Auteur: Martin Rosenkranz.
In de winter en rond de herfst en lente vermindert de elektriciteitsopwekking uit ‘goede’ bronnen, zoals water en zon. Dit compenseren we met import van steenkool en kernenergie. Maar daar praten we niet over. Wij praten slechts over groene stroom.
Dunkelflauten zijn in het technische jargon van het groene stroomtijdperk, perioden van het jaar waarin de zon niet of slechts beperkt schijnt en de wind hooguit als een zwakke ventilator waait. Hiervan heeft Oostenrijk er al lang meer dan genoeg gehad.
En dat niet alleen, ook de nationale productie van waterkracht laat veel te wensen over. Nuchter bekeken, is zonne-energie sowieso niet zo belangrijk in de wintermaanden en aan het begin en einde van de herfst en lente. De circa 1,3 gigawatt aan zonnepanelen die in Oostenrijk zijn geïnstalleerd, hebben dan in feite wintervakantie.
Problematischer is het echter wanneer de wind verstek laat gaan. Zo droegen de windturbines in ons land, met een totaal vermogen van meer dan 3,1 gigawatt, slechts ongeveer 10 decemberdagen bij aan de elektriciteitsproductie. En in januari was het niet niet veel beter. Meestal was de windenergie gering of afwezig.
En de wind speelde ook een rol bij de Europese bijna-black-out op 8 januari. Bij onze windenergiekampioen Duitsland daalde de productie van hernieuwbare energie in de vier uur voorafgaand aan de enorme afname van de netfrequentie (zie hieronder in PS 2), met maar liefst 7,8 gigawatt. Dit komt overeen met de gemiddelde totale vraag in Oostenrijk.
Het pijnlijkste was echter de geringe regenval sinds november. En december en januari vorig jaar waren in dit opzicht niet beter. De waterkrachtcentrales in Oostenrijk – met een mogelijk piekvermogen van acht gigawatt, de binnenlandse groene stroombalans staat en valt er mee – zorgden dus voor weinig elektriciteit. De turbines in de dammen konden minimaal amper een kwart en maximaal nog niet eens de helft van het maximale vermogen genereren.
Tot een derde invoer – meestal uit ‘verkeerde’ bronnen
Dus wat blijft er over om het elektriciteitsnet goed te laten functioneren en dus alle computers, smartphones, verlichting, industriële machines, spoorwegen, ‘groene’ e-auto’s en huishoudelijke apparaten te laten werken? Import! Op een paar dagen na is Oostenrijk sinds november netto elektriciteitsimporteur. Soms moet tot een derde van de elektriciteitsvraag worden gedekt uit buitenlandse bronnen, vooral uit Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Slovenië. In totaal stroomde er tot drie gigawatt aan stroom naar ons over de grenzen. En die kwam vooral van kolen- en kerncentrales.
Dit vinden we natuurlijk niet terug op onze elektriciteitsrekening. Omdat Oostenrijk geen kolencentrale meer heeft. Die in Mellach, ten zuiden van Graz, werd in april 2020 gesloten en maakte volgens Verbund (Oostenrijks grootste elektriciteitsmaatschappij) een einde aan het ’tijdperk van de stroomvoorziening van steenkool in Oostenrijk’. En, zoals bekend, is Oostenrijk ook ‘atoomvrij’ volgens de grondwet.
En om het geweten niet te belasten, wordt de slecht geïmporteerde ‘grijze stroom’ afgedekt met de aankoop van groenestroomcertificaten voordat het gecamoufleerd op onze elektriciteitsrekening belandt. Zo is op papier de groene stroom van ergens en ooit van ons – en de ‘grijze stroom’ voor degenen die er geen certificaten voor kopen.
Voor de fysieke stroom van elektriciteit in het netwerk maakt dit echter niets uit. Oostenrijk leeft uiteindelijk ook van kernenergie.
***
PS 1: De laatste dag tot nu toe dat Oostenrijk een elektriciteitsoverschot produceerde was (vanaf 28 januari) 8 december. Sindsdien is er per dag zo’n 30 tot 70 gigawattuur aan energie geïmporteerd. Ter vergelijking: de Tsjechische kerncentrale Temelín wekt ongeveer 48 GWh per dag op.
PS 2: De bovengenoemde 8 januari was een interessante dag, de dag van de bijna–crash op het netwerk: om 10.00 uur produceerde Duitsland in totaal 81,2 gigawatt en exporteerde er 8,5 GW van. Oostenrijk produceert 7,2 GW en importeert 2,5 GW. Om 14.00 uur was de Duitse stroomopwekking gedaald tot 75,3 en er waren er nog maar 4,7 voor de export – dus binnen vier uur daalden de ‘hernieuwbare energiebronnen’ van 32,4 naar 24,6 gigawatt aan energie-output. De inzinking werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door 1 GW steenkool en 0,5 GW aardgas in het net te pompen. Op dat moment produceerde Oostenrijk 6,4 GW en importeerde het 2,8 GW om 14.00 uur.
PS 3: Om in de winter 100 procent groene stroom te krijgen, ontbreekt de helft tot 2/3 van de capaciteit van de centrale.
Over de auteur.
Martin Rosenkranz is een specialist op het gebied van luchtvaart, militaire en technologische onderwerpen en was hoofdredacteur van www.airpower.at.
***
Bron hier.
***
Naschrift van de redactie.
Duitsland overvallen door winter (humor!).
Even of topic:
Europa kroop 8 januari door het oog van de naald. Bijna BLACKOUT
https://www.heise.de/news/EU-Stromnetz-Umspannanlage-in-Kroatien-verursachte-beinahe-Blackout-5037378.html
We zijn nog een paar dozijn laadpalen (bij wijze van spreken) verwijderd van blackouts. De honger naar elektra groeit sneller dan de garantie op netstabiliteit. Zoiets roept men over zichzelf af…..we wachten af. Maar deze jongen heeft back-up!
Deze jongen nog niet maar het moet er van komen. Zoals Gosselin al meldde, ook de HR++ ketel is een elektrisch apparaat en heeft zo’n 150 W nodig. Dat wordt dus al met al 4 keer betalen, voor 1. waardeloze piekleveranties (subsidie), 2. EV’s, laadpalen en netverzwaring (subsidie), 3. 95% fossiele backup (subsidie), en nu 4. backup voor het huishouden. Het is nog steeds niet duidelijk welk doel de moedwillige sabotage van de energievoorziening zou moeten of kunnen dienen.
Gisteren op vpro tegenlicht een uitzending over oplossingen. Een toren met betonblokken aan katrollen die stroom opwekken. Of in de usa karretjes met beton op een helling baan. In de gigawatt wereld van de stroom is het reële vermogen verwaarloosbaar. De uitsmijter van de uitzending was de brandstof van de toekomst bij tno. Ijzer poeder. Na verbranding hield je vast ijzeroxide over wat terug naar noord Afrika kon om daar met zonnepanelen weer te reduceren. Ijzer werd als een veilige brandstof gebracht. Waarbij je voor een organische brandstof van gas tot kolen wel wat moet doen om dat in de brand te krijgen is dat bij ijzer absoluut geen probleem. Het roest aan de lucht. Hopen van dit poeder ontwikkelen genoeg temperatuur im het in de gang he houden. Metaal branden zijn eigelijk niet te blussen. Leuke testopstelling trouwens. Schaalbaarheid wordt even niet aan gedacht. Voor elektrische autos wordt nu gesproken over super snel laden. Laadpalen die het vermogen hebben van een kleine stad. Wie gaat die piekstromen leveren ?? Het was maar goed dat het niet door een journalist was gemaakt met beta vakken in zijn pakket omdat je anders vervelende vragen krijgt.
Ik was ook benieuwd of er serieuze methoden voor de buffering van duurzame energie in het programma zouden worden gepresenteerd. Dit was niet het geval. Enkel waterstof opslag in zoutkoepels is qua omvang een redelijke oplossing maar kostentechnisch is het dat niet.
Duurzame energie is per geproduceerde eenheid (kWh) snel goedkoper geworden en ook de betrouwbaar is toegenomen. Met de ontwikkeling van wind op zee is spectaculair te noemen. Grotere turbines zorgen voor lageren kosten en stabielere productie. Het feit blijft wel dat wanneer het aandeel duurzame energie in de totale energiemix te groot wordt dat er gebufferd moeten worden. De kostprijs van de uit de buffer geleverde kWh’s is aanzienlijk hoger dan de rechtstreeks uit de molen/paneel geleverde kWh. De energierekening van de eindgebruiker is uiteindelijk de optelsom van de goedkope rechtstreeks uit de molen geleverde stroom en de dure uit de buffer geleverd stroom. Dat totaalplaatje is op dit moment vanuit kostentechnisch oogpunt (nog) niet positief.
Wat denk je Eab? Zou de elektriciteitscentrale die ijzeroxide ‘stookt’ als brandstof rendabel geëxploiteerd kunnen worden?
En wat zou het energetisch rendement van deze vorm van energieopwekking zijn waarbij je natuurlijk alle processtappen in de rendementsberekening meeneemt?
Haha .. als je artikel onder mijn link leest, zie je dat Europa net voor de netwerk-calamiteit op 8 januari stroom importeerde van Turkije (of all places).
Ben benieuwd naar het onderzoeksrapport over de oorzaak van deze bijna-BLACKOUT.
Sorry …mijn reactie met link blijkt toch on-topic te zijn
Het is allemaal na-oorlogs Pippie Langkous-gedrag: ik wil geen vieze stroom meer en, nou, dan ga ik naar de schone-stroom winkel en bestel een miljoen vrachtwagens warmtemachines.
Geen realiteit. Kinderlijk wensgedrag van de nieuwe tijd. Iedereen werkt in de media en trekt thuis een blik ingenieursproducten open. Totdat Pippie Langkous niet blijkt te bestaan en gewoon doodvriest in haar kelder.
Anti-burgerlijk. En nog meer anti-burgerlijk van de volgende generatie: postmodernisme.
Nu heet Pippie, Greta. Die heeft wel ouders: Pippie ouders maar met geldkist van de bank dit keer.
De ingenieurs worden opgezadeld om dit even op te lossen. En die doen dat.
Deden dat. Tot ze er achter komen dat zij de enigen zijn met verantwoordelijkheid in dit domme sprookje. Dit sprookje wat door Astrid en Annie MG in het leven geroepen is om de horror van de oorlog aan het oog te onttrekken.
Maar wie betaalt en wie heeft voordeel is gewoon de vraag naar realiteit. En die valt echt altijd beter uit als je het licht er op zet.
Alles zien, alles zeggen. Niet leuk, wel beter.
Het nieuwste “anti-burgerlijk”, stel ik voor.
8 Januari is me bekend, en zo kun je direct zien, er hoeft maar ergens een knoop in de natuur te zijn en je zit zonder stroom, oftewel als de natuur niet goed gezind is geeft zelfs een stuwmeer geen garantie.
Tja dan maar even bij de buren aankloppen, je weet wel een paar van die landen die achter liggen, hun die nog niet van alle luxe voorzien zijn, maar wel veel ouderwetse betrouwbare energie hebben.
Tip koop een aggregaat.
Kolenkachels geven warmte die het meest op zonnestraling lijkt. Die wordt dus het meest comfortabel gevonden door de meeste mensen. Waarom is er daar geen moderne variant van: klein, zuinig, niet stoffig en met hoger rendement. Off grid. Met dubbele koolmonoxidemelder tegen het enige serieuze gevaar.
Naast supergeïsoleerde huizen ( van hout natuurlijk ), en met lage temperatuur-basisverwarming. In alle vloeren en muren. Aggregaat voor nood. Dus basisverwarming en straalpunten.
En gewoon de vraag verlagen: kinderbijslag stopzetten na tweede kind. En stop de volksverhuizing hiernaartoe: we kunnen Afrikanen doodgewoon niet meer verwarmen.
Kolenstoken in huis is heel slecht. Er zit geen energie belasting op. Bij de duitse bouwmarkten in nederland hebben ze bruinkool briketten die je in de alles brander (hout/kolen kachel ) kan stoppen.
Eerste ± 6 zinnen: OK.
Bij de laatste 2 vlieg je uit de bocht.
Toch een duimpje :)
Vellinga is een akelig mannetje. Ik begrijp dat hij geen ‘Afrikanen’ wil. Als de grondstoffen en energie die wij uit ‘Afrika’ vandaan halen morgen zouden wegvallen zou hij raar staan te kijken. Het voordeel zou trouwens wel zijn dat we dan zijn intellectualistische ‘leuterpraat’ niet meer te zien krijgen. Het zou een hele opluchting zijn…. who he? trouwens niemand die het weet.
Theo, er is voor zover mij bekend geen aandacht geweest in de Nederlandse media voor de bijna blackout op 8 januari. Alleen in Duitse media wordt er over bericht.
Is dit soms bewust onthouden van relevante info?
Geen idee Willem, ik weet het van de Duitse radio, en media.
Volgens mij heb ik zelfs een link er van gepost.
Het is inderdaad kinderlijk eenvoudig.
In heel Noord-Europa branden nu de kachels. Er is op dit moment geen enkele ‘groene’ bron die functioneert.
Molens hier op de Duitse zijde staan stop ondanks wind, ik denk onbelans door de ijsel van zaterdag nacht, en dat zijn er nog een stelletje.
Onze plaatselijke windturbine staat nog vrolijk te draaien, ondanks sneeuw en vorst.
Iemand enig idee hoe de luchtwarmtepompen het nu doen?
Off-grid wonen in Nederland, kan dat?
Om meteen maar antwoord te geven: ja, dat kan! Maar eenvoudig is het niet. Woningen mogen namelijk op dit moment niet gebouwd worden zonder aansluitingen. En zomaar in een hutje op de hei gaan wonen mag ook niet. Of in een camper wonen, mag ook niet. Officieel. Want je kúnt natuurlijk wel prima in een camper wonen. Of in een hutje. Helemaal off-grid. Maar dat is een ander verhaal.
Waarom zou iemand zo willen wonen?
Het gevoel van vrijheid is wat een hoop mensen aantrekt in off-grid wonen.
Off-grid gaan wonen in Nederland is een optie wanneer je minder rekeningen wilt betalen, (duurzamer wilt leven) en een groter gevoel van vrijheid wilt ervaren. Voor sommige mensen speelt ook mee dat ze hun geld niet naar grote energiemaatschappijen willen sturen. Of niet gevonden willen worden. En, als je rekening houdt met een eventuele apocalyps, is off-grid gaan wonen een uitstekende voorbereiding.
https://nieuwetijdswonen.nl/off-grid-wonen-in-nederland/
Wonen off-grid zonder nutsaansluitingen:
https://duurzamehuizenroute.nl/persbericht/wonen-zonder-nutsaansluitingen
Krijg je plannen Scheffer?
Voor veel geld kan dat, maar echte vrijheid zal je in Nederland niet krijgen.
Dan moet je echt naar een ander land, en hou ouder je word hoe moeilijker het je soms kan krijgen.
Maar met een dikke gastank of stookolie is ook veel mogelijk, en redelijk goedkoop.
Met wat paneeltjes en accu’s liggen te kloten is wat voor in de bergen, ook daar wonen er off-grid, back to basic, in de zinken bak voor de hout kachel.
Ja jongens…lekker off grid wonen. Stumperig is dat. Ga dan weg uit Nederland. Trek richting Afrika, Canada Rocky Mountains of een ander wazig oord.
Roze wolken zijn dat…Off Grid. Nederland zal je altijd weten te vinden. Altijd. Of de Belastingdienst. En laat je jouw AOW en Pensioen voor wat het is?
Blijf hier in Nederland. Help het verder in ontwikkeling en draag je belasting af. Anders emigreren en nooit weer terug komen.
Owja….bijna vergeten te schrijven. Er is bij mij weten geen land op deze aardkloot waar het “beter” toeven is dan hier in Klaag land Nederland.
Ja Dieter. Op een paar kleine puntjes na. Niet erg als ze maar geen begin van een einde betekenen. Kleine puntjes kunnen groot worden. Maar terzake:
Je weet toch wel dat Nederland zo goed is juist door het klagen? En ok, Denemarken en Zwitserland zijn beter. Maar die hebben dan weer geen mondiale ambities. Wel vind ik dat klagen gepaard moet gaan met “anders doen”. Lagere schoolvak “ontwerpen” stel ik voor.
Dieter von Bartsch 8 feb 2021 om 13:27
Moet ik daar wat op zeggen of moet ik mijn mond maar houden? :-)
Nee kan beter mijn mond houden, het hoef niet meer zo nodig.
Theo soms is zwijgen inderdaad beter. Wij weten dat de groene manie niet gaat slagen. Althans nu niet. Tijd is nog niet rijp denk ik. Ik weet dat je ambitie hebt weg te gaan. Heb ik ook,..soms. Maar waar kan het beter? Wellicht eerst bij jezelf beginnen. Maar dat terzijde.
Chris of Denemarken en Zwitserland het beter doen weet ik niet. Eerst de verkiezingen afwachten. Heb mijn studenten al “bewerkt” door niet links te kiezen. Dat is begin.
een bezoek aan het openluchtmuseum is in dit opzicht verhelderend. Onze voorouders haalden hun vee in huis.
Lekker warm. De turf kan wel een probleem worden.
David, het vee in huis halen kan niet meer. Linksgroen is er achter gekomen dat door de nabijheid van dieren de meest ernstige ziekten verspreid worden, zoals corona. Daarom moet de intensieve veehouderij de nek worden omgedraaid.
Niemand stopt je als je je gas- en elektra aansluitingen opzegt.
Je telefoon & internet aansluiting heb je ook al niet meer nodig, want je kunt alles via het mobiele netwerk doen. Helemaal als het nieuwe, nog veel snellere mobiele netwerk, 5G, is uitgerold.
Water is nog wat lastig.
Zelfs als je dat goed aanpakt met regentonnen en zuivering dan nog kun je voor het probleem van water tekort komen te staan als je dagelijks wilt douchen en het regent een aantal weken niet.
Een grondwater pompje lost alles op maar is vergunningsplichtig meen ik.
Daar heb je misschien enige overredingskracht en/of escalatievermogen voor nodig, als je de pech hebt dat de betrokken ambtenaar niet sympathiek staat tegenover je ideeën..
Complimenten voor het humoristische Duitse filmpje!
Tot 15 meter diep is geen vergunning nodig.
Ligt aan de m3 water wat de pomp op kan trekken, is dat minder dan 60 m3 per uur dan mag je zonder vergunning water oppompen.
Op autowereld.com een ontnuchterend artikel over de aanschaf van EV’s.
Lezen dus.
En wie zegt dat de duitsers geen gevoel voor humor hebben?
Ik ben overigens wel benieuwd naar de ervaringen van alle groene warmtepompen in nederland gedurende deze dagen. Er zal wel veel verzwegen en omheengekletst worden. En de huidige kou is uiteraard het gevolg van de opwarming van de aarde.
Hans, eigenlijk hoop ik dat die warmtepompen ook bij dit weer een groot succes zijn. Het zou toch prachtig zijn als ze zelfs nu hun werk nog goed kunnen doen? Het zou mij er van kunnen overtuigen dat ik ook zo’n apparaat wil hebben.
Mijn achterburen klagen inmiddels wel. Ze verstoken meer gas, doordat de warmtepomp verstopt zit me stuifsneeuw!
Johan, hoop doet leven zeggen ze. Helaas is er zoiets als natuurkundige wetten en kosten per kWh.
Maar als we nagenoeg onbeperkt en betaalbare (=goedkope) energie hebben uit kerncentrales, dan kan er veel geregeld worden.
Echter alle GL, D66 en andere linkse wethouders hebben kernenergie afgezworen. We moeten dus wachten tot de wal het schip keert. But it won’t be pretty zeggen de engelsen.
@Hans,
Waar denk je dat die “nagenoeg onbeperkt en betaalbare (=goedkope) energie … uit kerncentrales” vandaan kan worden gehaald??
Bij de huidige nieuwbouw kerncentrales in westerse landen zitten de kosten op ruim meer dan 10cent/KWh.
Zeg dat ze er een straalkacheltje voor moeten zetten ;-)
We zullen zien, als dit gebeurt kun je op gekke dingen gaan rekenen.
“Vorst gaat komende week verscherpen, temperaturen richting -20 graden mogelijk”
https://www.oogtv.nl/2021/02/vorst-gaat-komende-week-verscherpen-temperaturen-richting-20-graden-mogelijk/amp/
Oog.tv is een sociale werkplaats voor mbo journalistiek in subsidiehoofdstad van Nederland, Groningen. De vorst verscherpt altijd bij het wegtrekken, vorstperiodes duren meestal 12-16 dagen en in februari komen de langste vorstperiodes voor. Maar verscherpen zoals zij dat suggereren is wensjournalistiek. De vorst komt dit keer vanaf Midden Europa dus de Wadden e.o. verscherpen helemaal niet. Journalistiek van het laagste niveau. Een werkloze produceert meer voor de samenleving dan dit leugengebroed met nepbaan.
Poetin stuurde deze Russische beer op ons af om zijn kolen en gas investeringen te verzilveren.
In een natuurlijk landschap bestaan geen stuwdammen. Stuwdammen zijn door mensen gebouwd. Bouwen betekent dat mensen energie en grondstoffen gebruiken om iets te maken. Vrachtwagens en ander zwaar materieel moeten daartoe worden ingezet om alle bouwstoffen op de benodigde plaatsen te krijgen. Personeel moet tussen woonplaats en werkplaats met de auto rijden. Ik durf te wedden dat zonder een enorme plas met fossiele brandstof er nergens ter wereld één stuwdam gebouwd zou zijn geweest. Of zouden ze allemaal gebruikmaken van energie uit windmolens? Ik denk het niet.
En zou iemand berekend hebben hoeveel extra CO2-uitstoot de bouw van een stuwdam oplevert?
Hier een artikel met verwijzingen naar onderzoeken.
https://www.smithsonianmag.com/innovation/costs-and-benefits-hydropower-180967691/
Bevers maken (stuw)dammen Johan.
Voeg daaraan toe dat het merendeel van de stuwmeren in Oostenrijk en in de Alpen in zijn algemeenheid tegenwoordig bedoeld zijn om te voorzien in ongeplande netspanningsdalingen zoals die optreden na een onverwacht wegvallen van elektriciteit zoals opgewekt door windmolens. Daar halen zij hun winst vandaan want de levering van ongeplande elektriciteit vanuit stuwmeren is duur en de investeringen moeten ergens vandaan komen. Dit is een uitspraak van de directeur van de VIWAG (Vorarlberger Illkraft Werke ) van een tiental jaren terug. Bovendien zijn de stuwmeren snel leeg en na een aantal ongeplande netspanningsdalingen moeten zij weer opgevuld worden vanuit de opvangbassins; dat doet men ’s nachts met stroom van de kolen/gas/kerncentrales. Hoe groen dan uiteindelijk die stuwmeer stroom dan is? Ik denk pikzwart en bovendien doet een gletsjerbeek er in zijn algemeenheid een jaar over om een stuwmeer op te vullen welke ook nog eens dichtslibt door de ophoping van sediment zoals aangevoerd door de gletsjerbeek.
Onder PS 2 meldt de auteur een plotselinge afname van 32.4 naar 24.6 GW bij hernieuwbare energiebronnen.
Klopt deze informatie dan is er iets mis met de Agorameter, die de hele dag op 12 .. 13 GW staat…
Op basis van deze Agora-data was de hele eerste week van 2021 een drama voor de Energiewende: van de 131 GW geinstalleerde hernieuwbare energie was amper 12% actief.
Ik voorzag al jaren geleden die narigheid en waarschuwde. Niet precies qua tijd en plaats, maar het wordt nog erger. Nog even volhouden! We worden met de dag duurzamer al gaan we er aan dood. Gelukkig hebben wij familie met een zonnepaneel dichtbij. Ze gaan die van sneeuw ontdoen met een föhn..
Er zijn al borstelvegers die vanuit de nok het hele dak schoonvegen. Laat dat laagwaardige ontwerpgedoe maar aan de industrieel vormgevers over. Maar een pak van 2 meter is nog niet klein te krijgen. Gelukkig bestaat dat hoofdzakelijk in de fantasie van Fellini.
Wind doet wonderen: vandaag toch nog 8,2 kWh opbrengst van 38 panelen aan de kust in Noordwijk
Shell en Eneco leveren windenergie aan Amazon.
Stroom voor een 500.000 huishoudens gaat naar deze energie slurper, geweldig paradijs hier in Nederland.
https://www.ad.nl/tech/shell-en-eneco-leveren-windenergie-aan-amazon~aeeed51c/
Is alleen voor de reclame voor de Democraten in de VS. Goed zijn sells. Kapitalisme gaat nooit over het geheel, altijd over onderdelen. Amazon gebruikt ons gewoon totdat de Californische hype voorbij is. Dan rest ons de rotzooi. Californian Shitload.
De echte kenners maken hun keuze voor de toekomst
Eneco levert groene stroom aan Amazon – media
09:01 08/02/2021
(ABM FN-Dow Jones) Eneco gaat groene stroom leveren aan Amazon in Europa, uit het windpark Hollandse Kust Noord, dat in 2023 operationeel moet zijn. Dat meldde de Japanse krant Nikkei maandag.
Amazon.com sloot met Eneco, dat eigendom is van het Japanse Mitsubishi, een contract voor 130 megawatt volgens de Japanse krant. Volgens het Nederlandse Financieele Dagblad gaat het contract met Shell en Eneco zelfs om 380 megawatt, de helft van de capaciteit van het gehele windpark.
Eneco en Shell bouwen samen het windpark voor de Noord-Hollandse kust in de Noordzee, dat jaarlijks 759 megawatt groene stroom moet leveren.
De stroom zal dienen voor de Europese datacentra van de Amerikaanse internetwinkelreus. Amazon.com wil in 2025 alleen nog maar hernieuwbare energie gebruiken voor zijn datacentra.
Door: ABM Financial News.
Oh, nou dacht ik toch dat die groene stroom voor Nederlandsche huishoudens zou zijn, of heb ik het niet goed begrepen? Fijn dat het naar Amazon gaat, die helpt de laatste winkeliers nog even om zeep, wat wordt het hier gezelliger!
En nu maar wachten op Kamervragen?
Komen er niet.
Net als vragen omtrent de rol van ECN op de windhandel; er hangt al een geurtje, ECN is niet voor niets opgeslokt door TNO.
Amazon.com wereldwijd is goed voor ca. 2 extra “groene” datacenters in Nederland.
Gerard, Amazon brengt de winkeliers niet om zeep. Nee, dat doen de klanten van Amazon, wijzelf dus!
Omdat we te lui zijn om naar de winkel te gaan en te sociaal angstig om met een mens een gesprek te moeten voeren.
Nou, je hebt het over de goede winkelier. De dorpswinkelier die voor-en nazorg levert. In de steden is de goede winkelier al decennia verdwenen. En velen zijn blij met de service van de internet-tussenhandel. VenD ging ten onder aan zijn arrogante personeel. De helft van de stadswinkeliers werd groothandel. Beter ook. Consumenten is een markt die goed door het internet bediend kan worden. En Amazon is een bedrijf net als Ahold. Maar uiteindelijk is het maar tussenhandel. Dus je kunt ze omzeilen. En van spullen wordt niemand gelukkig. Dus een rem op de troep is beter.
New Explanation for Modern Climate Change: A Presentation Given at the AMS 101st Annual Meeting by Ned Nikolov
https://www.youtube.com/watch?v=Gv66_mpJz-c
Bewoners gasloze (nul-op-de meter-woning) woningen Meijhorst in de kou: ‘We voelen ons proefkonijnen’
Huurders van de gasloze woningen in Meijhorst zitten naar eigen zeggen al dagenlang in de kou en krijgen de thermostaat soms niet hoger dan 18 graden. Extra kachels en handdoeken voor de kozijnen moeten de vorst buiten de deur houden.
https://www.ad.nl/nijmegen/bewoners-gasloze-woningen-meijhorst-in-de-kou-we-voelen-ons-proefkonijnen~a5d49aef/
@ Dieter von Bartsch 8 feb 2021 om 13:28 : ik wens U geluk met Uw keuze om in de EU te blijven ( of, Nl in Uw geval ).
Ik zag de bui 13 jaar geleden al hangen, en emigreerde naar Zuid Afrika in 2008. We zijn volledig onafhankelijk van het electrisch net ( zonnepanelen/inverters/batterijen ), hebben eigen water “als het moet” ( klein riviertje onderin de tuin, komt nooit droog en een regenwatertank van 5000 l ), 4 volle diepvriezers, 600 l diesel voor de auto’s als de pompen droogvallen, 500l benzine voor de generator ( plan B ), en we wonen in landbouwgebied waar e rechtstreeks bij de boer kan inkopen. Tuin is MEER dan groot genoeg ( 2500+ m2 ) om zelf groeneten te kweken – DAT krijgen WIJ onmogelijk opgegeten. En ommuurd, electrisch hek om creatievelingen buiten te houden.
En let wel, ik been GEEN MILJONAIR – Europa is gewoonweg schandalig duur om niets te hebben of te mogen. Mijn AOW mag de EU steken waar de zon niet schijnt, ik heb het niet meer nodig.
Voor jullie daar vrees ik problemen in de komende jaren.Bovenop de klimaatwaanzin de coronawaanzin en nu de energiewaanzin, goed bezig zou ik zeggen.