Eerder schonk ik aandacht aan het verschijnen van een nieuw magazine: ‘Gezond Verstand’ – een initiatief van Karel van Wolferen.
Karel vroeg mij een bijdrage te leveren over ‘ klimaat’.
Hierbij de tekst.
Als we geen haast maken met het klimaatbeleid dan wordt onze planeet getroffen door een catastrofale ramp, door de opwarming van de atmosfeer, veroorzaakt door de menselijke uitstoot van CO2 als gevolg van het verstoken van fossiele brandstoffen – olie, gas en steenkool. (Deze opvatting wordt vaak aangeduid als AGW: Anthropogenic Global Warming.) Een niet aflatende stroom van dit soort berichten heeft in de afgelopen jaren een officieel verhaal over klimaat geschapen dat waarschijnlijk door een meerderheid van mensen in het Westen voor waar wordt gehouden.
Eraan twijfelen leidt tot gefronste wenkbrauwen, of de beschuldiging dat je een complotdenker bent dan wel een klimaatontkenner! Maatregelen om met ‘duurzame’ energie die menselijke uitstoot van CO2 te verminderen, die duizenden miljarden euro gaan kosten, worden dan ook zonder discussie door Europese parlementen goedgekeurd.
Een mooi verhaal – dat verband tussen de door de mens veroorzaakte uitstoot van CO2 en opwarming. Maar het klopt niet. Geen enkel serieus onderzoek geeft reden om deze alomtegenwoordige aanname serieus te nemen en karrenvrachten van toekomstig belastinggeld op te offeren aan maatregelen. Ons wordt weliswaar steeds voorgehouden dat wetenschappers er een consensus over hebben bereikt, maar dat is een verzonnen verhaal, nog afgezien van het feit dat echte wetenschap nooit een product van consensus kan zijn.
Om te begrijpen hoe het idee van de mens via CO2 een gevaar vormt voor onze planeet, moeten we terug naar zo’n halve eeuw geleden. Maurice Strong, een hoge VN-ambtenaar, tevens een Canadese oliebaron en miljonair met een uitzonderlijk talent voor het organiseren van internationale conferenties en congressen speelde de hoofdrol in relevante ontwikkelingen. Hij was in 1972 voorzitter van de eerste grote internationale milieuconferentie in Stockholm. In die tijd stond de zorg om het milieu in het algemeen centraal. Van een dreigende opwarming door CO2 had nog niemand gehoord.
Als niet–gekozen hoge VN-ambtenaar kon Strong zich bijzondere opvattingen veroorloven. Hij beweerde bijvoorbeeld dat “eerlijk gezegd kunnen we op het punt komen dat de enige manier om de wereld te redden is dat de industriële beschaving instort”. Maurice Strong zag kans een al eerder geopperde gedachte dat de door de mens geproduceerde CO2 invloed zou hebben op de temperatuur van de planeet om te vormen tot een politiek wapen. Want vanaf het begin moeten zijn inspanningen bij de VN worden gezien als een politieke operatie.
Hij kreeg daarvoor de onmisbare steun van de Rockefeller-dynastie die hem als een protegé behandelde. De grote gangmakers achter het klimaatactivisme waren dus – heel anders dan veelal wordt voorgesteld – oliemagnaten en bankiers. Zij kwamen in beweging toen het idee van ‘peak oil’ in relevante discussies ging overheersen; het idee dat de olievoorraden binnen afzienbare tijd zouden opraken. Hun beweegredenen lagen voor de hand: ook in een toekomst zonder fossiele brandstof moesten zij er onder alle omstandigheden voor blijven zorgen om controle over energievoorziening te behouden.
Een gedachtespinsel groeide tot een hypothese waar financiële en zakenbelangen kolossaal potentieel inzagen. Dat bracht een geldmachine voort die miljoenen kon gaan verspreiden aan subsidies, toelages, en verdere financiële begunstiging aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen.
Het CO2-uitstoot verhaal vertegenwoordigd dan ook een van de ernstigste gevallen van corruptie van wetenschapsbeoefening in de geschiedenis. De hypothese wachtte op bewijs ervoor vanuit wetenschappelijke hoek. Echte klimaatwetenschap bestond niet als zodanig, maar er bestonden wel academische instellingen die zich met aanverwante zaken bezig hielden. Deze konden enorm gulle gaven verwachten indien hun wetenschappers op één of andere manier CO2–uitstoot konden verbinden met klimaatverandering.
De centrale rol voor deze politieke operatie was weggelegd voor een in 1988 opgericht netwerk plus denktank beheert door het VN milieuprogramma (UNEP) dat Maurice Strong in 1972 had opgezet – het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Eens in de vijf jaar inventariseert het IPCC de door vakgenoten beoordeelde (peer-reviewed) wetenschappelijke literatuur over klimaatverandering. Het publiceert deze bevindingen in twee uitgebreide rapporten, die dienen als vermeende wetenschappelijke onderbouwing van het derde, maar meestal als eerste gepubliceerde politieke rapport met aanwijzingen voor beleidsmaatregelen.
Het is belangrijk te beseffen dat het IPCC nooit geinteresseerd is geweest in het klimaat, maar uitsluitend in CO2 uitstoot. Het werd gesticht met de officiële opdracht om ‘De wetenschappelijke … informatie [te] beoordelen die relevant is voor het begrijpen van het risico van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.’ De schuld van de mens als bederver van de planeet moest centraal blijven. De zon en de door zonneactiviteit veroorzaakte fluctuaties van stralingen die een effect hebben op ons klimaat kwamen nauwelijks ter sprake. Als gevolg daarvan zijn de belangrijkere instellingen en geleerden die zich met de zon bezighouden nog altijd ernstig behoeftig aan personeel en fondsen. Als het aan de zon lag zou het geen zin hebben om fortuinen aan maatregelen te gaan uitgeven.
Het aanvankelijk grote succes van de IPCC, waardoor het een quasi monopoliepositie kon gaan innemen, werd gewaarborgd door wijdverspreide verwarring onder het publiek dat het ging om milieubescherming. Door in te spelen op het idee van morele verplichting kon de campagne tegen CO2 uitstoot een brede politieke beweging worden. Het is een ernstige misvatting gebleven dat deze beweging iets met het milieu uitstaande heeft.
Klokkenluiders en onafhankelijke wetenschappers die gehakt maken van de basis aanname hebben zich in grote getale gemeld. Maar een goed geoutilleerd propaganda-apparaat zorgt ervoor dat zij worden weggezet als prutsers en gevaarlijke ‘klimaat ontkenners’. Iedereen die zich met kritiek in de discussie mengt loopt gevaar van reputatieschade en mogelijk verlies van inkomen.
Niettemin is de reputatie van het IPCC ernstig aangetast door pijnlijke affaires. In recente jaren is veel te doen geweest over de zogenoemde hockeystick–grafiek. De (ijs)hockeystick-curve was een temperatuurreconstructie over de laatste duizend jaar. Zij liet een vrij vlak verloop zien tot rond 1900 (de steel) om daarna steil omhoog te schieten (het blad). Maar de goed gedocumenteerde middeleeuwse warmteperiode was weggemoffeld en boomringmetingen werden rond 1940 vervangen door thermometermetingen, waardoor de curve sterk opliep in plaats van te dalen. Het aan elkaar plakken van data die volgens verschillende methoden zijn verzameld, wordt in de statistiek als een doodzonde beschouwd.
In 1996 deed zich een nog ernstiger affaire voor. Door flagrante manipulatie vond een omslag plaats onder wetenschappers die eraan twijfelden of er wel zoiets als menselijke invloed op het klimaat kon bestaan. Het schandaal werd aan het licht gebracht door verschillende betrokkenen, waaronder Frederick Seitz, emeritus president van de Rockefeller University. In een brief aan de Wall Street Journal schreef hij over het net verschenen IPCC-rapport als
… niet de versie die is goedgekeurd door de bijdragende wetenschappers vermeld op de titelpagina. In mijn meer dan 60 jaar als lid van de Amerikaanse wetenschappelijke gemeenschap, inclusief mijn functie als president van zowel de National Academy of Sciences als de American Physical Society, heb ik nog nooit een meer verontrustende corruptie van het peer-reviewproces meegemaakt dan de gebeurtenissen die tot dit IPCC-rapport hebben geleid.
Belangrijke wijzigingen werden aangebracht nadat de betrokken wetenschappers elkaar hadden ontmoet en bijna allemaal ging het om de verwijdering van indicaties van ongeloof ten aanzien van menselijke invloed op het klimaat. De ontkenning dat dit wetenschappelijk kon worden vastgesteld was vervangen met de regel dat:
De hoeveelheid bewijs suggereert een waarneembare menselijke invloed op het mondiale klimaat.
Er is geen klimaatcrisis. De alarmerende opwarming bestaat alleen in de virtuele werkelijkheid van computer klimaatmodellen. De astronomische bedragen en verlies aan individuele vrijheid die de samenleving aan de mythe moet offeren, de landschap ontsierende wind turbines, elektrische auto’ s, en halvering van veestapels; het heeft allemaal geen enkel meetbaar positief effect.
***
Meld je aan voor een abonnement op Gezond Verstand.
Het ‘ontkennen’ zit kennelijk diep in mijn karakter verborgen.
50 jaar geleden. Aula van de school. Lezing over het toen recent uitgebrachte rapport ‘Grenzen aan de groei’ door de club van Rome.
Pure bangmakerij. Omdat wij mensen de aarde vervuilden zou het zonlicht niet meer op aarde komen. Er zou een acute ijstijd ontstaan. Zo rond het jaar 2000 waren we allemaal dood. De manier waarop het zou gebeuren zouden we nu een ‘hockeystick’ noemen.
Iets daarvoor had de dominee mij verwijderd uit de catechisatie. Mijn overdenkingen brachten de andere jongeren in verwarring. Het was ook het moment dat mijn -geweldige- ouders besloten de kerk de rug toe te keren. De IKON bestond inmiddels en maakte programma’s om van te kotsen.
Het eigenhaat prediken was begonnen. Valse schaamte over onze bevoorrechte positie in de wereld. De zondvloed en de hel.
50 jaar later. De mensheid is niet veel veranderd. We worden bang gemaakt voor het stijgen van de zeespiegel (in de polder doet de zondvloed het nog steeds goed), stikstof en corona. Daarbij moeten we ook nog bang zijn voor Poetin, Erdogan en Trump.
Het ‘ontkennen’ zit inderdaad diep in mij. Ik weiger bang te zijn voor al het bovenstaande. Ik ben ook niet bang voor mijn Turkse buren (aardige mensen) of mijn Roemeense schoondochter. Er zijn wel mensen waar ik een hekel aan heb. De angst en haat zaaiende valse profeten.
Wauw!
Beter heb ik ook mijn karakterologische eigenschap nog nooit zien verwoorden.
Ik heb een Spaanse schoonzoon, gelukkig een man met castagnetten!
Ja, zeg hallo! mag ik ook meedoen met de ‘ontkenners’? Ik heb dan wel geen Turkse buren en geen Spaanse, Roemeense of andere schoondochter maar wil graag bij het clubje.
Overigens beschouw ik de ‘believers’ als de échte klimaatontkenners; zij ontkennen dat het klimaat zomaar iets kan doen zónder dat de mens dat heeft ‘aangeslingerd’ of daar zelfs maar invloed op heeft.
(bij dat clubje wil ik dus niet horen)
Er is geen clubje voor jou vd beste
@Prometheus. Ik behoor ook tot de groep van dwarsliggers en twijfelaars omdat ik (wij) onze hersenen oftewel gezond verstand gebruiken. In familie, vrienden of kenniskring houdt ik mij meestal in, want er komen toch alleen maar gefronste wenkbrauwen!
Seitz in the Wallstreet Journal in 1996:
https://stephenschneider.stanford.edu/Publications/PDF_Papers/WSJ_June12.pdf
De mensheid heeft wee opties :
1) de nieuwe economische orde omarmen, waarbij ze, op basis van een niet bewezen AGW hypothese , de Green deal van Timmermans en Biden implementeert, een en ander met als gevolg in 2050 een nog nasmeulende aarde als gevolg van de groene economie die werd geimplementeerd en derhalve een maximale CO2 concentratie. In dit scenario is er weinig werkloosheid omdat er miljarden mensen werk hebben in die groene economie. Van klimaat-wetenschapper tot mijnbouwer tot scheepsbouwer tot Akzo Nobel tot bestuurders adviesburo’s tot journalisten tot , nou ja eigenlijk iedereen . Allemaal druk bezig met energie consumeren al hoppend over de aarde om de nobele missie van de groen aarde – het arcadië – werkelijkheid te laten worden.
∆s≥0
2) kiezen voor economische krimp als juiste antwoord op de aanslag op (natuurlijke )bronnen en voorraden energie:
De mensheid komt tot het inzicht dat @(1) volgen niet de juiste weg is : dat economische krimp het antwoord is op ‘ de problemen ‘ en dat we – als mensdom – heel erg zuinig zouden moeten zijn op de nog resterende bronnen, het milieu en de voorraden. In dat geval zou de groene economie met de klap van een meteoriet tot slitstand komen. Dan is de planeet voorlopig gered, maar zullen miljarden mensen werkloos zijn die alsdan om de schaarse bronnen en voorraden zullen vechten.
Voorwaar een Salomo’s oordeel .
Bert pijnse van der Aa
Met het eerste ben ik het eens.
Met het tweede niet. Dé maat voor de wereldwijd gewenste welvaart die wij hier in Nederland voor een deel genieten, is energie.
Goedkope energie maakt dat mogelijk. Velen in China en India hebben daar nog maar net aan geroken. Dat geld ook voor veel andere landen. In jouw scenario komen die landen en hun bewoners daar niet meer aan toe omdat je groei uitsluit. Zolang de wereldbevolking groeit is zowel groei als en betere verdeling van die welvaart essentieel.
Dat houdt vooral verbetering van technieken in. Voor mijnbouw en landbouw, voor stedenbouw en energietechniek. Maar evenzeer voor respect voor je natuurlijke leefomgeving. Uiteindelijk is die natuurlijke leefomgeving ons kapitaal. Helaas gaan we daar vaak nogal betweterig mee om.
“Dé maat voor … welvaart … is energie. Goedkope energie maakt dat mogelijk.”
En jij bent voor het peperdure kernenergie???
Zo duur dat geen enkele utility er brood in ziet…
Bas Gresnigt
Je vergelijkt continue appels met peren als je de kosten van de door jou geprezem renewables niet meetelt. Zoals daar zijn:
1. Back-up in de vorm van waterstof en de ermee gemaakte e-brandstof
2. Opslag in oude gasvelden of zoutkoepels en de eventuele schade voorzieningen die dat oplevert.
3. Waardeverlies van grondoppervlak omdat het niet langer geschikt is voor woningbouw terwijl we 1 miljoen woningen moeten bijbouwen in de komende 10 jaar.
4. Verlies aan de nog aanwezige natuurwaarden en het ermee samenhangende toerisme.
5. Verlies aan kwaliteit leefmilieu en biodiversiteit.
6. extra netwerkverzwaring.
Je eerste complete sommetje moet ik nog zien.
Maak die dus maar eerst en dan praten we verder.
Je overdreven riedel oven 1 miljoen doden door kernstraling mag je me besparen. Dat beschouw ik als propaganda.
Bas Gresnigt
Tjonge, tjonge, utility. Dan maak je indruk. Spreek je moers taal.
Peter,
1. KC’s hebben een vele malen duurdere back-up nodig omdat ze op onregelmatige momenten in een paar seconden stil vallen. Dat maakt dat ze:
– een draaiende reserve generator nodig hebben met dezelfde capaciteit als zijzelf;
– een over-gedimensioneerd hoogspanningsnetwerk nodig hebben om alle gebruikers in die seconde om te zetten.
2. Gasunie slaat al tientallen jaren een wintervoorraad geconditioneerd gas op in zoutkoepels zonder problemen of verzakkingen. Dit om het eventueel exploderen van hun conditioneringsfabrieken op te vangen. Geen enkele schade.
Die opslag kost praktisch niets.
3. KC’s bezetten samen met de benodigde kernafval opslag (COVRA Borssele), brandstof staven fabriek, de uranium verrijkings- en zuiveringsfabriek, de uranium mijn, meer dan 10x zoveel grond dan windmolens.
En het waardeverlies van die grond is groter….
Dan moeten we ook nog de grond die wordt bezet door gesloten KC’s, zoals Dodewaard, lang nadat ze zijn gesloten erbij tellen!
4. De natuur wordt nauwelijks gehinderd door windmolens (zelfs vogels niet ondanks de indianenverhalen).
Dat is veel erger bij KC’s (zie punt 3).
Bovendien zijn toeristen veel terughoudender bij KC’s e..d. ook al omdat die omringt zijn met 2-3 voudige hekken waartussen honden, e.d.
5. Dat is bij KC’s erger. Alleen al vanwege de massale hoge hekken.
6. Zoals hiervoor uitgelegd is dat bij KC’s een veel duurder punt.
Kortom je hebt gewoon ongelijk. Erken dat eens.
PS
Ik ben een trage typist en heb tijd tekort. Dus gebruik ik het woord utility omdat het veel korter is dan elektriciteitsmaatschappij en dus ook de lezer tijd bespaart.
Basje, je kletst weer eens als een kip zonder kop. Hier in Frankrijk ben je op afspraak zeer welkom om een KC te bezoeken en ja, ze zijn omringDDDDDD met hoge hekken om de jihadistische vrienden van GL en D66 buiten te houden.
Verder ga ik maar niet meer in op je andere punten; ik heb mensen met het syndroom van Down verstandiger dingen horen zeggen.
Bas Gresnigt
Al eerder heb ik aan je voorgelegd dat als het niet waait en de zon niet voldoende schijnt je niks hebt aan windturbines en zonnepanelen waar dan ook.
Als je meerdere kerncentrales hebt om te voorzien in al je energie, dan vallen die niet allemaal tegelijkertijd uit.
Je hebt nog nooit de moeite genomen daarop in te gaan. Dat lijkt me een opmerkelijk zwaktebod.
Verder meld je allen maar met natte vinger werk, kost bijna niets. En dat noem je rekenen? Je roept maar wat. Zoals gewoonlijk.
Als het niet waait en de zon niet voldoende schijnt, heb je een andere energiebron nodig: bv aardgas, biomassa, opgeslagen energie in batterijen op in de vorm van waterstof. Die aanvulling moet heel flexibel kunnen zijn in combinatie met het fluctuerende aanbod van zon en wind. Kerncentrales zijn bij uitstek NIET flexibel, die kunnen eigenlijk alleen continu draaien als basislast. Over 10 jaar is er waarschijnlijk zoveel zonne- en windenergie dat een kerncentrale helemaal niet meer in de energiemix past.
vG Met kerncentrales heb je helenaal geen wind en zon nodig en hoef je geen fratsen uit te halen om het net te stabiliseren.
Van Gelder, de totale zwakheid van je onzinverhaal is samengebald in het woordje “waarschijnlijk”, koffiedikkijkerij en wensdenken dus zoals gewoonlijk bij de klimaathysterici.
AnthonyF, als het je stoort mag je dat woord wegdenken.
AnthonyF, je schelden toont dat je geen argumenten hebt. Dus waarom geef je de ander dan niet eerlijk gelijk? Of ben je nog een puber?
vG: Je vergeet de rol die opgeslagen groene H2 gaat spelen. H2 opgeslagen in zoutkoepels (in Dld loopt een proef), lege aardgasveldjes, e.d.
Lange Dunkelfläutes kunnen t.z.t. gemakkelijk met brandstofcellen (onbemand, 60% rendement) worden opgevuld.
In tijden van overproductie (veel wind & zon) wordt de goedkope stroom in een onbemande PtG(H2) plant omgezet in H2 (rendement 90%) dat wordt opgeslagen in de zoutkoepel.
Eind resultaat wordt goedkoper dan hernieuwbare biomassa.
Hans: Zelfs France is op weg gegaan om veel meer wind en zon te installeren, en gaat dus zijn geliefde KC’s langzaam uitfaseren. De eerste 2 reactoren zijn dit voorjaar gesloten.
Dus andere centrales zullen die fratsen moeten uithalen omdat ook daar tijden komen dat wind en zon >100% van de behoefte produceren.
KC’s zijn te duur en worden veel te duur. Dat kan een land zich niet veroorloven als het nog concurrerend wil blijven tenzij die KC’s gaan parasiteren op de bevolking.
Peter: zie de paragraaf in response op vG hierboven.
Aan verdere cijfers heb je niets omdat je kennelijk een vorm van dyscalculie hebt.
“… meerdere kerncentrales … dan vallen die niet allemaal tegelijkertijd uit.”
Kijk naar Japan. Daar werden ze allen stilgelegd na de Tsunami…
Wat denk je dat een bestuurder doet wanneer een drone in een KC een massale release van radioactiviteit teweeg brengt. Wachten tot er nog een KC wordt aangevallen? En dan opnieuw verklaren dat het niet voorzien kon worden?
En dan de tienduizenden extra stralingsdoden proberen te verdoezelen? Japan had het geluk dat de wind daar 95% direct naar de oceaan blies. Desondanks:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27661055
http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/78218/1/9789241505130_eng.pdf
Schattingen; ~20.000 stralingsdoden: https://www.ippnw.de/commonFiles/pdfs/Atomenergie/Fukushima/WHO_data_predicts_between_22_000_and_66_000_incidences_of_cancer_in_Japan.pdf
Van Gelder
Blijkbaar ben je vergeten dat aardgas t.z.t. niet meer gebruikt mag worden en je dus toch de waterstoffabriek moet hebben om de jaarlijks voorkomende periodes zonder voldoende wind en zon door te komen. Dan heb je wel de totale gevraagde energie nodig. Zoals gewoonlijk bedien jij je weer eens van een afleidingsmanoeuvre.
Want het waait niet altijd wel ergens zoals je misschien in je stoutste dromen denkt.
Ook jij draait steeds om de hete brij heen. Géén berekeningen maar uitsluitend beweringen waarvan je weet dat ze volledig mank gaan. Net als die van Bas. Die van alles uit de kast haalt om iedereen angstig te maken voor kernenergie en daarom mateloos overdrijft en tevens alle bezwaren wegredeneert die anderen hebben tegen zijn speeltjes.
Alle energievormen hebben risico’s. Kernenergie kennelijk de minste.
Bas Gresnigt
Degene die aantoonbaar nog nimmer een sommetje heeft afgemaakt, verwijt de ander dyscalculie? Merkwaardig vluchtgedrag om niet te hoeven rekenen. En dat noemt zich ingenieur?
Blijkbaar leef je in een illusoire wereld. Toe maar. 20.000 geschatte stralingsdoden?
Lees je favoriete informatiebron er eens op na.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kernramp_van_Fukushima
Ik zal de laatste zijn die géén risico’s erkent die aan kernenergie kleven. Maar probeer die wel te zien in het perspectief van de andere vormen van energieopwekking.
Peter,
“… toch de waterstoffabriek moet hebben om de jaarlijks voorkomende periodes zonder voldoende wind en zon door te komen.”
Waterstof fabrieken om groene waterstof te maken worden overal gebouwd. Niet alleen in Dld maar ook door bijv. Shell/Eneco bij hun windpark “Holandse kust Noord”, Saoedi Arabië, enz.
Groen waterstofgas gaat grijs verdringen omdat het goedkoper wordt: https://www.theguardian.com/environment/2020/oct/03/green-hydrogen-from-renewables-could-become-cheapest-transformative-fuel-within-a-decade
Je beschuldiging “nog nimmer een sommetje afgemaakt” maakt duidelijk dat je het niet eens kunt zien wanneer iemand een sommetje heeft afgemaakt.
Bekijk de overleg pagina van je Wikipedia link. Dat maakt duidelijk dat pro-nuclear daar de scepter zwaait. Het gegeven dat ze de 2 medewerkers die om het leven kwamen vanwege ontploffing rangschikken onder “indirecte slachtoffers” spreekt ook boekdelen.
Zelfs de officiële bekendmaking van TEPCO dat een van haar medewerkers om het leven is gekomen door de straling wordt genegeerd.
Die propaganda is natuurlijk niet waardevoller dan de resultaten van gedegen wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in een peer reviewed wetenschappelijk tijdschrift of de verwachtingen van de WHO experts waaraan ik hierboven refereer…
Peter,
Japan heeft wel z’n conclusies getrokken na het ongeluk.
Voor het 2011 Fukushima ongeluk produceerde 38 reactors ~300TWh/a stroom,
in 2018 nog maar 9 reactors 50GWh.
Verdere restarts komen niet van de grond vanwege de publieke opinie.
Vanwege politieke redenen (tegenwerking utilities) wil wind en zon daar maar moeilijk van de grond komen, mede daarom hebben ze een flink aantal kolencentrales gebouwd.
Wellicht dat daar nu met de opkomst van floating wind een einde aan komt.
Overigens is het optimisme van de IAEA over de schade die de kernreactoren opliepen opmerkelijk.
Neem bijv. Onagawa-2
De IAEA commissie (met een “structures team” om het gebouw te beoordelen) concludeerde dat de ‘minor cracks’ de overall sterkte van het reactorgebouw niet aantastte.
Nader onderzoek van de eigenaar (Tokhoku Electric) concludeerde tot 1130 scheuren en een verlies van 70% van de sterkte van het reactorgebouw, zodat het niet langer in staat was om een aardbeving of tsunami te doorstaan.
Zegt wat over de waarde van de reviews die het oude Borssele met een enkele dome (de Belgische reactoren hebben een dubbele dome), tot de 10% veiligste reactoren verklaren…
Bas Gresnigt
Geef me dan minstens een verwijzing naar je volgens jou afgemaakte sommetje. Ik den k dat vele anderen daar ook belangstellend naar uitzien. of post het nog een keer. zo moeilijk is dat toch niet. Het feit dat je er zo schimmig omheen draait spreekt vooralsnog boekdelen.
Laat maar zien dat ik me vergis. of is het zo’n dubieus sommetje dat het zich niet opnieuw leent voor publicatie?
Als ik me vergis, Mea culpa.
Overigens gaat het er helemaal niet om dat er waterstoffabrieken gebouwd worden, maar wel op welk energiesysteem het betrekking heeft. Het is dus nodig als je energie met wind en zon op wilt wekken. De kosten moet je dan ook, minstens naar evenredigheid toerekenen aan wind en zon. Dat zijn volatiele systemen die de back-up van waterstof en de afgeleide e-brandstof nodig hebben.
Je verweer geeft overigens aan dat je die kosten wilt marginaliseren en er liefst niet bij wilt tellen.
Maar zonder telkenmale terug te vallen op je dagelijkse riedel over stralingsgevaar kom je er niet uit.
Ik wil best aannemen dat de risico’s groter zijn dan de kernenergielobby beweert, maar ook dan is het winnen van steenkool war Japan dan weer gebruik van gaat maken zoals je hierboven meldt, vele malen riskanter als de bron achter de link betrouwbaar is.
https://factory.fhj.nl/factcheck-in-china-overlijden-een-miljoen-mensen-per-jaar-aan-vervuiling-door-steenkool/
En dan heb je het alleen nog over China. Dat zet de zaak wel in een ander perspectief.
Misschien wordt er nog ooit een goed alternatief voor wind bedacht. Wat we nu hebben, vind ik in alle opzichten een aanfluiting.
Net als zonneakkers overigens.
Bas Gresnigt
Tel daar dan andere fossiele brandstoffen nog bij en neem dan de wereldwijde gevolgen van.
https://www.nu.nl/overig/5540774/who-wereldwijd-sterven-jaarlijks-7-miljoen-mensen-luchtvervuiling.html
De 7 miljoen, als het waar is, is dus 10% van de jaarlijkse sterfte.
Zo bekeken lijkt kernenergie zo gek nog niet.
Is het dan een reden om fossiele brandstof niet langer te gebruiken?
Nee, het lijkt me een reden om de technologie die voorhanden is te benutten en niet het kind met het badwater weg te gooien. Bij alles wat we doen als mens zit er een keerzijde aan. Blijkbaar heeft het tot nu toe zo uitgewerkt dat er zo weinig mensen overlijden dat de gemiddelde leeftijd van 36 jaar naar 80 jaar is opgelopen. En de wereldbevolking is opgelopen tot bijna 8 miljard.
Tel je zegeningen zou ik zeggen en verbeter de technieken die je gebruikt op alle fronten.
Peter,
“afgemaakte sommetje. Ik denk dat vele anderen daar ook belangstellend naar uitzien…”
Goed. Ik zal het eenvoudiger houden:
Een van de leugens, geventileerd door kernenergie voorstanders zoals de VVD e.a.:
‘met hernieuwbare halen we de klimaatdoelen niet, of niet snel genoeg.’ Een KC is daarvoor onmisbaar.
NL verbruikt nu 120TWh aan elektriciteit, waarvan ~25% uit hernieuwbare:
https://energieopwek.nl/ (linksboven 2020 invullen en scrollen naar onder)
Afgelopen 5 jaar is het aandeel met gem. 2.5%/jaar toegenomen, waarbij de laatste jaren een versnelling is opgetreden. Nu de eersten van de 750MW offshore windparken operationeel worden en zon+wind verder in prijs dalen mogen we, zoals gepland, een versnelling naar 3%/a verwachten (zoals in Dld zichtbaar).
Dat is dus een toename van de opwek door hernieuwbare met 3,6TWh/jaar.
Evenveel als de Borssele KC gemiddeld produceert.
Oftewel in termen van nucleair: De toename van hernieuwbare is gelijk aan het jaarlijks één Borssele KC opleveren.
Echter de bouw van één KC duurt (incl planning) 20jaar en kost een veelvoud aan overheidssubsidies…
Kortom het is veel zinvoller om meer geld in de uitbreiding van hernieuwbare te besteden.
Factor 2-10 meer waar voor ons belasting geld.
Aan de andere kant:
Bij de VVD geven ze ook vele tientallen miljarden weg in Brussel.
Rutte en de zijnen zijn dus goed in geld over de balk smijten.
Peter
“waterstoffabrieken … als je energie met wind en zon op wilt wekken … kosten … naar evenredigheid toerekenen aan wind en zon.”
Zoals Dld laat zien hebben we die pas nodig als het aandeel wind+zon >50% is. Immers in Dld produceert wind+zon ~40% en daar hebben ze die nog steeds niet nodig. Ze plannen in 2024 te starten met de uitrol (hebben wel al >20 proef fabrieken).
En hier hebben we met de WKK installaties van de tuinders (produceren >25% van alle elektriciteit) een flexibele bron die gemakkelijk kan bijspringen.
Die PtG plants moeten er dus pas zijn tegen ~2030. Tegen die tijd zijn die onbemande plants en wind & zon ruim (>50%) in prijs gedaald.*)
Die plants werken alleen als er overproductie is dus de stroom op de beurs <2cnt/KWh kost = gemiddeld 1cnt/KWh (we hebben dan ook wat meer negatief prijzen; zie Dld).
Bij een rendement van 40% (PtG-Opslag-GtP)**) en een inkoop van 1cnt/KWh, produceren die plants dus voor 2,5cnt/KWh+ kosten equipment.
Die kosten kun je schatten op een paar cent. Dus dat betekent dat de via PtG-opslag-GtP geproduceerde stroom <6cnt/KWh gaat kosten.**)
De GtP plants gaan produceren tijdens Dunkelfläutes = ~10% van de tijd. Als de gem. prijs van wind+zon dan ~3cnt/KWh is, en de afname is constant dan leidt tot een stijging van 10% van de gemiddelde prijs = 3,3cnt/KWh….
Altijd nog heel ver onder de kostprijs van nucleair…
_______
*) zie ook: https://www.theguardian.com/environment/2020/oct/03/green-hydrogen-from-renewables-could-become-cheapest-transformative-fuel-within-a-decade
**) De PtG plants draaien ook om H2 te produceren voor de chemische industrie e.a. Ze hebben dus een veel hoger benuttingsfactor met hun rendement van tegen de 90%.
GtP gaat middels brandstofcellen zoals in bijv. de Hyundai Nexo auto. Rendement 60%.
Opslag in zoutkoepels of lege aardgasvelden is uitermate goedkoop.
Peter
“Tel je zegeningen … en verbeter de technieken die je gebruikt op alle fronten.”
Juist daarom moeten we niet terugvallen op een 60jaar oude techniek zoals kernenergie waar in al die jaren niets belangrijks aan is verbeterd, alleen meer beveiligingen. Terecht gezien de 1% kans op calamiteiten met gigantische vernietigende gevolgen.
“Tel daar … fossiele brandstoffen bij… de wereldwijde gevolgen … wereldwijd-sterven-jaarlijks-7-miljoen-mensen-luchtvervuiling”
Daarom moeten we de overgang niet laten vertragen door met dure kernenergie te beginnen die ook nog een veel te lange bouwtijd heeft.
De 7 miljoen, als het waar is, is dus 10% van de jaarlijkse sterfte.
“Zo bekeken lijkt kernenergie zo gek nog niet.”
Als de wereld zou draaien op kernenergie, wat niet kan gezien de U voorraden, dan hebben we meer stralingsdoden dan die 7 miljoen.
“Is het dan een reden om fossiele brandstof niet langer te gebruiken?”
Ik heb het niet over gebruik van fossiele brandstoffen.
De Japanners wel, die hebben de gevolgen gezien van kernenergie en doen de voor hen optimale keus: kolencentrales.
Henk dJ
Welke waarheid? De gelovige “waarheid die je hier steeds ventileert.
In je stukje hierboven heb ik er niet één kunnen ontdekken. De enige waarheid is dat het gemeten CO2 gehalte gemeten op Mauna Loa is gestegen. Waardoor blijft nog steeds de vraag. Dat boskap daar een aandeel in heeft mag duidelijk zijn. Evenals het beton dat massaal gestort wordt t.b.v. landschap- en leefmilieuvervuilende windturbines. En natuurlijk dat het door fossiele brandstofgebruik uitgestoten CO2 niet meer door de opgestookte bossen wordt opgenomen. Het worden er namelijk steeds minder. Dat allerlei andere organismen daar óók hun invloed op hebben moge ook duidelijk zijn. Wat allerminst duidelijk is hoe de natuur als geheel daarop reageert. En dan kom jij met Stips aandragen als het ultieme bewijs?
En dan kom jij als antwoord op de vraag om een grafiek die over meerdere glacialen en interglacialen moet aantonen dat de huidige geconstateerde opwarming uitzonderlijk is met een grafiekje over de laatste 12.000 jaar. Dat is nou kersenplukken.
De vergroening is geconstateerd. Mogelijk als te verwachten reactie van de natuur op méér CO2 van welke oorsprong dan ook.
Maar in Nederland gaan we boompjes trekken op de grote stille heide. Omdat alarmisten het beter weten?
@ Peter,
“Onze” Henk is inmiddels weer een jaartje ouder, maar heeft kennelijk zijn streken nog niet afgeleerd. Zo te zien heeft hij een reactie geplaatst waar jij hem op hebt aangesproken en kennelijk vond ook Hans L. het zo wel weer welletjes.
Willem77
Had hij een steekhoudend argument? Of viel hij weer in herhaling van de aanbidding van de klimaatwijzen?
Het wil maar niet komen dat eigen verhaal. Het blijft bij verwijzingen. Je moet wát als je het niet zelf durft te beredeneren.
Aan de leiband lopen blijft gemakkelijker.
“correct uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek.”
Dat is dus de kern van het klimaatprobleem.
Beste Hans Erren,
Dus als ik je tien papers geef, ga je me uitleggen wat er in elke van die tien papers mis is?
Daar staat een belangrijke regel.
(Het is belangrijk te beseffen dat het IPCC nooit geinteresseerd is geweest in het klimaat, maar uitsluitend in CO2 uitstoot.)
De rest kan ieder zelf invullen.
Als er gelogen word zal uiteindelijk een keer de waarheid naar boven komen.
Met het bovenstaande stuk heeft Hans Labohm zich weer overtroffen. De boodschap is duidelijk: het is zinloos om hier een discussie aan te gaan over AGW, Hans Labohm steek toch zijn vingers in zijn over.
Dan pakt Roy Spencer van UAH het een stuk slimmer aan. Dat is een echte klimaatwetenschapper, én klimaatscepticus. Maandelijks wordt de globale temperatuur berekend op basis van satellietgegevens. De metingen zijn begonnen in december 1978, enkele jaren nadat duidelijk was geworden dat klimaatverandering wel eens een belangrijk issue zou kunnen worden.
https://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/
De satellietgegevens laten een voortgaande opwarming zien. Daarin wijken ze niet af van wat er aan de grond gemeten wordt. De gemiddelde opwarming is 0,14 graden per decennium. Als we dat extrapoleren tot het jaar 2100 dan is er nog eens 1,12 graden bij gekomen. Op het noordelijk halfrond en boven land gaat het sneller dan op het zuidelijk halfrond en boven de oceaan. De oceaan loopt achter. Dat betekent dat de huidige temperaturen nog lang niet in evenwicht zijn met de huidige CO2-concentraties. Klimaatverandering is een heel traag proces, wat nog lang doorgaat wanneer de oorzaak is weggenomen. Dat geldt met name voor de opwarming van de oceanen en het smelten van ijskappen. Hoe ver dat laatste zal komen zal pas over enkele eeuwen duidelijk worden.
over = oren
De temperaturen zullen nooit in evenwicht komen we leven niet in een precisie machine.
Jullie zien het verleden niet meer.
Ik weet niet of je het gelezen heb dat die befaamde wetenschappers nu weten hoe de ijstijd en ook de kleine ijstijd is ontstaan.
Dit proces is nu aan de gang, net zo als in het verleden, het begon met smeltend ijs.
En daar hebben ze nu juist de bewijzen voor gevonden.
Hardmatige bewijzen, geen hypothese.
Trouwens nog een opmerking, de satellieten van Nasa kunnen de zeespiegel stijging bij India niet nauwkeurig meten, en dit is bewezen omdat ze daar nog oude getijden meters gebruiken.
Dus hoeveel waarde moet ik aan al die meetgegevens geven?
Weet je nog wat Martijn een keer geschreven heeft over die twee groepen die beide met verschillende satellieten werkten, een nieuwe en een oude, en beide verschillende reeksen naar boven toverde?
Welke klopt nu?
De oude waar ze zich al heel lang op baseerde of de nieuwste?
De boel maar weer glad strijken lijkt me, daar zijn die wetenschappers top in.
Bart,
Ik ben van mening dat je voorbij gaat aan het feit dat er ontzettend veel cycliciteit bestaat in het klimaatsysteem en in de natuur in het algemeen. Is het reeel om te extrapoleren?
Bij extrapoleren over 80 jaar vallen in ieder geval de korte cycli weg, zoals El Nino en zonnevlekken. Die middelen dan wel uit. Rond 2015 was het bij klimaatsceptici zoals Hans Labohm en Rpy Spencer gebruikelijk om te roepen dat er al heel lang geen opwarming meer was. Dan begonnen ze met de piek van El Nino in 1997/1998. Daarna kwam er een nog hogere piek, en was de stagnatie (‘hiatus’) in één keer weggewerkt. Als we nu naar de meetreeks vanaf 1978 kijken dan is er eerder een versnelling van de opwarming dan een vertraging te zien.
Langer lopende cycli zijn veel minder duidelijk. Misschien iets van de zon, maar dan zou je daar toch een terugkerend patroon in willen zien. De komende decennia wordt er een iets verminderde zonkracht verwacht. De opwarming kan daardoor verminderen. Maar als de zon daarna weer de oude sterkte heeft komt er een versnelling van de opwarming en zijn we terug bij af.
Op dit moment is de toenemende hoeveelheid CO2 voor zover ik weet het belangrijkste en best voorspelbare signaal. Of het op wereldschaal lukt om de uitstoot terug te dringen is natuurlijk zeer de vraag. In Europa lukt het een beetje, in andere gebieden gaat de uitstoot juist omhoog.
Bart,
Er worden altijd grote woorden gebruikt, zoals unprecedented warming etc, maar op basis van het geologische verleden maken wij vandaag de dag niets abnormaals mee. Het gaat altijd om wat komen gaat. Ik sluit me aan bij je uitspraak dat het warmer wordt (op menselijke schaal) en het kan heel goed dat dat nog lang aanhoudt, met ups en downs. Niemand die het weet.
Ook eens met je dat de korter lopende cycli op pakweg decenniale schaal uit te middelen zijn. Langer lopende cycli zijn ook aan de orde weten we vanuit de historie maar is nog onvoldoende begrepen, omdat onvoldoende bestudeerd. Het kan heel goed zijn dat deze cycli de variaties die we zien volledig sturen. Kan ook zijn de extra CO2 dat voor een deel doet. Maar men roept dat CO2 de enige variabele KAN zijn, omdat men het bestaan van andere invloeden negeert en uitsluit van het modelleren.
Nu een vraag van mij: in de menselijke geschiedenis heeft de wereldwijd gemiddelde temperatuur een range aan waarden gehad. 13, 14, 15 of 16°C bijvoorbeeld, ik noem maar wat. Men wil graag een laag CO2-gehalte, maar welke temperatuur wil men nu eigenlijk graag zien? En wat zegt ons of die specifieke temperatuur het meest gunstig is?
“Nu een vraag van mij: in de menselijke geschiedenis heeft de wereldwijd gemiddelde temperatuur een range aan waarden gehad. 13, 14, 15 of 16°C bijvoorbeeld, ik noem maar wat. Men wil graag een laag CO2-gehalte, maar welke temperatuur wil men nu eigenlijk graag zien? En wat zegt ons of die specifieke temperatuur het meest gunstig is?”
De gemiddelde wereldtemperatuur is ook maar een getalletje. Het is bijna overal natuurlijk anders, als is het maar door het dag-nacht ritme en door de seizoenen. Voor het aanduiden van klimaatverandering gebruikt men daarom niet de absolute temperatuur, maar de anomalie: de afwijking van de temperatuur vanaf een bepaald moment. Is het dan erg als er een afwijking ontstaat?
Het punt is dat het dan niet alleen bij de temperatuur blijft. Ook andere dingen gaan veranderen: het neerslagpatroon, de luchtstroming, de windkracht, de ijskappen, de zeespiegel. Voor nomaden zou het allemaal niet zo veel uitmaken. Die trekken gewoon naar een plek waar het klimaat gunstig is. Maar wij hebben steden, landbouwgebieden, drinkwatervoorzieningen, infrastructuur en allerlei dingen die je niet zo maar even verplaatst.
Het gaat dus niet om het het eindresultaat van de klimaatverandering, maar om het feit dát het verandert met een zekere snelheid. Dat betekent dat we ons dan steeds aan nieuwe omstandigheden moeten aanpassen. Als dat heel langzaam gaat kan dat nog wel tot op zekere hoogte. Hoewel zich dan wel extremen voor kunnen doen die tot dan toe niemand heeft meegemaakt. Vervelender is het als zich sprongsgewijze veranderingen voordoen, zoals zeestromen die veranderen of een snel afsmelten van ijskappen.
Misschien wordt alles d’r wel beter van.
We hebben volgens de geleerden al ca. 1 tot 1,2°C anomalie achter de rug en er is nog niet veel veranderd.
We hebben een dynamische planeet en volgens mij hoort dat ook zo.
420.000 jaar geleden was het zoveel warmer op aarde dan nu dat er geen tot vrijwel geen ijs was op de Zuidpool.
Er zijn gigantische studies geweest om te onderzoeken hoe dergelijk warme -gevolgd door koude- periodes zijn ontstaan.
De antwoorden waar de wetenschap mee komt variëren van schommelingen in de temperatuur van de zon, de baan van de aarde om de zon met daarbij de stand van de aardas, tot effecten op de aarde zelf, die weer variëren van de samenstelling van de atmosfeer tot vulkanische activiteit.
Niet één van deze mechanismen kan als bewezen worden beschouwd. Het is allemaal hypothese.
Ik herhaal hetgeen ik al zo vaak heb aangegeven. Duurzaamheid betekent dat 8 miljard mensen er ook in de toekomst water, voedsel, kleding, een woning, onderwijs en gezondheidszorg is. CO2 uitstoot is hierbij slechts één facet, en naar mijn persoonlijke inschatting beslist niet de belangrijkste. Dat bijvoorbeeld door de maatregelen voor het inperken van corona de honger in de wereld toeneemt is een veel groter probleem. Geldt ook voor de woestijnvorming door verkeerd landbouwgebruik. Dit laat de documentaire van Marijn Poels op uitstekende wijze zien.
Bart Vreeken
Het gaat niet om de opwarming, maar om de oorzaak ervan. Daar blijft het naar gissen. Met een dergelijk bewijs zou je bij elke deugdelijke rechtbank die van wetten uitgaat, vrijuit gaan.
Bart, toch, over:
Ter lehringe ende vermaeck nogmaals de wetenschap en de lengte van de Mississippi door Mark Twain:
Ofwel extrapoleren is niet erg wetenschappelijk. We zijn natuurlijk al lang vergeten dat het Ministerie van Waarheid een halve graad afkoeling heeft verdonkeremaand tussen 1940 en 1980. We weten dat het de CO2 niet kan zijn en daarmee is de A uit de AGW. En die halve graad komt vanzelf weer, het klimaat is nog altijd in cycli gegaan en er is niets dat er op wijst dat het nu anders is.
Het Ministerie van de Waarheid. Dat klinkt heel Harry-Potter achting. Gebeurt er iets wat ik niet weet? Wel weet ik dat het knmi een kleine aanpassing heeft gedaan in de data van voor 1950. Daar was hier veel over te doen. Het ging om 0,1 à 0,2 graden.
Leuke anekdote over de Mississippi!
Ministerie van waarheid:
nl.wikipedia.org/wiki/1984_%28boek%29#Ministerie_van_Waarheid
Toch wel een dingetje in algemene ontwikkeling wanneer je 1984 van Orwell en Brave New World van Huxley niet kent. In mijn tijd was dat verplichte kost.
Die halve graad hebben we het over gehad:
climategate.nl/2015/09/de-kleine-ijstijd-van-1945-1974/
climategate.nl/2015/10/mysterieuze-verdwijning-van-een-halve-graad/
Maar voor degenen die de wereld moeten redden is niets te dol.
André Bijkerk, je ziet toch echt spoken.
Meer dan die correctie van 0,1 à 0,2 graden is er niet. De gemiddelden uit de periode tot 1950 zoals die in 2014 operationeel waren zijn identiek aan aan de cijfers zoals die in de vijftiger jaren al gepubliceerd werden.
Voor de maximumtemperaturen is het verschil groter, vooral voor een aantal jaren zoals 1947. Daar komt het effect op de hittegolven vandaan.
Bart
Kijk nog eens even naar fig 4 van Angell en Korshofer 1978, onderste grafiek tinyurl.com/y3voxrh2
Als ik daar met de natte vinger een trendlijn moest tekenen dan begon die net boven +3 in 1957 en eindigde net onder -2 in 1977 (blauwe lijn)
sciencetalks.nl/wp-content/uploads/2019/03/korshoven-05.png
mwaah, niet overdrijven, geen delta van 5 hoor André
https://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/from:1957/to:1977/mean:4/plot/hadcrut4gl/from:1957/to:1977/trend
Slip of the pen, 0,5 sorry, van +0,3 naar -0,2 Het ging immers om een halve graad en dan moet je echt ook even hier kijken:
sciencetalks.nl/wp-content/uploads/2019/03/korshoven-05.png
En de met office heeft nooit uitgelegd waarom ze die 0,3 van die 0,5 hebben weggepoetst.
O, het gaat dus over de wereldgemiddelden. Daarin heeft zich tussen 1940 en 1975 een daling voorgedaan. Die zit nog gewoon in de belangrijkste data reeksen, ik zie niet wat daar verdwenen is.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/20200324_Global_average_temperature_-_NASA-GISS_HadCrut_NOAA_Japan_BerkeleyE.svg
Wel is het inmiddels helemaal overruled door de sterke stijging na 1975.
Arme gehersenspoelde
Onmogelijk om 0,1 en 0,5 graden uit elkaar te houden. Het is droef.
Bij André stopt de wereld in 1977 en begint ie in 1957. Tja, wat moet je er mee?
Ps André, weet je hoe vaak Roy Spencer zijn dataset heeft moeten corrigeren? Dat was gewoonweg noodzakelijk.
Het is één groot complot, André, en de hele wereld doet mee, zie de link in (Bart Vreeken 7 okt 2020 om 23:04).
Als we stoppen met het gebruik van het woord “klimaatcrisis” en overstappen op “fossiele brandstoffen” is er wel een crisis. Het moet wel bekend zijn dat het ongebreidelde gebruik van fossiel eindigend is.
En laat ze daar nou juist tijd genoeg voor hebben, en begin dan maar vlug met kerncentrales bouwen voor alle zekerheid, mochten er tegen de tijd dat het klaar is betere uitvindingen gedaan zijn hoef je ze niet op te starten.
Er word zoveel geld hier naar de maan geschopt dat dit er ook nog wel bij kan.
Hans, de mens is eerder weg van de aarde dan dat de fossiele brandstoffen op zijn. Het hoogstepunt van de beschaving ligt achter ons. Zet de tv maar eens aan.
Arjan, dat valt wel mee, maar dan moet je je niet alleen baseren op de Nederlandse TV en andere media. De ontwikkelingen in de Arabische wereld t.a.v. de normalisatie van de betrekkingen met Israel zijn zeer hoopgevend, en ja, ene Trump heeft daar zeker een stevig aandeel in, maar dat zal je mw. Kaag nooit horen zeggen.
Nederland is echt volkomen verrot. Neem simpel het gebrek aan moed om keihard op te treden tegen hersenloze ettertjes die BOA’s, politieagenten enz. lastig vallen.
Je moet voor de aardigheid hier in Frankrijk eens uithalen tegen een brandweerman of politieagent; kan je lachen.
De brandweer in Parijs heeft 2 pelotons, totaal 60 man, in dienst die gewapend zijn met pistoolmitrailleurs (Famas) om in geval van nood zelf te kunnen optreden tegen het gespuis.
Volgens mij ligt anarchie op langere termijn op de loer. Het vermogen van de mens om zich op knappe en democratische wijze te organiseren lijkt af te nemen. Het gemiddelde IQ neemt af. Meer en meer zaken worden gedomineerd door emobeleid i.p.v. gezond verstand. Denk je dat we het nog vele eeuwen uithouden…? Ik hoop van wel hoor. Ook hier is wellicht cycliciteit te verwachten haha.
Maar ik voorspel dat we eerst met z’n allen één grote Volksrepubliek China worden.
Hans
De grote vraag is alleen wanneer. En dan gaf de club van Rome niet de uitkomst waar we nu tegen aan kijken. Net zo min als Malthus dat deed en ook Ehrlich zat er naast. Geen rekening gehouden met de ontwikkelingen die techniek mogelijk maakt.
Verstandig opgaan met grondstoffen lijkt me raadzaam. En het ordentelijk opruimen van de rommel die je maakt ook.
Mijn probleem is nu, dat we nogal wat rommel maken in de vorm van kort functionerend en landschap- en leefmilieuvervuilend energietuig.
Goed stuk!
Het is heel belangrijk dat geregeld herhaald blijft worden wat de achtergrond van de klimaatbeweging is. Ons collectief geheugen is namelijk erosiegevoelig. De initiele opdracht was niet om klimaatwetenschap te beoefenen. De opdracht was om slechts het effect van antropogene emissies te belichten of te fabriceren. Je kunt uit een complex chaotisch systeem niet het effect van één enkele variabele distilleren middels mathematische wijze, met een nauwkeurigheid die recht doet om ook maar enige conclusie uit te kunnen trekken.
Niks geen goeie intenties maar een pad vol misleiding, bedrog, groepsdenken en beoefenen van pseudowetenschap. En natuurlijk geldt ook hier dat velen uit de community wel degelijk oprecht de juiste intenties hebben en hun sommetjes integer maken. Echter, velen zullen zich niet realiseren dat ze ten prooi zijn gevallen aan een uiterst kostbare wetenschappelijk dwaling. De wereld kan hun kunde beter gebruiken voor het aanpakken van andere, reeele, problemen.
We zijn niet op weg om minder te consumeren, zuiniger te worden – o.a. middels technische vooruitgang – en milieuproblemen aan te pakken. In plaats daarvan zijn we op weg op meer grondstoffen op te graven, meer land te gebruiken, meer ecosystemen te verstoren, meer afval te produceren en de energievoorziening duurder, onbetrouwbaarder en minder efficient te maken. Ten koste van andere behoeften.
Denk goed na aan wie u uw stem toevertrouwd in maart.
O o, het is weer een duivels complot… Zijn het de Illuminati, QAnon of deze keer weer een ander geheim genootschap?
van_Gelder,
Het zijn De Believers….
Maar misschien heb je een punt: in feite staan de uitkomsten van de gevestigde klimaatwetenschap los van hun intenties.
Mijn, en dat van velen, grote bezwaar is dat er bovenmatig veel gewicht wordt toegekend aan de uitkomst van modellen. Een model, elk model, heeft slechts een voorspellende waarde als het gevalideerd is. En dat is heel wat anders dan de reactie die op deze uitspraak ongetwijfeld gaat komen.
van Gelder
Ooit gehoord van goed begrepen, maar voor anderen desastreus eigenbelang. En dan lopen zonder dat er sprake is van een “duivels complot” meteen alle belanghebbenden te hoop. In de verwachting een graantje mee te pikken. Van omroep tot off-shore bedrijf. Van bank tot belegger in “groene beleggingen”.
Arjan Duiker,
De modellen zijn gebaseerd op waarnemingen en worden ook steeds bijgesteld op basis van actuele waarnemingen. Hoe wil je de toekomstige impact van klimaatverandering inschatten zonder modellen?
Peter van Beurden,
Wat voor belang hebben klimaatwetenschappers, anders dan de best mogelijke kennis over het klimaat te leveren?
van Gelder
Alle zgn. bewijs is indirect bewijs. Samengebracht door “wetenschappers” die belanghebbende landen vertegenwoordigen.
Alles steunend op vele verschillende disciplines. Iedereen die zijn discipline verbindt aan een paper over klimaat, kan zich een klimaatwetenschapper noemen.
Het gaat dus niet om of je gegevens uit ander onderzoek kunt inpassen in de veronderstelling dat CO2 uitpakt in de atmosfeer zoals verondersteld wordt, maar nog steeds niet is bewezen en zoals eerder een opponent opmerkte, wellicht nooit bewezen zal worden. We zijn het eens over een minstens tijdelijke opwarming hier in Nederland. En misschien wel wereldwijd.
Over het waardoor verschillen we ernstig van mening. Jij volgt de mainstream, ik zit op de lijn van Svensmark en Shaviv.
Beide zijn we blijkbaar gelovigen van een andere klimaatkerk.
Heyden,
Dan zou ik zeggen vertrek na klimaatveranda, daar zijn jullie onder gelijkgezinden.
Dan zijn jullie helemaal in jullie element.
Is toch zonde van jullie tijd om hier de mensen te willen bekeren wat niet gaat lukken.
Net zo als Bas, hij kan nog 1000 keer zijn pleidooi komen doen, vandaag heb ik zijn ware aard ondekt, ik weet nu genoeg.
Ik wil hier nogmaals oproepen om niet meer te reageren op trollen.
Laat Hans gewoon zijn werk doen en laten wij verder als heren onder elkaar verder gaan.
Iedere reactie op een trolbericht is zonde van de tijd.
Discussie gevolgd op NPO-NOSradio1 rond 11:15 uur vanochtend op de autoradio. Stelling was dat NIET iedere complotdenker een gekkie is, want de geschiedenis staat bol van de bewezen politiek gedreven complotten. Opvallend en herkenbaar was dat de aanwezige NOS-vertegenwoordiger toch wat reserves had, vooral omdat de NOS regelmatig (op de sociale media) wordt uitgemaakt als onderdeel van een complot van voornamelijk linkse nieuwsselectie, wat deze NOS-vertegenwoordiger niet echt kon waarderen, omdat het volgens hem niet waar is.
Ik herken dat wel degelijk, van voornamelijk linkse nieuwsselectie, ook de NOS hun stelligheid over de schuld van de mens van de aanstaande 5 voor 12 klimaatcatastrofe die ons allen staat te wachten, het aanwakkeren van de klimaathysterie, het door de NOS totaal weren van kritiek op de Parijs/EU klimaatdoelstellingen, maar ook weren van alle kritiek op het in Nederland gevoerde heilloze klimaat- /energie beleid. Als het geen politiek gedreven complot is bij de NOS (onze 100% gesubsidieerde staatsomroep namens alle belastingbetalers) dan is het wel ongehoorde eenzijdige gepolitiseerde nieuwsgaring
https://www.climategate.nl/?s=NOS
Vandaag bekend geworden. Het Europese parlement wil naar 60% CO2 reductie in 2030.
Wij kunnen roepen wat wij willen, maar de Politici sturen ons de afgrond in. Dit treintje wordt niet meer tegengehouden, ze zijn daar in het parlement knettergek.
@Theo42,
En als je dan nagaat dat de EU, 4 Balkan landen er bij wil hebben stond vandaag in de krant, en ja alleen om nog sneller klimaat nutraal te worden.
Deze moeten dan gesubsidieerd worden door de EU om dit te verwezenlijken.
Wie zou dat allemaal bekostigen?
Als je dan na gaat dat ze het ziekenfonds weer willen gaan versoberen, en de eerste hulpposten in kleinere ziekenhuizen willen gaan opheffen, dan vraag ik me af of de burger door blijft slapen.
De ziekenhuizen in iedergeval niet, die zijn al alarm brieven naar het ministerie aan het sturen, Weert neemt het voortouw, althans de krant.
Ik kan dat allemaal niet meer normaal noemen wat heden allemaal aan het gebeuren is.
De EU is in feite een oligarchie. Heeft niets meer van doen met democratie.
We moeten het lidmaatschap opzeggen en lid worden van de EFTA.
Dan houden we toegang tot de EU markt maar zijn af van die autocraten in Brussel.
Bas Gresnigt
Voor de variatie zijn we het eens een keer eens. Dat lucht op…
@Hans Labohm
Ik heb op cafe Weltschmerz het interview met Karel van Wolferen over het oprichten van zijn opinieblad (bijna helemaal) beluisterd.
Ondanks dat hij professor en journalist was, vind ik zijn verhalen vaak schurken aan complottheorieën. Het zal wel aan mij liggen dat ik daar te dom voor ben, of te weinig kennis van zaken, maar als ik daarin niet alleen sta, dan zou ik me toch ernstig achter de oren krabben alvorens ik voor zijn blad een stuk zou schrijven.
Zo’n beetje hetzelfde gevoel heb ik bij Ongehoord Nederland en bij Baudet. Alhoewel zij/hij goede punten hebben/heeft, denk ik vaak: “is dat nou wel zo verstandig om dat te zeggen?”
Ik hoop voor je dat ik het mis heb.
Beste Leon Driessen,
Wellicht voorbarig, maar censuur begint daar waar men van mening is of het verstandig is om iets te zeggen. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en moet altijd beschermd worden. Men kan ook de discussie met de sprekers aangaan waarom en wat zij bedoelen met hun uitspraken. Dan gaat duidelijk worden wat er met hun uitspraken juist of onjuist blijkt te zijn.
Jezelf telkenmale afvragen of het verstandig is om iets te zeggen, neigt al naar onderwerping, en waar staat dat ik niets mag zeggen over zaken die schijnbaar belangrijk zijn??
Simpel voorbeeld. Na maanden van droogte gaat het eindelijk regenen, klimaatgebeuren of iets wat jaarlijks gewoon plaats heeft?
Wij beweren dan in het westen dat het een gevolg van klimaatverandering is, maar in delen van Afrika is dit al decennia lang de gewoonste zaak ter wereld. Wie paniek wil zaaien kan dit al doen met een gewone regenbui.
En neen, ik ga geen antwoord formuleren voor Hans Labohm maar dit is gewoon wat bij mij opkwam na het lezen van uw stukje tekst.
@Max X,
Dat heb je goed verwoord en daar is het ook juist waar het mis begint te lopen.
Je schets daar een paar goede voorbeelden van.
Vooral democratie en onderwerping, zaken waar je je goed tegen moet wapenen.
Bij het laten verdwijnen van het referendum had heel Nederland al op de kop moeten staan.
Veel te veel mensen zeggen we kunnen er toch niets aan doen, ze doen toch met ons wat ze willen.
Met die instelling ben je al verloren, een teken van zwakte.
Leon Driessen
Bij gebrek aan een tegengeluid vind ik het welkom dat er een tegengeluid komt. Zowel op TV als in de gedrukte media. Mogelijk dat het elkaar aanscherpt en waar nodig corrigeert. Nu is het grotendeels koekoek eenzang. Als je wat dat betreft een portie ergernis nodig hebt, kijk dan naar de NPO. Dat ik deze site bezoek is voornamelijk door de buitengewoon eenzijdige berichtgeving elders en de vergaande oppervlakkigheid.
Beste Léon
Misschien moeten we even bijpraten over complotten. De vraag is of er enig bewijs daarvan is. Neem nu Operatie Northwoods. nl.wikipedia.org/wiki/Operation_Northwoods Voor veel meer detail zie ook de engelse versie.
Het betreft een voorstel van de CIA in 1962 voor het doen van terroristische aanslagen en om daar dan Castro van Cuba de schuld te geven, met het doel om de Amerikaanse bevolking te bewegen om een invasie van Cuba te eisen om de daders op het matje te roepen. Die tactiek staat bekend als valse vlag operaties en daarvan zijn vele voorbeelden. Kennedy verbood de operatie, maar hij was een bijzondere president. Andere presidenten hadden alleen maar een go hoeven te geven. Het punt is hier dat er een precedent is voor valse vlag samenzweringen.
In Operatie Northwoods staat bij een voorstel tot aanval op een eigen schip de zinsnede: “Remember the Maine”. Dat was een oorlogschip dat in 1889 spontaan explodeerde in de haven van Havanna en wat aanleiding was voor de Spaans-Amerikaanse oorlog over Cuba en.wikipedia.org/wiki/USS_Maine_(1889) Er staat dus zocveel als: ook de Maine was een complot, een valse vlag operatie. Er zijn dus ook echte precendenten
Als je dan Operation Northwoods op 911 projecteert, dan klopt er ineens heel veel en daarom zijn er mensen die zich niet aan de indruk kunnen onttrekken dat ook 911 een valse vlag is. En ik zou niet weten hoe je het tegendeel zou kunnen bewijzen.
Oh ja je kunt altijd roepen: je bent een complotdenker. Een prachtige kuiskout.
@Reageerders.
Zoals ik al aangaf ben ik misschien te dom of heb ik te weinig kennis van zaken om het allemaal te snappen wat Van Wolferen verkondigt, maar het komt bij mij allemaal nogal ongeloofwaardig over wat hij verteld. Alsof er een hogere macht bezig is ons allemaal te fucken. Een beetje ‘cabal’achtig.
Ik zal nog even met een voorbeeld toelichten met wat ik precies bedoel. Aan tijdje terug was er bij Ongehoord Nederland een gesprek met die ‘graancirkeldeskundige’ van Janet van Ossebaard. Die bezigt, naast graancirkelsprookjes ook nog allerlei complottheoriën mbt. 5G, Corona, cabal en wat zo meer. Zo’n dame kun je toch niet geloofwaardig vinden? En als je dan op zo’n site eens een ècht serieus en geloofwaardig artikel wilt publiceren, dan wordt je gelijk in het rijtje van wappies geschoven, want Van Ossebaard …..
Kortom, kijk uit waar je je publicaties naar toe stuurt, want voor je het weet wordt je met zo’n argument afgeserveerd.
Overigens ben ik met jullie eens dat een tegengeluid altijd erg welkom is en een ieders mening telt. Censuur is voor een kritisch debat uit den boze.
@Prometheus. Ik behoor ook tot de groep van dwarsliggers en twijfelaars omdat ik (wij) onze hersenen oftewel gezond verstand gebruiken. In familie, vrienden of kenniskring houdt ik mij meestal in, want er komen toch alleen maar gefronste wenkbrauwen!
@UH,
Kun je gelijk zien hoe de eenzijdige propaganda machine voort dendert.
Goed dat dit forum zijn best doet om de burger een inzicht te geven wat dit EU beleid inhoudt.
Hoe ze straks en ook nu al systematisch verarmd gaat worden, stukje voor stukje gaat dit in zijn werk, en opeens zitten ze midden in de ellende.
Drank maakt meer kapot dan je lief is, de EU maakt alles kapot.
@Bart Vreeken7 okt 2020 om 17:07 Bart, het ligt duidelijk anders. Sowieso is het een doodzonde om een gehomogeniseerde reeks te koppelen aan een niet-gehomogeniseerde, want dan meet je met twee maten. Lees dan ook dit: https://www.climategate.nl/2019/03/het-raadsel-van-de-verdwenen-hittegolven/
KNMI weigert discussie en inzage.
Hetzler, het aan elkaar koppelen van meetreeksen is juist het doel van homogenisatie. Doet Roy Spencer ook gewoon hoor.
Jeroen Hetzler, als je die gehomogeniseerde gegevens van De Bilt maar niks vindt dan kijk je toch lekker naar de niet-gehomogeniseerde gegevens? Niemand houdt je tegen. Het maakt allemaal niet zo veel uit. Het verschil is maar een piepklein stukje van de totale opwarming sinds 1900.
Hier onder de oorspronkelijke gegevens van De Bilt
1901-1940
http://www.logboekweer.nl/Temperatuur/Original/DeBilt_Temp1_original2010.pdf
1941-1980
http://www.logboekweer.nl/Temperatuur/Original/DeBilt_Temp2_original2010.pdf
Het een discussie over niks, maar het wordt steeds weer opgerakeld door Climategate.nl om het niet over de echte opwarming te hoeven hebben.
Uit de reacties van vandaag blijkt dat er eerder al een bijdrage van HenkdJ is geweest, maar die is kennelijk verwijderd zonder discussie met “falsifieerbare uitspraken”, zoals Kees le Pair recent voorstelde
PS ik zie nu geen reactie op HenkdJ meer. Dus die reactie is nu ook weg, of ik heb me vergist.
Vergeet mijn reactie van gisteren 23:32. De reactie waar ik op doelde is Peter van Beurden 7 okt 2020 om 08:57, die begint met “Henk dJ”. En nu is ook de post van Henk dJ 7 okt 2020 om 22:33 verdwenen. Die is dus ook verwijderd zonder discussie met “falsifieerbare uitspraken”, zoals Kees le Pair recent voorstelde.
Zou iemand hier eens kunnen uitrekenen hoeveel kerncentrales we wereldwijd nodig zouden hebben als de gehele wereldbevolking dagelijks evenveel lulkoek op het internet plempt als de traag typende en in tijdnood verkerende gresnigt.
Eén keer netto en één inclusief alle onnodige reacties op zijn klimaatpsalmen en energiegezangen.
Ik denk dat je je een hoedje schrikt.