Een gastbijdrage van Reynier Pronk.
Nederland heeft zich onverkort achter de conclusies van het recente IPCC-rapport geschaard. Dat deed het zo snel dat het nauwelijks is voor te stellen dat het rapport is gelezen, dat alle consequenties zijn doorgerekend en dat deze beslissing democratisch is gelegitimeerd.
Ap Cloosterman noemt de vier IPCC doelen het nastreven waard. Dat kan op zich juist zijn, ware het niet dat het IPCC op deze manier greep houdt op de ontwikkelingen in de wereld, met een hoog ‘schuld-en-boete’ gehalte, vooral voor het rijke westen.
Het meest verbazingwekkende is echter, dat men klakkeloos accepteert dat er ‘knappe koppen’ zijn die dertig jaar vooruit kunnen kijken.
Even tussendoor een verhelderend grapje:
Meneer van Rossem, u als historicus, kunt u de kijker vertellen wanneer de volgende oorlog uitbreekt?
Geen idee, mevrouw! Ik ben historicus! Ik duid het verleden en dat is al moeilijk genoeg …
Meneer Dibbets, u bent kunsthistoricus. Wanneer mogen wij een volgend meesterwerk verwachten?
Dat moet u mij niet vragen. Een meesterwerk laat zich niet voorspellen, mevrouw.
Meneer Icke, u bent sterrenkundige, vertelt u eens: wanneer zal de volgende oerknal plaatsvinden?
Geen idee; het begrijpen van de vorige is al bijna ondoenlijk …
Mevrouw van Leur, u bent meteoroloog; hoe warm wordt het over 30 jaar?
Als meteoroloog moet u mij dat niet vragen. Wij kunnen niet verder vooruitkijken dan hooguit vijf dagen. En dan zitten we er vaak ook nog naast. Maar ik ben ook klimatoloog.
En als wij het u vragen als klimatoloog?
Dan wordt het ineens een stuk makkelijker: in 2050 wordt het 2,5 graden warmer en de zeespiegel stijgt met 7 meter…
Kennelijk varen onze leiders blind op de IPCC prognoses cq. voorspellingen. Waarschijnlijk is het ze voldoende dat het ‘wetenschappers’ zijn die deze voorspellingen hebben gedaan. Die zullen het wel weten, toch?
Nu heb ook ik grote achting voor wetenschappers, maar ook zij kennen hun begrenzingen want basale vragen als:
-
Wat is leven precies en hoe ontstaat het?
-
Hoe werkt zwaartekracht?
-
Wat is oneindigheid / eeuwigheid?
-
En hoe zit het precies met ‘tijd’? Hoe komt het dus dat nadat ik dit heb geschreven, het direct onderdeel uitmaakt van het verleden?
Waarschijnlijk is er geen wetenschapper te vinden die je even zal uitleggen hoe dat nou precies ging met die oerknal, wat er daarvóór was en wanneer we de volgende tegemoet mogen zien.
In dat zelfde rijtje hoort ook de toekomst thuis. De toekomst, daar is nog nooit iemand geweest of van teruggekeerd. De knapste koppen kunnen daar niets zinnigs over zeggen. Waarom doen ze het dan toch? Hun extrapolaties en modellen, hun assumpties/variabelen leveren ongetwijfeld een bepaald beeld op, maar als die scenario’s lijken op wat er zich daadwerkelijk gaat afspelen is dat louter toeval.
Er hoeft maar iets te gebeuren en er klopt al niets meer van. Hoe briljant de modellen ook zijn, één grote vulkaanuitbarsting, de uitbraak van één snel muterend, dodelijk virus, één wereldoorlog, de inslag van één komeet, nog sterkere toename van de wereldbevolking en er klopt van alle modellen niets meer.
Voorspellen, zeker op langere termijn is dus onmogelijk en getuigt van een grenzeloze zelfoverschatting van degenen die zich er toch aan wagen.
Verplaats u zich even terug naar het jaar 1989. Dat is ongeveer net zover weg als 2050. U weet wel, de magische IPPC datum, waarop alles in duigen valt als we niets doen.
In 1989 viel de Berlijnse muur, overleed de Japanse keizer Hirohito, George Bush volgde Ronald Reagan op, Ayatollah Khomeiny sprak een fatwa uit over Salman Rushdie, Het kabinet Lubbers III trad aan. En de PPR, PSP en CPN besloten op te gaan in Groenlinks. Het IPCC werd 1 jaar daarvoor opgericht; hun eerste rapport kwam pas volgend jaar: in 1990. Al Gore werd het jaar ervoor verslagen door Michael Dukakis en was nog met heel andere dingen bezig dan het klimaat. Internet moest nog beginnen en van mobiele telefoons had nog niemand gehoord. De oprichting van de EU liet nog vier jaar op zich wachten.
Er waren 14,8 miljoen Nederlanders met een prognose van maximaal 16 miljoen; daarna zou het afvlakken en teruglopen.
Stel je voor dat men in dat jaar wetenschappers had gevraagd hoe de wereld er in 2019 uit zou zien, welke problemen er tegen die tijd te verwachten zouden zijn en wat er nu (in 1989) zou moeten gebeuren om die problemen te voorkomen of te beheersen. Dat had dan over de WAO-problematiek kunnen gaan, het integreren van ‘Ossies’ in het herenigd Duitsland of de verdere ontwikkeling van de EEG.
Raar toch? Net zo raar is het om nu iets zinnigs te zeggen over 2050.
1986
https://www.spiegel.de/fotostrecke/die-besten-spiegel-cover-von-1977-bis-1986-fotostrecke-144417-11.html
Een windmolen van 260 meter hoogte bij Rotterdam in zee…….
Kleine inzage in de “meme” oorlog in de VS tegen climate change apostelen en anti koe predikers.
https://www.youtube.com/watch?v=ldd-27RX4RY
Maar een enkeling die de crisis van 2008 voorspelde. En zeker niet het CPB of andere officiële gouvernementele instanties. Meestal zijn de voorspellingen van lonely wolves zoals de veel te vroeg overleden Rienk H. Kamer veel betrouwbaarder dan al die officiële voorspellingen. Ik heb in mijn opleiding het volgende rijmpje geleerd wat prachtig aansluit bij het artikel:
A trend is a trend but the question is when will it bend when will it alter its course by some unforeseen event and come to a premature end.
Het blinde vertrouwen dat men heeft in modellen is voor mij onbegrijpelijk.
Ik kan me nog goed herinneren, dat de klimaat voorspellers verleden jaar ons voorhielden, dat we de komende drie jaar hoogstwaarschijnlijk weer zo´n fantastische zomer zouden krijgen. Nou op die enkele dagen toen de temperatuur zeer hoog was na, hebben we gewoon een waardeloze ouderwetse Hollandse zomer. Niets abnormaals want in mijn 76 jarige leven heb ik nooit iets anders meegemaakt, dat na een goede zomer een paar slechte zomers volgde.
Maar nu op die enkele dagen na dat het heet was hoor je onze Nos profeten niet, sorry we zaten er verleden jaar naast, dat kunnen ze niet uit hun mond krijgen.
Om over Al Gore maar niet te spreken met zijn voorspellingen ingegeven door wetenschappers in zijn film “The inconvenient Truth” volgens die voorspelling hadden we al onder water moeten staan. Nou ik woon in Den Haag de vloedlijn bij Scheveningen ligt nog steeds op de zelfde hoogte als toen ik 19 jaar geleden hier kwam wonen. Merkwaardige constatering als je al dat volgens de doomdenkers gesmolten ijs in ogenschouw neemt.
Nu lees ik weer het volgende onheilspellende bericht:
https://www.businessinsider.nl/greenland-ice-melting-is-2070-worst-case-2019-8?international=true&r=US
Nou ik ben benieuwd, dan moet het zeewater toch volgend jaar bij mij zo langzamerhand in de straat staan. Maar als dat niet zo is neem ik al die onheilstijdingen met een grote korrel zout.
Kijk ik ben helemaal niet tegen een energie transitie op termijn moeten we toch, maar dat
gefroebel warmtepompen en zonnepanelen neerleggen op een plek op aarde waar relatief weinig zon is, dat is in mijn ogen dom. Plus alles over op elektriciteit, daar is ons netwerk niet geschikt voor.
En waterpompen nou wat ik er van gelezen heb wordt je daar niet vrolijk van.
Maak een deal met Shell laat ze ergens zonnepanelen neerleggen waar het rendement hoog is (Er is een uitzending van Tegenlicht geweest waarin een olienatie in het Midden Oosten over ging op elektriciteit, omdat goedkoper was dan hun olie! Zet een aantal waterstof fabrieken neer bij die plek waar die zonnepanelen liggen en stuur tankers met waterstof naar Rotterdam en Delfzijl.
Ik weet het er valt nog veel te verbeteren aan het rendement van waterstof, maar al doende wordt dat beter. Het grote voordeel is, dat het bestaande leidingennet voor gas omgebouwd kan worden voor waterstof. En de investeringen in het gasnet veel en veel lager zijn dan de ombouw naar elektra. Plus je geeft Shell c,s, de mogelijkheid een nieuwe business op te bouwen, die nauw aansluit bij hun huidige business. Ze hebben al een groot stuk know how op dit terrein dus geef ze de mogelijkheid, om daar geld mee gaan te verdienen. Of is dat een vies woord voor de linkse kerk en krijgt ik nu al die linkse doom denkers over mee heen. Mijn werkterrein was vroeger heel Europa, wat zou ik gemoeten hebben met een stekker auto, die me nauwelijks 400 km verder brengt.
Het vliegtuig is geen alternatief want het heeft onvoldoende ruimte voor monstermateriaal.
En voor vrachtauto´s is waterstof een prima alternatief.