Een bijdrage van Reynier Pronk.
Lang heb ik gedacht dat de overheid een verkeerde tunnel was ingereden en dat het gebrek aan aansturing van het ‘project’ klimaattransitie een kwestie was van gebrek aan professionaliteit. Dat was erg naïef, want de overheid doet precies wat ze altijd doet en wat altijd weer blijkt te werken; zij rommelen zichzelf (en ons) ergens steeds verder in, waardoor een weg terug vrijwel niet meer mogelijk is.
Inmiddels ben ik er van overtuigd geraakt dat het al lang niet meer gaat om de juistheid van de prognoses over het klimaat en de rol van CO2 daarin. Voor de overheid is dat een lang gepasseerd station. Op de Climategate-website wordt op tal van manieren aangetoond dat de (C)AGW hypothese niet deugt; het zal de overheid worst zijn.
Wij voeren naar ik vrees een achterhoedegevecht.
Waaruit leid ik dat af? Heb je even?
Rommelen, Sjoemelen en manipulatie
Om te beginnen wordt het effect van de peperdure maatregelen niet ‘aan de lucht’ gemeten, maar is het een boekhoudkundige exercitie, waarbij het niet gaat om de atmosfeer daadwerkelijk te verbeteren, maar om de CO2 uitstoot zo veel mogelijk uit de Nederlandse boekhouding te weren en, aan de andere kant, te voorkomen dat anderen hun CO2-uitstoot over de schutting onze richting uitwerpen.
Als de boekhouding maar klopt
Dat blijkt onder meer uit de CO2 boekhouding van elders ‘geproduceerde’ biomassa. Die CO2 wordt weliswaar hier de lucht in geblazen (plus nog een paar stoffen die wél schadelijk zijn), maar die CO2-uitstoot komt aan de creditzijde van het producerende land terecht en niet bij ons. De boekhouding kent kennelijk geen debetzijde (!). Omgekeerd ruziën wij met België over de Clauscentrale, waarvan de Belgen graag energie zouden betrekken, maar wij zijn ‘gekke Henkie niet’ want de hiermee gepaard gaande CO2-uitstoot komt dan bij ons in de boeken. Ja da-àg!
Weg met de staalproductie
Er zijn krachten die willen dat TataSteel IJmuiden gesloten wordt. Dat bedrijf, de voormalige Hoogovens, was ooit onze nationale trots. De honderdjarige, ooit getooid met het predicaat ‘Koninklijke’, dat vele duizenden gezinnen brood verschaft en vele duizenden goed geschoolde werkers een zinvolle en nuttige dagbesteding bezorgt, dat op relatief schone wijze hoogwaardig staal produceert van een zodanig hoge kwaliteit dat z’n weg zonder moeite weet te vinden naar o.m. de Duitse auto-industrie, beschikt over talloze patenten en de kern is van de Noord-Hollandse economie.
Dit bedrijf ziet men dus liever vandaag nog dan morgen verdwijnen, want het proces levert CO2-uitstoot op. Dus; sluiten maar dat bedrijf en vervolgens zo snel mogelijk uit de Nederlandse boekhouding schrappen en klaar is Kees. Dat de productie vervolgens naar elders wordt verplaatst, bijvoorbeeld naar moederland van Tata, India en daar zeker vervuilender wordt dan hier, boeit niet; dat probleem lossen ze daar maar op.
Hieruit is m.i. maar één conclusie te trekken: Het gaat niet over het oplossen van een wereldwijd probleem want tot enige vorm van reductie op wereldschaal leidt het niet, maar voor onze boekhouding is het een zegen.
Als collateral damage verliezen vele duizenden goed geschoolde staalwerkers en medewerkers van toeleveringsbedrijven hun baan en in plaats van belastingbetalers worden het in één klap uitkeringstrekkers. Tel uit je winst…
De klimaattafels
Dat er geen wetenschappers hebben mogen aanschuiven en geen burgers, lijkt een omissie maar is dat niet. Volgens Nijpels hebben er alleen deelnemers mogen aanschuiven die een positieve bijdrage konden leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem in hun deelgebied. Dat is een flagrante leugen, want aan alle tafels hebben pressiegroepen mogen aanschuiven, die wel voor druk hebben gezorgd, maar niets anders dan dat te bieden hadden en dus fluitend met de handen in de zakken de tafels verlieten.
Het bedrijfsleven zat aan de tafels om orders binnen te halen en op die manier hun aandeel ruimhartige subsidies binnen te slepen. Het overige bedrijfsleven zat aan tafel om de schade te beperken.
De reden waarom men er alles aan heeft gedaan om mogelijke oppositie te weren, laat zich raden; jaren geleden is men al begonnen aan het bouwen van windmolens, zonneparken en biomassa-centrales. Uiteraard waren er al veel eerder bindende afspraken gemaakt tussen de energieleveranciers en de overheid. Het zou toch wel erg vervelend zijn geweest als experts de kans hadden gekregen aan te tonen dat je met windmolens, zonnepanelen en biomassa de oorlog niet kon winnen en, misschien nog wel erger, als ze met kwalitatief hoogwaardiger alternatieven zouden zijn gekomen.
De klimaattafels werden geleid door overtuigde klimaat-believers. Beter ware het geweest als er onafhankelijke, neutrale voorzitters waren geweest. Van voorzitters mag je verwachten om enig tegengewicht te organiseren. Dat is, gezien de uitkomsten, klaarblijkelijk niet gebeurt.
Energiebedrijven en hun business model
Het is nog moeilijk voor te stellen, maar ooit waren de energiebedrijven ‘van ons’. Eind vorige eeuw heeft onze overheid, met name Gerrit Zalm, de energiebedrijven; ‘ónze’ energiebedrijven, in een golf van Europees liberalisme, in de verkoop gedaan. De opbrengst is evenwel niet teruggevloeid naar de burgers, maar naar de Provincies. Daardoor klotsten de pecunia daar tegen de plinten, maar heeft het niet geleid tot enige vorm van lastenverlichting.
Die o zo geroemde marktwerking heeft ook niet geleid lagere tarieven. Integendeel. De energiebedrijven wisten niet hoe snel ze bij elkaar op schoot moesten kruipen om concurrentie te ontlopen en uiteindelijk hebben zij de hele energievoorziening verkwanseld aan buitenlandse bedrijven. Zoals gebruikelijk bij overnames worden weinigen hier schatrijk van en moeten de kosten worden terugverdiend via de klanten. Tel uit je winst.
Het businessmodel van die bedrijven lijkt inmiddels te zijn opgeschoven van het verkopen van energie tegen een scherpe marktprijs, naar het cashen van overheidssubsidies en, als het zo uitkomt, het claimen van schade wegens vroegtijdige, door de overheid afgedwongen, sluiting. Zij zeggen nu zonder subsidie windparken te bouwen, maar de kostbare uitbreidingen van het net, vallen daar niet onder.
Pikant detail: Het heilige principe van de marktwerking en het onwettige middel van het subsidiëren van geprivatiseerde bedrijven, dat normaal zwaar beboet wordt, krijgt in dit geval de volle steun van de EU want: klimaat … je weet wel.
Windhandel
Energiebedrijven zijn niet gek. Die weten heus wel dat biomassa, wind- en zonneparken bij lange na geen serieus alternatief zijn voor conventionele energiecentrales. Alle nadelen zijn al op deze site uitputtend besproken, dus dat laat ik graag achterwege. Dat windenergie niet werkt wordt op drie manieren verhuld:
-
Conventionele centrales gebruiken MW’s als meetwaarde, voor windmolens wordt altijd de term ‘huishoudens’ gebruikt. Dat levert indrukwekkende getallen op, maar in MW’s gemeten kunnen windmolens niet in de schaduw staan van conventionele centrales. Daar komt nog bij dat ze pas bij windkracht 6-7 de geclaimde energie leveren.
-
In de maandoverzichten rapporteren zij de opgewekte energie en niet de afgenomen / verbruikte energie. Dat laatste is het enige relevante cijfer, want je kunt opwekken wat je wilt, maar als niemand het afneemt dan is het verloren moeite want opslag is niet mogelijk en wordt dat waarschijnlijk ook niet.
-
Toch sluiten energiebedrijven contracten af voor het leveren van 100% windenergie. Bijvoorbeeld claimt de NS op 100% windstroom te rijden. Hoe kan dat bij windstil/arm weer? Zoals eerder uitgelegd, mogen (van de EU; daar is-ie weer!) energiebedrijven niet-afgenomen wind- en zonnestroom ‘omkatten’ naar certificaten. Bij windstil weer rijden de treinen dus feitelijk op conventioneel opgewekte stroom, maar dit mag worden gecompenseerd door opgespaarde certificaten en rijden de treinen zomaar opeens toch op windstroom door het windstille landschap. Wij noemen dat thuis een ‘Hans-Klok-je’.
Hiermee wordt de gebrekkigheid van aanbodgestuurde systemen doelbewust verhuld. Ons wordt op de mouw gespeld dat we 100% windenergie geleverd krijgen en dat de treinen op uitsluitend windenergie rijden. De bevolking is zich hiervan niet bewust en dat wil men graag zo houden.
Is het klimaat hiermee gebaat? Natuurlijk niet, maar aangezien wij dit boekhoudkundig mogen afhandelen, is er niets aan de hand.
Uitgezonderd
Vliegverkeer en scheepvaart zijn o.m. uitgezonderd. De argumentatie is dat zij niet in de boekhouding van enig land te vangen zijn. Dan zou je zeggen: is er dan geen overall boekhouding waarin ze op globaal niveau worden ingeboekt? Kennelijk niet.
Deze sectoren hebben goed lobbywerk verricht, want ze worden ineens heel bescheiden als het gaat over hun uitstoot: Vliegen zou bijvoorbeeld maar ca. 2% van de totale CO2-uitstoot veroorzaken. Ik moet aannemen dat dit gaat over de uitstoot gemeten over de hele vlucht.
De meeste uitstoot vindt echter plaats bij het starten en opstijgen van vliegtuigen en niet als ze op 36.000 ft kruissnelheid vliegen. Dat betekent bij een totaal van ca. 500.000 vliegbewegingen er 250.000 vliegtuigen een groot deel van hun kerosine verbranden in de buurt van Schiphol. Bedenk daarbij ook nog dat vliegtuigen voor de landing, uit veiligheidsoverwegingen, hun overtollige kerosine langs de kust, boven zee lozen. Dat maakt het totaalplaatje toch wel een beetje anders.
De zeescheepvaart verstookt miljarden liters zware stookolie en binnenslands varen er 8.000 binnenvaartschepen op dieselolie. Hoeveel CO2 uitstoot dit genereert heb ik niet uitgezocht, maar het moet substantieel zijn. Mij maakt het niet uit want CO2 is, heb ik hier geleerd, niet de boosdoener, maar ik kan wel vaststellen dat het bij onze overheid buiten de boeken wordt gehouden.
Laten we hopen dat het klimaat er niet achter komt! (grapje).
Verkiezingen
Wij leven in een democratie, dus hebben wij als burgers iets te kiezen, toch? In 2017 waren de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Dan kies je als burger een volksvertegenwoordiger die bij jou past en die jouw belangen behartigt en die van gelijkgestemden, toch? Was het maar waar!
Tussen jou als burger en de Tweede Kamerleden hebben zich partijen genesteld die de verkiezingsbuit verdelen, waardoor individuele volksvertegenwoordigers ondergeschikt worden gemaakt aan de partijdiscipline, ondanks het recht van individuele Kamerleden om ‘zonder last en ruggespraak’ te handelen. Die twee zijn onverenigbaar. Dit leidt er tevens toe dat een meerderheidscoalitie de tweede kamer geheel buitenspel zet.
Om kiezers te lokken wordt verkiezingsprogramma’s gepresenteerd, die nooit zullen worden uitgevoerd. Net als geprivatiseerde nutsvoorzieningen zijn ook politieke partijen dicht tegen elkaar aan gekropen (vanwege coalitievorming is hun argument) en valt er nog maar weinig te kiezen; ze willen uiteindelijk vrijwel allemaal hetzelfde, vooral als het ‘t klimaat aangaat. De weinige partijen die iets anders willen, worden door het coalitiegeweld buitenspel gezet en daarmee ook hun vele tienduizenden kiezers.
O ja, de klimaatplannen en het -akkoord stonden in geen enkel partijprogramma. Is dat een foutje? Ik denk het niet; Stel: er was een partij geweest die eerlijk had gezegd dat ze vóór verhoging van de energieprijzen zijn, vóór het sluiten van TataSteel en kolencentrales en vóór een gasverbod en dat er desnoods onder staatsdwang huizen moeten worden geïsoleerd en auto’s razendsnel hun waarde verliezen omdat over 10 jaar elektrisch moet worden gereden. Had u dan op die partij gestemd? Dan moet je wel een enorme, jezelf wegcijferende idealist zijn of het slachtoffer zijn van langdurige agitprop die via de media over ons wordt uitgestrooid.
Gelukkig hadden wij nog het referendum. Wat zegt u? Afgeschaft? Door wie? Door de partij die er vanaf hun oprichtingsdatum voor hebben gevochten!
En nogmaals: niets van alle maatregelen doet iets voor het klimaat.
Waarom dit opportunisme?
Daar kan ik alleen maar naar gissen. Laat ik een poging wagen: Nederland wil graag een goede beurt maken niet alleen in de EU, maar ook bij andere gremia zoals bijvoorbeeld de VN. Politici hebben er een hekel aan om af te wijken of om ‘het slechtste jongetje van de klas‘ te worden genoemd en laten zich intimideren door lijstjes waaruit dat zou blijken. Sterker nog: Nederland wil voorop lopen! (Rutte). Beste Mark, waar stond dat in je verkiezingsprogramma?
Ook kunnen persoonlijke ambities een rol spelen. Van Mark Rutte is bekend dat hij graag het oliemannetje van internationaal overleg speelt. Wat zijn persoonlijke ambities zijn, moet nog blijken na deze regeerperiode.
In ieder geval hebben wij de Euro te danken (of te wijten) aan de persoonlijke ambities van Ruud Lubbers; die na z’n premierschap voorzitter hoopte te worden van de Europese commissie en toen dat niet lukte, Secretaris-Generaal van de NAVO. Beide werden overigens door Helmut Kohl geblokkeerd, omdat Lubbers het waagde om z’n bedenkingen te uiten over de Duitse eenwording. Dus wel de Euro, niet de baan. Hartelijk dank!
De Euro was overigens een innige wens van de Fransen, die de EU nog immer beschouwen als een Franse flappentap. De ECB helpt ze een handje met het opkoopprogramma en nu weer ijveren zij voor een ‘transferunie’, waarbij degelijk verdiend geld van Noord naar Zuid gaat stromen. De Euro is er ook de oorzaak van dat ons aller pensioen onder vuur ligt en de rente voor het eerst in de geschiedenis negatief is met als gevolg dat uw spaarcentjes, langzaam verdampen.
Conclusie?
Terug naar projectmanagement: mijn conclusie moet helaas zijn, dat er geen enkele wil bestaat om de ‘energietransitie’ ordelijk te laten verlopen via de lijnen van degelijk projectmanagement. Liever rommelt men van het ene fait accompli naar het volgende debacle.
Dat noem ik het ‘touwladder-principe’. Het argument: is dit nuttig en nodig? wordt daarmee ingeruild voor: ik moet wel door klimmen want als ik nu loslaat val ik naar beneden.
Dat neemt niet weg dat verzet geboden blijft en ik hoop dat websites als Climategate.nl zich nog lang zullen roeren. Inmiddels wordt steeds duidelijker dat er een toenemend aantal groeperingen zijn die zich verzetten en dat beperkt zich niet tot ons land. Wellicht wordt het tijd die krachten te bundelen.
Vraag, wat is hiervan waar? En wat niet?:
100% duurzame energie in 2030. Het…Open dit scenario
Quintel Intelligence heeft op verzoek van Urgenda een (bijna) 100% duurzaam scenario gemaakt met het Energietransitiemodel en de basis gelegd met het 5x Anders idee voor:
– De Agenda –
Nederland 100% op Duurzame Energie in 2030
Het kan al je het wilt!
Dit scenario, dit rapport, deze visie, deze agenda wil antwoord geven op de vraag: als we het willen, kunnen we dan binnen twintig jaar overschakelen op een volledige duurzame energie voorziening? Is het technische mogelijk? Blijft ons energiesysteem dan minstens even betrouwbaar? Kunnen we die overgang betalen en leidt het tot een betaalbare energievoorziening in 2030? Zijn er onoverkomelijke obstakels, waardoor het niet kan binnen twintig jaar? Stel dat we de urgentie onderkennen en het echt willen, kan het dan, 100% duurzame energie in 2030?
N.B.:
Verbeteringen aan het ETM en updates kunnen invloed hebben op de uitkomsten van het scenario. Hierdoor kunnen cijfermatig kleine verschillen zitten tussen gepubliceerde resultaten en actuele uitkomsten van het scenario. Voor vragen kunt u contact opnemen met Quintel Intelligence (info@quintel.com)
Dit scenario is een revisie van een scenario dat eerder is gepresenteerd. Link naar vorig scenario:
100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt! 2015
Ter vergelijking is ook een business as usual scenario gemaakt:
[Urgenda – Business as usual – update 2017](https://pro.energytransitionmodel.com/scenarios/325571) – Sinds november 2017 wordt de NL 2015 dataset gebruikt als basis voor scenario’s. Dit scenario is opgesteld met een eerdere dataset. Hierdoor kunnen de uitkomsten van het scenario afwijken van gepubliceerde uitkomsten. – Het ETM is continue onderhevig aan verandering, bijvoorbeeld door implementatie van nieuwe technologieën en mogelijkheden, maar ook doordat de specificaties van technologieën bijgewerkt worden. Hierdoor kunnen uitkomsten van het scenario afwijken van gepubliceerde uitkomsten. —
Waarom – urgentie
Waarom zo’n haast, waarom binnen twintig jaar? We onderzoeken een transitie binnen twintig jaar, omdat broeikasgassen en vooral CO2 heel lang in het systeem van de aarde en in de atmosfeer blijven (honderden tot duizenden jaren) en slechts langzaam verdwijnen. Hoe langer we wachten, hoe meer de CO2 uitstoot uit het verleden optelt bij die van het heden en samen zo hoog worden, dat het leidt tot temperatuurstijgingen van meer dan 4 graden gemiddeld op aarde. Dit terwijl Nederland en meer dan 190 andere landen op basis van aanvaarde wetenschap hebben gesteld dat 2 graden temperatuurstijging al het maximum is. Daarboven leidt het met 50% kans tot gevaarlijke klimaatverandering. Wij vinden 50% kans al veel te hoog. Bovendien is 2 graden temperatuurstijging al hoger dan volgens veel wetenschappers verstandig is. Wij willen graag veel meer dan 50% kans dat het goed gaat. We willen niet gokken met de toekomst van de volgende generaties. Als we pas in 2050 serieus de CO2 uitstoot gaan ombuigen, dan zijn we zeker te laat. Veel wetenschappers die liever geen Rus- sische roulette spelen, pleiten daarom voor een serieuze teruggang in CO2-uitstoot van 6% per jaar. Wij hebben dat vertaald in 100% duurzame energie in 2030: geen CO2-uitstoot veroorzaakt door het energiesysteem in 2030.
Aanpak
Onze visie is dat we binnen twintig jaar grote omslagen kunnen bewerkstelligen, als we er samen van overtuigd zijn dat het nodig is. Som- migen zijn daarvan overtuigd vanwege de hierboven beschreven urgentie. Anderen weten dat over twintig jaar ons aardgas op is en willen de omslag maken om niet te afhankelijk te worden van andere landen. Weer anderen willen over- stappen op duurzame energie omdat het meer zekerheid geeft over de kostprijs van energie en weer anderen vinden het gewoon ‘leuk’ om zelf hun eigen energie op te wekken. Het maakt niet uit, waarom mensen overstappen op duurzame energie, als het maar gebeurt. Onze vraag aan het bedrijf Quintel Intelligence was: stel dat wij met vele anderen erin slagen om voldoende mensen enthousiast te maken om hun huis energieneutraal te maken en elektrisch te gaan rijden en minder vlees te eten, hoeveel energie kunnen we dan samen lokaal duurzaam opwekken en wat moeten we dan nog centraal duurzaam opwekken om tot een duurzame betaalbare energievoorziening te komen in 2030? Kan die energievoorziening betrouwbaar en betaalbaar blijven? Hoeveel energie moeten bedrijven besparen en kan dat? Het Energietransitiemodel (ETM) van Quintel werkt met getallen en aannamen die zijn aangeleverd door netwerkbedrijven, energieleveranciers, Shell, NAM, Gasunie en allerlei andere markt partijen. Het is een conservatief model en op ons verzoek is daar waar er keuzes gemaakt moesten worden, steeds conservatief gekozen, om niet van onrealistisch optimisme te worden beschuldigd. Op basis van onze visie en de uitkomsten van het model hebben we met tientallen experts gesproken en het verhaal verder aangescherpt.
Visie
)In dit rapport gaan we uit van meer dan 50% energiebesparing in twintig jaar over alle sectoren. Daarnaast is het onze visie dat we in die periode bijna alle bestaande gebouwen energieneutraal kunnen maken, dat mensen in Nederland vaker met deelauto’s en (nieuwe) vormen van OV gaan reizen en hun auto (als die er nog is) de komende twintig jaar vaak gaan inwisselen voor een elektrische auto. De tuinbouw en het bedrijfsleven gaan besparen en deels over op duurzame energie. Stel dat we vanuit die visie de rest van de benodigde energie duurzaam willen opwekken, kan dat? Het kan, als je het wilt! De conclusie is dat een geheel duurzame energievoorziening in 2030 mogelijk is. Er zijn geen technische belemmeringen. Het bouwen aan deze duurzame energievoorziening levert ook veel banen op: minimaal 150.000 banen die er nog niet waren. Een duurzame energievoorziening betekent ook dat we het heft in eigen handen nemen en niet afhankelijk worden van andere landen als ons goedkope aardgas op is over een jaar of twintig. We zullen wel moeten investeren. Er is een extra investering van 1 miljard per jaar in elektriciteitsnetten en een investering van 9 miljard per jaar in duurzame elektriciteiten warmteproductie nodig.
Vijf keer anders:
de agenda voor nederland tot 2030 Hieronder volgt in hoofdlijnen wat we minimaal moeten doen om 100% duurzame energie in 2030 te kunnen halen. Met deze agenda is gerekend. Dit kunnen we betalen en de technieken zijn er. Daarnaast bevat dit rapport nog een reeks aan andere opties en innovaties. Als we die ook een kans geven, dan kan het allemaal nog veel sneller en goedkoper. Het rapport geeft de agenda voor Nederland en agenda’s voor Nederlandse inwoners. Als we samen al die stappen zetten, komen we heel ver.
Verdere elktrificatie van de industrie:
Het scenario van het Energietransitiemodel (ETM) voor 100% duurzame energie in 2030 bevat slechts beperkte elektrificatie van de industrie. In het ETM kan verdere elektrificatie nu niet doorgerekend worden. Dat is echter wel nodig als je bijna alle gebruik van biomassa voor de industrie (360 PJ) wil uitbannen, zoals Urgenda wil. Hier geven we toch een inschatting van wat nodig is voor een industrie zonder biomassa. Dit is een inschatting met veel minder detail en accuraatheid dan het ETM-scenario. Experts die hebben meegekeken, achten deze verdere opschaling van zonne- en windenergie wel heel goed mogelijk.
Aannames
de elektrificatie van het gedeelte van de industrie dat nu biomassa gebruikt, gaat via waterstof
de conversiestap naar waterstof heeft een efficiëntie van 66,7%
een deel van de hernieuwbare elektriciteit wordt in het huidige scenario niet gebruikt, maar zit in export en curtailment. Bij curtailment wordt de aanbodzijde actief beperkt. Denk hierbij aan het uitzetten van windmolens of afschakelen van zonnepanelen
de benodigde extra elektriciteit is dan 440 PJ. Deze 440 PJ kan opgewekt worden door het bijplaatsen van zonnepanelen en wind op zee. In het scenario zit nu 25,6 GW zonneenergie. Het PBL schat in dat de potentie voor zon in Nederland 66 GW is. Als we zonneenergie aanvullen tot 66 GW, dan is nog 25 GW aan wind op zee nodig om de biomassa uit de industrie te vervangen door elektriciteit uit wind en zon
Deze aannames zijn vrij conservatief. Door een tweede berekening te maken met positievere aannames, krijgen we een beeld van de bandbreedte van het extra wind- en zonvermogen dat nodig is om biomassagebruik uit de industrie te halen
Stel dat:
een deel van de energievraag van de industrie met restwarmte wordt ingevuld (10%)
niet voor de hele industrie eerst een conversie naar waterstof nodig is, maar slechts voor 70% van de industrie. Als alle warmte tot 250 oC via warmtepompen wordt gemaakt, is al een deel van de warmtevraag ingevuld. Een groot deel van de industrie heeft echter een warmtevraag van een hogere temperatuur, die wordt nog steeds via waterstof ingevuld
het deel van de industrie waarvoor de vraag direct met elektriciteit wordt ingevuld, efficiënter wordt (30% afname van het gebruik van dit deel van de industrie).
de capaciteitsfactor van windmolens op zee stijgt van 40% naar 50%. De capaciteitsfactor (yield factor) is de werkelijke elektriciteitsproductie gedeeld door de productie die er zou zijn als de windmolen het hele jaar maximaal vermogen zou leveren.
Met deze aannames is er minder extra capaciteit nodig. Ten eerste zal er, door de hogere yield factor, meer elektriciteit beschikbaar zijn van de windmolens die al in het scenario zitten en produceren de bijgeplaatste windmolens meer elektriciteit. Ten tweede is de totale vraag naar elektriciteit dan lager. De energie-opbrengst van 1 GW capaciteit zonne-energie staat gelijk aan de energie-opbrengst van 0,25 GW wind op zee. Urgenda kiest voor 9 GW extra wind op zee en 20 GW extra zonne-energie voor 2030, boven op de berekeningen van het ETM.
Land: Nederland
Eindjaar: 2030
Was even in verwarring, Quintel of Clintel :)
Hoe dan ook Urgenda gesponsord door Postcodeloterij:
2014 The ETM becomes open-source and open-data
Urgenda uses ETM-scenario for their climate case
https://quintel.com/about
Een lange voorbereiding was al gaande…
Partners and users.
https://quintel.com/partners
Erik,
Een commentaartje van mij;
“. . . stel dat wij met vele anderen erin slagen om voldoende mensen enthousiast te maken om hun huis energieneutraal te maken en elektrisch te gaan rijden en minder vlees te eten, hoeveel energie kunnen we dan samen lokaal duurzaam opwekken en wat moeten we dan nog centraal duurzaam opwekken om tot een duurzame betaalbare energievoorziening te komen in 2030?”.
Kijk, dat snap ik al niet:
Huis neutraal+elektrisch rijden+minder vlees; hoeveel lokaal opwekken+centraal om het betaalbaar te houden?
Alsof minder vlees eten wat met energieopwekking te maken heeft? En de betaalbaarheid beïnvloed?
Dat stuk lijkt wel gemaakt door on-technische groente-eters die niet veel kaas hebben gegeten van natuurkunde, biologie en de Nederlandse taal. (Maar wellicht wel van geld verdienen?)
Is het soms een grap? Ik wil verder geen commentaar geven, want ik vind het te vreemd.
En de deeltijdleerstoeler van Urgenda is voor kernenergie.
@Erik,
Gewoon even nagedacht als eenvoudige vrouw.
Hoe wil men het gaan regelen dan? Subsidies?
Stel je bouwt zoveel windparken en zonnevelden erbij dat dat bij voldoende wind en zon genoeg zou zijn voor de totale energievoorziening.
Wat dan te doen, ’s nachts? Geen zon dus geen energie.
Voldoende waaien doet het ook niet altijd. (Gemini als voorbeeld heeft dit jaar pas 128 dagen op vollast gedraaid. Waar komt de rest van de energie dan vandaan? )
Dan maar van de buurlanden betrekken met hun bruinkool- of kerncentrales?
Oh nee. We zetten dan biomassa in. LMAO.
Voldoende mensen enthousiast maken voor een energie-neutraal huis?
Voorbeeld: Ik laat binnenkort een (1) kozijn met enkel glas vervangen voor dubbelglas HR++. Kosten? € 1900.-
Dit doe ik omdat ik dit kan betalen en voor mijn eigen comfort.
Hoeveel het gaat besparen? Laat ik zeggen € 10.- per maand op mijn energierekening. Dan verdien ik deze verbetering in 190 maanden terug. Bijna 16 jaar. Nou nou wat een rendement.
Pffff
Die € 1900 is 4 maanden sparen omdat ik dat toevallig nu nog kan. Straks, als ik met pensioen ben, gaat dat sparen dus niet meer. En dan?
Waar haal ik het geld vandaan voor de rest van het huis? €75.000,-
En ben ik dan energie neutraal? Nee want pv panelen heb ik dan niet op mijn dak en ook geen accupakket of zo. Ook geen warmtepomp.
Hoe zo mij enthousiast maken? Forget it. Never zoals het nu gaat/moet.
En ik ben niet de enige.
Kortom: Volgens mij is dit een heel mooie maar absoluut onmogelijke droom van een stelletje nitwits.
ik ben wel benieuwd naar de carbon footprint van die mensen/schrijvers zelf.
Hebben ze geen tv, geen smartfoon, geen auto of toch een EV, kinderen op de fiets naar school, nooit op reis, geen gas-cv, een windmolen in hun tuin, een berg pv panelen met accupakket, is hun eigen huis al energie neutraal……….????
Erik
Alles kan. Het woord duurzaam wordt zo vaak in de mond genomen dat ik me afvraag wat zij er mee bedoelen. Blijkbaar bedoelen ze uitsluitend dat de wind en de zon die in elektriciteit en vervolgens deels in waterstof wordt omgezet, duurzaam is. Of de materialen die ervoor nodig zijn elders duurzaam gewonnen worden, daarover wordt niet gerept.
Of de recycling van die materialen na gemiddeld 20 tot 25 jaar duurzaam gebeurt, blijft eveneens onbesproken. Duidelijk is dat hun duurzaam vooral wordt bepaald door minder, minder, minder. Of het landschap er door verpest wordt, de ontwaarding versneld toeslaat, het grondstoffengebruik toeneemt, de democratie om zeep wordt geholpen, telt even niet mee.
Als je dan vervolgens allerlei producten elders laat maken en er niet exact dezelfde eis van duurzaamheid aan stelt, komt het er allemaal ineens heel anders uit te zien.
Doek de petrochemische industrie, de staalindustrie op en als bij toverslag wordt je CO2 uitstoot minder. Hetzelfde geldt voor de veeteelt en de gewenste reductie tot 50%.
Voor mij zijn het schijnconstructies van vrouwtje tuinkabouter Piggelmee Minnesma, die van Nederland een gidsland wil maken te midden van de grote barre boze buitenwereld, Met dit isolationisme kun je punten scoren onder navelstaarders die slechts één doel hebben. Het braafste jongetje / meisje van de klas te zijn.
In een uitzending van het TV programma Focus is opgesomd wat er aan grondstoffen nodig is voor windturbines en zonnepanelen:
Lithium: Voor de vele accu’s is 1200 keer meer Lithium nodig. Hiertoe zijn extra mijnen nodig. Deze delfstof moet met vervuilende schepen worden aangevoerd vanuit landen als Chili. Mijnbouw en transport levert juist extra CO² uitstoot op.
Kobalt: 100 keer meer nodig voor o.a. elektrische auto’s, komt uit instabiele regio’s als Congo. Ook hiertoe moet de mijnbouw worden uitgebreid en is vervoer nodig. Zie ook onderstaand fragment uit de Volkskrant van 21 juli vorig jaar
Telluur: 10.000 x meer nodig dan nu.
Neomidium: Nodig voor windmolens (magneten) 180 x meer dan nu en per windturbine 300 – 500 kg.
Overige schaarse metalen: Koper, Zilver, Goud.
Mangaanknolletjes oogsten: IHC bouwt momenteel speciale en grote schepen om straks in staat te zijn mangaanknolletjes van de 5 km diepe oceaanbodem te schrapen. Deze bevatten Nikkel, Kobalt en Koper. De schepen zullen conventioneel zijn aangedreven, hetgeen o.m. extra CO² uitstoot veroorzaakt, maar ook wordt het leven op de oceaanbodem ernstig verstoord.