
NL is antirevolutionair: fouten worden niet afgestraft maar onder het Kamerbrede kleed geschoven.
Af en toe een bewindsman/vrouw/anders het riet in sturen helpt voor geen meter, de politieke wederopstanding is altijd nabij.
Beleidsmakers/uitvoerders in ministeries, adviesorganisaties en ZBO’s blijven buiten schot (Belastingdienst, RIVM, PBL, UWV, ..)
Beleidslieden een kunstje flikken is een ambtelijke sport geworden.
Gezagsdragers komen overal mee weg, ‘bijltjesdag” ontbreekt.
Verantwoordelijken duiken even onder en verschijnen later op andere plaatsen om hetzelfde onheil te weeg te brengen.
Ondermijning van de democratie is gewoon geworden: de overheden staan genoegelijk te OH-en met maatschappelijke organisaties en wordt de juiste democratische weg niet bewandeld (dat is: invloed uitoefenen op gekozen vertegenwoordigers).
Democratische invloed is te koop als je als lid van een organisatie je stemrecht mag majoreren.
Hier bakkeleien ze overal over maar de Russen bouwen gewoon wereld primeurs.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/drijvend-tsjernobyl-dit-ontwerp-kent-geen-gevaren~bb94c52a/
2 dergelijke primeurs in de Markerwaard zou een goed begin zijn.
@Scheffer, die Russen hebben wel vaker staaltjes van technieken laten zien, van ruimtevaart, ijsbrekers transportmiddelen, en niet te vergeten de Antonov An-225.
En vaak alles gemaakt onder simpele condities.
@Theo, niet alleen de Russen, inmiddels ook de Chinezen met hun geplande en actieve “Zijderoute” naar het Westen en Nederland, ja wel. Zelfs met Miljarden subsidies in de pocket om het hoe dan ook te realiseren. Nostradamus stelde toen al dat Europa’s ondergang eerst zal zijn door Islamitische overheersen, vervolgens door het “Gele Gevaar” waarvan men realistisch kan stellen dat dit de komende Economische Chinese Generatie zal zijn die over Europe en de geheel Westerse Wereld zal regeren. En de Politiek? die slaapt zacht. In Nederland onze eigen onverdroten Klimaat Goeroe Ed Nijpels de Al Gore in Spe, ons allemaal naar de economisch afgrond helpt en aan de bedelstaf brengt. Dat is nu PMI-PMbock Level-B geschoolde “Beta” Inzicht. Ik ben het eens met de stelling dat, helaas, het merendeel van onze zelfbenoemde “Alpha” Bestuurders (Nieuwe Bestuur Training) thuis horen in de Diederik Alexander Stapel Categorie.
Reynier, Een uitmuntend stukje. Valt niets op af te dingen.
@Mark. Voordat mijn direct leidinggevende voor kantoordeur staat en vraagt: “Wat gaan we vandaag doen?” Ik werk dus Mark….haha
De vorige bijdrage was duidelijk. Deze is subliem.
Geachte heer Pronk,
Ik krijg de indruk dat u doet alsof er een project is. Dat is niet het geval. Er is een probleem geconstateerd (het wordt te warm). Of we dat probleem allemaal delen of niet is nu even niet relevant. Er is een oorzaak aangewezen (menselijke CO2) en er moet daarvoor een oplossing bedacht worden. Aan de klimaattafels zijn vele richtingen en conceptoplossingen aangedragen en als de politiek hier een klap op geeft, dan wordt elke conceptoplossing in een project gezet. Dan krijg je een project “woningen van gas af”, 5000 windturbines plaatsen enzovoort. Pas dan worden de haalbaarheidsstudies gedaan, kosten-batenanalyses gedaan, projectorganisatie opgetuigd en wat er nog meer bij ene project komt kijken.
@Ivo, lees het vorige stuk van Reynier eens dan begrijp je dit stuk misschien ook beter.
Ik snap wel wat jij nu bedoelt.
Daarop heb ik instemmend geduimd maar geen nader commentaar gegeven. Ik denk dat er verschillende zaken tegelijk spelen. De creep, steeds meer hobby’s onder de vlag van een project of programma brengen, De realiteit introduceren: voordat je ene project benoemd moet je wel een beeld hebben of iets haalbaar zou kunnen zijn en het project zelf, dat nog altijd stadia van no go moet kunnen hebben.
Ivo, het CPB / PBL heeft slechte 1/3 van de “projecten” vanuit de klimaattafels doorgerekend en niet eens op de haalbaarheid van de consequenties en noodzakelijke in te voeren alternatieven en ook de kosten van het energieakkoord van 2013 buiten de berekening gehouden.
De CPB / PBL conclusies dat de klimaatdoelstellingen haalbaar zijn is een gotspe in de professionele wereld van (veranderings-)projecten. De vele “duurzame” en ideologische parameters in die klimaatdoelstellingen zijn als een stel in elkaar rakende kleine en grote tandwielen, waarvan de effecten op elkaar vooral onvoorspelbaar zijn.
Bij de NVWA was een goede professionele collega-adviseur, die vooraf meldde aan de NVWA-stuurgroep dat het nu inderdaad gestopte megalomane ICT-project (80 miljoen € over de balk) en tevens parallele organisatie veranderingstraject / project gedoemd was te mislukken.
Hij presenteerde de megalomane NVWA veranderingsdoelstellingen doelstellingen en subdoelstellingen als een bak krioelende wormen, waarbij separatie en opdeling in kleinere kortlopende zelfstandige projecten de haalbaarheid enorm konden vergroten. Hij mocht vertrekken omdat kritiek door de politieke en ondeskundige leiding niet was gewenst.
Laat ik dat beeld nu ook hebben van het aanstaande klimaatakkoord, met alle voorspelbare gevolgen voor de economie en middenklasse.
Net als velen hier, maak ik me dus ernstig zorgen over de aanstaande besluitvorming in Den Haag.
@Willem,
De discussie ging over het moment waarop een project begint. Naar mijn mening was dat later in het proces dan ik van de heer Pronk begreep.
Klimaattafels zijn een opmaat naar een maatschappij waar de overheid invloed heeft op ALLE productiemiddelen.
De klimaatwaanzin wordt door de overheid gebruikt om in één klap heerser te worden over alle middelen die bedrijven en burgers tot hun beschikking hebben.
Het zal resulteren in een samenleving waarin de elite zichtbaar en met geweld gaat heersen over de inwoners die geen enkele zeggenschap meer zullen hebben.
Op basis van deze klimaatwaanzin wordt het (marxistische) plan onder toeziend oog van de VN door de Europese Unie Europabreed uitgevoerd.
Wederom geen sterk verhaal van Pronk. Als je een projectleider het probleem niet erkend en bij een mondiaal project niet in staat is verder te kijken dan de eigen landsgrenzen, dan is hij ongeschikt deze kar te trekken
Het enige mondiale aspect betreft de zwakke relatie tussen CO2 en de monsterlijk berekende mondiale temperatuuranomalie.
Geen enkele wereldgrootmacht werkt aan het “mondiale project” en als er al enige aanwijzing te vinden is dan gaat men met gestrekt been over op kernenergie.
Wederom een onzinnige reactie van Ronald die wederom niet ingaat op de inhoud omdat hij wederom geen zinnige argumenten heeft, en daarom maar de discussie over een totaal andere boeg (een mondiaal project, huh?) probeert te gooien. Niet zo’n beste beurt van deze zelfbenoemde reviewer.
Is mondiale opwarming geen moniaal probleem, chemical? Een mondiaal probleem gaan we in Nederland alleen niet oplossen, lijkt me? Deze zienswijze zie ik nergens terug in Pronk’s verhaal dat meer weg heeft van een postzegel visie.
Wat stel je voor Ronald?
Eerst overleggen met alle landen ter wereld en dan gezamelijk mondiaal de klimaatverandering aanpakken?
Zo is dat leejo. Eerst met z’n allen eens zijn dat er een probleem is dat gezamelijk opgelost dient te worden. Vervolgens doelstellingen definieren die moeten leiden tot de oplossing van het probleem. Vervolgens mag ieder land zelf bepalen hoe die doelstellingen te halen, gegeven diens mogelijkheden.
En dus geen gemier van: “wij zijn een klein land, dus is onze bijdrage aan de totale CO2 uitstoot relatief klein en dus hoeven wij niets te doen”. Dat is uiteraard geen argument.
Ronald, dit betekent dus gewoon wachten tot we het allemaal eens zijn?
leejoo, dat punt is gepasseerd: Parijs 2015.
Moeten ze toch maar eerst weer aan tafel in Parijs.
Australie, VS, Brazilie, China, India.
Misschien toch nog even wachten in Nederland.
Hans von Storch noemde het onlangs idiologisch gezwets om te denken dat wanneer wij het goede voorbeeld geven de rest wel volgt.
China, India en Brazilie mogen nog extra uitstoten om hun CO2 footprint per inwoner wat meer gelijk te trekken met de westerse landen. Dat lijkt me reeel. VS=Trump op dit moment. Er is ook een VS na Trump.
Ja, het is alleen maar een intentie verklaring.
Ze hebben nog jaren de tijd om te zien hoe het mis gaat met dat klimaatakkoord.
Ze gaan er dan echt niet aan beginnen na 2030
Hè wat zuur weer leejoo. Kom op, een beetje optimistischer!
@Leejee, als je wat beter geïnformeerd zou zijn had je geweten dat zowel in China als in India er forse investeringen in hernieuwbaar zijn en de LCOE maar blijven dalen. 3 cent/kWh bij de laatste PV aanbestedingen in India. Het is gewoon goedkoper dan kolenstroom aldaar dus alleen al op basis van marktwerking gaat het daar vergroenen.
Ronald: “Als je een projectleider het probleem niet erkend en bij een mondiaal project niet in staat is verder te kijken dan de eigen landsgrenzen, dan is hij ongeschikt deze kar te trekken”
Goed gezien Ronald! De vraag is echter waarom er zo veel ongeschikte karrentrekkers zijn.
Als het al regelmatig niet lukt om een groot lokaal probleem op te lossen, hoe moet dat dan met grensoverschrijdende problemen, laat staan mondiale problemen?
Maar bij een mondiaal probleem horen mondiale oplossingen. Nu heb ik het gevoel van de muis en de olifant die over de brug stampen en om het lawaai te dempen doen we de muis pantoffeltjes aan.
@Ronald,
Kennelijk snap je niet hoe de realiteit werkt.
Simpel gezegd.
Stel dat in Parijs de zwaartekracht als probleem was aangemerkt. Niet ondenkbaar, omdat zwaartekracht door de eeuwen ook vele doden heeft geëist. Misschien nog wel meer dan een paar miljard jaar (vaak extreme) klimaatveranderingen.
Dan nog moet je eerst nadenken over de manier waarop je het probleem zwaartekracht aanpakt.
– accepteren we zwaartekracht en passen we ons aan?
– of proberen we de zwaartekracht op te heffen?
– in indien dat laatste; welke methode is het best?
– welke voordelen en welke nadelen hanger aan elke oplossing?
– wat zijn de kosten van een zwaartekrachttransitie, en loont dat de moeite?
Dat is pure logica. Laat die nu eens los op de “energietransitie”.
Politiek en milieulobby komen nu met oplossingen die zowel onbetaalbaar als praktisch onhaalbaar zijn. Veel erger nog is dat ook de einddoelstelling nooit gehaald gaat worden, om meerdere redenen, Bijvoorbeeld omdat de grootste vervuilers niet meedoen; maar ook omdat onze energietransitie tot veel méér co2-uitstoot leidt.
Daarmee is ons faillissement weggegooid geld.
@Ronald,
De eikenprocessierups kwam hier tussen 1820 en 1900 ook al voor. De soort verdween toen ondanks de eerdere opwarming tussen 1900 en 1950, en komt nu weer terug. Maar komt dat dan door miljarden jaren menselijke klimaatverandering, of door intensief personen- en goederen- vervoer tegenwoordig?
De tijgermug die je noemt bijvoorbeeld, profiteert vooral van de wereldwijde handel in oude autobanden. Om die reden is de import daarvan in de VS al jaren verboden, tenzij ze versnippert zijn. Vrijwel alle exoten zijn hier per schip beland.
Dus niks “klimaat”, en dit is de kern van de zaak.
We worden constant voorgelogen en bang gemaakt voor het klimaat. Vorige week riep de NPO dat malaria “door klimaatverandering” naar Europa komt. Maar Nederland was pas in 1959 malariavrij! Malaria teisterde ooit de hele wereld, tot Siberië toe. Het is mede dankzij DDT dat malaria uit Westerse landen verdween. En DDT is nu verboden; dus krijgt malaria hier weer een kans.
Dat heeft niks het klimaat te maken.
Maar ja, weet de NPO-kijker veel.
En de gemiddelde NPO-kijker wil ook niks weten. Niet voor niets negeer jij nu voor de derde keer op rij ALLE feiten die ik noemde; feiten die trouwens ook al in de column genoemd werden. Je verandert van onderwerp om de realiteit te vermijden. Maar bij elk ander punt dat je aansnijdt sla ik je weer met de realiteit om je oren.
Altijd gevaarlijk Arie, het gebruik van vermeende analogieën. Dat gaat vrijwel altijd mis. Ook hier weer. Zwaartekracht is niet het gevolg van menselijk ingrijpen in de natuur. De overtollige CO2 wel.
@Ronald,
Maar los van de analogie kloppen de feiten wel.
En dat weet jij ook, want daarom ga je niet op die feiten in;
– aanpassen is goedkoper dan failliet gaan;
– geen één project om failliet te gaan verlaagt de co2 productie;
– geen één project om failliet te gaan verlaagt de temperatuur;
– geen één project om failliet te gaan wordt buiten West Europa nagevolgd.
Vandaar de vele voorbeelden in deze column die je niet gelezen hebt. Wij moeten van het gas af en kopen daarom stroom van Poolse bruinkoolcentrales, terwijl oa België en Portugal juist aan het gas gaan.
Er zit geen enkele logica in dit beleid.
Beleid dat is gebaseerd op onderzoeken die meermaals tegen de lamp liepen vanwege fraude.
Maar zelfs zonder dat; miljarden uitgeven aan co2-beleid waarvan je weet dat het de co2-productie verhoogt kun je niet verdedigen met als argument “ja maar het voelt goed”.
Arie, jij gaat er blijkbaar vanuit dat we failliet gaan en baseert jouw analyse op die aanname. Met een dergelijk gevoel voor defaitisme kom je niet verder in het leven.
@Ronald,
Je negeert, wederom, de genoemde feiten;
– aanpassen aan miljarden jaren klimaatveranderingen is goedkoper dan een energiebeleid;
– dat de co2-uitstoot *niet* zal verlagen;
– dat de temperatuur *niet* zal verlagen;
– dat buiten West Europa *niet*gevolgd wordt.
Je verwijt iedereen die kan rekenen defaitisme, maar dat etiketje weerlegt niet de realiteit. Pronk heeft reeksen voorbeelden gegeven hoe projecten uit de hand kunnen lopen als er in het wilde weg wordt aangerommeld. Of hoe klimaatbeleid in NL haaks staat op klimaatbeleid in PL.
En er zijn nog veel meer voorbeelden, bijvoorbeeld; koken op elektriciteit kost 6 keer zoveel gas als koken op gas. Hoe dom moet je zijn om dat te pleiten voor elektrisch koken?
Terwijl ons elektriciteitsnet dat nog niet eens aankan?
Je zou het ook om kunnen draaien. Rekenen hoeft niet defaitistisch te zijn. Als er binnen de milieulobby iemand naar voren geschoven zou kunnen worden voor wat korte cursussen wiskunde, natuurkunde, economie, elektrotechniek, etc, dan zou de milieulobby binnen een paar jaar ook met een plan kunnen komen dat wèl werkt.
Goed onderbouwd, planmatig uitgewerkt, duidelijke doelstellingen en meetmomenten, etc
Maar kennelijk valt daar geen subsidie te halen.
Ja Arie, wij zijn een rijk land en kunnen ons wellicht aanpassen. Heb je overigens ook al een oplossing voor de oprukkende eikenprocessierups, de in aantocht zijnde tijgermug en meer van dat gedierte?
Vervolgens, gaan we de armere landen ook helpen in hun aanpassingen? Wat zou dat kosten denk je? Heeft Pronk dat ook meegenomen in zijn business case? Of zoekt de rest van de wereld het zelf maar uit en zijn wij daarvoor niet verantwoordelijk?
De VN had beter een leger blauwhelmen kunnen optuigen dan een leger IPCC-wetenschappers.
Dan had je de legerkosten kunnen uitdrukken in kg vermeden kanonnenvlees en stonden de arme landen er een stuk beter voor.
Het voorkomen van de verwoestingen van mensenlevens en leefomgevingen door bruut geweld is nog steeds de primaire taak van de VN.
Alsof de huidige geweldsuibarstingen geen CO2-uitstoot en andere troep veroorzaken en een verschroeide aarde achterlaten.
@Ronald 27 jun 2019 om 22:51,
De eikenprocessierups kwam hier tussen 1820 en 1900 ook al voor. De soort verdween toen ondanks de eerdere opwarming tussen 1900 en 1950, en komt nu weer terug. Maar komt dat dan door miljarden jaren menselijke klimaatverandering, of door intensief personen- en goederen- vervoer tegenwoordig?
De tijgermug die je noemt bijvoorbeeld, profiteert vooral van de wereldwijde handel in oude autobanden. Om die reden is de import daarvan in de VS al jaren verboden, tenzij ze versnippert zijn. Vrijwel alle exoten zijn hier per schip beland.
Dus niks “klimaat”, en dit is de kern van de zaak.
We worden constant voorgelogen en bang gemaakt voor het klimaat. Vorige week riep de NPO dat malaria “door klimaatverandering” naar Europa komt. Maar Nederland was pas in 1959 malariavrij! Malaria teisterde ooit de hele wereld, tot Siberië toe. Het is mede dankzij DDT dat malaria uit Westerse landen verdween. En DDT is nu verboden; dus krijgt malaria hier weer een kans.
Dat heeft niks het klimaat te maken.
Maar ja, weet de NPO-kijker veel.
En de gemiddelde NPO-kijker wil ook niks weten. Niet voor niets negeer jij nu voor de derde keer op rij ALLE feiten die ik noemde; feiten die trouwens ook al in de column genoemd werden. Je verandert van onderwerp om de realiteit te vermijden. Maar bij elk ander punt dat je aansnijdt sla ik je weer met de realiteit om je oren.
Pronk vergeet dat het klimaatproject in zijn essentie een onbereikbaar doel is (utopie). Onbereikbare doelen moeten a priori worden verheven en geabstraheerd om instabiliteit te verdoezelen (“de aarde” en “voor onze kleinkinderen”). Verheven doelen verdragen geen haalbaarheids- of efficientiemetingen, maar juist obsessie en irrationaliteit. Individuen, conventies, wetgeving of instituties die het einddoel in de weg staan, moeten worden bestreden en uiteindelijk worden verwijderd.
De regering stelt als doel om co2 uitstoot te minderen doormiddel van diverse maatregelen.
Of een project manager nu wel of niet in een klimaat probleem gelooft is van geen belang.
Wel van belang is dat hij zijn project goed uitvoert.
@ Ivo,
Ik begrijp uw redenering niet. U schrijft: “Er is een probleem geconstateerd (het wordt te warm). Of we dat probleem allemaal delen of niet is nu even niet relevant. Er is een oorzaak aangewezen (menselijke CO2) en er moet daarvoor een oplossing bedacht worden.”
Er is berekend dat de klimaatdoelstellingen van Parijs geen enkel meetbaar effect hebben op (het beperken van) de opwarming van de aarde. Wat voor project zou hier iets aan (kunnen) veranderen denkt u?.
Inderdaad, reinders, je begrijpt het! Als de doelstellingen vooraf al voornamelijk garbage zijn, dan kan de professionele projectmanager alleen de garbage realiseren. Dat moet wel lukken dan. Hoeveel dergelijke garbage-projecten zouden en nu reeds bij de ministeries lopen………………..? Ik vermoed vele! De externe ingehuurde automatiserings- en detacheringsbedrijven zijn er dol op, omdat ze weten dat de initiële doelstellingen halverwege het traject ook nog eens wijzigen en extra werk oplevert voor ze.
Het grootste probleem is onze regering met allerlei politieke partijen met verschillende denkbeelden.
Het is ze gelukt om ons belasting stelsel erg ingewikkeld te maken en nog steeds te veranderen.
Als het met de uitvoering van het klimaat beleid net zo gaat hebben zelfs goede projectleiders
geen poot om op te staan. En mislukking betekend, verlies van draagvlak bij de bevolking.
Simpele oplossing om aan de Brusselse CO2 reductie eisen te voldoen:
richt een apart landje op (UPPA = United Power Production Areas) en laat elke kolen- of gascentrale
op UPPA staan.
Nederlandse centrales stoten dan geen CO2 meer uit.
En wat is het verschil met de import van stroom uit Polen?
En een sprookjeswereld is was het altijd al.
Zeker als het om een groot project gaat, is het normaal dat eerst nut en noodzaak duidelijk zijn en wat alles gaat kosten en wat de alternatieven zijn. Als het over klimaat gaat, schijnen de alarmisten alle logica over boord te zetten. Onder het motto het is 2 voor twaalf (wat niet onderbouwd wordt), krijgen we allemaal maatregelen door de strot geduwd. Niemand wil beseffen dat het Parijse energieakkoord slechts een inspanningsverplichting impliceert. We hebben een regering die het beste jongetje van de klas wil behoren en niet gehinderd wordt door kennis van zaken. De Tweede Kamer die de regering moet controleren, begrijpt er nog minder van en dankzij regeerakkoorden worden onzinnige maatregelen genomen. En als de burger dan haar stem kan laten horen, wordt er volledig irrationeel gestemd. De grote massa is inmiddels
zo geïndoctrineerd dat ze alles geloven. En sinds de Mammoetwet is het in het onderwijs ook niet de bedoeling kritisch te denken. We zijn verworden tot een totalitair systeem, zonder het ons te beseffen. We staan zelfs te juichen als we naar de slachtbank worden geleid. Het communisme kan hier nog veel van leren. Wanneer worden we weer wakker?
Het aantal hittegolven is in Frankrijk de afgelopen decennia verdrievoudigd. De temperatuurs-stijging ligt in veel regio ruim boven de 1 graad.
De modellen gebaseerd op waarnemingen en tendensen van tientalllen jaren gaan terecht uit van een verdere stijging. Er is immers geen enkele aanleiding nog ervaringen (empirie) om te veronderstellen dat deze trend zich zal wijzigen.
In tegendeel de intensiteit van de zgn hittegolven neemt alleen maar toe. En dan hebben ‘we’ het over temperaturen van 40 graden en meer.
Het energieverbruik zal gedurende deze steeds frequenter en langer durende periodes naar schatting stijgen met tenminste 30% tot wel 50%.
Op dagen als vandaag ligt het piekverbruik in Frankrijk net onder de 60k MW . Het maximaal opgesteld vermogen is rond de 90kMW
Dat is op dit moment goed haalbaar aangezien het vroeg in het seizoen is (extreem vroeg zelfs) de waterstanden in de rivieren (regen en gletscher0 voldoende hoog is om er voor te zorgen dat er geen kerncentrales hoeven te worden stilgelegd. Dat zal aan het eind van de zomer wel anders zijn. Dan moeten er regelmatig kerncentrales afgekoppeld worden ivm met gebrek aan koelwater.
Laat dit ‘klimaatprobleem’ nou eens los op het energiebeleid van een groot land als Frankrijk, met alle prognoses en randvoorwaarden zoals ‘economisch groei’ moet! Hoe kan een land als Frankrijk een rooskleurige energie toekomst in zonder bv. zomerse blackouts tgv teruglopende waterstand in de (gletscher)rivieren. Kerncenrtrales die nu gepland worden moeten mee tot het jaar 2100 om economisch rendabel te worden. Is er dan nog voldoende koelwater voorhanden of liggen ze gedurende de zomermaanden met grote regelmaat stil.
Nou is natuurlijk de makkelijkste oplossing en die wordt op deze site regelmatig zelfs door Beta’s gedebiteerd ‘er is geen opwarmingsprobleem”. Nou daar zijn de beta’s bij de EDF hier nog niet zo van overtuigd, die baseren zich namelijk gewoon op data’s en daar aan afgeleide modellen om een behoorlijk energie[beleid te kunnen uitstippelen met een verwachte toename van het energiegebruik agv de ‘regionale’ ? opwarming.
Het interessante is dat juist zonnepanelen in dit soort periodes uitkomst bieden aangezien hun maximaal rendemant juist samen valt met de maximale vraag! Erg handig dus en nog meer kencentrales! het koelwaterprobleem alleen maar vergroten.
Afijn om het even voor deze site samen te vatten.
Wat te doen met de ‘opwarming’ en de reel te verwachten toename van periodes met langdurige hitte? Volgens de beta’s van dee site zijn dat allemaal niet bestaande problemen maar volgens de beta’s die er toe doen bij onze energiebedrijven wel en gelukkig maar!
Als breinbreeker geef ik u even mee dat meer kerncentrales geen optie zijn. Niet voldoende koelwater! Hetzelfde geldt mm trouwens voor waterstress gebieden zoals India en Pakistan waar zelfs de door deze site bejubelde kolencentrales al regelmatig stil moeten worden gelegd door gebrek aan koelwater. Met blackouts tot gevolg.
https://www.wri.org/blog/2018/01/40-indias-thermal-power-plants-are-water-scarce-areas-threatening-shutdowns
Dat de klimaattafels onzinnig zijn daar kunnen we het wel over eens zijn lijkt me, maar eh helaas de temperatuurs stijgingen zelfs van 2 graden leveren ingewikkelde problemen op voor onze energie-voorziening.
Deze site moet niet ten onder gaan aan zijn eigen ‘ontkennings dissociaties’
Beste Gerard. Het probleem zit hem meer in hoe de Fransen met water omgaan. Een goed uitgedokterd watermanagement systeem kan hen helpen de tekorten te beperken.
Hoeveel rivieren in Frankrijk vind de oorsprong uit een gletsjer? en waar in de middenloop koelwater nodig is voor een centrale? Dan kom ik in een totaal van een riviersysteem Rhône. Daar is dan wel een aantal centrales van afhankelijk.
Ook voor de landen zoals jij noemt India en Pakistan geldt dat er water voldoende is, maar dat de kennis ontbreekt het vasttehouden en te bergen. Dus mis management op het gebied van water. Toch onze eerste levensbehoefte.
@Mark: ik heb nu pauze.
Vorige week was ik in Zwitserland. In een toeristisch blad las ik, dat de Zwitserse gletsjers sinds 1988 (voor die tijd dus niet, wat op zich ook wel vreemd is) continue kleiner worden, d.w.z. ze worden korter en dunner. Er komt meer smeltwater vrij wat zorgt voor problemen met de afvoer van dit water. De waterstand in de meren wordt hoger, doordat er niet zo snel meer kan worden afgevoerd. De Zwitsers hebben dus best wel een probleem.
@Johan D. Dat klopt Johan. Weet je hoe de Oostenrijkers en Zwitsers energie opwekken? Middels een waterkrachtcentrale. Overdag laten zij uit een meer water naar beneden lopen via buizen en drijft turbines aan.Daardoor wordt er stroom opgewekt. Wordt verkocht voor een relatief hoge prijs. Het water wordt opgevangen in een meer. S’nachts pompen zij datzelfde water weer naar boven voor een lager tarief.
De gletsjers worden kleiner. Dat is normaal. Omdat de gletsjers daar een overblijfsel zijn van de laatste ijstijd. Al het landijs is zo goed als verdwenen. Gletsjers blijven voorlopig nog wel bestaan.
Dat is een goede toepassing van zonnepanelen: koppel ze direct aan airco’s. (nooit aan het net)
De temperatuur gaat al eeuwen op en neer, dus daling is te verwachten.
En MSR hebben geen koelwater nodig.
Tuurlijk David, en alle stroom wanneer er geen koeling nodig is zeker weggooien omdat David geen zonnepanelen op het net wil. Over kapitaalvernietiging gesproken.
De MSR bestaat nog niet.
Next.
Goed bericht alleen helaas aan dovemansoren gericht.
Ik denk dat we niet op tijd wakker worden. Pas wanneer we tot algemene armoede zijn vervallen en het dagelijkse levensonderhoud onbetaalbaar is geworden, en we uiteindelijk ontdekken dat het klimaat zich van al die krankzinnige “klimaatprojecten” niets heeft aangetrokken, pas dan ontwaakt Nederland. Het weer zal nog steeds dezelfde wisselvallige trekken vertonen, Spitsbergen zal nog steeds een zeer koud oord zijn, en Antarctica, waar temperaturen in de winter tot wel -93° kunnen dalen, zal zelfs bij een warmer klimaat nog steeds stijf bevroren blijven. Maar als we ons voor de gek laten houden door een aantal bekende Nederlanders, die twee jaar geleden een snoepreisje naar Spitsbergen maakten, om verslag te doen van de opwarming van het klimaat, (alsof je dat met één bezoek zou kunnen constateren!) tja, dan hebben we het eigenlijk ook wel aan onszelf te danken. Het valt mij overigens steeds maar weer op, dat vrijwel niemand zich hier afvraagt, waarom het tijdens een deel van de Middeleeuwen en de Romeinse Tijd iets warmer was dan tegenwoordig. Dit moet toch op zijn minst vraagtekens opleveren over de vermeende invloed van onze uitstoot van CO₂?
Of zouden die Romeinen destijds stiekem ook kolencentrales, vliegtuigen en auto’s hebben gehad?
Of zou het kunnen dat de natuurwetten veranderd zijn?
Het motto is dus, WORDT WAKKER!!!!!!
Yep:
https://www.google.com/search?q=mwp+medieval+warm+period&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=UzgIHvjFpf0HHM%253A%252C-tXWUMJVznYhpM%252C%252Fm%252F095yg&vet=1&usg=AI4_-kShT1zkwbo6r5XRvx10cFrgCc8Y8Q&sa=X&ved=2ahUKEwjozPimm4rjAhWHZVAKHRdkCn0Q_B0wFHoECAoQAw#imgrc=gNn7bIYD-QAFtM:&vet=1
Een paar maanden oud bericht, hoe slimme investeerders voor een paar euro kolencentrales opkopen.
Waarom schuimen kolenboeren Europa af om ongewenste kolencentrales op te kopen?
https://www.volkskrant.nl/economie/waarom-schuimen-kolenboeren-europa-af-om-ongewenste-kolencentrales-op-te-kopen~b844e562/
Telkens als politieke wanen dominant worden kunnen slimme ondernemers hun zakken vullen op kosten van de gemeenschap.
Zo werkt dat @Joost.
De ene zijn dood is de ander zijn brood.
Alleen nu zijn er al aasgieren voor de dood.
In de ethologie noemt dat verschijnsel opportunisme.
@Mark. Ik heb nu pauze.
Coal to nuclear conversion can rapidly address 30% of CO2 emissions
https://www.nextbigfuture.com/2016/12/coal-to-nuclear-conversion-can-rapidly.html
Even relativeren. Ook hier in Frankrijk is sinds eergisteren een hittegolf gaande, die tot na het weekend zal aanhouden. Er zijn wel temperatuurrecords gebroken met soms wel 0,2 graden C, maar de canicule van 2003 is tot nu toe nog niet overtroffen. Her Franse 8 uur journaal op TF1 heeft de afgelopen dagen veel aandacht besteed aan het fenomeen,
Paniek? Welnee. Gewoon wat maatregelen nemen zoals basisscholen een paar dagen dicht, tropenroosters, uitstel van eindexamens tot volgende week, politiemensen die in heel kleine dorpen dagelijks even bij de bejaarde bewoners langsgaan en wat flessen water aanreiken enz.
Gisteravond werd even aandacht besteed aan de vraag: “Maar hoe doen ze dat nu in andere landen?”Er werd gekeken naar Madrid. In de zomer altijd wel een paar dagen met rond de 40 graden C. Gewoon aanpassen en doorgaan. Wat vroeger beginnen met werken, overdag alles dichthouden enz. No problem. In 2005 was ik in Madrid in het kader van mijn werk. Midden in de zomer en ja, temperaturen van rond de 40 graden. Paniek? Welnee. Tot mijn verbijstering zag ik een marineofficier ergens midden op de dag op straat lopen. Keurig in een strak zwart pak.
Kortom; nou dan wordt het uiteindelijk een graad of 2 warmer. Daarna koelt het gewoon weer af blijkt uit de ontelbare onderzoeken.Daar is 100% van de echte deskundigen het al jaren over eens.En voor die fatale stijging van de zeespiegel hebben we nog tijd genoeg om (tijdelijke) maatregelen te nemen.
Ja idd. Het klimaat in de politiek is de grootste bedreiging voor de burger; de politiek/democratie is gekaapt door panikerende dwazen.
Waarom denk je dat wij in Frankrijk zijn gaan wonen? Heerlijk dat mooie weer en ja, je past je in de zomer even aan. Ook hier kan in oktober een pak sneeuw vallen. Niks bijzonders. Heerlijk dat klimaat hier.
Het geweldige van de opwarming is dat er in Nederland ruimte is voor wijnbouw. Hoef ik voor een bezoek aan een gaard niet naar Duitsland of Noord Frankrijk.
TW Helemaal eens, ik heb er ook een huisje. Durk, in de MWP was er ook wijnbouw in Engeland, en veeteelt en landbouw op groenland ..
Australische gletsjers zijn hersteld deze maand door extreme kou met veel sneeuw.
https://twitter.com/NoTricksZone/status/1144150642304438273
Momenteel is er een kou blob des doods in het midden van zuid Amerika, met temperaturen rond het vriespunt.
https://twitter.com/meteorologo777/status/1143854777312432130
laten er nou helemaal geen gletschers zijn in Australie! Misschien bedoel je wel Oostenrijk, maar ja geloof je je bronnen? Ik zou maar eens wat beter researchen voor je zoveel onzin verkoopt.
https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/wissen/natur/2008467-Oesterreichs-Gletscher-schmelzen-dahin.html
Aja, 2 links verward met elkaar. Dat was Oostenrijk, hier de Australische kou blob link.
https://twitter.com/Electroversenet/status/1143473788677427200
Gerard op 15:59 Jouw linkje is wel 2 maanden oud. In die 2 maanden kunnen dingen snel veranderen.
De slachting gaat goed zo te zien.
https://www.thegwpf.com/isle-of-man-seabird-populations-plummet-as-wind-farms-overwhelm-the-irish-sea/
Op dat bericht heb ik op een ander forum eerder gereageerd dus hierbij een kopie:
Zoals gewoonlijk ga ik bij berichten van de olie lobby groep gwpf op zoek naar de bron. Deze is http://manxbirdlife.im/wp-content/uploads/2019/05/Final-report-on-the-Isle-of-Man-Seabird-Census-2017-18-sample.pdf
Wat blijkt, het woord windmolen komt niet voor in dat onderzoek. De gwpf plaatst een bericht van Jason Endfield die journalist is en op zijn webpage schrijft dat hij tegen windmolens is. Die Jason Endfield legt de link tussen vogelsterfte en windmolens zonder dat hij het onderzocht heeft. Als Jason Endfield nou bioloog was geweest en daadwerkelijk vogelsterfte door windmolens had onderzocht zou ik hem al serieuzer nemen. Maar nee, niets van dat alles, een journalist die een verband legt tussen 2 gebeurtenissen zonder enige onderbouwing of onderzoek te hebben uitgevoerd. Is ook niet nodig als je tegen windmolens bent want dan is propaganda belangrijker dan fact finding.
Voor mij is dit een typisch geval van geval van correlatie is geen causatie. Voor de mensen die niet weten wat correlatie en causatie is: psyblog.nl/2014/02/06/correlatie-causaliteitijsjes-piraten-en-de-media/ Zo correleert het aantal piraten met de gemiddelde wereldtemperatuur maar iedereen weet dat er geen causaal verband is.
Wat blijkt is dat je linkt naar een sample of een onvolledig rapport waarvan alleen maar het eerste hoofdstuk volledig is.
En met die missende info in gedachten, breng je wel een mooi onderbouwd verhaal.
Ja ik heb ook nog eens gegoogeld, de offshore industrie zit er ook nog tussen, een wazig iets.
Toch denk ik hier op te merken dat er meer onderzoek komt, ook hoe het met de voedselketen voor die vogels is gesteld.
https://climatechangedispatch.com/wind-farms-seabird-populations-plummet/
Marc, in dit geval ben ik het met je eens, al zou ik niet de term gebruiken correlatie is geen causatie.
Ik denk namelijk dat je niet eens een correlatie kunt leggen tussen populatiegrootte van een vogelsoort en het aantal slachtoffers door windmolens. Populatiegrootte is een resultante van aanwas en afsterven van een populatie. Bij een gelijkblijvende populatie is aanwas en afsterfte gelijk. Dat betekent bijv. dat als Visdiefjes 20.000 jongen grootbrengen er ook 20.000 visdiefjes sterven in die zelfde periode bij gelijkblijvende populatie. Waaraan die 20.000 sterven maakt voor de populatie niet uit.
Windmolens zouden voor een overmatige sterfte kunnen zorgen als zo’n molen precies in een broedkolonie wordt geplaatst of op een vaste trekroute. Plaatsen in een broedkolonie zou wel erg lomp zijn en moet ook direkt verboden worden. Voor trekroutes, die goed bekend zijn, weet ik niet of het een probleem is. Ik dacht dat de meeste trekvogels over zee op grotere hoogte vliegen en windmolens op landengten waar trekroutes zijn over land zijn me niet bekend.
@Aad, dank voor de aanvullingen.
Marc, ik ga je een geheimpje verklappen: Ook milieugroeperingen en de bedrijfstakken die verdienen aan de energietransitie lobbyen in Brussel, Den Haag en alle andere hoofdsteden ter wereld. Het bedrijf waar jij bij werkt lobbied waarschijnlijk ook direct of indirect.
@Johan D, het is geen geheim at dat als een tang op een varken slaat en jouw reactie een zekere wanhoop representeert.
Marc, zoals ik al eerder aangaf heeft men in het door jou gegeven Sample van het rapport, niet over de oorzaken van de terugval.
Misschien zijn die terug te vinden in het volledige rapport dat echter ontbreekt in deze discussie.
Wat wel duidelijk is is dat de beschuldigde, Walney Extension, het project/onderzoek financieel heeft gesteund. Follow the money.
“The Isle of Man Seabird Census 2017-18 (hereafter ‘the IOM 2017-18 census’) was made
possible thanks to the support of the Isle of Man Government’s Department of
Environment, Food and Agriculture (DEFA), a donation from the Walney Extension
Offshore Wind Farm Project, sponsorship from the Isle of Man Steam Packet Company,
a donation from Mrs Anne Kaye, and expert input from Mr Allen S. Moore.”
en
“With especial thanks to the IOM Dept. of Environment, Food and Agriculture (DEFA),
the Walney Extension Offshore Wind Farm Project, the Isle of Man Steam Packet Company,
Mrs Anne Kaye and Mr Allen S. Moore.
https://walneyextension.co.uk/en
Walney Extension, located in the Irish Sea, is the world’s largest operational offshore wind farm, generating clean electricity for nearly 600,000 homes.
Goede uiteenzetting, dit artikel. En ja, een weldenkend mens wordt argwanend omdat er een bezetenheid blijkt voor CO2-vermindering als doel, terwijl nergens rampzalige ontwikkelingen bewezen en aangetoond zijn. Voorspellen geldt bovendien niet als bewijs, want de klimaatmodellen rammelen als versleten T-Fords. Ook is bekend dat die CO2-vermindering tot onmeetbaar effect leidt. Dus wat zit er dan wel achter die CO2-obsessie? Een lobby van profiteurs?
Tevens is het eigenaardig te constateren dat er inferieure en weersafhankelijke middelen gebruikt worden. Ook hier geldt verspilling van astronomische omvang dat geen zichtbaar effect sorteert, maar wel een astronomisch verdienmodel is op kosten van de burger.
Die profiteurs worden betaald door schijnheilige, hypocriete, zogenaamd wetenschappelijke instanties.
Op alfabetische volgorde:
Academia Chilena de Ciencias, Chile
Academia das Ciencias de Lisboa, Portugal
Academia de Ciencias de la República Dominicana
Academia de Ciencias Físicas, Matemáticas y Naturales de Venezuela
Academia de Ciencias Medicas, Fisicas y Naturales de Guatemala
Academia Mexicana de Ciencias,Mexico
Academia Nacional de Ciencias de Bolivia
Academia Nacional de Ciencias del Peru
Académie des Sciences et Techniques du Sénégal
Académie des Sciences, France
Academies of Arts, Humanities and Sciences of Canada
Academy of Athens
Academy of Science of Mozambique
Academy of Science of South Africa
Academy of Sciences for the Developing World (TWAS)
Academy of Sciences Malaysia
Academy of Sciences of Moldova
Academy of Sciences of the Czech Republic
Academy of Sciences of the Islamic Republic of Iran
Academy of Scientific Research and Technology, Egypt
Academy of the Royal Society of New Zealand
Accademia Nazionale dei Lincei, Italy
Africa Centre for Climate and Earth Systems Science
African Academy of Sciences
Albanian Academy of Sciences
Amazon Environmental Research Institute
American Academy of Pediatrics
American Anthropological Association
American Association for the Advancement of Science
American Association of State Climatologists (AASC)
American Association of Wildlife Veterinarians
American Astronomical Society
American Chemical Society
American College of Preventive Medicine
American Fisheries Society
American Geophysical Union
American Institute of Biological Sciences
American Institute of Physics
American Meteorological Society
American Physical Society
American Public Health Association
American Quaternary Association
American Society for Microbiology
American Society of Agronomy
American Society of Civil Engineers
American Society of Plant Biologists
American Statistical Association
Association of Ecosystem Research Centers
Australian Academy of Science
Australian Bureau of Meteorology
Australian Coral Reef Society
Australian Institute of Marine Science
Australian Institute of Physics
Australian Marine Sciences Association
Australian Medical Association
Australian Meteorological and Oceanographic Society
Bangladesh Academy of Sciences
Botanical Society of America
Brazilian Academy of Sciences
British Antarctic Survey
Bulgarian Academy of Sciences
California Academy of Sciences
Cameroon Academy of Sciences
Canadian Association of Physicists
Canadian Foundation for Climate and Atmospheric Sciences
Canadian Geophysical Union
Canadian Meteorological and Oceanographic Society
Canadian Society of Soil Science
Canadian Society of Zoologists
Caribbean Academy of Sciences views
Center for International Forestry Research
Chinese Academy of Sciences
Colombian Academy of Exact, Physical and Natural Sciences
Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) (Australia)
Consultative Group on International Agricultural Research
Croatian Academy of Arts and Sciences
Crop Science Society of America
Cuban Academy of Sciences
Delegation of the Finnish Academies of Science and Letters
Ecological Society of America
Ecological Society of Australia
Environmental Protection Agency
European Academy of Sciences and Arts
European Federation of Geologists
European Geosciences Union
European Physical Society
European Science Foundation
Federation of American Scientists
French Academy of Sciences
Geological Society of America
Geological Society of Australia
Geological Society of London
Georgian Academy of Sciences
German Academy of Natural Scientists Leopoldina
Ghana Academy of Arts and Sciences
Indian National Science Academy
Indonesian Academy of Sciences
Institute of Ecology and Environmental Management
Institute of Marine Engineering, Science and Technology
Institute of Professional Engineers New Zealand
Institution of Mechanical Engineers, UK
InterAcademy Council
International Alliance of Research Universities
International Arctic Science Committee
International Association for Great Lakes Research
International Council for Science
International Council of Academies of Engineering and Technological Sciences
International Research Institute for Climate and Society
International Union for Quaternary Research
International Union of Geodesy and Geophysics
International Union of Pure and Applied Physics
Islamic World Academy of Sciences
Israel Academy of Sciences and Humanities
Kenya National Academy of Sciences
Korean Academy of Science and Technology
Kosovo Academy of Sciences and Arts
l’Académie des Sciences et Techniques du Sénégal
Latin American Academy of Sciences
Latvian Academy of Sciences
Lithuanian Academy of Sciences
Madagascar National Academy of Arts, Letters, and Sciences
Mauritius Academy of Science and Technology
Montenegrin Academy of Sciences and Arts
National Academy of Exact, Physical and Natural Sciences, Argentina
National Academy of Sciences of Armenia
National Academy of Sciences of the Kyrgyz Republic
National Academy of Sciences, Sri Lanka
National Academy of Sciences, United States of America
National Aeronautics and Space Administration
National Association of Geoscience Teachers
National Association of State Foresters
National Center for Atmospheric Research
National Council of Engineers Australia
National Institute of Water & Atmospheric Research, New Zealand
National Oceanic and Atmospheric Administration
National Research Council
National Science Foundation
Natural England
Natural Environment Research Council, UK
Natural Science Collections Alliance
Network of African Science Academies
New York Academy of Sciences
Nicaraguan Academy of Sciences
Nigerian Academy of Sciences
Norwegian Academy of Sciences and Letters
Oklahoma Climatological Survey
Organization of Biological Field Stations
Pakistan Academy of Sciences
Palestine Academy for Science and Technology
Pew Center on Global Climate Change
Polish Academy of Sciences
Romanian Academy
Royal Academies for Science and the Arts of Belgium
Royal Academy of Exact, Physical and Natural Sciences of Spain
Royal Astronomical Society, UK
Royal Danish Academy of Sciences and Letters
Royal Irish Academy
Royal Meteorological Society (UK)
Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences
Royal Netherlands Institute for Sea Research
Royal Scientific Society of Jordan
Royal Society of Canada
Royal Society of Chemistry, UK
Royal Society of the United Kingdom
Royal Swedish Academy of Sciences
Russian Academy of Sciences
Science and Technology, Australia
Science Council of Japan
Scientific Committee on Antarctic Research
Scientific Committee on Solar-Terrestrial Physics
Scripps Institution of Oceanography
Serbian Academy of Sciences and Arts
Slovak Academy of Sciences
Slovenian Academy of Sciences and Arts
Society for Ecological Restoration International
Society for Industrial and Applied Mathematics
Society of American Foresters
Society of Biology (UK)
Society of Systematic Biologists
Soil Science Society of America
Sudan Academy of Sciences
Sudanese National Academy of Science
Tanzania Academy of Sciences
The Wildlife Society (international)
Turkish Academy of Sciences
Uganda National Academy of Sciences
Union of German Academies of Sciences and Humanities
United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change
University Corporation for Atmospheric Research
Woods Hole Oceanographic Institution
Woods Hole Research Center
World Association of Zoos and Aquariums
World Federation of Public Health Associations
World Forestry Congress
World Health Organization
World Meteorological Organization
Zambia Academy of Sciences
Zimbabwe Academy of Sciences
Herman c. Die clubjes die jij hier opnoemt betalen niet de profiteurs; zij zijn de profiteurs
Tanzania, Zimbabwe, Palestine ????. Klinkt allemaal erg betrouwbaar en onafhankelijk, net als IPCC.
Droom maar fijn verder jongen en leg wat ijsblokjes op je hoofd.
En jeroen probeert weer met veel woorden te verbergen dat hij geen enkel inhoudelijk argumnet heeft
@ J van der Heijden. Zo te lezen academia (HBO niveau in dit geval) met een sterk alfa en gamma opleidingen. Haha….jaja lekker exact……whoehaha…
Hé Heyden, hele dag niet gehoord. Jammer dat je toch weer een oprisping hebt. Gewoon met je voeten in een teiltje, dan zakt het wel weer.
En argumnet moet argument zijn.
Goed verhaal en duidelijke boodschap weer Reynier. Jammer dat niet alle reacties hier dit op waarde weten te schatten. De klimaatmaatregelen van Parijs (drastisch beperken van Co2 uitstoot) zijn niet realistisch en onhaalbaar op mondiaal niveau. Het doel, de door de IPCC bepleite beperking van de opwarming van de aarde wordt daardoor niet gehaald. Dit project is gedoemd te mislukken.
Eindelijk, dat onze “Beta’s’ nu eindelijk open en eerlijk uit de kast komen, hun weerwoord, zienswijze en ongenoegen kenbaar maken op deze geweldig website met “Ware Exacte” informatie. Om het vermeende “Energie” probleem, als dat ook zou bestaan, daadwerkelijk en Economisch haalbaar op te lossen is nu “Kernenergie” de enige juiste oplossing. Alle ander Futuristisch Natuurkundige oplossing als “Waterstof” dien via onze Technische en Psychische Universiteiten worden opgelost tot Economisch Haalbare Projecten die dan wel op “Beta” Opgeleide Mensen uitgevoerd moeten worden. Geen Diederik Stapel figuren.
Aan de klimaattafels werden de miljarden verdeeld:
https://pbs.twimg.com/media/D-KPQmHWkAA45jo.jpg:large
@Realist, klopt. Helaas is dit mooie en correcte artikel van Kees Pieters niet onder de aandacht gekomen van het brede publiek. Zij mochten eens wijzer worden. Ja toch?
Ondertussen is het klimaatakkoord afgelopen vrijdagmiddag gepresenteerd.
En een nuchtere kijk erop:
https://tpo.nl/2019/06/29/syp-wynia-7-redenen-waarom-het-klimaatakkoord-van-geen-kant-klopt/
@Wilco, via nieuwsbrief van Syp Wynia dit bericht ook al gelezen. Helaas zijn er te weinig mensen die werkelijk notie nemen van de feitelijke inhoud van dit bericht, en wat het Klimaat Akkoord nu feitelijk inhoud voor de burgers hun geldbuidel. Inmiddels is er bij de Burgers een sluimer mode ontstaan, een soort verdwazing over de Burgers gevallen in de vorm van “gleichgültigkeit”. Ik niet weten, ik niet begrijpen, ik kan er toch niets aan veranderen. Een uiterst bedenkelijke sluimer mode die ons verder en dieper r in de afgrond doet belanden. Dit dank zij uitermate slim beleid van Rutte en consorten, uitgedragen door de Klimmat Goeroe’s Samson en Nijpels beiden naarstig wedijveren de Al Gore van Nederland te willen zijn.
“De 44-jarige Dave Mussenveld gelooft niet dat de klimaatopwarming is veroorzaakt door de mens. Dat is namelijk goedkoper.
“Als de aarde echt opwarmt door CO2, dan moet ik met de trein op vakantie, dure biologische groente kopen en GroenLinks stemmen”, concludeert Dave. “Mij niet gezien, volgens mij is die hele opwarming van de aarde één grote hoax, bedacht door links om de mensen onder de duim te houden.”
“Als ik wel in klimaatverandering zou geloven zou ik natuurlijk wel een beetje geld kunnen besparen door minder vlees te eten en de auto vaker te laten staan, maar dat is ook geen pretje. Nee, gelukkig geloof ik heilig dat al het bewijs dat de aarde opwarmt vervalst is. Vroem vroem!”
ik denk dat Dave heel goed de meningen op deze site samenvat!