Auteur: Dr. Andrew Edmonds, PhD.
Vertaling: Rob Nijssen.
Het bepalende woord in deze enigszins leidende vraag is “geloven”. Het broeikaseffect is een geloofssysteem met alle kenmerken van een religie.
Kijk hoe niet-gelovigen worden belasterd. Kijk hoe ons wordt verteld dat we offers moeten brengen aan de god van het broeikaseffect; om straks kwetsbare bejaarden op te offeren door hun onbetaalbaar geworden stookkosten; om ons platteland en flora en fauna op te offeren aan “biomassa”, windmolens en zonneparken; om onze auto’s en onze mobiliteit op te offeren; om onze woonhuizen, tegen enorme financiële aflaten, ingrijpend te verbouwen tot een klimaatgeloof-bestendige tempel.
Hoe zijn we zover gekomen in dit rationele tijdperk?
Het antwoord ligt volgens mij in de geschiedenis van ideeën zelf.
Een van de belangrijkste doelen van religie is om de ogenschijnlijk willekeurige gebeurtenissen die bij ons als individuen en in samenlevingen voorkomen, te verklaren.
De ondergang van het christendom in het Westen heeft geleid tot, of werd veroorzaakt door, een toename van het wetenschappelijk rationalisme. Dit laatste heeft ons betere verklaringen gegeven voor de gebeurtenissen in de wereld en heeft de belofte gestand gedaan van totale voorspelbaarheid, om alles op wetenschappelijke wijze te willen en kunnen begrijpen.
Dus één almachtige God heeft een andere vervangen.
Het succes van het wetenschappelijk rationalisme heeft geleid tot politieke en sociale ideeën die de belofte van voorspelbaarheid en verklaarbaarheid beloven die de wetenschap belooft in de fysieke wereld.
Helaas zijn sinds het begin van de 20e eeuw verschillende gaten in het pantser van de wetenschappelijke rationalisten zichtbaar geworden. Wiskundig onderzoek, dat sterk verbeterde door de komst van computers, heeft overtuigend aangetoond dat onderdelen van onze wereld en de dingen die daarin gebeuren niet voorspelbaar en berekenbaar zijn zonder oneindige, en dus niet beschikbare computerrekenkracht.
De God van het wetenschappelijk rationalisme bleek dus niet almachtig.
Klimaat, zo blijkt, is een van de dingen, zoals het weer, die in de praktijk niet op de lange termijn kan worden voorspeld. Andere voorbeelden zijn sociale, financiële en politieke verschijnselen.
Het zou vele duizenden woorden vergen om de laatste bewering te onderbouwen, maar het is waar, en een feit dat bekend is bij onderzoekers in complexiteit.
Een God is natuurlijk ofwel een almachtige of een valse God. Er kunnen geen halve maatregelen zijn en een wetenschapsgebied dat geen voorspellingen kan doen, heeft geen waarde.
Geloven in klimaatverandering is geloven in de God van het wetenschappelijk rationalisme. Om het complexe idee te omarmen dat delen van onze wereld uiteindelijk en voor altijd onvoorspelbaar zijn, is om deze God op te geven.
De meeste mensen, die soms diep kunnen nadenken, leven het leven met een reeks schijnbare zekerheden die ze gebruiken om dingen te vereenvoudigen. Het idee dat de wetenschap volledig betrouwbaar is en alles kan voorspellen, is een van deze schijnbare zekerheden. Het idee dat dit misschien niet waar is, is een buitengewoon moeilijke zaak om te accepteren.
Hoewel er een element van samenzwering is in de vermeende opwarming van de aarde, hebben klimaatwetenschappers het bewijs dat hun voorspellingen waardeloos zijn opzettelijk genegeerd. De opwarming van de aarde is gewoon erg bruikbaar geweest voor mensen met een religieuze aanleg en met angst voor chaos. Helaas omvatten deze mensen ook politici en prinsen. Mensen die al vatbaar zijn voor een ideologie, voor eenvoudige verklaringen voor complexe dingen, vinden de vermeende opwarming van de aarde erg verleidelijk.
Dus terwijl de wetenschappelijke basis voor geloof in klimaatverandering afbrokkelt, neemt het religieuze argument in kracht toe.
Omdat het loslaten van deze ideeën de houders zoveel psychologische pijn zal bezorgen, zullen ze er zich tot het aan laatste moment aan vasthouden. Op het moment van schrijven heeft de vertrekkende premier van het Verenigd Koninkrijk zojuist toegezegd om in het gehele land nul koolstof te produceren tegen het jaar 2050, zonder een stemming of enig democratisch toezicht, en dit voor een bedrag van 1000 miljard pond.
Dit was een religieuze daad. Andere religieuze handelingen in het verleden hebben ons de grote kathedralen, het Parthenon en Angkor Wat gegeven. Aan de andere kant hebben sommigen ons de inquisitie en de jihad gegeven.
Deze beslissing valt zeker in de laatste categorie.
Ik ben er zeker van, beste lezers, dat velen van jullie het grondig oneens zijn met de voorgaande ideeën. Als dat zo is, vraag ik je alleen maar waarom. Zijn mijn argumenten onzin? Of is het het ongemakkelijke gevoel dat gekoesterde ideeën en zekerheden worden aangevochten? Als het dat laatste is, dan is er sprake van religie, mijn vriend.
Dr. Andrew Edmonds, PhD
Andy Edmonds promoveerde op de analyse van tijdreeksen voor Chaos in 1996. Hoewel hij geen klimaatwetenschapper is, is hij een expert in de wiskunde en technieken die ten grondslag liggen aan het modelleren van verschijnselen zoals het klimaat.
zeer intelligent wil niet zeggen ‘ongevoelig voor massahysterie’ of dat je niet wilt ‘go with the flow’.
in Tübbingen (Duitsland) kwam ik herdenkingsbord tegen; arbeiders/socialisten/communisten-leiders waar daar vrij snel na 1933 opgepakt.
waarom zo snel? Tübbingen was/is universiteitsstad, met hoog aantal ‘intelligentsia’.
NSDAP/Hitler kreeg hier erg veel steun….
helaas.
Henkjan. Wil je dat niet meer doen, dat verwijzen naar WOII en zo. Daar kunnen onze klimaatpsychopaatjes absoluut niet tegen. Foei.
Als mensen beginnen over samenzweringen, haak ik af.
Ronald je maakt zelf deel uit van de grootste samenzwering tegen de mensheid. De omgekeerde realiteit propaganderen is nou eenmaal klimaatalarmist-eigen. Intussen trappen steeds minder mensen daar in. Ook steeds meer mensen beseffen zich dat de veganistische en vegetarische ideologieën de oorzaak zijn van de klimaatalarmistische propaganda.
Klopt Martin, het gevaar komt recent van ‘groen’:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/3101475/de-gevaren-van-klimaatutopie
Slecht onderbouwd verhaal, Martin en Joost, sinds wanneer moeten we de Telegraaf serieus nemen, als verkondiger van de waarheid?
Vermoedelijke oorspronkelijke tekst:
medium.com/@andy_39375/why-do-perfectly-intelligent-people-believe-in-climate-change-da3540eaed17
Eerder vermeld in 2011:
wattsupwiththat.com/2011/06/13/the-chaos-theoretic-argument-that-undermines-climate-change-modelling/
Eens!
Een uitgebreid, ellenlang, samengesteld synoniem voor ‘cognitieve dissonantie.’
Het klimaat verandert, niets nieuws (door “buitenaardse” invloeden, door de zon en andere astronomische/astrofysische fenomenen)
Waar het omgaat is de stelling/aanname dat het klimaat sinds 1850 door de mens wordt beïnvloed.
Boels,
en daar is uitstekende wetenschappelijke onderbouwing voor, dt in tegenstelling tot het geloof van de ” sceptici”
Maar goed, Boels houdt niet zo van wetenschappelijke onderbouwing
Tja, die wetenschap toch ;-)
Bevolkingsgroei, verandering landgebruik en energieverbruik liggen nogal voor de hand.
Maar daarvoor klappen de VN-leden niet zo snel voor en dus ook het IPCC niet.
Het kindertal van arme landen is torenhoog, deels als sociaal vangnet en deels door achterlijke religies; ondanks “ontwikkelingshulp”.
De “wetenschap” doet liever aan kastijding van de massa’s en geeft zichzelf een vrijbrief om maar met energieslurpende speeltjes te kunnen spelen.
Nadenken is klimaatvriendelijker.
Heyden, zolang jij met oogkleppen op in je IPCC tunneltje blijft zitten zal je steeds moeite hebben met sterke en rationele ideeën van anders denkende.
Zo jammer dit…
J van der Heijden heeft natuurlijk alle wetenschappelijke bewijzen paraat om aan te tonen dat ‘de wetenschap’ alle natuurlijke variaties (ook die we nog niet kennen) met 100% zekerheid (geen 97%) heeft uitgesloten.
En dat 0,0016% menselijke co2 met 100% zekerheid de meest verschrikkelijke klimaatveranderingen en natuurrampen zal gaan veroorzaken.
@JvdH: saboteur!
Er is meer tussen Hemel en Aarde dan co2.
Ja, valse profeten.
@Boels. Niet slimme opmerking van u.
Zoals ene Boels
Eindtijdgelovigen zoals JvdH hebben geen gevoel voor humor, want dat relativeert en gelovigen denken absoluut zwart-wit wij-zij, waarbij de gelovigen zichzelf moreel ver superieur voelen ten opzichte van de ongelovigen.
Wee een hoop blabla op deze zaterdag. Jij moet trouwens je eerste grap nog maken, als we het over humor hebben.
Jij als kerkganger, wetenschap is zeker voor jou ook een geloof?
@J. Van der Heijden
Valse profeet: Zoals ene Boels
Hoezo, heb je mijn apocriefe boekwerken gevonden? ;-)
Koester ze, want ze zijn veel waard.
Och guttegutteguttegut. In het NRC van hedenmorgen doet ene Haroon Seikh ook een duit in het zakje over het klimaat. Meneer is bestuurskundige, filosoof en politicoloog. Nou, dan weet je het wel. Een echte harde beta wetenschapper. Trouwens dat clubje van 5 waar hij deel van uitmaakt, is ook zeer indrukwekkend.
Afijn, lees zelf maar even maar wel voor het ontbijt, want anders komt dat er spontaan weer uit.
Ook zeer lezenswaardig trouwens het verhaal van die uitgetreden mevrouw van de PvdD. Het democratisch gehalte in dat soort clubjes is fantastisch.
Ik heb geen NRC…
Via Internet.
@ AnthonyF
Haroon Seikh zegt niet veel over klimaat maar meer over Tjernobyl, val van de muur en kinderangsten.
Hij geeft aan dat zijn studenten weinig historische ervaring hebben en daarom misschien klimaat als referentiekader zullen hebben.
Zelf was hij 6 jaar toen Tjernobyl gebeurde en 9 bij de val van de muur en ziet dat nu als een dramatische gebeurtenis in zijn leven met mythische proporties zijn referentiekader.
Zo trekt hij de lijn van ondergang van communisme na Tjernobyl via de val van de muur tot globalisering.
Die val van de muur en Tjernobyl was niet mythisch maar een gevolg van de Russische gesloten samenleving en inefficiënte economie.
De globalisering heeft 600 miljoen chinezen heel veel voordeel gebracht.
Misschien moet Seikh bij de VU een zomercursus energiegebruik en economische ontwikkeling gaan volgen zodat hij zich realiseert wat er gaat gebeuren als je toegang tot energie veel duurder maakt en de economie inefficiënter wordt.
Dat vergt wel goed rekenen en een analytische kijk op klimaat en kinderangsten.
Ps.
Voor Hans de Link naar de NRC, maar dit is geen advies het ook te gaan lezen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/19/het-klimaat-is-het-tsjernobyl-voor-de-jeugd-a3967692
De schijnbare zekerheid van de (politieke) beweringen van het IPCC, en (redelijk) intelligente mensen die conclusies trekken en tegelijk te weinig kennis hebben, o.a. van wetenschapsfilosofie, het is van alle tijden.
De titel van dit artikel is de omgekeerde wereld.
Opwarming van de aarde? Dat halen we zeker niet.
https://www.parool.nl/columns-opinie/slechts-1-5-graad-opwarming-van-de-aarde-dat-halen-we-zeker-niet~b4132010/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
OMG, de Club van Rome, ~ 1975; binnen 25 jaar zou alles fout gaan wegens gebrek aan grondstoffen en voedsel. Alles op basis van extrapolaties. Inmiddels zijn we 45 jaar verder. En natuurlijk hebben we nog 10 jaar om iets te doen aan het afwenden van een totale ramp; het is het bekende format dat vanwege een collectief geheugen van ~ 3 dagen altijd weer gehoor vindt.
https://www.youtube.com/watch?v=QPK_D7z4qRc
Inderdaad het gaat altijd fout over 25 jaar.
Ja Hans, mijn hypothese is dat het (doorgaans) menselijk onvermogen om om te gaan met onbeantwoorde vragen leidt tot allerlei verzinsels en theorieën die voor waar worden gehouden als houvast in het leven, theologisch en pseudo-wetenschappelijk.
@ Joost
“Ja Hans, mijn hypothese is dat het (doorgaans) menselijk onvermogen om om te gaan met onbeantwoorde vragen leidt tot allerlei verzinsels en theorieën die voor waar worden gehouden als houvast in het leven, theologisch en pseudo-wetenschappelijk.”
En is jouw hypothese dan anders?
@ Joost,
Vergeet die Club van Rome. Het gaat natuurlijk prima met die grondstoffen. Die raken nooit op. En ruimte en energie alles is oneindig voorhanden. Alles is onder controle en er zijn totaal geen problemen. En toen schrok ik wakker.
@Frans Galjee: Energie raakt nooit verloren. Dat is volgens mij een natuurkundige wet.
“Het broeikaseffect is een geloofssysteem met alle kenmerken van een religie.”
Wat een onzin. Het broeikaseffect is keiharde natuurkunde. Geen zinnig natuurkundige die daaraan twijfelt. Zie de voortreffelijke Science of Doom blog. Wat wel ter discussie staat is hoeveel van de waargenomen opwarming kan worden toegeschreven aan het broeikaseffect. En de rol van klimaatmodellen bij de voorspelling van het toekomstige klimaat. En de daaruit afgeleide politieke klimaatdoelen. Maar het broeikaseffect zelf is onomstreden.
Ik noem de 1,5K tot 4,5K bij verdubbeling van het CO2-gehalte niet keihard.
Vergelijkbare marges zijn ook te zien bij voorspellingen van verkiezingsuitslagen.
Vraag: wat hebben doorsnee klimatologen gemeen met met politieke peilers?
Antwoord: ze bedrijven statistiek.
Het religieuze element in de klimaathysterie onderschrijf ik. Dat overwaardering van de wetenschap hier aan ten grondslag ligt lijkt mij slechts ten dele waar. Een belangrijke oorzaak is de angst voor het klimaat dat ons gaat straffen voor onze spilzucht en vernieling van de natuur met katastrofale opwarming. De hel van Lucifer uit de middeleeuwen is vervangen door de hel op aarde door het getergde klimaat. Juist die religieuze angst leidt er toe dat alles tegen de opwarming goed wordt geacht, ook al richt het ons zondaars te gronde tegen gigantische kosten en nul-effect.
Precies, wie een stap achteruit doet en van wat meer afstand kijkt, ziet dat de menselijke bijdrage niet dominant kan zijn:
http://joannenova.com.au/2010/10/is-the-western-climate-establishment-corrupt-part-5-co2-emissions-versus-temperature/
Ah, bij gebrek aan copy gaan we hier dus pre-industriële niemendalletjes posten die effe door de translate google gehaald zijn?
Schrijven is een kunst, vertalen een vak.
By the way: De gretigheid waarmee die “bouncer” uit het Vaticaan achter de klimaatkaravaan aan hobbelt is op z’n minst een indicatie dat men in dezelfde vijver vist als de groene voorgangers.
Klopt. Het broeikaseffect is onomstreden. Maar wel omstreden zijn de positieve en negatieve terugkoppelingen. Vandaar dat ‘de wetenschap’ niet verder komt dan een klimaatgevoeligheid tussen 1,5 en 4,5 graad (IPCC, 2013). Die ondergrens ligt inmiddels al weer lager. Ook omstreden is wat de antropogene gassen toevoegen aan het veel grotere potentieel van natuurlijke klimaatdrivers. Ik vind het, met de auteur van dit artikel verbazingwekkend dat zeer intelligente mensen deze omstreden punten blijven ontkennen.
@ Frans Dijkstra,
Verreweg de beste reactie!
“Het broeikaseffect is onomstreden. Maar wel omstreden zijn de positieve en negatieve terugkoppelingen. Vandaar dat ‘de wetenschap’ niet verder komt dan een klimaatgevoeligheid tussen 1,5 en 4,5 graad (IPCC, 2013). Die ondergrens ligt inmiddels al weer lager.”
Het is een kwestie van wat je meeneemt onder begrip broeikaseffect.
Wanneer in de werkelijkheid de terugkoppelingen worden meegenomen wat mi ook essentieel is in een complex systeem dan is het broeikaseffect dus wel omstreden. Maar ik begrijp je wel.
“Ook omstreden is wat de antropogene gassen toevoegen aan het veel grotere potentieel van natuurlijke klimaatdrivers.”
Geheel mee eens al is ‘omstreden’ vooral gevolg van nog te weinig kennis van deze materie.
“Ik vind het, met de auteur van dit artikel verbazingwekkend dat zeer intelligente mensen deze omstreden punten blijven ontkennen.”
Mogelijk zijn die mensen toch niet zo intelligent en daarbij is er altijd nog de keuze ‘intelligentie’ op een verkeerde wijze of gericht op verkeerd doel in te zetten. En dat laatste is dan dom.
Een voorbeeld van net gelezen:
KLM- topman: We hebben groei nodig om te vergroenen.
Mvg,
Frans
Ik sluit me hier volledig bij aan
Correctie titel:
Waarom geloven ook zeer intelligente mensen in catastrofale klimaatverandering.
Het is een nieuwe versie van het Christelijke geloof en het gedijt vooral in de rijkere delen van het Westen. Boete doen door offers te brengen en de wereld te redden van alle schade die wij westerlingen de afgelopen eeuwen de wereld hebben toegebracht. En dat is nog waar ook. Van mij mag iedereen geloven, het hoort bij onze verworven vrijheden. En hoeveel godsdiensten hebben niet hun eigen ‘ heilige’ boek met alle ‘verklaringen’ voor alles wat in het leven gebeurt en met regels hoe te moeten leven. Kenmerkens van een Godsdienst toch? Wat momenteel, of eigenlijk al decennia lang, gebeurt is een nieuwe religie met een nieuw heilig boek met aanbevelingen hoe te leven.. Geen wonder dat heel veel mensen vatbaar zijn! Want dit is een oeroud, duizenden jaren oud recept. Het IPCC/VN heeft goud in haar handen en hun vertakkingen ook. Ik geloof zeker ook in opwarming van de aarde met een rol voor CO2, maar ik sluit me niet aan bij hun kerk die ik veel te strikt vind. Ook sluit ik me niet aan bij hun volgelingen, die op eigen houtje maatregelen treffen en mijn leefwijze willen bepalen en die op postzegel formaat het wereld klimaat denke bij te sturen. Ik heb tenslotte recht op mijn eigen leven en ook geloof naar keuze.
“Ook intelligente mensen geloven in klimaatverandering” al dan niet catastrofaal.
Dat is het erkennen van een realiteit van enkele miljoenen/miljarden jaren Aarde.
Klimaatverandering is altijd al een constante factor geweest en zal dat ook blijven.
Of uitstoot van CO2 door toedoen van mensen daar iets aan bijdraagt is nimmer bewezen en als zodanig een aanname.
Er zijn in de atmosfeer veel meer permanent aanwezige elementen zoals waterstof en stikstof die meer werkzaam zijn als broeikasgas.
Voordat we massaal beginnen om ook deze gassen als gifgas te betitelen zou het raadzaam zijn om echt maar dan ook echt wetenschappelijk onderzoek te doen naar de effecten ervan en vooral het samenspel van deze gassen. Want verander de samenstelling van de atmosfeer ( voor zover mogelijk ) en wees bewust ook van mogelijk zeer negatieve effecten daarvan op de Aarde.
Waterstof en stikstof zijn geen broeikasgassen, omdat ze geen spectraalbanden in het infrarood hebben, wel even je huiswerk maken.
@H.Erren. Maar wel spectraalbanden in geel, blauw?
Op hogere breedtegraad is minder zonlicht, dat licht legt een langere weg af door de dampkring.
Maar hoe ontstaat die demping?
Ja klopt waterstof heeft spectraallijnen in het zichtbare licht je moet het zo zien, de uitgaande straling van de aarde piekt in het infrarood, als daar geen absorptielijnen zijn kan de straling vrij uitstralen naar het heelal.
Welke demping bedoel je?
De vraag is eerder waarom er intelligente mensen zijn die geloven dat de mens niet in staat zou zijn het klimaat te veranderen.
O maar het gebeurt wel, grootschalige boskap op Oost-Madagascar heeft het tropisch regenwoudklimaat veranderd in een savanneklimaat.
Het ozonlaag kon de mens ook in korte tijd slopen. Gelukkig werd dat tijdig ingezien door wetenschappers die werken aan klimaat, in dit geval specifiek de ozonlaag.
Bedankt (klimaat)wetenschappers!!!
Een waardeloos geschreven hersenspinsel van een promovendus. Ik haak per direct af met type redeneringen. Ik heb al vaker aangegeven dat de link tussen klimaat en GOD cq geloof kant nog wal slaat. Ik denk rationeel, heb op het hoogste niveau biologie gestudeerd en ga er toch van uit dat er iets meer is tussen hemel en aarde dan wat wij stervelingen momenteel rationeel kunnen bevatten.
Er wordt afgedaan dat zgn intelligente mensen niet in een GOD kunnen of mogen geloven, dat het geloof voorbehouden is aan domme lieden? Moet werkelijk alles op aarde volgens de wetenschappelijke methode te verklaren zijn? Als wij het kunnen becijferen dan is het waar! Dat is precies het punt waarover ik mijn bedenkingen heb. Niet alle wetenschappen of gebeurtenissen zijn te verklaren. Is het leven op aarde met tastbare zaken en religie niet een gevolg van simpel menszijn en evolutie? Er is zoveel wat wij mensen nog niet begrijpen en kunnen verklaren, wordt het dan naar het “geloof” afgeschreven? Bestaat er niet zoiets als voortschrijdend inzicht? Ook in de wetenschap?
Ik verwacht commentaar van jullie. Zie mijn opmerking meer als “overdenken”.
Het ecologisch eindtijdgeloof heeft het christendom verdrongen, maar de kerken willen er wel nog een graantje van mee pikken Zie de uitspraak van Merkel op de Duitse protestantendag en en recentelijk ook de paus.
Het ecologisch eindtijdgeloof is een krachtig geloof met alle klassieke christelijke ingrediënten van rentmeesterschap, schuld en boete, zie de uitspraken van Extinction Rebeliion, Urgenda en Greta Thunberg.
Hoe eind der tijden?? We moeten gewoon de handen uit de mouwen steken en er niet zo’n zooi van maken.
@Durk. Uw commentaar lezend bent u het EENS met Edmonds.
Mensen verschillen niet zoveel van elkaar.
Een gelovige schrijft aan God toe wat hij niet kan verklaren.
God is de verzamelnaam voor wat wij niet weten, ons besef van onwetendheid heet spiritualiteit.
Wij moeten deze onzekerheid beter beseffen om ermee te leven.
Reden: buiten de deur houden van valse profeten (vals = eigenbelang nastrevend)
Ik vind het wat eleganter om geloof en wetenschap complementair te noemen.
De grens schuift steeds een beetje op maar daarbij dienen zich meteen nieuwe vragen aan en neemt de verwondering aangaande de schepping toe.
ziehier: http://www.davdata.nl/ons-bestaan.html
Geloof en wetenschap, het doet me denken aan iemand die de vloer schildert en helemaal klem zit in de hoek. De wetenschap heeft in de laatste 500 jaar ongeveer alles verklaard wat in de gelovige wereld stond en nu hebben de gelovigen nog de ijdele hoop dat hun laatste ongeverfde hoekje nog stand kan houden, zoals de Galliërs die moedig weerstand bieden tegen de Romeinen.
@H.Erren
wij weten niet wat materie is en waar het vandaan komt. Wij kunnen natuurwetten achterhalen maar weten nooit zeker of ze (helemaal) correct zijn.
Op die wetten hebben wij ook nul invloed.
Van de chemische processen in onze cellen weten wij sinds korte tijd bijna alles af maar onduidelijk is de interactie wat de ontwikkeling van medicijnen zo moeilijk maakt.
Dijdt het heelal uit? Volgens de een wel ( roodverschuiving wegens Doppler effect) maar volgens de ander niet (roodverschuiving doordat lichtsnelheid afhangt van zwaartekrachtsvelden)
@David God zit dus in de gaten van de gatenkaas? Je kunt het antropisch principe niet gebruiken aks zingevingsverklaring, wij zijn hier gewoon omdat we in een ander heelal er niet zouden zijn.
@H.Erren
Wij zijn hier omdat het kon. (natuurwetten)
Leven is er zolang het zich weet aan te passen.
Vanuit kosmisch perspectief heeft leven geen zin.
Wel vanuit dat leven zelf: overleven is het doel.
De zin van het leven is de lol. (emotie)
Dan zijn we het eens.
Heb je geen zin? Dan máák je maar zin!
(Een oude opvoedkundige boodschap)
@David. Ik ben het niet eens/oneens met de steller. Het is te warrig, onsamenhangend geschreven, maar dat kan door de vertaler veroorzaakt zijn. Welk doel heeft steller? Wat wil hij teweeg brengen daarmee?
Want in de rationalisme wordt het verstand en de rede overgewaardeerd. Waar het mij om gaat is dat er vaak “geloof” aangehaald wordt in schrijfsels, zonder dat “geloof” gedefinieerd wordt als zijnde waar men in gelooft: dus niet wetenschappelijk.
In de christelijke theologie worden vier theologische bronnen aangehaald: de zogenaamde wesleyaanse quadrilateral een nuttige methode dat model staat voor evangelische theologie: bijbel, traditie, rede en ervaring. Dit ter bescherming van het rationalisme, mysticisme, traditionalisme en biblicisme.
Daaruit blijkt dat het christelijke geloof wel degelijk wetenschappelijk benaderbaar is en niet zomaar een geloof is. Het te pas e onpas gebruiken van het begrip geloof.
“Heb je geen zin? Dan máák je maar zin!
(Een oude opvoedkundige boodschap)”
Ik snap wel dat jouw 24-jarige zoon het huis uit wil ;-)
@Durk 20 jul 2019 om 11:02
Je zou kunnen zeggen dat met een beetje nadenken je vanzelf tegen de mysteries aan loopt die het bevattingsvermogen te boven gaat.
Dan moet er welhaast een hogere macht zijn.
Daar zou het bij moeten blijven.
Maar nee, het moet en zal een religie worden, compleet met wet- en regelgeving ten faveure van het meer of minder mannelijke deel van de mensheid.
Tot daarentoe niets onvriendelijks (op het sexisme na); tot iedereen hetzelfde moet gaan geloven.
Dan haak ik af.
Klimaatverandering gaat niet zozeer over intelligente mensen, maar meer over onzekerheid. In het befaamde boek “Zen of de kunst van het motoronderhoud” van Robert M. Pirsig wordt uitgelegd dat religieuze en politieke onderwerpen zich van wetenschappelijke onderscheiden door de mate van fanatisme van de discussies daarover. Discussies over politieke en religieuze onderwerpen worden uitsluitend aangedreven door onzekerheid. Over b.v. de zwaartekracht en momentum wordt niet gediscussieerd en geen duizenden websites opengehouden. Volgens mij vormen de opslag van de megahoeveelheden meningen op al die klimaatwebsites (en de energie die daar voor nodig is), inmiddels een apart CO2-probleem.
De AGW-discussie ontbeert tot nu toe eigenlijk een allesverschroeiende hypothese, die iedereen stil houdt. We wachten het af.
Dank voor deze vertaling. Ik ben het grotendeels eens met Dr. Edmonds.
Menigeen brak zich reeds het hoofd over de opmars van het klimaat alarmisme (activisme)
Vaak werd ook al de verbinding gelegd met de ontkerkelijking.
Om niet steeds hetzelfde te tikken:
http://www.davdata.nl/ons-bestaan.html
Hier een link ter verklaring waarom veel “wetenschappelijk onderzoek”kan leiden tot foutieve informatie en zinloze beleidsmaatregelen!
https://www.youtube.com/watch?v=Y2y7BzjbSNo
Dit kan ook van toepassing zijn op het klimaat debat.
Deze link geeft een inzicht in de complexiteit van de invloeden op het klimaat en weer op aarde. Opvallend is dat de spreker nimmer zegt: Dit is waar!
https://www.youtube.com/watch?v=VkOLMEKAdl8
Deze link illustreert hoe gezond verstand een ander beeld geeft op onze dagelijkse berichtgeving over ons klimaat.
https://www.youtube.com/watch?v=TPRdb5x3yi8
Deze mensen zijn geen wetenschappers in de zin van de “97%consensus”
Zij vragen zinnige vragen, zoeken geen bevestiging van vastgestelde feiten.
doch zoeken naar begrijpelijke inzichten en objectieve observaties, herhaalbaar en elegant in eenvoud.
Dit geeft een geruststellend inzicht in het bestaan en toont een verontrustend beeld over onze politici en hun uit angst genomen beleidsmaatregelen.
Laten wij ons hoofd koel houden en onze invloed laten gelden door deze blogs!
Ook Theresa May wil de geschiedenisboeken in gaan met grote daden voor het vaderland. Nog net op de valreep als premier kondigt ze af dat de UK voor 1000 miljard pond gaat zorgen dat het land CO2 vrij wordt in 2050.
https://www.theguardian.com/environment/2019/jun/11/theresa-may-commits-to-net-zero-uk-carbon-emissions-by-2050
Met foute uitgangspunten is te bewijzen dat 1 gelijk is aan 2 of dat 0 gelijk is aan 3 (ziehier: http://www.davdata.nl/inteelt.html )
Flauwekul in = flauwekul uit.
Wat het klimaat betreft is de foute aanname het “Moeder Aarde” concept.
De aarde is geen moeder maar leverancier van bouwmaterialen: “Gamma Aarde”
Leven is alleen mogelijk door de aarde te exploiteren.
Niemand zal zijn ijzeren bestek, zijn fiets of de stoepstenen “moeder” noemen.
De spade in je moeder zetten is echter een criminele daad die diepe schuldgevoelens en angst oproept.
“Moeder Aarde” is (na gender change) de wederkeer van God op aarde. Descartes worstelde in de 17e eeuw al met het idee van God gezeten op een wolk en dacht God als substantie in de natuur. De opmaat voor heiligverklaring van die natuur, het latere pantheïsme.
De Moeder Aarde gelovige leeft zodoende in diepe angst en schuld. Nu verliep de communicatie met het opperwezen altijd via natuurverschijnselen.
Maar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn nu geologie, ziekten en plagen biologie, donder en bliksem is fysica.
Gelukkig is het klimaat nog grotendeels onbegrepen zodat het zich prima leent als Goddelijke spreekbuis.
Droogte hier, overstroming daar: het is de wraak van Moeder Aarde. Kassa.
Zonder onbescheiden te zijn, denk ik intelligent te zijn. En toch geloof ik ook in klimaatverandering. Maar waar ik absoluut NIET in geloof is dat de mens verantwoordelijk is voor die klimaatverandering en al helemaal niet CO2. Uit onderzoek weten we 100% zeker dat er periodes zijn geweest met hogere CO2 concentraties. En dat werd niet veroorzaakt door fossiele brandstof.
De draconische maatregelen die de linkse milieumaffia en onze domme regering willen zijn derhalve volstrekt zinloos.
Helaas laten velen zich als makke schapen naar de slachtbank leiden ipv in protest te ontvlammen van al dat bedrog. Te beginnen door nooit meer op die leugenaars te stemmen.
Jammer van de titel. Die impliceert dat iemand dom moet zijn om in de klimaathysterie te geloven; dat nodigt niet echt uit voor een gesprek. Ik ben er zelf ook altijd vrij snel klaar mee als ik voor “laagopgeleid”, “tokkie”, “racist” en “neonazi” wordt uitgemaakt omdat ik geen heil zie in sharia wetgeving.
Als atheïst zie ik wel dat de klimaathysterie duidelijke kenmerken heeft van een religie. Dat geldt sowieso voor vrijwel alle standpunten van de linkse kerk.
Maar zijn gelovigen altijd dom? Ik ken hele intelligente mensen die geloven in een god die de aarde in 6 dagen heeft geschapen. Ik heb nooit de behoefte gehad die mensen daarom te schofferen.
Kern van religie is het “ordenen” van de wereld; en verklaringen vinden voor zaken die je niet snapt. Wij weten nu hoe onweer ontstaat; onze Germaanse voorouders hadden daar een meneer Donar voor nodig. Daarnaast zoekt men troost, zingeving, onsterfelijkheid, etc.
Ook het geloof in een eindtijd is universeel; armageddon, ragnarok, etc. En het klimaatverhaal past daar perfect in; “co2 gaat de wereld vernietigen”. Ik heb daar zo mijn twijfels bij, zoals velen hier. Maar voor we de intelligentie van die gelovigen in twijfel trekken moeten we eerst maar eens de hypothese onomstotelijk weerleggen.
Dat weerleggen wordt nog moeilijk omdat alarmisten de volgende logica gebruiken, “co2 is een broeikasgas dus is het gevaarlijk.”
Die “dus”, dáár gaat het om!
Hans,
Nee hoor, je kunt wel weerleggen, maar probeer het eens met een argument in plaats van ” lees Judith Curry”
En je kunt niet gaan lopen kersenplukken in het wetenschappelijk onderzoek.
Oh en je zou ook nog eens wat duidelijker de ” sceptici” kunnen afvallen.
Maar goed niets doen is de voorkeur van Hans Erren.
@Hans,
Eens, maar die “dus” is wel heel begrijpelijk. Iemand ziet in het laboratorium dat een bakje schoon water bij 0 graden C bevriest, en verwacht dat voor slootwater buiten het laboratorium hetzelfde geldt. Maar dan gaan onzuiverheden een rol spelen, zoals zout en alcohol; en de mate waarin het water stroomt of anderszins in beweging is (dieren etc).
Tel daarbij op dat de temperatuur inderdaad lijkt te stijgen, al wordt er ook met meetgegevens gerommeld. Hoe dan ook, de dagelijkse indoctrinatie door scholen, media, politici, etc werkt, en dat moeten we goed beseffen. Om die jarenlange indoctrinatie teniet te doen zal je de belangrijkste punten inhoudelijk moeten weerleggen.
Een vingertje met “u bent niet intelligent” gaat niemand overtuigen.
Merk op hoe JvdH het debat weer saboteert.
Merk op dat Hans geen enkele argument presenteert
Nee JvdH ik presenteer de nieuwste peer reviewed literatuur, en wat plaats jij er tegenover?
Verouderde literatuur en op de man spelen. Kortom oude herkauwde meuk die weerlegd is door nieuw onderzoek.
Noem eens wat publicaties JvdH?
En dan blijft het stil, zoals gewoonlijk, geen inhoudelijk debat met JvdH.
CO2 is gevaarlijk in een limnische uitbarsting zoals gebeurde in Kameroen in het Nyos meer in 1986. Zo aangetoond. Snel stierven er bijna 2000 mensen en 3500 veedieren toen deze natuurramp plaatsvond.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Nyos_disaster
CO2 als gevaarlijk gas dat de atmosfeer rampzalig verwarmt is zwarte magie die gebeurt in onechte computermodellen.
Nee Arie jij bent fijn . Je wilt zelf, terecht, niet in een hokje geduwd (tokkie) worden maar schroomt niet omdat dit bij anderen te doen (hysterie, links) . Ofwel wat jij hier doet noemen wij hypocriet gedrag.
@Berend,
Jij begrijpt mijn reactie niet, dus je verwijt mij “hypocriet gedrag”?
Welnu; ik stelde juist dat we *niet* de intelligentie van anderen in twijfel moeten trekken en ik leg uit waarom. Lees hem nog maar eens goed door.
En ik duw niemand in een hokje. Het verschijnsel “hysterie” kan heel goed beschreven worden zonder dat dat op jou persoonlijk slaat. Zoals ook een zonsondergang “zonsondergang” genoemd kan worden, zonder dat jij daar aanstoot aan hoeft te nemen.
Verder heb ik het over standpunten van de “linkse kerk”, zoals ik het ook over de standpunten van de katholieke kerk of de Syrisch-orthodoxe kerk zou kunnen hebben. Dat heeft niks met “in hokjes plaatsen” te maken, jij trekt die schoen aan. Het was niet eens een verwijt, alleen een constatering.
Dit was allemaal echt geen moeilijk Nederlands. De betekenissen van “hypocriet” en “in hokjes plaatsen” zijn ook makkelijk te achterhalen.
@Berend is miljardair.
Ik denk dat mensen van linkse signatuur ook aanstoot nemen aan het begrip “linkse kerk”, als je het dus zuiver en niet-polariserend wil houden – waarvoor hulde – dan wellicht ook deze term vermijden of vervangen. Wat zou hiervoor passen? Mensen met een voorkeur voor sterke overheidsregulering o.i.d.?
Kern van religie is het “ordenen” en het onbegrepene in het vakje “god” doen.
“Geloof”, welke christen etc. Weet nog dat dit van het werkwoord “geloven” afstamt.
Vraag een willekeurige christen of god bestaat. Binnen een seconde is het antwoord : ja
Dat is geen geloven, maar wetenschap.
Het ordenen heeft niets met religie te maken, het is door mensen gedaan. Het was zoiets als het bij brengen van een bepaalde cultuur, in de hoop dat mensen volgens bepaalde regels zouden gaan leven. (Als je een hond koopt voed je hem ook op volgens jouw regels) Dat mensen geloofden in de goddelijkheid van die regels, dat kwam goed uit.
Vroeger snapte men veel minder, dus was het een uitkomst om een god te hebben die dat wel wist, zonder jou deelgenoot te maken. Mensen hebben houvast nodig en houden van mistiek.
Het klimaat is het andere “geloof”, dat ook nu weer als waarheid wordt aangenomen. De inquisitie heeft haar intrede weer gedaan. Het weer is niet te voorspellen, dus het klimaat al helemaal niet.
Als intelligente mensen “geloven” houden deze mensen er een dubbele moraal op na. Geld speelt daarbij de hoofdrol.
@Janszn: prima opmerking van je!
Aardig stukje maar slaat hier en daar de plank mis, mijns inziens. Religie heeft niet als hoofddoel
.
Het doel van religie is om de sterfelijkheid van de mens te verwerken. Het kan niet zo zijn dat een geboren overlever, de ultieme survivor of the fittest, toch dood gaat. Cultuur en klimaat-hel-en-verdoemis zijn niets anders dan uitingen van Terror Management. Daar ontkom je niet aan, hoe intelligent je ook bent. Juist als je behoorlijk intelligent bent, ga je daarover piekeren.
Zie ook: https://www.climategate.nl/2016/12/63841/
@Andre Bijkerk 20 jul 2019 om 12:29 Deels mee eens. Het ontstaan van goden kwam zeker door het willen verklaren van (angstaanjagende) (natuur)verschijnselen. Dat is uitgegroeid tot het uitoefenen van macht door een priesterkaste, het offeren van zelfs mensen uit angst voor een godheid en uiteindelijk het geloof in de onsterfelijke ziel. Het was inderdaad niet te aanvaarden dat de mens na diens dood weg zou zijn als de eerste de beste rat.
God mag het weten, waar religie allemaal voor dient… Waar, onder invloed van het post modernisme, het idee van een ondeelbare ultieme (moeilijk te bevatten) waarheid op de schroothoop is gegooid, tieren orthodoxe religieuze neigingen welig voort in een hernieuwde vorm, die van de pseudowetenschap. Verwacht geen paradijs op Aarde, maar des te meer gevaarlijke figuren die het Laatste Oordeel over anderen wensen uit te spreken…
Ondertussen in the UK:
https://cleantechnica.com/2019/07/19/london-more-than-50000-ev-charging-points-by-2025/
Blijkbaar is schone lucht lucht de mensen ook iets waard. Tesla model 3 is een perfecte match voor de Britse markt. Ik voorspel zeer goede verkoopcijfers de komende jaren!!
Hoewel sommige kerncentrales gecanceld zijn en miljarden in rook zijn opgegaan komt er wel één bij Hinkey Point. Prima qua CO2 besparing en goed voor de baseload, maar kost de belastingbetaler wel 50 miljard pond over de levensduur van de centrale (60 jaar). Daar moeten we in Nederland ook rekening mee houden bij eventuele nieuwe kerncentrales.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hinkley_Point_C_nuclear_power_station
Wind doet het zeer goed aan de overkant van de Noordzee met al 18% van de elektriciteitsproductie in 2018:
https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_the_United_Kingdom
De nieuwste windparken kosten nu de helft van kernenergie en er zal nog veel gebouwd gaan worden!
Coal = dead in the UK:
https://ourworldindata.org/death-uk-coal
Met nog maar 5% aandeel.
Als het daar 1000 miljard pond kost (geld dat soms voor elk land en is dit soms de universele transitie constante ontdekt door de heer Baudet?)
Is dat 500 pond per persoon per jaar. Waarna een schone economie voor vele volgende generaties is gecreëerd. Geen slechte deal lijkt mij!
Bovendien zullen gezondheidskosten door minder luchtverontreiniging flink dalen!!!
€15.000,- per diesel zoals berekend door oxford university:
https://www.ad.nl/auto/elke-diesel-kost-ons-15-000-euro-door-giftige-uitlaatgas-en-fijnstof~af2e07a9/?referrer=https://www.google.com/
Dus ik denk dat deze auteur zijn eigen intelligentie voor het verkeerde geloof aanwendt. Status quo = stilstand = dood.
De fossiele industrie heeft ons veel gebracht, but the times are changing!!!!
@Bart,
Als je dezelfde berekening toepast en uitgaande van die “universele” 1000 miljard, dan komt er voor Nederland een heel ander getal uit.
Als ik het goed bereken, zeg maar als het fout is, dan kom ik op € 59000 per persoon in NL. Van baby tot bejaarde etc. Uitgaande van 17 miljoen inwoners.
Voor een gezin van 4 is dat dus € 236.000.
Ik, als alleenstaande vrouw met een eigen huis, heb dat geld, die € 59.000 dus niet.
Hypotheekje erbij nemen maar?
Met het huidige inwonertal van de UK, 66,04 miljoen x 500 pond kom ik uit op 33 miljard pond.
Ik zie graag je rekenmethode tegemoet.
Vergeet niet dat de UK 15 nucleaire centrales heeft en NL 1.
( 1 op 17 miljoen of 15 op 66 miljoen)
Zou het daarom niet komen dat de kolencentrales minder hoeven bij te dragen aan de elektriciteitsvoorziening?
@ Lidi
Die 1000 miljard is totaal bedrag in 2050 over 30 jaar dus.
500 pond per jaar x 30 jaar x 66 miljoen mensen = 1000 miljard pond
Overigens ben ik van mening dat er nog helemaal niet veel te zeggen is over de kosten tussen 2030 en 2050.
Ik denk dat het in Nederland een stuk minder wordt dan 1000 miljard.
Kun je net zo goed stellen dat het 1000 miljard gaat opleveren door autonome auto’s met 10x hogere utilisatie van 4% naar 40%.
Nu staat de gemiddelde auto 96% van de tijd stil. Dat is pas kapitaalvernietiging.
Zon en wind gaan die batterijen met goedkope energie opladen wanneer deze beschikbaar is als men werkt of slaapt.
De batterij van de auto kan de energie terugleveren als we ’s avonds ons huis moeten verwarmen enzovoort.
De ontwikkeling van de techniek wordt hier zwaar onderschat. Ik zou me niet zo’n zorgen maken. Doe wat nu rendabel is aan energetische maatregelen in je woning en wacht de ontwikkeling van de techniek op sommige vlakken nog even af. Niemand dwingt je volgend jaar 60.000 euro te investeren. Door het op een intelligente manier aan te pakken zullen die kosten echt mee vallen over 30 jaar uitgespreid. Vergeet niet dat investeringen ook een besparing op de energierekening opleveren. Helemaal kosten neutraal is misschien nog niet realistisch, maar kan door innovatie en schaalvergroting in de toekomst wel haalbaar zijn.
Als het anders uitpakt leven we altijd nog in een democratisch land. De mensen die wel voor het klimaatakkoord zijn moeten ook eten. Lopen de kosten echt uit de hand zoals op deze site beweerd wordt dan kunnen we daar op een democratische manier iets aan doen.
( die 1000 miljard kosten in Nederland is naar mijn mening net zulke bangmakerij als dat Nederland in 2100 onder water staat waarmee men zich gelijkstelt aan de zo hier zo verachte klimaat-alarmisten)
We moeten bovendien de situatie vergelijken met geen verandering:
2050; 10 miljard mensen op aarde; schaarse fossiele bronnen grotendeels in handen van Putin’s opvolger en oliesjeiks.
Wordt gezellig? Schone lucht? Prijs van olie en gas?
Hernieuwbaar is per definitie.. hernieuwbaar. Bovendien in overvloed beschikbaar en elk jaar goedkoper. Fossiel is eindig, wordt steeds schaarser en op = op dus prijs kan alleen maar omhoog gaan op termijn. Dus al “geloof” je niet in de klimaatwetenschap, dan nog is het slim om in Nederland over te stappen op hernieuwbaar en niet afhankelijk te zijn van landen die niet persée het beste met ons voor hebben. Dat vind ik erg naïef van Baudet en consorten.
Wel is het een lastige opgave, maar in plaats van overal tegen aan te schoppen kan men ook zijn/haar intelligentie aanwenden om oplossingen aan te dragen. Het is makkelijk kritiek te leveren. Men kan talloze uren besteden aan onderzoek om te proberen aan te tonen dat het wel mee zal vallen met klimaatverandering. Men kan ook deze energie besteden aan het bedenken van oplossingen waardoor de kosten van de transitie gedrukt worden. Hoeft niet alleen in techniek, maar er zit hier genoeg niveau op andere vlakken die we kunnen gebruiken. De transitie gaat sowieso gebeuren. Er tegen aanschoppen is verspilde energie. We moeten dit samen gaan oplossen!
@Bart,
Dank je voor je uitleg en bijdrage. Dit stel ik erg op prijs. Een gewoon antwoord zonder mij de gordijnen in te jagen :).
Toch heb ik ten aanzien van de bedragen nog wel wat vraagtekens.
Dit is mijn verhaal alhoewel ik denk dat het voor veel meer mensen met oudere huizen geldt.
Mijn huis, prachtig, oud en heel fijn om te wonen is gebouwd in 1800.
Dat betekend: Steens muren zonder spouw. Geen kruipruimte en een niet al te best geïsoleerd dak.
Een van de grotere buitenmuren grenst aan een grote, onverwarmde schuur.
Nu heb ik afgelopen weken die specifieke muur van een laag van 10cm glaswol voorzien, gebouwd met metal stud en gipsplaten.
De kosten? € 1000.-
Aangezien de wand net pas klaar is, 50m2, weet ik niet hoeveel mij dat aan besparing gaat opleveren.
Om verder te gaan over mijn huis.
Een nieuw dak, dat kan ik niet zelf. Geschatte kosten € 25.000.-
Binnenmuren verder isoleren: Geschatte kosten? € 15.000.
Wat nog een onmogelijkheid is, is de vloer. Dit is gezien de bouwmethode, toegepast in 1800, niet mogelijk zonder het huis daadwerkelijk te slopen.
Voor een goed werkend warmtepomp systeem heb je in ieder geval heel goede vloerisolatie nodig en vloerverwarming.
Dan gaan we nog praten over een warmtepomp en bijbehorende vernieuwing van mijn “cv”systeem. Nieuwe radiatoren etc etc.
Warmte terugwinning, zonnepanelen etc.
Je snapt wel dat ik het met die € 59.000 ook niet ga redden.
Heel negatief gezien en gechargeerd gezegd kan ik beter mijn huis: A Slopen en opnieuw laten bouwen, wel met heel veel subsidie uiteraard.. B: Vertrekken naar een zonnig land.
De kosten die ik hier beschrijf zijn volgens mij niet meegenomen in de berekeningen van het PBL. De kosten voor de particulier/burger konden ze nog niet overzien of zo.
Als je dan kijkt hoeveel huiseigenaars dit soort ingrepen moet gaan doen, dan hoop ik dat het totaalplaatje onder die 1000 miljard blijft.
Dit is mijn zorg en onzekerheid. Het geheel financieren met € 500 per jaar? Een bank ziet me al aankomen. :)
ik doe wat ik kan, vooral financieel gezien.
Wat het oplevert is voor mij nog onbekend.
En dan nog een opmerking over wind en zon.
Hoe denk je, met de huidige stand van de techniek, een systeem te bouwen, tegen lage kosten, met wind en zon 24/7/365 NL van energie te gaan voorzien? Goedkoper want wind en zon zijn gratis.
Ook in de redelijk nabije toekomst zie ik daar geen oplossing voor.
Voor mij is wind en zon niet heilig.
Kijk maar eens op de site van het Gemini windpark, wat de dagelijkse opbrengst is.
Let wel: Ik schop niet tegen de transitie aan. Wel over hoe het door de strot wordt geduwd.
Dat “we” in de toekomst over moeten op andere vormen van energie, dat snap ik ook wel. Ik ben wel blond maar niet gek,
De manieren beschreven en uitgedragen door sommigen hier stuit me tegen de borst.
Voor mij is wind en zon niet heilig.
Nu ben ik niet heel erg goed in cijfers maar dit filmpje laat goed zien wat er fout kan gaan mbt hernieuwbare energie en opslag.
https://www.youtube.com/watch?v=h5cm7HOAqZY
Deze is ook wel leuk om te zien.
https://www.youtube.com/watch?v=N-yALPEpV4w
Excuus voor de lap tekst.
En in de UK is de EDF (Frankrijk dus) in west UK een nieuwe kerncentrale aan het bouwen, mooi toch :-)
Als je goed aan hout kunt komen, moet je maar eens aan heen houtvergassers denken.
@ Lidi, het Economisch Instituut voor de Bouw heeft de PBL doorrekeningen kritisch tegen het licht gehouden en bevestigt met zijn rapport de torenhoge kosten voor energie- en klimaatakkoord. Het schandalig is dat het PBL niet beter zijn best heeft gedaan en de burger probeert te misleiden door maar een klein deel van het verhaal te vertellen.
https://www.eib.nl/publicaties/beleidsanalyses/klimaatbeleid-tegen-het-licht/
Net een belangrijk stuk van het energieakkoord gelezen.
Het deel over gebouwen en zo.
Daar vond ik dit:
Om tot een verantwoorde inzet van publieke middelen te komen, zal de hoogte van de voorfinanciering via het fonds worden gemaximeerd op 25.000 euro per woningeigenaar en de looptijd van de financiering op (maximaal) 20 jaar.
Ehhh?
Ben ik dan de enige die zich druk maakt over de financiering van het op label B brengen van mijn woning.
Dit zal toch ook bij meer huiseigenaars door moeten gaan dringen?
Er staan nog meer “aardige” dingen in als bijvoorbeeld een standaard voor energie per woning in kWh/per m2/per jaar.
Zoals als ik het lees krijg je dus een energiebudget en zoek het verder zelf maar uit.
Dit speelt vooral een rol als er wijkverwarming gerealiseerd gaat worden.
Shoot me if I am wrong.
Sorry dat ik blijf z…ken over de financiering van het gehele energieakkoord.
Ik vind echter dat dit punt op deze site te weinig aandacht krijgt.
Of zit ik op het verkeerde forum? :)
Misschien kunnen we ook gewoon minder consumeren om het milieu te sparen. Levert ook nog eens geld op i.p.v. dat het geld kost.
Consuminderen? Probeer dat eens in Afrika, Zuid-Amerika, en Azië te verkopen, Die gaan deze eeuw spectaculair economische groeien en de CO2-emissies groeien mee, daar valt in Europa niet tegenop te consuminderen.
@Berend,
Goed punt. Ik ben daar zelf al zo’n 30 jaar mee bezig.
De grote grap is dat juist klimaatgoeroes als Gore de hele wereld over vliegen om jong geïndoctrineerd stemvee (verwende tieners met de nieuwste I-phones en spelcomputers) tegen hun ouders op te hitsen. Al te vatbare zwakke geesten reizen vervolgens de hele wereld over om auto’s en winkels van volwassenen in brand te steken, zie “demonstraties” in oa Parijs en Hamburg.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/837916/300-milieuactivisten-vast-na-demonstraties-klimaatbescherming-parijs
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/twaalf-miljoen-euro-schade-door-g20-rellen-in-hamburg~bf192324/
Dit is één van de duizenden redenen waarom de klimaathysterie een “hysterie” is. De klimaatpausen bedenken hele dure maatregelen die aan anderen moeten worden opgelegd, maar leven zelf 180 graden tegengesteld. Klimaat Koning Nijpels bijvoorbeeld woont in een huis met 3 geisers, en verwarmd buitenbad. Gun ik hem van harte, overigens. Net als dat ik die Greenpeace-bobo Pascal Husting gun dat hij ieder weekend per vliegtuig “forenst” tussen Luxemburg en Amsterdam.
Prima. Maar tegen Jan Modaal zeggen ze, in koor; “JULLIE moeten 70.000 euro investeren in een warmtepomp, zodat JULLIE energierekening flink omhoog kan”.
Volstrekt amoreel.
En het bewijst bovendien dat ze hun eigen onzin niet geloven. Anders zouden ze er zelf wel naar leven.
De dagelijkse reisfolder te weten de Volkskkrant is het gedrukte medium dat het woord consuminderen het vaakst in positieve zin heeft afgedrukt. Om het hoofd boven water te houden is het tegelijkertijd een outlet voor de meest idiote impulsaankopen:
Gucci TAS rood leder, bamboo handvat: prijs op aanvraag.
@Berend, beetje verdwaald of zo?
Of een Jehova’s pleidooi gehad?
@theo leg uit aub?
Berend
Vroeger, het ideale vroeger weet je wel, toen liepen de mensen nog. Nu rijden ze, indien vermogend, in een auto die ver voorbij zijn economische leeftijd, meer vervuilend is door o.a het maken van lithiumbatterijen en de voorlopig nog steeds fossiele laadenergie. Verkeerd om dus volgens mij.
Geef het goede voorbeeld en ga net als Diogenes wonen in een ton.
@ Bart
Een Tesla heeft 4 motoren (1 voor elke wiel), chemische batterijen ten grote van de chassis van de auto, en een veel hogere banden slijtage (fijnstof) door de snelle acceleratie. Hoe duurzaam en ecologisch verantwoord is dat?
“en een veel hogere banden slijtage (fijnstof) door de snelle acceleratie. Hoe duurzaam en ecologisch verantwoord is dat?”
Rijgedrag heb je natuurlijk zelf in de hand, dat geldt voor elk type auto.
Niet dat ik nu altijd een voorstander van elektrische auto’s ben. Het is denk ik vooral in de stad een verbetering.
@MP, wat een onzin! De standard range Tesla M3 heeft maar 1 motor van 283 PK en weegt maar 1672 kg. Dus 4 per wiel is een fabel. De AWD versie heeft een 2e motor.
Dat bandenslijtage verhaal is ook onzin. Men gaat er vanuit dat bandenslijtage proportioneel met gewicht is. Door regeneratief remmen is er juist veel minder fijnstof door remmen. Snel acceleren met slippende banden levert natuurlijk meer fijnstof maar een Tesla sprint niet weg met slippende banden.
Toch wel knap dat er nu al 6 mensen waren die de reactie van MP vol met aantoonbare onzin een goed verhaal vonden. Zegt wel wat over de intelligentie en algemene kennis van de bezoekers,
@Marc. Een gemiddelde Tesla rijder sprint graag snel weg. Dat sprinten koste geld. Banden slijten daardoor sneller dan wanneer men langzamer optrekt. Ik zie regelmatige Tesla rijders die dit doen. DUS: meer bandenslijtage en DUS meer fijnstof. PUNT Marc.
@Marc.1636.
Ik heb vroeger wel een 2CV gehad. Gewicht 560 Kg. Topsnelheid 120 kg.
Een Tesla weegt MAAR 1672 kg.!!!
Is dit vooruit gang of duurzaam?
Ga toch fietsen.
Foutje.
Lees 120 km/uur
Check na het checken van je facts even dit artikel van Auke Hoekstra, een Nederlandse wetenschapper aan de TU Eindhoven.
https://www.cell.com/joule/fulltext/S2542-4351(19)30271-5?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2542435119302715%3Fshowall%3Dtrue
Of “gelooft” men technische wetenschappers ook niet?
Dan maar alle universiteiten opdoeken en blind vertrouwen op messias Baudet? ;-)
Fijnstof sowieso een stuk minder dan brandstofauto’s dat hoef ik hoop ik niet uit te leggen…
Niet dat de elektrische auto perfect is, maar in elk geval een substantiële verbetering die door doorontwikkeling van de techniek alleen maar beter wordt.
In Europa wordt de batterijproductie met 10x (!) opgeschaald tot 2023 en houd je niet van Tesla dan komt er vast wel een model dat je wel bevalt:
https://cleantechnica.com/2019/07/19/european-electric-car-market-news-triple-the-number-of-models-more-battery-factories/
Tegen die tijd voor € 20.000,- beschikbaar voor B-segment denk ik. Of tweedehands nog goedkoper natuurlijk en bovendien veel minder tankkosten en onderhoud!
Maar we gaan het zien wie er gelijk gaat krijgen :-)
Per jaar rijd ik 30-40 duizend kilometer. Diesel wel te verstaan. En heel veel op wegen met trajectcontroles. Tesla’s zie ik steeds vaker rijden. Ik kan ze goed bekijken want 2 op de 3 rijden langzamer dan ik, vooral ’s middags als de batterijen leeg raken en ze moeten slipstreamen achter vrachtwagens. Bij stoplichten trekken ze vaak harder op dan ik en de rest van het veld. Volgens mij zal er niet veel verschil zitten tussen de uitstoot van Tesla’s en gewone auto’s.
@Durk, dat jij niet snapt dat de fijnstof emissies het totaal van remmen, bandenslijtage en uitstoot is en de bandenslijtage niet dominant is maar de remmen, dan is dat geheel voor jouw rekening.
@j.e.reinders, mijn fiets weegt inderdaad minder. De 2CV is geen auto maar een naaimachine.
@Johan D. het verschil zit hem in de remmen. Zie https://jalopnik.com/the-truth-about-brake-pad-replacement-in-teslas-and-oth-1831591519 voor info over hoe weinig slijtage auto’s met regenerative braking hebben.
@Marc. Dus snel optrekken heeft volgens jou geen extra bandenslijtage en geen invloed op het totaal emissie? Het totaal aan fijnstof is zeker, remslijtage, uitstoot, banden en wat dies meer zij. Onderschat je medestander niet Marc!
Bart, hoe kan de uitstoot van een dieselmotor doden veroorzaken terwijl de hoeveelheid uitgestoten fijnstof verwaarloosbaar klein is? Hoe kunnen NOx’en doden veroorzaken als nog niet eens vastgesteld kan worden wat de schadelijke dosis is?
De langste negatieve NAO reeks is onlangs geëindigd na 83 dagen. Het vorige record was 69 dagen in 1947 (telling begint in 1900).
https://twitter.com/weather_king/status/1152125076730470400
Lange negatieve NAO reeksen zijn een ramp voor windmolen exploitanten gezien de invloed op Noord-Atlantische windstromingen, frequentie, en intensiteit.
Sektes bestaan bij de gratie van overtuiging aan goedgelovigen in valse profeties, emotioneel groepsdenken en doemvoorspellingen door doortrapte mystificateurs met een agenda van persoonlijk voordeel of gewin voor een selekte elitaire groep of persoon.
De valse kernboodschap is dat de sekte voor een betere wereld streeft, dan wel dat de valselijk voorspelde catastrofe te stoppen zou zijn als men maar alle kritiek als vijandig of als onwaar blijft bejegenen.
Sektes zijn vaak gesticht door een of meer charismatische leiders of ideologen met een nieuwe geloofsleer ondersteund door een openbaring of ideologisch verdichtsel. Hoofddoelstelling van sektes is machtsuitoefening over het vermogen van en over het denken door de goedgelovigen.
Zo ook de groenlinkse “duurzame” klimaatsekte die alle kenmerken heeft van een dergelijke sektarische opzet, tot nu toe succesvol vanwege een gesusidieerd “duurzaam” verdienmodel, echter toenemend defensief strijdend tegen een groeiend wantrouwen vanuit kritische vrijdenkers, opmerkzame analisten en onafhankelijke klimaatwetenschappers.
Kenmerkend voor sektes zijn o.a. een verdienmodel voor een elitaire bovenkaste, die alle voordelen onder zich houdt en de strategie, propaganda, publieke discussies en alle fondsen controleert en beheert.
Dat is de reden waarom intelligente mensen kunnen geloven in de ideologisch / sektarische catastrofale klimaatverandering, terwijl klimaatverandering meer dan 95% een door dominante natuurlijke klimaatfactoren gedreven cyclische klimaatverandering is, en die ook nog eens van alle tijden is.
Laat Baudet dit voorlezen in de 2de Kamer bij het volgende klimaatdebat.
@Scheffer.
Charisma = andermans kritische vermogens onderdrukken.
@Scheffer, Dat zijn nogal beweringen!
Hoe weet jij dat eigenlijk allemaal zo precies? Om iets preciezer te zijn dat van die 95%! Rings a bell!, dat klinkt naar 97% waar kwam dat ook al weer vandaan. Maar goed toon mij eens onomstotelijk aan dat 95% historisch gezien over tenminste 5 miljard jaar klopt! Wedden dat je dat helemaal niet voor elkaar krijgt. Het vat me wel meer op dat je vaak zomaar wat beweert over ‘energie en klimaat’ waar werkelijk niks van klopt.
Beetje ouderlingen gepraat zo daar zittend onder de kansel ter rechterzijde keurig in de bankjes met de lippen stijf op elkaar voor de zoveelste prediking van het ‘sceptische evangelie’ met de vier! hoofdvoorgangers Curry enz.
Ik zou eens om me heen kijken en niet zo benauwd reageren op ‘sektes’.
Misschien hoor je er zelf wel bij zonder dat je het in de gate hebt. Je schijnt nogal overtuigd te zijn van je eigen gelijk… Dat is op zich al erg verdacht trouwens vind je ook niet. Hoe stelliger mensen zijn hoe meer dpgma’s in hun ijzeren en betonnen denkramen. maar vooruit dat geldt natuurlijk niet voor jou. Tenminste…..???
Of zijn dat soms je eigen ‘dogma’s’ Als het je dogma’s zijn krijg ik vast geen antwoord daar zijn het namelijk dogma’s voor. Iedere religie heeft zijn eigen dogma’s zelfs de religie van de ‘sceptische kerk’
Morgen is het zondag dan kunnen de ‘sceptische’ klokken pas echt gaan beieren. Als ik er maar niet wakker van wordt.
Maar ga rustig je gang overtuig me van je allesomvattende 95% theorie. Geldt trouwens ook altijd voor Clearasil en dat soort ’tevredenheids’ producten. Beetje cosmetische percentages zal ik maar zeggen.
Umwertung aller Werte van Gerard, Curry is niet de ouderling, Curry is de ketter die uit de kerk is verstoten.
https://judithcurry.com/2016/12/05/climate-heretic-to-be-or-not-to-be/
Omgedraaide wereld, Olivat,
Het is aan de CAGW-hypothese brengers te bewijzen dat de Industriele CO2-uitstoot de primaire oorzaak is van een kunstmatig gemodelleerde / veronderstelde catastrofale opwarming. Dat is tot op heden niet gelukt, integendeel.
De natuurwetmatigheid is altijd geweest dat natuurlijke klimaatfactoren altijd 100% klimaatverandering hebben aangedreven totdat industriele CO2-uitstoot ideologisch werd geherdefinieerd als fiscaal belastbaar kapitaalgoed, gebaseerd op een uiterst zwakke positieve correlatie tussen CO2-uitstoot en klimaatgevoeligheid.
Dat zou dan door een ideologisch vermeende correlatie tussen CO2 en een uiterst lichte opwarming gedurende 20 jaar, tussen 1978 en 1998, de overdreven CAGW-hypothese moeten bewijzen. Dat veroorzaakt dus ergstige twijfel bij de kritische klimaatwetenschappers die vooral de cycliciteit van de opwarming / afkoeling bewijzen met de verwijzing naar een nieuw Maunderminimum.
https://watchers.news/2019/07/01/valentina-zharkova-on-the-upcoming-grand-solar-minimum/
Wellicht moet 95% natuurlijke klimaatfactoren inderdaad 97% zijn?
Wordt er al gewerkt aan een beschouwing van het lagere school opstel dat Jan Terlouw voor de Volkskrant geschreven heeft? Het lijkt er op dat die ouwe knar niet in de gaten heeft dat hij een dystopie beschrijft die allang waarheid geworden is, zeker wat het afschaffen van de Democratie betreft. Je zou bijna gaan denken dat Terlouw onbedoeld aan de geïnformeerde lezer (zou de VK die nog hebben?) wil laten doorschemeren hoe onze blik op de wereld vertroebeld wordt. De leugens die hij presenteert (“De klimaatverandering gaat steeds sneller dan de gemiddelde verwachting”) zijn zo doorzichtig dat zelfs een kind het kan doorzien, dat zou je hopen althans.
De klimaatverandering gaat toch echt langzamer dan de gemiddelde CMIP5 verwachting, dat staat zelfs in het IPCC rapport.
Het is mij nog steeds een raadsel dat intelligente mensen willen ontkennen dat het klimaat verandert door toename van CO2. Je ziet het toch gebeuren? De aarde en het leven zal heus wel overleven, maar hoe kun je geloven dat een toename van CO2 geen enkel effect heeft. Dan ben je zelf toch gewoon blind
Correlatie is geen bewijs voor causatie. De vraag is of toename van CO2 een catastrofaal effect zal hebben, waarschijnlijk niet dus.
Ja je zegt het zelf, ‘de vraag is..’ Een vrij belangrijke vraag lijkt mij. De meesten hier willen zo graag dat er geen causaal verband is dat het geloof hier op zichzelf al sekte-achtige trekjes krijgt. Juist datgene waar ze anderen van beschuldigen
Ongelovigen vormen geen sektes, dus je projectie werkt niet.
En AGW is geen CAGW.
Op Venus is het wel redelijk catastrofaal met gemiddeld 480 graden en 300x meer CO2 dan op aarde.
Warmer dan op Mercurius die dichter bij de zon staat..
Maar jou redenatie is eerst wordt het warm en daarna stijgt de CO2?
Wat is dan de oorzaak van de opwarming?
Wat een vergelijking, Venus, alleen de luchtdruk (gaslucht) is al 90 maal hoger dan op aarde, dan zullen we het over de rest nog niet eens hebben.
Op Venus bepaalt de adiabaat de hoge oppervlaktetemperatuur er is stralingsevenwicht op wolkenhoogte, dus helaas.
Bij 1 atmosfeer druk is Venus 50 graden warmer dan de Aarde, goed te verklaren doordat Venus dichterbij de zon staat
https://astrobites.org/wp-content/uploads/2013/12/Robinson_Catling_2013_f1.png
@ Hatsikidee
Zelfs de IPCC geeft toe dat we het vooralsnog niet zien gebeuren. U volgt de nog meer overdreven MSM versie.
De meeste mensen beginnen als co2 klimaat verandering gelovige, maar als men zich er nog meer in verdiept wordt men een “luuk warmer” (co2 impact minder dan gesteld). Als je er nog meer in verdiept kom je vanzelf tot de conclusie dat co2 nagenoeg geen impact heeft.
Zo ook 1000frolly, met een Phd in climate science, en een Phd in vele andere relevante vakgebieden. in 4 sessies wordt onherroepelijk vastgesteld dat de CAGW hypothese een hoax is.
https://www.youtube.com/watch?v=4ZKI40d5YHs
Robert Holmes zit op de lijn Nikolov en Zeller en Jelbring
Ik niet
Dietze, Peter and Hans Erren, 2003. The Greenhouse effect should not be redefined, Energy and Environment Vol.14, No 6, pp. 921-922, December 2003
Wat voor effect heeft CO2 dan wel? Helemaal niks? Lijkt me erg vreemd en onlogisch te stellen dat extra CO2 geen enkel effect heeft
@Hans Erren, aangezien geen enkele hypothese volledig is bewezen, geloof jij ook ergens in
De dooddoener van gelovigen: ongeloof is ook een geloof.
Eh nee.
Tja Hans Erren je bent zoals zovelen hier discussie ontwijkend. Je weet geen zinnig antwoord te verzinnen dus dan gaat het maar weer over gelovigen, sektes en complottheorieën.
Ik ontwijk geen discussie. Ik voer die discussie al sinds 2002.
Dank! De serie van Robert Holmes is inderdaad een aanrader!
Deel 5 van de serie van Robert Holmes staat sinds vandaag op YouTube! Climate Science 5; The IPCC’s Forcing Estimates are Wrong Too:
https://www.youtube.com/watch?v=wbQ-KviHT5I
@Bart.
Op Venus komt, op de hoogte waarop de druk even groot is als op aarde en na correctie van de afstand tot de zon,
de temperatuur op de tiende graad overeen met de aarde.
Conclusie: CO2 doet er niets toe.
Hatsikidee, natuurlijk heeft co2 invloed, kijk eens hoe mooi alles bloeit en groeit.
Wat moeten we volgens jou doen als de co2 catastrofaal laag is en dan ook nog de kleine eistijd er bij.
Heerlijk diëten dan?
Nee absoluut niet.
Wat je ziet gebeuren is dit:
therightinsight.org/media/uploads/images/Adjustocene%20Cartoons%20by%20Josh.jpg
Hatsikidee, wat is jouw paradigma in deze? Zonder paradigma kun je geen wetenschap bedrijven.
Global surface temperature status June 2019 compared to the average of the previous 10 years, using data published by GISS (Goddard Institute for Space Studies, USA).
https://twitter.com/ClimateRealists/status/1152596445117255683
Zo zie je dat de hittegolf in juni in West-Europa ook maar relatief was.
Het origineel:
http://www.climate4you.com/Text/Climate4you_June_2019.pdf
Waarom geloven ook zeer intelligente mensen in klimaat verandering?
We zijn evolutionair geprogrammeerd om bedreigingen als urgenter en belangrijker te zien dan wat goed is en goed gaat. Het overlevingsinstinct heeft geen tijd om te delibereren over hoe het dan verder moet en wat op langere termijn betere gedragsalternatieven zijn.
Klimaatverandering is een moeilijk onderwerp, voor de meeste mensen te moeilijk om zich een zelfstandig oordeel te vormen. Wetenschappelijke argumenten lijken niet de doorslag te geven naar de ene of de andere kant. Het hangt er dus vanaf wie je gelooft. Tja en dan valt de discussie ook al snel terug naar dat niveau.
Sommige intelligente mensen zijn op zoek naar een groen blazoen:
Serieus gast?
Chef KLM: Geniet maar vlieg met mate
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=geniet+maar+vlieg+met+mate
Een visje eten hoort er straks niet meer bij, net zoals het rundvlees.
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/amp/114191/Actiegroep-EMK-start-petitie-tegen-windmolenparken-op-zee