Een gastbijdrage van prof. dr. (em.) Emiel van Broekhoven, Universiteit Antwerpen, D. Phil.(Econ) Oxford.
De EU wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn – een economie met zero broeikasgasemissies. Deze doelstelling vormt de kern van de Europese Green Deal en is in overeenstemming met het engagement van de EU voor wereldwijde klimaatactie in het kader van de Overeenkomst van Parijs.
Maar ik vermoed dat het anders zal lopen: De EU wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Op weg daarnaar toe, maar lang voordien, zal de veralgemeende recessie toeslaan, zal de Eurozone hervormd moeten worden of zal de ECB springen.
In haar laatste belangrijke daad als premier, heeft Theresa May de ‘Climate Change Act’, de Britse wet op de klimaatverandering gewijzigd om de UK ertoe te verbinden alle broeikasgasemissies in het VK tegen 2050 te elimineren. Deze beslissing is gebaseerd op goede klimaatwetenschap, en was een reactie op een grote golf van sociaal protest, en is al opgevolgd in 60 andere landen.
Aldus de tekst van het document ‘Absolute Zero’, een studie opgemaakt door wetenschappers van vijf Britse topuniversiteiten, Cambridge, Bath, Nottingham, Oxford, Imperial College. De meeste medewerkers van de studie, op enkele namen na, staan inderdaad op de personeelslijsten van de Universiteiten.
Dit is een zeer belangrijk rapport dat in de U.K. grote beroering wekte:
Theresa May commits to net zero UK carbon emissions by 2050.
Aldus de Guardian, van dinsdag 11 juni 2019.
Theresa May has sought to cement some legacy in the weeks before she steps down as prime minister by enshrining in law a commitment to reach net zero carbon emissions by 2050, making Britain the first major economy to do so.
“The commitment, …. would make the UK the first member of the G7 group of industrialised nations to legislate for net zero emissions”, Downing Street said. Environmental groups welcomed the goal but expressed disappointment …. P.M. May (Number 10) dismissed claims from the chancellor, Philip Hammond, that such a target would cost £1tn (1 trillion pounds = 1.000.miljard £) and could thus require spending cuts to public services.
Ter vergelijking vermeldt Le Figaro, van 6 sept 2019 een zelfde bedrag voor Europa, maar tien jaar lang. Bernie Sanders vermeldde 16trn USD = 14,25 trn € (koers: 1,12) voor de USA.
Er zijn natuurlijk geen 100 manieren om naar ‘zero carbon’ te streven. Feitelijk zou het parlement de regering moeten vragen om jaar per jaar te bewijzen dat men zero carbon nadert. Dat zal nooit gebeuren. De Europese commissie vraagt een autoritaire carte blanche, zonder enige resultaatsverbintenis. De huidige CO2-concentratie in de atmosfeer in parts per million (ppm) van, zeg, 400 zal triviaal dalen als gevolg van de Europese inspanning. Alle andere blokken ter wereld weten dat het onzin is, en doen niet mee.
De Europese commissie, zoals de Britse regering met het May-rapport, heeft alleen een inspanningsverbintenis neergezet. Het is een omstandig rapport, dat de aanpassingen beschrijft die de (Europese net zoals de Britse) industrie moet doormaken om carbonneutraal te worden wat hun uitstoot betreft, en die de veranderingen van levenswijze weergeeft waaraan de gezinnen zich zullen moeten wennen, zonder dat hun inspanning iets zal veranderen aan de natuurlijke CO2-wereld waarin ze leven.
Het is niet ongewoon dat Britse studies vooroplopen. Het Beveridge rapport bracht de sociale welvaart. Dit Cambridge rapport toont hoe je een depressie organiseert; zonder aan de CO2 inhoud van de lucht iets te doen. Dus hoe je de Beveridge sociale welvaart volgens groen recept weer afbouwt.
Deze studie brengt dus een eerste redelijk beeld van de harde feiten van een zero carbon beleid waarover de Europese commissie ons in het ongewisse laat.
Wat Engeland betreft begrijpt men nu beter waarom Premier Johnson geen problemen ziet met de Europese afscheidsvoorwaarden. Hij heeft de oplossingen van Theresa May binnen zijn partij al lang laten verwerpen, hij steekt zijn geld achter grote transport- en infrastructuurprojecten, achter een uitbreiding van de sociale zekerheid. Europa gaat zijn geld steken in de afbouw. Nieuwe levenskrachtige industrieën zullen Europa weldra mijden als de pest en een veilige thuishaven vinden in het V.K. Geef mij maar Boris Johnson!
Waar staat men ten overstaan van de ‘norm’ van Parijs? Dat alleen al durven vragen is aan ‘slechte’ klimaatwetenschap doen.
Ter herinnering: de Overeenkomst van Parijs stelt een maximum temperatuurgroei van 1.5°C tot 2°C voorop als maximum, bovenop het lokale gemiddelde, wat dus voor Brussel, London, Berlijn een referentiewaarde van gemiddeld 10°C betekent. Die vrij willekeurige toeslag van 1.5°C-2°C werd vooropgezet in de COP van Parijs, daarmee diegene benaderend die geformuleerd werden na een internationale expeditie in Vostok (1957-84), waarvan de resultaten sedertdien door alle grote deelnemende mogendheden van buiten Europa worden afgewezen. In Europa wordt de norm nog steeds naarstig gepromoot door het Frankrijk van President Macron, het Duitsland van Mevrouw Merkel, het IPCC en de professoren Jouzel en van Ypersele.
Buiten de EU kent men geen grote blokken die carbonneutraal willen zijn. C02 spreidt zich gelijkelijk over de atmosfeer, dus C02 verwijderen in pietluttig Europa, opent communicerende vaten met de omliggende wereld. Het is onbegonnen werk. Vermoedelijk gaan Greta en Anuna dit sneller begrijpen dan de politici van de Europese raad.
Als men zich baseert op de gegevens van het 2de evaluatie (assessment) rapport van het IPCC, en die aanvult met de waarnemingen ter zake van Prof. Christy (uitgetreden IPCC-er), komt men op een opwarming vandaag van 0.2°C à 0.3°C in de 21ste eeuw, te vergelijken met bovenstaande 1.5°C. Rond het jaar 2000 is een ‘grand maximum’ opgetreden, met te verwachten duidelijk omschreven gevolgen voor de loop van de Golfstroom.
Volgens een simulatie van de Amerikaanse professor Easterbrook – op zoek naar een theoretisch mogelijk maximum via een NAO+PDO benadering – komt men in het Noordelijk Halfrond tegen 2100 maximaal op 0.5°C. De onafhankelijke Russische, Chinese, Noorse en Zweedse voorspellingen komen, met verschillende methoden, uit op een Dalton-achtige korte inzinking, met minima tegen 2030-60. Men kan daar eventueel een 200-jarige de Vries- cyclus in zien, dat zou dan eindigen tegen -0.5°C. De meeste deskundigen zien een herneming naar de huidige temperaturen tegen het jaar 2100.
Noch in feite, noch in onafhankelijke voorspellingen wordt de norm van Parijs zelfs tot op 1°C benaderd. De norm van Parijs wordt misschien overschreden in door het IPCC zelf gemanipuleerde indices, die met behulp van de WMO, de Britse Met, het KNMI, en ook Amerikaanse overheidsdiensten NOAA ‘homogeen’ worden gemaakt, nooit in wereldwijde representatieve en onbetwistbare indices.
Hoe men de jongeren rond Greta en Anuna durft laten zeggen dat de akkoorden van Parijs niet worden nageleefd mag Joost weten. Zal men ook eens aan Anuna en Greta willen uitleggen dat het voorliggende plan als het wordt uitgevoerd onvermijdelijk hele golven ontslagen gaan meebrengen, bij hun ouders, vrienden en kennissen, zoals recent bij een grote automobielproducent die (om zo te zeggen op bevel van de Europese commissie), 10.000 mensen moest ontslaan in het kader van een nu reeds gedwongen overschakeling voor even illusoire voorspellingen als diegene die aan dit plan ten gronde liggen. 10.000 Ontslagen is met een plan zoals dit, onder de autoritaire leiding van dit EU bestuur, slechts een klein begin. Wie geld zal willen lenen aan Europa voor een plan zoals dit, heeft de balans van de ECB nog niet goed bekeken.
Na het grand maximum is het klimaat nu wereldwijd langzaam aan het afkoelen. Heel belangrijk voor Europa is een Zweedse voorspelling die sedert het ‘grand maximum’ van het jaar 2000, omwille van de verschuiving van de Golfstroom, een kleine ijstijd voorziet in Noord-Europa en een zone met warme winden aan de middellandse zee. Een toestand die, in de eerstvolgende 30 jaar, de historisch vaststaande zeldzame gevolgen van grand maxima van de 15de, de 17de en 19de eeuwen reproduceert. Dit soort research, nochtans ontzettend relevant voor België en Frankrijk zelf, wordt door het IPCC en hun adviseurs Jouzel en van Ypersele onderdrukt. De Europese commissie volgt hen slaafs.
Op basis van de artikelen in de Vlaamse en Nederlandse pers is het bijzonder moeilijk om zich een beeld te vormen wat een zero-carbon project in de industriële realiteit toch ook ongeveer zal meebrengen. Elk bericht uit de ‘slechte’ klimaatwetenschap wordt geweerd. Gelukkig is er dus de studie uitgegeven door de Universiteit Cambridge, waarvan we enkele teksten nu nader bekijken.
Kernboodschap naar de gezinnen toe van het onder leiding van de Universiteit van Cambridge opgestelde rapport luidt (verbatim):
De voornaamste acties zijn: minder km afleggen, reizen met de trein of in kleine (of volle) elektrische auto’s en gedaan met vliegen; gebruik de verwarming minder en elektriseer de ketel bij de volgende upgrade; uw bouweisen moeten zijn: met de helft van het materiaal bouwen … ; stop met het eten van rundvlees en lamsvlees. Elke actie die we ondernemen om de uitstoot te verminderen, thuis of op het werk, creëert een positief rimpeleffect.
Hoewel het elke lezer persoonlijk aanbelangt, ga ik er niet op in, omdat ik aanneem dat de kiezers in elk kiesdistrict van Europa tussen nu en 2050 nog meer dan eens de kans zullen hebben om hun mening hierover aan hun volksvertegenwoordiger over te brengen.
Besteden we echter wat meer aandacht aan de verschillende industrieën, want daar gaat het om de toekomst van onze welvaart en tewerkstelling. En eens men deze autoritaire weg inslaat kan men zich afvragen welke ondernemers nog in Europa zullen willen investeren. Hieronder de door mij vertaalde teksten van het Cambridge-rapport.
Kernboodschap voor industrieën: Absolute Zero creëert een motor voor een enorme groei in industrieën die te maken hebben met elektrificatie, materiaaltoevoer, productie en opslag tot eindgebruik. De industrie van fossiele brandstoffen, cement, scheepvaart en luchtvaart kampt met snelle krimp, terwijl de bouw en veel productiesectoren op de schaal van vandaag kunnen doorgaan mits de juiste transformaties te ondergaan.
De eerste zin klinkt vernieuwend. De tweede zin duidt op de dirigistische conjuncturele industriële werkelijkheid. Wie wil nog een cent investeren gesteld voor dit vooruitzicht, van een commissie die bereid is autoritair in te grijpen, ook al creëert het grote werkloosheid, en op grond van twijfelachtige studies, waar geen beroep of kritische tegen-expertise mogelijk is. Het belangrijkste land Duitsland is al jaren bezig haar auto-industrie, exportmotor, te verminken, de goedkope elektriciteit van kernenergie, de eerste grondstof van de scheikundige nijverheid, af te schaffen, zonder verpinken bereid is de bank waarrond haar industrie werd opgebouwd, verloren te laten gaan.
Waarom zou België met zo een land nog in een Europese Unie willen zijn?
Bekijken we wat in een dergelijk zero carbon plan aan inkomensvorming en tewerkstelling in de meeste industriële sectoren voorbehouden wordt. U zult zien, ganse producties en processen moeten gewoon weg, en de rest zal worden vernieuwd met voorlopig nog onbekende processen. Dat wordt de ‘motor van een enorme groei’, een enorm groeiende depressie wel te verstaan.
Elektriciteitssector en infrastructuur: Absolute Zero vereist een drievoudige uitbreiding in niet-emitterende elektriciteitsopwekking, opslag, distributie en load-balancing.
Opmerking: Al de rest moet dicht. Over kernenergie wordt niets gezegd.
Bouwsector: alle nieuwe gebouwen moeten voldoen aan de zero energienormen. Vooral het gebruik van materialen staal en cement moet bestreden worden. Tegen 2050 gebruiken we alleen nog cementachtige materialen en alleen gerecycleerd staal, want er zijn talloze mogelijkheden voor radicale reducties in de hoeveelheid materiaal die in elke constructie worden gebruikt.
Staalsector: alle bestaande vormen van hoogovenproductie, die al onder grote druk staan vanwege wereldwijde overcapaciteit, zijn niet compatibel met nul emissies. Recycling aangedreven door hernieuwbare energiebronnen biedt echter enorme groeikansen en benut het feit dat de levering van staalschroot de komende 30 jaar zal verdrievoudigen. Op korte termijn zijn er mogelijkheden voor innovatie met betrekking tot het leveren van de hoogste staalkwaliteit uit recycling en op lange termijn kansen voor technologieën om zerokoolstofstaal uit erts te maken die na 2050 kunnen worden ingezet.
Cementsector: alle bestaande vormen van cementproductie zijn onverenigbaar met nul emissies. Er zijn echter enkele mogelijkheden voor toegenomen gebruik van klei en er is dringend behoefte om alternatieve processen en materialen te ontwikkelen. Het gebruik van microgolfprocessen om gebruikte cement te recyclen lijkt veelbelovend.
Mijnbouw en materiaalvoorziening: nul emissies zorgen voor een snelle transitie in materiaalbehoeften. Aanzienlijke vermindering van de vraag naar sommige ertsen en mineralen, met name die geassocieerd met staal en cement, zijn waarschijnlijk samen met een snelle uitbreiding van de vraag naar materialen geassocieerd met elektrificatie. Er zullen consolidatiemogelijkheden zijn in de momenteel diffuse activiteiten van inzamelen, verwerken, inventariseren en leveren van secundair materiaal.
Voertuigen: de overgang naar elektrische auto’s is al in volle gang en met de toenemende vraag zullen de kosten vermoedelijk dalen.
De tot nu toe gedwongen ontslagen zijn slechts een begin.
We hebben al doelen voor het uit faseren van niet-elektrische voertuigen, maar tegen 2050 zal slechts 60% van de elektriciteit nodig zijn om een vloot zo groot als vandaag aan te drijven. Daarom zullen we ofwel 40% minder auto’s gebruiken of ze zullen 60% zo groot zijn. De ontwikkeling van autokwaliteitsstaal uit recycling is een prioriteit, en de noodzaak om de kwaliteit van gerecycleerd metaal te controleren, kan gewijzigde uitbatingsmodellen (eigendom/huur) vereisen. De snelle uitbreiding van de productie van lithiumbatterijen kan op korte termijn leiden tot leveringsbeperkingen en zorgen voor het milieu aan het einde van de levensduur, tenzij efficiënte recycling kan worden ontwikkeld.
Internationale vracht: we hebben momenteel geen vrachtschepen zonder uitstoot, dus er is een dringende behoefte aan onderzoek naar middelen om scheepskracht te elektrificeren, of opties om de overstap naar geëlektrificeerde spoorvervoer te onderzoeken. Dit zou een enorme uitbreiding van de internationale spoorcapaciteit vereisen.
Luchtvaart: Er zijn geen opties voor een emissievrije vlucht binnen de beschikbare tijd voor actie, dus de industrie staat voor een snelle krimp. Ontwikkelingen in elektrische vluchten kunnen relevant zijn na 2050. Luchthavens dicht. Fossiele brandstofindustrie: alle kolen-, gas- en oliebrandstoftoevoer, van winning tot het leveren aan de detailhandel, moeten binnen 30 jaar worden beëindigd, tenzij koolstof afvang en -opslag later nog enige activiteit langer mogelijk maakt.
Reizen en toerisme: zonder vliegen zal er een groei zijn in het binnenlands toerisme en vrije tijdsbesteding binnen treinbereik.
Voeding en landbouw: Rundvlees en lamsvlees worden afgebouwd tegen 2050 en vervangen door een sterk toe te nemen vraag naar vegetarisch voedsel. De elektriciteitsvoorziening voor voedselverwerking en -opslag zal met 50% worden verminderd.
Onderhoud en aanpassing van gebouwen: snelle groei van de vraag naar de omschakeling voor verwarming op basis van warmtepompen gekoppeld aan verbeteringen in isolatie en luchtdichtheid van de gebouwen.
In de studie wordt vermeld dat ze in opdracht van Theresa May geschreven werd, maar er is niets speciaal Brits aan deze studie. Er zit geen enkele man met een bekende ervaring inzake industriële planning in het door Cambridge-geleide ‘team’, dus moet men ervan uitgaan dat deze Britse studie gewoon een invulling is van een basisstramien dat in het hoofdkwartier van Greenpeace bedacht is.
Enkele oneerbiedige commentaren
Boris Johnson heeft het goed gezien de UK uit de EU te halen zodra zijn voorgangster dit rapport tot Britse wet heeft gemaakt! Want zowat alle industrieën, die in en rond de havens van Antwerpen, Gent en Rotterdam (en Schiphol) bestaan, moeten ofwel weg (raffinaderijen, luchthavens, voeding, reizen,) ofwel moeten hervormd worden met niet-bestaande technologieën die nog moeten worden ontwikkeld (elektrisch aangedreven schepen bv, of elektrische vliegtuigen enz.) of wel omgeschakeld.
Ze kunnen dan alle vanuit de U.K. beleverd worden. Bijvoorbeeld, de geëlektriseerde containerschepen komen naar het vasteland (of komen niet meer), en de rest kan naar Londen. En moet dan per zeilschip van London naar Antwerpen, zoals in de tijd van Thomas Gresham. Dat zal leiden tot de-congestie op de Schelde en de Nieuwe Waterweg.
Maar voor de bouwsector is er ook goed nieuws. Nieuwe materialen die onder de leiding van Groene ingenieurs tot stand zullen komen, en die aan de zero energienormen van Greenpeace en van de Vlaamse en Nederlandse groenen voldoen, zullen weldra cement en staal vervangen. Tegen 2050 komt dat in orde. In afwachting leggen we de werven beter stil.
Sidmar is een ‘bestaande vorm van hoogovenproductie’, en sorry heren, dat moet even weg. Maar recycling biedt ook hier enorme kansen … innovatie zal enorme groeikansen met zich brengen …
Cement is natuurlijk onverenigbaar met een gezond leven … de toekomstige hospitalen en hoogbouw kunnen voorlopig met klei gebouwd worden …
Zoals Mao in de culturele revolutie al aantoonde, kan men de microgolfovens van de bewoners van Vlaanderen en Nederland inzetten om cement te recycleren.
Een verheugende gedachte is dat binnen de volgende 30 jaren alle industriële producten kosteloos kunnen heruitgevonden worden.
Er zal misschien een tekort aan creatieve ingenieurs zijn voor al die vernieuwende vindingen, maar de filologen, psychologen, sociologen die op overschot zijn, kunnen versneld omgeschakeld worden en zo bijdragen tot onze vernieuwende groei.
Ook wordt de veestapel even afgebouwd. Gedaan met de biefstuk. Staal en cement zijn ook niet meer nodig. Toerisme heeft een grote toekomst, maar zonder vliegtuigen, lekker met de trein maar toch ook niet te ver. Alleen nog volle auto’s op de snelweg.
We vinden de conceptuele kracht van de ’transformation energétique’ van President Macron, in deze boeiende Engelse nota terug. Dank zij Greta heeft de Europese commissie dit nu beter begrepen. De investeringen in windmolens zijn slechts een deeltje van de 10.000 miljard Euro van het zeer vaag omschreven zero carbon project van onze Europese bewindvoerders. Dat is overigens ‘slechts’ van de grootte orde van het Europees binnenlands product.
Hoe interest en hoofdbedrag van deze leningen terugbetalen? De regeringen denken eraan het grootste deel te recupereren op hun burgers, via heffingen verscholen in de elektriciteitsprijzen en via andere indirecte en directe belastingen.
Maar dat wordt een alsmaar grotere hap uit het netto inkomen van de burgers, en leidt al snel tot de uitbreiding van een recessie, die op de huidige stagnatie in Europa zal volgen. Hoe de pensioenen en de sociale zekerheid dan gaan betaald worden kan geen probleem zijn.
Hoe gaat men in Antwerpen en Rotterdam de raffinaderijen sluiten en bedrijven als BASF, Bayer, Hoechst, Shell vervangen of heroriënteren?
Kom in België in Wallonië maar eens vragen hoe de (onvermijdelijke) teloorgang van de kolen- en staalindustrie in Wallonië snel door nieuwe tewerkstelling werd goedgemaakt. Zeer grote tekorten in de sociale zekerheid in de nasleep van de sluitingen zijn tientallen jaren nadien nog voelbaar.
Ook socialistische volksvertegenwoordigers uit Antwerpen (om Mw. Van Brempt niet te noemen) worden laaiend enthousiast voor de zero carbon oplossing. …..
”In Sampol, het politieke tijdschrift dat aanleunt bij de sociaaldemocratie, verschijnt een artikel van haarzelf en Frans Timmermans. De Nederlander is de Spitzenkandidat van de Europese sociaaldemocraten bij de Europese verkiezingen en onderschrijft daarin het idee van een klimaatwet. En hij heeft nu beloofd dat de uitvoering er onverkort komt onder zijn onverbiddelijk toezicht. ‘Met de geplande inspanningen zullen we de klimaatdoelstellingen van Parijs niet halen’, schrijven ze. ‘De ambities moeten omhoog, met een Europese klimaatwet die lidstaten bij de les houdt, met gerichte investeringen en met de grootste aandacht voor een rechtvaardige transitie die iedereen meeneemt.’
In België kent men bij de industrie, de media, en de regering slechts één klimatoloog, de alomtegenwoordige, maar nooit aan een debat deelnemende adellijke UCL Professor, Jean-Pascal Van Ypersele, oud ondervoorzitter van 2008-2015 van het IPCC. Een gevleugelde uitspraak van hem is:
Discuter avec des climato-sceptiques est une perte de temps.
Het gevoel is wederzijds. De regeringsonderhandelingen die nu bezig zijn, werden ingezet met een audiëntie van de ministers Reynders en Van de Lanotte, die de nota met eisen van ‘vanYp’, zoals hij graag genoemd wordt, vooraf in ontvangst mochten nemen.
Misschien kan men ze allemaal opsluiten in de Universitaire ivoren toren, samen met Theresa en de professoren van de Engelse universiteiten die haar rapport hebben geschreven hebben.
Over Emiel Van Broekhoven
‘Mijn eerste baantje in België was als docent Econometrie aan de UCL (1970-71), ter vervanging van Prof. Drèze, voorzitter van de Econometric Society. Nadien onderwees ik aan de Gemeentelijke Universiteit Amsterdam en aan de Universiteit Antwerpen. Mijn laatste baantje in België was interim voorzitter van Fortis Bank tijdens de overgangsperiode 2008-9, en nadien 6 jaar bestuurder voor België bij BNP Paribas in Parijs. Ik heb altijd meer dan volle uurroosters gedoceerd, maar mijn onderwijs bevrucht met toepassingen uit de praktijk. Ik heb geen enkel gerefereerd artikel, hoop ik. Mijn output is te vinden in een aantal wetten, KB’s, boeken, studies, leidend tot hervormingen in de economische praktijk die ik mee tot stand heb gebracht.’
Het klimaatsprookje is een sprookje dat niet goed zal eindigen voor de Europese Unie.
Het is omgekeerd. Omdat wind+zon+opslag zijnde groene H₂ en batterijen, veel goedkoper worden dan fossiel*) kunnen wij andere landen straks wegconcurreren!
Bovendien hoeven we dan niet meer de gifgassen van het autoverkeer in te ademen waardoor mensen in drukke stadscentra en langs snelwegen ~2jaar langer leven.
Meer gezondheid vind ik veel geld waard!
Overigens vind ik de autoritaire opstelling van de EU tegenover de bevolking totaal ontoelaatbaar en een aansporing om UK te volgen.
_____
*) Kernenergie is nog veel duurder dan fossiel zoals Hinkley C laat zien dat een garantieprijs voor al zijn stroom krijgt van nu al 15cnt/KWh
Inflatie gecorrigeerd sinds 2012, inflatie correctie gedurende 35jaar draaien (=tot 2060 of later) + subsidies zoals gegarandeerde leningen van £17miljard, bijna vrijstelling van de kosten van ongelukken en het afbreken van de kerncentrale (£10miljard?).
Koplopers Duitsland en Denemarken betalen de hoofdprijs voor hun energie, en over het feestje voor de portemonnee van Ed Nijpels hoor ik niets meer. Kabouter Polyglot-plop vraagt minimaal 1000 miljoen euro als voorschot op het echte werk. Zijn misdienaar Didi Samsung schrijft dat de burger in materieel opzicht weliswaar veel gaat inleveren, maar geestelijk en cultureel veel gaat terugkrijgen omdat hij het voorrecht zal hebben te mogen deel uitmaken van een diverse en multiculturele samenleving waarvan de leden elke avond zullen zingen en dansen onder het licht van de maan en de sterren.
Dus Bas, jij “weet” dat groene energie goedkoper wordt. Wil je misschien een tipje van de sluier oplichten en ons vertellen wanneer (als: in welk jaar) dat allemaal gaat gebeuren. We wachten vol spanning af
1000 miljard Chemical, 1000 miljard, een aanvangsbedrag, een soort van grijpgeld in de kas waarmee hij landen lekker maakt om “groen” te doen, in totaliteit gaat het in de duizenden miljarden lopen (13).
Het is omgekeerd. Omdat wind+zon+opslag zijnde groene H₂ en batterijen, veel goedkoper worden dan fossiel*)
Dream on, het wordt “goedkoper” omdat de overheid de prijs van fossiel zodanig gaat belasten waardoor het 5 x zo duur wordt.
De olieprijs zal de aankomende jaren nauwelijks stijgen en samen met kolen veruit de goedkoopste bron van energie zijn. (altijd al zo geweest)
Zon en wind zijn vele malen duurder en dat wordt met H2 en batterijen NEVER NOOIT NIET goedkoper, eerder nog een factor 3 of 4 duurder.
Een bericht in NRC van een paar dagen geleden:
Energiemaatschappen staan meer niet in de rij om zonder subsidie in windturbineprojecten op zee te investeren, te risicovol.
@Bas Gresnigt 7 mrt 2020 om 11:07 Hinkley is niet maatgevend. Bovendien is de terugverdientijd op 35 jaar gesteld. De overige looptijd van eens zo lang is dus dik vangen geblazen. Wind kost nog steeds 12 cent/kWh. Bovendien passen windmolens en zonnepanelen qua subsidieperiode 4 maal in de looptijd van een kerncentrale. Dan komt dat zogenaamde wegconcurreren in een heel ander licht te staan. Uw verhaal is pure speculatie, want er is nog bij lange na geen betaalbaar bewezen alternatief.
@Hetzler,
Toch wel maatgevend:
– Hinkley C betreft EPR nr 5 en 6 (na 1 in Finland, 1 in France en 2 in China). Dus geen prototype of een nieuw avontuur..
– Desondanks heeft de OndernemingsRaad (OR) van EDF in France maanden geweigerd akkoord te gaan met Hinkley C omdat ze het risico te groot vonden dat EDF er zware verliezen op zou leiden en waardoor de continuïteit van EDF in gevaar zou komen.
Ze zijn pas na ettelijke sessies en bemoeienis van de Franse regering alsnog akkoord gegaan.
– Toshiba/Westinghouse (AP1000) en Hitachi (ESBWR / ABWR) hebben geweigerd om met UK govt onderhandelingen te beginnen over de bouw van een nieuwe kerncentrale op basis van iets lagere garanties dan Hinkley C, ondanks het gegeven dat ze al een paar miljard hadden geïnvesteerd in de voorbereidingen voor de bouw…
Wind wordt nu aanbesteedt voor prijzen 40jaar (heeft Vattenfal gevraagd en gekregen voor de Hollandse kust windparken) t.z.t. >50jaar, vergroting naar 20MW, en groter capaciteitsfactor (van 30% naar 45% onshore en van 50% naar 70% offshore).
Daarmee gaat wind produceren voor kostprijzen 2-4cent/KWh.
De Hollandse kust aanbestedingen waren subsidievrij terwijl onze overheid heeft aangegeven dat de groothandelsprijzen in 2035 waarschijnlijk 2,9cent/KWh zullen zijn. In UK zijn de eerste onshore subsidievrije windparken in aanbouw (de groothandelsprijzen zijn in nucleair UK ~1cent/KWu hoger dan in NL/Dld.
De subsidie periode zegt niets over de technische levensduur.
De terugverdientijd van de investering is onduidelijk ondanks alle garanties. Daarom keurde de OR van EDF eerst de investering af…
Na de garantieperiode moet EDF de geproduceerde stroom gaan verkopen tegen marktprijzen en daarbij concurreren tegen wind, zon en opslag die dan aanbieden voor ~ een derde van de garantieprijs. Dat betekent dat EDF zware verliezen gaat boeken (erger dan de verliezen van Borssele nu). Oftewel Hinkley C zal kort na de afloop van de garantieperiode van 35jaar worden gesloten.
@Dirk,
Ze hebben nooit in de rij gestaan om subsidievrije windparken op zee te bouwen.
Er waren maar een paar bieders die overigens ieder wel een paar biedingen deden.
Maar we zullen het binnen een paar maanden weten omdat in April de volgende offshore wind aanbesteding komt.
@Chemical
Sinds 1980 zijn wind en zon met wat fluctuaties voortdurend goedkoper geworden.
Zon daalt al 40jaar met gemiddeld 8% per jaar. In jaren negentig kostte stroom van zonnepanelen nog >100cent/KWh.
Experts verwachten dat dat prijsverlagingstempo dit decennium zal worden gecontinueerd (8%/jaar)
Er is ook geen reden om aan te nemen dat die zou stoppen. Uiteindelijk zijn zonnepanelen niet veel meer dan 2 (glas)platen met een uiterst dun laagje gemodificeerd zand ertussen. Geschikt voor volautomatische productie.
Wind daalt iets minder snel, maar is ook nog lang niet aan z’n einde qua prijsdaling. Windmolens worden steeds groter (onshore wordt 5-10MW de ‘standaard’, offshore 12-25MW); en krijgen dankzij LIDAR e.a. een steeds hoger Capacity factor (produceren dus meer KWh per MW vermogen), en vragen steeds minder onderhoud, en gaan steeds langer mee…
Technisch is het niet moeilijk om een windmolen te maken die 200jaar meegaat, het is alleen niet slim omdat over 30-50jaar nieuwe windmolens nog goedkoper produceren…
Batterij prijzen dalen al wat jaren met ~10%/jaar…
@Comelia,
Ik denk dat je je “NEVER NOOIT NIET” binnen 5 jaar gaat beleven… Het is een van de redenen dat utilities niets meer zien in kernenergie.
Van spitzenkandidaat naar klimaatgek met waanideeën, het kan verkeren.
En de burgers krepeerden bij bossen tegelijk.
Over bossen gesproken, staatsbosbeheer kapt overal gigantisch veel bomen (bij mij is de halve polder al weg) om dat hout te verkopen aan Vattenfall, de bio centrale vervuiler uit Zweden. Ja ze moeten winst maken dat staatsbosbeheer, maar in dit tempo van kappen waar een handjevol lieden rijk van wordt zal er meer Co2 en veel minder zuurstof vrij komen, daar hoor je niemand over en niemand doet er ook maar iets aan om dat te stoppen. Vroeger waren er actie groepen om 1 boom te redden nu gaan er 100.000en tegelijk de oven in en niemand doet er iets tegen. Ik ben bij die kappers gaan vragen waarom ze dat deden, had iets te maken met een ziekte zeiden maar verder wisten ze het ook niet, ja het was wel een beetje raar maar om 5 uur is het klaar naar huis, we worden belazerd en we gaan naar de donder.
“Over bossen gesproken, staatsbosbeheer kapt overal gigantisch veel bomen (bij mij is de halve polder al weg)”
Waar is dat dan, Willem?
Bart, vast niet jouw grote vriend, maar dit filmpje bij Dinxperlo geeft goed weer wat voor roofbouw de biomassa teweeg brengt.
Ik verzeker je dat er op de Veluwe maar ook verder in de Achterhoek grote percelen gekapt dan wel uitgedund worden.
Het is complete waanzin, al die jaren dat er “de natuur zijn gang laten gaan” gepropageerd werd zijn helemaal vergeten.
Bosbouw, neen, roofbouw van het zuiverste water. Overal Ede, Harskamp, Veluwe, Sallandse Heuvelrug maar ook kleinere percelen tussendoor worden volledig gestript.
Aan de randen van heidevelden worden grote stukken zogenaamd teruggebracht naar de oude staat, dwz alle bomen weg en zelfs de onderlaag verdwijnt in de shredder.
Eigenlijk overal waar zo’n mooi bord van Staatsbosbeheer staat met daarop zo’n foto van bloeiende heide met zandhagedissen vindt grootschalig strippen van bos plaats.
Ik verbaas mij er over dat er niet veel meer weerstand komt, alle wandelaars en fietsers die ik tegenkom spreken er schande van.
Ze zijn écht knettergek geworden.
Hopelijk houden ze nog wel enigszins rekening met het broedseizoen.
https://youtu.be/KLuJrRL0SSM?t=1457
Het extreem uitdunnen van de bossen maakt ze veel gevoeliger voor stormschade, dus wat ze nog laten staan kan straks ineens allemaal plat liggen.
Het is van de gekke dat ik voor het weghalen of kandelaberen van een boom in mijn tuin een omgevingsvergunning met aanvragen en dat de overheid grootschalige roofbouw pleegt. Hoe id die club te stoppen?
Ik heb nog nooit zoveel vrachtwagens met bomen uit Duitsland zien komen, allemaal Duitse kentekens.
Ik woon hier in het midden Limburgse, we hebben veel bos, met de storm is veel omgewaaid, maar zover ik het daar heb gezien is wel alles weer mooi aangeplant in Duitsland.
Ziet wel uit als een oolog kerkhof de nieuwe boompjes zijn helemaal wit.
Bij ons hebben ze meer weggehaald dan nodig, dat heb ik met eigen ogen gezien, en nog steeds geen nieuwe aanplant.
Waar die Duitse bomen nu vanaf komen ineens weet ik niet, maar heb wel het vermoeden dat ze hier verstookt worden, daar ik zulke grote aanvoer vanuit Duitsland nog nooit gezien heb.
Het is me ook nog steeds een grote doorn in het oog dat hier bomen verstookt worden onder het mom co2 neutraal, een grote onverantwoorde leugen, die juist meer co2 de lucht in pompen, en iedere boom die omgezaagd word om hier verstookt te worden in een centrale is er een te veel, het zijn juist co2 opruimers.
Wie snapt dit nog, de staat zou aangeklaagd moeten worden voor moedwillig extra co2 de lucht in te blazen en moedwillig natuur te vernietigen, ik denk dat de winkansen heel groot zijn.
Zeker te bedenken dat Rattenval dit nog 12 jaar wil doen.
Heeft iemand wel eens berekend hoeveel hout dat is?
Bar Vreeken
Naast het dunnen en compleet kappen van bos en het opstoken daarvan om aan de contractuele verplichtingen te voldoen, is er ook nog zoiets als klepelen en afzetten van beginnende houtachtige vegetatie in de nog resterende “natuurgebieden” en wegbeplantingen. Eigenlijk vind ik dat het logisch zou zijn daartegen te ageren i.p.v. de onwetende uit te hangen.
Gerard*
Eerst hebben ze het uit kostenoverwegingen achterwege gelaten, de onderhoudskosten na de recessie van 2008 sterk teruggebracht en na de beschikbaarstelling van de subsidie zij n gemeenten en boseigenaren als gekken aan de gang gegaan om zoveel mogelijk van de subsidies binnen te harken.
Biomassacentrales: crematoria voor andermans levende bossen.
Vandaag in de Telegraaf:
“De bosbranden in het Amazonegebied waren nauwelijks erger dan normaal. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, dat de geruchtmakende vuurzee vergeleek met gegevens van de laatste 20 jaar.”
“De branden in Brazilië waren vergelijkbaar met het gemiddelde aantal branden over de laatste achttien jaar.’’
“Wetenschappers gebruikten satellietgegevens van het ESA’s Fire CCI-project en analyseerden hoe groot het gebied was dat precies in brand had gestaan. Dat bleek in bijvoorbeeld Bolivia en Venezuela behoorlijk hoger te liggen ten opzichte van normaal, maar in Colombia en Argentinië juist veel lager. En in Brazilië, waar de grootste focus op lag, was het verbrande gebied slechts 1,7 procent groter dan in een gemiddeld jaar.”
Vandaag eveneens in de Telegraaf:
“Het was niet voor het eerst en vast ook niet voor het laatst. Maar het geschiedde wel en het deed pijn aan mijn oren en ogen: het Europees Parlement gaf Greta Thunberg een staande ovatie nadat zij alles en iedereen weer eens boos op z’n flikker had gegeven in een toespraak.
Ze is 17 jaar inmiddels – wéér een jaartje dichter bij het volwassendom, al moet zij voordat zij die status bereikt nog steeds, neem dat maar van opa aan, een long and winding road afleggen. Zeker in haar asperger-geval zouden optimale bescherming en begeleiding door haar opvoeders en haar gevolg daarbij vereist moeten zijn. Het is helaas geen vanzelfsprekendheid bij dit boegbeeld der klimaatactivisten.
Het is nog steeds een kind, verdomme, een kind dat nota bene niet goed is, maar zowel de Europese Commissie van Ursula von der Leyen en Frans Timmermans als het Europees Parlement deinst er niet voor terug om de heiligverklaring die Greta Thunberg de afgelopen anderhalf jaar her en der ten deel is gevallen, om opportunistische redenen andermaal te bekrachtigen.
Ik doe even een Gretaatje.
How dare you, EC!
How dare you, EP!
Zie eens wat er aan de hand is in Europa. Zie eens hoe mensonterend de situatie is in Griekenland. Zie eens hoe het coronavirus momenteel om zich heen grijpt. En zie eens wat ze dáár op Europees niveau aan doen.
De Europese machthebbers – militaire macht hebben ze niet, maar ik noem ze toch maar zo – laten zich andermaal piepelen door Erdogan, die met mensen omgaat zoals een spin met de vliegen in zijn web. Von der Leyen c.s. beloofden Athene met mooie woorden steun nu de Turkse dictator de grenzen voor migranten van diverse pluimage bij wijze van chantage heeft opengezet. Tot op dit moment, echter, moeten de Grieken de grenzen zelf bewaken, een opgave die zo zwaar is, dat het steeds verleidelijker wordt om de poorten gewoon maar open te zetten en de doorstroom naar de andere Europese landen te bevorderen. Bovendien had het overleg dat de Europese gezondheidsministers nu dan eindelijk over een gezamenlijke aanpak van het Covid-19-virus met elkaar voeren al minstens twee maanden geleden moeten plaatsvinden. Sterker nog: er had allang een noodplan moeten klaarliggen.
Hoe krijgen ze het voor elkaar. Hoe durven ze in een blijkbaar onweerstaanbare deugaanval te midden van soortgelijk OSM-volk een staande ovatie voor een 17-jarig wicht aan terwijl dat soort gigantische problemen speelt. Waar haalt Frans Timmermans op dit zo ongeveer slechtst denkbare moment de lef vandaan om Greta Thunberg wederom als een heldin te ontvangen in een wel heel doorzichtige poging zijn megalomane, minimaal 1000 miljard kostende, zonder enige burgerlijke inspraak tot stand gekomen Europese Green Deal te promoten?
U daar, mevrouw.
Zou u mij even willen vragen welk werkwoord er in mij opkomt als ik met het begrip Europese eenheid word geconfronteerd?
Dank u.
Hier het antwoord: falen.”
Maar wil je dan met al die spitzenkandidaten, lees politici, met aan het hoofd Juncker, von der Leyen en Lagarde aangevuld met kabouter frenske.
Juncker met zijn affaires binnen de geheime dienst Luxemburg en volgens Max Otte handelend als een kleincrimineel, Lagarde als instrument in de handen van Macron, waarbij eerstgenoemde nogal negatief in beeld kwam met haar miljoenenblunder in Frankrijk incluis veroordeling, von der Leyen die op elk departement waar zij werkzaam was, er een totale puinhoop van heeft gemaakt, kijk naar haar laatste werkstuk Bundeswehr, waar zij op alle fronten heeft gefaald, en steevast veel beloofd maar nimmer waarmaakt.
In zo’n gezelschap moet Timmermans zich toch wel thuis voelen.
Het gaat allang niet meer over Klimaat of welzijn, economische groei voor de burgers.
Het eigenbelang en zakkenvullen aangevuld met totale macht over alles en iedereen is het streven. Dit geheel is rond 1938 op papier gezet en na de oorlog systematisch stap voor stap uitgevoerd. Iedereen zag het en niemand die zich realiseerde wat er daadwerkelijk aan het gebeuren was. Zij die dit wel zagen en ageerden werden weggezet als doemdenkers en complotdenkers.
En nog zijn er genoeg mensen die het niet waar willen hebben, maar wel al het hoofd in de strop hebben, zonder dat zelf te beseffen.
Is het in plaats van hier onze ongenoegens te uiten over het beleid, misschien kiezen voor de mogelijkheid om de mensen achter dit beleid te demoniseren.
Dus we moeten deze politici in hun dagelijks leven volgen en hun leefwijze die niet strookt met hetgeen zij propageren aan de kaak stellen. Laten zien dat zij liegen en dat bekend maken.
Ik zie Timmermans niet als voorbeeld van een rauwkost eter. Sinds hij in Brussel “werkt” zit zijn colbertje wel wat strakker. HIJ mag wel een biefstuk eten, het gewone volk moet aande veganistische hap. Op de fiets hebben we hem ook nooit gezien. Hoe verplaatst hij zich? Dit zelfde geldt ook voor onze NL politici. Laten zien dat zij niet zo leven als wat zij voorstaan. Dit niet één keer publiceren maar zo vaak mogelijk zodat het stemvee langzaam doorkrijgt op wie ze daadwerkelijk stemmen.
Het EU parlement laat zien dat zij niet zelfstandig nadenken. Kan weg, een reuze bezuiniging. Een ovatie voor een 17 jarige zonder kennis of opleiding. Hoe kwam zij in Brussel? Een koetsje met een paard ervoor?
Ook al is de leugen nog zo snel, de burger achterhaalt de waarheid wel. Laten we dat hopen.
Het door de mens veroorzaakte broeikaseffect in het perspectief van de invloed van de zon geplaatst.
“Slechts 2 minuten zonlicht op aarde levert méér energie (= warmte) op dan alle energie die we als mens in één jaar produceren. De hoeveelheid energie die mensen toevoegen aan de vergelijking van de warmtebalans is onbeduidend en zelfs niet meetbaar. ”
https://www.iceagenow.info/blowing-the-man-made-global-warming-argument-out-of-the-water/
De subsidiekraan gaat (verder) open om het klimaat zogenaamd te redden. Het kabinet-Rutte III trekt versneld 2 miljard euro uit voor zonnepanelen en elektrische auto’s. Boven op de 2 miljard euro die al eerder voor dit doel was bestemd. Het is ‘gekkenwerk’, schrijft Carla Joosten in Elsevier.
Boterzachte klimaatafspraken in VN-verband leiden ertoe dat het kabinet als een dolle met geld strooit. En dat in de hoop dat het klimaat en de lucht er beter van worden. Vinden regeringspartijen CDA en VVD echt dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de automobilist die groen wil zijn? En hoe zit het met de Nederlander die geen auto heeft of de auto van de hand doet? Wat krijgt die?
Politiek wensdenken en rechterlijke oordelen bepalen het beleid meer dan politiek realisme. En dat ten koste van de belastingbetaler. Dat is, om een ooit beroemde freule te citeren, gekkenwerk.
Het stimuleren van (semi-)elektrische auto’s is een peperdure manier van CO2-reductie. Per bespaarde ton CO2 laat de fiscus volgens de Algemene Rekenkamer zeker 1.000 euro lopen. Absurd, want de marktwaarde – emissierechten zijn verhandelbaar – van een ton CO2-reductie schommelt rond 20 euro. In plaats van elektrische auto’s te steunen, kan de overheid dus met hetzelfde geld vijftig keer meer CO2 beperken door emissierechten uit de markt te nemen.
Fiscaal jurist Roland van Vliet (49) maakte tussen 2010 en 2017 alle belastingdebatten mee. Eerst als PVV’er, later als onafhankelijk Kamerlid. Hij en CDA-collega Omtzigt waren roependen in de woestijn. Van Vliet: ‘Zonder zich af te vragen wat het effect was, kieperden linkse partijen beleid over de schutting naar de Belastingdienst. Aldus kwamen grote sommen belastinggeld ten goede aan een paar automerken en een selecte groep automobilisten in patserbakken.
De Algemene Rekenkamer stelde in 2015 vast dat het Klimaatbeleid een perverse uitwerking had op de politiek. ‘Het beleid had geen gevolgen voor de begroting van de verantwoordelijke ministers van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu, waardoor zij niet werden geprikkeld de uitgaven te beheersen.’ De VVD-ministers Henk Kamp en Melanie Schultz wilden CO2-reductie en lieten staatssecretaris Eric Wiebes van Belastingen voor de kosten opdraaien.
Willem77
hoe goed bedoeld ook, de laatste zin had moeten zijn:
De VVD-ministers Henk Kamp en Melanie Schultz wilden CO2-reductie en lieten de belastingbetaler die niet mee wenst te doen aan de gekkigheid, voor de kosten opdraaien.
Zoals Kaupinnen en Malmi in 2018 naar aanleiding van hun onderzoek al concludeerden, zijn de mainstream, door het IPCC gehanteerde, feedback waarden veel te ongunstig afgespiegeld.
Zij schreven:
“In dit artikel leiden we een nieuwe formule af voor de wereldwijde temperatuurverandering en belangrijke feedbackgedeelten in de klimaatrespons. In onze eerdere paper berekenden we uit de experimentele waarden dat de gevoeligheid ongeveer 0,058 K / (W / m2) bedraagt. Dit betekent dat de negatieve feedback de gevoeligheid met een factor 2,13 verminderde.
https://arxiv.org/abs/1812.11547
Daarop stak een storm van protest op in het klimaatalarmistische kamp.
.. dat het 1.5-4.5°C is.
Dat is al zo’n 30 jaar hetzelfde en dat betekent de dood en de gladiolen voor de IPCC/AGW-wetenschap.
Het is gewoon te complex voor de IPCC-intelligentia.
Zero emissie wil niet zeggen geen gebruik van koolstof. Biodiesel en biokerosine kunnen ook. Het schetst een negatief beeld van de toekomst. Kiesdistricten met contact met een politieke vertegenwoordiger kennen we buiten de uk niet. Hier komt de politicus vertellen aan zijn achterban dat ze het klimaat akkoord gaan uitvoeren. Verhalen over temperatuur maxima en temperatuur dalingen zitten alleen in de hoofden van sceptici. De beleidsmakers gaan uit van degelijke wetenschappelijk onderbouwde modellen die exponentieel stijgende temperaturen laten zien. Daarop gebruken we het voorzorg beginsel. Zoals we in dit land dijken hebben gebouwd om het water tegen te houden gaan we in heel Europa windmolens neerzetten om de hitte tegen te houden. Als alle energie uit de wind is gehaald zijn we de verkoelende bries ook ten minste kwijt.
De toekomst is nu aan de echte volksvertegenwoordigers die zonder banden met big oil het beste met ons voor hebben. Greenpeace is al actief in meerdere landen en kan europees breed het beleid maken. Lokaal hebben we ook mileu defensie met frisse ideeën. Vlak ook de dierenpartij en veganisten niet uit. Er is in die kringen breed gedragen dat de bio industrie moet worden afgeschaft. Dit hele stuk ademt een sfeer van vasthouden aan oude gewoonten. In de uk stonden de jongeren en de cosmopolieten uit Londen niet achter boris. In heel West-Europa zien we de groei van groene bewegingen die vierkant achter het beleid staan. Alleen mag het wel wat sneller.
Ja, er komt hier een nieuwe samenleving. Geen industrie meer maar alleen nog diensten. Geen grote energie slurpende huizen maar alleen kleine appartementen. Geen auto vervoer meer maar iedereen dicht op elkaar in de stad. De paar auto’s die er dan nog zijn als taxi of bezorgdienst kopen we dan bij Tesla. Geen boeren meer maar alleen nog veganistische hapjes van lokaal geproduceerd voedsel. Europa en zijn bevolking gaan zich richten op hun kerntaak in de wereld. Deugen ! Dit is zo aantrekkelijk dat men helemaal uit Pakistan tot donker Afrika komt aanlopen om hier in mee te doen en anders halen we wel onze nieuwe bevolking op in bijvoorbeeld Nigeria.
Biodiesel en biokerosine kunnen ook.
Bedenkelijke bedenkfout.
Weliswaar maak ik deel uit van deze maatschappij, maar dat wil niet zeggen dat diezelfde maatschappij voor mij gaat bepalen wat goed en slecht is, Dat bepaal ik zelf en als dat gaat inhouden tegen de stroom in te moeten gaan, dan zal dat ook gebeuren.
Wie als kippen bij elkaar gehouden wil worden, ga je gang, daar pas ik voor.
Elk mens heeft het recht op zelfbeschikking en wie dat overboord wil gooien, laat ik daar maar geen waardeoordeel over geven.
Van mensen veganisten maken?, vergeet het maar.
Deugen met een deugmaatschappij? tja je moet toch wat met waanideeën en veel vrije tijd.
De globalisten willen geen grenzen. Maar iedereen kan zien wat er gebeurd als er aan hun achterlijkheid geen grenzen worden gesteld. Het gezonde verstand moet weer de insteek worden bij alle beslissingen.
Ze zijn gewoon knettergek geworden elke dag wordt de waanzin van deze klimaatwaanzinnigen groter.
Ze draaien helemaal door in hun opwarmingssyndrome. Ze vergooien de toekomst van hun kinderen in hun ijver de planeet te redden. Ze zijn net zo gek als de volgers van een sekteleider, ze zouden nog vergif drinken als ze de planeet konden redden.
Stop de CO2 gekte, stop de klimaatwaanzin.
NEXIT!
De automutilatie van de EU schrijdt voort. De wereld ziet toe en beziet het gebeuren als een krijgsdans in een reservaat, rondom een levende totempaal met een witte baard
Professor Emiel van Broekhoven schetst op laconieke wijze waarheden als een koe. Een beter stemadvies op weg naar onze verkiezingen in 2021 las ik nog niet!
Is het onnodige klimaatbeleid opgesteld door onnodige ambtenaren? Los dat laatste op en het eerste volgt.
55 % van het gebruik van cement voor nieuwbouw komt voor de rekening van China. China is geen EU lid. Wij zien nu wat de corona besmetting doet. Kelderende beurzen, vliegtuigmaatschappijen die failliet gaan. Dit is een soort van generale repetitie dat ons te wachten staat. Innovatie moeten wij niet in de weg staan. Maar blind op een doel staren is niet de juiste weg. Achter de schermen gebeurd er zeker wat op het gebied van innovatie maar dat hnagt men niet aan de grote klok. Maar wel paniek verhalen rond bazuinen, 20 graden op de Zuidpool terwijl de luchtmachtbasis omgerekend op de zelfde breedtegraad ligt als Midden Zweden of het zuiden van IJsland. Bosbranden die worden aangestoken maar op het conto van klimaatsverandering komen. In het artikel wordt al aangegeven, hoelang gaan de bewoners van de EU deze onzin pikken. Het gaat nog te goed in dit land. Wacht maar op massaontslagen, dan veranderd de toon wel
Van Marie-Antoinette gaat het verhaal dat ze, toen men haar vertelde, dat het volk geen brood meer had, zei dat het dan maar gebakjes moest eten. De toenmalige aristocratische elite ging dom om met de verminderde oogsten, die mislukten door de kleine ijstijd. De komende kou, honger en armoede is het gevolg van energie te kort. Geen energie uit fossiel van meneer Timmermans pareren hij en zijn medestanders net zo dom als zij. Maar ze beschikken over betere communicatiedeskundigen. Die zeggen niet dan eten ze maar gras en stoken ze maar elektronen. Nee, qua PR zijn de CO2-jagers slimmer dan Marietje. We gaan straks eten, verwarmen en welvaren met innovatie. Daarvan weet toch niemand wat het is. Ze denken dat het wel zal wennen. Ik denk dat de volgende revolutie onafwendbaar is. En ook dat de sceptici er de schuld van krijgen. Die innoveren niet genoeg. Of erger. Ze zitten de reddende innovatie in de weg, Ik wil wedden dat de Timmermansen en Ruttens straks het volk aanvoeren met “Les sceptiques aux lanternes!”
Waardering en kritiek op het hoofdartikel;
Waardering voor de duidelijk verwoorde verontruste ratio tegen de ideologische groene irrationele bevlogenheid, kritiek op de lengte van het artikel waardoor de kracht afnam.
Inhoudelijk: Parijs COP / EU /VN-IPCC / NL willen dictatoriaal een gefabriceerde computermodelsmatige voorspelde opwarming van 1,5 – 2 grC tegengaan terwijl de kritische klimaatwetenschap slechts tot een klimaatverandering van 0,1 – 0,5 grC voor de 21ste eeuw komt.
Eens met de vaststelling dat Voorspelbaar tot 2050 de burger massaal in opstand zal kunnen komen tegen ideologisch gedreven vernietiging van de welvaart, economie en democratie.
Prachtig die foto van Klimaatpaus Frans Timmermans. Het heilige, ons allen verenigende doel is de strijd tegen het duivelse CO2 , dat als de geest uit de fles is kwam toen we van de boom der kennis aten en de technieken van verbranding leerden. En we ondertussen het Christendom verfoeiden. Wat komt daarvan in de plaats? Veel onzekere mensen zoeken naar houvast in een wereld die net zo snel wisselt als het dagelijkse weer.
Een nieuwe bijbel moet dan maar geschreven via de Green Deal met de riten en hoe we moeten leven om puur en lief voor de wereld te blijven en dat we schaapjes en koeien alleen nog maar knuffelen, blij van zin zijn terwijl we voor groente en fruit in onze volkstuintjes wroeten, op fiets of per trein of electrische bus naar ons werk gaan en met de electrische auto naar het strand omdat we de zeespiegel stijging hebben gestopt. Wij gaan de planeet redden. En dat met een beetje geld. Want wat is geld in ons gevecht? Aards slijk is het, ons leven en geluk is belangrijker. Symbool voor ons geloof is de Windmolen. In de Windmolen zien we hoe ons geloof overal en van verre zichtbaar is. En ook zodat ongelovigen onder de indruk raken van zoveel tonnen draaiende kracht…. We moeten er zoveel mogelijk van op het land plaatsen voor de zichtbaarheid.
Klimaatpaus Frans zoekt inmiddels zoveel mogelijk apostelen om het goede nieuws te verspreiden dat de EU de wereld gaat redden.
Niemand is meer te vertrouwen, behalve Wilders die nog steeds doorvaart op de anti moslim koers.
Briefje van Jan aan Thierry Baudet
https://www.briefjevanjan.nl/aan-thierry-baudet-12/
Wellicht een briljante wetenschapper, maar geen groot schrijver!
Warrig verhaal!
Zo maar even 2 opmerkingen.
Gisteren in de Volkskrant een artikel over de klimaat prijs van Richard Branson, geschreven door de absolute nitwit Alexis van Erp, die zonder enig commentaar de begeleidende tekst van die prijs weergeeft met daarin de opmerking, hou je vast, “Het DODELIJKE KOOLDIOXIDE”. Dan heb je de boot toch wel erg gemist als je dat zo klakkeloos laat staan.
Gisteravond weer met veel plezier gekeken naar Twee voor Twaalf. Jammer van dat ene momentje waarin mw. Joosten haar visie op dat gevaarlijke CO2 gaf.
Ja, mw Joosten heeft Spaanse taal en letteren gestudeerd, dus bij uitstek gekwalificeerd om een mening te hebben over CO2.
Overigens was ik toch al overtuigd van haar wereldvreemdheid naar aanleiding van haar opmerkingen over het salaris van rechters in Nederland.
Goh, verdient u maar zo weinig? (Zal rond de 100.000 € per jaar zijn voor een ervaren rechter).
Tja, ik krijg 175.00 € per jaar van de belastingbetaler om een keer per week een kwisje te presenteren.
PS.
Toch nog hoop?
Vanochtend in de Telegraaf.
CDA en CU sluiten samenwerking met FvD niet meer uit.
Ik ben absoluut geen fan van blaaskaak Baudet, maar zeker op lokaal nivo zijn er denk ik genoeg FvD’ers te vinden die net zo capabel zijn, zo niet meer, als de plucheplakkertjes van de “gevestigde” partijen.
Ze kunnen lullen wat ze willen, stroom word onbetaalbaar.
Al dit materiaal zal en moet dik en dubbel terug betaald worden inclusief molens, aansluiting, giga transformators en winst op de stroom zelf ook.
Nieuwe graafmachine Van Oord maakt bodem Noordzee vloeibaar
https://www.rijnmond.nl/nieuws/amp/192792/Nieuwe-graafmachine-Van-Oord-maakt-bodem-Noordzee-vloeibaar
Theo,
Als je de kosten ontwikkeling bekijkt, dan wordt wind+zon veel goedkoper dan welke fossiel vorm van opwekking ook
(kernenergie is al 2x tot 5x duurder; daarom willen de elektriciteitsbedrijven daar niet aan beginnen)..
Die nieuwe graafmachine draagt ook bij aan lager kosten.
Die zal de kabels dieper in de zeebodem leggen (5m in plaats van 2m) zodat er minder storingen zijn en het transport goedkoper wordt.
Bas Gresnigt 7 mrt 2020 om 11:36: Waar haal je die wijsheid vandaan??? In Frankrijk 83,5% kernenergie!. Voor de gebruikers velen malen goedkoper dan Nederland! Zou je niet eerst even de gegevens bekijken zo bijvoorbeeld in andere landen. Dit is geklets van een “dronken aardbei” netjes gezegd dan wel!
Bas Gresnigt
Jij gelooft blijkbaar tegen beter weten in dat het feest voor de portemonnee nog ooit uitkomt.
Tja, zeker tegen de tijd dat we geen vlees meer mogen eten, niet meer in een wat royaler bemeten huis mogen wonen, alleen een auto op afroep mogen rijden op gereglementeerde dagen en winterkleding op batterijen moeten dragen in een verder onverwarmd huis?
Mag ik eens vragen waarom mijn energierekening bij hetzelfde verbruik als maar hoger wordt? Te weinig windenergie zeker? Hoe zit dat dan in Duitsland?
“Als je de kosten ontwikkeling bekijkt, dan wordt wind+zon veel goedkoper dan welke fossiel vorm van opwekking ook”
De kosten ontwikkeling…. ja als je droomt dat die grafiek naar 0 gaat.
De truc is die komt nooit naar 0.
GSM telefoons goedkoper? Langere accustandtijd?
10 Kwh accupakket voor thuisgebruik voor 350 euro?
Auto’s met een 50 kW accupakket voor 10.000 euro?
Het gaat NOOIT gebeuren, de ontwikkeling van de accu loopt al 100 jaar, er is veel gebeurd maar de prijzen worden alleen in reclamefolders uit de toekomst goedkoper.
Lulkoek dus!
Bas,
Wind en zonnepanelen zullen nooit het vermeende probleem oplossen, hooguit een dure oplossing om co2 uitstoot te verminderen.
Als dit zou werken was het in Duitsland al geregeld, maar nee ze kunnen niet zonder centrales, de stroomprijs is hoog, er is klimaat armoede zo als dat mooi heet, er zijn molenaars failliet, het onderhoud kost kapitalen, en dit jaar zullen veel minder molens gebouwd worden, een les waar ze hier niet naar kijken.
Molens op zee prima, maar op land waardeloos.
Alle centrales hier zouden zo snel mogelijk omgebouwd moeten worden naar gas, het is schoon goedkoop, en ze krijgen het aangeboden van landen tot aan de voordeur.
Burgers gedwongen van het gas af halen is peperduur en brengt niets, alleen ellende.
Deze beslissing moeten ze aan burgers zelf overlaten wel of niet aan het gas.
Amerika is uit het verdrag weggegaan, maar stoot nu wel gigatonnen minder co2 de lucht in door overstappen op gas, evenals als straks Duitsland aan het gas zit, als tegemoetkoming voor hun hoge stroomprijs.
Veel mensen leven in een illusie waar de zakenlieden lekker op inspringen, en ik kan ze niet eens ongelijk geven dat ze van zulke stomheid van de overheid profiteren.
Een landje als een speldenknop vanuit de ruimte gezien wil even de wereld zeggen hoe het moet.
Slimme auto handelaren exporteren onze nog redelijk goede afgedankte auto’s inclusief vrachtauto’s naar arme landen, Afrika b.v een grootafnemer en kunnen daar weer lekker uitstoten, vermeende problemen verleggen.
De overheid verbiedt dit echt niet het brengt alweer meer centjes in de la.
https://www.rtlz.nl/algemeen/buitenland/artikel/4440686/trump-klimaat-duurzaam-kolen
Antwoord aan Peter van Beurden. In Duitsland is de prijs per kWh € 0,30. Daar komen verder geen kosten boven op. Wel kreeg ik van de energieleverancier een grafiekje bij de jaarafrekening dat ons verbruik, schrik niet met 2600 kWh met zijn tweeën aan de hoge kant is. In Nederland had ik een jaar verbruik variërend van 3500 tot 4000 kWh. Veel was wordt buiten gedroogd en de verlichting is voor 90% LED. Wel kregen we voor de aanleg van gasverwarming een subsidie.
Frits,
In kreis Heinsberg, 52525 kost 3500 KWh ongeveer 1150 1200 euro is ongeveer 0,35 per KWh.
Dat is de prijs zonder kortingen voor nieuw contract en dergelijke.
Auto rijden is er zeer goedkoop vergeleken met Nederland.
@TW
Kernenergie wekt in Frankrijk ~70% van alle elektriciteit op. Niet 83%.
Bovendien zijn ze het aandeel kernenergie aan het afbouwen naar 50% in 2035 (kernenergie is veel duurder dan hernieuwbare) en druk met het installeren van meer wind en zon.
@Peter,
In 2000 bij de start van de Energiewende had Dld o.a. het target 80% van alle elektriciteit hernieuwbaar in 2050.
Ze zitten nu op >40% door hernieuwbaar en lopen dus ruim voor op hun schema…
@Cornelia,
Natuurlijk gaan de kosten van wind, zon e.a. niet naar nul. Maar komende 10jaar blijft de daling nog wel voortgaan vlgs de deskundigen.
@Theo,
Wij willen de wereld niet zeggen hoe het moet met energie. Wij volgen simpelweg de ‘leaders of the pack’, zijnde vooral Duitsland, Denemarken.
Inmiddels doen veel landen dat. Bijv:
België, alle kernenergie uit in ~2025, meer wind en zon;
Frankrijk kernenergie in 2035 terug naar 50% in 2035, vervangen door meer wind en zon;
Zelfs UK is afgestapt va zijn plannen om nog 5 kerncentrales te bouwen en gaat weer wind en zon stimuleren/
In China is sinds 2016 nog maar een kerncentrale in aanbouw genomen… terwijl wind en zon nog steeds razendsnel uitbreiden.
Aandeel wind is daar al groter dan kernenergie, zon zal kernenergie over 2 jaar ook gepasseerd zijn.
enz.
Bas Gresnigt
Je ontloopt de vraag. Waar blijft het feest voor de portemonnee? De rest van het geleuter ken ik inmiddels.
De natuur redden door hem te vernielen lijkt je slogan te zijn.
Jij wilt de zogenaamde topprestatie van de mensheid, zijnde de Windturbine, vanuit elke plek in Nederland en daarbuiten kunnen bewonderen.
Nou, ik en velen met mij, zien die dingen liever niet, en als het niet anders kan, liever horizontaal.
@Peter,
Hoeveel jij als particulier betaalt voor stroom, benzine, e.a. wordt bepaald door de belastingen zoals o.a. de energiebelasting in NL.
Wil je de kosten weten dan moet je kijken naar de groothandelsprijzen.
En die zijn in ons aangrenzende nucleaire landen al hoger dan hier:
– België, ~50% nucleair opgewekte stroom, stroomprijs op de beurs ~20% (~1cent/KWh) hoger.
– UK, ~20% nucleair opgewekte stroom, stroomprijs op de beurs ~30% (~1,5cent/KWh) hoger.
Onze kabels met België en UK zitten dan ook vol met stroom die wij exporteren.
Vooral stroom die wij uit Dld importeren omdat stroom daar ~10% goedkoper is dan hier.
Dat kan omdat België en UK geen verbindingen hebben met Dld (houden zo, we hebben nu een goede windhandel) .
Bas Gresnigt
En ondanks die windhandel nog steeds geen feest voor de portemonnee. Leg eens uit?
Wil je me dan ook nog even uitleggen waar die hoge energieprijzen in Duitsland en in Denemarken vandaan komen, en die lage energieprijs in Frankrijk?
Buit de Duitse en de Deense overheid hun burgers uit? Dat die overschotprijzen laag zijn is duidelijk. Ze willen er graag van af, zelfs tegen negatieve prijzen.
Kortom je gebruikt gelegenheidsargumenten en je belazert de boel door allerlei kosten niet mee te tellen. De Duitsers hebben in windrijke perioden véél stroom over die ze dus moeten dumpen. Dat gaat altijd zo met wat je over hebt en niet op kunt bergen of alleen tegen hoge kosten.
Maar ik heb nog steeds geen antwoord. Misschien moet je als zuinig burger eens in Den Haag gaan vragen waarom iets wat zo goedkoop is, zo duur betaald moet worden. Is de windhandel het grote spaarvarken van Den Haag en de energiemaatschappijen? Of functioneert het grote spaarvarken (de opslag) nog niet zoals het behoort. Of is die opslag en belasting bedoeld om andere leuke dingen te doen voor de mensen. Subsidietje hier, subsidietje daar. En dan het liefst aan diegenen die het niet nodig hebben.
Waarom hebben de grote energieslurpers in het westen van Nederland hun eigen windturbines nog niet opgericht of tegen een mooi prijsje overgenomen van de energieboeren die natuurlijk als zijnde een basisvoorziening nooit failliet kunnen gaan, of anders wel overgenomen worden tot alleen de sterkste overblijft en die uiteindelijk de dienst uitmaakt.
Voor mij is overigens de belangrijkste reden, dat je het beetje “natuur” dat we nog hebben en het vrije uitzicht waarover Marsman het heeft in zijn gedicht “Denkend aan Holland”, niet in de vernieling moeten helpen door die achterlijke fallussymbolen die we windturbines plegen te noemen.
@Peter,
Consumentenprijzen voor energie zijn een speelbal van de overheid. Bijv.
Toen elektriciteit hier goedkoper werd heeft de regering een energiebelasting ingevoerd. Je ziet die op je jaarnota’s.
Er is verder sprake van “feest voor de portemonnee”. De stroom prijzen zijn gedaald sinds ~2000. Ook voor consumenten:
https://www.pbl.nl/sites/default/files/downloads/pbl-2019-analyse-ontwikkeling-energierekening_3684.pdf
De veel hogere stroomprijzen rond 2003 verklarent waarom de Zeeuwse eigenaren (gemeenten en provincie) in 2003 voor Borssele hoe dan ook een verlenging wilden (ze moesten eigenlijk in 2003 sluiten).
Borssele maakte met die toen hoge stroomprijzen dikke winsten.
Nu, na 16jaar inflatie en loonstijging en de lagere stroomprijzen maakt Borssele dikke verliezen…
“energieboeren die natuurlijk als zijnde een basisvoorziening nooit failliet kunnen gaan”
In Dld zijn er een paar failliet gegaan. Ooit hadden wij een aanbieder van atoomstroom… gone with the wind.
Bestudeer de elektriciteitsmarkt eens.
“… beetje “natuur” … en het vrije uitzicht … niet in de vernieling … helpen”
Zoals ik al eerder heb uitgelegd hoeft dat niet.
Als wij op ~25% van ons deel van de Noordzee (57.000km²) windmolens zetten dan hebben we voldoende elektriciteit om heel NL te voorzien van alle energie die we nodig hebben. Inclusief groende waterstof voor de chemie, verwarming, transport, etc…
En die windmolens op de Noordzee zie je niet…
We kunnen dat meer dan voldoende aanvullen door op daken zonnepanelen te leggen (is eigenlijk niet nodig).
@Bas Gresnigt:
Je verwart de vermindering van de energiebelasting met de energieprijs.
Dat is een vorm van subsidie (inkomensmaatregel) voor de lager betaalden.
De leugen van het PBL is deels rechtgezet.
De prijs per kWh bij het productiepunt maken uiteraard deel uit van de jaarafrekening.
Bekijk zo’n rekening eens goed, het verbruik bepaalt ~40% van het bedrag onder de streep.
Let ook op de BTW over heffingen.
Windstroom blijft wiebelstroom en conversie naar waterstof vv. geeft ~60% aan verliezen.
Dat zou groen aan het denken moeten zetten, maar ik vrees dat alleen verkiezingen daar voor kunnen zorgen.
“Je verwart de vermindering van de energiebelasting met de energieprijs”
Onzin.
Het is tekenend dat je het PBL beticht van leugens. Als dat zo zou zijn dan had dat grote krantenkoppen gegeven.
Je kunt wel schelden dat windstroom wiebelstroom is, maar de statistieken laten zien dat buurlanden met veel windstroom (DK, Dld) hun gebruikers voorzien van een betrouwbaardere stroomvoorziening dan wij hier!
En natuurlijk veel betrouwbaarder dan landen die atoomstroom hoog in het vaandel hebben staan (USA, UK, France)…
“…conversie naar waterstof vv. geeft ~60% aan verliezen.”
Die conversie gaat met ~10% verliezen naar waterstof. En van waterstof terug naar elektriciteit met ~40% verliezen.
Dat betekent bij inkoop op de beurs voor 2cent/KWh, dat het winstgevend is om voor 4cent/KWh + de kosten van de onbemande apparatuur, te verkopen…
Zelfs de conversie van elektriciteit naar methaan (=aardgas) gaat al met een efficiency van 75% (25% verliezen).
Zie dit demonstratie project:
http://www.kit.edu/kit/english/pi_2018_009_power-to-gas-with-high-efficiency.php
Bas Gresnigt
Als je net als jij kennelijk doet, je ogen sluit zie je niks. Je beweert erg veel, maar rekent niets uit, Maar ik moet uit jouw betoog dus begrijpen dat het feest niet voor de energiegebruiker is, maar voor de proleten die anderen voor hun speeltjes laten betalen. Maak je maar sterk om deze overheid en het grote bedrijfsleven opzee aan een windturbine te helpen en het spul dat al op land staat zo snel mogelijk te verschroten. Dat spul op land draait namelijk op subsidie.
Ik houd overeind dat het héél mooi zou zijn dat elke burger zijn eigen energie opwekt met zonnepanelen op dak, gevel, glaswand etc. Tot de tijd dat zoiets verantwoord en kostendekkend kan, vind ik een intrinsiek veilige en in serie gebouwde MSR-kerncentrale de beste optie. Die levert namelijk vrijwel altijd en heeft in een koppelnet nauwelijks een dubbele Back-up nodig. Dat kun je van windturbines niet zeggen.
Maar je bent zo idolaat van windturbines dat we het niet snel eens zullen worden. Probeer met je buren tot overeenstemming te komen over een windturbine in je eigen tuin. Misschien zijn die wel enthousiast te krijgen.
Peter,
Natuurlijk is het feest voor de energieverbruiker als je kostenverlaging bedoelt.
Die kostenverlaging blijkt uit de analyse van het PBL die ik hierboven heb gelinkt.
Wat zou ik daaraan nog een keer moeten rekenen? De analyse is duidelijk.
Een klein (8MWth) proef model van de MSR heeft 18maanden gewerkt in een laboratorium in de periode 1965-1969. Meer dan een halve eeuw geleden. De industrie zag er terecht niets in (te dure stroom).
Sindsdien wordt er eindeloos over gezeverd maar is er niemand die zoiets heeft gebouwd.
De reden is simpel: Het heeft geen zin want als puntje bij paaltje komt dan is de MSR veel te duur!
De stroom die de MSR zou kunnen produceren gaat veel duurder worden dan de stroom van 15cent/KWh die de Hinkley C kerncentrale gaat produceren.
Daarnaast is er alle reden om te veronderstellen dat die MSR een stuk slechter leveringsbetrouwbaarheid zal hebben dan Hinkley C… Denk bijv. aan de extreem hoge temperaturen (700°C) en het hete zout waardoor ook het dure nikkelstaal relatief snel weg slijt….
@AnthonyF., 10.43u
Jammer van het woord ‘blaaskaak’ !
Aila, met de kwalificatie “blaaskaak” zeg ik niets over de kwaliteiten van de heer Baudet. Ik doel daar mee op zijn soms wat ongecontroleerde scoringsdrift die hem meer dan eens in de problemen brengt en dat is jammer, want inhoudelijk ben ik het 100% met hem eens als het gaat over het klimaat.
Ik hoop, dat het hier om jeugdige overmoed gaat en dat hij zich op dit punt wat meer laat coachen door de heer Hiddema.
Uit je reactie denk ik te kunnen opmaken dat je het verder wel met mij eens bent. Dank:)
AnthonyF, inderdaad, mee eens. Ik ben het ook met deze uitleg eens. Ik heb echter moeite met de wijze waarop de heer Baudet door iedereen bejegend wordt, zodanig dat ik vrees dat het geheel uit de hand zou kunnen lopen. En dat, terwijl de heer Baudet zelf zich nooit van grove taal en framing bedient. Vandaar.
Aila, inderdaad, er lopen tegenwoordig genoeg idioten rond die zich niet kunnen bedwingen.
Baudet Beuken is een favoriete media sport. http://www.clepair.net//Weinberg-Baudet-1.html
In NL bestaan de bepalende beleidsmakers uit school/studieverlaters met een activistisch verleden en met zowel een taal- als rekenachterstand.
En met een geestelijke vermogen dat zelfs met drugs niet verruimd kan worden.
En dat ze dat laatste ruim gebruiken, blijkt wel op alle beleidsgebieden
De cover van Elsevier deze week: Als u nu geen bezwaar maakt is dit straks uw uitzicht.
Hoewel ik me niet al te veel illusies maak, ben ik van plan om deze week een bezwaarbrief op te stellen en deze te sturen aan mijn gemeente en de provincie. Helpen zal het wellicht niet, maar werkloos toekijken is ook geen optie.
Als u geïnteresseerd bent, wil ik deze brief beschikbaar stellen voor gebruik. Ik zal bij deze Hans vragen om deze brief te publiceren en te distribueren.
@Reynier,
Dat is altijd een goed idee, en ook verspreiden op sociaal media,
Als ik zie hoe de mensen steeds meer een hekel krijgen aan dit nieuwe beleid, doet me dat goed.
Kijk maar eens op Facebook onder de reclames van electrische auto’s, Rattenval of laadpalen, enz, dat zegt me al genoeg.
Of de op en aanmerkingen over dit kabinet en de foto’s met bijgevoegde tekst die rond gaan.
Boels, een bandbreedte van slechts 50% voor de klimaatgevoeligheid is eigenlijk verbluffend goed voor een dergelijk complex probleem. Dat het al 30 jaar standhoudt geeft ook duidelijk aan welke richting het opgaat. De super El Nino van 1998 zijn we inmiddels gepasseerd en we zitten die van 2016 op de hielen. Nog een paar maandjes en de rode curve bereikt zijn hoogste punt sinds 1979. En daar is geeneens een super El Nino voor nodig. Zo hard gaat het dus.
https://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_February_2020_v6.jpg
Boels je vorige reactie is verwijderd, maar je weet waar mijn reactie betrekking op heeft.
@klaas:
Ik onderschat de complexiteit niet, ik vind dat de IPCC/AGW klimatologen te genoegzaam aankijken tegen de grote onzekerheden; het is wel best zo, lijkt het.
Ik denk dat er buiten het kader van een globaal klimaat moet worden gedacht; juist het middelen versluiert oorzaken en gevolgen.
De temperatuur van een meetplaats zou gecorrigeerd moeten worden voor windrichting en windsnelheid (voor De Bilt is slechts ~1% van de uurgemiddelde temperaturen gemeten bij windstilte; jammer is wel dat in de huidige situatie de windparameters op andere hoogte wordt gemeten).
Een slimme meetopstelling met meerdere meetpunten kan uitkomst bieden.
Dan wordt de grootte van “geïmporteerde temperatuur” duidelijk en kan er gerekend worden aan/met inkomende en uitgaande straling.
Op die manier is het lokale klimaat beter of goed te beschrijven; “globalisten” kunnen alsnog losgaan op een mondiaal klimaat.
Re: “Boels, een bandbreedte van slechts 50% voor de klimaatgevoeligheid is eigenlijk verbluffend goed voor een dergelijk complex probleem.”
Niet als je hierbij bedenkt dat die bandbreedte is gebaseerd op onderzoek van meer dan een eeuw geleden + het feit dat die 50% afgelopen 2 decennia niet minder groot is geworden..In feite probeer je hier nadrukkelijk iets recht te praten dat krom is.
PS. Wanneer we alle studies rondom de klimaatgevoeligheid op een hoop vegen dan wordt zelfs een bandbreedte aangetroffen die varieert van ongeveer 0 tot 10… en op basis van de gemiddelde waarden van 0,4 tot 8,1.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Bw2XU3FCw9a__Z5Y9YGfCWU-ohzuhFJ8_gcGyIsTECE/edit#gid=0
Een zinvolle aanpak is dan om een kansverdelingsfunctie te maken van de klimaatgevoeligheden van alle studies. Dan kun je vervolgens de kans bepalen dat de waarde onder of boven een gekozen waarde ligt.
Ik heb je voorgerekend dat figuur 5 van jouw artikel een klimaatgevoeligheid van 2.4 graden oplevert. Dat ligt mooi in de IPCC range. Ik heb je ook voorgerekend dat de temperatuurstijging versneld. Spencer laat dat ook zien. De lineaire curve die hij fit met een stijging van 0.13 graden/decade houdt geen rekening met de versnelde stijging van CO2 de afgelopen decennia en is dus zeker niet de beste fit aan de data. Spencer zou een fit moeten doen van de temperatuur anomalie aan CO2 (roze lijn). Dan zal ook hij een temperatuurstijging zien die versneld.
@klaas 7 mrt 2020 om 13:19
Het is mij een raadsel waarom men naar statistische technieken grijpt als het een en ander natuurkundig (nog) niet te verklaren is.
In de dagelijkse praktijk werken beleidsbeslissingen op basis van statistische technieken in het geheel niet; het is gokken uit armoe.
Ja Aad en Boels, het statistisch gemiddelde is gemiddeld altijd een betere keuze dan elk van de afzonderlijke uitkomsten. Dat kun je wiskundig prima bewijzen.
Klaas, een bandbreedte van 50% is verbluffend groot. Wat jij nu probeert te doen is het gemiddelde nemen van al die foute forceringen en dan komen we in de buurt van de waarheid. Dat klinkt niet erg wetenschappelijk. Een forcering van 1.5gr C tot 4.5 C wil gewoon zeggen dat we eigenlijk geen idee hebben. Bandbreedte in de literatuur loopt van 0 tot 6 gr C. Wie heeft er gelijk of zullen we maar het gemiddelde nemen? Wat is dit toch voor onzin.
Wat er op het land in het kader van planeetje redden allemaal voor vreselijks gebeurt kan een ieder die zijn ogen open heeft zelf zien. Voor wat er onder water buiten ons zicht gebeurt moeten we toch beter ons best doen. Eerst word er draagvlak gecreëerd door de windboeren lobby over “ natuurlijke riffen “ die gaan ontstaan op onze Noordzee wanneer er een windmolen industrie wordt opgezet.
Een lachende Tjeerd de Groot laat zien hoe groen zijn partij is door met veel tam tam en media aandacht van de n-PO oesters vanuit de Oosterschelde rondom reeds bestaande windmolenparken te dumpen. Je raad het al, die oesters zijn nu allemaal dood .Maar hij zal dat wel een leugen vinden want onderzoek wees uit dat er nog drie in leven waren. De bodem beroering , de kathodische bescherming van al dit staal, de trillingen tijdens het draaien en de geluidsexplosies tijdens het heien van die parken maken hele stukken van onze Noordzee dood.
Dit is waar vissers zich zorgen om maken en inbrengen en meer onderzoek naar willen. Een eerste reactie vanuit de wind lobby is dat dat de vissers hoe dan ook goed uitkomt want tussen die zwaaipalen kunnen en mogen ze toch niet vissen.
Wanneer de vissers net als de boeren actie gaan voeren is een kwestie van tijd. Ze kunnen moeilijk naar het binnenhof varen maar het afsluiten van de nieuwe waterweg lijkt me wel ludiek .
@johan van Leeuwen , opheffen van de visserij maakt integraal deel uit van de energietransitie .
Dat wordt duidelijk in een engelse documentaire .
Onzin. De windmolen palen in zee blijken prima te werken om meer vis te krijgen!
We krijgen dus meer vis dankzij die windmolens!
Vooral als het ministerie toe gaat staan dat er wordt gevist in wind parken.
Dat kan gemakkelijk immers de nu te installeren windmolens voor de windparken Hollandse Kust zijn 11MW en komen dus >1km uit elkaar (omdat ze anders bij elkaar de wind afvangen).
We moeten alleen de invloed van de geitenwollen sokken beperken.
Johantegencensuur
En wie,wat, ben jij dan wel? Daar zijn vele qualificaties bij denkbaar, maar géén van allen komen bij die van van Broekhoven in de buurt. Die van jou beginnen allemaal met ON..
Aha, we zien hier weer de bekende tactiek van het verhaal omdraaien en het balletje terugkaatsen.
Zo als ik je al vele malen eerder heb vertelt (toen je je nog achter andere aliassen verschool), ik doorzie je tactiek en speel je spelletje niet mee.
Daar kun je het verder mee doen.
De moderator is snel vandaag.
Het commentaar van Johantegencensuur waar ik op reageerde is alweer weg. Dus mijn commentaar mag ook verwijderd worden
Hier de realiteit van groene fantasie in Australië die de complexiteit onder de mat schuiven . Enkele recente voorbeelden
-Tasmanië probleem: http://joannenova.com.au/2020/03/tasmania-wins-freeloader-climate-fashion-award-for-aim-to-be-200-renewable-by-2040/ , waar zelfs “cloud seeding” gebruikt werd om de zaak te redden.
– Groene energie heeft geen invloed op de CO2 uitstoot : http://joannenova.com.au/2020/02/australia-installs-more-renewables-than-anywhere-else-but-national-emissions-stay-the-same/
– De “near death experience” van een aluminium smelter toont de kwetsbaarheid van hoogspanningsnetwerken: http://joannenova.com.au/2020/02/australian-grid-has-major-near-miss-sa-islanded-for-two-weeks/
– Net stabiliteit en kosten http://joannenova.com.au/2020/02/sa-renewable-electricity-market-mayhem-as-frequency-stabilizing-costs-hit-record-breaking-90-million/
– uitval tot 9 uren van het net door een passerende wolk http://joannenova.com.au/2019/10/oopsie-cloud-causes-system-black-event-at-alice-springs-affecting-thousands/
– financiers zijn niet meer geïnteresseerd https://www.abc.net.au/news/2020-01-28/solar-profits-threatened-by-nem-rules-killing-investment/11903706
Kosten van nietsdoen zijn lager dan die van 100% CO2-vrij (zie Nordhaus).
Ook zal de duizenden miljarden euro’s kostende Groene Deel van kabouter Plopkop en DidiSanSung een nauwelijks merkbaar effect hebben op het wereldklimaat. Ze geeft daarentegen een behaaglijk gevoel in des Deugers onderbuikske, dat dan weer wel.
Nietsdoen kan, echter dat betekent bijv. ook dat talloze mensen in NL een paar jaar eerder blijven doodgaan vanwege de gifwolken van het autoverkeer.
Simpelweg omdat ze langs een drukke snelweg of een drukke straat in de stad wonen… (EU onderzoek)
enz.
Verder kunnen we dan over 10-30jaar te maken krijgen met een import belasting van ontvangende landen omdat die vinden dat onze producten op een smerige, veel CO2 uitstotende manier zijn geproduceerd. Overigens ben ik er voorstander van om als EU nu al zo’n import belasting voor USA producten & diensten in te voeren omdat die officieel niets aan het klimaat doen (Federaal niet, maar veel US staten doen wel e.e.a.).
Dhr. Van Broeckhoven heeft overschot van gelijk. Het “snuifje” coronatoestanden dat we er nu gratis ( en gepland ? ) bijkrijgen is de strohalm die de rug van de kameel gaat breken.
We got incoming ( de EU imbeciliteiten ), and it’s not going to be friendly. Better brace for impact – or run ( emigrate! ) while you still can.
Europa zucht onder de Groene Dood. De geschiedenis herhaalt zich
Klopt, aangezien wij ook een klimaat-Fuhrer hebben.
Nieuwe paper van Dr. Robert Holmes, met empirisch bewijs dat de gehele GHG hypothese incorrect is.
https://twitter.com/1000Frolly/status/1232122414345019392
Ja vast.
This formula collapses the ‘Greenhouse effect’ and proves it does not exist;
Te = ∜0.523 x Tv
The surface temperature on Earth is easily calculated – from Venus.
The fourth-root of the TSI difference times the temperature in the Venus atmosphere at 1atm = Earth’s temperature
Kortom. Er is een directe temperatuur relatie tussen solar input en druk. Ongeacht de samenstelling van de atmosfeer.
MP,
Dat is wel straf. Wat de ‘slayers’ m.i. tot nu toe beweerden was dat op elke planeet/maan (met atmosfeer) apart de gaswetten klopten, wat logisch gezien natuurlijk het geval is en dat was dus niet veelzeggend.
Dit gaat een heel stuk verder, dus niet op de planeten apart maar tussen de planeten onderling is er dus ook een heel eenvoudig verband.
Klopt dat voor alle gekende planeten/manen met atmosfeer, of enkel voor Aarde,Venus en Titan, is nu natuurlijk de vraag.
Groeten.
Dit gaat inderdaad een heel stuk verder. Dit toont een directe relatie tussen zon input en temperatuur bij bepaalde atmosferische massa/druk. De enige variabele is de TSI wat binnenkomt op de top of the atmosphere, geen correctie nodig voor greenhouse gasses.
De formule werkt bij een planeet met voldoende atmosferische druk. Tot nu toe 3 planeten, maar mogelijk worden meer matches gevonden.
Ik zie geen empirisch bewijs??? (is overigens ook moeilijk)
Alleen iemand die zichzelf op de borst klopt.
@Johantegencensuur 7 mrt 2020 om 14:42 Dat is helemaal niet nodig, want er is geen klimaatprobleem.
“Of wat gaan de kosten zijn van nietsdoen?” Deze zogenaamde alternatieve kosten van niets doen zijn zwaar verzonnen door Alarmisten, welke duidelijk niet geïnteresseerd blijken in klimaatbeheersing, omdat ze kernenergie als enig echt werkend klimaatbeheersingsalternatief bij voorbaat uitsluiten.
Sociaal-econoom en wetenschapper Bjorn Lomburg van adviesbureau aan politici, “The Copenhagen Consensus”, in zijn GLOBAL GOALS, raad regeringen af nog zo’n 50 jaar niet te investeren / te subsidiëren in onvolwassen “hernieuwbare” energiesystemen (zon-, wind, biomassa) maar vooral te investeren in R&D in nieuwe isolatie- en energietechniek, maar ook tevens in onderwijs / gezondheidszorg / landbouw / industrialisatie voor ontwikkelingslanden. https://www.lomborg.com/
Get the facts straight!
Echter de linkse groenen, de vrijmetselaars en naar fascisme neigende eugenetica aanhangers willen dit tegen elke prijs voorkomen, door vooral triljoenen over de balk te gooien aan zielige / effectloze “hernieuwbare” energiebronnen die bewezen niks aan de klimaatbeheersing bijdragen.
Catastrofale ideologen en politici van het klimaatalarmisten naderen het misdadig geldverspillen (Lomborg), en inmiddels zijn elektrische rijders a-sociaal (volgens ex-minister en PvdA-coryfee Plasterk).
Het gaat de goed kant op!
En nu centrales ombouwen naar gas.
In het land van Trump heeft dit al gigantisch co2 bespaart, niet omdat dit zijn doel was, maar omdat het goedkoop was.
Kolen doet die veel exporteren.
Waarom co2 besparen? Tis een groeigas, keihard nodig voor de natuur.
Die de groenen graag om zeep helpen om het klimaat te redden.
@JPS,
Co2 reductie betekent besparen op fosielle brandstoffen, we hebben ze nog lang nodig.
Kun je brandstof besparen door zuinige technieken, de superzuinige diesel motoren, moderne co2 ketels, huishoudelijke apparatuur, ledverlichting, TV, wasmachine, ijskast, diepvries enz, is niets mis mee.
Dit alles brengt geen lastendruk op burgers, alles kan geleidelijk gaan geen haast, heeft ook totaal geen zin.
Hogere co2 waardes is ook geen probleem, het brengt zelfs voordelen.
Ergens zal ooit door deze technieken een stilstand komen of een verlaging, maar laat ze gewoon op hun beloop komen, zonder haast en druk van regeringen op burgers.
We weten allemaal dat het opwarmt, maar 5 voor 12 is het nog lang niet ook al wil men ons dat opdringen.
De green deal word een ramp, een onmogelijk en onbetaalbaar idee, ondoordacht totaal geen fundering, chaos voorgeprogrammeerd, net zoals van het gas los, ook dat moet je op het natuurlijke beloop laten gaan, burgers moeten zelf die keuze kunnen maken.
“Deze zogenaamde alternatieve kosten van niets doen zijn zwaar verzonnen door Alarmisten”
En al die economische doemscenario’s van sceptici, die zijn dan niet “zwaar verzonnen”? Waarom denk je dat die niet worden serieus genomen?
Herhaalde dienstmededeling voor Johantegencensuur: de kosten van niets doen zijn lager dan van 100% Co2 neutraal. HERHALING: de kosten van nietsdoen zijn lager dan van 100% CO2 neutraal (Nordhaus).
The New Zealand Climate Science Coalition offers $10,000 Award to the first applicant who can present scientific proof that man-made carbon dioxide causes dangerous global warming.
https://twitter.com/ClimateDepot/status/1236015167454011393
@Johantegenclimategate. Waar je wel verstand van hebt is me nog niet opgevallen, maar van economie heb je zeker geen verstand!
nu op vara kassa over de energie transitie. alles draait om subsidies. er is ook een deskundige over de transitie, oftewel een subsidieloog.
ze hebben zelfs een prof van tu eindhoven, david smulders aan het woord gelaten die beweert dat biomassa geen snoeiafval is. het is “totaal flauwekul”.
van het gas af kost meer co2. oplossing is isoleren.
jan rotmans, oprichter van urgenda : de prof uit eindhoven heeft twee denkfouten.
Het gaat om de toekomst, we zijn het sukkeltje van europa. hij heeft heT alleen over elektra.
overr 5 jaar wekken we 50% duurzaam op. over 10 jaar 80% en over 20 jaar 100%.
urgenda heeft een eigen methode om van het gas af te gaan, met infrarood.
op locatie in hoogeveen. de wijk gaat over op waterstof. In beeld een proton electrolyzer van 1 of 2 MWatt. Grootste probleem is dat er geen gasplakkers mogen overblijven. En weer het toverwoord. Ze hebben extern geld nodig.
Alleen als de hele nordzee volstaat met windmolens kunnen ze net genoeg waterstof maken voor de industrie. urgenda ziet het niet zitten.
Je moet investeren in aardgasvrij omdat je huis meer waard wordt.
van het gas af in de wandelgangen van de tweede kamer :
alleen fvd tegen, de rest : heel goed idee.
groenlinks, we moeten nu aan lag anders hebben de wereld voor onze kinderen en kleinkinderen onleefbaar gemaakt.
Gelukkig heeft niemand het over wat er met de temperatuur gebeurt.
20000 Euro subsidie per woning
Er zijn 7.9 miljoen huishoudens in Nederland
20000 x 7.9 miljoen is…..
158 miljard is die al ergens op een rijksbegroting gespot?
Er is een klimaatakkoord, maar er is géén klimaatplan en ook géén klimaatbegroting.
In 2021 zijn er weer verkiezingen voor de tweede kamer!
daarom zijn het allemaal encyclieken, plannen zonder onderbouwing, geloof immers.
De 2e kamer horen we niet omdat de kosten op de energierekening komen.
Straks vertellen we de jeugd dat een klimaatcrisis is afgewend en of ze maar willen betalen.
Eerder bierviltjesgereken mijnerzijds kwam op een energierekening van minstens €1000 per maand.
De solaroad in Krommenie (zonnepanelen fietspad) voorzag eventjes 3 huishoudens van alleen stroom.
Kosten €3000 per huishouden per maand.
TNO noemde deze prestatie een groot succes. Ook VVDérs stonden te juichen.
Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten er dagelijks 6 nieuwe windmolens in de Noordzee verrijzen.
De huidige molens zijn in 2050 minstens één maal vervangen.
Dit loopt dus niet goed af.Blijft over de vraag : hoe? (wiens bloed gaat vloeien?)
En wanneer is Nederland geheel ontbost?
De klimaatplannen van Amsterdam
CE Delft heeft gekeken naar de doelstellingen voor 2030. Volgens het bureau is 48% reductie van de CO2-uitstoot haalbaar. Als alles minder vlot verloopt zal dat wel wat minder worden, maar ze zijn positief gestemd. Omdat ik zelf erg pessimistisch ben over de Amsterdamse klimaatplannen (en ook over die van het Rijk) wilde ik wel eens zien waarom CE Delft zo optimistisch is en ik niet. Het rapport, ‘Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal’, is hier te downloaden.
https://klimaatgek.nl/wordpress/2020/03/06/de-klimaatplannen-van-amsterdam/
Hans Erren
En wie betaald de subsidie?
Het is zoiets als water naar de zee dragen. Resultaat: Je wordt collectief nog sneller arm.
@eab
Pure onzin dat de hele Noordzee moet vol staan met windmolens om ons te voorzien van alle energie (niet alleen elektriciteit) die we nodig hebben.
Ook professoren slaan soms wartaal uit.
De Hollandse kust windparken gaan 11MW Siemens Gamesa windmolens krijgen.
Die produceren op de Noordzee met een Capacity Factor van ~55%, oftewel ieder 52.998MWh/jaar. Rond af op 52GWh/jaar.
NL verbruikt 120.000GWh/jaar aan elektriciteit. 2400 van die windmolens wekken we dus meer elektriciteit op dan we nu verbruiken.
Als we een windmolen installeren per km² dan vergt dat 2400km², zijnde minder dan 5% van ons deel van de Noordzee (=57.000km² groot).
In totaal gaat Nederland bij de elektrificatie minder dan 600.000GWh/jaar verbruiken. Daarvoor hebben we dan minder dan 12.000 windmolens nodig.
Die kunnen we installeren op 12.000km² = 21% van ons deel van de Noordzee (zijnde 57.000km)…
Daarnaast hebben we nog rooftop solar, onshore wind, etc. etc…
Noordzee vol komt van urgenda om waterstof voor de industrie te maken voor de vervanging van aardgas voor hoge temperatuur. De elektra gaat daarvoor niet het net in. Er is meer dan een stopcontact in huis.
Bas,
Als je die windmolens ook nog eens waterstof wilt laten produceren voor de tijd dat het niet waait heb je een 3-voudig vermogen nodig. Dan zitten we al op 60% van de Noordzee. Misschien dat we nog een vaargeul open kunnen houden voor Rotterdam, dat was het dan wel. Visserij, ach die moesten toch al weg.
Maar ik heb begrepen dat we in de nabije toekomst geen staal en geen beton meer gaan produceren dus die windmolens gaan er al helemaal niet meer komen. Aardolie doen we ook niet meer, dus wieken kunnen we ook niet meer maken.
Zon- en windenergie leveren wereldwijd ongeveer 2% van onze energie. Dat is in Nederland ook zo en dat is de laatste 40 jaar niet veranderd. Zal ook niet gaan veranderen.
@Bas Gresnigt:
Ooit verwoed plezierzeiler geweest.
Als er wel eens een wedstrijdje dan kon je niet beter doen dan een ander de wind uit de zeilen te nemen.
Hardnekkig vertikt men in de hogere academische sferen de gevolgen van windenergie op het klimaat te onderzoeken (idem voor zonne-energie).
Als groen het allemaal serieus zou bedoelen dan zou een verbod of beperking op tourisme en verdere vrijetijdsbesteding voor de hand liggen.
Het merkwaardige is wel dat een NL met gesloten grenzen ruimschoots aan de dwaze eis aan CO2-uitstoot zou hebben gedaan.
En waarschijnlijk zou het tekort aan personeel bij het onderwijs en zorg ook niet hebben plaatsgevonden.
Klein land, veel kiezers en toch dwaze politici.
@Boels,
Er zijn diverse grote onderzoeken geweest naar de klimaat gevolgen van meer wind en zon: Effecten onmerkbaar klein.
Het laatste onderzoek dat ik heb gelezen onderzocht de gevolgen als heel USA volgezet ging worden met windmolens (die zouden dan heel veel meer energie opwekken dan USA verbruikt).
Conclusie: de lucht stromingen naar Noordpool gebieden zouden iets minder worden (=minder warmte transport), waardoor de opwarming aldaar iets als 0,03-0,1 graad minder zou zijn. Echter USA zou iets als 0,1 – 0,3 graad meer opwarmen (uit mijn geheugen dus de waarden kunnen iets verschillen).
All in all gunstig voor de wereld omdat de geringere opwarming van de pool gebieden minder afsmelting van het ijs beteken en dus minder zeespiegel stijging.
“Als groen het … serieus zou bedoelen dan zou een verbod of beperking op tourisme en verdere vrijetijdsbesteding voor de hand liggen.”
Dat gaat niet werken omdat groen dan de eerstvolgende verkiezingen wordt weggevaagd. We leven gelukkig nog steeds in een democratie.
Helaas is er ook een EU waar autoritaire winden waaien. Zie de uitspraken van Timmermans…
We moeten dus zorgen dat de EU niet nog meer macht krijgt. Daarom ben ik voor de FvD.
NL met gesloten grenzen = verarming voor de bevolking. Begrijp niet dat je daar voor bent.
@Aad,
We hebben elektriciteitskoppelingen met DK, N, Dld, B, UK. De tijd dat het niet waait in de Noordzee en als die landen is naar mijn ruwe schatting ~15%.
Dan hebben we zonne energie waarmee 5% wordt gevuld. Verder biomassa/-gas en geo-thermie (IJsland draait er op. Zit hier nog in beginstadium; een tuinder hier verwarmt daarmee zijn kassen en die van zijn buren, ons zwembad en een uitbreidingswijk), goed voor 5-10% van onze stroom opwekking.
Dat betekent dat groene waterstof voor ~5% nodig is. Kan overigens veel meer worden ingezet als het goedkoop wordt.
Die conversie van elektriciteit naar waterstof gaat met een efficiency van ~90%. Terug conversie met een brandstofcel gaat met een efficiency van 60% (zou iets hoger kunnen met een Combined Cycle Gas Turbine (CCGT), echter dat kun je niet onbemand doen, heb je personeel nodig wat het duur maakt.
Dat betekent dat we dus enige overproductie (~10%, neem 15% dan hebben we reserve) nodig hebben. Ik heb daar rekening mee gehouden.
De stroomkabels van de Hollandse kust windparken (1,5GW) lopen door de vaargeul van de Rotterdamse haven naar Maasvlakte2 (daar is een elektriciteitsknooppunt met 2 kolencentrales, 2 gascentrales en veel grote industrie afnemers.
Een onbemand (remote controlled) voertuig dat over de zeebodem rijdt begraaft ze 5 meter diep in de bodem (normaal is 2meter, maar dit voertuig “fluïdizes” de bodem voordat hij graaft waardoor het gemakkelijker en dieper gaat; een innovatie)…
“Visserij, ach die moesten toch al weg… in de nabije toekomst geen staal en geen beton meer … produceren”
Dat heb je verkeerd begrepen.
Windparken in zeg ~25% van de Noordzee (kunnen we flink groene waterstof & stroom exporteren) betekenen dat de visserij in 75% kan vissen.
Bovendien kan met het groter worden van de windmolens ook tussen de windmolens worden gevist. Er wordt over gedacht door het ministerie, echter de groene geitenwollen sokken jongens zijn sterk tegen. Die willen meer vissen die wij niet kunnen opeten…
De huidige 10MW windmolens komen op een afstand van ~1km van elkaar om elkaars wind niet teveel af te vangen (de 5x de rotor diameter regel).
De komende 20MW windmolens op 1,5km van elkaar.
Waarom denk je dat wij zo dom zijn dat we het onmogelijk maken om wieken, etc te maken?
Ik wil meer energie gaan verbruiken. Niet minder. En dat kan met wind, zon, e.a..
“Zon- en windenergie leveren wereldwijd ongeveer 2% … dat is de laatste 40 jaar niet veranderd.”
Bestudeer de statistieken. De aandelen wind en zon zijn in de meeste landen massaal aan het uitbreiden.
Dld heeft heel goede overzichten: https://www.energy-charts.de/energy_pie.htm
Daar produceren wind+zon sinds begin dit jaar tot nu 42% van alle elektriciteit. DK zit op ~50%, Schotland ~80%….
Dat was in Dld in 2002 nog maar 3%.
Bas Gresnigt
Je kunt me vast wel uitleggen waarom een econoom die net als jij uitgaat van de betrouwbaarheid van de aanname van de hem adviserende klimaatwetenschappers, toch kernenergie op de eerste plaats zet en het dus volstrekt met je oneens is. Bovendien kan de man ook nog rekenen. En dat kun je niet van iedereen zeggen.
Waar gaar Hans Werner Sinn volgens jou in de fout met zijn advies? Vanaf 1 uur.43 min.
https://www.youtube.com/watch?v=DKc7vwt-5Ho
Bas Gresnigt
En vervolgens kun je dan je hart ophalen aan de goed onderbouwde redenering van Sinn waar de fossiele brandstoffen heengaan als wij onze dure speeltjes hebben opgericht of neergevleidt in onze poging de wereld te redden van een mogelijk teveel aan CO2.
Als je dat laatste wilt is het planten van een echte boom i.p.v. een windturbine een échte daad van verzet waar je bovendien ook nog eens veel minder voor hoeft te doen. Die boom doet grotendeels zichzelf. Keep it simple.
Bas Gresnigt
Ik vergat de link.
https://www.youtube.com/watch?v=di9BhavZ0jg
@Peter,
Volgens mij heb ik nergens gezegd dat ik de aanname van de klimaatwetenschappers betrouwbaar vind!?
Ik vind dat meer stroom en uit wind & zon voor onze gezondheid beter is omdat die een einde kan maken aan de gif uitstoot van auto’s, vliegtuigen, kerncentrales en andere elektriciteitscentrales. En gezondheid is uiterst belangrijk.
Die dromer van je eerste video kan leuk speculeren, niet rekenen. Daarbij neemt hij het met de feiten, vriendelijk gezegd, niet al te nauw…. Maar dat is een fenomeen waar erg veel kernenergie fanaten aan leiden.
In je 2e video haalt Sinn aan dat de olieprijzen gaan dalen als het verbruik daalt. Daar wordt al lang over nagedacht.
Het is een van de redenen dat we in de EU ETS hebben. Als het goed is wordt de olie- en gasprijsdaling mede gecompenseerd door de te verwachten prijsstijging van ETS certificaten.
Anders kunnen we fossiele brandstoffen extra belasten.
Als econoom denkt Sinn in economische grootheden. Die zijn echter onvoldoende om veeljarige fundamentele ontwikkelingen te beschrijven.
Volgens mij worden (groene) waterstof auto’s van groot belang.
Helaas zijn wij in de EU nog niet in staat goede voor auto’s geschikte, langdurig zonder storing functionerende, en voor een acceptabele prijs brandstof cellen te maken.
Dientengevolge beheersen Z.Korea en Japan en wellicht China ook, vooralsnog die markt.
@Eab,
Met die 2400 windmolens kunnen we (via conversie; ~90% rendement) ook al benodigde waterstof produceren die de industrie, en wijzelf vanwege slecht geïsoleerde huizen, nodig hebben.
Het Shell, Gasunie, e.a. project in Gn gaat er vanuit dat we een grote overmaat produceren zodat we de waterstof leverancier van NW-EU kunnen worden (dus voor de export). Net zoals wij dat ooit waren met het aardgas uit Slochteren.
Dat kan inderdaad heel goed. Dan zetten we er een paar duizend molens bij. We hebben Noordzee genoeg.
Die TU Eindhoven prof. Smeulders bazelt of liegt bij het TV programma Kassa (en kennelijk ook elders)…
Hoewel hij energie deskundige is, vergeet hij dat warmtepompen 2 tot 5 keer meer warmte opwekken dan dat ze aan elektriciteit verbruiken. Als je daarvoor corrigeert dan is een warmtepomp nu al gunstiger voor het klimaat.
Een CV gas ketel stoot ~200gCO2 per opgewekte KWh warmte uit.
Onze elektriciteit opwekking gaat gepaard met een uitstoot van ~350gCO2/KWh verbruik (mede dankzij ~18% hernieuwbare).
Een warmtepomp die 1KWh verbruikt, injecteert 2 tot 5KWh aan warmte in het huis (door de buitenlucht af te koelen).
Dat is dan dus een CO2 uitstoot van 175 – 70gCO2 per KWh warmte.
Oftewel de warmtepomp is qua klimaat / opwarming nu al veel gunstiger dan een CV-ketel.
Dat cijfer voor de CO2 emissie van onze elektriciteitsopwekking heb ik gisteravond laat geschat en blijkt bij controle te optimistisch. Voor 2017 geeft het CBS als gemiddelde van de integrale en referentieparkmethode 520g/KWh.
https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2018/04/rendementen-en-co2-emissie-elektriciteitsproductie-2017
Aannemende dat de daling van voorgaande jaren zich doorzet, kom je dan voor 2020 op een CO2 uitstoot van 460g/KWh.
Voor de warmtepomp leidt dat tot de uitstoot van 230 – 92gCO2 per KWh warmte (dalend met de vergroening van onze stroom).
Daarmee verandert de conclusie “dat het qua klimaat zinvol is om nu al aan een warmtepomp te beginnen” dus niet.
@Bas,
Een prof uitmaken voor gek? Je durft.
Maar goed. Je bent een fan van de warmtepomp en windenergie. Ook mooi.
Volgens mij vergeet je een paar dingen.
De kosten die gemaakt moeten worden voor:
A: Een verdrie- a verviervoudiging van de capaciteit van het elektriciteitsnet. (All electric oplossing).
B: Dat oudere huizen niet geschikt te maken zijn voor de warmtepomp. (50% van de huizen kan niet zonder gas)
C: De kosten voor de burger dus gigantisch de pan uit rijzen. (Ook voor huizen waarbij het evt wel kan.)
D: Het rendement om waterstof te gaan maken enorm laag ligt.
E: De kosten om groen gas te maken erg hoog liggen.
F: De kosten om waterstof op te slaan erg hoog zijn.
Als je dit alles meerekent dan kom je op een heel ander plaatje uit dan door jou beschreven.
En dan nog even doorredenerend:
Stel iedereen gaat een EV en warmtepomp verplicht gebruiken.
Er komt dus geen geld meer binnen in de vorm van benzine- of dieselaccijns.
Er moet een gigantische uitbreiding van het netwerk plaatsvinden en opwekkend vermogen worden bijgeplaatst.
Je had het eerder over 12000 molens of zo?
Die na 20 jaar vervangen moeten worden?
Hoe dan en wie betaald de rekening? Soepsiedie?
Lees dit ook even: https://www.ad.nl/wonen/bijna-helft-oudere-huizen-steenkoud-zonder-gas~a1e7c0f5/
@Lidi,
Puberaal liegen betekent niet dat betrokkene gek is.
A. Capaciteit netwerk: Veel studies, vooralsnog geen reden uit te gaan van je speculatie. Ondanks de voorspellingen consumeren we nog steeds maar 120TWh/jaar.
Ook in Dld, waar ze veel verder zijn dan wij met de energietransitie, is er geen groei. Wel verschuiving; de Noord-Zuid transport behoefte is toegenomen.
Met de decentralisatie van elektriciteitsopwekking (lokale windmolens, zonnepanelen, warmte-kracht centrales bij o.a. tuinders, e.a.) neem de transport behoefte ook af.
Verder wordt elektriciteit steeds efficiënter gebruikt. Denk aan de overgang op LED lampen, veel meer licht per KWh dan een gloeilamp.
De kosten van het leggen van wat extra kabels zijn overigens ook niet hoog.
Tennet heeft aangegeven dat de transportkosten voor offshore wind energie op ~1,4cent/KWh liggen (inclusief concentratie platform op zee)…
B. Oudere huizen hebben een hogere energierekening die wellicht hoger wordt als ze overgaan op waterstof of warmtepompen, tenzij ze gaan isoleren.
C. Dat de kosten van hernieuwbare de pan uitrijzen wordt al sinds de jaren tachtig gezegd. Studies van de komende werkelijkheid laten dat niet zien.
Wind en zon blijven zakken in prijs. In tegenstelling tot de aardgas prijs mede vanwege de stijgende prijs van EU ETS emissiecertificaten…
D. Het energetisch rendement om waterstof te maken ligt op ~90%. Ik vind dat redelijk hoog.
Zelfs de omzetting van stroom in methaan (aardgas) gaat al met een rendement van 75%:
http://www.kit.edu/kit/english/pi_2018_009_power-to-gas-with-high-efficiency.php
E. De kosten om groen gas te maken zijn sterk aan het dalen. Voorspellingen zijn dat groen waterstofgas binnen ~8jaar goedkoper is dan grijs (met steam reform) geproduceerd gas. Vandaar dat Shell, e.a. een groot windmolen park op de Noordzee willen installeren om groen waterstofgas te maken. In andere landen (bv. UK) zijn soortgelijke initiatieven.
F. Opslaan van waterstof kan erg goedkoop.
Bijv. in de zoutkoepels van Gasunie (~500m onder de grond) waar ze nu een wintervoorraad geconditioneerd aardgas opslaan, zodat de capaciteit van de conditioneringsfabrieken niet hoeft te worden afgestemd op het hoge winterverbruik, en de fabrieken minder betrouwbaar kunnen zijn. Als ze de lucht in gaan dan draait Gasunie de kraan van die voorraad (wat verder) open… Er zijn genoeg zoutkoepels die we kunnen gebruiken. Ook lege aardgasveldjes (bijv, in het Westland) zijn bruikbaar.
Emotionele woorden zeggen niets. Je moet met correct cijfers komen dan kan er berekend worden wat het kost.
Stellen dat windmolens na 20jaar moeten worden vervangen is jouw wensdenken maar onzinnig.
Feit is dat Vattenfall voor de Hollandse kust zuid windparken (1,5GW) een optie heeft gevraagd en gekregen om die 40jaar in plaats van 30jaar te laten draaien.
Verder dat windmolens zo gemaakt kunnen worden dat ze 100jaar meegaan. Dat is nu nog niet verstandig omdat komende generaties windmolens veel goedkoper gaan draaien (minder onderhoud, meer opbrengst door hogere CF, enz) maar dat gaat wel komen zodra de snelle ontwikkelingen bij windmolens teneinde raken (bij windmolens van 20-25MW?).