Een gastbijdrage van Cyril Wentzel (De Groene Rekenkamer, GRK).
Onder de titel, ‘KNMI blijft Oost-Indisch doof voor het raadsel van de verdwenen hittegolven‘, publiceerde Climategate.nl onlangs een bijdrage van Theo Wolters.
De hittegolven waren verdwenen als gevolg van een ‘homogenisatie’ van historische temperatuurmetingen door het KNMI.
Daarop volgde een levendige discussie, waarvan onder aan het artikel een aantal elementen zijn samengevat en gegroepeerd.
Het gaat eigenlijk niet om homogenisatie als zodanig, het gaat over de manier waarop die hier is uitgevoerd. Dat wisten we bij de GRK redactie al wel, maar we zien dat de KNMI-communicatielijn lijkt te bestaan uit a) negeren van het onderzoek en b) het het wijzen op de noodzaak van een homogenisatie die nou eenmaal voor trendanalyses vaak nodig is.
Dit kan de oppervlakkige toeschouwer wellicht bevredigen, maar deze triviale vaststelling was nu juist het startpunt van het hele onderzoek, dat uitmondde in de vaststelling van “onverdedigbare keuzes”, volgens het rapport. Waaróm Eelde als vergelijkingsstation in plaats van bijvoorbeeld een Duits-Nederlands ensemble en waaróm valt die Eelde (over-)correctie niet te reproduceren? En hoe zit dat met die parallelmeting? Zuivere vragen, zou je zeggen.
Het KNMI bleek niet geneigd verder constructief mee te werken na de publicatie van de onderzoeksresultaten rond de Ontgroeningsdag van De Groene Rekenkamer. Tekenend is dat men daar zelfs, naar verluidt, het rapport weigert te lezen. De directie alleen al omdat de subtitel “het raadsel van de verdwenen…” daar al in het verkeerde keelgat schoot; de hakken gaan in het zand. Dat is misschien wel net zo begrijpelijk als het betreurenswaardig is. Klimaat maakt meer kapot dan je lief is, lijkt van toepassing. Maar we zullen toch verder moeten. De vraagtekens zijn gewoonweg te groot.
De onderste steen halen we graag naar boven. Erkennen van de feiten is voor iedereen uiteindelijk beter, het achterhalen ervan is de missie van de echte wetenschapper en ingenieur. Met open vizier in wat lijkt te verworden tot een strijd waar het een constructieve discussie had kunnen zijn. Laten we het netjes houden.
Het beste van de Climategate.nl “hittegolvendiscussie”
Het KNMI houdt zijn kruit voorlopig blijkbaar droog. De kwalificaties die het instituut over heeft voor diegenen die haar werk narekenen, zijn weinig flatteus en geven ons te denken. Bij gebrek aan debat met het KNMI, resteert ons gelukkig de onvolprezen blogosfeer waar zinnige discussie is te ontwaren. Dat vereist enig filteren van de juweeltjes. Dat hebben wij gedaan en dus volgt hier volgt een selectie van de meest waardevolle commentaren uit de 250 commentaren op Climategate.nl, aangevuld met enkele conclusies van het ten opzichte van Climategate antagonistische klimaatverandering.com.
Deze compilatie draagt naar het idee van de GRK bij aan een vruchtbaar debat en publieke oordeelsvorming.
Zo hier en daar vullen we discussie aan met naar ons inziens ontbrekende informatie en commentaren (DRGRK red.).
Punt voor punt de diepte in…
- (TW) “een aantal deskundigen rond Marcel Crok”
- (HdJ) “Neen, het zijn geen deskundigen, het zijn gewoon geïnteresseerde amateurs, die wel overtuigd zijn het zelf allemaal beter te weten dan deskundigen…”
- > (Aad) Dan moet het voor die deskundigen toch eenvoudig zijn de bevindingen van de “amateurs” te weerleggen? De discussie is dan snel gesloten.
- < Deskundigen gaan doorgaans niet in discussie met amateurs, omdat de amateurs ten eerste doorgaans menen het zelf zoveel beter te weten, ten tweede omdat ze onvoldoende kennis hebben om een discussie te voeren, en ten derde omdat amateurs niet open staan om objectief naar het geheel van alle argumenten te kijken (alhoewel ze beweren wel open te staan, maar dat is gewoon een bewering om geloofwaardigheid te creëren).
- > (Aad) Door nu eens wel in discussie te gaan en met steekhoudende argumenten aantonen dat Crok en co het bij het verkeerde eind hebben is de discussie voor eens en altijd gesloten. Versterkt het beeld van de betrouwbaarheid van het KNMI. Nu blijft de twijfel voort etteren. Angst om de waarheid onder ogen te zien. De angst om af te gaan.
- (HdJ) “Neen, het zijn geen deskundigen, het zijn gewoon geïnteresseerde amateurs, die wel overtuigd zijn het zelf allemaal beter te weten dan deskundigen…”
- TW: “De groep experts heeft vervolgens een zeer grondig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de noodzaak en uitvoering van deze homogenisatie”
- > (HdJ) “Nee, dit was geen grondig onderzoek, maar eens zoektocht naar argumenten om de vooraf ingenomen ‘conclusie’ te kunnen ‘bevestigen’. Het is opgebouwd uit verschillende zwakke drogargumenten.”
- < (Aad) Welke drogargumenten dan Henk?
- > (HdJ) Stonden al in mijn reactie, maar blijkbaar wilde je dat negeren (bvb dat er geen motivatie zou zijn voor Eelde, dat er geen noodzaak is voor homogenisatie,….)
- < (Aad) Nee Henk, die stonden niet in je reactie. Noem ze maar even. Want ik snap het niet.
Overcorrectie versus homogenisatie en de geclaimede noodzaak van homogenisatie.
(TW) “Crok & co tonen aan dat er is over-gecorrigeerd”
-
- > (HdJ) “Nee, dat hebben ze niet aangetoond. Zoals Ronald trouwens al schreef, door de uitgevoerde correctie komen de data van de Bilt mooi overeen met die van België, maar dat lees je nergens in het rapport van Crok & co!”
- < (Aad) Alleen maar wellus nietus Henk.
- > (JvdLaan) Er is niet overgecorrigeerd, zo toont Tinus Pulles hier aan:
https://klimaatverandering.wordpress.com/2019/07/22/analyse-van-de-knmi-homogenisatie/#comment-38802
- (TW) “Het KNMI … houdt vol dat de homogenisatie terecht was”
- > (HdJ) “Lees het rapport eens goed: Crok & co bevestigen ook dat een homogenisatie terecht is!”
- < (Aad) Dat klopt. Als je van meethut en plaats verandert moet dat ook. Zij tonen aan dat er is over-gecorrigeerd.
- (TW) “Illustratie van het FD, aangepast door De Groene Rekenkamer”
- > (HdJ) “Dat is dus een misleidende illustratie, want houdt geen rekening met de noodzaak van homogenisatie. Crok & co bevestigen dat homogenisatie noodzakelijk is, dus een grafiek met data zonder homogenisatie is dus gewoon bewust misleiden!”
- < (Aad) Nee, Crok & co tonen aan dat er is over-gecorrigeerd. Dan is het eerste plaatje juist misleiding!
- (TW) “Blijkbaar heeft men in de ogen van de huidige KNMI wetenschappers toen grote blunders begaan,”
- > (HdJ) “Lees het rapport eens goed: Crok & co bevestigen ook dat de aanpassingen van 1951 niet goed zijn uitgevoerd!
Op dat punt zijn ze het dus eens met het KNMI en het is dus niet enkel “in de ogen van de huidige KNMI” maar ook in de ogen van “Crok & co”” - < (Aad) Dat klopt. Als je van meethut en plaats verandert moet dat ook. Zij tonen aan dat er is over-gecorrigeerd. (2e x)
- < (DGRK, red.) Beide claims hierboven zijn onjuist. Dijkstra (Dijkstra, de Vos, Ruis, Crok) beweren dat 1) uitvoering niet reproduceerbaar was (overcorrectie), 2) dat keuze voor vergelijkingsstation arbitrair was en dat 3) noodzaak voor homogenisatie niet afdoende is aangetoond. Dit is in strijd met reactie 1) en slechts deels in overeenstemming met reactie 2).
- (TW) “een bijstelling van maar liefst 2 graden”
- > (HdJ) “Dit is misleiding! De meeste dagen zijn bijgesteld met kleine fracties van een graad. Alleen de warmste dagen zijn bijgesteld met grotere correcties. En dat is logisch: het gaat over oude metingen in een pagodahut, en het is algemeen geweten dat de temperatuur daaronder veel meer kan oplopen dan in een Stevensonhut. Er zijn slechts 87 van de 18.505 dagen (0.4%!!!) die gecorrigeerd werden met 1.9°C (en geen enkele met 2.0°C!!!)”
- < (Aad) De grote bijstelling van de warmste dagen veroorzaakt nou juist de vermindering van het aantal hittegolven. En Crok en co laten zien dat dit onterecht is. (3e x)
> (T. Pulles, Op de website klimaatverandering.com, red.) “Omdat de oude methode op de warmste dagen een hogere temperatuur registreert dan de nieuwe, beïnvloedt de homogenisatie ook de conclusie dat het in De Bilt op de warmste dagen in de loop van de tijd warmer wordt. Dit voedt het wantrouwen in die homogenisatie bij veel niet-meteorologen, vooral op Twitter, in de Telegraaf en in Elsevier Weekblad. Dat wantrouwen wordt veelvuldig gevoed door een rapport van Marcel Crok en medewerkers (https://clintel.nl/hittegolven-geschrapt/).”
“Tegen deze achtergrond hebben wij met vooral een statistische blik naar de meetcijfers van De Bilt gekeken.”
“Conclusies: -
-
- De waarnemingen van de hogere temperaturen in De Bilt vertonen een duidelijke discontinuïteit voor het moment waarop de oude meethut werd vervangen door een nieuwere in 1951
- Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger het verschil tussen de temperatuur als gemeten met de oude hut en de nieuwe hut
- De nieuwe meethut registreert tot wel 3 graden Celsius lagere temperaturen dan de oude (cursivering DGRK, red.)
-
- < (DGRK red.) Punt 2) in de analyse van Pulles (3) doet voorkomen alsof de statistische correctie beurs op een directe vergelijking in een parallel meting (“registreert”). Dit is feitelijk onjuist. Genoemde vergelijking bestaat alleen in zijn regressies voor twee afzonderlijke periodes, aangezien aanvankelijk helemaal geen parallelle metingen voorhanden waren (ook dit is eigenlijk onjuist, zie het artikel van TW en de verwijzing naar het artikel van De Bruin). Bij aanwezigheid van een parallelmeting is er geen reden, laat staan een noodzaak voor homogenisering achteraf.
- > (HdJ) “Lees het rapport eens goed: Crok & co bevestigen ook dat de aanpassingen van 1951 niet goed zijn uitgevoerd!
- (TW) “Maar de aarde warmt toch op? Jazeker, daar is iedereen het over eens.”
- > (HdJ) “Is dat zo, Theo Wolters (Admin)? Hans Labohm (Hoofdredacteur) beweert al 15 jaar dat het gaat afkoelen. Of indien hij schoorvoetend moet toegeven dat het de afgelopen jaren wat is opgewarmd, dan voegt hij er graag aan toe dat het toch binnenkort terug gaat afkoelen. Ga eens met je baas praten!”
- < (Aad) Iedereen is het er overeen dat de aarde sinds de industrialisatie is opgewarmd. De laatste 20 jaar is het nagenoeg niet opgewarmd.
- > (HdJ) “Maar de aarde warmt toch op?”
“Goed dat je het daar mee eens bent. En dan is het toch logisch dat er meer hittegolven zijn? Dus waarom dit achterhoedegevecht om toch maar te proberen overtuigen dat er niet meer hittegolven zijn? Probeer gewoon eens een intern consistent verhaal te brengen!” - < (Aad) Het extreem toenemen van het aantal hittegolven suggereert dat de aarde in hoog tempo opwarmt. En dat is niet zo. Propaganda dus.
- (TW) De laatste 20 jaar is het nagenoeg niet opgewarmd. ”
- > (HdJ) “Behalve dan dat het 2001-2010 warmer was dan 1991-2000. En dat 2011-2018 warmer is dan 2001-2010.
Enkel indien we de feiten negeren en de blogjes geloven, kunnen we akkoord zijn met je bewering! (NB, dit bevestigt wat ik schreef: ” ten derde omdat amateurs niet open staan om objectief naar het geheel van alle argumenten te kijken”)” - < (Aad) Nagenoeg betekent bijna niet. Dat is wat anders dan niet. Crok en co zijn geen amateurs. Amateurs zijn mensen die bijvoorbeeld als manusje van alles werken in een koekjesfabriek in Delft.
- > (HdJ) “Behalve dan dat het 2001-2010 warmer was dan 1991-2000. En dat 2011-2018 warmer is dan 2001-2010.
- TW “Het al dan niet toenemen van het aantal hittegolven in Nederland in de afgelopen eeuw zegt dus niets over de recente opwarming van de aarde”
- (HdJ) “Op zich klopt dit, maar wanneer je het geheel van kennis van de klimaatwetenschap er bij haalt, dan klopt het plaatje wel: de lokale opwarming in Nederland is het best te verklaren als deel van een globale opwarming.”
- < (Aad) Zie vorig commentaar (1.4, red.)
Keuze voor Eelde als vergelijkingsstation
- TW “…. de homogenisatie vooral te baseren op één vergelijkingsstation, Eelde”
- (HdJ) “Die keuze voor Eelde is wel goed gemotiveerd door het KNMI. Het staat in het antwoord dat het KNMI gaf aan Crok & co, en dat in bijlage 3 van het rapport staat. Het is een keuze die moest gemaakt worden, en elke keuze is een compromis. Indien het KNMI een andere aanpak had genomen, dan hadden de kritikasters wel een ander ‘argument’ gevonden om dat aan te vallen!”
- < (Aad) De warmte in Nederland komt uit het (zuid) oosten. Daarom ligt een oostelijk gelegen referentie meetpunt meer voor de hand. Crok en co onderbouwen dat ook.
- TW “…de keuze voor Eelde zijn juist totaal niet onderbouwd”
- (TW) “Men heeft behoorlijk vreemd zitten corrigeren met de warmste dagen, met als resultaat dat 16 van de 24 hittegolven verdwenen. Dat heeft niets met de gemiddelde temperatuur te maken.
En de noodzaak van de aanpassing en de keuze voor Eelde zijn juist totaal niet onderbouwd.
Als je het rapport te ingewikkeld vindt, luister dan naar het Weltschmerz Interview.” - > (HdJ) “Theo, om je eigen woorden te gebruiken: “Lees het rapport eens zou ik zeggen”?
Daarin staat in bijlage 3 een tekst van het KNMI waarin zijn onderbouwen waarom Eelde werd gekozen. Het is een keuze die moest gemaakt worden, en elke keuze is een compromis. Indien het KNMI een andere aanpak had genomen, dan hadden de kritikasters wel een ander ‘argument’ gevonden om dat aan te vallen!” - > (Ronald) “Theo, de keuze voor Eelde is netjes uitgelegd. Na homogenisatie klopt de hittegolven reeks ook veel beter met die van België. Zoals je zou verwachten aangezien de hitte uit het zuiden komt. Het eindresultaat is dus consistent.
Een andere keuze geeft een ander resultaat, maar is dat noodzakelijk beter? En hoe kwantificeer je “beter”?
Sceptici maken het groter dan strikt noodzakelijk.” - < (DGRK red.) “Totaal niet onderbouwd” van TW in de context hierboven dient gelezen te worden als “niet bevredigend onderbouwd”. Juist het hele punt van de heersende windrichting (Z/W – richting Eelde) is een verkeerde reden om een correctie toe te passen voor een conditie (hitte) die juist bij overwegend Z en Z/O windrichting optreedt. Vandaar dat in het rapport alternatieve homogenisaties op basis van Beek of het Duits-Nederlands ensemble worden beschouwd die vervolgens geen of nauwelijks effect op het aantal hittegolven opleveren. Zodoende wordt de keuze voor Eelde “arbitrair”, ook al omdat de beschikbare overlap tussen Eelde en De Bilt slechts 4 jaar was (of, zo later bleek 4 jaar en 8 maanden) en de gevoeligheid voor die tijdsperiode ook nog eens zeer groot bleek te zijn.
- (TW) “Men heeft behoorlijk vreemd zitten corrigeren met de warmste dagen, met als resultaat dat 16 van de 24 hittegolven verdwenen. Dat heeft niets met de gemiddelde temperatuur te maken.
- (Martijn v. M.) In het rapport ‘Het Raadsel van de verdwenen hittegolven’ kunnen we bovendien lezen (over de optie van Eelde als homogenisatie-vergelijkingsstation):
- “Eerder, bij het tot stand komen van de Centrale Nederlandse Temperatuur (CNT), werd namelijk geconcludeerd dat Eelde daarvoor niet geschikt was”
- (Martijn v. M.) P.S. Hierbij kan wel worden aangetekend dat er slechts een keuze kon worden gemaakt uit één van de vijf hoofdstations, maar in het rapport van het KNMI kunnen we ook lezen dat de meetreeks van Eelde pas in 1951 begon als een voortzetting van het oorspronkelijke station in Groningen:
“Eelde started in 1951 and is a continuation of Groningen. Groningen was a city location whereas Eelde is located in an exposed location on the airport 10 km South of Groningen.
Parallelmeting
Een volledige parallelmeting voor huttype met nieuwe 1951 locatie lijkt niet voorhanden.
Wel is “recentelijk” het rapport Kramer ’54 beschikbaar gesteld nadat het gedigitaliseerd is. Dit rapport zegt interessante dingen over de vergelijking van diverse huttypes, op pagina 14:
“In deze (Pagode-, red.) hut en een normale Stevenson hut die er vlak bij geplaatst was, zijn gedurende een periode van enkele jarendagelijks vergelijkende metingen verricht, die als resultaat hebben opgeleverd, dat beide hutten zeer goed overeenkomen ten aanzien van de gemiddelde overdag-temperatuur (gem. verschil over 9 maanden 0.005º, uitersten +0.4º, -0.2ºC) en dat slechts de extremen bij de Stevenson-hut iets minder geprononceerd zijn.
Ook zijn er in de periode 2016-2018 metingen verricht met een nieuwe en een oude (gereconstrueerde) hut. We kunnen hopen dat deze gegevens zo snel mogelijk worden geanalyseerd. Het KNMI heeft met een artikel van Brandsma in Meteorologica zijn visie gegeven op hoe de hutkarakteristieken en locaties zich verhouden tot de eerder gemaakte Eelde-homogenisering.
Conclusie
Opmerkelijk is het initiatief van Pulles en consorten, die ook de Eelde-correctie uitvoeren. Verder zijn er geen hele nieuwe gezichtspunten naar voren gekomen, anders dan dat de hut-vergelijkingsmetingen zijn vrijgegeven. Met het hierbij behorende voorbehoud en zonder extra informatie van het KNMI, kunnen we stellen dat de conclusies uit het rapport en het artikel van Wolters vooralsnog onverkort gehandhaafd kunnen worden.
De verwoording kunnen we aanpassen om nog sterker te benadrukken hoe zowel de noodzaak als de keuze voor de uitvoering van de correctie (keuze vergelijkingsstations) aan de orde zijn:
Als alle stations een resultaat geven dat geen homogenisatie noodzakelijk maakt, maar alleen Eelde wel, dan is de gevoeligheid voor de keuze Eelde allesbepalend en moet je uitzonderlijk sterke argumenten aanvoeren om alleen Eelde te kiezen. Juist bij dat soort hoge gevoeligheden moet je naar ensembles toe om de gevoeligheid te verkleinen.
Zeker als je Eelde bij andere onderzoeken juist buiten beschouwing laat vanwege de afwijkende meetwaardes, is dit inconsistent en op basis van de verstrekte informatie onverdedigbaar.
P.S. Door tijdgebrek was het niet mogelijk om nog wat interessante commentaren die te vinden zijn op de klimaatverandering site te integreren (Hans Custers, Jos Hagelaars), maar ik zou willen voorstellen om die in de discussie hieronder of op DGRK fijn te bespreken.
Bron: De Groene Rekenkamer hier.
Daar is ook de video-opname van de presentatie van het rapport door de vier auteurs op de Ontgroeningsdag te zien, die net online is gegaan.
Omdat harie op site BV twee vragen stelde en mijn antwoord daarop niet werd geplaatst hier dan maar in de hoop dat harie ook hier wel eens langskomt.
@ harie | juli 31, 2019 om 22:47 |
“Dat Eelde het dichtst bij de weersomstandigheden van de Bilt staat. Waar wordt dat bewezen?”
Dat werd niet bewezen maar werd als geschikt gekozen. Het geschikt was gebaseerd cq wordt verdedigd op subjectieve zaken als oa afstand tot groot water.
“En als het er het dichtst bij staat. Hoe dicht is dat?”
Ach, maar dat doet nu niet meer ter zake toch?
Het was allemaal top wetenschap.
Nog maar een herhaling van een reactie gegeven op de site BV van een jaar geleden.
Frans Galjee | augustus 16, 2018 om 20:59 |
Homogenisatie ( tweede poging eerste is misschien in spam beland)
Homogenisatie is in sommige situaties noodzakelijk maar moet ook altijd worden gezien als een noodgreep, een middel dat toegepast moet worden als er geen andere mogelijkheid is om bv twee datasets te vergelijken of aan elkaar te koppelen. Dat te doen betekent wel dat de hieruit gecorrigeerde data van mindere kwaliteit moet worden beschouwd. Het corrigeren van oudere data verkregen via oudere technieken onder andere omstandigheden naar data en omstandigheden van nieuwe meetsituatie maakt nieuwe vervangende set aan data minder van waarde.
Juist in een tamelijk nieuwe wetenschap als de klimaatwetenschap met toch al de beperking van kort en beperkt meten en resultaten of projecties die, zacht gesteld, ter discussie staan is de ‘noodzaak’ en ‘wens’ om te homogeniseren duidelijk.
De noodzaak, omdat meetperiode liefst wordt opgerekt met data uit vroege en verre verleden teneinde in trage proces van klimaatverandering nog enige trend te kunnen vaststellen voor belangrijk geachte grootheden.
De wens om vanuit staat van huidige kennis de klimaatmodellen in hun projecties te kunnen ondersteunen. Selffulfilling Science?
De geïnteresseerde en kritische leek, zoals ook ik, zal het opmerkelijk vinden dat resultaten van homogenisatie acties, of dat gaat over ontwikkeling van globale temperatuur of stijging zeeniveau (en meer zaken) de hypothese van AGW meer draagvlak geven.
Vroegere temperatuurdata wordt verlaagd, eerder gemeten stijging van zeespiegel wordt naar beneden bijgesteld waardoor het beeld wordt gecreëerd dat globale temperatuur, ondanks korte lichte onderbreking, wel degelijk toeneemt en de zeespiegel nu zo blijkt te stijgen dat geprojecteerde niveaus voor over aantal jaren echt tot de mogelijkheden gaan behoren. Ja zelfs ondanks nog te korte meetperiode is recent een verdere versnelling gemeten sorry gedetecteerd. En natuurlijk het is settled de mens is de oorzaak van al deze ontwikkelingen – het kan niet anders.
Nog fraaier is het bekijken van satellietdata van twee instrumenten voor meting zeespiegelniveau die in hun periode van gelijktijdig meten verschillende signalen laten zien. Dat gaat voor homogenisatie nog een klus worden, niet om dat te doen maar vooral dat te doen op een wijze dat het nog enigszins verdedigbaar is om aan deze data de kwaliteit toe te kennen die berekeningen van zeeniveauverandering tot in een cijfer achter komma nog als betrouwbaar te laten overkomen.
Terwijl de heren van het KlimaatVerandering blog alle kritiek neer sablelen, tonen de volgende statistieken aan dat er ogenschijnlijk iets goed mis is gegaan bij de homogenisatie die door het KNMI is uitgevoerd voor de 5 hoofd weerstations:
De Kooy (bij Den Helder): percentage aantal hittegolven in 1ste helft 20ste eeuw (2) vs periode 1951-2019 (2): 50,0%
Bron: weerstatistieken*dot*nl/de-kooy/hittegolven
Eelde (bij Groningen): percentage aantal hittegolven in 1ste helft 20ste eeuw (9) vs periode 1951-2019 (17): 34,6%
Bron: weerstatistieken*dot*nl/eelde/hittegolven
De Bilt (omgeving Utrecht): percentage aantal hittegolven in 1ste helft 20ste eeuw (7) vs periode 1951-2019 (20): 25,9%
Bron: weerstatistieken*dot*nl/de-bilt/hittegolven
Vlissingen: percentage aantal hittegolven in 1ste helft 20ste eeuw (2) vs periode 1951-2019 (3): 40,0%
Bron: weerstatistieken*dot*nl/vlissingen/hittegolven
Maastricht: percentage aantal hittegolven in 1ste helft 20ste eeuw (21) vs periode 1951-2019 (30): 41,2%
Bron: weerstatistieken*dot*nl/maastricht/hittegolven
PS. Oorspronkelijk stonden er voor de homogenisatie in 2016 maar liefst 23 hittegolven genoteerd voor de Bilt waarvan er dus 16 zijn verdwenen (o.a. omdat vooral de warmste dagen tot wel ongeveer 2 graad C omlaag zijn gecorrigeerd met een methodiek op basis van maand gemiddelden die heeft geresulteerd in een nieuw beeld waaruit uit het gemiddelde direct kan worden afgelezen dat het resultaat eigenlijk gewoon niet realistisch als het gaat om een vergelijking tussen de laatste dag van iedere maand in vergelijking tot de eerste dag van de volgende maand… want bij iedere overgang van de maanden zien we nu ineens grote sprongen).
Danny heeft recent op climate gate een mooie grafiek gepresenteerd, zie:
https://www.dropbox.com/s/1ttodwl5fi2lq49/KNMI%20homogenisatie.png?dl=0
(Bizar dat het KNMI de kop volledig in het zand heeft gestoken in reactie op de kritiek)
PPS. Indien er nu voor de Bilt 10 of 11 hittegolven in de boeken zouden hebben gestaan dan zou dit keurig overeen zijn gekomen met het gemiddelde van de overige hoofdstations. Echter, omdat 3 van de 4 overige weerstations aan de kust liggen zou je logischerwijs eigenlijk verwachten dat het aantal voor de Bilt nog iets hoger zou moeten kunnen liggen.
Bijvoorbeeld:
– Maken we een vergelijking met Eelde dan zien we dat de Bilt na 1951 duidelijk meer hittegolven heeft gehad dan Eelde (17,6% meer), echter nu zien we dat er voor de eerste helft van de 20ste eeuw er in de BIlt juist duidelijk minder staan geregistreerd (22,2% minder)
– Maken we een vergelijking met Maastricht dan zien we dat in de Bilt na 1951 precies 2 hittegolven zijn aangetroffen voor iedere 3 hittegolven in Maastricht, dus 66,6%; echter voor de 1ste helft van de 20ste eeuw ligt de verhouding tussen beide locaties nu op slechts 33,3%… dus 14 hittegolven in de 1ste helft van de 20ste eeuw had voor de Bilt ook niet misstaan
– Een vergelijking tussen de Bilt en de andere 2 hoofdstations (Vlissingen & De Kooij) is eigenlijk nauwelijks mogelijk vanwege de kleine getallen; echter, wanneer je beide optelt bij elkaar dan zien we daar een beeld ontstaan waarbij in de periode na 1951 de Bilt maar liefst 4x zo veel hittegolven heeft dan de som van de 2 kust locaties… echter voor de 1ste helft van de 20ste eeuw slechts 2x zoveel.
Overigens, bij de homogenisatie van de Bilt zijn vooral gegevens gebruikt uit Groningen en dus niet Eelde, want weerstation Eelde ontstond pas in 1946 en de overlap met Groningen duurde slechts van 1946 tot 1951… waardoor het eigenlijk niet zo heel vreemd is dat er iets goed fout is gegaan in het hele proces.
Bij alle 4 van de overige weerstations is sprake geweest van een verhuizing die een solide vergelijk eigenlijk nauwelijks mogelijk maakt.
Aangezien de locatie Hupsel/Winterswijk of Volkel was mogelijk een betere optie geweest; beide worden gebruikt in de Centraal Nederland Temperatuur reeks, die overigens voor de homogenisatie van 2016 nagenoeg perfect heeft gecorreleerd met de Bilt… ik zou wel eens een vergelijking willen zien van die correlatie voor en na de homogenisatie.
@Martijn van Mensvoort
Fouten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.
Het is een klucht geworden.
En het gaat helemaal nergens over: gebrek aan inzicht toen wordt herhaald met gebrek aan inzicht nu.
Wie zit er nu te wachten op een langlopende tijdreeks van De Bilt of van NL?
Over de hele wereld staan meetpunten en bestaan langlopende meetreeksen met waarde 0,0 voor de kennisvergroting van nu.
Historische meetwaarden van de oppervlaktetemperatuur zijn geen voer voor klimatologen.
En de historie begint nu.
Uithuilen en opnieuw beginnen.
Hier zijn de dagwaarden van voor 1901!
http://projects.knmi.nl/klimatologie/daggegevens/antieke_wrn/index.html
Homogenisation: The Magical system which uses thermometers in Victoria to correct the temperature in Tasmania
Trying to fix past mistakes through homogenization
http://joannenova.com.au/2019/10/homogenisation-the-magical-system-which-uses-thermometers-in-victoria-to-correct-the-temperature-in-tasmania/
Nieuwe update van Datagraver sinds de verdwenen hittegolven…
“Allereerst het gezamenlijke overzicht van alle warme, zomerse, tropische en hitte dagen per jaar.”
https://twitter.com/Datagraver/status/1188405137565474817
The strange disappearance of 50 years of very hot days?
Not only has the graph gone, but hot days are disappearing from data decades after they were recorded.
@BOM_au #climatechange h ttp://joannenova.com.au/2019/10/the-australian-bureau-of-met-hides-50-years-of-very-hot-days/
https://twitter.com/JoanneNova/status/1188654283190722560