Dit is een enigszins ingekorte vertaling van een wat ouder interview van Svenolof Karlsson met de vooraanstaande Zweedse klimatoloog Lennart Bengtsson.
Bron hier.
Natuurlijk wordt de aarde warmer. Maar het gaat heel langzaam, en de temperatuur is al vijftien jaar stabiel. De wereld kent veel problemen, maar deze hebben heel weinig te maken met klimaatverandering, zegt professor Lennart Bengtsson, een topper op het gebied van klimaatonderzoek.
Lennart Bengtsson, geboren in 1935 als een kind uit een arbeidersgezin in Trollhättan, is thans verreweg de meest vooraanstaande Noordse klimaatonderzoeker. In de jaren zestig, als een jonge master in de meteorologie in dienst van de Zweedse SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut), was hij een centrale figuur in de ontwikkeling van de Noordse samenwerking en leerde hij onder andere de gerenommeerde Finse meteoroloog, Erik Palmén, kennen.
In de jaren zeventig en tachtig was hij betrokken bij de bouw van het European Centre for Weather Forecasting, en het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) in Reading, Engeland, eerst als onderzoeksmanager en vervolgens als directeur van het centrum. In 1990 werd hij benoemd tot directeur van het Max Planck Instituut voor Meteorologie in Hamburg en was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van klimaatmodellen bij dit instituut van 1991 tot 2000.
Ondanks het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd bleef hij actief. Sinds 2001 is hij professor aan het Environmental Systems Science Center aan de Universiteit van Reading, in 2008 werd hij benoemd tot hoofd van de aardwetenschappen aan het ISSI (International Space Science Institute) van het International Space Science Institute in Bern, Zwitserland. Alsof dat nog niet genoeg was, is hij sinds 2009 ook gastprofessor aan de universiteit van Uppsala.
Vele onderscheidingen
De lijst met indrukwekkende onderscheidingen is lang, zoals de Milancoviçal Medal (European Geophysical Society), Descartes Prize (EU), IMO Prize (WMO), Rossby Prize (Swedish Geophysical Association) en Alfred Wegener Medal (European Geophysical Union). De Finse Academie van Wetenschappen is een van de academische instituties waar hij lid van is.
Zijn belangrijkste onderzoeksgebied is atmosferisch modelleren, maar zijn uniek lange carrière heeft ook een algemene wetenschappelijke breedte opgeleverd. Daardoor zou hij bijna kunnen worden gekwalificeerd als een eenmans universiteit.
Toch is Lennart Bengtsson in Zweden niet erg bekend buiten wetenschappelijke kringen. Zeker deels omdat hij de afgelopen veertig jaar voornamelijk in het buitenland heeft gewerkt, maar ook omdat hij geen media–aandacht zocht.
Voor de Katternö–krant heeft hij zich echter bereid getoond tot een openhartig interview. Met educatief geduld en veel charme laat hij enkele van de centrale kwesties in het huidige klimaatdebat de revue passeren.
Enkele uitgangspunten
Eerst moeten we weten waarover we praten. Er wordt vaak beweerd dat er een consensus bestaat over het klimaatprobleem, dat 97 procent van de onderzoekers het eens zijn over een naderende ernstige opwarming en dat klimaatsceptici een kleine minderheid vormen – klimaatontkenners, die niet serieus hoeven te worden genomen.
Maar dat is slechts goedkope retoriek. Geen enkele serieuze wetenschapper ontkent klimaatverandering. Klimaatverandering is van alle tijden. Ook twijfelt niemand aan het feit dat de mens invloed heeft op het klimaat. De vraag is of deze zo groot is dat het praktische betekenis heeft. Ook ontkent geen enkele serieuze onderzoeker dat het verhogen van het koolstofdioxidegehalte in de atmosfeer een factor is die de temperatuur opdrijft. Deze kwestie wordt bepaald door de natuurwetten en is bekend sinds het midden van de 19e eeuw. Svante Arrhenius voerde al in 1896 een opmerkelijke klimaatberekening uit.
Maar de vraag is wat de invloed is van kooldioxide in wisselwerking met alle andere factoren die ook de temperatuur beïnvloeden. Er zijn ook factoren die de temperatuur verlagen – wat is hun invloed? Een andere fundamentele vraag is wat beter is voor mens en planeet: een warmer of kouder klimaat? Het opwarmingsalarmisme gaat alleen over rampen. Maar opwarming heeft ook voordelen.
Hoe moet men de beweringen over consensus beoordelen?
‘Ik vind het moeilijk de veranderingen in de consensus bij te houden’, zegt Lennart Bengtsson. ‘Naar mijn mening is het noodzakelijk om een onderscheid te maken tussen een puur wetenschappelijke benadering en een adviserende sociale functie. Wetenschap is een dynamisch proces, waarin geleidelijk systematische kennis wordt ontwikkeld. Een centraal aspect is de empirische component, dat wil zeggen kennis die kan worden bevestigd door observaties.”
Verreweg de belangrijkste bijdrage aan klimaatkennis is de ontwikkeling van nieuwe observatiesystemen in de afgelopen decennia. ‘We kennen nu heel gedetailleerd de atmosfeer en de dynamiek en fysica van de zeeën. Toen ik eind 1950 begon met het bestuderen van meteorologie, werd gedacht dat het albedo van de aarde 0,40 was en niet, zoals we nu weten, 0,29. Met een albedo van 0,40 zouden alle klimaatscenario’s de verkeerde kant op gaan’, zegt Lennart Bengtsson.
Hoe verstandig is het om deze deels onzekere kennis te gebruiken om de samenleving te adviseren, bijvoorbeeld bij langetermijnbeslissingen en investeringen?
Helaas is er een hele machinerie gecreëerd die besluitvormers gedetailleerde, door computersimulatie verkregen informatie biedt, waardoor de indruk wordt gewekt dat we aanzienlijk meer weten dan we in feite weten. Met kleine veranderingen in verschillende parameters, kan men gemakkelijk gruwelscenario’s ontwerpen, zoals het nieuwste van de Wereldbank [besteld bij het Potsdam Institut für Klimafolgenforschung, PIK]. Daarom vindt men ook geen overeenstemming tussen afzonderlijke toekomstscenario’s.’
Ook zou het niet de taak van de wetenschap moeten zijn om gedetailleerde informatie te verstrekken aan politici, vindt Lennart Bengtsson. ‘We gaan er vanuit dat politici en andere besluitvormers over een gezond oordeel beschikken. Helaas is dit niet altijd het geval en dan moet men hopen dat kiezers andere politieke kandidaten zullen kiezen en dat binnen het bedrijfsleven aandeelhouders en de markt reageren. Ook kan advies bij wetenschappelijke academies worden ingewonnen.’
Er dient niet te worden vergeten dat verschillende landen risico’s anders beoordelen. ‘De Noordse traditie met zijn rotsvast geloof in de rol van de wetenschap in de samenleving, wil op praktisch alle terreinen de toekomst in absurdum plannen. Als je de theoretische onzekerheid die bestaat in de weers– en daarmee ook de klimaatprognoses combineert met de Scandinavische traditie van social engineering en planningsdrift, krijg je waanzinnige uitkomsten.
Hoeveel warmer is het geworden?
Om verhoudingen aan te geven dient men zich te realiseren dat de aarde minder dan twee derde van haar bestaan minstens 7 graden warmer was dan vandaag. Als we alleen naar de laatste 160 jaar kijken (sinds 1850 beschikken we over betrouwbare wereldwijde meetreeksen), is de temperatuur met 0,8 graden gestegen.
Sinds 1958, het begin van de continue meting van het koolstofdioxidegehalte in de atmosfeer, is de temperatuur ongeveer 0,5 graden gestegen. Maar de curve gaat niet gelijkmatig omhoog. De jaren 1930 en 1940 waren warmer dan de jaren 1960 en 1970. En na een opwarmingsfase in de jaren tachtig en negentig is de temperatuur de afgelopen vijftien jaar helemaal niet gestegen. In zijn rapport van 2007 is het IPCC van mening dat het grootste deel van de toename in de afgelopen 50 jaar met grote waarschijnlijkheid dient te worden toegeschreven aan de toename van het koolstofdioxidegehalte in de atmosfeer, waarvan men denkt dat de mens erachter zit. Uit deze deze IPCC–uitspraak kunnen we afleiden dat de menselijke invloed 0,3 graden moet zijn geweest. Dat is gering in verhouding tot het totale broeikaseffect.
‘De temperatuurstijging is zo klein dat bijna niemand het zou opmerken, tenzij we hierover door meteorologen werden geïnformeerd’, aldus Lennart Bengtsson. ‘Het is belangrijk om te weten dat het effect van de toename van koolstofdioxide logaritmisch is, dat wil zeggen dat het effect langzamer toeneemt naarmate het koolstofdioxidegehalte toeneemt. Een toename van het kolstofdioxidegehalte van 400 tot 800 ppm [miljoen delen] heeft minder effect dan een toename van 200 tot 400 ppm.’
‘Het stijgingspercentage van het broeikaseffect is het afgelopen decennium zelfs afgenomen in vergelijking met de periode 1980-1909. Dit is maar liefst 22 procent. Dit komt door de genoemde logaritmische curve, het feit dat het broeikasgas methaan zeer langzaam is toegenomen, alsook dat de freongassen zijn afgenomen. Het lijkt erop dat de experts in de media hiervan niet op de hoogte zijn’, zegt Lennart Bengtsson.
De blauwe curve toont de huidige mondiale temperatuurtrends van 1850 tot 2012, volgens HadCRUT3 (het British Hadley Centre en de klimaatunit van de Universiteit van East Anglia). Sinds 1880 hebben we een stijgende trend, van 0,8 graden tot op heden. Die stijging begon lang voordat de industriële samenleving CO2–uitstoot van enige betekenis produceerde. Het IPCC denkt dat het aandeel van de mens in de stijging 0,3 graden bedraagt.
De gestreepte donkerblauwe lijn geeft aan waar de temperatuur zal eindigen als het stijgingspercentage van 1880 doorzet tot 2060. De gestreepte zwarte lijn toont de trend van de afgelopen vijftien jaar, die nul is. Als die doorgaat tot 2060, dan hebben we dezelfde temperatuur als vandaag. De rode stippellijn toont het scenario tot 2060, waar de Wereldbank onlangs voor waarschuwde.
Wankele basis
De wetenschappelijke basis voor de berekening van mogelijke veranderingen in het klimaat op aarde is wankel. ‘Vooral omdat we geen verificatiemiddelen hebben, omdat we het toekomstige klimaat eenvoudigweg niet kennen. Gebaseerd op theorie en waarnemingen van de afgelopen 100 jaar is het echter redelijk om verdere opwarming te verwachten, zolang de uitstoot van broeikasgassen blijft stijgen. Maar de mate en gedetailleerdheid van deze opwarming is en blijft onzeker, hoe geavanceerd de klimaatmodellen ook moge zijn.’
Volgens Lennart Bengtsson is de meest waarschijnlijke verklaring voor het stoppen van de opwarming (gedurende de afgelopen vijftien jaar) de interne variaties in het klimaatsysteem, of een gevolg van verhoogde emissies van aerosolen [‘stofdeeltjes’], die de temperatuur verlagen. Helaas zijn er nog steeds geen goede methoden om de aerosolen te meten.
Vanwege de traagheid van het klimaatsysteem is het niet mogelijk om het CO2-gehalte van jaar tot jaar te vergelijken met de mondiale temperatuur. De enige manier om hierover duidelijkheid te krijgen, is door te volgen wat er echt gebeurt in de komende decennia.’
‘Helaas wordt de verwarring ook veroorzaakt doordat zelfs degenen die beweren ‘klimaatwetenschapper’ te zijn, geen onderscheid maken tussen weer en klimaat’, zegt Lennart Bengtsson.
‘Het is niet mogelijk om uitspraken te doen over klimaatverandering op tijdschalen korter dan ongeveer 50 jaar. Het weer, dat velen voor klimaat aanzien, is onderhevig aan natuurlijke variaties, niet in de laatste plaats op regionale schaal. Voor periodes langer dan een paar weken zijn de variaties niet voorspelbaar. Dit komt omdat de weersystemen chaotisch zijn gedurende perioden van één maand of langer.
‘Helaas zijn het niet alleen leken die hiertegen zondigen, maar ook het IPCC, hierdoor aangezet door het publiek en de politiek’, zegt Lennart Bengtsson.
Hoeveel stijgt de zeespiegel?
Sinds het midden van de 19e eeuw beschikken we over systematische metingen van de zeespiegel en deze zijn geleidelijk verbeterd door meer meetstations en betere apparatuur. De toename na 1860 wordt geschat op 20–25 cm. In de periode 1993-2012 hebben satellietmetingen een stijging van ongeveer 3 mm per jaar laten zien. Andere metingen iets minder.
[Nadat dit interview plaatsvond dit interview heeft NOAA, het officiële bureau van de Verenigde Staten voor marien en atmosferisch onderzoek, een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat de meetwaarden voor de jaren 2005–2012 een toename van slechts 1,2–1,6 mm per jaar aangaven.]
‘Er is dus recentelijk geen verandering in de snelheid van toename opgetreden. Het is ook niet duidelijk waarom de zeespiegel al aan het einde van de 19e eeuw begon te stijgen. We kunnen zelfs geen duidelijk verband zien tussen de temperatuurstijging en de verhoogde zeespiegel’, zegt Lennart Bengtsson.
‘Het is duidelijk dat de zeespiegel lokaal sterk varieert als gevolg van getijden, wind, luchtdruk en oceaanstromingen. De variaties van jaar tot jaar zijn geheel natuurlijk en weerspiegelen de wateruitwisseling tussen continenten en de zee. In sommige gebieden is de zee zelfs gedaald, in andere aanzienlijk hoger dan het wereldwijde gemiddelde.’
Tegenwoordig wordt de massa van de zee gemeten met de zwaartekrachtsatelliet GRACE en het volume met radaraltimetrie, momenteel van de satelliet JASON 2. Daarnaast is er het boeiensysteem ARGO. Uit metingen van deze systemen blijkt dat meer dan 1 mm. van de jaarlijkse stijging dient te worden toegeschreven aan thermische expansie van de zee, terwijl 2 mm. voornamelijk afkomstig is van smeltwater van berggletsjers en landijs. Twee mm. per jaar komt overeen met ongeveer 700 kubieke kilometer smeltend ijs. Het meeste komt van berggletsjers en een kleiner deel uit Groenland en het westelijke Noordpoolgebied. Een lichte toename van ijs lijkt op grote hoogte plaats te vinden in de Himalaya, in het Karakorum-gebied en in het oostelijke Noordpoolgebied, zegt Lennart Bengtsson.
‘Wat wel eens vergeten wordt in het debat, is de belangrijke rol die neerslag speelt voor de vorming van gletsjers en landijs. De sneeuwval boven de centrale delen van Antarctica en Groenland is waarschijnlijk toegenomen. Hetzelfde geldt voor delen van de Himalaya. De gletsjervorming op de Kilimanjaro wordt niet bepaald door temperatuurstijging [omdat de temperatuur op deze hoogte ver onder het vriespunt ligt] maar door verminderde neerslag, die niet afhankelijk is van het broeikaseffect, maar verband zou kunnen houden met ontbossing in de directe omgeving.’
Meer neerslag
Als de temperatuur stijgt, zal de neerslag volgens de modellen aanzienlijk toenemen in de poolgebieden, in de tropen en in de regio’s met moessonklimaten, zegt Lennart Bengtsson.
‘Dit zal de ijsmassa op het binnenlandijs en in sommige gebieden met hoge gletsjers doen toenemen. Om deze reden verwachten verschillende onderzoekers dat de stijging van het waterniveau iets kleiner zal zijn dan de schatting van het IPCC [20-50 cm. tot het einde van de eeuw].’
Lennart Bengtsson is sprakeloos over het gebrek aan kennis bij de planning, waartoe politici op gemeentelijk en regionaal niveau in Zweden hebben besloten om gemeenschappen te beschermen tegen toekomstige zeespiegelstijgingen, zoals het bouwen van schuilplaatsen in Stockholm en dergelijke. Zonder na te denken over de voortdurende stijging van het land.
‘Dus het is de politiek niet opgevallen dat het land stijgt! Met enkele millimeters per jaar overtreft deze de langzaam stijgende zeespiegel! Is er geen kennis meer over de stijging van het land op de basisschool?
Ik ben niet alleen verrast, ik ben perplex!’
Met andere woorden, er is geen reden voor paniek, zoals men die in de media en politiek aantreft. Lennart Bengtsson: ‘Ik vergelijk het liever met de middeleeuwse aflaten van de katholieke kerk. Dat was een effectieve manier om de mensen bang te maken, zodat zij bereid waren te betalen om aan de gruwelen van de hel te ontsnappen. De katholieke kerk van die tijd was hierin zeer bedreven. We moeten dankbaar zijn dat Luther erin geslaagd is een eind te maken aan deze praktijken, althans in onze protestantse regio’s.’
Hoe zit het met het ijs in het Noordpoolgebied?
In september 2012 bereikte de oppervlakte van het het Arctisch zee–ijs een minimum, althans in de periode van de satellietmetingen. Hoe moeten we dat interpreteren?
Een probleem is de grote onzekerheid rond de ijsbedekking in het Noordpoolgebied in vroegere perioden, zegt Lennart Bengtsson. Vooral de ijsdikte is de afgelopen decennia echter afgenomen, door de sterke ijsafname in de late zomer en vroege herfst.
Ook de sterke winden in het Arctisch gebied zouden het afsmelten in de zomer kunnen versnellen, wat afgelopen augustus gebeurde. ‘Het totale ijsoppervlak in de late herfst, winter en lente vertoont echter slechts een lichte daling. Dat houdt verband met toegenomen waterdamptransport naar het Noordpoolgebied. Dat vermindert de stralingsafkoeling en zorgt voor meer absorptie van zonnewarmte in de zee tijdens het smelten van ijs. Modelresultaten en observaties zijn hier in overeenstemming.’
In vergelijking met het ijs op de grote landmassa’s Groenland en Antarctica, heeft het zee–ijs een onbeduidend volume en heeft het smelten ook geen invloed op de zeespiegel.
Hoe snel zou het smelten van de Groenlandse en Antarctische ijsmassa kunnen plaatsvinden?
Lennart Bengtsson verwijst in dit verband naar een studie (Huybrechts et al. 2011) waarin werd geconcludeerd dat het, uitgaande van een verviervoudiging van het CO2–gehalte in de atmosfeer, ongeveer 3.000 jaar zou duren voordat het ijs in Groenland zou zijn gesmolten en 30.000 jaar voordat het ijs op Antarctica zou zijn verdwenen.
‘De accumulatie van ijsmassa op Antarctica is ongeveer 2500 miljard ton per jaar, terwijl het afsmelten minimaal is. De ijsmassa wordt verminderd door afkalving van ijs, die van nature zeer onregelmatig is.’
‘De angst dat Antarctica op het punt staat te smelten, is bijna van eenzelfde orde als de angst dat de Aarde en Venus over een miljard jaar op elkaar zouden kunnen botsen [zoals sommige modelberekeningen laten zien].’
Voordat de temperatuur in Eismitte (de bekende locatie in het midden van Groenland op ongeveer 3000 meter hoogte, die de onderzoeker Alfred Wegener fataal werd) boven 0 °C daalt, moeten we enkele eeuwen wachten, zelfs met een tienvoudige toename van de broeikasgasconcentratie, zegt Lennart Bengtsson.
‘Op het 1500 meter hoogte groeit de Groenlandse ijskap momenteel. Deze zal nog sneller groeien als de temperatuur en de neerslag in de vorm van sneeuw toenemen. Bovendien kunnen we er niet zeker van zijn dat het echt warmer wordt bij Eismitte. Enige tijd geleden vergeleek ik de gegevens van vandaag met de gegevens van Wegener meer dan 80 jaar geleden en kon ik geen significante veranderingen zien.’
Hoe staat het met weersextremen?
Extreme weersomstandigheden vormen een groot maatschappelijk probleem, zoals bijvoorbeeld is gebleken uit de enorme schade (ongeveer $ 20 miljard) die orkaan Sandy heeft veroorzaakt. Desondanks staat Sandy wat schade betreft pas op ongeveer de twintigste plaats van alle orkanen die de Verenigde Staten de afgelopen honderd jaar hebben getroffen. De schade na orkaan Katrina in Orleans in 2005 was bijvoorbeeld vijf keer groter, gemeten in dollars.
Zijn de stormen te wijten aan een warmer klimaat?
Lennart Bengtsson: ‘Tropische orkanen komen voor in zes verschillende regio’s, vier op het noordelijk halfrond en twee op het zuiden. De twee meest actieve gebieden zijn de tropische Atlantische Oceaan en de westelijke Stille Oceaan. Voor de ontwikkeling van een tropische orkaan is een zeewatertemperatuur van ten minste 26 °C vereist, maar dit is slechts één noodzakelijke voorwaarde. Andere factoren, zoals een gunstige luchtstroom en verticale temperatuurstratificatie, zijn nog belangrijker.’
‘Die andere factoren zijn minder bekend bij het publiek, waardoor een vereenvoudigd idee is ontstaan dat alleen de zeewatertemperatuur cruciaal is. Men gelooft dan dat als de zee warmer wordt, er steeds meer en zwaardere orkanen zullen voorkomen. Maar de intelligente waarnemer zou waarschijnlijk hebben vermoed dat de realiteit complexer is, aangezien orkaanactiviteit van jaar tot jaar sterk varieert.’
Het orkaanseizoen van vorig jaar in de Atlantische Oceaan was zelfs zwakker dan normaal, met slechts drie zwakke tot middelgrote orkanen die de VS en het Caribisch gebied bereikten, namelijk Ernesto (categorie 1), Isaac (ook 1) en Sandy (categorie 2, maar met afnemende wind toen deze New York bereikte). De media slaagden er echter in om een tegenovergesteld beeld te schetsen, zegt Lennart Bengtsson.
Een uitzonderlijk orkaanjaar daarentegen was 2005, met vijf orkanen in de hoogste klasse (categorieën 4 en 5). De genoemde Katrina, een orkaan van categorie 5, had windsnelheden tot 70 meter per seconde ofwel het dubbele van Sandy. Een gedetailleerde bestudering van de statistieken toont aan dat er ook vroeger geen gebrek aan zware orkanen is geweest.
‘Een belangrijk aspect zijn de sterk verbeterde mogelijkheden voor het detecteren van orkanen met satellieten. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal gedetecteerde orkanen. Maar in feite is het aantal orkanen eerder afgenomen. In een warmer klimaat kan in beginsel een verhoogde intensiteit worden verwacht, maar dat is nog niet aangetoond.’
Sandy werd uitzonderlijk goed voorspeld door, onder andere, het ECMWF [European Centre for Medium-Range Weather Forecasts], dat een week van tevoren de juiste route van de orkaan voorspelde. Zonder de uitstekende voorspellingen zou het verlies aan mensenlevens zeker veel groter zijn geweest, zegt Lennart Bengtsson.
‘Sandy was niet het resultaat van een veranderd klimaat, maar een extreme gebeurtenis die deel uitmaakt van het klimaat op aarde, en dat is ook altijd zo geweest. Een positieve ontwikkeling wordt gevormd door grote verbeteringen in de voorspellingen, die het resultaat zijn van betere observaties en meer gedetailleerde computermodellen.’
Samenvattend:
‘Chaotische weersomstandigheden en weersextremen hebben niets te maken met het broeikaseffect!’
Over het IPPC en de klimaatconferenties
Lennart Bengtsson staat sceptisch tegenover de grote klimaatconferenties, zoals de VN die over de afgelopen achttien jaar heeft georganiseerd. ‘Deze klimaatconferenties vervullen geen zinvolle functie meer. De bijeenkomsten worden bepaald door politieke agenda’s De wetenschap moet zich aanpassen aan de nagestreefde doelen. We kunnen alleen maar hopen dat meer mensen dit gaan beseffen en dat dit wordt beëindigd.
Sinds 1990 volgt Lennart Bengtsson het werk van het IPCC. In dat jaar trad hij aan bij het Max Planck Instituut in Hamburg en hield zich daar als manager bezig met met modelberekeningen en modelontwikkeling, die centraal staan in het IPCC–proces. ‘Wat het laatste IPCC-rapport betreft, zijn er enkele kleine tekortkomingen in dat deel [deel 1] die ik goed heb gelezen. Mijn mening is echter dat IPCC in het algemeen een goed functionerend orgaan is. De problemen vloeien voort uit de politisering.’
‘Een alternatief’, zegt Lennart Bengtsson, ‘zou een onderzoeksgroep kunnen zijn met leden van geselecteerde academies. Zonder het IPCC zouden we waarschijnlijk worden overspoeld met extreme rapporten à la die van de Wereldbank.’
‘Men kan zich nog steeds afvragen in hoeverre je door kunt gaan met het IPCC. De landen hebben al voldoende informatie ontvangen. Het probleem is ook dat landen onvoldoende mogelijkheden hebben om de uitstoot op korte termijn te verminderen. Dit geldt voor zowel de politieke als economische aspecten.’
Lennart Bengtsson heeft soms gespeeld met het idee van een algemeen debat over de algemene relativiteitstheorie van Einstein, inclusief de kromming van de ruimte en aspecten van de niet-Euclidische geometrie.
‘Er zijn grenzen aan popularisering van de wetenschap. Het klimaat is schijnbaar eenvoudig en beïnvloedt iedereen. Dit is het probleem, omdat een groot deel van de klimaatmaterie even complex en moeilijk uit te leggen is aan een leek als de kromming van de ruimte.’
Waarom heb je je in het klimaatdebat gemengd?
De recente betrokkenheid van Lennart Bengtsson bij het klimaatdebat vloeit voort uit het feit dat hij zich steeds meer zorgen maakt over de ontwikkeling van de meteorologie en klimatologie en de manier waarop modelsimulaties worden gebruikt: ‘Het klimaatonderzoek is gepolitiseerd, de besluitvormers hebben een overmatig vertrouwen in modellen en de jongere generatie onderzoekers gebruikt modellen als zwarte dozen en is tevreden zolang de uitkomsten van de berekeningen overeenkomen met wat de meeste mensen verwachten.’
Anderen presenteren de resultaten van dergelijke berekeningen met geavanceerde grafische methoden aan een publiek dat geen idee heeft waarop deze zijn gebaseerd. Hoe minder je weet, hoe meer overtuigd je lijkt te zijn. ‘Een belangrijk probleem is dat de klimaatmodellen niet kunnen worden gevalideerd’
‘Als ik nu zie hoe de modellen worden gebruikt in het politieke besluitvormingsproces, schrik ik bijna. Het is net alsof je je kleinkinderen geladen geweren en scherpe handgranaten geeft om mee te spelen.’
Bedenkelijk zijn de lange-termijn simulaties met allerlei denkbare emissiescenario’s en modelversies, die op zijn best door een paar mensen worden begrepen. Bovendien is het feit dat de modelberekeningen geen voorspellingen zijn, omdat we te maken hebben met chaotische processen. Een feit is dat de opwarming van de aarde tot nu toe volkomen onschadelijk is gebleken, zegt Lennart Bengtsson.
‘Om opwarmingsscenario’s te presenteren met +2, +4, +6 °C of zelfs meer, met allerlei modellen, is eigenlijk waanzinnig. Sommige angstige of naïeve mensen geloven daarin en worden hysterisch of krijgen andere problemen. Anderen zien een kans om dit te gebruiken voor persoonlijke en andere doeleinden. En dat zijn er niet weinig!’
Als het gaat om politieke beslissingen, vraagt Lennart Bengtsson om een actiestrategie op basis van feiten, zodat beslissingen snel kunnen worden genomen als men duidelijker ziet wat er gebeurt.
‘Je kunt eenvoudigweg niet alles plannen wat je nog niet weet. Denk eens na over het nut van de Franse Maginotlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers liepen er gewoon voorbij!’
‘De wereld bevindt zich in een voortdurende technologische evolutie, waarin de dynamische en mondiale economie van vandaag de beste garantie biedt voor verstandige oplossingen, bijvoorbeeld wat betreft het energievraagstuk.’
Liefdadigheid begint thuis
Als lid van de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen heeft Lennart Bengtsson onder meer aanbevelingen gedaan over energiekwesties – de sector waar de politiek maatregelen wil nemen, waarvan men denkt dat zij de klimaatverandering kunnen beïnvloeden. ‘De wereld heeft veel problemen, maar deze hebben heel weinig te maken met klimaatverandering. Dat Zweden – dat al veel heeft geïnvesteerd in fossielvrije energie, een fossielvrije elektriciteitsproductie heeft en ook een netto CO2–uitstoot heeft die praktisch nul is, als men rekening houdt met de netto groei van het bosareaal – het voortouw neemt met verdere drastische besparingen en riskante en oneconomische investeringen in energie is belachelijk!’
‘Die leiderstrui kan beter worden doorgegeven aan landen als China en de Verenigde Staten of in Europa aan Duitsland en Engeland. Deels heeft men daar meer mogelijkheden wat betreft mensen en middelen en vooral een grotere behoefte om de eigen problemen aan te pakken.’
Lennart Bengtsson citeert een Engels spreekwoord; ‘Charity begins at home.’ In plaats van onze hulpbronnen te verspillen, moeten we eerst en vooral ons eigen land laten profiteren van waar we sterk in zijn, zoals een kosteneffectief en degelijk energiesysteem. In plaats daarvan belast men nu de elektriciteitsverbruikers met allerlei soorten heffingen – kosten die eerder aan onze buurlanden ten goede komen. In het geval van Zweden bijvoorbeeld door de export van gesubsidieerde elektriciteit.’
Hij wijst erop dat de reductie van de uitstoot van 5 miljoen ton CO2 door Zweden tussen 2002 en 2010 overeenkomt met de toename van de Chinese uitstoot in vier dagen tijd. ‘De hele jaarlijkse uitstoot van Zweden is gelijk aan de verhoging van de CO2–uitstoot van China in vijf weken tijd. Dit lijkt niet tot de het publiek door te dringen. Men wil gewoon niet accepteren hoe klein Zweden is in internationaal perspectief.’
Niet evenwichtig
Samengevat kan worden gesteld dat rapporten van het type Wereldbank geen evenwichtig beeld schetsen van de opvattingen van experts in meteorologie en klimatologie, volgens Lennart Bengtsson. ‘In het verwarde debat dat volgde, namen voor zover ik kan beoordelen, geen deskundigen deel, deels vanwege de extreme vooringenomenheid van de media, en deels omdat de deskundigen het rapport niet als serieus beschouwden en het daarom negeerden.’
‘Verstandig lezers zullen zich dat hopelijk realiseren’, zegt Lennart Bengtsson. ‘Maar duidelijk niet de milieuactivisten of wanhopige journalisten die zich door de snel dalende krantenoplagen gedwongen voelen om sensationele stukken te schrijven. In dit geval hebben ze helaas ‘de toekomst achter zich’.’
‘Het feit dat onze planeet is blootgesteld aan onbeduidende opwarming, wat bijna niemand zou hebben opgemerkt wanneer meteorologen niet daarover zouden hebben gerapporteerd, kan geen reden zijn voor een radicale en ongeteste verandering van de wereldeconomie.’
Auteur: Svenolof Karlsson
Lennart Bengtsson: ‘Als ik nu zie hoe de modellen worden gebruikt in het politieke besluitvormingsproces, schrik ik bijna.
Het is net alsof je je kleinkinderen geladen geweren en scherpe handgranaten geeft om mee te spelen’.
Misselijk makende angstaanjagende idioterie door de klimaat alarmisten is wel heel duidelijk in dit geweldige artikel.
De JvdH ers en zijn alarm vriendjes zullen dit wel weer afdoen als niet waar. Het blijven gewoon alarm idioten die duidelijk niets anders te doen hebben
Huh? Al 15 jaar geen opwarming meer?
O, de gegevens lopen maar tot 2012. Waarom niet de recente gegevens er bij gehaald? Dan blijkt dat er daarna twee record-warme jaren volgden. Maar die willen we op deze site niet zien.
Bart; sinds wanneer is het weer klimaat??? Wordt wakker!!! Ga bij je vriendjes zitten huilen.
Het artikel lijkt van begin 2013 te zijn. Dan kan hij het niet helpen dat de data tot 2012 loopt.
En van Groenland en Antarctica heeft hij duidelijk geen kaas gegeten.
Beste voorbijganger, je hebt zojuist de woorden van een Zweedse topklimatoloog m.b.t. Groenland in twijfel getrokken zonder dat je hierbij op enigerlei wijze hebt aangeven wat je bezwaar inhoudelijk is.
Overigens…
De hoogste temperatuur op Groenland werd al in 2010 geregistreerd en de afgelopen 5 jaar lag de temperatuur op Groenland gemiddeld lager dan diverse periodes van 5 jaar in de periode 1925-1965. Alleen in het Noord-Oost van Groenland heeft de temperatuur wel een stijgende trend vastgehouden, echter voor die regio zijn nauwelijks gegevens beschikbaar van voor 1960… dit heeft o.a. te maken met het feit dat dit tot de meest afgelegen en minst bevolkte regios van Groenland behoort.
– Bron: https://www.dmi.dk/fileadmin/user_upload/Rapporter/TR/2019/DMIRep19-04.pdf
Verder is deze zomer gebleken dat de Gletsjers op Groenland tussen 2017 en 2018 voor het eerst na decennia weer een beetje groei hebben getoond, bron:
– Bron: h ttps://eng.geus.dk/media/21766/geusb-201943-02-02.pdf
En van de beruchte Petermann gletsjer in het Noorden van Groenland is bekend dat deze sinds 2012 zelfs voortdurend is gegroeid.
– Bron: h ttps://en.wikipedia.org/wiki/Petermann_Glacier#Recent_developments
PS. Voor de liefhebbers, een lezing van Bengtsson uit 2015 (hij spreekt hierin o.a. over dat voorspellingen veelal geen rekening houden met natuurlijke oscillaties):
h ttps://www.youtube.com/watch?v=_82MJH9CAhQ
Martijn was ook degene die eind augustus de suggestie uitsprak dat het Arctic sea ice dit jaar wel eens record vroeg zou kunnen gaan toenemen. Ik temperde zijn enthousiasme destijds al. Niet ten onrechte zoals nu blijkt. De daling is daarna “gewoon” verder gegaan en nog steeds.
https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
Van Martijn’s hand heb ik tot nog toe slechts suggesties gezien die hij later weer moest intrekken. En als hij dat zelf niet doet, dan helpen we hem wel een handje.
Martijn, ik geloof in je.
Niet omdat het perse waar is maar omdat je onderzoekt wat waar kan zijn.
Die houding is een wetenschappelijke houding maar ook een menselijke houding.
Wij mensen willen allemaal weten wat waarheid is.
Het lijkt dat wetenschap daartoe een vrijbrief heeft maar dat is uiteraard niet waar.
We zoeken als mens even los van de klimaatellende onze betekenis in de context van het geheel.
En in de algemene liefde en waardering voor elkaar in het bijzonder.
De schepping is een wonder; de mens begrijpt het wonder niet.
Volume is anders gewoon al aan het toenemen hoor Ronald
http://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/anim/plots_uk/CICE_combine_thick_SM_EN_20190918.png
Het artikel is inderdaad van vóór 2014 want in dat jaar kwam hij zwaar onder druk te staan van de klimaatlobby vanwege zijn klimaatsceptische houding. Zijn mond was daarna voorgoed gesnoerd. Zie dit Daily Mail artikel:
Lidmaatschap van GWPF leidt tot pek en veren bij de alarmistische gemeenschap, dat noemen we poisoning the well, niet kies van de alarmisten tegenover Bengtsson.
Anne 20 sep 2019 om 02:04
Wij mensen willen allemaal weten wat waarheid is.
Ja en nee ;-)
Sommigen willen de eigen opvatting tot waarheid verheffen.
Anderen zoeken zonder eigen belang.
Kunstbomen in het wetenschappelijke bos vallen pas op als je boswachter bent ;-)
@ Echte Guido. Jij vindt het blijkbaar terecht dat de wetenschappelijke wereld iemand “uitkotst” omdat hij zich aansluit bij een hun onwelgevallige organisatie. Een griezelige stellingname. Dat jij de GWPF als dubieus en anti-wetenschappelijk kwalificeert getuigt van een onvoorstelbare arrogantie gezien de samenstelling van hun Academic Advisory Council:
Professor Christopher Essex (Chairman)
Dr John Constable
Professor Vincent Courtillot
Professor Freeman Dyson
Professor Larry Gould
Professor Ole Humlum
Professor Terence Kealey
Bill Kininmonth
Christian Gerondeau
Professor Deepak Lal
Professor Richard Lindzen
Charles Moore
Professor Ross McKitrick
Professor Robert Mendelsohn
Professor Garth Paltridge
Professor Ian Plimer
Professor Gwythian
Prins Professor Paul Reiter
Dr Matt Ridley
Sir Alan Rudge
Professor Nir Shaviv
Professor Henrik Svensmark
Professor Anastasios Tsonis
Professor Fritz Vahrenholt
Dr David Whitehouse
Chris, jij vindt het blijkbaar terecht dat Shell, jouw oude werkgever, geregeld mensen uitkotst omdat ze zich niet aansluiten aan hun onwelgevallige organisatie.
Ronald, waar blijkt dat uit dat ik dat vind?
Je hebt er tot aan je pensioen gewerkt. Als je principiële bezwaren had gehad tegen de werkwijze van je werkgever had je daar kunnen vertrekken. Je geniet nu van het Shell pensioen.
Chris
En hoeveel wetenschappelijke publicaties hebben die wetenschappers op klimaatgebied op hun naam staan ? Of noem je gewoon een rijtje namen op als soort “argument from
En hoeveel wetenschappelijke artikelen publiceert de GWPF?
En ben je van mening dat mensen verplicht moeten worden samen te werken met iedereen?
Welke werkwijze? Mag ik uit jouw reacties afleiden dat je iets hebt tegen oliemaatschappijen? Jij tankt dus uit principe geen benzine, bij Shell of welke oliemaatschappij dan ook. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat ik met jouw hierover in discussie ga.
Chris,
De werkwijze van de instituten waar de personen in (Chris Schoneveld 20 sep 2019 om 08:24) hebben gewerkt verschilt niet wezenlijk dan die van jouw oude werkgever. Ook Shell ontsloeg/ontslaat mensen die niet functioneerden/functioneren. De Shell lijst is overigens vermoedelijk vele malen langer.
Ik heb niets tegen oliemaatschappijen. De vraag is waarom jij wel iets hebt tegen de instituten waar de door jouw genoemde personen werkzaam waren.
Re: Ronald
Ronald, de essentie lijkt je in deze kwestie geheel te zijn ontgaan:
Nadat we t.a.v. de omvang van het zeeijs gebied dit jaar vanaf februari t/m juni met een situatie werden geconfronteerd dat het leek alsof het record van 2012 zou kunnen gaan worden gebroken (in de maand juni werd zelfs nog gesproken van een nieuw juni record), werd vanaf begin augustus duidelijk dat een nieuw laagste record dit jaar langzaam buiten beeld raakte.
De relatief vroege stijging die ik rapporteerde bleek achteraf bezien weliswaar geen signaal dat de trend al definitief was gekeerd… echter vanaf die periode is het verschil met het recordjaar 2012 wel gestaag steeds groter geworden.
Overigens, jammer dat in jouw plaatje m.b.t. de zee ijs dikte niet zichtbaar dat ook deze factor in eerdere jaren regelmatig op een lager niveau zat dan dit jaar het geval is geweest. Uit deze eerdere impressie van die serie kunnen we opmaken dat zowel in de jaren 2008, 2012 en 2016 de dikte van het zeeijs op een lager niveau heeft gezeten dan dit jaar (2019) het geval is geweest, zie:
http://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/anim/plots_uk/CICE_combine_thick_SM_EN_20120918.png
PS. Je bent ook voorbij gegaan aan het feit dat ik bij mijn observatie t.a.v. de onverwacht vroege opwaartse beweging zelf al de opmerking had gemaakt dat het eigenlijk nog veel te vroeg in het seizoen was om op dat moment al een definitieve beweging omhoog te verwachten. Dus wat bedoel je eigenlijk precies met dat ik allerlei suggesties zou hebben moeten intrekken?
(Je lijkt hierboven te reageren n.a.v. mijn opsomming van de feiten m.b.t. Groenland, maar daar heb je inhoudelijk niets tegenover gezet)
Jongens, ik ben heel erg vereerd met die minnetjes, maar ik ben een andere Ronald he. Even opletten ;)
Re: Echte Guido
Ik heb vooral gewezen op de laatste officiële rapportages m.b.t. de situatie op Groenland.
Dus ik heb geen idee wat bedoelt je met dat ik ‘selectief’ zou zijn geweest?
PS. De verhalen in de media over de bosbranden op Groenland eerder deze zomer mogen overigens ook met een korreltje zout worden genomen, want inmiddels is duidelijk dat ondanks de relatief vroege start van het bosbrand seizoen op Groenland het record van 2017 uiteindelijk toch ver buiten bereik is gebleven. Zowel het totale aantal bosbranden als het piekniveau lag in 2017 aanzienlijk hoger dan in 2019, en inmiddels is ook duidelijk dat de meldingen m.b.t. een ongewoon hoog niveau eigenlijk op slechts 1 regio van Groenland betrekking hadden, zie:
https://fires.globalforestwatch.org/report/index.html#aoitype=GLOBAL&reporttype=globalcountryreport&country=Greenland&dates=fYear-2019!fMonth-9!fDay-12!tYear-2019!tMonth-9!tDay-19
Re: Ronald (d’n Tweede):
Wellicht dat je bereid bent om te overwegen om je avatar-naam aan te passen?
Martijn,
In vrijwel alle recente jaren was het zeeijs oppervlak in juni kleiner dan in 2012, dus dat mogelijke record in juni was niet serieus te nemen, net als jouw suggestie van de relatief vroege stijging.
Het is wroeten in ruis wat je doet. Het begint structureel te worden.
De zee ijsdikte is ook laag dit jaar,
http://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/images/FullSize_CICE_combine_thick_SM_EN_20190919.png
Minder laag dan in 2012, maar dat jaar werd gekenmerkt door relatief veel stormen. Weergerelateerd en dus ruis op klimatologisch niveau.
Als gezegd, je blijft wroeten in ruis en dan is het lastig het signaal te herkennen.
Ronald. Verander dat je naam? Zet er iets voor of achter…
Re: Ronald
Ronald, je eerste beschrijving klopt… maar gaat geheel voorbij aan het feit dat in de periode maart t/m halverwege juni 2019 de reikwijdte van het zee ijs bij de noordpool op het laagste niveau van afgelopen jaren zat; vervolgens werd het ruim 1,5 maand stuivertje wisselen met het recordjaar 2012 maar vanaf begin augustus is duidelijk geworden dat uiteindelijk het laagterecord van 2012 ook dit jaar niet gaat sneuvelen.
Wanneer je hierbij echter bedenkt dat in hetzelfde jaar 2012 bij de zuidpool juist een hoogterecord werd geboekt, dan dringt zich de mogelijkheid aan dat er een (in)direct verband bestaat tussen beide records… via de positie van de aarde t.o.v. de zon.
Immers, ook in de 20ste eeuw verkeerde temperatuurontwikkeling van de noordpool en de zuidpool in een tegengestelde fase van de oscillatie en dit patroon wordt ook teruggezien in het temperatuurverloop van beide in het verre verleden.
Kortom, de verbanden zijn eigenlijk relatief eenvoudig te duiden.
PS. Je suggestie dat ik bezig zou zijn met het duiden van ‘ruis’ is vooral een opmerking op betrekkingsniveau; bovenstaande beschrijving laat denk ik zien dat ik mij vooral laat leiden door ‘oscillaties’… maar die zie jij zelf blijkbaar aan als een vorm van ‘ruis’.
Martijn, je suggereert weer van alles en bekijkt ontwikkelingen op maand niveau. Je wroet dus in de ruis.
Re: Ronald
In mijn vorige post sprak ik over de maanden, jaren en de gehele 20ste eeuw.
Vreemd dat je vervolgens meent dat ik enkel over maanden zou hebben gesproken.
Uiteindelijk draait het allemaal om het grote perspectief waarbij het draait om de vraag wat de meest relevante ontwikkelingen zijn op de diverse niveaus in relatie tot elkaar.
@Ronald 20 sep 2019 om 18:27
Ruis?
Welke kleur heeft klimatologische ruis?
Zwart als allarmistisch gal.
Ik zet er voortaan wel een puntje achter.
@Ronald met een puntje. Waarom niet gewoon je achternaam erbij?
Re: Ronald.
:-)
Welke kleur Boels? In ieder geval niet wit. Je kunt het zelf bepalen met een Fourier analyse. Enso, vulkanen, hiaten zijn ruis op klimatologisch niveau. Het stuivertje wisselen op maandniveau ook.
Dat was “the pause”
Martijn kan voor de zoveelste keer worden teruggefloten:
“echter vanaf die periode is het verschil met het recordjaar 2012 wel gestaag steeds groter geworden.”
Nope.
https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
Dat krijg je als je zit te wroeten in de ruis. Dan mis je het signaal.
Bart, sinds wanneer is klimaat gelijk aan weer?? Ga bij je vriendjes zitten huilen.
Bart Vreeken
Tja dat heb je er van, als de zeespiegel te weinig stijgt, dan moet je als gezworen alarmist wel spijkers zoek op laag water. Stond er aan het begin van het artikel niet bij dat het wat ouder was? Over heen gelezen?
Doe niet zo irritant, Peter van Beurden. Ik ben helemaal geen gezworen alarmist, hoe kom je erbij. Ik wil alleen dat er op een zinvolle manier discussie wordt gevoerd, met alle beschikbare kennis. Het heeft niet zo veel zin om nu weer oude artikelen op te gaan rakelen, alleen omdat die uit een tijd stammen dat er even wat minder opwarming was. Wellicht dat Lennart Bengtsson met de kennis van nu een ander verhaal zou houden. Er staan ook allerlei kromme redeneringen in, waarvan niet direct duidelijk is of die bij Bengtsson vandaan komen, of uit het artikel (zo te zien een Zweedstalig blad uit Finland), of uit de vertaling.
Voorbeeld: Bengtsson constateert dat er al 15 jaar geen opwarming is, terwijl je voor klimaat geen uitspraken kunt doen over periodes korter dan 50 jaar. Dan is zijn conclusie dus zinloos, wat de jaren daarna ook bevestigd werd.
Dan volgt een raar ingevoegd stukje over de minder zeespiegelstijging tussen 2005 en 2012 (1,2 – 1,6 mm/jaar). Maar wat moeten we nu nog met die informatie? Dat was een tijdelijk verschijnsel en werd in de jaren daarna compleet overruled.
https://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/
Als iemand met een goed onderbouwd verhaal komt dat het allemaal mee gaat vallen met de opwarming en met de zeespiegelstijging dan zou dat prachtig zijn. Dat verhaal mag ook van Bengtsson komen, het is tenslotte een man die zijn vakgebied goed kent.
Maar het steeds weer herkauwen van verouderde artikelen heeft geen zin. Dat ligt niet aan Bengtsson, dat ligt aan Hans Labohm.
En TW, klimaat is geen weer. De wereldgemiddelde temperatuur over 6 jaar is ook geen weer. Dat had je zelf ook wel kunnen verzinnen. Mijn vriendjes houden van schaatsen op natuurijs, en die balen als er alweer een prutswinter gaat komen, door die stomme opwarming.
Bart Vreeken
Misschien valt het me ten onrechte op dat je mijns inziens nogal overhelt naar alarmisme. Je opmerkingen betreffen nogal eens het afzwakken van het realisme dat anderen aan de dag leggen. Maar kom met een eigen artikel waarin je duidelijk maakt hoe het wél in elkaar steekt. Ik kom namelijk op deze site om er iets van op te steken. Maar dan zou het wel handig zijn als iemand die kritiek heeft op een gebruikt argument, eens goed uit de doeken doet hoe de kaarten pro en contra precies liggen.
En niet zo maar uit de losse pols een opmerking maken waaruit blijkt dat die iemand, jij dus over de opmerking “Dit is een enigszins ingekorte vertaling van een wat ouder interview van Svenolof Karlsson met de vooraanstaande Zweedse klimatoloog Lennart Bengtsson” heen heeft gelezen.
En in plaats dat het stukje over de zeespiegelstijging volgens jou overruled is zoals je stelt, de moeite neemt om dat aan te tonen. Met opmerkingen zo langs je neus weg schiet ik althans weinig op. Wil je dat ik dat blindelings van je aanneem of alleen de links volg die jou correct lijken.
Bart Vreeken
Kom dus met een hagelnieuw artikel waarin de laatste stand van de klimaatwetenschap is verwerkt. Dat zou mooi zijn. Al die oude meuk van die duizenden wetenschappers aan de kant. De augiasstal opgeruimd. Of pik een één detail uit, de zeespiegelstijging. Maak eens duidelijk dat Kroonenberg er helemaal naast zit met zijn boek “Spiegelzee”. En val niet terug op de autoriteit van anderen om het boek tot onzin te verklaren. Wat is eigenlijk jouw expertise? Altijd nuttig om te weten waar Abraham de mosterd haalt.
De natuurkunde prijzenkast in Stockholm van deze Zweedse top-klimaat-wetenschapper Lennart Bengstson stelt natuurlijk niks voor in de ogen van opwarmingsideologen.
Gepolitiseerde klimaatalarmisten Obama en Gore hadden de Nobelprijs ‘voor de vrede’ vanuit buurland Oslo.
Obama kreeg de prijs voordat hij ook maar iets had gepresteerd. Gore krijg zijn Nobelprijs voor een klimaatalarmistische propaganda film vol met gemakkelijke onwaarheden.
Het autoriteitsargument telt nu ineens wel, Scheffer? Lekker consequent weer. En waarom een 6 jaar oud artikel van Bengtsson aangehaald? De wereld heeft niet stilgestaan sindsdien. De argumenten van CG lijken op te raken. Feitelijk zijn ze al jaren op.
Ik denk dat Scheffer er vanuit ging dat de enige manier om “jullie” te overtuigen, is gebruik te maken van “jullie” eigen wapens. Een strategie die niet werkt, blijkt nu.
[Hans, ik probeerde de bovenstaande tekst weer te plaatsen en kreeg toen dit bericht:
“Dubbele reactie ontdekt: het lijkt erop dat je dit al hebt gezegd.”]
Nee de Nobelprijs voor de vrede is een politieke prijs, wetenschapsprijzen krijg je omdat andere wetenschappers erkennen dat je een baanbrekende wetenschapper bent, dat geldt ook bij natuurkunde en economie zoals bijvoorbeeld de econoom Nordhaus die het klimaatakkoord van Parijs naar de prullenbak heeft verwezen.
Bovenstaand is een reactie op Ronald.
@ Chris Schoneveld: je schreef: “Een strategie die niet werkt, blijkt nu.” Zo werkt dat bij trollen. Het kan buitengewoon verhelderend zijn om je te verdiepen in het fenomeen trol:
“Of het nu de Youtube reacties zijn, een nieuwssite of een Twitter stream, de kans is groot dat je al eens in discussie bent geweest met een trol. De trol is een huurling wiens mening je kunt kopen. Hillary Clinton gaf per jaar zo’n 6 miljoen dollar uit aan trollen die het in internetdiscussies voor haar opnamen. Overheden hebben zonder uitzondering grote trollenlegers. Farmaceutische en biotechbedrijven maken er op grote schaal gebruik van om hun producten en imago te beschermen, en om ongewenste meningen te onderdrukken door ze aan te vallen. Het zal trouwens niet lang meer duren tot artificial intelligence goed genoeg is om in te zetten voor dit doel. Vanaf dat moment zullen comments ophouden te bestaan: politici en multi-nationals zullen hun belangen online zo grootschalig laten verdedigen door grote hordes goedkope troll-bots dat echte reageerders afhaken.”
Afkomstig uit:
https://hersengarage.nl/complotdenken-voor-beginners-long-read-fd1f5c2575e4
Ben je weer helemaal bij op het gebied van het gladde ijs dat internet is in het licht van de machtigen der aarde.
Dit kan niet door de beugel. Moderator!!!
Gerard, je zit nogal in de trollen materie zie ik en ook in de complotwereld. Wellicht kun je dan ook de volgende vragen beantwoorden. Vind jij dat de vermeende CG trollen inhoudelijk reageren? Worden ze betaald voor dit “trollen” werk? Zo ja, door wie?
Guido, jij mag best kritiek hebben op Erren, maar hem uitmaken voor een ordinaire oplichter is beneden alle peil.
Chris
Wanneer heeft een “alarmist” iets gezegd als
“Mann zegt het dus het is waar ?”
De meeste “alarmisten” verwijzen naar de conclusies van wetenschappelijk onderzoek
En las je dat verschil niet begrijpt wordt het een hele lastige discussie
Chris, je hebt helemaal geen gelijk. Hans E heeft bij zijn bedrog geen geldelijk gewin. Oplichter is niet de juiste term, bedrieger kan wel.
Maar vind je dan dat dit wel propere argumenten zijn? Je mag best Hans E verdedigen of afvallen. Maak eens een keuze.
Ronald, natuurlijk reageren ze ook inhoudelijk naast hun pestgedrag. Ze zouden anders te gemakkelijk door de mand vallen en ze krijgen aandacht. Wil je meer weten over de psyche van dit soort mensen, verdiep je dan eens in wat narcisme inhoudt.
Van de week werd ik nog voor mongool uitgemaakt. Daar heb ik je niet gehoord, Chris. Niet dat het mij boeit hoe iemand mij noemt en zeker niet als het Ben is, maar ga niet zo opzichtig eenzijdig huilie-huilie doen en roepen om de moderator.
Gerard, goed te zien dat je erkend dat vermeende trollen inhoudelijk reageren.
Ronald
Laten we vaststellen dat jouw hoofdzakelijk geveinsde autoriteit niets voorstelt. Je hebt te vaak schoppen en trappen nodig als verweer om serieus genomen te worden.
Peter, laten we vaststellen dat jouw klimaat inhoudelijke kennis tekort schiet (je geeft dat zelf immers geregeld toe) om te kunnen beoordelen of mijn autoritet al dan niet geveinsd is.
De econoom Nordhaus heeft het klimaatakkoord van Parijs naar de prullenbak verwezen.
Waarom? Omdat zijn optimum scenario (vergelijkbaar met SRES A1T) goedkoper uitpakt dan het Parijsakkoord dat wereldwijd een emissienullijn in 2050 nastreeft.
En luister gewoon naar Tol en Lewis waarom zelfs het optimum scenario van Nordhaus nog te pessimistisch is.
Anoniem op de man spelen is zo puberaal.
Aha vanderLaan. Ook weer een bijdrage leveren? Als een reageerder jou een mongool noemt is daar waarschijnlijk een reden voor. Chris daarentegen geeft een aanzienlijke positievere bijdrage aan dit forum. En terecht dat hij ageert.
Ronald
Het is niet nodig piano of welk instrument dan ook te kunnen spelen om te bepalen of iemand vals speelt. Dat vals spelen doe jij met je pesterige neerbuigende houding voortdurend. Ben je ook zo.n pester op de werkvloer? Of lust men je niet als collega? Ik erger me telkens als ik dat betweterige en hautaine toontje van jou in woorden vervat weet. Ik zal voortaan verder scrollen als ik Ronald tegenkom. Zouden meer mensen moeten doen.
De wereld heeft niet stilgestaan? Nee vast niet, die draait maar door. Maar zijn er nog nieuwtjes te melden uit die zogenaamde klimaatwetenschap de laatste tien jaar?
Het antwoord is nee. Men is uitsluitend op zoek naar ondersteunend “materiaal” voor de HYPOTHESE en verzwijgt waarnemingen die deze in twijfel trekken. Da’s geen wetenschap. Zegt Popper zelf.
En terwijl jullie elkaar hier om de oren zitten te jij-werkte-bij-shellen marcheren de klimaatlaarzen.
Tja Durk, mongool worden genoemd of liegen dat je doctor in de biologie bent. Ik ben dan liever mongool (zowel iemand uit het land Mongolië als iemand met trisomie-21). Tjonge wat een niveau.
“Ik ben dan liever mongool” Right!
vanderLaan! Nu moet je toch eens ophouden. Dat jij simpel bioloog bent, dus niet eens doktor kan je mij niet kwalijk nemen. Had je beter je best moeten doen op de uni.
Probeer mij nou niet te overtroeven met je bio geneuzel. Je bent simpelweg geen partij voor mij.
Ben je naast Durk nu ook al Dieter?
Ik ben trouwens geen bioloog. Maar als je beweert dr te zijn en Ernst Mayr niet eens kent of mtDNA, dan ben je geen bioloog, maar een bluffer.
Uhh…Dieter. Neemt het op tegen mijn sparringpartner. Hoeft niet. Is U ook al van verre?
Betrapt ;-)
Guido, jouw opmerking aan Hans kan echt niet door de beugel. Wellicht zijn je opmerkingen in een opwelling gedaan. Excuses zijn hier wel op zijn plaats.
@moderator, indien geen excuses van Guido volgen dan stem ik voor het voortaan blokkeren van deze persoon.
John, durf eens in te gaan op de inhoud van Echte Guido’s reactie. Dit is wel een héél goedkope manier om daarvan weg te lopen.
Guido,
Er is niets mis met werken in de petrochemische industrie dus waarom dat genoemd moet worden is mij niet duidelijk.
Kreten als “ordinaire oplichter” en “Hans Bezineslang” kunnen wat mij betreft niet door de beugel.
Als jij al in de ban zit en toch door gaat met dit soort taal dan wil je dus duidelijk niet leren en mag je wat mij betreft permanent geblokkeerd worden.
En dat heeft niks te maken met “de waarheid niet willen horen” of dat soort kreten.
@Ronald, ik stoor mij aan Guido’s taalgebruik en daar reageer ik op.
Het trollenconsortium is weer lekker bezig. redactie van CG, ga jullie eens verdiepen hoe trollen werken, wat hun doel is en welke middelen ze er voor inzetten.
John,
Probeer ook eens te reageren op de inhoud van zijn reacties. Daar zie ik weinig van terug. Daar gaat het toch om? De inhoud? Of gaat het jou slechts om de verpakking? In dat laatste geval kun je niet “skeptisch” zijn.
@Ronald,
Op een forum als dit bepaalt eenieder zelf waar hij/zij op reageert.
Ik snap dat je me wil uitdagen maar daar ga ik niet op in. Ik weet namelijk al van tevoren dat het niet uitmaakt wat ik zeg, je zult het er niet mee eens zijn. Dat is namelijk een van de onderdelen van de tactiek van trollen.
Als jij vindt dat ik niet “skeptisch” ben is dat prima. Ik zie mij zelf ook niet als “skeptisch” maar als iemand met een gezonde dosis scepsis t.o.v. de heersende AGW-leer.
John,
Je kunt met de vermeende trollen hier een prima inhoudelijke discussie aangaan. Dat kan erg leerzaam zijn. Dat het zelden gebeurt komt vooral doordat de meeste “sceptici” en ontkenners inhoudelijk schromelijk tekort schieten. Dan verzet men de doelpalen om dat vooral maar niet toe te hoeven geven en wordt al snel de trol-kaart gespeeld. De trol-kaart is een teken van zwakte.
Ronald,
De trol-kaart spelen is niet een teken van zwakte maar van het herkennen van de tactiek van de ander en daar verder geen tijd aan verspillen.
Het feit dat je alweer termen gebruikt als ontkenners en sceptici tussen aanhalingstekens zegt mij genoeg. Het is dezelfde tactiek als Henk dJ, van der Heijden en Guido (in al zijn verschijningsvormen) gebruiken. Ook het denigrerende toontje hoort daarbij.
“Je kunt met de vermeende trollen hier een prima inhoudelijke discussie aangaan.”
Natuurlijk, behalve als je het niet met ze eens bent, dan veranderen deze aardige mensen -die zogenaamd prima inhoudelijk kunnen discussiëren- in vileine kwaadaardige wezens die alles de grond in trappen waar ze het niet mee eens zijn.
Jammer dat jij dat niet inziet.
@John,
In een inhoudelijke discussie lijkt me niets mis met de “tactiek van de ander” als de ander zich op de inhoud richt. Dat lijkt me een uitstekende tactiek.
@Cornelia,
Jij kunt evenzo vilein zijn, of niet? Typisch gevalletje van de pot verwijt de ketel. Ik wacht nog op het eerste inhoudelijke klimaatdebat van jouw hand.
John,
Ik heb je een dag of 2 nog gewezen waarom ik mensen ” sceptici” noem
https://www.climategate.nl/2019/09/het-climategate-schandaal-een-terugblik-deel-iii/comment-page-1/#comments
Maar goed, leg nu nog eens uit hoe je behandeld zou willen worden en ga er dan ook voor zorgen dat ik ook zo behandeld ga worden.
Mensen die niet te overtuigen zijn met feiten en wetenschappelijk onderzoek noem ik niet echt sceptisch.
“De recente betrokkenheid van Lennart Bengtsson bij het klimaatdebat vloeit voort uit het feit dat hij zich steeds meer zorgen maakt over de ontwikkeling van de meteorologie en klimatologie en de manier waarop modelsimulaties worden gebruikt: ‘Het klimaatonderzoek is gepolitiseerd, de besluitvormers hebben een overmatig vertrouwen in modellen en de jongere generatie onderzoekers gebruikt modellen als zwarte dozen en is tevreden zolang de uitkomsten van de berekeningen overeenkomen met wat de meeste mensen verwachten.”
De jongere generaties onderzoekers moeten niet alleen huidige wetenschappelijke literatuur tot zich nemen.
Jongere generaties moeten met name goed luisteren naar ouderen die door de wol geverfd zijn en veel beter weten hoe een/het vak zich heeft ontwikkeld.
De zwarte dozen analogie haalt Frank ook aan maar niet aan als metafoor (kan uiteraard zo wel worden gezien), maar als cruciaal breekpunt in het niet weten.
https://wattsupwiththat.com/2019/09/19/emulation-4-w-m-long-wave-cloud-forcing-error-and-meaning/
Een nieuw artikel van CliveBest.
V4C August Temperature and the size of V4 adjustments
Posted on September 19, 2019 by Clive Best
Only GHCN-V4 is currently available for August. V3 has not been updated since 17th August so I wondered if it had perhaps been discontinued, but it turns out they have had IT problems. My calculation of the latest V4C combined with HadSST3 gives a global temperature anomaly of 0.82C, which is an insignificant increase of 0.01C from July. The annual results are shown in Figure 1. in red compared to those of V4U in green. What I find strange is that the discrepancy with the unadjusted data (V4U) after 2015 is large and growing. The annual data for 2019 is the average of the first 8 months.
http://clivebest.com/blog/?p=9142
Homogenisaties gaan maar door en door…
Alleen, homogenisaties zijn niet de werkelijkheid. Het is een veronderstelde werkelijkheid op basis van beta wetenschappers zo diep gezonken in de materie dat alleen gezond verstand zet nog kan redden.
Maw ik ben sprakeloos. Hoelang gaan dit soort absurde wetenschappers door hun gelijk te krijgen op basis van wiskunde en statistiek.
Venema maakt reclame voor downloadble software voor Free software for the automatic homogenization of climatic time series
https://github.com/dpeterfree/ACMANT
We zitten al lang en breed in een maatschappij die niet meer fysiek maar digitaal is.
De fysieke mens lijkt me geschapen naar god’s evenbeeld.
Een digitale versie is kennelijk ter overbrugging van de mislukking van voorgenoemde schepping…
Daarmee wordt dus ook de wetenschappelijke methode verkwanseld.
Wiskunde/statistiek zijn geen empirische metingen.
Guido, je moet eens minder geloven en eens gaan fact checken…
En dat doe je niet door AR% te raadplegen, dat doe je door álle wetenschappelijk relevante literatuur te raadplegen.
Dat betekent dat je dus ook voor jouw geloof aanvallige literatuur zal móeten lezen als je een oprechte beta bent.
Mijmeringen.
Helaas zijn we aan politici overgeleverd, zij zijn het die de klimaat- maatregelen forceren en die ons land te gronde zullen richten.
Het lijkt verdorie wel een kleuterklas. Terwijl onze regering elke vorm van grip verliest op de huizenmarkt, de immigratieproblematiek en de mocro-maffia, zitten ze gezellig in den Haag bijeen en doen alsof ze slechts wat cosmetische oneffenheden moeten gladstrijken. Ooit noemde een journalist de fractieleider van Groen Links ‘snotneus’ en nu mag diezelfde journalist de Nijmeegse 4-daagse verslaan.
Thans staan de fractieleiders van zowel Groen Links als regeringspartij D66 zichzelf op de borst te slaan met een arrogantie die zijn weerga niet kent. En dat terwijl de restanten Zwitsal poeder nog niet geheel tussen hun billetjes is verdwenen.
En wij hier luisteren naar veelal gepensioneerde geleerden en herlezen hun artikelen uit het verleden. Met respect overigens wat mij betreft. Maar wie biedt die top-wetenschapper eens een podium, die kanjer, die volledig onafhankelijk van wie dan ook zijn visie geeft en die ons in één klap kan informeren welke kant het opgaat met het klimaat. Bijvoorbeeld bij een voorspelde stijging van CO2 uitstoot gedurende de periode die nodig is om van fossiel over te schakelen op veilige kernenergie. (vijftig jaar? honderd jaar?) En dat met de kennis van NU!
Misschien wil Climategate het wel organiseren. Voor mijn part is de meest heftige alarmist hier de interviewer! U kent hem wel…
Ben het geheel met je eens, ik schreef gisteren al:
“Sorry, de overheid heeft voorlopig geen tijd voor haar basistaken.
Leuker kunnen we het niet maken, namens Willem van O.”
Aan de vruchten herkent men de boom. Ik hoef de zeer grote politieke blunders van de afgelopen decennia niet op te noemen, maar als je ze eens bij elkaar neemt, zie je dat we veel beter af zijn zonder het Haagse gespuis.
Aangezien het IPCC natuurlijke factoren negeert of voor (vrijwel) onveranderlijk houdt is het vaststellen van de antropogene invloed niet mogelijk; alle factoren dienen gekwantificeerd te worden om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen.
In de aanloop naar alweer een klimaatconferentie loopt de spanning bij sommigen blijkbaar weer op.
Beste Joost,
Wat is dan jouw interpretatie van figuur “FAQ 10.1, Figuur 1” in AR5, het rapport van WG 1? (https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/WG1AR5_all_final.pdf)
Wat mist er in deze figuur?
Vooropgesteld dat de publicatie over feiten gaat en niet over constructies zonder fysische betekenis.
Of zijn we vergeten dat computerprogramma’s slechts doelgerichte gereedschappen zijn, dat is immers de definitie van programmeren?
In het ietwat verre verleden was het gebruik van de rekenlineaal gemeen goed, niemand hoefde te twijfelen aan de uitkomsten op 2 decimalen (afhankelijk van de lengte van de lineaal en de opticien van de gebruiker).
Sjoemelen met een rekenlineaal is vrijwel onmogelijk, met computerprogramma’s is dat wel het geval.
@ Martijn van Mensfoort 20 sep 2019 om 00:21
Inderdaad was de periode 2013-2018 minder warm dan daarvoor – 2019 lijkt weer warmer te zijn. Ook is de zee rond west Groenland minder warm dan in de jaren daarvoor. Tenslotte doelt Bengtsson op een paper van Johannessen in Science, 2005, alleen bleek in vervolgstudies dat deze resultaten niet/niet goed/niet genoeg (welke van de drie kan ik me niet meer herinneren) gecorrigeerd hadden voor het effect van opwarming op de penetratiediepte van radarstraling. In andere woorden, de reflectiehorizon was omhoog gegaan, het oppervlak zelf niet zozeer. En van MISI (Marine Ice Sheet Instability) heeft Bengtsson blijkbaar nog nooit gehoord…
Maar ondanks de details die je noemt, is “the bigger picture” dat Antarctica en Groenland geleidelijk steeds meer massa verliezen. Laatste overzichtspaper voor Antarctica is deze ”IMBIE team/A Shepherd, Science, 2018″. Voor Groenland is er nog geen update van “IMBIE team/ A Shepherd, science 2012”, één van de laatste studies is Mouginot et al, PNAS, 2019.
Met google scholar kun je de pdf’s daarvan wel vinden.
Één correctie: het paper uit 2018 staat in Nature, niet Science.
Re: Voorbijganger.
Dank voor je bevestiging m.b.t. 2013-2018.
De “bigger picture” voor Antarctica is toch echt dat de temperatuur daar afgelopen 2000 voornamelijk is gedaald en de recente zeeijs hoogte records in 2012 en 2014 onderstrepen dit zeer nadrukkelijk. Volgens de PAGES 2k proxies was de temperatuur op Antarctica in 1999 zelfs het laagst in 2000 jaar tijd (dit laatste wordt overigens niet bevestigd door de instrumentale temperatuurmetingen op de zuidpool… maar je kunt je afvragen hoe betrouwbaar die überhaupt zijn voor dat continent want zelfs in de satellietmetingen wordt niet het hele continent betrokken + enkele jaren terug kwamen de experts er achter dat de laagste temperatuur op de zuidpool maar liefst -5 graad C lager ligt dan tot voor kort werd gedacht)..
De zorgen in de media rondom Antarctica vormen vooral een teken des tijds, waarbij helaas weinig interesse wordt getoond voor realisme.
PS. Heeft zeer waarschijnlijk te maken met de stand van de zon t.o.v. de aarde, want het verre verleden heeft uitgewezen dat het normaal is dat een relatief warme noordpool gepaard gaat met een relatief koele zuidpool en vice versa.
The bigger picture van Antarctica is dat de atmosfeer als het puntje bij paaltje komt bijna irrelevant is. Het is de ijskap-oceaan interactie die telt. De opwarmende oceaan (we hebben het over tienden van graden!) zorgt voor extra smelt onder ice shelves en op de punten waar ice streams in de oceaan komen. Door door extra smelt beweegt het punt dat ice streams gaan drijven, landinwaarts. Echter, West Antarctica ligt op relatief diepe zeebodem, dus “terugtrekken” betekend vaak terugtrekken naar nog lagere zeebodem. En dat geeft weer extra ijsuitstroom en een nog groter massaverlies. En dat noemen we MISI (marine ice sheet instability). En het is heel terecht dat de media daar aandacht aan geven.
Het was overigens wel zo netjes geweest als niet alleen gemeld had dat van de periode 1979-nu de maxima in 2012 en 2014 waren – en de minima nu ineens in 2017 en 2018 zijn. Geen kersen plukken graag.
De laatste opmerking ging zoals je wel zult snappen, over zeeijs
Twee citaten uit dit artikel over meningen Lennart Bengtsson.
“Helaas is er een hele machinerie gecreëerd die besluitvormers gedetailleerde, door computersimulatie verkregen informatie biedt, waardoor de indruk wordt gewekt dat we aanzienlijk meer weten dan we in feite weten.”
“De wetenschappelijke basis voor de berekening van mogelijke veranderingen in het klimaat op aarde is wankel. ‘Vooral omdat we geen verificatiemiddelen hebben, omdat we het toekomstige klimaat eenvoudigweg niet kennen. Gebaseerd op theorie en waarnemingen van de afgelopen 100 jaar is het echter redelijk om verdere opwarming te verwachten, zolang de uitstoot van broeikasgassen blijft stijgen. Maar de mate en gedetailleerdheid van deze opwarming is en blijft onzeker, hoe geavanceerd de klimaatmodellen ook moge zijn.’”
Geheel mee eens waarmee Lennart Bengtsson dus als oa deskundige over modellen stelt dat deze nutteloos zijn voor projecteren toekomstig klimaat.
Recent heb daar vaak op gewezen zonder echter hier veel reacties op te krijgen. Vreemd omdat dit de basis van huidige AGW ‘wetenschap’ en hierop gevoerd beleid onderuit haalt.
Mvg,
Frans
Frans,
Dus iemand zegt iets wat jij ook al dacht en dus heeft hij gelijk?
Wat is jouw verwachting als de aarde minder energie verliest dan hij ontvangt?
Opwarming
Afkoeling
Weet niet
Janos, Het antwoord op jouw vraag is duidelijk: Opwarming. Dat zal Frans niet ontkennen daarom citeerde hij Bengtson met instemming: “Gebaseerd op theorie en waarnemingen van de afgelopen 100 jaar is het echter redelijk om verdere opwarming te verwachten”. Dus wat is jouw probleem?
Ter lering of vermaak, vers van de pers: The human imperative of stabilizing global climate change at 1.5°C
https://science.sciencemag.org/content/365/6459/eaaw6974
Een mooi genuanceerd artikel. Dat past dus niet in de denkwereld van de alarmisten, die met hun gekrijs voorlopig, wel de dienst uitmaken. En natuurlijk zal je zo’n artikel dus nooit in de MSM aantreffen.
Goed dat ook de rol van modellen wordt genoemd. Hoe nuttig ze ook kunnen zijn, het blijven vereenvoudigingen van de werkelijkheid en van relaties die we niet zeker weten. Helaas hebben veel mensen een blind vertrouwen in modellen en wordt er ook beleid op gebaseerd. Dat geldt voor alle modellen. Vooral politici houden van modellen, want dat ontneemt hen van hun eigen verantwoordelijkheid. En achteraf kijken of ze zijn uitgekomen wordt ook niet gedaan. Kijk ook nu naar de schaamteloze discussie over de koopkracht in NL. Keer op keer wordt die te rooskleurig voorgesteld.
Ook de klimaatmodellen kloppen voor geen meter, maar ze een prachtig instrument, vooral bij politici, om paniek te zaaien om zo draconische maatregelen af te dwingen..
Zeer lezenswaardig en evenwichtig artikel dat nu nog steeds hout snijdt
“Zweedse topklimatoloog, Lennart Bengtsson, is het alarmisme beu”.
Anders ik wel.
Heleen Ekker, redacteur klimaat en energie van de NOS (ja, ja!). wakkert de klimaathysterie nog eens lekker aan vanochtend, even na ca 8.35 u bij radio 1 ivm de “klimaatweek” die ons straks weer met de grootst mogelijke onzin gaat overspoelen.
Reactie op Ronald 20 september 08:25
Paul Driessen onderzocht de geldstromen van puissant rijke ondernemingen richting Climate Chance Alarmisten. Het gaat daarbij dan niet om miljoenen, biljoenen maar om triljoenen ! Hij maakt er geen geheim van dat hij dit deed in opdracht van de fossiele brandstoffen firma EXXON, en hiervoor 41.465 dollar ontvangen te hebben. Zijn bevindingen zijn onthutsend. Let’s do: „Follow the climate money!“
von Paul Driessen |30. Dezember 2018
Klopt Piet, Tim Ball kan het mechanisme helder uiteenzetten:
https://www.youtube.com/watch?v=M1VJtER2IUE
Piet, ik had het over de vermeende trollen op CG (=climategate.nl)
Er zullen steeds meer wetenschappers aan de bel trekken, de klimaatwaanzin begint sterk op een massapsychose te lijken.
Het enige waar de klimaatwaanzinnigen een hekel aan hebben is de simpele onweerlegbare waarheid.
En de onweerlegbare waarheid zijn de dingen van alledag, de zogenaamde ongemakkelijke waarheid.
Geen hond gaat zitten dimdammen over wetenschappelijke publicaties waar een handjevol mensen in de wereld de kennis voor heeft om te begrijpen, en onze dagelijkse klimaatdrammers hebben er zelf ook geen kennis van anders zouden ze wel met de echte wetenschappers aan tafel zitten.
De Heijens, DJ, en het valse Guidootje, doen wel alsof u dom bent en geen kennis heeft van wetenschap, maar het zijn stuk voor stuk zelf ook geen wetenschappers.
Ze geloven nu eenmaal gewoon in deze klimaatwaanzin, die overigens van alle dag is. Elke jaar komt er wel een of andere hotemetoot die een alarm afgeeft. Vanaf 11:25 https://jensen.nl/leugens-leugens-leugens-de-jensen-show-14/ ziet u een opsooming van wat er de afgelopen decennia aan kletspraat verspreid is.
De beste manier om dit soort leugens aan te pakken is met hele eenvoudige dingen. Waarom zou je weermannen moeten geloven -Gekke Gerrit Hiemstra- dat er een vreselijke catastrofale klimaatverandering komt terwijl deze sukkel het weer voor het eind van de week niet eens op één graad nauwkeurig kan voorspellen?
Het warmt niet extreem op, het ijs op de Noordpool groeit weer aan, sommige gletsjers groeien weer aan en er is op geen enkele wijze hard bewijs dat het catastrofaal opwarmt, er is zelfs geen bewijs dat er meer stormen zijn, zwaardere stormen of vreselijke droogtes, de zeespiegel wil maar niet stijgen maar de klimaatwaanzinnigen, waarvan sommigen wel vijf masters hebben, blijven maar drammen over klimaatverandering.
De klimaatverandering, komt net als het globalisme, de massa migratie, het vernietigen van de westerse cultuur, de gendergelijkheid, uit de koker van de VN. De VN die een globale wereld wil zonder grenzen met wereldburgers. Migratie, sloop van onze cultuur, genderneutraal geouwehoer, klimaatwaanzin zijn er alleen om onrust en tweedracht in de westerse samenleving te zaaien. Overal in de wereld zie je dezelfde VN kletspraat terugkomen, is het niet over genders, dan wel over de verschrikkelijke opwarming, grenzen die moeten verdwijnen, migranten die gratis toegang moeten hebben tot het westen. Laat u niet langer voor de gek houden door heijen’s, DJ’s, en het valse Guidootje, het is allemaal gebaseerd op leugens.
Er is NIETS aan de hand met het klimaat, het zit tussen de oren van de klimaatwaanzinnigen, trap er gewoon niet meer in.
Klopt ook, deze is eveneens hilarisch:
https://www.youtube.com/watch?v=4JJ3yeiNjf4
Genders, gendergelijkheid, genderneutraal geouwehoer. 3x in één post, ja dat moet wel de grootste bedreiging van onze boreale cultuur zijn.
Wat is het nu probleem. Waar ben je bang voor? Mondige vrouwen? Mannen die van mannen houden? Vrouwen die van vrouwen houden? Van allebei?
Hier iets om je op te vrolijken, een liedje van Blur: https://www.youtube.com/watch?v=WDswiT87oo8
Jan van het padje, je staart je blind op onbenullige zaken als “Mondige vrouwen? Mannen die van mannen houden? Vrouwen die van vrouwen houden? Van allebei?”
Misschien moet je wat vaker naar Jordan Peterson luisteren, de weet feilloos in twee minuten uit te leggen hoe het komt dat mensen zoals jij niet in staat zijn het grote geheel te zien.
Ach die Jordan. Goeroe voor bange boze mannen met zijn 12 punten voor zelfhulp w.o. “ruim je huis op voor je kritiek hebt op de wereld”.
Heb je je kamer al opgeruimd, Cornelus? En nog onder je bed gekeken of er misschien een socialist, ecologist of een genderneutrale onder ligt? Vergeet ook de kast niet!
Hey van ’t padje, je begint wat mongoolse trekken te vertonen. Ziek? Vrije dag vandaag?
QED.
Het gedoe over gender is eigenlijk gezeur. Als we elkaar nou gewoon de vrijheid gunnen om te doen en te zijn wie je voelt dat je bent, dan maakt het allemaal geen reet meer uit. Genderneutraal is weer een nieuwe beperking, want er moet weer zo nodig iets, het is gewoon meer van hetzelfde in een ander jasje.
Jan gebruikt het gender geneuzel, net als zijn mede social justice warriors enkel om anderen de maat te nemen.
Die genders zijn er niet om anderen de vrijheid te gunnen, ze zijn er om het merendeel van de bevolking namelijk 97% hun vrijheid te ontnemen, die 3% mensen die de weg krijt zijn worden gebruikt om anderen het zwijgen op te leggen.
Jan van ’t padje gebruikt dat gender gezeur ook alleen om anderen de maat te nemen. Jan is een echte deugmensch, zo een die anderen de maat neemt maar als het even uitkomt is het een genderhater pur sang, dat heeft hij vorige week wel bewezen.
In principe mag je van jan van ’t padje alles, zolang je maar meedoet met het mankerende deugcollectief waar hij toe behoort.
Jan van ’t padje behoort tot de vreselijkste groep mensen die je maar kunt bedenken, hij gaat prat op zijn eigen goeddunken, zijn perfect volmaakt en vooral diverse leven, maar andere (afwijkende) meningen horen daar niet in thuis, dan ontpopt Jan van ’t padje zich als een nietsontziende gemene hater.
Wat er gebeurd als jan van ’t padje zijn gelijk niet haalt krijgen we de laatste weken bijna dagelijks te zien.
Je kan goed zien dat de trollen uit de IPCC kerk komen. Wanneer ze er met hun argumenten en pseudo wetenschap niet uitkomen gaan ze ook over op dreigen, beledigen, schelden enz.
“Mijn mening is echter dat IPCC in het algemeen een goed functionerend orgaan is.”
De nazi’s waren ook een zeer goed functionerend orgaan, maar dat bleek later toch niet zo goed uit te pakken.
Climategate.nl heeft reeds berekend dat de back-up centrale efficiency daling bij de inzet van veel wind energie een groot deel van de vermeende co2 en fossiele brandstof besparing teniet doet.
Daarnaast schermen windmolen fabrikanten met energie terugverdien tijd. Ze praten expres niet over co2 of fossiele brandstof terugverdientijd terugverdientijd omdat de windmolens met kolenenergie gemaakt wordt.
En de energieterugverdientijd is er in het hypothetische geval dat er continue op vol vermogen energie opgewekt wordt. Het waait niet altijd, en vaak niet optimaal om op max vermogen te kunnen draaien.
De betonnen blok wordt ook gemakshalve buiten beschouwing gelaten. Quote:
“It takes about 200 kg of coal to produce one tonne of cement and about 300-400 kg of cement is needed to produce one cubic meter of concrete (World Business Council for Sustainable Development, 2002).”
En er is niet enkel kolenenergie nodig voor het maken van staal. Kool is een ingrediënt om staal staal te maken. .Quote “this route uses 1,400 kg of iron ore, 800 kg of coal, 300kg of limestone, and 120 kg of recycled steel to produce 1,000 kg of crude steel.”
https://www.worldsteel.org/en/dam/jcr:1be0ae12-d2f2-4925-b610-2d1152260e65/fact_raw+materials_2016.pdf
Tel daar de benodigde energie voor transport, installatie, en onderhoud bij op.
Alles bij elkaar is er een business case waaruit blijkt dat er in de meeste gevallen meer kolen + energie verbruik is via windmolens, en meer co2 uitstoot dan gewoon hoogrendement kolencentrales energie te laten maken. En in de meest gunstige gevallen slechts een kleine niet noemenswaardige besparing.
Michael Moore zijn nieuwe nog niet uitgebrachte documentaire gaat hierop in. Een vergelijkbaar verhaal is overigens van toepassing bij zonnepanelen.
Kleine correctie. De bedoelde vergelijking is met de situatiie van voor de transitiie. Een gezonde mix van hoog rendement gas centrales + wat hoog rendement kolen centrales + een beetje nucleair.
MP
Ik houdt alles voor mogelijk. Zelfs het printen van complete woningen. Een totaal ander gebruik van mineralen en de winning ervan. De aardkorst is gemiddeld zo’n 30 km dik en ik neem aan dat er met goedkope energie een heleboel mogelijk is. Metaal printen is nu al mogelijk en misschien kan dat d.m.v. lasers op een goedkope manier met gebruik van elektriciteit om windmolens te maken. Heel grof gezien vergelijkbaar met lassen onder een beschermend gas. Dan kun je die windmolens zelfs printen en je hebt niet langer cokes nodig voor reductie. Dat zal bendes CO2 schelen.
Maar voorlopig is het nog niet zover en die goedkope kernenergie met weinig afval is er ook nog niet. Wel lijkt het me nodig daarop in te zetten. Dan is een deel van degenen die CO2 nu bij toename als een gevaarlijk gas zien mogelijk ook tevreden. Behalve de verstokte windmolen-aanbidders natuurlijk en degenen die in katzwijm vallen bij een akker met het vijfde gewas, zonnepanelen.
Het kan snel gaan. Kijk naar de Commodore 64 en het huidige mobieltje. Een wereld van verschil.
Henk plukt kersen en negeert de grote lijnen.
Henk heel simpel. Alles wat de alarmisten tegemoetkomt, hun in hun belachelijke mening ondersteund is gelogen of neergepend door een naïefs goedgelovige sul. Alles wat de AGW ontkent is waar. Simpel toch? Kan zelfs jij onthouden.
“ Ook ontkent geen enkele serieuze onderzoeker dat het verhogen van het koolstofdioxidegehalte in de atmosfeer een factor is die de temperatuur opdrijft. ”
Nou dat wordt op CG nog wel degelijk c.
Hoeveel Berend?
Dat maakt nu ff niet uit. Alle CG’ers hebben altijd heel stellig ontkend dat CO2 ook maar enige invloed had op de temp.
Heb je ook namen, of hoor je daar zelf ook bij? Je bent toch ook CG’er?
Berend
Nee hoor. De meerderheid is het daar wel over eens. De vraag is hoeveel invloed. En dan ook nog de menselijke bijdrage naast de natuurlijke. Stond er in het stuk niet dat het effect logaritmisch afloopt.
Ik wacht overigens nog steeds op de titel van het boek dat jij mij aanbeveelt. De IPCC bijbel hoeft niet, daar beschik ik al over. Naast nogal wat andere boeken. Verras me eens. Of doe eens moeite, mij en alle anderen die in jouw ogen kennelijk nog wel een lesje klimaatkunde nodig hebben, van de broodnodige onverholen waarheid te voorzien.
Boek welk boek???
Peter
Er staat echt een wereld aan wetenschappelijke publicaties tot je beschikking
Lees ze eens en probeer ze te begrijpen ! En als je vragen hebt ben ik hier om je te helpen !
Leun toch niet op de autoriteit van anderen als je het zelf kunt lezen en onderzoeken !
Berend
Weet je niet wat een boek is? Dat is zoiets al samenhangende kennis. Ordelijk bij elkaar gebracht dus in een betoog met samenhang. Tegenwoordig heb je ze ook digitaal.
Twee dagen geleden vroeg ik er al om. Of een samenhangend betoog leveren dat duidelijk maakt dat je er echt iets van snapt en het ook nog over weet te brengen,
Henk,
Leg eens uit waarom is dat voor jou belangrijk dat ik of Jack antwoord geven op je vraag?
Is dat zo dat je dan weer de volgende aanval kunt zetten met als doel iemand vast te zetten?
Gaat niet werken Henk. Daar trappen we niet in.
Waar doet me dit toch aan denken?
https://twitter.com/i/status/1174967296990666752
Is die malloot van een Louis van Gaal weer bezig of zeau?
Kinderkruistochten.
John,
Het is in een discussie heel gebruikelijk om te antwoorden op elkaars vragen opdat we elkaars standpunten begrijpen en naast elkaar kunnen leggen. Dat is gewoon sociaal gedrag.
Loop jij op bijeenkomsten (verjaardagen) ook weg, zonder verder iets te zeggen, als je geen antwoord weet op een vraag die je gesteld wordt? Ik mag hopen voor jou van niet, maar waarom hier dan wel?
Ronald,
Dat ligt er maar aan met welk doel iemand een discussie aangaat.
Bij de trollen op dit forum is het doel niet om elkaar standpunten te begrijpen maar om andersdenkenden onderuit te halen, te kleineren en te saboteren.
Daarom speel ik het spelletje dat de trollen proberen te spelen niet mee en als ik het speel dan op mijn voorwaarden.
Op verjaardagen ben ik het gezelschap van mensen die ik ken en vertrouw. Hier niet.
Ik geef antwoord Henk, maar blijkbaar lukt het begrijpend lezen vandaag niet zo. Dus nog een keer.
Het gedeelte waar Bengtsson tegen de AGW en IPCC is, is waar en goed onderbouwd. Daar waar hij zich uitspreek voor de IPCC of de AGW, heeft hij het mis of is het onvoldoende beargumenteerd. Duidelijk zo??
Er is geen AGW en de IPCC zijn fraudeurs en leugenaars. Dus alles wat het tegenovergestelde beweerd, is of onjuist of gewoon gelogen. Simpel toch, snap niet wat hier zo lastig aan is.
Henk,
Als het niet belangrijk is dat iemand antwoord op een vraag die je stelt waarom stel je hem dan?
Ik snap natuurlijk wel dat je steeds weer ontwijkt en het balletje wil terugspelen door mijn antwoord om te draaien maar ik ben iets te slim om mij daar door te laten vangen.
Nogmaals, dat gaat niet werken dus houdt er maar mee op.
Het is nu vrijdagmiddag. Ik ga zometeen een borrel drinken.
Prettig weekend.
Henk ja je snapt mij. En als je dat kersenplukken wil noemen prima, ik noem het realisme.
Door schade en schande wijs geworden ben ik zo verstandig geweest om mijn tekst eerst te kopiëren. Dus nogmaals:
@Henk. Inderdaad is het IPCC “een goed functionerend orgaan” want anders hadden ze nooit de regeringen (en de goedgelovige wereldburger) kunnen overtuigen dat een zo eenzijdige “charter” (zie hieronder) een betrouwbare visie over klimaatverandering zou kunnen opleveren.
Geen woord over natuurlijke klimaatverandering. Daar wordt wel een beetje aandacht aan besteed, maar 97% (ha, ha!) van alle fondsen gaan naar AGW onderzoek.
Wat een rare interpretatie Chris. Het begrijpen van de wetenschappelijke basis voor door de mens veroorzaakte klimaatverandering sluit niet de conclusie uit dat de bijdrage van de mens 0 is of zelfs negatief. De natuurlijke bijdrage volgt dan automatisch
natuurlijke bijdrage aan opwarming = totale opwarming minus menselijke bijdrage aan opwarming
Je zou het ook kunnen omdraaien inderdaad. Maar is dat makkelijker?
Chris,
Als je een sponsor weet te vinden kan je natuurlijk proberen te bewijzen dat de klimaatverandering natuurlijk is….
Maar vertel eens waarom denk je dat deze publicatie niet goed is
https://www.nature.com/articles/s41598-017-14828-5
Greta en een bergje andere klimaat activistische kinderen waren uitgenodigd voor een politieke committee in de VS. Hier is een fact check van hun “key points”. Spoiler alert …er klopt niks van wat men denkt te weten. Op een opmerking van 1 kind na, welke gelooft in marktwerking om eventuele problemen op te lossen i.p.v. quasi communisme.
https://www.breitbart.com/politics/2019/09/18/delingpole-fact-checking-alarmist-kids-false-claims-at-climate-crisis-hearing/
Bedankt voor de link. Ik vond deze de moeite waard om hier te plaatsen want niet iedereen zal de link lezen:
Committee member: “Diversification,” “Market-driven technologies,” “Put the United States at the forefront of environmental technology.”
Breitbart commentaar: “This is just the specious, faux-market language lawmakers use to try to persuade you that there’s nothing sinister about redirecting the entire economy towards the green decarbonisation scam.”
Over de gehele wereld zijn er “spontane” klimaat protesten. En vrijwel overal wordt dezelde leus gespot. …”system change, not climate change”. Vaak op professionele signs, Maar soms ook hand geschreven.
Het is dus geen wereldwijde klimaat protest, het is een wannabee communist protest.
https://twitter.com/JunkScience
Als men af wil van het Angel Saksische betekend dat niet dat men meteen het communisme of marxisme ofzo wil.
Beetje simpele gedachte
@ Berend.
Quote ““System Change, not Climate Change!” …is a slogan used by the global climate justice movement. So if you feel connected to this slogan and stand up for a socio-environmental transformation of our economy and our society, you are basically part of the movement.
Our aims:
We aim to identify the roots of our current climate crisis and uproot them, denounce pseudo-solutions (like emission trading or the belief in technological miracles) and advocate real alternatives to the status quo. We want to pioneer the transition to a socio-environmental society. This includes a transformation to an economy that is not based on profit and endless growth
Ze willen dus de maatschappij en economie veranderen in een socialistisch (quasi communistisch) systeem.
https://systemchange-not-climatechange.at/en/who-we-are/
Domme “usefull idiots”. Want we weten van eerdere 100% socialistische en/of communistische experimenten dat na de machtsgreep en centralisering van de macht geen enkele belofte nagekomen wordt. Er zijn geen linkse idealen, minderheden rechten, milieu maatregelen, etc. in dat soort regimes. Dat wordt enkel gebruikt om mensen te belazeren voor de revolutie. Opstandige Marxisten gaan na de revolutie in de Goelag voor de rest van hun leven.
Global warming > climate change > climate disruption > system change
h ttps://canadians.org/systemchange
h ttps://systemchangenotclimatechange.org/
h ttps://www.globaljustice.org.uk/system-change-not-climate-change-1
The Top UN Climate Change Official Christiana Figueres 4 jaar geleden (2015):
“This is the first time in the history of mankind that we are setting ourselves the task of intentionally, within a defined period of time to change the economic development model that has been reigning for at least 150 years, since the industrial revolution. That will not happen overnight and it will not happen at a single conference on climate change, be it COP 15, 21, 40 – you choose the number. It just does not occur like that. It is a process, because of the depth of the transformation.”
ht tps://www.unric.org/en/latest-un-buzz/29623-figueres-first-time-the-world-economy-is-transformed-intentionally
Zou de politieke agenda dan toch een miniscuul klein rolletje spelen in deze zaak? Nee, het is een toevallige samenloop van omstandigheden.
Bedankt MP.
Christiana Figuere is trouwens ook een expert:
World has three years left to stop dangerous climate change, warn experts(2017):
Former UN climate chief Christiana Figueres among signatories of letter warning that the next three years will be crucial to stopping the worst effects of global warming
https://www.theguardian.com/environment/2017/jun/28/world-has-three-years-left-to-stop-dangerous-climate-change-warn-experts
Heeft zij het nu over AGW of CAWG?
Hoe dan ook; we hebben nog slechts een paar maanden te gaan …
Interessante aanvulling Jimmy. Mogelijk bijt Jensen zich vast in deze topic, de visuele voorbeelden van communisme gerelateerde signs bij de klimaat protesten blijven binnenstromen op de JunkScience twitter.
De hier geplaatste link naar gefaalde klimaat catastrofe voorspellingen van afgelopen 50 jaar werd gisteren ook door Jensen als als topic gebruikt. Zo gaan we winnen …door met zijn allen info te delen op meerdere platforms, andere blogs, nieuws sites, social media, etc.
Opmerkelijk is dat zowel Merkel als een Belgische minister elementen van de klimaat staak protesten als voorbeeld hebben genoemd van Rusische hybride oorlogsvoering. En beide zijn teruggevloten door hun eigen partij, vermoeidheid is de opgegeven reden voor de “misspreking” …of weten ze meer, wat niet verteld diende te worden?
Een bekende Marxistische buitenlandse subversie strategie is infiltratie van bewegingen, de beweging verder helpen in de richting waar de Marxisten het naartoe willen hebben.
Rusland is zelf niet meer communistisch, maar dat betekend niet dat ze de oude strategieen om concurerende landen te destabiliseren verleerd hebben.
https://www.forbes.com/sites/davekeating/2019/02/24/what-does-merkel-know-about-russia-and-the-student-climate-protests-that-we-dont/#1375c3bc3241
We weten dat de UN ten minste een internationaal 100% socialistisch model nastreeft, vanuit hun papers, plannen, en visies. Met een versmelting van een oligopolie van bedrijven en politiek. Een economisch gezien internationaal Nazi model. Met de groene klimaat leugens als middel om het doel te bereiken.
Een communistische revolutie wat vele klimaat activisten prediken is mogelijk het verder trekken van de initiële UN intenties vanuit de klimaat leugens
Wij zijn uiteraard tegen beide modellen, voor een vrije markt, gezonde concurrentie, democratie, en behoudt van welvaart voor iedereen. Maar goed, het is interessant om vanuit een helikopter view de huidige gang van zaken te bestuderen. De parallellen met pre 2e wereldoorlog gecreëerde omstandigheden zijn treffend, inclusief de toekomstige geldontwaarding door veel te veel geld te drukken.
Het is niet noodzakelijk Russische invloed. Hier uitgelegd door Yuri Bezmenov, in een masterclass over subversie. De strategie is vergelijkbaar met een oude Chinese Martial Arts techniek. Pak de vuist van de vijand en continueer de beweging tot de vijand tegen een muur knalt. (de quote begint op het juiste moment)
https://youtu.be/avbIhMi9OWg?t=638