Een bijdrage van Ap Cloosterman.
Dit artikel bestaat uit 4 delen die achtereenvolgens zullen worden gepubliceerd.
- De reis naar Mars en het doel van het onderzoek.
- Wetenswaardigheden over de planeet Mars.
- Menswaardige leefomstandigheden op Mars?
- Klimaat op Mars. Invloed broeikasgas CO2?
I. De reis naar Mars en het doel van het onderzoek
Het onderzoek van de planeet Mars is altijd al een zeer belangrijk onderdeel geweest binnen de ruimtevaart en de verkenning van het zonnestelsel. In de afgelopen jaren zijn ruimtevaartnaties als de Verenigde Staten, Rusland, Europa en Japan erin geslaagd om ruimtevaartuigen in een baan om de ‘rode planeet’ te brengen of wagentjes te laten rondrijden op het Marsoppervlak.
De weg naar Mars verliep echter niet altijd zonder problemen. Zo is gebleken dat minder dan de helft van alle ruimtevaartuigen die men naar Mars stuurde, slaagde in zijn opzet. Vaak liep het al mis bij de lancering of verloor men het contact met ruimtesondes die op weg waren naar Mars.
Op dit ogenblik is de afstand tussen de Aarde en Mars het kleinst maar toch altijd nog zo’n 55 miljoen km. De afstand kan door de sterke elliptische baan van Mars oplopen tot 400 miljoen km.
Bovendien staan Aarde en Mars nu aan dezelfde kant van de Zon, zodat deze geen belemmering vormt.
De vlucht duurt 7 maanden.
In 2016 maakte SpaceX, het bedrijf van miljardair Elon Musk, bekend dat er in 2024 een bemande vlucht komt naar Mars. Deze reis zou als doel hebben om over zo’n 50 tot 100 jaar één miljoen inwoners te hebben op Mars.
Een andere, meer wetenschappelijke doelstelling is het verzamelen van gegevens over de omstandigheden op Mars, over de geschiedenis van de planeet en het onderzoeken van de mogelijkheden voor bemande ruimtevluchten naar Mars. Meer kennis over de rode planeet zou ook meer inzicht kunnen geven in de geschiedenis van de Aarde.
Verder is het interessant te weten hoe het klimaat zich op Mars heeft ontwikkeld en of er sprake is van veranderingen, zoals op de Aarde. In hoofdstuk IV wordt hier verder op ingegaan.
Ook speelt in dit onderzoek het feit, dat de Aarde en Mars in het begin van hun ontstaan veel op elkaar hebben geleken en het dus heel goed mogelijk is dat er leven op Mars is geweest of misschien in primitieve vormen of overblijfselen nog aanwezig is.
De wereldberoemde, lichamelijk zwaar gehandicapte kosmoloog Stephen Hawking heeft voorspeld, dat de mens tegen 2046 een kolonie zal hebben gesticht op Mars en verder dat het risico op een totale vernietiging van het menselijk leven met de dag toeneemt.
Je kunt je hierbij afvragen of de Mars-kolonie in leven kan blijven bij een totale vernietiging van het aardse leven. Immers de mensen op Mars zullen nog zeer lange tijd afhankelijk blijven van aardse aanvoer in de vorm van kleding, schoeisel, zeep, medicijnen, apparatuur, speciaal voedsel, fruit, materiaal dat vervangen moet worden, etc. etc.
Er is terechte kritiek op de hoge kosten van bemande ruimtevaart in het algemeen. Een enkele reis naar Mars voor één persoon kost ruwweg 10 miljard dollar. De honderden miljarden dollars die missies in totaal gaan kosten zijn moeilijk te verantwoorden in een wereld waar nog hongersnoden, overbevolking en andere maatschappelijke problemen heersen.
Het verbeteren van het aardse milieu, om vernietiging van de Aarde te voorkomen, is een betere optie.
Onderzoek in de vorm van onbemande vluchten naar Mars zou voldoende moeten zijn om de honger naar kennis te stillen.
Er zijn nu drie ruimtevaartuigen op weg naar Mars.
A) Mars sonde Al-Amal (Hoop) van de Verenigde Arabische Republiek op 19 juli 2020. De 1,5 ton zware satelliet met een lengte van 2,9 m blijft twee jaar lang rondom Mars vliegen. Met deze Mars Hope Mission hoopt men, dat vele mensen uit de Arabische wereld gestimuleerd worden om te kiezen voor een technische of wetenschappelijke opleiding.
Het onderzoek zal zich richten op:
● Martiaanse atmosfeer.
● Ontsnapping van gassen uit de Martiaanse atmosfeer.
● Klimaat.
De Verenigde Arabische Emiraten gaan een gigantische ruimtestad bouwen ter voorbereiding op Marsreizen.
Zij hebben aangekondigd de grootste ruimtesimulatie te bouwen in Dubai. Maar liefst 176.516 m² is ingericht om de omstandigheden op Mars na te bootsen. De zogenoemde Mars Scientific City is onderdeel van het Mars 2117 Project. Met dit plan willen de Verenigde Arabische Emiraten zich 100 jaar lang voorbereiden op het stichten van een kolonie op de rode planeet. In het gebied zullen bijvoorbeeld laboratoria uit de grond worden gestampt waar teams methodes moeten ontwikkelen om voedsel, energie en water straks op Mars te produceren.
B) De Chinese Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1) op 23 juli 2020.
Het Chinese onderzoek is gericht op:
● De atmosfeer van Mars.
● Sporen van leven.
● Samenstelling van de bodem.
● Klimaat.
C) Het Amerikaanse robotwagentje Perseverance (Volharding) op 30 juli 2020.
Vorig jaar kregen Amerikaanse scholieren de kans om een naam in te dienen voor NASA’s nieuwste Marswagentje. En dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie geweten. Grofweg 28.000 scholieren deden een poging en leverden een naam en onderbouwing voor die naam bij NASA aan.
Het onderzoek is gericht op:
● Sporen van leven.
● Het testen van een techniek om CO2 om te zetten in O2 (zuurstof).
● Onderzoek van materialen voor toekomstige ruimtekleding.
● Verzamelen van Mars monsters.
NASA wil tijdens de missie verschillende grondmonsters verzamelen. Nadat de rover een boorkern heeft verzameld, wordt deze aan boord geanalyseerd en ingepakt en tijdelijk in de buik van de rover opgeslagen. Wanneer de tijd rijp is – en een geschikte locatie is gevonden – worden de zorgvuldig ingepakte monsters op het oppervlak van Mars geplaatst, zodat ze tijdens toekomstige ruimtemissies verzameld en naar de Aarde gebracht kunnen worden, alwaar ze nog nauwkeuriger kunnen worden onderzocht.
Aan boord van de Perseverance bevindt zich een helikopter, de Ingenuity (Vernuft), die in het voorjaar van 2021 op de rode planeet wordt geparkeerd en zal daarmee het eerste ‘vliegtuigje’ zijn dat boven een andere planeet zal gaan vliegen. Het is overigens nog maar de vraag of de helikopter überhaupt van de grond gaat komen. De atmosfeer van Mars is ongeveer honderd keer ijler dan die van de Aarde. Dat betekent dat de atmosfeer net boven het Marsoppervlak ongeveer even ijl is als de aardse atmosfeer op een hoogte van 30.000 meter. Zo hoog vliegen helikopters nooit.
De planeet Mars oogst tegenwoordig een hoge mate van sympathie bij ons aardbewoners. Maar dat is wel eens anders geweest. In 1953 draaide in de bioscopen de film “War of the Worlds” geproduceerd naar het gelijknamige boek van H.G. Wells (1898).
“Er landt een meteoor op Horsell Common, vlak bij Londen. Het huis van de verteller bevindt zich dicht bij de plaats van de inslag en hij is een van de eersten die ontdekt dat het geen meteoor is maar een metalen cilinder die is neergestort. De cilinder opent zich en Martianen komen eruit: logge wezens met tentakels die overal in de krater rondom de cilinder vreemde machines bouwen. Mensen die de krater te dicht naderen worden meteen uitgeschakeld met de hittestraal, een laserachtig wapen.
De Martianen hebben korte metten gemaakt met het Engelse leger dat naar de krater was opgetrokken.”
Bij veel mensen heeft de film destijds angstaanjagende nachtmerries veroorzaakt. Ikzelf was toen 16 jaar en de film heeft ook op mij een enorme indruk gemaakt.
Wordt vervolgd.
Een miljoen mensen naar mars. De beurskoers van Tesla gaat nu al de stratosfeer in. Alleen natuurlijk gesubsidieerd. Er is hier niemand die een Tesla koopt omdat het zo’n fijne auto is. Moet allemaal via een bedrijf zodat de privé kosten minimaal en de maatschappelijke kosten maximaal zijn. Het is wel zo dat de Tesla die de ruimte in is gestuurd super zuinig zijn afstanden aflegt.
Dubai, tsa in het midden oosten is een kleine groep superrijken. De problemen in de regio zijn groot en gewelddadig. De ruzie over de erfenis van Mohammed, nu ruim 1400 jaar geleden geeft nog iedere dag moord partijen tussen soennieten en sjiieten. Dat zit dan op een ruimte kolonie. In de eigen regio kunnen ze zoiets al niet oplossen.
In industriële ontwerpen maak je iets robuust. Een kleine verstoring mag niet het einde van het systeem geven. In James bond films zie je juist labiele systemen. Een kleine verstoring is het einde van alles en ook het einde van de film. Een mars systeem heeft alles in zich om labiel gedrag mogelijk te maken. Geen lucht, geen warmte, geen spullen.
Er is maar één planeet en daar moet je zuinig op zijn. Bemande mars verhalen zijn dan ook volkomen nutteloos tenzij het je te doen is om de verkoop van je product. Naast hallo Tesla ook hallo Scientology die vanaf mars teruggekomen zijn in hun op b52 bommenwerpers gelijkende ruimteschepen.
En dat op een planeet waar vorige week het hier zo heet was door de co2 concentratie en het vandaag zo koud is buiten met die zelfde co2 concentratie terwijl alle modellen aangeven dat temperatuur alleen afhankelijk is van die zelfde concentratie. Zelfs zoiets eenvoudigs is al een onoplosbaar probleem.
Elon is absoluut een genie. Maar het relativeringsvermogen van Einstein heeft hij niet. Wie veel kan gaat ten gronde aan altijd nog meer willen. Tuurlijk, heel leuk. Leven is experimenteren en grenzen verleggen. En Elon is katalysator en dat doet’ie geweldig. Maar Mars is onzin. De grote problemen liggen onder je voeten. Reizen zonder tijdsbesef in stalen kogels is ook passeé. De toekomst is aan geluk, kleinschaligheid, verdieping en respect. Niet aan fantasieën uit de jaren zestig. Een kolonie in Zuid Afrika lukt niet eens. Windhoek. Begin daar eens.
Tesla = kopie WordOnline, maar dan groter.
Gelukkig koopt niemand ook een Tesla. Ze worden verhuurd als kerkelijk symbool voor de do-gooders. Bolcom, Albert Heijn, dat soort onderkruipers. Tesla is te zwaar en te brandbaar. Maar er moet investeringsgeld komen. Dus ach, laat Albert-of-the-lower-middle-classes zich daar maar aan branden.
Een ijle atmosfeer rondom een woestijn zonder water en leven in het bijbelverhaal had God zeven dagen nodig om er iets van te maken.Geniale megalomane types die streven naar leven op mars blijven toch maar gewoon aardse prutsers die goed zijn in het scheppen van poen.
Wat een prachtig verhaal, Ap. Complimenten voor je inspanning.
Goed artikel over de ’toegevoegde’ waarde van Mars exploiratie, door Cloosterman.
Mars is zeer interessant voor de aardse (klimaat-)wetenschap, maar idioot te veronderstellen dat de mens op Mars in dergelijke mens-ongeschikte / natuur vijandige omgeving zou kunnen wonen.
Ik heb medelijden met de simpele stakkers die zich opgegeven hebben bij Musk/Tesla om naar Mars te kunnen emigreren. Dergelijke onzinnige en valse Mars-emigratie colportage door Musk/Tesla zou strafbaar gesteld moeten zijn.
Ook niet te vergeten de enorme aardse / ruimte milieuvervuiling en energieconsumptie van deze Mars-onderzoeks-‘behoefte’.
Ik heb zo mijn twijfels of Mars niet beter ingeruild kan worden voor de Maan als wetenschappelijke onderzoeksprioriteit.
Wonen op Mars is net zoiets als wonen op de zeebodem, alleen interessant voor wetenschappers. Tenzij je Mars wil terraformen, zul je altijd gedoemd zijn om opgesloten te zitten in je koepel en buiten verplicht te zijn om met ruimtepakken rond te lopen. Venus zou zich trouwens beter lenen voor terraforming dan Mars.
De mens heeft altijd al zo graag voor God willen spelen, maar ik voorspel het zal niet gaan lukken.
Als ze zelf denken dat ze vreedzaam naast elkaar dicht op de lip kunnen gaan wonen voor lange tijd, ook dat zal niet gaan lukken.
Er zijn in verleden al zulke experimenten geweest, de biosphere 1 en 2 en werden beide een succes?
De mens zal nooit vreedzaam naast elkaar kunnen wonen, de mens zit zo niet in elkaar.
Je ziet het iedere dag weer.
En een klein opstootje heeft grote gevolgen op mars, er is geen vluchtplaats.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Biosfeer_2
@Ap Cloosterman,
Een mooie bijdrage ik zie uit naar de volgende 3 delen, doet me denken aan de verhalen van Jules Verne.
Voor mens spelen lukt de mens niet eens.
Weggegooid geld.
1. Ze gaan in het midden, tussen de Polen, metingen verrichten. Precies waar Noord en Zuid elkaar opheffen :)
Wie meer wil weten over het klimaat moet precies daar níet zijn.
2. Daarnaast zou men zich kunnen afvragen hoe een elliptische baan zich verhoudt met een uitdeiend heelal…
Dat tweede punt moet je toch even toelichten.
Lijkt mij ook ;-)
Dan zou ons zonnestelsel ook moeten uitdijen.
En dat doet het niet.
https://earthsky.org/space/expanding-universe-earth-sun
Sorry voor de late reactie.
In een uitdijend heelal neemt de onderlinge afstand tussen hemellichamen toe (eens?).
Door welke krachten zou de ’terugkeerrichting’ in de elliptische baan dan veroorzaakt worden?
In mijn ogen kan het heelal inderdaad niet uitdijen.
(kijk ook nog eens naar de roodverschuiving en de ‘sprongen’ daarin).
In een elliptische baan zie je toch eerst roodlicht, en bij terugkomst blauwlicht.
Het beroemde doppler effect, heeft Einstein dat al niet beschreven.
Uitdijen kan toch ook groter worden zijn, maar waar ligt het einde van het heelal.
Elliptische banen kun je toch ook gebruiken voor te versnellen, en ja door de aantrekkingskracht, beetje als dynamic soaring, niet dat ik er veel van weet, ik lees soms ook maar wat me voorgeschoteld word.
Bedankt voor je reactie, Theo.
Ik heb veel gehad aan onderstaande link:
https://logos.nl/roodverschuiving-van-sterrenlicht/
Henk,
Bedankt, voor je link, ik zal die wel eens doornemen.
Maar ook de afbuiging van het licht 300.000 km/sec kan de exacte stand (plaats) van de ster er anders laten lijken dan het is, maar dat is weer heel iets anders natuurlijk.
Maar een ster kan dichter bij staan, maar door afbuigen verder weg lijken.
Althans dat heb ik Steven Hawkking wel eens horen zeggen, en een ruimtereis korter kan duren.
Oftewel ET, kan dichterbij bij ons wonen dan we denken.
Maar goed we hebben het dan over lichtjaren. :-)
Van het heelal komen we meer te weten door goede instrumenten op aarde en een enkele mini-sonde (zonder bemanning) dan met bemande ruimtevaart. Wie rekent eens uit, hoe lang een windmolen moet draaien om eventueel energie te leveren als een bemand ruimte-uitstapje kost?
Die draaien niet in de ruimte :-)
Zonnewind, maar stopt ook bij de grens van het zonnestelsel.
Zie Voyager 1 en 2
https://voyager.jpl.nasa.gov/
(daar houdt de groene invloed ook op)
Als geoloog zou ik wel tekenen voor een veldwerk op Mars, maar wel met een retourkaartje.
Uitgaande van Starship met ruimte voor 4600 ton aan methaan (50 MJ/kg) en 100 personen is de energetische jaaropbrengst van 1 GE Haliade-X onder Noordzee windcondities voldoende. Maar goed, het is een onzinvergelijking want een windmolen produceert geen methaan.
Je kunt met miljarden de leefomstandigheden op Mars nabootsen.Het bolletje Mars is echter veel kleiner en derhalve is de zwaartekracht drastisch minder en dat is een parameter die je niet kunt wijzigen.Na een half jaar ben je 10 tot 20 cm langer;zou het lijf daar tegen kunnen ?
Ik verheug me nu al op de beteuterde gezichtjes van Hiemstra, Kuipers Munnike e.a. als we straks weer eens een stevige winter krijgen met sneeuw en vorst.
Moeten ze gaan uitleggen dat het niets met het klimaat te maken heeft en alles met het weer, dat ze overigens ook niet meer dan 3 dagen vooruit een beetje betrouwbaar kunnen voorspellen.
Weergoden, laat het aub een strenge winter worden in aanloop naar de TK verkiezingen.
Wat een simplisme, AnthonyF.
Ik denk dat alle weermannen en -vrouwen alleen maar enthousiast worden als ze winterweer aan kunnen kondigen. Ik hoop ook dat het een echte winter wordt. Maar iets zegt me dat dat weer niet gaat gebeuren.
Het feit dat je ‘sneeuw’ en ‘vorst’ nu al associeert met een stevige winter geeft wel aan dat onze normen steeds meer verschuiven. In een gemiddelde winter horen sneeuw en vorst er bij. Afgelopen winter was er geen enkele dag met sneeuw, en geen enkele dag met schaatsijs. Dat is extreem. Tenminste, in het vroegere klimaat.
Dat valt wel mee Bart. Zo simplistisch is Anthony’s gedachten niet. Hij spreekt een verlangen uit. En een verwachting. Dat is de basis voor onderzoek, wetenschappelijk gezien.
Overigens waren er wel dagen waarin het sneeuwde. Ijs was er ook. Alleen niet geschikt om op de schaatsten.
Voor een warmte eiland als het onze komt stralingsvorst minder tot vorstdagen. Transportkou is al acht jaar minder maar dat is niet uitzonderlijk. Ik weet van 71-79, 87-91, 92-96, 97-2008. 33-38,21-29,1890-1909, 1917-1921. Allemaal zwakke winterperiodes.
Daar denken ze in Japan en China inmiddels anders over… Zij houden rekening met de volgende 25 jaar strenge(re) kou.
Ik bespeur veel wanhoop in je reactie. Je bent de controle over je geloof kwijt. Paniekerige smeekbedes moeten je geloof redden? Zo werkt dat niet Anthony.
Eddy, beste jongen. Hier maak je toch een kardinale fout. Ik ben de controle over mijn geloof niet kwijt om de simpele reden dat ik geen geloof heb; geen enkel.
Ik zie alleen maar de werkelijkheid zoals die hier op Climategate en ook op Klimaatgek duidelijk wordt beschreven. De werkelijkheid van de zeer geringe en zeer tijdelijke opwarming ten gevolge van de verhoogde invloed van de zon, o.a. door het schoner worden van de atmosfeer. Ik ben overtuigd, want gebaseerd op echte wetenschap en niet op wensdenken, dat die vermaledijde opwarming binnenkort is afgelopen of wellicht al afgelopen is ten gevolge van die vele andere factoren die een rol spelen in de echte klimaatwetenschap.
Bart, weet je wat echt simplisme is???
Ik zal het je verklappen; geloven dat er maar 1 factor van invloed is op het klimaat, te weten CO2.
Dat is simplisme grenzend aan zwakzinnigheid.
Dieter, verlangen wellicht, verwachting zeker. Dank voor je reactie.
Je gelooft toch in weergoden?
In 2012 was er nog sprake van een Elfstedentocht. 2009-2012 was een reeks koude winters. Ik snap die hysterie niet over zwakke winters. In de jaren zeventig mekkerde men ook zo. En die winters van vroeger waren allemaal 1890. Net als die winters van vroeger van ons allemaal 1963 waren en okee, februari 1956. Het wordt dan gemiddeld warmer, de fluctuaties blijven gewoon. Trouwens, Hiemstra is eerder een karakterstoornis dan een wetenschapper. Klimaatgetuigen. Geseculariseerde godsdienstwaanzinnigen. Dwepers.
@Christian,
Er zijn meer winters geweest, ik heb alleen nooit de datums bij gehouden, wie denkt ook dat ze met dit klimaat geneuzel beginnen.
Hier ligt een kasteel met een behoorlijke gracht, met van die bruggen waar het slecht onder bevriest.
Dus het duurt wel even voor het sein veilig voor het grote publiek word gegeven.
Toch heeft het dorp, de kinderen er vaak kunnen schaatsen, ook mijn kinderen, al was het maar voor een paar dagen.
Ze praten onzin.
Kan natuurlijk ook dat het alleen maar in Limburg vriest. :-)
Die dat nu verkondigen hadden ze met het groene pakje rugzak en tentje een weekje op de heide moeten dumpen.
En jongen vriest het zo genoeg zou ik hun dan eens vragen.
Theo. Ik kan het beamen. Het heeft afgelopen winter gesneeuwd en het oppervlaktewater van sommige poelen en vijvers waren bevroren. Gezien met mijn eigen ogen. Observatie dus. In Limburg zijn wij een beetje verwend.
Interessant wanneer je ziet dat 11-st.t. vaak in elkaar opeenvolgende jaren (bijna) plaatsvinden.
Tot in 1984 was er weinig hoop meer…
Er wordt verband gelegd met de +/- 25-jaars zonnecyclus, die overigens momenteel een jaar of drie verlaat is.
Tot 1982 of eigenlijk 1979. Vroeger was bij ons het gezegde:”winters komen in paren”. Maar eigenlijk kan men niet verder denken dan een paar jaar. Alles wat men zei bleek onzin: de jaren 40 waren bijzonder ( nou nee, 85,86,87 ) het water was te warm, alles volgebouwd, ja precies. Waarom, omdat de provinciale minderwaardige hbo-ers niet verder dan vier jaar konden kijken met hun minderwaardige…. ach, laat maar. Mensen kunnen geen periodes van acht jaar overzien, noemen dat eeuwig en gooien weer en klimaat door elkaar. En omdat op universiteiten niet meer gekrenkt mag worden hebben we nu klimaat-karakterzwakken. Vroeger noemden wij dat gewoon, och ja, hts-ers. Abstract-inferieuren. Gegeneraliseerd dan, dus niet iedereen.
AnthonyF
Daar hoop ik al lang niet meer op. Wel op een open debat over de zin en onzin de aarde te redden van de wisse ondergang.
Gewoon een open debat en niet het slaken van de ene na de andere alarm-roep.
Gewoon adapteren op een zinnige manier zonder in je haast alles overhoop te halen en in de blinde paniek te vernietigen wat je lief is en Nederland en de rest van de wereld op tal van plaatsen te herscheppen in een grote energiefabriek.
Gewoon een nuchtere kosten baten analyse waarbij óók de kosten worden meegenomen waarvan men op andere momenten zegt dat ze belangrijk zijn. Zoals daar is natuurherstel. Hoezo, natuur eerst vernietigen en daarna herstellen in een lagere kwaliteit?
Zie de stikstof en biomassa discussie.
Voor we op grote schaal geld aan Mars spenderen zou ik eerst hier orde op zaken stellen.
Ik ben bang dat dit gekrakeel toch gewoon het best mogelijke is. Het blijft niet zo en dat is maar goed ook. Er komt nader onderzoek etc. etc, er ontstaan scholen, idioten van beide kanten halen het nepnieuws. En ondertussen komt er lichte klaarheid. Maar het begin is als geroezemoes: je hoort emoties. Later komt pas de kennis. Zo gaat democratie. Kijk naar de goeie kanten: men vindt iets en is bereid het te testen. Je hebt goede elites nodig om het debat te stroomlijnen. Deze pagina is er zoeen. Het KNMI was er een. Je hebt critici, populisten (Hiemstra), rekkelijken, preciezen. Nee, gaat prima.
Onzin. Dat die lui weer en klimaat door elkaar gooien geeft jou niet het recht om hetzelfde te doen. Het zijn gewoon commercieële opstokers. Wetenschappers houden van weerlegging. Hiemstraea houden van kerkgezang. Friezen hebben een culturele blindspot en die kwam in de oorlog ook boven: ze houden bovenmatig van kerk en gezag. Tot een drempel en daarboven zijn ze licht revolutionair. Wat je bij Hiemstraea ziet is het slechtste van de friese cultuur. Harlingen en de Wouden is sociologisch anders. Hiemst is zo’n kruipkerkelijke. Epke Zonderland heeft dat ook. Daarom viel hij ook nadat hij de dominee uit had gehangen tegen de ringen-uitgaander. God straft derzulken die zich in zijn plaats voordoen. Epke en Gerrit, God kent jullie soort.
Hahahahahahaha, geweldig wittenskiplik argumint!
Nou, Scheffertje, het is een argument van Spinoza. Wie het laatst lacht, jonguh. Mei dien grutte…. Nee hoor. Ja, ik zou dit soort dingen graag onderzocht zien. Morele oordelen verzwakken. Mijn schoolvriend, schaatstrainer Anema had het ook zelf bedacht en gaf zijn schaatsers opdracht geen interviews te geven tot tien dagen voor een wedstrijd. Leuk man. In Harlingen praten wij trouwens anders.
Haha..Scheffer kin Frysk skriuwe. En Vellinga wêr komst wei? Ut ‘e klei?
When pride comes, then comes disgrace.
Als mensen de Apollo maanlanding in 1969 hadden uitgezocht
dan was de corona hoax een makkie voor ze geweest
https://youtu.be/xciCJfbTvE4
Wat is precies het hoax-gedeelte van corona?
Dat de dodelijkheid van het virus niet hoger is dan de griep
en het toch op lijst A is geplaatst van de WHO
En al je grondrechten zijn vertrapt
Er is geen medicijn…
(Antwoord op CP Kuijt)
De WHO is een hoax met die corrupte incompetenten in de top. Daar kan ik me eerder in vinden. Hoewel de definitie van hoax dan wel wat opgerekt moet worden. Zeg maar, “literair gebruikt”.
De WHO is een Chinese marionettenshow,
dat dan weer wel.
Dodelijkheid was toch wel hoger? En je grondrechten zitten democratisch verpakt en geborgd in een rechtsstaat. Democratie is een packagedeal.
CP Kuijt 23 aug 2020 om 12:18
Ik snap die landing ook niet. Er klopt zoveel niet aan. Raar hè?
En dan nou Mars? Dat snap ik al helemaal niet.
U wel?
Vooral die vlag en die schaduw. En dat het op de maan anders rook. Bleek gewoon dat de loods waar ze waren naast een ijzersmelterij stond.
Christian,
Maar die aluminium goudkleurige folie zag er wél echt uit. En het zat ook keurig om de pootjes heen. Ook dat was echt.
Wagging the Moondoggie, a tribute to MacGowan (RIP)
All these, and many more unlikely details about the Apollo-programme necessary for the mission to be succesfull, not 1 time but 7 flawless times: I did not know until yesterday, not untill after reading Dave Mc Gowan.
His 14-part story ‘Waggin the Moondoggie’ is such a great read, full of hilarious details and a great sense of humor to digest it. So that I can recommend it to anyone that appreciates his style of writing, like that of an entertaining bar conversation with a Carlin-touch. It is not only all the details that are entertainingly shocking. But especially all the logical questions that he asks….
https://www.interessantetijden.nl/2018/09/07/the-eagle-has-landed-in-hollywood-but-without-the-stars/
Alle 14 delen Wagging the Moondoggie
h ttps://centerforaninformedamerica.com/moondoggie/
Sorry voor de late reactie , Antisoof ,
Het in mijn ogen beste bewijs is dat we er 51 jaar niet meer zijn terug geweest,
om bv een kolonie te stichten.
al onze ontdekkingen van zeelieden werden in de kortst mogelijke tijd her bezocht
of andere landen probeerden dat ook te doen.
Hans Erren
Dat medicijn is kennelijk voor de meer jeugdigen onder ons niet nodig omdat de klachten mild zijn of zelfs afwezig,
Het nadeel voor de Nederlandse bevolking is dat ca. 1/3 van de Nederlandse bevolking boven de 50 zit en allerlei kwaaltjes begint te vertonen.
Dat is door de verzwakking van hun imuunsysteem dus een relatief zwakke groep die niet goed weet om te gaan met een virus waar geen virusremmers voor zijn en ook geen vaccin. Die moeten zich dus méér dan het andere 2/3 deel beveiligen en zich beperken in hun contacten. Die vergrijzing geldt voor een groot deel van west-Europa.
Voor wat betreft het artikel. Onderzoek is mooi, Bedankt voor je artikel Ap en ik ben benieuwd naar het vervolg.
Een aanbeveling aan Elon Musk kan er nog wel vanaf. Laat hen vooral op eigen kosten even een kijkje gaan nemen op Mars. Maar mijn inschatting is dat het een dure begrafenis/bijzetting wordt.
Dure begrafenis, hoezo?
Moet je eens uitrekenen wat je bespaart op de kosten voor kist, dragers, volgauto’s, koffie en cake:)
AnthonyF
Daar heb je een punt.
Maar wat hou je van je budget over als je die kosten die je noemt van onderstaande enkele reis aftrekt. Voor dat bedrag kun je wel wat aandeelhouders op je receptie uitnodigen,
“Een enkele reis naar Mars voor één persoon kost ruwweg 10 miljard dollar”.
Sorry, moest zijn: Laat hem vooral op eigen kosten even een kijkje gaan nemen op Mars. Maar mijn inschatting is dat het een dure begrafenis/bijzetting wordt.
Er is WEL een medicijn, Hans Erren
https://youtu.be/UcoTXBjm2mg
Ok geef naar dan. Maar je hebt vast wel een of ander komplot waarom het niet wordt verstrekt. Corona is een besmettelijke longontsteking, en op intensive care kunnen ze alleen pappen en nathouden, niet genezen.
Zo dat is weer genoeg off topic, het ging over Mars.
Jazeker Hans, ook hier hebben we een aandeel in Mars. :-)
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Mars_Incorporated
Maar alle gekheid op een stokje.
Weet je ook nog dat burgers een stukje Maan konden kopen voor later misschien te bewonen.
Nooit niks van gekomen, maar er heeft wel iemand geld mee verdient.
Of groene thee drinken? Met wat zink uit eten?
https://www.zerohedge.com/news/2020-08-08/green-tea-zinc
Ik vraag me af. Als ze zoals op tv te zien was naar de maan waren geweest, hoe zouden ze dan de energie hebben om terug te keren? Waar zat al die brandstof, zuurstof en andere benodigde middelen in? In die kleine maanlander? Weet iemand dat?
De appel die ze daar in de lucht hebben gegooid zweeft ook nog steeds.
Heel hard springen antisoof
@antisoof. Die maanlander had net een beetje energie om bij het moederschip te komen. Dat moederschip had net voldoende brandstof om zich in de goede baan te brengen. Zwaartekracht deed de rest.
Hetzler,
Dank voor het antwoord.
Dat is ook zo.
Op de gedenksteen van Wernher:
“De hemelen vermelden Gods heerlijkheid, en het uitspansel verkondigt zijner handen”
“Wernher von Braun was een evangelisch christen. Hij was tegen een scheiding van wetenschap en religie want, zo stelde hij, de wetenschap in haar zoektocht om de schepping te begrijpen en de religie in haar zoektocht om de Schepper te begrijpen, hebben vele overeenkomsten.[11] Over de verhouding van technologische ontwikkelingen en ethiek heeft hij gezegd dat de Bijbel het meest effectieve bastion is tegen de eroderende werking van de tijd en het de openbaring is van Gods wezen en liefde.”.
Zelfs hij wist de moraal van het verhaal een beetje, lijkt het.
Hmmm.
Aanvulling bovenstaande:
Bron: Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun
Mmmm, Duitsers zijn in woord altijd beter dan in daad. Inmiddels hebben we genenkaarten maar gegeneraliseerde spiegelneuronen durven ze daar echt niet aan.
Vellinga waar refereer jij dat op? Uit mijn historie zie ik toch dat Duitsers over het algemeen op praktisch alle gebieden het woord bij de daad voegt.
En zeer succesvol zijn in hun daden. Dat zij een grote bek hebben mag ook gezegd worden. Maar groot is mooi en veel is lekker.
Christian Vellinga,
Spiegelneuronen? Dat wist ik weer niet. Goh, interessant zeg. Jeetje. Grappig. Zo plaag ik wel eens. Zet ik de beker of zo een centimeter of 7 meer iemands kant op. Heel leuk. Maar, inderdaad. Ik ‘voel’ wel eens of iemand jokt. (Als ik hem zie. Hier is ’t wat lastiger, maar ook het geschrift verraad veel, denk ik.)
“Voordat spiegelneuronen werden ontdekt dachten wetenschappers dat we acties van andere mensen konden interpreteren en voorspellen door logisch na te denken. Nu geloven veel wetenschappers echter dat we anderen niet alleen begrijpen door te denken, maar ook door te voelen.”
Dat doet me denken aan NLP.
En aan ‘goede’ autoverkopers. Je moet als je een auto gaat kopen zorgen dat je hoger zit dan de verkoper ;)
Aanvullend en bron:
“Psychopaten zijn minder aangedaan door wat andere mensen overkomt. Volgens onderzoek zijn hersengebieden die betrokken zijn bij hun eigen pijnervaring, minder actief als ze zien dat iemand anders pijn heeft. Interessant genoeg worden deze hersengebieden wel actief wanneer de psychopaten worden gevraagd empathie te hebben voor de slachtoffers. Dit suggereert dat hun systeem van spiegelneuronen minder spontaan wordt geactiveerd dan dat van niet-psychopaten, maar dat dit wel kan als ze willen.”
GOHHH
Raar hè? Makkelijk als je bij een ‘BEPAALDE’ “‘club'” hoort. Allemaal lekker liegen. Voelt goed. Ietsje bot, maar wel aanspreekbaar. (Als je ze tenminste GEEN macht geeft, of afneemt als ze het onverhoopt zouden hebben ;) .)
Goh.
Bron: https://herseninstituut.nl/brainfacts/spiegelneuronen/
Duitsers zijn fenomenale filosofen geweest. Maar de cultuur is volstrekt militaristisch. Ook in produceren, taal natuurlijk, kinderen opvoeden, enz. Dat vind ik in volstrekte tegenspraak met elkaar. Ik weet wel, feodalisme tot 1870, lappendeken van machtsgebiedjes, vermolmde aristocratie maar ik zie van al die duitse filosofen in menselijk handelen niets terug. Ik vind dat vreemd. Dus vandaar, samengenomen, die frase. Dit ook weer. Von Braun. Prachtige woorden. . Supertalent. Albert Speer, idem. Beide niet te beroerd om werkkampen te beheren waar iedereen dood ging. Goed, de vrouw van Albert Speer is het enige menselijke lichtpunt. Voor mij is die tegenstelling een raadsel.
Christian, mijn vader (dwangarbeider in WO2) zei altijd: “Hoe groter geest, hoe groter beest.” Misschien is dat een gedeeltelijke verklaring.
Dank voor dit veelbelovende artikel over Mars. Trouwens, ik vrees dat immigratie deze planeet gaat “overkomen”.
Was er tot nu toe niet 7% van de aarde bewoond. Vooruit we maken er 10% van. Wat hebben we dan voor bewoning op Mars te zoeken?
En wordt het daar niet uiteindelijk net zo’n zooitje als hier.
Frank
Tot op heden vind ik het hier in Nederland nog wel om te pruimen. Maar het wordt minder. met die slecht ingepaste zonne-panelen en storende opdringerige windturbines, Maar er is nog veel fraais te zien en niet alleen in oude binnensteden. Helaas neemt ook de dozenarchitectuur schrikbarend toe, ook in het buitengebied.
Reis naar Mars? Men kan dat geld beter besteden als men toch zo graag 1 miljoen zielen op Mars wil hebben die dan de aardse teloorgang willen ontlopen, aan generatieschepen.
Ruimteschepen die kunnen voorzien in alles wat de mens nodig heeft en stuur die, met geselecteerde mensen, maar de ruimte in naar verweggistan. Wellicht vinden die dan een planeet waar ze een nieuwe aarde kunnen opbouwen(en hopelijk niet binnen honderd jaar om zeep helpen) om zo de mensheid de stappen in de ruimte te laten maken, die we zo graag willen maken. Blijft er wellicht nog een deel van de verdorven mensheid ergens in het heelal een vredig bestaan te kunnen leven, hoewel vredig als je al kijkt hoe het er nu aan toe gaat mag je daar een beetje aan twijfelen.
Maar het is wel één mogelijkheid om een deel der mensheid voor een totale ondergang te behoeden. Wie er dan mee aan boord mogen gaan? denkelijk vrij jonge mensen met diverse brede opleidingen zowel technisch maar ook kennis van handwerken. Maar mij zal die eer niet meer toekomen want dat zie ik op korte termijn nog niet van de grond komen. En zolang als men nog niet eens kan beoordelen wat de ware aard van de opwarming op aarde is, zal ook hier nog menige discussie over gehouden worden zonder enig perspectief op daadwerkelijk handelen.