Een bijdrage van André Bijkerk.
Bij de meteorologische afsluiting van de januarimaand van 2021, konden de weermannen en vrouwen het niet nalaten om met een droef timbre in de stem te wijzen op die onstuitbare opwarming al dan niet met explicite aanwijzing van de dader, CO2, kon niet missen. In een vorig artikel was ons ook al opgevallen dat ondanks de afgelopen Siberische week de wintermaanden wel duidelijk warmer werden aan de hand van de fig 1 (daar fig2):
Fig 1. Links correlatie zonne-instraling en temperatuur in De Bilt uitgesplitst per maand, rechts trends van zonne-instraling (rood) en temperatuur (blauw) uitgesplitst per maand, alles over de periode 1958-2020 (zie hier).
Destijds constateerden we:
“Uit de combinatie van de twee volgt dat de opwarming in de zomer meest voor rekening is voor de zon, dat geldt in mindere mate ook voor april met een duidelijk positieve correlatie, maar voor de wintermaanden zegt dit niets. Die warmen overduidelijk op, maar de zonne-instraling is daar trendloos.
(…)
Wel zien we een geleidelijke geringe opwarming van de winters, die niet door de zon wordt verklaard. Daarvoor moeten we verder graven.”
In fig 2 zien we dat de sterkste opwarming is te vinden in de minimum temperaturen van januari en dan weer het meest in de koudste winters.
Fig 2. Gemiddelde minimum temperaturen van De Bilt in januari.
Maar gegraven hebben we. Alles wat er gemeten was, luchtdruk, windrichting en snelheid, vochtigheid, etc, etc, hebben we per maand uitgesplitst en tegen de temperatuur afgezet. Er kwam echter geen helder beeld en geluid uit. Dus toch CO2? Maar waarom doet de vroege herfst (sept, okt) dan niet mee in de trends? Er moet iets zijn.
En toen ineens viel me iets binnen. Lang geleden had het KNMI al eens iets over opwarming, urbanisatie en gewijzigd landgebruik gepubliceerd. De Laat en Maurellis 2004 en 2006.
In situ measured surface and satellite‐measured lower tropospheric temperature trends were shown to be higher in the vicinity of industrialized regions, while such higher trends were not found in enhanced greenhouse gas (GHG) climate model simulations of temperature. It was suggested that surface and lower tropospheric temperature trends appeared to be influenced by anthropogenic non‐GHG processes on the earth’s surface.
En dat was maar voor de periode 1979 – 2001. Sindsdien is de groei gewoon doorgegaan. De vraag is dus in hoeverre menselijke activiteiten hebben bijgedragen aan de opwarming, met name in de winter.
Een voorbeeld daarvan wil ik speciaal noemen; het effect van het oprichten van vertikale opstakels, zoals windmolens. In de koude heldere winternachten koelt de grond sterk af door uitstraling. De onderste luchtlaag, vaak minder dan een meter, koelt mee af door direct contact met de grond. We noemen dat een grondinversie. Door die afkoeling wordt de lucht dichter en zwaarder en de wind krijgt er minder vat op. Uiteindelijk lijkt de wind gewoon te gaan liggen. Dat is niet zo want op tien meter hoogte of meer waait het gewoon door maar de koude inversiedeken direct op de grond verhindert dat warmere lucht de grond bereikt en zo de afkoeling afremt. Een overtuigend voorbeeld hiervan zien we in fig 3.
Fig 3. Windmolens boven een grondinversie (bron https://www.researchgate.net/figure/Offshore-wind-farm-wake_fig1_264185196)
Op de voorgrond zien we lage nevel boven de zee. Dat is bewijs van de grondinversie. Bij hoge wind en de nodige obstakels zou die nevellaag turbulent mengen met de warmere lucht erboven en verdwijnen. Dat gebeurt daar echter niet. We zien dat pas achter de windmolens. De “wake”, -het zog- achter de wieken verraadt dat er toch een forse wind staat en we zien in de turbulentie achter de molens dat de grondnevel mee omhoog wordt gezogen waarbij warmere bovenlucht de grondinversie afbreekt. Een thermometer zou daar een veel hogere temperatuur aangeven dan zonder molens. Hoe meer molens of andere bouwsels je dus bouwt, hoe warmer de winternachten worden.
Maar menselijke activiteiten hangen ook samen met de opwekking van energie, voor elektriciteit, mobiliteit, productie, verwarming, etc, etc. We moeten ons realiseren dat de tweede wet van de thermodynamica erop wijst dat al die vormen van energie uiteindelijk neigen over te gaan in de verhoging van de entropy. Het wordt uiteindelijk bijna allemaal warmte. Bovendien, in de winter verstoken we extra veel energie direct naar warmte. Is zoiets meetbaar op regionale schaal? Daar missen nu de data voor, maar die zijn op aanvraag. Maar kunnen we bijvoorbeeld de jaarlijkse nationaal opgewekte totale energie vertalen naar watts per vierkant meter (W/m2) voor Nederland?
Volgens deze bron verbruikte Nederland in 2020 zo’n 3100 PetaJoule energie (3.1 E+18). Een Watt is een Joule per seconde. We moeten het jaar dus door al zijn secondes delen (3.15 E+07) en dan krijg je dus een constant vermogen van zo’n tien miljard watt (9.83 E+10). Het Nederlands grondgebied bedraagt 41543 km2 (4.15 E+04) en dat maal één miljoen om vierkante meters te krijgen (4.15 E+10). Ergo per vierkante meter verbruikte Nederland gemiddeld over het jaar (9.83/4.15=) 2.4 W/m2 wat uiteindelijk voor het overgrote deel als warmte in het wild terechtkomt. Dat ligt niet zo bijster ver weg van die magische 3,7 W/m2 die de verdubbeling van CO2 zou moeten opleveren. Ter vergelijking, voor de hele Aarde kom ik op analoge wijze op 0.037 W/m2, het energieverbruik draagt dus niet wezenlijk bij aan “global warming”, maar wel degelijk aan nationale opwarming
Nogmaals we weten nog niet hoeveel daarvan in de wintermaanden terechtkomt, maar een blik op de specificatie van het gas- en/of elektriciteitsverbruik doet wel aan een veelvoud denken en dat zou het verschil kunnen verklaren tussen vroege herfst en winter, wanneer de ‘kacheltjes beginnen te snorren’. Ook is nu de reden voor steeds minder strenge strenge winters evident. Niet alleen zijn de nachtelijke grondinversies veel minder tussen al die bouwwerken, maar we stoken dan bovendien gewoon een tandje hoger.
Ja de Nederlandse winters worden steeds warmer en strenge winters steeds minder streng, maar er is geen enkele aanwijzing dat dit wordt veroorzaakt door toegenomen concentraties van kooldioxide. We hebben het land volgebouwd met inversiekillers en we stoken de winters gewoon weg.
***
Creatief denkwerk levert mooie hypotheses op. Leuk om te lezen!
Kent er hier iemand de spreuk: “it pays to keep an open mind, but not so open your brain falls out”?
Er wordt hier zo hard gezocht naar een argument om windmolens en zonnepanelen te veroordelen, dat er niet wordt stilgestaan bij de eigen resultaten die aantonen dat het argument niet klopt. Er wordt geconcludeerd “het energieverbruik draagt dus niet wezenlijk bij aan “global warming”, maar wel degelijk aan nationale opwarming”. Het klopt gewoonweg niet dat het bijdraagt aan nationale opwarming, want wind en luchtcirculatie verspreidt die Nederlandse warmte. Warmte stopt niet aan de grenzen. En, hoe meer wind er is, hoe meer opwarming er volgens dit idee zou zijn, maar hoe sneller het met de wind het land verlaat!
Goed artikel André,
Regionale opwarming is het goede antwoord, in grote steden kun je het in de winter merken, het is er niet zo koud.
Het is zelfs bekend dat daar verschillende tropische vogels die per ongeluk het kooitje verlaten kunnen overleven.
Bij goed geïsoleerde huizen met moderne cv ketels zal dat stukken minder worden, de rookgassen zijn immers van een veel lagere temperatuur omdat daar juist winst mee gehaald word, zoveel mogelijk warmte uit de rookgassen halen tot condens overblijft.
Deze winter met sneeuw kon je goed zien wie zijn huis geïsoleerd had, de sneeuw bleef langer tegen de muren liggen, en daken bleven langer met sneeuw bedekt.
Maar vergeet niet ook de winters kunnen nog steeds parten gaan spelen, dit hebben we nu gezien in veel landen en staten, ik wou er niet wonen met alleen een lucht warmte pomp, want daar laten ze niet veel verhalen over los bij diegene wat het maar net konden rukken of helemaal niet.
Trouwens de Noordpool heb ik gelezen heeft zich deze winter behoorlijk hersteld, en ook de permafrost gebieden.
Nog eem kleine aanvulling, zonnepanelen zullen niet bijdragen aan verkoeling, volgen een installateur kan de onderkant van de panelen wel tot 80 graden opwarmen, zeker op windvrije dagen.
Ik heb even gebabbeld met die man hij was bij mij in de straat bij een kennis panelen aan het leggen, trouwens iedereen is hier is kennis er staan bij mij maar 8 huizen in de straat, maar hij plaatste de panelen ook met roestvrij stalen beugels die 1 cm meer speling gaven tussen dak en paneel tegenover aluminium beugels voor iets meer koeling te verkrijgen, bij hitte gaat het rendement van die dingen omlaag.
Dus als heel Nederland straks zwart is van de bovenkant zullen steden in de zomer nog warmer worden.
Het blijft raadselachtig dat wetenschappers in NL niet massaal steigeren tegen het klimaatbeleid en dus tegen zonnepanelen en windturbines.
Oogkleppen of subsidieblindheid?
Maar gelukkig heeft NL heel veel buitenland:
Solar panels in Sahara could boost renewable energy but damage the global climate – here’s why
https://wattsupwiththat.com/2021/02/22/solar-panels-in-sahara-could-boost-renewable-energy-but-damage-the-global-climate-heres-why/
Het klinkt allemaal mooi, grote zonneparken in de Sahara. Echter deze landen zijn politiek gezien niet stabiel. Wij worden afhankelijk van Libië, Tunesië, Marokko. Terwijl er vandaag bekend werd dat bedrijven stoppen met Nordstream 2 vanwege te verwachten sancties vanuit Amerika zouden wij op deze Afrikaanse landen moeten gokken. En er lopen in de woestijn nog al wat radicale groepen rond die de stroomvoorziening zouden kunnen saboteren. Een ander punt is, Qatar, Iran en Saudi Arabië beschikken over gigantische voorraden gas en olie. De prijs van fossiel zakt dan maar zitten ze in die landen daarop te wachten ? Er wordt niet gesproken over de investeringen die nodig zijn die lopen in de miljarden en wie stapt daarin ? Als er meer regen valt in de Sahara wordt het groener, mooi meegenomen met als gevolg meer landbouw en meer bewoners. Het voordeel is dat het zand niet meer stuift en wij onze auto minder moeten wassen.
@Boels,
Dat is nu een artikel wat juist laat zien dat er beter onderzoek gedaan moet worden, of bezint eert ge begint.
Daarbij blijft ook nog het probleem dat het donker word.
En wat is het effect van windmolenparken op zee, wat doet het met het microklimaat, je verstoord toch nog altijd de onderste luchtlagen, zou het weer 100 kilometer verder op droogte of juist regen veroorzaken, wie weet het?
De natuur is gevoelig, dat zie je wel wat de groene zone voor de Sahel landen heeft betekend, ze hebben regen en kunnen beter in hun eigen voedsel voorzieningen voldoen.
En hier stoken ze bomen voor stroom, volgens mij beseffen ze niet hoe belangrijk groen op de wereld is.
@Boels 23 feb 2021 om 11:09
Boels, op een enkeling na zijn al die wetenschappers onderdeel van het kartel. Zelf rijker worden, subsidies opstrijken, mondje dichthouden, bang voor baanverlies, pseudowetenschap blijven uitoefenen en leugens verspreiden.
Het antwoord op de hoge bebouwing is meer hogere bebouwing. De stad moet verdicht worden met hogere blokken beton. Deze hebben niet alleen effect op de luchtcirculatie. Ook hun warmte capaciteit is goed te merken. Iedereen kan wel zitten rekenen aan effecten die een temperatuur effect hebben alleen het gemeenschappelijke bij iedere actie voerder is toch co2. Ook al is dit een onmeetbaar onberekenbaar effect financieel is dit een majeur effect.
Met eensgezinswoningen is het volume aan beton veel hoger (en dan tel ik het effect van tegeltuinen niet mee).
Hoogbouw zorgt er bovendien voor dat er meer ruimte voor recreatie is.
En de rol van CO2 is nog steeds een theoretische, slechts “bevestigd” door modellen.
Meer bomen planten in het bebouwde gebied. Oplossing voor het zgn opwarmen van het stadse klimaat.
Bomen (lees bos) heeft een verkoelende werking op de omgeving.
Mooi informatief artikel waarmee weer een andere kant van het opwarmingsverhaal wordt belicht.
Uiteraard brengt de menselijke activiteit extra warmte met zich mee. We zitten tenslotte allemaal graag warm in de winter en koel in de zomer. En ook die koelte produceert warmte.
Is dat een probleem? Ik houd het op een aangepraat probleem. Of is het een verdienmodel?
Tsja, ondanks de mindere activiteit van de zon en de gespleten poolwervel blijft het Hellmanngetal van de winter ’20-’21 waarschijnlijk steken op 36,3. Dat heet nog steeds een zeer zachte winter.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/hellmann
Winterliefhebbers zijn wel even aan hun trekken gekomen, al werd er op veel plaatsen geschaatst op te dun ijs, met alle risico’s van dien. Gelukkig zijn er geen grote ongelukken gebeurd. Voor het uitzetten van tochten (als dat al had gemogen) bleef het ijs veel te dun.
Een van de knelpunten de laatste jaren is de te hoge temperatuur van de Noordzee en de Oostzee. Alleen waar de lucht over de hele lengte over land wordt aangevoerd kan de transportkou dan goed doordringen. In het noorden van het land werd het daardoor minder koud dan in het midden en zuiden.
Het past in de algehele opwarmingstrend, in alle landen van Europa en in alle maanden van het jaar. De oorzaak hiervan is voor de meeste mensen wel duidelijk. Windturbines kunnen inderdaad voor wat lokale opwarming zorgen, maar dat is onder bepaalde omstandigheden en binnen een paar kilometer. Als het weinig waait staan de windmolens stil, en als het flink waait is er van nature al een hoop turbulentie in de onderste luchtlagen.
Dus een warmere periode van twintig jaar is bij jou meteen klimaat en CO2? Wanneer begon je het verband te leggen? Al in 1998? 2005? 2012? Ergens wist je het ineens zeker. Jahoor, dit is geen weer meer. Dit is klimaat. Dit is CO2. Ik heb het altijd al niet gedacht.
“Al in 1998? 2005? 2012? Ergens wist je het ineens zeker. Jahoor, dit is geen weer meer. Dit is klimaat. Dit is CO2. Ik heb het altijd al niet gedacht.”
Dat begon aan het eind van de tachtiger jaren al duidelijk te worden. Toen werd drie jaar achter elkaar het record van de gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt verbeterd (van 10,2 naar 10,3 naar 10,7 naar 10,9 graden). Dat was zeer opmerkelijk. In de jaren daarna werd het ook zichtbaar in de 30-jarige gemiddelden. De warme jaren werden onvoldoende gecompenseerd door koude jaren.
http://www.logboekweer.nl/Temperatuur/DeBilt_Temp.pdf
Als ik de uitgebreidere lijst bekijk waar ook je Helleman getallen bij staan vind ik het nog wel meevallen, ook gezien we in een zeeklimaat wonen.
Ook de echte strengen vorst periodes, ik weet niet of jij dat ook allemaal op je site hebt staan in grafieken, dat is altijd een beetje duidelijker dan wat losse getallen.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vorstperiode
In de jaren 70 begon men er al over te praten. Warmere jaargemiddelden. Alleen paste dat toen bij de ontluikende cultuur: terrassen, laagbouw stadsuitbreidingen met grote tuinen. Heerlijk na dat gebibber in de jaren zestig. Toen 79 kwam sloeg dat alle verdenking weg: lekker warmer en toch nog winter. Pas in de jaren nul begon iedereen paniekerig te worden. Maar de in gang gezette leefwijze van overconsumptie en mondiale gastvrijheid gaf nog niemand op. Nu nog niet trouwens: klimaat dat is diftar en nu en dan een molentje. De reisjes naar Vietnam blijven.
@Bart Vreeken 23 feb 2021 om 11:06- En wat dan nog dat het een beetje warmer wordt? Vliegen ons de rampen om de oren, teisteren ziekte, overstromingen, orkanen etc.ons? Leuk boek is de Paniekfabriek van Rozendaal.
Het is de verdienste van Andre Bijkerk dat hij een andere visie heeft dan die eeuwige onzinnige klimaatpaniek (CAGW-hypothese).
Pas vanaf 1950 is uitstoot van CO2 door toedoen van de mens meer dan nihil geworden, het CO2 gehalte liep rond 1900 al op en vanaf toen ook de temperatuur. De vraag blijft, neemt de temperatuur toe door extra CO2 of neemt het CO2 gehalte toe door de hogere temperatuur?
Verder ben ik nog steeds van mening dat de sterkte toename van het aantal zonne uren zijn invloed heeft op een hogere gemeten temperatuur.
Overigens een grafiek m.b.t. koude winters laten beginnen in 1960 (net voor 62-63), is niet echt de manier om aan te tonen dat winters warmer worden.
Interessante schattingen André. Die 3100 PJ is inderdaad vrijwel geheel warmte die Nederland in een jaar kwijt moet om gelijk te blijven. En de invloed van opstand, of het nu gebouwen,, bomen of Molens zijn, hebben invloed op de luchtstromen dus op de energie afvoer. En daardoor op de temperatuur.
De cijfers van IPCC en jouw uitkomsten zijn jaargemiddelden en plaatsgemiddelden. Het is plausibel dat in ons land de 2,4 W per vierkante meter ’s winters wat meer en ’s zomers wat minder is. Wij hebben weinig behoefte aan airco’s. De temperatuur waarover het bij hitte- en koudegolven gaat, wordt in ons kleine gebied echter in belangrijke mate bepaald door de inkomende en uitgaande wind. Jouw redenering werpt geen licht op het grote verschil bv. tussen deze en vorige week. (CO2 ook niet !).
Maar het zijn intrigerende gedachten, bedankt.
Bart,
Ondanks het feit dat meteorologische systemen chaotisch zijn, zullen de richting van de verplaatste luchtmassa’s misschien geen bedoeling hebben, maar wel een uitkomst. Hoe dan ook, als je in die bewegende luchtmassa’s windmolens gaat plaatsen, zal de de uitkomst anders zijn en niet zonder konsekwenties.
Is inmiddels ook al behoorlijk wetenschappelijk onderzocht.
https://www.scientias.nl/nieuw-bewijs-dat-grote-windparken-voor-opwarming-kunnen-zorgen/
Dat is alweer een oud bericht.
Windmolens zullen zeker van invloed zijn op het klimaat, vooral als er grote aantallen staan. Wat de gevolgen precies zijn mag wel beter uitgezocht worden.
André, in feite beantwooordt je vandaag de vraag die een pienter meisje jaren terug in een klimaatprogramma stelde:
We verbranden op aarde grote hoeveelheden kolen, aardolie, gas en hout. Daardoor stijgt de temperatuur. Is dat uit te rekenen? Wordt daar rekening mee gehouden? etc. etc.
De moderator was verbaasd. Ik trouwens ook.
Ik ben toen onmiddellijk gaan rekenen met TPES fossielen wereld, oppervlakte aarde, totale massa lucht, soortelijke massa lucht, geen uitstraling en Q = m x c x dt: uitkomst rond +0.05°C ?
Een herberekening met totale TPES voor 2018 levert op 0.16°C.
In een uitstekend artikel legt Ab Cloosterman uit hoe deze warmte weer veilig wordt weggewerkt.
De weg over W/m2 is veel eleganter. De 0.037 W/m2 is verwaarloosbaar tov de 230 W/m2 IR door de aarde.
Aan het eind van het gesprek de verzekering dat de klimaatmodellen ook dit effect gaan meenemen…
PeterR
Ging het artikel niet over de betrouwbaarheid van de interpretatie van de metingen?
Meten we eigenlijk wel op de juiste plekken om de effecten op het lokale klimaat en het globale klimaat goed in beeld te krijgen?
Al die fossiele en andere brandstoffen die uiteindelijk allemaal weer in warmte resulteren zijn uiteindelijk maar een schijntje t.o.v. de warmte-instraling van de zon. De aarde raakt de warmte wel weer kwijt. Een hick-up van de zon levert meer effect op. Het humane effect lijkt me gerommel in de marge.
Hallo Peter,
De bijdrage is hopelijk niet off-topic?
Awel, ik vond het grappig dat een Vlaamse leerlinge toen over een probleem nadacht, dat André Bijkerk vandaag aansneed.
Overigens zie ik nu dat in de eerste zin een t overbodig is…
De dood van deze jongen gaat Texas verranderen.
Wat me opvalt is dat aan deze kou veel minder aandacht word besteed als de branden in Australië door de vermeende opwarming.
https://www.ad.nl/buitenland/jongen-11-vriest-dood-in-texas-moeder-eist-100-miljoen-dollar-van-energiebedrijf~a9d26ee64/
Terwijl het toch een perfect voorbeeld is van de corruptie van kapitalisme zonder regulerende overheid. Er sterven trouwens veel Amerikanen door gaten in de weg door achterstallig onderhoud. Leuk experiment dat VS. Gelukkig dat ik er niet woon.
Inderdaad Amerika is mooi, maar om er nu gaan te wonen, daar moest ik nog eens goed over nadenken, met enkele miljoenen dollars los in je broekzak, en de nodige op de bank word het al een ander verhaal, voor vrij te wonen is er plaats genoeg.
Maar Biden licht me niet goed, dan zag ik nog liever gekke Trump, die zo gek toch nog niet was.
Velen zijn niet blij met Biden, dat gaat weer banen kosten onder de gewone burgers, leuk spreken kan die wel.
@ Theo, … over bosbranden gesproken. Ik las laatst een bericht in de Telegraaf over een van de oorzaken voor de gigantische bosbranden van afgelopen jaar in Californië. Het was dit keer eens niet de klimaatcrisis maar de “gezond verstand” crisis. Tsjaa …. je zult maar trek hebben in een feestje omdat je binnenkort vader wordt …
“De verwoestende bosbranden die op dit moment grote delen van de Californische natuur in de as leggen, zijn veroorzaakt door een ’gender reveal party’. Dat meldt de brandweer in de Amerikaanse staat.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/202915787/gender-reveal-party-loopt-uit-de-hand-enorme-bosbrand
Tja Willem, vanzelf gaat het niet in de fik, waar vuur is is brand zeg men wel eens.
Het rare is altijd dat bij grote bosbranden er altijd mensen zijn die er nog een grotere brand van willen maken.
Het gebeurt overal ter wereld.
Die bosbranden in Californië hebben een eenvoudige oorzaak. Elektriciteitskabels in de lucht en dat gene wat er onder groeit niet snoeien.
En waar zou de familie van deze idioot een claim willen indienen en schadevergoeding willen eisen?
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1268722059/aanstaand-vader-28-dood-door-exploderend-gender-reveal-apparaat?
Nog even off-topic:
Ik hoorde net dat het PBL aanstaande maandag komt met een ‘denkraam’ voor het politieke herstelplan. Een vooruitblik naar de toekomst met een doorrekening van de crisisprogramma’s waarin alle “grote thema’s” in beeld zijn gebracht.
Ik ben benieuwd wat daar in zal zitten voor wat betreft de “klimaatcrisis” en hoe de verschillende politieke partijen in de aanloop naar de TK verkiezingen daar de komende weken mee aan de haal zullen gaan.
Dank je Willem,
Goh, wat een merkwaardig tijdstip hebben ze uitgekozen. Niemand kan z’n programma er nog knap op aanpassen. Behalve een paar vooraf ingelichte kartelpartijen misschien die de macht willen houden. In elk geval zal het wel weer een rukrapport zijn van het planbureau van de leugenaars. Met welke factor zat men er ook al weer naast over de kosten van het energieakkoord…..
Verschil tussen ‘Wake’ en ‘Woke’ ? Woke’ is veroorzaker en versterker van ‘Wake’. Hierdoor wordt ‘Woke’ weer versterkt, dat op haar beurt weer ‘Wake’ versterkt. Het is zgn. ‘Wake-Woke’ opduwend spiraal alarmistisch klimaateffect. Echter een ideologish gedreven klimaat-ponzi-sceme?
Tja er is van alles aan de hand door de menselijke activiteiten…de aarde is er zelfs rustiger door geworden het laatste jaar. Misschien toch wat vaker thuis blijven… Allemaal ‘beta’ onderzoekjes en theorieën…dus zal wel belangrijk zijn.
.”…Wetenschappers die de geluiden van de trillingen in de aardkorst bestuderen, merken sinds de lockdown een opvallende stilte op. Een geluidsreductie van deze omvang wordt doorgaans enkel kortstondig waargenomen in de periode rond Kerstmis, zegt seismoloog Thomas Lecocq van de Koninklijke Sterrenwacht in Brussel waar de daling werd vastgesteld…..” enz enz enz……
Kijk daar worden we wijzer van…vast minder aardbevingen de komende tijd!
Ik heb in mijn dorp ook voorgesteld tien jaar geleden om collectief afval hout te gaan verbranden om het klimaat wat op te warmen in ons toch wat koude berggebied.
. Dt doen we nou sinds een jaar of tien met zijn allen wel 48 inwoners….
Het heeft geholpen….dit was de tiende winter op rij zonder noemenswaardige sneeuwval en kou. De gemiddelde temperatuur is inmiddels 2 graden gestegen in de hele Auvergne. Toch vier keer Nederland! Kan je nagaan wat ‘we’ allemaal bereikt hebben met het verstoken van tuinafval… Allemaal voor het universum….an me hoela…. De hele streek is opgewarmd.
De Prefect van het departement heeft onze activiteit inmiddels als voorbeeld gesteld. Het scheelt namelijk veel stookkosten en het leven is toch al zo duur.
Nou Andre Bijkerk je bent van harte uitgenodigd bij de volgend verbrandingssessie van tuinafval. Is vaak wel een leuk feest trouwens met dans en gezang en wat warme wijn. Schijnt allemaal te helpen .
Het skioord in de buurt is tegen maar zo hen je altijd wat…. wij gaan gewoon door met onze ‘menselijke verbrandings activiteit’
Interessante analyse Andre.
Het gemiddeld benodigd vermogen is overigens een factor 10 groter, zo’n 100 GW. Typfoutje, maar het is correct getalsmatig aangeven en verrekend verderop.
Dat vermogen zal enorm veel groter worden wanneer we gaan elektrificeren overigens. Dat betekent héél veel windturbines, maar ook nog meer back-up als we nu met conventionele voorzieningen hebben.
Het bebouwd oppervlak in NL is volgens het CBS zo’n 15,5% en groeit met een kleine procent daarvan per jaar. Dat doet qua albedo-verandering ook een ietsjepietsje. Maar het effect van windturbines (op land) kon inderdaad wel eens significant zijn.
Arjan, leuk. Ik had de fout al ontdekt, maar ik heb me niet gehaast om het te verbeteren, in de hoop dat iemand het geheel echt kritisch zou lezen.
scherp, dank.
Ook interessant: met name wind vanuit zuidwestelijke tot westelijke richting zijn de laatste decennia heeft een groter aandeel gehad. Heeft zonder twijfel invloed op de temperatuur.
https://klimaatgek.nl/wordpress/2019/09/08/de-wind-in-nederland-winter/
Vandaag aandacht voor de watertemeraturen.
Neem eens een kijkje op wintergek.nl:
https://www.wintergek.nl/actueel/watertemperatuur
Met name de afwijkingen van het normale zijn interessant.
We kunnen de invloed ontdekken van het vulkanisch rif tussen IJsland en Spitsbergen.
Haalt toch wel een hap van pakweg 2 miljoen km2 ijs uit de poolkap.
We kunnen ook ontdekken dat de watertemperatuur in bepaalde delen van de Oostzee (Baltische zee) 3 graden boven het gemiddelde van datgene wat voor deze dag van het jaar normaal zou zijn. Het water is ter plekke maar 3 graden en er is veel meer ijs in de Oostzee dan normaal.
Het is wel grappig om te zien dat mensen die kennelijk nooit enig kaartje of grafiek hebben bekeken er heilig van overtuigd zijn dat er sprake is van een catastrofale opwarming. De media en de politiek doen er echt alles aan om de mensen dom te houden.
De echte problemen zijn van een totaal andere orde. De Euro kan nog slechts bestaan door het digitaal bijdrukken van astronomische aantallen Euro’s. De reden van al het liegen is dus eenvoudig. Als jij woekerpolissen verkoopt dan ben je niet blij dat iemand jouw klanten uitlegt dat je iedereen besodemietert.
Het is wel grappig om te zien dat mensen die kennelijk nooit enig kaartje of grafiek hebben bekeken en correct kunnen interpreteren, denken dat een kaartje over de actuele temperatuur van het water (=weer), iets te maken heeft met opwarming (=klimaat).
De alternatievemedia en de lobby blogs doen er echt alles aan om de mensen dom te houden.
Sisyfus stelt dat temperatuur gelijk staat aan weer en stelt dat opwarming gelijk staat aan klimaat.
En vervolgens vindt hij (of zij) de ander dom.
Wat een gek ijs is dat wat er bij +3 graden nog ligt, Prometheus. Hier de ijssituatie in het noordelijk deel van de Oostzee, vergeleken met de normale situatie:
https://en.ilmatieteenlaitos.fi/ice-conditions
En hier de anomalie van de zeewatertemperatuur op de aardbol. Bij Spitsbergen zie ik geen grotere afwijking dan op veel andere plaatsen.
https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/#sstanom
https://www.wintergek.nl/actueel/zeeijs
6e kaartje (is grafiek) van boven.
https://www.wintergek.nl/actueel/watertemperatuur
1e, 3e, 4e en 6e kaartje.
Dank Prometheus. In de grafiek wordt de zeeijs bedekking vergeleken met de laatste paar jaar, die waren inderdaad erg zacht. Voor de figuur op de Finse site wordt uitgegaan van een langere normaalperiode (ik zie niet welke).
Op de kaartjes met de anomalie van het zeeewater is te zien dat de ondiepe randzones sneller reageren dan de centrale delen van de Oostzee en de Noordzee. De randzones zijn aan de koude kant (als gevolg van de eerdere koudegolf) en het centrale deel van de Oostzee is te warm. Rond de Botnische Golf is het nog steeds te warm.
Op klimaatgek zijn toch redelijk veel artikelen te vinden over een toename van de wind uit westelijke richtingen. Vooral in de winter. En dus een afname van wind uit oostelijke richtingen. Laatstgenoemde geeft koude weten we weer sinds twee weken!!
“Op klimaatgek zijn toch redelijk veel artikelen te vinden over een toename van de wind uit westelijke richtingen. Vooral in de winter. En dus een afname van wind uit oostelijke richtingen.”
Ja, dat speelt zeker een rol, met name in februari. Dat kan toeval zijn, maar de windrichting wordt ook beïnvloed door AGW.
http://www.logboekweer.nl/Wind/DeBilt_ow.pdf
Een mogelijke verklaring voor de koudegolven.
An unusual Ocean anomaly is being detected in the Gulf Stream, not seen in at least 150 years, bearing importance as we face the next weather seasons
Areas of the global oceans warm and cool constantly. But recently, an unusually strong anomaly developed in the Gulf Stream. Weather in the United States and Europe depends a lot on this ocean current, so it’s important we understand the full story and meaning of this strong anomaly.
Oceans have a crucial role in the weather and climate of the world, so every unusual anomaly is taken seriously. As you will soon learn, the Gulf Stream is a part of something much bigger and more powerful, so an anomaly in the Gulf Stream can be (and likely is) a sign of something much larger in the works.
https://www.severe-weather.eu/global-weather/gulf-stream-amoc-ocean-anomaly-united-states-europe-fa
Verder mag ik hopen dat de mensen met gezond verstand de vermeende Corona golven met een groots mogelijke korrel zout nemen.
De wereld wordt belazerd, inclusief door/met wetenschappers die hun ziel aan de duivel hebben verkocht.
Klaus Swab die een opmaat geeft mét Maxima, Kaag, Rutte en meer gespuis om de lockdowns langzamerhand richting climate lockdowns te doen laten gaan.
Voor wie al niet maanden geleden gewaarschuwd was, dan bent u nu gewaarschuwd.
De situatie is imo ernstig.
Stem ze weg om te beginnen…
En voor degenen die nog in Wonderland vertoeven:
2020-2030: the big reset: bekijk hier dé agenda van het duivelse World Economic Forum!
153.126 weergaven•7 jul. 2020
Met Rypke Zeilmaker, één van de oprichters van deze website.
https://www.youtube.com/watch?v=n5wlULKyz60&t
En Rypke moet niet postuum geeerd worden maar wel per direct.
Iedereen die zich van deze informatie onthoudt is medeplichtig aan de wereld waarin we verkeren.
Inclusief al die wetenschappers die kozen voor hun ego en hypotheek.
Wetenschap is niets waard als waarheid er niet toedoet.
En een groot deel van wetenschap verkeert in dit stadium.
Doe er wat aan wetwnschappers, wordt moedig…
En uiteraard is het een belachelijke vraag.
Wetenschap gaat voor waarheid.
Welke wetenschappers gaan nog voor waarheid?
Goeie vraag Anne! Ik twijfel ook wel eens aan hun (de beoefenaars der wetenschap) integriteit. Het lijkt mij sterk dat elk van hen de IPCC-bevindingen vertaalt in een catastrofaal toekomstbeeld.
Maar dat is wel hoe wij, de burger, het op ons bord krijgen terwijl het doodstil is uit de wetenschapshoek.
Ik zeg maar niks meer…..maar je hoort me denken.
En wat is waarheid in wetenschappelijk opzicht?
Laten we het daar vooral ook en weer eens over hebben.
Paradigma’s zijn paradigma’s.
Niets is zeker in wetenschap, consensus is een meer dan belachelijk woord.
Wie heeft het uitgevonden?
Niet de echte wetenschapper, die weet wat ie niet weet…
Hoor en wederhoor is een gebruik dat uitgaat van rationeel en beschaafd gedrag dat tijdens de verlichting opgang deed en niet van een religieus-dogmatische instelling en zulk beschaafd gedrag past uiteraard niet bij de vroeger rood- en nu groengelovigen, die aanvallen op hun dogma’s het liefst met geseling of de brandstapel zouden willen straffen. Nu God, Marx en Stalin dood zijn moeten de religieuze onderbuikgevoelens op een andere manier “bevredigd” worden.
Groeten
GOD is niet dood. Sterker HIJ leeft en zal overleven. Stalin en Marx zijn wel dood. Sterfelijke. Toch even een heel essentieel nuance heer de Groot.
Die foto van dat offshore wind park is een voorbeeld van foutief beheer. Twijfel daarom aan de echtheid van die foto.
Bij die wind stel je de rijen windmolens een beetje scheef zodat de windmolens in de rijen erachter niet in de turbulentie van de windmolens ervoor moeten draaien. Levert significant hogere opbrengst.
Er is geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de foto. Er zijn veel foto’s van dergelijke situaties en dit is waarschijnlijk de meest bekende. Als je windmolens een beetje scheef zet ten opzichte van de wind dan zal dat gevolgen hebben voor de slijtage en de belasting op de wieken. Toch?
https://nawindpower.com/new-software-solution-wrangles-the-wake-effect
Natuurlijk Bart, ze zijn zo gemaakt dat ze altijd optimaal werken, de spoed van de bladen past zich automatisch aan de windsnelheid aan, scheef staan brengt slijtage zoals je zelf al zegt, en dat betekent veel geld zeker op zee.
Bij harde tot stormwind gaan ze in de vaanstand, lijkt me ook logisch gezien de grote van de bladen.
Die krachten wat op die dingen staan is gigantisch, dat kun je al zien aan de fundering wat onder die dingen zit.
@Bart,
“Als je windmolens een beetje scheef zet ten opzichte van de wind dan zal dat gevolgen hebben voor de slijtage en de belasting op de wieken. Toch?”
Niet echt. Het gaat om een kleine scheefstelling.
Je link laat zien dat SGRE daarvoor inmiddels een programma “wake-adapt” heeft dat ook kan worden toegepast bij oudere wind turbines.
@Theo,
“ze zijn zo gemaakt dat ze altijd optimaal werken, de spoed van de bladen past zich automatisch aan de windsnelheid aan, scheef staan brengt slijtage zoals je zelf al zegt, en dat betekent veel geld zeker op zee.”
We leven niet meer in de vorige eeuw.
Ze worden bestuurd door hun computer en die wordt bestuurd door de windpark computer.
Zoals de link van Bart ook aangeeft kan de windpark computer iedere windmolen computer opdracht geven om de voor het windpark optimale scheefstelling toe te passen ook al is die voor die individuele windmolen minder optimaal.
Er waren jaren geleden al programma’s die windsnelheden, etc. tussen verschillende windpark computers uitwisselden zodat de individuele windpark computer zijn windmolens al optimaal kon instellen voordat bijv. een windvlaag het windpark had bereikt.
Dat is in strijd met de cijfers over het aardgasverbruik. Die laten een significante afname zien van onze aardgas verbruik om onze gebouwen te verwarmen!
Dat we ons land volgebouwd hebben met inversie killers en de winters gewoon weg stoken is dus ook onzin, en wordt meer onzin naarmate we meer elektriciteit opwekken met wind en zon. In 2020 werd al ~20% van onze stroom opgewekt met wind en zon.
“Windmolens boven een grondinversie”
WR: Uitstekende uitleg over het nachtelijk opwarmend effect van windmolens.
Het vergelijken van het verschil tussen de grondtemperatuur en de temperatuur op 1.80 hoogte tussen windmolengebieden en niet-windmolengebieden moet interessante data opleveren. Hetzelfde geldt voor historische verschillen vergeleken met de huidige in wat nu windmolengebieden zijn.
En het afkoelend effect van windmolens overdag!
Dat is in strijd met de cijfers over het aardgasverbruik. Die laten een significante afname zien van onze aardgas verbruik om onze gebouwen te verwarmen! Ik veronderstel mede dankzij de veel betere isolatie tegenwoordig.
Dat we ons land volgebouwd hebben met inversie killers en de winters gewoon weg stoken is dus ook onzin, en wordt meer onzin naarmate we meer elektriciteit opwekken met wind en zon. In 2020 werd al ~20% van onze stroom opgewekt met wind en zon.
Andre
De opgang van de minimum temperaturen in het NH kan wel (ook)te maken hebben met extra begroeiing en urban heat.
Wel vreemd at de minimum temperaturen hier bij ons omlaag gaan. Hoe kan dat dan?
Er kan ook een natuurlijke factor zijn. Hier is het:
https://www.nature.com/articles/d41586-019-00007-1
De olifant in de kamer die niemand ziet. Volgens de ijscore analyse kan het ‘natuurlijk’ eigenlijk nog wel 2 graden opwarmen in het NH. Dat verklaart ook waarom minimum temperaturen in het ZH dalen. Een verplaatsing van het binnenste van de aarde.
“Een verplaatsing van het binnenste van de aarde.”
Nee. Verhouding zee-land
Hans
Onzin. Bewijs het mij met echte data.
Ik had een reactie hier. Weet niet waar die is gebleven.
Die reactie is er nou.
De onvolprezen Rob Vos van Klimaatgek heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de overheersende windrichtingen: https://klimaatgek.nl/wordpress/2020/03/04/januari-en-februari-2020/. Daaruit kwam naar voren dat Zuid en Zuidwester wind een wat groter aandeel had gekregen dan vroeger. En uit die richtingen komt vanzelfsprekend ook warmer weer, zoals iedereen wel weet.