Bijeenkomst
Datum: 18 maart 2020.
Aanvang: 13:00 uur, einde 18:00 uur.
Locatie: Muziekcentrum van de Omroep Studio 1.
Heuvellaan 33,
1217 JL Hilversum.
Entree 25 Euro.
Programma
13.00 Opening door de heer J. Kastje, wethouder klimaat en energie, gemeente Hilversum
13.05 Inleiding
Ir. Simon Rozendaal
Aanleiding en doel van het symposium; overzicht van het programma
13.10 Energietransitie. Wat kunnen we doen tegen opwarming?
Ir. Simon Rozendaal
De CO2 concentratie in de atmosfeer stijgt, en die stijging wordt door mensen veroorzaakt. Ook de temperatuur stijgt. Al is het verband hiertussen nog niet volledig duidelijk, het is voorzichtig en verstandig de CO2 uitstoot te verlagen. Dus een energietransitie.
Overzicht van de energiebronnen die ons ter beschikking staan en de criteria op basis waarvan we die kunnen
vergelijken. Met extra aandacht voor het belang van energiedichtheid, als maat voor de aantrekkelijkheid van
energiebronnen. Verder: wat kunnen we leren van eerdere energietransities?
13.50 (Aard)gas is een oplossing, niet het probleem
Prof. dr. Ir. David Smeulders
Aardgas is (alleen in Nederland) in de ban gedaan en wordt gezien als een bron van vervuiling en aardbevingen. In werkelijkheid is gas een belangrijke facilitator van de energietransitie, zowel als brandstof met een ultra-lage CO2 intensiteit, maar wellicht belangrijker nog als regelbare opslag voor groene elektriciteit. Over de noodzaak van opslag, en dan in de vorm van moleculen (e-methaan, methanol, waterstof, mierenzuur) en warmte. Onderzoek en ontwikkeling aan de TU/e.
14.40 Pauze
15.00 Het elektriciteitsnet als verbindende factor
Donald Kreiken Msc
Hoe maken we ons energiesysteem toekomstbestendig? Dat het licht altijd brandt, vinden wij bijna vanzelfsprekend. Maar hoe werkt het systeem eigenlijk, en hoe werkt het in de toekomst? Wat is er nodig om ons elektriciteitsnet toekomstbestendig in te richten?
15.30 De rol van kernenergie in de energietransitie
Ir. Theo Wolters
De huidige rol van kernenergie; stand van zaken; voor- en nadelen. Opties voor de wereld, West-Europa, Nederland.
Nieuwe ontwikkelingen: hoge temperatuur reactoren; gesmolten zout reactoren; Thorium Onderzoek en ontwikkeling aan de TU Delft en NRG (Petten).
16.20 Korte pauze
16.30 ‘Pitches’ scholieren
16.40 Panel discussie
Alle sprekers + anderen
17.30 Afsluiting
Ir. Simon Rozendaal
17.30 – 18.00
Afsluitende borrel
Bron hier.
Daar gaat verstandige en kritische taal worden gesproken. ‘Ben helaas op vakantie in buitenland die periode.
De Energiewet en Klimaatwet en het “hernieuwbare” beste jongetje van de klimaatklas door het EU-/RutteIII-beleid wordt met grote zekerheid in dit seminar van zijn baarlijke nonsens ontdaan.
‘Ben benieuwd naar de verslaggeving buiten de journalistieke boycot door NPO om!
Ik sluit me aan bij @Scheffer, maar ik ben bang dat wat deze mensen ook gaan inbrengen ze genegeerd worden door de wolven.
De enige manier is burgers achter je te krijgen en te wijzen naar de falende projecten.
Vele wegen leiden naar Rome en we weten niet hoe we de klimaat- en energievergissing de wereld uit kunnen helpen. Dit symposium is een van die vele wegen. Jammer dat ik er niet bij kan zijn. Ik breng de winters door in een land waar de temperatuur 20 C hoger is dan thuis. Ze oogsten hier twee keer per jaar. En heerlijk fruit valt het hele jaar door van de bomen. De klimaatverandering gaat me niet hard genoeg; die is nauwelijks 1,5 graad in 150 jaar.
“….het is voorzichtig en verstandig de CO2 uitstoot te verlagen, dus een energietransitie?” Is Simon Roozendaal nu ook al aangetast? Verstandig is het zeker niet!
Rozendaal houdt het voorzichtige midden als wetenschapsjournalist. In zijn eerdere boeken en jarenlange columns voor Elsevier was hij wat sterker kritisch tegen het ideologische en gepolitiseerde klimaatalarmistische geweld.
Syp Wynia echter, (voormalig uit de zelfde Elsevier stal) maakt gehakt van de ideologisch overdreven propaganda vanuit zowel VN-IPCC, Parijs akkoord, RutteIII-coalitie aangaande haalbaarheid Energiewet, Klimaatwet, onbetrouwbare projecties vanuit PBL, SCP en CPB, en klimaatbeheersingsflaters zoals “van het gas los”, biomassa, elektrisch rijden, waterstof, geothermie en wisselvallige energie.
Klopt. Zelfs het bewijs dat de verhoogde CO2 concentratie in de atmosfeer alleen aan menselijke activiteit is te wijten ontbreekt en er zijn dan ook goede redenen om aan te nemen dat de mensen daar slechts een (klein) deel aan hebben bijgedragen.
De centrale in Petten is een fastspectrum reactor, gebruikt voor medische isotopen. De reactor is in een unieke positie om gesmolten zout concepten te testen op kleine schaal.
https://www.youtube.com/watch?v=UWRHRdquRN4
Bijna alle SMR ontwerpen hebben gesmolten zout met nucleaire brandstof, wat door pijpleidingen stroomt. Moltex Energy elimineert dat risico via een “pool design” waarbij convectie voor stroming zorgt. Dit concept is het meest kansrijk om met kool en gas te kunnen concurreren. Het is een consortium vanuit de UK met afdelingen in Canada en de VS.
Nederlands onderzoek zou een bijdrage kunnen leveren via materiaal onderzoek en proof of concept via een koppeling van een mini test reactor aan de fast spectrum reactor in Petten. En daarmee onderdeel worden van het consortium, mits de politieke wil er is.
https://www.moltexenergy.com/ourbreakthrough/
Inderdaad MP, helemaal eens.
Een paar dagen geleden schreef hier iemand:
“Kernenergie is duur, en is ook niet van vandaag op morgen geregeld. Daarom lijkt het mij toch zinvol om te investeren in wind en zonne-energie, als een deel van de oplossing.”
Ik kon het niet laten om hem te wijzen op het onzinnige en wetenschappelijk ondeugdelijke standpunt te pleiten voor zo’n en wind.
Ik plaats mijn reactie hier opnieuw omdat zon en wind de Nederlandse maatschappij de das omdoen. Het kan niet vaak genoeg herhaald worden.
“De berekening van Lomborg is hier al vaker aangehaald. Zijn conclusie luidt (en deze wordt gedeeld door de NL Staat): is dat de “Co2 reductie afspraken van Parijs” in 2100 slechts een effect hebben van 0.05 graad Celsius. Een verwaarloosbaar klein effect. Het NL aandeel daarin is nog veel kleiner, slechts 0,00007 graad Celsius. Dus waar praten we over?
Er hoeft nu dus helemaal niet accuut noch onmiddellijk te worden overgeschakeld op grootschalige wind- en zonne energie.
Tijd genoeg om kernenergie centrales te bouwen en zinloze verspilling van gemeenschapsgeld in tekortschietende wind en zonne energie te voorkomen.”
De berekening van Lomborg gaat er vanuit dat de wereld na 2030 vrolijk verder gaat met CO2 produceren ipv verder terugbrengen van de uitstoot, totaal onrealistisch dus.
h ttps://klimaatveranda.nl/2017/06/29/klimaatakkoord-parijs-doet-er-wel-degelijk-toe-om-opwarming-te-temperen/
Hoe nu verder? Gewoon blijven ademhalen, wij kunnen er verder niets aan veranderen al doe je nog zo milieubewust leven, de beslissingen worden voor ons genomen, wij zijn in principe machteloos tegen deze waanzin. Alsof mensen het beter weten dan de natuur, not.
Hoe loopt dit af? Dwang, opstand, burgeroorlog?
http://www.telegraaf.nl/nieuws/699584402/getouwtrek-om-windmolens-ingrijpen-rijk-dreigt
Opstand, net als de boeren. Weg met het gebroed!