Vertaling: Martien de Wit.
Als je plichtsgetrouw de Amerikaanse ‘main stream media’ leest, heb je ongetwijfeld de indruk dat ‘schone’ en ‘groene’ energie in opmars zijn, en binnenkort fossiele brandstoffen zullen verdringen om onze economie van stroom te voorzien. Veel grote staten, waaronder Californië en New York, hebben zich immers tegen 2050, en in sommige gevallen zelfs eerder, één of andere vorm van ‘netto nul’ CO2-emissies opgelegd. Dat is al over 30 jaar. En overal zie je berichten dat de investeringen in ‘hernieuwbare energiebronnen’, met name wind- en zonne-energie, blijven stijgen. Van Reuters hebben we in januari bijvoorbeeld “U.S. clean energy investment hits new record despite Trump administration views.” (VS investering in schone energie bereikt een nieuw record ondanks de standpunten van Trump). In de New York Times op 13 mei luidt het: “In a First, Renewable Energy Is Poised to Eclipse Coal in U.S.” (Voor het eerst kan in de VS hernieuwbare energie steenkool verdringen). De finale overwinning van wind en zon op de duivelse fossiele brandstoffen moet dan onder handbereik liggen.
In feite is dat allemaal een mythe. De inherent hoge kosten en onbetrouwbaarheid van wind- en zonne-energie zorgen ervoor dat het zeer onwaarschijnlijk is dat ze ooit meer zullen zijn dan nichespelers in het totale energieplaatje. Politici laten zich op hun progressieve deugdzaamheid voorstaan door enorme parken met windturbines en zonnepanelen in bedrijf te stellen, op kosten van de belastingbetaler, zonder dat iemand ooit heeft uitgezocht – of zelfs maar een plan van aanpak daarvoor te hebben – hoe deze dingen een volledig functionerend elektrisch netwerk kunnen laten draaien zonder volledige back-up van fossiele brandstoffen. En het elektriciteitsnet is nog het minst moeilijke gedeelte. Hoe zit het met vliegtuigen? Hoe zit het met staalfabrieken? Ik ben op zoek naar iemand die kan aantonen dat dit ‘netto nul’-idee meer is dan een bespottelijke fantasie, maar ik kan hem niet vinden.
Om met de beide benen op de grond te blijven, is er geen betere informatiebron dan de meervoudige wekelijkse e-mail van de Global Warming Policy Foundation. (Even voor alle duidelijkheid: ik zit in het bestuur van de Amerikaanse afdeling van de GWPF.)Als u deze e-mails nog niet ontvangt, dan kunt u zich hier inschrijven. Een typisch voorbeeld is de e-mail van vandaag waarin verborgen gebleven pagina’s en gespecialiseerde bronnen worden uitgeplozen die ons aantonen dat groene energie tegen een onvermijdelijke muur loopt, met geen enkele mogelijkheid om die muur te ontwijken.
We gaan eerst naar groene-energie-kampioen Duitsland, waar Bloomberg op 5 juni over meldt dat “Germany’s Green Power Finance Is Becoming Unaffordable.” (De financiering van Duitsland’s groene energie wordt onbetaalbaar). Een citaat:
Het Duitse programma dat de overstap van het land naar groene stroom heeft aangespoord, bezwijkt onder de druk van de stijgende kosten en er is dringend een oplossing nodig. Dat is de beoordeling van één van de hoofdontwerpers van het programma, Hans Josef Fell… De stijgende kosten van het systeem begonnen op te vallen tijdens de corona-pandemie, zei de ervaren wetgever van Die Grünen. Hoge en gegarandeerde betalingen aan investeerders in schone energiecentrales zijn het probleem zei Fell in een interview.
Het lijkt erop dat Duitsland voor de bouw van zijn wind- en zonne-energiefaciliteiten gegarandeerde betalingen heeft afgesproken met producenten die zouden gelden als de marktprijzen voor elektriciteit onvoldoende zouden zijn. De gegarandeerde betalingen worden opgesplitst en toegevoegd aan de elektriciteitsrekening van de consument. Nu de prijzen voor alternatieve fossiele brandstoffen dalen, zullen de gegarandeerde betalingen dit jaar naar verwachting ongeveer 26 miljard euro bedragen – wat neerkomt op ongeveer $ 100 (ca. € 90 ) per maand voor elk Duits huishouden, bovenop de elektriciteitsprijzen die al ongeveer het drievoudige waren van het Amerikaanse gemiddelde. Kanselier Merkel stelt natuurlijk een ‘reparatie’ voor, een reddingsplan door de overheid als onderdeel van een zogenaamd coronavirus-hulppakket. Dat kan een tijdje werken. Maar wat daarna?
Ook uit Duitsland vonden we een artikel in de Financial Times van 8 juni met de kop “Environmentalists on back foot as Germany’s newest coal plant opens.” (Milieuactivisten op achterste benen bij de opening van de nieuwste kolencentrale van Duitsland). Wat??
Een nieuwe kolencentrale openen midden in een transitie waarmee men van fossiele brandstoffen af wil? Wat hier is gebeurd, is dat ze al hun kerncentrales sluiten en dat ze dan iets anders nodig hebben dat altijd werkt, in tegenstelling tot wind en zon. Net in januari heeft Duitsland wetgeving aangenomen om de opwekking van elektriciteit uit steenkool tegen 2038 volledig stop te zetten. In mei gingen ze gewoon verder en openden deze nieuwe kolencentrale genaamd Dateln 4. The Financial Times citeert Greenpeace-activiste Lisa Göldner die de nieuwe centrale een ‘klimaatmisdaad‘ noemt. Ondertussen wordt over de bemanningsleden van een binnenvaartschip dat steenkool naar de centrale brengt, geschreven dat zij ‘schreeuwend en fluitend’ milieudemonstranten bespotten, die de opening van de centrale willen blokkeren.
Feit is dat Duitsland niet verder komt door meer wind- en zonne-installaties te bouwen. Als de wind op een zonnige dag waait, hebben ze al meer energie dan ze zelf kunnen gebruiken en worden ze gedwongen om het weg te geven aan Polen (of zelfs aan Polen te betalen om het af te nemen). Tijdens een rustige nacht, hoeveel wind- en zonneparken ze ook bouwen, levert het allemaal niets op. Zonder kolencentrales gaat het licht uit. Over klimaatdeugen praten is wat ze het liefste doen, maar er is nog geen begin te zien van een oplossing om dit struikelblok weg te nemen.
Dat brengt me bij het uiterst belangrijke artikel in de GWPF-e-mail, van Cambridge Professor Michael Kelly, dat op 8 juni verscheen in iets dat CapX heet, met de kop “Until we get a proper roadmap, Net Zero is a goal without a plan.” (Totdat we een bruikbare routekaart hebben, is Net Zero een doel zonder plan). Kelly maakt het punt dat mij duidelijk lijkt, maar dat op de één of andere manier aan de aandacht van de New York Times en de rest van de main stream media is ontsnapt, namelijk dat als wind- en zonne-energie ooit de nichestatus zullen ontgroeien, er een gigantisch technisch probleem opgelost moet worden. Iemand moet een elektrisch systeem ontwikkelen, dat op basis van intermitterende bronnen toch 24/7/365 werkt. Maar in feite, zelfs terwijl grote staten en landen plechtig hebben verklaard dat ze zich inzetten voor ‘netto nul’ energie, is niemand zelfs maar begonnen met dit technische vraagstuk. En zodra je de over vraag nadenkt, besef je al snel dat de hele onderneming vrijwel zeker onmogelijk is. Als voorbeeld noemt Kelly accu’s:
Neem accu’s. Naar schatting zou de huidige capaciteit voor de productie van accu’s in de orde van grootte van 500 tot 700 keer groter moeten zijn dan nu, om een volledig elektrisch wereldwijd transportsysteem te ondersteunen. De materialen die nodig zijn om het VK in staat te stellen over te stappen op volledig elektrisch vervoer, omvatten hoeveelheden materiaal die gelijk zijn aan 200% van de jaarlijkse wereldwijde productie van kobalt, 75% van alle lithiumcarbonaat, 100% neodymium en 50% koper. Het wereldwijde transport moet opgeschaald worden met een factor 50, en je ziet dus meteen wat de showstopper is. De materiaaleisen alleen al voor accu’s gaan de nu bekende reserves ruim te boven. Zou men bereid zijn om voor een deel van het materiaal de oceaanbodem op zeer grote schaal uit te baggeren? Zou het veiligstellen van de reserves geen eerste prioriteit moeten zijn?
En dit is nog maar één van de kwesties. Andere zijn bijvoorbeeld de enorme kosten die een veelvoud bedragen van de huidige energiekosten; de milieu-impact van mijnbouw en transport van enorme hoeveelheden materialen; de behoefte aan grote hoeveelheden zeldzame elementen, heel veel meer dan de nu bekende wereldreserves; ongelooflijk grote hoeveelheden materiaal om te recyclen wanneer voorzieningen versleten zijn en vervangen moeten worden; enz.
Lees genoeg over deze materie en je realiseert je geleidelijk dat bijna alles wat je leest over vermeende oplossingen voor klimaatverandering complete waanvoorstellingen zijn.
Bron hier.
Kijk alleen al eens bij jezelf thuis, zeg dat je 2000 m3 gas verstookt, dus 20.000 kWh equivalent. Dan nog 3000 kWh aan stroomverbruik, samen 23.000 kWh. Zeg dat je daarvan 50% moet opslaan voor de winter. Bij de vrienden van Tesla, kost een powerwall 8-9 kEUR voor 13.5 kWh. Ben je 10 MEUR kwijt. Schuurtje voor al dit krijg je cadeau. Of je koopt een hoop Tesla’s voor op de oprit. Dat is goedkoper zelfs. Daarom doe ik mee aan alle loterijen.
Daarom doe ik mee aan alle loterijen.
Zolang de Pestcodeloterij meehelpt om de dwaze groene dictatuur te bevorderen schiet je in eigen voet ;-)
Aan deze doe ik dus niet mee, al was het de laatste. Met de rest ook niet. win ik iedere week geld door niet mee te doen.
Ja het is wat met die groene industrie, soms weten ze van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen.
En weer een nieuw woord lees ik, klimaatmisdaad, past dat niet meer bij Rattenval in combinatie met natuurmisdaad.
Trouwens ik las gisteren over een nieuw type molen met energie opslag.
Windturbine zonder wieken slaat zelf energie op.
https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energietransitie-business/34045/windturbine-belgie-energie
Even die link bekeken, kleuterschool niveau he. Maar men overtuigt er vast de beslissers en geldverdelers wel mee. Een mooi verhaal is daarvoor belangrijker dan een systeem wat werkt.
@Gert,
Ik heb er nog wel eentje hoor, lees ook goed, het werkt met overschot aan energie.
En het subsidie geld lacht je toe.
Op zich heb ik niets tegen nieuwe vindingen, en testen van nieuwe vindingen.
https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energietransitie-business/33091/energieopslag
En dan nog wat.
Zo is vanaf Maart een nieuwe wet in werking getreden, die zegt als je een nieuwe cv plaatst ben je verplicht om deze waterzijdig te laten inregelen in alle vertrekken van je woning.
Dat betekent nieuwe ventielen bij oude radiatoren b.v, het inregelen kan soms een hele dag duren.
Bij grotere huizen zijn soms meerdere thermostaten nodig.
Kosten beginnen ongeveer bij 500 euro extra bij je cv aankoop, effect, 0,0
Heeft je huis automatische ventilatie, dan is hier ook werk aan de winkel, nieuwe eisen dus.
Je begrijpt natuurlijk dat die vogel bij mij niet zal gaan vliegen, en dat mensen af gaan zien van een moderne ketel, die juist gemaakt is op zuinigheid, dat inregelen brengt niets meer wat iets voorsteld.
Het enige wat het brengt zijn grote kosten, en nog meer geld naar de staat.
Wat zijn ze toch slim hier in dit land.
@Theo:
Thermostaatkranen zijn de oplossing.
Heb stadswarmte, geen gasaansluiting en het waterzijdig inregeld zijn was een ramp.
Heb nu voor elk vertrek een thermostaatkraan en de centrale kamerthermostaat staat op 25 graden; de warmtewisselaar wil wel leveren maar kan het niet als de thermostaatkranen uitstaan.
Ben van een verbruik van 30 GJ naar 20 GJ gegaan.
Zonder comfortverlies (als je de condensvorming op de spiegel in de badkamer negeert).
@Boels,
In jouw geval kan ik me dat voorstellen.
Ook ik heb enkele Thermostaatkranen, maar gebruik ze zo goed als niet meer met deze nieuwe combi ketel.
Alle nieuwe ketels zijn modulerende ketels, met een heel leger aan instellingen, tot een leerprogramma toe.
Dat betekent dat als de eind temperatuur bijna berijkt is de ketel de brander terug regelt.
Die blijft op koudere dagen dan gewoon heel klein branden, de radiatoren blijven een heel klein beetje warm, en de pomp regelt ook terug tot 30%.
Ook meten die ketels steeds het temparatuur verschil, zowel het water als ook de kamertemperatuur, vraag je een temperatuur van b.v 1 graad meer dan zal hij de brander klein zetten, hoe hoger het verschil hoe harder hij tijdelijk gaat branden.
Het komt er eigenlijk op neer je krijgt veel comfort met weinig gasverbruik door die modulernde brander.
Alleen deze nieuwe ketel leverde mij ongeveer 400 m3 minder gas verbruik op.
Theo
Het is toch wat. Eindelijk is het doorgedrongen. Een hele tijd geleden opperde ik dit al. Mooi te combineren met het stadhuis van elke stad. Ik neem aan dat het geen lawaai maakt en ook als uitkijktoren te gebruiken is zodat de burgervader/moeder zijn hele negorij kan overzien.
Terug naar een echt schone stedelijke energievoorziening.
Netwerkverzwaring en meer hoogspanningsmasten zijn dan niet nodig. Allen zonder werk worden op windstille dagen opgeroepen de hometrainer te bestijgen om de goegemeente alsnog van energie te voorzien.
Doe mij bij nader inzien toch maar een MSR of DFR. Dan heb je geen fietsersbatterij of andersoortige batterijen als dubbel systeem meer nodig.
Ik ben ervan overtuigd geraakt dat Rutte, Wiebes, het hele kabinet, maar vooral hun “groen” geïnfiltreerde / gepolitiseerde rijksambtelijke adviesorganen (SCP, PBL, CPB, SER, KNMI, ECN, RIVM) dit allemaal weten, maar toch doorgaan. Hun monden zijn gesnoerd en kritische rapporten / analyses over de (on-)haalbaarheid gaan in de onderste lade, tot een parlementaire onderzoekscommissie dit in 2030 naar boven brengt.
Kan iemand uitleggen hoe dat hier zit. De data centers rukken op. In Zeewolde hebben ze het over driemaal het stroom verbruik van Amsterdam. Dan hebben we het over meer dan een GW. Allemaal groen natuurlijk. Dat betekent toch dat er steeds meer backup centrales moeten bijkomen. Lelystad is al in de mottenballen gegaan. Met deze successen van het binnenhalen van data centers zullen er meerdere volgen. Het vermogen gaat als warmte de lucht in zodat we het nooit meer koud zullen krijgen in de winter dankzij de flevoland kachel. Kan al dat gas wat we nu zelf verbruiken gebruikt worden om elektra voor de data centers mee op te wekken. Wordt het nog nuttig besteed. Een miljard selfies, miljoenen katten filmpjes of nog beter het mijnen van bitcoins.
Nog een opmerking over elektrische autos. Niet iedereen krijgt een Tesla van de zaak. De rest van de bevolking gaat gewoon geen auto meer rijden. Dat heet de mobiliteitstransitie. Op lokaal nivo wordt daar door de progressieve partijen hard aan gewerkt.
“Kan iemand uitleggen hoe dat hier zit. De data centers rukken op. ”
Heel simpel, de datacentra hoeven bijna niets te betalen voor de stroom. Slechts een kwart van de normale prijs als ik het goed begrijpen heb. Dus komen ze allemaal naar Nederland. En dus doen ze weinig moeite om energie te besparen. En dus zetten we alle windmolens niet neer om de CO2 uitstoot terug te dringen, maar om Microsoft etc. te plezieren en van een groen imago te voorzien.
Als je de consument laat betalen voor het up- en downloaden van elk kattenfilmpje wordt het vanzelf minder.
“Als je de consument laat betalen voor het up- en downloaden van elk kattenfilmpje wordt het vanzelf minder., hoogit een tijdelijke dip, daarna gat alles gewoon verder.
Bij het ontbreken van cijfers blijven het vermoedens.
Als ik om mij heen kijk dan zijn “moderne NL-ers” onverbrekelijk verbonden aan de Apps en gebonden aan het geven van antwoord binnen ~15 seconden.
Daarnaast is NL één openbare telefooncel.
Voor zover ik weet betaal je al voor het dataverkeer en zijn het de marketeers die zorgen voor gigantische datastromen door het “volgen” van gebruikers.
Vlak ook het verbruik van supercomputers niet uit.
@Bart Vreeken,
Je vergeet nog een grote, het delven van cryptomunten.
En steeds meer bedrijven stappen over op de blockchain technologie.
In veel landen is het zelfs verboden om cryptomunten te delven wegens het enorme stroomverbruik.
Wat denk je dat dit allemaal aan stroom vreet.
Daarom is het in de praktijk ook een leugen dat iedereen groene stroom claimt tot de spoorwegen toe.
Bart
En dan nog eentje, wat dacht je als straks het hele 5g netwerk uitgerold is met bijbehorende datacenters en een heleboel meer transmitters om die snelle data te versturen en te ontvangen.
Maar als straks ieder aan de warmtepomp en de EV hangt, dan wil ik nog wel eens zien hoe ver ze komen met hernieuwbare energie, en vooral in de winter.
Alleen nieuwe goede vindingen kunnen je dan redden als er geen kerncentrales mogen komen.
“Je vergeet nog een grote, het delven van cryptomunten.
En steeds meer bedrijven stappen over op de blockchain technologie.”
Helemaal mee eens. Dat bitcoin minen is een belachelijke activiteit. Weg ermee. En ook hier is een verband tussen productie en stroomprijs. Het gebeurt kennelijk omdat de stroomprijs te laag is.
Ik las een paar jaar terug over en startup die al die servers van zo’n datacenter niet langer allemaal in 1 gloeiend heet hok wilde zetten maar in woonkamers en kantoren. De vele vele megawatt’s die nu het IJsselmeer en de Waddenzee in gaan als koelwater zouden dan in huishoudens en bedrijven terecht komen. Goed idee maar niets meer van gehoord. Eigenlijk ook wel logisch als je ziet hoe zuinig ze op die data zijn. En je zal nu maar zitten met zo’n hete server in de kamer…
Enig idee hoe je terug gezond verstand kan aanleren in het linksgeradicaliseerde onderwijs ?
Onmogelijk. Zulk soort mensen staat nergens open voor, behalve voor hun eigen waanideeën.
Herstel de status van het onderwijzend personeel door hogere eisen te stellen aan reken- en taalvaardigheid.
Utopie, helaas.
Voorkom “witte” en “zwarte” scholen.
Utopie, helaas.
Alternatief, geef het echte onderwijs in familieverband; leer je (achter)(klein)kinderen waar het echt omgaat.
En wijs ze er op dat het groene ikoon (de Panda) een uiterst sloom en lui dier is en zelfs niet vooruit te branden als het om seks gaat.
Boels, met alle respect je hebt de ballen verstand van onderwijs.
Het herstellen van de status van een docent of leraar heeft niets met het stellen van hogere eisen aan taal en rekenen. Er worden naast rekenen en taalvaardig zijn ook andere complexe vaardigheden verwacht van hen.
Het euvel met de status van docent is dat tegenwoordig iedere jandoedel denkt overal verstand van te hebben. Dit uitend door ongenuanceerd meningen te kondigen zonder kop en/of staart. Moeders en vaders bemoeien zich over het leerproces van hun kind. Het kind zelf opvoeden is er niet meer bij. Dat mogen leraren basis onderwijs doen. Hoe komt dat?
Pa en ma moeten blijven werken, want te duur huis, dure auto’s, driemaal/ jr op vlieg vakantie, uit eten etc. Laten wij de rolpatronen maar weer eens veranderen. Dan zal – naar ik hoop- veel zaken eenvoudiger worden.
Dus: opvoeding THUIS. Onderwijs door hooggeschoolde docenten (zoals ook nu het geval is) Al het onderwijs gevend personeel is minimaal HBO. En ach,…bij welke beroeps groep is dat ook?
Dertig lesgegeven aan onder anderen service technici op het gebied van verwarming en luchtbehandeling. Status en respect ach je moet het zelf zien af te dwingen van mijn leerlingen kreeg ik dat wel . Ze lachten om mijn grapjes en waren sceptisch over de hoge rendementen van warmtepompen zelfs in de kantine mocht ik voordringen omdat ze begrepen dat ik als laatste het leslokaal moest verlaten en als eerste daar weer terug diende te zijn.Het verbaasde mijn leerlingen wel dat ik net als hun op zoek moest naar een parkeerplek en achter in de rij moest gaan staan tijdens de etenspauze. De locatie van het ROC waar ik werkzaam was deed er alles aan om je als docent onderaan de ladder te krijgen met als negatief bijeffect dat er moeilijk aan te komen is. Hoewel het leraar tekort soms ook misbruikt wordt om goedkope krachten in te zetten zoals bovenbouw geeft les aan de onderbouw.Ooit solliciteerde ik naar een vacature op het lentiz college als wiskunde docent via meesterbaan.nl ondanks ervaring en bevoegdheid geen enkele reactie. Wel een week of wat later zie ik een bestuurder van dat college klagen in een actualiteiten programma dat hij bovenbouw leerlingen noodgedwongen inzet in de onderbouw.
Dertig jaar
Het ontkennen van economische wetten zal zich altijd tegen je keren. Je kunt wel proberen de markt naar je hand te zetten, zoals met allerlei subsidies voor groene projecten nu gebeurd, maar het geld zal toch moeten worden opgebracht en tenslotte zal de vraag komen of er verstandige besluiten zijn genomen. Een mooi voorbeeld is biomassa. Door zg slimme trucjes promoot onze regering het. De weerstand neemt echter met de dag toe. Wiebes kan wel roepen wat hij wil, maar zijn leugens worden steeds zichtbaarder. Dankzij regeerakkoorden heeft de Tweede Kamer zichzelf volledig buitenspel gezet. Zo werkt democratie anno 2020.
Ik lees net dat Vattenfall het project Diemen in de ijskast heeft gedaan. Huilie, huilie, want dan haalt die hypocriete Wiebes de klimaatdoelstellingen niet. Maar de lucht blijft wel schoner.
Nu nog die onzinnige weersafhankelijke zonne- en windenergie in de ban.
Goed nieuws natuurlijk maar ik ben bang voor het onvermijdelijke alternatief. Vast iets landschapverwoestends met heel veel subsidie.
Gert, inderdaad.Nog meer pv’s en windturbines.
Nieuwe BP Energy Review 2019 is uit.
Ik cherrypick:
1. Emissies gestegen met 1,4%.
2. Toename primaire energie van 1,3%.
3. Gebruik fossiel in 2019 meer gestegen dan renewables: 3,5 EJ tegen 2,6 EJ.
4. Aandeel wind/zon in de primaire energiemix blijft onbeduidend: van 2,9 naar 3,3 %.
Conclusie: Wanneer begint de transitie eigenlijk ?
https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy.html
Michiel. Daar hoort nog een vraag aan vooraf te gaan en wel deze: “Wanneer begint toch die verschrikkelijke geheel door de mens veroorzaakte fatale opwarming met als gevolg die zeespiegelstijging van vele meters?’ .
De wereldvoorraad lithium is 53 miljoen ton, dat is genoeg voor batterijen voor 0.9 miljard auto’s (~60 kg Li voor een Tesla). nu rijden er 1.4 miljard auto’s rond. En dan is er nog vrachtverkeer, bussen, landbouwvoertuigen, scheepvaart. Dat wordt lastig om dat allemaal van lithiumbatterijen te voorzien, laat staan lithium te gebruiken voor energieopslag.
Zo maar wat nieuws.
https://www.geenstijl.nl/5154102/kaboem-vattenfall-blaast-klimaatakkoord-op/
” … Wij met z’n allen” ?
De Hofbar | Gesjoemel met windmolensubsidie
https://www.youtube.com/watch?v=j0rUyXu_2wU&app=desktop
Ja gaaf hè! En dat op de NPO . Straks Ongehoord Nederland erbij vervolgens verkiezingen en een serieuzere kijk op klimaatwetenschap dan zou de ramp nog gekeerd kunnen worden. De eerste tekenen van het sprookje waarin ze niet lang en gelukkig doorleven worden zichtbaar.
De Hofbar had Marc, onze huisvisionair, moeten interviewen. Hij had kunnen uitleggen dat het allemaal wel degelijk winstgevend voor iedereen is.
‘groene energie wordt geleidelijk ingehaald door de realiteit ”
welke realiteit ?
Ik lees net over de biomassacentrale die wordt opgeleverd in Amsterdam .
en warmtenetten daaraan gekoppeld . De een na de andere stad krijgt een warmtenetwerk met bio massa centrale.
Zonnepaneel velden en zonnepaneel plassen inmiddels liggen er als je de andere kant opkijkt .
Het laadpalen netwerk wordt met grote snelheid uitgerold in Europa .
Elke dag lezen we over de waterstofgeconomie die wordt uitgerold en het volk is laaiend enthousiast. ‘waterstof is de toekomst klinkt uit alle hoeken en gaten ” van de media .
In Frankrijk krijgen kopers van een elektrische auto, 6000 euro subsidie .
Dát is de rrealiteit en er is geen enkel teken dat daarin verandering gaat komen.
sinds enkele dagen is Shell zelfs officieel een groen bedrijf .
Bert Pijnse van der Aa
Is Shell van rode diesel overgestapt naar groene?
@peter van beurden,
Don ’t shoot the messenger .
Op linked was er het bericht dat Shell nu officieel een ‘ groen ‘ bedrijf is volgens de ‘ norm ‘ .en de reacties waren hoofdzakelijk euforisch .
‘ Eindelijk kon de green deal van start gaam met Shell als leidend bedrijf ‘.
Het zegt alles over hoe makkelijk het volk kan worden beïnvloed. Probeert u nog maar vol te houden nu dat windparken, waar Shell in investeerd niet groen zijn of dat biomassa dat niet is nu Shell Staatsbosbeheer sponsort met het planten van bomen die ze tegelijkertijd mag kappen ten behoeve van de Purmer centrale . Een en ander volgens de regels van goed bosbeheer , zoals die worden uitgedragen door Professoren en hoogleraren .
Ze speln constant een spelltje met het volk . Net werd bekend dat vattenfall Diemn in de ijskast zet nu er geen ‘draagvlak ‘ blijkt te zijn . dat was er natuurlijk nooit . Ook niet voor windmolenparken en zonneparken en elektrische auto’s , maar zij zeiden van wel .
Aleen het klimaataccoord moest nog worden aangepast . In alle gevallen zullen de ‘stakeholders ‘ schadeloos worden gesteld en de burger de rekening betalen .
Zo is de energietransitie een groot feest voor het grootkapitaal .
groene, gele of paarse stroom of diesel . Winnen doen ze altijd en vooral Shell want de olie stroom sneller als ooit tevoren. Kunnen ze de diemer centrale weer gaan afbreken .
Een energietransitie naar hoofdzakelijk wind- en zonne-energie zal er niet komen. Dat is te duur en er wordt een te groot ruimtelijk beslag mee gelegd (zie mijn andere commentaar). De berichten dat Shell in samenwerking met andere bedrijven, zoals Eneco, grote aantallen windturbines op de Noordzee gaat plaatsen, die gaat verbinden met zogenaamde stekkereilanden (op kosten van de overheid, dus van de belastingbetalers) en met niet-inpasbare energie waterstof gaat produceren, zouden anders doen vermoeden. Shell c.s. zal echter zijn eigen plan gaan trekken. Ik stel me dat ongeveer als volgt voor.
Waterstof zal vooral worden ingezet voor industriële doeleinden, bijvoorbeeld ter vervanging van aardgas. Daarnaast zal het worden gepromoot/gebruikt voor transportdoeleinden.
Maar vooralsnog zal hoofdzakelijk met de opgestelde conventionele productiemiddelen voor elektrische energie (stoom- en gasturbines) worden voorzien in aanvulling van het vermogen van windturbines en zonnepanelen tot de vermogensvraag. Ik verwacht, dat die productiemiddelen als ze technisch zijn afgeschreven en onder druk van dreigende tekorten aan elektrische energie, geleidelijk worden vervangen door een nieuwe generatie kernreactoren, te bouwen op voornoemde stekkereilanden in de Noordzee. De koppeling met het elektriciteitsnet op het vasteland ligt er dan inmiddels al.
Bert Pijnse van der Aa
En mogen de Groenen daar dan belastingvrij mee rijden? De echte groenen, de boeren, dan wel als eerste. Toch!
Het is inderdaad een illusie te denken dat de energietransitie hoofdzakelijk met wind- en zonne-energie kan worden gerealiseerd. Zelfs als er voor de back-upfunctie van de elektriciteitsvoorziening met een deel van die energie waterstof wordt geproduceerd, loopt een dergelijke transitie stuk op de financiële consequenties en het ruimtebeslag dat er door wordt gelegd. Zie voor een nadere toelichting: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxibG9tZW5lcnRyaWN8Z3g6NDc5ZmI3Mjg3NjQzYmRmOA
Breaking news.
Ze worden wakker.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1772166267/tik-voor-timmermans-om-klimaatplannen
Eerder op Off-Topic:
Geen veiligheidsgordels op mijn stoel:
Het CDA op Urk ziet graag dat er ook alternatieven voor biomassa, wind- en zonne-energie ontwikkeld worden. Als voorbeeld wordt onder meer kernenergie aangedragen. De partij wil dat de gemeente Urk hiervoor samenwerking zoekt met gelijkgestemde gemeenten en regio’s.
Het CDA vindt dat er in het Klimaatakkoord te veel nadruk ligt op zon, wind en biomassa. “Die gaan gepaard met een enorm ruimtebeslag en aantasting van natuur, landbouw, bosbouw en visserij”, aldus de Urker CDA-fractie.
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/182751/onderzoek-kernenergie-als-alternatief-voor-windmolens-en-zonnepanelen
Logisch daar werden ze als eerste geconfronteerd met die lange zwaaikrengen voor en achter de dijk
Worden ze eindelijk toch wakker in Nederland :-) Er uit gooien die idioot. Wie heeft die gek ooit aangesteld???
Op zich zou er niets mis zijn met elektrische auto’s maar dan wel zoals hier in Frankrijk de energie van Kerncentrales.
Misschien openbaar vervoer en kleintjes in de stad maar weg met subsidie en al helemaal niet op formule 1 Tesla’s van zakelijke elite’s
300 kilio milieuvervuilende accu’s en hun meerdere banden slijtage en dito fijnstof uitstoot is in het nadeel ten opzichte van de nieuwste techniek auto’s met zuinige dieselmotor. Maar dergelijke kritiek mag niet gezegd van de ‘groene’ gekkies die de “klimaat”politiek domineren.
https://www.ad.nl/auto/duits-autoblad-nieuwste-generatie-diesels-maakt-lucht-binnensteden-schoner~af1e10cd/
Dan nog een beetje kolen op het vuur.
Alles drijft en vaart op restafval, het bier word duur betaald.
https://www.ad.nl/auto/dit-nederlandse-vaartuig-is-de-tesla-onder-de-containerschepen~ae433ccc/
Dank Martien de Wit, voor de vertaling en dit informatieve artikel.
Het is een rare tegenstelling: de burger moet bezuinigen, zijn consumptie verminderen, terwijl de groene producenten juist die technieken toepassen die een maximum aan grondstoffen vereisen.’
Wiskunde is racistisch. Met wiskunde konden de slavenhandelaren hun winst/verliesrekening berekenen. Ook kan je met statistiek aantonen dat witte mensen slimmer zouden zijn dan zwarte mensen. Heel de wereld is racistisch dus waarom zou wiskunde niet racistisch zijn?
Nee, dit zijn niet mijn ideeën. Wel die van prof. Anne DeLessio-Parson van de Portland State University. Ze doet iets met sociologie. Zou zij met al haar wereldwijsheid ook achter de 97%’ers staan?
Misschien heeft ze dat van Syl (vana).
Grapje.
@Johan D.:
Het decimale stelsel waar we mee rekenen schijnt ook rascistische trekjes te hebben.
Toch hebben alle mensenrassen 10 vingers (bij de geboorte) en vormen van beschaving (bij de geboorte) gemeen.
Wat er later van de boreling terechtkomt is een kwestie van opvoeden en onderwijs.
Wanneer zouden onze parlementariërs eindelijk eens wakker worden.
De gezaghebbende internationale OECD NEA (waar ook Nederland lid van is) concludeert in “The Full Costs of Electricity Provision” dat de kosten van elektriciteitsvoorziening op basis van kernenergie aanzienlijk lager zijn dan een elektriciteitsvoorziening met hernieuwbare energie-technologieën.
https://www.oecd-nea.org/ndd/pubs/2018/7298-full-costs-2018.pdf
Citaat op pagina 204:
“System costs (Chapter 3) are another under-reported subset of full costs, a topic that
has emerged in the last few years following the deployment of significant capacities of
variable renewable energy sources – primarily wind and solar photovoltaics – in many
countries. Consisting of grid cost, balancing costs and utilisation or profile costs, results
are country- and technology-specific, and increase over-proportionally with the
penetration level. Central estimates of total system costs show a range of costs of
USD 15 per MWh for onshore wind, USD 20 per MWh for solar PV and about
USD 25 per MWh for offshore wind at a penetration level of 10%. At a 30% penetration
level, system costs increase significantly, reaching about USD 25 per MWh for onshore
wind and about USD 40 per MWh for solar PV and offshore wind. In comparison, system
costs for dispatchable technologies such as nuclear, coal and gas are at least one order of
magnitude lower, i.e. below USD 2 per MWh.”
Maar bij zon en wind heb je geen brandstofkosten. Daarom kan zonne- en windenergie in het totaalplaatje toch goedkoper zijn dan fossiele of kernenergie.
‘Tegen de onzin’ analyseert dat de impact van de mensheid natuur en milieu beinvloed door haar bevolkingsgroei sinds 1945. Medische wetenschap maar ook conservarisme door religieuze dogma’s zal de bevolkingsgrpei meer impact hebben tot 2100, met name in Afrika. De vraag is of CO2-reductie de goede effectvolste strategie is om de aarde / bevolking te redden. De bevolking heeft voeding, welstand en welzijn nodig, anders oorlog.
Morgen is er een groot feest”, zei Saniniu Laizer tegen de BBC, nadat hij de cheque overhandigd had gekregen. De 52-jarige mijnwerker, die vier vrouwen en meer dan 30 kinderen heeft, wil flink investeren in zijn gemeenschap.
BLM!
https://nos.nl/artikel/2338466-mijnwerker-in-tanzania-rijk-na-vondst-van-enorme-edelstenen.html
Als u gestaag winst wilt maken met bitcoin, dan moet u daytrade en ik raad u aan om te handelen met Sarah Barton. Ik doe dit al meer dan 1 jaar en het gaat goed met mij. Je kunt haar bereiken via haar e-mail,
sarahbartontrades@gmail.com