Een bijdrage van Jan Jacobs (België).
Het is eindelijk zover: onze eigen nationale VRT ontmaskerde eigenhandig het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) als een amateuristisch en erg fraudegevoelig politiek orgaan, waar een hond met een hoed op zomaar aan de slag kan gaan. De VRT-journalist Amra Dorjbayar zorgde, wellicht ongewild, voor deze primeur.
Het Vaticaan aanvallen
Het IPCC is zowat het Vaticaan van de klimaatkerk en elk rapport is toch een soort van bijbel waar niet aan mag getwijfeld worden. Voor klimaatreligieuzen is het steevast ‘the debate is over and the science settled’. Het zijn heilige geschriften zowaar. Ook voor atheïst Maarten Boudry is dat zo. ‘Aanvaard de consensus van het IPCC en ik stop om u klimaatontkenner te noemen’, schreef Boudry. Nu blijkt echter dat de selectie van de klimaatevangelisten niet erg secuur verloopt.
Wat heeft Amra Dorjbayar dan gedaan om al deze lof te verdienen? Bij het indienen van de aanvraag staat de volgende zin:
‘I declare that I have scientific, technical or socio-economical expertise in one or more areas relevant to the report and am therefore qualified to serve as an expert on the chapters indicated’.
Blijkbaar is het voldoende om toegelaten te worden tot werkgroep II van het IPCC, door op die vraag gewoon met ‘ja’ te beantwoorden. Werkgroep II is niet voor de harde wetenschap, maar gaat over het socio-economische en de gevolgen van klimaatverandering.
Stel u voor dat dokters, piloten of ingenieurs op dezelfde manier geselecteerd zouden worden. Maar voor een organisatie die jaarlijks 2400 miljard dollar wil uitgeven om het klimaat in de pas te dwingen, is dat geen probleem.
Onder de bus
Voormalig ondervoorzitter van het IPCC Jean-Pascal van Ypersele gooide eerder al de organisatie onder de bus. Wellicht heeft Amra Dorjbayar zijn inspiratie voor zijn onderzoek bij hem gehaald.
Want wat moeten we anders besluiten uit van Yperseles opmerking in het factcheck artikel van Knack over de Clintel European Climate Declaration? In dat artikel gaat Knack-journalist Jeroen De Preter op zoek naar wie er achter de verklaring van Clintel zit. Zijn die mensen wel geloofwaardig etc.? Wat is er dan beter dan de Belgische klimaatpaus bellen en hem te vragen naar de voorwaarden om IPCC expert reviewer te worden?
‘Er bestaat geen procedure om IPCC reviewer te worden’, stelt Jean-Pascal van Ypersele, klimatoloog, fysicus en voormalig vicevoorzitter van het IPCC. Bijna elke wetenschapper met enkele wetenschappelijke publicaties op zijn naam kan zich een IPCC reviewer noemen’. En nu dus ook een journalist van de VRT.
Het is bijna spottend dat van Ypersele het zegt. Via een eenvoudige aanvraag IPCC expert reviewer worden, dat kan dus. Je eigen organisatie als een bende amateurs zo te kijk zetten? Verbazingwekkend. Nog verbazingwekkender: geen journalist die er over viel of doorvroeg. Tot Amra Dorjbayar het onderzocht. Het bleek te kloppen. Proficiat Amra.
Hanoi Hoela
Jane Fonda beweerde onlangs in een interview dat ze al tientallen jaren klimaatwetenschapper is. Nu gewezen ondervoorzitter van het IPCC van Ypersele zegt dat expert reviewer worden eigenlijk niet zoveel voorstelt, zal klimaatwetenschapper worden ook wel een eitje zijn. De juiste bezweringen en toverformules op papier zetten om het klimaat te doen luisteren en klaar is Kees aan de klimaatuniversiteit van Zweinstein.
Het is echt aandoenlijk hoe Knack en VRT nu proberen om de meubelen te redden door het af te leiden naar klimaatsceptici die ook IPCC reviewer zijn. Maar dat is helemaal niet nieuw. Integendeel zelfs.
Benieuwd of ze ook zo vastberaden de onzinnige publicatie van de 11.000 wetenschappers met heel wat IPCC-leiders als auteur zullen onderzoeken. Bij grote voorbeeld The Guardian is het alleszins ongefilterd met alle doemwaanzin op het net gezwierd.
Nu gaan voormalige IPCC-leiders dus helemaal loos. ‘Als de uitstoot tegen 2030 niet wordt gehalveerd, betekent dit dat het aantal orkanen, zware stormen, bosbranden en droogtes waarschijnlijk zal verdubbelen in aantal en in intensiteit, de kosten zouden $2 miljard per dag bedragen, en dit binnen tien jaar’. Ecomodernist Roger Pielke – zeker geen klimaatontkenner – kon zijn ogen niet geloven. Dat klimaatwetenschappers dergelijke reputatieverpletterende brol ondertekenen kan er bij hem niet in.
Studies
Zo moest onlangs nog Nature een studie terugtrekken over oceaanopwarming ten gevolge van door de mens veroorzaakte global warming. Een studie die na wat ‘pal review’ door het klimaatestablishment zonder slag of stoot werd aanvaard. Het was echter klimaatscepticus Nic Lewis die de fouten ontdekte; maar het IPCC had de studie al aanvaard.
Wie het interview, de blog en het boek van de Canadese onderzoeksjournaliste Donna Laframboise leest en volgt, wist dit natuurlijk al langer. In haar boek , ‘The delinquent teenager who was mistaken for the world’s top climate expert’ (2012) legt ze uit hoe het IPCC werkt en hoe het rapport AR4 tot stand kwam. Het is hallucinant.
Het WWF en Greenpeace zitten in het hart van IPCC en schrijven mee aan de rapporten als rechter en partij. Jennifer Morgan, Bill Hare, Richard Moss, dat zijn slechts enkele van de verknochte Greenpeace- of WWF-activisten. Meer nog, dat zijn helden bij deze milieuorganisaties die leven van angst zaaien om donaties veilig te stellen en politiek te kunnen voeren via hun lobbywerk. Dan kan je maar beter aan de bron zitten om de angstboodschap de wereld in te krijgen. Toch?
Studentikoos
Maar ook studenten schrijven rustig mee en zijn aangeduid als experten en verantwoordelijk voor volledige hoofdstukken van het definitieve rapport. Zo bleek na het onderzoek van Donna Laframboise, dat ongeveer 6.000 van de 18.000 referenties waar het rapport naar verwees, niet wetenschappelijke publicaties waren, maar eerder persconferenties, Greenpeacerapporten, grijze literatuur etc. Het ging zelfs zover dat het IPCC liever geen peer reviewed wetenschappelijk werk verkoos omdat dit het narratief van het IPCC zou tegenspreken, zo ontdekte Laframboise.
Tot wel 1/3 van de hoofdstukken hebben tenminste één WWF-afgevaardigde als leider van een volledig hoofdstuk. Er zijn twee leiders van een hoofdstuk en in één geval zaten beide leiders in de zak van het WWF. In 2/3 van de gevallen schrijven mensen van het WWF mee aan de hoofdstukken.
Investering
Rijke filantropen zien het als een goede investering, dat klimaat- en milieuprotest. Dat is niet nieuw. Al in 1970 bracht de 1001 club 10.000.000 dollar bij elkaar als startkapitaal voor het huidige WWF.
Het IPCC overleefde al tal van schandalen die een normale organisatie niet te boven zou komen. Het Climategate schandaal, de ex-voorzitter en treiningenieur Rajendra Pachauri die jarenlang niet alleen vlot de wereld rondvloog, maar ook nog eens van aanranding werd aangeklaagd door tal van vrouwen en daarom vervroegd moest aftreden. Het gelogen verhaal van de Himalayagletsjers die tegen 2035 zouden zijn verdwenen. Om nog te zwijgen over de duistere corrupte kanten van deze miljarden verslindende klimaatkerk.
Kritiek weren
Kritische stemmen worden zelfs actief geweerd of genegeerd, zoals IPCC reviewer Stephen McIntyre mocht ondervinden. Toen hij in 2005 vroeg om data te mogen inzien werd hij door Susan Solomon (co-voorzitter IPCC-rapport) bedreigd met uitsluiting. Hij wou nakijken hoe het IPCC aan data kwam van een studie die nog niet gepubliceerd was. Het IPCC en de auteurs weigerden hem die te geven. De auteur van de studie, Rosanne D’Ariggo, verklaarde later: ‘You have to pick cherries to make a cherry pie’.
De huidige ondervoorzitter Valerie Masson-Delmotte steunt echter McIntyre in zijn kritiek op de frauduleuze hockeystick van Michael Mann, een hoeksteen van het klimaatopwarmingsverhaal. Dat deed ze in 2005 ook al, maar dat mocht toen niemand weten, vanwege het onverdraagzame karakter van het klimaatalarmestablishment. Onlangs kreeg McIntyre toestemming van haar om dit te vermelden in een podcast.
Er komt een dag dat alle klimaathysterici achterom zullen moeten kijken. En wat ze zullen zien, zal hen van afgrijzen en diepe schaamte vervullen. Hun verantwoordelijkheid zal gigantisch zijn. En hun reputatie om zeep, voor altijd.
Bron Doorbraak hier.
Meer dan een mening?
ROME CATHOLIC POPE; “THOU SHALT NOT LIE”
https://i.dailymail.co.uk/1/2018/09/25/11/4531446-6205349-Pope_Francis_has_been_called_an_ice_cold_cunning_Machiavellian_a-a-30_1537871413701.jpg
Een ietwat vreemd artikel. Het lijken 2 artikelen die in elkaar vervlochten zijn:
Eerste artikel: Een handige journalist weet binnen te dringen in een organisatie. De organisatie lette “even” niet zo goed op. Dat kan iedere organisatie wel eens overkomen.
Tweede artikel. Hoe de superrijken (1001 club) de wereld naar hun hand zetten. En daar het IPCC, Greenpeace en WWF voor gebruiken.
Gisteren las ik een artikel wat daar naadloos bij aansluit en een inkijkje geeft wat er werkelijk aan de hand is in de wereld.
https://www.deblauwetijger.com/de-terugkeer-van-mei-68-en-haar-toekomstobsessie/
Zo, hoe duidelijk wil je het hebben, bedankt voor de Link Albert,
Dank Albert voor deze inkijk. Duidelijk dat dat ze zaken anders zijn dan CG verteld
Om maar een bekende te citeren: “Meer dan een mening?”
Het is precies waar alternatieve media en onderzoekjournalisten al jaren voor waarschuwen.
De elite doet trouwens zelf al geen enkel moeite meer om het te verbergen, dat geeft aan dat er waarschijnlijk geen weg meer terug is.
In concreto, alle maatregelen, onderzoeken en aannames zijn al enige tijd weerlegt, maar men kabbelt vrolijk verder op het door de VN/EU uitgestippelde pad.
Voor zover dit Climategate raakt, Berend lijkt wat dat betreft wat moeite te hebben met oorzaak en gevolg.
@Cornelia, dat ze hun eigen gang gaan is wat ik ook al jaren zie, Zonder slag of stoot, en dan letterlijk, zal daar geen verandering in komen, zodat we kunnen verwachten dat het ooit een keer mis loopt. Er zullen flinke protesten uit gaan breken, niet alleen over klimaatmaatregelen, maar omdat alles van ons afgenomen wordt. Helaas zullen de dan uitbrekende onlusten gepaard gaan met strijd tussen allochtoon en autochtoon. Ze hebben het schaakbord al aardig voorbereid met hun voorkeuren. Waar het goed voor is? Macht schijnt erg lekker te smaken voor psychopaten.
Dit kabinet had al jaren moeten vallen.
Maar als het zo ver is weten de slinkse rakkers er zich weer altijd uit te wurmen.
Ik heb nog nooit een kabinet gezien wat al zo lang stand houd door de jaren heen, en met zoveel leugens aan elkaar geplakt zit.
Dus ze weten de burger slikt alles, we kunnen doen wat we willen, en dat doen ze ook.
De macht van het geld. Zei mijn vader alk en ik wilde het toen niet geloven. Lees op moment George Orwell 1984, heel toepasselijk. Maar onze politici zijn gewoon de marionetten van het geld! Dacht vaak bij mijn vader, laat hem maar kletsen, maar hij had veel wijsheid door levenservaring, die ik nu denk ik met 70+ ook een beetje heb en dat helpt om te relativeren!
Een paar citaten:
“Een vooraanstaand Amerikaans klimatoloog, Reid A. Bryson, directeur van het instituut voor milieustudies van de universiteit van Wisconsin, heeft onlangs in een vraaggesprek gezegd: „Er zijn nu overvloedige en duidelijke aanwijzingen dat het klimaat van de aarde aan het veranderen is, en dat het verandert in een richting die niet veelbelovend is voor wat betreft ons vermogen de wereld te blijven voeden.” ”
“Het ongewone weertype van 19.. was niet zomaar een uitschieter, maar een grimmige waarschuwing dat er vermoedelijk een fundamentele verandering in het klimaat van de aarde aan het voltrekken is. Dat is althans de mening van veel klimatologen gebaseerd op recente waarnemingen van weersatellieten en van studies van gemiddelde jaartemperaturen…“”
Ik heb er wat in geknipt om heel even de nadruk te leggen op wat wetenschappers zoal vinden en hoe alarmerend dat is.
Het artikel onthult wat er werkelijk staat. Je zult zien dat het waarschuwingsgehalte (angstaanjagend!!!!) niet minder is dat wat andere (klimaat?)wetenschappers schijnbaar te vertellen hebben:
https://www.vrijspreker.nl/wp/2019/11/veranderingen-in-wereldklimaat-voorspellen-meer-hongersnood/
Gerard
Inderdaad een mooi artikel. Opvallend is dat het over klimaatverandering gaat. Zowel afkoeling als opwarming. En dat over beide alarmistisch wordt gedaan.
Wat mij opvalt is dat in beide situaties geen link naar menselijke invloed wordt gelegd.
En het slot van het artikel wil ik graag citeren:
Ratio: Het is nogal grappig dat global cooling volgens de toenmalige wetenschappers een ramp zou zijn. En dat global warming volgens de huidige generatie wetenschappers ook rampzalig zal uitpakken…
Lezersvraag: Hoe zeker bent u dat de huidige klimaatwetenschappers het wel bij het juiste eind hebben?
Albert Vivant
Of het aan de mens ligt of aan de chaotische altijd veranderende natuur blijft met de te geringe kennis die we hebben voorlopig geneuzel. Gewoon studeren, met, onderzoeken etc.
En voor de rest aanpassen, adapteren. Bomen planten kan geen kwaad. Zoet water bergen evenmin. Dijken bouwen ook niet. Dat kan alleen met goedkope energie. Dure energie holt de economie uit tot de laatste het licht mag uitdoen.
Niet op je handen blijven zitten, maar zinnige dingen doen. Gewoon omdat fossiel op relatief korte termijn opraakt en beter als recyclebare grondstof gebruikt kan worden. Wat zou je denken van kernenergie. Als Zuid-Korea het wél goedkoop kan, moeten we misschien daar in de leer. Omdat we de kennis hier niet goed onderhouden hebben lopen we nu achter de feiten aan.
Mooi dat je dat artikel gevonden hebt, het geeft toen al aan wat vele ‘echt nieuws’ kanalen vandaag rapporteren. Het geeft ook aan hoe de nep wetenschappers (IPCC), de politici en de media (MSM) ons bedriegen.
Dit is zo’n kanaal, een rara snuiter, sarcastisch vanwege de klimaat fraude: https://www.youtube.com/watch?v=Ivv3WbFXdYk
Er zijn meer kanalen die ook berichten over de extreem afgenomen voedsel productie dit jaar. Allemaal vanwege de global cooling die nu echt gaat doorzetten!
Wordt wakker en bereid je voor op hele slechte tijden…..
Het begon al met o.a. Nostradamus enz., De geschiedenis herhaalt zich en telkens weer breekt er paniek uit!!!
Fijn om weer eens een schijnbaar nieuw geluid hier te horen, maar als je mee wilt discussiëren, waarom sla je dan zo’n zeikerig toontje aan?
Na Johan komt Jehan…
Inderdaad. De stijl is herkenbaar.
Waar geld-macht-sex omgaat is corruptie en zijn er vercorrumpeerden. Overal, altijd.
Je kunt er ook voor kiezen dat niet te willen zien.
Klopt, het is de staat van ontwikkeling waarin de mensheid zich bevindt, hopelijk groeit deze door van puber naar volwassene.
Grappig om te lezen. Meer dan twintig jaar geleden schreef ik al een uitgebreid artikel dat bovengenoemde 3 zaken nl geld-macht-sex altijd door de hele geschiedenis heen het einde van elke beschaving hebben ingeluid. Ook nu zal het niet anders gaan, vrees ik.
Een ‘peer reviewed’ artikel in Nature dat dan terug getrokken moet worden, doordat een niet-peer reviewer fouten heeft ontdekt. Tot zo ver dus de beperkte waarde van peer review.
@Johan D,
Dat peer reviewed, heeft toch helemaal niets op de kous.
Vraag een mafia lid of het voor een ander mafia lid mag getuigen bij een mafiuze rechter.
Zo is het jaren, en jaren goed gegaan in Italië, maar uiteindelijk komt alles op de proppen en vallen er koppen, en dat gaat bij dat IPCC vroeg of laat ook wel gebeuren.
“een kleine minderheid zal zijn status als reviewer misbruiken.”
erger dan:
“een grote meerderheid zal zijn status als reviewer misbruiken.”?
Ik heb geen flauw idee over het wetenschappelijk integriteitsgehalte van minderheden of meerderheden.
Dat van de meerderheid is wel van het grootste belang.
Het benadrukken van de onzekerheden voor de beleidsmakers is ook van het grootste belang en die zitten nog verborgen in de rapporten.
Dat maak je niet goed met kreten als “likely”.
Vragen:
Is er al eens uitgerekend, statistisch bewezen, gegokt, gemodelleerd, gehomogeniseerd, bedacht etc, wat de beste gemiddelde wereldtemperatuur is?
En hoe je dat, met welke thermostaatknop dan ook, zou kunnen en willen regelen?
Wie bedient dan die knop?
Gut Jan, je blijft je mantra’s maar herhalen. Straks ben je weer verdwenen hier, als bij donderslag!
Moderator:
Inderdaad.
Grapjas.
De meeste mensengroei vindt nu plaats, de 21ste eeuw.
De IPCC-AGW-thermostaatknop is nogal van slag met 1,5 tot 4,5 C per verdubbeling CO2-gehalte.
Peer-reviewed ook nog, al 30 tot 40 jaar.
De onzekerheid is “settled” en de wetenschap niet.
Lidi
Ik denk dat er geen “beste gemiddelde temperatuur” bestaat. Het klimaat is zo complex, dat het altijd ergens weer verstoord wordt . En dan telkens weer opnieuw zijn balans probeert te herstellen naar een in allerlei opzicht stabiele situatie over de gehele aardbol. Dit mbt luchtvochtigheid, temperatuur, wolkvorming, zonne invloed, etc, etc.
Maar voor die balans bereikt is wordt het weer opnieuw ergens verstoord, etc, etc
De mens is een beetje naïef of arrogant. Beide waarschijnlijk. Want hij denkt dat hij een klimaatramp kan veroorzaken. En vervolgens denkt hij dat hij het weer kan oplossen.
Er is geen “gemiddelde-wereldtemperatuur-thermostaatknop”.
@Albert Vivant,
Dank je voor je reactie.
Ik snap ook wel dat het klimaat super complex is en dat als er ergens op deze aardkloot de balans wordt verstoord de natuur weer een “oplossing” vindt.
Wat ik met mijn licht sarcastische vraag bedoel is: Er wordt constant gesproken over; de temperatuur mag niet meer stijgen want dan…..
Wat is het streven dan? Ten opzichte van wat dan?
Ook wordt er in allerlei akkoorden en rapporten gesproken over niet meer dan +1.5 °C.
En kan je dat wel op een goede manier bereiken zonder de hele wereldeconomie overhoop te gooien?
Mijn mening: De klimaatwetenschap is arrogant en de burger is naïef.
Lidi.
Dat heb je mooi omschreven. We zijn het met elkaar eens
Albert Vivant
Alle volksverhuizingen zijn voortgekomen uit lokale klimaatveranderingen en bevolkingsgroei door eerder gunstige leefomstandigheden. Daarna veranderingen waardoor men de grotere groep niet meer kon voeden en vertrok naar elders. Met de val van complete beschavingen. Mensen settelen, dier volgen hun voedsel.
Dank zij het feit dat mensen in staat zijn de natuur deels naar hun hand te zetten. Door terpen, dijken, paalwoningen, vlotten enz. te bouwen en land en veeteelt te bedrijven. Op een steeds vollere planeet is het verkassen niet meer zo gemakkelijk. Zeker niet met de bezittingen die we nu met ons mee torsen.
Mensen settelen. dieren volgen hun voedsel had het moeten zijn.
Mooi dat je dat artikel gevonden hebt, het geeft toen al aan wat vele ‘echt nieuws’ kanalen vandaag rapporteren. Het geeft ook aan hoe de nep wetenschappers (IPCC), de politici en de media (MSM) ons bedriegen.
Dit is zo’n kanaal, een rara snuiter, sarcastisch vanwege de klimaat fraude: https://www.youtube.com/watch?v=Ivv3WbFXdYk
Er zijn meer kanalen die ook berichten over de extreem afgenomen voedsel productie dit jaar. Allemaal vanwege de global cooling die nu echt gaat doorzetten!
Wordt wakker en bereid je voor op hele slechte tijden…..
Lidi
Volgens theorie, zouden minimum temperaturen moeten stijgen als AGW waar zou zijn.
In mijn statistische analyse bleek dit niet waar te zijn.
https://i0.wp.com/oi62.tinypic.com/33kd6k2.jpg
Ik kan niet zeggen wat de gemiddelde minimum T is van de aarde, maar de variatie van het gemiddelde blijkt eigenaardig klein te zijn. Over de laatste 43 jaar varieerde het ongeveer tussen + 0.008 en – 0.008 K/jaar.
Dat is dus tussen + 0.34 en -0.34.
Of wel 0.68 graden.
Dat is niet veel.
[Ok, dat is mijn gokje…]
HenryP
De link doet het niet. Maar duidelijk is dat we het globaal moeten doen met wat we krijgen. De veranderingen pakken op de ene plek positief uit voor de mens, op de andere negatief. De natuur red zich wel. Aanpassen is de les die we van die natuur kunnen leren.
Peter
Tiny pic is gesloten, dat weet ik. Maar bij mij deed die link het nog wel. Misschien heeft mijn computer alles opgeslagen. Ik zal je een andere file geven, in mijn volgende commentaar.
Ik heb denk ik ook nog een fout gemaakt daar, over de mate van die variatie. Ik moet dat nog integreren. Dan wordt het totale verschil bij Tminimum vanaf het gemiddelde nog met die helfte kleiner.
0.34 graden…
Maar bij Tmaximum ligt dat anders. En daar gaat het om, als het komt bij de mate van verdamping van het water vd oceanen. Klik op mijn naam om te begrijpen waarom er grote droogten op de hoge breedte graad komen.
Hier is de grafiek over Tminimum die ik aan Lidi wilde laten zien
https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn%3Aaaid%3Ascds%3AUS%3A6025bb1d-aef6-455a-be1b-38b5ca646563
Peter\
eerste grafiek hieronder is van Tmaximum
https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:42f86fb5-bd3a-4bce-a1d2-2e33fe3fa66b
Meting is gedaan in 2015, sluit alle dagelijkse metingen in t/m 31 Dec. 2014.
Hoi Henry,
Ik vrees dat je soms wat kritischer zou mogen zijn t.a.v. de polygoon functie die je gebruikt, want de 2de grafiek biedt in mijn ogen geen enkele aanleiding om enige waarde te hechten aan de polygoon die je hebt toegevoegd aan 4 waarden (deze laten immers duidelijk een ontwikkeling zijn waarbij de getallen steeds groter worden naarmate de lengte van de periode toeneemt).
Zie:
https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:42f86fb5-bd3a-4bce-a1d2-2e33fe3fa66b
PS. Ik zie dat je voor Amsterdam waarden gebruikt die je beschrijft als een ‘zee temperatuur’, maar Amsterdam ligt toch echt in het binnenland van Nederland. De suggestie dat in of bij Amsterdam de temperatuur in 14 jaar met gemiddelde een honderdste zou zijn gedaald… oogt op het eerste gezicht heel vreemd. Maar ik zie ook dat je werkt met waarden t/m 2014, wat betekent dat je voor die laatste 14 jaar eigenlijk een vergelijking maakt met temperaturen vlak na de super El Nino van het jaar 1998.
Bij mij wek je de indruk dat je je niet bewust bent van de impact van de super El Nino aan het eind van de vorige eeuw op jouw metingen betreffende het 14-jarige gemiddelde, want je lijkt hierbij bijvoorbeeld ook volledig voorbij te gaan aan het feit dat het ‘hiaat’ dat in het wereldwijde gemiddelde na 1998 is ontstaan vooral van 2015 en 2016 toch echt tot het verleden is gaan behoren… en dus zijn de trends t/m 2014 geen goede voorspeller geweest voor wat er daarna in de periode 20015-2019 is gebeurd.
Re: [Ok, dat is mijn gokje…]
Ik hoop dat je het mij niet kwalijk neemt Henry, maar jouw ‘gokje’ lijkt door de realiteit al lang te zijn ingehaald.
(Zie mijn vorige post waarin ik de rol van het ‘hiaat’ heb beschreven in jouw interpretatie van de gedateerde gegevens t/m 2014 die je gebruikt)
HenryP
Duidelijk, helaas staat de grafiek dwars op mijn scherm. Ik heb geen referenties én onvoldoende inzicht om zo’n grafiek te beoordelen.
@Lidi17 nov 2019 om 09:45- Ik denk dat deze vraag de absurditeit van dat klimaatgedoe benadrukt. Hoe zinvol is het gemiddelde van de Zuidpool en de Sahara bijvoorbeeld? Er zijn bovendien gebieden waar niets gebeurt of de temperatuur daalt, altijd tijdelijk zoals dit ook geldt voor opwarming. Heeft het IPCC bepaald welke temperatuur de beste is voor welke regio?
Het is toch al lang bekend dat grote, let op MILIEU organisaties daar wat in de melk te brokkelen hebben.
Wat moeten zei met het klimaat?
Zij moeten het maar houden bij wat walvisjes Panda beertjes enz.
Maar nu zijn de grote geldwolven ook nog mede beslissers bij het IPCC.
Nee het zijn regelrechte afstammelingen van Al Gore.
Er is niks beduidends aan de hand met dit klimaat, dat was gisteren toch ook al te lezen.
Ze wijzen met de vinger naar dit forum, maar uiteindelijk zullen veel vingers naar hun wijzen, alleen nog een kwestie van tijd.
Hardnekkige bende dat IPCC.
De zeespiegel is nog steeds niet gestegen, en vanacht heeft het alweer goed gevroren.
Meestal duurt zo’n geloof een aantal decennia, uiteindelijk slaat het sentiment om en wordt doorzien hoe dwaas men bezig was, zo is het in het Christendom gegaan en zo zal het ook met de religie van Thunberg gaan. Voor mij is er maar één echt geloof, dat is de religie van het vliegende spaghettimonster, wat trouwens een officieel erkende religie is!
“Het hoofddoel is om een brede groep wetenschappers aan te trekken. Hoe meer wetenschappers bijdragen, hoe beter het resultaat en hoe minder kans op fouten. Als we enkel klimaatwetenschappers zouden toelaten, zouden er te weinig reviewers zijn.”
Dus we zijn het er over eens dat voor het IPCC review panel niet alleen klimaatwetenschappers werken. Het is dus volgens het IPCC volkomen logisch dat ook andere wetenschappers hun plasje mogen doen over de klimaatwetenschappelijke publicaties die het IPCC gebruikt. Maar oh wee als ná publicatie er ook nog wetenschappers zijn die er wat van van vinden dat niet in de kraam van het IPCC en de IPCC aangestuurde beleidsmakers van pas komt. Dan komt hier op CG een mini-leger van trollen in actie om vooral aan te geven dat alleen echte klimaatwetenschappers er iets van mogen vinden. Dan mogen geologen, scheikundigen etc.etc. geen commentaar leveren.
“Alle ‘kritiek’ die ik ken, ..”
Dat verklaart het wel zo’n beetje.
Het IPCC is geen wetenschappelijk instituut, het is een vormsel van een politieke organisatie alwaar integriteit geen vereiste is.
@Jehan.
Welke rijke mensen, organisaties geven aan Clintel geld?
Daar ben ik eens benieuwd naar, en of dit dan ook zo is.
En dan heb ik het niet over een aantal duizende euro’s.
Wat mogen we niet weten Jehan? Onderstaande staat gewoon op frontpagina Clintel…
CLINTEL is mede mogelijk gemaakt door een startdonatie van vastgoedondernemer Niek Sandmann. Daarvoor is de stichting hem zeer erkentelijk. Inmiddels hebben al meerdere personen gemeld ook financieel te willen bijdragen aan de stichting. Dat kan indien gewenst ook anoniem. De stichting streeft naar zo min mogelijk overheadkosten waardoor bijna alle de middelen besteed kunnen worden aan onderzoeksjournalistiek, wetenschappelijk onderzoek en publieksvoorlichting. CLINTEL gaat werken aan een uitgebreid landelijk netwerk van “vrienden” en “ambassadeurs”. Daartoe zullen overal in het land bijeenkomsten georganiseerd gaan worden. CLINTEL heeft tevens een jongerenorganisatie, Young Clintel.
https://clintel.nl/
Jehan
Je bekeringsdrang is onnavolgbaar en pathetisch. In welke religieuze kring heb ik dat al eerder mee gemaakt.
Moderator:
De reacties van Jehan zijn verwijderd.
Ach, waar laten wij ons toch druk om maken? In zijn boek Magicans of the Gods; The Forgotten Wisdom of Earth’s Lost Civilization, stelt Graham Hancock dat wij over een jaar of 20 een grote kans maken op aarde getroffen te worden door een komeet/asteroïde met dezelfde grootte als die welke de Grote Vloed veroorzaakte. Wel of geen klimaatverandering ten spijt; wel is zeker dat na de inslag het klimaat dramatisch zal veranderen wat ook gebeurde direct na de Grote Vloed inslag.
Nu weet ik best dat Graham Hancock uitgemaakt wordt voor pseudo archeoloog; maar dat geldt meestal voor mensen die ‘out of the box’ of anders denken en daarom op alle mogelijke wijzen door de leermeesters van de op dat moment geldige mening worden dwars gezeten. Bovendien getuigt met m.i. van verregaande hoogmoed/domheid te denken dat wij op aarde alles kunnen regelen en daardoor op een niveau vastgeketend zijn welke gelijk is aan die van de Middeleeuwen toen de aarde nog in het middelpunt van het universum stond. Zullen wij onze opgedrongen paniek dan maar een jaartje of 20 uitstellen en ons biefstukje met plezier blijven verorberen?
Kan je me en beetje op weg helpen hoe Graham Hancock op 20 jaar komt?
Gerard
Zoals ik het begrijp is er een boodschap gevonden van een geavanceerde civilisatie- een van voor onze civilisatie –
+ er is inderdaad huidige kennis van een komeet belt waar de aarde dikwijls door moet gaan.
Ik vind dat wel interessant. Het klopt wel in mijn eigen overwegingen over het verloop van de eind tijd. Als we de woorden van Christus letterlijk nemen, zouden op het einde vd wereld, als de vervolging vd Christenen op een hoogte punt is, de dagen korter worden.
Ik heb de zelfde vraag als Gerard?.
Een interview met Graham Hancock is hier
https://www.youtube.com/watch?v=Vlpnk3ApSoI
Trouwens, vlgs mij is er ook in het boek Openbaringen, een verwijzing naar een ster, die Alsem genoemd wordt?
Alsem: is dat wrang, bitter?
Het opmerkelijke hier is hoe de diverse ontmaskeringen van het IPCC steeds maar weer in de doofpot verdwijnen.
Ik bedoel niet alleen de oorspronkelijke Climategate 2009, maar ook Donna’s Laframboise’s “The delinquent teenager who was mistaken for the worlds top climate expert” ( h ttps://nofrakkingconsensus.files.wordpress.com/2011/10/delinquentteenager_sample.pdf ) en het werk van John McLean, bijvoorbeeld: h ttps://www.smh.com.au/opinion/how-politics-clouds-the-climate-change-debate-20140102-307ja.html
In elke andere tak van wetenschap zou het schandaal allang breed zijn uitgemeten, hier krijgen echter de klokkenluiders er van langs. De omgekeerde wereld. Hoe zou dat toch komen (hint: h ttps://www.climategate.nl/2019/09/84286/ )
Hier een reactie van Nils Axel Morner, voormalig lid IPCC-panel. Als je wat verder kijkt in het filmpje, krijg je ook een goed college over zeespiegelstijging.
https://www.ninefornews.nl/zeespiegel-eerder-dalen-stijgen-ipcc/
Het klimaat is dermate complex dat erkend moet worden dat de wetenschap op dit dossier enkel kan falen. Dan rest er maar één conclusie: de klimaatwetenschap moet per direct worden afgeschaft en/ of het maken van klimaatmodellen moet worden stopgezet.
Wij zoeken nog bekwame onderwijzers en leraren. Wellicht is omscholing geboden. Daarbij moet echter wel voorkomen worden dat de omgeschoolden kinderen rare verhalen over het klimaat op de mouw gaan spelden.
Ik heb lang getwijfeld. Maar eigenlijk hebben de trollen mij hier overtuigd. Van klimaatverandering heb ik niets te vrezen.
Op basis van het weer de laatste jaren in Nederland spreek ik tegenwoordig van klimaatverbetering.
Het enige waar ik mij zorgen om kan maken zijn de onzinnige klimaatmaatregelen. Ik vrees dat ik mijn deel daarvan mag gaan betalen.
Mijn verwachting is de energieprijzen in januari met zo’n 200 euro gemiddeld per gezin gaan stijgen.
Wat denken jullie?
Adriaan
Hoeveel we gaan betalen volgend jaar is met dit zwalkende beleid niet te bepalen. Duidelijk is wel dat door de claims van het MKB ten gevolge van de Sfas Crisis en de stikstofcrisis en de eventuele uitkoop van de boeren door de Natura 2000 idiotie, de rekening linksom of rechtsom bij de burgers landen. De vraag is wat je daarvoor terug krijgen? Niets dus. Betere natuur, vergeet het maar. Alles moet bij het oude blijven, en voor dat oude moeten we steeds meer betalen.
Bestuurskundigen maken zonder enige kennis van zaken de dienst uit. Zie Buitenhof vandaag. De betreffende politici kunnen een salamander niet van een hagedis onderscheiden. Op zich niet erg, maar hoe kun je dan beoordelen of het beter of slechter wordt? Lippendienst, meer is het niet.
Gladde praters, sprookjesvertellers maken de dienst uit. Helaas!
@Adriaan17 nov 2019 om 14:31 Als werkelijk alles wordt uitgevoerd zoals dat moet, zal dat €50 mrd/jaar kosten = € 6.400 per huishouden/jaar. Ruim voor die tijd zijn de bedenkers van die plannen al bij het oud vuil van de geschiedenis gezet.
Testpiloot
Als niemand iets opschiet met het duurder maken van energie en het slechts leidt tot een exorbitante stijging van het gebruik aan grondstoffen, ontwaarden en voortijdig afdanken van goederen, pakt het niet goed uit voor degenen die je tegemoet wilt komen. Daarop wees Vaclav Klaus en Bjorn Lomborg al. In het westen gaat het gebruik van fossiel en de uitstoot al langzaam naar beneden, deels door het gebruik van gas en minder steenkool (VS). Los van waaraan de veronderstelde bedreigingen liggen, adapteer je.
Daar hoort het opstoken van bos, het plaatsen van windturbines en zonnepanelen op land niet bij. Zomin als het van het gas halen van woningen en het ondermijnen van de democratie of wat er nog voor doorgaat, d.m.v. het belemmeren van het recht door het van stal halen van de crisis en herstelwet.
Adriaan, dat is een egoistische opvatting. De grootste CO2 emitters merken het minste van de gevolgen van klimaatverandering en omgekeerd:
https://www.planetforward.org/sites/default/files/Climate_Change_carbon_v_vulnerability.jpg
Dat plaatje zegt niets. Men kan niet elke Nederlander bijvoorbeeld verantwoordelijk stellen van de Nederlandse CO2-uitstoot.
Eigenlijk zou dat plaatje van jou PER PERSOON moeten zijn. Dan is het pas eerlijk. Dus als meneer X indirect met zijn ‘firma’ 100.000 ton uitstoot in Nederland, dan is het niet Nederland die dat doet maar meneer X. Meneer X kan bijvoorbeeld 30 fabrieken wereldwijd bezitten of mede bezitten. Omdat zo een plaatje erg gedetailleerd zal worden is die onoverzichtelijk, maar wel eerlijk en rechtvaardig.
Zo een plaatje van jou is zeer onduidelijk, verwarrend en dergelijke.
Maar in hemelsnaam, geen grove algemeenheden. Laten we kijken naar bijvoorbeeld de grootste 100 CO2-uitstoters. Wie zijn dat. Weet jij dat soms? Want jij weet nogal wat?
Antisoof
De vraag zou moeten zijn, voor wie werken die bedrijven, wat maken ze. kan de procesgang anders of minder verspillend. Je moet daarbij het hele traject bekijken van het winnen of recyclen van grondstoffen tot en met de recyclingsfase aan het einde van het gebruik van het product.
Bedrijven maken wat mensen willen en spelen in op wensen die mensen/consumenten hebben. Uiteindelijk wordt het dus rechtgetrokken in de besteding door consumenten. De consument die het meest consumeert, betaald dus ook het meest. Als er dus sprake is van oneerlijkheid zou je moeten kijken naar de inkomensverdeling. En daar is nog heel veel over te zeggen. Daarmee belanden we in de politiek.
Testpiloot,
Kun je me vertellen hoe in jouw plaatje de kwetsbaarheid voor klimaatverandering is vastgesteld?
Zover ik kan vaststellen heeft geen enkel land hinder van de zogenaamde AGW.
“Zover ik kan vaststellen heeft geen enkel land hinder van de zogenaamde AGW.”
Adriaan, dit moet een grap zijn. Ga eens praten met de bewoners van de Malediven bijvoorbeeld.
https://advances.sciencemag.org/content/4/4/eaap9741
Malediven: 2.0 ton CO2 uitstoot per hoofd van de bevolking.
Nederland: 9.5 ton CO2 uitstoot per hoofd van de bevolking.
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions_per_capita
@Antisoof, dan wordt het voor Nederland niet beter. Per hoofd van de bevolking is de Chinese CO2 uitstoot 8.0 ton, en omdat wij al die Chinese spullen importeren, zou dat eigenlijk ook nog op konto van de Nederlander moeten komen.
Ter verduidelijking: met “dat” bedoel ik natuurlijk de CO2 uitstoot die samenhangt met de Nederlandse import, niet de gehele Chinese uitstoot. Mag je van mij dan ook weer de Nederlandse export er van afhalen.
Testpiloot,
Dank voor je antwoord, maar ik bedoelde wat anders.
Ik zal mijn vraag beter stellen.
Ken jij een overzicht van de mensen die de -zeg- grootste 100 CO2-uitstoters zijn?
Want, zoals ik al zei, landen zijn geen vaten met mensen. Grootindustriëlen vertegenwoordigen geen land (staat) en moeten niet op een hoop met vele andere mensen gegooid worden. Dat geeft zo een vertekend beeld, vind je niet?
Dus, ken je het overzicht en kun je een linkje geven? Want dan praten we over zaken die wat concreter zijn. En ja, ik weet dat dit een hele uitzoekerij kan zijn, zo met al die firma’s en onder-firma’s, vertakkingen, naamswijzigingen enzovoorts. Maar toch. Je weet nogal veel, dus geef en beter overzicht dan zo een vaag overzicht. Dat plaatje van jou klopt écht niet. Zie je dat in?
Testpiloot
Een tijdelijke fase waarover je schrijft. Eerst moet er geld verdiend worden. Daarin vervullen industrie (die hier te duur werd omdat het elders goedkoper kon) en de handel daarin een belangrijke rol. China en India en andere grote opkomende landen hebben een inhaalslag te maken. Zij hebben een grote externe markt en een nog grotere interne markt. Dat is hun grote voordeel. Daarbij gaat kost voor de baat. En, zij willen het minstens zo goed hebben als de meesten van ons. En dat laten zij zich door Testpiloot echt niet afpakken.
Dat is ook niet nodig. Met goedkope energie is alles mogelijk. Zelfs eerlijker delen. Hoe slechter mensen het hebben, hoe eerder het recht van de sterkste, buiten de hechte groepen, gaat gelden.
Beste Testpiloot,
Uit deze studie uit dit najaar blijkt dat de zorgen over de Malediven geenszins van acute aard zijn want er wordt nog steeds rekening gehouden met scenarios waarbij deze eeuw daar geen overstroming zal gaan plaats vinden:
“If the Paris Agreement goals are met, flooding is not anticipated this century. However, under a non-mitigation scenario, flooding could occur by the 2090s.”
Bron: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/jfr3.12567
Hieruit blijkt dat de verhalen over dat de Malediven en andere eilanden overstromen een hoogst speculatief karakter hebben; karakteristiek voor dat soort speculaties is dat hierbij nauwelijks rekening wordt gehouden met de natuurlijke variabiliteit… inclusief bijvoorbeeld het ingebakken vermogen van koraaleilanden om bijvoorbeeld harder te groeien dan de snelheid van de zeespiegelstijging.
Martijn, echt schokkend hoe respectloos en nonchalant je doet over het mogelijk verdwijnen van een heel land. Adriaan gaf aan: ““Zover ik kan vaststellen heeft geen enkel land hinder van de zogenaamde AGW.”” en die bron die jij aanhaalt geeft heel duidelijk aan dat de Maladiven problemen hebben. Daarnaast is de zin die jij quote, voorafgegaan door: “This paper assesses flood exposure through an extreme water levelscenario on Hulhumalé”. Hulhumalé is “reclaimed land” in de Maladiven. Het is dus artificieel opgespoten land. Het nieuw gecreerde land is dus, als de Parijs-doelen niet gehaald worden, gevoelig voor overstromen in 2090, dat is 70 jaar van nu, oftwel 1 generatie!!
Testpiloot
Veranderen is de aard van de natuur. Met de kanteling van Nederland, het westen zakt langzaam weg. Het toerisme is mogelijk een groter probleem, net als in Amsterdam. Je blijft vastzitten in de veronderstelling dat CO2 de boosdoener is en de zeespiegelstijging het gevolg is van CO2 stijging t.g.v. menselijk toedoen.
Maar daar moet het echte bewijs nog steeds voor geleverd worden. Mocht blijken dat het echt de zon en kosmische straling is, wat dan? Wat doen de kleine 400.000 bewoners van de Malediven dan? Ik neem aan verhuizen. Net als tijdens de grote volksverhuizingen waardoor Europa in de vierde eeuw overspoeld werd. Ook door klimaatverandering, maar niet door CO2. Dat niet.
“Je blijft vastzitten in de veronderstelling dat CO2 de boosdoener is en de zeespiegelstijging het gevolg is van CO2 stijging t.g.v. menselijk toedoen.”
Dit is een duidelijke pot verwijt de ketel. Ik volg de peer-reviewed wetenschappelijke literatuur, omdat dat dat het beste de huidige staat van kennis weergeeft. Het is niet perfect, het is niet gegarandeerd de waarheid, maar het is het juiste uitgangspunt om beleid op te maken.
Klimaatscepticii zitten juist vast in hun geloof dat “alles het klimaat kan veranderen, werkelijk alles, behalve CO2”, ondanks het talloze bewijs dat de menselijke uitstoot van broeikasgassen het klimaat beinvloedt. We horen al jarenlang beloftes dat er ooit bewezen gaat worden dat het allemaal door de zon komt, maar op een gegeven moment is het klaar: kom met bewijs in een peer-reviewed wetenschappelijk artikel, of je wordt verder genegeerd.
Antisoof, ik zie het niet zo. Als ik vlees eet, ben ik verantwoordelijk voor de broeikasgasuitstoot die daaraan vastzit, niet de boer bij wie de koe in de wei stond. Als ik vlieg, ben ik verantwoordelijk voor de CO2 uitstoot, niet KLM.
Staat er dus een grote fabriek die telefoons maakt in Nederland, hoort die uitstoot niet bij Nederland (vind ik), maar bij de consument die die telefoon komt. Zijn dat Nederlanders, dan hoort die uitstoot bij Nederland, zijn dat Duitsers, hoort die uitstoot bij Duitsland.
Pragmatisch gezien wordt er niet voor deze aanpak gekozen omdat het heel lastig is dit te bepalen.
Ik sprak pas een wetenschapper en die zij “Ja, jullie zijn wel zo bezig met zeespiegelstijging, maar dat is echt een minor detail van AGW. Jullie (Nederlanders) hebben al zoveel dijken dus die kun je gewoon hoger maken. Het echte probleem van AGW zijn de hittegolven.”
Een paper – alleen van de USA: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/2515-7620/ab27cf/pdf. De verwachting is dat als RCP 8.5 bewaarheid wordt, men 2100 in het zuid-oost gedeelte van de USA (~Florida) een maand per jaar niet naar buiten kan omdat je gewoon dood gaat van de hitte (= no analog Heat index days).
Met excuses door mijn typische typo’s.
Re: Testpiloot
Je gaat eigenlijk helemaal niet in op de passage die ik heb geciteerd uit de 2019 studie.
Je omschrijving voor mijn inbreng is buitenproportioneel in het perspectief van het feit dat er wel degelijk serieus rekening mag worden gehouden met de mogelijkheid dat de Malediven voor het jaar 2100 niet zullen overstromen… om verder maar te zwijgen over de mogelijkheid dat het geenszins vanzelfsprekend is dat dit überhaupt zal gaan gebeuren.
Ik heb al gewezen op de factor van de natuurlijke variabiliteit + het feit dat het voor de Malediven ook niet ondenkbaar is dat het onderliggende koraalrif harder kan groeien dan de snelheid van de zeespiegel – wat een totaal andere situatie oplevert t.o.v. de Nederlandse kust, waarvan bekend is dat ook groot deel van het west-land wel een stabiele trend van bodemdaling toont; bij de Malediven is hiervan geen sprake.
Je gaat ook helemaal voorbij aan het feit dat de omvang van de zeespiegelstijging waarop wordt gezinspeeld (0,60m) duidelijk aan de bovenkant van de bandbreedte ligt van de 0,25-0,85 meter zeespiegelstijging die het IPCC eind vorig jaar voorziet voor het jaar 2100.
Eigenlijk is je post een uiting van ‘cherrypicking’ uit het 2019 artikel waarbij je helemaal geen oog lijkt te hebben voor de diverse nuanceringen die in die studie worden beschreven; het citaat dat ik presenteerde vormt slechts 1 van de brede reeks van nuanceringen. Je hebt hierbij op geen enkele wijze blijk gegeven dat je bereid bent om ook de impact van diverse punten van relativering en nuancering onder ogen te zien.
Jawel, maar kennelijk lees je selectief. Het door jou aangehaalde paper schrijft: “This paper assesses flood exposure through an extreme water levelscenario on Hulhumalé taking into account sea-level rise and analyses potential adaptation options to extend island life.” Hulhumalé is een artificieel gemaakt eiland, opgespoten, reclaimed land, raised land. Dat staat allemaal in het paper. Er zijn flinke extra kosten mee gemoeid als je land hoger moet maken om voorbereid te zijn op toekomstige zeepspiegelstijging.
Verder geven beide papers (die ik citeerde en die jij citeerde) aan dat overstroming maar 1 van de zorgen is. Al voordat eilanden overstromen, krijgen ze al te maken met het verzilten van grondwater, waarmee toegang tot zoetwater voor de eilandbewoners afneemt, en daarmee dus ook problemen in de landbouw kunnen ontstaan.
“ook niet ondenkbaar is dat het onderliggende koraalrif harder kan groeien dan de snelheid van de zeespiegel ”
Waar is je bewijs dat dit ook het geval is? Het is ook niet ondenkbaar dat de zeespiegelstijging aan de bovenkant van de bandbreedte zal zitten en 0.85m gaat bedragen in 2100. Het is ook niet ondenkbaar dat de schatting van het IPCC te laag is, als je kijkt naar het extreme scenario dat de nederlandse Deltacommissie heeft opgesteld.
En vergeet niet dat de hele discussie begon met de opmerking: “Zover ik kan vaststellen heeft geen enkel land hinder van de zogenaamde AGW.””
En we kunnen inmiddels wel stellen dat we beide hebben vastgesteld dat de Malediven wel degelijk hinder ondervindt van klimaatverandering.
Sorry Testpiloot,
Ik vind noch jou noch de door jou aangehaalde artikelen overtuigend.
Jij hebt het over modellen, waar je blijkbaar in gelooft.
Heb je ook waarnemingen van de Malediven?
Zie: https://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/1753.php
Stijgende trend, ruwweg 10 cm in 20-25 jaar tijd.
Malé, Maldives
Gaat nergens over, een compleet volgebouwd eilandje van hooguit 2×2 km (zie Google Earth).
Gok maar rustig op bodemdaling ;-)
Het koraalzand van de Maldives is terug te vinden rond Askana, Kazachstan.
Re: Testpiloot
“Stijgende trend, ruwweg 10 cm in 20-25 jaar tijd.”
In het tempo van de afgelopen 20-25 jaar mag je voor de Malediven dus denken aan 120 tot 150 jaar voordat de 60 cm wordt bereikt waarover wordt gesproken in de 2019 studie. Terwijl het jaar 2100 zich al over 80 jaar aandient.
En dan hebben we nog geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat in het perspectief van de natuurlijke variabiliteit voor komende 30 jaar ook nog rekening mag worden gehouden met een vertraging van de trends.
PS. Uit je vraag om “Waar is je bewijs dat dit ook het geval is?” blijkt dat je blijkbaar niet beseft dat de Malediven een zogenaamde atol dat van nature geneigd is om mee te groeien/krimpen met het zeeniveau, citaat van Wikipedia:
“The fringing reef becomes a barrier reef for the reason that the outer part of the reef maintains itself near sea level through biotic growth, while the inner part of the reef falls behind, becoming a lagoon because conditions are less favorable for the coral and calcareous algae responsible for most reef growth. In time, subsidence carries the old volcano below the ocean surface and the barrier reef remains. At this point, the island has become an atoll.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Atoll#Formation
(Blijkbaar ben je niet op de hoogte van hoe de Malediven zijn ontstaan, maar goed… nu is voor mij wel duidelijk hoe je er toe bent gekomen dat je mijn input als “schokkend”, “respectloos en nonchalant” hebt omschreven, want blijkbaar ontbreekt het je aan fundamenteel begrip over hoe dat soort van locaties zich eigenlijk voortdurend kunnen handhaven op een hoogte van niet veel meer dan 1 a 2 meter boven de zeespiegel – althans bij vloed want bij eb is het hoogte verschil wel wat groter maar het gaat om kleinere verschillen dan bij onze kust het geval is omdat atollen altijd bij de evenaar worden aangetroffen waarbij een deel van het eb- en vloed mechanisme ontbreekt)
Ten eerste is de verwachting dat de zeespiegel sneller gaat stijgen. Je zou zelfs een versnelling kunnen waarnemen in de data die ik citeerde, al vind ik dat zelf wat gevaarlijk om te doen zonder nadere analyse.
Ten tweede blijft de vraag waar je bewijs is dat koraalgroei de zeespiegelstijging kan bijbenen? Er is eerder bewijs dat dat bij de Malediven niet het geval is (zelfs neiging tot netto erosie): https://www.nature.com/articles/srep40581
Vergelijkbaar met de Caribbean:
https://www.nature.com/articles/ncomms2409
Blijkbaar begrijp je het Engelse citaat niet dat ik deelde in reactie op je vraag:
“The fringing reef becomes a barrier reef for the reason that the outer part of the reef maintains itself near sea level through biotic growth, …”
[“Het randrif wordt een barrièrerif omdat het buitenste deel van het rif zichzelf in de buurt van de zeespiegel houdt door biotische groei, …”]
De beschrijving impliceert dat een atol van nature zichzelf in stand houdt door mee te groeien (of krimpen) met het zeeniveau.
PS. Dat verhaal over ‘bleaching’ werd begin 2017 gepubliceerd vlak na de sterke El Nino van 2016; er werd toen gevreesd dat dit fenomeen veel vaker zou kunnen gaan voorkomen t.g.v. de opgelopen temperatuur van het zeewater. Vorige winter is duidelijk geworden dat het fenomeen zich zelfs helemaal niet op grote schaal voorgedaan… hieruit blijkt dat de zorgen over de impact van bleaching waarschijnlijk zwaar zijn overschat. Het fenomeen wordt eigenlijk niet goed begrepen want het fenomeen doet zich eigenlijk helemaal niet zo vaak voor maar het is eigenlijk heel normaal dat het zich wel op relatief grote schaal heeft voorgedaan rond de laatste sterke El Nino. De problemen rond de koraalriffen zijn helaas vooral het gevolg van lokale menselijke activiteit want tijdens de sterke El Nino is er bij koraalriffen waar nauwelijks sprake is van menselijke activiteit weinig tot geen bleaching aangetroffen op grote schaal.
Klopt dat het koraal herstelt, maar eigenlijk zijn we afgedwaald van het oorspronkelijke onderwerp. Koraal groeit tenslotte onder zeeniveau en “krikt” de bestaande Malediven natuurlijk niet op. Daar heb je dan weer golfslag over land voor nodig, wat de grondwaterkwaliteit niet ten goede komt. Wordt allemaal besproken in https://advances.sciencemag.org/content/4/4/eaap9741
Maldiven blijft dus een voorbeeld van een land dat wel degelijk heel serieus last ondervindt van klimaatverandering, en daar was de hele discussie om begonnen.
De mens verzamelt graag. Sommigen hebben in de gaten gekregen dat als je heel veel verzamelt (geld in dit geval) dat je dan opeens ook meer macht kunt krijgen over anderen, de minder rijken.
Maar laat dat nu precies verkeerd om zijn, als je de moraal erbij betrekt. Want wie over ‘lijken’ ging of gaat (zie de geschiedenisboeken daarover) om zoveel mogelijk geld en grond te verzamelen, die heeft die soms wel grootste mond maar niet altijd het mooiste karakter, dat spreekt voor zich. En als lelijke karakters het zo voor het zeggen krijgen, dan worden er steeds meer lelijke mensen geboren, immers de rijksten krijgen de meeste kinderen. De armen wordt dan wijs gemaakt dat ze met veel teveel zouden zijn.
Veroveraars die zich later keizer of zo lieten noemen gingen letterlijk over lijken, echt afschuwelijk, die verhalen daarover. Miljoenen joegen ze over de kling soms.
Maar laten nu net díe mensen (veroveraars, schoften, moordenaars) de grootste mond hebben omdat ze nu eenmaal als rijksten de meeste macht hebben. Lees de bloedstollende verhalen over de Oorlogen van J. Caesar bijvoorbeeld. Als je het dan nóg niet snapt, dan snap je het nooit.
We zouden veel beter heilige, wijze, lieve, nederige, mensen ‘de macht’ moeten geven, áls al iemand macht zou moeten hebben. Lieve mensen die juist níet zo hebzuchtig zijn, daar zou naar geluisterd moeten worden. Dát is het probleem; de verkeerden hebben de macht. En die kunnen zelfs ‘wetenschappers’ kopen soms heel soms… En soms (vaak?) zijn de wetenschappers zelf van de macht met hun naam.
Want als bijvoorbeeld de rijksten het als lolletje zien om voor geld een olifant neer te knallen of een leeuw of een neushoorn, tja wie keurt dat met een stalen gezicht goed? En als je eenmaal lekker doodt, waar is dan de grens?
Vervloekte rijkdom. Niet die rijkdom an sich. Ze doen maar. Ze kunnen toch niet meer vreten dan ze op kunnen. Maar de vreselijke rampen die ze veroorzaken wegens die rijkdom, die zijn onbeschrijfelijk. Ze denken dat je wijsheid kan kopen zeker?
Verder vraag ik me af wat de aarde zelf aan verwarming doet. Kijk eens naar de toegenomen vulkaanactiviteit.
http://www.isc.ac.uk/iscgem/overview.php
En denk dan ook vooral aan het onderzee-vulkanisme.
Maar. Er is meer aan de hand dan alleen het klimaat, denk ik. Sommigen zijn té rijk geworden en dat kan leiden tot onnatuurlijk gedrag. En dat tegengaan is wat lastig. Dát is het punt misschien. Alles en iedereen in het westen is doordrongen en overtuigd dat je zoveel mogelijk geld moet verzamelen. We zijn doorgeschoten eekhoorns. Sommigen hebben niet genoeg aan een wintervoorraad, nee. Die willen álle eikels uit het bos. De mens is doorgeslagen. Hij is dier met verstand maar snapt dat niet eens. Hij kent zijn eigen toom niet.
Mag ik je mooie stukje illustreren met een feitje? De Rotshilds hebben zoveel geld dat ze elk mens 71.000 Dollar kunnen geven. Voor westerse mensen nog niet eens zo groot bedrag, voor armen een kapitaal.
Das veel geld, Gerard, heel veel geld. Hun kapitaal bedoel ik. Kapitaal komt van kaput (sancrit) : hoofd, eerste, alpha. Capitol: hoofdplaats. Maar ook capo (hoofd mafia) kapitein, kapseizen.
Doet me ook denken aan Golgota=schedelplaats.
Money: bank=rivierbank, flow of money=water, current=stroom van water, enzovoorts. Het lijkt alsof geldmakers de wet van het water gebruiken op de een of andere wijze.
Je weet, Gerard dat het de grote truc om met fiatgeld geld te ‘maken’?
https://www.youtube.com/watch?v=U71-KsDArFM
Antisoof: ik ga de video nog kijken, maar ik weet wel grofweg hoe het geldsysteem werkt: creëren van schuld (zodat mensen min-of-meer eigendom/slaaf van de banken worden).
Op die link staan alleen aardbevingen, geen vulkanen, en als ik naar het onderliggende paper ga (https://www.earth-syst-sci-data.net/10/1877/2018/), lijkt het er vooral op dat het te maken heeft met *of* aardbevingen geregistreerd worden. Betwijfel ten zeerste of je daar zomaar een trendanalyse op mag doen. En volgens deze bron is er geen toename in het aantal aardbevingen: http://www.earthquakes.bgs.ac.uk/news/EQ_increase.html
Testpiloot,
Hier een linkje naar de activiteit van vulkanen. Het verhaal erbij vind ik onleesbaar, want zo goed beheers ik de materie niet en mijn engels is ook niet 100 %. Maar misschien is er iemand die wel voorzien is van de kennis. https://volcano.si.edu/faq/index.cfm?question=historicalactivity
De bottomline van het stukjes is inderdaad: We kunnen steeds beter detecteren/meten/rapporteren dat er een (kleine) vulkaanuitbarsting is, dus dat verklaart de trend.
En anders is er nog google.translate
Martijn
Ik zie jouw opmerking. Ik kom daar morgen nog wel op terug
wij lopen qua tijd een uur voor jullie nou
Het onderwerp consensus blijft ook maar door etteren:
Natural News heeft ontdekt dat de claim van klimaatalarmisten dat 11.000 wetenschappers achter de Klimaatrapporten van het IPCC staan gebaseerd is op fraude.
De ondertekenaars bleken geen wetenschappers maar mensen te zijn die op een website hadden aangegeven met een “like” dat ze het artikel wel aardig vonden.
Zie hieronder het hele verhaal:
https://www.naturalnews.com/2019-11-14-scientists-warning-climate-emergency-are-random-people.html
filmpje erbij: https://www.youtube.com/watch?v=lhk-br3A0vs
Martijn
je zegt
Ik vrees dat je soms wat kritischer zou mogen zijn t.a.v. de polygoon functie die je gebruikt, want de 2de grafiek biedt in mijn ogen geen enkele aanleiding om enige waarde te hechten aan de polygoon die je hebt toegevoegd aan 4 waarden (deze laten immers duidelijk een ontwikkeling zijn waarbij de getallen steeds groter worden naarmate de lengte van de periode toeneemt).
PS. Ik zie dat je voor Amsterdam waarden gebruikt die je beschrijft als een ‘zee temperatuur’, maar Amsterdam ligt toch echt in het binnenland van Nederland. De suggestie dat in of bij Amsterdam de temperatuur in 14 jaar met gemiddelde een honderdste zou zijn gedaald… oogt op het eerste gezicht heel vreemd. Maar ik zie ook dat je werkt met waarden t/m 2014, wat betekent dat je voor die laatste 14 jaar eigenlijk een vergelijking maakt met temperaturen vlak na de super El Nino van het jaar 1998.
Henry zegt
Ja, ik snap dat mensen mijn methode niet snappen. En het is belangrijk dat je het wel snapt als je ooit een goede schatting van het temperatuur verloop vd aarde wilt geven.
Je moet het plaatje die ik jou gegeven heb, zo zien: het is een foto van een grote opsomming van alle dagelijkse resultaten van 54 weer stationnen die op een bepaalde manier bijelkaar werden gezet. De foto werd op 31/12/2014 genomen en sluit alle dagelijkse resultaten in van 1/1/1976 tot 31/12/2014.
Jij zegt: dat prentje is achterhaald. Ik denk het niet. Ik wil het wel verder uitbreiden maar ja, voor mijzelf zegt het plaatje al genoeg en ik hoef niet meer te weten. Maar als iemand mij betaalt om de laatste 4 jaar er bij te zetten of om het hele onderzoek nog eens over te doen met een grotere hoeveelheid stationnen wil ik het wel weer bekijken.
Ik ga de belangrijkste aspecten van de monster name eerst bespreken (bewaar dit)
1) gelijke hoeveelheden weerstationnen in het NH and ZH, tenminste 50 in totaal, liever eigenlijk nog meer, bv.100.
2) je moet proberen om een totale balans van zero te krijgen op de breedte graden, bv. als je een station hebt bij +10 moet je een andere nemen bij -10, etc.
3) Wij leerden vroeger: zee klimaat (@zee) en land klimaat (inland). Land klimaat is echt wel een paar honderd km van de zee weg (dat beantwoord jou PS vraag). De verhouding van jou monster moet hier dus 70/30 wezen
4) Om te voorkomen dat lengte graad ook een factor wordt, kijken we alleen naar de afgeleides van de regressie lijnen, dat zijn de zwarte getallen in de tabellen. Dit geeft jou de spoed van de verwarming/verkoeling in K/jaar. Die methode sluit ook veel andere fouten tussen stationnen onderling uit omdat we elke keer naar de gemiddelde afwijking van het gemiddelde kijken over een bepaalde periode.
5) Je ziet dat ik in de grafieken dan weer de spoed vd verwarming uitzet tegen tijd. Dat geeft jou de versnelling, in K/jaar2. Net zoals wanneer je de spoed in m/s van een gegooide bal uitzet tegen tijd in s krijg je dan versnelling in m/s2
6) om nou bij jouw vraag uit tekomen: jij kan het verloop van een functie bepalen als je tenminste 4 punten hebt. Ik heb dus 4 regressies gedaan, elk ongeveer een dekade apart. [Achteraf had ik dat misschien beter elke 11 jaar kunnen doen, zodat elke periode tenminste een Schwabe ciclus insluit; of misschien goed kijken hoe dat die ciclussen lopen]
7) zekerlijk kan je meer regressies doen om meer punten op de grafiek te krijgen . Maar in het geval van Tmin zou dit niks veranderen aan mijn resultaat? Ipv mijn 4 regressies kun je ook elk jaar een regressie doen, nml
2014-1976
2013-1976
etc
dan krijg je 38 punten ….l
en uiteindelijk krijg precies dezelfde grafiek als die ik al bepaald had………als je al die resultaten weer uitzet tegen tijd. Snap je dat?
Wat betreft jouw laatste punt: ja, ik ben het wel met je eens, mijn grafiek in het midden, dat is voor Tmean, is inderdaad het minst betrouwbaar.
Dank voor je reactie Henry.
Helaas ga je in je reactie niet in op het meest essentiële punt in mijn feedback, namelijk:
Ik heb beschreven dat je de temperatuur tussen 1998 t/m 2013 een vlak verloop heeft getoond; deze periode staat bekend als het ‘hiaat’ ofwel de ‘pauze’ in het verloop van de opwarming. Echter, vanaf 2014 is de gemiddelde temperatuur wereldwijd in alle mondiale temperatuur grafieken boven de waarden van 1998 beland.
(Je bent ook niet ingegaan op mijn punt t.a.v. Amsterdam)
Jouw analyse loopt slechts t/m 2014; kortom, de negatieve trend die jij voor de laatste 14 jaar van je analyse beschrijft is zeer waarschijnlijk sterk beïnvloed door het ‘hiaat/pauze’ en ik vind het zorgelijk dat je in je reactie geenszins enige blijk geeft van dat je het belang van dit punt herkent of begrijpt – dit punt is dusdanig belangrijk dat het voor mij zelfs onbegrijpelijk is dat je niet ingaat op dit punt.
Met je suggestie dat je ‘betaald’ wil worden om de analyse voor de jaren na 2014 uit te voeren wek je bij mij de indruk dat je de realiteit niet onder ogen ziet omdat je in essentie spreekt over een verandering van de trend t/m het jaar 2014, waarbij je je ogen gesloten hebt gehouden voor het feit dat de jaren 2015 t/m 2019 in de meeste mondiale temperatuurgrafieken de 5 warmste jaren zijn geweest – ofschoon bij sommige jaren ook het jaar 1998 in de top 5 warmste jaren wordt aangetroffen.
Sorry Henry, maar bij mij wek je nu wel heel sterk de indruk dat je vooral jezelf tekort doet, want je staart jezelf hier nogal opzichtig blind op de daling die je in je eigen data hebt aangetroffen… waarbij je blijkbaar verondersteld dat de trend nog steeds niet zou zijn gekeerd. Terwijl er wel degelijk brede consensus bestaat over het mondiale temperatuur record van het jaar 2016 (+ in de meeste mondiale temperatuur series is 2015 het op één na warmste jaar).
Tenslotte wil je na mijn eerdere feedback m.b.t. Amsterdam ook wijzen op dat je gegevens m.b.t. Eelde (ook deze locatie beschrijf je ten onrechte als een ‘sea’ locatie) ook een onjuist beeld toont met een gemiddelde waarde van -0,0684 voor de laatste 14 jaar in je analyse, want hier kunnen we bijvoorbeeld zien dat de temperatuur bij Eelde in 2018 een recordniveau bereikte, zie:
h ttps://www.wetterzentrale.de/extremes_y.php?station=280&country=3&order=1&extreem=TG
En ik wil je er ook op wijzen dat ook in jouw eigen land Johannesburg de hoogste temperatuur heeft geregistreerd in de jaren 2017 en 2016, zie:
h ttps://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_show_v4.cgi?id=SFM00068368&ds=14&dt=1
En hetzelfde geldt voor Pretoria waarbij de hoogste temperatuur is geregistreerd in de jaren 2016 en 2017, zie:
https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_show_v4.cgi?id=SFM00068263&ds=14&dt=1
PS. Mijn inschatting is dat je slechts voor een beperkt aantal locaties de jaren 2015 t/m 2016 hoeft toe te voegen om tot de conclusie te komen dat je conclusies vooral zijn gebaseerd op de laatste 14 jarige periode…. maar ik vrees dat je keuze om je aandacht te richten op die 14-jarige periode een doelgerichte keuze was omdat jij mogelijk wist dat de 14-jarige periode t/m 2014 veel negatieve waarden zou gaan opleveren.
Je keuze om juist met die 14-jarige periode te werken heb je bijvoorbeeld ook niet toegelicht volgens mij, toch?
(Henry, het is wel fijn dat je wel erkend dat de middelste grafiek waar ik naar heb verwezen het minst betrouwbaar is… doch, na nog eens goed naar de details te hebben gekeken in je analyse denk ik dat zelfs kan worden gesproken van dat deze grafiek het meest onbetrouwbaar, want ik twijfel er eigenlijk niet aan dat alledrie de grafieken een onbetrouwbaar beeld tonen… omdat de periode 2015-2019 immers al heeft uitgewezen dat de temperatuur verder omhoog is gegaan na 2014)
Het spijt me dat ik je analyse niet kan steunen; ik hoop dat je enig begrip hiervoor kunt hebben na bovenstaande aanvullende feedback.
Nogmaals dank voor je reactie.
PSS. Henry, nog even voor de duidelijkheid: in mijn ogen zijn de 7 punten die je beschrijft niet direct gerelateerd aan mijn feedback; deze punten tonen denk ik vooral het denkkader dat je hebt gebruikt… maar ik moet helaas constateren dat je bij punt 5 spreekt over een ‘versnelling’ die in de presentatie van de gegevens niet is terug te vinden want daar staat enkel een schaal van “graad C per jaar” vermeld.
Je presentatie van je resultaten is in mijn ogen ook geenszins duidelijk – ofschoon ik wel al het vermoeden had je op de ‘versnelling’ doelde hoor – ook dat perspectief is al lang achterhaald gebleken nadat de temperaturen op veel locaties in de wereld in de jaren 2015 t/m 2019 ieder jaar hoger heeft gezeten dan in 2014.
Je veronderstelling dat het onderscheid tussen zeeklimaat en landklimaat representatief zou zijn voor de verhoudingen tussen 70% zee en 30% land betreft in mijn ogen helaas een misvatting, je gaat hierbij bijvoorbeeld voorbij aan het feit dat het ‘urban heat effect’ ook wel degelijk van toepassing is op locaties met een zeeklimaat. Dus ik vermoed dat in jouw analyse de impact van de temperatuurontwikkeling van de oceaan ook geenszins wordt gedekt door jou onderscheid tussen een zee- en land klimaat.
Nogmaals, ik denk dat je veronderstellingen hebt gebruikt die eigenlijk onvoldoende doordacht zijn; daarom heb ik aangegeven dat je in mijn ogen niet kritisch genoeg bent geweest t.a.v. de keuzes die je hebt gemaakt (+ het feit dat je ongevoelig lijkt te zijn voor de invloed van het ‘hiaat’ + de temperatuur records die na 2014 volgende.
(Nogmaals excuus voor dat ik je analyse hier niet kan steunen)
Martijn
ter verduidelijking wil ik nog wel een aantal punten aanvoeren (maar hou een copy van mijn 7 punten)
Jij ‘gelooft’ duidelijk in de verzameling van de resultaten van de sats en Hadcrut en je bent vast overtuigd dat de aarde warmer wordt, terwijl mijn resultaten heel duidelijk laten zien dat temperaturen scherp dalen, vooral Tmax.. Een goede wetenschapper vertrouwt nooit op de resultaten van anderen vooral nadat ik al gezien heb hoe dat er met een aantal resultaten is gepeuterd. Van het begin heb ik de sats goed in de gaten gehouden en het bleek dat er talle problemen waren. Eerst waren er al misverstanden met de precieze banen en daarna waren er ook andere problemen, vooral natuurlijk met alles wat we nou vd zon afkrijgen. En wat doen ze elke keer als ze denken dat ze helemaal fout zitten: als je mooi kijkt, zul je zien dat ze blijkbaar herhaaldelijk op hadcrut en /of andere sets terug kalibreren….
En wat is Best en Hadcrut? Bij hadcrut hebben ze 4000 stations in het NH en 400 in het ZH. Dan nemen ze een gemiddelde van NH en gemiddelde van ZH en dan zeggen ze NH + ZH / 2 + T global (van Tmean, ze kijken nergens anders na…)
Volgens mijn methode, doen ze dus alles precies verkeerd …..snap je dat?
Dank voor je reactie Henry.
Helaas ga je opnieuw niet in op mijn punten betreffende de impact van het hiaat/de pauze in de opwarming, noch ga je in op de voorbeelden betreffende Amsterdam, Eelde, Johannesburg & Pretoria plus de verdere temperatuurstijging die ook elders na 2014 is waargenomen.
In je vorige reactie sprak je nog over dat de getallen enkel betrekking zouden hebben op een “versnelling/vertraging”, maar nu praat je toch weer in termen van dat de temperaturen “scherp dalen”.
Je suggereert dat je in je analyse niet zou bouwen “op de resultaten van anderen”, maar dit is in mijn ogen geenszins de kwestie… want ik heb je gewezen op dat in het perspectief van de door jouw gekozen periode van 14 jaar t/m het jaar 2014 het eigenlijk geenszins verrassend is dat veel locaties hierbij een negatieve waarde tonen. Immers, deze periode heeft betrekking op het hiaat/de pauze.
Sorry Henry, maar ik denk dat je de realiteit niet helemaal onder ogen ziet; nogmaals… feitelijk ga je eigenlijk niet echt in op de inhoudelijke punten van mijn feedback; in je laatste 2 posts beschrijf je enkel het denkkader dat je zelf gebruikt.
Overigens, dank dat je wel de moeite hebt genomen om je denkkader te beschrijven; op basis van de inhoudelijke punten van mijn feedback kan ik dit denkkader helaas ook niet omarmen.
Wat betreft Eelde en Adam (Schiphol) reken ik dit als zee klimaat. Had ik wel gezegd, toch?
Ek ik geloof best dat het tij daar is gekeerd en dat het daar nu warmer wordt. Dat komt omdat er nu meer zonne uren komen op de hoge breedte graad, vooral in de zomer.. Er komt nog grote droogte ook. En iedereen gaat de warmte voelen. En dat gaat nog voedsel tekorten veroorzaken ook….
Vanwege de verhoging van ozone vanaf 1995, en N-oxides en peroxides, komt er minder UV in de oceanen, dus er verdampt minder water. Dit veroorzaakt ook dat de wereld bezig is om af te koelen. En dan krijg je meer wolken op de lagere breedte graad. Ik heb onlangs gekeken naar Hato in de NL Antillen, en daar koelt het inderdaad sterk af.
Bij een volgend onderzoek, (mijn methode) moeten we daar nou ook weer over nadenken…..
Martijn
Ik begrijp niet waarom je meent dat Zuid Afrika warmer wordt?
Hier is een analyse die ik in 2018 heb gedaan, sluit alle resultaten in van 2017..
Tmean is gelijk gebleven.
Tmin is gezakt!
Johannesburg is een uitzondering. Daar was nog nooit natuurlijk water geweest.
ik weet niet waarom die link blijft vast steken.
https://www.dropbox.com/s/h7944heslj7gg7q/summary%20of%20climate%20change%20south%20africa.xlsx?dl=0
Dank voor je verdere toelichting Henry.
Ik zie dat je tutiempo.net gebruikt; wanneer we daar naar de data voor Pretoria kijken dan zien we dat voor Pretoria de temperatuur in de jaren 2015, 2016 en 2017 volgens deze pagina duidelijk op record niveau voor de 21ste eeuw zijn beland, zie:
h ttps://www.tutiempo.net/clima/ws-682630.html
Op deze andere pagina voor Pretoria zitten de temperaturen t/m 2014 op ongeveer hetzelfde niveau als eind jaren ’70:
h ttps://www.tutiempo.net/clima/ws-682620.html
Kortom, beide paginas samen bevestigen het beeld dat hier voor Pretoria wordt getoond op de website van de NASA waaruit duidelijk blijkt dat de meest recente jaren vanaf 2015 duidelijk de warmste jaren waren:
h ttps://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_show_v4.cgi?id=SFM00068263&ds=14&dt=1
Overigens Henry, jouw eigen data toont voor de periode van van 40 jaar een positieve waarde van +0,0011 graad C per jaar
h ttps://www.dropbox.com/s/h7944heslj7gg7q/summary%20of%20climate%20change%20south%20africa.xlsx?dl=0
Maar hier toont jouw data voor de periode van 40 jaar een veel hogere waarde: +0,0831 graad C per jaar
h ttps://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:42f86fb5-bd3a-4bce-a1d2-2e33fe3fa66b
Voor mij maakt het voorbeeld van Pretoria duidelijk dat Johannesburg geenszins de uitzondering is waarover je spreekt; ook dit bevestigd dat je een nogal opzichtige denkfout hebt gemaakt door geen rekening te houden met het ‘hiaat/pauze’ in de ontwikkeling van de wereldtemperatuur tussen 1998 en 2013, want dit verklaard waarom je voor de periode van 2001 t/m 2014 relatief veel negatieve waarden bent uitgekomen. Ik krijg de indruk dat jij denkt dat het ‘hiaat/pauze’ niet zou bestaan… want je lijkt er niet over te willen praten.
PS. Als ik op basis van individuele weerstations een database zou samenstellen dan zou ik geen stations gebruiken waarbij voor diverse jaren de data ontbreekt; helaas lijkt dit bij die tutiempo website nogal vaak het geval te zijn.
Overigens, op die tutiempo website kunnen we zien dat bijvoorbeeld voor Eelde de hoogste temperaturen zijn geregistreerd in 2014 en 2018, dus ook voor die locatie zien we een beeld dat in strijd is met jouw mean waarde van -0,0573 graad C voor Eelde in de periode 2001-2014:
h ttps://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:42f86fb5-bd3a-4bce-a1d2-2e33fe3fa66b
(Ik vind het nogal opmerkelijk dat je deze inconsistenties zelf niet lijkt te hebben opgemerkt, het kost mij ook erg veel moeite om dit duidelijk te maken… want jouw denkproces lijkt op hele andere dingen gericht; je lijkt te veronderstellen dat ik jouw denkkader niet zou hebben begrepen maar de voorbeelden die ik heb geschetst voor de individuele locaties maakt denk ik duidelijk dat je conclusies op een verkeerde interpretatie van de data is gebaseerd – omdat je geen rekening lijkt te hebben gehouden met de impact van het hiaat/de pauze)
Nogmaals excuus dat ik je percepties niet kan delen, maar ik heb dit nu denk ik wel voldoende in detail toegelicht.
Overigens Henry, op deze pagina zien we dat ook de Tmin voor Pretoria in de jaren 2015,2016 en 2017 duidelijk is gestegen:
https://www.tutiempo.net/clima/ws-682630.html
Dus ik kan je suggestie dat de temperaturen in zuid-afrika vooral ’s nachts zijn gedaald ook niet omarmen.
PS. Ook bij Johannesburg liggen de Tmin temperaturen in de jaren 2016 en 2017 ook duidelijk hoger:
https://www.tutiempo.net/clima/ws-682672.html
Overigens, ik heb wel de indruk dat bij minder grote steden in Zuid-Afrika in de meest recente jaren geen duidelijke verder temperatuurstijging wordt aangetroffen, dus dat sluit wellicht wel meer aan op jouw eigen conclusies t/m 2014… maar voor Pretoria en Johannesburg geldt dit dus duidelijk niet, en voor Cape Town in mindere mate ook niet, zie:
https://www.tutiempo.net/clima/ws-688160.html
Hier is nog een door denkertje grafiek voor alle lief hebbers van klimaat problemen..
Waarom werd het zoveel warmer in Las Vegas en kouder in Tandil?
https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:07b6cced-2b5d-4bf2-9a62-c2469aec6fe3
Martijn
Wat Pretroria betreft, kijk je naar de verkeerde grafieken.
De oorspronkelijke waarde was -0.0005
Een paar jaar later was dit 0.0011
Het is allebei niks, want het valt binnen de fout van de instrumenten.
Ik onthoud ook dat er misschien een verschil kan zijn in weer stationnen die ik later gebruikt heb.
Interessant zou zijn geweest als je opgemerkt had dat Tmax over de jaren hier in Pretoria is gedaald.
Trouwens, bij het voorbeeld van George geef ik een aanduidng van wat te doen als je met een maand zit waar je niet elke dag een meting hebt. Ze geven geen jaargemiddelde als er ook maar een maand tussen zit waar er een aantal dagen niet zijn…..
Wat jij ook wel weet is dat je geen trend kunt koppelen aan resultaten van een paar jaar. Ik heb in mijn tabellen tenminste 14 jaar. Dat zouden we nu kunnen uitbreiden naar 19 jaar.
Je hebt misschien niet een klas studenten die jou kunnen helpen om mijn werk over te doen en uit te breiden?
Henry, je hebt zelf aangegeven dat je gebruik maakt van de gegevens van TuTiempo; de grafieken waar ik naar heb verwezen voor Pretoria staan op dat platform.
Je suggereert nu dat de gegevens zouden zijn veranderd; ik heb geen reden om te twijfelen aan dat dit inderdaad het geval zou kunnen zijn maar hieruit maak ik op dat je met het materiaal van TuTiempo ook zelf niet instaat bent om je eigen onderzoek te repliceren of nu nog te controleren.
Je suggereert nu ineens ook dat de verschillen slechts gering zijn; ik vind het vreemd dat je eerst verwijst naar een bron die jouw data niet bevestigd… om vervvolgens te suggereren dat in jouw ogen de verschillen gering zijn. Want eigenlijk zou je hieruit nu ook zelf moeten concluderen dat je analyse op data is gebaseerd die nergens meer is terug te vinden.
En je suggereert dat ik naar de verkeerde grafiek voor Pretoria zou hebben gekeken; maar je geeft niet aan wat in jouw ogen dan wel de juiste grafiek voor Pretoria is; het lijkt net alsof je enkel waarde wilt hechten aan de grafiek die je 5 jaar geleden zelf hebt gezien… maar nu nergens meer kunt vinden???
Maar misschien dat ik je woorden verkeerd begrepen heb?
(Je bent welkom om dit in dat geval toe te lichten)
PS. Overigens, ik vind het wel sneu voor je dat je data bron blijkbaar niet betrouwbaar is geweest – want voor mij is wel duidelijk dat je in je onderzoek best veel tijd hebt geïnvesteerd. Wellicht dat dit eigenlijk ook een beetje hoort bij de klimaatwetenschap, want ook andere data wordt vaak nog aangepast (ik denk bijvoorbeeld aan de homogenisaties). Maar in dat geval is het wel belangrijk dat er duidelijkheid bestaat over wanneer de data is aangepast en hoe dit is gebeurd… maar ik vrees dat je die duidelijkheid niet gaat vinden bij TuTiempo.
Martijn, je zegt
En je suggereert dat ik naar de verkeerde grafiek voor Pretoria zou hebben gekeken; maar je geeft niet aan wat in jouw ogen dan wel de juiste grafiek voor Pretoria is
Ik zei: Je keek naar de grafiek voor Tmax van Pretoria. (0.0831)
In mijn tweede onderzoek van 2018 keek ik alleen naar Tmean en Tmin.
Henry, je vergist je ook op dit punt; ik verwees immers naar een pagina waarbij zowel de Tmean als de Tmax en ook de Tmin in de jaren 2015, 2016 en 2017 op het hoogste niveau zijn beland, zie:
https://www.tutiempo.net/clima/ws-682630.html
(Ik refereerde in mijn post van 18 nov 2019 om 20:22 enkel naar de Tmin n.a.v. je suggestie dat vooral de Tmin zou zijn gedaald volgens jouw analyse)
Martijn
Wat Pretoria betreft heb jij een verkeerd station gepakt. Dat is niet de een die ik gebruikt heb.
Je hebt geen data die ver genoeg terug gaan.
Je moet misschien kijken naar de juiste breedte graden die ik overal in mijn werk heb aangegeven.
In elk geval heb ik in 2018 naar 10 stations gekeken. Je kan niet naar Johannesburg en Pretoria alleen kijken? In Johannesburg, net zoals Las Vegas, is er ook geen natuurlijk stromend water.
Zie je wat er gebeurd als je een woestijn in een oasis veranderd?
En wat er gebeurd als je alle bomen omhakt?
https://www.climategate.nl/2019/11/vn-klimaatpanel-ontmaskerd/comment-page-1/#comment-2285154
We hebben hier in ZA de laatste 5 jaar een erge droogte periode. Ik hoop dat het nou afgelopen is. Als ik naar de oude grafieken kijk, dan denk ik dat het niet lang meer zal duren. Als ik het goed bekijk lijkt het dat onze droogten altijd prezies op een einde kwamen als ze in Amerika gaan beginnen…..
http://www.martinvrijland.nl/nieuws-analyses/greta-thunberg-s-overgrootvader-blijkt-de-bedenker-van-het-broeikaseffect-en-bevolkingsreductie-via-eugenetica/
Wikipedia bevestigd: “De Zweedse klimaat-en milieuactiviste Greta Thunberg (geboren in 2003) is een verre achternicht van Arrhenius. Haar vader is Svante Thunberg, een acteur, genoemd naar Svante Arrhenius.”
https://nl.wikipedia.org/wiki/Svante_Arrhenius
Dat was en is wel duidelijk Martijn; alleen Martin verondersteld dat het toen al een vooropgezet plan was.
In het verleden kon ik Vrijland nog wel waarderen, ik vind nu dat hij doorgedraaid is.
Evenwel planning gaat over generaties heen omdat mensen die gebrainwashed worden in hun kindertijd dat domweg aannemen.
In zekere is is iedereen gebrainwashed; en nemen als vanzelfsprekend de denkbeelden van hun ouders over…
Eventuele denkbeelden over exclusiviteit kunnen zo generatie na generatie doorgegeven worden.
We hebben te maken met denkbeelden vanuit een verleden die het heden nog steeds beinvloedt.
Ik persoonlijk vind menselijke waarheid belangrijker dan wetenschappelijke waarheid.
Menselijke waarheid geeft vorm aan wetenschappelijke waarheid.
Nooit omgekeerd…