Het is zinvol om af en toe eens in de achteruitkijkspiegel te blikken om te bepalen of het nu al dan niet wil opschieten met het klimaatbeleid, dat is bedoeld om onze planeet te behoeden voor die alom gevreesde klimaatcrisis (die overigens maar steeds niet wil komen – maar dat terzijde).
In december 2009 toen Trouw zich nog quasi-bescheiden afvroeg ‘misschien wel de beste krant van Nederland’ te zijn, en nog open stond voor kritische analyse over het klimaatthema, publiceerde de krant de onderstaande analyse van mijn hand over de beruchte klimaattop van Kopenhagen – ‘berucht’ omdat deze nadat de verwachtingen van een succesvolle uitkomst hoog waren opgeschroefd, in een fiasco eindigde.
Maar op de klimaattop van Parijs (eind 2015) werd alles weer gerepareerd, hetgeen als een groot succes werd gevierd, toch? Vele aanwezigen stonden letterlijk te dansen op stoelen en banken. De planeet was gered!
Maar was die euforie wel terecht? Is er niet een grote kloof tussen de aldaar gedane beloften en de praktijk? Het antwoord is bevestigend. Het resultaat van deze top was geheel los gezongen van de werkelijkheid, zoals we toen al schreven en zoals thans duidelijker is dan ooit
Wat schreef ik in december 2009 in Trouw?
Ook de onheilsprofeet krabbelt terug
Het schandaal dat zich dezer dagen ontvouwt rond manipulerende klimaatonderzoekers zal de aanstaande conferentie in Kopenhagen geen goed doen, vermoedt Hans Labohm. Maar ook los van Climategate ziet hij de kritiek op de gevestigde klimaatwetenschap groeien.
Maandag begint de internationale klimaatconferentie in Kopenhagen. De bedoeling is dat hier afspraken gemaakt worden over een opvolger van het verdrag van Kyoto, dat in 2012 afloopt. Het verdrag beoogt een beperkte vermindering van de CO2-uitstoot van vooral de industrie.
Deze gedachte stoelt op het geloof dat CO2 (een broeikasgas) tot opwarming van de aarde zou leiden. Tot op zekere hoogte zou een opwarming gunstige effecten voor de mensheid kunnen hebben. Hogere temperaturen kunnen immers onder meer leiden tot een verhoging van de landbouwproductie, waardoor een groeiende wereldbevolking kan worden gevoed. Maar als de opwarming meer dan twee graden Celsius bedraagt dan zijn de effecten negatief – zo is althans de veronderstelling.
In Kopenhagen zullen de duimschroeven strakker worden aangedraaid. De bedoeling is dat de CO2-uitstoot verder wordt beperkt (met twintig procent ten opzichte van het peiljaar 1990). Ook is er de intentie het aantal deelnemers aan Kyoto uit te breiden (aan het huidige verdrag doen alleen de EU-lidstaten en landen als Rusland en Japan mee), bij voorkeur tot alle landen ter wereld. Allemaal dienen ze bindende emissieverplichtingen aan te gaan. Zal dat ook lukken?
De voorbereidingen voor Kopenhagen zijn al jaren aan de gang. Maar aan de vooravond lijkt het erop dat de onderhandelingen muurvast zitten. Tegelijkertijd is er groeiende twijfel aan de wetenschappelijke onderbouwing van de menselijke broeikashypothese.
Voor hun klimaatbeleid gaan overheden uitsluitend af op de rapporten van het VN-klimaatpanel, ofwel het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Maar dat panel heeft behoorlijk wat steken laten vallen. De bekendste flater is wel die van de ’hockeystick-grafiek’ – genoemd naar zijn vorm – die een prominente plaats innam in het voorlaatste rapport van de IPCC. Het was een temperatuurreconstructie van de laatste duizend jaar. Ze liet een geleidelijke daling zien vanaf het jaar 1000, die omsloeg in een sterke stijging gedurende de laatste honderd jaar. De suggestie was dat de temperatuur na de industriële revolutie krachtig was toegenomen, veroorzaakt door de uitstoot van CO2 als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen. Vooral de opwarming van de laatste vijfentwintig jaar zou zonder precedent zijn geweest.
De hockeystick werd daarmee de icoon van het IPCC en speelde een hoofdrol in het alarmisme dat door vooraanstaande leden van dat panel werd uitgedragen. Maar de temperatuurreconstructie van de hockeystick bleek belangrijke tekortkomingen te vertonen. De goed gedocumenteerde middeleeuwse warmteperiode (die waarschijnlijk warmer was dan nu) en de Kleine IJstijd waren er nauwelijks in te zien.
Uiteindelijk bezweek de ’hockeystick’ onder deze kritiek en werd afgevoerd. In het laatste, vierde IPCC-rapport was hij niet meer te vinden.
Toch bleef het panel verkondigen dat er een opwarming zonder precedent gaande was en dat we die vooral aan de mens moesten toeschrijven. Maar zo rond 1998 gebeurde er iets vreemds. De temperatuur begon te dalen, terwijl de CO2–concentratie bleef toenemen. Geen enkel klimaatmodel had dat voorspeld.
Gegeven het feit dat er miljoenen worden uitgegeven aan officiële klimaatvoorlichting, lag het voor de hand dat deze ontwikkeling keurig zou worden gemeld, net zoals het Centraal Plan Bureau de recentste economische ontwikkelingen altijd direct publiceert. Dat gebeurde niet.
De grafiek die deze tendens zichtbaar maakt zul je dan ook tevergeefs zoeken in het officiële voorlichtingsmateriaal. Hieruit … wordt duidelijk dat de oppervlaktetemperaturen (Hadley) en met behulp van satellieten gemeten temperaturen (MSU) vanaf 1998 een dalende tendens vertonen. De CO2-concentratie in de atmosfeer loopt daarentegen verder op.
Deze grafiek is het misschien wel best bewaarde geheim van de klimaatalarmisten. Waar heb je immers een geldverslindend klimaatbeleid voor nodig als de temperatuur al uit zichzelf daalt? De grafiek laat – op een ook voor leken inzichtelijke wijze – in één oogopslag zien dat de temperatuur daalt en niet, zoals de alarmisten beweren, steeds sneller stijgt. Voorts blijkt uit de grafiek dat de klimaatmodellen het bij het verkeerde eind hebben gehad. Ten slotte toont de grafiek dat er geen correlatie bestaat, geen wederzijdse onderlinge betrekking, tussen CO2 en temperatuur, waarbij het vermoeden rijst dat er ook geen causaliteit is.
Wetenschappers die de menselijke broeikashypothese aanhangen zien in deze grafiek slechts een tijdelijke afwijking van een langere opwarmingstrend. Zij verwachten dat de temperaturen weer snel zullen oplopen. Maar er zijn ook IPCC-coryfeeën (zoals Noel Keenlyside en Mojib Latif, beiden in Duitsland werkzaam), die voor de komende tien jaar of misschien zelfs langer, lagere temperaturen verwachten. In hun klimaatmodellen houden zij namelijk ook rekening met oceaanstromingen die van invloed zijn op de gemiddelde wereldtemperatuur.
En dan zijn er geologen (zoals Don Easterbrook) en astrofysici (zoals Kees de Jager en Habibullo Abdussamatov) die voor de komende decennia een forse afkoeling verwachten – in hun vakjargon: een Maunder Minimum. Dat is de periode van 1645 tot 1715 toen het zo’n anderhalf à twee graden Celsius kouder was dan nu.
De vraag is wie gelijk zal krijgen. Maar op z’n minst tonen de verschillen in opvattingaan dat de wetenschap verdeeld is. En als de wetenschap verdeeld is, heeft het beleid geen degelijk fundament om allerlei acties te kunnen legitimeren. Als immers niet vaststaat wat de belangrijkste klimaatbepalende factoren zijn, hoe moeten we het klimaat dan beïnvloeden – als dat al zou kunnen? Maar de politiek lijkt gevangen te zitten in de klimaathysterie. Wetenschap lijkt daarbij geen rol meer te spelen.
Het is ironisch dat zo vlak voor Kopenhagen tal van wetenschappers uit de kast komen en kritische opmerkingen maken over het wijdverbreide klimaatalarmisme. En dat zijn dit keer niet de bekende klimaatsceptici.
Zo verloopt bijvoorbeeld het uitsterven van miljoenen planten- en diersoorten als gevolg van de opwarming van de aarde niet volgens plan. Een aantal wetenschappers uit Oxford is van mening dat dit uitsterven zwaar wordt overdreven. Kathy Willis stelde dit onlangs letterlijk zo. Ook in India nemen wetenschappers stelling tegen de alarmerende verhalen over het afsmelten van de gletsjers in de Himalaya. Recentelijk verscheen een rapport, opgesteld in opdracht van het Indiase ministerie voor milieu en bossen. Dit trok de conclusie dat de gletsjers niet waren geslonken als gevolg van de opwarming van de aarde. In feite is de afkalving de laatste tijd minder geworden en sommige gletsjers groeien zelfs weer aan.
Ook onheilsprofeet Al Gore krabbelt terug. Op basis van recent wetenschappelijk onderzoek erkent hij nu dat de rol van CO2 minder belangrijk is dan hij eerder heeft gesuggereerd. Dat betekent, aldus Gore, dat het moeilijker zal worden om in de VS een politieke consensus over de vermindering van CO2-emissies te bereiken.
Maar er stonden toch vierduizend wetenschappers achter de boodschap van het IPCC-rapport? Dat was althans altijd het verhaal van het klimaatpanel. De Australische wetenschapper John McLean is gaan graven en rekenen. Hij kwam tot de conclusie dat er slechts zestig wetenschappers direct betrokken zijn geweest bij de cruciale boodschap van het IPCC in het laatste rapport. Die luidde dat het voor meer dan negentig procent zeker is dat meer dan de helft van de opwarming die sinds 1950 heeft plaatsgevonden, door de mens was veroorzaakt.
Toch horen we nog vaak: „Alle wetenschappers zijn het erover eens …” Daarbij wordt vergeten te vermelden dat er meer dan dertigduizend wetenschappers zijn geweest die zich in het zogenoemde Oregon Petition Project publiekelijk van de menselijke broeikashypothese distantieerden.
Een andere enquête, onder Duitse klimatologen (uitgevoerd door de Duitsers Hans Kepplinger en Senja Post), wees uit dat ongeveer een derde vóór de menselijke broeikashypothese is, een derde tegen en de rest onbeslist. Daarnaast is er een lijst van meer dan zevenhonderd gekwalificeerde wetenschappers, die uitleggen waarom zij er niet in geloven.
Maar laten we oppassen met dit soort cijferspelletjes. Wetenschap is immers geen democratie, waarbij met handopsteken wordt beslist. Het gaat in de wetenschap om bewijzen. En het onomstotelijke wetenschappelijke bewijs voor de menselijke broeikashypothese is nooit geleverd.
Het blijkt heel moeilijk om een wetenschappelijk debat tussen de voor– en tegenstanders van de grond te krijgen. Waarschijnlijk moet dit voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan het feit dat het klimaatonderzoek vanaf het begin in het korset van de menselijke broeikashypothese is gesnoerd, en daarmee gepolitiseerd. De klimatologie diende om het geloof in de menselijke invloed op het klimaat bevestigen. Zo verschafte deze jonge tak van wetenschap legitimiteit aan een beleid dat was gericht op het ’redden’ van de planeet. Kamerbreed heeft de politiek de afgelopen twintig jaar in toenemende mate hieraan steun gegeven. Als nu zou blijken dat al die moeite geen enkel aantoonbaar effect heeft op het klimaat en op een misvatting berust, dan zou dat tot een politieke ramp leiden met enorm gezichtsverlies voor alle betrokkenen.
Een andere reden waarom zo’n wetenschappelijke discussie zo moeilijk op gang komt hangt wellicht samen met het feit dat de opwarming van de aarde de ’moeder’ van alle milieuangsten is. ’Klimaat’ is tot quasi–religie verheven, en niet meer vatbaar voor rationele argumenten.
„Het is duidelijk dat dit [het sceptische standpunt] geen gemakkelijke boodschap is om over het voetlicht te brengen. Niet in de laatste plaats omdat klimaatverandering vaak het karakter heeft van een geloofsovertuiging en niet geschikt wordt bevonden als onderwerp van rationele discussie. Naar ik vermoed is het geen toeval dat het klimaatabsolutisme in het bijzonder in Europa in vruchtbare bodem is gevallen. Want in Europa is de secularisatie het verst voortgeschreden en hebben de traditionele religies de minste invloed. Toch voelen mensen nog steeds behoefte aan troost en hogere waarden, waarin eens door de religies werd voorzien. En zo is het klimaatdebat het beste voorbeeld van de quasireligie van het ’groene alarmisme’, alsook van de ’mondiale heilsbelofte’. Deze heeft het vacuüm opgevuld dat de traditionele religies hebben achtergelaten. Het ter discussie stellen van de mantra van de klimaatverandering wordt als blasfemie ervaren. Maar dat kan geen basis voor rationele politieke besluitvorming zijn.”
Een deel van die steun kan ook op grond van aardsere motieven worden verklaard. Het klimaatcomplex bestaat uit vele gevestigde belangen. De klimaatwetenschap is van overheidssubsidies afhankelijk. Als de klimaathype zou overwaaien, mag worden verwacht dat die financieringsbronnen opdrogen. Verder hebben zich vele politici en bureaucraten in de voorhoede van het klimaatalarmisme genesteld. Als de klimaatscepsis doorzet, zullen zij aan invloed inboeten. Ook zijn er industrietakken die zich – gelokt door genereuze subsidies – op duurzame energie hebben gestort (bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie). En ten slotte is er de milieubeweging, die het gevaar loopt haar geloofwaardigheid, invloed en financiële ondersteuning te verliezen, als tot brede lagen van de bevolking doordringt dat de opwarming van de aarde alleen bestaat in de virtuele werkelijkheid van de klimaatmodellen. Al deze gevestigde belangen zullen zich verzetten tegen een opkomende golf van klimaatscepsis.
Het huidige klimaatbeleid zal overigens ook van grote invloed zijn op het karakter van onze samenleving. Als we de tendens van het huidige beleid, dat door bijna alle politieke partijen wordt gesteund, extrapoleren, dan resulteert dat in een sluipende collectivisering van onze maatschappij. Deze zal uiteindelijk uitmonden in een ecologische planeconomie. Een dergelijke ontwikkeling zal ernstige negatieve gevolgen hebben voor het welvaartscheppend vermogen van deze samenleving, onze levensstandaard en – nog belangrijker – voor onze persoonlijke vrijheid en de vrijheid van ondernemen.
Wat gaat er nu in Kopenhagen gebeuren? Het ziet ernaar uit dat de klimaattop op een fiasco zal uitlopen. De standpunten van de belangrijkste spelers liggen eenvoudigweg te ver uiteen om een akkoord te kunnen bereiken. China, India, Rusland en de ontwikkelingslanden verdenken het Westen ervan hun economische ontwikkeling door een soort ’klimaatkolonialisme’ te willen blokkeren. Zij willen hun energiebeleid niet laten bepalen door de rijke landen, waarvan de bevolking per hoofd tien- of twintigmaal zoveel CO2 uitstoot als zij zelf doen. Zij stellen zich op het standpunt dat de rijke landen het klimaatprobleem hebben veroorzaakt.
De Amerikaanse regering heeft voorts grote moeite om haar klimaatplannen door de Senaat te loodsen. Als dat al zou lukken – hetgeen hoogst twijfelachtig is – willen de VS in geen geval aan een ’internationale architectuur’ voor de opvolger van Kyoto deelnemen. Als ze al iets doen zullen ze zich tot eigen bodem beperken, en niet onder de jurisdictie van een of andere supranationale autoriteit opereren.
De Australische regering stuit op toenemende politieke weerstand voor haar plannen om Kyoto II te ondertekenen. Rusland heeft aangekondigd zijn CO2-uitstoot in 2020 met dertig procent te verhogen. Duitsland is weliswaar voorstander van een opvolger van Kyoto, maar zal toch in moeilijkheden komen om zijn klimaatdoelstellingen te realiseren. Als Duitsland kerncentrales vervangt door kolencentrales lijkt het uitgesloten dat het land zijn uitstootdoelstellingen zal halen. Polen, Tsjechië en Slowakije hebben geprotesteerd tegen de vermindering van de CO2-uitstoot door hun industrie die de Europese Commissie voorstelde. Berlusconi hult zich vooralsnog in stilzwijgen. Maar het zou mij niets verbazen als hij nog met een voor broeikasgelovigen onaangename verrassing zal komen. En ten slotte is geen enkel westers land bereid geweest zich vast te leggen op concrete bedragen voor klimaathulp aan de ontwikkelingslanden. Tegen deze achtergrond lijkt Kopenhagen gedoemd te mislukken.
Uiteraard zullen prachtige diplomatieke formuleringen zo’n uitkomst proberen te verhullen. Maar eens komt er een einde aan dat verstoppertje spelen. Het ziet er evenmin naar uit dat deze fundamentele verschillen in de toekomst kunnen worden overbrugd. Dat zou betekenen dat Kyoto in Kopenhagen zijn Waterloo zal vinden.
En dan komen, als donderslag bij heldere hemel, aan de vooravond van de conferentie ook nog allerlei machinaties aan het licht van invloedrijke klimaatwetenschappers. Sommige commentatoren kwalificeren Climategate al als het grootste wetenschapsschandaal in de moderne geschiedenis. Wat is het geval?
Op 20 november werd bekend dat computerhackers vertrouwelijke documenten en e-mails hadden buitgemaakt van de Climatic Research Unit (CRU) van de universiteit van East Anglia, een van de belangrijkste leveranciers van temperatuurdata en andere wetenschappelijke informatie aan het IPCC. De hackers maakten hun vondst via internet openbaar. Aanvankelijk leek het om een hoax te gaan. Maar al snel erkenden de auteurs dat het materiaal authentiek was.
Het ging om informatie over de wijze waarop de CRU gegevens manipuleert, onzekerheden wegmasseert, weigert inzage te geven in data en rekenmethoden aan collega-wetenschappers, uitgevers van wetenschappelijke bladen intimideert om geen artikelen te plaatsen die niet met de menselijke broeikashypothese overeenstemmen, en zich inspant om klimaatsceptici buiten de deur te houden. Explosief materiaal en vernietigend voor de reputatie van de CRU. De directeur en klimaatonderzoeker Phil Jones is deze week opgestapt.
In de VS heeft de Republikeinse senator Inhofe inmiddels aangedrongen op een diepgaand onderzoek. In Engeland heeft Lord Nigel Lawson hetzelfde gedaan. In Nederland heeft milieuminister Jacqueline Cramer de gebeurtenissen – vooralsnog – gebagatelliseerd.
Al met al mogen we hopen dat het fiasco van de conferentie in Kopenhagen een ontnuchterende invloed zal hebben op de klimaatdiscussie, zodat het debat eindelijk tot een rationele afweging van het huidige beleid zal leiden.
***
Dat schreef ik in 2009. Waar staan we nu?
Het belangrijkste resultaat van klimaattop van Parijs was de doelstelling dat de opwarming van de aarde (eigenlijk atmosfeer) niet meer dan 2 graden Celsius mocht bedragen en liefst 1,5 graden Celsius. Maar een beleidsdoelstelling zonder instrumenten is een slag in de lucht.
En zijn die doelstellingen bindend? Nee, dat zijn de ze niet! Omdat geen politieke overeenstemming mogelijk was over bindende doelstellingen, moest worden gekozen voor een verzameling – van in feite niet bindende – nationale intentieverklaringen.
Landen die veel CO2 uitstoten, zoals China en India, hebben hun reductiedoelstellingen voor 2030 niet in procenten uitgedrukt, zoals de ontwikkelde landen, maar in een vermindering van de verhouding CO2–uitstoot/BBP. Een andere grote emittent, de VS, heeft inmiddels onder president Trump besloten zich uit de overeenkomst terug te trekken.
Kortom de berg van de klimaattop in Parijs heeft een muis gebaard. Voor een – profetische – evaluatie van die top zie hier.
Maar de EU heeft immer de ambitie gehad om een voortrekkersrol te spelen in het internationale klimaatbeleid en doet derhalve net alsof deze doelstellingen wèl bindend zijn. Voor Nederland – dat in deze het EU-beleid niet alleen volgt, maar daarop in de vooronderhandelingen altijd, als braafste jongetje van de klas, heeft aangedrongen – betekent dit dat we vastzitten aan een draconische energietransitie, die geen enkel meetbaar klimaateffect zal hebben, maar wèl een nefaste invloed op onze economie en daarmee op onze welvaart.
De klimaathysterie vormt thans de grootst bedreiging van alles wat ons lief is: onze welvaart (denk aan de astronomische kosten van het klimaatbeleid, ten aanzien waarvan de overheid nog immer geen volledige opening van zaken heeft gegeven), onze persoonlijke vrijheid (denk aan de beperking van de consumptie door verhoging van de prijzen van energie en levensmiddelen), onze rechtsstaat (denk aan Urgenda), onze democratie (denk aan de RES, het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie, waarbij de nationale overheid over de locale en regionale autonomie heenwalst), onze nationale soevereiniteit (denk aan de voortdurende verwijzing naar wat Brussel/Timmermans en de VN ons opdragen) en onze vrijheid van wetenschap (denk aan de stelselmatige onderdrukking van een open en eerlijk klimaatdebat en de voortdurende desinformatie van instituten als het PBL) Of, zoals een voormalige goedlachse bewindsman het tegenover mij eens – grappend – noemde: ‘communisme via de achterdeur’. Helaas was hij zich er niet van bewust dat hij geen grapje maakte.
En hoe gaat het nu met de antropogene CO2-uitstoot?
Ondanks de afspraken van Parijs blijft die mondiale CO2-uitstoot maar stijgen.
Trouwe lezers kennen de verschillende grafieken wel die een forse temperatuurstijging laten zien. Maar er zijn grafieken en grafieken. Verandering van de schalen leidt soms tot verrassende resultaten. Op onze buitenthermometers in de tuin zou die opwarming er als volgt uitzien:
Kortom, presentatie speelt een belangrijke rol bij de boodschap die men wil overbrengen. Maar met zo’n plaatje creëer je natuurlijk geen klimaathysterie.
In mijn analyse van elf jaar geleden heb ik de aandacht gevestigd op wetenschappers die een afkoeling verwachtten. Die is er (tot op heden) niet gekomen. Anderzijds is de door klimaatmodellen geprojecteerde – substantiële en vreesaanjagende – opwarming eveneens uitgebleven.
De volgende grafiek laat het recente temperatuurverloop zien op basis van satellietmetingen.
Hier is over de gehele periode een lichte stijging zichtbaar. Maar na een piek in 1998 kwam er toch een afvlakking, zij het met fluctuaties. Die fluctuaties zijn opvallend. Als CO2 (van welke oorsprong dan ook: menselijke of natuurlijke) een dominante invloed zou hebben, zou men toch niet van die wilde fluctuaties verwachten.
Maar de wetenschap schrijdt voort. In de afgelopen jaren heeft het onderzoek naar de natuurlijke factoren die van invloed zijn op het klimaat – zoals de zon, de CO2-kringloop, oceaanstromingen en wolken – interessante inzichten opgeleverd, die geen aanleiding geven tot vrees voor een (door mensen veroorzaakte) klimaatcrisis. Uiteraard heeft e.e.a. geleid tot sterk negatieve reacties van de kant van de AGW-‘gelovigen’ (AGW = ‘Anthropogenic Global Warming’). Net als streng religieuzen werd het zaaien van twijfel door hen moreel verwerpelijk geacht.
In Nederland was bijvoorbeeld Jan-Paul van Soest, die als consulent zijn brood verdient met de verspreiding van het klimaatalarmisme, een vooraanstaand protagonist van deze stroming met zijn boek ‘De twijfelbrigade‘ – een titel die nu niet bepaald blijk geeft van respect voor wetenschappers met een andere opvatting dan de zijne.
Daartegenover staat de opvatting van een van Neerlands meest vooraanstaande geologen, Salomon Kroonenberg:
Wie twijfel zaait, zal inzicht oogsten.
Daaruit blijkt dat de recente CO2-concentratie nog hoger was dan het jaar daarvoor – zonder coronacrisis! Zoals Rob de Vos opmerkte:
Corona heeft geleid tot een ongepland klimatologisch experiment van wereldomvang.
Minder menselijke uitstoot van CO2 en tóch een verhoging van de CO2-concentratie in de atmosfeer.
Ra, ra, hoe kan dat?
Op zijn website Schreef Rob de Vos daarover het volgende.
Conclusies: de plotseling sterke daling van economische activiteiten als gevolg van de coronacrisis levert een onverwachte inkijk in de robuustheid van de hypothese waarop de theorie van de klimaatopwarming is gebaseerd, namelijk dat 100% van de toename van het atmosferisch CO2 sinds de Industriële Revolutie het gevolg is van het menselijk gebruik van fossiele brandstoffen en cementproductie. In de cijfers t/m mei 2020 is géén effect waar te nemen van de sterke afname tot 17% van de mondiale antropogene emissies. Dat ontbreken van een reactie in de atmosferische CO2-data kan geen gevolg zijn van een maandenlange ‘time lag’ tussen emissies en metingen, want de vertraging wordt per halfrond door NOAA geschat op enkele weken.
Ik ben van nature erg voorzichtig en ook nu houd ik andere scenario’s voor mogelijk, maar deze bevindingen verbazen mij. Als ook de komende maanden geen opvallende afname van (de stijging van) het CO2-gehalte wordt waargenomen dan moet er nog maar eens goed gekeken worden naar die hypothese die stelt dat de stijging van het CO2 gehalte louter het gevolg is van menselijke activiteiten.
Wat in elk geval duidelijk is, is dat een daling van de CO2-emissies tot maar liefst 17% blijkbaar zo weinig effect heeft gehad op de CO2-concentraties in de lucht, dat al die ambitieuze peperdure plannen van Nederland en de EU om een ‘catastrofale opwarming’ te voorkomen wel de prullenbak in kunnen. Want aan het uiteinde van die twijfelachtige CO2-hypothese hangt die verschrikkelijke opwarming als kwaadaardig toekomstbeeld.
Corona heeft geleid tot een ongepland klimatologisch experiment van wereldomvang. Er moet nog veel water door de zee voordat landen met ambitieuze klimaatplannen ook maar bij benadering die 17% daling van de CO2 emissies zullen halen, en zelfs die 17% veroorzaakte geen rimpeltje in de atmosferische CO2-concentraties.
The slaying of a beautiful hypothesis by an ugly fact.
Groen is Poen
Dagblad Trouw heeft in die elf jaar veel geleerd. Klimaat en duurzaamheid zijn nu één van de hoofdbestanddelen van de krant. Deze negatieve stukken komen er niet meer in. Duurzaamheid en groen is helemaal opgenomen in het christelijk geloof. Iedere week een jubel verhaal over de energie transitie. De koolstofloze messias is waarlijk gekomen. De ondertekening van stukken met een verwijzing naar Cicero over de afschaffing van de klimaatwet zal derhalve vervangen moeten worden door :
Groen is Poen Groen is Poen Groen is Poen
Groen is Poen Groen is Poen Groen is Poen
Groen is Poen Groen is Poen Groen is Poen
Groen is Poen Groen is Poen Groen is Poen
Groen is Poen Groen is Poen Groen is Poen
Groen is Poen Groen is Poen Groen is Poen
Groen is Poen Groen is Poen Groen is Poen
Groen is Poen Groen is Poen Groen is Poen
Groen is Poen Groen is Poen Groen is Poen
Groen is Poen Groen is Poen Groen is Poen
In de herhaling zit de kracht
Wat te denken van NU.nl, nog zo’n dictatoriaal medium:
https://www.nu.nl/blog/5764071/waarom-klimaatverandering-ontkennen-niet-meer-mag-op-nujij.html
Ik citeer: “Het ontkennen van klimaatverandering of de invloed van de mens daarop, is op NUjij niet langer toegestaan. Reacties waarin dat toch wordt gedaan, worden verwijderd. Daarom is het vanaf de start van NUjij niet toegestaan onwaarheden te verspreiden. Hiervoor hebben wij gekozen, omdat de reacties op NU.nl miljoenen keren per maand gelezen worden en dus een belangrijk onderdeel van ons informatieaanbod zijn.
Het ontkennen van klimaatverandering valt ook onder het verspreiden van onwaarheden. Er is onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat de aarde opwarmt en dat de mens daar invloed op heeft. Recentelijk zijn diverse onderzoeken verschenen waarin is vastgesteld dat het een feit is dat het klimaat verandert.”
Een zuiver voorbeeld van drammen, duegen en FAKE NIEUWS.
We hebben in het niet al te verre verleden wel meer van dit soort media gehad. De Pravda, de Volkische Beobachter, de Waarheid, Volk en Vaderland om er maar een paar te noemen.
Gezamenlijk kenmerk: het verbieden van nieuws dat afwijkt van of kritisch is op de facsistoide dictatuur waar deze media de roeptoeter van zijn.
Gevolgen: Goelagkampen met 40 miljoen slachtoffers, concentratiekampen met 7 tot 8 miljoen doden, kampen in China, Noord-Korea, Killing Fields enz.
Sinds vandaag is mijn account bij Nu.nl verbannen. Ik stelde hun censuur aan de kaak, door met wetenschappelijke publicaties, die het tegendeel van hun opinie bewijzen, te komen. Ik concludeerde dat Nu.nl hierdoor zichzelf degradeert, omdat men andermans mening niet respecteert. Hierop volgde de ban. Maar goed ook, met zulk tuig wil ik niks meer te maken hebben.
Hans Labohm
Je gerecyclede stuk heeft aan actualiteit nog nauwelijks ingeboet. Mooi dat je het hier allemaal weer eens duidelijk op een rij hebt gezet.
Altijd handig voor eenieder die het niet meer allemaal op een rijtje heeft en een heilig geloof koestert in de nakende ondergang van de aarde en de mensheid en het overige leven erop. Misschien leidt het tot andere inzichten.
Overigens is de alarmistische boodschap nog springlevend getuige de meteorologen van het IPCC en de immer afbrekende ijsbergen.
Dagelijks erin rammen is de drive van de NPO
Het komt vaker voor dat het IPCC steekjes laat vallen en dit niet vermeld
Dit is de voorspelling van het IPCC over de zeespiegel
under the IPCC Business as Usual emissions scenario, an average rate of global mean sea level rise of about 6cm per decade over the next century (with an uncertainty range of 3 – 10cm per decade)
mainly due to thermal expansion ol the oceans and the melting of some land ice
The predicted rise is about 20cm in global mean sea level by 2030 and 65cm by the end of the next century
There will be significant regional variations
Dit is wat er gemeten is
Nauwkeuriger inzicht in huidige zeespiegel langs de Nederlandse kust (gepubliceerd: 5 maart 2019).
In de afgelopen drie jaar hebben Deltares en ‘HKV lijn in water’ in opdracht van Rijkswaterstaat gewerkt aan een nieuwe methode om de zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust nauwkeuriger te bepalen.
De conclusie is dat de zeespiegel de afgelopen 128 jaar met 1,86 mm per jaar (18,6 cm per eeuw) is gestegen en dat de stijging niet is versneld.
https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/05/ipcc_90_92_assessments_far_wg_I_spm.pdf
https://www.deltares.nl/nl/nieuws/nauwkeuriger-inzicht-huidige-zeespiegel-langs-de-nederlandse-kust/
Het wordt nog erger voorspelt de VN: https://www.nu.nl/klimaat/6063465/vn-temperatuur-op-aarde-kan-komende-vijf-jaar-al-met-15-graden-stijgen.html
Stuiptrekking van klimaatalarmisme.
Klopt, in het stuk staat
Omdat CO2 zeer lang in de atmosfeer blijft hangen, zal de totale hoeveelheid van het broeikasgas dit jaar niet afnemen.
Dat is voor industrieel gemaakt co2. Die blijft honderden jaren in de atmosfeer. Natuurlijke co2 van planten en andere processen blijft maar 4 jaar hangen. Co2 is een gelabeld molecuul. Afhankelijk wie het gemaakt heeft gedraagt het zich anders. Dit is de grondslag van de bewezen broeikasgas theorie.
Tegenwoordig is het onderwijs beter geworden. Bij mijn studie natuur en scheikunde is het gelabelde molecuul niet aan de orde gekomen. Tsja, dat was veertig jaar geleden. De wetenschap is flink vooruit gegaan.
Alleen klimaattrollen geloven in de theorie dat het co2 nivo in de atmosfeer bepaald wordt door de uitwisseling in de oceaan en bodem en dat de temperatuur bepalend is voor het nivo. Omdat menselijke bijdrage zo laag is zal dit de evenwicht situatie hoegenaamd niet wijzigen door onze activiteiten.
Deze lui mogen wat nu.nl betreft geschaard worden onder ufo aanhangers, platte aarde gelovers en nog zo wat.
Groen is Poen
Ha Eab,
Een veelvuldig probleem van wetenschapscommunicatie is dat e.e.a. zo versimpelt wordt dat het feitelijk niet meer klopt. Recent heeft Chris op ClimateGate over de de CO2 huishouding geschreven, en hoewel daar ook dingen niet in klopten, kun je daar wel in lezen hoe het komt dat een verstoring in het CO2 budget eeuwen zichtbaar is, terwijl de CO2 zelf een cyclus heeft van 4 jaar.
@Eab:
Koolstof uit fossiele brandstof bevat nauwelijks de isotoop koolstof-14 door de 200 miljoen jaar ondergrondse opslagtijd, gedurende welke koolstof-14 vervallen is tot stabielere isotopen. In de atmosfeer wordt continu koolstof-14 bijgemaakt, onder invloed van kosmische straling. De samenstelling van de toegenomen CO2 in de atmosfeer bevat weinig koolstof-14, wat wijst op herkomst van fossiele brandstof.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Broeikaseffect
Over kosmische straling door de eeuwen heen weet men nauwelijks iets omdat met proxies gewerkt moet worden; net iets beter dan natte vingerwerk.
De wetenschap is flink vooruit gegaan.
Dat waag ik te betwijfelen;de beelschermwetenschap (modellenburo’s) is eerder een belemmering voor de experimentele wetenschap.
De kwaliteit van een model wordt bepaald door het nivo van de modelmaker en een computer rekent alleen maar veel sneller dan een menselijk brein, voert alleen maar uit wat in een programma wordt opgedragen en kent geen “eureka moment” of genialiteit.
Een slecht voorbeeld is het huidige geneuzel over de 1,5m afstand en de zin/onzin van mondkapjes rond de coronapandemie: een groene laser of LED plus een moderne digitale camera en een kuchende proefpersoon is voldoende om de zin van mondkapjes vast te stellen.
@Boels
Je kunt de C14 concentratie in de lucht van ijskernen meten. Omdat je ook de leeftijd van de lucht weet, kun je achterhalen wat de C14 concentratie toen was. Het is niet triviaal, zeker omdat je het effect van inhomogene diffusie in sneeuw moet achterhalen om de C14 concentratie van de lucht die onderin de sneeuw kolom zit, want daar wordt de lucht ingevangen in luchtbellen. C14 is natuurlijk net een snifje zwaarder dan C12.
Zeespiegelstijging in Nederland is niet maatgevend voor de wereldwijde zeespiegelstijging. Er is wel degelijk een versnelling waargenomen.
https://klimaatveranda.nl/2018/02/19/versnelling-van-de-zeespiegelstijging-detecteerbaar-in-satellietmetingen/
En die kun je zelfs zien in de getijdemetingen, zoals Chris ook moest concluderen:
https://www.climategate.nl/2019/10/alarm-zeespiegel-stijgt/, figuur 2.
Nee, niet in Nederland, voorlopig. Maar mondiale zeespiegelstijging is niet gelijk aan de regionale zeespiegelstijging.
Geweldig ook, die extrapolatie. Onderin wat ruispunten hebben en er een exponent doorheen fitten. Een parabool kan ook overigens.
Er bestaat geen mondiale zeespiegelstijging, net zo min er een mondiale temperatuur bestaat.
Het zijn loze begrippen, net als de mondiale welvaart.
Hooguit getuigt het van mondiale intellectuele luiheid.
Hoe komt het eigenlijk dat wereldzeeën zich niet als één groot communicerend vat gedragen?
Boels.
Ik vind het enerzijds gezeur om semantiek, maar je hebt anderzijds wel volkomen gelijk. “mondiaal” moet “wereldwijd gemiddeld” zijn.
Deze mondiaal gemiddelde zeespiegelstijging is toch een zeer zinvolle grootheid omdat het de kans geeft om het “sea level budget” te bepalen en verifiëren.
@Johan D.
Dat doen de oceanen wel, echter regionale verschillen ontstaan:
– Door veranderingen in zeestromingen en in de atmosfeer
– Door regionale patronen in de opwarming van de zee
– Door lokale bodemdaling/stijgingen door grondwateronttrekking, inklinking, tektonische veranderingen, postglaciale opheffing.
– Door gravitatie-effecten van smeltende ijskappen. Een ijskap is groot genoeg om duidelijk waarneembaar water aan te trekken. Als dat ijs verdwijnt, stroomt het water dan ook weg naar de rest van de oceaan. Als gevolg daarvan merken wij in Nederland maar 40% van de mondiaal gemiddelde zeespiegelbijdrage van Groenland omdat we redelijk dicht bij Groenland zitten.
– Door zelfgravitatie-effecten van de zee.
Als we dan toch bezig zijn moet de zeespiegel vaart maken anders komt die water te kort.
Er zit bijna net zoveel CO2 in de atmosfeer als 15 miljoen jaar geleden.
https://www.welingelichtekringen.nl/natuur-en-milieu/1922737/er-zit-nu-evenveel-co2-in-de-lucht-als-miljoenen-jaren-geleden-toen-het-3-graden-warmer-was.html
Klopt, en toen stond de zeespiegel 15 tot 20 meter hoger. En daar komen we met de huidige opwarming ook een keer op uit, maar dat duurt hopelijk meer dan een paar duizend jaar.
@Voorbijganger,
De mens maakt zich veel te druk om die onzin allemaal.
Misschien raakt een dikke komeet ons wel een keer.
De zon moet nog gaan uitdijen en neemt verbrand de hele aarde mee.
De dikke ijzeren kern in onze bol is heel langzaam aan het draaien, er is zoveel onheil, ik kan er mij niet om druk maken, het komt zo als het komt.
De mensheid over heel de wereld kan ook niet steeds blijven doorgroeien.
Ooit komt er een ziekte die veel van de mensheid zal uitroeien, dit is al eerder gebeurd met vroegere culturen zover we weten.
En als de mensheid over heel de wereld molens en panelen gaat plaatsen, zal de natuur zich daartegen ook gaan wreken met gevolgschade.
Het is het een of het ander hoe je het ook bekijkt.
Dus wat maakt het uit als de natuur weer terug gaat naar een zeespiegel van 20 meter?
Zo was het toch eens ook, waarom zou dat nu niet meer mogen?
Ze willen dat de aarde en ne natuur zo blijft als die nu is, vergeet het maar, de mens heeft geluk dat ze in een relatieve rustige periode leven, maar dit kan in een mum van tijd voorbij zijn, denk nog maar eens aan die meteoriet inslag, ook al is de kans klein.
Het leven is als het rad van fortuin, draai er aan en je weet niet waar je terecht komt.
Dus niet zo paniekerig.
Voorbijganger
Mensen die héél conservatief zo veel mogelijk alles bij het oude willen houden, komen nooit vooruit en blijven navelstaren.
Overigens kan ik windturbines en zonnepanelen als vernietigers van het landschap geen vooruitgang vinden. Ook al niet omdat er slavenarbeid aan ten grondslag ligt.
Welke Thump-down slaven voelen zich aangesproken? Zijn het de dienaren van het politiek correcte standpunt. Verklaar u nader.
Toch nog een kleine opmerking, als er net zoveel co2 in de lucht was en de zeespiegel 20 meter hoger was, en 3 graden warmer was, waarom hebben we dat nu dan niet?
Traagheid van het systeem aarde.
@Voorbijganger,
Ben ik niet helemaal met je eens, de jaargetijden zijn ook waarneembaar.
En lees dit maar een, onzekerheden tot wel 95%.
https://www.data.jma.go.jp/gmd/kaiyou/english/sl_trend/sea_level_around_japan.html
Zucht Theo.
Het duurt iets langer dan een jaargetij of een mensenleven om de ijskappen van Groenland of Antarctica in een nieuw evenwicht te brengen. En ook de diepe oceaan heeft een traagheid van duizenden jaren.
En de variabiliteit van de zeeniveau rond Japan hangt vooral samen met de variabiliteit van de Kuroshio oceaanstroom.
@Voorbijganger,
Foutje dat jaargetij hoorde nog bij het co2 gehalte.
Japan hoorde bij bevindingen van het IPCC.
Daarom houde ze onzekerheden van 95% aan.
Stromingen en verschuivingen van de tektonische platen en vulkanische activiteiten onder zee is me bekend.
Of de diepe oceanen ooit opwarmen betwijfel ik ten zeerste, we hebben immers te maken met stromingen golfslag en verdamping.
Zou warmte tot deze diepte doordringen dan is het leefbare op de aarde zelf al uitgestorven.
Maar van de andere kant als alles zo lang duurt zie ik geen gevaar, tegen die tijd zijn de fossiele brandstoffen ver uitgeput en onbetaalbaar geworden.
ok prima.
Zucht voorbijganger. En nu graag in te begrijpen Nederlands.
”klimaatonderzoek vanaf het begin in het korset van de menselijke broeikashypothese is gesnoerd, en daarmee gepolitiseerd. De klimatologie diende om het geloof in de menselijke invloed op het klimaat bevestigen. Zo verschafte deze jonge tak van wetenschap legitimiteit aan een beleid dat was gericht op het ’redden’ van de planeet. Kamerbreed heeft de politiek de afgelopen twintig jaar in toenemende mate hieraan steun gegeven. Als nu zou blijken dat al die moeite geen enkel aantoonbaar effect heeft op het klimaat en op een misvatting berust, dan zou dat tot een politieke ramp leiden met enorm gezichtsverlies voor alle betrokkenen.”
Uit de reconstructie die ik aan het maken ben blijkt overduidelijk dat de gehele opzet vanaf de klimaattop in Rio (1992 ) een vooropgezet plan had . het klimaatverhaal moest het fundament vormen voor de implementatie van de ‘nieuw-ste economie ‘ die inmiddels als vrijwel voltooid kan worden beschouwd .
Het meest recente bewijs is het bericht gisteren via Radio Utrecht -De media – van de WMO – de Wereld Meteorologische Dienst, dat voorspelt dat de gevreesde opwarming veel sneller gaat dan gedacht .
Ofwel: dat de maatregelen met nog meer kracht moeten worden doorgevoerd . dat de waterstof economie , die Timmermans nu ook omarmd heeft nog sneller moet worden uitgerold . “Opschieten anders vergaat de planeet is de boodschap. Politici zullen deze boodschap gebruiken om te benadrukken dat het beleid nu moet worden uitgevoerd en dat verder tegenstand niet meer zal worden geduld . Langzaam maar zeker zal het protest uitdoven . ( Zie hoe het protest van de boeren effectief werd gebroken )
Een ding is zeker. Dat de planeet deze energietransitie juist niet gaat overleven.
Het kan niet anders dan dat de mens gedreven wordt door een mysterieusze kracht die haar in deze kamikaze modus bracht .
Hoever gaan mensen met liegen en bedriegen wanneer niet hun ego, maar hun broodwinning op het spel staat?
Daar moeten we toch ook een beetje rekening mee houden?
Ik mag als katholiek een brood stelen wanneer ik honger heb. Dat heeft mijn Bisschop gezegd.
Maar Timmermans hoor je er niet over, die laat zijn gelovigen maar spartelen.
Laat ons de klimaat religieuzen wat ontzien en hun de gelegenheid geven om een eerlijke broodwinning te vinden.
Dat duurt nog tot 2030 helaas, het is niet anders.
Al die klimaatgroepjes worden gekapitaliseerd door de loterijen , de overheid en de miljardairs om middels door hunzelf fictief gecreëerd draagvlak een duivelse agenda door te drukken.Het maakt ze geen reet uit wat waar en niet waar is , ze vinden het hooguit een beetje lastig.Of onze overheid het Urgenda proces is aangedaan en verloren mag je ook best twijfels over hebben.Het zou zomaar een knap staaltje astroturfen kunnen zijn geweest.
Precies, kijk waar de opgestelde regels en verdragen vandaan komen en hoe de financiering loopt.
Kijk alleen eens naar bedrijven als Siemens die miljarden projecten uitrollen voor het klimaat, allemaal belastinggeld.
@Cornelia10 jul 2020 om 10:39- Je schreef: Siemens die miljarden projecten uitrollen. Bedoel je: miljardenprojecten ?
Het zal allemaal niet zo vaart lopen.
Gisteren avond heb ik met een zeer goede kennis van mij gesproken die gehuurd woont aan de rand van de stad.
Die buurt word geheel gerenoveerd, nieuwe badkamer kozijnen en noem maar op.
Ze worden geïsoleerd, zonnepanelen kun je zelf kiezen om die te nemen of niet, en ze blijven allemaal gewoon netjes aan het gas hangen, en krijgen een energie zuinige ketel.
Keuken krijgt een aansluiting voor electrisch koken en gas, dat moet je zelf beslissen daar hun dat niet leveren.
Een warmte terug win installatie komt er ook niet.
Beluchting komt gewoon via het luchtkanaal dat in de schoorsteen van de keuken is verwerk zo als dat vroeger normaal was, en teven nu voor de veiligheid van de afzuigkap zorgt.
Al deze huizen hebben een kelder, en deze worden uiteraard niet potdicht gemaakt.
Kruipruimte hebben deze huizen niet, de vloeren liggen grotendeels gewoon op het zand.
Een woningcorporatie heeft nu eenmaal niet het geld voor zulke ingrijpende verbouwing van huizen uit de jaren 50 co2 nutraal te maken, ik denk dat je dan beter de hele wijk kunt omstoten en een nieuwe bouwen.
Trouwens die hele renovatie word zo ingedeeld dat de bewoners tussen haakjes gewoon kunnen blijven wonen tijdens de renovatie.
Kortom het word en is onbetaalbaar, voor verhuurder en huurder.
Ik zelf moest er niet aan denken, trouwens ook al niet om in een stad te wonen, maar het schijnt dat dit ook wendt. :-)
Prachtig verhaal.
Het effect van windturbineparken op het ecosysteem is niet bekend. Daarom bouwen we ze eerst -we hebben tenslotte haast- en dan gaan we de effecten bestuderen. Voordeel van deze handelswijze is dat onderzoekers hun levenlang kunnen vullen met zinloze studies, want die parken staan er al, ‘fait á complis’.
Om de natte ecologische droom te verwezenlijken worden dan twee dames ingehuurd waar de softcellige esoteriek van af druipt. (zie: http://www.youtube.com/watch?v=JC8npMtiy4o&feature=youtu.be)
De Vattenfall huurlinge is bezig met een studie om de vogels tijdens hun vogeltrek te beschermen tegen de shredders. Ze onderzoekt een waarschuwingssysteem zodat de windturbines vroegtijdig kunnen worden uitgezet en alternatieve bronnen kunnen worden ingezet. Ze zegt het letterlijk. Zo jammer, maar zo voorspelbaar tegelijkertijd, dat deze Vattenfall ecologe er even niet bij verteld welke alternatieve bronnen dat dan zijn. Of zou ze bedoelen dat we dan het licht aan doen zodat de zonnecellen schijn van kans hebben?
Dat ze me proberen te besodemieteren vind ik niet zo erg. Wel erg is, dat ze denken dat ik er in stink.
Wat lees ik net in de Limburger.
Er is geen plaats meer voor hernieuwbare energie in Limburg en noord Brabant.
Reden het net is overbelast, geen molens geen zonneweides voor vele jaren.
Hoe vaak heb ik hier niet al geschreven ze doen maar wat, planten overal molens en zonneweides en weten niet eens of dat wel allemaal gaat.
Nu weten ze het dus in een keer, dit gaat niet ongestraft, prima zo.
Best interessant om te kijken of we de Coronacrisis al terugzien in de gemeten CO2 gehaltes. Maar dan mag je er wel wat meer moeite voor doen dan Hans Labohm.
Er zit natuurlijk een sterke jaarlijkse fluctuatie in de CO2-gehaltes. Daar moet je eerst van af. Ga dus uit van de jaargemiddelden. Je kunt bijvoorbeeld kijken of het voortschrijdend 12-maands gemiddelde nu minder hard stijgt dan de afgelopen tijd. Ook dat gaat nog flink op en neer, mogelijk door toevallige effecten van de windrichting op het meetpunt Mauna Loa. Daarom heb ik nog eens het gemiddelde van 3 maanden genomen. Het effect van de Corona Lockdown is dan al flink verdund. Het resultaat staat in de onderstaande grafiek.
http://www.logboekweer.nl/Actueel/MaunaLoaCO2.png
We zien nu dat de stijging van het CO2-gehalte sowieso erg onregelmatig verloopt. En er blijkt een sterk verband met El Niño te zijn. Kort na een sterke El Niño zie we een sterke stijging van het CO2-gehalte. Oftewel: de oceaan levert CO2 terug. Daarna valt dat weer terug; de oceaan is dan weer een netto CO2-sink.
Het effect van de lockdowns en de verminderde CO2-uitstoot gaat zo statistisch gezien ten onder in de natuurlijke fluctuaties. Wat niet wil zeggen dat het er niet is, maar dan zal je langer moeten meten.
Los van de effecten van El Niño zien we dat de stijging van het CO2-gehalte steeds sneller verloopt. Van ca. 0,11 ppm per maand in 1986 naar 0,21 ppm per maand nu.
“Kort na een sterke El Niño zie we een sterke stijging van het CO2-gehalte. Oftewel: de oceaan levert CO2 terug. ”
De vertraging is minder dan het lijkt. Omdat ik uitga van het 12-maands gemiddelde, moet de grafiek van de stijging van het CO2-gehalte een stukje naar links verschuiven (gecentreerde weergave).
@Bart Vreeken,
Je vraagt gisteren iets, je krijgt antwoord en je reageert weer eens niet, waarom?
Omdat het Rob van Dorland is?
Nee dat is niet de oceaan, dat is de landsink die vanwege de grote droogte, gerelateerd aan el nino, massaal in de brand vliegt, een jaar daarna zie je door alle hergroei een dip in de co2 optreden.
Nee, dat heeft met de onoverzichtelijkheid en snelle doorloop van deze site te maken, Theo. Ik had het niet gezien. Alsnog dank voor je reactie. En inderdaad is het heel relevant om te zien wat we met al onze inspanningen (als land of wereldwijd) kunnen bereiken aan verminderde opwarming. Dat is inderdaad niet veel. Het heeft ook te maken met de sterk vertraagde werking van de CO2 gehaltes op de opwarming. De huidige wereldtemperatuur is nog lang niet in evenwicht met de huidige CO2-gehaltes, doordat de oceanen achter lopen. Dat maakt dat we voorlopig maar weinig merken van al ons CO2 beleid, en dat gaat natuurlijk ten koste van de motivatie om er wat aan te doen.
“Nee dat is niet de oceaan, dat is de landsink die vanwege de grote droogte, gerelateerd aan el nino, massaal in de brand vliegt, een jaar daarna zie je door alle hergroei een dip in de co2 optreden.”
Is dat zo? Heb je daar bronnen van?
Kan het trouwens niet allebei zijn?
Bart Vreeken,
Bedankt voor je antwoord.
(Mooi grafiekje Bart!)
:-)
De bewering dat de verminderde CO2-uitstoot tijdens de corona-crisis tot een vermindering van de CO2-concentratie in de atmosfeer had moeten leiden, is onjuist. De verwachting was hooguit dat de CO2-concentratie een ietsepietsie minder snel zou stijgen. Maar de afname van de CO2-uitstoot was maar beperkt en tijdelijk. Het effect daarvan is gewoon te klein om zichtbaar te zijn tussen de ruis van de normale fluctuaties.
Over 50 jaar wanneer de uitstoot nul is gaan we het dan zien?
Zie ook klimaatscepticus Roy Spencer hierover.
http://www.drroyspencer.com/2020/06/covid-19-global-economic-downturn-not-affecting-co2-rise-may-2020-update/
Vreeken
Vaak heb ik kritiek op je commentaren, maar dit keer niet. Ik beken, dat ik vroeger ook dacht dat de natuur – meest de oceaan – snel genoeg CO2 opneemt om te stellen: de CO2 toename in de lucht kan niet onze schuld zijn. Sinds kort weet ik beter.
Er zijn talloze CO2 reservoirs die dagelijks, maandelijks, jaarlijks eeuwiglijk, of multi-milleniaal… opnemen en en afgeven. Jaarlijks komt er ruwweg 20 x zoveel in de atmosfeer en gaat er ook weer uit, als wij er met fossiele brandstof en cement makerij instoppen. Met zoveel verschillende procestijden lijkt het verloop een slecht te begrijpen chaotisch geheel. Toch blijkt dat, wanneer je de afgelopen 140 jaar bekijkt, er een duidelijk patroon is. We zien een monotone jaarlijkse toename, die kleiner is dan wat er fossiel in gaat. In 140 jaar was er dus een natuurlijke afvoer. Die blijkt een normale fysische wet van evenwichtsherstel te volgen. De afvoer neemt toe evenredig met het verschil tussen partiële CO2 druk en een “evenwichtsdruk” van 287 ppM. Wie ons zegt, hoe het fossiele brandstofverbruik in de toekomst zal zijn, kunnen wij enkele tientallen jaren vooruit vertellen, wat dan de atmosferische concentratie zal zijn. Bij gelijkblijvend fossielverbruik, ~4 ppM/jr, dus als we gwoon zoals nu zouden blijven stoken, zal het atmosferisch CO2 niet veel hoger worden dan 555 ppM. Zie
Indien Corona er 10% vanaf haalt in 2020, zal de toename niet zoals de laatste jaren 2,4 PPM zijn, maar ~2 ppM. Gezien de maandelijkse- en seizoenvariaties in die 20x zo grote jaarlijkse verversing, is het geen wonder dat geen verandering wordt opgemerkt.
Ref: http://www.clepair.net/oceaanCO2-4.html
Kees le Pair
Linksom of rechtsom is het de schuld van de mens dat er méér CO2 in de atmosfeer komt. De grote hoeveelheid CO2 die er in het Carboon was, is opgenomen in steenkoollagen, gasbellen en olievelden en komt nu versneld in de atmosfeer. Daarnaast hebben we ook de opname vertraagd door het kappen van bos om ruimte te maken voor akkerland en evt. weidegrond. Bos en oerwoud is met ca. de helft afgenomen en daarmee is die sink in biomassa dus ook evenredig verminderd. Ook is de landbouwgrond voor die ruim 7 miljard mensen sterk toegenomen en de hoeveelheid biodiversiteit evenredig afgenomen. Maar is het daarmee een probleem? Zoals je mooi laat zien, nee dus. We stevenen dus op een verdubbeling af. Nou én.
Voor degenen die dat echt een probleem vinden, en dat zijn er kennelijk nogal wat wereldwijd zou ik zeggen: Plant een boompje. Doe dat elk jaar. Goed voor de opname van CO2, het inzijgen van overtollig regenwater, fijne schaduw tijdens de beloofde hittegolven, een uitstekende invanger van fijnstof. Je kunt kiezen voor een notenboom of een andere vruchtboom. Dan kun je er ook nog van eten. En als hij onverhoopt doodgaat, heb je hout voor allerlei doeleinden. S.V.P. alleen in uiterste noodzaak opstoken.
[gasbellen en olievelden] dat lijkt mij maar een klein deel. Het meeste ligt als sediment op de zeebodem of zit in krijtrotsen en koralen.
David Dirkse
Dat klopt helemaal. Maar mij ging het vooral om de brandbare koolstofcomponent die voorheen lag opgeslagen in bomen en andere organismen. Niet langer het CO2 dat onder afgifte van zuurstof in de vorm van koolwaterstoffen ligt opgeborgen. Dat fossiel waarover zoveel te doen is en waar oorlogen om gevoerd worden. En dat nu in het geding is om de wereldwijde klimaatoorlog te voeren met alle middelen die overheden en NGO’s ter beschikking staan.
Waaraan in Nederland de boerenstand moet worden opgeofferd en windmolenbouwers en -financiers met een beroep op de crisis en herstelwet het landschap aan op mogen offeren.
Re:
Een illustratief citaat is bij zo’n claim wel op z’n plaats.
Wanneer Gore bezig zou zijn met terugkrabbelen… dan zou dat in feite wereldnieuws zijn.
(In het artikel hierboven wordt het punt enkel geclaimd, doch niet onderbouwd)
Na zoveel klimaatopinies vandaag een paar actuele en feitelijke ontwikkelingen:
* Politiek landen-EU desintegreren : noord tegen zuid, west tegen oost. Financieel, democratisch, vluchtelingen.
* Greendeal van EU is een olifant in de EU politieke porceleinkast. Financieel een potentiele linkse diepe echoput.
* De “hernieuwbare” progressie in 2050-doelstelling van NL is 2% van totale benodigd energie, die jaarlijks met 3% toeneemt.
* De “klimaatredding” door E-cars van het totaal van 8.500.000 (fossiele)pesonenauto’s in NL is minder dan 5%. Totaal aantal fossiele auto’s stijgt per jaar met 1,5%.
* Er komen per jaar ca. 100.000 nieuw Nederlanders bij. Er zouden 80.000 woningen per jaar moeten bijkomen in NL. Nieuwe nitraatnorm is een wettelijk slot op de bouw.
* KLM vliegt 1% van totaal brandstofverbruik op oud frituurvet, maar stoot dan meer nitraat uit bij deze en andere agrarische biomassa brandstoffen als verdunning van de (super) kerosine.
* Het aantal huishoudens op “hernieuwbare” energie wordt propagandistisch gemanipuleerd met een factor 10. Bovendien leveren de windmolens en zonnepanelen maar gemiddeld 40% van hun maximale (fabrieksfolder) capaciteit.
* Na het ideologisch blokkade van biomassa als “hernieuwbaar” is een verdere ideologische blokkade van CO2-loze nieuwe kerenergie politieke zelfmoord van groen en links.
* De klimaatwinst in NL van de 2050 klimaatdoelstelling werd berekend door het KNMI (hoofd climate reseach dhr. Dorland) op 0,00007 grC.
Het is onbegrijpelijk hoe het groene en linkse politiek optimisme in Nederland in volstrekte zelfontkenning is terecht gekomen door ideologisch op huidige doodlopende weg door te blijven duwen.
Het groene volkje heeft elkaar in de houdgreep.
Twijfelaars en sceptici zijn nu vijanden van het volk.
Op dit geloof heeft zich een nieuwe kaste van uitbaters gevormd.
Met onvolwassen wetenschap als legitimatie.
De handel is gretig aangeschoven.
Dagbladen durven geen afwijkende visies te publiceren,
De decennia lang ingedramde angst en schuld is voor onderdanige zielen
een ziekelijke vorm van zingeving geworden.
Kuddevee is er om uit te melken en met dreiging houd je ze bijeen,
van_Gelder 10 jul 2020 om 22:33: DORLAND VOND CROK NOG TE OPTIMISTISCH.
De 0,00007 grC “kimaatwinst” na behalen klimaatdoelstellingen RutteIII berekend vanuit KNMI / Dorland is reeds diverse keren bevestigd en behandeld op CG.
Zie ook:
Bijdrage van Marcel Crok aan het ronde tafelgesprek van de Tweede Kamer inzake klimaat, d.d. 31 oktober 2018.
“Vorig jaar stelde ik in de Volkskrant dat de doelstelling van Rutte III, 49% CO2-reductie in 2030, zou leiden tot 0,0003 graden Celsius minder wereldwijde opwarming in 2100. Dat kon toch niet waar zijn, dachten journalisten van zowel de Volkskrant als NRC. Twee fact checks later blijkt het getal te kloppen of zelfs nog kleiner te zijn.[1] De Volkskrant eindigde de fact check met de volgende opmerkelijke zinnen (nadruk door mij): “Het klopt dat het Nederlandse klimaatbeleid maar enkele tienduizendsten tot duizendsten van een graad aan opwarming schelen. Maar over het nut van klimaatbeleid zegt dat eigenlijk weinig.”
Natuurlijk zegt dit getal juist heel veel over het nut van het klimaatbeleid. Hoeveel geld wij ook spenderen om de Nederlandse CO2-uitstoot te reduceren, het effect ervan op het wereldwijde klimaat is onmeetbaar. Pieter Boot, de doorrekenaar van de plannen voor het Klimaatakkoord, riep recent dan ook uit tijdens een technische briefing: “Voor de klimaatverandering maakt het natuurlijk helemaal niets uit of Nederland dit nu wel of niet doet. Dan is belangrijk wat gebeurt er in de rest van de wereld.”
https://groene-rekenkamer.nl/7265/de-klimaatwet-bezint-eer-gij-begint/
Scheffer, jij betaalt zeker ook geen belasting omdat jouw bijdrage toch niet meetbaar is in het geheel van de rijksbegroting? Het succes van klimaatbeleid is afhankelijk van de bereidheid van alle landen om naar vermogen bij te dragen aan het geheel.
Het klopt dat de reductie van 49% CO2-uitstoot over 10 jaar maar een minimale klimaatwinst oplevert. Maar je moet bedenken dat je daarna tot 2050 doorgaat naar 0% netto CO2-uitstoot, en dat doorzet tot 2100.
Als Nederland alle maatregelen neemt om Parijs te halen, en de rest van de wereld doet dat ook, dan zorgt Nederland ervoor dat de aarde ongeveer 0,01 graad minder opwarmt, zo bevestigt het KNMI.
Het KNMI vergelijkt de situatie waarbij de aarde 1,5 graad opwarmt, zoals in het Parijsakkoord is beschreven, met de situatie waarin erin er niets gebeurt en de aarde in 2100 zo’n 4 graden opwarmt.
ht tps://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2275796-alles-wat-je-moet-weten-voor-het-nieuwsuur-klimaatdebat.html
Parijs is ueberhaupt onzin en onhaalbaar. Ook de 1,5 grC berperking opwarming doelstelling van het VN-IPCC in onzin. Die wordt niet eens gehaald door de natuurlijke klimaatfactoren. CO2-gevoeligheid ligt rond 1 grC. CO2 blijkt een minime bijrol naast de zon. Feast your brain, van Gelder!
https://www.climategate.nl/?s=CO2+gevoeligheid
Ja, als je alleen de ideologisch gekleurde berichtgeving van cg wenst te vertrouwen…
Scheffer, je geeft de schatting van Rob van Dorland over klimaatwinst verkeerd weer, net als gisteren.
Die klimaatwinst van 0,00007 grC zou volgens Rob van Dorland het resultaat zijn van de vermeden CO2-uitstoot tot 2030 bij een reductie van 49%. Als je dan doorgaat met CO2-uitstoot naar 0 te brengen in 2050, heb je al heel wat meer bereikt. En dat moet je dan voor de hele wereld ongeveer maal 250 doen, omdat in NL ongeveer 0,4% van de wereldbevolking woont.
250*0.00007=0.0175K
Zetten we daar de wereld op z’n kop?
Dat wordt zeker teniet gedaan door landen in ontwikkeling als ze niet over gaan op nucleair.
(Dat zou best eens het geval kunnen zijn).
Van Gelder,
Deze waardes hebben een fact check ondergaan.
Dat getal wat jij weergeeft geld ogeveer voor heel Europa.
Waarom bereken je dit per inwoner?
https://groene-rekenkamer.nl/7265/de-klimaatwet-bezint-eer-gij-begint/
Ehm, ik gebruik het aantal inwoners om de Nederlandse bijdrage om te rekenen naar een getal voor de hele wereld (ff aangenomen dat andere landen ook een vergelijkbaar aandeel leveren). Wat bedoel je met “Dat getal wat jij weergeeft geldt ongeveer voor heel Europa”?
@van Gelder,
Maar zo kun je dat niet berekenen.
Je berekend dat naar het aantal fosielle brandstoffen wat een land verbruikt.
Dan heb je nog biobrandstoffen, waar die onder geteld moeten worden weet ik niet, voor mij is iedere verbranding co2 uitstoot.
Dus nu weet je de co2 uitstoot van een land per jaar, hieruit kun je weer berekenen wat zoveel concentratie aan co2 bewerkstelligd volgens de geleerde aan toename of afname van temparatuur.
Ik heb ooit eens gelezen als heel Europa helemaal co2 nutraal zou zijn dat volgens de geleerden een temperatuur winst in 2100 zou geven van 0,04 a 0,05 graden reductie.
Dit kwam ook mede doordat juist andere landen meer co2 de lucht in gaan jagen zoals b.v China en Rusland.
Maar ik vind helaas de bron van het artikel niet meer.
Europa op zich is wel een industrie werelddeel maar altijd al een heel zuinig geweest tegenover b.v Amerika.
Kijk alleen al eens naar het wegverkeer van Europa en Amerika.
Amerikanen reden en rijen nog in de grootste brandstof verbruikers ter wereld.
Alleen de personen auto’s verbruikten al meer als het dubbele van hier.
Amerika heeft altijd al honger naar olie gehad.
Daarom zeg ik nog steeds, Europa kan dan wel steeds minder co2 gaan uitstoten maar andere werelddelen gaan des te meer uitstoten.
van_Gelder
Tel even mee. Tot 2030, dat is nog 10 jaar. 0,00007 i,v.m. de 49% reductie. stel de reductie is in 2100 opgetrokken naar 100%
Ruwweg is het effect dan 0,00007 x 2 x 8 (periodes van 10 jaar) X 250 het aantal wereldbewoners t.o.v. Nederland) = 0,28 graden Celsius. Kan ik nou niet rekenen of kun jij het niet? Allemaal jouw cijfers. Ra ra hoe kan dat.
Maar als alle kouwe drukte van klimaatalarmisten als jij kloppen, dan zijn alle fossiele brandstoffen over 60 jaar op en hoef je niet met 8 periodes, maar slechts met zes te rekenen. Dan zakt het naar 0,21. Of stond er misschien een nulletje teveel?
Bovendien als je mijn bomenoplossing van stal haalt en bomen plant op heideterreinen, of gewoon laat groeien wat groeit en er nog wat bijplant, bijvoorbeeld hoogstambomen, dan leg je veel CO2 vast en stel je de periode tot 2100 nog even uit en heb je ruimschoots de tijd om over te schakelen op kernenergie. Als je dat tenminste door de bevoordeling van dwaze “oplossingen” als “windparken” en “zonneakkers” en “geothermie” en “biocentrales” niet eerst “vakkundig” onmogelijk maakt.
Maar ik denk dat ik het begrijp, jij hebt omwille van de veiligheid en het voorzorgsbeginsel liever een slecht werkend dubbel uitgevoerd systeem en een land omgetoverd tot energiefabriek voor vooral buitenlandse aandeelhouders. Zoiets?
Bij hogere CO2-concentratie stijgt de temperatuur sneller, dus als je de CO2-vermindering langer volhoudt wordt het totale effect groter dan wanneer je alleen het stukje besparing tot 2030 afzonderlijk telt.
Voor een meer realistische voorspelling moet je wel wat meer moeite doen. Dat is wat het IPCC gedaan heeft in de verschillende scenario’s ofwel RCP’s.
En wat betreft uitstoot van andere landen is er maar één optie: blijven streven naar evenredige inspanning, via klimaatconferenties en door internationale druk op achterblijvers. Veel deelstaten van de VS zijn wel bezig met klimaatplannen, ondanks het rampzalige beleid van de federale overheid.
Peter van Beurden. Marcel Crok gebruikt het getal 0,0003 i.p.v. 0,00007. Vul dat in je sommetje in en je bent waar je wezen wilt. Of vertrouw je Crok niet, dat je een ander getal gebruikt dan hij?
Er zijn inderdaad een paar staten die iets aan klimaatbeleid doen, als ik het goed heb doet Californië het meeste.
Maar de burger inspraak is groot, je weet nooit wat de uitkomst bij de staten verkiezingen brengt in de toekomst.
Veel staten zijn ook blij dat Trump zich terug getrokken heeft, de welvaart is in sommige staten niet hoog.
Zuid Amerika, ook daar weet je het nooit.
Brazilië heeft nu twee werkende kerncentrales en wil er in de toekomst meer bouwen.
Energie is immers welvaart.
ellie
Het ging hierboven over de cijfers van Van Dorland. Iemand van het KNMI. Daarvan ga ik uit, want als ik Crok aanhaal wordt ik door de bekende alarmisten meteen afgeserveerd. Ík vertrouw de cijfers van Crok wel. Alleen de cijfers en de sommen van Van Gelder niet.
Maar van Gelder geeft als gewoonlijk een ontwijkend antwoord. Ik zie hem mij niet voorrekenen wat ik, of wat hij fout heeft gedaan. En ze hebben mij geleerd dat je je opponenten met hun eigen wapens moet bestrijden.
Maar wie ben jij eigenlijk ellie? Nieuw op deze site? Of is ellie een pseudoniem van van Gelder die niet weet hoe hij zich hier uit moet kletsen.
ellie antwoordt niet. Zit met de mond vol tanden. Blaft maar bijt niet.
Theo 11 jul 2020 om 09:33,
Zou dat ‘rare’ -zeg onlogische- te maken kunnen hebben dat men de industrie uit Europa weg zou willen hebben en naar China en Rusland wil verplaatsen? Toevallig las ik laatst zoiets over de plannen van de Hoge Heren. (En Dames) Dan is het weer logisch. Het is misschien een zacht ‘drukmiddel’, dat klimaatgedoe. Zou veel verklaren. Immers, Nederland is doorvoerland, rotonde. Dat zegt men zelf. De BV Nederland.
11% maar voor zonnepanelen
@ellie,
Dat getal van jou klopt, moet je er wel bij vertellen dat dit in het jaar 2100 zou zijn.
Veel geld kost die 3 tienduizendste graad Celsius. :-(
?
Vertrouw je het sommetje van Peter van Beurden niet?
Ellie,
Lees eens wat ik schrijf, ik zal het nog eenvoudiger schrijven.
Marcel Crok, schrijft 0,0003 graden reductie in 2100, die 2100 heb je niet er bij geschreven.
Dus ik zeg moet je wel 2100 bij schrijven.
Verder schijf ik ja, dat heeft hij gezegd.
Verder schrijf ik niets, ik beaam alleen wat Crok heeft geschreven.
Dus hoe je komt dat ik twijfel aan Peter zijn berekeningen weet ik niet?
Theo, Peter van Beurden zegt: “tot 2030”, niet “tot 2100”, dus twijfel je aan zijn berekening.
Theo
Hier heb ik het netjes voorgerekend. Maar het moest wel in stukjes, Anders lukte het merkwaardigerwijs niet.
Duidelijk? Zo niet, dan ben ik niet duidelijk genoeg geweest.
@peter,
Ellie, kan niet lezen of begrijpen, ik schotel het hem nog eens uitgebreid voor en komt weer met een antwoord waar ik nog met geen woord over heb geschreven, lees maar na.
Ook heb ik nergens iets over jou berekeningen geschreven dat ik ergens aan twijfel.
Allemaal ellie zijn eigen verzinsels of aannames.
Daarbij is het ook nog een keer zo dat nog niemand iets heeft kunnen bewijzen, alles komt nog steeds uit virtuele modellen en aannames.
ellie
Beter lezen helpt.
ellie
Naar mijn bescheiden mening zeg ik helemáál niet tot 2030. Tot 2030 is de veronderstelde klimaatwinst volgens de hier opgelepelde cijfers van van Dorland 0,00007 graden Celsius voor een inspanning van 49% reductie.
ellie
Voor 100% reductie zou dat dus zijn:
(0,00007 : 49) x100 = 0,000148. Die winst is voor Nederland alléén over 1 decennium. Voor 8 decennia moet je dat dan met 8 vermenigvuldigen en krijg je een klimaatwinst van 0,00114.
Merkwaardig
Als er in mijn tekst van Gelder staat krijg ik een Forbidden reactie van de server. Ik probeer een reactie te posten als geheel maar dat lukt 10 en meer keren op rij niet. Hans hoe zit dat? Waarom gaat de server op tilt? In stukjes lukte het tot nu toe wel. Maar de rest niet.
Dat geldt dan voor Nederland. Voor de hele wereld is dat dan x 250 en daarmee kom ik dan op 0,028 graden.
ellie
Ga ik uit van de cijfers van Crok, dan kom ik wereldwijd uit op 1,2 graad Celsius. Maar zo’n vaart zal het niet lopen want volgens de grootste orators/ alarmisten op deze site is de fossiele brandstof dan allang op Zeker nu alle zgn. opkomende landen als China en India zo voortvarend te werk gaan met de reductie van het gebruik van fossiel. Die doen het zóó goed. Dus waar maakt iedereen zich zo druk over. Hoe meer ppm-en erbij komen hoe minder invloed ze per ppm hebben. Gegarandeerd door Guido van der Werf. logaritmisch weet je wel.
En daarbij dan nog, bomen planten is zo gek nog niet. Die brullen met al dat CO2 de grond uit. het is nu al 18% groener. En weer is het niet genoeg. Sommigen zijn ook nooit tevreden. Doe mij maar een boom i.p.v. een windturbine. Een heel bos mag ook.
Ik had al zo’n idee dat aan de uitkomsten van jouw sommetjes niet veel waarde gehecht hoeft te worden. 0,28, 0,028, 1,2 graden, het kan van alles zijn. Voor ieder wat wils.
ellie
Beetje, nee, erg onbenullige reactie. Wat ik al veronderstelde. Maar je durft het niet aan, of je kunt het niet, om de fout aan te wijzen. Ik heb dus zo’n idee dat het je niet goed uitkomt het even na te rekenen. Zo’n reactie is zelfs een trol onwaardig. Hopelijk kunnen anderen beter rekenen. Last van dyscalculie? Erg vervelend hoor.
Alles goed en wel, maar wat denk je nu zelf wat het is: 0,28, 0,028, 1,2 graden? Of wellicht tover je nog een ander getal uit de hoge hoed? Of wellicht heb je eigenlijk geen enkel idee wat het moet zijn?
ellie
Sorry, die 0,028 was een foutje. Het moet 0,28 zijn. de rest staat als een huis. controleer maar.
Staat als een huis? 49% reductie in 2030 is een opmaat naar 100% CO2 neutraal in 2050. Waar zie ik dat terug in jouw sommetje? Bovendien zie ik nog altijd twee resterende antwoorden (0,28 en 1,2 graden) die een factor 4 uit elkaar liggen. Zo’n gapend gat laat zich niet gemakkelijk onder het tapijt vegen. Antwoorden bovendien op basis van de aanname dat klimaat een lineair systeem is, terwijl voor een ieder die zich er een beetje in verdiept het toch wel duidelijk is dat het klimaat veel complexer is dan dat. Voorlopig is jouw huis gebouwd op drijfzand.
ellie
Het complete uitgebreide antwoord kan ik door problemen met de website niet kwijt. Eerst dacht ik dat het lag aan bepaalde leestekens, daarna aan het plakken van een in Word gemaakte tekst. De moderator zoekt het uit.
Mijn naam is Mea Meijer Ik kom uit Amsterdam, Nederland, ik wil de wereld snel vertellen dat er een echte spreuk online is die krachtig en oprecht is. Zijn naam is Drigbinovia. Hij heeft me onlangs geholpen om mijn relatie met mijn man, die me verliet, te herenigen. Toen ik zwanger was, nam ik contact op met Drigbinovia. hij sprak een liefdesbetovering uit voor mij en mijn man, die zei dat hij niets meer met mij te maken heeft, belde me en begon me te smeken om terug te komen. Nu is hij terug met zoveel liefde en zorg. Vandaag ben ik verheugd te kunnen melden dat deze caster de kracht heeft om een verbroken relatie te herstellen. want nu ben ik blij met mijn man. Voor iedereen die dit artikel leest en hulp nodig heeft, kan Drigbinovia ook elke vorm van hulp bieden, zoals het genezen van allerlei ziekten, rechtszaak winnen, zwangerschapsproblemen, spirituele bescherming en meer. Je kunt contact met hem opnemen via zijn e-mail doctorigbinovia93@gmail.com, bellen of hem toevoegen op WhatsApp / viber met zijn telefoonnummer +2348144480786. Geef de persoon van wie je echt houdt niet op?