Een verklaring van groupthink die veel kan gaan betekenen.
Een gastbijdrage van Arnold Fellendans.
In ‘Victims of groupthink’ beschrijft Irving Janis zijn onderzoek van de invasie in Cuba in 1961. Toen die totaal was mislukt vroeg president Kennedy zich af hoe hij zó stom had kunnen zijn. Hij realiseerde zich dat zijn groep de mogelijkheid om beschikbare, heel belangrijke informatie te gebruiken stomweg genegeerd had.
Mijn onderzoek van een ander voorbeeld van groupthink toont iets soortgelijks en ook nog een ander karakteristiek dat Janis zelf had gevonden: de groepsleden hadden allemaal het gevoel gehad dat zij als individu aan iets heel belangrijks gingen bijdragen, zeg maar, de wereld redden. Dat betekende een sprong in hun eigenwaarde, hun gevoel van betekenis voor hun omgeving: “er echt toe doen”. Quorum sensing door bacteriën (quorum = minimaal vereist aantal stemmen voor geldigheid) verklaart groupthink, ook met zicht op deze twee symptomen.
In 1998 werd in de universiteit Leiden het ‘Multilateral Agreement on Investments’ (MAI) kritisch besproken. Dit initiatief van de 29 OESO-landen ging ondernemers stimuleren om meer in ontwikkelingslanden te investeren. Vlak voor deze bijeenkomst had Frankrijk zich teruggetrokken uit de onderhandelingen die toen al vier jaar duurden. De regering had ontdekt dat buitenlandse popgroepen door het MAI evenveel subsidie moesten ontvangen als Franse, wat onaanvaardbaar was. Dat betekende ook meteen het einde van het MAI.
Tijdens de bijeenkomst in Leiden werd verteld dat de groep van financiële specialisten onbereikbaar was geweest voor de waarschuwing dat het MAI allerlei bestaande internationale milieuverdragen buiten werking zou stellen. Ook zagen ze niet dat het een voorbeeld van dwang van kapitalistische landen was: ontwikkelingslanden die zich niet zouden aansluiten kregen geen investeringen meer.
Studie van het boek van Janis bezorgde me meteen het vermoeden dat het MAI een voorbeeld van groupthink was, dat wel veel langer had geduurd dan die van Kennedy en in een grotere groep, dus met een grotere kans om van te leren.
Met de secretaris van het MAI, een ambtenaar van ons ministerie van EZ, heb ik later dit groepsproces onderzocht. Beschikbare informatie buitensluiten had ook deze groep gedaan en wij vonden nog een opvallend verschijnsel: al die specialisten hadden hun kans gezien om te bewijzen dat zij enorm knap waren, waardoor zij wereldwijd arme mensen konden redden.
De eigenwaarde van de MAI-leden was door groupthink enorm gegroeid, precies als Janis ook bij de groep van Kennedy had aangetroffen. Het gezegde dat het geheel meer is dan de som van de delen betekent in dit geval dat onbewuste mentale processen tot de toename van de eigenwaarden van de groepsleden leidt. Deze collectieve, maar toch individuele toename van eigenwaarde was letterlijk dat ‘meer’ van de delen geworden.
Hier is dus niet een mysterieuze voodoo-achtige kracht aan het werk, het past precies bij de beschrijving die in de literatuur is te vinden:
A whole is a complex of parts, but so close and intimate, so unified that the characters and relations, the functions and activities of the parts are affected and changed by the synthesis, without their loss or destruction” (met Google 1 hit!).
De intense vereniging van groepsleden van Kennedy en van het MAI werd zonder twijfel gevoed door wat Abraham Maslow zo treffend over onze verschillende behoeftes heeft geschreven. In zijn piramide staan opeengestapeld onze behoeftes, waarbij altijd de onderliggende behoeftes in die piramide al bevredigd moeten zijn, voordat iemand aan zijn volgende behoefte kan gaan werken. Wordt een behoefte bevredigd, dan geeft dat iemand een lekker gevoel dat hij liever niet meer wil opgeven. Zijn hersenen helpen hem erbij door ongewenste signalen onbewust buiten te sluiten. Dat verschijnsel is in de leer van de complexe zelfordenende systemen door Francisco Varela in zijn artikel ‘Two principles for self-organization’ beschreven: dit soort gesloten systemen toont eigen-gedrag (afgeleid van de eigen-vector, karakteristiek), en het laat alleen maar signalen toe die passen bij dat eigen-behaviour, de rest is ruis voor zo’n systeem. Varela introduceerde samen met zijn leermeester Umberto Maturana ‘autopoiesis’ (zelf-her-schepping) als belangrijkste stelsel van levensprocessen in alle soorten.
Alle leden van de MAI-groep hadden een wetenschappelijke opleiding voltooid, wat vermoedelijk ook het geval was voor alle groepsleden van Kennedy. Het wetenschappelijk onderwijs biedt tot op heden geen enkele garantie tegen dit verschijnsel, is volgens mij dan ook “maatschappelijk onverantwoord wetenschappelijk onderwijs” (2 hits met Google, mits tussen aanhalingstekens).
Mijn actie om hoogleraren er zich van bewust te maken dat zij niet weten wat toekomstige academici aan deze opleiding hebben is ruis voor al deze gesloten systemen. Organisaties als de Baak en Comenius zullen steeds meer cursisten krijgen zolang hoogleraren hun probleem ontkennen.
Een TED-video van microbiologe Bonnie Bassler uit Princeton wees mij de weg naar een verklaring van groupthink. Zij vertelt dat bacteriën met elkaar kunnen communiceren, waardoor zij weten of er al genoeg van hen in een organisme zijn binnengedrongen om hun aanval op een deel van het organisme kansrijk te maken: quorum sensing. Na herhaald zien van deze video drong tot mij door dat ze op het moment dat ze allemaal tegelijk aanvallen geen specifiek signaal uitwisselen.
Wat betekent dat? Dat zij zelf die beslissing moeten nemen? Nee, want hun collectieve maatstaf dwingt hen gelijktijdig tot precies dezelfde actie, anders vormen zij geen sterk geheel. Hadden zij die precies gelijke maatstaf niet in hun handjevol genen meegekregen dan had quorum sensing geen overlevingswaarde gekregen, waren zij er samen nooit ’toe gaan doen’ (een organisme ziek maken), net zo min als hun chemotaxis zonder natuurlijke selectie ooit was ontstaan.
Dit verschijnsel speelt ook een belangrijke rol in groepen: zij hebben samen een richting, zoals chemotaxis die aan bacteriën geeft, namelijk om de richting van minder zuur of meer zoet in hun milieu op te zoeken. In de natuur zijn er allerlei richting-zoekende verschijnselen, waarvan fototropie ook een bekende is, naar het licht richten.
Het kunnen redden van mensen biedt groepen dus een lekkere collectieve prikkel, waardoor zij samen een enorme toename van eigenwaarde kunnen krijgen plus bevrediging van hun grote behoefte aan erkenning: dat je er samen echt toe doet! En dan hoeft er zelfs maar één persoon met een heel helder idee mensen om zich heen in de juiste richting te voeren, een leider dus, als die de mensen maar eerst op een enorm groot gevaar heeft gewezen, joden en communisme, bijvoorbeeld. Of je zal maar ontdekt hebben dat kooldioxide een broeikasgas is. Wat een superkans om de mensheid te redden!
Andere voorbeelden van gevolgen van dit soort processen zijn religies, culturen, modes, politieke partijen en het wetenschappelijke paradigma. Op zichzelf nuttige of zinvolle of aanvaardbare processen, mits men maar bewust een manier zoekt om er zelf, noch anderen een victim van te maken.
Tegen groupthink wordt wel eens gesuggereerd om een devil’s advocate te benoemen. Ik denk dat dat gevaarlijk is. Zo iemand krijgt een veel te grote verantwoordelijkheid, want kan door onvoldoende kennis van het onderwerp een hoofdzaak over het hoofd zien. Ik zou altijd adviseren om minstens twee ongeveer gelijkwaardige groepen helemaal apart over een complexe zaak scenario’s te laten verkennen, die na een poos onder leiding van iemand die verstand van dialoog heeft, samen te laten zoeken naar verschillen en overeenstemmingen en de verklaringen daarvan, om pas daarna voor die complexe zaak een strategie met beste kans op succes te kiezen.
Mooi artikel en even een korte reactie.
Groepsdenken, de invloed van groep op vorming van eigendenken en doen.
In werk dus bijna niet te vermijden.
Echter de wetenschapper of onderzoeker moet sterk rekening houden met deze bias.
Mijn bewuste keuze is dus nu (pensioen) de eenling te zijn met soms bezoekjes aan beide kanten in spectrum van discussie. Jammer bij een kamp (BV) de ban en in dit kamp de frustratie van idd ook een onderdeel van het groepsdenken namelijk de streling van de ego.
Als eenling moet je als soort schizofrene persoon aan alles twijfelen dat wat en hoe een mening zich vormt uit lezen en leren en steunen op ervaring.
Een deel van de persoonlijkheid heeft dan de rol van advocaat van de duivel die elk zich vormende mening tracht onderuit te halen.
Voor mij in streven naar meer kennis richting waarheid een proces dat werkt maar ook in resultaat onderbelicht blijft door ook juist het ontberen van de groep.
In het enige artikel op deze site door mij geschreven heb ik dat ook aangehaald.
Frans,
Diep hoor. Zou een mens inderdaad in staat zijn tot absolute zelfreflexie? Ik denk het ook niet. Omgevingsfactoren, mindset en ervaring stuwen je onwillekeurig naar een subjectieve werkelijkheid, jouw werkelijkheid. Wees eerlijk, als je naar het noorden kijkt zie je toch niet wat er in het zuiden gebeurt. Hiermee mis je per definitie de invloed van het zuiden op de gebeurtenissen in het noorden. Immers, wat de observator die wel naar het zuiden kijkt waarneemt en jou verteld, is toch ook onderhevig aan perceptie. Dat geld in mijn optiek voor mij als boeren pummel, maar ook voor de gesjeesde wetenschapper.
Zo ook het hoofdtopic van deze site. Ik vermoed dat in absolute zin alle partijen (in ieder geval een beetje) gelijk hebben, alleen de een waarschijnlijk meer dan de ander. De enige waarheid in deze is dat de waarheid van de grootste gemeenschappelijke deler ons Nederlanders een hoop geld gaat kosten, terwijl men aan de andere kant van onze planeet zich geen ruk aantrekt van het Parijse klimaat akkoord. Hiermee zal de invloed van deze wilde plannen maar heel gering zijn, verwaarloosbaar wellicht.
Groetjes Rob.
@ Rob,
“Diep hoor. Zou een mens inderdaad in staat zijn tot absolute zelfreflexie? Ik denk het ook niet. Omgevingsfactoren, mindset en ervaring stuwen je onwillekeurig naar een subjectieve werkelijkheid, jouw werkelijkheid.”
Nee absolute zelfreflectie niet maar als onderzoeker kan het geen kwaad veelvuldig te doen aan zelfreflectie en idd is er sprake van een afhankelijk van allerlei invloeden gekleurde werkelijkheid. Juist dat bewust zijn van deze mogelijke kleuring van werkelijkheid zal kunnen corrigeren of bijsturen bij ontsporend inzicht (zoals ik dat noemde in mijn artikel op deze site).
Naast groepsdenken als bias zou ik ook niet voorbij willen gaan aan eveneens menselijke eigenschap van zoeken naar bevestiging van wat men al denkt te weten. Confirmation bias in groep of individueel moet ook als gevaar worden gezien. Echter ook deze bias wordt door de misschien aangeleerde rol van advocaat van de duivel tegengegaan.
Helemaal uitsluiten van fouten in zoeken naar waarheid lukt natuurlijk nooit. Het is een proces van vallen en opstaan, een iteratief proces ook waar die waarheid uiteindelijk ook nooit wordt bereikt hoogsten komen we er wel dichter bij.
Mvg,
Frans
Rob ,Frans
Opvoeding is een bealngrijke factor.
Groei je op in een gelovig gezin dan kijk je heel anders tegen de wereld en wetenschap aan dan opgroeien in een gezin waarvan de ouders wertenschappelijk bezig zijn en een daarvan is geptromoveerd in de wiskunde.
Kijken we naar andere primitieve volkeren dan is vanuit het eigen referentiekader beschrijven van natuurkundige verschijnselen in thermen van geloof.
Bij veel mensen is het groepsdenken essentieel voor overleven verhalen aan het “kampvuur” erg belangrijk om de groep in stand te houden en van voldoende voedsel te voorzien.
Niet alleen bij de mens maar b.v. ook de olifant daar is ervaren oude vrouw de leider en voert de groep naar voedselplaatsen.
Gaan we wetenschap en groepsdenken door elkaar gooien dan gaan we er als samenleving aan onderdoor.
En we zijn nu in de fase dat de meeste jongere wetenschappers door een indoctrinatie van kinds af aan het geloof in de opwarmingstheorie niet eens meer ter discussie durven stellen. Dan wordt je geïsoleerd en ben je je baan vaak al kwijt nog los van het punt dat’duurzaamheid” zo langzamerhand “wetenschap ( CE delft, TNO etc.)” het beleid compleet vergiftigd heeft.
Zelfs afkoeling is nu een gevolg van “de opwarming”
Beste Hugo, kort door de bocht redenatie. Ik ben in een gelovig gezin opgegroeid en gepromoveerd bioloog. Geen geiten wollen sokken type. Ik bekijk de wereld als een geheel van interactieve systemen die elkaar in evenwicht houden. Status quo.
Dus jouw opmerking gaat in mijn geval niet op. En zo zijn er nog veel meer.
Hallo Rob,
Vandaag wat weinig tijd gehad dus wat laat met reactie.
“Omgevingsfactoren, mindset en ervaring stuwen je onwillekeurig naar een subjectieve werkelijkheid, jouw werkelijkheid. Wees eerlijk, als je naar het noorden kijkt zie je toch niet wat er in het zuiden gebeurt.”
Nu dat laatste ( wel eerlijk) niet echt maar we hebben er wel een beeld of verwachting bij op grond van onze Bayesiaanse hersenen. Een ‘instrument’ met voor en nadelen op onze zoektocht naar die echte werkelijkheid.
Gedragswetenschap zou wel eens van groot belang kunnen zijn in het ontrafelen van de chaos in huidig debat over klimaatverandering.
Mvg,
Frans
@Henk dJ
Arnolds verhaal kan inderdaad op meerdere groepen van toepassing zijn.
Ik zeg het als sceptisch pur sang niet graag, maar daar heeft Henkdj wel een punt(je). Groepsdenken geld uiteraard voor alle kanten dus net als in de wiskunde kan deze factor in zowel de teller als in de noemer worden weggestreept. Het hele concept zal ongetwijfeld een feit zijn, maar het help ons in deze discussie geen zier.
PS;
Neemt niet weg dat ik, niet gehinderd door enige kennis hieromtrent gewoon achter mijn beredenering blijf staan; toename van CO2 komt door de opwarming van de aarde, en niet andersom. Het kan in een dergelijk complex systeem van allerlei kosmische factoren niet zo zijn dat iets nietigs als de mens ook maar een greintje invloed heeft op bijvoorbeeld ons klimaat. Kan niet, onmogelijk. Uiteraard blijf ik ook vinden dat we met significant minder mensen wel een betere wereld zouden krijgen, wederom, niet gehinderd door decennia jaren studie hieromtrent. Lang leve het vrije denken.
Groetjes Rob
Rob
De oceanen zijn een onderdeel in de CO2 kringloop.
Een soort gigantische buffer. Neemt de hoeveelheid CO2 toe in de lucht dan wordt het aandeel van CO2 aan de totale dampdruk van alle gassen in de atmosfeer toe. Door die toename zal in de oceanen meer CO2 kunnen worden opgenomen.Dat betekent dat wat de mens in de lucht brengt voor een “groot” deel weer in de oceanen verdwijnt.
Aan de andere kant als water kouder is kan er meer CO2 worden opgenomen en vastgehouden.
Warmt het oppervlak van de oceanen wat op dan wordt er weer meer CO2 uitgestoten door de oceanen.
We leven in een interglaciaal met een stijging van temperatuur sinds de laatste kleine ijstijd.
Dan zal er een ander evenwicht ontstaan tussen CO2 in de lucht en in de oceanen.
Gaan we in de nabije toekomst weer wat afkoelen dan zal er meer CO2 door de oceanen worden opgenomen.
Re: Rob “toename van CO2 komt door de opwarming van de aarde, en niet andersom”
Da’s inderdaad in ieder geval een mechanisme dat bij de toename van CO2 in de atmosfeer een rol speelt op basis van de wet van Henry (die beschrijft dat de oplosbaarheid van een gas in vloeistof afneemt naarmate de temperatuur stijgt). Echter, er zijn ook metingen verricht waaruit blijkt dat de relatie met de temperatuur mogelijk aanzienlijk complexer is – zie bijvoorbeeld:
https://wattsupwiththat.com/2013/11/27/co2-in-the-air-co2-in-the-seawater/
Hierbij mag ook worden bedacht dat 93% van de CO2 op aarde zit opgeslagen in het oceaan systeem, o.a. in algen, vegetatie en koraal maar natuurlijk zit een deel ook in het oceaanwater zelf.
Het aantal CO2 deeltjes in het oppervlaktewater van de oceaan komt in grote lijn wel overeen met het aantal deeltjes in de atmosfeer; er zijn verhalen over dat het aantal ppm in het oppervlaktewater gemiddeld iets lager is dan in de atmosfeer echter het aantal PPM in het oceaan systeem is veel meer variabel dan in de atmosfeer – waarbij naast de wet van Henry ook andere factoren zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van algen een rol speelt.
Eigenlijk komt het er op neer dat de wetenschap niet precies weet hoe de CO2 cyclus in het oceaan systeem precies werkt, want enkele jaren terug is bijvoorbeeld bij de zuidelijke zee vastgesteld door NASA onderzoekster Le Quéré vastgesteld dat lange tijd de oceaan voornamelijk CO2 heeft uitgestoten in die regio – maar aangezien dit fenomeen volledig in strijd is met de klimaatmodellen is het wellicht weinig verrassend dat andere onderzoekers ontkennen dat dit het geval kan zijn geweest… een boeiend verslag over deze kwestie is hier beschikbaar op de website van de NASA:
earthobservatory*dot*nasa.gov/features/OceanCarbon
Echter… daarmee is nog natuurlijk niet gezegd dat de toename van CO2 grotendeels (of zelfs geheel, zoals bijvoorbeeld Pierce Corbyn beweert, de broer van de Britse Labour partijleider Jeremy Corbyn) aan de natuur zelf kan worden toegeschreven, want de activiteit van de mens speelt hierbij immers ook zeker een rol.
Complexe materie, echter mensen die beweren dat de toename van CO2 in de atmosfeer enkel het gevolg is van de mens… daarvan kun je je afvragen of ze wel echt begrijpen waarover ze praten.
Het komt neer op hetzelfde soort van oversimplificaties die binnen het IPCC in het verleden in de jaren ’90 werden gemaakt met de stelling dat de toename van de temperatuur 100% het gevolg zou zijn van de mens – achteraf bezien weten we inmiddels dat het vooral leuzen waren die in een politieke context zijn ontstaan.
Immers de wet van Henry vormt op zichzelf alleen al een vorm van bewijs waaruit blijkt dat de natuurlijk zelf betrokken moet zijn bij de toename van CO2 in de atmosfeer… enkel omdat de temperatuur van het oceaanwater is gestegen.
Tenslotte, ook de ENSO cyclus (El Nino vs. La Nina) heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld want de ENSO cyclus correleert behoorlijk hoog met de jaarlijksegroei van CO2 in de atmosfeer; afgelopen decennia werd tijdens super El Nino jaren bijvoorbeeld de hoogste jaarlijkse groei van CO2 in de atmosfeer gemeten… en die toename lijkt dus vooral aan de kracht van de El Nino gekoppeld.
Overigens, er zijn nauwelijks aanwijzingen dat de toename van CO2 invloed heeft gehad op de ENSO cyclus want deze wordt in de wetenschap eigenlijk nog steeds beschouwd als een fenomeen dat netto geen effect heeft op de temperatuurontwikkeling van de afgelopen jaren (overigens, dit ligt wel heel anders bij de impact van de multi-decennium cyclus).
Ook interessant is de aangetoonde ccorrelatie tussen temperatuurcycli en zonnecycli.
https://notrickszone.com/2017/08/01/new-study-by-germany-physicists-concludes-we-can-expect-climate-cooling-for-next-50-years/
Inderdaad Willem, dat zijn de mannen van de Fourier analyse:
Horst-Joachim Lüdecke and Carl-Otto Weiss
(Hun onderzoeken waren afgelopen dagen ook al elders ter sprake gebracht ergens in een discussie)
De groep alarmmisten hebben 1 doel. De wereld redden.
Onder de realisten zijn veel verschillende doelen. Dit zou dan ook betekenen dat er veel groepen zijn dus diversiteit.
De klimaatskeptische beweging moet vooral ook kritisch naar zichzelf kijken (daar hebben we alarmisten niet voor nodig, dank je wel Henk dJ). Er wordt nu te gretig dragon slayeronzin geaccepteerd omdat deze ook tegen het alarmistische verhaal ingaat, maar in feite net zo’n grote onzin is als het thermageddondoemdenken.
Dank Arnold voor het mooie artikel.
De piramide van Maslow heeft zeker ook op mij betrekking gezien de situatie waarin ik verkeer.
Toch moest ik ook gelijk denken aan de splinter en de balk.
Ik ben niet bijbelvast of zeer gelovig.
Deze link omschrijft het wel mooi.
https://www.zijnwoord.nl/studies/balk-en-splinter/
Mag ik zo vrij zijn te denken dat dit gegeven voor veel mensen geldt?
Het stemt mij tot nadenken.
Fijne dag.
Er zijn nog vele meerdere voorbeelden van uitgevoerde en selectieve pressie / terreur met als resultaat groupthink. Chinese / Mongoolse heersers moordden alle elite / leiders uit van overwonnen legers / volken om zo de overwonnenen aan hun legers te kunnen toevoegen. Zelfde principe pasten de Duitse Nazi’s toe door staatspropaganda en terreur waarbij rationele kritische oppositie geheel verdween: “Wollen wir den totalen Krieg?” Het antwoord als gevolg in 1944 door het begeesterde Duitse volk was een massaal “JA”! De actuele versie van groupthink is instrumenteel aan te leren zo blijkt uit de kritiekvreemde ”duurzame” en CAGW religieuze geloofsgemeenschappen met als gevolg : “The science is settled!”
In tegenstelling met wat men denkt, is het menselijk redeneervermogen eerder ongeschikt dan geschikt voor wetenschap, omdat het niet gericht is op waarheidsvinding, maar op verantwoording. Dat is een evolutionair gegeven. Daarom gaan verschillen van mening vaak niet over verschil in informatie maar over verschil in moraal. De werkelijkheid is altijd complex en valt zelden in goed en kwaad uiteen en doorslaggevende argumenten zijn altijd schaars.
In groupthink speelt het “gehoorzaamheidsargument” ook nog een grote rol. Individuelen in groepen hebben er vaak belang bij om te gehoorzamen (=overlevingsstrategie).
Aan gehoorzaamheid gaat meestal geen zorgvuldige analyse vooraf van voor- en tegenargumenten.
Ik denk zelf. Behoor tot geen enkele groep. Heb wel mijn eigen overtuiging en lees als een gek berichten over ons klimaat uit alle richtingen, zelfs die van Henk dJ . Maar dat is ook een beetje ter vermaak.
Zo luisterde ik gisteren naar een vraaggesprek met Rex Fleming, een Amerikaanse wetenschapper die in eigen land geen poot aan de grond kreeg om zijn uiteindelijk goed onderbouwde visies te publiceren.
En, ‘Peer reviewed’ of niet, er bestaan daar gewoon lijsten waarop staat of je meedeint met AGW of niet en dat bepaalt of er wel of niet gepubliceerd wordt.
Ik bedoel dan in bladen die vroeger nog enig aanzien hadden bij al de partijen.
Fleming kent kosmische straling en magnetische velden een grote invloed toe. De opwarming wordt erdoor beïnvloed en vele malen sterker dan CO2 dat doet, nadat het is ontstaan, juist door die opwarming en in die volgorde.
In Europa heeft hij nog kans gezien te publiceren in een voormalig tijdschrift met enige aanzien. Echter, de oogkleppen van de met politieke toxines doortrokken wetenschappers waren reeds gesloten. Pas in 2030 gaan ze misschien weer op een kier, of zoveel eerder nadat ze gepensioneerd zijn of belachelijk gemaakt.
Ook hier is gelukkig wel het wetenshappelijk debat bij Groupthink mogelijk over de oorzaak: “Nature or Nurture”
Bonnie Bassler uit Princeton is blijkbaar in het wetenschappelijke kamp van “Nature”, terwijl “Nurture” grotendeels wordt verklaard door Maslov.
Nature: de biologie van de mens
Nature is de genetica (biologie) van de persoon. We erven vele trekken van familieleden zoals haarkleur, oogkleur, hoogte, enzovoorts. Dit zijn eigenschappen die gewoonlijk niet door de natuur worden gewijzigd. Ze zijn een deel van onze genen die gecodeerd zijn op onze chromosomen. Het is een bekend feit dat dit alles voortkomt uit de genetica, laat daar geen twijfel over bestaan. Wat de echte vraag is, als het gaat om de nature, is of de meer abstracte eigenschappen (gedrag, temperament, angst, persoonlijkheid, enzovoort) ook uit de genen voorkomen
Nurture: de omgeving
Nurture heeft te maken met onze omgeving. De vraag aan de nurture kant van deze kwestie is de vraag of de omgeving invloed heeft op het type mens die hij of zij zal worden. Neem als voorbeeld dat nurture inderdaad de oorzaak is van iemands gedrag, houding, persoonlijkheid,enzovoort. Dit zou betekenen dat anderen die de persoon omringen een bepaald gedrag kunnen beïnvloeden. Dit zou betekenen dat een persoon niet geboren wordt met een persoonlijkheid, maar het de mensen in zijn of haar leven of in de samenleving zijn die de aard van de persoon zullen vormgeven
Erich fromm , “angst voor de eenzaamheid .”
Niet bij een groep horen = dood.
In het boek beschrijft Fromm perfect dat het groepsdenken ervoor zorgde dat op enig moment alle duitse neuzen dezelfde kant opstonden . Zonder één uitzondering.
Eerlijk gezegd zie ik grote gelijkenis met de huidige ontwikkelingen. Niemand die opstaat . Zelfs niet tegen de meest abjecte plannen. Met name degenen die daarvoor de macht zouden hebben kijken de andere kant op .
Het blijft bij filisoferen in de warme omgeving van de groep . Totdat onvermijdelijk de clash volgt tusen de groepen .
Daar helpt geen advocaat van de duivel aan hr Arnold Fellendans. Het is niet anders . Nooit geweest .
een troost ; de voorspellingen over 2030 en 2050 gaan in ieder geval niet uitkomen. Dat voorspel ik op basis van hetzelfde groepsdenken .
De populariteit van James Bond: de wereld redden van een groot gevaar.
Daarbij heiligt het doel de middelen: enorme bijkomende schade wordt voor lief genomen,
Bewustzijn is een handige eigenschap maar heeft een vervelende bijwerking:
het eist zingeving om eindeloze onzekerheid en twijfel de kop in te drukken.
Dat biedt handvatten aan valse profeten (vals = slechts eigen gewin nastrevend)
Mooi stuk dat maar weer eens laat zien hoe kritisch gezond verstand nodig is om zich te wapenen tegen groepsdenken. Zeker, zoals in een eerdere reactie werd gesteld, geldt op de eerste plaats het schuldbewijs van CO2. Dit is nu slechts een bewering die door een loos autoriteitsargument (97% consensus) wordt ‘gestaafd’. Dit alleen al maakt de CAGW-hypothese een niet bestaand probleem. Het uitblijven van alle geprojecteerde rampen en het steeds maar weer verschuiven van die rampen naar de toekomst wijzen sterk in de richting van dat niet bestaand probleem. Eigenaardig is ook dat volgens diversen de energietransitie een feest voor de portemonnee is en ons voor een koopje naar de Hof van Eden zal voeren. Deze illusies zijn pas een bedreiging van onze maatschappij.
Mooi artikel. Voorbeeld van group think is communisme. Het verdween niet omdat men collectief ging doordenken, maar door de economische instorting van de USSR. Ook de klimaathype zal niet verdwijnen door tegenbewijzen, daarvoor zijn de belangen al te zeer verankerd, maar door de economische instorting, met name in Duitsland, Men zal het functionneren van energie voorzieningen en andere diensten laten prevaleren boven de doemsdag scenario’s. De dies irae voor de klimaat profetieën komt pas later, misschien zelfs tientallen jaren later.
Ik verwacht dat die hype ook zal afnemen als de temperatuur een daling vertoont gedurende een periode van zo’n 10 jaar. Een aantal La Niña’s is al voldoende.
Chris,
Maar nog los van de financiele consequenties; als het klimaat akkoord zich daadwerkelijk gaat uitrollen, wat heeft het ons stukje aarde dan gekost? Is er in Nederland dan nog industrie waar miljoenen mensen hun brood nu mee verdienen, of zijn die allemaal naar Azie en Africa gevlucht waar ze scheit hebben aan het klimaat akkoord.
Half Nederland dakloos zonder iets te eten geeft weinig weerstand tegen die dalende temperatuur. Je moet er niet aan denken dat we dan in plaats van de grote bedrijven, afhakelijk zijn geraakt van de ontwikkelingshulp door China en cornuiten. Doomdenken…, ik weet het niet. De hele botlek en europoort regio is in handen van buitenlandse bedrijven, die blijven niet wachten om zwaarder belast te worden met afnemende vraag van hun producten (want weet je hoe slecht deze zijn…,), nee die gaan naar huis en laten Holland voor wat het is.
We kunnen beter doorgaan waar we in de Jaren ’90 mee bezig waren en veel, heel veel R&D uitvoeren op werkelijk bruikbare alternative energie bronnen. Molentjes versnipperen en PV paneeltjes zetten waar de zon wel vaak schijnt….., En uiteraard anticonseptie afdwingen, maar dat is logisch.
Gr Rob
Communisme is blijkbaar een woord dat jij totaal niet begrijpt. Dan moet je het ook niet gebruiken. Dat is dom.
Ik heb individuele communisten best wel begrepen.
Ik vind dat ze misleid werden/worden; het gaat om macht van enkelen, zoals bij elke poltieke stroming.
Misleiding is van alle tijden.
@ Ben
Welvaart is voor een groot deel afhankelijk van de money flow. Hoe vaak een Euro in een jaar gaat van persoon a naar b, naar, naar d, etc.
Wat communisme doet is er een a naar b systeem van maken (buiten de grote zwarte markt die dan ontstaat)
Het klinkt misschien goed maar het systeem maakt iedereen arm, buiten een kleine zelf verrijkende partij elite. Economische wetten zorgen ervoor dat het per definitie faalt t.o.v. kapitalisme met een sociaal vangnet.
Wat een onzin allemaal. Lees en BEGRIJP Marx, want anders begrijp je niets van deze wereld.
@ Ben.
Voel vrij om 1 geslaagd Marxistisch experiment te benoemen.
In feite is Marxisme een terugkeer naar het Pharao systeem, wat we terugzien in Noord Korea waar de leider als een god gezien wordt.
Dus van Aristocratie, naar democratie, naar een Marxistische revolutie, naar het Pharao systeem. Terug naar af, met een wisseling van de wacht wie de macht uit maakt.
@MP, wat zijn de criteria voor een geslaagd experiment?
Hier een interessante documentaire over “Masonic Switzerland – Home of the Pharaohs” (Marx werd gefinancierd door hun en met name de Rothschilds).
…symbolisme wordt hun eigen ondergang.
Masonic Switzerland – Home of the Pharaohs
https://www.youtube.com/watch?v=BGhCS564VS4
Communisme is de oudste vorm van stam/dorps samenleving, samen delen in een commune. Het isme wordt onterecht misbruikt door groene ideologen ten behoeve van een moderne centraal geleide heilstaat voor de hele wereld. Het commun-isme is verwant met het Marxisme, fascisme en socialisme die ook een heilstaat voorstaan, gebaseerd op onvrijheid en afschaffing van medezeggenschap / democratie.
Marxisme is de 19e eeuwse verzonnen ideologie tegen vrije handel, industrialisatie, eigendom, individualisering en kapitaalbezit, waarbij als consequentie van deze waanidee iedereen even arm wordt door deze destructieve en foute zogenaamde “sociale” dogma’s.
Lering: Ideologen vanuit de huidige CAGW klimaatreligie vinden de huidige democratie in de weg staan van de “duurzame” klimaat-heilstaat. Het zijn de zelfde Marxisten die aanhangers waren van het Sovjet-communisme.
Vandaag de dag zien we dat de Rotschilds Wereldwijde Marxisme propaganderen. Zo zijn ze ook erg verbonden met het linker spectrum in Amerika, en zeer bevriend met o.a. Hillary Clinton.
Vraag jezelf af waarom ze dat systeem zo graag pushen terwijl ze reeds het centrale bank systeem wereldwijd beheren.
Er is maar 1 antwoord. Nog meer macht, en een groter verschil maken tussen de welvaart van de machthebbers en het gewone volk. Zoals eerder vermeld een terugkeer naar het oude pharao systeem. En als het wereldwijd wordt ingevoerd is er geen referentiekader meer om te zien welk systeem beter is.
Zodra een stroming enige aanhang heeft en de strubbelingen bij de start overleeft komt van zelf het onuitroeibare nepotisme om de hoek kijken.
Populair: krab jij mijn rug, krab ik de jouwe.
En dan de stuitende verheerlijking van de leiders (m/v/anders): opstaan en klappen als hij/zij/anders binnenkomt, bij elke oprisping (waanzinnig of niet) wordt dat herhaald en dat wordt niet anders bij de afgang.
En als beloning van het ruggenkrabben mogen ze af en toe weer in de schijnwerpers staan zoals bij de klimaatkelners van de VVD en PvdA; afgeserveerd door de kiezer en opgevoerd als hoofdgerecht.
De vraag naar criteria is op zijn minst elementair. Geen serieuze reacties tot nu toe. Er wordt met veel geduld gewacht.
Onze Henk is een Martyr in spe. Hij zou zichzelf kunnen opblazen in een groep klimaat realisten, ware het niet dat hij dan zijn gelijk niet meer kan halen!
En is dat geen mooi perspectief, Henk?
@Hetzler,
Ik houd vol dat het tij ten goede zal keren! Het gezonde verstand is onoverwinnelijk. Uw bijdragen zullen daar aan bijdragen.
Dat dat dan ten koste van de samenleving is gegaan is betreurenswaardig.
Artikelen in Nature en Science: toename CO2 komt door opwarming en niet omgekeerd. Aan de slag klimaatmalloten!
Groeten, Ben
@Ben. Wie was er het eerst? de kip of het ei? Zo ook “komt de CO2 stijging door opwarming, of is de opwarming veroorzaakt door de CO2 stijging?”
Deze vraag zie ik graag beantwoordt door oa Henk.
Een ei (Henk) hoort erbij.
@Ben.
Zou je ons van de linkjes naar de artikelen kunnen voorzien?
Dank!
Science: Ice Core Records of Atmospheric CO2 Around the Last Three Glacial Terminations
Nature: Climate and atmospheric history of the past 420,000 years from the Vostok ice core, Antarctica
Henkdj beweert : “toename van CO2 komt door de opwarming van de aarde, en niet andersom.”
kun je lezen als: doordat de aarde opwarmt vind er CO2 toename plaats, kromme gedachte zeg !!!
Er van uit gaande dat Henk bedoeld toename van CO2 veroorzaakt de opwarming van de aarde.
En dit is toch niet waar zeg , nog geen 33% van alle wetenschappers vinden dat wel en 66% van alle wetenschappers hebben er geen mening over ze kunnen het niet aantonen, dus hou aub op met de misleidende stelling : “97% consensus van ALLE wetenschappers vinden CO2 is oorzaak van global warming”
CO2 is een levensbehoefte voor ons plantenrijk, alle andere rotzooi in de lucht zoals fijnstoffen zorgt ervoor dat 7 miljoen mensen daaraan sterven per jaar.
verbetering van de aarde dan zou er dit o.a. moeten gebeuren:
– overbevolking tegen gaan
– geen bomen meer kappen maar alleen maar aanplanten
– overgaan op waterstof
– verdraagzaamheid van de mensen, en als dit er niet komt ben ik bang dat we een kernoorlog zullen krijgen
en nogmaals: Klimaat is een complex, chaotisch systeem !!
wetenschappers kunnen niet eens verklaren waarom de Magnetische Noordpool verschuift en wel sneller dan ooit nu.
De huidige stijging van CO2 gehalte in de atmosfeer komt van verbranden van fossiele brandstoffen. Van die CO2 uitstoot wordt ongeveer de helft opgenomen door de oceanen en biosfeer, de andere helft hoopt zich op in de atmosfeer. De degelijkheid van de vaststelling daarvan laat niets te wensen over, het is jammer dat dat zo nu en dan weer ter discussie wordt gesteld. Je moet wel heel bizarre aannames doen om te concluderen dat de huidige temperatuurstijging het CO2 gehalte doet toenemen.
Warmere oceanen kunnen minder co2 bevatten dus bij een temperatuur stijging zal er co2 uit de oceanen ontsnappen naar de atmosfeer. Dus geen bizarre aannames nodig
Verbranden van fossiele brandstoffen voegt ~25 keer meer CO2 toe dan de hoeveelheid die zou vrijkomen uit de oceanen door temperatuurstijging. Van die 25 keer wordt juist een groot gedeelte opgenomen door de oceanen. Die zijn nu, ondanks de temperatuurstijging, onderverzadigd t.o.v. het verhoogde gehalte in de atmosfeer.
Het CO2 wordt in de oceanen en zoete wateren opgenomen door fytoplankton. Het foto organisme gebruik het voor zijn stofwisseling. Dat houdt dan in dat het “stabiel” is geworden. Aangezien fytoplankton een onderdeel is van de voedselketen zal het naar gelang de voedselpiramide of lengte van de keten, immers eindigen bij de toppredator. Temperatuur heeft inderdaad wel invloed op opname van CO2 in het organisme als de opname in de bovenste laag van het water. Ook de enzym activiteit is T gestuurd.
Dirk: zie Martijn van Mensvoort 8 aug 2019 om 12:21
Re: Dirk Visser “Verbranden van fossiele brandstoffen voegt ~25 keer meer CO2 toe dan de hoeveelheid die zou vrijkomen uit de oceanen door temperatuurstijging. Van die 25 keer wordt juist een groot gedeelte opgenomen door de oceanen. Die zijn nu, ondanks de temperatuurstijging, onderverzadigd t.o.v. het verhoogde gehalte in de atmosfeer.”
De ENSO cyclus bepaald voor een groot deel de jaarlijkse groei van CO2. Maar ook andere natuurlijke factoren spelen hierbij een rol – zoals bijvoorbeeld vulkanisme Want de laatste jaren waarin de CO2 in de atmosfeer een beperkte groei liet zien betrof de jaren 1991, 1992 en 1993 nadat in 1991 we werden geconfronteerd met de laatste categorie 6 vulkaanuitbarsting (de Pinatubo eruptie) in de recente geschiedenis. Bovendien werd afgelopen decennia de hoogste groei van CO2 waargenomen tijden de super El Nino jaren 1998, 2015 en 2016, zie deze grafiek van het NOAA:
https://www.esrl.noaa.gov/gmd/webdata/ccgg/trends/co2_data_gl_anngr.png
Deze feiten lijken op het eerste gezicht helemaal niet te matchen met je stelling:
~25 keer meer CO2 toe dan de hoeveelheid die zou vrijkomen uit de oceanen door temperatuurstijging (op basis van de wet van Henry)
Ik ben dus eigenlijk wel benieuwd waarop je stelling precies op is gebaseerd…???
Wellicht dat jij dit kunt uitleggen dan wel toelichten?
Als we naar de ijskernen kijken dan zie je een relatie van 16 ppm per graad. Dus voor iedere graad temperatuur stijging steeg het co2 niveau 16 ppm.
Sinds 1950 is de temperatuur 0.8 graden gestegen maar co2 is gestegen van 315 naar 410 ppm, dat zou betekenen dat de oceanen ineens 10 keer zoveel co2 uitstoten als de afgelopen 450000 jaar?
Echt niet.
Bovendien, als de oceanen al dat co2 uitstoten waar blijft dan het fossiel verbrande co2?
De relatie met el Nino en co2 is dat tijdens een el nino het aantal bosbranden toeneemt en er dus ineens veel biomassa op land verbrandt.
Re: Hans Erren “Als we baar de ijskernen kijken dan zie je een relatie van 16 ppm per graad. Dus virr iedere graad temperatuur stijging steeg het co2 niveau 16 ppm.”
Dank Hans,
Ik lees elders een opmerking van Ferdinand Engelbeen die beschrijft:
relationship.”
https://wattsupwiththat.com/2018/09/09/empirical-evidence-shows-temperature-increases-before-co2-increase-in-all-records/
Dit lijkt eigenlijk ook over de wet van Henry te gaan.
Echter, m.b.t. die ijskernen moeten we wel bedenken dat ze ook aantonen dat CO2 honderden jaren achter liggen t.o.v. de temperatuur.
M.a.w. die (max) 16 ppm is inderdaad denk ik wel een concrete factor om rekening mee te houden, maar daarmee is denk ik nog niet gezegd dat hiermee direct de maximale impact van het oceaan systeem is verklaard want ook hierbij zullen fluctuaties ook vast een rol spelen – de grote impact van de ENSO cyclus toont dit aan.
Bovendien zien we dat in het perspectief van seizoenen cyclus de CO2 juist daalt t.g.v. een stijgende temperatuur – hierbij is de gedachte dat dit vooral gebeurd dankzij de vegetatiecyclus op het noordelijk halfrond. De vergroening van de aarde speelt hierbij ook dus ook een rol… wat ook een factor oplevert met een significante impact.
Volgens mij is nog niet duidelijk hoe deze laatste factor zich verhoudt tot de wet van Henry… want om dit te kunnen beoordelen moet je eigenlijk ook precies weten wat er op de bodem van de oceaan gebeurd. Immers, de algen die CO2 vreten… zakken uiteindelijk naar de bodem van de oceaan om daar het leven te ‘voeden’, etc.
Enfin Hans, die 16 ppm die je noemde is denk ik wel een belangrijk element in dit perspectief dat in ieder geval wel heel concreet is.
Nog even een plaatje ter illustratie van hoe groot het gat in de kennis rondom de CO2 kringloop mogelijk is:
http://www.realclimate.org/images/carbon-sources-sinks-600×393.jpg
De context van het plaatje wordt hier beschreven:
www*dot*realclimate.org/index.php/archives/2018/01/the-global-co2-rise-the-facts-exxon-and-the-favorite-denial-tricks/
@Hans.
Ik zal het wel te dom zijn en het allemaal niet begrijpen, maar jij vermeldt 16 ppm/graad; dan zou ik uitkomen op een temperatuurstijging van (410-315) / 16 = 5,9 graden!
Kun je misschien uitleggen wat je nou precies bedoeld?
Andersom leon, temperatuur bepaalt de uitwaseming, dus 0.8 graden kan maar 13 ppm co2stijging verklaren. De rest is verbranding van fossiele brandstoffen.
Martijn van Mensvoort 12:53
Zoals Hans Erren al aangaf, CO2 stijging volgens de wet van Henry zou 13 ppm zijn, de feitelijke stijging is ~130 ppm. Die 130 ppm is ongeveer de helft van de totale uitstoot. De verhouding van de totale uitstoot t.o.v. de aan de wet van Henry gerelateerde uitstoot is dan ~20.
Het jaarlijkse koolstof budget van en naar de atmosfeer is ~210 GtC, de menselijke uitstoot is ~8 GtC per jaar. 4GtC (komt overeen met 2 ppm) hoopt zich per jaar op in de atmosfeer. De oceanen zijn nu netto absorbeerders van CO2, in de tropen wordt CO2 afgestaan, in de arctische gebieden wordt CO2 opgenomen. Die absorptie is slechts ~2 procent van de jaarlijkse flux van en naar de oceaan (90 GtC per jaar). Bij een El Nino breidt het oppervlak aan warm water in de Stille Oceaan zich sterk uit en veroorzaakt een stijging van CO2. Deze door de temperatuur veroorzaakte CO2 fluctuaties vormen voor een groot deel de ‘ruis’ in de almaar stijgende CO2 curve.
Re: Dirk Visser
Dirk, op de eerste plaats veel dank voor je gedetailleerde antwoord.
Fijn dat je het getal van de 25 in ieder geval hebt kunnen toelichten… ofschoon ik uit de beschrijving destilleer dat het in jouw kijk op deze dus om een factor ~20 gaat (en niet ~25); ik hoop dat ik je woorden to dusver goed heb begrepen,
Ik wil eerst even melden dat ik je beschrijving in grote lijnen wel kan volgen, maar getalsmatig waren alleen die ~130 ppm en de ~210GtC + de relatief kleine verhouding van de menselijke uitstoot getallen die ik direct wel kan beamen.
Echter… over een paar andere zaken die je beschrijft had ik wel direct wat bedenkingen – ik moest hierbij direct denken aan een inmiddels relatief oud artikel uit 2008 waarin een NASA onderzoekster haar bevindingen heeft beschreven in een interview m.b.t. de zuidelijke oceaan. Eén van de bijzondere elementen waarmee zij indertijd wel geconfronteerd betrof een fenomeen waaruit bleek dat de zuidelijke oceaan in de jaren ’90 netto CO2 heeft UITgestoten – sommige van haar collegas hadden indertijd nog wel twijfels over haar bevindingen echter het betrof dusdanig innovatief onderzoek dat de twijfel vooral was berust op het gegeven dat de observatie nog niet werd gesteund voor erg veel data. Overigens, dit betreft het artikel waarin Corinne Le Quéré haar verhaal beschreef:
https://earthobservatory.nasa.gov/features/OceanCarbon
Inmiddels heeft deze onderzoekster deze zomer toevallig in de maand mei de laatste bevindingen gerapporteerd i.s.m. andere onderzoekers in de vorm van een review artikel (in een serie van eerdere publicaties) gepubliceerd; inmiddels blijkt duidelijk geworden dat haar bevindingen m.b.t. de zuidelijke oceaan in de jaren ’90 ook van toepassing blijkt te zijn op de overige oceanen… echter in de 2000s is het oceaan op dit punt wel gaan functioneren op een manier die in de buurt komt van wat m.b.t. CO2 vaak wordt gesuggereerd, namelijk dat het oceaan systeem vooral CO2 opslaat (wat dus in de 1990 niet het geval was, zie de 3 empirische data sets in figuur 1B, 2B en 3):
https://www.researchgate.net/publication/333442613_Decadal_trends_in_the_ocean_carbon_sink
Echter, de essentie is dat deze onderzoekers beschrijven dat het oceaan systeem veel complexer werkt dan wat de klimaatmodellen veronderstellen en bovendien blijkt het oceaan systeem ook verantwoordelijk voor maar liefst tot wel 40% van de natuurlijke variabiliteit in de CO2 kringloop terwijl de modellen er vanuit gaan dat de variabiliteit in de CO2 kringloop voornamelijk aan de vegetatie op het land is gekoppeld, zie het volgende citaat uit de samenvatting:
Maar ik heb nog een punt, want voor je beschrijving betreffende een grote tegenstelling tussen de polen en de tropen vindt in de beschrijving van deze studie geen aanknopingspunt, want de verschillen tussen de decennia lijken bij alle oceanen aanzienlijk groter dan de onderlinge verschillen.
(Ik veronderstel dat je beschrijving voor de ‘arctische gebieden’ verwijst naar de polen en dus ook betrekking heeft op de zuidelijke oceanen? In dat geval blijkt dat stuk van je beschrijving dus niet van toepassing te zijn geweest op de jaren ’90)
PS. Ik hoop dat wat ik hier heb beschreven voldoende aansluit op wat je zelf hebt beschreven, zodat je wellicht een korte reactie kunt geven op mijn input n.a.v. jouw input?
(Ik kijk uit naar reactie Dirk!)
Re: Dirk Visser
Dirk, op de eerste plaats veel dank voor je gedetailleerde antwoord.
Fijn dat je het getal van de 25 in ieder geval hebt kunnen toelichten… ofschoon ik uit de beschrijving destilleer dat het in jouw kijk op deze dus om een factor ~20 gaat (en niet ~25); ik hoop dat ik je woorden to dusver goed heb begrepen,
Ik wil eerst even melden dat ik je beschrijving in grote lijnen wel kan volgen, maar getalsmatig waren alleen die ~130 ppm en de ~210GtC + de relatief kleine verhouding van de menselijke uitstoot getallen die ik direct wel kan beamen.
Echter… over een paar andere zaken die je beschrijft had ik wel direct wat bedenkingen – ik moest hierbij direct denken aan een inmiddels relatief oud artikel uit 2008 waarin een NASA onderzoekster haar bevindingen heeft beschreven in een interview m.b.t. de zuidelijke oceaan. Eén van de bijzondere elementen waarmee zij indertijd wel geconfronteerd betrof een fenomeen waaruit bleek dat de zuidelijke oceaan in de jaren ’90 netto CO2 heeft UITgestoten – sommige van haar collegas hadden indertijd nog wel twijfels over haar bevindingen echter het betrof dusdanig innovatief onderzoek dat de twijfel vooral was berust op het gegeven dat de observatie nog niet werd gesteund voor erg veel data. Overigens, dit betreft het artikel waarin Corinne Le Quéré haar verhaal beschreef:
https://earthobservatory.nasa.gov/features/OceanCarbon
Inmiddels heeft deze onderzoekster deze zomer toevallig in de maand mei de laatste bevindingen gerapporteerd i.s.m. andere onderzoekers in de vorm van een review artikel (in een serie van eerdere publicaties) gepubliceerd; inmiddels blijkt duidelijk geworden dat haar bevindingen m.b.t. de zuidelijke oceaan in de jaren ’90 ook van toepassing blijkt te zijn op de overige oceanen… echter in de 2000s is het oceaan op dit punt wel gaan functioneren op een manier die in de buurt komt van wat m.b.t. CO2 vaak wordt gesuggereerd, namelijk dat het oceaan systeem vooral CO2 opslaat (wat dus in de 1990 niet het geval was, zie de 3 empirische data sets in figuur 1B, 2B en 3):
www*dot*researchgate.net/publication/333442613_Decadal_trends_in_the_ocean_carbon_sink
Echter, de essentie is dat deze onderzoekers beschrijven dat het oceaan systeem veel complexer werkt dan wat de klimaatmodellen veronderstellen en bovendien blijkt het oceaan systeem ook verantwoordelijk voor maar liefst tot wel 40% van de natuurlijke variabiliteit in de CO2 kringloop terwijl de modellen er vanuit gaan dat de variabiliteit in de CO2 kringloop voornamelijk aan de vegetatie op het land is gekoppeld, zie het volgende citaat uit de samenvatting:
Maar ik heb nog een punt, want voor je beschrijving betreffende een grote tegenstelling tussen de polen en de tropen vindt in de beschrijving van deze studie geen aanknopingspunt, want de verschillen tussen de decennia lijken bij alle oceanen aanzienlijk groter dan de onderlinge verschillen.
(Ik veronderstel dat je beschrijving voor de ‘arctische gebieden’ verwijst naar de polen en dus ook betrekking heeft op de zuidelijke oceanen? In dat geval blijkt dat stuk van je beschrijving dus niet van toepassing te zijn geweest op de jaren ’90)
PS. Ik hoop dat wat ik hier heb beschreven voldoende aansluit op wat je zelf hebt beschreven, zodat je wellicht een korte reactie kunt geven op mijn input n.a.v. jouw input?
(Ik kijk uit naar reactie Dirk!)
Martijn,
Het koolstof budget is, zolang het bestudeerd wordt, altijd moeilijk om sluitend te krijgen. In globale lijnen komt er steeds meer duidelijkheid maar als je maar details kijkt, zul je verrassingen tegenkomen. Met de OCO satelliet is er een krachtig meetinstrument bijgekomen. De suggestie van Corinne le Quéré dat de thermocline sterker wordt (en dus de CO2 opnamecapaciteit afneemt) zou op den duur te zien moeten zijn in de globale situatie. Ik houd het erop dat het een lokaal effect is. De upwelling wordt vooral gestuurd door de afzink van koud en zout water In de poolgebieden. Waar en wanneer die upwelling plaatsvindt, wordt bepaald door variaties in het windveld. Daar zit een zichzelf in stand houdend mechanisme in. Een groot gebied met warm water bij de evenaar genereert, d.m.v. convectie, zijn eigen toevoer van meer warm water. Af en toe bezwijkt dat systeem (een El Nino) maar herstelt zich in de loop der tijd weer. Het effect hiervan op mondiale temperatuur en op zijn beurt op CO2 is goed te zien in het volgende WFT plaatje:
http://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/mean:12/isolate:60/from:1960/plot/esrl-co2/mean:12/isolate:60/scale:0.25
Overigens Dirk, nogmaals, van een lokaal effect was in de jaren ’90 achteraf bezien geen sprake want in de recente studie wordt op basis van onafhankelijke data sets beschreven dat het effect ook in diverse andere oceaansystemen wordt waargenomen.
Ze associeert het effect overigens over een verzwakking van de thermohaliene circulatie + ze onderkent dat het fenomeen een indicatie vormt dat in klimaatmodellen de variatie in CO2 te veel is koppelen aan de vegetatie, terwijl de oceaan hierbij een onderschatte rol blijkt te spelen… overigens, eerder dacht ze nog dat de ‘sink’ van de zuidelijke zee niet meer zou functioneren maar vervolgens draaide deze wel weer op volle toeren. En nu blijkt het een kwestie te zijn die nogal wat oceanen heeft gespeeld.
PS. Ik zie eigenlijk wel een parallel met het ‘hiaat’; immers, tijdens een periode van relatief weinig op warming in de atmosfeer is het oceaan systeem logischerwijs ook bezig met relatief weinig warmte uit te stoten… en dus is er tijdens de 2000s weer meer ruimte geweest om CO2 op te nemen. Het hiaat heeft bovendien ook gespeeld bij de warmte inhoud in de bovenste lagen van het oceaan systeem. Immers, tijdens El Ninos is er in het oceaan systeem ook minder ruimte om CO2 op te nemen waardoor onze CO2 uitstoot meer in de atmosfeer blijft.
Het gaat maar om één ding in het hele klimaat verhaal; De Leugen!
Goethe heeft het reeds lang geleden zo gezegd; Man muss das Wahre immer wiederholen, weil auch der Irrtum um uns herum immer wieder gepredigt wird. Und zwar nicht von einzelnen, sondern von der Masse.de Masse is overgenomen door social media en de waarheid heeft plaats moeten maken voor de leugen. Dat heeft Joseph Goebbels( nazi propaganda minister) tijdens w.o.II al eens duidelijk gemaakt.
Eins Lüge muss nur oft genug wiederholt werden, dan wird sie am Ende auch geglaubt.
Het I.P.C.C. doet hier in ieder geval haar best voor en de goedgelovige volgers lopen er als laffe hondjes achter aan. Het is tenslotte een lucratief verdienmodel
Volgens deze paper is er geen relatie tussen klimaat en bosbranden. Het is wel afhankelijk van het weer, menselijk handelen (95% van de bosbranden ontstaan door menselijk handelen), en bos management (veel laag hangend brandstof weghalen door in gebieden bijvoorbeeld geiten te laten lopen zal veel schelen)
https://www.researchgate.net/publication/315875417_Different_historical_fire-climate_patterns_in_California
De mens brengt per jaar 41 triljard kilo extra van het broeikasgas CO2 in de atmosfeer.
Niet geloven dat dit enige invloed op het klimaat kan hebben betuigt van groepsdenken. Het is hier één grote echokamer met zeer, zeer slechte berekeningen over windmolens, elektrische auto’s en pseudowetenschappelijke artikeltjes over dat CO2 stijging niet of nauwelijks invloed heeft op het klimaat.
Daarnaast wordt alarmistisch geroepen dat de transitie 1000 miljard gaat kosten tot aan 2050 en de ondergang van de Nederlandse beschaving zal betekenen.
Groepje byzantijnse nitwitten hier!!!
Altijd weer amusant dat verwijt van groepsdenken.
De sceptici maken zich schuldig aan groepsdenken en de alarmisten zijn allemaal individualisten die zich niet laten beïnvloeden door de MSM en politici.
Droom maar lekker verder.
@ Bart.
Daar gaan we weer. Net doen alsof we beweren dat co2 nul effect heeft. Dat als waanzin zien, en vervolgens de volledige IPCC alarmisme geloven.
Geen idee hoe zulke onlogische en misleidende logica ontstaat, het is wel een trend bij alarmisten.
Hoeveel CO2 stoot het dierenrijk uit?
Beste Bart, een triljard is 10expexp21, de uitstoot was 41 gigaton ofwel 10exp12, je overdrijft dus 1 miljard keer. Overigens bevat de atmosfeer op dit moment ca 3000 gigaton CO2.
@ de Bie, MP, Boels
Ja het was een poging bij de groep te horen hier door een factor miljard ernaast te zitten met een berekening. ;-)
Nog een vaag begrip uit de oudheid er tussen gegooid en klaar!
Was ff in de war met Trillion, moet dus zijn 41 biljoen kilo per jaar.
Als je vanuit de ruimte kijkt naar de aarde zie je hoe dun laagje de dampkring is: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Blue_Marble#/media/File:The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg
Dan vol blijven houden dat dit niet of nauwelijks effect kan hebben ondanks enorm veel wetenschappelijk onderzoek dat naar het tegenovergestelde wijst… Ondertussen alles afkraken wat een oplossing kan bieden met ongefundeerde berekeningen met oude of verkeerde data
Dat is wat hier continu gebeurd binnen het groepje hier.
Geen idee wat het dierenrijk betreft. Er is altijd variatie in CO2 en temperatuur geweest. Het gaat erom dat het nu veel sneller gaat door toedoen van de mens en dat daardoor flora en fauna zich niet kunnen aanpassen. Uiteindelijk overleeft de aarde het natuurlijk wel weer met of zonder de mens.
@Bart, raak :-D
Benieuwd wanneer selectief verontwaardigde complotters komen opdagen en gaan zeuren over de toon ;)
Hoi Bart,
U schrijft ” De mens brengt per jaar 41 triljard kilo extra van het broeikasgas CO2 in de atmosfeer.”
Hoeveel is dat in procenten ?
Bedankt.
PS. Let niet op Marc, die is hier alleen om te kicken op reacties die de toon van zijn schrijven meebrengen. Zoals u merkt lukt het hem amper om een zin te construeren zonder het woord “complotters” te gebruiken.
@ Jimmy
CO2 zit nu 415 ppm ,circa 30% hoger dan langjarig gemiddelde.
Gaan we lekker door met fossiel dan zal dat richting een verdubbeling gaan richting 2100 met 12 miljard mensen.
Leuk experiment?
Deze internationale klimaat “experts” gaan bepalen welke maatregelen nodig zijn om het “catastrofale” wereldklimaat en de wereld “te redden”: apps.ipcc.ch/eventmanager/interview.php?q=53
IPCC kwam vandaag met een nieuwe release tussenrapport van hun klimaatalarmisme vooral gericht op agrarische productie van voedsel. Niet biomassa “oogsten” gaat in de “duurzame” ban, maar wel visserij en veeteelt.
https://www.ad.nl/buitenland/klimaatrapport-vn-voedseltekort-dreigt~aacc809b/
Eerst was er sprake van meer neerslag wereldwijd en nu gaat het droger worden?
Zelfs verwoestijning is aan de orde, ondanks dat de aarde groener wordt.
Men belooft opwarming, dus meer verdamping, meer neerslag.
Of verdwijnt er waterdamp naar de interplanetaire ruimte?
Het lijkt de Club van Rome alarmisme in revisie, vooral een nieuw alarmistisch en politiek document door het IPCC, zo lijkt het in eerste instantie.
Laten we het eerst downloaden en analyseren:
Perspublicatie:
“GENEVA, Aug 8 – Land is already under growing human pressure and climate change is adding to these pressures. At the same time, keeping global warming to well below 2ºC can be achieved only by reducing greenhouse gas emissions from all sectors including land and food, the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) said in its latest report on Thursday.
The IPCC, the world body for assessing the state of scientific knowledge related to climate change, its impacts and potential future risks, and possible response options, saw the Summary for Policymakers of the Special Report on Climate Change and Land (SRCCL) approved by the world’s governments on Wednesday in Geneva, Switzerland.
It will be a key scientific input into forthcoming climate and environment negotiations, such as the Conference of the Parties of the UN Convention to Combat Desertification (COP14) in New Delhi, India in September and the UN Framework Convention on Climate Change Conference (COP25) in Santiago, Chile, in December.
“Governments challenged the IPCC to take the first ever comprehensive look at the whole land-climate system. We did this through many contributions from experts and governments worldwide. This is the first time in IPCC report history that a majority of authors – 53% – are from developing countries,” said Hoesung Lee, Chair of the IPCC.
This report shows that better land management can contribute to tackling climate change, but is not the only solution. Reducing greenhouse gas emissions from all sectors is essential if global warming is to be kept to well below 2ºC, if not 1.5oC.
In 2015, governments backed the Paris Agreement goal of strengthening the global response to climate change by holding the increase in the global average temperature to well below 2ºC above pre-industrial levels and to pursue efforts to limit the increase to 1.5ºC.
Land must remain productive to maintain food security as the population increases and the negative impacts of climate change on vegetation increase. This means there are limits to the contribution of land to addressing climate change, for instance through the cultivation of energy crops and afforestation. It also takes time for trees and soils to store carbon effectively. Bioenergy needs to be carefully managed to avoid risks to food security, biodiversity and land degradation. Desirable outcomes will depend on locally appropriate policies and governance systems.
Land is a critical resource
Climate Change and Land finds that the world is best placed to tackle climate change when there is an overall focus on sustainability.
“Land plays an important role in the climate system,” said Jim Skea, Co-Chair of IPCC Working Group III.
“Agriculture, forestry and other types of land use account for 23% of human greenhouse gas emissions. At the same time natural land processes absorb carbon dioxide equivalent to almost a third of carbon dioxide emissions from fossil fuels and industry,” he said.
The report shows how managing land resources sustainably can help address climate change, said Hans-Otto Pörtner, Co-Chair of IPCC Working Group II.
“Land already in use could feed the world in a changing climate and provide biomass for renewable energy, but early, far-reaching action across several areas is required” he said. “Also for the conservation and restoration of ecosystems and biodiversity.”
Desertification and land degradation
When land is degraded, it becomes less productive, restricting what can be grown and reducing the soil’s ability to absorb carbon. This exacerbates climate change, while climate change in turn exacerbates land degradation in many different ways.
“The choices we make about sustainable land management can help reduce and in some cases reverse these adverse impacts,” said Kiyoto Tanabe, Co-Chair of the Task Force on National Greenhouse Gas Inventories.
“In a future with more intensive rainfall the risk of soil erosion on croplands increases, and sustainable land management is a way to protect communities from the detrimental impacts of this soil erosion and landslides. However there are limits to what can be done, so in other cases degradation might be irreversible,” he said.
Roughly 500 million people live in areas that experience desertification. Drylands and areas that experience desertification are also more vulnerable to climate change and extreme events including drought, heatwaves, and dust storms, with an increasing global population providing further pressure.
The report sets out options to tackle land degradation, and prevent or adapt to further climate change. It also examines potential impacts from different levels of global warming.
“New knowledge shows an increase in risks from dryland water scarcity, fire damage, permafrost degradation and food system instability, even for global warming of around 1.5°C,” said Valérie Masson-Delmotte, Co-Chair of IPCC Working Group I.
“Very high risks related to permafrost degradation and food system instability are identified at 2°C of global warming,” she said.
Food security
Coordinated action to address climate change can simultaneously improve land, food security and nutrition, and help to end hunger. The report highlights that climate change is affecting all four pillars of food security: availability (yield and production), access (prices and ability to obtain food), utilization (nutrition and cooking), and stability (disruptions to availability).
“Food security will be increasingly affected by future climate change through yield declines – especially in the tropics – increased prices, reduced nutrient quality, and supply chain disruptions,” said Priyadarshi Shukla, Co-Chair of IPCC Working Group III.
“We will see different effects in different countries, but there will be more drastic impacts on low-income countries in Africa, Asia, Latin America and the Caribbean,” he said.
The report records that about one third of food produced is lost or wasted. Causes of food loss and waste differ substantially between developed and developing countries, as well as between regions. Reducing this loss and waste would reduce greenhouse gas emissions and improve food security.
“Some dietary choices require more land and water, and cause more emissions of heat-trapping gases than others,” said Debra Roberts, Co-Chair of IPCC Working Group II.
“Balanced diets featuring plant-based foods, such as coarse grains, legumes, fruits and vegetables, and animal-sourced food produced sustainably in low greenhouse gas emission systems, present major opportunities for adaptation to and limiting climate change,” she said.
The report finds that there are ways to manage risks and reduce vulnerabilities in land and the food system.
Risk management can enhance communities’ resilience to extreme events, which has an impact on food systems.. This can be the result of dietary changes or ensuring a variety of crops to prevent further land degradation and increase resilience to extreme or varying weather.
Reducing inequalities, improving incomes, and ensuring equitable access to food so that some regions (where land cannot provide adequate food) are not disadvantaged, are other ways to adapt to the negative effects of climate change. There are also methods to manage and share risks, some of which are already available, such as early warning systems.
An overall focus on sustainability coupled with early action offers the best chances to tackle climate change. This would entail low population growth and reduced inequalities, improved nutrition and lower food waste.
This could enable a more resilient food system and make more land available for bioenergy, while still protecting forests and natural ecosystems. However, without early action in these areas, more land would be required for bioenergy, leading to challenging decisions about future land-use and food security.
“Policies that support sustainable land management, ensure the supply of food for vulnerable populations, and keep carbon in the ground while reducing greenhouse gas emissions are important,” said Eduardo Calvo, Co-Chair of the Task Force on National Greenhouse Gas Inventories.
Land and climate change responses
Policies that are outside the land and energy domains, such as on transport and environment , can also make a critical difference to tackling climate change. Acting early is more cost-effective as it avoids losses.
“There are things we are already doing. We are using technologies and good practices, but they do need to be scaled up and used in other suitable places that they are not being used in now,” said Panmao Zhai, Co-Chair of IPCC Working Group I.
“There is real potential here through more sustainable land use, reducing over-consumption and waste of food, eliminating the clearing and burning of forests, preventing over-harvesting of fuelwood, and reducing greenhouse gas emissions, thus helping to address land related climate change issues,” he said.
About the Report
The report’s full name is Climate Change and Land, an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems.
It is one of three special reports that the IPCC is preparing during the current Sixth Assessment Report cycle.
The report was prepared under the scientific leadership of all three IPCC Working Groups in cooperation with the Task Force on National Greenhouse Gas Inventories and supported by the Working Group III Technical Support Unit.”
https://www.ipcc.ch/2019/
NO WARMING IN 333 YEARS…New Temperature Reconstruction Shows Asia’s Tianshan Mountains Were 1-2°C Warmer During The 1700s
https://twitter.com/NoTricksZone/status/1159442079845666816
For Most Of The Last 10,000 Years, Greenland Ice Sheet and Glacier Volume Was Smaller Than Today
https://twitter.com/ClimateRealists/status/1159314281785151488
Volgens deze studie (juni 2019) groeiden de gletsjers op Groenland tussen 2017 en 2018 voor het eerst zelfs in 2 decennia, zie figuur 4:
https://eng.geus.dk/media/21766/geusb-201943-02-02.pdf
Het onderzoek beschrijft ook dat sinds 2013 de krimp van de gletsjers al was vertraagd. Eerder dit jaar hadden NASA medewerkers ook al bekend gemaakt dat de beruchte Jacobshavn gletsjer (die in het verleden bekend stond vanwege de grootste krimp) tussen 2016 en 2018 totaal onverwachts bleek te zijn gegroeid.
PS. Ik heb afgelopen week ook eens goed zitten kijken naar de temperatuurgrafieken voor 10 locaties in Groenland; voor heel west Groenland blijkt de temperatuur sinds 2010 t/m 2018 met horten en stoten te zijn gedaald en de temperaturen afgelopen 5 jaar duidelijk beneden de temperaturen heeft gezeten van diverse periodes tussen 1923-1966; alleen van noordoost Groenland geldt dat de temperatuur afgelopen 5 jaar mogelijk wel duidelijk boven de temperaturen uit de vorige eeuw heeft gezeten; voor die regio geldt dat 2016 het warmste jaar was, echter… er zijn voor die regio nauwelijks gegevens beschikbaar voor de periode voor 1949. En zuidoost Groenland zit er tussenin met een wisselend beeld.
www*dot*dmi.dk/fileadmin/user_upload/Rapporter/TR/2019/DMIRep19-04.pdf
En tenslotte… de bosbranden zijn op Groenland dit jaar weliswaar was vroeg ontstaan, maar zijn in tegenstelling tot wat in de media wordt beweerd geenszins uit de hand gelopen en voorlopig ligt het aantal meldingen ook nog steeds beneden 2017, zie:
fires*dot*globalforestwatch.org/report/index.html#aoitype=GLOBAL&reporttype=globalcountryreport&country=Greenland&dates=fYear-2019!fMonth-7!fDay-31!tYear-2019!tMonth-8!tDay-7
Martijn…bosbranden op Groenland,…bos? Zelfs op Ijsland zijn GEEN bossen.
Waarschijnlijk bedoel je toendra vlakten. Deze vlakten zijn veenachtige bodems. Wanneer deze vlam vatten bijvoorbeeld door blikseminslag, dan brand het ondergrond door. Dat wil zeggen in de smeulende veenbodem.
Bossen zijn er niet op Groenland. Hoogsten een paar boompjes bijeen. Maar dat is geen bos.
Re: Dieter “Martijn…bosbranden op Groenland,…bos? Zelfs op Ijsland zijn GEEN bossen.”
(Wellicht dat je een grap probeert te maken, in dat geval doe ik effe vrolijk mee:)
‘Dat klopt want in de winter van 2013/2014 zijn op IJsland de helft van de bomen in rook opgegaan’:
https://fires.globalforestwatch.org/report/index.html#aoitype=GLOBAL&reporttype=globalcountryreport&country=Iceland&dates=fYear-2019!fMonth-7!fDay-31!tYear-2019!tMonth-8!tDay-7
PS. Deze zomer trouwens slechts 6 bosbrandjes op Ijsland, maar de teller staat voor 2019 nog steeds wel op nul; in 2014 stond dezelfde teller op 2819 brandjes.
Nee Martijn…Duitsers maken geen grappen. Even voor jouw beeldvorming. Een bos is een groep bomen van verschillende leeftijds categorieën en minsten 100 jaar oud. Dat is een bos.
Uit eigen waarneming op IJsland geen bos gezien. Zelfs in Nederland is er geen bos. Simpel omdat er geen groepering bomen is die minstens 100 jaar of ouder is en dan in een groot areaal aaneengesloten. Het laatste stukje oerbos is in 1854 meen ik door een onverlaat omgehakt.
Op Groenland bestaat zelfs geen bos. Het is toendra. Dat is geen bos.
Dus bosbrandjes is een foutieve naam. Het moet zijn toendra brandjes. Geloof me maar. Ik weet niet veel, maar dit weet ik zeker.
Re: Dieter “Zelfs in Nederland is er geen bos.”
(Ah, op die fiets. Ga zo een ommetje maken… op zoek naar wat bovenstaande woorden in de Duitse taal opleveren in Google Translate… want ik herken inmiddels door jouw woorden door de bomen het bos niet meer; maar ik vrees dat je er vooral een tamelijk subjectieve definitie van een bos op na houdt)
Bron citaat:
https://greenlandtrees.org/?page_id=206
Haha…Martijn. Nee hoor niet subjectief. Er zullen best meerdere definities voor bos zijn. Zelfs het KNMI (!) ja zij,…mijden het woord bos als het om de branden op Groenland gaat. Het zijn veenbranden die plaats vinden in de toendra. Ijsland en Groenland zijn toendra’s Martijn. Daar staan wat bomen op – het mag geen naam hebben- gevormd door de koude, wind en zee.
Zo zie je maar dat door leken (met alle respect) het woord bos te pas en te onpas gebruikt wordt. Ook de door jou aangehaalde Engelse tekst geeft aan dat er bomen geplant zijn, maar dat er GEEN sprake is van bos. Op internet staat ook wel eens onzin.
Op Ijsland staat een Landbouw universiteit. Ben daar ooit eens geweest. Er is zelf een kleine afdeling bosbouw…haha…bosbouw. Maar bos is er (nog) niet.
Inderdaad, het zou kunnen dat er op Groenland twee jaar een positieve massabalans is geweest. Het genoemde onderzoek gaat uit van de lengte van de gletsjertongen. Een betere methode is het meten van de ijsmassa met zwaartekrachtmetingen, maar de metingen van de laatste paar jaar zijn nog niet op orde (met GRACE-FO).
De laatste weken is het juist veel te warm op Groenland en naar verwachting gaat 2019 weer slecht scoren.
Op IJsland trouwens wordt steeds meer bos aangeplant. Of beter: houtplantages. Door klimaatverandering en verhoogde CO2 concentraties groeit het goed.
Re: Dieter – Wat betreft het (momenteel) ontbreken van ‘bos’ op IJsland, ik krijg de indruk dat er zich in die noordelijke regionen van nature toch wel degelijk bossen bevinden want ik lees hier bijvoorbeeld dat de bossen op IJsland 1000 jaar geleden werden omgehakt:
https://noorderlichtijsland.nl/bossen-van-ijsland/
(Mocht je denken dat bovenstaande beschrijving formeel niet juist zou zijn.. ik hoor het graag hoor; maar de realiteit is wel dat we ook in Nederland ook met enige regelmaat last hebben van lokale bosbranden met behoorlijk wat impact – we maakt er wel een soort van academische discussie van indien we rondom dit soort fenomenen in ons kikkerlandje zouden gaan claimen dat het geen ‘bosbranden’ zouden betreffen – immers, leg dat maar eens uit aan mensen die de brandweer nodig hebben om te voorkomen dat hun huisje door brandende bomen in vlammen dreigt op te gaan)
:-) LOL :-)
Martijn. Klaarblijkelijk versta jij iets anders onder “bos” dan ik. Laat maar zo.Haha…
@Hans.
“Dus voor iedere graad temperatuur stijging ……. steeg het co2 niveau 16 ppm.”
Dat betekent dat ik op de plaats van de puntjes ‘van het zeewater’ mag invullen?
“Andersom leon, temperatuur bepaalt de uitwaseming, dus 0.8 graden kan maar 13 ppm co2stijging verklaren.”
Ik dacht altijd dat die 0,8 graden op de gemiddelde, mondiale luchttemperatuur sloeg. Je wilt dus zeggen dat de gemiddelde, modiale temperatuur van het zeewater dan dus óók met 0,8 graden is gestegen?
“De rest is verbranding van fossiele brandstoffen.”
Of de uitwaseming is veel groter dan 16 ppm/graad, wat zou impliceren dat de gevoeligheid voor CO2 dan ook veel lager ligt. Tenzij die 16 ppm/graad een bewezen, wetenschappelijk vastgesteld gegeven is.
Hadcrut maakt gebruik van zeewatertemperaturen, en die 16 ppm per graad is gebaseerd op 800000 jaar ijskernen.
Blijft het boekhoudkundig probleem: als het co2 uit het zeewater komt, waar blijft dan het fossiele co2?
Ja, zo zie ik het ook… zo’n gemiddelde is gebaseerd op een perspectief van een hele lange termijn.
Ik neem aan dat er een range van inschattingen zal zijn waarbij de getallen voor sommige periodes ook wel hoger of lager kunnen uitpakken.
(Niet dat die hogere getallen dan meteen bruikbaar zijn voor het maken van een realistische inschatting, maar aangezien CO2 en temperatuur vaak in tegengestelde fasen bewegen waarbij processen van negatieve terugkoppeling een rol moeten spelen… is er alle reden om te veronderstellen dat ook rondom dit onderwerp de foutmarge behoorlijk groot zou kunnen blijken te zijn)
PS. Ik gooi dit materiaal ook maar even in de grabbelton; hierbij wordt overigens niet gesproken over CO2 in termen van ppm, enkel in termen van gewicht (de inhoud gaat trouwens ver boven mijn pet):
‘The unstable CO2 feedback cycle on ocean planets’ (2015)
https://academic.oup.com/mnras/article/452/4/3752/1056595
Heb nog een leuk citaatje gevonden in een rapport uit 2004 van Hansen, waarin de invloed van de wet van Henry in de groei van CO2 op basis van 0,7 graad C temperatuurstijging op 14% wordt ingeschat:
Bron (pagina 5, linkerkolom): https://cdn.october.codes/files/PMC526279.pdf
PS. Wanneer de die getallen extrapoleren naar de waarden van 2019 (1,0 graad C en 410 ppm) dan belanden we afgerond op een percentage van inmiddels 15%.
En nog een interessant blog-verhaal (speciaal voor degene die in staat denkt te zijn om deze ‘blog-vogel’ uit de lucht te schieten):
‘Carbon Dioxide and Henry’s Law’
https://climaterx.wordpress.com/2014/07/26/carbon-dioxide-and-henrys-law/
Voor degene die denken dat grondstoffen opraken. In een gemiddelde vierkante kilometer aarde zit ruim 200 miljard Dollar aan metalen en mineralen. Dat zijn hoeveelheden die je simpelweg niet kunt opmaken met 10 miljard mensen op aarde. En dat is slechts tot 1 km diepte.
https://books.google.nl/books?id=AIWpCgAAQBAJ&pg=PA11&lpg=PA11&dq=enough+resources+in+cubic+kilometer+earth&source=bl&ots=mbvNWm2xcr&sig=ACfU3U0OXQiHcPb8MKdxnJQWg_FzZs5fww&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjIhYmaz_PjAhUDjqQKHUQYA-w4ChDoATAIegQIBxAB#v=onepage&q=enough%20resources%20in%20cubic%20kilometer%20earth&f=false
@ MP,
“Voor degene die denken dat grondstoffen opraken”
Het gaat om wat je onder ‘opraken’ verstaat.
Gaat het om grondstoffen voor omzetting naar energie dan is er een grens aan mogelijkheid tot winning.
Ik stop er mee dit duidelijk te maken want met een beetje gezond verstand kan je ook zelf tot deze conclusie komen.
Net van het nieuws IPCC over toekomstige problemen met onze voedselvoorziening. Valt ook onder schaarste waarover ik het al eerder had.
Maar inmiddels zijn er wel weer mensen die hebben uitgerekend dat alle bewoners op deze aardkloot schouder aan schouder kunnen staan in een provincie. Groningen en Noord Brabant werden al eerder genoemd.
Op dit niveau is het lastig een serieuze discussie te voeren.
@ Frans Galjee
Er is geen wereldvoedsel schaarste. Zo is de graan productie op record niveau. Enkel een mini ijstijd kan tijdig flinke disruptie veroorzaken.
Nederland is wereldmarktleider in een x aantal gewassen (o.a. paprika) vanuit kassen op een piepklein stukje van Nederland, en Nederland is een piepklein stukje van de wereld.
De rest van de landbouw in Nederland heeft een ongeveer 6x hogere productie als Afrika per vierkante kilometer.. Als ze in Afrika het Nederlandse productie niveau halen kunnen makkelijk 100 miljard mensen gevoed worden.
De oplossingen van de UN zijn nog bizarder. Stoppen met vlees en vis eten omdat er een wereld voedsel tekort is. Wie bedenkt dat soort dingen?
Er is al een tekort aan mest voor de landbouw. Dat wordt aangevuld met kunstmest. De hoofdingrediënt van kunstmest is aardgas (5% van alle aardgas productie gaat jaarlijks naar de productie van kunstmest)
Het lijkt erop dat er een grote gas lobby zit achter die bizarre plannen.
@ MP,
“Er is geen wereldvoedsel schaarste.”
IPCC had het over 2050 dus we hebben nog even. Overigens denk ik dat voedsel niet het eerste is dat schaars gaat worden.
@ Frans Galjee
De geboden oplossingen voor het energievraagstuk zijn ook bizar. En gedreven door de gas lobby, George Soros is niet voor niks 1 van de grootste gas exploitanten van Oost Europa, zowel schalie als conventioneel.
Ze voorzien energie schaarste dus wat doen ze
– stoppen met kolen
– anti nucleair
– onbetrouwbaar wind/zon energie zodat je van gas afhankelijk bent voor de laag efficiency back up.
En stoppen met koeien + de landbouw verveelvoudigen zodat straks vele tientallen procenten van de aardgas productie naar de productie van kunstmest moet gaan.
Allemaal domme oplossingen wat enkel gas producenten stinkend rijk maakt (denk aan Rusland, Qatar, en Iran) …wet van vraag en aanbod.
Let op, een nieuwe ‘ramp’ die het alarm moet dragen. Over meer dan 30 (!) jaar gaat het gebeuren, echt, serieus, 200%! Eerder gehoord?
OMG, en daarom komt Rotmans naar Nieuwsuur; blijkbaar geen enkele echte deskundige die er zijn vingers aan wil branden ..
Even tussendoor, men voorspelde jaren geleden al dat tijdens de grand solar minimum aardbevingen en vulkanen enorm zouden toenemen. Aantal actieve vulkanen is gestegen met 250% boven het gemiddelde, een uur of 9 geleden een vulkaan uitgebarsten op Japan en ook aardbevingen in Japan na de zwaarste aardbeving in decennia in de woestijn bij Californië. En niemand bij de MSM die dit verband benoemd. Casey schreef hier al een boek over, upheavel, hij is een expert en waarschuwde maar bij niemand bij msm valt het kwartje.
Aardbevingen in turkije.
Een Duitser wilde naar het strand, lezer.
Vlak voor Renesse reed hij plotseling door het water.
Hij stopte bij een politieagent.
“Steigt der Meeresspiegel hier so schnell an?” vroeg hij.
“Nein, nein’, zei de agent, “Es ist der Boden, der Boden senkt so schnell”.
“Achja, gut”, zei de man, ” ich machte mir schon Sorgen”.
Met de complimenten aan Arnold Fellendans voor deze geweldig toepasselijke essay.
Deze essay is een aanrader deze heel goed te interpreteren naar wat er nu met “Milieu en Klimaat” discussies aan de hand is en gebeurt en wat er feitelijk niet gebeurt namelijk “hoor en weder hoor” toepassen om tot een eensluidende overeenstemming van acceptatie te kunnen komen .
Advies: Analyseer voornamelijk de laatste regels van deze essay.
Quote: ik zou altijd adviseren om minstens twee ongeveer gelijkwaardige groepen helemaal apart over een complexe zaak scenario’s te laten verkennen, die na een poos onder leiding van iemand die verstand van dialoog heeft, samen te laten zoeken naar verschillen en overeenstemmingen en de verklaringen daarvan, om pas daarna voor die complexe zaak een strategie met beste kans op succes te kiezen.
Dit is nu exact wat er met de “Milieu en Klimaat” discussie aan ontbreekt en niet heeft plaatsgevonden. Gevolg “onbegrip – weerstand – afwijzing”.
Vanaf opkomst (Ministerie van Economischezaken en Klimaat het EZK) tot implementatie van het “Klimaat Akkoord” te komen met sec de “SER” heeft er geen enkel “hoor en weder hoor” plaatsgevonden
Duidelijk geval wat deze essay duidelijk maakt dat “groupthink” volgens de “Piramide van Maslow” nu massaal plaatsvindt.
Ham vraag: wie heeft dit genitreerd? wie zijn de bedenkers van deze aanpak Nederland op te zadelen met een Economische ramp door Duur en Tekort aan Utilities? opgezadeld met inferieure Klimaat Neutrale oplossingen.
Alarmisten haten deze site midden in de zomer. Een “image” vanuit de ruimte van een paar uur oud kun je niet betwisten.
https://www.polarview.aq/arctic
De hittegolf periode was interessant. Want we kunnen de Urban Heat Island effect zien vanuit de ruimte.
https://twitter.com/ClimateRealists/status/1159519634661527552
Grotere afbeeldingen:
nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23148-1041.jpg
Dank Boels. Nog steeds een raadsel waarom IPCC en KNMI het urban heat island effect vrijwel negeren. Ze vragen zelfs onderzoeksgelden voor andere niet bestaande redenen.
@MP.
Het is geen raadsel.
Het is een kwestie van lef: laat het verleden rusten en probeer het niet te herschrijven.
Trek er lering uit.
Dan zand er over.
Informatief:
http://www.klimaateffectatlas.nl/nl/
Er is voor een wetenschapper niks mooiers dan aan te tonen dat het werk van je voorgangers onjuist of incompleet is. Daarom is een artikel door de peer-review krijgen ook zo lastig. Reviewers zullen alles proberen om je werk onderuit te halen. Heb je aan dit gedacht, heb je aan dat gedacht, etc. Als je onderzoeksresultaat dan na peer review nog stand houdt, dan is de eerste horde genomen. Dat is dan trouwens pas de eerste horde. Volgende horde is om te kijken of het resultaat onafhankelijk gevalideerd kan worden.
Einstein kreeg faam, niet omdat hij Newton napraatte, maar omdat hij liet zien dat Newton’s wetten slechts geldig zijn bij kleine massa’s en lage snelheden.
Dus het lijkt me onzin te stellen dat wetenschappers elkaar alleen maar nakakelen.
@Oud-KNMI’er.
“Dus het lijkt me onzin te stellen dat wetenschappers elkaar alleen maar nakakelen.”
Dus is het geoorloofd en wetenschappelijk gezien noodzakelijk om de CAGW- en de Broeikastheorie ter discussie te blijven stellen.
The science is never settled!
Niet zo schreeuwen Henk. Zo heeft je moeder je niet opgevoed.
@Henk dJ
Dat veronderstelt de aanwezigheid van degelijke wetenschappers.
Kan er aan die behoefte worden voorzien?
@ Oud-KNMI’er
Voor 1950 bestond peer-review niet. Er werd enkel gekeken of er geen wetenschappelijke fouten in zaten, en na publicatie kon de discussie losbarsten.
Einstein werd een keer ge peer-reviewed en was heel boos daarover, en dreigde om nooit meer een paper naar de publisher te sturen.
Peer review is een controle middel, om te kunnen bepalen tussen welke bandbreedte gediscussieerd mag worden.
Bovenstaande zijn vrij vertaalde quoteringen vanuit een einddiscussie van een presentatie van Professor Denis Rancourt. De volgende link begint op het juiste moment.
https://youtu.be/dK3Dz9NWJlE?t=5609
Peer -review is geen wetenschap.
Prima een peer-review helaas zijn de personen die de discussie moeten uitvoeren het probleem. Deze criticaster’s zijn niet onafhankelijk en beïnvloed door diegene die belang heeft bij een bepaalde uitkomst. dat is het huidige probleem dat er geen “hoor en weder hoor” wordt toegepast.
Er is weer een pluim zuidpool lucht gearriveerd in Australië. Dat kan getoond worden via satelliet beelden, maar misschien is footage op grond niveau leuker.
https://twitter.com/SNOWSEARCH_aus/status/1159556040133734400
“Voor 1950 bestond peer-review niet.”
Uhm, dus, ja? Dat was beter? Voor 1950 werd ook niet ingeënt, is dat beter? Zoals je zelf al aangaf, de editor keek nog steeds of het “scientifically sound” was. Maar inmiddels is wetenschap zo complex geworden dat een editor zelden de expertise heeft om zo’n oordeel te vellen. Dus wordt de hulp van collega-experts ingeroepen.
Er was ook een tijd dat men niet aan dubbel-blind gerandomizeerd onderzoek deed. Er was een tijd dat men niet geloofde dat met experimenten in een laboratorium men kennis over de werkelijkheid kon vergaren (dat kon slechts buiten in de natuur).
Inmiddels weten we dat we met peer-review de kwaliteit van publicaties kunnen verbeteren, dat dubbel-blind gerandomizeerd onderzoek bias bij onderzoekers kan weghalen en dat met lab-experimenten met individuele factoren kan isoleren en onderzoeken. Dat heet vooruitgang. Ook is het proces nog continu aan het verbeteren, dus ongetwijfeld zullen de problemen die peer-review heeft in de toekomst ook weggewerkt worden met verbeterde review processen.
Maar als je zo diep gelooft dat 1000-en wetenschappers wereldwijd kunnen samenspannen zodat peer-review een soort controlemechanisme van de staat (notabene!!) is, dan moet je wel met goed bewijs komen. Helaas zijn het slechts holle claims van Denis Rancourt’s lezing op youtube. Het is echt niet zo makkelijk om zoveel wetenschappers te laten coordineren zodat iedereen hetzelfde, consistente fantasieverhaaltje kan vertellen. Een groep van vier criminelen die onafhankelijk ondevraagd worden hebben soms al moeite om een verhaal op elkaar af te stemmen.
@Dieter
peer-review op zichzelf is inderdaad geen wetenschap, het is onderdeel van het wetenschappelijke publicatieproces.
@AdamSmith177
Wederhoor kan alleen met experts, die over de jaren aantoonbaar expertise hebben opgebouwd in het vakgebied met publicaties. Wederhoor gaat niet met zelfbenoemde experts die roepen dat er naar hun geluisterd moet worden.
Er zijn tegenwoordig tijdschriften die open peer review hebben, zodat iedereen kan zien waarom een artikel is afgewezen of geaccepteerd. Dat is alweer een goede stap in de richting van openheid.
@ Oud-KNMI’er
Kunnen wetenschappers in China afwijken van de 1 partij dogma?
Waarom wordt vrijwel geen 1 paper over de invloed van de zon gepubliceerd? Terwijl er jaarlijks honderden zijn.
Waarom wordt vrijwel elke paper gepubliceerd, van sociale wetenschappen tot biologie, zolang er ingespeeld wordt op de klimaat alarmisme dogma?
Ach, als je maar een muur van geld beschikbaar stelt voor onderzoek in een bepaalde richting, krijg je vanzelf de gewenste uitkomsten, … om de inkomsten veilig te stellen.
Wij hebben nu echt een probleem met peer review.
Er is een Amerikaanse professor, die in het stof van de WTC gebouwen ijzeren nano particles heeft aangetroffen die niet ontbrandt waren. Het gaat een beetje te ver om de samenstelling van die nano particles hier te behandelen, maar in het kort komt het er op neer dat de WTC gebouwen via controlled demolition zijn ingestort. Deze professor heeft zijn studie laten peer reviewen en deze werd goedgekeurd. De dean die zijn handtekening onder deze studie zette zei tegen de professor;
“I’m fully aware I put my signature under a conspiracy theory.”
Inmiddels gaat een “Grand Jury” in New York zich buigen of de instorting van de WTC gebouwen een nieuw onderzoek verdienen.
Waar ik maar mee wil zeggen dat het universitair is aangetoond dat de WTC gebouwen via controlled demolition naar beneden zijn gehaald maar er nog steeds een overheidsinstantie overblijft die haar professoren voor een stelletje onbenullen kan uitmaken.
@Joop:
Via CNN was ik “getuige” van de inslag van het tweede vliegtuig.
Als het “fake” was dan moeten er draaiboeken bestaan en honderden instanties en de “vrije” pers er betrokken bij zijn.
En om aan te tonen dat er ook moorddadige moslims zijn was het overbodig; voor de publiciteit zorgen die zelf wel.
@MP. “Kunnen wetenschappers in China afwijken van de 1 partij dogma?”
Weet ik niet. Ik heb nooit in China gewerkt als wetenschapper.
@MP. “Waarom wordt vrijwel elke paper gepubliceerd, van sociale wetenschappen tot biologie, zolang er ingespeeld wordt op de klimaat alarmisme dogma?”
Deze stelling vraagt om bewijs. Door tijdschriften worden heel veel papers afgewezen. Nature accepteert bijvoorbeeld slechts minder dan 5% van alle ingestuurde artikelen. Ben dus heel benieuwd naar het bewijs “dat elk (!!) paper gepubliceerd wordt, zolang er ingespeeld wordt op de klimaat alarmisme dogma”.
@Joop “Waar ik maar mee wil zeggen dat het universitair is aangetoond dat de WTC gebouwen via controlled demolition naar beneden zijn gehaald ”
Nee, cruciaal in wetenschap is onafhankelijke reproduceerbaarheid van de resultaten.
“Nee, cruciaal in wetenschap is onafhankelijke reproduceerbaarheid van de resultaten.”
Ja dat klopt In wetenschappelijke onderzoek is het standaard dat elke theorie in experiment wordt getoetst en dat dit experiment ook wordt herhaald met uiteraard dezelfde resultaten.
Er is echter een replicatie-onmogelijkheid in het onderzoek naar klimaatverandering omdat het belangrijkste experiment er niet is en kan worden uitgevoerd laat staan kan worden herhaald. Daardoor ondergraaf je de gangbare AGW theorie en dat is een ernstige aanslag op het hele onderzoek naar oorzaken van klimaatverandering.
Maar goed ik kwam er niet mee aanzetten. Misschien toch een gevalletje voortschrijdend inzicht?
@Boels,
Waar schrijf ik dat het in vliegen van die vliegtuigen “fake” was, en als jij “getuige” was van het vliegtuig dat de zuid toren in vloog moet het je opgevallen zijn dat er geen ramen in dat vliegtuig zaten, toch?
@Oud-KNMI’er,
Het geval wil dat er voldoende niet ontbrand materiaal in het stof van de WTC gebouwen aanwezig was, dat er diverse experimenten mee konden worden gedaan. Met als uitkomst, hetzelfde resultaat. Een temperatuur zo hoog, dat staal er van smelt.
Er is héél veel replicatieonderzoek in het klimaat en er zijn bovendien talloze indicatoren voor klimaatverandering.
Ten eerste temperatuurmetingen in alle landen door verschillende, onafhankelijke instituten. (denk hierbij zelfs ook aan de backup sensor in Deelen, welke het KNNI kon gebruiken om de hoofdmeting van 42.5 te verwerpen, ook een vorm van replicatie)
Verder de verschillende indicatoren: boomringen, migratiepatronen van flora en fauna, gletscherlengteveranderingen, etc, etc.
Er worden meerdere ijskernen geboord op Antarctica en Groenland, die weer door meerdere groepen uit verschillende landen geanalyseerd worden.
Er worden talloze globale klimaatmodellen ontwikkeld door meerdere onderzoeksgroepen in meerdere landen.
En de lijst gaat door en door…
@Joop: meerdere experimenten door dezelfde onderzoekers is geen replicatie. Misschien zorgen de werkmethodes in het lab voor onbedoelde besmetting. Misschien is het stuk staal dat ze hadden besmet geraakt toen het geborgen werd.
Ik weet niks van materiaalkunde en 9/11, dus ik kan er verder niet op in gaan. Het viel me wel op dat het citaat: “I’m fully aware I put my signature under a conspiracy theory.” geen resultaat op Google opleverde, dus of het citaat klopt niet, of er is bronvermelding nodig.
@Oud-KNMI’er,
Het was geen staal van het WTC wat voor de tests gebruikt is, dus kon het ook niet “besmet” zijn geweest. Nu raad ik je niet aan om in Google naar controversiële uitspraken te gaan zoeken, vaak vind je ze niet en zo ja dan staan zij op pagina 1078 o.i.d.
Dus tip, als je op zoek bent naar complot-theorieën in Google, surf dan naar de laatste pagina.
@ Joop,
9/11 was een aanslag.
@Frans Galjee,
“9/11 was een aanslag.”
Weet je ook door wie? Osama bin Laden was het in ieder geval niet.
Tegenvraag, waarom worden de instortingen van de WTC gebouwen via een Grand Jury opnieuw belicht?
@Henk dJ ,
Je kan kiezen tussen een professor van Brigham Young University (50 peer reviewed papers) of een professor van de universiteit van Kopenhagen.
Maar dat jij de namen van de wetenschapper niet kent is al een alarmsignaal voor mij.
Tip van mij @Henk, blaas niet zo hoog van de toren met je; “dan zal ik dat eens grondig lezen”. Ik zit al 11 jaar te wachten op antwoord van een Australische architect die het ook zo goed wist en jij bent niet veel beter.
@Henk dJ ,
Ik start de discussie met jou met de vraag; “Wat weet jij van de constructie van WTC 1 en 2?”
Zo direct Hollandse Zaken over “klimaat geploeter”, zoals Cees Grimbergen het aankondigde…..
Kunnen we weer op de al dan niet gemanipuleerde Nederlandse opinie- thermometer kijken.
.viel dit keer best mee…de blondjes konden niets zinnigs inbrengen…mvg…bart
Ja. Er was een vorm van balans waardoor het meeviel. En duidelijk domme blondjes gewauwel.
Opvallend trouwens weer dat geen enkele vrouw de andere kant belichtte.
Rotmans in Nieuwsuur later sloot het onderwerp klimaat af met de voedseldraai……..
Kan iemand uitleggen hoe klimaat doden drastisch verminderen, persoonlijke GDP en levensverwachting explosief toeneemt, er meer voedsel productie is dan ooit te voren, en de aarde groener is dan sinds de satelliet metingen begonnen bewijs is voor “climate injustice”?
https://twitter.com/BigJoeBastardi/status/1159550132075020288
MP,
Onderzoek was toch van het IPCC ? Is opdrachtgever en financier. Heeft dus niks met wetenschap te maken maar alles met politiek, framing en manipulatie.
En het opwarmingskacheltje moet aanblijven. Maar dat wisten we toch al ? Onderzoek kan zo de prullenbak in. Had ook helemaal niemand om gevraagd dacht ik, behalve het IPCC.
Cathrien Stronk,
Uitzending had een hoog Greta Thunberg-gehalte (Iedereen is een klimaatdeskundige) en Klaas van Egmond als intellectuele duvelstoejager (milieudeskundige=klimaatdeskundige).
Gelukkig kreeg ik telefoon tijdens de uitzending. Niks gemist dacht ik.
Het IPCC doet zelf geen onderzoek, ze geven slechts een overzicht van de stand van zaken zoals die uit al het wereldwijd gepubliceerde onderzoek naar voren komt.
@Oud-KNMI’er:
Ooit was er een advies om het IPCC op te doeken en samenvattingen te laten maken onder auspicën van het IAC (Inter Academic Council, de verzamelde Nationale Academia).
De VN heeft geen enkel wetenschappelijk mandaat, net zoals ons parlement het ook niet heeft.
De VN heeft een mandaat om vrede en veiligheid te borgen.
Politiek en wetenschap gaan niet samen.