Filmmaker Marijn Poels draait met het laatste deel van zijn trilogie eventjes een masterclass ‘mens en natuur’ in elkaar.
Een gastbijdrage van Sietske Bergsma.
Hij is niet bang voor lange afstanden. Als het moet leent filmmaker Marijn Poels (Meerlo, 1975) een camper van vader of oom en toert hij kriskras door Nederland. Om zijn films te promoten, om in gesprek te gaan met experts, ondernemers en boeren. Hij vliegt hele continenten over om op die éne vraag die door zijn hoofd spookt dat éne unieke antwoord te vinden.
Toen in 2017 het eerste deel van zijn trilogie (‘The Uncertainty Has Settled’) verscheen blies Poels op deze manier al het concept ‘zoekt en gij zult vinden’ nieuw leven in. Wat waren we nou eigenlijk allemaal aan het doen met dat klimaatbeleid?! Wie werden daar beter van?
Als een kind dat leert lopen navigeerde hij zich door de irrationaliteit en soms zelfs keiharde leugens van een diep gepolitiseerde wetenschappelijke en ideologische wereld.
Hij eindigde die film met de ironische zin: ‘Daar sta ik dan, net zo slim als ik eerst was’. Poels kon eigenlijk zelf nog niet bevatten wat hij ontdekt had. Dat de zogenaamde consensus over klimaatopwarming en de oplossingen ervoor rammelden. En dat het linkse wereldbeeld, waarbij hij zich altijd had thuis gevoeld, vijandig stond tegenover klimaatsceptici en vrije denkers. Over dat laatste ging het tweede deel van de trilogie: ‘PARADOGMA‘. Die film was wellicht vooral een verwerking van de eerste schok. Dat hij nu ineens ‘rechts’ was. Een label wat hem nu niets meer zegt, laat hij weten.
Ook mentaal is Poels niet bang voor lange afstanden. Drie jaar lang zocht hij geduldig openingen voor het (klimaat)debat, probeerde hij vooroordelen te overbruggen, werd hij door links-extremisten bedreigd (online én voor de deur van de bioscopen) en na een carrière met vele prijswinnende films zo goed als door de mainstream media genegeerd. Anders dan de tierende anti-Trumper Michael Moore, die dit jaar ook een klimaatkritische film uitbracht, was de stijl van Poels altijd die van de afweging en twijfel, of zoals hij het zelf graag zegt: ‘de kijker zelf laten beantwoorden wat er speelt’.
Geen tijd meer voor klimaatgekte
Maar met de film ‘Return to Eden’ doorbreekt hij daarin iets. Misschien raakte zijn geduld op, of werd de ernst van de situatie hem steeds duidelijker. Poels is gewaagder in zijn aannames geworden, vooruitstrevender dan menig ecomodernist. Waar hij in ‘The Uncertainty Has Settled‘ nog anderhalf uur nodig had om heilige huisjes omver te trappen, breekt hij in ‘Return to Eden’ de klimaatgekte in één kort, grappig animatiefilmpje af tot de kern: de heiligverklaring van Greta, de hysterie over smeltend ijs, het vijf voor twaalf narratief, het zonnekoninggedrag van Frans Timmermans, de aanvallen op dissidenten, etc. Poels lijkt te willen zeggen: ‘dat weten we nu wel. En als je het niet weet heb ik er geen tijd meer voor.’ Na ‘PARADOGMA’ is Poels daarmee weer terug bij zijn meer journalistieke kant. En er opnieuw niet op uit om vrienden te maken. Het soort vrienden waar je toch niets aan hebt, weet hij inmiddels. De doos van Pandora gaat niet meer dicht.
‘Terug naar onze oertuin’ is meer dan een optelsom of een conclusie die volgt uit de eerste twee documentaires. Ja, het is een signature Poels film, over de mens en het klimaat, maar met verrassende wendingen. Hij zet de bijl aan de wortels van het dominante, linkse idee van menselijke progressie, en wel die waarin de mens (soms heel letterlijk) van de wereld is, op afstand gezet. Aangestuurd door managers en klimaatcoryfeeën in Brussel. Die zich masters of the universe wanen.
In Enkhuizen, waar ik Poels eind augustus uitgebreid sprak en op de foto zette, vergeleek hij de mensheid met de schimmels in een bos. ‘Het bos floreert door chaos, en wij mensen zijn chaos, dat moet je niet willen managen, controleren of indammen.’ De mythe van ongerepte natuur en wildernis zonder menselijke bemoeienis is de echte vijf voor twaalf in ‘Return to Eden’.
In de film wordt een Amerikaans echtpaar geïnterviewd dat een succesvol familiebedrijf had, een oesterboerderij. ‘Totdat de extremisten kwamen,’ vertelt de man. ‘Andere diersoorten zouden volgens hen lijden onder de oesters en steeds als het tegendeel bleek, kwamen ze met een ander bezwaar.’ Pas als de hele boerderij weg was dan zou het gebied tot zijn recht komen, was de conclusie van de beleidsmakers. Ze moesten sluiten en gingen failliet. Het gebied is nu leeg en verlaten. De zeehonden die er in hun tijd waren zijn nu ook weg. Dat de mens dus meer schade aanricht dan goeds, is niet waar. Net als dat grondstoffen, zoals kolen en olie, slecht zouden zijn. ‘Een grondstof kán nooit slecht zijn,’ zegt een bekende ecoloog in de film.
De mens niet meer schuldig
Dat zelfvertrouwen en geloof heeft een wedergeboorte nodig, zoals de onbeschaamde titel al suggereert. Een terugkeer naar het oh-zo-simpele maar bijna revolutionaire idee van de mens ín de wereld. Dié mens is namelijk niet schuldig en schadelijk voor de planeet maar juist een belangrijk onderdeel ervan. En die mens laat God (of waar je ook in gelooft) aan de knoppen van al het andere draaien.
Poels, nu zelf ook veel in zijn tuin in Duitsland te vinden, waar hij fruit en groente teelt en wat kippen houdt, waarschuwt dat als we de mens en de veehouderij als het probleem gaan zien dat dat desastreuze gevolgen heeft. Voor het hele ecosysteem. Dat we fouten maken en dat we schade aanrichten betekent niet dat we ons moeten terugtrekken uit de wereld maar het beter moeten doen, is zijn impliciete boodschap.
Na het kijken van de film krijg je onmiddellijk zin om een moestuin te beginnen. En geiten te houden. Ik geloof niet dat ik dat ooit na een film had. Op de vraag hoe hij die positieve boodschap heeft kunnen stoppen in een verder nogal somber scenario (dat ook ingaat op de komst van vierde industriële revolutie), vertelde hij mij dat ‘wij als individuen steeds meer de controle over ons leven verliezen, maar dat die controle terugkrijgen bij jezelf ligt’.
De tuin als sleutel tot de vrijheid
De kans op de terugkeer naar zo’n tuin voor ons allemaal, waarin chaos en orde in balans zijn, waarin dus een bepaalde ‘onvolmaakte volmaaktheid’ heerst en de slang ons blijft herinneren aan onze val, hangt van onszelf af. En hopelijk van de inspirerende mensen die Poels voor zijn camera kreeg. De Ethiopische woestijnboeren, de Nederlandse ondernemers in Egypte, de ecoloog die aantoont dat de oplossing voor droogte ligt in het houden van vee. Gehoefde dieren die dicht op elkaar staan woelen de aarde om. Losse aarde houdt vocht beter vast en zo kunnen gras en andere gewassen een kans krijgen. Het bijna onmogelijke blijkt doodsimpel. Woestijngrond bebouwen, bosbranden voorkomen, passaatwinden ombuigen en een continent nieuw leven inademen. Van Egypte opnieuw een kloppend hart maken. Dat is nog eens wat anders dan een beetje doelloos CO2 terugdringen. Of een warmtepomp aan je woning hangen.
Het idee van de tuin is even simpel als groots, en een belangrijke sleutel tot het herwinnen van onze vrijheid. Het is inderdaad een gevecht op leven en dood, vertelt hij me. Het alternatief is dat de tuin van Eden slechts toegankelijk zal zijn voor de elite, die er op den duur uiteraard uit verjaagd zal worden. Uit wanprestatie en overmoed. Maar op dat moment ga ik persoonlijk niet zitten wachten.
https://youtu.be/R3POYJuV2KY
‘Return to Eden’ gaat op 16 september 2020 in première in het Ketelhuis, Amsterdam (uitverkocht). De online première is 17 september op de website van Ongehoord Nederland. Volg voor het laatste nieuws ook @marijn_poels.
***
Bron hier.
Zowel Marijn Poels als Sietske Bergsma zijn mensen naar mijn hart. ‘Het gevecht aangaan’ kan niet zonder mensen zoals zij. Mensen die zelfstandig denken, nergens bij willen horen, maar die vanuit hun eigen perceptie de wereld aanschouwen en er hun mening over geven. Die de kunst verstaan om dit op indringende wijze te doen.
Ach ik wil het weer mooier zeggen dan dat ik kan, ik proef gewoon oprechtheid en oprechte bewogenheid en de bereidheid om de strijd aan te gaan. Desnoods op leven en dood.. 16 september wordt een bijzondere dag..
Marijn Poels is een innemende persoon. Ook in zijn openhartige reacties bij de toelichting op zijn documentaires.
Hij verdient alle steun om zijn beeld en geluid over het voetlicht te brengen.
Iets meer evenwicht in het klimaatbetoog dan de gemiddelde MSM kanalen bieden kan geen kwaad. Nee, is zelfs méér dan welkom.
“En dat het linkse wereldbeeld, waarbij hij zich altijd had thuis gevoeld, vijandig stond tegenover klimaatsceptici en vrije denkers.”
Logisch, want “Die Partei, die Partei hat immer Recht”.
Links is vies achterbaks, rechts is meer recht voor de raap, geen konten draaiers.
Maar wie gelooft dat ideaal en in harmonie leven voor een hele bevolking op gaat komt bedrogen uit.
Zoals ik gisteren al schreef was ik even naar de stad gefietst, waar ik overigens nooit met plezier naar toe ga, snap niet dat daar mensen willen leven, en het is ook nog maar een kleine stad, maar de buurten wat er bij liggen maakt de stad groter.
Nu nam ik een afkorting terug, en kom door een wijk met oude flatjes 4 hoog die ze aan het opknappen waren.
Toen ik verder fietste dacht ik dat ik in een dierentuin terecht was gekomen met veel muts-apen.
Ik denk hoeven die gasten allemaal niets te doen, het was er een geschreeuw en harde muziek van jewelste.
Een stuk verder bij een speelveld voor kleine kinderen het zelfde verhaal, veel scooters met muts-apen die volgens mij de boel een beetje aan het terroriseren waren.
Deze groepen die daar leven krijg je nooit meer in het gareel, het word er alleen maar erger.
En dan willen ze hier de burger met een eigen huis even de les gaan lezen hoe we van het gas moeten, een lening er bij enz.
De flierefluiters waar ik in de stad aan voorbij fietsen lachen zich een bult, van hun zal niemand het klimaat interseren.
De werkende en oppassende burger betaald overal voor schijnbaar.
Voortaan leg ik zulke uitspraken voor aan het nepcollege rechten vd mens.
Genieten.
Dan vertel ik dat ik mijzelf vanwege de Wilderberger wetsinterpretaties ga aangeven met hun advies in de hand.
Nog meer genieten.
Dan komt hier politie aan de deur.
Dag kan niet meer stuk.
En de linkse stasi. Heel raar.
Dan zet ik de tuinslang bij de voordeur aan.
Tja, cultuur oorlogjes zijn het leukst.
Links gaat over utopie, rechts over werkende utopie. Met iedere aankoop ondersteunt links het rechtse wereldbeeld. Links is marginaal gezeur om een ander werk te laten doen. Zelf doen ze ook wat en noemen dat ook werk. Links is de ambtenaar. De arbeider stemt allang niet meer links. Daarom kon Thatcher ook zeggen:
Labour doesn’t work.
Links ligt dichter tegen communisme aan dan tegen het respectabele Drees-socialisme. Dat verschil niet onderkennen is de ondergang van de PvdA geweest. Maar zelfs de eerste die die scheidslijn overschreed, Max vd Berg, had dat niet door. Socioloog notabene. Wel uit Groningen. Het is de drievoudige ondergang: NieuwLinks, Max vd Berg, Ad Melkert. Maar ze waren gewaarschuwd.
Johan D. Waarom in het Duits? Nederlands mag ook hoor.
Militarsprache. Dat Duits. Fijn dat we die drie invloedssferen hebben om onze nuances over te brengen. Of vond je de associatie met dat feodale volkje niet kies? Hij heeft ze toch niet verzonnen?
De klimaat lobby zit ook niet stil
Een eerlijke en klimaatvriendelijke samenleving is mogelijk. Maar vanzelf gaat het niet. Er zitten vervuilende bedrijven in de weg die niet willen veranderen. En politici die niet durven of op de rem staan. Daarom hebben we jouw hulp nodig. Want samen hebben we invloed en krijgen we meer voor elkaar!
Juist nú. Want onze overheid geeft miljarden uit om ons land en onze economie weer op te bouwen. Maar waar gaat dat geld naartoe? Gaan we door op de oude weg, of slaan we een nieuwe richting in?
We komen hier beter uit als we gelijk met de economische crisis ook de klimaatcrisis aanpakken. En als we dat op een eerlijke manier doen. Dus als grote vervuilende bedrijven en hun aandeelhouders ook meedoen. Wij noemen dat eerlijk omschakelen of klimaatrechtvaardigheid. Dat is klimaatbeleid waar iederéén beter van wordt.
https://milieudefensie.nl/actie/ons-verhaal
Volgens mij ben je weer goed sarcastisch bezig Eab. :-)
Zorg eerst maar dat milieudefensie niet door trotskisten (GroenLinksers met commie-agenda )geinfiltreerd word. Ze zijn goed maar naïf. Uiteindelijk vonden velen het daar fijn dat Fortuyn vermoord werd. Wel menselijk, toch fout. En de meesten daar zijn voor toelating van nepzielige horden. Nou, dat zal het milie goed doen, volksverhuizing. Zet ons duizend jaar terug.
Ik hoor milieudefensie niet als het gaat om overbevolking en open grenzen.
Of over het gebrek aan woningen.
Subsidie is evenredig aan de inkomsten via handel en industrie.
Deugmensen eisen rechten op en kennen geen plichten.
De meesten zijn incompetent met mening. Zonder dat ze het weten communisten: de wereld is van iedereen. Dat soort. Geseculariseerde godsdienstgekken. En vrouwen. Dus dat trekt karakterloze mannen. Dat hele links is voor driekwart politieke tinder. Met kinderen die meer kans hebben op zelfmoord en stoornissen.
Ja. Dat vertel ik mijn linkse vrienden altijd, of mijn vader die ondanks zijn intelligentie dit maar niet snapt ( geval emotie versus ratio ):socialisme = rechten en plichten; links = alleen maar rechten.
“Dat is nog eens wat anders dan een beetje doelloos CO2 terugdringen. Of een warmtepomp aan je woning hangen.”
We praten dan nog niet eens over de kaalslag van bomen en complete bossen in de USA en in Europa door de Nederlandse biomassa energiecentrales. (In Nederland staan op dit moment in totaal 372 centrales die hout als brandstof gebruiken.)
Ja het enige effectieve natuur is “Just dig it”, de spade in de grond en bomen planten, ook in Nederland en op de schrale zandgronden.
Als maar niet via de liegende NGO’s of via Floortje Dessing die beweren, dat “Just dig it”, de (natuurlijke) opwarming (door de zon) stopt, dat is gewoon burgerbedrog.
Mijn dag kan niet meer stuk en begint met een hoog Sietske gehalte .
Eerst haar visie over Ferdje Grapperhouse en de onderdrukten die schreeuwen om vergelding en nu weer dit.
Mijn dag kan niet meer stuk en dat is niet cynisch bedoelt. :-)
In Tanzania, Ethiopië en Niger wordt het grondwater onderzocht om beter te begrijpen of het geschikt is om er op een duurzame manier een groene revolutie in Afrika mee te ontketenen. Irrigatie vormt de sleutel tot (mogelijk) succes.
https://www.mo.be/nieuws/irrigatie-sleutel-tot-groene-revolutie-afrika
De beste kerncentrale word geclaimd.
Klein Nederland stookt liever bos op en plant molens.
https://www.technischweekblad.nl/artikelen/tech-achtergrond/de-veiligste-kernreactor-ooit-gebouwd
Zo bevochten ze de Duitsers ook. Klein beginnen klein eindigen. GroenLinks vindt dat je voor iedere kilo vuilnis scheiden weer even mag autorijden. Dat soort spul. Ophoeken met dat hele havo. De helft kan beter en de helft hoort terug in zijn mavo-hok. Want dat soort stakkers zijn dat.
Wat een bezonnen moed van Marijn om deze queeste te beginnen. Zulke mensen kunnen het denken daadwerkelijk veranderen en het paradigma doen verschuiven. En nu maar afwachten of deze film zonder tegenwerking kan worden vertoond.
Hans/Return To Eden
Een goede storie moet altijd een positieve boodschap hebben anders willen we die niet aanvaarden. Dit is ook nodig voor Marijn Poels film Return To Eden. Als wij denken dat wij het klimaat in slechte zin veranderen moet daar een oplossing voor zijn “terug naar de tuin” of als wij geloven dat dit de vermindering van CO2 is dan is dit goed genoeg zelfs als we kunnen bewijzen dat het niet zo is. Dat de aarde overbevolkt is weten we ook en in het Rapport van Rome (Limits to Growth) was de oplossing dat de mensheid zelf zal beseffen dat ons minder kinderen moet krijgen, zelfs de Paus is daar nou van overtuigd. Maar dat neemt wel erg lang vooral als de levensduur nog toeneemt ook. Maar het gebeurt nu wel en nu krijgen we al te korte aan mensen voor bepaalde beroepen. Zo sukkel ons maar aan en zo zal zelfs de klimaatcrisis er niet komen.
Gijs Romijn
Nee Gijs, de wereld is niet overbevolkt. Er is hier op dit forum al eens uitgelegd en berekend – ook door mij- dat de wereld niet is overbevolkt. Waarschijnlijk is dat ontschoten. Meer dan driekwart van de aardkloot is niet eens bewoont. Want is water.
Het rapport van de club van Rome is inmiddels wel achterhaald, en dus ingehaald. De paus predikt nog steeds ” ga heen en vermenigvuldig je” het credo van de roomse. Terecht want de jeugd cohabiteert te weinig- wel met voorbehoedsmiddel- maar dat is voor het oefenen.
Daar kun je vast wel een ratio onder schuiven. Wanneer is de wereld wel overbevolkt. Ecologisch gezien is de mens een verwoestende plaag. Stel een leuke grens voor Dieter. Mag ook een geestelijke zijn. Je kunt duizenden verzinnen dus een enkele mag geen probleem zijn.
Chris. Dat de mens ecologisch een stempel drukt is wat er velen beweren. Vergeet dat de mens simpelweg een soort is die redelijk succesvol is want binnen 150.00 jaar flink aan populatie toegenomen maar eens een terugval krijgt. Het komen en gaan van organismen. Is ecologie.
Grens? welk stel jij voor? Ach,..het valt wel mee.
drama op tv, npo1 18:30. de klimaat verandering gaat zo snel dat de bossen sterven. er is heel veel gekapt wat niet levensvatbaar is. (niet voor de biostook dus) hele bossen zijn nu verdwenen doordat het de laatste twee niet genoeg regent en het knmi voorspelt hitte en droogte. Ook in duitsland gaat het waldsterben hard. Twee maal de provincie utrecht is er gekapt.
Zelfde achteruitgang die ik in de duinen zie. De amsterdamse duinwaterleiding is kaal doordat er 4000 herten alles opvreten. De groene bambi variant van de sprinkhaan. De kennemerduinen worden kaal gemaakt voor de zand en moeras vlakten die beter bij het klimaat passen.
Het gekke van het bomen sterven is dat ik vroeger in mijn jeugd vanaf de kopjes in bloemendaal (uitkijk heuvels) rondom kon kijken. Nu staan ze volledig omgeven door bomen waardoor er geen uitzicht meer is in overveen en aerdenhout. Het lijkt erop dat alleen de beheerde gebieden last hebben van bomensterfte, overal elders schiet het omhoog.
lab. De zogenaamde bossen die sterven zijn voornamelijk naaldbomen. Veel van deze bomen hebben hun eindstadium bereikt. Dus sterven. Van oorsprong komen in Nederland loofbomen structureel meer voor dan naaldbomen.
Het grote sterven is dus naaldhout.
Jazeker Dieter, hier was er naaldhout voor stutten in de mijnen, ook dit ging plots allemaal naar de noppen, eindstation berijkt zonder opwarming.
Er word wat bij elkaar gefantaseerd heden, moderne wetenschap.
Eenzijdige aanplant.
Hebben ze nog wat echt bio-stook hout.
Ganzen, herten en konikpaarden horen op tafel te staan. Dat dat amorele D66 daar een andere mening over heeft in redundant. Die zijn ook voor minder democratie en aanslagen op Israel.
Er is al jaren boomsterven in Duitsland, voornamelijk door de schorskever en andere soorten.
Ja het is enkele jaren iets droger geweest en dit kan zorgen voor een grotere populatie.
Maar dit fenomeen heeft niets met opwarming van doen, het is sinds jaar en dag, maar het klinkt zo lekker door klimaatverandering, en tevens zijn er weer subsidies mee gemoeid.
Klimaatverandering is nu eenmaal de beurs vullen.
https://www.forstwirtschaft-in-deutschland.de/wald-im-klimastress/klimawandel/borkenkaefer/
Klimaat is het antwoord waarmee domme mensen zich niet dom voelen. Een pleisterwoord. Geeft iedere hype aan de tussenklasse. Echt dom accepteert en compenseert met arbeid en sport. Tussendom zijn het meest onzeker. Dusdie grijpen zo’n uitvluchtwoord. Tijdens de verzuiling leenden ze kennis binnen de zuil. Nu zijn ze angstig en ontheemd. En gevaarlijk.
Inderdaad Christian, vooral die laatste regels van jou.
En sommige zijn niet angstig om royaal de hand open te houden.
Theo. Alarmisme doet mij ook denken aan de zogenaamde “zure regen”. Oost Europa Duitsland en Scandinavia stierven de bossen. Dat kwam door de zure regen. Achter af bleek dat de bossen, vnl. naaldbomen, aan hun eind cyclus waren. De msm veroordeelde de industrie, landbouw en verkeer. Vanaf dat moment prikte ik door de luchtballon.
Nee. Het stopte toen het Oostblok uitelkaarviel. Was wel degelijk zwavel. In Magdeburg kon je destijds geen hand voor ogen zien vanwege de gele lucht. Erger dan Londen 1959.
…….Het idee van de tuin is even simpel als groots, en een belangrijke sleutel tot het herwinnen van onze vrijheid. Het is inderdaad een gevecht op leven en dood, vertelt hij me. Het alternatief is dat de tuin van Eden slechts toegankelijk zal zijn voor de elite, die er op den duur uiteraard uit verjaagd zal worden. Uit wanprestatie en overmoed. Maar op dat moment ga ik persoonlijk niet zitten wachten……..
Nou nou nou dat hoor ik dagelijks om me heen in mijn ‘gehucht’ onder het plateau van al die autarken en ecolo’s met hun kippen eigen gemaakte jam enzo.
Wat u heren van CG begin een tuin start de hof van Eden zomaar in in uw Vinexlokatie onder leiding van uw opper hoveniers Hans en Jeroen….
Een mooi idee van Poels dat moet gezegd worden. Ik zou zeggen heren Scheffer Boels en alle anderen steek uw spades in de grond en begin een ‘hof van Eden’…..jaag ze eruit de elite met uw eigen gekweekte worteltjes en radijsjes…
Ik denk dat “de tuin” binnen niet al te lange tijd in meetwaarden in een gemeentelijke verordening komt. Een ecologisch verplichte aanleg. Dus ieder huis krijgt kernwaarden als vogels, egels, vlinders. Te stenig gaat verboden worden tenzij gecompenseerd met daktuin met diepwortelende planten in hoge bakken. Ben je verplicht nestkasten op te hangen. Soort heggenbesluit.
Prima idee. Project steenbreek!
Vanavond op NatGeo een docu gekeken over Siberie waarbij in de polaire permafrostregio sinds het uitsterven van de wolharige mammoet de graslanden voor de eveneens verdwenen miljoenen grote grazers (bisons) zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor bossen die meer warmte vasthouden dan graslanden en dus de permafrost door langzame dooi bedreigen. Dooi zou / is door methaan uitstoot vanuit de permafrost bedreigend zijn voor de verder aardse opwarming, zo is de overheersende klimaatheorie. De docu ging over het DNA verzamelen en de DNA-reconstructie van de wolharige mammoet door samenwerkende Universities in USA en Rusland om deze wolharige mammoet opnieuw te laten herleven om de graslanden terug te krijgen samen met de herintroductie van kuddes bisons. Nodig 100.000 bisons en 20.000 wolharige mammoeten. Weg met de bomen is het devies aldaar. Hoe anders is de bomen ideologie dan bij het regenwoud.
Een gek verhaal. Bossen zorgen voor schaduw, voor zover ik weet beschermen ze juist de permafrost.
De mammoet en zijn vriendjes zijn al enige tijd uitgestorven. De aantasting van de permafrost komt door de opwarming van de aarde, en door aantasting van het bos en de bodemlaag.
Apart van de DNA reconstructie vond ik het op zijn minst een nieuw wetenschappelijk gezichtspunt, niet eerder van gehoord. De kou schijnt dus volgens deze docu bij grasland directer en dieper de grond in te kunnen dringen, zo was de stelling van de wetenschapper.
Scheffer
Ik denk dat ze brandhout nodig hebben. En het sommetje dat methaan wel 25 keer sterker is als broeikasgas t.o.v. CO2 met graagte “gebruiken” om dat mogelijk te maken. Dit allemaal in de veronderstelling dat onze en een bescheiden aantal jaren opgedane kennis en kunde opweegt tegen de miljoenen jaren ervaring en onbedoelde finetuning van de natuur. Hoe arrogant kun je zijn als mens.
Vers methaan in de atmosfeer is al na acht jaar geoxideerd.
“every molecule of methane that goes into the atmosphere remains there for 8 years until it is removed by oxidization into carbon dioxide (CO2) and water (H2O). ”
https://www.esrl.noaa.gov/gmd/education/info_activities/pdfs/CTA_the_methane_cycle.pdf
Ja Dieter, ik stem saam iemand wat nu geboren wordt zal blijven leven en hoeft niet Mars toegestuurd te worden maar ik weet niet of hij of zij de tachtig jaar zal kan maken met voldoende water, voedsel en energie en dan ook nog gelukkig kan blijven leven en dat is voor mij het criterium. Of het bekostigbaar is is een tweede maar ja zo nodig kan de regering het maar betalen als die daartoe dan nog in staat is.
Wat ik maar wil zeggen wij leven allemaal maar met crisissen, klimaat bevolking energie windmolens het doet er niet toe, maar het bepaal wel onze acties en mijne zijn beslist niet de joune en dus zullen we ook nooit samen stemmen
Gijs Romijn