Een gastbijdrage van Cyril Wentzel (De Groene Rekenkamer, GRK).
Onder de titel, ‘KNMI blijft Oost-Indisch doof voor het raadsel van de verdwenen hittegolven‘, publiceerde Climategate.nl onlangs een bijdrage van Theo Wolters.
De hittegolven waren verdwenen als gevolg van een ‘homogenisatie’ van historische temperatuurmetingen door het KNMI.
Daarop volgde een levendige discussie, waarvan onder aan het artikel een aantal elementen zijn samengevat en gegroepeerd.
Het gaat eigenlijk niet om homogenisatie als zodanig, het gaat over de manier waarop die hier is uitgevoerd. Dat wisten we bij de GRK redactie al wel, maar we zien dat de KNMI-communicatielijn lijkt te bestaan uit a) negeren van het onderzoek en b) het het wijzen op de noodzaak van een homogenisatie die nou eenmaal voor trendanalyses vaak nodig is.
Dit kan de oppervlakkige toeschouwer wellicht bevredigen, maar deze triviale vaststelling was nu juist het startpunt van het hele onderzoek, dat uitmondde in de vaststelling van “onverdedigbare keuzes”, volgens het rapport. Waaróm Eelde als vergelijkingsstation in plaats van bijvoorbeeld een Duits-Nederlands ensemble en waaróm valt die Eelde (over-)correctie niet te reproduceren? En hoe zit dat met die parallelmeting? Zuivere vragen, zou je zeggen.
Het KNMI bleek niet geneigd verder constructief mee te werken na de publicatie van de onderzoeksresultaten rond de Ontgroeningsdag van De Groene Rekenkamer. Tekenend is dat men daar zelfs, naar verluidt, het rapport weigert te lezen. De directie alleen al omdat de subtitel “het raadsel van de verdwenen…” daar al in het verkeerde keelgat schoot; de hakken gaan in het zand. Dat is misschien wel net zo begrijpelijk als het betreurenswaardig is. Klimaat maakt meer kapot dan je lief is, lijkt van toepassing. Maar we zullen toch verder moeten. De vraagtekens zijn gewoonweg te groot.
De onderste steen halen we graag naar boven. Erkennen van de feiten is voor iedereen uiteindelijk beter, het achterhalen ervan is de missie van de echte wetenschapper en ingenieur. Met open vizier in wat lijkt te verworden tot een strijd waar het een constructieve discussie had kunnen zijn. Laten we het netjes houden.
Het beste van de Climategate.nl “hittegolvendiscussie”
Het KNMI houdt zijn kruit voorlopig blijkbaar droog. De kwalificaties die het instituut over heeft voor diegenen die haar werk narekenen, zijn weinig flatteus en geven ons te denken. Bij gebrek aan debat met het KNMI, resteert ons gelukkig de onvolprezen blogosfeer waar zinnige discussie is te ontwaren. Dat vereist enig filteren van de juweeltjes. Dat hebben wij gedaan en dus volgt hier volgt een selectie van de meest waardevolle commentaren uit de 250 commentaren op Climategate.nl, aangevuld met enkele conclusies van het ten opzichte van Climategate antagonistische klimaatverandering.com.
Deze compilatie draagt naar het idee van de GRK bij aan een vruchtbaar debat en publieke oordeelsvorming.
Zo hier en daar vullen we discussie aan met naar ons inziens ontbrekende informatie en commentaren (DRGRK red.).
Punt voor punt de diepte in…
- (TW) “een aantal deskundigen rond Marcel Crok”
- (HdJ) “Neen, het zijn geen deskundigen, het zijn gewoon geïnteresseerde amateurs, die wel overtuigd zijn het zelf allemaal beter te weten dan deskundigen…”
- > (Aad) Dan moet het voor die deskundigen toch eenvoudig zijn de bevindingen van de “amateurs” te weerleggen? De discussie is dan snel gesloten.
- < Deskundigen gaan doorgaans niet in discussie met amateurs, omdat de amateurs ten eerste doorgaans menen het zelf zoveel beter te weten, ten tweede omdat ze onvoldoende kennis hebben om een discussie te voeren, en ten derde omdat amateurs niet open staan om objectief naar het geheel van alle argumenten te kijken (alhoewel ze beweren wel open te staan, maar dat is gewoon een bewering om geloofwaardigheid te creëren).
- > (Aad) Door nu eens wel in discussie te gaan en met steekhoudende argumenten aantonen dat Crok en co het bij het verkeerde eind hebben is de discussie voor eens en altijd gesloten. Versterkt het beeld van de betrouwbaarheid van het KNMI. Nu blijft de twijfel voort etteren. Angst om de waarheid onder ogen te zien. De angst om af te gaan.
- (HdJ) “Neen, het zijn geen deskundigen, het zijn gewoon geïnteresseerde amateurs, die wel overtuigd zijn het zelf allemaal beter te weten dan deskundigen…”
- TW: “De groep experts heeft vervolgens een zeer grondig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de noodzaak en uitvoering van deze homogenisatie”
- > (HdJ) “Nee, dit was geen grondig onderzoek, maar eens zoektocht naar argumenten om de vooraf ingenomen ‘conclusie’ te kunnen ‘bevestigen’. Het is opgebouwd uit verschillende zwakke drogargumenten.”
- < (Aad) Welke drogargumenten dan Henk?
- > (HdJ) Stonden al in mijn reactie, maar blijkbaar wilde je dat negeren (bvb dat er geen motivatie zou zijn voor Eelde, dat er geen noodzaak is voor homogenisatie,….)
- < (Aad) Nee Henk, die stonden niet in je reactie. Noem ze maar even. Want ik snap het niet.
Overcorrectie versus homogenisatie en de geclaimede noodzaak van homogenisatie.
(TW) “Crok & co tonen aan dat er is over-gecorrigeerd”
-
- > (HdJ) “Nee, dat hebben ze niet aangetoond. Zoals Ronald trouwens al schreef, door de uitgevoerde correctie komen de data van de Bilt mooi overeen met die van België, maar dat lees je nergens in het rapport van Crok & co!”
- < (Aad) Alleen maar wellus nietus Henk.
- > (JvdLaan) Er is niet overgecorrigeerd, zo toont Tinus Pulles hier aan:
https://klimaatverandering.wordpress.com/2019/07/22/analyse-van-de-knmi-homogenisatie/#comment-38802
- (TW) “Het KNMI … houdt vol dat de homogenisatie terecht was”
- > (HdJ) “Lees het rapport eens goed: Crok & co bevestigen ook dat een homogenisatie terecht is!”
- < (Aad) Dat klopt. Als je van meethut en plaats verandert moet dat ook. Zij tonen aan dat er is over-gecorrigeerd.
- (TW) “Illustratie van het FD, aangepast door De Groene Rekenkamer”
- > (HdJ) “Dat is dus een misleidende illustratie, want houdt geen rekening met de noodzaak van homogenisatie. Crok & co bevestigen dat homogenisatie noodzakelijk is, dus een grafiek met data zonder homogenisatie is dus gewoon bewust misleiden!”
- < (Aad) Nee, Crok & co tonen aan dat er is over-gecorrigeerd. Dan is het eerste plaatje juist misleiding!
- (TW) “Blijkbaar heeft men in de ogen van de huidige KNMI wetenschappers toen grote blunders begaan,”
- > (HdJ) “Lees het rapport eens goed: Crok & co bevestigen ook dat de aanpassingen van 1951 niet goed zijn uitgevoerd!
Op dat punt zijn ze het dus eens met het KNMI en het is dus niet enkel “in de ogen van de huidige KNMI” maar ook in de ogen van “Crok & co”” - < (Aad) Dat klopt. Als je van meethut en plaats verandert moet dat ook. Zij tonen aan dat er is over-gecorrigeerd. (2e x)
- < (DGRK, red.) Beide claims hierboven zijn onjuist. Dijkstra (Dijkstra, de Vos, Ruis, Crok) beweren dat 1) uitvoering niet reproduceerbaar was (overcorrectie), 2) dat keuze voor vergelijkingsstation arbitrair was en dat 3) noodzaak voor homogenisatie niet afdoende is aangetoond. Dit is in strijd met reactie 1) en slechts deels in overeenstemming met reactie 2).
- (TW) “een bijstelling van maar liefst 2 graden”
- > (HdJ) “Dit is misleiding! De meeste dagen zijn bijgesteld met kleine fracties van een graad. Alleen de warmste dagen zijn bijgesteld met grotere correcties. En dat is logisch: het gaat over oude metingen in een pagodahut, en het is algemeen geweten dat de temperatuur daaronder veel meer kan oplopen dan in een Stevensonhut. Er zijn slechts 87 van de 18.505 dagen (0.4%!!!) die gecorrigeerd werden met 1.9°C (en geen enkele met 2.0°C!!!)”
- < (Aad) De grote bijstelling van de warmste dagen veroorzaakt nou juist de vermindering van het aantal hittegolven. En Crok en co laten zien dat dit onterecht is. (3e x)
> (T. Pulles, Op de website klimaatverandering.com, red.) “Omdat de oude methode op de warmste dagen een hogere temperatuur registreert dan de nieuwe, beïnvloedt de homogenisatie ook de conclusie dat het in De Bilt op de warmste dagen in de loop van de tijd warmer wordt. Dit voedt het wantrouwen in die homogenisatie bij veel niet-meteorologen, vooral op Twitter, in de Telegraaf en in Elsevier Weekblad. Dat wantrouwen wordt veelvuldig gevoed door een rapport van Marcel Crok en medewerkers (https://clintel.nl/hittegolven-geschrapt/).”
“Tegen deze achtergrond hebben wij met vooral een statistische blik naar de meetcijfers van De Bilt gekeken.”
“Conclusies: -
-
- De waarnemingen van de hogere temperaturen in De Bilt vertonen een duidelijke discontinuïteit voor het moment waarop de oude meethut werd vervangen door een nieuwere in 1951
- Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger het verschil tussen de temperatuur als gemeten met de oude hut en de nieuwe hut
- De nieuwe meethut registreert tot wel 3 graden Celsius lagere temperaturen dan de oude (cursivering DGRK, red.)
-
- < (DGRK red.) Punt 2) in de analyse van Pulles (3) doet voorkomen alsof de statistische correctie beurs op een directe vergelijking in een parallel meting (“registreert”). Dit is feitelijk onjuist. Genoemde vergelijking bestaat alleen in zijn regressies voor twee afzonderlijke periodes, aangezien aanvankelijk helemaal geen parallelle metingen voorhanden waren (ook dit is eigenlijk onjuist, zie het artikel van TW en de verwijzing naar het artikel van De Bruin). Bij aanwezigheid van een parallelmeting is er geen reden, laat staan een noodzaak voor homogenisering achteraf.
- > (HdJ) “Lees het rapport eens goed: Crok & co bevestigen ook dat de aanpassingen van 1951 niet goed zijn uitgevoerd!
- (TW) “Maar de aarde warmt toch op? Jazeker, daar is iedereen het over eens.”
- > (HdJ) “Is dat zo, Theo Wolters (Admin)? Hans Labohm (Hoofdredacteur) beweert al 15 jaar dat het gaat afkoelen. Of indien hij schoorvoetend moet toegeven dat het de afgelopen jaren wat is opgewarmd, dan voegt hij er graag aan toe dat het toch binnenkort terug gaat afkoelen. Ga eens met je baas praten!”
- < (Aad) Iedereen is het er overeen dat de aarde sinds de industrialisatie is opgewarmd. De laatste 20 jaar is het nagenoeg niet opgewarmd.
- > (HdJ) “Maar de aarde warmt toch op?”
“Goed dat je het daar mee eens bent. En dan is het toch logisch dat er meer hittegolven zijn? Dus waarom dit achterhoedegevecht om toch maar te proberen overtuigen dat er niet meer hittegolven zijn? Probeer gewoon eens een intern consistent verhaal te brengen!” - < (Aad) Het extreem toenemen van het aantal hittegolven suggereert dat de aarde in hoog tempo opwarmt. En dat is niet zo. Propaganda dus.
- (TW) De laatste 20 jaar is het nagenoeg niet opgewarmd. ”
- > (HdJ) “Behalve dan dat het 2001-2010 warmer was dan 1991-2000. En dat 2011-2018 warmer is dan 2001-2010.
Enkel indien we de feiten negeren en de blogjes geloven, kunnen we akkoord zijn met je bewering! (NB, dit bevestigt wat ik schreef: ” ten derde omdat amateurs niet open staan om objectief naar het geheel van alle argumenten te kijken”)” - < (Aad) Nagenoeg betekent bijna niet. Dat is wat anders dan niet. Crok en co zijn geen amateurs. Amateurs zijn mensen die bijvoorbeeld als manusje van alles werken in een koekjesfabriek in Delft.
- > (HdJ) “Behalve dan dat het 2001-2010 warmer was dan 1991-2000. En dat 2011-2018 warmer is dan 2001-2010.
- TW “Het al dan niet toenemen van het aantal hittegolven in Nederland in de afgelopen eeuw zegt dus niets over de recente opwarming van de aarde”
- (HdJ) “Op zich klopt dit, maar wanneer je het geheel van kennis van de klimaatwetenschap er bij haalt, dan klopt het plaatje wel: de lokale opwarming in Nederland is het best te verklaren als deel van een globale opwarming.”
- < (Aad) Zie vorig commentaar (1.4, red.)
Keuze voor Eelde als vergelijkingsstation
- TW “…. de homogenisatie vooral te baseren op één vergelijkingsstation, Eelde”
- (HdJ) “Die keuze voor Eelde is wel goed gemotiveerd door het KNMI. Het staat in het antwoord dat het KNMI gaf aan Crok & co, en dat in bijlage 3 van het rapport staat. Het is een keuze die moest gemaakt worden, en elke keuze is een compromis. Indien het KNMI een andere aanpak had genomen, dan hadden de kritikasters wel een ander ‘argument’ gevonden om dat aan te vallen!”
- < (Aad) De warmte in Nederland komt uit het (zuid) oosten. Daarom ligt een oostelijk gelegen referentie meetpunt meer voor de hand. Crok en co onderbouwen dat ook.
- TW “…de keuze voor Eelde zijn juist totaal niet onderbouwd”
- (TW) “Men heeft behoorlijk vreemd zitten corrigeren met de warmste dagen, met als resultaat dat 16 van de 24 hittegolven verdwenen. Dat heeft niets met de gemiddelde temperatuur te maken.
En de noodzaak van de aanpassing en de keuze voor Eelde zijn juist totaal niet onderbouwd.
Als je het rapport te ingewikkeld vindt, luister dan naar het Weltschmerz Interview.” - > (HdJ) “Theo, om je eigen woorden te gebruiken: “Lees het rapport eens zou ik zeggen”?
Daarin staat in bijlage 3 een tekst van het KNMI waarin zijn onderbouwen waarom Eelde werd gekozen. Het is een keuze die moest gemaakt worden, en elke keuze is een compromis. Indien het KNMI een andere aanpak had genomen, dan hadden de kritikasters wel een ander ‘argument’ gevonden om dat aan te vallen!” - > (Ronald) “Theo, de keuze voor Eelde is netjes uitgelegd. Na homogenisatie klopt de hittegolven reeks ook veel beter met die van België. Zoals je zou verwachten aangezien de hitte uit het zuiden komt. Het eindresultaat is dus consistent.
Een andere keuze geeft een ander resultaat, maar is dat noodzakelijk beter? En hoe kwantificeer je “beter”?
Sceptici maken het groter dan strikt noodzakelijk.” - < (DGRK red.) “Totaal niet onderbouwd” van TW in de context hierboven dient gelezen te worden als “niet bevredigend onderbouwd”. Juist het hele punt van de heersende windrichting (Z/W – richting Eelde) is een verkeerde reden om een correctie toe te passen voor een conditie (hitte) die juist bij overwegend Z en Z/O windrichting optreedt. Vandaar dat in het rapport alternatieve homogenisaties op basis van Beek of het Duits-Nederlands ensemble worden beschouwd die vervolgens geen of nauwelijks effect op het aantal hittegolven opleveren. Zodoende wordt de keuze voor Eelde “arbitrair”, ook al omdat de beschikbare overlap tussen Eelde en De Bilt slechts 4 jaar was (of, zo later bleek 4 jaar en 8 maanden) en de gevoeligheid voor die tijdsperiode ook nog eens zeer groot bleek te zijn.
- (TW) “Men heeft behoorlijk vreemd zitten corrigeren met de warmste dagen, met als resultaat dat 16 van de 24 hittegolven verdwenen. Dat heeft niets met de gemiddelde temperatuur te maken.
- (Martijn v. M.) In het rapport ‘Het Raadsel van de verdwenen hittegolven’ kunnen we bovendien lezen (over de optie van Eelde als homogenisatie-vergelijkingsstation):
- “Eerder, bij het tot stand komen van de Centrale Nederlandse Temperatuur (CNT), werd namelijk geconcludeerd dat Eelde daarvoor niet geschikt was”
- (Martijn v. M.) P.S. Hierbij kan wel worden aangetekend dat er slechts een keuze kon worden gemaakt uit één van de vijf hoofdstations, maar in het rapport van het KNMI kunnen we ook lezen dat de meetreeks van Eelde pas in 1951 begon als een voortzetting van het oorspronkelijke station in Groningen:
“Eelde started in 1951 and is a continuation of Groningen. Groningen was a city location whereas Eelde is located in an exposed location on the airport 10 km South of Groningen.
Parallelmeting
Een volledige parallelmeting voor huttype met nieuwe 1951 locatie lijkt niet voorhanden.
Wel is “recentelijk” het rapport Kramer ’54 beschikbaar gesteld nadat het gedigitaliseerd is. Dit rapport zegt interessante dingen over de vergelijking van diverse huttypes, op pagina 14:
“In deze (Pagode-, red.) hut en een normale Stevenson hut die er vlak bij geplaatst was, zijn gedurende een periode van enkele jarendagelijks vergelijkende metingen verricht, die als resultaat hebben opgeleverd, dat beide hutten zeer goed overeenkomen ten aanzien van de gemiddelde overdag-temperatuur (gem. verschil over 9 maanden 0.005º, uitersten +0.4º, -0.2ºC) en dat slechts de extremen bij de Stevenson-hut iets minder geprononceerd zijn.
Ook zijn er in de periode 2016-2018 metingen verricht met een nieuwe en een oude (gereconstrueerde) hut. We kunnen hopen dat deze gegevens zo snel mogelijk worden geanalyseerd. Het KNMI heeft met een artikel van Brandsma in Meteorologica zijn visie gegeven op hoe de hutkarakteristieken en locaties zich verhouden tot de eerder gemaakte Eelde-homogenisering.
Conclusie
Opmerkelijk is het initiatief van Pulles en consorten, die ook de Eelde-correctie uitvoeren. Verder zijn er geen hele nieuwe gezichtspunten naar voren gekomen, anders dan dat de hut-vergelijkingsmetingen zijn vrijgegeven. Met het hierbij behorende voorbehoud en zonder extra informatie van het KNMI, kunnen we stellen dat de conclusies uit het rapport en het artikel van Wolters vooralsnog onverkort gehandhaafd kunnen worden.
De verwoording kunnen we aanpassen om nog sterker te benadrukken hoe zowel de noodzaak als de keuze voor de uitvoering van de correctie (keuze vergelijkingsstations) aan de orde zijn:
Als alle stations een resultaat geven dat geen homogenisatie noodzakelijk maakt, maar alleen Eelde wel, dan is de gevoeligheid voor de keuze Eelde allesbepalend en moet je uitzonderlijk sterke argumenten aanvoeren om alleen Eelde te kiezen. Juist bij dat soort hoge gevoeligheden moet je naar ensembles toe om de gevoeligheid te verkleinen.
Zeker als je Eelde bij andere onderzoeken juist buiten beschouwing laat vanwege de afwijkende meetwaardes, is dit inconsistent en op basis van de verstrekte informatie onverdedigbaar.
P.S. Door tijdgebrek was het niet mogelijk om nog wat interessante commentaren die te vinden zijn op de klimaatverandering site te integreren (Hans Custers, Jos Hagelaars), maar ik zou willen voorstellen om die in de discussie hieronder of op DGRK fijn te bespreken.
Bron: De Groene Rekenkamer hier.
Daar is ook de video-opname van de presentatie van het rapport door de vier auteurs op de Ontgroeningsdag te zien, die net online is gegaan.
De insteek van Crok en Co is negatief, niet opbouwend: “het KNMI manipuleert het klimaatdebat door hittegolven uit het verleden weg te moffelen”.
Logisch dat het KNMI niet reageert op een rapport met zo’n insteek.
Crok en Co komen niet met een betere homogenisatie dan die uitgevoerd door het KNMI. Om te beginnen zouden de heren het kwalitatieve “beter” moeten kwantificeren middels een gekozen metriek. Vervolgens zouden de heren een betere homogenisatie moeten presenteren op basis van die gekozen metriek. Pas dan laat men zien inhoudelijk en op opbouwende wijze te willen discussiëren met het KNMI. Met een dergelijke insteek verwacht ik dat het KNMI wél zal reageren waardoor een inhoudelijk debat ontstaat.
Er bestaat geen ‘betere’ homogenisatie als het resultaat sterk afhankelijk is van het gekozen referentiestation. Je bent gewoon het ene microklimaat aan het ‘corrigeren’ met het microklimaat van een andere site.
Hoe stel jij je een betere homogenisatie voor, Hans, dan nu gepresenteerd door het KNMI.
Doe ik wel; GEEN
Ronald, waar in het rapport zeggen Crok et al.: “het KNMI manipuleert het klimaatdebat door hittegolven uit het verleden weg te moffelen”.? Nergens!
Dat is de hele teneur, opzet en doelstelling van het rapport, Chris
Henk, dat persbericht zegt inderdaad dat zij vinden dat de hittegolven ten onrechte zijn weggeschrapt. Dat is nu eenmaal de conclusie van hun rapport, maar dat is heel wat anders dan Ronald’s versie van “wegmoffelen” en “manipuleren”. Ik voel me als een schoolmeester die kleutertjes wat probeert bij te brengen. Kleutertjes zijn echter leergierig en hebben geen plaat voor hun kop.
Het stond tussen aanhalingtekens Dat doe je niet als je parafraseert.
Dat is niet negatief maar zoals het is. Die zin mag ook liefelijker gesteld worden, maar dan mist het zijn uitwerking.
Crok en Co hebben met de toon van hun rapport hun eigen valkuil gegraven. Door het KNMI op voorhand ernstig te beschuldigen van manipulatie, zal de directie meteen al bezwaar hebben gehad op de toon en niet meer op de inhoud. “De toon geeft de muziek aan” zal men daar hebben gedacht. Dus einde discussie. Het KNMI reageert dan vanuit de emotie, niet vanuit de ratio. Of dat ‘wetenschapswaardig’ is, is een punt van discussie. Maar wie weet wilde Crok helemaal geen discussie en was dit een manier om het KNMI in de hoek te drukken. Of ben ik nu te complotterig?
1. historische meteowaarnemingen zijn niet genomen voor klimatologische doeleinden en de historie begint nu.
2. meteomeetvelden hebben geen status van beschermde omgeving en een veranderende omgeving beïnvloedt de metingen.
3. welke bijdrage heeft de homogenisatie geleverd aan het welles/nietes/mate van AGW?
ad 1. Klopt
ad 2. Klopt
ad 3. 0.0.
@Ronald:
ad 2. Het zou wel moeten gebeuren.
Er bestaat een MER om wat dan ook te beschermen en maatschappelijk relevante kennisvergaring wordt genegeerd.
LOFAR heeft last van windturbines.
https://www.drentsemondenoostermoer.nl/convenant-astron-lofar-en-initiatiefnemers-windpark/
ad 2. Ja. Maar de geschiedenis kun je niet veranderen en dus maak je er het beste van. Wetenschappelijk onderbouwd, dat wel natuurlijk.
Iedereen met een betere methode voor homogenisatie zal van harte worden uitgenodigd door het KNMI.
@Ronald:
Als er niets gedaan wordt om een beschermde status te krijgen dan is homogenisatie van alle tijden.
Astronomen kunnen met de spullen uitwijken naar Chili, klimatologen kunnen alleen de ruimte in ;-)
Ik verwacht een homogenisatie van het KNMI te zien die gebaseerd is op álle andere stations en niet alleen Eelde.
En waarom zou dat een betere homogenisatie opleveren? En hoe kwantificeer je: “beter”?
Ronald, als jij geen maatstaf kan bedenken voor wat “beter” is dan ontvalt voor jou iedere rechtvaardiging om een homogenisatie te verdedigen.
misschien een vreemde, maar geen slechte vraag Ronald.
De criteria worden besproken in het rapport en de presentaties.
Uit mijn hoofd even:
1. alleen indien aantoonbaar noodzakelijk; belangrijke vraag hier: de neergang in de 50-er jaren was ook te zien voor andere stations, dus de neergang zou wel eens uit een ware trend kunnen zijn ontstaan in plaats van alléén een verhuizing/hutwissel.
2. met inachtneming van de gevoeligheid voor homogenisatieparameters van het betreffende station, zoals bijvoorbeeld een groot verschil tussen Eelde 4 jaar en Eelde 4 jaar en 8 maanden. Of de invloed van de “span”-parameter.
3. Afgewogen keuze van vergelijkingsstations, waarbij onderling vergelijking van de opties uitgevoerd en gepresenteerd moet worden.
4. Bij overgevoeligheid voor een microklimaat van één station bij 3), overschakelen naar een representatief ensemble.
En volgens mij ook: bij twijfel, niets doen, maar gewoon hut/plaatswissel vermelden. Want het gaat toch helemaal nergens om? Behalve dan uiteindelijk de enorme iconische waarde van een hittegolfbeeld. En daar hebben wetenschappers toch niet mee van doen. Toch?
Het ging het KNMI bij de homogenisatie idd helemaal niet om hittegolven. Dat was slechts een uitvloeisel. Het ging om het genereren van een zo lang en consistent mogelijke temperatuurreeks gegeven de veranderingen van meethut en meetlokatie.
Als iemand een betere temperatuurreeks kan genereren, dan is men welkom bij het KNMI voor een inhoudelijk debat.
Serieus Ronald?
Ja Hans, serieus. Je haakt weer af zie ik. Geen zelfbedachte inhoudelijke bijdrage.
Over enige tijd, na subtiele draaitjes, maken de politici met in hun kielzog “deskundigen” als Hiemstra en Kuipers Munneke zich er vanaf met de wel bekende uitsprak:” met de kennis van nu…..bla bla…..”.
De inhoud waarop van Knmi reactie wordt gevraagd:
1. uitvoering is niet reproduceerbaar (overcorrectie),
2) goede onderbouwing voor keuze vergelijkingsstation ontbreekt
3) noodzaak voor homogenisatie niet afdoende aangetoond.
Knmi Is toch een professionele organisatie? Dus dan kan Knmi toch ook professioneel reageren?
Als ze dat dus niet kunnen toont Knmi zich een amateur dat een amateuristisch homogenisatierapport heeft opgesteld.
Bij verandering van meetinstrument of methode dien je als je de gemeten waarden met elkaar wilt vergelijken, in dit geval ten minste een jaar of 10 parallelle metingen uit voeren. En daarna bezien wat de verschillen van de gemeten waarden zijn. Alleen op die manier kun je een doorgaande reeks metingen realiseren. Als dit niet is gedaan is alles wat je daarna doet natte vinger werk.
@Rien:
Ik zou voor tenminste 4 kalenderjaren (1461 dagen) kiezen of een veelvoud daarvan.
Dan is de stand van de zon aan het begin en eind van de periode gelijk (binnen 1/10 graad).
En dan het niet ontkoombare feit dat Nederland niet representatief is voor het klimaat in de wereld, en dan een hittegolf die vanwege een gewijzigde koers van de chaotische straalstoom juist over Nederland liep.
Dit terwijl 300 km westelijk de opvallende koudere straalstroom werd gemeten boven Schotland en Ierland. Hittegolven zijn net zo’n toeval als koudegolven, Chaotisch en niet stochastisch.
Dat is niet het onderwerp Scheffer
Tja, het is eigenlijk dan ook een strijd om een nationaal “klimaaticoon”.
Dat is het belang van het werk van Dijkstra c.s.
Natuurlijk zijn hittegolven toevallig, wie ontkent dat?? De kans echter dat dat toeval ons treft wordt steeds groter.
Hittegolf / straalstroom is de kern van dagelijkse weeranalyse. Voor het klimaat heeft de chaotische hittegolf / straalstroom geen betekenis anders dan een bruikbare stropop voor het elitair-ideologische klimaatalarmisme / CAGW, ter politieke ondersteuning van een klimaathoax die op zijn beurt via een “van arm naar rijk” transitie de energie- & klimaatwetten moeten rechtvaardigen.
Het KNMI maakt onderdeel uit van deze politieke ondersteuning (1) door hun recente “record” hittegolf alarmisme en (2) door de keuzes die ze heeft gemaakt om een overcorrectie te kunnen toepassen op historische temperatuurdata met twijfelachtige benodigde “homogenisatie”, met als resultaat dat 16 van de 24 hittegolven tussen 1900 en 1950 konden worden weggestreept ten behoeve van de hockeystickgrafiek.
En zo heeft het dus direct met het onderwerp van het hoofdartikel te maken: De toegenomen gerede twijfel over de wetenschappelijke betrouwbaarheid van het KNMI als het over klimaatanalyse gaat.
Kom met een betere homogenisatie, Scheffer, i.p.v. deze complot riedel.
Mooi dit artikel over dat debat dan kan ik hier 3 reacties plaatsen op artikel over homogenisatie op site BV. Reacties die dus niet zichtbaar werden voor anderen.
Frans Galjee | juli 22, 2019 om 16:16 |
Je reactie is in afwachting van moderatie.
“Aangezien de KNMI-homogenisatie wél kennis over de meteorologie in de analyse betrekt en wij niet, zien wij geen reden de KNMI-homogenisatie verder te wantrouwen.” [ tekst Pulles ]
Vreemde zin en wie zijn wij? Ik kan het tig keer lezen maar kan geen juiste grond voor deze mening vinden. Welke kennis over meteorologie is in proces van homogenisatie dan van belang geweest en op welke wijze is dat in correctie van data doorgevoerd?
Verder het is zoals het is, gehomogeniseerde gegevens zijn niet gemeten data maar berekende en zijn daarom alleen al van mindere waarde. Maar dat laatste ga ik niet weer herhalen.
—-
Frans Galjee | juli 28, 2019 om 20:06 |
Je reactie is in afwachting van moderatie.
“KNMI. „Als we nadenken over verplaatsen van een meetstation, dan kijken we naar het totaal van de omstandigheden ter plaatse.”..” [ tekst via link naar KNMI artikel ]
Waarmee KNMI ook aangeeft dat omstandigheden ter plaatse invloed uitoefenen op de meting van de temperatuur. Waarmee KNMI dus ook aangeeft dat veranderingen van omstandigheden ter plaatse invloed heeft op de meting van de temperatuur. Waarmee KNMI ook aangeeft dat meten van een temperatuur als zijnde representatief (?) onderhevig is aan invloeden die niet altijd bekend zijn.
Waarmee Ik onderstreep dat het achteraf aanpassen van oude metingen een stap in het duister is en per definitie de waarde van de meting of metingen ter discussie zal brengen. Dat het aanpassen gebeurd is volgens een achteraf inzichtelijk gemaakte procedure en hoe correct ook uitgevoerd zal niets aan die vermindering van waarde afdoen.
Als je je dit niet realiseert dan ben je geen wetenschapper.
—-
Frans Galjee | juli 30, 2019 om 19:55 |
Je reactie is in afwachting van moderatie.
“…met de inmiddels breed geaccepteerde en voor-als-nog niet weerlegde verklaring dat de geologisch gezien razendsnelle opwarming enkel en alleen aan CO2-accumulatie is toe te schrijven.” [ tekst uit reactie Smeets ]
Argument ‘breed geaccepteerde verklaring’ is nog geen garantie voor en over bewijs.
‘voor-als-nog niet weerlegde verklaring’ Dus elke verklaring die nog niet is weerlegd is ook wetenschappelijk juist? – nu dat opent nieuwe mogelijkheden lol.
‘geologisch gezien’ Dat vereist zekerheid over voldoende kennis van de geologie. Nu die kennis wordt wel geclaimd maar die zekerheid blijft beperkt.
‘razendsnelle opwarming’ Met verwijzing naar voorgaande zijn kwalificaties als razendsnel wat emotioneel en zonder waarde. Daarbij is het gekoppeld aan opwarming en die opwarming als gemiddelde voor Aarde (wat een vreemde en mogelijk weinigzeggende maat maar dat terzijde) is actueel ( ja we gaan niet over projecties schrijven) niet zo groot maar is vooral nog te onbekend naar oorzaak (nee he niet weer op de proppen komen met het moet die CO2 accumulatie wel zijn want we weten geen andere oorzaak te benoemen (voor het gemak)). Zo’n argument in mijn werk als onderzoeker had mij terecht een zeer vroeg exit opgeleverd.
—
Einde 3 ( soms ingekorte) reacties.
Wellicht is een verklaring hier te vinden:
https://maxvangeuns.wordpress.com/2018/04/13/blogging-as-an-allergic-reaction-to-climate-bullshit/
Het wekt achterdocht omdat de homogenisaties pas in 2016 werden uitgevoerd. Als men de tijd had genomen om parallel te meten, bij voorkeur op dezelfde plaats en vervolgens een goed onderbouwde, controleerbare analyse had geproduceerd dan had er nu geen discussie mogelijk geweest.
Dat het KNMI niet in wil gaan op vragen versterkt die achterdocht. Ik kan me daarom niet aan de indruk onttrekken dat het KNMI de feiten heeft aangepast aan hun opwarmingsboodschap.
Alles wat het KNMI doet wekt toch de achterdocht, iedereen die het niet met de sceptici eens is is of een leugenaar/fraudeur of naïef en gemanipuleerd.
Iedereen die het niet met de alarmisten eens is is een leugenaar/fraudeur of naief en gemanipuleerd.
En bovendien moet iedereen met een andere mening de mond worden gesnoerd
Berend, de realiteit is net een beetje anders:
https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2019/07/2019-07-30004016.png
Beetje merkwaardig antwoord, Berend!
@Reynier merkwaardig antwoord, klopt ja maar dat opgeheven vingertje wat ik hier tussen alle regels doorlees komt me aardig de strot uit. Zelden zo’n clubje arrogante betweters gezien en ik kom op heel wat fora hier en daar op internet.
@ Berend 31 jul 2019 om 11:32
“Alles wat het KNMI doet wekt toch de achterdocht, iedereen die het niet met de sceptici eens is is of een leugenaar/fraudeur of naïef en gemanipuleerd.”
En ook ervaren:
“Alles wat het IPCC doet wekt toch de achterdocht, iedereen die het niet met de alarmisten eens is is of een leugenaar/fraudeur of naïef en gemanipuleerd.”
Berend, je hoeft dit forum toch niet te lezen?
En voor wie meer wil weten over de discussie over wel of niet homogeniseren een verwijzing naar onderstaand artikel van T. Pulles op site BV van een jaar geleden met toen nog geen ban op mijn bescheiden bijdragen.
“Worden de warmste dagen in Nederland warmer?
Geplaatst op augustus 15, 2018door Jos Hagelaars | 98 reacties
Gastblog van Tinus Pulles”
“Worden de warmste dagen warmer?”
Daar hoeven we na 2019 niet meer aan tw twijfelen.
In het boek ‘Weer een eeuw’ (uitgave 2000) van Harry Otten & J.Kuiper, T. v.d. Spek met cijfermateriaal geheel gebaseerd op De Bilt, wordt op pg. 236 gesteld dat ‘ we met het trekken van conclusies uit recordmaanden van de twintigste eeuw heel voorzichtig moeten zijn. In het begin van de eeuw was dit nog een landelijke plaats Tegenwoordig zijn De Bilt en Utrecht vrijwel aan elkaar gegroeid. Het steedse hitte-eiland begint daardoor steeds meer invloed op de waarnemingen te krijgen. Ook de bouw van het Academisch Ziekenhuis, op kleine afstand van de waarneempost, kan invloed hebben. Een andere belangrijke verandering vond al eerder plaats: door de inpoldering van de Zuiderzee is de invloed van de Zuiderzee en van het latere IJsselmeer op het klimaat van De Bilt steeds kleiner geworden.’
Ik weet niet over welke fracties van graden dit effect moet gaan en of het KNMI na het jaar 2000 deze effecten heeft onderzocht, of iets heeft aangepast in de metingen.
Jemig wat een wantrouwen in het KNMI en uberhaubt in mensen met een ander mening. Blijf gewoon lekker doorgaan zo met je opgeheven vingertje en arrogante houding, win je echt medestanders mee.
Overheid is overheid en dat blijft zo.
Het KNMI is deel van die overheid i.v.m. de wettelijke taak.
Schoppen tegen bv. SBB (Staatsbosbeheer) mag wel en … mag niet?
Wat is er mis met de overheid?
@Berend 31 jul 2019 om 11:49
Ik geef 2 voorbeelden:
– waarom vergt de belastingwetgeving een wetenschapsgebied en particuliere adviesburo’s?
– waarom wordt de wet op gezichtsbedekking in openbare ruimten bij voorbaat al gehandhaafd?
niet gehandhaafd.
Jemig Boels als je de overheid zo kut vindt waarom ga je dan niet in Somalie wonen of Libie daar hebben ze helemaal geen overheid. Ben jewel eens in het buitenland geweest (het echte buitenland niet Duitsland ofzo) enig idee hoe goed wij het hier hebben dankzij die overheid (en nee niet ondanks die overheid). Tuurlijk ze zijn niet perfect, verre van zelfs, maar ga het zelf maar eens doen 18mln van de wijsneuzen en betweters onderhouden en besturen.
Schoppen tegen SBB mag: een reden: SBB doet aan leeftijdsdiscriminatie.
@Berend:
Fijn dat jij het allemaal prima vindt ;-)
Ben je ambtenaar of zo?
Ik vind dat wij o.a. al zestig jaar met sociale woningnood zitten.
Maar inderdaad, wij hebben het “relatief goed”.
Kern van de democratie is wel het vrije woord, zeker als het om kritiek leveren gaat.
De kussen moeten dagelijks opgeschud worden.
@Boels nee geen ambtenaar, verre van zelfs. Maar ken er wel een hoop, allemaal hardwerkende leuke mensen. Niks mis met ambtenaren.
Als je het opgeheven vingertje zoekt dan moet je hier zijn.
https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/01/eu-nepnieuws-577605/
Berend, ga lekker weg en ergens anders trollen
Jemig,Berend, als je CG zo kut vindt,waarom ga je dan niet naar Joop.nl of Nu.nl, waar ze andersdenkenden weren.
Dat is misschien wat nuttiger dan op een “sceptische”site komen janken over de “sceptische”reacties.
Misschien omdat de “alarmisten” op zoek zijn naar een inhoudelijke discussie met de “sceptici”
Maar goed aan de ene kant klagen dat je geweerd wordt en aan de andere kant iedereen die komt uitschelden voor trol en op roepen voor een ban / beperken van het aantal reacties / gewoon weg modereren
Logisch natuurlijk, voor “ sceptici” …….
Jan van der Heijden, je hebt zeker de inhoudelijke en peer reviewed onderbouwde reactie van Frans Dijkstra nog niet gelezen…
“Misschien omdat de “alarmisten” op zoek zijn naar een inhoudelijke discussie met de “sceptici”
Dan weten ze dat goed te verbergen,vorral jij!
Zijn homogenisaties ook toegepast in buurlanden, of andere landen in de wereld? Het lijkt me dat de problemen die hier spelen overal op de wereld kunnen spelen. Zo ja, dan kan daar misschien lering uit getrokken worden. (Niet door mij, want is me te ingewikkeld.)
Ja Johan
Overal in de wereld wordt er gehomogeniseerd
1 er was het BEST project wat alle stations in de wereld heeft gebruikt om met behulp va statistische methodes tot een nieuwe reeks te komen, totaal niet verrassend was dat het resultaat prima overeen kwam met de reeds bekende reeksen, oh en 50% betaald door de libertaire olie miljardairs Koch
2 het resultaat van al die acties is minder opwarming sinds 1900 en niet meer
http://variable-variability.blogspot.com/2015/02/homogenization-adjustments-reduce-global-warming.html?m=0
Dus …… zonder enige wetenschappelijke publicatie neem ik het werk van een paar amateurs met een vrachtwagentje zout
In Moskou komt de dagtemperatuur al meerdere dagen uit op 14°C. Mensen lopen daar met winterjassen.
Hoe komt dat? Te weinig CO2? Zeker niet
De plaats van een drukgebied is bepalend voor het weer.
De ķoude zomer in Rusland is al 40 jaar niet voorgekomen.
Vwb het klimaat: Nederland is de wereld niet
De temp. is 17° lager dan vijf dagen geleden, een gevolg van de verplaatsing van de drukgebieden..
Deze eenvoud levert geen verdienmodel op voor de “Gerritjes”.
Ahhh, “Gerrit de Drammer” https://thefireonline.com/gerrit-de-drammer-heeft-geen-idee-waarom-zijn-zendingsdrang-mensen-de-neus-uitkomt/
En het is heel warm op Groenland
http://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/
Het gata over global warming en niet over het weer in Groenland, zelfs de hittegolven van het KNMI hebben nauwelijks invloed op de jaar temperatuur in Nederland, laat staan op de wereldwijde opwarming
Alweer een immense hagelbui in Mexico, zou dat te maken hebben met de lage TCI , de alsmaar kouder wordende thermosphere fus die daardoor krimpt. https://t.co/rnolbJpACW
Interessante discussie hier! Mag ik als een van de auteurs van het rapport van Crok et al even uitleggen hoe het echt zit?
Het feit dat het KNMI met zijn homogenisatie in De Bilt een overcorrectie heeft veroorzaakt bij de tropische dagen en hittegolven heb ik aangetoond in een artikel in het vakblad Meteorologica, december 2017, pagina 12-15. Dat is hetzelfde vakblad waarin het KNMI zijn homogenisatie heeft verantwoord. Mijn artikel is beoordeeld door 5 reviewers. Het was blijkbaar voor het tijdschrift ‘alle hens aan dek’, maar het artikel is er doorgekomen. En dus geldt “it’s peer-reviewed, so it’s true” (Christopher Monckton, Heartland Conference, 2010). Drie reviewers waren het er direct grotendeels mee eens, maar twee hadden felle bezwaren en haalden er van alles bij, zoals de neerwaartse temperatuursprong rond 1950 die alleen in De Bilt zichtbaar zou zijn, maar niet in Centraal Engeland en Ukkel. Dat moest er wel op wijzen, dat de temperaturen in De Bilt voor 1950 te hoog waren gemeten. Ik toonde aan, dat die temperatuursprong wel degelijk zichtbaar is in Engeland, Ukkel, Maastricht na homogenisatie en Eelde na homogenisatie. Maar alleen in De Bilt verdween de temperatuursprong na homogenisatie vrijwel helemaal. Er was rond 1950 in werkelijkheid in West-Europa een klimaatsprong, die in Nederland het begin was van 25 jaar met slechte zomers en geen hittegolven. Als je die periode als uitgangspunt neemt om klimaatverandering te beschrijven, dan vind je een veel te sterke opwarmingstrend, dan wanneer je ook de eerste helft van de 20ste eeuw meeneemt.
Een half jaar later kwamen Marcel Crok, Rob de Vos en Jan Ruis met mij in contact en wij onderzochten of we de methode van het KNMI konden narekenen. Dat bleek niet eens zo lastig te zijn. Je neemt van een verdacht station (De Bilt) de temperatuur in een bepaalde maand, en je berekent het verschil met een onverdacht referentiestation. Dat doe je voor en na de verplaatsing bij het verdachte station. Het verschil tussen die verschillen zou veroorzaakt kunnen zijn door de veranderingen bij het verdachte station. Die methode verfijn je door dit niet voor de gemiddelde temperatuur per maand te doen, maar de temperatuurdistributie te nemen in stappen van 5%. De heetste temperaturen voor en na de transitie op het verdachte station vergelijk je dan met de heetste temperaturen op het vergelijkingsstation. Daaruit volgt een correctie voor het verdachte station, afhankelijk van de temperatuur. Zo kwam het KNMI op 1,9 graad negatieve correctie voor alle augustustemperaturen in De Bilt boven 28 graden.
Deze methode wordt in de literatuur goed beschreven. Alleen zegt de literatuur (Trewin, 2013), dat je niet één vergelijkingsstations moet gebruiken, maar een set van omliggende stations, en dat de uiteindelijke correctie moet worden gebaseerd op de mediaan van de correcties op grond van de omliggende stations.
Toen wij dit nawerkten met Eelde als vergelijkingsstation vonden we wel ongeveer de uitkomsten die het KNMI noemt, maar niet de grote correcties voor de hete dagen. Voor het jaar met de warmste zomer in 300 jaar (1947) vonden wij veel kleinere correcties en we hielden dus aanzienlijk meer tropische dagen en hittegolven over. Maar omdat je volgens Trewin (2013) niet één station moet gebruiken als referentie hebben wij ook Beek, Winterswijk, en een ensemble van nabijgelegen Duitse stations gebruikt als referentie. Ook dan vonden wij meer hittegolven voor 1950 dan het KNMI vond met alleen Eelde als vergelijking. Wij hebben nooit beweerd dat het KNMI dit met opzet heeft gedaan. Wij hebben ook nooit het KNMI verdacht willen maken, maar het KNMI heeft wel de schijn tegen. Het feit, dat het KNMI niet eens met ons wilde praten over onze bevindingen versterkt het wantrouwen.
Wij hebben ook nooit beweerd (zoals de Volkskrant dit weekend schreef) dat de frequenties van tropische dagen en hittegolven in de laatste 120 jaar niet zijn toegenomen. Maar dat stijgt veel minder hard, dan het KNMI ons wil doen geloven nadat 14 historische hittegolven uit de boeken zijn geschrapt.
Dank voor uw bijdrage. Ik verwacht nu deemoedige excuses van de bekende trollen en zuigers :=)
Waarvan akte. Prima uitleg.
“Wij hebben nooit beweerd dat het KNMI dit met opzet heeft gedaan. Wij hebben ook nooit het KNMI verdacht willen maken, maar het KNMI heeft wel de schijn tegen. Het feit, dat het KNMI niet eens met ons wilde praten over onze bevindingen versterkt het wantrouwen.”
Nu nog de correctie en verontschuldigingen door het KNMI voor hun “wetenschappelijke” bijdrage aan de ideologische klimaathysterie in Nederland!
Eerder schreef ik hier: “Crok en Co hebben met de toon van hun rapport hun eigen valkuil gegraven. Door het KNMI op voorhand ernstig te beschuldigen van manipulatie, zal de directie meteen al bezwaar hebben gehad op de toon en niet meer op de inhoud. “De toon geeft de muziek aan” zal men daar hebben gedacht. Dus einde discussie. Het KNMI reageert dan vanuit de emotie, niet vanuit de ratio. Of dat ‘wetenschapswaardig’ is, is een punt van discussie. Maar wie weet wilde Crok helemaal geen discussie en was dit een manier om het KNMI in de hoek te drukken. Of ben ik nu te complotterig?”
Nou, na deze uitleg van Frans Dijkstra kan mijn reactie in de prullenbak.
Dank voor uw uitleg, die zelfs ik begrijp. En excuses voor mijn ondoordachte opmerkingen!
Dank voor de heldere uitleg!
In Australië is er ook gerommeld met hittegolf data. Daar is ook de begin data ge-cherry picked. In 1896 waren er veel en zware hittegolven, dus gemakshalve begint het meteorologisch instituut in 1910
Wellicht handig om te controleren of ook in Nederland het begin jaar van de data reeks bewust gekozen is om eerdere hittegolf reeksen te kunnen negeren.
https://wattsupwiththat.com/2014/01/20/australian-heatwaves-are-nothing-new/
Is er KNMI hittegolf data van het jaar 1896?
De hittegolven in 1986 waren er niet enkel in geheel Australië, het was een wereldwijd fenomeen.
Quote:
“Later in 1896, heat waves also occurred in India, Burma, Borneo, America. (It was bad in New York. Listen here.) There was heat in England, Germany and Spain.”
http://joannenova.com.au/2012/11/extreme-heat-in-1896-panic-stricken-people-fled-the-outback-on-special-trains-as-hundreds-die
Nee, de KNMI-reeks voor De Bilt start in 1901, die in Groningen, Maastricht, Vlissingen en De Kooy in 1906.
De pagode in De Bilt werd gebouwd in 1896, maar mij zijn geen data bekend uit de jaren voor 1901.
@ Frans Dijkstra
Bedankt voor de info. Er is nu dus ook het raadsel van de verdwenen 1e 5 jaar data sinds de metingen in De Bilt begonnen.
@Frans Dijkstra
Uit de Labrijnreeks (alleen met maandgemiddelden) vanaf 1706 tm 2017 zijn geen hittegolven te reconstrueren.
Wel is juni 1896 de vierde warmste juni met 18,0 C, gedeeld met 1976 en 2017.
Ik ga eens kijken in oude kranten via http://www.delpher.nl om temperaturen van vóór 1901.
Vroeger stonden de oude meetreeksen van voor 1901 nog bij het knmi,
@ Boels.
Volgens dit artikel waren er in het jaar 1896 23 te warme dagen, een record jaar.
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=temperatuur+juni+1896&coll=ddd&page=2&identifier=ddd%3A010237274%3Ampeg21%3Aa0140&resultsidentifier=ddd%3A010237274%3Ampeg21%3Aa0140
Correctie. Een record maand, met 23 te warme dagen in de maand. Het artikel gaat over de Juni maand in o.a. 1896
delpher.nl/nl/kranten/view?coll=ddd&query=weerbericht&facets%5Bspatial%5D%5B%5D=Landelijk&facets%5Bpapertitle%5D%5B%5D=Algemeen+Handelsblad&sortfield=date&identifier=ddd%3A010141587%3Ampeg21%3Aa0051&resultsidentifier=ddd%3A010141587%3Ampeg21%3Aa0051
Het is een scan ;-)
Wel te lezen, af en toe met een schuin hoofd ;-)
Weerbericht
Maandag 2 januari 1882
Medegedeeld door de Filiaal-Inrichting te Amsterdam,
van het Koninklijk Nederlandsch Meteorologisch Instituut
..
Genoemd worden:
Delfzijl
Groningen
Helder Amsterdam
Utrecht
Vlissingen
Maastricht
Lijkt mij echt een taak voor een stagiair(e) om het verder uit te pluizen ;-)
@MP:
Delpher is geweldig!
Artikel over de hitte record in Australië in 1896
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=temperatuur+record+1896+&page=3&coll=ddd&identifier=ddd%3A010176711%3Ampeg21%3Aa0092&resultsidentifier=ddd%3A010176711%3Ampeg21%3Aa0092
De oude metingen zijn verdwenen van de KNMI-site, hier is een grafiek die ik in 2007 gemaakt heb van de dagwaarden in de winter van 1794/95 tijdens de franse inval.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Pichegru_temp.gif
Typerend trollen gedrag, als zij het doen, dan mag ik het ook. Dit doen peuters! Normaal groeien ze daar uit, behalve o.a. politici en trollen.
@ Boels. Juist, thx voor de link.
Dit artikel uit 1936 refereert naar de hittegolf record uit 1896 in New York, genaamd “woestijn winden waaien over wolkenkrabbers”
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=temperatuur+record+1896+new+york&coll=ddd&identifier=ddd%3A110576902%3Ampeg21%3Aa0170&resultsidentifier=ddd%3A110576902%3Ampeg21%3Aa0170
Correctie, waar 1986 staat = 1896.
@Dijkstra Dank voor deze verheldering. Ik vond het rapport evenwichtig en beleefd verwoord. Ook de uiteenzettingen waren helder en to the point. Ik verbaas mij er steeds over waarom mensen meteen wild inhakken op dergelijke artikelen/rapporten of op de auteurs ervan. Ook denigrerende insinuaties en verdraaiingen van bewoordingen dragen niet bij. Dit alles wekt irritatie op.
En wat voegt dit toe aan de discussie?
Het gerucht gaat dat Van der Heijden en Henk deJ betaald worden om hoe dan ook de discussie op ClimateGate te verstoren. Of er argumenten zijn of niet, dat doet er niet.
Ik heb sterk het vermoeden dat je gelijk hebt. Vooral HenkdJ beweert een PhD te hebben (zijn vaak domme opmerkingen ten spijt) maar weigert zijn achtergrond prijs te geven. Heeft tweemaal een bijdrage geleverd zonder foto of enige biografische info. Het is iemand die niet met open vizier op Climategate de discussie aangaat. Hij liet ontvallen dat hij midden veertig is. Een middenveertiger met een PhD moet vol in het leven staan en kan niet dagelijks bezig zijn met commentaar leveren. Aan hem zit zeker een luchtje, dat is duidelijk.
@ Henk DJ.
Als u onderwezen bent in statistiek zou u moeten toegeven dat de TSI begin datum door IPCC ge-cherry picked is met als gevolg een factor van 7 keer tot ruim 26 keer onderschatting van de directe zon impact op het klimaat. (video begint op het juiste moment)
https://youtu.be/wbQ-KviHT5I?t=1689
Ik zou graag eens een avond willen bomen met Ronald, Henk en Jan. Dan gaan de scherpe kantjes er af.
Stel maar iets voor, ik bijt niet hoor.
Frans,
Ik heb van Jeroen Hetzler nog nooit een kritisch argument gezien over een “scepticus”
Als een “scepticus” iets roept is het goed, maar goed Jeroen Hetzler denkt dan ook dat 69 meer is dan 85
JvdH. Wat ben jij toch een ongelooflijk onaangenaam mens.
Chris, je haalt de woorden uit mijn mond.
Chris,
Eens, weerzinwekkende retoriek, kortzichtige domheid, onbehoorlijk gedrag. Helaas!!
Re: “(Martijn v. M.) In het rapport ‘Het Raadsel van de verdwenen hittegolven’ kunnen we bovendien lezen (over de optie van Eelde als homogenisatie-vergelijkingsstation):
“Eerder, bij het tot stand komen van de Centrale Nederlandse Temperatuur (CNT), werd namelijk geconcludeerd dat Eelde daarvoor niet geschikt was”
(Martijn v. M.) P.S. Hierbij kan wel worden aangetekend dat er slechts een keuze kon worden gemaakt uit één van de vijf hoofdstations, maar in het rapport van het KNMI kunnen we ook lezen dat de meetreeks van Eelde pas in 1951 begon als een voortzetting van het oorspronkelijke station in Groningen:”
Een kleine correctie op mijn bijdrage in het artikel; er kon een keuze worden gemaakt uit slechts 4 van de overige hoofdstations (Eelde, Hoek van Holland, Vlissingen en Maastricht) want de Bilt betreft zelf het 5de hoofdstation.
PS. Voor de beeldvorming lijkt het op het eerste gezicht erg merkwaardig dat de homogenisatie voor de 1ste helft van de 20ste eeuw heeft plaatsgevonden op basis van Station Eelde dat pas in 1951 werd gestart; echter, voor de overige 3 (huidige) hoofdstations heeft een soortgelijke verandering plaatsgevonden dus dat probleem zou bij de keuze voor een ander station niet zijn weggenomen. Het maken van ongelukkige keuzes was daarom min of meer onvermijdelijk.
(Ik vraag af of het niet mogelijk was om de homogenisatie uit te voeren op basis van een station met een locatie dichter gelegen bij de Bilt waarbij ook geen ‘verhuizing’ heeft plaatsgevonden; maar wellicht dat bij de overige stations weer andere argumenten zwaarder wegen om hiervan af te zien. De reden waarom de overige stations niet ter overweging zijn genomen wordt volgens mij niet beschreven in het KNMI rapport, er wordt meen ik enkel beschreven dat in het verslag alleen over de hoofdstations wordt gesproken)
Station Eelde werd in 1946 gestart. Vanaf 1950 is Eelde de opvolger van station Groningen, en de periode 1946-1951 is gebruikt als overlappende referentieperiode, zodat er voor Groningen/Eelde een gehomogeniseerde reeks kon worden gemaakt van 1906-heden. Iets dergelijks geldt voor Beek, dat ook in 1946 is gesticht en dat 6 jaar overlappende data heeft met Maastricht.
Voor De Bilt waren er geen overlappende data van de drie veranderingen: overgang van pagode naar Stevensonhut in mei 1950, verplaatsing van de Stevensonhut over 80 meter in september 1950, en nogmaals verplaatsing van de Stevensonhut over 300 meter in mei 1951.
Daarom moest men voor De Bilt met vergelijkingsstations werken. Het KNMI heeft gekozen voor slechts 1 vergelijkingsstation, Eelde. Als men alle Nederlandse stations had gebruikt, en ook Duitse stations had meegenomen, dan was er iets anders uitgekomen.
Er zijn wel parallelmetingen van de pagode en de Stevensonhut van maart 1947-augustus 1950. Die data heeft het KNMI uiteindelijk in maart 2019 vrijgegeven (je leest het goed: 69 jaar na de metingen!). Daaruit blijkt dat de temperatuur op hete dagen niet veel hoger was in de pagode dan in de Stevensonhut. Op de recorddag 27 juni 1947 was het verschil maar 0,2 graden, een record dat pas vorige week echt is doorbroken.
Frans, “dan was er iets anders uitgekomen.”
Uiteraard. Maar is anders ook “beter”? En hoe definieer je “beter”?
Hoi Frans, dank voor de correctie m.b.t. het jaar 1951 dat ik noemde + de overige details. Ook jouw verhaal maakt duidelijk dat er sprake lijkt van willekeur.
Overigens, in een discussie over hetzelfde onderwerp presenteerde Danny (27 jul 2019 om 01:36) de volgende weergave van de data van het KNMI:
https://www.dropbox.com/s/1ttodwl5fi2lq49/KNMI%20homogenisatie.png?dl=0
Wat hierbij o.a. opvalt is dat bij alledrie de grafieken aan het begin van vrijwel iedere maand een behoorlijk grote temperatuursprong wordt aangetroffen; bij mij wekt dit de indruk dat bij de homogenisatie sprake lijkt te zijn geweest op basis van maandgemiddelden… terwijl logischerwijs een correctie op basis van daggemiddelde zou moeten worden verwacht lijkt me. Ik heb me niet echt verdiept in de details van zowel het KNMI rapport als ook de review rapport waarbij Theo Wolters betrokken is, maar zou dit mogelijk niet deels kunnen verklaren waren waarom Theo + zijn companen de homogenisatie niet hebben kunnen reproduceren + het feit dat de maximale temperaturen tot in de orde van grootte van 2 graad C naar beneden zijn gecorrigeerd…???
PS. Wellicht dat ik de plank op dit laatste punt helemaal mis sla… maar ik wil hierover toch een balletje opgooien – wellicht dat jij ook dit kunt overzien Frans? (Nogmaals dank voor je input!)
@Ronald,
Wij spreken ons niet uit over wat “beter” is. Wij laten zien, dat je met andere keuzen dan die het KNMI heeft gemaakt tot andere resultaten komt.
@Martijn
De homogenisatie levert correcties op per maand en per percentiel. Dat is een matrix van 12×19 getallen (12 maanden en 19 percentielen 5%-95%). Daarop wordt een smoothing toegepast om toevallige uitschieters tussen aangrenzende maanden en aangrenzende percentielen af te vlakken. Elke dag in een bepaalde maand krijgt de correctie die hoort bij het percentiel waar die temperatuur van die dag in past.
Als je dit met daggemiddelden zou willen doen, dan wordt het een enorme matrix, met enorme verschillen tussen aangrenzende dagen. Dat is zinloos en zo doet het KNMI het dus niet. Maar het heeft wel tot gevolg dat bijvoorbeeld voor de warmste 5% van de dagen in junimaanden de correctie 1,2 graad is, voor julimaanden 1,7 en voor augustusmaanden 1,9 graad. Er is dus inderdaad een discontinuïteit bij de overgang naar een andere maand. Het maakt voor een tropische dag een halve graad verschil of die valt op 30 juni dan wel op 1 juli.
Er is misschien wel een truc te bedenken om dat af te vlakken, maar dat heeft het KNMI niet gedaan.
Frans,
Het KNMI heeft gekozen voor het meest representatieve station voor de Bilt. Dat lijkt mij een logische keuze. Er is geen reden aan te nemen dat een combinatie van minder representatieve stations tot een betere homogenisatie leidt.
De homogenisering is niet robuust voor de keuze van het referentiestation.
@Frans
In aanvulling op (Ronald 31 jul 2019 om 19:59).
Vandaar ook mijn bezwaar tegen de kwalificatie “overcorrectie”. Het is overcorrectie van methode A t.o.v. methode B. Maar indien methode B niet beter is dan methode A, dan kun je in z’n algemeenheid niet spreken dat methode A overcorrigeert.
Je kunt o.b.v. Crok en Co dus niet concluderen dat het KNMI (methode A) overcorrigeert.
@Hans,
Je voert de homogenisatie uit o.b.v. de meest verstandige en onderbouwde keuzes. Als er betere keuzes gemaakt kunnen worden, moet men die nemen. Tot dusver heb ik slechts andere keuzes gezien, niet noodzakelijkerwijs betere. Frans zegt dat ook expliciet.
@Martijn, @Frans,
En de enig mogelijke conclusie is dus: als je de correcties bepaalt op maandbasis, kan je ze niet gebruiken voor daghomogenisaties………….
@Ronald
Kom maar op met die onderbouwing voor de keuze van Eelde.
KNMI heeft het onderbouwd, Hans. Staat allemaal zwart op wit.
Re: Frans Dijkstra – Dank voor je uitgebreide + interessante antwoord; ik concludeer hieruit dat de gebruikte ‘smoothing’ eigenlijk dus weinig effectief is geweest.
Ik krijg hierbij eigenlijk zelfs de indruk dat de onderzoekers van het KNMI zich van de abrupte overgangen tussen de maanden mogelijk niet bewust zijn geweest; het zou me dan ook niet verbazen wanneer dit aspect onbesproken is gebleven in het KNMI rapport.
PS. Ik heb zojuist jullie rapport even doorgescand om te kijken of dit probleem al ter sprake is gebracht, wat niet het geval blijkt te zijn – ofschoon figuur 15 wel een beeld geeft van dit probleem; ik denk dat het probleem dat juist de warmste zomermaanden de grootste correctie hebben gehad wel eens direct te maken zou kunnen hebben met het feit dat Grongingen (Eelde) ruim 1 breedtegraad hoger in het land ligt (en bovendien veel dichter bij de kust ligt) en dus juist in de zomer op warme dagen koeler mag worden verwacht te zijn. Dit probleem zou zich daarom denk ik niet hebben aangediend wanneer de keuze op Maastricht zou zijn gevallen i.p.v. Eelde. In jullie rapport is ook dit aspect onbesproken gebleven heb ik de indruk – wellicht omdat het KNMI rapport dit punt ook niet bespreekt naar ik veronderstel. Wanneer ik onderzoeker van het KNMI zou zijn geweest dan zou ik denk ik behoorlijk schrikken van dit soort zaken – vooral in het geval de onderzoekers hierbij niet hebben gestaan; in dat geval zijn de resultaten zowel niet te repliceerbaar als ook berustend op een methodiek die eigenlijk voor grote problemen in het resultaat heeft gezorgd, wat o.a. blijkt uit het feit dat het aantal hete dagen in de Bilt nu zelfs lager is dan bij de 4 andere hoofdstations… want hiermee ontstaat expliciet de suggestie dat het aantal hete dagen te ver naar beneden is geschroefd (al dan niet bewust).
De combinatie van dit laatste punt met de abrupte overgangen bij het begin- en einde van de maanden + het aspect van de breedtegraad maakt dat het rapport mogelijk zelfs onverdedigbaar is… in dat geval kun je als onderzoeker de discussie maar beter proberen te mijden.
(Het KNMI lijkt zich rondom deze kwestie aardig in de nesten te hebben gewerkt, want de publieke reactie op jullie rapport lijkt nu voor mij ineens ook wel enigszins op het gedrag van ‘een kat in het nauw’; wie weet dat iemand nog op het idee komt om de kwestie bijvoorbeeld met onderzoekers van Deltares te bespreken, want zij zitten m.b.t. de zeespiegel eigenlijk in een soortgelijke situatie waarbij het KNMI ook de kop in het zand steekt en niet wil reageren op hun bevindingen, etc.)
Re: “KNMI heeft het onderbouwd, Hans. Staat allemaal zwart op wit.”
Hoi Ronald, Ik had je antwoord meer informatief gevonden wanneer je ook meteen een tipje had opgelicht over de aarde van de argumentatie die het KNMI heeft gebruikt.
PS. Heb jij een verklaring voor het feit dat de Bilt nu ineens veel minder hete dagen telt in de eerste helft van de 20ste eeuw dan alle overige 4 hoofdstations?
Martijn, je suggereert een hoop, maar wordt vrijwel nergens concreet hetgeen je er niet van weerhoudt te concluderen dat iemand in het nauw zit. Merkwaardige redenering, behalve als je naar een uitkomst toe redeneert natuurlijk.
Brandsma heeft de keuze voor Eelde in o.a. Meteorologica uitgelegd.
Ik heb het rapport even niet bij de hand. Wat is “veel minder”?
Dank voor je suggestie Ronald; ik heb het artikel van Brandsma in Meteorologica gevonden en ga het meteen even lezen:
https://issuu.com/nvbm/docs/27028f725fe1447ba04131c3123e17de
Misschien voegt dit nog iets toe?
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/homogenisatie-zorgt-voor-betrouwbare-temperatuurreeksen
Re: Ronald “Ik heb het rapport even niet bij de hand. Wat is “veel minder”?”
Deze passages in de samenvatting van het rapport van Dijkstra beschrijven het antwoord op je vraag in termen van percentages waarmee de aantallen naar beneden zijn geschroefd, in termen van de absolute getallen zou het logischerwijs niet heel anders moeten liggen:
(Citaat uit punt 1) “Als gevolg daarvan nam het aantal
tropische dagen in de periode 1901-1951 in De Bilt af van 164 tot 76 en het aantal zomerse
dagen van 931 tot 629. Van de 23 hittegolven die oorspronkelijk in de boeken stonden
resteren er na de correcties (in jargon: de homogenisatie) nog maar 7. ”
(Citaat uit punt 4) “Er is een statistische reden die de homogenisatie in De Bilt verdacht maakt. Het percentage
tropische dagen in de periode vóór de wijziging (1906-1951) ten opzichte van erna (1951-
2016) zakt in De Bilt veel verder dan bij de overige vier hoofdstations in Nederland (De
Kooy, Beek, Eelde en Vlissingen. Na homogenisatie bedraagt dat percentage bij de overige
vier hoofdstations tussen de 35 en 39% terwijl het in De Bilt zakt naar 26%. Deze verschillen
zijn niet genoemd door het KNMI.”
PS. Het rapport van Brandsma zelf is hier terug te vinden, maar hierin zijn dergelijk details niet terug te vinden:
https://cdn.knmi.nl/system/downloads/files/000/000/033/original/TR_homogeniseren_dag.pdf
Op pagina 15 kunnen we het volgende lezen (er wordt gesuggereerd dat de keuze nauwelijks invloed heeft gehad op de maximum temperatuur, maar dit is eigenlijk tamelijke bizar is in het perspectief van het feit dat maar liefst 16 van de 23 hittegolven zijn verdwenen):
” ΔTx of stations Den Helder/De Kooy,
Vlissingen and De Bilt shows a clear seasonal cycle whereas for the Groningen/Eelde
and Maastricht/Beek the seasonal cycle is almost absent. The coastal stations are
affected by the seasonal cycle of the temperature of the sea which lags behind the
land temperature. Note that the relocation from the city of Groningen to the airport
Eelde hardly affects Tx while the relocation of the city of Maastricht to the airport
Beek affects both Tn and Tx. The reason for this discrepancy is that, firstly, the
deviating measurements height of Maastricht (20 m above ground level). Secondly,
the Beek location is about 60 m higher than the Maastricht location and much more
exposed, causing a temperature bias of about 0.4°C.”
Op pagina 13 wordt gesuggereerd dat de keuze voor Eelde wordt beschreven in paragraaf 2.2, echter in paragraaf 2.2 wordt deze keuze volgens mij niet echt toegelicht (er wordt enkel een beschrijving gegeven van de vergelijking tussen de Bilt en Eelde):
“For De Kooy, Eelde, Vlissingen and Maastricht parallel observations were made at
the time of the relocation enabling the homogenization of the series (in Table 1).
These observation were also part of the standardization in Brandsma et al. (2013).
For the relocation in De Bilt in 1951 no parallel observations have been made
because the relocation was unforeseen and after the relocation the old location was
disturbed due to building activities in the neighborhood of the former screen.
Therefore, data of Eelde (before the relocation and screen change and thereafter)
has been used for the homogenization of the series (see Section 2.2).”
Ronald, in het artikel van Brandsma in Meteorologica kom ik de volgende passage tegen in de eerste kolom:
“Voor het bestuderen van trends in extreme weersituaties zullen we echter op dagbasis moeten corrigeren, want gecorrigeerde maandreeksen zijn daarvoor niet geschikt.”
(Dit lijkt in strijd met dat er bij de homogenisatie is gewerkt met een methode op maandbasis waarop vervolgens smoothening is toegepast)
PS. In het artikel kunnen we in de 3de kolom lezen dat de meetlocatie in Groningen zich op een beschutte locatie bij het station Groningen begaf; dus de Bilt is dus gehomogeniseerd op basis van een stadse situatie. Een beschrijving van de gemaakte afweging voor de keuze van Eelde tref ik niet aan in dat artikel; wel begrijp ik dat er t.a.v. Maastricht een complicatie was vanwege een groot hoogteverschil. Tsja, ik kan nu wel begrijpen dat de keuze niet op Beek/Maastricht is gevallen… maar daarmee is nog niet gezegd dat de keuze voor Eelde/Groningen voor de hand lag want deze locatie ligt bijvoorbeeld wel het verst verwijderd van de Bilt. Bovendien blijkt uit figuur 7 en 8 dat na de homogenisatie juist Beek/Maastricht het meeste overeenstemming toont met de Bilt als het gaat om de combinatie .
Ik krijg de indruk dat het een onverstandige keuze is geweest om bij de homogenisatie enkel te werken met slechts 1 van de overige 4 hoofdstations; het mag natuurlijk niet zo zijn dat het te veel werk was om gebruik te maken van een combinatie van de 4 overigen stations.. want het gemiddelde resultaat van de overige stations zou logischerwijs ongetwijfeld een meer representatief beeld hebben opgeleverd. Figuur 7 en 8 suggereren dat dit zou moeten hebben gewerkt
Vooral uit figuur 8 blijkt direct dat de Bilt na 1950 heel aardig matcht met Maastricht, maar voor 1950 geldt dit in veel mindere mate. Ook Eelde in deze grafiek een merkwaardige (te vlakke) afwijking toont van de overige grafieken voor de periode voor 1940… en een soortgelijk effect maar dan de andere kant op is ook zichtbaar in figuur 7.
Kortom, na de homogenisatie blijkt Eelde de grafiek te hebben die zowel bij Tn als Tx het meeste afwijkt van de “klimaat trends” die zichtbaar zijn in de overige grafieken – dus die keuze lijkt met terugwerkende kracht geen ‘gelukkige’ keuze te zijn geweest! Jammer dat we geen soortgelijke grafieken zien voor de situatie voorafgaand aan de homogenisatie.
Ronald, nogmaals dank voor je verwijzing naar het artikel in Meteorologica…. ik ben er wel wat wijzer van geworden in de zin van dat mijn besef van de complexiteit rondom dit onderwerp vooral is gegroeid. Brandsma lijkt zowel in het rapport als in het artikel niet stil te hebben gestaan bij de problemen die inmiddels op tafel liggen.
PPS. Tenslotte, bij niet-hoofdstations zijn er wel gelijk ook interessante kandidaten zoals Winterswijk en Volkel waar mogelijk een vergelijking mee had kunnen worden gemaakt, zie dit rapport: (overigens, in dit rapport blijkt dat beide stations ook al werden opgenomen in de Centraal Nederland temperatuurreeks, dus ik kan me niet voorstellen dat er werkelijk een valide bezwaar kan worden aangevoerd want bij deze stations hebben we pas in de jaren ’90 te maken met een transitie waardoor de problemen rondom de verhuizing van Groningen naar Eelde ook hadden worden voorkomen, etc.)
https://www.clim-past.net/7/527/2011/cp-7-527-2011.pdf
Martijn,
De keuze voor Eelde wordt iig wel gemotiveerd in de link in
(Ronald 1 aug 2019 om 01:33):
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/homogenisatie-zorgt-voor-betrouwbare-temperatuurreeksen
Je merkt inmiddels wel dat homogenisatie een vak apart is. Slechts zij die daar serieus zelf mee aan de slag zijn gegaan kunnen daar ook echt serieus over debatteren.
“KNMI heeft het onderbouwd, Hans. Staat allemaal zwart op wit.”
Laat maar zien dan Ronald. Want hierboven lees ik onderbouwd dat Maastricht/Beek veel beter is dan Groningen/Eelde.
Re: “Je merkt inmiddels wel dat homogenisatie een vak apart is. Slechts zij die daar serieus zelf mee aan de slag zijn gegaan kunnen daar ook echt serieus over debatteren.”
Enerzijds heb je hierbij wel een valide punt Ronald.
Echter, het volgende argument vindt ik geenszins overtuigend in het perspectief van het feit dat Eelde/Groningen bijvoorbeeld juist het verst verwijderd ligt van de Bilt:
“Qua ligging en weersomstandigheden komt het station het dichts in de buurt van De Bilt. (De kuststations liggen te dicht bij zee, station Beek ligt te hoog en te dicht bij het Maasdal. Daarnaast hebben Eelde en De Bilt een vergelijkbare afstand tot grote wateroppervlakken).”
(Bovendien lijkt dit argument ogenschijnlijk pas na het onderzoek te zijn ontstaan, want het wordt immers niet in het onderzoek zelf beschreven)
En het gedoe rondom de verhuizingen en een zeer beperkte overlap tussen de 2 locaties van slechts een jaar of 6 maakt dat het homogenisatie proces eigenlijk niet gedegen kon worden uitgevoerd in termen van juist de trend op de lange termijn. Bovendien blijkt Eelde bij een vergelijk tussen de 1ste helft en de 2de helft van de 20ste eeuw nu juist een groter verschil op te leveren bij zowel de max als de min temperatuur dan bij alle 4 de overige hoofdstations.
En tenslotte is het feit dat de grafiek voor Centraal Nederland voor de homogenisatie behoorlijk nauwkeurig overeenkwam met de temperatuur in de Bilt ook een argument; natuurlijk zou het zo kunnen zijn dat wanneer ook de overige stations die hierin betrokken worden zouden worden gehomogeniseerd het resultaat weer min of meer hetzelfde zou blijven als de nieuwe grafiek… maar ik kan me inmiddels toch ook wel voorstellen dat dit dan niet het geval zou zijn omdat Eelde/Groningen buiten de regio van Centraal Nederland ligt.
Het onderwerp is inderdaad een vak apart… maar sommige van de door het KNMI gebruikte argumenten zijn eigenlijk lastig te verdedigen in het perspectief van de volgende feiten:
1 De locatie Eelde/Gronigen ligt erg ver van de Bilt
2 Een overlap tussen Eelde en Groningen van slechts 5 of 6 jaar lijkt onvoldoende; de locatie werd bovendien afgewezen voor een gerelateerde kwestie.
3 De locatie Eelde/Groningen moest zelf ook worden gehomogeniseerd
4) Het resultaat toont bij de zowel de max als de min grafiek aan dat Eelde/Goringen na de homogenisatie bij een vergelijking tussen het verloop in de 1ste en 2de helft van de 20ste eeuw de grootste afwijking toon van de overige 4 hoofdstations… wat suggereert dat juist de afstand in de deze kwestie doorslaggevend is (althans, dit is het eerste waar ik aan denk; wellicht dat er andere argumenten zijn maar die heb ik dan nog niet opgemerkt)
(5 De Bilt had voor de homogenisatie een zeer hoge overlap met de grafiek van Centraal Nederland; dit maakt het ook lastig om uit te leggen dat de kwestie van de pagode hut werkelijk een groot probleem vormde – ofschoon dit in principe wel een valide argument was om te homogeniseren… dit maakt nog niet dat de overige beslissingen tot een beter resultaat hebben geleid, gezien het brede scale van problemen t.g.v. de keuze voor Eelde/Groningen, ofschoon soortgelijke problemen bij de overige stations ook speelden – dit laatste maakt dat ik denk dat er wellicht beter naar Winterswijk of Volkel had kunnen worden gekeken, in deze volgorde)
Martijn,
Ad1. De Duitse stations gebruikt door Crok en Co liggen nog véél verder van de Bilt.
Bedankt Frans en Martijn voor jullie niet aflatende energie en interesse om dit onderwerp tot op de bodem uit te zoeken. Het wordt met jullie bijdragen ook voor niet ingewijden alsmaar duidelijker waar de schoen wringt.
Hopelijk komt er ooit nog een serieus inhoudelijk debat met KNMI op gang. Ik zou het toejuichen (.. en wellicht velen met mij).
De zelfbenoemde klimaatdeskundige J. von der Haiden zit in zwaar weer.
Veel verder dan op de man spelen en onder de gordel trappen komt hij vandaag niet.
Och hier de pot verwijt de ketel
Off Topic. Er is een twitter invasie gaande op de twitter account van de klimaat alarmist Paus. Gezien de vele duizenden reacties lijkt het erop dat de wereld wakker wordt.
https://twitter.com/Pontifex/status/1156165039545606144
De door de VN aangestuurde marxisten in Amerika hebben ook hun klimaatplan gelanceerd.
https://www.foxbusiness.com/politics/kirsten-gillibrand-unveils-10-trillion-plan-to-combat-climate-change
Het kost wat, maar dan heb je wel een goed gevoel.
10.000 miljard dollar!
Jij weet niet eens wat het woord Marxist betekent.
Het marxisme is enerzijds een beschrijvende methode van de maatschappij en dan vooral de economie op basis van het historisch materialisme waarbij op dialectische wijze de klassenstrijd tussen de twee tegengestelde klassen van kapitaal en arbeid wordt benaderd. Anderzijds is het een normatieve benadering van die strijd waarbij de uitbuiting van het kapitalisme uiteindelijk plaats moet maken voor een communistische maatschappij. (wikipdia)
Kort samengevat Ben, het is de ideologische stroming waardoor er honderden miljoenen doden in de wereld zijn gevallen bij pogingen om op basis van deze -in mijn ogen geestesziekte- een bestuursvorm te bedenken.
Jij bent buitengewoon slecht op de hoogte en begrijpt er weinig van. Aan de slag dus! Met domheid en luiheid kom je niet ver.
Succes, Ben
Ja Ben, lees Marx eens bijvoorbeeld.
@Hans, absoluut. De meeste Nlers leven politiek op de Efteling en geloven anno 2019 nog steeds in de koudeoorlogpropaganda.
Volgens mij snapt niemand hier het probleem. Na gebruik krijgen de oude kwik thermometers een afwijking vanwege de uitholling van glas door de reactie van kwik met glas.
Sinds de 70’s begonnen we met
jaarlijkse verplichte her-calibratie van kwik thermometers.
Snappen jullie dat de fout negatief was? Dus het is erg onwaarschijnlijk dat er wel een zgn record was in Julie 2019…
@ Henryp
“Volgens mij snapt niemand hier het probleem”
Ik wil best toegeven dat ik het idd niet snap. Niet wat je hier het probleem noemt noch de uitleg die je geeft.
Mensen, mensen, geen zorgen; ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat Michael Mann een van zijn beste mensen erop heeft gezet om een verbeterde homogenisatie uit te voeren. Komt allemaal goed!
Ik heb ook grote bezwaren tegen de pogingen van sommigen om sceptici te discrediteren. Het is een beproefde tactiek. Alleen, dit verraad het uit de weg willen gaan van een inhoudelijk debat door dit te vertroebelen met vijandige non sens insinuaties. Het leidt de aandacht af van de wat de boodschapper te melden heeft door geneuzel over onbenullige details of door proberen de boodschapper in diskrediet te brengen. Het is altijd een zwaktebod.
@ Hetzler
Vele UFO-logen denken dat aliens mensen ontvoeren en we nog maar 18 maanden hebben om de wereld te redden.
97% van alle andere wetenschappers delen die mening niet.
Volgens de logica van alarmisten hebben die andere wetenschappers geen recht van spreken, omdat het geen UFO-logen zijn.
Ondanks “record” hittegolf : temperatuur KNMI juli 2019 gemiddeld minder warm dan 2018.
https://weerstatistieken.nl/de-bilt/2019/juli
[quote]Ondanks “record” hittegolf : temperatuur KNMI juli 2019 gemiddeld minder warm dan 2018.[/quote]
Verwacht je dan dat de de gemiddelde jaartemperatuur elk jaar hoger wordt dan het vorige jaar? Dan zou het wel erg snel gaan met de opwarming.
En de aanhalingstekens bij “record” kun je gerust weglaten. Het was een ongekende hitte. Laten we hopen dat we we dat de komende jaren niet opnieuw krijgen.
Het vorige record in een tuin in een rivierdal is “gebroken” door een waarneming op droge zandgrond naast een geasfalteerde startbaan…
@ Bart ea
Het was zeker een bijzonder verschijnsel.
b.v. het temperatuurverloop s’nachts om 03:30 in Lelystad op vrijdag 26 juli was uniek.
In 20 minuten steeg de temperatuur van 25 naar 31 en daarna in 60 minuten weer terug naar 25.
Tegelijk daalde de vochtigheid en draaide de wind vanuit richting het IJsselmeer.
De temp in NH was veel lager en ook op de Veluwe was die lager.
De warmte moet dus van grotere hoogte gekomen zijn.
Heel bijzonder.
https://www.buienradar.nl/nederland/weerbericht/weergrafieken/6269
Even de datum naar 26 Juli zetten.
Buienradar geeft geen link naar datum.
“Het vorige record in een tuin in een rivierdal is “gebroken” door een waarneming op droge zandgrond naast een geasfalteerde startbaan…”
OK, point taken.
In Westdorpe, gelegen in agrarisch gebied, werd het 0,1 graad minder warm. Telt die wel?
http://projects.knmi.nl/klimatologie/metadata/westdorpe.html
@ Lo,
“Het was zeker een bijzonder verschijnsel.
b.v. het temperatuurverloop s’nachts om 03:30 in Lelystad op vrijdag 26 juli was uniek.
In 20 minuten steeg de temperatuur van 25 naar 31 en daarna in 60 minuten weer terug naar 25.”
Hetzelfde deed zich voor in Marknesse – een verklaring is lastig te geven.
@Bart Vreeken 1 aug 2019 om 18:15
Hier toont zich het gebrek aan standardisatie van de ondergrond onder de schotel in alle glorie aan.
Een windmeter op dezelfde hoogte als de temepratuursensor is ook zeer wenselijk.
“Hier toont zich het gebrek aan standardisatie van de ondergrond onder de schotel in alle glorie aan.”
De ondergrond was in orde, zeker in Westdorpe. Wat wel meegespeeld kan hebben is dat de grond in Zeeuws Vlaanderen erg was uitgedroogd. Dan warmt het sneller op. Maar dat is ‘all in the game’ en zo was het ook in de voorgaande jaren. En zoals door anderen al gezegd: de belangrijkste oorzaak van de hoge temperaturen was de temperatuur van de aangevoerde lucht, ook op honderden meters hoogte.
Je hoeft alarmisten enkel te laten praten om te zien op welke wolk ze zweven. Hier Gaia aanbidder Tim Flannery
https://www.youtube.com/watch?v=SqSPT16i8wg
1) In het rapport (Samenvatting punt 15) valt te lezen: “Het moge duidelijk zijn dat wij de homogenisatie van De Bilt zoals die is uitgevoerd met behulp van station Eelde onverdedigbaar vinden”.
Dat is een vrij sterke mening, maar kan iemand mij wijzen uit welke analyse deze mening nu precies volgt? Ik lees opmerkingen als dat de correctie met Eelde als referentiestation groter zijn dan wanneer andere stations gebruikt worden, wat een (misschien) interessante observatie is, maar het feit dat dat zo uitpakt is nog geen reden waarom Eelde niet toch de beste (of minst slechte) keuze kan zijn. Uiteindelijk moeten niet de gevolgen van homogenisatie leidend zijn voor de keuze voor een referentie station, maar metereologische gelijkenissen, lijkt mij.
2) Daaraan gekoppeld; het KNMI zegt niet alleen dat homogenisatie noodzakelijk is om langetermijn trends zichtbaar te maken wat ook hierboven wordt gemeld, maar beargumenteert ook de keuze voor Eelde:
“Vanwege het ontbreken van geschikte parallelmetingen ter plaatse is voor de correctie van De Bilt station Eelde gebruikt als parallelreeks. Qua ligging en weersomstandigheden komt het station het dichts in de buurt van De Bilt. (De kuststations liggen te dicht bij zee, station Beek ligt te hoog en te dicht bij het Maasdal. Daarnaast hebben Eelde en De Bilt een vergelijkbare afstand tot grote wateroppervlakken).” (https://knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/homogenisatie-zorgt-voor-betrouwbare-temperatuurreeksen)
Wat is de reactie van de auteurs op deze motivatie? Ik lees op p.56 van het hittegolf-rapport deze passage:
“Het is waar dat De Bilt en Eelde bij de overheersende ZW-wind beter vergelijkbaar zijn, de stations liggen bij ZW-wind althans in elkaars verlengde. Maar doel van de homogenisatie van het KNMI was mede om het aantal hittegolven vóór 1950 te verminderen (Brandsma 2016a). Tijdens hittegolven is de overheersende windrichting niet ZW maar vaak ZO, en dan zou Beek beter geschikt kunnen zijn als vergelijkingsstation.”
In zekere zin gaan ze dus mee in deze motivatie, maar ze geven aan dat Beek beter geschikt zou zijn “om het aantal hittegolven voor 1950 te verminderen”, want “dat was mede het doel van de homogenisatie”, refererend aan Brandsma 2016a. Ik ga niet claimen dat ik geheel Brandsma 2016a heb doorgelezen, maar wel de Introduction en gescand op heat waves. Ik zou het heel bijzonder vinden als dat echt 1 van de doelen van de homogenisatie was; weet iemand toevallig waar dit staat in Bandsma2016a?
Zeer correct opgemerkt, Gebruiker4401, hier vergalopperen Crok en Co zich en wordt hun (valse) doelstelling heel duidelijk.
Hier de kritiek van Jan van Rongen op het blog van BV. Cyril had deze kritiek niet geplaatst:
“…Brandsma gebruikte de R statistische software die de opstellers van het rapport niet beheersen, en dat feit alleen leidt tot een vrolijk misverstand. Brandsma verwijst naar Hyndman en Fan (1996) m.b.t. het berekenen van quantielen. Dat leidt tot een hele discussie over de gebruikte methode, terwijl het daar helemaal niet om gaat. Hyndman heeft de R-functie voor quantiles herschreven volgens de methodes van dat artikel en dit is de gebruikelijke referentie om daar aan te herinneren. En anders raadpleeg je de R-help voor quantile even, dan weet je precies hoe het werkt
Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is zo amateuristisch en knullig. Wie gebruikt er nou Excel en Visual Basic voor dit soort analyses? Degenen die zo weinig kennis van statistiek hebben dat ze niet eens weten wat ze in die beperkte omgeving missen..”
“@ Cyril Wentzel – een wat wetenschappelijker benadering is de volgende: Crok cs hebben kritiek op de homogenisatie (standpunt A) en Tinus Pulles laat zien dat andere software en andere methoden (SegRegA) aangeven dat er een “changepoint” is dat homogenisatie rechtvaardigt. In het commentaar zegt Remco Brantjes dat hij met een Matlab-programma ook zo’n “changepoint” constateert. Het tijdstip valt ook nog samen met wat het KNMI constateerde.
Een goed onderbouwd standpunt B dus. Standpunt B is makkelijk te verifiëren, We hoeven slechts de software opnieuw te draaien. Een dubbele controle is ook mogelijk, want er is ook nog een “changepoint” pakket in R. Tamino (Grant Foster) heeft dat in een of meer publicaties gebruikt.
Het wordt dus inderdaad tijd om standpunt A onder de loep te nemen. Niet door het alleen maar te lezen, maar door het van begin tot eind na te pluizen. Dat hadden jullie natuurlijk zelf moeten doen, maar dat is uiteraard niet gebeurd, want jullie geloof in het eigen gelijk is te groot. Dus heb je niet gezien dat in figuur 5 en 6 (pagina 14) gegevens ontbreken. Dus heb je niet gezien dat op pagina 18, als je de link naar Briggs site volgt, er niet alleen een tirade staat tegen homogenisatie, maar dat ook het stuk van Dijkstra in de Volkskrant (2014) volledig door Briggs de grond in wordt geboord. En dus heb je niet gezien dat Crok, Dijkstra cs niet weten wat cross validation is. En dus heb je niet gezien dat Crok cs beweren dat het lo(w)ess algoritme niet wordt uitgelegd terwijl Brandsma zowat onder elk plaatje verwijst naar Cleveland (1979).
En dan is er ook nog het erbarmelijke onbegrip van die heren over wat percentiles/quantiles eigenlijk zijn. Ik heb daar hierboven al naar gerefereerd als een grappig misverstand, maar het is eigenlijk diep treurig. Want ze barsten van de kritiek op iets waarvan ze niet eens snappen hoe het werkt.”
Hallo Gebruiker4401,
Het citaat bij punt 2 beschrijft bijvoorbeeld niet dat Eelde/Groningen het verst verwijderd ligt van de Bilt; dit argument had eigenlijk ook best afgewogen kunnen worden tegenover het hoogte verschil t.a.v Beek/Maastricht. Het weglaten van dit belangrijke argument vind ik wel zorgelijk punt… want afstand is eigenlijk wel de allereerste eerste factor waarbij normaal gesproken een afweging zou bij moeten beginnen.
Bovendien laat het resultaat zien dat Beek/Maastricht de grootste overlap heeft met de Bilt, vooral na de periode waarop de homogenisatie heeft plaatsgevonden.
PS. In mijn post van 1 aug 2019 om 02:54 heb ik ook vastgesteld dat bijvoorbeeld Winterswijk en Volkel kandidaten zijn die ook worden meegenomen in de temperatuurreeks van Centraal Nederland; bovendien blijkt de grafiek van Centraal Nederland zeer hoog te correleren met de grafiek van de Bilt voor de homogenisatie (de verschillen zijn nauwelijks waarneembaar met het blote oog) – zie figuur 8:
https://www.clim-past.net/7/527/2011/cp-7-527-2011.pdf
(Op basis van figuur 8 in dat rapport van 2011 lijkt de homogenisatie ogenschijnlijk zelfs helemaal overbodig geweest; want het gemiddelde van Eindhoven + Deelen + de combinatie van 4 locaties voor de 1ste helft van de 20ste eeuw: de Bilt, Volkel, Winsterwijk & Gilzerijen levert vrijwel exact hetzelfde resultaat op van enkel de Bilt; natuurlijk zit de Bilt hier zelf ook in maar voor de 1ste helft heeft het een gewicht van slechts 25%… dus dan is het toch wel opmerkelijk dat het resultaat nagenoeg hetzelfde is)
Hallo Martijn,
Bedankt voor je reactie. Volgens mij is de afstand de Bilt – Eelde gelijk aan de Bilt – Beek (of nou ja, het scheelt ~6 km op ~144 km) dus als we het over die 2 stations hebben, lijkt het me dat hoogte en ligging t.o.v. grote wateren/zee hier een stuk zwaarder moeten wegen. Het feit dat er een hoge mate van gelijkenis is qua metingen tussen de Bilt en Beek na de periode waarop de homogenisatie is uitgevoerd, is een (misschien) interessante observatie, maar hoeft naar mijn idee niet te betekenen dat het daarom de betere keuze is als referentiestation. En het lijkt me nogal erg ver gaan om op basis van deze constatering te zeggen dat Eelde _onverdedigbaar_ is.
Evenzo lijkt mij het feit dat er op het oog geen groot verschil is tussen de temperatuurreeks van de gecombineerde stations met die van de Bilt (voor homogenisatie, figuur 8 in het artikel waar je naar refereert) geen reden waarom het niet nodig/wenselijk zou zijn om een homogenisatie uit te voeren wanneer een verandering in de meetopstelling (meetintrument zelf, en locatie) heeft plaatsgevonden, om zo een realistischere langetermijn temperatuurtrend van die locatie te construeren. Ik ben verre van een expert op dit gebied, maar het lijkt mij onjuist om de wenselijkheid of correctheid van een homogenisatie te beoordelen op het _effect_ van de homogenisatie.
Maar goed, het artikel waar we op reageren stelt al dat het niet om de homogenisatie zelf gaat, maar om de methode, en met name de keuze van het referentiestation Eelde. Mijn vraag blijft dus eigenlijk toch wel; waaruit volgt logischerwijs nu precies de stelling van de auteurs dat de keuze voor Eelde _onverdedigbaar_ is?
De laatste tijd probeert de mainstream media weer de droogte angst aan te wakkeren. Dat doen ze door te focussen op bepaalde maanden en sub gebieden.
Want het overall plaatje verteld een tegenovergesteld verhaal.
Hier de Jaarlijkse hoeveelheid neerslag in Nederland, 1910-2017
Hier
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0508-jaarlijkse-hoeveelheid-neerslag-in-nederland
Ik ben trouwens wel benieuwd of de ontvangen parallel metingen ook kloppen met wat De Bruin daarover beweerde middels nav Kramer et al.
En hoe strookt eea tussen concreet De Bilt toen en nagebouwde situatie in 2016 en wat zou je dan kunnen beweren.
Antwoord lijkt deels inmiddels duidelijk; via twitter Marcel Crok, zie grafieken in draadje.
https://twitter.com/marcelcrok/status/1157336443846574080
Sorry, ipv het begin van draadje gelinked naar einde draadje; naar boven scrollen dus voor hele verhaal.
Grafieken betreffen Tropische dagen gemeten in Pagode en Stevensonhut 1947-1950 versus die van 2016-2018.
Ik zei deels omdat de verplaatsing van de hut ook nog in context moet worden geplaatst. Ik zie dat op blog BV eea ook begint door te druppelen met ook deze kanttekening.
Daarmee komen we weer bij de conclusie van Henk de Bruin dat het verschil tussen Pagode en Stevenson niet echt wat uitmaakt en dus mogelijkerwijze de verplaatsing verantwoordelijk is.
Daarmee komen we op dat het misschien beter zou zijn geweest dat de nagebouwde situatie op het open meetveld, wat nu de feitelijke meetomstandigheden zijn, van Pagode versus Stevenson, ook was nagebouwd op de oorspronkelijke meetlocatie. Helaas pindakaas, nu moet eea ook dat weer in perspectief worden geplaatst…
Maar uiteraard valt dit nog altijd te doen om kennis te verkrijgen omtrent oorspronkelijk en tegenwoordig. Dus ik pleit voor een hernieuwd experiment/parallelmeting.
Wat ik er nog over wil zeggen. KNMI had er beter aangedaan dat nav het artikel Meteorologica waarin Henk de Bruin naar het vergeten Kramer et al uit 1954 KNMI ook zeker heeft ingezien dat dit vergeten onderzoek mét parallelmetingen in de vergetelheid was en is geraakt. Dat KNMI dat een constructie opstelt in 2016 om eea na te meten is prijzenswaardig. Alleen wat KNMI ook had moeten doen is dat Kramer et al dus in de vergetelheid was geraakt en dus niet meer deel uitmaakte in het kennisniveau van even voor 2016.
Laten we in acht nemen dat wetenschappers/onderzoekers hun uiterste best doen.
Laten we in acht nemen dat deze zelfde groep geen gevoel voor historie heeft.
Laten we in acht nemen dat voor uitspraken op we;lk terrein dan ook de achterliggende wetenschap niet per defintie aanvaard moet worden maar werkelijk begrepen moet worden om een verdere stap te kunnen maken.
Dat maakt wetenschap van vroeger niet tot waarheid, wetenschap van nu is gestoeld op wetenschap van toen.
De alertheid moet bestaan dat alle kennis op een vakbebied onderkent wordt.
Dus ook Henk de Bruin met verwijzing naar Kramer et al 1954.
Hey is een gotspe dat kennis van dit jaartal zo snel vergeten wordt.
Selectief vergeten is het niet, maar wel in de hoezee dat we alles weten want verleden.
Dus nee dus, ken je geschiedenis als wetenschapper, ken alles wat daar is, en vergeet niet de wetenschappers te eren die slechts enkele decennia daarvoor iets gepubliceerd hebben waar JIJ GEEN WEET meer van hebt.
Wetenschap moet altijd achteruit kijken want wetenschap toen is de basis van wetenschap nu.
Wat betreft het De Bilt gedoe die op postzegelformaat qua globale inbreng met de nodige problemen wordt geconfronteerd.
Kramer et al was juist. Wat heeft dit van impact op de hedendaagse wetenschap. Wat heeft dit van effect op de hedendaagse hysterie.
Volgens mij nada komma nul. Kunnen we weer gaan slapen in gerustheid. Niet dat er niets aan de hand is.
Maar geen klimaathysterie meer aub.
Welterusten, want de wereld vergaat niet, nu niet, nooit niet.
Het artikel van Kramer uit 1954 is niet vergeten, hoor
Het wordt al door Brandsma genoemd in dit artikel: https://cdn.knmi.nl/system/readmore_links/files/000/001/212/original/Meteorologica_Maart_2019.pdf
“Kramer et al. (1954) vergeleken temperatuurmetingen in een speciaal ontworpen kleine hut (voor micro-meteorologische metingen) met de metingen in de pagode. Zijdelings refereren ze aan parallelmetingen tussen pagode en Stevenson
en merken op dat zij geen temperatuurverschillen van betekenis zien. Uit hun verhaal is echter niet duidelijk hoe zij tot dit
inzicht komen. Hun conclusie valt niet te rijmen met de hier besproken metingen. “
Met zijdelings bedoelt Brandsma zeer waarschijnlijk deze zin in Kramer et al (1954) op pagina 14:
“In het tijdvak October 1945 tot en met April 1947, dus gedurende 20 maanden, zijn vergelijkende temperatuurwaarnerningen verricht tussen thermometers in dit laatstgenoemde model en in een grote hut en de droge-boithermometer van een Assmann-psychrometer. De hier bedoelde ,,grote hut” stond op het waarnemingsterrein van het K.N.M.[. en werd gebruikt bij de uurwaarnemingen. Een afbeelding ervan geeft fig. 2. [In deze hut en een normale Stevenson hut die er vlak bij geplaatst was, zijn gedurende een periode van enkele jaren dagelijks vergelijkende metingen verricht, die als resultaat hebben opgeleverd,
dat beide hutten zeer goed overeenkomen ten aanzien van de gemiddelde overdag-temperatuur (gem. verschil over 9 maanden 0,005, uitersten +0,4, -0,2) en dat slechts de extremen bij de Stevenson-hut iets minder geprononceerd zijn].
De waarnemingen ter vergelijking van grote en kleine hut en Assmann thermometer vonden behoudens enkele onderbrekingen gedurende de genoemde periode drie maal daags plaats, nI. om 811, 11” en 14h A.T. Des Zondags werd niet waargenomen; des Zaterdags verviel de 14 “-waarneming.”
Nu duizelt me de terminologie een beetje. Is die zg Pagode nu de Grote Hut en hebben ze nu vergelijkingen gemaakt tussen de kleine hut en de grote hut en hebben ze vervolgens de grote hut ook nog met de Stevenson hut vergeleken?
Nee dus, de in Kramer et al (1954) genoemde metingen op pagina 14 zijn niet deze parallelle metingen uit 1947-1950:
https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/gegevens/pagode19471950.txt
Ik ben een beetje aan het knoeien. ik bedoel, de metingen genoemd in Kramer et al (1954) op pagina 15-17 zijn niet die van 1947-1950. Ook voor mij geldt uiteraard: beter lezen!
JvdLaan, je zegt:
“Het artikel van Kramer uit 1954 is niet vergeten, hoor. Het wordt al door Brandsma genoemd in dit artikel: cdn.knmi.nl/system/readmore_links/files/000/001/212/original/Meteorologica_Maart_2019.pdf”
Het wordt niet al door Brandsma benoemd, het wordt pas dán door Brandsma benoemd.
Daar zit het probleem dus ook. KNMI heeft altijd beweerd dat er geen parallelmetingen waren van Pagode naar Stevenson.
Door blog van Henk de Bruin in Meteorologica weten we dat ze er dus wél waren.
Dat huttenvernoemerij is inderdaad een beetje verwarrend maar daar is op BV al aandacht aan besteed.
Mijn indruk is nog steeds dat door Henk de Bruin het KNMI werd geattendeerd op WEL bestaande parallelmetingen door Kramer et al.
Je kunt je verschillende scenarioos indenken van ze wisten wel of niet en al het achterafgedoe van wel of niet.
Ik ga ervan uit dat door Henk de Bruin het KNMI werd geattendeerd op wel iets bestaands dat ze niet wisten en daarom ook ontkenden, namelijk parallelmetingen. Mijn vermoeden is dat door dat specifieke artikel (inclusief voorbereidende redactietijd en zich ook afvragen het uberhaupt te plaatsen…) men op het KNMI heeft besloten de pagode/stevenson na te bouwen op het feitelijke meetterrein en op deze manier de homogenisatie van 2016 te ondervangen.
De vraag is dan waarom de homogenisatie 2016 eruit ziet hoe het eruit ziet.
Ik denk richtlijnen WMO. Daarnaast is Ukkel een voorbeeld. Deboosere verhaalt van het probleem in Belgie.
Echter daar had men geen mooie pagode… Weliswaar een open hut.
https://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag150.php
Het Ukkel record is gesneuveld dit jaar. Ik heb al eerder geplaatst dat WMO een aanbeveling doet ter correctie van open naar gesloten hut. Wiki heeft de records al aangepast. De vermelding die erbij stond is daarmee ook verdwenen betreffende Ukkel.
Ik heb het citaat al ergens hier geplaatst op Climategate. De link geeft DIE informatie niet meer.
Gezocht en gevonden en op webarchive garchiveerd.
Records België en Nederland:
België: 38,8°C op 27 juni 1947 in Ukkel (komt overeen met 37,4°C als herleid naar de huidige norm, een gesloten thermometerhut, conform de aanbevelingen van de Wereld Meteorologische Organisatie WMO)
http://kanhetnietanders.nl/wat-is-de-hoogste-temperatuur-die-ooit-op-aarde-is-opgenomen/
Sorry, wilde de bewaarlink naar webarchive plaatsen want orginele sites passen de records uiteraard aan. Op Wiki al een feit…
http://web.archive.org/web/20190803205246/http://kanhetnietanders.nl/wat-is-de-hoogste-temperatuur-die-ooit-op-aarde-is-opgenomen/
Re: Anne http://kanhetnietanders.nl/wat-is-de-hoogste-temperatuur-die-ooit-op-aarde-is-opgenomen/
Hoi Anne,
Het record dat bij bovenstaande link vermeld staat voor Antarctica op basis van een meting van 2015 (17,5°C) gaat helemaal voorbij aan het feit dat in 1982 op Antarctica al een waarde van 19.8 °C werd gemeten bij Signy Research Station, South Orkney Islands.
Bron Wikipedia:
en*dot*wikipedia.org/wiki/List_of_weather_records#Antarctica
En nog zeer bedankt voor het overzichtsartikel.
Het is goed om een onderhanden artikel te hebben die geupdated is zodat daar met name aan gerefereerd kan worden tav stand van zaken en stand van inzichten en kritiek.
En er is één punt wat ik niet begrijp. Omdat er slechts 5 gehomogeniseerde hoofdstations is er dus maar keuze uit 4 om een homogenisatie voor De Bilt te maken. Dan denk ik, dat kan niet waar zijn… Andere smaken kennen we niet. De slechtste wordt zo de beste.
Dan liever geen keuze en geen homogenisatie. Op jaarbasis doet het er niet toe. Slechts voor warming propaganda zou het er wat toe kunnen doen.
Ach .. laten we er gemakshalve vanuit gaan dat het KNMI een boevenbende is die met de cijfers sjoemelt.
Dan blijven de metingen van alle andere meteorologische instellingen overeind.
De afgelopen vijf jaar waren mondiaal de warmste vijf ooit gemeten. De 20 warmste jaren ooit mondiaal gemeten vielen in de afgelopen 22 jaar.
Tenzij al die instanties natuurlijk ook in het complot zitten.
Maar dan kom je al snel in de platte aarde hoek.
@ Emile,
Definieer ‘ooit’ en vergelijk dat met de tijdschaal waarop klimaatveranderingen plaatsvinden.
mondiaal de warmste vijf ooit gemeten
Er wordt inderdaad mondiaal gemeten.
De mondiale temperatuur wordt berekend, niet gemeten.
En bij berekeningen zijn noodzakelijkerwijs veronderstellingen in het geding.
Als men in de middeleeuwen (MWP) had kunnen meten dan had men mogelijk ook jaren achtereen een stijging kunnen zien.
Het zijn beursberichten, kijk eens naar het aandeel Tesla ;-)
Het raadsel van de verdwenen gegevens is opgelost: ze zijn niet verdwenen ;-)
Oude kranten publiceerden weerberichten die vrijwel zeker afkomstig waren van het KNMI.
Delpher.nl is voor iedereen te gebruiken.
Ontbrekende gegevens uit WWII zijn er ook terug te vinden.
En anders zijn er best wel waarnemingen te vinden van de bezetter in de archieven van WWII.
Jammer dat de homogenisatie vanaf 2009 tot heden dan even stopgezet moet worden.
Homogenisatie.
Al die commotie over noodzaak en gevolgen van het achteraf corrigeren van gemeten temperaturen is terecht maar ook zonder enig nut omdat elke aanpassing van oorspronkelijke data nooit het doel kan bereiken te komen tot een nieuwe en juist geachte meetwaarde omdat van invloed zijnde factoren onbekend zijn/waren en niet kunnen worden gereconstrueerd of worden afgeleid uit vergelijking met metingen op andere meetlocaties.
Alle rapporten voor en tegen die ik over deze kwestie inmiddels heb gelezen omschrijven alle mogelijke en bekende methodieken om bovenstaand streven toch te kunnen realiseren maar tonen ook juist die onmogelijkheid er van aan.
Als parallel metingen zijn uitgevoerd op ogenblik van of verandering van instrument of verandering van plaats van meting kan homogenisatie enig nut hebben maar er blijft de onvermijdelijke consequentie dat een op deze wijze verkregen nieuwe meetreeks een meetreeks wordt waar bij gebruik in onderzoek er een disclaimer als Let Op aan moet worden toegevoegd.
Ter informatie: Let Op
Deze analyse/rapportage heeft gebruik gemaakt van aangepaste cq gehomogeniseerde data. Resultaten en conclusies zullen daardoor zijn beïnvloed.
Bart, Westdorpe is akkerland met kunstmatig verlaagde grondwaterstand als gevolg van ruilverkaveling, net als Wilhelminadorp zaten ze vorige week toen het zo lekker droog was midden in de oogst met zware landbouwmachines die stof doen opwaaien….
http://www.kmwp.nl/volop-in-de-oogst/
En werd er vanwege de droogte vol op beregend
Niet op de graanakkers jan, die moeten juist droog zijn tijdens de oogst anders blijven de combines steken in de klei.