Een bijdrage van André Bijkerk.
Snellees advies: lees altijd de laatste zin het eerst en daarna de gehele conclusie, waarna je kunt besluiten met hoeveel aandacht je het gehele stuk gaat lezen, uitpluizen of vluchtig diagonaal en die laatste zin luidt:
‘Daaruit volgt dus dat ook CO2 niets te maken had met de temperaturen uit de Pleistocene ijstijden en die vertoning van Al Gore op de schaarlift zat er dus totaal naast.’
Met dat in gedachte, hier de logica die tot die conclusie leidt.
In mijn vorige stukje schreef ik:
Maar als je echt diep duikt in de materie dan blijkt dat ook daar grote problemen zijn, zoals bij de isotopenthermometer van de Antarctische ijskernen en de oceanische foraminiferakernen. Geen witte zwanen maar zwarte zwanen.
De linkjes toonden korte verhandelingen over problemen in de paleoklimatologie in het Engels, waarin de ijstijden werden ‘unexplained’. Ik begrijp dat de toegankelijkheid van dat betoog niet groot is. Daarom wil ik één en ander hier een beetje toelichten.
Laten we beginnen met wat basale natuurkunde. Je wilt een bad vullen en dus draai je de kraan open. Het bad vult zich nu langzaam en sneller naar mate je de kraan verder open draait. Dan wil je het bad weer legen en je trekt de stop eruit en het bad loopt langzaam weer leeg, nog langzamer wanneer het badeendje de afvoer blokkeert.
Zo ongeveer moeten de ijstijden ook werken. Als de zomers kouder worden, blijft er meer sneeuw liggen in de bergen (badkraan open), en geleidelijk aan worden de gletsjers dikker en vormen ijskappen (het bad vult zich). Dan wordt het weer warmer en er smelt zomer’s meer sneeuw dan dat er ’s-winters aangroeit (stop uit het bad) en de ijskappen verdwijnen langzaam (bad loopt leeg). Beide processen zijn dus cumulatief en je kunt beide illustreren met een simpel accumulatie-algoritme zoals in fig 1, waarin de volgende waarde de vorige waarde is, vermeerderd met de verandering in de tijd: V(t) = V(t-1) + ΔV.t.
Fig 1. Accumulatie response model op A, block functie, B harmonische met ruis.
In fig 1A zien we de reactie van een bad-model of ijskap-model op directe discrete stappen. Kraan vol open bij de start met de waarde =-1 (om lage temperatuur te simuleren), kraan dicht en stop eruit bij stap 10 (rood) met waarde =1 (om hoge temperatuur te simuleren). Het systeem reageert met een zaagtand (blauw), het vult zich langzaam en het ledigt zich weer langzaam, ijskap of bad, maakt niet uit.
In fig 1B zien we precies hetzelfde model maar we hebben de aansturing (forcing) wat ingewikkelder gemaakt. We simuleren de kraan en afvoer opening dan wel zomer temperatuur (rood) met een harmonische oscillatie waarop een forse ruis is aangebracht. Alles met dezelfde logica van accumulatie.
De bad/ijskap reactie (blauw) daarop vertoont een fase-vertraging van 90 graden. Dat wil zeggen dat de ene maximaal piekt of minimaal ‘daalt’ wanneer de ander door het evenwichtspunt gaat. Immers het bad is het volst op het moment dat je de kraan dichtdraait en de stop eruit trekt. Daarnaast zien we ook dat de ruis-karteltjes vrij aardig worden gladgestreken.
We hebben nu dus een aardig idee wat we mogen verwachten als we zowel een benadering (proxy) hebben voor de mondiale temperatuur in het ijstijdenverleden als wel een benadering voor het ijsvolume met de tijd.
Nu kennen we die veronderstelde temperatuurgrafiek van Al Gore nog wel uit ‘The inconvenient truth’, gereconstrueerd aan de hand van zuurstof isotopen in de ijskernen van Antarctica. Die zien we in fig 2 in het rood (Jouzel et al 2007), waarop we precies hetzelfde accumulatie algoritme op loslaten in het blauw. Hiermee voorspellen we dus dat het verloop van het totale ijsvolume op aarde enigszins moet lijken op de blauwe lijn, met dezelfde kenmerken als in fig 1b; namelijk dat faseverschil van 90 graden veroorzaakt door accumulatie tijden de ‘koude’-periodes van het Laat-Pleistoceen en afsmelten in de warme periodes. Bovendien zijn de scherpere kantjes gladgestreken.
Fig 2. δ18O isotopen reconstructie van de ijstijden temperaturen (rood) in de laatste 425 duizend jaar (Jouzel et al 2007) als input op een simpel ijskap-accumulatie model (blauw). Waarden op de y-as zijn genormaliseerd (nul is gemiddelde, 1 is standaard deviatie).
Maar nu, hebben we ook een proxy voor het totale ijsvolume op aarde in die tijd? Jawel. Maar dat is wel een beetje ingewikkeld. Sinds het midden van de vorige eeuw boren oceanografen ijverig diepzee sediment boorkernen op om diverse paleo-oceansiche processen te bestuderen. Interessant was de zuurstofisotopen verhouding (δ18O) in de miniscule schelpjes van diepzee eencelligen, de zgn foraminafera. Aanvankelijk nam men aan dat variatie in die verhouding het gevolg was van temperatuursvariatie, maar op de dieptes waar deze organismen voorkomen is de temperatuur vrijwel constant of het nu de evenaar of de oceanen betreft.
Uiteindelijk besloot Nick Shackleton dat die variatie een weergave was van de actuele δ18O waarde van het water in het oceaan, die weer zou variëren met het totale ijsvolume op de polen en in de gletsjers. Immers, lichte watermoleculen met 16O atomen verdampen makkelijker dan de zwaardere 18O atomen. Wanneer dat ‘lichte’ water niet terugkeert in de oceaan omdat het op de ijskappen accumuleert, wordt het achterblijvende oceaan water geleidelijk aan ‘zwaarder’ en dat zouden we in de δ18O van de foraminifera terug zien.
Er zijn verschillende van die reconstructies gemaakt, de meest recente de LR04 stack, een compilatie van 57 verschillende boorkernen van over alle oceanen verspreid die tot 5,3 miljoen jaar teruggaat (Lisiecky en Raymo 2005).
En kijk eens hoe fantastisch hoe de omkeerde benthic stack correleert (fig 3) met de temperatuur reconstructie van Antarctica. Maar dat is exact het probleem!
Fig 3 Vergelijking van de isotoop temperaturen (fig 2) in rood met de diepzee Benthic Stack LR04 in blauw (plus en min omgekeerd) over de laatste 425 duizend jaar op een genormaliseerde Y-as (r2=81%).
Kun je je voorstellen dat 97% van alle klimaatwetenschappers zich hierdoor in de luren heeft laten leggen? Zo’n perfecte correlatie? Maar dit kan helemaal niet. Dat wil zeggen, dit kan geen cumulatief effect zijn. Geen faseverschuiving, geen gladgestreken karteltjes. Dit is een direct lineair/proportioneel effect: als je de kraan opendraait is het bad onmiddellijk vol, als je de stop eruit trekt is het bad weer onmiddellijk leeg. Net zo onmogelijk.
In fig 4 zien we een vergelijking van het eerdere ijsvolume accumulatie model van fig 2 (lichtblauw) met de normale benthic stack, niet omgekeerd (donkerblauw). Zo ongeveer zou een proxy voor ijsvolume er moeten uit hebben moeten zien.
Fig 4. Benthic stack (donker blauw) versus simpel ijs accumulatiemodel (licht blauw) en na water distributie over alle dieptes in de oceanen (zwart).
Maar wacht, er is meer. Dat ijsvolume was een functie van de δ18O verdeling tussen het ijs en het oceaanwater. Maar dan wel aan het oppervlakte, waar het water verdampt in een geleidelijk proces. Dat water moet dan nog wel over de gehele oceaan worden verdeeld. Er is dus nog een tweede accumulatie-proces.
Gedurende de ijstijden is er netto verdamping van lichter water waardoor de oceanen geleidelijk aan zich vullen met zwaarder water beginnend aan de oppervlakte tot uiteindelijk alle dieptes. Dit wordt afgewisseld met interglacialen met het afsmelten van ijs waardoor lichter water aan het oppervlak geleidelijk aan de gehele oceaan weer gaat verdunnen.
Het tweede simpele lineaire accumulatie-proces over het eerste levert de zwarte grafiek op in fig 4. Zo had de benthic foraminifera stack eruit moeten zien als het een proxy was geweest voor ijsvolume. Kortom we kunnen concluderen dat –met alle respect – Nick Shackleton en 97% van alle klimaatwetenschappers er gewoon naast zitten. Wetenschap is niet het gelijk van de meerderheid.
Als we dan tenslotte weer in beschouwing nemen dat er een warme periode was zo’n 50 duizend jaar geleden terwijl het bitter koud had moeten zijn volgens de isotopen, het MIS-3 mysterie, (fig 5) dan is het duidelijk dat deze grafieken geen weergave zijn van de temperatuur en het verloop van de ijstijden en dat ze een totaal andere boodschap hebben, waarvoor weer nieuw hypotheses moeten worden opgesteld en uitgetest.
Maar wat het ook is, het moet als voorwaarde hebben dat de bodem van de oceaan net zo snel is betrokken en reageert als de ijskap van Antarctica en dan zijn de mogelijkheden maar beperkt (hint: tectonisch). Er is niets dat er op wijst dat de temperatuur op Aarde niet gewoon de zon volgt volgens Huybers 2006 met wel degelijk ijstijden, maar dan anders. En het is ook duidelijk dat die CO2-grafiek (fig 5 groen) vrijwel exact spoort met de isotopen, maar niet met de zonne-instraling (rood). Daaruit volgt dus dat ook CO2 niets te maken had met de temperaturen uit de Pleistocene ijstijden en dat die vertoning van Al Gore op de schaarlift er dus totaal naast zat.
Fig 5 Vergelijking van de integrated summer insolation (rood), Huybers 2006; met CO2 (groen) en temperatuur reconstructie (blauw) uit de ijskernen van Antarctica (Jouzel et al 2007) en de Benthic stack LR04 (zwart).
Dank André, leuk verhaal is dat fenomeen van de ‘forcing block’ functie; ik ga je verhaal op een later moment vast nog eens opnieuw teruglezen.
Tussen twee haakjes… het schijnt nu ongeveer -50°C te zijn bij het meetstation Vostok op de zuidpool.
De schaal van de grafiekjes met de ijstijden laten echter zien dat het bij ijstijden op de zuidpool gaat om temperatuurverschillen in de orde van minder dan ~5°C lager dan de huidige temperaturen.
De verhouding tussen die -50°C en die potentiële afkoeling van ~5°C laat zien dat het klimaat systeem op aarde zich inderdaad niet gemakkelijk uit haar evenwicht zal laten stoten.
Bovendien suggereert jouw 2de grafiekje dat er op de zuidpool in het huidige Holoceen eigenlijk relatief veel ijs ligt.
Uiteindelijk vormt CO2 niet meer dan in van de vele factoren in de feedback van het klimaat systeem; de natuurlijke cycli tonen bovendien aan dat CO2 en de temperatuur bovendien uitstekend in staat zijn om op gezette tijden in tegengestelde richting te bewegen – dit zien we immers direct terug in zowel de dagcyclus, de seizoenen cyclus als ook de ijstijden cyclus. Kortom, er is geen reden om te veronderstellen dat dit komende decennia niet het geval zou kunnen zijn.
Essentieel voor dit onderwerp is denk ik ook het volgende
In tegenstelling tot wat veel mensen denken zit de temperatuur en CO2 grotendeels niet direct aan elkaar gekoppeld in het klimaat systeem, want zowel de vegetatie op land als het oceaan systeem zitten eigenlijk voortdurend tussen beide in – net als allerlei andere fenomenen zoals de H2O cyclus en de zonnecyclus.
En van belang is ook dat de forcering van de temperatuur op CO2 aanzienlijk groter is dan andersom… nog sterker, eigenlijk is die omgekeerde keten van reacties (waarover Al Gore sprak – of liever gezegd… speculeerde) in de vrije natuur eigenlijk zelfs nog nooit onmiskenbaar aangetoond. En dat geldt in zekere zin eigenlijk ook voor de netto impact van de ‘aerosolen’.
PS. Wellicht dat de kosmische invloed van de Milankovic cycli in je verhaal ook had kunnen worden genoemd om duidelijk te maken dat niet zo zeer de zon bepalend is voor het ontstaan van ijstijden als wel de positie van de aarde t.o.v. de zon (waarbij andere planeten een belangrijke rol spelen).
Even tussendoor als tegenhanger voor de warmterecords: de temperatuur is hier op het moment 8,1 graden in Utrecht, laagste gezien op het kaartje : 75, in Drenthe.
Zo vroeg, gaat er wel eens wat mis, als het later waas geweest had ik wel een ander excuus gevonden, maar 75, moet natuurlijk 7,5 zijn. Overigens, die 75 gaan we ook nog wel een keer halen, als de zon een supernova wordt, de verwachting is dat het dan nog wel wat boven die 75 komt ook, krijgt Gore Al toch nog z’n zin.
Helaas Gerard, de zon kan geen Supernova worden.
Is de zon te klein voor en maakt ook geen deel uit van een dubbelster systeem.
Leejoo, je hebt gelijk, de zon wordt een rode reus, zo groot dat de aarde er in verdwijnt, in één klap alle CO2 weg.
Daar moeten we wel nog heel lang op wachten, we zijn pas op de helft.
Dan kun je eens nagaan hoeveel de zon vroeger kleiner was en toch al leven was.
Dus na gelang van tijd word het toch steeds warmer, tot dat de zon explodeert en de aarde mee neemt.
Althans zo beredeneren de sterrenkundigen het.
Waar maken we ons nog druk om?
We maken ons druk omdat de mens zich nu eenmaal ergens druk om moet maken, dat zit in onze genen. We vinden angst erg naar, hebben liever rust en ontspanning, maar tegelijkertijd trekt angst ons aan. Dat is evolutionair bepaald, daar doen we niets aan. het was ooit gedurende lange tijd de beste manier om te overleven, continue op de hoede voor gevaar wat er in overvloed was. Dat gevaar is nu veel minder, maar de in het brein ingebouwde mechanismen verdwijnen daarmee niet zomaar. Machthebbers maken graag gebruik van de overgevoeligheid van de mens voor angst, ze hebben door de geschiedenis heen altijd mensen op die manier gemanipuleerd, het christendom is er een goed voorbeeld van, de islam hetzelfde, alleen loopt dat wat achter op het christendom, daar moet nog een hele ontwikkeling doorgemaakt worden voor boerka’s door bikini’s zijn vervangen, wat overigens vooral symbolisch bedoeld is, want seksualiteit is het manipulatiemiddel bij uitstek, je kunt mensen zich gemakkelijk schuldig laten voelen door datgene wat pas echt tot bloei komt in vrijheid, als middel te gebruiken, onesthetischer kan het bijna niet.
@Gerard, in principe heb je gelijk.
Maar angst is je grootste vijand, een vijand die je onder controle moet krijgen.
Een angstig mens kan zich slecht verdedigen, maakt fouten enz.
Het begint al met kind zijn, bang voor donker, bang voor onweer, en ga zo maar door.
Toch op een gegeven moment heeft het kind het onder de knie en is niet meer bang.
Hoeveel mensen zijn bang dat ingebroken word bij hun, bij sommige is dat zelfs een echte fobie geworden.
Je eigen angst kan je kapot krijgen als je op alles ingaat.
Ik denk dat de hedendaagse burger meer angst heeft dan die van vroeger.
Op je hoede zijn is heel wat anders dan angst hebben.
Zorgen hebben over iets, mag je ook niet verwarren met angst.
@Theo, angst en ik zitten regelmatig een borreltje te drinken voor de gezelligheid. We kennen elkaar goed, ik ben tenslotte zwaar christelijk opgevoed en flink mishandeld tijdens die “opvoeding”. De christelijk drie-eenheid bestond uit vader, moeder en god die je continue in de gaten hielden en je direct straften voor de geringste overtreding van hun geboden.
@Gerard, dat is jammer, dat is natuurlijk niet de weg van het geloof.
Maar dat weet je zelf ook wel, het ligt aan je ouders, zei hebben de extreme kant gekozen dat is jammer want zo is het niet bedoeld.
Maar ook dit komt denk ik in alle geloofsovertuigingen voor.
Duitsland 2019:
https://watchers.news/2019/07/07/record-cold-july-temperature-in-parts-of-germany-rare-july-frost-ravages-saxony/
En een volledig overzicht van het weer in Duitsland in juli 2019:
https://www.dwd.de/DE/presse/pressemitteilungen/DE/2019/20190730_deutschlandwetter_juli_news.html
Mooi staatje Bart, in gehele land gemiddeld 13% meer zonneschijn, hitterecord in saarland met 30% meer zonneschijn, koudste in noordzeekust maar daar ook veel minder zon dan normaal. Zellfde trend dus als in Nederland met schonere lucht en veel meer zonneschijn, gek he dat het dan warmer wordt!
Inderdaad Bart (en Bert), we noemen dit ‘weer’.
Dit weer nemen Gerrit Hiemstra en consorten aan als bewijs voor de klimaatsverandering.
“Zelfde trend dus als in Nederland met schonere lucht en veel meer zonneschijn, gek he dat het dan warmer wordt!”
Bert, je kijkt niet verder dan je neus lang is. Nederland ligt op een breedtegraad waar de jaarlijkse uitstraling groter is dan de instraling. Door de warme Golfstroom wordt de temperatuur op peil gehouden. Als de instraling én uitstraling groter worden door schonere lucht zou ik verwachten dat de jaartemperatuur naar beneden gaat. En zeker de winters zouden hierdoor kouder worden. Dat is niet het geval. Belangrijkste oorzaak: het broeikaseffect.
De schonere lucht kan wel ietsje hebben bijgedragen aan de extreme maxima in juli. Opvallend was het verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur op 25 juli. In Westdorpe was dat 24,0 graden.
Net ls vorig jaar hadden we een combinatie van zomerweer met zuidelijke stroming.
Zo doen ze dat bij NOAA.
https://youtu.be/uMldKLR0Vwc
De warmste juli creëren.
André, hoe lang vertel je dit verhaal al? Ik raad je HÉÉL DRINGEND aan eens met Hans Oerlemans te gaan praten, die is nog wel in voor een dergelijk technisch argument. En dan moet je eindelijk eens peer review te publiceren in een ijsdynamica journal, Hans O. kan je vast wel een suggestie doen over welk tijdschrift het meest technisch en minst alarmistisch is.
Peer review? Nee hoor, daar begint André niet aan. Voor hem is gelijk hebben veel belangrijker dan gelijk krijgen.
Een inhoudelijke discussie? Nee hoor, daar begint Reviewer Ronald niet aan. Wetenschap is zeg maar niet zo zijn ding.
Ik heb inderdaad een artikel gereviewed dat binnenkort op climategate verschijnt, Chemical. Moet je ook eens doen. En geen onzin verkopen over waar je geen weet van hebt.
Fijn hoe je met mensen omgaat.
Nee Hans, dit verhaal is nieuw. Dit voorjaar begreep ik ineens wat er exact mis was in de relatie tussen de ijskernen en de benthic foraminifera stack. En zo te zien heb ik mijn doel volledig gemist, er is geen reageerder hier die er blijk van geeft dat ik duidelijk gemaakt waarom de paleoclimatologie er totaal naast zit. En dan zal ik me in de ellende van Thomas Kuhns Stucture of scientific revolutions gaan storten? Peer review? Er zijn geen peers. De afwijzing zal een kundige omschrijving zijn van: dit willen we niet horen. En dat kost je dan wel zoveel honderd euro.
Ik vrees dat ik me tevreden mee moet stellen dat ik mijn onderzoeksvraag na zo’n twintig jaar wel zo’n beetje beantwoord heb en dat ik als bonus nu ook weet hoe de mensheid werkt.
Maar ik zal hem een meeltje sturen.
Andre, je hebt zeker een punt met deze bijdrage. In de discussie(s) is meestal een knelpunt dat proxies en andere data, ook betrouwbare meetwaarden, doorgaans niets bewijzen, maar alleen een deel van de benodigde informatie zijn.
De discussie verzandt te vaak in allerlei beweringen over onderdelen van het klimaatsysteem die niet kunnen worden gedragen door de aangevoerde argumenten.
Gezien de historische reeksen over duizenden tot miljoenen jaren waarover min of meer overeenstemming bestaat, moeten er natuurlijke factoren zijn die een grotere impact hebben dan CO2. Daarmee komen we uit bij Murry Salby; “We are not driving that bus”. Soms biedt inzoomen verheldering, soms biedt uitzoomen verheldering. Indien tenminste de onderzoeker met een open mind zoekt naar stukjes van de puzzel, in plaats van naar ‘bewijs’ voor een aanname (IPCC).
Joost, het verhaal is nog lang niet af.
Spoiler: https://www.nature.com/articles/37333
waarin “confound” (verwarren) een prachtig eufemisme is.
Nou, mij heb je het wel duidelijk gemaakt. Het is in wezen heel simpel. Ik was er nog niet eerde op ingegaan,maar ik ben blij met een ontdekking die een totaal ander licht werpt
Andre, de koppeling (https://www.nature.com/articles/37333) werkt niet en ik kan het ook niet op een andere manier vinden.
Gerard, vreemd voor mij werkt de koppeling prima, maar het verwijst naar:
Spero, H. J., Bijma, J., Lea, D. W., & Bemis, B. E. (1997). Effect of seawater carbonate concentration on foraminiferal carbon and oxygen isotopes. Nature, 390(6659), 497–500. doi:10.1038/37333
Andre, bij mij blijkt de koppeling in Firefox niet t e werken,in safari gaat het wel goed, ligt dus niet aan de koppeling maar aan beveiligingen die browsers ingebouwd hebben waardoor er soms iets niet werkt.
Dank ik ga het lezen.
en dan,- kijk alleen al naar de vijandige reacties van die dsm-4 figuren en een AGW-academicus.
Stel nu eens hypothetisch dat de mensheid logisch denkt en zih realiseert dat dit AGW totaal falsificeert, wat zal dan nog mijn levensverwachting zijn?
Lees het na mn vakantie wel. Kan het nu allemaal al niet meer bijhouden!
Leerzame bijdragen van André, Martijn en Erren. Lof voor hen.
Gelukkig staat de “laatste zin” altijd bovenaan bij de reacties
“Er is niets dat er op wijst dat de temperatuur op Aarde niet gewoon de zon volgt”
Nou, bijvoorbeeld het feit dat er al 10 jaar lang gezegd wordt dat het af gaat koelen omdat de zon minder actief is geworden, terwijl het juist steeds warmer wordt.
https://www.youtube.com/watch?v=PXKiifnBtJY&t=15s
Volgens Abdussamatov is er een time delay van 17 ± 5 jaar als gevolg van de ‘ocean thermal inertia’. Dat klinkt plausibel gezien de hoge soortelijke warmte van water.
http://www.gaoran.ru/english/astrometr/abduss_nkj_2009.pdf
Langzamerhand wordt het spannend wat het gaat worden, solar cycle 25 lijkt nog zwakker te worden dan sc 24, en recent waren er records op het gebied van kou en sneeuw. Was het ‘weer’ of het begin van afkoeling?
Abdussamatov? Nooit van gehoord. Maar in 2012 deed de man een voorspelling dat het vanaf 2014 af ging koelen. Wat volgde waren twee record-warme jaren op wereldschaal.
https://en.wikipedia.org/wiki/Khabibullo_Abdussamatov
In Nederland kregen we het warmste jaar ooit (2014), de hoogste afwijking van de maandtemperatuur (december 2015), de hoogte gemeten temperatuur ooit (juli 2019). In alle gevallen werd het oude record met een enorme sprong overtroffen.
Ach ja, ‘records’ (sinds de metingen begonnen in 1880). Aangezien we geologisch gezien relatief kort meten zullen ‘records’ voorlopig blijven komen, totdat we de aardse bandbreedte in beeld hebben, en dat gaan wij niet meer meemaken. Gezien de paleorecords leven we in de koudste periode ooit. Een beetje kouder nog en we hebben hongersnood en andere ellende.
Joost, je verwijst naar Abdussamatov, dus dan gaan we kijken wat die voorspeld heeft, en of dat uitkomt. Vooralsnog is het tegenovergestelde het geval.
Wat betreft de genoemde ’time-delay’: die zou veroorzaakt worden door de trage reactie van de oceanen, op zich begrijpelijk. Maar dan zou je verwachten dat, bij een forcering van minder instraling, de temperatuur boven de continenten eerder reageert dan boven de oceanen. En wat zien we? De temperatuur boven de continenten loopt juist sneller op dan boven de oceanen (gegeven UAH 6.0). De opwarming gaat dus nog steeds verder, ondanks de geringere zonkracht.
Cees de Jager is een integere wetenschapper, die veel doet voor de popularisering van zijn vakgebied (astronomie). Inmiddels heeft hij zijn voorspelling bijgesteld: de opwarming gaat door, en wordt hooguit wat getemperd door de verminderde zonkracht.
Bart, een vraag, wat vind je van het verschil in meetstation en locatie tussen Gilze Rijen en Warnsveld 1944?
@Joost.
Gedurft hoor! Aankomen met een russische link. Voor je het weet wordt het als nepnieuws bestempeld. ;)
@Leon. Klopt. Sinds NASA de draai maakte van onwaarschijnlijk naar waarschijnlijk m.b.t. een aanstaand zonneminimum, is m.i. het risico beperkt.
Overigens heb ik Kajsa Ollongren gevraagd naar de criteria op grond waarvan ‘nepnieuws’ door de Nederlandse overheid wordt geïdentificeerd, mede in het licht van het nepnieuws dat regelmatig door de Nederlandse overheid wordt verspreid. Daarop heb ik (zoals verwacht) geen antwoord gekregen. Na een proefballonnetje van Ollongren verwacht ik niet dat de Nederlandse overheid nog belangstelling zal hebben om dit mijnenveld te betreden.
@Joost.
Heb je het niet gelezen dan? Haar campagne was anders een daverend succes!
https://www.npo3.nl/brandpuntplus/anti-nepnieuwscampagne-ollongren-had-vrijwel-geen-effect
Nee logisch, veel burgers waren al uiterst kritisch over mededelingen van de overheid over zoekgeraakte bonnetjes en zorgvuldig werken bij Justitie en Veiligheid, politie, rechtspraak, jeugdzorg, belastingdienst, behandeling van klokkenluiders, buitenlandse missies, bejaarden en ziekenzorg, defensie, ICT-projekten, mensenrechten in Nederland, etc.
WOEHAhahahahaha!
@Bart, en toch is er iets aan de hand met die zonnevlekken.
De 11 jarige cyclus werkt niet meer, die had al jaren geleden een stijgende lijn moeten vertonen en dat doet die nu niet, daar we allang uit het dal zijn normaal gesproken, dus er is iets aan de hand met die zon.
In de natuur zie je vaak dat cycli een periode voortduren, tot ze dat plotseling niet meer doen. De voortdurende herhaling doet ons geloven dat het eeuwig zo door zal gaan, maar dat valt nog wel eens tegen.
Het uitblijven van het normale verloop van de cyclus zou eenzelfde oorzaak kunnen hebben als de versnelde verplaatsing van de magnetische noordpool, de aarde vormt immers een reusachtige magneet en de zon is het toneel van een wild dansfeest van magnetische veldlijnen, dus er zal onderlinge invloed zijn, waarbij e.e.a. elkaar beïnvloedt met in / op de zon vlekken en in / op de aarde o.a. versnelling van tektonische bewegingen wart aardbevingen en vulkaanuitbarstingen mede uitlokt.
@Gerard, dat is zeker waar, je kon vroeger van die 11 jarige cyclus uitgaan dat die klopte.
Voor de wereldomroep was deze cyclus zeer belangrijk, welke frequentie in welke tijd van de cyclus.
Nu lijkt het of het dood is op de HF banden, heel sporadisch is er een opening zeer kort, soms maar 15 tot 30 minuten, geen mens weet waarom.
Er is nog zoveel te onderzoeken waar geen mens nog niet van weet, waarom!
@Theo: een vriendin va mij is wetenschapper in de chemie en biochemie. Ze vindt dat hoe meer ze weet, hoe meer vragen er rijzen. mijns inziens werkt dat ook zo: wetenschap lijkt steeds dichter bij de waarheid te komen, zeg maar één alles verklarende theorie, daar wil een mens heen, alles begrijpen om alles te beheersen om veilig te zijn en comfortabel te leven. Dat zou dus een beweging zijn van buiten naar binnen, van het grote onoverzichtelijke naar het eenduidige begrijpelijke waar je wat mee kan. Het blijkt echter andersom te werken hoe meer we weten, hoe meer we niet weten. Zoeken leidt ons blijkbaar de verkeerde kant op.
Even een vraag tussendoor m.b.t. het magnetisch veld om de aarde.
Als de aarde minder stabiel draait (wobelt) zoals nu ( 1 uur minder licht op de noordpool voor jagers om te jagen)
Dan komt er een shift, pool punten verschuiven om de 3 maanden.
Dus dan ook het magnetisch veld in zijn geheel.
(Als een tuimelende bal tussen twee lakens draait de aarde dan met een vergroting van de magnetische poolpunten en door dat een hoger magnetischme in het veld)
De vraag:
Kan een hoger magnetisch kracht in het totale veld beinvloeden naar een verwarming op aarde
(Als bijvoorbeeld een wrijving warmte)
Goed advies bij Hdj’s dagelijkse bijdragen:
“lees altijd de laatste zin het eerst, waarna je kunt besluiten met hoeveel aandacht je het gehele stuk gaat lezen”
Je kunt Hdj’s dagelijkse bijdragen ook gewoon niet lezen!
Deze week (op vakantie) ga ik mij verdiepen in het nitraatalarmisme dat de CO2-alarmisme schijnt voorbij te streven.
Ontstaan vanuit Europese actie en wetgeving, omdat biologische “watermeloenen” meer heidebloempjes dan weidebloempjes willen zien in de natuur, vooral ingegeven door door hun vleeshaat!
Nu echter slaat het terug op andere economische sectoren zoals de bouwsector, industrie, mobiliteit.
Vanochtend op de Staatsradio NPO1 de melding dat de bouwsector de productie per jaar voor betaalbare woningen in Nederland vanwege deze Nitraatwetgeving voor een bedrag van 1 miljard € moet afschalen, waarmee de sociale politiek zich zelf in haar politieke vlees snijdt.
Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest lijkt mij.
Wikipedia: Overmatige bemesting met stikstofverbindingen kan tot grote problemen in de rivieren en natuurgebieden leiden. Op Europese en nationale schaal is er beleid ontwikkeld om uitstoot van stikstof door verkeer, industrie en landbouw terug te brengen. Zo is er onder meer de Nitraatrichtlijn, een Europese richtlijn die is bedoeld om het stikstofgebruik in de landbouw te reguleren en vervuiling van oppervlaktewater en grondwater (eutrofiëring) te voorkomen.
Nitraat problematiek is voor ideologen inmiddels veel interessanter geworden dan het schijtbeetje extra C02 per jaar (3 ppm p/j), waarvan inmiddels toch is doorgedrongen bij deze ideologen dat deze extra CO2 per jaar nauwelijks negatief effect heeft op het wereldklimaat / opwarming.
Misschien een nieuw hoofdartikel (niet door mij!) HL?
In een tekening in Trouw staat dat nitraat schadelijk is voor de natuur en de tekenaar laat een boom zien die de bladeren heeft laten vallen. Ze weten daar niet dat nitraat juist voedsel voor planten is en dat bomen daar beter van groeien. Het nitraatprobleem is ontstaan omdat “ecologen” voedselarme natuur hoger waarderen dan voedselrijke natuur. Het is gelukt om dat in Europese richtlijnen te laten zetten. Weten Europarlementariërs veel. Eerst moest fosforide verdwijnen en nu nitraat.
Het lijkt er op dat Europarlementariërs zelf schadelijk zijn voor de Europese economie, welvaart en toekomst.
Ivo. Voedselarme gronden bevatten niches met organismen die vandaag de dag wel bijzonder zijn. Met een hoge diversiteit. Dat zien wij mensen niet zo vaak. Voedselrijke gronden bevatten niches waar algemene soorten voorkomen in grote getalen en weinig diversiteit.
Voedselrijke gronden zijn groen, zowel winter als zomer. Bekijk maar eens een grasveld van een gemiddelde agrariër. Gras (groen) en verder geen kleur. Lekker saai dus. Dat de gemiddelde Nederlander van ecologie en dus diversiteit niks begrijpt kan ik hen niet aanrekenen. Maar de Europese wetgeving is er niet voor niets he. Anders klooien wij Nederlanders maar wat aan. Zo ook de Polen, Belgen etc.
Van dat aanrommelen komt chaos en gaat de natuur nog meer achteruit. Dat is geen alarmisme maar realiteit.
En het nitraatprobleem is niet door ecologen ontstaan. De ecologen zien het, maken rapport en duiden. Het nitraatprobleem is ontstaan door mensen die steeds meer willen en goedkoper. Dan moet de boer/agrariër (HBO en soms WUR geschoold) passende (haha) maatregelen nemen door extra bemesting, ander type voedsel etc toe te passen.
Wel ff eerlijk blijven he!
Beste Durk,
Je spreekt mijn standpunt niet tegen, maar voegt wat toe.
“Voedselrijke gronden zijn groen, zowel in de winter als in de zomer.” Voor gras gaat die stelling vaak op, een willekeurig loofbos is vrij kaal in de winter.
Saaiheid is een menselijk oordeel. De opmerking over de gemiddelde Nederlander kan ik in dit verband niet plaatsen.
Aanklooien doen we door in te grijpen zoals kunstmatig verarmen van gronden. Vroeger door de boeren (plaggen enz.) nu door natuurbeheerders (maaien, afvoeren, afplaggen soms afbranden enz). Afblijven is de tegenpool van aanklooien, maar dan groeit het dicht en dat willen “we” niet. Aanrommelen is ingrijpen (aanklooien) zonder plan. Achteruitgang van de natuur is een waardeoordeel, meestal gebruikt als de gewenste situatie niet naderbij gebracht wordt.
Nitraatprobleem is er slechts als je voedselrijkdom als probleem ziet.
Wel zuiver argumenteren met onderbouwing graag, anders gaat de discussie achteruit. Bekijk de schema’s van Toulmin eens.
Dirk, dat is wat ik bedoel, en ook Louise Fresco (WUR), dat het nitraat alarmisme is doorgeslagen voor de heidebloepjes door ecolooooooogen.
We hebben in Nederland 30% grasland wat al eeuwenlang verder dan veeteelt geen nut kan hebben voor landbouw en “natuur”, danwel. niets zou opbrengen behalve ganzenpoep door dit soort doorgeschoten vliegende overbevolking dat niet afgeschoten mag worden.
Heerlijk de ganzenpaté overigens hier in FR. Ook de wegenbouw in Nederland heeft te lijden aan de overdreven EU-nitraatregels en ook de industrie. Voor de overgrote deel is het veeboertje pesten door de vleeshaters / veganisten zoals “spycho” Roos Vonk laatst weer op NPO1 los mocht, zonder eneige vorm van tegenwoord en kritiek.
Oplossingen voor nitraatoverschot zijn er: Fabrieken die het mestoverschot verwerken tot exporteerbare (kunst-)mest, en ander chemische producten maar ook eutrofiëring van de voedselarme vispaaigebieden in de Atlantische / Noordzee!
De EU-nitraatrichtlijn is opgesteld om vooral de economie te beschadigen in Nederland ten gunste van de keuterboertjes in de wereld die echter veel meer natuur en milieu vernietigen dan de veeteeltprofessie in Nederland.
De vigerende EU-nitraat regeling kan wat mij betreft weer voor 50% worden afgeschaft en de [politiek mag het overschot aan ecoloooooogen terug in hun hok sturen door de subsidies te halveren voor hen.
Is geloofwaardigheidscrisis ecolooooooooogen nog oplosbaar? Jazeker!
https://www.interessantetijden.nl/2019/08/08/is-geloofwaardigheidscrisis-ecologen-nog-oplosbaar-jazeker/
Dank je Ivo en Scheffer voor jullie bijdrage.
Wij Nederlanders moeten wel het landschap beheren. Doet je dat niet (maaien, kappen, plaggen etc) dat wordt Nederland bos (en daar houdt Martijn van). Alle ingrepen zijn onnatuurlijk. Zie als voorbeeld je eigen tuin, dakgoot en oprit.
Maar het probleem is toch de overbemesting. Daardoor terug gang van de natuur. Rapporten genoeg overgeschreven hetgeen ik volledig onderschrijf. Persoonlijk loop ik liever met studenten door een veld met gevarieerde vegetatie, dan een monotoon grasland waar Engels raaigras groeit. Maar dat is persoonlijk.
Wil ik dat type graslanden zoeken moet ik naar Hongarije. Hoewel het daar ook zeldzamer wordt.
Durk, overbemesting is een door de beperkende overheidsregels gecreëerd probleem voor de veeteelt en melkteelt.
Veeboeren willen heel gaarne hun mestoverschot aanbieden voor nuttige economische aanwending, maar dat is niet mogelijk / toegestaan door huidige wetgeving omdat het gekoppeld is aan de doelstelling van een beperkende omvang van de veestapel door de vleeshaters onder de ecologen, die in Nederland het voor het zeggen kregen.
Ook willen de veeboeren grote zomen met bloemengras in het koulissenlandschap creëren, als ze niet worden uitgeknepen en geknecht door allerlei eco-beperkingen en eco-taksen. De overheid heeft een cultuuromslag nodig om dergelijke natuur samen en naast het boerenbedrijf te kunnen ontwikkelen en niet tegen de boeren.
Boeren (en tuinders) zijn vooral welkome voedselproducenten (volgens Louise Fresco) die nu in Nederland steeds verder (en onnodig) naar de afgrond worden gedreven.
Onze 2-voudige 11 elfstedenwinnaar annex melkveeboer Evert van Benthem emigreerde niet voor niets naar Canada reeds 20 jaar geleden.
Durk, bossen varieteit zou welkom zijn. Het is het oude woud van de Maas- Rijn – Schelde delta. Onze naaldwouden mogen verdwijnen, die kwamen als middel voor houtstutten voor in de in iddels gesloten kolenmijnen in Limburg. Ik ben het geheel eens met Ivo, die de waanzin van huidig natuurbeheer. Ook de invloed van WNF en Natuurmonumenten is een negatieve dwangbuis voor de natuur. Te veel biologen lopen in Nederland rond met de frustratie dat ze geen goed betaald werk in hun vakgebieden kunnen vinden. Numeris Clauses zou een goede maatregel zijn voor soortgelijk overtallige aantallen studerende “vlinderbiologen”.
Een boer, een vakman dus, gaat echt niet meer bemesten dan nodig is, dat zou alleen maar extra geld kosten en schadelijk zijn voor het gewas. Het lijkt wel of de zaken die ons de mogelijkheid geven in luxe te leven steeds verder ondermijnd worden: Vrachtverkeer, boeren, vlees, het moet allemaal verdwijnen lijkt het wel. Om het nog erger te maken importeren we en masse vreemde culturen die je op straat uitschelden en weinig geneigd zijn te integreren. Leuk, straks is Nederland het afvoerputje en getto van Europa.
En aangezien ons voedsel tegenwoordig naar de wereldbank gaat, zien we geen mooie Europese groentes meer, het is afkomstig uit dezelfde landen waar die vreemde culturen die je op straat uitschelden en weinig geneigd zijn te integreren vandaan komen. Knoflook uit Chili en China, bloemkool uit Zuid Afrika, boontjes uit Congo, vis uit Niger, en de crème de la crème van de bevolking uit Sudan, Ethiopië en Somalië.
De Europese bevolking wordt in sneltreinvaart vervangen door analfabete Afrikanen, met miljoenen komen ze elk jaar Europa binnen.
Als je alleen al eens kijkt naar Nederland, minstens 50.000 nieuwe Afrikaanse bewoners per jaar, allemaal een huis, allemaal gratis geld, allemaal gratis zorg, desnoods tot aan hun dood.
Europa schaft zichzelf af, onze cultuur wordt dagelijks aangevallen en zal over 50 jaar niet eens meer bestaan.
De Europeaan is banger voor migratie dan voor klimaatverandering, weet je waarom?
Migratie bestaat echt, de klimaatverandering is een grote leugen.
Ga voor de lol eens kijken in de volksbuurten van onze steden, dan zie je met eigen ogen hoe dat Europese beleid zich voltrekt.
En vraag in je familie eens hoe het staat met kinderen die het huis uit gaan, of ze nog wel aan woonruimte kunnen komen.
We worden geen afvoerputje of getto, we zijn het al.
Net als natuurwetten wijken economische wetten uiteindelijk niet voor wensdenken. Vele heilstaten hebben dat al aangetoond, maar de mens is een langzame leerling.
En net als het klimaatdebat is het totaal onbespreekbaar. https://opiniez.com/2019/08/22/het-taboe-van-de-discussie-over-demografische-transformatie/zeroopinions/
Cornelia, enige nuance is op zijn plaats. Gezien de demografie van Nederland/West-Europa zullen we wat immigratie moeten accepteren, als we tenminste willen dat er iemand beschikbaar is, bv als wij zelf oud (en wat krakkemikkig) mogen worden.
Het grootste knelpunt is de falende Europese grensbewaking doordat de landen de besparingen van het opheffen van de binnengrenzen voor andere dingen zijn gaan gebruiken, i.p.v. deugdelijke buitengrensbewaking. Daarnaast is er nog altijd geen overeenstemming over deugdelijk Europees immigratiebeleid (wie hebben we nodig c.q. wie is kansrijk in onze maatschappij?), en over het daadwerkelijk uitzetten van kanslozen en uitgeprocedeerden. Het gevolg is dat er hele horden kanslozen binnenkomen, en blijven, met alle ellende van dien, ook voor henzelf (zie de ghetto’s van Parijs). Dit trekt weer nieuwe gelukszoekers aan, evenals de veerdiensten van ‘hulporganisaties’ die heen en weer varen voor de Noord-Afrikaanse kust.
Gelukkig zal de komende 20 à 30 jaar de huidige bevolking nog groot genoeg zijn om op democratische wijze de actuele politieke elite weg te stemmen en om het huidige (falende) Europa naar de prullenmand te verwijzen. De actuele politieke versnippering is de voorbode daarvan, een niet mis te verstane waarschuwing, die de gevestigde orde door zelfoverschatting niet lijkt op te pakken.
Nu zijn wij uitermate coulant naar onze minderheden, één blik op Denk Nida of Bij1 en je weet wat er gebeurd als wij minderheid zijn.
Toch moet ik @Cornelia wel een beetje gelijk geven.
Ik ben echt geen komplot denker, rassenhaat, of discriminatie mens.
Hier in ons dorp valt het mee, maar als je in sommige steden komt zowel in Nederland en Duitsland, dan is het net of als je in een ander werelddeel bent.
En zowel in weekeinde als door de week, soms vraag ik me echt af of deze mensen wel een baan hebben.
“Een boer, een vakman dus, gaat echt niet meer bemesten dan nodig is”
Wel dus, als hij van zijn mest af moet. Er is veel import van veevoer, dat betekent een netto mineralenstroom naar Nederland.
@Bart Vreeken: heb je gelijk in. de dieren zouden dan ook moeten eten van het land waar later hun mest weer op terugkomt, zo hoort het in de natuur te gaan. Geen idee waarom het anders moet dan zo.
@Scheffer 22 aug 2019 om 10:11
En dat allemaal door de sprookjes van de “maakbare natuur” en de “natuur is lief”.
Men weigert opnamen te zien hoe een leeuw 10 minuten lang de strot van een zebra dichtknauwt en verstikt of hoe een liefelijk insect de prooi injecteert met een oplosmiddel en vervolgens de prooi leegzuigt.
De natuur is dodelijk voor de mens.
Boels, helemaal mee eens. Volgens was het Schopenhauer die zoiets zei als ‘de natuur is mooi om naar te kijken, maar het zijn is verschrikkelijk’
Zodra er één of ander figuur komt beweren dat je de natuur zijn gang moet laten gaan, ga ik geestelijk ontkoppelen. Dat zijn namelijk tamelijke idioten die dat roepen. Wacht maar als ze een zenuwontsteking in hun kaak hebben, of een dodelijke bacterie, of hun kind ernstig ziek is. Dán moet de natuur in ene niet z’n gang gaan en zijn ze tegen biodiversiteit!
Gisteren sloeg ik bij de snackbar twee wespen dood, omdat ze van mijn snack wilden genieten zonder er voor te hebben betaald. Commentaar van twee fossiele wijven: “Ohh wat zielig. Wespen zijn heel nuttig, meneer.” Ik: “Nee dames, deze jongens hebben in de stad nu geen nut meer. Het is gewoon ongedierte.”
Hoofdschuddend voor zo veel bruut geweld en onbegrip mijnerzijds liepen ze weg.
@Scheffer. Je bent cynisch. Jammer. Verwacht van een oud Wageninger meer relativiteitszin.
Verkeerd gehoord tijdens het scheren……………………………. Niet 1 maar 14 miljard €……………………..!
Vanochtend op de Staatsradio NPO1 de melding dat de bouwsector de productie voor de komende jaren voor betaalbare woningen in Nederland vanwege deze Nitraatwetgeving voor een bedrag van 14 (veertien) miljard € moet afschalen, waarmee de sociale politiek zich zelf in haar politieke vlees snijdt.
Al lezende kwam bij mij zelf al de vraag op: “Ja, maar wacht eens! Als het lichtere water eerder/sneller verdampt dan het zwaardere water, dan moet er toch zéker wel geruime tijd overheen gaan vóórdat dit effect ook op de bodem van de oceaan zijn invloed gaat krijgen? Kortom, er moét dan toch iets van een vertraging optreden?”
Tenzij je die zgn. foraminafera in het verhaal betrekt. Die zullen na afsterven toch zeker wel wat sneller naar de oceaanbodem afzakken dan het diffusieproces van het zware/lichte water. Ook dan zal er wel een vertraging op gaan treden, maar die is dan misschien zo klein dat die in de meetresultaten niet, of nauwelijks is terug te vinden.
Is daar in de onderzoeken rekening mee gehouden, of zit ik nu totaal op een verkeerd spoor?
Ik ben ook maar een leek met (naar ik hoop) een gezond boerenverstand die out-of-the-box probeert te denken.
Léon,
Excuses voor mijn gebrekkig uitleggend vermogen.
1e Alinea, ja dat bedoel ik ook te zeggen, dat is de zwarte lijn in Fig 4 die staat voor het accumulatieproces van het mixen van oppervlaktewater met de rest van de oceaan.
Dan de foraminifera, er bestaan twee types, de planktonic foraminifera het plankton dus aan de oppervlakte, en de bentische foraminifera (op de bodem van diepe gedeeltes van de oceaan). Over die laatste gaat het hier.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Foraminifera#Levenswijze
Complicatie hierbij is dat de d18O data moet worden gehaald uit fossiele kalkskeletjes van steeds hetzelfde soort (species) omdat de eigenschappen per soort verschillen.
Duidelijk!
Bedankt.
In het 7e deel van WEER, WIND en WATER (1000 jaar weer in de Lage Landen van J.Buisman) wordt verhaald over het plotselinge losbreken rond het jaar 1825 van duizenden vierkante mijlen grote ijsvelden , die tot dan toe vastgevroren zaten aan de oostkust van Groenland. Het was een kwestie van enkelen jaren tot men de Noordpool met schepen kon benaderen tot wel 83 graden noorderbreedte; een gebeuren dat tot dan toe honderden jaren onmogelijk was geweest. In een vergadering van de Royal Society, te vinden door de zin ‘ it will without doubt have come to your lordship’s knowledge’ op Google in te typen, wordt eveneens verhaald over het losbreken van deze ijsvelden die de mogelijk zou maken de doorvaart over de Noord aan te vangen. wordt hierover eveneens verslag gedaan.
Wat zou de oorzaak zijn als zo’n fenomeen vandaag de dag zou optreden?
@ h.oldeboom
De eerste horde wat je zult moeten nemen voor een Noordelijke route naar Azië is de Svalbard sea ten Noorden van Noorwegen. Er ligt 150.000 km/2 meer ijs vergeleken met vorig jaar en rond het einde van het smeltseizoen ligt er meer ijs dan de langdurige mediaan van 1981 tot 2010
https://twitter.com/ICE_ARMADA/status/1164273086830731264
Uit onderzoek van Prof. J.E. Solheim blijkt op grond van onderzochte scheepsjournaals dat rond 1769 de ijsgrens bij Spitsbergen in april (~ max ijs) Noordelijker lag dan tegenwoordig.
Omdat dit niet politiek correct was heeft iemand anders een onderzoek gedaan en gepubliceerd, waarbij de scheepsjournaals niet zijn betrokken, gevolg, de ijsgrens in april was recent Noordelijker dan in eerdere jaren.
Zuid Afrika heeft 1 weerstation met data vanaf 1880. Volgens de rauwe NASA data zien we wel de golfbeweging vanuit de oceaan cyclus. Maar geen duidelijke opwarmtrend door co2.
https://twitter.com/KiryeNet/status/1164253334598905857
CNN nepnieuws. – CNN claimt dat Braziliaanse regenwoud bosbranden op een recordniveau is. Wat ze er niet bij vertellen is dat het data is van een nieuw “monitoring” systeem wat begint rond 2013.
https://twitter.com/Revkin/status/1164275879524085761
Hier is de omgekeerde relatie tussen co2 toename en bosbrand oppervlakte, met data van Yang et al (2014)
https://pbs.twimg.com/media/ECj10llXYAAjZiH.png:large
Het wordt tijd de scholen voor journalistiek eens aan een serieuze audit te onderwerpen m.b.t. bronnenonderzoek, data-analyse en logisch redeneren.
@ Joost
De Braziliaanse president vermoed dat linkse NGO’s vele branden hebben veroorzaakt, als wraak voor het stopzetten van Braziliaanse subsidies richting die subsidie slurp groepen.
https://www.theguardian.com/world/2019/aug/21/jair-bolsonaro-accuses-ngos-setting-fire-amazon-rainforest
Wie weet. Veel interessanter is de psychologie rond berichtgeving. MSM hebben het vaak over het ‘vernietigen’ van x hectare natuur door een brand, terwijl documentaires spreken van regeneratie en bemesting van gronden door .. brand.
Klopt Joost, bos moet af en toe in de fik om te verjongen, de natuur zorgt daar zelf voor door met bliksem branden te veroorzaken. Werkt heel prima, al heel lang voordat de mens ten tonele verscheen.
Zo’n brand werkt verjongen en ruimt een boel dood materiaal op.
OMG, ik zie dat de ijsgrens dit jaar april ongeveer ligt tussen die van 1966 (angst voor afkoeling) en 1995 (angst voor opwarming)!
Gaan we richting een kantelpunt?
Off topic, maar wel relevant in het bredere kader van MSM, politici, en Deep State leugens.
De Mueller aanklacht tegen meerdere Russen en een paar Russische bedrijven vanwege “election medling” in de VS bleek niet te gaan om honderden duizenden Dollars aan social media advertenties. Het totaal bedrag was 2930 Dollar, waarvan ongeveer de helft van de advertenties pro Hillary waren en de andere helft pro Trump.
Een Russisch bedrijf wat voor 7.5 Dollar geadverteerd had en op basis daarvan op een internationale opsporingslijst kwam was in verweer gegaan en zo zijn die stukken boven water gekomen.
Jarenlange paniek in de media tot aan de hoogste politieke levels …allemaal gebaseerd op een leugen. In Roebels klopt het ongeveer wel, 2930 Dollar is ongeveer 200 duizend Roebels.
https://twitter.com/paulsperry_/status/1164232693334401024
Even heel eerlijk…. Dit is vooralsnog te ingewikkeld voor mij.
Ik hoop wel dat ik 100 wordt. Ben namelijk heel benieuwd wie er gelijk krijgt.
Hans Erren beklaagde zich onlangs over gebrek aan debat op CG. Kijk de reacties van Hans Erren van vandaag er nog maar eens op na. Een one-liner statement en vroemmmm weg is ie weer. Een werkwijze die niet bepaald uitnodigt tot debat.
Er zitten een paar conceptuele fouten die het verhaal van André Bijkerk onderuit halen.
– IJskappen desintegreren sneller dan dat ze groeien. Dit geldt zeker voor ijskappen die in zee uitkomen, dus West Antarctica en de voormalige ijskappen op Noord Amerika en Scandinavië. Zoek maar eens op MISI, MICI, lake Agassiz, melt water pulse 1A/1B en “Rob DeConto en David Pollard, Nature, 2016”. Als iets de zwarte zwaan van klimaatverandering is, dan is dit West Antarctica.
– IJskappen bereiken zeker gedurende een interglaciaal een nieuw evenwicht. Voor glaciale periodes ligt het wat complexer, maar figuur 1 conceptueel fout.
– Figuur 2 is vervolgens dus in tegenspraak met wat we weten van het mondiale zeeniveau. Inderdaad hebben we alleen paleo-kustlijnen van het laatste interglaciaal (rond 120ky BP) en 22ky BP tot nu, maar die zien er fundamenteel anders uit dan figuur 2. Zie bijvoorbeeld de wikipedia-pagina van Past_sea_level voor een makkelijke te bereiken compilatie van observaties. Je neemt een figuur in een verhaal alleen op als je er enige waarde aan hecht, dus: Figuur 2 laat niet zien dat er 15ky geleden twee grote ijskappen op het NH waren, dat die 5ky geleden helemaal verdwenen zijn en sindsdien de zeespiegel redelijk constant was.
– Benthic foraminafera zijn niet een proxy van ijsvolume, maar van ijsvolume en van zeewatertemperatuur, zie bijvoorbeeld Duplessy et al, Quaternary Sci. Rev., 21, 315–330, 2002. Vandaar dat LR04 in figuur 3 een hoogfrequent signaal heeft, dat zijn temperatuursveranderingen.
– Dus de conclusie die na figuur 3 wordt getrokken, heeft geen grond meer. LR04 is niet het ijsvolume en inderdaad, op deze tijdschaal lijkt de zeespiegel respons in een interglaciaal (10ky) bijna instantaan.
– Vervolgens is figuur 4 even in tegenspraak met alles wat we weten van ijskapvolume en zeespiegelstanden in het verleden. Welke ijskap is er nu al 20 ky gestaag aan het smelten? Sorry, het wordt vaak op climategate gezegd, maar een theorie die je niet met de realiteit kunt matchen moet je verwerpen.
– Dus ik zie totaal niet het probleem van André in figuur 5. Wat je ziet dat instraling de trigger is voor een overgang van en naar een glaciaal. Zodra deze boven een bepaalde waarde komt, start de smelt en gaat de CO2 concentratie stijgen. In het interglaciaal zorgen zowel instraling als CO2 voor de hoge temperaturen. Als de instraling wegvalt, start het glaciaal en zakt vervolgens de CO2 concentratie weg zodat temperaturen verder dalen. De instraling van MIS3 was gewoon niet sterk genoeg om het interglaciaal in gang te zetten.
– O ja, CO2 is dus niet de trigger van de glaciale cyclus (dat beweerd ook geen wetenschapper) – maar wel de grote versterker die de hele cyclus mogelijk maakt.
Dus leuk stukje, maar helaas onjuist.
Kijk nu komen we ergens.
Voorbijganger, hartelijk dank voor de opmerkingen. Jammer dat je niet met open vizier discussieert.
Een paar snelle reacties:
IJskappen smelten sneller dan dat ze aangroeien.
Zeker, ik zal het modelletje daarop aanpassen. Het zal weinig veranderen; het hoog frequentie filter en de fase shift blijven gewoon.
Benthic foraminifera stacks: zijn een combinatie van locale temperatuur en ijsvolume.
Nee, Dat is ook maar een hypothese. Ze zijn een een combinatie van locale temperatuur (die vrijwel constant is) en ijsvolume en pCO2 (Spero et al 1999 elders hier genoemd)
En als de locale temperatuur op zoveel kilometer diepte in de oceaan dan toch zoveel zou variëren, hoe krijg je het dan voor elkaar dat dat ïnstanteneous zou kunnen gebeuren. Hoe kan de temperatuur aan de oppervlakte van vandaag morgen bij de benthische foraminifera zijn? Ook daar moet je rekenen met het cumulatieve effect.
Dan MWP1a en 1b. Ook dat is in essentie een hypothese. Wat we weten is dat over een hoogte van enkele tientallen meters het fossiel koraal van Barbados en de fossiele mangrove resten van de Sunda shelf eenzelfde koolstof datering hebben. Op basis daarvan is de MWP uitgevonden, let wel smelt water. Maar er is er geen duidelijke bron voor die MWP1a. Een mogelijke andere verklaringen is de tectonische veranderingen aan de vorm van de aarde (uitstulping aan de evenaar) waar de oceanen zich aan aan moesten passen, dus geen smeltwater maar aanpassing van de oceanen aan de vorm van de aarde. Hint: Tolstoy 2015
agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2014GL063015
Dan MIS3; Die was gewoon warm. Punt. https://www.sciencetalks.nl/ice-age-revisited-integrated-insolation-and-the-mis-3-mystery/ Dat alleen al is voldoende om de paleo-isotopen thermometers te falsificeren.
Nice try, No dice
Nu ik er nog een keer na kijk, vind ik het meest verwonderlijke dat je je bezwaar tegen temperatuur isotopen (rode lijn in figuur 3) onderbouwt met een betoog waarin je uitkomt op een punt waarop je zegt dat bentic forminafera cores (blauwe lijn in figuur 3) niet kunnen kloppen. Als het jou niet lukt om met een eenvoudig model figuur 4 te maken, maar anderen wel, wie doet het dan niet goed. Leg me maar uit wat Bintanja & van de Wal, nature, 2008 en daaropvolgend werk van B. de Boer, L.B. Stap en L.C. Berends niet goed doen. Zie http://www.staff.science.uu.nl/~wal00105/publications.php voor betreffende publicaties.
Nee, natuurlijk “kan de temperatuur aan de oppervlakte van vandaag” niet ”morgen bij de benthische foraminifera zijn”. Maar jij veronderstelt een responstijd van veel meer dan 450 ky en dat is ook niet realistisch. Orde <3 ky lijkt me logischer – en dat wordt juist bevestigd door het feit dat er hoogfrequent signaal in LR04 zit. Of hoe komt dat er dan in?
Je hebt met je tektonische veranderingen nog wel een orde probleem: MWP 1A was 16 tot 25 m GMSL, dat komt over een met ~6 tot 9 miljoen km3. De grootste bekende vulkaanerupties zijn 9 duizend m3, dus dat is een factor 1000 kleiner. Hoe kan er nu een tektonisch event geweest zijn 1000 keer groter dan de grootst bekende vulkaanuitbasting zonder dat de bewijzen daarvan alomtegenwoordig zijn?
Tenslotte, T-Antarctica is niet Juli Lapland met hogere instraling dan nu. Ik zie niet hoe het een het ander uitsluit. GRIB / NGRIB zijn ook niet bitter koud voor die periode.
Hier laat ik het bij.
Voorbijganger, ik vrees dat we niet eens heel dicht langs elkaar heen praten, maar van grote afstand. Jouw wereld is een totaal andere dan de mijne, mijne gehoorzaamt wel aan natuurwetten zoals de dynamica van oorzaak en gevolg en dan valt er nogal wat op te ruimen.
Probleem is dat het ongelooflijk moeilijk is om “erase all wrong hypotheses from memory” te doen en bestudeer nieuwe feiten met een blank mind. En wat het UU team fout doet is om niet de theoretische modellen/proxy kunde te verifieren aan de hand van de in situ evidence, dan was je erachter gekomen dat gedurende MIS-3 geen fennoscandian ijskap was in het midden van de veronderstelde dome in lapland en dat er warmteminnende bomen in Duitsland groeiden tot grote verrassing van de onderzoekers, naast nog vele andere bewijzen voor een warme MIS3. Dat zou ook te zien zijn geweest in het linkje dat ik gaf.
Dan bijvoorbeeld, Ik heb al eens betoogd dat de isotopen van de ijskernen niet staan voor de temperatuur maar voor vochtigheidsgraad, wat ook te zien is in de ijs accumulatie data. Je ziet dus in feite twee keer hetzelfde.
https://www.sciencetalks.nl/revisiting-the-ice-core-isotope-thermometer/
Het treurige is dat Thomas Kuhn honderd procent gelijk had.
projektintegracija.pravo.hr/_download/repository/Kuhn_Structure_of_Scientific_Revolutions.pdf
Prima, jij je waarheid, ik mijn waarheid.
Okay, alleen dit, Ik heb ruim twintig jaar naar jouw waarheid gestaard, wetende dat het niet klopte, dat vertelde een mammoet me (https://www.amazon.com/Raising-Mammoth-Larry-Agenbroad/dp/6305879974). De mammoet is nu tevreden. Jij hebt iets van een dag naar de mijne gekeken, laat staan de logica bestudeerd. Hoe zou het over twintig jaar zijn?
Beste André,
Op dit moment doen ESMs (Earth system models) hun intrede in paleoklimatologie. Ik verwacht dat over 20 jaar ESMs op medium resolutie (~1 graad) glaciale cycli kunnen doorrekenen, en en passant pseudo proxy tijdseries produceren. (Dus als de modelsimulatie correct was, dan zou do18 Antarctica / Groenland; benthische foraminifera; GSML curve; … er zo uitzien – het verschil is dus hoe “fout” het model is.). Dus dan zullen we zeker weten wie er gelijk had.
Ik ben ook van mening dat vaak do18 als directe proxy van temperatuur wordt gezien, er spelen meer effecten.
Het lijkt me wat sterk om vanwege bomen in Lapland gedurende MIS3 alle theorieën over boord te gooien. Als je kijkt in https://www.geosci-model-dev.net/11/4657/2018/gmd-11-4657-2018.pdf, figuur 11, zie je dat er gedurende MIS3 weinig fennoscandian ijskap was. Helaas bevat de paper niet de movies die er wel gemaakt zijn, daarin zou je kunnen zien hoe zij hun ijskap hebben liggen gedurende MIS3.
Weet je wat als eerste doe bij het zien van studies van dergelijke modellen, de correctie voor in situ CO2, nog nooit gezien al vanaf Bintanja et al 2002, waarin nog zo’n mooie virtuele oost-aziatische ijskap was verzonnen.
Het zoeken naar namen als Spero, Lea, etc. als referentie heeft echter nog nooit iets opgeleverd. Bijvoorbeeld Spero et al 1999 https://www.nature.com/articles/37333
En waarom die nodig zou zijn legt Thomas Marchitto voor het eerst uit hier https://science.sciencemag.org/content/316/5830/1456
En waarom dan de CO2 van de ijskernen net zo prachtig correleren met de benthic stack, dan dringt zich al gauw een volgende hypothese op, die ik op korte termijn wil presenteren.
Je mag dan wel commentaar hebben op het UU team, maar
“Als we dan fysiek technisch accepteren dat het aangroeien en afsmelten van ijs in een cumulatief effect op de temperatuur is, dan…”
is gewoon onzin. Op een gegeven moment is de ijskap op – weggesmolten – of het land vol. Natuurlijk, niet van vandaag op morgen, maar op ky-schaal wel.
Daar kunnen we natuurlijk niet veel mee. Betekent dat dan dat het aangroeien van ijs niet een cumulatief effect is? Ja en natuurlijk zijn er grenzen. Het bad is op een gegeven moment ook gewoon leeg. En in een cumulatief proces maakt het niet uit of de tijdschaal microseconden is of eons. Je blijft zitten met dat faseverschil van 90 graden.
Maar nu iets anders. Ik zie je studie fig 8
waarbij het ijs van Antarctica tientallen of honderden kilometers overr de huidige kustlijn ligt. Dat is dus een hypothese, die eenvoudig is te verifieren.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379117302317
Joy et al 2015
I rest my case.
Je lijkt niet te begrijpen wat ik bedoel, dus nu nog maar een keer.
Laten we voor het gemak aannemen dat de temperatuur een sinus is gegeven door
T = sin (f t)
Jij stelt dat de relatie tussen ijsaangroei (Y) en temperatuur (T) ongeveer zo is
dY/dt = a T
met a een constante. In dit systeem is het faseverschil altijd 90 graden.
Ik zeg dat het systeem toch echt evenwichten kent, dus meer in de richting van
dY/dt = a T – b Y
met a en b twee constantes. Het faseverschil is in dit geval atan(f/b), dus 90 graden als omega>>b en 0 graden als b<<omega.
Dus "Je blijft zitten met dat faseverschil van 90 graden." is gewoon incorrect.
Tenslotte: Ik ben geen onderdeel van "het UU team", dus "je studie" is misgegokt.
Ik neem aan dat als je Joy et al, 2015 citeert, dat je bekend bent met de speciale dynamiek van de Dry Valleys op Antarctica. Erg representatief zijn ze niet. Kijk eens in https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277379111003726.
Voorbijganger,
Als je de tweede versie van het excel sheet download ( sciencetalks.nl/wp-content/uploads/2019/03/online-unsolving-var-growth.xlsx ) dan zie je een poging om de aangroei van het ijs te varieren door a in a.T te vervangen door een normale verdeling als functie van Y Hierdoor is de aangroeisnelheid in de simulatie minimaal op de uitersten en maximaal in het midden. Je kunt spelen met de parameters en de random noise met F9. In de grafiek “B” die linksboven in veld A8 begint, zie je als forcing weer een sinus met ripple en nu kun je de lineair cumulatieve response (rood) vergelijken met die modificatie in groen (var growth), waarin enige afvlakking wel zichtbaar is, maar het verschil is ‘underwhelming’
Ik zal het modeltje nog eens evalueren.
Hoelang duurt het voordat een ijskap een bepaald volume bereikt en de evenwicht bereikt tussen aangroei en smelt -met inbegrip van horizontale expansie? Voor groenland bijvoorbeeld het NGIP age model(fig 2): researchgate.net/publication/319912208_A_complete_representation_of_uncertainties_in_layer-counted_paleoclimatic_archives/figures?lo=1
Dan ben je dus wel zo’n 30-40 duizend jaar bezig voor 2 km Voor hartje Antarctica is dan nog veel extremer (fig 4) daar staat 17 meter diepte voor 130 duizend jaar.
researchgate.net/publication/329447224_Millennial-_to_Orbital-Scale_Responses_of_Western_Equatorial_Atlantic_Thermocline_Depth_to_Changes_in_the_Trade_Wind_System_Since_the_Last_Interglacial/figures?lo=1
Niet zoveel kans dus dat je na een paar duizend jaar al op evenwichtpunten zit en evenmin om in een glaciale periode er een formidabele zeespiegel equivalent erop te deponeren. Zeker als je bedenkt dat bij lagere temperaturen er nog veel minder sneeuw valt.
En dat is dan ook niet gebeurd volgens de nodige studies, ik ben nog bezig maar na een uurtje of wat heb ik:
Ackert, R. P., Mukhopadhyay, S., Parizek, B. R., & Borns, H. W. (2007). Ice elevation near the West Antarctic Ice Sheet divide during the Last Glaciation. Geophysical Research Letters, 34(21). doi:10.1029/2007gl031412
Anderson, J. B., Conway, H., Bart, P. J., Witus, A. E., Greenwood, S. L., McKay, R. M., … Stone, J. O. (2014). Ross Sea paleo-ice sheet drainage and deglacial history during and since the LGM. Quaternary Science Reviews, 100, 31–54. doi:10.1016/j.quascirev.2013.08.020
Hein, A.S., Fogwill, C.J., Sugden, D.E., Xu, S., 2011. Glacial/interglacial ice-stream stability in the Weddell Sea embayment, Antarctica. Earth and Planetary Science Letters 307 (1e2), 211e221.
Joy, K., Fink, D., Storey, B., De Pascale, G. P., Quigley, M., & Fujioka, T. (2017). Cosmogenic evidence for limited local LGM glacial expansion, Denton Hills, Antarctica. Quaternary Science Reviews, 178, 89–101. doi:10.1016/j.quascirev.2017.11.002
Stolldorf, T., Schenke, H.-W., & Anderson, J. B. (2012). LGM ice sheet extent in the Weddell Sea: evidence for diachronous behavior of Antarctic Ice Sheets. Quaternary Science Reviews, 48, 20–31. doi:10.1016/j.quascirev.2012.05.017
Erratum, hoewel het toch echt in de referentie staat,
Die c daar voor cm, moet onjuist zijn, de eerste 1700 meter (niet cm) staat voor 130 duizend jaar.
https://www.researchgate.net/publication/258816043_Radar_stratigraphy_connecting_Lake_Vostok_and_Dome_C_East_Antarctica_constrains_the_EPICADMC_ice_core_time_scale/figures?lo=1
Ik merk dat ik door het poneren van (bijna) niet relevante referenties ik mijn interesse in deze discussie verlies. Dus – na eerst onderstaande opmerking om uit te leggen dat je papers toch eerst beter moet lezen voor je ze citeert – laten we terug gaan naar de kern. [En laten we ook geen tijd meer verliezen met het uitleggen van de gangbare paleoklimatologie, want dat weet ik ook wel].
Figuur 4 van je researchgate link bevat vier frames: a (x=tijdschaal, x=tie points), b (x=tijdschaal, y=epica methane record), c (x=tijdschaal, y=d18o NGRIP), d (x=diepte core, y = Ti/Ca core). Dus a,b,c, hebben als x tijdschaal, niet diepte. D (GL-1248) is een marine core, geen ijskern – zie https://doi.pangaea.de/10.1594/PANGAEA.895048 (achterliggende paper is misschien niet open source, maar wordt daar genoemd).
Dus de kern, namelijk, waarom je het gangbare verklaringsmodel van het paleoklimaatverwerpt. Zijn die redenen:
1) De correlatie tussen tussen d18O in ijskernen en benthische foraminifera (LR04) is te groot.
2) In ~30ky kan zich geen NH-ijskap opbouwen en in 10ky kunnen niet alle NH-ijskappen (op Groenland na) afsmelten.
3) MIS3
Of mis ik er nog één?
1) De correlatie tussen tussen d18O in ijskernen en benthische foraminifera (LR04) is lineair/proportioneel en dat is het probleem wanneer het een cumulatief proces is, zelfs al zou het proces razendsnel zijn en snel limieten bereiken dan moet je in de correlatie nog steeds hysteresis-achtige verschijnselen tegenkomen en ook die is er niet. Zie sciencetalks.nl/wp-content/uploads/2019/03/online-unsolving.xlsx tab data & graphs grafiek linkerbovenhoek in R4.
Kortom, vind het proces dat lineair gelijktijdig (op geologische tijdschaal) beide isotopen series (en de CO2) doet variëren en dat is niet de aangroei van ijskappen.
2) Nog vervelender wordt het als je de Laurentide Ice Sheet beschouwd. Die moet weg zijn geweest tijdens het Eemian gezien de zeeniveaus en daarna tot zo’n 3-3,5 km hoogte zijn gegroeid in iets van 80 duizend jaar, waarbij een solar maximum rond 50ky bp en een handvol ijskap afbrekende Heinrich Events worden genegeerd. IJs op 3km diepte is al gauw honderden ky oud.
3) MIS3 ja en het Mystery interval en het Younger Dryas
sciencetalks.nl/the-mystery-interval/
sciencetalks.nl/the-younger-dryas-and-the-isotope-paleothermometer/
Bottom line, we zijn halverwege Thomas Kuhn’s structure of scientific revolution, wanneer een eerste poging tot een volledige revisie plaatsvindt, genadeloos afgestraft door het not-invented-here syndroom.
Nog een keer, nu zonder gekke herhaling:
Ik schat in dat 2) je hoofdbezwaar is en 1) en 3) bijkomende bezwaren zijn. En de kernhypothese je “next best guess is”.
Dus laten we “back of the envelope” afschatten of je in 80ky een Laurentide Ice Sheet (LIS) kunt laten aangroeien.
Present day accumulatie op Antarctica (14 Mkm2) inclusief ijsplaten is ~2500 Gt per jaar, dus gemiddeld 175 mm per jaar. Present day accumulatie (neerslag-verdamping) op Groenland (1.7 Mkm2) is ~700 Gt per jaar, dus gemiddeld 400 mm per jaar.
Als we schatten dat de LIS ongeveer zo groot was als Canada (10 Mkm2) en zo nat/droog als tegenwoordig Groenland/Antarctica, dan is de input ~1750 / 4000 Gt per jaar. In het LGM bevatte deze ijskap een equivalent van 70 m GMSL. Als we veronderstellen dat in de opbouwfase van de LIS zowel smelt als ice discharge verwaarloosbaar waren, dan heb je 6.3 tot 14.4ky nodig om deze massa te verzamelen. Dus dat er uiteindelijk 80ky voor nodig was, inclusief warmere periodes waarin de ijskap niet groeide, is “back of the envelope” prima mogelijk.
En ja, de LIS bevatte dus geen echt oud ijs. Daar moet de ijskap ook oud voor zijn.
Als er al een hoofdbezwaar is, naast de vele dingen die niet kloppen, dan is dat het onderwerp van deze blog, de fysieke onmogelijk dat een what-ever gemodificeerde (dubbel) cumulatief proces zich gedraagt als direct proportioneel lineair zonder enige vorm van hysteresis*) Sorry voor de herhaling, maar ik heb gedemonstreerd dat dat niet kan.
De kernhypothesis is een next best guess, zeker, maar daarin is dit probleem opgelost, hoewel ik zeker alles nog niet kan duiden. Wat ik wel kan duiden is bijvoorbeeld dit: britannica.com/topic/Core-Within-Earths-Inner-Core-The-2046720 en dit: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2014GL063015
Hoe gaan we verder? Popperiaans of Kuhniaans?
*)https://en.wikipedia.org/wiki/Hysteresis – als je in mijn accumulation demo kolom B en C resp E en F correleert dan zie je extreme hysteresis
We praten in cirkeltjes maar we komen wel ergens.
Ik heb je geen argument zien geven dat mijn back-of-the-envelope schatting niet kan. Misschien ben je er nog over na aan het denken, maar tot die tijd neem ik aan dat je niet kunt ontkennen dat het fysisch mogelijk is om binnen een glaciale periode een NH-ijskap op te bouwen. Overigens is er zo’n overweldigende hoeveelheid paleo bewijs dat er 18ky geleden nog grote ijskappen op Noord-Amerika en Scandinavië lagen dat ik niet weet hoe je zou kunnen ontkennen dat ze ook in 10ky weer kunnen verdwijnen. Wat anders verklaart dan de Post Glacial Rebound (PGR) van Scandinavië en Noord America, om maar wat te noemen?
Dus dan die correlatie tussen benthische foraminifera (LR04) en d18O van Antarctica. Allereest, d18O is inderdaad niet 1 op 1 temperatuur, maar de correlatie is groot – zeker omdat voor Antarctica de andere factoren minder groot zijn dan voor Groenland. LR04 data wordt, zoals we al besproken hadden, door diepzee temperatuur, ijsvolume en pCO2. Als je Spero et al goed leest, zie je dat het pCO2 effect op d18O verwaarloosbaar is (en significant op d13C). Je stelt dat diepzee temperaturen niet veranderen maar dat is onjuist. De oceaan heeft enkele duizenden jaren nodig om in een nieuw evenwicht te komen, dus dat is op glaciologische tijdschalen redelijk snel. Daarnaast koppelt het ijsvolume via het albedo effect weer terug op de mondiale temperatuur. Kortom, zowel d18O en LR04 geven beide direct dan wel indirect het effect op veranderend ijsvolume en mondiale temperatuur weer. En daarmee is hun hoge correlatie meer dan logisch.
En dan komen we weer bij de publicatie van het paleo UU team. Hun werk laat zien dat je inderdaad LR04 kunt opsplitsen in een ijsvolume en temperatuur-deel en dat je met LR04, instraling en statische klimaatvelden je best aardig de glaciologische ijs en CO2 historie van de laatste miljoen jaar kunt reproduceren. Dus dat is een proof of concept dat jouw bezwaren 1 en 2 niet steekhoudend zijn.
Dan houden we bezwaar 3 over: MIS en de warme events over – die komt dan nog hierna.
Verder, hoe zou die kernhypothese mbt de zeespiegeldaling in zijn werk moeten gaan? Als je bedoelt dat extra ocean spreading de zeespiegeldaling veroorzaakt, laten we even back-of the-enveloppe rekenen. Je moet dus een extra oceaan bassin creëren om die 120 m GMSL in kwijt te raken. De oceaan is typisch 5 km diep, en laten we aannemen dat we over een lengte van 20000 km het bekken verbreden. 1 mm GMSL komt overeen met 360 km3 water, dus het bekken moet 432 km breder worden om “120 m GSML” water te herbergen. Lijkt me niet realistisch dat we de bijbehorende spreading niet kunnen zien in de oceaanbodem.
Nee ik heb niet gereageerd op de LIS opbouw omdat het een zijpad is, nogmaals de hoofdzaak is iets dat echt niet kan, de Popperiaanse zwarte zwaan die de alle-zwanen-is-wit-hypothese weerlegd. Of de LIS al dan niet zo snel kan opbouwen is een Kuhniaanse gelegenheidshypothese waarin het zwakke punt de aanname is dat de afsmelt nul is en het orografische effect wordt verwaarloosd. Immers een ijskap veroorzaakt zijn eigen bergklimaat, waardoor in de zomer de sneeuw blijft liggen, maar zolang hij er nog niet is, is dat bergklimaat er ook niet.
Dat de LIS al zo omvangrijk was als gedacht, maakt overigens de fauna van de Yukon ook bezwaar tegen.
av-sher.narod.ru/Biblio/22_harington_vertebrates_yukon.pdf
Dan isotopen, er zijn nog meer processen waar geen aandacht is besteed. De Thermohaline circulatie transporteert -na verdamping- 18O rijk water naar de diepzee ( en.wikipedia.org/wiki/Thermohaline_circulation ) terwijl de upwelling veel meer diffuus is. Je hebt dus een lopende band waarvan je zou verwachten dat de benthic 18O hoger is dan de Lithoric net zoals de benthic 13C veel lager is. Dat is echter niet het geval. Waarom niet? Is met de kern-hypothesis ook meegenomen evenals de Stilostomella extinction, die er op wijzen dat zo’n één miljoen jaar geleden dramatische veranderingen in de diepzee hebben plaatsgevonden, net zoals het plotselinge ontstaan van de 100ka cycle. Waarom er een duidelijk startpunt is wordt allemaal meegenomen, en dan mag je je afvragen hoe valide een hypothese is die meer vragen beantwoordt dan dat hij oproept.
Prima, dan zijn we klaar.
Je argument van de bomen en paarden is vergelijkbaar met stellen dat er momenteel geen Groenlandse IJskap zijn omdat er muskusossen op Groenland rondlopen.
Het zij zo, trouwens, later schoot me te binnen dat ik de Pingualiet krater was vergeten, best ook wel een beetje een uitdaginkje. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Pingualuit_crater ) 40K gedateerd op 1.4 Ma, sporen van de dynamiek van drie ijskap bewegingen, maar dat hadden er dan minstens een tiental moeten zijn volgens het heersende paradigma over de LIS. Bulk-carbon dates om en nabij 15 BP, hoewel dat weinig zegt.
Je hint op een paper met info voor die Pingualiet krater maar ik kan niets vinden wat matcht met je LIS bezwaren. Dus kom maar op.
Ik snap dat een paradigma verandering start met ongemak met allemaal kleine dingen die niet kloppen. Ik zal niet ontkennen dat er een aantal schijnbaar conflicterende proxies zijn. Proxies zijn nu eenmaal geen directe metingen. Maar ik snap niet dat je schijnbaar achteloos voorbij gaat aan de enorme lading indicaties dat er 17ky geleden twee grote ijskappen waren – en 115 ky niet. Of aan back-of-the enveloppe schattingen & sophisticated modellen die aangeven dat de gangbare theorieën veruit het merendeel van de paleo-gegevens kan inpassen.
Tenslotte, laten we wel zijn, de wetenschappelijke revoluties in de natuurkunde na 1800 waren “omvattend” van aard. Newtons wetten zijn niet fout voor de situaties waarvoor Newton ze ontwikkeld had (lage snelheden) – Einsteins relativiteitstheorie vult dit aan met gedrag voor hoge snelheden. De revoluties waren dus niet (meer) vervangend zoals dat vroeger wel was (dus bijvoorbeeld van geocentrisch naar heleocentrisch beeld van het zonnestelsel).
researchgate.net/publication/280567521_Deglacial_and_postglacial_evolution_of_the_Pingualuit_Crater_Lake_basin_northern_Quebec_Canada
Paragraaf 2.1. spreekt over diverse gebeurtenissen gedurende de laatste late pleistocene stadial. Als dat al zoveel sporen nalaat, waarom is de krater dan nog steeds goed herkenbaar na misschien een tiental ijskappen gedurende 1.4 Ma. Vergelijk het bijvoorbeeld de veel jongere Barringer crater en.wikipedia.org/wiki/Meteor_Crater zondere enige glaciations. Waarom hadden al die ijskappen maar een marginaal effect?terwijl toch een groot deel van de Canadian shield op de bodem van de Atlantische oceaan ligt door toedoen van de HE’s.
shutterstock.com/nl/video/clip-6435890-shots-barringer-crater-arizona
en.wikipedia.org/wiki/Pingualuit_crater#/media/File:Pingualuit_aerial_2007.jpg
En dan, ik ontken helemaal niet dat er behoorlijk wat ijs was op het noordelijk halfrond gedurende het LGM, maar die domes van 3-3,5 km hoogte, die zijn alleen nodig om de ijsvolume administratie kloppend te krijgen, waarbij zowel die administratie als die hoogtes imaginair zijn.
Thomas Kuhn ging overigens ook over de strijd over het niet bestaan van Phlogiston en Aether en over de Platen tectoniek van Alfred Wegener en dat allemaal zonder dat het lot van de wereld er vanaf hing.
Ik was je nog een antwoord schuldig.
Ik ben geen geomorpholoog dus mijn guessing is net zo guessing als de jouwe.
– Marginaal effect zou ik niet willen zeggen. Het verschil tussen Meteor – waar de wanden bijna verticaal zijn – en Pingaluit – waar de helling maximaal 45 graden is – is significant.
– Het maakt nogal uit onder de ijskap hoeveel erosie je hebt. Na 33 miljoen jaar erosie is de Gamburtsev Mountain Range ook nog niet verdwenen. Pingualuit ligt redelijk dicht bij de ice divide; het is onwaarschijnlijk dat er een ice stream op enig moment over Pingaluit gestroomd heeft.
– Tenslotte, de geomorphologen die dit onderzoek publiceren geven ook niet aan dat het vreemd is dat de krater na al die ijstijden nog steeds zichtbaar is.
Andre, ik hoop van harte dat je gaat publiceren en je niet wel aangelegen laat liggen door wie dan ook maar.
Ik heb je bezwaren gelezen, maar je hebt niets te verliezen.
De winst is een nieuw perspectief op en voor een gemangeld volk die moet ondergaan waar de elite denkt zijn winsten moet behalen.
Dus meer dan de moeite waard om dat paradigma te doorbreken.
Op naar een mensheid met elan voor een wereld waar een ieder ertoe doet.
Anne
Er komen geleidelijk aan vooruitzichten. Je weet maar nooit.
Voorbijganger,
– O ja, CO2 is dus niet de trigger van de glaciale cyclus (dat beweerd ook geen wetenschapper) – maar wel de grote versterker die de hele cyclus mogelijk maakt.
CO2 is een versterker maar speelt een bijrol in de glaciale cyclus. De bijdrage van CO2 is hooguit 1 K. De trigger is obliquiteit. De grote versterker is het ijs zelf door effect op albedo en door invloed van accumulatie/ablatie op het oppervlak wat boven de sneeuwlijn uitkomt. Verder speelt het verloop van de tijd een rol, waarschijnlijk door stof-ophoping.
Meerdere recente papers concluderen dat de zeespiegelstijging minder dan 1 millimeter per jaar is afgelopen tientallen jaren. Geen versnelling ….een vertraging.
https://twitter.com/ClimateRealists/status/1164613620023668736
De zoveelste extreme hagelbui, dit maal in montana, zo groot als base balls 11.000 vogels hebben dit niet overleefd http://fwp.mt.gov/news/newsReleases/fishAndWildlife/nr_1256.html
Maanden geleden schreef ik dat hagel in de zomer een kenmerk is van een grand solar minimum zoals door anderen beweerd. Een uitleg die ik gevonden heb is dst dit komt omdat de bovenste luchtlaag kouder is, maar ik weet niet of dit klopt. Opmerkelijk is wel dat je de laatste tijd vaker hoort over dit soort hagel, zoals in brabant Italië en andere plaatsen.
Dat met die badkuip André zit me nog niet helemaal lekker. Uit onderzoek is gebleken dat een ijskap zich weliswaar langzaam opbouwt, maar dat deze in een fractie van die tijd weer is gesmolten. Je krijgt dus niet een zaagtand met gelijke hoeken, maar eentje die flauw oploopt naar de top om vervolgen stijl naar beneden te duiken. De vergelijking met de langzaam leeglopende badkuip is daarom m.i. niet erg steekhoudend. (bron; Salomon Kroonenberg. College Aarde en Klimaat)
Dat is niet de essentie Roel, de essentie is dat er twee hypotheses zijn, dat de antarctische ijskernen temperatuur zouden vertegenwoordigen en dat de benthic foraminifera stack ijsvolume zouden vertegenwoordigen. Als we dan fysiek technisch accepteren dat het aangroeien en afsmelten van ijs in een cumulatief effect op de temperatuur is, dan is het logisch gevolg een faseverschuiving van 90% onafhankelijk hoe snel e.e.a. verloopt. Tevens is het proces een filter voor hogere frequenties, die worden gesmoord. En dat gebeurt niet, in plaats daarvan is er een bijna perfecte directe lineaire correlatie. Ergo tenminste één van de hypotheses is onjuist. Maar in werkelijkheid zijn beide onjuist (MIS 3) dus moeten we concluderen dat de antarctische ijskernen niet de temperatuur vertegenwoordigen en dat de benthic foraminifera stack niet het ijsvolume vertegenwoordigen.
Dat betekent dus dat zeespiegels weer vogelvrij zijn en mogen doen en laten wat ze willen. Het maakt dus niet uit hoe snel het ijs smelt. We kunnen het niet verifieren aan de hand van de isotopen.
Wat schrijven de geologen over de ijsmorenen?
Quaternary marine terraces, sea-level changes and uplift history of Patagonia, Argentina: comparisons with predictions of the ICE-4G (VM2) model of the global process of glacial isostatic adjustment
http://www.atmosp.physics.utoronto.ca/~peltier/pubs_highestimpact/K.%20Rostami,%20W.%20R.%20Peltier%20and%20A.%20Mangini,%20Quaternary%20Marine%20Terraces,%20Sea%20Level%20Changes%20and%20Uplift%20History%20of%20Patagonia,%20Argentina:%20Comparisons%20with%20Predictions%20of%20the%20ICE-4G%20(VM2)%20Model…,%20Quat.%20Sci.%20Rev.,%2019,%201495-1525,%202000.pdf
Daar heb je een punt André, dat zal ik niet ontkennen.
Het enige dat ik heb willen opmerken was de wat wankele vergelijking tussen de ijstijden en de badkuip.
Als metafoor vind ik dat gewoon niet zo sterk. Dasal…
Voor de rest, prima artikel.
Mijn aanvullend commentaar
In deze bijdrage maakt André Bijkerk duidelijk dat CO2 niets te maken heeft met de Pleistocene ijstijden (het Pleistoceen is in de geologische tijdschaal een tijdvak van 2,58 miljoen (Ma) tot 11,7 duizend jaar (ka) geleden.
Wil u meer weten over dit tijdvak, zie de link hieronder:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pleistoceen
Het deelonderwerp Glacialen ondersteund de bevindingen van André Bijkerk, zie de tekst hieronder:
“Tijdens het Pleistoceen zijn er ongeveer 52 perioden, glacialen, geweest waarin de wereldtemperatuur duizenden jaren aanzienlijk kouder was. In veel van deze perioden was sprake van een grote uitbreiding van gletsjers in berggebieden en op hogere breedtegraad gelegen lagere gebieden. In 7 tot 10 glacialen (het precieze aantal is onbekend) duurde de koude periode zo lang (tot tienduizenden jaren) dat accumulerend ijs op de landmassas van het Noordelijk halfrond ook buiten de poolgebieden landijskappen van honderden meters tot kilometers dikte vormde. Deze ijskappen breidden zich over grote delen van Noord-Amerika en Eurazië uit. De periode waarin het landijs zich handhaafde varieerde per glaciaal en bovendien fluctueerde de grootte van de ijskap binnen een glaciaal soms aanzienlijk. De maximale uitbreiding van het landijs was meestal vlak voor het eind van ieder glaciaal. In de laatste 1 miljoen jaar ging het aangroeien van landijskappen trager (30-90 duizend jaar) dan het wegsmelten (10-20 duizend jaar) en werden ze groter dan voorheen. De afloop van elk glaciaal wordt gekenmerkt door een zeer snelle stijging van de temperatuur, waardoor buiten de poolgebieden het landijs snel afsmelt (en wereldwijd de zeespiegel navenant snel stijgt). Het punt van sterkste opwarming en snelste zeespiegelstijging tijdens deze klimaatsovergang beschouwt men als het eind van de glaciale periode en het begin van het interglaciaal.
Het afwisselend optreden van glacialen en interglacialen wordt veroorzaakt door cyclische veranderingen in astronomische parameters (Milankovic-cycli) in de stand van de aardas en haar baan om de zon (precessie, obliquiteit en excentriciteit) die de op aarde ontvangen hoeveelheid warmte van de zon bepalen. De gevoeligheid voor het optreden van ijstijden in het Pleistoceen is het gevolg van de daartoe gunstige verdeling van oceanen en continenten over de aardbol. Er lag veel continentale landmassa tot dicht rondom de Noordpool wat de conceptie van landijskappen bevorderde. Het continent Antarctica lag geïsoleerd op de zuidpool, en kreeg al een aanzienlijke permanente ijskap in het Neogeen. Vergeleken met de permanente ijsmassa op de zuidpool is de aangroei en smelt in Pleistocene ijstijden beperkt. Zuid-Amerika en Noord-Amerika raakten op de overgang van Plioceen naar Pleistoceen bij Panama aan elkaar verbonden, waardoor de Atlantische Oceaan en Grote Oceaan buiten de poolgebieden van elkaar gescheiden raakten. Hierdoor ontstond een zodanig patroon van oceaanstromingen dat afkoeling en opwarming door beperkte schommelingen in zonneinstraling versterkt konden worden en ijstijden deed optreden.”
Het zal duidelijk zijn dat de CO2-concentratie in de lucht hierin nauwelijks of geen rol heeft gespeeld.
Dat wordt ook nog eens onderstreept door onderzoek van de ijsboringen in Vostok op Antarctica, waar bij dezelfde CO2-concentratie van 275 ppm (0,0275%) er temperatuurverschillen kunnen optreden van ongeveer 4°C.
Zie onderstaande grafiek:
https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&id=459961325CDD9668640C53235C2B752CC2E81922&thid=OIP.lKp94WGlC3vPozNjlH8O2wHaEk&mediaurl=http%3A%2F%2Fc3headlines.typepad.com%2F.a%2F6a010536b58035970c0134840e51fd970c-pi&exph=931&expw=1508&q=grafiek+vostok+ijstijden&selectedindex=9&qpvt=grafiek+vostok+ijstijden&ajaxhist=0&vt=0&eim=0,1,2,6
Uit onderstaand overzicht blijkt van het “Herhalen van de ijstijden” dat er een soort patroon in zit en dat wij weer afstevenen op een periode van afkoeling, zie de afbeelding:
https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&id=D1485EB6D130353EC0D3824488B44E2CB0DF0114&thid=OIP.qWRbcqHKCxCNs7tCbIhcmwHaDj&mediaurl=http%3A%2F%2F2.bp.blogspot.com%2F-ilm_EFDvoTo%2FUizGsFwL0UI%2FAAAAAAAAALE%2FeTluH4zekUk%2Fs1600%2Fijstijden_vostok_c4y.gif&exph=422&expw=880&q=grafiek+vostok+ijstijden&selectedindex=4&qpvt=grafiek+vostok+ijstijden&ajaxhist=0&vt=0&eim=0,1,2,6
En wanneer uw honger naar meer informatie over CO2 in onze dampkring nog niet is gestild, dan kan u hier uitgebreide informatie vinden op de website Klimaatgek Fabels en feiten over het Klimaat, CO2:
https://klimaatgek.nl/wordpress/co2/
Tot slot deze informatie:
Geschiedenis van de Aarde v.w.b. ijstijden:
IJstijden traden de laatste 2,5 miljoen jaren veelvuldig op en staat bekend als het Kwartair.
De glacialen (ijstijd) zijn veel langer dan de interglacialen (tussenliggende tijd tussen twee ijstijden).
IJstijd onderzoek:
– Het ijstijdklimaat is nog steeds een van de grootste raadsels van het klimaatonderzoek.
– Zolang we de veranderingen in het klimaat tijdens de ijstijden niet goed begrijpen, missen we een belangrijk deel van de kennis die we nodig hebben om het klimaat in de toekomst te begrijpen.
Maar zolang we niet weten wat er achter de klimaatveranderingen in het verleden zit, blijft het moeilijk om klimaatveranderingen in de toekomst te voorspellen.
De voorlaatste ijstijd, het Salien, was van 180.000 – 120.000 jaar geleden.
In die tijd is het landijs gevormd en lag Nederland onder een dikke laag ijs.
De laatste ijstijd, het Weichselien, 71.000 – 12.000 jaar geleden.
Toen werd er geen ijs gevormd, alleen het toendra-klimaat is toen ontstaan, dit werd ook wel het Würm-glaciaal genoemd.
Deze periodes vallen in de Oude Steentijd.
Nederland is gevormd tussen de laatste 2 ijstijden, dus tussen120.000 en 71.000 jaar geleden.
Door de rivieren de Rijn, Maas, Schelde en Eems kwamen er mensen in Nederland wonen. De oudste sporen van bewoning komen uit 25.000 v. Chr.; 11.000 v. Chr. Landbouwrevolutie.
Wil u meer weten over deze tijd klik dan op onderstaande link:
De laatste IJstijd – Klimaat- Faculteit der Aarde en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit van Amsterdam 20 apr 2017.
Deze faculteit is ook verantwoordelijk voor het lesmateriaal van middelbare-scholen over het klimaat, wat niets is veranderd sedert de jaren vijftig m.b.t. de klimaat-definitie en de classificatie van Köppen.
http://www.geo.vu.nl/~huik/ijstijd.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kwartaire_ijstijd
De laatste link verschaft informatie over de ijstijden in het Kwartair van de Aarde van 2,58 miljoen jaar geleden tot nu.
Inderdaad het mysterie van de ijstijden is nog lang niet opgelost, maar CO2 en de CO2-uitstoot door menselijk-handelen heeft daar geen rol gespeeld v.w.b. de gemiddelde jaarlijkse temperatuur op aarde.
De zon is de drijvende kracht en dat wisten de Azteken, de Egyptenaren en primitieve volken al lang voor ons, maar die hadden ook geen computers of klimaatmodellen, laat staan weercomputerprogramma’s en die weersverwachtingen zijn maar beperkt geldig, laat staan tot 2100.
Het raadsel van de ijstijden is recentelijk opgelost. Zie mijn bericht hieronder.
Beste Andre Bijkerk,
Ik zou willen vragen of je dit recente onderzoek eens zou willen bekijken.
https://mariobuildreps.com/
Wat daar gedaan is, is een studie naar de orientatie van ongeveer 1000 bouwwerken uit de oudheid. Daaruit blijkt dat veel van die bouwwerken zijn georienteerd op de geografische noordpool. Dat is op zich nog niet zo gek, want veel belangrijke hedendaagse gebouwen zoals bijvoorbeeld het witte huis zijn dat ook.
Het bijzondere is dat op deze manier 5 verschillende geografische polen gevonden kunnen worden.
Nog bijzonderder wordt het, wanneer blijkt dat de afstand tussen deze 5 geografische polen heel sterk overeenkomt met de temperatuurswisselingen tijdens de laatste 5 ijstijden.
De onderzoeker die hier mee bezig is heeft hieruit geconcludeerd dat de 5 gevonden geografische polen en de bouwwerken die naar de verschillende polen wijzen, daarmee gedateerd kunnen worden.
Daarnaast is zijn conclusie dat dit alles alleen verklaard kan worden door het fenomeen aardkorstverschuivingen. De geografische pool blijft op dezelfde plek, maar de aardkorst komt langzaam los en verschuift in een periode van duizenden jaren langs de lijn van de 5 gevonden polen naar beneden.
Zo lag Groenland op een gegeven moment op de geografisch noordpool en naarmate Groenland weer naar beneden van de geografische noordpool af bewoog, kwam het ijs dat zich had gevormd terwijl Groenland op de noordpool lag, in een warmer gebied en begon te smelten. Een ontwikkeling die tot nu is doorgegaan.
Als je kijkt naar het smelten en bevriezen van de noordpool zie je iets interessants. Het ijs groeit aan in een cirkel patroon, waarbij meer ijs blijft liggen dichter bij de pool.
In de zomer wanneer veel van het poolijs smelt, blijft echter het ijs op Groenland liggen en dit ijs ligt niet in het midden van het cirkel gebied. Dit ijs moet dus op een eerder moment zijn gevormd en van de noordpool af zijn gegaan.
Volgens de onderzoeker zijn de ijstijden tot nu toe altijd verkeerd geinterpreteerd en zijn dit eigenlijk aardkorstverschuivingen.
Deze aardkorstverschuivingen gaan erg langzaam en niet zoals Hapgood dacht plotseling. De oorzaak voor deze verschuivingen is de toenemende eccentriciteit van de baan van de aarde om de zon. Bij toename hiervan ontstaan er gedurende de baan grote fluctuaties in de draaisnelheid van de aarde en kunnen de draaisnelheden van de verschillende lagen van de aarde niet langer synchroon blijven draaien. De aardkorst komt dan los en verdraait heel langzaam over de rest van de aarde.
De website legt nog veel meer uit, maar dit is even in een notendop waar het over gaat. Het meeste is heel sterk onderbouwd met data en kansrekening.
Ik ben benieuwd wat iemand die zich 20 jaar in ijstijden heeft verdiept, van dit alles vindt.
Fantastische vondst, dank je wel.
Zo’n 15 jaar geleden leek me een Rapid True Polar Wander* een prima oplossing voor de mammoet in Siberie tijdens de Laatste IJstijd. Dit heb ik daar destijds over geschreven: physicsforums.com/threads/rapid-true-polar-wander.1097/
Maar het bleek dat daar een bittere strijd over was geweest met bijv Charles Hapgood; ( en.wikipedia.org/wiki/Charles_Hapgood ), die de Lithosfeer over de Aestenosfeer wilde laten verschuiven, maar dit is weerlegd door de vulkanische hotspots. Hij hield zich ook bezig met orientaties van tempels. Ik heb zelf ook wat tempels bestudeerd met google maps (oa Angor Watt) maar kon niets vinden.
Ook onze Bert Vermeersen ( tudelft.nl/en/ceg/about-faculty/departments/geoscience-remote-sensing/staff/scientific-staff/profdr-lla-bert-vermeersen/ ) heeft zich beziggehouden met Polar Wander, waarbij hij dacht aan een onbalans in de aardrotatie tengevolge van assymetrische ijskappen.
De kernhypothese laat echter ruimte voor een ander mechanisme, tussen Kern en Mantel, diep binnen de aarde, waarbij Polar Wander niet valt uit te sluiten.
Dank je wel, Ja ik denk dat het echt de moeite waard is om eens goed te bekijken.
Deze pagina gaat dieper in op het aardkorst verschuiving aspect.
https://mariobuildreps.com/lost-civilizations-earth-crust-shifts/
Kenneth,
De oriëntatie van de Egyptische piramides gebeurde met behulp van een sterrenpaar. Kate Spence heeft dat overtuigend aangetoond. Door precessie van de aardas verschoof die oriëntatie, dus ook de richting waarin de piramides gebouwd werden. Daardoor kon ze de start van de bouw goed dateren en ook aangeven of die begon in het voorjaar of najaar. De meting vond plaats op het moment dat de twee betrokken sterren precies in het verticale vlak stonden. Dat gebeurde twee keer per jaar, de ene keer met een afwijking naar het oosten (t.o.v. het geografische noorden), de andere keer met de afwijking naar het westen.
http://www.hugova.be/KEMET/pg4-STERRENKUNDE/S032-TheorieKateSpence.html
Ik begrijp de in het artikel gehanteerde tijdschaal niet. Alle door mensen gebouwde objecten zijn niet ouder dan ~10 000 jaar en vallen ruimschoots binnen een precessie cyclus van 26000 jaar.
Best Dirk,
Dan moet je de artikelen op de website goed lezen en dan kom je er achter dat alles wat je in je bericht vermeldt, niet klopt of maar voor een deel klopt.
Dit onderzoek toont dus juist met name aan dat de mens tot 400.000 jaar geleden al in staat was om imposante bouwwerken te maken.
En dat maakt het in eerste instantie ongeloofwaardig dat geef ik toe, maar dat verandert op het moment dat je je in dit onderzoek gaat verdiepen.
Verder zijn de Egyptische piramides slechts een klein deel van de ongeveer 1000 bouwwerken uit de oudheid.
Kan best zijn dat bij een aantal van die piramides een aantal sterren ook een rol spelen. Ik ben bekend met die theorie.
Maar de overeenkomst tussen alle bouwwerken is de orientatie op de geografische noordpool.
Verder zou ik adviseren om te lezen wat er op de website is geschreven. Het is verder niet mijn onderzoek en antwoorden op de meeste vragen zul je daar kunnen vinden, mocht je interesse gewekt zijn.
“Wat daar gedaan is, is een studie naar de orientatie van ongeveer 1000 bouwwerken uit de oudheid. Daaruit blijkt dat veel van die bouwwerken zijn georienteerd op de geografische noordpool”
Wilde ze niet gewoon een tuintje op het zuiden ?
Zou je mij kunnen verwijzen naar een artikel over de weerlegging door die vulkanische hotspots?
Ik heb ook een reactie geplaatst op dit artikel:
https://www.climategate.nl/2015/12/chemtrails-een-alarmistische-onthulling/
Kenneth, je moet natuurlijk wel bedenken dat Hapgood nooit de peer review levels heeft gehaald. Hier is een prima argument:
geologyfreak.com/earth-crust-displacement-theory-charles-h-hapgood/
Hoewel destijds ook naar Hawaii werd verwezen, ook de Canarische eilanden zitten op een dergelijke hotspot die diep in de mantel moet zijn verankerd en een sterke aanwijzing dat de mantel en aardkorst niet zomaar over elkaar glijden. Een andere is de vorm van de aarde, die verre van rond is -denk aan de equatoriale uitstulping. Er zouden gigantische vernielingen plaatshebben als de korst daaroverheen zou moeten glijden.
Ik snap het probleem. Uit het onderzoek waar ik naar verwijs blijkt dat er dus bouwwerken zijn van zo’n 350.000 jaar oud.
Stonehenge bijvoorbeeld is meer dan 250.000 jaar oud. Nadat je de basis van de methode hebt bekeken zul je het daar waarschijnlijk mee eens zijn.
Er blijken eerdere beschavingen geweest te zijn die deze bouwwerken hebben gemaakt, en die beschavingen zijn verdwenen tijdens de aardkorstverschuivingen.
Deze aardkorstverschuivingen gaan dus gepaard met grote vernielingen. Het argument van de hot spots lijkt dan niet op te gaan.
Ik weet dat het nogal een verandering in denken is, maar nogmaals ik zou er gewoon eens in verdiepen en dan daarna bepalen wat je er van vind.
In tegenstelling tot wat Hapgood dacht duren deze aardkorstverschuiving 100.000 jaar of meer.
Bij nader inzien neemt de sceptis toch toe over die mariobuildreps site. Meneer is wel erg commercieel, en voor vijf dollar in de maand mag je bij de data. Ik vrees dat we daar niet veel mee kunnen. Voorts is de oudste formeel gedateerde archeologische site met een tempel Göbekli Tepe ca 12,500 jaar oud. https://nl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe. Ik vrees dan ook dat Mario totaal onbruikbaar is als referentie.
Jammer dat je er zo over denkt, maar ik neem je dat niet kwalijk.
Alle informatie op de website staat er al een aantal jaar op en dit jaar is hij begonnen met Patreon om zich op dit onderzoek te kunnen focussen en vraagt hij geld voor sommige artikelen. Zo te zien levert dat nog niet echt iets op. Het is denk ik niet slim om dat te doen omdat het inderdaad de geloofwaardigheid in het geding brengt.
Mocht je toch verder willen kijken dan een eerste oordeel, dan kun je hier meer informatie vinden over Gobekli Tepe vanuit zijn perspectief:
https://mariobuildreps.com/gobekli-tepe-true-age/
De basis van het onderzoek is de orientatie van 1000 bouwwerken, de 5 gevonden nodes die de vorige geografische polen tonen en de overeenkomst tussen de afstanden van deze polen en de temperatuurwisselingen tussen de 5 laatste ijstijden. Dit wordt op de homepage uitgelegd en zou je in korte tijd moeten kunnen lezen en beoordelen of het klopt of niet.
Ik heb gekeken en misschien wil je dat verhaal vergelijken met dit: https://www.researchgate.net/publication/258182967_Radiocarbon_dating_the_first_temples_of_mankind_Comments_on_14C-Dates_from_Gobekli_Tepe
Dan zie een zorgvuldig eerlijk betoog. Alles wat 14C-dateerbaar is (fossielen etc) komt rond 9000BC (Archeologen moeten zo nodig afwijken van de BP (before present) standaard. Potscherven zijn dateerbaar met de thermo illuminence methode. Dus je kunt alleen concluderen dat het complex tenminste zo oud is en verdere opgravingen en research moet uitwijzen of die datum verder naar beneden moet worden bijgesteld.
Het verhaal van Mario is kennelijk gebaseerd op een aantal onderling afhankelijke hypotheses en misschien wel een cirkel redenering (omdat het die kant op wijst is het zo oud), oude pool locaties, niet geverifieerde ouderdom.
Ik neem voetstoots aan dat de mens van een kwart miljoen jaar net zo slime en behendig was als nu maar dat zegt niets over de ouderdom van Göbekli Tepe. En dan gaat de stelligheid en zekerheid van Mario tegen hem werken. Dat is geen wetenschap.
Het is absoluut niet mijn bedoeling om je te overtuigen van de juistheid van dit onderzoek, maar je hebt de berekeningen erachter kennelijk nog niet bekeken want daar reageer je niet op.
Ik was eigenlijk vooral benieuwd naar je mening over dat onderdeel van dit onderzoek. Dus de basis die op de homepage uitgelegd wordt. Zou je die onderuit kunnen halen?
Nu wil je daar niet meer naar kijken omdat je bent overtuigd dat de archeologen het bij het juiste einde hebben.
Die potscherven die gevonden zijn, wat zeggen die nou eigenlijk?
Die kunnen daar destijds wel zijn achtergelaten door een voorbijganger. Of niet soms?
Als we het over de ouderdom van de bouwwerken hebben zou je alleen iets kunnen hebben aan datering van het bouwwerk zelf. Maar ook dat is niet zeker omdat het in de loop der tijd kan zijn gerestaureerd.
Hoe dan ook ik zou het leuk vinden als je een keer kunt kijken of je basis van deze methode kunt controleren op waarheid.