Auteur: Judith Curry
Vertaling: Martien de Wit.
Mijn overdenkingen over 10 jaar Climategate en gedachten over mijn overwegingen van 5 jaar geleden.
Vorige week deed een e-mail van Rob Bradley me denken aan mijn vorige blogpost The legacy of Climategate: 5 jaar later. Dat bericht was het laatste in een reeks berichten bij Climate Etc. sinds 2010 over Climategate; voor de hele verzameling berichten, zie [link] Het herlezen ervan was een knaller uit het verleden.
Terwijl ik Climategate nog steeds noem in interviews, is de algemene reactie die ik krijg ‘geeuw . . . oude koek . . . dus 2010 . . . de wetenschappers werden allemaal vrijgesproken . . . de wetenschap heeft bewezen robuust te zijn’. Ik had niet eens aan een ’10 jaar later’ post gedacht tot Rob Bradley’s e-mail.
Nu zie ik dat, in ieder geval in het Verenigd Koninkrijk, het tienjarig bestaan nogal groot lijkt. We zien nu al enkele analyses gepubliceerd in de mainstream media:
The Guardian – Climategate 10 jaar later: Welke lessen hebben we geleerd?
The Spectator – James Delingpole: My finest hour. (Pagina niet meer beschikbaar)
Twee schril verschillende perspectieven. Hoewel ik persoonlijk vind dat het artikel van Delingpole een uitstekende analyse is, zou het me niet verbazen als de ‘establishmentmedia‘ in het Verenigd Koninkrijk de geschiedenis willen herschrijven en de ‘blaamzuivering‘ in beton willen gieten, vooral via deze één uur durende BBC-special Climategate: Climategate: Science of a Scandal, die op 14 november werd uitgezonden.
Volgens Cliscep (ik weet niet zeker wat de bron van deze informatie is) werden McKitrick en McIntyre beiden geïnterviewd voor deze BBC special, maar blijkbaar werd McKitrick er helemaal uitgeknipt. Laten we eens kijken hoe ze McIntyre knippen en monteren.
Van blaam gezuiverd?
De mainstream media en de Climategate-wetenschappers zelf bepleiten volledige vrijspraak door de verschillende ‘onderzoeken’. Maar werden ze vrijgepleit?
Er was geen vrijpleiting door enige objectieve analyse van de verschillende onderzoeken. Ross McKitrick legt dit alles uit in zijn artikel Understanding the Climategate Inquiries:
“Het bewijsmateriaal wijst op enkele duidelijke conclusies.
1. De wetenschappers die betrokken waren bij de e-mailuitwisseling manipuleerden bewijsmateriaal in IPCC- en WMO-rapporten met als gevolg dat de lezers, waaronder beleidsmakers, werden misleid. Het divergentieprobleem werd verborgen door gegevens te verwijderen om ‘de daling te verbergen’. De panels die de kwestie in detail onderzochten, met name het panel van Muir Russell, waren het erover eens dat de grafiek ‘misleidend’ was. De belachelijke poging van de Penn State Inquiry om een geval van het verwijderen van gegevens te verdedigen en het splitsen van andere gegevens om een divergentieprobleem te verbergen, brengt hun bewering dat ze de kwestie hebben onderzocht alleen maar in diskrediet.
2. Phil Jones gaf toe e-mails te hebben gewist, en dat lijkt erop gericht te zijn om openbaarmaking te voorkomen van informatie die onderworpen is aan de Vrijheid van Informatie wetten en hij vroeg zijn collega’s om hetzelfde te doen. Het onderzoek heeft met deze kwestie geknoeid ofwel de andere kant opgekeken.
3. De wetenschappers uitten privé meer twijfels of onzekerheid over de wetenschap in hun eigen professionele geschriften en in hun interacties met elkaar dan ze in rapporten van het IPCC of de WMO, die bedoeld waren voor beleidsmakers, mochten vermelden. In plaats van de wetenschappers hiervoor te bekritiseren, werd in de onderzoeken (met name in het Lagerhuis en de Oxburgh-onderzoeken) het verbazingwekkende standpunt ingenomen dat zolang wetenschappers in hun academische papers en onder elkaar twijfels en onzekerheden uitten, het voor hen aanvaardbaar was om die onzekerheden te verbergen in documenten die voor beleidsmakers waren opgesteld.
4. Wetenschappers hebben individueel of onder één hoedje spelend, stappen ondernomen om de toegang tot gegevens of methodologieën te blokkeren om extern onderzoek van hun werk te voorkomen. Dit punt werd door de Commons Inquiry en Muir Russell geaccepteerd, en de auteurs werden vermaand en aangemoedigd om hun gedrag in de toekomst te verbeteren.
5. De onderzoeken waren grotendeels niet in staat om de kwestie van het blokkeren van publicaties of het intimideren van kranten en tijdschriften te behandelen. Maar academici die de e-mails lazen, konden het tribalisme aan het werk zien. In vergelijking met andere wetenschapsgebieden komt de klimatologie er kinderachtig uit te zien, corrupt en in de greep van een handvol zelfbenoemde poortwachters en pestkoppen.
Is de wetenschap voor wat betreft de huidige bezorgdheid over de klimaatverandering deugdelijk? Veel mensen, te beginnen bij de leden van de Britse House of Commons Science and Technology Committee, hadden gehoopt dat deze vraag tijdens het onderzoek zou worden beantwoord. In de media wordt vaak beweerd dat de onderzoeken de wetenschap bekrachtigen. Maar de realiteit is dat geen van de onderzoeken de wetenschap daadwerkelijk heeft onderzocht. Het ene onderzoek dat zogenaamd was ingesteld om dit aan te pakken, namelijk dat van Lord Oxburgh, opereerde in feite onder een andere opdracht, ondanks meerdere beweringen van de UEA dat het een wetenschappelijk herbeoordelingspanel was.
In de loop van de vijf beoordelingen werden enkele klachten onderzocht en bevestigd, zoals het probleem van de geheimhouding van gegevens bij de CRU en het misleidende karakter van de ‘hide the decline’-grafiek. En de IAC heeft voldoende ernstige kritiek op het IPCC-proces geuit om de bezorgdheid te onderbouwen dat de organisatie ondeugdelijk is met het oog op een evenwichtige, strenge wetenschappelijke beoordeling. Maar veel andere zorgen werden niet geuit, of zijn door de kieren tussen de onderzoeken heen geglipt, of werden terzijde geschoven na ontvangst van de eerste CRU-reacties.
Steve McIntyre’s Briefing, ingediend voor de verdachten in één van Mann’s rechtszaken, behandelt de belangrijkste wetenschappelijke aspecten met betrekking tot Michael Mann’s gedrag en hockeystick-onderzoek:
“Nog voor de openbaarmaking van de Climategate e-mails, werden talrijke publieke zorgen geuit over het gedrag van Mann. Zorgen over het onderzoek van Mann waren er ook bij inbegrepen:
– Mann’s geheime gebruik in een document uit 1998 (“MBH98”) van een algoritme dat gegevens verzamelt voor hockey-stickvormige series. Het algoritme was zo krachtig dat het ‘reconstructies’ in de vorm van een hockey-stick kon produceren op basis van automatisch gecorreleerde red noise. Mann’s weigering om dat algoritme bekend te maken, duurde zelfs tot een rectificatie in 2004.
– Mann’s falen om negatieve verificatiestatistieken in MBH98 te tonen. Mann heeft ook geen resultaten gearchiveerd die de berekening van de negatieve statistieken mogelijk zouden maken. Uit de e-mails van Climategate bleek later dat Mann deze informatie als zijn ‘vuile was’ beschouwde en een medewerker van de Climatic Research Unit (“CRU”) vroeg om de informatie achter te houden voor potentiële critici.
– Mann’s misleidende beweringen over de ‘robuustheid’ van zijn reconstructie van de aanwezigheid/afwezigheid van boomring chronologieën, inclusief het niet volledig openbaar maken van berekeningen met uitsluiting van twijfelachtige gegevens van de gestripte bast van bristlecone dennen.
– Het schrappen door Mann van het laat 20ste eeuwse deel van de Briffa-temperatuurreconstructie in figuur 2.21 van het derde evaluatierapport van het IPCC (2001) om de scherpe daling ervan te verbergen, in kennelijke reactie op de bezorgdheid dat het tonen van de gegevens ‘de boodschap zou afzwakken’ en ‘voer zou geven aan de sceptici’. Mann’s nadruk in 2004 dat geen enkele onderzoeker op dit gebied ooit, voor zover wij weten, het thermometerrecord op een reconstructie heeft ‘geënt’. Maar later bleek dat in één cijfer voor de omslag van het jaarverslag van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van 1999 het temperatuurrecord niet alleen op de verschillende reconstructies was geënt – en in het geval van de Briffa-reconstructie was vervangen door de eigenlijke proxy.
– Mann’s geheime enting van temperatuurgegevens voor ‘Mike’s Nature truc,’ een manipulatie van gegevens die inhield: (1) het enten van het temperatuurrecord na 1980 op de proxy-reconstructie tot 1980; (2) het ‘afvlakken’ van de gegevens; en (3) het verkorten van het afvlakkingsschema tot 1980. ”
Vrijspraak? Zuivering van blaam? In de verste verte niet. Maar is dit alles nog wel relevant? “de wetenschap is verder gegaan. . . onafhankelijk geverifieerd. . . 97% consensus. . . 8 warmste jaren sinds Climategate’ . . . enz.
Dus was dit alles ‘belangrijk’, in het grotere geheel der dingen? In de periode 2001 tot ~2012 is het publieke debat over klimaatverandering toegenomen en weer afgezwakt net als de bekendheid van de hockeystick: In het IPCC TAR (2001) was de hockeystick prominent aanwezig, waardoor het publiek zich realiseerde dat er iets ongewoons aan de hand was; de beroemde presentatieversie van de hockeystick in de documentaire van Al Gore uit 2006; eind 2009 droeg Climategate bij aan het ontsporen van het UNFCCC COP15-resultaat; en gaf in 2010 de doorslag voor het stranden van de Waxman-Markey Bill (uitstootbeperking en emissiehandel) in de VS-senaat.
Sinds ongeveer 2014 is het publieke debat over klimaatverandering minder ‘wetenschappelijk’ geworden, waarbij economie, sociale rechtvaardigheid en rauwe politiek centraal staan.
Hebben klimaatwetenschappers iets geleerd van Climategate?
Moet Climategate er in de toekomst toe doen? Alleen als wetenschappers er niet in slagen om de juiste lessen te leren.
Ten tijde van Climategate schreef ik een essay over de geloofwaardigheid van klimaatonderzoek. Ik stelde vier belangrijke kwesties aan de orde: gebrek aan transparantie, klimaattribalisme, de noodzaak tot een betere analyse en communicatie van de onzekerheid, en betrokkenheid met ‘sceptici’ en critici van ons werk.
Destijds was ik nogal verbaasd over het feit dat de ‘leiders’ van de klimaatwetenschap (afgezien van de klimatologen die zich verdedigden) er niet in slaagden om hierover publiekelijk uitspraken te doen en enig leiderschap te tonen.
Interessante inzichten in de ‘leiderschapsleegte’ ten tijde van Climategate worden onthuld door een deel van de e-mails van het CEI [link] uit de eerste helft van 2010, waarbij wetenschappers die betrokken zijn bij Climategate e-mails en anderen, die worden beschouwd als de wachters van de ‘vlam’ van het IPCC, zoals bijvoorbeeld Michael Oppenheimer, Steve Schneider, Gabi Hegerl, Eric Steig, Kevin Trenberth.
Het is zeer interessant om te zien waar ze zich in de nasleep van Climategate zorgen over maakten. Ze probeerden te begrijpen waarom Climategate nieuwswaardig was, en ze waren vooral bezorgd om zichzelf te beschermen tegen dezelfde dingen die de Climategate e-mails onthulden: aanvallen op de reputatie van wetenschappers, ‘sceptici’ die vermeldingen krijgen in de mainstream media, de publieke perceptie van de geloofwaardigheid van wetenschappers, hoe het publiek te overtuigen dat AGW (Anthropogenic Global Warming) ’echt’ is met 3 dia’s in 10 minuten en de top 10 lijst van ontkenners-fouten.
Steve Schneider stelt scherpzinnig:
“Een megahittegolf deze zomer is drie orden van grootte meer waard in de PR-oorlog – jammer dat we moeten wachten op willekeurige gebeurtenissen, omdat het bewijs niet meer lijkt te werken in de mainstream media.”
In mijn post-Climategate essays, wees ik voor de klimaatwetenschap de weg uit dit moeras. Hoe werd dit ontvangen door de klimaatwetenschappers? Michael Lemonick’s follow-up essay Waarom ik over Judith Curry schreef in zijn artikel Klimaatketter: Judith Curry jut haar collega’s op, geeft de volgende inzichten:
“Gewoon door Judith Curry’s standpunten een respectvolle uitstraling te geven, heb ik al beschuldigingen geuit dat ze onverantwoordelijk is – en het is terecht om de vraag te stellen of het een slecht idee is om haar een soort platform te geven.
Ik stel vast, zoals je zult zien in Scientific American, dat de heftige reactie van klimaatwetenschappers, hoewel volkomen begrijpelijk, zou kunnen lijken op de gewelddadige reactie van het menselijke immuunsysteem op sommige bacteriën en virussen – een reactie die soms schadelijker is dan de oorspronkelijke microbe.”
Gezien de enorme inzet en de ernstige structurele problemen rond de beoordeling van klimaatwetenschap en -beleid die uit Climategate naar voren waren gekomen, lijken deze zorgen van de klimaatwetenschappers kleingeestig en naïef, om nog maar te zwijgen van het contraproductieve ‘sluiten van de rijen‘ dat de situatie nog erger maakte.
Het is duidelijk dat enig leiderschap dat de klimaatwetenschap uit dit moeras zou kunnen trekken, van buiten de gemeenschap van klimaatwetenschappers zou moeten komen en dat ook de oprechtheid van buiten de klimaatwetenschap moet komen. Klimaatwetenschap werd vervolgens een belangrijk onderwerp op het gebied van wetenschaps- en technologiestudies, wetenschapsfilosofie, sociale psychologie, recht, statistiek, computerwetenschap en communicatie.
De bredere instellingen die klimaatwetenschap ondersteunen hebben na Climategate enkele verbeteringen doorgevoerd:
– De IAC-evaluatie van de IPCC door de VN heeft geresulteerd in enkele verbeteringen van de IPCC-praktijken inzake evaluatie, belangenconflicten en beoordeling van de onzekerheid.
– Elitetijdschriften vereisen nu dat gegevens openbaar worden gemaakt en dat er ook belangenverklaringen worden afgelegd.
Aan de andere kant:
– Politiek correcte en ‘woke’ universiteiten zijn vijandige plaatsen geworden voor klimaatwetenschappers die niet voldoende ‘politiek correct’ zijn.
– Beroepsverenigingen hebben hun integriteit aangetast door beleidsverklaringen te publiceren waarin wordt gepleit voor emissiereductie en het marginaliseren van onderzoek dat niet in overeenstemming is met de ‘partijpolitiek’.
– De poortwachtersrol van de elitetijdschriften is mijns inziens erger geworden, hoewel de overvloed aan nieuwe tijdschriften het voor iedereen mogelijk maakt om zo’n beetje alles ergens te publiceren.
Het belangrijkste langetermijneffect van Climategate op klimaatwetenschappers lijkt te zijn geweest dat er een aureool om Michael Mann’s hoofd is gezet vanwege zijn ‘slachtoffer’-status, waardoor hij op een assertieve manier iedereen die het niet met hem eens is, kan aanvallen.
Culturele verschuivingen
De sociale cultuur rond de klimaatverandering is de afgelopen 10 jaar en zelfs de afgelopen 5 jaar ingrijpend veranderd.
10 jaar geleden waren de klimaatblogs zeer invloedrijk – de grote vier waren WUWT, Climate Progress, Real Climate en Climate Audit. Climate Progress (later Think Progress) is nu ter ziele – wat is er in vredesnaam met Joe Romm gebeurd? Climate Audit heeft een zeer laag activiteitenniveau. Real Climate publiceert berichten in een rustig tempo (ongeveer hetzelfde tempo als Climate Etc.). Alleen WUWT heeft zijn tempo van publiceren en zijn invloed behouden.
Op dit punt heeft Twitter de klimaatblogs bijna volledig overschaduwd; dit is in de afgelopen 5 jaar in een stroomversnelling geraakt. Ook zijn er nu enkele organisaties zonder winstoogmerk die schrijvers hebben ingehuurd over het klimaatonderwerp, met name Carbon Brief.
Verder hebben een aantal klimaatwetenschappers en wetenschappers op aanverwante gebieden nu ofwel regelmatige columns in de reguliere media (Roger Pielke Jr en Michael Schellenberger in Forbes zijn opmerkelijke voorbeelden), ofwel ze schrijven frequent opiniestukken (bijv. Michael Mann).
Communicatie over klimaatwetenschap is een grote prioriteit geworden in de klimaatwetenschap, hoewel wat als wenselijk en professioneel beoordeeld wordt, vaker propaganda is dan ‘wetenschap om te informeren’.
In de tijd van Climategate werd de publieke verdediging van het klimaatbeleid door klimaatwetenschappers over het algemeen afgekeurd, en slechts enkele hooggeplaatste, gerenommeerde wetenschappers durfden dit te doen (bijv. Jim Hansen). Op dit moment zijn er zeer veel klimaatwetenschappers/activisten, en een dergelijk activisme lijkt een opmaat naar professioneel succes te zijn.
Wat betreft de belangengroepen en denktanks aan beide zijden, lijken de conflicten van tien jaar geleden tussen de milieubeschermingsgroepen (bijv. Greenpeace) en de libertaire groepen (bijv. CEI, CATO) op dit punt bijna vreemd te zijn. Met uitzondering van Heartland, GWPF en de nieuw gevormde CO2 Coalitie, hebben de libertaire groeperingen geen bemoeienis meer met de klimaatwetenschap (zelfs het al lang bestaande programma bij CATO met Pat Michaels bestaat niet meer).
In plaats daarvan hebben we Extinction Rebellion en de Sunrise Movement aan de ene kant, en de gele hesjes en gerelateerde bewegingen aan de andere kant. Dit zijn populistische bewegingen (hoewel blijkbaar met grote financiële steun, vooral voor Extinction Rebellion). Het zombie-gedoe van de Extinction Rebellion maakt me nostalgisch naar de relatieve rationaliteit van Greenpeace versus CEI.
‘Sceptici’ worden tegenwoordig over het algemeen gedefinieerd door half-kritische AGW-aanhangers (bijvoorbeeld klimaatgevoeligheid aan de onderkant van het IPCC-bereik), een focus op historische en paleo-datarecords, en een focus op natuurlijke klimaatvariabiliteit. Sceptici halen vaak de IPCC-rapporten aan. Skeptici zijn over het algemeen voorstander van kernenergie en aardgas, maar betwijfelen de snelle uitbreiding van wind- en zonne-energie en biobrandstoffen.
Wetenschappers aan de ‘warme’ kant van het spectrum denken dat het IPCC oude koek is en te conservatief/voorzichtig (zie het nieuwe boek van Naomi Oreskes); kortom, onvoldoende alarmerend. De ‘gealarmeerde’ wetenschappers richten zich op het toeschrijven van extreem weer aan AGW (met inachtneming van de ‘wijsheid’ van Steve Schneider), en ook op het genereren van onwaarschijnlijke scenario’s van enorme hoeveelheden zeespiegelstijging. Als gevolg daarvan wordt de consensus van de 97% minder vaak ingeroepen.
Een dergelijk paniekzaaierij door de klimaatwetenschappers heeft tot ontsteltenis van diezelfde klimaatwetenschappers tot doemdenken geleid – de situatie is zo slecht dat we allemaal gedoemd zijn, dus waarom zouden we nog moeite doen?
Er is ook een groeiende tweedeling tussen de ‘Boomers’ en de ‘Millennials/GenZ’. Aan de ‘sceptici’ kant is er een algemene schaarste aan jongere wetenschappers, met het zwaartepunt van de massa wetenschappers in de leeftijd van 60 en 70 (en zelfs ouder).
Aan de ‘gealarmeerde’ kant is er een gestage stroom van jongere wetenschappers, gevoed door propaganda in K-12 en het inhuren van praktijken en professionele beloningen in de universiteiten. Sommige van de jongere wetenschappers vinden dat Michael Mann te conservatief en onvoldoende ‘woke‘ is en zich niet bekommert om de doelstellingen van sociale rechtvaardigheid. Deze recente uitwisseling via Twitter was bijzonder verhelderend:
Mann:
“Ik deel haar (Klein’s) bezorgdheid over elk van deze maatschappelijke problemen, maar ik vraag me af of het niet mogelijk is om de klimaatverandering aan te pakken zonder alles wat ons plaagt op te lossen. Mijn zorg is dit. Het opzadelen van een klimaatbeweging met een waslijst van andere waardige sociale programma’s brengt het risico met zich mee dat de nodige aanhangers (bijvoorbeeld onafhankelijken en gematigde conservatieven) die zich zorgen maken over een bredere agenda van progressieve sociale verandering, van zich vervreemden. De pessimist in mij twijfelt er ook aan dat we hebzucht en intolerantie binnen het komende decennium zullen elimineren”.
Dit leidde tot de volgende reacties:
Blijkbaar heeft dit een 15 uur durende tweetstorm van Mann uitgelokt.
P.S.: Ik sta aan de kant van Mann in dit specifieke geschil.
‘Cancel culture‘ is ook booming, maar dit is niets nieuws in de klimaatwereld; de Climategaters plus Naomi Oreskes waren pioniers op het gebied van cancel-cultuur in relatie tot klimaatwetenschappers of iemand anders die niet langs de partijlijn zit (alhoewel de partij zich nu opsplitst tussen boomer alarmisten en de Millennials). Ten tijde van Climategate werden de boycotacties uitgevoerd via de ‘achterkanalen’ (bijv. e-mails); tegenwoordig worden ze in het openbaar uitgevoerd op Twitter. Van Hayhoe tot Mann op Twitter naar aanleiding van een recent gepubliceerde paper:
“Ik maak me ook zorgen omdat ik een aantal afwijzingen heb gekregen die dit aanhalen. Heb je er met Tom over gepraat?”
Sociale rechtvaardigheid is een belangrijke drijfveer geworden in het klimaatbeleid (bijvoorbeeld de Green New Deal), die het klimaatbeleid steeds meer inhaalt in haar doelstellingen.
‘Boomer‘ Mann heeft hier de meer verdedigbare positie. Ja, elk beleid moet voorkomen dat de situatie van benadeelde personen verslechtert. Maar de ontelbare problemen van sociale rechtvaardigheid proberen op te lossen door middel van klimaat/energiebeleid is een recept voor het bereiken van niets voor allebei. Dus Mann en ik zijn het eens over dit onderwerp (zie het gekibbel hierboven met Holthaus).
Met al deze veranderingen zul je opgelucht zijn om te horen dat Climategate verder leeft in talloze rechtszaken die Michael Mann heeft aangespannen in verband met kritiek op zijn gedrag met betrekking tot de hockeystick. De meeste van deze rechtszaken slepen zich voort sinds ze ongeveer 8 jaar geleden werden ingediend (hoewel Mann zijn rechtszaak tegen Tim Ball heeft verloren). Met deze rechtszaken is het niet te ontkennen dat de gevolgen van Climategate nog steeds spelen.
Waar gaat het debat over de klimaatverandering heen?
Ik zal dit gedeelte inleiden met een citaat uit het recente artikel van Delingpole:
“Op dit moment lijkt de strijd tegen deze nonsens vrij hopeloos. Maar wij sceptici hebben ten minste twee dingen aan onze kant – tijd en economie. De tijd doet ons een plezier door te laten zien dat geen van de alarmerende voorspellingen van de doemdenkers uitkomen. De economie – van de black-outs in Zuid-Australië, veroorzaakt door een te grote afhankelijkheid van hernieuwbare energiebronnen (ook wel onbetrouwbaar genoemd), tot de huidige rellen en demonstraties van Frankrijk en Nederland tot Chili over het groene beleid van hun regeringen – suggereren dat het gezond verstand uiteindelijk zal zegevieren. Maar verdorie, het kost wel tijd, nietwaar?
Ik zal Delingpole’s gevoelens wat verder uitbreiden, door deze extra zaken die uiteindelijk kunnen bijdragen aan een rationele uitkomst, op te nemen:
– Energietechnische realiteiten: zie voor een prachtig overzicht Michael Kelly’s recente essay Energy Utopias en Engineering Realities.
– Groeiende bezorgdheid over de betrouwbaarheid en veiligheid van energie, bijvoorbeeld de recente ervaring van Californië met massale stroomonderbrekingen en stroomstoringen in Australië.
– Het klimaat zelf; zelfs met het bijzondere 2016 (zie dit recente overzicht van Ross McKitrick), houden de temperaturen geen gelijke tred met de CMIP5 voorspellingen.
– Op een gegeven moment zijn een golf van La Niña-gebeurtenissen, een verschuiving naar de koude fase van de AMO, verhoogde vulkanische activiteit, effecten van een zonneminimum en een ander ‘hiaat’ onvermijdelijk; een soort van het omgekeerde van waar Steve Schneider op zat te wachten.
– De meeste CMIP6 klimaatmodellen zijn nogal irrealistisch geworden, met een meerderheid die waarden van ECS heeft die hoger zijn dan 4,5 graad C en die sinds 1950 slecht werk leveren bij het simuleren van de temperaturen; dit maakt het moeilijk om hun 21ste eeuwse projecties serieus te nemen.
Ideeën die echt irrationeel zijn verdwijnen uiteindelijk als de realiteit weer doorbreekt, maar we hebben in de afgelopen honderd jaar zeker gezien dat dergelijke ideeën, beleid en politiek nog decennialang bestaan. Misschien dat het informatietijdperk, het internet en de sociale media dit proces zullen versnellen.
Wat is er mis met het huidige klimaat- en energiebeleid? Dit citaat uit 2013 van Hans von Storch vat het samen:
“Helaas gedragen sommige wetenschappers zich als predikanten, die tot de mensen preken. Wat deze benadering negeert, is het feit dat er veel bedreigingen in onze wereld zijn die tegen elkaar moeten worden afgewogen. Als ik met mijn auto te hard rijd, kan ik niet zomaar het stuur opzij schuiven zonder eerst te kijken of ik in plaats daarvan recht op een menigte mensen afga. Klimaatonderzoekers kunnen en mogen dit proces van afweging van verschillende factoren niet uit handen van de politiek en de maatschappij nemen”.
Een verstandige aanpak om de kwetsbaarheid voor extreme weersomstandigheden te verminderen, de milieukwaliteit te verbeteren, betere energietechnologieën te ontwikkelen, landbouw- en landgebruikspraktijken te verbeteren, beter waterbeheerbeleid en techniek kunnen de weg wijzen naar een meer welvarende en veilige toekomst. Elk van deze oplossingen is zinvol en zonder spijt, maar het klimaat van de 21ste eeuw gaat gewoon zijn gang.
Voor degenen die zich zorgen maken over sociale rechtvaardigheid: de grootste sociale rechtvaardigheidskwestie die ik voor de 21ste eeuw zie, is het leveren van betrouwbare elektriciteit aan het elektriciteitsnet in Afrika.
In termen van klimaatwetenschappers en hun invloed. De relatieve gevoeligheid van boomer-wetenschappers (zelfs Michael Mann; hoewel dit recente artikel een beetje gek is) wordt overschaduwd door het zombie-dom van de Extinction Rebellion en ‘wokeness‘.
Wat betreft de boomer wijsheid werd ik vooral getroffen door dit recente interview van Barack Obama over de ‘call-out‘ en ‘cancel‘ cultuur. Dit werd toegejuicht door talrijke kritieken die in dit artikel in de New York Times Obama’s Very Boomer View of ‘Cancel Culture‘ en de bijnaam ‘Yo Boomer‘ worden getypeerd. Michael Schermer van Skeptical Inquirer nagelt het met deze tweet:
“Ik probeer de Millennial/GenZ cancel cultuur te begrijpen en niet alleen een oude babyboomer te zijn, maar het lijkt me dat als je denkt dat @BarackObama niet woke genoeg is om te begrijpen wat onrechtvaardigheid betekent, dan denk ik ik je van de rails van de morele vooruitgang bent gegaan.”
“Verdwenen van de rails van de morele vooruitgang” – een perfecte beschrijving van waar dit heen lijkt te gaan, in ieder geval op korte termijn.
Persoonlijke impact
Mijn persoonlijke saga in de vijf jaar na Climategate werd samengevat in mijn essay ‘5 jaar later’. Bij het herlezen werd ik getroffen door deze fragmenten:
“In 2014 voel ik niet langer het grote schervengericht van mijn collega’s in het klimaat-establishment; veel van de kwesties die ik aan de orde heb gesteld en die zo controversieel leken, zijn nu immers mainstream geworden. En het opwarmingshiaat heeft geholpen om een aantal geesten te openen.
Het netto-effect van dit alles is dat mijn ‘academische loopbaanontwikkeling’ in termen van professionele erkenning, het beklimmen van de hiërarchische ladder, enz. zo goed als tot stilstand is gekomen. Ik heb academische vooruitgang die nu van dubieus voordeel lijkt te zijn, ingeruild voor een veel interessanter en invloedrijker bestaan dat goed aanvoelt wat betreft mijn persoonlijke en wetenschappelijke integriteit.
Climategate was voor mij een carrière-wissel; ik laat de geschiedenis beslissen of dit ten goede of ten kwade was (als de geschiedenis daar ook maar iets om geeft)”.
Uiteindelijk eindigde Climategate mijn academische carrière voortijdig (JC in transitie). Ik besefte hoe oppervlakkig het ‘academische spel’ is geworden, en de spelletjes die men moet spelen om te slagen. Het weggooien van dat alles is voor mij persoonlijk en intellectueel bevrijdend geweest.
Ik heb nu meer tijd om te lezen en na te denken. Helaas heb ik minder tijd om blogberichten te schrijven omdat ik mijn inspanningen richt op projecten die relevant zijn voor de klanten van mijn bedrijf Climate Forecast Applications Network. Deze projecten zijn vrij breed opgezet en duwen me in interessante nieuwe richtingen.
Wat betreft mijn ‘invloed’ in het publieke debat over klimaatverandering, heb ik me hier nooit te veel zorgen over gemaakt en waarschijnlijk is dat op dit moment nog minder het geval. Ik heb een uniek perspectief en ik waardeer alle inhoudelijke mogelijkheden die op mijn weg komen om dit te delen met het publiek en de beleidsmakers.
Zoals Roger Pielke Jr. tweette :
“Het was niet allemaal leuk, dat kan ik je wel vertellen, maar ik zou het allemaal opnieuw doen als het betekende dat ik tot hier zou komen.”
***
Bron hier.
Noot vertaler:
* Climategate is een incident dat plaatsvond in november 2009, waarbij e-mails en documenten openbaar werden gemaakt van de Climatic Research Unit (CRU) van de Universiteit van East Anglia. Het materiaal werd voor het eerst gepubliceerd op 19 november op The Air Vent, een weblog dat sceptisch is over de menselijke rol in de verandering van het klimaat.
Volgens critici bleek uit de e-mails zonneklaar dat wetenschappelijke gegevens over de ‘opwarming van de aarde’ door de betrokken wetenschappers werden veranderd en/of achtergehouden. Door er zo min mogelijk serieuze aandacht aan te besteden lukte het de mainstream media echter om de imagoschade te beperken, ondermeer door de critici als halve idioten weg te zetten.
The Spectator – James Delingpole: My finest hour. (Pagina is nog steeds beschikbaar)
https://www.spectator.com.au/2019/11/my-finest-hour/
Klimaatproza door Dellingpole over de “climate scare”(CAGW) die tot op heden de politieke CO2-angst aandrijft:
Dellingpole: “Hoewel ik ooit een boek heb geschreven dat dit fenomeen psychoanalyseerde – het is een mix van ‘volg het geld’-hebzucht, zelfvlaggende Gaia-aanbidding die de leemte heeft opgevuld die is ontstaan door het christendom, en puriteinse, misantropische linkse controlefreakery – vind ik nog steeds het is buitengewoon dat deze gekte zo’n greep op onze cultuur heeft gekregen. Waarom laten we in vredesnaam toe dat de ongewassen hippie-loons en overmatig toegeruste trustafarians van Extinction Rebellion onze straten blokkeren? Hoe komt het dat onze belangrijkste scheidsrechter van wat te denken over het milieu nu een 16-jarige autistische schooluitval met varkensstaart uit Zweden is die waarschijnlijk haar klimaatfeiten uit ijstijd 2 heeft gekregen?”
Dat is gelukkig allemaal achter ons. Vraag een beleidsmaker van nu wat climate gate is en hij weet niet waar je het over hebt. Nee, dan het heden. Ik kijk naar buiten en het is wit. Ijsvorming. Windstil en geen zon. Prima weer voor de warmtepomp op pure groene stroom uit windmolen en zonnepaneel. Zag gisteren in het journaal dat de gemeente waar de Wieringermeer in valt nog veel meer datacenters wil dan de twee die er al staan. Er wordt al gebouwd voor de vergunningen uit. Al die gratis groene stroom moet toch ergens naar toe. Er begint zelfs competitie waar de meeste groene stroom naar toe mag. De Wieringermeer ligt nu aan kop en daar komt nog tweeënhalve vierkante kilometer computer racken bij. De gemeente Zeewolde gaat dat misschien overtreffen met nog grotere data centers.
Na wat gelezen te hebben over waterstof ben ik nu helemaal om. In een kleine installatie was in een dag 18 kilo waterstof gemaakt en dat verbruikte maar 1000 kwh tegen een kostprijs van 10 eur per kg. De perfecte manier om een oneindige hoeveelheid groene stroom in te dumpen. De bestuurders buitelen over elkaar heen om zo’n fantastisch groen sinkhole in huis te halen. En dat doen we dan allemaal om de wereld te redden. In ieder geval Nederland. Al die installaties zijn niets anders dan elektrische kachels die met hun warmte uitstoot de omgeving verwarmen zodat we helemaal geen moeilijk warmtenet meer nodig hebben. Nu zijn de bestuurders op lokaal nivo de ware visionairs geworden om ons gasloos te maken opdat het in de winter net zo warm wordt als in de zomer.
Vloeibare waterstof heeft een energiedichtheid van 2,4 kWh per liter maal 18 is 43,2 kWh. Het rendement van deze omzetting is dus 4,32%.
Wat de Wieringermeer betreft, nu een polder vol met bijna 200 meter hoge gehakmolens, waar de inwoners van haat en nijd ondertussen over elkaar heen rollen. Als dit onze toekomst is?
1 liter waterstof weegt 70,8 gram per liter, dus het valt nog enigzins mee.
Datacenters: Volgens The Guardian (“altijd betrouwbaar”) recente voorspellingen zal het energieverbruik van datacenters tegen 2025 goed zijn voor 3,2 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot en zouden ze niet minder dan een vijfde van de wereldwijde elektriciteit kunnen verbruiken. Tegen 2040 zal het opslaan van digitale gegevens 14 procent van de wereldwijde uitstoot veroorzaken en niet minder dan een kwart van de wereldwijde elektriciteit kunnen verbruiken, ongeveer evenveel als de VS nu doet. Amerikaanse onderzoekers verwachten dat het stroomverbruik in de komende vijf jaar zal verdrievoudigen naarmate een miljard mensen meer online komen in ontwikkelingslanden, en het “internet of things” (IoT), zelfrijdende auto’s, robots, videobewaking en kunstmatige intelligentie exponentieel groeit in rijke landen.
Doe nog een paar windparken a.u.b. in de Wieringermeer, is goed voor het klimaat.
En zo zijn er vergezichten die veel verder reiken dan wat ik kan bevatten. De ‘intelligente’ bovenklasse dient ook te worden gevoed. Ik ben slechts een amateur-scepticus die het hebben moet van intuïtie, onderbuikgevoelens en verzamel krampachtig handvatten die mijn vooringenomenheid bevestigen. Wellicht sta ik iets boven de massa, die slechts spreekt over de klimaatverandering en de opwarming met een van schrik vertrokken gezicht, die klakkeloos volgen wat bestuurders van hen verlangen. Goed om te lezen dat bewegingen als Extinction Rebellion worden gezien als een bedreiging. Een bedreiging die nog uitgaat boven die van dominees als Frans Timmermans en Klaus Schwab.
Judith Curry bedankt voor deze scherpe analyse.
Without naturally occurring greenhouse gases, Earth’s average temperature would be near 0°F (or -18°C) instead of the much warmer 59°F (15°C).
Laatste zin van de eerste alinea van:
https://www.giss.nasa.gov/research/briefs/ma_01/#:~:text=Without%20naturally%20occurring%20greenhouse%20gases,naturally%20over%20geological%20time%20scales
Het is zinvol (dus eigenlijk verplicht) om bij een gemiddelde ook de boven- en ondergrens te benoemen en die is ruwweg +50°C en -50°C als het gaat om het rekenkundig gemiddelde.
Zou het om een statistisch gemiddelde gaan dan zou het opgeven van een standaardafwijking nodig zijn.
Het is mij (g)een raadsel waarom het niet gebeurt: de afwijkingen t.o.v het gemiddelde zijn niet significant t.o.v. de onzekerheden in het gemiddelde.
..die is ruwweg +50°C en -50°C als het gaat om het rekenkundig gemiddelde.
ruwweg +50°C : in woestijnen
ruwweg +50°C: in Antarctica
Ruwweg heb ik gewoon gelijk ;-)
ruwweg +50°C: in Antarctica ist een min-teken!
dus:
ruwweg -50°C: in Antarctica
Boels,
DIt is basisstatistiek: het verschil tussen standaardafwiiking en standaardfout.
Het verschil tussen antartica en woestijnen, datkun je beschouwen als standaardafwijking.
Maar op een gemiddelde, bepaal je een standaardfout. Je zin “Zou het om een statistisch gemiddelde gaan dan zou het opgeven van een standaardafwijking nodig zijn” klopt dus niet. je moet de standaardfout tonen, en die is sowieso veel kleiner.
@Koen 6 dec 2020 om 12:48:
Standaardfout:
Deze relatie wordt ook de wortel-n-wet genoemd.
Deze eigenschap geldt voor willekeurige toevalsvariabelen, ook als zij niet een normale verdeling volgen. Voor de praktische statistiek betekent deze eigenschap dat hoe groter het aantal waarnemingen, des te geringer de spreiding in het gemiddelde daarvan, en dus in het algemeen des te nauwkeuriger het gemiddelde bepaald is.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Standaardfout
Een lokale oppervlaktetemperatuurdataset is niet stochastisch/willekeurig.
Daarom ook niet bij een mondiale constructie uit een x-tal van die datasets.
Boels,
De uitkomst van een worp van een dobbelsteen is een exacte waarde x, zonder ruis, en toch kun je een stochastische variabele X definiëren en P(X=x) uitrekenen. De stochastische variabele X heeft een gemiddelde en een standaard deviatie.
@Annelies Hoogstraten
Men kan van alles definiëren ;-)
Feit blijft dat een oppervlaktetemperatuurdataset niet stochastisch is.
Al was het maar omdat T(t+1) afhankelijk is van T(t).
Het vervelende van een dobbelsteen: onder exact dezelfde omstandigheden en met exact dezelfde worptechniek is de waarde van de worp constant.
Dat geldt voor een temperatuurmeting ook. Bijna dan, net niet helemaal (stochastische meetruis).
Stochastische variabelen kunnen ook gecorreleerd zijn. Niks bijzonders.
Boels snapt het niet en zal het ook nooit snappen. Soms moet je dat ook maar gewoon accepteren. Het maakt verder ook niet uit.
Jawelhoor!
Als er een constante van (pakweg) 15°C wordt geponeerd valt er weinig over te zeggen.
Maar men moet zonodig “duur” doen door het een berekend gemiddelde te noemen.
Begin eens met denken in anomalieën (doet Roy Spencer ook gewoon hoor), dan is je hele +/-50 graden “probleem” opgelost.
@Annelies Hoogstraten 6 dec 2020 om 12:13
Dan wordt +/-50 graden: +/-35 graden.
Nee joh, je snapt er echt niets van.
Annelies. Wellicht eens uitleggen in Jip en Janneke taal? Doe eens je best.
Ja hoor Dieter, geen probleem.
Boels verwart mondiaal gemiddelde temperatuur met de waarde van de temperatuur op een willekeurig gekozen locatie op aarde.
Die laatste is een stochastische variabele X met gemiddelde ~15 graden en een verschil in bovengrens/ondergrens van ~100 graden. Dat is waar Boels aan refereert, maar voor de klimaatdiscussie niet relevant.
De eerste is een stochastische variabele Y met gemiddelde ~15 graden en een verschil in bovengrens/ondergrens van ~1 graad over de laatste ~150 jaar en een verschil in bovengrens/ondergrens van ~12 graden over de afgelopen vele miljoenen jaren.
Da’s alles.
Annelies,
Ik heb je een e-mail gestuurd. Je opgegeven e-mailadres bleek niet bereikbaar. Van nu af aan zullen je reacties dus worden geblokkeerd.
Wat een artikel zeg, het lezen er van lijkt meer op een mafia thriller.
Je zou er zo een goede documentaire van kunnen maken, alleen geen een zender die het durft uit te zenden.
Toch zou het een goed idéé zijn al dit iemand deed, de werkwijze vroeger en nu.
Zal me niet verwonderen dat het heden 10 maal erger is geworden dan tijdens het schandaal.
Doet me denken aan,
https://www.climategate.nl/2020/10/wie-controleert-het-vn-klimaatalarmpanel-ipcc/
Theo,, als straks het hele klimaatcircus compleet is ingestort, en dat kan snel gaan hoor als de bal eenmaal begint te rollen, dan zal je zien, dat de klimaatadepten over elkaar heen rollen bij de NPO en in de MSM om toch maar vooral te verkondigen, dat zij altijd al twijfels hadden aan, maar ja enz.
Timmerfrans, Klaver, Nijpels enz draaien hun hand niet om voor dergelijke acts.
Als ze maar in hemelsnaam hun verdienmodel niet hoeven op te geven.
Dat een bal snel kan rollen is in de afgelopen dagen prachtig te zien geweest bij het FvD.
@AnthonyF,
Dat zal ook wel zo zijn, maar dan ik het kwaad al geschied, kijk eens wat een industrie er achter zit dat stopt zo maar niet meer, dan vinden ze wel een ander smoesje om met de ingeslagen weg verder te gaan.
Dan kun je alleen maar hopen dat de snelheid van de waanzin stopt, en Timmermans een atractie word achter tralies in een gorilla kooi in een dierentuin.
Het AD vandaag: “De opwarming van de aarde heeft het afbreken van de Antarctische ijsbergen versneld, wat in dit geval mogelijk verwoestende gevolgen zal hebben voor de fauna op het Britse overzeese eiland South Georgia.”
CAGW in zijn meest pure vorm. Gedaan door de MSM met medewerking van de wetenschap.
Gelukkig hebben wij hier Henkipenkie en Heiden, de CAGW-ontkenners.
Hier heb je de link, ik had het al gelezen, maar vond het nog te vroeg vooe een off topic bericht.
Afbreken is een heel normaal proces, en je zult zien er gebeurt niets.
https://www.hln.be/wetenschap-en-planeet/grootste-ijsschots-ter-wereld-op-ramkoers-met-zuidpool-eilandje-hongerdood-dreigt-voor-duizenden-dieren~aaa79dae/
Het is ook geen nieuws. Het is “framenieuws”. Eerder bevestiging van een onvoldoende onderzocht frame en minder gebeurtenis op zichzelf. Emotie dus. Tja. Waarheid verkoopt niet zei Nietsche al.
Trolalarm…
Ik had nog een artikel gevonden, als het ding werkelijk zo gevaarlijk is hebben ze nog tijd genoeg om hem in stukken te springen, er zijn scheuren, en de middelen hebben ze er voor.
https://www.bbc.com/news/science-environment-54798031
Lichte verkoeling van de zuidelijke Atlantische oceaan regio zal het gevolg zijn (mag niet gebeuren van klimaatideologen). Pinguïns zijn vooral koude en grote ijsvlaktes gewend. Visstand gedijt bij een koudere en dus meer zuurstofrijke zee. Wederom politiek gedreven alarmisme en klimaat ophef voor niks.
@Scheffer:
Een jaar of wat geleden waren ze een forse kudde pinguïns “kwijt”.
Later bleek dat ze gemigreerd waren, kilometers verderop.
De wetenschap verzet zich niet tegen de door de MSM en politiek verkondigde catastrofale gevolgen van de opwarming van de aarde. De wetenschappers zijn het er dus in ieder geval stilzwijgend mee eens. Althans ik heb nog nooit gelezen dat een wetenschapper zich verzet tegen het gebruik van het woord catastrofaal. Verder zijn er genoeg wetenschappers aan te wijzen die wel ‘catastrofale’ gevolgen zien als gevolg van de opwarming. Uiteraard zijn ze zo slim om het woord zelf niet in de mond te nemen. Die kastanje laten ze aan politiek en MSM over. De klimaatwetenschappers kunnen zo de vermoorde onschuld spelen.
Je kan nu wel pseudo-intelligent doen door een discussie te willen over de juiste betekenis van het woord catastrofaal, maar dat is spijkers op laag water zoeken.
Hoeveel is overigens de zeespiegel gestegen door het afbreken en afsmelten van dat bedoelde stuk ijs?
Het smelten van drijfijs draagt niet bij aan een zeespiegelstijging ;-)
He jammer Boels. Dus mijn glas whiskey wordt niet voller als de ijsklontjes gesmolten zijn?:)
Ja Boels, dat weet ik ;))
De klimaatsekte legt echter subtiel het verband tussen afsmelten van de Zuidpool en zeespiegelstijging.
Een glas whiskey is leger als de ijsblokjes gesmolten zijn, dat komt doordat water met grotere dichtheid alcohol verplaatst, heb ik ooit in 1982 berekend, geldt ook voor zeewater.
Een ijsblokje dat smelt in zuiver water verandert het vloeistofniveau niet.
Hans,
Weet je zeker dat zeker met die whiskey?
Niet stiekem een heeeeeel klein slokje genomen. :-)
Met dat ijs had dat niet ook wat met de dichtheid van doen?
Ik kan me nog iets herrineren van een schip vol water zinkt, en een schip vol ijs blijft drijven.
Wel lang geleden hoor.
Trollen-aliassen hebben weer geen argumenten en/of onzinnige omdraaiingen en trollen er weer op los:
Johandenkt niet zo goed na….het woord “dom” is eveneens subjectief. Je doet precies hetzelfde. Iets met de pot en ketel?
Je hebt AGW- en CAGW-ontkenners. De trollen behoren in ieder geval bij de laatste groep, althans zo doen zij zich voor.
Juist Johan D.
Met knippen plakken in interviews kunnen door de geïnterviewde personen uitspraken gedaan worden, die volledig uit hun verband zijn gerukt.
Mijn tip aan personen die worden geïnterviewd met of zonder video-opname: Maak zelf ook een opname van het interview!
Alles met lifecam. Moet tegenwoordig ook voor contact met BOA’s, politie, linksen die je ‘belediging’ aansmeren en aangifte doen, ambtenaren en nog wat groepen restnazi’s. Beste is alle linkse groepen negeren. Ook drugsverslaafden en andere zieligerds. Alleen familie en buren contact goedhouden.
Hier heb ik nog een interessant artikel van Judith Curry.
En hoe de gevestigde wetenschap de onderzoeken van natuurlijke aard negeert, zoals vulkanisme onder het ijs.
Ze negeert de opwarming niet, maar de overdrevenheid er van, en de grote onzekerheden waar wetenschappers de rillingen van krijgen, maar schijnbaar niet verder onderzocht mogen worden.
In feite worden we opgezadeld met een hype die opgeblazen word die zijn weerga niet kent.
https://www.city-journal.org/global-warming
JC,
Ik vind Curry juist een midden persoon, ze ontkent opwarming niet, nee ze is juist voor wetenschap, maar dan wel in alle facetten, en niet eenzijdig politiek bedreven.
Ik vertrouw de redenatie wel van haar, als je eerlijk van je zelf bent en je loopt steeds tegen dingen aan die niet door de beugel kunnen dan verlaat je op gegeven ogenblik het circus.
Ik denk toch met al haar wetenschappelijke studies, onderzoeken, en werken, meer als 100 wetenschappelijke artikelen dat ze toch wel recht van spreken heeft, en precies weet hoe de vork in de steel zit.
Als ze activisten geld geven om hun stem laten horen dan zegt dat toch heel wat.
Zelfs een kind als Greta krijgt een podium, maar bij Naomi durven ze dat niet, sterker nog als ik me goed herriner hebben ze haar zelfs van overheid wegen gewaarschuwd om te stoppen want dat kon consequenties voor haar hebben.
JC schijbaar ook een illegaal persoon, had ik even niet in de gaten, daar er ook nog een avator bij stond.
VOOR climategate was ik nog main stream. Het climategate verhaal bracht mij er voor het eerst toe om te gaan kijken of het gevaar van de CO2 wel echt was. Tot voor die tijd was ik ervan overtuigd dat de mens voor de opwarming zorgt. Ik weet nog wel hoe be-indrukt ik was door het verhaal van Al Gore die op zijn ladder klom om te laten zien hoe hoog de CO2 nu wel al was….
Al mijn (willekeurige) onderzoeken sindsdien lieten mij duidelijk zien dat de opwarming door CO2 onzin is. Het is de grootste onzin die iemand nog bedacht heeft. Ik weet ook nog wel van een Belg die ze allemaal ging helpen om die onzin te verkopen. Ik heb nog niet gehoord van Ferdinand of dat hij er spijt van heeft. Nou ja. Jammer. Dat zal ook wel niet gebeuren.
Ik ben dus nou gewoon dom. Ik hoor nou dat ik bij hetzelfde soort mensen gerekend wordt als zij die nog geloven dat de aarde plat is…..
Voor de mensen die mij een duimpje naar beneden gaven, heb ik nog wel iets te zeggen. Een van mijn grootste projecten waar ik ooit aan gewerkt hebt, was om een oplossing te vinden zodat gesoldeerde PC borden niet meer met Freon (gemengd met methanol) hoefden te worden gewassen. Het leverde trouwens een groot financieel voordeel op voor mijn werkgever (en een mooi artikel in een tijdschrift…)
Groot was mijn verbazing toen ik later uitvond dat het verhaal van het gevaar van het ozoongat ook niet klopt…..
Ach Henry. Naar mijn bescheiden mening want slechts Technische School, is CO2 een groeistof voor plantaardige organisme. Wanneer de concentratie onder de 220 ppm komt wordt het voor planten wel zeer moeilijk te assimileren. Planten op aarde betekend leven. Waarschijnlijk zal er ook een max aan ppm CO2 zijn waaronder plantaardig leven niet meer proportioneel zal groeien. Ik dacht gelezen te hebben van > 880 ppm.
Re: Henry Pool “Groot was mijn verbazing toen ik later uitvond dat het verhaal van het gevaar van het ozoongat ook niet klopt…..”
Hoi Henry, ik weet niet wat je precies bedoelt, maar waarschijnlijk is deze claim niet solide te onderbouwen, want de verzwakking van de ozonlaag vormt in potentie wel degelijk een zeer groot gevaar voor de mensheid (omdat de ozonlaag bescherming biedt tegen UV licht van de zon).
Martijn
Toch wel redelijk om in te zien
ik haal aan
http://eodg.atm.ox.ac.uk/eodg/papers/2005Papendrea1.pdf
Our data show a peak in H2O2 in the equatorial
stratosphere and large values in the Antarctic ozone hole
region. We also find some night – day variations in the H2O2
concentrations.
Ozoon is niet het enigste wat ons beschermt. Het spectraal van ozoon en peroxide is bijna identisch. Anders waren die mensen onder het ozoongat toch allemaal al dood?
Dieter
Bij de tomaten kassen word 1000-1500 ppm CO2 toegevoegd om grotere tomaten te krijgen…
Sorry Henry, ik herken de relevantie van H202 m.b.t. je ozon claim niet.
(Ik vrees dat je hierbij een onnavolgbare logica gebuikt waarbij je enkel erop wijst dat niet alleen ozon bescherming biedt… overigens, in feite ontkracht je je eigen claim impliciet hiermee zelfs want het lijkt alsof je nu beschrijft dat naast de beschermende werking van ozon ook andere substanties een soortgelijke functie hebben)
Inderdaad Henry,
De CO2-zwendel is het grootste bedrog van onze tijd. Fossiele brandstoffen brengen welvaart, veiligheid, comfort en nog veel meer. Laat iedereen die anders denkt stoppen met gebruik ervan. Dan is er meer voor ons over.
Nou, een bepaalde gebeurtenis van de laatste 8 maanden heeft ook veel weg van ‘lichtelijk overdrijven’, als ik me niet vergis. Medicijnen die wél helpen maar niet mogen worden gegeven, kapjes de niets doen maar wel gedragsverandering beogen, ik noem maar wat dingetjes. Er zijn nogal wat meer overeenkomsten tussen de CO2 en Covid behalve dat ze allebei met CO beginnen.
Helemaal mee eens AntiSoof.
Ik ben geen complotdenker, maar ik houd het zaakje scherp in de gaten.
Onze premier hoorde ik vrijdag vertellen dat het gerechtvaardigd was om maatregelen van kracht te houden ook nadat de risicogroep gevaccineerd is. Want, zo zei hij, hem was een voorbeeld bekend van een IC-geval dat een jongere betrof, dus als je jong bent kun je het krijgen! En daarom alles op slot houden..
Als men zo gaat redeneren zitten er meerdere steekjes los. Er is een groter plan in werking getreden, lijkt wel, of alle rationaliteit is weg.
Maar van een afstandje is deze zgn. covid-crisis een prachtig voorbeeld van het ontstaan van groepsdenken en bangmakerij. Exact analoog aan de idiote CO2-zwendel.
Ik heb nog een linkje waar een dokter goed uitlegt wat er niet klopt en hoe men de ziekte ook kan zien. Erg belangrijk, vind ik:
https://www.facebook.com/davidjsorensen/videos/3301116780015061/
Hier wordt ook een beeld geschetst waarin overeenkomsten te zien zijn.
Maar ondertussen zitten ze in Siberië al weer lekker bij de houtkachel.
Temperatuur Oymyakon is -44 graden Celsius.
Voor die locatie zit die waarde zit in de normale range maar uit dagwaarden valt weinig tot niets af te leiden m.b.t. het klimaat.
https://www.timeanddate.com/weather/russia/oymyakon/climate
(Theo maakte in de discussie van gisteren dezelfde denkfout gisteren eigenlijk ook al maar dan m.b.t. 2 andere locaties waarbij het zelfs ging om waarden die duidelijk boven de normale waarden voor de tijd van het jaar lagen. Overigens, de speculaties over een ijsvrije noordpood hebben enkel betrekking op de situatie in de zomer want m.b.t. de winter wordt voor de noordpool komende eeuwen door de expert geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat het zeeijs daar het hele jaar zou kunnen verdwijnen)
Wat is de denkfout dan precies? Peter geeft alleen een gemeten temperatuur door.
@Martijn,
Nog een keer en dan hou ik er over op, waarom betrek je als iemand een dagtemperatuur doorgeeft, een plaatselijke temperatuur dit direct in verband met klimaat.
Ik had je eergisteren ook al gezegd dat ik het verschil tussen weer en klimaat ken.
Bij de eerste post wat ik omtrent de temperaturen gaf zat op het einde een lachebekje.
@Peter Piekema, doet hier ook niets anders dan een sarcastische post plaatsen, ook niets mis mee.
Ik heb het al uitgelegd Theo: in feite etalleer je hierbij niet in staat te zijn om te begrijpen dat het in bepaalde regionen van de wereld (metname bij de polen) volkomen normaal is dat in december temperaturen worden aangetroffen die bij ons nooit worden aangetroffen.
Wanneer je je zou realiseren dat in dat soort gebieden de temperat;uur range binnen de cyclus van de seizoenen zelfs meer dan 100 graden Celsius kan zijn dan wordt de irrelevantie meteen duidelijk wanneer je gaat praten over willekeurige temperatuurwaarden… zonder überhaupt even stil te hebben gestaan wat de normale temperatuur range is voor deze tijd van het jaar.
Overigens, je kunt nu wel zeggen dat je het verschil tussen weer en klimaat kent… echter met je uitlatingen wek je helaas de indruk dat je het verschil eigenlijk niet echt begrijpt want je hebt ogenschijnlijk ook geen rekening gehouden met de zeer grote temperatuurrange.
(Je lachebekje verandert hier verder denk ik niets aan; impliciet suggereerde je daarmee vermoedelijk enkel dat je zelf veronderstelde dat alarmisten zouden denken dat die temperaturen daar niet meer zouden voor komen… zonder überhaupt ergens naar te suggereren. Zo leg je – wellicht onbedoeld – de alarmisten iets in de mond terwijl het in feite je eigen fantasieverhaal betreft, ofwel je eigen ‘stropop’ zoals anderen soms stellen in de richting van anderen, etc.)
Re: Arjan Duiker 6 dec 2020 om 17:40
Zie mijn post: 6 dec 2020 om 18:05
Martijn,
Ik laat de meningen over aan anderen die het verhaal van eergisteren willen lezen.
Ik heb verder niets gedaan dan een paar links geplaatst met dag dagtemperaturen, waarop jij met een hele riedel begint te reageren.
Het staat er nog allemaal na te lezen.
En je kunt me echt niet in mijn hoofd kijken wat ik bedoel, mijn denken bepaal ik gelukkig nog zelf, en waarom ik een lachebekje er achter plaats.
Mijn fantasie verhaal en noem maar op, je maakt veel beschuldigingen naar mij toe die je zelf maar uit de lucht plukt, eigenlijk op het onbeschofte af, ik hoop dat je dit toch zelf wel in de gaten hebt, je hebt het niet tegen de een of andere trollen alarmist.
Daarbij ook nog een keer, ik heb je eergisteren gezegd dat ik er mee stop, dat dit beter was voor ons beide was, waarbij je antwoord was, is goed Theo, en nu ga je me er weer in betrekken.
Maar ik hoor er nu wel mee op, ik vind het wel welletjes zo.
Theo, ik merk aan alles dat je veel te veel met emotie in de discussie zit. Dit maakt dat je je dingen onnodig persoonlijk aantrekt.
Mijn punt was eergisteren heel simpel en eigenlijk glashelder:
Immers, nadat je claimde dat de temperatuur op 2 locaties laag in jouw ogen erg laag was… heb ik info gedeeld waaruit blijkt dat de temperatuur bij beide locaties relatief hoog was voor de tijd van het jaar.
(Beetje raar dat je hierover moeilijk blijft doen, want je punt was in feite zelfs volkomen onzinnig… ogenschijnlijk enerzijds omdat je je huiswerk niet had gedaan – vermoedelijk omdat je je niet bewust was van de zeer grote temperatuurfluctuaties in de betreffende regios)
Ik heb ondertussen drie reacties van Sarah Fiers verwijderd, die binnen tien minuten binnenkwamen.
Wie is Sarah Fiers? Ik zou het niet weten. Maar zij kwamen van drie verschillende ip-adressen!
Dus trol. Dus in de ban!
Sarah is Annelies in het rijtje van dezelfde persoon die onder vele andere namen en onder eenzelfde intentie met een VPN verbinding probeert zijn/haar wetenschappelijk gram te halen.
Dit soort mensen die misschien wel degelijk wat kunnen inbrengen maar het lef niet hebben om zich iig bij Labohm kenbaar te maken. Kan ook een idiote wetenschapper zijn die denkt iets te moeten brengen hier op basis van zijn/haar expertise maar zich niet bloot durft te geven.
Of allebei en dát denk ik :)
Echte wetenschappers zijn kennelijk nog geen durfals.
Ze moeten eerst gepensioneerd zijn om zich van de beknellende druk van een zakelijk contract zich te kunnen bevrijden.
Free speech zijn wassen woorden als het om inkomsten gaat.
En deze VPN verbinding heeft zeker zaadjes gepland maar zaadjes hebben oa water nodig om te groeien.
Dat betekent dat openbare discussie noodzakelijk is met mensen die denken wat te kunnen inbrengen.
Dat betekent dat het nodig is dat deze mensen op basis van hun expertise zich kenbaar maken.
Zo niet, dan geen podium en daarmee een verloren kans een oprechte bijdrage te leveren aan een discussie die meer dan noodzakelijk is.
En de vele excuustruzen dat het antwoord moet overtuigen en niet de overtuiger is wat mij betreft af bij 0.
Ganzebord spelen doen we hier niet aan.
Je gaat wel of niet een discussie aan onder een vermeende identiteit die iig bij Labohm aantoonbaar moet zijn.
@Martijn,
Die emoties komen omdat jij zomaar conclusie trekt uit een post van mij.
Conclusie hoe ik aan het denken ben, dit kan toch niet.
Je kunt me voor de kop kijken, maar niet er in.
Ik ga toch ook geen conclusie trekken over jou, en dat dan ook nog een keer schrijven.
Daarbij hadden we wat afgesproken waar je het mee eens was.
En dan in een ander topic begin je mij er weer gewoon in te betrekken, wat is dat nu voor onzin, en dan vind je het gek dat ik van me af bijt, en dan druk ik me nog zacht uit.
Je hebt toch zeker geen heilig kransje boven het hoofd hangen als je snapt wat ik bedoel.
Ik weet ook wel dat je veel van klimaat zaken weet, maar dat geeft jou nog lang niet het recht om maar even uit de hoek te komen en mij op dingen te gaan wijzen waar je mijn denkwijze niet van weet, en nog gekker, je maakt er je eigen verhaal van.
Aan je schrijven merk ik dat je je dat schijbaar helemaal niet realiseert.
Je hebt toch hopelijk geen flair dat je met de neus omhoog gaat lopen door je kennis want dat zou jammer zijn.
Je bent me altijd als fijn persoon overgekomen, maar waar je nu mee bezig bent kan ik totaal niet rijmen, jammer maar het zij zo.
Theo, je gaat in je laatste reacties vrijwel geheel voorbij aan de (heldere) inhoud van mijn feedback.
Overigens, mijn instemming van enkele dagen terug had enkel betrekking op het feit dat je te kennen gaf het onderwerp verder te laten rusten. Er is verder niets “afgesproken”. Wanneer anderen vervolgens enkele dagen later min of meer hetzelfde onderwerp ter sprake brengen dan mag dit natuurlijk geen reden zijn om even kort te refereren naar onze conversatie van enkele dagen terug.
Je koos er gisteren zelf voor om vervolgens zelf toch weer te reageren, toch?
(Wanneer je mijn punt inhoudelijk begript dan zou je eigenlijk ook gemakkelijk moeten kunnen begrijpen waarom ik n.a.v. de opmerking van Peter Piekema opnieuw even naar jouw eerdere inbreng refereerde)
“Maar ondertussen zitten ze in Siberië al weer lekker bij de houtkachel.
Temperatuur Oymyakon is -44 graden Celsius.”
Wat moeten we met die informatie? Het is wat aan de zachte kant voor december. Ook daar is klimaatverandering.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ojmjakon
Hou op met bashen, het is nu wel genoeg.
Arjan, wellicht dat je zelf ook wel weet dat het bij klimaat draait om gemiddelde waarden over tenminste 30 jaar?
Dagwaarden en ook dagrecords hebben op zichzelf geen waarde (afgezien van dat patronen rond dagrecords op basis van decennia in potentie wel een aanwijzing kunnen vormen voor klimaatverandering). Overigens, menig meteoroloog erkent dat het eigenlijk niet relevant is om naar dagrecords te kijken omdat deze meestal ontstaan door lokale uitzonderlijke omstandigheden die op zichzelf niets met klimaatverandering van doen hoeven te hebben.
PS. Hier staat vermeld dat de laagste temperatuur ooit gemeten in Oymyakon -67,7 graad Celsius is (gemeten in 1933) dus -44 graad Celsius is daar in december waarschijnlijk in geen enkel opzicht bijzonder:
https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/lowest-temperature-inhabited
Nou, ja, ik vind beide waarden on-global warming koud zeg maar, hahaha.
Tsja Arjan, van mij mag je dat “vinden” hoor … maar relevant is het niet.
“Uiteindelijk eindigde Climategate mijn academische carrière voortijdig (JC in transitie). Ik besefte hoe oppervlakkig het ‘academische spel’ is geworden, en de spelletjes die men moet spelen om te slagen. Het weggooien van dat alles is voor mij persoonlijk en intellectueel bevrijdend geweest.”
Mooi gezegd. Aardig mens.
Martijn
Je snapt mijn argument waarschijnlijk niet. Er zijn geen data van peroxides voor dat er een ozoongat vastgesteld werd. Maar onder erg lage druk krijg je natuurlijk meer OH radikalen boven specifieke delen vd aarde met veel water e.g het ozoongat…
Overigens zijn er ook geen data van NO en NO2 van voor lang terug dus ik denk dat het stikstof probleem in NL ook weer allemaal complete onzin is. Jij niet? Bij erg lage magnetische velden op de zon krijg je meer vd meest energieke deeltjes uitgestoten door de zon. Dus als gevolg meer ozon, peroxides en N – oxiden.
Anderszins waren we allemaal dood. Ga dus niet naar Mars voordat….
Henry,
Ik las even https://klimaatgek.nl/wordpress/ozon/ en begrijp jou nu niet.
Wat bedoel jij?
Re: “Overigens zijn er ook geen data van NO en NO2 van voor lang terug dus ik denk dat het stikstof probleem in NL ook weer allemaal complete onzin is. ”
Henry, dit is een grafiekje voor N2O (niet ‘NO2’) die bijna 800.000 jaar terug gaat:
https://www.n2olevels.org
De grafiekjes voor NO en NO2 reiken tot 1980 maar tonen wel een voortdurende afname sindsdien, dus ik zie niet waarom die stoffen relevant zouden zijn m.b.t. de opwarming, bovendien is het gat in de ozonlaag pas vanaf 1979 ontstaan. Dit verklaart wellicht waarom NO en NO2 niet zo zeer met global warming worden geassocieerd… maar dit lijk jij hier wel te willen doen.
Dus ik heb vrees dat je ook hier weer een onnavolgbare logica gebruikt waarbij je vooral op basis van je eigen inzichten zit te speculeren… die niemand begrijpt.
(In het algemeen gaan bij mij al snel de alarmbellen rinkelen wanneer mensen in het perspectief van de discussies over het klimaat claimen dat allerlei zaken op “complete onzin” zouden berusten. Je vliegt er meestal met gestrekt been in om een punt te maken maar een nadere discussie leidt er meestal niet toe dat je gemaakte punten als solde onderbouwd kunnen worden herkend door anderen. Ik vrees dat je de lat vooral voor jezelf meestal veel te laag legt)
Hallo Martijn,
Weet jij wat de bron is van gegevens waaruit de grafiekjes zijn gemaakt op h ttps://www.n2olevels.org en ook de andere grafiekjes op dezelfde website?
De grafiek op http://www.temperaturerecord.org laat slechts een lichte verhoging zien in de “Medieval warm period”, terwijl er door wetenschappers zou zijn aangetoond dat deze periode ongeveer net zo warm was als de huidige tijd. Klopt deze grafiek en zo ja wat is de bron? Kun jij daar misschien iets zinnigs over zeggen?
Martijn.
We hadden het even niet over opwarming.
Peroxides doen getzelfde als ozoon. Lees tenminste de conclusie van het report dat ik quoteerde.
Het stikstof probleem heeft ook niks te maken met opwarming. Ontwikkeling van meer kan natuurlijk zijn?
Hoi Willem77,
De bron staat bij de grafieken van het 2 Degrees Institute altijd onder de grafieken vermeld bij de sectie ‘data sources’.
PS. Wat betreft de temperatuur in de ‘Medieval warm period’: hierover bestaat geen echte consensus doordat de uitkomst nogal verschilt afhankelijk van de proxies die worden gebruikt (+ de statistiek die hierop vervolgens wordt losgelaten). Overigens, ik heb de temperatuur grafiek van het 2 Degrees Institute zelf ook nader tegen het licht gehouden, zie:
http://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/2-degrees-institute-temperature-analysis.jpg
En op mijn website heb ik nog 2 relevante analyses staan in de vorm van deze illustraties:
http://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/Pages-2k-Consortium-proxies-theo2.jpg
http://klimaatcyclus.nl/klimaat/pics/Pages-2k-Consortium-proxies-ronald3.jpg
“Ondanks zijn niet bijzonder noordelijke ligging claimt Ojmjakon de koudepool van alle constant bewoonde gebieden ter wereld te zijn en de koudste plaats van het Noordelijk halfrond. Doordat het hoogland namelijk in het zuiden ook wordt afgesloten door een bergrug, kunnen warme luchtmassa’s de plaats niet bereiken en de gemiddelde januaritemperatuur van −50 °C maakt de plaats tot de koudste van het noordelijk halfrond.”
Dus die bergen houden die warme lucht tegen.
Niet te geloven dat het daar altijd zo koud is omdat de wind er niet uit het zuiden waait. Wat hebben wij dan toch een lekker klimaat hier hè?
’t Mag wat warmer, maar tóch.
Maar… De naam Ojmjakon is Jakoets voor niet bevriezend water, in verband met een natuurlijke warmwaterbron die zich hier bevindt. Das dan wel weer leuk!
Dank Antisoof, leuk verhaal.
Overigens, geinig dat er zelfs wordt “geruzied” over wie de koudste plek op het noordelijk halfrond mag claimen:
Ik las het Martijn. Leuk.
Misschien kan de voedsel-industrie die natuurlijke koelkast daar wel goed gebruiken? Wordt vast al gedaan. (zaden bewaren en zo)
Volgens het KNMI zouden we komende nacht en ochtend sneeuwval krijgen in Limburgse heuvelgebied. Gelukkig warmt het klimaat op dus dat is dan ook van voorbijgaande aard, tenminste als je open staat voor al die klimaatalarmisme die men over ons heen strooit. Dus wellicht morgen sneeuw schuiven of toch maar laten liggen, zorgt voor afkoeling lokaal, als het maar niet zo erg gaat worden zoals in de Alpenlanden met meer dan twee meter sneeuw.
Zie verder off topic want relevant