Een interview van Jan van Friesland met Martijn van Mensvoort.
Martijn van Mensvoort is maar een buitenstaander in het klimaatonderzoek. Hij maakt geen deel uit van een vakgroep aan een universiteit en is zelfs niet gepromoveerd op een klimaatonderwerp. Toch schrijft hij de sterren van de hemel met zijn kraakheldere artikelen over de rol van de zon bij de opwarming van de aarde. Is hij de passant die baanbrekend werk verricht?
Jan van Friesland zocht contact.
1 – Wanneer kreeg je interesse voor de zon?
Mijn interesse voor de invloed van de zon is pas ongeveer een half jaar geleden ontstaan. Dit gebeurde halverwege mijn onderzoek gericht op de klimaatcyclus. Afgelopen zomer kwam de zon aanvankelijk in beeld als één van de mogelijke factoren die betrokken zou kunnen zijn bij het ontstaan van de klimaatcyclus. Aan het eind van de zomer werd voor mij voor het eerst duidelijk dat de impact van de zon veel verder reikt dan slechts een bijrol. Overigens, toevalligerwijs ben ik in 1993 afgestudeerd op het onderwerp zonnecellen in het kader van een 4-jarige HBO studie Technische Natuurkunde in Eindhoven. Dat afstudeeronderzoek vond plaats bij de TUE maar was wel geheel gericht op de technologie van de zonnecellen. De natuurkunde rondom de zon zelf speelde hierbij dus geen enkele rol.
2 – Hoe zie jij in algemene zin de werkzaamheid van de zon?
De invloed van de zon op het klimaat kan fundamenteel bezien denk ik het beste worden begrepen op basis van de 22-jarige magnetische zonnecyclus. Binnen deze cyclus veranderen de magnetische polen iedere 11 jaar van polariteit. Dit gebeurt altijd tijdens de maxima van de zonnevlekkencyclus. De maxima betreft de meest actieve fase van de cyclus waarbij altijd relatief veel zonnevlekken worden aangetroffen. De zonnecyclus omvat een dynamisch proces waarbij altijd een faseverschil wordt aangetroffen tussen enerzijds de 11-jarige zonnevlekkencyclus, die ongeveer 5,5 jaar achter loopt t.o.v. anderzijds de 22-jarige magnetische cyclus. Het verhaal is eigenlijk nog complexer, want bij de zon wordt bijvoorbeeld ook nog een intern magnetisch veld aangetroffen dat wel in fase loopt met de zonnevlekkencyclus.
Belangrijk is dat de samenstelling van de zonnestraling varieert gedurende het verloop van de 22-jarige zonnecyclus; vandaar dat het niet verstandig is om enkel naar de impact van 11-jarige zonnecyclus te kijken want eigenlijk zit je dan appels met peren te vergelijken. Van belang is ook dat van de zonnecyclus bekend is dat de samenstelling van de zonnestraling tijdens de minima – dit betreft de fase met de laagste activiteit – meer stabiel is dan tijdens de maxima. Dit verklaart waarom de minima als een meer betrouwbare indicator worden beschouwd voor de veranderingen op de lange termijn.
3 – Die minima leveren ons de meest betrouwbare aanwijzingen …?
Precies, in mijn eigen onderzoek maak ik op basis van de 22-jarige cyclus tevens onderscheid tussen de ‘primaire minima’ en de ‘secundaire minima’. De ‘primaire minima’ ontstaan wanneer de magnetische polen zich in hun oorspronkelijke positie begeven en de ‘secundaire minima’ ontstaan wanneer de polen zijn omgewisseld. Uit mijn analyse blijkt dat bij de ‘primaire minima’ en de direct omringende fasen de hoogste correlatie wordt aangetroffen met de temperatuur op aarde.
4 – Heeft die interesse voor de zon je ook bij het klimaatonderzoek gebracht?
Eerlijk gezegd is mijn interesse voor de werking van de zon pas gedurende het verloop van mijn klimaatonderzoek ontstaan. Een jaar geleden wist ik nog vrijwel niets over de zonnecyclus. Ik zou je toen enkel hebben kunnen vertellen dat de zon een plasma bol is die grotendeels uit waterstof en helium bestaat. En bijvoorbeeld dat de zon natuurlijk voortdurend straalt.
5 – Van een buitenstaander naar onbetaalde onderzoeker…
Inderdaad, enkel op basis van mijn interesse om het klimaat enigszins te willen leren begrijpen ben ik begonnen aan dit onderzoek. Ik ben er al Googlend op zoek naar achtergrondinformatie spelenderwijs ingerold.
Achteraf bezien is anderhalf jaar geleden de maatschappelijke onrust die zichtbaar is geworden in de media, rond het politieke debat en vanzelfsprekend ook in mijn directe sociale omgeving, voor mij aanleiding geweest om me wat verder te verdiepen in diverse onderwerpen die regelmatig in verband worden gebracht met het klimaat. In een half jaar tijd ben ik er geleidelijk steeds verder betrokken bij geraakt. Begin 2019 deed ik een eerste poging om een database te creëren. En nog geen 5 maanden later trok mijn eerste artikel over de klimaatcyclus op het Climategate.nl platform direct de aandacht van een Nederlandse hoogleraar die toen nog regelmatig actief was op het platform. Dit leverde voor mij hele waardevolle feedback op waardoor ik enigszins een beeld heb kunnen vormen van de werkwijze van professionele klimaatonderzoekers bij hun pogingen om het klimaat te doorgronden.
6 – De amateur…
Zeker. Ik had inmiddels al wel ruim 20 jaar ervaring met het doen van onderzoek achter de kiezen. Maar als amateur klimaatonderzoeker beschik ik in alle opzichten over zeer beperkte middelen. Aanvankelijk gebruikte ik nog SPSS om op een tamelijk ouderwetse manier een data analyse te maken. André Bijkerk heeft me bij het reviewen van mijn artikelen voor het Climategate.nl platform een stap vooruit geholpen met Excel. Verder heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van Google Scholar om snel en doelgericht naar specifieke informatie te vinden in wetenschappelijke publicaties. En op het Climategate.nl platform heb ik gelukkig hele nuttige sparringpartners aangetroffen. Verder beschikt mijn vader over expertise op het terrein van magnetisme, wat ook heel nuttig is geweest bij het ontwikkelen van mijn percepties m.b.t. de werking van de zon – want de fluctuaties van de zon ontstaat voor een belangrijk deel op basis van magnetisme. Zo heb ik mijn kijk op het klimaat ontwikkeld met beperkte middelen.
7 – Hoe doe je dat, want het is tijdrovend ?
Klimaatonderzoek neemt inderdaad al snel veel tijd in beslag. Ik kan inhoudelijk een beeld schetsen van mijn aanpak door een beschrijving te geven van het proces dat tijdens mijn onderzoek is ontstaan.
De insteek was dat ik aanvankelijk enkel voor mezelf een beeld probeerde te vormen van de werking van het klimaatsysteem. Een eerste mijlpaal vormde de bewustwording van het bestaan van zeer langdurige oscillaties, zeg maar schommelingen, binnen het oceaan systeem. Op de bodem van de Grote Oceaan wordt bijvoorbeeld een cyclus aangetroffen die waarschijnlijk bijna 2000 jaar in beslag neemt.
Vervolgens werd in het voorjaar van 2019 mijn aandacht getrokken door een zeer regelmatige oscillerende beweging die duidelijk zichtbaar is in de langstlopende serie voor de temperatuur wereldwijd. De HadCRUT4 temperatuur grafiek van de Universiteit van East Anglia toont een cyclus met een lengte van bijna 7 decennia. Kijk maar op dit plaatje. Deze multidecadale klimaatcyclus – die bij nadere bestudering in de periode tussen 1878 en 1976 voortdurend ongeveer 66 jaar in beslag heeft genomen – is een belangrijk referentiepunt geworden in mijn onderzoek:
Ondertussen was ik zowel binnen als buiten de wetenschappelijke literatuur beschrijvingen tegengekomen waarin wordt gesuggereerd dat de klimaatcyclus mogelijk zou kunnen zijn ontstaan op basis van oscillaties binnen het oceaansysteem in combinatie met de 11-jarige zonnevlekkencyclus. Na mijn waarneming dat er sprake is van een 66-jarige cyclus werd het voor mij realistisch om te denken aan de mogelijkheid dat de zon via een zesvoudige herhaling van de 11-jarige zonnevlekkencyclus mogelijk grotendeels verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het ontstaan van de klimaatcyclus.
Pas daarna werd voor mij duidelijk dat ook bij de zon een complex van cycli wordt aangetroffen. Ik heb zojuist al beschreven dat in de wetenschappelijke literatuur bekend is dat de 22-jarige magnetische zonnecyclus de oorsprong vormt van de 11-jarige zonnevlekkencyclus. Via een 60-jarige cyclus die betrekking heeft op de beweging van de zon rond het massazwaartepunt van het zonnestelsel werd het mogelijk om duidelijk verband te beschrijven tussen de klimaatcyclus en de zon.
Overigens, die 60-jarige cyclus is al heel lang bekend want hij werd in 1606 voor het eerst beschreven door de Duitse astronoom Johannes Kepler; zijn vondst staat bekend als het ‘Trigon van Kepler’ dat voortkwam uit zijn platonisch model voor het zonnestelsel waarmee tevens een cyclus in de orde van 800-1000 jaar wordt beschreven. Echter, uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat in het perspectief van de activiteit van de zon vooral iets langere quasi-cycli zijn aangetroffen. Voorbeelden van dat soort van quasi-cycli die een veelvoud vormen van de 60 tot 66 jarige cyclus, zijn: de Gleissberg cyclus met een duur van 65-130 jaar en de Jose cyclus met een duur van 179 jaar. Maar er zijn ook nog veel langere cycli voor de zon beschreven. Prof. Valentina Zharkova spreekt in haar onderzoek gericht op de magnetische zonnecyclus bijvoorbeeld over 2 zonnecycli met een klein faseverschil die ieder bijna 2000 jaar beslaan. Deze laatste cycli zijn qua lengte vergelijkbaar met de cyclus op de bodem van de Grote Oceaan – zonder hiermee overigens te willen suggereren dat de cyclus op de bodem van de oceaan direct samenhangt met deze cycli van de zon.
8 – In relatieve korte tijd heb je dus het ingewikkelde klimaatprobleem geanalyseerd. Blijkbaar bezit je een enorm gevoel voor cijfers, wiskunde en statistiek…
Wellicht dat mijn brede achtergrond hierbij een rol heeft gespeeld. Na mijn studie Technische Natuurkunde ben ik Klinische & Gezondheidspsychologie gaan studeren. In de natuurkunde draait het meestal om harde statistische verbanden op een elementair niveau maar in de wetenschappelijke psychologie draait het vrijwel altijd om softe verbanden en minder sterke correlaties. Dit vereist een andere manier van denken; dit verklaart deels waarom er onderscheid wordt gemaakt tussen de zogenaamde Alpha, Bèta en Gamma wetenschappen.
Ik heb er voor gekozen om de materie van het klimaat letterlijk te benaderen vanuit verschillende perspectieven. Aanvankelijk heb ik me o.a. verdiept in wat er zich afspeelt rond het klimaat vanaf de bodem van de oceaan en in een veel later stadium heb ik er uiteindelijk ook de invloed van de zon bij betrokken. Daarnaast heb ik bewust gekozen om de beschikbare data zoveel mogelijk te omarmen en te accepteren dat er verschillen worden aangetroffen tussen soortgelijke data sets. Natuurlijk moesten hierbij ook keuzes worden gemaakt, meestal ben ik aanvankelijk aan de slag gegaan met de meest complete en langstdurende data sets. Ik heb voortdurend gestreefd om een proces te laten ontstaan gericht op waarheidsvinding; hierbij is het perspectief van de klimaatcyclus vervolgens geleidelijk steeds meer centraal komen te staan. De uitkomsten van mijn analyses heb ik ook voorgelegd aan anderen ter controle en ik heb zelf ook regelmatig een controle check gedaan met andere data sets; veelal in combinatie met andere analyse technieken.
Zo heb ik grip op de materie gekregen. De belangrijkste dynamieken zijn geleidelijk steeds duidelijker zichtbaar geworden. En tot op zekere hoogte werden de effecten op een bepaalde manier ook enigszins voorspelbaar.
Ik zou het proces kunnen beschrijven als een mix van monnikenwerk gericht op empirische data en tegelijkertijd is het ook een creatief proces in de zin van dat ‘out-of-the-box‘ denken regelmatig noodzakelijk is geweest om meer inzicht te verwerven in de materie. Als amateur onderzoeker heb ik daarnaast natuurlijk wel alle vrijheid gehad om met een gezond boerenverstand mijn aandacht te richten op factoren waarvan ik logischerwijs meende dat onderlinge verbanden zouden kunnen worden aangetroffen.
9 – Waarom lijkt de zon een ondergeschoven kindje als het gaat om de bestudering van klimaatverandering?
Deze vraag laat zich niet gemakkelijk beantwoorden. Ik vrees dat dit mogelijk het gevolg kan zijn van een mix van onwetendheid en vooringenomenheid.
Ik denk aan de mogelijkheid van onwetendheid omdat in de rapporten van het IPCC – het klimaatpanel van de Verenigde Naties – bijvoorbeeld überhaupt geen rekening wordt gehouden met de 22-jarige cyclus van de zon. In de analyse van het IPCC wordt enkel gekeken naar de impact van de 11-jarige cyclus. Op zichzelf wel begrijpelijk, omdat de 11-jarige cyclus het meest in het oog springt. Daarnaast beschrijft het IPCC in haar meest recente uitgebreide klimaatrapport in 2013 dat binnen de zonnecyclus de minima meer stabiele informatie geven over de lange termijn trend dan de maxima. Echter… in de analyse van het IPCC wordt met dit punt vervolgens bewust geen rekening gehouden. Men heeft ervoor gekozen om vooral naar de gemiddelde waarden binnen iedere 11-jarige cyclus te kijken. Het gebruikte argument voor deze keuze is hierbij min of meer dat men geen data over het hoofd wil zien. Echter, deze keuze is in mijn ogen fundamenteel in strijd met het feit dat de minima meer significante informatie geven dan de maxima.
De reden waarom ik ook denk aan vooringenomenheid heeft te maken met het volgende. Zeer recent is in de wetenschappelijke literatuur duidelijk is geworden dat het IPCC bij het samenstellen van haar data set voor de totale zonnestraling m.b.t. de periode van het satelliettijdperk, de bezwaren van meerdere teams van experts op het terrein van de satellietmetingen terzijde heeft geschoven. In een peer-reviewed publicatie van november 2019 heeft Richard Willson, de eigenaar van het ACRIM satelliet systeem, samen met Nicola Scafetta en 2 medewerkers van de NASA beschreven dat de keuze van het IPCC om haar analyse te baseren op de PMOD data set in de ogen van deze onderzoekers zelfs… let op … wetenschappelijk onverantwoord is geweest. Logischerwijs kan het niet anders dat een vorm van vooringenomenheid hierbij een rol moet hebben gespeeld binnen de gelederen van het IPCC. Wellicht dat dit direct samenhangt met het fenomeen van de zogenaamde “consensus”, ofschoon de “consensus” door het IPCC zelf niet expliciet wordt uitgedragen.
Daarnaast suggereert het IPCC ook dat de recente opwarming waarschijnlijk geheel het gevolg is van CO2, terwijl ondertussen gerespecteerde experts als Nicola Scafetta en Prof. Nir Shaviv spreken over percentages waarbij ruim de helft tot 2/3 deel van de opwarming wordt toegeschreven aan een toename in de activiteit van de zon. En in het werk van Bas van Geel, ook een ervaren expert op het terrein van de zon, kunnen we lezen dat de magnetische flux van de zon sinds de Kleine IJstijd met bijvoorbeeld met 350% is toegenomen.
In mijn eigen meest recente analyse kom ik zelf uit op een percentage van 52% voor het aandeel van de zon in de opwarming tussen 1890 en 2017. Echter, voor de meeste recente 22-jarige zonnecyclus beland het percentage voor het aandeel van de zon in de periode 1996-2017 zelfs op 74%. Daarnaast blijkt uit mijn analyse overigens wel dat op basis van de ozonproblematiek de invloed van de mens op het klimaat niet moet worden onderschat. Het is hierbij wel opvallend dat die invloed alleen duidelijk zichtbaar is voor de periode 1976-1996, want dit betreft de enige periode in mijn analyse waarin de zon duidelijk niet verantwoordelijk is geweest voor de opwarming. In deze periode is de ozonproblematiek ontstaan t.g.v. het gebruik van een groep van zeer agressieve kunstmatige broeikasgassen die bekend staan als de CFK’s. De natuur blijkt geen beschermingsmechanisme te hebben tegen de impact van de CFK’s op een voor de mens belangrijk beschermend aspect van het klimaat systeem, namelijk: de ozonlaag.
10 – Je hoort premier Rutte alleen maar over CO2 en niet over de zon…
Ik veronderstel dat premier Rutte afhankelijk is van wat zijn adviseurs hem vertellen. Logischerwijs zullen de adviseurs zich conformeren aan de communicatie van het IPCC, waarin bijvoorbeeld geen aandacht wordt besteed aan de controverse rondom de satelliet data m.b.t. de invloed van de zon. De inschattingen van respectabele onderzoekers waarbij ruim de helft van de opwarming wordt toegeschreven aan toegenomen activiteit van de zon worden door het IPCC op basis van veronderstellingen ter zijde geschoven, dus het zou mij niet verbazen wanneer premier Rutte ook hierover niet is geïnformeerd.
Ik vraag me af of premier Rutte op de hoogte is van de controverses die bijvoorbeeld al in 2011 zijn beschreven in de Klimaatbrochure van de KNAW. De KNAW wijdt in haar brochure een aparte paragraaf aan de controverse rond de invloed van de zon. Hierbij wordt terecht beschreven dat de cyclus van de zon invloed heeft op ons klimaat. Overigens, ook het KNAW spreekt enkel over de 11-jarige zonnecyclus en niet over de 22-jarige zonnecyclus. Het is mij ook opgevallen dat het KNAW in haar beschrijving slechts spreekt over dat de zon ‘misschien’ ook verantwoordelijk is geweest voor een deel van de vroegere klimaatveranderingen. Met het woordje ‘misschien’ zaait het KNAW zelf onnodig twijfel m.b.t. het feit dat de zon beslist een hoofdrol heeft gespeeld bij het ontstaan van de Kleine IJstijd in de 2de helft van het afgelopen millennium. De sterk verminderde activiteit van de zon tijdens het zogenaamde Maunder Minimum in de 2de helft van de 17de eeuw vormt hiervoor een belangrijke bewijslijn. Het feit dat er versterkende mechanismen nodig zijn om de relatief kleine fluctuaties in de activiteit van de zon getalsmatig te kunnen begrijpen vormt op zichzelf geen solide reden om de invloed van de zon op het klimaat te bagatelliseren.
We moeten bovendien niet vergeten dat er geen twijfel bestaat over het feit dat de zon de belangrijkste drijvende kracht vormt achter alle klimaat en weer gerelateerde verschijnselen op aarde. Ofschoon dit punt op zichzelf niets zegt over in welke mate de fluctuaties van de zon betrokken zijn bij de recente opwarming. Wel staat vast dat het dieptepunt van de Kleine IJstijd min of meer samenvalt met het Maunder Minimum van de zon. We praten dus over een perspectief waarin de temperatuur is begonnen met stijgen vanaf het einde van de 17de eeuw toen de invloed van de zon een dieptepunt bereikte voor het gehele Holocene tijdperk dat 11.700 jaar geleden is begonnen.
Ik acht het niet erg waarschijnlijk dat premier Rutte zich bewust is van de sterke parallel tussen de activiteit van de zon en de temperatuurontwikkeling op aarde gedurende het afgelopen millennium.Terwijl er voor de zon grafieken beschikbaar zijn die een ‘hockeystick’ tonen waarbij de punt nog veel verder boven het handvat uitsteekt dan bijvoorbeeld het geval is bij de ‘hockeystick’ grafiek voor de temperatuur die afgelopen zomer door de PAGES 2k groep op basis van temperatuur proxies is gepresenteerd.
11 – Zitten we met het aanwijzen van CO2 als oorzaak van opwarming wetenschappelijk gezien op een dood spoor?
Sommige klimaatonderzoekers menen dat de sterke correlatie tussen CO2 en de temperatuur sinds de 2de helft van de 19de eeuw een doorslaggevende bewijslijn vormt. KNMI onderzoeker Geert Jan van Oldenborgh refereert veelvuldig naar dit punt; op zichzelf wel begrijpelijk omdat voor de periode vanaf 1880 een “bijna perfecte correlatie” wordt aangetroffen. Ik moet even heel specifiek zijn als je het niet erg vindt.
In het perspectief van de 22-jarige zonnecyclus is het logisch om te kijken naar hoe de correlatie tussen CO2 en de GISS data set voor de temperatuur wereldwijd zich heeft ontwikkeld tijdens de zes volledige magnetische zonnecycli sinds het jaar 1880. En dan blijkt dat de correlatie tussen CO2 en de temperatuur enkel na 1976 tijdens de laatste twee periodes van ongeveer 22 jaar wel wat is toegenomen; echter, van “perfecte correlaties” is geenszins sprake. Nog sterker, tijdens de hieraan voorafgaande magnetische cycli daalde de correlatie in de periode 1933-1976 zelfs nog tijdens 2 opeenvolgende magnetische zonnecycli. De correlatie tussen de CO2 en de temperatuur is vooral tijdens de voorlaatste magnetische zonnecyclus duidelijk flink gestegen.Tijdens de laatste magnetische cyclus is de correlatie met CO2 in de periode 1996 en 2017 volgens de GISS temperatuur dataset nog wel verder gestegen maar bij de HadCRUT4 temperatuur dataset is de correlatie met CO2 nauwelijks hoger geworden. Bij de temperatuur van het oceaanwateroppervlak zien we zelfs een beeld ontstaan waaruit blijkt dat de trend is gestagneerd, want bij de HadSST3 dataset is de correlatie in de laatste magnetische cyclus zelfs een fractie gedaald.
Nog interessanter is het beeld dat de HadSST3 dataset toont rond de minima, want de correlatie tussen de activiteit van de zon en de temperatuur van het oceaanwateroppervlak blijkt zowel bij de ‘primaire minima’ als bij de ‘secundaire minima’ zelfs vrijwel even groot als de correlatie tussen de temperatuur wereldwijd en CO2. Omdat het hierbij gaat om data die betrekking heeft op in totaal 40 jaren die zijn verspreid over de gehele periode tussen 1880 en 2018, kan uit zowel de dynamiek als de omvang van de correlaties worden afgeleid dat de zon logischerwijs duidelijk een rol speelt bij het ontstaan van de hoge correlatie tussen CO2 en de temperatuur.
In dit plaatje wordt dit beeld getalsmatig beschreven:
In mijn februari artikel wordt aan de hand van de minima jaren van de 22-jarige zonnecyclus aangetoond dat de temperatuurstijging van zowel de atmosfeer wereldwijd als het oceaanwater oppervlak in de periode 1890-1976 geheel wordt verklaard door toegenomen activiteit van de zon. En inmiddels kan ik melden dat dit ook het geval blijkt te zijn wanneer wordt gekeken naar de waarden over een 3-jarige periode rond de minima.
Desondanks zou ik niet willen spreken van een “dood spoor” m.b.t. CO2 – ofschoon ik de vermeende ‘footprint‘ van CO2 niet heb aangetroffen in mijn data analyses. Maar ik denk wel dat er sprake is van een flinke overschatting van de impact van CO2 die direct samenhangt met een onderschatting van de invloed van de zon.
12 – Midden in de nacht zag jij een andere correlatie… kun je jouw ontdekking beschrijven?
In mijn eigen onderzoek heb ik geen ‘footprint’ aangetroffen die past bij de geleidelijk toegenomen impact die aan het natuurlijke broeikasgas CO2 wordt toegeschreven. Maar ik heb wel een ‘footprint‘ aangetroffen die exact past bij de problematiek van de ozonlaag. Ik gaf al aan dat deze problematiek het gevolg is van het gebruik van een zeer agressieve kunstmatige groep van broeikasgassen: de zogenaamde CFK’s – waarvoor eind jaren ’80 wereldwijd een gebruik verbod is opgelegd. Sinds het begin van de 21ste eeuw groeit de ozonlaag gelukkig weer. Maar er zijn experts die verwachten dat internationaal klimaatbeleid uiteindelijk zal gaan draaien rondom management van de ozonlaag, omdat er wel brede consensus bestaat over dat de mens verantwoordelijk is geweest voor de aantasting van de ozonlaag.
Er zijn trouwens diverse onderzoekers die via een andere bewijslijn – ook in combinatie met de toegenomen activiteit van de zon – hetzelfde verband hebben gevonden tussen de opwarming en de aantasting van de ozonlaag. Dit kan eenvoudig worden begrepen op basis van het feit dat in de stratosfeer bij de ozonlaag een soort van temperatuurval wordt aangetroffen; dit fenomeen wijst in de richting dat de aanwezigheid van ozon gepaard gaat met afkoeling. Voor de mens is de ozonlaag vooral van belang dat deze een buffer vormt waarin het voor de mens gevaarlijke UV-licht van de zon wordt tegengehouden en omgezet in zuurstof.
Het totaalplaatje m.b.t. de rol van de zon en de ozonlaag dat ik heb aangetroffen was dus al wel eerder beschreven en het belang van de zonneminima is ook niet nieuw, maar het bestaan van ‘perfecte correlaties’ tussen de activiteit van de zon bij de minima en de multidecadale klimaatcyclus is nog niet eerder beschreven.
13 – Bij sportmensen vragen ze dan wat er door je heen gaat…
Hahaha… ik denk dat het gepast is om me als amateur klimaatonderzoeker bescheiden op te stellen. Ik denk zeker dat mijn vondst zeer de moeite waard is om verder uit te zoeken. Vooral omdat mijn analyse duidelijk maakt dat er een bijzonder sterk verband bestaat tussen vooral de ‘primaire minima’ van de zonnecyclus en de temperatuur. Overigens geldt dit in iets mindere mate ook voor de ‘secundaire minima’ waarvoor ik op basis van een combinatie van 2 datasets voor de zon ook een ‘perfecte correlatie’ heb kunnen beschrijven met de temperatuur voor de periode 1890-1976.
14 – Gert Jan van Oldenborgh van het KNMI stelde onlangs in de Volkskrant over de relatie tussen CO2 en temperatuursverhoging: ‘Ik ken in het klimaat niets, maar dan ook niets dat zo’n sterke correlatie vertoont.’ Het is volgens hem een ijzeren wetmatigheid, na anderhalve eeuw van metingen. Waarom heeft hij ongelijk?
Van Oldenborgh ziet de spurieuze aard van deze sterke correlatie over het hoofd. Hiervoor zijn argumenten aan te voeren van zeer diverse aard. De eerste 2 punten zijn voor insiders al lang bekend:
1 – binnen de belangrijkste natuurlijke cycli is bekend dat CO2 de temperatuur volgt… en niet andersom!
2 – op basis van de wet van Henry is een klein deel van de stijging van CO2 het gevolg van de temperatuurstijging, want de oplosbaarheid van CO2 in het oceaanwater neemt af wanneer de temperatuur stijgt.
Op basis van mijn eigen onderzoek kan ik een drietal argumenten toevoegen:
3 – de correlatie tussen CO2 en de temperatuur is in de periode vanaf 1890 tot 1976 zeer instabiel, wat direct samenhangt met de dynamiek van de klimaatcyclus.
4 – de correlatie tussen CO2 en de temperatuur wordt minder sterk wanneer de temperatuur wordt gecorrigeerd voor één of meerdere van de volgende factoren: de activiteit van de zon (op basis van de minima), de ozonproblematiek en vulkanisme.
5 – de correlatie tussen CO2 en de temperatuur toont bij de jaren rondom zowel de ‘primaire minima’ als de ‘secundaire minima’ een omvang die niet veel groter is dan de correlatie die tussen de activiteit van de zon en de temperatuur wordt aangetroffen.
Hieruit kan worden afgeleid dat de sterke correlatie tussen CO2 en de temperatuur berust op een samenhang waarbij de zon tijdens 5 van de 6 magnetische zonnecycli vanaf 1890 een hoofdrol opeist; dit blijkt enkel niet het geval in de periode 1976-1996 waarin de ozonproblematiek zich heeft aangediend t.g.v. het gebruik van CFK’s.
Chronologisch bezien kan de zeer instabiele correlatie tussen CO2 en de beperkte temperatuurstijging tot 1976 geheel worden verklaard door de fluctuaties in de activiteit van de zon. Na 1976 vormt in eerste instantie de aantasting van de ozonlaag de factor die het verband plots sterk doet toenemen. En na 1996 is het opnieuw de zon die de correlatie op niveau heeft gehouden. Cumulatief ontstaat hierbij weliswaar een beeld dat suggereert dat er tussen de stijging van zowel CO2 als de temperatuur een direct sterk oorzakelijk verband bestaat, maar de kracht van dit verband verdwijnt vrijwel geheel wanneer naar de onderliggende factoren wordt gekeken!
Mijn analyse suggereert dat het klimaat systeem de invloed van de snelle stijging van CO2 grotendeels weet op te vangen door middel van negatieve feedback systemen die er voor zorgen dat het klimaat systeem niet uit balans raakt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat CO2 een belangrijk onderdeel vormt van de natuurlijke cyclus; immers, CO2 vormt na waterdamp een belangrijk natuurlijk broeikasgas. Omdat CO2 ook direct betrokken is bij het proces dat natuurlijk leven mogelijk maakt, zorgt meer CO2 in eerste instantie vooral voor vergroening van de aarde wat goed is voor zowel de mensenwereld als de dierenwereld. Dit verklaart trouwens ook voor een belangrijk deel waarom er bijvoorbeeld ook sprake is van een ‘perfecte correlatie’ tussen de groei van CO2 en de omvang van de wereldbevolking in de periode vanaf 1890.
15 – Van Oldenborgh sluit een andere verklaring volstrekt uit. Hij zegt: ‘Geloof me, die is er ook gewoon niet’ (…) ‘Reken maar dat we ons allemaal gek hebben gezocht. Want als je hier een gat in kunt schieten, sta je meteen in Nature.’
Ik heb geen idee of van Oldenborgh zich bewust is van de zogenaamde PMOD-ACRIM controverse. Het zou eigenlijk wel raar zijn wanneer hij hiervan in het geheel niet op de hoogte zou blijken te zijn. Relevant is denk ik of van Oldenborgh in zijn eigen klimaatmodel wellicht enkel rekening houdt met een data set voor de zon die overeenkomt met het PMOD model, waarin voor de afgelopen decennia een dalende trend zichtbaar is bij de minima. Ik vraag me bovendien af of van Oldenborgh al stil heeft gestaan bij mijn vondst waaruit blijkt dat bij het bestuderen van het verband tussen de zonnecyclus en de temperatuur beslist rekening moet worden gehouden met het effect waaruit blijkt dat correlaties voor de afzonderlijke fasen van de zonnecyclus sterk variëren. Want bij de minima is de correlatie met de temperatuur tot wel ruim 4x sterker dan bij de maxima het geval is. Bij de 11-jarige cyclus is de impact van dit effect duidelijk zichtbaar, maar de impact wordt nog duidelijker zichtbaar in het perspectief van de 22-jarige magnetische zonnecyclus. Dit blijkt o.a. uit de LISIRD data set voor de zon van LASP onderzoeker Greg Kopp, hij is hoofdonderzoeker van het SORCE/TIM satelliet systeem en heeft in 2008 een hoofdrol gespeeld bij de consensus over het basisniveau van de totale zonnestraling – waarover voorheen lange tijd veel onduidelijkheid heeft bestaan.
Mocht van Oldenborgh niet op de hoogte zijn van deze kwesties dan vrees ik voor van Oldenborgh dat zijn kijk op het klimaat te sterk is beïnvloed door de eenzijdige en tamelijk oppervlakkige kijk van het IPCC op de invloed van de zon.
Ik heb voor de aardigheid even gekeken of er in de publicaties van van Oldenborgh ergens rekening wordt gehouden met de 22-jarige cyclus van de zon; dit blijkt niet het geval te zijn. Van het belang van de zonneminima zou hij eigenlijk wel op de hoogte moeten zijn want dit punt wordt in het laatste uitgebreide IPCC rapport in 2013 op pagina 689 maar liefst 2x genoemd.
16 – Wat is dan spurieus, kun je dat uitleggen?
Een spurieus verband betreft een schijnverband dat ontstaat door tussenkomst van een andere factor, in dit geval betreft het vooral de zon.
Echter, hier hebben we te maken met een complicatie: want binnen het perspectief van de natuurlijke cycli – zoals de dagelijkse cyclus, de seizoenen cyclus en de ijstijden cyclus – wordt tussen de fluctuaties van CO2 en de temperatuur wel degelijk een sterk oorzakelijk verband aangetroffen. Echter… nogmaals… cruciaal is hierbij dat CO2 – via tussenkomst van de vegetatie en het oceaan systeem – de temperatuur volgt en niet andersom. We kunnen dus stellen dat binnen de natuurlijke cycli geen sprake is van een mechanisme waaruit blijkt dat CO2 invloed heeft op de temperatuur. De impact van de hoeveelheid CO2 die beschikbaar is in de atmosfeer is hiervoor veel te klein, want het gaat getalsmatig wereldwijd om gemiddeld slechts 0,04% van de deeltjes in de atmosfeer. Bovendien is er een ander natuurlijke broeikasgas met vergelijkbare eigenschappen dat veel vaker voor komt; dit betreft waterdamp: H2O vormt maar liefst ongeveer 4% van de deeltjes die worden aangetroffen in de atmosfeer van de aarde.
Onder laboratorium omstandigheden kan een verdubbeling van CO2 wel een temperatuurverhoging veroorzaken maar in het klimaatsysteem zelf wordt de impact via negatieve feedback mechanismen waarschijnlijk voor een flink deel gereduceerd. Het IPCC redeneert juist de andere kant op: ze gaan vooral uit van positieve feedback mechanismen die het laboratorium effect zouden kunnen versterken. Tsja, als tegelijkertijd de impact van de zon in klimaatmodellen buiten beeld wordt gehouden… dan kunnen er op papier hele scheve verhoudingen ontstaan waarbij de werkelijkheid min of meer op z’n kop wordt gezet. Immers, zowel de dagelijkse cyclus, de seizoenencyclus en de ijstijdencyclus tonen allemaal aan dat CO2 de temperatuur volgt… en dit natuurlijke mechanisme kan op basis van conceptuele veronderstellingen t.a.v. de broeikastheorie niet gemakkelijk worden omgedraaid in termen van oorzaak en gevolg. Want dit zou betekenen dat de negatieve feedback mechanismen die de natuurlijke tegenhanger vormen voor de wet van Henry buitenspel zijn gezet. Uit mijn analyse blijkt dat er geen ruimte is om te denken aan zo’n scenario… omdat de ‘footprint‘ van CO2 in mijn analyse geheel ontbreekt en de opwarming prima kan worden verklaard op basis van vooral de geleidelijk toegenomen activiteit van de zon in combinatie met de antropogene invloeden die hebben geresulteerd in beschadiging van de ozonlaag die zorgt voor enerzijds bescherming tegen UV zonlicht en anderzijds zorgt voor een afkoelende gradiënt binnen het atmosferische systeem van de aarde.
Deze denkfout werd bijvoorbeeld zeer nadrukkelijk gemaakt door Al Gore in zijn film ‘An Inconvenient Truth‘. Gore wijst hierbij in het perspectief van de ijstijdencyclus op het feit dat de temperatuur altijd hoog was ten tijden wanneer de CO2 lange tijd op rij hoog was. Echter, hij vertelde er niet bij dat in het perspectief van de ijstijdencyclus de temperatuur meestal enkele honderden jaren vooruit loopt t.o.v. CO2. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat het oceaan systeem via de wet van Henry veel tijd nodig heeft om in balans te komen met de atmosfeer. In de grafiek die Gore in zijn eigen film toont is de vertraagde reactie van enkele honderden jaren van CO2 in reactie op de temperatuur niet direct af te lezen, omdat deze een periode toont die maar liefst ruim 600.000 jaar omvat. Bovendien blijkt geenszins dat de recente temperatuurstijging niet past binnen een dergelijk lange termijn perspectief. De bijgevoegde illustratie toont een beeld dat suggereert dat in het perspectief van de hele lange termijn de recente temperatuurstijging eigenlijk zelfs nog steeds keurig ‘past’ in de dalende trend van de afgelopen 800.000 jaar.
17 – Nu heb je een aantal klinkende artikelen geschreven, maar ligt Nature in het verschiet?
Ik zit nu in de fase waarin ik eerst op zoek ga naar een persoon met expertise op het terrein van de zon en tevens de relevantie van mijn analyse herkent. Het zou mooi zijn wanneer iemand met ervaring met het schrijven van wetenschappelijke publicaties over de zon bereid is om op enigerlei wijze te assisteren bij het schrijven van artikel voor een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift. Ik zou als amateur klimaatonderzoeker eerlijk gezegd al dik tevreden zijn wanneer ik er in slaag om deze betrekkelijk eenvoudige stap te realiseren.
Overigens, je bent niet de eerste persoon die n.a.v. mijn onderzoek over een eventuele publicatie in Nature begint.
18 – De correlaties die jij hebt gevonden zijn wel verbluffend.
Inderdaad, dat is ook mijn eigen gedachte.
Tegelijkertijd realiseer ik me wel dat de 22-jarige cyclus een nadeel met zich meebrengt, namelijk dat het aantal direct vergelijkbare jaren binnen de cyclus beperkt is. Dit vormt in mijn ogen een teer punt in mijn onderzoeksmethode. Maar met dit punt wil ik de waarde van de uitkomst van mijn onderzoek zeker niet ontkrachten, want naast de minima wordt het basis effect ook bij de aangrenzende fases van de zonnecyclus aangetroffen.
Ik kan dit nog wel iets concreter maken. In mijn februari 2020 artikel is alle aandacht geheel gericht op de ‘primaire minima’ en de ‘secundaire minima’ van de 22-jarige zonnecyclus. Echter, in december heb ik ook al een analyse gepresenteerd waaruit blijkt dat bij de omringende jaren een soortgelijk effect wordt aangetroffen. In die vorige analyse had ik het onderscheid tussen de ‘primaire minima’ en de ‘secundaire minima’ nog niet gemaakt. Maar ik heb zojuist al kunnen aangegeven dat het sterke effect bij de ‘primaire minima’ tevens wordt aangetroffen wanneer de direct omringende jaren ook in de analyse worden betrokken. Opvallend is hierbij dat het effect dan zelfs nog iets sterker wordt in de zin van dat de correlaties zonder een correctie voor vulkanisme dan zelfs nog iets hoger blijken te liggen dan wanneer enkel naar de primaire minima jaren wordt gekeken.
Kortom, ik heb reden om te vermoeden dat de kracht van de analyse in ieder geval nog verder kan worden aangescherpt op basis van de jaren rondom de primaire minima.
19 – Zij er al eerste reacties?
M.b.t. mijn laatste artikel voorlopig vooral veel enthousiaste reacties vanuit de hoek van de klimaatsceptici.
Veel mensen zullen veronderstellen dat het IPCC een volledig en evenwichtig beeld schetst m.b.t. de invloed van de zon op het klimaat. Misschien dat mensen geneigd kunnen zijn om hun schouders op te halen en veronderstellen dat mijn onderzoek niet kan kloppen omdat het IPCC immers verkondigd dat de zon nauwelijks een rol heeft gespeeld bij de opwarming.
Overigens, ik ben er recent pas achter gekomen dat zelfs zeer ervaren klimaatsceptici veelal nauwelijks op de hoogte zijn van de wetenschappelijke controverse die op het allerhoogste niveau bestaat m.b.t. de invloed van de zon. Binnen de wetenschappelijke literatuur wordt beschreven dat de kwestie onder experts bekend staat als de PMOD-ACRIM controverse. Dit zegt denk ik vooral veel over de complexiteit van de materie van de zon. Via peer-reviewed publicaties van Nicola Scafetta kunnen mensen hiervan kennis nemen maar ik heb er ook een aparte paragraaf aan gewijd in mijn februari artikel.
20 – Al uitgenodigd door het KNMI?
Leuk dat je er hieraan denkt.
Nee hoor, maar ik heb zelf bepaald niet de indruk dat het verstandig zou zijn om op zo’n uitnodiging te gaan zitten wachten. Want afgaande op de beschrijvingen van voormalig KNMI-onderzoeksdirecteur Henk Tennekes lijkt de kans groot dat onderzoekers van het KNMI mijn onderzoek mogelijk al snel in de hoek zullen plaatsen van klimaatsceptisch onderzoek en omschrijven als zogenaamd ABC-onderzoek: ‘anything but carbon‘. Tennekes suggereert dat de huidige generatie onderzoekers van het KNMI vanuit een soort van tunnelvisie werken waarbij het onevenwichtig denkkader van het IPCC wordt verheerlijkt en meer diepgravende wetenschap terzijde wordt geschoven. Het is dan ook zeer de vraag of er een reactie gaat komen uit die hoek in deze fase van mijn onderzoek. Mogelijk dat dit meer realistisch wordt na een publicatie in een respectabel peer-reviewed tijdschrift.
Op basis van de vermeende “consensus” worden de bevindingen van serieuze onderzoekers als Scafetta & Shaviv vermoedelijk al niet erg serieus genomen bij het KNMI, althans dat vermoed ik. Voor zover ik weet is vanuit het KNMI bijvoorbeeld ook nooit gereageerd op de bevindingen van Prof. Valentina Zharkova.
Ik heb geen idee hoe onderzoekers van het KNMI zullen reageren wanneer ze worden geconfronteerd met de vragen als:
– Waarom wordt in de rapporten van het IPCC de 22-jarige zonnecyclus geheel over het hoofd gezien?
– En waarom wordt in het laatste uitgebreide IPCC AR5 rapport uit 2013 wel beschreven dat de minima van de zonnecyclus zowel meer stabiel als meer betrouwbaar zijn voor de lange termijn trend, om vervolgens met dit punt in de eigen analyse geen rekening te houden?
– En zijn de onderzoekers zich bewust dat de keuze van het IPCC voor de PMOD methode stevig wordt bekritiseerd vanuit de meest ervaren onderzoeksteams op het allerhoogste niveau?
(Glimlachend) Trouwens, via Twitter is van Oldenborgh in ieder geval wel op de hoogte gebracht van mijn onderzoek.
***
TIP: Op Klimaatcyclus.nl is meer achtergrondinformatie te vinden over het klimaatonderzoek van Martijn van Mensvoort.
Nou, zorg dat je zendtijd krijgt bij de Npo en Rtl en dat je een app op elke smartphone kan zetten want dat is de enige manier dat je mensen kunt bereiken en zorg dat deze boodschap 100 keer herhaalt wordt anders blijft het preken voor eigen parochie en zal er nog niks veranderen.
Hoi Willem, ik ben in dit stadium zelf al content dat Jan van Friesland – hij is voormalig chef binnenland van NOS Nieuws – dit initiatief heeft genomen.
PS. Bij deze wil ik mijn dank uitspreken aan Jan van Friesland voor dit leuke initiatief!!!
PPS. Van Friesland staat ook bekend als oprichter van Buitenhof en hij maakte voor de VARA tv-series met Paul Witteman over genetica, psychiatrie, wetenschap en politiek. Bovendien wordt hij herkend als een “journalistiek zwaargewicht”.
Toch is het zonde dat een artikel als dat van jou niet veel meer aan bod komt, dat je zendtijd krijgt Martijn, zodat mensen die nog twijfelen aan van alles ook wat meer stof tot nadenken krijgen.
Zolang deze site vooral een uitlaatklep is voor populistisch-rechtse borrelpraat, zal de info van de artikelen niet snel serieus genomen worden.
Martijn, je hebt dus niet in de gaten dat jouw zelfgenoegzaamheid is bloot gelegd. het is een zeer twijfelachtige eer om door een journalist uit het NOS kamp te worden gevraagd.
Beste Thomas, wat bedoel je precies?
PS. Ik vermoed dat je je niet hebt gerealiseerd dat Jan van Friesland regelmatig artikelen op het Climategate platform heeft gepresenteerd, waaronder interviews met enkele prominenten uit de gelederen van Clintel. Ik vraag me daarom af wat je beoogt te zeggen. Het kan zijn dat ik me vergis maar helaas wekt je woordkeuze bij mij de indruk dat je niet veel meer communiceert dan een soort van ‘vooroordeel’ dat je persoonlijk lijkt te hebben m.b.t. de NOS in het algemeen?
(Een nadere toelichting m.b.t. je opmerking zou wat mij betreft dus welkom zijn)
De NOS staat nu eenmaal niet bekend om haar onpartijdige berichtgeving.
Je ziet niet in dat door de vraagstelling jouw ego gestreeld wordt en je jezelf laat verleiden toe uitingen van hoge eigenwaarde.
Het doet afbreuk aan je integriteit.
Thomas, natuurlijk besef ik dat sommige vragen een uiting van waardering vormen voor mijn onderzoek.
PS. Je bent opnieuw helaas niet specifiek. Ik vrees dat je niet onderkend dat mijn uitlatingen geheel zijn gebaseerd op de inhoud van mijn onderzoek, terwijl de beschrijving de indruk wekt dat de vraagstelling een rol zou spelen bij de inhoud van mijn antwoorden. Gaarne een toelichting s.v.p.
(In mijn ogen is het opvallend dat je mijn integriteit in twijfel te trekt enkel op basis van associaties waarbij je op geen enkele wijze refereert aan de inhoud van mijn antwoorden, noch aan de inhoud van mijn artikelen. Bij je 2de poging lijkt enige vorm van onderbouwing eigenlijk opnieuw te ontbreken. Je communicatie begeeft zich geheel op betrekkingsniveau… en lijkt daarmee eigenlijk vooral van sentimenteel van aard en geheel op mij als persoon gericht. Beetje raar dat je dit doet zonder enige vorm van relevante substantie in te brengen)
Martijn,
Als je instaat bent je te laten verleiden tot ijdele uitspraken, kun je de verleiding tot het opnemen van teksten van derden die niet van eigen hand zijn ook niet weerstaan.
Deze twijfel doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van de inhoud.
Nu raad ik u aan om enig zelfreflectie toe te passen.
Thomas, ik moet helaas in herhaling vallen: nu beschuldigd je mij van ‘ijdele uitspraken’ zonder te refereren naar de inhoud van het interview, noch naar de inhoud van mijn reacties.
Overigens, ik erken bij vraag 6 nadrukkelijk dat ik slechts een amateur onderzoeker ben en ik heb me bijvoorbeeld bij vraag 20 ook nadrukkelijk bescheiden opgesteld met de inschatting dat ik geen hoge verwachtingen koester van de professionals. Ik richt me nadrukkelijk enkel op de ambitie om op zoek te gaan naar iemand met expertise op het terrein van de zon + ervaring met het schrijven van publicaties. Wellicht dat je de aard van deze ‘ambitie’ mogelijk geheel verkeerd hebt begrepen.
Bovendien… uIt andere reacties blijkt dat anderen van mening zijn dat ik me juist wat minder bescheiden zou mogen opstellen, zie bijvoorbeeld: AnthonyF 14 mrt 2020 om 11:34.
I rest my case
Thomas
Is dit zo’n voorbeeld van het kind met het badwater weggooien? Vergelijkbaar om iemand die in de olie en gasindustrie werkzaam is geweest á priorie niet te vertrouwen? Dat is niet sterk. Als je kritiek hebt op het betoog, dan graag feitelijke. Daartegen kan iemand zich tenminste verdedigen. Dit is niet meer dan een stok om een hond te slaan. Erg goedkoop.
Zeer veel en diep respect voor uw werk. Ook het besef om uw werk verre te houden uit de handen van gesettelde klimaatgoeroes met titels, die de huidige ingenomenheden staande moeten houden.
Niets is groter dan de klappen die zij kunnen uitdelen vanuit hun machtsbolwerk, wanneer ze beseffen dat ze leven van de ingenomen standpunten vanuit het verleden. Bijvoorbeeld door uw papers te lezen.
Proficiat met uw ‘Eureka’ moment. Mensen die over veel basiskennis beschikken en ‘out of the box’ kunnen en durven denken, worden soms bezocht door de prinsen van Serendip.
Serendipiteit , overvallen worden door een ingeving die plotseling invalt en een die de doorbraak betekent in een onderzoek of een uitvinding genoemd mag worden, overvalt soms heel bijzondere mensen. Denk aan Archimedes en Rudolf Diesel.
Ik wens u een spoedige ontmoeting toe met bijvoorbeeld professor Valentina Zharkova. U betekent nu al veel voor veel mensen, dat verzeker ik u.
Beste Martijn, het laatste artikel van Valentina Zharkova, iemand die twee keer genoemd wordt in het interview, is teruggetrokken:
https://www.nature.com/articles/s41598-020-61020-3
Re: JvdLaan
Inderdaad, gebeurde op 4 maart na de publicatie van mijn meest recente artikel.
Inhoudelijk heeft dit voor de strekking van mijn analyse overigens helemaal geen consequenties want het werk van Zharkova komt in het februari artikel slechts terloops in de discussie ter sprake (notabene op aanbeveling van één van de mensen van wie ik feedback heb ontvangen in aanloop naar de publicatie).
Overigens, in mijn ogen is er in de loop der jaren weinig veranderd m.b.t. kern in het werk van Zharkova; in mijn december artikel verwees ik eerder naar de 2015 publicatie van Zharkova waarin de impact van zowel de 22-jarige cyclus als de lange termijn cycli van de zon ook al werd beschreven.
Johan neem dit forum niet zo serieus. Het is het hobby forum van Max 10 gelijkgezinden en die laten geen andere geluiden toe. Laat ze toch.
Keurig werk. Nu nog de fysica waardoor de statistieken kloppen met de metingen. Dan heb je een echte doorbraak. Ondertussen schijnt de zon weer. De verschrikkelijke opwarming van de dag is weer begonnen. Ik neem de fiets naar de winkel plunderingen.
Het meest opmerkelijke van het werk van Martijn van Mensvoort vind ik dat hij de doorsnee IPCC-wetenschap bestrijdt met eendere gegevens en methoden.
Daarvoor alle hulde!
Johantegencensuur lijkt wel te zijn opgesloten in een black box met de tekst ‘wetenschap’ er op.
Wanneer ik grote karakterologische verschillen tussen mensen zou moeten duiden dan zou ik kiezen tussen hem en Antoni van Leeuwenhoek. Beiden scherpslijpers maar slechts één met resultaat..
Dank voor deze scherpe waarneming Boels.
Inderdaad, ik maak in mijn analyses gebruik van welbekende data sets – waaronder inmiddels ook data sets die in het laatste uitgebreide IPCC rapport uit 2013 (AR5) zijn gebruikt.
PS. Zoals je weet gebruik ik voor de zon naast de data set van het IPCC ook een veel minder bekende data set: de LISIRD van Greg Kopp – toponderzoeker van het LASP, de instantie die verantwoordelijk is voor de meest geavanceerde satellietmetingen voor het signaal van de zon. Kopp claimt o.a. dat zijn data set voor de zon is gebaseerd op de meest betrouwbare data die beschikbaar is voor de experts (inclusief noodzakelijke correcties, welke bij andere data sets veelal deels ontbreken). Overigens, ook Kopp staat bepaald niet bekend als een ‘klimaatscepticus’.
@Martijn van Mensvoort:
Ik wordt “gekweld” door verstoringen door alledaagse zaken die het mij onmogelijk maken om aan andere serieuse zaken (die mij nader aan het hart liggen) meer tijd en aandacht te geven.
Complicatie: het ouder worden zorgt er voor dat er nogal wat sleet zit in het vermogen tot multitasking ;-)
Maar dat viel wel op, evenals de tijd en energie die je er aan hebt besteed.
Als beginnetje heb ik “EMPIRE DAILY RECONSTRUCTION OF TOTAL SOLAR IRRADIANCE SINCE 1947” opgehaald.
Voor de andere liefhebbers:
http://www2.mps.mpg.de/projects/sun-climate/data/EMPIRE_TSI_20170531.txt
Ik vind het kwalijk dat je Ronald op één hoop gooit met trolletjes.
Ronald discussieert met open vizier.
Dat het bedrijven van wetenschap ook een vorm van ridderlijkheid nodig heeft ontgaat je.
Zonder die eigenschap ben je hooguit niet meer dan hoogopgeleid.
Zoals gewoonlijk geen inhoudelijke reaktie op mijn opmerking.
Je bent een trol omdat je nietbestaande internetidentiteiten aanneemt.
Je bent geobsedeerd door een autoriteitsgevoel; lees eens het sprookje “De kleren van de keizer”.
Mooi en helder artikel. Lovenswaardig en interessant. Mensvoort stipt ook zijdelings aan de 40-jarige dominantie van de Alpha en Gamma wetenschap boven de kritische Beta klimaatwetenschap.
“Tegencensuur“ is de bekende trol, die liefst zelf censureert en met ad homini reageert, vindt dat de geideologiseerde “klimaatwetenschappers” het al omvattende bewijs en octrooi van de CAGW hypothese hebben gesettled. Kritiek tast de klimaatreligie aan en is verboden. CAGW blijkt vooral een neo-marxistisch / eugenetisch fundament te hebben.
Hij heeft ook meerdere identiteiten en reageert graag op zichzelf. De pestkop van de lagere school.
EW onderzocht de vierde macht: amper bèta’s onder topambtenaren;
Het topmanagement bij de Rijksoverheid bestaat voor een kwart uit aan de Rotterdamse Erasmusuniversiteit afgestudeerde ambtenaren. Universiteit Leiden is de tweede hofleverancier. Van de honderd topambtenaren hebben er 28 rechten gestudeerd, 19 economie en 16 bestuurskunde.
Dit blijkt uit een eigen onderzoek van Elsevier Weekblad naar het management van het Rijk. De ambtelijke top staat in de schijnwerpers door problemen bij de Belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV en het ministerie van Justitie en Veiligheid.
EW onderzocht wie die doorgaans anonieme ambtenaren aan de top zijn, en koos honderd ambtenaren met de hoogste posities op ministeries, uitvoerende diensten, planbureaus en op andere cruciale posten.
Bèta’s blijken zeldzaam onder de topambtenaren. Ook heeft slechts een enkeling ervaring buiten de overheid. Van de honderd topambtenaren zijn er 38 vrouw en slechts één van de topambtenaren heeft een migratie-achtergrond. Gemiddeld is de topambtenaar 57 jaar.
De overheid vist in een kleine vijver. Voor elke functie zijn twee à drie kandidaten. In 2018 was er voor bijna de helft van alle vacatures aan de top slechts één kandidaat.
Managers blijven steeds korter op hun post. Dat komt door de in het verleden ingevoerde regel dat zij na zeven jaar moeten plaatsmaken, waardoor zij tijdig uitkijken naar een volgende functie. Zat een topambtenaar in 2018 gemiddeld 5,4 jaar op één post, in 2019 was dat 4,5 jaar.
Hoe flitsende ambtenaren de ministeries verzieken: Topambtenaren voelen steeds meer druk vanuit politiek en media, is een van de uitkomsten uit onderzoek dat de Algemene Bestuursdienst (ABD) liet doen door Rijksuniversiteit Groningen en de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Een topfunctie vervullen, wordt als ‘kwetsbaar’ ervaren, waardoor zo’n functie onaantrekkelijker wordt.
https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2020/03/vierde-macht-in-het-vizier-198265w/
Blij met jouw grondigheid Martijn.
Is dit nog een aanvulling van enig belang?:
https://www.dwarsliggers.eu/index.php/2016-04-13-11-46-18/klimaat-en-energie/656-tektonische-bewegingen-drijven-ook-het-klimaat-niet-co2
@Gerard*
Mooie link, zo zie je maar weer, misschien worden ze langzaam wakker.
Maar de ingeslagen weg voor het grote geld te innen is een ander verhaal.
Hoi Gerard*,
In het stuk wordt bij het 3de punt ten onrechte de suggestie gewekt dat de invloed van de geothermische factor niet in klimaatmodellen zou zijn meegenomen; die invloed wordt wel meegenomen doch is getalsmatig gering.
Op zichzelf is het wel een interessant onderwerp waarover elders op dit platform recent uitgebreid is gediscussieerd, doch veelal ontbreekt hierbij de getalsmatige onderbouwing. Overigens, in de wetenschappelijke literatuur is deze wel terug te vinden; via onderwerpen als de invloed van hydrothermische en geothermische bronnen kan hierover meer informatie worden gevonden. Mogelijk dat de schattingen wel iets te laag zijn maar dan nog zie ik nauwelijks ruimte om dit onderwerp als een factor met veel impact te herkennen – afgezien van dat deze factor lokaal wel van significant belang kan zijn geldt dit waarschijnlijk niet voor het perspectief van de mondiale schaal.
Evengoed dank voor het ter sprake brengen van dit onderwerp.
Martijn, dank voor de uitleg.
@Johantegencensuur,
Wil je weten wat een aantal WETENSCHAPPERS van de ipcc zelf zeggen,
neem onderstaande link door .
https://climatism.blog/2020/03/07/46-statements-by-ipcc-experts-against-the-ipcc/
maup
Overeenkomst tussen CAGW en Corona. Handelen in blinde paniek terwijl er werkelijk niets aan de hand is.
Overbodige maatregelen zoals Klimaatwet, Green Deal en toiletpapier hamsteren, soms met geweld in supermarkten.
Gisteren was in diverse media een filmpje te zien van een man op een vorkheftruck die door een magazijn met toiletpapier reed. Kijk zelf maar even.
Hilarisch als het niet zo diep triest was.
Johanenz. In Rotterdam hebben we een woord voor figuren zoals jij; ETTERBAL
@AnthonyF,
Ja hij gaat weer goed te keer vandaag, ik denk weer een flinke baksteen op zijn voet.
Vroeger keken mijn kinderen naar Pippi Langkous, daar was een serie met kleef pasta bij.
Uitstekend interview en vooral onthullend. Het siert Martijn dat hij altijd op feiten gebaseerd redeneert en weerwoord geeft. Een verademing in vergelijking tot het schreeuwerige alarmisme.
Dank Hetzler, je woorden vormen in mijn ogen voor een groot deel ook een compliment m.b.t. de inspanningen van Jan van Friesland – de initiatiefnemer van dit interview.
Een vraag: is er een temperatuurmeet station op de maan ? Als daaruit zou blijken dat ook daar de dagtemperatuur van ongeveer 160 graden oploopt dan is het bewijs van de invloed van de zon bewezen
Wim h, je vraag is denk ik interessant – vooral omdat de maan geen atmosfeer heeft.
Het schijnt dat het temperatuurverschil tussen dag en nacht op de maan in de orde van 300 graad C ligt. Op de maan schijnt in craters zelfs de laagste temperatuurmeting in ons zonnestelsel te zijn gedaan.
Bij de Apollo missie schijnen ook thermometers te zijn geïnstalleerd maar wellicht dat ze niet meer werken.
M.b.v. infrarood metingen worden de temperaturen op de maan wel gemonitord.
PS. Klopt het dat je vraag is gerelateerd aan de kwestie van de geothermische warmte?
@Martijn,
Mooi interview, mooi uitgelegd, ik denk dat je een goed wapen in handen hebt om te bewijzen dat er meer is dan alleen co2.
En een kijkje in het leven wie Martijn nu is. :-)
Dat van je vader als elektronenbuis expert, die de afbuigspoelen berekende kan ik me nog herinneren dat je me dit eens verteld hebt.
Kun je na gaan wat magnetisme kan bewerkstelligen.
Toch denk ik dat je heel waakzaam moet blijven tussen al de Hyena’s die uit zijn om jou te verslinden nu je meer naar buiten wilt komen met je bevindingen.
De hele co2 industrie met al hun wetenschappers zullen klaar staan om jou de kop in te drukken, daar kun je van uit gaan, laat je niet verleiden door een listig iemand.
Succes er mee, na zoveel speurwerk en al die tijd dat je er in geïnteresseerd hebt om een andere benadering te zoeken heb je dat wel verdiend.
Dank Theo, leuk dat je het verband herkent met mijn eerdere beschrijvingen tussen de bedrijven door.
Binnenkort hoop ik een nog iets eenvoudigere beschrijving te geven nog nog duidelijker maakt dat de vermeende “ijzersterke verband” tussen CO2 en de temperatuur door de zon wordt verklaard… maar dan op een analyse van in totaal 40 jaar betreffende de minima plus de omringende jaren in de periode 1890-2017.
@HL: Vette letters sowieso in spam, aub.
Het doet denken aan het geluidsonderzoek, gedaan i.v.m. de voornomen opening van vliegveld Lelystad. Diverse ministries hadden beloofden al metend, rekenend en sjoemelend dat dit bijna nul zou zijn. Ene meneer Adegeest slaat in de kerstvakantie aan het rekenen met behulp van een excelpagina en haalt fout na fout na fout boven water. Waarmee de opening van vliegveld Lelystad nu al 2 jaar op losse schroeven staat.
Buitenstaanders doen het vaak beter dan de ingewijden.
Inderdaad, ingewijden van een sekte. Dat komt ook een beetje, nou ja, nogal, door hoe het menselijk brein werkt, ergens bij horen geeft een gevoel van veiligheid, dat is veel waard.
Ja, als we allemaal wat minder vliegen is Lelystad helemaal niet nodig!
Schiphol wil af van al dat gepeupel, het levert sowieso geen drol op, arbeidsintensief en veel logistieke rompslomp.
Dat gaat dus naar Lelystad, en de vrachtvluchten, en zakelijke vluchten kunnen dan uitgebreid worden op Schiphol.
Per saldo zal er nooit minder worden gevlogen, als je voor € 35,00 euro naar Barcelona, Riga of Praag vliegt ga je niet eens meer met de trein.
Treinkaartje Arnhem Amsterdam 2e klasse retour… € 36,00 tel uit je winst.
Er komt gelukkig een beweging op gang om vliegreizen eerlijker te belasten en internationaal treinreizen toegankelijker te maken. Nu zal een treinreis naar bv Barcelona altijd wel langer duren dan een vliegreis, maar ik denk dat reizigers wel klimaatbewuster worden.
Ze moeten openbaar vervoer gratis maken zoals dat in vele landen is, of spotgoedkoop.
Als een micro landje als Luxemburg dat kan waarom hier dan niet?
Ze geven zoveel geld uit aan onzinnige dingen, dan moet dit ook kunnen.
Spoorwegen claimen zich totaal groen, wat wil je dan nog meer?
Wel subsidie voor een Tesla en andere electrische auto’s dat is onzinnig subsiegeld uit geven, mensen die zulke voertuigen willen hebben kunnen hem ook helemaal zelf betalen.
Echt groen zijn deze voertuigen ook nog lang niet.
@Vreeken,
Dacht je dat alleen passagiers vliegen?
Dan moet je maar eens gaan kijken bij Maastricht airport in Beek, 90% logistiek.
Bijna alles vracht, vanaf die tijd draait het daar een stuk beter.
Die goedkope uitstapjes doen het echt niet.
Trouwens hier zijn ze gek, in Amerika gaan ze net zo vaak met het vliegtuig als wij met de fiets bij wijze van spreken.
Kijk eens boven Amerika wat daar vliegt. https://www.flightradar24.com
Co2 beperken moet je in andere werelddelen zijn, niet hier, hier is het schoon.
ANWB, schreef vandaag nog in de Limburger dat 100 rijden de grotste kolder is, te verwaarlozen bij de hedendaagse auto, dus weer een stuk vuile politiek.
En zo gaat die onzin maar door hier in dit land.
@Bart Vreeken 14 mrt 2020 om 11:02 Waarom zouden we minder moeten vliegen?
Teveel uitstoot van broeikasgassen en fijnstof, lijkt mij.
“@Bart Vreeken 14 mrt 2020 om 11:02 Waarom zouden we minder moeten vliegen?”
Bij een verre vliegreis produceer je in één keer een heleboel CO2. Vliegen is eigenlijk belachelijk goedkoop, zowel voor korte vluchten al voor verre vluchten. Dat creëert een vraag die er anders niet zou zijn. Tegelijk worden andere vormen van vervoer, zoals internationale treinverbindingen uit de markt gedrukt.
Daarnaast zie je in de reactie van Gert Visser dat luchthavens problemen geven in de omgeving, wat betreft geluidsoverlast en vervuiling. De overheid wringt zich steeds weer in rare bochten om het te doen voorkomen alsof dat binnen de normen past. En als dat niet meer lukt, of er komt een eigenwijze burger die het allemaal eens na gaat rekenen, dan passen ze de normen wel aan.
@Bart Vreeken:
De mythe dat het OV zaligmakend voor het milieu is mag ook wel eens herzien worden.
Buiten de spits is de vervuiling per passagier enorm; het OV moet dat ook wel doen omdat je met 3 uur spitsrijden geen werkweek kunt vullen.
Vervoer vervuilt en als dat slecht is moet je er wat aan doen.
De meeste werkzaamheden kunnen thuis in de woonplaats plaatsvinden; knelpunten zijn dan een kleine kantoorruimte aan huis en glasvezelverbindingen.
Geen van de ministeries, ZBO’s en andere rijksinstellingen hebben plannen daartoe gepubliceerd.
Academische instellingen maken het helemaal bont, alle zijn klimaatbevlogen en houden vast aan historische en vervuilende onderwijsmethoden.
(Behalve bij de huidige halve noodtoestand, men wordt wakker: dan kunnen colleges wel on-line gezet worden).
Woon-werk en woon-studie zorgen voor grote vervuiling en nodeloos energieverbruik.
Vreeken pleit hier overduidelijk, voor de zoveelste keer, dat vliegen voorbehouden dient te zijn aan de “Elite” .
Het plebs moet maar op de fiets vakantie gaan vieren bij het IJsselmeer.
Vreeken zelf gaat gewoon 3 weken naar Thailand of zo.
Rutte reageerde gistermiddag bij de Corona persconferentie op vraag uit publiek dat met 50% zekerheid je 100% maatregelen moet nemen. Hij claimde dat dat gebaseerd was op risicomanagement praktijk.
Kijk zo wordt dus ook de energiewet en klimaatwet op basis van de CAGW gewettigd door de Rutte-coalitie.
Wie weet hoe je CO2 correct schrijft in deze rubriek en wel met de 2 als subscript ?
Lastig om te testen in live reacties “” voor en “” na het verlaagde teken? test: H20
Een kroon op al je noeste arbeid Martijn, gefeliciteerd, dit moet voelen als een beloning.
En wat een geweldig neutraal interview trouwens, we zijn bijna vergeten hoe het is als iemand zijn bevindingen mag vertellen zonder dat er bij voorbaat een bepaalde draai aan gegeven wordt.
Echt top hoor!
Dank voor je uiting van waardering Cornelia.
Ik ben inderdaad heel content met de belangstelling die van Friesland heeft getoond.
Maar ik realiseer me ook dat mijn analyse pas definitief voeten aan de grond krijgt wanneer de waarneming betreffende de parallel tussen de minima van de 22-jarige zonnecyclus en de klimaatcyclus ook in een peer reviewed tijdschrift wordt beschreven. Hiervoor wil ik o.a. op zoek gaan naar een co-auteur die enige ervaring heeft met het schrijven van peer reviewed publicaties m.b.t. de zon.
Probeer Nick Lewis en Marcel Crok, Mensvoort! Die weten of participeren wellicht (als) een co-auteur.
Dat zou interessant zijn Scheffer, maar heb je wel beseft dat Martijn met dit artikel de luke-warmers over de knie legt? En daarmee dus ook Crok en Lewis.
Re: Scheffer
Dank voor de suggestie. Het ligt denk ik meer voor de hand om te denken aan personen die zelf beschikken over specifieke expertise m.b.t. de werking van de zon.
In mijn artikelen worden enkele prominente namen genoemd die hier wel aan voldoen.
PS. Natuurlijk zou een vorm van samenwerking met een meer breder georiënteerde klimaatwetenschapper ook welkom zijn hoor, maar ik verwacht zelf dat een expert op het terrein van de zon zowel de relevantie als de impact van mijn waarnemingen makkelijker zal kunnen herkennen, omdat de expertise van deze mensen voor wat betreft de zon veel verder reikt dan het perspectief dat bijvoorbeeld in de rapporten van het IPCC wordt beschreven.
@Hans Vles:
CO2 kan je met de huidige editor, het vak waar je je reactie tikt, niet op de juiste wijze typen.
In Word gebruik je sub- en superscript. Kopiëren vanuit Word werkt helaas ook niet.
Wat wel kan is 21°C. (Linker Alt knop indrukken en 248 op je nummertoetsen voor het graden tekentje.)
Groetjes,
Lidi
Hans Vles,
Met de code #8322 moet het lukken. Deze code plaatsen tussen & en puntkomma:
CO₂
Op deze link nog wat meer HTML codes.
https://wattsupwiththat.com/test-2/
Gokje:
CO2 CO2
C14 C14
verloren!
Martijn van Mensvoort claimt niet dat hij het beter weet dan klimaatonderzoekers. Op die loze beschuldiging zou hij niet moeten reageren.
Martijn heeft een bijzondere correlatie aangetroffen en doet zijn best om dat nauwkeurig te onderzoeken en daarvan verslag te doen. Hij verbaast zich er over dat dit niet eerder bekend en onderkend werd.
Over de laatste beschuldiging: hij is in gesprek met klimaatwetenschappers en die hebben hem op punten geholpen (ik denk dat dit Guido is). Hij nadert nu het stadium om er professioneel wetenschappelijk over te publiceren en geeft in het interview aan dat hij daarvoor hulp van deskundigen nodig heeft.
Dus beter dan hem de maat te nemen, zou hulp bij een publicatie op zijn plaats zijn zodat meerdere deskundigen zijn bevindingen kunnen proberen te falsificeren zoals dat in de wetenschap behoort te gaan.
Martijn: zet hem op!
Ik zie dat tijdens mijn reactie het originele bericht verwijderd is. Nu staat het een beetje “zwevend”. Het verwijderde bericht was een aanklacht op basis van drogredenen (stropop) en ademde een onvriendelijke sfeer uit. Jammer, dit zou een uitstekend platform kunnen zijn als we on-topic blijven en verhalen zoals deze met respect kunnen benaderen. (kunnen we ook de politiek een beetje uit de techniek halen? Andersom niet natuurlijk).
Grote bewondering voor het werk van de heer van Mensvoort. Meest in het oog springend: CO2 concentratie in de atmosfeer volgt de temperatuur van de oceaan en niet omgekeerd. De IPCC adepten menen dus eigenlijk dat de staart de hond zwiept (the tail waggles the dog). Ik ben nu meer dan ooit overtuigd dat we grotelijks worden bedonderd.
Re: Peter Barth
Besef wel dat dit punt in mijn analyse enkel wordt gebruikt m.b.t. het perspectief van de natuurlijke cycli, hierbij noem ik de dagelijkse cyclus, de seizoenen cyclus en de ijstijden cyclus maar de multidecadale cyclus wordt bij dit punt niet genoemd.
Dit komt omdat In mijn analyse in de orde van hooguit 15% van de snelle/forse CO2 stijging wordt verklaard door de temperatuurstijging van vooral het oceaanwater. Dit betekent dat het merendeel van de CO2 stijging dus niet kan worden verklaard door de temperatuurstijging.
PS. Goed dat je naar dit punt hebt gerefereerd want ik realiseer me nu dat dit gemakkelijk tot een misverstand zou kunnen leiden. Bij deze dank voor uw inbreng!
Mooi interview. Wat betreft de stelling dat de variaties in de zon de huidige opwarming kunnen verklaren ben ik sceptisch, aangezien de overgrote meerderheid van de onderzoekers stelt dat de activiteit van de zon de laatste decennia is afgenomen. Ik kan ook niet begrijpen dat de minimale variaties van de zonne-activiteit zoveel opwarming kunnen veroorzaken: waar komt al die energie vandaan?
Ik vind de uitleg hier aannemelijker:
h ttps://skepticalscience.com/solar-activity-sunspots-global-warming-basic.htm
(Mensen met meer tijd moeten naast deze ‘basic’ uitleg ook maar eens de ‘intermediate’ en ‘advanced’ tabjes doornemen.)
@vanGelder:
Er is kennelijk ook sprake van “brightening” van de atmosfeer.
Daarom (?) neemt ook de insolatie toe met ~0,38 W/m2/jaar (1960-2019, lineair, De Bilt)
Maar daar wordt geen IR gemeten (tenzij de apparatuur na zonsondergang wordt uitgezet).
De Globale Straling is in De Bilt sinds 1987 met 5,5% toegenomen.
http://www.logboekweer.nl/GlobaleStraling/DeBilt_Glob.pdf
Maar als het helderder is koelt het ’s nachts ook meer af, doordat de netto uitstraling groter is. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur wordt dus groter.
Op onze breedtegraad is de totale netto uitstraling groter dan de totale netto instraling. Dat effect wordt groter als het helderder wordt. Je zou dus verwachten dat de helderder lucht een (klein) netto afkoelend effect heeft. Op wereldschaal is het verschil misschien wel iets positief, maar op wereldschaal is het de afgelopen jaren niet helderder geworden.
Hier de trend van het verschil tussen Tx en Tn (30-jarig gemiddelde). Dit is 0,4 graden groter geworden.
http://www.logboekweer.nl/Temperatuur/DeBilt_Ampl.pdf
Ten eerste.
Moderator, ik zie dat u een reactie van mij op Johantegencensuur heeft verwijderd. Ik geef toe, die was best wel grof. Geen probleem overigens, want u heeft Johanenz ook grondig er af gegooid. Prima en vooral doorgaan zo.
Ten tweede.
Martijn, hou alsjeblieft op met jezelf voortdurend als amateur te presenteren. Ten opzichte van Timmerfransen, Zweedse klimaatidioten, Jettens, Jesses en ook Ruttes, Wiebesen en vele anderen ben je een raswetenschapper.
Nergens in je betoog tover je zo maar ineens een konijn uit een hoge hoed. Alles is onderbouwd met voor beta’s volkomen heldere analyses en onderbouwingen.
Er is nog best een lange weg te gaan, voordat de pluchklevers en hun vazallen, zoals de weermannetjes van de NPO, gaan inzien, hoe fout ze zijn.
Moderator:
AnthonyF,
Ik heb je reactie er niet afgegooid. Die is waarschijnlijk automatisch verwijderd toen ik de reacties van onze huistrol verwijderde.
Anthony, Martijn moet zich onderzoeker noemen want dat is precies wat hij doet.
Bij de NOS wordt je trouwens voor minder al “specialist” of “kenner” genoemd.
Haha ik zie de titel al in het journaal; Martijn van Mensvoort (zonspecialist)
Cornelia, prima idee dat van “onderzoeker”.
Ik zou er dan nog graag het woord “onafhankelijk” aan willen toevoegen. Martijn wordt niet betaald voor zijn fantastische bijdragen.
Het begrip “amateur” doelt in feite op het gegeven, dat iemand niet betaald wordt door/niet in dienst is van iemand anders of een organisatie, in tegenstelling tot “professioneel”.
Echter aan het woord “amateur” is in de loop der tijd helaas ook een negatieve betekenis komen te hangen in de zin van “prutser” o.i.d. en dat is jammer, want het aantal voorbeelden van “amateurs” in de kunst, sport enz die duidelijk beter presteren dan de zgn. duurbetaalde professionals is legio.
Veel belangrijke vindingen zijn door de geschiedenis heen gedaan door amateurs, dat word wel eens uit het oog verloren omdat we het nu heel gewoon vinden.
Een fietsenmaker heeft het bewijs geleverd dat de mens in staat is om te vliegen b.v.
Vul de lijst maar aan.
Heer Labohm, ook prima. Eigenlijk heel goed als met het verwijderen van de trollen ook de reacties daarop verdwijnen. Dat fatsoenlijke mensen zich groen en geel ergeren aan de Johans, Henken en noem maar op is denk ik nu wel genoegzaam bekend.
Dank voor uw reactie.
De zogenaamde PMOD-ACRIM controverse is in de klimaatwetenschap wel besproken. Ik heb de indruk dat de PMOD-methode als meer betrouwbaar wordt beoordeeld. Nicola Scafetta hoort blijkbaar bij de minderheid die er anders over denkt.
h ttps://skepticalscience.com/acrim-pmod-sun-getting-hotter.htm
Dank voor je input vanGelder.
Mag ik je er eerst even op wijzen dat op de welbekende Klimaatveranda blog het onderwerp van de PMOD-ACRIM controverse nooit is besproken, zie:
https://klimaatveranda.nl/?s=PMOD+ACRIM
Vervolgens wil ik je er op wijzen dat in mijn december artikel in paragraaf VI wordt beschreven waarom het IPCC de voorkeur heeft gegeven aan de PMOD methode, zie:
http://klimaatcyclus.nl/klimaat/1890-1976-zon-toont-perfecte-correlatie-met-temperatuur-invloed-CO2-blijkt-nihil.htm#controverse
Het IPCC blijkt hierbij de bezwaren van meerdere expert teams op het allerhoogste niveau in de materie van de zon terzijde te hebben geschoven. Dit heeft er toe geleid dat de betreffende expert teams de analysemethode van het IPCC als “niet-wetenschappelijk” beschouwen, o.a. omdat de uitkomst niet wordt gesteund door de satellietmetingen.
Overigens, er wordt in de wetenschappelijke literatuur eigenlijk al heel lang gepubliceerd over dit onderwerp… maar dit gebeurd meestal door auteurs die het belang van dit cruciale controversiële onderwerp onder de aandacht willen brengen, terwijl men binnen de gelederen van het IPCC geneigd is om het onderwerp buiten beeld te houden, zie:
https://scholar.google.com/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=PMOD+ACRIM+controversy&btnG=
(Mensen die zich nog niet echt in dit onderwerp hebben verdiept kunnen met deze laatste link gemakkelijk een blik werpen op de meest relevante publicaties over dit onderwerp in Google Scholar)
PS. Tenslotte wil ik je er ook op wijzen dat de bron die je toont het volgende beschrijft:
https://skepticalscience.com/acrim-pmod-sun-getting-hotter.htm
In deze analyse van John Cook uit 2010 wordt überhaupt niet ingegaan op het belang van de minima, noch op het belang van de 22-jarige cyclus van de zon.
Uit de LISIRD data set van LASP top onderzoeker Greg Kopp blijkt dat de beschrijving van Cook op basis van het perspectief van de minima van de zonnecyclus feitelijk onjuist is; hij maakt in feite dezelfde denkfout als in de rapporten van het IPCC wordt aangetroffen… namelijk door 2 fundamenteel belangrijke zaken over het hoofd te zien: enerzijds het belang van de minima en anderzijds ook het feit dat de cyclus van de zon toch echt 22 jaar in beslag neemt… en geen 11 jaar.
(John Cook staat overigens ook bekend als een controversieel klimaatactivist – vanwege het gebruik van dubieuze onderzoekstechnieken waarmee doelgericht wordt gesuggereerd dat er sprake zou zijn van 97% consensus onder klimaatwetenschappers. Cook is zelf geen expert op het gebied van de materie van de satellietmetingen van de zon; hij houdt zich doelgericht bezig met zaken die veelal betrekking hebben op de beeldvorming rondom het klimaat)
Beste Martijn,
Op klimaatveranda is volgens mij geen artikel gewijd aan de PMOD-ACRIM-controverse, omdat het uiteindelijk maar een klein verschil uitmaakt. Over de invloed van de zon is wel uitvoerig bericht, bijvoorbeeld:
h ttps://klimaatveranda.nl/2016/09/12/recordwarmte-op-de-aarde-ondanks-een-koude-zon/
Ik vind het nogal een groot verwijt dat IPCC zaken over het hoofd zou zien, ik denk eerder dat het IPCC bepaalde zaken niet noemt omdat uit de beschikbare kennis wordt geconcludeerd dat die niet relevant zijn. Als je het daarmee oneens bent, zou je in elk geval je zienswijze bij het IPCC zelf moeten melden.
Ik vind het kwalijk dat je probeert John Cook te diskwalificeren vanwege zijn onderzoek over de wetenschappelijke consensus. Ten eerste heeft dat helemaal niets te maken met zijn artikel van 2010; ten tweede is dat onderzoek naar consensus verschillende malen herhaald door anderen, met steeds vergelijkbare uitkomsten.
Martijn van Mensvoort
Bedankt voor het bijzondere inkijkje in je bewonderenswaardige onderzoek dat je tot nu toe deed.
Je verschaft aan een leek als ik ben het inzicht dat er mogelijk nadrukkelijker invloeden op ons klimaat inwerken dan waar de MSM doorgaans over berichten. Die berichten ervaar ik zonder uitzondering als vooringenomen en politiek bepaald.
Dan is jouw manier van onderzoeken en de open dialoog een verademing. Hopelijk levert jouw insteek een doorbraak op. Al was het maar in een debat met de anders gestemden. Dat zou al winst zijn.
Uiteraard moet dat dan wel een ópen debat zijn. Marcel Crok heeft dat ook geprobeerd, maar helaas is dat, althans naar mijn inzicht, niet gelukt.
Re: vanGelder
Figuur 17 in mijn februari artikel toont aan dat de impact van het verschil tussen de analyse van Willson & Morodov (ACRIM) vs Fröhlich & Lean (PMOD) enorm is; volgens de ACRIM verklaard de zon ruim de helft (tot 69%) van de temperatuurstijging sinds eind jaren ’70 en volgens de PMOD gaat het om een klein percentage.
Zie:
http://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/Greg-Kopp-LASP-december-18-2013.jpg
(VanGelder, je lijkt je veronderstelling uit de lucht te hebben gegrepen; merkwaardig, als het verschil klein zou zijn dan zou er geen sprake zijn geweest van een ‘controvverse’… eigenlijk kunnen we zelfs spreken van een soort van ‘vete’ tussen de onderzoeksteams van Willson & Fröhlich die al eind jaren ’90 is ontstaan)
Re: vanGelder
In mijn antwoord bij vraag 20 beschrijf ik o.a. twee punten waaruit direct blijkt dat de analyse van het IPCC onvolledig is… maar het derde punt is wellicht nog meer zorgwekkend:
“Ik heb geen idee hoe onderzoekers van het KNMI zullen reageren wanneer ze worden geconfronteerd met de vragen als:
(1) – Waarom wordt in de rapporten van het IPCC de 22-jarige zonnecyclus geheel over het hoofd gezien?
(2) – En waarom wordt in het laatste uitgebreide IPCC AR5 rapport uit 2013 wel beschreven dat de minima van de zonnecyclus zowel meer stabiel als meer betrouwbaar zijn voor de lange termijn trend, om vervolgens met dit punt in de eigen analyse geen rekening te houden?
(3) – En zijn de onderzoekers zich bewust dat de keuze van het IPCC voor de PMOD methode stevig wordt bekritiseerd vanuit de meest ervaren onderzoeksteams op het allerhoogste niveau?”
Overigens vanGelder, ook de kwestie van de versterkende factor die een rol speelt bij de impact van de zon had ik hier als een 4de punt kunnen toevoegen. Want ook op dit punt werkt het IPCC met een inschatting die ongeveer een factor 3 lager ligt dan uit de beschrijvingen in wetenschappelijke literatuur blijkt. Met andere woorden: uit mijn analyse blijkt dat het IPCC stelselmatig keuzes heeft gemaakt waarvoor de invloed van de zon in feite op papier fors kleiner lijkt te zijn dan zeer waarschijnlijk het geval is.
Tenminste 1 hoogleraar in Nederland is op de hoogte van de inhoud van mijn analyses.
Ik heb recent mijn onderzoek ook onder de aandacht gebracht bij een prominente onderzoeker van het KNMI.
En ik heb aangegeven dat ik in de nabije toekomst mijn prioriteiten ga verzetten door op zoek te gaan naar een wetenschappers die bereid is om enige assistentie te verlenen bij het schrijven van een wetenschappelijke publicatie.
In dit perspectief vind ik het eigenlijk onredelijk dat je van mij als amateur onderzoeker vraagt om zelf contact te zoeken met het IPCC.
Want ik denk zelf dat ik bij het IPCC pas een voet aan de grond zou kunnen krijgen wanneer ik er in slaag om een peer reviewed publicatie te realiseren, die vervolgens aan het IPCC kan worden voorgelegd.
Op zichzelf kan ik het wel waarderen dat je erkent dat je niet in de positie bent om de impact en relevantie van mijn onderzoek te beoordelen.
Maar ik hoop dat je wel inziet dat ik in deze kwestie niet over één nacht ijs ben gegaan… en bovendien berust mijn onderzoek geheel op een getalsmatige analyse.
Tenslotte wil ik je er nog eens op wijzen dat je spreek in termen van “verwijten”, ik spreek zelf vooral in termen van conclusies op basis van zowel getalsmatige bevindingen als een analyse van de methode die het IPCC zelf gebruikt. In mijn laatste analyse heb ik voor de periode t/m 1976 m.b.v. de TSI data data set die het IPCC zelf gebruikt aangetoond dat mijn analyse ook wordt bevestigd voor de periode voorafgaand aan het satelliet tijdperk.
Ik hoop dat je nu alsnog enigszins in staat bent om te begrijpen dat mijn aandacht tot dit moment vooral heeft gelegen bij het aanscherpen van mijn analyse.
Je moet je ook realiseren dat de interactie rondom mijn artikelen afgelopen maanden mij ook vooruit heeft geholpen in dit proces.
PS. Ik signaleer eigenlijk ook een irrationele component in je feedback, want eigenlijk lijkt het erop dat ik in jouw ogen eerst het IPCC zou moeten overtuigen voordat ik de inhoud van mijn analyse wereldkundig maak. Voor alle duidelijkheid: het IPCC werkt met een netwerk van ‘expert reviewers’; bij hen ligt de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat de inhoud van het volgende IPCC rapport een weergave vormt van de beschikbare kennis. Ik realiseer me dat zij hierbij vooral zullen afgaan op wat er in peer reviewed publicaties is verschenen… dus daarom is deze fase in mijn ogen voor mij als amateur onderzoeker geenszins een geschikt moment om bij het IPCC aan te kloppen met mijn analyse.
(VanGelder, ik hoop dat deze beschrijving je zal helpen om te begrijpen waarom ik zelf geen initiatief neem om contact te zoeken met het IPCC, want ik zal eerst elders een voet aan de grond moeten krijgen in de vorm van een peer reviewed publicatie voordat mijn onderzoek bij het IPCC eventueel ook een voet aan de grond kan krijgen, etc.)
Martijn,
Dank voor je uitgebreide uitleg. Mijn opmerking dat je maar direct met het IPCC zou moeten discussiëren over jouw inzichten, was dus niet goed doordacht. Ik heb wel gelezen dat iedereen die zelf verklaart ergens verstand van te hebben zich kan melden als expert reviewer bij het IPCC, maw je hebt geen diploma of certificaat nodig. Maar ik kan me wel voorstellen dat je daar geen eerlijke kans krijgt in een discussie met full-time wetenschappers die jaren in het vak zitten.
Wat betreft mijn bewering dat de PMOD-ACRIM controverse maar over een klein verschil gaat: die heb ik niet uit de lucht gegrepen, maar gebaseerd op het stukje van SkepticalScience dat hierboven al een paar keer aangehaald is. Die informatie is uit 2010, en de heren van klimaatveranda hebben dit onderwerp kennelijk niet belangrijk genoeg gevonden om een artikel over te schrijven.
Mijn beeldvorming over klimaatverandering en het debat erover is dit: in de afgelopen jaren is bij mij het besef gegroeid dat het broeikaseffect grote problemen met zich mee gaat brengen als de mensheid niet hard gaat werken aan het verminderen van de uitstoot. Ik vertrouw daarbij op de algemene kennis over klimaatwetenschap, zoals te vinden bij KNMI, NASA, Bart Verheggen. Ik wil niet alles klakkeloos aannemen en lees ook wel over dissidente standpunten, oa op deze site; maar volgens mij zijn de meeste daarvan ingegeven door belangen in de fossiele sector, weerstand tegen verandering, of groot wantrouwen jegens de overheid.
Jouw analyse is daarop een uitzondering, het verhaal is alleen zo strijdig met de mainstream ideeën in de klimaatwetenschap dat ik er niet in mee kan gaan. Het gaat mij ook niet lukken om die analyse uitgebreid te bestuderen. Ik heb wel enige kennis van de begrippen, maar ik heb de wiskunde niet meer paraat. Toelichting: ik ben ooit afgestudeerd in de sterrenkunde, maar inmiddels al ruim 25 jaar werkzaam in de IT.
Mijn beeld over klimaatverandering geeft mij het gevoel dat Hans Custers gelijk heeft als hij stelt dat jouw theorie een rekenmodel is zonder een natuurkundige verklaring. Dat oordeel is alleen kort door de bocht en gaat voorbij aan alle details en referenties die je gepresenteerd hebt. Hopelijk vind je een reviewer die én deskundig is op het terrein van de zon én de tijd wil nemen om die details te bestuderen.
Terechte punten hoor, vanGelder. Er zitten vele gaten in het verhaal van Martijn, waarop ik hem heb gewezen, zowel on-line als off-line. Hij heeft ze niet kunnen dichten.
Mijn conclusie is dat, in de terminologie van Martijn, juist het temperatuur – minimum-TSI verband spurieus is. Het verband tussen temperatuur en CO2 voor dezelfde jaren als de kleine figuur rechtsonder in de figuur met de roze lijn is een stuk groter dan de 0.902 die Martijn presenteert. Als (T,CO2) spurieus is, volgens Martijn, dan is zijn temperatuur – minimum-TSI verband dat ook. Gelijke monniken, gelijke kappen.
De overige gaten zijn uitgebreid bediscussieert onder het recente artikel van Guido en Martijn’s eerdere bijdragen.
Re: Ronald “Het verband tussen temperatuur en CO2 voor dezelfde jaren als de kleine figuur rechtsonder in de figuur met de roze lijn is een stuk groter dan de 0.902 die Martijn presenteert.”
Ronald, je beschrijving is in mijn ogen eigenlijk deels onjuist:
Voor de periode vanaf 1880 heeft de 0,902 [p=0,000] waarde betrekking op de LISIRD vs HadSST3 correlatie.
De bijbehorende correlatie die betrekking heeft op CO2 vs HadSST3 correlatie bedraagt 0,916 [p=0,000], wat nauwelijks hoger is want bij dat soort kleine verschillen mag eigenlijk gewoon vergelijkbare waarden worden gesproken.
Het klopt dus niet dat de bijbehorende CO2 correlatie “een stuk hoger” is (zelfs wanneer je uit zou gaan in het plaatje van v. Oldenborg op basis van de GISS dan kun je eigenlijk enkel spreken van “hoger”… maar dan zitten we een vergelijking te maken met 2 verschillende temperatuur series – dus daar kun je ook geen harde conclusies aan verbinden).
PS. Voor de periode t/m de eind jaren ’70 zijn dit de correlaties:
LISIRD vs HadSST3: +0,813 [p=0,000]
CO2 vs HadSST3: +0,544 [p=0,018]
(Bovenstaande waarden hebben betrekking op de ‘primaire minima’; bij de secundaire minima zijn de waarden voor de gehele periode beide exact even hoger, echter voor de periode t/m de eind jaren ’70 is de correlatie met de zon zelfs nauwelijks lager; wanneer de primaire minima en de secundaire minima worden samengevoegd dan ontstaat een vergelijkbaar beeld waaruit blijkt dat de correlatie met de zon op basis van in totaal 40 jaren uitkomt op +0,841 [p=0,000]…. en voor CO2 bedraagt de waarde dan +0,885 [p=0,000], dus eigenlijk ook weer vergelijkbaar. Echter, wanneer we alle jaren in beschouwing nemen voor de periode 1880-2018 dan liggen de waarden op respectievelijk voor de zon: +0,418 en voor CO2 +0,878 … dus hier zien we eigenlijk heel mooi wat de impact van de dynamiek is wanneer we de aandacht richten op de minima plus de omringende jaren of op alle jaren: bij de zon scheelt dit ongeveer 2. Kortom, beeld wordt steeds duidelijker: het verband tussen de zon en de temperatuur is eigenlijk zeer stabiel – zowel tot eind jaren ’70 als na de jaren ’70. LET OP: hierbij is nog geen enkele correctie toegepast… terwijl we inmiddels weten dat alle correcties het verband tussen CO2 en de temperatuur verzwakken terwijl dit bij de zon binnen bepaalde bandbreedtes juist de correlatie vergroot!!! Binnenkort gaat ook dit in een artikeltje worden beschreven; de illustraties zijn inmiddels bijna klaar)
Een wat warrige reactie, Martijn. “Nauwelijks hoger” is wetenschappelijk bezien een nietszeggende uitdrukking. Met p=0.000 geef je aan dat het verschil statistisch significant is.” Het verschil is dus relevant.
Verder lees ik in je reactie vooral dat de correlatie (T,CO2) vergelijkbaar is met (T,TSI_min). Als het ene verband spurieus is, in jouw terminologie, dan is het andere dat ook. Gelijke monniken, gelijke kappen.
Overigens heeft Klaas eerder al eerder laten zien dat correlatie(GISSTEMP4,ln(CO2/280) = 0.983 voor dezelfde jaren als in jouw plaatje. Substantieel hoger dus dan jouw 0.902. Voor de periode 1976-2017 komt hij zelfs op een welhaast “perfectie correlatie” van 0.999797. Je kon het in eerste instantie niet geloven, wist zeker dat hij een fout gemaakt moest hebben, maar moest daarop terugkomen.
Maar wat jij en Klaas hier doen is gegoochel met getallen en heeft weinig te maken met wetenschap. Je kunt uit de data krijgen wat je wilt en wat past in het straatje dat een ieder nastreeft, wanneer je slechts een klein deel van de totale data selecteert, hetgeen jullie beide doen.
Kortom, om te beginnen zou je correlaties moeten bepalen o.b.v. de gehele dataset. Ik hoop dat je dat nu wel gaat doen in je vervolg artikel, maar vrees het ergste. In dat licht zijn de groene getalletjes in de figuur met de roze lijn verhelderend; voor iedere deelperiode is corr(T,CO2) kleiner dan wanneer je de gehele periode neemt. Wat betekent dat volgens jou?
Ronald, je gebruikt allerlei superlatieven… zonder enige vorm van onderbouwing; want gisteren sprak je eerst over “vele gaten in het verhaal van Martijn” om vervolgens een “conclusie” te presenteren waarin je enkel suggereert dan de CO-T correlatie veel groter zou:dan de zon-T correctie. In mijn reactie van 15 mrt 2020 om 03:47 heb in detail beschreven dat je claim onwaar is omdat de CO-T waarde in zeer beperkte mate hoger is: “0,902 [p=0,000]” vs “0,916 [p=0,000]”; ik zie geen reden waarom dit verschil niet zou kunnen worden beschreven in termen van “nauwelijks hoger”.
Vervolgens suggereer je dat mijn reactie “warrig” zou zijn… opnieuw zonder toe te lichten waarom je die term gebruikt:
Je argument dat de term “nauwelijks hoger” een “nietszeggende uitdrukking” zou vormen binnen het perspectief van de wetenschap is absurd, want de beschrijving dekt overduidelijk wel degelijk het getalsmatig zeer kleine verschil tussen de waarde 0,902 en 0,916.
Ik heb trouwens geen idee wat je bedoelt met je opmerking m.b.t. p=0,000, want deze betreffende significantie niveaus zijn van toepassing op zowel de waarde 0,902 als de waarde 0,916.
Vervolgens presenteer je een redenering die in mijn ogen aantoont dat je de materie fundamenteel eigenlijk niet goed lijkt te begrijpen. Opnieuw gebruikt je niets zeggende superlatieven die vooral op sentimentele gronden berusten.
Immers, in mijn onderzoek wordt beschreven dat de CO2-T correlatie grotendeels ontstaat onder invloed van de zon tot de eind jaren ’70; dit blijkt o.a. uit de diverse “perfecte correlaties” die ik in mijn februari artikel voor die periode heb beschreven. Weliswaar via een correctie voor vulkanisme, maar zonder die correctie liggen de correlaties dus ook in de orde van +0,90.
In mijn reactie hierboven 15 mrt 2020 om 03:47 heb ik dit onderbouwd m.b.v. de omvang van de correlaties die ik heb beschreven voor de periode tot eind jaren ’70.
In een notendop ontstaat bij de 40 jaren rond de minima het volgende beeld:
Zon + Ozon = Temperatuur
Martijn, mijn antwoord laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Het valt me op dat als je mijn punten niet begrijpt en daarmee mijn boodschap aan jou misverstaat dat je dan snel neigt naar kwalificaties als “emotie” en “sentimentele gronden”.
Ik heb mijn punten gemaakt en heb daar in dit stadium niets aan toe te voegen.
Ronald, ik gebruik de term “sentimentele gronden” omdat je wel vaker feedback geeft waarbij je eerst begint met het uiten van superlatieven om vervolgens een conclusie te trekken op basis van je eigen superlatieven.
(Bij je getalsmatige analyse toon je dezelfde neiging; het voorbeeld waarbij je spreekt in termen van “een stuk groter” terwijl het gaat over getallen in de zone 0,90-0,95 toont aan dat je woordkeuze geenszins objectief is; bovendien meet je ook met 2 maten want de omschrijving “een stuk groter” is qua taalgebruik eigenlijk in alle opzichten vergelijkbaar met mijn omschrijving “nauwelijks groter” … desondanks probeer je vervolgens de suggestie te wekken dat mijn woordkeuze een “wetenschappelijk bezien een nietszeggende uitdrukking” zou zijn, terwijl je zelf in je eigen beschrijving dus soortgelijke termen gebruikt. In mijn ogen presenteer je daarmee vooral beschrijvingen die subjectief van aard zijn; dit is denk ik enkel te verklaren doordat hierbij vermoedelijk “sentimentele gronden” waarschijnlijk een rol spelen. Je meent dat er allerlei “gaten” in mijn beschrijvingen zouden zitten, maar dit heb je vervolgens in mijn ogen op geen enkele manier hard weten te maken… en daarmee betreft ook dit niet veel meer dan beschrijving in termen van superlatieven waarmee je vooral je eigen sentiment verwoord)
Ik hoop dat er iemand uit de klimaatwetenschap bereid is de theorie van Martijn serieus door te nemen. Anders blijft de gedachte maar hangen dat de mainstream wetenschappers vooringenomen zijn en alternatieve verklaringen niet serieus nemen.
Sorry, ik pas.
Bovendien, Clintel geeft toch zo’n bijzonder reservoir van hoogleraren? Het KNMI stond niet open voor hun college over statistiek, misschien Martijn wel.
Re: Voorbijganger
Binnenkort volgt een vereenvoudigde analyse gericht op de grafiek van v. Oldenborgh waarbij duidelijk zal gaan worden op basis van 40 van de 140 jaren sinds het jaar 1880 dat de correlatie tussen de activiteit van de zon en de temperatuur van het oceaanwater oppervlak tot de eind jaren ’70 zelfs heel duidelijk sterker blijkt te zijn geweest dan tussen CO2 en de temperatuur van het oceaanwater oppervlak het geval is geweest.
Nadien is de correlatie tussen CO2 en de temperatuur weliswaar flink sterker geworden, maar dit geldt ook voor die andere correlatie.
Ik ga bovendien ook laten zien dat de roze lijn in de grafiek van v. Oldenborg eigenlijk een verkeerd beeld geeft van de onderliggende dynamiek; dit blijkt zelfs direct het gevolg van de wijze van presentatie waarbij een totaal ander beeld zichtbaar wordt wanneer de jaren in de vorm van punten worden gepresenteerd i.p.v. de notering in de vorm van de jaartallen.
(Kortom… wordt vervolgd!)
Dus omdat Martijn geen klimaatonderzoeker is van origine, kan hij zich deze materie ook niet eigen maken, ondanks dat hij ervaring heeft als onderzoeker? En dus vrijwel zeker over de vermogens beschikt om materie te doorgronden? Daarnaast kan hij ook niet zo ”slim” zijn dat hij iets ontdekt wat anderen over het hoofd hebben gezien of zich daar niet uitgebreid mee hebben beziggehouden? Ken uw geschiedenis!!
Verder is hij duidelijk op zoek naar wetenschappers die zijn verhaal kunnen staven/beoordelen en waarna hij een peer-reviewed artikel hoopt te publiceren. Misschien de toon van je tekst maar eens wijzigen? Je zou in ieder geval bewondering kunnen opbrengen dat iemand zijn nek zo uitsteekt, inplaats van het direkt zo af te wijzen. Wat dat laatste is toch duidelijk tussen de regels door te lezen.
Tenslotte zijn er grote groepen wetenschappers die het huidige CO2 verhaal niet voor zoete koek aan nemen.
Jan van Holten,
Ik acht Martijn van Mensvoort best wel in staat om zich deze materie eigen te maken. Ik heb bewondering voor zijn grondige analyses en de professionele uitwerking die in eerdere artikelen op climategate is gepubliceerd. Maar ik lees ook andere informatie over klimaatwetenschap en daarom ben ik toch sceptisch over de theorie van Martijn. Het is echt niet zo dat ik die theorie zomaar direct af zou wijzen. Overigens zijn er in mijn beleving geen ‘grote groepen wetenschappers die het huidige CO2 verhaal niet voor zoete koek aannemen’.
Dank voor je uiting van waardering van Gelder.
Ook fijn om te vernemen dat je het in ieder geval gewenst acht dat de wetenschap mijn onderzoek serieus tegen het licht houdt.
PS. Ik heb er overigens alle begrip voor dat je je niet direct laat overtuigen enkel op basis van mijn beschrijvingen hoor. Logisch, want in de wetenschap moeten beschrijvingen natuurlijk ook getest worden. Maar in dit geval wil ik er wel op wijzen dat mijn waarnemingen in feite een stap verder gaan dan in de klimaatwetenschap gewoon is. Want het is in mijn ogen eigenlijk zelfs merkwaardig dat men enerzijds binnen de wetenschap wel heeft onderkend dat de cyclus van de zon 22 jaar in beslag neemt en dat bij de TSI vooral de aandacht dient te worden gericht op de minima om de lange termijn trend te kunnen bestuderen… om vervolgens te moeten constateren dat zowel in de rapporten van het IPCC als in de vermeende “consensus” helemaal geen rekening wordt gehouden met deze twee punten, terwijl deze in mijn onderzoek juist van cruciaal belang blijken te zijn.
Hé, zeurpiet is nog niet terug naar Spanje.
Martijn,
Mooi en duidelijk interview waarin je de zaken rustig, onbevooroordeeld en uitgebreid de revue laat passeren. Echt de moeite van het lezen waard.
Mijn complimenten.
Martijn, hulde voor de wijze, waarop je vrijwel direct reageert op (betweterige) kritiek.
In de eerste plaats zijn je reacties helder en ruimschoots wetenschappelijk onderbouwd.
Maar het is vooral de waardige, beschaafde toon van je reacties.
Respect man.
De “Moderator” (Hans-van-de-censuur) beweerde gisteren het volgende over mij:
” maar steeds weer onder andere namen, e-mailadressen en IP-adressen terug te komen..”
Zoals iedereen kon zien, post ik hier al weken onder dezelfde gebruikersnaam “Johan ***”. Dat ik dat wat heb gevarieerd, is om een duidelijjk signaal te geven: ik wil mijn gebruikersnaam niet veranderen, maar Hans-van-de-censuur duwt me in die richting.
Ik post ook steeds van dezelfde laptop, dus ik betwijfel dat mijn IP-adres veranderd is.
Maar ja, ik weet dat de leugen regeert op deze blog, dus Hans beweert gewoon maar wat en de gelovigen zullen het slikken.
“Nogmaals, hij is niet welkom hier.”
Waarom ben ik hier niet welkom? Leg dat eens uit, Hans! Is het omdat ik te vaak een ongemakkelijke waarheid verkondig?
Wil je me hier weg? Ga dan eens in op de inhoud van hetgeen ik post, en toon aan dat ik domme fouten maak. Als je me te vaak voor schut kunt zetten door mijn standpunten te doorprikken, dan zal ik met de staart tussen de benen wel weggaan! Maar zolang ik doorheb dat mijn ongemakkelijke waarheden worden verwijderd omdat jij daar niet op kunt antwoorden, zal ik ze blijven posten!
Wie doet er hier nu kinderachtig? Ik die hier probeer in te gaan op de inhoud van een artikel of een reactie? Of Hans Labohm die mijn bericht verwijdert omdat hij niet wil dat mijn standpunt gezien wordt?
Hans Labohm, ga ook eens naar WIkipedia en lees deze definities eens!
“Moderator” = “Een moderator (vrij vertaald uit het Engels: aanpasser) dient een gesprek, discussie in goede banen te leiden, bijvoorbeeld bij een verkiezingsdebat. Hij stelt de vragen, verleent of ontneemt deelnemers het woord, betrekt eventueel vragen uit het publiek in de discussie. Het is dan synoniem van gespreksleider.
Censuur = “Internetcensuur is de controle of onderdrukking van de toegang tot en het plaatsen van informatie op het internet.”
Johantegencensuur
Ik laat dit “varkentje” met genoegen over aan de moderator.
Martijn, ik ben wel niet van het KNMI, maar zal toch proberen op de vragen van jou te antwoorden:
(NB: alhoewel dit dus rechtstreeks aan Maartijn geadresseerd is, heeft Hans Labohm toch al geprobeerd om een discussie te dwarsbomen, door mijn bericht reeds viijfmaal te verwijderen.)
“– Waarom wordt in de rapporten van het IPCC de 22-jarige zonnecyclus geheel over het hoofd gezien?”
Ze staren zich niet blind op specifieke cycli. De onderzoekers kijken gewoon naar de data, en zien een minimaal effect van variatie in de irradiatie door de zon op het klimaat en op de huidigeopwarming. Dan moet je niet verder gaan zoeken naar een effect van een 22-jarige cyclus.
“– En waarom wordt in het laatste uitgebreide IPCC AR5 rapport uit 2013 wel beschreven dat de minima van de zonnecyclus zowel meer stabiel als meer betrouwbaar zijn voor de lange termijn trend, om vervolgens met dit punt in de eigen analyse geen rekening te houden?”
Omdat dat klein beetje variatie in irradiatie echt niet verantwoordelijk kan zijn voor een stijging van 1°C, duh…
“– En zijn de onderzoekers zich bewust dat de keuze van het IPCC voor de PMOD methode stevig wordt bekritiseerd vanuit de meest ervaren onderzoeksteams op het allerhoogste niveau?”
Of ze zich daarvan bewust zijn, dat weet ik natuurlijk niet. Maar zou het ook niet kunnen zijn dat “Richard Willson, de eigenaar van het ACRIM satelliet systeem” blijk geeft van “vooringenomenheid” (waar je blijkbaar nu niet aan denkt, maar je anderen wel van bechuldigt)? Ik heb verder ook mijn bedenking wanneer je Scafeta als “de meest ervaren onderzoeksteam” beschrijft….
Sneue reactie…
Prima inhoudelijke reactie van Johan***. Deze site kan meer van dit soort input goed gebruiken.
Johantegencensuur
‘“– Waarom wordt in de rapporten van het IPCC de 22-jarige zonnecyclus geheel over het hoofd gezien?”
Ze staren zich niet blind op specifieke cycli. De onderzoekers kijken gewoon naar de data, en zien een minimaal effect van variatie in de irradiatie door de zon op het klimaat en op de huidigeopwarming. Dan moet je niet verder gaan zoeken naar een effect van een 22-jarige cyclus.’
Als men een een minimaal effect van variatie in de irradiatie door de zon op het klimaat en op de huidigeopwarming ziet, misschien zou men dan ook beter naar de aarde zelf moeten kijken?
Zijn er geologen die wél de aarde betrekken bij de cycli van de temperatuur?
Want, als de warmte hoofdzakelijk van de aarde zelf komt (~270K, dan is een deken van e.o.a. gas natuurlijk een mogelijke isolator. Zoiets gebruikte men altijd in de landbouw op kleine schaal: Een deken van stro o.i.d. .
Maar, het kan ook zijn, zoals bij andere ‘hypes’, dat er een ‘ander’ doel gediend moet worden. Dan gaan wetenschap en doel(en) waarschijnlijk verwarrend op elkaar werken, is het niet?
Want, ook dat moet niet vergeten worden. De geschiedenis op deze aarde is niet de eerste maal onderhevig geweest aan de uitwerking van complotten.
Daarom is e.e.a. wellicht wat ‘verwarrend’?
AntiSoof,
De warmte komt niet uit de aarde zelf.
h ttps://skepticalscience.com/underground-temperatures-control-climate.htm
vanGelder,
De warmte komt volgens de laatste inzichten voor overgrote deel uit de aarde (zelf). Zie de linkjes bij mijn commentaar van de week. Het is een gegeven. ( Dat sceptical science blinkt uit in woorden, maar getallen zijn ze schaars mee. Ik vind 44 terawatts best wel veel. ).
Maar ik zou zeggen: geologen of ‘wijzen’ alhier (?) vertelt, hoe zit het: ?
En zie bijvoorbeeld WIKI: De rest van de energie, de kortgolvige ultraviolette straling en de langgolvige infraroodstraling, worden door de atmosfeer geabsorbeerd. Eenzelfde hoeveelheid energie als geabsorbeerd, wordt door de Aarde en de atmosfeer weer uitgestraald naar de ruimte als infrarode aardse straling.
Als ik goed lees dan bereikt +/- 684 Watt/m2 de aarde. En die wordt ook weer uitgestraald? En de vraag is ook, is de energie in de vorm van warmte (infrarood) of (ander) licht (straling).
…???
Enerzijds is de 22-jarige cyclus fundamenteel bezien toch echt waar het allemaal om draait bij de zon. Dit is al heel lang bekend in de wetenschappelijke literatuur, maar dit kun je bijvoorbeeld ook op Wikipedia lezen.
Anderzijds heb ik diverse analyse gepresenteerd waaruit blijkt dat wanneer rekening wordt gehouden met de 22-jarige cyclus van de zon de correlatie met de temperatuur aanzienlijk hoger is dan wanneer enkel rekening wordt gehouden met de 11-jarige cyclus. Nog sterker, wanneer we naar de minima kijken dan worden dusdanig hoge correlaties aangetroffen die nauwelijks onderdoen voor de hoge correlaties tussen CO2 en de temperatuur.
In dit perspectief is het in mijn ogen merkwaardig dat u vervolgens een redenering presenteert waarin je ervoor pleit om de 22-jarige cyclus toch te negeren…. zonder enige vorm van onderbouwing. U lijkt hierbij bovendien voorbij te lopen aan het feit dat zelfs de relatie tussen de 11-jarige zonnecyclus en de temperatuur als “onbegrepen” wordt beschouwd. Daarom wekt uw pleidooi bij mij de indruk dat u waarschijnlijk nauwelijks beseft… dat u in feite oproept om vast te houden aan een benaderingswijze die niet wordt begrepen.
Kortom, in feite komt uw oproep daarom neer op een pleidooi om het proces van verder onderzoek te blokkeren.
Deze reactie maakt voor mij duidelijk dat u niet op de hoogte bent van de redenering die het IPCC hierbij zelf gebruikt.
Want men gebruikt enkel het argument om de data van bepaalde jaren niet te willen negeren.
Voor mij blijkt uit deze redenering van het IPCC dat men een afweging heeft gemaakt waarbij de expertise van experts waarschijnlijk buiten beschouwing is gelaten. Er zijn inmiddels verschillende experts (hoofdauteurs en reviewers) geweest die niet langer aan de IPCC rapporten willen meewerken omdat de inhoud van de samenvattingen veelal door niet-wetenschappers wordt bepaald – meestal gaat het om mensen uit de kringen van klimaat activistische bewegingen.
Ik ga er niet omheen draaien: voor mij is inmiddels duidelijk dat men in feite onverstandige keuzes maakt omdat de materie door betrokkenen onvoldoende wordt begrepen. Het is eigenlijk zelfs niet rationeel om enerzijds bij herhaling te beweren dat het inzicht aanwezig is dat de minima van de zonnecyclus meer betrouwbare informatie geven over het verloop van de trend… om vervolgens de impact van de minima in feite te laten “verzuipen” in de ruis die t.g.v. door de overige fases van cyclus ontstaat.
In mijn ogen is dit in feite een onverantwoorde keuze.
Aangezien ik geheel op basis van mijn eigen analyse tot dit besef ben gekomen… is het voor mij dan ook geenszins verrassend om te zien dat wetenschappers binnen meerdere experts teams op het allerhoogste niveau (zowel het ACRIM team als het Nimbus-7 team) op basis van andere punten tot de conclusie zijn gekomen dat de methodiek van het IPCC zelfs als niet-wetenschappelijk kan worden omschreven.
U probeert het argument hier speculatief enkel op basis van retoriek om te draaien.
Overigens, u geeft een onjuiste weergave van mijn beschrijving m.b.t. Scafetta en “de meeste ervaren onderzoeksteams”. In mijn februari artikel kunt u in paragraaf VI de details lezen; het komt er in feite op neer dat er in de jaren ’90 een controverse is ontstaan waarbij 3 onderzoeksteams van experts een hoofdrol speelde: PMOD (onder leiding van Claus Fröhlich), ACRIM (onder leiding van Richard Willson) en Nimbus-7 (onder leiding van Douglas Hoyt).
Scafetta is lange tijd onderdeel geweest van het ACRIM team, maar ik heb hem niet als de meest ervaren wetenschapper omschreven binnen dat team hoor. Wel werkt Scafetta nog steeds samen met betrokken van het ACRIM team.
PS. Ik wil tenslotte nog vermelden dat het mij niet is ontgaan dat uw eerdere posts vandaag door de moderator zijn verwijderd. Ook in mijn ogen heeft u zich nogal opzichtig opzichtig obstinaat opgesteld in de richting van de forum moderator met een mix van zowel provocatieve als ongegronde verwijten. U wekt nogal nadrukkelijk de indruk dat het u ontbreekt aan zelfreflecterend vermogen om te voorkomen dat u zichzelf nog vaker in soortgelijke omstandigheden brengt. U lijkt zich vrij te wanen van de ongeschreven regels van goed fatsoen. Ik heb daarom alle begrip voor het besluit van de moderator dat u zichzelf het spreekrecht hebt ontnomen… op basis van zeer ongewenst asociaal gedrag (en dus geenszins vanwege uw opinies m.b.t. het klimaat).
Martijn van Mensvoort
Goed gesproken en daar kan Joan het wat mij betreft voorlopig mee doen. Hij gedraagt zich de laatste tijd nogal als aangeschoten wild dat agressief van zich afbijt.
“….wat je maar blijft negeren, is dat de aardse atmosfeer opwarmt. Die energie moet van ergens komen.”
“….. maar dat is zoals een “perpetuum mobile” – je kunt niet uitleggen (berekenen) waar de energie vandaan komt.”
Iemand lijkt nog steeds niet begrepen te hebben dat opwarming te maken heeft met stralingsbalans en niet met zogzegde enorme hoeveelheden energie die zouden binnenkomen. Op 150 jaar is er nauwelijks een graadje bijgekomen op Aarde terwijl elke dag opnieuw een veelvoud van die energie de Aarde bereikt en opnieuw richting ruimte verdwijnt. Om dat éne graadje méér te bekomen is het bij wijze van spreken voldoende dat het één nachtje gedurende die 150 jaar de Aarde een graadje minder afkoelt.
Deze Johandingens heeft echt het begrip van een totale beginneling!
Willy,
Johan begrijpt het heel goed. Realiseer je dat de oceanen ook opwarmen en dat daarvoor een veelvoud aan energie nodig is in vergelijking met de energie die nodig is voor de opwarming van de atmosfeer. Om die ene graad opwarming te bereiken met alleen een grotere straling (=energietoevoer) van de zon, moet die straling veel meer toenemen dan in de praktijk wordt gemeten.
De gangbare verklaring (de atmosfeer houdt de energie langer vast door het broeikaseffect) is veel aannemelijker.
@vanGelder, u maakt precies dezelfde denkfout!
Eventuele temperatuurstijging van de oceanen is het GEVOLG van een hoger energieniveau (temperatuur) en dit hoger energieniveau is het gevolg van een verandering in de stralingsbalans.
Dit hoger energieniveau hoeft dus helemaal niet het gevolg te zijn van extra zonnestraling, het zijn de eventuele veranderde effecten op de stralingsbalans die gelden (en dat geldt net zo goed voor CO2).
Als iemand statistisch kan aantonen dat er een verband bestaat tussen bepaalde veranderende eigenschappen van de zon, die niet om pure TSI gaan (bv veranderend spectrum of bv veranderende magnetische eigenschappen), en veranderingen in de stralingsbalans, dan moeten we misschien wel nog wel op zoek gaan naar de precieze fysische mechanieken die deze samenhang verklaren, akkoord.
Maar zomaar beweren dat het allemaal onmogelijk is zoals u en Johan (en vroeger v.d.Heyden en testpiloot) doen, om de reden dat de Zon die energie zogezegd niet kan leveren ( terwijl notabene ook CO2 die energie niet kan leveren want CO2 is geen brandstof)…. Is pure BS.
Willy,
U speculeert dus dat een verandering van het spectrum van de zon (bij gelijkblijvende TSI) een zodanig effect zou kunnen hebben op de stralingsbalans van de atmosfeer dat de aarde een volle graad opwarmt? Wat voor natuurkunde wilt u daarvoor uitvinden? En waarom zo’n onbekend effect veronderstellen als het broeikaseffect al een sluitende verklaring levert?
Ik wist al, vóór dat ik reageerde, dat u niet op mijn gedachtegang zou ingaan, maar wel één of ander woordje of zinnetje er uit zou lichten, om daar dan zogezegd puree van te maken. Jullie trollen zijn gewoon hopeloos.
Ik heb geen zin in dit soort discussies, een begrijpend lezer zal mijn betoog van hierboven wél begrijpen, van u verwacht ik dat eigenlijk niet.
Willy,
Uw noemt twee mogelijke oorzaken van een veranderde stralingsbalans, ik stel u vragen over één van die twee. Waarom gaat u niet in op die vragen?
Ik heb gewoon een voorbeeld gegeven wat een niet-TSI eigenschap zou kunnen zijn, niet dat ik een nieuwe theorie voorstel, maar dat had u allang begrepen. U wilt alleen maar trollen, misleiden en twijfel brengen, ingaan op een gedegen kritiek is onmogelijk voor u en dat verwacht ik zelfs niet.
Willy,
Uw eigen bijdragen (te beginnen met uw reactie op Johan***) bestaan vooral uit vage beweringen en neerbuigende opmerkingen dat de ander er niets van begrijpt. Dat is treitergedrag, ú bent hier de trol!
Nee dat is niet de reden huichelaar
Nee, de echte reden is dat hij het ‘onder ons’ sfeertje op deze site ondermijnt.
Gaan we schelden? Dan zijn de argumenten op blijkbaar
Jvhetpadje komt ook weer eens onder zijn steen vandaan gekropen, de man beschikt inmiddels over een aureool en een vaste aansluiting op het riool.
Een aureool van het deugen en een aansluiting op het riool vanwege het zeiken.
Over argumenten gesproken… De man kent het verschil tussen een andere mening en schelden niet eens.
Gelukkig worden de lettercombinaties van Johan de censurist samen met de reacties snel naar dev0 verplaatst. :)
Cornelia, jij kunt niet eens een r-kwadraat uitrekenen. Toch durf je hier uit te spreken dat het artikel van Martijn geweldig is, maar inhoudelijk heb je geen idee waar het over gaat. Laat staan dat je het verschil tussen een mening en schelden weet.
Van ’t padje, trek niet zo’n grote broek aan, hij past je niet.
Een boeiend en helder artikel, wat ik nog een paar keer moet lezen om geheel te bevatten. Één ding springt er voor mij even uit en dat is het belang van de Ozon-laag. Ook ik heb een hbo opleiding gedaan en wel chemische technologie (1964) vervolgens jaren werkzaam geweest bij de toentertijd grootste aerosol producent van Europa. Daardoor bekend met het Ozon-gat door het freon drijfgas. Als drijfgas perfect (niet brandbaar of explosief) maar duur. Dus het was financieel ook aantrekkelijk om geheel over te gaan naar propaan/butaan drijfgas wat dus gebeurde. Het gevolg voor het ozon-gat was erg positief, het werd kleiner, hoera dus. Maar nu komt mijn zorg: Waterstof (H2) wordt als redder van het CO2 probleem afgeschilderd. In sommige publicaties wordt er gelukkig langzamerhand op gewezen dat H2 een zeer klein molecuul is wat gemakkelijk kan ontsnappen uit de productie apparatuur, het aardgas leiding net, en alle apparatuur wat die H2 verwerkt. Het kleinste gaatje is voldoende om H2 te laten ontsnappen. En nu het probleem: H2 in de atmosfeer tast meteen de Ozon laag aan. Waterstof reageert makkelijk met O2 maar het liefst met O3 (ozon) Dus het gat gaat terugkomen MET ALLE NADELIGE GEVOLGEN VOOR HET MILIEU !! Dus de waterstof redder is nog slechter dan het vermeende probleem CO2. Ik heb, om volledig te zijn, ook inmiddels verhaaltjes gelezen dat H2 de Ozonlaag niet zal aantasten. Maar dat verbaast mij niet, er zijn erg nu eenmaal veel theorieën die onzinnig blijken te zijn. En Ozon blijkt kwetsbaar te zijn voor Freon en dat is helaas ook het geval voor Waterstof.
Dank voor deze interessante opmerking Theo.
PS. Ik kan me er wel iets bij voorstellen want naast het feit dat waterstof een heel licht gas vormt komt het in de vorm van H2 niet voor in de natuur op aarde. Mogelijk dat dit zou kunnen verklaren wanneer de natuur zich hiertegen inderdaad niet goed kan beschermen. Over het gewicht van de impact van waterstof op de ozonlaag durf ik echter geen uitspraken te doen. Met de kanttekening dat het afgelopen jaren wel duidelijk nog steeds de goede kant op gaat met de ozonlaag maar nu is er natuurlijk nog geen sprake van een economie die voor een groot deel draait op waterstof.
Zou H2 niet op lage hoogten gereageerd hebben met O2 voordat het op het de hoogte van O3 aankomt?
@Theo42:
In sommige publicaties wordt er gelukkig langzamerhand op gewezen dat H2 een zeer klein molecuul is wat gemakkelijk kan ontsnappen uit de productie apparatuur, het aardgas leiding net, en alle apparatuur wat die H2 verwerkt.
Ik herinner mij van (veel) vroeger dat bij experimenten met UHV (UltraHoogVacuum) nog wat onervaren onderzoekers zich het hoofd pijnigden waarom een UHV van rond 10^-12 mmHg zo moeilijk stabiel te krijgen was.
Tot men er achter kwam dat H2 dwars door de RVS-wanden van het UHV-vat heen ging.
De toepassing van waterstof als groene energiedrager heeft zoals je schreef nogal wat “onvoorziene bijwerkingen”.
Groene “denkers” hebben vaker een octrooi op onwerkzame oplossingen.
Johan****,
Volgens mij kun je het beste gewoon een heel andere naam kiezen en een echt bestaand mailadres gebruiken.
Maar ja, als je teveel ingaat tegen de ‘sceptische’ meerderheid hier, zul je toch zien dat je bijdragen weer verdwijnen. Ik heb me daarbij neergelegd en plaats alleen hier en daar wat kanttekeningen.
VanGelder,
Ik denk dat dit niet het probleem is, Vreeken is ook een alarmist, kan vieze steken geven en de vlam aanwakkeren en dan zie je hem weer niet.
Ook dat word getolereerd.
Maar als je probeert steeds weer iemand zwart te maken, steeds opnieuw persoonlijke zuigende vragen en uitlokken van de persoon, of iemand tot iets te dwingen, ja dan zal je bericht verwijderd worden.
Ik heb hier al de meest gekke beledigingen door bepaalde personen voorbij zien komen, en als je dan blijft trollen om toch ieder keer weer op de site te komen vind ik het niet gek dat je verwijderd word.
Ik snap dit spel zo wie zo niet, ik zou het al 1000 maal voor gezien houden dan.
Als het volgens hun niet deugd hier wat kom je dan in hemelsnaam nog doen hier?
O ja mijn blogs verdwijnen ook wel eens, ik gooi het dan maar op het spamfilter, anders had ik wel een mail gekregen of zo.
Theo,
Bart Vreeken beperkt zich ook tot af en toe een kritische opmerking. Bovendien laat hij blijken niet zo’n fan te zijn van het huidige energiebeleid, en dat past wel weer bij de meerderheid hier.
Johan gaat verder, roept op tot een inhoudelijke discussie over de wetenschappelijke uitgangspunten, en benoemt zaken die aantoonbaar onjuist zijn. Hij doet daarmee iets wat Guido van der Werf ook deed in zijn gastbijdrage ‘De Telegraaf en polarisatie’: een oproep niet steeds de wetenschap in diskrediet brengen bij het discussiëren over klimaat- en energiebeleid. Maar volgens mij willen de meeste volgers hier zo’n discussie niet, en de moderator maakt die discussie verder onmogelijk door selectief berichten te verwijderen die in de lijn liggen van de mainstream klimaatwetenschap.
@van Gelder,
Zoals je wel hebt kunnen merken is het de laatste tijd veel meer van belang geworden op dit forum, de beleid voering, de manier hoe met overheid gelden, lees burgergeld word omgesprongen voor zaken die niet van belang zijn of onvoldoende werking hebben en het vermeende probleem niet oplossen.
Het doel meer mensen bereiken en de andere kant belichten, de mensen laten zien hoe onzinnig sommige zaken zijn waar ze hier in dit land en de EU mee bezig zijn over de ruggen van de werkende burger.
Ook de media die er bij hoort, en de burger maar eenzijdig bericht of nog erger schuld aanpraat.
Kinderen inzet voor doelen te bereiken enz.
In tegenstelling tot vroeger toen er nog veel onderwerpen waren puur op het klimaat gericht zijn deze naar de achtergrond geschoven.
Velen die alleen maar graag over cijfers en grafieken discussiëren zal dit een grote tegenvaller zijn dat Climatgate dit nu in tegenstelling tot vroeger meer naar achteren heeft geschoven.
Voor mij persoonlijk mag er best zo nu en dan een artikel komen die diepgang heeft op het klimaat, maar zo als in het verleden is geweest zal dit gepaard gaan met nog meer trol gehalte.
Zou de Administrator het niet eens zijn hoe ik dit even schrijf zal ik het wel horen, maar althans dit is hoe ik het nu ervaar en de hoofdartikelen die ik hier lees.
Is it really the sun?
A little bit, if the sun controls the clouds, but it’s not the main thing.
http://phzoe.com/2020/03/11/40-years-of-climate-change/
http://phzoe.com/2020/03/13/geothermal-animated/
Respect voor je inzet en vasthoudendheid Martijn. Ik wens je veel succes bij het vinden van serieuze wetenschappers die hier hun visie op willen geven.
Hulde …!
Off topic.
Nog een interessant artikel in Wynia’s week.
IPCC haalt het Urgenda-arrest onderuit | Wynia’s Week
In het Urgenda-arrest van de Hoge Raad is geen rekening gehouden met het IPCC-rapport van najaar 2018, schrijft Jacques Hagoort. In dat rapport staat dat er veel meer CO2 mag worden uitgestoten voor de opwarmingsgrens van 1,5 graad Celsius bereikt is dan tot dusver werd aangenomen. Vermindering van de uitstoot met 25% van de uitstoot in 1990 – zoals de Hoge Raad wil – ‘zou leiden tot een opwarming van minder dan 1,5 graad en dat hoeft nou ook weer niet’.
https://www.wyniasweek.nl/ipcc-haalt-het-urgenda-arrest-onderuit/
Willem77,
Die lijnen voor 1,5 en 2 graden gaan er vanuit dat de hele wereld in datzelfde tempo de uitstoot vermindert. Maar in werkelijkheid doen alleen de westerse industrielanden dit, de rest van de wereld heeft nog een inhaalslag te maken wat betreft welvaart – in het kader van klimaatrechtvaardigheid. Dus het lijkt mij verstandig om de doelen gelijk te houden. Het is wel belangrijk dat alle landen zich blijven committeren aan het Parijs-akkoord. Dus op de komende klimaattop in Glasgow moeten landen als Rusland, Saoedi-Arabië, Brazilië, China en Australië wel serieuze stappen zetten.
VanGelder,
Als het kabinet zich zou willen houden aan het arrest van de HR zou dit jaar nog zo’n 4% extra reductie uit de hoge hoed getoverd moeten worden.
Dat lijkt een onmogelijke opgave, tenzij, zoals de leider van GroenLinks heeft gesuggereerd, de overheid per direct overgaat tot het sluiten van één of meer kolencentrales. Nog afgezien van de praktische haalbaarheid, door die onmiddellijke sluiting zal weliswaar de nationale uitstoot afnemen maar de mondiale uitstoot toenemen. Immers, de elektriciteitsproductie van de te sluiten centrales zal worden overgenomen door minder schone buitenlandse centrales met meer uitstoot als gevolg. Het klimaat schiet er dus niks mee op als het kabinet de uitspraak van de HR zou volgen door een of meer kolencentrales vervroegd te sluiten.
Willem77,
Volgens mij zou NL ook meer stroom kunnen opwekken met aardgas. Urgenda doet zelf nog meer suggesties.
h ttps://www.urgenda.nl/themas/klimaat-en-energie/40-puntenplan/
@Willem77:
Als je kijkt naar de migratiegolf en de effecten er van op de uitstoot dan heeft NL alle doelen ruimschoots gehaald.
Het beroep op energie, zorg en huisvesting van de nieuwkomers wordt gewoon weggemoffeld.
@ VanGelder,
Meer stroom opwekken met aardgas levert ook weer CO2 op.
Importeren van stroom levert in het buitenland CO2 emissies op. Dat die buitenlandse emissies vervolgens niet meegerekend worden in Nederland is een boekhoudkundige truc en geeft Urgenda een goed gevoel (duhh). Maar linksom of rechtsom , er wordt elders gewoon meer CO2 geproduceerd als Nederland zijn super efficiënte moderne kolencentrales zou sluiten.
Gigantische geldverspilling en kapitaalvernietiging op kosten van de Nederlandse burgers terwijl er per saldo slechts 4-6 Mton CO2 reductie mee zou worden gerealiseerd volgens CE Delft.
Bovendien is Wiebes het oneens met de ’te optimistische’ uitspraken van CE Delft.
https://www.energiebericht.nl/wiebes-oneens-met-ce-delft-over-sluiting-kolencentrales/