De laatste dagen worden we verrast met uitzonderlijke beelden uit Madrid in de sneeuw. Maar hoe was het destijds in Barcelona?
December 1962 was het daar bar en boos, maar ook betoverend mooi. Zie hier enkele unieke foto’s uit de oude doos.
Moraal van dit verhaal? Het weer plaatst ons voortdurend voor verrassingen. Zou het voor klimaat anders zijn?
Zou ook kunnen dat de wereldwijde opwarming (door opwarming meer sneeuwval) al in 1962 bezig was zich te manifesteren. Ironie uit.
Gisteren in het weerbericht aan het einde van het nos 20 uur journaal. Door de klimaat opwarming komt er meer vocht in de lucht en daardoor komt de sneeuw in Spanje.
@Eab 12 jan 2021 om 07:52- In gewone taal heet zoiets gelegenheidsargument.
En hoe noem je het als gelegenheidsargumenten structureel van aard worden?
Als het niet sneeuwt komt dat ook door de opwarming “Pim”.
Inderdaad, want dan regent het nu.
Was een beetje vreemd weerbericht, warme lucht kan meer vocht bevatten maar voor sneeuw moet de temperatuur wel onder 0 graden komen. De temperaturen in Spanje waren soms – 35 C dat vind ik toch niet zo warm eerder fris.
@EAB:
De AGW-theorie moet wel door betrouwbare metingen bevestigt/ontkracht worden (zoals elke theorie).
Die zijn er niet omdat de meeste meetplaatsen te lijden hebben aan invloeden van verstedelijking.
Vandaar het gehussel met data en de noodgreep om met onnavolgbare modellen te werken.
Notoir is wel de hoogbouw in De Bilt op enkele tientallen meters van de meetpunten en de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen naast het meetveld.
De beeldschermobservatie verhoedt het naar buiten kijken ;-)
Hieruit blijkt maar weer dat het niet voldoende plaatsen van windmolens na de perikelen van don Quichot dramatische klimaat gevolgen heeft.
Komt door de opwarming is toch logisch te verklaren.
Wie kent het fenomeen vissen-regen niet, het staat al beschreven in de bijbel, toen ik dat als kind hoorde wist ik al, dit moet door de opwarming komen, de zee is te heet de vissen springen massaal uit het water.
De Bijbel is ook mislukt: Jezus predikte verzoening maar uiteindelijk werden zowel Jeruzalem, Tempel als Joden vernietigd. Het is moeilijk hoor, mensen opsluiten in redelijkheid. Onderwijsvernieuwing leek eerst goed totdat alpha uitgevonden werd. Werk helpt. Productie. Totdat neoliberalisme uitgevonden werd. Minder incompetente aardbewoners dan maar. Gelukkig doen de linkse meisjes daaraan uit onzekerheid graag mee. Wachten dus Theo.
@Christian,
In feite maak ik me helemaal niet druk om dat opwarming geneuzel.
Lijkt wel of de wereld ineens door angst om angst gevoed word.
Hoe lang is er nog fossiele brandstof?
Juist, en daarna krijgen de alarmisten hun zin, daarbij hoeft er geen co2 vrije wereld te zijn, het ging er toch om dat de opwarming ging stoppen, niet meer hoger zou worden, nou dat word het dus wel tot nu toe, al zetten ze heel Europa vol met zwaaipalen.
Let maar eens op, de Duitsers kunnen op dit moment al niet meer in hun eigen stroomvoorziening voorzien in deze donkere maanden, sterker nog ze hebben al meer stroom geïmporteerd dan het jaar er voor.
En krijgen ze het toch tot stilstand, dan hebben ze hun doel toch bereikt.
Ze moeten naar China gaan, maar China belooft veel maar ziet hun straks niet eens meer staan, China heeft macht geroken, en een communistisch land met een grote krijgsmacht laat zich niets opleggen, net zo min als de Russen, Poetin zegt ook, jullie kunnen me de pot op.
Er word al 10 tallen jaren gezegd dat Kiribati en al deze eilanden in die regionen onder water komen te staan.
Nou het laatste wat ik gelezen heb nog niet zo heel lang geleden, ze groeien, ze gaan omhoog, en daarom zouden er veel niet onder water komen te staan.
Het ene smoesje lost zich op met een ander smoesje.
En als de wereld weer eens 50 jaar verder is valt alles weer mee.
Bij ideologische ‘klimaatverandering’ alarmisten leidt opwarming tot extreme afkoeling. Logisch toch?
Alleen als je kersen plukt.
Alarmisten zijn extremisten. En extremisten vinden terreur door inbreken en doden van tegenstanders een gezonde zaak voor het Goede Doel.
Het KNMI weet niet wat men moet zeggen met de kou in Spanje, daar voor in de plaats:
Afsmelten van de grote ijskappen gaat sneller dan ooit:
De twee grote ijskappen hebben tussen 1992 en 2017 6.4 biljoen ton ijs verloren, voldoende om het mondiale zeeniveau met een kleine 2 centimeter te laten stijgen
De gezamenlijk bijdrage van deze twee grote ijskappen aan de recente zeeniveaustijging is ongeveer een derde van de totale stijging, die in genoemde periode ongeveer 5 cm bedroeg.
Conclusie:
In 25 jaar een stijging van 5 centimeter maakt 20cm in 100 jaar, dus het KNMI ziet geen versnelling in de stijging van de zeespiegel.
Goed punt Albert,
Ik meldt altijd tijdens de vele klimaatgesprekjes die ik heb met kenissen, vrienden, familie en collega’s:
Er is één enkel centraal punt in de hele CO2-zwendel-discussie die de grootste aandacht krijgt en als de moeder aller problemen wordt aangeduid en dat is zeespiegelstijging. En als er één ding is dat pertinent NIET gaat gebeuren is het significant versnelde stijging van de zeespiegel; dat is fysisch beschouwd pertinent onmogelijk!
Geen levend mens dat op dit moment op aarde rondloopt zal een mondiale zeespiegelstijging van meer dan een halve meter bovenop de huidige stijging van ca. 20 cm per eeuw meemaken. Gaat niet gebeuren met de huidige zon-intensiteit! Daar durf ik m’n schoonmoeder op in te zetten.
Ook een trouw-ma ?
Ja hoor!
Je schoonmoeder kwijt?
Begrijp ik correct dat je inschat dat die stijging wellicht groter gaat zijn dan een halve meter?
Waarom niet je moeder of vrouw?
Dat wekt meer vertrouwen.
Volgens Rijkswaterstaat die de getijdemeters vierjaarlijks laat onderzoeken door Deltares is de absolute zeespiegelstijging langs onze kust sinds 1885 onveranderd met 1,4 mm/j gestegen. En het belangrijkst; er wordt geen versnelling gemeten! (Zie Zeespiegelmonitor 2014 van Deltares, HKV en KNMI en Zeespiegelmonitor 2018)
Ook elders op de wereld geen versnelling volgens de getijdenmeters. (Zie PSMSL.org)
Inderdaad bijzonder, die sneeuw en kou in Spanje. Hadden wij maar weer eens zoiets!
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet heb ik een groot aantal overzichten beschikbaar van het temperatuurverloop op allerlei plaatsen in Europa. Klik maar eens wat aan op de kaart hier onder:
http://www.logboekweer.nl/International/EuropeTemperatureHistory.htm
Helaas zijn de gegevens niet altijd actueel. Overal is een duidelijke opwarming te zien. In Madrid valt op dat de opwarming in de winter veel minder is dan in de zomer. In januari 0,5 graden in 30 jaar, en in juli maar liefst 1,7 graden per 30 jaar.
http://www.logboekweer.nl/International/Spain/MADRID_Temp.pdf
Hoe zou dat komen? Verklaringen die ik kan bedenken:
– door helderder lucht is er ’s winters meer netto uitstraling, en ’s zomers meer netto instraling;
– door verandering van het stromingspatroon is er ’s winters meer noordoostenwind, dus minder opwarming. Dezelfde drukverdeling zorgt bij ons voor meer zuidwestenwind, dus extra opwarming.
Klimaatverandering is niet alleen een gemiddelde opwarming van de aarde. Het zorgt ook voor veranderingen in de luchtstroming (en oceaanstroming). Doordat de aarde ongelijk opwarmt (het land meer dan de zee) wordt de luchtdrukverdeling anders, en daarmee ook de stroming.
juli moet zijn: augustus.
Bart,
“Het zorgt ook voor veranderingen in de luchtstroming (en oceaanstroming)”.
Je bewering is een niet falsifieerbare hypothese, dus onwetenschappelijk. Het is niet alleen onwetenschappelijk, maar een aanval op de wetenschap.
Wat een rare reactie, Michel de Pooter. Kan je niks beters verzinnen?
In Nederland is een systematische verandering van de windrichting waar te nemen. Hier onder de trend van de zuidcomponent.
http://www.logboekweer.nl/Wind/DeBilt_nz.pdf
In Nederland is ook de lucht steeds schoner geworden. Hier onder de trend van het zicht:
http://www.logboekweer.nl/Items/DeBilt_Zicht.pdf
De gegevens van Spanje heb ik niet bij de hand. Ik neem aan dat er in Spanje ook aandacht is voor de luchtkwaliteit, die zal daar wel verbeterd zijn. De verandering in de windrichting kan best tegengesteld zijn; de afstand tussen De Bilt en Madrid is ongeveer de doorsnede van een druksysteem.
De Poorter. Hoeft niet wetenschappelijk te zijn. Sommige zaken behoeft logica, nuchtere kijk en nadenken.
Wetenschappers experimenteren ook vaak de blauwe lucht in.
@Bart,
Schonere lucht zal zeker bijdragen, met als gevolg meer zonne uren en daardoor hogere temperaturen en droogte en daardoor weer hogere temperaturen…..
In de Oostenrijkse Alpen, waar door de bergen de zon meer wordt afgeschermd, zien ze een daling van de temperatuur:
https://skiinformatie.nl/onderzoek-temperatuur-in-skigebieden-afgelopen-30-jaar-gezakt/
Ik weet nog van een wintersport in Saalbach in januari jaren ’80. Tot 10.00 uur in de ochtend op de ski’s, daarna was het pap sneeuw. Op het terras in de zon temperaturen tot 30 graden. De meeste winters hadden slechte sneeuw condities in die tijd er werd toen gezegd: over 20 jaar kan je hier niet meer skiën.
Ja, het verhaal van de Alpen is bekend. Hier speelt het zelfde als waarschijnlijk in Spanje. Door de klimaatverandering ligt er ’s winters vaker een hogedrukgebied boven Centraal Europa. In de Alpen zorgt dat voor heldere luchten, en dus flinke afkoeling.
Ik heb helaas geen recente gegevens van Oostenrijk, maar van 2000 tot 2010 is de gemiddelde temperatuur in de drie wintermaanden met enkele tienden van graden gedaald. De gemiddelde jaartemperatuur op Sonnblick liep in dezelfde periode juist op met 0,3 graden. De opwarming in de zomer is dus sterker dan de afkoeling in de winter.
http://www.logboekweer.nl/International/SONNBLICK_Temp.pdf
Bart,
Je reactie is klassiek; Niet inhoudelijk, maar moralistisch d.m.v. een waardeoordeel.
Geeft niks. Het bewijst maar weer eens dat met jou en je geloofsgenoten op geen enkele manier
en op geen enkel niveau een fatsoenlijke discussie mogelijk is. Prettige dag nog.
@Bart Vreeken 12 jan 2021 om 10:00- Mooi gedaan en wat een werk! Maar wat nu? Niemand ontkent het bestaan van afwisselende periodes van afkoeling en opwarming. Waar bezwaren tegen bestaan is de bewering van menselijk toedoen aan een catastrofale opwarming. Hier is niets van te merken. Er is ook geen bewijs voor. Daar richt het bezwaar zich op, zo niet de wrevel over dat constante alarmistische geroep. Elk regenbuitje is de schuld van die verschrikkelijke opwarming. Elk kouwtje zoals hier besproken is indirect natuurlijk ook de schuld van die verschrikkelijke opwarming die maar niet komt. Ook de doorsnee burger wordt dit spuugzat nog los van al dat weggegooide geld.
Hmmm, Bart. Hadden wij maar zoiets. Sierra de Guara, waar ik woon. Bevroren WC, waterleiding etc . Zonnepanelen overdekt met een flinke laag Generator loopt op benzine, alleen de weg is bevroren. Kortom een hoop gekloot. Ik klaag niet hoor, heb er zelf voor gekozen. Ennuh schaatsen is er hier niet bij.
Groet Jos
Omdat ik toevallig dit weekeinde in Athene was het volgende
Met temperaturen in Athene die oplopen tot 23 graden Celsius, zaten de mensen op het zand, zwommen in de zee en wandelden op de promenade aan de kust van Athene, terwijl de politie patrouilleerde om de mensenmassa’s onder controle te houden.
In de laatste 50 jaar zijn dergelijke hoge temperaturen voor januari slechts twee keer voorgekomen: in 1987 en 2010, stelde het Nationaal Observatorium van Athene.
“Het is niet normaal. Vorig jaar was het dit keer koud,” zei mijn vriend Kyriakos Pitoulis. Hij heeft er verstand van en weet dat er een hete luchtmassa’s en het stof van het Afrikaanse continent aan is komen zetten. Allemaal te zien in de skyline van Athene, met een temperatuurmeter op zondag van 31C in de zon.
Nou vergelijk dat maar eens met de gemiddelde temperaturen voor januari in heel Griekenland, variërend van onder nul tot 5C, of hoogstens 10C in de kustgebieden, stelt de Nationale Meteorologische Dienst (EMY).
Chaotische straalstromen die soms een chaotisch effect hebben op de troposfeer en die het normale weerpatroon in Europa door elkaar gooit.
De (wijlen) Vlaamse BRT-TV-weerman en wetenschapper Armand Pien (wiskundige, computer pionier en astronoom) kon dat in de jaren ’90 zeer beeldend uitleggen aan de kijkers als een normaal maar ook exceptioneel verschijnsel, en dat had niets met het populistische ‘broeikaseffect’ te maken!
Naast het introduceren van de straalstroom, was Pien altijd bezig zijn kijkers op een enthousiaste wijze te onderrichten. Daarbij was hij zijn tijd ver vooruit.
Uitermate sceptisch stond Pien tegenover het ‘broeikaseffect’ en hij wees op het cyclisch karakter van het gat in de ozonlaag.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Armand_Pien
Ja die Pien, ik heb nog een barometer van hem, Armand Pien, made in Belgium, met een mooi zeilschip in de midden.
De enige in die tijd die de meeste punten had met de juiste voorspellingen.
Heden met al hun apparatuur zitten ze er nog steeds vaker naast dan Pien destijds.
Gerard,
Onder het motto van “zo lust ik er ook nog wel een” of “ik heb altijd de langste” vind ik je verhaal erg anekdotisch, als je bijvoorbeeld weet dat het op dit moment boven nagenoeg de hele Siberische landmassa niet boven de -20 graden komt.
In China en ZO Azië zijn de laagste temps sinds1966 opgetekend; Noordelijke havens alleen bereikbaar via ijsbrekers; Stroomuitval in Binnen-Mongolië;
In Bejing worden extra kolenscentrales opgestart om tegemoet te komen aan het stroomtekort door de verwarmingsbehoefte en stroomprijzen gaan door het dak.
O ja en in Vietnam is het erg druk in het noordelijke bergland, omdat daar sneeuw is gevallen en mensen dat nog nooit gezien hebben………
Maar ja, klimaatverandering, El Nina en weer is geen klimaat. Snappie ?
Tismewat. Nou vooruit dan maar weer. Doe je de Griekjes de groeten ?
https://e.vnexpress.net/news/news/vietnamese-amazed-at-snow-capped-northern-mountains-4219248.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-11/asia-s-icy-winter-snarls-ports-and-sends-energy-prices-soaring
Wie het overzicht kwijtraakt kan even een kijkje nemen op de kaarten van climatereanalyzer, met daarop de actuele anomalie overal ter wereld (t.o.v. 1979-2000). We zien een blauwe vlek in Spanje, een rode vlek in Griekenland en Turkije, een blauw gebied in Siberië, een rood gebied in Canada, een blauw gebied in Vietnam … etc.
https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/#t2anom
De gemiddelde afwijking is 0,4 graden, op het noordelijke halfrond zelfs + 1,0 graden.
Beste MIchiel. Ik woon in een berg gebied en als er sneeuw ligt en het is helder scoren we binnen de kortste keren -16.
Ik begrijp je statement niet zo goed. Hier in Frankrijk kregen we afgelopen donderdag ‘code rood’ afgekondigd door de netbeheerder, of we minder stroom wilde gebruiken om het aanbod toch zo’n 88 gig de vraag niet kon bijhouden. Ook hier stoken ze de paar kolencentrales die Frankrijk ‘rijk’ is alweer een tijdje bij.
Veel achterstallig onderhoud bij de 56 kerncentrales snap je.
Het zal wel moeite kosten om die steden zoals Novosibrisk een beetje aan de gang te houden. Ik lees er weinig over behalve dan dat een ‘bevroren ontbijt met noedels’ viraal is gegaan. De oorzaak is allang aangegeven….de polar vortex is gesplitst door een plotselinge ‘opwarming’ van de stratosfeer.
Er wordt weer op niveau gediscussieerd. Elkaar in de waarde laten.
Bart Vreeken, dat is niet een actuele anomalie, maar een betekende obv GFS verwachting. Dus niet obv metingen! Daarom kan je die al raadplegen voordat de dag begonnen is.
“Bart Vreeken, dat is niet een actuele anomalie, maar een betekende obv GFS verwachting.”
Dat maakt niet uit, je ziet er prima op in welke gebieden het veel te koud of te warm is. De metingen zullen niet veel hiervan afwijken.
Bart, je probeert je je er weer uit te lullen zoals gewoonlijk. Anomalieën zijn gebaseerd op feiten! Deze zijn gebaseerd op verwachtingen, en geen feiten! En dat zelfs voor de hele wereld. Aangezien zelfs het KNMI voor een mini landje als Nederland niet de gemiddelde temperatuur een dag vooruit kan voorspelen kan dat wereldwijd in de verste verte niet. En waarom niet in relatie met de doorgaans gebruikte 30j klimaatperiode. Die is nu 1991-2020 en geen 1979-2000. Maarja, het is bekend dat alarmisten kersen plukken.
Wat ben jij ongelofelijk vermoeiend, Ben Mietes.
De kaart geeft aan waar het te warm en te koud is. Het weermodel is daar prima toe in staat.
Er zijn geen internationale afspraken over de te gebruiken normaalperiode, alleen dat deze over te minste 30 jaar berekend moet worden. Die 30 jaar was ooit bedoeld voor een min of meer stabiel klimaat. Veel landen kiezen voor de periode 1961-1990, dat is ruwweg voor de grootste opwarming. Als je steeds de normaalperiode aanpast raak je het zicht op klimaatverandering kwijt. Climatereanalyzer kiest er kennelijk voor om dat niet te doen. Prima, als je er maar bij zet wat de referentieperiode is.
Je opmerking over de weersverwachting van het KNMI slaat al helemaal nergens op. De verwachtingen zijn in het algemeen uitstekend. In feite is het veel moeilijker om voor een klein land precies de temperatuur te voorspellen dan voor de hele wereld. Als een front 100 km verderop ligt maakt dat in Nederland veel uit, op de wereldkaart zie je dat niet terug.
Ben Mietes,
Kun jij aangeven hoeveel een 12-uurs verwachting afwijkt van een meting van dezelfde grootheid, gemiddeld over de 6 gebieden waarvoor de getallen worden gepresenteerd in https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/#t2anom?
Bart Vreeken
Over vermoeiend gesproken…
Je blijft maar leugens verspreiden. De meeste landen schuiven wel op met hun klimaatperiode en dat is m.i.v. 2021 de periode 1991-2020 zoals internationaal is afgesproken om vergelijkingen onderling mogelijk te maken. Dat bepaalde instituten graag de door jou genoemde periode aanhouden heeft niets enige stabiliteit te maken maar met kersen plukken. Het was een koude periode dus is alles nu warmer, komt dat de alarmisten ff goed uit?
Waarom dan niet een van de warmere perioden voor die tijd. Ow wacht ff dan zou de volkomen natuurlijke opwarming nu niet opvallen.
Maar daar hebben ze toch wat op gevonden; die hebben ze naar beneden berekend… Man je valt zo door de mand.
Peter de Vries
Het gaat hier om het Amerikaanse GFS-model.
De discussie ging hier over of het over verschil tussen langdurige gemeten gemiddelde waarden en thans gemeten gemiddelde waarden. Doen voorkomen dat dat hetgeen is dat in die kaart tot uiting komt is vals! Want het gaat thans niet om gemeten waarden. Dus je vergelijkt appels met de verwachte omvang van de nieuwe oogst peren. Het gaat mij dus om die onjuiste bewering! Jou vraag is in dit verband niet relevant.
Maar ik wol best op jouw vraag antwoord geven. Neem zelf eens de 15 daagse verwachting ter hand van GFS voor bijv Midden Nederland en zie hoe zelfs de feitelijke temperatuur voor 12 uur vooruit al afwijkt van de verwachting door GFS voor hetzelfde gebied. Ik heb hierbij meerdere keren behoorlijke verschillen gezien.
Ook met het model ECMWF.
Heel makkelijk te vergelijken. Pak weerstatistieken.nl en kijk waarvoor ze voor heden (GFS en ECMWF) voor temperatuurverwachting hebben ingevuld en vergelijk dat met de feitelijke uitkomst die morgen wordt ingevuld voor dezelfde dag. Hou dat een lange periode bij en trek de conclusie. Doe dat voor minimum, maximum en gemiddelde temperaturen.
Kijk, 1 van de 52 berekeningen van ECMWF of 1 van de 22 berekeningen van GFS zal heus wel een seconde overeenkomen met de werkelijke uitkomst hoor…
Ben Mietus,
Wat ik je vroeg heb je dus feitelijk niet gedaan. Je gaat af op je gevoel. Dat heeft niets te maken met wetenschap. Als je wetenschap wilt bedrijven moet je met getallen komen. Ik wacht het rustig af.
NOAA van alarmisme betichten is al even ongefundeerd.
Peter de Vries
Jij vraagt buiten de orde mij iets waarop ik totaal niet hoeft te reageren. Dan wil ik je behulpzaam zijn met in detail verwijzingen en dan doe je verongelukt. Komt me heel bekend voor van alarmisten. Je laat je wel kennen. Fijne dag verder!
Ben Mietes,
Je hebt je punt niet kunnen maken dat de GFS T2m forecasts niet representatief zouden zijn voor T2m metingen. In wetenschappelijke termen, je hebt niet kunnen aantonen dat de GFS T2m forecasts ge-biased zijn.
Peter de Vries
Ik heb u alle ingrediënten met uitleg voor uw eigen onderzoek doen toekomen. Zodat je het met eigen ogen kunt zien i.p.v. mij op mijn bruine ogen (niet) te geloven. Maar nee, ook dat is niet goed. En nu doe je verongelukt? Kortom wat iemand ook zegt en geheel aan jou overlaat het te controleren het is nooit goed.
Ga maar gauw bij je bewust verkeerde voorstellingen gevende maatje uithuilen. Zeg maar tegen hem dat je het geprobeerd hebt om mij af leiden van mijn kritiek op zijn onjuiste voorstelling van zaken, maar dat dat niet gelukt is. Prettige dag nog!
Nee Ben Mietes,
Jij doet een veronderstelling die je niet kunt onderbouwen. Dan sta je in gewone mensentaal in je hemd.
Gerard d’Olivat
Ondanks ontbreken van gegevens uit 2002-2008 kwam mijn meteovriend in Athene op 12 keer eerder boven de 20 graden vanaf 1950.
1956 20.2, 1960 20.9, 1962 21.5, 1963 20.2, 1977 20.5, 1979 20.8, 1982 20.4, 1987 22.6, 1988 20.3, 1995 20.3, 2010 record 23.9, 2016 20.6, en 2021 21.4.
Temperatuur meet je natuurlijk niet in de zon maar in een speciale meethut waar geen zonnestralen kunnen komen. Bovendien boven grasland en in een zeer ruime omgeving geen huizen, bomen of ander obstakels.
Naarmate de steden uitdijen kan hieraan niet voldaan worden. In steden worden dan ook steeds hogere temperaturen gemeten die niet aan klimaatverandering toe te schrijven zijn.
Zelfs in Nederland is er maar 1 KNMI meetstation die volgens hun eigen onderzoek aan alle voorwaarden voldoet. Dat is Terschelling. De Bilt scoort slecht, net al veel andere KNMI meetstations.
Tussen de anomalieën door is het maar knap saai hier vandaag.
Zou er een causaal verband bestaan tussen het gevoel voor humor en het fanatisme van klimaatalarmisten?
“Zou er een causaal verband bestaan tussen het gevoel voor humor en het fanatisme van klimaatalarmisten?”
Geen idee. Wel weten we dat klimaatsceptici zich minder snel laten ontmoedigen.
http://www.logboekweer.nl/Actueel/Elfstedentocht2021.png
Bart, je moet altijd positief blijven ook al is het nog zo negatief.
Alleen positief zijn kan je verder helpen in het leven al is het nog zo uitzichtloos.
Een wijze raad, Theo!
Toch blijf ik op negatieve temperaturen hopen.
Daar heb je gelijk in, een negatieve corona uitslag is ook goed nieuws! :-)
Wie zou dat nu zeggen, onze voorouders zijn de opwarmers!
https://theconversation.com/amp/peat-bogs-restoring-them-could-slow-climate-change-and-revive-a-forgotten-world-139182
Ja, je eigen ongelijk kun je altijd weer verhullen met weersfenomenen elders op de wereld. Bij het KNMI zijn ze niet voor één gat te vangen, die hebben ervaring op het gebied van ontkenning en aanpassing.
Als je al kijkt naar het feit dat men de gegevens van de afgelopen 120 jaar als leidraad gebruiken om de huidige Klimaatleugens te bevestigen, terwijl je eigenlijk een veel langere termijn moet gaan gebruiken om te kijken of en in hoeverre er veranderingen zijn die periodiek voorkomen. Dan is er geen Klimaatverandering die te wijten is aan de mens, maar een verschijnsel wat eeuwenlang zich telkenmale opnieuw manifesteren gaat waar de moderne mens geen weet van heeft en opgezadeld wordt met angst en paniek zaaien op grote schaal om agenda’s van sommigen in te vullen die daar veel beter van worden, maar de burgers zoals altijd het nakijken hebben.
Zij die dit door hebben, worden als Klimaatontkenners, sceptici en met van alles en nog wat worden uitgemaakt.
“Als je al kijkt naar het feit dat men de gegevens van de afgelopen 120 jaar als leidraad gebruiken om de huidige Klimaatleugens te bevestigen, terwijl je eigenlijk een veel langere termijn moet gaan gebruiken om te kijken of en in hoeverre er veranderingen zijn die periodiek voorkomen.”
Je zeurt, Max x. Het KNMI kijkt natuurlijk veel breder. Er zijn (gereconstrueerde) gegevens van de temperatuur in Midden Nederland vanaf 1706. Hier onder een paar stukjes. Deze metingen waren te Halfweg/ Zwanenburg, de temperatuur is omgerekend naar de omgeving va De Bilt.
http://www.logboekweer.nl/Antiek/Zwanenburg1761_Temp.pdf
http://www.logboekweer.nl/Antiek/Zwanenburg1801_Temp.pdf
We kennen het reconstrueren door het KNMI maar al te goed!
Opnieuw onjuiste voorstelling van zaken. Er zijn geen vergelijkingen mogelijk met GEMETEN waarden als deze niet op dezelfde plaats en onder dezelfde omstandigheden zijn gemeten. En kom nou helemaal niet aan net ‘vanaf 1700’ want dat is helemaal natte vingerwerk!
Zelfs tot 1901 teruggaan voor De Bilt is onjuist want de periode 1901-1951 is herberekend en derhalve geen gemeten temperaturen!
Ja ja Max, vanmorgen nog in de krant, de woningcorporaties moeten vaart maken met hun huizen zo2 neutraal maken, maar er moeten niet alleen panelen op voor zon maar ook voor warm water.
De subsidies waren er, maar corporaties moesten ook zelf betalen en konden dat dan weer verhalen op de huurder die waren dan vele malen goedkoper uit dan nu.
Maar niet alle daken zijn geschikt.
En als klap op de vuurpijl, als Nederland niet opschiet dan word het in de kortste keren hier onleefbaar.
Nee dit keer geen grapje wat ik schrijf, bittere realiteit.
Het levert in elk geval al een duimpje naar beneden op Theo, dus er is weer iemand die het niet met je eens is. Een notoire ontkenner??
Maar ik snap je opmerking want ik ben zelf in gesprek met mijn verhuurder waarom zij niet van het gas af moeten en neen geen Klimaat paniekvoetbal moeten spelen. Tot nu toe is er een luisterend oor dus wie weet.
Die gigga hitte golven in ons land zijn, volgens Peter en Gerrit dan, een bewijs voor de opwarming van de aarde, vnl veroorzaakt door de mens. Geldt dat ook voor het in Trouw beschreven verschijnsel?
Heeft iemand hen kunnen betrappen op uitleg/verwijzing hier over/naar?
Kan iemand dit pareren?
https://www.trouw.nl/wetenschap/er-gebeurt-iets-op-de-noordpool-waardoor-we-een-hele-strenge-winter-kunnen-krijgen-en-misschien-wel-kunnen-schaatsen~be3ec761/
En dat zit fenomeen in de verwarming, niet in de opwarming?
Er komt een tijd dat men ons gaat vertellen dat we een ijstijd hebben veroorzaakt door de aarde op te warmen.
Zeker en vast.
IJstijden en koudere perioden binnen een ijstijd (“stadialen”) worden altijd vooraf gegaan door razendsnelle opwarming (Interglacialen, Dangsgaard-Oescher Oscillaties). Tijdens die razendsnelle opwarming is de CO2 concentratie op z’n laagst en tijdens de langzame afkoeling er na op z’n hoogst. Ben benieuwd hoe Gore en zijn volgelingen zich daaruit gaan redden.
1962, 2021, Madrid beide jaren in de sneeuw, beide jaren zonnevlekkenminimum.
Op heel wat andere plaatsen op aarde inmiddels ook heftige record-winterverschijnselen ( https://electroverse.net/ ).
Straks de Elfstedentocht voor Klimaatgelovigen op dik natuurijs tijdens heftige sneeuwstormen in de poolkou als in ’63 ? https://klimaathype.wordpress.com/2009/08/20/elfstedentocht-2/
PS
Waar is Martijn ?
“Straks de Elfstedentocht voor Klimaatgelovigen op dik natuurijs tijdens heftige sneeuwstormen in de poolkou als in ’63 ?”
Daar denkt Helga van Leur anders over. En ik ook.
https://pbs.twimg.com/media/ErhwqpAXEAAnzE2?format=jpg&name=900×900
1x per 16 jaar voor rond 2020. Nou in 2012 hebben we een in potentie koudere 15 daagse periode gehad dan nodig is voor een Elfstedentocht.
Dus die telt al mee. En 1x per 16 jaar is niet hetzelfde als jij en Helga het blijkbaar wensen uit te leggen. Die ene keer kan ook dit jaar zijn! Dus opnieuw zit je onzin uit te kranen
Het viel me op hoe snel en verontschuldigend Wendemars gisteravond bij OP1 even heel snel, zich richtend tot “weervrouw” Helga van Leur te kennen gaf, dat ie heus wel in de klimaatverandering geloofde……
Kwam mij kruiperig over.
Mijn probleem is waarom KNMI ers altijd bij grote hitte WEL maar bij extreme koude NOOIT het weer als bewijs voor de opwarming van de aarde het klimaat aanvoeren. Wat in beide gevallen hoogst te betwijfelen valt.
Of hebben ze daarom afgesproken het voortaan niet meer te hebben over “normale” temperaturen, maar over gemiddelden?
@Ben Mietes:
In 2012 had de Tocht der Tochten” gewoon door kunnen gaan met een deelnemersveld van 80 jaar geleden.
Bart, ik heb respect voor wat je allemaal sinds jaar en dag bestudeert en hebt bijgehouden op je eigen website; naast al jouw reacties op Weerwoord. Maar je bent wel vooringenomen naar het alarmistische standpunt. Vanuit dat probeer je dan misschien zaken te verklaren die ook anders te verklaren zijn. Wetenschappers zijn er ook nog lang niet achter hoe het dan wel zit.
Het is wel duidelijk dat de discussie bij lange na niet gesloten is.
Een ander punt is dat ik vind dat je te lichtzinnig met aanpassingen en homogenisaties omgaat.
Dat zijn beslissingen in de tijd en jij hebt geen weet waarop ze gestoeld zijn.
Er zijn wat rapporten en dat is het dan.
Er zitten bij de betrokken instanties kennelijk personen die alles maar kunnen aanpassen zonder geweten en motivatie.
Allerhande datasets moeten dan ook met een grote korrel zout genomen worden.
Een politiek wetenschappelijk handelen moet meer dan in vraag worden gesteld.
Er is een agenda, en alles wordt aangepast aan die agenda.
Wetenschap is niet meer neutraal, Covid laat wel zien wat er mis is.
Ik denk dat elke wetenschapper zich moet afvragen welk deeltje kennis en ervaring van hem/haar is op basis van het aangeleerde wetenschappelijke weten en gedrag. Het wetenschappelijke weten moet ook in/ter vraag worden gesteld.
Nooit gedaan want de verklaarde heilige wetenschappers zijn heilig. Stupide…
Zijn er onder deze beroepsgroep nog mensen die onafhankelijk durven denken en creeeren in nieuwe inzichten?
Zijn er in kader hiervan er ook nog wetenschappers die een ander paradigma onderzoeken en voorstellen?
Zijn er in kader hiervan er ook nog wetenschappers die AL het werk willen kunnen reproduceren?
Volgens mij niet.
De wetenschap qua klimaat is vastgelopen in het (C)AGW denken; en niet alleen dat, de wetenschap is geprogrammeerd tot deze uitkomst.
Kunnen we eens de programmeringen onderzoeken?
En wat dat dan van effect heet op het zogenaamde wetenschappelijke debat?
Van noodzakelijk vrij wetenschappelijk denken is volgens mij al lang geen sprake meer van.
Ben Mietes, als je nou opeens alle Elfstedentochten die net niet doorgingen ook mee gaat tellen krijg je een heel andere statistiek. Dan waren er in de 20e eeuw veel meer geweest, soms zelfs twee per jaar.
De hoeveelheid vorst in 2012 was minder dan de helft van die in 1940, 1941, 1942.
Geen link er bij deze keer, zoek zelf maar eens wat uit voordat je wat begint te roepen.
“Als je alle Elfstedentochten mee gaat tellen, krijg je een heel andere statistiek”.
Klopt, en een veel juistere. Want het doorgaan van een Elfstedentocht wordt natuurlijk door veel meer bepaald dan door het Hellmangetal. https://www.wintergek.nl/winter/ (Pas op, voor 1950 door het KNMI gemanipuleerde data !)
En het gaat hier natuurlijk om natuurlijke factoren die het klimaat bepalen, i.h.b. een sterk verzwakt interplanetair magnetisch veld. Dat zie je tot op behoorlijke hoogte terug in de Hellmangetallen, in ieder geval sinds 1950.
Uiteraard zijn er meerdere factoren die een strenge winter veroorzaken dan alleen dat afgenomen interplanetair magnetisch veld. Weer, en tot op zekere hoogte klimaat, zijn in hoge mate chaotische systemen. En dus zijn er in een periode van 40 jaar waarin het toevallig wat warmer wordt, nog steeds koude winters mogelijk. Zelfs de klimaatontkenners van het KNMI moeten dat toegeven.
Jammer dat Bart niet wil ingaan op volgens mijn cruciale vragen.
Jammer dat Arthur niet meer bij ons is om hierin te assisteren.
Het koelt af. Globaal. Volgens mijn analyse van 2015….
Kijk bv. naar Hato sinds 1995?
“31 graden in de zon”? Ik weet niet of je ermee op de hoogte bent, maar temperaturen worden nooit gemeten in de zon. Ook niet op het strand of op balkon, maar officieel in een meethut waar geen zon binnendringt op 1,5 m boven kort gras en in de wijde omgeving geen gebouw of andere obstakels te zien. Dus zeker niet in de stad!
Van een meteo-vriend uit Athene kreeg ik dit bericht waaruit blijkt dat temperaturen boven de 20 graden daar veel regelmatiger voorkomen dan in de door jou genoemde jaren.
Hij noemt zelfs eerlijk de periode2002-2008 waarover hij geen metingen heeft.
Ondanks dat kwam hij uit op 13 keer in 70 jaar. Hoe bijzonder is dit dan?
1956 20.2, 1960 20.9, 1962 21.5, 1963 20.2, 1977 20.5, 1979 20.8, 1982 20.4, 1987 22.6, 1988 20.3, 1995 20.3, 2010 record 23.9, 2016 20.6, en nu 2021 21.4.
Bart, het ging niet over over het verre verleden waarbij over heel dun ijs reeds de Elfstedentocht gereden werd maar over kansen in deze tijd. 1:16 wordt daar vermeld in jouw getoonde grafiek. Daarbij heb ik 2012 betrokken omdat die potentieel gereden had kunnen worden omdat de vereiste gemiddelde temperatuur over 15 aaneengesloten dagen zeer ruim voldoende was.
Het tweede is dat het volgens jou en Helga nu niet kon gebeuren omdat de kans 1:16 is. Geen enkele statisticus zou die bewering steunen omdat het niet gaat dat het OM de 16 jaar gaat waar jij en Helga blijkbaar vanuit gaan, maar om de kans. Die kans kan over 16 jaar zijn of deze winter met alle jaren er tussen. Zelfs twee jaar achter elkaar is mogelijk. Daar heb je geen hogere wiskunde voor nodig. Daarom vind ik het van typisch alarmisme getuigen van jou en je Helga om te beweren dat het niet deze winter kan gebeuren. Een paar dagen voor de koudegolf in 2012 waren er geen tekenen dat die aan vereiste gemiddelde lage temperaturen voor een Elfstedentocht zou worden voldaan, integendeel. Heel de vorstperiode kwam nog niet in de 15 daagse voor totdat het ineens omdraaide. En we zitten nu pas op 13 januari notabene. Op 16 januari 1947 werd in Maastricht nog 17,2 graden GEMETEN. In de koudste, qua Hellmanngetallen, winter 17,2 graden. Enkele weken later een Elfstedentocht!!
Dus gelieve niet je alarmistische propaganda hier uitoefenen.
Wat een rare dingen bedenk je toch steeds, Ben Mietes. Uit de grafiek is niet af te leiden of er in een bepaald jaar wel of niet een Elfstedentocht komt. Hoe kom je er bij. Wel zie je dat de kans steeds kleiner wordt. Van deze winter weten we dat het de komende 14 dagen niet gaat gebeuren. Dan is alweer 2/3 van de winter voorbij. Dat maakt de kans nu nog wel erg klein.
En als je dan toch naar Hellmangetallen gaat kijken: voor een Elfstedentocht is in het algemeen tenminste een score van 100 nodig. 2012 kwam daar niet aan (88,4 in De Bilt). Een Hellmanngetal boven de 100 hebben we sinds 1997 niet meer gehad. Vorig jaar bleef steken op 0,1 waarmee het trieste record uit 2014 (0,0) bijna werd geëvenaard.
Bart ik heb gewezen op de voor Elfstedentochten gehanteerde gemiddelde temperatuur over een aaneengesloten periode van 15 dagen. Dus niet over Hellmangetallen.
En die gemiddelde temperatuur over de aaneengesloten dagen was binnen de koudegolf in 2012 kouder dan tal van gemiddelde temperaturen over die aaneengesloten periode van 15 dagen in eerdere Elfstedentochtjaren. Klaar!
En dan kom jij aanzetten wat totaal niet aan de orde is zoals 2014? Man man man. Maar ik ben jouw uitvluchten wel gewend als je geen kant meer op kunt.
Gebruikelijk bij klimaatalarmisten!
Ben Mietes, kennelijk ben je zo vooringenomen dat er niet met je valt te praten.
Denk je dat het bestuur van de Vereniging de Friesche Elf Steden in 2012 maar heeft besloten om de tocht niet door te laten gaan omdat ze er toch niet zo’n zin in hadden? Wat een onzin.
Bart, je kronkelt heel wat af met je hellmanngetallen die niet bepalend zijn voor voor het al dan niet doorgaan van een Elfstedentocht. Voor Hellmanngetallen geldt immers een verzameling negatieve gemiddelden over de hele periode 1 nov – 31 mrt.
Mag ik je ff verwijzen naar waar jij zelf altijd graag naar verwijst, nl jou Koninklijke.
“De kans op een Elfstedentocht is bepaald op basis van een meteorologische indicator: de gemiddelde temperatuur van de koudste aaneengesloten periode van 15 dagen in een winter. Afgeleid is dat een indicatorwaarde van -4,2 °C bepalend is voor het wel of niet organiseren van een Elfstedentocht. De afgeleide meteorologische indicator is de gemiddelde temperatuur van de koudste aaneengesloten periode van 15 dagen in een winter en gemeten in De Bilt (Brandsma, 2016).
Afgeleid is dat een indicatorwaarde van -4,2 °C in goede benadering overeenkomt met een gemodelleerde ijsdikte van 20 cm.”
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0510-kans-op-een-elfstedentocht
“In de koudegolf van 2012 was met een 15-daags gemiddelde van -5.8°C van 29 januari tot 12 februari in De Bilt ruimschoots voldaan aan het temperatuurcriterium uit Visser en Petersen [2009].l”
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/weer-g-een-elfstedenwinter
Er zijn tot nu toe 15 Elfstedentochten gereden. Bij twee daarvan werd niet aan de huidige criteria voldaan. Drie ervan waren warmer dan de 2012 15 daagse periode waarbij geen Elfstedentochttocht werd gereden omdat het ijs geen 20cm dikte bereikte agv van de sneeuwisolatie die door de strenge vorst extra isoleerde vanwege de samenstelling van de sneeuw.
Jeetje, ben je nou nog steeds aan het doorzeuren, Ben Mietes?
Hier onder een overzicht van de Hellmann-score per jaar, met daarbij de jaren waarin een Elfstedentocht gereden werd.
In 13 van de 15 gevallen was de Hellmannscore in De Bilt groter dan 100. In de twee jaren waarin daarvan afgeweken werd was er duidelijk te weinig ijs. In 1909 zakten er deelnemers door het ijs heen, en in 1933 werd de eerste 5 km overgeslagen omdat het nog open lag en/of er nog boten voeren.
http://www.logboekweer.nl/Actueel/HellmannElfstedentocht.PNG
De berekening van Theo Brandsma toont aan dat het in 2012 in principe genoeg gevroren had. Dat was ook duidelijk, want grote delen van de route waren goed. Maar door flinke sneeuwval was een deel van de route in Gaasterland onbegaanbaar, of te dun. Als het had doorgevroren was dat nog goed gekomen, maar de vorst hield te kort aan. Er zat te weinig marge in.
Na de kou eerder deze maand is het nu extreem warm voor de tijd van het jaar in (zuidoost) Spanje. In Alicante werd het vandaag 30,0 graden. Dat was nog nooit vertoond in de wintermaanden. Het kan verkeren.
https://www.weerwoord.be/m/2694473