Enkele nuchtere econometrische lessen van alweer een tijdje geleden.
Een gastbijdrage van Luc Nijs (België).
Voor wie Jan niet kent: Jan Tinbergen was een Nederlands wiskundige en fysicus. Redelijk vroeg in zijn loopbaan ging hij die wetenschappelijke aanpak toepassen op economische, bedrijfsmatige, sociale en maatschappelijke problemen. Hij was daarmee de grondlegger van de econometrie. Voor zijn bijdrage ontving hij in 1969 de eerste Nobelprijs (de prijs van de Zweedse Rijksbank) voor de economie.
Hij heeft daarmee een beweging in gang gezet die tot doel had uiteindelijk betere beslissingen te nemen en optimaler middelen te alloceren voor private en publieke problemen en uitdagingen. Hij heeft daarmee ook enorme waarde toegevoegd aan de calvinistische debat- en argumentatiecultuur die Nederland kent en kende.
Jans erfenis
Zijn inspanningen hebben geleid tot instellingen als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het alom bekende Centraal Planbureau (CPB) alsook het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Elk van deze instellingen drukt aanzienlijk op het publieke beleid. Ze houden politici in een becijferd keurslijf en dragen bij aan het feit dat wilde ideologie niet de overhand krijgt in het politieke bestel.
In de private sector zijn de getrainde econometristen halfgoden voor wie zo ongeveer alle deuren opengaan. Aan het Tinbergen-instituut — dat absolute wereldfaam geniet — heeft er ooit één Belg gestudeerd, en dit lang geleden. Dat is treurig te noemen, want het steekt fel af tegen andere landen zoals China en Rusland die een gelijkaardige kwantitatieve cultuur kennen als de onze en die er de deur plat lopen.
25 Jaar geleden stierf Tinbergen en zijn erfenis is nog steeds springlevend. BNR-radio, samen met economenblad ESB, wijdt zelfs een elfdelige podcastserie aan hem. De basispremisse van Tinbergen was altijd dat een model per definitie een vereenvoudigde weergave is van de werkelijkheid. ‘Stylized’ zeggen de economen dan. Zo’n model toont haar sterkte door relaties bloot te leggen, bijvoorbeeld: ‘B is veroorzaakt door A, en B heeft gevolgen voor C en D’. In al die relaties zal je sterkere en duidelijkere relaties hebben, en minder sterke relaties en effecten.
Dat heeft twee gevolgen. Ten eerste: in beleid moet je ergens van uitgaan, je vertrekt niet vanuit het luchtledige. En dus hou je rekening met het feit dat modellen gedocumenteerd worden door data uit het verleden (inclusief de relaties) die al dan niet nog valide zijn voor de toekomst. Soms dringen correcties zich op, als ook de keuze voor een relevant tijdskader (jaren, decennia, eeuwen). Tweede gevolg, en een doodzonde volgens Tinbergen: je zal nooit — maar dan ook nooit — vereenvoudigde modellen misbruiken door de zwakste relaties in het model of de modellen uit te buiten. Dat wil zeggen door ze weg te poetsen, ze te veralgemenen of er consequenties aan te verbinden die de beperkte zwakte van de relaties niet rechtvaardigen. Dat noemde hij de ‘politisering van kennis’, terwijl de hele oefening net bedoeld was om te eindigen met gedepolitiseerde feiten.
Wat zou Jan denken van onze klimaatdiscussie?
Jan was zich, als natuur- en wiskundige, wel degelijk bewust van het verschil tussen uitdagingen in de exacte wetenschappen en de economie en maatschappij. Hij begreep dat economische en maatschappelijke uitdagingen problemen waren die dynamisch waren. Hij begreep dat die werkelijkheid in modellen vangen nog niet zo simpel was. En vaak ook onmogelijk. Daar maakte hij een punt van.
Hij wees er keer op keer op dat ontwikkelde econometrische modellen een zo precies mogelijk maatschappelijk doel moesten dienen of dat ze anders overbodig waren. Wetenschappelijke kennis is geen beleid en beleid is niet noodzakelijk gediend bij onnodige graverij en dito gewroet in details die beleid niet dienen en dit tegen de dynamische achtergrond die maatschappelijke en economische problemen dus zijn. Hij zei daarover meermaals: ‘Ga niet dieper. Dieper erop ingaan, dat wordt dromen, dat wordt ‘l’art pour l’art’. Of met andere woorden: er is een maximum diepte aan kennis vooraleer ze zinloos wordt voor beleidsvoering.
Niet modelleren wat je niet kan modelleren
De klimaatdiscussies en de econometrische omgeving lijden aan eenzelfde probleem. Ze staan voor uitdagingen die vaak niet of nauwelijks overtuigend gemodelleerd kunnen worden. In ieder geval komen ze met zoveel onzekerheid dat het voor het beleid irrelevant is. Nogmaals, wetenschappelijke kennis is geen beleid. Om een efficiënte omslag te maken van het ene beleid naar het andere heb je dus niet meer details nodig. Geen gedram, en al helemaal geen virtuele vernauwing over datgene waar consensus over bestaat.
Buiten het feit dat in de wetenschap consensus irrelevant is, getuigt de klimaatwetenschap en het IPCC van potentatische neigingen als ze stelt dat er consensus is over ‘climate change’ en de oorzaken. Daarbij komt het getal 97% vaak voorbij. De realiteit is dat die 97% van mensen, als het er al 97% zijn, het in kleine clusters eens zijn over bepaalde (vaak minuscule) deelaspecten, problemen en eventuele antwoorden binnen het klimaatdomein. Dat is natuurlijk heel wat anders dan 97% van de wetenschappers die het eens zijn over klimaatverandering.
Over de projecties naar de toekomst is men het vaak niet eens, of zijn de individuele uitkomsten van onderzoek zo arbitrair en de onzekerheid naar de toekomst toe zo groot dat zelfs indien je succesvol beleid zou kunnen formuleren, de impact op het eindresultaat binnen de onzekerheids- of foutenmarge valt. Geen mens die daar miljarden en biljoenen tegenaan wil gooien.
Kennis is geen beleid
Wat Tinbergen ook goed begreep is dat er geen vaste verhouding is tussen wetenschappelijke kennis en (uitmuntend) beleid ter zake. Goede kennis kan leiden tot slecht beleid en slechte kennis tot goed beleid. Met slechte kennis bedoel ik kennis die haar grenzen niet kent, die de beperkingen van haar waarheidsgehalte en epistemologische natuur niet respecteert. Zeker als het gaat over projecties jaren in de toekomst op basis van huidige parameters.
Sommige van zijn nog levende oud-assistenten — waaronder bijvoorbeeld oud-politicus Jan Pronk — maken er geen geheim van. Tinbergen kon woedend worden als zijn medewerkers aan luchtfietsen deden, modellen fabriceerden en uitkomsten de wereld in schoten waarvan het overduidelijk was dat ze geen faire reflectie waren van de werkelijkheid of zelfs maar het risico inhielden dat er slecht (of geen) beleid uit zou voortkomen. Tinbergen kende de calvinistische trekjes van de Nederlandse maatschappij en publieke sector wel. Zolang het maar aan het papier toevertrouwd is, is er iemand die wil luisteren en er naar handelen en die de bevindingen een status geeft die het niet toekomt.
Wetenschappers beleid laten uitzetten is zo onzinnig als een stel maagden de Kamasutra laten uitleggen aan een stel getrouwde mannen van middelbare leeftijd. En dus mogen straatvechters met extreme profileringsdrang als Leo Van Broeck en Jean-Pascal van Ypersele terug hun hok in. Ze overspelen hun hand en werken inactiviteit in de hand met hun chicanes.
Klimaatdrammers lijken op foute econometristen
Ik vrees dat we daarmee zijn aangekomen bij het ultieme pijnpunt. De klimaatwetenschap, net zoals de econometrie, heeft last van het dynamisme van hun onderzoeksobject. Het is daarnaast ook enorm groot en uitgebreid. Daardoor is het lastig holistische uitspraken te doen. Maar klimaatwetenschappers doen net hetzelfde als de vele econometristen die de regel van Tinbergen hebben overtreden dat je niet moet modelleren wat niet te modelleren valt. Je kan dan het probleem beter in kleinere problemen opdelen en op dat niveau een verschil proberen te maken.
Dynamische holistische modellen verkopen als waarheid, intrinsieke onzekerheid verpakken in technoblabla, en verder net zoals verkeerde econometristen macht proberen te verwerven door artificieel gezag af te dwingen voorbij het epistemologisch kenstatuut van de gepresenteerde bevindingen — dat is al vervelend genoeg. Iedere keer weer een nieuw grafiekje om iets te bewijzen.
De kosten zijn hoger dan men denkt
Maar het ergste is de impact op het beleid. De hele discussie is vastgereden in geroeptoeter heen en weer, waardoor zelfs goed beleid op niet-controversiële domeinen er niet komt. Laat u zich gerust benevelen door de ijle, vage en betekenisloze — maar niet gratis — ambities in het recente Vlaamse regeerakkoord inzake klimaat. Dat is de echte kost van deze onkunde. Het probleem modelmatig verkopen — wat niet lukt omwille van allerhande ontologische en epistemologische beperkingen — weerhoudt beleid er van actie te nemen op die punten waar actie wel haalbaar is en ook te rechtvaardigen, en zelfs maatschappelijk draagvlak geniet.
Dit is precies wat Tinbergen begreep als hij weer eens een keer ‘uit zijn slof schoot’ op een of andere conferentie. Tinbergen wist dat falende modellen of gemankeerde voorstelling van problemen leiden tot verkeerde keuzes, maar erger nog: tot inertie en inactiviteit op beleidsniveau. Of tot megalomane projecten en ambities die iedere realiteit negeren, het probleem zo massief maken dat het niet te verslepen is. Waardoor ook hier het eindresultaat inertie is. Denkt u maar aan het Nederlandse holistische beleidsplan inzake klimaat. Zo bombastisch en onzeker qua haalbaarheid dat de mensen ‘verleid moeten worden’ volgens minister van economische zaken en klimaat, Eric Wiebes, om eraan te participeren. Vanzelfsprekend met subsidies. Het ‘rondschuiven van geld’ als oplossing voor alles.
Werk vanuit het doel terug
Daarom vertrok Tinbergen altijd vanuit het verschil dat hij wou maken in de wereld met zijn onderzoek. Daarna werkte hij in een terugwaartse beweging de feiten en assumpties in, om al dan niet te komen tot een model of modellen. Klimaatwetenschappers zouden wat meer besef moeten hebben van de positie waarin ze verkeren. Ze zouden moeten beseffen dat de door hen zelf bewerkstelligde ‘politisering van kennis’ tegen de eigen kerk werkt.
Kennis moet ‘actionable’ zijn — ruimte openen voor beleidsmatig handelen — om een verschil te maken, zo niet blijft het dode letter. Hoe ‘waar’ je wetenschappelijke kennis dan ook mag zijn. Het kan niet despotisch worden gebruikt, hoor ik Tinbergen roepen vanuit zijn graf, want dat haal je iedere geloofwaardigheid uit je model. Focus op het haalbare met het doel voor ogen, en bouw een model dat directe aansluiting kent met de realiteit waarin het geïmplementeerd moet worden en die het probeert te veranderen. De erfenis van Tinbergen is groots en allesomvattend. Wie wil, doet er zijn voordeel mee. Wie het negeert, eindigt in een zinloos dispuut.
Aldus Luc Nijs.
Bron: Doorbraak hier.
***
Luc Nijs is de bestuursvoorzitter en CEO van investeringsmaatschappij The Talitha Group en doceerde o.a. ‘Internationale kapitaalmarkten’ en ‘Bedrijfsfinanciering en -waardering’ aan de universiteiten van Leiden, Riga en Madrid. Hij is de auteur van een reeks boeken inzake internationale financiën, kapitaalmarkten, schaduwbankieren en aanverwante onderwerpen.
Nuchtere economische lessen zijn niet besteed aan de klimaatalarmisten van XR (Extinction Rebellion). Gail Bradbrook, een van de oprichters van XR, riep onlangs op om massaal psychedelica te gebruiken om op díe manier je bewustzijn te veranderen.
De klimaatplannen hebben alle kenmerken van “Solvitur ambulando” ofwel ‘wandelend oplossen’.
Zo van; ‘We beginnen gewoon, het doel heiligt de middelen en werkende weg lossen we de problemen wel op’.
Het is een kenmerk van bijna alle overheidsprojecten. Ze hebben een open einde en lopen qua kosten en tijd gillend uit de hand. Doelstellingen worden niet gehaald en de verantwoordelijken ontvangen gewoon hun lintje.
Zo bouw je dan een steeds een Betuwelijn, snelwegen die op het einde aansluiten op een karrenspoor.
De werkelijk capabele projectleiders worden te diep in de organisatie te werk gesteld en overvleugeld door de politiek.
De Churchill van de lage landen moet je met een lantaarntje zoeken..
Doel van een overheid is altijd ‘overhead’ te kunnen creëren, kenmerk dan is zonder overview. Los van Tinbergen. Nooit begrepen waarom hij zich met dogmatische figuren als Jan Pronk in liet.
Heldere uiteenzetting waar menigeen nog veel van kan leren. Chapeau!
Inderdaad is het hele klimaatbeleid hopeloos verstrikt geraak in onzorgvuldig, onsystematisch en onwetenschappelijk denken dat met ordinaire propaganda wordt opgedrongen.
Het klimaatbeleid wordt inderdaad gedwarsboomt door “onzorgvuldig, onsystematisch en onwetenschappelijk denken”. In het bijzonder de propaganda van allerlei lobbygroepen geheimelijk gesponsord door de olie-industrie, door rechts-populistische blogs, door AGW-ontkenners die niets afweten van klimaatwetenschap, door bloggers die menen het beter te weten dan klimaatwetenschappers,…
Het artikel hierboven is misschien wel een “heldere uiteenzetting”, maar het is in hoofdzaak een hoop halfslachtige argumenten die enkel overtuigend klinken bij de reeds-bekeerden, maar erg hol klinken voor een neutrale lezer.
Moderator:
Ik heb het sterke vermoeden dat Copiloot als nieuwe ster aan het respondenten-firnament de zoveelste reïncarnatie is van Guido, een van onze huistrollen.
Hij gaat dus vanaf nu in de spam.
Inderdaad, in de spam ermee !!
Copiloot = oude trol met nieuw alias.
Geen landingsrechten alhier verlenen HL!
Dan doen de opvolgers van Thinbergen verdomd slecht opgelet en niets geleerd van die man.
Nu wijst de halve wereld naar Nederland die als klimaat oplossing heeft, het halve wereldse bos kappen voor verbranding.
Welke sukkels hebben zulke ideeën, en welke sukkels voeren het uit, en welke sukkels hebben dit goedgekeurd.
En op zulke sukkels moet de burger vertrouwen hebben.
Die sukkels kennen we allemaal. Rutte en zijn team mediocre bestuurders. Nijpels, Samsom, de kamerleden die zitten te slapen, het Europarlement, moet ik doorgaan?
Nee, dit zijn geen sukkels. Dat zijn zeer sluwe, intelligente machtswellustelingen. De sukkels zijn degenen die hun praatjes en beloften geloven en vervolgens op hun stemmen.
Allereerst HULDE voor dit uitstekende artikel van Luc Nijs.
Zelden een zo goed uitgelegd verhaal gelezen over waar het mi in de klimaatwetenschap zo fout gaat. Ik ga in alle bescheidenheid daar niets aan toevoegen want ik kan het betoog niet verbeteren.
Een aanrader naar allen lees dit en laat het tot je doordringen.
Misschien kom ik later vandaag na het zeker nog een aantal keren lezen er nog op terug.
Nogmaals en zonder andere auteurs te kort te willen doen dit is waar het om gaat in de discussie over de status van de klimaatwetenschap en de grond voor het hierop uitgezette wanbeleid.
Mvg,
Frans
De foto kan trouwens niet duidelijker tonen wat het verschil is tussen de wetenschapper en de politicus
Een betoog dat duidelijk maakt dat modellen dienen om de werkelijkheid enigszins te begrijpen. Maar met argusogen bekeken moet worden als je er beleid op wilt baseren.
Steun de boeren, tuinders, bouwbedrijven en vervoerders en jaag het zittende Haagse clubje weg. Dat lijkt mij de enige oplossing. Anders blijft het pappen en nathouden.
Inmiddels is de NPO druk doende de protesten onder te schoffelen omdat het not done zou zijn tractoren in te zetten als drukmiddel. Grote aantallen geïndoctrineerde spijbelende scholieren en hun docenten inzetten kan wel. Net als het verbale geweld van 50% krimp van de boerenstand uit de Haagse monden van o.a D66 en Groen links.dat uit alle MSM kanalen tevoorschijn tettert. Is dat géén geweld?
Troubadour e.a.: Geheel mee eens. Ik wijs er nog even op dat de overheden vrijwel altijd ‘expertise’ inhuren, zelfs al hebben ze die zelf in huis. Dat heeft te maken met de consensus-mentaliteit die er heerst. Beslissingen nemen is risico lopen en falen wordt afgestraft.
Dat maakt de overheden kwetsbaar voor lobbyisten en leveranciers die iets te verkopen hebben en dan krijg je iets te vaak gedrochten van projecten die bakken geld kosten en uiteindelijk vastlopen. Voor een leverancier kan een project niet complex genoeg zijn en bij voorkeur eindeloos duren.
Mijn pogingen om projecten beter te laten verlopen bij een onderdeel van de overheid leken te slagen, maar na mijn vertrek is alles weer als een plumpudding in elkaar gezakt. Een IT directeur bij de overheid hoeft namelijk geen IT kennis te hebben. Het is een carrièrestap.
“Beslissingen nemen is risico lopen en falen wordt afgestraft.”
Nee,hoor,vrijwel nooit!
“Beslissingen nemen is risico lopen en falen wordt afgestraft.”
Klopt helemaal, vooral als je laag in de organisatie zit. Maar hoe hoger je komt, hoe minder risico je loopt en hoe minder groot de straf is. Belangrijk is wel dat je over de topfiguren bepaalde dingen weet, zeg maar dat je kennis hebt van gevoelige zaken, helemaal als ze de politiek raken. De kans is groot dat je dan bij falen wordt bevorderd of overgeplaatst naar een mooie werkplek in het buitenland.
Ervaring?
Reijnier, ik keek/kijk veel toe vanaf de zijlijn binnen de organisatie waar ik werk. Laat ik zeggen dat ik een beetje ‘weet hoe de hazen lopen’. Gelukkig is mijn plaats in de voet van de piramide!
“Beslissingen nemen is risico lopen en falen wordt afgestraft.”
Ja. En indien je beslissing niet in de kraam past van bepaalde groepen, dan wordt je ook afgestraft. Het klimaatbeleid past niet in de overtuiging van de rechts-populistische AGW-ontkenners, dus die blijven maar met loze argumenten en wars van enige kennis van klimaatwetenschap, kritiek geven op het beleid.
Copiloot, het klimaatbeleid is zonder enige volksraadpleging opgetuigd door populistische AGW-aanhangers niet gehinderd door enige kennis van kritische wetenschap.
De regering had geen klimaatmandaat, de klimaatwet is met minachting van de verkiezingen gehaast door de eerste kamer gefrommeld de dag voordat de nieuwe samenstelling werd beëdigd.
@copiloot,
Dank u voor het wederom framen van mensen die realistisch kijken naar het klimaat, de opwarming, de maatregelen…..
“Het klimaatbeleid past niet in de overtuiging van de rechts-populistische AGW-ontkenners”
Omdat ik probeer realistisch te kijken naar het ronduit belachelijke klimaatakkoord, de AGW, de politiek die erachter zit, ben ik een rechts-populistisch persoon?
U wordt bedankt.
Ps: Een copiloot is nog altijd geen echte gezagvoerder.
Copiloot in welk verkiezingsprogramma voor de tweede Kamerverkiezingen kon ik iets lezen over klimaat?
https://www.lexisnexis.nl/nieuws-en-blog/tweede-kamerverkiezingen-themas-overzicht
Als een duveltje uit een doosje kwam D66 aanzetten met Parijs
https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/02/dit-zijn-de-8-grootste-themas-van-de-verkiezingen
Tinbergen was een serieus wetenschapper, en voorzover ik mij herinner aanspreekbaar op zijn werk, ook als het kritiek betrof. De meeste klimaatwetenschappers daarentegen zijn politieke wetenschappers die net als sovjet wetenschappers zoals Lysenko indertijd vooral weten aan welke kant hun broodje is gesmeerd.
Sinds 1 oktober moet het biomassa aandeel in autobrandstof worden verhoogd. Kijk naar de reclames: de met alcohol aangelengde benzine geeft bij verbranding minder CO2 (!!!), met de groeten van klimaat-fantasia land aan ons dom geachte volk.
Peter Barth
We zijn voor een groot deel inmiddels hoog opgeleid, maar helaas niet slimmer geworden. En dat blijkt ook. De gelatenheid, of moet ik het onverschilligheid noemen van al die hoogopgeleiden resulteert niet in protest dat doorkomt op de plaats waar dat nodig is. Bij het parlement dat ons zegt te vertegenwoordigen.
Pogingen van mijn kant om door te dringen tot dat bastion kwamen mij op een onbeduidend bedankje te staan. Communiceren met het parlement is welhaast onmogelijk. Het is éénrichtingverkeer, wat je ook probeert. Een lawine van brieven aan alle politieke partijen zal de zaak misschien keren. Dat is hier op deze site al eens aan de orde geweest. Maar vervolgens ook in goede bedoelingen blijven steken. Maar zonder een vuist komen we nergens.
Peter, ik noem dat ‘veel gestudeerd, weinig geleerd’. De Duitsers hebben er ook een mooie uitspraak over: ‘Viel Meinung, weinig Ahnung’.
weinig = wenig
@Peter,
Ik heb een brief geschreven ongeveer 3 maanden geleden naar Wilders.
Ik hem geschreven dat er veel geld uitgeven word voor iets dat nog niet bewezen is wat betreft opwarming door co2 alleen.
De burger opgezadeld word met iets dat totaal nog niet rijp is voor de grote massa productie in oude huizen, met de nodige kosten van dien.
En het gedwongen van het gas af te gaan terwijl andere landen er juist aan gaan.
Geschreven dat het met molens en zonnepanelen geen oplossing is voor een betrouwbaar stroomnet.
Of de Kamerleden wel op de hoogte zijn dat dit technisch onmogelijk is.
Verwijzing gemaakt naar dit forum.
Ik kreeg antwoord terug wat ik overigens niet gedacht had.
Ze schreven dat ze blij waren dat ik, de burger zijn ongenoegen liet blijken, en dat ze blij waren te horen wat echt onder de burgers leeft omtrent klimaat regels.
Er zou notitie gemaakt worden omtrent mijn schrijven.
Daarop volgde standaard afsluit regels.
Nu weet ik dat Wilders niets in de melk te brokkelen heeft, maar ik vond toch fijn dat er een reactie terug kwam die niet negatief was, al was het een korte tekst.
Maar naar mijn idee was het schrijven GEEN standaard antwoord.
Theo
Dat overkwam me bij verschillende politieke partijen. Een antwoord, een bedankje. Verder weinig inhoudelijks. Daarom vind ik dat er voor de grotere thema’s een referendum moet komen om de burger invloed te geven tussen de verkiezingen in. Zo blijft de democratie een zeer zwakke afspiegeling van wat het zou moeten zijn.
@Peter,
Dat ben ik helemaal met je eens, het is al schandalig dat dit afgeschaft is, en al helemaal om de reden dat het afgeschaft is.
En dat Rutte het zefs klaar heeft gespeeld dat het laatste woord van de koning of koningin niets meer van betekenis heeft.
Eigenlijk kun je het koninklijk huis nu net zo goed opruimen, het heeft totaal geen meerwaarde meer.
Wat ik ook niet goed begrijp, Rutte is een echte VVD man, die staat voor het bedrijfsleven, minder voor de gewone man, en dat is ook duidelijk te merken, dat die nu ineens de bedrijvigheid niet meer zo hoog heeft staan als vroeger.
Anders had die nu wel ingegrepen bij Tata steel, om maar een voorbeeld te geven.
Ik vraag me daarom ook af wat is er wat wij niet weten?
Theo
Rutte is geen echte VVDer, maar een politieke opportunist, die zo lang mogelijk in zijn torentje wil blijven. Daarvoor is hij bereid alle vvd standpunten te offeren.
Theo, lees eens dit artikel https://herstelderepubliek.wordpress.com/2019/10/13/koning-en-premier-uit-hetzelfde-nest/
Het is me allemaal wat,
Dat van Bernhard wist ik wel, die heeft wel meer corrupte zaakjes geregeld.
Dat van Rutte niet.
Dit is duidelijk een artikel voor de “believers” – de klimaatontkenners*. Indien je een klimaatontkenner bent, dan gaat het er allemaal in als zoete koek, maar indien je het zonder vooroordeel leest, dan zie je wel heel wat kronkelredeneringen.
Iemand die al lang op pensioen was nog voordat er voor het eerst over AGW werd gesproken en waarvan niemand hier ooit heeft gehoord, wordt plots als autoriteit opgerakeld rond klimaatmodellen. Het typische autoriteitsargument, bij gebrek aan degelijke argumenten. Maar zelfs zonder klimaatmodellen weten we dat het opwarmt en dat dit gebeurt door antropogene CO2.
Verder wordt beleid en wetenschap door elkaar gehaald. Jean-Pascal van Ypersele die houdt zicht niet bezig met beleid! Hij zegt (als wetenschapper) enkel dat geen beleid voeren een zware impact zal hebben. Leo Van Broeck spreekt zich wel uit over beleid, maar hij is dan weer geen wetenschapper. Ze blijven elk in hun eigen domein van expertise.
En dan natuurlijk ook weer het oprakelen en misinterpreteren van de “97%”. Maar indien je echt zou durven kijken naar de klimaatwetenschap, dan kun je alleen maar concluderen dat er wel degelijk AGW is, en dat dit verantwoordelijk is voor een groot deel van de huidige opwarming is. Het is inderdaad wel zo dat er over “deelaspecten” nog onduidelijkheid is, maar er is geen gerede twijfel mogelijk over AGW in het algemeen. Dan ben je een klimaatontkenner.
Tot slot: “Werk vanuit het doel terug”. Mooi zo. Wat is het doel? Ik zou zeggen: verknoei de wereld niet voor de volgende generaties. AGW is een feit. Indien we ons er niets van aantrekken, dan gaat het tegen pakweg het jaar 2300 een pak warmer worden, de zeespiegel meerdere meters stijgen en klimaatextremen nog extremer zijn dan vandaag. Het is aan de beleidsmakers over de hele wereld om te beslissen of ze hun kop in het zand willen steken, uitstelgedrag willen vertonen, of actie willen ondernemen.
(*eigenlijk de AGW-ontkenners)
Bestaan er ‘klimaatontkenners? Ik heb er nog nooit een ontmoet. Voor zover ik weet ontkent namelijk niemand het klimaat, sterker nog, er zijn vele ‘klimaten’.
U gebruikt deze term om mensen weg te zetten die om gegronde redenen twijfelen aan de fatale invloed van de mens op het klimaat. Gelukkig zijn die wetenschappers er, want juist twijfel heeft ons ver gebracht.
Mensen die anderen ‘klimaatontkenner’ noemen, lijden vaak aan ‘klimafobie’, ook wel de ziekte van Thunberg genaamd. Daar is helaas nog geen behandeling voor.’
Co-piloot, je mag geloven wat je wilt. Alles wat je beweert is al uitvoerig, in boeken en ook via deze site besproken en weerlegt, niet door mij, maar door veel knappere koppen dan ik.
U gelooft toch hoop ik niet dat die wetenschappers allemaal op de payroll van de oliemaatschappijen staan? Als dat zo is, is er geen redding meer mogelijk.
Volgens mij heeft een van onze vaste klimaatpsychopaten weer een nieuwe identiteit aangenomen.
John,
Hij zit weer met zijn nieuwe identiteit in de spam.
Wees niet bang; Global Warming, momenteel ‘Klimaat Verandering’ is niet waar. Het is verkleed als wetenschap, maar het is geen wetenschap, het is propaganda: “Wereldwijde temperaturen stijgen, broeikasgassen storten onze atmosfeer uit”, zeggen de onrustzaaier “er is meer koolstofdioxide in onze atmosfeer dan ooit tevoren, “de migratiepatronen van dieren zijn gewijzigd”, en zo gaat de lijst verder.
http://finalwakeupcall.info/blog/2019/10/16/klimaat-zwendel/
Groeten, Ben
Gisteren nog even de tweet van Marjan Minnesma gelezen. Als eindspurt om de CO2 reductie te halen hebben ze nu een deal kunnen sluiten met woningbouwcooperaties om 100000 woningen van het gas te halen. Kost ongeveer een 35000 Euro per woning en levert in totaal een reductie op van 0.2 gigaton op de 9 gigaton die we nog te halen hebben. Je kunt zelf wel uitrekenen wat dat gaat kosten voor 7 miljoen woningen.
Maar in haar stormrun voorwaarts vergeet ze dat het van gas los maken van woningen alleen maar zin heeft als de extra elektriciteit die dat vergt ook groen moet worden gemaakt. Dat gaat niet zo snel, zodat het effect averechts is. Met het van gas los maken zonder de elektriciteitsopwekking aan te passen krijg je een averechts effect, meer CO2-uitstoot.
Ik zou liever zien dat die woningcooperaties kleine, betaalbare woningen zouden bouwen. Heb ik nog kans om van mijn zolderkamertje af te komen voor mijn pensioen.
Die 100.000 woningen van het gas af kost 35.000 euro. Wie betaald dat ? De huurder ? En als de huurder niet akkoord gaat worden zij dan uit het huis gezet. Voor dat geld kan je 15.000 huizen bouwen.
Goed en nuchter stuk.
Freeman Dyson: De klimaatmodellen kunnen ons helpen om het klimaat te begrijpen, maar zijn ongeschikt om het klimaat te voorspellen.
https://www.youtube.com/watch?v=BQHhDxRuTkI
kunnen ons heel misschien helpen
@ Wilco,
“Freeman Dyson: De klimaatmodellen kunnen ons helpen om het klimaat te begrijpen, maar zijn ongeschikt om het klimaat te voorspellen.”
De tegenstrijdigheid ten top. Grote onzin.
Beste Frans,
Niet alleen de samenvatting lezen, ook de video bekijken.
@ Wilco,
Je hebt gelijk die video heb ik niet gezien. Ga ik straks zeker doen.
De video heb ik bekeken en mijn uitspraak eerder blijft staan.
Ik ben het op veel punten eens met Dyson echter op een punt niet.
Dat de aarde groener wordt als gevolg op AGW hoe klein of groot die A ook is kan als positief worden gezien als bv de terugkoppeling teneinde een verstoring (A) te op te vangen of als positie omdat dit groeier worden de voedselproductie kan doen vergroten.
Toch zie ik die positieve zaken als bijwerkingen op een toch niet te accepteren probleem. Op de site van BV toen ik nog geen ban had werd mij gevraagd of ik elke beïnvloeding van de mens als zou worden aangetoond op het klimaat goed of slecht zou vinden. Nu als idd aangetoond zou ik dat dus slecht vinden ook al zouden er zelfs ook ‘positieve’ kanten aan zitten.
Mijn mening is dat de mens als onderdeel van de grote natuur inmiddels op deze natuur een te zware claim legt. Dat zich dat ook zou vertalen naar beïnvloeding van het klimaat of klimaatverandering die mogelijkheid houd ik open maar daar is totaal nog geen bewijs voor. De echte zichtbare invloed van de mens ligt ook niet in een verre toekomst maar in het heden. Kijk om je heen neem waar en zoek de gemeenschappelijke factor achter de problemen van vandaag en morgen.
Het positieve van Dyson in trend het komt wel goed en laten we ons vooral richten op positieve effecten deel ik zeker niet.
Verder natuurlijk respect voor deze man.
Mvg,
Frans
Hoi Frans,
Ik kan de inbreng van Freeman Dyson zeer waarderen, maar ik ben het wel met je eens dat hij zich wellicht iets te optimistisch opstelt. En ik denk dat veel mensen je ook zullen begrijpen op het punt dat je je zorgen maakt over de impact van de mens. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het fenomeen als de plastic soep in het midden van de Grote Oceaan en andere aan milieu gerelateerde zaken – welke in mijn ogen meestal weinig tot niets van doen hebben met het klimaat.
Echter, het is denk ik niet helemaal realistisch om te denken of te veronderstellen dat het mogelijk zou moeten zijn voor de mens om aanwezig te zijn zonder enige vorm van invloed uit te oefenen op haar omgeving. Daarom is het onderscheiden van positieve invloeden en negatieve invloeden denk ik wel functioneel. Echter, helaas is dit wel minder een uitgemaakte zaak dan we veelal denken want rond het CO2 debat zien we dat de positieve aspecten van CO2 eigenlijk welhaast voortdurend onder het tapijt wordt gemoffeld door het IPCC… om vervolgens met wilde claims te komen over de negatieve effecten terwijl er geenszins duidelijkheid bestaat over de impact.
Ik hoop dat je deze redenering wel kunt volgen?
We moeten denk ik allemaal oppassen dat we sterke emoties ontwikkelen rond het klimaat die uiteindelijk vooral op een combinatie van krasse taal en retoriek steunt; immers, het klimaat zelf is volkomen ongevoelig voor alle vormen van retoriek van de mens…. afgezien van de impact van de CO2 die hierbij door de ademhaling van de mens wordt uitgestoten.
Uiteindelijk draait het vanzelfsprekend allemaal om het gedrag van de mens en de ‘footprint’ van het individu op het milieu… ik heb hart voor het milieu, maar ik heb geen sympathie voor milieuactivisten die de halve wereld afreizen met de retorische waangedachte dat ze hierbij met hun inbreng het ‘klimaat’ wel even zouden kunnen gaan redden… daar zou een weldenkend mens eigenlijk alleen maar verdrietig van behoren te worden.
@ Martijn,
“Echter, het is denk ik niet helemaal realistisch om te denken of te veronderstellen dat het mogelijk zou moeten zijn voor de mens om aanwezig te zijn zonder enige vorm van invloed uit te oefenen op haar omgeving. “
“Daarom is het onderscheiden van positieve invloeden en negatieve invloeden denk ik wel functioneel. Echter, helaas is dit wel minder een uitgemaakte zaak dan we veelal denken want rond het CO2 debat zien we dat de positieve aspecten van CO2 eigenlijk welhaast voortdurend onder het tapijt wordt gemoffeld door het IPCC… om vervolgens met wilde claims te komen over de negatieve effecten terwijl er geenszins duidelijkheid bestaat over de impact.”
“Ik hoop dat je deze redenering wel kunt volgen?”
Ja die redenering kan ik volgen en over die invloed van de mens natuurlijk is deze er alsmede de invloed van alle andere zo belangrijke organismen. Echter ik doel op een dusdanige ‘verstoring’ dat het andere organismen in hun functie binnen de natuur gaat frustreren en uiteindelijk de natuur door zelfregulering daarvoor naar een andere mode moet schakelen. Mijn overtuiging is dat de natuur altijd regelend optreedt. Dat gebeurt zonder problemen binnen de ‘buffers’ van de normale processen onder normale condities dan wel dat dit zal gebeuren als de capaciteit van de buffers wordt overschreden dan waarschijnlijk met problemen en onder niet normale ( lees bekende) condities. AGW als bewezen en zeker bij grote A zou dan duiden op zo’n overschrijding met gevolgen voor alle organismen op aarde inclusief de mens.
Maar ook dan wil dat nog niet zeggen dat binnen het gaan naar een nieuw evenwicht er voor de mens geen ruimte meer zou kunnen zijn. Eerlijk gezegd weten we niet hoe die situatie er uit zal zien en misschien is het beter deze situatie te gaan vermijden.
Maar nogmaals over onze invloed op klimaat weten we nog te weinig maar over onze invloed op milieu of de natuur kunnen we bijna dagelijks de gevolgen van waarnemen.
Mvg,
Frans
Ik ben wat “flabbergasted”. Ik had/heb de visie dat onze Jan Tinbergen nauw verbonden was met “De Club van Rome” en hun rapport: “Grenzen aan de groei”. Hierin werd ons verteld dat we zuiniger moesten leven vanwege de grondstoffencrisis.
Ik vond dat we daarmee gepushed werden met een veel te overdreven angstbeeld van dat onze welvaart in elkaar zou storten. Als technicus had ik vertrouwen in ons kunnen om vervangende technologiëen te bedenken.
Me dunkt dat het toen geschetste doembeeld NIET uitgekomen is. En juist daarom heb ik nu zo mijn bedenkingen bij de huidige “klimaatcrisis”.
@ Steven
“Me dunkt dat het toen geschetste doembeeld NIET uitgekomen is.”
Nog niet idd de fout van CvR was dat er een datum aan was gehangen. Verder gebeurt dat doembeeld niet van de ene op andere dag. Natuurlijk zijn er grenzen aan de groei en maken we dat nu steeds vaker mee.
“En juist daarom heb ik nu zo mijn bedenkingen bij de huidige “klimaatcrisis”.”
Wel ik zie zonder nadere duiding bedenkingen geen verband.
Laat ik eerst enkele belangrijke zinnen uit artikel citeren:
1. “De basispremisse van Tinbergen was altijd dat een model per definitie een vereenvoudigde weergave is van de werkelijkheid. “
2. “…..een doodzonde volgens Tinbergen: je zal nooit — maar dan ook nooit — vereenvoudigde modellen misbruiken door de zwakste relaties in het model of de modellen uit te buiten.”
3. “…Of met andere woorden: er is een maximum diepte aan kennis vooraleer ze zinloos wordt voor beleidsvoering.”
4. “Niet modelleren wat je niet kan modelleren.”
5. “Over de projecties naar de toekomst is men het vaak niet eens,..”
6. “Goede kennis kan leiden tot slecht beleid en slechte kennis tot goed beleid”
7. “Tinbergen wist dat falende modellen of gemankeerde voorstelling van problemen leiden tot verkeerde keuzes, maar erger nog: tot inertie en inactiviteit op beleidsniveau.”
8. “Wie wil, doet er zijn voordeel mee. Wie het negeert, eindigt in een zinloos dispuut.”
Mijn reacties op deze punten:
1. Hoe juist het lijkt wel een open deur maar hoe weinig wordt dit beseft als het over modellen in het algemeen gaat. Voor de dynamische processen die het klimaat sturen is het verband met de de werkelijkheid in de hiervoor opgetuigde modellen door te weinig kennis niet aanwezig en het model is nooit te valideren. Gelukkig is dat laatste dus ook niet nodig in deze situatie.
2. Laat deze mening los op het beleid op grond van de klimaatwetenschap en tel het aantal doodzonden. Het gaat nog druk worden voor de poort van de hel.
3. Een zeer belangrijk advies en precies daar waar het in bv de discussies over de klimaatwetenschap mi te vaak mis gaat. Men gaat te diep in op de details en kan daar oeverloos over debatteren. Ik hoop niet op tenen te trappen maar te vaak ontbreekt het grote plaatje en gaat het vooral om het tonen eigen kennis of beoefenen van hobby.
4. Tja natuurlijk maar toch gaat men verder. Deze mening mag van mij iedereen betrokken bij de klimaatwetenschap wel op een tegeltje zetten en elke dag hardop lezen.
5. Gezien het gegeven dat modellen dus niet kunnen zijn de projecties als waarde ook volkomen nutteloos. Maakt niet uit dat men daarover dan van mening verschilt het is dan verspilde moeite die nergens toe leidt.
6. Nu daar verschil ik op van mening. Als er een relatie is tussen slechte kennis en het hierop te voeren beleid is dat beleid ook slecht. Een voorbeeld ik ben voor uitfaseren fossiel en daar beleid op te laten afzetten. Echter als dat gebeurt vanuit die AGW angst zullen die maatregelen er anders uitzien dan als er beleid wordt gevoerd met het uitgangspunt dat fossiel tzt schaars wordt. Je kunt het goede pas goed doen om de juiste reden.
7. Nu dat is precies wat er gebeurt.
8. Ja volledig mee eens.
Tot zo ver dan want er is al weer een nieuw artikel dus zal de aandacht voor dit mi zeer belangrijke artikel wel snel wegebben. Jammer.
Mvg,
Frans
Frans Galjee
Ook ik vind de snelheid waarmee onderwerpen wisselen en minder goed worden uitgediept als mogelijk is, erg jammer. Graag zag ik dat een onderwerp verder werd uitgewerkt en grondiger uitgediscussieerd. Zodat duidelijker wordt waar het fundamentele verschil van mening zit.
Ik wil best geloven in de oprechte zorgen van mensen die denken dat het water ons aan de lippen staat. Mogelijk kan een helder betoog dat doorbreken. Met welles-nietes komen we ook hier geen streep verder. Evenmin als met het smijten met linkjes naar artikelen die de ene club omarmt en de andere club verwerpt. Alleen al uit het oogpunt van de geconstateerde eenzijdigheid van de informatie via de MSM verspreidt, zou dat winst zijn.
Waar blijft bijvoorbeeld Guido van der Werf met zijn standpunt over het aanplanten van meer bos (1,1 biljoen bomen wereldwijd) versus het neerpoten van vele windturbines. Van die bossen en bosbranden heeft hij kennelijk verstand. Maar daar hoor ik hem niet over.
Steven Verhoef
Pas als onze regering er maximaal op inzet West-Nederland met alles erop en eraan, naar het veilig gewaande oosten gaat verhuizen is er een voorzichtige kans dat ik dat Haagse clubje ga geloven. Tot nu toe zijn ze alleen door hun plannen al ongeloofwaardig gebleken.
Met 0,0007 gr C vermindering in het vooruitzicht is alles wat is voorgesteld onzinnig, verarmend, niet productief en alleen angstaanjagend. En zo is het door de heren en dames in het Haagse ook bedoeld.