Menswaardige leefomstandigheden op Mars?
Een bijdrage van Ap Cloosterman.
Wat vooraf ging:
- De reis naar Mars en het doel van het onderzoek. Zie hier.
- Wetenswaardigheden over de planeet Mars. Zie hier.
Welke problemen kunnen zich voordoen?
Er zijn verschillende problemen die moeten worden opgelost alvorens er een bemande ruimtevaart naar Mars mogelijk is. Zie hier.
► Op Mars is men blootgesteld aan hoogenergetische kosmische straling, met als gevolg lichamelijke schadelijke effecten. Op Aarde beschermt het aardmagnetisch veld de mens tegen straling. Door het ontbreken van een magnetisch veld kan de zonnewind ongehinderd doordringen en deze geladen deeltjes zijn mede verantwoordelijk voor het “wegblazen” van de atmosferische lucht.
► Door het ontbreken van een ozonlaag is de Uv-straling moordend.
► Een langdurig verblijf in een omgeving met weinig licht heeft lichamelijke gevolgen.
► Lange tijd geen onderdeel uitmaken van een andere groep (door o.a. de vertraging in de verbinding met de Aarde) kan voor psychologische problemen zorgen.
► Langdurig in een zeer kleine ruimte moeten leven met een aantal mensen kan sociale gevolgen hebben.
►Op Aarde is een groep mensen nauwelijks in staat om vreedzaam en in harmonie samen te leven. Hun karakter zal op Mars niet veranderen. Ik vrees het ergste!
► Gebrek aan adequate ontspanning zal een probleem worden. Denk aan televisie, schouwburg, buitensporten, natuurwandelingen, reizen, etc. De vraag is of bijvoorbeeld voetballen, tennissen en golven bij ⅓ van de zwaartekracht wel mogelijk is.
► De geringe zwaartekracht heeft een nadelige invloed op het menselijke spierstelsel.
► Medische voorzieningen zijn onbereikbaar. Ruimtereizen zijn nadelig voor het menselijk lichaam. Vanwege gewichtsloosheid en weinig ruimte tot bewegen worden spieren en botten zwakker. Bovendien veranderen tijdens het reizen in de ruimte de cellen van astronauten, bloeddruk en hartslagen. Daardoor zijn ruimtereizigers kwetsbaarder voor infecties.
► Bij een kolonie op Mars is een speciale operatieruimte nodig. Er moeten voorzieningen voor afscherming van straling en operatierobots aanwezig zijn. Ook is er gefilterde luchttoevoer en een computer nodig. Omdat niet een hele operatiekamer met allerlei materiaal kan worden meegenomen, wordt als oplossing een 3D printer genoemd. Hiermee kan medische hulpapparatuur worden geprint die nodig is. Robotchirurgie zal noodzakelijk zijn. Vanaf de Aarde vindt dan besturing plaats, maar dat kan lastig worden vanwege vertraging door de verbinding. Zie hier. De vertraging is afhankelijk van de afstand Aarde-Mars en deze is niet constant: Soms staan beide planeten aan dezelfde kant van de Zon, soms juist aan de andere kant ten opzichte van elkaar. Afhankelijk van de afstand duurt het verzenden van een bericht 3-4 tot 22-24 minuten. Bovendien is het niet alleen het verzenden, maar speelt ook de tijd van het terugsturen van een reactie mee. Een slagaderlijke bloeding kan fataal worden.
► Een van de basisbehoeften op de Rode Planeet is elektriciteit. De Amerikaanse overheid heeft opdracht gegeven tot onderzoek voor de bouw van energiecentrales op Mars. Bedrijven kunnen tot 2026 ideeën insturen. De nucleaire reactor mag niet zwaarder zijn dan 3500 kg (levert continu maar 10 kW) en de bedoeling is dus om meerdere reactoren aan elkaar te koppelen. Zie hier.
Met alleen het transporteren van reactoren ben je er niet. Er moet ook nog eens elektriciteit opgewekt worden en dus zijn turbines en generatoren nodig. Koeling is ook een probleem. Je kunt mogelijk gebruik maken van de nachttemperatuur van -130°C. Verder zal er een installatie moeten komen voor de opwerking van de radioactieve afvalstoffen, die tijdens het kernsplitsingsproces ontstaan. Na de opwerking zullen de niet bruikbare zwaar radioactieve stoffen veilig opgeborgen moeten worden.
► Mars staat bekend om stofstormen, die lange tijd kunnen voortduren.
Als er gebruik gemaakt wordt van zonnepanelen dan zal stof een storende factor zijn.
► Het proces, waarbij door omzetting van CO2 zuurstof wordt geproduceerd, de verwarming, verlichting, elektrisch transport, de zuivering van mars-water tot drinkwater, afvalwaterbehandeling, etc. etc. vraagt veel energie en de vraag is of deze grote behoefte aan energie ter plaatse wel opgewekt kan worden.
► Elon Musk hoopt binnen een aantal jaren een Starship te ontwikkelen waar liefst 100 mensen mee naar Mars kunnen vliegen. Als alles goed gaat, hoopt NASA een bemande missie naar Mars ergens na 2030 uit te kunnen uitvoeren. Zie hier.
► Het is belangrijk dat een kolonie zelfvoorzienend is, aangezien er in de toekomst oorlogen op Aarde kunnen uitbreken waardoor ruimte-infrastructuur wordt vernietigd. Hierdoor zal het een tijd lang onmogelijk zijn om een kolonie te bevoorraden.
► De kolonisten zullen vele jaren veganistisch (geen vlees, vis en dierlijke producten) moeten zijn. Immers voor het transport van dieren naar Mars is nog geen oplossing.
► De kolonisten zullen moeten leven in een dome welke 21% zuurstof en 79% stikstof moet bevatten. Alleen zuurstof kan dus niet!
►Mars heeft slechts een zeer ijle atmosfeer. Meteorieten zullen in deze atmosfeer tijdens hun val nauwelijks of niet verbanden en vormen dus een gevaar voor inslag in het dome onderkomen.
► Er zijn kassen nodig waar planten kunnen groeien. Reflectoren moeten ervoor zorgen dat er zonlicht op de planten valt. Voor de grond is een mix van stenen, zout, water en organisch materiaal nodig.
► Voedsel zullen de kolonisten, eenmaal op Mars aangekomen, zelf moeten gaan verbouwen. Wieger Wamelink, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, is erin geslaagd om in een kas de meest uiteenlopende planten en gewassen te verbouwen op nagebootste Marsgrond. De resultaten zijn verbijsterend en bemoedigend tegelijk. Andere gewassen blijken het ook goed te doen en de smaken wijken niet af van het aardse voedsel. Vanwege het gemis aan insecten (bijen) zal de bevruchting handmatig moeten geschieden.
Boontjes die gegroeid zijn op mars-, maan- en aardse bodem. Afbeelding: Wieger Wamelink.
► De atmosfeer van Mars is als volgt samengesteld:
Koolstofdioxide CO2: 95,32%
Stikstof N2 : 2,7%
Zuurstof O2 : 0,13%
Deze lucht is dus totaal ongeschikt voor menselijke ademhaling en trouwens ook veel te ijl.
De luchtdruk is lager dan een procent van de aardse luchtdruk. Vooral dat laatste is een probleem voor ons lichaam, want bij die lage druk begint je bloed spontaan te koken. De mens kan op Mars dus niet zonder een ruimtepak!
Er zal op Mars zuurstof moeten worden aangemaakt om leven mogelijk te maken. Het idee is om uit CO2 zuurstof te maken: CO2 → C + O2.
Dit is geen eenvoudig proces en kost veel energie. Wetenschappers van de RMIT University in Melbourne, Australië zetten vloeibare metalen in voor de conversie van koolstofdioxide naar vaste koolstof en zuurstof. Zie hier.
► Vuurtje stoken. Het stoken van een vuur buiten de Dome is niet mogelijk vanwege het gebrek aan zuurstof. Voor het lassen buiten de Dome zijn speciale voorzieningen nodig.
► Produceren van drinkwater. Water is in de vorm van ijs beschikbaar op de polen. Voor het vervoer zijn elektrische transportmiddelen nodig en er zullen hiermee vrij grote afstanden afgelegd moeten worden.
Je moet er niet aan denken als er in het vervoermiddel bij -130°C overnacht moet worden. Om de weg heen en terug te kunnen vinden is een navigatiesysteem nodig. Een kompas is niet bruikbaar vanwege de afwezigheid van een magnetisch veld. Verder zijn er rondom Mars geen satellieten beschikbaar die een navigatiesysteem kunnen aansturen.
De afstanden zijn groot. De elektriciteitsvoorziening voor de Marsauto zou met zonnepanelen opgewekt kunnen worden, maar dan is het oppassen voor stofstormen. Voorspellingen over het weer op Mars zullen ontwikkeld moeten worden om veilig op reis te kunnen.
► Conditie van de kolonisten na een gewichtloosheid van 7 maanden in de ruimtecapsule. Hierbij de ervaring van André Kuipers na een 6 maanden gewichtloosheid in het ISS. Kuipers is misselijk en duizelig als hij veel beweegt. Hij moet even wennen aan de zwaartekracht op Aarde. Lopen is moeilijk. Hij moest weer leren lopen. In het begin wordt hij daarom nog ondersteund. Als de kolonisten op Mars aankomen is er geen hulp om ze op de been te helpen!
Tot slot
De mens beschikt over vele vernuftige en technische kwaliteiten, maar ik vrees dat dit een project wordt waarbij de hand wordt overspeeld. Het is praktisch onmogelijk om op Mars omstandigheden te creëren, die vergelijkbaar zijn met wat de mens op de Aarde gewend is. Het is verstandiger om adequate maatregelen te nemen die een waarborg zijn voor een gezond voortbestaan van de Aarde.
Zie hiervoor: Deel IV.
Wordt vervolgd.
***
Zie hier voor onze auteurs en bekijk de filmpjes van climategate TV.
Voeg er nog één toe: heel veel meteoren verbranden bij het binnendringen in de aardse atmosfeer. Dat gebeurt op mars niet, dus alles wat op mars afkomt slaat ook in. De snelheid van zo’n steen, steentje, ijsklomp, kan zo hoog zijn dat zelf een minuscuul stukje al enorme schade aanricht in het menselijk lichaam, maar ook in gebouwen en apparatuur.
Dat noemde hij toch al?
“Mars heeft slechts een zeer ijle atmosfeer. Meteorieten zullen in deze atmosfeer tijdens hun val nauwelijks of niet verbanden en vormen dus een gevaar voor inslag in het dome onderkomen.”
Mooi 3de artikel, leuke serie. Zeer verhelderend. Dank Cloosterman.
Vraag blijft “wat is het voordeel” en “wat zijn de kosten” voor de mensheid om te emigreren naar Mars?
Zeer dure gevangenis kolonie zoals Australie in het begin was?
Het slot is zot, weer zo,n beperkte gedachten.
Als Elon Musk zo beperkt denken had aangenomen danhadde we niet zo ver geweest als nu.
Hoe bedoel je dan waren we nog niet zo ver geweest?
Waarmee?
Wat heeft Musk dan gedaan?, ja hij is zeker slim, daarom is hij ook zo ontiegelijk rijk.
A een Starship. Dat worden dan Starship troopers.
Alle gekheid in de ruimte gehad. Nu het goede nieuws dicht bij de grond. Op deze site altijd een litanie van bezwaren tegen grote windmolens in het open landschap. De provincie Noord-Holland heeft daarom besloten dat er ook kleine windmolens mogen komen. Maximaal 15 meter hoog in groepjes van 3. Dat hoeft ook niet meer in het open landschap. De metropool regio Amsterdam kan er mee vol gezet worden. Dan zien de bewoners ook waar hun energie vandaan komt. Dit verpest het uitzicht ook niet. Vanaf de derde verdieping kijk je er overheen. De goede oude tijd keert terug. Rembrandt heeft een tekening gemaakt van het industriële landschap vol met windmolens waar nu de jordaan ligt.
Eab
Als ik dat zo lees wonen er aardig wat onnozelaars in Amsterdam. Gaan ze er straks ook nog subsidie voor geven? Het moet niet gekker worden. Als het dan toch moet, doe mij dan maar zonnepanelen en zuinige huishoudelijke apparaten. Het woonhuis is, mits energiezuinig gebouwd, bijvoorbeeld van Platohout uit snel groeiende populieren ( je kent ze wel die van Marsman’s “Denkend aan Holland) energetisch géén probleem. De industrie en het transport op kernenergie (en ermee gemaakt waterstof)
Het is maar net wat je verpesten noemt. Ik meen me zoiets te herinneren dat de antennes van de daken moesten of na versleten te zijn niet meer vervangen mochten worden. In een aantal ontwikkelingslanden vinden ze de massa’s rondslingerend plastic ook géén probleem.
In het begin was ook paardenpoep geen probleem. Tot je er in Parijs doorheen moest waden. Idem in de oude Romeinse steden met de straten als open riolen en stapstenen om van de ene naar de andere kant te komen. De ene rommel wordt afgewisseld door de andere.
Van open riolen naar paardenpoep, naar gifsloten, naar massa’s plastic, naar antennes, naar schotelantennes. En nu naar windmolens in het straatbeeld? Last van nostalgie in Amsterdam? Wanneer worden de grachten weer open riolen om de cirkel weer te sluiten?
Ap Cloosterman
Verhelderend artikel. Ik sluit me aan bij je conclusie. Laten we het hier maar leefbaar houden en liefst steeds schoner. Met een mooi open rivierenlandschap omzoomd door bomen. Die lang mogen blijven staan. Een inheemse zwarte populier kan wel 400 jaar oud worden tenslotte.
In de jaren 70 kon je van die ronde glazen bollen kopen, in een grote bol zaten een paar visjes met plantjes, steentjes en wat versiersel.
Deze bollen waren geheel gesloten en moesten op een plaats met voldoende licht en geen zon inval geplaatst worden.
De bedoeling was dat alles in de bol aanwezig was zodat de visjes zich zelf in stand hielden.
Maar dat lukte niet, na aankoop had je geluk als ze 2 maanden in leven bleven.
Fijne reis naar Mars.
De mens is niet gemaakt voor Mars en we hebben er niets te zoeken.
Elke noodzaak voor dit project ontbreekt. Dus acuut stoppen met die onzin.
Met deze mentaliteit hadden we nog gewoon in hutjes gewoon. En gemiddeld zo’n 30 jaar geleefd.
Ha Pieter. Waarop baseer jij dat de mens (zijn er veel he) niet geschikt is om op Mars te leven? Ben je daar al eens geweest? Heb je daar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan of zuig je dat uit jouw kleine teen?
En 80 miljoen doden verloren in andere onmogelijke projecten. Dus die terughoudendheid heeft niet altijd nadelen.
Wat zouden enkel sondes op Mars niet kunnen en een mens wel? Indien die in leven moeten blijven met behulp van een vanaf de aarde gestuurde operatiekamer, lijkt mij een machientje dat graaft en analyseert en bovengronds meet en fotografeert makkelijker.
Voor een Marsbezoek is maar één echt argument, machtsvertoon.
En zelfs die is verspilde moeite. Het is een poging de volgende oorlog te winnen met wapens van de vorige. In de komende eeuw zie ik geen Kim Jong of ayatollah, laat staan Poetin bibberen voor een Amerikaanse marinier op Mars.
Tesla is net als SpaceX ook van Elon Musk.
WorldOnline. Maar dan veel groter.
https://twitter.com/prometheus_zm/status/1301794454853091328
En verder… Voor de zwaartekracht kan ik nog wel een kermisattractie of een rotend ruimteschip bedenken.
De rest wordt moeilijk. De grote hoeveelheid zeer fijn giftig stof in de atmosfeer is er ook nog. Stof gelijk aan het maanstof. De atmosfeer van Mars is in korte tijd dodelijk in onze longen. Ook als we die 1% van de Mars atmosfeer mengen met 99% van die van de aarde.
En voorlopig nog volop in zijn vlucht vooruit. Dus je hypothese is nog onbewezen. Nina was binnen twee weken na de beursgang weg. En als we geen zwakke havo-journalistiek hadden gehad, had ze zich niet meer vrij kunnen bewegen.
Prometheus
Aandelen Tesla etc. zijn net als bij andere aandelen gebaseerd op de toekomstige winstverwachting. Alleen bij Tesla zijn ze erg hoog gespannen. Glazen bol of koffiedik-kijken.
Ofwel op de verwachtte hebzucht van de mens en de wens zich van anderen als zijnde welvarend, slim of voorlijk te onderscheiden. Haantjesgedrag dus. World on line was een voorbeeld, de zwarte tulp een ander.
Bijna altijd is is het zo dat je op tijd weg moet wezen als belegger/investeerder. Wordt het door banken aangeprezen, dan moet je wegwezen. Dan willen zij, of hun kapitaalkrachtige opdrachrgevers, er namelijk van af.
Helemaal mee eens.
Dus banken zijn corrupt? Maar dat is groepsbelediging. En volgens het OM ook nog een ras.
Menswaardige leefomstandigheden op Mars?
Een cruciale kwestie betreft de vraag: is het menselijk lichaam in staat om een zwangerschap met succes te voltooien?
“Except, no one really knows if humans can successfully reproduce in space, whether that’s during spaceflight or on another planet.”
https://www.nationalgeographic.com/science/2018/12/can-humans-have-babies-on-mars-space-it-may-be-harder-than-you-think/
(Een menselijke missie naar Mars lijkt vooral een prestige project waarmee betrokkenen zoals Elon Musk vooral hun veel te grote ego proberen te etaleren want de kans lijkt nihil dat de mens in staat zal blijken om zich voort te planten op de planeet Mars omdat het menselijk lichaam qua spierstelsel niet is uitgerust om daar te overleven. Laten we niet vergeten dat het hart in feite een spier is die bij gebrek aan zwaartekracht snel ernstig wordt verzwakt… en dit zou zich bij een eventuele geboorte direct kunnen opbrengen – afgezien van dat de moeder de bevalling wellicht ook niet zal overleven om in feite dezelfde reden)
Jaja Martijn. Wederom een discussie van niet medici (jullie dus…ook jij Martijn) die een mening hebben over wat het lichaam wel of niet aankan.
Eerder gaf een reageerder al aan dat wanneer wij mensen geen risico’s willen- lees durven- de mensheid niet veel verder verder komt. Alles is gebaseerd op trial and error. Ook wetenschap.
Je kan pas iets zinnigs zeggen over Mars vs mens wanneer er testen aldaar geweest zijn. Met de mens als proefpersoon. Verder is de discussie een lab test. In vitro zo gezegd.
Eh, nee.
ja.
(diep) Ondergronds verblijf lijkt mij de beste optie.
Ben je niet bang voor kanker Bas?
Een beetje lekker kerncentrale is een peulenschil in vergelijking met met het stralingsniveau op Mars.
Re: Bas Gresnigt “(diep) Ondergronds verblijf lijkt mij de beste optie.”
Makkelijker gezegd dan gedaan op Mars, lijkt mij.
In feite pleit je dan voor dat de mens bij wijze van spreken dan moet verder leven als regenworm, toch?
(Klinkt mij in de oren als het zoveelste weinig doordachte plan m.b.t. een toekomstig leven op Mars omdat zo’n oplossing de kwestie alleen maar nog complexer zou maken en dus geen echte oplossing vormt voor allerlei zaken; ik acht de kans groot dat het eigenlijk allemaal voortkomt uit de hoek van de science fiction… vergelijkbaar met het surrealistische idee om met een gemeenschap te leven op de top van de Himalaya – maar dit laatste verzin ik hier overigens slechts ter plekke n.a.v. jouw levenswandel Bas. Ideeën zijn gauw geboren maar blijken maar al te vaak niet levensvatbaar)
Martijn van Mensvoort
Een heleboel science-fiction schrijvers hebben zich het hoofd over gebogen. Isaac Azimov bijvoorbeeld.
Toch is het leuk de problemen de revue te zien passeren en er op basis daarvan hier het beste van te maken. De nieuwsgierigheid intrigeert. Maar dan wel met een gezonde dosis realiteitszin. Uiteindelijk is leven een gevaarlijke bezigheid die je met enige voorzichtigheid moet vervullen.
Tenzij snel sterven je ultieme doel is.
Laat ze gaan, het zijn de hedendaagse pionieren.
Vroeger moesten ook veel pionieren hun reis met de dood bekopen.
De Challenger spatte ook als een vuurpijl uit elkaar, risico’s van zulke beroepen, zoals er zoveel risico’s zijn.
Als het allemaal doorgaat, wat ik wel verwacht daar Nasa er ook mee bezig is zullen hier ook weer de nodige sterven, het hoort er nu eenmaal bij.
Uiteindelijk zullen ze gaan zien dat deze roestplaneet niet veel te bieden heeft.
Ik denk dat het meer een prestigie stunt is, net zo als de bouw van de Concorde.
Ze wisten dat dit toestel nooit winstgevend zou worden, echter het knaagde om zulk toestel te bouwen, omdat het technisch kon en het geld er voor was.
Ik vraag me wel eens af hoeveel schade het aanbrengt aan onze aarde met al die lancering wereldwijd, Musk met zijn satellieten die blijft aan het lanceren aan de lopende band om al zijn satellieten in een stationaire baan te krijgen b.v.
Ook de moeilijkste. Prefab is geen optie.
Bas,
Een menselijke leefgemeenschap op Mars die onafhankelijk is van aardse bronnen acht ik vooralsnog uitgesloten.
Heen en terug reizen, zoals naar de maan is misschien mogelijk. Ik kan alleen geen goede reden bedenken waarom we dat zouden moeten doen.
Misschien wordt het in de verre toekomst anders. Maar voorlopig blijft het bij dromen. Science Fiction dus. Beam me up Scotty!
Ik kan wel een flinke lijst maken van mensen die op Mars een betere bijdrage aan de mensheid kunnen leveren dan hier op Aarde…
Laten we dan klein beginnen. West Polen, is dat ook wat?
Christian, ik zat meer te denken aan Elon Musk en zijn volgers. Die zijn dolenthousiast en goed bezig idioten het geld uit hun zak te kloppen.
Men doet voorkomen dat het zo bijzonder is om op “mars- of maanbodem ” te telen. Zolang er geen voor de plant giftige concentraties in het groeimedium voorkomen kan er op ieder materiaal geteeld worden. Kijk maar naar de op zeer grote schaal telen op minerale wol. Wel is een goede voedingsoplossing nodig
Ko, het draait hierbij echt niet enkel om de hoeveelheid giftige concentraties.
Je lijkt niet te beseffen dat de UV straling van de zon op zowel Mars als de maan veel groter is dan bij de aarde het geval is (mede dankzij onze atmosfeer).
Ook lijk je voorbij te gaan aan het feit dat er geen leven op zowel Mars als de maan is aangetroffen… wat direct samenhangt met de invloed van UV straling die de structuur van materie aantast.
Ik reageer op de marsbodem en maanbodem die naar beste weten hier op aarde is gemaakt. Om daar groei proeven mee te doen is naar mijn idee onzinnig. Kijken of er giftige concentraties van stoffen kunnen vrijkomen uit de “maan- en marsbodem is volgens mij voldoende. De boontjes die getoond zijn zijn zeker niet geteeld onder de maan/mars omstandigheden ten aanzien van de UV straling. Bovendien zou je dat ook nog kunnen ondervangen onder de noemer van giftige concentraties. UV straling kan ook als plantbescherming worden toegepast. ( in plaats van chemische gewasbescherming.
Martijn dat er geen leven is aangetroffen op Mars wil niet zeggen dat er geen leven is. Op aarde doen biologen nog dagelijks ontdekkingen van biotisch leven.
Ko
Ik zou gaan voor een 3D printer. Met wat kleurstofjes en de noodzakelijke ingrediënten die we nu via een omslachtige manier uit ons voedsel halen, print je voortreffelijke maaltijden voor het geval je oog ook wat wil. Gewoon astronautenvoeding, rechtstreeks uit de basisgrondstoffen gemaakt. Hoe gemakkelijk kan het zijn.
De Mars-bewoners recyclen zichzelf weer tot basisgrondstoffen. Gewoon even wennen. Wel even onderzoeken of er koolstof is op Mars. Naast water erg essentieel. Dat beetje fosfor en calcium kunnen ze mits niet voorradig op Mars wel meenemen.
Maar ik houdt van natuurlijke afwisseling. Gewoon boerenkool met rookworst bijvoorbeeld van echte kool en echt varken.
Maar een 3D printer, pracht apparaat. Maar voor eten voorlopig voor de zelfdoeners.
Ko
Ik vergat het linkje
https://wibnet.nl/mens/lichaam/uit-welke-elementen-bestaat-een-mens
Op Aarde beschermt het aardmagnetisch veld de mens tegen straling. => nee, het Aardmagnetisch veld beschermt tegen geladen deeltjes, of ionen (Loretz krachten), niet straling. Straling kan geabsorbeerd worden door moleculen in de atmosfeer, en de absorptie is druk afhankelijk (hogere druk is meer moleculen per volume eenheid).
Door het ontbreken van een magnetisch veld kan de zonnewind ongehinderd doordringen en deze geladen deeltjes zijn mede verantwoordelijk voor het “wegblazen” van de atmosferische lucht. => zonnewind, ionen en straling, kunnen vrijwel ongestoord hun gang gaan op Mars door ontbreken van magnetisch veld en een ijle atmosfeer. Dit is niet goed voor de mens.
Lorentz natuurlijk, een van de weinigen waar Einstein respect voor had.
Dan toch maar op aarde blijven inclusief fijne wandelingen, fietstochten enz. in de natuur. Er is nog veel te beleven hier en bovenal nog veel te ontdekken. We weten bij lange na niet alles wat op aarde groeit en bloeit en wat er allemaal achter zit. En ontdekken nog steeds nieuwe planten en dieren.
Mars onze Planet B ? In ieder geval geen CO2 voor de klimaat alarmisten…..
Ja van Gent, dan laat hun allemaal als eerste gaan, de perfecte oplossing.
@van Gent Over CO2. De atmosfeer van Mars is:
Koolstofdioxide CO2: 95,32%
Stikstof N2 : 2,7%
Zuurstof O2 : 0,13%
Ow 95,32% dan moeten ze molens en zonnepanelen gaan bouwen daar.
Gemiddelde temparatuur -53 graden, kan Vreeken ook schaatsen, lijkt wel een paradijs voor hun.
Fijn dat je aan me denkt, Theo. Maar ik zie een hoop praktische bezwaren voor deze bestemming. Afgezien van de afstand en de atmosfeer ontbreekt het ook aan open water.
Liever ga ik hier om de hoek schaatsen. Maar doen moet het nog wel een keertje gaan vriezen. De afgelopen winters begonnen we de hoop daarop steeds meer te verliezen.
@Vreeken,
Geen dank, wat sneeuw wil ik wel hebben, een week is genoeg.
Schaatsen komt ook wel, 1 graad warmer doet het ook niet.
Gewoon positief denken, maar ik denk dat het water bij jou voor de deur ook wel wat warmer is dan op het platteland.
Trouwens op Mars is zeker water, onder het ijs van de zuidpool is zelfs veel water ondekt.
De luchtdruk aan het oppervlak varieert tussen ongeveer 30 Pa op Olympus Mons tot 1155 Pa op Hellas Planitia, en is gemiddeld rond de 750 Pa (6 mm kwikdruk). Dat is minder dan 1% van de gemiddelde luchtdruk aan het aardoppervlak (101.325 Pa). De luchtdruk aan het oppervlak van Mars is daarmee even groot als 35 km boven het aardoppervlak. Vanwege de kleinere zwaartekracht is de schaalhoogte (hoogte waarop de druk met een factor e is afgenomen) op Mars (ongeveer 11 km) groter dan op Aarde (ongeveer 6 km).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mars_(planeet)#Atmosfeer
Percentages zijn in deze nogal misleidend ;-)
Tihange 2 hoeft niet dicht volgens de rechter.
Hij rammelt en pruttelt van alle kanten, maar maakt nog voor jaren stroom.
https://www.nu.nl/buitenland/6075021/belgische-kernreactor-in-tihange-hoeft-niet-eerder-te-sluiten.html#:~:text=Een%20rechtbank%20in%20Brussel%20heeft,Maastricht%2C%20nog%20niet%20dicht%20hoeft.&text=De%20reactor%20blijft%20in%20ieder,nog%20in%20hoger%20beroep%20kunnen.
Hij rammelt en pruttelt van alle kanten, maar maakt nog voor jaren stroom.
Dat pruttelen en rammelen is minder dan dat van “hernieuwbaar”.
Nog wel essentiëel voor de stroomvoorziening van BE; het “hernieuwbare” experiment is daar volledig mislukt.
Het is er alles aan gelegen bij GreenPeace / GroenLinks en hun journalistieke “hernieuwbare” ideologen alle kerncentrales door aanhoudend actievoeren te sluiten.
O.m. door blijvend te klagen over scheurtjes en “slecht” onderhoud en verplichtende voorzorgsmaatregelen zoals jodium tabletten voor alle Nederlanders en R&D naar nieuwe kernergiesystemen te boycotten.
Kerncentrales in West Europa staan onder de aller strengste toezicht in de wereld en kunnen nog decennia mee. Continu stroom leverend!
En allemaal door overvloed aan tijd. En subsidie. “Labour doesn”t work”. Men neme: zoekende jeugd waarvan de ouders hun opvoeding hebben laten doordrenken met morele standaarden. Achteraf om niet te laten opvallen dat ze lui waren en dronken. Dan komt er een makkelijk schoolsysteem langs wat iedereen status geeft tegen minimale inspanning. Resultaat: lui en dom schreeuwt haar leegheid door de straten. Een horde die zich God waant. Daar zijn we nu. De fall-out van de zestiger jaren. Met valse lege jeugd die niets kan. Een leger kwaadsappige subsidianten. Krijsend over misstanden ver weg. Greenpeace. Pfffff, volledig overgenomen om uitgezogen te worden. Links is groen aflaat-neoliberalisme.
Als het Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) het goedgekeurd heeft zal het best wel veilig zijn, ze zijn daar ook niet van lotje getikt.
Nee. Ja nee.
Ga niet naar Mars voordat er een atmosfeer gemaakt is die zoals de aarde is. Anders ben je dood door de straling van onze zon.
Mars is nonsens zolang je niet eerst de Sahara groen weet te krijgen.
Dat gaat nog wel lukken hoor Chris. De aarde warmt op, er valt meer regen, onlangs miljoenen bomen gepland. Het schiet op. Er is hoop.
Ik zag op google earth nog geen spriet. Ja, denk ik ook wel maar toch. Mars is leuk natuurlijk maar verder kunnen we de eerste duizenden jaren niet. Laat ook iets over voor de volgende generaties. Ik vind het echt niet leuk dat onze generaties alles voor anderen heeft weggemaaid. Dichtgespijkerd. Uitgewoond. Dan maar strategisch verprutsen zodat ze iets op kunnen likken. Beetje zoals goede vaders doen: met opzet struikelen zodat het kind denkt “dat kan ik later beter”.
Waar.
Mijn reactie ‘waar’ doelde op Christian’ s opmerking over de onzin om naar Mars te emigreren terwijl er nog woestijnen op aarde die ontwikkelt kunnen worden.
Ik had al eerder in kader de Apollo maanlandingen een link geplaatst naar http://centerforaninformedamerica.com/moondoggie/
Met Mars hetzelfde. We zijn daar nooit geweest.
Devon Island
https://twitter.com/NeonNettle/status/897832534297501697
Beta zijn is een desillusie. Wetenschapper zijn ook.
Wat is waarheid?
Hubris van een alpha.
Hubris van een beta.
Waarheid bestaat, maar anders dan men denkt.
Wetenschap zal misschien in de toekomst waarheid kunnen verklaren?
Nu evenwel niet.
Voorlopig heeft wetenschap geen patent op werkelijkheid en waarheid.
Het is slechts een methode die achteraf gezien tot misschien enig nut heeft geleidt.
We must keep an open mind, but not so open that our brains fall out
Hans, je zegt We must keep an open mind, but not so open that our brains fall out
Volgens mij is dat juist wat we wel moeten doen.
Dat is het kantelpunt.
We zijn nooit op de maan geweest; we zijn nooit op mars geweest.
Het is nazi propaganda van Werner Braun.
Dus alle zogenaamde bezoekingen aan andere planeten zijn fake, fake en nogmaals fake.
En persoonlijk ga ik enorm twijfelen aan het beta gehalte van wie dan ook.
Beta lijkt ook religie te omarmen als het gaat om gelijk krijgen waar er geen gelijk te krijgen valt.
Maan en Mars lijken te zijn bezocht door dit soort van idioten.
Maan en Mars ZIJN nooit bezocht.
NOOIT.
Conclusie mag duidelijk zijn: Mars is interessant maar hoofdzakelijk geschikt voor onbemande verkenningsprojecten. Mensen hebben er eigenlijk niks te zoeken. We zullen het echt van onze eigen planeet aarde moeten hebben. Een alternatief is er niet, want de andere planeten zijn nog erger dan Mars en buiten ons zonnestelsel iets zoeken is leuk voor SF films, maar gezien de afstanden simpelweg onmogelijk.
Petra, die zijn er niet. Ze bestaan niet en hebben ook niet niet plaatsgevonden. Naast dat mensen er niets te zoeken hebben.
Het probleem wetenschappelijk verleggen is wat onze oplichters doen.
Als we de aarde moeten verlaten is dat hoogst waarschijnlijk omdat de zon ons er toe dwingt, als dat het geval is heb je aan Mars ook niks.