Een bijdrage van Jeroen Hetzler.
Een interessante vraag is waar Nederland nu eigenlijk staat in dit ondermaanse klimaatbeleid? En hoe zit het nu met de uitvoering van dat Parijse akkoord? Er circuleert deze lijst, die mij overigens niet uitputtend en ook niet helemaal correct voorkomt.
LANDEN DIE NIET MEEDOEN AAN HET KLIMAATAKKOORD
Afrika:
1,2 miljard inwoners, 714 x groter dan Nederland
Rusland:
144,5 miljoen inwoners, 402 x groter dan Nederland
Amerika:
325,7 miljoen inwoners, 231 x groter dan Nederland
China:
1,3 miljard inwoners, 225 x groter dan Nederland
India:
1,3 miljard inwoners, 77 x groter dan Nederland
Iran:
82 miljoen inwoners, 38 x groter dan Nederland
Colombia:
47 miljoen inwoners, 26 x groter dan Nederland
Turkije:
80 miljoen inwoners, 18 x groter dan Nederland
Irak:
39 miljoen inwoners, 10 x groter dan Nederland_______________________________________________________+
4.517.100.000 inwoners 1.741 x groter dan Nederland
Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat deze lijst uitputtend is. Het zijn namelijk maar 16 landen van de 197 die de doelstellingen van Parijs strikt volgen:
The 16 countries with targets in national policies and laws that are compatible with their NDCs are: Algeria, Canada, Costa Rica, Ethiopia, Guatemala, Indonesia, Japan, FYR Macedonia, Malaysia, Montenegro, Norway, Papua New Guinea, Peru, Samoa, Singapore and Tonga.
Interessant is de vraag wat er van het klimaatbeleid van deze paar landen daadwerkelijk terecht komt. Ik krijg niet de indruk dat we hier te maken hebben met overal substantiële zware industrieën. Daarom maar eens gekeken naar de mondiale CO2-emissieranglijst van BP. Deze lijst geeft het volgende beeld (een paar landen zoals de Zuidzee-eilanden Samoa en Tonga) zijn te onbeduidend en komen dus niet voor):
Canada 1,6%
Peru 0,2%
Centraal America 0,2% waartoe Guatamala en Costa Rica behoren.
Noorwegen 0,1%
Algerije 0,4%
Oost Afrika 0,3%
Indonesië 1,6%
Maleisië 0,7%
Singapore 0,7%
Nederland* 0,6%
Denemarken* 0,1%
Duitsland* 2,1%
België* 0,4%
VK* 1,2%
Totaal 10,2%
Bron. Zie Statistical Review of World Energy all data XLSX.
*Ik heb die landen maar aan de lijst toegevoegd omdat deze, met name Nederland, zich vol ijver als planeetredders manifesteren.
Voor Nederland zijn de temperatuurvermindering door 49% minder CO2 in 2030 in 2100 berekend op 0,00027 graad C (Crok, wetenschapsjournalist) en 0,00007 graad C (Dorland, klimatoloog KNMI). Voor 100% in 2050 wordt dit dan: 0,00054 respectievelijk 0,00014. Dan vinden we voor deze groep landen: 0,0092 respectievelijk 0,0024 graad C. Wereldwijd wordt het overigens 167 x 0,00054 = 0,09 (Crok) respectievelijk 0,023 (Dorland). Lomborg kwam uit op 0,17 graad C.
Simon Rozendaal schreef in zijn jongste boek, ‘Warme Aarde, Koel Hoofd’, met zoveel woorden: bijna 0 x iets = bijna 0. Dit is hier het geval. Bovendien krijg ik niet de indruk dat veel andere landen staan te trappelen om de planeet te redden van een niet bestaand probleem. Die jaarlijkse COP-conferenties zijn eerder een leuk jaarlijks uitje dan een ernstige CAGW-aangelegenheid. Op Katowice spande Guinee de kroon met 406 klimaatfeestneuzen. Bron.
Mij lijken die landen verstandig en weldenkend genoeg om zich niet te voegen naar het eenzijdige beeld dat bijvoorbeeld de NOS en Hiemstra c.s. ons proberen voorspiegelen. Kost alleen maar geld dat er ook niet zal komen als zo weinig landen meedoen. Zelfs binnen Europa valt de NL-obsessieve klimaatijver wel mee, gegeven bijvoorbeeld het gasbeleid in Duitsland en kerncentrales in Frankrijk. Nederland blinkt uit door zelotische ijver, lees: collectieve maatschappelijke en economische zelfmoord. Niet iets om trots op te zijn, tenzij onze politici van de coalitie de ultieme klimaatwetenschappers zijn gebleken waar de hele wereld met smart op zit te wachten. Die indruk krijg ik niet. Wel die van apostelen van de ideologie van Maurice Strong onder leiding van GroenLinks, D66 en CU.
En immer ligt op de loer het menselijk falen door hoogmoed. Het is immers niet onrealistisch noch op voorhand onweerlegbaar incorrect te stellen dat de huidige herstelperiode na de Kleine IJstijd de natuurlijke cyclus volgend weer leidt tot een periode van afkoeling. Ook voor dit laatste zijn goede argumenten beschikbaar. In beide gevallen is sprake verwachtingen die door metingen in de toekomst bevestigd dan wel weerlegd kunnen worden.
De huidige obsessie voor de CAGW-hypothese (vermeend door mensen veroorzaakte catastrofale opwarming) zou derhalve wel eens op een catastrofe kunnen uitlopen, maar dan door een totaal gebrek aan voorbereiding op koude. Het KNMI leunt immers uitsluitend op opwarmingsmodellen en ziet ze abusievelijk aan voor feiten. Dit is een fundamentele en voor Nederland mogelijk rampzalige denkfout.
De agitprop van diverse media, evenals de gesubsidieerde klimaatresearchwereld, poogt het beeld op te dringen dat de CAGW-hypothese, en impliciet die klimaatmodellen, een onbetwistbaar wetenschappelijk bewezen feit is en dat eenieder zich hier maar naar te voegen heeft. Men kan dan nog hooguit kibbelen over de effecten van klimaatbeleid zoals hierboven opgesomd, maar niet over de ‘wetenschappelijke’ fundamenten van die modellen. Die slag is dan alvast gewonnen, hoopt men van die zijde op te kunnen dringen. Scholieren zijn het opvallendste slachtoffer van die agitprop. Wie om welke reden dan ook in deze misleidende voorstelling van zaken meegaat, begeeft zich in een moreel drabbig gebied. Doet mij denken aan Schindlers List. Een helder betoog over zuivere wetenschapsbeoefening stelt bijvoorbeeld:
Met de toenemende stroom van opwarmingsberichten en klimaatstudies kan ik me voorstellen dat velen zich afvragen of het niet echt de mens is die het klimaat opwarmt door maar voortdurend CO2 in de atmosfeer te ‘pompen’. De materie is echter ingewikkeld hetgeen de discussie vertroebelt. Misschien ware het daarom te overwegen om het zwaartepunt van de discussie te verleggen naar de zin of onzin van het renewable-energiebeleid dat daarmee samenhangt? Daar zijn de feiten immers veel duidelijker. Toch is mijn reactie daarop: nee.
Dit is een logische constatering, evenals:
De vraag is dus hoe het staat met de correctheid van die aannames. Zijn het witte of zwarte zwanen? Dat waren vragen voor het VN-klimaatpanel (Intergovernmental Panel for Climate Change, IPCC) die spoedig de ene witte zwaan na de andere produceerde. Maar er zijn problemen, er is ook een zwarte zwaan. Simpel: Je kunt berekenen dat CO2 dat grote opwarmen niet kan doen. Dat gebeurt hier en hier die met twee verschillende methodes op vrijwel hetzelfde resultaat uitkomt; een resultaat dat bovendien strookt met empirisch onderzoek.
Het is al veel langer bekend dat die CAGW-hypothese deze toets van zuivere wetenschapsbeoefening niet doorstaat, om de eenvoudige reden dat het om een pseudo wetenschappelijke ideologie gaat waarin geen zinnig mens zou moeten meegaan. Eender geldt voor de klimaatmodellen die het klimaatbeleid bepalen, maar door de metingen al lang weerlegd zijn en ook de toets van hindcasting niet konden doorstaan.
Zou het IPCC dit zich ook realiseren? Halen ze daarom nu opeens de bekende fabels over overbevolking en honger van stal? Voedselproductie en -distributie zijn verschillende grootheden. Honger is vaak het gevolg van onvoldoende distributie. Er is voedsel genoeg. Complicerende factoren zijn bovendien het irrationele verzet tegen genetische modificatie, de toename van biologische voedselproductie en zogenaamd duurzame biobrandstoffen. De laatste twee zijn pure verspilling, een luxe die het welvarende Westen zich meent te kunnen veroorloven, maar niets bijdraagt aan verbetering in de mondiale voedselvoorziening en welvaart, integendeel. Daarom is hier een lezenswaard artikel dat enig perspectief biedt:
In de jaren zestig hingen op veel scholen posters met daarop een wereldbol, afgeladen met mensen. Zo vol dat ze er aan alle kanten vanaf tuimelden. Het is een sterk beeld uit een tijd dat de wereldbevolking nog maar ruim drie miljard mensen telde. Het was ook een idioot beeld. Want had je die drie miljard mensen netjes naast elkaar gezet, iedereen op een tegel van een vierkante meter, dan hadden ze 4096 vierkante kilometer in beslag genomen. Dat is ongeveer het grondgebied van de provincie Gelderland. Vandaag zijn we met ruim zeven miljard mensen. Zou je ons opnieuw netjes naast elkaar zetten, dan nemen we met z’n allen 7056 vierkante kilometer in, de oppervlakte van Limburg en Noord-Brabant samen. Op de rest van de aardbol is dan geen mens meer te bekennen.
Dit lijkt mij een aardige poging tot relativering.
De grootste bevolkingsgroei ligt inmiddels al achter ons. De afgelopen vijftig jaar steeg de wereldbevolking immers al van 3,3 miljard naar de huidige 7,2 miljard. Dat was een toename van maar liefst 118 procent. Vergeleken daarmee stelt de aanstaande toename van 38 procent maar weinig voor.
Vooralsnog groeien we nog even door. En waarschijnlijk gaat ons dat goed bevallen. De groei van drie naar zeven miljard mensen ging in elk geval prima. Verrekend met de inflatie verdient de gemiddelde wereldburger vandaag drie keer zo veel geld als in 1965. Ook wordt de gemiddelde wereldburger vandaag de dag dertig procent ouder dan in 1965. De kans dat zijn jonge kinderen sterven, daalde met maar liefst zestig procent. Hongersnood komt enkel nog voor in Afrika. En het aantal mensen met ‘structurele honger’ zakte wereldwijd van 49 procent naar elf procent. In 1965 leden 1,6 miljard van de 3,3 miljard mensen honger, vandaag zijn dat er 795 miljoen van de 7,2 miljard.
Interessante constateringen die door het boek van Simon Rozendaal ‘Alles wordt beter’, en dat van Hans Rossling ‘Feitenkennis’ zijn bevestigd.
Conclusie: niet alleen al die klimaatijver is symboolpolitiek gebaseerd op Lysenkoïstische wetenschapsbeoefening en onvermijdelijk ondeugdelijke klimaatmodellen, ook het weerlegde Malthusiaanse alarmisme van Ehrlich over massale hongersnoden dat het IPCC weer van stal haalt als feit, is symboolpolitiek. Dit politiek ideologische kaartenhuis wordt overeind gehouden door de NOS, diverse media en zelotische linkse politici. Ik zou er niet trots op zijn.
Derhalve blijft van kracht:
Ceterum censeo Legem Climae delendam esse.
(Overigens ben ik van mening dat de Klimaatwet vernietigd moet worden.)
Alarmisten haten deze site, zeker midden in de zomer. Bijna real time NASA beelden van het ijs rond de Noordpool.
https://worldview.earthdata.nasa.gov/?v=-5340965.946723637,-4090657.491116803,5144794.053276363,3364062.508883197&p=arctic&t=2019-06-29-T00%3A00%3A00Z&as=2019-06-09-T00%3A00%3A00Z&ae=2019-06-29-T00%3A00%3A00Z&l=VIIRS_SNPP_CorrectedReflectance_TrueColor(hidden),MODIS_Aqua_CorrectedReflectance_TrueColor(hidden),MODIS_Terra_CorrectedReflectance_TrueColor,Reference_Labels(hidden),Reference_Features(hidden),Coastlines&ab=on
Link kan niet als link gelezen worden.Hier is de tiny url
https://tinyurl.com/y4dv252x
Leg uit, ik zie niets vreemders dan heel weinig zeeijs.
Holy shit! Over klimaatijver gesproken.
In de VK een horrificant verhaal over het verduurzamen van je woning.
Nou had ik van derden of eigenlijk meer van vierden (ik heb namelijk een kennissen- en vriendenkring waarin weinig idioten die zich het hoofd op hol laten brengen door handige tapijtverkopers als Gerrit Hiemstra, die zich bovendien over het algemeen de pis niet louw laten maken door een hogere energierekening) wel al begrepen dat het “verduurzamen” van een bestaande woning een helse, zeer kostbare, niet rendabele en in veel gevallen een onhaalbare klus is; toch kon ik van onderstaand artikel wel weer iets leren.
We hebben in Nederland namelijk minstens één “lector psychologie voor een duurzame stad”! Hij heet Reint Jan Renes en werkt aan de Hogeschool Amsterdam. Een lector psychologie voor de duurzame stad! I kid you not! En … het zal u niet verbazen hij hengelt naar meer werk voor hemzelf en zijn vakbroeders.
Reint Jan weet dingen: verduurzamen kent drie succesfactoren. Te weten geld, techniek en de mens. Reint Jan is van de mens en laat onder meer noteren:
“Mensen moeten de urgentie voelen, anders komen ze niet in beweging.” of
“ … je moet burgers ervan doordringen dat we geen keuze hebben” of
“Als je met de trein gaat, krijg je gratis vrije tijd waarin je Netflixseries kunt kijken” of
“Je moet kleine beloningen inbouwen b.v. door het samen te doen zodat je elkaar schouderklopjes kunt geven”.
Allemaal bloedserieus. Waarom denk ik tijdens het lezen toch steeds aan het oplopend lerarentekort?
Daarnaast hebben veel mensen (mannen volgens Reint Jan enigszins verontschuldigend want Hogeschool Amsterdam) heel veel plezier in het afstellen van technische apparatuur. Hij denkt aan zijn buurtgenoot “die samen met zijn vriendin een windmolentje van anderhalve meter op het dak heeft geplaatst, volstrekt onrendabel nog, maar ze halen lol uit het ‘klooien aan de parameters en het pionieren’ en spreken liefdevol over ‘ons projectje”. KLOOIEN AAN DE PARAMETERS.
Een laatste kwootje nog en dan ben ik weg: “Verduurzamen verlost je ook van je cognitieve dissonantie: het nare gevoel dat je de hele dag bijdraagt aan CO2-uitstoot, terwijl we dat proberen te verminderen.” Die moet nodig zelf eens langs de spiegeloog denk ik dan.
Kijk dat vind ik nou leuk! Veel leesplezier allemaal en bedenk: Reint Jan is gewoon de vleesgeworden liefdes baby van Janos en HenkdJ
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-het-zo-lastig-is-je-huis-te-verduurzamen~b8c5a1af/
Het Klimaatakkoord van Parijs 12 dec 2015 is de basis voor de klimaatmaatregelen die de ondertekenaars (197) zichzelf hebben opgelegd wanneer zij het akkoord hebben geratificeerd.
Ongeveer 7 landen hebben dit niet gedaan, waaronder Rusland, Iran en nog een aantal andere landen. De USA heeft aangekondigd dat ze uit het akkoord stappen en dan wordt ongeveer 40% van de benodigde reducties aan broeikasgassen niet gehaald.
Tot 2030 hebben landen die in opkomst zijn zoals China en India en de laag ontwikkelde landen geen reductie verplichting.
Het blijkt dat China nu al meer dan 2x meer uitstoot dan in 1990 (referentie jaar), 11 Gt, dat is meer dan 2x de totale reductieverplichting van de EU (24 landen).
De Nederlandse verplichting is 0,54% van de totale reductieverplichting van het akkoord.
Het UN FCCC heeft de opdracht om de reducties van de landen te monitoren, dit zou zichtbaar op hun website moeten zijn:
https://unfccc.int/
Echter in de documentatie is alleen een overzicht te vinden van de 43 rijkste landen (Annex I landen), je hebt dus helemaal geen idee hoe het er nu echt voor staat met de reducties van broeikasgassen in de wereld en wat de totale uitstoot jaarlijks is.
Wat bepalend is voor het broeikaseffect is de concentratie van deze broeikasgassen in de atmosfeer en wat hun directe invloed is op de gemiddelde jaarlijkse temperatuur op aarde,
Tussen 1950 en 2013 was volgens het IPCC Climate Change AR5 alleen de wereldwijde uitstoot van CO2-equivalenten verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde in deze periode, niets anders.
Wel in 1988 steeg de jaarlijkse gemiddelde temperatuur in De Bilt en in de landen langs de kust van de Atlantische Oceaan in West Europa met ongeveer 1 graad C, ik neem aan dat dit door een wijziging is gekomen van de warme golfstroom. Oceanografen kunnen hier misschien hun licht over laten schijnen.
Dat de maximale wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging van 1,5°C t.o.v. 1750 overschreden gaat worden staat in het IPCC Klimaatrapport van 2013 en het PBL/KNMI rapport van 15 maart 2015, want bij een maximale reductie van uitstoot van broeikasgassen zal deze temperatuur hoger worden dan 2,5°C, dus het streven naar 1,5°C is dan zeer merkwaardig, bovendien is deze temperatuur al in 2012 gehaald in vele landen zoals ook in die rapporten is aangegeven, waaronder in Nederland n.l. 2.0°C stijging sinds 1906.
Hier wordt dat grafisch weergegeven v.w.b. het voortschrijdend jaargemiddelde in De Bilt 1901-2018:
http://www.mscha.org/knmi/movingavg260.html
Zie ook informatie van het PBL, compendium voor de leefomgeving, Klimaatverandering indicatoren: Temperatuur in Nederland en mondiaal, 1906-2015:
http://www.clo.nl/indicatoren/nl022612-temperatuur-mondiaal-en-in-nederland
Het PBL stelt: Trendmatige temperatuurstijging door uitstoot van broeikasgassen, fluctuaties door natuurlijke factoren.
Dat dit een misvatting is hebben we hierboven al aangetoond.
Het heeft dan ook geen enkele zin om het Klimaatakkoord van Parijs verder uit te voeren, omdat de doelstelling om tot nul uitstoot in 2050 te komen van broeikasgassen nooit gehaald kunnen worden, omdat de lucht- en scheepvaart niet in het akkoord zijn opgenomen en het niet is te verwachten dat landen die tot 2030 zijn vrijgesteld van reductieverplichtingen, dan ineens het roer om gaan gooien en hun energieproductie gaan verduurzamen, dat is een utopie.
Dit alles nog los van de studies over de klimaatgevoeligheid die zoals het nu er voor staat de invloed van de CO2-concentratie op de gemiddelde jaarlijkse temperatuur op aarde minimaliseren.
Stoppen met dit klimaatbeleid en de tijd nemen om te komen tot een evenwichtige energietransitie die betrouwbaar is en ongevoelig is voor weersveranderingen enz.
Gelukkig, alles wordt goedkoperderder …
https://www.geenstijl.nl/5149135/lagere-energierekening-mogelijk-in-rook-op/#comments