Een bijdrage van Jeroen Hetzler.
Wunderwaffen, ze zijn nog even actueel als 77 jaar geleden. Wie kent niet de Vergeltungswaffen V1, V2, en het minder bekende V3 (superkanon) en V4-raket. Wie de V1, V2 en V3 wil zien, kan ze vinden in de Pas de Calais. Die Wunderwaffen werkten niet of hadden geen invloed meer.
Aan deze Wunderwaffen moet ik steevast denken bij het lezen van de door sommigen bejubelde prestaties van windmolens en zonnepanelen die thans worden ingezet. Gouden bergen aan den einder lijken ons toe te blinken. ‘De stroom uit wind en zon zijn eindelijk concurrerend en zon wordt de belangrijkste energiedrager zodat kolen-, gas- en kerncentrales afgeschaft kunnen worden’. Zou het? Ik geloof het pas wanneer die disproportionele energiebelastingen en ODE verdwijnen van mijn energierekening.
De Algemene Rekenkamer moest eraan te pas komen om uit te leggen dat wind op zee (nog) niet subsidievrij was, omdat de kosten voor de zeekabels en de convertorstations (ongeveer 1 miljard euro per windpark) via de SDE wel degelijk door burgers en bedrijven moeten worden opgebracht. Daarbovenop komen overigens nog inpassingskosten op land.
Bron.
Voeg hieraan toe de kosten van de stroom aan land brengen en in te passen in het net. En wat te denken van de kosten van netverzwaring (de post Netbeheer op de energierekening), economische waarde van die stroom en rendementsverliezen van achtervang? Hoe nuttig is de inzet van die Wunderwaffen wind en zon voor onze welvaart? Over wind zijn deze sommetjes gemaakt:
Conclusie wind op land
Het duurt ruim 36 jaar voordat een zwaaipaal zijn eigen investering heeft terugbetaald via de werkelijke waarde van de geproduceerde windstroom. Hierbij is nog afgezien van financieringskosten, verzekering, veroudering (1,6%/jaar), onderhoud en ondernemerswinst.
Conclusie wind op zee
Het duurt bijna 55 jaar voordat de molen op zee zijn eigen investering heeft terugbetaald via de economische waarde van de geproduceerde windstroom. De moderne economie is gebaseerd op betrouwbare en goedkope energie. 2500 km2 zwaaipalen dragen daar niet aan bij, integendeel. en 80 km2 land bedekt met zonnepanelen nog minder.
Betrouwbare en goedkope stroom is mondiaal nu 13 tot 15% van het totale energiegebruik. Klein bier dus waar een hoop heisa over wordt gemaakt. Deze insider weet het waar het windmolens betreft:
Windmolens op zee ‘afgrijselijke industrie’ vanwege financiële risico’s, zegt de baas van offshorebedrijf Boskalis. [ …] Belangrijkste kritiekpunt van de topman van Boskalis is dat er met veel te krappe schema’s wordt gerekend wat betreft de installatiekosten. De windindustrie is relatief jong en er kunnen volgens Berdowski makkelijk onvoorziene risico’s optreden. Bij vertragingen of een verkeerde inschatting kunnen de kosten zo met tientallen miljoenen oplopen. Wat wij zien: de problemen worden naar de toeleveranciers geduwd”, aldus Berdowski. “Rendementen wegen niet op tegen de risico’s. De afbouw van subsidies trekt een bloedspoor. Offshore wind wordt zo een afgrijselijke industrie.”
Bron.
Kortom, dit alles laat niet veel meer heel van het Wunderwaffe dat windmolen heet, dan een van Overheidswege gelegitimeerde babbeltruc, zo niet opgelegd, met het PBL als behulpzame boekhouder. Hier is het modernste Wunderwaffe beschreven door TNO:
Het is de grootste en meest krachtige windturbine ter wereld: de Haliade-X van GE Renewable Energy. De komende vijf jaar wordt de turbine getest op de Maasvlakte. Met een nog nooit vertoonde capaciteit van 12 megawatt kan een turbine ruim 16.000 huishoudens van energie voorzien. […] bladen met een tot nu toe ongekende lengte van 107 meter. […] met een hoogte van maar liefst 260 meter.
Bron.
Verwachte productie- of capaciteitsfactor (cf.) is:16.000 hh x 3.500 kWh/hh/jr = 56 GWh/(12 MW x 8.760 uren/jaar) = 53%.
Effectief ruimtebeslag: 10 x 2 x wieklengte in het vierkant = 2.140 x 2.140 = 4,6 km.^2. “Leuk” voor de visserij en vooral “leuk” voor de Nederlander op land. Dat ding is bij een vrije kim namelijk al op ruim 63 kilometer afstand te zien ofwel minstens 12.460 km^2 zichtcirkel waar het oppervlak van Nederland 41.500 km^2 bedraagt. Lonkend vooruitzicht. Zie zeevaarttabel tabel gerekend met 1,5 meter ooghoogte en 260 meter hoogte; 1 zeemijl is 1.856 meter.
De 53% capaciteitsfactor is geen spectaculaire verbetering vergeleken met de cf-claims van 40 tot wel 50% voor de huidige molens op zee. In elk geval komt dit niet in de buurt van de cf. van 98% voor fossiel en kern. En verder is ongewis wanneer ook zo’n Haliade de momentaan gevraagde stroom levert. Overigens zijn pas over 5 jaar de testresultaten bekend. Haliade is dus vooralsnog wensdenken, geen Wunderwaffe. Er is derhalve geen reden om de EROI van ca. 3,9 van windmolens zomaar op te krikken naar 15 of zelfs hoger. Alsof die dingen in de ketel met toverdrank zijn gevallen waardoor ze plots tot buitengewone prestaties in staat zouden zijn zoals Obelix. Zie voor details dit aan te bevelen artikel hier. Tja, die Wunderwaffen spotten met alle wetten van natuurkunde, althans in het wensdenken van windmolenutopisten. Nu passen er zelfs 10 MW op 1 vierkante kilometer, toe maar. Kan wel, maar:
The more turbines are installed in a region, the less efficient offshore wind production becomes due to a lack of wind recovery.
Bron.
Inderdaad. Bepaald geen wonderbaarlijke prestaties.
In België hebben ze het zonnepaneel als Wunderwaffe in stelling gebracht.
‘Zonne-energie is begonnen aan een opmars om onze belangrijkste vorm van energieproductie te worden’
Bron.
Oh ja? Ik vrees dat IEA, waarop men zich beroept, er toch anders tegenaan kijkt. Immers, er is een belangrijk verschil tussen geïnstalleerd vermogen en daadwerkelijke productie (los van een aan de momentane vraag beantwoordende productie). Welnu, dan levert zon in TWh in 2040 een cf. van 17%: = 3.750 TWh/(2.520 GW x 8.760 uren/jaar) -in onze Noordelijke streken 12%-. Zie hier (grafiek installed power en power generation).
Niets spectaculairs dus. Ook niet bij de scenario-productie van 3.750 TWh zon, wind 4.500 TWh en een totaal van 35.000 TWh vraag (Grafiek Global electricity demand by region in the New Policies Scenario, 2000-2040). Mits vraag en aanbod matchen is dit voor zon 10,7% en voor wind 12,9% samen 23,6% van alle stroom wat Vermang overigens abusievelijk energie noemt. Maar hoe zit het met de totale energievraag in 2040? Stroom is ca. 15% van energie totaal. Dus voor wind en zon 3,5% van het totaal. Dit strookt met de 3,6% in het IEA scenario van 2017.
In dit scenario zien we dat die verzesvoudiging van Vermang 6x vrijwel niets = vrijwel niets. Dat belooft wat voor 2050. Het lijkt mij dat ook hier het enthousiasme over dit Wunderwaffe voorbarig is. Vraag: zou u op een IC-afdeling willen liggen die voor de stroomvraag uitsluitend afhankelijk is van zon en wind?
Laten we ter controle eens kijken hoe het mondiaal zit volgens BP (bron o.a. van het IEA). Dan zien we voor 2016: 13.228 Mtoe (Milion tonne oil equivalent) mondiale primaire energieconsumptie, waarvan 74 zon = 0,6%, en 216 wind = 1,6% = samen 2,2%. BP is optimistischer dan IEA.
Bron Statistical Review all data.4,
Het IEA verwachtte in 2017, en nog steeds, dat in 2040 fossiele plus kernbrandstof veruit dominant zouden zijn, 93,6%. Verder constateren we dat nu na zo ‘n 30 jaar ploeteren mondiaal slechts 2,2% (BP) voor wind en zon kan worden geboekt (0,8% IEA). Dat belooft wat voor 2050.
Voor Nederland is overigens tussen 2011 tot 2019 totaal €46 miljard uitgetrokken om 7,4% (waarvan o.a. 61% biomassa, 23% wind, 8% zon en rest 8%) te behalen. Ergo voor zon: 0,08 x 7,4 = 0,6%. En wind: 1,7% = samen 2,3% (In 2019: 2,7%, zie hier).
Bron pg 35.
Bron: RVO. 1) Genoemde bedragen per jaar zijn de som van subsidiebetalingen over de gehele subsidieperiode van de projecten.
Uitbetalingen van subsidie vinden plaats op basis van daadwerkelijke energieproductie dus niet efficiëntie. Waarom blijft men dan toch die falende Wunderwaffen zo adoreren en subsidiëren? Gesubsidieerde stroomproductie omwille van kwantiteit moet immers niet het hoofddoel zijn, zoals in de gefaalde SU communistische planeconomie het geval was, maar het vrije marktevenwicht tussen vraag en aanbod. Dit alles wordt teruggedraaid naar die oude planeconomie dankzij D66, GroenLinks, CU, Timmermans en de EU. Dit ondanks alle waarschuwingen van de ter zake kundige ingenieurs voor wie niet toevallig geen plaats was aan de klimaattafels.
Men kan vaststellen dat kernenergie in elk geval aanmerkelijk grotere stappen kan – let wel: kan, want de tegenwerking is niet mals w.b. de grote kerncentrales! – zetten dan wind en zon: planbare leveringszekerheid van 98% (lager volgens IEA) tegen 0% voor wind en zon en 60 tot 80 jaar in bedrijf vs. 15 tot 20 jaar voor wind en zon. Dit met alle herhaalde kostbare herinvesteringen van dien. Bovendien vallen die Wunderwaffen sowieso al door de mand, want de productie en werking van die dingen vergt grote hoeveelheden fossiele brandstof voor staal- en cementfabricage, transport, bouw, kinderarbeid, milieuvervuiling, natuurverwoesting en massale ontbossing (voor biomassa). Bron Schaamteloos beweren de NS dat ze 100% op windstroom rijden. Dat dit flagrante onzin is, zien we aan de ongestoorde treinenloop op de vele windstille dagen. Die Wunderwaffen vervangen dus niets, werken niet en kosten nodeloos honderden miljarden. Logisch want het is ook niet te doen om de oplossing van het niet bestaande klimaatprobleem, maar om een lucratieve symbiose van de milieubeweging en het verdienmodel van lieden als Al Gore etc. Die aantoonbaar inferieure ‘Wunderwaffen’ als wind, zon en biomassa zijn vanwege hun dwergachtige vermogensdichtheid een onuitputtelijke aanslag op de niet onuitputtelijke aarde en welvaart. Dit degradeert die Wunderwaffen tot planeetbedreigende huichelarij en gelegitimeerde beroving van staatsburgers. Naïeve planeconomische nivellering uit solidariteit met Ontwikkelingslanden als zetbaas van schaamteloze denivellering.
Ceterum censeo Legem Climae delendam esse.
(Overigens ben ik van mening dat de klimaatwet moet worden vernietigd).
Nu eens serieus klimaat op de vroege ochtend.
Metingen van co2 nivo laten geen effect zien van de corona crisis en de drastische afname van menselijke uitstoot.
https://klimaatgek.nl/wordpress/2020/04/28/co2-en-corona/#more-6127
Dan zijn er de volgende mogelijkheden.
1 co2 is in evenwicht met de oceaan volgens een eenvoudige differentiaal vergelijking. De parameter is de temperatuur. Zie ed berry.
Nadeel van dit model is dat menselijke activiteiten hoegenaamd geen effect hebben. Is consistent met wat we meten op lange termijn.
2 co2 heeft geheugen. Volgens klimaat wetenschappers gedraagt menselijk geproduceerde co2 zich heel anders dan natuurlijke co2. Het blijft veel langer in de atmosfeer. Is nu ( maar niet op langere termijn ) ook consistent met de metingen.
Conclusie 2 is voor activisten veel aantrekkelijker omdat er nog grotere maatregelen nodig zijn om concentraties te verlagen.
Jeroen Hetzler
Je betoog kan ik ook weer bij deze van harte onderschrijven. Natuurlijk worden die turbines groter, hoger, efficiënter, goedkoper. Dat zal ook voor de zonnepanelen gelden. Maar het zwakke punt, géén wind, géén zon,géén elektriciteit blijft in alle gevallen overeind. Die systemen vragen om een complete back-up voor het hele geïnstalleerde vermogen aan wind/zon. Elke toename vraagt om méér back-up, in welke vorm dan ook.
Doe mij maar kernenergie op het moment dat fossiel te kostbaar wordt door het zeldzamer worden ervan. Of zoveel eerder als die liefst kleine modulaire centrales geleverd kunnen worden. De aantasting van het nog resterende landschap kan daarmee tot een minimum worden beperkt.
@Peter v B, hier het verhaal van Manon Van Beek (Tennet), die met haar nieuwe platform Equigy
https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/535735-geld-verdienen-met-elektrische-auto
in 2030 mbv E-auto’s onze back-up gaten gaat dichten.
De economie verslagever Rob Koster [4:40] schetst hoe
de accu’s van zo’n 750.000 E-wagens via Equigy geactiveerd zouden kunnen worden
om een black-out bij wind/zon te voorkomen.
Volgens Rob komt in 2030 70% van onze stroom (nu 117 TWh) uit zon/wind: 80 TWh.
Per etmaal gemiddeld 219 GWh of per uur gemiddeld 9 GWh.
750.000 VW ID3 1st-accu’s van 58 kWh kunnen 44 GWh opbergen.
Hangen al deze wagens ook nog aan de laadpalen van Equigy dan zou dus
een totale uitval van wind + zon gedurende 4 á 5 uur overbrugd kunnen worden.
Deze Green Deal onzin werd uitgestraald op donderdag 23 april 2020, 06:33 uur
en herhaald rond 9:00 uur, nu zonder uitleg van Rob Koster…
zonnepanelen bouwen zeer vervuilend proces… dingen zijn niet gebouwd om te recyclen en per paneel zit er 20 gr cadmium in.. ook zo’n groen stofje..
Ook is er af en toe al een overcapaciteit zon en wind, waardoor de APX (energiehandel) negatief wordt is afgelooen maand op enkele zondagen gebeurd.. dus due dingen produceren energie op dat moment waarop niemand zit te wachten… vervolgen veroorzaakt dit een piek in lokale netten, waardoor de netbeheerder ( betaald door ons allemaal) ook nog in extra kabels moet investeren, om die niet gevraagde energie te transporteren. Opdat moment draait dat spul alleen voor de subsidie kwhr productie… niet omdat iemand dat wil hebben…
i
PeterR
De vraag is dan nog steeds of die 5 uur het probleem oplost. Of ook het netwerk erop moet worden aangepast? Wat dat dan weer vervolgens voor extra kosten met zich meebrengt. Hans Werner Sinn heeft dat eens uitgezocht voor Duitsland. Bekijk dat eens. In de winterperiode als er weinig tot geen zon is en de wind soms 14 dagen niet waait, dan hebben we een probleem.
Verplicht thuisblijven zoals nu door het Coranavirus. Onze overheid heeft inmiddels geoefend. Nu moeten wij het ons nog door de strot laten wringen. Mij niet gezien.
In deze periode van het jaar is de stijging van CO2 op Mauna Loa ~1.3 ppm per maand. Door het terugvallen van de economische activiteit zou dat nog altijd minstens 1.2 ppm per maand zijn. Die vermindering valt voorlopig niet op in de ruis.
Kan iemand zorgen dat de pdf van de res voor noordholland online komt. Er is op het net wel een stuk dat het bestaat alleen is het nergens te downloaden.
Met elkaar naar een schone en duurzame regio Noord Holland
Zie deze link:
https://energieregionhn.nl/app/uploads/2020/04/Online-PDF-Concept-RES-NHN-15-april-2020.pdf
Schuiven met papieren stikstof
Nieuwe vergunningen voor biomassacentrales zorgen voor méér stikstofuitstoot
Door de coronacrisis lijkt de stikstofcrisis die mei vorig jaar losbarstte ver weg. Er worden opnieuw kunstgrepen toegepast om meer stikstof te kunnen uitstoten, ditmaal door kolen- en biomassacentrales.
https://www.groene.nl/artikel/nieuwe-vergunningen-voor-biomassacentrales-zorgen-voor-meer-stikstofuitstoot
-Er was eens een berger. Hij heette Geert Theunisse en hij bouwde zijn eigen bergingsvaartuig. Pompen, blusmateriaal, krachtige motoren, alles had hij en zijn vaartuig heette de Furie.
Bij een noodoproep van de scheepsvaart rukte hij uit en op de grote vaarwegen zoals het Hollands Diep, het Volkerak en de Rijn-Schelde verbinding verrichtte hij menige assistentie waarin hij niet zelden een hoofdrol speelde.
Een grote berger, wiens naam ik niet zal noemen, pikte regelmatig bergingsklussen van hem af, ondanks het feit dat hij dichter bij de plaats des onheils was. De sluiswachters van de sluis die hij moest passeren deden dan erg traag en lieten hem vertraging oplopen bij het schutten, zodat hij menigmaal achter het net viste.
Er werd hem ingefluisterd dat de baas van de sluiswachters bevriend was met de concurrerende berger en dat het in zijn belang was om Theunisse wat af te remmen bij het passeren van de sluis op weg naar een noodoproep..
Op enig moment kreeg Theunisse door hoe de hazen liepen en hij bood de sluiswachters een fijn relatiegeschenk aan met Kerst. Hij schonk ze een mooie doos met een kalkoen er in en een chique fles Courvoisier.
Een schot in de roos! In het vervolg zorgden de sluiswachters ervoor dat de sluisdeuren al open stonden als hij er nog maar aan kwam en ze hielpen hem waar ze maar konden. De kleine spiering die hij zo uitwierp leverde hem een kabeljauw op.
-Hoe denk je nu dat een ambtenaar zal reageren, wanneer een getalletje in een sommetje wat dient te worden aangepast op verzoek van een fijne meneer die een dinerbon voor twee personen in zijn borstzakje frommelt? Een ambtenaar is onkreukbaar, maar ook wanneer hij erachter komt dat de wethouder, zijn baas, een auto heeft gekregen van die fijne meneer? (was van zijn vrouw, maar die reed er niet graag in)
-Een klimaatwetenschapper, met emiraat, wordt ondanks zijn leeftijd nog steeds uitgenodigd, met zijn vrouw, om business-class vliegend, conferenties te bezoeken over de hele wereld. Voor de dames is er een lady’s program. Zo’n man zegt toch precies wat hij twintig jaar lang heeft gedoceerd, al is zijn kennis zo verouderd als de pieten?
Al de vermelde voorbeelden zijn uit mijn directe omgeving opgetekend en weet je wat mijn conclusie is?
Mijn conclusie is dat wanneer de gemasseerde rekensommetjes en de boekhoudkundige trucjes niet lukken, dat dan per ongeluk een rekenfoutje maken ook best tot de mogelijkheden behoort..
Waarom schrijf ik dit eigenlijk?
EAB, ik las dat bericht net ook in de Telegraaf.
Ben echt benieuwd hoe Lastpost, of hoe heet hij ook al weer, hier een draai aan weet te geven.
Je opmerking over CO2 met geheugen is ronduit geniaal; bravo.
In Nederland was het biomassaschandaal al jaren bekend door de Zembla-documentaire Bos als brandstof uit 2017.
https://youtu.be/6LHGbiyvZto
Toch vreemd dat, ondanks dat dit soort berichten al héél lang circuleren, geen enkele beleidsmaker is die dit eens werkelijk aanpakt. Of zou hier misschien ook het adagium gelden ‘Millionen stehen hinter mich’? ;)
https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fsteigan.no%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F03%2FJohn-Heartfield-millionen-stehen-hinter-ihm.jpg&f=1&nofb=1
Het is net als in het vorige artikel het draait allemaal om geld.
Er is nog schone energie genoeg, aardgas.
Nederland hoeft totaal geen haast te maken met co2 reductie, verwaarloosbaar op wereldschaal.
We zouden tijd genoeg hebben, maar nee ze gaan er aan als een stelletje konijnen, nee nog sneller, konijnen kunnen nog niet eens zo snel jongen krijgen.
We worden er mee opgezadeld, door een stel die de waanzin in het hoofd heeft gekregen, en een listige industrie die voor het snelle geld gaat, dat is toch heel duidelijk.
Gisteren stond nog vermeld dat Elon Musk van de aandeelhouders een bonus van 70 miljoen dollar had gekregen van de aandeelhouders, ja want hij werkt maar gewoon voor de aandeelhouders, zijn bedrijf hangt gewoon in elkaar van aandeelhouders die geld willen zien.
En zo werkt die hele groene industrie dat is toch zo transparant als de pest, ze willen alle het snelle geld binnen slepen.
Zelfs Marjan Minnesma is een listig beest, spant een rechtszaak aan tegen de staat, runt zelf een bedrijf er bij in zonnepanelen, en wint de zaak ook nog, zo rot is deze klimaat wereld.
En de staat geniet er ook nog van.
Maar zulke zaken gebeuren in heel veel landen op de wereld, maar er zijn er wel maar weinig die zoveel verplichtingen en betalingen van de burger eisen of gaan eisen als in Nederland.
Het zal me niet verwonderen dat ze hier de kroon gaan spannen.
Er bestaan geen liefdadigheid bedrijven die jou gratis panelen komen leggen omdat het zo goed is voor het klimaat.
Nee ze gaan je vangen door een klein visje uit te gooien, jij met je centjes, jou moeten we hebben, trek jij maar eens snel de beurs.
Iedereen doet wat, en wij vullen er onze zakken mee, zo werkt dat.
Yup, all inferior, and all based on lies:
http://phzoe.com/2020/04/29/the-irrelevance-of-geothermal-heat-flux/
This stupidity will go down in history books for sure.
Hetzler, je vergelijking met de Wunderwaffen is inderdaad verbluffend. Verbijsterend is, dat de Timmerfransen over dezelfde mentaliteit blijken te beschikken als de indertijd verantwoordelijken van de NSDAP. Oude wijn in nieuwe, nou ja; nieuwe, zakken (dat dan weer wel). Dromen over ongebreidelde macht; lees dictatuur.
Weer een juiste analyse door Hetzler, “hernieuwbaar” is een zeer zorgelijke ontwikkeling voor milieu, natuur, grondstoffen, zeldzame aardmetalen, economie en welzijn op de wereld.
“Dat fossiel fout zou zijn, is een denkfout”, doet Simon Rozendaal in Elsevier er een schepje bovenop.
Rozendaal onderstreept dat een elektrische warmtepomp (in huis) of aardwarmte (in de kas) maar weinig toevoegt aan CO2-besparing. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zette in 2017 technieken op een rij en concludeerde dat ook de door de overheid gepropageerde elektrische warmtepomp per ton bespaarde CO2 het minst verstandig is. Lees hun kosten en effectiviteitsanalyse van “duurzaam” en “hernieuwbaar”
https://www.pbl.nl/sites/default/files/downloads/pbl-2017-nationale-kosten-energietransitie-in-2030-2888_0.pdf
Maar krijg dat eens tussen de oren van sociologen, psychologen, polemologen, sociaal geografen, wetsgeleerden en communcatie (pretpakket-) studies die de meerderheid van onze ambtenarij bevolken en niet verder kwamen dan statistieken tot kunsten & wetenschap te verheffen, maar geen enkel verstand hebben van de recente atmosferische fysica, van de (on-)mogelijkheid om door CO2-reductie effectief CO2-klimaatbeheersing te bereiken en van de puur negatieve economische krachten van laagwaardige EROEI energiebronnen vol te gaan implementeren, zoals waterstof op zon- en windenergie, maar ook zoals kiezen voor het natuurdestructieve en 20% meer dan kolencentrales CO2-uitstotende biomassa.
Zolang fossiele energie deze 21ste eeuw in meer dan voldoende mate aanwezig is voor onze economie en ook voor de verdere opbouw en ontwikkeling van de derde wereld naar hogere economische welstand en welzijn, is er tijd genoeg in de westerse wereld voor de ontwikkeling van nieuwe CO2-loze nucleaire energiesystemen. Dat kan niet als overheidssubsidies verspilt worden aan de proliferatie van juist laagwaardige EROEI energiebronnen en aan een criminele bossen destructie voor hoog CO2-uitstotende biomassa.
Dat fossiel fout zou zijn, is een vooral ideologisch gedreven en een onwetenschappelijke denkfout!
Scheffer
Het bespelen van de massa’s is inmiddels tot hogere kunst verheven.
Daarom zijn “sociologen, psychologen, polemologen, sociaal geografen, wetsgeleerden en communcatie (pretpakket-) studies” zo’n geweldige opstap gebleken om in het ambtelijke circuit terecht te komen. Met een activistisch verleden in de gewenste richting maak je nog meer kans.
Een opstapje naar het pluche laat zich daarna wel regelen.
Kijk zo begint het indammen al, overbodige vakantie bestemmingen, wie beslist wat overbodig is?
D66 wil bij staatssteun KLM af van overbodige zonbestemmingen.
https://www.ad.nl/politiek/d66-wil-bij-staatssteun-klm-af-van-overbodige-zonbestemmingen~ad25b21f/
Theo
Zo kennen en herkennen we de regenten. Gaat u maar lekker slapen, dan maken wij wel uit wat goed voor u is. De totale deformatie waar D66 ooit voor stond. Het écht democratiseren van de Nederlandse samenleving. Na het afschaffen van het referendum is het een wolf in schaapskleren geworden. Stem die club weg wegens verraad aan hun oorspronkelijke principes.
Inderdaad Peter, zo kennen we deze gasten weer, ze hebben ons het liefst kompleet onder controle, nog even en het vakantie geld word ook afgeschaft.
Papieren geld nog weg onder het mom indammen criminaliteit en bijna de gehele controle is een feit.
Opvallend dat ook hier D66, GroenLinks, CU, Timmermans en de EU worden genoemd.
Vergeet niet de medeondertekenaars van het klimaatakkoord SP,VVD en CDA
Klopt, maar toch even wat toelichting, Kees.
VVD surft mee op gesubsidieerd “klimaat”-ondernemen” en behoudt daarmee haar geliefde bestuursmacht, SP drijft op oud-Mao-marxistisch geloof dus subsidie is er altijd te weinig, CDA is de twijfelpartij omdat boeren en klimaat-wensdenkers de samenstelling van hun achterban is. GroenLinks (=ex-CPN-maxisten) en D66 zijn uitwisselbaar wat betreft dogmatisch klimaat-wensdenken en hun “duurzame/hernieuwbare fata morgana’s”. CU zijn de “echte” goedmensen in de coalitie. De PvdA heeft Timmermans en Samsom binnen de eigen nationale partij afgebrand en waardoor ze in Europa nog meer schade aan de saamhorigheid en het EU-imago kunnen veroorzaken met hun plannen voor 1000 miljard € klimaatmaatregelen.
Scheffer, de trend in de diverse opiniepeilingen is hoopvol. De VVD zal in de aanloop naar de verkiezingen zijn knopen gaan tellen. Hun achterban zit bij ondernemend Nederland, zowel groot als MKB en die zitten nu echt niet te wachten op het verjubelen van geld aan de klimaatmaffia. Gisteravond werd al geopperd om de termijn voor het terugbetalen van de leningen aan de ondernemers te verlengen naar 4 jaar.
Die 92 miljard (of meer) kan dus voorlopig niet weggegooid worden aan klimaatwaanzin. Nu nog de politieke moed om de klimaatwet en andere juridische gedrochten buiten werking te stellen en allerlei subsidies aan uiterst dubieuze lobbyclubjes stop te zetten.
Wynia’s Week: Wie zal dat betalen?
Geld speelt geen rol, deze jaren. Dat was al zo in de eerste jaren van dit kabinet RutteDrie. Van begrotingskoploper was Nederland plotseling klimaatkoploper geworden. Daarna werd Nederland ook nog stikstofkoploper en pfas-koploper. Toen moest de Coronacrisis nog beginnen.
En daar was ook al de rekening uit Europa. Niet dat Nederland zoveel minder getroffen wordt dan andere Europese landen, maar het idee bestaat toch dat Nederland – naar verhouding al de grootste nettobetaler van de Europese Unie, tevens euro-steunpilaar van mediterrane landen – ‘solidair’ dient te zijn met landen als Italië en Spanje.
Welke vormen het gaat aannemen (giften, leningen, eurobonds, andere kunstgrepen) is nog niet duidelijk, maar de bedragen (appels en peren samen) lopen op tot zo’n 2000 miljard, de injecties van de Europese Centrale Bank niet meegerekend. Ga er – als vuistregel – maar vanuit dat als er 2000 miljard euro aan Coronasteun via Brussel verdeeld wordt, dat Nederland daar zo’n 100 miljard aan zal moeten bijdragen (en er relatief weinig voor terugkrijgt).
https://www.wyniasweek.nl/na-corona/
Zodra een onderzoek -of een film!- uitwijst dat klimaatfanatici het bij het verkeerde eind hebben, roepen zij onmiddellijk dat de data verouderd en de technieken verouderd zijn. Dat bijvoorbeeld zonnecellen tegenwoordig veel efficiënter zij dan 4 jaar geleden.
Wat ze voor het gemak ‘vergeten’ te vermelden is dat de fossiele technieken inmiddels óók verbeterd en gemoderniseerd zijn, waardoor ze veel zuiniger in gebruik zijn dan de apparaten van vier jaar geleden.
Hier nog zo’n “Wunderwaffen”.
Het verhaal zwijgt overigens over de, ongetwijfeld riante, subsidies voor dit “project”.
https://www.dvhn.nl/groningen/Carbon-Collectors-uit-Groningen-wil-als-eerste-ter-wereld-CO2-vervoeren-per-schip-en-opslaan-in-de-zeebodem-25611569.html
Hahaha, CO2 vervoeren waarmee? Met galeischepen? Of toch maar met diesel gestookte dubbelwandige binnenschepen? Dat laatste zal een enorme besparing zijn op de CO2 uitstoot. not.
En nog eentje…
Bossen verbranden is nog niet voldoende, nu gaan we er ook nog wegen mee bouwen:
https://www.dvhn.nl/economie/Weg-van-bio-asfalt-uit-houtsnippers-in-Groninger-havens-25615088.html
Dank voor het artikel heer Hetzler.
Deze las ik vandaag: https://www.ad.nl/wonen/100-miljoen-euro-subsidie-voor-bulk-aan-woningrenovaties~abd154d8/
100 miljoen voor in het gunstigste geval 20.000 huizen. Per woning € 5.000.
Daar doe je niet veel mee. Je koopt in het groot in dus korting maar dan nog.
Beetje isolatie en het geld is op.
Enkel glas vervangen door HR+++ kost wel een beetje meer hoor. Laat staan een warmtepomp installeren………
Ze begrijpen het wel daar in Den Haag./sarc uit.
Lidi,
De praktijk leert dat als er subsidie op isolatie zit dat er van dat bedrag te dunne isolatie wordt aangeschaft en om op kosten te besparen slaat een handige doe hetzelver die glaswol met latjes tegen het dakbeschot. Isolatiewaarde ongeveer 0. Je kunt het ook een vakman laten doen, maar als die weet dat er subsidie op zit pakt die ook te dunne isolatie en zet gewoon 25% bovenop de rekening.
We zijn al 40 jaar aan het dollen met subsidies op isolatie en als ik het goed begrijp zitten we nog steeds met 95% van de huizen die een te lage isolatiewaarde hebben voor een warmtepomp. Maar ja, je moet toch iets als je beweert dat die hele energietransitie maar een paar miljard gaat kosten ipv die 1000 miljard.
Helga van Leur spreekt zich zelf wel behoorlijk tegen.
METEOROLOGEN VERWACHTEN DAT 2020 HEETSTE JAAR WORDT SINDS VOORSPELLINGEN.
https://www.linda.nl/nieuws/klimaat/2020-heetste-jaar-sinds-voorspellingen/
Linda? Nuture equivalent voor huisvrouwen?
Nature..
@Ronniw…nurture is wel iets voor vrouwen…haha…
tsja. en ales wat draait met elektrische energie is in 15 draaijaren technisch afgeschreven.. dus tel uit je winst.
Groen heeft weer een idee. Europees groen wel te verstaan.
Kijk, luister en huiver.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/video/5106716/5000-miljardplan-van-de-groenen-niet-helemaal-kansloos
Kost niet eens zoveel.
Fijne avond.
Goed, ik ben het inmiddels beu telkens weer de zelfde argumenten te herhalen, en bovendien zijn we het op deze website toch al lang eens over wat er aan de hand is. Dat overigens in tegenstelling tot Joop.nl waar toch wel heel veel VARA leden verrassend verstandige berichten deponeren.
Hoe dan ook, ik ga het over een andere boeg gooien.
Vanaf nu ga ik verslag doen van de hoeveelheid ijs zeeijs rond Antarctica.
Zelfs de officiële -klimaat gelovende- websites laten zien dat er geen afname is.
http://osisaf.met.no/quicklooks/sie_graphs/figs_v2/osisaf_sh_iceextent_daily_5years.png
En verder ga ik het komende seizoen een vergelijking maken met de reis van sir Ernest Shackleton naar Antarctica.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Shackleton
Hij komt met zijn schip de Endurance vast te zitten op 19 januari 1915 waar het rode lijntje op het kaartje ophoudt.
Volgens mij had hij daar dit jaar op geen 1000 km vandaan kunnen komen.
De Endurance had een stoom gedreven motor van 350 pk ter beschikking. Verder was het een met stalen boegplaten versterkt houten schip.
https://en.wikipedia.org/wiki/Endurance_(1912_ship).
Ter vergelijking: De eerder op Climategate genoemde Polarstern heeft 20 duizend pk diesel ter beschikking.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Polarstern_(schip,_1982)
Ik ga gewoon kijken hoever Shackleton volgens seizoen zou kunnen komen en zal daar met enige regelmaat verslag van doen.
Dat is een goed idee, WijnandH. Dat is tenminste concreet.
Tot 2015 was er bij Antarctica een stijgende lijn in de hoeveelheid zeeijs. Toen werd het opeens flink minder. De laatste maanden is het weer terug op gemiddeld. Het gaat dus alle kanten op.
https://nsidc.org/data/seaice_index/
De totale hoeveelheid zeeijs op aarde neemt gemiddeld steeds verder af. In 2016 werd dat versterkt doordat ook Antarctica mee ging doen. De laatste maanden is de negatieve afwijking iets minder geworden.
https://sites.google.com/site/arctischepinguin/home/global-sea-ice
Veel minder goed gaat het met de hoeveelheid landijs op Antactica. Een tijdje was er onduidelijkheid over doordat de GRACE sattelieten uitgevallen waren. Maar de nieuwe GRACE-FO laat zien dat de neerwaartse trend gewoon verder gaat. Het blijkt niet alleen uit de gravitatiemetingen, maar ook uit hoogtemetingen (cryosat). Eigenlijk snap ik niet goed hoe dit samengaat met de zeeijs-trend.
https://climate.nasa.gov/vital-signs/ice-sheets/
Landijs, lage temperatuur: sublimatie?
Biomassacentrale: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/265270/bouw-omstreden-biomassacentrale-bij-diemen-mag-doorgaan
‘Provincie haalde stikstof-rekentruc uit bij verlenen vergunning biomassacentrale Diemen’: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/266402/provincie-haalde-stikstof-rekentruc-uit-bij-verlenen-vergunning-biomassacentrale-diemen
Met die redenering is de provincie het niet eens, zo laat een woordvoerder aan NH Nieuws weten. “Er is wat ons betreft geen sprake van een rekentruc. In de vergunningen gaan wij uit van de vergunde rechten, de journalist [van Investico, red] gaat uit van de feitelijke uitstoot en neerslag, dat is het verschil.”
“Als Vattenfall haar speelruimte zou benutten, en daadwerkelijk 825 ton stikstofoxide per jaar zou gaan uitstoten”
Provincie (hier Gedeputeerde staten Noord Holland: Duurzame Energie) keurt de uitstoot goed.