Een gastbijdrage van Peter van Beurden.
Een reactie van Gerard d’Olivat zette me opnieuw aan het denken. Het ging over de intensieve veehouderij en de uitstoot van CH4 die daarvan weer het gevolg was.
Meer eiwitrijk gras, meer voer, dus meer herkauwend vee, dus meer CH4. Maar is dat ook zo?
Waaraan is de koolstofkringloop gebonden? In de eerste plaats aan voldoende CO2 in de atmosfeer als direct beschikbare bron, vervolgens aan voldoende water als voedingselement en voor het transport van water en mineralen uit de bodem. Welk mechanisme bepaalt de verhouding CO2, CH4 en alle andere gassen, broeikasgas of niet, in de atmosfeer en in de oceanen?
Ik neem aan dat het de temperatuur is in samenspraak met de levende have in de oceaan, op het water en in de lucht. Waarbij de oceanen de buffer zijn. Als het totaal anders in elkaar steekt verneem ik dat graag.
De mensheid voorziet daarnaast de atmosfeer in toenemende mate van CO2 dat niet uit de gewone koolstofkringloop afkomstig is. Dat koolstof komt uit fossiele bron en wordt door toedoen van de mens verbrand. Ooit zou het ook weer via tektoniek en vulkanen in de atmosfeer terecht komen, maar de mensheid versnelt dat proces. Of dat een probleem is, waag ik te betwijfelen.
Maar in dit onderhavige geval leidt het via een omweg, tot de kwalijke uitstoot van CH4 via herkauwerwinden en –boeren. De grootste boosdoener daarbij is ons melkvee, koe, ooi, of geit.
Alleen worden zij door de mens langdurig en kunstmatig zo lang mogelijk melkproducerend gehouden.
Daardoor moeten de grasverterende bacteriën in hun maag-darmstelsel het gras omzetten in een opneembaar voedselpakket voor alle cellen. De boeren en de winden van dit vee zijn dus eigenlijk de afvalgassen van de anaerobe bacteriën. Herkauwers die omwille van het vlees gehouden worden doen het een windje of boertje minder. Zoals ik al eerder zei, in een droog milieu wordt dat gras hoe dan ook omgezet in CO2, in een natter milieu in CH4 dat dan in de atmosfeer na verloop van tijd wordt omgezet in CO2 en H2O.
Dat hiermee de CH4 uitstoot in Nederland toeneemt wil ik graag geloven. Tenslotte importeren we uit de hele wereld allerlei goedkope voedselgewassen, overschotten en restproducten uit de landbouw, om er hier het vee mee te voeren en er zó hoogwaardige vlees- en melkproducten mee te produceren die we vervolgens weer voor een groot deel uitvoeren en op die manier onze tweede boterham beleggen.
Dat hiermee ook een grote hoeveelheid mest geproduceerd wordt, is ook duidelijk. Dat het stinkt naar de normen van de stedeling wanneer je Nederland via de zuidelijke provincies binnenkomt is de geur van de rijkdom zou de boer zeggen. Zo heeft iedereen zijn voorkeur. Dat de zuidelijke provincies daarmee in rap tempo mede tot een maïsland zijn omgevormd is onmiskenbaar. Dat de biobrandstof daar nog een schepje bovenop doet moge eveneens duidelijk zijn. Dat daardoor de bodems uit het voedselleverende land verschralen en de onze te rijk worden bemest, is ook duidelijk.
Maar in de totale koolstofkringloop lijkt het me weinig uit te maken. Zo vroeg ik me af hoeveel runderen er voor het verschijnen van de mens op de wereldwijde grasvlakten rondliepen, in vergelijking met nu. Hoeveel bizons op de Amerikaanse prairies, gnoes op de savannes, wisenten op de steppes, lama’s op de pampa’s, etc. En daarbij de runderen en andere vergelijkbare hoefdieren die in bossen leven. Is het niet slechts een verandering van vorm waar we tegenaan kijken? Elk organisme zoekt naar zijn eigen maximum en probeert elk vrijgekomen plekje tot het maximum te bezetten. Zie de Oostvaardersplassen, de herten en paarden fokken er tegen de verdrukking in. Heeft de mens niet die soorten uitgekozen die zijn doel, overleven, het beste diende en zonder te veel protest naar zijn hand te zetten waren? Het voortrekken van een aantal soorten omdat we daar het meest profijt van hebben. Met de mens als superlatief.
Zoals we dat al eerder deden met grassen in allerlei soorten, gierst, eenkoorn, emmer, tarwe, rogge, maïs, gerst, rijst. Al onze stapelgewassen zijn daarvan een voorbeeld. In onze streken was het vroeger de pastinaak, nu is het de aardappel.
Met het voortrekken van de den voor de mijnbouw en de eik en de spar voor het bouwhout en beuk voor meubelhout als ander voorbeeld met een andere functie. Droog en beschut en verwarmd overleven.
De hoeveelheid vrij beschikbaar CO2 is bepalend voor vrijwel al het leven op aarde. Dát bepaalt de totale biomassa aan plant en dier. Samen met de hoeveelheid beschikbaar water. Is de hoeveelheid plankton wieren en algen in de loop van de afgelopen 50 jaar toegenomen? Zie hier.
De hoeveelheid groen op het landoppervlak blijkbaar wel. Onder invloed van de toegenomen hoeveelheid CO2 door toedoen van de mens? Waarschijnlijk wel. Rampzalig? Ik denk het niet, al denkt zijne Heiligheid hier anders over. De tijd dat ik de onfeilbaarheid als dogma aanvaardde ligt sinds lang achter me.
Is daarmee CH4 een extra bedreiging geworden? Herman Philipse, wijsgeer van beroep, oordeel zelf, laat zich in zijn hoorcollegecyclus Klimaatverandering op de LuisterBieb ontvallen dat CH4 in minder dan 2 weken wordt afgebroken tot CO2 en waterstof terwijl Guido van de Werf me op deze site enige tijd geleden nog wist te vertellen dat het zo’n 10 tot 12,5 jaar duurde. Een klein verschil? In vergelijking tot de aardgeschiedenis is dat natuurlijk peanuts, maar hoe weet men dat éne of ándere? Natte vingerwerk, wishful thinking, of voortschrijdend inzicht, of zijn hier de klimaatmodelleurs weer aan het werk geweest?
Wie spreekt het verlossende woord en om in de gevleugelde termen te blijven, wie onderbouwt het hier. Wel graag zonder gewichtigdoenerij in Jip en Janneke taal. Ook voor lekentaal sta ik open. Ik versta beide. Maar een publicatie waarin een deel van de uitgaande IR-energiestroom wordt gemeten met satellieten en de rest met een voor mij ondoorzichtig model wordt afgedaan helpt niet echt.
Wat Herman zich ook liet ontvallen is dat 25% van het CO2 duizenden jaren en 7% wel 100.000 jaar in de atmosfeer bleef. Ja, ja daar zijn grafiekjes van, maar hoe zijn die verkregen? Welke gedachtegang zit daarachter?
Je vraagt je af hoe iemand dat weet? Moet ik dat met ontzag beamen? Heeft een CO2 molecuul een tijdsmarkertje? Staat er portier Petrus aan de poort van de blauwe hemel om elk molecuul op z’n volgnummer te zetten of moet ik dat blindelings van iemand aannemen op grond van zijn bewezen filosofische autoriteit. Is filosofie in goed Nederlands geen wijsbegéérte? Op zoek naar de wijsheid dus. Nou heeft Herman naar eigen zeggen wel vriendjes in Delft en dus een reden temeer om iets dergelijks te beweren, maar voor mij is het, neemt u me niet kwalijk, net iets te weinig overtuigend.
Ik heb me laten vertellen dat de duur van het verblijf van CO2 in de atmosfeer te achterhalen is met de koolstofdatering. De gewijzigde verhouding tussen C14 en C12 en C13 schijnt voor het juiste antwoord essentieel te zijn. Maar zoals gezegd de verschillen zijn groot.
Maar het begin van een bekering zit eraan te komen met 5 verblijfscriteria voor broeikasgassen. Weinig eenduidigheid in de nieuwe informatie. Nu is het voor CH4 weer 2 tot 10 jaar.
Het sommetje over CH4 komt er in de bewering van Herman dan namelijk ineens heel anders uit te zien. CH4 zou als broeikasgas 25 keer sterker zijn dan CO2. Daarna is het weer gewoon CO2. Volgens de redenering van Herman. Daarna is het versterkende effect dus opgeheven. Ik laat me graag verrassen met een andere berekening. Klopt het getal van 10 jaar, dan komt het er heel anders uit te zien.
Welke denkfout maak ik hier?
Waar de hele hetze tegen de veehouderij vandaan komt is me daarom een raadsel. Als ik probeer dat raadsel op te lossen dan lijkt het mij voort te komen uit de filosofische vegetarische gedachtegang: ‘Alle Tiere werden Brüder‘. En let wel, broeders eet je niet op. Of het nu insecten, vissen, konijnen runderen of mensen zijn. Dat noem je dan kannibalisme en niet van deze tijd. Dat laat je buiten het paradijs liefst aan andere schepselen over. Keuze te over. Wilde en tamme vleeseters genoeg. Laat ik me nu altijd al verbaasd hebben over de leeuw en het lam gebroederlijk/gezusterlijk naast elkaar ín het paradijs.
Maar het paradijs is nakend. Kweekvlees heeft de toekomst. Er zijn miljoenen opgehaald om deze nieuwigheid te ondersteunen. Nu nog even nagaan of de koe het beter kan dan het laboratorium en daarna de fabriek waar het kweekvlees in elk gewenst model en op het juiste gewicht van 70 gram per persoon wordt geproduceerd. En of dat een score van minder water, energie en meer biodiversiteit oplevert, kan dan meteen duidelijk worden. Een voordeel is wel dat het dierenoffer niet langer onze zenuwen teistert. Zie bijvoorbeeld de Volkskrant hier.
Ik heb sterk de indruk dat we steeds vaker naar de puzzelstukjes kijken en het totale plaatje niet (willen) zien. Dat lijkt me het echte probleem van deze tijd. Het gebrek niet meer over de grenzen van de eigen discipline heen kunnen kijken. En dus daardoor ook slecht met anderen kunnen communiceren.
En zo vermoeden we het sprekende plaatje waar de leeuwen en de lammeren samen het kreunende gras eten en de bloemkolen au roepen als leeuw en lam er over heen wandelen.
Op naar de artificiële papspuit zoals mijn oud-directeur het gekscherend placht te noemen als hij moest racen, om na de inname van zijn twaalfuurtje thuis, weer op tijd terug op het werk te zijn?
Of kiest u voor het modelmenu op internet dat middels een stukje software feilloos een biefstuk met aardappeltjes met doperwtjes uit uw toekomstige 3D printer tevoorschijn tovert? Alles op basis van rijkelijk verkrijgbare in buizen en tussen de windmolens gekweekte algen. Wat een toekomst, wat een verdienmodel!
Hans Meijer
De fout die Arrhenius maakte: hij keek naar een gesloten box.
Dan zie je dus alleen maar het effect van de aarde…
Kijk mijn verslag helemaal bovenaan.
https://www.climategate.nl/2019/11/biomassa-en-co2/comment-page-2/#comment-2282928
@henryp: Het was niet Arrhenius’ enige misvatting. Net als Fourier, samen met Tyndall overgrootvader van het broeikaseffect, dacht hij blijkbaar dat elke straling die het aardoppervlak bereikt, wordt geabsorbeerd en bijdraagt aan de temperatuur. Fourier, een genie aan wie de wetenschap overigens veel is verschuldigd, meende nog dat zelfs sterrenlicht daartoe in staat zou zijn. Quod non. Zomaar een ketterse stelling: zelfs de zonnestraling kan dit tijdens de lokale diurnale cyclus urenlang niet bewerkstelligen. Gedurende die periode(n) is elke overweging aangaande oppervlak-albedo zinledig. Niettemin is de zon alleenheerser. Het empirisch bewijs daarvan valt zelfs verbazend eenvoudig te leveren. Uitsluitend op basis van een selectie uit tonnen aan beschikbare meteorologische gegevens. Plus het (eindelijk) serieus interpreteren van de wetten van de thermodynamica. Geheel los van discussies of infrarood-terugstraling door kooldioxide of waterdamp wel of niet zou bestaan en/of dit wel of niet wetenschappelijk verantwoord en ‘peer-reviewed’ is gemeten: dat bewijs laat geen enkele ruimte voor enige additionele opwarming van het aardoppervlak. Sterker, uit een eenvoudige thermodynamische formule blijkt, dat elke niet rechtstreeks door de zon veroorzaakte temperatuurverhoging (door het poneren van een verondersteld broeikaseffect of, in oceanen, door het aan het oppervlak komen van een onderstroom van thermische energie) wordt gecompenseerd door een evenredige reductie van de geabsorbeerde zonne-energie. Kortom, de natuur regelt de lokale aardse temperatuur overal heel fijnbesnaard en laat geen ruimte voor bedenksels zoals een broeikaseffect. Niet natuurlijk, laat staan antropogeen.
@ henryp: Ik zou nog wel even de stralingswet van Kirchhoff er bij opslaan. Wat je hierboven betoogt gaat, als ik het goed lees, daar tegenin.
Nieuwe stikstof baas.
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2019/11/08/landbouwministerie-benoemt-stikstof-baas
Wéér een departement erbij. Wéér een gebouwencomplex waar geld geen rol speelt, wéér tientallen risicoloze baantjes waar je afgeschermd van de bevolking de een deel van het belastinggeld kunt opeisen.
Methaan CH4
Ontstaat bij rottingsprocessen in moerassen en in het maagdarm kanaal van zoogdieren, ook van mensen.
In het verre verleden is er veel biomassa omgezet in kool waterstoffen en koolstof.
Daarbij is ook veel methaan gevormd wat uiteindelijk via breuken in lagen gesteente, dampen uit moerassen en de darmgassen van zoogdieren in de atmosfeer terecht is gekomen.
Daar waar methaan onder ondoorlatende lagen is blijven hangen kun je het nu aanboren.
Het vormde het aardgas (CH4) wat we nu gebruiken.
Ook daarbij is methaan in de atmosfeer terecht gekomen.
We halen nu ” de restjes” op het meeste is de afgelopen miljoenen jaren in de atmosfeer verdwenen en in de hogere luchtlagen omgezet in water en CO2. De hoeveelheid CO2 is de afgelopen paar miljoen jaar tot bijna niets gedaald tot 0,03% en is nu iets gestegen 0,04%. En ondanks alle processen op aarde blijft ook de hoeveelheid methaan binnen de perken.
De focus van de warmisten is gericht op broeikasgassen waar de mens invloed op heeft. Maar in de praktijk is waterdamp het belangrijkste natuurlijk gevormde broeikasgas ( zie knmi waterdamp) Het KNMI geeft aan dat 66% van de broeikaswerking door waterdamp wordt veroorzaakt, Daarbij vergeten ze dat water in de vorm van druppels in wolken ook uitstralende infrarood kan terugstralen. Maar aan de andere kant ook zonlicht direct terugstralen naar de ruimte. zodat het broeikaseffect als gevolg van waterdamp deels teniet wordt gedaan ook de sneeuw op de hellingen van antarctica straalt direct zonlicht richting tropopauze., Waterdamp, water en ijs zijn door de broeikaswerking en de effecten van wolken een belangrijke bijdrage aan de temperatuurhuishouding van de aarde. ongeveer 90% verantwoordelijk voor de opwarming.
Alle andere broeikasgassen waaronder CH4 en CO2 hebben net invloed op 10% van de broeikaswerking.
Hugo
Waar komen die 90% en die 10% als vaststelling vandaan. Het zou best kunnen, maar ik wil graag weten hoe je daaraan komt.
De absorptie van methaan speelt vooral een rol waar weinig waterdamp is, dus wat hoger in de atmosfeer. Verhoging van het methaangehalte van 0 naar 4 ppm in de MODTRAN standaardatmosfeer geeft een zelfde stralingsforcering als verdubbeling van CO2, t.w. 3.0 W/m2.
Hugo
Je hebt de klok horen luiden
Weet je waar de klepel hangt?
Begin boven aan pag. 2 van deze draad.
Peter, ik gooi de verguisde Ed Berry er nog maar eens weer in.
(Nieuw) PREPRINT: The Physics Model Carbon-Cycle for Human CO2
https://edberry.com/blog/climate-physics/agw-hypothesis/human-co2-has-little-effect-on-the-carbon-cycle/
Anne
Dank je. Ik ga het bij gelegenheid nog eens lezen.
Wat me wel opviel is dat Herman Philipse wel eens gelijk zou kunnen hebben met zijn bewering dat CO2 wel 100.000 jaar in de atmosfeer kon blijven. De curve in de grafiek die gaat over het verval van C14 wordt aan het eind zo vlak dat het best kan zijn dat er na lange tijd nog enkele traceerbare atomen over zijn.
Maar om daar nu drukte om te maken…..
Wanneer je de branden ziet zoals nu weer in Australie dan moet je je toch af gaan vragen of al die inspanningen wel de moeite waard zijn. Branden over een strook van 1000km lengte dat is 2 keer de lengte van Nederland.
Ook apart is de verschillende berichtgeving, Natuurbranden, bosbranden, 2 doden en 5 vermisten en er naast stond Linda.nl met honderden Koala’s omgekomen bij bosbranden, zijn ze zeker gaan tellen dan in een vuurvast pak.
Ik logeer met regelmaat in een boerderij uit 1880 in de Achterhoek. Wonen en stal onder een dak. Nu allemaal tot luxe woon en logeerruimte verbouwd. Rond 1900 dus ruimte voor 6 kinderen, 2 ouders, 2 grootouders, stalplaats voor 10 melkkoeien, 10 varkens, kippen buiten scharrelend. 2 hectare weide bij de boerderij van in cultuur gebrachte bosgrond, nu opgekocht door naburige boeren. Verwarming van het huis was door de koeien en varkens. Hoewel armoe en hard werken was alles BIO! En geloof in de natuur, het weer en de Almachtige. De opkamer boven de winter-voorraadkelder alles ingemaakt in glas. Dit ideale beeld gold feitelijk voor heel Nederland. Achterhoek geldt nu als voorbeeld van het coulissen landschap, waar bossen (de postzegeltjes van Natura2000) en weiden zich afwisselen. De huidige naburige kwaliteitsboeren aan 160 Natura2000 postzegeltjes moeten nu verdwijnen. Gevolg: megastallen die via industriele productie die de leemte overnemen, danwel import van goedkoop vlees uit Argentina.
Er is een systeem in deze gekte, die door de politiek door weer nieuwe gekte wordt “gerepareerd”. Komende week weten we welke nieuwe gekte door het kabinet RutteIII uit naam van EU en de milieuclubs wordt gepresenteerd. De tractoren staan volgetankt.
De mensheid voorziet daarnaast de atmosfeer in toenemende mate van CO2 dat niet uit de gewone koolstofkringloop afkomstig is.
———
Deze opmerking is niet terecht.
Onze kolenlaag is ontstaan in een tijd dat er geen bacteriën waren die de lignine in de cellen van bomen konden afbreken. Daardoor groeide miljoenen jaren lang bomen op dode bomen die niet werden afgebroken en verteerd en welke uitgroeide tot een honderden meters dikke laag dode bomen die werden samengeperst door het eigen gewicht en later door tektoniek werden afgedekt van het aard oppervlak. Dat is onze kolenlaag.
Dat is goed terug te zien in de minst gefossiliseerde biomassa laag het bruinkool en dan met name de spriet/ligniet waarin nog duidelijk boomresten in te ontdekken zijn.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruinkool
Onderscheid maken tussen fossiele biomassa en gewone biomassa is de waarheid geweld aandoen.
Twan
In een nog groter perspectief heb je natuurlijk gelijk.
Mij ging het om de versnelling die optreed door het in korte tijd verbranden van fossiele brandstoffen. Mogelijk leidt dat tot enige opwarming. Misschien ook niet. Daarom acht ik adapteren verstandiger dan mitigeren. Hetzelfde geld voor de vleesproductie en de akkerbouwgewassen. Het is in mijn optiek hetzelfde als met andere bedrijfstakken, je doet waar je goed in bent. Op het moment dat een ander het beter/goedkoper kan verhuist die vorm van bedrijvigheid naar elders.
Je moet dus mee in de ratrace naar beter. Zolang in Nederland hoogwaardig staal kan worden geproduceerd onder milieu concurrerende omstandigheden blijft die bedrijfstak in Nederland.
Wanner het milieu/economische speelveld ongelijk wordt verdwijnt de bedrijfstak naar elders zoals al met héél véél bedrijfstakken gebeurd is. Textiel, elektronica, optica, meubels enz.
Hetzelfde met de boerenstand. Het aantal boeren werd kleiner door allerlei oorzaken. Voor een heel belangrijk deel mechanisatie/ taakverdeling en specialisatie, opleiding en bedrijfsvoering.
Gewoon, doe meer met minder. Past bij de huidige hausse naar specialisatie.
@Voorbijganger
Leuk dat je ook even voorbij komt, maar als je kritiek hebt, bv. op iets wat ik had gezegd, moet je wel even precies zijn? Aan een algemene opmerking heb ik niks.
@Hans
Dat er wel een soort van GH effect bestaat, is gemakkelijk om te bewijzen. In de winter zijn er hier nooit geen wolken. Het is meestal dan erg droog in deze tijd. Maar als er wel toevallig een keer wolken zijn, dan gaat van de ene dag op de andere, de minimum temperatuur met makklijk 5 graden ophoog. En als je naar buiten gaat, kun de [warmerige] straling van die wolken naar beneden echt wel voelen.
Het tegenovergestelde [anti GH effect] is natuurlijk ook waarneembaar hier. Als er wolken zijn op een zomerse dag, dan kan Tmax met makkelijk 5 graden dalen vergeleken met Tmax op een wolkeloze dag….
henyp
Is dat vermindering van uitstraling, vermindering van convectie, of terugstraling? Of alle 3, en ik welke verhouding dan? Hangt denk ik ook weer sterk af van de hoogte, de dikte en de aard van het wolkenpakket (ijskristallen of waterdamp).
@Peter van Beurden: mijn reactie op uw vraag “Welke denkfout maak ik hier” is simpel.
Het is niet Uw denkfout maar het bewust foutdenken van de Milieu en Klimaat Kaste die willens en wetens gemoduleerde “Wiskundige Module” hebben ontworpen met een aantal van te voren bepaalde “ Vaste Factoren erger nog de “Variabele Factoren”.
Variabele factoren die de Resultante Positief dan wel Negatief beïnvloed, gewenst naar men wil.
Het zal een goede zaak zijn als men de Wiskundige Modules met al hun toegepaste en bepalende factoren zal openbare, dan kan eenieder weldenkend mens zelf bepalen en beoordelen wie, wat en waar de fout is of wordt begaan die nu de oorzaak en rede zijn van alle Onzinnige Milieu en Klimaat Hetserij (Hekserij).
Tot slot wil ik U danken en complimenteren voor Uw geweldig nuchtere essay.
Peter
er is een prentje waar de emmissie spectra van de aarde en de zon in een beeld worden laten zien. Bijna even groot….(rood en blauw)
Als je het ooit hebt gezien moet je wel even onthouden: de zon straalt uit bij 5500K en de aarde bij 255K. Het is dus een erg misleidend beeld wat je ziet…. Kijk je naar de deuken, dan zie je inderdaad heel gemakkelijk dat ozoon, HxOx en NxOx er samen voor zorgen dat 20-30% van de straling van de zon, de aarde nooit bereiken.
Het gaat hier om straling van de golf lengtes met de hoogste energie.
Deze type straling kan in een oogwenk de top laag van de oceanen tot kook punt brengen. Als er dus enige variatie is in de productie van ozoon, HxOx en NxOx, TOA, dan zal dit de temperatuur van de oceanen be-invloeden, en dit zal de temperatuur op aarde beinvloeden.
Ik moet eerlijk zeggen: de rest is eigenlijk allemaal flauwe kul. Onzin. Probeer maar eens om een bad water met gewoon licht warm te maken. Dat lukt niet. Je hebt UV nodig?
Henryp
Ik neem aan dat je verwijst naar het prentje waar ik meen Willy naar verwees.
Maar dan nog snap ik niet wat er precies gebeurd. Jij bestrijdt dat het iets met fotonen van doen heeft. McKibben zweert daarbij. Anderen hebben het over kinetische energie, de volgende weer over terugstralend IR. Wie het wet mag het uitleggen.
Voorlopig houd ik het erop dat het door infrarood aangestraalde CO2 molecuul in een hogere energietoestand komt (waardoor elektronen naar een hogere baan gaan?) waardoor de zuurstofatomen gaan bewegen binnen het CO2 molecuul. Hoe het dan verder werkt binnen het molecuul, of er sprake is van de vorming van fotonen door de terugval van de elektronen naar hun oorspronkelijke baan laat ik me graag verduidelijken.
Wat er vervolgens gebeurt is nog een groter raadsel. Waaraan wordt de kinetische energie afgestaan? Aan de omringende gassen die voor ik meen 78% uit stikstof, 20% zuurstof, 1% water en ca. 1% edelgassen en een ietsiepietsie CO2 en nog minder methaan? Dat moet dan wel botsingsenergie zijn, en dat werkt natuurlijk ook temperatuurverhogend, maar hoeveel? En dan zijn er ook nog de spectra en vensters van de broeikasgassen die bepaalde spectra frequenties laten ontsnappen naar de ruimte.
Of die teruggestraalde frequenties opnieuw invloed hebben op de omringend broeikasgassen lijkt me problematisch. De uitgestraalde energie zou volgens de redenering namelijk kinetische energie zijn en niet langer IR straling. Wie het weet mag het zeggen.
Peter
Je begrijpt het principe van absorptie en reradiation nog niet.
Ik zal hier later weer op terukomen want het is belangrijk dat jullie het snappen.
Beste henryp,
Het gaat niet om de energie per foton maar de totale energieflux. Gewoon, de W/m2-ers.
Nederlandse bossen worden massaal bomen gekapt onder de smoes van natuurbeheer, maar in werkelijkheid voor inkomsten door verkoop voor biomassa,
De bossen aan de kust staan er niet voor niets:
In de 18e eeuw hebben wetenschappers zich verdiept in de kustverschuivingen aan de Noordzee vanaf Texel tot aan de Maas. Daarbij hebben zij deze kaart uit 1575 gebruikt om de verschuivingen te kunnen aantonen. Het werk van deze wetenschappers is opgepakt door Gijsbert Fontein Verschuir, die in het begin van de 19e eeuw burgemeester was van Alkmaar en deel uitmaakte van het Waterschap. Hij was onder de indruk van de mate van de kustverschuivingen en liet toen bij Petten de basaltblokken plaatsen ter voorkoming van verdere verschuivingen. Er zijn niet voor niets bomen geplant in de Schoorlse duinen. Het heeft een beschermende functie
https://www.bomenkapmeldpunt.nl/beleid/kustverschuiving/
@realist 9 nov 2019 om 15:15- Antwoorden:
Correcte reactie, klasse, getuigd van kennis en inzicht.
Niet alleen de Bossen/Bomen aan de Kust staan er inderdaad niet voor niets.
Meer nog de Inlandelijke Bossen staan er ook met een vooropgesteld doel.
Namelijk: hun taak is, net als aan de Kust, de Windstromen te breken.
De Sterke Windstromen op te vangen en te breken zodat het land “Zonder Bomen” niet erodeert en verweerd tot droge Zandgronden.
Droge Zandgronden als de Sahara e.d. Kurkdroog Zand dat in de Wind de Toppen der Duinen speels doet stuiven, het Stuifzand Kilometers ver over land doet verspreiden.
Ons bekende bomen als: Eiken en Beuken zijn perfecte Windvangers, de Douglas Sparren aan de Kust het beste daar deze op zanderige grond prima gedijt. Zie je over de gehele Europesche Kustlijnen weelderig groeien.
Mogelijk is dat het doel van onze Links Marxistische Politiek om ons Land om te toveren tot een Nieuwe Sahara, zodat de (Gelukszoekers) de Economische Migranten zich sneller thuis zullen voelen.
Lijkt ons duidelijk te passen in het Coudenhove-Kalergi Plan.
AdamSmith1775
Het zijn geen douglassparren aan de kust, maar pijnbomen, ofwel dennen. Grove den, terpentijnden, zeeden, zwarte den (oostenrijke of corsicaanse).
@Peter van Beurden 9 nov 2019 om 23:46- Antwoorden:
Dank voor uw toelichting.
Was er zelf al niet geheel zeker van.
Hier hebben hier in Bilthoven overwegend Douglas Sparren vandaar dat dit als eerst opborrelde.
Overigens Uw essays zijn in verhouding prima, jammer dat er steeds door (*****) op wordt gereageerd.
Ik had eerder al aan “Hans” gevraagd deze permanent te blokkeren, maar blijkt dat er een (*****) is die de IP-adressen bij massa in voorraad heeft.
Het is maar waar je, je tijd aan wilt besteden.
Duidelijk iemand die bewust deze geweldige website wil corrumperen.
Uitwisselen van (echte) kennis is toch primair?
Jammer dat op deze manier een open discussie van “hoor en wederhoor” om eensluidend tot een vergelijk te komen, bewust kapot wordt gemaakt.
Doet mij denken aan de aanpak, intimidatie en indoctrinatie tactiek/techniek van “Trotsky” idem dito ook door linkse clubjes gehanteerd.
Peter
bij stikstof (N2) en de edelgassen, en tot in grote mate ook zuurstof, gaan alle typen straling van de zon en de aarde dwars door het molecuul. Er gebeurt niks met die straling. Die stoffen kunnen ook niet warm worden van de zon. Bij waterdamp, ozoon en andere GH gassen zijn er gedeeltes van de straling van de zon [en ook gedeeltes van de straling van de aarde] die niet door het molecuul heen kunnen gaan.. In die gevallen en in die gebieden van het spectrum [waar er absorptie is] moet je je voorstellen dat het molecuul de inkomende radiatie begint terug te spiegelen. Hij kan niet door het molecuul komen. Elk molecuul wordt dan een ‘bolletje’ spiegel. De hoeveelheid spiegeling hangt af van de grootte van de absorptie.
Om te bewijzen dat dit zo is, kun je bv. naar het spectrum van CO2 kijken. Er is absorptie bij 1-2 um, er is sterke absorptie bij 4-5 um en nog eens bij 14um.
In het eerste geval ga ik nou bewijzen wat er gebeurt bij inkomend licht van de zon: we kunnen nml via de donkere kant van de maan de straling die van de aarde af kwam weer oppikken.
http://astro.berkeley.edu/~kalas/disksite/library/turnbull06a.pdf
[je moet dit report goed bestuderen]
Dat licht ging dus zo: Zon [1-2um] – Aarde CO2 {1-2um} – Maan [1-2um] -Aarde [1-2um]
Kijk naar fig 6 (bottom} en fig 7. Begrijp je hoe dat de straling door de CO2 van de aarde weg gespiegeld werd, toen tegen de maan aanbotste en vervolgens weer door ons op aarde kon worden gemeten?
Mijn vraag was dus nog altijd: wat is nou meer: de hoeveelheid verkoeling agv de absorpties van CO2 in het spectrum van de zon of de hoeveelheid verwarming agv. de absorpties van CO2 in het spectrum van de aarde?
Daar geeft niemand mij een zinnig antwoord op.
is er nou wel tenminste een iemand hier die het principe van het GH effect [en het anti GH effect] snapt?
PREMIUM BERICHT VANDAAG IN DE TELEGRAAF:
Quote:
Iran begint met aanleg tweede kerncentrale
Updated 23 min geleden
24 min geleden in BUITENLAND
bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2001157595/iran-begint-met-aanleg-tweede-kerncentrale
TEHERAN – De Iraanse staatstelevisie heeft zondag gemeld dat begonnen is met de bouw van een tweede kerncentrale in het land. Er wordt cement gestort voor de fundering, aldus de staats-tv.
In Bushehr staat al een kerncentrale van 1000 MegaWatt, gebouwd met Russische hulp. Ⓒ AFP
Zaterdag kondigde de Iraanse atoomorganisatie AEOI het begin al aan van de bouw van de centrale in de Zuid-Iraanse stad Bushehr, gelegen aan de Perzische Golf.
Volgens woordvoerder Behrus Kamalwandi duurt de bouw tot en met 2025. In Bushehr staat al een kerncentrale van 1000 MegaWatt, gebouwd met Russische hulp.
Er zijn ook plannen voor een derde centrale.
„Nucleaire energie zorgt voor betrouwbare levering van elektriciteit. Iedere kerncentrale scheelt ons 11 miljoen vaten olie en 660 miljoen dollar per jaar”, zei Ali Akbar Salehi, hoofd van de Iraanse atoomorganisatie, in een via tv uitgezonden plechtigheid.
Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2001157595/iran-begint-met-aanleg-tweede-kerncentrale
Waar wachten wij nog op? zijn we van alle Nitraat, CO2 en Energie Neutraal geneuzel af.
AdamSmith
waar gaan jullie dan met het kern afval heen?
eishhh…
jullie snappen er dus nog steeds niks van.