Auteur: Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van de EU.L.E.–vereniging.
Vertaling: Piet van Veghel.
Er is nieuws van het klimaatfront: NASA heeft haar interplanetaire weersvoorspelling voor het komende decennium gespecificeerd. Dit is nodig om haar ruimtevluchten te kunnen plannen. Want in het zonnestelsel zijn talrijke fenomenen die het leven van astronauten in gevaar kunnen brengen. Bijvoorbeeld, de zonnefakkels, dat wil zeggen enorme massa’s plasma, die met 900 km per seconde vanuit de zon de ruimte in worden geslingerd en ook de atmosfeer van de aarde bereiken.
Het is algemeen bekend dat hoge zonneactiviteit het radioverkeer op aarde verstoort. Maar dit is het minst schadelijke effect. De daaruit voortvloeiende klimaatveranderingen hebben verdergaande gevolgen. Hoe actiever de zon, hoe warmer het in de loop der jaren en decennia wordt en vice versa. Nu heeft de NASA een uitzonderlijk lage zonneactiviteit voorspeld voor de komende jaren, een zogenaamd Dalton-minimum. De astronomische gegevens komen momenteel overeen met de zwakste cyclus van de laatste 200 jaar. Voor de ruimtevaart breekt daarmee een gouden tijdperk aan. Voor ons, de aardbewoners, betekent dit vooral één ding: KOU.
Meer dan tien jaar geleden, in 2006, had de NASA de wereldwijde koude periode rond 2022 voorspeld. Volgens deze prognose zou het volgend jaar 2020 van start moeten gaan. De koudste fase van het Dalton-minimum zou in 2025 moeten worden bereikt. Ook andere onderzoeksinstellingen kwamen tot dezelfde of vergelijkbare resultaten. Ze verwijzen bijvoorbeeld naar de vorming van langlevende coronale gaten in de zon met lagere temperaturen. Of de afname van de zonnewinden.
Ontbreken deze, dan dringen de kosmische stralen in het zonnestelsel en in de atmosfeer van de aarde door. Dit beïnvloedt op zijn beurt de wolkenvorming. Allemaal tekenen van een koude-fase.
Bij het klimaat gaat het niet over klimaatgassen, maar over gigantische geofysische en kosmische processen zoals de De-Vries-cyclus, de Schwabe-cyclus, de Gleissberg-cyclus, Heinrich-gebeurtenissen of de Atlantische multidecadische oscillatie.
De huidige zonnecyclus heeft al het zonnevlekkenniveau van de kleine ijstijd bereikt. De laatste keer, dat we een dergelijk bedreigend minimum hadden, geraakten maar twee van de magnetische velden van de zon uit de fase. Ditmaal zijn vier magnetische velden uit de fase. Nog een voorbode: De vorming van kosmogene isotopen neemt de laatste 9000 jaar sneller af dan ooit daarvoor.
Ervaringen uit de geschiedenis
In de geschiedenis volgde op zonneminima altijd periode van koude, misoogsten, oorlogen en natuurrampen. De verwoestende gevolgen van het laatste Dalton-minimum, dat rond 1800 begon, worden door de opwarmingsalarmisten vaak afgedaan als het gevolg van de uitbraak van de Tambora in Indonesië in 1815, die leidde tot het “jaar zonder zomer” in 1816. Maar astrofysici en geofysici zien dat juist andersom: vulkaanuitbarstingen en aardbevingen treden vaker op bij geringe zonneactiviteit.
Japanse kosmofysici vermoeden, dat door het ontbreken van zonnewinden kosmische myonen doordringen tot het magma aan de oppervlakte en de oppervlaktespanning van de kosmische myonen verminderen, wat op zijn beurt uitbarstingen in de hand werkt. Ook al klinkt deze theorie vanuit het standpunt van de natuurkundigen gerechtvaardigd, ze verklaart slechts een deel van de fenomenen. Het stelt ons echter in staat om een blik te werpen op de huidige wetenschappelijke discussie.
De aardbevingen en tsunami’s die volgden op de uitbarsting van de Tambora’s hebben op de omliggende Indonesische eilanden tienduizenden mensen het leven gekost. Maar niemand in Europa en de VS was daar aanvankelijk in geïnteresseerd. Het nieuws concentreerde zich op de slag bij Waterloo op 18 juni 1815, waarbij Wellington en Blücher het Franse leger versloegen.
Pas toen het jaar daarop de lente en de zomer uitbleven, beheerste het klimaat de krantenkoppen. Toen er in juni aan de oostkust van de VS in Virginia sneeuw viel en de waterreservoirs bevroren waren, was het in plaats van zonnebaden, schaatsen geboden. De weinige zaden die nog ontkiemd waren, bevroren begin juni. De nieuwe uitzaai bevroor in juli. Overal op aarde hetzelfde beeld: In Ierland verrotten de aardappelen in de grond. In Engeland, Frankrijk en Duitsland waren er misoogsten van graan, het dagelijkse brood werd onbetaalbaar, gevolgd door hongerrevoltes en plunderingen.
Onzekere voorspellingen
Voorspellingen voor de toekomst zijn geen zekerheden, ook al zijn ze afkomstig van de NASA. Misschien geloof je ze al dan niet. Hun jongste aankondiging van het Dalton-minimum voor 2020 stamt uit de zomer. Toen was het nog lekker warm en de oogsten waren geweldig. Astronomen zien ondertussen de sneeuwval in de maïsgordel van de VS, die daar de maïskorrels begraven heeft, als voorbode van het Dalton-minimum.
In Canada bevroor het koolzaad door een onverwachte inval van de winter. De noodtoestand is meermaals uitgeroepen. Ook Rusland en Oekraïne melden nieuwe kouderecords en sneeuwstormen, Moskou beleefde de koudste zomer van de laatste 150 jaar. Berichten over grote zomersneeuwval zijn zojuist afkomstig uit Australische skigebieden. De lijst met onverwachte koudeperiodes groeit van week tot week.
Tegen kou kan warme kleding en een betrouwbare elektriciteitsvoorziening uit elektriciteitscentrales, olie en aardgas bescherming bieden – maar niet tegen honger. Nu Duitsland de voedselvoorziening in tijden van crisis duidelijk niet langer serieus neemt, ontbreekt het aan een effectieve buffer. Het afzien van serieuze voedselvoorraden werkt alleen zolang er bij misoogsten in Europa overschotten van andere continenten beschikbaar zijn. Maar wanneer de wereld afkoelt, zorgt elke staat ervoor dat zijn schaarse middelen ten goede komen aan zijn eigen burgers. Wie zal er dan voor ons zorgen?
In de geschiedenis werden de warme altijd gekenmerkt door voorspoed. Koude perioden werden gekenmerkt door honger en ellende.
***
Literatuur
Long Range Solar Forecast: Solar Cycle 25 is peaking around 2022 could be one of the weakest in centuries. NASA Science 10. May 2006
Taylor A: Solar activity forecast for next decade favorable for exploration. Nasa.gov 12. June 2019
NASA: Solar Minimum is Coming. Nasa Science, 27. June 2017 https://science.nasa.gov/science-news/news-articles/solar-minimum-is-coming
Glassmeier KH, Scholer M: Plasmaphysik im Sonnensystem. BI, Mannheim 1991
Schüssler M, Schmidt W: Solar Magnetic Fields. Cambridge University Press 1994
Mandrini CH, Webb DF: Comparative Magnetic Minima: Characterizing Quiet Times in the Sun and Stars. Cambridge University Press 2012
Usoskin LG et al: Lost sunspot cycle in the beginning of Dalton minimum: New evidence and consequences. Geophysical Research Letters 2002; 29: e2183
Mörner NA: The approaching new grand solar minimum and little ice age climate conditions. Natural Science 2015; 7: 510-518
Hargreaves JK: The Solar-Terrestrial Environment. Cambridge Atmospheric and Space Sciences Vol 5 1992
Soon W, Yaskell SH: Year without a summer. Mercury 2003; May/June: 13-18
Ineson S et al: Regional climate impacts of a possible future grand solar minimum. Nature Communications 2015; 6: e7535
Stothers RB: Volcanic eruptions and solar activity. Journal of Geophysical Research 1989; 94, B12: 17371-17381
Bragato PL, Holzhauser H: Observations on the connection between glacial phases, natural catastrophes and economic trends of the last millennium in Italy. Holocene 2019; 29: 1322-1334
Calder M: The Manic Sun – Weather Theories Confounded. Pilkington Press, Yelvertoft 1997
Ebisuzaki T et al: Explosive volcanic eruptions triggered by cosmic rays: Volcano as a bubble chamber. Gondwana Research 2011; 19: 1054-1061
Ingezonden bericht
Ongehoord
Amsterdam, 9 december 2019
Zeer gewaardeerd lid van Omroepvereniging Ongehoord Nederland,
Fantastisch dat u aan boord bent bij onze nieuwe omroep!
Wij zijn u, als lid van het eerste uur, erg dankbaar voor uw steun. Samen laten wij binnen de Nederlandse Publieke Omroep een écht onafhankelijk en realistisch geluid horen. Daar kunt u op vertrouwen.
Maar voordat het zover is, moeten we voor 31 december 2019 de 50.000 leden halen.
Anders kunnen we onze plannen niet uitvoeren.
We komen op dit moment nog vijfduizend leden tekort…
Daarom hebben we een concrete vraag aan u:
Help ons AUB mee naar de allesbeslissende vijftigduizend leden. Maak één iemand uit uw omgeving lid van ON!
Vraag uw partner, collega, vriend of kennis. Geef het lidmaatschap van €5,72 desnoods cadeau.
Wijs op het belang van het andere geluid over de toenemende macht van Brussel, de gevolgen van de massamigratie op de Nederlandse samenleving en cultuur en de machteloze stem van u -de burger- bij protest.
Breng ons initiatief onder de aandacht en we trekken samen de ON!-omroepkar over de eindstreep!
Deel daarom deze mail, volg ons op sociale media.
We laten Hilversum niet ontsnappen aan het geluid van Ongehoord Nederland.
Hartelijk dank voor uw steun.
Wat de één koud vindt, vindt de ander warm. Dus wordt het kouder? Of gewoon minder warm? Of blijft de temperatuur de komende jaren constant omdat de stijging door CO2 toename tijdelijk wordt uitgebalanceerd door verminderde zonneactiviteit?
Het zou fijn zijn om getallen te horen, dan kunnen we tenminste in 2022 kijken in hoeverre de voorspelling uitgekomen is. Ik betwijfel namelijk ten zeerste of het echt koud wordt. Volgens mijn definitie van koud dan. Dat wil zeggen vóór-de-industriele-revolutie-koud, kleine-ijstijd-koud, e.d.
En leuk zo’n lijstje van koude-episodes, maar november 2019 was globaal gezien een van 3 warmste ooit gemeten:
https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-november-2019
Dat is dus zeker niet koud te noemen.
Dus de genoemde koude-episodes lijken me vooralsnog irrelevant.
Testpiloot 9 dec 2019 om 06:43
En leuk zo’n lijstje van koude-episodes, maar november 2019 was globaal gezien een van 3 warmste ooit gemeten:
https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-november-2019
———-
Crashpiloot, crashpiloot…..je hebt geen idee.
Neem maar van mij aan dat bij Eumetsat in Darmstad data afkomstig van de (meteorologische) satellieten ‘overgoten’ worden met een politiek sausje.
Immers, Eumetsat is een EU-instelling die door alle EU lidstaten verplicht meegefinancierd wordt en dus nooit en te nimmer in de hand van de broodheer zal bijten.
Daarnaast jouw ‘compensatieverhaaltje’ gaat allen maar op als je aanneemt dat CO2 daadwerkelijk een significante invloed op het klimaat zou hebben.
Maar dat is niet zo. De bijdrage die CO2 aan het broeikaseffect levert is verwaarloosbaar. Meerdere malen wetenschappelijk aangetoond, maar daar wordt altijd weer overheen gestapt door nitwits zoals jij.
Feit blijft dat CO2 maar een heel beperkt IR absorptievermogen kent en dat het ‘feedback’ verhaaltje alleen in modellen bestaat, maar in de realiteit nog nooit is aangetoond.
Neem maar van mij aan dat ik dat soort uitspraken zeker niet zomaar van je aanneem.
Precies! De Duitse bank is technisch failliet. De aandelen van ABN-AMRO zijn gehalveerd en met een rotsmoes halen ze gewoon honderden geldautomaten weg. Het bankwezen bukt onder een ’toxic waste’ die zijn weerga niet kent en men is als de dood dat wij voor onze centen een veiliger heenkomen gaan zoeken. (bank-run)
Het enige dat ze redden kan is een energietransitie die gepaard gaat met gigantische investeringen, waardoor Fiat-geld met onvoorspelbare hoeveelheden kan worden aangemaakt.
Rutte weet dat treinen nog op kolen rijden en kan niet wachten om onze economie deze superboost te geven.
Wanneer tijdens zo’n financieel monsterproject de KNMI netjes gevraagd wordt om de te meten temperatuur iets naar boven bij te stellen, dan moet je zo’n verzoek altijd eindigen met de tekst; “Maar denk erom, niet te gek hoor, het moet geloofwaardig blijven, stem desnoods af met Eumetsat in Darmstad”.
@Ivo
Mag ik je er op wijzen dat ook in de schatting van Roy Spencer, je weet wel, diegene die Hans L zo af en toe prominent in een artikel zet, november 2019 bijzonder warm was?
https://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/
Dus van mij mag je heel hard geloven in complottheorieën, maar zelfs dan spreken de feiten je tegen.
Surface air temperature anomaly for November 2019 relative to the November average for the period 1981-2010.
Weer een andere anomalie; standaardisering?
En wat is de waarde van “November average” en wat zijn de onzekerheden?
Kom Boels, als je het zo graag wil weten, even verder lezen op de site van Copernicus.
https://climate.copernicus.eu/node/74
Ik zal je met 1 ding helpen: voor 1979 waren er nog nauwelijks bruikbare satellietwaarnemingen, zodoende zijn er voor 1979 te weinig metingen om de atmosferische toestand van de atmosfeer van het sub-polaire gedeelte van het zuidelijk halfrond te bepalen. Dus de dataset start daarom in 1979 – net als die van Roy Spencer.
@Voorbijganger:
Surface air temperature anomaly for November 2019 relative to the November average for the period 1981-2010.
Het gaat om de november/november vergelijkingen ;-)
Als je al uit wilt gaan van een mondiale anomalie dan is het mondiale gemiddelde (met de onzekerheden) over de periode 1981-2010 meer dan voldoende (die periode wordt ook door het WMO geadviseerd).
Dan is ook te zien welke novembermaand het meeste “last” heeft van veranderingen.
Ok, Boels, ik geef het toe, ik begrijp gewoon niet precies wat nu voor je het probleem is met deze dataset.
@Voorbijganger:
Het gaat niet om de dataset, het gaat om de tekst Surface air temperature anomaly for November 2019 relative to the November average for the period 1981-2010.
Ok, ik snap nog steeds niet waar je heen wilt dus ik schrijf maar wat zodat je daarna kunt aangeven wat er mis is volgens jou.
De copernicus dataset was eigenlijk ERA-Interim in een mooi jasje. De onzekerheden staan beschreven in dit paper (https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/qj.2949). Omdat er niet genoeg metingen zijn is ERA-Interim (de facto elke reanalysis) onvoldoende “constrained” om daadwerkelijk het weer in de zuidelijke oceaan en Antarctica te krijgen, je krijgt toch gewoon “modelweer”. Dus mondiale temperatuursschattingen op basis van reanalysis voor de hele aarde gaan niet verder terug dan 1979. Natuurlijk zijn ze er wel, maar er moet een iets grotere korrel zout bij.
Overigens is de schatting van november 2019 niet met ERA-Interim gemaakt, want die is per augustus dit jaar uitgefaseerd. Dus ze gebruiken nu ERA5 (om precies te zijn ERA5-T). Ik neem aan dat “ze” tzt alle grafieken en getallen gaan updaten naar ERA5, maar daar kan ik op hun site nog niets over teruglezen hoe ze dat doen of gedaan hebben.
Ik ben weer lekker bezig, even een zelfcorrectie:
Omdat er niet genoeg metingen zijn voor 1979, is ERA-Interim (de facto elke reanalysis) onvoldoende “constrained” om daadwerkelijk het weer in de zuidelijke oceaan en Antarctica te krijgen, je krijgt toch gewoon “modelweer”.
Dank, Voorbijganger voor je uitgebreide reactie. :-)
Waarom zijn sommige forum bezoekers toch zo fel dat ze als kleefpasta iedere dag onder andere namen proberen de mensen hier te bekeren?
Wat overigens niet gaat lukken.
Word hier te veel waarheid verteld wat niet in hun straatje past?
Het ego doet nu eenmaal een duit in het zakje Theo. Wat te denken van het artikel? Ja vroeger was het ellende met kou en mislukte oogsten maar het merendeel aan voedsel tegenwoordig komt uit hele grote kassen en ook het slacht en pluimvee komt uit grote stallen. Dus zorgen maken? Welnee.
Goed zo Theo … volhouden
En weet je ook waarom nog meer Theo? Zo je ziet wordt er altijd het meest gereageerd op de eerste reageerder, want dan staan ze ook bovenaan, zou elke nieuwe reactie bovenaan komen te staan dan hielden de meesten zich bij hun eigen reactie en had je veel minder “antwoorden”, zo werkt dat nu eenmaal, ijdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid :-)
Juist Theo en Willem! Soms zou ik wel willen reageren maar heb totaal geen zin in die bekvechterij met deze trollen. Ik kijk dan liever naar videos met Naomi Seibt en andere jongeren die eindelijk zijn wakker geworden en achter de gordijnen proberen te kijken. Het wordt alles onbetaalbaar en we investeren in totaal foute zaken en wat mij het meeste stoort is de arrogantie van de mensheid te denken we kunnen even de thermostaat draaien en het komt weer allemaal goed!!!
De wereld kan best zonder ons, maar wij niet zonder deze wereld en daar is het milieu veel belangrijker om te beschermen!!!
Theo, Waarom veranderen sommigen hier van naam, denk je? Omdat hun berichten anders verwijderd worden. Terecht verwijderd? Ik vind van niet. Vanmorgen zag ik hier nog een terechte opmerking van Karel, maar het is weg. Blijkbaar heeft zijn (weerom terechte) opmerking gisteren de modderator te veel geïrriteerd? Oordeel zelf op https://www.climategate.nl/2019/12/rutte-in-de-escaperoom/
Is een onderbouwd meningsverschil echt een excuus om een gebruiker te verbannen?
Maar mij lijkt me: je kunt gebruikersnamen of ip-adressen blokkeren, maar geen (slimme) mensen.
Dirk, het lijkt je te zijn ontgaan dat Karel op subtiele wijze bezig was om de invloed van Guus Berkhout te kleineren… met nietszeggende retorische teksten waarmee nogal opzichtig enkel een soort van emotie tot uitdrukking werd gebracht tegen de persoon in kwestie.
Het had helemaal niets te maken met het voeren van een inhoudelijke discussie, dus van een “onderbouwd meningsverschil” was geenszins sprake… want Karel speelde het spel wel degelijk regelrecht op de man. Maar wellicht dat je dit is ontgaan wanneer je de betreffende posts van Karel wellicht niet hebt gezien.
Beste Karel,
Je deed de volgende uitspraak:
“@Boels, Heeft die hooggeleerde (met het grootst mogelijke respect) *Berkhout* een bijdrage geleverd aan het verkleinen van de onzekerheden in de schatting van de temperatuurverhoging bij verdubbeling CO2? Heeft die Berkhout ook maar ENIGE bijdrage geleverd aan het klimaatonderzoek?”
Hiermee wek je de indruk dat Berkhout als het ware iets zou hebben kunnen doen m.b.t. een kwestie die feitelijk door het IPCC zelf al 3 decennia in stand wordt gehouden. Hoe redelijk is het om dit soort van verwijten te maken? Waar je hier impliciet voor pleit is… dat je eigenlijk min of meer zegt dat iedereen die zich niet zelf bezig houdt met klimaatmodellen er ook geen oordeel over mag vellen.
Daarmee zet je de wereld op z’n kop… immers, terwijl de opmerking van Boels was gericht op één van de betrokken die suggereert dat klimaatmodellen betrouwbaar zijn, terwijl de bandbreedte voor de klimaatgevoeligheid feitelijk toch echt aantoont dat de verschillen tussen de modellen gigantisch groot zijn.
PS. En nogmaals… modellen die 50 jaar geleden een opwarming hebben voorspelt, die hebben achteraf gezien ruim 4 decennia de wind in de rug gehad dankzij de opwaartse fase van de multi-decennia cyclus. Overigens, ik wil hiermee niet suggereren dat dit dus gemakkelijk te voorzien zou zijn geweest… want in die tijd waren er ook nog verhalen over dat er een nieuwe ijstijd zou aankomen omdat de temperatuur al 3 decennia op rij daalde. Het bestaan van de multi-decennia cyclus werd pas in de jaren ’90 ontdekt, maar tegelijkertijd zegt dit punt ook iets over het feit dat er ten tijde van de oprichting van het IPCC – midden jaren ’80 – dus ook nog veel minder bekend was over de impact van de natuurlijke variabiliteit.
En als je hierbij bedenkt dat de invloed van de zon in klimaatmodellen wordt onderschat omdat bij de berekeningen voor de stralingsforcering geen rekening wordt gehouden met een versterkende factor voor de invloed van de zon in de lagere atmosfeer… terwijl deze versterkende factor voor de zon nog vele malen groter is in de stratosfeer en thermosfeer… dan wordt duidelijk hoe met bij de IPCC de invloed van de zon structureel buiten beeld probeert te houden. Resultaat: klimaatmodellen kunnen de belangrijkste fluctuaties in de temperatuurontwikkeling van de 20ste eeuw NIET reproduceren.
Sorry, maar in dit perspectief is het in mijn ogen enigszins absurd om vooraanstaande sceptici de mond te willen snoeren met retorische flauwekul die je uit de context hebt gehaald van de discussie die Boels probeerde te volgen. Je probeert je te suggereren dat Boels letterlijk hetzelfde punt zou hebben gemaakt… maar de context waarin hij het punt maakte is toch echt duidelijk anders.
Ik hoop dat je nu een beetje de aard van mijn eerdere reactie kunt begrijpen?
(Een inhoudelijk discussie over een wetenschappelijk onderwerp zou eigenlijk in principe nooit over ‘de poppetjes’ behoren te gaan; vooral niet wanneer de betreffende poppetjes hierbij zelf geen directe inhoudelijke rol spelen, etc.)
@ Martijn, scherpe analyse van de misplaatste ‘ontspoorde’ reactie van Karel. Hulde !
Martijn, jij gaat er blijkbaar van uit dat er een “multi-decennia cyclus” is die alles verklaart.
Een cyclus betekent dat je telkens weer op eenzelfde waarde uitkomt. De harde waarheid is dat het nu warmer is dan in de afgelopen 100 jaar, zelfs de afgelopen 2000 jaar. We zijn dus niet teruggecycleerd naar een temperatuur die enkele decennia geleden ook werd waargenomen.
Is er een wetenschappelijke studie die heeft kunnen aantonen waarom die multidecale cyclus dan plots tot een veel hogere termperatuur heeft kunnen leiden dan in de vorige cycli? Is er een bevredigende uitleg dat de huidige temperatuur verklaart door natuurlijke invloeden? Ik heb er nog geen enkele gevonden!
@Testpiloot
Je ziet volledig over het hoofd dat op jou de last rust om de gevraagde getallen te leveren. Immers, wanneer je stelt dat CO2 de oorzaak is van de recente opwarming, rust op jou de taak om alle vormen van alternatieve causaliteit uit te kunnen sluiten. Dat volgt uit de wetenschappelijke methode.
Testpiloot 9 dec 2019
Neem maar van mij aan dat ik dat soort uitspraken zeker niet zomaar van je aanneem.
———
Dat is jouw goede recht, maar ik ben wel diegene van ons 2 die daar rondgelopen heeft in het kader van deze functie: https://www.linkedin.com/jobs/view/head-of-process-assurance-and-management-support-division-at-eumetsat-399316072/?originalSubdomain=de
Had iets te maken met data-integriteit….
Over welke missie(s) heb je het precies?
Het komende decennium minstens 3 elf-steden-tochten. Hoe zal Hiemstra zich daar uitkletsen?
Hiemstra kan toch gewoon verschuilen achter dit artikel in Geophysical Research Letters: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/2019GL085378.
“Een team onder leiding van wetenschapper Zeke Hausfather onderzocht wat er is terechtgekomen van zeventien oude prognoses die klimaatmodelleerders vanaf de jaren zeventig opstelden. Bij zo’n prognose speelt men het aardse klimaat na op de computer, om in te schatten hoeveel opwarming we tegemoet kunnen zien. Van de zeventien prognoses blijken er tien de opwarming accuraat te hebben voorspeld, schrijft Hausfather. Van de modellen die ernaast zaten, hadden er vier alsnog goed gezeten als men destijds maar de juiste CO2-gegevens had ingevoerd.”
Slechts 17 prognoses? Ik dacht dat die spaghettigrafiek was opgebouwd uit meer dan honderd modellen? Zijn de overigen 83+ modellen dan allemaal fout en daarom dus maar niet meegenomen in het onderzoek, net zoals bij dat ‘97% consensus’-verhaal? Wie legt mij dit uit?
Lees verder hier: h ttps://www.volkskrant.nl/wetenschap/klimaatmodellen-blijken-al-vijftig-jaar-goed-te-zitten~bd01f5eb/
En wat een toeval dat dit in de krant komt tijdens de top in Madrid….
Globaal is wat anders dan mondiaal.
Inderdaad de doorsnee-klimatologie maakt gebruik van globale schattingen, vrij vertaald: natte vingerwerk zonder onzekerheden.
En dan nog wel als anomalie tot wel op 2 decimalen, ruim liggend binnen de onzekerheden die er wel degelijk zijn.
Wanneer je op de link onderaan het artikel klikt en gaat lezen wat nasa echt heeft voorspeld, dan zie je dat ze NIETS over het klimaat op aarde schrijven. Die “verwachtte” koude wordt enkel verwacht door overinterpretatie van het werk van NASA.
Dubieuze journalistiek, zo’n artikel.
Geen dubieuze journalistiek DIrk, maar psychologische oorlogsvoering: gewoon de waarheid verdraaien en het gepeupel zal je wel geloven “I lie told often enough becomes the truth”.
Het warmt niet op! Het gaat kouder worden! Er is geen AGW! Alle wetenschappers hebben het bij het verkeerde eind. … behalve dan die ene keer dat de brainwashers het onderzoek van deze NASA wetenschappers kunnen verdraaien – dan zijn het plots goede wetenschappers!
Psycholoog!
Meneer, gelooft kennelijk nog in de frauduleuze “hockey stick graphic” van dr. Michael Mann!
Kennelijk nooit gehoord van:
1) Climategate, 2009, CRU/UAE en “hide the decline”
2) Rechtszaken dr. Michael Mann vs dr. Tim Ball en Mark Steijn.
3) Door Mc.Intyre& Mc. Kitrick ”Peer reviewed” (GRL) aangetoonde datafraude van de boomring (temperatuur) proxie’s, die als basis dienden voor “hockeystick Graphic!
Inderdaad in het nasa artikel niets over klimaat. Een even onzinnig stuk hierboven als van extinction rebellion dat we binnenkort allemaal doodgaan van de hitte. Klimaat onderzoek zit toch al vol met doemdenkers van allerhande pluimage.
Zie in het nieuws wel dat er gewerkt wordt aan echt serieuze dingen voor klimaat zoals co2 stofzuigers die alle co2 uit de lucht moeten gaan halen. Voor de praktische toepassing verwijs ik graag door naar de film spaceballs.
Eab
Stofzuigers? Zet die afvang-installaties gewoon op elke kolen-, gas-, oliegestookte centrale. Dan hoef je niks te zuigen. Dan kunnen de schone kolencentrales ook gewoon openblijven. Misschien is die afvang ook bij auto’s mogelijk. Maar uiteindelijk moet het wel op een betaalbare manier. En dat wordt nogal eens gemakkelijk vergeten. Waar het niet betaalbaar zijn van energie toe leidt en welke stagnatie dat veroorzaakt kun je zien in ontwikkelingslanden waar ze de mest verstoken i.p.v. het land mee te bemesten.
NASA betrouwbaar of niet?
https://www.climategate.nl/?s=NASA
Ja, dat is voor iedereen een vraag en ik denk dat het antwoord is: “Alleen wanneer het me uitkomt.”
Helaas maken we ons er àllemaal schuldig aan!
Hij die zonder zonden is, werpe de eerste steen.
Op het internet staat, ook over het klimaat, veel “onzin” en als, “niet wetenschapper”, is het voor mij lastig om (pseudo) wetenschappelijke verhandelingen te beoordelen, waardoor het waarheidsgehalte van de ingenomen standpunten door “gelovigen” en “ niet gelovigen”, voor mij niet altijd even duidelijk is!
Het is soms eenvoudiger, om frauduleuze leugens, data malversaties achterhaalde feiten, opportunisme, overdrijvingen etc. te herkennen en ik ben daarom van mening, dat de onrechtmatigheid van het huidige klimaatbeleid, door de volgende publicatie’s, meer dan voldoende, is aangetoond!
1). “Climategate,CRUtape letters” van Steven Mosher& Thomas Fuller.
(Het is even doorzetten, vanwege de vele “references” en goede wetenschappers zijn niet altijd goede schrijvers, maar na lezing, zal men geheel “genezen” terugkeren)
2). “Human Caused Global Warming” van Tim Ball.
(Verhelderend en toegankelijk geschreven!)
3) “De staat van het klimaat” van Marcel Crok.
4) De film “ An Inconvenient Truth” van Al Core.
Deze film is een moderne versie van het malthusiaanse boek,“Grenzen aan de groei” uit 1972, en een politiek dokument, met laag realiteitsgehalte! De film is inmiddels volledig achterhaald, maar heeft door het scheppen van een angstcultuur zijn doel niet gemist op politiek en samenleving!
(In Engeland mag de film, op scholen, niet meer vertoond worden, zonder verplichte toelichting, vanwege de politieke lading.)
Kortom!
Dit lijkt meer op het realiseren van politieke doelen o.b.v. een oud recept:
Een gezamenlijke vijand, (CO2) , het zaaien van angst, media controle, (eenzijdige informatie en “fake” nieuws) en repressie!
(Critici worden “verketterd”, zonodig geboycot, hebben buiten het internet nauwelijks een podium en het publieke debat wordt stelselmatig vermeden)
Tenslotte!
Ik heb hiermee de rechtmatigheid van het huidige klimaatbeleid aan de orde willen stellen en ben voorbij gegaan, aan oorzaak en gevolg, van een klimaatveranderig die m.i. wel degelijk plaats vindt!
Gelukkig las ik net een NRC – artikel van Robert Dijkgraaf waarin hij schrijft : dat het aantal sceptici nog op de vingers van een hand kunnen worden geteld.
Ik zal er vandaag ook iets over proberen te schrijven als het lukt met de tijd, een kleine samenvatting dat ik in het December nummer van een communicatie tijdschrift staat, wat ik iedere maand toegestuurd krijg.
Tot verbazing stond er een stuk in waar dit onderwerp goed bij past, en waar ik veel vertrouwen in heb dat dit klopt.
Daar dit artikel voor communicatie doelen is geschreven, en niet speciaal voor het klimaat.
Maar het komt er inderdaad op neer dat de GSM, in 2020 begint en 3 cyclussen duurt, en dan zitten we in 2055.
Het klote is dat dit precies de jaren van de transitie is, dit kan goed zijn maar ook slecht zijn, in de zin van IPCC gedachten en commentaren en bevindingen die verdraaid kunnen worden.
Theo, dat is geen ‘klote’, want met zo’n ijstijd zijn de alarmisten meteen genezen.
@Guus Derksen,
Dat is dan goed om te horen, ik hoop nog een tijd te leven dat ik hier nog van kan genieten. :-)
Ik zit ook al jaren te wachten op de kou die maar niet wil komen. Het is goed voor mijn gasrekening maar jammer voor het schaatsen. In 1998 voorspelde Simon Rozendaal in Elsevier op grond van de zonnecyclus de volgende elfstedentocht in 2010. Hij kreeg bijna gelijk: in 2012 kwam er bijna een tocht. Nu zou het rond 2023 weer kunnen. De geschiedenis heeft geleerd dat koude winters in Nederland wel een paar jaar kunnen afwijken van de 11-jarige cyclus, dus tussen nu en over 5 jaar zou het kunnen.
Maar een Groot Minimum? Voorlopig blijft het voor mij schone theorie.
Inderdaad Frans.
Ja, er zit een periode met relatief lage activiteit van de zon aan te komen maar dit zal vooral zichtbaar worden bij de zonnevlekkencyclus.
De basisactiviteit van de zon betreft echter een ander verhaal want die begeeft zich nu op een zeer hoog niveau… een record niveau zelfs, terwijl de pieken van de zonnevlekkencyclus afgelopen decennium al flink lager lagen dan aan het begin van deze eeuw. Dus ondanks de flink lagere piekwaarden, is het basisniveau wel verder gestegen.
Maar goed, als het goed is zal ook het basisniveau in de activiteit van de zon komend decennium niet verder gaan stijgen, want logischerwijs gaat ook dat aspect dalen… doordat zowel het impuls-momentum als ook de snelheid van de zon rond het barycentrum komend decennium in een soort van duikvlucht zullen gaan belanden. Maar het is lastig om de omvang van het temperatuureffect in te schatten. Op basis van het werk van Scafetta kan aan een temperatuurdaling van 10 tot 15 honderdsten van een graad C worden gedacht, lijkt me…. voor een situatie vergelijkbaar met het Maunder minimum is een effect nodig dat 10x zo groot is.
PS. Ook uit het feit dat Zharkova weliswaar voor de komende decennia een temperatuur dip voorspelt in de vorm van een ‘grand solar minimum’ in combinatie met een voorspelling dat komende 700 jaar de temperatuur met 2 tot 3 graden verder zou kunnen stijgen… denk ik dat we al in onze handjes mogen klappen wanneer de temperatuur komende 10 jaar inderdaad met 10 tot 15 honderdsten zou dalen… want in dat geval zou de rol van CO2 nihil blijken te zijn.
Noord America wordt kouder:
https://www.armstrongeconomics.com/world-news/climate/the-8th-largest-snow-storm-to-hit-north-america/
Dat is nooit nieuws in Nederland. Gisteren op RTL nieuws wel weer de bosbranden in Australië.
Bosbranden zijn goed voor het klimaat, net als vulkaan uitbarstingen. Ze zorgen voor nieuwe groene groei en ook voor meer fijnstof in de atmosfeer, dat de zonnestraling filtert en voor extra wolken en regen zorgt.
“Als de hoeveelheid fijnstof in de lucht afneemt, kan dat leiden tot een sterkere opwarming van de aarde. Dit inzicht is al langer bekend, maar het effect is nog veel sterker dan het klimaatpanel IPCC tot nog toe heeft aangenomen, concludeert onderzoeker Otto Hasekamp van SRON Netherlands Institute for Space Research samen met collega’s uit Londen en Leipzig.”
https://tpo.nl/2019/11/27/wetenschap-minder-fijnstof-in-lucht-meer-opwarming-aarde/
Scheffer
Probleem opgelost. Meer diesels, liefst oud. Meer biobrandstof. Meer houtkachels? Zijn we te schoon geworden? Teveel zoetwaterverbruik, Teveel energiegebruik, teveel autorijden en vliegen? Teveel weggooien, teveel vlees eten, teveel runderen op een te klein oppervlak, teveel mest, teveel mensen?Teveel schaamte over van alles en nog wat. Nou, liever niet. Doe mij maar minder alarmisme.
Over hoeveel graden Celsius gaat het hier. Bij het volgen of niet volgen van de klimaatmodellen en de metingen? Over 0,2 graden? En dan óók nog gemiddeld. Of mag het een ietsje meer of minder zijn? Geneuzel dus. De PIK wetenschapper die probeerde Shaviv in het Duitse parlement belachelijk te maken werd er fijntjes aan herinnerd dat de temperatuur niet 15C was, maar 14,8C. En wat dan nog?
https://www.eike-klima-energie.eu/2018/12/12/der-levermann-skandal-im-deutschen-bundestag/
“Bosbranden zijn goed voor het klimaat, net als vulkaan uitbarstingen. Ze zorgen voor nieuwe groene groei en ook voor meer fijnstof in de atmosfeer, dat de zonnestraling filtert en voor extra wolken en regen zorgt.”
Plus extra verkoeling! Lijkt mij met een mogelijk nieuw GSM niet zo gunstig. Ik prefereer toch het warmere weer.
Een dieseltrein kan ook helpen:
https://www.youtube.com/watch?v=7VOGBpC1wxc
Virginia aan de westkust beter aan de oostkust gesitueerd.
Heel attent Jan: waar ik kon heb ik het al gewijzigd. Ik zal de redactie van ClimateGate ook om aanpassing vragen-
Peter van Beurden, te veel van dit of te veel van dat; nee hoor. Alleen maar te veel pseudowetenschappers (hoog alfa gehalte), trollen en politici die denken goed garen te spinnen bij het oproepen van een angstcultuur.
Lukt dat overigens?
Als je kijkt naar de trends op Peilingwijzer zie je dat aan de ene kant GL, D66 en SP er nauwelijks op vooruit gaan en dat aan de andere kant ook PVV en FvD er niet zo veel mee opschieten (Gelukkig maar).
De peilingen van de Hond zij te veel op emotie gebaseerd; emotie die snel veranderd.
Ooit enkele weken voor TK verkiezingen voorspelde hij 40 zetels voor de PVV. Het werd net de helft. Ook voor de SP ooit ongeveer 40 zetels en Roemer zag zich al in het torentje zitten. Uiteindelijk een verlies van 1 zetel (Van 14 naar 13)
Nu is even de VVD het haasje vanwege het wachtgeldverhaal, maar dat is iedereen in maart 2021 allang weer vergeten. Rutte houdt zijn kruit droog voorlopig.
I have also been waiting for years for the cold that just won’t come. It is good for my gas bill but a pity for skating. In 1998, Simon Rozendaal predicted the next Eleven Cities Tour in Elsevier on the basis of the solar cycle in 2010. He was almost right: in 2012 there was almost a tour. Now it would be possible again around 2023. History has shown that cold winters in the Netherlands can deviate a few years from the 11-year cycle, so it could be between now and in 5 years.
But a Large Minimum? For the time being it remains clean theory for me.
Miss Universe 2019 Winner Zozibini Tunzi Received Miss Universe 2019 Title
Eflstedentocht is tegenwoordig als factor meer afhankelijk van risico-analyse voor vele (nu16.000) deelnemers dan van het weer/klimaat. Met minder vrieskoude en veel minder deelnemers was de Elfstedentocht zeker 3x gehouden de laatste 20 jaar. Als opwarmings-/klimaatindicator is de Elfstedentocht slechts een ideologische alarmistische propaganda.
Ideaal waren de omstandigheden op 27 januari 1917, 16 december 1933, 6 februari 1941 en 3 februari 1954. Die Elfstedentochten zijn gereden op uitstekend ijs bij lichte of matige vorst, maar windstil en vaak ook zonnig weer. Lichte dooi met zacht ijs was er tijdens de tochten op 2 januari 1909 en 7 februari 1912.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Elfstedentocht#Inschrijving
Niet onbelangrijk is de temperatuur van het Elfstedenwater.
Die is lijkt mij hoger geworden door de industrialisatie en de toename van de bevolking.
Tanvir, ik begrijp wel waar dat punt van Simon Rozendaal vandaan komt.
In mijn ogen heeft het te maken met de jaren waarin de noordpool van de zon begint met omslaan van polariteit; 2011 was zo’n jaar en 2022 zou ook zo’n jaar kunnen gaan worden. In die jaren wordt eigenlijk altijd een negatieve ENSO waarde aangetroffen en meestal gaat het ook om La Nina omstandigheden.
Doch, gezien het relatief hoge basisniveau van de totale zonnestraling lijkt me dat de kansen voor een Elfstedentocht mogelijk pas na 2030 zullen gaan keren; wellicht dus in 2033…???
(Binnenkort meer hierover in mijn eigen nieuwe artikel dat grotendeels is gericht op de invloed van de zon + de bijbehorende facetten; maar mijn analyse richt zich vooral op het verleden… da’s al moeilijk genoeg)
@ Tanvir,
Persiflage op Frans Dijkstra?
Interessant artikel.
Schrijver heeft het enkele keren over ‘het Dalton-minimum voor 2020’; het Daltonminimum is echter de koudeperiode rond 1800 aan het eind van de kleine ijstijd. We moeten dus spreken over een ‘minimum te vergelijken met het Daltonminimum’.
Overigens, waarom ontbreekt het lemma Dalton in de Nederlandse Wikipedia?
Ook overigens, @Frans Dijkstra 9 dec 2019 om 09:09, met een ‘groot minimum’ wordt m.i. de grote ijstijd binnen de Milankovitch cyclus van 100.000 jaar bedoeld
Guus, de term ‘grand solar minimum’ is geenszins van toepassing op de ijstijden; die ontstaan vooral op basis van de Milankovic cycli ofschoon de zon daarbij ook wel een rol speelt.
Op Wikipedia vindt je een beschrijving van de GSMs:
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_minimum#Grand_solar_minima_and_maxima
“Grand solar minima occur when several solar cycles exhibit lesser than average activity for decades or centuries. Solar cycles still occur during these grand solar minimum periods but are at a lower intensity than usual. The grand minima form a special mode of the solar dynamo operation.”
(Het Maunder minimum vormde dus een zeer extreme variant van een GSM, want in de 2de helft van de 17de eeuw viel de 11-jarige zonnecyclus grotendeels stil; er werden in die tijd bijvoorbeeld nauwelijks zonnevlekken gesignaleerd)
Zo even proberen dat artikel samen te vatten, de titel heet,
Propagatie en zonnevlekkken.
De berekeningen die professor Valantina Zharakova heeft berekend.
Zij ontwikkelde een algoritme die het magnetische gedrag voor de zon beschrijft.
daaruit blijkt dat met ingang van cyclus 25 een zogenaamd Grand Solar Minimum optreed, met een duur van 3 cyclussen.
De zo genaamde zonnevlekjes die wij vanaf de aarde waarnemen zijn in wekelijkheid uittreed en/of intreedpunt van enorme bundel magnetische krachtlijnen.
Zo een vlekje is al snel honderden kilometers doorsnee.
De uittredende magnetische kracht lijnen duwen de geladen gasdeeltjes plasma opzij, waardoor er rondom de vlek een opgestuwde kraag van heet gas ontstaat, waarvan hele delen loskomen van het oppervlak en alle kanten uit vliegen.
De vrij komende straling veroorzaakt in onze atmosfeer de ionisatie waar wij onze propagatie op de kortegolfbanden aan te danken hebben.
het totale magnetische veld van de zon bestaat behalve uit de magnetische velden aan de oppervlakte ook nog uit verschillende velden die dieper in de zon ontstaan.
Al die velden zijn dynamisch, waardoor ook het totale veld van de zon veranderlijk is.
Maar ongeveer eens in de 400 jaar ontstaat er een GSM.
De voorbode is hiervan geleidelijke afname van de zonne activiteit.
In de jaren 50, vorige eeuw was de zonneactiviteit extreem hoog, veel zonnevlekken dus.
Alle 11 jarige cyclussen daarna hebben we een steeds meer afnemende aantal zonnevlekken gehad.
Per september 2019 is de 25 cyclus begonnen.
Zharkova voorpelt dus dat deze geen of weinig zonnevlekken zal hebben, even als cyclus 26 eb 27.
GSM Minima hadden in het verleden altijd een duur van meerdere cyclussen.
Het Maunder Minimum van 1645 tot 1720 duurde echter 7 cyclussen.
Professor Zharakova onderzoekt al jarenlang de magnetische velden van de zon.
Ze presenteerde in 2018 haar paper, Oscillations of the baseline of solar magnetic feld and solar irradiance on a millnnial timescale.
Ze hield een voordracht bij de Global Police Foudation.
Deze publicatie is gepubliciteerd.
Zharkova heeft de gemeten magnetische waarden van de zon wiskundig ontleed, zodanig dat een volledig algoritme van het magnetische gedrag van de zon kon worden opgesteld.
De 4 magnetische systemen van de zon op allerlei momenten in meer of mindere in of uit fase en bepalen zo het totale dynamische veld.
Ze toonde aan dat haar berekeningen opmerkelijk overeenstemmen met de tijdstippen van vier eerdere GSM.
De Maunder 1645 tot 1715
Wolf 1300 tot 1350
Oort 1010 tot 1050 en Homer 800 tot 900 v.Chr
Alsmede met enkele warmere perioden in de geschiedenis.
Het mooie van de algoritme is dat je dan ook vooruit kunt kijken in de agenda van de zon.
Het komende GSM zal zo naar verwachting 3 cyclussen van 2020 tot 2055 duren.
Aldus Professor Valentina Zharkova.
Samenvatting dus van een artikel uit mijn tijdschrift wat over radio verbindingen gaat en aanverwante zaken.
Taal en grammatica fouten inbegrepen door mij, zoals bekend.
Nog een link van haar.
http://www.nature.com/articles/s41598-019-45584-3.pdf
@Theo 11:05, leuke samenvatting!
Kan nog worden aangevuld met, volgens mij nog dieper doorgedrongen in die ‘kolkende zonnemassa’,
https://www.sciencealert.com/the-sun-s-11-year-cycle-have-may-have-something-to-do-with-the-gravity-of-the-planets
Moeilijk om te begrijpen, voor mij althans, maar één zin haal ik er hier toch even uit:
“And this model could help explain some other mysteries about the Sun. For example, most solar cycles have double Pearson at theorie maximum, with a brief lull in between; this appeared in the simulation.”
In 2016 is door wetenschappers getalsmatig vastgesteld dat de aarde samen met Jupiter en Venus zich eens in de 11,07 jaar in één lijn begeeft met de zon; dit vormt zeer waarschijnlijk de basis van de gemiddelde 11,1 jarige zonnecyclus, zie:
https://arxiv.org/pdf/1511.09335.pdf
@Martijn,
Dat die periode van ruim 11 jaar met de stand van de planeten heeft te maken was al lang bekend/verondersteld.
Maar men vond die aantrekkingskrachten te klein om een en ander te kunnen verklaren, men kreeg er geen vat op.
In de link die ik gaf hebben ze een mechanisme gevonden hoe dat dan wèl kan. Nog een fragmentje eruit:
“But the team has found that despite being weak, the tidal forces can still affect the Sun’s magnetic field; in particular, they can influence oscillations in something called the …”.
In het fragment dat ik 11:05 gaf moet ‘theorie’ vervangen worden door ‘their’ (Moest een interne link wegwerken).
Guus, tot 2016 ontbrak de getalsmatige onderbouwing nog; toen hebben dezelfde onderzoekers (Stefani et all) dit voor het eerst onderbouwd en ook toen werd al gesproken over hetzelfde ‘getijden’ (tidal) effect. En ook toen werd al gesproken over een ‘clock’, zie:
https://arxiv.org/pdf/1511.09335.pdf
(De details heb ik niet gelezen, maar het 2019 verhaal lijkt nauwelijks veranderd t.o.v. 2016; maar wellicht zie jij een duidelijk verschil Guus?)
Nee Martijn, ik zie het verschil ook niet, veel te geleerd voor mij. Groot respect voor die mensen om zulke berekeningen te maken!
De komende 10..20 jaar gaan dus nuttige informatie opleveren voor de klimaatwetenschap.
Meer kan ik er niet van maken.
Inderdaad David, ik vermoed zelf dat komende 5 jaar al heel veel meer duidelijkheid kan gaan geven.
(Mijn volgende artikel maakt duidelijk dat het mondiale temperatuur recordjaar 2016 in het perspectief van de ‘achtergrond zonnestraling’ werd voorafgegaan met een piekwaarde in het jaar 2015; dit betekent dat het jaar 2016 waarschijnlijk de verlate piek is geweest in de multi-decennia cyclus die onder invloed staat van de Gleissberg cyclus van de zon – klinkt wellicht eenvoudig maar dat is geenszins het geval omdat tussen beide cycli ook faseverschillen worden aangetroffen… vandaar dat de wetenschap eigenlijk nog steeds met de handen in het haar zit over hoe de invloed van de zonnecyclus precies werkt m.b.t. de temperatuurontwikkeling op aarde)
Theo, wat een helder verhaal; dank daarvoor.
Nee, ik ga niet in op je kleine taalfoutjes. Dat doe ik alleen maar bij trollen, die voortdurend bezig zijn anderen de maat te nemen of als demente leugenaars weg te zetten.
Ga vooral door met je interessante bijdragen.
‘De koude komt, de oogsten verdwijnen’
…???
Ik heb een blik geworpen op de 2 meest recente bronnen die Udo Pollmer gebruikt maar de NASA spreekt geenszins over het soort van fenomeen waarover Pollmer als volgt duidelijk speculeert op basis van de vrije associatie:
Want het valt me op dat de 2 meest recente bronnen van Pollmer enkel spreken over een lage activiteit in de 11-jarige zonnecyclus. Over toestanden die vergelijkbaar zijn met het Dalton minimum of een “grand solar minimum” wordt geenszins gesproken (dit gebeurt overigens wel in enkele van zijn andere bronnen in de literatuurlijst), zie:
2019: h ttps://www.nasa.gov/feature/ames/solar-activity-forecast-for-next-decade-favorable-for-exploration
2017: h ttps://earthsky.org/space/solar-minimum-is-coming-video
Nog sterker, hier kunnen we op Wikipedia zien dat de periode met minder zonneactiviteit in principe al in 2008 is begonnen, zie:
h ttps://en.wikipedia.org/wiki/Solar_minimum#Grand_solar_minima_and_maxima
Echter, wanneer we naar deze geavanceerde TSI grafiek kijken… dan zien we dat bij het huidige minimum het niveau voorlopig alleen maar verder is opgelopen:
h ttp://lasp.colorado.edu/lisird/data/historical_tsi/
Het is overigens wel waar dat het momentum in de activiteit van de zon vanaf 2022 zal gaan afnemen; bij zowel het impuls-momentum als de snelheid in de baan van de beweging van de zon rondom het barycentrum wordt in 2022 het hoogste niveau bereikt voor de 21ste eeuw… om vervolgens iets na 2030 al het laagste niveau van de 21ste eeuw te bereiken; zie:
h ttp://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/multi-decadal-cycle-in-solar-velocity-momentum.jpg
Het grote plaatje (dit betreft een bewerking van een illustratie van Scafetta, 2010) toont echter aan dat het temperatuurverschil dat kan worden verwacht tussen de piek rond 2022 en de dip vlak na 2030 in de orde van -0,13 graad C zit.
Voor meer details + de context, zie figuur 5b van de 2010 publicatie van Scafetta:
h ttps://arxiv.org/pdf/1005.4639.pdf
Eerder beweerd:
de maan regelt de getijden.
99% van de thermische energie zit in de eerste honderden meters van de oceanen.
Wat regelt de zonnecycli? De planetenstanden.
Wat als die planetenstanden ook de aardse golfstromen regelen?
Als daardoor koud water van de ecocaanbodem opwelt en voor afkoeling zorgt.
Als door deze wijzigingen van planetaire krachten de aardbaan verandert en de kans op verschuivende aardplaten en vulkanische uitbarstingen toeneemt?
Dan zijn zonnecycli, aards klimaat en geologische verschijnselen allemaal oorzaak van hetzelfde.
Dankjewel, Guus, AnthonyF en de rest.
Ik kan er niets aan doen met mijn fouten in taal, ik heb een ligte schrijf dyslexie.
Ga ik na een tijd weer mijn eigen schrijven na kijken zie ik mijn taalfouten.
Gelukkig heb ik het alleen met schrijven, maar ik troost me dat Einstein en nog vele andere bekenden er ook aan leden.
Maar het gekloot vroeger op lagere school en het leed wat het mee bracht omdat ze niet bekend waren met de materie, was wel niet mis, en gaf je achterstand omdat je dan als dom werd aangezien, en door die onmacht werd je agressief tegen jan en alle man.
Op de middelbare school was dit niet zo een probleem gelukkig.
Theo, Einstein werd ooit van school gestuurd omdat hij zo slecht kon rekenen.
Overigens, je “taalfouten” betreffen slechts zgn spelfouten. Die kunnen meerdere oorzaken hebben. zoals dyslexie, maar vlak de invloed van de “hulpmiddelen” op een tablet of smartphone niet uit.
Ja, soms maak je spelfouten, maar geen taalfouten, want dat zijn vaak denkfouten.:)
@AnthonyF,
Bedankt, en ja ik gebruik al vaak de voorspelde en gecorrigeerde worden op de tablet, anders was het echt een puinhoop.
Ik was vroeger al blij toen er Microsoft Word kwam met spelling en grammatica controle, als je eens een belangrijkere brief moest maken.
Zo voor de rest interesseert het mij niet zo zeer meer, ze zullen toch wel begrijpen wat ik bedoel, en anders vragen ze maar of lezen er overheen. :-)
Re: Theo “Maar ongeveer eens in de 400 jaar ontstaat er een GSM.”
Uit deze beschrijving op Wikipedia blijkt dat ‘Grand Solar Minima’ veel onregelmatiger (en mogelijk ook minder frequent) voorkomen:
“A list of historical Grand minima of solar activity[9] includes also Grand minima ca. 690 AD, 360 BC, 770 BC, 1390 BC, 2860 BC, 3340 BC, 3500 BC, 3630 BC, 3940 BC, 4230 BC, 4330 BC, 5260 BC, 5460 BC, 5620 BC, 5710 BC, 5990 BC, 6220 BC, 6400 BC, 7040 BC, 7310 BC, 7520 BC, 8220 BC, 9170 BC.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_minimum#Grand_solar_minima_and_maxima
Overigens, het Dalton minimum mag ook tot de GSMs worden gerekend volgens deze definitie die ook op de Wikipedia pagina staat vermeldt:
PS. Het Dalton minimum volgde reeds na ongeveer 75 jaar – één Gleissberg cyclus later – na afloop van het Maunder minimum; in deze grafiek wordt de impact van beide fenomenen duidelijk beschreven:
h ttp://lasp.colorado.edu/lisird/data/historical_tsi/
Zo’n gebeurtenis als het Maunder minimum, waarbij de zonnecyclus vrijwel stil viel, is nu voor komende decennia niet te voorzien want het basis niveau van de TSI is hiervoor momenteel beslist veel te hoog, althans zo bekijk ik deze materie. Ik houd zelf meer rekening met een terugval die te vergelijken is met het zogenaamde ‘moderne minimum’ dat zich aan het begin van de 20ste eeuw heeft voorgedaan… aan het einde van de neerwaartse fase van de 66-jarige cyclus tussen 1878 en 1911.
Dit plaatje geeft een indruk, maar het betreft ook een oversimplificatie (de GSM minima staan in dit plaatje ook niet er nauwkeurig weergegeven, de tijdsverschillen zijn in werkelijkheid veel minder regelmatig… maar de grafiek zelf klopt wel min of meer):
h ttp://www.landscheidt.info/images/carl2.png
NASA, komt die niet uit Duitsland nét na de oorlog? Ja. Zijn die meteen te vertrouwen? Misschien niet. (Zelfs de maanlanding is denk ik verzonnen.)
Dus niet geloven die hap.
Ik zie wel troep in de lucht, dat geloof ik wel. Voorbeeldjes van mensen die ook hun ogen (en oren) geloven:
https://www.youtube.com/channel/UC3UC337OJbJ0KHon8L_HJhQ
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1256&v=ikkBAWIxqsg&feature=emb_logo
Ze zijn al lang met het weer bezig, de boefjes.
@Martijn,
Dit is een samenvatting van mijn tijdschrift.
Het enige wat ik kan beamen uit mijn eigen bevindingen, is dat de laatste cyclus tegenover vorige cyclussen steeds slechter werden kwa propagatie op de korte golf.
Op het ogenblik is het gewoon puin al jaren, heel af en toe een opening buiten Europa.
In 2011 tot 2013 was het redelijk goed als ik terug kijk in mijn logboek, verbindingen naar Australië konden bijna iedere dag.
Dus toen waren de zonnevlekken nog redelijk goed, maar toch al veel slechter en korter dan normaal.
Nu zijn verre verbindingen bijna alleen mogelijk via speciale digitale programma’s die onder de ruis nog kunnen decoderen, digitale verbindingen dus.
Deze technieken worden ook in de ruimtevaart gebruikt, ze kunnen dus nog zeer zwakke telemetrie decoderen op deze manier, van een enorm ver verwijderde satellieten. (Verkenners) zoals de voyager 1 en 2 die al de interstellaire ruimte zijn binnen gedrongen zijn.
Vroeger en nu nog af en toe, volg ik Tamita Scov, haar propagatie voorspellingen kloppen voor 90%
Vergeet niet vroeger waren verbindingen via de korte golf van levensbelang, denk alleen al aan de scheepvaart.
Theo, je beschrijving klinkt alsof er in de jaren 2011 tot 2013 (bedoel je inclusief 2013? Of t/m 2012 wellicht?) relatief weinig sprake was van ruis t.g.v. zonneactiviteit. Daarna ontstond er meer ruis op de korte golf waar jij naar kijkt, correct?
(Je beschrijving: “toen waren de zonnevlekken nog redelijk goed” klinkt daarentegen als niet meer dan een retorische associatie… waar ik me weinig bij kan voorstellen, eerlijk gezegd)
Overigens, zowel in 2012 als 2013 zat de zonnevlekkencyclus al weer in de hoge fase, zie:
https://www.swpc.noaa.gov/sites/default/files/styles/pad_sides_large/public/top_news/SolarCycle_graphic.jpg?itok=KsswQe-9
Ik begrijp uit je woorden dat de hoeveelheid ruis van de zon afgelopen jaren ook hoog is gebleven?
Volgens mij betekent dit dat dit niet zo zeer een kwestie is van de hoeveelheid zonnevlekken, doch wellicht veel meer een kwestie van het basisniveau van de totale zonnestraling, zie het oplopende niveau van de minima tijdens de laatste decennia in deze grafiek:
h ttp://lasp.colorado.edu/lisird/data/historical_tsi/
Theo, ik heb een vraagje voor je: ben jij je bewust dat de magnetische activiteit van de zon (qua output) juist relatief laag is wanneer er veel zonnevlekken zijn?
PS. Voor mij is de logica achter je beschrijving als volgt: omdat de poloïdale magnetische activiteit van de zon in 2011 laag was (immers, in dat jaar begon de noordelijke pool met omslaan van polariteit), was er niet alleen relatief veel ruimte voor kosmische straling om de aarde te bereiken… tevens zorgde de zon voor relatief weinig ‘ruis’.
(De complicatie is hierbij dat de piek van de zonnevlekkencyclus gepaard gaan met enerzijds een laag niveau van poloïdale magnetische activiteit… maar de toroïdale magnetische component – dit betreft het interne magnetische veld van de zon – is dan juist relatief hoog. Overigens, ook in het werk van Zharkova wordt rekening gehouden met dit onderscheid)
@Martijn,
Je zit helemaal fout, maar ik bedoel wel 2011 tot en met 2013.
De kortegolf waar ik het over heb loopt ongeveer met een golflengte van 160 meter tot 10 meter.
De ruis, die ik bedoel is de natuurlijke ruis op aarde, de grondruis vaak genoemd.
Zet een analoge radio op een frequentie waar geen zender te horen is, deze ruis wat je dan hoort is de grondruis, maar ook een beetje ruis van de apparatuur zelf.
Deze ruis kan verranderen door sterke zonne uitbarstingen, flairs X-flairs, dan is communicatie verstoord als sterke flairs de aarde treffen.
Nu is er in deze moderne tijd veel onnatuurlijke ruis door electro smog, led verlichting, zonnepanelen, adapters voor telefoons enz als deze niet goed ontstoord zijn.
Nu is het zo, als er zonnevlekken waargenomen worden, dan zijn de condities op de hogere frequenties, oftewel kleinere golflengtes goed, de SFI, het beste over de 100, en de A en de K waardes zo laag mogelijk het liefst 0.
Word aan deze voorwaarden voldaan, dan zijn goede verbindingen mogelijk, op deze golflengtes.
Maar dat gaat dus alleen met zonnevlekken.
Het hele spelletje draait om de ionisatie en reflectie in de atmosferische lagen.
Op de lange golflengtes zijn deze goed als het donker is, maar deze werken weer op een ander principe, deze zijn ook iets minder interessant omdat je er grote lange antennes voor moet hebben, en alleen maar in de nachtelijke uren bruikbaar.
Neem de 160 meterband, dan is een draad antenne ongeveer 80 meter lang. (Halve Golflengte)
De modulatie is meestal Morsecode, SSB, AM, en vele digitale modes.
Ook worden verbindingen gemaakt via de maan, dit word meestal gedaan op frequenties met een golflengte van 2 meter 70 cm, en hebben geen zonnevlekken nodig
Deze gaan makkelijk door de verschillende lagen van de atmosfeer, zo kun je verbindingen maken via de maan met Japan of noem maar op, zolang beiden maar in het zicht van de maan blijven.
Let op, dit gaat met grote vermogens, 2 Kilowatt en 4 gekoppelde yagi antennes is heel normaal.
Op HF met goede condities kun je met maar 10 watt de hele wereld berijken als het moet.
Ik hoop dat het zo een beetje duidelijker is.
Ik denk anders dat er genoeg te vinden is op het internet als je, je hier verder in wil verdiepen, kijk vooral bij de zendamateurs.
Ik heb mijn licentie in 86 behaald.
Dank voor je toelichting Theo (overigens, jammer dat je mijn vraag niet hebt beantwoord).
Ik begrijp je strekking van je verhaal, maar ik zie ook een tegenstrijdigheid… want je beschrijft dat het signaal voor de hogere frequenties juist beter wordt t.g.v. zonnevlekken:
“Nu is het zo, als er zonnevlekken waargenomen worden, dan zijn de condities op de hogere frequenties, oftewel kleinere golflengtes goed…”
Maar eerder schreef je:
“In 2011 tot 2013 was het redelijk goed als ik terug kijk in mijn logboek, verbindingen naar Australië konden bijna iedere dag.”
Dit suggereerde voor mij dat voor de periode 2014-2019 de verbindingen niet goed waren.
Wanneer we echter naar de zonnevlekkencyclus kijken, dan zien we dat deze voor de periode 2011 t/m 2019 in de jaren 2011, 2018 en 2019 op het laagste niveau heeft gezeten, zie:
https://www.swpc.noaa.gov/sites/default/files/styles/pad_sides_large/public/top_news/SolarCycle_graphic.jpg?itok=KsswQe-9
Dit wekt bij mij de indruk dat het verband tussen de kwaliteit van de verbindingen en de zonnevlekken nauwelijks zichtbaar is; maar ik begrijp uit je woorden dat jij dit verband blijkbaar wel ziet.
Kun je dit s.v.p. eens proberen uit te leggen zonder gebruik van de langegolf vocabulair?
PS. In de psychologie wordt een fenomeen beschreven waaruit blijkt dat mensen nogal makkelijk geneigd zijn om patronen te herkennen in chaos, zelfs als die patronen er eigenlijk niet zijn. Het is net als het herkennen van allerlei vormen in de wolken… maar die vormen zijn er natuurlijk niet echt want te veranderen als je er vanaf een ander punt naar kijkt, etc.
(Je beschrijving voor de moderne tijd laat ook zien dat het vast niet gemakkelijk is om een effect m.b.t. zonnevlekken vast te stellen lijkt me, met de kanttekening dat ik helemaal niet thuis ben in de materie van de radiogolflengtes; ik begrijp nu enkel dat je in ieder geval niet bedoelde dat zonnevlekken juist voor meer ruis zouden zorgen… dit past overigens wel nog steeds in mijn hypothese m.b.t. magnetisme, want de polaire magnetische zonnecyclus begeeft zich juist op een laag niveau wanneer de zonnevlekken juist prominent aanwezig zijn)
@Martijn,
Je vraag had ik eigenlijk al beschreven in mijn samenvatting.
De uittredende magnetische kracht lijnen duwen de geladen gasdeeltjes plasma opzij, waardoor er rondom de vlek een opgestuwde kraag van heet gas ontstaat, waarvan hele delen loskomen van het oppervlak en alle kanten uit vliegen.
De vrij komende straling veroorzaakt in onze atmosfeer de ionisatie waar wij onze propagatie op de kortegolfbanden aan te danken hebben.
Dit is voor mij belangrijk, het magnetisme op de zon zelf hem ik niks aan, ionisatie is van belang.
En onderstaande is voor mij belangrijk, misschien dat ik nog iets niet duidelijk heb verteld, je moet niet denken dat dit iedere dag de hele dag kan.
Nee het kan soms een half uurtje Australië een uurtje Japan, 3 uur Aziatisch Rusland.
En dat ook nog afhankelijk van de banden.
Dan heb je nog de grayline, als bijde landen er in zitten zijn het laatste half uur tot uur nog heel goede verbindingen te maken.
A-index: De mate van verstoring van het aardmagnetisch veld gemeten over de laatste 24 uur. De index kan variëren van 0 tot 150. Hoe lager de index, des te beter is de signaalsterkte op de HF-banden.
K-index: De mate van verstoring van het aardmagnetisch veld gemeten over de laatste 3 uur. Dit geeft een beter beeld over de storing op de HF-banden. De index loopt van 0 tot 9. Hoe lager de index (1-2) des te beter zijn de signalen op de HF-banden. Hoger als 4 is een indicatie dat de banden niet echt open zijn.
SFI index: Solar Flux Index, geeft de mate van ionisatie van de ionosfeer aan. We willen graag een hoge SFI-waarde
Even nog een stukje van internet afgeplukt voor verduidelijking, let ook op het jaartal.
A-index: De mate van verstoring van het aardmagnetisch veld gemeten over de laatste 24 uur. De index kan variëren van 0 tot 150. Hoe lager de index, des te beter is de signaalsterkte op de HF-banden.
K-index: De mate van verstoring van het aardmagnetisch veld gemeten over de laatste 3 uur. Dit geeft een beter beeld over de storing op de HF-banden. De index loopt van 0 tot 9. Hoe lager de index (1-2) des te beter zijn de signalen op de HF-banden. Hoger als 4 is een indicatie dat de banden niet echt open zijn.
SFI index: Solar Flux Index, geeft de mate van ionisatie van de ionosfeer aan. We willen graag een hoge SFI-waarde hebben.
SSN: Smoothed Sunspot Number, het zonnevlekkengetal, welk afhankelijk is van het jaartal. De cyclus die betrekking heeft op de SSN bedraagt ongeveer 11 jaar. Bij een lage SSN zijn de condities matig, bij een hoge SSN zijn de condities optimaal. Het is de verwachting dat in 2012-2013 de hoogste SSN-waarde bereikt worden om daarna weer af te nemen in een 11-jarige cyclus.
Samengevat: we kunnen goede condities verwachten bij een hoge SFI, een hoge SSN en zo laag mogelijke K-index.
Misschien dat op deze pagina ook iets voor jou staat.
https://www.veron.nl/nieuws/tag/zon/
Er is een klein beetje fout gegaan met het stukje wat ik van internet heb geplukt.
Het begint bij de A index.
Let ook op het jaartal
Dank voor je antwoord Theo.
De solar flux index is vooral gerelateerd aan de output van UV licht van de zon, begrijp ik dat goed?
.
Je beschrijving wordt hier met een plaatje visueel nog uitgebreider beschreven; de Ap index is representatief voor de AA index, dat betreft dus de A index die je noemt:
h ttps://www.qsl.net/w2vtm/hf_solar.html
(Interessant trouwens, ik ga hier op een later moment vast nog even uitgebreid naar kijken)
Overigens, mijn vraag kun je met een ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden; in mijn ogen heb je hem nog steeds niet beantwoord, maar ik begrijp nu wel dat het antwoord waarschijnlijk ‘nee’ is.
Ik begrijp je associatie m.b.t. de zonnevlekken wel, maar je ziet hierbij denk ik over het hoofd dat er sprake is van 2 vormen van magnetisme: jouw beschrijving heeft in essentie enkel betrekking op de zogenaamde toroïdale ‘interne’ magnetische component… echter dit is niet de component die verantwoordelijk is voor het magnetische veld dat zich manifesteert in de verre omgeving van de zon (de poloïdale component – lees: het magnetische veld dat is gerelateerd aan de magnetische noord- en zuidpool – is hiervoor verantwoordelijk).
In mijn nieuwe artikel presenteer ik een bijlage waarin de dynamiek in grote lijnen wordt besproken; onderstaande plaatje vormt een onderdeel hiervan. In dit plaatje kunnen we zien dat de ’total solar irradiance’ (= totale zonnestraling) uit fase loopt met het magnetisme van de noord en zuidpool. De TSI loopt vanzelfsprekend parallel met de zonnevlekkencyclus.
h ttp://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/solar-polar-field-strength-plus-solar-angular-momentum-and-speed-of-sun-relative-to-barycenter.jpg
(In het perspectief van de zonnecyclus is de magnetisch output van de zon het grootst wanneer zowel de zonnevlekkencyclus als de TSI zich in de lage fase begeeft; mijn artikel begin ik met een analyse waaruit blijkt dat het eigenlijk ook niet erg realistisch is om te veronderstellen dat de maximum fase van de zonnevlekkencyclus consequent gepaard gaat met hogere temperaturen dan bij de minimum fase het geval is… in essentie wordt er slechts gesproken over een temperatuurverschil in de orde van bijna 0,2 graad tussen de verschillende fase van de zonnecyclus, maar men begrijpt eigenlijk niet hoe dit precies werkt. Uit mijn eigen analyse blijkt dat vooral de minimum fase van de zonnecyclus een sterk verband toont met de temperatuurontwikkeling op aarde – de grootste verrassing is dat deze ook verantwoordelijk blijkt te zijn voor het ontstaan van zowel de piekfase als de bodem fase van de temperatuurontwikkeling op aarde. Terwijl bij de maxima van de zonnecyclus nauwelijks sprake is van een verband met de temperatuurontwikkeling op aarde. In mijn artikel beschrijf ik ook het natuurkundige mechanisme, wat te maken heeft met de maxima – lees: de periode met relatief veel zonnevlekken – gepaard gaat met een output met hogere frequenties in combinatie met zowel een lagere amplitude als minder actieve regionen; bij de minima werkt dit net andersom)
PS. Theo, hier kunnen we zien dat de ‘solar flux index’ in de 2de helft van 2011 piekte:
h ttps://www.researchgate.net/publication/323944572/figure/fig1/AS:607028133249024@1521738193119/a-Solar-flux-index-F107P-b-daily-mean-GOCE-height-and-c-thermospheric-mass.png
Dit plaatje laat zien dat in 2011 en 2012 sprake was van de meest gunstige omstandigheden in termen van de SFI, maar dit betreft dus de periode waarin het magnetische veld van de zon van pool wisselde… waarbij de output van magnetische flux van de zon dus relatief laag is – in tegenstelling tot het aantal zonnevlekken, maar dit betreft eigenlijk vooral een aspect dat gerelateerd is aan het interne magnetische veld van de zon. En aangezien meer zonnevlekken zorgen voor meer output van UV straling, welke de factor betreft die het meeste invloed heeft op de thermosfeer en stratosfeer zal dit laatste vermoedelijk verklaren waarom deze factor zo belangrijk is in het perspectief van radiosignalen.
Maar hiermee begeven we ons wel op een terrein dat niet direct samenhangt met klimaatverandering in de lagere atmosfeer; want dit lijkt vooral te gaan over fenomenen die impact hebben hogere regionen van de atmosfeer.
(Knap ingewikkeld allemaal, maar bedankt Theo… want je input heeft mijn horizon wel weer wat verruimt)
@Martijn,
Een heel verhaal, maar dat is niet erg, ik begrijp heel goed dat er duidelijke verschillen zijn in de klimmaat bevindingen en de radio bevindingen in verhouding zon en zonnevlekken.
Wat je me vraagt of ik weet heb van het magnetische veld van de zon, ja dat weet ik.
De verhouding zonnevlekken en het magnetisme van de zon, nee dat weet ik niet.
Voor mij was dat ook nooit van belang.
Kijk eens links boven als je de link opent, wat daar staat is voor mij van belang.
Als je dan ook nog aan de rechterkant kijkt, daar staan nog een paar oude voorbeelden, kijk dan eens even naar de datums.
Wat voor mij ook van belang was, dat waren de voorspellingen van Tamita Skov, deze waren later pas handig, voor de tijd van internet was het gewoon proberen wat zich voordeed.
http://www.hamqsl.com/solar.html#addwebsite
Zo zijn er nog heel veel, natuurkundige en zowel heel veel praktische kennis die met deze materie van doen hebben.
Misschien zelfs bijna net zoveel als de klimaat wetenschap.
Van het radio gebeuren weet ik ook maar een klein gedeelte, velen werken zelfs samen met de ruimtevaart techniek en sterrenkundigen, die ook gebruik maken van radio signalen.
Zo is er een Duitse radio amateur, die geholpen heeft met de sonde die de Chinese hadden gemaakt voor de achterkant van de maan te fotograferen.
Deze radio amateur heeft dan ook een top station gebouwd.
h ttps://www.funkamateur.de/nachrichtendetails/items/DK5LA19-1.html
@Martijn,
Wel even goed dat dit besproken is en de verschillen nu weten in de denkwijze over de vlekken, enz.
Ik had vaak, waar hebben de mensen het hier over, dit klopt niet met mijn eigen ervaringen in de praktijk.
Maar nu is het me een stuk duidelijker hoe dat kwam, 2 verschille denkwijzen die toch eigenlijk een samenhang hebben, mooi. :-)
Theo, dank voor je bevestiging m.b.t. de factor van de magnetische flux.
PS. M.b.t. de website die je eerder deelde, mijn oog valt direct op de volgende beschrijving:
“Door Maunderminimum geen propagatie op hogere HF banden? Door een “Grand Solar Minimum” zijn mogelijk de hogere HF-banden lange tijd niet meer open voor radioverkeer.”
https://www.veron.nl/nieuws/tag/zon/
Ik vrees dat dit soort van beschrijvingen zich nogal ver van de realiteit begeven, want ook hier zien we dat de verwachte afname in het perspectief van de zonnevlekkencyclus ten onrechte wordt geassocieerd met zowel een ‘Maunder minimum’ als een ‘Grand Solar Minimum’ (+ de Kleine IJstijd). In het betreffende artikel kunnen we ook direct zien dat de term ‘Maunder minimum’ hierbij enkel in relatie to the zonnevlekkencyclus wordt gebruikt… wat eigenlijk niet helemaal realistisch is, want de totale zonnestraling verteld het gehele verhaal terwijl het perspectief van de zonnevlekken slechts de helft van het verhaal verteld.
https://www.veron.nl/nieuws/maunderminimum/
(Tenzij men expliciet tot de conclusie zou zijn gekomen dat enkel de zonnevlekkencyclus en niet de TSI een rol speelt in het perspectief van radiofrequenties… maar dat zou mij verbazen)
PSS. Theo, goed om te lezen dat de interactie ook voor jou meer begrip heeft gekweekt in relatie to het klimaat.
(Ik ben inmiddels in de eindfase beland van de Engelse vertaling van mijn nieuwe artikel, want die wil ik eerst ook op orde hebben; wellicht dat mijn artikel ergens rond het volgende weekend zal kunnen worden gepresenteerd)
@Martijn,
Nog even, in de vroegere jaren heb ik hier verder nooit niets over andere cyclussen gelezen in de leerboeken en ook niet in de tijdschriften niet.
Het was altijd de Schwabe cyclus, oftewel de 11 jarige cyclus, en die werd altijd benoemd als 11 jarige cyclus.
Het enige wat we wisten, dat die dan weer eens wat langer en dan weer korter was.
Ik verwonderde mij ook dat het Maunder minimum werd benoemd, nooit eerder iets van gehoord dat dit met radio communicatie in verband stond, dus ik negeer dit ook als zodanig in dit verband.
Wel kan ik uit mijn eigen praktijk ervaring zeggen dat de propagatie vroeger veel beter en langer stand hield dan nu, ja nu gaat bijna helemaal niets meer zo slecht is het.
Maar je kunt je natuurlijk nu voorstellen nu hoe belangrijk deze 11 jarige cyclus in vroegere tijden van belang was.
Denk aan de krijgsmacht, cruciaal was propagatie, net als het weer.
Er zijn nog een hele boel meer soorten propagatie, die ook min of meer met de zon van doen hebben, en zelfs met meteorieten, maar dat gaat te ver nu. :-)
Trouwens passagiers vliegtuigen hebben tot heden toe nog steeds HF aan boord voor het geval dat.
Fijne avond.
Martijn,
Nog vergeten, succes met je artikel, ik hoop dat het een beetje begrijpelijk word voor mij, en ik denk ook wel voor anderen die op het forum vertoeven. :-)
Theo, ik denk inmiddels wel de inschatting te kunnen maken dat jij met je kennis en praktische ervaringen m.b.t. de 11-jarige zonnevlekkencyclus een enorme voorsprong hebt op heel veel andere mensen. Want menigeen weet over de zon vooral dat ie altijd schijnt. Ben reuze benieuwd naar de reacties.
In mijn ogen is de opzet van het artikel eenvoudiger dan mijn vorige artikelen, maar ik heb geprobeerd om het onderwerp wel grondig te behandelen.
@Martijn,
Bedankt, maar me viel me nog iets in, het Maunder minimum.
Ik denk dat Professor Valentina Zharkova, toch gelijk heeft, ze heeft dit artikel opgesteld met haar kennis nu gericht naar het radio spectrum in dit geval de HF.
Nu heeft zei gezegd, er zijn in het verleden langere perioden geweest met geen zonnevlekken, dit weer gedoeld ook op het HF gebeuren.
Deze meerdere perioden vallen samen met het Maunder minimum, en heeft daar ook de namen bij gezet, zo als in mijn samenvatting staat met de jaartallen.
En daarom snap ik nu ook waarom dat nooit in de leerboeken of in de tijdschriften heeft gestaan, simpelweg omdat dit meer bij sterrenkundigen hoort.
In wezen hebben radio operators genoeg aan de kennis van de Schwabe cyclus.
Daar het Maunder minimum ook niet van elke dag is.
Maar nu heeft zei dit artikel geschreven met een diepere kennis van zaken en komt dit Maunder minimum nu naar boven.
Zo zou het in mijn ogen kunnen zijn, wat denk jij daar van?
@Martijn,
Ik heb nog eens even verder gesnuffeld op het net in verband met de TSI en de SFI.
Dit zijn in wezen toch twee verschillende dingen, de TSI heeft hier toch niet zo veel invloed op.
De TSI (Total Solar Irradiance) wordt gemeten in Watt per vierkante meter.
En heeft eigenlijk alleen met warmte straling van doen.
De FSI, heeft met ionosfeer te doen om radio signalen te weerkaatsen tegen de geioniseerde laag.
Hier nog een beetje meer uitleg.
De ruimtegolf is de propagatie van elektromagnetische golven die worden afgebogen gebroken door de ionosfeer. Dit laat toe dat radiogolven, voornamelijk die in het frequentiegebied van de kortegolf, teruggekaatst worden naar het aardoppervlak. Zodoende is het mogelijk om radiosignalen te versturen naar verafgelegen plaatsen.
Het brekingsgedrag van de kortegolven aan de onderzijde van de ionosfeer is zowel afhankelijk van het uur van de dag, het jaargetijde, het refractievermogen van het aardoppervlak en de bodemgesteldheid, het watergehalte van de atmosfeer, de grondwaterspiegel en de geologische structuur van het aardoppervlak. De hoofdoorzaak voor het brekingsvermogen in de ionosfeer zijn de door de zon uitgezonden elektromagnetische golven en corpusculaire straling, welke een ioniserende werking heeft op de hogere regionen van de aardatmosfeer (de zonneflux).
(Dank Theo)
Een échte ijstijd hoeft ook weer niet, hoor ;)
Maar laten er alsjeblieft een paar strenge winters komen,
dan houden die klimaatalarmisten eventjes hun waffel dicht (grapje)
Daar hebben de ideologische frauderende klimaatalarmisten al iets op gevonden:
https://www.scientias.nl/opwarming-van-de-aarde-veroorzaakt-koude-winters/
Citaatje uit je link Scheffer:
“Volgens klimaatmodellen is de aarde tegen het einde van deze eeuw zo’n vijf tot zes graden Celsius warmer.”
(‘Say what???’)
PS. Ondertussen heeft het IPCC in haar oktober 2018 rapport beschreven dat de kans klein is dat de opwarming voor 2050 nog met meer dan een halve graad Celsius zal gaan oplopen. Ondertussen zingen de modellen makers in koor dat alle modellen kloppen… want ze tonen immers alle de verwachte opwarming. Kortom, de lat wordt erg laag gelegd… ongewoon laag zelfs in het perspectief van natuurwetenschappelijk onderzoek, waarin men normaal gesproken de eisen vele malen hoger legt (+ waarbij het een doodzonde is wanneer modellen gericht op de toekomst niet in staat zijn om het verleden te reproduceren – ik denk hierbij opnieuw vooral aan het punt van de multi-decennium cyclus).
En ondertussen zwijgt men gezamenlijk over de invloed van natuurlijke variabiliteit – die zich vanaf 1976 heeft geopenbaard via o.a. de opwaartse fase van de multi-decennia cyclus… kortom, men heeft de wind in de rug gehad maar ook hierover wordt bijvoorkeur vooral gezwegen. Maar wie verder denkt dan zijn neus lang is die zou kunnen gaan denken dat men met de projectie voor het jaar 2050 inmiddels toch voorzichtig rekening is gaan houden met dat het veel minder hard gaat dan men eerder dacht. In het verre verleden werd immers in eerste instantie nog rekening gehouden met een temperatuurstijging van +0,3 graad C per decennium, inmiddels is deze terug geschroefd naar +0,2 graad C. Maar ondertussen zitten de UAH satelliet temperatuur serie al jaren stabiel op een trend van +0,13 graad C per decennium.
Ja ja, ik wou dat ik die slimmigheid had.
En wat zullen ze verzinnen als het tevens koud is op de pool?
Iedere dag vinden de zogenaamde geleerden weer iets anders, volgens mij ruiken ze geen boerenstront maar eigen stront, ze weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten schrijven.
De zweden schreven gisteren al over een oproep aan de bevolking om geen paraffine kaarsen met Kerstmis te verbranden, te veel uitstoot natuurlijk.
Tja, modellen??? Bekende uitspraken daarover lijken wel goed te kloppen in tegenstelling tot de resultaten daarvan:
Garbage in = Garbage out
Ze grijpen ook wel alles aan, in een korte tijd is niets meer goed, onze planeet kan geen 1 graden verhoging aan daar komt het op neer.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4947691/klimaatverandering-top-madrid-zuurstof-zee-onomkeerbaar
@ Theo. Dat artikel toont een paradox van de alarmisten.
Zuurstof in de oceaan verminderd een beetje door ontgassing na temperatuurstijging. “Henry’s law” icm “max Solubility of gasses” bij bepaalde temperaturen.
Dezelfde wetmatigheden zijn van toepassing op co2. Als er door iets hogere water temperatuur netto ontgassing is van zuurstof, dan is er ook netto ontgassing van co2.
Een substantieel deel van de toegenomen co2 in de atmosfeer is dus van meer ontgassing rond de evenaar i.c.m. minder co2 opname rond de polen. Hetgeen alle klimaatmodellen diskwalificeert, deze gaan immers uit van 100% toegenomen co2 door de mens en netto co2 opname in de oceanen.
@ Piet van Veghel & Udo Pollmer
Helaas is het NASA verhaal ( zie https://www.nasa.gov/feature/ames/solar-activity-forecast-for-next-decade-favorable-for-exploration) niet goed vertaald.
Er staat alleen dat de activiteit van zon in de volgende cyclus (nummer 25) 30 tot 50 % lager zou kunnen zijn dan in de huidige cyclus (nummer 24).
Verder staat er dat cyclus 25 waarschijnlijk in 2020 begint en in 2025 zijn maximum heeft.
Ik waardeer Climategate bijzonder, maar jammer dat er hier doodeenvoudig foutieve informatie wordt verstrekt.
Inderdaad Herman, ik heb in mijn post van 9 dec 2019 om 12:37 ook al gewezen op het feit dat de meest recente bronnen van Pollmer enkel betrekking op de zonnevlekkencyclus… en dus niet op de totale zonnestraling (TSI).
Terwijl het onderwerp van een ‘grand solar minimum’ verder reikt dan de zonnevlekkencyclus, want dit heeft immers betrekking op de TSI.
Herman aan Herman!
Verwarrend! 2x Herman op het forum.
Ik meld mij voortaan als HermanQ.
Mvrgr.
@HermanQ
Dank, Zal ik het dan Op Herman houden?
Wie van jullie is dan Herman Vruggink?
Ik niet!
CG is trending op NK, zie: https://www.nieuwskoerier.nl/news/576339-de-aarde-weigert-halsstarrig-op-te-warmen
HermanQ aan Herman.
Prima!’
@Hans Labohm,
Ik weet niet of het bij je beveiliging hoort, maar buiten mijn huis, dus gewoon op het 4G netwerk kan ik geen verbinding meer maken met je site.
Ik krijg dan een beveiliging melding dat ik geen toegang tot de site heb, op mijn eigen wifi geen probleem.
Dus ik weet niet of andere mensen hier ook problemen mee hebben die hier graag mee lezen of wat willen zeggen hier natuurlijk.
Theo,
Nooit van gehoord. Maar we kijken ernaar.
Theo, Ik denk dat je je telefoon even op de vliegtuigstand moet zetten. Opnieuw opstarten werkt ook. Daarna krijg je weer een nieuw IP-adres dat hopelijk nog niet geblokkeerd is. Gewoon proberen tot je weer toegang hebt. Thuis heb je via de wifi een vast IP-adres dat in jouw geval sowieso niet is geblokkeerd.
@Hans, verwarde man.
Inderdaad, heb ik niet aan gedacht, het filter ziet misschien 2 verschillende IP-adressen adressen van de zelfde telefoon omdat daar een uniek nummer in staat.
Goede tip, zal ik de volgende keer proberen als zich dit weer voordoet.
@Hans Labohm,
Probleem opgelost, inderdaad even de 4g uitschakelen en weer aanzetten werkt.
Off-topic: de (schijn-)heiligheid van Obama vertoont steeds meer scheuren:
“ Er zou constante druk zijn uitgeoefend vanuit het Witte Huis van toenmalig president Barack Obama en het Pentagon om met positieve cijfers te komen, aldus de NSC-medewerker in 2016. Daaruit moest blijken dat het sturen van Amerikaanse versterkingen tussen 2009 en 2011 effect had, hoewel het tegendeel het geval leek te zijn.“
https://www.ad.nl/buitenland/vs-misleidden-publiek-jarenlang-over-oorlog-in-afghanistan~a65138c9/
Ik vind dit verhaal goed kloppen met historische droogte tijden / en mijn eigen observatie dat verwarming naar verkoeling overging in ca. 1995.
Klik op mijn naam …