Een bijdrage van Jeroen Hetzler.
Intrigerend is het op zijn minst, de overeenkomst tussen de positionering van nieuwe onderzeese vulkanen en het ijs in datzelfde Westelijke gebied van de Zuidpool. Wij lezen om te beginnen dit:
The mass of the Antarctic ice sheet has changed over the last several years. Research based on observations from NASA’s twin NASA/German Aerospace Center’s twin Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) satellites indicates that between 2002 and 2016, Antarctica shed approximately 125 gigatons of ice per year, causing global sea level to rise by 0.35 millimeters per year.
De vraag dringt zich op waarom overwegend in dat gebied? Het lijkt erop dat de catastrofale door mensen veroorzaakte opwarming tamelijk selectief is qua locatie Tenminste als opwarming daadwerkelijk aan ons mensen ligt. Een vraag die je als scepticus, lees: ongebonden wetenschapper, altijd moet stellen. Het is echter weinig verheffend te moeten constateren dat specifiek op het terrein van klimaatkritische wetenschap in brede zin de academische vrijheid van denken wordt beknot. Denk aan Peter Ridd (koraalrif) en nu ook aan Susan Crockford (ijsberen).
Wat wij kunnen constateren is een geleidelijk moreel en wetenschappelijk verval in het denken (kenmerkend voor groepsdenken) naar een ideologisch afgedwongen Lysenkoïsme. Allesbehalve een wetenschappelijke vooruitgang, integendeel: een ongekende verspilling aan denkkracht, inventiviteit en economische vooruitgang. Moeten zonnewagentjes van TU-studenten nu echt een oplossing bieden? Waarvoor dan?
Tot slot: waar liggen die vulkanen eigenlijk? Overwegend in het gewraakte gebied van die ijssmelt. Ik vermoed dat dat dit geen toeval is. Bron.
Dit roept om weloverwogen nader onderzoek, voordat diverse leiden met allerlei persoonlijke voorbarige “conclusies” aan de haal gaan. Ondertussen bereikt ons dit bericht:
Sea-Level Rise From Antarctic Ice Cliffs May Be Overestimated Because of Faulty Assumptions
Scientists have assumed that ice cliffs taller than 90 meters (about the height of the Statue of Liberty) would rapidly collapse under their own weight, contributing to more than 6 feet of sea-level rise by the end of the century enough to completely flood Boston and other coastal cities. But now MIT researchers have found that this particular prediction may be overestimated.
Dit is het zoveelste voorbeeld van angst en paniek zaaien over die weerlegde CAGW-hypothese (vermeend door mensen veroorzaakte catastrofale opwarming) Het wordt een eentonig verhaal al die doemscenario’s die dan weer weerlegd moeten worden, als ze al niet door de tijd zijn achterhaald. Helpt dit? Ik vrees van niet. Ik vrees wel dat aangaande het klimaat het Lysenkoïsme de overhand dreigt te krijgen. Zo lang althans eenieder zich dit tenminste laat aanleunen. Met de boeren is hier een eind aan gekomen, hopelijk om de woorden van Churchill aan te halen:
This is not the end of the beginning; this is de beginning of the end.
Men kan immers niet tot in der eeuwigheid een volk knechten en voor de gek houden met een Lysenkoïstische ideologie opgelegd door de milieubeweging. Sommigen gaan zelfs zo ver om alle argumenten van sceptici op voorhand tot desinformatie te bestempelen. Bedenkelijke ontwikkelingen en kenmerkend voor democratie in verval. Monddood maken en academische vrijheid met voeten treden. Dit zijn ontwikkelingen die steeds verder van wetenschap afdrijven. Er moet n.m.m. op de eerste plaats een einde gemaakt worden aan de democratie ondermijnende macht van de milieubeweging. De milieubeweging als één der vele maatschappelijke organen moet zich weer bezig houden met haar core business – de boel schoonhouden -, niet met geopolitieke ambities, laat staan streven naar wereldheerschappij, al dan niet via het IPCC, en destructie van onze beschaving.
Derhalve blijft van kracht:
Ceterum censeo Legem Climae delendam esse.
(Overigens ben ik van mening dat de Klimaatwet vernietigd moet worden).
Dank voor de opsomming Jeroen, uit de volgende feitjes blijkt dat de zuidpool zich inderdaad bijzonder weinig lijkt aan te trekken van ‘global warming’:
– Uit de temperatuurmetingen op de zuidpool blijkt dat 1930 waarschijnlijk het koudste jaar was van de afgelopen 2000+ jaar, zie:
h ttp://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/temperatuur-ontwikkeling-zuidpool-noordpool-groenland.jpg
– Uit de 2013 proxies van de PAGES 2k groep blijkt dat 1999 het koudste jaar zou zijn geweest van de afgelopen 2 millenia; de periode 1940-1970 was volgens de proxies de koudste 30-jarige periode sinds het jaar 0, zie (pagina 7):
h ttps://media.nature.com/original/nature-assets/ngeo/journal/v6/n5/extref/ngeo1797-s1.pdf
– Volgens de NASA werd in de periode 2012-2014 3 jaar op rij een nieuwe maximum record gevestigd voor de hoeveelheid zeeijs rond de zuidpool:
“For three consecutive Septembers from 2012 to 2014, satellites observed new record highs for winter sea ice extent.”
– De hoogste temperatuur op de zuidpool werd op 30 januari 1982 gemeten op de Zuid-Orkney eilanden (da’s zo’n beetje het meest noordelijke punt van de zuidpool gelegen tussen het schiereiland en zuid-amerika); ondanks alle verhalen over dat het schiereiland bezig zou zijn met opwarmen staat dat records inmiddels al bijna 38 jaar. Een ander curieus feit is dat de laagste temperatuur ooit gemeten op de zuidpool anderhalf jaar later op 21 juli 1983 werd geregistreerd – bron: Wikipedia pagina ‘List of weather records’.
– Bovendien werd in 2018 door onderzoekers vastgesteld dat de temperatuur op de zuidpool eigenlijk nog steeds werd overschat want onderzoekers (Scambos et al., 2018) hebben in een publicatie beschreven dat de temperatuur op de zuidpool ongeveer maar liefst 5 graad C verder kan dalen dan met tot recent dacht.
– Tenslotte is van de zuidpool en de noordpool bekend dat ze zich qua temperatuurontwikkeling meestal in een tegengestelde fase begeven; onderstaande illustratie geeft een beschrijving van dit effect; ook over dit proces is pas in 2018 veel meer duidelijkheid ontstaan (Buizert et all, 2018):
h ttp://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/groenland-communicatie-met-zuidpool.jpg
Heel veel ijs ligt onder de zeespiegel:
https://twitter.com/mapscaping/status/1011471196309852161
en kan moeilijk bijdragen tot een zeespiegelstijging.
Iets dergelijks voor Groenland:
bbc.com/news/science-environment-42260580
@Boels en Hans: inhakend op uw stelling, tevens de ’trollen” uit hun “IJsberen hol te lokken.
Gewoon een vraag niet meer en niet minder:
Hoeveel Liter Water is er nodig om één (1) Liter IJs te maken of omgekeerd, hoeveel Liter Water krijgt men als men één (1) Liter IJs smelt?
Aan de “Trollen” nu even niet mieren n****ken over Temperatuur van Water, Zoutgehalte, Puurheid, Soortelijke Massa, Temperatuur Onder en Boven Water, op Land, Windkracht, Uurtijd van de Meting, etc.
Ook niet het Aantal IJsberen meetellen.
Gewoon een Simpel Kleuterschool Rekensommetje.
Als dat zou kunnen.
“Heel veel ijs ligt onder de zeespiegel:”
Inderdaad Boels, maar er is nog veel meer ijs dat boven de zeespiegel ligt.
Je probeert dat blijkbaar te negeren, maar het is er wel
Martijn, je misinterpreteert wel heel wat studies!
– Scambos et al 2018 zegt niets over klimaatopwarming of over een trend in temperatuursverandering.
– De hoogste temperatuur in South Orkney zegt niets over de algemene trend. Die is wel degelijk stijgende http://berkeleyearth.lbl.gov/stations/3077
– Je kersenplukt “For three consecutive Septembers from 2012 to 2014, satellites observed new record highs for winter sea ice extent.” Want de volgende zinnen in de tekst van NASA zijn: “Still, increases in Antarctic sea ice are exceeded by decreases in the Arctic. That is to say, global sea ice is decreasing even as Antarctic sea ice is increasing slightly.”
– UIt de grafiek van Pages 2K waar je naar verwijst, kun je echt niet afleiden wat de temperatuur in 1999 was.
– In de grafiek van klimaatgek kun zien dat Zuidpool wel degelijk opwarmt, dus is in tegenstrijd met je bewering “dat de zuidpool zich inderdaad bijzonder weinig lijkt aan te trekken van ‘global warming’ “.
Samengevat, Martijn, je probeert met wat halfslachtige beweringen en verkeerde verwijzingen iets te ‘bewijzen’, maar je levert geen enkel bewijs.
Beste Copiloot,
Wat betreft de PAGES 2k data voor antarctica: in de Excel file van de 2013 studie wordt de data per jaar gepresenteerd; dit is een plot van de data:
h ttp://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/zuidpool-PAGES-2k-proxies-2013.jpg
(Excuus, het dieptepunt blijkt 2004 te zijn volgens de PAGES 2k proxies… dus niet 1999, wat ook wel een van de koudste jaren van de 20ste eeuw was want slechts 3 jaren waren in de vorige eeuw nog kouder; het foutje heb ik gemaakt omdat ik er vanuit was gegaan dat de plot tot 2000 ging maar dit blijkt 2005 te zijn; enfin, dit verandert nauwelijks iets aan de impact van mijn punt want dit onderstreept enkel nog nadrukkelijker dat de recente jaren op Antarctica ook volgens de proxies behoorlijk koud waren)
Wat betreft de verwijzing Scambos et al. (de onderzoekers die hebben vastgesteld dat het 5 graden C kouder kan zijn op de zuidpool dan we dachten), ik heb enkel gewezen op dat ene feit dat illustratief is voor de staat van onze kennis over dat continent – dus op dit punt wek je bij de indruk dat je vooral hebt gereageerd op basis van je eigen associatie.
T.a.v. je suggestie dat de temperatuur op de zuidpool wel degelijk zou stijgen… wil ik je eerst wijzen op het feit dat de Berkeley grafiek in je link slechts tot 1996 loopt. Bovendien toont de grafiek duidelijk dat de temperatuur op de zuidpool de laatste 15 weergegeven jaren onder de groene trendlijn zit. Kortom, de temperatuur zit daar eigenlijk al weer ruim 10 jaar in een dalende trend… maar het “alarmistische” Berkeley presenteert desondanks een grafiek die suggereert dat de temperatuur op de zuidpool zou stijgen. Om nog maar te zwijgen over het 5-jarige gemiddelde dat wordt getoond… want dat zit toch echt inmiddels ver onder het laatste stukje van de rode lijn die wordt getoond – nog sterker, dit doet bij mij vermoeden dat ook de groene lijn niet klopt want het lijkt erop dat die grafiek enkel nog meer de temperaturen van de individuele jaren is geupdate. Kortom, je hebt verwezen naar een grafiek die je waarschijnlijk zelf niet echt goed hebt bestudeerd… voor jou was het opwaartse groene lijntje blijkbaar al voldoende. Ik sprak overigens ook over dat in 1930 de temperatuur volgens de instrumentele metingen het dieptepunt bereikte van de afgelopen 2 millennia dus dan is het niet zo gek dat er nadien wel iets van een positieve trend zichtbaar is… maar dit stelt weinig voor.
Tenslotte, je verwijst naar een grafiek van Klimaatgek maar ik heb geen idee wat je bedoeld; je nam zelfs niet moeite om te beschrijven wat je precies bedoeld. Ik kan alleen dit overzicht vinden… wat mijn beschrijving bevestigd, alle trends zijn negatief:
h ttps://klimaatgek.nl/wordpress/wp-content/uploads/Stenni-east-west-wholet-temp-anom.jpg
Overigens, hier kun je zien dat de temperatuur op Antarctica in 2019 een groot deel van het jaar een duidelijk negatieve temperatuur anomalie heeft gehad t.o.v. de periode 1979-2000 (zie 2de grafiek) en het gemiddelde voor 2019 is duidelijk negatief, dus ook dit bevestigd dat de temperatuur op de zuidpool recent echt niet aan het stijgen is gegaan want de 21ste eeuw zit duidelijk onder het gemiddelde van de laatste 30 jaar van de 20ste eeuw:
h ttps://oz4caster.wordpress.com/cfsr/
Piloot, Martijn
Volgens bijgaande figuur neemt zowel de hoeveelheid zomer zeeijs als de hoeveelheid winter zeeijs rond Antarctica toe (onze zomers en winters)
http://woodfortrees.org/plot/nsidc-seaice-s/from:1979.62/every:12/plot/nsidc-seaice-s/plot/nsidc-seaice-s/from:1979.07/every:12/plot/nsidc-seaice-s/from:1979.62/to:2019.62/trend/plot/nsidc-seaice-s/from:1979.07/to:2019.07/trend
Martijn en anderen,
Misschien is het goed om je te beseffen dat de betreffende smelt veroorzaakt wordt door interactie tussen Antarctic Circumpolar Water en de ijs rond de “drijflijn”. Dus al je feitjes over de temperaturen op en zeeijs rond Antarctica zijn allemaal leuk en ook nog in je voordeel gecherrypickt (wat was tussen 1950 en 2000 het gebied met de sterkste temperatuurstoename op aarde?; wat bereikte het zeeijs in 2017?), maar vooral totaal niet relevant.
Dit Antarctic Circumpolar Water zit vanaf zo’n 500 meter diepte (en lager) en is zo’n 1 graad. Dat is dus warmer dan het Antarctic Surface Water wat vooral aan het oppervlak rond Antarctica zit en wat maar net boven het vriespunt van zeewater zit. De drijflijn (groundingline, voor als je het begrip niet kent), is de grens tussen waar ijs op de zeebodem rust en gaat drijven, dus ijsplaat wordt.
Er is dus hoop!
Nog meer bijval:
De West-Antarctische ijskap smelt nog wel. Deze draagt bij tot het stijgen van de zeespiegel met 0,5 mm per jaar. (1/6e van het totaal) Door het opveren van de rotsbodem echter krijgt het oceaanwater minder kans om het ijs van onder af te smelten. Het smelten vertraagt hierdoor en zou zelfs kunnen stoppen.
Dat zegt onderzoeker Valentina Barletta van de Technische Universiteit van Denemarken in Science. ( Volkskrant 21 juni 2018)
De bodemopvering daar is de hoogste ooit gemeten, nl. 41 mm per jaar.
Een opsteker dus, wanneer dit onderzoek tenminste weer niet wordt weersproken door andere boze bollen en fabrikanten van hockeysticks…
“De vraag dringt zich op waarom overwegend in dat gebied? Het lijkt erop dat de catastrofale door mensen veroorzaakte opwarming tamelijk selectief is qua locatie.”
Gelukkig hebben wetenschappers hier ook al over nagedacht, waarom bepaalde gebieden van Antarctica massaverlies laten zien en andere gebieden niet.
Vooralsnog is er geen link gelegd met vulkanen, maar is er een sterk vermoeden dat warm oceaanwater een rol speelt. Zie bijvoorbeeld https://www.pnas.org/content/116/4/1095
“During the entire period, the mass loss concentrated in areas closest to warm, salty, subsurface, circumpolar deep water (CDW), that is, consistent with enhanced polar westerlies pushing CDW toward Antarctica to melt its floating ice shelves, destabilize the glaciers, and raise sea level.”
Testpiloot
Dat is een vermoeden.
Warm oceaanwater kan Antarctica niet bereiken.
https://www.climategate.nl/2019/02/een-tweetje-vrij-nederland-nos-over-alarmerende-zeespiegelstijging/
Sorry Hugo, pertinente onzin, Pine Island Glacier en Twaites Glacier in west Antarctica zijn bekende voorbeelden die van onder worden weggesmolten door warm oceaanwater:
https://www.nature.com/articles/ngeo1188
@Testpiloot:
Het zijn dan geen gletchers maar ijsvelden die drijven op zeewater.
Niets bijzonders en geen dramatische ontwikkeling.
Reisverhaaltjes over Spitsbergen door een dramaqueen zijn ook overdreven:
https://earth.nullschool.net/#current/ocean/primary/waves/overlay=sea_surface_temp/orthographic=-2.36,78.21,1592/loc=5.899,77.881
Re: Boels
Tsjonge, ik had afgelopen zomer de indruk gekregen dat de vulkanische activiteit in het zeewater ten zuid-westen van Spitsbergen over haar hoogtepunt was gekomen afgelopen winter, maar inmiddels staat de teller in dat gebied nu al weer op 17,4 graad C terwijl de temperatuur in het zeewater in de omgeving 10-15 graden lager ligt – het blijven opmerkelijk grote verschillen.
Wat betreft “warm zeewater” bij de zuidpool: na de zeeijs records van 5-7 jaar terug (+ de temperatuurontwikkeling op de zuidpool) kan ik me weinig voorstellen bij dat hiervan nu ineens sprake zou zijn. Terwijl Hiemstra afgelopen week suggereerde dat een smeltende zuidpool vooral de oorzaak zou zijn van een stijgende zeespiegel… kunnen we ons afvragen waarop dit is gebaseerd.
Immers, Troubadour zit denk ik dichter bij de waarheid wanneer hij beschrijft dat de zuidpool verantwoordelijk is voor slechts 1/6 van de zeespiegelstijging… die bij onze kust afgelopen 50 jaar stabiel is gebleven en duidelijk onder het wereldgemiddelde ligt.
Pine Island en Twaites zijn gletschers, die uitmonden in ijsplaten die drijven. Door het binnendringen van warm oceaanwater wordt de zogenaamde grounding line, waar de gletscher overgaat in de ijsplaat, verder landinwaarts geduwd. Tegelijkertijd wordt de ijsplaat dunner en versnelt de stroomsnelheid van de gletschers.
Bron: https://www.pnas.org/content/116/4/1095
“The mass loss is dominated by enhanced glacier flow in areas closest to warm, salty, subsurface circumpolar deep water”
Zeer zorgelijke ontwikkelingen, omdat wij in Nederland met name last gaan krijgen van smelt op Antarctica, in tegenstelling tot Groenland, vanwege het zwaartekrachtseffect.
Testpiloot
En waar mag die warmte van dat oceaanwater dan vandaan komen? Ik dacht dat het diepere oceaanwater niet van invloed was en de boeien dus daarom maar tot 3 km diep meten.
“En waar mag die warmte van dat oceaanwater dan vandaan komen? Ik dacht dat het diepere oceaanwater niet van invloed was”
Ik ben geen oceanograaf, maar ik weet wel dat de oceaanstromingen de hele wereld overgaan, dus de warmte kan elders zijn opgepikt. Ik weet niet waar je hebt opgepikt dat het diepere oceaanwater niet van invloed was (waarop trouwens?)?
Testpiloot
ik heb het niet terug kunnen vinden. Wel dat de Argofloats niet tot 3000 m maar slechts tot 2000 m diepte meten. Het zou de invloed betreffen op de zeewatertemperatuur. Omdat verwacht werd dat het niet van invloed was op de hogere waterlagen werd dus niet dieper gemeten.
@Peter van Beurden: als ik het goed heb is circumpolar deep water niet zo diep (slechts een paar honderd meter). Tenminste zo begrijp ik dat van: http://www.antarcticglaciers.org/glaciers-and-climate/ice-ocean-interactions/changes-circumpolar-deep-water/
Testpiloot
Volgens mij ging het over waar dat warme water dan vandaan zou moeten komen. Jij suggereerde dat die warmte mogelijk elders werd opgepikt. Maar die moet dan ook in het circumpolaire water worden afgezet wil het de mogelijke oorzaak zijn van de smelt als je niet gelooft in vulkanisme als oorzaak. Daarnaast blijft het dus van belang of die warmte van antropogene (door door fossiel bepaalde – ) of andere natuurlijke oorsprong is. Jij zweert blijkbaar bij antropogeen.
Ik zweer nergens bij, ik ga uit van de consensus in de wetenschappelijke literatuur.
En er wordt niet zozeer beweerd dat circumpolar deep water warmer geworden is, maar dat circumpolar deep water makkelijker bij de ijsplaten en de gletschers komen, door een verandering van oceaanstromingen en polar vortex. En circumpolar deep water is warmer dan het water hoger in de oceaan.
Testpiloot
Consensus vind ik het slechtst denkbare “argument”
Het is niet meer of minder dan geloof in de meerderheid. Bruikbaar in de politiek om minder stennis te krijgen, volstrekt onbruikbaar in de wetenschap. Temeer omdat mindere grootheden in de wetenschap ook de neiging hebben te schuilen in de veilig gewaande kudde.
Ik zie het zo: consensus is geen bewijs, maar het is wat mij betreft het beste uitgangspunt. De consensus is dat AIDS door HIV veroorzaakt wordt, maar er zijn nog steeds een handjevol mensen die beweren dat dat onzin is (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2014.00154/full). De consensus is dat evolutie de soortenrijkdom op aarde verklaart, ook al zijn er een handjevol creationisten die beweren dat dat onzin is. De consensus is dat de uitstoot van broeikasgassen ons klimaat opwarmt. Er is een handjevol klimaatsceptici beweren dat dat onzin is. De consensus is dat de oerknal aan de oorsprong van ons heelal staat, er is een handjevol gelovigen die beweren dat dat onzin is.
Dus ja, ik ben geen medicus, evolutiebioloog, of astronoom, maar ik ga uit van HIV-AIDS, evolutie en oerknal, en dus ook klimaatverandering.
Testpiloot
In de film earth from space nova https://www.youtube.com/watch?v=aU0GhTmZhrs
kun je zien hoe het komt dat warm water uit de oceanen niet echt van invloed kan zijn
Antarctica vanaf 30 minuten
Ja, een youtube video is heel wat betrouwbaarder dan talloze peer-reviewed wetenschappelijk artikelen die een link leggen tussen warm circumpolar deep water en het afmelten van Pine Island and Twaites gletscher en ijsplaat.
Circumpolar deep water bevindt zich al binnen de ring van de vortex.
Testpiloot
Onderwerp jezelf eens aan een test.
Talloze? Kom er eens mee. Zo is het gewoon blufpoker.
Ook al weer zo’n ongedefinieerd begrip waaruit autoriteit moet blijken. Maar dat ongetwijfeld bluf is. Je hoopt dat het er veel zijn en serveert anderen daarmee af.
Peter, ga lekker zelf aan de slag: Ik zal je een handreiking doen:
Ga naar Google scolar en zoek op artikelen van Eric Rignot (JPL/UCI) en daarna op Adrian Jenkins (BAS). En via citaties kom je bij de rest van de papers uit.
Precies, ik heb al de nodige referenties gegeven en daarin staan weer meer referenties.
Hieronder een artikel dat onder meer ook over de invloed van vulkanisme gaat, de aarde zelf is een enorme warmtebron:
https://www.dwarsliggers.eu/index.php/2016-04-13-11-46-18/klimaat-en-energie/656-tektonische-bewegingen-drijven-ook-het-klimaat-niet-co2
Volgens jouw link is de warmtestroom vanuit de aarde 0.7 W/m^2. Volgens dit peer-reviewed artikel uit 1998 is de radiative forcing van greenhouse gases 2.25 W/m^2, en dat was dus in 1998: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1029/98GL01908 Het zal inmiddels alweer een stukje hoger liggen.
Wat wil je daarmee zeggen?
Ik wil daarmee zeggen dat broeikasgassen ons klimaat op dit moment een stuk sterker beinvloeden dan de warmtestroom van vulkanisme.
Dank voor je verheldering.
Ik weet niet of er over dezelfde warmte flux gesproken wordt. De aardwarmte flux is zeker niet 0.7W/m2 maar een factor 10 lager. Dat scheelt nogal voor aardwarmte projecten die door de wensdenkers van GL en andere mooipraters zo omarmd worden. Als je meer warmte uit de bodem haalt dan deze flux dan koelt het af en na verloop van tijd wordt het koud in de kassen, de woningen of zwembaden….. tegen die tijd zijn de verantwoordelijken gevlogen en is er weer veel kapitaal vernietigd.
Hans
Ik heb begrepen dat je van elke put onder gunstige omstandigheden maar 60 jaar kunt winnen. Mogelijk dat zomerse aanvoer dar nog wat aan kan doen. Overigens is dan weer de vraag of een deugdelijke kosten-batenanalyse de utopie van bodemwarmte niet onderuit haalt. Maar onze overheid heeft daar een oplossing voor. Maak de conventionele energie gewoon stevig duurder door allerlei vormen van belastingheffing, dan kun je daarna zegen dat alle renewables goedkoper zijn. Hoe noem je dat ook al weer? Volksverlakkerij!
Testpiloot
Is dat intussen geen oude meuk. De bezem door al die onderzoeken die alleen bedoeld zijn om verwarring te stichten door de enorme gesubsidieerde berg aan onderzoeken waar niemand meer doorheen komt. De bewuste rijstebrijberg. Ruim op die zooi. Is er niets beters?
Testpiloot
Moet ik dat zien als een bewijs of een aanname of napraterij?
Hoi Testpiloot,
Hier kunnen we zien dat de inschattingen voor de radiative forcing van het IPCC uit 2015 betrekking hebben op de periode 1750-2011, waarbij de meest waarschijnlijke bandbreedte nogal groot is, namelijk: 1,13 tot 3,33 W/m2 (de onzekerheid is dus veel groter dan de 5% die wordt genoemd in de publicatie uit 1998 die je beschrijft), zie:
h ttps://www.researchgate.net/profile/E_Stavros/publication/263036050/figure/fig5/AS:282659180826648@1444402608637/Radiative-forcing-of-the-Earths-climate-from-the-IPCC-Fifth-Assessment-Report-AR5.png
Maar het IPCC plaatje toont nog iets opvallends, want voor de zon beschrijft het IPCC een radiative forcing van ongeveer slechts 0,05 W/m2; echter, de bodem-activiteit van de totale zonnestraling is feitelijk sindsdien met ruim 0,5 W/m2 toegenomen (waarvan ongeveer 1/4 deel voor de aarde mag worden gerekend)… maar de impact van de toename van de bijbehorende UV straling is veel groter, maar daar wordt geen rekening mee gehouden.
Om verder maar te zwijgen over het cumulatieve effect dat de zon heeft op het oceaan systeem; ook dit lijkt een factor die te complex is om mee te worden genomen in het IPCC klimaatmodel.
Bovendien wordt aan de klimaatgevoeligheid nog steeds een bijzonder grote bandbreedte toegekend (1,5-4,5 graad C, om verder maar te zwijgen over de modellen die onder de 1 graad C zitten), dus van enig voortschrijdend inzicht lijkt geen sprake te zijn.
PS. Enkele jaren terug werd zelfs nog vastgesteld dat de zon ongeveer 5 W/m2 minder hard straalt dan men voorheen dacht, wat een slok op een flinke borrel is in het perspectief van 1360/1361 W/m2 die nu aan de zon wordt toegeschreven – ook weer een signaal dat de betrouwbaarheid van de metingen beslist wel een issue is die vroeg of laat alles op z’n kop kan zetten.
@Boels 1.13 tot 3.33 W/m2 is altijd nog meer dan de 0.7 W/m2 die wordt vermeld in de blogpost over vulkanisme. Daarmee sluit ik vooralsnog uit dat warmtestroom vanuit de aarde een belangrijker component is voor het huidige klimaat dan onze uitstoot van broeikasgassen.
@Peter van Beurden Newton en Einstein, ook oude meuk? Als je een overzicht wilt hebben, lees het IPCC rapport.
Testpiloot
Ik zit nog steeds te wachten op een duidelijke uiteenzetting van de exacte werking van CO2 in de atmosfeer. Ik heb begrepen dat het zonlicht aan de oppervlakte van de aarde deels wordt omgezet in IR straling van verschillende golflengten. Dat CO2 meerdere vensters heeft voor bepaalde IR frequenties die daarna probleemloos richting de ruimte ontsnappen. Dat de aangeslagen CO2 moleculen de IR straling invangen en omzetten in kinetische energie. En die wordt na langer of korter tijdsverloop weer afgeven aan de omgeving in alle richtingen. Dus ook naar boven waar die mogelijk alsnog naar de ruimte verdwijnt. Vervolgens is de vraag wat doet die kinetische energie met een CO2 molecuul dat die kinetische energie invangt?
Dat zou het broeikaseffect moeten verklaren. Wat ik nog steeds niet kan verklaren is het effect dat weinig CO2 meer effect heeft dan meer CO2. Bij een zo geringe hoeveelheid CO2 van nu 410 ppm kun je moeilijk van verzadiging spreken. Hoe zit dat dan?
Peter
Wat ik nog steeds niet kan verklaren is het effect dat weinig CO2 meer effect heeft dan meer CO2. Bij een zo geringe hoeveelheid CO2 van nu 410 ppm kun je moeilijk van verzadiging spreken. Hoe zit dat dan?
Het is logaritmisch. Dwz het temperatuur effect van een (gelijke) toename van ppm co2 wordt steeds minder. Er is verschil van mening bij welk bedrag van de hoeveelheid CO2 een soort van verzadiging is bereikt. Teken maar eens een log figuur. Bijv y= logx.
@Peter van Beurden: “de bodem-activiteit van de totale zonnestraling”
Ik heb er inmiddels een nachtje over geslapen, maar nog steeds geen idee wat je hier bedoelt.
“IPCC klimaatmodel”
Er is geen IPCC klimaatmodel. IPCC maakt een assessment van de bestaande wetenschappelijke literatuur, maar het IPCC werkt zelf niet aan een eigen klimaatmodel. Je kunt trouwens wel klagen dat er van alles niet wordt meegenomen in klimaatmodellen, maar klimaatsceptici hebben nog nooit een werkend klimaatmodel kunnen laten zien waar CO2 geen effect heeft op de temperatuur, maar die toch correct heden en verleden kan simuleren.
“Bovendien wordt aan de klimaatgevoeligheid nog steeds een bijzonder grote bandbreedte toegekend (1,5-4,5 graad C, om verder maar te zwijgen over de modellen die onder de 1 graad C zitten), dus van enig voortschrijdend inzicht lijkt geen sprake te zijn.”
Klimaatgevoeligheid is niet hetzelfde als radiative forcing. Radiative forcing kan zeer nauwkeurig bepaalt zijn, maar het is de vraag hoe de aarde reageert op met een temperatuurverandering. Je moet ook bedenken dat de klimaatgevoeligheid wordt uitgedrukt als het effect op de oppervlaktetemperatuur, en het aardoppervlak is slechts een deel van het geheel waar warmte zich kan ophouden.
“Wat ik nog steeds niet kan verklaren is het effect dat weinig CO2 meer effect heeft dan meer CO2. Bij een zo geringe hoeveelheid CO2 van nu 410 ppm kun je moeilijk van verzadiging spreken.”
Wie zegt dat er nu verzadiging optreedt? Vooralsnog zijn het vooral skeptici die over verzadiging spreken, maar dat is gebaseerd op een verkeerde interpretatie van het broeikaseffect.
Testpiloot,
De radiatie forcing kan niet zeer nauwkeurig bepaald worden. De waarden van die forcing variëren wereldwijd van ongeveer -1 tot 6 W per vierkante meter en variëren ook in de tijd. Die 3.7 w/m2 is geen gemeten maar een gemodelleerde waarde.
Misschien heb ik het wat ongelukkig geformuleerd. In andere woorden bedoelde ik: “Zelfs als radiative forcing zeer nauwkeurig bepaald is, is het de vraag hoe …”
Testpiloot
radiatieve forcering bij 2x CO2
rf= 5,35*ln(2)=3,7 W/m^2
Erik
Dat logaritmische weet ik inmiddels wel. Dat roept iedereen. Hoe komt het, wat steekt daarachter, waarom verloopt het logaritmisch. Ik neem aan dat het in laboratorium omstandigheden gemeten is. Als dat zo is, zeg dat dan en vraag niet aan mij dat ik het voor kennisgeving aan moet nemen. Waar kan ik het lezen en herlezen zodat ik het snap.
los van allerlei ingewikkelde formules waarvan ik ook maar aan moet nemen dat die juist zijn. Er moet een natuurkundig principe achter zitten dat tot op heden niemand op een begrijpelijke manier kan duiden.
Testpiloot
Waar schrijf ik bodemactiviteit?
Dit schreef ik: “Ik zit nog steeds te wachten op een duidelijke uiteenzetting van de exacte werking van CO2 in de atmosfeer. Ik heb begrepen dat het zonlicht aan de oppervlakte van de aarde deels wordt omgezet in IR straling van verschillende golflengten. Dat CO2 meerdere vensters heeft voor bepaalde IR frequenties die daarna probleemloos richting de ruimte ontsnappen. Dat de aangeslagen CO2 moleculen de IR straling invangen en omzetten in kinetische energie. En die wordt na langer of korter tijdsverloop weer afgeven aan de omgeving in alle richtingen. Dus ook naar boven waar die mogelijk alsnog naar de ruimte verdwijnt. Vervolgens is de vraag wat doet die kinetische energie met een CO2 molecuul dat die kinetische energie invangt?
Dat zou het broeikaseffect moeten verklaren. Wat ik nog steeds niet kan verklaren is het effect dat weinig CO2 meer effect heeft dan meer CO2. Bij een zo geringe hoeveelheid CO2 van nu 410 ppm kun je moeilijk van verzadiging spreken. Hoe zit dat dan?”
Daarover had ik graag een verklaring en geen poging mijn vraag op een dubieuze manier af te serveren. Weet je het niet, zeg dat dan gewoon. Géén schande”
Vervolgens gebruik je een heleboel woorden maar je maakt het geen spat duidelijker. Je veinst slechts kennis die je niet bezit. Kortom, je bent helaas een gebleken naprater.
Ondanks het gegoochel met begrippen als radiative forcing en klimaatgevoeligheid. Jouw poging heeft slechts tot doel de ander het bos in te sturen.
Sorry Peter, het was Martijn van Mensvoort die schreef (26 okt 2019 om 12:27): “… echter, de bodem-activiteit van de totale zonnestraling is feitelijk sindsdien met ruim 0,5 W/m2 toegenomen”. Mijn excuses dat ik jullie door elkaar haalde.
Voor de rest: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2014JD022466
Maar maak je je niet teveel zorgen. Met het huidige CO2 gehalte en de te verwachten toename is het in goede benadering lineair.
Peter
dit heb ik kunnen vinden tav je vraag. 2 afleidingen, wel met enige aannamen.
http://www.globalwarmingequation.info/eqn%20derivation.pdf
Re: Testpiloot
Zie het gestaag stijgende bodemniveau van de TSI hier sinds 1985:
http://lasp.colorado.edu/lisird/data/historical_tsi/
(De bodems van respectievelijk 1996, 2008 en voorlopig 2017/2018 liggen telkens steeds hoger – overigens, 2019 gaat daar nog wel iets onder 2017/2018 belanden maar zeer waarschijnlijk flink boven het niveau van 2008; overigens, het dieptepunt van de zonnevlekkencyclus is dit najaar “in progress”… natuurlijk is het vervolgens afwachten of 2020 nog onder 2019 kan gaan belanden, maar dit lijkt niet erg waarschijnlijk. Feit is dat in 2018 tien jaar na de vorige bodem de TSI met afstand op een record-hoogte zat voor een jaar 10 jaar na de vorige bodem… vandaar dat deze inschatting nu al kan worden gemaakt – ik geef toe dat ik er wel rijkelijk vroeg bij ben maar het vormt onderdeel van een zeer sterke bodem-trend die waarschijnlijk veel meer impact heeft dan de TSI zelf. In de wetenschappelijke literatuur zit men een beetje met de handen in het haar omdat men het verband tussen zonnevlekkencyclus en de temperatuur op aarde niet begrijpt. Later meer hierover in mijn volgende artikel… en dan ook in combinatie met bronnen en grafieken die aantonen dat het verband met de temperatuur op aarde ijzersterk is… voor zowel de 20ste eeuw als ook de periode vanaf 1980 zelfs sterker dan het verband tussen CO2 en de temperatuur!!!)
Oh ok, bodem in de zin van “minimum”, ik dacht bij bodem aan de grond.
“… die waarschijnlijk veel meer impact heeft dan de TSI zelf.”
Ik ben heel benieuwd naar de peer-reviewed literatuur waaruit dit blijkt. Het verschil tussen maximum en minimum van de tijdserie die je linked is 2.2 W/m2, dat is binnen de geschatte range van de radiative forcing van CO2. De trend is minimaal ten opzichte van de radiative forcing van CO2. Daar moet dan wel een heel geavanceerd terugkoppelingsmechanisme in zitten om het huidige temperatuurverloop over de afgelopen 200 jaar te verklaren.
“In de wetenschappelijke literatuur zit men een beetje met de handen in het haar omdat men het verband tussen zonnevlekkencyclus en de temperatuur op aarde niet begrijpt.”
Niet verbazingwekkend als dit wetenschappers zijn die stelselmatig weigeren CO2 als veroorzaker van de huidige temperatuuropwarming te zien.
Dank voor de interesse + het tonen van begrip (ik doelde inderdaad op de fase van het “minimum” toen ik sprak over de bodem fase).
PS. Ik kan je alvast een stukje op weg helpen t.a.v. de peer reviewed literatuur rondom dit onderwerp:
“An ACRIM composite TSI time series using the Nimbus7/ERB results [Hoyt et al., 1992] to relate ACRIM1 and ACRIM2 demonstrates a secular upward trend of 0.05 percent‐per‐decade between consecutive solar activity minima. [Willson, 1997].”
h ttps://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2002GL016038
(Ik wil er ook al even op wijzen dat modellen als bijvoorbeeld door Carbon Brief zijn gepubliceerd, overduidelijk niet in staat blijken te zijn om de 66-jarige oscillatie – die toch echt in alle mondiale temperatuur grafieken zichtbaar is – te reproduceren… wat op zichzelf eigenlijk een behoorlijk hard bewijs vormt dat de zon onvoldoende in dergelijke modellen is vertegenwoordigd. Om verder maar even te zwijgen over het feit dat van temperatuur impact van de zonnevlekkencyclus zelf in de orde van ongeveer 0,1 graad C wordt ingeschat terwijl deze in het model van Carbon Brief op slechts enkele honderdsten wordt ingeschat, zie: https://www.carbonbrief.org/analysis-why-scientists-think-100-of-global-warming-is-due-to-humans )
PPS. Testpiloot, ik ben wel benieuwd waar je precies naar refereert t.a.v. de 2,2 W/m2 die je noemt; hier wordt het effect beschreven in termen van het gemiddelde van de toename per cyclus (van ongeveer 11 jaar):
“The reconstructed TSI is presented in Fig. 5. The model predicts an increase in the cycle-averaged TSI since the Maunder minimum of 1.3+0.2 −0.4 Wm−2,
which is in agreement with other recent estimates. Wang et al. (2005) obtained a value of 1 Wm−2, but since they neglected the extended length of the ephemeral region
cycle, this should be considered as a lower limit. On the other hand, Foster (2004), cf. Lockwood (2005), obtained an upper limit of 1.7 Wm−2 by assuming that the network
disappeared during the Maunder minimum.”
Bron: h ttps://www.ias.ac.in/article/fulltext/joaa/029/01-02/0151-0158
(In mijn ogen is het volgende essentieel: de impact van de zon op het klimaat kan niet volledig worden bestudeerd wanneer enkel wordt gekeken naar de verschillen van de kracht van de zon per jaar; want we weten dat de grootste variaties in de jaartemperatuur vooral gerelateerd zijn aan de ENSO cyclus… welke een fenomeen betreft in het oceaan systeem. De impact van de zon op het oceaan systeem betreft een cumulatief effect; immers, de zonnestraling die het aardoppervlak bereikt wordt grotendeels opgeslagen in de oceaan systeem en hierbij wordt slechts een gedeelte omgezet in de vorm van verwarming van de atmosfeer – gemiddeld is het oceaan systeem wereldwijd bezien immers warmer dan de hierboven gelegen lagere atmosfeer. Het maken van berekeningen voor dit laatste element is overigens bijzonder lastig omdat de temperatuur van het oppervlakte water van de oceaan immers een bandbreedte kent van enkele tientallen graden Celsius, etc.)
2.2 W/m2 die ik noemde is het verschil tussen de hoogste en laagste jaarlijkse waarde in de gehele tijdreeks. Laten we uitgaan van de bovenlimiet die je noemt van 1.7 Wm2 sinds het Maunder minimum in 1600-1700 (als je goed wilt vergelijken met de radiative forcing van CO2 door menselijke uitstoot zou je een uitgangswaarde rond 1750 moeten nemen).
Je schreef zelf eerder: “Hier kunnen we zien dat de inschattingen voor de radiative forcing van het IPCC uit 2015 betrekking hebben op de periode 1750-2011, waarbij de meest waarschijnlijke bandbreedte nogal groot is, namelijk: 1,13 tot 3,33 W/m2”
Dus onder de gunstige aannames voor het effect van de zon, heeft de zon een invloed (1.7 W/m2) in dezelfde orde van grootte als CO2 (1.13-3.33 W/m2). Als je wilt beweren dat CO2 een verwaarloosbaar effect heeft en dat de zon de belangrijkste factor in het recente temperatuurverloop is, moet je met een toverstaf gaan zwaaien (lees: met complexe positieve terugkoppelingsmechanismes komen).
Re: Testpiloot
Leuk dat je over een ’toverstaf’ spreekt, maar ik herken hierin vooral dat je blijkbaar niet in staat bent om de dingen enigszins in perspectief te zetten.
Want bij de zon praten we over inschattingen die op empirische metingen berust (waarbij vooral onzekerheid bestaat over de absolute waarden; enkele jaren terug werd de forcering van de zon zelfs nog met maar liefst 5 W/m2 omlaag bijgesteld – een aanpassing die in het IPCC AR5 rapport bijvoorbeeld niet is verwerkt). Bovendien zijn er ook inschattingen gemaakt waaruit blijkt dat de toename van de activiteit van de zon sinds het Maunder minimum rond 1700 ruimte biedt voor een temperatuurstijging van ongeveer +0,5 graad C per eeuw – indien deze aanname correct zou zijn (wat ik overigens niet denk, want in mijn model kom ik uit op een trend in de orde van ongeveer +0,2 graad C per eeuw), dan zou vrijwel de gehele opwarming hiermee worden verklaard.
Bij CO2 wordt daarentegen niet gewerkt op basis van empirische metingen, want die zijn er immers niet (er zijn enkel inschattingen op basis van laboratorium metingen waarbij aannames zijn gemaakt… die feitelijk door de veranderingen in het klimaatsysteem zijn geschonden waardoor ze hun waarde eigenlijk al hebben verloren). Dit verklaard waarom sommige knappe koppen aan veel lagere waarden voor de klimaatgevoeligheid van CO2 denken (beneden de 1,0 graad C), terwijl het IPCC als decennia werkt met aannames die in de buurt liggen van een zeer grote bandbreedte, de bekende 1,5-4,5 graad C. Om hier verder maar te zwijgen over het feit dat we op basis van de cycli in de natuur eigenlijk heel goed weten dat CO2 de temperatuur volgt… en als er sprake is van een effect dat afgelopen decennia andersom heeft gewerkt dan is dit nog steeds niet aangetoond (het verhaal dat correlaties dit effect zouden tonen gaat geheel voorbij aan het feit dat correlaties niets zeggen over oorzaak en gevolg + het feit dat die correlaties vooral zijn ontstaan op basis van invloeden van de ENSO cyclus – dit heb ik in mijn laatste artikel beschreven – die eigenlijk helemaal niet matchen met de geleidelijke stijging van CO2).
Het probleem t.a.v. de zon is vooral dat er versterking mechanismen werkzaam zijn die zich bijzonder lastig in detail laten beschrijven; in dit artikel van Shaviv wordt deze problematiek beschreven:
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1029/2007JA012989
Kortom, daar waar jij meent dat er ’toverstokjes’ nodig zouden zijn… is het in de ogen van anderen veeleer een kwestie van dat er zelfs nog veel onduidelijkheid bestaat over hoe de variaties in de activiteit van de zon zich laten vertalen in het klimaatsysteem op aarde.
PS. In mijn volgende artikel ga ik in detail laten zien dat in het meerjarige signaal van de zon (TSI – minus de variaties t.g.v. de zonnevlekkencyclus) voor zowel de periode vanaf 1980 als ook voor de gehele 20ste eeuw hogere correlaties met de temperatuur worden getroffen dan de omvang van de correlatie tussen CO2 en de temperatuur.
– Het naar beneden bijstellen van 5 W/m^2 is geen trend van 5 W/m^2. Volgens mij bedoel je dat de waarden van 1700 met W/m2 zijn bijgesteld en de waarden van 2000 met 5 W/m2 zijn bijgesteld. En dat beinvloedt niet de trend in TSI.
“zowel de periode vanaf 1980 als ook voor de gehele 20ste eeuw hogere correlaties met de temperatuur worden getroffen dan de omvang van de correlatie tussen CO2 en de temperatuur.”
– Zijn het niet de klimaatsceptici die altijd het hardst roepen dat correlatie geen causatie is? En daarbij doen alsof de relatie tussen CO2 en temperatuur op aarde alleen via correlatie bepaald is…
– Het artikel wat je linkt gaat alleen maar over de variatie in TSI, niet over de trend in TSI. Ze bespreken niet of de trend sinds 1750 hetzelfde effect heeft. Waarom dat belangrijk is, is dat ze geen mechanisme hebben kunnen identificeren. Een van hun hypotheses is bijvoorbeeld: “This could arise if the small TSI variations excite a decadal oscillation mode.” Zo’n effect zou wel kunnen werken op de 11-jarige cyclus, maar niet op de trend.
– Verder is het zeer selectief winkelen wat je doet. Ik heb meer publicaties van de auteur bekeken. Van dezelfde auteur (als co-auteur), meer recent: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0273117711007411 “We also show that a non-thermal solar component is necessarily present, indicating that the total solar contribution to the 20th century global warming, of ΔTsolar = 0.27 ± 0.07 °C, is much larger than can be expected from variation in the total solar irradiance alone. However, we also find that the largest contribution to the 20th century warming comes from anthropogenic sources, with ΔTman = 0.42 ± 0.11 °C.”
Dus als je nog steeds van mening bent dat de zon sterker het temperatuurverloop op aarde over de afgelopen 200 jaar bepaald heeft dan CO2, dan is dat niet gebaseerd op de feiten. Dan heb je een vooraf bepaalde conclusie waar je naar toe werkt.
Tenslotte:
“Om hier verder maar te zwijgen over het feit dat we op basis van de cycli in de natuur eigenlijk heel goed weten dat CO2 de temperatuur volgt… ”
Ik ben waarschijnlijk de 1001ste persoon die je dit zegt: In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Dat in het verleden CO2 de temperatuur volgde betekent niet dat het omgekeerde uitgesloten is.
“Bij CO2 wordt daarentegen niet gewerkt op basis van empirische metingen”
–> Hier een artikel bijvoorbeeld over het direct bepalen van CO2 op de energiebalans:
https://www.nature.com/articles/nature14240
Re: Testpiloot
“– Het naar beneden bijstellen van 5 W/m^2 is geen trend van 5 W/m^2. Volgens mij bedoel je dat de waarden van 1700 met W/m2 zijn bijgesteld en de waarden van 2000 met 5 W/m2 zijn bijgesteld.”
Nee, dat is niet wat ik bedoel; hier kun je meer lezen over de betreffende kwestie die in 2011 al duidelijk is geworden:
h ttps://en.wikipedia.org/wiki/Solar_irradiance#2011_reassessment
“– Zijn het niet de klimaatsceptici die altijd het hardst roepen dat correlatie geen causatie is? En daarbij doen alsof de relatie tussen CO2 en temperatuur op aarde alleen via correlatie bepaald is…”
Mijn aandacht is gericht op de empirische data en ik maak mijn eigen analyses op basis van data die terug gaat naar 1800, inmiddels inclusief de proxies van de PAGES 2k groep welke in mijn volgende artikel waarschijnlijk ook aan bod zullen komen; dus in die context mag je mijn beschrijving van de correlaties zien. De details volgen binnenkort in mijn volgende artikel.
“– Het artikel wat je linkt gaat alleen maar over de variatie in TSI, niet over de trend in TSI. Ze bespreken niet of de trend sinds 1750 hetzelfde effect heeft. Waarom dat belangrijk is, is dat ze geen mechanisme hebben kunnen identificeren. Een van hun hypotheses is bijvoorbeeld: “This could arise if the small TSI variations excite a decadal oscillation mode.” Zo’n effect zou wel kunnen werken op de 11-jarige cyclus, maar niet op de trend.”
De relevantie van die verwijzing mag je zien in de context dat de impact van CO2 eigenlijk pas in de laatste decennia meer duidelijk kan zijn geworden; op de website van het KNMI kunnen we bijvoorbeeld lezen dat de opwarming tussen de 1910s en 1940s nog volledig aan meer activiteit van de zon kan worden toegeschreven. Vervolgens wordt verondersteld dat de afkoeling tussen de 1940s en 1970s groter zou zijn geweest wanneer de broeikasgassen niet zouden zijn toegenomen…. echter, op basis van de meerjarige TSI van de zon kan dit argument in potentie van tafel worden geveegd – want de afname in de activiteit van de zon was tussen 1944 en 1976 aanzienlijk kleiner dan tussen 1878 en 1911 het geval was.
Je verwijzing naar 1750 roept bij mij vermoedens op dat je vermoedelijk ook niet beseft dat het IPCC inmiddels slechts claimt dat meer dan de helft van de opwarming sinds de 1970s aan de mens kan worden toegeschreven. De beeldvorming in de media klopt op dit punt dus eigenlijk helemaal niet, want mensen blijken veelal te denken/veronderstellen dat de mens volgens het IPCC verantwoordelijk zou zijn voor de gehele opwarming sinds 1850/1750. In deze beeldvorming zijn de impact van de natuurlijke variabiliteit en de klimaatcycli het kind van de rekening geworden…. want de beeldvorming suggereert dat deze impact nihil zou zijn, maar de boodschap van het IPCC is op dit punt eigenlijk veel genuanceerder dan veelal wordt beweert.
(Je opmerking over de ’trend’ raakt helaas ook kant noch wal, want de zonneactiviteit is via een golfbeweging al sinds het Maunder minimum rond 1700 aan het stijgen geslagen… die stijging werd dus bijvoorbeeld ook veel eerder ingezet dan de 1750 die je noemt; in principe praten ze bij het IPCC overigens over de periode vanaf 1850… dus niet vanaf 1750)
“– Verder is het zeer selectief winkelen wat je doet. Ik heb meer publicaties van de auteur bekeken. Van dezelfde auteur (als co-auteur), meer recent: h ttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0273117711007411 “We also show that a non-thermal solar component is necessarily present, indicating that the total solar contribution to the 20th century global warming, of ΔTsolar = 0.27 ± 0.07 °C, is much larger than can be expected from variation in the total solar irradiance alone. However, we also find that the largest contribution to the 20th century warming comes from anthropogenic sources, with ΔTman = 0.42 ± 0.11 °C.””
Overigens, ik heb Shaviv enkel aangevoerd als een bron die de problematiek rondom de impact van de beschrijft.
(Ik hoop dat je je realiseert dan de bandbreedte impliceert dat beide componenten ongeveer even groot kunnen blijken te zijn (met een klein kansje dat de impact van de zon groter is dan de antropogene component); zo wordt dat op Wikipedia ook verwezen naar die publicatie: “In 2011 he published a paper with Shlomi Ziskin arguing that the solar variability explains about half the 20th century warming, with the other half attributable to anthropogenic forcing.” Overigens, Shaviv begeeft zich in het spoor van Svensmark en is één van de weinige onderzoekers die zelf onderzoek doet naar de impact van kosmische straling op wolkvorming – een mechanisme waar ze bij het IPCC geen rekening mee houden)
“Dus als je nog steeds van mening bent dat de zon sterker het temperatuurverloop op aarde over de afgelopen 200 jaar bepaald heeft dan CO2, dan is dat niet gebaseerd op de feiten. Dan heb je een vooraf bepaalde conclusie waar je naar toe werkt.”
Je praat over mijn standpunt als slechts een ‘mening’ en onderkend blijkbaar niet… dat je hier eigenlijk voortdurend vooral zelf redeneringen presenteert waarbij je eigenlijk vooruit loopt op mijn presentatie van de empirische feiten.
Nogmaals, de onderbouwing volgt binnenkort op basis van empirische gegevens… waarbij ik een analyse ga presenteren waaruit blijkt dat de impact van de zon mogelijk enkel kan worden begrepen op basis van de ontwikkeling in het meerjarige gemiddelde en niet op basis van wat de zon jaar op jaar aan verschillen laat zien (terwijl dit wel de wijze is waarop de invloed van de zon in het IPCC model wordt beschreven).
“Tenslotte:
“Om hier verder maar te zwijgen over het feit dat we op basis van de cycli in de natuur eigenlijk heel goed weten dat CO2 de temperatuur volgt… ”
Ik ben waarschijnlijk de 1001ste persoon die je dit zegt: In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Dat in het verleden CO2 de temperatuur volgde betekent niet dat het omgekeerde uitgesloten is.”
(Ook dit is weer enkel dezelfde soort van retoriek, gestoken in een ander jasje)
““Bij CO2 wordt daarentegen niet gewerkt op basis van empirische metingen”
–> Hier een artikel bijvoorbeeld over het direct bepalen van CO2 op de energiebalans:
h ttps://www.nature.com/articles/nature14240”
In dit artikel wordt de zon überhaupt niet eens genoemd, zie:
h ttp://asl.umbc.edu/pub/chepplew/journals/nature14240_v519_Feldman_CO2.pdf
Tsja, blijkbaar is de invloed van de zon in deze analyse bij voorbaat al buiten gesloten; kortom, dit onderzoek beschrijft denk ik niet veel meer dan 1 fenomeen; terwijl in de samenvatting wel heel expliciet wordt erkend dat er weinig empirische bewijs is voor de radiatieve impact van CO2, citaat:
“However, despite widespread scientific discussion and modelling of the climate impacts of well-mixed greenhouse gases, there is little direct observational evidence of the radiative impact of increasing atmospheric CO2.”
(Het gaat enkel om een poging om op basis van enkele empirische gegevens een enkele theoretische aanname te bevestigen… zonder hierbij oog te hebben voor natuurlijke variabiliteit; kortom, dit onderzoek heeft denk ik bijzonder weinig impact – althans, da’s mijn vluchtige inschatting)
Ben benieuwd naar je artikel. Naar welk tijdschrift ga je het opsturen?
“Overigens, ik heb Shaviv enkel aangevoerd als een bron die de problematiek rondom de impact van de beschrijft.”
Ik denk dat dit een prachtige demonstratie is van iets wat klimaatsceptici heel veel doen: cherry-picking, want ja, de conclusies van zijn andere artikelen passen niet in je straatje.
“(Ook dit is weer enkel dezelfde soort van retoriek, gestoken in een ander jasje)”
Noem het retoriek, als je dat wilt, maar daarmee blijft het wel waar! Maarja, ik snap het wel, het past niet in je straatje.
“dit onderzoek heeft denk ik bijzonder weinig impact – althans, da’s mijn vluchtige inschatting”
… want, het past niet in je straatje. Maar het weerlegt wel je claim dat: “Bij CO2 wordt daarentegen niet gewerkt op basis van empirische metingen”. Als je denkt dat jouw artikel meer impact heeft, probeer het zelf eens bij Nature of Science.
Ik denk dat de discussie is afgerond. Telkens weer verplaats je de doelpalen. In plaats van toe te geven dat je fout zat, wordt het een “ja, maar mijn mening is dat dit geen impact heeft”.
“Dus onder de gunstige aannames voor het effect van de zon, heeft de zon een invloed (1.7 W/m2) in dezelfde orde van grootte als CO2 (1.13-3.33 W/m2). Als je wilt beweren dat CO2 een verwaarloosbaar effect heeft en dat de zon de belangrijkste factor in het recente temperatuurverloop is, moet je met een toverstaf gaan zwaaien (lees: met complexe positieve terugkoppelingsmechanismes komen).”
Want laten we niet vergeten dat die TSI @ 1750 W/m2 op “het belichtte oppervlak” van de aarde valt (pi r^2), terwijl de CO2 forcering op het hele aardoppervlak werkt (4 pi r^2), dus die 1.7 W/m2 toename moet je nog door 4 delen om te kunnen vergelijken met de CO2 forcering.
In die context kwam ik ook ineens het CERN Cloud experiment…
Re: Testpiloot
M.b.t. Shaviv: bij mij wek je de indruk dat je niet beseft dat Shaviv een compagnon van Svensmark; beide heren worden tot de lieden gerekend die het gedachtegoed van het IPCC met hun bevindingen en theorie eigenlijk onderuit halen.
Overigens, je hebt hierboven inmiddels 2x de suggestie gedaan dat ik na mijn verwijzing naar 1 artikel Shaviv (waarin hij een beschrijft waarom het zo lastig is om de impact van de zon aan te tonen) als het ware meteen ook alle andere details in zijn werk zou moeten omarmen…. deze denkfout zal denk ik niet gauw worden gemaakt door een persoon met de gedegen wetenschappelijke achtergrond want zo werkt de wetenschap natuurlijk helemaal niet.
PS. Met je verwijten in termen van “selectief winkelen”, “cherry-picking” en “het verplaatsen van de doelpalen” zijn typische verwijten die we op dit platform voortdurend zien maken door mensen de meest typische alarmistische papegaaien-praat van anderen hebben overgenomen… en met je poging om juist op basis van 1 element in het werk van hardcore-klimaat skepticus als Shaviv een punt te willen maken, getuigd ervan dat je zelf het gedrag vertoond dat je mij hier op een mislukte manier hebt proberen te maken… want je zit immers zelf te ‘cherry-picken’ in het werk van Shaviv.
In deze korte video beschrijft Shaviv zijn visie + hoe deze op fundamentele wijze verschilt van de zienswijze van het IPCC:
h ttps://www.youtube.com/watch?v=Vlp0PAVRV-k
Re: Voorbijganger
““Dus onder de gunstige aannames voor het effect van de zon, heeft de zon een invloed (1.7 W/m2) in dezelfde orde van grootte als CO2 (1.13-3.33 W/m2). Als je wilt beweren dat CO2 een verwaarloosbaar effect heeft en dat de zon de belangrijkste factor in het recente temperatuurverloop is, moet je met een toverstaf gaan zwaaien (lees: met complexe positieve terugkoppelingsmechanismes komen).”
Want laten we niet vergeten dat die TSI @ 1750 W/m2 op “het belichtte oppervlak” van de aarde valt (pi r^2), terwijl de CO2 forcering op het hele aardoppervlak werkt (4 pi r^2), dus die 1.7 W/m2 toename moet je nog door 4 delen om te kunnen vergelijken met de CO2 forcering.
In die context kwam ik ook ineens het CERN Cloud experiment…”
De realiteit is dat de impact van CO2 via negatieve terugkoppelingsmechanismen d.m.v. de combinatie van waterdamp en wolken in potentie gemakkelijk kan worden geneutraliseerd; dit verklaard waarom het in het klimaat systeem zo lastig (wellicht zelfs onmogelijk) is om de impact van CO2 aan te tonen…. maar als je hierbij bedenkt dat daarnaast de invloed van de zon hierbij door het IPCC grotendeels buiten beschouwing wordt gelaten (vooral het cumulatieve effect via het oceaan systeem is voor mij inmiddels een doorn in het oog geworden in mijn kijk op deze zeer complexe materie)… dan wordt iedere eenvoudige suggestie dat de rol van CO2 sterker zou zijn dan de zon eigenlijk vooral een typische ‘alarmistische’ uiting van mensen die menen dat ze met een handvol woorden in de ene hand + een handvol getallen in de andere hand de invloed van de zon menen te kunnen wegredeneren – wat niets van doen heeft met het bedrijven van serieuze wetenschap.
PS. Ik ben wel blij dat zowel Voorbijganger als Testpiloot dit soort geluiden hier laten horen, maar het zou denk ik wel een stuk prettiger discussiëren zijn wanneer beide dit hier net als ik gewoon onder hun eigen naam zouden doen… want dan ontstaat er immers een meer open atmosfeer waarin discussies zich op een constructieve wijze kunnen ontwikkelen.
Testpiloot, ik heb in deze video nog een hele leuke passage voor je gevonden waarin Shaviv de zon beschrijft als “een olifant in de kamer” die het IPCC niet wil zien + hij toont in het perspectief van AR5 hoe groot de onderschatting betreft t.a.v. de invloed van de zon… en die blijkt volgens de inschatting van Shaviv in deze presentatie uit 2018 zelfs iets groter dan de forcing van CO2:
https://youtu.be/p9gjU1T4XL4?t=936
(Video begint bij de betreffende passage in de presentatie; binnen een halve minuut toont Shaviv zijn inschatting van de impact van de zon wanneer wordt meegenomen dat deze in de 20ste eeuw meer actief is geworden)
En als kers op de taart nog een laatste citaatje uit de laatste video van Shaviv (GWPF TV 2018):
https://www.youtube.com/watch?v=p9gjU1T4XL4&feature=youtu.be&t=2450
Leuk youtube videos, maar dat interesseert me niet. Evenzo blogposts. Iedereen kan een video op youtube gooien, iedereen kan een blog beginnen. Het gaat erom wat in de peer-reviewed literatuur gepubliceerd wordt. En wat mij betreft wordt zijn peer-reviewed werk niet minder waard om wat hij op youtube zegt.
Als hij in de peer-reviewed literatuur schrijft: “We also show that a non-thermal solar component is necessarily present, indicating that the total solar contribution to the 20th century global warming, of ΔTsolar = 0.27 ± 0.07 °C, is much larger than can be expected from variation in the total solar irradiance alone. However, we also find that the largest contribution to the 20th century warming comes from anthropogenic sources, with ΔTman = 0.42 ± 0.11 °C.”
…en op youtube iets anders zegt, dan is hij een leugenaar.
Wat betreft cherry-picking: je schrijft: “Overigens, je hebt hierboven inmiddels 2x de suggestie gedaan dat ik na mijn verwijzing naar 1 artikel Shaviv (waarin hij een beschrijft waarom het zo lastig is om de impact van de zon aan te tonen) als het ware meteen ook alle andere details in zijn werk zou moeten omarmen… ” Dit wekt alle indruk van cherry-picking, want het komt je goed uit om aan te tonen dat het lastig is om de impact van de zon aan te tonen, maar het andere werk (wat nota bene voortborduurt op zijn 2008 paper, zie de citaties) komt je niet goed uit dus dan wil je dat maar negeren. Ik ga verder mee met welke citaties jij aandraagt, terwijl ik bij cherry-picking juist beter alleen naar het IPCC rapport had kunnen verwijzen.
“De realiteit is dat de impact van CO2 via negatieve terugkoppelingsmechanismen”
Uiteraard kent de zon alleen maar positieve terugkoppelingsmechanismen en CO2 alleen maar negatieve terugkoppelingen. Bovendien, hier zijn bronnen nodig, dat de impact van CO2 gemakklijk (!!!) kan worden geneutraliseerd!
Verder is mijn naam niet belangrijk. In de wetenschap is naam niet belangrijk, slechts waar je bewijs voor aanlevert. Ik heb een pseudoniem gekozen dat voor iedereen duidelijk maakt dat ik anoniem wil blijven.
Beste Testpiloot,
In mijn ogen vertoond u nogal opmerkelijk gedrag want met uw suggestie dat Shaviv in de video in uw ogen zou “liegen” (b)lijkt dat U de context van het werk van Shaviv niet lijkt te begrijpen. Deze auteur heeft bijvoorbeeld ook al in 2005 een inschatting gepresenteerd voor de totale temperatuur impact van de zon op de opwarming in de 20ste eeuw die groter is dan de component van de antropogene opwarming (ΔTman = 0.42 ± 0.11 °C in het 2011 artikel) die wordt genoemd in het door U naar voren geschoven citaat.
Het volgende citaat uit een 2005 publicatie van Shaviv (ook peer reviewed) is overduidelijk wel degelijk consistent met de beschrijving in de video:
“Subject to the above caveats and those described in the text, the CRF/climate link therefore implies that the increased solar luminosity and reduced CRF over the previous century should have contributed a warming of 0.47 ± 0.19K, while the rest should be mainly attributed to anthropogenic causes. Without any effect of cosmic rays, the increase in solar luminosity would correspond to an increased temperature of 0.16 ± 0.04K.”
Bron citaat: h ttp://old.phys.huji.ac.il/~shaviv/articles/2004JA010866.pdf
Overigens, in de SUMMARY van het artikel waar U uit hebt geciteerd kunnen we lezen dat de gepresenteerde getallen niet meer dan een ‘nominale’ waarde hebben; dit impliceert dat bij deze getallen is uitgegaan van een grove benadering waarbij aan de getallen zelf eigenlijk geen exacte waarde kan worden toegekend. Ik heb u er gisteren al meteen op gewezen dat de marges ruimte laten voor de mogelijkheid dat de invloed van de zon (met een maximum waarde van 0,34 graad C) mogelijk groter is dan de antropogene component (met een minimum waarde van 0,31 graad C).
In 2012 presenteerde Shaviv ook nog het volgende artikel waarin hij uitkomt op een klimaat sensitiviteit van 0,95 graad C + een beschrijving waaruit blijkt dat de invloed van de zon getalsmatig “comparable” is met de antropogene invloed:
“… The numbers that this fit gives is a net solar contribution of 0.8±0.4 W/m 2, and a climate
sensitivity of 0.95±0.35°C increase per CO2 doubling. These values are consistent with
previous empirical determinations of the solar effect and of the climate sensitivity.
Summary
We have seen that there is ample evidence to prove that the sun has a large effect on the
climate. This is important because it allows us to present a much more consistent picture to
explain the observed 20th century global warming—one in which model fit the predictions
much better. In this picture, the sun has contributed a net radiative forcing which is
comparable to the anthropogenic contribution. As a consequence, the same 20 th century
warming can be explained with a smaller climate sensitivity. It also implies that for a given
emissions scenario the predicted 21st century warming should be correspondingly smaller,
typically around 1 to 1.5°C, for a “business as usual scenario”.”
Bron: h ttp://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.708.9707&rep=rep1&type=pdf
PS. De 0,8 W/m2 forcering die hier wordt genoemd wordt immers ook genoemd in de summary van het artikel waaruit U hebt geciteerd!!!
In een notendop: in essentie hebt u de door Shaviv gebruikte woordkeuze verkeerd begrepen, maar ik moet wel bekennen dat ik de auteur – Shaviv – niet geheel vrij kan pleiten op dit punt, want de beschrijving is dankzij de woordkeuze wel wat verwarrend moet ik zeggen; dus ik wil u adviseren om uw blik wat te verruimen… zodat u zich niet langer blind staart op die ene passage in het betreffende artikel – overigens, elders worden in hetzelfde artikel de betreffende getallen die u hebt geciteerd helemaal nergens herhaald want in de samenvatting wordt bijvoorbeeld enkel over percentages gesproken en niet in termen van graad C in combinatie met het gebruik van de term ‘nominaal’:
Nominally, we can account for 40% of the 20th century global warming by the sun alone while 60% should be attributed to anthropogenic activity.
Ik probeer het zelf als volgt te begrijpen: de complexiteit van de materie dwingt Shaviv er na 2005 blijkbaar toe om zich niet te laten vastpinnen op specifieke getallen in termen van graad C, maar hij is overduidelijk wel meer concreet en ook consistent voor wat betreft de klimaatgevoeligheid, waarvoor hij een waarde van 0,95 graad C, terwijl het IPCC uitgaat van de bekende 1.5-4,5 graad C.
Ik hoop dat u nu iets beter uw best gaat doen om de consistentie in de beschrijvingen van Shaviv te herkennen… want anders vrees ik dat uw gedrag op mijn gaat overkomen als het gedrag van een ‘kamikazepiloot’ die vooral zichzelf tekort doet.
Zeer opmerkelijk dat hij in een video welke in 2018 op youtube is geupload kennelijk meer waarde hecht aan zijn paper uit 2005 dan uit 2012. Daarmee geeft hij een valse voorstelling van zaken en doet aan cherry-picking.
“Ik heb u er gisteren al meteen op gewezen dat de marges ruimte laten voor de mogelijkheid dat de invloed van de zon”
Natuurlijk heeft de zon alleen positieve feedbacks heeft en CO2 alleen negatieve, en natuurlijk zit het “echte” effect van de zon altijd aan de bovenkant van de foutenmarge, en van CO2 aan de onderkant. Helaas, zo werkt het niet. Foutenmarges werken twee kanten op, dus de kans is even groot dat het omgekeerde waar is.
De andere bron die je heeft is een onduidelijke status. Is het peer-reviewed? Is het ergens gepubliceerd?
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.708.9707&rep=rep1&type=pdf
Ja hoor, dat laatste artikel waarvan de status onduidelijk voor jou blijkt onderdeel van een seminar dat ook in boekvorm is verschenen, zie:
https://www.amazon.com/International-Seminar-Nuclear-Planetary-Emergencies/dp/9814415006
“Proceedings of the 44th Session of the International Seminars on Nuclear War and Planetary Emergencies held in Erice, Sicily. This seminar has again gathered, in 2011, over one hundred scientists in an interdisciplinary effort that has been going on for the last 31 years, to examine and analyze planetary problems which have been followed up, all year long, by the World Federation of Scientists’ Permanent Monitoring Panels.”
Ik had geprobeerd het origineel te vinden met het zoeken van steekwoorden en zinnen in google, maar kwam nergens uit. Dus bedankt voor het traceren van het origineel.
Maar vermoedelijk is het dus niet gereviewed. In ieder geval worden in mijn vakgebied conference proceedings meestal gebundeld zonder peer-review. Ik zou daar misschien zelfs wel kunnen schrijven: “Therefore, the earth must be flat.” en het zou waarschijnlijk in de proceedings terecht komen. De amazon website geeft er geen uitsluitsel over of het gereviewed is.
Ook een strategie van klimaatsceptische wetenschappers trouwens. Eerst een gematigd verhaal in een peer-reviewed tijdschrift publiceren en daar dan in andere media wilde speculaties aan ophangen, hopend geloofwaardigheid te kunnen ontlenen van hun peer-reviewed werk.
Beste Testpiloot, het wantrouwen spat werkelijk van uw woorden.
PS. Prof. Nir Joseph Shaviv werd eind vorig jaar door het Duitse parlement nog uitgenodigd en naast een Duitse hoofdauteur van het IPCC gezet: Anders Levermann, hij is verantwoordelijk voor het hoofdstuk Zeespiegelstijging in het volgende IPCC rapport… maar het werd een hele pijnlijke sessie voor de heer Levermann, want hij kreeg zowel tijdens de sessie als ook na afloop van de sessie ‘billenkoek’ van een Duitse parlementariër die Levermann met diverse onverwachte maar wel relatief eenvoudige vragen door het ijs heeft laten zakken.
h ttps://www.youtube.com/watch?v=FVQjCLdnk3k&
Deze zeer opmerkelijke gebeurtenis zal denk ik heel wat mensen die het IPCC blind vertrouwen tot na denken hebben gezet, want ondanks de vlotte beschrijvingen van Levermann bleek hij op diverse punten heel duidelijk de materie niet te beheersen; overigens, het is een mooi schouwspel om te zien hoe beide heren elkaar hebben proberen te corrigeren… echter, Levermann kwam niet veel verder dan een weinig professionele wijze van corrigeren… die er in feite op neerkomt dat de onmacht hem naar de keel vloog met opmerkingen die eigenlijk onwaardig zijn voor de setting van een politiek parlement.
(Ik ben er vanuit gegaan dat je wel een beetje Duits spreekt Testpiloot; excuus mocht dit niet het geval zijn)
Ja natuurlijk ben ik wantrouwend. Klimaatsceptici verspreiden vaak misinformatie. Dus bij alles moet je terug naar de originele bron, terug naar de peer-reviewed literatuur. Kijk nu eens naar het suggestieve van dat filmpje!
En wat Shaviv daar zegt, strookt voor zover ik nu kan beoordelen, niet met wat hij gepubliceerd heeft. “Quatsch” is wat sterk uitgedrukt en had Levermann beter kunnen onderbouwen. Heel interessant dat Shaviv een grafiek laat zien van de correlatie tussen zonneactiviteit en zeespiegel, als ultiem bewijs dat de zon een sterkere invloed heeft op ons klimaat dan antropogene emissies. Het zou een stuk sterker zijn geweest als hij dat liet zien met de temperatuur op aarde, want dat is waar het over gaat. Maar ja, dat kan hij waarschijnlijk niet.
Beste Testpiloot, je spreekt over dat Shaviv in de video(s) info beschrijft die niet zou stroken met wat er in zijn artikelen staat… maar je onderbouwt dit op geen enkele manier. Je geeft opnieuw vooral een reeks van negatieve kwalificaties in de richting van Shaviv op basis van niet meer dan je eigen simplistische associatieve blik op de zaken.
Het is duidelijk dat jij je ogen sluit voor het feit Levermann zichzelf – overduidelijk ook in de ogen van meerdere Duitse politici – eigenlijk vooral heeft gediskwalificeerd met diverse beschrijvingen die feitelijk onjuist zijn, om hier verder maar te zwijgen over zijn onprofessionele houding richting zijn Professor collega die naast hem zat.
PS. Je gaat helemaal voorbij aan het feit dat Levermann bijvoorbeeld geen flauw idee had van dat de temperatuur in 1850 beneden de 14 graad C moet hebben gezeten… en niet op de 15 graad C die hij noemde in combinatie met de suggestie dat de wetenschap hiervan “zeker” zou zijn. Wanneer wetenschappers zelfs onderuit gaan op dit soort van basale empirische feiten dan zou voor een buitenstaander duidelijk moeten zijn dat er iets helemaal fout zit in deze vorm van wetenschap – het is niet voor niets dat de “consensus” retoriek er al voor heeft gezorgd dat de wetenschap van het klimaat deels berust op proces dat eigenlijk meer thuis hoort bij de sociale wetenschappen dan bij de natuurkunde.
(In mijn ogen heeft Levermann een sterk staaltje van narcistische gedrag getoond in het Duitse parlement, zowel via het woord als via zijn lichaamstaal – hij meent de waarheid in pacht te hebben maar blijkt de materie waarover hij praat lang niet altijd te beheersen… en heeft eigenlijk niet veel meer dan een onheilspellend wereldbeeld geschetst dat volledig het product is van veel te dure klimaatmodellen die zelfs de multi-decennium cyclus van afgelopen 150 jaar niet eens kunnen reproduceren en reden is eenvoudig: de invloed van de zon is onvoldoende vertegenwoordigd in de klimaatmodellen van het IPCC. En het is eigenlijk schandalig dat bij het IPCC de inschattingen voor de klimaatgevoeligheid die onder de 1 graad C ligt dood zwijgt)
“Beste Testpiloot, je spreekt over dat Shaviv in de video(s) info beschrijft die niet zou stroken met wat er in zijn artikelen staat… maar je onderbouwt dit op geen enkele manier.”
Aangezien we nog steeds in hetzelfde draadje bezig zijn, neem ik aan dat wat boven besproken is niet nogmaals aangehaald hoeft te worden, maar vooruit:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0273117711007411 “We also show that a non-thermal solar component is necessarily present, indicating that the total solar contribution to the 20th century global warming, of ΔTsolar = 0.27 ± 0.07 °C, is much larger than can be expected from variation in the total solar irradiance alone. However, we also find that the largest contribution to the 20th century warming comes from anthropogenic sources, with ΔTman = 0.42 ± 0.11 °C.”
Shaviv is daar co-auteur, dus hij zou moeten weten waar hij zijn naam aan verbonden heeft. Hij geeft dus geen eerlijke voorstelling van zaken in zijn betoog voor de Duitse parlementaire commissie.
“Het is duidelijk dat jij je ogen sluit voor het feit Levermann zichzelf – overduidelijk ook in de ogen van meerdere Duitse politici – eigenlijk vooral heeft gediskwalificeerd met diverse beschrijvingen die feitelijk onjuist zijn, om hier verder maar te zwijgen over zijn onprofessionele houding richting zijn Professor collega die naast hem zat.”
Levermann is niet mijn Heer en Redder. Levermann is Levermann en hij is zelf verantwoordelijk voor wat hij doet en zegt en hij moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor wat hij doet en zegt. Maar het verandert niets aan de feiten die in de wetenschappelijke literatuur zijn gepubliceerd, hij geeft ze alleen niet goed weer. En nu we toch met modder aan het gooien zijn: jij sluit je ogen voor het feit dat waar Levermann op details de mist in gaat, Shaviv eenvoudig weg op hoofdlijnen een valse voorstelling van zaken geeft.
“… klimaatmodellen die zelfs de multi-decennium cyclus van afgelopen 150 jaar niet eens kunnen reproduceren en reden is eenvoudig: de invloed van de zon is onvoldoende vertegenwoordigd in de klimaatmodellen van het IPCC.”
Waar is je bron dat de klimaatmodellen die in het IPCC rapport gebruikt worden een nauwkeurigere simulatie van de afgelopen 150 jaar zullen gaan geven als ze een grotere invloed van de zon aannemen?
Re: Testpiloot “… Waar is je bron dat de klimaatmodellen die in het IPCC rapport gebruikt worden een nauwkeurigere simulatie van de afgelopen 150 jaar zullen gaan geven als ze een grotere invloed van de zon aannemen?”
Dit is een voorbeeld van een bron die dit aantoont:
https://www.scirp.org/pdf/NS20101100012_47058306.pdf
(Figuur 6 toont de oscillaties in kosmische activiteit t.g.v. de zon, figuur 9 toont het resultaat in termen van de temperatuur)
PS. M.b.t. je overige input: ik heb je al gewezen op het aspect van de ‘nominale’ waarden van de getallen waarop U zichzelf blind staart; U spreekt vermoedelijk in termen van “leugens” en “geen eerlijke voorstelling van zaken” omdat U de materie onvoldoende begrijpt… uw beschuldigingen in de richting van Shaviv zijn ongegrond; ik heb er al op gewezen dat de kerninhoud van de artikelen als ook de videos wel degelijk consistent is voor de periode van 2005 t/m 2018.
U onderschat overduidelijk ook het feit dat Prof. Shaviv in het Duitse parlement vorige jaar werd uitgenodigd om hele serieuze zaken te bespreken.
U onderschat boven ook het feit dat de beschrijvingen van Shaviv op empirische feiten zijn gebaseerd + dat zijn theorie op alle belangrijke punten wordt ondersteund door deze empirische feiten (van de klimaatmodellen van het IPCC – waarbij Liebermann momenten één van de sleutelfiguren is als hoofdauteur van een belangrijke hoofdstuk in het volgend AR6 dat over een paar jaar wordt gepresenteerd – kan dit helaas niet worden gezegd.
U heeft uw claim onjuist geformuleerd. De enige manier om aan te tonen dat klimaatmodellen nauwkeurige worden door een versterkt effect van de zon, zou zijn om zo’n versterkt mechanisme in te bouwen (variatie in solar constant maal 10 of iets dergelijks) in een klimaatmodel en te laten zien dat het beter presteert. Dit paper vergelijkt op geen enkele manier modeldata over de afgelopen 150 jaar, laat staan dat het laat zien dat een sterker effect van de zon de modellen zou verbeteren. U oppert niet meer dan een hypothese dat klimaatmodellen mogelijk nauwkeuriger zouden kunnen worden met een versterkt effect van de zon.
Wees ook voorzicht met publicaties van scirp, ze worden namelijk verdacht van predatory publishing (zie wikipedia). Het tijdpad genoemd in het artikel tussen insturen en acceptatie (Received 28 July 2010; revised 30 August 2010; accepted 3 September 2010.) is ook zeer verdacht, en het is twijfelachtig of er kwalitatief goede peer-review is gedaan.
“U onderschat overduidelijk ook het feit dat Prof. Shaviv in het Duitse parlement vorige jaar werd uitgenodigd om hele serieuze zaken te bespreken.”
Net zoals de andere keer op uitnodiging van de AfD? En heeft het uitgenodigd worden door het Duitse parlement enig invloed op hoe correct de uitspraken zijn die iemand doet?
“M.b.t. je overige input: ik heb je al gewezen op het aspect van de ‘nominale’ waarden van de getallen waarop U zichzelf blind staart;”
Om mezelf maar te herhalen: natuurlijk zit in de logica van een klimaatscepticus het “echte” effect van de zon altijd aan de bovenkant van de foutenmarge, en van CO2 aan de onderkant. Helaas, zo werkt het niet. Foutenmarges werken twee kanten op, dus de kans is even groot dat het omgekeerde waar is.
“U onderschat boven ook het feit dat de beschrijvingen van Shaviv op empirische feiten zijn gebaseerd + dat zijn theorie op alle belangrijke punten wordt ondersteund door deze empirische feiten (van de klimaatmodellen van het IPCC – waarbij Liebermann momenten één van de sleutelfiguren is als hoofdauteur van een belangrijke hoofdstuk in het volgend AR6 dat over een paar jaar wordt gepresenteerd – kan dit helaas niet worden gezegd.”
Zonder bronnen loze beweringen.
Re: Testpiloot “Zonder bronnen loze beweringen.”
U weet blijkbaar niet hoe de hazen lopen binnen het IPCC, het is algemeen bekend dat de aandacht hierbij is gericht op de klimaatmodellen & de toekomst (de empirische waarnemingen & het verleden zijn hierbij van secundair belang geworden – nogmaals, het onvermogen van de modellen om de “onbegrepen” natuurlijke variabiliteit uit de 20ste eeuw te reproduceren is op zichzelf een teken aan de wand).
U hebt overigens wel een valide punt gemaakt m.b.t. de factor van een noodzakelijke versterkingsfactor om de rol van de zon getalsmatig meer gewicht te geven; maar ik heb U er ook al op gewezen dat dit in het werk van Shaviv wordt besproken.
(Ik vermoed zelf inmiddels dat dit laatste probleem eigenlijk vrij eenvoudig kan worden opgelost door bij de impact van de zon uit te gaan van een meerjaarsgemiddelde i.p.v. de jaarlijkse variatie… dit levert niet alleen aanzienlijk hogere correlaties op met de temperatuur, het levert ook direct een rekenkundige versterkingsfactor op – omdat we dan immers praten over een cumulatief effect over meerdere jaren. Overigens, ik hoop dat U beseft dat het IPCC zelf voor de CO2 al lang werkt met een ‘versterkingsfactor’: via het begrip ‘klimaatgevoeligheid’, waarvan bekend is dat het effect onder laboratorium omstandigheden een factor 1,5 tot 4,5 kleiner is dan in de klimaatmodellen op basis van aannames wordt verondersteld…!!! Uw argument m.b.t. de ‘versterkingsfactor’ zet U in mijn ogen dus eigenlijk nogal opzichtig eenzijdig in zonder blijk te geven van het besef dat de controverse rond de impact van CO2 ook aan dit punt is gerelateerd. Ik hoop dat U dit direct zelf kunt inzien… maar in gedachten vrees ik dat U ook hier weer gaat vragen om een ‘peer-reviewed bron’)
Modellen in CMIP5 doen het een stuk beter dan dat je hierboven suggereert. Zie figuur 1Cb, blauwe lijn vs zwarte lijn:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5990305/pdf/aao5297.pdf
In figuur 1Cb kunnen we zien dat de modellen niet alleen de ‘oscillatie’ niet kunnen reproduceren… daarnaast produceren ze niet veel meer dan 10% van de overige fluctuaties.
(Het zou in mijn ogen naïef zijn om te denken dat enkel omdat de modellen bij grove benadering de ‘stijgende trend’ van de empirische metingen volgen een betrouwbare weergave zouden vormen van de temperatuur; bovendien wordt in temperatuur modellen eigenlijk de factor van het vulkanisme misbruikt… door hieraan veel meer gewicht toe te kennen dan op basis van de empirische metingen kan worden aangetoond – dit is echter onderdeel van de tunnelvisie waarbij de illusie ontstaat dat de bijbehorende dalende spikes daadwerkelijk enkele van de dalingen kunnen produceren want dit soort bewegingen komen dusdanig vaak voor in deze grafiek dat je je eigenlijk vooral moet afvragen of dit niet op een spurieus verband berust – vooral in het perspectief van de proxies zien we geen enkele temperatuurdaling rond 1815 (Tambora) t.g.v. de allergrootste vulkaanuitbarsting die de wereld sinds 1800 heeft gezien en hetzelfde kan worden gezegd van nogal wat andere vulkaanuitbarstingen. Op basis van jaargrafieken is dit punt overigens veel duidelijker zichtbaar)
PS. Om verder maar te zwijgen over het feit dat figuur 1Cb ook het ‘hiaat’ (dat duidelijk zichtbaar is in de zwarte grafiek) heel duidelijk niet kunnen produceren… want de blauwe lijn loopt in de periode 1998-2013 immers vrijwel ieder jaar op terwijl de instrumentele metingen duidelijk een zwaarts patroon tonen.
(Overigens, in mijn artikel ga ik laten zien dat bij de zon op basis van het 11-jarige gemiddelde van het meest stabiele-deel van de TSI een volkomen horizontaal ‘hitaat’ toont)
Alleen het deugdelijke moet je bewaren en er uitvoerig op doorstuderen. Oude meuk is datgene waar nog steeds geen bewijs voor is. ën géen nieuw onderzoek. Aangezien met name aan de temperatuurgevoeligheid nog stevig geknabbeld wordt vroeg ik me af of zo’n oud onderzoek nog enige importantie heeft. Zie Lewis. Op tijd uitmesten lijkt me dus zinvol.
Het IPCC is één bron, en nog een politiek gekleurde ook. De onderliggende onderzoeken van werkgroep 2 nog eens goed tegen het licht houden en laten beoordelen door anderen dat aan het IPCC gelieerde partijen lijkt me zinvol. Alle samenvatters erboven staan in verband met het belang van de wetenschappers leverende landen wat mij betreft in een kwade reuk.
Je zou het werk van WG1 als nuttige samenvatting kunnen zien van de vermeende stand van de wetenschap.
Ruwweg: ze weten het nog niet helemaal, onzekerheden troef.
Alle andere WG’s zijn afgeleid van WG1 en behoorlijk gekleurd; het lezen niet waard omdat men met de onzekerheden in WG1 alle kanten op kan.
Ik merk dat op alles wel meerdere logische en rationele verklaringen komen die niet op co2 gebaseerd zijn. De verklaringen hebben ook een fysische grondslag in plaats van een statistiek model met geselecteerde data en dito berekeningen. Terwijl in alle juridische zaken modellen prevaleren boven metingen.
Feit blijft wel dat klimaat verandering door co2 in de wet is vastgelegd. Zeker 97% van de door de overheid betaalde onderzoekers en commentatoren is het hiermee eens.
Een uitleg van de klimaatwet kan dan ook snel zijn dat alle antwoorden die niet uitgaan van cagw buiten wettelijk zijn of tenminste nepnieuws. De minister heeft al websites benoemd als onbetrouwbaar in het kader van nepnieuws. Nu komt het op handhaving aan.
De elite voelt zich niet meer zo veilig. Ze hebben te veel te verliezen.
“Nu komt het op handhaving aan.”
Dat wordt weer een lachertje, daar doet politiekcorrect NL niet aan.
Gewoon roken mag niet meer (omdat een tevreden roker geen onruststoker is), drugsgebruik krijgt alle ruimte waardoor de “onderwereld” ook vrij spel krijgt.
Terzijde:
Jetten van D66 (allang over de houdbaarheidsdatum heen) heeft zijn ogen laten lazeren; nu moet hij toch in gaan zien dat hij de bevolking belazerd heeft met het groene gedoe.
Als je als duivel bent geboren zul je ook als duivel eindigen. (Jetten)
@Theo 26 okt 2019 om 10:11
Waar zijn de duiveluitdrijvers als je ze nodig hebt ;-)
“Als je als duivel bent geboren zul je ook als duivel eindigen.”
Zeg maar dat we het dan over D666 hebben….
@ Boels,
Jetten heeft verklaard dat hij niet persé tegen je kernenergie is. Hij heeft de deur dus op een kier gezet.
@EAB
Beweert u dat een menselijke wet boven een natuurwet staat????
Dat is dan wel heel ver van de realiteit.
Haha. Veel verwarde duimpjes voor Eab.
Vulkanen onder het ijspak op Antarctica is een verzonnen complot van critici op het IPCC, om de aandacht af te leiden van de opwarming van Antartica / lees de aarde. Dat is wat de trollen vandaag zouden hebben ingebracht.
Nee de critci zouden zeggen dat er wel vulkaanvormen zijn aangetroffen, maar dat deze vulkanen niet aktief zijn, omdat er geen aardbevingen worden geregistreerd zoals dat wel bij aktieve vulkanen het geval is. Iets skeptischer mag wel op climategate, je moet niet alles voor zoete koek aannemen.
Op IJsland tref je niet alleen in het westelijke deel maar op het gehele eiland vormen van vulkanen/geisers en rokers aan.
Voor de goede verstaander een toelichting dat het niet mijn mening is dat de juridische wet boven de fysica staat. Verre van. Alleen is het in dit land een gegeven waarop de overheid handelt. Dit heeft verreikende gevolgen. Niet alleen voor de portemonnee en democratische besluitvorming maar ook voor afwijkende metingen en conclusies die daar haaks op staan. Een overheid die dit zo vast legt moet daar op gaan handhaven om voor zich zelf enige geloofwaardigheid te handhaven. Dit is een gevaarlijk hellend vlak waar we in komen.
Ik vind het al helemaal niet normaal dat een overheid in een democratische land zomaar de burger een enorm duur project op kan leggen, zonder hier een fatsoenlijke uitleg over te geven.
75% van de burgers snapt het nog steeds niet, incl de bekende jeugd groeperingen met hun aanhang.
Ze denken dat co2 een gifgas is.
De burgers weten nog steeds niet dat het om een aanname gaat een (hypothese) gebaseerd op modellen.
Het enige wat voorgeschoteld word is dat co2 slecht is.
Het is gewoon schandalig dat de burger maar ieder keer bij alles te horen krijgt, komt door de opwarming.
Neem het verhaal van Hiemstra, dat is massa oplichting in mijn ogen.
Waarom mag de burger niet weten dat er ook nog een andere kant bestaat, de natuur zelf.
Er zijn ook warmere perioden geweest zonder co2 verhoging, hoe kan dat?
Nee dat durven ze niet, stel dat de burger tot de conclusie komt dat dit verhaaltje niet hard gemaakt kan worden met bewijzen, harde bewijzen, niet wat een computer voorspelt.
Hoe willen ze de burger vertellen, uitleggen dat wij zo snel van het gas af moeten, daar dit in andere landen totaal niet aan de orde is, en dat alles voor een bijdrage van 0,00007%
Vraag eens aan de burger, wat is opslag duurzame energie, en waarvoor word dit geld gebruikt.
Ik heb het verschillende gevraagd, niemand die mij dit precies kon vertellen.
De burger is dom houd ze dom dat is er gaande in dit land.
Je zult maar in Oss wonen.
De gevestigde politiek was op zoek naar een nieuw groot verhaal om de leiding te kunnen nemen/houden, nadat op Europees niveau zoveel halfslachtig knoeiwerk is geleverd dat de burger zich meer en meer afkeert van die gevestigde politiek. Helaas zal het klimaatverhaal in hun gezicht ontploffen. Hopelijk gebeurt het voordat aan Europa en de Europese burgers catastrofale economische schade is toegebracht. De boeren hebben een terecht signaal afgegeven.
“Je zult maar in Oss wonen”
Wel ossen en ezels gaan goed samen. Straks staan ze ook rond de kribbe.
Maar serieus een overheid is net zo zwak of sterk als de burgers die zij moeten vertegenwoordigen.
Als de burgers blijkbaar niet willen nadenken of verkeerd kiezen dan krijgen zij de vertegenwoordigers die zij willen en vooral verdienen.
Dus moet het anders kom in opstand. Ik heb de Friese vlag al opgehangen om de boeren in mijn omgeving te steunen. Ook heb ik een zwak plekje voor de blokkeer Friezen maar dat is weer een ander onderwerp.
Goed bezig Frans, wapperen met dat ding.
Frans die hoge molens wat ze daar gaan poten, ik weet niet, de mensen nu al willen dwingen daar om van het gas af te gaan, ben benieuwd hoe dat verloopt, er is tot heden zover ik weet nog geen rechtzaak geweest die gewonnen is tegen molen plaatsing.
Een hele pagina in de Limburger is vandaag gewijd aan de bomenkap, biobrandstoffen.
Landen werden gemaand geen hout meer te exporteren om hier in Nederland te verbranden.
Dit was een enorm slecht voorbeeld van Nederland die ook nog de nodige subsidie daar voor betaald.
Uhm, we hebben met z’n allen voor dit kabinet en Tweede Kamer gestemd hoor!
“De burger is dom houd ze dom dat is er gaande in dit land.”
Met de komst van internet is informatievergaring makkelijker dan ooit geworden. Daarom proberen overheden in dictatoriale landen delen van het internet te blokkeren of te controleren. Dat is in Nederland niet het geval. Iedereen kan hier op het internet allerhande kennis opdoen. Iedereen kan climategate bezoeken, ook al krijgen ze dan vooral onzin voorgeschoteld ;-)
Testpiloot
Als je de gangbare kanalen waar de meeste mensen gebruik van maken met propaganda verstopt moet je er niet raar van opkijken dat het grote publiek geïndoctrineerd wordt.
Dat weten onze overheden maar al te goed. Het grote publiek neemt een klein stukje gemakkelijk toegankelijk nieuws tot zich en gaat daarna over tot brood en spelen.
Dat wordt moeilijker wanneer zij nadrukkelijk en goed beargumenteerd om hun mening worden gevraagd in een referendum. Maar die mogelijkheid heeft deze overheid handig weggepoetst.
En een aantal heikele punten waarover nu veel te doen is worden zonder het raadplegen van de burgers “geregeld”. En een hotemetoot á la Testpiloot komt dat even goed praten.
Behoor je soms ook tot die club?
@eab: Knap denkwerk.
@Eab
Duidelijk, en mee eens.
Democratie is kort na vrijheid het meest misbruikte woord aller tijd. Democratie bestaat helemaal niet en heeft ook nooit bestaan. “Democratie” is niet meer dan een truc van de heersende elite om haar agenda uit te voeren. In een echte democratie had deze klimaatflauwekul nooit bestaan.
Het is overigens mateloos interessant om na te over hoe een echte democratie eruit kan zien.
Groeten, Ben
Zwitserland?
@Hans, grapjas.
@ Ben,
Democratie bestaat als ideaal in theorie maar is wat lastig in de praktijk.
Bij dreiging of crisis worden democratische processen vaak als eerste even buiten werking gezet om als overheid slagvaardig (lol) te kunnen zijn.
Nu inmiddels is er dreiging en crisis, oké mede (vooral) door die overheid, dus de democratie kan bij het grofvuil.
Omdat dit dus met deze overheid niet meer goed gaat komen pleit ik voor een staatsgreep en daarna desnoods een dictatuur vanuit kennis van zaken. Komen we tenminste.nog ergens. Ik stel mij beschikbaar.
Ben jij bent de grapjas. Jij bent een communist van de gestaalde kaders die geen kritiek duldt op jouw mensvijandige systeem. Waarom denk je dat ze in Hong Kong de straat op gaan?
Dag Ben.
@Hans, er ontbreekt veel aan jouw kennis en ik WEET waarom ze in HK de straat op gaan.
Toch veel succes, Ben
Jij ook veel succes Ben, maar je communistische sprookjes hebben hun glans in 1989 al verloren.
Ach Hans, 800 miljoen mensen boven de armoede grens in China en dat is pas het begin van een heeeeeeeeele lange lijst van Socialistische verworvenheden.
Groeten, Ben
Onder zul je bedoelen.
Niks nieuws dat hebben we hier ook, en in Duitsland nog meer.
Daar moet je zelfs betalen als je ouders naar het bejaardentehuis moeten.
Gaat het wel goed met Theo?
Ach, Ben, die 800 miljoen dat was wel ná kapitalisme in te voeren.
Ach willy, ik weet al heel lang wat een politieke oliebollen Nederlanders zijn.
Dat zou wel kunnen maar dat betekent niet dat ge uw medicijnen niet moet innemen.
@Ben,
Alles goed hier.
Soms weet ik niet meer wat boven en onder is met al die wereld problemen. :-)
@Theo, het is allemaal niet moeilijk. Ze proberen het wel moeilijk te maken.
@willy, je weet toch wel dat willy piemeltje betekent?
Ben, hartelijk dank dat u mij waarschuwt. Dit kon ik als Belg niet weten.
Na een beetje googlen lijkt het inderdaad dat ginder boven de Moerdijk die associatie bestaat. Ik weet niet hoe diep die associatie gaat, gaan alle Nederlanders bij het zien van de naam ‘Willy’ aan een ‘lul’ denken (wat natuurlijk heel lullig zou zijn voor mij) of is het enkel binnen heel beperkte kring (waar u toevallig toe behoort)?
Graag gedaan Billie. Verstandig om je te bekeren. Het ging mij natuurlijk wel om willy met een kleine “w”.En verder niet meer zo lelijk doen. Zo heeft je moeder het je vast niet geleerd.
Succes, Ben
Ok, bedankt.
Oh ja, ik vergat het bijna, wanneer ging u precies naar China verhuizen? U beseft toch dat u met uw persoonlijkheid daar een vogeltje voor de kat bent.
Terlouw vanmorgen in Max Nieuwsweekend: het volk moet de waarheid worden verteld! Denk aan onze kinderen en kleinkinderen. Wij moeten zo snel mogelijk van fossiel af.
Kritische vragen bleven uit. Bijvoorbeeld: Hoe denkt Terlouw te kunnen voorzien in de groeiende energiebehoefte? Ik vermoed dat hij zou zeggen dat met een windturbine hier en een zonnepaneeltje daar en een pelletkacheltje het hele probleem in no time is opgelost. Wie is Terlouw ook al weer? Een schrijver van sprookjesboeken. Kinderen houden van sprookjes…
Het werd pas echt griezelig toen Mieke van de Weij begon te praten over een groene dictatuur.
Reijnier Pronk
Toen hij in de politiek terecht kwam, is hij naar de aard van verreweg de meeste politici een sprookjesverteller geworden. Al heel snel kon hij daar niet meer van loskomen en heeft het na het uitdragen van zijn politieke boodschap nooit meer af kunnen zweren.
@ Reijnier,
“Terlouw vanmorgen in Max Nieuwsweekend: het volk moet de waarheid worden verteld!”
Ja helemaal met Jan eens. Probleem is echter dat Jan een andere waarheid ziet eentje die valt onder de categorie sprookjes.
Zojuist in het nieuws (ik parafraseer) In Amerika wordt geprotesteerd tegen verdere ontbossing door houtkap tbv. zwaar gesubsidieerde biomassa in Nederland. Zelfs oerbossen worden hiertoe aangetast. Wat was biomassa ook alweer volgens de energiebedrijven? Resthout, gft-afval en plantaardige olie. Niet dus !
Kijk zo iets hoort aan de grote klok.
Waar is Greenpeace nu, waar zijn de milieu piefs nu, waar zijn de vogel kijkers en de dierenfondsen enz nu.
Staat der Nederlanden zou aangeklaagd moeten worden, waar zijn de Urgenda fanaten nu?
Verdorie ik lijk Wilders wel.
Theo
Greenpeace telt het lidmaatschapsgeld en de door de overheid, namens ons allen, betaalde subsidies. Overigens zonder dat we er ook maar iets over te zeggen hebben. Super Democratisch dus.
@Peter,
Plus de subsidie wat ze nog krijgen, en het IPCC, en EU bonus geld.
De wereld word steeds gekker, en Nederland loopt voorop.
Hoewel ik GP als een terroristische organisatie beschouw, krijgen ze volgens mij, géén subsidie, tenminste in Nederland.
“Waar is Greenpeace nu, waar zijn de milieu piefs nu,”
Theo, gewoon even het standpunt van Greenpeace bekijken over biomassa:
“grootschalige stroomproductie uit biomassa is niet zo milieuvriendelijk als het lijkt…”
“Elektriciteit opwekken met biomassa? Onhoudbaar!”
http://www.greenpeace.org/archive-belgium/nl/G-Mag/Gmag-20/De-grenzen-van-biomassa/
Theo, Greenpeace is dus echt geen voorstander van grootschalige biomassa! Indien je iemand wil zwartmaken, dat helpt het wel dat je eerst even de feiten checkt, in plaats van vanuit je veronderstellingen of overtuigingen te vertrekken!
Copiloot, vast Guido
Wil je leden houden dan moet je net als Staatsbosbeheer de bakens tijdig verzetten. De memorie van de kiezer reikt doorgaans niet zover. Met een mooie actuele belofte gaan ze al snel overstag en zijn ze veel oud zeer snel vergeten. Brood en spelen werken altijd.
Ronel
Ik heb het jaarverslag er niet op nageslagen, maar wel begrepen dat het verkapt gebeurd via de Postcodeloterij.
Informatieve uitzending van Zembla hierover. Je begint toch spontaan te lachen als je het antwoord van Kamp ziet op de vraag of biomassa verbranding wel/niet bijdraagt aan de co2 toename.
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/bos-als-brandstof
Tja. Als we hout dat in ~ 30 jaar groeit in ~ een uurtje verbranden hoef je geen wetenschapper te zijn om te weten dat er iets niet klopt aan het biomassa-CO2 neutraal-sprookje. Het is gewoon een waanidee. Er wordt alleen aan vastgehouden omdat is afgesproken (op papier) dat biomassa klimaatneutraal is. Zonder de biomassa worden de papieren doelen helemaal onhaalbaar.
Een betere route zou zijn om nog eens na te gaan welke (natuurlijke) factoren van invloed zijn op het klimaat. Dan valt de CO2 hoax uit elkaar en kunnen we gaan richten op armoedebestrijding en milieuvervuiling zoals plasticfragmentatie, fijnstof en giftige uitstoot waartoe niet CO2 behoort. Stuk voor stuk urgentere problemen dan een fractie CO2 meer of minder.
Rien
Heel informatief.
Het is vastgesteld, door wie? Brussel misschien? Duidelijk is dat het gewoon boerenbedrog is gedreven door aanlokkelijke subsidies. Iets waar ook Staatsbosbeheer en allerlei gemeenten zijn gevallen. Waarom, omdat beheer meer kost dan het opbrengt zonder subsidie. Katan heeft helemaal gelijk. Waren er maar meer van deze wetenschappers.
Kamp die ik eerder hoger had zitten is van zijn voetstuk gevallen.
Uiteraard kun je zeggen dat hout stoken circulair is. Bij verbranden komt de CO2 vrij en dat wordt vervolgens weer opgenomen. Op de kapvlakte van één boom kun je natuurlijk een heleboel zaailingen of jonge aanplant tot ontwikkeling laten komen Maar hoe lang duurt dat. Het simpelweg tellen van de jaarringen van die gevelde boom kan je dat al snel leren. Op de kapvlakte van die ene boom kun je ongeveer 100 boompjes kwijt.
De vraag is dus hoeveel hout levert het dunnen tot de volgend oogst van de ene overblijvende boom op.
Daarover heb ik helaas geen cijfers over. Overigens gaat veel van het zich ontwikkelende hout door takval onder het gesloten kroondak voortijdig over in CO2.
Het is en blijft een geldverslindend leugenachtig circus op alle fronten, Leffert Oldenkamp stelt dat overtuigend aan de kaak.
Joost
Ruim gewoon op wat je gebruikt hebt en recycle dat. Bossen opruimen hoort daar niet bij. Zeker niet als je weet dat je al 1,1 biljoen bomen wereldwijd te kort komt.
Ruwweg gebruikt elke Nederlander gedurende zijn gemiddeld 80 jarige leven 80 volwassen bomen. Reken maar uit hoeveel tid het kost om die te laten groeien. en daar moet dan die 1,1 biljoen gedeeld door het aantal Nederlanders nog bij, Dat is dan 157 + 80 = 237 bomen. Per Nederlander dus ruwweg 2 hectaren bos. Doe je best.
Biomassa CO2 neutraal is vastgesteld door het IPCC, ik meen in 2007. Feitelijk EU, VS en Canada samen. Biomassa is een bron met een lage energiedichtheid die wordt geoogst, vervoerd (NB over de oceanen), verwerkt etc. met fossiele energie, vnl olie. Tegelijk concurreert biomassa als hout en biobrandstof met landbouwareaal en natuur. Als je er aan gaat rekenen kan de hele wereld nooit in zijn energiebehoefte voorzien langs die route; m.a.w. een heilloze weg.
Bouwen met hout zou beter zijn in het kader van het vastleggen van CO2, al heeft de natuur dat zelf al effectief gedaan in kalk- en steenafzettingen etc, tot op het niveau dat (geologisch recent) al het leven dreigde uit te sterven (<150ppm). Je zou de politiek wat kennis en gezond verstand toewensen.
Kan Leffert Oldenkamp me mogelijk een antwoord geven wat het opnieuw aanplanten van bomen op de kapvlakte van de gevelde boom oplevert aan bruikbaar dunhout tot de geselecteerde toekomstboom tot volle wasdom is gekomen? En in hoeverre is het kostendekkend zonder slinkse subsidie.
Peter. Waar haal je toch al die wijsheid vandaan? Ik sta werkelijk versteld van al de cijfers, redenaties en kromme tenen.
Ben je bosbouwer? of ingenieur? of werk je bij SBB? hout industrie?
Je weet er zo verschrikkelijk veel van….
Durk
Spreken met mensen die kennis van zaken hebben, een bijna leven lang interesse in hout, houtproducten en tenslotte de laatste dertig jaar in bomen en wat daarmee samenhangt doet je beseffen dat de zaak gruwelijk ingewikkeld in elkaar zit en dat besef wordt alleen maar groter naarmate je er meer over leest en met mede geïnteresseerden over discussieert.
Zeker als je daarna ook nog cursus geeft aan natuurliefhebbers van zowel dogmatische als meer kritische snit die ook op het scherpst van de snede met elkaar in debat gaan.
Dat helpt dus. Vooral om te beseffen dat er nog gruwelijk veel van alle interacties tussen organismen moet worden uitgezocht. Of het nu gaat over de geschiktheid van bodems voor bepaalde planten, over het voorkomen van paddenstoelen in het éne jaar terwijl ze juist op diezelfde plaats ontbreken in het andere. Over de interactie tussen in Nederland alleen al 360 soorten solitaire bijen alleen al in Nederland, hun belagers en hyperparasieten en de planten waarop ze foerageren. het is al met al een onontwarbare kluwen van interacties waarvan je maar een fractie dénkt te begrijpen.
Ik hoop daar iets van een grote lijn uit te destilleren tot een ander mij met goede argumenten tot de orde roept en aantoont dat het écht helemaal anders is.
Daarbij, ook bosbouwers, ingenieurs, docenten doen een groot deel van de tijd min of meer hetzelfde werk. Het repeterende hoef ik als geïnteresseerde niet te doen. Blij toe!
.
Polygoon 1962, eerste deel: Overstroming zou nu climate change heten, BB zaait paniek om niets net als nu, Boze boeren blokkeren wegen enz enz, er is echt niets nieuws onder de zon het enige verschil is dat vervloekte internet
https://www.youtube.com/watch?v=D0FUL%5Bcensored%5DAHo
Op deze site wordt nog vrolijk door gediscussieerd en nagedacht over de klimaat verhalen.
Het er over praten met beslissers was geen succes. Er zitten deskundigen bij met de grootste alarm verhalen. Ze hebben de absolute waarheid die niet tegengesproken mag worden. Zelfs de vraag dat ze in de toekomst er misschien achter kwamen dat hun model niet klopte was ongepast. De insprekers, ingenieurs en fysici worden zo aan de kant gezet als nietsweters en dwarsliggers.
Wat me wel volkomen duidelijk was geworden dat de politici die er over gaan en met wie ik gesproken had niet alleen niets weten over techniek en fysica maar ook niets begrijpen. Het zijn hooguit economen van het soort dat als een windmolen één uur draait dat je er dan 24 nodig hebt voor de hele dag. Subsidie stromen wordt al helemaal niet over gepraat. Die zijn toch oneindig en worden door anderen betaald, dus waar heb je het over.
De politici waren van provinciale staten noord holland die gaan over windmolens in plaats van gestookte centrales en water weringen in verband met de supersnel stijgende zeespiegel.
@ Eab,,
“…. in verband met de supersnel steigende zeespiegel.”
Of bedoel je een steigerende zeespiegel?
Het is een geruststellende gedachte dat áls de zeespiegel echt sneller gaat stijgen, West Nederland inclusief Den Haag als eerste in de golven zal verdwijnen.
De Vulkanen liggen op of nabij het West Antarctic Rift systeem, zie http://www.plateclimatology.com/antarctic-volcano-mount-erebus-wakes-up. West en Oost Antarctica bewegen uit elkaar, weliswaar langzaam. Dat het systeem actief is blijkt uit de uitbarsting van Mount Erebus in 2015. Het is dus niet zo handig om in het riftgebied te gaan meten naar het smelten van ijs. Eigenlijk vergelijkbaar met een pannetje ijs op het vuur zetten en dan verbaasd doen dat het smelt. Oost Antarctica is stabiel en heeft geen actieve vulkanen. Maar daar gaan ze niet meten natuurlijk, daar smelt het ijs niet.
@Herman.
Men meet overal op Antarctica – o.a. met satellieten. Wat dacht je dan? Totten glacer versnelt ook, maar de impact op lange termijn is niet zo dramatisch als voor West Antarctica.
Voorbijganger
Nog even geduld. Hoe lang meten we met satellieten? Vanaf 1992. Dus nu 28 jaar. Hoe lang geleden hebben we achterhaald hoe we de uitkomsten als enigszins betrouwbaar kunnen duiden.
Laten we maar even de hele Gleissbergcyclus (88 jaar) afwachten tot we een enigszins betrouwbaar beeld hebben en intussen adapteren op een slimme manier.
@ Peter
Ga dan maar eerst bewijzen dat die hele Gleissbergcyclus in het klimaatsysteem relevant is. Doe het eens op een wetenschappelijke manier, dus volgens het fysische proces. Ik zal je een paar voorzetten geven.
– TSI. Hmm, amplitude is te klein om echt zo relevant te zijn.
– Meer UV. Hmm, Als het gewoon “licht wat geabsorbeerd wordt” is, dan maakt het niet uit. Dus het moet iets met extra cloud nucleï zijn. Maar meer cloud nucleï geeft kleinere druppels in wolken en kleinere druppels met dezelfde totale hoeveelheid wolkenwater geeft een hoger albedo van wolken. Dan zouden we de afgelopen 30 jaar een trend in wolkenalbedo hebben moeten zien. Nog nooit iemand over gehoord. Dus a) Zie je kans (bewijs het), maar ik zeg b) alweer een doodlopende weg – het wolken albedo is het niet. (global dimming/brightning betrof ook het clear-sky gedeelte).
– ?
Re: Voorbijganger
“@ Peter
Ga dan maar eerst bewijzen dat die hele Gleissbergcyclus in het klimaatsysteem relevant is. Doe het eens op een wetenschappelijke manier, dus volgens het fysische proces. Ik zal je een paar voorzetten geven.
– TSI. Hmm, amplitude is te klein om echt zo relevant te zijn.”
Da’s makkelijk gezegd; feit is dat we bij de Gleissberg cyclus praten over een cumulatief proces waarbij zowel de zon als het oceaan systeem betrokken is.
Met je opmerking over enkel de ‘amplitude’ ga je eigenlijk al direct voorbij aan de aard van het proces waarover je spreekt.
In feite praten we over een proces dat in totaal 6 tot 8 decennia in beslag neemt… en hier bovenop komt ook nog het feit dat de zon gemiddeld over de afgelopen 6 decennia meer actief is geweest dan in de 8.000 jaar hieraan voorafgaand – welke volgens de PAGES 2k proxies in de 19de eeuw al goed was voor een temperatuurstijging in de orde van +0,2 graad C wanneer we die bodem fase van het begin van de 19de eeuw vergelijken met de bodem fase aan het begin van de 20ste eeuw.
Wanneer je vervolgens in dit nogal brede perspectief wordt geconfronteerd met een correlatie die voor de periode vanaf 1980 groter is dan de correlaties tussen CO2 en de temperatuur dan heb je volgens mij op z’n minst te maken met een fenomeen dat ‘interessant’ is – omdat het in potentie kan aantonen dat de rol van CO2 mogelijk op een spurieus verband berust (immers, uit het verre verleden weten we dat CO2 de temperatuur volgt en niet andersom)… of er is mogelijk sprake van een impact van de zon op CO2 die sinds 1850 veel groter is dan de 15% die ik in mijn artikel over de 66-jarige cyclus heb genoemd.
PS. Ik besef dat ik nu in deze post wel ver vooruit loop op wat ik binnenkort in een artikel ga beschrijven… maar ik denk dat het geen kwaad kan om mensen alvast een klein beetje warm te laten draaien op deze complexe materie. Voorbijganger, ik hoop dat ik hiermee je interesse kan wekken, maar ik houd ook rekening met de mogelijkheid dat je “deze vogel” wellicht al uit de lucht wilt schieten nog voordat je hem zelf in zijn volle glorie hebt kunnen bekijken. Niet persoonlijk bedoeld hoor, ik hoop dat je de lol achter deze woordkeuze kunt waarderen.
;-)
Mag ik je dan alvast meedelen dat ik het grote onzin ga vinden? Om het in een quote te gieten: Klimaat is natuurkunde, geen statistiek.
[En omdat ik inschat dat ik je niet kan duidelijk maken waarom het ik het met reden onzin vind, zal ik het hierbij laten.]
Da’s jammer Voorbijganger.
[Opvallend dat je zelf te kennen geeft dat je jezelf niet in staat acht om te beschrijven waarom je het woord ‘onzin’ gebruikt]
PS. Die quote van jou raakt kant noch wal in het perspectief van de klimaatwetenschap, want in de definitie van klimaat wordt o.a. gerefereerd naar het feit dat klimaatverandering gaat over verschillen in het 30-jarige gemiddelde… en daarmee belanden we met onze neus direct midden in de statistiek. Jammer dat je de daarmee de realiteit bij voorbaat al niet onder ogen lijkt te willen zien.
(Het is vast niet meer dan ijdele hoop… maar ik hoop voor jou dat ik je toch een beetje kan verrassen binnenkort)
Martijn
De circa 60 jarige cyclus is heel erg duidelijk in de AMO index. Als je er fourier analyse op los laat kun je zien dat de alarmistische temperatuur stijging gebaseerd is op een stijgende tak van de cycli.
De piek bij de harmonische 2 is overduidelijk.
http://www.woodfortrees.org/plot/esrl-amo/compress:12/last:126/fourier/low-pass:20/high-pass/from:1/to:20/magnitude
Martijn
Als we deze piek gebruiken om het AMO gedrag te beschrijven krijgen we een 63 jarige cyclus door de data
http://woodfortrees.org/plot/esrl-amo/last:1560/fourier/low-pass:2/high-pass:2/inverse-fourier/plot/esrl-amo/last:1560/compress:12
Inderdaad Erik, het is overigens al langer bekend dat de AMO een sterke parallel vormt met de mondiale temperatuur ontwikkeling. In mijn beide artikelen op Climategate heb ik hierover ook al gesproken in de vorm van een verwijzing naar een model waarin de AMO wordt gecombineerd met de PDO een meerjarige gemiddelde van de zonnevlekkencyclus.
Vorige maand ben ik mijn aandacht op de zon zelf gaan richten en heb hierbij een veel sterker effect aangetroffen op basis van de bodem/minimum fases in de TSI:
http://lasp.colorado.edu/lisird/data/historical_tsi/
(In een notendop: ik heb de fluctuaties t.g.v. de zonnevlekkencyclus uit de TSI verwijdert en vervolgens ben ik gaan kijken naar het meerjarige gemiddelde van dit rest-signaal van de zonnestraling… waarbij correlaties kunnen worden gevonden die zelfs hoger zijn dan de correlatie tussen CO2 en de temperatuur; overigens correleert dit rest-signaal ook zeer hoog met de CO2 zelf – wat op zichzelf ook opmerkelijk is maar dat kan onderdeel zijn van een deels spurieus verband dat vermoedelijk bestaat tussen de temperatuur en CO2 omdat CO2 in de perspectieven van diverse natuurlijke cycli de temperatuur volgt en niet andersom)
Zeker jammer, maar je bevestigt mijn vermoeden meteen. En ik wil je wel wijzen op de nuance tussen “niet kan duidelijk maken” en “niet in staat acht om te beschrijven”.
Windmolens, zonne-energie en biomassa worden geacht de CO2 uitstoot te verminderen. Hoeveel energie die (kunnen) opwekken, als het weer het toelaat is bekend. Een deel van die energie wordt nimmer afgenomen omdat er ‘daluren’ in de vraag zijn.
Die nimmer afgenomen stroom (wij noemen dat thuis KvK-stroom; verwijzend naar een specifiek onderdeel van een veel voorkomend huisdier) mag van de EU worden omgezet in certificaten, die vervolgens mogen worden ingezet als het niet waait en/of het donker wordt. Bij ons thuis heet dat dan weer gelegaliseerde fraude.
Daardoor is het zicht op de werkelijk ‘verbruikte duurzame’ MW”s diffuus geworden.
Daartegenover lijkt het me ook interessant om cijfers te zien over de bespaarde fossiele MW’s en natuurlijk ook of de CO2 in de atmosfeer daadwerkelijk aan het zakken is en de effecten daarvan op de opwarming.
Het antwoord op die laatste vraag denk ik te weten…
Is dan de conclusie gerechtvaardigd dat al die miljarden investering nul, zero baten hebben opgeleverd?
Reijnier Pronk
Waarom zouden de echte sommetjes en de vergelijking met de realiteit toch uitblijven? Zou het resultaat minder fraai zijn dan gedacht? Wat had het hele energiecircus ons gekost als we gewoon door waren gegaan met fossiel en wat heeft het alles bijeen nu gekost. Was dat duurder of goedkoper? En als het duurder was om met aanvullende renewables te werken wordt dat dan ergens door gerechtvaardigd én wordt dat dan ook nog gesteund door de bevolking. Dat is waarom het gaat in een democratie.
@ Nogmaals an Allen:
Klimatologen (Milieuactivisten) stelen dat de Zeespiegel in Nederland(?) met 1 meter is 1000 millimeter zal stijgen.
Hoezo alleen maar in Nederland?
De Aarde is toch min of meer Rond?
Of inmiddels toch stiekem plat geworden?
Mooi, maar waardoor stijgt dan de Zeespiegel? dat vertellen zij niet.
Ja, logisch dat de Zeespiegel stijgt, met Water natuurlijk, maar met hoeveel Water en waar komt al dat Water dan vandaan?
En hoeveel Volumen, Liters Water, zouden dat dan moeten zijn?
Ik/wij hebben hierover enige vragen, meer nog bedenkingen over het waarheidsgehalte van de Zeespiegelstijging met Eén (1) meter of minder.
Dit kan niet alleen maar zijn door het Smelten van de beide Poolkappen.
De Noordpool en de Zuidpool zijn deels IJs op Vasteland en deels IJs op Water.
In beide gevallen is IJs op Land minder dan IJs op Water. (Lieg ik dan Lieg ik in Commune).
IJs op land zou een bijdrage kunnen leveren aan extra Zeespiegelstijging, maar dan zijn mijn vragen:
Hoeveel Landijs is er Überhaupt op de beide Polen,
Hoeveel Landijs daarvan smelt er om enige maximale bijdrage te leveren aan Zeespiegelstijging?
IJs op Water?
Ja dat is leuk, Natuurkundig weten we dat Eén (1) Liter IJs volumetrie’ s gezien, meer is dan Eén (1) Liter Water.
O.K. niet geheel eerlijk om Inhoud als vergelijk te nemen daar volgens de Periodieken Tabel:
IJs = 0.917 kg/L
Water = 0.998 kg/L
Dat betekent dat als je 998 g Water neemt, en je laat dat bevriezen, dan neemt het Volume toe van 1,000 L naar 1,088 L, dat is bijna 10% Volume toename.
Bron: BINAS
met de getallen van mijn binas:
ijs: 0.917 kg/L
water: 0.998 kg/L
dus als je 998 g water neemt, en je laat het bevriezen, neemt het volume toe van 1 L naar 1,088 L, bijna 10%
Omgekeerd geredeneerd betekend dit:
dat het inmiddels gesmolten IJs dan minder hoeveelheid is dan oorspronkelijk het niet bevroren Water.
Ergo: dat zou betekenen dat door Smelten van Pool IJs op Water (wat meer is dan op Land) de Zeespiegel zou moeten verminderen. Ja toch?
Ondanks deze Natuurkundige Wetmatigheid blijven de Klimatologen vasthouden aan de stijging van de Zeespiegel met Eén (1) Meter door het Smelten van Pool IJs.
O.K. laten wij allen hier niet gaan doemdenken en meegaan in deze vreemde Filosofie.
Voren gestelde stelling in gedachte nemende, vraag ik mij dan terecht af, dat er dan toch nog ergens (verborgen) een extra Suppletie van Water zijn? Ja toch.
In mijn veronderstelling en belevenis zou dan die Extra Suppletie Water kunnen komen van: Regenwater? Waar anders door dan wel?
Andere Waterbronnen zou ik zo eén twee drie niet kunnen benoemen of is er soms ergens een verborgen Suppletie vanuit het Heelal of de Klimatologen Hoge Hoed waar van wij geen weet van hebben en de Klimatologen daar wel kennis van hebben?
Van uit de Bergen? De Alpen via de Rivieren? Nee dat kan niet het geval zijn want deze Natuurkundig Kringloop bestaat al Eeuwen.
Hoe zit het dan met de verhouding hoeveelheid Vasteland versus Openwateren de ons bekende Zeeën en Oceanen?
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardoppervlak
Quote uit Wikipedia:
Ongeveer 365,5 miljoen km² van het aardoppervlak (71%) is met water bedekt tegen 144,5 miljoen km² (29%) land.
Duidelijk dat de Oppervlakte Water op Aarde de overhand heeft (gelukkig wel).
Aldus stellen wij de vraag/en aan de bij ons Bekende en Erkende Wetenschappers en Universitair afgestudeerde Vakmensen gebundeld onder ClimateGate.nl Organisatie en De Groene Rekenkamer.nl
Maar vooral de vraag aan de “Trollen” die deze site bezoedelen. Kom met goed onderbouwde, tevens en stelling uit de kast.
Zo niet pak uw biezen en smeer hem naar een Communistische Trotsky website.
@Adam,
Geen paniek, ik heb nog steeds geen seintje van boven gekregen dat ik een Ark moet bouwen.
Alleen een seintje pas op met de Euro munt die word teveel bijgedrukt.
Adamsmith1775
Het meeste ijs van Antartica ligt (een heel pak) boven de huidige zeespiegel. Wanneer dat smelt, loopt het naar beneden, de oceaan in. De zeespiegel gaat daardoor stijgen. Indien al het ijs op Antartica zou smelten, dan stijgt de zeespiegel 58.3 meter. Wanneer het landijs van Groenland ook smelt, dan komt daar nog eens 7.3 meter bij.
Het ijs in de Alpen, Himalaya’s, Andes,… is een kleine hoeveelheid in vergelijking met ANtartica en Groenland, maar het zal een extra halve meter stijging veroorzaken.
http://www.antarcticglaciers.org/glaciers-and-climate/what-is-the-global-volume-of-land-ice-and-how-is-it-changing/
Maar het ijs van de Noorpool is zeeijs. Wanneer dat smelt, dan heeft dat nagenoeg geen impact op de zeespiegel.
Copiloot
Goed gecopypaste. Hulde. En wat dacht je daaraan te doen. Ik heb me laten vertellen dat een interglaciaal een periode is zonder ijs op de polen. Dat wordt verhuizen. Wonen we alsnog in Duitsland of in de Ardennen.
Copiloot rekent duidelijk al op 58,3 meter zeespiegelstijging.
Het IPCC is gelukkig iets voorzichtiger en gaat er voorlopig vanuit dat de zeespiegel deze eeuw met niet veel meer dan 20 tot 80 centimeter zal gaan stijgen… vorige eeuw ging het om ongeveer 15 cm, dus de ondergrens van het IPCC wijkt eigenlijk slechts in beperkte mate af van de vorige eeuw.
Nog effe rekenen:
Mocht het tegenvallen en het zou richting die 80 cm gaan komende 80 jaar… dan zitten we dus op ongeveer 1 cm per jaar; kortom, voorlopig geen tempo om van te schrikken; bovendien is van de Nederlandse kust bekend dankzij het onderzoek van Deltares dat die voorjaar werd gepresenteerd dat de trend afgelopen decennia stabiel is gebleven terwijl Nederland wel wordt herkend als een representatieve locatie voor de kwestie van de stijgende zeespiegel.
PS. Copiloot mag wat mij betreft zelf gaan berekenen hoe lang het zal gaan duren voordat al het ijs van de zuidpool gesmolten zal zijn, maar de experts denken dat dit zowiezo nog duizenden jaren zal gaan duren… maar dan moet die temperatuur daar wel eindelijk eerst eens echt omhoog gaan, wat afgelopen 2000 jaar eigenlijk nog steeds niet echt is gebeurd, zie de PAGES 2k proxy data uit 2013 voor de zuidpool:
http://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/zuidpool-PAGES-2k-proxies-2013.jpg
(De PAGES 2k data loopt t/m 2005; 2004 was volgens de proxies het koudste jaar in 2000 jaar tijd… ik vraag me af hoeveel ‘klimaatexperts’ zich van dit feit op de hoogte hebben gesteld)
Martijn, ik zie geen X-as annotatie.
Klopt Hans, maar onder aan de grafiek staat wel vermeld dat het °C betreft.
Lijkt me voldoende, toch?
Nee ik heb geen flauw idee van de horizontale tijdschaal zo.
Hans, de horizontale tijdschaal staat midden in de grafiek vermeld.
(Sorry, ik heb de direct output van Excel gebruikt; heb aan de details verder geen aandacht besteed)
Hans, ik heb de schalen van de PAGES 2k proxy grafiek uit de 2013 studie inmiddels voor je aangepast:
h ttp://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/zuidpool-PAGES-2k-proxies-2013.jpg
Martijn, je verdraait mijn woorden. Ik schreef niet dat 58,3 meter zeespiegelstijging verwacht. Ik verwees enkel naar de wiskundige berekening INDIEN al het landijs ZOU smelten.
Het IPCC veracht inderdaad maximaal 80 cm tegen 2100. Maar dan stopt het natuurlijk niet. Wat zal het zijn tegen 2200, 2300,… indien we blijven CO2 e.d. in de atmosfeer te lozen? Wanneer gaan we dijken niet meer kunnen verhogen? Wanneer gaan de rivieren gewoonweg lager liggen dan de zeespiegel en gaan dijken gewoonweg geen nut meer hebben?
Jij blijft maar beweren dat het niet opwarmt op deZuidpool (“maar dan moet die temperatuur daar wel eindelijk eerst eens echt omhoog gaan”). Maar uit de grafiek die JIJ ZELF gaf (26 okt 2019 om 01:39), kun je zien dat het wel degelijk aan het opwarmen is http://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/temperatuur-ontwikkeling-zuidpool-noordpool-groenland.jpg.
Je hebt het geregeld over Pages2K van in 2013. Wat vind je trouwens over Pages 2K in 2019?
Nogmaals, Martijn, je probeert met wat halfslachtige beweringen, kronkelredeneringen en verkeerde verwijzingen iets te ‘bewijzen’, maar je levert geen enkel degelijk bewijs. Maar je blijjkt toch overtuigd dat je het zoveel beter weet dan de klimaatonderzoekers?
De onzin van een temperatuuranomalie laat de absolute temperatuur in het midden.
En daar gaat het om als men met een natte vinger gaat schatten wanneer de gemiddelde temperatuur 273,15K is.
Wel een effectieve reclamepsychologie.
Gelukkig smelt Antarctica niet bij een opwarming van minus 50 naar minus 49 graden. De zeespiegel stijging aan de NL kust is circa 15 cm per eeuw, lineair sinds 1850.. Kost dus ruim 6 eeuwen voor we die meter stijging hebben.
Ik maak me nog geen zorgen. Maar ik heb dan ook geen rekenmodel ter beschikking.
Beste Copiloot
De grafiek van Groenland waar je naar verwijst op mijn website laat geenszins de opwarming zien waarover jij spreekt, want sinds 2010 zit het gemiddelde weer duidelijk onder de nullijn. Overigens, ik heb nog een meer gedetailleerde grafiek voor de temperatuur van Groenland beschikbaar, zie:
h ttp://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/groenland-temperatuur-ijsland-spitsbergen.jpg
PS. Afgelopen 5 jaar lag de gemiddelde temperatuur onder het gemiddelde van diverse 5-jarige periodes in tussen de jaren 1925-1965. Het jaar 2010 was op Groenland overigens wel het warmste jaar sinds het begin van de 20ste eeuw (dus vanaf 1900), echter de jaren 1930s en 1940s staan nog steeds bekend als de warmste decennia op Groenland als het gaat om de gemiddelde temperatuur.
(Overigens, een fundamenteel probleem bij Groenland is dat voor veel locaties op Groenland – met name in het relatief warme oostelijke deel – er slechts metingen beschikbaar zijn vanaf de jaren ’60, welke dus niet in het perspectief kunnen worden geplaatst van de periode de voorafgaande jaren 1930s en 1940s… met als gevolg dat veelal enkel wordt gekeken naar de periode van de jaren ’60, etc. Dit verklaard voor een deel waarom het ‘alarmisme’ rondom Groenland eigenlijk niet goed kan worden onderbouwd)
Copiloot
Aangezien de gemiddelde woning en infrastructuur niet zo’n lang leven heeft, is er weinig reden voor heel veel kouwe drukte. Als we de zaak niet droog kunnen houden met dijken moeten we simpelweg verhuizen, in paalwoningen gaan wonen, of slimmer nog op een woonboot gaan huizen.
Zolang het water is, is er weinig aan de hand. Je kavel grond wordt een kavel water en je huis ligt voor anker. Ook met bedrijven is dat denkbaar, maar die zijn dan allang naar veiliger, handiger oorden vertrokken. die zijn minder honkvast dan angstige medelanders.
Als dat water ijs wordt en alles begint te kraken, dat is pas erg en dan wordt de bewoonbare wereld ineens een heel stuk kleiner. Dus laten we die ijstijd a.u.b. even uitstellen.
Misschien goed om de kolen nog even op te sparen voor CO2 arme tijden.
@ Adam
De antwoorden op jouw vragen zijn te vinden op artikel:
https://www.climategate.nl/2018/10/77261/
Onder mijn naam (18:35) bij de reacties. Deze hier opnieuw plaatsen lukte niet.
De zeespiegel stijgt niet joh, het is de zeebódem die stijgt. Daarom líjkt het alsof het water stijgt. Daarom willen ze ‘van boven, -sommigen noemen het boze mannen en vrouwen, soms noemen ze bij het koosnaampje M@FI@, maar dat snapt dan weer bijna niemand, want dat weet men dan weer niet- heel veel meer weinig olie gas en kolen, voor jou. Die willen ze namelijk voor zichzelf houden, want zij hebben het nou eenmaal eerder fris. En de rest -arbeiders, allemaal- die zoekt het maar lekker uit. Ze zijn toch te dom.
(Ik moet ook alles voorzeggen)
Nee
Bovenstaande is een beetje ironie hè? Want, eerlijk, het speelt alweer zo een 10 jaar, de ‘discusie’ over een vermeende klimaatwijziging, die zeer ten nadele van ‘iemand of iets’ is. Zie bijvoorbeeld dit helemaal niet gemene en niet belachelijk makend filmpje over mensen, ja gewoon mensen die ook zélf nog enig vermogen hebben om zélf na te denken en er ook nog hun vrije tijd voor over hebben om er samen over te vergaderen, en zo iets zinnigs te kunnen bijdragen, ook al is het tegenovergestelde wat de de gevestigde orde zichzelf wijs heeft laten maken, om een positieve bijdrage te leveren aan zichzelf en de medemens wat betreft hoe de omwikkelingen nu wérkelijk zijn op klimaatgebied. Er zijn nog bewuste mensen die eerlijk zijn. Vraag mij niet hoe dit komt, dat weet ik weer niet, maar we moeten er wél zuinig op zijn!
En ja, heel veel mensen zijn in de war gebracht door die verschrikkelijke media. Ze zijn dus eigenlijk niet meteen betrouwbare bondgenoten in de strijd van Don Quiotte. (Grapje hè?)
Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=FEv3-k4slWA
Wet van poe
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Poe
Hans,
Je hebt gelijk.
Maar soms wordt ik toch een beetje moedeloos.
Maar goed dan, even serieus:
@AdamSmith1775
Er zit heel veel water onder in de aarde. Het kan komen dat dat water naar de aardoppervlakte komt, of in de zee natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan bronnen. Water kan in de aarde ontstaan, evenals veel andere elementen. Binnen in de aarde worden dus veel elementen gemaakt, waaronder ook water. Maar ook goud, diamant, uranium en dergelijke.
Er ontstaat, meen ik gelezen te hebben, ook water door de zonnewind die tegen de bergen aanwaait. Daar zijn dan wel zuurstof en waterstof bij nodig, maar hier is mijn kennis verder ontoereikend.
Wat we in ieder geval kunnen vast stellen dat e.e.a. (dus) veel ingewikkelder ligt, dan vaak wordt voorgesteld. Bovendien riekt soms e.e.a. ook naar het misschien niet helemaal zuiver bedrijven van wetenschap(!!!). En als er zaken op wetenschappelijk gebied elkaar tegenspreken, dan kán er wel eens iets heel ander aan de hand zijn, dan in eerste instantie wordt voorgesteld.
Want: eens onbetrouwbaar, altijd onbetrouwbaar.
Wie niet eerlijk is in het kleine is ook het grote niet toevertrouwd.
Nee, het meeste water op aarde is afkomstig van komeetinslagen. Er is nauwelijks nog toename van de tegenwoordige hoeveelheid. Waargenomen zeespiegelstijging komt door opwarming en er zit geen versnelling in de zeespiegelstijging.
Nee, we weten niet zeker dat het water grotendeels van kometen afkomstig is. Dat kán een misvatting zijn. Bovendien; waar halen die kometen dan weer hun water vandaan? En of er wel of geen toename van het water is, dat is ook maar weer de vraag. Ook dat heeft vele ingewikkelde aspecten, dus ik zou iets voorzichtiger zijn met te stellige meningen.
Hier een verklaring voor zeespiegelstijging die mogelijk nog over het hoofd gezien is.
https://www.youtube.com/watch?v=Q_JSCn1Pxwg
Oliemaatschappijen zijn al 100 jaar geïnteresseerd in geologisch zeespiegelverloop. Dus ja ik weet waar ik over praat. 65 miljoen jaar geleden stond de zeespiegel in Maastricht, en was er geen antarctische ijskap, speculaties zijn zinloos.. Je lijkt Gould wel met zijn onuitputtelijke oliereserves.
Antisoof
Binnen in de aarde worden dus veel elementen gemaakt, waaronder ook water. Maar ook goud, diamant, uranium en dergelijke.
Elementen worden agv fusiereakties in het inwendige van sterren gemaakt. Bij veel hogere temperatuur dan in het binnenste van de aarde. De atomen waar u uit bestaat zijn waarschijnlijk miljarden jaren geleden ver weg in het heelal gemaakt. Die atomen zullen ook nog vele miljarden jaren voortbestaan in allerlei andere vormen.
Groenlands ijs is goed voor 6 meter stijging, Antarctica voor zestig meter. Maar afsmelten duurt duizenden jaren.
@Jeroen Hetzler
In je artikel schrijf je “…voordat diverse leiden met allerlei persoonlijke voorbarige “conclusies” aan de haal gaan.”
Jij probeert hier echter onterecht een patroon te zien tussen verlies van ijs en vulkanen. Bekijk zelf eens in detail waar de vulkanen liggen en waar er verlies van ijs is.
Rechts van de Ross zee liggen er 8 vulkanen, maar is er bijna geen verlies van ijs.
Boven de Ross ice shelf ligt er 1 vulkaan, maar is er wel heel wat verlies van ijs.
Rond de Pine Island Bay is er enorm veel ijsverlies, maar bijna geen vulkanen.
Dat jij hier probeert te suggereren dat vulkanen dus de oorzaak zijn van het ijsverlies, dat leunt volgens mij toch aan bij een “Lysenkoïstische ideologie”.
Trouwens, men weet zelfs helemaal niet of die vulkanen actief zijn! Tot nu toe heeft men alleen maar vormen van vulkanen gedetecteerd, maar is er geen enkel bewijs dat ze in een recent verleden zijn uitgebarsten.
Dank voor je uitleg, ik had vandaag geen motivatie om de mensen hier uit te leggen wat wetenschap is.
Deze moeten jullie eens lezen lezen, we blijven jong door co2.
Wie wil dat nu niet? :-)
https://nieuwspaal.nl/klimaatverandering-houdt-mensen-langer-jong/
Zo mensen gooi die warmte pomp maar bij het oud ijzer.
We krijgen een electrische verwarmings ketel, een doorbraak, nieuwste snufje.
Er komt een fabriek met honderd medewerkers die het ding gaan produceren.
https://www.gic.nl/nieuws/doorbraak-bedrijf-uit-groningen-maakt-cv-zonder-aardgas
Beter lezen, dat bericht gaat over een warmtepomp met dat verschil dat het met een COP van 4 80 graden water zou kunnen produceren bij -12 – 12 graden buitentemperatuur. De reacties lezende op https://www.installatie.nl/nieuws/warmtepomp-1-op-1-cv-vervanger/ gelooft niemand de hoge COP.
@Marc,
Lang geleden, dat jij je nog eens laat horen.
En ja dat weet ik, door 2 keer het gas er door heen te jagen.
Daarom gooi die oude warmtepomp maar bij het oude ijzer.
De naam verwarmingsketel vind ik ook niet de goede naam.
En deze nieuwe is ook al oude techniek, je moet allemaal van die dingen af blijven, of het geld moet je op je rug groeien.
Er komt beter spul, hoe langer je wacht.
Net als bij een pc, van de 8080 tot de hedendaagse core i9.
Ik zie die dingen nog allemaal als een oude gietijzeren verwarmingsketel met waakvlam.
Het enige wat me een beetje zint aan dat ding, is dat die met GEMAK 80 graden haalt.
Laten we zeggen het word al beter.
De tijd is rijp als ze de snelheid van de hedendaagse combiketel kunnen evenaren.
Trouwens die spouw muur isolatie waren dat die korrels met grafiet houdend materiaal en lijm?
En hou zit het met glasvezel vulling, weet jij dat?
Theo
Straks zijn die isolatiekorrels het nieuwe probleem. Misschien moeten ze eens gaan denken aan glasparels gevuld met CO2 voor de bestaande bouw en aan foamglas voor de nieuwbouw. Dat is tenminste een goed recyclebaar materiaal. Niet interessant voor muizen en insecten, ongevoelig voor vocht en rot. Veel van de huidige isolatiematerialen zullen straks het nieuwe alarmisme voeden. Zie de piepschuim bolletjes op de wadden en het microplastic in de bodem. Plastic is prima, maar maak er hanteerbare duurzame producten van.
Laat men eerst maar eens goed studeren in plaats van halfbakken slecht doordachte maatregelen propageren en in de markt zetten.
@Peter, zuig je dat allemaal uit jouw dikke duim of heb je een bron dat EPS parels een probleem zouden zijn? Of ben je in de war met pur?
Voor iemand die zich zo druk maakt over de kosten van de transitie is het bijzonder dat je voor foamglas gaat. Dat materiaal is reteduur en gebruik je normaal gesproken vanwege het draagvermogen selectief als koudebrug onderbreker bij muren, onder kozijnen en dat soort zaken. Daarnaast, EPS parels gebruik je om in spouwmuren te blazen. Dat gaat je niet lukken met foamglas. Of wil je ook nog de buitengevel afbreken omdat je zo graag foamglas in de spouw wil?
@Theo, bijzonder dat je zoveel vertrouwen hebt in de hoge COP van de warmtepomp terwijl standaard de warmtepomp hier wordt weggezet als een apparaat dat een superslecht rendement heeft. De tijden dat ik vroeger de COP cijfers van mijn moderne warmtepomp gaf werd ik weggezet als wensdenker want warmtepompen zouden 100% elektrisch stoken als het maar een beetje zou vriezen.
Nu geloof je kritiekloos een COP van 4 bij het maken van water van 80 graden, zonder dat ook maar één onafhankelijke test de cijfers kan reproduceren. Wat is dat toch met dat selectief kritische? Ga je voortaan ook de doelberekeningen van climategate aanvallen waar standaard met een SCOP van 3 gerekend wordt terwijl in een goed geïsoleerde woning en gedimensioneerd afgiftesysteem je gemakkelijk een SCOP van 4,5 tot 5 kan halen en ondertussen wel gerekend wordt met 100k per woning want om op een hoog bedrag uit te komen wordt er natuurlijk gerekend met de kosten van het energieneutraal maken.
@Marc,
Kijk even wat ik schrijf.
Het begint er op te lijken, er is vooruitgang. 80 graden.
Bij mij, dus bij mijn mening, die ik mag hebben, schrijf ik, als de huidige combiketel word geëvenaard, met voor mijn part met een ingebouwde 10 liter boiler voor te bufferen, dan vind ik het interessant.
En dat weggooien moet je niet zo letterlijk nemen, huizen die geschikt zijn zullen zeker jaren plezier er van hebben.
En dat komt nog wel, de strijd om het beste product begint als ze onderling gaan concurreren.
Die warmte pomp wat straks op de markt komt vind ik wel geschikt voor nieuwere huizen die met een kleine ingreep geschikt zijn.
Maar je ziet in krant de krant en ook bij Radar, dat er toch veel mensen in de problemen zijn, mede door slechte installateurs en mensen die gek worden van het gebrom.
Het enige wat ik nog kan doen is spouwmuur isolatie, zolder isoleren kan, maar of dat bij mij veel scheelt is nog maar de vraag, daar de zoldervloer van hout is, en daar al de nodige steenwol tussen zit.
Maar om die zolder zelf te isoleren is het geld ook weer niet.
Ik kijk het in iedergeval zo lang mogelijk aan, daar het mogelijk moet zijn op korte of lange termijn een pomp of of laten we zeggen een stroom combiketel, die je gewoon op je oude cv aansluiting kunt gebruiken, zonder dat je het huis op de kop moet zetten.
Hier in Limburg kan niet zo veel als in anderen provincies.
Vergeet niet Limburg is van oudsher een arbeiders provincie, waar veel oude huizen zijn.
Pas de laatste 20 25 jaar zijn echte nieuwbouw wijken ontstaan.
De proeven met aardwarmte hebben ze moeten stoppen omdat er te veel bevingen ontstaan, het schijnt dat de bodemgesteldheid niet goed is, en er een breuklijn loopt, of zelfs meerdere.
Marc
Heb je iets gemist? Kijk je niet naar het “gekleurde” nieuws op de NPO. Heb je niet meegekregen dat er piepschuimbolletjes (gewichtig EPS genoemd) aan land waren gekomen na het overboord slaan van zeecontainers? Dat allerlei vrijwilligers naarstig gingen speuren naar die piepschuimbolletjes. Dat er meteen een onderzoek opgestart werd om te achterhalen of die piepschuimbolletjes niet in de cellen van zeedieren terecht zouden komen en vervolgens in ons celweefsel waar het vervolgens zijn schadelijke mogelijk kankerverwekkende werk zou doen? Net als dat vermaledijde micro- en nanoplastic in bodem en plastic soep.
Is je dat niet opgevallen? Zou ik het gedroomd hebben? Dat het een welkome aanleiding was voor een subsidievraag is me wel duidelijk. Wat mij steekt is de dubbelhartigheid waarmee enerzijds het ene wordt beweerd en anderzijds het andere wordt gedaan.
Piepschuim mag niet bij het recyclebare plastic. Dat geeft te denken. Het is goed ingezameld goed recyclebaar. Maar zie je het al zitten in de sloopfase? Een tent eroverheen is dan wel het minste wat je kunt doen. Vergelijk het wat dat betreft maar met de asbesthausse, al krijg je er geen asbestose van,
Marc
Goed lezen is nog steeds niet je sterke kant. Er stond: glasparels. En voor de nieuwbouw foamglas. Dat dit nu duur is heeft alles te maken met de schaal waarin het gebruikt wordt.
Over die schaal heb jij het, in je deels illusoire toekomstvisioenen, regelmatig gehad.
Daarbij heb ik in het geheel geen probleem net een zinnige vorm van transitie. Maar wel met de nadruk op zinnig. En uiteraard democratisch en kostendekkend. Een deugdelijke kosten-batenanalyse is daarbij onontbeerlijk. Wel álle, ook immateriële kosten meenemen en niks weg foezelen. Zoals daar zijn, netverzwaring en voorrang op het net en de back-up of dat nu fossiele centrales, waterstoffabrieken of accu’s zijn. En liefst zonder luchtfietserij.
En nogmaals voor de zoveelste keer begin bij de nieuwbouw en laat alle huizen en gebouwen van vóór 1985 met rust. Zelfs iemand die ik als een medestander van jou beschouw, Diederik Samson, heeft dat luid en duidelijk laten weten. Willen eigenaren van woningen zoals jij, dat toch doen als comfortverbetering, ik heb geen enkele behoefte hen tegen te houden. Ik hoop dat zij zelf kunnen rekenen. Ook woningbouwverenigingen die de troosteloze blokken woningen van de 60er jaren van een extra schil willen voorzien houd ik niet tegen. Wel zou ik bewoners van die huurwoningen erop willen wijzen dat zij moeten bedingen dat het kostenneutraal moet. Huur plus verwarming en elektra mag de nieuwe huurprijs all in niet overstijgen en nimmer uit de pas gaan lopen met de genormeerde, voor iedereen geldende huurverhoging.
Heb je nog meegedaan met de isolatiewedstrijd? Resultaat?
@Peter,
Dat is al een probleem, daar heb ik al een stuk van in de krant gelezen.
Mensen die een huis hadden gekocht wat ook vol was gespoten met verlijmde korrels.
Ze hadden de gevel van het huis gesloopt omdat daar een nieuw stuk aangebouwd zou worden.
Maar bij aanlevering van die stenen, kon het spul weer terug, daar het niet onder schoon puin viel.
Ze hebben die stenen stuk voor stuk schoon moeten krabben wilde ze die als schoon puin aanleveren.
Verlijmde korrels dus.
Een kennis van mij heeft door een bedrijf zijn spouwmuren vol laten spuiten met een soort papiervlokken op cellulose basis,
Het ziet uit als het ouderwetse kapok in kussens, dit zou minder isoleren maar wel beter zijn voor vocht.
Hij heeft me het spul laten zien, maar ik vond het maar niets hoe dat uitzag.
Ik wacht dit eens af hoe hem dat bevalt daar hij een gevel heeft waar bijna altijd de regen op staat.
Het probleem van mijn vriend is, hij trapt te snel overal in, zonnepanelen heeft hij ook maar klaagde wel al direct dat ze niet leveren wat ze garandeerden.
Het is een goede vriend, maar kijkt niet verder dan zijn neus lang is.
Ik ben misschien weer te argwanend, en wil 100% weten of het goed is, als het erin zit krijg je het er zomaar niet meer uit, verlijmd spul kun je zo wie zo vergeten.
Krijg je vocht in huis dan heb je een probleem.
Theo
Elke opening waar een muis of insect door kan is een aanleiding om te nestelen. Zelf heb ik gesien dat wespen de isolatie, ook schuim naar buiten droegen om ruimte te maken voor een wespennest. Dat isoleert natuurlijk ook, maar helaas werken die niet op commando.
Materiaal dat vocht op kan nemen is eigenlijk waardeloos voor een spouwmuur. Het zakt uit als het nat is en de isolatie loop meteen heel snel terug. Ik heb het buitenblad van mijn huis een jaar of dertig geleden deels gesloopt in verband met een grote verbouwing en toen gezien hoe het er letterlijk bij hing na een lekkage.
Ik ga voor 100% recyclebaar, goed aan te brengen, goed isolerend, rotvrij en bestand tegen muizen en ander ongedierte. Maar dat kan redelijkerwijze alleen in de nieuwbouw.
Misschien dat het nog ooit wat wordt als we woningen 3D gaan printen, Er is nog veel mogelijk. Laten de echt slimme jongens en meisjes maar goed studeren en zoeken naar werkende creatieve oplossingen. Daar geloof ik vast in. Méér dan in alle doemscenario’s.
Het IPCC is schoorvoetend aan het toegeven dat CO2 heel misschien niet de enige oorzaak is van de opwarming. Het zoekt mijns inziens nieuwe rampen om zijn positie (macht en geld) te handhaven. Biodiversiteit hebben we al langs zien komen en nu is het: we weten niet wat Antarctica gaat doen dus dat moet onderzocht worden.