Een bijdrage van Paul Scheffers.
De honderdduizenden huishoudens in Nederland, die bij de bouw en oplevering van nieuwe windturbineparken altijd ruim worden onderstreept als bestemde gebruikers, hebben in de ‘hernieuwbare’ klimaatpropaganda het nakijken. Zij blijven bedrogen achter en worden in plaats daarvan opgescheept met een continue vloed aan nieuwe meer CO2-uitstotende en tevens ‘hernieuwbaar’ opslurpende datacenters in hun achtertuin. Hoe komt dat?
Met dank verschuldigd aan de Nederlandse geproduceerde ‘hernieuwbare’ groenestroomideologie (is heden slechts ca. 3% van het totale energiegebruik in Nederland) is ons land een hotspot geworden voor de vestiging van (vaak geheime) buitenlandse investeerders van datacenters, die met Nederlandse ‘hernieuwbare’ rijkssubsidies zich in een ambtelijk en politiek opgewarmd vestigingsklimaat kunnen verheugen, de gemeenteraad Hollands Kroon in ruzie achterlatend.
Bron hier.
Stroomnet regio Noord-Holland loopt nu al tegen zijn grenzen op
Parool:
De knelpunten in het stroomnet van regio Amsterdam ontstaan door de snelle toename van het elektriciteitsverbruik die het gevolg is van de overgang op duurzame energie en door lokale datacenters. De behoefte aan elektriciteit wordt ook opgejaagd door de overgang op elektrische auto’s en warmtepompen. Daar komt nog een stijging bovenop door toenemend energieverbruik voor bijvoorbeeld airconditioning en datacenters. Zo zal het stroomverbruik in de regio Amsterdam van alle datacenters samen naar schatting vervijfvoudigen de komende jaren. In totaal wordt daarom voor de hele provincie Noord-Holland gerekend op een verdubbeling tot een verviervoudiging van het elektriciteitsverbruik.
Bron hier.
Datacenters in Nederland
Volkskrant:
Zij publiceerde onlangs een actuele kaart van de datacenters alleen al in Nederland. Ter indicatie, alleen al het datacenter van internetknooppunt AMS-IX verbruikt inmiddels vergelijkbaar met stroomgebruik van de commercie en huishoudens van Amsterdam tezamen. Het totale vermogen van Nederlandse datacenters is ten opzichte van vorig jaar gestegen naar 1391MW. De groei vond met name plaats bij datacenters in de regio Amsterdam. Landelijk groeide het totale vloeroppervlakte van datacenters met zo’n 20 procent. De Dutch Datacenter Association waarschuwde in 2019 al dat het Nederlandse stroomnet de groei van datacenters niet aankan.
Bron hier.
Bron: Volkskrant / Baxtel.
5G en Internet of Things veroorzaakt nieuwe golf benodigde datacenters
Volgens een recent artikel in The Guardian zijn de voorspellingen, dat het energieverbruik van datacenters tegen 2025 goed zal zijn voor 3,2 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot en zouden ze niet minder dan een vijfde van de wereldwijde elektriciteit kunnen verbruiken. Tegen 2040 zal het opslaan van digitale gegevens zo’n 14 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaken en niet minder dan een kwart van de wereldwijde elektriciteit kunnen verbruiken, vergelijkbaar evenveel als de VS nu energie verbruikt.
Internet of things (IoT), AI, zelfrijdende auto’s, robots, straatbewaking
Amerikaanse onderzoekers verwachten dat het stroomverbruik in de komende vijf jaar zal verdrievoudigen naarmate een miljard wereldburgers meer online komen in ontwikkelingslanden, en het ‘Internet of things’ (IoT), e-mobiliteit, zelfrijdende auto’s, robots, videobewaking en kunstmatige intelligentie (AI) tevens exponentieel groeit in rijke landen. De lancering van 5G, de nieuwe golf van IoT-apparaten en een bloeiende cryptocurrency-scene (vergelijk ‘Bitcoin’) zullen het probleem alleen maar verergeren. Naarmate meer IoT-apparaten worden verbonden, zullen er meer gegevens moeten worden verwerkt dan ooit tevoren.
Bron hier.
Datacenters wereldwijd in 2020. Bron: Baxtel
Cryptocurrency, Blockchain en Cloud: DE grote datacenters vreters
Cryptocurrencies stellen enorme eisen aan het wereldwijde energie productiecapaciteit, en zij verhogen aanzienlijk de CO2-uitstoot. Cryptocurrency in internetbankieren was de eerste grote toepassing die gebruik maakte van ‘Blockchain’ meervoudige dataopslag technieken. Het zou een apart artikel vergen om op alle details van de blockchaintechniek in te gaan. Blockchain is een openbare versleutelingsmethode die zowel transacties veilig houdt als ervoor zorgt dat alle transactiedata gelijktijdige in kopie in meerdere datacenters over de wereld verdeeld wordt opgeslagen, daarmee het datafraude onmogelijk maakt.
Cryptocurrency en blockchaintechnieken zijn dus datacenteropslag vretend. Blockchaintechnieken worden nu inmiddels meer en meer ook gebruikt in ander sectoren van de industrie en dienstverlening. Nieuwste innovatieve dataveiligheidssystemen wereldwijd ten behoeve van het internet en de cloud maken nu ook gebruik van dezelfde blockchain toepassingen. Bankieren en betalingsverkeer was nog maar het begin, nu al maken persbureau’s, nieuwsberichten, hedgefondsen, apps, opiniepeilingen, stemmen per internet, internet-ID’s, infrastructuur, beveiliging, software programma versies opslag etc., zij alle maken gebruik van blockchain transacties met multi-data-opslag. Blockchain-technologie wordt zelfs al gebruikt om de CO2-uitstoot wereldwijd te volgen en te bewaken.
Lokale politiek in Nederland in opstand tegen meer datacenters
De lokale politiek komt meer en meer in opstand tegen de wildgroei in nog meer datacenters in de polders. De gebezigde argumenten zijn divers. Verkwanseling van landbouwgrond en landschapsgezicht, grotere milieuvervuiling, toenemende CO2-uitstoot, snel stijgend stroomgebruik, windenergie juist bedoeld voor huishoudens wordt opgeslurpt door datacenters, het stroomnet kan het niet meer aan met gevaar voor black-outs, meer windparken plaatsen is zinloos geworden bij zoveel massaal continu stroomgebruik door datacenters, goed voor de werkgelegenheid. Deze argumenten werden alle reeds ruim uitgemeten in de landelijke pers.
Parool:
Er mogen de komende tien jaar nog maar beperkt nieuwe datacenters bijkomen in Amsterdam en Haarlemmermeer. Dit als gevolg dat de lokale politiek een stop heeft afgekondigd. De aanvankelijke belofte dat de planningstop een half jaar zou duren, werd inmiddels stilzwijgend gepasseerd. Amsterdam, Schiphol en Hoofddorp vormen een geliefde plek voor datacenters, vanwege de ruimte en de nabijheid van internetknooppunt AMS-IX. Grote nieuwe datacenters moeten vanaf nu hun eigen middenspanningsstation bouwen, waardoor de vestigingskosten flink kunnen stijgen. Na 2030 gaat de regio op slot voor nieuwkomers, die dan een plek moeten gaan zoeken bijvoorbeeld in Flevoland.
Bron hier.
Volkskrant:
Zeewolde krijgt het grootste datacenter van Nederland. Welk bedrijf en investeerders het zijn, wordt angstvallig geheim gehouden. Wat wel duidelijk is: de bedrijfstak heeft Flevoland inmiddels ontdekt als gunstige vestigingsplaats.
Bron hier.
NRC:
In de Wieringermeerpolder is Microsoft begonnen aan de bouw van een nieuw datacenter in gemeente Hollands Kroon nog voordat de benodigde vergunningen alle werden goedgekeurd. Er zijn reeds twee datacenters operationeel, van Google en Microsoft, en raadsleden voelen zich overvallen door het nieuws dat er nog eens vijf datacenters op locatie moeten bijkomen. Volgens ambtelijk Hollands Kroon en Microsoft gaat het hier om ‘vergunningsvrije voorbereidende werkzaamheden’. De nieuwe datacenters zijn politiek controversieel in de gemeenteraad, omdat ze een grote impact hebben niet alleen op het groene landschap maar ook op het stroomgebruik, zo stellen tegenstanders. Tegelijkertijd zijn ze hard nodig om de alsmaar toenemende digitalisering mogelijk te maken en zijn ze goed voor de werkgelegenheid, zo vinden de voorstanders in Hollands Kroon.
Zie hier.
Internetten is inmiddels minder duurzaam dan vliegen geworden
Met een simpele zoekopdracht stoot je al CO2 uit. Iedere seconde die je surfend en e-mailend op het web doorbrengt zorgt voor 20 milligram CO2-uitstoot via datacenters verspreid over de wereld. De datamining door zoektermvoorspellers om tevens voor jou ook een geschikte advertentie toe te wijzen, zoals door de zoekmachines Google, Bing etc., blijken de grootste datacenter slurpers. Zij gebruiken enorme databestanden om deze voorspellingen zo optimaal mogelijk te maken voor de zoekende gebruiker.
20 milligram CO2-uitstoot lijkt verwaarloosbaar, maar als je bedenkt dat er naar schatting wereldwijd 3,42 miljard internetgebruikers zijn (en de komende jaren een miljard meer vanuit de ontwikkelingslanden) die gemiddeld meer dan 21 uur per week online besteden, loopt dit natuurlijk sterk op. Sterker nog, daarom is de CO2-uitstoot van het internetverkeer en dataopslag in 2020 inmiddels zelfs groter dan dat van de gehele luchtvaartindustrie geworden!
Bron hier.
Kerncentrales nog steeds impopulair bij de politiek
FD:
De conclusie kan niet anders zijn dat kerncentrales het aanstaande stroom tekort in Nederland zullen moeten gaan aanvullen, zo stelde het Financiële Dagblad onlangs. Ook elders op de wereld wordt die denkrichting ingeslagen, omdat ze inzien dat uitsluitend ‘hernieuwbare’ energie geen oplossing kan bieden voor de immer stijgende stroombehoefte en datacenters wereldwijd. Kerncentrales zullen niet zonder subsidies kunnen gedurende hun hele levenscyclus, maar ze kunnen wel continu stroom leveren. Volgens de Dutch Datacenter Association is continue stroom leverantie een eerste vereiste voor het ononderbroken functioneren van datacenters en voor wereldwijd betrouwbaar internetverkeer. De internetsector pleit dus al enige jaren nadrukkelijk voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland.
Bron hier achter betaalmuur.
Hoelang nog …?
Hoelang moet het nog duren voordat de politiek in Nederland tot het besef komt dat uitsluitend ‘hernieuwbare’ wisselvallige wind- en zonne-energie het grote aanstaande probleem wordt en juist niet een oplossing biedt voor de snel groeiende stroombehoefte in Nederland door e-mobiliteit, digitalisering, industrie en niet te vergeten de huishoudens die van het gas af gedwongen worden.
Graag nog meer datacenters in Nederland! Met dank aan ‘hernieuwbare’ stroom! En doe nog graag een paar windturbineparken op onze agrarische poldergebieden a.u.b. in de Wieringermeer, Zeewolde en Eemsregio. ‘Is vooral goed voor het gesubsidieerde vestigingsklimaat voor meer datacenters en hun heimelijke buitenlandse investeerders! En laten we R&D naar kerncentrales nog maar enkele decennia uitstellen. Huishoudens en maatschappij, in de Nederlandse unieke ‘hernieuwbare’ energietransitie met het risico van te verwachten stroomnet black-outs, in de kou latend! Allemaal zeer verstandig, toch?
Ja. Ja. Ik zei het al. Dat gaat niet goed. Straks valt bij jullie het stroomnet ook uit wegens tekort aan electriciteit. Nou ja. Mijn raad is hier:
https://breadonthewater.co.za/2020/09/30/best-solution-for-the-creation-of-reserve-power-during-load-shedding-private-homes/
Henry, Ik heb ruim twee jaar in Tanzania gewoond, dus ik heb standaard een kaars op tafel staan.
Hallo Hans,
ja met een kaars kom je al een heel eind….als het donker is. Je kunt natuurlijk alleen niet naar de radio luisteren of naar de TV kijken. En mekkeren op de computer gaat ook al niet….
Daarvoor moet je toch echt wel een klein beetje reserve electriciteit opbouwen in je achter plaats.
Ik heb nog ongelezen boeken.
Nou ja. Ik kon lekker nou naar het voetballen kijken. Jammer toch dat Vitesse het nou niet meer zo goed doet…
Nederlandse overheid verkwanselt ons land enheeft een groot gebrek aan visie. Het stuur is uit handen gegeven en het financiële systeem maakt de dienst uit. En dit is nog maar het begin.
Volgens mij ligt het aan de groene aandoening van politici ;-)
Bestuurders hebben nooit visie maar suggereren dat wel.
Financiele systemen hollen ook maar achter hetzes, modes en hysterie aan. Niet omgekeerd.
Wanneer wereldomvattende, operationele bedrijven machtiger worden dan de regeringen van een land, dan gebeuren zulke dingen. Hun Inwoners hebben het nakijken en zijn meestal opgezadeld met kortzichtige politici, die slechts achterhaalde termijn effecten nastreven en verder hun tijd verdoen met ‘dweilen met de kraan open’ en achter de feiten aanlopen. Nederland is helaas zo’n land en zelfs Jip en Janneke beginnen het te snappen. Nu schijnen er energiecentrales te bestaan die weinig oppervlakte beslaan, geen CO2 uitstoten en een enorme hoeveelheid energie opwekken, zelfs wanneer het niet waait en de zon niet schijnt. Ze produceren nog minder afval dan onze kolenkachel vroeger. Hoe ze precies heten ben ik vergeten. Onze regering ook, maar da’s erger!
Terug naar de gezellige kernkachels van het Franse platteland.
We maken reclame met groene stroom alsof we er teveel van hebben. Op deze manier groeit het verbruik harder dan de aanvoer.
Het is maar goed dat er geen echt klimaatprobleem is anders hadden we geen schijn van kans. Als straks het aantal black outs gaat groeien zullen ze wel diesel aggregaten gaan plaatsen om het aannaken van bitcoins in stand te houden. Ook de oplossing voor het laden van EV’s zoals nu “tijdelijk” in Zwolle met de bussen.
Erg kortzichtig allemaal
Dat valt nogal mee. Het aandeel groene stroom in onze elektriciteit is in een paar jaar gestegen van 16% (2018) naar 25% (2020).
Waarbij wind+zon dit jaar met 19% het leeuwendeel produceren.
UIt discussies op tweakers.net blijkt dat de datacenters van de internetmolochen (Microsoft, Google, Amazon, ..) bedoeld zijn om data van “onveilige” landen (China, Rusland, Afrika, Azië,..) op te slaan.
Het nut voor NL is nihil (op de werkgelegenheid van enkele honderdtallen beveiligers en schijvenwisselaars na).
Iets voor “follow the money” om uit te zoeken wie en welke NL-clubs er garen bij spinnen?
Boels
Nog even en iedereen is of via zijn pensioenfonds, zijn bank, zijn beleggingsfonds, zijn energiemaatschappij totaal verknoopt met deze onzin en is er geen ontkomen meer aan. Pas als je weer teruggaat naar je middeleeuwse plaggenhut met belendende moestuin ben je er misschien van verlost. Vrijwel iedereen is er inmiddels ingerommeld. De RES doet de rest.
Ziehier de paradox van de ‘energietransitie’ : het smoort de ‘vooruitgang ‘ in de aanloop.
Doordat de brandstof- efficiëncy dramatisch daalt, terwijl de vraag naar elektrische energie loodrecht omhoog stijgt , zal de digitale economie eerder tot stilstand komen doordat de reserves eerder uitgeput raken.
slogan voor op de gevels van datacenters in de Wieringermeer : ” digitaal terug naar de middeleeuwen ‘
Middeleeuwen kenmerkte zich door gebrek aan informatie. Ik zie eerder verstikking als toekomstbeeld
Ter info, Provincie Overijssel een prima symposium gehouden.
Maar is onbekend bij wie dan ook lijkt het. Onder de mat gehouden?
https://www.thmsr.com/en/provincie-overijssel-organiseert-conferentie-over-kernenergie/
In de Tweede Kamer zijn onlangs ook deskundigen uitgenodigd om hun zegje te doen over kernenergie. Een gemêleerd gezelschap voor – en tegenstanders.
https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/kernenergie
Veel info op die link van je. Veel was al bekend maar het feit dat de provincie zulke verhalen laat houden op een conferentie is nieuw!
A.j. Bijkerk
Bedankt voor het delen van deze interessante informatie. Zo hoor je het ook weer eens uit andere en recente bron.
Vanwege de wiebelstroom is buffering hoogst noodzakelijk. Dat moet dan met waterstof om het groen te houden. Het waterstof knooppunt in Groningen gaat in zijn eentje een derde van het huidige Nederlandse verbruik gebruiken. Er wordt weer groots gedacht. De plannen voor wind op zee zijn niet voor niets het vijfvoudige in piekvermogen van de huidige continue vermogen. Er zal nog flink gelobbyd moeten worden om er nog meer binnen te halen. In de Flevopolder is nog ruimte genoeg als de boeren verwijderd zijn. High tech is de toekomst. Sommigen zien daar de maak industrie als ASML in. Velen zien er praktische toepassing in zoals de opslag van kattenfilpjes. Er is ook veel geld nodig om dit te laten slagen. We moeten flink wat subsidie er tegen aan gooien om de strijd om de rijkste aarbewoner te financieren. Bill Gates en Larry Page liggen nu duidelijk achter op Jef bezios die met zijn amazon cloud een flinke voorsprong heeft genomen. Een data center is tenslotte net zo mooi als de hoogstaande blauwe blokkendoos architectuur van ikea. Alleen is deze corona proof. Je hoeft er niet persoonlijk in. Virtueel kom je elkaar tegen in de cloud.
Amerikanen geven niet om mooi. Daarom zijn ze ook zo ongelukkig.
Het artikel beschrijft heel treffend, en nog belangrijker, op harde feiten gebaseerd, de alsmaar toenemende problemen die het gevolg zijn van de zogenaamde ‘groene’ en ja zelfs zogenaamde ‘duurzame’ energie uit windturbines en zonnepanelen. En vaak wordt er ten onrechte beweerd dat deze energie Nederland en zijn inwoners gaat helpen om hen van continue en goedkope stroom te voorzien. Gemakshalve wordt daarbij vergeten dat de systeemkosten, waaronder de netwerkkosten explosief gaan stijgen de komende jaren als gevolg van de zogenaamd ‘groene’ en zogenaamd ‘duurzame’ energieopwekking met windturbines en zonnepanelen.
Alleen al de kosten voor netverzwaring en –uitbreiding zijn geraamd op zo’n 14 miljard Euro. Het aandeel van de netwerkkosten op de energierekening gaat om die reden de komende jaren fors omhoog. En dan zitten we nu nog maar op een aandeel van 3% “duurzame” energie.
Wat is een Middenspanningsstation (MS)?
Bij een datacenter aansluiting zwaarder dan 173 kVA hebt je een MS-klantstation nodig. De transformator binnen dit station zet spanning van minimaal 10.000 volt om naar een lager spanningsniveau. Bij aansluitingen op het MS-net is recentelijk wettelijk bepaald welk deel het datacenter zelf moet regelen en welk deel uw netbeheerder regelt. Dat zelf te regelen deel vanuit het datacenter moet door eigen elektriciteitsproductie worden opgewekt.
Zo hebben datacenters grote dieselmotoren/-aggregaten (CO2-uitstoot!) om deze stroomop te wekken. Ook de reservecapaciteit aan batterijen (noodstroom reserve accu’s voor 12 uur stroomuitval) in een gemiddeld datacenter heeft een vergelijkbare omvang van een moderne diesel-elektrische onderzeeboot van de Koninklijke Marine. Een rondleiding bij datacenter van internetknooppunt AMS-IX biedt het beeld van een zaal van zo’n 400m2 accu’s (milieuvervuiling!).
@ Scheffer,
Hier staat het goed uitgelegd. Het zijn de trafostations op het distributienetwerk met midden-spanning die beheerd worden door de regionale netbeheerders.
Tennet doet het beheer van de landelijke 380 kV, 220 kV, 150 kV en 110 kV bovengrondse masten en openlucht schakel- en trafostations..
https://www.hoogspanningsnet.com/hetnet/middenspanning/
https://www.tennet.eu/fileadmin/user_upload/Company/Publications/Corporate_Brochures/Brochure_Hoogspanningsstations_MEI2017_def.pdf
Wat voor accu’s zouden het zijn? Lood- of lithiumaccu’s? Ik hoop de laatste soort, want loodaccu’s zijn zoooo 1860.
Hippies zijn ook 1860. Dat zal een deel van de aantrekkingskracht verklaren.
Alleen de datacenters in Nederland gebruiken dus al net zoveel stroom als alle windturbines en zonnepanelen bij elkaar leveren.
Daarbij dus nog geen rekening gehouden met de pieken en de dalen.
We leven niet meer in een land maar in een hub. Voor energie, data, nepvluchtelingen en verkeer en vervoer. Allemaal voor elders.
Datacenters zijn goed voor de handel vanwege de bekendheid die er komt voor Holland. Precies zoals Oldebarnevelt ooit ook dacht: provincie doet er niet toe. Wat is er eigenlijk met hem gebeurd? Sielug.
Heeft Jan Rotmans zich al gemeld?
Sekteleider Rotmans? Pfff. Net als Baudet, niet voor de realiteit.
Weg met die computers die er zijn om je in de gaten te houden!
Het bedrijfsleven zijn corporate states (bedrijfs-staat, zie documentaire ) geworden die vaak meer macht hebben dan het landsbestuur en daarom is de politiek er niet meer voor de gewone man, maar voor de bedrijven. Het volk is bijzaak geworden. De zakenwereld bepaalt nu hoe je leeft. En denkt. En vrijt. En alles. Ook die verdraaide mondhapjes. Zonder de winkels zou die verdraaide politiek niet zoveel macht hebben.
Het zou mij trouwens niets verbazen als er opeens wel kerncentrales komen voor de computercenters. Er is een documentaire gemaakt over covid, maar er zijn overeenkomsten met het klimaat en de wereld van het geld wordt ook een beetje uitgelegd:
Bron docu: (met dank aan Peter van Beurden) https://docsfair.nl/covid19movie
Als een heilige groep kerncentrales wil, komen er kerncentrales. Je moet alleen zorgen dat je heilige groep bent.
Over ‘heilig’ gesproken. Ik ben nóg aan het bijkomen van Balkenende’s ‘Leve de VOC-mentaliteit-reclame-campagne.’. Het leek mij een Judaskus voor de latere ellende.
Zakenmensen, oh, wat dienen ze de materie maar lopen ze het eigenlijke (geestelijk) leven daarmee mis. Maar ja.
Het is wel zonde dat men zo een klein lief gezellig landje aan gort helpt. Dat wel.
Maar ja. Nationalisme bijvoorbeeld noemen zo nu de vaderlandsliefde. Alsof liefde voor je geboortegrond iets VIES zou zijn! Geef het een besmette naam en het kunstje is geflikt.
Nare woordkunstemakers.
(herstel:)
“Nationalisme bijvoorbeeld noemen zo nu de vaderlandsliefde.”
Ik bedoel beter gezegd:
Vaderlandsliefde, bijvoorbeeld, noemen ze nu nationalisme.
Nationale identiteit en nationalisme verschillen net zo van elkaar als sociaal en links.
Ach, Balkenende wilde de ondernemingslust stimuleren met de verkeerde vergelijking. Hij snapte niet dat er marginale opbrengst bestaat van een land: als huizen onbetaalbaar worden en het leefklimaat is Johannesburg, onderneemt niemand meer. Gereformeerde alpha van inferieure universiteit.
FvD kan net werken als ze weer terug gaan naar het begin:
stemmen over zaken, ipv voor partijen en mensen; maw. een verlaging vd de drempel voor handtekeningen voor een referendum.
Als je kunt bankieren per internet kun je toch ook wel stemmen over zaken?
ipv stemmen voor partijen en mensen die jouw standpunt weg ruilen zo gauw ze kans zien om in een ‘regering” te komen.
We kunnen beter mijn systeem invoeren: elke wet aan het volk voorleggen. Eén stem tegen, en de wet gaat niet door. Zó kun je corrupte wetten bestrijden en ontneem je de politici de macht die tot perverse proporties uitgroeit. Met één druk op de knop.
Dat gaat niet werken.m, zo. Dat is ook geen democratie.
Of. Hoe bedoel jij:
Een stem tegen?
Indien er één stem tegen iets is, dan gaat het niet door.
Dát is pas democratie.
Zoals nu met Zwarte Piet bedoelt u? Nou, ik dacht dat democratie bedoeld was om oorlogen te vermijden, niet om ze op te wekken.
Nee. 50% vd stemmen + 1 voor of tegen een wet. Dat is democratie. Toch?
Als iedereen daarmee akkoord is gegaan wel. Vilein gezegd: minder is minder.
“Zoals nu met Zwarte Piet bedoelt u? Nou, ik dacht dat democratie bedoeld was om oorlogen te vermijden, niet om ze op te wekken.”
Ik vergat het woord wet.
Indien er één stem tegen een wet (of regel) is, dan gaat die niet door.
Dát is pas democratie. En is redelijk eenvoudig te regelen met de computer.
Zo vermijdt men dus juist wél dat er bizarre zaken kunnen gebeuren, denk ik.
Henry Pool:
Een democratie is een land met een bestuursvorm waarin het volk regeert.
Nederland heeft nu echter een parlementaire democratie: de 2-kamer vertegenwoordigt het volk.
De regering maakt de wetten en regels, de kamer keurt die voorgelegde nieuwe wetten en regels goed of af.
Dus Nederland is geen ware democratie in de zin van het woord.
Democratie is toegeven aan de terreur van de zwakste. Of zijn vertegenwoordigers kerk, elite, links en nazi.
met als beginpunt natuurlijk de herinstelling van referenda….
toch?
Wat waren de CO2-klimaat-trollen vandaag stil!
Was dit een dag van besef voor ze van een maatschappelijke en politiek monstrum dat zich onverwacht openbaart en die ze hebben geholpen te creëren?
Zeer goed artikel. Dank !
Ongelooflijk dat datacenters meer energie gebruiken dan de luchtvaart.
Elektriciteitsvraag verhogende factoren zijn ook torenkassen met LED verlichting,
fabrieken voor kweekvlees en drones.
Twee behoorlijk verschillende ijskaartjes.
https://twitter.com/prometheus_zm/status/1338239155172745223
Polar View dat werkt voor de scheepvaart laat veel meer ijs zien dan de alarmistische Noorse Meteorologische Diest.
Op basis van de satellietbeelden komen we tot de conclusie dat Polar View gelijk heeft.
Het valt overigens niet uit de sluiten dat iemand met andere klimaat overtuigingen dan ik tot een andere conclusie komt.
Goed voor het klimaat zou zijn dat de datacenters en hun energievoorziening geplaatst zouden worden en zijn op grote hoogte, boven de 6.000 km. En daarbij de energie werd geleverd door de zon. Maar dat zullen de informatieleveranciers dat niet willen, want de prijs door te berekenen van het door hun aan de cliënten geleverde produkt is voor de ‘gewone’ man onbetaalbaar.
Ik zeg het weer, aangezien er iets verwarring kan ontstaan met de sortering van antwoorden.
FVD kan net werken als ze weer terug gaan naar het begin:
stemmen over zaken, ipv voor partijen en mensen; maw. een verlaging vd de drempel voor handtekeningen voor een referendum.
Als je kunt bankieren per internet kun je toch ook wel stemmen over zaken?
ipv stemmen voor partijen en mensen die jouw standpunt weg ruilen zo gauw ze kans zien om in een ‘regering” te komen.
met als beginpunt natuurlijk de herinstelling van referenda….
toch?
Weet iemand welke prijs deze datacentra moeten betalen t.o.v. de “normale” burger? Ook O.D.E.toeslagenn?
@Ab
https://www.previder.com/nl/over-previder/actueel/nieuws/art/6579/datacenters-gaan-steeds-zuiniger-om-met-energie-waarom-stijgen-dan-toch-de-stroomkosten
Ik schat dat ze als grootverbruiker ca 14 cent betalen, maar weet het niet zeker.