De windindustrie maakt zich schuldig aan leugens, is gebaseerd op een mythe en draait op subsidies. Er was altijd al propaganda. Maar pas toen de windindustrie behoorlijk in omvang toenam, bereikte de propaganda een hoogtepunt. Het verzinnen van slogans als ‘de wind waait altijd ergens’ en ‘wind is gratis’ was een makkie voor de spin-dokters en PR-mensen, die bijna 20 jaar lang overuren hebben gemaakt in een poging om windenergie te presenteren als onderdeel van een ‘onvermijdelijke overgang’ naar een door wind en zon aangedreven energietoekomst.
Zoals Dr. John Constable hieronder uiteenzet, heeft de windindustrie elk eufemisme gebruikt, elk zelfstandig naamwoord gecastreerd, elk bijvoeglijk naamwoord verdraaid en elk werkwoord in de Engelse taal van zijn betekenis beroofd. Of, zoals George Orwell het uitdrukte, deze propagandisten zijn erin geslaagd om: ‘een schijn van soliditeit te geven aan niets meer dan wind’.
De herinvoering van schimmige windsubsidies door de regering is een kostbare blunder
Auteur: John Constable (VK, Global Warming Policy Forum).
Vertaling: Martien de Wit.
Er is een ingewikkeld spel van misleiding en bedrog gaande en de consument is het slachtoffer.
In de wereld van hernieuwbare energie is niets wat het lijkt. ‘Milieuvriendelijk’ blijkt verwoestend voor de natuur. ‘Goedkoop’ is duur. ‘Lokale ondersteuning’ blijkt op afstand te zijn. ‘Duurzaam’ is, vreemd genoeg, van korte duur en bovendien onbetaalbaar. Een ‘contract’ is niet bindend. ‘Veilig’ is eigenlijk onbetrouwbaar. Liefde is haat, zwart is wit en ‘Groen’ is een duistere bruine tint.
Het hoeft ons dan ook niet te verbazen als ons, zoals onlangs door de regering, gelijktijdig wordt verteld dat wind op land nu zo concurrerend is dat het toegestaan moet zijn om opnieuw subsidies aan te vragen. Het is heel gebruikelijk voor de windindustrie en hun ministeriële hulpkrachten om zich te hullen in rookgordijnen en te spreken in raadsels.
Maar wat is er eigenlijk aan de hand? Wie doet wat met wie? Er wordt een ingewikkeld spel met wisseltrucs gespeeld en de consument moet uiteindelijk de rekening betalen. Hier is de achtergrond en hoe het werkt.
Sinds 2002 heeft hernieuwbare elektriciteit in het VK £ 38 miljard aan subsidie ontvangen uit één enkele regeling,: de Renewables Obligation. De windindustrie is de grootste ontvanger, met wind op land die 10 miljard pond kost en offshore wind meer dan 12 miljard pond aan subsidie sinds 2002. Aanzienlijke bedragen dus!
De jaarlijkse kosten van alle subsidies voor hernieuwbare energie bedragen nu £ 10 miljard per jaar, oplopend tot £ 12 miljard per jaar in het midden van de jaren twintig, waarna ze zullen afnemen als de bestaande subsidierechten aflopen.
De dreiging dat deze cumulatieve kosten uit de pan rijzen, dreef het ministerie van financiën in er 2017 toe te pleiten voor de beëindiging van bestaande regelgeving voor nieuwkomers en voor een moratorium op nieuwe regelgeving. Ze hadden er genoeg van.
Maar de industrie niet, en ondanks alle retoriek wil de hernieuwbare energiesector niet graag van de subsidie af. Inderdaad, de fysische thermodynamica van wind en zon betekent naar mijn mening dat deze energiebronnen nooit concurrerend zullen zijn met fossiele brandstoffen of nucleaire energie.
Wind en zon zijn zeer laagwaardige energievormen. Zij vereisen een enorme en zeer dure correctie voordat de output geschikt is om een moderne economie van stroom te voorzien. Dit maakt deze energie intrinsiek duur.
Dat is de reden waarom de kosten in de loop van de tijd niet of nauwelijks zijn gedaald, en waarom het zo kostbaar is om een elektriciteitsnet in balans te houden bij het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, van £ 367 miljoen per jaar in 2002, vòòr de hernieuwbare energiebronnen, tot £ 1,5 miljard in 2019. Van iets laagwaardigs iets goeds maken, blijft moeilijk.
Maar het zijn de kapitaallasten die relevant zijn voor de economie van deze regelingen. Gegevens uit gecontroleerde rekeningen laten zien dat zowel windenergie op land als offshore windenergie nog steeds veel duurder zijn dan conventioneel opgewekte energie. De kapitaallasten van wind op land zijn sinds 2011 stabiel op ongeveer £ 1,5 miljoen per megawatt. Een gecombineerde gas-stoom-cyclus turbine (CCGT) kost minder dan de helft en is twee keer zo productief. Offshore wind is qua kosten enigszins afgenomen, maar bedraagt nog steeds ongeveer £ 3 miljoen per megawatt.
Duurzame energie heeft dus subsidie nodig, maar de overheid is daartoe op dit moment niet bereid. Gelukkig voor de industrie zijn de inkomsten uit bestaande subsidies zo groot dat ze op korte termijn kunnen overleven. Het idee dat hun kosten zijn gedaald, is het lokaas. Vandaar de oneconomische biedingen voor ‘Contracts for Difference’ (een prijsgarantie voor de producent) en de ongeloofwaardig lage prijzen voor wind op land in de aankondiging van de regering van gisteren. Ondanks hun naam zijn ‘Contracts for Difference’ in feite geen bindende termijncontracten, en de industrie beschouwt ze als goedkope ‘opties’, waardoor ze een goede PR en een gunstige marktpositie hebben.
Nu de truc, de aap uit de mouw. Wanneer een op groenwassen beluste regering zich sterk maakt voor een door de windenergie gedreven toekomst, zal de industrie vragen om nieuwe inkomenssteunsubsidies, of een CO2-belasting, of overheidsdruk, die commerciële consumenten– en overheidsorganisaties aanmoedigt energiecontracten voor lange perioden te sluiten tegen hoge markttarieven.
Dat lijkt het plan van de windindustrie te zijn, en het is een heel goed plan … voor hen. Maar waarom speelt deze regering het spel mee? De Thunberg-sussende winst op korte termijn is onbeduidend vergeleken met de dreiging die het oplevert. Dit is slechte politiek, aangezien het publiek over het algemeen niet enthousiast is over wind op land. En het is slecht economisch beleid, aangezien hoge elektriciteitskosten welvaart na de Brexit uitsluiten.
Bron hier.
Het negativisme druipt er weer vanaf. We zijn juist gek op windmolens. De oude rietgedekte molens worden gekoesterd. Iedere gemeente loopt zich warm om een windmolen op hun grond te hebben. Gemeente Haarlemmermeer liet het goed zien. Één nieuwe windmolen op een akker met gezin ervoor in de zon is de toekomst van de gemeente. Ze hebben wel aangegeven dat Schiphol en de datacenters dan nog niet meegaan. Muziek van het dorp er onder zoals op de Eneco reclame te horen is. Dat kan nu ook. Schiphol is stil geworden. Een positieve groene toekomst. Op een paar websites in de marge van de maatschappij gaat iedereen voor groen en duurzaam.
Ik ben ook voorstander van windturbines in de Haarlemmermeer. Maar alleen als ze daar van die hele grote Haliade dingen neerzetten. Die zijn 220 meter hoog. Zo vlak bij Schiphol zorgen die molens er voor dat erg geen vliegtuigen kunnen landen. Eindelijk rust voor de omwonenden!
Misschien kunnen ze op Schiphol windmolens neer zetten die inklappen als er een vliegtuig moet landen…
Of graven ze het fundament 80 meter dieper uit…
Nederland zou haar voortrekkersrol in de wereld veel meer uit moeten buiten.
Als we allemaal de schouders er onder zetten wordt ALLES mogelijk!
Wat wil je nu eigenlijk bereiken met je commentaren eab? Discussie? Nee, want je reageert niet eens op reacties op je reacties. Stoken? Of gewoon advocaat van de duivel spelen?
@Hans Erren, pak je Dikke van Dalen er ’s bij en zoek naar de betekenis van de woorden “cynisme” en “sarcasme”.
Eventueel ook nog “humor”.
man man man, doe ’s niet zo serieus.
Maar goed dat Groot Brittannië Boris Johnson heeft die streeft naar netto 0 CO2 emissies in 2050. Zie https://www.gov.uk/government/speeches/pm-speech-at-cop-26-launch-4-february-2020
…. we have a responsibility to our planet to lead in this way and to do this,
and of course there are people in this country – not necessarily in the Treasury – and people around the world who may say,
of course it’s expensive, of course it’s difficult, it will require thought and change and action, people will say it’s impossible and it can’t be done,
and my message to you all this morning is that they are wrong
Ach marc, ook weer aan het trollen? Die hele energietransitie loopt nu al op z’n tenen, ze zien dat er grote bakken geld naar de economie gaan vanwege de corona crisis.
Boris kan op z’n kop gaan staan, de economische impact van het coronavirus wordt door de klimaatwaanzinnigen volledig onderschat.
Deze mensen missen een gen om om te gaan met dingen die ze niet kunnen bevatten. Zonder subsidie komt er namelijk geen enkel project van de grond.
Ze denken dat er altijd geld genoeg is, en ze denken dat zon en wind gratis zijn, maar alle investeringen die er nu gedaan zijn, van klein naar groot zijn jammerlijk mislukt, te weinig opbrengst, te hoge aannames van opbrengsten, en de investeerders zijn hun geld kwijt, in het gunstigste geval betaalt de overheid… wij dus.
Ben er niet zo van op de hoogte maar kan die industrie nog subsidie krijgen via de EU sinds brexit? Of gaat dit om subsidie van hun eigen overheid. Kan het niet terug vinden in het artikel.
Interessante vraag Willem, ik was er naar aan het speuren en kwam uit op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/europese-subsidies/vraag-en-antwoord/waar-kan-ik-een-subsidie-van-de-europese-unie-eu-aanvragen
Nu denk ik zo dat deze weg naar subsidie voor de Britten is afgesloten, ik neem aan dat er niemand meer bij de EU staat te springen om bedragen toe te kennen met de wetenschap dat de Britten de EU verlaten.
Het Europese deel van de subsidie op renewable zal in gevaar komen tenzij de Britse regering garant staat, en met de naderende economische crisis door het corona virus lijkt dit onwaarschijnlijk.
Ik denk dat de meeste grote jongens dit al wel wisten, die zijn acuut gestopt met deze handel, maar er is een grote groep mensen die er achteraan hobbelt, die leven ook van dit gratis geld.
Die kunnen allemaal op zoek naar ander werk. Met andere woorden… het verhaal klopt, ze piepen dus niet voor niets.
Willem,
“Ben er niet zo van op de hoogte maar kan die industrie nog subsidie krijgen via de EU sinds brexit?”
Energie subsidies zijn een nationale aangelegenheid.
De EU houdt toezicht om te voorkomen dat nationale industrieën zodanig worden gesubsidieerd dat de concurrentie met die in andere landen oneerlijk wordt.
Marc
Maak je sommetjes eerst eens af. Maar wel alles meetellen hoor.
Alstu https://www.lazard.com/perspective/lcoe2019
Marc
jouw sommetjes waaruit blijkt dat je snapt waarover je het hebt. Smijten met linkjes zonder eigen verhaal of berekening hebben we hier al veelvuldig gezien. En ook halve berekeningen met een hoog wishfull thinking gehalte
Renewable energy generally has lower operating costs than conventional energy generation becauseof the higher fuel costs of the conventional facilities. If one includes both capital and operating costs,
however, renewable energy plant costs are still multiples of what natural gas plants would cost;
onshore wind plants are 4.6 times, offshore wind plants are 12.3 times and large scale photovoltaic
plants are 14.1 times as expensive as gas plants.
These costs have been imposed on electricity consumers through a variety of means. In almost all
cases, European governments provide direct taxpayer subsidies. In some cases, they require electrical
utilities to pay higher-than-market rates for renewable energy generation through “feed-in-tariffs”.
They use regulations to impose mandatory minimum purchases or “first-to-the-grid” rights.
The costs of these measures have raised electricity rates for European residential, commercial and industrial
consumers to some of the highest in the world, leading to an exodus of some heavy industry and
hundreds of thousands of cases of “energy poverty”.
The western press often focuses on announcements concerning the growth in nameplate capacity inEurope, but as noted previously, this is a less useful measure than the actual output and the capacityfactor.
There are simple reasons for the discrepancy between the two measures: night, cloud, andcalm. The output of wind and solar generators varies wildly with weather and the time of day; during most hours they produce a small fraction of their nameplate power—or nothing at all.
Wel uit 2016
ttps://www.friendsofscience.org/assets/documents/Renewable-energy-cannot-replace-FF_Lyman.pdf
Hier ,marc ,vrij schieten.
En wat zijn de bronnen van het artikel van lazard.com?
Lazard estimates….?
Wel graag het héle verhaal vertellen Marc.
Lazard concludeerde: “Although alternative energy is increasingly cost-competitive and storage technology holds great
promise, alternative energy systems alone will not be capable of meeting the baseload generation
needs of a developed economy for the foreseeable future.”
@Willem77, je lijkt Peter wel, wat ik ook meld, het is nooit genoeg. Als ik dan meer vertel zijn er weer anderen die boos worden en gaan vertellen dat de prijzen 10 jaar geleden toch echt veel hoger waren, duh!
Jouw statement is een statement van lazard uit 2017 betreffende Lazard LCoE versie 11. Mijn link ging over de kosten in 2019/LCoE versie 13. Ik heb het niet over baseload gehad want dat is opportuun bij het huidige aandeel hernieuwbaar. Jij hebt het over 2050 wanneer er voldoende baseload generation moet zijn. Voorlopig staan er nog voldoende gascentrales in het net die prima in staat zijn om de baseload te leveren dus kan je gewoon uitgaan van de LCoE kosten als door Lazard opgegeven. Tel daarbij op al die mensen die zeggen dat het aandeel hernieuwbaar zo minimaal is en daarom waanzin is en je hebt je antwoord waarom nu al rekenen met kosten voor baseload waanzin is.
Maar goed, doe met de informatie wat je wil of negeer het compleet en hou jezelf voor dat alleen de groene rekenkamer en climategate het bij het rechte eind hebben. I don’t care.
Marc
Inderdaad, wat je meldt is onvolledig. En daarmee onbruikbaar als vergelijk met de berekeningen van andere partijen die minder bevlogen zijn van windenergie. Voor mij zijn de nadelen van windenergie nogal groot namelijk.
Maar die argumenten worden door de crisis en herstelwet ondergeschoffeld en irrelevant gevonden. Los van het feit dat ik die handelwijze erg ondemocratisch vind, waardoor zo’n 60 anti-windmolen-activistenclubs er tegen te hoop lopen.
En géén gehoor vinden voor hun mijns inziens terechte bezwaren.
@Leen
Lazard is de meest gezaghebbende site/instantie als het gaat om de kosten van electriciteit in USA.
Lazard wordt algemeen gezien als nauwkeuriger dan de officiële US instantie.
Zij brengen ieder jaar een nieuwe schatting uit (ik meen sinds 2006). Dus je kunt de prijsdalingen in afgelopen 12jaar bekijken.
Mensen die zonder dat te vermelden een oude versie van Lazards aanhalen om hun standpunt te ondersteunen, zijn de zaak willens en wetens aan het flessen.
Immers de prijzen van wind en zon en opslag uit 2016/2017 zijn veel hoger dan de huidige prijzen.
@Willem77
Baseload generation wordt terecht een steeds meer irrelevant begrip.
Het gaat er bij elektriciteit om dat vraag en aanbod voortdurend met elkaar in balans zijn. Dat is voldoende. Sterker, beter kan niet.
@Peter,
Zorg dat er referenda komen zoals in CH. Dan hebben we eindelijk democratische besluitvorming.
Bas Gresnigt
Mag ik daaruit opmaken dat ook jij het proces hier ondemocratisch vindt?
Bas Gresnigt
En dat ook jij vindt dat vóór er van uitbreiding sprake kan zijn eerst dat democratische proces zoals we dat met elkaar hebben afgesproken, gewaarborgd moet zijn?
Ehm, Peter, die berekeningen heb ik al veel te vaak voor jou gemaakt en ze gaan het ene oor in en het andere oor uit en je snapt ze niet eens. In jouw ogen doe ik het toch nooit goed terwijl ik jou nog nooit op een berekening heb kunnen betrappen. Het enige wat jij doet is je bewondering uitspreken wanneer een door de fossiele industrie weer eens een negatief verhaaltje over hernieuwbaar wordt geplaatst zonder dat er sprake is van goede berekeningen en meestal gebaseerd zijn op oude data. Dan ben je nooit kritisch. In plaats van dat ga je iedereen aanvallen die het waagt kanttekeningen bij dat soort slecht onderbouwde opinies te plaatsen.
Aangezien ik het absoluut niet beter kan berekenen dan Lazard, die veel meer data tot zijn beschikking heeft en geadviseerd wordt door deskundigen uit de energiesector, zal ik nooit meer op jouw verzoek ingaan. Als je dan ook nog meer vertrouwen hebt in de berekeningen van lobby clubs die tegen AGW zijn en dus tegen hernieuwbaar (gwpf waar Dr. John Constable aan verbonden is) dan van de professionals van Lazard dan weet je vooraf dat jij niet open staat voor objectieve gegevens en alleen maar op zoek bent naar informatie die jouw ongeïnformeerde mening bevestigen. Ieder verzoek van jou om een berekening is dan niks meer dan trollen want je kan het zelf als NAR niet narekenen en je weet vooraf dat je het er niet mee eens bent waardoor de standaard reply in de trant van wensdenker is, dat we maar stom zijn of dat we zitten te liegen. Dat verpakt in een heel lang wazig verhaal waar je dan ineens allemaal andere zaken bij haalt en bijna niemand kan waarderen. Nepskeptici noemen we dat soort mensen.
Maar goed, sterkte de komende tijd waarbij er meer windmolens en zonneparken komen. Heb je i.i.g. wat te klagen.
@Peter,
We hebben nu een soort oligarchie waarin beroepspolitici de burgers beroven van bijna alle verantwoordelijkheid over wat er wordt beslist / gebeurd.
Als burger/kiezer kun je niet goed de juiste politicus / partij kiezen omdat die vaak (vanuit voor hen edele motieven) uiteindelijk hele andere dingen doen dan je als burger/kiezer wilt dat ze doen.
Dat leidt tot een houding van “ze doen maar”.
Daarom vind ik dat we echte democratie moeten invoeren zoals Zwitserland al eeuwen met veel succes heeft.
Daar laten de mensen een veel grotere betrokkenheid zien bij de inrichting van hun land en staan ze ook veel meer achter hun land.
Marc
En steeds weer heb ik je erop gewezen dat je berekeningen onvolledig waren en alle relevante kosten die samenhangen met de speeltjes die je aanbeveelt ontbraken of een hoog wishfull thinking gehalte hadden. Maak die berekeningen dus eens eindelijk af zonder te vervallen in niet bewezen toekomstmuziek. Ook pas je er telkens voor inhoudelijk in te gaan op berekeningen die anderen hier maken. Zoals Hugo Matthijsen die op dat punt over de nodige kennis van zaken beschikt. Daar zit je fundamentele zwakke punt.
Kijk en als leek kan ik dié tekortkomingen van jou nog wel signaleren. Ik waag me niet aan berekeningen omdat ik daar verklaard de kennis niet voor heb. Maar ik kan wél constateren dat je wegloopt voor het betrekken van alle kosten voor wat ik speeltjes ben gaan noemen. Overigens heeft Boskalis al eerder aangegeven dat er geen droog brood in de windmolenindustrie te verdienen valt. Ik kan dat niet bewijzen, dus jij moet het dan aantonen met je al dan niet geveinsde kennis van zaken.
Sommetjes en redeneringen kan ik wél met elkaar vergelijken als ze tenminste niet in jargon worden gesteld. Jargon dat kennelijk bedoeld is om je te vervreemden van het gewone voetvolk waartoe ik behoor. Alsmede bemerken de weigering om in te gaan op de berekeningen van anderen met méér kennis van zaken dan ik. En ook het afdoen daarvan met linkjes en loze beweringen kan een leek als ik wel constateren. Je loopt er aantoonbaar met een grote boog omheen.
Mijn probleem zit niet alleen in die weigerachtigheid van je, maar vooral in het totale onbegrip voor de zorg die velen met mij delen over het onverantwoord verloederen van het Nederlandse/Europese landschap en zijn levende have door die krengen van dingen die ze windparken en zonne-akkers plegen te noemen. Als je e.e.a. niet in de stedelijke en huidige industriële ruimte kunt regelen dan deugen de “oplossingen” niet. Simpelweg omdat ze meer kapot maken dan je lief is. Dat zouden al die redders van de aarde nu eindelijk eens moeten beseffen.
Bas Gresnigt
Ja, was toereikend geweest én duidelijker.
@Peter,
“onverantwoord verloederen van het … landschap en zijn levende have door … windparken en zonne-akkers…”.
Wat jij onverantwoord noemt vind ik verantwoorde vooruitgang waar ik met genoegen en tevredenheid naar kijk.
Die dingen zorgen ervoor dat onze lucht schoner wordt = langer en gezonder leven, en we geen last krijgen met radio-activiteit = gezondere volgende generaties.
http://goo.gl/RzZwcV
Dat vind ik veel belangrijker!
Bas Gresnigt
En juist daar verschillen we van mening, Ik geef graag toe dat het kernafval een risico vormt. Waar wij over van mening verschillen is of je dat risico mag nemen en op termijn met MSR centrales elimineren.
Ook gif- en afvalstoffen waar we nu geen raad mee weten dumpen we of begraven we of gebruiken het als granulaat (windturbinebladen) onder wegen. Hetzelfde geldt voor asbest. Allemaal problemen die schreeuwen om een oplossing die er vooralsnog niet is of te kostbaar is. De oplossing daarvan wordt naar de toekomst verschoven en is eigenlijk alleen realiseerbaar met goedkope energie.
Geef jij nu eens toe dat windturbines niet thuis horen in het landschap. En dat vogels en vleermuizen en insecten, naast de bedreigingen die er voor hen al zijn, last hebben van die windturbines. Als jij je werkelijk zorgen maakt over het behoud van de leefomgeving voor álle levende have zou je daar niet met een grote boog omheen lopen. Kun je het probleem wat je signaleert dus niet oplossen in of nabij de stedelijke omgeving waar we nu al gebruik van maken, dan deugt naar mijn mening, alleen al om die reden, de oplossing niet.
Zet die windmolenzuil, voor mijn part van 500 meter hoog, maar op de Dam of midden in elke gemeente. Dan kan daarin elk gemeentehuis gevestigd worden. Elke gemeente zijn eigen energievoorziening voor alle energie die in die gemeente nodig is.
Kan dat niet, dan is het project van de baan als zijnde niet deugdelijk en niet passend in de zich door de mens toegeëigende biotoop. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Hoogrendement zonne-panelen op daken, gemakkelijk recyclebaar, gecombineerd met zonnecollectoren en waterstofproductie voor de winter. Kan dat óók niet, zoek dan een nieuwe deugdelijke oplossing.
Probeer dat uit op kleine schaal als onderzoeksproject en doe niet zo krampachtig met het beste jongetje van de klas te willen zijn en je economie in de soep te laten draaien voor een “klimaatwinst” van 0,0007 graad Celsius. Je bent in mijn ogen maat en realiteit volledig uit het oog verloren en staart je verkokerd blind op die milieu-verpestende splijtzwam die windturbine heet.
Tot je die echte oplossing hebt is er nog gas genoeg. En ben je echt bang voor teveel CO2, ga aan de slag en plant bomen en laat die tot na 2100 staan. De periode waarin jij schat dat er goed werkende MSR centrales zullen zijn.
Denk daar eens over na en haal de schellen van je ogen en bescherm wat je zegt te willen redden zonder het kind met het badwater weg te gooien.
Peter,
Ik fiets graag. Overal waar ik fiets in NL, en helemaal nabij de randstad waar ik woon, zie ik lelijke hoge (kerk)torens, kantoortorens/ -gebouwen, en tegenwoordig ook enorme grote dozen (schijnen magazijnen te zijn), enz. enz.
Ik zie niet waarom jij dan precies die elegante dingen, die ook nog eens heel nuttig zijn met hun stroomproductie, zo vreselijk vindt? Een afwijking?
Dat is dan wel een dure afwijking voor de samenleving.
Ik geloof niet dat het verstandig is voor een samenleving om rekening te houden met alle dure afwijkingen die sommige mensen hebben.
Je aanvullende verhaal over zonnepanelen doet mij veronderstellen dat je heel andere motieven heb dan ethische?
Marc
Het is de rol van een Nar om vragen te stellen aan een zich koning of keizer wanende wijsneus die niet in staat is de wijsheid van de instantie die hij als goed geïnformeerd aanwijst in eigen woorden te vertalen.
Dat wijst op een tekort aan kennis en vaardigheden. Laat mij dan maar de vragende Nar zijn. Enigszins vergelijkbaar met het jongetje dat de naakte keizer en kritiekloze omstanders op de naaktheid wees.
Bas Gresnigt
Nergens heb ik gemeld dat ik erg gelukkig ben met de verloedering van het buitengebied dat overigens door vrijwel elke architect die er toe doet wordt aangekaart.
Dus jouw redenering is dat als het al erg is je het gerust nog erger kunt maken.
Kerktorens staan doorgaans in stedelijk gebied, Woontorens ook. Ook de datacenter horen niet in het buitengebied thuis en ook aan de noodzakelijke agrarische bebouwing in het buitengebied mogen wel wat eisen worden gesteld.
Die nuttige dingen waar jij het over hebt verpesten het nog resterende landschap rondom de steden en dorpen. Jij houdt er een speciaal soort lelijk op na en beseft blijkbaar niet dat het voor een belangrijk deel afhangt van de omgeving waarin iets zich bevindt. Over smaak valt niet te twisten zegt men, Daar denken de architecten dan toch anders over.
“Ik geloof niet dat het verstandig is voor een samenleving om rekening te houden met alle dure afwijkingen die sommige mensen hebben.” dat lijkt me een nogal tendentieuze uitspraak en weinig recht doen aan allen die niet erg gelukkig zijn met het overal verschijnen van windturbines. En dat allemaal omdat de crisis en herstelwet het democratische proces buiten spel heeft gezet.
Maar kennelijk hebben die mensen allemaal een afwijking. Misschien is het goed eens in de spiegel te kijken.
“Je aanvullende verhaal over zonnepanelen doet mij veronderstellen dat je heel andere motieven heb dan ethische?”
Vertel, welk motief zou ik kunnen hebben, brand los schroom niet maar liever niet zo laag bij de gronds met dit soort stoten onder de gordel. Als er al zonnepanelen zouden moeten komen, dan horen die op daken en dan ook nog zo ingepast dat de stedelijke omgeving er van opknapt en niet door verloederd. Daarvoor gelden dus dezelfde eisen.
Bij gebrek aan argumenten kies je nu de ordinaire aanval en de poging mij in diskrediet te brengen. Maag ik dat nogmaals laag bij de grond noemen?
Peter je hebt hierboven nog foutief gesteld dat de MSR (Molten Salt Reactor, al 50jaar een droom van onwetende kernenergie fanaten), in staat zou zijn kernafval te elimineren….
Toen de berekeningen van 2 MIT professoren aantoonden dat dat onzin was, betekende dat het einde van Trans Atomic Power (TAP) en haar slim ontworpen MSR. TAP, een start-up waar ik wel wat in zag omdat die door 2 slimme MIT mensen werd gerund..
Windmolens, zonnepanelen, biomassa staan de realisatie van je droom in de weg….
Ook dat is een foute gedachte van je omdat kernenergie anyway veel te duur is geworden…
Getuige je regelmatig vragen om betere en meer detaillistische berekeningen, ben je niet in staat om je neer te leggen bij feiten die je droom verstoren….
Als zelfs Lazard2019 bij jou niet overtuigend werkt dan zijn verder pogingen zinloos.
Bas Gresnigt
Mogelijk dat zelfs op termijn kernenergie in welke vorm dan ook duurder zal blijken te zijn dan elektrische energie uit wind en zon.
Daar wil ik dan toch graag bij opmerken dat de “prijs” die wij met zijn allen dan voor wind en zon betalen niet alleen in geld kan worden uitgedrukt. Sommige mensen zien dat in, sommigen niet. Jij kiest ervoor die “prijs” niet mee te tellen
Maar met iemand die langs de neus weg zegt dat die windturbine gerust in het bos kan als je de mast in een passende kleur schildert is het lastig debatteren.
Dan leven we in twee verschillende werelden. Jij in een wereld waarin je beweert die te willen beschermen door die geweld aan te doen, Ik in een wereld die ook andere levensvormen dan de mens de ruimte wenst te geven die zij verdienen.
Dat mag jij een droom vinden, maar desondanks houd ik daar nog graag zolang aan vast als dat mogelijk is. En ik heb de droom dat velen dat op termijn in gaan zien.
Maar ik zie tevens dat je geen verduidelijking hebt voor de insinuaties die je deed. Dat vind ik dan weer buitengewoon zwak.
Marc de visionair 5 apr 2020 om 11:32 Aan die Lazard ontbreek de volledige onderbouwing met de vele hoge bijkomende kosten door de aanbodgestuurde stroom. Die kosten zijn niet meegerekend. Wind en zon blijven inferieur. Vergeleken met levensduur en leveringszekerheid van kern en fossiel vallen ze in het niet qua uiteindelijke opbrengsten en betrouwbaarheid.
@Hetzler,
Stroom is een product dat wordt verhandeld op een competitieve markt (vgl de groentemarkt; alleen is de stroomhandel veel sneller. Het kan gaan om een seconde). Zie: https://www.epexspot.com/en/market-data?market_area=NL&trading_date=2020-04-04&delivery_date=2020-04-05&underlying_year=&modality=Auction&sub_modality=DayAhead&product=60&data_mode=table&period=
De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.
“.. ontbreekt … bijkomende kosten door aanbodgestuurde stroom”
Die kosten bestaan niet.
– Niemand mag stroom leveren aan het net zonder dat hij die stroom heeft verkocht (heel stevige boetes)
– Iemand die stroom verkoopt moet ten alle tijde zijn verplichting nakomen (stevige boetes).
Als hijzelf te weinig produceert (bv. doordat zijn kerncentrale in een seconde vanwege een storing zomaar is stilgevallen), dan moet hij direct op de contiunous markt zodanig stroom kopen dat hij alsnog aan zijn verplichting voldoet. Vanwege de hele korte levertermijn is die stroom natuurlijk duur en boekt die eigenaar verlies.
Dat er stroommarkten bestaan met vrije concurrentie is einde jaren tachtig in de EU vastgelegd. Vooral dankzij de UK premier (Margeret Thatcher).
Een goede zaak want daardoor zijn de stroomkosten lager geworden!
Ook omdat “bijkomende kosten door aanbod of vraag gestuurde stroom” niet meer werden toegestaan.
Misschien is het mogelijk om ons te beperken tot zinnige opmerkingen die te maken hebben met onderwerpen over klimaat, zeespiegel, opwarming, onze regering die faalt en over de Corona crisis. Ook leuk zijn altijd commentaren over Samson en Timmermans en de EU.
Het afkraken van commentaren als er een tik-, taal- of stijlfout is gemaakt is hinderlijk. Ook zie ik bepaalde namen waarvan ik weet dat ik het met hun inzichten beslist nooit eens ben. Ik probeer het zoveel mogelijk over te slaan. Reacties zoals bij Facebook soms te zien zijn waarbij mensen ongeveer bedreigt worden, gaan mij te ver.
Weinigen beseffen dat wat die mooie windmolens opwekken (als het waait) niet meer is dan een ruwe grondstof. Te vergelijken met bauxiet of ijzererts. Om die ruwe energie om te zetten in een precieze spanning met de juiste frequentie, die keurig synchroon loopt, is nog een hele fabriek nodig.
De stroomfabrieken kosten onverwacht veel en zonder deze zijn die zogenaamde subsidieloze windmolenparken op zee onrendabele misbaksels.
Ik vergelijk ze met een veerpond in een onderontwikkeld land zonder handhaving.
Soms zijn ze overbeladen en wanneer de golven een bepaalde deining geven, dan slaan ze om.
De grillige natuur zal onvermijdelijk omstandigheden scheppen waardoor in de toekomst de infrastructuur tussen windparken wel eens zal uitfikken. De fossiele centrales, die steeds maar onrendabel stand-by moeten staan, krijgen steeds minder onderhoud en zullen het bij gevolg ook niet meer trekken.
Een buurman werkt in de elektriciteitsopwekking en die trekken zich de haren uit het hoofd nu tijdens de Coronacrisis de energievraag afneemt en de regelmarges van de ‘stroomfabrieken’ soms tekort schieten.
Je leest er niets over, alles is geheim daar, alleen wanneer je een buurman hebt zoals ik dan hoor je zo eens e.e.a.
windmolens en zonnepanelen parasiteren op de centrales.
Wel graag het héle verhaal vertellen Marc.
The Inconvenient Truth About Renewables and Storage Lurking in Lazard’s Latest Cost Analysis.
https://www.vanadiumcorp.com/news/industry/the-inconvenient-truth-about-renewables-and-storage-lurking-in-lazard-s-latest-cost-analysis/
Troubadour
Dat heb je ervan als je een Nutsvoorziening overlaat aan de markt. Dan krijg je alleen te zien wat die graag kwijt willen. De rooskleurige verhalen over renewables bijvoorbeeld. Noot berekeningen die beginnen bij de subsidies en eindigen bij het stopcontact van de gebruiker.
De eerst reële berekening van alle kosten moet ik nog zien. Het blijf in nevelen gehuld. Reacties op berekeningen van Hugo Matthijsen blijven steken in aantijgingen dat die niet de laatste gegevens gebruikt. Maar transparante controleerbare tegenberekeningen blijven uit en aangedragen links zijn onophoudelijk afkomstig van de zich rijk rekenende industrie of haar propaganda kanalen.
Voor mij is het overigens voldoende om af te zien van windturbines omdat ze schaden wat ze zeggen te sparen. Het leefmilieu voor mensen. Het lijkt me overigens zinvol om vervuiling door fossiele brandstof tegen te gaan. Maar als natuurenthousiasteling kan ik CO2 geen vervuiling vinden. Dat is het namelijk aantoonbaar niet. Het zou goed zijn als iedereen kennis neemt van de opvattingen van Patrick Moore.
https://www.youtube.com/watch?v=UWahKIG4BE4
Noot = nooit
Hoe kan dat?
“… in de elektriciteitsopwekking… trekken zich de haren uit het hoofd nu … de energievraag afneemt en de regelmarges van de ‘stroomfabrieken’ soms tekort schieten.”
Het is immers veel eenvoudiger en sneller om zonnepanelen en windturbines op afstand uit te schakelen dan om een centrale veel minder te laten produceren.
Hebben ze nagelaten regelingen in te voeren zoals in Dld, waar de netbeheerders van Tennet direct windmolens kunnen uitschakelen als nodig?
“… in de elektriciteitsopwekking… trekken zich de haren uit het hoofd nu … de energievraag afneemt en de regelmarges van de ‘stroomfabrieken’ soms tekort schieten.”
Waar haalt u deze onzin nu weer vandaan?
Bas, schakelen ze windmolen uit met dien verstande dat zijn wieken niet meer draaien, dan wel worden de magneten afgekoppeld of iets dergelijks, of schakelen ze de elektriciteitstoevoer uit, m.a.w. de molen produceert wel stroom, maar het wordt niet meer afgenomen in het net. Dezelfde vaag voor zonnecellen: Worden die verduisterd zodat er geen zonlicht meer op valt, of wordt de stroom niet meer afgenomen?
Als ik zo de productiecijfers in Duitsland bekijk, wordt te veel geproduceerde elektriciteit verkocht, vaak met stevige verliezen.
Die grote centrales hebben we volgens mij nodig om de netfrequentie op peil te houden. Die apparaten draaien daar in het rond waardoor de wisselstroom op 50 Hz komt. Zonder die centrales wordt de frequentiestabiliteit handhaven een probleem, Ik kan me echter vergissen.
“Hernieuwbaar” heeft voorrang op het net.
Alleen als de stabilitet in gevaar komt mag netbeheer ontkoppelen.
“The sources of energy generation so far have little impact on security of supply. But grid operators in Germany have to go to great lengths to balance asymmetric production of green electricity across their networks. The amount of so-called “re-dispatch measures” has risen strongly. Redispatch is when the grid operator forces a power station to lower production in a region with oversupply, and directs another plant in a low-production region to higher output. The cost is passed on to consumers.”
ttps://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-electricity-grid-stable-amid-energy-transition
Ze worden afgeschakeld door de primaire veldbeveiliging.
Zodra er ergens overbelasting dreigt gaat de schakelaar open, en door een open schakelaar loopt geen stroom en wordt er geen vermogen opgewekt.
In het geval van zo’n molen gaan de wieken in vaanstand en draait hij enkel nog om in beweging te blijven. In het geval van zonnepanelen staat de volledige spanning op de panelen maar wordt er geen vermogen opgewekt.
In beide gevallen wordt er op dat moment NIETS terugverdiend voor de investering en draaien ze om in molen temen te blijven “voor de prins”.
@Cornelia,
Tussen ” betekent dat ik citeer. Dus lees de laatste zinnen van het comment van Troubadour hierboven.
Overigens zijn we het eens dat het “onzin” is. Daarom heb ik er ook op gereageerd.
@John,
Ik heb begrepen dat ze de wieken (meer-minder) in vaanstand zetten (=meer-minder-nul elektriciteit opwekking).
Uiteraard wordt de eigenaar van de windmolen gecompenseerd voor die service aan netwerkbeheer (incl. evt. verliezen vanwege minder productie).
E.e.a. afh. van het contract van de windmolenpark eigenaar met Tennet.
Als je een kerncentrale hebt dan produceer je op minimaal 60% van je max. capaciteit door omdat je anders veel teveel risico loopt op storingen (bijv. krimpscheurtjes) en de levensduur van je brandstof staven veel te veel wordt verkort (vanwege xenon vergiftiging).
Dus betaal je om je elektriciteit kwijt te raken.
Ik heb me laten vertellen dat eigenaren van inflexibele centrales vaak contracten hebben met wind en zon eigenaren, zodat die hun productie terugschakelen tegen een lagere prijs.
De massatraagheid van de stoomturbine-generator combinatie is inderdaad wel handig om de frequentie op 50Hz te houden.
Inmiddels kun je dat ook, en beter, met batterijen aangevuld met elektronica doen.
Tesla heeft daarvoor een grote batterij staan in S.Australia, waar goed geld mee wordt verdient. In Dld staat tenminste een wat kleinere.
Bij zonnepanelen kun je op afstand de omvormer uitschakelen of de omvormers zodanig instellen dat er steeds minder stroom wordt geleverd naarmate de netspanning/-frequentie toeneemt (speelt op Hawaï een grote rol).
@Boels,
Hernieuwbaar heeft van oudsher in Dld voorrang.
Ik heb echter niets gezien dat dat in NL ook zo is. Is bij wind en zon ook niet nodig want die hebben zeer lage marginale kosten dus die concurreren ieder ander weg.
@Nikos,
Natuurlijk moet er vaker worden bij geregeld nu ook de productie meer varieert. Dat betekent niet dat het veel duurder wordt.
Ook niet dat die netbeheerders zich over de kop moeten werken. Een belangrijk deel gaat automatisch.
@Cornelia,
Als productie door netbeheer wordt teruggeschroefd, dan krijgt de eigenaar van die wind / zon faciliteit financiële compensatie conform het contract met netbeheer. Zelfde geldt bij elektriciteitscentrales waar de operator op aanvraag van netbeheer de productie terugbrengt. Omdat elektriciteitscentrales zo traag zijn (ook al vanwege die extra man er tussen), hebben de operators bij netbeheer natuurlijk vaak een voorkeur om de zaak te regelen middels hun contracten met wind en zon parken (tegenwoordig ook wel met batterij eigenaren).
Die reageren veel sneller => betere stabiliteit.
Nee ,gresnigt, het artikel zegt duidelijk dat “groene elektra”geen impact heeft op stabiliteit,integendeel.
Dus wat je hier ook beweerde is onjuist
Bas Gresnigt 3 apr 2020 om 15:14
“DK en Dld laten zien dat de leveringszekerheid dankzij de gedistribueerde opwekking (windmolens, zonnepanelen) superieur wordt!
Hun SAIDI 12 -15minuten, de onze 18minuten…”
Misschien is “ondanks”een betere benaming.
Een leugen van Gresnigt dus.
Troubadour, laatst sprak ik met een zonnecellen-installateur. De conclusie van zijn verhaal was, dat zonne-energie allemaal dure gebakken lucht is, maar omdat hij er goed aan verdient, leverde hij wat de mensen willen.
Wie denk je dat ik eerder geloof? Hem of Visionairs en andere deskundigen?
De bouw in Nederland heeft het zwaar. Eerst allerlei milieuregels en nu de corona crisis. Een paar dagen geleden zei een woordvoerder van ‘bouwend Nederland’ op het journaal, dat hij hoopte dat de regering snel uitvoering zal gaan geven aan de energietransitie zodat er weer gebouwd kan worden (of woorden van gelijke strekking).
Aha, daar kwam de aap uit de bouwvakkersmouw! Die meneer wil geld verdienen aan de transitie, is bang voor zijn inkomen. Kritische geluiden zullen we niet horen uit de bouwwereld, integendeel. Die vinden ieder bouwproject wel best, zolang ze er financieel gewin bij hebben. Het maakt ze niet uit wat ze bouwen en waar het geld vandaan moet komen. Nee, zij staan vierkant achter de energietransitie. Gelukkig hebben we wetenschappers die niet zo denken.
Johan D.
inderdaad. zo is alles geld en/of werkgelegenheid gerelateerd. En zo is de hele hausse ook begonnen of op zijn minst versneld. Méér zonneakkers, meer windparken. Ik vind er weinig natuur reddends aan. I.p.v. het te beperken tot het huidige stedelijke – en industriële milieu wordt nu een groot deel van Nederland omgevormd tot een groot energie-industrie terrein. Tot ergernis van de omwonenden die er volgens de fetisjisten maar aan moeten wennen.
Niet alleen tot ergenis van de omwonenden.Behalve dat het met wind energie voor onze samenleving nooit wat gaat worden , gaan die natuur -lijken ook nog eens nooit maar in de buurt komen van hun gestelde onzinnige doelen.
@Johan v. L
Waarom denk je dat het met wind energie nooit wat gaat worden?
Wind levert in DK ~47% van alle stroom, en in Dld dit jaar tot heden 37%….
enz.
“Dld dit jaar tot heden 37%…”
Een jaar heeft 12 maanden
In heel 2019 was het 24.4%,.
Bas Gresnigt
Het ís al niks, het verpest namelijk wat men wil redden. Dat terwijl men een grote broek aantrekt over natuurherstel. O ja, dat is een andere afdeling, dat ging over stikstof en PFAS. Dat mag ik hier zeker niet inbrengen.?
“Gratis energie” / ”feest voor de portemonnee” van Ed Nijpels gaat ons 1000 miljard kosten, na de Corona-crises een 2de sociaal-maatschappelijke, milieu, democratische en economische ramp die zich de komende jaren voltrekt over onze maatschappij.
Misschien worden de Politieke leiders zIch (meer?) bewust van de grote aantallen slachtoffers / doden / zelfmoorden / uiteengeslagen gezinnen, maatschappelijke verelendung die vallen bij een dubbele diepe economische recessie als gevolg van een economie in coma gebracht door fatale angst voor Corona-griep en 2050/Global Warming.
Dergelijke Corona-maatregelen kritische geluiden zwellen nu aan, echter “hernieuwbaar” en 2050 kritische geluiden worden geblokkeerd in de debatten op de NPO.
Ik heb diverse analisten ook in NL media discussies horen betogen dat het middel niet erger dan de kwaal moet worden: “Hoe lang moet de totale economie in coma gehouden worden om de C-ziekte te bestrijden?
Hoe lang moet de totale economie beschadigd worden om de klimaatangst-ziekte effectloos te bestrijden met “hernieuwbaar”. ”Hoe diep ga je Als politiek leider de maatschappij en energiezekerheid te beschadigen om een klimaatwinst van 0.00007 grC te bereiken?”
@Scheffer
Bij Corona vindt wel eerlijker voorlichting plaats.
Onzekerheden geeft men toe, de media tonen ook andere inzichten.
Beleid wordt aangepast.
Kom daar eens om bij de klimaatdiscussie.
Clintel wordt doodgezwegen.
Er is een overeenkomst tussen de gepolitiseerde CO2-klimaat-mitigatie en Corona-virus-mitigatie:
We zullen zeer veel spijt krijgen dat we technocraten en computermodelmakers hebben vertrouwd om ons te dicteren hoe we door mitigatie met deze angstpandemies moeten omgaan. De vernietiging van de economie als gevolg zal leiden tot veel meer achteruitgang, slachtoffers, sociale destructie , doden en ontberingen dan Corona zelf had kunnen veroorzaken. Wordt het middel (mitigatie) erger dan de kwaal?
@Scheffer,
Denemarken en Duitsland zijn al veel verder met diezelfde energietransitie. Daar wordt dit jaar tot nu 55% opgewekt met hernieuwbare.
Geen enkel teken van slachtoffers, verelendung, of iets dergelijks. Integendeel, Duitsland draait duidelijk beter dan Frankrijk met z’n kernenergie.
Dus heeft Frankrijk besloten om Duitsland te volgen en meer wind +zon te installeren en kernenergie stevig te verminderen.
DK en Dld doen het overigens ook veel beter dan NL bij de bestrijding van Corona:
In Dld sterft 1,4% van de zieken, in NL 9,9%.
In Dld sterven 15 mensen/miljoen vanwege Corona, in NL 96 mensen,
Gigantische verschillen ten voordele van Dld.
Als ik corona krijg dan laat ik mij z.s.m. vervoeren naar Duitsland.
Woran die Windkraft in Deutschland scheitern wird !
Zwei BMW Motorräder mit einer Gesamtleistung von 100 kW liefern jährlich die gleiche Leistung wie eine Mega-4-MW-Windmühle ( 4 x BMW’s met 200 kW zelfde als een 8 mW windmolen, Gresnigt)
Alleen een “hernieuwbaar”- benevelde klimaat-ideoloog zet dat niet aan tot logisch nadenken!
@Scheffer,
De auteur die je citeert is niet eens in staat om eenvoudige rekensommetjes te maken….
Jij wellicht ook niet aangezien je de fouten niet direct ziet.
Wie op LinkedIn zit moet eens lid worden van de al dan niet groene “energiewereld”.
Ze steken elkaar veren in de kont voor elk zonnepaneel dat gelegd wordt, elke molen die neergezet is, elk idiote accu oplossing voor “stikstofloze” bouwplaatsen, hele waterstof fabrieken staan er op…
Maar het meest zie je droomverhalen over de groene economie als de energietransitie een feit is.
En omdat het gratis geld is, maakt niemand zich druk over de rendementen, dat zien we later wel weer.
Nu de corona crisis roet in het eten strooit zie je steeds meer angst berichten, dat deze crisis de energietransitie niet in de weg mag staan, en hoe belangrijk het redden van onze planeet wel niet is.
De meesten zitten nu thuis omdat er geen bijeenkomsten meer zijn om hun verkooppraat en leugens over waterstof, zonnepanelen, windmolens of energietransitie af te steken.
De angst slaat ze nu om het hart… nu overzien ze de fragiliteit van hun windhandel, ze maken zich maar over een ding zorgen.. stel dat het niet door gaat.
Een ding is zeker, al we daadwerkelijk een vuist willen maken tegen deze klimaatwaanzin en de energietransitie is dit het moment.
De publieke opinie heeft op dit moment wel wat anders aan zijn hoofd om dan extra kosten voor onzinnige klimaatdoelen.
Laat u horen!
Ach Cornelia, het is mij op LinkedIn ook al opgevallen. Hielenlikkerij is wat opvalt tussen de groene milieubewuste jongens en meisjes. Het verdienmodel is tanend en valt straks stil.
Nieuwe huizen mogen geen gas aansluiting meer hebben. In Heel (Limburg) wordt in een bepaalde wijk huizen MET gas aansluiting gebouwd en opgeleverd. Terwijl die bepaalde wijk VOOR 2025 als proefproject is aangewezen huizen alternatief van (warmte) energie te voorzien.
Wie houdt wie nu voor gek?
Ons houden ze niet voor de gek, dat is duidelijk. :D
Der Niedergang der deutschen Windbranche
https://boerse.ard.de/anlagestrategie/branchen/der-niedergang-der-deutschen-windbranche100.html
Bericht is gedateerd, inmiddels ligt 100% van de windenergie in Duitsland op z’n gat.
De windmolen fabrikanten geven de milieu en bouw regels of actiegroepen de schuld, maar het probleem ligt ‘m in het feit dat Duitsland zijn teveel aan energie op momenten dat ze het niet nodig hebben niet weg kan werken.
In concreto.. het is zinloos geworden nog meer windmolens te bouwen.
Dat staat ons land ook te wachten, ze zijn daarom ook flink aan het lobbyen om ook waterstof fabrieken van de grond te krijgen om het teveel aan energie (is op momenten dat het waait maar het niet nodig hebben) om te zetten in waterstof, die op haar beurt weer ingezet kan worden als het niet waait.
De bedragen die daar mee gemoeid zijn worden helemaal buiten beeld gehouden want die zijn een veelvoud van de investeringen in windmolens.
ook de kosten die nodig zijn om het hoofdnet te verzwaren voor worden handig buiten de projectkosten gehouden.
Eigenlijk, goed beschouwd, de energietransitie met windmolens draait op halve waarheden en leugens.
Cornelia
En krijg nu eens bij Marc en Bas tussen de oren dat alle kosten moeten worden meegerekend voor welk energiesysteem je ook kiest. Vanaf het eerste begin van plan en financiering tot aan het stopcontact van de gebruiker. Back-up, netverzwaring, onttrokken landbouw- of natuurgrond, isolatie van panden, onderhoud etc.
Inmiddels lijkt me genoeg ervaring opgedaan om dat controleerbaar en dus transparant uit te rekenen. Nu komt men steeds met halleluja-verhalen hoe mooi het allemaal gaat worden en welk feest voor de portemonnee er aan zit te komen. In Duitsland hebben ze daarvan met de meer dan 30.000 windturbines en hoge energieprijzen nog niets gemerkt. Ik heb zo’n vermoeden dat het hier dezelfde kant uitgaat. Een feest voor de portemonnee van enkelingen verarming voor de rest.
En vervolgens duikt het bericht weer op over de belastingen die de Duitse energie duur maken. Wat er vervolgens met die belastingen gebeurt, wordt er dan vervolgens niet bij verteld. Zouden daarvan mogelijk de subsidies voor die windhadel weer mee betaald worden? In de 17e eeuw de tulpenmanie, nu de windmanie.
@Peter,
In principe worden alle kosten meegerekend. Maakt niet uit of je elektriciteit opwekt met wind, zon, geothermie, e.a.
Kernenergie, kolen, biomassa en aardgas worden gesubsidieerd omdat (delen van) de gezondheid schade die zij toebrengen aan de mensen in hun omgeving niet aan hen worden toegerekend. Bijv. bij kernenergie: http://goo.gl/RzZwcV
De garanties die zon- en windparken, etc. krijgen leveren eigenaren aanvullingen op de prijs op.
De kosten daarvan zijn niet erg hoog en maken ons niet arm (net zoals dat ook niet gold voor Dld terwijl toen wind en zon ~5x zo duur waren). Je kunt ze gemakkelijk vinden als je je best doet (staan op je elektriciteitsrekening als een opslag).
Frankrijk volgt inmiddels Duitsland met z’n eigen “Energiewende” omdat ze tot de conclusie kwamen dat het goedkoper is.
@Cornelia
Siemens-Gamesa draait geweldig met zijn windmolens (installeren o.a. 1,2GW bij onze Hollandse Kust Zuid windparken in opdracht van Vattenfall met 11MW windmolens).
Die schifting is een normaal gebeuren in een groeiende markt. De zwakkere producenten moeten eruit.
Onshore is er in verhouding tot zon wat teveel wind geïnstalleerd. Dat wordt nu gecorrigeerd.
Dan heb je ook de eerste regel gelezen, dat stroom uit zonnepanelen ook op zijn gat ligt.
De subsidies daar op zijn al eerder gaan dalen, dus minder interessant.
Het enige wat dan nog zin heeft is je eigen gebruik iets omlaag halen, maar ik meen dat ze nog 8 of 10 cent terug krijgen voor elke KWh wat ze leveren tegenover de 30 cent van de normale stroomprijs.
En zal de rijkelijke betaalde subsidie hier in ons land stoppen zal ook hier de verkoop snel gaan zakken.
@Theo,
Met dat eerste zinnetje wordt bedoeld dat in Dld nog maar weinig zonnepanelen worden gemaakt. Ze worden bijna allemaal geïmporteerd omdat dat goedkoper is.
Wind energie is de laatste jaren in Dld (mede door de dalende kosten) aanzienlijk sneller uitgebreid dan gepland.
Daardoor is er een achterstand bij de uitbreiding van zon-energie ontstaan. Zie sheet 27 van deze presentatie:
https://www.energy-charts.de/downloads/electricity_production_germany_2018_2.pdf
Die kan nu dankzij de vertraging bij wind-uitbreiding worden ingelopen.
Over een paar jaar kan dan de uitbreiding van wind weer conform het voorgenomen tempo worden hervat.
Theo en Cornelia. De trend is duidelijk en het grote gejammer, inclusief het zoeken van een zondebok is begonnen.
En toen moest Corona nog komen. Mooi.
Wijnen, wijnen, wijnen.
Corona heeft het alleen versneld.
Haha Anthony…het leven in Frankrijk is zeker best?
Cornelia, ja erg he? LOL
Dieter. Voor ons wel; gepensioneerd en in een dunbevolkte streek is het goed te doen. Wij kunnen toch wel naar buiten met de wijnvelden voor de deur.
In de grote steden zal het best wel moeilijk zijn voor de mensen, te meer omdat de overheid keihard optreedt. Op het ogenblik zijn 160.000 Politie en Gendarme medewerkers ingezet om de maatregelen te handhaven en dat gaat van dik hout.
Gisteren werden toegangswegen tot de kustplaatsen van de Middellandse zee streng gecontroleerd. Aan de hand van de kentekens, waar immers op staat waar je vandaan komt, worden de auto’s extra gecontroleerd. U komt uit Paris of nog Noordelijker? Woont u hier permanent? Nee, omkeren en terug. Dat is algauw 800 km.
Plus een vette boete. Als je nu voor de derde keer binnen een maand wordt gepakt voor “illegaal” buiten zijn, mag je 3750 euro pp aftikken en wellich 6 maanden achter de tralies doorbrengen.
Kijk, dat noemen we handhaven. Geen slap gedoe met drones e.d.
Bas Gresnigt
In Principe? Beweren kun je van alles. Maak eens een simpel staatje of neem de moeite om net als Hugo Matthijsen al meermalen deed, een vergelijking op te stellen in een artikel. Zo dat iedereen hier kan zien wie het bij het rechte eind heeft.
En dan niet halverwege het traject beginnen met alle subsidies wegpoetsen die er vanaf het begin zijn verstrekt. Die kosten moeten namelijk via de belastingen worden opgehoest of zijn betaald via SDE of andere heffingen. Ook het verhogen van netwerkosten om de energiekosten lager te laten lijken is volksverlakkerij. De totale kosten dus inclusief opslag en back-up etc.
Evenals het kunstmatig verhogen van de kosten voor fossiele brandstoffen door heffingen of CO2 belasting.
Dat is bedrog ofwel volksverlakkerij.
Afhankelijk van de dag van de week en het onderwerp schat ik dat er gemiddeld 400 mensen notie nemen van het onderwerp en het goedkeuren of afkeuren. Onbekend is of dit altijd dezelfde mensen zijn die alleen lezen zonder verder commentaar te geven. Dit betekent dat de besproken onderwerpen alleen binnen een select gezelschap worden gezien. Wat ik zelf vaak doe is bepaalde commentaren kopiëren en doorsturen naar bekenden die Climategate niet dagelijks lezen. Er zijn binnen de kennissen groep, mensen met een academische achtergrond, dus niet echt dom. Maar als ik vraag waar ze volgend jaar op gaan stemmen komt er als antwoord: “waar ik altijd op heb gestemd”. Dat is dan VVD, PvdA en D66. Men is niet echt op de hoogte van alle stiekeme plannen. Bij onderwerpen “van het gas af” krijg je als commentaar “het zal zo’n vaart niet lopen”.
Niet alleen in Nederland Wordt de consument voor gelogen en bedrogen maar ook in het verenigd Koninkrijk getuige de tekst van Dr. John Constable. het blijft onduidelijk wat de kosten zijn en hoe afhankelijk de windindustrie is van subsidies. Met kreten als “milieuvriendelijk”, hernieuwbare energie en duurzaam wordt de mensen zand in de ogen gestrooid. Niemand weet nog wat wel en niet waar is. De industrie wil verdienen ten koste van de belasting betaler. Stroom op deze manier opgewekt zal nooit goedkoper zijn dan de op conventionele manier geproduceerd.
De kennis over de onmogelijkheden en betrouwbaarheid van wind- en zonne-energie is beperkt. Ook over het gebruik van biomassa moet duidelijk worden gemaakt dat dit meer kooldioxide oplevert en dat er bossen voor worden opgeofferd.
Zou het mogelijk zijn om de ideeën die hier besproken worden wat meer bekendheid te geven in het land zodat meer mensen weten wat er speelt. Behalve kopieën doorsturen zou ik niet weten welke mogelijkheden er nog meer zijn.
Wel kijk ik naar youtube filmpjes van Jensen, Ongehoord!, café Weltschmerz, Geen Stijl en lees OpinieZ, De Groene Rekenkamer, commentaren van o.a. Wierd Duk , Afshin Ellian en Syp Wynia.
Op internet kan men bijvoorbeeld de stroomproductie van windmolen”parken” volgen en in Duitsland de stroomproductie volgen per maand in gigaWatt geleverd door kernenergie, kolen, gas, wind, zon en waterkracht. Dit geeft een aardig inzicht wat er wel en niet mogelijk is in de toekomst. Zelf ben ik een voorstander van kernenergie.
Al deze zaken moeten onder de aandacht gebracht worden voor een groter publiek.
Beste Frits,
Je kunt inderdaad de stroomproductie van windmolenparken volgen. Maar anders dan bij conventionele stroomopwekking waarbij het aanbod de vraag volgt, wordt stroom geproduceerd die wél wordt opgewekt, maar niet altijd wordt afgenomen.
Zo komt het voor dat midden in de nacht, bij windkracht zes, de turbines op volle kracht produceren, terwijl wij allen op één oor liggen en geen stroom afnemen. Erger nog is dat deze stroom, die dus in het niets verdwijnt, omgezet wordt in certificaten, waarmee later fossiele stroom mag worden omgekat in groene.
Het rapporteren van opgewekte stroom (en niet afgenomen stroom) hoort daarom thuis in het rijtje ‘spinning’ zoals hierboven beschreven.
@RP,
Sorry maar dat zie je niet goed.
Er kan geen stroom worden geproduceerd die niet wordt afgenomen. Als dat wel gebeurd dan wordt het netwerk instabiel en krijgen we een black-out.
Grotere producenten zijn verplicht niet meer en niet minder te leveren aan het net dan ze hebben verkocht (grote boetes als ze die regel overtreden).
Stroom kan dus niet in het niets verdwijnen…
Opgewekte stroom die niet wordt afgenomen kan dus niet, duidt op fraude.
Bovenstaande geldt natuurlijk alleen voor grotere producenten.
Bas Gresnigt
Hoe kan dat nou. De wind waait en de windturbine draait en die stroom wordt bij voorrang op het net afgezet en de fossiele centrales moet worden teruggeregeld. Is die voorrang er nu wél of niet? Dat is dus iets heel anders dan het per jaar leveren van een overeengekomen hoeveelheid stroom. Dat kan die molenaar nog wel regelen. Zit die aan zijn tax dan zet ie zijn molen in de vaanstand.
@Peter,
Als die stroom niet is verkocht dan mag die stroom niet aan het net worden geleverd en moet de windmolen dus stilgezet worden.
Het is een van de redenen dat je windmolens stil ziet staan terwijl het waait.
Meestal wordt de fossiele centrale terug geregeld omdat die niet winstgevend kan produceren voor prijzen van ~0,5cent/KWh terwijl een moderne windmolen dat wel kan. Dus die windmolen concurreert de fossiele centrale weg, tenzij die centrale een vast contract heeft met een afnemer.
Er is geen contract over het per jaar leveren van een bepaalde hoeveelheid stroom omdat er geen noemenswaardige opslag zit in het net.
De leverancier moet voortdurend precies leveren wat is overeengekomen en de afnemer moet dat afnemen.
Anders wordt het net instabiel en moet Tennet ingrijpen wat extra geld kost die Tennet gaat verhalen bij de boosdoener….
Beste Bas,
Dit onderwerp is eerder behandeld. Speciaal voor jou: ik heb zowel de NS als ENECO aangeschreven naar aanleiding van de NS reclame waarbij ze beweren uitsluitend op windstroom te rijden. Ik heb toen een uitgebreid antwoord ontvangen.Hierbij de kernzin uit dat antwoord.
“…deze GVO’s (Garantie Van Oorsprong) stellen ENECO en NS in staat om tegoeden op te bouwen. Wanneer het hard waait worden de GVO’s op een tegoedrekening bijgeschreven. Als het minder hard waait mogen deze GVO’s van de tegoedrekening worden opgenomen.
Hieruit kun je concluderen dat die stroom niet verkocht is. Je kunt niet een tegoed opbouwen én de stroom verkopen. Dat is dan 2x fraude. Want fossiele stroom wordt groengewassen met GVO’s opgebouwd uit opgewekte, maar niet afgenomen stroom.
Bas Gresnigt
Je draait er omheen, is die voorrangsregeling er nu wél of niet. Je doet alsof je goed geïnformeerd bent, laat dat dan ook op dit punt blijken. Vervolgens vergelijk je gesubsidieerde windstroom met niet gesubsidieerde andere stroom. Niet zo netjes, dus volksverlakkerij.
@Peter,
Volgens mij is die voorrangsregeling er niet in Nederland.
Ik heb dat niet gecheckt; dus ga je gang. Dan wel graag de (link naar de) bron laten zien.
@RP
Het gaat er om hoeveel CO2 wordt uitgestoten vanwege de stroom die de treinen verbruiken.
De algemene regeling maakt het bedrijven mogelijk om te stellen dat zij op windstroom rijden.
Ik meen dat er een keer een proces over is gevoerd door een partij die het er niet mee eens is.
Die heeft de rechter niet kunnen overtuigen dat de regeling niet klopte….
Ik sluit me bij de rechter aan.
Frits,
“Stroom op deze manier opgewekt zal nooit goedkoper zijn dan de op conventionele manier geproduceerd.”
Die is op een aantal plaatsen al goedkoper! Daarom wil Shell ook een 10GW waterstof fabriek bij de Eemshaven neerzetten. Die kan dan gebruik maken van de goedkope stroom geproduceerd door te installeren offshore wind parken.
“… over het gebruik van biomassa moet duidelijk worden gemaakt dat dit meer kooldioxide oplevert en dat er bossen voor worden opgeofferd.”
Dat is alleen zo als je op korte termijn kijkt.
Echter het klimaat verandert zo traag dat het effect alleen op lange termijn zichtbaar wordt. En dan zijn die bossen allang weer volgroeid.
Daarom wordt biomassa door de wetenschap ook al sinds Kyoto (1994) gezien als CO2 neutraal,
afgezien van de verstookte diesel, etc bij de oogst en verwerking van het hout.
Bas Gresnigt
Waarom begint Shell daar nu pas mee? Enig idee? werd het te heet onder de voeten van de CEO door de activistische aandeelhouders? Zo heeft ook Shell haar belang en de waterstof die eerst uit aardgas werd gemaakt kan straks voor hoge prijzen naar de afnemers die het nu ook voor andere doeleinden gebruiken. Die waterstoffabriek bouwen ze die zonder subsidie?
“Hoeveel het gaat kosten en hoe de rekening wordt verdeeld, is nog onbekend” N.B. De N.V. Nederlandse Gasunie is het overheidsbedrijf.
https://www.businessinsider.nl/waterstof-fabriek-groningen-shell-duurzaam-stroom-wind/
Peter,
Ze beginnen er nu pas mee omdat de prijzen van wind elektriciteit en PtG fabrieken, nu zodanig zijn gedaald en vrijwel zeker nog verder dalen, dat er geld mee kan worden verdiend. Shell is geen liefdadigheidsorganisatie, maar moet winst maken zodat ik dividend kan ontvangen.
De verdeling van de investeringen en de winst zal wel worden geregeld zoals gebruikelijk. Groter aandeel in het risico dragend kapitaal is groter aandeel in de toekomstige winst/verlies.
Bas Gresnigt 5 apr 2020 om 22:24
“Daarom wordt biomassa door de wetenschap ook al sinds Kyoto (1994) gezien als CO2 neutraal,”
Door wie,behalve jij en bestuurders die er belang bij hebben?
“En dan zijn die bossen allang weer volgroeid.”
Misschien,en in die gem.40 jaar heeft de uitgestoten co2 de AGW versterkt
Bas Gresnigt
Aangezien Gasunie een staatsbedrijf is en volledig in handen van de overheid wordt die waterstoffabriek dus deels betaald door de belastingbetaler. Die gemaakte kosten moeten dus worden meegenomen in de prijs van de windenergie.
Sommetjes dus. Geen mooie illusoire verhalen.
Peter,
Natuurlijk worden de investeringskosten meegenomen in de business case waarmee de oprichting van de Joint Venture wordt goedgekeurd.
De aandeelhouder van Gasunie verwacht van de CEO dat die er voor zorgt dat:
– de mensen van Gasunie aan het werk blijven
– hij als aandeelhouder een goede dividend uitkering krijgt.
Gasunie heeft op een gegeven moment een deel van het Duitse gasnetwerk opgekocht waarvoor ze teveel betaalt hebben.
De verliezen werd de CEO aangerekend en ook de Raad van Commissarissen, en kostte hun dus geld (geen bonus) en carrière (niemand wil een commissaris hebben die mede verantwoordelijk is voor forse verliezen).
(ik ken één van de commissarissen toen in de RvC)
Als zo’n investering negatief uitpakt dan heeft dat ook bij Gasunie dus persoonlijke gevolgen.
Bas Gresnigt
Hoe het wekt weet ik, nu de echte sommetjes nog. Die van nu graag. Hetgeen overigen mijn bezwaren tegen de steeds verder gaande aantasting van buitengebied en de daar vertoevend levensvormen niet laat afnemen, Het niet overtuigende kostenaspect is tot op heden een extra argument tegen die windturbines.
wekt = werkt
Peter,
Lees mijn vorige reactie.
Bas Gresnigt
Nog steeds geen sommetjes. Nog steeds geen eigen artikel.
“Nog steeds geen sommetjes. Nog steeds geen eigen artikel.”
Hans Labohm,
Als ik een artikel schrijf over de hernieuwbare oplossing voor NL, vooral wind+zon, zou je dat dan plaatsen?
Ben bereid om het verhaal aan te passen aan redactionele en andere eisen, zolang de boodschap daardoor niet onder het maaiveld verdwijnt.
Sta helemaal open voor kritiek die de leesbaarheid en het begrip bevorderen.
Je mag er wat mij betreft een artikel onder plaatsen waarin je het mijne met de grond gelijk probeert te maken.
Alvast mijn dank,
Bas
” zoals George Orwell het uitdrukte, deze propagandisten zijn erin geslaagd om: ‘een schijn van soliditeit te geven aan niets meer dan wind “.
Dat is 100 % waar . Ook op deze site .
‘Duurzaam’ = volhoudbaar . De huidige economie , incluis de groene economie – is niet ‘volhoudbaar . Toch praat men voortdurend over een ‘duurzame ‘ toekomst.
In 2050 wordt er geen CO2 uitgestoten zegt de overheid . Dat kan helemaal niet, maar toch worden er discussies gebaseerd op een stelling die wezenlijk onwaar is.
In werkelijkheid bestáát er geen economie meer en zijn we dood . Kennelijk heeft propaganda ervoor gezorgd dat we het beschouwen als waar .
“Windmolenparken en zonnepaneelparken kunnen zonder subsidie worden gebouwd , is wat iedereen gelooft kennelijk , nadat het in de krant stond. Iedereen met basale boekhoudkennis weet dat het niet kan. Nu niet en nooit niet.
Dat is nu de kracht van propaganda . Dat je met marketing alles kunt verkopen (Herman Heinsbroek. )
‘hernieuwbare energie” ook een term die werd bedacht . Helaas bestaat ‘hernieuwbare’ energie niet. Was het maar waar. Dan hoefde ik nooit meer te tanken .
Belangrijk in de propaganda is de ‘autoriteit ‘ : de professor en hoogleraar die in de kranten hun woordje mogen doen en – niet mis te verstaan- de intrigant die volop de gelegenheid krijgt zijn verhaal te vertellen en blijven herhalen. Komt zeer degelijk en vertrouwenwekkend over met een goed onderbouwd verhaal en kennis .
Trapt vrijwel iedereen in. Altijd al zo geweest overigens, zij het in beschavingen die wat minder ‘ontwikkeld ‘ waren . Vinden wij .
bbc serie ” how art made the world . “
Het woord duurzaam staat tegenwoordig overal op.
Een greep uit het arsenaal van de propagandisten.
Duurzaam afval scheiden.
Duurzaam isoleren met PUR schuim.
Vanuit de bijstand, duurzaam naar werk.
en inderdaad duurzame energie.
@Cornelia “duurzaamheid” in enge zin is wat generaties lang is te continueren.
Zoals oneindigheid van grondstoffen.
Duurzaamheid als doel leidt makkelijk tot stagnatie, gebrek aan aanpassingsvermogen.
Beter lijkt het mij te streven naar vooruitgang.
Wij danken onze welvaart en vrijheid aan een niet duurzame leefwijze, altijd werd meer turf gestoken,
kolen gedolven, olie en gas gepompt, dan de natuur aanvulde.
Innovatie (aanpassing) heeft ons altijd gered.
Gebruik van eindige grondstoffen maakt innovatie noodzakelijk.
Tot nu toe lukt dat prima.
Hun duurzaamheid duurt tot uiterlijk 2050!
Uiterlijk in dat jaar is het Nederland dat wij nu nog kennen volledig met de grond gelijk gemaakt en bestaat onze Nederlandse, op Joods, Christelijke principes gefundeerde maatschappij niet meer.
Als blanke Nederlander mag je dan misschien nog als Dhimmi de schoenen poetsen van je islamitische baas, maar waarschijnlijk leef je dan al niet meer…
Dat is de toekomst die Groenslinks, D666 en anderen voor ogen hebben.
Petra, een goed boek hierover, dat ik je zeer kan aanraden is: “Het menselijk getij’ van Paul Morland, een eye opener.
Misschien zelfs binnenkort op de alternatieve media.
David Dirkse
Met alle respect, als het verhaal van Bert Pijnse van der Aa klopt en onze huidige economie niet volhoudbaar is, hebben we een probleem. De wereldbevolking groeit zoals Hans Rösling overtuigend heeft aangetoond nog door tot ongeveer 10 of 11 miljard mensen. Die 11 miljard mensen willen liefst in een vergelijkbare levensstijl leven zoals wij nu. Juist door die hogere levensstijl vlakt de groei van de wereldbevolking af. Daarin is m.i. niet voldoende meegenomen dat mensen graag langer blijven leven dan ze nu doen. Zonder recycling zal er dan een tekort aan grondstoffen ontstaan of er worden pogingen gedaan die grondstoffen die je niet vanaf de aardbodem kunt winnen van grotere diepte te halen.
Bij een gemiddelde aardkorstdikte lijken me er nog ruim voldoende mineralen aanwezig, maar die moeten dan ongetwijfeld tegen hogere kosten worden gewonnen. Die hogere kosten hangen nauw samen met het kunnen beschikken over goedkope energie.
Toen ik in mijn jonge jaren nog bevlogen was van elektrische energie uit wind en zon en regelmatig “De kleine Aarde” bezocht, had ik de illusie dat de schone toekomst nu helemaal aangebroken was. De kritische geluiden op deze site hebben me de ogen geopend en de halfbakken berekeningen van degenen die in hun ogen het beste met de aarde voor hadden, hebben die twijfel alleen maar versterkt. Daarbij zie ik in hoog tempo het landschap waarvan ik heb leren genieten en ook het leven dat er op die aarde krioelt, geofferd zien worden aan de windhandel die ik als een aanslag op die natuur ervaar.
Als onze economie, zoals Bert stelt, niet volhoudbaar is, wat dan? Terug naar de tijd van vroeger? Allemaal op het gewone fietsje naar het werk? Niet meer vliegen, geen vlees meer eten, alleen eten wat je eigen moestuintje levert, zo je daar al over beschikt?
Een gezondheidszorg die veel basaler is dan die van nu? Kleine woninkjes van 4,5 meter breed? Afslanking van het openbaar vervoer, Scholing alleen voor diegenen waarvan de ouders het kunnen betalen? Musea dicht, één week vakantie per jaar en een 10 urige en 6 daagse werkweek? Zonder goedkope energie is dát ons voorland.
Nu nog even regelen hoe we de bevolking snel in aantal terug kunnen brengen. Je zou bijna iets gaan denken in deze coronatijd.
“De wind stuurt geen rekening” maar een tochtje per zeilboot was nog nooit gratis.
Oliebronnen sturen trouwens ook geen rekeningen.
De meest beroerde energievoorziening is biomassa.
Daarna zonnepanelen en daarna windmolens.
Ten eerste kan er simpelweg niet genoeg energie voor iedereen worden opgewekt.
Ten tweede is er geen langdurige (strategische) opslag mogelijk.
Ten derde zijn de kosten zeer hoog mede door de noodzakelijke netverzwaring wegens de wisselvalligheid van het aanbod.
Lees verder hier: http://www.davdata.nl/nederland-op-wind.html
David Dirkse
Heb je al ooit een inhoudelijke reactie van Mark en Bas gekregen? Of wagen zij zich daar niet aan?
Zoals wijlen Gerrit Komrij al schreef: “Waar taal wordt verminkt, worden mensen verminkt”.
Zo nu en dan herlees ik weleens essays van de heer Komrij en het blijft een aardigheid om te zien wat hij destijds schreef nog steeds opgeld doet.
Een aanrader is de titel: “Dit helse moeras”(1983) en ook “Met het bloed dat drukinkt heet”(1991).
Een hele mooie zin uit de eerste titel is me immer bijgebleven. Hierin vraagt Komrij zich af of het zin heeft nog kranten, tijdschriften en andere media tot zich te nemen(tegenwoordig ook het internet). Hij beantwoordt dit met ja en verklaart dat aldus: “Om de steeds duidelijker voor de schijn ondernomen pogingen van politieke elites, religieuze stelsels, personen en belangengroepen, om ons nog een soort van onderscheid tussen goed en kwaad, tussen waarheid en leugen te willen slijten”(vrij uit het hoofd geparafraseerd).
“Visionair” (5 apr 2020 om 09:29) vertelt niet dat de door de Staats gesubsidieerde alarmistische / catastrofale “klimaat”indoctrinatie zo enorm succesvol is geweest, dat voormalig klimaatpropaganda kritische politici als Rutte en Johnson voor hun populariteit zijn gaan meezingen in de klimaatkerk dat het “gevaarlijk” opwarmt, terwijl de bloemetjes en beestjes zich aanpassen (= adaptatie) door een beetje naar het noorden op te schuiven in de lente en dus niet alleen in de UK.
https://www.allaboutbirds.org/news/the-basics-how-why-and-where-of-bird-migration/
Adaptatie, welke voordelen had dat ook weer, boven klimaatbestrijding door CO2 in de ban te doen?
h ttps://www.climategate.nl/?s=adaptatie
Scheffer, leuk dat je dit opmerkt. Ik kijk altijd met plezier, en ik denk velen met mij, naar het programma Vroege Vogels van BNN/VARA. Volkomen tegen de verwachting in, want VARA, wordt er tot op heden op geen enkele wijze alarmistisch gedaan over het klimaat. Integendeel. Zeker, bij de bezoeken aan allerlei prachtige gebieden in Nederland wordt regelmatig opgemerkt, dat er veranderingen optreden als gevolg van klimaatveranderingen, maar nooit op de Greta manier zal ik maar zeggen. Regelmatig verheugt men zich oprecht over het feit, dat er nu vogels, die vroeger altijd wegtrokken als de winter naderde, in Nederland blijven overwinteren dank zij de wat mildere winters. Adaptatie dus.
In de programma’s komen vele deskundigen op allerlei gebied aan het woord, maar nooit alarmistisch.
Ik mag graag te keer gaan tegen het linkse klimaatgedram, maar ere wie ere toekomt; hulde voor de makers en de presentatoren van Vroege Vogels.
AnthonyF
Over het heden durf ik over “Vroege Vogels” geen uitspraken meer te doen.
Maar ik ben als zeer trouw luisteraar juist afgehaakt door het alarmisme van die kant dat de terugkerende vogels als tjiftjaf en fitis de rupsjes niet meer vonden omdat het voorjaar eerder was begonnen door de opwarming. Ik ben het eens met Scheffer dat de natuur dat simpel zelf regelt en opschuift en er soorten van zuidelijker landen de ontstane leemte opvullen. Of de vogels/ andere organismen passen zich aan. Zoals ook wij dat moeten doen.
De koolmees heeft de ijstijd ook overleefd, 11000 jaar geleden schoven de klimaatgordels een stuk sneller naar het noorden dan nu.
Peter, zeker. Maar tot op heden heb ik ze nog niet hoen zeuren over de door de mens veroorzaakte opwarming. Zelf geloof ik absoluut dat we een beetje opwarming achter de rug hebben, voornamelijk veroorzaakt door de schonen atmosfeer. een langzame en geringe opwarming die overigens al sinds 2016 tot staan is gebracht en nu is omgeslagen in een langzame en geringe afkoeling. En ja, de natuur, de echte dan, past zich daar keurig op aan.
AnthonyF
Ook ik signaleer in mijn relatief korte leven verschil met de winters en de lentes in mijn jeugd t.o.v. nu Maar in het licht van de door Martijn van Mensvoort aangekaarte periode van 60 i.p.v. 30 jaar om iets zinnigs over klimaat en al helemaal over het gemiddelde klimaat op aarde te kunnen zeggen is mijn leventje eigenlijk een periode van niks. Ik kan het namelijk helemaal niet vergelijken met een voorgaande periode van 60 jaar. Dus moet ik afgaan van metingen waarover wetenschappers not bene met elkaar van mening verschillen, De ene spreekt de ander op hoge toon tegen, de ander foezelt met meetgegevens etc.
Voorlopig laat ik de heren en dames rustig ruziën en kijk van een afstand toe. Alleen heb ik wel graag dat ze met hun knullige oplossingen van ons mooie zich veranderende natuurlijke landschap afblijven. De verandering is fascinerend. Het omvormen tot een industriegebied niet.
We weten het inmiddels wel. Met zonne- en windenergie ben je afhankelijk van de natuur en er is een opslagprobleem. Dus volstrekt waardeloos voor een stabiele energievoorziening. Afgezien nog van de werkelijke kostprijs. Door bedrog van linkse milieugekkies en corrupte MSM wordt de burger voorgelogen en die mag de rekening betalen. Wordt wakker.
“Voor niets gaat de zon op”. En zo is het. Al het andere kost geld en energie.
Huize von Bartsch heeft negen pv-s laten plaatsen. Via de installateur een app gekregen waarbij ik de productie overal waar ik ben bekijken kan. Prachtig! Heb de panelen laten plaatsen omdat spaargeld nagenoeg niets meer opbrengt. Nu levert het een beetje stroom. Maar wat schetst mijn verbazing? Ik mag de BTW terugvragen? Eigenlijk schandalig dit type construct. Dus belastingbetalend Nederland heeft mij een beetje geholpen. Moet ik mij nu schamen, zorgen maken om inconsequent handelen en denken? Weet het niet. Een beetje wel. Sorry mede forum genoten, ben een Nederlander met een beetje Duits bloed.
Dieter, weet je wie zich echt moeten schamen?
Figuren als Timmerfrans, die per jaar minimaal 400.000 euro opstrijkt met het naar de kl… helpen van de EU.
Die paar dubbeltjes BTW zijn je van harte gegund, want die heb je zelf al 3 x betaald aan andere belastingen, zoals wegenbelasting, accijns op brandstof, milieuheffingen enz.
@Dieter,
Nee. Dat is conform de EU regeling waarvan NL niet mag afwijken. Er is een proces over gevoerd.
@Dieter,
Dan heb je geluk dat je net een paar deuren te ver van me af woont, anders had je een verlengkabel naar mij kunnen leggen, alleen al voor je eigen gevoel goed te maken. :-)
Heb je eens gekeken hoeveel KWh je geleverd hebt met deze zonnige dagen per dag?
Trouwens je schrijft Duits bloed, ik ben nog steeds blij met mijn fijne constante grijze stroom van de bruinkool centrales.
En weet je, Essent zegt dat ik 100% windenergie afneem en daardoor ook nog een korting ontvang.
Voel ik me daardoor schuldig, nee geen meter
En als bonus omdat ik meer dan 10 jaar bij hun afneem krijg ik over dit alles nog eens 10% korting.
Ik ben dit natuurlijk wel eens even gaan natellen, en wat blijkt, het klopt ook nog.
“…wind op land nu zo concurrerend is dat het toegestaan moet zijn om opnieuw subsidies aan te vragen.”
De redenen:
– UK regering wilde na de Hinkley C deal (kosten >15cent/KWh) nog meer kerncentrales bouwen.
Echter de deal begon sterke vragen op te roepen bij het publiek toen in ~2015 bleek dat nieuwe onshore wind en zonnepanelen veel minder dan de helft kosten….
Dus was het voor de expansie van kernenergie veiliger om in 2015 alle subsidies in te trekken en daarmee nieuwe onshore wind en zonnepanelen af te stoppen.
Offshore kon nog wel want dat was erg duur (>10cent/KWh). Toen echter een paar jaar terug offshore wind voor ~8cent/KWh kon worden aanbesteedt, is ook de uitbreiding van offshore wind stilgelegd (argument; subsidiepot leeg, terwijl de aanbesteding minder dan de helft aan subsidie kostte dan begroot).
– De aanbesteding voor nieuwe kerncentrales liep al op de klippen voordat echte onderhandelingen werden gestart:
* EDF (met de EPR) had geen zin om nu al aan de bouw van nog een kerncentrale in UK te beginnen.
* Hitachi (AWBR) en Toshiba/Westinghouse (AP1000) wilden niet eens aan de onderhandelingen beginnen vanwege de geboden garantieprijs.
Daarmee liep de UK strategie op de klippen, terwijl er wel alternatieven moesten komen voor hun kerncentrales die op hun laatste benen lopen…
– Dus werd weer begonnen met de aanbesteding van offshore wind => nog lagere prijzen dan gedacht (in UK moet het windpark ook het transport naar de kust verzorgen. Hun KWh prijzen zijn dus incl. die kosten): https://www.theguardian.com/environment/2019/sep/20/new-windfarms-taxpayers-subsidies-record-low
– Rond de jaarwisseling werd duidelijk dat onshore wind zo goedkoop was geworden dat die zelfs subsidievrij kon:
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-highlands-islands-51325543
Duidelijk is verder dat UK ~1cent/KWh meer betaalt voor stroom op de groothandelsbeurs dan hier. Waarmee UK z’n industrie benadeelt.
Dus moet er snel nieuwe opwek capaciteit komen.
En duidelijk is dat wind en zon snel kunnen worden geïnstalleerd en goedkoop zijn geworden.
Dus is er voor gekozen om onshore wind en zon weer te gaan stimuleren.
Tja, je zou verwachten dat ze staan te dringen om het te verwezenlijken…
Inmiddels gooien ze er nog maar wat meer groen gezwets tegenaan.
Onze eigen RVO komt met een geweldig idee, in zetten op hernieuwbaar gas en ze presenteren een routekaart. (bron RVO)
“In een Green Deal-aanpak is de Routekaart Hernieuwbaar Gas ontwikkeld. Dat gebeurde onder leiding van het Groen Gas Forum. Deze routekaart schetst duidelijk het potentieel van groen en de belangrijkste inputstromen die hiervoor beschikbaar zijn. Voor de vergistingsroute zijn dat vooral reststromen uit de voedings- en genotmiddelenbranche en dierlijke mest.
Uit de Routekaart Hernieuwbaar Gas blijkt dat het potentieel voor biogas uit vergisting in 2020 ongeveer 1,2 miljard m³ bedraagt. Dit is 0,75 miljard m³ aardgasequivalent. De totale energie-inhoud van het potentieel aan biogas in 2020 is ongeveer 25 PJ. Afhankelijk van de gekozen conversieroutes telt dit voor ongeveer 15-20 PJ mee in de hernieuwbare energiedoelstelling – in bruto eindverbruik – van 14% in 2020.
Daarmee kan biogas dus een bijdrage leveren van 5 tot 7% van de hernieuwbare energiedoelstelling. Tussen 2020 en 2030 neemt dit snel toe. Voor 2030 is het potentieel biogas uit vergisting 3,7 miljard m³ biogas (2,2 m³ aardgaseq.)”
Tot zover de “berekening”
En dan staan al die hernieuwbare bedrijven alweer te trappelen om hun deel van de kluif…
En dat ziet er dan zo uit; (Bron Enexis)
“Het kabinet heeft op 30 maart de Routekaart voor groen gas gepresenteerd. Hierin geeft het kabinet haar visie op groen gas als vervanger van aardgas. Yvonne Boerakker, Manager Transitie Gebouwde Omgeving bij Enpuls: “Wij zijn blij met de Routekaart waarin voor het eerst diepgaand wordt ingegaan op het belang van groen gas, ook in de gebouwde omgeving.”
“Groen gas is een CO2-neutraal gas. Ideaal, omdat het dezelfde karakteristieken heeft kan het aardgas 1-op-1 vervangen. Er zijn geen ingrijpende aanpassingen nodig aan infrastructuur of huizen. Dat scheelt enorm qua kosten.”
“Wij zien groen gas i.c.m. een hybride warmtepomp als volwaardige eindoplossing naast warmtenetten en all electric. Maar alleen voor die woningen waar alternatieven technisch niet haalbaar zijn of extreem duur uitpakken, omdat er simpelweg niet genoeg groen gas is voor alle woningen. Isolatie blijft daarbij cruciaal – hoe verder we de gasvraag terugdringen, hoe meer woningen we met groen gas kunnen verwarmen.”
“In 10 jaar moet de productie van groen gas verzeventienvoudigen, naar 70 PJ. Met de huidige subsidie-instrumenten komen we er niet. De SDE+-regeling onderkent de systeemwaarde van groen gas onvoldoende. Goed dus dat de minister andere instrumenten, zoals een bijmengverplichting, laat onderzoeken.”
Wie de stukken leest komt er al gauw achter dat er nergens exact gesproken wordt over de kosten maar meer (99%) op het belang.
Verder komt het erop neer om absoluut in te zetten op hernieuwbaar gas, desnoods gedwongen.
En ineens zie je het weer, net als onze heren Gresnigt en visionerd, staan de teksten bol van de mooie aannames, de hoe mooi het allemaal zou zijn of niet te begrijpen termen als “De SDE+-regeling onderkent de systeemwaarde van groen gas onvoldoende”.
Zie je Gresnigt, dezelfde verhalen als die jij schrijft, uitgaan van “dat het goedkoper wordt” om er vervolgens zwaar op in te zetten.
Maar nu komt het mooiste… het wordt steeds goedkoper, tot aan het onwaarschijnlijke toe zelfs, maar er is geen bedrijf of burger die MINDER betaald.
Dus ergens in jouw groene droom berekening zit waarschijnlijk iets dat je over het hoofd ziet.
En dat “iets” is volgens mij SUBSIDIE.
Cornelia,
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit heb geschreven dat we vol moeten inzetten op biogas of biomassa. Als ik die indruk ergens heb gewekt: Sorry.
Biomass & biogas is tijdelijk zeer gewenst om dat dat de transitiefase naar 100% hernieuwbaar goedkoper maakt.
Voor elektriciteit is een aandeel van 10% al meer dan genoeg. Meer is oneconomisch bij de huidige prijsverhoudingen.
En er is zeer weinig perspectief op significante kostenverlagingen bij de productie van biomassa en biogas….
Uiteindelijk gaat groen waterstofgas hun rol overnemen.
Voor zover ik kan zien kunnen we overigens niet voldoende biomassa & -gas produceren tegen redelijke kosten om in een groot deel van onze energiebehoefte te voorzien. Is dus ook niet nodig en ongewenst omdat dat onze energie duurder zou maken, terwijl we juist goedkopere energie willen!
Ik zie die toename van de elektriciteitsprijs niet waar je over klaagt. Wel een duidelijke daling:
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0554-energieprijzen-en-wereldolieprijs-
Als je wel meer betaalt dan raad ik je aan om:
– je verbruik te vergelijken met vroeger. Dat zou nu significant lager moeten zijn gezien de overgang op LED lampen en zuiniger machines.
– je aan te sluiten bij de collectieve elektriciteitsinkoop van de consumentenbond of vereniging eigen huis. Want het lijkt mij dat je dan veel te veel betaalt.
mevr Cornelia, ook bij ‘groen’ gas gaaat het om de semantiek . gas is gas. een koolwaterstof met dezelfde eigenschappen als alle andere brandstoffen .
Om een eenheid groen gas te produceren zullen vele male meer energie-equivalenten nodig zijn.
Gezien tov de energie uit de zonne-instraling ; planten > diervoedsel > dieren is het rendement zwaar negatief .Het grootste gedeelte van de energie is ons voedsel .
Het suggereert bovendien dat er zoveel mogelijk mest geproduceert moet worden om de continuïteit te waarborgen ; dat er zoveel mogeljk dieren geslacht moeten worden, want slachtafval werkt erg lekker ; dat er heel veel mais verbouwd moet worden ,want dat wordt toegevoegd als katalisator enz . en dat de hoeveelheden digistaat , met daarin allerlei chemische stoffen exponetieel toeneemt .
als er niet genoeg is gaan ze het importeren , zoals nu al gebeurt met afval .
er is dubbel zoveel subsidie voor nodig.
Het is srijdig met de wens om de veestapel te verkeinen en minder vlees te eten .
Groen gas aldus zal ongeveer de meest perverse vorm van ‘hernieuwbare’ energie zijn en de uitkomsten contrair aan de doelstellingen: meer CO2 en meer afval . Net als alle andere vormen van ‘hernieuwbare energie dat zijn .
Aan de aanwas van natuurlijk bronnen zit een limiet , dus nog meer aan ‘groen’ gas.
http://bureaulesswatts.nl/zoninstraling-en-fytoplankton/
Bert, over pervers gesproken… was er niet een Groen Linkse wethouder die de restwarmte van crematoria wilde gebruiken om huizen te verwarmen?
Met de vergisting van slachtafval komt ook de vergisting van lijken in beeld, waarom niet, het gaat om het klimaat nota bene…
Zou het toeval zijn geweest dat de koekjes uit “Soylent Green” op sommige dagen groen waren?
Daarop verder bordurend…nu misschien nog wat controversieel, maar speciale kweek voor vergisting? En misschien zit er nog iets van voedingswaarde in het restafval van de vergisting…? komen toch die koekjes weer in beeld.
“Als je wel meer betaalt dan raad ik je aan om:
– je verbruik te vergelijken met vroeger. Dat zou nu significant lager moeten zijn gezien de overgang op LED lampen en zuiniger machines.
– je aan te sluiten bij de collectieve elektriciteitsinkoop van de consumentenbond of vereniging eigen huis. Want het lijkt mij dat je dan veel te veel betaalt.”
LED is zuiniger maar fotonen wegen nagenoeg niets daardoor is er zeer weinig energie nodig om ze te maken. :)
Zuiniger machines = lulkoek, arbeid is namelijk pure energie, en dezelfde arbeid met minder energie betekend in doodeenvoudige natuurkundige principes dat het langer duurt.
Concreet, een stofzuiger die met 1800 Watt een huis schoon houdt zal er langer (2 x langer) over doen om met 900 Watt hetzelfde resultaat te behalen. (al zal Philips iets anders beweren)
Een ventilator van 1000 Watt zal hetzelfde leveren als twee van 500 Watt.
Verbruik is lager flink lager, van ong. 5600 naar 3500 (niet alleen door LED)
Ik betaal op dit moment 0,05231 cent per kWh de rest is belasting, dezelfde belasting die je ook betaald bij anderen.
De rekening van 5600 naar 3500 nu is op een paar tientjes na gelijk gebleven. (8 tot 12 cent met minder belasting is hetzelfde als 5+ cent met meer belasting).
Tot zover het feest in mijn portemonnee.
En om even terug te komen op mijn stelling…
Niemand gaat gratis energie krijgen, nu niet, en nooit niet.
Cornelia en anderen,
Dat groene gas is een mooi idee, vind ik. Als men de mest van de mens alleen al zou laten vergassen, dan komt daar zoveel gas uit vrij dat je er al een beetje op kunt koken. Dan is er nog de (overtollige) mest van de dieren, en andere vergasbare stoffen. Of men maakt er alcohol uit. Dat gaat ook tamelijk goed.
Men zou beter Nederland vol zetten met Hennep. En dan bedoel ik de THC-arme. De gewone ordinaire Hennep, dat vroeger gebruikt werd voor zeer veel zaken. Dat groeit als kool, neem CO2 op, verbetert de bodem, is zeer goed gewend aan ons klimaat enzovoorts. Dat de plant een nare bijsmaak heeft gekregen is te danken mensen met ‘belangen’.
Maar ja. De hypocrisie is nu eenmaal iets waarmee we moeten leren leven hè? En de eeuwenoude machten. Tsja.
@ Cornelia , de keukjesfabriek is de ultieme metafoor van efficiëncy .
miljoenen koekjes maken per dag tegen zo laag mogelijke kosten. daar hoort een fabriek bij met machines met een hoge productiviteit . Daarom draaien dat soort fabrieken van 24/7
De voorwaarden zouden ook moeten gelden voor de productie van elektrische energie , maar zijn in de huidige economie van energievoorzienig omgekeerd .
ik kijk altijd graag naar ‘how do they make it op RTL z .
daar onlangs een fabriek van enkle voetbalvelden groot waar per dag enkel miljoenen aardappelwafels werden gemaakt . Van aankomst van aardappelen tot transport naar de winkel , gerund met 8 mensen .
voor het operationeel houden van het Gemini park melden ze trots dat daar ca. 100 mensen nodig zijn .
Vroeger waren er warmtenetten , gevoed met echte restwarmte . Groen links heeft bedongen dat voor de levering van restwamte een kolencentrale niet in aanmerking kwam . miljarden kWu worden geloosd , terwijl het miljarden kWu kost om de restwarmte van processen te benutten .
zo pervers is het .
ALLE processen die ‘hernieuwbare ‘ energie betreffen kosten veel meer energie dan ze oplveren . Zonder uitzondering .
De sluizen van fossiele energie én uit natuurlijke bronnen werden wagenwijd opengezet . Uiteraard met bijbehorende CO2 uitstoot .
Dat alles onder de noemer ‘duurzaam ‘ = volhoudbaar , zo is ons tussen de oren geramd.
Samenvatting BP Statistical Review of World Energy
2019 | 68th edition release 11juni 2019
Energy developments
” Primary energy consumption grew at a rate of 2.9% last year, almost double its 10-year average of 1.5% per year, and the fastest since 2010.
Carbon emissions Carbon emissions grew by 2.0%, the fastest growth for seven years.
Groen gas, bio gas, wat een onzin wat een werk.
Aardgas, er is genoeg van, ze brengen het tot de voordeur, poot een stel bomen her en der en het is ook nog eens co2 nutraal, dat willen de groene toch, spaart alweer een boel geld natuur en eten.
De illusie dat het allemaal goedkoper word vergeet dat maar, de overheid wil belasting geld zien.
De meeste burgers worden er ieder jaar armer op, ze geven je 50,- euro belasting voordeel op je salaris, een nemen je er vervolgens weer 80 van af, maak ze blij we kloten ze toch.
Het merendeel van de bevolking klaagt dat ieder jaar hun koopkracht achteruit gaat.
Werk je bij een goed bedrijf heb je kans dat je met een goede loonsverhoging je positie kunt verbeteren, maar voor het grootste gros vliegt deze vlieger allang niet meer.
Volgend jaar word gewoon weer alles duurder, er is woning schaarste, de woningprijs rijst weer de pan uit, je WOZ gaat omhoog en je betaalt weer meer, leg er nog wat panelen op en je betaald weer meer.
Dit is maar een voorbeeld hoe het systeem werkt.
Je energie rekening zal nooit over 10 jaar goedkoper zijn dan nu.
Belastingen en nog eens belastingen, belastingen die er nu niet zijn worden nog wel uitgevonden.
Simpelweg ze kunnen de burgers niets goedkoper onder de streep geven dan komen ze geld te kort.
“En duidelijk is dat wind en zon snel kunnen worden geïnstalleerd en goedkoop zijn geworden.”
Dit alleen omdat ze op allerlei manieren parasiteren op de rest van de stroomopwekkingen stroomverbruik.
Kun je aangeven op welke manier grootschalige windparken zoals de 1,2GW van Hollandse kust zuid van Vattenfall, parasiteert op de rest van de stroomopwekkingen stroomverbruik?
Renewables Threaten German Economy & Energy Supply, McKinsey Warns In New Report, Gresnigt.
Een nieuw rapport van de gigant McKinsey stelt vast dat de Duitse Energiewende, of energietransitie naar hernieuwbare energiebronnen, een aanzienlijke bedreiging vormt voor de economie en de energievoorziening van het land.
Een van de grootste kranten van Duitsland, Die Welt, vatte de bevindingen van het McKinsey-rapport samen in één woord: ‘rampzalig’.
“Problemen manifesteren zich in alle drie dimensies van de driehoek van de energie-industrie: klimaatbescherming, voorzieningszekerheid en economische efficiëntie”, schrijft McKinsey.
In 2018 produceerde Duitsland 866 miljoen ton koolstofdioxide, ver verwijderd van de doelstelling van 750 miljoen ton in 2020.
https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2019/09/05/renewables-threaten-german-economy-energy-supply-mckinsey-warns-in-new-report/
McKinsey en andere UK/US bureaus hebben afgelopen 20jaar talloze van dergelijke onheils rapporten gepubliceerd.
Geen enkele bleek te kloppen!
De co2 emissie van de Duitse stroom was in 2018 al 38% gedaald in vergelijking met het Kyoto referentie jaar 1990.
Dld gaat vlgs de laatse berichten zelfs de algemene reductiedoelstelling van 40% halen (dankzij Corona en een eindsprint onder invloed van alle hens aan dek door Merkel)
Het Forbes artikel is geschreven door de bekendste eenzijdige kernenergie promotor in de wereld, mede bekend vanwege zijn vele leugens….
@Bas Gresnigt5 apr 2020 om 14:09 Nog een paar jaar en onze stroomrekening verwezenlijkt het feest-voor-de-portemonnee van Nijpels. Knap hoor allemaal zonder subsidie, netverzwaring, inpassingsverliezen. Kennelijk kan Nederland over 3 jaar alle elektriciteitscentrales sluiten waarna windmolens op land en een beetje op zee en wat biomassacentrales heel Nederland van 98% leveringszekere stroom voorzien. ODE, belasting op gas en stroom verdwijnen. Voor stroom betalen we over 3 jaar een paar tientjes per jaar. Van gas kunnen we ook makkelijk af, want het stroomgebruik van warmtepompen kost nauwelijks meer iets. Goh, we belanden in het paradijs dus als ik je moet geloven.
@Hetzler,
Vervang 3 jaar door 30 jaar. Dan ben je wat reëler.
“Kennelijk kan Nederland over 3 jaar alle elektriciteitscentrales sluiten waarna windmolens op land en een beetje op zee en wat biomassacentrales heel Nederland van 98% leveringszekere stroom voorzien. ”
Misschien moet je je beter informeren. Bovenstaande heeft nog nooit iemand beweerd. Zelfs in 2040 zullen er nog gascentrales staan.
Ook sarcasme is niet aan marc besteed.
Het ‘klimaatprobleem’ is te vergelijken ‘corona’. Ook in de corona-crisis wordt er volop gejokt en stemming gemaakt. Stel nu eens dat er helemaal geen coronacrisis is. Stel dus dat er ‘iets niet klopt’. Stel dat virussen er wel zijn, maar deze er juist zijn om de mens gezond te houden, om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen bijvoorbeeld. Dan klopt de wetenschap daarover gedeeltelijk nog wel, alleen, het ligt allemaal 180 gedraaid. De corona (of een ander virus bacterie of zo) uit zich dan als er reden is om het lichaam te ontgiften. Zoals nu het geval is. Zoals elk jaar het geval is. Misschien wordt de crisis in het lichaam dus veroorzaakt door gif-tekort aan mineralen e.d., vergiftiging door EM en stress?
Als dat zo is, dan doen de mensen het nu dus allemaal verkeerd. Men zou gezond moeten gaan eten en drinken. Gezond omdat de boer (industrie) weer normaal produceert en niet die troep maakt dat nu voor eten doorgaat. Dan zou men stress moeten verminderen en dan zou men het vergif moeten vermijden.
De overeenkomsten met het klimaat-gedoe zijn duidelijk. Ook daar wordt een diagnose gesteld en ook daar wordt een panacee voorgesteld. Alleen, als de diagnose verkeerd is, dan is het medicijn dus ook verkeerd.
Maar hoe kómt dat nou? Welke nare mensen zitten toch elke keer zand in de logica te strooien met zeurverhalen, egogedrag, leugens, eigenbelang enzovoorts? Is het zo dat zij die we niet mogen bekijken zichzelf in de picture zetten?
Wie blijven er maar zeuren over het verleden en maar bedelen om geld en macht? Wie zijn dat nou? Kan men ze aan de naam herkennen? Kan men de daders van het verzieken van andermans geluk met leugens herkennen? Wie zitten er regeringen kapot te maken met hun infiltratie in de macht? Wie verkopen de liefde en het respect voor klein geld?
Het is een Bijbels fenomeen. Jezus nam geen blad voor de mond en dat heeft hij geweten ook. Maar het lijkt alsof de wereld nog steeds verknald wordt door geldwolven, egoïsten, familiezieke racisten en dat soort.
Maar de wereld is nog steeds in handen van ‘mensen’.
God, wat heb ik een hekel aan misbruik van liefde, wijsheid, kennis, maar ook van techniek! Wat haat ik die mensen die het leven van andere mensen tot op het bot vergallen. Wat heb ik het land aan arrogante bendes.
Herstel: Misschien wordt de crisis in het lichaam dus veroorzaakt door o.a. gif, en een tekort aan mineralen e.d., vergiftiging door EM en stress?
De helaas te jong overleden Zweed Hans Rosling hield schitterende met statistiek onderbouwde lezingen over bevolkingsgroei en de relatie tot welvaartsbeginselen als voedselvoorziening, medische zorg, handel enz enz. Wat er steeds uit naar voren kwam is dat welvaart de de bevolkingsaanwas tempert tot een maximum van ongeveer 10 miljard.Welvaart is bij ons begonnen met fossiele energie benutten en daar we steeds beter in geworden. Willen we een rem op de bevolkingsgroei en zo de aardse voorraden nog lang tot onze beschikking hebben dan moeten we ontwikkelingslanden uit de armoede helpen. . Beter geld daar uitgeven dan hier ons ook in de armoede storten met duurzame gebakken lucht.
Johan van leeuwen,
In mijn ogen is niets doen het recept. Laat iedereen met rust. De natuur zoekt zijn eigen evenwicht, altijd. Of het nu bacterien, virussen of mensen betreft. Alles is in evenwicht. Mensen zouden met hun handen van de natuur af moeten blijven. Ze begrijpen het niet. Er zíjn geen ontwikkelingslanden. Er zijn wel landen die kapot gemaakt zijn door o.a. een kerk, grootindustriëlen, koningen en dat soort. Die landen moeten zichzelf herstellen. Dat gaat heel snel. Als men er maar met de handen vanaf blijft. Ontwikkelingshulp is in mijn ogen eerder een vloek dan een zegen.
Nogmaals: Alles in de natuur zoekt steeds een evenwicht. Alles. De Gulden Snede wijst op God. Alles wijst op een liefhebbende God. Alles is perfect zoals het is.
Antisoof
Met respect voor je opvatting zou ik het willen precieséren. Alles zoekt permanent naar een evenwicht en is daarmee steeds doende. Omdat nu eenmaal alles in beweging is. Ook de mens vervult daar zijn rol in. Het toenemende aantal mensen verandert het aangezicht van de aarde.
Waar mensen gaan wonen passen zij de bodem aan aan hun wensen. Vervolgens reageert de natuur daar weer op. Wat dat betreft spreken de eens verdwenen beschavingen boekdelen nadat het bestaan ervan werd herondekt onder enerzijds oerwoud en anderzijds stuifzand. Alles verandert, niets blijft hetzelfde.
Peter van Beurden,
Natúúrlijk mag je mijn opvatting specificeren. Graag zelfs!
En inderdaad: leven is juist verandering. Dat is het mooie van het leven, het brengt leven in de brouwerij van dat wat we natuur noemen. Het leven gaat juist in tegen de zwaartekracht, het vernieuwd, maakt het juist leuk en aangenaam, spannend en vriendelijk.
Maar wij, mensen zouden juist het evenwicht moeten opzoeken. Dan zouden we als vanzelf leven, gezond en gelukkig. En dan natuurlijk juist zij die al wat ouder zijn en wat meer ervaring hebben met de illusie die ‘het leven’ ons ook voorhoudt, al was het alleen al dat andere mensen dat doen.
Alles verandert zeg je, niets blijft hetzelfde.
Dan zou ik willen stellen dat de verandering misschien juist datgene is dat zorgt voor de eenheid en de rust. Alles verandert omdat het in wezen hetzelfde is, maar dan anders. ;) Het veranderen blijft hetzelfde; dat is leven misschien. Vernieuwende verandering.
Pim Fortuyn was ook “iemand” die geen blad voor de mond nam. De gelijkenis met Jesus is dan al snel gemaakt?
Mijn hemel, ja. Het lijkt erop. De goede man kéék en sprák tenminste, als je begrijpt wat ik bedoel. Als men de haters terugziet op youtubejes, dan ziet men de haat in de ogen. Dan ziet men de vreselijke leugens om de lippen. Dan verraden de daders zichzelf.
Een van de weinige ware politicus die een beetje normaal deed in mijn ogen was Pim. Niet dat ik het met hem eens was, maar hij leek me tenminste écht. Authentiek.
Grenigt, voor een waterstof economie (by Jove what a nonsense), heb je vooral heel veel kernenergie nodig. De windmolentjes zullen heel misschien waterstof voor 5% van de totale energiebehoefte kunnen produceren.
Biogas populisme moet bestraft worden met levenslang bomenplanten, Gresnigt.
Om groen waterstofgas enigszins concurrerend (tegen bijv. ‘steam reform’) te kunnen produceren is elektriciteit van iets als 2cent/KWh nodig.
Dat kan wel met windmolens, echter niet met kernenergie.
Een nieuwe kerncentrale zit op een kostprijs van 15cent/KWh….
Gaat ook niet met een al afgeschreven kerncentrale zoals Borssele. Die produceert tegen een kostprijs van ~4.5cent/KWh.
Vandaar dat Shell, Hoogovens, het initiatief in Duitsland, enz. allemaal met wind in zee willen (in zuidelijker landen met zon).
Heb je zelf al nagerekend hoeveel zwaaipalen je voor je 100% waterstof economie nodig hebt, Gresnigt? Of wil je dat de kritische wetenschap Op climategate.nl dat aan je voorrekent?
Staar je niet dood op jouw gesubsidieerde prijs indicatie per Kwh. Bij een totale ketenkosten / milieuschade berekening van een waterstofeconomie kan je economisch gerekend beter aardgas uit de Noordzee betrekken, en voor natuurbescherming / milieubeheer / klimaatbeheersing als je slim bent je daar beter voor Kunt kiezen.
Voor het klimaat maakt CO2-reductie niks tot onmeetbaar. Jouw ideologie zit het rationeel denken nog steeds in de weg.
Leg eens uit, Gresnigt, waarom dus een gesubsidieerde waterstofeconomie die milieu / natuur zwaar vervuilt en ook niks aan kimaatbeheersing bijdraagt?
Bas Gresnigt
Het zwakke punt in je betoog is het feit dat je geen oog hebt of wilt hebben van het enorme ruimtebeslag dat die windturbines hebben en de last die anderen ervan ondervinden. Ook dat zou gekapitaliseerd moeten worden. evenals het verlies van woongenot en de waardevermindering van woningen die dicht bij (op zichtafstand) een windturbine staan. Of het verpeste uitzicht van mensen op een zonnepanelen-akker. Daaraan ga je met teveel gemak voorbij. Maar die feiten passen iet in je rekenmachientje. Beroepsdeformatie? Ach zo heeft iedereen zijn gekte.
Peter,
Alternatieven zijn qua ruimtebeslag en overlast veel malen erger.
Bijv.
Kerncentrales nemen per KWh/jaar die ze produceren >10x meer ruimte in beslag.
Ze beschadigen de genen van babies tot op 40km in de omtrek ( http://goo.gl/p0aUGk ) en
ze hebben ~1% risico dat ze tiidens hun leven ontploffen waarna de halve randstad moet worden ontruimd en heel NL kreupel wordt*); en
ze laten een flinke hoeveelheid gedurende meer dan 100.000jaar levensgevaarlijk stralend afval achter. Ideaal voor terroristen.
Materiaal waarvoor in de afgelopen 50jaar niemand een goede oplossing heeft gevonden.
*) In de wereld hebben alle kernreactoren samen ~18.000 jaar gedraaid. In die 18.000jaar zijn er 4 ontploft. Dat is 1 per 4500 jaar.
Aannemende dat een kernreactor 45jaar draaait, komt dat op neer op 1%.
Ruwweg een grootte orde slechter dan bijv. een trein of een vliegtuig…
Als vliegtuigen zo onveilig zouden zijn dan zouden de meeste mensen niet meer willen vliegen….
Bas Gresnigt
Leg eens uit. Laat ik een voorschot nemen op die uitleg. Wat tel je dan als ruimtebeslag, de hindercirkel of de standplaats van de windturbine mast. Gezien de regelgeving dat een windturbine niet dichter bij de bebouwing mag staan dan 3 km geeft dat dus een oppervlakte van 18 km2 per windturbine. In clusters neergezet word dat dus minder.
Nu jij die kerncentrale?
Peter van Beurden 5 apr 2020 om 17:16
Peter één van je zinnen, Waar mensen gaan wonen passen zij de bodem aan aan hun wensen, is nu juist het probleem in de huidige maatschappij.
Daar waar mensen wonen en deel gaan uitmaken van de natuur zul je veel minder reacties vanuit diezelfde natuur krijgen.
Ikzelf ervaar dat al tientallen jaren met mijn zelfvoorziening in mijn tuin. Inspelen op wat de natuur vraagt levert mij een surplus aan spullen(voedsel) op waarbij door combinatieteelten ziektes zelden of nooit zichtbaar zijn. De gazontuinen van mijn buren links en rechts vergen van hun zoveel en leveren zo weinig op, en toch schamperen zij omwille van mijn inzet en plezier in mijn tuin. Het kapitaal wat zij op jaar basis aan groenten, fruit en gezondheid kwijt zijn wil ik niet weten, maar ik heb er vrede mee dat er mensen zijn die niet beseffen dat leven met de natuur meer oplevert dan alleen maar wat groenten en fruit.
De tijd gaat komen dat men de waarde van de natuur weer gaat beseffen, en neen niet in de vorm van Co2 beperking, energietransitie oid..
Maar men zal het allemaal op korte termijn nog gaan meemaken. Bent u voor bereid??
Zijn geraniums op het balkonnetje van de flat van mijn dochter niet ook een goed voorbeeld van met de natuur omgaan, X? Of ben je soms een bio-natuur dictator zonder inlevingsvermogen in onze democratische samenleving?
Hm, een bionatuurdictator zou het goed doen bij woordspelletjes, maar even serieus, wat is dat voor iemand.
Democratische samenleving?, die is in dit land ver te zoeken ook al denken velen dat wij dat wel hebben. Op papier maar in werkelijkheid?
En een balkonnetje met wat geraniums er op kun je met veel goede wil natuur noemen, maar is niet te vergelijken met een tuin, akker of een stukje oerwoud.
Ieder mag wat mij betreft zijn eigen gangetje gaan, maar dan straks niet klagen als het slecht gaat.
Betreffende inlevingsvermogen in democratische samenleving, daar hoeft u mij niets over te vertellen daar weet ik wellicht veel meer van dan u, maar daar hoef ik mijzelf niet op voor te staan. Uw vrijheid van meningsuiting is niet meer of minder dan de mijne. Het inzicht in het standpunt van de andere mening maakt dat discussies vruchtbaar kunnen zijn, zonder elkaar negatief te beoordelen.
.
Max X
Je begrijpt me kennelijk verkeerd of ik heb het niet goed uitgelegd. Waar de mens gaat wonen veranderd de bodem en wat er op leeft.
Deels is het gebouw waarin de mens leeft vergelijkbaar met een kunstmatige rots waarin de natuur zijn plaats probeert te vinden door bij die situatie passende organismen, Korstmossen op dakpannen, gras in goten, vogels onder dakpannen, vleermuizen in de spouw en tel van kleinere organismen warvan wij doorgaans last hebben. Die proberen we stelselmatig uit te roeien.
Maar de natuur heeft de tijd. Mensenmaat is niks voor natuur. De natuur grijpt op elk moment haar kans. Het is een tijdelijke verandering.
Het is géén probleem, de mens is in dat opzicht vergelijkbaar met een rivier die overstroomd of haar bedding verlegd. Vegelijkbaar met een aardbeving of een vulkanische uitbarsting. De mens veranderd als deel van het grote geheel. Past de biotoop aan naar gelang de wensen die hij/zij heeft. Dat is altijd al zo geweest en daar doet elk organisme ijverig aan mee. War jij het over hebt is dat je kunt proberen de natuur tot je bondgenoot te maken. In het klein kan dat, in je tuin of je moestuin. Maar ook dat is maar een beetje natuur die door de mens naar zijn/haar hand is gezet. Kijk er even niet naar om en de hele zaak loopt vanuit mensen oogpunt bekeken uit de hand.
Natuur heeft plat gezegd schijt aan mensen. Organismen zoeken hun eigen weg en bezetten elke plek die openvalt.
Mooi dat je plezier beleeft aan je moestuin. En mooi dat je buren nog een gazon en geen kunstgrasmat hebben. Of een tegeltuin, nog erger. Maar je moestuin is eigenlijk bijna net zoveel natuur als het gazon. (gemiddeld 4 soorten gras en het bodemleven dat erbij hoort. De echte natuur zijn de regenwormen, de aaltjes, de springstaarten ónder en de slakken ín je krop met sla. En niet te vergeten het “onkruid” tussen je moesplanten. Wat wij niét willen en vanzélf komt is natuur.
Maar van mij mag je er anders over denken hoor. Géén hard feelings.
Nogal wat taalfoutjes, maar het is al laat en ik vergeef het mezelf maar.
Peter,
Je hebt volkomen gelijk en ik begreep je uitleg ook wel, maar mijn insteek was en is dat de mens ook op een andere wijze met of in de natuur kan leven.
En ja je hebt ook gelijk als je even de teugels laat vieren dan steken soorten de kop op die je normaal niet in je tuin zou willen zien. Ofschoon sommige soorten “onkruiden” heel goede groenten zijn of heel goede middelen tegen allerlei aandoeningen.
Natuurlijk is een moestuin ook maakbare natuur en ja iedereen heeft plezier aan zijn eigen tuin, wat hij er ook van maken wil of niet.
Taalfouten of niet, ik snap wat je aangeeft dat is het belangrijkste. En elkaar in de waarde laten werkt vaak positief.