Door: Richard S. Lindzen, Emeritus professor in Atmosferische Wetenschappen, Massachusetts Institute of Technology
Vertaling: Martien de Wit.
Als wetenschapper die meer dan vijftig jaar heeft gewerkt aan vraagstukken in de atmosferische wetenschap, waaronder het klimaat, vraag ik me af of de wetenschap wel iets kan bijdragen aan het publieke debat van vandaag over de kwestie van de ‘catastrofale door de mens veroorzaakte’ klimaatverandering.
Mijn punt is dat dit vooral een politieke kwestie is en daarom thuis hoort bij het publiek, en in het bijzonder bij politici. Voor het grootste deel weten deze groepen niets van klimaatwetenschap, of van wat wetenschap nu eigenlijk is. Geconfronteerd met tegenstrijdige informatie kunnen ze kiezen uit wat ze willen geloven en zelfs de onjuiste bewering dat ‘97% van de wetenschappers het eens is’ voor waar aannemen.
Een eenvoudig voorbeeld illustreert het probleem. In 1998 was er een stijging in het dertigjarig gemiddelde van de temperatuur op aarde. Maar in de twee decennia daarna is er geen trend van betekenis geweest. De veranderingen die zich in werkelijkheid hebben voorgedaan, zijn over het algemeen veel kleiner dan wat de modellen hadden berekend. Natuurlijk waren er kleine schommelingen en was er in 2014-2016 een piek, die samenhing met El Niño, gevolgd door een daling.
Dit ontbreken van een trend werd door veel wetenschappers aan beide kanten van de klimaatdiscussie een ‘pauze’ genoemd. De alarmisten verzetten zich hiertegen met de bewering dat veel van de ‘heetste jaren ooit’ in deze periode plaatsvonden. Weinig mensen leken zich te realiseren dat deze bewering nauwelijks in tegenspraak was met het bestaan van de ‘pauze’. Immers, als de temperatuurafwijking (d.w.z. de verandering van het gemiddelde over dertig jaar) na 1998 absoluut vlak was gebleven, zouden alle volgende jaren de heetste jaren ooit zijn geweest!
In feite heeft een oplettende burger de details van de wetenschap niet nodig om te zien dat er iets diep mis is met deze kwestie. Deze burger zou nl. opmerken dat alle beleidsmaatregelen die bedoeld zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan, al lang bestonden, voordat ze gekoppeld werden aan de opwarming van de aarde. Vrijwel hetzelfde beleid voor de controle van de energiesector en de beëindiging van het gebruik van steenkool, werd voorgesteld om te reageren op eerdere noodsignalen over zure regen en wereldwijde afkoeling.
Deze burger vraagt zich ook af waarom de beleidsmaatregelen éénzijdig de nadruk leggen op massale pogingen om verhogingen van slechts één van de vele factoren, die met opwarming te maken hebben (namelijk de CO2-niveaus), te voorkomen. Waarom geven de alarmisten niet evenveel aandacht aan aanpassing aan veranderende omstandigheden? Over het algemeen is aanpassing goedkoper, flexibeler en iets waar mensen bijzonder goed in zijn. We kunnen tenslotte leven in alle regionen, van het noordpoolgebied tot de evenaar.
Als deze burger goed is in rekenen, zal hij of zij zich ook realiseren dat géén van de voorgestelde beleidsmaatregelen een significante invloed op het klimaat zal hebben, ongeacht wat men gelooft van de onderliggende fysica. Er wordt kennelijk vereist dat we puur symbolische offers brengen als demonstratie dat we ‘deugen’.
Als deze burger ook bekend zou zijn met de aard van de wetenschap, zou hij of zij erkennen dat bijna al het geclaimde overvloedige bewijs voor klimaatalarm geen echt bewijs is in wetenschappelijke zin. Wetenschappelijk bewijs moet immers iets zijn dat ondubbelzinnig is voorspeld en niet alleen iets dat schadelijk of onaangenaam is. Sommige van de zogenaamde bewijzen zijn juist het tegenovergestelde van wat de fysica voorspelt.
Deze burger zou ook merken dat ‘zekerheid’ geen kenmerk van de wetenschap is.
Integendeel, de wetenschap legt de nadruk op sceptisch onderzoek. Dit is vooral het geval voor complexe en nog onontwikkelde thema’s als het klimaat. En toch houden de alarmisten vol dat ze met zekerheid de oorzaak van klimaatverandering weten en dat de regelknop van deze oorzaak een gas is, nl. CO2, dat toevallig ook essentieel is voor alle leven op aarde.
Al het bovenstaande geeft wel aan dat dit een politieke kwestie is. De details van de politiek kunnen van plaats tot plaats enigszins verschillen. In de Verenigde Staten is het klimaat grotendeels een partijkwestie. Links steunt ‘bestrijding van klimaatverandering’ omdat het gelooft in het vergroten van de macht van de staat; rechts neigt naar scepsis omdat men gelooft in individuele vrijheid. In Europa lijkt de kwestie verband te houden met het conflict tussen machtsconcentratie en soevereiniteit. In beide werelddelen is klimaatalarmisme een centraal onderdeel geworden van ‘politieke correctheid’. De angst voor politieke incorrectheid lijkt vooral groot te zijn onder de zogenaamde ‘hoogopgeleide elites’.
De vermeende ‘klimaatcrisis’ is geen wetenschappelijke kwestie, ondanks de immense pogingen om de vermeende ‘autoriteit’ van de wetenschap in te roepen. Je zorgen maken over de veronderstelde gevolgen van vrijwel onmeetbaar kleine en op twijfelachtige wijze waargenomen schommelingen in de wereldwijde gemiddelde oppervlaktetemperatuur, zaait alleen maar verwarring en gekibbel daarover komt neer op het accepteren van een onwaar verhaal.
Maar het is zinvol om kennis te nemen van wat de wetenschap ons vertelt.
Niets in de metingen van vandaag suggereert dat er iets bijzonders of ongebruikelijks gebeurt. Zelfs de werkgroep 1 van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties (de enige groep van het IPCC die zich met wetenschap bezighoudt) erkent dat zaken als droogte, overstromingen, orkanen, enz. geen waarneembare trends vertonen.
Zeker, over een betrekkelijk korte periode van waarneming zullen er variabelen zijn die een wat stijgende of dalende trend vertonen, maar geen van deze is ongewoon of duidelijk in verband te brengen met toenemende CO2.
De basis voor bezorgdheid is simpelweg dat modellen (die over het algemeen onbetrouwbaar zijn) suggereren dat er een probleem ‘denkbaar’ is. Dit is een buitengewoon zwakke basis om de maatschappij op zijn kop te zetten, de energiesector te vernietigen, de elektriciteitsprijs te verhogen, de beschikbaarheid van energie te verminderen, de ontwikkeling van de armste gebieden ter wereld tegen te werken en tegelijkertijd triljoenen euro te verspillen en angst en hysterie aan te jagen.
Helemaal me eens. Van mijn respect voor de gemiddelde ‘hoog opgeleide’ medemens is niet veel meer over.
Mijn dochter is opgeleid in Bogota. Dat ligt 2 km boven zee/oceaanspiegelniveau. Begrijp niet waarom u geen respect voor haar heeft.
hoogopgeleid is eigenlijk “langdurig opgeleid” . Met die hoogte valt het meestal erg mee.
Hoog opgeleid = lang geïndoctrineerd.
Ravian, indien u (ernsitg) ziek bent, gaat u dan naar een hoog opgeleide arts, of naar een kwakzalver?
Wanhoopt niet, Jan.
Lindzen is inderdaad niet zo’n goede wetenschapper, maar er zijn ook integere hoog opgeleiden hoor!
Maar liefst 22 professoren van het MIT hebben zich tegen de gepensioneerde Lindzen uitgesproken in een openbare brief:
“As Linden’s colleagues at MIT in the Program in Atmospheres, Oceans and Climate, all of whom are actively involved in understanding climate, we write to make it clear that this is not a view shared by us, or by the overwhelming majority of other scientists who have devoted their professional lives to careful study of climate science.”
Hoi Guido!
Ach, je bent er weer doorheen gekomen. Haal maar even adem hier nu het nog kan.
Wacht maar tot die collega’s ook de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt en hun carrière niet meer afhankelijk is van de enorme fondsen voor klimaatonderzoek (sinds het klimaatalarm met een factor 20 toegenomen). Lindzen zou op handen gedragen moeten worden en gecomplimenteerd moeten worden voor zijn rol als “whistleblower”. Die 22 professoren (waarvan slechts een enkele meteoroloog) behoren duidelijk tot de ‘hoogopgeleide elite’. Zij durven Lindzen niet in een wetenschappelijk debat met zijn ongelijk te confronteren. Wat beweegt hen om een wetenschappelijke controverse via een – aan het grote publiek gerichte – brief uit te vechten?Hoogst ongebruikelijk en ongepast!
(C.?) A.G.W. de Baas, dat alleen al zou u reden tot nadenken (en scepsis) moeten geven.
Beste A.G.W. de Baas (leuke naam trouwens),
In deze video uit 2018 van het MIT instituut blijkt dat de autoriteit van Richard Lindzen geenszins ter discussie staat:
https://www.youtube.com/watch?v=Yd-SybBwZWY
Uit je suggestie dat de brief van de medewerkers van MIT iets zou zeggen over de kwaliteit van de Lindzen maak ik op dat je de aard van de brief verkeerd hebt beoordeeld. In principe toont de brief enkel aan dat de betreffende wetenschappers het duidelijk niet eens zijn met het standpunt van Lindzen.
Bovendien blijkt uit deze lijst dat bij MIT ruim het dubbele aantal professoren werkzaam is dan het aantal namen dat in de brief staat vermeld:
h ttps://eapsweb.mit.edu/people/faculty-and-senior-researchers
Consensus argument, dat in de wetenschap onbestaanbaar is, de Baas.
Consensus bestaat wel degelijk in de wetenschap:
“Scientific consensus is the collective judgment, position, and opinion of the community of scientists in a particular field of study. Consensus implies general agreement, though not necessarily unanimity”
“Popular or political debate on subjects that are controversial within the public sphere but not necessarily controversial within the scientific community may invoke scientific consensus: note such topics as evolution,[7][8] climate change,[9] or the lack of a link between MMR vaccinations and autism.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_consensus
Over de oerknal bestaat redelijke consensus.
Toch is er een theorie (van roodverschuiving) die het zonder uitdijing van het heelal af kan
en dus ook geen oerknal inhoudt.
Consensus in de wetenschap bestaat inderdaad maar het kan niet als argument worden aangedragen; het zou iedere paradigma verschuiving in de kiem smoren.
@ Dirk
“Consensus bestaat wel degelijk in de wetenschap”
Ja helemaal mee eens, echter gezien huidige staat van beperkte kennis over zelfs de natuurlijke processen van klimaatverandering zou ik het ‘consensus’ begrip als argument nog lang achter slot en grendel willen houden.
Ik doe het niet graag maar er is ook een tijd geweest dat er onder misschien ook wel 97% van de wetenschappers er consensus bestond over positie aarde in ons zonnestelsel. O ja dat gebeurde mede dus vanuit de druk van een religie, maar is die situatie nu anders dan?
Verder heeft Chris ook al een goed antwoord gegeven.
Blijft zo Dirk je mag als leek gewoon je keuze maken waarin jij wilt geloven.
Mvg,
Frans
Chris, ik vond juist wel dat je een wetenschappelijke consensus naar buiten kunt dragen als argument: het toont aan dat er heel wat data en kennis zijn rond het onderwerp, en dat de klimaatwetenschappers niet langer gerede twijfel hebben over de antropogene opwarming.
Gerard, de consensus en het feit dat bijna alle klimaatwetenschappers er achter staan, toont juist aan dat het niet gewoon ‘beperkte kennis’ is, maar dat er voldoende informatie is om tot de conclusie/consensus te komen.
Lindzen moet dus met heel goede argumenten afkomen om mij te overtuigen dat die consensus verkeerd zou zijn, maar dat doet hij niet. Zelfs zijn argument dat er geen “97%” zou zijn, blijkt niet te kloppen!
@ Dirk,
“Chris, ik vond juist wel dat je een wetenschappelijke consensus naar buiten kunt dragen als argument: het toont aan dat er heel wat data en kennis zijn rond het onderwerp, en dat de klimaatwetenschappers niet langer gerede twijfel hebben over de antropogene opwarming.”
Het toont aan dat uit die berg data en informatie (geen kennis) er collectief een interpretatie aan wordt gegeven en deze is niet te verwarren met kennis want die ontbreekt. De heersende mening is leidend en wordt hier bevestigd vanuit tunnelvisie en vooral een zorg om eigen boterham.
Ik vind dat jij te snelle ( en verkeerde) conclusies trekt.
“Gerard, de consensus en het feit dat bijna alle klimaatwetenschappers er achter staan, ..”
Dat is dubbelop.
“…toont juist aan dat het niet gewoon ‘beperkte kennis’ is, maar dat er voldoende informatie is om tot de conclusie/consensus te komen.”
Weer een verkeerde conclusie en helaas onzin dus.
“Lindzen moet dus met heel goede argumenten afkomen om mij te overtuigen dat die consensus verkeerd zou zijn, maar dat doet hij niet. Zelfs zijn argument dat er geen “97%” zou zijn, blijkt niet te kloppen!”
Ik schat zo maar in dat niemand jou kan overtuigen.
@Dirk:
Er is ook consensus over de onzekerheden, maar daar valt niet over te praten ;-)
Elke andere tak van wetenschap komt niet weg met een factor 3 tussen de ondergrens en bovengrens zoals bij de klimaatgevoeligheid bij verdubbeling van het CO2-gehalte (1,5 tot 4,5K).
Daar is de AGW-consensus al 30 jaar over aan het bakkeleien.
Zonder politieke steun (met als ondergrond de mens is slecht en de natuur is goed) werd AGW-klimatologie beoefend zoals alle andere natuurwetenschappen.
Consensus onder wetenschappers betekent niet dat dat de waarheid is, maar het is wel het verstandigst om op basis van die consensus beleid te maken.
@Testpiloot:
Maar wat doe je als dat beleid het consensusverhaal van AGW helemaal niet kan voorkomen?
Maar daar hoor je de AGW-protagonisten niet over.
Het gaat nu inmiddels over stikstof waar niemand in stikt.
@Boels, elke reductie van CO2 uitstoot zal een stap in de goede richting zijn, ook al is 0 CO2 uitstoot in 2050 met het huidige beleid en de huidige stand van zaken te optimistisch. Ook al kunnen we het niet voorkomen, we kunnen het minder ernstig maken, of uitstellen. Ook als zonne- en windenergie uitbreiden, voorkomt dat alsnog CO2 uitstoot. 1m zeespiegelstijging in 2100 is heel wat lastiger en duurder aan te pakken dan 1m in 2200 of 2300.
We kunnen tenslotte ook niet weten waar we nu hadden gestaan, als er geen regels voor energielabels voor witgoedfabrikanten en voor huiseigenaren zouden zijn geweest, of als we in de jaren ’60 de binnensteden zouden zijn platgegooid voor snelwegen en we nu naar amerikaans model geen openbaar vervoer hadden gehad, maar alles met de auto deden, inclusief een bezoekje aan de buren.
@ Testpiloot,
“……elke reductie van CO2 uitstoot zal een stap in de goede richting zijn, ook al is 0 CO2 uitstoot in 2050 met het huidige beleid en de huidige stand van zaken te optimistisch.”
Dat gaat uit van een bewezen invloed van door mens uitgestoten CO2 (fossiel) op gang van klimaat. Dit is echter nog niet het geval.
“Ook al kunnen we het niet voorkomen, we kunnen het minder ernstig maken, of uitstellen. Ook als zonne- en windenergie uitbreiden, voorkomt dat alsnog CO2 uitstoot.”
Het middel zal meer schade veroorzaken dan met het middel kan worden voorkomen voor een wellicht ook niet aanwezig ‘ernstig’ probleem.
“1m zeespiegelstijging in 2100 is heel wat lastiger en duurder aan te pakken dan 1m in 2200 of 2300.”
Ja dat is waar maar het verband met AGW waarin de A nog niet bewezen is en verder de processen die klimaatverandering bepalen nog te onbekend zijn is het gissen naar die stijging van de zeespiegel. Met de huidige 2,3 mm per jaar kom je voor 2100 op een stijging van nog geen 20 cm. Natuurlijk verwacht men een versnelling van die stijging anders is al die angst voor niets gezaaid.
Piloot
Zeespiegel stijging bij den Helder 15 cm per eeuw. En lineair sinds 1850. Laat je niet bang maken. Er komt tot 2100 misschien 12 cm bij tov nu. Wij hebben te maken met de Noordzee en niet met een satelliet meting van het midden van de grote oceaan.
@ Eric,
“Zeespiegel stijging bij den Helder 15 cm per eeuw. En lineair sinds 1850. Laat je niet bang maken. Er komt tot 2100 misschien 12 cm bij tov nu. Wij hebben te maken met de Noordzee en niet met een satelliet meting van het midden van de grote oceaan.”
Misschien een niet helemaal een juiste beschrijving voor de meelezers.
De gemeten maar vooral berekende zeespiegelstijging is een gemiddelde en om verschillende oorzaken betekent dat dat er plaatsen zijn met minder stijging en plaatsen met meer stijging. Een versnelling in stijging is slechts bereikt door vroegere waarden van stijging naar beneden te stellen ( homogenisatie ja daar is ie weer). Bij alarmisten wordt reikhalzend uitgezien naar die broodnodige versnelde stijging om de toch op grond van modellen ( ja daar zijn ook die weer) voorspelde hogere zeeniveaus voor eind deze eeuw enige grond van mogelijkheid te kunnen geven. Gezien echter de meetmethoden en de wijze waarop de stijging in een cijfer achter de komma in mm wordt berekend ( een heidense klus met nogal wat aannames) is het vaststellen van een verandering van die stijging (een versnelling of juist vertraging) meettechnisch niet mogelijk.
Maar modellen doen wonderen en met wat kunst en vliegwerk rolt er inmiddels een versnelling uit die voorzichtig wordt aangegeven als zijnde gedetecteerd.
Nu nog alles even naar toekomst exponentieel doortrekken en zie daar wat misschien mogelijk zou kunnen zijn (lol).
Als het niet zo veel impact zou hebben deze onzin dan zou je er om kunnen lachen.
Mvg,
Frans
Frans
https://1drv.ms/u/s!ApfzVaBgypPmgtpJpnmvZ9G5OP4cUw
Behoorlijk lineair. Een parabolische fit geeft geen verbetering tov de lineaire fit. Dus we kunnen de lineaire gebruiken. Dus constante stijgsnelheid en geen versnelling aan de kust bij den Helder.
Ik begrijp de alarmisten niet, geen zorgen over grote stijgingen. We hebben van 1850 tot heden geen versnelling, ondanks de voortdurende CO2 toename. Dus waarom zou dat nu ineens in de 80 jaar tot 2100 gaan gebeuren?
Succesvol geïndoctrineerd zijn vooral alpha en gammawetenschappers. Langdurig blootgestaan aan onzin, maar geen enkele inhoudelijke kennis die relevant is voor dit onderwerp doet wonderen.
De laatste jaren komen er alleen nog maar geïndoctrineerde wetenschappers van de universiteiten.
Iedereen krijgt vanaf heden de consensus te horen.
Vandaar dat je bij die klimaatmarsen alleen jongelui ziet, en oliedomme ouderen. :)
Helaas is domheid de regel, met de verdomming van de laatste decennia erbij is het niveau inmiddels erbarmelijk. Hoe een cultuur aan z’n eindje komt (en de elite met het van ons afgenomen bezit er vandoor gaat).
Cornelia
Dat krijg je als je op basis van een zesjescultuur en “iedereen moet slagen”en ” iedereen gelijke kansen” los van voldoende intellect, universitair onderwijs meent te moeten volgen.
Dat haalt de kwaliteit naar beneden, benadeelt het kritisch denken en bevoordeelt volgzaamheid en dogmatisme. Een groot deel van de bètawetenschappers moet nu al uit het buitenland komen.
Wetenschapper zou net als duurzaamheid niet zo’n weinigzeggend containerbegrip moeten zijn. Als je het voor jezelf gebruikt diskwalificeer je jezelf. Of je “weet” of beter nog wilt weten, blijkt uit je attitude, niet uit je titel.
Het lijkt me verkeerd om te generaliseren en alle wetenschappers a priori te diskwalificeren.
Van mij zul je geen kwaad woord horen over de rol van Richard Lindzen in het klimaatdebat, maar soms wordt het videomateriaal met Richard Lindzen eigenlijk ongepast ingezet zoals bijvoorbeeld hier:
‘Global Greta vs MIT scientist Richard Lindzen’
https://www.youtube.com/watch?time_continue=315&v=uBghnZNJA24
(Bovenstaande videofragment stamt immers uit 2010 nadat het ‘hiaat’ na 11 jaar nog in tact was + bovendien wordt Linzen in bovenstaande video in spiegelbeeld getoond, zie:
h ttps://www.youtube.com/watch?v=pwvVephTIHU)
PS. Voor een meer recent optreden van Richard Lindzen wil ik graag verwijzen naar dit zeer heftige emotionele klimaatdebat (geleid door een partijdige debatvoorzitter), waarin in mijn ogen Richard Linzen als enige van de 6 deelnemers fier overeind is blijven staan en na afloop blijkt dat een aanzienlijk deel van het publiek aangenaam verrast werd, vermoedelijk vooral dankzij Lindzen:
Debate: Global Warming- Krauss, Schrag, Molina vs Lindzen, Lowson, Happer- CDI 2017
h ttps://www.youtube.com/watch?v=sZsnAdGaxkY
(Dit debat is denk ik zeer illustratief voor de ‘emotie’ die hangt rond het klimaatdebat wereldwijd, met een opmerkelijk dubieuze voorzitter die er voor zorgt dat de vlam als snel in de pan slaat)
Die gevoeligheid is 0. Dat zou u inmiddels toch wel kunnen weten.
“Geen Schurk,
Mooie naam heeft u.”
Ik vind het maar een laffe naam, waarmee hij/zij/het laat zien dat hij/zij/het niet onder zijn echte naam durft te reageren.
Geen Schurk,
Meent u dat nou? Verdachtmakingen zijn nimmer inzetbaar als argument. Vuilspuiters zijn wel degelijk schurken. Ook al menen ze zelf van niet.
Moderator: De reacties van Schurk c.s. zijn verwijderd.
Hoi Reynier, je woorden maken mij nieuwsgierig naar wat je precies bedoeld.
Wat heb jij tegen het Cato instituut en waarom getuigt dat van een verstrengeling van belangen. Dankzij Cato en Heartland hebben klimaatsceptici tenmninste een podium. Zonder hen zou het sceptidche geluid nauwelijks tot het grote publiek doordringen
Ik bespeur hier geen verstrengeling. Welke belangen dan?
En, men sluit zich aan bij gelijkgezinden, niks mis mee.
Ook is het niet verkeerd de maatschappij voor uitglijders te willen behoeden.
Dank voor je antwoord Reynier.
Ik vraag me af waarom je denkt dat Lindzen politiek “geïnspireerd”‘ zou zijn.
Lindzen is immers een beta-wetenschapper die al zijn hele leven zijn aandacht vooral heeft gericht op de atmosferische fysica.
PS. Ik heb in mijn post van 12 okt 2019 om 02:20 verwezen naar een optreden van Lindzen in een behoorlijk heftig klimaatdebat in Frankrijk; we kunnen daar zien hoe Lindzen door zijn debat tegenstanders wordt beschuldigd van belangenverstrengeling; echter, daarmee is geenszins gezegd dat dit soort van beschuldigingen ook waar zijn. Dat Lindzen zich wellicht dik laat betalen voor lezingen is een heel ander verhaal… want dit zegt wellicht meer over zijn status als een atmosferisch expert.
Reynier, ik heb daarom opnieuw een vraag: waarom denk je dat Linzen zou worden belemmerd door belangenverstrengelingen?
(Ik denk zelf dat enige vorm van conservatisme m.b.t. het klimaat weinig kwaad kan als het aankomt op behoud van de klassieke wetenschap over het klimaat; immers, in de broeikastheorie zitten diverse elementen die fundamenteel in strijd met aspecten van de klassieke thermodynamica. Bovendien is het temperatuureffect van CO2 in het klimaatsysteem geenszins aangetoond d.m.v. empirische feiten, afgezien van laboratorium experimenten waarbij onvoldoende rekening kan worden gehouden met het ontstaan van de essentiële negatieve feedback mechanismen die kenmerkend zijn voor het klimaat systeem. Lindzen is een expert op één van de gebieden waarover de grootste onzekerheid bestaat in de klimaatwetenschap namelijk de ontwikkelingen in de atmosfeer – bovendien was Lindzen niet voor niets een hoofdauteur van het IPCC rapport uit 1995 en 2001, echter hij nam op inhoudelijke gronden afstand van de ‘Summary for Policymakers’ van het 2001 rapport… waarmee Lindzen één van de eerste betrokken IPCC experts was die de vinger op de pijnlijke plek legde door er op te wijzen dat de samenvatting eigenlijk niet veel meer dan een politiek manifest was dat in strijd was met de onderliggende hoofdstukken. Als je vervolgens bedenkt dat minder dan 10 jaar een Diederik Samsom zelfs het bestaansrecht van het IPCC openlijk in twijfel trok na het lekken van interne emails, dan kan Lindzen eigenlijk worden gezien als een onafhankelijke ‘klokkenluider’ die op basis van inhoudelijk gegronde motieven heeft geprobeerd om de politieke inmenging juist te willen voorkomen)
Wanneer de politiek en nog erger, de religie een rol gaat spelen in een discussie die á priori wetenschappelijk werd gevoerd, dan ontstaat er een krachtsevenwicht waarbij uiteindelijk het recht van de sterkste gaat zegenvieren.
De hoogopgeleiden maken plaats voor de standwerkers en de predikanten en zij die het machtsmonopolie mogen uitoefenen.
In India zijn er nieuwe spanningen ontstaan tussen moslims en hindoes aldaar, met als inzet de Heilige Koe!
De Almachtige Heilige, die in de grote steden staat te poepen op de kruispunten en die auto’s klemzet, ook die van de professors in de klimaatwetenschappen..
Wat in dit occident de ‘heilige koe’ voorstelt laat zich raden. Ook hier wordt de punt van de hooivork nog eens belangrijker dan het vernuft van de wetenschap als we niet oppassen…
@Troubadour
Juist, vele verlichte zielen zitten op hoge bergen. Slaan gade hoe het volk zichzelf te gronde richt. Leidzaam en in machteloze woede over zoveel zinloos geweld.
Zij kunnen zich niet mengen in die strijd. Zie Ghandi en gelijken.
Het vuur moet eerst uitwoeden, daarna kan er weer opnieuw gezaaid worden.
Daar Is nu het wachten op. En zolang de mens een feodaal wezen is kan het lang duren.
Toch zie ik een spoedige ommekeer omdat niet iedere verlichte ziel op een berg is gaan zitten!
Het is de hoogste tijd dat mensen de schellen van de ogen vallen en gaan inzien dat we in een veredelde slavernij leven. Ik denk dat de ommekeer eerder komt dan verwacht en in ieder geval heel snel als de energietransitie doorgevoerd gaat worden volgens de huidige plannen.
Klimaat Optimist
Zolang wij er hier niet in slagen figuren als een verlate puber, geheten Jeroen Pauw, en degenen die gisteren aanschoven in zijn programma, de oren te wassen, zal het weinig opschieten. Ook Angela Groothuizen kon veel sympathie opbrengen voor de aantoonbaar naïeve kinderlijke neuzelaars van extinction rebellion. Waarom? Niemand die er naar vroeg. Niemand die de kwalijke rol van MSN onder de aandacht bracht. Koekkoek eenzang is waar Nederland langzamerhand aan onderdoor gaat.
“Wij zijn bezorgd” is voldoende inhoud om de kinderkaravaan in te zetten voor de eigen dubieuze doelstellingen van Den Haag en Brussel en niet te vergeten de VN als activistische organisatie.
Gerard
Maar wat gaat daarbij helpen als de meeste informatie kanalen eenzijdig voorlichten en de andere worden doodgezwegen. De regentenmentaliteit regeert alom.
Peter, we moeten het niet van de massa hebben. De massa werkt nooit vernieuwend, dat doen enkelingen: uitvinders, leiders, visionairs.
Wat tot nu toe tegen de gevestigde orde in ging of nog in gaat zijn, op Pim Fortuyn na, ongevaarlijke dwarsliggers waar de rails van profiteert. Wil het echt effectief zijn, dan zal een ondergrondse organisatie met een duidelijk doel voor ogen eerst goed georganiseerd moeten zijn om een daadwerkelijk ommekeer te bewerkstelligen.
Gerard
Je moet het inderdaad niet van de volgzame massa hebben. Maar je hebt wel een kritische massa nodig om de zaak in beweging te brengen. Deze site biedt daarvoor een bescheiden podium. Maar zolang je niet doordringt tot de grote kanalen blijf je toch al snel een roepende in de woestijn. In plaats van ondergronds kies ik voor openlijk.
Waarom geen pamfletten bij de spijbeldemonstraties? Zijn wij als opa’s en oma’s, ooms en tantes, vaders en moeders, inmiddels monddood en zitten we zonder argumenten? Die kinderen hebben geen antwoorden nodig, maar begrijpelijke indringende vragen. Doorbreek het dogma, leer zelf denken zou het adagium moeten zijn.
Goed stuk
Wanneer worden de diesel auto’s wegenbelasting en bijtelling vrij nu we biodiesel van Nestle hebben. Wanneer onze overheid de regels van de EU volgt, zoals bij hout stoken in centrales kunnen ze niet anders
Lijkt mij als dieselrijder een prima regeling.
Er wordt steeds verkondigt dat bij verbranding van waterstof en zuurstof alleen water ontstaat.
Nu bij verbranding waterstof met lucht (wat in werkelijkheid het geval is) krijgen we
– waterdamp (broekasgas) dit as ook zichtbaar als je achter een Toyota Mirai rijdt
– NOx
– water.
verder zijn er nog vele onbenoemde bezwaren van waterstof
Water en waterdamp zijn hetzelfde, Michiel…
En indien er te veel van in de lucht zit, dan valt het neer als regen. Dus geen stijging van broeikasgas.
Trouwens, ook bij de verbranding van fossiel komt er veel water(damp) vrij.
NOx is geen broeikasgas, maar wel schadelijk.
@Dirk
NOx is niet schadelijk voor ons en voor bijna alle planten. Alleen arme grond planten kunnen er niet goed mee overweg.
Dirk ik denk dat je fout zit. Waterdamp is het meest voorkomende broeikasgas in de atmosfeer en dus zolang dit niet condenseert is het dus gewoon een broeikasgas en geen water.
Waar zie je mij zeggen dat NOx een broeikasgas is, niet meer doen hier hou ik niet zo van
Waar het om gaat is dat wij wederom vals worden voorgelicht met de stelling: verbranding van waterstof en zuurstof alleen water. aangezien dit niet de werkelijkheid is
Waterstof moet je eerst maken…. De kans dat daar het onschuldige, maar zwaar beschuldigde CO2 bij vrijkomt is groot.
Waterstof en veiligheid is ook een lang en moeilijk verhaal…
Op welke chemische vergelijking baseer je deze theorie?
Ik ken alleen deze vergelijking: 2H2 + O2 = 2H2O (ook wel water of waterdamp genoemd)
Oude trollen in een nieuw jasje.
Als ‘burger’ zie ik toch een aantal fouten in het betoog van deze klimaatwetenschapper.
Indien de bewering ‘97% van de [klimaat]wetenschappers het eens is’ echt fout zou zijn, waar zijn dan al die klimaatonderzoekers die het er niet eens mee zijn? Waarom horen we hen nooit? Ik geloof niet in een wereldwijd complot dat ze allemaal het zwijgen worden opgelegd, een complot waar Amerika, China, Rusland, … allemaal in zouden samenwerken. Ze kunnen zelfs niet samenwerken over internationale handel, over Syrië,…
Wanneer ik kijk naar de temperatuurstijging, dan zie ik geen pauze na 1998. Dat ene jaar was een zeer extreem geval, dus dat geeft enkel een vertekend beeld dat er een afvlakking zou zijn. Maar de 10 warmste jaren ooit, vallen allemaal in die periode na 1998!
De wetenschap heeft aangetoond dat deze opwarming veroorzaakt wordt door (in hoofdzaak) de menselijke CO2-uitstoot. Daar gaat deze klimaatwetenschapper niet op in. Blijkbaar lukt het hem niet om daar twijfel over te zaaien.
Nee, voor mij is het duidelijk dat de klimaatwetenschap heeft aangetoond dat het opwarmt door de CO2. ’the science is settled’. Hoe groot die opwarming gaat zijn, daar is nog verder onderzoek voor nodig. Of de politiek daar iets aan moet doen (of kan doen), dat is een andere vraag. Moet het preventie of adaptatie zijn? Ook een politieke vraag. Maar de wetenschap is duidelijk. Indien je daarover twijfelt, dan ben je niet goed bezig.
Hoe krijg je dit voor elkaar?
Succes, Ben
@Dirk,
Dat is eigenlijk heel simpel.
Je hebt mensen die zich druk maken en mensen die dat niet doen. En je hebt mensen die nieuwsgierig zijn.
De Russen interesseert het allemaal niet zo veel, als zei hun ding maar kunnen doen, wetenschappers genoeg kennis genoeg, maar geen alarm knopje.
Chinezen, zien de welvaart, maar zijn slim, we doen een beetje en de rest van de wereld is rustig.
Amerikanen, daar is groot klasse verschil, ze willen wel, maar ook weer niet, kost ook veel te veel geld en arbeidsplaatsen, gekoppeld aan armoede.
Australië zegt we kijken het nog wel een tijdje aan, en we laten ons hier niet commanderen.
Europeanen, en vooral Nederlanders willen met hun grote mond en neus overal inzitten en denken niet na, doen maar wat, omdat dit eenmaal zo afgesproken is.
Al met al blijft het gewoon nog steeds bij praten en wat molens, zo voldoen ze toch aan hun beloftes, of dat nu echt iets brengt maak niet uit.
En zo blijft het voorlopig een rommeltje, simpelweg omdat men het er dwangmatig in wil stampen, met een groot tempo, en nog niet eens weten waar ze nu echt mee bezig zijn.
Vandaag nog een kopstuk gelezen dat biofuels een slechte maatregel is.
Maar dat is hier ook al besproken.
We kunnen ook met zijn allen zeggen, wetenschappers jullie hebben gelijk het ligt allemaal aan de co2.
En dan?, helpt dat als we dat met zijn allen roepen?
Is dan het probleem opgelost?
Theo, dus alle landen hebben andere interesses/belangen. Daar ben ik het met je mee eens. Dus dat er dan een wereldwijd complot zou zijn waar ze alle klimaatonderzoekersmet een afwijkende mening de mond snoeren, lijkt dus heel onwaarschijnlijk. Ergo, de klimaatonderzoekers rapporteren gewoon hun wetenschappelijke bevindingen, en dat is dat het klimaat opwarmt. We horen geen massa van tegengeluiden, dus die 97% blijkt wel correct te zijn. Lindzen heeft het dus mis!
Beste Dirk, over het algemeen ligt het niet in de aard van wetenschappers om het over de daken te schreeuwen wanneer ze het ergens niet mee eens zijn.
Afgezien van het feit dat die verhalen rond die 97% procent op selectieve data zijn gebaseerd waarbij vaak een groot deel van de (valide) data doelbewust buiten beschouwing is gelaten, kan uit de wetenschappelijke literatuur worden opgemaakt dat er veel meer onzekerheid bestaat over de ‘consensus’ dan veelal wordt gesuggereerd.
Van een ‘complot’ zal ik zelf nooit spreken, echter uit het gelekte email verkeer is gebleken dat er binnen het IPCC lieden actief zijn die in hun fanatisme weinig bewonderenswaardige praktijken hanteert … waarbij men zichzelf en elkaar ten alle tijden vrij pleit in naam van het belang van de goede zaak.
PS. Het is een veelzeggend feit dat Michael Mann – de grondlegger van het concept van de hockeystick temperatuur grafieken (waarmee o.a. historische feiten worden ontkent) – zijn data nog steeds niet publiekelijk prijs wil geven.
@Dirk,
Theo, dus alle landen hebben andere interesses/belangen. Daar ben ik het met je mee eens. Dus dat er dan een wereldwijd complot zou zijn waar ze alle klimaatonderzoekersmet een afwijkende mening de mond snoeren, lijkt dus heel onwaarschijnlijk. Ergo, de klimaatonderzoekers rapporteren gewoon hun wetenschappelijke bevindingen, en dat is dat het klimaat opwarmt. We horen geen massa van tegengeluiden, dus die 97% blijkt wel correct te zijn. Lindzen heeft het dus mis!
@Dirk,
Eigenlijk heeft @Martijn het al goed verwoord.
Ik zelf ben er van overtuigd dat veel wetenschappers naar eer en geweten hun beroep uitoefenen.
Maar er is nog heel veel onduidelijkheid, en om die onduidelijkheid maar aan modellen b.v over te laten, lijkt me niet goed gezien de complexiteit.
97% consensus geloof ik niets van eerlijk gezegd, ik heb daar al te veel niet kloppende dingen hier voorbij zien komen.
Een wereldwijd komplot lijkt me sterk.
Complot bij het IPCC daar geloof ik wel in.
De groene voelen zich machtig en doen alles om hun zin te krijgen.
Frans Timmermans, heeft gisteren de jeugd opgeroepen om te demonstreren, waarom?
Ze willen zelfs het kiesrecht verlagen, geen complot?
Een hittegolf aangrijpen als klimaatverandering, ook nog eens wer-hutten verplaatsen? Complot of bedriegers.
Lees eens op het forum hier, (wie controleert wie.)
Daarbij de ppm co2 is al flink gestegen, ik heb nog geen rare dingen gezien die ze voorspellen.
Japan had nog geen stijging van de zeespiegel kunnen meten werd vorige week nog gemeld.
Gletsjers smelten en anderen groeien weer aan.
Dus ik blijf zeer sceptisch over dingen die ze ons met dwang willen laten uitvoeren.
Ze maken de mensen bang met de tijd die ons rest, waar baseren ze dat op.
Volgens Al Gore waren we al verdronken.
Dirk draait de redenering om om deze vervolgens als tegenargument te gebruiken. Waar ken ik dat ook al weer van, we waren er net even van verlost.
Dirk
Misschien helpt het ens na te gaan hoe het aantal belanghebbende landen zich verhoudt tot het aantal landen wat de IPCC ruif moet vullen. Mischien vallen je dan de schellen van de ogen. Trek daar van dan nog af de belanghebbende uit de staatsruif etende belanghebbenden in de “Groene Sector” Milieuorgannisaties windmolenbouwers en zonneakkeruitbaters en producenten en je ziet de ware verhouding. Follow the money. Ooit van gehoord?
U ziet geen pause Dirk?
Het Engelse metoffice.gov.uk (Meteorological Office) dat al 150 jaar het weer voorspelt zag die pause echter wel:
The recent pause in warming
July 2013 – Global mean surface temperatures rose rapidly from the 1970s, but have been relatively flat over the most recent 15 years to 2013. This has prompted speculation that human induced global warming is no longer happening, or at least will be much smaller than predicted. Others maintain that this is a temporary pause and that temperatures will again rise at rates seen previously.
https://web.archive.org/web/20171203001753/https://www.metoffice.gov.uk/research/news/2013/recent-pause-in-warming
Over de 97% concensus hier:
h ttps://www.forbes.com/sites/alexepstein/2015/01/06/97-of-climate-scientists-agree-is-100-wrong/#498484af3f9f
Guido,Henk of Janus,
een lijntje tekst uit de context citeren is een beetje schurkig, niet ?
“If you look at the literature, the specific meaning of the 97% CLAIM is: 97 percent of climate scientists agree that there is a global warming trend and that human beings are the main cause–that is, that we are over 50% responsible.”
Dat is de claim, bewering, in het artikel die net aangekaart wordt:
“Here is Cook’s summary of his paper: “Cook et al. (2013) found that over 97 percent [of papers he surveyed] endorsed the view that the Earth is warming up and human emissions of greenhouse gases are the main cause.”
This is a fairly clear statement—97 percent of the papers surveyed endorsed the view that man-made greenhouse gases were the main cause—main in common usage meaning more than 50 percent.
But even a quick scan of the paper reveals that this is not the case. Cook is able to demonstrate only that a relative handful endorse “the view that the Earth is warming up and human emissions of greenhouse gases are the main cause.” Cook calls this “explicit endorsement with quantification” (quantification meaning 50 percent or more). The problem is, only a small percentage of the papers fall into this category; Cook does not say what percentage, but when the study was publicly challenged by economist David Friedman, one observer calculated that only 1.6 percent explicitly stated that man-made greenhouse gases caused at least 50 percent of global warming.
Where did most of the 97 percent come from, then? Cook had created a category called “explicit endorsement without quantification”—that is, papers in which the author, by Cook’s admission, did not say whether 1 percent or 50 percent or 100 percent of the warming was caused by man. He had also created a category called “implicit endorsement,” for papers that imply (but don’t say) that there is some man-made global warming and don’t quantify it. In other words, he created two categories that he labeled as endorsing a view that they most certainly didn’t.”
Guido,Henk of Janus,
een lijntje tekst uit de context citeren is een beetje trollerig, niet ?
“If you look at the literature, the specific meaning of the 97% CLAIM is: 97 percent of climate scientists agree that there is a global warming trend and that human beings are the main cause–that is, that we are over 50% responsible.”
Dat is de claim, bewering, in het artikel die net aangekaart wordt:
“Here is Cook’s summary of his paper: “Cook et al. (2013) found that over 97 percent [of papers he surveyed] endorsed the view that the Earth is warming up and human emissions of greenhouse gases are the main cause.”
This is a fairly clear statement—97 percent of the papers surveyed endorsed the view that man-made greenhouse gases were the main cause—main in common usage meaning more than 50 percent.
But even a quick scan of the paper reveals that this is not the case. Cook is able to demonstrate only that a relative handful endorse “the view that the Earth is warming up and human emissions of greenhouse gases are the main cause.” Cook calls this “explicit endorsement with quantification” (quantification meaning 50 percent or more). The problem is, only a small percentage of the papers fall into this category; Cook does not say what percentage, but when the study was publicly challenged by economist David Friedman, one observer calculated that only 1.6 percent explicitly stated that man-made greenhouse gases caused at least 50 percent of global warming.
Where did most of the 97 percent come from, then? Cook had created a category called “explicit endorsement without quantification”—that is, papers in which the author, by Cook’s admission, did not say whether 1 percent or 50 percent or 100 percent of the warming was caused by man. He had also created a category called “implicit endorsement,” for papers that imply (but don’t say) that there is some man-made global warming and don’t quantify it. In other words, he created two categories that he labeled as endorsing a view that they most certainly didn’t.”
Jimmy, wat jij citeert, is een verkeerde citering.
Wat hij schreef is: “A new survey of over 12,000 peer-reviewed climate science papers by our citizen science team at Skeptical Science has found a 97% consensus among papers *taking a position on the cause of global warming* in the peer-reviewed literature that humans are responsible.” https://skepticalscience.com/97-percent-consensus-cook-et-al-2013.html
Het stukje tussen de sterretjes wordt in jouw citaat weggelaten, waardoor je de hele betekenis van zijn zin verdraait. De rest van de tekst die je aanhaalt baseert zich dus op deze verkeerde interpretatie.
@jimmy, ook prof Harald Lesch weet de warming pause weg te masseren…
https://youtu.be/y1Mxe7va21c#t=4m40sPeterR
Ach Dirk, je moet niet beginnen te trollen:
Het citaat dat je aanhaalt komt van de site van een cartoonist.
“About Skeptical Science
This site was created by John Cook. I’m not a climatologist or a scientist but a self employed cartoonist and web programmer by trade.”
http://web.archive.org/web/20080213042858/http://www.skepticalscience.com/page.php?p=3
Die link heb ik niet gegeven in een mijn initiële bijdrage van Jimmy 12 okt 2019 om 10:20.
Dus hoe kan hij een citaat plaatsen van een niet door mij gegeven link?
Leg maar eens uit.
Voor alle duidelijkheid:
Niet-schurk’s citaat was: “In het Forbes artikel staat te lezen dat:
“97 percent of climate scientists agree that there is a global warming trend and that human beings are the main cause–that is, that we are over 50% responsible.”
Het meer volledige citaat dat ik plaatste:
“If you look at the literature, the specific meaning of the 97% CLAIM is: 97 percent of climate scientists agree that there is a global warming trend and that human beings are the main cause–that is, that we are over 50% responsible.”
en nu kom jij af met iets totaal anders van een totaal ander site en dan nog beweren dat ik iets heb weggelaten:
“A new survey of over 12,000 peer-reviewed climate science papers by our citizen science team at Skeptical Science has found a 97% consensus among papers *taking a position on the cause of global warming* in the peer-reviewed literature that humans are responsible.”
Dirk, zo vroeg in de dag reeds aan de drank ?
Dit was de link die ik meegeven heb op Jimmy 12 okt 2019 om 10:20
Over de 97% concensus hier:
h ttps://www.forbes.com/sites/alexepstein/2015/01/06/97-of-climate-scientists-agree-is-100-wrong/#498484af3f9f
Maar blijkbaar heb je qua inhoud niets te zeggen.
PeterR,
Wegmasseren is blijkbaar “the way to go” voor de alarmisten
De pause: Doei !
Global cooling in de jaren 70: Doei !
The little ice age: Doei !
Medieval Warm Period: Doei !
Temperatuur data: Doei !
Een vraag die mij al een tijdje bezig houdt: wanneer is men begonnen met het homogeniseren van de temperatuur data?
@Jimmy 15:06
Je bedoelt waarschijnlijk de Global Cooling in de jaren 44…75?
Wel, daar heeft prof. Bert Holtslag (meteoroloog) een aardig antwoord op [3:51]:
https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/516193-stille-revolutie-in-de-meteorologie
Hoi PeterR,
Holtslag maakt de vergelijking met de jaren 60′ toen er volop met kolen werd gestookt t.o.v. een schonere atmosfeer sinds eind jaren 60′ (overschakeling op gas)met als resultaat meer opwarming door die schonere atmosfeer.
Ik twijfel dat het IPCC akkoord gaat met de uitleg van Holtslag: met een schonere atmosfeer kan je vanuit een politieke positie de mensen niet sturen zoals men nu doet met Co2. Een reeds schonere atmosfeer-tax lijkt mij niet verkoopbaar aan het publiek?
Maar inderdaad, zoals je al aangaf startte de cooling ~ 45′.
Tony Heller maakte reeds een samenvatting:
The Ministry Of Climate Truth – Erasing The 1970’s Global Cooling Scare
https://www.youtube.com/watch?v=dC_fVuJWZoY
Peter,
waar Holtslag op doelt is dat de zon door een properdere atmosfeer meer invloed heeft en dus voor meer opwarming zorgt.
Maar de invloed van de zon op het klimaat wordt door de alarmisten van het IPCC steeds verwaarloost of genegeerd.
“The IPCC “basically says that global warming is not caused by the sun,” says Gerald Meehl, a senior scientist at the National Center for Atmospheric Research. “The strongest evidence for this is the record of satellite measurements of solar output since the late 1970s that show no increasing trend in solar output during a period of rapid global warming.”
https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2015/02/23/no-the-sun-isnt-driving-global-warming/
Uiteraard is de zon meer dan enkel solar output, geen woord over de zonnevlekken activiteit/cyclus:
Solar activity and the mean global temperature
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/4/1/014006/pdf
Jimmy, laten we nu gewoon even kijken naar wat Cook in zijn publicatie schreef, en niet naar wat er al dan niet verkeerd geciteerd wordt op andere websites:
“Among abstracts *expressing a position on AGW*, 97.1% endorsed the consensus position that humans are causing global warming. ”
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/2/024024
Dus, -indien er een standpunt wordt ingenomen in de wetenschappelijke publicatie- dan is het in 97% van de gevallen dat er AGW is.
DIt komt verder mooi overeen met verschillende andere studies over dat onderwerp.
Kijk ook eens naar vraag 013 van Bray & Von Storch.
www_researchgate.net/publication/316170360_The_Bray_and_von_Storch_5th_International_Survey_of_Climate_Scientists_20152016/link/58f4ec12458515ff23b55778/download
Daaruit blijkt dat 95% oordeelt dat minstens 50% van de opwarming door de mens is (OK, geen 97%, maar wie daarvan een punt maakt, is een kniesoor)
Indien je dit allemaal niet gelooft, waar zijn dan al die klimaatonderzoekers die het volgens jou niet eens zijn met die consensus?
Je weet, als bezoeker van deze site, dat het niet waar is wat je schrijft. Waarom doe je het dan? Het Gutmens complex?
Dirk
Zou jij je kunnen voorstellen dat wanneer je niet gedwongen een antwoord moet geven, er gewoon het zwijgen toe doet omdat je als wetenschapper niet meegezogen wilt worden in het volledig gepolitiseerde klimaatdebat. Gewoon omdat je wetenschapper wilt blijven en geen activist.
Tja, moet je als wetenschapper zwijgen als er gevaar drijgt? Dacht het niet.
Het lastige is dat klimaatverandering bestrijden niet eenvoudig is, dus politiek zeer beladen. Maar dat is vervolgens geen argument om wetenschappers het zwijgen op te leggen.
Voorbijganger
Je moet je net als op deze site niet op sleeptouw laten nemen door activisten. Je niet in hun politieke hol laten trekken. Wetenschappers zoeken de waarheid die mogelijk tot morgen geldt en zoeken vervolgens verder. De politiek vraagt om handlangers, Vraagt om dekking omdat zij het zelf niet (kunnen) Weten. Te weinig bagage, te eenzijdig. In het gunstigste geval nemen zij mensen mee op hun sleeptouw en mooie beloften passen daarbij uitstekend. Loop de verkiezingen maar na, van hypotheekrente aftrek, windmolens draaien op subsidie en iedereen duizend euro terug als klinkende voorbeelden.
Klimaatverandering bestrijden is een idiotie. In het allergunstigste geval slijp je er een scherp kantje af. Bijvoorbeeld door herbebossing. Soms is de natuur je hulp om als mens overeind te blijven, Heel vaak ook niet. De natuur heeft ons niet nodig, wij de natuur, al was het maar als groenvoer, direct of indirect, wel. Voor de rest is het hautain onwetend geneuzel.
Peter,
de natuur is een moordenaar. Leven is immers een terminale ziekte.
Bij het behalen van een promotie dient de promovendus te beloven dat hij/zij zijn/haar kennis ten dienste van wetenschap en samenleving stelt. Als deze kennis inhoudt dat agw een feit is, dan dient een wetenschapper zich uit te spreken. Punt.
Dat greenpace, wnf, extinction rebellion, klimaatsceptici, enz, zich ook laten horen ouds geen reden voor wetenschappers om dan maar te zwijgen.
Dirk
In al jouw wijsheid komt het woord twijfel dus niet voor. Dat lijkt mij het volledige tegendeel van een wetenschappelijke benadering. Twijfel is de essentie van wetenschap.
Peter, twijfel jij soms aan hetgeen er in de artikelen op climategate.nl staat?
Jij twijfelt wellicht wel aan de correctheid van de argumenten die ik presenteerde. Maar kun je ook uitleggen waarom ik het mis zou hebben? Waar zijn de klimaatwetenschappers die het niet eens zijn met de consensus? Ik hoor ze niet! Het klopt toch ook dat de 10 warmste jaren sinds 1998 waren, dus waarom drammen over een “pauze” die duidelijk maar tijdelijk was en het nu weer opwarmt?
Twijfel is inderdaad de essentie van wetenschap. Maar het is geen excuus om wetenschap te negeren!
Dirk, zolang jij met je ogen dicht en je vingers in je oren heel hard LALALA blijft roepen zul jij de tegengeluiden inderdaad niet horen.
Mooi verwoord Ronel. Het typische gedrag van diegenen die niets afweten van klimaatwetenschap, niet willen aanhoren wat de klimaatonderzoekers rapporteren en toch maar menen het beter te weten!
Dirk
Uiteraard twijfel ik aan de versie die de een geeft en de ander geeft. Maar een belangrijk punt in het nadeel van de alarmisten is hun houding die ik als uitermate dogmatisch ervaar, het spijkers zoeken op laag water, het gebrek aan tolerantie en de hang naar gelijkhebberigheid. En last but not least hun arrogante betweterige nauwelijks informatieve insteek die het moet hebben van kleineren, badineren en ronduit pesterige gedrag met de bijbehorende ivoren toren mentaliteit. Jij kunt dan tussen neus en lippen door nog opbrengen die idiote 97% consensus te relativeren. Al doe je dat niet meteen en nogal besmuikt.
Kortom een houding vergelijkbaar met, de voet tussen de deur en pamfletten toe, van sommige geloofsgenootschappen.
Dirk
Als die zgn. 10 warmste jaren veroorzaakt zouden kunnen worden door de de groei van de wereldbevolking, toenemende bebouwing, de gigantische verstedelijking, het omzetten van oerwoud in akkerland, het grootschalig verbranden van bos, het verminderen van de biomassa en het erin opgesloten CO2, het snel véél schoner worden van de lucht etc. Dan heb je het over geheel andere problemen die ook aan die mensheid gerelateerd zijn maar toch van een andere , n.l. opslagorde, van dat zelfde CO2.
Als dan vervolgens blijkt dat CCS de goedkoopste oplossing is voor het opbergen van een zwaar gas als CO2 en er in de algemene gekte gekozen wordt voor de opslag van een zeer licht en en explosief gas als waterstof, lijkt me hier niet de wijsheid aan ten grondslag te liggen die je van een overheid mag verwachten.
Dirk
Het lijkt me wél een reden, om los van de ridicule consensus, de verschillende visies met elkaar te blijven vergelijken.
Ik houd staande dat in laboratoriumproeven het warmtebufferende vermogen van CO2 is vastgesteld, dat er vervolgens nog steeds geen eenduidigheid is over de extra eruit voorkomende positieve of negatieve klimaatgevoeligheid, over het door waterdamp, wolkvorming, broeikasgassen (met allemaal hun eigen IR venster) de mate van onzekerheid over CO2 uitwisseling tussen oceanen en vegetatie, de onzekerheden over warmtecycli in oceanen enerzijds.
En de andere theorieën van Svensmark en Shaviv en die van Nikolov en Zeller. Allemaal vanuit hun eigen discipline. Aan de gehate consensus van CO2 als broeikasgas kleeft daarnaast het geweldige financiële belang van armlastige vaak dictatoriale samenlevingen die enerzijds azen op een beloofde pot met geld van 100 miljard per jaar en het verdienmodel van de als zijne “groen” benoemde bedrijven in de westerse landen. Uiteraard bijgestaan door hun lobby’s naar de landelijke, Europese en wereldwijde belangenpolitiek.Wordt wakker.
@Dirk, Clintel zit in jouw kamp. Volgens de twitterfeed van Clinton omarmen ze de 97% consensus en hebben ze Kees de Lange eruit gegooid omdat hij bleef volhouden dat antropogene CO2 geen opwarmend effect heeft.
Deze reactie wordt overigens zo gedelete want het is een trolactie om feitelijke gebeurtenissen die nadelig zijn voor complotters, te melden op climategate. Lang leve het nieuwe censuurbeleid.
Moderator:
Het hier aangehaalde twitterbericht is nep. Het is weer een van die ‘ludieke’ acties waar onze trollen zo bedreven in zijn.
@moderater, u heeft gelijk, ik was er in getrapt.
Trol,
Dat is mooi dat je dat hier meldt. Je hebt wel eerder twijfels geuit aan mijn integriteit. Dat was destijds ook onterecht. Wees dus de volgend keer voorzichtiger.
Je zou me voorts een groot plezier doen als je hier voortaan weer onder je gebruikelijke alias reageert en niet onder het pseudoniem ‘Trol’. Het liefst natuurlijk onder je eigen naam, maar ja … dat schijnt om een of andere reden – die ik niet ken en niet begrijp – moeilijk te zijn.
Dat zou heel fijn zijn, als ieder zijn naam behoud.
Ik snap niet goed waarom dat is.
Is het alleen om iets te melden wat je onder je eigen naam niet durft?
@Dirk:
Hoe groot die opwarming gaat zijn, daar is nog verder onderzoek voor nodig.
Er wordt al meer dan 30 jaar naarstig gezocht ;-)
De oppervlaktetemperatuur wordt al meer dan 100 jaar beroerd gemeten.
De invloed van de (veranderende) omgeving worden genegeerd (hitte-eiland, stadswarmte).
Pogingen om het verleden te herschrijven (homogenisatie) mislukken jammerlijk.
Het hanteren van “eenheden” als maand en jaar is wetenschap onwaardig (waarom geen periode van 1461 dagen gebruiken want dan staat de zon weer op dezelfde plaats).
Het introduceren van een globale temperatuur was een grote vergissing, al was het maar om de onevenredige verdeling van het aantal weerstations over de globe.
..
CAGW heeft wereldwijd dramatische vormen aangenomen, wat ik nooit had durven voorspellen.
Drie stromingen komen samen:
1. de VN heeft een socialistische agenda. Doel is herverdeling van welvaart, wereldwijde greep op grondstoffen.
2. eco-activisten zijn in feite de oude communisten die als nieuwe groene adel een proletariaat wensen.
Vandaar de eis het energiesysteem af te breken en door dure onbetrouwbare en schaarse bronnen te vervangen.
Met morele claims en bijbelse paniekzaaierij hebben ze het morele kompas van de kerk overgenomen.
Hun ideëen worden daarom als encyclieken kritiekloos aanvaard.
3. het bedrijfsleven ruikt ongeëvenaarde omzetten omdat een energiesysteem gebaseerd op achterlijke technologie astronomische hoeveelheden
grondstoffen vereist.
Zodat we nu zien hoe ondernemerspartij VVD de agenda van Groen-Links realiseert.
Tegenstrijdigheid: de burger wordt aangezet tot zuinigheid en soberheid, maar 1 paal van een windmolen op zee bestaat uit 1000 ton staal.
De bladen van een molen: 18 ton kunststof. Batterijen elektrische auto’s zelfde soort verhaal.
Drie zonnepanelen wegen 60kg en leveren samen gemiddeld het vermogen van een kaarsvlam.
Tsja, wat moeten we nou met dit soort teksten? Dan neem ik sceptische wetenschappers als Judith Curry en Lennart Bengtsson een stuk serieuzer.
“Een eenvoudig voorbeeld illustreert het probleem. In 1998 was er een stijging in het dertigjarig gemiddelde van de temperatuur op aarde. Maar in de twee decennia daarna is er geen trend van betekenis geweest. ”
Wat een grote flauwekul. Als er in 1998 een stijging van het 30-jarig gemiddelde was, dan vind je die ook terug in het dertig jarig gemiddelde van 1999, 2001, 2002, etc. Het 30-jarig gemiddelde stijgt constant, boven land sneller dan boven zee. Dat betekent dat er traagheid in zit en dat het een hele tijd door zal gaan.
30 jaar is veel te kort omdat er zeestromingen zijn die een cyclus van 70 jaar vertonen.
Bij de zon worden cycli met een vergelijkbare lengte aangetroffen; de basis vormt de 22-jarige magnetische cyclus die onder de 11-jarige zonnevlekken cyclus schuilt. De basis van deze magnetische cyclus ontstaat echter dankzij de beweging van de zon rondom het barycentrum, welke is gebaseerd op een 20-jarige oscillatie waarbij na 3 omwentelingen de zon alle kanten van het perspectief heeft gezien. Kortom, ook bij de zon worden diverse cycli aangetroffen die in beperkte mate uit fase lopen van elkaar en uit deze basis elementen kan gemakkelijk worden herkend waar de multi-decennia cyclus op aarde vandaan komt.
Overigens, wat betreft de aarde wordt bijvoorbeeld bij de diepzee van de Grote Oceaan gaat het om een cyclus van wel duizend jaar; heeft o.a. te maken met de diepzee formaties zie vooral bij de zuidpool en ook bij Groenland worden aangetroffen. Kortom, in dit soort van perspectieven moet eigenlijk rekening worden gehouden met het feit dat het oceaan systeem werkt op basis van een cumulatief systeem. De impact van het feit dat de zon in de 20ste eeuw harder heeft geschenen dan eerder tijdens het Holoceen heeft beslist een bijdrage geleverd aan de opwarming die afgelopen decennia in de mondiale temperatuurontwikkeling is geregistreerd.
Echter, in zekere zin kan de term ‘global warming’ als misleidend worden beschreven want van de zuidpool is bekend dat deze volgens de instrumentele temperatuurmetingen pas in de jaren ’40 op het laagste punt is beland, terwijl dit op alle andere continenten veel eerder gebeurde. De PAGES 2k proxies zelf tonen een curieus beeld waarin de laagste temperatuur van de afgelopen 2 millennia pas in het jaar 1999 zichtbaar werd geregistreerd waarbij de periode 1970-2000 slechts ietsje warmer was dan de periode 1940-1970. Opvallend genoeg dus zou dit volgens de proxies dus zijn gebeurd direct na de super El Nino van 1998… wat bij mij doet vermoeden dat het een met het ander van doen heeft, want de zuidelijke oceaan vormt immers onderdeel van de ENSO cyclus die de meeste mensen enkel kennen van de termen El Nino en El Nina.
En als je hier bij optelt dat de temperatuur anomalie voor de zuidpool in 2019 duidelijk onder het gemiddelde zit van de periode 1961-1990 (zie 2de grafiek hier: https://oz4caster.wordpress.com/cfsr/ ), dan worden de zeeijs records bij de zuidpool uit 2012 en 2014 ineens heel betekenisvol… en zou een weldenkend mens kunnen inzien dat de zorgen rondom de zuidpool waarschijnlijk ongegrond zijn en vooral op niet-wetenschappelijke emotionele gekleurde speculaties berusten
PS. Er zijn zelfs NASA medewerkers die recent inschattingen hebben gemaakt dat de opwarming die afgelopen decennia wel is geregistreerd bij het schiereiland van de zuidpool bij zuid-amerika, waarschijnlijk volledig dan wel grotendeels wordt gecompenseerd door de afkoeling elders op de zuidpool.
Beste Martijn,
NAV je Antarctica opmerking. Ik zou je aanraden op je in te lezen wat MISI is, welke relevante observaties er zijn en wat nu het huidige en toekomstige massaverlies zou kunnen bepalen.
En dat is niet de temperatuur van het aardoppervlak.
En misschien is het ook aardig om te melden dat na de records 2012 en 2014 er in 2017 ook een record was: Een minimum aan zeeijs.
Re: Voorbijganger
Dat 2017 record volgde na de (super) El Nino van 2015/2016 en had enkel betrekking op de periode sinds 1979; bovendien kunnen we in deze grafiek zien dat dit record eigenlijk bepaald niet kan worden herkend als een onderdeel van een trendverandering – want de grafiek laat zien dat in de periode 1979-1982 vrijwel de gehele bandbreedte van de variatie werd omvat… en dit hebben we afgelopen 5 jaar (2014-2018) met zowel een hoogte als laagte ook weer zien gebeuren:
https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
PS. De verhalen over ‘massaverlies’ op Antarctica zijn fundamenteel bezien eigenlijk geenszins zorgwekkend want dit fenomeen gaat gepaard met een stijging van de zeespiegel waar we bij de Nederlandse kust afgelopen decennia geen trend verandering hebben gezien. Het massaverlies op Antarctica is waarschijnlijk vooral een natuurlijk verschijnsel dat volkomen normaal is tijdens een interglaciaal en vooral direct het gevolg is van de temperatuurstijging van de bovenste laag van het oceaan systeem afgelopen decennia… maar dit gaat wereldwijd om ongeveer slechts 0,35 graad C sinds de begin jaren ’40 en bij de zuidelijke zee zal de stijging nog veel minder zijn. Bovendien heeft het feit dat de zon in de 20ste eeuw meer actief was dan eerder tijdens het Holoceen hier ook duidelijk een aandeel in gehad…. maar de rol van van de zon wordt door ‘alarmisten’ welhaast voortdurend op basis van éénzijdige argumenten van tafel geveegd, want de impact van de zon reikt veel verder dan enkel de zonnevlekken cyclus en de TSI.
“Dat betekent dat er traagheid in zit en dat het een hele tijd door zal gaan.”
En dat snap ik dus niet. Iedere extra molecuul CO2 veroorzaakt toch onmiddellijke verhoging van de temperatuur? De door die extra molecuul terug gestraalde energie beïnvloed die temperatuurmeetapparatuur per omgaande? Daar wacht die molecuul toch niet mee?
Ja, dat de opwarming van de oceanen en landmassa’s wat langzamer gaat kan ik begrijpen, maar de temperatuur van de lucht zou onmiddellijk moeten stijgen.Maar ik zal ongetwijfeld iets belangrijks over het hoofd zien.
Ja, oceaanstromingen. Op een paar honderd meter diep is de temperatuur van de oceanen net boven het vriespunt.
De eerste paar honderd meter slaat (in de tropen) de zonne energie op.
Oceanen bevatten 99% van de thermische energie.
De stromingen bepalen het klimaat vergelijk Rome met NY, zelfde breedtegraad.
Als plotseling diep water aan de oppervlakte zou komen dan zet een ijstijd in.
Maar wat beïnvloedt de oceaanstromingen? Ik vermoed: de planetenstanden.
Wat betreft de tijdcycli lijkt het daar op.
“En dat snap ik dus niet. Iedere extra molecuul CO2 veroorzaakt toch onmiddellijke verhoging van de temperatuur? De door die extra molecuul terug gestraalde energie beïnvloed die temperatuurmeetapparatuur per omgaande? Daar wacht die molecuul toch niet mee?”
De atmosfeer reageert wel direct, maar geeft vervolgens de extra warmte af aan het aardoppervlak (grond, gebouwen, vegetatie, oppervlaktewater) en aan de oceaan. Het duurt een hele tijd voordat die zich hebben ingesteld op de nieuwe situatie. Voor de oceaan kan dat zelfs eeuwen duren. Ook het laten smelten van ijs vraagt warmte/energie. Vergelijk het met de thermostaat in je woonkamer. Als je die hoger zet duurt het een tijdje voordat je de ingestelde temperatuur hebt, omdat lucht, meubels, muren etc. eerst ook op moeten warmen.
Uit de nu gemeten temperaturen kun je dus niet direct de klimaatgevoeligheid voor CO2 afleiden, daarvoor reageert de temperatuur te traag. De gemiddelde temperatuur boven land zit dichter bij de werkelijke klimaatgevoeligheid dan het mondiale gemiddelde.
Voor het meten van de teruggestraalde IR-straling (back radiation) bestaan aparte instrumenten.
“Maar wat beïnvloedt de oceaanstromingen? Ik vermoed: de planetenstanden.”
Ik zal eens kijken of de horoscoop in de Libelle er al iets over te melden heeft.
@Bart Vreeken.
Hier staan de oceaanstromingen, mooi eenvoudig uitgelegd.
http://www.de-aarde.com/de-aardoppervlakte/zeestromingen/
@@Bart Vreeken:
Voor het meten van de teruggestraalde IR-straling (back radiation) bestaan aparte instrumenten.
Ongetwijfeld ;-)
Maar waar zijn de studies die de directe relatie tussen die gemeten “back radiation” en de temperatuur aantonen?
Voorstel tot een proefje:
– confisceer een schoorsteen van een buitengebruik gestelde kolencentrale en dek die af.
– meet de oppervlakte temperatuur binnen de schoorsteen en meet het CO2-gehalte aan de top.
– verhoog de CO2-concentratie en meet de “back radiation” en de oppervlakte temperatuur.
“Maar waar zijn de studies die de directe relatie tussen die gemeten “back radiation” en de temperatuur aantonen?”
Het effect van ‘back radiation’ (niet alleen van broeikasgassen) is heel simpel vast te stellen.
Vergelijk een bewolkte nacht met een heldere nacht. In een bewolkte nacht gaat de temperatuur nauwelijks naar beneden, terwijl dat in een heldere nacht van 10 – 15 graden is. Hoe komt dat? De uitstraling is bijna even groot, die hangt alleen van de oppervlaktetemperatuur af. Maar de bewolking kaatst het IR terug naar het aardoppervlak, zodat de netto uitstraling bijna 0 is. Daarbij komt nog de terugstraling van broeikasgassen, die is niet afhankelijk van de hoeveelheid bewolking (wel van de hoeveelheid waterdamp).
Bart Vreeken
Wil je dan even het erin besloten effect van enerzijds waterdamp, Anderzijds hoge/lage wolken, CO2 en andere broeikasgassen kwantificeren? Dit in plaats van in algemeenheden te vervallen. Als je kennis pretendeert, toon die dan ook en maak die inzichtelijk voor leken als ik ben.
Hoi Bart,
Wordt dit onderwerp überhaupt wel goed begrepen?
Immers, van mist en nevel is bekend dat het ’s nachts voor afkoeling zorgt en dus niet voor opwarming; terwijl op basis van een simpele aanname enkel in termen van ‘back radiation’ wellicht zou mogen worden verwacht dat mist en nevel ’s nachts hetzelfde effect zouden moeten hebben als bewolking.
PS. Daarnaast zit ik ook te denken aan dat afgezien van ‘back radiation’ de inhoud van de bewolking zelf ook een impact heeft; denk maar aan het effect dat het aan de kust ’s nachts minder afkoelt t.g.v. de warmtestraling van zee. Bewolking speelt hierbij ook een rol en kan voor eenzelfde effect zorgen op basis van convectie; immers, we weten dat water niet alleen gemakkelijk warmte opneemt en geleid… de warmte wordt ook gemakkelijk uitgestraald. Bovendien zorgt bewolking er ook voor dat de stralingswarmte van de zon bij zonsondergang bijvoorbeeld ook langer wordt geabsorbeerd voor een locatie dan zonder bewolking het geval is… dit verklaard ook direct een deel waarom de afkoelingscurve lager is bij bewolking – immers, de warmte bereikt dan ook minder het aard oppervlak waardoor deze ook minder snel kan afkoelen, etc.
Ik zie eigenlijk dus geenszins een stevige basis om te veronderstellen dat ‘back radiation’ daadwerkelijk het effect eenvoudig kan verklaren, tenzij dit soort van effect apart in kaart kan worden gebracht… maar de controverse rondom bewolking is dusdanig groot dat dit wellicht ook niet mogelijk is???
(Voel je vrij om mij te corrigeren daar waar je kunt hoor)
“Wil je dan even het erin besloten effect van enerzijds waterdamp, Anderzijds hoge/lage wolken, CO2 en andere broeikasgassen kwantificeren?”
Dat weet ik zo niet, maar daar is vast wel wat over te vinden. Neem het verschil in backradiation tussen een bewolkte nacht en een heldere nacht, bij een vergelijkbare temperatuur. Het verschil is (grotendeels) het effect van broeikasgassen. Misschien dat zwevende stofdeeltjes ook nog een beetje terugstralen.
“Maar de bewolking kaatst het IR terug naar het aardoppervlak, zodat de netto uitstraling bijna 0 is. Daarbij komt nog de terugstraling van broeikasgassen, die is niet afhankelijk van de hoeveelheid bewolking.”
Okay, het verschil tussen een bewolkte en wolkenloze hemel merken we direct.
Over die terugstraling door broeikasgassen heb ik nog een vraag. Vuilstortplaatsen stoten permanent methaan en CO2 uit, het zogenaamde stortgas, bestaande uit ongeveer 60 % methaan en 40% CO2. Niet bij iedere vuilstort wordt dat gas opgevangen en gebruikt voor energievoorziening.
Stel nu dat je twee temperatuurmeetpunten hebt. Eéntje bovenwinds en één benedenwinds. Als alle andere factoren gelijk blijven, dan zal de benedenwindse meting een hogere temperatuur moeten aangeven dan de bovenwindse. Bovenwinds zit namelijk beduidend minder CH4 en CO2 in de lucht dan benedenwinds. De CH4 en CO2 zullen de warmtestraling vanaf de aarde onmiddellijk alle kanten, dus ook weer naar beneden, doen gaan. Hoe hoger het gehalte aan die gassen, hoe hoger de terugstraling.
Weet iemand hoe dit zit?
Sorry hoor Martijn, maar nu draai je het om:
“Immers, van mist en nevel is bekend dat het ‘s nachts voor afkoeling zorgt”
Het moet zijn: afkoeling ’s nachts zorgt voor mist en nevel (daar waar het vochtig en stabiel is)
Hoi André,
Nee hoor, het koelende effect van nevel en mist in de nachts wordt op de website van het KNMI als volgt beschreven:
“Voor bewolking vinden we de bekende resultaten terug: overdag koelt bewolking af (zwarte lijnen), ‘s nachts is een bewolkte nacht juist warmer (rode lijn). Dit is te verklaren doordat de bewolking overdag voornamelijk zonnestraling onderschept en ‘s nachts juist warmtestraling naar de aarde terug straalt. Mist en nevel hebben overdag een soortgelijk effect: ze kaatsten ook zonnestraling terug, bovendien kost het opbreken van mist ook warmte. ‘s Nachts is er echter geen opwarmend effect van mist en nevel zichtbaar: stations met nevel zijn gemiddeld juist iets kouder dan nabijgelegen stations met goed zicht, stations met mist (zicht minder dan 1 km) zelfs veel kouder. We denken dat het ontbreken van een opwarmend effect veroorzaakt wordt doordat, in tegenstelling tot wolken, de bovenkant van de mist vrijwel dezelfde temperatuur heeft als de grond. Binnen de mist wordt de warmte door convectie efficiënt van de grond naar de stralingszone net onder de misttop vervoerd. De lagere temperatuur bij mist hangt waarschijnlijk nog steeds samen met het feit dat de mist op een door lokale omstandigheden kouder station eerder ontstaat. We concluderen daarom alleen dat nevel en mist in tegenstelling tot bewolking ‘s nachts geen duidelijke opwarming veroorzaken.”
Bron:
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/mist-en-nevel-afname-in-europa
PS. André, de beschreven verklaring in dit artikel van het KNMI komt op mij enigszins speculatief over; daarom sprak ik over dat deze kwestie mogelijk een deel van de ‘controverse’ betreft m.b.t. de impact van wolken; immers, wanneer dit soort basale fenomenen al lastig te verklaren zijn op basis van empirische gegevens… dan verklaard dit ook deels waarom de wetenschap nog steeds met de handen in het haar zit m.b.t de impact van wolken in het perspectief van ‘klimaatverandering’.
(Ik heb je er een paar maanden geleden per email al eens op gewezen dat er ook een belangrijk verschil is aangetroffen tussen de 1990s waarin de bewolking wereldwijd wat af nam, om vervolgens in de jaren 2000s wat toe te nemen… wellicht dat dit een significante factor kan zijn geweest bij het ontstaan van het ‘hiaat’ vanaf 1998???)
Re: Bart, je schrijft:
“Dat weet ik zo niet, maar daar is vast wel wat over te vinden. Neem het verschil in backradiation tussen een bewolkte nacht en een heldere nacht, bij een vergelijkbare temperatuur. Het verschil is (grotendeels) het effect van broeikasgassen. Misschien dat zwevende stofdeeltjes ook nog een beetje terugstralen.”
Ik vraag me af: beschrijf je dit voorbeeld omdat je dit ook meer concreet kunt onderbouwen? Of mag ik deze beschrijving als een vorm van speculatie over wat je verwacht dat er gebeurd? Ik vraag het omdat de verschillen tussen een bewolkte en heldere nacht bij gelijke temperatuur toch echt ook door hele andere zaken kunnen worden verklaard, via bijvoorbeeld de bekende klimaat variabelen: luchtdruk (= wellicht hoger bij hoge temperatuur), wind (= wellicht lager bij hoge temperatuur), en vochtigheidsgraad (= minder bij hoge temperatuur). Immers, logischerwijs zal het CO2 effect in jouw voorbeeld vele malen kleiner zijn dan de individuele invloed van deze 3 factoren… om nog maar te zwijgen over de eindeloze variaties die kunnen ontstaan door de combinaties tussen deze 3 factoren.
PS. Nogmaals, ik laat me graag corrigeren hoor.
Martijn,
ik vind dat je (weer eens) iets te selectief shopt:
1. “Op koude nachten ontstaat vaak stralingsmist”
2. “We concluderen daarom alleen dat nevel en mist in tegenstelling tot bewolking ‘s nachts geen duidelijke opwarming veroorzaken”
groet André
Martijn van Mensvoort,
Dan vraag ik aan jou om dat te kwantificeren. Mogelijk durf jij het wel aan. Het IPCC brandt de vingers kennelijk liever niet. Maar André mag dat ook doen. net als ieder een met grondige kennis van zaken.
Kennelijk kent water in al zijn vormen vele kunstjes en CO2 slechts 1. Is er daarom gemakshalve voor CO2 als boosdoener gekozen? Lekker gemakkelijk.
André, ik kan je reactie op dit punt wel begrijpen hoor want je wijst immers naar de uiteindelijk conclusie in die passage.
Maar eigenlijk is die conclusie wel enigszins in strijd van de empirische beschrijving op basis van het GEMIDDELDE van de waarnemingen die wordt beschreven voor zowel mist als nevel afzonderlijk, waarbij voor mist zelfs een ‘effect’ wordt beschreven dat duidt op “veel” afkoeling. Daarom heb in mijn beschrijving de nadruk gelegd op wat er daadwerkelijk door het KNMI t.a.v. dit punt empirisch is waargenomen. Bovendien is de conclusie eigenlijk niet in strijd met de empirische waarneming, echter de onderzoekers houden (speculatief) rekening met de mogelijkheid dat de waargenomen empirische afkoeling bij zowel nevel als mist “waarschijnlijk” door lokale omstandigheden zou kunnen worden verklaard.
Vandaar dat in het artikel wordt gesproken over dat de onderzoekers niet zo ver willen gaan om de empirische waarnemingen geheel te omarmen… maar als we hierover iets verder nadenken is er ook wel een reden aan te voeren waarom de onderzoekers die stap niet willen maken: immers, daarmee zou het element van de ‘back radiation’ in de broeikastheorie op basis van vrij eenvoudige empirische feiten worden tegengesproken.
PS. André, ik heb even wat zitten Googlen op dit onderwerp:
– Dit betreft een concrete beschrijving over hoe een klein beetje wind (minder dan 5 knopen) kan bijdragen aan een snellere afkoeling van de grond (zie 2de alinea onder het item ‘radiation fog’:
https://books.google.nl/books?id=SpGfKb23Y9QC&pg=PA111&lpg=PA111&#v=onepage&q&f=false
– En hier wordt een ander mechanisme beschreven dat mist vorming (via een verhoging van het dauwpunt t.g.v. verdamping… dus bijvoorbeeld na een regenbuitje denk ik) kan versnellen:
“(2) Radiation fog (ground or valley fog).
Radiational cooling produces this type of fog. Under stable nighttime conditions, long-wave radiation is
emitted by the ground; this cools the ground, which causes a temperature inversion. In turn, moist air near
the ground cools to its dew point. Depending upon ground moisture content, moisture may evaporate into
the air, raising the dew point of this stable layer, accelerating radiation fog formation.”
Bron: h ttps://www.weather.gov/media/zhu/ZHU_Training_Page/fog_stuff/fog_guide/fog.pdf
– En hier heb ik nog een citaatje dat iets verteld over de bijbehorende dynamiek, waarbij bij item IV wordt beschreven dat een bepaalde vorm van dynamiek verschuift naar de toplaag van de mist:
“(iii)
Radiative cooling (deduced from radiative flux divergence measurements) was in general greater than the actual cooling.
(iv)
As the surface became radiatively shielded by developing fog, the radiation inversion migrated to the fog top, accompanied by the establishment of a convective regime with a slight super‐adiabatic lapse rate in the lower part of the fog.”
Bron: h ttps://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/qj.49710243204
(Eens te meer blijkt uit deze beschrijvingen dat allerlei zaken een rol kunnen spelen, waardoor een versnelling van misvorming – en dus ook een versnelling van de bijbehorende afkoeling – kan ontstaan; maar dit hangt wel sterk af de omstandigheden… desalniettemin blijft het denk ik opmerkelijk dat de empirische beschrijving van de KNMI onderzoekers duidt op een versterkte afkoeling bij mistvorming… maar het is hierbij wel lastig om een vinger te leggen op oorzaak en gevolg. Ik geef er daarom de voorkeur aan om vooral oog te hebben voor de empirische feiten, beseffende dat de theorieën van klimaat onderzoekers niet zelden vooral aansluiten op hun eigen modellen, zelfs wanneer dit in strijd is met de empirische feiten, etc.)
PS. André, voel je ten alle tijden vrij om mij aan te spreken wanneer je denkt dat ik “selectief” aan het shoppen ben (ik ben me er overigens niet van bewust dat je mij al eerder hebt aangesproken op dat ik selectief zou zijn geweest in mijn beschrijvingen of waarnemingen – dus bij deze ook een uitnodiging om mij hierover eventueel te informeren mocht ik iets hebben gemist).
:-)
Re: Peter van Beuren:
“Martijn van Mensvoort,
Dan vraag ik aan jou om dat te kwantificeren.”
Ik weet niet wat je precies bedoeld, maar uit de info die ik over dit onderwerp heb gedeeld blijkt volgens mij dat de gerelateerde effecten zich lastig laten kwantificeren vrees ik.
Wellicht dat dit ook deels verklaard waarom de broeikastheorie nog steeds slechts vooral een theorie is… die vooral is omarmd door de CO2-angsthazen.
Beste André, Bart, Boels, Johan en Peter,
Volgens mij is het onderwerp van de impact van mist en nevel een interessant onderwerp om naar te refereren in discussies over de IR straling (‘back radiation’); de dynamiek rondom dit fenomeen waarschijnlijk nogal complex; bovendien wordt m.b.t. dit onderwerp ook gesteld dat de wijze waarop dit concept in de broeikastheorie wordt gebruikt eigenlijk in strijd is met de 2de wet van de thermodynamica, zie:
Radiated Energy and the Second Law of Thermodynamics
http://www.principia-scientific.org/publications/psi_radiated_energy.pdf
Bart Vreeken
Zou het ook kunnen betekenen dat er meer mensen op het land wonen én werken en transporteren dan op het water, dat die bevolking explosief groeit, er meer landbouwgrond met kort cyclisch CO2 dan bos met lang-cyclisch overblijft.
In een normaal vanuit de ijstijd opwarmend klimaat, verdampt er meer water, slinken het zeeijs, vergroot het wateroppervlak, smelt een deel van het landijs met alle natuurlijke fluctuaties die daar tussendoor spelen. Vervolgens wordt de lucht steeds schoner vergeleken met het begin van de industriële revolutie.
Uit mijn hoofd gezegd: voor zover ik weet is de lucht in de laatste decennia gemiddeld over de aarde niet schoner geworden. Het zou misschien kunnen dat de lucht boven land ietsje schoner is geworden (in Europa zeker, maar in delen van Azië zeker niet) en boven zee juist vuiler door de toegenomen scheepvaart. Verder ligt het meeste land op het noordelijk halfrond, en is op het noordelijk halfrond ook wat meer CO2, dus meer broeikaseffect.
Bart Vreeken
Daar heb je die beroerde gemiddelden weer. In Azië waar men met betrekking tot milieumaatregelen inmiddels zo hoog opgeeft, maar het steenkoolgebruik en gebruik van fossiele brandstoffen nog lang zal groeien al is het niet procentueel, neemt de echte vervuiling noodgedwongen snel af door de schonere fossiel gestookte centrales. en de alternatieven als waterkracht en mogelijk een beetje zon en wind.
De exponentiële groei van de mensheid houdt gelijke tred met de bedrijvigheid, maar langzaam verminderd de vervuiling.
Mogelijk is wat we meten de laatste 30 jaar de aftreksom van enerzijds een opwarmend effect van CO2 en een afkoelend effect van de echt vervuilende stoffen en daarmee condensatiekernen.
Verder zou ik graag zien dat je het effect van het door jou aangehaalde CO2 eens nauwkeurig in perspectief zet met andere broeikasgassen en water in al zijn vormen. Durf je dat aan? of neem je de werking van CO2 gemakshalve voor kennisgeving aan net als onze heren en dames politici en Frans Timmermans in het bijzonder. Graag voor het traject van -18C( die kalte Eerde tot 14,8C nu. Of blijft het bij fingerspitzengefúhl?
Dick Lindzen is emeritus hoogleraar meteorologie, hij weet dus iets af van weermodellen. Dan valt het me op dat de kritiek op Lindzen nooit gaat over wat hij zegt over de weermodellen, maar dat men probeert de boodschapper van het ongemakkelijke nieuws af te schieten.
“Poisoning the well” noemen we dat.
https://rationalwiki.org/wiki/Poisoning_the_well
QED
@geen schurk
Ach Henk dj, toch weer iets gevonden om de ban te ontwijken en weer lekker te komen trollen? Het was zo heerlijk rustig en helemaal niet saai zonder jou !
Oui c’est ça.
We leven in een tijd waarin het dagelijkse kost is geworden om op basis van apekool en papegaaien praat klimaatsceptici met autoriteit te besmeuren met ongegronde verwijten.
Lindzen stond immers al in de jaren ’90 bekend als een kritisch denker over de klimaatwetenschap, maar was in die tijd wel een hoofdauteur van het IPCC. Hij nam vervolgens in 2001 zelf definitief afstand van het IPCC n.a.v. het feit dat de samenvatting van het 2001 IPCC rapport een eenzijdige benadering bleek te zijn van de inhoud die elders in de hoofdstukken wordt aangetroffen.
Enkele maanden terug heb ik zelf geconstateerd dat deze werkwijze ook nog steeds duidelijk zichtbaar is in het IPCC AR5 rapport uit 2013 waar we in het hoofdstuk over de oceanen bijvoorbeeld worden geconfronteerd met een samenvatting waarin op basis van 1 bron een (alarmistische) trend zonder ‘hiaat’ wordt getoond voor de warmte inhoud van het oceaan systeem, terwijl in het onderliggende hoofdstuk 5 bronnen worden getoond waarvan er maar liefst 3 een duidelijk ‘hiaat’ in temperatuur ontwikkeling beschrijven.
In het perspectief van de wetenschap is het eigenlijk pijnlijk om te zien hoe de samenvattingen van het IPCC in zekere zin zijn gebaseerd op ‘kersen plukken’ waarbij de wetenschap eigenlijk op basis van vooringenomen (politieke) standpunten wordt misbruikt. Om dit te verbloemen worden praktijken gebruikt waarbij men de sceptici publiekelijk op een hypocriete wijze verwijten maakt t.a.v. praktijken die men zelf eigenlijk openlijk etaleert.
Bij het ontwerpen van onze dijken gaan we uit van extreme omstandigheden.
Een niet eens zo extreme veronderstelling is dat “de wetenschap” het inzake klimaatverandering volkomen fout heeft.
Misschien dient zich anno 2030 wel een kleine ijstijd aan.
Mensen passen zich aan met technologie, daarvoor is energie nodig.
Net als bij de dijken vereist de veiligheid dat wij altijd over voldoende energie beschikken.
Maar nu is een energietransitie ingezet waarvoor cruciale technologie nog niet bestaat nl grootschalige opslag.
De energietransitie is pas realiteit als een strategische landelijke reserve voor enkele maanden is aangelegd.
De huidige koers is derhalve uiterst riskant.
Urgenda wees de staat op haar zorgplicht waar de rechter in meeging. Wie snapt dit nog?
David
We gaan de natuur ons adaptieve werk laten doen. Zie de Ingenieur.
https://www.deingenieur.nl/artikel/waterbouwers-moeten-natuurlijke-processen-gebruiken
De hele ‘groene’ hype is bezigheidstherapie voor nuttelozen. De progressieve westerse ideologie is failliet. Wordt uitgedragen door ‘intellectuelen’ die in een fantasiewereld leven. Ze doen net alsof ze begaan zijn met milieu en medemens. Vervolgens gaan ze op vakantie naar zo ver mogelijk weg.
Het westen zit in haar laatste fase. De fut is eruit en zelfvernietiging is alles wat nog over is.
Van de vernietiging van Zwarte Piet, de Goude Eeuw, het eindeloos zeuren over een slavernijverleden, het opzettelijk binnenhalen van islamtuig dat onze maatschappij vernietigt en het klimaatsprookje dat tot opzettelijke economische vernietiging leidt.
Als deze zaken staan in verband met elkaar. De rode draad is een collectieve zelfmoorddrang die de linksmensch volledig heeft overgenomen en die de maatschappij nu volledig in zijn greep heeft.
Dit zal niet goed eindigen met ons, blanke Nederlanders en het einde zal sneller komen dan de meesten denken. ☠
Meneer Labohm, waarom worden zinvolle reacties hier verwijderd en wordt hier zo’n idioot doemverhaal van Petra hierboven (niet op haar naam klikken) die doet denken aan het manifest van bv Breivik zonder morren geaccepteerd?
Hey Jan van het padje, ook weer op jacht. :)
Gek genoeg ben ik banger voor mensen zoals jij dan voor mensen zoals Petra.
Mensen zoals jij liepen vroegáhhh met de NSB mee namelijk.
Aha, de NSB, dacht het niet. Mijn vader bezorgde nog door de bezetter illegale kranten in WOII als 13-jarige. Als je betrapt werd ging je dood. Ik zal hem je comment laten lezen, kunnen we weer schateren van het lachen om paranoïde volidioten als jij en Petra.
… door de bezetter verboden de bezetter illegale kranten …
door de bezetter verboden illegale kranten => zit hier iemand mijn comments te editten???
Ach. van het padje, je bent er helemaal bij… avondje vrij?
Jouw vader zegt NIETS over jou, jij bent van een heel andere signatuur.
Waar jouw vader nog ballen had, ben jij niets anders dan een goedkope meeloper.
Vraag het gerust na aan je vader., ik denk dat hij het grotendeels met mij eens is.
No way, Cornelius. Jij behoort tot de bange andere kant op kijkers, dapper achter je toetsenbordjes flink doen, maar te bang om de orgelman open te doen en te werkelijk te stom om de geschiedenis te begrijpen. Ik heb je al ooit een link gegeven mbt de NSDAP, DAP, SDAP, maar ook daarna bleef je je paranoide onzin verspreiden.
Grappig…. ik heb jou nooit denigrerend benaderd…
Hooguit dat ik het absoluut niet met jou eens bent.
Ik heb begrip voor je aversie, dat mag,…. maar jochie…waar zijn de feiten?
…Hey Jan van het padje…
ik heb jou nooit denigrerend benaderd…
Korsakov?
Beste Jan en Cornelia,
Ophouden nu.
Cornelia is ook een doemdenker
Hans Erren
Maar met de uitermate eenzijdige voorlichting via MSM heeft ze wel een punt. Het dwingt je soms tot wat extreme standpunten.
Koekoek, Janmaat, Wilders, Fortuyn, Baudet, kwamen op door het negeren van het gevoelen en de onbehaaglijkheid van met name de snelle veranderingen in o.a de steden met hun zo geprezen multiculturalisme van de upper ten. In je eigen stad gedwongen met vakantie in een niet gewenst buitenland met de erbij behorende problemen.Die natuurlijk nooit woonden in de sterk veranderende en verloederende binnensteden. Steden waarin nieuwbouwflats door een tekort aan het beheersen van die veranderingen al na 25 jaar op de schop gingen. Waardoor de gemiddelde leeftijd van de woningen in Nederland ineens verklaarbaar werd.
Ook een als in…?
Belgische prinses (halfzus koning Albert) opgepakt bij demo Ext. Reb. in Londen. De “nieuwe” vrijgestelden hebben daar tijd voor terwijl anderen gewoon aan het werk zijn.
@AnthonyF, wat de meeste van deze demonstranten niet door hebben is, zodra ze in de grote mensen wereld een baan vinden moeten zij zich houden aan doelstellingen, winsten enz. Dit hoeft niet maar dan moet je je hand ophouden. geld ontvangen met niets doen bijeen gebracht door mensen die je in principe verafschuwt. Maar doe je dat niet zal je moeten bekennen dat al je geprotesteer er toe lijdt dat er een schrijnend woning tekort is, het verkeer vast loopt allemaal omdat je terug wilt naar de natuur. Natuur is er nog genoeg, niet in ons land maar Siberië is ruimte te over. Dan al die demonstraties beginnen de gewone mens de keel uit te hangen. Straks vliegen de werkenden en de demonstranten elkaar in de haren. Het begint al met het “boerenprotest”. De gewone burger die de krant leest begint ook te begrijpen dat er steeds iemand van Groen-Links, Milieudefensie, Natuur en Milieu en weet ik welke geitenwollensokken bewegingen aan het woord worden gelaten. Niet de burger die voor dag en dauw in de file staat en graag oplossingen aan dit en andere wezenlijke zaken wil die zijn/haar stem wordt niet gehoord.
AnthonyF
Ik neem aan dat de media wel de moeite hebben genomen deze Belgische prinses te bevragen op haar inhoudelijke kennis en waar ze die vandaan heeft. Zulke Belgen moet je natuurlijk wel stevig uithoren.
Een mening waarin ik mij volledig kan vinden.
Voor de ‘grap’ maar eens de eerste twee alinea’s aangepast op eigen ervaring en mening:
Als onderzoeker die meer dan 34 jaar heeft gewerkt aan vraagstukken in de wetenschap van energietechnieken onder de randvoorwaarden van de klimaat problematiek (AGW) vraag ik me af of de wetenschap wel iets kan bijdragen aan het publieke debat van vandaag over de kwestie van de vermeende ‘door de mens veroorzaakte’ klimaatverandering.
Mijn punt is dat dit vooral een politieke kwestie is en daarom thuis hoort bij het publiek, en in het bijzonder bij politici. Voor het grootste deel weten deze groepen NIETS van klimaatwetenschap, of van wat wetenschap nu eigenlijk is. Geconfronteerd met tegenstrijdige informatie kunnen ze kiezen uit wat ze willen geloven en zelfs de onjuiste bewering dat ‘97% van de wetenschappers het eens is’ voor waar aannemen.
Tot zover.
En dan de laatste alinea
“De basis voor bezorgdheid is simpelweg dat modellen (die over het algemeen onbetrouwbaar zijn) suggereren dat er een probleem ‘denkbaar’ is. Dit is een buitengewoon zwakke basis om de maatschappij op zijn kop te zetten, de energiesector te vernietigen, de elektriciteitsprijs te verhogen, de beschikbaarheid van energie te verminderen, de ontwikkeling van de armste gebieden ter wereld tegen te werken en tegelijkertijd triljoenen euro te verspillen en angst en hysterie aan te jagen.”
Deze zin kan niet vaak genoeg worden herhaald met enige kanttekening en aanscherping dat modellen NUTTELOOS zijn.
Mvg,
Frans
@David
Mooi zo, hoewel dit enigszins off-topic is geeft u aan dat er wel degelijk goede theorieen zijn buiten de consencus om.
Zie: https://www.youtube.com/watch?v=mINsiT70OHE
Een zeer aannemelijke gedachtegang die m.i. zal lijden tot een paradigma omslag. Reeds vele malen zijn hun voorspellingen goed uitgekomen en in wetenschappelijke experimenten bewezen, zie het SAFIRE project.
@ Klimaat Optimist.
“Een zeer aannemelijke gedachtegang die m.i. zal leiden tot een paradigma omslag.”
Ik vind dat we al genoeg lijden.
@Frans
Dat is het lot van de religieuzen, zij zullen God zien.
Wij, ongelovigen delen nu uw hel, terwijl het in wezen het paradijs is.
Welk een droefenis…….
@ Moderator,
Een kleine aanpassing in een citaat ( foei) laat een grap de mist in gaan.
Jammer.
Frans,
Geen idee waar je het over hebt.
@Hans: leiden of lijden.
@Klimaat Optimist
Ik ben geen wetenschapper, maar ga wel altijd kijken naar de data waarop conclusies gebaseerd zijn. En vind vaak gemanipuleerde data.
Ik had ooit een student (MBO) die wel in fysica geinteresseerd was en liet hem wat Electric Universe video’s bestuderen. Zijn conclusie was dat het niets was omdat ze niet geloven in dark matter. Dat is een religieus argument. Zei ik.
Het leuke van SAFIRE is dat het een onafhankelijk gefinancierd experiment is. Geen bias en een zeer ‘eenvoudig’ en praktisch uitgangspunt. Het zijn dan ook ingenieurs en geen uitsluitend theoretische wetenschappers. Er zijn al elementen gevonden die er niet ingestopt zijn. Als je dan niet verder kijkt dan je neus lang is omdat ze de dark matter hypothese niet onderschrijven, beroof je jezelf van een hoop plezier en blijf je in je grot zitten met die beelden op de muur die je als enige realiteit ziet.
En dan zijn er de Connoly’s. Hun onderzoeken tonen aan dat CO2 helemaal geen temperatuur effect heeft in de atmosfeer. De data en datasets en methoden die ze hebben gebruikt zijn openbaar, voor iedereen die dat kan te verifieren en na te rekenen. In tegenstelling tot de data en methode van M. Mann; hij beschouwt ze als copyright.
https://principia-scientific.org/a-fresh-look-at-climate-change-the-connolly-perspective/
https://principia-scientific.org/outstanding-new-website-global-warming-solved.html/
Site van de Connoly’s (vader en zoon)
https://globalwarmingsolved.com/
Groet,
Frank
Frank Heuijmans
Daarom zie ik met spanning uit naar de visie op de theorie van de Connoly’s door André Bijkerk.
Wel Hans zoek de originele tekst van het citaat een reactie hoger.
Mvg
Frans,
Kun je iets specifieker zijn. Want ik begrijp het nog steeds niet.
Ja Hans maar zo belangrijk wil ik het niet maken.
@ Hans,
Het originele citaat van 11:47 reactie luidde: ( en staat er nog steeds)
“Een zeer aannemelijke gedachtegang die m.i. zal lijden tot een paradigma omslag.”
Waarop ik dus antwoordde:
“Ik vind dat we al genoeg lijden.”
Echter na plaatsing werd ‘lijden’ in ‘leiden’ veranderd. En om verder misverstand uit te sluiten gaat het om het eerste lijden.
Beste Frans,
Tja, daar is kennelijk iets mis gegaan.
Misschien goed om even de sluier op te lichten van wat er bij Climategate.nl achter de schermen gebeurt.
Ik probeer zo veel mogelijk de reacties te volgen. Vele daarvan zitten stikvol taalfouten (vooral verkeerde’d’s’ en ’t’s’) en krakkemikkige ‘lay-outs’.
Ook ‘ei’s’ en ‘ij’s’ gaan nogal eens fout.
Mensen van mijn generatie kunnen daar niet tegen. Pietluttig? Tja, maar zo zijn we nu eenmaal geprogrammeerd.
Dus zo incidenteel corrigeer ik wel eens het e.e.a.
Kennelijk is dat dit keer fout gegaan. Sorry!
@David
Reactie op uw post van 12 okt 2019 om 09:56
….erkent dat zaken als droogte, overstromingen, orkanen, enz. geen waarneembare trends vertonen….
Nee. Maar dat komt nog wel. Dat is de natuur.
Klik op mijn naam om mijn report te lezen.
@henryp zo is het maar het
“het ergste moet altijd nog komen”
zo gaat het al duizenden jaren.
Het ergste moet nog komen? Is er dan ook maar iets ergers nog denkbaar dan het IPCC, het Zweedse klimaatdebieltje, Jesse, ExtReb en Urgenda???
Mijn hemel, hier schiet mijn fantasie toch hopeloos tekort moet ik eerlijk bekennen. Prima trouwens dat beetje opwarming. Onze tuin schiet weer vol met nieuw groen en we hebben net de lunch gebruikt op ons terras met uitzicht op de Pyreneen. Lokale temp 26 gr.C. De korte broek nog even niet opgeborgen gelukkig.
De lucht is vervuld van de gistende druiven in de opslagtanks van de cave hier 100 m vandaan. Donderdagavond a.s. kunnen we de eerste resultaten van 2019 gaan proeven
Wat betreft de droogten zijn er bestaande patronen, die herhalen zich elke 87 jaar. Het leek mij trouwens in NL ook al aardig droog deze zomer. Maar, volgens mijn berekeningen wordt dat erger in de volgende jaren.
Dust Bowl Drought was 1932-1939.
Hoi henryp,
In de Bilt is de zomer van 2019 bovengemiddeld nat geweest, zie:
https://www.wetterzentrale.de/extremes_s.php?station=260&s=3&country=3&order=1&extreem=RH
Vooral dankzij de winter is 2019 bovendien ook hard op weg tot de meer natte jaren te gaan behoren; 2018 was eigenlijk heel duidelijk een uitzonderlijk jaar maar geenszins indicatief voor een nieuwe trend… want hier kun je zien dat vrijwel de gehele periode 2001-2017 toch echt tot de natte jaren behoren in de Bilt – alleen 2003 vormde samen met 2018 een uitzondering:
h ttps://www.wetterzentrale.de/extremes_y.php?station=260&extreem=RH&order=1&country=3
(Zegt eigenlijk ook veel over de aard van de zorgen over het waterpeil in de grond; is vooral het gevolg van het volbouwen van het langetermijn landgebruik in Nederland met als gevolg dat het water wegstroomt in het riool i.p.v. een gelijkmatige verspreiding in de natuur)
Anthony
Wel oppassen in die kelders daar met het laaghangende CO2. Geniet, maar drink met mate, Proost!
Hallo, ik ben gekaapt! Hans, ingrijpen svp!
Moderator. Ik heb het gewraakte bericht verwijderd.
(Da’s vervelend Reynier, ik zal de inhoud van het verwijderde bericht als ongeschreven beschouwen – op mijn nieuwe vraag hierover hoef je dus verder ook niet te reageren)
Ik zei een stukje hiervoor al: Hoi Guido! (kan ook een andere zijn, maar die anderen kunnen ook dezelfde zijn). Ik ruik trollen op afstand. Als de trollen maar kunnen mollen zijn ze tevree, ze verdienen er hun centjes mee. Zo ziet u wat er achter steekt, gedrag waar de duivel bij verbleekt.
Heel mooi Gerard, u heeft dat in het geheel zelf bedacht? Prachtig! Mijn complimenten.
Dank je!
Ook dit ben ik niet! Reynier
Omdat een trol mijn emailadres heeft gekaapt, gebruik ik nu een ander emailadres. Svp. NIET MEER REAGEREN totdat Hans e.e.a. heeft hersteld.
Reynier
Moderator:
Ik heb het gewraakte bericht waar dit incident allemaal mee begon verwijderd.
Hallo Martyn/
leuke reactie.
Maar toch duidelijk was 2018 beneden gemiddeld en wat 2019 (in totaal) prezies wordt, weet je nog niet. Het probleem is ook dat er minder water binnen komt van de rivieren?
Ik heb even mijn [aard] bol opgehaald en inderdaad zijn de breedte graden van de Dust Bowl drought en die van 87 jaren eerder, [die inderdaad heel veel de schuld was van het uitsterven van de Bison] nl.
https://www.researchgate.net/publication/286971648_Drought_in_the_western_Great_Plains_1845-56_Impacts_and_implications
op een iets lagere breedte graad. Inderdaad heb ik wel al rapporten over droogte op TV gezien in Frankrijk en Spanje. Heb jij iets daarvan gezien?
Indien wel, dan weet je dat dit nog maar net het begin is. Er komen prezies 7 magere jaren…
Ik denk dat NL erg gelukkig is dat het weinig problemen heeft met ‘echte’ droogte, zoals bv. wij hier, in Zuid Afrika. Het ligt gewoon in de beste hoek om koud weer van het noorden te krijgen….
Maar dat grijze weer heeft ook maar weer zijn nadelen?
Beste henryp, m.b.t. 2019 wordt bij de neerslag alles cumulatief opgeteld dus het gaat niet om een gemiddelde waarde; na 10,5 maanden zitten we voor de Bilt in Nederland al op een dusdanig hoog niveau dat er waarschijnlijk nog genoeg bij gaat komen om weer vrij hoog te eindigen.
Overigens, 2017 eindigde qua neerslag zelfs nog op 11de plek sinds 1901 + met ook nog 2 jaren uit de 21ste eeuw in de top 11 lijkt me duidelijk dat er in Nederland feitelijk geenszins sprake is van meer droogte… maar in de media leveren helaas ook sommige meteorologen bijdragen waarbij deze suggestie afgelopen anderhalf jaar wel regelmatig wordt gemaakt.
(Dus de media zijn vaak ‘out of touch with reality’)
PS. Leuk dat je vanuit Zuid-Afrika hier actief bent; trouwens, m.b.t. Afrika bestaat er nog erg veel onduidelijkheid in hoeverre dat continent überhaupt wel meedoet met ‘global warming’; ik vermoed dat dit net als bij de zuidpool minder het geval is… want in het perspectief van de proxies werd in 2013 het continent Afrika zelfs als enige nog geheel buiten beschouwing gelaten door de PAGES 2k groep die de beschikbare proxies wereldwijd verzameld.
Gelukkig een droge mooie zomer hier in Frankrijk. Voordeel: Geen gras maaien op 8.500 m2 grond. Een weekje een beetje regen en ja, toch voor de winter weer een aantal keren maaien zoals het er nu uitziet. Ieder nadeel heeft zijn voordeel toch?.
Van droogte weinig te merken de laatste dagen, niet dat de laatste dagen iets zeggen over het hele jaar, maar je moet toch ergens aanhaken om een gedichte te schrijven, gewoon wat luchtigheid op z’n tijd:
Regen.
Regen, regen, regen,
wie zit daar op te wachten?
Ik kan er niet meer tegen,
sombere gedachten.
Wachten op beter weer.
Regen, regen, regen.
Ik sla mijn ogen neer,
Ik kan er niet meer tegen.
Regen, regen, regen,
het wordt nog steeds niet droog.
Om eten zit ik nu verlegen,
in de straat staat het water hoog.
Grijs en nat en koud nog ook,
zelfs de kat die lag te spinnen,
verveelt zich nu toch dood.
We blijven toch maar samen binnen.
Regen, regen, regen.
Lekker bij de open haard.
Zo kan ik er wel tegen,
Knus en warm, dat is wat waard.
GeenStijl geeft weer eens een aardig inkijkje in het superieure wereldje van ExtReb. Zum kotzen die hypocrisie.
De waanzin ten top in Den Haag. Walgelijk gewoon!!! Vroeger zeker te weinig cadeautjes gekregen en daar een behoorlijk trauma van over gehouden.
Bedoeludeze?
https://www.geenstijl.nl/5150002/sukkel/#more
Het treurige is dat het zijn wereld dus helemaal niet meer uitmaakt. Wat voor rolmodellen hebben deze jongelui ook? Hypocriete popsterren (Bono), Hypocriete wereldleiders (Oboema), een hypocriete premier, een hypocriete oppositieleider (Klaver), een hypocriete slippendrager (Jetten), hypocriete filmsterren (hoeheetdieeneookalweer). Enfin Leraren dan … nou ik heb wat ouderavondjes gehad: 80% hypocriet m.a.w. praatjes voor twee maar ondertussen. “Ja ik hou nou eenmaal van rallyrijden” (Ja dan houdt het op inderdaad).
Als je tegen dat soort mensen zegt dat de keizer geen kleren aan heeft zeggen ze: functioneel naakt, verder nog iets van je dienst? om vervolgens die Lindzen voor de zoveelste keer te bekolenboeren.
Als je nou eens goed kijkt naar hoe de energie-industrie zich momenteel ontwikkelt dan kan ik tot geen andere conclusie komen dan dat die brave mainstream klimatologen het geld rechtstreeks de zakken van de energiegiganten in zit te lullen met die fraaie grafiekjes en vuurrode wereldkaarten.
Zorgen van een klimaatalarmist:
“Zonder incheckbagage vliegen wordt steeds lastiger
De afgelopen jaren hebben de (low-cost) vliegtuigmaatschappijen ons getrained om zo licht mogelijk en met alleen handbagage te vliegen. Doe je dat niet, dan wordt een vliegticket al snel een boel duurder. Het zonder incheck-bagage vliegen is zelfs zo populair, dat er vaak in het bagagevakken boven de stoelen geen ruimte is. Verschillende keren heb ik al bij Ryanair gezien dat de rolkoffers die je … “
AnthonyF
Zou het een goed idee zijn deze protesterende dames en heren grondig herkenbaar onuitwisbaar groen te spuiten. Dan protesteren ze meteen overal herkenbaar en individueel zonder op te gaan in de beschermende kudde. Voordeel, ze zijn ook meteen individueel bevraagbaar op hun al dan niet aanwezige bezorgdheid, kennis omtrent klimaat en de eruit voortkomende uitsterving.
Ik zal hen graag aanspreken en kijken wie het verste komt. Met Monckton als lichtend en beleefd voorbeeld.
??
geen idee waar jij het over hebt?
Dirk 12 okt 2019 om 09:29:
Consensus is per definitie geen wetenschap maar een geloofskwestie. Wetenschap bestaat bij de gratie dat een persoon twijfel zet bij de mainstream opvattingen.
Het zou mij wat waard zijn, als reageerders zich voortaan tot het onderhavige artikel beperken en daarop commentaar leveren. Natuurlijk valt er op het standpunt van Lindzen iets tegen te werpen of aan te vullen. Dat lijkt me erg interessant. Mensen die met elkaar een heel andere discussie gaan voeren en elkaar voor van alles en nog wat willen uitmaken, kunnen misschien beter een What’s App groepje opzetten en de lezers van deze website niet lastig vallen met hun niet ter zake doende en nogal irritante gekibbel.
Sorry, Martien. Ik moest onderstaande ‘brain fart’ effe kwijt.
Hi Martien,
Heerlijk!
Soms is het moeilijk om op het oorspronkelijke artikel te reageren wanneer ik afgeleid wordt door commentaren. En ineens zie ik een commentaar waarop ik wil reageren dat eigenlijk niet meer direct te maken heeft met dat artikel. Wel lastig. Vereist concentratie dus. Inderdaad.
Thanks,
Interessant artikel Martien. Waar kan ik het origineel vinden, Martien?
Hee luitjes, het is al laat, dus waarschijnlijk zal niemand deze bijdrage nog lezen. Gaat effe over de ‘stikstoffen’. Politiek correct Den Haag wil de boeren uitkopen. Dat gebeurt dan uiteraard met geld dat door werkenden en niet door klimaatstakenden is verdiend. Maar wat gaat er gebeuren met al die duizenden hectaren weiland die vrijkomen?? Worden die aan hun lot over gelaten, of… worden daar nieuwe Natura2000 gebieden van gemaakt, zodat die zich als een inktvlek steeds verder uitbreiden over Nederland? Waardoor er weer nieuwe gebieden ‘bedreigd’ worden door de stikstof?
Hoog tijd dat we stikstof gaan ombenoemen (germanisme) tot verstikstof.
Johan D.
Slime boeren verhuren hun land en laten daar gesubsidieerde zonnepanelen op aanbrengen. Of ze schaffen die zelf gesubsidieerd aan. Dan kopen wij ons varkensvlees van de met soja uit Amerika gevoerde varkens gefokt in China. Uit zuid-Amerika/Brazilie is ook goed. op de kapvlakten van het ons zo dierbare oerwoud. Maar nu even niet. er moet per saldo gegeten worden nietwaar?
Nederlandse boer blij, omgeving van Natura 2000 gebied stikstofarmer én met schaduwplantjes en met de pitoreske daarvan levende schapen en lammeren passend daaronder. Wel een uitgelezen zeldzame plantenmengsel gebruiken en het reliëf even passend maken voor die zeldzame soorten. Ook dat is weer goed voor onze meer kosjer levende “samen”leving.
Wat zal dat mooi worden. Het is toch maar ca. 1% van het totale landbouwareaal kwam en belanghebbende exploiteur in het onvolprezen NOS nieuws vertellen.
De wonderen zij de wereld nog niet uit. Ik mag hopen dat het LTO de poot stijf houdt. Aftrek van de nationaal gederfde landbouwopbrengsten moet natuurtlijk wel van de energieopbrengst afgetrokken worden, net als de subsidie, de voorrang op het net, de netverzwaring, het gekapitaliseerde landschapsbederf en de stand-by van centrales in zon-arme perioden. Nog iemand interesse?
Wat een apart stuk. Ik moest het twee maal lezen om het beter te begrijpen. Eerst vond ik het wel een reeel, maar na wat beter lezen viel het me toch wat tegen.
Deze zin vind ik veelzeggend:
“Niets in de metingen van vandaag suggereert dat er iets bijzonders of ongebruikelijks gebeurt.”
Dus, dat klinkt hoopvol in mijn oren. Dat is goed nieuws.
Maar… als hij dan verderop in zijn stuk eigenlijk de bal bij de burger en de politiek neerlegt, dan wordt ik wel wat verward en gaan wat stekels overeind staan. Dus de burger moet het maar met de politiek uitzoeken, daar bemoeit wetenschap zich niet mee? Komt het daar op neer?
De burger is meestal, dat kan de schrijver weten, in veel opzichten niet bekend met klimaatwetenschap, men kan ongemerkt beïnvloed worden door media, men is over het algemeen druk, tamelijk overbezet en men heeft vaak niet al veel tijd en kennis om een gedegen oordeel te kunnen vormen over zoiets ‘vaags’ als het klimaat is, en dan vooral als het gaat om de vraag of het nu wél of niet in de toekomst zoveelste van een 10-e graad warmer of kouder wordt en in zo of zoveel tijd, en wat daarvan de eventuele gevolgen zijn, wat daar vervolgens aan gedaan zou moeten en kunnen worden en hoeveel dat dan wel gaat kosten, uitgedrukt in geld, privacy, vrijheid, zekerheid, levensgeluk en andere aspecten die ik zo snel even niet kan bedenken. Dan nog de vraag of uberhaupt iemand gerechtigd is zich met zoiets met zulke verstrekkende gevolgen te bemoeien als ingrijpen in het klimaat is. Welke landen mogen regen, welke zonneschijn? Moet politiek zich daarmee bemoeien? Nee! Ze mogen wegen aanleggen, papieren regelen, desnoods belasting afdwingen en dat soort zaken, maar er zijn grenzen. En ook de wetenschap mag helpen om deze grenzen te bewaken. Is dat niet zo? Tuurlijk wel. Al is het alleen al in de vrije tijd. Liever wel zelfs!
Het idee alleen al dat ze aan de kant moeten blijven staan!
En nee, ook politici blijken niet altijd de ‘even gewenste partners’ te zijn op de weg des levens, om het maar een beetje zachtkens uit te drukken en men is ook niet alwetend, maar dat wist de schrijver wel, denk ik. Ook is men soms misschien wel niet helemaal eerlijk en spelen er bepaalde ‘belangen’. Dus om nu een communicatie te verwachten tussen politiek en ‘burger’ over zoiets zwaars, moeilijks, ingewikkelds, bizars, vergezocht en onwaarschijnlijk, om maar wat aspecten te noemen, lijkt mij een tamelijk ideële en ook wel wat ‘flauwe’ veronderstelling.
De schrijver stelt:
“De vermeende ‘klimaatcrisis’ is geen wetenschappelijke kwestie, ondanks de immense pogingen om de vermeende ‘autoriteit’ van de wetenschap in te roepen. Je zorgen maken over de veronderstelde gevolgen van vrijwel onmeetbaar kleine en op twijfelachtige wijze waargenomen schommelingen in de wereldwijde gemiddelde oppervlaktetemperatuur, zaait alleen maar verwarring en gekibbel daarover komt neer op het accepteren van een onwaar verhaal.”
-Jawel, het is m.i. (dus) juist wel een wetenschappelijke kwestie.
De ‘wetenschap’ heeft immers de instrumenten om een onafhankelijk zuiver oordeel te geven over een bepaalde situatie.
In dit geval zou de wetenschap m.i. zelfs van de daken moeten schreeuwen dat er, zover men dat kan overzien, niets aan de hand is met de ontwikkeling van het klimaat!
Gelukkig bijvoorbeeld maakt de rechter soms ook gebruik van wetenschappelijke input om zijn mening te vormen en laat die dingen niet over aan leken. Ook een dokter zal de wetenschap inroepen als het om zaken gaat waar hij geen verstand van heeft, maar waar hij wel vermoedt dat er zaken zijn die eens goed bekeken moeten worden. Dus natuurlijk wordt soms gedegen kennis verwacht. Soms zelfs een beetje gratis. (Of niet soms?)
Ik vind het dus niet correct om zaken van zulke onvoorstelbare betekenis over te laten aan leken alleen. Dat iets neerkomt op het ‘accepteren van een onwaar verhaal’ hoeft ook niet zo te zijn indien men steeds maar bij verteld dat het eigenlijk een onwaar verhaal is wat men bespreekt. Dus men geeft wel commentaar, maar men vermelt er steeds bij dat de zaak eigenlijk geen grond heeft om op te staan, de zaak is zelfs onwaar te beschouwen.
“De vermeende ‘klimaatcrisis’ is geen wetenschappelijke kwestie, ondanks de immense pogingen om de vermeende ‘autoriteit’ van de wetenschap in te roepen.”
-Inderdaad, het lijkt een vermeende klimaatcrisis. Maar het is óók een wetenschappelijke kwestie, vind ik. (Riep trouwens niet eerst de wetenschap de politiek op in het geval van AGW? Hoe kan de politiek nu bedenken dat het ‘warmer gaat worden’? Das toch ráár?)
De wetenschap heeft absoluut autoriteit op haar vakgebieden, lijkt mij. Als de politiek of een grote groep domme zaken roept is het toch een zaak dat deskundigen daar iets mee doen? Is dat niet minstens een morele plicht? Of bestaat die niet meer? Is men zover van de Christelijke grondslag af dat er niets meer heilig is? Maakt liegen en bedriegen dan niets meer uit?
“In feite heeft een oplettende burger de details van de wetenschap niet nodig om te zien dat er iets diep mis is met deze kwestie. Deze burger zou nl. opmerken dat alle beleidsmaatregelen die bedoeld zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan, al lang bestonden, voordat ze gekoppeld werden aan de opwarming van de aarde. ”
Dus de politiek speelt ‘een spel’, een verdraait hoog spel, met klimaat als inzet om de burgers een bepaalde richting in te manipuleren. En dat zou de oplettende burger dan moeten weten en ook nog begrijpen? En dan? Niets? Gewoon: de aarde is van de politiek? Dat lijkt mij toch ver gezocht. Nee, de burger heeft geen details nodig, maar wél grote lijnen. Vertel die dan!
De schrijver overschat de burger, vind ik. Dus de burger moet het maar uitzoeken. En diezelfde burger wordt beïnvloed door scholen, de media. De burger is machteloos zonder werkelijke kennis, ook al is het de grote lijn die hij te weten zou moeten krijgen. Zonder kennis is er zelfs geen ‘normale’ samenleving mogelijk. Mag men niet van de wetenschap verwachten dat zij de opgedane kennis en ervaring deelt met hen die daar baat bij hebben? Laat de wetenschap de mensen liever alleen, of is dit een ongepaste vraag? Is er dan niet zoiets als beschaving? Gaat het niet om wat over hebben voor elkaar? Is dat zo moeilijk? Om wat voor elkaar te betekenen? Zodat de mens zich in zijn aangeboren onwetendheid toch een beetje kan verzetten tegen al te dwaze verzinselen en aangedaan onrecht? Moet de burger dan niet de grote lijnen horen? Moet de burger niet te horen krijgen dat het niet klopt dat er zelf maar één (1) wetenschapper tegen is, dat er dan verder gekeken moet worden? Wetenschap is toch geen democratie?!
Maar, dat wil ik aan het vorige comment toevoegen:
Er kunnen natuurlijk politieke overwegingen zijn die de wetenschap en burger niet kennen, dat spreekt. En dan zullen ‘we’ dus maar moeten hopen dat het wel goed gaat. Dat staat óók als een huis. Dus, vanuit dat standpunt gekeken, begrijp ik de schrijver goed. En ben het daar dan ook mee eens.
Martijn, over
“‘s Nachts is er echter geen opwarmend effect van mist en nevel zichtbaar: stations met nevel zijn gemiddeld juist iets kouder dan nabijgelegen stations met goed zicht, stations met mist (zicht minder dan 1 km) zelfs veel kouder.” etc
Het gaat er nu even niet om wat het KNMI denkt, die pet komt steeds lager te zitten, het gaat erom hoe de fysica werkt. Als een luchtmassa afkoelt,neemt de relatieve vochtigheid toe tot 100% dan vindt condensatie plaats waarbij latente warmte vrijkomt en wel ca 2300 kJ per gram condenserend water en dat is heul, heul erg veul Dat remt dus de afkoeling nogal fors af. Hoe kan het dan dat mist toch sneller afkoelt? Daar moesten we maar eens goed over nadenken, waarbij er twee effecten mogelijk bijdragen. A: de topografie, dalen en gronddepressies lopen vol met de koudste lucht hetgeen weer condensatie veroorzaakt (slootmist, dalmist, etc) ergo iets maakt die bepaalde locatie kouder en het gevolg is meer condensatie en dus meer mist; B mist/waterdruppels zijn vrijwel perfecte black body uitstralers voor ‘ver’ infrarood, waarbij voor de zoveelste keer blijkt dat de CO2 er daaromheen gewoon niets mee doet en dus gewoon een nagenoeg verwaarloosbare rol speelt in infrarood absorptie en emissie.
erratum: 2300 Joules per gram verdamping of 2300kJ per kg water.
Dank André, fijn dat je zelf nu ook verder probeert te denken dan de conclusies van het KNMI m.b.t. wat de empirische waarnemingen tonen m.b.t. vooral mist (en in mindere mate nevel) in de nachts. Vooral in je 2de punt herken ik op het eerste gezicht een mogelijk mechanisme dat hierbij een rol zou kunnen spelen; vooral indien mocht blijken dat effect niet kan worden verklaard door de lokale omstandigheden (waar het KNMI dus wel op lijkt te speculeren).
PS. Wellicht dat je ook een leuke referentie hebt klaarliggen waarin het 2de effect specifiek voor mist wordt beschreven???